Četvrtak, 20.11.2014.

07:41

Za Đukanovića Princip terorista

Za Crnu Goru nije bilo veće tragedije od Prvog svetskog rata, izjavio je premijer Milo Đukanović, koji je sarajevski atentat nazvao "terorističkim" činom.

Izvor: Tanjug

Za Ðukanoviæa Princip terorista IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

105 Komentari

Sortiraj po:

Србин

pre 9 godina

Не рече Мило колико је Црногораца страдало у Мојковачкој, а колико у бици на Вучјем долу. Не лупајте главу, на Вучјем долу 7 Црногораца. Да је рекао, смејали би се сви. Иначе, једина борба коју су Црногорци здушно водили је битка за привилегије и директорска места у Србији. Сада иду у загрљај Хрватима са истом идејом: када их Хрвати провале, пожелеће да их више не виде. Хвала Богу да нисмо више са Црном Гором, скупи су, а не вреде ништа.

Petar

pre 9 godina

@dragan
Terorizam.
Hrvatska je svojevoljno bila deo Kraljevine Jugoslavije.
Bosna je bila okupirana od strane Austro-Ugarske.
Evo pitanje za Vas: Kako ocenjujete atentat na Reinharda Heydricha? Terorizam?

iskreno

pre 9 godina

Atentator je bio clan - Tajne organizacije Mlada Boosna,-
"tajne organizacije" po samom imenu se da zkljuciti da je terorista,
posto se radi o tajnoj organizaciji a ne partiji ili nekom javnom savezu.

hrvatski isprani mozgovi, neprocenjivo

pre 9 godina

@Hr

Neverovatna kolicina lupetanja ali ne cudi od tipicnog predstavnika hrvatskog palanackog narcis-sovinistickog svetonazora. Sta reci na izjavu da se u Jugoslaviji nisi smeo izjasnjavati kao Hrvat? Koliko neko treba da je ispranog mozga i da izjavi tako nesto? Ne bi postojala danas Hrvatska da je stanje u Jugoslaviji bilo makar 10% onakvo kako lupetaju hrvatski nacosi. Hrvati kao i svi drugi Sloveni su u Austro-Ugarskoj bili narod treceg reda, teritorije na kojima su ziveli su smatrane za kolonije i tako su se i odnosili prema onima koji su tamo ziveli. Koja je to kolonija postala razvijena kao i drzava koja ih je kolonizirala? Takvo nesto ne postoji na ovoj planeti. Zbog cega su dizane pobune u Austro-Ugarskoj? Jer je bilo super? Zbog cega su Italijani ili Madjari koji su u Austro-Ugarskoj imali mnogo bolji status dizali pobunu protiv austrijske vlasti? Nisu mogli da izdrze da su im putevi tako dobri i da imaju tako puno para i prava? Dete, zalosno je sto ste tako ispranih mozgova, ne zbog Srba kojima je to pre svega smesno i pokazatelj teskog palancasrkog mentaliteta medju vama nego zbog vasih predaka.
p.s. ono o hrvatskoj "civilizovanosti" i teznji da budete sa "istim takvima" su vec davno objasnili mnogo pametniji, i to sami Hrvati

pacijenti

pre 9 godina

Ako to Djukanovic kaze onda mora da je tako. Ipak je u pitanju covek "dosledan" i sa "kredibiltetom'. Ali od njega su ipak smesniji ovi sovinisti iz komsiluka i srbski autosovinisti koji su pali u trans od Djukanoviceve izjave.

Bane

pre 9 godina

Dobar je ovaj sto velica AU imperiju i kako su navodno civilizovali pola Evrope. Isto tako da njihovi rodjaci malo zapadnije nisu klali po kontinentu koji su nazvali Amerika, i tamo slali robove danas bi na tom kontinentu imali neke polugole ljude sa perjem u glavi, umesto civilizaciju sa sveucilistem u Harvardu, Google, Apple, New York, Lakerse, Hollywood i ostalo. Vredelo je?

Radisav

pre 9 godina

Meni je bitno da narod cg ne misli ovako, od Djukanovica nista drugo ni ne ocekujem. A vise me zanima sta ce premijer Srbije u lozi na utakmici Zvezde sa covjekom za koga je Princip terorista??

Hr

pre 9 godina

@Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača..., 20. novembar 2014 14:17... zašto sluga...?.... Hrvati su u Austro-Ugarskoj uvijek smjeli biti Hrvati...u Jugi ne... do dan danas u Austriji i Mađarskoj žive Gradišćani koji su se prije 500 godina tamo doselili... bio sam tamo... i svi govore hrvatski... nakon 500 godina...!!!... doduše treba se potruditi da bi ih razumio jer hrvatski koji se govorio prije 5 vjekova je jako sličan današnjem slovenskom...?
tako da nije nam bilo loše u monarhiji... i nekako volimo bit u civiliziranom društvu ... to je nekako naša težnja... a posao je posao... pa ko koga zezne... a ne tamo nekakvi mitovi o slobodi, maču i šta ja znam (u današnje vrijeme skroz deplasirano)...

Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača...

pre 9 godina

(Hr, 20. novembar 2014 13:35)
Tipičan govor nekog ko potiče iz naroda koji je oduvek bio nečiji sluga.To vam je u genima.

Нера зумем

pre 9 godina

@mladen
Не знаш ни кога су убили у Марсељу, а коментаришеш нешто. Није краљ Петар!

Hr

pre 9 godina

@a?... ne da si smiješan sa svojim stavovima o Austro-Ugarskoj nego je to neshvatljivo... a poslije toga s Beogradom se Bosna i ostatak Juge usrećio ili kako...?... pogledaj gdje je Austrija danas... Sveučilište u Pragu za vrijeme monarhije je bilo vodeće u Europi dok ih Rusi nisu uništili... Budimpešta... grad je cvjetao u monarhiji...o Beču da ne govorimo (ne znam jesi bio tamo ali idi pogledat)... ni od Tesle ne bi bilo ništa da nije kao građanin monarhije imao pravo studirat u Graz-u, Pragu itd... sve u svemu naprednije društvo od onih za koje se borio atentator...

a?

pre 9 godina

@Austrian Monarchy

Nadji podatak koliko je za vreme tog "prosperiteta" izgradjeno skola a koliko javnih kuca,pa ce ti biti jasniji isti. A to o cemu ti govoris,pa ti o tome se moze naci podatak ali tesko za ogranicene,kao sto si ti. Puteve i pruge su pravili za svoje potrebe,da vam pljackaju tu prosperitetnu zemlju i iz nje tim putevima iznesu sve sto vredi(recimo da je bosna bogata sumama,pa je drvo bilo veoma trazeno). Cisto sumnjam da je bedni narod ista od toga imao. A zaposljavali su se samo podanici,oni koji su se uvlacili. Tako da tim glupostima mozes da kupis nekog ko je slican tebi. Ne i nas koji znaju.

izuzetak

pre 9 godina

ti bi malo da budeš amer milo ali ne kapiraš da koncept terorizma tad nije postojao. terorizam je nastao sa pojavom masovnih medija. stoga ne lupetaj... i kakve veze ima atentat sa wwI?nisu zbog atentata mogli da zarate nemci i francuzi. poenta je bila u osvajanju evrope

Mavro

pre 9 godina

Rat nije izbio zbog atentata. A, iak
o na strani buducih pobednika, Crna Gora je rat izgubila, tj za razliku od Srbije je kapitulirala.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Shime, 20. novembar 2014 08:09)
Ma o cemu vi pricate? Pa i jedna i druga drzava su bile pregazene i pod stranom vojnom upravom. Kakve pobjednice, njih su saveznici oslobodili pa su se "prikacili" pobjednicima! Da nije bilo njih tko zna koliko bi AU ili Njemacka vladala nad njima.

Mister marlboro

pre 9 godina

Znaci, opet Italijani prijete optuzbom i hapsenjem coveku koji je po zapovijednoj odgovornosti direktno bio ukljucen u bombardovanje Dubrovnika.

na rtcg mi nisu objavili komentar, vi valjda hocete...

pre 9 godina

Dragi moj Milo, kakve ti gluposti pricas ! Odgovoricu ti na ove gluposti rijecima nasega tadasnjega vladara (sto je pod navodnicima to su njegove rijeci iz poziva Crnogorcima za rat 1914.)

Kakav terotisticki akt !? Nije bilo u Sarajevu nikakvog terorizma vec pucnja u slobodu protiv "lanca robovanja" monarhiji koja je "cupala i iscupala srce Srbinovo - divnu Bosnu i Hercegovinu" i Crnoj Gori otela "krvlju srpskom zaliveni Skadar i Drac".
Kakva tragika Crne Gore !? Pa i Srbija, ubjedljivo najveca zrtva rata, je ostala bez drzave zarad ostvarenja viseg cilja, onog koji je jos na pocetku rata postavio kralj Nikola Petrovic a to je "sloboda Srpstva i Jugoslovenstva". Taj cilj se ostvario jer je rat primljen onako kako je kralj trazio a to je "srpski i junacki".

Umjesto sto si govor zavrsio nekim glupostima o krivotvorenju istorije, a zapravo si ti raj koji je krivotvori, bolje da si ga zavrsio poput kralja Nikole 1914:

"Živjeli moji mili Crnogorci!

Živjelo naše milo Srpstvo!

Živjela naša mocna zaštitnica Rusija i njeni saveznici!"

Urbini

pre 9 godina

Pravi vladari ne beze,
bore se i ginu za svoj narod,ali ne beze.
(cobi, 20. novembar 2014 11:45)

Jel', mislite na Petra Karadordevica koji je pobjegao sa svim zlatomi dragocjenostima Kraljevine?

Konstantinos Veliki

pre 9 godina

Bravo za Crnu Goru i Crnogorce! Imaju pravo na svoju drzavnost i posebnost jer su je zasluzili, zato su trn u oku onima kojima pase kaos i nestabilnost na ovim prostorima.

smesno

pre 9 godina

E Milo oduvek si imao obraz kao djon i to potvrđuješ iz godine u godinu svojim patetičnim "govorima", prosto me začuđuje da ti iko u Crnoj Gori veruje....

Boka

pre 9 godina

Samo citiram Djukanovica:

"Crnogorci su ponosni na srpsko porijeklo i crnogorsku drzavnost, na slavnu istoriju srpskoga naroda. Zato i vjerujemo u zajednicku buducnost i prosperitet." - 29.08.1990. TV Politika


Ali sta drugo ocekivati od arnauta.

dark

pre 9 godina

(Srbenda, 20. novembar 2014 08:15)
Ne znam šta je potpisala Crna Gora,ali se 1916-e na Mojkovcu suprostavila tom neptijatelju kome je, kako reče,potpisala kapitulaciju. Na taj način je omogućeno povlačenje srpske vojske prema Krfu,tako da je Crna Gora odigrala veliku ulogu,uzimajući u obzir njenu veličinu,u pobjedi nad neprijateljem. Ovo pišem bez oslobođen političke primjese.

zeljko pg

pre 9 godina

Мило Ђукановић је класични вазал данашњих центара моћи,тако да се не треба уопште чудити његовим изјавама.Заиста је неправедна судбина краља Николе и династије Петровић што данас обилато користе модерни црногорци.

mladen

pre 9 godina

U pravu je čovjek koji tvrdi da je Princip atentator. Da li je i terorista, to je složenije pitanje. Mi to ubistvo na neki način opravdavamo, a i to je složeno pitanje. Šta je ubica Kralja Petra u Marselju. Mi kažemo terorista ili atentator, a neko drugi ga slavi kao junaka. Kao i mi Principa. Sve je relativno ako gledamo nacionalno a ne logično, naučno, nepristrasno.

Gregor

pre 9 godina

Da se ne lažemo, Srbiji je itekako odgovarala SHS kraljevina, kralj iz Beograda je vodio državu i dobrano radio na projektu velika Srbija.

Branko Von Beca

pre 9 godina

Pa dobro, za dotičnog je Princip terorista a samim tim i Miloš Obilić, a da je živ, za Principa bi verovatno dotični bio meta.
Demokratija vlada, pa svako ima prava na svoj stav.

Milan

pre 9 godina

Bilo bi izuzetno korisno kada bi se Milo Djukanovic, kao i neki komentatori ovde malo "edukovali" i naucili sta su definicije terorizma, teroristickog cina, a sta je to atentat, zaverenik, zaverenicka organizacija...itd.

Srđan

pre 9 godina

Vojvoda Živoin Mišić (19.11.1918.) : "da se na teritoriji, koju je naša vojska okupirala, uguši svaka agitacija, svim sredstvima, koja možete raspolagati, bez ikakvog prezanja."

budimo realni

pre 9 godina

Svidjalo nam se ili ne,to jeste bilo politicko ubistvo izvrseno u planiranom atentatu i kao takav moze da se kvalifikuje kao teroristicki akt.Nama je tesko da to prihvatimo jer je u rasudjivanje ukljuceno previse emocije i relativno mnogo neproverenih istorijskih podataka.

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

Da se ne lažemo, Srbiji je itekako odgovarala SHS kraljevina, kralj iz Beograda je vodio državu i dobrano radio na projektu velika Srbija.
(Gregor, 20. novembar 2014 11:12)

Država se zvala Jugoslavija,tačnije "KRALJEVINA SRBA,HRVATA I SLOVENACA" a to nema veze sa "Velikom Srbijom"!Mogao je uzeti uz blagoslov velikih sila sva područja u kojima žive većinski žive Srbi uz uža područja i gradove gde je većina stanovništvo muslimanske vere,izaći na Jadran a Hrvate(u svojim suženim teritorijama) i Slovence prepustiti Talijanima,Austrijancima i Mađarima.

Ali nije.Hrvati i Slovenci su ušli u državu u kojoj su konstitutivni narod.Nije ih Kralj Aleksandar naterao da uđu u tu državu već su to uradili dobrovoljno.

robin

pre 9 godina

nesme se suditi osoba ili dogadjaj iz perioda kada sudija nije ziveo u to vreme. pre 100 godina od demokratije nije bilo ni d. po toj logici i I srpski ustanak je teroristicki akt... pod turcima je porez bio 10%. a danas preko20. ispada da su ustanici unazadili slobodu pojedinca.. ovakve izjave su kontraproduktivne i ubijaju zelju u pojedincu ka prosperitetu.

EU Citizen

pre 9 godina

Milo možda jeste lopov, ali je bar pismen, vispren i obrazovan čovek koji uviđa da je jedini normalan kurs i dobitnička strategija za balkanske države ulazak na prvom mestu u NATO (to je mnogo važnije od EU), a onda i bliskost, ako možda i ne pristupanje EU, pa kamo sreće, ako su već na mafijaškom Balkanu pošteni političari izgleda nemogući, da Srbija umesto ovih nepismenih udbaških lopova ima makar jednig Mila. A što se tiče Gavrila Principa, u to da je atentator na liberalnog refornatora i njegovu trudnu ženu u situaciji u kojoj je Austrougarska vlast za tridesetak godina ekonomski i kulturno preporodila Bosnu (gde bi Bosni, a bogami i Srbiji bio kraj da su i danas deo nekakve Austrougarske), to jest, isključivo sa motivom nacionalustičkog fanatizma, bio krvoločni zločinac i terorista, nema nikakve sumnje, pa je lepo da se zdrav razum u eksplicitnoj i javnoj formi uselio na najviša mesta u Crnoj Gori, koja je donedavno bila sinonim za iracionalno i nasilničko rezonovanje, samo je pitanje koliko će Srbija još da provede u kandžama devetnaestovekovnih ludaka i ignoranata (mahom, doduše, poreklom s one strane Drine ili iz najzaostalijih delova iste te Crne Gore) kojima su ubice heroji, a busanje u dlakave ljudižderske grudi važnije od konstruktivnog života i prosperiteta koje preziru.

mas

pre 9 godina

Naše će sjene lutati po dvoru ...

Zadnje reči Gavrila Principa ispisane na zidu ćelije u Terezinu.
Sigurno ni slutio nije da će "dvor", na kome će njegova sjena plašiti gospodu, biti i Milov "dvor"!!!

Iceman

pre 9 godina

Istorija i politika se preplicu kroz vekove. Politika kroji istoriju kako njoj odgovara.
Istina je da je Gavrilo Princip ubio prestolonaslednika i zenu mu, u toku posete jednoj od zemalja koje su im pripadale. To je bila njihova teritorija, pa je tom logikom, Gavrilo bio terorista.
Ali, možemo i malo šire sagledati stvari. Postoji nesto vise i dublje od tramvaja, nove ulice, trga, valute. Postoji nacionalni ponos i rodoljublje. Normalnom coveku jednostavno nije bas prijatno da zivi kao rob i da se klanja nekome ko ga smatra za roba - okupatoru. Gavrilo Princip je ubio okupatora koji je okupirao njegovu zemlju. Celi svet je ratovao protiv tog okupatora kasnije. U dve epizode.
Sad je doslo vreme da taj okupator, prefinjenim metodama, osvaja istu teritoriju i brise nasu tradiciju i kulturu. To se vec uveliko dogadja. Saradnici tog istog Ferdinanda su politicari koji vode ove zemlje. Oni ne prezaju ni od cega. Ni da pljunu na tradiciju svoju. Ni na porodicu. Ni na sebe.
Student koji je upucao okupatora u svojoj zemlji ?
To moze biti terorista samo u danasnjem sistemu vrednosti.
Danas, izaslanici tih zemalja setaju ovuda uz najvece pocasti.
Bolje grob nego rob. Pa neka je plata veca za 40 eura, obraz je cist.

lucifer

pre 9 godina

@Srboljub
mi smo tu gdjesmo jer smo 45 pljunuli na sve Sindjelice, Obilice, Misice, Bojovice i ostale heroje koji su svoj zivot dali za srbiju.i smo te kobne 45 prihvatili komuniste i likove kao sto je Milo Djukanivic, zato nam je tako lose, jer ljudima poput Mila, i slicnih nista osim licnog bogacenja nije bitno. Dokle god nama vladaju podtomci crene bande u srbiji nece biti bolje.

dnodna

pre 9 godina

@Austrian Monarchy

Sto li su se onda bunili i Madjari i Cesi i Slovaci i Srbi i ko sve ne dok su bili pod vlascu Austrijanaca? Jer im je bilo super? Je su bili ravnopravni a Austrijanci veliki humanisti? Lecite tamo taj palanacki stokholmski sindrom, postaje vec smesno kako se identifikujete sa svakim okupatorom. Turska vam je majka, sada velicate Austrijance. Smesno i jadno. To sto na ovim prostorima nema reda i rada je krivica iskljucivo mentalnih sklopova naroda koji ovde zive i nista ovde ne bi bilo bolje ni da su ostali Turci ili Austrijanci. Uostalom, Bosna je i sada protektorat, pod stranom vlascu je vec dve decenije i opet ni reda ni rada.

Goran

pre 9 godina

Sta sad? Hocete da kazete da nije Gavrilo Princip terorista? Kako vi zovete sociopata koji puca dve osobe u ledja? Cim je Princip bio bolji nego ubice Djindjica ili Aleksandra I? Vlado Cernozemski, makedonski nacionoalist koji je ubio Aleksandra I, se slavi kao narodni junak u Bugarskoj i Makedoniji. Vreme je da vise ne slavimo takve kukavice kao Gavrilo Princip i Vlado Cernozemski, koji su ubili potpuno nespremnog coveka. Usput, sramota je da ulica u Beogradu nosi ime "Gavrilo Princip".

migo

pre 9 godina

Svaka cast! Svaka ti je ka Njegoseva(koji je voleo i cuvao C.G.i ako je i danas upitno koje je nacije i narodnost bio...jer nije Njegos samo Gorski Vijenac gde se srbuje,vec i druga dela poput Scepana Malog gde se ni slovo "S" od srba ne pominje...)

bobo

pre 9 godina

nema pojma čovek Milo:
atentat je herojski čin osveštenog nacionaliste, a hajdučija je legitimni oblik otpora okupatoru...

čista tradicija...genetski kod

Pera

pre 9 godina

Od kad misljenje jednog omladinskog rukovodioca uopste i bitno.

Zato zemljama na Balkanu lose i ide, sto se za sve pitaju ljudi koji od obrazovanja jedino imaju partijske kurseve

Nenad

pre 9 godina

Mozda ce neko biti uvredjen ali ovo je istina: pre 100 godina, pre pocetka I svetskog rata, postojale su dve srpske drzave, a to su Kraljevina Srbija i Kraljevina Crna Gora. Ne znam kako da nazovem ove komunisticke tvorevine.

Darko

pre 9 godina

(Austrian Monarchy, 20. novembar 2014 08:12)
A što su se onda stanovnici Bosne 1878. oružano suprostavljali A-U. Da bi okupirali BiH, Austro-Ugari su morali da angažuju preko 153.000 vojnika, od kojih je oko 5.000 stradalo (poginuli i ranjeni), i zašto se za vreme tog procvata iz Bosne u Tursku iselilo između 100 i 200 hiljada muslimana ?

Ana

pre 9 godina

Iskreno, uopste ne znam zasto se toliko potresate oko ove izjave ( posto vidim gomilu ostrascenih komentara )? Crna Gora je druga drzava, ja sa njima nemam nista.Meni je sasvim OK da smo susedne drzave, nisam uopste bila tuzna kada su se odvojili (ali sam bila srecna da je to odvajanje proslo mirno).Imamo mi svojih problema kojima treba da se bavimo - da mi ovde bolje zivimo,a njih pustite da zive kako oni zele.

OldBone

pre 9 godina

Poslušajte, barem neki od vas, Srboljuba !!! Okrenite se prema budućnosti! Svi mi koji smo tu, imamo samo ovaj jedan jedini život. Razmišljajuči o Principu gubite dragoceno vreme.

panzer general

pre 9 godina

Koliko ja vidim Princip je za sve terorista, osim za Srbe kojima je heroj. A kako i nebi bio kad se na kraju priče koju je on započeo Srbija protezala od Alpa do Vardara.

ko jel ja

pre 9 godina

vrlo pametan i iskusan politicar. ovi nasi bi mogli da idu na časove kod njega, da nauce nesto. i da pomognu srbiji umesto sto je sve dublje vuku ka dnu.

hihi

pre 9 godina

Rece covek koji ima ozbiljan kriminalan dosije, i nalazi se na Forbsovoj listi najbogatijih na svetu. Autokrata kojeg ni Crnogorci ne podnose. Samo mi je zao sto se nismo ranije odvojili iz SCG, dok su crnogorski politicari rovarili po srpskom budzetu. A ako su ikada Crnogorci imali problem sa svojim nacionalnim identitetom zbog zajednice sa Srbijom i toboze 'velikosrpskih' aspiracija, koje nikad u Srbiji nisu imale veze sa mozgom , zivo me interesuje kako ce odgovoriti na realnu i dolazecu pretnju na njihovu drzavotvornost od strane jedne susedne 'zemljice', ili je ta asimilacija mnogo prihvatljivija crnogorskim politicarima. U svakom slucaju, gore pomenuti gospodin je recidiv devedesetih sa devet zivota. I hvala Bogu da je ostao samo jedna fusnota srpske istorije.

wlad

pre 9 godina

@Austrian Monarchy

Pa i danas ti je Bosna pod stranom upravom, i danas ti je glavni namesnik Bosne iz Austrije, i danas vam oni grade ceste i dopunjuju budzet pa ste opet depresivni? Bice da je ipak problem u vama a ne u tome ko su vam gospodari.

mario

pre 9 godina

Ovdje je vazno drzati se istorijskih cinjenica koje su sledece:
Prvo, Kralj Nikola je usao u rat sa Austro-Ugarskom zbog Srbije iako su mu Austrijanci tada nudili 20 miliona forinti za neutralnost sto je za tadasnju Crnu Goru izmucenu balkanskim ratovima, stradanjima na Skadru bio veliki novac! On je tada rekao ''Tu Austriju treba cjepanicom po zubima''...
1916 nakon mojkovacke bitke kralj Nikola je otisao u Italiju jer zbog velikih gubitaka na Mojkovcu, juzni lovcenski front nije imao ko da brani... Naravno Karadjordjevici su sa srpskim drzavnim vrhom tada vec bili otisli iz Srbije, koja je tada isto kao i Crna Gora poslije bila OKUPIRANA...
Drugo, cinjenica jeste da je vecina ljudi u to vrijeme bila za zajednicku drzavu i da su bili ''prosrpski'' orjentisani, to se ne moze sporiti ali je isto tako znacaj dio ljudi zelio federalno ustrojstvo te drzave (federalisti/zelenasi). Imali su legitimne zahtjeve imajuci u vidu da je do tada CG bila nezavisna drzava. No Karadjordjevici to nisu prihvatili i zato je i nastala Bozicna pobuna.
Trece, ne moze se govoriti da je tada doslo do sukoba izmedju Srba i Crnogoraca, doslo je do sukoba medju dinastijama Petrovic i Karadjordjevic, i ono sto je jos gore izmedju djeda (Nikole) i unuka (Aleksandra).
ovo ze moze interpretirati ovako ili onako ali je vazno osloboditi se mitova i cinjenicno posmatrati istorijske prilike ne bi li makar sad, ako nismo uspjeli ranije naucili neke lekcije.

alamunja

pre 9 godina

Djukanovicu ostaje da odgovori da li je agresija Austrougarske na Srbiju a i na Crnu Goru teroristicki cin???
Ne bih se iznenadio da ovaj revizionista izjavi da je Crna Gora i to podrzala

Mile

pre 9 godina

Ne uzbudjujte se. Oni neka se odriču, ali zato djeca u Istocnom Sarajevu rastu u parku koji nosi ime Gavrila, pored njegovog spomenika. Mjesto sastanka je kod Principa. Jedini park u Srba u kome nema grafita i niko ništa nije polomio ili ukrao.
Više je Srba u Republici Srpskoj nego Crnogoraca na kugli zemaljskoj.

Miško

pre 9 godina

Princip je bio atentator, a ne terorista. Termin terorista je novijeg datuma.
Atentatora je bilo svuda po svetu i niko zbog njihovih aktivnosti nije započinjao ratove da bi uništavo čitave narode, a što jeste bio cilj Austro-Ugarske

Marko

pre 9 godina

Vidim da se najmanje osvrnuo na onaj deo od 90-ih kada je sa Miloševićem bio u zajedničkom 'poduhvatu'... Ali tumačiti događaje od pre 100 godina današnjim merilima je isto kao kada bi smo rekli da je Njegoš - Radovan Karadžić.

Hr

pre 9 godina

samo vi u Srbiji slavite atentat i rat... ja ne bi imao ništa protiv da je HR ostala u Austro-Ugarskoj i da Juga nikad nije ni stvarana... gdje bismo bili danas da smo ostali s onima koji vuku naprijed (Austrija, Mađarska)...

лаки

pre 9 godina

Према дефиницији Стејт департмента тероризам представља ''унапред смишљен, политички,верски или национално мотивисан акт насиља према цивилним незаштићеним циљевима од стране екстремистичких група, појединаца или агентура страних држава, са намером да се изазове утицај на одређену државу, њене институције система или грађане“.Пошто аустрогарски престолонаследник и врховни командант војске није незаштићен цивилни циљ у земљи која је окупирана и насилно анексирана, онда је очигледно да се Ђукановић не слаже са Стејт Департментом у дефиницији тероризма, те би хитно требао да повуче своју изјаву.

Roki

pre 9 godina

Milo je ocigledno dokazani naucnik sa istancanim osecajem za percepciju, verovatno ce poput Principa teroriste i sverc cigareta '90 biti visoko tehnoloski naucni poduhvat, toliko neophodan kao zamajac za pokretanje crnogorske gigantske privrede!

Srboljub

pre 9 godina

"Hvala Bogu pa smo u istoriji u srpskom narodu imali vise Principa, Karadjordja, Misica i Obilica,nego Djukanovica."

... i sad smo tu gde smo, i što je još gore, mislimo da živimo u vremenu Obilića i ostalih; manje mitova, manje mitova i manje mitova, doterajte časovnike, XXI je vek, i po crkvenom kalendaru, alo!

Bane

pre 9 godina

Istorijska je cinjenica da se Kralj Nikola kao i ostali crnogorski vladari izjasnjavali kao Srbi. Istorijska je cinjenica da je zvanicni jezik Kraljevine Crne Gore bio srpski, a zastava srpska trobojka. Ne znam kako su se izjasnjavali stanovnici vecine crnogorskih gradova poput Podgorice, Pljevalja, Niksica, Herceg Novog itd. koji su postali deo necega sto se zove Crna Gora tek pre 150 do 100 godina. Ali pre toga nisu mogli da se zovu Crnogorci jer nesto sto se zove Crna Gora na tim prostorima do tada nikada nije ni postojalo. Crna Gora je pojam koji se iskljucivo vezao sa predeo oko Cetinja i Lovcena, dok su se severnije oblasti koje su obuhvatale gradove Danilovgrad i Berane zvale Brda. Zvanicno u Crnoj Gori se nikada niko nije izjasnjavao kao etnicki Crnogorac sve do dolaska komunista na vlast i pomenutog Djilasa, koji je uveo crnogorsku naciju kao kategoriju, ali i sam rekavsi da su Crnogorci posebni Srbi i zasluzuju poseban status. Medjutim Djukanovic, koga je Milosevic doveo da vecno vlada, je otisao jedan korak dalje i u 21. veku kada se svet ujedinjuje i gleda na buducnost a ne proslost, i nasao da izmislja svoju proslost i svoje nepravde, te stvara sopstvenu naciju. Ko jos u 21. veku izmislja svoj jezik i svoje pismo? Ako je ucinjena ikakva nepravda to je mozda bilo prema dinastiji Petrovica, a ne prema stanovnicima Crne Gore, koji su i nakon nastanska Jugoslavije nastavili da podrzavaju srpske nacionalne stranke, dok su tzv. pro-crnogorske jedva dobijale glasove.

срамота

pre 9 godina

Kako te bre nije sramota?
Pa ako vec tako kazes, budi posten pa reci da je i Srbija izgubila drzavnost stvaranjem kraljevine. Nemoj sve kao da indirektno upires prstom u Srbiju kao krivca. Imas danas svoju privatnu drzavu pa se igraj drzavnika.

ili to ipak nije bilo bježanje

pre 9 godina

Kralj Nikola je pobegao u Italiju sa drzavnim novcem i blagom i ostavio svoj narod. Podgoricka skupstina je samo potvrdila istorijske teznje srpskog naroda u Crnoj gori.
(Lazarus, 20. novembar 2014 08:03)

I Karađorđević je utekao za London i ostavio svoj narod.

Bee-Zon

pre 9 godina

Prema njegovim rečima "paradoks je da je, kao država pobednica, Crna Gora nestala sa geografske karte" - Crna gora je samovoljno pristupila Srbiji slaveci, kako je napisano u dokumentu, "Velikosrpsko ujedinjenje". I Jasa Tomic je ubrzo posle toga procitao proglas spajanja Vojvodine sa Srbijom. To su bili nasi dedovi, kojih treba svi da se danas stidimo. A za Mila ne vredi trositi reci

Srbenda

pre 9 godina

Koliko znam, Crna Gora je potpisala kapitulaciju 1915-te, tako da i nije bas zemlja pobednica. Srpska vlada, vojska, dinastija i narod su izbegli, ali nista nisu potpisali, tako da bi pazljivije mogao da bira reci.

iz bloka

pre 9 godina

Kad bi mozda procitao izjave kralja Nikole pre i posle rata, mozda bi i znao sta se desilo tad. Nije to davna istoroja, samo 100 godina, siguran sam da imaju tekstove iz novina kao sto su "Glas Crnogoraca" itd.

Lazarus

pre 9 godina

Kralj Nikola je pobegao u Italiju sa drzavnim novcem i blagom i ostavio svoj narod. Podgoricka skupstina je samo potvrdila istorijske teznje srpskog naroda u Crnoj gori.

Kakav je jeftini lazov i jos jeftiniji demagog ovaj Djukanovic, uskoro ce da postane novi sekula drljevic i da mrzi i proganja svog prvog komsiju zato sto je Srbin,iako je i sam Srbin. Mora mu se stati na put jednom.

Hvala Bogu pa smo u istoriji u srpskom narodu imali vise Principa, Karadjordja, Misica i Obilica,nego Djukanovica.

Mada je ratovao i sam Djukanovic, nego se sad malo zaboravio...

neum

pre 9 godina

Milo dobro zna sledeće: da je volja velikih sila bila da se napravi Kraljevina SHS, da je ogromna većina naroda Crne Gore bila za bezuslovno ujedinjenje sa Srbijom, da je Podgorička skupština zbog te "volje spolja" bila navrat nanos organizovana, ali da bi rezultat bio "bijeli" kako god. Sa mape sveta je nestala i Srbija! Prvo slovo "S" iz SHS je tada pripadalo Crnogorcima, jer su i prema ustavu Kraljevine CG u njoj živeli Srbi. Sukob je nastao zbog sukoba dve srpske dinastije i Karađorđevići su se ružno poneli. Crnoj Gori VEČNO hvala od Srbije za Mojkovac. Što se tiče Principa, on je bio atentator, a ne terorista - ne razumem zašto i za koga daje Milo takve izjave? Je li terorista i ubica Duška Jovanovića? Koliko onda hodajućih terorista ima Crna Gora danas, sa svim političkim i "privrednim" ubistvima?

posebnost

pre 9 godina

Toliko su Crnogorco bili zapostavljani u toj Jugoslaviji, da nijednog Srbina nije bilo na rukovodecim mestima od velikih firmi do centralnog komiteta. I to zato sto je forsirana indoktrinacija da su Crnogorci izrazito talentovani za rukovodjenje a Srbi nesposobni...

Austrian Monarchy

pre 9 godina

Cinjenica je, da je Bosna pod Austrijom dozivjela procvat, izgradjene pruge, bolnice, univerziteti, ceste, kamo srece da je do danas ostala pod Austrijom, znao bi se red i rad. Ljudi u Sarajevu su bacali cvijece caru i bili zadovoljni. A danas depresija.

Milo i masta mogu svasta!

pre 9 godina

Uf, a jeste nas i zbrinuli, izgnanike mislim. Kako te nije sramota? Paketi za nas su stizali iz Skandinavije uglavnom (koje smo dijelili skupa s vasim penzionerima), kao sto smo uglavnom stanovali kod rodbine i prijatelja.

Kingpin

pre 9 godina

Nista novo u politicko-istorijskoj ''hipokriziji'' Djukanovica. Tako je on bio i jedan od najagresivnijih Milosevicevih jastrebova, iskazao se u ratovima u hrvatskoj i Hercegovini, organizator i huskac, sa puno krvi na rukama kasnije je napadao Milosevica i skroz promenio poziciju.

I ovakvo misljenje za velikog Gavrila Principa je trenutno. Promenice ga Milo kad se promene okolnosti.

Covek bez vrednosti u zemlji bez vrednosti.

Lazarus

pre 9 godina

Kralj Nikola je pobegao u Italiju sa drzavnim novcem i blagom i ostavio svoj narod. Podgoricka skupstina je samo potvrdila istorijske teznje srpskog naroda u Crnoj gori.

Kakav je jeftini lazov i jos jeftiniji demagog ovaj Djukanovic, uskoro ce da postane novi sekula drljevic i da mrzi i proganja svog prvog komsiju zato sto je Srbin,iako je i sam Srbin. Mora mu se stati na put jednom.

Hvala Bogu pa smo u istoriji u srpskom narodu imali vise Principa, Karadjordja, Misica i Obilica,nego Djukanovica.

Mada je ratovao i sam Djukanovic, nego se sad malo zaboravio...

neum

pre 9 godina

Milo dobro zna sledeće: da je volja velikih sila bila da se napravi Kraljevina SHS, da je ogromna većina naroda Crne Gore bila za bezuslovno ujedinjenje sa Srbijom, da je Podgorička skupština zbog te "volje spolja" bila navrat nanos organizovana, ali da bi rezultat bio "bijeli" kako god. Sa mape sveta je nestala i Srbija! Prvo slovo "S" iz SHS je tada pripadalo Crnogorcima, jer su i prema ustavu Kraljevine CG u njoj živeli Srbi. Sukob je nastao zbog sukoba dve srpske dinastije i Karađorđevići su se ružno poneli. Crnoj Gori VEČNO hvala od Srbije za Mojkovac. Što se tiče Principa, on je bio atentator, a ne terorista - ne razumem zašto i za koga daje Milo takve izjave? Je li terorista i ubica Duška Jovanovića? Koliko onda hodajućih terorista ima Crna Gora danas, sa svim političkim i "privrednim" ubistvima?

срамота

pre 9 godina

Kako te bre nije sramota?
Pa ako vec tako kazes, budi posten pa reci da je i Srbija izgubila drzavnost stvaranjem kraljevine. Nemoj sve kao da indirektno upires prstom u Srbiju kao krivca. Imas danas svoju privatnu drzavu pa se igraj drzavnika.

Kingpin

pre 9 godina

Nista novo u politicko-istorijskoj ''hipokriziji'' Djukanovica. Tako je on bio i jedan od najagresivnijih Milosevicevih jastrebova, iskazao se u ratovima u hrvatskoj i Hercegovini, organizator i huskac, sa puno krvi na rukama kasnije je napadao Milosevica i skroz promenio poziciju.

I ovakvo misljenje za velikog Gavrila Principa je trenutno. Promenice ga Milo kad se promene okolnosti.

Covek bez vrednosti u zemlji bez vrednosti.

posebnost

pre 9 godina

Toliko su Crnogorco bili zapostavljani u toj Jugoslaviji, da nijednog Srbina nije bilo na rukovodecim mestima od velikih firmi do centralnog komiteta. I to zato sto je forsirana indoktrinacija da su Crnogorci izrazito talentovani za rukovodjenje a Srbi nesposobni...

Bee-Zon

pre 9 godina

Prema njegovim rečima "paradoks je da je, kao država pobednica, Crna Gora nestala sa geografske karte" - Crna gora je samovoljno pristupila Srbiji slaveci, kako je napisano u dokumentu, "Velikosrpsko ujedinjenje". I Jasa Tomic je ubrzo posle toga procitao proglas spajanja Vojvodine sa Srbijom. To su bili nasi dedovi, kojih treba svi da se danas stidimo. A za Mila ne vredi trositi reci

Mile

pre 9 godina

Ne uzbudjujte se. Oni neka se odriču, ali zato djeca u Istocnom Sarajevu rastu u parku koji nosi ime Gavrila, pored njegovog spomenika. Mjesto sastanka je kod Principa. Jedini park u Srba u kome nema grafita i niko ništa nije polomio ili ukrao.
Više je Srba u Republici Srpskoj nego Crnogoraca na kugli zemaljskoj.

iz bloka

pre 9 godina

Kad bi mozda procitao izjave kralja Nikole pre i posle rata, mozda bi i znao sta se desilo tad. Nije to davna istoroja, samo 100 godina, siguran sam da imaju tekstove iz novina kao sto su "Glas Crnogoraca" itd.

Milo i masta mogu svasta!

pre 9 godina

Uf, a jeste nas i zbrinuli, izgnanike mislim. Kako te nije sramota? Paketi za nas su stizali iz Skandinavije uglavnom (koje smo dijelili skupa s vasim penzionerima), kao sto smo uglavnom stanovali kod rodbine i prijatelja.

Bane

pre 9 godina

Istorijska je cinjenica da se Kralj Nikola kao i ostali crnogorski vladari izjasnjavali kao Srbi. Istorijska je cinjenica da je zvanicni jezik Kraljevine Crne Gore bio srpski, a zastava srpska trobojka. Ne znam kako su se izjasnjavali stanovnici vecine crnogorskih gradova poput Podgorice, Pljevalja, Niksica, Herceg Novog itd. koji su postali deo necega sto se zove Crna Gora tek pre 150 do 100 godina. Ali pre toga nisu mogli da se zovu Crnogorci jer nesto sto se zove Crna Gora na tim prostorima do tada nikada nije ni postojalo. Crna Gora je pojam koji se iskljucivo vezao sa predeo oko Cetinja i Lovcena, dok su se severnije oblasti koje su obuhvatale gradove Danilovgrad i Berane zvale Brda. Zvanicno u Crnoj Gori se nikada niko nije izjasnjavao kao etnicki Crnogorac sve do dolaska komunista na vlast i pomenutog Djilasa, koji je uveo crnogorsku naciju kao kategoriju, ali i sam rekavsi da su Crnogorci posebni Srbi i zasluzuju poseban status. Medjutim Djukanovic, koga je Milosevic doveo da vecno vlada, je otisao jedan korak dalje i u 21. veku kada se svet ujedinjuje i gleda na buducnost a ne proslost, i nasao da izmislja svoju proslost i svoje nepravde, te stvara sopstvenu naciju. Ko jos u 21. veku izmislja svoj jezik i svoje pismo? Ako je ucinjena ikakva nepravda to je mozda bilo prema dinastiji Petrovica, a ne prema stanovnicima Crne Gore, koji su i nakon nastanska Jugoslavije nastavili da podrzavaju srpske nacionalne stranke, dok su tzv. pro-crnogorske jedva dobijale glasove.

Srbenda

pre 9 godina

Koliko znam, Crna Gora je potpisala kapitulaciju 1915-te, tako da i nije bas zemlja pobednica. Srpska vlada, vojska, dinastija i narod su izbegli, ali nista nisu potpisali, tako da bi pazljivije mogao da bira reci.

лаки

pre 9 godina

Према дефиницији Стејт департмента тероризам представља ''унапред смишљен, политички,верски или национално мотивисан акт насиља према цивилним незаштићеним циљевима од стране екстремистичких група, појединаца или агентура страних држава, са намером да се изазове утицај на одређену државу, њене институције система или грађане“.Пошто аустрогарски престолонаследник и врховни командант војске није незаштићен цивилни циљ у земљи која је окупирана и насилно анексирана, онда је очигледно да се Ђукановић не слаже са Стејт Департментом у дефиницији тероризма, те би хитно требао да повуче своју изјаву.

ili to ipak nije bilo bježanje

pre 9 godina

Kralj Nikola je pobegao u Italiju sa drzavnim novcem i blagom i ostavio svoj narod. Podgoricka skupstina je samo potvrdila istorijske teznje srpskog naroda u Crnoj gori.
(Lazarus, 20. novembar 2014 08:03)

I Karađorđević je utekao za London i ostavio svoj narod.

Boka

pre 9 godina

Samo citiram Djukanovica:

"Crnogorci su ponosni na srpsko porijeklo i crnogorsku drzavnost, na slavnu istoriju srpskoga naroda. Zato i vjerujemo u zajednicku buducnost i prosperitet." - 29.08.1990. TV Politika


Ali sta drugo ocekivati od arnauta.

Srboljub

pre 9 godina

"Hvala Bogu pa smo u istoriji u srpskom narodu imali vise Principa, Karadjordja, Misica i Obilica,nego Djukanovica."

... i sad smo tu gde smo, i što je još gore, mislimo da živimo u vremenu Obilića i ostalih; manje mitova, manje mitova i manje mitova, doterajte časovnike, XXI je vek, i po crkvenom kalendaru, alo!

na rtcg mi nisu objavili komentar, vi valjda hocete...

pre 9 godina

Dragi moj Milo, kakve ti gluposti pricas ! Odgovoricu ti na ove gluposti rijecima nasega tadasnjega vladara (sto je pod navodnicima to su njegove rijeci iz poziva Crnogorcima za rat 1914.)

Kakav terotisticki akt !? Nije bilo u Sarajevu nikakvog terorizma vec pucnja u slobodu protiv "lanca robovanja" monarhiji koja je "cupala i iscupala srce Srbinovo - divnu Bosnu i Hercegovinu" i Crnoj Gori otela "krvlju srpskom zaliveni Skadar i Drac".
Kakva tragika Crne Gore !? Pa i Srbija, ubjedljivo najveca zrtva rata, je ostala bez drzave zarad ostvarenja viseg cilja, onog koji je jos na pocetku rata postavio kralj Nikola Petrovic a to je "sloboda Srpstva i Jugoslovenstva". Taj cilj se ostvario jer je rat primljen onako kako je kralj trazio a to je "srpski i junacki".

Umjesto sto si govor zavrsio nekim glupostima o krivotvorenju istorije, a zapravo si ti raj koji je krivotvori, bolje da si ga zavrsio poput kralja Nikole 1914:

"Živjeli moji mili Crnogorci!

Živjelo naše milo Srpstvo!

Živjela naša mocna zaštitnica Rusija i njeni saveznici!"

alamunja

pre 9 godina

Djukanovicu ostaje da odgovori da li je agresija Austrougarske na Srbiju a i na Crnu Goru teroristicki cin???
Ne bih se iznenadio da ovaj revizionista izjavi da je Crna Gora i to podrzala

Austrian Monarchy

pre 9 godina

Cinjenica je, da je Bosna pod Austrijom dozivjela procvat, izgradjene pruge, bolnice, univerziteti, ceste, kamo srece da je do danas ostala pod Austrijom, znao bi se red i rad. Ljudi u Sarajevu su bacali cvijece caru i bili zadovoljni. A danas depresija.

hihi

pre 9 godina

Rece covek koji ima ozbiljan kriminalan dosije, i nalazi se na Forbsovoj listi najbogatijih na svetu. Autokrata kojeg ni Crnogorci ne podnose. Samo mi je zao sto se nismo ranije odvojili iz SCG, dok su crnogorski politicari rovarili po srpskom budzetu. A ako su ikada Crnogorci imali problem sa svojim nacionalnim identitetom zbog zajednice sa Srbijom i toboze 'velikosrpskih' aspiracija, koje nikad u Srbiji nisu imale veze sa mozgom , zivo me interesuje kako ce odgovoriti na realnu i dolazecu pretnju na njihovu drzavotvornost od strane jedne susedne 'zemljice', ili je ta asimilacija mnogo prihvatljivija crnogorskim politicarima. U svakom slucaju, gore pomenuti gospodin je recidiv devedesetih sa devet zivota. I hvala Bogu da je ostao samo jedna fusnota srpske istorije.

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

Da se ne lažemo, Srbiji je itekako odgovarala SHS kraljevina, kralj iz Beograda je vodio državu i dobrano radio na projektu velika Srbija.
(Gregor, 20. novembar 2014 11:12)

Država se zvala Jugoslavija,tačnije "KRALJEVINA SRBA,HRVATA I SLOVENACA" a to nema veze sa "Velikom Srbijom"!Mogao je uzeti uz blagoslov velikih sila sva područja u kojima žive većinski žive Srbi uz uža područja i gradove gde je većina stanovništvo muslimanske vere,izaći na Jadran a Hrvate(u svojim suženim teritorijama) i Slovence prepustiti Talijanima,Austrijancima i Mađarima.

Ali nije.Hrvati i Slovenci su ušli u državu u kojoj su konstitutivni narod.Nije ih Kralj Aleksandar naterao da uđu u tu državu već su to uradili dobrovoljno.

Darko

pre 9 godina

(Austrian Monarchy, 20. novembar 2014 08:12)
A što su se onda stanovnici Bosne 1878. oružano suprostavljali A-U. Da bi okupirali BiH, Austro-Ugari su morali da angažuju preko 153.000 vojnika, od kojih je oko 5.000 stradalo (poginuli i ranjeni), i zašto se za vreme tog procvata iz Bosne u Tursku iselilo između 100 i 200 hiljada muslimana ?

zeljko pg

pre 9 godina

Мило Ђукановић је класични вазал данашњих центара моћи,тако да се не треба уопште чудити његовим изјавама.Заиста је неправедна судбина краља Николе и династије Петровић што данас обилато користе модерни црногорци.

Milan

pre 9 godina

Bilo bi izuzetno korisno kada bi se Milo Djukanovic, kao i neki komentatori ovde malo "edukovali" i naucili sta su definicije terorizma, teroristickog cina, a sta je to atentat, zaverenik, zaverenicka organizacija...itd.

dnodna

pre 9 godina

@Austrian Monarchy

Sto li su se onda bunili i Madjari i Cesi i Slovaci i Srbi i ko sve ne dok su bili pod vlascu Austrijanaca? Jer im je bilo super? Je su bili ravnopravni a Austrijanci veliki humanisti? Lecite tamo taj palanacki stokholmski sindrom, postaje vec smesno kako se identifikujete sa svakim okupatorom. Turska vam je majka, sada velicate Austrijance. Smesno i jadno. To sto na ovim prostorima nema reda i rada je krivica iskljucivo mentalnih sklopova naroda koji ovde zive i nista ovde ne bi bilo bolje ni da su ostali Turci ili Austrijanci. Uostalom, Bosna je i sada protektorat, pod stranom vlascu je vec dve decenije i opet ni reda ni rada.

wlad

pre 9 godina

@Austrian Monarchy

Pa i danas ti je Bosna pod stranom upravom, i danas ti je glavni namesnik Bosne iz Austrije, i danas vam oni grade ceste i dopunjuju budzet pa ste opet depresivni? Bice da je ipak problem u vama a ne u tome ko su vam gospodari.

EU Citizen

pre 9 godina

Milo možda jeste lopov, ali je bar pismen, vispren i obrazovan čovek koji uviđa da je jedini normalan kurs i dobitnička strategija za balkanske države ulazak na prvom mestu u NATO (to je mnogo važnije od EU), a onda i bliskost, ako možda i ne pristupanje EU, pa kamo sreće, ako su već na mafijaškom Balkanu pošteni političari izgleda nemogući, da Srbija umesto ovih nepismenih udbaških lopova ima makar jednig Mila. A što se tiče Gavrila Principa, u to da je atentator na liberalnog refornatora i njegovu trudnu ženu u situaciji u kojoj je Austrougarska vlast za tridesetak godina ekonomski i kulturno preporodila Bosnu (gde bi Bosni, a bogami i Srbiji bio kraj da su i danas deo nekakve Austrougarske), to jest, isključivo sa motivom nacionalustičkog fanatizma, bio krvoločni zločinac i terorista, nema nikakve sumnje, pa je lepo da se zdrav razum u eksplicitnoj i javnoj formi uselio na najviša mesta u Crnoj Gori, koja je donedavno bila sinonim za iracionalno i nasilničko rezonovanje, samo je pitanje koliko će Srbija još da provede u kandžama devetnaestovekovnih ludaka i ignoranata (mahom, doduše, poreklom s one strane Drine ili iz najzaostalijih delova iste te Crne Gore) kojima su ubice heroji, a busanje u dlakave ljudižderske grudi važnije od konstruktivnog života i prosperiteta koje preziru.

dark

pre 9 godina

(Srbenda, 20. novembar 2014 08:15)
Ne znam šta je potpisala Crna Gora,ali se 1916-e na Mojkovcu suprostavila tom neptijatelju kome je, kako reče,potpisala kapitulaciju. Na taj način je omogućeno povlačenje srpske vojske prema Krfu,tako da je Crna Gora odigrala veliku ulogu,uzimajući u obzir njenu veličinu,u pobjedi nad neprijateljem. Ovo pišem bez oslobođen političke primjese.

Branko Von Beca

pre 9 godina

Pa dobro, za dotičnog je Princip terorista a samim tim i Miloš Obilić, a da je živ, za Principa bi verovatno dotični bio meta.
Demokratija vlada, pa svako ima prava na svoj stav.

mas

pre 9 godina

Naše će sjene lutati po dvoru ...

Zadnje reči Gavrila Principa ispisane na zidu ćelije u Terezinu.
Sigurno ni slutio nije da će "dvor", na kome će njegova sjena plašiti gospodu, biti i Milov "dvor"!!!

Iceman

pre 9 godina

Istorija i politika se preplicu kroz vekove. Politika kroji istoriju kako njoj odgovara.
Istina je da je Gavrilo Princip ubio prestolonaslednika i zenu mu, u toku posete jednoj od zemalja koje su im pripadale. To je bila njihova teritorija, pa je tom logikom, Gavrilo bio terorista.
Ali, možemo i malo šire sagledati stvari. Postoji nesto vise i dublje od tramvaja, nove ulice, trga, valute. Postoji nacionalni ponos i rodoljublje. Normalnom coveku jednostavno nije bas prijatno da zivi kao rob i da se klanja nekome ko ga smatra za roba - okupatoru. Gavrilo Princip je ubio okupatora koji je okupirao njegovu zemlju. Celi svet je ratovao protiv tog okupatora kasnije. U dve epizode.
Sad je doslo vreme da taj okupator, prefinjenim metodama, osvaja istu teritoriju i brise nasu tradiciju i kulturu. To se vec uveliko dogadja. Saradnici tog istog Ferdinanda su politicari koji vode ove zemlje. Oni ne prezaju ni od cega. Ni da pljunu na tradiciju svoju. Ni na porodicu. Ni na sebe.
Student koji je upucao okupatora u svojoj zemlji ?
To moze biti terorista samo u danasnjem sistemu vrednosti.
Danas, izaslanici tih zemalja setaju ovuda uz najvece pocasti.
Bolje grob nego rob. Pa neka je plata veca za 40 eura, obraz je cist.

smesno

pre 9 godina

E Milo oduvek si imao obraz kao djon i to potvrđuješ iz godine u godinu svojim patetičnim "govorima", prosto me začuđuje da ti iko u Crnoj Gori veruje....

mario

pre 9 godina

Ovdje je vazno drzati se istorijskih cinjenica koje su sledece:
Prvo, Kralj Nikola je usao u rat sa Austro-Ugarskom zbog Srbije iako su mu Austrijanci tada nudili 20 miliona forinti za neutralnost sto je za tadasnju Crnu Goru izmucenu balkanskim ratovima, stradanjima na Skadru bio veliki novac! On je tada rekao ''Tu Austriju treba cjepanicom po zubima''...
1916 nakon mojkovacke bitke kralj Nikola je otisao u Italiju jer zbog velikih gubitaka na Mojkovcu, juzni lovcenski front nije imao ko da brani... Naravno Karadjordjevici su sa srpskim drzavnim vrhom tada vec bili otisli iz Srbije, koja je tada isto kao i Crna Gora poslije bila OKUPIRANA...
Drugo, cinjenica jeste da je vecina ljudi u to vrijeme bila za zajednicku drzavu i da su bili ''prosrpski'' orjentisani, to se ne moze sporiti ali je isto tako znacaj dio ljudi zelio federalno ustrojstvo te drzave (federalisti/zelenasi). Imali su legitimne zahtjeve imajuci u vidu da je do tada CG bila nezavisna drzava. No Karadjordjevici to nisu prihvatili i zato je i nastala Bozicna pobuna.
Trece, ne moze se govoriti da je tada doslo do sukoba izmedju Srba i Crnogoraca, doslo je do sukoba medju dinastijama Petrovic i Karadjordjevic, i ono sto je jos gore izmedju djeda (Nikole) i unuka (Aleksandra).
ovo ze moze interpretirati ovako ili onako ali je vazno osloboditi se mitova i cinjenicno posmatrati istorijske prilike ne bi li makar sad, ako nismo uspjeli ranije naucili neke lekcije.

lucifer

pre 9 godina

@Srboljub
mi smo tu gdjesmo jer smo 45 pljunuli na sve Sindjelice, Obilice, Misice, Bojovice i ostale heroje koji su svoj zivot dali za srbiju.i smo te kobne 45 prihvatili komuniste i likove kao sto je Milo Djukanivic, zato nam je tako lose, jer ljudima poput Mila, i slicnih nista osim licnog bogacenja nije bitno. Dokle god nama vladaju podtomci crene bande u srbiji nece biti bolje.

Ana

pre 9 godina

Iskreno, uopste ne znam zasto se toliko potresate oko ove izjave ( posto vidim gomilu ostrascenih komentara )? Crna Gora je druga drzava, ja sa njima nemam nista.Meni je sasvim OK da smo susedne drzave, nisam uopste bila tuzna kada su se odvojili (ali sam bila srecna da je to odvajanje proslo mirno).Imamo mi svojih problema kojima treba da se bavimo - da mi ovde bolje zivimo,a njih pustite da zive kako oni zele.

Gregor

pre 9 godina

Da se ne lažemo, Srbiji je itekako odgovarala SHS kraljevina, kralj iz Beograda je vodio državu i dobrano radio na projektu velika Srbija.

budimo realni

pre 9 godina

Svidjalo nam se ili ne,to jeste bilo politicko ubistvo izvrseno u planiranom atentatu i kao takav moze da se kvalifikuje kao teroristicki akt.Nama je tesko da to prihvatimo jer je u rasudjivanje ukljuceno previse emocije i relativno mnogo neproverenih istorijskih podataka.

Goran

pre 9 godina

Sta sad? Hocete da kazete da nije Gavrilo Princip terorista? Kako vi zovete sociopata koji puca dve osobe u ledja? Cim je Princip bio bolji nego ubice Djindjica ili Aleksandra I? Vlado Cernozemski, makedonski nacionoalist koji je ubio Aleksandra I, se slavi kao narodni junak u Bugarskoj i Makedoniji. Vreme je da vise ne slavimo takve kukavice kao Gavrilo Princip i Vlado Cernozemski, koji su ubili potpuno nespremnog coveka. Usput, sramota je da ulica u Beogradu nosi ime "Gavrilo Princip".

Miško

pre 9 godina

Princip je bio atentator, a ne terorista. Termin terorista je novijeg datuma.
Atentatora je bilo svuda po svetu i niko zbog njihovih aktivnosti nije započinjao ratove da bi uništavo čitave narode, a što jeste bio cilj Austro-Ugarske

Srđan

pre 9 godina

Vojvoda Živoin Mišić (19.11.1918.) : "da se na teritoriji, koju je naša vojska okupirala, uguši svaka agitacija, svim sredstvima, koja možete raspolagati, bez ikakvog prezanja."

mladen

pre 9 godina

U pravu je čovjek koji tvrdi da je Princip atentator. Da li je i terorista, to je složenije pitanje. Mi to ubistvo na neki način opravdavamo, a i to je složeno pitanje. Šta je ubica Kralja Petra u Marselju. Mi kažemo terorista ili atentator, a neko drugi ga slavi kao junaka. Kao i mi Principa. Sve je relativno ako gledamo nacionalno a ne logično, naučno, nepristrasno.

robin

pre 9 godina

nesme se suditi osoba ili dogadjaj iz perioda kada sudija nije ziveo u to vreme. pre 100 godina od demokratije nije bilo ni d. po toj logici i I srpski ustanak je teroristicki akt... pod turcima je porez bio 10%. a danas preko20. ispada da su ustanici unazadili slobodu pojedinca.. ovakve izjave su kontraproduktivne i ubijaju zelju u pojedincu ka prosperitetu.

Roki

pre 9 godina

Milo je ocigledno dokazani naucnik sa istancanim osecajem za percepciju, verovatno ce poput Principa teroriste i sverc cigareta '90 biti visoko tehnoloski naucni poduhvat, toliko neophodan kao zamajac za pokretanje crnogorske gigantske privrede!

Nenad

pre 9 godina

Mozda ce neko biti uvredjen ali ovo je istina: pre 100 godina, pre pocetka I svetskog rata, postojale su dve srpske drzave, a to su Kraljevina Srbija i Kraljevina Crna Gora. Ne znam kako da nazovem ove komunisticke tvorevine.

Konstantinos Veliki

pre 9 godina

Bravo za Crnu Goru i Crnogorce! Imaju pravo na svoju drzavnost i posebnost jer su je zasluzili, zato su trn u oku onima kojima pase kaos i nestabilnost na ovim prostorima.

ko jel ja

pre 9 godina

vrlo pametan i iskusan politicar. ovi nasi bi mogli da idu na časove kod njega, da nauce nesto. i da pomognu srbiji umesto sto je sve dublje vuku ka dnu.

Hr

pre 9 godina

samo vi u Srbiji slavite atentat i rat... ja ne bi imao ništa protiv da je HR ostala u Austro-Ugarskoj i da Juga nikad nije ni stvarana... gdje bismo bili danas da smo ostali s onima koji vuku naprijed (Austrija, Mađarska)...

Urbini

pre 9 godina

Pravi vladari ne beze,
bore se i ginu za svoj narod,ali ne beze.
(cobi, 20. novembar 2014 11:45)

Jel', mislite na Petra Karadordevica koji je pobjegao sa svim zlatomi dragocjenostima Kraljevine?

a?

pre 9 godina

@Austrian Monarchy

Nadji podatak koliko je za vreme tog "prosperiteta" izgradjeno skola a koliko javnih kuca,pa ce ti biti jasniji isti. A to o cemu ti govoris,pa ti o tome se moze naci podatak ali tesko za ogranicene,kao sto si ti. Puteve i pruge su pravili za svoje potrebe,da vam pljackaju tu prosperitetnu zemlju i iz nje tim putevima iznesu sve sto vredi(recimo da je bosna bogata sumama,pa je drvo bilo veoma trazeno). Cisto sumnjam da je bedni narod ista od toga imao. A zaposljavali su se samo podanici,oni koji su se uvlacili. Tako da tim glupostima mozes da kupis nekog ko je slican tebi. Ne i nas koji znaju.

migo

pre 9 godina

Svaka cast! Svaka ti je ka Njegoseva(koji je voleo i cuvao C.G.i ako je i danas upitno koje je nacije i narodnost bio...jer nije Njegos samo Gorski Vijenac gde se srbuje,vec i druga dela poput Scepana Malog gde se ni slovo "S" od srba ne pominje...)

Hr

pre 9 godina

@a?... ne da si smiješan sa svojim stavovima o Austro-Ugarskoj nego je to neshvatljivo... a poslije toga s Beogradom se Bosna i ostatak Juge usrećio ili kako...?... pogledaj gdje je Austrija danas... Sveučilište u Pragu za vrijeme monarhije je bilo vodeće u Europi dok ih Rusi nisu uništili... Budimpešta... grad je cvjetao u monarhiji...o Beču da ne govorimo (ne znam jesi bio tamo ali idi pogledat)... ni od Tesle ne bi bilo ništa da nije kao građanin monarhije imao pravo studirat u Graz-u, Pragu itd... sve u svemu naprednije društvo od onih za koje se borio atentator...

Marko

pre 9 godina

Vidim da se najmanje osvrnuo na onaj deo od 90-ih kada je sa Miloševićem bio u zajedničkom 'poduhvatu'... Ali tumačiti događaje od pre 100 godina današnjim merilima je isto kao kada bi smo rekli da je Njegoš - Radovan Karadžić.

Mister marlboro

pre 9 godina

Znaci, opet Italijani prijete optuzbom i hapsenjem coveku koji je po zapovijednoj odgovornosti direktno bio ukljucen u bombardovanje Dubrovnika.

panzer general

pre 9 godina

Koliko ja vidim Princip je za sve terorista, osim za Srbe kojima je heroj. A kako i nebi bio kad se na kraju priče koju je on započeo Srbija protezala od Alpa do Vardara.

OldBone

pre 9 godina

Poslušajte, barem neki od vas, Srboljuba !!! Okrenite se prema budućnosti! Svi mi koji smo tu, imamo samo ovaj jedan jedini život. Razmišljajuči o Principu gubite dragoceno vreme.

izuzetak

pre 9 godina

ti bi malo da budeš amer milo ali ne kapiraš da koncept terorizma tad nije postojao. terorizam je nastao sa pojavom masovnih medija. stoga ne lupetaj... i kakve veze ima atentat sa wwI?nisu zbog atentata mogli da zarate nemci i francuzi. poenta je bila u osvajanju evrope

Pera

pre 9 godina

Od kad misljenje jednog omladinskog rukovodioca uopste i bitno.

Zato zemljama na Balkanu lose i ide, sto se za sve pitaju ljudi koji od obrazovanja jedino imaju partijske kurseve

bobo

pre 9 godina

nema pojma čovek Milo:
atentat je herojski čin osveštenog nacionaliste, a hajdučija je legitimni oblik otpora okupatoru...

čista tradicija...genetski kod

Нера зумем

pre 9 godina

@mladen
Не знаш ни кога су убили у Марсељу, а коментаришеш нешто. Није краљ Петар!

Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača...

pre 9 godina

(Hr, 20. novembar 2014 13:35)
Tipičan govor nekog ko potiče iz naroda koji je oduvek bio nečiji sluga.To vam je u genima.

Hr

pre 9 godina

@Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača..., 20. novembar 2014 14:17... zašto sluga...?.... Hrvati su u Austro-Ugarskoj uvijek smjeli biti Hrvati...u Jugi ne... do dan danas u Austriji i Mađarskoj žive Gradišćani koji su se prije 500 godina tamo doselili... bio sam tamo... i svi govore hrvatski... nakon 500 godina...!!!... doduše treba se potruditi da bi ih razumio jer hrvatski koji se govorio prije 5 vjekova je jako sličan današnjem slovenskom...?
tako da nije nam bilo loše u monarhiji... i nekako volimo bit u civiliziranom društvu ... to je nekako naša težnja... a posao je posao... pa ko koga zezne... a ne tamo nekakvi mitovi o slobodi, maču i šta ja znam (u današnje vrijeme skroz deplasirano)...

Radisav

pre 9 godina

Meni je bitno da narod cg ne misli ovako, od Djukanovica nista drugo ni ne ocekujem. A vise me zanima sta ce premijer Srbije u lozi na utakmici Zvezde sa covjekom za koga je Princip terorista??

Mavro

pre 9 godina

Rat nije izbio zbog atentata. A, iak
o na strani buducih pobednika, Crna Gora je rat izgubila, tj za razliku od Srbije je kapitulirala.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Shime, 20. novembar 2014 08:09)
Ma o cemu vi pricate? Pa i jedna i druga drzava su bile pregazene i pod stranom vojnom upravom. Kakve pobjednice, njih su saveznici oslobodili pa su se "prikacili" pobjednicima! Da nije bilo njih tko zna koliko bi AU ili Njemacka vladala nad njima.

Bane

pre 9 godina

Dobar je ovaj sto velica AU imperiju i kako su navodno civilizovali pola Evrope. Isto tako da njihovi rodjaci malo zapadnije nisu klali po kontinentu koji su nazvali Amerika, i tamo slali robove danas bi na tom kontinentu imali neke polugole ljude sa perjem u glavi, umesto civilizaciju sa sveucilistem u Harvardu, Google, Apple, New York, Lakerse, Hollywood i ostalo. Vredelo je?

hrvatski isprani mozgovi, neprocenjivo

pre 9 godina

@Hr

Neverovatna kolicina lupetanja ali ne cudi od tipicnog predstavnika hrvatskog palanackog narcis-sovinistickog svetonazora. Sta reci na izjavu da se u Jugoslaviji nisi smeo izjasnjavati kao Hrvat? Koliko neko treba da je ispranog mozga i da izjavi tako nesto? Ne bi postojala danas Hrvatska da je stanje u Jugoslaviji bilo makar 10% onakvo kako lupetaju hrvatski nacosi. Hrvati kao i svi drugi Sloveni su u Austro-Ugarskoj bili narod treceg reda, teritorije na kojima su ziveli su smatrane za kolonije i tako su se i odnosili prema onima koji su tamo ziveli. Koja je to kolonija postala razvijena kao i drzava koja ih je kolonizirala? Takvo nesto ne postoji na ovoj planeti. Zbog cega su dizane pobune u Austro-Ugarskoj? Jer je bilo super? Zbog cega su Italijani ili Madjari koji su u Austro-Ugarskoj imali mnogo bolji status dizali pobunu protiv austrijske vlasti? Nisu mogli da izdrze da su im putevi tako dobri i da imaju tako puno para i prava? Dete, zalosno je sto ste tako ispranih mozgova, ne zbog Srba kojima je to pre svega smesno i pokazatelj teskog palancasrkog mentaliteta medju vama nego zbog vasih predaka.
p.s. ono o hrvatskoj "civilizovanosti" i teznji da budete sa "istim takvima" su vec davno objasnili mnogo pametniji, i to sami Hrvati

iskreno

pre 9 godina

Atentator je bio clan - Tajne organizacije Mlada Boosna,-
"tajne organizacije" po samom imenu se da zkljuciti da je terorista,
posto se radi o tajnoj organizaciji a ne partiji ili nekom javnom savezu.

pacijenti

pre 9 godina

Ako to Djukanovic kaze onda mora da je tako. Ipak je u pitanju covek "dosledan" i sa "kredibiltetom'. Ali od njega su ipak smesniji ovi sovinisti iz komsiluka i srbski autosovinisti koji su pali u trans od Djukanoviceve izjave.

Petar

pre 9 godina

@dragan
Terorizam.
Hrvatska je svojevoljno bila deo Kraljevine Jugoslavije.
Bosna je bila okupirana od strane Austro-Ugarske.
Evo pitanje za Vas: Kako ocenjujete atentat na Reinharda Heydricha? Terorizam?

Србин

pre 9 godina

Не рече Мило колико је Црногораца страдало у Мојковачкој, а колико у бици на Вучјем долу. Не лупајте главу, на Вучјем долу 7 Црногораца. Да је рекао, смејали би се сви. Иначе, једина борба коју су Црногорци здушно водили је битка за привилегије и директорска места у Србији. Сада иду у загрљај Хрватима са истом идејом: када их Хрвати провале, пожелеће да их више не виде. Хвала Богу да нисмо више са Црном Гором, скупи су, а не вреде ништа.

Srboljub

pre 9 godina

"Hvala Bogu pa smo u istoriji u srpskom narodu imali vise Principa, Karadjordja, Misica i Obilica,nego Djukanovica."

... i sad smo tu gde smo, i što je još gore, mislimo da živimo u vremenu Obilića i ostalih; manje mitova, manje mitova i manje mitova, doterajte časovnike, XXI je vek, i po crkvenom kalendaru, alo!

Austrian Monarchy

pre 9 godina

Cinjenica je, da je Bosna pod Austrijom dozivjela procvat, izgradjene pruge, bolnice, univerziteti, ceste, kamo srece da je do danas ostala pod Austrijom, znao bi se red i rad. Ljudi u Sarajevu su bacali cvijece caru i bili zadovoljni. A danas depresija.

Goran

pre 9 godina

Sta sad? Hocete da kazete da nije Gavrilo Princip terorista? Kako vi zovete sociopata koji puca dve osobe u ledja? Cim je Princip bio bolji nego ubice Djindjica ili Aleksandra I? Vlado Cernozemski, makedonski nacionoalist koji je ubio Aleksandra I, se slavi kao narodni junak u Bugarskoj i Makedoniji. Vreme je da vise ne slavimo takve kukavice kao Gavrilo Princip i Vlado Cernozemski, koji su ubili potpuno nespremnog coveka. Usput, sramota je da ulica u Beogradu nosi ime "Gavrilo Princip".

EU Citizen

pre 9 godina

Milo možda jeste lopov, ali je bar pismen, vispren i obrazovan čovek koji uviđa da je jedini normalan kurs i dobitnička strategija za balkanske države ulazak na prvom mestu u NATO (to je mnogo važnije od EU), a onda i bliskost, ako možda i ne pristupanje EU, pa kamo sreće, ako su već na mafijaškom Balkanu pošteni političari izgleda nemogući, da Srbija umesto ovih nepismenih udbaških lopova ima makar jednig Mila. A što se tiče Gavrila Principa, u to da je atentator na liberalnog refornatora i njegovu trudnu ženu u situaciji u kojoj je Austrougarska vlast za tridesetak godina ekonomski i kulturno preporodila Bosnu (gde bi Bosni, a bogami i Srbiji bio kraj da su i danas deo nekakve Austrougarske), to jest, isključivo sa motivom nacionalustičkog fanatizma, bio krvoločni zločinac i terorista, nema nikakve sumnje, pa je lepo da se zdrav razum u eksplicitnoj i javnoj formi uselio na najviša mesta u Crnoj Gori, koja je donedavno bila sinonim za iracionalno i nasilničko rezonovanje, samo je pitanje koliko će Srbija još da provede u kandžama devetnaestovekovnih ludaka i ignoranata (mahom, doduše, poreklom s one strane Drine ili iz najzaostalijih delova iste te Crne Gore) kojima su ubice heroji, a busanje u dlakave ljudižderske grudi važnije od konstruktivnog života i prosperiteta koje preziru.

Gregor

pre 9 godina

Da se ne lažemo, Srbiji je itekako odgovarala SHS kraljevina, kralj iz Beograda je vodio državu i dobrano radio na projektu velika Srbija.

Konstantinos Veliki

pre 9 godina

Bravo za Crnu Goru i Crnogorce! Imaju pravo na svoju drzavnost i posebnost jer su je zasluzili, zato su trn u oku onima kojima pase kaos i nestabilnost na ovim prostorima.

Lazarus

pre 9 godina

Kralj Nikola je pobegao u Italiju sa drzavnim novcem i blagom i ostavio svoj narod. Podgoricka skupstina je samo potvrdila istorijske teznje srpskog naroda u Crnoj gori.

Kakav je jeftini lazov i jos jeftiniji demagog ovaj Djukanovic, uskoro ce da postane novi sekula drljevic i da mrzi i proganja svog prvog komsiju zato sto je Srbin,iako je i sam Srbin. Mora mu se stati na put jednom.

Hvala Bogu pa smo u istoriji u srpskom narodu imali vise Principa, Karadjordja, Misica i Obilica,nego Djukanovica.

Mada je ratovao i sam Djukanovic, nego se sad malo zaboravio...

migo

pre 9 godina

Svaka cast! Svaka ti je ka Njegoseva(koji je voleo i cuvao C.G.i ako je i danas upitno koje je nacije i narodnost bio...jer nije Njegos samo Gorski Vijenac gde se srbuje,vec i druga dela poput Scepana Malog gde se ni slovo "S" od srba ne pominje...)

budimo realni

pre 9 godina

Svidjalo nam se ili ne,to jeste bilo politicko ubistvo izvrseno u planiranom atentatu i kao takav moze da se kvalifikuje kao teroristicki akt.Nama je tesko da to prihvatimo jer je u rasudjivanje ukljuceno previse emocije i relativno mnogo neproverenih istorijskih podataka.

Hr

pre 9 godina

samo vi u Srbiji slavite atentat i rat... ja ne bi imao ništa protiv da je HR ostala u Austro-Ugarskoj i da Juga nikad nije ni stvarana... gdje bismo bili danas da smo ostali s onima koji vuku naprijed (Austrija, Mađarska)...

ko jel ja

pre 9 godina

vrlo pametan i iskusan politicar. ovi nasi bi mogli da idu na časove kod njega, da nauce nesto. i da pomognu srbiji umesto sto je sve dublje vuku ka dnu.

panzer general

pre 9 godina

Koliko ja vidim Princip je za sve terorista, osim za Srbe kojima je heroj. A kako i nebi bio kad se na kraju priče koju je on započeo Srbija protezala od Alpa do Vardara.

Mile

pre 9 godina

Ne uzbudjujte se. Oni neka se odriču, ali zato djeca u Istocnom Sarajevu rastu u parku koji nosi ime Gavrila, pored njegovog spomenika. Mjesto sastanka je kod Principa. Jedini park u Srba u kome nema grafita i niko ništa nije polomio ili ukrao.
Više je Srba u Republici Srpskoj nego Crnogoraca na kugli zemaljskoj.

срамота

pre 9 godina

Kako te bre nije sramota?
Pa ako vec tako kazes, budi posten pa reci da je i Srbija izgubila drzavnost stvaranjem kraljevine. Nemoj sve kao da indirektno upires prstom u Srbiju kao krivca. Imas danas svoju privatnu drzavu pa se igraj drzavnika.

Bee-Zon

pre 9 godina

Prema njegovim rečima "paradoks je da je, kao država pobednica, Crna Gora nestala sa geografske karte" - Crna gora je samovoljno pristupila Srbiji slaveci, kako je napisano u dokumentu, "Velikosrpsko ujedinjenje". I Jasa Tomic je ubrzo posle toga procitao proglas spajanja Vojvodine sa Srbijom. To su bili nasi dedovi, kojih treba svi da se danas stidimo. A za Mila ne vredi trositi reci

ili to ipak nije bilo bježanje

pre 9 godina

Kralj Nikola je pobegao u Italiju sa drzavnim novcem i blagom i ostavio svoj narod. Podgoricka skupstina je samo potvrdila istorijske teznje srpskog naroda u Crnoj gori.
(Lazarus, 20. novembar 2014 08:03)

I Karađorđević je utekao za London i ostavio svoj narod.

Kingpin

pre 9 godina

Nista novo u politicko-istorijskoj ''hipokriziji'' Djukanovica. Tako je on bio i jedan od najagresivnijih Milosevicevih jastrebova, iskazao se u ratovima u hrvatskoj i Hercegovini, organizator i huskac, sa puno krvi na rukama kasnije je napadao Milosevica i skroz promenio poziciju.

I ovakvo misljenje za velikog Gavrila Principa je trenutno. Promenice ga Milo kad se promene okolnosti.

Covek bez vrednosti u zemlji bez vrednosti.

neum

pre 9 godina

Milo dobro zna sledeće: da je volja velikih sila bila da se napravi Kraljevina SHS, da je ogromna većina naroda Crne Gore bila za bezuslovno ujedinjenje sa Srbijom, da je Podgorička skupština zbog te "volje spolja" bila navrat nanos organizovana, ali da bi rezultat bio "bijeli" kako god. Sa mape sveta je nestala i Srbija! Prvo slovo "S" iz SHS je tada pripadalo Crnogorcima, jer su i prema ustavu Kraljevine CG u njoj živeli Srbi. Sukob je nastao zbog sukoba dve srpske dinastije i Karađorđevići su se ružno poneli. Crnoj Gori VEČNO hvala od Srbije za Mojkovac. Što se tiče Principa, on je bio atentator, a ne terorista - ne razumem zašto i za koga daje Milo takve izjave? Je li terorista i ubica Duška Jovanovića? Koliko onda hodajućih terorista ima Crna Gora danas, sa svim političkim i "privrednim" ubistvima?

OldBone

pre 9 godina

Poslušajte, barem neki od vas, Srboljuba !!! Okrenite se prema budućnosti! Svi mi koji smo tu, imamo samo ovaj jedan jedini život. Razmišljajuči o Principu gubite dragoceno vreme.

Bane

pre 9 godina

Istorijska je cinjenica da se Kralj Nikola kao i ostali crnogorski vladari izjasnjavali kao Srbi. Istorijska je cinjenica da je zvanicni jezik Kraljevine Crne Gore bio srpski, a zastava srpska trobojka. Ne znam kako su se izjasnjavali stanovnici vecine crnogorskih gradova poput Podgorice, Pljevalja, Niksica, Herceg Novog itd. koji su postali deo necega sto se zove Crna Gora tek pre 150 do 100 godina. Ali pre toga nisu mogli da se zovu Crnogorci jer nesto sto se zove Crna Gora na tim prostorima do tada nikada nije ni postojalo. Crna Gora je pojam koji se iskljucivo vezao sa predeo oko Cetinja i Lovcena, dok su se severnije oblasti koje su obuhvatale gradove Danilovgrad i Berane zvale Brda. Zvanicno u Crnoj Gori se nikada niko nije izjasnjavao kao etnicki Crnogorac sve do dolaska komunista na vlast i pomenutog Djilasa, koji je uveo crnogorsku naciju kao kategoriju, ali i sam rekavsi da su Crnogorci posebni Srbi i zasluzuju poseban status. Medjutim Djukanovic, koga je Milosevic doveo da vecno vlada, je otisao jedan korak dalje i u 21. veku kada se svet ujedinjuje i gleda na buducnost a ne proslost, i nasao da izmislja svoju proslost i svoje nepravde, te stvara sopstvenu naciju. Ko jos u 21. veku izmislja svoj jezik i svoje pismo? Ako je ucinjena ikakva nepravda to je mozda bilo prema dinastiji Petrovica, a ne prema stanovnicima Crne Gore, koji su i nakon nastanska Jugoslavije nastavili da podrzavaju srpske nacionalne stranke, dok su tzv. pro-crnogorske jedva dobijale glasove.

Hr

pre 9 godina

@a?... ne da si smiješan sa svojim stavovima o Austro-Ugarskoj nego je to neshvatljivo... a poslije toga s Beogradom se Bosna i ostatak Juge usrećio ili kako...?... pogledaj gdje je Austrija danas... Sveučilište u Pragu za vrijeme monarhije je bilo vodeće u Europi dok ih Rusi nisu uništili... Budimpešta... grad je cvjetao u monarhiji...o Beču da ne govorimo (ne znam jesi bio tamo ali idi pogledat)... ni od Tesle ne bi bilo ništa da nije kao građanin monarhije imao pravo studirat u Graz-u, Pragu itd... sve u svemu naprednije društvo od onih za koje se borio atentator...

Milo i masta mogu svasta!

pre 9 godina

Uf, a jeste nas i zbrinuli, izgnanike mislim. Kako te nije sramota? Paketi za nas su stizali iz Skandinavije uglavnom (koje smo dijelili skupa s vasim penzionerima), kao sto smo uglavnom stanovali kod rodbine i prijatelja.

posebnost

pre 9 godina

Toliko su Crnogorco bili zapostavljani u toj Jugoslaviji, da nijednog Srbina nije bilo na rukovodecim mestima od velikih firmi do centralnog komiteta. I to zato sto je forsirana indoktrinacija da su Crnogorci izrazito talentovani za rukovodjenje a Srbi nesposobni...

Srbenda

pre 9 godina

Koliko znam, Crna Gora je potpisala kapitulaciju 1915-te, tako da i nije bas zemlja pobednica. Srpska vlada, vojska, dinastija i narod su izbegli, ali nista nisu potpisali, tako da bi pazljivije mogao da bira reci.

лаки

pre 9 godina

Према дефиницији Стејт департмента тероризам представља ''унапред смишљен, политички,верски или национално мотивисан акт насиља према цивилним незаштићеним циљевима од стране екстремистичких група, појединаца или агентура страних држава, са намером да се изазове утицај на одређену државу, њене институције система или грађане“.Пошто аустрогарски престолонаследник и врховни командант војске није незаштићен цивилни циљ у земљи која је окупирана и насилно анексирана, онда је очигледно да се Ђукановић не слаже са Стејт Департментом у дефиницији тероризма, те би хитно требао да повуче своју изјаву.

na rtcg mi nisu objavili komentar, vi valjda hocete...

pre 9 godina

Dragi moj Milo, kakve ti gluposti pricas ! Odgovoricu ti na ove gluposti rijecima nasega tadasnjega vladara (sto je pod navodnicima to su njegove rijeci iz poziva Crnogorcima za rat 1914.)

Kakav terotisticki akt !? Nije bilo u Sarajevu nikakvog terorizma vec pucnja u slobodu protiv "lanca robovanja" monarhiji koja je "cupala i iscupala srce Srbinovo - divnu Bosnu i Hercegovinu" i Crnoj Gori otela "krvlju srpskom zaliveni Skadar i Drac".
Kakva tragika Crne Gore !? Pa i Srbija, ubjedljivo najveca zrtva rata, je ostala bez drzave zarad ostvarenja viseg cilja, onog koji je jos na pocetku rata postavio kralj Nikola Petrovic a to je "sloboda Srpstva i Jugoslovenstva". Taj cilj se ostvario jer je rat primljen onako kako je kralj trazio a to je "srpski i junacki".

Umjesto sto si govor zavrsio nekim glupostima o krivotvorenju istorije, a zapravo si ti raj koji je krivotvori, bolje da si ga zavrsio poput kralja Nikole 1914:

"Živjeli moji mili Crnogorci!

Živjelo naše milo Srpstvo!

Živjela naša mocna zaštitnica Rusija i njeni saveznici!"

Urbini

pre 9 godina

Pravi vladari ne beze,
bore se i ginu za svoj narod,ali ne beze.
(cobi, 20. novembar 2014 11:45)

Jel', mislite na Petra Karadordevica koji je pobjegao sa svim zlatomi dragocjenostima Kraljevine?

iz bloka

pre 9 godina

Kad bi mozda procitao izjave kralja Nikole pre i posle rata, mozda bi i znao sta se desilo tad. Nije to davna istoroja, samo 100 godina, siguran sam da imaju tekstove iz novina kao sto su "Glas Crnogoraca" itd.

mladen

pre 9 godina

U pravu je čovjek koji tvrdi da je Princip atentator. Da li je i terorista, to je složenije pitanje. Mi to ubistvo na neki način opravdavamo, a i to je složeno pitanje. Šta je ubica Kralja Petra u Marselju. Mi kažemo terorista ili atentator, a neko drugi ga slavi kao junaka. Kao i mi Principa. Sve je relativno ako gledamo nacionalno a ne logično, naučno, nepristrasno.

lucifer

pre 9 godina

@Srboljub
mi smo tu gdjesmo jer smo 45 pljunuli na sve Sindjelice, Obilice, Misice, Bojovice i ostale heroje koji su svoj zivot dali za srbiju.i smo te kobne 45 prihvatili komuniste i likove kao sto je Milo Djukanivic, zato nam je tako lose, jer ljudima poput Mila, i slicnih nista osim licnog bogacenja nije bitno. Dokle god nama vladaju podtomci crene bande u srbiji nece biti bolje.

Boka

pre 9 godina

Samo citiram Djukanovica:

"Crnogorci su ponosni na srpsko porijeklo i crnogorsku drzavnost, na slavnu istoriju srpskoga naroda. Zato i vjerujemo u zajednicku buducnost i prosperitet." - 29.08.1990. TV Politika


Ali sta drugo ocekivati od arnauta.

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

Da se ne lažemo, Srbiji je itekako odgovarala SHS kraljevina, kralj iz Beograda je vodio državu i dobrano radio na projektu velika Srbija.
(Gregor, 20. novembar 2014 11:12)

Država se zvala Jugoslavija,tačnije "KRALJEVINA SRBA,HRVATA I SLOVENACA" a to nema veze sa "Velikom Srbijom"!Mogao je uzeti uz blagoslov velikih sila sva područja u kojima žive većinski žive Srbi uz uža područja i gradove gde je većina stanovništvo muslimanske vere,izaći na Jadran a Hrvate(u svojim suženim teritorijama) i Slovence prepustiti Talijanima,Austrijancima i Mađarima.

Ali nije.Hrvati i Slovenci su ušli u državu u kojoj su konstitutivni narod.Nije ih Kralj Aleksandar naterao da uđu u tu državu već su to uradili dobrovoljno.

Mavro

pre 9 godina

Rat nije izbio zbog atentata. A, iak
o na strani buducih pobednika, Crna Gora je rat izgubila, tj za razliku od Srbije je kapitulirala.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Shime, 20. novembar 2014 08:09)
Ma o cemu vi pricate? Pa i jedna i druga drzava su bile pregazene i pod stranom vojnom upravom. Kakve pobjednice, njih su saveznici oslobodili pa su se "prikacili" pobjednicima! Da nije bilo njih tko zna koliko bi AU ili Njemacka vladala nad njima.

Hr

pre 9 godina

@Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača..., 20. novembar 2014 14:17... zašto sluga...?.... Hrvati su u Austro-Ugarskoj uvijek smjeli biti Hrvati...u Jugi ne... do dan danas u Austriji i Mađarskoj žive Gradišćani koji su se prije 500 godina tamo doselili... bio sam tamo... i svi govore hrvatski... nakon 500 godina...!!!... doduše treba se potruditi da bi ih razumio jer hrvatski koji se govorio prije 5 vjekova je jako sličan današnjem slovenskom...?
tako da nije nam bilo loše u monarhiji... i nekako volimo bit u civiliziranom društvu ... to je nekako naša težnja... a posao je posao... pa ko koga zezne... a ne tamo nekakvi mitovi o slobodi, maču i šta ja znam (u današnje vrijeme skroz deplasirano)...

Branko Von Beca

pre 9 godina

Pa dobro, za dotičnog je Princip terorista a samim tim i Miloš Obilić, a da je živ, za Principa bi verovatno dotični bio meta.
Demokratija vlada, pa svako ima prava na svoj stav.

hihi

pre 9 godina

Rece covek koji ima ozbiljan kriminalan dosije, i nalazi se na Forbsovoj listi najbogatijih na svetu. Autokrata kojeg ni Crnogorci ne podnose. Samo mi je zao sto se nismo ranije odvojili iz SCG, dok su crnogorski politicari rovarili po srpskom budzetu. A ako su ikada Crnogorci imali problem sa svojim nacionalnim identitetom zbog zajednice sa Srbijom i toboze 'velikosrpskih' aspiracija, koje nikad u Srbiji nisu imale veze sa mozgom , zivo me interesuje kako ce odgovoriti na realnu i dolazecu pretnju na njihovu drzavotvornost od strane jedne susedne 'zemljice', ili je ta asimilacija mnogo prihvatljivija crnogorskim politicarima. U svakom slucaju, gore pomenuti gospodin je recidiv devedesetih sa devet zivota. I hvala Bogu da je ostao samo jedna fusnota srpske istorije.

Milan

pre 9 godina

Bilo bi izuzetno korisno kada bi se Milo Djukanovic, kao i neki komentatori ovde malo "edukovali" i naucili sta su definicije terorizma, teroristickog cina, a sta je to atentat, zaverenik, zaverenicka organizacija...itd.

Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača...

pre 9 godina

(Hr, 20. novembar 2014 13:35)
Tipičan govor nekog ko potiče iz naroda koji je oduvek bio nečiji sluga.To vam je u genima.

alamunja

pre 9 godina

Djukanovicu ostaje da odgovori da li je agresija Austrougarske na Srbiju a i na Crnu Goru teroristicki cin???
Ne bih se iznenadio da ovaj revizionista izjavi da je Crna Gora i to podrzala

mas

pre 9 godina

Naše će sjene lutati po dvoru ...

Zadnje reči Gavrila Principa ispisane na zidu ćelije u Terezinu.
Sigurno ni slutio nije da će "dvor", na kome će njegova sjena plašiti gospodu, biti i Milov "dvor"!!!

zeljko pg

pre 9 godina

Мило Ђукановић је класични вазал данашњих центара моћи,тако да се не треба уопште чудити његовим изјавама.Заиста је неправедна судбина краља Николе и династије Петровић што данас обилато користе модерни црногорци.

smesno

pre 9 godina

E Milo oduvek si imao obraz kao djon i to potvrđuješ iz godine u godinu svojim patetičnim "govorima", prosto me začuđuje da ti iko u Crnoj Gori veruje....

Nenad

pre 9 godina

Mozda ce neko biti uvredjen ali ovo je istina: pre 100 godina, pre pocetka I svetskog rata, postojale su dve srpske drzave, a to su Kraljevina Srbija i Kraljevina Crna Gora. Ne znam kako da nazovem ove komunisticke tvorevine.

dnodna

pre 9 godina

@Austrian Monarchy

Sto li su se onda bunili i Madjari i Cesi i Slovaci i Srbi i ko sve ne dok su bili pod vlascu Austrijanaca? Jer im je bilo super? Je su bili ravnopravni a Austrijanci veliki humanisti? Lecite tamo taj palanacki stokholmski sindrom, postaje vec smesno kako se identifikujete sa svakim okupatorom. Turska vam je majka, sada velicate Austrijance. Smesno i jadno. To sto na ovim prostorima nema reda i rada je krivica iskljucivo mentalnih sklopova naroda koji ovde zive i nista ovde ne bi bilo bolje ni da su ostali Turci ili Austrijanci. Uostalom, Bosna je i sada protektorat, pod stranom vlascu je vec dve decenije i opet ni reda ni rada.

wlad

pre 9 godina

@Austrian Monarchy

Pa i danas ti je Bosna pod stranom upravom, i danas ti je glavni namesnik Bosne iz Austrije, i danas vam oni grade ceste i dopunjuju budzet pa ste opet depresivni? Bice da je ipak problem u vama a ne u tome ko su vam gospodari.

Miško

pre 9 godina

Princip je bio atentator, a ne terorista. Termin terorista je novijeg datuma.
Atentatora je bilo svuda po svetu i niko zbog njihovih aktivnosti nije započinjao ratove da bi uništavo čitave narode, a što jeste bio cilj Austro-Ugarske

bobo

pre 9 godina

nema pojma čovek Milo:
atentat je herojski čin osveštenog nacionaliste, a hajdučija je legitimni oblik otpora okupatoru...

čista tradicija...genetski kod

Srđan

pre 9 godina

Vojvoda Živoin Mišić (19.11.1918.) : "da se na teritoriji, koju je naša vojska okupirala, uguši svaka agitacija, svim sredstvima, koja možete raspolagati, bez ikakvog prezanja."

Iceman

pre 9 godina

Istorija i politika se preplicu kroz vekove. Politika kroji istoriju kako njoj odgovara.
Istina je da je Gavrilo Princip ubio prestolonaslednika i zenu mu, u toku posete jednoj od zemalja koje su im pripadale. To je bila njihova teritorija, pa je tom logikom, Gavrilo bio terorista.
Ali, možemo i malo šire sagledati stvari. Postoji nesto vise i dublje od tramvaja, nove ulice, trga, valute. Postoji nacionalni ponos i rodoljublje. Normalnom coveku jednostavno nije bas prijatno da zivi kao rob i da se klanja nekome ko ga smatra za roba - okupatoru. Gavrilo Princip je ubio okupatora koji je okupirao njegovu zemlju. Celi svet je ratovao protiv tog okupatora kasnije. U dve epizode.
Sad je doslo vreme da taj okupator, prefinjenim metodama, osvaja istu teritoriju i brise nasu tradiciju i kulturu. To se vec uveliko dogadja. Saradnici tog istog Ferdinanda su politicari koji vode ove zemlje. Oni ne prezaju ni od cega. Ni da pljunu na tradiciju svoju. Ni na porodicu. Ni na sebe.
Student koji je upucao okupatora u svojoj zemlji ?
To moze biti terorista samo u danasnjem sistemu vrednosti.
Danas, izaslanici tih zemalja setaju ovuda uz najvece pocasti.
Bolje grob nego rob. Pa neka je plata veca za 40 eura, obraz je cist.

Ana

pre 9 godina

Iskreno, uopste ne znam zasto se toliko potresate oko ove izjave ( posto vidim gomilu ostrascenih komentara )? Crna Gora je druga drzava, ja sa njima nemam nista.Meni je sasvim OK da smo susedne drzave, nisam uopste bila tuzna kada su se odvojili (ali sam bila srecna da je to odvajanje proslo mirno).Imamo mi svojih problema kojima treba da se bavimo - da mi ovde bolje zivimo,a njih pustite da zive kako oni zele.

Darko

pre 9 godina

(Austrian Monarchy, 20. novembar 2014 08:12)
A što su se onda stanovnici Bosne 1878. oružano suprostavljali A-U. Da bi okupirali BiH, Austro-Ugari su morali da angažuju preko 153.000 vojnika, od kojih je oko 5.000 stradalo (poginuli i ranjeni), i zašto se za vreme tog procvata iz Bosne u Tursku iselilo između 100 i 200 hiljada muslimana ?

Mister marlboro

pre 9 godina

Znaci, opet Italijani prijete optuzbom i hapsenjem coveku koji je po zapovijednoj odgovornosti direktno bio ukljucen u bombardovanje Dubrovnika.

a?

pre 9 godina

@Austrian Monarchy

Nadji podatak koliko je za vreme tog "prosperiteta" izgradjeno skola a koliko javnih kuca,pa ce ti biti jasniji isti. A to o cemu ti govoris,pa ti o tome se moze naci podatak ali tesko za ogranicene,kao sto si ti. Puteve i pruge su pravili za svoje potrebe,da vam pljackaju tu prosperitetnu zemlju i iz nje tim putevima iznesu sve sto vredi(recimo da je bosna bogata sumama,pa je drvo bilo veoma trazeno). Cisto sumnjam da je bedni narod ista od toga imao. A zaposljavali su se samo podanici,oni koji su se uvlacili. Tako da tim glupostima mozes da kupis nekog ko je slican tebi. Ne i nas koji znaju.

Radisav

pre 9 godina

Meni je bitno da narod cg ne misli ovako, od Djukanovica nista drugo ni ne ocekujem. A vise me zanima sta ce premijer Srbije u lozi na utakmici Zvezde sa covjekom za koga je Princip terorista??

Roki

pre 9 godina

Milo je ocigledno dokazani naucnik sa istancanim osecajem za percepciju, verovatno ce poput Principa teroriste i sverc cigareta '90 biti visoko tehnoloski naucni poduhvat, toliko neophodan kao zamajac za pokretanje crnogorske gigantske privrede!

Pera

pre 9 godina

Od kad misljenje jednog omladinskog rukovodioca uopste i bitno.

Zato zemljama na Balkanu lose i ide, sto se za sve pitaju ljudi koji od obrazovanja jedino imaju partijske kurseve

robin

pre 9 godina

nesme se suditi osoba ili dogadjaj iz perioda kada sudija nije ziveo u to vreme. pre 100 godina od demokratije nije bilo ni d. po toj logici i I srpski ustanak je teroristicki akt... pod turcima je porez bio 10%. a danas preko20. ispada da su ustanici unazadili slobodu pojedinca.. ovakve izjave su kontraproduktivne i ubijaju zelju u pojedincu ka prosperitetu.

izuzetak

pre 9 godina

ti bi malo da budeš amer milo ali ne kapiraš da koncept terorizma tad nije postojao. terorizam je nastao sa pojavom masovnih medija. stoga ne lupetaj... i kakve veze ima atentat sa wwI?nisu zbog atentata mogli da zarate nemci i francuzi. poenta je bila u osvajanju evrope

mario

pre 9 godina

Ovdje je vazno drzati se istorijskih cinjenica koje su sledece:
Prvo, Kralj Nikola je usao u rat sa Austro-Ugarskom zbog Srbije iako su mu Austrijanci tada nudili 20 miliona forinti za neutralnost sto je za tadasnju Crnu Goru izmucenu balkanskim ratovima, stradanjima na Skadru bio veliki novac! On je tada rekao ''Tu Austriju treba cjepanicom po zubima''...
1916 nakon mojkovacke bitke kralj Nikola je otisao u Italiju jer zbog velikih gubitaka na Mojkovcu, juzni lovcenski front nije imao ko da brani... Naravno Karadjordjevici su sa srpskim drzavnim vrhom tada vec bili otisli iz Srbije, koja je tada isto kao i Crna Gora poslije bila OKUPIRANA...
Drugo, cinjenica jeste da je vecina ljudi u to vrijeme bila za zajednicku drzavu i da su bili ''prosrpski'' orjentisani, to se ne moze sporiti ali je isto tako znacaj dio ljudi zelio federalno ustrojstvo te drzave (federalisti/zelenasi). Imali su legitimne zahtjeve imajuci u vidu da je do tada CG bila nezavisna drzava. No Karadjordjevici to nisu prihvatili i zato je i nastala Bozicna pobuna.
Trece, ne moze se govoriti da je tada doslo do sukoba izmedju Srba i Crnogoraca, doslo je do sukoba medju dinastijama Petrovic i Karadjordjevic, i ono sto je jos gore izmedju djeda (Nikole) i unuka (Aleksandra).
ovo ze moze interpretirati ovako ili onako ali je vazno osloboditi se mitova i cinjenicno posmatrati istorijske prilike ne bi li makar sad, ako nismo uspjeli ranije naucili neke lekcije.

Bane

pre 9 godina

Dobar je ovaj sto velica AU imperiju i kako su navodno civilizovali pola Evrope. Isto tako da njihovi rodjaci malo zapadnije nisu klali po kontinentu koji su nazvali Amerika, i tamo slali robove danas bi na tom kontinentu imali neke polugole ljude sa perjem u glavi, umesto civilizaciju sa sveucilistem u Harvardu, Google, Apple, New York, Lakerse, Hollywood i ostalo. Vredelo je?

dark

pre 9 godina

(Srbenda, 20. novembar 2014 08:15)
Ne znam šta je potpisala Crna Gora,ali se 1916-e na Mojkovcu suprostavila tom neptijatelju kome je, kako reče,potpisala kapitulaciju. Na taj način je omogućeno povlačenje srpske vojske prema Krfu,tako da je Crna Gora odigrala veliku ulogu,uzimajući u obzir njenu veličinu,u pobjedi nad neprijateljem. Ovo pišem bez oslobođen političke primjese.

Marko

pre 9 godina

Vidim da se najmanje osvrnuo na onaj deo od 90-ih kada je sa Miloševićem bio u zajedničkom 'poduhvatu'... Ali tumačiti događaje od pre 100 godina današnjim merilima je isto kao kada bi smo rekli da je Njegoš - Radovan Karadžić.

hrvatski isprani mozgovi, neprocenjivo

pre 9 godina

@Hr

Neverovatna kolicina lupetanja ali ne cudi od tipicnog predstavnika hrvatskog palanackog narcis-sovinistickog svetonazora. Sta reci na izjavu da se u Jugoslaviji nisi smeo izjasnjavati kao Hrvat? Koliko neko treba da je ispranog mozga i da izjavi tako nesto? Ne bi postojala danas Hrvatska da je stanje u Jugoslaviji bilo makar 10% onakvo kako lupetaju hrvatski nacosi. Hrvati kao i svi drugi Sloveni su u Austro-Ugarskoj bili narod treceg reda, teritorije na kojima su ziveli su smatrane za kolonije i tako su se i odnosili prema onima koji su tamo ziveli. Koja je to kolonija postala razvijena kao i drzava koja ih je kolonizirala? Takvo nesto ne postoji na ovoj planeti. Zbog cega su dizane pobune u Austro-Ugarskoj? Jer je bilo super? Zbog cega su Italijani ili Madjari koji su u Austro-Ugarskoj imali mnogo bolji status dizali pobunu protiv austrijske vlasti? Nisu mogli da izdrze da su im putevi tako dobri i da imaju tako puno para i prava? Dete, zalosno je sto ste tako ispranih mozgova, ne zbog Srba kojima je to pre svega smesno i pokazatelj teskog palancasrkog mentaliteta medju vama nego zbog vasih predaka.
p.s. ono o hrvatskoj "civilizovanosti" i teznji da budete sa "istim takvima" su vec davno objasnili mnogo pametniji, i to sami Hrvati

iskreno

pre 9 godina

Atentator je bio clan - Tajne organizacije Mlada Boosna,-
"tajne organizacije" po samom imenu se da zkljuciti da je terorista,
posto se radi o tajnoj organizaciji a ne partiji ili nekom javnom savezu.

Србин

pre 9 godina

Не рече Мило колико је Црногораца страдало у Мојковачкој, а колико у бици на Вучјем долу. Не лупајте главу, на Вучјем долу 7 Црногораца. Да је рекао, смејали би се сви. Иначе, једина борба коју су Црногорци здушно водили је битка за привилегије и директорска места у Србији. Сада иду у загрљај Хрватима са истом идејом: када их Хрвати провале, пожелеће да их више не виде. Хвала Богу да нисмо више са Црном Гором, скупи су, а не вреде ништа.

pacijenti

pre 9 godina

Ako to Djukanovic kaze onda mora da je tako. Ipak je u pitanju covek "dosledan" i sa "kredibiltetom'. Ali od njega su ipak smesniji ovi sovinisti iz komsiluka i srbski autosovinisti koji su pali u trans od Djukanoviceve izjave.

Petar

pre 9 godina

@dragan
Terorizam.
Hrvatska je svojevoljno bila deo Kraljevine Jugoslavije.
Bosna je bila okupirana od strane Austro-Ugarske.
Evo pitanje za Vas: Kako ocenjujete atentat na Reinharda Heydricha? Terorizam?

Нера зумем

pre 9 godina

@mladen
Не знаш ни кога су убили у Марсељу, а коментаришеш нешто. Није краљ Петар!