Brže školovanje lekara specijalista

Beograd -- Skupština je usvojila izmenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojom se omogućuje brže školovanje lekara specijalista i efikasniji odgovor na potrebe zdravstva.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Da "sazvacem" vest za one koji to ne zele ili nisu upuceni dovoljno.

  - pripravnicki staz (koji se ne placa) nije ukinut, on je posle studija
  - nije ukinut drzavni ispit
  - specijalizacije traju kao i ranije samo ovo znaci da lekari nece biti placeni tokom specijaliziranja, od cega ce ziveti ko zna!
  - specijalizacije ce se obavljati kao i pre, ucenjem teorije na visem nivou i praksom sa pacijentima, isto kao i sto studenti rade sa pacijentima, uvek je tako bilo, kod nas a i u svetu, ne mislite valjda da ce se uciti na lutkama?!
  - posle specijalizacije posao nije zagarantovan

  i na kraju ono najbitnije:
  - specijalizacije se lako dobijaju u zemljama Evrope, oni koji naravno uspeju da odu jer njima znaci to sto je neko voljan da zrtvuje godine zivota da bi radio za njih posao koji im donosi veliki novac tako da je onima koji mogu i zele da odu lakse da tamo apliciraju za specijalizaciju jer bi imali od cega da zive i posao posle toga
  - svaka ustanova koja dodeli nekome specijalizaciju potpisuje ugovor sa specijalizantom o obaveznom radu u toj ustanovi po zavrsetku specijalizacije, taj period je minimum 5 godina (mozda ima izuzetaka, ne bi cudilo u danasnjem sistemu)

  PS Sve u svemu ovo nista ne znaci, kako neko misli da ljudi sa 30 godina upisu ovu specijalizaciju, od cega bi ziveli sledecih 3-7 godina?!
  (Malo cinjenica, 1. septembar 2014 17:51)

  # Link komentara

 2. Neverujem ovim exspres vikend zakonima - dok se snadjes u njima vec stupa novi i tako redom kako koja stranka dodje a pogotovo ova tzv naprednjackopostena koja narocito voli da istice da su oni ti koji ispravljaju 'ono sto su neki', 'prethodni', ili pre njih uradili, da su oni samo pravni i zakonski strucnjaci itd. sto narod kaze bave se samo ispravljanjem krive drine.
  (Sosa, 1. septembar 2014 06:52)

  # Link komentara

 3. Pisite malo o sindromu medicinska sestra, zastupljen je jako.
   (Doktorka, 1. septembar 2014 02:21)

  # Link komentara

 4. (Matvijenko, 31. avgust 2014 20:36)

  Odakle Vam samo pada na pamet da poredite lekare i med. sestre!?

  Inače, mi imamo sasvim dovoljno med. sestara, samo neka ih nadležno ministarstvo skloni sa šaltera, i umesto njih tu postavi administrativce.
   (bezimena, 31. avgust 2014 22:40)

  # Link komentara

 5. sve gluplji i gluplji zakoni!Ovaj je napravljen za taze lekare naprednjake,pa neka Vas lece,a odlicni lekari sa puno godina iskustva nikada nece dobiti specijalizaciju!Od ex radikala se nisto pametno nije ni ocekivalo!Ja odlazom uskoro it Srbije i srecan sam zbog toga,a vi uzivajte sa Vuckom i ekipom
   (opsta prakse, 31. avgust 2014 21:35)

  # Link komentara

 6. Neka idu na Megatrndu i sve zavrseno za jedan dan, samo lova.
  (cica, 31. avgust 2014 21:17)

  # Link komentara

 7. Vidim SNSdr Babić se pita ko je doveo do deficita specijalista! Dr Babiću, upravo vaš koalicioni partner JULdr Bojić. Vi ste tada bili u fazonu Kavlobag-Kavlovac-Vivovitica pa to niste ni primetili, a ruku na srce, niste ni bili u stanju!
   (mozak, 31. avgust 2014 21:09)

  # Link komentara

 8. Tako je. Ne treba osavremeniti, unaprediti i/ili pojeftiniti obrazovanje, dovoljno je samo ga ubrzati. Uostalom, pogledajte kako su Nebojša Stefanović i Siniša Mali ekstremno brzo doktorirali - tako brzo treba i ovi zdravstveni doktori da stižu do diploma.
  (Prle, 31. avgust 2014 21:05)

  # Link komentara

 9. Dakle, neko treba da volontira 5, 6 godina, iz svog dzepa da placa specijalizaciju, zato sto drzavi ocajnicki fale specijalisti iz te oblasti. Afalotoksin resenje, napredno.
  (ime prezime, 31. avgust 2014 21:04)

  # Link komentara

 10. sve je to za mamine i tatine lekare, za nas obične eventualno nešto ako ostane neka crkotina, a posle kažu prestareo si za specijalizaciju!
   (ssasa, 31. avgust 2014 21:00)

  # Link komentara

 11. osim sto ce da budu osioni, bahati arogantni i korumpirani, sada će i da se uče na pacijentima.
   (reziel, 31. avgust 2014 20:55)

  # Link komentara

 12. a sta je sa medicinskim sestrama? Stalno govore da ce degradirati med sestre SSS na nivo negovatelja a kad se pita da se med sestre doskoluju na nivo visoke skole nemogu da dobiju ni placeno odsustvo a kamoli da im se plati skolovanje,primer jedna specijalizacija lekara kosta srazmerno 10medicinskoh sestrara!!! Posite o tome.
   (Matvijenko, 31. avgust 2014 20:36)

  # Link komentara

 13. zasto bi mladi lekar placao volontersku specijalizaciju za deficitarne grane?Ako treba da plati platice sta zeli da specijalizira jer sve jedno drzava nema obaveze prema njemu!Zakon je totalno nelogican i glup!
   (lekar, 31. avgust 2014 20:35)

  # Link komentara

 14. u praksi resenje nece biti dobro jer ce imati malo specijalizacija o trosku drzave,a puno volonterskih koje niko nece imati da plati
   (dr, 31. avgust 2014 20:32)

  # Link komentara

 15. I treba, ne mogu Nemci i Nordijci toliko cekati!
  (crni domino, 31. avgust 2014 20:31)

  # Link komentara

 16. Da li se ovo odnosi samo na lekare ili i na farmaceute, posto nam se neke specijalizacije poklapaju NPR. iz klinicke farmakologije??? Zasto bi lekari po ovom pitanju bili povlasceni???
   (dexon, 31. avgust 2014 20:07)

  # Link komentara