1. "Mnogi na Korzici bi u Italiju" piše u teкstu. Ovo jednostavno nije tačno, osim nešto pokušaja jedne manje grupe u vreme Musolinija, korzikanski nacionalisti i separatisti ne žele ništa drugo osim nezavisnosti od Francuske, Italiju niko ne spominje.
  (bivši građanin Bastije, 20. oktobar 2014 04:21)

  # Link komentara

 2. Tekst je odličan jer (bar za mene) daje puno novih informacija na jednom mestu i pokušava da da opštu sliku "evolucije" država u Evropi. Ipak mene zanima dublja analiza, šta se to događa homo sapiensu na političkom planu. Prvo se pitam da li možemo države (i narode) da razmatramo kao neke entitete kroz istoriju kao da one imaju neku svoju volju i namerno čine neke korake. Iz viđenog zadnjih godina čini mi se da je većina političkih odluka donešena odabirom izborenim trenutnom "političkom modom" a te odluke su uveliko manipulirane zloupotrebom predodžbe o "kontinuitetu naroda i istorije" i obećanjima o "boljem životu". Stvar je u tome da bez obzira na ishod kasnije istoričari i i loše i dobre poteze uglade i uvežu u neki, kobajagi, smišljeni postupak naroda. U vezi sa opisanim promenama meni se čini da je to što se događa posledica gubitka moći na državnom nivou i prelazak moći na "velike uspešne" firme. Recimo priča o bogatsvu države je šuplja u situaciji kada preko noći strana firma može postati legalni vlasnik bilo kog "državnog bogastva" Državi i njenim vlastima ostalo je u zadatak da se brinu za munjevito rastući broj sirotinje i društvo razorene solidarnosti. Možda ružno zvuči ali mislim da u moć države veruje još samo stado. Uporedite vodeće državnike iz 90-tih i 60-tih pa će sve biti jasno. Setite se Blera, Klintona, Sarkozija, Jelcina, Berluskonija, Buša mlađeg, čoveče (a i ovi sad nisu puno bolji). Nije slučajno da ID ima tako puno uspeha među mladima...
  (Branimir, 3. oktobar 2014 11:43)

  # Link komentara

 3. Naravno da je Milanu i slicnima ovaj tekst savrsen, takoreci bez premca jer ne poseduju osnovno znanje o istoriji vec i gomili drugih pitanja, na primer pitanje pojma kulturnog identiteta, da bi uopste mogli da udju i dalji diskurs sa autorom teksta. Tekst je u svakom slucaju jako dobro napisan ali neke stvari ostaju sporne i u okviru cinjenica(kako su predstavljene). Pridruzio bih se navedenim kritikama.
  (Jakov, 19. septembar 2014 04:38)

  # Link komentara

 4. @milan

  Decentralizacija nije isto sto i povratak u feudalizam, paralela se odnosila samo na postojanje koncepcije grada - drzave. Isti ti gradovi - drzave su doneli demokratiju (Atina), renesansu (Firenca i ostali italijanski gradovi - drzave) itd. Razumem ostrascenost protiv EU ali zamena teza se tesko moze nazvati argumentom.
  (Diego, 19. septembar 2014 02:32)

  # Link komentara

 5. Malo neobicno izdanje Vladimira Novakovica jer smo navikli da ga pratimo kao sportskog novinara ali podjednako kvalitetan i detaljan tekst iz koga se moze saznati puno stvari.
  Uz malu ispravku: „Severna prestonica“ ima 2.7 miliona stanovnika, a njen bruto društveni proizvod na godišnjem nivou iznosi 64 miliona evra (nešto više od Velsa i duplo više od Srbije)" Verovatno misli na 64 milijardi evra.
  (Milos, 18. septembar 2014 17:56)

  # Link komentara

 6. Sjajan tekst, odlična analiza, još više sam se oduševio kada sam video ko je autor teksta. Izgleda da Vladi podjednako dobro ide istorija, kao i fudbal :)
  (Telcontar, 18. septembar 2014 17:43)

  # Link komentara

 7. Sjajan text! Hvala!
   (Perikle, 18. septembar 2014 17:16)

  # Link komentara

 8. Pa ne bih rekao da Kvebek lako gubi izbore. '95 je bilo dosta blizu.
  (Bane, 18. septembar 2014 16:17)

  # Link komentara

 9. Vrlo poučan tekst! Iskreno, mislim da će Škoti ostati u VB sa preko 55% protiv samostalnosti.
  Zanimljivo je pitanje: S obzirom da su nacionalne države u savremenom smislu u Evropi nastale posle Francuske revolucije, a u skladu sa konceptom nacionalne suverenosti (gde je Nacija nosilac vlasti nasuprot Narodu), što je u stvari bio produkt pobede kapitalizma nad feudalizmom, kako je moguće da se bilo gde danas razmatra suprotan proces, odnosno "spuštanje" velikog dela vlasti na lokalne nivoe? Takva situacija uvek dovodi do razdvajanja, podela, cepanja država, što smo i mi osetili u SFRJ posle Ustava iz 1974.godine.
  (Balegar, 18. septembar 2014 13:20)

  # Link komentara

 10. @milan Dakle Milane nemoj brkati feudalizam i gradove drzave,to su sustinski razlicite stvari, nekompatibilne.U tekstu se napominje srednji vek,ali se imaju u vidu gradovi drzave-republike,kao sto su Dubrovnik,Venecija,Firenca...koji su u to vreme bili najrazvijeniji delovi sveta.Feudalizam je zasnovan na poljoprovredi kao glavnoj privrednoj grani,na parcelama zemlje feudima,koji su pripadali feudalcima i na kojima su radili u pravnom i faktickom smislu njima podredjeni kmetovi.U gradovima drzavama srednjeg veka osnovna grana privrede je trgovina,gradovi kontrolisu znacajno malu teritoriju,u poredjenju sa drugim drzavama.Dakle hocu da kazem da iako u formalnom tj pravnom smislu gradovi drzave imaju neke odlike feudalizma u sustinskom one to nisu,i ne mogu se staviti u taj kostac.Dakle ukoliko vec zelis da negativno okarakterises takav drzavni sistem,moras posedovati barem osnovno znanje.Inace i zamerka autoru teksta na tom poslednjem pasusu teksta(koji je generalno sjajno napisan),previse je ekstreman zakljucak covece.Iz sasvim legitimne teznje engleskih gradova za vecom autonomijom(a samo si engleske gradove naveo),ti izvodis zakljucak o novom evropskom ustrojstvu zasnovanom na konceptu grada drzave.Pa nemoj brkati babe i zabe,kakve veze imaju teznje naroda,koji imaju zaseban identitet vekovima za stvaranje NACIONALNIH DRZAVA,sa tim.Tekst ti je sacinjen od fakticki dva zasebna,vestacka dela,sto se vidi u tom neprirodnom zakljucku kojim si bezuspesno zeleo da ih povezes.
   (Aco, 18. septembar 2014 13:07)

  # Link komentara

 11. Text je savršen.Ne sećam se da sam bolji čitao na B92.Svaka čast onome ko ga je sastavljao,i nadam se da će biti još ovakvih textova na B92 i da će sve više ozbiljnih novinara da učestvuje u svemu tome!
   (realnooo, 18. septembar 2014 12:40)

  # Link komentara

 12. "Na sličan način bi ovakvo spuštanje centara moći na gradski nivo za nekoliko decenija moglo da dovede do povratka na gradove-države, kao u antičko doba ili u Srednjem veku. Dokle god su granice i mogućnosti saradnje otvorene možda to i ne bi bila loša ideja."

  potpuna potvrda mog stava da ne živimo u 21. veku, već u Srednjem veku, i trčimo u "progresivni" feudalizam, sa elementima robovlasništva....to je suština eu priče...ali najupečatljiviji su europeJci, koji svoje stavove smatraju "modernim i progresivnim"...ahahahahahahha...samo pokazuju svoju totalnu zaluđenost i neznanje.
  (milan, 18. septembar 2014 11:38)

  # Link komentara