Sreda, 04.08.2010.

18:17

Prkos gravitaciji kod Kuršumlije?

Na delu puta u selu Ivanje, u blizini Kuršumlije, otkriven je fenomen gde se otkočen ugašen automobil naizgled kreće uzbrdo umesto nizbrdo.

Izvor: B92

Prkos gravitaciji kod Kuršumlije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

87 Komentari

Sortiraj po:

Suki

pre 13 godina

Objašnjenje: http://www.dppn.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=19:tamo-gde-je-nebo-palo-dole&catid=7:tekstovi&Itemid=12

Vladimir_Kv

pre 13 godina

Ljudi nema shale sa ovim, HITNO bi trebalo ovo cudo zlo i naopako da se ispita!!!
Postoje samo tri osobe koje bi mogle ovo da nam objasne: Molder,Skali & Dr.Dabic.

Kan Dorus

pre 13 godina

Optička varka. Gravitacija je sila za koju nema prepreke. Ne postoji gravitaciona anomalija. I da je zaista fenomen u smislu da je manja gravitacija nego u okolini tada bi tok vode opet bio nizbrdo to jest manja sila gravitacije ne bi obrnula tok. Čak i kad bi postojala jaka magnetna ili električna polja koja bi delovala na dipole molekula vode tok bi opet bio nizbrdo. Uzbrdo se telo kreće samo usled dejstva sile potiska na to telo. Da takva sila ne postoji vidi se po tome što okolna tela, kamenje i slično miruju baš kao i bilo gde drugde. Zašto bi ta sila delovala na automobil a ne bi na kamen ? Dakle ne može biti ništa drugo nego optička varka.

aca

pre 13 godina

Prvo, Ivanje nije blizu Kursumlije i Djavole varosi, Vec Caricinog grada (JUstinijana prime), S "ove strane Radana... Drugo, fenomen nije nedavno otkriven, godinama se prica o tome... Kad bi neko od novinara i ostalih malo cesce obilazio jug, zaboravljen i od boga, znao bi za to.

SaleC

pre 13 godina

Ja vam kažem da tu i libela greši :), pa pogledajte tamo je uzbrdica a onamo nizbrdica a nešto sve vuče uzbrdo (i libela ide kontra!) to je tako i TACKA bre.

Mmmm

pre 13 godina

Ima dosta takvih mesta na svetu, poznata su kao Gravity hills (gravitaciona brda) ili Magnetic hills, to je u stvari jedna vrsta opticke iluzije tako da se blage uzbrdice cine kao nizbrdice i obrnuto. Znaci auto moze da se spusti uz uzbrdicu. . Najvaznij faktor koji doprinosi ovoj iluziji je delimicno ili u potpunosti ogranicen horizont,bez horizonta tesko je proceniti nagib padine jer nedostaje referenca. Kucajte na youtube-u gravity hill ili magnetic hill i videcete jos primera.

Andy

pre 13 godina

Ovo je slučaj za Vuka Jeremića.
Gravitacija je iz domena fizike, Kuršumlija blizu Kosova, a optička iluzija temelj njegove spoljne politike.

Geofizičar

pre 13 godina

Zanimljiv mi je ovaj geograf koji tvrdi da je anomalija, u stvari, magnetska. Interesantno razmišljanje...

Da ova objava nije tužna, bila bi smešna. Kakvo crno kretanje uz brdo usled anomalija (znate li uopšte šta su gravitacione i geomagnetske anomalije)?

Verujem da je zanimljivo ovima iz turističke organizacije i neinformisanim geografima, ali svakako treba da postoji velika doza ozbiljnosti prilikom ovakvih priloga.

Baron M Carapantes

pre 13 godina

Ajdemo u planine da vidimo i to srbsko cudo sto inati protiv Njutnove teorije. Ponesite lovu za brlju koja vas moze jos vise uputiti u gravitacona posla.

Gravitacioni pozdrav od MaryJane i Lale Holandija!

Aleksandar

pre 13 godina

U zemlji gde se pre nesto vise od decenije vecina stanovnistva krila od pomracenja sunca a zvanicne institucije izdavale saopstenja da je to opasno i sta sve ne - narod je spreman da poveruje u sve. Knjige, braco, knjige; a ne zvonca i praporci...

vik

pre 13 godina

Najjachi je onaj lik koji skache u vis da proveri dali ce se vratiti na zemlju, btw sprava u narodu poznata kao libela bi pokazala shta je uzbrdo a shta nizbrdo...da, i "trece oko" komentari su dobri...:)

Aca Trica

pre 13 godina

E kakvim se sve mućkama ovi Amerikanci neće služiti da nam otmu Kosovo...sad će severno Kosova sama da se pripoji ostatku Kosovu.
P.S Odmah da predložimo rezoluciju UN protiv sile gravitacije. Odmah!

Mr Tom

pre 13 godina

Odličan tekst i prilog... Beleška o prosvećenosti naroda.
A i ovi komentari su svojevrsna anketa o magijskom verovanju i obrazovanju čitalaca.
S' vremena na vreme treba objavljivati ovakve tekstove i pratiti trend.
U Srbiji sujeverje i magizam još uvek dominiraju nad naukom i zdravim razumom...
Pa potok i prosuta voda su razjasnili neobični fenomen. A to što više verujemo nesavršenim čulima i želimo da ubedimo sebe u postojanje natprirodnog je potvrda neefikasnosti i siromaštva obrazovanja u ovoj zemlji (i onaj profesor je priča za sebe). Obrazovanje se u ovoj zemlji ni malo ne vrednuje, pa nije ni čudo kakva objašnjenja možemo da čujemo i vidimo.
Čim se završi sa školovanjem sve što je učeno se zaboravlja... U školu se ide zato što se mora, a ne zato što tamo može nešto za život korisno da se nauči... Ako ništa drugo, onda bar da ne ispadneš glup u društvu.

olga

pre 13 godina

Svuda u svetu bajke pocinju sa "bilo jednom..bio jednom..". Samo na jednom mestu u svetu, bajke pocinju sa "bilo jednom..a mozda i nije bilo.."..pa, ti ako hoces veruj, a ako neces ne moras. Tako je i sa ovim chudom, koje svojim ocima znam vec dvadeset godina, da bi ga sad neko otkrio. Mesto se nalazi u blizini Lebana i Bojnika, a ne Kursumlije i verujte mi..Radan planina jeste cudesna planina. Sta god da je..lepo je i nase je.

Nenad

pre 13 godina

Zao mi je neukog srpskog naroda. Ovih primera ima podosta u svetu. Ko ne razume neka veruje u sta veruje, ko razume neka siri dalje. Ah, da... nemojte ovu "iluziju" mesati sa pustinjskim... Ovo vise dodje kao opticka varka. Pozdrav!

Bojnik, bre

pre 13 godina

Kuršumlija jeste blizu, ali se selo Ivanje, kao i pomenuto mesto koje "prkosi gravitaciji" nalazi na teritoriji opštine Bojnik.

dukki

pre 13 godina

Pomislio sam i ja odmah na vaser-vagu, ali sa obzirom da potok tece uzbrdo i vaser vaga bi pokazala pogresno. Jedino sto bi trebalo da resi ili pak potvrdi misteriju je jedan precizan savremen GEODETSKI INSTRUMENT ;-)

gravity hill samo 100metara!?

pre 13 godina

Evo neverne Tome. Znaci 100metara je opticka varka posle ide normalno??? Ma daj bre, ako je Gravity hill onda je cela deonica opticka varka a ne 100metara puta. Razmislite malo, kao fora varka i krenete biciklom, po vasoj logici uzbrdo, i prodjete famoznih 100metara prestaje varka tj vi ustvari pocinjete da se krecete nizbrdo, ma vazi...

Mr.Libela

pre 13 godina

http://www.youtube.com/watch?v=fYa0y4ETFVo&feature=related
Snimak sa You Tube.
Potpuno nepotreban za gledanje ljudima sa zdravom logikom i razumom.
Oni sa cudnom logikom svojstvenom za Srbiju neka pogledaju ovo cudo i odmah sutra za Kuršumliju pošto kako se prica za neki dan ovih 100 metara kaouzbrdo puta pocinje da leci i razlicite bolesti, pa svi na lecenje.

sale

pre 13 godina

"Wasser-vaga rešava misteriju."

Ne reshava, jer i wasser vaga deluje uz pomoch gravitacije i podlozna je istoj "anomaliji". Vaser vaga che uvek rechi isto shto i otkocheni jugo, a to je potvrdjivanje ove - optichke iluzije.

Novica

pre 13 godina

Po Wikipediji: A magnetic hill or gravity hill is a place where the layout of the surrounding land produces the optical illusion that a very slight downhill slope appears to be an uphill slope. Thus, a car left out of gear will appear to be rolling uphill.

ftj

pre 13 godina

Ja se stvarno izvinjavam sto moram da vam pokvarim iluziju. Da sam ovo video u zoni sumraka ne bih se iznenadio ali ne prilici za ovu televiziju.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_hill

Julius

pre 13 godina

Javljaju da u selo Ivanje kod Kursumlije otkrivena gravitaciona anomalija, gde otkocena kola na padini krecu uzbrdo, umesto nizbrdo!
Kada bi covek poverovao ovoj besmislici, odmah bi pomislio na drzavne zvanicnike, da nisu iz tog sela, odnosno iz Djavolje varosi? Jer se i oni prkose realnosti i celom normalnom svetu po pitanju Kosova, i krecu po nekim anomalijama. Narod se (na izborima) uputio ka evropskim integracijama, a drzava krene ka Rusiji i Pokretu nesvrstanih!
Ovo je zemlja cuda, pa ne bi me cudila i ova gravitaciona anomalija kod Djavolje varosi.

Gordon Freeman

pre 13 godina

Jel možete da navedete tačnu GPS lokaciju gde se anomalija nalazi?

Btw, ukoliko je tačno ono kako je prikazano u prilogu da voda ne teče nizbrdo već uzbrdo - to nema veze sa magnetizmom - to je onda isključivo (anti)gravitaciona anomalija!

Ivica

pre 13 godina

Ovo je stvarno stara vest, bilo je o ovome reci na rts-u pre nekoliko godina, cini mi se u emisiji ipak se okrece ili tako nesto, postojao je i snimak i stvarno su kola krenula uzbrdo. I ja pocinjem sve vise da verujem u Matrix!

poznavalac mentaliteta

pre 13 godina

ameri bi od ovog (ako je istina) napravili milijardu dolara godisnje samo od turizma, da ne pominjem brand, majice, tv emisije itd..ali posto je rec o srbiji gde je lenjost, nesposobnost, ljubomora i gramzivost preovladjujuca, nema leba od ovog..

Vladimir

pre 13 godina

Primera ima sirom sveta. I lokalne. Nedavno je i naucno dokazano (ranije se smatralo) da to nema veze za gravitacionom anomalijom. Vec je, hajde da budem slobodan i ne bas precizan 'optical illusion'. Drugim recima cini se da je put 'uz brdo' a u stvari je 'niz brdo'. Pozdrav

Radojko

pre 13 godina

Takvih mesta na svetu ima na tone, i u pitanju je opticka varka, a ne gravitaciona sila. Trazite pojmove'magnetic hill' ili 'gravity hill'na youtube ili wikipediji.

Ivan

pre 13 godina

MOZda jeste anomalija, ali sigurno ne jedinstvena u svetu. U SAD postoji nekoliko ovakvih mesta.
Ali zasto da se ne iskoristi u turisticke svrhe? Sta bi nam falilo...

sale

pre 13 godina

"fenomen" gravity hill-a nije nepoznat u svetu, i mnogi nashi turisti u mestu leptokarija imaju prilku da vide slichnu stvar. Medjutim, proguglajte malo i videchete da su mnogi sluchajevi obichna optichka varka, kada znog nemoguchnosti da se uporedi sa nekim referentnom objektom put samo deluje kao da ide uzbrdo. Tome doprinosi chesto vetrom iskosheno rastinje i nemoguchnost da se utvrdi polozaj puta u odnosu na horizont. Jedini nachin da se utvrdi istina je merenje nadmorske visine jedne i druge strane puta.

Momcilo

pre 13 godina

Ovo je cista turisticka promocija, ljudi ne nasedajte.
Zao mi je sto se ovakav tekst nasao na sajtu i vestima B92, pre mu je mesto u nekom trecem oku.
Ali ne zaboravimo da Srbija ima veliki broj neobrazovanih ljudi, te je prostor za ovakve manipulacije veci.

noname

pre 13 godina

Kako mogu da kazu da je jedinstvena atrakcija u svetu, kada svako ko ima google moze da nadje jos gomilu takvih fenomena po svetu. Evo primera iz Portugala http://www.youtube.com/watch?v=FjUWVx8aO8c a ima ih na youtube-u jos mnogo iz razlicitih krajeva sveta..

obavesteni

pre 13 godina

Verujem da je istina. Antigravitaciono mesto postoji i iznad Dimitrovgrada (malo mestasce na granici sa Bugarskom). Za ovo mesto iznad Dimitrovgrada znam vec 7-8 godina, neki mestani verovatno i duze. Takodje mislim da ce se takva mesta pronalaziti sve cesce u buducnosti. Pozdrav!

Milovan

pre 13 godina

Da nisu mozda trajkoderima ustanovini anomaliju? Svako normalan definise nizbrdo u smeru u kom ide auto kada ga pustis tj gde tece voda (vaser vaga tako radi). Bas me zanima kako je genijalac koji je ovo pisao definisao nizbrdo??? Ne mozete da dozvolite da se ovakve vesti objavljuju. To smo dozvoljavali '90 i znamo gde nas je to odvelo...

igorpl

pre 13 godina

Kakava fenomenalna zemlja, pa kod nas ni gravitacija ne radi kako treba. Ako ovo nije još jedna od priča kao što su vampiri po Srbiji, vlaška magija i ko zna još kakve vradžbine moglo bi da bude svetska senzacija a mi kao i uvek umesto da to pretvorimo u turističku atrakciju mi ćemo da se pobijemo oko toga čija je nadležnost nad zemljom i tako to...
Nadam se da je ovo istina da i nama malo turisti donesu koji evro umesto da mi svako leto njihovim zemljama ostavimo milione evra sunčajući se.

tamo nema Đavolje varoši

pre 13 godina

Ima u Poljskoj jedno mesto koje se zove Bielsko-Biala. Tamo postoji isti ovaj fenomen - imam prijatelje odande i pričali su mi o tome: ista priča kao što je napisano ovde u vesti.

jeremija

pre 13 godina

GRAVITACIONA anomalija ?! pre ce biti da se radi o geomagnetnoj anomaliji... bacite drvo, plastiku ili nesto slicno pa vidite da li ce da ode uzbrdo ili nizbrdo, ja se kladim da ce nizbrdo...

dadaizam

pre 13 godina

Mislim da to ima veze sa promenama polova zemlje o kojima se priča. Ako je to tačno, onda je ovo prirodan fenomen privremenog karaktera. Ali vrlo opasan po nas.

igorpl

pre 13 godina

Kakava fenomenalna zemlja, pa kod nas ni gravitacija ne radi kako treba. Ako ovo nije još jedna od priča kao što su vampiri po Srbiji, vlaška magija i ko zna još kakve vradžbine moglo bi da bude svetska senzacija a mi kao i uvek umesto da to pretvorimo u turističku atrakciju mi ćemo da se pobijemo oko toga čija je nadležnost nad zemljom i tako to...
Nadam se da je ovo istina da i nama malo turisti donesu koji evro umesto da mi svako leto njihovim zemljama ostavimo milione evra sunčajući se.

sale

pre 13 godina

"fenomen" gravity hill-a nije nepoznat u svetu, i mnogi nashi turisti u mestu leptokarija imaju prilku da vide slichnu stvar. Medjutim, proguglajte malo i videchete da su mnogi sluchajevi obichna optichka varka, kada znog nemoguchnosti da se uporedi sa nekim referentnom objektom put samo deluje kao da ide uzbrdo. Tome doprinosi chesto vetrom iskosheno rastinje i nemoguchnost da se utvrdi polozaj puta u odnosu na horizont. Jedini nachin da se utvrdi istina je merenje nadmorske visine jedne i druge strane puta.

Andy

pre 13 godina

Ovo je slučaj za Vuka Jeremića.
Gravitacija je iz domena fizike, Kuršumlija blizu Kosova, a optička iluzija temelj njegove spoljne politike.

Julius

pre 13 godina

Javljaju da u selo Ivanje kod Kursumlije otkrivena gravitaciona anomalija, gde otkocena kola na padini krecu uzbrdo, umesto nizbrdo!
Kada bi covek poverovao ovoj besmislici, odmah bi pomislio na drzavne zvanicnike, da nisu iz tog sela, odnosno iz Djavolje varosi? Jer se i oni prkose realnosti i celom normalnom svetu po pitanju Kosova, i krecu po nekim anomalijama. Narod se (na izborima) uputio ka evropskim integracijama, a drzava krene ka Rusiji i Pokretu nesvrstanih!
Ovo je zemlja cuda, pa ne bi me cudila i ova gravitaciona anomalija kod Djavolje varosi.

Momcilo

pre 13 godina

Ovo je cista turisticka promocija, ljudi ne nasedajte.
Zao mi je sto se ovakav tekst nasao na sajtu i vestima B92, pre mu je mesto u nekom trecem oku.
Ali ne zaboravimo da Srbija ima veliki broj neobrazovanih ljudi, te je prostor za ovakve manipulacije veci.

poznavalac mentaliteta

pre 13 godina

ameri bi od ovog (ako je istina) napravili milijardu dolara godisnje samo od turizma, da ne pominjem brand, majice, tv emisije itd..ali posto je rec o srbiji gde je lenjost, nesposobnost, ljubomora i gramzivost preovladjujuca, nema leba od ovog..

Milovan

pre 13 godina

Da nisu mozda trajkoderima ustanovini anomaliju? Svako normalan definise nizbrdo u smeru u kom ide auto kada ga pustis tj gde tece voda (vaser vaga tako radi). Bas me zanima kako je genijalac koji je ovo pisao definisao nizbrdo??? Ne mozete da dozvolite da se ovakve vesti objavljuju. To smo dozvoljavali '90 i znamo gde nas je to odvelo...

ftj

pre 13 godina

Ja se stvarno izvinjavam sto moram da vam pokvarim iluziju. Da sam ovo video u zoni sumraka ne bih se iznenadio ali ne prilici za ovu televiziju.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_hill

Vladimir

pre 13 godina

Primera ima sirom sveta. I lokalne. Nedavno je i naucno dokazano (ranije se smatralo) da to nema veze za gravitacionom anomalijom. Vec je, hajde da budem slobodan i ne bas precizan 'optical illusion'. Drugim recima cini se da je put 'uz brdo' a u stvari je 'niz brdo'. Pozdrav

Aleksandar

pre 13 godina

U zemlji gde se pre nesto vise od decenije vecina stanovnistva krila od pomracenja sunca a zvanicne institucije izdavale saopstenja da je to opasno i sta sve ne - narod je spreman da poveruje u sve. Knjige, braco, knjige; a ne zvonca i praporci...

Ivan

pre 13 godina

MOZda jeste anomalija, ali sigurno ne jedinstvena u svetu. U SAD postoji nekoliko ovakvih mesta.
Ali zasto da se ne iskoristi u turisticke svrhe? Sta bi nam falilo...

noname

pre 13 godina

Kako mogu da kazu da je jedinstvena atrakcija u svetu, kada svako ko ima google moze da nadje jos gomilu takvih fenomena po svetu. Evo primera iz Portugala http://www.youtube.com/watch?v=FjUWVx8aO8c a ima ih na youtube-u jos mnogo iz razlicitih krajeva sveta..

olga

pre 13 godina

Svuda u svetu bajke pocinju sa "bilo jednom..bio jednom..". Samo na jednom mestu u svetu, bajke pocinju sa "bilo jednom..a mozda i nije bilo.."..pa, ti ako hoces veruj, a ako neces ne moras. Tako je i sa ovim chudom, koje svojim ocima znam vec dvadeset godina, da bi ga sad neko otkrio. Mesto se nalazi u blizini Lebana i Bojnika, a ne Kursumlije i verujte mi..Radan planina jeste cudesna planina. Sta god da je..lepo je i nase je.

Aca Trica

pre 13 godina

E kakvim se sve mućkama ovi Amerikanci neće služiti da nam otmu Kosovo...sad će severno Kosova sama da se pripoji ostatku Kosovu.
P.S Odmah da predložimo rezoluciju UN protiv sile gravitacije. Odmah!

vik

pre 13 godina

Najjachi je onaj lik koji skache u vis da proveri dali ce se vratiti na zemlju, btw sprava u narodu poznata kao libela bi pokazala shta je uzbrdo a shta nizbrdo...da, i "trece oko" komentari su dobri...:)

Mr.Libela

pre 13 godina

http://www.youtube.com/watch?v=fYa0y4ETFVo&feature=related
Snimak sa You Tube.
Potpuno nepotreban za gledanje ljudima sa zdravom logikom i razumom.
Oni sa cudnom logikom svojstvenom za Srbiju neka pogledaju ovo cudo i odmah sutra za Kuršumliju pošto kako se prica za neki dan ovih 100 metara kaouzbrdo puta pocinje da leci i razlicite bolesti, pa svi na lecenje.

Radojko

pre 13 godina

Takvih mesta na svetu ima na tone, i u pitanju je opticka varka, a ne gravitaciona sila. Trazite pojmove'magnetic hill' ili 'gravity hill'na youtube ili wikipediji.

tamo nema Đavolje varoši

pre 13 godina

Ima u Poljskoj jedno mesto koje se zove Bielsko-Biala. Tamo postoji isti ovaj fenomen - imam prijatelje odande i pričali su mi o tome: ista priča kao što je napisano ovde u vesti.

Novica

pre 13 godina

Po Wikipediji: A magnetic hill or gravity hill is a place where the layout of the surrounding land produces the optical illusion that a very slight downhill slope appears to be an uphill slope. Thus, a car left out of gear will appear to be rolling uphill.

dukki

pre 13 godina

Pomislio sam i ja odmah na vaser-vagu, ali sa obzirom da potok tece uzbrdo i vaser vaga bi pokazala pogresno. Jedino sto bi trebalo da resi ili pak potvrdi misteriju je jedan precizan savremen GEODETSKI INSTRUMENT ;-)

Mr Tom

pre 13 godina

Odličan tekst i prilog... Beleška o prosvećenosti naroda.
A i ovi komentari su svojevrsna anketa o magijskom verovanju i obrazovanju čitalaca.
S' vremena na vreme treba objavljivati ovakve tekstove i pratiti trend.
U Srbiji sujeverje i magizam još uvek dominiraju nad naukom i zdravim razumom...
Pa potok i prosuta voda su razjasnili neobični fenomen. A to što više verujemo nesavršenim čulima i želimo da ubedimo sebe u postojanje natprirodnog je potvrda neefikasnosti i siromaštva obrazovanja u ovoj zemlji (i onaj profesor je priča za sebe). Obrazovanje se u ovoj zemlji ni malo ne vrednuje, pa nije ni čudo kakva objašnjenja možemo da čujemo i vidimo.
Čim se završi sa školovanjem sve što je učeno se zaboravlja... U školu se ide zato što se mora, a ne zato što tamo može nešto za život korisno da se nauči... Ako ništa drugo, onda bar da ne ispadneš glup u društvu.

jeremija

pre 13 godina

GRAVITACIONA anomalija ?! pre ce biti da se radi o geomagnetnoj anomaliji... bacite drvo, plastiku ili nesto slicno pa vidite da li ce da ode uzbrdo ili nizbrdo, ja se kladim da ce nizbrdo...

gravity hill samo 100metara!?

pre 13 godina

Evo neverne Tome. Znaci 100metara je opticka varka posle ide normalno??? Ma daj bre, ako je Gravity hill onda je cela deonica opticka varka a ne 100metara puta. Razmislite malo, kao fora varka i krenete biciklom, po vasoj logici uzbrdo, i prodjete famoznih 100metara prestaje varka tj vi ustvari pocinjete da se krecete nizbrdo, ma vazi...

Geofizičar

pre 13 godina

Zanimljiv mi je ovaj geograf koji tvrdi da je anomalija, u stvari, magnetska. Interesantno razmišljanje...

Da ova objava nije tužna, bila bi smešna. Kakvo crno kretanje uz brdo usled anomalija (znate li uopšte šta su gravitacione i geomagnetske anomalije)?

Verujem da je zanimljivo ovima iz turističke organizacije i neinformisanim geografima, ali svakako treba da postoji velika doza ozbiljnosti prilikom ovakvih priloga.

obavesteni

pre 13 godina

Verujem da je istina. Antigravitaciono mesto postoji i iznad Dimitrovgrada (malo mestasce na granici sa Bugarskom). Za ovo mesto iznad Dimitrovgrada znam vec 7-8 godina, neki mestani verovatno i duze. Takodje mislim da ce se takva mesta pronalaziti sve cesce u buducnosti. Pozdrav!

Ivica

pre 13 godina

Ovo je stvarno stara vest, bilo je o ovome reci na rts-u pre nekoliko godina, cini mi se u emisiji ipak se okrece ili tako nesto, postojao je i snimak i stvarno su kola krenula uzbrdo. I ja pocinjem sve vise da verujem u Matrix!

Nenad

pre 13 godina

Zao mi je neukog srpskog naroda. Ovih primera ima podosta u svetu. Ko ne razume neka veruje u sta veruje, ko razume neka siri dalje. Ah, da... nemojte ovu "iluziju" mesati sa pustinjskim... Ovo vise dodje kao opticka varka. Pozdrav!

Gordon Freeman

pre 13 godina

Jel možete da navedete tačnu GPS lokaciju gde se anomalija nalazi?

Btw, ukoliko je tačno ono kako je prikazano u prilogu da voda ne teče nizbrdo već uzbrdo - to nema veze sa magnetizmom - to je onda isključivo (anti)gravitaciona anomalija!

Bojnik, bre

pre 13 godina

Kuršumlija jeste blizu, ali se selo Ivanje, kao i pomenuto mesto koje "prkosi gravitaciji" nalazi na teritoriji opštine Bojnik.

aca

pre 13 godina

Prvo, Ivanje nije blizu Kursumlije i Djavole varosi, Vec Caricinog grada (JUstinijana prime), S "ove strane Radana... Drugo, fenomen nije nedavno otkriven, godinama se prica o tome... Kad bi neko od novinara i ostalih malo cesce obilazio jug, zaboravljen i od boga, znao bi za to.

Vladimir_Kv

pre 13 godina

Ljudi nema shale sa ovim, HITNO bi trebalo ovo cudo zlo i naopako da se ispita!!!
Postoje samo tri osobe koje bi mogle ovo da nam objasne: Molder,Skali & Dr.Dabic.

Baron M Carapantes

pre 13 godina

Ajdemo u planine da vidimo i to srbsko cudo sto inati protiv Njutnove teorije. Ponesite lovu za brlju koja vas moze jos vise uputiti u gravitacona posla.

Gravitacioni pozdrav od MaryJane i Lale Holandija!

Mmmm

pre 13 godina

Ima dosta takvih mesta na svetu, poznata su kao Gravity hills (gravitaciona brda) ili Magnetic hills, to je u stvari jedna vrsta opticke iluzije tako da se blage uzbrdice cine kao nizbrdice i obrnuto. Znaci auto moze da se spusti uz uzbrdicu. . Najvaznij faktor koji doprinosi ovoj iluziji je delimicno ili u potpunosti ogranicen horizont,bez horizonta tesko je proceniti nagib padine jer nedostaje referenca. Kucajte na youtube-u gravity hill ili magnetic hill i videcete jos primera.

Kan Dorus

pre 13 godina

Optička varka. Gravitacija je sila za koju nema prepreke. Ne postoji gravitaciona anomalija. I da je zaista fenomen u smislu da je manja gravitacija nego u okolini tada bi tok vode opet bio nizbrdo to jest manja sila gravitacije ne bi obrnula tok. Čak i kad bi postojala jaka magnetna ili električna polja koja bi delovala na dipole molekula vode tok bi opet bio nizbrdo. Uzbrdo se telo kreće samo usled dejstva sile potiska na to telo. Da takva sila ne postoji vidi se po tome što okolna tela, kamenje i slično miruju baš kao i bilo gde drugde. Zašto bi ta sila delovala na automobil a ne bi na kamen ? Dakle ne može biti ništa drugo nego optička varka.

sale

pre 13 godina

"Wasser-vaga rešava misteriju."

Ne reshava, jer i wasser vaga deluje uz pomoch gravitacije i podlozna je istoj "anomaliji". Vaser vaga che uvek rechi isto shto i otkocheni jugo, a to je potvrdjivanje ove - optichke iluzije.

SaleC

pre 13 godina

Ja vam kažem da tu i libela greši :), pa pogledajte tamo je uzbrdica a onamo nizbrdica a nešto sve vuče uzbrdo (i libela ide kontra!) to je tako i TACKA bre.

dadaizam

pre 13 godina

Mislim da to ima veze sa promenama polova zemlje o kojima se priča. Ako je to tačno, onda je ovo prirodan fenomen privremenog karaktera. Ali vrlo opasan po nas.

Suki

pre 13 godina

Objašnjenje: http://www.dppn.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=19:tamo-gde-je-nebo-palo-dole&catid=7:tekstovi&Itemid=12

poznavalac mentaliteta

pre 13 godina

ameri bi od ovog (ako je istina) napravili milijardu dolara godisnje samo od turizma, da ne pominjem brand, majice, tv emisije itd..ali posto je rec o srbiji gde je lenjost, nesposobnost, ljubomora i gramzivost preovladjujuca, nema leba od ovog..

dadaizam

pre 13 godina

Mislim da to ima veze sa promenama polova zemlje o kojima se priča. Ako je to tačno, onda je ovo prirodan fenomen privremenog karaktera. Ali vrlo opasan po nas.

obavesteni

pre 13 godina

Verujem da je istina. Antigravitaciono mesto postoji i iznad Dimitrovgrada (malo mestasce na granici sa Bugarskom). Za ovo mesto iznad Dimitrovgrada znam vec 7-8 godina, neki mestani verovatno i duze. Takodje mislim da ce se takva mesta pronalaziti sve cesce u buducnosti. Pozdrav!

Momcilo

pre 13 godina

Ovo je cista turisticka promocija, ljudi ne nasedajte.
Zao mi je sto se ovakav tekst nasao na sajtu i vestima B92, pre mu je mesto u nekom trecem oku.
Ali ne zaboravimo da Srbija ima veliki broj neobrazovanih ljudi, te je prostor za ovakve manipulacije veci.

Julius

pre 13 godina

Javljaju da u selo Ivanje kod Kursumlije otkrivena gravitaciona anomalija, gde otkocena kola na padini krecu uzbrdo, umesto nizbrdo!
Kada bi covek poverovao ovoj besmislici, odmah bi pomislio na drzavne zvanicnike, da nisu iz tog sela, odnosno iz Djavolje varosi? Jer se i oni prkose realnosti i celom normalnom svetu po pitanju Kosova, i krecu po nekim anomalijama. Narod se (na izborima) uputio ka evropskim integracijama, a drzava krene ka Rusiji i Pokretu nesvrstanih!
Ovo je zemlja cuda, pa ne bi me cudila i ova gravitaciona anomalija kod Djavolje varosi.

gravity hill samo 100metara!?

pre 13 godina

Evo neverne Tome. Znaci 100metara je opticka varka posle ide normalno??? Ma daj bre, ako je Gravity hill onda je cela deonica opticka varka a ne 100metara puta. Razmislite malo, kao fora varka i krenete biciklom, po vasoj logici uzbrdo, i prodjete famoznih 100metara prestaje varka tj vi ustvari pocinjete da se krecete nizbrdo, ma vazi...

sale

pre 13 godina

"Wasser-vaga rešava misteriju."

Ne reshava, jer i wasser vaga deluje uz pomoch gravitacije i podlozna je istoj "anomaliji". Vaser vaga che uvek rechi isto shto i otkocheni jugo, a to je potvrdjivanje ove - optichke iluzije.

Milovan

pre 13 godina

Da nisu mozda trajkoderima ustanovini anomaliju? Svako normalan definise nizbrdo u smeru u kom ide auto kada ga pustis tj gde tece voda (vaser vaga tako radi). Bas me zanima kako je genijalac koji je ovo pisao definisao nizbrdo??? Ne mozete da dozvolite da se ovakve vesti objavljuju. To smo dozvoljavali '90 i znamo gde nas je to odvelo...

jeremija

pre 13 godina

GRAVITACIONA anomalija ?! pre ce biti da se radi o geomagnetnoj anomaliji... bacite drvo, plastiku ili nesto slicno pa vidite da li ce da ode uzbrdo ili nizbrdo, ja se kladim da ce nizbrdo...

Baron M Carapantes

pre 13 godina

Ajdemo u planine da vidimo i to srbsko cudo sto inati protiv Njutnove teorije. Ponesite lovu za brlju koja vas moze jos vise uputiti u gravitacona posla.

Gravitacioni pozdrav od MaryJane i Lale Holandija!

Andy

pre 13 godina

Ovo je slučaj za Vuka Jeremića.
Gravitacija je iz domena fizike, Kuršumlija blizu Kosova, a optička iluzija temelj njegove spoljne politike.

Ivica

pre 13 godina

Ovo je stvarno stara vest, bilo je o ovome reci na rts-u pre nekoliko godina, cini mi se u emisiji ipak se okrece ili tako nesto, postojao je i snimak i stvarno su kola krenula uzbrdo. I ja pocinjem sve vise da verujem u Matrix!

Aleksandar

pre 13 godina

U zemlji gde se pre nesto vise od decenije vecina stanovnistva krila od pomracenja sunca a zvanicne institucije izdavale saopstenja da je to opasno i sta sve ne - narod je spreman da poveruje u sve. Knjige, braco, knjige; a ne zvonca i praporci...

igorpl

pre 13 godina

Kakava fenomenalna zemlja, pa kod nas ni gravitacija ne radi kako treba. Ako ovo nije još jedna od priča kao što su vampiri po Srbiji, vlaška magija i ko zna još kakve vradžbine moglo bi da bude svetska senzacija a mi kao i uvek umesto da to pretvorimo u turističku atrakciju mi ćemo da se pobijemo oko toga čija je nadležnost nad zemljom i tako to...
Nadam se da je ovo istina da i nama malo turisti donesu koji evro umesto da mi svako leto njihovim zemljama ostavimo milione evra sunčajući se.

Aca Trica

pre 13 godina

E kakvim se sve mućkama ovi Amerikanci neće služiti da nam otmu Kosovo...sad će severno Kosova sama da se pripoji ostatku Kosovu.
P.S Odmah da predložimo rezoluciju UN protiv sile gravitacije. Odmah!

Mr Tom

pre 13 godina

Odličan tekst i prilog... Beleška o prosvećenosti naroda.
A i ovi komentari su svojevrsna anketa o magijskom verovanju i obrazovanju čitalaca.
S' vremena na vreme treba objavljivati ovakve tekstove i pratiti trend.
U Srbiji sujeverje i magizam još uvek dominiraju nad naukom i zdravim razumom...
Pa potok i prosuta voda su razjasnili neobični fenomen. A to što više verujemo nesavršenim čulima i želimo da ubedimo sebe u postojanje natprirodnog je potvrda neefikasnosti i siromaštva obrazovanja u ovoj zemlji (i onaj profesor je priča za sebe). Obrazovanje se u ovoj zemlji ni malo ne vrednuje, pa nije ni čudo kakva objašnjenja možemo da čujemo i vidimo.
Čim se završi sa školovanjem sve što je učeno se zaboravlja... U školu se ide zato što se mora, a ne zato što tamo može nešto za život korisno da se nauči... Ako ništa drugo, onda bar da ne ispadneš glup u društvu.

Geofizičar

pre 13 godina

Zanimljiv mi je ovaj geograf koji tvrdi da je anomalija, u stvari, magnetska. Interesantno razmišljanje...

Da ova objava nije tužna, bila bi smešna. Kakvo crno kretanje uz brdo usled anomalija (znate li uopšte šta su gravitacione i geomagnetske anomalije)?

Verujem da je zanimljivo ovima iz turističke organizacije i neinformisanim geografima, ali svakako treba da postoji velika doza ozbiljnosti prilikom ovakvih priloga.

olga

pre 13 godina

Svuda u svetu bajke pocinju sa "bilo jednom..bio jednom..". Samo na jednom mestu u svetu, bajke pocinju sa "bilo jednom..a mozda i nije bilo.."..pa, ti ako hoces veruj, a ako neces ne moras. Tako je i sa ovim chudom, koje svojim ocima znam vec dvadeset godina, da bi ga sad neko otkrio. Mesto se nalazi u blizini Lebana i Bojnika, a ne Kursumlije i verujte mi..Radan planina jeste cudesna planina. Sta god da je..lepo je i nase je.

Gordon Freeman

pre 13 godina

Jel možete da navedete tačnu GPS lokaciju gde se anomalija nalazi?

Btw, ukoliko je tačno ono kako je prikazano u prilogu da voda ne teče nizbrdo već uzbrdo - to nema veze sa magnetizmom - to je onda isključivo (anti)gravitaciona anomalija!

vik

pre 13 godina

Najjachi je onaj lik koji skache u vis da proveri dali ce se vratiti na zemlju, btw sprava u narodu poznata kao libela bi pokazala shta je uzbrdo a shta nizbrdo...da, i "trece oko" komentari su dobri...:)

Kan Dorus

pre 13 godina

Optička varka. Gravitacija je sila za koju nema prepreke. Ne postoji gravitaciona anomalija. I da je zaista fenomen u smislu da je manja gravitacija nego u okolini tada bi tok vode opet bio nizbrdo to jest manja sila gravitacije ne bi obrnula tok. Čak i kad bi postojala jaka magnetna ili električna polja koja bi delovala na dipole molekula vode tok bi opet bio nizbrdo. Uzbrdo se telo kreće samo usled dejstva sile potiska na to telo. Da takva sila ne postoji vidi se po tome što okolna tela, kamenje i slično miruju baš kao i bilo gde drugde. Zašto bi ta sila delovala na automobil a ne bi na kamen ? Dakle ne može biti ništa drugo nego optička varka.

ftj

pre 13 godina

Ja se stvarno izvinjavam sto moram da vam pokvarim iluziju. Da sam ovo video u zoni sumraka ne bih se iznenadio ali ne prilici za ovu televiziju.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_hill

Mr.Libela

pre 13 godina

http://www.youtube.com/watch?v=fYa0y4ETFVo&feature=related
Snimak sa You Tube.
Potpuno nepotreban za gledanje ljudima sa zdravom logikom i razumom.
Oni sa cudnom logikom svojstvenom za Srbiju neka pogledaju ovo cudo i odmah sutra za Kuršumliju pošto kako se prica za neki dan ovih 100 metara kaouzbrdo puta pocinje da leci i razlicite bolesti, pa svi na lecenje.

Nenad

pre 13 godina

Zao mi je neukog srpskog naroda. Ovih primera ima podosta u svetu. Ko ne razume neka veruje u sta veruje, ko razume neka siri dalje. Ah, da... nemojte ovu "iluziju" mesati sa pustinjskim... Ovo vise dodje kao opticka varka. Pozdrav!

Vladimir

pre 13 godina

Primera ima sirom sveta. I lokalne. Nedavno je i naucno dokazano (ranije se smatralo) da to nema veze za gravitacionom anomalijom. Vec je, hajde da budem slobodan i ne bas precizan 'optical illusion'. Drugim recima cini se da je put 'uz brdo' a u stvari je 'niz brdo'. Pozdrav

Ivan

pre 13 godina

MOZda jeste anomalija, ali sigurno ne jedinstvena u svetu. U SAD postoji nekoliko ovakvih mesta.
Ali zasto da se ne iskoristi u turisticke svrhe? Sta bi nam falilo...

Radojko

pre 13 godina

Takvih mesta na svetu ima na tone, i u pitanju je opticka varka, a ne gravitaciona sila. Trazite pojmove'magnetic hill' ili 'gravity hill'na youtube ili wikipediji.

sale

pre 13 godina

"fenomen" gravity hill-a nije nepoznat u svetu, i mnogi nashi turisti u mestu leptokarija imaju prilku da vide slichnu stvar. Medjutim, proguglajte malo i videchete da su mnogi sluchajevi obichna optichka varka, kada znog nemoguchnosti da se uporedi sa nekim referentnom objektom put samo deluje kao da ide uzbrdo. Tome doprinosi chesto vetrom iskosheno rastinje i nemoguchnost da se utvrdi polozaj puta u odnosu na horizont. Jedini nachin da se utvrdi istina je merenje nadmorske visine jedne i druge strane puta.

dukki

pre 13 godina

Pomislio sam i ja odmah na vaser-vagu, ali sa obzirom da potok tece uzbrdo i vaser vaga bi pokazala pogresno. Jedino sto bi trebalo da resi ili pak potvrdi misteriju je jedan precizan savremen GEODETSKI INSTRUMENT ;-)

aca

pre 13 godina

Prvo, Ivanje nije blizu Kursumlije i Djavole varosi, Vec Caricinog grada (JUstinijana prime), S "ove strane Radana... Drugo, fenomen nije nedavno otkriven, godinama se prica o tome... Kad bi neko od novinara i ostalih malo cesce obilazio jug, zaboravljen i od boga, znao bi za to.

Mmmm

pre 13 godina

Ima dosta takvih mesta na svetu, poznata su kao Gravity hills (gravitaciona brda) ili Magnetic hills, to je u stvari jedna vrsta opticke iluzije tako da se blage uzbrdice cine kao nizbrdice i obrnuto. Znaci auto moze da se spusti uz uzbrdicu. . Najvaznij faktor koji doprinosi ovoj iluziji je delimicno ili u potpunosti ogranicen horizont,bez horizonta tesko je proceniti nagib padine jer nedostaje referenca. Kucajte na youtube-u gravity hill ili magnetic hill i videcete jos primera.

SaleC

pre 13 godina

Ja vam kažem da tu i libela greši :), pa pogledajte tamo je uzbrdica a onamo nizbrdica a nešto sve vuče uzbrdo (i libela ide kontra!) to je tako i TACKA bre.

tamo nema Đavolje varoši

pre 13 godina

Ima u Poljskoj jedno mesto koje se zove Bielsko-Biala. Tamo postoji isti ovaj fenomen - imam prijatelje odande i pričali su mi o tome: ista priča kao što je napisano ovde u vesti.

noname

pre 13 godina

Kako mogu da kazu da je jedinstvena atrakcija u svetu, kada svako ko ima google moze da nadje jos gomilu takvih fenomena po svetu. Evo primera iz Portugala http://www.youtube.com/watch?v=FjUWVx8aO8c a ima ih na youtube-u jos mnogo iz razlicitih krajeva sveta..

Novica

pre 13 godina

Po Wikipediji: A magnetic hill or gravity hill is a place where the layout of the surrounding land produces the optical illusion that a very slight downhill slope appears to be an uphill slope. Thus, a car left out of gear will appear to be rolling uphill.

Bojnik, bre

pre 13 godina

Kuršumlija jeste blizu, ali se selo Ivanje, kao i pomenuto mesto koje "prkosi gravitaciji" nalazi na teritoriji opštine Bojnik.

Vladimir_Kv

pre 13 godina

Ljudi nema shale sa ovim, HITNO bi trebalo ovo cudo zlo i naopako da se ispita!!!
Postoje samo tri osobe koje bi mogle ovo da nam objasne: Molder,Skali & Dr.Dabic.

Suki

pre 13 godina

Objašnjenje: http://www.dppn.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=19:tamo-gde-je-nebo-palo-dole&catid=7:tekstovi&Itemid=12