Utorak, 04.11.2014.

09:27

AKS: Država štiti nečije interese

Advokatska komora Srbije u minut do 12 započela je protest na Trgu Nikole Pašića.

Izvor: B92

AKS: Država štiti neèije interese IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

225 Komentari

Sortiraj po:

Lutovac

pre 9 godina

Znajuci da svaki advokat odere debelo klijenta i uzme 100€ po rocistu,odmah bi trebalo da prekinu strajk,pocnu sa radom i prestanu da se igraju tudjim strpljenjem i novcem na ovu krizu.

Brojevi ne lazu

pre 9 godina

Ako su u proseku sudovi na teritoriji Srbije ubirali mesecno oko 365 miliona dinara na racun sudskih taksi i overe a uzimajuciu obzir da su notarske overe nekoliko puta skuplje, dolazimo do cifre oko milijardu dinara mesecno koje ce se sliti u dzepove 93 notara u Srbiji a sto iznosi oko 98 hiljada evra mesecno u proseku po notaru..Naravno da ce notari u centralnim opstinama beograda zaradjivati daleko vise...Da li je normalno da jedan notar zaradjuje oko milion i po do dva miliona evra godisnje a da drzava od toga nema nista ili po izmeni i dopuni zakona trenutno 30 procenata te sume.Ko je pravio tu racunicu i ko ce imato koristi.Drzava sigurno ne... Moguce pojedinci i partije koje su te notare i postavljali!

barbika

pre 9 godina

bas su nasli pravo vreme za strajk,strasno koliko nerazumevanja od njih,a ocekuju da njih neko razume...zasto se nisu bunili u prosloj vlasti...

Vera

pre 9 godina

Svi advokati su se vec nafatirali para da mogu da planduju dozivotno. Jedna moja tuzba kostala je puno,skoro kao moje mesecno primanje, naplacena je kaobajagi po manjoj tarifi, a porez drzavi za nju nije placen. E tako vise nece moci, i treba advokati da placaju porez, a ne da se bogate na nama siromasnima. Treba prekinuti trend takve zarade.

Mića980

pre 9 godina

Zakon o advokaturi donet je pre tri godine kao reformski zbog uskladjivanja sa EU,a znalo se da nece biti skorije primene kao i da nije u vecoj meri suprostavljen dotadasnjem zakonu pa nije ni bilo glamurozne reakcije cak i kad je otpusteno veliki broj sudija.Iz ovoga proizlazi da je stupanje u rad javnih beleznika iskorisceno za izazivanje kolapsa u pravosudju bez valjanog osnova, sto namece ideju da je licni interes zasluzan za postojece stanje.

Samba

pre 9 godina

Trebala bi i država da promeni odnos prema advokatima, kada oni već nemaju poštovanja prema državi. Bilo bi u redu da se po uzoru na druge zemlje, uvede u praksu kažnjavanje advokata za nepojavljivanje na ročištu. Ako se ima u vidu da te kazne u inostanstvu idu i do više hiljada evra, jasno je zašto oni nemaju problema sa samovoljom advokata.

Viki

pre 9 godina

Tačno je da država štiti nečije interese i to je tačno.Država štiti interese naroda i država ne bi trebalo da popušta advokatima.Advokate treba oporezovati kao i ostale građane Srbije.

kamikazna

pre 9 godina

Beleznici odgovaraju svojom imovinom za svaki dokument koji sacine a advokati ne, prema tome bolje je i malo vise platiti nego posle "kuku mene" .... Mirno spavas posle, ne boli te glava.

Fragile

pre 9 godina

Advokati moraju da "smanje apetite" i da prihvate ponudu drzave koja je vise nego korektna.Kompromisno resenje je najbolje za sve,najvaznije je da sudovi sto pre pocnu sa radom.

Popokatepetl

pre 9 godina

Beskrupulozni advokati zele da se svi njihovi zahtevi usvoje.Sudstvo je u blokadi preko 50 dana,obustavljeni su svi procesi,gradjani trpe a oni ne zele da popuste.Drzava im je vec dovoljno izasla u susret,ne znam sta jos ocekuju.

Milan

pre 9 godina

Pa kada nekome omogućiš da strpa u dzep za mesec dana 100000 evra ,pa još pokriješ sa ne ustavnim zakonom .stvarno nije da nije nametanje vlasti i pljačke. Ma obraza nemaju,Proći če ko Milošević,živi bila pa videli.Sada radikali upreobučeni u SNS udrite minuse baš to volim.

dex

pre 9 godina

Pa botovi, nalupaste mi minuse na moje iskrene zelje da sto pre posetite notare! Pa zasto? Pa zar notari nisu simbol napretka? Kako sad, podrzavate notare, a sa druge strane ne zelite da kod njih resavate svoju papirologiju? Bas ste kontroverzne licnosti...

dzeki_cencic

pre 9 godina

Advokati mogu da izdrze ne pet meseci nego pet godina koliko su nafatirani i hoce jos.... neka ih sramota oni prvi ovim stete narodu i drzavi.

sparki

pre 9 godina

Komora Beleznika ima 93 a treba 100 joj koji izgovor ovih advokata. Evo sad ce nova polaganja i bice ih jos vise i resen problem.....

sapunica

pre 9 godina

Ne mogu da verujem sta su advokati u stanju da rade samo zbog svog sebicnog interesa da ne kazem novcanika. Kao da oni samo pisu kupoprodajne ugovore pa im je to toliko vazno a ne daju nikakve garancije ako je neka prevara u pitanju kao beleznici sto daju....

Urban

pre 9 godina

Nadam se da će bahatom ponašanju advokata uskoro doći kraj. Ovim protestima ništa ne postižu. Samo usporavaju normalan rad naše zemlje i ništa više. Činjenica je da neće prestati da iznose svoje zahteve. Najbolje bi im bilo da prestanu sa protestima i da se napokon vrate na posao.

Pravnik

pre 9 godina

Mislim da vlast neće popustiti i da će na ovom problemu vrlo brzo pući prenaduvani balon podrške SNS-u. Ubrzo će se uvideti da "reforme" nisu moguće bez sredjivanja javnih preduzeća, a tu onda puca partijska organizacija... U prevodu sve će se učiniti da se ovo stanje što duže održi, ali vreme curi... Uskoro će novi izbori, ne duže od godinu dana!

paor

pre 9 godina

@Aleksandar

Postujem svaki posao pa i advokatski i ni u kom slucaju necu ici protiv njih u ovoj borbi za njihova a i nasa gradjanska prava. Ali znajuci za onu rimsku izreku da te ne oslobadja krivice ne znanje prava za mene je to pravilo kojeg se itekako drzim. Uopsteno receno vise verujem sebi pa makar to bio na glasu najbolji i najplaceniji advokat. Znam i za ono drugo pravilo a to je da ako advokat radi za stranku a druga strana je drzavna ustanova uvek postoji mogucnost da advokat radi i za stranku i za one druge jer kada zavrsi posao sa vama vas zaboravi ali ona druga strana drzava i drzavni organi mu ostaju... mislim da cete me shvatiti. Iz tog razloga uvek drzim u rezervi da i sam nesto proverim pogotovo tamo gde imam pristup, barem do sada je tako bilo, ako se ovi naprednjaci ne dosete pa i taj pristup zabrane i prenesu na notare i sve naplate. Sve sam ovo slusao od drugih ljudi a pogotovo na selu gde se mnoge pravne stvari o kupoprodaji pricavaju i tu sam naucio da je bolje uzdati se u se i u svoje kljuse.
Nije mi bila namera gospodine Aleksandre da vas povredim i duboko vas kao sagovornika kroz komentare postujem, ali sam kroz moj komentar hteo da kazem da bi drugi zainteresovani znali da su zemljisne knjige javne koje se nalaze u sudu, a posedovne u katastru, a kako je danas taj sistem uredjen ne znam a kada budem u situaciji da se bavim kupoprodajom sigurno cu se raspitati i opet sam sve proveriti.
Znate kako kazu njiva hrani seljaka a medja advokata.

da da

pre 9 godina

@bezimena Tako posmatrano ta strela je u letu i od Ustavnog suda zavisi gde ce leteti. Ako Ustavni sud donese pravnu, kako bi trebalo, a ne politicku odluku, postojeci pozar bice ugasen. Naravno svaki pozar nosi sa sobom i posledice, sto duze traje posledice vece. Sad, ako je preusmeri u pogresnom pravcu, posledice ce biti nesagledive.

Ns

pre 9 godina

Država pored svih ozbiljnih egzistencijalnih problema treba još i da se bavi ovakvim nebulozama, zato što je nekom ko ima 5.000€ mesečno izbijeno iz džepa koja crvena, ma strašno.

Lazarenko

pre 9 godina

Cilj strajka advokata je bezakonje i pad Vlade,samo sto Premijer Vucic i politicki zvanicnici to nece dozvoliti.Proslo je to vreme kada su tajkuni upravljali Srbijom i narodom.

List

pre 9 godina

Previse ste vi gospodo advokati uzimali para,mislili ste da ste nedodirljivi,ali po prvi put drago mi je da je neko vama rekao ne !

Milodarka

pre 9 godina

Svi štite nečije interese, ma baš sam se uplašio da ove proteste pravite zbog vaše profesije. Ajde bre ne može na vrata da se uđe, a da ne uzmete 50€.

ivana

pre 9 godina

A što AKS uskraćuje pravo na rad advokatima koji neće da štrajkuju (time što im preti da će ih razrešiti) i što takva odluka nije u skladu sa Ustavom zajemčenim pravom na rad- to nikom ništa... A kad su uveli tarifu za upis u AKS u visini za sve pripravnike i volontere (sem advokatske) u visini od 5000 evra iako su znali da tom diskriminacijom krše Ustav, nisu hteli da za evro odstupe dok Ustavni sud nije intervenisao (naravno kad im je to punilo budžet). A to što za jednu službenu odbranu gde mogu jednu rečenicu da kažu, dobiju sudijsku platu, to je sasvim ok. Dakle, odbrana Ustava, zakona i svih drugi propisa je aktuelna samo kada su advokatski finansijski interesi ugroženi. Izvolite gospodo pa izvoljevajte svoje pravo pred Ustavnim sudom. Bahato je opstruisati rad pravosuđa na ovaj način jer ga čine i neki drugi ugledni pravnici koji sede u sudu, tužilaštvu...

gnu

pre 9 godina

(paor, 4. novembar 2014 19:33)
"da te advokat povede sa sobom i da se na licu mesta uveris kakvo je stanje u knjigama".
Odlično napisano, samo za koji moj se plaćaju advokati i za koje pare ako treba da me vodi. Ne ja sam stranka KOJA PLAĆA, a ON JE TAJ KOJI SVE TREBA DA PROVERI, SREDI, ISPITA, POKAŽE, DOKAŽE, OPOMENE, ZA PARE KOJE TREBA DA DOBIJE. Ne, ja ću da proveravam, a on će da strpa parice u džep, za šta. Pa ne plaćam ga u toj transakciji da mi bude cvet koji se okreće ka suncu, nego da iskopa svaku nepravilnost, o tome me obavesti pre davanja bilo kakvih para. Zato se zove ADVOKAT, valjda.
(Aleksandar, 4. novembar 2014 22:23)

a pretpostavljam da bi ti prijatelju da ti sve to rodi i stvori za hiljadu dinara? :) malo teže :) ako advokata odgovarajuće platiš i radiće ti dobro, a ako nećeš onda ti ošljari, isto kao i svaki zanatlija ;)

РЕФЛЕКТОР

pre 9 godina

Нека Влада објави БИОГРАФИЈЕ изабраних нотара (поготово за Београд),
па да видимо колико је нотара изабрано по СТРУЧНОСТИ и ДОСТОЈНОСТИ,
а колико нотара су протежирале СЛУЖБЕ и ТАЈКУНИ (домаћи и старни),
а колико СТРАНКЕ и СНАЈКЕ....

zasto..

pre 9 godina

Nije jasno zasto se drzava odrice svojih prihoda od overe i daje ih u dzepove notara!Te prvo im daje 100 posto novca a onda sada traze da se samo 30 posto,ipak daje drzavi.Ako znamo koliki su redovi bili za overu po sudovima,onda mozemo shvatiti o kolikom novcu je rec a tarifa notara je visestruko veca od sudske!Pa se pitamo kako je moguce da se drzava u ovoj zemlji,odrice tog za nju vaznog i ogromnog prihoda a u korist notara,koji ne daju nikakve specijalne garancije za obavljen posao!Pa se postavlja pitanje,zasto notari ne rade za nagradu kao sto je plata a ne kao advokati po tarifi..Odogovrnost i strucnost su iste..A notara je manje nego advokata!Trebalo bi da rade ono sto su do sada radili sudovi a ne bi trebalo da rade ono sto su radili advokati!Da se ne bi te dve profesije mesale kroz svoj rad!Mogli bi notari da imaju veliku platu,ali bi morali i da odgovaraju svom svojom imovinom a ne da overavaju ogromne ugovore,cije vrednosti moze samo od jednog ugovora da premasi vrednost citave njihove privatne imovine!Pa o kakvoj mi to garanciji i odgovornosti licnoj i licne imovine,govorimo uopste!Treba pored nemackog iskustva..pogledati kako au i drugi pristupili ovoj notarskoj sluzbi!Ovako je ispalo,da je drzava velikodusno prepustila ogromne pare u privatne dzepove,malog broja notara!Umesto da je sud otvorio vise kancelarija za overu..izmestenih iz suda i zaposlio drzavne notare i to za drzavnu platu!Tako bi najvise drzava profitirala,a ne bi se punili privatni dzepovi!

Kralj Ibi

pre 9 godina

Au kolko ljudi podrzava Miskovica i tajkune. Doduse i Kirbi ga je zvao na proslavu dana nezavisnosti tako da mora da je i on za tajkune.

Aleksandar

pre 9 godina

(paor, 4. novembar 2014 19:33)
"da te advokat povede sa sobom i da se na licu mesta uveris kakvo je stanje u knjigama".
Odlično napisano, samo za koji moj se plaćaju advokati i za koje pare ako treba da me vodi. Ne ja sam stranka KOJA PLAĆA, a ON JE TAJ KOJI SVE TREBA DA PROVERI, SREDI, ISPITA, POKAŽE, DOKAŽE, OPOMENE, ZA PARE KOJE TREBA DA DOBIJE. Ne, ja ću da proveravam, a on će da strpa parice u džep, za šta. Pa ne plaćam ga u toj transakciji da mi bude cvet koji se okreće ka suncu, nego da iskopa svaku nepravilnost, o tome me obavesti pre davanja bilo kakvih para. Zato se zove ADVOKAT, valjda.

bezimena

pre 9 godina

@bezimena Nadam se da ste diplomirani pravnik i da ce AKS imati cast da budete njen clan. Citam komentare, Vase i komentatora koji se potpisuje kao @kancelarija za brze odgovore sam primetila. Na veoma dobar nacin objasnjavate sve. Svaka cast na strpljenju i pokusaju da cak i botovima pojasnite kako stoje stvari. Mi cemo uspeti, jer Ustav i svi zdravorazumni ljudi su na nasoj strani.
(da da, 04. novembar 2014 21:27)

Hvala na komplimentu,nažalost nisam pravnik, samo neko ko je učen da posmatra svet svojim očima i misli svojom glavom.

Da, uspećete, na vašoj strani su pravo, pravda i svi zdravorazumni gradjani.:)

p.s. pretpostavljam da je Ustav zapeta vatrena strela, koja, ako advokati budu morali da je odapnu, može da izazove nekontrolisani požar...

Deformero

pre 9 godina

Imam komentar koji je ubica botova: ako je premisa da je iza strajka advokata Miskovic tacna, to moze Vlada Srbije lako da resi. Neka udovolji zahtevima advokata, izmeni potrebne zakone, oni prekinu strajk a Miskovic bude osudjen. Sta kazete? Eto nama jos jedne pobede premijera koji je za samo tri godine predanog rada...

pam-pam

pre 9 godina

Prvo - nisam fan srpskih advokata. Realno, imao sam posla s njima i (cast retkim izuzecima)ne bas sjajno iskustvo. Zelja da se slucaj razvlaci, placaju rocista... Da, znam, dobar advokat kosta a i sudstvo, nikakvo kakvo jeste, tu praksu razvlacenja omogucava.

Ljudi, umesto da pljujete advokate koji ocigledno jedini imaju cojones (jer im neko dirnuo u reon, pre svega) treba da izadjete na ulicu i iskoristite priliku da se i vi BORITE za svoja prava. Od opozicije nema koristi, da vas neko zastiti realno nece ako to sami ne uradite.

Sve ostalo je prazna prica.

Svaka cast advokatima jer nisam mislio da postoji neko u ovoj zemlji ko ima snage da ustane za sebe i svoja prava.

da da

pre 9 godina

@bezimena Nadam se da ste diplomirani pravnik i da ce AKS imati cast da budete njen clan. Citam komentare, Vase i komentatora koji se potpisuje kao @kancelarija za brze odgovore sam primetila. Na veoma dobar nacin objasnjavate sve. Svaka cast na strpljenju i pokusaju da cak i botovima pojasnite kako stoje stvari. Mi cemo uspeti, jer Ustav i svi zdravorazumni ljudi su na nasoj strani.

rusosaurus

pre 9 godina

Advokati za vladavinu prava , a država za pravo vladanja . Građanin nikad ne mora da angažuje advokata ,ali ima pravo na to zagarantovano Ustavom , a notara koji nije ustavna kategorija mora da angažuje i to uvek mora da plati što za advokate nije bio slučaj ako građanin nema sredstava pa mu se od strane države odredi advokat . Dragi sugrađani prvo pročitajte materiju o kojoj dajete komentare , pa tek onda donosite svoj sud .Zgrozio sam se izjavom da će možda sudije štrajkovati kad mi prekinemo štrajk i tako " spasiti" optužene tajkune od sankcija .Štrajk policije je prošao pa bi u duhu date izjave predložio da preventivno pohapsite sve advokate i sudije i primenite odredbe šerijatskog prava o sudovima i sudijama- Kadija te tuži , kadija ti sudi , i za vlast nastane HAPY END .

slobinator

pre 9 godina

došao čovek kod mene u sud i pita da li može da overi ugovor o doživotnom izdržavanju. ja mu kažem da ne može jer je to sada u nadležnosti notara, a on će na to 'bio sam kod njega, ali on mi je rekao zatrpan sam, dođi za dva meseca.i šta sad ja da radim?' naravno ja na to nisam imao odgovor. to je zapravo pravo pitanje za nadležne, šta raditi u ovakvim konkretnim slučajevima?

R2D2

pre 9 godina

Toliko argmenata na strani advokata ali dzaba za neke ljude... bacis im kosku koja se zove Miskovic i oni je glodju dok se ne udave... Pa kakav smo to narod? Zar je moguce da ovde ima toliko maloumnika?

rasa

pre 9 godina

То што си ти нерадник је твоја ствар. Немој друге да убеђујеш да је то лепо. Таст и шурак раде за себе, ја за себе. Ја од њих не тражим помоћ. Ти си очигледно навикао да идеш и да кукаш не би ли добио паре, а да не радиш. Ја сам приватник 20 година. Радио сам и док сам студирао. Нисам тражио новац ни од родитеља па зашто бих онда од женине фамилије?
(дају ли ти родитељи џепарац?, 04. novembar 2014 19:59)

Odakle ti pravo da me vredjas da sam neradnik?! I ja sam zavrsio pravni fakultet u roku , radio na trafici dok sam studirao, bavio se sportom pa nikad nisam nikome rekao da je neradnik, a da ga ne poznajem. To je uvreda znas. Mogao sam i ja da kazem da ti jesi jer radis 20god, a nisi uspeo da razgranas posao da mozes da platis radnike i da ti ostane za vise od prosecnog životnog standarda.. Zna se pravilo-za svaki posao potreban je pocetni kapital. Normalno je da roditelji pomognu svojoj deci kako bi uspešnije zapoceli posao, naravno ukoliko su odnosi unutar porodice dobri. Od zenine familije si dobio besplatnu pomoc oko pravnih poslova kada si zapoceo posao ili se varam??

дају ли ти родитељи џепарац?

pre 9 godina

(rasa, 04. novembar 2014 17:40)

То што си ти нерадник је твоја ствар. Немој друге да убеђујеш да је то лепо. Таст и шурак раде за себе, ја за себе. Ја од њих не тражим помоћ. Ти си очигледно навикао да идеш и да кукаш не би ли добио паре, а да не радиш. Ја сам приватник 20 година. Радио сам и док сам студирао. Нисам тражио новац ни од родитеља па зашто бих онда од женине фамилије?

PrecisePangolin

pre 9 godina

''sud je u poslednjih 2-3 godine imao bazu podataka prodatih stanova i to se proveravalo prilikom svake overe, tako da se nije moglo desiti da isti stan bude prodat više puta''

Kupoprodaja stanova je samo primer...ali ni on ti nije bas tacan....
Pre dva meseca sam pravio ugovor o kupoprodaji automobila. Prvo je sve to overeno u sudu, legalno, potpuno normalno, a niko me nije ni pitao ciji je auto, da li je stvarno moj!!!
Sud ne interesuje sta je cije zato sto overava samo potpis!
Verovatno ima problema oko primene zakona o javnim belezenicima, ali su oni neophodni u Srbiji i MORAJU se ugovori overavati kod notara! Ali, takodje mislim da se mora smanjiti cena usluga notara, znatno smanjiti!!!

Obilić

pre 9 godina

Moj je licni utisak da koliko god da se Selakovic trudio da se pronadje zajednicko resenje, toliko su predstavnici advokata nezainteresovani. Mislim da bi drzava trebala agresivnije da reaguje kako bi se konacno zavrsio strajk, s obzirom da vecina advokata zeli da nastavi sa poslom, a neki cak rade i krisom.

StormShadow

pre 9 godina

Kupio sam novi stan pre mesec dana na NBGD. Stan je kupljen od prvog vlasnika, proveren od mog advokata. Dva sata, uz sat kasnjenja, je trajala overa kod notara, a citav sat obavezno(!?) citanje kompletne dokumentacije naglas.... Ostalo vreme je utroseno na prepisivanje ugovora koji je moj advokat sastavio na cirilicni zapis. Na kraju, racun od 54.000 din. Ne vidim kako notar, koga sam imao nesrecu da upoznam, moze da mi garantuje za stan od preko 100.000 EUR, kad se ispravnoscu papira bavio informativno...

Ovo mi je treca kupovina stana u zivotu, i najskuplji admin. troskovi...
Sta sam dobio kao posten gradjanin notarskim esnafom?

Privatizator

pre 9 godina

@Artemis: zato što u ovoj državi svako misli da može da radi šta god hoće i zato što se u ovoj državi ne poštuje nikakav zakon. Pa tako država donosi zakon o notarima jer stranci na vlasti trebaju pare, a advokati mrtvi ladni štrajkuju već dva meseca jer im je ista država smanjila dosadašnji deo kolača i nikom ništa.

Artemis Faul

pre 9 godina

@bezimena: ne preterujte. Ako želite da prodate stan za 1 EUR, trebala bi da vas spreči bar poreska uprava, odnosno zakon koji definiše promet nepokretnostima. Određivanje vrednosti nekretnina je takođe (bar trebalo bi da bude) jasno definisano. (Deda, 04. novembar 2014 17:53)

Pa kako onda prodadoše onoliko firme za jedan evro.

Deda

pre 9 godina

@slobodna volja: ma bezimena može za džabe da da taj stan ali će da plati porez, taksu, pristojbinu kako god to nazvali kao da taj stan prodaje za procenjenu vrednost - samo o tome govorim.

rasa

pre 9 godina

A vi ste toliko dobri da sam pre 6 godina kupio stan, koji ste vi advokati i sud u Savskoj overili pecatom da nema nikakva hipoteka, potrazivanja itd. A meni posle sest meseci obavestili da je stan u ostavinskoj raspravi i da nije smeo kao takav da se proda bilo kome. A meni prodat, toliko o tome i advokatima KOJI RADE U KORIST SIROKIH NARODNIH MASA. Samo nemojte odmah kako u svakom zitu ima kukolja. Mozda bih vam sve dao, ali bih vam porez digao 500%, isto kao i vasim pajtasima taksistima, ista fela.
(Aleksandar, 04. novembar 2014 18:56


Pa ne overava advokat nego sud.. Ako u katastru ne pise da nema opterecenja imovine kako advokat da zna to, treba da ide od clana do clana porodice po belom svetu da se raspita.. Javna knjiga je javna knjiga i sve cinjenice upisane u nju se smatraju tacnim do utvrdjenja da nisu u sudskom postupku

БИОГРАФИЈЕ

pre 9 godina

.
Ако државни врх Србије жели да објективни грађани и даље верују у поштене намере Владе, морају се у јавност објавити БИОГРАФИЈЕ изабраних нотара (поготово за Београд),
па да видимо колико је нотара изабрано по СТРУЧНОСТИ и ДОСТОЈНОСТИ,
а кога су протежирале СЛУЖБЕ (војне, цивилне, стране,..), ТАЈКУНИ, СТРАНКЕ, ФАМИЛИЈА,....

Нико није пречи од правде и грађана Србије, па ни госпођа ташта.
Стоп корупцији.

paor

pre 9 godina

@Aleksandar

Seljak sam ali jedno pravilo znam a to je da kada nesto kupujem znajuci da su knjige o uknjizbi nekretnina javne odem u Gruntovnicu i trazim da izvrsim proveru nekretnine koju kupujem. E sada ti si i sam kriv sto nisi trazio ili nisi znao da su zemljisne knjige javne, da te advokat povede sa sobom i da se na licu mesta uveris kakvo je stanje u knjigama. A u knjigama o uknjizbi imas stranicu A, B i C i na jednoj od njih stoji upisano da li nekretnina ima teret po bilo kom osnovu pa i ostavinskom.

klosar72

pre 9 godina

"@bezimena: ne preterujte. Ako želite da prodate stan za 1 EUR, trebala bi da vas spreči bar poreska uprava, odnosno zakon koji definiše promet nepokretnostima. Određivanje vrednosti nekretnina je takođe (bar trebalo bi da bude) jasno definisano.
(Deda, 4. novembar 2014 17:53)"

Bez namere da budem advokat bezimenoj, ali bojim se da je cena po kojoj JA hoću da prodam bilo šta što je MOJE je isključivo MOJA stvar.

Sve ostalo ne krajnje bezobrazno i nevaspitano trpanje lopovskih prstiju u tuđ džep.

I ukoliko mi treba savet pošto da JA prodam nešto što je samo MOJE, taj savet sigurno neću tražiti od opskurnih radikalskih likova, jer imam dvodecenijsko bolno iskustvo sa njima, još od vremena kada su hteli nešto što je MOJE da uzmu sebi i to na silu. U zamenu za jedan sendvič i mesto u teretnom vagonu.

Istina

pre 9 godina

Vucicu nisu ti tajkuni krivi vec ti i tvoja partija koja ce unazaditi Srbiju gore od svih prethodnika! Selakovic unistava pravosudje, svaki tvoj i SPS ministar unistava svoju sferu interesovanja, a ti zbog EU i NATO-a to aminujes. Kamo srece da ima u tebi malo ljudskosti podneo bi ostavku odavno!

dex

pre 9 godina

Botovi, zelim vam da sto pre resavate nesto kod notara! Sad, ako mi lupate minuse, znaci da ste svesni da ce vam notari skinuti kozu s ledja i da to nije dobro za vas, i da vas je vlast prevarila. Pluseve mi s druge strane ne smete lupati.

Silver

pre 9 godina

Moj je licni utisak da koliko god da se Selakovic trudio da se pronadje zajednicko resenje, toliko su predstavnici advokata nezainteresovani. Mislim da bi drzava trebala agresivnije da reaguje kako bi se konacno zavrsio strajk, s obzirom da vecina advokata zeli da nastavi sa poslom, a neki cak rade i krisom.
(Obilić, 4. novembar 2014 19:29)

Ха Ха... исти овакав коментар има и на блицу!! Уопште нема ботова :)

slobodna volja

pre 9 godina

@deda

bezimena moze da proda stan za 1 euro ali poreska uprava je ta koja daje procenu stana i na osnovu procene stana bezimena placa kupoprodajnu taksu - negde kazu pristojbu i sta je u tome problem - bezimena iako je za euro prodala stan i sebi nije nista prihodovala platice pristojbu, taksu, cenu za pisanje ugovora (po jos neizmenjenom zakonu o notarima), taksu na uknjizbu itd., a cena za koju ce prodati stan je licno njena odluka, a i ustavom zagarantovana volja. Uvek je postojalo ono pravilo koje svako kada nesto prodaje a ne zeli da mu se bilo ko mesa u odluku o prodaji figurativno kaze prodacu i za jedan dinar sta je koga briga, a u tim recima se ogleda sloboda licnog odlucivanja koju odluku ni jedan zakon ne moze zabraniti.

ja gluplje od tvog komentara nisam pročitao

pre 9 godina

@ (bonaparta,
Advokati ne prodaju stanove, sačinjavaju ugovore i zastupaju punomoćnika. Takođe i vi ste mogli bez advokata da sačinite ugovor.
Takođe prvo proveri da li je bilo moguće da neko kupi kupljen stan. Ukoliko nisi znao to je praktično bilo nemoguće zadnjih godina.

dzhoni

pre 9 godina

@bezimena: ne preterujte. Ako želite da prodate stan za 1 EUR, trebala bi da vas spreči bar poreska uprava, odnosno zakon koji definiše promet nepokretnostima. Određivanje vrednosti nekretnina je takođe (bar trebalo bi da bude) jasno definisano.
(Deda, 4. novembar 2014 17:53)

vidite ovako deda. pre cetiri godine sam kupio stan na vracaru po ceni od 1500 evra po kvadratu, kada sam otisao u poresku upravu da platim porez na prenos apsolutnih prava-nisam ga platio po kupoprodajnoj vrednosti stana, vec po kataloskoj vrednosti stana, tj. ceni koju poreska uprava standardizuje prema lokaciji i povrsini stana. ako ja zelim da prodam moj stan za 5 evra, to je moja slobodna volja i nijedan notar, politicar, sudija, poslanik ne moze da zadire u moju volju. ugovor je saglasnost volja medju strankama, i nijedan notar ne bi smeo da ulazi niti da menja taj odnos.

Мирко712

pre 9 godina

ova vlada ne radi u interesu svog naroda i svoje drzave!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (socijalista, 4. novembar 2014 18:28)

Ova vlada ne radi za bahato bogaćenje advokata, i zbog toga advokati štrajkuju.

Sven

pre 9 godina

Odakle im sada ovo da drzava stiti necije interese uvodjenjem javnog beleznistva. Kakve sve izgovore za strajk nece smisliti advokati da opravdaju svoju blokadu rada institucija pravde u Srbiji.

bezimena

pre 9 godina

@bezimena: ne preterujte. Ako želite da prodate stan za 1 EUR, trebala bi da vas spreči bar poreska uprava, odnosno zakon koji definiše promet nepokretnostima. Određivanje vrednosti nekretnina je takođe (bar trebalo bi da bude) jasno definisano.
(Deda, 04. novembar 2014 17:53)

Poreska uprava naplaćuje porez po svojoj skali kojom odredjuje vrednost neke nekretnine!

SVOJOM imovinom ja imam pravo da raspolažem po SVOJOJ VOLJI! Mogu da je prodam za 1 euro nekom beskućniku, mogu da je poklonim, bilo kome, mogu da je srušim, a mogu i da je zapalim, ako time ne izazivam opštu opasnost!

Moje ljudsko pravo je da budem ekcentrična i niko nema pravo da mi ti pravo onemogućuje!

zoka

pre 9 godina

Jasna, 15,31,
Najbesmislenije potroseno vreme na svetu bi bilo Vama odgovarati na pitanja i objasnjavati Vam. Da zelite, odgovore biste vec sami pronasli, jer su svuda oko Vas.

Aleksandar

pre 9 godina

rasa, 4. novembar 2014 17:40)
A vi ste toliko dobri da sam pre 6 godina kupio stan, koji ste vi advokati i sud u Savskoj overili pecatom da nema nikakva hipoteka, potrazivanja itd. A meni posle sest meseci obavestili da je stan u ostavinskoj raspravi i da nije smeo kao takav da se proda bilo kome. A meni prodat, toliko o tome i advokatima KOJI RADE U KORIST SIROKIH NARODNIH MASA. Samo nemojte odmah kako u svakom zitu ima kukolja. Mozda bih vam sve dao, ali bih vam porez digao 500%, isto kao i vasim pajtasima taksistima, ista fela.

rasa

pre 9 godina

Сваки приватник би био уредан у плаћању пореза када би му порез износио 1% од зараде. Толико адвокати плаћају порез. Нема потребе да се јављате да би ово демантовали. Мој таст и шурак су адвокати, тако да добро знам шта причам. Ја се убих да платим ПДВ, плате и доприносе, а они ми се смеју. Шурак отишао на Кубу, а таст у бању. Штрајкују људи. Нема се. Још шурак моли Бога да штрајк потраје док се не врати.
(ко још може да штрајкује два месеца?, 04. novembar 2014 17:05

Da su ti surak i tast advokati ti sigurno ne bi drezdio tako nego bi ti pomogli.. Ali posto si bot razumemo tvoje pisanije.. Inace kako da neki advokat koji radi tek par godina u malom mesti i jedva zaradjuje da plati rezije i da prezivi plati povecanje poteza ne od 150,vec od 300%..
Ali svim ljudima zelim da uskoro zarade toliko da kupe stan, sto veci naravno - 150kvadrata na vracaru, pa da odu i zavrse sve poslove kod notara po ovim cenama.. Pa da odmah posle uvodjenja resenja za koje se zalazu advokati kupe jos jedan takav i da plate ugovor kod advokata i overu u sudu, pa da osete na svojoj kozi dranje partijskih poslusnika.. Eto ipak vam zelim dva stana za pola godine :D

Pedja

pre 9 godina

Vuciceva najava resavanja u stvari znaci formiranje petokolonaske rezimske advokatske komore na cemu rezim radi vec duze vreme. Samo sto je do sada svega par advokata u citavoj Srbiji progutalo njegovu udicu, ali pritisak rezima je sve jaci.

Deda

pre 9 godina

@bezimena: ne preterujte. Ako želite da prodate stan za 1 EUR, trebala bi da vas spreči bar poreska uprava, odnosno zakon koji definiše promet nepokretnostima. Određivanje vrednosti nekretnina je takođe (bar trebalo bi da bude) jasno definisano.

pa onda sve znas

pre 9 godina

(Deda, 4. novembar 2014 16:32)
Posto si godinama ziveo u Nemackoj, onda verovatno znas i koje su im tarife (mislim na advokate). Ali i danas moze da se overi dokument kod notara za 150 evra i u sudu za manje od 10 evra, tako da imaju bar izbor.
Ja to znam, jer sam pravnik, ali moje kolege u banci u Srbiji priznaju overu dokumenta samo kod notara i traze OKRUGLI pecat apostile, iako je on pravougaonog oblika ili u nasem Konzulatu gde overu radi neki srednjoskolac na salteru.
Toliko o nasem Ministarstvu pravde odakle i ovi iz banke dobijaju tumacenje.

Deda

pre 9 godina

@pa onda sve znas: apropo tarifa advokata svuda, ne samo u Nemačkoj imam mišljenje da su u mnogim (pre svega jednostavnim) slučajevima previsoke. Inače vaš primer koji ste opisali na kraju upravo potvrđuje (po meni) mračnu budućnost Srbije. U kombinaciji vrhunski nesposobne i korumpirane politike, udruženja struke koje prate samo svoje interese ja ne vidim svetlo na kraju tunela. I zbog toga sam tužan, jer i u područjima u kojima Srbiji zapad ili istok ne određuju kako i šta, nismo sposobni da sredimo svoj život.

bonaparta3

pre 9 godina

Čije interese vi branite? Da nam preprodaju po tri puta već prodate stanove,za koje ste već pravili vi ugovore,a potom na ročištima u parnicama uzmete još trećinu ili polovinu vrednosti stana. Znate kada je stari advokat ostavio mladog sina advokata u kancelariji i otišao na odmor,kada se vratio sin se pohvalio kako je spor - parnicu on vodio 20 godina vodio rešio na drugom ročištu. Otac odgovori e moj sine tebe je ta parnica odškolovala. Ostaviću vam da sami izvučete zaključke.

rasa

pre 9 godina

Pravda za advokate.....
P.S. Ministar da volontira kod nekog advokata....
(Dajem časove za polaganje pravosudnog ispita..., 04. novembar 2014 11:31)

Jos kada bi mogao da volontira kod nekog ko je zavrsio u Kragujevcu,gde bi mu kraj bio.
(Kolumbo ...... .. radoznala, 04. novembar 2014 13:37


I taj je pismeniji i zna vise o pravu od naseg ministra koji jedino sto zna je nevazan predmet na pravnom fakultetu i o retorici.. Ali kako svaki ucitelj u nasoj zemlji bira za naslednika goreg od sebe-da ne bi nadmasio njegovu slavu, jasno vam je da smo bas nisko pali kada razni iskompleksirani i profesionalni d..elisci postaju kadar po fakultetima

ко још може да штрајкује два месеца?

pre 9 godina

Po podacima poreske uprave, advokati su jedni od najurednijih poreskih platisa. To se ne moze reci za mnoge danas nazovi biznismene tj. dojucerasnje politicare.
(Milovan, 04. novembar 2014 13:06)

Сваки приватник би био уредан у плаћању пореза када би му порез износио 1% од зараде. Толико адвокати плаћају порез. Нема потребе да се јављате да би ово демантовали. Мој таст и шурак су адвокати, тако да добро знам шта причам. Ја се убих да платим ПДВ, плате и доприносе, а они ми се смеју. Шурак отишао на Кубу, а таст у бању. Штрајкују људи. Нема се. Још шурак моли Бога да штрајк потраје док се не врати.

bezimena

pre 9 godina

Odakle nekom ideja da stavi van prometa stotine hiljada bespravno izgradjenih kvadrata i onemoguci ljude da kupe takve kuce i stanove? .....
(aca, 04. novembar 2014 15:21)

Nosioci vlasti misle da će tako naterati ljude da podnose zahteve za legalizaciju, za koje će da pipričekaju da se reše, ali će, dok prikupe potrebnu dokumentaciju, da na račun budzeta i firmi u celom tom postupku, uplate grdne pare!

Medjutim, ovde je problem mnogo veći! Odbijanjem notara da overi ugovor o kupoprodaji ovakvih nekretnina, vlastodršci su ograničili volju ugovornih strana, što je nedopustivo! Isto tako, notarima je ostavljeno da procenjuju vrednost nekretnine, pa će tako odbiti da overe ugovor ako smatraju da je cena niža od "realne". KO SME mene da spreči, ako mi nije oduzeta posl. sposobnost, da prodam npr. stan za 1 euro, ako je to moja volja (razlozi lični)!?

Da ne ulazim u neprimerene notarske tarife, broj notara i sl, postoji nešto što meni bode oči. U USTAVU Srbije notari ne postoje, za razliku od advokata i sudova, ali su im "zakonom" data neverovatna ovlašćenja tj. delovi posla koji pripadaju isključivo advokatima i isključivo sudu, to je pravna pomoć (sastavljanje ugovora) i javno beležnički zapis, koji ima jačinu IZVRŠNE sudske odluke! Iz ovoga proizilazi da je Zakon o javnim beležnicima NEUSTAVAN, i sve mi se čini da će na kraju cela ova situacija završiti u nekom medjunarodnom sudu. O šteti koju ova vlast čini zemlji i svim gradjanima Srbije, mislim da je izlišno pričati. Ogromna je!

Zaboravih još nešto. Pre 3-4 godine, sudovi su umreženi i isključena svaka mogućnost, kao što je to bilo za vreme VdrK, da se nekretnine prodaju više puta. Notari NEMAJU te podatke i to što su medjusobno umreženi, otprilike ne znači nikakvu sigurnost za gradjane. Primer: ja sada 'ladno mogu da odem kod notara i prodam nešto što sam već prodala pre tri godine, jer on nema mogućnost da to proveri, utvrdi i odbije da "solemnizuje" takav ugovor.

Mrzi me da dalje pričam, ako ja kao laik vidim niz greški, sve na račun i po ledjima gradjana, šta li su tek advokati nabrojali u onih 70 str. koje su predali ministru kao svoj zahtev!

PODRŠKA ADVOKATIMA, jer se bore za pravo i pravdu za nas gradjane tj. upravo rade svoj posao, nikad složnije! Zasluga je ove nakaradne vlasti, što ih je naterala da kancelarije i sudnice zamene ulicom!

diplomirani pravnik

pre 9 godina

tacno premijeru, prava advokata nisu jedini razlog strajka, precuo si da je razlog stajka zastita ustavnih prava gradjana da samostalno vode svoje pravne poslove i da bez notara mogu sastaviti privatne isprave, jer privatna isparava ne moze voljom drzavnih mocnika postati javna isparava koju preko svojih belzenika kontrolise drzava, sto sigurno znaju studenti prve godine prava jer se to uci na permdtu uvod u pravo.

SuboticaSUSU

pre 9 godina

Vecina advokata je sa godisnjim primanjima debelo u PDV-u,ali naravno da nece da plate nesto drzavi pa su pausalci kao pijacari,sramota,a moralno su na dnu.

Mayfield

pre 9 godina

Treći osnovni sud (teritorija Nbg) je mesečno prosečno prihodovala 15.000.000 RSD (sav prihod je išao u budžet RS) na ime taksi za overu kupoprodajnih ugovora. U oktobru mesecu (nakon uveđenja notarijata) taj isti sud je prihodovao nesto vise od 1.000.000 RSD na ime taksi. Dragi građani ovo su vam zvanični podaci suda. U čije privatne džepove odlazi 14.000.000 RSD mesečno ?

law and order

pre 9 godina

Advokati nisu u pravu! Oni se ovim protestima tesko ogresuju prema samoj pravnickoj profesiji. Usta su im puna zakona a evo kako hoce zakon da slome i skroje po njihovoj meri. Zakoni se donose u skupstini a skupstinski poslanici su izabrani na izborima. Neka se advokati potrude da dobiju izbore pa onda neka menjaju u skupstini sta (im) ne valja. Ovako samo razvejavaju pravni haos koga nazivamo neuredjenom drzavom Srbistan.

Dimitrijana

pre 9 godina

Necete nista postici,jer niti ste u pravu,niti ste privilegoani
(justinijan, 4. novembar 2014 13:41)

Itekako su postigli samo sujetan ministar to ne moze da podnese zato sto je morao da preda u Skupstinu da se njegov zakon dopuni i menja i to u onom delu gde je oduzeto pravo gradjanima na slobodnu volju po Usavu zagarantovanu. Pored toga i predsednik drzave je zakon koji je u Skupstini donet za 48 sati potpisao i to u najhitnijem roku, a zakon o dodeli pomoci u poplavljenim podrucjima Srbije morao je da svu normalnu zakonsku proceduru a koja je trajala duze od od 48 sati iako je taj zakon trebao da ima najhitniju proceduru.
Toliko o tome dokle su uspeli i neka idu dalje jer doneti jedan zakon za 100 ljudi, (da li su notari gladni, bosi i siromasni) po najhitnijem postupku je vec sam po sebi diskutabilan zasto, zbog cega i za koga???

Deda

pre 9 godina

Živim godinama van granica Srbije. Kao mlađi, živeo sam u Nemačkoj, zemlji u kojoj se je ova problematika EVOLUTIVNO razvijala i prilagođavala DECENIJAMA, da bi se poslednjih 30tak godina znala i pre svega poštivala pisana i NEPISANA pravila, koja defiinšu ulogu advokata, notara, njihovih udruženja, lobiranja itsl. Jednostavno, postoji crvena linija preko koje ne prelaze. Zatim sam nekoliko godina boravio u Sloveniji, u kojoj se taj evolutivni razvoj sveo na jedan notarski zakon - kao u Srbiji, iskopiran od strane Nemačke, baš kao što to ovde određeni žele. Rezultat? Preskupe usluge notara sa jedne strane, pritom u praksi nikakve garancije za građane. Provera ugovora, odgovornost notara? Blabla.
Sa druge strane, okupacija države od strane advokata. Kao u Srbiji: tarife fantastične, sami sebi prave posao, žive na smešnom paušalu i drže ceo pravosudni sistem u šaci, upliću se u politiku, itd. Katastrofa. Srbija je u još goroj situaciji. Pored pomenutih lešinara (notara & advokata), tu je i pokvarena i nesposobna politika. Neka vam je sa srećom, ali iskreno preporučujem da ne naginjete ni na jednu ni na drugu stranu i da "argumente" o pravima građana i slično ne shvatate previše ozbiljno, jer to nema nikakve veze. Radi se samo o parama.

Bojan

pre 9 godina

Notari pola daju svojim šefovima iz napredne ekipe koja ih je postavila. Žena koja radi u mom mestu se do sad obezbedila do kraja života. Sramota.

Gladni se dočepali vlasti

pre 9 godina

Neko napisa "93 SNS notara, da finansiraju stranku". Ovo je odgovor na sva pitanja.
Štetu budžetu se nadoknadi smanjenjem plata. Plodan plan, samo je providan, što pokazuje reakcija advokata. Zagrizli su vladu za vratnu arteriju, umirili je i strpljuvo čekaju da padne na kolena.
Čestitke advokatima.

Lala iz Banata

pre 9 godina

Meni se ovde sve cini da ste vi ti koji stitite necije interese,a ne drzava.Reci te mi zasto vase kolege u Crnoj Gori nisu strajkovali kada im je uveden javni beleznik ili ti NOTAR? Gospodo dosta je bilo glume,da trazite kao fola radi svoja prava a pozadina cele price su vasi klijenti,kojima vas strajk ide u prilog jer ne moze im se suditi.Vi ste samo pozorisne lutke kojima tajkuni vuku konce.
(JASNA, 04. novembar 2014 15:31)

Gospodjo Jasna, nadam se da ste samo nepoucen gradjanin, a ne BOT, mi sa strajkom od 2 meseca ne mozemo stiti klijente nikako. Da bi jedno krivicno delo zastarelo, potrebno je da prodju GODINE, a ne meseci, a to sto govori ministar na televiziji, govori samo o njegovom neznanju.
Zalosno je sto jedna takva neznalica sedi u fotelji ministra pravde.
Toliko.

Savri

pre 9 godina

Meni se ovde sve cini da ste vi ti koji stitite necije interese,a ne drzava.Reci te mi zasto vase kolege u Crnoj Gori nisu strajkovali kada im je uveden javni beleznik ili ti NOTAR? Gospodo dosta je bilo glume,da trazite kao fola radi svoja prava a pozadina cele price su vasi klijenti,kojima vas strajk ide u prilog jer ne moze im se suditi.Vi ste samo pozorisne lutke kojima tajkuni vuku konce.
(JASNA, 4. novembar 2014 15:31)

Ne, pozadina cele priče je kriminalni zakon o notarima koji se primenjuje samo još u Bosni. Tim zakonom su na dobiti samo i isključivo notari jer dobijaju monopol na određene administrativne radnje a jako mali procenat prihoda prosleđuju državi (pa je tako i država na gubitku), a narod za iste usluge mora da plaća mnogo više nego do sada (time je i narod na gubitku). Ja sam, evo, obrazložio zašto sam na strani advokata, a baš bih voleo da čujem zašto ste Vi na strani notara?

bilipiton

pre 9 godina

Ako advokati izdejstvuju svoje zahteve, to ce biti najmanja skupina ljudi koja je protestima uspela da dobije ono sto zeli. Prosvetari, medicinari, oruzari,policija, studenti i mnogi drugi nisu pobedili.

JASNA

pre 9 godina

Meni se ovde sve cini da ste vi ti koji stitite necije interese,a ne drzava.Reci te mi zasto vase kolege u Crnoj Gori nisu strajkovali kada im je uveden javni beleznik ili ti NOTAR? Gospodo dosta je bilo glume,da trazite kao fola radi svoja prava a pozadina cele price su vasi klijenti,kojima vas strajk ide u prilog jer ne moze im se suditi.Vi ste samo pozorisne lutke kojima tajkuni vuku konce.

Marica

pre 9 godina

Krajnje je vreme da se neko ozbiljno zapita sta ovi iz ADS u stvari hoce. Mnogi advokati bi prekinuli ovu lakrdiju od strajka, ali se plase da ce izgubiti licence za rad. Zar to nije klasicna ucena?

Bill

pre 9 godina

Simptomatična je situacija koja se u Srbiji uvek ponavlja kada se priča o reformama, te je, po pravilu, prilika takva da su glasom svi za reforme i štednju, ali "ako može da se mi izuzmemo iz te priče". Nemoguće je izgraditi zdrav osnov za razvoj države ako teret ne ponesu svi građani, samo izgleda da nekome više odgovoara prethodni sistem u kom se nije znalo ko pije, a ko plaća.

Jedan advokat

pre 9 godina

Stvar moze da se resi za pet minuta. Recimo, prepisite Zakon od Ceha, Slovaka ili Nemaca i stvar je resena. Ali diletanti su pisali ovaj Zakon, pa su mesali babe i zabe.

Dejan

pre 9 godina

Neko ko podrzava ovo sa notarima, neka mi objasni sledece:
Zasto se ogranicava broj notara i time daje monopol, ekskluzivitet i mogucnoste enromnog bogacenja, na racun budzeta?
Da pojasnim:
Svaki pravnik sa pravosudnim ispitom, ako polozi advokatski ispit moze da postane advokat. Niko ne ogranicava to da li ce u Srbiji biti 300 ili 3000 advokata. Svaki ekonomista koji polozi kurseve racunovodstva moze da postane knjigovodja. Niko ne ogranicava to da li ce ih biti 5 ili 50000 kao ni inzenjere sa licencom i sl.

Zasto se onda ne dozvoli da svaki pravnik, sa pravosudnim ispitom koji polozi notarski kurs da moze da postane notar??? Time se ne bi pravila nikakva ekskluzivnost a mnogi advokati koji se bave samo prometom nekretnina bi postali notari.

Đorđe

pre 9 godina

Kad god neki ministar "uprska stvar" onda se obavezno pojave tajkuni (Naročito Mišković koji, po rečima Premijera, uredno plaća porez koji je najveći u Srbiji!), borba protiv korupcije i kriminala, samovolja žandarmerije u odnosu na Brata (onog drugog brata niko ne pominje), apokaliptične poplave i snegovi, prošle vlasti i ko zna šta još. Plaćeni komentatori iz IT brigade, u "Teškoj reči" i drugim slobodnim i objektivnim medijima se ubiše od hvalospeva dok drugi gromoglasno ćute. Nije mi neophodan "Utisak nedelje" da bih znao da je dogorelo!!! Zima će uskoro a
meni je već sve mrzlije! Hoće li najzad svanuti u Srbiji?

Natalija

pre 9 godina

Sto bi kazao Radovan III, malo nam je dosta vise i advokata, i advokatske komore. Dajte, ljudi, uozbiljite se, ne trosite vise ni vreme ni energiju, na besmislenu blokadau jedne tako vazne oblasti kao sto je pravosudje.

Kad sila postane zakon OTPOR je tvoja duznost

pre 9 godina

"Oni nanose političku štetu Srbiji, ali to oni doživljavaju kao borbu za svoja prava", rekao je Vučić novinarima u Beogradu, uz ocenu da je šteta od obustave rada advokata "ogromna i nemerljiva", ali da Vladi "ne pada napamet da preduzima nasilne mere".

A da nije mozda ovako: Oni bore za svoja prava ali vi to dozivljavate kao politicku stetu?

Podrska advokatima, neka ukapira Vucicev rezim da ne moze da radi bas sve kako im se cefne.

Shoo

pre 9 godina

Gledam kako na svakoj temi koja ima veze sa vlascu prvih dvadesetak komentara je upucen onima koje je vlast ostetila. A posle toga botovi se prizovu "pameti", razrade taktiku i udri.
E Srbijo gde si dogurala....Tuzno

JUDGE FRANKENSTEIN

pre 9 godina

Volim ove pravnika/advokate koji ovde pricaju kako zasluzuju posto su skolovani za to.....vecina advokata u Srbiji su zavrsili pravni fax
u kragujevcu za kes lovu. Znam jednog decka u BG koji je jedva zavrsio osnovnu skolu, upisali ga u privatnu srednju zavrsio naravno za svim peticama, NIKAD u zivotu nije procitao knjigu, ali bas NIKAD tupson na kvadrat (otac mu se bavi mutnim poslovima)citava familija vozi po jedan najnovih Mercedes, decko ja po splavovima maltene svako vece......sad pitam ja vas pametne advokate da mi objasnite kako je on dogurao do 3godine prava........? LOPOVLU. bravo sto je drzava uvela notary to je jedan vrlo mali korak dapocnu mafijase da cede, a ti mafijasi pocinju sa advokatima I sudijama.....

milisav

pre 9 godina

A ovi advokati stvarno ne znaju kad je dosta...Svi mi dobro znamo zasto oni to rade,zasto strajkuju,tako da neka se ne prave blesavi jer svi mi odlicno znamo ko stoji iza svega toga!

aca

pre 9 godina

Odakle nekom ideja da stavi van prometa stotine hiljada bespravno izgradjenih kvadrata i onemoguci ljude da kupe takve kuce i stanove? Zasto onda ne zabrane stovaristima da prodaju gradjevinski materijal sem po predmeru i predracunu po projektnoj dokumentaciji i to samo nosiocima gradjevinske dozvole i izvodjacima radova na osnovu iste dokumentacije i ugovora o gradnji? Drzava je debelo ucestvovala u bespravnoj gradnji, uzimala porez na gradjevinski materijal, ljudi sa biroa su radili na crno i nisu trazili leba od drzave, uzimala porez od kupoprodaja a i sama je bespravni graditelj jer je hiljade drzavnih objekata bez gradjevinske i upotrebne dozvole. Neka se u ugovor stavi u jednom clanu da je objekat ili deo objekta bez dozvole i lepo se proda stan ili kuca u legalizaciji a stvar je kupca da sagleda da li je u riziku ili ne u postupku legalizacije. A postoji i krivicna i parnicna odgovornost pa nek sudovi ubrzaju svoj rad ili nek traze od vlade zakone koje ce im omoguciti brze resavanje.

Jelena

pre 9 godina

Aman ljudi, prestanite da izmišljate i lupate gluposti.
Koji advokat je uhapšen ili je svojom imovinom nadoknadio materijalnu štetu zbog prodaje XYZ puta jednog te istog stana???
Prestanite da prenosite izmišljotine. Ako vas vec interesuje ova tema, idite do javnih beležnika pa vidite kako ljudi rade, koliko naplacuju, da li izdaju fiskalne racune za sve što urade ili ne...

plus ili minus

pre 9 godina

Prema plusevima i minusima na komentare uopste ne mogu da zakljicim na cijoj su strani davaci ocena. Na jednom komentaru plusevi podrske advokatima, na drugom minusi advokatima...

Pa evo neka bude jedna uprosteno postavljena anketa: Ko misli da su advokati upravu neka stavi + a ko misli notari -

nekitamoblavor

pre 9 godina

Problem je sto u sudu overis samo potpis a sadrzaj sud ne proverava!
Tako mozes prodati jedan stan dva i vise puta i da komotno u sudu overis dokument!
Kod notara toga nece biti jer ce on imati obavezu da izvrsi proveru verodostojnosti tih podataka!!!
(PrecisePangolin, 4. novembar 2014 14:43)

sud je u poslednjih 2-3 godine imao bazu podataka prodatih stanova i to se proveravalo prilikom svake overe, tako da se nije moglo desiti da isti stan bude prodat više puta. proverite, podatak je lako proverljiv. notari sa druge strane, trenutno nemaju umrežen sistem takve vrste, niti koriste bazu podataka sudske pisarnice pa se pre nekoliko dana na novom beogradu desilo da je isti stan prodat dva puta, a notar je razrešen. PROVERITE, podatak se može proveriti. cela ujdurma sa notarima je krajnje providna. gomila para je uzeta iz prihoda budžeta i odlazi na bogaćenje nove notarske kaste, a dobar deo sigurno i u kasu SNS. tarifa za postajanje notarom iznosi 40-80 hiljada evra. neko bi mogao da izračuna za koliko je novca uskraćen državni budžet samo za ova dva meseca, a ovamo se smanjuju plate i penzije. neki su našli savršen način da gule kožu građanima a da novac ide u partijske džepove

Milo

pre 9 godina

Svi vi znate ,Velikog mi Ćate,da država napravi notare,
sirotimji da oduzme pare,i da stvori nove donatare.
Šta mislite,ako nije tajna,kolko uze partija državna?.
Srbijica zato naša kleca,korak napred,a u rikvetc trista,
to je HIMNA naših "reformista"

Đorđe

pre 9 godina

(Raspustiti AK, 4. novembar 2014 13:49)
Dinkić je predložio u novom zakonu ukidamke paušalnog poreza za
advokate e...a tada je današnji ministar UP, tada predsednik Skupštine, podržao advokaturu i paušalni porez je ostao u Zakonu. Tada su advokati iz svih stranaka zastupali (lobirali) interes advokata. Ajd' se malo prisetite.
Nije bilo davno! 18 meseci od prilike!

Djula Mester

pre 9 godina

imao sam priliku da slusam blacenje advokata na jednoj proslavi. uvrede su dolazile od strane ljudi koji nemaju osnovnu skolu, i onih koji su zavrsili samo srednju skolu. ne razumeju oni u cemu je problem advokata. Ovo za Miskovica je apsurdno. PODRSKA ADVOKATIMA!

Macak u cizmama

pre 9 godina

A zasto se niko ne zapita zasto se Selakovic toliko upinje da samo notari mogu da sastavljaju ugovore?Sastavljanje ugovora je vid pruzanja pravne pomoci koju po UStavu mogu samo advokati da pruzaju..Sto to njemu odjednom toliko smeta?A svugde u Evropi advokati sastavljaju ugovore...samo u Srbiji samo notari.Zasto se niko ne zapita kakav je to ministar kome pravosudje stoji 2 meseca i koji nije u stanju da resi ni prvi veci problem na koji je naisao u svom mandatu.

Pravda

pre 9 godina

Netacno je da advokati nece da placaju porez.Naravno da ga placaju ali nece da im se porez povecava a uslovi rada i platezna moc stanovnistva sve vise opada.To ne bi dozvolili ni drugi privatnici.
Advokati koji placaju porez pausalno NISU NIKAKVI BOGATASI jer sama definicija pausalnog poreza i predvidja mali prihod -do 3.000.000 dinara godisnje.Svi koji imaju veci prihod placaju PDV.Pogledajte poreske propise a nemojte da se derete kako advokati zaradjuju milione.
Javni beleznici nisu nikakvi strucnjaci nego bivsi advokati koji su imali vezu da poloze javnobeleznicki ispit.
Pouzdano znam ljude koji imaju preko 20 godina rada iskustva u struci pa nisu polozili taj toliko tezak ispit a one koje znam da su polozili znam da su bili losi advokati i cak i losi studenti.Koga ce oni da zastite?
Advokati samo hoce da rade svoj posao a to im je pravo oduzeto.
A vi gradjani ako vam nije jasno zasto i vas stite advokati ovim protestom,videcete i sami koliko ce ti "strucni notari" da napune svoje dzepove za par meseci i to na ustrb istog tog budzeta iz kojeg se vama smanjuju plate i penzije jer ogroman prihod od sudskih taksi vise ne odlazi u budzet.I vama je to u redu?Pa Vama je Selakovic zavukao ruku u dzep kako bi notari zaradili svoju "platu"...

Pop

pre 9 godina

Gradjanima Srbije svakoga dana sve jasnije jer se uveravaju na svojoj kozi da je ovo pljackanje njih samih i budzeta Republike Srbije.
Sve je raskrinkano i sve ce se resavati u sudovima a advokati ce im uciniti tu uslugu i zastupati ih PRO BONO !

ADVOKATI SU U PRAVU !

MetalkaBG

pre 9 godina

Ne bih odstupila ni za cent. Ma Zakonom bi ukinula obavezu da moraš da plaćaš advokata nego sve javni branioci pa da vidiš kako bi radili za paltu kao sav normalan svet i cenili svaki mukotrpino zarađeni dinar, a ne ova bahatost

DANILO

pre 9 godina

Ovde se radi samo o jednoj stvari. Notari se uvode iz jednog jedinog razloga. Fondovi su presusili, pa Vucko i ekipa moraju da uzimaju pare narodu na druge nacine, stvaraju se ,,novi fondovi", jedan od takvih ce biti ovih 93 radikalskih notara. To je osnovna poenta ovoga, da jedan takav notar koji ce raditi sve ono za sta su sada radili advokati prima veliku lovu. Dacu vam jasan primer notar zaradi mesecno 100 000 evra, od toga 30 hiljada ide u budzet, a ostalih 70 ce pojesti maca (čitaj Vučić, Selaković....). Kakva crna pravna sigurnost, kakvi bakrači.

PrecisePangolin

pre 9 godina

(ivana, 4. novembar 2014 13:42)

Problem je sto u sudu overis samo potpis a sadrzaj sud ne proverava!
Tako mozes prodati jedan stan dva i vise puta i da komotno u sudu overis dokument!
Kod notara toga nece biti jer ce on imati obavezu da izvrsi proveru verodostojnosti tih podataka!!!

Katarina

pre 9 godina

Poslednja recenica u ovom tekstu je direktna pretnja izvrsne vlasti upucena sudskoj vlasti.
Advokati placaju porez jer da ne placaju ne bi nam isti povecali za 300%.

ustavnost i zakonitost

pre 9 godina

Gospodo iz AKS, uporno se pozivate na principe ustavnosti i zakonitosti, ali šta je sa vašim izvrgavanjem ruglu odluke Ustavnog suda kojom je odluka o tarifama za upisninu u AK proglašena neustavnom iz razloga što iznos od 5 hiljada evra predstavlja novi uslov koji nije propisan zakonom i koji ogromna većina ne može da ispuni, kao i iz razloga što su diskriminisani svi oni koji nisu bili advokatski pripravnici, jer navedeni su bili u obavezi da plate samo iznos od 500 evra. Nakon toga donosite odluku kojom je upisnina 4 hiljade evra. Da li je to izigravanje Ustava i odluka Ustavnog suda? Prvo počistite svoje dvorište!

paor

pre 9 godina

Ministar treba da shvati da ja kao gradjanin, a tumaceci njegov zakion, necu da naletim na nekog sujetnog notara koji ce mi odbiti overu jer mi nije pisao ugovor. Ako je ministar sujetan i neodgovoran, ko mi garantuje na kakva ce sve gradjani ogranicenja i uslovljavanja nailaziti kod notara jer i kada napisem ugovor on je taj koji treba da ga procita to naplati, pa na kraju kaze ne valja i kome onda da se zalim. Ako budem dobijao odgovore koje je ministar davao u Skupstini braneci notare cemu onda da se nadamo mi obicni gradjani.
Podrzavam advokate jer ako je ministru toliko stalo da odbrani notare neka nam objasni da li je lakse upravljati sa 100 notara ili sa oko osam hiljada advokata...??? dalje ako komentarisem i za prethodno nisam siguran da ce mi objaviti komenhtar a tek kada bi zavrsio recenicu.

raspustio si ti svoj mozak

pre 9 godina

Raspustiti AK,
kako vas nije sramota da li se vi nečega stidite? Kažite mi šta je to dobro i bolje po nas građane da idemo kod notoara.
Ja vam kažem ništa ni jeftinije ni efikasnije. Što je još gore imate manju pravnu sigurnost.

mabre

pre 9 godina

Advokati bi da uzimaju pare, a da ne budu odgovorni za svoje greške. Koliko je ljudi u prošlosti prevareno, jel neki advokat odgovarao za to ? nije. Interes većine građana nije u interesu advokata. Oni se bore za više nego što zaslužuju da dobiju. Građani traže sigurnost i odgovornost, a od advokata je nikad neće dobiti. Notari postoje u celoj EU postojaće i u srbiji. Borba protiv mafijaških grupa počinje sa advokatima. U Srbiji postoji više različitih interesnih grupa koje ne dozvoljavaju da ova zemlja postane normalna. Navikli su na haos i svaka promena je za njih nedopustiva. Kriju se iza građana i nameću svoj interes kao interes većine. Dok su građani siromašili u zadnjih 20 godina njihove tarife su koštale kao da je u ovoj zemlji standard na visokom nivou. Građani ne smeju da brane advokate jer to ide na njihovu štetu, a korist imaju samo advokati.

SaucySalamander

pre 9 godina

Potpisite sporazume za susednim zemljama kao sa CG i neka njiovi advokati brane nase gradjane posto ova banda ne planira da prestane da strajkuje dok im se ne smanji porez i dok im se ne omoguci da nastave da rade sta hoce!!!

Ksenija

pre 9 godina

A gde su bili ti isti advokati 2011 kada smo mi gradjevinari bili u strajku na ulicama potpuno obespravljeni i ponizeni zbog lose privatizacije?

Sale

pre 9 godina

Advokati su izgleda odlučili da idu do kraja.
Nije dobro da se beži od kompromisa, koji je na vidiku.
Isključivost sa ma koje strane, ne doprinosi izlasku iz postojeće krize na relaciji advokatura - ministarstvo.

Milica Le

pre 9 godina

Ajmo sad svi da sazaljevamo advokate,jedni nemaju od cega da zive. Stidite se,jadne dece koja nemaju sta da jedu,bolesne dece koja nemaju novca za lecenje... Koliko njih je zavrsilo privatne pravne fakultete,a traze neka prava... Previse sebi pridaju na znacaju. Bruka!

LucidLynx

pre 9 godina

(bzvz, 4. novembar 2014 13:17)

Vidis, Sud ne treba da utvrdjuje da li je taj ugovor valjan! To nije posao suda. Da bi doslo do suda mora da postoji kr.delo!
Zato se uvode notari, kako bi rasteretili rad sudova!
A da bi se predupredila situacija, da ne bi doslo do kr.dela kod svakog ugovora - drzava je uvela notare koji ce pregledati te ugovore i spreciti maliverzacije!
E, sad - advokatima se ne svidja taj deo posto ce izgubiti deo kolaca. Kao brinu za gradjane i njihova prava a protest je cisto finanasijski!

Jay

pre 9 godina

Ne podrzavam advokate jer se bune protiv uvodjenja sistema. Imali su mogucnost da naplacuju svoje usluge po slobodnoj proceni a da ne placaju porez za to. Javni beleznici koriste tarife koje je ministarstvo odredilo. Zaradjuju onoliko koliko sebi odrede platu ali i porez je veci na vecu platu. Tako da ne stete drzavu.

Jole

pre 9 godina

Pa gledajući jučerašnju sednicu Skupštine, stekao sam utisak da ministar vređa inteligenciju naroda sa svojim nebuloznim izjavama, a što se tiče advokata, oni bi trebali malo da prikoče i razmisle, o notarima je izlišno bilo šta reći jer je to nov metod proizvoda novih tajkuna...
Nezavisni

ivana

pre 9 godina

shvatam da mnogi komentatori nemaju pojma zasto advokati štrajkuju. To pravo exkluziviteta notara za sastavljanje ugovora o nepokretnosti pogadja svakog gradjanina ove zemlje jer za sastavljanje tog ugovora ti nije potreban ni notar ni advokat. Samo treba da ga overis u sudu (sad kod notara po vecim cenama)

Neko sa strane

pre 9 godina

"Ljudi koji svojom imovinom garantuju za sve na šta stave svoj potpis (za razliku od advokata)."

Hajde makar da prestanemo sa lazima i floskulama. I notari i advokati i svaki drugi PREDUZETNIK po nasim zakonima za svoje poslovanje garantuju svom svojom imovinom. I notari i neki advokati se dodatno osiguravaju od poslovne odgovornosti. Notari moraju da imaju polisu na 80000 eur. Sto ce reci osigurani ste do jeftinijeg stana, sve preko je suplje i na dodjem ti. Takodje, notari vam cesto uvale klauzulu kojom ih oslobadjate od odgovornosti. Sigurnost ne trazite na toj adresi...

Ono sto je problem je sto sada imate uvod u fasizam. Pod fasizmom mislim na sistem gde drzava pretpostavlja da ona vise brine o pojedincu nego sto taj pojedinac brine sam o sebi. Ja napravim ugovor kakav zelim, a onda dolazi notar koji ima diskreciono pravo da mi ne overi ugovor ako on smatra da isti ne valja. Izvinite, ja insistiram na slobodi ugovaranja i na pravu da ne biram ni advokata ni notara vec da sam sastavljam svoje ugovore.

Ako se odlucim da angazujem advokata onda taj advokat zastupa MENE i moje interese. Notar zastupa DRZAVU (odnosno samog sebe) i tu moje interese ne stiti na istovetan nacin.

Cudi me da gradjani ne vide sta im se sprema...

Milovan

pre 9 godina

Nego jesu li platitli porez?
(Jedan iz mase..., 04. novembar 2014 12:38)
Po podacima poreske uprave, advokati su jedni od najurednijih poreskih platisa. To se ne moze reci za mnoge danas nazovi biznismene tj. dojucerasnje politicare.

Vladimir

pre 9 godina

Пратећи ову актуелну расправу око Закона о нотарима не могу да се отмем утиску да већина оних који о томе расправљају никако да проговоре о суштини овог сукоба , ради се само о голом финансијском интересу и отимању новца.
Врло нетранспарентно одређен је број од 95 нотара који треба да контролишу тржиште услуга које је до сада финансирало живот и рад 8500 адвоката. Колико новца ће се слити код нотара говори однос ових бројки као и искуства из Босне, Хрватске и Словеније где нотари инкасирају и до 50 000 Еура месечно. И највећем навијачу за власт и нотаре јасно је да се овде ради о преливању пара у друге новчанике.
Међутим није то све. А шта је са таксама које такође наплаћују нотари. То су државне паре и то је онај део новца који је до сада ишао директно у буџет за пензије и плате. Дакле у тренутку када јадним пензионерима смањују и оно мало што имају, истовремено се део сигурног прилива у буџет даје приватним лицима. Из ове чињенице не може се друго но закључити да је то заправо пројекат политичара који постављају нотаре и онда што да не, могуће је узимају рекет од својих нотара.
Што се тише ових партијских војника што последњих пар дана вредно кликћу по разним форумима као да смо у сред изборне кампање, е па и то указује на нешто. У сваком случају само кликћите можда и ви једном постанете нотари, или не.

Secikese

pre 9 godina

@(sadf, 4. novembar 2014 12:49) Ako imam par stotina hiljada za novu nekretninu zašto da zakidam državu i notare. Svi treba da žive. Nedam secikesama, neću prvo kod advokata pa kod notara. I sad šatro štrajkuju a razbiše se od posla. Sastavljaju podneske za klijente i ne stavljaju svoj pečat, naplate, a klijenti to nose u sud ili državnim odganima i sami predaju kao lični podnesak. Zgadili su mi se. I to ne po advokatskoj tarifi koja je mala maca prema reketu koji oni naplaćuju. Prvo naplate solarno od stranke a onda od države za istu stvar u zastupanju pred sudovima. Prave budale i od nas i od države.

bzvz

pre 9 godina

Zasto bi gradjani morali da placaju abnormalne cifre notarima ili advokatima za valjanost transakcije i pravljenje ugovora. Ugovor mogu sami da napisu, uz kratku edukaciju, a sud treba da potvdi da li je taj ugovor pravno valjan. To nije nikakav problem, par klikova na azurnu bazu podataka i kraj. Ionako gradjani placaju velike takse za overu ugovora, pa bar sud moze da se malo potrudi za te pare, a ne da lupa pecate mehanicki.

mira

pre 9 godina

Šta je sa onim sitnim advokatima koji hoće da rade i koji su ugušeni od strane ovih što se bune. Ne vidim problem da se njima poveća porez do sada su imali fine honorare koji su uvek bili neoporezovani. Više su ugroženi obični radnici u fabrikama ali ne vidim njih da se bune.

jana

pre 9 godina

Nije tačno da su javni beležnici birani isključivo iz redova advokata.Ima tu i sudija, bivših sudija, sudijskih pomoćnika i td.
I naravno, kao i svakoj profesiji i među javnim beležnicima imA manje i više sposobnih.
Ne znam čime su zaslužili glorifikaciju?
Posao kao i svaki drugi.
Samo dodeljen "izabranim".
Ako su već u svojstvu državnih službenika trebalo bi ih tako i vrednovati. Dodeliti im platu državnog službenika a ne vrlo tarifirane nagrade.
Ovako se pojavljuju kao neka specijalna kasta u društvu.

crknite od zavisti

pre 9 godina

Jeste - imamo lepa odela, ali imamo i mozga i znanja da izdržimo u borbi protiv odnih koji nam ukidaju naša ustavna prava. A ako vas interesuje plaćamo više para godiđnje državi za porez, nego što ćete vi botovi ikada zaraditi pišući bljuvotine. Pozdrav od advokata

Fresh

pre 9 godina

Bezobrazluku advokata nema granice. A kako bi bilo da ih sudija rebne sa po par hiljada evra kazne svaki put za nepojavljivanje na ročištu, kao što je praksa u drugim evropskim zemljama?? Najviše se bune u državi gde imaju najbolje uslove,logično da je kolovođe neko potkupio.

Raspustiti AK

pre 9 godina

Mislim da je pravi razlog strajka ovih advokata ukidanje pausalnog poreza jer oni zele da rade van poreskog sistema i da zaradjuju enormne sume novca na muci naroda. Za ovo sto nam se danas desava je odgovorna bivsa vlast na celu sa DS-om koja im je u nedogled odlagala uvodjenje poreza preko fiskalnih kasa. Podrzavam ministra Selakovica i apelujem na njega da ne popusta pred ovim zahtevima i da raspusti Advokatsku komoru.

HejDzo

pre 9 godina

(Jelena, 4. novembar 2014 12:32)

Javni beleznici ne izdaju fiskalni racun. Ne sirite dezinformacije.
A i advokati garantuju svojom imovinom i osigurani su, raspitajte se malo.

Pravnik

pre 9 godina

U poslednjih petnaestak godina, bilo je više pokušaja da se advokati uteraju u red, da im se uvedu kase, i ozvaniče njihovi prihodi. I svaki se završio isto, kraćim štrajkom advokata, nakon čega je država odustaja, verovatno zbog nedostatka politčke volje da se tim pitanjem ozbiljno pozabavi. I šta smo na kraju dobili? Advokatsku profesiju koja je umislila da je jača od države, da oni mogu da kroje propise onako kako njima odgovara, da štrajkuju kada je njima oduzet deo kolača, a pod parolom da je to za dobrobit građana. Štrajk je počeo sa zahtevima za smanjenje poreza, a navodno, ništa nisu imali protiv javnih beležnika. Međutim, izgleda da je pravi razlog štrajka ipak bio taj da advokati direktno jesu protiv javnih beležnika, što se prekjuče i juče jasno pokazalo. Na žalost, sve je u novcu. A advokati treba da se stide. Povlašćeni su u svakom pogledu vođenja svojih poslova, svi su dobrostojeći, i opet imaju obraza da se žale. Ali to sada nema veze. I ovaj štrajk će se završiti, a vreme će pokazati koji su benefiti javnobeležničkog sistema, a zašto su advokati postali najveći muljatori i derikože. Nisam član ni jedne stranke, već objektivni posmatrač koji ima bliskog kontakta i sa javnim beležnicima, a advokata imam u porodici. Pozdrav

parkinson

pre 9 godina

Gledao sam juce prenos iz Skupstine , gde poslanik Pavicevic pita ministra Pravde da se kaze kako je moguce da jedan notar zaradi za septembar 160.000 eura? Taj podatak kaze video je na sajtu poreske uprave ili kako se zove . Ministar odgovara,da Pavicevic kaze kako se zove taj notar? Bilo mi je zao i SNS-ke i ministra kako nemaju odgovor na postavljeno pitanje, pa se za slamku "vataju"!? Kako su bili inferiorni u odnosu na jednog jedinog poslanika , koji je usput i recitiji i vaspitaniji od svih poslanika SNS-k koji sede u Skupstini !

inside tip

pre 9 godina

Advokati skolovani i nacitani? Pa polovina njih jedva zna da prica normalno srpski jezik, kamoli da ga pise!! A pare samo kaplju i kaplju i kaplju...

Miroslav Kojić

pre 9 godina

Mnogo je medijske pažnje usmereno na ovo, a vrlo malo recimo na to, koliko su advokati plaćali porez, koliko zapravo advokati zarađuju, kao i to ko su oni advokati koji danas protestvuju.

Kolumbo ...... .. radoznala

pre 9 godina

Pravda za advokate.....
P.S. Ministar da volontira kod nekog advokata....
(Dajem časove za polaganje pravosudnog ispita..., 04. novembar 2014 11:31)

Jos kada bi mogao da volontira kod nekog ko je zavrsio u Kragujevcu,gde bi mu kraj bio.

nnn

pre 9 godina

tako bih voleo da i ovi advokati i ova vlada ne nađu kompromis nikako,samo da se svađaju do propasti i jednih i drugih jer čovek ne zna ko je veće zlo da li ovi korumpirani advokati,alavi do besvesti ili ova nekompententna vlast,skrpljena s koca i konopca, od zlog oca i gore majke,oličena u brutalnim ,presvučenim radikalima i ovom ,takozvanom ministru pravde, asistentu sa faxa, ciniku i hejteru svega normalnog i urednog,ljubitelju haosa,čoveku bez logike i svesti o promeni,prilagođavanju...iskreno se nadam da će se ovaj bunt proširiti i oboriti ovu nakaradnu vlast...

Radovan VII

pre 9 godina

@ (Marko, 4. novembar 2014 11:27)

Vi ste olicenje tog naopakog srpskog sindroma 'Da komsiji crkne krava'. Sramota me je takvih pojedinaca u mom narodu. Podrska advokatima, prosvetarima, lekarima i svim ostalim ucenim i mislenim ljudima ove nase zemljice.

Леонид

pre 9 godina

Устава нема одавно овде на највишег правног акта..Немојте више да се позивате на устав ,кад за једну ситуацију устав иде под мишку а за другу се позивају на нека права из устава.Устав се или поштује у потпуности или не постоји.

Miloš

pre 9 godina

Advokati bi trebalo na trenutak da se zapitaju zašto ih u borbi protiv bahatog ministra, nesposobne izvršne vlasti i nakaradnog propisa koji od probranih javnih beležnika sa zaslugama treba da napravi bogataše u roku od odmah - ne podržava aktivno baš suviše građana, koje oni inače nazivaju "nestručna javnost" (sam termin je veoma problematičan - iako nije namerno uvredljiv).

Ne bih da govorim u ime svih, ali bih pomenuo uobičajeno ponašanje advokata na njihovom poslu, (ne)plaćanje poreza i generalno pravnu sigurnost koju građani osećaju, dobrim delom zahvaljujući upravo suštinski važnom delu tog istog sistema - advokatima. Zato mi je teško da poverujem da je protest organizovan zbog zaštite naših ustavnih prava (koja jesu ugrožena, da ne bude spora) - ja bih pre rekao da se radi o dubini novčanika involviranih u protest. Osim zahteva koje advokati imaju u pogledu statusa javnih beležnika (koji je skandalozan!), njihov drugi glavni zahtev tiče se visine paušalnog poreza za same advokate. To nema mnogo veze sa Ustavom.

Software developer

pre 9 godina

Nisam iz iste branše, ali krajnje je vreme da počnemo da se međusobno podržavamo u borbi protiv primitivizma, amaterizma, demagogije i lopovluka u svim sferama, te narušavanja osnovnih prava i brutalnog silovanja zdravog razuma! Advokati su u pravu!

Momcilo

pre 9 godina

Dokle vise ti advokati da koce ceo pravosudni sistem u drzavi. Nije im dosta para, nece da placaju porez, a hoce od sirotog naroda da uzimaju za svaki podnesak od tri reda.

VukBG

pre 9 godina

E, stvarno mi je muka od ovih advokata više. Ne podržavam Selakovića, ali ovog puta sam na njegovoj strani. Razmaženi su advokati, a razmazio ih je njihov glavni donator, Miroslav Mišković. Nema smisla! Najviše zarađuju, ukinute su im fiskalne kase, retko kad plaćaju porez i opet im nešto ne odgovara. Žao mi je gospsodo, ovo više nije ona Srbija gde možete da se ponašate kao za vreme žutih. Selakoviću, ostani dosledan i ne odustaj od svojih stavova.

pametni ljudi

pre 9 godina

Zašto advokati nemaju fiskalnu kasu,po čemu su oni bogom dani da nemaju fiskalnu kasu i da ne izdaju fiskalni račun,a vrše usluge.
(Marko, 4. novembar 2014 11:27)
Zato sto su skolovani i pametni i niko je od advokata u svetu nema.
Ja kad kazem ljudima u normalnom svetu da turisticke agencije u Srbiji moraju da imaju fiskalne kase, ili se smeju ili su zapanjeni.

Secikese

pre 9 godina

Molim advokate da se ne bore za moja prava, radije idem kod notara gde sve platim na mostu i nema čuprije. Oni se bore za svoj monopol da mogu da me rebnu van tarife kako im se ćefne a ne za moja prava.

Jelena

pre 9 godina

Osećam potrebu da neko kaže i nešto što se tiče Javnih beležnika.
U medijima se sav prostor daje advokatima, toliko da građani ni ne shvataju koja je funkcija beležnika.
Naime, od 2011. godine, iz redova advokata sa bogatim iskustvom, položemin pravosudnim ispitom i naknadnim ispitima i obrazovanjem za novu funkciju (funkciju Javnog beležnika)izdvojili su se ljudi koji su danas Javni beležnici. Ljudi koji svojom imovinom garantuju za sve na šta stave svoj potpis (za razliku od advokata). Ljudi koji ne overavaju ni jedan dokument dok sve ne provere. Ljudi koji za svaku uslugu naplaćuju tarifu koju je Ministarstvo propisalo. Ljudi koji za svaku uslugu izdaju fiskalni račun i ne primaju novac na ruke. Toliko, najkraće. Pa vi vidite ko radi za dobro gradjana.

gvatemala

pre 9 godina

treba advokati da osnuju politicki pokret sa ciljem da se skloni politicka nomenkalatura (vlast i opozicija) koja davi srbiju vec cetvrt veka - dakle sa orocenim periodom trajanja - oni su izgleda jedina organizovana snaga u zemlji

gordon freeman

pre 9 godina

Vidim svi ste sokirani Vucicevim rezimom i njegpvim kadrovima(ko bi to uopste mogao da pretpostavi...), a kada su bili izbori gde ste tada svi bili pitam vas ja?

IgorKg

pre 9 godina

Ovde se bez medijatora nece postici dogovor, a Gospodin Ministar to nece nikada prihvatiti pod izgovorom da "to steti ugledu drzave" (ovakvo stanje kao ne steti), a ustvari je svestan da ce svaki iole inteligentan posrednik u pregovorima videti da su zahtevi advokata vise nego opravdani...

@Crnokosa27@

pre 9 godina

@(Miki, 4. novembar 2014 12:16)
Advokati bi trebalo da budu razumni i prestanu sa štrajkom, jer time ništa ne postižu. Porez treba da plate, ionako mnogo novca zaradjuju.

Miki

pre 9 godina

Ovo nije borba samo advokata. Ovo je borba za naš Ustav, za poštovanje prava i zakona, borba protiv pomahnitale vlasti.
Podrška advokatima. Pobediće!

Milan

pre 9 godina

Podrška advokatima. Ministar netačno tvrdi da stanovi mogu da se prodaju po više puta ako ih ne sastavljaju notari. Naime, nije poenta u tome da li će ugovor sastaviti notar, nego da li postoji sistem koji Vam omogućava da proverite da li je neki stan već jednom prodat. Takav sistem je uspostavljen u sudu i nije bilo šanse da u poslednjih godinu dve dana overite ugovor ako niste vlasnik. Dakle, taj problem je rešen i nije tačno kada ministar kaže da notar mora da sastavi ugovor. Ministar inače manipuliše time što ljudi nisu obavešteni o čemu se tačno ovde radi.

sadf

pre 9 godina

Molim advokate da se ne bore za moja prava, radije idem kod notara gde sve platim na mostu i nema čuprije. Oni se bore za svoj monopol da mogu da me rebnu van tarife kako im se ćefne a ne za moja prava.
(Secikese, 4. novembar 2014 12:20)

Hoćeš da kažeš da ti je bolje da platiš stotine hiljada dinara notaru nego 1670 dinara sudu ako sam napišeš ugovor?

svetlost

pre 9 godina

Napred advokati, ovaj ojađeni narod je uz vas! Do sada su nas svi, kojima smo verovali,izneverili! Ova notarska pljačka naših jadnih novčanika će nas dotući! Jučerašnja skupština vređa razum, pa nismo mi baš toliko glupi, gosn ministre!

Onaj koji neveruje advokatima

pre 9 godina

Predlazem vladi i parlamentu da daju ovlascenja norarima za vrsenje svih advokatskih usluga. Dosta je bilo ucena sa svih strana. Nemam ja nista licno protiv advokata, ali i neverujem u one koji poznaju zakon i manipulisu njime u svoju korist, a po meni to je 99% advokata koji sada strajkuju.

ilic

pre 9 godina

Neznam samo sta ceka prosveta, zdravstvo i svi ostali radnici, svi treba da izadjemo na ulice i pokazemo Vucicevom rezimu da nismonbas tolike budale za koje nas oni smatraju, da kazemo Babicu, Risticevicu, Maji Gojkovic, Martinovicu, drStefanovicu, dosta lazi.

Marko

pre 9 godina

Kada vidim da komentare da se advokati čas bore narod a čas za ustav,sve mi se smuči.

Trenutni oni se bore za Miškovića,bolo njih uvo za narod,inače ne bi taj nsrod šišali kao ovce,meni je žao advokata koji žele da rade a Đorđević i kompanija im ne daju.

Što se tiče njihovog paušalnog poreza povećao bi im za 50% ,zaradjujete desetine hiljade evra a da platite paušalni porez nešto smešno.

Zašto advokati nemaju fiskalnu kasu,po čemu su oni bogom dani da nemaju fiskalnu kasu i da ne izdaju fiskalni račun,a vrše usluge.

ИНВЕСТИТОР

pre 9 godina

Адвокати и Министарство се морају помирити и схватити да су приликом закључивања уговора о промету НЕПОКРЕТНОСТИ, најважнији интереси грађана Србије (купопродаја станова, кућа,..), и интереси великих ИНВЕСТИТОРА (нпр ИКЕА), који имају своје велике адвокатске канцеларије и
које би прво САЧИНИЛИ главни уговор о инвестицијама, куповини земљишта, објеката или градњи објеката на више локација по Србији,
а после би ишли код општинских нотара (где се налази земљиште, објекти), како би на сваки уговор за појединачни објекат и земљиште :
(А). ОВЕРИЛИ ПОТПИСЕ, тј извршили ЛЕГАЛИЗАЦИЈУ (уговор нема доказну снагу јавне исправе),
или
(Б). ПОТВРДИЛИ САДРЖАЈ општег и појединачног уговора, тј.извршили СОЛЕМНИЗАЦИЈУ (уговори добијају доказну снагу ЈАВНЕ исправе, која може бити и извршна),
када би нотарима требало много времена и знања да провере и главни-општи уговор и појединачне уговоре за конкретан објекат, земљиште,..

Tarmi Ricmi

pre 9 godina

Ja sam glup pa da mi neko objasni. Pod pritiskom advokata vlastodrsci su uneli odredbu da 30% prihoda notara ide u budzet. A zasto ne 50, 60 ili 70%, kada se radi o astronomskim prihodima? Jel nije bilo logicno da notari kao nosioci javnih ovlascenja rade za veliku platu, a da se svi prihodi od overa slivaju budzet? I konacno da ministar Selakovic odgovori na pitanje o kome bruji pravosudje, da li se na troclanoj listi za naseg sudiju za Evropski sud za ljudska prava u Strazburu nasla sudija Vrhovnog kasacionog suda koja uopste nije ucestvovala na konkursu?

Student Pravnog u Beogradu

pre 9 godina

Nakon bestidnog blaćenja jedne svete profesije od strane neupućenog ministra-neznalice, brutalnog nasilja nad Ustavom, teranja inata fasadnim izmenama ZJB koje niko nije tražio, namerne medijske blokade i laži u režimskim novinama o advokaturi, i meni je prekipelo - niko nema pravo da se tako ponaša, pritom ograničavajući autonomiju volje pri ugovaranju koju građanima garantuje Ustav.

Nije ovo borba samo advokata: ovo je borba za Ustav, za prava, za ograničenje pomahnitale izvršne vlasti, za vladavinu pravu, za slobodu ugovaranja, za slobodu struke i nepodjarmljivost građana nečijoj pahatosti i stranačkim interesima. Ovo je borba za apartokratsku i pravnu Srbiju, a ne Srbiju u kojoj će laž hiljadu puta ponovljena sa govornice Skupštine postati istina.

Student Pravnog u Beogradu

pre 9 godina

Nakon bestidnog blaćenja jedne svete profesije od strane neupućenog ministra-neznalice, brutalnog nasilja nad Ustavom, teranja inata fasadnim izmenama ZJB koje niko nije tražio, namerne medijske blokade i laži u režimskim novinama o advokaturi, i meni je prekipelo - niko nema pravo da se tako ponaša, pritom ograničavajući autonomiju volje pri ugovaranju koju građanima garantuje Ustav.

Nije ovo borba samo advokata: ovo je borba za Ustav, za prava, za ograničenje pomahnitale izvršne vlasti, za vladavinu pravu, za slobodu ugovaranja, za slobodu struke i nepodjarmljivost građana nečijoj pahatosti i stranačkim interesima. Ovo je borba za apartokratsku i pravnu Srbiju, a ne Srbiju u kojoj će laž hiljadu puta ponovljena sa govornice Skupštine postati istina.

Tarmi Ricmi

pre 9 godina

Ja sam glup pa da mi neko objasni. Pod pritiskom advokata vlastodrsci su uneli odredbu da 30% prihoda notara ide u budzet. A zasto ne 50, 60 ili 70%, kada se radi o astronomskim prihodima? Jel nije bilo logicno da notari kao nosioci javnih ovlascenja rade za veliku platu, a da se svi prihodi od overa slivaju budzet? I konacno da ministar Selakovic odgovori na pitanje o kome bruji pravosudje, da li se na troclanoj listi za naseg sudiju za Evropski sud za ljudska prava u Strazburu nasla sudija Vrhovnog kasacionog suda koja uopste nije ucestvovala na konkursu?

ilic

pre 9 godina

Neznam samo sta ceka prosveta, zdravstvo i svi ostali radnici, svi treba da izadjemo na ulice i pokazemo Vucicevom rezimu da nismonbas tolike budale za koje nas oni smatraju, da kazemo Babicu, Risticevicu, Maji Gojkovic, Martinovicu, drStefanovicu, dosta lazi.

Miki

pre 9 godina

Ovo nije borba samo advokata. Ovo je borba za naš Ustav, za poštovanje prava i zakona, borba protiv pomahnitale vlasti.
Podrška advokatima. Pobediće!

Software developer

pre 9 godina

Nisam iz iste branše, ali krajnje je vreme da počnemo da se međusobno podržavamo u borbi protiv primitivizma, amaterizma, demagogije i lopovluka u svim sferama, te narušavanja osnovnih prava i brutalnog silovanja zdravog razuma! Advokati su u pravu!

pametni ljudi

pre 9 godina

Zašto advokati nemaju fiskalnu kasu,po čemu su oni bogom dani da nemaju fiskalnu kasu i da ne izdaju fiskalni račun,a vrše usluge.
(Marko, 4. novembar 2014 11:27)
Zato sto su skolovani i pametni i niko je od advokata u svetu nema.
Ja kad kazem ljudima u normalnom svetu da turisticke agencije u Srbiji moraju da imaju fiskalne kase, ili se smeju ili su zapanjeni.

Radovan VII

pre 9 godina

@ (Marko, 4. novembar 2014 11:27)

Vi ste olicenje tog naopakog srpskog sindroma 'Da komsiji crkne krava'. Sramota me je takvih pojedinaca u mom narodu. Podrska advokatima, prosvetarima, lekarima i svim ostalim ucenim i mislenim ljudima ove nase zemljice.

Marko

pre 9 godina

Kada vidim da komentare da se advokati čas bore narod a čas za ustav,sve mi se smuči.

Trenutni oni se bore za Miškovića,bolo njih uvo za narod,inače ne bi taj nsrod šišali kao ovce,meni je žao advokata koji žele da rade a Đorđević i kompanija im ne daju.

Što se tiče njihovog paušalnog poreza povećao bi im za 50% ,zaradjujete desetine hiljade evra a da platite paušalni porez nešto smešno.

Zašto advokati nemaju fiskalnu kasu,po čemu su oni bogom dani da nemaju fiskalnu kasu i da ne izdaju fiskalni račun,a vrše usluge.

Secikese

pre 9 godina

Molim advokate da se ne bore za moja prava, radije idem kod notara gde sve platim na mostu i nema čuprije. Oni se bore za svoj monopol da mogu da me rebnu van tarife kako im se ćefne a ne za moja prava.

VukBG

pre 9 godina

E, stvarno mi je muka od ovih advokata više. Ne podržavam Selakovića, ali ovog puta sam na njegovoj strani. Razmaženi su advokati, a razmazio ih je njihov glavni donator, Miroslav Mišković. Nema smisla! Najviše zarađuju, ukinute su im fiskalne kase, retko kad plaćaju porez i opet im nešto ne odgovara. Žao mi je gospsodo, ovo više nije ona Srbija gde možete da se ponašate kao za vreme žutih. Selakoviću, ostani dosledan i ne odustaj od svojih stavova.

svetlost

pre 9 godina

Napred advokati, ovaj ojađeni narod je uz vas! Do sada su nas svi, kojima smo verovali,izneverili! Ova notarska pljačka naših jadnih novčanika će nas dotući! Jučerašnja skupština vređa razum, pa nismo mi baš toliko glupi, gosn ministre!

sadf

pre 9 godina

Molim advokate da se ne bore za moja prava, radije idem kod notara gde sve platim na mostu i nema čuprije. Oni se bore za svoj monopol da mogu da me rebnu van tarife kako im se ćefne a ne za moja prava.
(Secikese, 4. novembar 2014 12:20)

Hoćeš da kažeš da ti je bolje da platiš stotine hiljada dinara notaru nego 1670 dinara sudu ako sam napišeš ugovor?

Momcilo

pre 9 godina

Dokle vise ti advokati da koce ceo pravosudni sistem u drzavi. Nije im dosta para, nece da placaju porez, a hoce od sirotog naroda da uzimaju za svaki podnesak od tri reda.

Milan

pre 9 godina

Podrška advokatima. Ministar netačno tvrdi da stanovi mogu da se prodaju po više puta ako ih ne sastavljaju notari. Naime, nije poenta u tome da li će ugovor sastaviti notar, nego da li postoji sistem koji Vam omogućava da proverite da li je neki stan već jednom prodat. Takav sistem je uspostavljen u sudu i nije bilo šanse da u poslednjih godinu dve dana overite ugovor ako niste vlasnik. Dakle, taj problem je rešen i nije tačno kada ministar kaže da notar mora da sastavi ugovor. Ministar inače manipuliše time što ljudi nisu obavešteni o čemu se tačno ovde radi.

Raspustiti AK

pre 9 godina

Mislim da je pravi razlog strajka ovih advokata ukidanje pausalnog poreza jer oni zele da rade van poreskog sistema i da zaradjuju enormne sume novca na muci naroda. Za ovo sto nam se danas desava je odgovorna bivsa vlast na celu sa DS-om koja im je u nedogled odlagala uvodjenje poreza preko fiskalnih kasa. Podrzavam ministra Selakovica i apelujem na njega da ne popusta pred ovim zahtevima i da raspusti Advokatsku komoru.

IgorKg

pre 9 godina

Ovde se bez medijatora nece postici dogovor, a Gospodin Ministar to nece nikada prihvatiti pod izgovorom da "to steti ugledu drzave" (ovakvo stanje kao ne steti), a ustvari je svestan da ce svaki iole inteligentan posrednik u pregovorima videti da su zahtevi advokata vise nego opravdani...

Ksenija

pre 9 godina

A gde su bili ti isti advokati 2011 kada smo mi gradjevinari bili u strajku na ulicama potpuno obespravljeni i ponizeni zbog lose privatizacije?

law and order

pre 9 godina

Advokati nisu u pravu! Oni se ovim protestima tesko ogresuju prema samoj pravnickoj profesiji. Usta su im puna zakona a evo kako hoce zakon da slome i skroje po njihovoj meri. Zakoni se donose u skupstini a skupstinski poslanici su izabrani na izborima. Neka se advokati potrude da dobiju izbore pa onda neka menjaju u skupstini sta (im) ne valja. Ovako samo razvejavaju pravni haos koga nazivamo neuredjenom drzavom Srbistan.

gordon freeman

pre 9 godina

Vidim svi ste sokirani Vucicevim rezimom i njegpvim kadrovima(ko bi to uopste mogao da pretpostavi...), a kada su bili izbori gde ste tada svi bili pitam vas ja?

Onaj koji neveruje advokatima

pre 9 godina

Predlazem vladi i parlamentu da daju ovlascenja norarima za vrsenje svih advokatskih usluga. Dosta je bilo ucena sa svih strana. Nemam ja nista licno protiv advokata, ali i neverujem u one koji poznaju zakon i manipulisu njime u svoju korist, a po meni to je 99% advokata koji sada strajkuju.

LucidLynx

pre 9 godina

(bzvz, 4. novembar 2014 13:17)

Vidis, Sud ne treba da utvrdjuje da li je taj ugovor valjan! To nije posao suda. Da bi doslo do suda mora da postoji kr.delo!
Zato se uvode notari, kako bi rasteretili rad sudova!
A da bi se predupredila situacija, da ne bi doslo do kr.dela kod svakog ugovora - drzava je uvela notare koji ce pregledati te ugovore i spreciti maliverzacije!
E, sad - advokatima se ne svidja taj deo posto ce izgubiti deo kolaca. Kao brinu za gradjane i njihova prava a protest je cisto finanasijski!

Vladimir

pre 9 godina

Пратећи ову актуелну расправу око Закона о нотарима не могу да се отмем утиску да већина оних који о томе расправљају никако да проговоре о суштини овог сукоба , ради се само о голом финансијском интересу и отимању новца.
Врло нетранспарентно одређен је број од 95 нотара који треба да контролишу тржиште услуга које је до сада финансирало живот и рад 8500 адвоката. Колико новца ће се слити код нотара говори однос ових бројки као и искуства из Босне, Хрватске и Словеније где нотари инкасирају и до 50 000 Еура месечно. И највећем навијачу за власт и нотаре јасно је да се овде ради о преливању пара у друге новчанике.
Међутим није то све. А шта је са таксама које такође наплаћују нотари. То су државне паре и то је онај део новца који је до сада ишао директно у буџет за пензије и плате. Дакле у тренутку када јадним пензионерима смањују и оно мало што имају, истовремено се део сигурног прилива у буџет даје приватним лицима. Из ове чињенице не може се друго но закључити да је то заправо пројекат политичара који постављају нотаре и онда што да не, могуће је узимају рекет од својих нотара.
Што се тише ових партијских војника што последњих пар дана вредно кликћу по разним форумима као да смо у сред изборне кампање, е па и то указује на нешто. У сваком случају само кликћите можда и ви једном постанете нотари, или не.

Milica Le

pre 9 godina

Ajmo sad svi da sazaljevamo advokate,jedni nemaju od cega da zive. Stidite se,jadne dece koja nemaju sta da jedu,bolesne dece koja nemaju novca za lecenje... Koliko njih je zavrsilo privatne pravne fakultete,a traze neka prava... Previse sebi pridaju na znacaju. Bruka!

Jelena

pre 9 godina

Osećam potrebu da neko kaže i nešto što se tiče Javnih beležnika.
U medijima se sav prostor daje advokatima, toliko da građani ni ne shvataju koja je funkcija beležnika.
Naime, od 2011. godine, iz redova advokata sa bogatim iskustvom, položemin pravosudnim ispitom i naknadnim ispitima i obrazovanjem za novu funkciju (funkciju Javnog beležnika)izdvojili su se ljudi koji su danas Javni beležnici. Ljudi koji svojom imovinom garantuju za sve na šta stave svoj potpis (za razliku od advokata). Ljudi koji ne overavaju ni jedan dokument dok sve ne provere. Ljudi koji za svaku uslugu naplaćuju tarifu koju je Ministarstvo propisalo. Ljudi koji za svaku uslugu izdaju fiskalni račun i ne primaju novac na ruke. Toliko, najkraće. Pa vi vidite ko radi za dobro gradjana.

Jedan advokat

pre 9 godina

Stvar moze da se resi za pet minuta. Recimo, prepisite Zakon od Ceha, Slovaka ili Nemaca i stvar je resena. Ali diletanti su pisali ovaj Zakon, pa su mesali babe i zabe.

milisav

pre 9 godina

A ovi advokati stvarno ne znaju kad je dosta...Svi mi dobro znamo zasto oni to rade,zasto strajkuju,tako da neka se ne prave blesavi jer svi mi odlicno znamo ko stoji iza svega toga!

SaucySalamander

pre 9 godina

Potpisite sporazume za susednim zemljama kao sa CG i neka njiovi advokati brane nase gradjane posto ova banda ne planira da prestane da strajkuje dok im se ne smanji porez i dok im se ne omoguci da nastave da rade sta hoce!!!

PrecisePangolin

pre 9 godina

(ivana, 4. novembar 2014 13:42)

Problem je sto u sudu overis samo potpis a sadrzaj sud ne proverava!
Tako mozes prodati jedan stan dva i vise puta i da komotno u sudu overis dokument!
Kod notara toga nece biti jer ce on imati obavezu da izvrsi proveru verodostojnosti tih podataka!!!

Djula Mester

pre 9 godina

imao sam priliku da slusam blacenje advokata na jednoj proslavi. uvrede su dolazile od strane ljudi koji nemaju osnovnu skolu, i onih koji su zavrsili samo srednju skolu. ne razumeju oni u cemu je problem advokata. Ovo za Miskovica je apsurdno. PODRSKA ADVOKATIMA!

Marica

pre 9 godina

Krajnje je vreme da se neko ozbiljno zapita sta ovi iz ADS u stvari hoce. Mnogi advokati bi prekinuli ovu lakrdiju od strajka, ali se plase da ce izgubiti licence za rad. Zar to nije klasicna ucena?

JASNA

pre 9 godina

Meni se ovde sve cini da ste vi ti koji stitite necije interese,a ne drzava.Reci te mi zasto vase kolege u Crnoj Gori nisu strajkovali kada im je uveden javni beleznik ili ti NOTAR? Gospodo dosta je bilo glume,da trazite kao fola radi svoja prava a pozadina cele price su vasi klijenti,kojima vas strajk ide u prilog jer ne moze im se suditi.Vi ste samo pozorisne lutke kojima tajkuni vuku konce.

DANILO

pre 9 godina

Ovde se radi samo o jednoj stvari. Notari se uvode iz jednog jedinog razloga. Fondovi su presusili, pa Vucko i ekipa moraju da uzimaju pare narodu na druge nacine, stvaraju se ,,novi fondovi", jedan od takvih ce biti ovih 93 radikalskih notara. To je osnovna poenta ovoga, da jedan takav notar koji ce raditi sve ono za sta su sada radili advokati prima veliku lovu. Dacu vam jasan primer notar zaradi mesecno 100 000 evra, od toga 30 hiljada ide u budzet, a ostalih 70 ce pojesti maca (čitaj Vučić, Selaković....). Kakva crna pravna sigurnost, kakvi bakrači.

Pravnik

pre 9 godina

U poslednjih petnaestak godina, bilo je više pokušaja da se advokati uteraju u red, da im se uvedu kase, i ozvaniče njihovi prihodi. I svaki se završio isto, kraćim štrajkom advokata, nakon čega je država odustaja, verovatno zbog nedostatka politčke volje da se tim pitanjem ozbiljno pozabavi. I šta smo na kraju dobili? Advokatsku profesiju koja je umislila da je jača od države, da oni mogu da kroje propise onako kako njima odgovara, da štrajkuju kada je njima oduzet deo kolača, a pod parolom da je to za dobrobit građana. Štrajk je počeo sa zahtevima za smanjenje poreza, a navodno, ništa nisu imali protiv javnih beležnika. Međutim, izgleda da je pravi razlog štrajka ipak bio taj da advokati direktno jesu protiv javnih beležnika, što se prekjuče i juče jasno pokazalo. Na žalost, sve je u novcu. A advokati treba da se stide. Povlašćeni su u svakom pogledu vođenja svojih poslova, svi su dobrostojeći, i opet imaju obraza da se žale. Ali to sada nema veze. I ovaj štrajk će se završiti, a vreme će pokazati koji su benefiti javnobeležničkog sistema, a zašto su advokati postali najveći muljatori i derikože. Nisam član ni jedne stranke, već objektivni posmatrač koji ima bliskog kontakta i sa javnim beležnicima, a advokata imam u porodici. Pozdrav

HejDzo

pre 9 godina

(Jelena, 4. novembar 2014 12:32)

Javni beleznici ne izdaju fiskalni racun. Ne sirite dezinformacije.
A i advokati garantuju svojom imovinom i osigurani su, raspitajte se malo.

@Crnokosa27@

pre 9 godina

@(Miki, 4. novembar 2014 12:16)
Advokati bi trebalo da budu razumni i prestanu sa štrajkom, jer time ništa ne postižu. Porez treba da plate, ionako mnogo novca zaradjuju.

Secikese

pre 9 godina

@(sadf, 4. novembar 2014 12:49) Ako imam par stotina hiljada za novu nekretninu zašto da zakidam državu i notare. Svi treba da žive. Nedam secikesama, neću prvo kod advokata pa kod notara. I sad šatro štrajkuju a razbiše se od posla. Sastavljaju podneske za klijente i ne stavljaju svoj pečat, naplate, a klijenti to nose u sud ili državnim odganima i sami predaju kao lični podnesak. Zgadili su mi se. I to ne po advokatskoj tarifi koja je mala maca prema reketu koji oni naplaćuju. Prvo naplate solarno od stranke a onda od države za istu stvar u zastupanju pred sudovima. Prave budale i od nas i od države.

mira

pre 9 godina

Šta je sa onim sitnim advokatima koji hoće da rade i koji su ugušeni od strane ovih što se bune. Ne vidim problem da se njima poveća porez do sada su imali fine honorare koji su uvek bili neoporezovani. Više su ugroženi obični radnici u fabrikama ali ne vidim njih da se bune.

crknite od zavisti

pre 9 godina

Jeste - imamo lepa odela, ali imamo i mozga i znanja da izdržimo u borbi protiv odnih koji nam ukidaju naša ustavna prava. A ako vas interesuje plaćamo više para godiđnje državi za porez, nego što ćete vi botovi ikada zaraditi pišući bljuvotine. Pozdrav od advokata

Jay

pre 9 godina

Ne podrzavam advokate jer se bune protiv uvodjenja sistema. Imali su mogucnost da naplacuju svoje usluge po slobodnoj proceni a da ne placaju porez za to. Javni beleznici koriste tarife koje je ministarstvo odredilo. Zaradjuju onoliko koliko sebi odrede platu ali i porez je veci na vecu platu. Tako da ne stete drzavu.

Pop

pre 9 godina

Gradjanima Srbije svakoga dana sve jasnije jer se uveravaju na svojoj kozi da je ovo pljackanje njih samih i budzeta Republike Srbije.
Sve je raskrinkano i sve ce se resavati u sudovima a advokati ce im uciniti tu uslugu i zastupati ih PRO BONO !

ADVOKATI SU U PRAVU !

mabre

pre 9 godina

Advokati bi da uzimaju pare, a da ne budu odgovorni za svoje greške. Koliko je ljudi u prošlosti prevareno, jel neki advokat odgovarao za to ? nije. Interes većine građana nije u interesu advokata. Oni se bore za više nego što zaslužuju da dobiju. Građani traže sigurnost i odgovornost, a od advokata je nikad neće dobiti. Notari postoje u celoj EU postojaće i u srbiji. Borba protiv mafijaških grupa počinje sa advokatima. U Srbiji postoji više različitih interesnih grupa koje ne dozvoljavaju da ova zemlja postane normalna. Navikli su na haos i svaka promena je za njih nedopustiva. Kriju se iza građana i nameću svoj interes kao interes većine. Dok su građani siromašili u zadnjih 20 godina njihove tarife su koštale kao da je u ovoj zemlji standard na visokom nivou. Građani ne smeju da brane advokate jer to ide na njihovu štetu, a korist imaju samo advokati.

gvatemala

pre 9 godina

treba advokati da osnuju politicki pokret sa ciljem da se skloni politicka nomenkalatura (vlast i opozicija) koja davi srbiju vec cetvrt veka - dakle sa orocenim periodom trajanja - oni su izgleda jedina organizovana snaga u zemlji

MetalkaBG

pre 9 godina

Ne bih odstupila ni za cent. Ma Zakonom bi ukinula obavezu da moraš da plaćaš advokata nego sve javni branioci pa da vidiš kako bi radili za paltu kao sav normalan svet i cenili svaki mukotrpino zarađeni dinar, a ne ova bahatost

bzvz

pre 9 godina

Zasto bi gradjani morali da placaju abnormalne cifre notarima ili advokatima za valjanost transakcije i pravljenje ugovora. Ugovor mogu sami da napisu, uz kratku edukaciju, a sud treba da potvdi da li je taj ugovor pravno valjan. To nije nikakav problem, par klikova na azurnu bazu podataka i kraj. Ionako gradjani placaju velike takse za overu ugovora, pa bar sud moze da se malo potrudi za te pare, a ne da lupa pecate mehanicki.

Леонид

pre 9 godina

Устава нема одавно овде на највишег правног акта..Немојте више да се позивате на устав ,кад за једну ситуацију устав иде под мишку а за другу се позивају на нека права из устава.Устав се или поштује у потпуности или не постоји.

parkinson

pre 9 godina

Gledao sam juce prenos iz Skupstine , gde poslanik Pavicevic pita ministra Pravde da se kaze kako je moguce da jedan notar zaradi za septembar 160.000 eura? Taj podatak kaze video je na sajtu poreske uprave ili kako se zove . Ministar odgovara,da Pavicevic kaze kako se zove taj notar? Bilo mi je zao i SNS-ke i ministra kako nemaju odgovor na postavljeno pitanje, pa se za slamku "vataju"!? Kako su bili inferiorni u odnosu na jednog jedinog poslanika , koji je usput i recitiji i vaspitaniji od svih poslanika SNS-k koji sede u Skupstini !

Neko sa strane

pre 9 godina

"Ljudi koji svojom imovinom garantuju za sve na šta stave svoj potpis (za razliku od advokata)."

Hajde makar da prestanemo sa lazima i floskulama. I notari i advokati i svaki drugi PREDUZETNIK po nasim zakonima za svoje poslovanje garantuju svom svojom imovinom. I notari i neki advokati se dodatno osiguravaju od poslovne odgovornosti. Notari moraju da imaju polisu na 80000 eur. Sto ce reci osigurani ste do jeftinijeg stana, sve preko je suplje i na dodjem ti. Takodje, notari vam cesto uvale klauzulu kojom ih oslobadjate od odgovornosti. Sigurnost ne trazite na toj adresi...

Ono sto je problem je sto sada imate uvod u fasizam. Pod fasizmom mislim na sistem gde drzava pretpostavlja da ona vise brine o pojedincu nego sto taj pojedinac brine sam o sebi. Ja napravim ugovor kakav zelim, a onda dolazi notar koji ima diskreciono pravo da mi ne overi ugovor ako on smatra da isti ne valja. Izvinite, ja insistiram na slobodi ugovaranja i na pravu da ne biram ni advokata ni notara vec da sam sastavljam svoje ugovore.

Ako se odlucim da angazujem advokata onda taj advokat zastupa MENE i moje interese. Notar zastupa DRZAVU (odnosno samog sebe) i tu moje interese ne stiti na istovetan nacin.

Cudi me da gradjani ne vide sta im se sprema...

ivana

pre 9 godina

shvatam da mnogi komentatori nemaju pojma zasto advokati štrajkuju. To pravo exkluziviteta notara za sastavljanje ugovora o nepokretnosti pogadja svakog gradjanina ove zemlje jer za sastavljanje tog ugovora ti nije potreban ni notar ni advokat. Samo treba da ga overis u sudu (sad kod notara po vecim cenama)

Gladni se dočepali vlasti

pre 9 godina

Neko napisa "93 SNS notara, da finansiraju stranku". Ovo je odgovor na sva pitanja.
Štetu budžetu se nadoknadi smanjenjem plata. Plodan plan, samo je providan, što pokazuje reakcija advokata. Zagrizli su vladu za vratnu arteriju, umirili je i strpljuvo čekaju da padne na kolena.
Čestitke advokatima.

Miroslav Kojić

pre 9 godina

Mnogo je medijske pažnje usmereno na ovo, a vrlo malo recimo na to, koliko su advokati plaćali porez, koliko zapravo advokati zarađuju, kao i to ko su oni advokati koji danas protestvuju.

nnn

pre 9 godina

tako bih voleo da i ovi advokati i ova vlada ne nađu kompromis nikako,samo da se svađaju do propasti i jednih i drugih jer čovek ne zna ko je veće zlo da li ovi korumpirani advokati,alavi do besvesti ili ova nekompententna vlast,skrpljena s koca i konopca, od zlog oca i gore majke,oličena u brutalnim ,presvučenim radikalima i ovom ,takozvanom ministru pravde, asistentu sa faxa, ciniku i hejteru svega normalnog i urednog,ljubitelju haosa,čoveku bez logike i svesti o promeni,prilagođavanju...iskreno se nadam da će se ovaj bunt proširiti i oboriti ovu nakaradnu vlast...

JUDGE FRANKENSTEIN

pre 9 godina

Volim ove pravnika/advokate koji ovde pricaju kako zasluzuju posto su skolovani za to.....vecina advokata u Srbiji su zavrsili pravni fax
u kragujevcu za kes lovu. Znam jednog decka u BG koji je jedva zavrsio osnovnu skolu, upisali ga u privatnu srednju zavrsio naravno za svim peticama, NIKAD u zivotu nije procitao knjigu, ali bas NIKAD tupson na kvadrat (otac mu se bavi mutnim poslovima)citava familija vozi po jedan najnovih Mercedes, decko ja po splavovima maltene svako vece......sad pitam ja vas pametne advokate da mi objasnite kako je on dogurao do 3godine prava........? LOPOVLU. bravo sto je drzava uvela notary to je jedan vrlo mali korak dapocnu mafijase da cede, a ti mafijasi pocinju sa advokatima I sudijama.....

Мирко712

pre 9 godina

ova vlada ne radi u interesu svog naroda i svoje drzave!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (socijalista, 4. novembar 2014 18:28)

Ova vlada ne radi za bahato bogaćenje advokata, i zbog toga advokati štrajkuju.

bonaparta3

pre 9 godina

Čije interese vi branite? Da nam preprodaju po tri puta već prodate stanove,za koje ste već pravili vi ugovore,a potom na ročištima u parnicama uzmete još trećinu ili polovinu vrednosti stana. Znate kada je stari advokat ostavio mladog sina advokata u kancelariji i otišao na odmor,kada se vratio sin se pohvalio kako je spor - parnicu on vodio 20 godina vodio rešio na drugom ročištu. Otac odgovori e moj sine tebe je ta parnica odškolovala. Ostaviću vam da sami izvučete zaključke.

Aleksandar

pre 9 godina

rasa, 4. novembar 2014 17:40)
A vi ste toliko dobri da sam pre 6 godina kupio stan, koji ste vi advokati i sud u Savskoj overili pecatom da nema nikakva hipoteka, potrazivanja itd. A meni posle sest meseci obavestili da je stan u ostavinskoj raspravi i da nije smeo kao takav da se proda bilo kome. A meni prodat, toliko o tome i advokatima KOJI RADE U KORIST SIROKIH NARODNIH MASA. Samo nemojte odmah kako u svakom zitu ima kukolja. Mozda bih vam sve dao, ali bih vam porez digao 500%, isto kao i vasim pajtasima taksistima, ista fela.

Natalija

pre 9 godina

Sto bi kazao Radovan III, malo nam je dosta vise i advokata, i advokatske komore. Dajte, ljudi, uozbiljite se, ne trosite vise ni vreme ni energiju, na besmislenu blokadau jedne tako vazne oblasti kao sto je pravosudje.

Jelena

pre 9 godina

Aman ljudi, prestanite da izmišljate i lupate gluposti.
Koji advokat je uhapšen ili je svojom imovinom nadoknadio materijalnu štetu zbog prodaje XYZ puta jednog te istog stana???
Prestanite da prenosite izmišljotine. Ako vas vec interesuje ova tema, idite do javnih beležnika pa vidite kako ljudi rade, koliko naplacuju, da li izdaju fiskalne racune za sve što urade ili ne...

Đorđe

pre 9 godina

(Raspustiti AK, 4. novembar 2014 13:49)
Dinkić je predložio u novom zakonu ukidamke paušalnog poreza za
advokate e...a tada je današnji ministar UP, tada predsednik Skupštine, podržao advokaturu i paušalni porez je ostao u Zakonu. Tada su advokati iz svih stranaka zastupali (lobirali) interes advokata. Ajd' se malo prisetite.
Nije bilo davno! 18 meseci od prilike!

Macak u cizmama

pre 9 godina

A zasto se niko ne zapita zasto se Selakovic toliko upinje da samo notari mogu da sastavljaju ugovore?Sastavljanje ugovora je vid pruzanja pravne pomoci koju po UStavu mogu samo advokati da pruzaju..Sto to njemu odjednom toliko smeta?A svugde u Evropi advokati sastavljaju ugovore...samo u Srbiji samo notari.Zasto se niko ne zapita kakav je to ministar kome pravosudje stoji 2 meseca i koji nije u stanju da resi ni prvi veci problem na koji je naisao u svom mandatu.

bezimena

pre 9 godina

Odakle nekom ideja da stavi van prometa stotine hiljada bespravno izgradjenih kvadrata i onemoguci ljude da kupe takve kuce i stanove? .....
(aca, 04. novembar 2014 15:21)

Nosioci vlasti misle da će tako naterati ljude da podnose zahteve za legalizaciju, za koje će da pipričekaju da se reše, ali će, dok prikupe potrebnu dokumentaciju, da na račun budzeta i firmi u celom tom postupku, uplate grdne pare!

Medjutim, ovde je problem mnogo veći! Odbijanjem notara da overi ugovor o kupoprodaji ovakvih nekretnina, vlastodršci su ograničili volju ugovornih strana, što je nedopustivo! Isto tako, notarima je ostavljeno da procenjuju vrednost nekretnine, pa će tako odbiti da overe ugovor ako smatraju da je cena niža od "realne". KO SME mene da spreči, ako mi nije oduzeta posl. sposobnost, da prodam npr. stan za 1 euro, ako je to moja volja (razlozi lični)!?

Da ne ulazim u neprimerene notarske tarife, broj notara i sl, postoji nešto što meni bode oči. U USTAVU Srbije notari ne postoje, za razliku od advokata i sudova, ali su im "zakonom" data neverovatna ovlašćenja tj. delovi posla koji pripadaju isključivo advokatima i isključivo sudu, to je pravna pomoć (sastavljanje ugovora) i javno beležnički zapis, koji ima jačinu IZVRŠNE sudske odluke! Iz ovoga proizilazi da je Zakon o javnim beležnicima NEUSTAVAN, i sve mi se čini da će na kraju cela ova situacija završiti u nekom medjunarodnom sudu. O šteti koju ova vlast čini zemlji i svim gradjanima Srbije, mislim da je izlišno pričati. Ogromna je!

Zaboravih još nešto. Pre 3-4 godine, sudovi su umreženi i isključena svaka mogućnost, kao što je to bilo za vreme VdrK, da se nekretnine prodaju više puta. Notari NEMAJU te podatke i to što su medjusobno umreženi, otprilike ne znači nikakvu sigurnost za gradjane. Primer: ja sada 'ladno mogu da odem kod notara i prodam nešto što sam već prodala pre tri godine, jer on nema mogućnost da to proveri, utvrdi i odbije da "solemnizuje" takav ugovor.

Mrzi me da dalje pričam, ako ja kao laik vidim niz greški, sve na račun i po ledjima gradjana, šta li su tek advokati nabrojali u onih 70 str. koje su predali ministru kao svoj zahtev!

PODRŠKA ADVOKATIMA, jer se bore za pravo i pravdu za nas gradjane tj. upravo rade svoj posao, nikad složnije! Zasluga je ove nakaradne vlasti, što ih je naterala da kancelarije i sudnice zamene ulicom!

Sven

pre 9 godina

Odakle im sada ovo da drzava stiti necije interese uvodjenjem javnog beleznistva. Kakve sve izgovore za strajk nece smisliti advokati da opravdaju svoju blokadu rada institucija pravde u Srbiji.

Mayfield

pre 9 godina

Treći osnovni sud (teritorija Nbg) je mesečno prosečno prihodovala 15.000.000 RSD (sav prihod je išao u budžet RS) na ime taksi za overu kupoprodajnih ugovora. U oktobru mesecu (nakon uveđenja notarijata) taj isti sud je prihodovao nesto vise od 1.000.000 RSD na ime taksi. Dragi građani ovo su vam zvanični podaci suda. U čije privatne džepove odlazi 14.000.000 RSD mesečno ?

Bojan

pre 9 godina

Notari pola daju svojim šefovima iz napredne ekipe koja ih je postavila. Žena koja radi u mom mestu se do sad obezbedila do kraja života. Sramota.

SuboticaSUSU

pre 9 godina

Vecina advokata je sa godisnjim primanjima debelo u PDV-u,ali naravno da nece da plate nesto drzavi pa su pausalci kao pijacari,sramota,a moralno su na dnu.

nekitamoblavor

pre 9 godina

Problem je sto u sudu overis samo potpis a sadrzaj sud ne proverava!
Tako mozes prodati jedan stan dva i vise puta i da komotno u sudu overis dokument!
Kod notara toga nece biti jer ce on imati obavezu da izvrsi proveru verodostojnosti tih podataka!!!
(PrecisePangolin, 4. novembar 2014 14:43)

sud je u poslednjih 2-3 godine imao bazu podataka prodatih stanova i to se proveravalo prilikom svake overe, tako da se nije moglo desiti da isti stan bude prodat više puta. proverite, podatak je lako proverljiv. notari sa druge strane, trenutno nemaju umrežen sistem takve vrste, niti koriste bazu podataka sudske pisarnice pa se pre nekoliko dana na novom beogradu desilo da je isti stan prodat dva puta, a notar je razrešen. PROVERITE, podatak se može proveriti. cela ujdurma sa notarima je krajnje providna. gomila para je uzeta iz prihoda budžeta i odlazi na bogaćenje nove notarske kaste, a dobar deo sigurno i u kasu SNS. tarifa za postajanje notarom iznosi 40-80 hiljada evra. neko bi mogao da izračuna za koliko je novca uskraćen državni budžet samo za ova dva meseca, a ovamo se smanjuju plate i penzije. neki su našli savršen način da gule kožu građanima a da novac ide u partijske džepove

Bill

pre 9 godina

Simptomatična je situacija koja se u Srbiji uvek ponavlja kada se priča o reformama, te je, po pravilu, prilika takva da su glasom svi za reforme i štednju, ali "ako može da se mi izuzmemo iz te priče". Nemoguće je izgraditi zdrav osnov za razvoj države ako teret ne ponesu svi građani, samo izgleda da nekome više odgovoara prethodni sistem u kom se nije znalo ko pije, a ko plaća.

Fresh

pre 9 godina

Bezobrazluku advokata nema granice. A kako bi bilo da ih sudija rebne sa po par hiljada evra kazne svaki put za nepojavljivanje na ročištu, kao što je praksa u drugim evropskim zemljama?? Najviše se bune u državi gde imaju najbolje uslove,logično da je kolovođe neko potkupio.

Obilić

pre 9 godina

Moj je licni utisak da koliko god da se Selakovic trudio da se pronadje zajednicko resenje, toliko su predstavnici advokata nezainteresovani. Mislim da bi drzava trebala agresivnije da reaguje kako bi se konacno zavrsio strajk, s obzirom da vecina advokata zeli da nastavi sa poslom, a neki cak rade i krisom.

diplomirani pravnik

pre 9 godina

tacno premijeru, prava advokata nisu jedini razlog strajka, precuo si da je razlog stajka zastita ustavnih prava gradjana da samostalno vode svoje pravne poslove i da bez notara mogu sastaviti privatne isprave, jer privatna isparava ne moze voljom drzavnih mocnika postati javna isparava koju preko svojih belzenika kontrolise drzava, sto sigurno znaju studenti prve godine prava jer se to uci na permdtu uvod u pravo.

jana

pre 9 godina

Nije tačno da su javni beležnici birani isključivo iz redova advokata.Ima tu i sudija, bivših sudija, sudijskih pomoćnika i td.
I naravno, kao i svakoj profesiji i među javnim beležnicima imA manje i više sposobnih.
Ne znam čime su zaslužili glorifikaciju?
Posao kao i svaki drugi.
Samo dodeljen "izabranim".
Ako su već u svojstvu državnih službenika trebalo bi ih tako i vrednovati. Dodeliti im platu državnog službenika a ne vrlo tarifirane nagrade.
Ovako se pojavljuju kao neka specijalna kasta u društvu.

Deda

pre 9 godina

@bezimena: ne preterujte. Ako želite da prodate stan za 1 EUR, trebala bi da vas spreči bar poreska uprava, odnosno zakon koji definiše promet nepokretnostima. Određivanje vrednosti nekretnina je takođe (bar trebalo bi da bude) jasno definisano.

paor

pre 9 godina

Ministar treba da shvati da ja kao gradjanin, a tumaceci njegov zakion, necu da naletim na nekog sujetnog notara koji ce mi odbiti overu jer mi nije pisao ugovor. Ako je ministar sujetan i neodgovoran, ko mi garantuje na kakva ce sve gradjani ogranicenja i uslovljavanja nailaziti kod notara jer i kada napisem ugovor on je taj koji treba da ga procita to naplati, pa na kraju kaze ne valja i kome onda da se zalim. Ako budem dobijao odgovore koje je ministar davao u Skupstini braneci notare cemu onda da se nadamo mi obicni gradjani.
Podrzavam advokate jer ako je ministru toliko stalo da odbrani notare neka nam objasni da li je lakse upravljati sa 100 notara ili sa oko osam hiljada advokata...??? dalje ako komentarisem i za prethodno nisam siguran da ce mi objaviti komenhtar a tek kada bi zavrsio recenicu.

Savri

pre 9 godina

Meni se ovde sve cini da ste vi ti koji stitite necije interese,a ne drzava.Reci te mi zasto vase kolege u Crnoj Gori nisu strajkovali kada im je uveden javni beleznik ili ti NOTAR? Gospodo dosta je bilo glume,da trazite kao fola radi svoja prava a pozadina cele price su vasi klijenti,kojima vas strajk ide u prilog jer ne moze im se suditi.Vi ste samo pozorisne lutke kojima tajkuni vuku konce.
(JASNA, 4. novembar 2014 15:31)

Ne, pozadina cele priče je kriminalni zakon o notarima koji se primenjuje samo još u Bosni. Tim zakonom su na dobiti samo i isključivo notari jer dobijaju monopol na određene administrativne radnje a jako mali procenat prihoda prosleđuju državi (pa je tako i država na gubitku), a narod za iste usluge mora da plaća mnogo više nego do sada (time je i narod na gubitku). Ja sam, evo, obrazložio zašto sam na strani advokata, a baš bih voleo da čujem zašto ste Vi na strani notara?

inside tip

pre 9 godina

Advokati skolovani i nacitani? Pa polovina njih jedva zna da prica normalno srpski jezik, kamoli da ga pise!! A pare samo kaplju i kaplju i kaplju...

ко још може да штрајкује два месеца?

pre 9 godina

Po podacima poreske uprave, advokati su jedni od najurednijih poreskih platisa. To se ne moze reci za mnoge danas nazovi biznismene tj. dojucerasnje politicare.
(Milovan, 04. novembar 2014 13:06)

Сваки приватник би био уредан у плаћању пореза када би му порез износио 1% од зараде. Толико адвокати плаћају порез. Нема потребе да се јављате да би ово демантовали. Мој таст и шурак су адвокати, тако да добро знам шта причам. Ја се убих да платим ПДВ, плате и доприносе, а они ми се смеју. Шурак отишао на Кубу, а таст у бању. Штрајкују људи. Нема се. Још шурак моли Бога да штрајк потраје док се не врати.

Kad sila postane zakon OTPOR je tvoja duznost

pre 9 godina

"Oni nanose političku štetu Srbiji, ali to oni doživljavaju kao borbu za svoja prava", rekao je Vučić novinarima u Beogradu, uz ocenu da je šteta od obustave rada advokata "ogromna i nemerljiva", ali da Vladi "ne pada napamet da preduzima nasilne mere".

A da nije mozda ovako: Oni bore za svoja prava ali vi to dozivljavate kao politicku stetu?

Podrska advokatima, neka ukapira Vucicev rezim da ne moze da radi bas sve kako im se cefne.

Shoo

pre 9 godina

Gledam kako na svakoj temi koja ima veze sa vlascu prvih dvadesetak komentara je upucen onima koje je vlast ostetila. A posle toga botovi se prizovu "pameti", razrade taktiku i udri.
E Srbijo gde si dogurala....Tuzno

Lala iz Banata

pre 9 godina

Meni se ovde sve cini da ste vi ti koji stitite necije interese,a ne drzava.Reci te mi zasto vase kolege u Crnoj Gori nisu strajkovali kada im je uveden javni beleznik ili ti NOTAR? Gospodo dosta je bilo glume,da trazite kao fola radi svoja prava a pozadina cele price su vasi klijenti,kojima vas strajk ide u prilog jer ne moze im se suditi.Vi ste samo pozorisne lutke kojima tajkuni vuku konce.
(JASNA, 04. novembar 2014 15:31)

Gospodjo Jasna, nadam se da ste samo nepoucen gradjanin, a ne BOT, mi sa strajkom od 2 meseca ne mozemo stiti klijente nikako. Da bi jedno krivicno delo zastarelo, potrebno je da prodju GODINE, a ne meseci, a to sto govori ministar na televiziji, govori samo o njegovom neznanju.
Zalosno je sto jedna takva neznalica sedi u fotelji ministra pravde.
Toliko.

plus ili minus

pre 9 godina

Prema plusevima i minusima na komentare uopste ne mogu da zakljicim na cijoj su strani davaci ocena. Na jednom komentaru plusevi podrske advokatima, na drugom minusi advokatima...

Pa evo neka bude jedna uprosteno postavljena anketa: Ko misli da su advokati upravu neka stavi + a ko misli notari -

Dejan

pre 9 godina

Neko ko podrzava ovo sa notarima, neka mi objasni sledece:
Zasto se ogranicava broj notara i time daje monopol, ekskluzivitet i mogucnoste enromnog bogacenja, na racun budzeta?
Da pojasnim:
Svaki pravnik sa pravosudnim ispitom, ako polozi advokatski ispit moze da postane advokat. Niko ne ogranicava to da li ce u Srbiji biti 300 ili 3000 advokata. Svaki ekonomista koji polozi kurseve racunovodstva moze da postane knjigovodja. Niko ne ogranicava to da li ce ih biti 5 ili 50000 kao ni inzenjere sa licencom i sl.

Zasto se onda ne dozvoli da svaki pravnik, sa pravosudnim ispitom koji polozi notarski kurs da moze da postane notar??? Time se ne bi pravila nikakva ekskluzivnost a mnogi advokati koji se bave samo prometom nekretnina bi postali notari.

Milovan

pre 9 godina

Nego jesu li platitli porez?
(Jedan iz mase..., 04. novembar 2014 12:38)
Po podacima poreske uprave, advokati su jedni od najurednijih poreskih platisa. To se ne moze reci za mnoge danas nazovi biznismene tj. dojucerasnje politicare.

Katarina

pre 9 godina

Poslednja recenica u ovom tekstu je direktna pretnja izvrsne vlasti upucena sudskoj vlasti.
Advokati placaju porez jer da ne placaju ne bi nam isti povecali za 300%.

StormShadow

pre 9 godina

Kupio sam novi stan pre mesec dana na NBGD. Stan je kupljen od prvog vlasnika, proveren od mog advokata. Dva sata, uz sat kasnjenja, je trajala overa kod notara, a citav sat obavezno(!?) citanje kompletne dokumentacije naglas.... Ostalo vreme je utroseno na prepisivanje ugovora koji je moj advokat sastavio na cirilicni zapis. Na kraju, racun od 54.000 din. Ne vidim kako notar, koga sam imao nesrecu da upoznam, moze da mi garantuje za stan od preko 100.000 EUR, kad se ispravnoscu papira bavio informativno...

Ovo mi je treca kupovina stana u zivotu, i najskuplji admin. troskovi...
Sta sam dobio kao posten gradjanin notarskim esnafom?

Kolumbo ...... .. radoznala

pre 9 godina

Pravda za advokate.....
P.S. Ministar da volontira kod nekog advokata....
(Dajem časove za polaganje pravosudnog ispita..., 04. novembar 2014 11:31)

Jos kada bi mogao da volontira kod nekog ko je zavrsio u Kragujevcu,gde bi mu kraj bio.

PrecisePangolin

pre 9 godina

''sud je u poslednjih 2-3 godine imao bazu podataka prodatih stanova i to se proveravalo prilikom svake overe, tako da se nije moglo desiti da isti stan bude prodat više puta''

Kupoprodaja stanova je samo primer...ali ni on ti nije bas tacan....
Pre dva meseca sam pravio ugovor o kupoprodaji automobila. Prvo je sve to overeno u sudu, legalno, potpuno normalno, a niko me nije ni pitao ciji je auto, da li je stvarno moj!!!
Sud ne interesuje sta je cije zato sto overava samo potpis!
Verovatno ima problema oko primene zakona o javnim belezenicima, ali su oni neophodni u Srbiji i MORAJU se ugovori overavati kod notara! Ali, takodje mislim da se mora smanjiti cena usluga notara, znatno smanjiti!!!

Pedja

pre 9 godina

Vuciceva najava resavanja u stvari znaci formiranje petokolonaske rezimske advokatske komore na cemu rezim radi vec duze vreme. Samo sto je do sada svega par advokata u citavoj Srbiji progutalo njegovu udicu, ali pritisak rezima je sve jaci.

Đorđe

pre 9 godina

Kad god neki ministar "uprska stvar" onda se obavezno pojave tajkuni (Naročito Mišković koji, po rečima Premijera, uredno plaća porez koji je najveći u Srbiji!), borba protiv korupcije i kriminala, samovolja žandarmerije u odnosu na Brata (onog drugog brata niko ne pominje), apokaliptične poplave i snegovi, prošle vlasti i ko zna šta još. Plaćeni komentatori iz IT brigade, u "Teškoj reči" i drugim slobodnim i objektivnim medijima se ubiše od hvalospeva dok drugi gromoglasno ćute. Nije mi neophodan "Utisak nedelje" da bih znao da je dogorelo!!! Zima će uskoro a
meni je već sve mrzlije! Hoće li najzad svanuti u Srbiji?

paor

pre 9 godina

@Aleksandar

Seljak sam ali jedno pravilo znam a to je da kada nesto kupujem znajuci da su knjige o uknjizbi nekretnina javne odem u Gruntovnicu i trazim da izvrsim proveru nekretnine koju kupujem. E sada ti si i sam kriv sto nisi trazio ili nisi znao da su zemljisne knjige javne, da te advokat povede sa sobom i da se na licu mesta uveris kakvo je stanje u knjigama. A u knjigama o uknjizbi imas stranicu A, B i C i na jednoj od njih stoji upisano da li nekretnina ima teret po bilo kom osnovu pa i ostavinskom.

Pravda

pre 9 godina

Netacno je da advokati nece da placaju porez.Naravno da ga placaju ali nece da im se porez povecava a uslovi rada i platezna moc stanovnistva sve vise opada.To ne bi dozvolili ni drugi privatnici.
Advokati koji placaju porez pausalno NISU NIKAKVI BOGATASI jer sama definicija pausalnog poreza i predvidja mali prihod -do 3.000.000 dinara godisnje.Svi koji imaju veci prihod placaju PDV.Pogledajte poreske propise a nemojte da se derete kako advokati zaradjuju milione.
Javni beleznici nisu nikakvi strucnjaci nego bivsi advokati koji su imali vezu da poloze javnobeleznicki ispit.
Pouzdano znam ljude koji imaju preko 20 godina rada iskustva u struci pa nisu polozili taj toliko tezak ispit a one koje znam da su polozili znam da su bili losi advokati i cak i losi studenti.Koga ce oni da zastite?
Advokati samo hoce da rade svoj posao a to im je pravo oduzeto.
A vi gradjani ako vam nije jasno zasto i vas stite advokati ovim protestom,videcete i sami koliko ce ti "strucni notari" da napune svoje dzepove za par meseci i to na ustrb istog tog budzeta iz kojeg se vama smanjuju plate i penzije jer ogroman prihod od sudskih taksi vise ne odlazi u budzet.I vama je to u redu?Pa Vama je Selakovic zavukao ruku u dzep kako bi notari zaradili svoju "platu"...

ИНВЕСТИТОР

pre 9 godina

Адвокати и Министарство се морају помирити и схватити да су приликом закључивања уговора о промету НЕПОКРЕТНОСТИ, најважнији интереси грађана Србије (купопродаја станова, кућа,..), и интереси великих ИНВЕСТИТОРА (нпр ИКЕА), који имају своје велике адвокатске канцеларије и
које би прво САЧИНИЛИ главни уговор о инвестицијама, куповини земљишта, објеката или градњи објеката на више локација по Србији,
а после би ишли код општинских нотара (где се налази земљиште, објекти), како би на сваки уговор за појединачни објекат и земљиште :
(А). ОВЕРИЛИ ПОТПИСЕ, тј извршили ЛЕГАЛИЗАЦИЈУ (уговор нема доказну снагу јавне исправе),
или
(Б). ПОТВРДИЛИ САДРЖАЈ општег и појединачног уговора, тј.извршили СОЛЕМНИЗАЦИЈУ (уговори добијају доказну снагу ЈАВНЕ исправе, која може бити и извршна),
када би нотарима требало много времена и знања да провере и главни-општи уговор и појединачне уговоре за конкретан објекат, земљиште,..

Jole

pre 9 godina

Pa gledajući jučerašnju sednicu Skupštine, stekao sam utisak da ministar vređa inteligenciju naroda sa svojim nebuloznim izjavama, a što se tiče advokata, oni bi trebali malo da prikoče i razmisle, o notarima je izlišno bilo šta reći jer je to nov metod proizvoda novih tajkuna...
Nezavisni

Dimitrijana

pre 9 godina

Necete nista postici,jer niti ste u pravu,niti ste privilegoani
(justinijan, 4. novembar 2014 13:41)

Itekako su postigli samo sujetan ministar to ne moze da podnese zato sto je morao da preda u Skupstinu da se njegov zakon dopuni i menja i to u onom delu gde je oduzeto pravo gradjanima na slobodnu volju po Usavu zagarantovanu. Pored toga i predsednik drzave je zakon koji je u Skupstini donet za 48 sati potpisao i to u najhitnijem roku, a zakon o dodeli pomoci u poplavljenim podrucjima Srbije morao je da svu normalnu zakonsku proceduru a koja je trajala duze od od 48 sati iako je taj zakon trebao da ima najhitniju proceduru.
Toliko o tome dokle su uspeli i neka idu dalje jer doneti jedan zakon za 100 ljudi, (da li su notari gladni, bosi i siromasni) po najhitnijem postupku je vec sam po sebi diskutabilan zasto, zbog cega i za koga???

rasa

pre 9 godina

Pravda za advokate.....
P.S. Ministar da volontira kod nekog advokata....
(Dajem časove za polaganje pravosudnog ispita..., 04. novembar 2014 11:31)

Jos kada bi mogao da volontira kod nekog ko je zavrsio u Kragujevcu,gde bi mu kraj bio.
(Kolumbo ...... .. radoznala, 04. novembar 2014 13:37


I taj je pismeniji i zna vise o pravu od naseg ministra koji jedino sto zna je nevazan predmet na pravnom fakultetu i o retorici.. Ali kako svaki ucitelj u nasoj zemlji bira za naslednika goreg od sebe-da ne bi nadmasio njegovu slavu, jasno vam je da smo bas nisko pali kada razni iskompleksirani i profesionalni d..elisci postaju kadar po fakultetima

rasa

pre 9 godina

То што си ти нерадник је твоја ствар. Немој друге да убеђујеш да је то лепо. Таст и шурак раде за себе, ја за себе. Ја од њих не тражим помоћ. Ти си очигледно навикао да идеш и да кукаш не би ли добио паре, а да не радиш. Ја сам приватник 20 година. Радио сам и док сам студирао. Нисам тражио новац ни од родитеља па зашто бих онда од женине фамилије?
(дају ли ти родитељи џепарац?, 04. novembar 2014 19:59)

Odakle ti pravo da me vredjas da sam neradnik?! I ja sam zavrsio pravni fakultet u roku , radio na trafici dok sam studirao, bavio se sportom pa nikad nisam nikome rekao da je neradnik, a da ga ne poznajem. To je uvreda znas. Mogao sam i ja da kazem da ti jesi jer radis 20god, a nisi uspeo da razgranas posao da mozes da platis radnike i da ti ostane za vise od prosecnog životnog standarda.. Zna se pravilo-za svaki posao potreban je pocetni kapital. Normalno je da roditelji pomognu svojoj deci kako bi uspešnije zapoceli posao, naravno ukoliko su odnosi unutar porodice dobri. Od zenine familije si dobio besplatnu pomoc oko pravnih poslova kada si zapoceo posao ili se varam??

R2D2

pre 9 godina

Toliko argmenata na strani advokata ali dzaba za neke ljude... bacis im kosku koja se zove Miskovic i oni je glodju dok se ne udave... Pa kakav smo to narod? Zar je moguce da ovde ima toliko maloumnika?

Privatizator

pre 9 godina

@Artemis: zato što u ovoj državi svako misli da može da radi šta god hoće i zato što se u ovoj državi ne poštuje nikakav zakon. Pa tako država donosi zakon o notarima jer stranci na vlasti trebaju pare, a advokati mrtvi ladni štrajkuju već dva meseca jer im je ista država smanjila dosadašnji deo kolača i nikom ništa.

Artemis Faul

pre 9 godina

@bezimena: ne preterujte. Ako želite da prodate stan za 1 EUR, trebala bi da vas spreči bar poreska uprava, odnosno zakon koji definiše promet nepokretnostima. Određivanje vrednosti nekretnina je takođe (bar trebalo bi da bude) jasno definisano. (Deda, 04. novembar 2014 17:53)

Pa kako onda prodadoše onoliko firme za jedan evro.

Silver

pre 9 godina

Moj je licni utisak da koliko god da se Selakovic trudio da se pronadje zajednicko resenje, toliko su predstavnici advokata nezainteresovani. Mislim da bi drzava trebala agresivnije da reaguje kako bi se konacno zavrsio strajk, s obzirom da vecina advokata zeli da nastavi sa poslom, a neki cak rade i krisom.
(Obilić, 4. novembar 2014 19:29)

Ха Ха... исти овакав коментар има и на блицу!! Уопште нема ботова :)

dex

pre 9 godina

Botovi, zelim vam da sto pre resavate nesto kod notara! Sad, ako mi lupate minuse, znaci da ste svesni da ce vam notari skinuti kozu s ledja i da to nije dobro za vas, i da vas je vlast prevarila. Pluseve mi s druge strane ne smete lupati.

Milo

pre 9 godina

Svi vi znate ,Velikog mi Ćate,da država napravi notare,
sirotimji da oduzme pare,i da stvori nove donatare.
Šta mislite,ako nije tajna,kolko uze partija državna?.
Srbijica zato naša kleca,korak napred,a u rikvetc trista,
to je HIMNA naših "reformista"

pa onda sve znas

pre 9 godina

(Deda, 4. novembar 2014 16:32)
Posto si godinama ziveo u Nemackoj, onda verovatno znas i koje su im tarife (mislim na advokate). Ali i danas moze da se overi dokument kod notara za 150 evra i u sudu za manje od 10 evra, tako da imaju bar izbor.
Ja to znam, jer sam pravnik, ali moje kolege u banci u Srbiji priznaju overu dokumenta samo kod notara i traze OKRUGLI pecat apostile, iako je on pravougaonog oblika ili u nasem Konzulatu gde overu radi neki srednjoskolac na salteru.
Toliko o nasem Ministarstvu pravde odakle i ovi iz banke dobijaju tumacenje.

rasa

pre 9 godina

Сваки приватник би био уредан у плаћању пореза када би му порез износио 1% од зараде. Толико адвокати плаћају порез. Нема потребе да се јављате да би ово демантовали. Мој таст и шурак су адвокати, тако да добро знам шта причам. Ја се убих да платим ПДВ, плате и доприносе, а они ми се смеју. Шурак отишао на Кубу, а таст у бању. Штрајкују људи. Нема се. Још шурак моли Бога да штрајк потраје док се не врати.
(ко још може да штрајкује два месеца?, 04. novembar 2014 17:05

Da su ti surak i tast advokati ti sigurno ne bi drezdio tako nego bi ti pomogli.. Ali posto si bot razumemo tvoje pisanije.. Inace kako da neki advokat koji radi tek par godina u malom mesti i jedva zaradjuje da plati rezije i da prezivi plati povecanje poteza ne od 150,vec od 300%..
Ali svim ljudima zelim da uskoro zarade toliko da kupe stan, sto veci naravno - 150kvadrata na vracaru, pa da odu i zavrse sve poslove kod notara po ovim cenama.. Pa da odmah posle uvodjenja resenja za koje se zalazu advokati kupe jos jedan takav i da plate ugovor kod advokata i overu u sudu, pa da osete na svojoj kozi dranje partijskih poslusnika.. Eto ipak vam zelim dva stana za pola godine :D

raspustio si ti svoj mozak

pre 9 godina

Raspustiti AK,
kako vas nije sramota da li se vi nečega stidite? Kažite mi šta je to dobro i bolje po nas građane da idemo kod notoara.
Ja vam kažem ništa ni jeftinije ni efikasnije. Što je još gore imate manju pravnu sigurnost.

Deda

pre 9 godina

Živim godinama van granica Srbije. Kao mlađi, živeo sam u Nemačkoj, zemlji u kojoj se je ova problematika EVOLUTIVNO razvijala i prilagođavala DECENIJAMA, da bi se poslednjih 30tak godina znala i pre svega poštivala pisana i NEPISANA pravila, koja defiinšu ulogu advokata, notara, njihovih udruženja, lobiranja itsl. Jednostavno, postoji crvena linija preko koje ne prelaze. Zatim sam nekoliko godina boravio u Sloveniji, u kojoj se taj evolutivni razvoj sveo na jedan notarski zakon - kao u Srbiji, iskopiran od strane Nemačke, baš kao što to ovde određeni žele. Rezultat? Preskupe usluge notara sa jedne strane, pritom u praksi nikakve garancije za građane. Provera ugovora, odgovornost notara? Blabla.
Sa druge strane, okupacija države od strane advokata. Kao u Srbiji: tarife fantastične, sami sebi prave posao, žive na smešnom paušalu i drže ceo pravosudni sistem u šaci, upliću se u politiku, itd. Katastrofa. Srbija je u još goroj situaciji. Pored pomenutih lešinara (notara & advokata), tu je i pokvarena i nesposobna politika. Neka vam je sa srećom, ali iskreno preporučujem da ne naginjete ni na jednu ni na drugu stranu i da "argumente" o pravima građana i slično ne shvatate previše ozbiljno, jer to nema nikakve veze. Radi se samo o parama.

Istina

pre 9 godina

Vucicu nisu ti tajkuni krivi vec ti i tvoja partija koja ce unazaditi Srbiju gore od svih prethodnika! Selakovic unistava pravosudje, svaki tvoj i SPS ministar unistava svoju sferu interesovanja, a ti zbog EU i NATO-a to aminujes. Kamo srece da ima u tebi malo ljudskosti podneo bi ostavku odavno!

dzhoni

pre 9 godina

@bezimena: ne preterujte. Ako želite da prodate stan za 1 EUR, trebala bi da vas spreči bar poreska uprava, odnosno zakon koji definiše promet nepokretnostima. Određivanje vrednosti nekretnina je takođe (bar trebalo bi da bude) jasno definisano.
(Deda, 4. novembar 2014 17:53)

vidite ovako deda. pre cetiri godine sam kupio stan na vracaru po ceni od 1500 evra po kvadratu, kada sam otisao u poresku upravu da platim porez na prenos apsolutnih prava-nisam ga platio po kupoprodajnoj vrednosti stana, vec po kataloskoj vrednosti stana, tj. ceni koju poreska uprava standardizuje prema lokaciji i povrsini stana. ako ja zelim da prodam moj stan za 5 evra, to je moja slobodna volja i nijedan notar, politicar, sudija, poslanik ne moze da zadire u moju volju. ugovor je saglasnost volja medju strankama, i nijedan notar ne bi smeo da ulazi niti da menja taj odnos.

klosar72

pre 9 godina

"@bezimena: ne preterujte. Ako želite da prodate stan za 1 EUR, trebala bi da vas spreči bar poreska uprava, odnosno zakon koji definiše promet nepokretnostima. Određivanje vrednosti nekretnina je takođe (bar trebalo bi da bude) jasno definisano.
(Deda, 4. novembar 2014 17:53)"

Bez namere da budem advokat bezimenoj, ali bojim se da je cena po kojoj JA hoću da prodam bilo šta što je MOJE je isključivo MOJA stvar.

Sve ostalo ne krajnje bezobrazno i nevaspitano trpanje lopovskih prstiju u tuđ džep.

I ukoliko mi treba savet pošto da JA prodam nešto što je samo MOJE, taj savet sigurno neću tražiti od opskurnih radikalskih likova, jer imam dvodecenijsko bolno iskustvo sa njima, još od vremena kada su hteli nešto što je MOJE da uzmu sebi i to na silu. U zamenu za jedan sendvič i mesto u teretnom vagonu.

БИОГРАФИЈЕ

pre 9 godina

.
Ако државни врх Србије жели да објективни грађани и даље верују у поштене намере Владе, морају се у јавност објавити БИОГРАФИЈЕ изабраних нотара (поготово за Београд),
па да видимо колико је нотара изабрано по СТРУЧНОСТИ и ДОСТОЈНОСТИ,
а кога су протежирале СЛУЖБЕ (војне, цивилне, стране,..), ТАЈКУНИ, СТРАНКЕ, ФАМИЛИЈА,....

Нико није пречи од правде и грађана Србије, па ни госпођа ташта.
Стоп корупцији.

bilipiton

pre 9 godina

Ako advokati izdejstvuju svoje zahteve, to ce biti najmanja skupina ljudi koja je protestima uspela da dobije ono sto zeli. Prosvetari, medicinari, oruzari,policija, studenti i mnogi drugi nisu pobedili.

pam-pam

pre 9 godina

Prvo - nisam fan srpskih advokata. Realno, imao sam posla s njima i (cast retkim izuzecima)ne bas sjajno iskustvo. Zelja da se slucaj razvlaci, placaju rocista... Da, znam, dobar advokat kosta a i sudstvo, nikakvo kakvo jeste, tu praksu razvlacenja omogucava.

Ljudi, umesto da pljujete advokate koji ocigledno jedini imaju cojones (jer im neko dirnuo u reon, pre svega) treba da izadjete na ulicu i iskoristite priliku da se i vi BORITE za svoja prava. Od opozicije nema koristi, da vas neko zastiti realno nece ako to sami ne uradite.

Sve ostalo je prazna prica.

Svaka cast advokatima jer nisam mislio da postoji neko u ovoj zemlji ko ima snage da ustane za sebe i svoja prava.

rasa

pre 9 godina

A vi ste toliko dobri da sam pre 6 godina kupio stan, koji ste vi advokati i sud u Savskoj overili pecatom da nema nikakva hipoteka, potrazivanja itd. A meni posle sest meseci obavestili da je stan u ostavinskoj raspravi i da nije smeo kao takav da se proda bilo kome. A meni prodat, toliko o tome i advokatima KOJI RADE U KORIST SIROKIH NARODNIH MASA. Samo nemojte odmah kako u svakom zitu ima kukolja. Mozda bih vam sve dao, ali bih vam porez digao 500%, isto kao i vasim pajtasima taksistima, ista fela.
(Aleksandar, 04. novembar 2014 18:56


Pa ne overava advokat nego sud.. Ako u katastru ne pise da nema opterecenja imovine kako advokat da zna to, treba da ide od clana do clana porodice po belom svetu da se raspita.. Javna knjiga je javna knjiga i sve cinjenice upisane u nju se smatraju tacnim do utvrdjenja da nisu u sudskom postupku

slobinator

pre 9 godina

došao čovek kod mene u sud i pita da li može da overi ugovor o doživotnom izdržavanju. ja mu kažem da ne može jer je to sada u nadležnosti notara, a on će na to 'bio sam kod njega, ali on mi je rekao zatrpan sam, dođi za dva meseca.i šta sad ja da radim?' naravno ja na to nisam imao odgovor. to je zapravo pravo pitanje za nadležne, šta raditi u ovakvim konkretnim slučajevima?

rusosaurus

pre 9 godina

Advokati za vladavinu prava , a država za pravo vladanja . Građanin nikad ne mora da angažuje advokata ,ali ima pravo na to zagarantovano Ustavom , a notara koji nije ustavna kategorija mora da angažuje i to uvek mora da plati što za advokate nije bio slučaj ako građanin nema sredstava pa mu se od strane države odredi advokat . Dragi sugrađani prvo pročitajte materiju o kojoj dajete komentare , pa tek onda donosite svoj sud .Zgrozio sam se izjavom da će možda sudije štrajkovati kad mi prekinemo štrajk i tako " spasiti" optužene tajkune od sankcija .Štrajk policije je prošao pa bi u duhu date izjave predložio da preventivno pohapsite sve advokate i sudije i primenite odredbe šerijatskog prava o sudovima i sudijama- Kadija te tuži , kadija ti sudi , i za vlast nastane HAPY END .

Deformero

pre 9 godina

Imam komentar koji je ubica botova: ako je premisa da je iza strajka advokata Miskovic tacna, to moze Vlada Srbije lako da resi. Neka udovolji zahtevima advokata, izmeni potrebne zakone, oni prekinu strajk a Miskovic bude osudjen. Sta kazete? Eto nama jos jedne pobede premijera koji je za samo tri godine predanog rada...

ja gluplje od tvog komentara nisam pročitao

pre 9 godina

@ (bonaparta,
Advokati ne prodaju stanove, sačinjavaju ugovore i zastupaju punomoćnika. Takođe i vi ste mogli bez advokata da sačinite ugovor.
Takođe prvo proveri da li je bilo moguće da neko kupi kupljen stan. Ukoliko nisi znao to je praktično bilo nemoguće zadnjih godina.

bezimena

pre 9 godina

@bezimena: ne preterujte. Ako želite da prodate stan za 1 EUR, trebala bi da vas spreči bar poreska uprava, odnosno zakon koji definiše promet nepokretnostima. Određivanje vrednosti nekretnina je takođe (bar trebalo bi da bude) jasno definisano.
(Deda, 04. novembar 2014 17:53)

Poreska uprava naplaćuje porez po svojoj skali kojom odredjuje vrednost neke nekretnine!

SVOJOM imovinom ja imam pravo da raspolažem po SVOJOJ VOLJI! Mogu da je prodam za 1 euro nekom beskućniku, mogu da je poklonim, bilo kome, mogu da je srušim, a mogu i da je zapalim, ako time ne izazivam opštu opasnost!

Moje ljudsko pravo je da budem ekcentrična i niko nema pravo da mi ti pravo onemogućuje!

da da

pre 9 godina

@bezimena Nadam se da ste diplomirani pravnik i da ce AKS imati cast da budete njen clan. Citam komentare, Vase i komentatora koji se potpisuje kao @kancelarija za brze odgovore sam primetila. Na veoma dobar nacin objasnjavate sve. Svaka cast na strpljenju i pokusaju da cak i botovima pojasnite kako stoje stvari. Mi cemo uspeti, jer Ustav i svi zdravorazumni ljudi su na nasoj strani.

aca

pre 9 godina

Odakle nekom ideja da stavi van prometa stotine hiljada bespravno izgradjenih kvadrata i onemoguci ljude da kupe takve kuce i stanove? Zasto onda ne zabrane stovaristima da prodaju gradjevinski materijal sem po predmeru i predracunu po projektnoj dokumentaciji i to samo nosiocima gradjevinske dozvole i izvodjacima radova na osnovu iste dokumentacije i ugovora o gradnji? Drzava je debelo ucestvovala u bespravnoj gradnji, uzimala porez na gradjevinski materijal, ljudi sa biroa su radili na crno i nisu trazili leba od drzave, uzimala porez od kupoprodaja a i sama je bespravni graditelj jer je hiljade drzavnih objekata bez gradjevinske i upotrebne dozvole. Neka se u ugovor stavi u jednom clanu da je objekat ili deo objekta bez dozvole i lepo se proda stan ili kuca u legalizaciji a stvar je kupca da sagleda da li je u riziku ili ne u postupku legalizacije. A postoji i krivicna i parnicna odgovornost pa nek sudovi ubrzaju svoj rad ili nek traze od vlade zakone koje ce im omoguciti brze resavanje.

zasto..

pre 9 godina

Nije jasno zasto se drzava odrice svojih prihoda od overe i daje ih u dzepove notara!Te prvo im daje 100 posto novca a onda sada traze da se samo 30 posto,ipak daje drzavi.Ako znamo koliki su redovi bili za overu po sudovima,onda mozemo shvatiti o kolikom novcu je rec a tarifa notara je visestruko veca od sudske!Pa se pitamo kako je moguce da se drzava u ovoj zemlji,odrice tog za nju vaznog i ogromnog prihoda a u korist notara,koji ne daju nikakve specijalne garancije za obavljen posao!Pa se postavlja pitanje,zasto notari ne rade za nagradu kao sto je plata a ne kao advokati po tarifi..Odogovrnost i strucnost su iste..A notara je manje nego advokata!Trebalo bi da rade ono sto su do sada radili sudovi a ne bi trebalo da rade ono sto su radili advokati!Da se ne bi te dve profesije mesale kroz svoj rad!Mogli bi notari da imaju veliku platu,ali bi morali i da odgovaraju svom svojom imovinom a ne da overavaju ogromne ugovore,cije vrednosti moze samo od jednog ugovora da premasi vrednost citave njihove privatne imovine!Pa o kakvoj mi to garanciji i odgovornosti licnoj i licne imovine,govorimo uopste!Treba pored nemackog iskustva..pogledati kako au i drugi pristupili ovoj notarskoj sluzbi!Ovako je ispalo,da je drzava velikodusno prepustila ogromne pare u privatne dzepove,malog broja notara!Umesto da je sud otvorio vise kancelarija za overu..izmestenih iz suda i zaposlio drzavne notare i to za drzavnu platu!Tako bi najvise drzava profitirala,a ne bi se punili privatni dzepovi!

РЕФЛЕКТОР

pre 9 godina

Нека Влада објави БИОГРАФИЈЕ изабраних нотара (поготово за Београд),
па да видимо колико је нотара изабрано по СТРУЧНОСТИ и ДОСТОЈНОСТИ,
а колико нотара су протежирале СЛУЖБЕ и ТАЈКУНИ (домаћи и старни),
а колико СТРАНКЕ и СНАЈКЕ....

slobodna volja

pre 9 godina

@deda

bezimena moze da proda stan za 1 euro ali poreska uprava je ta koja daje procenu stana i na osnovu procene stana bezimena placa kupoprodajnu taksu - negde kazu pristojbu i sta je u tome problem - bezimena iako je za euro prodala stan i sebi nije nista prihodovala platice pristojbu, taksu, cenu za pisanje ugovora (po jos neizmenjenom zakonu o notarima), taksu na uknjizbu itd., a cena za koju ce prodati stan je licno njena odluka, a i ustavom zagarantovana volja. Uvek je postojalo ono pravilo koje svako kada nesto prodaje a ne zeli da mu se bilo ko mesa u odluku o prodaji figurativno kaze prodacu i za jedan dinar sta je koga briga, a u tim recima se ogleda sloboda licnog odlucivanja koju odluku ni jedan zakon ne moze zabraniti.

zoka

pre 9 godina

Jasna, 15,31,
Najbesmislenije potroseno vreme na svetu bi bilo Vama odgovarati na pitanja i objasnjavati Vam. Da zelite, odgovore biste vec sami pronasli, jer su svuda oko Vas.

bezimena

pre 9 godina

@bezimena Nadam se da ste diplomirani pravnik i da ce AKS imati cast da budete njen clan. Citam komentare, Vase i komentatora koji se potpisuje kao @kancelarija za brze odgovore sam primetila. Na veoma dobar nacin objasnjavate sve. Svaka cast na strpljenju i pokusaju da cak i botovima pojasnite kako stoje stvari. Mi cemo uspeti, jer Ustav i svi zdravorazumni ljudi su na nasoj strani.
(da da, 04. novembar 2014 21:27)

Hvala na komplimentu,nažalost nisam pravnik, samo neko ko je učen da posmatra svet svojim očima i misli svojom glavom.

Da, uspećete, na vašoj strani su pravo, pravda i svi zdravorazumni gradjani.:)

p.s. pretpostavljam da je Ustav zapeta vatrena strela, koja, ako advokati budu morali da je odapnu, može da izazove nekontrolisani požar...

Kralj Ibi

pre 9 godina

Au kolko ljudi podrzava Miskovica i tajkune. Doduse i Kirbi ga je zvao na proslavu dana nezavisnosti tako da mora da je i on za tajkune.

Miloš

pre 9 godina

Advokati bi trebalo na trenutak da se zapitaju zašto ih u borbi protiv bahatog ministra, nesposobne izvršne vlasti i nakaradnog propisa koji od probranih javnih beležnika sa zaslugama treba da napravi bogataše u roku od odmah - ne podržava aktivno baš suviše građana, koje oni inače nazivaju "nestručna javnost" (sam termin je veoma problematičan - iako nije namerno uvredljiv).

Ne bih da govorim u ime svih, ali bih pomenuo uobičajeno ponašanje advokata na njihovom poslu, (ne)plaćanje poreza i generalno pravnu sigurnost koju građani osećaju, dobrim delom zahvaljujući upravo suštinski važnom delu tog istog sistema - advokatima. Zato mi je teško da poverujem da je protest organizovan zbog zaštite naših ustavnih prava (koja jesu ugrožena, da ne bude spora) - ja bih pre rekao da se radi o dubini novčanika involviranih u protest. Osim zahteva koje advokati imaju u pogledu statusa javnih beležnika (koji je skandalozan!), njihov drugi glavni zahtev tiče se visine paušalnog poreza za same advokate. To nema mnogo veze sa Ustavom.

ustavnost i zakonitost

pre 9 godina

Gospodo iz AKS, uporno se pozivate na principe ustavnosti i zakonitosti, ali šta je sa vašim izvrgavanjem ruglu odluke Ustavnog suda kojom je odluka o tarifama za upisninu u AK proglašena neustavnom iz razloga što iznos od 5 hiljada evra predstavlja novi uslov koji nije propisan zakonom i koji ogromna većina ne može da ispuni, kao i iz razloga što su diskriminisani svi oni koji nisu bili advokatski pripravnici, jer navedeni su bili u obavezi da plate samo iznos od 500 evra. Nakon toga donosite odluku kojom je upisnina 4 hiljade evra. Da li je to izigravanje Ustava i odluka Ustavnog suda? Prvo počistite svoje dvorište!

Deda

pre 9 godina

@pa onda sve znas: apropo tarifa advokata svuda, ne samo u Nemačkoj imam mišljenje da su u mnogim (pre svega jednostavnim) slučajevima previsoke. Inače vaš primer koji ste opisali na kraju upravo potvrđuje (po meni) mračnu budućnost Srbije. U kombinaciji vrhunski nesposobne i korumpirane politike, udruženja struke koje prate samo svoje interese ja ne vidim svetlo na kraju tunela. I zbog toga sam tužan, jer i u područjima u kojima Srbiji zapad ili istok ne određuju kako i šta, nismo sposobni da sredimo svoj život.

Deda

pre 9 godina

@slobodna volja: ma bezimena može za džabe da da taj stan ali će da plati porez, taksu, pristojbinu kako god to nazvali kao da taj stan prodaje za procenjenu vrednost - samo o tome govorim.

gnu

pre 9 godina

(paor, 4. novembar 2014 19:33)
"da te advokat povede sa sobom i da se na licu mesta uveris kakvo je stanje u knjigama".
Odlično napisano, samo za koji moj se plaćaju advokati i za koje pare ako treba da me vodi. Ne ja sam stranka KOJA PLAĆA, a ON JE TAJ KOJI SVE TREBA DA PROVERI, SREDI, ISPITA, POKAŽE, DOKAŽE, OPOMENE, ZA PARE KOJE TREBA DA DOBIJE. Ne, ja ću da proveravam, a on će da strpa parice u džep, za šta. Pa ne plaćam ga u toj transakciji da mi bude cvet koji se okreće ka suncu, nego da iskopa svaku nepravilnost, o tome me obavesti pre davanja bilo kakvih para. Zato se zove ADVOKAT, valjda.
(Aleksandar, 4. novembar 2014 22:23)

a pretpostavljam da bi ti prijatelju da ti sve to rodi i stvori za hiljadu dinara? :) malo teže :) ako advokata odgovarajuće platiš i radiće ti dobro, a ako nećeš onda ti ošljari, isto kao i svaki zanatlija ;)

дају ли ти родитељи џепарац?

pre 9 godina

(rasa, 04. novembar 2014 17:40)

То што си ти нерадник је твоја ствар. Немој друге да убеђујеш да је то лепо. Таст и шурак раде за себе, ја за себе. Ја од њих не тражим помоћ. Ти си очигледно навикао да идеш и да кукаш не би ли добио паре, а да не радиш. Ја сам приватник 20 година. Радио сам и док сам студирао. Нисам тражио новац ни од родитеља па зашто бих онда од женине фамилије?

Sale

pre 9 godina

Advokati su izgleda odlučili da idu do kraja.
Nije dobro da se beži od kompromisa, koji je na vidiku.
Isključivost sa ma koje strane, ne doprinosi izlasku iz postojeće krize na relaciji advokatura - ministarstvo.

Aleksandar

pre 9 godina

(paor, 4. novembar 2014 19:33)
"da te advokat povede sa sobom i da se na licu mesta uveris kakvo je stanje u knjigama".
Odlično napisano, samo za koji moj se plaćaju advokati i za koje pare ako treba da me vodi. Ne ja sam stranka KOJA PLAĆA, a ON JE TAJ KOJI SVE TREBA DA PROVERI, SREDI, ISPITA, POKAŽE, DOKAŽE, OPOMENE, ZA PARE KOJE TREBA DA DOBIJE. Ne, ja ću da proveravam, a on će da strpa parice u džep, za šta. Pa ne plaćam ga u toj transakciji da mi bude cvet koji se okreće ka suncu, nego da iskopa svaku nepravilnost, o tome me obavesti pre davanja bilo kakvih para. Zato se zove ADVOKAT, valjda.

Brojevi ne lazu

pre 9 godina

Ako su u proseku sudovi na teritoriji Srbije ubirali mesecno oko 365 miliona dinara na racun sudskih taksi i overe a uzimajuciu obzir da su notarske overe nekoliko puta skuplje, dolazimo do cifre oko milijardu dinara mesecno koje ce se sliti u dzepove 93 notara u Srbiji a sto iznosi oko 98 hiljada evra mesecno u proseku po notaru..Naravno da ce notari u centralnim opstinama beograda zaradjivati daleko vise...Da li je normalno da jedan notar zaradjuje oko milion i po do dva miliona evra godisnje a da drzava od toga nema nista ili po izmeni i dopuni zakona trenutno 30 procenata te sume.Ko je pravio tu racunicu i ko ce imato koristi.Drzava sigurno ne... Moguce pojedinci i partije koje su te notare i postavljali!

Milan

pre 9 godina

Pa kada nekome omogućiš da strpa u dzep za mesec dana 100000 evra ,pa još pokriješ sa ne ustavnim zakonom .stvarno nije da nije nametanje vlasti i pljačke. Ma obraza nemaju,Proći če ko Milošević,živi bila pa videli.Sada radikali upreobučeni u SNS udrite minuse baš to volim.

dex

pre 9 godina

Pa botovi, nalupaste mi minuse na moje iskrene zelje da sto pre posetite notare! Pa zasto? Pa zar notari nisu simbol napretka? Kako sad, podrzavate notare, a sa druge strane ne zelite da kod njih resavate svoju papirologiju? Bas ste kontroverzne licnosti...

ivana

pre 9 godina

A što AKS uskraćuje pravo na rad advokatima koji neće da štrajkuju (time što im preti da će ih razrešiti) i što takva odluka nije u skladu sa Ustavom zajemčenim pravom na rad- to nikom ništa... A kad su uveli tarifu za upis u AKS u visini za sve pripravnike i volontere (sem advokatske) u visini od 5000 evra iako su znali da tom diskriminacijom krše Ustav, nisu hteli da za evro odstupe dok Ustavni sud nije intervenisao (naravno kad im je to punilo budžet). A to što za jednu službenu odbranu gde mogu jednu rečenicu da kažu, dobiju sudijsku platu, to je sasvim ok. Dakle, odbrana Ustava, zakona i svih drugi propisa je aktuelna samo kada su advokatski finansijski interesi ugroženi. Izvolite gospodo pa izvoljevajte svoje pravo pred Ustavnim sudom. Bahato je opstruisati rad pravosuđa na ovaj način jer ga čine i neki drugi ugledni pravnici koji sede u sudu, tužilaštvu...

Pravnik

pre 9 godina

Mislim da vlast neće popustiti i da će na ovom problemu vrlo brzo pući prenaduvani balon podrške SNS-u. Ubrzo će se uvideti da "reforme" nisu moguće bez sredjivanja javnih preduzeća, a tu onda puca partijska organizacija... U prevodu sve će se učiniti da se ovo stanje što duže održi, ali vreme curi... Uskoro će novi izbori, ne duže od godinu dana!

Urban

pre 9 godina

Nadam se da će bahatom ponašanju advokata uskoro doći kraj. Ovim protestima ništa ne postižu. Samo usporavaju normalan rad naše zemlje i ništa više. Činjenica je da neće prestati da iznose svoje zahteve. Najbolje bi im bilo da prestanu sa protestima i da se napokon vrate na posao.

Lutovac

pre 9 godina

Znajuci da svaki advokat odere debelo klijenta i uzme 100€ po rocistu,odmah bi trebalo da prekinu strajk,pocnu sa radom i prestanu da se igraju tudjim strpljenjem i novcem na ovu krizu.

da da

pre 9 godina

@bezimena Tako posmatrano ta strela je u letu i od Ustavnog suda zavisi gde ce leteti. Ako Ustavni sud donese pravnu, kako bi trebalo, a ne politicku odluku, postojeci pozar bice ugasen. Naravno svaki pozar nosi sa sobom i posledice, sto duze traje posledice vece. Sad, ako je preusmeri u pogresnom pravcu, posledice ce biti nesagledive.

paor

pre 9 godina

@Aleksandar

Postujem svaki posao pa i advokatski i ni u kom slucaju necu ici protiv njih u ovoj borbi za njihova a i nasa gradjanska prava. Ali znajuci za onu rimsku izreku da te ne oslobadja krivice ne znanje prava za mene je to pravilo kojeg se itekako drzim. Uopsteno receno vise verujem sebi pa makar to bio na glasu najbolji i najplaceniji advokat. Znam i za ono drugo pravilo a to je da ako advokat radi za stranku a druga strana je drzavna ustanova uvek postoji mogucnost da advokat radi i za stranku i za one druge jer kada zavrsi posao sa vama vas zaboravi ali ona druga strana drzava i drzavni organi mu ostaju... mislim da cete me shvatiti. Iz tog razloga uvek drzim u rezervi da i sam nesto proverim pogotovo tamo gde imam pristup, barem do sada je tako bilo, ako se ovi naprednjaci ne dosete pa i taj pristup zabrane i prenesu na notare i sve naplate. Sve sam ovo slusao od drugih ljudi a pogotovo na selu gde se mnoge pravne stvari o kupoprodaji pricavaju i tu sam naucio da je bolje uzdati se u se i u svoje kljuse.
Nije mi bila namera gospodine Aleksandre da vas povredim i duboko vas kao sagovornika kroz komentare postujem, ali sam kroz moj komentar hteo da kazem da bi drugi zainteresovani znali da su zemljisne knjige javne koje se nalaze u sudu, a posedovne u katastru, a kako je danas taj sistem uredjen ne znam a kada budem u situaciji da se bavim kupoprodajom sigurno cu se raspitati i opet sam sve proveriti.
Znate kako kazu njiva hrani seljaka a medja advokata.

Vera

pre 9 godina

Svi advokati su se vec nafatirali para da mogu da planduju dozivotno. Jedna moja tuzba kostala je puno,skoro kao moje mesecno primanje, naplacena je kaobajagi po manjoj tarifi, a porez drzavi za nju nije placen. E tako vise nece moci, i treba advokati da placaju porez, a ne da se bogate na nama siromasnima. Treba prekinuti trend takve zarade.

Samba

pre 9 godina

Trebala bi i država da promeni odnos prema advokatima, kada oni već nemaju poštovanja prema državi. Bilo bi u redu da se po uzoru na druge zemlje, uvede u praksu kažnjavanje advokata za nepojavljivanje na ročištu. Ako se ima u vidu da te kazne u inostanstvu idu i do više hiljada evra, jasno je zašto oni nemaju problema sa samovoljom advokata.

sapunica

pre 9 godina

Ne mogu da verujem sta su advokati u stanju da rade samo zbog svog sebicnog interesa da ne kazem novcanika. Kao da oni samo pisu kupoprodajne ugovore pa im je to toliko vazno a ne daju nikakve garancije ako je neka prevara u pitanju kao beleznici sto daju....

dzeki_cencic

pre 9 godina

Advokati mogu da izdrze ne pet meseci nego pet godina koliko su nafatirani i hoce jos.... neka ih sramota oni prvi ovim stete narodu i drzavi.

Popokatepetl

pre 9 godina

Beskrupulozni advokati zele da se svi njihovi zahtevi usvoje.Sudstvo je u blokadi preko 50 dana,obustavljeni su svi procesi,gradjani trpe a oni ne zele da popuste.Drzava im je vec dovoljno izasla u susret,ne znam sta jos ocekuju.

Fragile

pre 9 godina

Advokati moraju da "smanje apetite" i da prihvate ponudu drzave koja je vise nego korektna.Kompromisno resenje je najbolje za sve,najvaznije je da sudovi sto pre pocnu sa radom.

kamikazna

pre 9 godina

Beleznici odgovaraju svojom imovinom za svaki dokument koji sacine a advokati ne, prema tome bolje je i malo vise platiti nego posle "kuku mene" .... Mirno spavas posle, ne boli te glava.

Viki

pre 9 godina

Tačno je da država štiti nečije interese i to je tačno.Država štiti interese naroda i država ne bi trebalo da popušta advokatima.Advokate treba oporezovati kao i ostale građane Srbije.

List

pre 9 godina

Previse ste vi gospodo advokati uzimali para,mislili ste da ste nedodirljivi,ali po prvi put drago mi je da je neko vama rekao ne !

sparki

pre 9 godina

Komora Beleznika ima 93 a treba 100 joj koji izgovor ovih advokata. Evo sad ce nova polaganja i bice ih jos vise i resen problem.....

barbika

pre 9 godina

bas su nasli pravo vreme za strajk,strasno koliko nerazumevanja od njih,a ocekuju da njih neko razume...zasto se nisu bunili u prosloj vlasti...

Ns

pre 9 godina

Država pored svih ozbiljnih egzistencijalnih problema treba još i da se bavi ovakvim nebulozama, zato što je nekom ko ima 5.000€ mesečno izbijeno iz džepa koja crvena, ma strašno.

Milodarka

pre 9 godina

Svi štite nečije interese, ma baš sam se uplašio da ove proteste pravite zbog vaše profesije. Ajde bre ne može na vrata da se uđe, a da ne uzmete 50€.

Lazarenko

pre 9 godina

Cilj strajka advokata je bezakonje i pad Vlade,samo sto Premijer Vucic i politicki zvanicnici to nece dozvoliti.Proslo je to vreme kada su tajkuni upravljali Srbijom i narodom.

Mića980

pre 9 godina

Zakon o advokaturi donet je pre tri godine kao reformski zbog uskladjivanja sa EU,a znalo se da nece biti skorije primene kao i da nije u vecoj meri suprostavljen dotadasnjem zakonu pa nije ni bilo glamurozne reakcije cak i kad je otpusteno veliki broj sudija.Iz ovoga proizlazi da je stupanje u rad javnih beleznika iskorisceno za izazivanje kolapsa u pravosudju bez valjanog osnova, sto namece ideju da je licni interes zasluzan za postojece stanje.

Marko

pre 9 godina

Kada vidim da komentare da se advokati čas bore narod a čas za ustav,sve mi se smuči.

Trenutni oni se bore za Miškovića,bolo njih uvo za narod,inače ne bi taj nsrod šišali kao ovce,meni je žao advokata koji žele da rade a Đorđević i kompanija im ne daju.

Što se tiče njihovog paušalnog poreza povećao bi im za 50% ,zaradjujete desetine hiljade evra a da platite paušalni porez nešto smešno.

Zašto advokati nemaju fiskalnu kasu,po čemu su oni bogom dani da nemaju fiskalnu kasu i da ne izdaju fiskalni račun,a vrše usluge.

Secikese

pre 9 godina

Molim advokate da se ne bore za moja prava, radije idem kod notara gde sve platim na mostu i nema čuprije. Oni se bore za svoj monopol da mogu da me rebnu van tarife kako im se ćefne a ne za moja prava.

Student Pravnog u Beogradu

pre 9 godina

Nakon bestidnog blaćenja jedne svete profesije od strane neupućenog ministra-neznalice, brutalnog nasilja nad Ustavom, teranja inata fasadnim izmenama ZJB koje niko nije tražio, namerne medijske blokade i laži u režimskim novinama o advokaturi, i meni je prekipelo - niko nema pravo da se tako ponaša, pritom ograničavajući autonomiju volje pri ugovaranju koju građanima garantuje Ustav.

Nije ovo borba samo advokata: ovo je borba za Ustav, za prava, za ograničenje pomahnitale izvršne vlasti, za vladavinu pravu, za slobodu ugovaranja, za slobodu struke i nepodjarmljivost građana nečijoj pahatosti i stranačkim interesima. Ovo je borba za apartokratsku i pravnu Srbiju, a ne Srbiju u kojoj će laž hiljadu puta ponovljena sa govornice Skupštine postati istina.

VukBG

pre 9 godina

E, stvarno mi je muka od ovih advokata više. Ne podržavam Selakovića, ali ovog puta sam na njegovoj strani. Razmaženi su advokati, a razmazio ih je njihov glavni donator, Miroslav Mišković. Nema smisla! Najviše zarađuju, ukinute su im fiskalne kase, retko kad plaćaju porez i opet im nešto ne odgovara. Žao mi je gospsodo, ovo više nije ona Srbija gde možete da se ponašate kao za vreme žutih. Selakoviću, ostani dosledan i ne odustaj od svojih stavova.

Miki

pre 9 godina

Ovo nije borba samo advokata. Ovo je borba za naš Ustav, za poštovanje prava i zakona, borba protiv pomahnitale vlasti.
Podrška advokatima. Pobediće!

Jelena

pre 9 godina

Osećam potrebu da neko kaže i nešto što se tiče Javnih beležnika.
U medijima se sav prostor daje advokatima, toliko da građani ni ne shvataju koja je funkcija beležnika.
Naime, od 2011. godine, iz redova advokata sa bogatim iskustvom, položemin pravosudnim ispitom i naknadnim ispitima i obrazovanjem za novu funkciju (funkciju Javnog beležnika)izdvojili su se ljudi koji su danas Javni beležnici. Ljudi koji svojom imovinom garantuju za sve na šta stave svoj potpis (za razliku od advokata). Ljudi koji ne overavaju ni jedan dokument dok sve ne provere. Ljudi koji za svaku uslugu naplaćuju tarifu koju je Ministarstvo propisalo. Ljudi koji za svaku uslugu izdaju fiskalni račun i ne primaju novac na ruke. Toliko, najkraće. Pa vi vidite ko radi za dobro gradjana.

Momcilo

pre 9 godina

Dokle vise ti advokati da koce ceo pravosudni sistem u drzavi. Nije im dosta para, nece da placaju porez, a hoce od sirotog naroda da uzimaju za svaki podnesak od tri reda.

DANILO

pre 9 godina

Ovde se radi samo o jednoj stvari. Notari se uvode iz jednog jedinog razloga. Fondovi su presusili, pa Vucko i ekipa moraju da uzimaju pare narodu na druge nacine, stvaraju se ,,novi fondovi", jedan od takvih ce biti ovih 93 radikalskih notara. To je osnovna poenta ovoga, da jedan takav notar koji ce raditi sve ono za sta su sada radili advokati prima veliku lovu. Dacu vam jasan primer notar zaradi mesecno 100 000 evra, od toga 30 hiljada ide u budzet, a ostalih 70 ce pojesti maca (čitaj Vučić, Selaković....). Kakva crna pravna sigurnost, kakvi bakrači.

Djula Mester

pre 9 godina

imao sam priliku da slusam blacenje advokata na jednoj proslavi. uvrede su dolazile od strane ljudi koji nemaju osnovnu skolu, i onih koji su zavrsili samo srednju skolu. ne razumeju oni u cemu je problem advokata. Ovo za Miskovica je apsurdno. PODRSKA ADVOKATIMA!

gordon freeman

pre 9 godina

Vidim svi ste sokirani Vucicevim rezimom i njegpvim kadrovima(ko bi to uopste mogao da pretpostavi...), a kada su bili izbori gde ste tada svi bili pitam vas ja?

sadf

pre 9 godina

Molim advokate da se ne bore za moja prava, radije idem kod notara gde sve platim na mostu i nema čuprije. Oni se bore za svoj monopol da mogu da me rebnu van tarife kako im se ćefne a ne za moja prava.
(Secikese, 4. novembar 2014 12:20)

Hoćeš da kažeš da ti je bolje da platiš stotine hiljada dinara notaru nego 1670 dinara sudu ako sam napišeš ugovor?

Bojan

pre 9 godina

Notari pola daju svojim šefovima iz napredne ekipe koja ih je postavila. Žena koja radi u mom mestu se do sad obezbedila do kraja života. Sramota.

Tarmi Ricmi

pre 9 godina

Ja sam glup pa da mi neko objasni. Pod pritiskom advokata vlastodrsci su uneli odredbu da 30% prihoda notara ide u budzet. A zasto ne 50, 60 ili 70%, kada se radi o astronomskim prihodima? Jel nije bilo logicno da notari kao nosioci javnih ovlascenja rade za veliku platu, a da se svi prihodi od overa slivaju budzet? I konacno da ministar Selakovic odgovori na pitanje o kome bruji pravosudje, da li se na troclanoj listi za naseg sudiju za Evropski sud za ljudska prava u Strazburu nasla sudija Vrhovnog kasacionog suda koja uopste nije ucestvovala na konkursu?

ilic

pre 9 godina

Neznam samo sta ceka prosveta, zdravstvo i svi ostali radnici, svi treba da izadjemo na ulice i pokazemo Vucicevom rezimu da nismonbas tolike budale za koje nas oni smatraju, da kazemo Babicu, Risticevicu, Maji Gojkovic, Martinovicu, drStefanovicu, dosta lazi.

Onaj koji neveruje advokatima

pre 9 godina

Predlazem vladi i parlamentu da daju ovlascenja norarima za vrsenje svih advokatskih usluga. Dosta je bilo ucena sa svih strana. Nemam ja nista licno protiv advokata, ali i neverujem u one koji poznaju zakon i manipulisu njime u svoju korist, a po meni to je 99% advokata koji sada strajkuju.

Katarina

pre 9 godina

Poslednja recenica u ovom tekstu je direktna pretnja izvrsne vlasti upucena sudskoj vlasti.
Advokati placaju porez jer da ne placaju ne bi nam isti povecali za 300%.

Macak u cizmama

pre 9 godina

A zasto se niko ne zapita zasto se Selakovic toliko upinje da samo notari mogu da sastavljaju ugovore?Sastavljanje ugovora je vid pruzanja pravne pomoci koju po UStavu mogu samo advokati da pruzaju..Sto to njemu odjednom toliko smeta?A svugde u Evropi advokati sastavljaju ugovore...samo u Srbiji samo notari.Zasto se niko ne zapita kakav je to ministar kome pravosudje stoji 2 meseca i koji nije u stanju da resi ni prvi veci problem na koji je naisao u svom mandatu.

@Crnokosa27@

pre 9 godina

@(Miki, 4. novembar 2014 12:16)
Advokati bi trebalo da budu razumni i prestanu sa štrajkom, jer time ništa ne postižu. Porez treba da plate, ionako mnogo novca zaradjuju.

Pop

pre 9 godina

Gradjanima Srbije svakoga dana sve jasnije jer se uveravaju na svojoj kozi da je ovo pljackanje njih samih i budzeta Republike Srbije.
Sve je raskrinkano i sve ce se resavati u sudovima a advokati ce im uciniti tu uslugu i zastupati ih PRO BONO !

ADVOKATI SU U PRAVU !

nnn

pre 9 godina

tako bih voleo da i ovi advokati i ova vlada ne nađu kompromis nikako,samo da se svađaju do propasti i jednih i drugih jer čovek ne zna ko je veće zlo da li ovi korumpirani advokati,alavi do besvesti ili ova nekompententna vlast,skrpljena s koca i konopca, od zlog oca i gore majke,oličena u brutalnim ,presvučenim radikalima i ovom ,takozvanom ministru pravde, asistentu sa faxa, ciniku i hejteru svega normalnog i urednog,ljubitelju haosa,čoveku bez logike i svesti o promeni,prilagođavanju...iskreno se nadam da će se ovaj bunt proširiti i oboriti ovu nakaradnu vlast...

Mayfield

pre 9 godina

Treći osnovni sud (teritorija Nbg) je mesečno prosečno prihodovala 15.000.000 RSD (sav prihod je išao u budžet RS) na ime taksi za overu kupoprodajnih ugovora. U oktobru mesecu (nakon uveđenja notarijata) taj isti sud je prihodovao nesto vise od 1.000.000 RSD na ime taksi. Dragi građani ovo su vam zvanični podaci suda. U čije privatne džepove odlazi 14.000.000 RSD mesečno ?

Fresh

pre 9 godina

Bezobrazluku advokata nema granice. A kako bi bilo da ih sudija rebne sa po par hiljada evra kazne svaki put za nepojavljivanje na ročištu, kao što je praksa u drugim evropskim zemljama?? Najviše se bune u državi gde imaju najbolje uslove,logično da je kolovođe neko potkupio.

Miloš

pre 9 godina

Advokati bi trebalo na trenutak da se zapitaju zašto ih u borbi protiv bahatog ministra, nesposobne izvršne vlasti i nakaradnog propisa koji od probranih javnih beležnika sa zaslugama treba da napravi bogataše u roku od odmah - ne podržava aktivno baš suviše građana, koje oni inače nazivaju "nestručna javnost" (sam termin je veoma problematičan - iako nije namerno uvredljiv).

Ne bih da govorim u ime svih, ali bih pomenuo uobičajeno ponašanje advokata na njihovom poslu, (ne)plaćanje poreza i generalno pravnu sigurnost koju građani osećaju, dobrim delom zahvaljujući upravo suštinski važnom delu tog istog sistema - advokatima. Zato mi je teško da poverujem da je protest organizovan zbog zaštite naših ustavnih prava (koja jesu ugrožena, da ne bude spora) - ja bih pre rekao da se radi o dubini novčanika involviranih u protest. Osim zahteva koje advokati imaju u pogledu statusa javnih beležnika (koji je skandalozan!), njihov drugi glavni zahtev tiče se visine paušalnog poreza za same advokate. To nema mnogo veze sa Ustavom.

nekitamoblavor

pre 9 godina

Problem je sto u sudu overis samo potpis a sadrzaj sud ne proverava!
Tako mozes prodati jedan stan dva i vise puta i da komotno u sudu overis dokument!
Kod notara toga nece biti jer ce on imati obavezu da izvrsi proveru verodostojnosti tih podataka!!!
(PrecisePangolin, 4. novembar 2014 14:43)

sud je u poslednjih 2-3 godine imao bazu podataka prodatih stanova i to se proveravalo prilikom svake overe, tako da se nije moglo desiti da isti stan bude prodat više puta. proverite, podatak je lako proverljiv. notari sa druge strane, trenutno nemaju umrežen sistem takve vrste, niti koriste bazu podataka sudske pisarnice pa se pre nekoliko dana na novom beogradu desilo da je isti stan prodat dva puta, a notar je razrešen. PROVERITE, podatak se može proveriti. cela ujdurma sa notarima je krajnje providna. gomila para je uzeta iz prihoda budžeta i odlazi na bogaćenje nove notarske kaste, a dobar deo sigurno i u kasu SNS. tarifa za postajanje notarom iznosi 40-80 hiljada evra. neko bi mogao da izračuna za koliko je novca uskraćen državni budžet samo za ova dva meseca, a ovamo se smanjuju plate i penzije. neki su našli savršen način da gule kožu građanima a da novac ide u partijske džepove

Raspustiti AK

pre 9 godina

Mislim da je pravi razlog strajka ovih advokata ukidanje pausalnog poreza jer oni zele da rade van poreskog sistema i da zaradjuju enormne sume novca na muci naroda. Za ovo sto nam se danas desava je odgovorna bivsa vlast na celu sa DS-om koja im je u nedogled odlagala uvodjenje poreza preko fiskalnih kasa. Podrzavam ministra Selakovica i apelujem na njega da ne popusta pred ovim zahtevima i da raspusti Advokatsku komoru.

bezimena

pre 9 godina

Odakle nekom ideja da stavi van prometa stotine hiljada bespravno izgradjenih kvadrata i onemoguci ljude da kupe takve kuce i stanove? .....
(aca, 04. novembar 2014 15:21)

Nosioci vlasti misle da će tako naterati ljude da podnose zahteve za legalizaciju, za koje će da pipričekaju da se reše, ali će, dok prikupe potrebnu dokumentaciju, da na račun budzeta i firmi u celom tom postupku, uplate grdne pare!

Medjutim, ovde je problem mnogo veći! Odbijanjem notara da overi ugovor o kupoprodaji ovakvih nekretnina, vlastodršci su ograničili volju ugovornih strana, što je nedopustivo! Isto tako, notarima je ostavljeno da procenjuju vrednost nekretnine, pa će tako odbiti da overe ugovor ako smatraju da je cena niža od "realne". KO SME mene da spreči, ako mi nije oduzeta posl. sposobnost, da prodam npr. stan za 1 euro, ako je to moja volja (razlozi lični)!?

Da ne ulazim u neprimerene notarske tarife, broj notara i sl, postoji nešto što meni bode oči. U USTAVU Srbije notari ne postoje, za razliku od advokata i sudova, ali su im "zakonom" data neverovatna ovlašćenja tj. delovi posla koji pripadaju isključivo advokatima i isključivo sudu, to je pravna pomoć (sastavljanje ugovora) i javno beležnički zapis, koji ima jačinu IZVRŠNE sudske odluke! Iz ovoga proizilazi da je Zakon o javnim beležnicima NEUSTAVAN, i sve mi se čini da će na kraju cela ova situacija završiti u nekom medjunarodnom sudu. O šteti koju ova vlast čini zemlji i svim gradjanima Srbije, mislim da je izlišno pričati. Ogromna je!

Zaboravih još nešto. Pre 3-4 godine, sudovi su umreženi i isključena svaka mogućnost, kao što je to bilo za vreme VdrK, da se nekretnine prodaju više puta. Notari NEMAJU te podatke i to što su medjusobno umreženi, otprilike ne znači nikakvu sigurnost za gradjane. Primer: ja sada 'ladno mogu da odem kod notara i prodam nešto što sam već prodala pre tri godine, jer on nema mogućnost da to proveri, utvrdi i odbije da "solemnizuje" takav ugovor.

Mrzi me da dalje pričam, ako ja kao laik vidim niz greški, sve na račun i po ledjima gradjana, šta li su tek advokati nabrojali u onih 70 str. koje su predali ministru kao svoj zahtev!

PODRŠKA ADVOKATIMA, jer se bore za pravo i pravdu za nas gradjane tj. upravo rade svoj posao, nikad složnije! Zasluga je ove nakaradne vlasti, što ih je naterala da kancelarije i sudnice zamene ulicom!

Radovan VII

pre 9 godina

@ (Marko, 4. novembar 2014 11:27)

Vi ste olicenje tog naopakog srpskog sindroma 'Da komsiji crkne krava'. Sramota me je takvih pojedinaca u mom narodu. Podrska advokatima, prosvetarima, lekarima i svim ostalim ucenim i mislenim ljudima ove nase zemljice.

gvatemala

pre 9 godina

treba advokati da osnuju politicki pokret sa ciljem da se skloni politicka nomenkalatura (vlast i opozicija) koja davi srbiju vec cetvrt veka - dakle sa orocenim periodom trajanja - oni su izgleda jedina organizovana snaga u zemlji

Pedja

pre 9 godina

Vuciceva najava resavanja u stvari znaci formiranje petokolonaske rezimske advokatske komore na cemu rezim radi vec duze vreme. Samo sto je do sada svega par advokata u citavoj Srbiji progutalo njegovu udicu, ali pritisak rezima je sve jaci.

Pravda

pre 9 godina

Netacno je da advokati nece da placaju porez.Naravno da ga placaju ali nece da im se porez povecava a uslovi rada i platezna moc stanovnistva sve vise opada.To ne bi dozvolili ni drugi privatnici.
Advokati koji placaju porez pausalno NISU NIKAKVI BOGATASI jer sama definicija pausalnog poreza i predvidja mali prihod -do 3.000.000 dinara godisnje.Svi koji imaju veci prihod placaju PDV.Pogledajte poreske propise a nemojte da se derete kako advokati zaradjuju milione.
Javni beleznici nisu nikakvi strucnjaci nego bivsi advokati koji su imali vezu da poloze javnobeleznicki ispit.
Pouzdano znam ljude koji imaju preko 20 godina rada iskustva u struci pa nisu polozili taj toliko tezak ispit a one koje znam da su polozili znam da su bili losi advokati i cak i losi studenti.Koga ce oni da zastite?
Advokati samo hoce da rade svoj posao a to im je pravo oduzeto.
A vi gradjani ako vam nije jasno zasto i vas stite advokati ovim protestom,videcete i sami koliko ce ti "strucni notari" da napune svoje dzepove za par meseci i to na ustrb istog tog budzeta iz kojeg se vama smanjuju plate i penzije jer ogroman prihod od sudskih taksi vise ne odlazi u budzet.I vama je to u redu?Pa Vama je Selakovic zavukao ruku u dzep kako bi notari zaradili svoju "platu"...

Software developer

pre 9 godina

Nisam iz iste branše, ali krajnje je vreme da počnemo da se međusobno podržavamo u borbi protiv primitivizma, amaterizma, demagogije i lopovluka u svim sferama, te narušavanja osnovnih prava i brutalnog silovanja zdravog razuma! Advokati su u pravu!

Gladni se dočepali vlasti

pre 9 godina

Neko napisa "93 SNS notara, da finansiraju stranku". Ovo je odgovor na sva pitanja.
Štetu budžetu se nadoknadi smanjenjem plata. Plodan plan, samo je providan, što pokazuje reakcija advokata. Zagrizli su vladu za vratnu arteriju, umirili je i strpljuvo čekaju da padne na kolena.
Čestitke advokatima.

Sale

pre 9 godina

Advokati su izgleda odlučili da idu do kraja.
Nije dobro da se beži od kompromisa, koji je na vidiku.
Isključivost sa ma koje strane, ne doprinosi izlasku iz postojeće krize na relaciji advokatura - ministarstvo.

HejDzo

pre 9 godina

(Jelena, 4. novembar 2014 12:32)

Javni beleznici ne izdaju fiskalni racun. Ne sirite dezinformacije.
A i advokati garantuju svojom imovinom i osigurani su, raspitajte se malo.

svetlost

pre 9 godina

Napred advokati, ovaj ojađeni narod je uz vas! Do sada su nas svi, kojima smo verovali,izneverili! Ova notarska pljačka naših jadnih novčanika će nas dotući! Jučerašnja skupština vređa razum, pa nismo mi baš toliko glupi, gosn ministre!

Đorđe

pre 9 godina

Kad god neki ministar "uprska stvar" onda se obavezno pojave tajkuni (Naročito Mišković koji, po rečima Premijera, uredno plaća porez koji je najveći u Srbiji!), borba protiv korupcije i kriminala, samovolja žandarmerije u odnosu na Brata (onog drugog brata niko ne pominje), apokaliptične poplave i snegovi, prošle vlasti i ko zna šta još. Plaćeni komentatori iz IT brigade, u "Teškoj reči" i drugim slobodnim i objektivnim medijima se ubiše od hvalospeva dok drugi gromoglasno ćute. Nije mi neophodan "Utisak nedelje" da bih znao da je dogorelo!!! Zima će uskoro a
meni je već sve mrzlije! Hoće li najzad svanuti u Srbiji?

Milan

pre 9 godina

Podrška advokatima. Ministar netačno tvrdi da stanovi mogu da se prodaju po više puta ako ih ne sastavljaju notari. Naime, nije poenta u tome da li će ugovor sastaviti notar, nego da li postoji sistem koji Vam omogućava da proverite da li je neki stan već jednom prodat. Takav sistem je uspostavljen u sudu i nije bilo šanse da u poslednjih godinu dve dana overite ugovor ako niste vlasnik. Dakle, taj problem je rešen i nije tačno kada ministar kaže da notar mora da sastavi ugovor. Ministar inače manipuliše time što ljudi nisu obavešteni o čemu se tačno ovde radi.

Vladimir

pre 9 godina

Пратећи ову актуелну расправу око Закона о нотарима не могу да се отмем утиску да већина оних који о томе расправљају никако да проговоре о суштини овог сукоба , ради се само о голом финансијском интересу и отимању новца.
Врло нетранспарентно одређен је број од 95 нотара који треба да контролишу тржиште услуга које је до сада финансирало живот и рад 8500 адвоката. Колико новца ће се слити код нотара говори однос ових бројки као и искуства из Босне, Хрватске и Словеније где нотари инкасирају и до 50 000 Еура месечно. И највећем навијачу за власт и нотаре јасно је да се овде ради о преливању пара у друге новчанике.
Међутим није то све. А шта је са таксама које такође наплаћују нотари. То су државне паре и то је онај део новца који је до сада ишао директно у буџет за пензије и плате. Дакле у тренутку када јадним пензионерима смањују и оно мало што имају, истовремено се део сигурног прилива у буџет даје приватним лицима. Из ове чињенице не може се друго но закључити да је то заправо пројекат политичара који постављају нотаре и онда што да не, могуће је узимају рекет од својих нотара.
Што се тише ових партијских војника што последњих пар дана вредно кликћу по разним форумима као да смо у сред изборне кампање, е па и то указује на нешто. У сваком случају само кликћите можда и ви једном постанете нотари, или не.

paor

pre 9 godina

Ministar treba da shvati da ja kao gradjanin, a tumaceci njegov zakion, necu da naletim na nekog sujetnog notara koji ce mi odbiti overu jer mi nije pisao ugovor. Ako je ministar sujetan i neodgovoran, ko mi garantuje na kakva ce sve gradjani ogranicenja i uslovljavanja nailaziti kod notara jer i kada napisem ugovor on je taj koji treba da ga procita to naplati, pa na kraju kaze ne valja i kome onda da se zalim. Ako budem dobijao odgovore koje je ministar davao u Skupstini braneci notare cemu onda da se nadamo mi obicni gradjani.
Podrzavam advokate jer ako je ministru toliko stalo da odbrani notare neka nam objasni da li je lakse upravljati sa 100 notara ili sa oko osam hiljada advokata...??? dalje ako komentarisem i za prethodno nisam siguran da ce mi objaviti komenhtar a tek kada bi zavrsio recenicu.

crknite od zavisti

pre 9 godina

Jeste - imamo lepa odela, ali imamo i mozga i znanja da izdržimo u borbi protiv odnih koji nam ukidaju naša ustavna prava. A ako vas interesuje plaćamo više para godiđnje državi za porez, nego što ćete vi botovi ikada zaraditi pišući bljuvotine. Pozdrav od advokata

law and order

pre 9 godina

Advokati nisu u pravu! Oni se ovim protestima tesko ogresuju prema samoj pravnickoj profesiji. Usta su im puna zakona a evo kako hoce zakon da slome i skroje po njihovoj meri. Zakoni se donose u skupstini a skupstinski poslanici su izabrani na izborima. Neka se advokati potrude da dobiju izbore pa onda neka menjaju u skupstini sta (im) ne valja. Ovako samo razvejavaju pravni haos koga nazivamo neuredjenom drzavom Srbistan.

IgorKg

pre 9 godina

Ovde se bez medijatora nece postici dogovor, a Gospodin Ministar to nece nikada prihvatiti pod izgovorom da "to steti ugledu drzave" (ovakvo stanje kao ne steti), a ustvari je svestan da ce svaki iole inteligentan posrednik u pregovorima videti da su zahtevi advokata vise nego opravdani...

Milo

pre 9 godina

Svi vi znate ,Velikog mi Ćate,da država napravi notare,
sirotimji da oduzme pare,i da stvori nove donatare.
Šta mislite,ako nije tajna,kolko uze partija državna?.
Srbijica zato naša kleca,korak napred,a u rikvetc trista,
to je HIMNA naših "reformista"

Kad sila postane zakon OTPOR je tvoja duznost

pre 9 godina

"Oni nanose političku štetu Srbiji, ali to oni doživljavaju kao borbu za svoja prava", rekao je Vučić novinarima u Beogradu, uz ocenu da je šteta od obustave rada advokata "ogromna i nemerljiva", ali da Vladi "ne pada napamet da preduzima nasilne mere".

A da nije mozda ovako: Oni bore za svoja prava ali vi to dozivljavate kao politicku stetu?

Podrska advokatima, neka ukapira Vucicev rezim da ne moze da radi bas sve kako im se cefne.

Savri

pre 9 godina

Meni se ovde sve cini da ste vi ti koji stitite necije interese,a ne drzava.Reci te mi zasto vase kolege u Crnoj Gori nisu strajkovali kada im je uveden javni beleznik ili ti NOTAR? Gospodo dosta je bilo glume,da trazite kao fola radi svoja prava a pozadina cele price su vasi klijenti,kojima vas strajk ide u prilog jer ne moze im se suditi.Vi ste samo pozorisne lutke kojima tajkuni vuku konce.
(JASNA, 4. novembar 2014 15:31)

Ne, pozadina cele priče je kriminalni zakon o notarima koji se primenjuje samo još u Bosni. Tim zakonom su na dobiti samo i isključivo notari jer dobijaju monopol na određene administrativne radnje a jako mali procenat prihoda prosleđuju državi (pa je tako i država na gubitku), a narod za iste usluge mora da plaća mnogo više nego do sada (time je i narod na gubitku). Ja sam, evo, obrazložio zašto sam na strani advokata, a baš bih voleo da čujem zašto ste Vi na strani notara?

parkinson

pre 9 godina

Gledao sam juce prenos iz Skupstine , gde poslanik Pavicevic pita ministra Pravde da se kaze kako je moguce da jedan notar zaradi za septembar 160.000 eura? Taj podatak kaze video je na sajtu poreske uprave ili kako se zove . Ministar odgovara,da Pavicevic kaze kako se zove taj notar? Bilo mi je zao i SNS-ke i ministra kako nemaju odgovor na postavljeno pitanje, pa se za slamku "vataju"!? Kako su bili inferiorni u odnosu na jednog jedinog poslanika , koji je usput i recitiji i vaspitaniji od svih poslanika SNS-k koji sede u Skupstini !

raspustio si ti svoj mozak

pre 9 godina

Raspustiti AK,
kako vas nije sramota da li se vi nečega stidite? Kažite mi šta je to dobro i bolje po nas građane da idemo kod notoara.
Ja vam kažem ništa ni jeftinije ni efikasnije. Što je još gore imate manju pravnu sigurnost.

Dejan

pre 9 godina

Neko ko podrzava ovo sa notarima, neka mi objasni sledece:
Zasto se ogranicava broj notara i time daje monopol, ekskluzivitet i mogucnoste enromnog bogacenja, na racun budzeta?
Da pojasnim:
Svaki pravnik sa pravosudnim ispitom, ako polozi advokatski ispit moze da postane advokat. Niko ne ogranicava to da li ce u Srbiji biti 300 ili 3000 advokata. Svaki ekonomista koji polozi kurseve racunovodstva moze da postane knjigovodja. Niko ne ogranicava to da li ce ih biti 5 ili 50000 kao ni inzenjere sa licencom i sl.

Zasto se onda ne dozvoli da svaki pravnik, sa pravosudnim ispitom koji polozi notarski kurs da moze da postane notar??? Time se ne bi pravila nikakva ekskluzivnost a mnogi advokati koji se bave samo prometom nekretnina bi postali notari.

StormShadow

pre 9 godina

Kupio sam novi stan pre mesec dana na NBGD. Stan je kupljen od prvog vlasnika, proveren od mog advokata. Dva sata, uz sat kasnjenja, je trajala overa kod notara, a citav sat obavezno(!?) citanje kompletne dokumentacije naglas.... Ostalo vreme je utroseno na prepisivanje ugovora koji je moj advokat sastavio na cirilicni zapis. Na kraju, racun od 54.000 din. Ne vidim kako notar, koga sam imao nesrecu da upoznam, moze da mi garantuje za stan od preko 100.000 EUR, kad se ispravnoscu papira bavio informativno...

Ovo mi je treca kupovina stana u zivotu, i najskuplji admin. troskovi...
Sta sam dobio kao posten gradjanin notarskim esnafom?

pa onda sve znas

pre 9 godina

(Deda, 4. novembar 2014 16:32)
Posto si godinama ziveo u Nemackoj, onda verovatno znas i koje su im tarife (mislim na advokate). Ali i danas moze da se overi dokument kod notara za 150 evra i u sudu za manje od 10 evra, tako da imaju bar izbor.
Ja to znam, jer sam pravnik, ali moje kolege u banci u Srbiji priznaju overu dokumenta samo kod notara i traze OKRUGLI pecat apostile, iako je on pravougaonog oblika ili u nasem Konzulatu gde overu radi neki srednjoskolac na salteru.
Toliko o nasem Ministarstvu pravde odakle i ovi iz banke dobijaju tumacenje.

plus ili minus

pre 9 godina

Prema plusevima i minusima na komentare uopste ne mogu da zakljicim na cijoj su strani davaci ocena. Na jednom komentaru plusevi podrske advokatima, na drugom minusi advokatima...

Pa evo neka bude jedna uprosteno postavljena anketa: Ko misli da su advokati upravu neka stavi + a ko misli notari -

Shoo

pre 9 godina

Gledam kako na svakoj temi koja ima veze sa vlascu prvih dvadesetak komentara je upucen onima koje je vlast ostetila. A posle toga botovi se prizovu "pameti", razrade taktiku i udri.
E Srbijo gde si dogurala....Tuzno

Lala iz Banata

pre 9 godina

Meni se ovde sve cini da ste vi ti koji stitite necije interese,a ne drzava.Reci te mi zasto vase kolege u Crnoj Gori nisu strajkovali kada im je uveden javni beleznik ili ti NOTAR? Gospodo dosta je bilo glume,da trazite kao fola radi svoja prava a pozadina cele price su vasi klijenti,kojima vas strajk ide u prilog jer ne moze im se suditi.Vi ste samo pozorisne lutke kojima tajkuni vuku konce.
(JASNA, 04. novembar 2014 15:31)

Gospodjo Jasna, nadam se da ste samo nepoucen gradjanin, a ne BOT, mi sa strajkom od 2 meseca ne mozemo stiti klijente nikako. Da bi jedno krivicno delo zastarelo, potrebno je da prodju GODINE, a ne meseci, a to sto govori ministar na televiziji, govori samo o njegovom neznanju.
Zalosno je sto jedna takva neznalica sedi u fotelji ministra pravde.
Toliko.

Deda

pre 9 godina

Živim godinama van granica Srbije. Kao mlađi, živeo sam u Nemačkoj, zemlji u kojoj se je ova problematika EVOLUTIVNO razvijala i prilagođavala DECENIJAMA, da bi se poslednjih 30tak godina znala i pre svega poštivala pisana i NEPISANA pravila, koja defiinšu ulogu advokata, notara, njihovih udruženja, lobiranja itsl. Jednostavno, postoji crvena linija preko koje ne prelaze. Zatim sam nekoliko godina boravio u Sloveniji, u kojoj se taj evolutivni razvoj sveo na jedan notarski zakon - kao u Srbiji, iskopiran od strane Nemačke, baš kao što to ovde određeni žele. Rezultat? Preskupe usluge notara sa jedne strane, pritom u praksi nikakve garancije za građane. Provera ugovora, odgovornost notara? Blabla.
Sa druge strane, okupacija države od strane advokata. Kao u Srbiji: tarife fantastične, sami sebi prave posao, žive na smešnom paušalu i drže ceo pravosudni sistem u šaci, upliću se u politiku, itd. Katastrofa. Srbija je u još goroj situaciji. Pored pomenutih lešinara (notara & advokata), tu je i pokvarena i nesposobna politika. Neka vam je sa srećom, ali iskreno preporučujem da ne naginjete ni na jednu ni na drugu stranu i da "argumente" o pravima građana i slično ne shvatate previše ozbiljno, jer to nema nikakve veze. Radi se samo o parama.

milisav

pre 9 godina

A ovi advokati stvarno ne znaju kad je dosta...Svi mi dobro znamo zasto oni to rade,zasto strajkuju,tako da neka se ne prave blesavi jer svi mi odlicno znamo ko stoji iza svega toga!

Dimitrijana

pre 9 godina

Necete nista postici,jer niti ste u pravu,niti ste privilegoani
(justinijan, 4. novembar 2014 13:41)

Itekako su postigli samo sujetan ministar to ne moze da podnese zato sto je morao da preda u Skupstinu da se njegov zakon dopuni i menja i to u onom delu gde je oduzeto pravo gradjanima na slobodnu volju po Usavu zagarantovanu. Pored toga i predsednik drzave je zakon koji je u Skupstini donet za 48 sati potpisao i to u najhitnijem roku, a zakon o dodeli pomoci u poplavljenim podrucjima Srbije morao je da svu normalnu zakonsku proceduru a koja je trajala duze od od 48 sati iako je taj zakon trebao da ima najhitniju proceduru.
Toliko o tome dokle su uspeli i neka idu dalje jer doneti jedan zakon za 100 ljudi, (da li su notari gladni, bosi i siromasni) po najhitnijem postupku je vec sam po sebi diskutabilan zasto, zbog cega i za koga???

Kolumbo ...... .. radoznala

pre 9 godina

Pravda za advokate.....
P.S. Ministar da volontira kod nekog advokata....
(Dajem časove za polaganje pravosudnog ispita..., 04. novembar 2014 11:31)

Jos kada bi mogao da volontira kod nekog ko je zavrsio u Kragujevcu,gde bi mu kraj bio.

diplomirani pravnik

pre 9 godina

tacno premijeru, prava advokata nisu jedini razlog strajka, precuo si da je razlog stajka zastita ustavnih prava gradjana da samostalno vode svoje pravne poslove i da bez notara mogu sastaviti privatne isprave, jer privatna isparava ne moze voljom drzavnih mocnika postati javna isparava koju preko svojih belzenika kontrolise drzava, sto sigurno znaju studenti prve godine prava jer se to uci na permdtu uvod u pravo.

Jay

pre 9 godina

Ne podrzavam advokate jer se bune protiv uvodjenja sistema. Imali su mogucnost da naplacuju svoje usluge po slobodnoj proceni a da ne placaju porez za to. Javni beleznici koriste tarife koje je ministarstvo odredilo. Zaradjuju onoliko koliko sebi odrede platu ali i porez je veci na vecu platu. Tako da ne stete drzavu.

rasa

pre 9 godina

Сваки приватник би био уредан у плаћању пореза када би му порез износио 1% од зараде. Толико адвокати плаћају порез. Нема потребе да се јављате да би ово демантовали. Мој таст и шурак су адвокати, тако да добро знам шта причам. Ја се убих да платим ПДВ, плате и доприносе, а они ми се смеју. Шурак отишао на Кубу, а таст у бању. Штрајкују људи. Нема се. Још шурак моли Бога да штрајк потраје док се не врати.
(ко још може да штрајкује два месеца?, 04. novembar 2014 17:05

Da su ti surak i tast advokati ti sigurno ne bi drezdio tako nego bi ti pomogli.. Ali posto si bot razumemo tvoje pisanije.. Inace kako da neki advokat koji radi tek par godina u malom mesti i jedva zaradjuje da plati rezije i da prezivi plati povecanje poteza ne od 150,vec od 300%..
Ali svim ljudima zelim da uskoro zarade toliko da kupe stan, sto veci naravno - 150kvadrata na vracaru, pa da odu i zavrse sve poslove kod notara po ovim cenama.. Pa da odmah posle uvodjenja resenja za koje se zalazu advokati kupe jos jedan takav i da plate ugovor kod advokata i overu u sudu, pa da osete na svojoj kozi dranje partijskih poslusnika.. Eto ipak vam zelim dva stana za pola godine :D

БИОГРАФИЈЕ

pre 9 godina

.
Ако државни врх Србије жели да објективни грађани и даље верују у поштене намере Владе, морају се у јавност објавити БИОГРАФИЈЕ изабраних нотара (поготово за Београд),
па да видимо колико је нотара изабрано по СТРУЧНОСТИ и ДОСТОЈНОСТИ,
а кога су протежирале СЛУЖБЕ (војне, цивилне, стране,..), ТАЈКУНИ, СТРАНКЕ, ФАМИЛИЈА,....

Нико није пречи од правде и грађана Србије, па ни госпођа ташта.
Стоп корупцији.

pam-pam

pre 9 godina

Prvo - nisam fan srpskih advokata. Realno, imao sam posla s njima i (cast retkim izuzecima)ne bas sjajno iskustvo. Zelja da se slucaj razvlaci, placaju rocista... Da, znam, dobar advokat kosta a i sudstvo, nikakvo kakvo jeste, tu praksu razvlacenja omogucava.

Ljudi, umesto da pljujete advokate koji ocigledno jedini imaju cojones (jer im neko dirnuo u reon, pre svega) treba da izadjete na ulicu i iskoristite priliku da se i vi BORITE za svoja prava. Od opozicije nema koristi, da vas neko zastiti realno nece ako to sami ne uradite.

Sve ostalo je prazna prica.

Svaka cast advokatima jer nisam mislio da postoji neko u ovoj zemlji ko ima snage da ustane za sebe i svoja prava.

dzhoni

pre 9 godina

@bezimena: ne preterujte. Ako želite da prodate stan za 1 EUR, trebala bi da vas spreči bar poreska uprava, odnosno zakon koji definiše promet nepokretnostima. Određivanje vrednosti nekretnina je takođe (bar trebalo bi da bude) jasno definisano.
(Deda, 4. novembar 2014 17:53)

vidite ovako deda. pre cetiri godine sam kupio stan na vracaru po ceni od 1500 evra po kvadratu, kada sam otisao u poresku upravu da platim porez na prenos apsolutnih prava-nisam ga platio po kupoprodajnoj vrednosti stana, vec po kataloskoj vrednosti stana, tj. ceni koju poreska uprava standardizuje prema lokaciji i povrsini stana. ako ja zelim da prodam moj stan za 5 evra, to je moja slobodna volja i nijedan notar, politicar, sudija, poslanik ne moze da zadire u moju volju. ugovor je saglasnost volja medju strankama, i nijedan notar ne bi smeo da ulazi niti da menja taj odnos.

LucidLynx

pre 9 godina

(bzvz, 4. novembar 2014 13:17)

Vidis, Sud ne treba da utvrdjuje da li je taj ugovor valjan! To nije posao suda. Da bi doslo do suda mora da postoji kr.delo!
Zato se uvode notari, kako bi rasteretili rad sudova!
A da bi se predupredila situacija, da ne bi doslo do kr.dela kod svakog ugovora - drzava je uvela notare koji ce pregledati te ugovore i spreciti maliverzacije!
E, sad - advokatima se ne svidja taj deo posto ce izgubiti deo kolaca. Kao brinu za gradjane i njihova prava a protest je cisto finanasijski!

SaucySalamander

pre 9 godina

Potpisite sporazume za susednim zemljama kao sa CG i neka njiovi advokati brane nase gradjane posto ova banda ne planira da prestane da strajkuje dok im se ne smanji porez i dok im se ne omoguci da nastave da rade sta hoce!!!

Milica Le

pre 9 godina

Ajmo sad svi da sazaljevamo advokate,jedni nemaju od cega da zive. Stidite se,jadne dece koja nemaju sta da jedu,bolesne dece koja nemaju novca za lecenje... Koliko njih je zavrsilo privatne pravne fakultete,a traze neka prava... Previse sebi pridaju na znacaju. Bruka!

rusosaurus

pre 9 godina

Advokati za vladavinu prava , a država za pravo vladanja . Građanin nikad ne mora da angažuje advokata ,ali ima pravo na to zagarantovano Ustavom , a notara koji nije ustavna kategorija mora da angažuje i to uvek mora da plati što za advokate nije bio slučaj ako građanin nema sredstava pa mu se od strane države odredi advokat . Dragi sugrađani prvo pročitajte materiju o kojoj dajete komentare , pa tek onda donosite svoj sud .Zgrozio sam se izjavom da će možda sudije štrajkovati kad mi prekinemo štrajk i tako " spasiti" optužene tajkune od sankcija .Štrajk policije je prošao pa bi u duhu date izjave predložio da preventivno pohapsite sve advokate i sudije i primenite odredbe šerijatskog prava o sudovima i sudijama- Kadija te tuži , kadija ti sudi , i za vlast nastane HAPY END .

rasa

pre 9 godina

A vi ste toliko dobri da sam pre 6 godina kupio stan, koji ste vi advokati i sud u Savskoj overili pecatom da nema nikakva hipoteka, potrazivanja itd. A meni posle sest meseci obavestili da je stan u ostavinskoj raspravi i da nije smeo kao takav da se proda bilo kome. A meni prodat, toliko o tome i advokatima KOJI RADE U KORIST SIROKIH NARODNIH MASA. Samo nemojte odmah kako u svakom zitu ima kukolja. Mozda bih vam sve dao, ali bih vam porez digao 500%, isto kao i vasim pajtasima taksistima, ista fela.
(Aleksandar, 04. novembar 2014 18:56


Pa ne overava advokat nego sud.. Ako u katastru ne pise da nema opterecenja imovine kako advokat da zna to, treba da ide od clana do clana porodice po belom svetu da se raspita.. Javna knjiga je javna knjiga i sve cinjenice upisane u nju se smatraju tacnim do utvrdjenja da nisu u sudskom postupku

Silver

pre 9 godina

Moj je licni utisak da koliko god da se Selakovic trudio da se pronadje zajednicko resenje, toliko su predstavnici advokata nezainteresovani. Mislim da bi drzava trebala agresivnije da reaguje kako bi se konacno zavrsio strajk, s obzirom da vecina advokata zeli da nastavi sa poslom, a neki cak rade i krisom.
(Obilić, 4. novembar 2014 19:29)

Ха Ха... исти овакав коментар има и на блицу!! Уопште нема ботова :)

da da

pre 9 godina

@bezimena Nadam se da ste diplomirani pravnik i da ce AKS imati cast da budete njen clan. Citam komentare, Vase i komentatora koji se potpisuje kao @kancelarija za brze odgovore sam primetila. Na veoma dobar nacin objasnjavate sve. Svaka cast na strpljenju i pokusaju da cak i botovima pojasnite kako stoje stvari. Mi cemo uspeti, jer Ustav i svi zdravorazumni ljudi su na nasoj strani.

Deformero

pre 9 godina

Imam komentar koji je ubica botova: ako je premisa da je iza strajka advokata Miskovic tacna, to moze Vlada Srbije lako da resi. Neka udovolji zahtevima advokata, izmeni potrebne zakone, oni prekinu strajk a Miskovic bude osudjen. Sta kazete? Eto nama jos jedne pobede premijera koji je za samo tri godine predanog rada...

Pravnik

pre 9 godina

U poslednjih petnaestak godina, bilo je više pokušaja da se advokati uteraju u red, da im se uvedu kase, i ozvaniče njihovi prihodi. I svaki se završio isto, kraćim štrajkom advokata, nakon čega je država odustaja, verovatno zbog nedostatka politčke volje da se tim pitanjem ozbiljno pozabavi. I šta smo na kraju dobili? Advokatsku profesiju koja je umislila da je jača od države, da oni mogu da kroje propise onako kako njima odgovara, da štrajkuju kada je njima oduzet deo kolača, a pod parolom da je to za dobrobit građana. Štrajk je počeo sa zahtevima za smanjenje poreza, a navodno, ništa nisu imali protiv javnih beležnika. Međutim, izgleda da je pravi razlog štrajka ipak bio taj da advokati direktno jesu protiv javnih beležnika, što se prekjuče i juče jasno pokazalo. Na žalost, sve je u novcu. A advokati treba da se stide. Povlašćeni su u svakom pogledu vođenja svojih poslova, svi su dobrostojeći, i opet imaju obraza da se žale. Ali to sada nema veze. I ovaj štrajk će se završiti, a vreme će pokazati koji su benefiti javnobeležničkog sistema, a zašto su advokati postali najveći muljatori i derikože. Nisam član ni jedne stranke, već objektivni posmatrač koji ima bliskog kontakta i sa javnim beležnicima, a advokata imam u porodici. Pozdrav

PrecisePangolin

pre 9 godina

(ivana, 4. novembar 2014 13:42)

Problem je sto u sudu overis samo potpis a sadrzaj sud ne proverava!
Tako mozes prodati jedan stan dva i vise puta i da komotno u sudu overis dokument!
Kod notara toga nece biti jer ce on imati obavezu da izvrsi proveru verodostojnosti tih podataka!!!

Marica

pre 9 godina

Krajnje je vreme da se neko ozbiljno zapita sta ovi iz ADS u stvari hoce. Mnogi advokati bi prekinuli ovu lakrdiju od strajka, ali se plase da ce izgubiti licence za rad. Zar to nije klasicna ucena?

zoka

pre 9 godina

Jasna, 15,31,
Najbesmislenije potroseno vreme na svetu bi bilo Vama odgovarati na pitanja i objasnjavati Vam. Da zelite, odgovore biste vec sami pronasli, jer su svuda oko Vas.

JASNA

pre 9 godina

Meni se ovde sve cini da ste vi ti koji stitite necije interese,a ne drzava.Reci te mi zasto vase kolege u Crnoj Gori nisu strajkovali kada im je uveden javni beleznik ili ti NOTAR? Gospodo dosta je bilo glume,da trazite kao fola radi svoja prava a pozadina cele price su vasi klijenti,kojima vas strajk ide u prilog jer ne moze im se suditi.Vi ste samo pozorisne lutke kojima tajkuni vuku konce.

dex

pre 9 godina

Botovi, zelim vam da sto pre resavate nesto kod notara! Sad, ako mi lupate minuse, znaci da ste svesni da ce vam notari skinuti kozu s ledja i da to nije dobro za vas, i da vas je vlast prevarila. Pluseve mi s druge strane ne smete lupati.

klosar72

pre 9 godina

"@bezimena: ne preterujte. Ako želite da prodate stan za 1 EUR, trebala bi da vas spreči bar poreska uprava, odnosno zakon koji definiše promet nepokretnostima. Određivanje vrednosti nekretnina je takođe (bar trebalo bi da bude) jasno definisano.
(Deda, 4. novembar 2014 17:53)"

Bez namere da budem advokat bezimenoj, ali bojim se da je cena po kojoj JA hoću da prodam bilo šta što je MOJE je isključivo MOJA stvar.

Sve ostalo ne krajnje bezobrazno i nevaspitano trpanje lopovskih prstiju u tuđ džep.

I ukoliko mi treba savet pošto da JA prodam nešto što je samo MOJE, taj savet sigurno neću tražiti od opskurnih radikalskih likova, jer imam dvodecenijsko bolno iskustvo sa njima, još od vremena kada su hteli nešto što je MOJE da uzmu sebi i to na silu. U zamenu za jedan sendvič i mesto u teretnom vagonu.

rasa

pre 9 godina

Pravda za advokate.....
P.S. Ministar da volontira kod nekog advokata....
(Dajem časove za polaganje pravosudnog ispita..., 04. novembar 2014 11:31)

Jos kada bi mogao da volontira kod nekog ko je zavrsio u Kragujevcu,gde bi mu kraj bio.
(Kolumbo ...... .. radoznala, 04. novembar 2014 13:37


I taj je pismeniji i zna vise o pravu od naseg ministra koji jedino sto zna je nevazan predmet na pravnom fakultetu i o retorici.. Ali kako svaki ucitelj u nasoj zemlji bira za naslednika goreg od sebe-da ne bi nadmasio njegovu slavu, jasno vam je da smo bas nisko pali kada razni iskompleksirani i profesionalni d..elisci postaju kadar po fakultetima

Natalija

pre 9 godina

Sto bi kazao Radovan III, malo nam je dosta vise i advokata, i advokatske komore. Dajte, ljudi, uozbiljite se, ne trosite vise ni vreme ni energiju, na besmislenu blokadau jedne tako vazne oblasti kao sto je pravosudje.

JUDGE FRANKENSTEIN

pre 9 godina

Volim ove pravnika/advokate koji ovde pricaju kako zasluzuju posto su skolovani za to.....vecina advokata u Srbiji su zavrsili pravni fax
u kragujevcu za kes lovu. Znam jednog decka u BG koji je jedva zavrsio osnovnu skolu, upisali ga u privatnu srednju zavrsio naravno za svim peticama, NIKAD u zivotu nije procitao knjigu, ali bas NIKAD tupson na kvadrat (otac mu se bavi mutnim poslovima)citava familija vozi po jedan najnovih Mercedes, decko ja po splavovima maltene svako vece......sad pitam ja vas pametne advokate da mi objasnite kako je on dogurao do 3godine prava........? LOPOVLU. bravo sto je drzava uvela notary to je jedan vrlo mali korak dapocnu mafijase da cede, a ti mafijasi pocinju sa advokatima I sudijama.....

inside tip

pre 9 godina

Advokati skolovani i nacitani? Pa polovina njih jedva zna da prica normalno srpski jezik, kamoli da ga pise!! A pare samo kaplju i kaplju i kaplju...

ja gluplje od tvog komentara nisam pročitao

pre 9 godina

@ (bonaparta,
Advokati ne prodaju stanove, sačinjavaju ugovore i zastupaju punomoćnika. Takođe i vi ste mogli bez advokata da sačinite ugovor.
Takođe prvo proveri da li je bilo moguće da neko kupi kupljen stan. Ukoliko nisi znao to je praktično bilo nemoguće zadnjih godina.

Jole

pre 9 godina

Pa gledajući jučerašnju sednicu Skupštine, stekao sam utisak da ministar vređa inteligenciju naroda sa svojim nebuloznim izjavama, a što se tiče advokata, oni bi trebali malo da prikoče i razmisle, o notarima je izlišno bilo šta reći jer je to nov metod proizvoda novih tajkuna...
Nezavisni

MetalkaBG

pre 9 godina

Ne bih odstupila ni za cent. Ma Zakonom bi ukinula obavezu da moraš da plaćaš advokata nego sve javni branioci pa da vidiš kako bi radili za paltu kao sav normalan svet i cenili svaki mukotrpino zarađeni dinar, a ne ova bahatost

mabre

pre 9 godina

Advokati bi da uzimaju pare, a da ne budu odgovorni za svoje greške. Koliko je ljudi u prošlosti prevareno, jel neki advokat odgovarao za to ? nije. Interes većine građana nije u interesu advokata. Oni se bore za više nego što zaslužuju da dobiju. Građani traže sigurnost i odgovornost, a od advokata je nikad neće dobiti. Notari postoje u celoj EU postojaće i u srbiji. Borba protiv mafijaških grupa počinje sa advokatima. U Srbiji postoji više različitih interesnih grupa koje ne dozvoljavaju da ova zemlja postane normalna. Navikli su na haos i svaka promena je za njih nedopustiva. Kriju se iza građana i nameću svoj interes kao interes većine. Dok su građani siromašili u zadnjih 20 godina njihove tarife su koštale kao da je u ovoj zemlji standard na visokom nivou. Građani ne smeju da brane advokate jer to ide na njihovu štetu, a korist imaju samo advokati.

Istina

pre 9 godina

Vucicu nisu ti tajkuni krivi vec ti i tvoja partija koja ce unazaditi Srbiju gore od svih prethodnika! Selakovic unistava pravosudje, svaki tvoj i SPS ministar unistava svoju sferu interesovanja, a ti zbog EU i NATO-a to aminujes. Kamo srece da ima u tebi malo ljudskosti podneo bi ostavku odavno!

Ksenija

pre 9 godina

A gde su bili ti isti advokati 2011 kada smo mi gradjevinari bili u strajku na ulicama potpuno obespravljeni i ponizeni zbog lose privatizacije?

slobodna volja

pre 9 godina

@deda

bezimena moze da proda stan za 1 euro ali poreska uprava je ta koja daje procenu stana i na osnovu procene stana bezimena placa kupoprodajnu taksu - negde kazu pristojbu i sta je u tome problem - bezimena iako je za euro prodala stan i sebi nije nista prihodovala platice pristojbu, taksu, cenu za pisanje ugovora (po jos neizmenjenom zakonu o notarima), taksu na uknjizbu itd., a cena za koju ce prodati stan je licno njena odluka, a i ustavom zagarantovana volja. Uvek je postojalo ono pravilo koje svako kada nesto prodaje a ne zeli da mu se bilo ko mesa u odluku o prodaji figurativno kaze prodacu i za jedan dinar sta je koga briga, a u tim recima se ogleda sloboda licnog odlucivanja koju odluku ni jedan zakon ne moze zabraniti.

R2D2

pre 9 godina

Toliko argmenata na strani advokata ali dzaba za neke ljude... bacis im kosku koja se zove Miskovic i oni je glodju dok se ne udave... Pa kakav smo to narod? Zar je moguce da ovde ima toliko maloumnika?

bezimena

pre 9 godina

@bezimena: ne preterujte. Ako želite da prodate stan za 1 EUR, trebala bi da vas spreči bar poreska uprava, odnosno zakon koji definiše promet nepokretnostima. Određivanje vrednosti nekretnina je takođe (bar trebalo bi da bude) jasno definisano.
(Deda, 04. novembar 2014 17:53)

Poreska uprava naplaćuje porez po svojoj skali kojom odredjuje vrednost neke nekretnine!

SVOJOM imovinom ja imam pravo da raspolažem po SVOJOJ VOLJI! Mogu da je prodam za 1 euro nekom beskućniku, mogu da je poklonim, bilo kome, mogu da je srušim, a mogu i da je zapalim, ako time ne izazivam opštu opasnost!

Moje ljudsko pravo je da budem ekcentrična i niko nema pravo da mi ti pravo onemogućuje!

Secikese

pre 9 godina

@(sadf, 4. novembar 2014 12:49) Ako imam par stotina hiljada za novu nekretninu zašto da zakidam državu i notare. Svi treba da žive. Nedam secikesama, neću prvo kod advokata pa kod notara. I sad šatro štrajkuju a razbiše se od posla. Sastavljaju podneske za klijente i ne stavljaju svoj pečat, naplate, a klijenti to nose u sud ili državnim odganima i sami predaju kao lični podnesak. Zgadili su mi se. I to ne po advokatskoj tarifi koja je mala maca prema reketu koji oni naplaćuju. Prvo naplate solarno od stranke a onda od države za istu stvar u zastupanju pred sudovima. Prave budale i od nas i od države.

ivana

pre 9 godina

shvatam da mnogi komentatori nemaju pojma zasto advokati štrajkuju. To pravo exkluziviteta notara za sastavljanje ugovora o nepokretnosti pogadja svakog gradjanina ove zemlje jer za sastavljanje tog ugovora ti nije potreban ni notar ni advokat. Samo treba da ga overis u sudu (sad kod notara po vecim cenama)

дају ли ти родитељи џепарац?

pre 9 godina

(rasa, 04. novembar 2014 17:40)

То што си ти нерадник је твоја ствар. Немој друге да убеђујеш да је то лепо. Таст и шурак раде за себе, ја за себе. Ја од њих не тражим помоћ. Ти си очигледно навикао да идеш и да кукаш не би ли добио паре, а да не радиш. Ја сам приватник 20 година. Радио сам и док сам студирао. Нисам тражио новац ни од родитеља па зашто бих онда од женине фамилије?

Miroslav Kojić

pre 9 godina

Mnogo je medijske pažnje usmereno na ovo, a vrlo malo recimo na to, koliko su advokati plaćali porez, koliko zapravo advokati zarađuju, kao i to ko su oni advokati koji danas protestvuju.

pametni ljudi

pre 9 godina

Zašto advokati nemaju fiskalnu kasu,po čemu su oni bogom dani da nemaju fiskalnu kasu i da ne izdaju fiskalni račun,a vrše usluge.
(Marko, 4. novembar 2014 11:27)
Zato sto su skolovani i pametni i niko je od advokata u svetu nema.
Ja kad kazem ljudima u normalnom svetu da turisticke agencije u Srbiji moraju da imaju fiskalne kase, ili se smeju ili su zapanjeni.

bilipiton

pre 9 godina

Ako advokati izdejstvuju svoje zahteve, to ce biti najmanja skupina ljudi koja je protestima uspela da dobije ono sto zeli. Prosvetari, medicinari, oruzari,policija, studenti i mnogi drugi nisu pobedili.

mira

pre 9 godina

Šta je sa onim sitnim advokatima koji hoće da rade i koji su ugušeni od strane ovih što se bune. Ne vidim problem da se njima poveća porez do sada su imali fine honorare koji su uvek bili neoporezovani. Više su ugroženi obični radnici u fabrikama ali ne vidim njih da se bune.

Milovan

pre 9 godina

Nego jesu li platitli porez?
(Jedan iz mase..., 04. novembar 2014 12:38)
Po podacima poreske uprave, advokati su jedni od najurednijih poreskih platisa. To se ne moze reci za mnoge danas nazovi biznismene tj. dojucerasnje politicare.

Deda

pre 9 godina

@pa onda sve znas: apropo tarifa advokata svuda, ne samo u Nemačkoj imam mišljenje da su u mnogim (pre svega jednostavnim) slučajevima previsoke. Inače vaš primer koji ste opisali na kraju upravo potvrđuje (po meni) mračnu budućnost Srbije. U kombinaciji vrhunski nesposobne i korumpirane politike, udruženja struke koje prate samo svoje interese ja ne vidim svetlo na kraju tunela. I zbog toga sam tužan, jer i u područjima u kojima Srbiji zapad ili istok ne određuju kako i šta, nismo sposobni da sredimo svoj život.

ко још може да штрајкује два месеца?

pre 9 godina

Po podacima poreske uprave, advokati su jedni od najurednijih poreskih platisa. To se ne moze reci za mnoge danas nazovi biznismene tj. dojucerasnje politicare.
(Milovan, 04. novembar 2014 13:06)

Сваки приватник би био уредан у плаћању пореза када би му порез износио 1% од зараде. Толико адвокати плаћају порез. Нема потребе да се јављате да би ово демантовали. Мој таст и шурак су адвокати, тако да добро знам шта причам. Ја се убих да платим ПДВ, плате и доприносе, а они ми се смеју. Шурак отишао на Кубу, а таст у бању. Штрајкују људи. Нема се. Још шурак моли Бога да штрајк потраје док се не врати.

bonaparta3

pre 9 godina

Čije interese vi branite? Da nam preprodaju po tri puta već prodate stanove,za koje ste već pravili vi ugovore,a potom na ročištima u parnicama uzmete još trećinu ili polovinu vrednosti stana. Znate kada je stari advokat ostavio mladog sina advokata u kancelariji i otišao na odmor,kada se vratio sin se pohvalio kako je spor - parnicu on vodio 20 godina vodio rešio na drugom ročištu. Otac odgovori e moj sine tebe je ta parnica odškolovala. Ostaviću vam da sami izvučete zaključke.

Neko sa strane

pre 9 godina

"Ljudi koji svojom imovinom garantuju za sve na šta stave svoj potpis (za razliku od advokata)."

Hajde makar da prestanemo sa lazima i floskulama. I notari i advokati i svaki drugi PREDUZETNIK po nasim zakonima za svoje poslovanje garantuju svom svojom imovinom. I notari i neki advokati se dodatno osiguravaju od poslovne odgovornosti. Notari moraju da imaju polisu na 80000 eur. Sto ce reci osigurani ste do jeftinijeg stana, sve preko je suplje i na dodjem ti. Takodje, notari vam cesto uvale klauzulu kojom ih oslobadjate od odgovornosti. Sigurnost ne trazite na toj adresi...

Ono sto je problem je sto sada imate uvod u fasizam. Pod fasizmom mislim na sistem gde drzava pretpostavlja da ona vise brine o pojedincu nego sto taj pojedinac brine sam o sebi. Ja napravim ugovor kakav zelim, a onda dolazi notar koji ima diskreciono pravo da mi ne overi ugovor ako on smatra da isti ne valja. Izvinite, ja insistiram na slobodi ugovaranja i na pravu da ne biram ni advokata ni notara vec da sam sastavljam svoje ugovore.

Ako se odlucim da angazujem advokata onda taj advokat zastupa MENE i moje interese. Notar zastupa DRZAVU (odnosno samog sebe) i tu moje interese ne stiti na istovetan nacin.

Cudi me da gradjani ne vide sta im se sprema...

Jelena

pre 9 godina

Aman ljudi, prestanite da izmišljate i lupate gluposti.
Koji advokat je uhapšen ili je svojom imovinom nadoknadio materijalnu štetu zbog prodaje XYZ puta jednog te istog stana???
Prestanite da prenosite izmišljotine. Ako vas vec interesuje ova tema, idite do javnih beležnika pa vidite kako ljudi rade, koliko naplacuju, da li izdaju fiskalne racune za sve što urade ili ne...

Đorđe

pre 9 godina

(Raspustiti AK, 4. novembar 2014 13:49)
Dinkić je predložio u novom zakonu ukidamke paušalnog poreza za
advokate e...a tada je današnji ministar UP, tada predsednik Skupštine, podržao advokaturu i paušalni porez je ostao u Zakonu. Tada su advokati iz svih stranaka zastupali (lobirali) interes advokata. Ajd' se malo prisetite.
Nije bilo davno! 18 meseci od prilike!

ustavnost i zakonitost

pre 9 godina

Gospodo iz AKS, uporno se pozivate na principe ustavnosti i zakonitosti, ali šta je sa vašim izvrgavanjem ruglu odluke Ustavnog suda kojom je odluka o tarifama za upisninu u AK proglašena neustavnom iz razloga što iznos od 5 hiljada evra predstavlja novi uslov koji nije propisan zakonom i koji ogromna većina ne može da ispuni, kao i iz razloga što su diskriminisani svi oni koji nisu bili advokatski pripravnici, jer navedeni su bili u obavezi da plate samo iznos od 500 evra. Nakon toga donosite odluku kojom je upisnina 4 hiljade evra. Da li je to izigravanje Ustava i odluka Ustavnog suda? Prvo počistite svoje dvorište!

Obilić

pre 9 godina

Moj je licni utisak da koliko god da se Selakovic trudio da se pronadje zajednicko resenje, toliko su predstavnici advokata nezainteresovani. Mislim da bi drzava trebala agresivnije da reaguje kako bi se konacno zavrsio strajk, s obzirom da vecina advokata zeli da nastavi sa poslom, a neki cak rade i krisom.

Мирко712

pre 9 godina

ova vlada ne radi u interesu svog naroda i svoje drzave!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (socijalista, 4. novembar 2014 18:28)

Ova vlada ne radi za bahato bogaćenje advokata, i zbog toga advokati štrajkuju.

SuboticaSUSU

pre 9 godina

Vecina advokata je sa godisnjim primanjima debelo u PDV-u,ali naravno da nece da plate nesto drzavi pa su pausalci kao pijacari,sramota,a moralno su na dnu.

Deda

pre 9 godina

@slobodna volja: ma bezimena može za džabe da da taj stan ali će da plati porez, taksu, pristojbinu kako god to nazvali kao da taj stan prodaje za procenjenu vrednost - samo o tome govorim.

slobinator

pre 9 godina

došao čovek kod mene u sud i pita da li može da overi ugovor o doživotnom izdržavanju. ja mu kažem da ne može jer je to sada u nadležnosti notara, a on će na to 'bio sam kod njega, ali on mi je rekao zatrpan sam, dođi za dva meseca.i šta sad ja da radim?' naravno ja na to nisam imao odgovor. to je zapravo pravo pitanje za nadležne, šta raditi u ovakvim konkretnim slučajevima?

Леонид

pre 9 godina

Устава нема одавно овде на највишег правног акта..Немојте више да се позивате на устав ,кад за једну ситуацију устав иде под мишку а за другу се позивају на нека права из устава.Устав се или поштује у потпуности или не постоји.

Bill

pre 9 godina

Simptomatična je situacija koja se u Srbiji uvek ponavlja kada se priča o reformama, te je, po pravilu, prilika takva da su glasom svi za reforme i štednju, ali "ako može da se mi izuzmemo iz te priče". Nemoguće je izgraditi zdrav osnov za razvoj države ako teret ne ponesu svi građani, samo izgleda da nekome više odgovoara prethodni sistem u kom se nije znalo ko pije, a ko plaća.

Sven

pre 9 godina

Odakle im sada ovo da drzava stiti necije interese uvodjenjem javnog beleznistva. Kakve sve izgovore za strajk nece smisliti advokati da opravdaju svoju blokadu rada institucija pravde u Srbiji.

Aleksandar

pre 9 godina

rasa, 4. novembar 2014 17:40)
A vi ste toliko dobri da sam pre 6 godina kupio stan, koji ste vi advokati i sud u Savskoj overili pecatom da nema nikakva hipoteka, potrazivanja itd. A meni posle sest meseci obavestili da je stan u ostavinskoj raspravi i da nije smeo kao takav da se proda bilo kome. A meni prodat, toliko o tome i advokatima KOJI RADE U KORIST SIROKIH NARODNIH MASA. Samo nemojte odmah kako u svakom zitu ima kukolja. Mozda bih vam sve dao, ali bih vam porez digao 500%, isto kao i vasim pajtasima taksistima, ista fela.

Deda

pre 9 godina

@bezimena: ne preterujte. Ako želite da prodate stan za 1 EUR, trebala bi da vas spreči bar poreska uprava, odnosno zakon koji definiše promet nepokretnostima. Određivanje vrednosti nekretnina je takođe (bar trebalo bi da bude) jasno definisano.

ИНВЕСТИТОР

pre 9 godina

Адвокати и Министарство се морају помирити и схватити да су приликом закључивања уговора о промету НЕПОКРЕТНОСТИ, најважнији интереси грађана Србије (купопродаја станова, кућа,..), и интереси великих ИНВЕСТИТОРА (нпр ИКЕА), који имају своје велике адвокатске канцеларије и
које би прво САЧИНИЛИ главни уговор о инвестицијама, куповини земљишта, објеката или градњи објеката на више локација по Србији,
а после би ишли код општинских нотара (где се налази земљиште, објекти), како би на сваки уговор за појединачни објекат и земљиште :
(А). ОВЕРИЛИ ПОТПИСЕ, тј извршили ЛЕГАЛИЗАЦИЈУ (уговор нема доказну снагу јавне исправе),
или
(Б). ПОТВРДИЛИ САДРЖАЈ општег и појединачног уговора, тј.извршили СОЛЕМНИЗАЦИЈУ (уговори добијају доказну снагу ЈАВНЕ исправе, која може бити и извршна),
када би нотарима требало много времена и знања да провере и главни-општи уговор и појединачне уговоре за конкретан објекат, земљиште,..

Privatizator

pre 9 godina

@Artemis: zato što u ovoj državi svako misli da može da radi šta god hoće i zato što se u ovoj državi ne poštuje nikakav zakon. Pa tako država donosi zakon o notarima jer stranci na vlasti trebaju pare, a advokati mrtvi ladni štrajkuju već dva meseca jer im je ista država smanjila dosadašnji deo kolača i nikom ništa.

PrecisePangolin

pre 9 godina

''sud je u poslednjih 2-3 godine imao bazu podataka prodatih stanova i to se proveravalo prilikom svake overe, tako da se nije moglo desiti da isti stan bude prodat više puta''

Kupoprodaja stanova je samo primer...ali ni on ti nije bas tacan....
Pre dva meseca sam pravio ugovor o kupoprodaji automobila. Prvo je sve to overeno u sudu, legalno, potpuno normalno, a niko me nije ni pitao ciji je auto, da li je stvarno moj!!!
Sud ne interesuje sta je cije zato sto overava samo potpis!
Verovatno ima problema oko primene zakona o javnim belezenicima, ali su oni neophodni u Srbiji i MORAJU se ugovori overavati kod notara! Ali, takodje mislim da se mora smanjiti cena usluga notara, znatno smanjiti!!!

bzvz

pre 9 godina

Zasto bi gradjani morali da placaju abnormalne cifre notarima ili advokatima za valjanost transakcije i pravljenje ugovora. Ugovor mogu sami da napisu, uz kratku edukaciju, a sud treba da potvdi da li je taj ugovor pravno valjan. To nije nikakav problem, par klikova na azurnu bazu podataka i kraj. Ionako gradjani placaju velike takse za overu ugovora, pa bar sud moze da se malo potrudi za te pare, a ne da lupa pecate mehanicki.

Kralj Ibi

pre 9 godina

Au kolko ljudi podrzava Miskovica i tajkune. Doduse i Kirbi ga je zvao na proslavu dana nezavisnosti tako da mora da je i on za tajkune.

jana

pre 9 godina

Nije tačno da su javni beležnici birani isključivo iz redova advokata.Ima tu i sudija, bivših sudija, sudijskih pomoćnika i td.
I naravno, kao i svakoj profesiji i među javnim beležnicima imA manje i više sposobnih.
Ne znam čime su zaslužili glorifikaciju?
Posao kao i svaki drugi.
Samo dodeljen "izabranim".
Ako su već u svojstvu državnih službenika trebalo bi ih tako i vrednovati. Dodeliti im platu državnog službenika a ne vrlo tarifirane nagrade.
Ovako se pojavljuju kao neka specijalna kasta u društvu.

Aleksandar

pre 9 godina

(paor, 4. novembar 2014 19:33)
"da te advokat povede sa sobom i da se na licu mesta uveris kakvo je stanje u knjigama".
Odlično napisano, samo za koji moj se plaćaju advokati i za koje pare ako treba da me vodi. Ne ja sam stranka KOJA PLAĆA, a ON JE TAJ KOJI SVE TREBA DA PROVERI, SREDI, ISPITA, POKAŽE, DOKAŽE, OPOMENE, ZA PARE KOJE TREBA DA DOBIJE. Ne, ja ću da proveravam, a on će da strpa parice u džep, za šta. Pa ne plaćam ga u toj transakciji da mi bude cvet koji se okreće ka suncu, nego da iskopa svaku nepravilnost, o tome me obavesti pre davanja bilo kakvih para. Zato se zove ADVOKAT, valjda.

Popokatepetl

pre 9 godina

Beskrupulozni advokati zele da se svi njihovi zahtevi usvoje.Sudstvo je u blokadi preko 50 dana,obustavljeni su svi procesi,gradjani trpe a oni ne zele da popuste.Drzava im je vec dovoljno izasla u susret,ne znam sta jos ocekuju.

Lazarenko

pre 9 godina

Cilj strajka advokata je bezakonje i pad Vlade,samo sto Premijer Vucic i politicki zvanicnici to nece dozvoliti.Proslo je to vreme kada su tajkuni upravljali Srbijom i narodom.

Urban

pre 9 godina

Nadam se da će bahatom ponašanju advokata uskoro doći kraj. Ovim protestima ništa ne postižu. Samo usporavaju normalan rad naše zemlje i ništa više. Činjenica je da neće prestati da iznose svoje zahteve. Najbolje bi im bilo da prestanu sa protestima i da se napokon vrate na posao.

kamikazna

pre 9 godina

Beleznici odgovaraju svojom imovinom za svaki dokument koji sacine a advokati ne, prema tome bolje je i malo vise platiti nego posle "kuku mene" .... Mirno spavas posle, ne boli te glava.

Viki

pre 9 godina

Tačno je da država štiti nečije interese i to je tačno.Država štiti interese naroda i država ne bi trebalo da popušta advokatima.Advokate treba oporezovati kao i ostale građane Srbije.

sapunica

pre 9 godina

Ne mogu da verujem sta su advokati u stanju da rade samo zbog svog sebicnog interesa da ne kazem novcanika. Kao da oni samo pisu kupoprodajne ugovore pa im je to toliko vazno a ne daju nikakve garancije ako je neka prevara u pitanju kao beleznici sto daju....

dzeki_cencic

pre 9 godina

Advokati mogu da izdrze ne pet meseci nego pet godina koliko su nafatirani i hoce jos.... neka ih sramota oni prvi ovim stete narodu i drzavi.

Fragile

pre 9 godina

Advokati moraju da "smanje apetite" i da prihvate ponudu drzave koja je vise nego korektna.Kompromisno resenje je najbolje za sve,najvaznije je da sudovi sto pre pocnu sa radom.

sparki

pre 9 godina

Komora Beleznika ima 93 a treba 100 joj koji izgovor ovih advokata. Evo sad ce nova polaganja i bice ih jos vise i resen problem.....

rasa

pre 9 godina

То што си ти нерадник је твоја ствар. Немој друге да убеђујеш да је то лепо. Таст и шурак раде за себе, ја за себе. Ја од њих не тражим помоћ. Ти си очигледно навикао да идеш и да кукаш не би ли добио паре, а да не радиш. Ја сам приватник 20 година. Радио сам и док сам студирао. Нисам тражио новац ни од родитеља па зашто бих онда од женине фамилије?
(дају ли ти родитељи џепарац?, 04. novembar 2014 19:59)

Odakle ti pravo da me vredjas da sam neradnik?! I ja sam zavrsio pravni fakultet u roku , radio na trafici dok sam studirao, bavio se sportom pa nikad nisam nikome rekao da je neradnik, a da ga ne poznajem. To je uvreda znas. Mogao sam i ja da kazem da ti jesi jer radis 20god, a nisi uspeo da razgranas posao da mozes da platis radnike i da ti ostane za vise od prosecnog životnog standarda.. Zna se pravilo-za svaki posao potreban je pocetni kapital. Normalno je da roditelji pomognu svojoj deci kako bi uspešnije zapoceli posao, naravno ukoliko su odnosi unutar porodice dobri. Od zenine familije si dobio besplatnu pomoc oko pravnih poslova kada si zapoceo posao ili se varam??

List

pre 9 godina

Previse ste vi gospodo advokati uzimali para,mislili ste da ste nedodirljivi,ali po prvi put drago mi je da je neko vama rekao ne !

Samba

pre 9 godina

Trebala bi i država da promeni odnos prema advokatima, kada oni već nemaju poštovanja prema državi. Bilo bi u redu da se po uzoru na druge zemlje, uvede u praksu kažnjavanje advokata za nepojavljivanje na ročištu. Ako se ima u vidu da te kazne u inostanstvu idu i do više hiljada evra, jasno je zašto oni nemaju problema sa samovoljom advokata.

barbika

pre 9 godina

bas su nasli pravo vreme za strajk,strasno koliko nerazumevanja od njih,a ocekuju da njih neko razume...zasto se nisu bunili u prosloj vlasti...

Lutovac

pre 9 godina

Znajuci da svaki advokat odere debelo klijenta i uzme 100€ po rocistu,odmah bi trebalo da prekinu strajk,pocnu sa radom i prestanu da se igraju tudjim strpljenjem i novcem na ovu krizu.

ivana

pre 9 godina

A što AKS uskraćuje pravo na rad advokatima koji neće da štrajkuju (time što im preti da će ih razrešiti) i što takva odluka nije u skladu sa Ustavom zajemčenim pravom na rad- to nikom ništa... A kad su uveli tarifu za upis u AKS u visini za sve pripravnike i volontere (sem advokatske) u visini od 5000 evra iako su znali da tom diskriminacijom krše Ustav, nisu hteli da za evro odstupe dok Ustavni sud nije intervenisao (naravno kad im je to punilo budžet). A to što za jednu službenu odbranu gde mogu jednu rečenicu da kažu, dobiju sudijsku platu, to je sasvim ok. Dakle, odbrana Ustava, zakona i svih drugi propisa je aktuelna samo kada su advokatski finansijski interesi ugroženi. Izvolite gospodo pa izvoljevajte svoje pravo pred Ustavnim sudom. Bahato je opstruisati rad pravosuđa na ovaj način jer ga čine i neki drugi ugledni pravnici koji sede u sudu, tužilaštvu...

Mića980

pre 9 godina

Zakon o advokaturi donet je pre tri godine kao reformski zbog uskladjivanja sa EU,a znalo se da nece biti skorije primene kao i da nije u vecoj meri suprostavljen dotadasnjem zakonu pa nije ni bilo glamurozne reakcije cak i kad je otpusteno veliki broj sudija.Iz ovoga proizlazi da je stupanje u rad javnih beleznika iskorisceno za izazivanje kolapsa u pravosudju bez valjanog osnova, sto namece ideju da je licni interes zasluzan za postojece stanje.

Vera

pre 9 godina

Svi advokati su se vec nafatirali para da mogu da planduju dozivotno. Jedna moja tuzba kostala je puno,skoro kao moje mesecno primanje, naplacena je kaobajagi po manjoj tarifi, a porez drzavi za nju nije placen. E tako vise nece moci, i treba advokati da placaju porez, a ne da se bogate na nama siromasnima. Treba prekinuti trend takve zarade.

Jedan advokat

pre 9 godina

Stvar moze da se resi za pet minuta. Recimo, prepisite Zakon od Ceha, Slovaka ili Nemaca i stvar je resena. Ali diletanti su pisali ovaj Zakon, pa su mesali babe i zabe.

bezimena

pre 9 godina

@bezimena Nadam se da ste diplomirani pravnik i da ce AKS imati cast da budete njen clan. Citam komentare, Vase i komentatora koji se potpisuje kao @kancelarija za brze odgovore sam primetila. Na veoma dobar nacin objasnjavate sve. Svaka cast na strpljenju i pokusaju da cak i botovima pojasnite kako stoje stvari. Mi cemo uspeti, jer Ustav i svi zdravorazumni ljudi su na nasoj strani.
(da da, 04. novembar 2014 21:27)

Hvala na komplimentu,nažalost nisam pravnik, samo neko ko je učen da posmatra svet svojim očima i misli svojom glavom.

Da, uspećete, na vašoj strani su pravo, pravda i svi zdravorazumni gradjani.:)

p.s. pretpostavljam da je Ustav zapeta vatrena strela, koja, ako advokati budu morali da je odapnu, može da izazove nekontrolisani požar...

gnu

pre 9 godina

(paor, 4. novembar 2014 19:33)
"da te advokat povede sa sobom i da se na licu mesta uveris kakvo je stanje u knjigama".
Odlično napisano, samo za koji moj se plaćaju advokati i za koje pare ako treba da me vodi. Ne ja sam stranka KOJA PLAĆA, a ON JE TAJ KOJI SVE TREBA DA PROVERI, SREDI, ISPITA, POKAŽE, DOKAŽE, OPOMENE, ZA PARE KOJE TREBA DA DOBIJE. Ne, ja ću da proveravam, a on će da strpa parice u džep, za šta. Pa ne plaćam ga u toj transakciji da mi bude cvet koji se okreće ka suncu, nego da iskopa svaku nepravilnost, o tome me obavesti pre davanja bilo kakvih para. Zato se zove ADVOKAT, valjda.
(Aleksandar, 4. novembar 2014 22:23)

a pretpostavljam da bi ti prijatelju da ti sve to rodi i stvori za hiljadu dinara? :) malo teže :) ako advokata odgovarajuće platiš i radiće ti dobro, a ako nećeš onda ti ošljari, isto kao i svaki zanatlija ;)

Ns

pre 9 godina

Država pored svih ozbiljnih egzistencijalnih problema treba još i da se bavi ovakvim nebulozama, zato što je nekom ko ima 5.000€ mesečno izbijeno iz džepa koja crvena, ma strašno.

Milodarka

pre 9 godina

Svi štite nečije interese, ma baš sam se uplašio da ove proteste pravite zbog vaše profesije. Ajde bre ne može na vrata da se uđe, a da ne uzmete 50€.

Pravnik

pre 9 godina

Mislim da vlast neće popustiti i da će na ovom problemu vrlo brzo pući prenaduvani balon podrške SNS-u. Ubrzo će se uvideti da "reforme" nisu moguće bez sredjivanja javnih preduzeća, a tu onda puca partijska organizacija... U prevodu sve će se učiniti da se ovo stanje što duže održi, ali vreme curi... Uskoro će novi izbori, ne duže od godinu dana!

paor

pre 9 godina

@Aleksandar

Seljak sam ali jedno pravilo znam a to je da kada nesto kupujem znajuci da su knjige o uknjizbi nekretnina javne odem u Gruntovnicu i trazim da izvrsim proveru nekretnine koju kupujem. E sada ti si i sam kriv sto nisi trazio ili nisi znao da su zemljisne knjige javne, da te advokat povede sa sobom i da se na licu mesta uveris kakvo je stanje u knjigama. A u knjigama o uknjizbi imas stranicu A, B i C i na jednoj od njih stoji upisano da li nekretnina ima teret po bilo kom osnovu pa i ostavinskom.

dex

pre 9 godina

Pa botovi, nalupaste mi minuse na moje iskrene zelje da sto pre posetite notare! Pa zasto? Pa zar notari nisu simbol napretka? Kako sad, podrzavate notare, a sa druge strane ne zelite da kod njih resavate svoju papirologiju? Bas ste kontroverzne licnosti...

Brojevi ne lazu

pre 9 godina

Ako su u proseku sudovi na teritoriji Srbije ubirali mesecno oko 365 miliona dinara na racun sudskih taksi i overe a uzimajuciu obzir da su notarske overe nekoliko puta skuplje, dolazimo do cifre oko milijardu dinara mesecno koje ce se sliti u dzepove 93 notara u Srbiji a sto iznosi oko 98 hiljada evra mesecno u proseku po notaru..Naravno da ce notari u centralnim opstinama beograda zaradjivati daleko vise...Da li je normalno da jedan notar zaradjuje oko milion i po do dva miliona evra godisnje a da drzava od toga nema nista ili po izmeni i dopuni zakona trenutno 30 procenata te sume.Ko je pravio tu racunicu i ko ce imato koristi.Drzava sigurno ne... Moguce pojedinci i partije koje su te notare i postavljali!

aca

pre 9 godina

Odakle nekom ideja da stavi van prometa stotine hiljada bespravno izgradjenih kvadrata i onemoguci ljude da kupe takve kuce i stanove? Zasto onda ne zabrane stovaristima da prodaju gradjevinski materijal sem po predmeru i predracunu po projektnoj dokumentaciji i to samo nosiocima gradjevinske dozvole i izvodjacima radova na osnovu iste dokumentacije i ugovora o gradnji? Drzava je debelo ucestvovala u bespravnoj gradnji, uzimala porez na gradjevinski materijal, ljudi sa biroa su radili na crno i nisu trazili leba od drzave, uzimala porez od kupoprodaja a i sama je bespravni graditelj jer je hiljade drzavnih objekata bez gradjevinske i upotrebne dozvole. Neka se u ugovor stavi u jednom clanu da je objekat ili deo objekta bez dozvole i lepo se proda stan ili kuca u legalizaciji a stvar je kupca da sagleda da li je u riziku ili ne u postupku legalizacije. A postoji i krivicna i parnicna odgovornost pa nek sudovi ubrzaju svoj rad ili nek traze od vlade zakone koje ce im omoguciti brze resavanje.

Artemis Faul

pre 9 godina

@bezimena: ne preterujte. Ako želite da prodate stan za 1 EUR, trebala bi da vas spreči bar poreska uprava, odnosno zakon koji definiše promet nepokretnostima. Određivanje vrednosti nekretnina je takođe (bar trebalo bi da bude) jasno definisano. (Deda, 04. novembar 2014 17:53)

Pa kako onda prodadoše onoliko firme za jedan evro.

РЕФЛЕКТОР

pre 9 godina

Нека Влада објави БИОГРАФИЈЕ изабраних нотара (поготово за Београд),
па да видимо колико је нотара изабрано по СТРУЧНОСТИ и ДОСТОЈНОСТИ,
а колико нотара су протежирале СЛУЖБЕ и ТАЈКУНИ (домаћи и старни),
а колико СТРАНКЕ и СНАЈКЕ....

Milan

pre 9 godina

Pa kada nekome omogućiš da strpa u dzep za mesec dana 100000 evra ,pa još pokriješ sa ne ustavnim zakonom .stvarno nije da nije nametanje vlasti i pljačke. Ma obraza nemaju,Proći če ko Milošević,živi bila pa videli.Sada radikali upreobučeni u SNS udrite minuse baš to volim.

zasto..

pre 9 godina

Nije jasno zasto se drzava odrice svojih prihoda od overe i daje ih u dzepove notara!Te prvo im daje 100 posto novca a onda sada traze da se samo 30 posto,ipak daje drzavi.Ako znamo koliki su redovi bili za overu po sudovima,onda mozemo shvatiti o kolikom novcu je rec a tarifa notara je visestruko veca od sudske!Pa se pitamo kako je moguce da se drzava u ovoj zemlji,odrice tog za nju vaznog i ogromnog prihoda a u korist notara,koji ne daju nikakve specijalne garancije za obavljen posao!Pa se postavlja pitanje,zasto notari ne rade za nagradu kao sto je plata a ne kao advokati po tarifi..Odogovrnost i strucnost su iste..A notara je manje nego advokata!Trebalo bi da rade ono sto su do sada radili sudovi a ne bi trebalo da rade ono sto su radili advokati!Da se ne bi te dve profesije mesale kroz svoj rad!Mogli bi notari da imaju veliku platu,ali bi morali i da odgovaraju svom svojom imovinom a ne da overavaju ogromne ugovore,cije vrednosti moze samo od jednog ugovora da premasi vrednost citave njihove privatne imovine!Pa o kakvoj mi to garanciji i odgovornosti licnoj i licne imovine,govorimo uopste!Treba pored nemackog iskustva..pogledati kako au i drugi pristupili ovoj notarskoj sluzbi!Ovako je ispalo,da je drzava velikodusno prepustila ogromne pare u privatne dzepove,malog broja notara!Umesto da je sud otvorio vise kancelarija za overu..izmestenih iz suda i zaposlio drzavne notare i to za drzavnu platu!Tako bi najvise drzava profitirala,a ne bi se punili privatni dzepovi!

da da

pre 9 godina

@bezimena Tako posmatrano ta strela je u letu i od Ustavnog suda zavisi gde ce leteti. Ako Ustavni sud donese pravnu, kako bi trebalo, a ne politicku odluku, postojeci pozar bice ugasen. Naravno svaki pozar nosi sa sobom i posledice, sto duze traje posledice vece. Sad, ako je preusmeri u pogresnom pravcu, posledice ce biti nesagledive.

paor

pre 9 godina

@Aleksandar

Postujem svaki posao pa i advokatski i ni u kom slucaju necu ici protiv njih u ovoj borbi za njihova a i nasa gradjanska prava. Ali znajuci za onu rimsku izreku da te ne oslobadja krivice ne znanje prava za mene je to pravilo kojeg se itekako drzim. Uopsteno receno vise verujem sebi pa makar to bio na glasu najbolji i najplaceniji advokat. Znam i za ono drugo pravilo a to je da ako advokat radi za stranku a druga strana je drzavna ustanova uvek postoji mogucnost da advokat radi i za stranku i za one druge jer kada zavrsi posao sa vama vas zaboravi ali ona druga strana drzava i drzavni organi mu ostaju... mislim da cete me shvatiti. Iz tog razloga uvek drzim u rezervi da i sam nesto proverim pogotovo tamo gde imam pristup, barem do sada je tako bilo, ako se ovi naprednjaci ne dosete pa i taj pristup zabrane i prenesu na notare i sve naplate. Sve sam ovo slusao od drugih ljudi a pogotovo na selu gde se mnoge pravne stvari o kupoprodaji pricavaju i tu sam naucio da je bolje uzdati se u se i u svoje kljuse.
Nije mi bila namera gospodine Aleksandre da vas povredim i duboko vas kao sagovornika kroz komentare postujem, ali sam kroz moj komentar hteo da kazem da bi drugi zainteresovani znali da su zemljisne knjige javne koje se nalaze u sudu, a posedovne u katastru, a kako je danas taj sistem uredjen ne znam a kada budem u situaciji da se bavim kupoprodajom sigurno cu se raspitati i opet sam sve proveriti.
Znate kako kazu njiva hrani seljaka a medja advokata.