Dogovor Verbića i studenata

Beograd -- Ministar prosvete i SKONUS postigli dogovor - studenti će u narednoj godini imati pet ispitnih rokova, a odobreno je i produženje studentskog staža

Izvor: RTS, Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Uvažen je zahtev SKONUS-a da studenti upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011 godine, odnosno 2011/2012. godine zadržavaju status iz prethodne godine studija najduže godinu dana po isteku redovnog roka studija.

  Moze li neko ,molim vas, da mi objasni sta ovo gore navedeno znaci ...Hvala
  (Zoran, 11. oktobar 2014 08:05)

  # Link komentara

 2. @lud:Dobro je što je nađeno rešenje i da prestanu protesti studenata. Koliko se vidi studentima je se izašlo u susret sve što je u zakonskim okvirima i to trena pozdraviti.
  (Milja R., 10. oktobar 2014 21:38)

  # Link komentara

 3. svi vi koji pisete kako status apsolventa nije po bolonji, kako nigde na svetu nema 6 rokova i sve ostalo morate da shvatite da mi ne studiramo po bolonji. ovaj nakaradni sistem koji trenutno postoji izgradjen je tako sto je uzeto sve najgore iz starog sistema i iz bolonje i spojeno u jedan los sistem koji se naziva bolonja iako skoro nista nijee po bolonji. da studiramo kao i studenti u inostranstvu ne bi bio problem ni da budu samo dva roka jer bi sve mogli da zavrsimo tokom skolske godine. ovako se od nas trazi da radimo tokom cele godine i onda kad naidju rokovi da radimo jos vise sto je, kad imas 15 ispita godisnje, jako tezak zadatak. a da ne pricam o tome kakvi su programi, kako nemaju nikakvog smisla, kako se gomila nepotrebnih predmeta slusa samo da bi neki profesori ispunili kvotu casova. potrebna je velika reorganizacija studija na 90% fakulteta u srbii
  (ratatatata, 10. oktobar 2014 19:07)

  # Link komentara

 4. Od kad su uvedeni principi Bolonje u Zakon o
  visokom obrazovanju Republike Srbije, NE
  POSTOJI termin "vanredni student". Dakle, ne
  postoje nikakvi "vikend-studenti".
  (studentkinja, 10. oktobar 2014 14:36)

  Ti tako mislis. Primer je visoka skola za vaspitace u sapcu. nastavu pohadjaju samo subotom, pritom ne daju ni radnu knjizicu na pregled nego pecat bilo kog privatnika (gde kao radi) i fora na budzetu su. Status ,,vanredni" ne postoji, oni su redovni, ali idu samo subotom...
  (jasam, 10. oktobar 2014 18:39)

  # Link komentara

 5. Kakav dogovor, ako je odobreno pet ispitnih rokova za 2014/2015 ??????????
  Zar nije trazeno 6 ?!?!?!?!?!
   (ManUtd, 10. oktobar 2014 18:32)

  # Link komentara

 6. Obrazovanje nigde nije besplatno - ako tako kojim slučajem izgleda, ono je zapravo "unapred plaćeno" iz poreza. Kud ide naš porez? Ide u javna preduzeća i propale firme čiji direktori krkaju tartufe. Problem je tu, nije na fakultetu i nije u broju rokova ni u broju godina. Ispitni rokovi, komada 6 ne postoje nigde u Evropi niti u Americi, poenta studija je da se radi cele godine, a ne samo u ispitnom roku. U zakonu iz 2005. ne postoji "uslov" za budžet, ne postoji "apsolvent", ne postoji "poništavanje ispita". E, al' onda mic po mic, stigosmo dovde, jer smo napravili glupe presedane i napravili od profesora socijalu, a od svake budale akademskog građanina "sa visokim prosekom", od studija usputnu stanicu između bavljenja pametnijim poslovima i kafanom. Uvek je bilo da onaj kome su studije važne poštuje pravila i stekne pravo i na budžet i na dom i na stipendije zato što studira. Onaj ko mu zavidi, ide na ulicu da galami da se to isto pokloni i njemu, pa makar oduzeli ovome što je sve pošteno zaradio.
  (Pošteno, 10. oktobar 2014 17:45)

  # Link komentara

 7. Bravo za studente, imate moju podrsku! Vase pare idu u dzepove zaposleniha na fakultetu. Da se niste pobunili, povecavali bi i izmisljali troskove dok god cutitite!
  Dosta je bil!
  (brainwash-najbolje da smo japanski protektorat, 10. oktobar 2014 15:50)

  # Link komentara

 8. mnogo tezak posao ima nas ministar. prepise zakon koji je bio pre cuvene bolonje i usvoji ga i resen problem... (mick, 10. oktobar 2014 14:20)

  Ministar da usvoji zakon?
  (e jbg, 10. oktobar 2014 15:40)

  # Link komentara

 9. Mislite politicki poltroni (ne studenti) postigli dogovor sa ministrom?
   (lud, 10. oktobar 2014 15:39)

  # Link komentara

 10. Svaka cast studentima. Efikasno i brzo se izborili za svoje.
   (Kancelarija za brze odgovore., 10. oktobar 2014 15:23)

  # Link komentara

 11. Ja sam zavrsio fakultet pre mesec dana, ali to nemas veze sa ovim sto hocu da napisem...Gospodo vi koji pljujete studente koji nisu jos zavrsili fax od 2006, 2007 god, da vam objasnim da ovo nije Titovo vreme u kojem ste vi odrasli i gde vam je sve bilo placeno a roditelji pristojno zaradjivali...Ja bih moj fax zavrsio u roku i jesam 1,2, 3 godinu ali posto sam tokom studija stalno radio, jer mi roditelji nisu imali odakle dati 2 000€ za 4 godinu, tu godinu sam razvukao tri godine...Ne pravite se pametni vi koji niste radili po 12sati, rad nocu pa predavanja danju...
   (Srbin sa dna kace, 10. oktobar 2014 15:05)

  # Link komentara

 12. Od Zakona u visokom obrazovanju koji je donesen 2005.godine ne postoji status apsoloventa.
  Bolonjski princip ne prepoznaje tu grupu.
  Preporucujem i jednoj i drugoj strani da jednostavno procitaju Zakon.
  (nacitan, 10. oktobar 2014 15:04)

  # Link komentara

 13. Jasno k'o dan.
  Sad, kao, nema nikakvih razloga za proteste?
  Izduvaše inicijalnu kapislu, k'o ništa i sad možemo da nastavimo da budemo zadovoljni i zahvalni.
  (Emi, 10. oktobar 2014 15:00)

  # Link komentara

 14. @dax u istu godinu mozes ici 3 puta maximalno. znaci 1. put redovno a posle mozes obnoviti 2 puta i ako ne predjes u narednu gubis pravo studiranja i valjda moras ponovo da upisujes.
   (mick, 10. oktobar 2014 14:59)

  # Link komentara

 15. Zanima me kako je Aleks 27 yahre alt uspeo da polozi 6,7,8 ispita po roku i koji je to bozanstveni fakultet. Nisam to videla ni kod najiteligentnijih ljudi, prosto sam fascinirana! Ali se slazem sa tim Sve se moze kad se hoce!
  (mrzi me da pisem, 10. oktobar 2014 08:38)

  Vrhunski inteligentan student ne može da spremi više od 3-4 ozbiljna ispita za jedan ispitni rok i da ih položi sa visokim ocenama. Govorim o trenutnom sistemu studiranja gde kolokvijumi služe za sve što ne treba npr. za ometanje spremanja ispita (jer se pripremaju i odvijaju do poslednjeg dana pred ispit a gradivo nije isto), za eliminaciju sa ispita viška studenata, za umanjivanje ocena koje student zasluži na ispitu (7 na kolokvijumu, 10 na ispitu upisuje se 8). Kada bi bila prava Bolonja onda bi bilo moguće položiti 6-7 ispita ali sad nikako. Tako da pomenuti Aleks ili nije studirao kod nas ili je studirao neki sega-mega fakultet.

  U OVOJ ZEMLJI SE NIŠTA NE MOŽE NAPRAVITI AKO SE NE IZAĐE NA ULIČNE DEMONSTRACIJE! PODRŠKA STUDENTIMA!
  (Milan, 10. oktobar 2014 14:51)

  # Link komentara

 16. Nisam znala da se i "upis" na apsolventsku godinu placa, tako nesto nije postojalo pre 15 godina kada sam ja zavrsavala fakultet. Logicno je (mozda) da se placa prijava ispita, ali da se placa i apsolventska godina, nema zaista nikakvog smisla. Ako nisam dobro razumela, izvinjavam se, mozda neko ko je upucen moze da mi objasni. Sve ove godine ljudi su se trudili da objasne da ako se sakupi dovoljan broj bodova, studenti mogu preci sa samofinansirajuce kategorije u one studente koji ne placaju godinu. Sta se sa tim desilo?
  (Tanja, 10. oktobar 2014 14:50)

  # Link komentara

 17. Ko se najvise buni i ko su vodje protesta.Oni "veciti" studenti.Kako to da oni koji su upisali fakultet bilo koji 2006 nisu migli da ga zavrse. Apsolventi koji su odslusali godinu u cemu je problem da na vreme diplomiraju. Zasto bi im se omogucivalo potpuno besplatno ponovno slusanje godine. Redovni apsolventi koji su na budzetu ne placaju ispit.Problem je u zauzimanju mesta u studentskim domovima. Zasto bi neki brucos bio uskracen za dom jer neki apsolvent produzava studije za jos godinu dana
  (Ex student, 10. oktobar 2014 14:43)

  # Link komentara

 18. Ove nove generacije studenata su isuvise razmazene, umesto da sede i uce, a ne da traze nove rokove. Tamo neke godine, na Filoloskom fakultetu, bila su samo 3 roka: junski, standardni i septembarski, a oktobarski je mogao da koristi samo neko sa jednim zaostalim ispitom. Nije bilo prenosenja ispita iz jedne u drugu godinu. Januarski rok je bio, ali nije bilo moguce upisati godinu. Znaci ucilo se i niko se nije bunio!!!
  (GBK, 10. oktobar 2014 14:43)

  # Link komentara

 19. Sa diplomama Filozofskog (Dipl. Sociolog, Andragog, Filozof, Istoričar umetnosti, itd.) teško da mogu bilo gde preko (u struci). Ostaje varijanta neko javno preduzeće preko veze. U svakom slučaju tek par procenata će imati priliku da radi ono za šta je školovano. Prosto, masovno proizvodimo kadrove za koje nema potražnje na tržištu rada. Studenti oko toga treba da se pobune a ne oko toga da li je ispit 0, 500 ili 1000din i sl.
  (Miša, Bgd, 10. oktobar 2014 14:36)

  # Link komentara

 20. "Jos jedno pitanje: zasto se vanredni studenti koji su zaposleni i nastavu pohadjaju subotom skoluju na teret budzeta? Gde je tu pravda?
  (jasam, 10. oktobar 2014 14:07)"

  Od kad su uvedeni principi Bolonje u Zakon o visokom obrazovanju Republike Srbije, NE POSTOJI termin "vanredni student". Dakle, ne postoje nikakvi "vikend-studenti".
  (studentkinja, 10. oktobar 2014 14:36)

  # Link komentara

 21. (Danilo, 10. oktobar)

  Lupaš. Čovek je u pravu za astronomske cene jer većina ispita nosi isti broj bodova (obično 9). 9x2500din (toliko košta bod) je 22500 din. Ajde nije mu baš precizna računica, šta očekuješ od komentara na netu? Ali stoji da je to preskupo. Za 4000 evra je 100% u pravu. Za obnove godina ne znam kako cene stoje (nisam obnavljao). Diplomski i same diplome su posebna bruka. Kao diplomu posle osnovnih studija sam dobio CRNO BELU KARTONSKU KOPIJU, gde grb Srbije izgleda kao da je izašao sa lošeg kopir aparata (crno-beo i pritom fuš štampa sa štraftama). Jedan ručni potpis dekana hemijskom, standardni podaci - i to je moja diploma...koju sam platio 12000 DINARA. Ej, karton, crno-beli, tanak, loše štampan - 12000!!! Ili ajde da pričamo o tome što ti za prijave za posao traže uvek uverenje o zvanju mastera ne starije od 6 meseci - iako po zakonu treba da važi do izrade diplome (i tu opet, papreno skupe, fušerske diplome). Svako uverenje 2500 dinara. Jednom sam ga samo opet izvadio (jer nisam nikako mogao da nađem posao pa ajde sve što traže da ispoštujem iako nisu u pravu), a poslodavcima sad mogu samo da pokažem cajper zbog debilnih uslova!

  Povrh svega, mene su prestali da uče novim stvarima još nako 2. godine - od tada na ovamo NIŠTA, ama ništa novo nisam saznao. Samo ponavljanje starog, trpaj u glavu beskorisne knjige i neprimenjive informacije. Od tada isključivo: 'Samoobrazovanje je oblik jedini oblik obrazovanja koji postoji.' - živeo Internet!
  (Vladimir, 10. oktobar 2014 14:35)

  # Link komentara

 22. mnogo tezak posao ima nas ministar. prepise zakon koji je bio pre cuvene bolonje i usvoji ga i resen problem... ovi megadensovci na vlasti pogledajte sta rade, cirkus od zakona za fakultete a tek s malom maturon sta uradise. strasno! razumem zavrsis megadens sa desetkom i da radis low profile, sprovodis to sto je do sad bilo i toliko. ne, oni misle da stvarno znaju za te desetke ili koje vec ocene pa ce da krecu u reforme a ni osnovnu nisu zavrsili bez neke veze...
   (mick, 10. oktobar 2014 14:20)

  # Link komentara

 23. Taj dogovor je obican cirkus. Vodje SKONUSa su odavno potplacene i imaju dogovor sa naprednjacima da uguse strajk. To je poznato. Zato i menjaju datume odrzavanja strajka, da bi sto manje studenata izaslo na ulice. Ali to im nece uspeti. Vidimo se na ulicama.
  (Marko, 10. oktobar 2014 14:18)

  # Link komentara

 24. Imam jedno pitanje i zamolio bi vas na sto preciznijem odgovoru.Prve dve godine sam bio na budzetu, trecu sam upisao kao samofinansirajuci.Jednom sam obnovio trecu godinu, a sada obnavljam po drugi put.Receno mi je da smem samo jos jednom da obnovim godinu.Da li je to tacno?Posto mi ovo zvuci komplikovano pa ne razumem bas najbolje.Rec je o masinskom fakultetu mada je Bolonja ista na svim fakultetima.Unapred hvala
  (Dax, 10. oktobar 2014 14:13)

  # Link komentara

 25. A sta su dobili studenti koji su upisali fakultet 2012,2013,2014. godine? Nista.
  Nasi predstavnici u parlamentu su lepo ponovo ostvarili svoje interese, dobili jos godinu dana roka a na sesti ispitni rok su potpuno zaboravili. Drage kolege, BRUCOSI, STUDENTI DRUGE I TRECE GODINE ponovo idite na proteste da pomognete vecitim studentima, koji lako odustanu od onih zahteva koji njima i nisu tako znacajni.
  (Student, 10. oktobar 2014 14:09)

  # Link komentara

 26. Svaki put je isto. Studenti ne mogu da ispune uslove u zakonskom roku i prema aktuelnom zakonu. Onda nastupa strajk. Ministarstvo se prvo brani zakonskim uslovima, da bi onda popustilo. (ovog puta to je nekako bilo brzo- mozda zbog Putina). Sledece godine situacije se ponavlja, a zakon su prekrsili svi - ministarstvo, fakulteti i studenti.
  Dokle god se ova bude postupalo imacemo strajkove (sa vise ili manje opravdanim zahtevima), zar nije bolje prilagoditi zakon i praksu sadasnjoj situaciji, nego ici u nezakonske okvire?
  Cini se da je najveci problem sa parama i kaznenim poenima zbog ponavljanja godina. Drzava i fakulteti bi morali da shvate ekonomsko stanje studenata i da zaiste novcane zahteve prilagode stanju u Srbiji.
  (Pera, 10. oktobar 2014 14:09)

  # Link komentara

 27. Jos jedno pitanje: zasto se vanredni studenti koji su zaposleni i nastavu pohadjaju subotom skoluju na teret budzeta? Gde je tu pravda?
  (jasam, 10. oktobar 2014 14:07)

  # Link komentara

 28. Dragi studenti, uvek vas podrzavam, pa i u ovom slucaju. Ali prava stvar zbog koje treba da protestvujete je to sto sa tim diplomama, koje cete dobiti pre ili kasnije, bez clanske karte necete moci nista, osim da emigrirate. To je pravi razlog za protest. Srbija je vecna dok su joj deca verna!
  (R2D2, 10. oktobar 2014 14:05)

  # Link komentara

 29. (Bolonjeze, 10. oktobar 2014 08:18)
  Na kom fakultetu si ti studirao? Ono sto pricas nema nikakve veze s studijama na drzavnom fakultetu. Ne kazem da je zakon dobar, niti branim ministra ali ti bas pises neistine. Ispit placas u zavisnosti koliko bodova nosi a ne fiksno 250e. 1000e godisnje za prijavu ispita i knjige. Blago receno, ne lupetaj. A po broju + vidim da su ljudi ili maksimalno neupuceni ili ni ne citaju. Inace, kakvo god da je studiranje u Srbiji je jedno od najjeftinijih u Evropi, pogtovo za dobre studente koji hoce da zive u domu.
  (Danilo, 10. oktobar 2014 14:04)

  # Link komentara

 30. Prvo Danilo Jeremic nije student, radi na Institutu Banjica. Tako da on ustvari ne moze da predstavlja studente, jer nije student. Izgleda da je postavljen na celo te studenske odrganizacije da dize proteste za partiju koja ga je zaposlila. Vrlo lako je proverljivo sve ovo.
  (Niki, 10. oktobar 2014 14:02)

  # Link komentara

 31. @Milja R

  Taj ko studira 10 godina sigurno vec radi.
  (kurkudjikul, 10. oktobar 2014 14:01)

  # Link komentara

 32. znaci nisu dobili ništa..
   (lenny, 10. oktobar 2014 13:59)

  # Link komentara

 33. Ova drzava ne moze da istraje ni u cemu. Svima popuste.
  (markooo, 10. oktobar 2014 13:49)

  # Link komentara

 34. @Kica: Oni su upravo i vođe ovih protesta.Studiraju po deset gidina i traže da im se još produži za koju godinu. Pa kada oni misle da rade.
  (Milja R., 10. oktobar 2014 12:29)

  # Link komentara

 35. @sale:Mega studenti ne studiraju deset godina i namaju razloga da protestuju.
  (Dragana Jokić, 10. oktobar 2014 12:23)

  # Link komentara

 36. Treba odmah ukinuti školarine! Treba ponovo uvesti besplatno školovanje na svim nivoima - pa i na doktorskim studijama - i u Srbiji, kao što je to slučaj i u mnogim evropskim državama! Ugledajmo se na ono što je dobro u Evropi, a ne na ono najgore kod njih.
  BAUK BESPLATNOG OBRAZOVANJA KRUŽI FAKULTETIMA!
  (Ujedinjeni studenti, 10. oktobar 2014 12:23)

  # Link komentara

 37. Sve najgore svima koji reformisu studijske programe.
  (Božo, 10. oktobar 2014 12:01)

  # Link komentara

 38. Ma sta vam vredi kad ce ko da zavrsi ako nemas cl.kartu Sns ne mozes nigde na drzavna jasla. Studenti bi da zavrse sto pre da bi sto pre otisli odavde,sto podrzavam,ovde je diktatura na delu. A Verbic,on je smesan covek,naravno da ce sve da ispuni nije valjda ko min.pravde pa da pljuje.na svoje kolege sa drzavnih fakulteta? Inace mozda treba i akademika kazandziju da ukljuce u pregovore jer je kazandzija na dan kad je sedeo na stiroporu dao 1 ispit,bar tako rece Mica estrada sa SegaMegaTre$a.
   (Kancelarija za brze odgovore., 10. oktobar 2014 11:33)

  # Link komentara

 39. Je li i mega studenti protestuju?
  (sALE, 10. oktobar 2014 10:51)

  # Link komentara

 40. Većina bi diplome na splavovima da nauči.
   (Kica, 10. oktobar 2014 10:48)

  # Link komentara

 41. Pa Verbic i sam kaze da ne zna koji su problemi studenata ili su nevazni. Pregovara sa njima a jedno uvo baca palacinku da cuje sta ce veliki vodja da kaze. Cudi me da se nije jos umesao!? U svojoj istoriji drzava Srbija nije imala ovoliko nesposobnu vlast! "Demokrate" nas pokradose,pozatvarase i rasprodase firme,pozaposljavase stranacku armadu (isto rade i "naprednjaci"),osiromasise narod do zla Boga i to sve iz namere! Ovi na vlasti ce isto to uraditi jer su bezobrazni i nemaju kadar sa posteno zaradjenom diplomom. Ako treba da krene od studenata skidam kapu a mi malo da ih podrzimo i iskazemo nezadovoljstvi. Nece oni tuci nase bitke,svi na ulicu kad dodje vreme uskoro!!! Kada ste mogli toliko energije da ulozite na pljuvanje gay populacije,na odbijanje azilanata,Roma mozete valjda i na ulicu da se borite za svoj novcanik. Mozda vam dete sutra bude student.
   (Duci0167, 10. oktobar 2014 10:46)

  # Link komentara

 42. Da se odmah razumemo,sa komunizmom je gotovo,a u kapitalizmu je skolovanje skupo.i nije za svakoga.Mi na srecu ili zalost zivimo u kapitalizmu.I ako mi je jasno da studenti ne mogu da pobede,ipak navijam za njih!!
  Sloboda potlacenima!!!
   (Legionar, 10. oktobar 2014 10:37)

  # Link komentara

 43. Zli Verbić samo muči učenike i studente (a verovatno i prosvetne radnike) !!!!
  (Koki, 10. oktobar 2014 09:52)

  # Link komentara

 44. Možda bi bilo bolje za studente da razgovaraju sa predsednikom republike, koji je munjevito završio fakultet. Ili sa ministrom unutrašnjih poslova, doktorom nauka. Nije tu Verbić prava adresa.
  (Pedja, 10. oktobar 2014 09:49)

  # Link komentara

 45. Razumeo bih za ovaj apsolventski staž, ali da je izmena zakona doneta pre početka školske godine, a ne pre mesec dana. Ovako samo izgleda kao pljačka. Znači da sam se rodio 1990. i da mi je prošle godine ostalo 10 ispita za apsolventski staž ne bih plaćao ništa ako sam bio na budžetu u 4. godini, sada imam 1 ispit i diplomski, i bio sam na budžetu, a na mom fakultetu moram da platim 80.000 za apsolventski staž, pa gde je tu logika?
   (nick, 10. oktobar 2014 09:40)

  # Link komentara

 46. u ovoj zemlji nema resenja za nikoga sem za kliku na vlasti
   (na, 10. oktobar 2014 09:11)

  # Link komentara

 47. "Naravno da se SKONUS pita najviše u ovoj situaciji, međutim, svi studenti imaju pravo na mišljenje i iznošenje stavova. Sada je pravi trenutak da razgovaramo, ako smo propustili priliku da razgovaramao pre nego što je donet Zakon, sada je prilika da pričamo kako će se sprovesti Zakon na najbolji način", istakao je Verbić, uz ocenu da i studenti i Ministarstvo žele da unaprede sistem visokog obrazovanja.
  U gore navedenom postoji nekoliko fantasticnih manipulacija - treba SKONUS skrajnuti i reci da ne predstavlja sve studente, pa onda razvodniti pricu i uvesti jos jedno deset studentskih "organizacija" (koje ce slucajno biti pod skrivenim patronatom odredjenih politickih stranaka). Priznaje se da je Zakon los, ali hajde da pricamo kako da ga sprovedemo. Zakon je donet u pravo vreme (za vlast) kada niko od studenata nije mislo o njemu, a sada, kada se vidi da je los, hajde da vidimo kako da ga sprovedemo.
  Clanovi Vlade, da vas podesetim na znacenje reci "ministar" - "onaj koji sluzi" - vas posao je da olaksate zivot ljudima, a ne da ih izvodite na ulice svojim postupcima.
  (Davno bio student, 10. oktobar 2014 09:07)

  # Link komentara

 48. Zanima me kako je Aleks 27 yahre alt uspeo da polozi 6,7,8 ispita po roku i koji je to bozanstveni fakultet. Nisam to videla ni kod najiteligentnijih ljudi, prosto sam fascinirana! Ali se slazem sa tim Sve se moze kad se hoce!
   (mrzi me da pisem, 10. oktobar 2014 08:38)

  # Link komentara

 49. Samo Vi ministre nama dajte nasu apsolventsku godinu i da se dogovorimo oko unapredjenja visokog obrazovanja.U suprotnom cete imati demonstracije i posle 13.10.,jer mi zelimo da se izborimo za svoja prava i los zakon koji je donet bez saglasnosti studenata,nece nam stajati na putu.Dobro razmislite sta radite i kuda nas vodite,jer mnogo pametnih i mladih mozgova napusti Srbiju u kojoj ne mozes da radis u svojoj struci,vec radimo kod privatnika koji nas izrabljuju i daju nam minimalce koji podmire samo odlaske na posao i obroke.I ovo treba da udje u skupstinsku proceduru,pa da se zakonom izglasa minimalac u Srbiji,pritom realno gledajuci cene svih proizvoda!Narod je na ivici bede,posrnuo je,a mi mladi smo tu da se borimo,jer buducnost je pred nama.
   (redovan student,prosek 8.9, 10. oktobar 2014 08:37)

  # Link komentara

 50. Za one koji ne znaju kakvi su danasnji problemi studenta, navescu vam samo neke koji su dosli sa uvodjenjem "Bolonje": obnova godine je obicno duplo skuplja od prvog upisa, svaki ispit koji se prenese kosta 250 eura, diplmoski se placa 300 eura u suprotnom, morate zavrshiti fakultet za max 7 godina ili mozete ponovo upisati isti ali platiti 5000+ eura (sve skolarine) da vam priznaju ispite i ponovo vas upisu u cetvrtu godinu. Prosecne studije u Srbiji kostaju 4000 eura za sve cetri godine i to ako skolarinu ne placate vec samo prijave ispita, knjige, takse i ostale namete. Zasto nas pljackate?!
  (Bolonjeze, 10. oktobar 2014 08:18)

  # Link komentara

 51. resenje je da se sedne i zagreje stolica! eeejj, pa ako od 2006te do sada nisi uspeo da zavrsis, odustani, nije knjiga za tebe......
   (c.o.a., 10. oktobar 2014 08:14)

  # Link komentara

 52. Podrska studentima!
  (bobica, 10. oktobar 2014 08:14)

  # Link komentara

 53. Ima...pravac inostranstvo!
   (N.beograđanin, 10. oktobar 2014 07:54)

  # Link komentara

 54. Pristalica sam toga da covek uvek treba da krene od sebe. Jedan sam od tih koji su upisali pre 2006 godine. U toku celog studiranja sam studirao i radio. Trajnje zaposlenje sam dobio 2011, kao apsolvent sa jako dobrim prosekom i sa 4 ispita ostala do kraja + diplomski. U narednih godinu dana sam radio od 7 - 17 i uspeo da polozim sva cetiri ispita sa usmenim i pismeni delovima kao i da odbranim diplomski rad. Kada je bilo gusto sa rokovima, nije me bilo nigde(dok su drugi bancili po kafanama, koje ja uzgred obozavam), davao sam od 6 - 8 ispita u junskom roku. Uvek sam dobro planirao godinu, jer kada radis i studiras, jako malo vremena imas za druge stvari, tako da sam uslov uvek davao u sept., okt.... Slazem se da apsolventima treba omoguciti da upisu na budzetu jer je ruzna praksa, da neko ko bude 4 godine na budzetu i ostane mu dva tri ispita kao apsolventu, mora da placa ili bodove ili u nekom slucaju i celu godinu. 5 rokova je i vise nego dovoljno, za sve fakultete, ali morate ljudi da se organizujete i da stavite prioritete. I pored studiranja i rada, uvek sam stizao da izadjem na domske zurke, u kafane, jurim devojke, ali sam uvek znao kako moram da isplaniram. Uzmite se u pamet i ucite na vreme, jer vam je tokom studiranja to jedina obaveza koju imate.
  (Aleks 27 yahre alt.., 10. oktobar 2014 07:44)

  # Link komentara

 55. "sada je prilika da pričamo kako će se sprovesti Zakon na najbolji način", istakao je Verbić"

  Zakon treba da se sprovodi kako je napisan, a ako je loše napisan onda se piše novi.
  (Dejan, 10. oktobar 2014 07:30)

  # Link komentara