Utorak, 18.11.2014.

00:07

Moguća blokada otvaranja poglavlja

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne uvodi sankcije Rusiji, saznaje "Danas".

Izvor: Danas

Moguæa blokada otvaranja poglavlja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

184 Komentari

Sortiraj po:

Tijana 88

pre 9 godina

Premijer Vučić se trudi da Srbija bude otvorena zemlja prema svima, dok nas EU tera da razmišljamo blokovski, gde je ta njihova demokratija i na šta se svodi ta Evropa

Keti K.

pre 9 godina

Moguća je saradnja i sa EU i sa Rusijom, ali samo ako naši lideri budu imali dovoljno mudrosti. Tako smo imali Miloša Obrenovića koji je dobro izbalansirao između Austije i Turske, nadam se da će Vučić sada da bude isto tako mudar.

jasno je tu sve

pre 9 godina

Ne verujem da će biti blokade, jer koliko god da je nama bitna EU i njoj je bitna Srbija kao faktor stabilnosti u regionu, tako da neće ni oni baš terati mak na konac. Toga je svestan i premijer i zato je i čvrst u stavu da se prijateljski odnosi sa Rusijom neće menjati.

Konzul

pre 9 godina

Ako nas Nemačka podržava u stavu da ne uvodimo sankcije Rusiji a Nemačka je vodeća zemlja Evropske Unije, onda ne vidim razlog za odlaganje otvaranja poglavlja i takvu odluku. Ovo mi izgleda kao da i EU trpi pritiske od Amerike zbog krize u Ukrajni.

deda Miloje

pre 9 godina

Mi kao narod nismo ustuknuli ni pred jačom silom, verujte da nećemo ni sada.
(monblan, 18. novembar 2014 11:49)
Naše je da uradimo ono što je do nas. I ne zbog vas već sopstvene budućnosti i sređivanja stanja u državi. A vreme će pokazati koliko ste u mogućnosti da nas ucenjujete!

Mirkonija

pre 9 godina

Eto na ovom portalu pise "moguce" a ne da jeste ... Muka mi je vise od ove demagogije. Neko namerno zeli da dize tenziju kod naroda. Strasno!!!

Sevastokrator

pre 9 godina

Nema ništa od toga jer trenutni položaj Srbije odgovara Nemačkoj koja robu na rusko tržište može da plasira preko nas a da politički drži sankcije.

Darko

pre 9 godina

Srbija mora da gleda svoje interese, ali u ovoj situaciji to bi bili interesi i evropske privrede, na koju politika treba da gleda sa razumevanjem.

Душан

pre 9 godina

Камо лепе среће да нам учине такву услугу и блокирају савез са
бродом који тоне!

radio Mileva

pre 9 godina

Trla baba lan...secam se jos jednog koji je tako trabunjao o suverenitetu Srbije, eno ga sad pod lipom. Ko nije svestan realnosti I potreba povezivanja y politickom smislu u EU ostaje na koloseku istorije, bas kao I do sada. Nista nije nauceno, a ne moze I jare I pare. Putuj Evropo.

mitar

pre 9 godina

Traziti od Srbije da uvodi sankcije Rusiji je potpuna besmislica, Srbija je do sad nebrojeno puta ponovila da nece i ne moze uvesti sankcije Rusiji, pa ako je to uslov za otvaranje poglavlja neka im bude, sacekacemo, vec godinama cekamo, pa mozemo jos.

Fc Liverpool

pre 9 godina

Na premijer je u mnogo tesko situaciji,stvarno nije fer sa njihove strane,kad znaju u kakvim smo odnosima sa Rusima I sta oni za nas znace.Sa druge strane mi hocemo u EU I ispunjavamo sve uslove,ali ovaj ako bude stvarno je bezobrazan i ne prihvatljiv sa nase strane.

Rade Čelbedžinac

pre 9 godina

Daj bre jednom neka se odrede i Zapad i Rusi prema nama, tj. prema ovoj naprednjačkoj vlasti. Nema tu ništa od priče "Istok-Zapad", ogromna većina naroda u Srbiji je definitivno protiv ove vlasti i podržaće one koji naprednjake prvi otvoreno "puste niz vodu", ko god to bio. A ogromna većina je i protiv Šešečjevih radikala i ostalih patriJota, jer su nas takvi dovde i doveli. Ko misli da nas pridobije, mora nam pomoći da se otresemo jednom za svagda i naprednjaka, i radikala, i svih drugih patriJota, kao i svog ostalog šljama iz drugih političkih opcija. Taj će učiniti da Srbija "prelomi" na njegovu stranu i onda će moći da dođu neki pošteniji i sposobniji na vlast. Nevolja je što su i Rusi, kao i Zapad, u ovoj nesposbnoj i ubedljivo dosad najgoroj Vladi Srbije videli besprizorne poslušnike preko kojih će moći da ostvare svoje interese i ništa drugo. S tim što su Rusi možda videli dodatnu šansu i u povampirenom "šešeljizmu", što će ih dodatno udaljiti od većine građana Srbije. Stvarnost nije "botovska", većina građana Srbije razmišlja ovako i u to se svako može uveriti. Izlaz se jedino može naći u hitnom stvaranju nove demokratske opozicije, podjednako okrenute savremenim civilizacijskim tekovinama, ali i interesima građana Srbije. Onaj ko podupre stvaranje takve opozicije, kao i beskompromisno čišćenje političke scene od svog mogućeg šljama, dobiće Srbiju za trajnog i ozbiljnog partnera.

salomon

pre 9 godina

Mi se drzimo srednjeg puta i saradjujemo i sa istokom i sa zapadom sto je jako korisno za nasu ekonomiju.To je opasna strategija ali moze da donese veliku korist ako se dobro sprovede

kasandraa

pre 9 godina

Jasno je meni da mi moramo postovati stavove EU ako zelimo sa njima,ali ovo bi za nas bilo ponizenje,stvarno ce biti tesko ako to bude jedan od uslova.Ali EU zna sta nam znaci Rusija i u kakvim smo odnosima i zato bi ona trebala da preko nas ostvari neke poslovne ciljeve sa Rusima.

Janacko

pre 9 godina

Bolje bi bilo da svi zajedno iskoristimo Rusiju I Rusko trziste,nego sto nas uslovljavaju da uvedemo sankcije,kad su svesni koliko bi mogli da profitiramo I mi I Nemacka ako saradjujemo sa Rusijom.

Vlajko

pre 9 godina

Pitanje sankcija je veoma osetljivo, možemo dosta da dobijemo ali i da izgubimo, dobro je što premijer smireno i veoma proračunato dono
si odluke, tako da se nadam uspešnom kraju.

Миле 55

pre 9 godina

Србија је суверена земља и може сама да одлучује о битним питањима, увек смо имали добре лидере током историје, надам се да ће наши и сада да буду вешти у овим преговорима.

Virens

pre 9 godina

zna EU da bi mogla izgubiti Srbiju na duzi period ako ovo uradi. Ulazak u EU je najveca ucena u danasnjem svetu. Ukrajinci ratuju sa svojim narodom radi toga, a ako ikad i udju u tu EU, imace koristi kao Rumunija, Bugarska... Najvise sto se moze dobiti od EU je isto stanje ekonomije kao i pre ulaska, dok u slucaju neispunjavanja njihovih ucena, prete manjom saradnjom, a mnogi to shvataju kao kraj sveta. Ako je recimo u Italiji, svaka druga mlada osoba nezaposlena, cemu ta EU? Veoma su cesti protesti u mnogim drzavama, mere stednje da ne pricam... Zato mi da idemo u EU, plus sto cemo se morati i zvanicno odreci Kosova, Rusije... Treba nam zdrav razum, nista vise.

Bisolvon

pre 9 godina

Kako god,mislim da je u slucaju blokade Evropa na gubitku jer su za srpsko trziste izuzetno zainteresovane sile sa istoka,pre svega mislim na Rusiju i Kinu.

Darkstar

pre 9 godina

iskreno, veliki sam pobornik prihvatanja evropskih principa i vrednosti, pa mislim da bi eventualna odluka EU da ne otvori ovo poglavlje, bilo docekano sa odusevljenjem od vlasti da se potpuno okrenu ka rusiji kao prirodnom savezniku, vijetnamu, kambozdi, laosu i ostalim diktatorskim sredinama gde uspeva cenzura strahovlada i otvorena diktatura
(imper, 18. novembar 2014 00:26)

Pretpostavljam da i ucena spada u te famozne 'evropske vrednosti'. Možeš je ti nazivati i ultimativnim civilizacijskim dostignućem, ali će ucena i dalje ostati tek sredstvo siledžije, protiv koga se toliko buniš i vrištiš kad se desi na 'domaćem terenu'.
Zašto se onda bunite kad vas neko u vašoj sredini maltretira , ucenjuje ili se pak bahati nad vama? Pa on/a koristi samo svoje komparativne prednosti, jer je ispravno procenio/la da ste beskičmenjaci.
Uzgred, šta je ovo što dolazi iz Brisela no diktat? Znaš ono, ili uradi ovo ili....Diktat=diktator. Ili i za to imate kakvo objašnjenje iz 'useful idiots manuala'?

ANDRES

pre 9 godina

Poslovica kaže da tek kad počne da puca led znaćeš ko su ti prijatelji. Nadam se da će naši lideri da prepoznaju ko nam je veći prijatelj.

Tobias Quantrill

pre 9 godina

When in Rome, do what Romans do.
Za one neobaveštene - Tito je umro, iz Pokreta nesvrstanih smo najureni, Berlinski zid je srušen, Varšavski pakt je nestao, SSSR se raspao.
Nema više sedenja na 2 stolice, niti malo na jednoj pa malo na drugoj. Brisel ili Moskva. Ako Brisel - zna se šta onda, lepo ljudi kažu šta onda.
Ako Moskva - opet se zna, samo će vlast (i sadašnja i svaka buduća) morati da zaboravi na evropske kredite i donacije.
(Alan Ford, 18. novembar 2014 00:26)

Pa zar nam baš vi, čuvari evropskih 'vrednosti', niste mozak popili ovih dvadesetak godina 'sradnjom sa svima' i svekolikom tolerancijom. Sad ne može, je li? Iz cuga ste zaboravili na svo ono mantranje i ispaljivanje parola, čim je stigao novi 'hadis' iz Brisela. E moje karakterne osobine.

Nele

pre 9 godina

Rumuniju i Bugarsku su odvojili od Rusije tako sto su ih preko reda pustili u EU, Letoniju, Litvaniju i Estoniju isto. Ovde glume ludost i nas teraju dalje. I ovako nam prognoziraju tek 2020 ili kasnije EU, do tada ko ziv ko mrtav. Nego lepo da ova vlast, sledeca, bilo koja normalna ukine sve EU namete, da napravimo sopstvenu strategiju razvoja i da gledamo samo svoj interes.

prc Milojka

pre 9 godina

Ne treba nam ni EU ni Rusija,sve što nam treba mi imamo,samo da se rešimo lopovčina u našim redovima al to je izgleda nemoguće.Silne afere i silne pare,zamislite da toga nije bilo....

MilanZ

pre 9 godina

Bitno je da naša vlada ne odustane od naših ciljeva i principa, to je ranije radila, već smo stekli veću dozu poštovanja, vreme je da se to iskoristi.

Александар Џунић

pre 9 godina

Свако од наших политичара је ушао у игру са западом у намери да оствари какав такав баланс, што наравно није могуће, јер ми нисмо равноправни партнери. И сам Ђинђић се уверио да су многа обећања била само дипломатски "петинг" за оно шти га је дочекало у каснијем периоду. Тада, обично, "љубав" престаје и наш политички представник бива дисквалификован са политчке сцене - било физички, било превременим изборима. По дефиницији, на ред долазе они, који су спремни да одраде они што претходник није хтео/могао. Не удвара се Чеда џабе СНС-у, а заправо страним амбасадорима, који одлучују чак и шта ће београдски голубови да кљуцају у понедељак. Доношење политичких одлука, погубних по Србију, је само питање времена, јер су све, до једне, изнуђене, а усклађене са интересом запада.

Viki

pre 9 godina

Nemačka treba da sa Srbijom iskoristi povlastice Srbije oko izvoza u Rusiju.Čak je i Vladimir Putin pozvao Nemačku da ulažu u proizvodnju u Srbiji i da izvoze u Rusiju.Nemci bi trebali da deluju u tom pravcu jer je naš premijer posvećen ekonomskom oporavku Srbije i učlanjenju u EU.

xpb

pre 9 godina

EU uslovljava prakticki sve,i Srbija ce na kraju morati pristati uz sve,ni prva ni posljednja,niti je cijeli svijet protiv Srbije niti tu ima ikakve ostrascenosti-to tako ide.Naprosto Srbija je ookruzena sa EU,ne moze biti ruska kolonija kao Bjelorusija.Rusija nebi smjela raditi probleme Srbiji oko toga,ako je prijatelj.

Most koji spaja

pre 9 godina

Siguran sam da blokade otvaranja poglavlja nece biti jer i Rusija i EU zelo sto pre da vide Srbiju kao clanicu EU jer ce preko nas te dve velike sile uspeti da unaprede svoju saradnju, mi cemo biti most koji ih spaja.

milos67

pre 9 godina

Ništa se tu bitno neće dogoditi, pa ni Evropskoj uniji ne odgovara da malu i propalu Srbiji sili na sankcije i totalnu spoljnotrgovinsku propast sa Rusijom koja je dobar faktor izvoza za Srbiju a tek kap u moru uvoza za Rusiju! Tu bi Evropska unija nanela veću štetu Srbiji nego Rusiji a to im nije cilj!

Chi

pre 9 godina

Ljudi bre. Prvo Evropa propada, zato što je već uvela neke siromašne zemlje u uniju i ne ide im. Da ne pominjemo te iste zemlje u kojima je sada gore nego pre. Jedino šta nama može da znači taj ulazak je to što ćemo moći da pobegnemo negde i da nešto pokušamo. Niko nas tamo ne želi, a svake godine smo sve dalji od ulazka, a ne bliži. Bliži smo po cenama svega i to je sve. Nek nam približe i plate, možda nas onda puste.. Eto šale... Smejem se. A plakao bi..

zoranjovanov

pre 9 godina

a, hoce li biti vec jednom taj referendum Da ili Ne za EU (ko hoce kod njih neka ide sam)
zaista su nas upropastili, izmrcvarili, rasturili nasu lepu jugu i sad su oni Veliki dobrotvori
e vala dosta je bilo preterase sve linije

stojke

pre 9 godina

koje sankcije može srbija da uvede rusiji? zanose se jer mi zavisimo od njih,a ne oni od nas,eu pogrešno shvata nase odnose,to što se medjusobno poštuju predsednici,premijeri,dva naroda to je drugo i proteže se kroz istoriju

verni pratilac

pre 9 godina

Situacija svakako nije jednostavna ali verujem da će premijer Vučić sa svojim timom naći najbolje rešenje po građane naše zemlje.

NikolaS

pre 9 godina

Biće veoma nezgodno ako se uovaj uslov pojavi, teško je rešiv, mada ipak je naša vlada počela sa pametnom politikom dijaloga, tu se nešto može ostvariti, neki kompromis ili sl.

expert

pre 9 godina

tako i treba...ne moze i ne treba na dve strane. Tito je umro davno...A sad biraj
(koka, 18. novembar 2014 10:00)

Ne znam ljudi kada ćete da shvatite da tu nema nikakvog izbora između dve strane. Srbija nikako ne može da odabere Rusiju za saveznika, jer je ova ne bi prihvatila, niti bi bila u mogućnosti da je zaštiti ako je NATO napadne. Realni izbor je između NATO i neutralnosti. U ovom trenutku, neutralnost je jedina opcija ukoliko Srbija hoće da zaštiti svoje interese. Ako uđe u NATO, neće dobiti zauzvrat ama baš ništa, a moraće mnogo toga da da kao uslov da bi ušla: da prizna Kosovo u sadašnjim granicama, da pristane na ukidanje R. Srpske, da prekine saradnju sa Rusijom, uvede joj sankcije i obaveže se da sutra zarati protiv nje ako NATO to učini, da prizna da su Srbi krivci za ratove devedesetih, da prihvati sopstveno rasparčavanje uz široku autonomiju za Vojvodinu, Sandžak, Preševsku dolinu i Vlašku republiku, da se obaveže na večno sprovođenje ekonomskog modela koji će je držati u dužničkom ropstvu...

cvexi

pre 9 godina

Izbor je lak, neka nam nadoknade stetu od bombardovanja i teritoriju vrednu stonine milijardi dolara na Kosovu, i uvescemo sankcije i vanzemaljcima, u suprotnom dati im nogu u dupe!

niko nam nije kriv

pre 9 godina

Niko nam nije kriv sto nismo u stanju da razmisljamo na njihov nacin.
A sad je zaista momenat da Zapad ulaze u Srbiju jer su izgubili svoje najbolje trziste.
Pucaju od muke po svim savovima,Merkelovu ovde hoce da pojedu ljudi koji zive od svog rada a ne od geopolitike, Oland ne verujem da ce da saceka ni kraj mandata,Englezi vec izracunali da im je ona mafija u Briselu preskupa.
A mi treba konacno da se okrenemo sebi i gledamo samo svoje interes, bas kao i oni svi.Mislim i na EU i na Ruse.Ne zivi se ni od otvaranja poglavlja a ni od bratske ljubavi nego od zaradjenog novca.

Bela

pre 9 godina

Kome sve nije jasno (u odnosu na EU) jos od bombardovanja Srbije '99.,taj najozbiljnije da se zabrine za svoje mentalno stanje i da pod hitno zakaze kod dr Jerotica, dok je uvazeni profesor jos krepkog zdravlja i prima pacijente...

Jadranka

pre 9 godina

Meni nije jasno kako EU nece ili ne ume da shvati da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji,to bi vam isto bilo,kao kada bi lupili šamar svom bratu bez povoda.

asr

pre 9 godina

ne prihvatiti ucene EU,izgubicemo
mnogo uvodjenjem sankcija Rusiji,a svakako ce poslednje poglavlje (poslednji uslov) za ulazak u EU biti priznavanje Kosova...od toga nema nista,zato je bolje sad zavrsiti s tim...

SARS1

pre 9 godina

Molim vas lepo dajte da sacekamo dalji razvoj dogadjaja pa cemo onda imati priliku da svako kaze svoje. premijer ce se vec snaci i naci neki kompromis.

Počelo

pre 9 godina

Počelo se je govoriti o pritiscima i uslovima. Kažu tamo gde je dim je i vatra. Ja dragi moji, ako se želi u kolo treba igrati kako EU svira, nemože i jare i pare. Kad i ako se uvedu sankcije, sledi drugi krug - normalizacija odnosa sa Prištinom, što znači priznanje države kosovo. Zanima me dokle će Vlada Srbije misli da svojim izjavama zavodi svoje državljane? RECITE JEDNOM ISTINU. Pre nego Srbija postane članica EU moraće da jasno odredi gde su njene državne granice, kilika je površina države, koliko ima stanovnika ... EU ima slaba iskustva sa sličnim problemima u prošlosti i neće sebi dozvoliti nove probleme. Žalostno je da je Srbija na redu i da se na njoj lome koplja, a negde se je moralo početi.

Jovan

pre 9 godina

EU vrlo lukavo koristi nesposobnost „pregovarača“ srpske strane. Joksimovićeva već mesecima daje cirkularne i besmislene izjave bez početka i kraja, a činjenica je da Srbija u pregovorima o pridruživanju EU tapka u mestu već duže vremena.
Više se tačno ne zna ni koje poglavlje treba da se otvori, ni kada, ni koje je sledeće, a što je najgore nije precizirano ni ŠTA to konkretno ne štima, pa pregovori tavore.
Naravno, u međuvremenu se putuje za sve pare poreskih obveznika (onih koji porez plaćaju!), masne dnevnice se nemilosrdno uzimaju, kao i sve privilegije koje idu uz funkcije „pregovarača“, a nikakve materijalne koristi za Srbiju od toga nema.
Zemlja sve dublje tone u dužničko ropstvo, spoljni dug Srbije vrtoglavo raste, industrijska proizvodnja pada, nezaposlenost raste, a nova radna mesta se ne otvaraju jer nedostaju direktna strana ulaganja.
Biračko telo se i dalje drži na infuziji praznih priča o „prestonici na vodi“, o Emiratima u sred Vojvodine, Mercedesu iz Priboja i ostalim budalaštinama.
Istovremeno se poljoprivreda, kao jedini realni mogući pokretač privrednog rasta u Srbiji, besomučno šikanira smanjivanjem i ukidanjem subvencija, a poljoprivredni proizvođači destimulišu se svim sredstvima. Valjda da bi prodali sve arapima...
Na čelu resora je žena koja sa primarnom poljoprivrednom proizvodnjom nema veze, koja materiju ne poznaje i pod čijom će dirigentskom palicom srpski agrar nastaviti vrtoglavo da tone.

Miljkoo

pre 9 godina

Kao što se i moglo nazirati negde u vazduhu nije dozvoljeno imati slobodan duh i prazan džep. Znači mora se izabrati a kako to iznijansirati i postići zaista je potrebno pozvati u pomoć magiju...

Marko

pre 9 godina

Srbija ima dobre i razvijene odnose sa Ruskom Federacijom,i to ,a to ce Nemci iskoristiti da se ekonomski povezu sa Rusijom
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boranija, 18. novembar 2014 08:17)

Nemacka ima razvijenije ekonomske odnose sa Rusijom, i sad pod sankcijama, nego sto cemo mi ovako mali ikad imati.

Jadranko

pre 9 godina

Primarni interes Srbije je saradnja sa Rusijom, uvođenje sankcija Rusiji je kao kad bi sami sebi uveli sankcije. Pre svih Nemačka ostvaruje svoje interese, u smislu saradnje sa Rusijom, takođe interes onih koji ulažu kod nas je da ostane sporazum sa Rusijom.

gile

pre 9 godina

Mislim da mi ne znamo ni deseti deo istine o trenutnoj spoljnopolitickoj poziciji Srbije, ali isto tako osecam da sve to uopste nije ni tako misticno. Stvari su krajnje proste. Srbija je poput deteta razvedenih roditelja, koje koristi svadju majke i oca za svoju korist, pa cas ode kod mame da trazi pare za sminku i krpice, a onda kod oca da zicka pare za najnoviji airmax, iphone i uske armani farmerke. A u skoli sve jedinice, ponavlja isti razred vec 10 godina, drogira se, pusi, valja se po zadnjim sedistima auta s kim i gde god stigne ... Naravno, ni da pomisli da nesto radi u zivotu, jer mama i tata ce uvek biti tu. Zapravo takvo ponasanje vuce korene jos iz Titovog doba - nesvrstani, hladni rat, krediti sa zapada i istoka, pa cas kupis nesto od Rusa, cas od Amera ... Jedino sto zaboravljamo je da ovo vise nije XX vek i da zida u Berlinu vise nema. Cujes li to, udbaska bando?!

Nenad

pre 9 godina

Ko je to u moje (i svačije drugo) Srbiju definisao i deklarisao kao članicu EU? Da li se ovaj narod uopšte više za bilo šta pita?

Prazne floskule tipa "glasali ste za proevropske snage" nikako ne stoje jer niko do sada nije dobio izbore na osnovu težnji priključenju EU nego na sasvim drugu priču.
SNS je na vlast došla prvenstveno jer se Demokratska stranka smučila praktično svakome u ovoj državi i ljudi su mahom glasali protiv DS a ne za SNS. Takođe, poprilično su drugu ploču vrteli kada je u pitanju Kosovo i Metohija tako da Naprednjaci nemaju ama baš nikakav legitimitet da "vode Srbiju u EU".

Najpoštenije je da se raspiše referendum pa da se ljudi izjasne da li žee ili ne žele u EU. Ja lično želim, čak zahtevam da budem pitan.

Saul Goodman

pre 9 godina

Nasi moraju da se odrede kojoj ce strani da se priklone. U sadasnjem svetu ne mozemo biti neutralni. Nismo mi Svajcarska, pa da imamo kapacitet za tako nesto.

Hijavata

pre 9 godina

@s.

Ne znam odkale si i da li vec puzis i cvilis ili si jos slobodan covek kao mi, ali vala mi necemo puziti ni cviliti ni zbog Nemaca ni zbog Amerikanaca. Zbog nas su propale najvece carevine i najvece sile na svetu, tako da ta jedna americka je samo jedna manje vise koja ce da propadne. A da te poucim, covek je covek i to je jedino sto ga cini covekom sto se ne klanja, ne poginje, ne trazi milostinju, pa makar i glavom platio. Ako ti je novcanik merilo zivota - onda nisi ni covek. A ti piskaranje iz EU ko da su cate sa paragrafima i poglavljima - to je bestijalna glupost od koje niko nema nikakve koristi. Sta ce biti ako uvedemo sankcije Rusiji? Ostadose gladna srpska usta bez 1 milijarde evra. A jos ako nam Rusi zatvore NIS bez prava da ga iko pipne - ostaje nam samo u Dunav kolektivno da skocimo. A to ce da nam ti i tvoji nadoknadite? Vidim, kako ste nadoknadili Poljskoj, Slovackoj, Austriji...

POP%

pre 9 godina

Moguce je svasta da se desi, jer se nikada ne zna sta je cija inreresn svera do kraja. mi smo na vetrometini koja je uvek bila na udaru. Uzdam se u premijerovu prisebnost i odlucnost.

Mile

pre 9 godina

Zivim u Rusiji i u prodavnici je , od nedavno, ogroman izbor proizvoda iz Srbije. Tako da samo nastavite ovako. Pa zar mislite da ce francuzi da uvezu nas sir pored svojih proizvoda? Nemojmo da se zavaravamo! Sada je prilika da naplatimo 90-te i to sto smo se borili protiv NATO pakta i uvek bili uz Rusiju!

Mandara

pre 9 godina

Ne zaboravite da je Srbija nezavisna i suverena zemlja mi nismo ni mala Rusija, ni mala Amerika, niti bilo koja druga zemlja. Mi smo Srbija i sami ćemo da donosimo svoje odluka , aneko da nam ih diktira !

Šekspir

pre 9 godina

Srbija mora igrati pametno,ne smemo da dozvolimo da nas zapad udalji od istoka,mi našu šansu moramo iskoristiti,ali se nikada Rusiji netreba protiviti Putin je pokazao da želi dobro našoj državi i narodu.

Mita

pre 9 godina

@jutut
Jel ti stvarno mislis da ce Evropa da digne ruke od Evrope i da pusti Ruse da ovde vrsljaju.Mi cemo uci u EU,hteli - ne hteli,niti ce nas neko pitati,a sve svoje zahteve ce provesti,hteli ili ne hteli....

iz kluba

pre 9 godina

Srbija mora da zauzme jasan stav da zeli saradnju i dalje integracije ka Eu,ali da zeli i dobre odnose sa Rusijom. Srbiji je neophodno najpre iznutra da se izmeni,i da lagano ide ka Evropi. Za to nam je neophodna saradnja i sa istokom i sa zapadom

Željko Šeatović

pre 9 godina

Bez obzira tko je na vlasti u Srbiji, niko građane Srbije ne pita da li oni (mi) u opšte želimo u EU. I državnost nam je nametnula Crna Gora kao poslednja otcepljena država pa niko nije ostao uz Srbiju i morala je "postati" samostalna. Za očekivati je da nas i u ovom slučaju neko treći uvuče u EU a da nas, kojih se to najviše tiče, u opšte ne upita da li to želimo.

Bux

pre 9 godina

Nadamo se da ce EU shvatiti specifican polozaj Srbije i da nece insistirati na uvodjenju sankcija Rusiji.Ukoliko bude pritisaka Vlada ce nesumnjivo pronaci resenje koje ce najbolje odgovarati nasim interesima.

Vujadin

pre 9 godina

Ljudi (ako se političari mogu nazvati tako), meni je novčanik prazan.
Ne zanima me ni EU ni poglavlje, prioritet mi je moj novčanik, od njega zavisi egzistencija moje porodice.
Realno, kod nas otvaranje bilo kakvog poglavlja ne donosi u praksi nikakv boljitak, čista utopija.
Hvala EU što mi je ogadila EU.

Nikolina

pre 9 godina

Srbija je suverena zemlja, sama odlucuje o svojim odlukama, ne vidim zasto bi prekidala odnose sa Rusijom i zasto bi se takvi uslovili postavljali.

Može biti samo je*an....

pre 9 godina

Pa po pričama našeg ja-pa-ja premijera, Srbiju ceo svet obožava, ugled kao, nikad veći, a ovamo, klempe na sve strane....
Premijeru, premijeru...
Ovde neko laže, i to debelo....

Dovlanu

pre 9 godina

Ja ne verujem koliko su ljudi naivni ovde. Pa jel kapirate da EU ima svoje uslove i tacka. Pa ne mozes da odes na marakanu, na severnu tribinu u partizanovom dresu.. Ako navijas za Partizan ides lepo na jug. Sve se mi kao cudumo i inatimo EU, kao vidi sta nam rade, ucenjuju nas, e bas necemo. I tako stojimo u mestu vec godinama, prvo isporuka za hag, pa kosovo, pa sad rusija.. I na kraju cemo morati na sve da pristsnemo, a godine prosle.

Milisav

pre 9 godina

Želja Nemačke da pritisne Srbiju, ali i dav razume našu poziciju, ne idu zajedno. Pritiskanjem ništa neće postiči, mi bez pomoći ili boljr reći saradnje, sa Rusijom ne možemo. Naša privredna razmena je značajna, naše veze sa Rusijom su istorijske.

Stivenson

pre 9 godina

Budite ubedjeni da sve ovo sto navodi list Danas se nece desiti jer prosto nije u innteresu EU da Srbiju jos jace gurne u zagrljaj Rusiji.

victoria

pre 9 godina

EU to sigurno neće uraditi, neće odložiti otvaranje poglavlja uvođenjem sankcija Rusiji !
Ali ne zato sto imaju razumevanja za nas ,nego zato sto je Srbija nezavisna i suverena zemlja !
Ako realno razmislimo ,ni sama EU nije do kraja konzistentna, jer i članice imaju različite stavove po brojnim pitanjima sankcija Rusiji!
A zasto bi smo mi bili priterani u cosak!

victoria

pre 9 godina

EU to sigurno neće uraditi, neće odložiti otvaranje poglavlja uvođenjem sankcija Rusiji !
Ali ne zato sto imaju razumevanja za nas ,nego zato sto je Srbija nezavisna i suverena zemlja !
Ako realno razmislimo ,ni sama EU nije do kraja konzistentna, jer i članice imaju različite stavove po brojnim pitanjima sankcija Rusiji!
A zasto bi smo mi bili priterani u cosak!

Nenad

pre 9 godina

Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja za evropske integracije, ističe za "Danas" da usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU u potpunosti treba da se primeni tek punopravnim članstvom u EU.

Upravo tako! Sve ostalo je ucjena i bezobrazluk! Meni je još žalosnije što je Srbija toliko očajna da doslovno moli da uđe u EU umjesto da se pozabavi sobom. Uporno bježi od toga da se prvo pozabavi sama sobom. Neće niko iz EU poboljšati stanje u društvu i ekonomiji. Neće sigurno! Svi oni gledaju isključivo svoj interes odnosno da izvuku što više i iz ovako osiromašene Srbije. Vlast u Srbiji ne može izjavljivati da EU nema alternativu. Jadna je ona zemlja koja nema alternativu pogotovo što i EU ima svoj rok trajanja. Šta ako se EU raspadne do 2025. godine (na dobrom je putu)? Onda će pretpostavljam vlast praviti drugu strategiju i zemlja će izgubiti novih 10-15 godina. Vlast u Srbiji je nesposobna i vode je potpuni diletanti.

deni

pre 9 godina

pa sve zemlje gube jer su uvele sankcije , zbog cega bi Srbija bila izostavljena? Hrvatska je izgubila puno zbog sankcija ali to je cijena EU. Prema tome ne vidim razlog zasto Srbija ne bi trebala poštovati iste standarde koje eu nalaže. ili prihvati ili odustani od svega. na dvije stolice se ne može sedeti. EU ce sigurno testirati koliko je Srbija spremna biti lojalna u buducnosti

muamua

pre 9 godina

ukljucite malo mozak...eu uvela sankcije mi uvedemo sankcije ...eu posle ukine sankcije i mi isto ...da li ce rusi ikada posle toga nesto uzimati od nas??? od eu znam da hoce ali od nas????

doktors

pre 9 godina

Evo kad nas Rusi toliko vole neka nam daju gas kao što ga daju Belorusiji i neka nam otpišu tih pisljivih par stotina miliona duga,šta je to za njih a ako ne mars za sva lepa vremena mislim da je to fer !!!

s.

pre 9 godina

Pa Srbi sada brzo još jednu paradu za Putina, par vojnih ( neutralnih) vežbi sa rusima, nastavite da pljujete po Zapadu i biće sve u redu.
Ima da se useru od straha kada vide sa kim smo u društvu.
Vi stvarno mislite da su svi oko vas glupi?
Počeli ste da verujete vicevima tipa ... bili amerikanac, francuz i srbin i na kraju ih je srbin sve zaj...o.
Jadno gospodo, jadno, džabe ste kisnuli, rusima trebate samo kao prst koji će da guraju u oko Zapadu.
I dok im poklanjate svoje nacionalne resurse.
Kada se to završi puzaćete i cvileti na vratima Zapada.

victoria

pre 9 godina

EU to sigurno neće uraditi, neće odložiti otvaranje poglavlja uvođenjem sankcija Rusiji !
Ali ne zato sto imaju razumevanja za nas ,nego zato sto je Srbija nezavisna i suverena zemlja !
Ako realno razmislimo ,ni sama EU nije do kraja konzistentna, jer i članice imaju različite stavove po brojnim pitanjima sankcija Rusiji!
A zasto bi smo mi bili priterani u cosak!

Dejan

pre 9 godina

Ako je tako, onda neka se odgodi otvaranje poglavlja. Otvaranjem poglavlja nece nam se standard povecati, a uvodjenjem sankcija africki standard ce jos vise pasti. Ako ispunimo taj uslov pojavice se novi i jos gori. Poltikom uslovljavanja I pritisaka mogu samo povecati uticaj Rusije u Srbiji.

Beslagic

pre 9 godina

Mi smo ponosna zemlja koja ne moze da prezivi bez zapadnog kapitala,a "hranimimo se " mitom o bratskoj Rusiji. Pored ove teme, ne treba zaboraviti da se od nas trazi i otvaranje 23.poglavlja -o vladavini prava i funkcionisanju pravosudja,a sudovi u blokadi i nista se ne preduzima povodom strajka i zahteva advokature. Zato nije iznenqdjenje sto se od nas trazi da konktetnije pokazemo da nismo odustali od EU.

gordana

pre 9 godina

Sada je sve na nasoj vladi. Malo je nezgodno jer nas ucenjuju da se odlucimo ili ovako ili onako, jer smo u dobrim odnosima sa ostalim zemljama. Neko ce biti sigurno nezadovoljan bez obzira kako odlucili, ali je najpametnije da odlucimo tako sta je najbolje po nas

ivanhoe

pre 9 godina

Koju mi sizofrenu politiku vodimo. Posle se cudimo kad Putin kaze da su Kosovo i Krim isto. Ovakvom pplitikom gubimo sa obe strane, niko ne voli to politicko kurvanje Srbije.

Mrca

pre 9 godina

Hajde, lepo im kažite da nes ne interesuje, kada konačno pomisle da mogu da nes prime, neka dođu i lepo nas zamole, pa ako ne budemo imali nikakve uslove, možda i hoćemo.
Mi pored Kine i Rusije navalili na EU kao svinja na masnu krpu.

Onako

pre 9 godina

EU ili rusko jednoumlje, pitanje je sad!
Ocigledno, ovde je u pitanju "sa nama ili protiv nas" dilema. Mislim da je EU organizacija bez buducnosti ali s obzirom da je Srbija okruzena neo-nacistickom alijansom, tu bas i ne postoji neki izbor, bar ne na krace vreme i bez cvrstih ruskih garancija za buducnost

Kiza

pre 9 godina

"Ako Poljska u trgovini sa Rusijom izgubi 1,5 milijardi, EU će joj nadoknaditi milijardu i sto. A ko će Srbiji da nadoknadi?", ukazao je Vučić.

Znas ko? Srbi, ali ces morati da kazez svojoj "profesorki" da su i Vojvodina i Kosovo srpski. Onda smanjis seljacima poreze i sve bacis na poljoprivredu. Za dve - tri godine bi Srbija bila medju najbogatijim zemljama u Evropi.
Ovo sto se igras Tita, ni zapad ni istog ovog puta ne igra. Moraces da se
opredelis na pobednike Ruse i BRICK mada to za sada ne izgleda tako.
Ali nemas ti te mudrosti a i onog nize!

saban

pre 9 godina

Pa sta ste mislili klosari??? Free lunch ne postoji.. Pre ili kasnije morate platiti.. Mozete i otezati zarad nepismenog naroda i jeftinih poena, ali na kraju cemo svi to platiti...

dexter

pre 9 godina

"Pritom se radi manje o preuzimanju prava EU, već o promeni kulture i razmišljanja, kao i o dokazu da su promene održive"

Treba li reći šta to znači kad se od jednog naroda zahteva da promeni kulturu?! Mislim, u kom trenutku i na kom stupnju ponižavanja se čovek okreće i uzima šešir?

Marko Kraljevic

pre 9 godina

A onda se zale sto rusi imaju snazan uticaj na balkanu, pogotovo u Srbiji. Ako nastave da nas ucenjuju jos vise ce nas pribliziti Rusiji.

Jovan

pre 9 godina

nisam nikakav nacionalista, rusofil niti bilo sta slicno, ali za ovih 14 godina niko me nije toliko smorio kao EU. ja ne znam da li njihove pretnje vise ikoga u Srbiji tangiraju. voleo bih da neko objavi pravu, a ne politicki narucenu statistiku, ko uopste jos uvek veruje u EU i da ce Srbija ikada uci u nju?

karadjordje

pre 9 godina

1. karadjordje nije dobio podršku, od braće.
2. obrenović je dobio podršku, od habsburgovaca.
3. staljinu je tile rekao njet.
4. jeljcin je uveo sankcije sr jugoslaviji.
5. srbija ima sa nemačkom najveću razmenu dobara, ne sa rusijom!

I MI ŽELIMO UNIJU SA RUSKOM FEDERACIJOM????!!! ej bre, narode!

ivan

pre 9 godina

Izvoz u Rusiju se trenutno daleko vise isplati od otvaranja EU poglavlja. Ako Srbija ima trunku osecaja za biznis, naravno da nece uvoditi fiktivne sankcije Rusiji. Ova situacija nece trajati vecno i u momentu kada i EU ukine sankcije Rusiji, Srbija ce nesmetano nastaviti integracije bez ove prepreke. Do tada inace nista ne bismo dobili sa EU poglavljima, dok od izvoza imamo i te kako!

будим се с кокотом у руци

pre 9 godina

Одозго Русија, одоздо ЕУ! Свемир, пљескавица! У преводу - надрљашмо, како год окренеш.

Dexterijus

pre 9 godina

Ja se neprotivim odlaganju, ionako su nas "izodlagali" da vise nema smisla, i sve jedno dal cemo 2021 ili 2025 ili 2030 da udjemo u nesto sto se ustvari raspada i puca po shavovima !!!!
A jos Vas i uslovljavaju !!!!

cofi95

pre 9 godina

Nemamo mi vajde ni od EU, ni od Rusije. Lepo se okrenuti Japanu i dati im sve sto moze da se da ovde, pustiti ih da se dosele, pa da procvetamo. Oni bi od Deliblatske pescare napravili novi Kjoto za godinu dana.

ne razumem uzitak biti ruska podguzna muva....

pre 9 godina

"...svi u EU to razumeju i prećutno nas ne diraju jer su svesni da je Srbiji to baš teško pitanje", ističu za "Danas" izvori bliski Vladi Srbije.

Jao, bas stvarno tesko pitanje....
Ne mogu da verujem da u Srbiji nema nikog da osmisli neku pametniju politiku u 21-om veku, nego jos uvek sledite onog sibicara iz Kumrovca.

Pa nisu ovi u EU veslo sisali pa da dozvole ruskom trojanskom konju pristup svojim jaslama.

imper

pre 9 godina

iskreno, veliki sam pobornik prihvatanja evropskih principa i vrednosti, pa mislim da bi eventualna odluka EU da ne otvori ovo poglavlje, bilo docekano sa odusevljenjem od vlasti da se potpuno okrenu ka rusiji kao prirodnom savezniku, vijetnamu, kambozdi, laosu i ostalim diktatorskim sredinama gde uspeva cenzura strahovlada i otvorena diktatura

Nemanja

pre 9 godina

Kad si sam, mali, slab, ne mozes sam. Zakon jaceg je svugde u prirodi, tako je i medju ljudima. Jednostavno je, kao u obicnom zivotu. Moras da izaberes grupu (stranu,ekipu,copor) da bi preziveo.

Zoran M.

pre 9 godina

Ma nasim politicarima su cilj 90te godine. Napravis krizu nestasicu i onda preko noci zaradis milione na cigaretama i slicno. De bre oni za EU, pa sta oni da rade u njoj? Da prodaju bajke.

Filip

pre 9 godina

Nista , onda necemo uvoditi sankcije. Cekacemo da se situacija smiri, pa kada se vise ne bude trazilo da se uvedu sankcije Rusiji, onda cemo otvoriti to poglavlje.

opet mi krivi

pre 9 godina

Putinu ne mogu nista, vec ni sami ne znaju kud udaraju od lazi i jeftine propagande i sad ajde na nama, po obicaju malo da se istresu i pokazu kako su mocni.
Realno ih jedino interesuje Briselski sporazum, ali cute zbog Amera kao tetke sto Siptari ne mogu Vladu da konstitusu pola godine, jer ovog puti ni gazde ne znaju kako da Tacija ponovo ustolice za Premijera a narod ga nece.

Alan Ford

pre 9 godina

When in Rome, do what Romans do.
Za one neobaveštene - Tito je umro, iz Pokreta nesvrstanih smo najureni, Berlinski zid je srušen, Varšavski pakt je nestao, SSSR se raspao.
Nema više sedenja na 2 stolice, niti malo na jednoj pa malo na drugoj. Brisel ili Moskva. Ako Brisel - zna se šta onda, lepo ljudi kažu šta onda.
Ako Moskva - opet se zna, samo će vlast (i sadašnja i svaka buduća) morati da zaboravi na evropske kredite i donacije.

tom

pre 9 godina

Prolazak EU definiše promena mišljenja i kulture? Šta priča ovaj covek? Pa to bi značilo da krsite osnovne slobode svakog čoveka! Hocemo više da se odlučimo, ali na referendumu!

cofi95

pre 9 godina

Nemamo mi vajde ni od EU, ni od Rusije. Lepo se okrenuti Japanu i dati im sve sto moze da se da ovde, pustiti ih da se dosele, pa da procvetamo. Oni bi od Deliblatske pescare napravili novi Kjoto za godinu dana.

Može biti samo je*an....

pre 9 godina

Pa po pričama našeg ja-pa-ja premijera, Srbiju ceo svet obožava, ugled kao, nikad veći, a ovamo, klempe na sve strane....
Premijeru, premijeru...
Ovde neko laže, i to debelo....

Alan Ford

pre 9 godina

When in Rome, do what Romans do.
Za one neobaveštene - Tito je umro, iz Pokreta nesvrstanih smo najureni, Berlinski zid je srušen, Varšavski pakt je nestao, SSSR se raspao.
Nema više sedenja na 2 stolice, niti malo na jednoj pa malo na drugoj. Brisel ili Moskva. Ako Brisel - zna se šta onda, lepo ljudi kažu šta onda.
Ako Moskva - opet se zna, samo će vlast (i sadašnja i svaka buduća) morati da zaboravi na evropske kredite i donacije.

deni

pre 9 godina

pa sve zemlje gube jer su uvele sankcije , zbog cega bi Srbija bila izostavljena? Hrvatska je izgubila puno zbog sankcija ali to je cijena EU. Prema tome ne vidim razlog zasto Srbija ne bi trebala poštovati iste standarde koje eu nalaže. ili prihvati ili odustani od svega. na dvije stolice se ne može sedeti. EU ce sigurno testirati koliko je Srbija spremna biti lojalna u buducnosti

imper

pre 9 godina

iskreno, veliki sam pobornik prihvatanja evropskih principa i vrednosti, pa mislim da bi eventualna odluka EU da ne otvori ovo poglavlje, bilo docekano sa odusevljenjem od vlasti da se potpuno okrenu ka rusiji kao prirodnom savezniku, vijetnamu, kambozdi, laosu i ostalim diktatorskim sredinama gde uspeva cenzura strahovlada i otvorena diktatura

Marko Kraljevic

pre 9 godina

A onda se zale sto rusi imaju snazan uticaj na balkanu, pogotovo u Srbiji. Ako nastave da nas ucenjuju jos vise ce nas pribliziti Rusiji.

Beslagic

pre 9 godina

Mi smo ponosna zemlja koja ne moze da prezivi bez zapadnog kapitala,a "hranimimo se " mitom o bratskoj Rusiji. Pored ove teme, ne treba zaboraviti da se od nas trazi i otvaranje 23.poglavlja -o vladavini prava i funkcionisanju pravosudja,a sudovi u blokadi i nista se ne preduzima povodom strajka i zahteva advokature. Zato nije iznenqdjenje sto se od nas trazi da konktetnije pokazemo da nismo odustali od EU.

karadjordje

pre 9 godina

1. karadjordje nije dobio podršku, od braće.
2. obrenović je dobio podršku, od habsburgovaca.
3. staljinu je tile rekao njet.
4. jeljcin je uveo sankcije sr jugoslaviji.
5. srbija ima sa nemačkom najveću razmenu dobara, ne sa rusijom!

I MI ŽELIMO UNIJU SA RUSKOM FEDERACIJOM????!!! ej bre, narode!

Nemanja

pre 9 godina

Kad si sam, mali, slab, ne mozes sam. Zakon jaceg je svugde u prirodi, tako je i medju ljudima. Jednostavno je, kao u obicnom zivotu. Moras da izaberes grupu (stranu,ekipu,copor) da bi preziveo.

Jovan

pre 9 godina

nisam nikakav nacionalista, rusofil niti bilo sta slicno, ali za ovih 14 godina niko me nije toliko smorio kao EU. ja ne znam da li njihove pretnje vise ikoga u Srbiji tangiraju. voleo bih da neko objavi pravu, a ne politicki narucenu statistiku, ko uopste jos uvek veruje u EU i da ce Srbija ikada uci u nju?

opet mi krivi

pre 9 godina

Putinu ne mogu nista, vec ni sami ne znaju kud udaraju od lazi i jeftine propagande i sad ajde na nama, po obicaju malo da se istresu i pokazu kako su mocni.
Realno ih jedino interesuje Briselski sporazum, ali cute zbog Amera kao tetke sto Siptari ne mogu Vladu da konstitusu pola godine, jer ovog puti ni gazde ne znaju kako da Tacija ponovo ustolice za Premijera a narod ga nece.

Darko

pre 9 godina

Srbija mora da gleda svoje interese, ali u ovoj situaciji to bi bili interesi i evropske privrede, na koju politika treba da gleda sa razumevanjem.

gordana

pre 9 godina

Sada je sve na nasoj vladi. Malo je nezgodno jer nas ucenjuju da se odlucimo ili ovako ili onako, jer smo u dobrim odnosima sa ostalim zemljama. Neko ce biti sigurno nezadovoljan bez obzira kako odlucili, ali je najpametnije da odlucimo tako sta je najbolje po nas

s.

pre 9 godina

Pa Srbi sada brzo još jednu paradu za Putina, par vojnih ( neutralnih) vežbi sa rusima, nastavite da pljujete po Zapadu i biće sve u redu.
Ima da se useru od straha kada vide sa kim smo u društvu.
Vi stvarno mislite da su svi oko vas glupi?
Počeli ste da verujete vicevima tipa ... bili amerikanac, francuz i srbin i na kraju ih je srbin sve zaj...o.
Jadno gospodo, jadno, džabe ste kisnuli, rusima trebate samo kao prst koji će da guraju u oko Zapadu.
I dok im poklanjate svoje nacionalne resurse.
Kada se to završi puzaćete i cvileti na vratima Zapada.

Vlajko

pre 9 godina

Pitanje sankcija je veoma osetljivo, možemo dosta da dobijemo ali i da izgubimo, dobro je što premijer smireno i veoma proračunato dono
si odluke, tako da se nadam uspešnom kraju.

Миле 55

pre 9 godina

Србија је суверена земља и може сама да одлучује о битним питањима, увек смо имали добре лидере током историје, надам се да ће наши и сада да буду вешти у овим преговорима.

Fc Liverpool

pre 9 godina

Na premijer je u mnogo tesko situaciji,stvarno nije fer sa njihove strane,kad znaju u kakvim smo odnosima sa Rusima I sta oni za nas znace.Sa druge strane mi hocemo u EU I ispunjavamo sve uslove,ali ovaj ako bude stvarno je bezobrazan i ne prihvatljiv sa nase strane.

Janacko

pre 9 godina

Bolje bi bilo da svi zajedno iskoristimo Rusiju I Rusko trziste,nego sto nas uslovljavaju da uvedemo sankcije,kad su svesni koliko bi mogli da profitiramo I mi I Nemacka ako saradjujemo sa Rusijom.

Viki

pre 9 godina

Nemačka treba da sa Srbijom iskoristi povlastice Srbije oko izvoza u Rusiju.Čak je i Vladimir Putin pozvao Nemačku da ulažu u proizvodnju u Srbiji i da izvoze u Rusiju.Nemci bi trebali da deluju u tom pravcu jer je naš premijer posvećen ekonomskom oporavku Srbije i učlanjenju u EU.

Nikolina

pre 9 godina

Srbija je suverena zemlja, sama odlucuje o svojim odlukama, ne vidim zasto bi prekidala odnose sa Rusijom i zasto bi se takvi uslovili postavljali.

Saul Goodman

pre 9 godina

Nasi moraju da se odrede kojoj ce strani da se priklone. U sadasnjem svetu ne mozemo biti neutralni. Nismo mi Svajcarska, pa da imamo kapacitet za tako nesto.

Željko Šeatović

pre 9 godina

Bez obzira tko je na vlasti u Srbiji, niko građane Srbije ne pita da li oni (mi) u opšte želimo u EU. I državnost nam je nametnula Crna Gora kao poslednja otcepljena država pa niko nije ostao uz Srbiju i morala je "postati" samostalna. Za očekivati je da nas i u ovom slučaju neko treći uvuče u EU a da nas, kojih se to najviše tiče, u opšte ne upita da li to želimo.

ivan

pre 9 godina

Izvoz u Rusiju se trenutno daleko vise isplati od otvaranja EU poglavlja. Ako Srbija ima trunku osecaja za biznis, naravno da nece uvoditi fiktivne sankcije Rusiji. Ova situacija nece trajati vecno i u momentu kada i EU ukine sankcije Rusiji, Srbija ce nesmetano nastaviti integracije bez ove prepreke. Do tada inace nista ne bismo dobili sa EU poglavljima, dok od izvoza imamo i te kako!

Mandara

pre 9 godina

Ne zaboravite da je Srbija nezavisna i suverena zemlja mi nismo ni mala Rusija, ni mala Amerika, niti bilo koja druga zemlja. Mi smo Srbija i sami ćemo da donosimo svoje odluka , aneko da nam ih diktira !

iz kluba

pre 9 godina

Srbija mora da zauzme jasan stav da zeli saradnju i dalje integracije ka Eu,ali da zeli i dobre odnose sa Rusijom. Srbiji je neophodno najpre iznutra da se izmeni,i da lagano ide ka Evropi. Za to nam je neophodna saradnja i sa istokom i sa zapadom

MilanZ

pre 9 godina

Bitno je da naša vlada ne odustane od naših ciljeva i principa, to je ranije radila, već smo stekli veću dozu poštovanja, vreme je da se to iskoristi.

salomon

pre 9 godina

Mi se drzimo srednjeg puta i saradjujemo i sa istokom i sa zapadom sto je jako korisno za nasu ekonomiju.To je opasna strategija ali moze da donese veliku korist ako se dobro sprovede

ivanhoe

pre 9 godina

Koju mi sizofrenu politiku vodimo. Posle se cudimo kad Putin kaze da su Kosovo i Krim isto. Ovakvom pplitikom gubimo sa obe strane, niko ne voli to politicko kurvanje Srbije.

NikolaS

pre 9 godina

Biće veoma nezgodno ako se uovaj uslov pojavi, teško je rešiv, mada ipak je naša vlada počela sa pametnom politikom dijaloga, tu se nešto može ostvariti, neki kompromis ili sl.

Most koji spaja

pre 9 godina

Siguran sam da blokade otvaranja poglavlja nece biti jer i Rusija i EU zelo sto pre da vide Srbiju kao clanicu EU jer ce preko nas te dve velike sile uspeti da unaprede svoju saradnju, mi cemo biti most koji ih spaja.

mitar

pre 9 godina

Traziti od Srbije da uvodi sankcije Rusiji je potpuna besmislica, Srbija je do sad nebrojeno puta ponovila da nece i ne moze uvesti sankcije Rusiji, pa ako je to uslov za otvaranje poglavlja neka im bude, sacekacemo, vec godinama cekamo, pa mozemo jos.

milos67

pre 9 godina

Ništa se tu bitno neće dogoditi, pa ni Evropskoj uniji ne odgovara da malu i propalu Srbiji sili na sankcije i totalnu spoljnotrgovinsku propast sa Rusijom koja je dobar faktor izvoza za Srbiju a tek kap u moru uvoza za Rusiju! Tu bi Evropska unija nanela veću štetu Srbiji nego Rusiji a to im nije cilj!

Dejan

pre 9 godina

Ako je tako, onda neka se odgodi otvaranje poglavlja. Otvaranjem poglavlja nece nam se standard povecati, a uvodjenjem sankcija africki standard ce jos vise pasti. Ako ispunimo taj uslov pojavice se novi i jos gori. Poltikom uslovljavanja I pritisaka mogu samo povecati uticaj Rusije u Srbiji.

verni pratilac

pre 9 godina

Situacija svakako nije jednostavna ali verujem da će premijer Vučić sa svojim timom naći najbolje rešenje po građane naše zemlje.

Dexterijus

pre 9 godina

Ja se neprotivim odlaganju, ionako su nas "izodlagali" da vise nema smisla, i sve jedno dal cemo 2021 ili 2025 ili 2030 da udjemo u nesto sto se ustvari raspada i puca po shavovima !!!!
A jos Vas i uslovljavaju !!!!

Šekspir

pre 9 godina

Srbija mora igrati pametno,ne smemo da dozvolimo da nas zapad udalji od istoka,mi našu šansu moramo iskoristiti,ali se nikada Rusiji netreba protiviti Putin je pokazao da želi dobro našoj državi i narodu.

Sevastokrator

pre 9 godina

Nema ništa od toga jer trenutni položaj Srbije odgovara Nemačkoj koja robu na rusko tržište može da plasira preko nas a da politički drži sankcije.

deda Miloje

pre 9 godina

Mi kao narod nismo ustuknuli ni pred jačom silom, verujte da nećemo ni sada.
(monblan, 18. novembar 2014 11:49)
Naše je da uradimo ono što je do nas. I ne zbog vas već sopstvene budućnosti i sređivanja stanja u državi. A vreme će pokazati koliko ste u mogućnosti da nas ucenjujete!

Bux

pre 9 godina

Nadamo se da ce EU shvatiti specifican polozaj Srbije i da nece insistirati na uvodjenju sankcija Rusiji.Ukoliko bude pritisaka Vlada ce nesumnjivo pronaci resenje koje ce najbolje odgovarati nasim interesima.

jasno je tu sve

pre 9 godina

Ne verujem da će biti blokade, jer koliko god da je nama bitna EU i njoj je bitna Srbija kao faktor stabilnosti u regionu, tako da neće ni oni baš terati mak na konac. Toga je svestan i premijer i zato je i čvrst u stavu da se prijateljski odnosi sa Rusijom neće menjati.

victoria

pre 9 godina

EU to sigurno neće uraditi, neće odložiti otvaranje poglavlja uvođenjem sankcija Rusiji !
Ali ne zato sto imaju razumevanja za nas ,nego zato sto je Srbija nezavisna i suverena zemlja !
Ako realno razmislimo ,ni sama EU nije do kraja konzistentna, jer i članice imaju različite stavove po brojnim pitanjima sankcija Rusiji!
A zasto bi smo mi bili priterani u cosak!

Filip

pre 9 godina

Nista , onda necemo uvoditi sankcije. Cekacemo da se situacija smiri, pa kada se vise ne bude trazilo da se uvedu sankcije Rusiji, onda cemo otvoriti to poglavlje.

SARS1

pre 9 godina

Molim vas lepo dajte da sacekamo dalji razvoj dogadjaja pa cemo onda imati priliku da svako kaze svoje. premijer ce se vec snaci i naci neki kompromis.

POP%

pre 9 godina

Moguce je svasta da se desi, jer se nikada ne zna sta je cija inreresn svera do kraja. mi smo na vetrometini koja je uvek bila na udaru. Uzdam se u premijerovu prisebnost i odlucnost.

Jadranka

pre 9 godina

Meni nije jasno kako EU nece ili ne ume da shvati da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji,to bi vam isto bilo,kao kada bi lupili šamar svom bratu bez povoda.

Kiza

pre 9 godina

"Ako Poljska u trgovini sa Rusijom izgubi 1,5 milijardi, EU će joj nadoknaditi milijardu i sto. A ko će Srbiji da nadoknadi?", ukazao je Vučić.

Znas ko? Srbi, ali ces morati da kazez svojoj "profesorki" da su i Vojvodina i Kosovo srpski. Onda smanjis seljacima poreze i sve bacis na poljoprivredu. Za dve - tri godine bi Srbija bila medju najbogatijim zemljama u Evropi.
Ovo sto se igras Tita, ni zapad ni istog ovog puta ne igra. Moraces da se
opredelis na pobednike Ruse i BRICK mada to za sada ne izgleda tako.
Ali nemas ti te mudrosti a i onog nize!

tom

pre 9 godina

Prolazak EU definiše promena mišljenja i kulture? Šta priča ovaj covek? Pa to bi značilo da krsite osnovne slobode svakog čoveka! Hocemo više da se odlučimo, ali na referendumu!

dexter

pre 9 godina

"Pritom se radi manje o preuzimanju prava EU, već o promeni kulture i razmišljanja, kao i o dokazu da su promene održive"

Treba li reći šta to znači kad se od jednog naroda zahteva da promeni kulturu?! Mislim, u kom trenutku i na kom stupnju ponižavanja se čovek okreće i uzima šešir?

Milisav

pre 9 godina

Želja Nemačke da pritisne Srbiju, ali i dav razume našu poziciju, ne idu zajedno. Pritiskanjem ništa neće postiči, mi bez pomoći ili boljr reći saradnje, sa Rusijom ne možemo. Naša privredna razmena je značajna, naše veze sa Rusijom su istorijske.

Konzul

pre 9 godina

Ako nas Nemačka podržava u stavu da ne uvodimo sankcije Rusiji a Nemačka je vodeća zemlja Evropske Unije, onda ne vidim razlog za odlaganje otvaranja poglavlja i takvu odluku. Ovo mi izgleda kao da i EU trpi pritiske od Amerike zbog krize u Ukrajni.

asr

pre 9 godina

ne prihvatiti ucene EU,izgubicemo
mnogo uvodjenjem sankcija Rusiji,a svakako ce poslednje poglavlje (poslednji uslov) za ulazak u EU biti priznavanje Kosova...od toga nema nista,zato je bolje sad zavrsiti s tim...

Jadranko

pre 9 godina

Primarni interes Srbije je saradnja sa Rusijom, uvođenje sankcija Rusiji je kao kad bi sami sebi uveli sankcije. Pre svih Nemačka ostvaruje svoje interese, u smislu saradnje sa Rusijom, takođe interes onih koji ulažu kod nas je da ostane sporazum sa Rusijom.

Mrca

pre 9 godina

Hajde, lepo im kažite da nes ne interesuje, kada konačno pomisle da mogu da nes prime, neka dođu i lepo nas zamole, pa ako ne budemo imali nikakve uslove, možda i hoćemo.
Mi pored Kine i Rusije navalili na EU kao svinja na masnu krpu.

ANDRES

pre 9 godina

Poslovica kaže da tek kad počne da puca led znaćeš ko su ti prijatelji. Nadam se da će naši lideri da prepoznaju ko nam je veći prijatelj.

saban

pre 9 godina

Pa sta ste mislili klosari??? Free lunch ne postoji.. Pre ili kasnije morate platiti.. Mozete i otezati zarad nepismenog naroda i jeftinih poena, ali na kraju cemo svi to platiti...

victoria

pre 9 godina

EU to sigurno neće uraditi, neće odložiti otvaranje poglavlja uvođenjem sankcija Rusiji !
Ali ne zato sto imaju razumevanja za nas ,nego zato sto je Srbija nezavisna i suverena zemlja !
Ako realno razmislimo ,ni sama EU nije do kraja konzistentna, jer i članice imaju različite stavove po brojnim pitanjima sankcija Rusiji!
A zasto bi smo mi bili priterani u cosak!

Stivenson

pre 9 godina

Budite ubedjeni da sve ovo sto navodi list Danas se nece desiti jer prosto nije u innteresu EU da Srbiju jos jace gurne u zagrljaj Rusiji.

Александар Џунић

pre 9 godina

Свако од наших политичара је ушао у игру са западом у намери да оствари какав такав баланс, што наравно није могуће, јер ми нисмо равноправни партнери. И сам Ђинђић се уверио да су многа обећања била само дипломатски "петинг" за оно шти га је дочекало у каснијем периоду. Тада, обично, "љубав" престаје и наш политички представник бива дисквалификован са политчке сцене - било физички, било превременим изборима. По дефиницији, на ред долазе они, који су спремни да одраде они што претходник није хтео/могао. Не удвара се Чеда џабе СНС-у, а заправо страним амбасадорима, који одлучују чак и шта ће београдски голубови да кљуцају у понедељак. Доношење политичких одлука, погубних по Србију, је само питање времена, јер су све, до једне, изнуђене, а усклађене са интересом запада.

Zoran M.

pre 9 godina

Ma nasim politicarima su cilj 90te godine. Napravis krizu nestasicu i onda preko noci zaradis milione na cigaretama i slicno. De bre oni za EU, pa sta oni da rade u njoj? Da prodaju bajke.

prc Milojka

pre 9 godina

Ne treba nam ni EU ni Rusija,sve što nam treba mi imamo,samo da se rešimo lopovčina u našim redovima al to je izgleda nemoguće.Silne afere i silne pare,zamislite da toga nije bilo....

Onako

pre 9 godina

EU ili rusko jednoumlje, pitanje je sad!
Ocigledno, ovde je u pitanju "sa nama ili protiv nas" dilema. Mislim da je EU organizacija bez buducnosti ali s obzirom da je Srbija okruzena neo-nacistickom alijansom, tu bas i ne postoji neki izbor, bar ne na krace vreme i bez cvrstih ruskih garancija za buducnost

будим се с кокотом у руци

pre 9 godina

Одозго Русија, одоздо ЕУ! Свемир, пљескавица! У преводу - надрљашмо, како год окренеш.

ne razumem uzitak biti ruska podguzna muva....

pre 9 godina

"...svi u EU to razumeju i prećutno nas ne diraju jer su svesni da je Srbiji to baš teško pitanje", ističu za "Danas" izvori bliski Vladi Srbije.

Jao, bas stvarno tesko pitanje....
Ne mogu da verujem da u Srbiji nema nikog da osmisli neku pametniju politiku u 21-om veku, nego jos uvek sledite onog sibicara iz Kumrovca.

Pa nisu ovi u EU veslo sisali pa da dozvole ruskom trojanskom konju pristup svojim jaslama.

Jovan

pre 9 godina

EU vrlo lukavo koristi nesposobnost „pregovarača“ srpske strane. Joksimovićeva već mesecima daje cirkularne i besmislene izjave bez početka i kraja, a činjenica je da Srbija u pregovorima o pridruživanju EU tapka u mestu već duže vremena.
Više se tačno ne zna ni koje poglavlje treba da se otvori, ni kada, ni koje je sledeće, a što je najgore nije precizirano ni ŠTA to konkretno ne štima, pa pregovori tavore.
Naravno, u međuvremenu se putuje za sve pare poreskih obveznika (onih koji porez plaćaju!), masne dnevnice se nemilosrdno uzimaju, kao i sve privilegije koje idu uz funkcije „pregovarača“, a nikakve materijalne koristi za Srbiju od toga nema.
Zemlja sve dublje tone u dužničko ropstvo, spoljni dug Srbije vrtoglavo raste, industrijska proizvodnja pada, nezaposlenost raste, a nova radna mesta se ne otvaraju jer nedostaju direktna strana ulaganja.
Biračko telo se i dalje drži na infuziji praznih priča o „prestonici na vodi“, o Emiratima u sred Vojvodine, Mercedesu iz Priboja i ostalim budalaštinama.
Istovremeno se poljoprivreda, kao jedini realni mogući pokretač privrednog rasta u Srbiji, besomučno šikanira smanjivanjem i ukidanjem subvencija, a poljoprivredni proizvođači destimulišu se svim sredstvima. Valjda da bi prodali sve arapima...
Na čelu resora je žena koja sa primarnom poljoprivrednom proizvodnjom nema veze, koja materiju ne poznaje i pod čijom će dirigentskom palicom srpski agrar nastaviti vrtoglavo da tone.

muamua

pre 9 godina

ukljucite malo mozak...eu uvela sankcije mi uvedemo sankcije ...eu posle ukine sankcije i mi isto ...da li ce rusi ikada posle toga nesto uzimati od nas??? od eu znam da hoce ali od nas????

gile

pre 9 godina

Mislim da mi ne znamo ni deseti deo istine o trenutnoj spoljnopolitickoj poziciji Srbije, ali isto tako osecam da sve to uopste nije ni tako misticno. Stvari su krajnje proste. Srbija je poput deteta razvedenih roditelja, koje koristi svadju majke i oca za svoju korist, pa cas ode kod mame da trazi pare za sminku i krpice, a onda kod oca da zicka pare za najnoviji airmax, iphone i uske armani farmerke. A u skoli sve jedinice, ponavlja isti razred vec 10 godina, drogira se, pusi, valja se po zadnjim sedistima auta s kim i gde god stigne ... Naravno, ni da pomisli da nesto radi u zivotu, jer mama i tata ce uvek biti tu. Zapravo takvo ponasanje vuce korene jos iz Titovog doba - nesvrstani, hladni rat, krediti sa zapada i istoka, pa cas kupis nesto od Rusa, cas od Amera ... Jedino sto zaboravljamo je da ovo vise nije XX vek i da zida u Berlinu vise nema. Cujes li to, udbaska bando?!

Nenad

pre 9 godina

Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja za evropske integracije, ističe za "Danas" da usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU u potpunosti treba da se primeni tek punopravnim članstvom u EU.

Upravo tako! Sve ostalo je ucjena i bezobrazluk! Meni je još žalosnije što je Srbija toliko očajna da doslovno moli da uđe u EU umjesto da se pozabavi sobom. Uporno bježi od toga da se prvo pozabavi sama sobom. Neće niko iz EU poboljšati stanje u društvu i ekonomiji. Neće sigurno! Svi oni gledaju isključivo svoj interes odnosno da izvuku što više i iz ovako osiromašene Srbije. Vlast u Srbiji ne može izjavljivati da EU nema alternativu. Jadna je ona zemlja koja nema alternativu pogotovo što i EU ima svoj rok trajanja. Šta ako se EU raspadne do 2025. godine (na dobrom je putu)? Onda će pretpostavljam vlast praviti drugu strategiju i zemlja će izgubiti novih 10-15 godina. Vlast u Srbiji je nesposobna i vode je potpuni diletanti.

Душан

pre 9 godina

Камо лепе среће да нам учине такву услугу и блокирају савез са
бродом који тоне!

Marko

pre 9 godina

Srbija ima dobre i razvijene odnose sa Ruskom Federacijom,i to ,a to ce Nemci iskoristiti da se ekonomski povezu sa Rusijom
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boranija, 18. novembar 2014 08:17)

Nemacka ima razvijenije ekonomske odnose sa Rusijom, i sad pod sankcijama, nego sto cemo mi ovako mali ikad imati.

xpb

pre 9 godina

EU uslovljava prakticki sve,i Srbija ce na kraju morati pristati uz sve,ni prva ni posljednja,niti je cijeli svijet protiv Srbije niti tu ima ikakve ostrascenosti-to tako ide.Naprosto Srbija je ookruzena sa EU,ne moze biti ruska kolonija kao Bjelorusija.Rusija nebi smjela raditi probleme Srbiji oko toga,ako je prijatelj.

Mile

pre 9 godina

Zivim u Rusiji i u prodavnici je , od nedavno, ogroman izbor proizvoda iz Srbije. Tako da samo nastavite ovako. Pa zar mislite da ce francuzi da uvezu nas sir pored svojih proizvoda? Nemojmo da se zavaravamo! Sada je prilika da naplatimo 90-te i to sto smo se borili protiv NATO pakta i uvek bili uz Rusiju!

Nenad

pre 9 godina

Ko je to u moje (i svačije drugo) Srbiju definisao i deklarisao kao članicu EU? Da li se ovaj narod uopšte više za bilo šta pita?

Prazne floskule tipa "glasali ste za proevropske snage" nikako ne stoje jer niko do sada nije dobio izbore na osnovu težnji priključenju EU nego na sasvim drugu priču.
SNS je na vlast došla prvenstveno jer se Demokratska stranka smučila praktično svakome u ovoj državi i ljudi su mahom glasali protiv DS a ne za SNS. Takođe, poprilično su drugu ploču vrteli kada je u pitanju Kosovo i Metohija tako da Naprednjaci nemaju ama baš nikakav legitimitet da "vode Srbiju u EU".

Najpoštenije je da se raspiše referendum pa da se ljudi izjasne da li žee ili ne žele u EU. Ja lično želim, čak zahtevam da budem pitan.

Vujadin

pre 9 godina

Ljudi (ako se političari mogu nazvati tako), meni je novčanik prazan.
Ne zanima me ni EU ni poglavlje, prioritet mi je moj novčanik, od njega zavisi egzistencija moje porodice.
Realno, kod nas otvaranje bilo kakvog poglavlja ne donosi u praksi nikakv boljitak, čista utopija.
Hvala EU što mi je ogadila EU.

Darkstar

pre 9 godina

iskreno, veliki sam pobornik prihvatanja evropskih principa i vrednosti, pa mislim da bi eventualna odluka EU da ne otvori ovo poglavlje, bilo docekano sa odusevljenjem od vlasti da se potpuno okrenu ka rusiji kao prirodnom savezniku, vijetnamu, kambozdi, laosu i ostalim diktatorskim sredinama gde uspeva cenzura strahovlada i otvorena diktatura
(imper, 18. novembar 2014 00:26)

Pretpostavljam da i ucena spada u te famozne 'evropske vrednosti'. Možeš je ti nazivati i ultimativnim civilizacijskim dostignućem, ali će ucena i dalje ostati tek sredstvo siledžije, protiv koga se toliko buniš i vrištiš kad se desi na 'domaćem terenu'.
Zašto se onda bunite kad vas neko u vašoj sredini maltretira , ucenjuje ili se pak bahati nad vama? Pa on/a koristi samo svoje komparativne prednosti, jer je ispravno procenio/la da ste beskičmenjaci.
Uzgred, šta je ovo što dolazi iz Brisela no diktat? Znaš ono, ili uradi ovo ili....Diktat=diktator. Ili i za to imate kakvo objašnjenje iz 'useful idiots manuala'?

Počelo

pre 9 godina

Počelo se je govoriti o pritiscima i uslovima. Kažu tamo gde je dim je i vatra. Ja dragi moji, ako se želi u kolo treba igrati kako EU svira, nemože i jare i pare. Kad i ako se uvedu sankcije, sledi drugi krug - normalizacija odnosa sa Prištinom, što znači priznanje države kosovo. Zanima me dokle će Vlada Srbije misli da svojim izjavama zavodi svoje državljane? RECITE JEDNOM ISTINU. Pre nego Srbija postane članica EU moraće da jasno odredi gde su njene državne granice, kilika je površina države, koliko ima stanovnika ... EU ima slaba iskustva sa sličnim problemima u prošlosti i neće sebi dozvoliti nove probleme. Žalostno je da je Srbija na redu i da se na njoj lome koplja, a negde se je moralo početi.

Rade Čelbedžinac

pre 9 godina

Daj bre jednom neka se odrede i Zapad i Rusi prema nama, tj. prema ovoj naprednjačkoj vlasti. Nema tu ništa od priče "Istok-Zapad", ogromna većina naroda u Srbiji je definitivno protiv ove vlasti i podržaće one koji naprednjake prvi otvoreno "puste niz vodu", ko god to bio. A ogromna većina je i protiv Šešečjevih radikala i ostalih patriJota, jer su nas takvi dovde i doveli. Ko misli da nas pridobije, mora nam pomoći da se otresemo jednom za svagda i naprednjaka, i radikala, i svih drugih patriJota, kao i svog ostalog šljama iz drugih političkih opcija. Taj će učiniti da Srbija "prelomi" na njegovu stranu i onda će moći da dođu neki pošteniji i sposobniji na vlast. Nevolja je što su i Rusi, kao i Zapad, u ovoj nesposbnoj i ubedljivo dosad najgoroj Vladi Srbije videli besprizorne poslušnike preko kojih će moći da ostvare svoje interese i ništa drugo. S tim što su Rusi možda videli dodatnu šansu i u povampirenom "šešeljizmu", što će ih dodatno udaljiti od većine građana Srbije. Stvarnost nije "botovska", većina građana Srbije razmišlja ovako i u to se svako može uveriti. Izlaz se jedino može naći u hitnom stvaranju nove demokratske opozicije, podjednako okrenute savremenim civilizacijskim tekovinama, ali i interesima građana Srbije. Onaj ko podupre stvaranje takve opozicije, kao i beskompromisno čišćenje političke scene od svog mogućeg šljama, dobiće Srbiju za trajnog i ozbiljnog partnera.

Tobias Quantrill

pre 9 godina

When in Rome, do what Romans do.
Za one neobaveštene - Tito je umro, iz Pokreta nesvrstanih smo najureni, Berlinski zid je srušen, Varšavski pakt je nestao, SSSR se raspao.
Nema više sedenja na 2 stolice, niti malo na jednoj pa malo na drugoj. Brisel ili Moskva. Ako Brisel - zna se šta onda, lepo ljudi kažu šta onda.
Ako Moskva - opet se zna, samo će vlast (i sadašnja i svaka buduća) morati da zaboravi na evropske kredite i donacije.
(Alan Ford, 18. novembar 2014 00:26)

Pa zar nam baš vi, čuvari evropskih 'vrednosti', niste mozak popili ovih dvadesetak godina 'sradnjom sa svima' i svekolikom tolerancijom. Sad ne može, je li? Iz cuga ste zaboravili na svo ono mantranje i ispaljivanje parola, čim je stigao novi 'hadis' iz Brisela. E moje karakterne osobine.

Hijavata

pre 9 godina

@s.

Ne znam odkale si i da li vec puzis i cvilis ili si jos slobodan covek kao mi, ali vala mi necemo puziti ni cviliti ni zbog Nemaca ni zbog Amerikanaca. Zbog nas su propale najvece carevine i najvece sile na svetu, tako da ta jedna americka je samo jedna manje vise koja ce da propadne. A da te poucim, covek je covek i to je jedino sto ga cini covekom sto se ne klanja, ne poginje, ne trazi milostinju, pa makar i glavom platio. Ako ti je novcanik merilo zivota - onda nisi ni covek. A ti piskaranje iz EU ko da su cate sa paragrafima i poglavljima - to je bestijalna glupost od koje niko nema nikakve koristi. Sta ce biti ako uvedemo sankcije Rusiji? Ostadose gladna srpska usta bez 1 milijarde evra. A jos ako nam Rusi zatvore NIS bez prava da ga iko pipne - ostaje nam samo u Dunav kolektivno da skocimo. A to ce da nam ti i tvoji nadoknadite? Vidim, kako ste nadoknadili Poljskoj, Slovackoj, Austriji...

radio Mileva

pre 9 godina

Trla baba lan...secam se jos jednog koji je tako trabunjao o suverenitetu Srbije, eno ga sad pod lipom. Ko nije svestan realnosti I potreba povezivanja y politickom smislu u EU ostaje na koloseku istorije, bas kao I do sada. Nista nije nauceno, a ne moze I jare I pare. Putuj Evropo.

expert

pre 9 godina

tako i treba...ne moze i ne treba na dve strane. Tito je umro davno...A sad biraj
(koka, 18. novembar 2014 10:00)

Ne znam ljudi kada ćete da shvatite da tu nema nikakvog izbora između dve strane. Srbija nikako ne može da odabere Rusiju za saveznika, jer je ova ne bi prihvatila, niti bi bila u mogućnosti da je zaštiti ako je NATO napadne. Realni izbor je između NATO i neutralnosti. U ovom trenutku, neutralnost je jedina opcija ukoliko Srbija hoće da zaštiti svoje interese. Ako uđe u NATO, neće dobiti zauzvrat ama baš ništa, a moraće mnogo toga da da kao uslov da bi ušla: da prizna Kosovo u sadašnjim granicama, da pristane na ukidanje R. Srpske, da prekine saradnju sa Rusijom, uvede joj sankcije i obaveže se da sutra zarati protiv nje ako NATO to učini, da prizna da su Srbi krivci za ratove devedesetih, da prihvati sopstveno rasparčavanje uz široku autonomiju za Vojvodinu, Sandžak, Preševsku dolinu i Vlašku republiku, da se obaveže na večno sprovođenje ekonomskog modela koji će je držati u dužničkom ropstvu...

Dovlanu

pre 9 godina

Ja ne verujem koliko su ljudi naivni ovde. Pa jel kapirate da EU ima svoje uslove i tacka. Pa ne mozes da odes na marakanu, na severnu tribinu u partizanovom dresu.. Ako navijas za Partizan ides lepo na jug. Sve se mi kao cudumo i inatimo EU, kao vidi sta nam rade, ucenjuju nas, e bas necemo. I tako stojimo u mestu vec godinama, prvo isporuka za hag, pa kosovo, pa sad rusija.. I na kraju cemo morati na sve da pristsnemo, a godine prosle.

Mita

pre 9 godina

@jutut
Jel ti stvarno mislis da ce Evropa da digne ruke od Evrope i da pusti Ruse da ovde vrsljaju.Mi cemo uci u EU,hteli - ne hteli,niti ce nas neko pitati,a sve svoje zahteve ce provesti,hteli ili ne hteli....

Virens

pre 9 godina

zna EU da bi mogla izgubiti Srbiju na duzi period ako ovo uradi. Ulazak u EU je najveca ucena u danasnjem svetu. Ukrajinci ratuju sa svojim narodom radi toga, a ako ikad i udju u tu EU, imace koristi kao Rumunija, Bugarska... Najvise sto se moze dobiti od EU je isto stanje ekonomije kao i pre ulaska, dok u slucaju neispunjavanja njihovih ucena, prete manjom saradnjom, a mnogi to shvataju kao kraj sveta. Ako je recimo u Italiji, svaka druga mlada osoba nezaposlena, cemu ta EU? Veoma su cesti protesti u mnogim drzavama, mere stednje da ne pricam... Zato mi da idemo u EU, plus sto cemo se morati i zvanicno odreci Kosova, Rusije... Treba nam zdrav razum, nista vise.

Nele

pre 9 godina

Rumuniju i Bugarsku su odvojili od Rusije tako sto su ih preko reda pustili u EU, Letoniju, Litvaniju i Estoniju isto. Ovde glume ludost i nas teraju dalje. I ovako nam prognoziraju tek 2020 ili kasnije EU, do tada ko ziv ko mrtav. Nego lepo da ova vlast, sledeca, bilo koja normalna ukine sve EU namete, da napravimo sopstvenu strategiju razvoja i da gledamo samo svoj interes.

Bela

pre 9 godina

Kome sve nije jasno (u odnosu na EU) jos od bombardovanja Srbije '99.,taj najozbiljnije da se zabrine za svoje mentalno stanje i da pod hitno zakaze kod dr Jerotica, dok je uvazeni profesor jos krepkog zdravlja i prima pacijente...

Miljkoo

pre 9 godina

Kao što se i moglo nazirati negde u vazduhu nije dozvoljeno imati slobodan duh i prazan džep. Znači mora se izabrati a kako to iznijansirati i postići zaista je potrebno pozvati u pomoć magiju...

doktors

pre 9 godina

Evo kad nas Rusi toliko vole neka nam daju gas kao što ga daju Belorusiji i neka nam otpišu tih pisljivih par stotina miliona duga,šta je to za njih a ako ne mars za sva lepa vremena mislim da je to fer !!!

cvexi

pre 9 godina

Izbor je lak, neka nam nadoknade stetu od bombardovanja i teritoriju vrednu stonine milijardi dolara na Kosovu, i uvescemo sankcije i vanzemaljcima, u suprotnom dati im nogu u dupe!

zoranjovanov

pre 9 godina

a, hoce li biti vec jednom taj referendum Da ili Ne za EU (ko hoce kod njih neka ide sam)
zaista su nas upropastili, izmrcvarili, rasturili nasu lepu jugu i sad su oni Veliki dobrotvori
e vala dosta je bilo preterase sve linije

Chi

pre 9 godina

Ljudi bre. Prvo Evropa propada, zato što je već uvela neke siromašne zemlje u uniju i ne ide im. Da ne pominjemo te iste zemlje u kojima je sada gore nego pre. Jedino šta nama može da znači taj ulazak je to što ćemo moći da pobegnemo negde i da nešto pokušamo. Niko nas tamo ne želi, a svake godine smo sve dalji od ulazka, a ne bliži. Bliži smo po cenama svega i to je sve. Nek nam približe i plate, možda nas onda puste.. Eto šale... Smejem se. A plakao bi..

niko nam nije kriv

pre 9 godina

Niko nam nije kriv sto nismo u stanju da razmisljamo na njihov nacin.
A sad je zaista momenat da Zapad ulaze u Srbiju jer su izgubili svoje najbolje trziste.
Pucaju od muke po svim savovima,Merkelovu ovde hoce da pojedu ljudi koji zive od svog rada a ne od geopolitike, Oland ne verujem da ce da saceka ni kraj mandata,Englezi vec izracunali da im je ona mafija u Briselu preskupa.
A mi treba konacno da se okrenemo sebi i gledamo samo svoje interes, bas kao i oni svi.Mislim i na EU i na Ruse.Ne zivi se ni od otvaranja poglavlja a ni od bratske ljubavi nego od zaradjenog novca.

kasandraa

pre 9 godina

Jasno je meni da mi moramo postovati stavove EU ako zelimo sa njima,ali ovo bi za nas bilo ponizenje,stvarno ce biti tesko ako to bude jedan od uslova.Ali EU zna sta nam znaci Rusija i u kakvim smo odnosima i zato bi ona trebala da preko nas ostvari neke poslovne ciljeve sa Rusima.

Bisolvon

pre 9 godina

Kako god,mislim da je u slucaju blokade Evropa na gubitku jer su za srpsko trziste izuzetno zainteresovane sile sa istoka,pre svega mislim na Rusiju i Kinu.

stojke

pre 9 godina

koje sankcije može srbija da uvede rusiji? zanose se jer mi zavisimo od njih,a ne oni od nas,eu pogrešno shvata nase odnose,to što se medjusobno poštuju predsednici,premijeri,dva naroda to je drugo i proteže se kroz istoriju

victoria

pre 9 godina

EU to sigurno neće uraditi, neće odložiti otvaranje poglavlja uvođenjem sankcija Rusiji !
Ali ne zato sto imaju razumevanja za nas ,nego zato sto je Srbija nezavisna i suverena zemlja !
Ako realno razmislimo ,ni sama EU nije do kraja konzistentna, jer i članice imaju različite stavove po brojnim pitanjima sankcija Rusiji!
A zasto bi smo mi bili priterani u cosak!

Mirkonija

pre 9 godina

Eto na ovom portalu pise "moguce" a ne da jeste ... Muka mi je vise od ove demagogije. Neko namerno zeli da dize tenziju kod naroda. Strasno!!!

Keti K.

pre 9 godina

Moguća je saradnja i sa EU i sa Rusijom, ali samo ako naši lideri budu imali dovoljno mudrosti. Tako smo imali Miloša Obrenovića koji je dobro izbalansirao između Austije i Turske, nadam se da će Vučić sada da bude isto tako mudar.

Tijana 88

pre 9 godina

Premijer Vučić se trudi da Srbija bude otvorena zemlja prema svima, dok nas EU tera da razmišljamo blokovski, gde je ta njihova demokratija i na šta se svodi ta Evropa

cofi95

pre 9 godina

Nemamo mi vajde ni od EU, ni od Rusije. Lepo se okrenuti Japanu i dati im sve sto moze da se da ovde, pustiti ih da se dosele, pa da procvetamo. Oni bi od Deliblatske pescare napravili novi Kjoto za godinu dana.

Može biti samo je*an....

pre 9 godina

Pa po pričama našeg ja-pa-ja premijera, Srbiju ceo svet obožava, ugled kao, nikad veći, a ovamo, klempe na sve strane....
Premijeru, premijeru...
Ovde neko laže, i to debelo....

Marko Kraljevic

pre 9 godina

A onda se zale sto rusi imaju snazan uticaj na balkanu, pogotovo u Srbiji. Ako nastave da nas ucenjuju jos vise ce nas pribliziti Rusiji.

dexter

pre 9 godina

"Pritom se radi manje o preuzimanju prava EU, već o promeni kulture i razmišljanja, kao i o dokazu da su promene održive"

Treba li reći šta to znači kad se od jednog naroda zahteva da promeni kulturu?! Mislim, u kom trenutku i na kom stupnju ponižavanja se čovek okreće i uzima šešir?

Alan Ford

pre 9 godina

When in Rome, do what Romans do.
Za one neobaveštene - Tito je umro, iz Pokreta nesvrstanih smo najureni, Berlinski zid je srušen, Varšavski pakt je nestao, SSSR se raspao.
Nema više sedenja na 2 stolice, niti malo na jednoj pa malo na drugoj. Brisel ili Moskva. Ako Brisel - zna se šta onda, lepo ljudi kažu šta onda.
Ako Moskva - opet se zna, samo će vlast (i sadašnja i svaka buduća) morati da zaboravi na evropske kredite i donacije.

s.

pre 9 godina

Pa Srbi sada brzo još jednu paradu za Putina, par vojnih ( neutralnih) vežbi sa rusima, nastavite da pljujete po Zapadu i biće sve u redu.
Ima da se useru od straha kada vide sa kim smo u društvu.
Vi stvarno mislite da su svi oko vas glupi?
Počeli ste da verujete vicevima tipa ... bili amerikanac, francuz i srbin i na kraju ih je srbin sve zaj...o.
Jadno gospodo, jadno, džabe ste kisnuli, rusima trebate samo kao prst koji će da guraju u oko Zapadu.
I dok im poklanjate svoje nacionalne resurse.
Kada se to završi puzaćete i cvileti na vratima Zapada.

opet mi krivi

pre 9 godina

Putinu ne mogu nista, vec ni sami ne znaju kud udaraju od lazi i jeftine propagande i sad ajde na nama, po obicaju malo da se istresu i pokazu kako su mocni.
Realno ih jedino interesuje Briselski sporazum, ali cute zbog Amera kao tetke sto Siptari ne mogu Vladu da konstitusu pola godine, jer ovog puti ni gazde ne znaju kako da Tacija ponovo ustolice za Premijera a narod ga nece.

saban

pre 9 godina

Pa sta ste mislili klosari??? Free lunch ne postoji.. Pre ili kasnije morate platiti.. Mozete i otezati zarad nepismenog naroda i jeftinih poena, ali na kraju cemo svi to platiti...

Onako

pre 9 godina

EU ili rusko jednoumlje, pitanje je sad!
Ocigledno, ovde je u pitanju "sa nama ili protiv nas" dilema. Mislim da je EU organizacija bez buducnosti ali s obzirom da je Srbija okruzena neo-nacistickom alijansom, tu bas i ne postoji neki izbor, bar ne na krace vreme i bez cvrstih ruskih garancija za buducnost

Zoran M.

pre 9 godina

Ma nasim politicarima su cilj 90te godine. Napravis krizu nestasicu i onda preko noci zaradis milione na cigaretama i slicno. De bre oni za EU, pa sta oni da rade u njoj? Da prodaju bajke.

Jovan

pre 9 godina

nisam nikakav nacionalista, rusofil niti bilo sta slicno, ali za ovih 14 godina niko me nije toliko smorio kao EU. ja ne znam da li njihove pretnje vise ikoga u Srbiji tangiraju. voleo bih da neko objavi pravu, a ne politicki narucenu statistiku, ko uopste jos uvek veruje u EU i da ce Srbija ikada uci u nju?

ivanhoe

pre 9 godina

Koju mi sizofrenu politiku vodimo. Posle se cudimo kad Putin kaze da su Kosovo i Krim isto. Ovakvom pplitikom gubimo sa obe strane, niko ne voli to politicko kurvanje Srbije.

Dejan

pre 9 godina

Ako je tako, onda neka se odgodi otvaranje poglavlja. Otvaranjem poglavlja nece nam se standard povecati, a uvodjenjem sankcija africki standard ce jos vise pasti. Ako ispunimo taj uslov pojavice se novi i jos gori. Poltikom uslovljavanja I pritisaka mogu samo povecati uticaj Rusije u Srbiji.

ivan

pre 9 godina

Izvoz u Rusiju se trenutno daleko vise isplati od otvaranja EU poglavlja. Ako Srbija ima trunku osecaja za biznis, naravno da nece uvoditi fiktivne sankcije Rusiji. Ova situacija nece trajati vecno i u momentu kada i EU ukine sankcije Rusiji, Srbija ce nesmetano nastaviti integracije bez ove prepreke. Do tada inace nista ne bismo dobili sa EU poglavljima, dok od izvoza imamo i te kako!

Željko Šeatović

pre 9 godina

Bez obzira tko je na vlasti u Srbiji, niko građane Srbije ne pita da li oni (mi) u opšte želimo u EU. I državnost nam je nametnula Crna Gora kao poslednja otcepljena država pa niko nije ostao uz Srbiju i morala je "postati" samostalna. Za očekivati je da nas i u ovom slučaju neko treći uvuče u EU a da nas, kojih se to najviše tiče, u opšte ne upita da li to želimo.

Darkstar

pre 9 godina

iskreno, veliki sam pobornik prihvatanja evropskih principa i vrednosti, pa mislim da bi eventualna odluka EU da ne otvori ovo poglavlje, bilo docekano sa odusevljenjem od vlasti da se potpuno okrenu ka rusiji kao prirodnom savezniku, vijetnamu, kambozdi, laosu i ostalim diktatorskim sredinama gde uspeva cenzura strahovlada i otvorena diktatura
(imper, 18. novembar 2014 00:26)

Pretpostavljam da i ucena spada u te famozne 'evropske vrednosti'. Možeš je ti nazivati i ultimativnim civilizacijskim dostignućem, ali će ucena i dalje ostati tek sredstvo siledžije, protiv koga se toliko buniš i vrištiš kad se desi na 'domaćem terenu'.
Zašto se onda bunite kad vas neko u vašoj sredini maltretira , ucenjuje ili se pak bahati nad vama? Pa on/a koristi samo svoje komparativne prednosti, jer je ispravno procenio/la da ste beskičmenjaci.
Uzgred, šta je ovo što dolazi iz Brisela no diktat? Znaš ono, ili uradi ovo ili....Diktat=diktator. Ili i za to imate kakvo objašnjenje iz 'useful idiots manuala'?

Mrca

pre 9 godina

Hajde, lepo im kažite da nes ne interesuje, kada konačno pomisle da mogu da nes prime, neka dođu i lepo nas zamole, pa ako ne budemo imali nikakve uslove, možda i hoćemo.
Mi pored Kine i Rusije navalili na EU kao svinja na masnu krpu.

kasandraa

pre 9 godina

Jasno je meni da mi moramo postovati stavove EU ako zelimo sa njima,ali ovo bi za nas bilo ponizenje,stvarno ce biti tesko ako to bude jedan od uslova.Ali EU zna sta nam znaci Rusija i u kakvim smo odnosima i zato bi ona trebala da preko nas ostvari neke poslovne ciljeve sa Rusima.

ne razumem uzitak biti ruska podguzna muva....

pre 9 godina

"...svi u EU to razumeju i prećutno nas ne diraju jer su svesni da je Srbiji to baš teško pitanje", ističu za "Danas" izvori bliski Vladi Srbije.

Jao, bas stvarno tesko pitanje....
Ne mogu da verujem da u Srbiji nema nikog da osmisli neku pametniju politiku u 21-om veku, nego jos uvek sledite onog sibicara iz Kumrovca.

Pa nisu ovi u EU veslo sisali pa da dozvole ruskom trojanskom konju pristup svojim jaslama.

Dovlanu

pre 9 godina

Ja ne verujem koliko su ljudi naivni ovde. Pa jel kapirate da EU ima svoje uslove i tacka. Pa ne mozes da odes na marakanu, na severnu tribinu u partizanovom dresu.. Ako navijas za Partizan ides lepo na jug. Sve se mi kao cudumo i inatimo EU, kao vidi sta nam rade, ucenjuju nas, e bas necemo. I tako stojimo u mestu vec godinama, prvo isporuka za hag, pa kosovo, pa sad rusija.. I na kraju cemo morati na sve da pristsnemo, a godine prosle.

Tobias Quantrill

pre 9 godina

When in Rome, do what Romans do.
Za one neobaveštene - Tito je umro, iz Pokreta nesvrstanih smo najureni, Berlinski zid je srušen, Varšavski pakt je nestao, SSSR se raspao.
Nema više sedenja na 2 stolice, niti malo na jednoj pa malo na drugoj. Brisel ili Moskva. Ako Brisel - zna se šta onda, lepo ljudi kažu šta onda.
Ako Moskva - opet se zna, samo će vlast (i sadašnja i svaka buduća) morati da zaboravi na evropske kredite i donacije.
(Alan Ford, 18. novembar 2014 00:26)

Pa zar nam baš vi, čuvari evropskih 'vrednosti', niste mozak popili ovih dvadesetak godina 'sradnjom sa svima' i svekolikom tolerancijom. Sad ne može, je li? Iz cuga ste zaboravili na svo ono mantranje i ispaljivanje parola, čim je stigao novi 'hadis' iz Brisela. E moje karakterne osobine.

doktors

pre 9 godina

Evo kad nas Rusi toliko vole neka nam daju gas kao što ga daju Belorusiji i neka nam otpišu tih pisljivih par stotina miliona duga,šta je to za njih a ako ne mars za sva lepa vremena mislim da je to fer !!!

gile

pre 9 godina

Mislim da mi ne znamo ni deseti deo istine o trenutnoj spoljnopolitickoj poziciji Srbije, ali isto tako osecam da sve to uopste nije ni tako misticno. Stvari su krajnje proste. Srbija je poput deteta razvedenih roditelja, koje koristi svadju majke i oca za svoju korist, pa cas ode kod mame da trazi pare za sminku i krpice, a onda kod oca da zicka pare za najnoviji airmax, iphone i uske armani farmerke. A u skoli sve jedinice, ponavlja isti razred vec 10 godina, drogira se, pusi, valja se po zadnjim sedistima auta s kim i gde god stigne ... Naravno, ni da pomisli da nesto radi u zivotu, jer mama i tata ce uvek biti tu. Zapravo takvo ponasanje vuce korene jos iz Titovog doba - nesvrstani, hladni rat, krediti sa zapada i istoka, pa cas kupis nesto od Rusa, cas od Amera ... Jedino sto zaboravljamo je da ovo vise nije XX vek i da zida u Berlinu vise nema. Cujes li to, udbaska bando?!

Filip

pre 9 godina

Nista , onda necemo uvoditi sankcije. Cekacemo da se situacija smiri, pa kada se vise ne bude trazilo da se uvedu sankcije Rusiji, onda cemo otvoriti to poglavlje.

xpb

pre 9 godina

EU uslovljava prakticki sve,i Srbija ce na kraju morati pristati uz sve,ni prva ni posljednja,niti je cijeli svijet protiv Srbije niti tu ima ikakve ostrascenosti-to tako ide.Naprosto Srbija je ookruzena sa EU,ne moze biti ruska kolonija kao Bjelorusija.Rusija nebi smjela raditi probleme Srbiji oko toga,ako je prijatelj.

будим се с кокотом у руци

pre 9 godina

Одозго Русија, одоздо ЕУ! Свемир, пљескавица! У преводу - надрљашмо, како год окренеш.

Dexterijus

pre 9 godina

Ja se neprotivim odlaganju, ionako su nas "izodlagali" da vise nema smisla, i sve jedno dal cemo 2021 ili 2025 ili 2030 da udjemo u nesto sto se ustvari raspada i puca po shavovima !!!!
A jos Vas i uslovljavaju !!!!

tom

pre 9 godina

Prolazak EU definiše promena mišljenja i kulture? Šta priča ovaj covek? Pa to bi značilo da krsite osnovne slobode svakog čoveka! Hocemo više da se odlučimo, ali na referendumu!

Александар Џунић

pre 9 godina

Свако од наших политичара је ушао у игру са западом у намери да оствари какав такав баланс, што наравно није могуће, јер ми нисмо равноправни партнери. И сам Ђинђић се уверио да су многа обећања била само дипломатски "петинг" за оно шти га је дочекало у каснијем периоду. Тада, обично, "љубав" престаје и наш политички представник бива дисквалификован са политчке сцене - било физички, било превременим изборима. По дефиницији, на ред долазе они, који су спремни да одраде они што претходник није хтео/могао. Не удвара се Чеда џабе СНС-у, а заправо страним амбасадорима, који одлучују чак и шта ће београдски голубови да кљуцају у понедељак. Доношење политичких одлука, погубних по Србију, је само питање времена, јер су све, до једне, изнуђене, а усклађене са интересом запада.

karadjordje

pre 9 godina

1. karadjordje nije dobio podršku, od braće.
2. obrenović je dobio podršku, od habsburgovaca.
3. staljinu je tile rekao njet.
4. jeljcin je uveo sankcije sr jugoslaviji.
5. srbija ima sa nemačkom najveću razmenu dobara, ne sa rusijom!

I MI ŽELIMO UNIJU SA RUSKOM FEDERACIJOM????!!! ej bre, narode!

Rade Čelbedžinac

pre 9 godina

Daj bre jednom neka se odrede i Zapad i Rusi prema nama, tj. prema ovoj naprednjačkoj vlasti. Nema tu ništa od priče "Istok-Zapad", ogromna većina naroda u Srbiji je definitivno protiv ove vlasti i podržaće one koji naprednjake prvi otvoreno "puste niz vodu", ko god to bio. A ogromna većina je i protiv Šešečjevih radikala i ostalih patriJota, jer su nas takvi dovde i doveli. Ko misli da nas pridobije, mora nam pomoći da se otresemo jednom za svagda i naprednjaka, i radikala, i svih drugih patriJota, kao i svog ostalog šljama iz drugih političkih opcija. Taj će učiniti da Srbija "prelomi" na njegovu stranu i onda će moći da dođu neki pošteniji i sposobniji na vlast. Nevolja je što su i Rusi, kao i Zapad, u ovoj nesposbnoj i ubedljivo dosad najgoroj Vladi Srbije videli besprizorne poslušnike preko kojih će moći da ostvare svoje interese i ništa drugo. S tim što su Rusi možda videli dodatnu šansu i u povampirenom "šešeljizmu", što će ih dodatno udaljiti od većine građana Srbije. Stvarnost nije "botovska", većina građana Srbije razmišlja ovako i u to se svako može uveriti. Izlaz se jedino može naći u hitnom stvaranju nove demokratske opozicije, podjednako okrenute savremenim civilizacijskim tekovinama, ali i interesima građana Srbije. Onaj ko podupre stvaranje takve opozicije, kao i beskompromisno čišćenje političke scene od svog mogućeg šljama, dobiće Srbiju za trajnog i ozbiljnog partnera.

Kiza

pre 9 godina

"Ako Poljska u trgovini sa Rusijom izgubi 1,5 milijardi, EU će joj nadoknaditi milijardu i sto. A ko će Srbiji da nadoknadi?", ukazao je Vučić.

Znas ko? Srbi, ali ces morati da kazez svojoj "profesorki" da su i Vojvodina i Kosovo srpski. Onda smanjis seljacima poreze i sve bacis na poljoprivredu. Za dve - tri godine bi Srbija bila medju najbogatijim zemljama u Evropi.
Ovo sto se igras Tita, ni zapad ni istog ovog puta ne igra. Moraces da se
opredelis na pobednike Ruse i BRICK mada to za sada ne izgleda tako.
Ali nemas ti te mudrosti a i onog nize!

Nenad

pre 9 godina

Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja za evropske integracije, ističe za "Danas" da usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU u potpunosti treba da se primeni tek punopravnim članstvom u EU.

Upravo tako! Sve ostalo je ucjena i bezobrazluk! Meni je još žalosnije što je Srbija toliko očajna da doslovno moli da uđe u EU umjesto da se pozabavi sobom. Uporno bježi od toga da se prvo pozabavi sama sobom. Neće niko iz EU poboljšati stanje u društvu i ekonomiji. Neće sigurno! Svi oni gledaju isključivo svoj interes odnosno da izvuku što više i iz ovako osiromašene Srbije. Vlast u Srbiji ne može izjavljivati da EU nema alternativu. Jadna je ona zemlja koja nema alternativu pogotovo što i EU ima svoj rok trajanja. Šta ako se EU raspadne do 2025. godine (na dobrom je putu)? Onda će pretpostavljam vlast praviti drugu strategiju i zemlja će izgubiti novih 10-15 godina. Vlast u Srbiji je nesposobna i vode je potpuni diletanti.

Jovan

pre 9 godina

EU vrlo lukavo koristi nesposobnost „pregovarača“ srpske strane. Joksimovićeva već mesecima daje cirkularne i besmislene izjave bez početka i kraja, a činjenica je da Srbija u pregovorima o pridruživanju EU tapka u mestu već duže vremena.
Više se tačno ne zna ni koje poglavlje treba da se otvori, ni kada, ni koje je sledeće, a što je najgore nije precizirano ni ŠTA to konkretno ne štima, pa pregovori tavore.
Naravno, u međuvremenu se putuje za sve pare poreskih obveznika (onih koji porez plaćaju!), masne dnevnice se nemilosrdno uzimaju, kao i sve privilegije koje idu uz funkcije „pregovarača“, a nikakve materijalne koristi za Srbiju od toga nema.
Zemlja sve dublje tone u dužničko ropstvo, spoljni dug Srbije vrtoglavo raste, industrijska proizvodnja pada, nezaposlenost raste, a nova radna mesta se ne otvaraju jer nedostaju direktna strana ulaganja.
Biračko telo se i dalje drži na infuziji praznih priča o „prestonici na vodi“, o Emiratima u sred Vojvodine, Mercedesu iz Priboja i ostalim budalaštinama.
Istovremeno se poljoprivreda, kao jedini realni mogući pokretač privrednog rasta u Srbiji, besomučno šikanira smanjivanjem i ukidanjem subvencija, a poljoprivredni proizvođači destimulišu se svim sredstvima. Valjda da bi prodali sve arapima...
Na čelu resora je žena koja sa primarnom poljoprivrednom proizvodnjom nema veze, koja materiju ne poznaje i pod čijom će dirigentskom palicom srpski agrar nastaviti vrtoglavo da tone.

Miljkoo

pre 9 godina

Kao što se i moglo nazirati negde u vazduhu nije dozvoljeno imati slobodan duh i prazan džep. Znači mora se izabrati a kako to iznijansirati i postići zaista je potrebno pozvati u pomoć magiju...

Vujadin

pre 9 godina

Ljudi (ako se političari mogu nazvati tako), meni je novčanik prazan.
Ne zanima me ni EU ni poglavlje, prioritet mi je moj novčanik, od njega zavisi egzistencija moje porodice.
Realno, kod nas otvaranje bilo kakvog poglavlja ne donosi u praksi nikakv boljitak, čista utopija.
Hvala EU što mi je ogadila EU.

Počelo

pre 9 godina

Počelo se je govoriti o pritiscima i uslovima. Kažu tamo gde je dim je i vatra. Ja dragi moji, ako se želi u kolo treba igrati kako EU svira, nemože i jare i pare. Kad i ako se uvedu sankcije, sledi drugi krug - normalizacija odnosa sa Prištinom, što znači priznanje države kosovo. Zanima me dokle će Vlada Srbije misli da svojim izjavama zavodi svoje državljane? RECITE JEDNOM ISTINU. Pre nego Srbija postane članica EU moraće da jasno odredi gde su njene državne granice, kilika je površina države, koliko ima stanovnika ... EU ima slaba iskustva sa sličnim problemima u prošlosti i neće sebi dozvoliti nove probleme. Žalostno je da je Srbija na redu i da se na njoj lome koplja, a negde se je moralo početi.

expert

pre 9 godina

tako i treba...ne moze i ne treba na dve strane. Tito je umro davno...A sad biraj
(koka, 18. novembar 2014 10:00)

Ne znam ljudi kada ćete da shvatite da tu nema nikakvog izbora između dve strane. Srbija nikako ne može da odabere Rusiju za saveznika, jer je ova ne bi prihvatila, niti bi bila u mogućnosti da je zaštiti ako je NATO napadne. Realni izbor je između NATO i neutralnosti. U ovom trenutku, neutralnost je jedina opcija ukoliko Srbija hoće da zaštiti svoje interese. Ako uđe u NATO, neće dobiti zauzvrat ama baš ništa, a moraće mnogo toga da da kao uslov da bi ušla: da prizna Kosovo u sadašnjim granicama, da pristane na ukidanje R. Srpske, da prekine saradnju sa Rusijom, uvede joj sankcije i obaveže se da sutra zarati protiv nje ako NATO to učini, da prizna da su Srbi krivci za ratove devedesetih, da prihvati sopstveno rasparčavanje uz široku autonomiju za Vojvodinu, Sandžak, Preševsku dolinu i Vlašku republiku, da se obaveže na večno sprovođenje ekonomskog modela koji će je držati u dužničkom ropstvu...

imper

pre 9 godina

iskreno, veliki sam pobornik prihvatanja evropskih principa i vrednosti, pa mislim da bi eventualna odluka EU da ne otvori ovo poglavlje, bilo docekano sa odusevljenjem od vlasti da se potpuno okrenu ka rusiji kao prirodnom savezniku, vijetnamu, kambozdi, laosu i ostalim diktatorskim sredinama gde uspeva cenzura strahovlada i otvorena diktatura

Mirkonija

pre 9 godina

Eto na ovom portalu pise "moguce" a ne da jeste ... Muka mi je vise od ove demagogije. Neko namerno zeli da dize tenziju kod naroda. Strasno!!!

Душан

pre 9 godina

Камо лепе среће да нам учине такву услугу и блокирају савез са
бродом који тоне!

deni

pre 9 godina

pa sve zemlje gube jer su uvele sankcije , zbog cega bi Srbija bila izostavljena? Hrvatska je izgubila puno zbog sankcija ali to je cijena EU. Prema tome ne vidim razlog zasto Srbija ne bi trebala poštovati iste standarde koje eu nalaže. ili prihvati ili odustani od svega. na dvije stolice se ne može sedeti. EU ce sigurno testirati koliko je Srbija spremna biti lojalna u buducnosti

prc Milojka

pre 9 godina

Ne treba nam ni EU ni Rusija,sve što nam treba mi imamo,samo da se rešimo lopovčina u našim redovima al to je izgleda nemoguće.Silne afere i silne pare,zamislite da toga nije bilo....

stojke

pre 9 godina

koje sankcije može srbija da uvede rusiji? zanose se jer mi zavisimo od njih,a ne oni od nas,eu pogrešno shvata nase odnose,to što se medjusobno poštuju predsednici,premijeri,dva naroda to je drugo i proteže se kroz istoriju

radio Mileva

pre 9 godina

Trla baba lan...secam se jos jednog koji je tako trabunjao o suverenitetu Srbije, eno ga sad pod lipom. Ko nije svestan realnosti I potreba povezivanja y politickom smislu u EU ostaje na koloseku istorije, bas kao I do sada. Nista nije nauceno, a ne moze I jare I pare. Putuj Evropo.

Chi

pre 9 godina

Ljudi bre. Prvo Evropa propada, zato što je već uvela neke siromašne zemlje u uniju i ne ide im. Da ne pominjemo te iste zemlje u kojima je sada gore nego pre. Jedino šta nama može da znači taj ulazak je to što ćemo moći da pobegnemo negde i da nešto pokušamo. Niko nas tamo ne želi, a svake godine smo sve dalji od ulazka, a ne bliži. Bliži smo po cenama svega i to je sve. Nek nam približe i plate, možda nas onda puste.. Eto šale... Smejem se. A plakao bi..

Hijavata

pre 9 godina

@s.

Ne znam odkale si i da li vec puzis i cvilis ili si jos slobodan covek kao mi, ali vala mi necemo puziti ni cviliti ni zbog Nemaca ni zbog Amerikanaca. Zbog nas su propale najvece carevine i najvece sile na svetu, tako da ta jedna americka je samo jedna manje vise koja ce da propadne. A da te poucim, covek je covek i to je jedino sto ga cini covekom sto se ne klanja, ne poginje, ne trazi milostinju, pa makar i glavom platio. Ako ti je novcanik merilo zivota - onda nisi ni covek. A ti piskaranje iz EU ko da su cate sa paragrafima i poglavljima - to je bestijalna glupost od koje niko nema nikakve koristi. Sta ce biti ako uvedemo sankcije Rusiji? Ostadose gladna srpska usta bez 1 milijarde evra. A jos ako nam Rusi zatvore NIS bez prava da ga iko pipne - ostaje nam samo u Dunav kolektivno da skocimo. A to ce da nam ti i tvoji nadoknadite? Vidim, kako ste nadoknadili Poljskoj, Slovackoj, Austriji...

zoranjovanov

pre 9 godina

a, hoce li biti vec jednom taj referendum Da ili Ne za EU (ko hoce kod njih neka ide sam)
zaista su nas upropastili, izmrcvarili, rasturili nasu lepu jugu i sad su oni Veliki dobrotvori
e vala dosta je bilo preterase sve linije

Marko

pre 9 godina

Srbija ima dobre i razvijene odnose sa Ruskom Federacijom,i to ,a to ce Nemci iskoristiti da se ekonomski povezu sa Rusijom
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boranija, 18. novembar 2014 08:17)

Nemacka ima razvijenije ekonomske odnose sa Rusijom, i sad pod sankcijama, nego sto cemo mi ovako mali ikad imati.

niko nam nije kriv

pre 9 godina

Niko nam nije kriv sto nismo u stanju da razmisljamo na njihov nacin.
A sad je zaista momenat da Zapad ulaze u Srbiju jer su izgubili svoje najbolje trziste.
Pucaju od muke po svim savovima,Merkelovu ovde hoce da pojedu ljudi koji zive od svog rada a ne od geopolitike, Oland ne verujem da ce da saceka ni kraj mandata,Englezi vec izracunali da im je ona mafija u Briselu preskupa.
A mi treba konacno da se okrenemo sebi i gledamo samo svoje interes, bas kao i oni svi.Mislim i na EU i na Ruse.Ne zivi se ni od otvaranja poglavlja a ni od bratske ljubavi nego od zaradjenog novca.

Bela

pre 9 godina

Kome sve nije jasno (u odnosu na EU) jos od bombardovanja Srbije '99.,taj najozbiljnije da se zabrine za svoje mentalno stanje i da pod hitno zakaze kod dr Jerotica, dok je uvazeni profesor jos krepkog zdravlja i prima pacijente...

Mita

pre 9 godina

@jutut
Jel ti stvarno mislis da ce Evropa da digne ruke od Evrope i da pusti Ruse da ovde vrsljaju.Mi cemo uci u EU,hteli - ne hteli,niti ce nas neko pitati,a sve svoje zahteve ce provesti,hteli ili ne hteli....

muamua

pre 9 godina

ukljucite malo mozak...eu uvela sankcije mi uvedemo sankcije ...eu posle ukine sankcije i mi isto ...da li ce rusi ikada posle toga nesto uzimati od nas??? od eu znam da hoce ali od nas????

Nenad

pre 9 godina

Ko je to u moje (i svačije drugo) Srbiju definisao i deklarisao kao članicu EU? Da li se ovaj narod uopšte više za bilo šta pita?

Prazne floskule tipa "glasali ste za proevropske snage" nikako ne stoje jer niko do sada nije dobio izbore na osnovu težnji priključenju EU nego na sasvim drugu priču.
SNS je na vlast došla prvenstveno jer se Demokratska stranka smučila praktično svakome u ovoj državi i ljudi su mahom glasali protiv DS a ne za SNS. Takođe, poprilično su drugu ploču vrteli kada je u pitanju Kosovo i Metohija tako da Naprednjaci nemaju ama baš nikakav legitimitet da "vode Srbiju u EU".

Najpoštenije je da se raspiše referendum pa da se ljudi izjasne da li žee ili ne žele u EU. Ja lično želim, čak zahtevam da budem pitan.

Mile

pre 9 godina

Zivim u Rusiji i u prodavnici je , od nedavno, ogroman izbor proizvoda iz Srbije. Tako da samo nastavite ovako. Pa zar mislite da ce francuzi da uvezu nas sir pored svojih proizvoda? Nemojmo da se zavaravamo! Sada je prilika da naplatimo 90-te i to sto smo se borili protiv NATO pakta i uvek bili uz Rusiju!

Virens

pre 9 godina

zna EU da bi mogla izgubiti Srbiju na duzi period ako ovo uradi. Ulazak u EU je najveca ucena u danasnjem svetu. Ukrajinci ratuju sa svojim narodom radi toga, a ako ikad i udju u tu EU, imace koristi kao Rumunija, Bugarska... Najvise sto se moze dobiti od EU je isto stanje ekonomije kao i pre ulaska, dok u slucaju neispunjavanja njihovih ucena, prete manjom saradnjom, a mnogi to shvataju kao kraj sveta. Ako je recimo u Italiji, svaka druga mlada osoba nezaposlena, cemu ta EU? Veoma su cesti protesti u mnogim drzavama, mere stednje da ne pricam... Zato mi da idemo u EU, plus sto cemo se morati i zvanicno odreci Kosova, Rusije... Treba nam zdrav razum, nista vise.

Nele

pre 9 godina

Rumuniju i Bugarsku su odvojili od Rusije tako sto su ih preko reda pustili u EU, Letoniju, Litvaniju i Estoniju isto. Ovde glume ludost i nas teraju dalje. I ovako nam prognoziraju tek 2020 ili kasnije EU, do tada ko ziv ko mrtav. Nego lepo da ova vlast, sledeca, bilo koja normalna ukine sve EU namete, da napravimo sopstvenu strategiju razvoja i da gledamo samo svoj interes.

cvexi

pre 9 godina

Izbor je lak, neka nam nadoknade stetu od bombardovanja i teritoriju vrednu stonine milijardi dolara na Kosovu, i uvescemo sankcije i vanzemaljcima, u suprotnom dati im nogu u dupe!

Milisav

pre 9 godina

Želja Nemačke da pritisne Srbiju, ali i dav razume našu poziciju, ne idu zajedno. Pritiskanjem ništa neće postiči, mi bez pomoći ili boljr reći saradnje, sa Rusijom ne možemo. Naša privredna razmena je značajna, naše veze sa Rusijom su istorijske.

Beslagic

pre 9 godina

Mi smo ponosna zemlja koja ne moze da prezivi bez zapadnog kapitala,a "hranimimo se " mitom o bratskoj Rusiji. Pored ove teme, ne treba zaboraviti da se od nas trazi i otvaranje 23.poglavlja -o vladavini prava i funkcionisanju pravosudja,a sudovi u blokadi i nista se ne preduzima povodom strajka i zahteva advokature. Zato nije iznenqdjenje sto se od nas trazi da konktetnije pokazemo da nismo odustali od EU.

Viki

pre 9 godina

Nemačka treba da sa Srbijom iskoristi povlastice Srbije oko izvoza u Rusiju.Čak je i Vladimir Putin pozvao Nemačku da ulažu u proizvodnju u Srbiji i da izvoze u Rusiju.Nemci bi trebali da deluju u tom pravcu jer je naš premijer posvećen ekonomskom oporavku Srbije i učlanjenju u EU.

verni pratilac

pre 9 godina

Situacija svakako nije jednostavna ali verujem da će premijer Vučić sa svojim timom naći najbolje rešenje po građane naše zemlje.

MilanZ

pre 9 godina

Bitno je da naša vlada ne odustane od naših ciljeva i principa, to je ranije radila, već smo stekli veću dozu poštovanja, vreme je da se to iskoristi.

gordana

pre 9 godina

Sada je sve na nasoj vladi. Malo je nezgodno jer nas ucenjuju da se odlucimo ili ovako ili onako, jer smo u dobrim odnosima sa ostalim zemljama. Neko ce biti sigurno nezadovoljan bez obzira kako odlucili, ali je najpametnije da odlucimo tako sta je najbolje po nas

Vlajko

pre 9 godina

Pitanje sankcija je veoma osetljivo, možemo dosta da dobijemo ali i da izgubimo, dobro je što premijer smireno i veoma proračunato dono
si odluke, tako da se nadam uspešnom kraju.

Jadranka

pre 9 godina

Meni nije jasno kako EU nece ili ne ume da shvati da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji,to bi vam isto bilo,kao kada bi lupili šamar svom bratu bez povoda.

Bisolvon

pre 9 godina

Kako god,mislim da je u slucaju blokade Evropa na gubitku jer su za srpsko trziste izuzetno zainteresovane sile sa istoka,pre svega mislim na Rusiju i Kinu.

POP%

pre 9 godina

Moguce je svasta da se desi, jer se nikada ne zna sta je cija inreresn svera do kraja. mi smo na vetrometini koja je uvek bila na udaru. Uzdam se u premijerovu prisebnost i odlucnost.

Миле 55

pre 9 godina

Србија је суверена земља и може сама да одлучује о битним питањима, увек смо имали добре лидере током историје, надам се да ће наши и сада да буду вешти у овим преговорима.

Janacko

pre 9 godina

Bolje bi bilo da svi zajedno iskoristimo Rusiju I Rusko trziste,nego sto nas uslovljavaju da uvedemo sankcije,kad su svesni koliko bi mogli da profitiramo I mi I Nemacka ako saradjujemo sa Rusijom.

SARS1

pre 9 godina

Molim vas lepo dajte da sacekamo dalji razvoj dogadjaja pa cemo onda imati priliku da svako kaze svoje. premijer ce se vec snaci i naci neki kompromis.

Mandara

pre 9 godina

Ne zaboravite da je Srbija nezavisna i suverena zemlja mi nismo ni mala Rusija, ni mala Amerika, niti bilo koja druga zemlja. Mi smo Srbija i sami ćemo da donosimo svoje odluka , aneko da nam ih diktira !

Most koji spaja

pre 9 godina

Siguran sam da blokade otvaranja poglavlja nece biti jer i Rusija i EU zelo sto pre da vide Srbiju kao clanicu EU jer ce preko nas te dve velike sile uspeti da unaprede svoju saradnju, mi cemo biti most koji ih spaja.

salomon

pre 9 godina

Mi se drzimo srednjeg puta i saradjujemo i sa istokom i sa zapadom sto je jako korisno za nasu ekonomiju.To je opasna strategija ali moze da donese veliku korist ako se dobro sprovede

NikolaS

pre 9 godina

Biće veoma nezgodno ako se uovaj uslov pojavi, teško je rešiv, mada ipak je naša vlada počela sa pametnom politikom dijaloga, tu se nešto može ostvariti, neki kompromis ili sl.

Nemanja

pre 9 godina

Kad si sam, mali, slab, ne mozes sam. Zakon jaceg je svugde u prirodi, tako je i medju ljudima. Jednostavno je, kao u obicnom zivotu. Moras da izaberes grupu (stranu,ekipu,copor) da bi preziveo.

Stivenson

pre 9 godina

Budite ubedjeni da sve ovo sto navodi list Danas se nece desiti jer prosto nije u innteresu EU da Srbiju jos jace gurne u zagrljaj Rusiji.

Šekspir

pre 9 godina

Srbija mora igrati pametno,ne smemo da dozvolimo da nas zapad udalji od istoka,mi našu šansu moramo iskoristiti,ali se nikada Rusiji netreba protiviti Putin je pokazao da želi dobro našoj državi i narodu.

ANDRES

pre 9 godina

Poslovica kaže da tek kad počne da puca led znaćeš ko su ti prijatelji. Nadam se da će naši lideri da prepoznaju ko nam je veći prijatelj.

Fc Liverpool

pre 9 godina

Na premijer je u mnogo tesko situaciji,stvarno nije fer sa njihove strane,kad znaju u kakvim smo odnosima sa Rusima I sta oni za nas znace.Sa druge strane mi hocemo u EU I ispunjavamo sve uslove,ali ovaj ako bude stvarno je bezobrazan i ne prihvatljiv sa nase strane.

mitar

pre 9 godina

Traziti od Srbije da uvodi sankcije Rusiji je potpuna besmislica, Srbija je do sad nebrojeno puta ponovila da nece i ne moze uvesti sankcije Rusiji, pa ako je to uslov za otvaranje poglavlja neka im bude, sacekacemo, vec godinama cekamo, pa mozemo jos.

Nikolina

pre 9 godina

Srbija je suverena zemlja, sama odlucuje o svojim odlukama, ne vidim zasto bi prekidala odnose sa Rusijom i zasto bi se takvi uslovili postavljali.

Bux

pre 9 godina

Nadamo se da ce EU shvatiti specifican polozaj Srbije i da nece insistirati na uvodjenju sankcija Rusiji.Ukoliko bude pritisaka Vlada ce nesumnjivo pronaci resenje koje ce najbolje odgovarati nasim interesima.

victoria

pre 9 godina

EU to sigurno neće uraditi, neće odložiti otvaranje poglavlja uvođenjem sankcija Rusiji !
Ali ne zato sto imaju razumevanja za nas ,nego zato sto je Srbija nezavisna i suverena zemlja !
Ako realno razmislimo ,ni sama EU nije do kraja konzistentna, jer i članice imaju različite stavove po brojnim pitanjima sankcija Rusiji!
A zasto bi smo mi bili priterani u cosak!

milos67

pre 9 godina

Ništa se tu bitno neće dogoditi, pa ni Evropskoj uniji ne odgovara da malu i propalu Srbiji sili na sankcije i totalnu spoljnotrgovinsku propast sa Rusijom koja je dobar faktor izvoza za Srbiju a tek kap u moru uvoza za Rusiju! Tu bi Evropska unija nanela veću štetu Srbiji nego Rusiji a to im nije cilj!

Darko

pre 9 godina

Srbija mora da gleda svoje interese, ali u ovoj situaciji to bi bili interesi i evropske privrede, na koju politika treba da gleda sa razumevanjem.

deda Miloje

pre 9 godina

Mi kao narod nismo ustuknuli ni pred jačom silom, verujte da nećemo ni sada.
(monblan, 18. novembar 2014 11:49)
Naše je da uradimo ono što je do nas. I ne zbog vas već sopstvene budućnosti i sređivanja stanja u državi. A vreme će pokazati koliko ste u mogućnosti da nas ucenjujete!

iz kluba

pre 9 godina

Srbija mora da zauzme jasan stav da zeli saradnju i dalje integracije ka Eu,ali da zeli i dobre odnose sa Rusijom. Srbiji je neophodno najpre iznutra da se izmeni,i da lagano ide ka Evropi. Za to nam je neophodna saradnja i sa istokom i sa zapadom

Jadranko

pre 9 godina

Primarni interes Srbije je saradnja sa Rusijom, uvođenje sankcija Rusiji je kao kad bi sami sebi uveli sankcije. Pre svih Nemačka ostvaruje svoje interese, u smislu saradnje sa Rusijom, takođe interes onih koji ulažu kod nas je da ostane sporazum sa Rusijom.

Saul Goodman

pre 9 godina

Nasi moraju da se odrede kojoj ce strani da se priklone. U sadasnjem svetu ne mozemo biti neutralni. Nismo mi Svajcarska, pa da imamo kapacitet za tako nesto.

victoria

pre 9 godina

EU to sigurno neće uraditi, neće odložiti otvaranje poglavlja uvođenjem sankcija Rusiji !
Ali ne zato sto imaju razumevanja za nas ,nego zato sto je Srbija nezavisna i suverena zemlja !
Ako realno razmislimo ,ni sama EU nije do kraja konzistentna, jer i članice imaju različite stavove po brojnim pitanjima sankcija Rusiji!
A zasto bi smo mi bili priterani u cosak!

victoria

pre 9 godina

EU to sigurno neće uraditi, neće odložiti otvaranje poglavlja uvođenjem sankcija Rusiji !
Ali ne zato sto imaju razumevanja za nas ,nego zato sto je Srbija nezavisna i suverena zemlja !
Ako realno razmislimo ,ni sama EU nije do kraja konzistentna, jer i članice imaju različite stavove po brojnim pitanjima sankcija Rusiji!
A zasto bi smo mi bili priterani u cosak!

asr

pre 9 godina

ne prihvatiti ucene EU,izgubicemo
mnogo uvodjenjem sankcija Rusiji,a svakako ce poslednje poglavlje (poslednji uslov) za ulazak u EU biti priznavanje Kosova...od toga nema nista,zato je bolje sad zavrsiti s tim...

Sevastokrator

pre 9 godina

Nema ništa od toga jer trenutni položaj Srbije odgovara Nemačkoj koja robu na rusko tržište može da plasira preko nas a da politički drži sankcije.

jasno je tu sve

pre 9 godina

Ne verujem da će biti blokade, jer koliko god da je nama bitna EU i njoj je bitna Srbija kao faktor stabilnosti u regionu, tako da neće ni oni baš terati mak na konac. Toga je svestan i premijer i zato je i čvrst u stavu da se prijateljski odnosi sa Rusijom neće menjati.

Tijana 88

pre 9 godina

Premijer Vučić se trudi da Srbija bude otvorena zemlja prema svima, dok nas EU tera da razmišljamo blokovski, gde je ta njihova demokratija i na šta se svodi ta Evropa

Keti K.

pre 9 godina

Moguća je saradnja i sa EU i sa Rusijom, ali samo ako naši lideri budu imali dovoljno mudrosti. Tako smo imali Miloša Obrenovića koji je dobro izbalansirao između Austije i Turske, nadam se da će Vučić sada da bude isto tako mudar.

Konzul

pre 9 godina

Ako nas Nemačka podržava u stavu da ne uvodimo sankcije Rusiji a Nemačka je vodeća zemlja Evropske Unije, onda ne vidim razlog za odlaganje otvaranja poglavlja i takvu odluku. Ovo mi izgleda kao da i EU trpi pritiske od Amerike zbog krize u Ukrajni.