Četvrtak, 14.05.2015.

12:44

Šta region piše o rehabilitaciji Draže

Izvor: R. C. B92

Šta region piše o rehabilitaciji Draže IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

goran

pre 8 godina

po mom skromnom mišljenju, ovom presudom je samo još jednom naneta velika šteta srpskom pravosuđu i ništa više.
Ne razumem odluku suda koji se bavi pitanjem rehabilitacije jednog čoveka, a negde i celog pokreta koji je on personifikovao, a koja se zaustavlja manje više na terenu formalno pravnog i konstatuje da Mihailović nije imao fer suđenje. Za razliku od hiljada ljudi kkoji su diljem bivše Jugoslavije u tom periodu pogubljeni bez ikakvog suđenja, on je imao makar nekakvo suđenje, a da ono nije bilo fer to znaju i vrapci na grani. Međutim, frapantno je da sud donese odluku protiv koje nije moguće podneti bilo koje pravno sredstvo, kojom se stavlja van snage odluka doneta pre 70 godina, a da se pritom uopšte ne uđe u meritum pobijane presude. Ako su zagovornici rehabilitacije Mihailovića stalno insistirali na tome da se radilo političkom procesu i o presudi koja nije bila utemeljena na dokazanim činjenicama, ne znam kako mogu biti zadovoljni ovakvom presudom, gde se opet nikakve činjenice nisu dokazale osim one da on nije imao fer suđenje. Za mene je neshvatljivo da neko može biti proglašen neosuđivanim a da se u isto vreme konstatuje da se sud nije bavio time da li je on ili nije činio zločine. sa svim napred navedenim ova presuda nije u funkciji istine, a još manje pomirenja

Boban Savković

pre 8 godina

Aman ljudi, presuđeno je da je sudski proces protiv njega vođen van svih pravila. Nije ocenjivana njegova uloga u II svetskom ratu.

steta je pride

pre 8 godina

Dugo sam mislila da smo mi lud narod i da u nepravednom svetu, trazimo pravdu.
Sada sam sigurna, da smo mi, ustvari, GLUP narod. Ceo dvadeseti vek jurimo sopstveni rep. Izgubismo toliko glava, a jos malo pa cemo biti gde i 1914., ako ne 1912.godine.
Ostavimo "duhove" sudu istorije, pogledajmo, bar jednom, u buducnost.

Ovo nam zaista nije trebalo. Ispravljajuci jednu ( eventualnu )nepravdu, pravimo dve.

bikan

pre 8 godina

Ne bih da komentarisem nasu (partizansku) verziju rata ali cinjenica da su mnogi Cetnici posle rata otisli u zapadnu Evropu i Ameriku...i tamo ziveli, SLOBODNO. Cinjenica je da Draza bio odlikivan od Amerikanca...za razliku od Cetnika, ustase su se razbezali po juznu Ameriku...i tamo se krili.

Hans Landa

pre 8 godina

Gledam danas na televiziji vrlo iscrpan prilog o rehabilitaciji Dragoljuba Mihailovića i prva stvar koja bode oči su stavovi različitih političkih partija.One pro zapadno orijentisane se oštro protive njegovoj rehabilitaciji, dok druge pozdravljaju njegovu rehabilitaciju od strane suda.Upravo to najbolje ilustruje koliko je naš narod i dan danas duboko podeljen.Ovo je samo komentar i nema za cilj da pozdravlja niti da osporava rehabilitaciju Draže Mihailovića.

Proka

pre 8 godina

Predsednik SAD Hari Truman je posthumno generala Mihailovića odlikovao američkom Legijom zasluga prvog stepena 1948. General Šarl de Gol mu je 1943, kao komandant francuskog Pokreta otpora, dodelio francuski Ratni krst, orden Legije za zasluge prvog stepena namenjen vrhovnim komandantima i izdao i pohvalnu naredbu, koja je 2. februara 1943. pročitana svim francuskim jedinicama. Najbolje da oni ne znaju na kojoj se strani Draža borio.

Ja

pre 8 godina

Malo sutra Slovenci nisu objavili. U ljubljanskom gradskom autobusu (posto imaju monitore na kojima se smenjuju vesti) sam i saznao da su ga rehabilitovali.

Rocky

pre 8 godina

"...Ти народи нису били као подређена снага чланови четничког покрета већ су били равноправни борци против фашизма, нацизма и комунизма. Кад то прихватите, прихватићете историју која мора да се постави на своје ноге."
(МИЛОЈЕ, 14. maj 2015 13:13)

Kao sto mora da se prihvati da je, pred kraj rata, usled engleske preorijentacije na NOV, taj isti cetnicki pokret saradjivao sa nemcima. Cinjenice. Treba podvuci crtu i napraviti razliku izmedju borbi od '41 do '44, kada se pokret borio protiv fasizma i komunizma, uz podrsku Engleza i '44-'45, kada se pokret borio samo protiv komunizma, bez Engleske, ali uz podrsku nacisticke Nemacke.

zika

pre 8 godina

sta je to region i sta je to hrvatska. koliko oni obracaju paznju sta mi mislimo a ovi nasi sto govore u njihovo ime, govore u odbranu komunizma

Marko

pre 8 godina

Možete bezbroj puta ponavljati gnusne laži i neistine o tome kako je Draža prvi digao ustanak u Evropi, kako je bio borac za srpske interese i kako se borio protiv ustaša. Draža je samo jedan u nizu bezočnih, tragičnih likova koji su Srbiju unazadili i dalje je unazađuju. Nula od čoveka, bezkičmenjak, šurovao sa svima i ni sa kime kako mu je u određenom trenutku odgovaralo, a za srpski živalj i oslobođenje ga je bolela ona stvar, koliko i Slobu pre 20 godina. Draža JE zločinac. Baš me interesuje da li ćete mi objaviti komentar ili nije u skladu sa sveopštim ludilom koje nam vlada već neko vreme.

Sale

pre 8 godina

Meni nije jasno kakve su veze imali Hrvati sa Dražom Mihailovićem od 1941. dok nije osuđen na smrt i ubijen? Koja su to tako užasna iskustva tokom WW2 sa njim? Pa oni danas kažu da današnja Hrvatska nema veze ni sa NDH a otkud sada ovakva zgoženost zbog nekoga ko sa Hrvatskom praktično nije imao veze u WW2? Ja zaista dopuštam mogućnost i da jeste - ali meni nije poznato. Posle WW2 pobednik je napisao istoriju, kako to uvek i biva, ali ima tu i istorijskih činjenica o kojima se ćutalo ili čak bilo opasno i da se spominju. Možete i vi da dopustite takvu mogućnost pre toliko ogorčenih komentara?

surfer

pre 8 godina

Draža jeste bio saradnik okupstora i njegovi istomisljenici su pocinili mnoge zločine nad sopstvenim narodu.To jeste činjenica i ni jedan sud to ne može da promeni.To što sad u tom sudu sede naslednici njegovih saradnika to je druga stvar, ali ne znači da neko neće u budućnosti kada se promeni ova sudska nakazna elita neće pokrenuti postupak za ukidanjove sramne presude o rehabilitaciji ovog zlocinca. SRAMOTA

kumodraž

pre 8 godina

(Tvrtko, 14. maj 2015 13:33)
Četnički zločini diljem Balkana su nepobitni, od Sandžaka do Drvara i Makarske. I u delovima Srbije su bili na lošem glasu (pitajte ljude južno od Jastrepca). Ali "četnici" suštinski i faktički nisu bili jedna vojska, već autonomne komitske grupacije koje nisu imale vrhovnu komandu. A i kako bi, kada su na delu bile država Hrvatska i nemačka okupacija? Vojska u otadžbini gen. Mihailovića je bila mala i prilično nebitna, pogotovo posle fijaska na Neretvi i promene taktike. Dokaza zločina Mihailovića nema. Dokaza za zločine četnika ima i to je jasno, od Baćovića i Stanišića do Đujića. Kao i da su Nedić i Ljotić kvislinzi i saradnici nacista. Kao i da je NDH jezgro najvećeg genocida u istoriji Balkana, nešto čiji se "rep" prebacio u 90-e.

cibe bre!

pre 8 godina

Da nije bilo djenerala Draze i njegovog cetnickog pokreta u Bosni sve one Srbe tamo pobile bi ustase i handzar divizija, zato nije ni cudo sto ga hrvati i Bosnjaci smatraju zlocincem kad ih je predupredio da naprave jos veci masakr nad srpskim stanovnistvom.

dragan

pre 8 godina

Amerikanci ga odlikovali.Jel to onaj Ruzvelt koji kad su mu rejli da armada japanaca krece ka SAD rekao" nek oni nas prvo napadnu".Isti taj nije verovao u genocis u Trecen rajhu pa nisu hteli primiti jevrejske izbeglice.

Milovan

pre 8 godina

Дража, подигао први отпор у европи против фашизма и нацизма. Француски ђак пријатељ Шарла Де Гола. Носилац многих европских ордења.
(МИЛОЈЕ, 14. maj 2015 13:13)

Hajde Miloje, navedi te cuvene bitke u kojima se Draza suprotstavio fasistima i nacistima. Kad sam potrazio taj otpor o kojem pricas, izlaze na stotine slika gde se cetnici grle, piju, ljube i slikaju s nacistima. kako izgleda, jedini otpor koji su pruzili je bio da ne ostanu na veceri kod švaba nego da se ipak vrate na polozaje i cekaju naredjena iz Rajhstaga. Crna mrlja ste Srbije.

Slovenac, dugogodišnji čitalac

pre 8 godina

Slovenački mediji jedini nisu pokazali interesovanje za ovu vest iz Srbije, te je nisu ni objavili na uočljivim mestima svojih onlajn izdanja.

Mladima se hebe, a stari vas pomilujemo! Teško se je nama isprćkati na relaciji domobranci -partizani, vama, četniki - partizani, a Hrvatima ustaše - partizani, jer domobranima se hebalo, samo da prožive! U Bosni suživot ustaša i četnika, zajedno sa Nemcima i pre sa Italijanima protiv partizana i naroda! Ipak su NOV i POJ oblikovali kasniju Jugoslaviju i ne neki Karađorđevići! Srbi, primite jih u svoj zagrljaj, a nas ostavite! Ipak: jel nemate dovolno politika, koji vas h..u svaki dan? Oćete još? To se obićno zove - mazohizam!:)

dragan

pre 8 godina

Onda je i Stepinac nepravedno optuzen nigde nepise da je on nekom nesto naredio ili sam ucinio.Prilikom povlacenja cetnici su zajedno sa ustasama bezali ka Austriji.Cak je Pavelic izdao naredbu da im se kao osvedocenim antikomunistima obezbedi prelaz preko NDH.A sto se tice De Gola sami jedno njegovo ponasanje za vreme i posle rata nikad mu nece oprostiti jevreji.(sa Histori)

Sumadin

pre 8 godina

Ko su cetnici? Vecina komentara ih izjednacava sa ustasama! Sto i jeste bila hr propaganda tokom "domovinskog rata". Mi znamo da smo ustase, tu nemamo gde pa ajde onda da cetnike poravnamo sa nama? Kraljeva garda, starija od hr, ndh, fasizma, komunizma itd.

Mile from space

pre 8 godina

"Kako nije sramota ove iz HR da bilo šta komentarišu?"
Imam prijatelja Hrvata kome su četnici u Dalmaciji poklali ili pobili veći deo familije. Zašto bi ga bilo sramota da komentariše? Možda tebe treba da je sramota što tako bahato komentarišeš?

Pantagruel

pre 8 godina

Нормално да им не прија кад је највећи део тог "региона" пуцао у леђа краљевој војсци још у априлском рату 1941. дезертирао из јединица, дизао пруге у ваздух, дочекао Немце са цвећем као ослободиоце и брже-боље почео да истребљује Србе са територија које им је поклонио Хитлер. Наравно да су се плашили Дражине одмазде и програма који ју је планирао веома систематично, јер знају колико њихових би морало да страда само да се достигне однос један према један (који никада није достигнут).

dido

pre 8 godina

Nepišu Hrvati nego novinari
a nepita se nigdje narod.
Novinari pišu šta hoče i tako je svagdje. Novinari igraju veliku ulogu u svađi a slabo u pomirenju.

Aleksandar

pre 8 godina

Da li je moguće da oni koji su dočekali jedinice Trećeg Rajha sa cvećem i oduševljenjem u Zagrebu, nama pričaju da je Draža zločinac? Da li je moguće da oni koji su stvorili Jasenovac, Gradišku itd i počinili genocid nad srpskim narodom pričaju o zgražavanju? Da li je moguće da oni koji su u Jasenovcu pobili 700 hiljaja Srba, Jevreja, Roma i blizu 300 hiljada u drugim logorima pričaju Srbima o zločinu? Da li je moguće da država Hrvatska koja je pobila više od 20 hiljada srpske dece u Drugom svetskom ratu pričaju o zločinu? Da li je moguće da nam lekcije drži država i ljudi koji su osnovali jedini logor za srpsku decu na tlu savremene Evrope, logor Jasterbarsko? Da li je moguće da nam Vi Hrvati pričate o poštenju, časti itd, a slavite kao nacionalni praznik "Oluju" najveće etničko čišćenje u 20.veku? Na kraju, kako vas ljudi moji nije sramota? Imate li obraza ili su vam obrazi đonovi? Nadam se da ćete objaviti komentar, bez cenzure, pozdrav

zoran

pre 8 godina

jel to onaj region sto je u II svetskom ratu bio na strani fasizma. Sta kazu nasi saveznici u tom istom ratu Ameri, Rusi, Englezi... to je vazno.

VažanDetalj

pre 8 godina

NISU ČETNICI REHABILITOVANI VEĆ SAMO JEDAN ČOVEK PO IMENU DRAŽA MIHAJLOVIĆ! valjda je argument advokata bio: nije bio lično prisutan kad su zločini izvršavani, a nije bio ni obavešten o istim dok su izvršavani

ćavi

pre 8 godina

Jugoslavija je bila kraljevina do Drugog svetskog rata. Dragoljub Mihailovic je bio general vojske te drzave - Kraljevine. Za vreme rata dize se komunisticka revolucija i na kraju pobedu odnosi ta frakcija, i drzava od Kraljevine postaje SFRJ. Kao glavni komandant kraljevske vojske (a i ministar) Draza je predstavljao smetnju za suvereno uspostavljanje Titove vlasti, i biva pogubljen u POLITICKOM procesu, bez pravih i valdinih dokaza, na brzinu. Ovim danasnjim cinom je ponistena upravo ta presuda komunistickog rezima (zbog nefer uslova sudjenja), dok se Kraljevska Vojska (pri kojoj su bile odredjene strukture koje su sebe nazivale cetnicima) uopste ne pominje ovim danasnjim aktom i ne utvrdjuje se njena odgovornost i pozicija u ratu, i navodnim delima protiv covecnosti.

Dragan

pre 8 godina

Kakve smo mi budale, sta nas zanima sta region bruji, a i oni su isti k'o mi, znaci gledamo sebe, normalno ne na stetu drugih, i picimo napred.

Dokle vise?

pre 8 godina

Vracena mu prava,na onom svetu. Gluposti bre. Dajte da vidimo da promenimo situaciju u zemlji. Zamajavaju nas glupostima. Pisem ovaj komentar sa 320 din u dzepu. Eto toliko.

Zmaj

pre 8 godina

@Tvrtko

Ono sto su komunisti ucinili Srbima posle 2.Svetskog rata mala je maca naspram zlocina Cetnika tokom rata. Krivi su i jedni i drugi, ali stepen krivice je izuzetno tesko odrediti

Sanja

pre 8 godina

Odgovor Tvrtku:Poznajem veoma dobro potomke i porodicu pokojnog Mladena Stojanovica i odgovorno vam tvrdim da cetnici nisu ubili Mladena. Komunisti su isfabrikovali tu pricu,cak su isli dotle da snime film zasnovan na izmisljotinama. Istinu o tome su znali i drugi ljudi iz Mladenovog okruzenja, pripadnivi partizanskog pokreta itd.Ne mislim da je celokupna istorija izasla iz komunisticke kuhinje isfabrikovana,ali jedan deo provereno jeste.Stoga smatram da osvrt na period Drugog rata mora biti vise nego oprezan i neostrascen, ako se zeli doci do priblizno tacnih saznanja.

mario marko del tintoreto

pre 8 godina

Nemam neki stav o rehabilitaciji Draže (smatram da je to čovek koji je bio nedorastao sitaciji i iskorišćen od svih) ali me naročito nerviraju reakcije iz Hrvatske gde osuđuju ovu rehabilitaciju a sa druge strane uklanjaju Titove biste i nazivaju ga zločincem (kod nas Titove biste stoje u Domu narodne skupštine zajedno sa kraljevim jer poštujemo svoju istoriju i sve državne poglavare i antifašiste) i idu na proslave streljanim ustašama na Blajburško polje.

Ak

pre 8 godina

Skime je sad Toma , sa cetnicima (Drazom ) kao Vojvoda ili sa Komunistima (na paradi u Mosskvu ) sa Putinom !!Mislim da je sa cetnicima i sa partizanima hahaha!

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Region će apsolutno, skoro bez izuzetaka, biti protiv rehabilitacije generala Mihailovića. Mislim da nije teško ni pogoditi razloge tog grčevitog pokušaja da se Dragoljub Mihailović svrsta i zadrži u tabor fašista i kolaboracionista. Naime, nijednom narodu u okruženju, ne odgovara da Srbija ima dva antifašistička pokreta dok su oni bili verne sluge i sateliti fašističke Nemačke. Mnogi će nekritički navoditi zločine pojedinih četničkih jedinica u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj zaboravljajući da se u tom području ta vojska uglavnom javljala kao zaštitnik srpske populacije a da su zločini uglavnom bili osveta za pobijene Srbe. Ako zaboravimo medjunacionalne antagonizme, koji vladaju medju narodima bivše Jugoslavije, ako zanemarimo naše interne konflikte koji su bili rezultat onog "oka za oko i zuba za zub", četnički pokret D. Mihailovića nije mogao nikako da ima fašistički karakter niti da bude saradnik okupatora. Draža Mihailović je celo vreme rata proveo po pećinama, skrivajući se kako od Nemaca tako i od svojih ideoloških neprijatelja partizana.Spasao je više od 500 američkih pilota i bio ucenjen na istu sumu "rajhsmaraka u zlatu", kao i "najveći sin svih naših naroda i narodnosti". Fašizam je prilepljen D. Mihailoviću i četničkom pokretu da bi ustaše i balisti imali svoj pandan i u srpskom narodu.

zvonimir

pre 8 godina

Sa jedne strane su ustaše pobile barem 750.000 Srba, a sa druge četnici 10.000 Muslimana i do 2.000 Hrvata, i to uglavnom lokani četnici iz osvete zbog prethodnih zločina. Sa izuzetkom zločina prema Dalmatincima koje su ibili hercegovački četnici kod Omiša, protiv čega j i sam Draža bio. S tim da četnici u Istočnoj Bosni pod direktnom komandom Draže ( 1944. i '45 ) nisu ubili nijednog Hrvata ili Muslimana koji nije bio u ustaškim redovima.

Ivan

pre 8 godina

Boli me uvo za Drazu. Covek davno mrtav. Ja ovde ne mogu da nateram poslodavca da mi isplati platu vec 6 meseci a nasi sudovi se bave drazom. I mi i Hrvati imamo ozbiljne egzistencijalne probleme. Ovo je nebitno. Stavio bih u sekciju 'Stars'

Jelena sa Kozare

pre 8 godina

Kada sve, bivše i sadašnje, ustaške krvnike osude, onda mogu da prigovaraju drugima i bune se. Ali oni su katolici, oni su u EU, njima je sve oprošteno.

Swedenonline

pre 8 godina

'' Slovenački mediji jedini nisu pokazali interesovanje za ovu vest iz Srbije, te je nisu ni objavili na uočljivim mestima svojih onlajn izdanja.''

Jedini normalni, ko ga je osudio i proglasio ratnim zločincem? Komunistički štakori, svakog Srpskog rodoljuba, sve do pada komunizma!

Vidim da hrvatskim licimerima nekim čudom sad uopšte ne smetaju odluke komunističke gamadi od kojih su navodno pobegli? Normalno!

glavonja

pre 8 godina

Cudite se sta drugi pisu o Srbiji i kakav vas glas bije? Opet neka zavjera protiv Srbije? Sami sta za sve krivi i ovi sto danas slave i ovi sto se prave blesavi i slijepi.

Patria

pre 8 godina

Draza mihajlovic je vodja onih koji su izmedju ostalog zaklali jednogodisnju bebu u kolevci jer je glava porodice cuvao partizane. Podavalska naselja, nekad sela, jos pamte krvavi pir drazinih koljaca. Covek koji ubija zene i decu nemoze NIKAD biti heroj. A to sto su ga pravni naslednici rehabilitovali da bi potrazivala oduzetu imovinu, to je neka druga prica...

pixer

pre 8 godina

Kako nije sramota ove iz HR da bilo šta komentarišu? U NDH je stradalo preko 300.000 srpskih civila u organizovanom genocidu u skladu sa programom ozbiljne države. U okupiranoj Srbiji je stradao 1 (slovima: jedan) Hrvat, i to Stjepan Stevan Filipović, partizan koji je obešen u Valjevu. Razne četničke grupe, nezavisne od VuO jesu činile zločine, najviše protiv Bošnjaka i Srba, ali i protiv Hrvata (Drvar, Dalmacija i sl). To nije imalo veze sa VuO, a po karakteru i obima nije ni primirisati genocidu NDH. Danas je konačno sahranjena Brozova istorija. Draža je, što se mene tiče, izdajnik i vodio je pogrešno rat, od Neretve pa kasnije i partizani su jedini do kraja ginuli za slobodu. Ali nije imao fer suđenje i nema nijedan valjani dokaz da je ratni zločinac.

AnarhoKap

pre 8 godina

(МИЛОЈЕ, 14. maj 2015 13:13)

Ma da, jeste, prvi antifasista na celom svetu. Daj bre, smarate vise sa tim glupostima. Da nisam ja na slikama sa ostalim kolaboratorima? Da nije neki drugi kralj lepo rekao da su izdajnici? Muka mi vise da citam zadrugarska i kafanska prepricavanja.

Bogdan

pre 8 godina

Ma pisite o ovim lopovima sto nas kradu na svakom koraku i nedaju nam da disemo pustite sad Drazu njemu svaka cast ali nece Draza da mi napuni frizider a nece ni da mi kupi deci knjige za skolu ! drazi svaka cast ali pisite jos vise o ovim polupismenim lopovima politicarima sto su nam unistili zivote !

roki

pre 8 godina

...u ime ocuvanja sebe na vlasti ljudi su spremni na svekolike zlocine,pobednik uvek pise istoriju....ovo je ipak pobeda prava i nezavisnosti sudstva..svaka vlast je losa,uvek je treba menjati,demokratski...izborima,da nam se nikad vise ne desi ..jedna partija...vecno.Ima nade za Srbiju!!!!!!

oklagija

pre 8 godina

Sta je tu cudno sto SLovenci nisu objavili ovu vest? Ljudi su okrenuti buducnosti a ne proslosti. Bolje bi i nama bilo tako da razmisljamo, a i deckima takodje.

Dule

pre 8 godina

"Srbi slave: Viši sud u Beogradu rehabilitovao Dražu Mihailovića". I tako moze da se manipulise istinom. Gde to Srbi slave? Koji to Srbi? Oni tri posto mentalno zalutalih sa kokardama? Tipicno tendeciozan naslov za balkanski region. Novinari su medju najvecim krivcima mrznje na prostoru bivse Jugoslavije. Samo da napomenem: Protiv sam cetnika, ustasa i slicnih u bilo kojim obliku, a nekad mi se cini da su novinari (cast izuzecima) i gori od ovih navedenih.

Tvrtko

pre 8 godina

"Sud nije utvrđivao da li je D.M. ratni zločinac ili nije". Koliko znam, nije suđeno ni Hitleru, ni Paveliću, pa niko normalan ne postavlja pitanje da li su ratni zločinci ili nisu. Za mnoge nisu.
Srbin sam iz Bosanske Krajine. Nepobitno je dokazano da su pripadnici četničkog pokreta učinili mnoge zločine, u Krajini su ubili Mladena Stojanovića, sarađivali sa Nemcima i Italijanima. MOžete ga sudski rehabilitovati milion puta, ali ostaje istina da četnici nisu isto što i ustaše, ali su bili na pogrešnoj strani i učinili mnoga zla svome i drugim narodima na ovim prostorima.

Rttattatr

pre 8 godina

Imamo proslavu "Oluje" nedavno,etnickog ciscenja Srba sa prostora Slavonije.Kao i izjave Ruzice Tomasic koje lako mogu da se pronadju na internetu,a da ne pominjem sve one logore u drugom velikom ratu,toliko o moralu,postenju i "delima" komsija.Inace Dragoljub Mihailovic je bio nacelnik staba vrhovne komande "JUGOSLOVENSKE vojske u otadzbini",ko je tu pobrkao babe i zabe treba utvrditi i zasto se on smatra srpskim nacionalistom!

lucifer

pre 8 godina

nas netreba da je briga sta region pise o rehabilitaciji Draze Mihailovica. Jer kod hrvata u zagrebu glavna kadedrala nosi ime Aloiza stepinca, jednog od najvecih fasista u katolickoj crkvi. A kod Bosnjaka ja Alia izetbegovic bio clan SS Handzar do zadnjeg dana rata.

nkprav

pre 8 godina

Nešto nisam primetio da se svake godine skandalizuju kada se obeležava "tragedija" u Blajburgu. Moj fašizam je manji fašizam od tvog. Na Balkanu se uvek sve svede na to.

goran

pre 8 godina

Pa hrvatima je normalno da je Draža zločinac pošto je samo on i njegova vojska stajala između ustaškog noža i nemoćnog srpskog stanovništva.

daska

pre 8 godina

(goran, 14. maj 2015 13:21)

Čitam tvoj komentar i ne vjerujem. Moji su iz Dalmacije, bili u partizanima, znači četnici su na papiru priznavali NDH za državu, imali liječenje u bolnicama i druga građanska prava u gradovima na obali i primali municiju od ustaša za operacije protiv partizana. Ima sve crno na bijelo. Čuj četnici čuvali Srbe od ustaškog noža hahaha kad nisam pao sa stolice???

zex

pre 8 godina

@Tvrtko

Malo se raspitaj ko je ubio Dr Mladena, nemoj znanje zasnivati na partizanskim filmovima. To što su ustaše i četnici u tim istim izjednačavani, nije mjerodavno.

profesor G

pre 8 godina

Ja se o Draži M neću izjašnjavati, dosta je bilo preturanja njegovih kostiju, ko god to radio i sa kakvim god ciljem. Samo žellm da kažem da su Hrvati poslednji koji imaju bilo kakvo pravo da nešto kažu. Država u kojoj je nasleđe nacizma toliko živo nema pravo NIŠTA da kaže. Toliko, hvala na pažnji.

Vlada

pre 8 godina

Nemam pojma da li je Draža zločinac ili patriota, znam da su njegovi klali i ubijali, i to ubijali srbe, no to nije ono što htedoh reći; samo sam želeo da kažem da je iritativno što hrvatski i okolni mediji ne pomenuše bombastično sablaznutost da je ratni zločinac, ustaški koljač ideolog Stepinac proglašen svecem....

МИЛОЈЕ

pre 8 godina

Дража, подигао први отпор у европи против фашизма и нацизма. Француски ђак пријатељ Шарла Де Гола. Носилац многих европских ордења. Убијен као криминалац у својој држави од увежених тиранина црвених. Анте Павелић, предводник највећих и најмасовнијих злочина над цивилима, фашиста и клерикални нациста, доживео дубоку старост. Нико му није судио и пресудио. Нарочито не у Хрватској. Чија је то срамота господо? Четници нису имали ни један једини концентрациони логор. У својим редовима су имали муслимане, јевреје, Хрвате и остале народе. Ти народи нису били као подређена снага чланови четничког покрета већ су били равноправни борци против фашизма, нацизма и комунизма. Кад то прихватите, прихватићете историју која мора да се постави на своје ноге.

Boban

pre 8 godina

Zašto je bitno šta pišu Hrvati, koji su bili na strani Hitlera? Kad ga oni kude, to samo može da imponuje ljudima koje je ova vest obradovala.

miki

pre 8 godina

Pre nego sto bilo sta kazu hrvati podsetio bih da oni slave cetnicki ustanak u srbu kao dan ustanka naroda hrvatske?!
Naravno posto su njihovi preci bili odusevljeni hitlerom i nacistima(o cemu svedoci snimak ulaska nemaca u zagreb) i nije im padalo na pamet da im se suprotstave morali su da "pozajme" borbu srpskog naroda protiv najvećeg zla u istoriji covecanstva i prikazu je kao svoju...

slobodan

pre 8 godina

Ja se o Draži M neću izjašnjavati, dosta je bilo preturanja njegovih kostiju, ko god to radio i sa kakvim god ciljem. Samo žellm da kažem da su Hrvati poslednji koji imaju bilo kakvo pravo da nešto kažu. Država u kojoj je nasleđe nacizma toliko živo nema pravo NIŠTA da kaže. Toliko, hvala na pažnji.
(profesor G, 14. maj 2015 13:22)

Potpisujem, od reci do reci.

Mr

pre 8 godina

Kakvo ludilo, da se covek povampiri, nista mu ne bi bilo jasno. Ravnogorski pokret je nakon povlacenja iz Srbije skupljao dobrovoljce po Hrvatskoj, Bosni i Sloveniji. Covek cekao potencijalno iskrcavanje saveznika na Balkanu i posthumno dobio najvise Americko ratno priznanje koje stranac moze da dobije. Ajd sto su ga komunisti satanizovali, to i da razumem, ali odakle Hrvati u prici??

miki

pre 8 godina

Koga je uopste briga sta pise region?
Pa hrvati su posle nemaca poslednji narod na svetu koji ima pravo da nekom lepi etikete fasista i zlocinaca!
Mi koji smo potomci ravnogoraca vrlo dobro znamo njihove ideale,u tom smo duhu vaspitani...gradjanska srbija u evropi,a ne sa rusijom i kinom kao sto kaze seselj i slicni cirkuzanti koji su vise stete drazi naneli od montiranog procesa.

AnarhoKap

pre 8 godina

(МИЛОЈЕ, 14. maj 2015 13:13)

Ma da, jeste, prvi antifasista na celom svetu. Daj bre, smarate vise sa tim glupostima. Da nisam ja na slikama sa ostalim kolaboratorima? Da nije neki drugi kralj lepo rekao da su izdajnici?

Jole

pre 8 godina

U ovoj jadnoj Srbiji je sve moguće, pa predsednik je četnički vojvoda, premijer je četnik, a Dačić je u pokušaju po..četnik... sramota za Srbiju...sad može predsednik da rehabilituje i Musolinija i Hitlera i da im dodeli odlikovanje jer on to voli...

Dule

pre 8 godina

"Srbi slave: Viši sud u Beogradu rehabilitovao Dražu Mihailovića". I tako moze da se manipulise istinom. Gde to Srbi slave? Koji to Srbi? Oni tri posto mentalno zalutalih sa kokardama? Tipicno tendeciozan naslov za balkanski region. Novinari su medju najvecim krivcima mrznje na prostoru bivse Jugoslavije. Samo da napomenem: Protiv sam cetnika, ustasa i slicnih u bilo kojim obliku, a nekad mi se cini da su novinari (cast izuzecima) i gori od ovih navedenih.

oklagija

pre 8 godina

Sta je tu cudno sto SLovenci nisu objavili ovu vest? Ljudi su okrenuti buducnosti a ne proslosti. Bolje bi i nama bilo tako da razmisljamo, a i deckima takodje.

МИЛОЈЕ

pre 8 godina

Дража, подигао први отпор у европи против фашизма и нацизма. Француски ђак пријатељ Шарла Де Гола. Носилац многих европских ордења. Убијен као криминалац у својој држави од увежених тиранина црвених. Анте Павелић, предводник највећих и најмасовнијих злочина над цивилима, фашиста и клерикални нациста, доживео дубоку старост. Нико му није судио и пресудио. Нарочито не у Хрватској. Чија је то срамота господо? Четници нису имали ни један једини концентрациони логор. У својим редовима су имали муслимане, јевреје, Хрвате и остале народе. Ти народи нису били као подређена снага чланови четничког покрета већ су били равноправни борци против фашизма, нацизма и комунизма. Кад то прихватите, прихватићете историју која мора да се постави на своје ноге.

goran

pre 8 godina

Pa hrvatima je normalno da je Draža zločinac pošto je samo on i njegova vojska stajala između ustaškog noža i nemoćnog srpskog stanovništva.

Tvrtko

pre 8 godina

"Sud nije utvrđivao da li je D.M. ratni zločinac ili nije". Koliko znam, nije suđeno ni Hitleru, ni Paveliću, pa niko normalan ne postavlja pitanje da li su ratni zločinci ili nisu. Za mnoge nisu.
Srbin sam iz Bosanske Krajine. Nepobitno je dokazano da su pripadnici četničkog pokreta učinili mnoge zločine, u Krajini su ubili Mladena Stojanovića, sarađivali sa Nemcima i Italijanima. MOžete ga sudski rehabilitovati milion puta, ali ostaje istina da četnici nisu isto što i ustaše, ali su bili na pogrešnoj strani i učinili mnoga zla svome i drugim narodima na ovim prostorima.

profesor G

pre 8 godina

Ja se o Draži M neću izjašnjavati, dosta je bilo preturanja njegovih kostiju, ko god to radio i sa kakvim god ciljem. Samo žellm da kažem da su Hrvati poslednji koji imaju bilo kakvo pravo da nešto kažu. Država u kojoj je nasleđe nacizma toliko živo nema pravo NIŠTA da kaže. Toliko, hvala na pažnji.

pixer

pre 8 godina

Kako nije sramota ove iz HR da bilo šta komentarišu? U NDH je stradalo preko 300.000 srpskih civila u organizovanom genocidu u skladu sa programom ozbiljne države. U okupiranoj Srbiji je stradao 1 (slovima: jedan) Hrvat, i to Stjepan Stevan Filipović, partizan koji je obešen u Valjevu. Razne četničke grupe, nezavisne od VuO jesu činile zločine, najviše protiv Bošnjaka i Srba, ali i protiv Hrvata (Drvar, Dalmacija i sl). To nije imalo veze sa VuO, a po karakteru i obima nije ni primirisati genocidu NDH. Danas je konačno sahranjena Brozova istorija. Draža je, što se mene tiče, izdajnik i vodio je pogrešno rat, od Neretve pa kasnije i partizani su jedini do kraja ginuli za slobodu. Ali nije imao fer suđenje i nema nijedan valjani dokaz da je ratni zločinac.

Boban

pre 8 godina

Zašto je bitno šta pišu Hrvati, koji su bili na strani Hitlera? Kad ga oni kude, to samo može da imponuje ljudima koje je ova vest obradovala.

miki

pre 8 godina

Koga je uopste briga sta pise region?
Pa hrvati su posle nemaca poslednji narod na svetu koji ima pravo da nekom lepi etikete fasista i zlocinaca!
Mi koji smo potomci ravnogoraca vrlo dobro znamo njihove ideale,u tom smo duhu vaspitani...gradjanska srbija u evropi,a ne sa rusijom i kinom kao sto kaze seselj i slicni cirkuzanti koji su vise stete drazi naneli od montiranog procesa.

Rttattatr

pre 8 godina

Imamo proslavu "Oluje" nedavno,etnickog ciscenja Srba sa prostora Slavonije.Kao i izjave Ruzice Tomasic koje lako mogu da se pronadju na internetu,a da ne pominjem sve one logore u drugom velikom ratu,toliko o moralu,postenju i "delima" komsija.Inace Dragoljub Mihailovic je bio nacelnik staba vrhovne komande "JUGOSLOVENSKE vojske u otadzbini",ko je tu pobrkao babe i zabe treba utvrditi i zasto se on smatra srpskim nacionalistom!

lucifer

pre 8 godina

nas netreba da je briga sta region pise o rehabilitaciji Draze Mihailovica. Jer kod hrvata u zagrebu glavna kadedrala nosi ime Aloiza stepinca, jednog od najvecih fasista u katolickoj crkvi. A kod Bosnjaka ja Alia izetbegovic bio clan SS Handzar do zadnjeg dana rata.

Jole

pre 8 godina

U ovoj jadnoj Srbiji je sve moguće, pa predsednik je četnički vojvoda, premijer je četnik, a Dačić je u pokušaju po..četnik... sramota za Srbiju...sad može predsednik da rehabilituje i Musolinija i Hitlera i da im dodeli odlikovanje jer on to voli...

surfer

pre 8 godina

Draža jeste bio saradnik okupstora i njegovi istomisljenici su pocinili mnoge zločine nad sopstvenim narodu.To jeste činjenica i ni jedan sud to ne može da promeni.To što sad u tom sudu sede naslednici njegovih saradnika to je druga stvar, ali ne znači da neko neće u budućnosti kada se promeni ova sudska nakazna elita neće pokrenuti postupak za ukidanjove sramne presude o rehabilitaciji ovog zlocinca. SRAMOTA

Bogdan

pre 8 godina

Ma pisite o ovim lopovima sto nas kradu na svakom koraku i nedaju nam da disemo pustite sad Drazu njemu svaka cast ali nece Draza da mi napuni frizider a nece ni da mi kupi deci knjige za skolu ! drazi svaka cast ali pisite jos vise o ovim polupismenim lopovima politicarima sto su nam unistili zivote !

Aleksandar

pre 8 godina

Da li je moguće da oni koji su dočekali jedinice Trećeg Rajha sa cvećem i oduševljenjem u Zagrebu, nama pričaju da je Draža zločinac? Da li je moguće da oni koji su stvorili Jasenovac, Gradišku itd i počinili genocid nad srpskim narodom pričaju o zgražavanju? Da li je moguće da oni koji su u Jasenovcu pobili 700 hiljaja Srba, Jevreja, Roma i blizu 300 hiljada u drugim logorima pričaju Srbima o zločinu? Da li je moguće da država Hrvatska koja je pobila više od 20 hiljada srpske dece u Drugom svetskom ratu pričaju o zločinu? Da li je moguće da nam lekcije drži država i ljudi koji su osnovali jedini logor za srpsku decu na tlu savremene Evrope, logor Jasterbarsko? Da li je moguće da nam Vi Hrvati pričate o poštenju, časti itd, a slavite kao nacionalni praznik "Oluju" najveće etničko čišćenje u 20.veku? Na kraju, kako vas ljudi moji nije sramota? Imate li obraza ili su vam obrazi đonovi? Nadam se da ćete objaviti komentar, bez cenzure, pozdrav

cibe bre!

pre 8 godina

Da nije bilo djenerala Draze i njegovog cetnickog pokreta u Bosni sve one Srbe tamo pobile bi ustase i handzar divizija, zato nije ni cudo sto ga hrvati i Bosnjaci smatraju zlocincem kad ih je predupredio da naprave jos veci masakr nad srpskim stanovnistvom.

Marko

pre 8 godina

Možete bezbroj puta ponavljati gnusne laži i neistine o tome kako je Draža prvi digao ustanak u Evropi, kako je bio borac za srpske interese i kako se borio protiv ustaša. Draža je samo jedan u nizu bezočnih, tragičnih likova koji su Srbiju unazadili i dalje je unazađuju. Nula od čoveka, bezkičmenjak, šurovao sa svima i ni sa kime kako mu je u određenom trenutku odgovaralo, a za srpski živalj i oslobođenje ga je bolela ona stvar, koliko i Slobu pre 20 godina. Draža JE zločinac. Baš me interesuje da li ćete mi objaviti komentar ili nije u skladu sa sveopštim ludilom koje nam vlada već neko vreme.

kumodraž

pre 8 godina

(Tvrtko, 14. maj 2015 13:33)
Četnički zločini diljem Balkana su nepobitni, od Sandžaka do Drvara i Makarske. I u delovima Srbije su bili na lošem glasu (pitajte ljude južno od Jastrepca). Ali "četnici" suštinski i faktički nisu bili jedna vojska, već autonomne komitske grupacije koje nisu imale vrhovnu komandu. A i kako bi, kada su na delu bile država Hrvatska i nemačka okupacija? Vojska u otadžbini gen. Mihailovića je bila mala i prilično nebitna, pogotovo posle fijaska na Neretvi i promene taktike. Dokaza zločina Mihailovića nema. Dokaza za zločine četnika ima i to je jasno, od Baćovića i Stanišića do Đujića. Kao i da su Nedić i Ljotić kvislinzi i saradnici nacista. Kao i da je NDH jezgro najvećeg genocida u istoriji Balkana, nešto čiji se "rep" prebacio u 90-e.

Milovan

pre 8 godina

Дража, подигао први отпор у европи против фашизма и нацизма. Француски ђак пријатељ Шарла Де Гола. Носилац многих европских ордења.
(МИЛОЈЕ, 14. maj 2015 13:13)

Hajde Miloje, navedi te cuvene bitke u kojima se Draza suprotstavio fasistima i nacistima. Kad sam potrazio taj otpor o kojem pricas, izlaze na stotine slika gde se cetnici grle, piju, ljube i slikaju s nacistima. kako izgleda, jedini otpor koji su pruzili je bio da ne ostanu na veceri kod švaba nego da se ipak vrate na polozaje i cekaju naredjena iz Rajhstaga. Crna mrlja ste Srbije.

Mile from space

pre 8 godina

"Kako nije sramota ove iz HR da bilo šta komentarišu?"
Imam prijatelja Hrvata kome su četnici u Dalmaciji poklali ili pobili veći deo familije. Zašto bi ga bilo sramota da komentariše? Možda tebe treba da je sramota što tako bahato komentarišeš?

Sale

pre 8 godina

Meni nije jasno kakve su veze imali Hrvati sa Dražom Mihailovićem od 1941. dok nije osuđen na smrt i ubijen? Koja su to tako užasna iskustva tokom WW2 sa njim? Pa oni danas kažu da današnja Hrvatska nema veze ni sa NDH a otkud sada ovakva zgoženost zbog nekoga ko sa Hrvatskom praktično nije imao veze u WW2? Ja zaista dopuštam mogućnost i da jeste - ali meni nije poznato. Posle WW2 pobednik je napisao istoriju, kako to uvek i biva, ali ima tu i istorijskih činjenica o kojima se ćutalo ili čak bilo opasno i da se spominju. Možete i vi da dopustite takvu mogućnost pre toliko ogorčenih komentara?

roki

pre 8 godina

...u ime ocuvanja sebe na vlasti ljudi su spremni na svekolike zlocine,pobednik uvek pise istoriju....ovo je ipak pobeda prava i nezavisnosti sudstva..svaka vlast je losa,uvek je treba menjati,demokratski...izborima,da nam se nikad vise ne desi ..jedna partija...vecno.Ima nade za Srbiju!!!!!!

dido

pre 8 godina

Nepišu Hrvati nego novinari
a nepita se nigdje narod.
Novinari pišu šta hoče i tako je svagdje. Novinari igraju veliku ulogu u svađi a slabo u pomirenju.

ćavi

pre 8 godina

Jugoslavija je bila kraljevina do Drugog svetskog rata. Dragoljub Mihailovic je bio general vojske te drzave - Kraljevine. Za vreme rata dize se komunisticka revolucija i na kraju pobedu odnosi ta frakcija, i drzava od Kraljevine postaje SFRJ. Kao glavni komandant kraljevske vojske (a i ministar) Draza je predstavljao smetnju za suvereno uspostavljanje Titove vlasti, i biva pogubljen u POLITICKOM procesu, bez pravih i valdinih dokaza, na brzinu. Ovim danasnjim cinom je ponistena upravo ta presuda komunistickog rezima (zbog nefer uslova sudjenja), dok se Kraljevska Vojska (pri kojoj su bile odredjene strukture koje su sebe nazivale cetnicima) uopste ne pominje ovim danasnjim aktom i ne utvrdjuje se njena odgovornost i pozicija u ratu, i navodnim delima protiv covecnosti.

Pantagruel

pre 8 godina

Нормално да им не прија кад је највећи део тог "региона" пуцао у леђа краљевој војсци још у априлском рату 1941. дезертирао из јединица, дизао пруге у ваздух, дочекао Немце са цвећем као ослободиоце и брже-боље почео да истребљује Србе са територија које им је поклонио Хитлер. Наравно да су се плашили Дражине одмазде и програма који ју је планирао веома систематично, јер знају колико њихових би морало да страда само да се достигне однос један према један (који никада није достигнут).

Slovenac, dugogodišnji čitalac

pre 8 godina

Slovenački mediji jedini nisu pokazali interesovanje za ovu vest iz Srbije, te je nisu ni objavili na uočljivim mestima svojih onlajn izdanja.

Mladima se hebe, a stari vas pomilujemo! Teško se je nama isprćkati na relaciji domobranci -partizani, vama, četniki - partizani, a Hrvatima ustaše - partizani, jer domobranima se hebalo, samo da prožive! U Bosni suživot ustaša i četnika, zajedno sa Nemcima i pre sa Italijanima protiv partizana i naroda! Ipak su NOV i POJ oblikovali kasniju Jugoslaviju i ne neki Karađorđevići! Srbi, primite jih u svoj zagrljaj, a nas ostavite! Ipak: jel nemate dovolno politika, koji vas h..u svaki dan? Oćete još? To se obićno zove - mazohizam!:)

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Region će apsolutno, skoro bez izuzetaka, biti protiv rehabilitacije generala Mihailovića. Mislim da nije teško ni pogoditi razloge tog grčevitog pokušaja da se Dragoljub Mihailović svrsta i zadrži u tabor fašista i kolaboracionista. Naime, nijednom narodu u okruženju, ne odgovara da Srbija ima dva antifašistička pokreta dok su oni bili verne sluge i sateliti fašističke Nemačke. Mnogi će nekritički navoditi zločine pojedinih četničkih jedinica u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj zaboravljajući da se u tom području ta vojska uglavnom javljala kao zaštitnik srpske populacije a da su zločini uglavnom bili osveta za pobijene Srbe. Ako zaboravimo medjunacionalne antagonizme, koji vladaju medju narodima bivše Jugoslavije, ako zanemarimo naše interne konflikte koji su bili rezultat onog "oka za oko i zuba za zub", četnički pokret D. Mihailovića nije mogao nikako da ima fašistički karakter niti da bude saradnik okupatora. Draža Mihailović je celo vreme rata proveo po pećinama, skrivajući se kako od Nemaca tako i od svojih ideoloških neprijatelja partizana.Spasao je više od 500 američkih pilota i bio ucenjen na istu sumu "rajhsmaraka u zlatu", kao i "najveći sin svih naših naroda i narodnosti". Fašizam je prilepljen D. Mihailoviću i četničkom pokretu da bi ustaše i balisti imali svoj pandan i u srpskom narodu.

daska

pre 8 godina

(goran, 14. maj 2015 13:21)

Čitam tvoj komentar i ne vjerujem. Moji su iz Dalmacije, bili u partizanima, znači četnici su na papiru priznavali NDH za državu, imali liječenje u bolnicama i druga građanska prava u gradovima na obali i primali municiju od ustaša za operacije protiv partizana. Ima sve crno na bijelo. Čuj četnici čuvali Srbe od ustaškog noža hahaha kad nisam pao sa stolice???

Sumadin

pre 8 godina

Ko su cetnici? Vecina komentara ih izjednacava sa ustasama! Sto i jeste bila hr propaganda tokom "domovinskog rata". Mi znamo da smo ustase, tu nemamo gde pa ajde onda da cetnike poravnamo sa nama? Kraljeva garda, starija od hr, ndh, fasizma, komunizma itd.

Dokle vise?

pre 8 godina

Vracena mu prava,na onom svetu. Gluposti bre. Dajte da vidimo da promenimo situaciju u zemlji. Zamajavaju nas glupostima. Pisem ovaj komentar sa 320 din u dzepu. Eto toliko.

zoran

pre 8 godina

jel to onaj region sto je u II svetskom ratu bio na strani fasizma. Sta kazu nasi saveznici u tom istom ratu Ameri, Rusi, Englezi... to je vazno.

dragan

pre 8 godina

Onda je i Stepinac nepravedno optuzen nigde nepise da je on nekom nesto naredio ili sam ucinio.Prilikom povlacenja cetnici su zajedno sa ustasama bezali ka Austriji.Cak je Pavelic izdao naredbu da im se kao osvedocenim antikomunistima obezbedi prelaz preko NDH.A sto se tice De Gola sami jedno njegovo ponasanje za vreme i posle rata nikad mu nece oprostiti jevreji.(sa Histori)

mario marko del tintoreto

pre 8 godina

Nemam neki stav o rehabilitaciji Draže (smatram da je to čovek koji je bio nedorastao sitaciji i iskorišćen od svih) ali me naročito nerviraju reakcije iz Hrvatske gde osuđuju ovu rehabilitaciju a sa druge strane uklanjaju Titove biste i nazivaju ga zločincem (kod nas Titove biste stoje u Domu narodne skupštine zajedno sa kraljevim jer poštujemo svoju istoriju i sve državne poglavare i antifašiste) i idu na proslave streljanim ustašama na Blajburško polje.

Patria

pre 8 godina

Draza mihajlovic je vodja onih koji su izmedju ostalog zaklali jednogodisnju bebu u kolevci jer je glava porodice cuvao partizane. Podavalska naselja, nekad sela, jos pamte krvavi pir drazinih koljaca. Covek koji ubija zene i decu nemoze NIKAD biti heroj. A to sto su ga pravni naslednici rehabilitovali da bi potrazivala oduzetu imovinu, to je neka druga prica...

zvonimir

pre 8 godina

Sa jedne strane su ustaše pobile barem 750.000 Srba, a sa druge četnici 10.000 Muslimana i do 2.000 Hrvata, i to uglavnom lokani četnici iz osvete zbog prethodnih zločina. Sa izuzetkom zločina prema Dalmatincima koje su ibili hercegovački četnici kod Omiša, protiv čega j i sam Draža bio. S tim da četnici u Istočnoj Bosni pod direktnom komandom Draže ( 1944. i '45 ) nisu ubili nijednog Hrvata ili Muslimana koji nije bio u ustaškim redovima.

VažanDetalj

pre 8 godina

NISU ČETNICI REHABILITOVANI VEĆ SAMO JEDAN ČOVEK PO IMENU DRAŽA MIHAJLOVIĆ! valjda je argument advokata bio: nije bio lično prisutan kad su zločini izvršavani, a nije bio ni obavešten o istim dok su izvršavani

Ivan

pre 8 godina

Boli me uvo za Drazu. Covek davno mrtav. Ja ovde ne mogu da nateram poslodavca da mi isplati platu vec 6 meseci a nasi sudovi se bave drazom. I mi i Hrvati imamo ozbiljne egzistencijalne probleme. Ovo je nebitno. Stavio bih u sekciju 'Stars'

Sanja

pre 8 godina

Odgovor Tvrtku:Poznajem veoma dobro potomke i porodicu pokojnog Mladena Stojanovica i odgovorno vam tvrdim da cetnici nisu ubili Mladena. Komunisti su isfabrikovali tu pricu,cak su isli dotle da snime film zasnovan na izmisljotinama. Istinu o tome su znali i drugi ljudi iz Mladenovog okruzenja, pripadnivi partizanskog pokreta itd.Ne mislim da je celokupna istorija izasla iz komunisticke kuhinje isfabrikovana,ali jedan deo provereno jeste.Stoga smatram da osvrt na period Drugog rata mora biti vise nego oprezan i neostrascen, ako se zeli doci do priblizno tacnih saznanja.

Mr

pre 8 godina

Kakvo ludilo, da se covek povampiri, nista mu ne bi bilo jasno. Ravnogorski pokret je nakon povlacenja iz Srbije skupljao dobrovoljce po Hrvatskoj, Bosni i Sloveniji. Covek cekao potencijalno iskrcavanje saveznika na Balkanu i posthumno dobio najvise Americko ratno priznanje koje stranac moze da dobije. Ajd sto su ga komunisti satanizovali, to i da razumem, ali odakle Hrvati u prici??

slobodan

pre 8 godina

Ja se o Draži M neću izjašnjavati, dosta je bilo preturanja njegovih kostiju, ko god to radio i sa kakvim god ciljem. Samo žellm da kažem da su Hrvati poslednji koji imaju bilo kakvo pravo da nešto kažu. Država u kojoj je nasleđe nacizma toliko živo nema pravo NIŠTA da kaže. Toliko, hvala na pažnji.
(profesor G, 14. maj 2015 13:22)

Potpisujem, od reci do reci.

miki

pre 8 godina

Pre nego sto bilo sta kazu hrvati podsetio bih da oni slave cetnicki ustanak u srbu kao dan ustanka naroda hrvatske?!
Naravno posto su njihovi preci bili odusevljeni hitlerom i nacistima(o cemu svedoci snimak ulaska nemaca u zagreb) i nije im padalo na pamet da im se suprotstave morali su da "pozajme" borbu srpskog naroda protiv najvećeg zla u istoriji covecanstva i prikazu je kao svoju...

Swedenonline

pre 8 godina

'' Slovenački mediji jedini nisu pokazali interesovanje za ovu vest iz Srbije, te je nisu ni objavili na uočljivim mestima svojih onlajn izdanja.''

Jedini normalni, ko ga je osudio i proglasio ratnim zločincem? Komunistički štakori, svakog Srpskog rodoljuba, sve do pada komunizma!

Vidim da hrvatskim licimerima nekim čudom sad uopšte ne smetaju odluke komunističke gamadi od kojih su navodno pobegli? Normalno!

zex

pre 8 godina

@Tvrtko

Malo se raspitaj ko je ubio Dr Mladena, nemoj znanje zasnivati na partizanskim filmovima. To što su ustaše i četnici u tim istim izjednačavani, nije mjerodavno.

dragan

pre 8 godina

Amerikanci ga odlikovali.Jel to onaj Ruzvelt koji kad su mu rejli da armada japanaca krece ka SAD rekao" nek oni nas prvo napadnu".Isti taj nije verovao u genocis u Trecen rajhu pa nisu hteli primiti jevrejske izbeglice.

zika

pre 8 godina

sta je to region i sta je to hrvatska. koliko oni obracaju paznju sta mi mislimo a ovi nasi sto govore u njihovo ime, govore u odbranu komunizma

Jelena sa Kozare

pre 8 godina

Kada sve, bivše i sadašnje, ustaške krvnike osude, onda mogu da prigovaraju drugima i bune se. Ali oni su katolici, oni su u EU, njima je sve oprošteno.

Rocky

pre 8 godina

"...Ти народи нису били као подређена снага чланови четничког покрета већ су били равноправни борци против фашизма, нацизма и комунизма. Кад то прихватите, прихватићете историју која мора да се постави на своје ноге."
(МИЛОЈЕ, 14. maj 2015 13:13)

Kao sto mora da se prihvati da je, pred kraj rata, usled engleske preorijentacije na NOV, taj isti cetnicki pokret saradjivao sa nemcima. Cinjenice. Treba podvuci crtu i napraviti razliku izmedju borbi od '41 do '44, kada se pokret borio protiv fasizma i komunizma, uz podrsku Engleza i '44-'45, kada se pokret borio samo protiv komunizma, bez Engleske, ali uz podrsku nacisticke Nemacke.

Ak

pre 8 godina

Skime je sad Toma , sa cetnicima (Drazom ) kao Vojvoda ili sa Komunistima (na paradi u Mosskvu ) sa Putinom !!Mislim da je sa cetnicima i sa partizanima hahaha!

Vlada

pre 8 godina

Nemam pojma da li je Draža zločinac ili patriota, znam da su njegovi klali i ubijali, i to ubijali srbe, no to nije ono što htedoh reći; samo sam želeo da kažem da je iritativno što hrvatski i okolni mediji ne pomenuše bombastično sablaznutost da je ratni zločinac, ustaški koljač ideolog Stepinac proglašen svecem....

nkprav

pre 8 godina

Nešto nisam primetio da se svake godine skandalizuju kada se obeležava "tragedija" u Blajburgu. Moj fašizam je manji fašizam od tvog. Na Balkanu se uvek sve svede na to.

Proka

pre 8 godina

Predsednik SAD Hari Truman je posthumno generala Mihailovića odlikovao američkom Legijom zasluga prvog stepena 1948. General Šarl de Gol mu je 1943, kao komandant francuskog Pokreta otpora, dodelio francuski Ratni krst, orden Legije za zasluge prvog stepena namenjen vrhovnim komandantima i izdao i pohvalnu naredbu, koja je 2. februara 1943. pročitana svim francuskim jedinicama. Najbolje da oni ne znaju na kojoj se strani Draža borio.

bikan

pre 8 godina

Ne bih da komentarisem nasu (partizansku) verziju rata ali cinjenica da su mnogi Cetnici posle rata otisli u zapadnu Evropu i Ameriku...i tamo ziveli, SLOBODNO. Cinjenica je da Draza bio odlikivan od Amerikanca...za razliku od Cetnika, ustase su se razbezali po juznu Ameriku...i tamo se krili.

AnarhoKap

pre 8 godina

(МИЛОЈЕ, 14. maj 2015 13:13)

Ma da, jeste, prvi antifasista na celom svetu. Daj bre, smarate vise sa tim glupostima. Da nisam ja na slikama sa ostalim kolaboratorima? Da nije neki drugi kralj lepo rekao da su izdajnici?

glavonja

pre 8 godina

Cudite se sta drugi pisu o Srbiji i kakav vas glas bije? Opet neka zavjera protiv Srbije? Sami sta za sve krivi i ovi sto danas slave i ovi sto se prave blesavi i slijepi.

AnarhoKap

pre 8 godina

(МИЛОЈЕ, 14. maj 2015 13:13)

Ma da, jeste, prvi antifasista na celom svetu. Daj bre, smarate vise sa tim glupostima. Da nisam ja na slikama sa ostalim kolaboratorima? Da nije neki drugi kralj lepo rekao da su izdajnici? Muka mi vise da citam zadrugarska i kafanska prepricavanja.

Ja

pre 8 godina

Malo sutra Slovenci nisu objavili. U ljubljanskom gradskom autobusu (posto imaju monitore na kojima se smenjuju vesti) sam i saznao da su ga rehabilitovali.

Dragan

pre 8 godina

Kakve smo mi budale, sta nas zanima sta region bruji, a i oni su isti k'o mi, znaci gledamo sebe, normalno ne na stetu drugih, i picimo napred.

Zmaj

pre 8 godina

@Tvrtko

Ono sto su komunisti ucinili Srbima posle 2.Svetskog rata mala je maca naspram zlocina Cetnika tokom rata. Krivi su i jedni i drugi, ali stepen krivice je izuzetno tesko odrediti

Hans Landa

pre 8 godina

Gledam danas na televiziji vrlo iscrpan prilog o rehabilitaciji Dragoljuba Mihailovića i prva stvar koja bode oči su stavovi različitih političkih partija.One pro zapadno orijentisane se oštro protive njegovoj rehabilitaciji, dok druge pozdravljaju njegovu rehabilitaciju od strane suda.Upravo to najbolje ilustruje koliko je naš narod i dan danas duboko podeljen.Ovo je samo komentar i nema za cilj da pozdravlja niti da osporava rehabilitaciju Draže Mihailovića.

steta je pride

pre 8 godina

Dugo sam mislila da smo mi lud narod i da u nepravednom svetu, trazimo pravdu.
Sada sam sigurna, da smo mi, ustvari, GLUP narod. Ceo dvadeseti vek jurimo sopstveni rep. Izgubismo toliko glava, a jos malo pa cemo biti gde i 1914., ako ne 1912.godine.
Ostavimo "duhove" sudu istorije, pogledajmo, bar jednom, u buducnost.

Ovo nam zaista nije trebalo. Ispravljajuci jednu ( eventualnu )nepravdu, pravimo dve.

Boban Savković

pre 8 godina

Aman ljudi, presuđeno je da je sudski proces protiv njega vođen van svih pravila. Nije ocenjivana njegova uloga u II svetskom ratu.

goran

pre 8 godina

po mom skromnom mišljenju, ovom presudom je samo još jednom naneta velika šteta srpskom pravosuđu i ništa više.
Ne razumem odluku suda koji se bavi pitanjem rehabilitacije jednog čoveka, a negde i celog pokreta koji je on personifikovao, a koja se zaustavlja manje više na terenu formalno pravnog i konstatuje da Mihailović nije imao fer suđenje. Za razliku od hiljada ljudi kkoji su diljem bivše Jugoslavije u tom periodu pogubljeni bez ikakvog suđenja, on je imao makar nekakvo suđenje, a da ono nije bilo fer to znaju i vrapci na grani. Međutim, frapantno je da sud donese odluku protiv koje nije moguće podneti bilo koje pravno sredstvo, kojom se stavlja van snage odluka doneta pre 70 godina, a da se pritom uopšte ne uđe u meritum pobijane presude. Ako su zagovornici rehabilitacije Mihailovića stalno insistirali na tome da se radilo političkom procesu i o presudi koja nije bila utemeljena na dokazanim činjenicama, ne znam kako mogu biti zadovoljni ovakvom presudom, gde se opet nikakve činjenice nisu dokazale osim one da on nije imao fer suđenje. Za mene je neshvatljivo da neko može biti proglašen neosuđivanim a da se u isto vreme konstatuje da se sud nije bavio time da li je on ili nije činio zločine. sa svim napred navedenim ova presuda nije u funkciji istine, a još manje pomirenja

Tvrtko

pre 8 godina

"Sud nije utvrđivao da li je D.M. ratni zločinac ili nije". Koliko znam, nije suđeno ni Hitleru, ni Paveliću, pa niko normalan ne postavlja pitanje da li su ratni zločinci ili nisu. Za mnoge nisu.
Srbin sam iz Bosanske Krajine. Nepobitno je dokazano da su pripadnici četničkog pokreta učinili mnoge zločine, u Krajini su ubili Mladena Stojanovića, sarađivali sa Nemcima i Italijanima. MOžete ga sudski rehabilitovati milion puta, ali ostaje istina da četnici nisu isto što i ustaše, ali su bili na pogrešnoj strani i učinili mnoga zla svome i drugim narodima na ovim prostorima.

Jole

pre 8 godina

U ovoj jadnoj Srbiji je sve moguće, pa predsednik je četnički vojvoda, premijer je četnik, a Dačić je u pokušaju po..četnik... sramota za Srbiju...sad može predsednik da rehabilituje i Musolinija i Hitlera i da im dodeli odlikovanje jer on to voli...

Dule

pre 8 godina

"Srbi slave: Viši sud u Beogradu rehabilitovao Dražu Mihailovića". I tako moze da se manipulise istinom. Gde to Srbi slave? Koji to Srbi? Oni tri posto mentalno zalutalih sa kokardama? Tipicno tendeciozan naslov za balkanski region. Novinari su medju najvecim krivcima mrznje na prostoru bivse Jugoslavije. Samo da napomenem: Protiv sam cetnika, ustasa i slicnih u bilo kojim obliku, a nekad mi se cini da su novinari (cast izuzecima) i gori od ovih navedenih.

surfer

pre 8 godina

Draža jeste bio saradnik okupstora i njegovi istomisljenici su pocinili mnoge zločine nad sopstvenim narodu.To jeste činjenica i ni jedan sud to ne može da promeni.To što sad u tom sudu sede naslednici njegovih saradnika to je druga stvar, ali ne znači da neko neće u budućnosti kada se promeni ova sudska nakazna elita neće pokrenuti postupak za ukidanjove sramne presude o rehabilitaciji ovog zlocinca. SRAMOTA

МИЛОЈЕ

pre 8 godina

Дража, подигао први отпор у европи против фашизма и нацизма. Француски ђак пријатељ Шарла Де Гола. Носилац многих европских ордења. Убијен као криминалац у својој држави од увежених тиранина црвених. Анте Павелић, предводник највећих и најмасовнијих злочина над цивилима, фашиста и клерикални нациста, доживео дубоку старост. Нико му није судио и пресудио. Нарочито не у Хрватској. Чија је то срамота господо? Четници нису имали ни један једини концентрациони логор. У својим редовима су имали муслимане, јевреје, Хрвате и остале народе. Ти народи нису били као подређена снага чланови четничког покрета већ су били равноправни борци против фашизма, нацизма и комунизма. Кад то прихватите, прихватићете историју која мора да се постави на своје ноге.

Marko

pre 8 godina

Možete bezbroj puta ponavljati gnusne laži i neistine o tome kako je Draža prvi digao ustanak u Evropi, kako je bio borac za srpske interese i kako se borio protiv ustaša. Draža je samo jedan u nizu bezočnih, tragičnih likova koji su Srbiju unazadili i dalje je unazađuju. Nula od čoveka, bezkičmenjak, šurovao sa svima i ni sa kime kako mu je u određenom trenutku odgovaralo, a za srpski živalj i oslobođenje ga je bolela ona stvar, koliko i Slobu pre 20 godina. Draža JE zločinac. Baš me interesuje da li ćete mi objaviti komentar ili nije u skladu sa sveopštim ludilom koje nam vlada već neko vreme.

goran

pre 8 godina

Pa hrvatima je normalno da je Draža zločinac pošto je samo on i njegova vojska stajala između ustaškog noža i nemoćnog srpskog stanovništva.

roki

pre 8 godina

...u ime ocuvanja sebe na vlasti ljudi su spremni na svekolike zlocine,pobednik uvek pise istoriju....ovo je ipak pobeda prava i nezavisnosti sudstva..svaka vlast je losa,uvek je treba menjati,demokratski...izborima,da nam se nikad vise ne desi ..jedna partija...vecno.Ima nade za Srbiju!!!!!!

pixer

pre 8 godina

Kako nije sramota ove iz HR da bilo šta komentarišu? U NDH je stradalo preko 300.000 srpskih civila u organizovanom genocidu u skladu sa programom ozbiljne države. U okupiranoj Srbiji je stradao 1 (slovima: jedan) Hrvat, i to Stjepan Stevan Filipović, partizan koji je obešen u Valjevu. Razne četničke grupe, nezavisne od VuO jesu činile zločine, najviše protiv Bošnjaka i Srba, ali i protiv Hrvata (Drvar, Dalmacija i sl). To nije imalo veze sa VuO, a po karakteru i obima nije ni primirisati genocidu NDH. Danas je konačno sahranjena Brozova istorija. Draža je, što se mene tiče, izdajnik i vodio je pogrešno rat, od Neretve pa kasnije i partizani su jedini do kraja ginuli za slobodu. Ali nije imao fer suđenje i nema nijedan valjani dokaz da je ratni zločinac.

cibe bre!

pre 8 godina

Da nije bilo djenerala Draze i njegovog cetnickog pokreta u Bosni sve one Srbe tamo pobile bi ustase i handzar divizija, zato nije ni cudo sto ga hrvati i Bosnjaci smatraju zlocincem kad ih je predupredio da naprave jos veci masakr nad srpskim stanovnistvom.

profesor G

pre 8 godina

Ja se o Draži M neću izjašnjavati, dosta je bilo preturanja njegovih kostiju, ko god to radio i sa kakvim god ciljem. Samo žellm da kažem da su Hrvati poslednji koji imaju bilo kakvo pravo da nešto kažu. Država u kojoj je nasleđe nacizma toliko živo nema pravo NIŠTA da kaže. Toliko, hvala na pažnji.

Milovan

pre 8 godina

Дража, подигао први отпор у европи против фашизма и нацизма. Француски ђак пријатељ Шарла Де Гола. Носилац многих европских ордења.
(МИЛОЈЕ, 14. maj 2015 13:13)

Hajde Miloje, navedi te cuvene bitke u kojima se Draza suprotstavio fasistima i nacistima. Kad sam potrazio taj otpor o kojem pricas, izlaze na stotine slika gde se cetnici grle, piju, ljube i slikaju s nacistima. kako izgleda, jedini otpor koji su pruzili je bio da ne ostanu na veceri kod švaba nego da se ipak vrate na polozaje i cekaju naredjena iz Rajhstaga. Crna mrlja ste Srbije.

oklagija

pre 8 godina

Sta je tu cudno sto SLovenci nisu objavili ovu vest? Ljudi su okrenuti buducnosti a ne proslosti. Bolje bi i nama bilo tako da razmisljamo, a i deckima takodje.

lucifer

pre 8 godina

nas netreba da je briga sta region pise o rehabilitaciji Draze Mihailovica. Jer kod hrvata u zagrebu glavna kadedrala nosi ime Aloiza stepinca, jednog od najvecih fasista u katolickoj crkvi. A kod Bosnjaka ja Alia izetbegovic bio clan SS Handzar do zadnjeg dana rata.

Mile from space

pre 8 godina

"Kako nije sramota ove iz HR da bilo šta komentarišu?"
Imam prijatelja Hrvata kome su četnici u Dalmaciji poklali ili pobili veći deo familije. Zašto bi ga bilo sramota da komentariše? Možda tebe treba da je sramota što tako bahato komentarišeš?

kumodraž

pre 8 godina

(Tvrtko, 14. maj 2015 13:33)
Četnički zločini diljem Balkana su nepobitni, od Sandžaka do Drvara i Makarske. I u delovima Srbije su bili na lošem glasu (pitajte ljude južno od Jastrepca). Ali "četnici" suštinski i faktički nisu bili jedna vojska, već autonomne komitske grupacije koje nisu imale vrhovnu komandu. A i kako bi, kada su na delu bile država Hrvatska i nemačka okupacija? Vojska u otadžbini gen. Mihailovića je bila mala i prilično nebitna, pogotovo posle fijaska na Neretvi i promene taktike. Dokaza zločina Mihailovića nema. Dokaza za zločine četnika ima i to je jasno, od Baćovića i Stanišića do Đujića. Kao i da su Nedić i Ljotić kvislinzi i saradnici nacista. Kao i da je NDH jezgro najvećeg genocida u istoriji Balkana, nešto čiji se "rep" prebacio u 90-e.

miki

pre 8 godina

Koga je uopste briga sta pise region?
Pa hrvati su posle nemaca poslednji narod na svetu koji ima pravo da nekom lepi etikete fasista i zlocinaca!
Mi koji smo potomci ravnogoraca vrlo dobro znamo njihove ideale,u tom smo duhu vaspitani...gradjanska srbija u evropi,a ne sa rusijom i kinom kao sto kaze seselj i slicni cirkuzanti koji su vise stete drazi naneli od montiranog procesa.

Rttattatr

pre 8 godina

Imamo proslavu "Oluje" nedavno,etnickog ciscenja Srba sa prostora Slavonije.Kao i izjave Ruzice Tomasic koje lako mogu da se pronadju na internetu,a da ne pominjem sve one logore u drugom velikom ratu,toliko o moralu,postenju i "delima" komsija.Inace Dragoljub Mihailovic je bio nacelnik staba vrhovne komande "JUGOSLOVENSKE vojske u otadzbini",ko je tu pobrkao babe i zabe treba utvrditi i zasto se on smatra srpskim nacionalistom!

Boban

pre 8 godina

Zašto je bitno šta pišu Hrvati, koji su bili na strani Hitlera? Kad ga oni kude, to samo može da imponuje ljudima koje je ova vest obradovala.

dragan

pre 8 godina

Amerikanci ga odlikovali.Jel to onaj Ruzvelt koji kad su mu rejli da armada japanaca krece ka SAD rekao" nek oni nas prvo napadnu".Isti taj nije verovao u genocis u Trecen rajhu pa nisu hteli primiti jevrejske izbeglice.

Aleksandar

pre 8 godina

Da li je moguće da oni koji su dočekali jedinice Trećeg Rajha sa cvećem i oduševljenjem u Zagrebu, nama pričaju da je Draža zločinac? Da li je moguće da oni koji su stvorili Jasenovac, Gradišku itd i počinili genocid nad srpskim narodom pričaju o zgražavanju? Da li je moguće da oni koji su u Jasenovcu pobili 700 hiljaja Srba, Jevreja, Roma i blizu 300 hiljada u drugim logorima pričaju Srbima o zločinu? Da li je moguće da država Hrvatska koja je pobila više od 20 hiljada srpske dece u Drugom svetskom ratu pričaju o zločinu? Da li je moguće da nam lekcije drži država i ljudi koji su osnovali jedini logor za srpsku decu na tlu savremene Evrope, logor Jasterbarsko? Da li je moguće da nam Vi Hrvati pričate o poštenju, časti itd, a slavite kao nacionalni praznik "Oluju" najveće etničko čišćenje u 20.veku? Na kraju, kako vas ljudi moji nije sramota? Imate li obraza ili su vam obrazi đonovi? Nadam se da ćete objaviti komentar, bez cenzure, pozdrav

Bogdan

pre 8 godina

Ma pisite o ovim lopovima sto nas kradu na svakom koraku i nedaju nam da disemo pustite sad Drazu njemu svaka cast ali nece Draza da mi napuni frizider a nece ni da mi kupi deci knjige za skolu ! drazi svaka cast ali pisite jos vise o ovim polupismenim lopovima politicarima sto su nam unistili zivote !

dragan

pre 8 godina

Onda je i Stepinac nepravedno optuzen nigde nepise da je on nekom nesto naredio ili sam ucinio.Prilikom povlacenja cetnici su zajedno sa ustasama bezali ka Austriji.Cak je Pavelic izdao naredbu da im se kao osvedocenim antikomunistima obezbedi prelaz preko NDH.A sto se tice De Gola sami jedno njegovo ponasanje za vreme i posle rata nikad mu nece oprostiti jevreji.(sa Histori)

Sale

pre 8 godina

Meni nije jasno kakve su veze imali Hrvati sa Dražom Mihailovićem od 1941. dok nije osuđen na smrt i ubijen? Koja su to tako užasna iskustva tokom WW2 sa njim? Pa oni danas kažu da današnja Hrvatska nema veze ni sa NDH a otkud sada ovakva zgoženost zbog nekoga ko sa Hrvatskom praktično nije imao veze u WW2? Ja zaista dopuštam mogućnost i da jeste - ali meni nije poznato. Posle WW2 pobednik je napisao istoriju, kako to uvek i biva, ali ima tu i istorijskih činjenica o kojima se ćutalo ili čak bilo opasno i da se spominju. Možete i vi da dopustite takvu mogućnost pre toliko ogorčenih komentara?

daska

pre 8 godina

(goran, 14. maj 2015 13:21)

Čitam tvoj komentar i ne vjerujem. Moji su iz Dalmacije, bili u partizanima, znači četnici su na papiru priznavali NDH za državu, imali liječenje u bolnicama i druga građanska prava u gradovima na obali i primali municiju od ustaša za operacije protiv partizana. Ima sve crno na bijelo. Čuj četnici čuvali Srbe od ustaškog noža hahaha kad nisam pao sa stolice???

Patria

pre 8 godina

Draza mihajlovic je vodja onih koji su izmedju ostalog zaklali jednogodisnju bebu u kolevci jer je glava porodice cuvao partizane. Podavalska naselja, nekad sela, jos pamte krvavi pir drazinih koljaca. Covek koji ubija zene i decu nemoze NIKAD biti heroj. A to sto su ga pravni naslednici rehabilitovali da bi potrazivala oduzetu imovinu, to je neka druga prica...

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Region će apsolutno, skoro bez izuzetaka, biti protiv rehabilitacije generala Mihailovića. Mislim da nije teško ni pogoditi razloge tog grčevitog pokušaja da se Dragoljub Mihailović svrsta i zadrži u tabor fašista i kolaboracionista. Naime, nijednom narodu u okruženju, ne odgovara da Srbija ima dva antifašistička pokreta dok su oni bili verne sluge i sateliti fašističke Nemačke. Mnogi će nekritički navoditi zločine pojedinih četničkih jedinica u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj zaboravljajući da se u tom području ta vojska uglavnom javljala kao zaštitnik srpske populacije a da su zločini uglavnom bili osveta za pobijene Srbe. Ako zaboravimo medjunacionalne antagonizme, koji vladaju medju narodima bivše Jugoslavije, ako zanemarimo naše interne konflikte koji su bili rezultat onog "oka za oko i zuba za zub", četnički pokret D. Mihailovića nije mogao nikako da ima fašistički karakter niti da bude saradnik okupatora. Draža Mihailović je celo vreme rata proveo po pećinama, skrivajući se kako od Nemaca tako i od svojih ideoloških neprijatelja partizana.Spasao je više od 500 američkih pilota i bio ucenjen na istu sumu "rajhsmaraka u zlatu", kao i "najveći sin svih naših naroda i narodnosti". Fašizam je prilepljen D. Mihailoviću i četničkom pokretu da bi ustaše i balisti imali svoj pandan i u srpskom narodu.

zvonimir

pre 8 godina

Sa jedne strane su ustaše pobile barem 750.000 Srba, a sa druge četnici 10.000 Muslimana i do 2.000 Hrvata, i to uglavnom lokani četnici iz osvete zbog prethodnih zločina. Sa izuzetkom zločina prema Dalmatincima koje su ibili hercegovački četnici kod Omiša, protiv čega j i sam Draža bio. S tim da četnici u Istočnoj Bosni pod direktnom komandom Draže ( 1944. i '45 ) nisu ubili nijednog Hrvata ili Muslimana koji nije bio u ustaškim redovima.

Rocky

pre 8 godina

"...Ти народи нису били као подређена снага чланови четничког покрета већ су били равноправни борци против фашизма, нацизма и комунизма. Кад то прихватите, прихватићете историју која мора да се постави на своје ноге."
(МИЛОЈЕ, 14. maj 2015 13:13)

Kao sto mora da se prihvati da je, pred kraj rata, usled engleske preorijentacije na NOV, taj isti cetnicki pokret saradjivao sa nemcima. Cinjenice. Treba podvuci crtu i napraviti razliku izmedju borbi od '41 do '44, kada se pokret borio protiv fasizma i komunizma, uz podrsku Engleza i '44-'45, kada se pokret borio samo protiv komunizma, bez Engleske, ali uz podrsku nacisticke Nemacke.

Slovenac, dugogodišnji čitalac

pre 8 godina

Slovenački mediji jedini nisu pokazali interesovanje za ovu vest iz Srbije, te je nisu ni objavili na uočljivim mestima svojih onlajn izdanja.

Mladima se hebe, a stari vas pomilujemo! Teško se je nama isprćkati na relaciji domobranci -partizani, vama, četniki - partizani, a Hrvatima ustaše - partizani, jer domobranima se hebalo, samo da prožive! U Bosni suživot ustaša i četnika, zajedno sa Nemcima i pre sa Italijanima protiv partizana i naroda! Ipak su NOV i POJ oblikovali kasniju Jugoslaviju i ne neki Karađorđevići! Srbi, primite jih u svoj zagrljaj, a nas ostavite! Ipak: jel nemate dovolno politika, koji vas h..u svaki dan? Oćete još? To se obićno zove - mazohizam!:)

slobodan

pre 8 godina

Ja se o Draži M neću izjašnjavati, dosta je bilo preturanja njegovih kostiju, ko god to radio i sa kakvim god ciljem. Samo žellm da kažem da su Hrvati poslednji koji imaju bilo kakvo pravo da nešto kažu. Država u kojoj je nasleđe nacizma toliko živo nema pravo NIŠTA da kaže. Toliko, hvala na pažnji.
(profesor G, 14. maj 2015 13:22)

Potpisujem, od reci do reci.

glavonja

pre 8 godina

Cudite se sta drugi pisu o Srbiji i kakav vas glas bije? Opet neka zavjera protiv Srbije? Sami sta za sve krivi i ovi sto danas slave i ovi sto se prave blesavi i slijepi.

Sumadin

pre 8 godina

Ko su cetnici? Vecina komentara ih izjednacava sa ustasama! Sto i jeste bila hr propaganda tokom "domovinskog rata". Mi znamo da smo ustase, tu nemamo gde pa ajde onda da cetnike poravnamo sa nama? Kraljeva garda, starija od hr, ndh, fasizma, komunizma itd.

Swedenonline

pre 8 godina

'' Slovenački mediji jedini nisu pokazali interesovanje za ovu vest iz Srbije, te je nisu ni objavili na uočljivim mestima svojih onlajn izdanja.''

Jedini normalni, ko ga je osudio i proglasio ratnim zločincem? Komunistički štakori, svakog Srpskog rodoljuba, sve do pada komunizma!

Vidim da hrvatskim licimerima nekim čudom sad uopšte ne smetaju odluke komunističke gamadi od kojih su navodno pobegli? Normalno!

ćavi

pre 8 godina

Jugoslavija je bila kraljevina do Drugog svetskog rata. Dragoljub Mihailovic je bio general vojske te drzave - Kraljevine. Za vreme rata dize se komunisticka revolucija i na kraju pobedu odnosi ta frakcija, i drzava od Kraljevine postaje SFRJ. Kao glavni komandant kraljevske vojske (a i ministar) Draza je predstavljao smetnju za suvereno uspostavljanje Titove vlasti, i biva pogubljen u POLITICKOM procesu, bez pravih i valdinih dokaza, na brzinu. Ovim danasnjim cinom je ponistena upravo ta presuda komunistickog rezima (zbog nefer uslova sudjenja), dok se Kraljevska Vojska (pri kojoj su bile odredjene strukture koje su sebe nazivale cetnicima) uopste ne pominje ovim danasnjim aktom i ne utvrdjuje se njena odgovornost i pozicija u ratu, i navodnim delima protiv covecnosti.

miki

pre 8 godina

Pre nego sto bilo sta kazu hrvati podsetio bih da oni slave cetnicki ustanak u srbu kao dan ustanka naroda hrvatske?!
Naravno posto su njihovi preci bili odusevljeni hitlerom i nacistima(o cemu svedoci snimak ulaska nemaca u zagreb) i nije im padalo na pamet da im se suprotstave morali su da "pozajme" borbu srpskog naroda protiv najvećeg zla u istoriji covecanstva i prikazu je kao svoju...

Zmaj

pre 8 godina

@Tvrtko

Ono sto su komunisti ucinili Srbima posle 2.Svetskog rata mala je maca naspram zlocina Cetnika tokom rata. Krivi su i jedni i drugi, ali stepen krivice je izuzetno tesko odrediti

AnarhoKap

pre 8 godina

(МИЛОЈЕ, 14. maj 2015 13:13)

Ma da, jeste, prvi antifasista na celom svetu. Daj bre, smarate vise sa tim glupostima. Da nisam ja na slikama sa ostalim kolaboratorima? Da nije neki drugi kralj lepo rekao da su izdajnici? Muka mi vise da citam zadrugarska i kafanska prepricavanja.

VažanDetalj

pre 8 godina

NISU ČETNICI REHABILITOVANI VEĆ SAMO JEDAN ČOVEK PO IMENU DRAŽA MIHAJLOVIĆ! valjda je argument advokata bio: nije bio lično prisutan kad su zločini izvršavani, a nije bio ni obavešten o istim dok su izvršavani

AnarhoKap

pre 8 godina

(МИЛОЈЕ, 14. maj 2015 13:13)

Ma da, jeste, prvi antifasista na celom svetu. Daj bre, smarate vise sa tim glupostima. Da nisam ja na slikama sa ostalim kolaboratorima? Da nije neki drugi kralj lepo rekao da su izdajnici?

Vlada

pre 8 godina

Nemam pojma da li je Draža zločinac ili patriota, znam da su njegovi klali i ubijali, i to ubijali srbe, no to nije ono što htedoh reći; samo sam želeo da kažem da je iritativno što hrvatski i okolni mediji ne pomenuše bombastično sablaznutost da je ratni zločinac, ustaški koljač ideolog Stepinac proglašen svecem....

Ivan

pre 8 godina

Boli me uvo za Drazu. Covek davno mrtav. Ja ovde ne mogu da nateram poslodavca da mi isplati platu vec 6 meseci a nasi sudovi se bave drazom. I mi i Hrvati imamo ozbiljne egzistencijalne probleme. Ovo je nebitno. Stavio bih u sekciju 'Stars'

Proka

pre 8 godina

Predsednik SAD Hari Truman je posthumno generala Mihailovića odlikovao američkom Legijom zasluga prvog stepena 1948. General Šarl de Gol mu je 1943, kao komandant francuskog Pokreta otpora, dodelio francuski Ratni krst, orden Legije za zasluge prvog stepena namenjen vrhovnim komandantima i izdao i pohvalnu naredbu, koja je 2. februara 1943. pročitana svim francuskim jedinicama. Najbolje da oni ne znaju na kojoj se strani Draža borio.

mario marko del tintoreto

pre 8 godina

Nemam neki stav o rehabilitaciji Draže (smatram da je to čovek koji je bio nedorastao sitaciji i iskorišćen od svih) ali me naročito nerviraju reakcije iz Hrvatske gde osuđuju ovu rehabilitaciju a sa druge strane uklanjaju Titove biste i nazivaju ga zločincem (kod nas Titove biste stoje u Domu narodne skupštine zajedno sa kraljevim jer poštujemo svoju istoriju i sve državne poglavare i antifašiste) i idu na proslave streljanim ustašama na Blajburško polje.

Jelena sa Kozare

pre 8 godina

Kada sve, bivše i sadašnje, ustaške krvnike osude, onda mogu da prigovaraju drugima i bune se. Ali oni su katolici, oni su u EU, njima je sve oprošteno.

Sanja

pre 8 godina

Odgovor Tvrtku:Poznajem veoma dobro potomke i porodicu pokojnog Mladena Stojanovica i odgovorno vam tvrdim da cetnici nisu ubili Mladena. Komunisti su isfabrikovali tu pricu,cak su isli dotle da snime film zasnovan na izmisljotinama. Istinu o tome su znali i drugi ljudi iz Mladenovog okruzenja, pripadnivi partizanskog pokreta itd.Ne mislim da je celokupna istorija izasla iz komunisticke kuhinje isfabrikovana,ali jedan deo provereno jeste.Stoga smatram da osvrt na period Drugog rata mora biti vise nego oprezan i neostrascen, ako se zeli doci do priblizno tacnih saznanja.

zoran

pre 8 godina

jel to onaj region sto je u II svetskom ratu bio na strani fasizma. Sta kazu nasi saveznici u tom istom ratu Ameri, Rusi, Englezi... to je vazno.

zex

pre 8 godina

@Tvrtko

Malo se raspitaj ko je ubio Dr Mladena, nemoj znanje zasnivati na partizanskim filmovima. To što su ustaše i četnici u tim istim izjednačavani, nije mjerodavno.

steta je pride

pre 8 godina

Dugo sam mislila da smo mi lud narod i da u nepravednom svetu, trazimo pravdu.
Sada sam sigurna, da smo mi, ustvari, GLUP narod. Ceo dvadeseti vek jurimo sopstveni rep. Izgubismo toliko glava, a jos malo pa cemo biti gde i 1914., ako ne 1912.godine.
Ostavimo "duhove" sudu istorije, pogledajmo, bar jednom, u buducnost.

Ovo nam zaista nije trebalo. Ispravljajuci jednu ( eventualnu )nepravdu, pravimo dve.

bikan

pre 8 godina

Ne bih da komentarisem nasu (partizansku) verziju rata ali cinjenica da su mnogi Cetnici posle rata otisli u zapadnu Evropu i Ameriku...i tamo ziveli, SLOBODNO. Cinjenica je da Draza bio odlikivan od Amerikanca...za razliku od Cetnika, ustase su se razbezali po juznu Ameriku...i tamo se krili.

Mr

pre 8 godina

Kakvo ludilo, da se covek povampiri, nista mu ne bi bilo jasno. Ravnogorski pokret je nakon povlacenja iz Srbije skupljao dobrovoljce po Hrvatskoj, Bosni i Sloveniji. Covek cekao potencijalno iskrcavanje saveznika na Balkanu i posthumno dobio najvise Americko ratno priznanje koje stranac moze da dobije. Ajd sto su ga komunisti satanizovali, to i da razumem, ali odakle Hrvati u prici??

Dragan

pre 8 godina

Kakve smo mi budale, sta nas zanima sta region bruji, a i oni su isti k'o mi, znaci gledamo sebe, normalno ne na stetu drugih, i picimo napred.

Dokle vise?

pre 8 godina

Vracena mu prava,na onom svetu. Gluposti bre. Dajte da vidimo da promenimo situaciju u zemlji. Zamajavaju nas glupostima. Pisem ovaj komentar sa 320 din u dzepu. Eto toliko.

zika

pre 8 godina

sta je to region i sta je to hrvatska. koliko oni obracaju paznju sta mi mislimo a ovi nasi sto govore u njihovo ime, govore u odbranu komunizma

Pantagruel

pre 8 godina

Нормално да им не прија кад је највећи део тог "региона" пуцао у леђа краљевој војсци још у априлском рату 1941. дезертирао из јединица, дизао пруге у ваздух, дочекао Немце са цвећем као ослободиоце и брже-боље почео да истребљује Србе са територија које им је поклонио Хитлер. Наравно да су се плашили Дражине одмазде и програма који ју је планирао веома систематично, јер знају колико њихових би морало да страда само да се достигне однос један према један (који никада није достигнут).

goran

pre 8 godina

po mom skromnom mišljenju, ovom presudom je samo još jednom naneta velika šteta srpskom pravosuđu i ništa više.
Ne razumem odluku suda koji se bavi pitanjem rehabilitacije jednog čoveka, a negde i celog pokreta koji je on personifikovao, a koja se zaustavlja manje više na terenu formalno pravnog i konstatuje da Mihailović nije imao fer suđenje. Za razliku od hiljada ljudi kkoji su diljem bivše Jugoslavije u tom periodu pogubljeni bez ikakvog suđenja, on je imao makar nekakvo suđenje, a da ono nije bilo fer to znaju i vrapci na grani. Međutim, frapantno je da sud donese odluku protiv koje nije moguće podneti bilo koje pravno sredstvo, kojom se stavlja van snage odluka doneta pre 70 godina, a da se pritom uopšte ne uđe u meritum pobijane presude. Ako su zagovornici rehabilitacije Mihailovića stalno insistirali na tome da se radilo političkom procesu i o presudi koja nije bila utemeljena na dokazanim činjenicama, ne znam kako mogu biti zadovoljni ovakvom presudom, gde se opet nikakve činjenice nisu dokazale osim one da on nije imao fer suđenje. Za mene je neshvatljivo da neko može biti proglašen neosuđivanim a da se u isto vreme konstatuje da se sud nije bavio time da li je on ili nije činio zločine. sa svim napred navedenim ova presuda nije u funkciji istine, a još manje pomirenja

nkprav

pre 8 godina

Nešto nisam primetio da se svake godine skandalizuju kada se obeležava "tragedija" u Blajburgu. Moj fašizam je manji fašizam od tvog. Na Balkanu se uvek sve svede na to.

dido

pre 8 godina

Nepišu Hrvati nego novinari
a nepita se nigdje narod.
Novinari pišu šta hoče i tako je svagdje. Novinari igraju veliku ulogu u svađi a slabo u pomirenju.

Boban Savković

pre 8 godina

Aman ljudi, presuđeno je da je sudski proces protiv njega vođen van svih pravila. Nije ocenjivana njegova uloga u II svetskom ratu.

Ak

pre 8 godina

Skime je sad Toma , sa cetnicima (Drazom ) kao Vojvoda ili sa Komunistima (na paradi u Mosskvu ) sa Putinom !!Mislim da je sa cetnicima i sa partizanima hahaha!

Ja

pre 8 godina

Malo sutra Slovenci nisu objavili. U ljubljanskom gradskom autobusu (posto imaju monitore na kojima se smenjuju vesti) sam i saznao da su ga rehabilitovali.

Hans Landa

pre 8 godina

Gledam danas na televiziji vrlo iscrpan prilog o rehabilitaciji Dragoljuba Mihailovića i prva stvar koja bode oči su stavovi različitih političkih partija.One pro zapadno orijentisane se oštro protive njegovoj rehabilitaciji, dok druge pozdravljaju njegovu rehabilitaciju od strane suda.Upravo to najbolje ilustruje koliko je naš narod i dan danas duboko podeljen.Ovo je samo komentar i nema za cilj da pozdravlja niti da osporava rehabilitaciju Draže Mihailovića.