Zabrinutost zbog hapšenja anarhista

Podeli

Ovim pismom želimo da iskažemo zabrinutost zbog najave državnih organa gonjenja da će protiv šestoro osumnjičenih za skorašnji napad „molotovljevim koktelima“ na ambasadu Grčke u Beogradu podići optužnicu koja ih tereti za delo međunarodnog terorizma.

Bez želje da na bilo koji način pravdamo ovakav čin, smatramo našom dužnošću da ukažemo na ono što prepoznajemo kao političku pozadinu primene dvostrukih standarda, a koja može pogubno uticati na dalji razvoj našeg društva.

Ne tako davno, tokom protesta održanih 21. februara 2008. godine nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, zapaljena je ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Zgrada ambasade je znatno oštećena požarom, dok je jedan od napadača tom prilikom izgubio život. Jedini učesnik ovog napada koji se našao na optuženičkoj klupi tereti se za izvršenje teškog dela protiv opšte sigurnosti.

Nasuprot tome, državni organi razbijanje jednog prozora na praznoj zgradi ambasade Grčke uz pomoć dve zapaljene flaše koje nisu dovele do požara, karakterišu kao čin međunarodnog terorizma, što je delo koje u Krivičnom zakoniku Republike Srbije stoji odmah uz vršenje genocida, ratnih zločina i vođenje agresivnog rata.

Postoji bojazan da je paradoksalno različito pozicioniranje organa gonjenja spram ova dva slučaja politički uslovljeno nastojanjem delova aktuelne vlasti da poboljšaju svoj rejting kod nacionalistički orijentisanog dela biračkog tela. Ovo ima i podsticajno dejstvo na jačanje šovinističkih i desno ekstremističkih tendencija u našem društvu, poput onih koje su mahom bez većih pravnih posledica početkom 2008. godine učestvovale u spomenutom paljenju ambasada u Beogradu. Upravo iz tog razloga obraćamo se javnosti i nadležnim državnim organima, u nadi da ćemo doprineti tome da se zakon sprovodi jednako nad svim članovima našeg društva i srazmerno ozbiljnosti počinjenog dela.

Zaga Golubović, Želimir Žilnik, Todor Kuljić, Vladimir Ilić, Boris Dežulović, Sonja Drljević, Ljubomir Živkov, Vladimir Arsenijević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.