Verica je prezirala ulizice, kukavice i slabiće

Novinarka Danici Vučenić dobitnica je ovogodišnje nagrade "Verica Barać" za lični doprinos borbi protiv korupcije. Ovo je njen govor prilikom uručivanja nagrade:

Danica Vučenić, novinarka
Podeli

Drame i gospodo, vaša ekselencijo, dragi prijatelji,

Verica Barać je mnogo puta, u prethodnoj deceniji, bila gošća moje emisije. Bila je kao sečivo - precizna i britka. Često sam u programu ostajala bez daha slušajući činjenice koje je iznosila. Ne samo zbog činjenica, već zbog hrabrosti koju je imala da ih javno iznese. Bez ostatka. Naša "hrabrost“ se sastojala u tome da je intervjuišemo... Malo je reći da sam bila iznenađena kada mi je profesor Milićević javio kako sam ovogodišnja dobitnica nagrade "Verica Barać“. Imam pomešana osećanja jer sam je lično poznavala. Sa njom sam razgovarala, žalila joj se, analizirala, pila kafu... Nekako nije pravedno da nje više nema, a da ja dobijam nagradu koja se zove po njoj, jer je više nema. Ali u tome se razlikujemo mi, obični smrtnici, od onih koji nisu deo gomile.

Verica je volela novinare, ali nas je i kritikovala. Shvatajući u punoj meri važnost slobode medija, prezirala je ulizice, kukavice i slabiće. Teško mi je da ovo izgovorim ali u mojoj profesiji smo se u velikoj meri pretvorili upravo u to. Kao da smo izgubili motivaciju, energiju i nadu da u pozitivnom smislu možemo uticati na tokove, uprkos činjenicu što se ne suočavamo sa strašnim okolnostima u kojima rade novinari na primer u Siriji, gde je poginuo i 17-godišnji Molhem Barak, fotograf Rojtersa koga je cela planeta upoznala preko njegovih fotografija.

Deo sam hora koji ponavlja kako nam je profesija na "dnu dna“ ali isto tako mislim da smo na tom dnu i sopstvenom krivicom. Ne želim da amnestiram ni jednu vlast. Ali, u prirodi je vlasti da pokuša da kontroliše, ali nije u prirodi novinara da dopuste da budu kontrolisani. Zato je za mene najstrašniji podatak koji proizilazi iz našeg neprirodnog ponašanja kao novinara, da danas govorimo o autocenzuri, i to ne kao o incidentu, već kao o pojavi. Još je strašnije što nismo sami incijatori te teme već je nju otvorio izveštaj o napretku Evropske komisije.

Verica Barać je bila jedna od najhrabrijih osoba u Srbiji. U njenom rečniku nije postojala reč cenzura ili autocenzura. Nalazimo se na pragu Nove godine i volela bih da se mi novinari 2014. godine vratimo sebi. Da budemo hrabri, oštri, solidarni, sumnjičavi ali i profesionalni bar polivinu od onog koliko je sve to bila Verica Barać. Ovu nagradu koja me je istovremeno i obradovala i rastužila, razumem u tom smislu.

Koristim ovu priliku da apelujem na javnost da Verica Barac bude poslednja osoba kojoj ćemo se diviti, poštovati je i pozivati se na nju tek nakon njene smrti.

Info

Srbi i Albanci kroz vekove: Istorija zajedničkog života, ne susedstva

“Potreba da napišem knjigu Srbi i Albanci kroz vekove nastala je u meni iz duboke pobude da se suočim sa istorijom ova dva naroda koja žive u susedstvu preko hiljadu godina. Zanimalo me je da spoznam njihove odnose: kakvi su bili, šta ih je zbližavalo i šta ih je udaljavalo jedne od drugih, šta ih je dovodilo do prijateljstava i do neprijateljstava. Nastojao sam da obuhvatim unutrašnje i spoljnje tokove u istorijskoj vertikali koji su uticali na postupke njihovih pripadnika, vođa i običnih ljudi”, rekao je autor Petrit Imami na promociji knjige u izdanju Samizdata B92. Sada stiže i prvi prikaz knjige koji je za list "Koha ditore" napisao Aleksandar Pavlović.

misljenja utorak 20.06. 09:36 Komentara: 6

Zašto su u Srbiji potrebni antivladini mediji

U želji da izbegnem da me neki, čak i dobronamerni, pogrešno razumeju, prvo ću objasniti razliku između nezavisnog i antivladinog medija. Ja pod "nezavisan“ podrazumevam samo potpunu uređivačku slobodu, tj. da urednici i novinari mogu da biraju teme i sagovornike samo u skladu sa svojim shvatanjem profesije, a u okviru dogovorene uređivačke politike i budžeta. Dakle, moguće je biti i nezavisan provladin medij. Baš kao i antivladin.

misljenja ponedeljak 7.04. 13:29 Komentara: 70

O osvajanju slobode

Osvajanje slobode je veoma lako, dovoljno je da se oslobodite straha dok obavljate svoj posao, naročito ako je on u javnom interesu, u interesu svakog građanina. Ali očuvanje slobode je veoma skupo, naročito ako slobodu branite dosledno godinama. Brankica Stanković je među najstrastvenijim slobodarkama.

misljenja sreda 25.09. 10:56 Komentara: 3
strana 1 od 21 idi na stranu