Vrtićima nedostaju defektolozi

Beograd -- Počinje nova školska godina ali još uvek nije rešeno pitanje malog broja defektologa u razvojnim grupama i predškolskim ustanovama.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Evo sa mnom u kancelariji radi jedan defektolog, prosek bese skoro 10. Sortira ugovore, pomaze u racunovodstvu, generalno sta god treba. Stalno sebe uverava da je ovde privremeno i da ce kad tad raditi svoj posao...sanjari... Tako prodjose godine i ona se jos ne vraca jer nema gde i za sta. Razlika izmedju nas je da ja vise ne verujem u povratak pa mi je nekako lakse...
  (Nenad, 2. septembar 2014 02:11)

  # Link komentara

 2. I u skolama i u vrticima je potreban veći broj defektologa posto je na zalost sve vise dece sa smetnjama u razvoju i autizmom, a itekako moze da se toj deci pomogne u mladjim uzrastma pravilnim radom sa strucnim licima
  (Милан, 1. septembar 2014 17:02)

  # Link komentara

 3. @ filas

  Poenta inklizije je da se skola, znaci gradivo i sve ostalo u skoli, prilagodi detetu sa smetnjama u razvoju. Kod nas je sprovedena nakaradna inkluzija koja, u ovakvom obliku, ne postoji nigde na svetu. Ali, "drmala" se ozbiljna lova iz EU na projekte vezane za inkluziju a onda je moralo da dodje i do njene primene. To sto su projekti u najmanju ruku bili diskutabilni, sto nastavnicki kadar nije obucen, sto ta deca nemaju adekvatnu podrsku, pre svega defektologa, sto nastavnicima seminare drze osobe koje ni jedan dan u zivotu nisu radile sa decom koja imaju smetnje u razvoju, za rezultat ima da inkluzija ne lici ni na sta. Zatim, ne postoje kriterijumi koji bi odredjivali koja su deca za redovne a koja za specijalne skole. Danas, i specijalne skole rade po redovnom planu i programu. Medjutim, sva deca se "guraju" u redovne skole iako bi nekima od njih bilo bolje u specijalnim. Ali, posto u nasem prosvetnom sistemu mnoge stvari nisu dobro uredjene ni ovako nakaradna inkluzija ne treba da cudi. A broj dece sa smetnjama u razvoju je u stalnom porastu tako da defektolozi u specijalnim skolama ne mogu da postanu tehnoloski viskovi.
   (Silver Surfer, 1. septembar 2014 00:17)

  # Link komentara

 4. Po meni zakon po kome se deca sa posebnim potrebama prebacuju iz specijalnih u redovne skole nije dobra odluka iz dva razloga . Prva je ta sto nastavnici nisu edukovani za rad sa njima , da bi im posvetili paznju morali bi da zapostave ostalu decu . Drugi razlog je taj sto se ta deca ne osecaju kao da su pripadnici te sredine , zadaci koji se pred njih postavljaju nisu na njihovom nivou . Na ovaj nacin defektolozi postaju tehnoloski viskovi po specijalnim skolama .
   (filas, 31. avgust 2014 23:37)

  # Link komentara

 5. Ali, mogu da se zaposljavaju kontrolori i komunalni policajci za cije plate ima novca u budzetu ali nema za vaspitacice i defektologe. Jednostavno, gradska vlast pokazuje sta su im prioriteti. Vaspitanje i obrazovanje dece u Beogradu im nije u agendi.
   (Silver Surfer, 31. avgust 2014 23:24)

  # Link komentara

 6. Na Novom Beogradu je otvoren novi vrtic,setkali se Mali i Djuriceva,zadovoljno promovisuci sebe i stranku,a nisu obezbedili vaspitace da bi vrtic mogao da radi.Sutra deca krecu i zaposleni se nadaju da su roditelji jos na godisnjim odmorima i da sutra nece doci sva deca koja su upisana.
   (NBGD, 31. avgust 2014 22:54)

  # Link komentara

 7. kad su zabranilizaposlavanje

  gospodo, nije sve crno-belo, niti je svaki zaposleni pijavica
   (lazno ime, 31. avgust 2014 22:14)

  # Link komentara

 8. Osim defektologa,Beogradu nedostaje samih vrtića ali i vaspitačica..nedopustivo je da u grupama ima po 36 dece koja borave po 10 sati u prostoriji od 20 kvadrata..to nije humano a ni po zakonu
  (Fali nama svega, 31. avgust 2014 21:15)

  # Link komentara