Sreda, 13.08.2014.

15:18

"Nedopustivo rušenje kuće Baruh"

Predsednik Saveza jevrejskih opština Ruben Fuks rekao je da je rušenje kuće porodice Baruh iz 19. veka u centru Beogradu - nedopustivo.

Izvor: Beta

"Nedopustivo rušenje kuæe Baruh" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

Todor

pre 9 godina

U najmanju ruku sramota!!
Kad su već tu, mogli bi i njihovu porodičnu grobnicu na Novom Groblju u Aleji Narodnih Heroja da prodaju, mislim kada vec rasprodaju sve...

autentična Sremica

pre 9 godina

Civilizacijski vandalizam - TO je rušenje kuće porodice Baruh.A o tome da su investitori obezbedili SVA potrebna dokumenta najrečitije govori podatak da je rušenje obavljeno u NEDELJU (!?!).Odvratna situacija u kojoj se grad i gradjani dovedu pred svršen čin, i nikom ništa, a vlast objašnjava "neće se ponoviti".Kako da ne!Svojevremeno grad nije bez razloga susednu ulicu nazvao po braći Baruh.Ako se ISTINSKI želi zaštiti ambijentalna celina od nezajažljivih investitora, ovom investitoru ODUZETI SVE DOZVOLE i naložiti da podigne kuću porodice Baruh u stanje u kakvom je bila pre rušenja, odnosno, da je UMIJE.Pa dokle će se popuštati tim gradjevinskim mafiozama, DOKLE?

Zorica

pre 9 godina

Dosta vise te frazetine "za sve je kriva bivsa vlast"... dokle ce da traje takvo objasnjenje namenjeno polu-pismenim i ostrascenim pristalicama nove vladajuce ekipe (koja i nije tako kratko na vlasti,a da bi mogla stalno da koristi providni alibi kako je neko drugi kriv za sve). Da li ce to pozivanje na "zlodela" bivse vlasti trajati onoliko dugo koliko traje uobicajerno amnestiranje svih gresaka i javasluka pozivanjem na vekove turske vladavine? Da li je mozda "ancien regime" kriv i Za novobeogradska naselja, trenutno zarasla u visoki korov, u kojima gradjani ne mogu nedeljama da otkriju koja gradska sluzba je zaduzena da osisa travu? Sve ide po principu "neka visi Pedro"-vazno je pronaci dobar izgovor za svoje necinjenje, pa to mogu biti Turci, komunisti, "zuti" , a ako se potrudimo, stici cemo i do Kelta i Huna.

Dobro

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da je ta kuca srusena. Slucajno sam procitao vest i odmah sam se duboko zamislio, posto zivim u gradu-muzeju, kakv smo mi to narod!
Zivim vise od 20 godina u Holandiji, u gradu Harlemu u zgradi, koja je (kao i cela ulica i gotovo ceo uzi centar) izgradjena u 17 veku ( 1688 ) a izgleda kao nova. Promenjena je samo elektro instalacija, posto je bila iz pedesetih. Prosli vlasnik je promenio kanalizacione cevi koje su bile jos starije, sa pocetka veka. Fasada i spoljna stolarija se odrzava (a ako je bas stvarno potrebno i menja) samo sa odobrenjem opstine, a neki ne smeju ni to (status spomenika: nista se ne sme menjati) ali u tim slucajevima opstina subvencionise oko polovine iznosa, tako da vlasnik ne placa sve sam, a potrebne radove izvodi sama opstina.
A mi?
Ovako se unistava istorija.
Nisu nam potrebni ni ratovi ni agresori ni bombardovanja.
Sami sebe unistavamo u trci za profitom.

A sto se tice komentara @(5ar, 13. avgust 2014 23:00), mozda je malo i zalosno da se na Google images za 'kuca brace Baruh' dobija samo street view' slika. To itekako govori o nama. Toliko nam je ta kuca bila vazna da je nismo ni posteno ni slikali. A sada je vise nema. Tuga.

Iz zemlje lala , uvek vas,

ПропаДОСмо

pre 9 godina

@Tanja, не знам да ли си прочитала цео текст или си заслепљена особа без личног мишљења, али инсинуација на политичку партију СНС и њен слоган "Напредно" уопште није на месту. У саопштењу јасно пише да је дозвола издата за време предходног сазива градске власти.
Препоручио бих свима попут Тање, да прво добро прочитају ЦЕО чланк (тако и у животу уопште), добро размисле па тек онда дају неке изјаве које ће наравно бити аргументоване. Јер како стоје ствари заслепљеност ће да нас одведе у провалију

svevideci

pre 9 godina

Takodje, zgrada pod zastitom drzave, ulica Svetog Save 30, rusi se i pretvara u hotel.
Ova zgrada je deo srpske istorije u zgradi je ziveo poslanik kraljeve vlade i mason. Na kuci su bila vidljiva masonska obelezja.
Izgleda da sve moze zarad interesa pojedinaca.
Ko je dozvolio unistavanje naseg kulturnog nasledja zarad profita pojedinca?

mira

pre 9 godina

"...a na dostavljenu projektnu dokumentaciju Zavod je izdao saglasnost još 21. juna 2013. godine, dakle za vreme prethodnog rukovodstva ove institucije", saopštava gradska uprava. "
KO JE OVDE LUD! Pa zar Zavod za zastitu spomenika kulture nije institucija, vec necija prcija! KAKO JE MOGUCE da dozvole zavise od partijske pripadnosti direktora! Ima li tamo odgovornih strucnjaka?
Molila bih da ovo objavite, posto ociglefno vecina ljudi ne zna. Dorcol je bio jevrejski kraj i preko 90% kuca su pripadale njima. Za vreme rata su svi ubijeni, a u kuce su se uselili Srbi. Sve do otkupa stanova te kuce su bile drzavno vlasnistvo, a onda su ih otkupili stanari i sistematski ih unistavaju vec decenijama. Jedan od razloga je i restitucija, tj. na taj nacin je ono malo preostalih naslednika spreceno da te kuce otkupi. Ideja je bila da se zadrzi izvorni izgled Dorcola, ali danas vise, nazalost ne postoji ni SECANJE na 10.000 Beogradjana koji su tu ziveli i ubijeni se vec na samom pocetku rata.
Svi trube o nekoj imaginarnoj tradiciji, a bez ikakvog osecaja sistematski unistavaju proslost.

Slavica

pre 9 godina

Imali ste godinu dana da zaustavite losu odluku bivse vlasti. Niste. Zato smesno zvuci vas izgovor. Krivi ste vi gospodo sinisa mali, vesicu i ostali , sramota

mb

pre 9 godina

U Srbiji je normalno biti protiv svega. Cinizam caruje!!!
Ne mogu da verujem da iko moze da smatra tu kucu spomenikom kulture. Prvo, ako je proglasena spomenikom kulture to znaci da ima neku vrednost. Ako je vrednost to sto su tamo ziveli mladi komunisti onda ajde da ne rusimo nista. U Srbiji se rodilo dosta kuminista i pre i posle rata.
Ta kuca je jedna obicna kuca koja po svojim arhitektonsim vrednostima ne zasluzuje da ostane tu gde je. Onima koji su tu ziveli treba dici plocu (ako su zasluzili...). Idemo u buducnost.
Usput, i moj komsija je poginuo kao cetnik u borbi protiv nemaca, porodica mu je pobijena pa su mu kuci zatrli usput i komunisti. Ajde sad da vas cujem, sta o tome mislite?

brankoL

pre 9 godina

...kako ,bre,kad god narod nesto pita -UVEK su krivi oni iz prethodne vlasti ...i koju god vlast da pitas...uvek isti odgovor ...Polako mi sve lici na Simpsonove ...

vračarac

pre 9 godina

Vračar je već uništen, ne potpuno, ali je na putu. Dobrim delom su krivi i stanovnici (daj mi stan sa centralnim grejanjem), ali su najkrivlje gradske vlasti koje izdaju dozvole za neopevane nakaze koje vajni arhitekti rade ili levom nogom ili bolje i ne znaju (da ne pričamo o dodavanju etaža na kvarno). Priča za sebe su poslovni prostori u dršavi gde cveta biznis.
Na istom putu je i Beograd na vodi koji je možda primeren Novom Beogradu, ali nikako Savamali (nadam se da i neće biti izgrađen, iako tu nešto treba uraditi, ali smisleno).

Da nije tužno bilo bi za plakanje

pre 9 godina

Strašno, jadno i necivilizovano. Ja bih ih naterala da vrate sve u prvobitno stanje. Sve se poseljačilo, izdronjavilo, estradizovalo.Sve je korumpirano, alavo na laku zaradu. Većina misli da svet od njih postoji.Poštuju se i cene niski porivi i plitka razmišljanja. Agresija je uzela maha. U stvari to traje već evo treću deceniju...ne petu. Gde mi uopšte živimo, zna li neko da mi odgovori, ja sam malo izgubila kompas....

onako

pre 9 godina

....rijesen problem! Tako se svudje u svijetu radi. Postovati istoriju uvijek, ali ne smjemo da ugrozimo progres!
(Beogradjanin - Bijelo Polje, 13. avgust 2014 16:43)

e moj "beogradjnine" sta "rjeci" jos na tvoj komentar

5ar

pre 9 godina

..kao i svi nasi preci, nepobitno moramo i mi nasoj deci i svim potomcima da prepricavamo uspomene iz vremena koja lagano nestaju, i kroz ove unistene spomenike ostavimo trag na secanja kojih ubuduce nece biti.. po ko zna koji put sam pogodjen unistavanjem starih izdanja zgrada Beograda, i po ko zna koliko puta od zlocinaca bombardovanog i namerno urusenog u vremenu za nama, tako da mi preostali Srbi umesto da sacuvamo ovo sto prezivelih starih i prelepih zgrada, dapace ne... nasi primitivci i na sadasnjoj vlasti zele sve da izbrisu, ostavljajuci neke svoje nebulozne novitete i bespravno sagradjene objekte, na mestima porusenih izdanja zasticenim zakonima.. i ovaj Google Street View pogled na sada srusenu i unistenu kucu brace Baruh, u nekom sutra vuse nece biti tu:
https://www.google.com/maps/@44.820746,20.461239,3a,75y,6.98h,87.83t/data=!3m4!1e1!3m2!1syE5vG0t6orzoJIx9Vgqwyg!2e0!6m1!1e1

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 9 godina

Aha, a ja dobijem gomilu minusa kada spomenem za ista desavanja u Novom Sadu. Da znate kakve lepote su srusene, sa kakvim ukrasima, umetnickim delima. Zato cete i vi dobiti repliku bosanske brvnare koje je jos zasticena kao kulturno dobro. Nije smesno.

RM

pre 9 godina

Poljaci su Stari grad iz XVI veka u Varšavi, porušen u II sv. ratu u potpunosti rekonstruisali. Inače taj grad je u tom ratu 80% bio porušen. Šta mislite šta to govori o Poljacima a šta stanje i rušenje kuće braće Baruh i toliko drugih, govori o nama?

Dozvola za zamenu prozora u zgradi iz 57

pre 9 godina

Za zamenu okvira na prozorima koji su imali rupe od po 2cm trebalo je pribaviti dozvolu zavoda za zastitu spomenika i platiti taksu i ako je zgrada daleko mladja od bilo kog spomenika u opstini Stari Grad! Mislim da je presudna naplata takse gde god moze...

Vlada

pre 9 godina

Isti scenario kao i za sve ostalo. Pustiš da nešto propadne(ili ga uništiš), pa ga prodaš uz izgovor da je država loš vlasnik...kao da je država živo biće pa može da bude dobar ili loš vlasnik. Ovakve stvari će se dešavati dok ne imenujemo osobe iz vlasti koje su ovo dozvolile.

Cirk

pre 9 godina

U Nemackoj,recimo,ni na selu stare kuce se ne smeju rusiti,a obnova strogo kontrolisana kako bi zadrzala prvobitne osobine i izgled.Naravno kada je drzava uredjena,sve su kuce registrovane i zna se red.U Srbiji su gradovi davno unakazeni ovakvom gradnjom,sruse staru manju zgradu pa na njeno mesto neki surogat sa vise spratova i tako sve izgleda kao karikatura,ali kod nas je normalno da se bez plana i dozvola gradi.Samo dodje nekada onaj sarlatan od ministra i kaze: legalizacija! Cega? Pa tog cirkusa!

Gora

pre 9 godina

Posle citanja clanka i nekoliko komentara, zaista sam zaprepascen odnosom prema objektima kulture, bez obzira dali su spomenici kulture ili ne. U Svedskoj, u mojoj opstini nekoliko godina sam bio projektant (prevedwno na nase nazive "projektant detaljnog plana"ili "opstinski urbanista.
U ulici u kojoj zivim, iz postovanja licne kulture i profesionalizma projektovao sam svoju kucu a ulica ima status kulturnog nasledja opstine. Naime radi se o objektima koji su izgradjeni 1876-1883. god. I sluzili kao stanovi zaposljenih u fabrici secera. Na objektima, u odnosu na ovaj objekat akoji je na slici, veoma nevaznia. Na njima se nemoze promeniti ni boja prozora (englesko-zelena) a kamo li promena prozora, ulaznih vrata,zidova. Odobrena je samo izmena krovne obloge (asbest eternit) zbog sigurnosti stanovnika. Nikakva izmena niti vrtova koji su obavezno tri puta veci od povrsine (horizontalne projekcije) krova. SVAKI OBJEKAT NE MORA BITI SPOMENIK KULTURE ALI MOZE DOBITI KATEGORIJU "K" STO ZNACI NIKAKVA IZMENA. Ovde je opet pravnicka zavrzlama MI NISMO KRIVI NEGO ONI BIVSI (ili pokojni) KOJI SU IZDALI DOZVOLU ZA GRADNJU. Pokusaj lazi jer ako su investitori dobili odobrenje za gradnju u trajanju od pet godina, PRIJAVA O GRADNJI JE TRAJANJA SEST MESECI(barem po pravilima u vreme SFRJ).

1959

pre 9 godina

Apsolutno sam protiv rusenja objekata koji predstavljaju kulturno nasledje ovog naroda, a svojevremeno sam i licno ucestvovao u manifestacijama koje su urodile plodom i sacuvale kafanu "Znak pitanja", posto je bilmez koji je dobio ovu zgradu u procesu privatizacije od nje hteo da napravi pokeranu (ono sa slot masinama).

Sto se ovog konkretnog pitanja tice, "nadlezni" bi mozda mogli da pomere donji deo ledja i da zakonski JASNO definisu sta je objekat pod zastitom koji se NIKAKO NE SME rusiti, a sta je ambijentalna celina (ili sta vec), koja jeste pod zastitom, ali prema ovom tekstu i nije bas, jer ponesto u okviru te celine i moze da se rusi, (ako se dogovorimo, jelte) ocigledno potpuno legalno i sa svim potrebnim papirima.

I na kraju, ne bi bilo zgoreg da je u tekstu napomenut pravni status te kuce (ima li naslednika, da li je u pitanju drzavno vlasnistvo, ili gradsko, ili nesto cetvrto), a kvalifikovanoj diskusiji bi pomogla i slika kuce neposredno pre rusenja. Ako se zaista radilo o totalno zapustenoj zgradi bez stanara, koja je u fazi raspada i potencijalno opasna za prolaznike, onda apsolutno podrzavam rusenje, pa sve da ju je zidao i Tutankamon.

Li Osvald

pre 9 godina

Moram da se javim još jednom! Ljudi koji zameraju Jevrejskoj opstini treba da znaju da za bilo kakve intervencije na objektima pod zastitom drzave mora de se dobije dozvola odgovarajuceg organa uz urbanisticke uslove ,itd, itd, itd...sto dozvola i uslova. A finansira grad! Zato u Bgd.ima toliko starih zgrada koje decenijama cekaju restauraciju...

zemunac

pre 9 godina

U centru Zemuna, izmedju Glavne ulice i ulice Cara Dusana se nalazi Trg Branka Radicevica. Da li znate zasto se tako zove? Tu je nekada bila kuca velikog pesnika Branka Radicevica. Odavno je vise nema. Na njenom mestu sada je, necete verovati, javni toalet, nekoliko lokala (trafika, sajdzija, menjacnica...) i autobuska stanica. Ni spomenika, ni table, ni pomena sta se tu nekada nalazilo a kamoli da se neko setio da se kuca obnovi i pretvori u muzej, biblioteku ili bar knjizaru...

dejan

pre 9 godina

ovo moze samo u srbiji da se desi.. u parizu nesmeju cak ni klimu da okace na zid jer narusava LEPOTU STAROG GRADA... a kod nas rusi sve samo da neko dodje do para.. kakva kultura ili kulturno nasledje.. koji ce to nama...

justin

pre 9 godina

Živim u kraju ali ,ALI DO OVOG TRENUTKA NISAM ZNAO ČIJA JE KUĆA ,kao I većina.Na kući nije bilo nikakvog natpisa,table,da ne kažem da je već dugi niz godina bila u veoma lošem stanju pa čak I sklona padu sa napuklim zidovim.Ovo društvo ako nešto misli I želi da sačuva mora od verbalnog da pređe na praktično.
Lično me vise kopka -Kako je kuća otuđena?Od koga je kupljena?Od naslednika?Da li ih ima?
Ako ima naslednika - Država je trebala od njih da otkupi kuću,ako joj je do nje stalo .Naslednik mora imati sva prava kao i drugi da raspolaže svojom imovinom kako smatra da treba.Kuće na prodaju sa ne malim dvorištem u ovom kraju su retke I paprene.Da sam dobio na Loto-u ,prvo bi nju poželeo da kupim.

kako da ne

pre 9 godina

A zasto jevrejska opstina I njihova zajednica nisu ulozili ni prebijene pare u tu kucu sve ove decenije?? Pa da bude odrzavana I uredna. A ne u rusevnom stanju. Da li im je zaista bilo stalo do te kuce?? Dosta sa tim sebiclukom. Zgrada se urusavala decenijama. Sada je neko odlucio da nesto ucini. I gotovo! Stavice neku tablu da se zna I reseno. Neka Jevrejska zajednica sledeci put odresi kesu! Sada nemaju zasto da se bune.

Veliki

pre 9 godina

Stop cenzuri!
Dopustivo ili ne, kuća je brzopotezno srušena za jedan dan, i to u "slučajno" nedelju, jedva mesec dana po dobijanju svih potrebnih dozvola od gradskih službi.
Dozvole za rušenje i gradnju poslovno-stambenog objekta dobila je fantomska firma "GJ 47" koja, gle slučaja, nosi naziv upravo adrese srušene kuće porodice Baruh - Gospodar Jevremova 47.
Dakle, nekome je lokacija zapala za oko, napravio je dogovor sa Vesićem i Malim koji su dobili novac (čitaj: mito), po kratkom postupku osnovana je firma i izdate su potrebne dozvole, kuća srušena i siguran sam da neće biti nikakvog problema da se nova poslovno-stambena zgrada i izgradi i pored uznemirene javnosti.
Glasali ste - eto vam, vaša nova gradska vlast.

Mare

pre 9 godina

Ovo su radile i prosle vlasti pogledajte Vracar, Dorcol koliko je u zadnji 10 godina poruseno starih zgrada,kuca, a da nepricamo o katastrofalnim nadogradnjama. Neki se ovde zgrazavaju na ovom slucaju a podrzavaju neke druge politicke opcije koji su isto to radili.

EU Citizen

pre 9 godina

Prvo pravo je pravo vlasnika, a država, ako hoće da nešto štiti, treba prvo da obešteti vlasnika, odnosno da mu nadoknadi gubitak zarade koji nastaje nametnutim ograničenjima, u ovom slučaju zaradu od podizanja većeg objekta na mestu istorijske kuće. Sve ostalo je razbojništvo i državno nasilje nad privatnim vlasnikom, jer nema nikakve logike da nekakvo apstraktno "kulturno nasleđe" ima prioritet nad konkretnim vlasništvom, i zakoni o zaštiti kulturnih spomenika koji ne predviđaju realnu kompenzaciju ili kupovinu po tržišnim cenama su lopovski zakoni. Štitite vi kulturu oreko svoje grbače i iz svog džepa, a ne na tuđ račun.

mr b

pre 9 godina

puf, kao da je ovo prvi put da se rusi ili unistava objekat koji je pod zastitom/prethodnom zastitom (kao, uostalom i ceo taj kraj). i to se radi svuda - od nisa do subotice. medjutim, osiromasene i frustrirane ljude to slabo zanima, razumljivo. bilo bi dobro da mediji to podrobnije prate (kao i nevladine org., mada se one nikad nicim pametnim nisu ni bavile.)

Apata

pre 9 godina

Ne bih se začudio da iza ovoga stoji onaj nazovi gradski arhitekta što voli da se vozi sa starletama na jahti, a povrh toga se u medijima izražava kao da je upravo upao u javni život sa neke splavarske žurke, katastrofa...

Dana, UK

pre 9 godina

Tako je Zavod dao saglasnost da se rushi ZDRAV objekat na Andricevom Vencu zbog podizanja nekakvnog staklenika. Toliko o nashim "struchnjacima" koji tamo rade.

eccles

pre 9 godina

novi zlocin okupacionih vlasti srbije. 20.000 dinara kazne za unisten spomenik u centru grada i niko ni rec da kaze!!! gde je taj cupavi ministar kulture, gde je ministar gradjevine, gde je gradonacelnik, direktor zavoda za zastitu spomenika?! koliko se gamad ugradila da se i ovo precuti?
ma prokleta jerina im ne bi radila ono sto bih im radio ja...

kraja

pre 9 godina

...koja istorija, cija istorija, kakva istorija...???
...sem toga, "poslovno-stambeni" objekat...nije sala...
...mene interesuje lokacija gde je konak kneginje ljubice...
...kakav bi to "poslovno-stambeni" objekat bio...

Li Osvald

pre 9 godina

Čist vandalizam i primitivizam. Ovim dokazujemo koliko smo narod koji postuje tradiciju svoju i tudju...a ovo je nasa par ekselans, jer se radi o gradjanima Srbije... A prica iz Zavoda za zastitu spomenika kulture je smesna. Kazu "zaštićena je ambijentalna celina..."pa celina se sastoji od delova i ako rusis deo , narusavaš i celinu!

Zoro

pre 9 godina

Sramno! Ovde se pod firmom investicija može sve srušiti i poseći. A investitori mahom Kosmajci i Šarići koji peru svoj kriminalom stečeni novac. Dokle ćemo ovo da trpimo?Y

tDarko

pre 9 godina

"rušena zgrada nije imala status spomenika kulture, već je pripadala celini 'Stari Beograd' koja uživa taj status"

to znaci da svaka zgrada koja pripada celini Stari Beograd moze da se srusi pojedinacno? i na kraju, imacemo zasticeni Stari Beograd koji ne postoji!

sasha

pre 9 godina

Kada ne umemo sami da budemo država, onda moramo da trpimo kada nas ozbiljnije države kore zbog budalaština. Svaka čast gospodinu Fuksu na izjavi.

strasno

pre 9 godina

Glavonja platio nekoj zenturaci u Zavodu i ode kulturna bastina. Zivela Srbija. Zbog ovoga narod treba da izadje na ulice, a taj ko je to dozvolio da odgovara i da leti iz Zavoda.

dorcolac

pre 9 godina

Davnih 70-tih su nas u osnovnoj skoli koja nosi ime brace Baruh ucili da je nasa skola podignuta na mestu njihove kuce, i ulica u kojoj se nalazila ta kuca je dobila isto ime. Jeste da je u modi da se govori da su nas 50 godina lagali ali nesto vise verujem svojim uciteljima i nastavnicima nego danasnjim tabloidima... sta se sem neznanja novopecenih "Beogradjana" krije iza cele price? Verovatno neki dnevni politicki obracun, pustena "buva" u medije a da niko nije proverio pozadinu,

Beogradjanin - Bijelo Polje

pre 9 godina

Molim moderatora da mi objavi komentar. Kuca Baruhovih je morala biti srusena jer je vec i bila u stanju raspadanja. Gradjena je nesolidno u jedno davno vrijeme. Da je ostala, mogla je samo da se urusi i ugrozi zivote ljudi i prolaznika. I investitor i gradjevinska firma imaju svu neophodnu dokumentaciju. A stambeno-poslovni kompleks koji se tu gradi bice i ljep, i funkcionalan, i odlicno ce se uklopiti u postojecu urbanu cjelinu. I to je to. A sto se tice istorijske dimenzije, pa samo ce staviti plocu na zid da je "na tome mjestu nekada stajala kuca brace Baruh narodnih heroja". I rijesen problem! Tako se svudje u svijetu radi. Postovati istoriju uvijek, ali ne smjemo da ugrozimo progres!

Čveger

pre 9 godina

Ako ukloniš sve STARE zgrade u STAROM gradu koji je "spomenik kulture" i zameniš ih stakleim nakaradama, da li i tada zadržava status? Utešno je da kada sruše svaki komadić istorije koji nam je ostao, nećemo imati potrebe za Zavodom za zaštitu spomenika. Knjižice u ruke pa kući.

Gavra

pre 9 godina

Ovo je nedopustivo ruse prelepe stare zgrade umesto da ih obnavljaju. Pljesksvice se prodaju po sred ulice kralja Milana . Rusi se upravo isto prelepa zgrada u Svetog Save.

ljilja

pre 9 godina

SRAMOTA.Novac pre svega i posle svega.Istorija pocinje od nas i nasih miliona.A puna su nam usta rodoljublja , tradicije ,istorije i bog te pita cega sve -a znacenje im i neznamo.Grozim se ove "drzave" .

Dosta zamajavanja!

pre 9 godina

"U nedelju, 10. avgusta u Gospodar Jovanovoj ulici broj 47 srušena je kuća porodice Baruh kako bi investitor, kompanija "GJ 47" izgradio poslovno-stambeni objekat od 1.690 kvadratnih metara."

Stvarno ne vidim kako nije jasno zasto je kuca srusena...!

Dane

pre 9 godina

Gospodine Fuks,bez ikakve namere da branim ovaj idiotski potez Grada,ali morate ispred Saveza jevrejskih opstina i Vi da snosite odgovornost.Ta kuca je pripala drzavi jos 1945.Ja razumem da u doba komunizma niste imali uticaja,ali od uvodjenja visestranacja je proslo 24 godine i vi nista niste uradili da sa punim moralnim pravom upozorite na stanje tog prostora ili pak zatrazite da se dodeli vama na adaptaciju u neku vrstu memorijala porodici Baruh,Jevrejima u NOB-u, Jevrejskog kult.centra,Drustva srpsko jevrejskog prijateljstva itd.Da tad jeste vas apel bi bio adekvatan,ovako deluje zakasnelo i reda radi.

Jastrebov

pre 9 godina

"srušena zgrada nije imala status spomenika kulture, već je pripadala celini 'Stari Beograd' koja uživa taj status"

hahaha... sjajno!

Prof. u penziji, 68 godin. Rođena i odrasla u Gospodar Jevremovoj ulici.

pre 9 godina

Zgranuta sam, zaprepašćena, koje još reči da upotrebim?
"...srušena zgrada nije imala status spomenika kulture, već je pripadala celini 'Stari Beograd' koja uživa taj status".
Jednog dana ćemo spasti na to da na uglovima nekadašnje Ambijentalne celine Stari Beograd stoje samo table sa tim natpisom, a da unutar tog prostora bude....svašta, šta bilo, ma kakvo bilo, "još lepše i starije", ali nikako nešto što će ličiti na autentični Stari Beograd.

Čak i ako izuzmemo urbanizam, o istoriji stanovnika Beograda, pogotovo Jevreja, već je toliko govoreno...i ???

Šta je koncepcija? Profit? Ima i nematerijalnih profita, samo smo ih duboko zaboravili....

Zivorad

pre 9 godina

Ovo je eklantan primer kako ova crveno crna koaliciona vlast postuje zakon, nase stare prijatelje i sugradjane, borce protiv fasizma. Rusiti, rusiti i rusiti... Rusiti kuce, zgrade, odnose medju ljudima, narodima... To je ideja vodilja crveno crne SNS - SPS koalicije. Dosta je bilo, hocemo pristojnu vlast, a ne bahate, nepismene lopove, plagijatore i rusitelje!

zmajognjeni

pre 9 godina

Deo je celine! A celina se sastoji od neke materije, ne od delova, ona je svuda izmedju i nije, i ako porusimo deo, ne narusavamo, jer ta plavicasta mas..magma nije deo koji nije celina.

Petar

pre 9 godina

Uništili su pola grada, vračar je delom neprepoznatljiv I unakazen za sva vremena kao I stari grad. Opasna mafija sa vrha je umešana u ove gradjevinske I urbanističke poslove. Oni čak I ako odu u zatvor jednog lepog dana, nama ostaje divlje ruglo za ceo život. Nadam se da cemo se kao gradjani aktivirati u ova pitanja jer mi tu živimo I moramo se pitati nešto.

Jastrebov

pre 9 godina

"srušena zgrada nije imala status spomenika kulture, već je pripadala celini 'Stari Beograd' koja uživa taj status"

hahaha... sjajno!

Petar

pre 9 godina

Uništili su pola grada, vračar je delom neprepoznatljiv I unakazen za sva vremena kao I stari grad. Opasna mafija sa vrha je umešana u ove gradjevinske I urbanističke poslove. Oni čak I ako odu u zatvor jednog lepog dana, nama ostaje divlje ruglo za ceo život. Nadam se da cemo se kao gradjani aktivirati u ova pitanja jer mi tu živimo I moramo se pitati nešto.

Veliki

pre 9 godina

Stop cenzuri!
Dopustivo ili ne, kuća je brzopotezno srušena za jedan dan, i to u "slučajno" nedelju, jedva mesec dana po dobijanju svih potrebnih dozvola od gradskih službi.
Dozvole za rušenje i gradnju poslovno-stambenog objekta dobila je fantomska firma "GJ 47" koja, gle slučaja, nosi naziv upravo adrese srušene kuće porodice Baruh - Gospodar Jevremova 47.
Dakle, nekome je lokacija zapala za oko, napravio je dogovor sa Vesićem i Malim koji su dobili novac (čitaj: mito), po kratkom postupku osnovana je firma i izdate su potrebne dozvole, kuća srušena i siguran sam da neće biti nikakvog problema da se nova poslovno-stambena zgrada i izgradi i pored uznemirene javnosti.
Glasali ste - eto vam, vaša nova gradska vlast.

Prof. u penziji, 68 godin. Rođena i odrasla u Gospodar Jevremovoj ulici.

pre 9 godina

Zgranuta sam, zaprepašćena, koje još reči da upotrebim?
"...srušena zgrada nije imala status spomenika kulture, već je pripadala celini 'Stari Beograd' koja uživa taj status".
Jednog dana ćemo spasti na to da na uglovima nekadašnje Ambijentalne celine Stari Beograd stoje samo table sa tim natpisom, a da unutar tog prostora bude....svašta, šta bilo, ma kakvo bilo, "još lepše i starije", ali nikako nešto što će ličiti na autentični Stari Beograd.

Čak i ako izuzmemo urbanizam, o istoriji stanovnika Beograda, pogotovo Jevreja, već je toliko govoreno...i ???

Šta je koncepcija? Profit? Ima i nematerijalnih profita, samo smo ih duboko zaboravili....

Apata

pre 9 godina

Ne bih se začudio da iza ovoga stoji onaj nazovi gradski arhitekta što voli da se vozi sa starletama na jahti, a povrh toga se u medijima izražava kao da je upravo upao u javni život sa neke splavarske žurke, katastrofa...

tDarko

pre 9 godina

"rušena zgrada nije imala status spomenika kulture, već je pripadala celini 'Stari Beograd' koja uživa taj status"

to znaci da svaka zgrada koja pripada celini Stari Beograd moze da se srusi pojedinacno? i na kraju, imacemo zasticeni Stari Beograd koji ne postoji!

Dane

pre 9 godina

Gospodine Fuks,bez ikakve namere da branim ovaj idiotski potez Grada,ali morate ispred Saveza jevrejskih opstina i Vi da snosite odgovornost.Ta kuca je pripala drzavi jos 1945.Ja razumem da u doba komunizma niste imali uticaja,ali od uvodjenja visestranacja je proslo 24 godine i vi nista niste uradili da sa punim moralnim pravom upozorite na stanje tog prostora ili pak zatrazite da se dodeli vama na adaptaciju u neku vrstu memorijala porodici Baruh,Jevrejima u NOB-u, Jevrejskog kult.centra,Drustva srpsko jevrejskog prijateljstva itd.Da tad jeste vas apel bi bio adekvatan,ovako deluje zakasnelo i reda radi.

eccles

pre 9 godina

novi zlocin okupacionih vlasti srbije. 20.000 dinara kazne za unisten spomenik u centru grada i niko ni rec da kaze!!! gde je taj cupavi ministar kulture, gde je ministar gradjevine, gde je gradonacelnik, direktor zavoda za zastitu spomenika?! koliko se gamad ugradila da se i ovo precuti?
ma prokleta jerina im ne bi radila ono sto bih im radio ja...

Dosta zamajavanja!

pre 9 godina

"U nedelju, 10. avgusta u Gospodar Jovanovoj ulici broj 47 srušena je kuća porodice Baruh kako bi investitor, kompanija "GJ 47" izgradio poslovno-stambeni objekat od 1.690 kvadratnih metara."

Stvarno ne vidim kako nije jasno zasto je kuca srusena...!

Zivorad

pre 9 godina

Ovo je eklantan primer kako ova crveno crna koaliciona vlast postuje zakon, nase stare prijatelje i sugradjane, borce protiv fasizma. Rusiti, rusiti i rusiti... Rusiti kuce, zgrade, odnose medju ljudima, narodima... To je ideja vodilja crveno crne SNS - SPS koalicije. Dosta je bilo, hocemo pristojnu vlast, a ne bahate, nepismene lopove, plagijatore i rusitelje!

Čveger

pre 9 godina

Ako ukloniš sve STARE zgrade u STAROM gradu koji je "spomenik kulture" i zameniš ih stakleim nakaradama, da li i tada zadržava status? Utešno je da kada sruše svaki komadić istorije koji nam je ostao, nećemo imati potrebe za Zavodom za zaštitu spomenika. Knjižice u ruke pa kući.

zmajognjeni

pre 9 godina

Deo je celine! A celina se sastoji od neke materije, ne od delova, ona je svuda izmedju i nije, i ako porusimo deo, ne narusavamo, jer ta plavicasta mas..magma nije deo koji nije celina.

strasno

pre 9 godina

Glavonja platio nekoj zenturaci u Zavodu i ode kulturna bastina. Zivela Srbija. Zbog ovoga narod treba da izadje na ulice, a taj ko je to dozvolio da odgovara i da leti iz Zavoda.

dejan

pre 9 godina

ovo moze samo u srbiji da se desi.. u parizu nesmeju cak ni klimu da okace na zid jer narusava LEPOTU STAROG GRADA... a kod nas rusi sve samo da neko dodje do para.. kakva kultura ili kulturno nasledje.. koji ce to nama...

ljilja

pre 9 godina

SRAMOTA.Novac pre svega i posle svega.Istorija pocinje od nas i nasih miliona.A puna su nam usta rodoljublja , tradicije ,istorije i bog te pita cega sve -a znacenje im i neznamo.Grozim se ove "drzave" .

Dana, UK

pre 9 godina

Tako je Zavod dao saglasnost da se rushi ZDRAV objekat na Andricevom Vencu zbog podizanja nekakvnog staklenika. Toliko o nashim "struchnjacima" koji tamo rade.

zemunac

pre 9 godina

U centru Zemuna, izmedju Glavne ulice i ulice Cara Dusana se nalazi Trg Branka Radicevica. Da li znate zasto se tako zove? Tu je nekada bila kuca velikog pesnika Branka Radicevica. Odavno je vise nema. Na njenom mestu sada je, necete verovati, javni toalet, nekoliko lokala (trafika, sajdzija, menjacnica...) i autobuska stanica. Ni spomenika, ni table, ni pomena sta se tu nekada nalazilo a kamoli da se neko setio da se kuca obnovi i pretvori u muzej, biblioteku ili bar knjizaru...

Li Osvald

pre 9 godina

Čist vandalizam i primitivizam. Ovim dokazujemo koliko smo narod koji postuje tradiciju svoju i tudju...a ovo je nasa par ekselans, jer se radi o gradjanima Srbije... A prica iz Zavoda za zastitu spomenika kulture je smesna. Kazu "zaštićena je ambijentalna celina..."pa celina se sastoji od delova i ako rusis deo , narusavaš i celinu!

Gavra

pre 9 godina

Ovo je nedopustivo ruse prelepe stare zgrade umesto da ih obnavljaju. Pljesksvice se prodaju po sred ulice kralja Milana . Rusi se upravo isto prelepa zgrada u Svetog Save.

Zoro

pre 9 godina

Sramno! Ovde se pod firmom investicija može sve srušiti i poseći. A investitori mahom Kosmajci i Šarići koji peru svoj kriminalom stečeni novac. Dokle ćemo ovo da trpimo?Y

justin

pre 9 godina

Živim u kraju ali ,ALI DO OVOG TRENUTKA NISAM ZNAO ČIJA JE KUĆA ,kao I većina.Na kući nije bilo nikakvog natpisa,table,da ne kažem da je već dugi niz godina bila u veoma lošem stanju pa čak I sklona padu sa napuklim zidovim.Ovo društvo ako nešto misli I želi da sačuva mora od verbalnog da pređe na praktično.
Lično me vise kopka -Kako je kuća otuđena?Od koga je kupljena?Od naslednika?Da li ih ima?
Ako ima naslednika - Država je trebala od njih da otkupi kuću,ako joj je do nje stalo .Naslednik mora imati sva prava kao i drugi da raspolaže svojom imovinom kako smatra da treba.Kuće na prodaju sa ne malim dvorištem u ovom kraju su retke I paprene.Da sam dobio na Loto-u ,prvo bi nju poželeo da kupim.

sasha

pre 9 godina

Kada ne umemo sami da budemo država, onda moramo da trpimo kada nas ozbiljnije države kore zbog budalaština. Svaka čast gospodinu Fuksu na izjavi.

kraja

pre 9 godina

...koja istorija, cija istorija, kakva istorija...???
...sem toga, "poslovno-stambeni" objekat...nije sala...
...mene interesuje lokacija gde je konak kneginje ljubice...
...kakav bi to "poslovno-stambeni" objekat bio...

onako

pre 9 godina

....rijesen problem! Tako se svudje u svijetu radi. Postovati istoriju uvijek, ali ne smjemo da ugrozimo progres!
(Beogradjanin - Bijelo Polje, 13. avgust 2014 16:43)

e moj "beogradjnine" sta "rjeci" jos na tvoj komentar

RM

pre 9 godina

Poljaci su Stari grad iz XVI veka u Varšavi, porušen u II sv. ratu u potpunosti rekonstruisali. Inače taj grad je u tom ratu 80% bio porušen. Šta mislite šta to govori o Poljacima a šta stanje i rušenje kuće braće Baruh i toliko drugih, govori o nama?

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 9 godina

Aha, a ja dobijem gomilu minusa kada spomenem za ista desavanja u Novom Sadu. Da znate kakve lepote su srusene, sa kakvim ukrasima, umetnickim delima. Zato cete i vi dobiti repliku bosanske brvnare koje je jos zasticena kao kulturno dobro. Nije smesno.

Beogradjanin - Bijelo Polje

pre 9 godina

Molim moderatora da mi objavi komentar. Kuca Baruhovih je morala biti srusena jer je vec i bila u stanju raspadanja. Gradjena je nesolidno u jedno davno vrijeme. Da je ostala, mogla je samo da se urusi i ugrozi zivote ljudi i prolaznika. I investitor i gradjevinska firma imaju svu neophodnu dokumentaciju. A stambeno-poslovni kompleks koji se tu gradi bice i ljep, i funkcionalan, i odlicno ce se uklopiti u postojecu urbanu cjelinu. I to je to. A sto se tice istorijske dimenzije, pa samo ce staviti plocu na zid da je "na tome mjestu nekada stajala kuca brace Baruh narodnih heroja". I rijesen problem! Tako se svudje u svijetu radi. Postovati istoriju uvijek, ali ne smjemo da ugrozimo progres!

kako da ne

pre 9 godina

A zasto jevrejska opstina I njihova zajednica nisu ulozili ni prebijene pare u tu kucu sve ove decenije?? Pa da bude odrzavana I uredna. A ne u rusevnom stanju. Da li im je zaista bilo stalo do te kuce?? Dosta sa tim sebiclukom. Zgrada se urusavala decenijama. Sada je neko odlucio da nesto ucini. I gotovo! Stavice neku tablu da se zna I reseno. Neka Jevrejska zajednica sledeci put odresi kesu! Sada nemaju zasto da se bune.

dorcolac

pre 9 godina

Davnih 70-tih su nas u osnovnoj skoli koja nosi ime brace Baruh ucili da je nasa skola podignuta na mestu njihove kuce, i ulica u kojoj se nalazila ta kuca je dobila isto ime. Jeste da je u modi da se govori da su nas 50 godina lagali ali nesto vise verujem svojim uciteljima i nastavnicima nego danasnjim tabloidima... sta se sem neznanja novopecenih "Beogradjana" krije iza cele price? Verovatno neki dnevni politicki obracun, pustena "buva" u medije a da niko nije proverio pozadinu,

Li Osvald

pre 9 godina

Moram da se javim još jednom! Ljudi koji zameraju Jevrejskoj opstini treba da znaju da za bilo kakve intervencije na objektima pod zastitom drzave mora de se dobije dozvola odgovarajuceg organa uz urbanisticke uslove ,itd, itd, itd...sto dozvola i uslova. A finansira grad! Zato u Bgd.ima toliko starih zgrada koje decenijama cekaju restauraciju...

Gora

pre 9 godina

Posle citanja clanka i nekoliko komentara, zaista sam zaprepascen odnosom prema objektima kulture, bez obzira dali su spomenici kulture ili ne. U Svedskoj, u mojoj opstini nekoliko godina sam bio projektant (prevedwno na nase nazive "projektant detaljnog plana"ili "opstinski urbanista.
U ulici u kojoj zivim, iz postovanja licne kulture i profesionalizma projektovao sam svoju kucu a ulica ima status kulturnog nasledja opstine. Naime radi se o objektima koji su izgradjeni 1876-1883. god. I sluzili kao stanovi zaposljenih u fabrici secera. Na objektima, u odnosu na ovaj objekat akoji je na slici, veoma nevaznia. Na njima se nemoze promeniti ni boja prozora (englesko-zelena) a kamo li promena prozora, ulaznih vrata,zidova. Odobrena je samo izmena krovne obloge (asbest eternit) zbog sigurnosti stanovnika. Nikakva izmena niti vrtova koji su obavezno tri puta veci od povrsine (horizontalne projekcije) krova. SVAKI OBJEKAT NE MORA BITI SPOMENIK KULTURE ALI MOZE DOBITI KATEGORIJU "K" STO ZNACI NIKAKVA IZMENA. Ovde je opet pravnicka zavrzlama MI NISMO KRIVI NEGO ONI BIVSI (ili pokojni) KOJI SU IZDALI DOZVOLU ZA GRADNJU. Pokusaj lazi jer ako su investitori dobili odobrenje za gradnju u trajanju od pet godina, PRIJAVA O GRADNJI JE TRAJANJA SEST MESECI(barem po pravilima u vreme SFRJ).

Cirk

pre 9 godina

U Nemackoj,recimo,ni na selu stare kuce se ne smeju rusiti,a obnova strogo kontrolisana kako bi zadrzala prvobitne osobine i izgled.Naravno kada je drzava uredjena,sve su kuce registrovane i zna se red.U Srbiji su gradovi davno unakazeni ovakvom gradnjom,sruse staru manju zgradu pa na njeno mesto neki surogat sa vise spratova i tako sve izgleda kao karikatura,ali kod nas je normalno da se bez plana i dozvola gradi.Samo dodje nekada onaj sarlatan od ministra i kaze: legalizacija! Cega? Pa tog cirkusa!

Mare

pre 9 godina

Ovo su radile i prosle vlasti pogledajte Vracar, Dorcol koliko je u zadnji 10 godina poruseno starih zgrada,kuca, a da nepricamo o katastrofalnim nadogradnjama. Neki se ovde zgrazavaju na ovom slucaju a podrzavaju neke druge politicke opcije koji su isto to radili.

EU Citizen

pre 9 godina

Prvo pravo je pravo vlasnika, a država, ako hoće da nešto štiti, treba prvo da obešteti vlasnika, odnosno da mu nadoknadi gubitak zarade koji nastaje nametnutim ograničenjima, u ovom slučaju zaradu od podizanja većeg objekta na mestu istorijske kuće. Sve ostalo je razbojništvo i državno nasilje nad privatnim vlasnikom, jer nema nikakve logike da nekakvo apstraktno "kulturno nasleđe" ima prioritet nad konkretnim vlasništvom, i zakoni o zaštiti kulturnih spomenika koji ne predviđaju realnu kompenzaciju ili kupovinu po tržišnim cenama su lopovski zakoni. Štitite vi kulturu oreko svoje grbače i iz svog džepa, a ne na tuđ račun.

Vlada

pre 9 godina

Isti scenario kao i za sve ostalo. Pustiš da nešto propadne(ili ga uništiš), pa ga prodaš uz izgovor da je država loš vlasnik...kao da je država živo biće pa može da bude dobar ili loš vlasnik. Ovakve stvari će se dešavati dok ne imenujemo osobe iz vlasti koje su ovo dozvolile.

Dozvola za zamenu prozora u zgradi iz 57

pre 9 godina

Za zamenu okvira na prozorima koji su imali rupe od po 2cm trebalo je pribaviti dozvolu zavoda za zastitu spomenika i platiti taksu i ako je zgrada daleko mladja od bilo kog spomenika u opstini Stari Grad! Mislim da je presudna naplata takse gde god moze...

mr b

pre 9 godina

puf, kao da je ovo prvi put da se rusi ili unistava objekat koji je pod zastitom/prethodnom zastitom (kao, uostalom i ceo taj kraj). i to se radi svuda - od nisa do subotice. medjutim, osiromasene i frustrirane ljude to slabo zanima, razumljivo. bilo bi dobro da mediji to podrobnije prate (kao i nevladine org., mada se one nikad nicim pametnim nisu ni bavile.)

1959

pre 9 godina

Apsolutno sam protiv rusenja objekata koji predstavljaju kulturno nasledje ovog naroda, a svojevremeno sam i licno ucestvovao u manifestacijama koje su urodile plodom i sacuvale kafanu "Znak pitanja", posto je bilmez koji je dobio ovu zgradu u procesu privatizacije od nje hteo da napravi pokeranu (ono sa slot masinama).

Sto se ovog konkretnog pitanja tice, "nadlezni" bi mozda mogli da pomere donji deo ledja i da zakonski JASNO definisu sta je objekat pod zastitom koji se NIKAKO NE SME rusiti, a sta je ambijentalna celina (ili sta vec), koja jeste pod zastitom, ali prema ovom tekstu i nije bas, jer ponesto u okviru te celine i moze da se rusi, (ako se dogovorimo, jelte) ocigledno potpuno legalno i sa svim potrebnim papirima.

I na kraju, ne bi bilo zgoreg da je u tekstu napomenut pravni status te kuce (ima li naslednika, da li je u pitanju drzavno vlasnistvo, ili gradsko, ili nesto cetvrto), a kvalifikovanoj diskusiji bi pomogla i slika kuce neposredno pre rusenja. Ako se zaista radilo o totalno zapustenoj zgradi bez stanara, koja je u fazi raspada i potencijalno opasna za prolaznike, onda apsolutno podrzavam rusenje, pa sve da ju je zidao i Tutankamon.

5ar

pre 9 godina

..kao i svi nasi preci, nepobitno moramo i mi nasoj deci i svim potomcima da prepricavamo uspomene iz vremena koja lagano nestaju, i kroz ove unistene spomenike ostavimo trag na secanja kojih ubuduce nece biti.. po ko zna koji put sam pogodjen unistavanjem starih izdanja zgrada Beograda, i po ko zna koliko puta od zlocinaca bombardovanog i namerno urusenog u vremenu za nama, tako da mi preostali Srbi umesto da sacuvamo ovo sto prezivelih starih i prelepih zgrada, dapace ne... nasi primitivci i na sadasnjoj vlasti zele sve da izbrisu, ostavljajuci neke svoje nebulozne novitete i bespravno sagradjene objekte, na mestima porusenih izdanja zasticenim zakonima.. i ovaj Google Street View pogled na sada srusenu i unistenu kucu brace Baruh, u nekom sutra vuse nece biti tu:
https://www.google.com/maps/@44.820746,20.461239,3a,75y,6.98h,87.83t/data=!3m4!1e1!3m2!1syE5vG0t6orzoJIx9Vgqwyg!2e0!6m1!1e1

Dobro

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da je ta kuca srusena. Slucajno sam procitao vest i odmah sam se duboko zamislio, posto zivim u gradu-muzeju, kakv smo mi to narod!
Zivim vise od 20 godina u Holandiji, u gradu Harlemu u zgradi, koja je (kao i cela ulica i gotovo ceo uzi centar) izgradjena u 17 veku ( 1688 ) a izgleda kao nova. Promenjena je samo elektro instalacija, posto je bila iz pedesetih. Prosli vlasnik je promenio kanalizacione cevi koje su bile jos starije, sa pocetka veka. Fasada i spoljna stolarija se odrzava (a ako je bas stvarno potrebno i menja) samo sa odobrenjem opstine, a neki ne smeju ni to (status spomenika: nista se ne sme menjati) ali u tim slucajevima opstina subvencionise oko polovine iznosa, tako da vlasnik ne placa sve sam, a potrebne radove izvodi sama opstina.
A mi?
Ovako se unistava istorija.
Nisu nam potrebni ni ratovi ni agresori ni bombardovanja.
Sami sebe unistavamo u trci za profitom.

A sto se tice komentara @(5ar, 13. avgust 2014 23:00), mozda je malo i zalosno da se na Google images za 'kuca brace Baruh' dobija samo street view' slika. To itekako govori o nama. Toliko nam je ta kuca bila vazna da je nismo ni posteno ni slikali. A sada je vise nema. Tuga.

Iz zemlje lala , uvek vas,

Zorica

pre 9 godina

Dosta vise te frazetine "za sve je kriva bivsa vlast"... dokle ce da traje takvo objasnjenje namenjeno polu-pismenim i ostrascenim pristalicama nove vladajuce ekipe (koja i nije tako kratko na vlasti,a da bi mogla stalno da koristi providni alibi kako je neko drugi kriv za sve). Da li ce to pozivanje na "zlodela" bivse vlasti trajati onoliko dugo koliko traje uobicajerno amnestiranje svih gresaka i javasluka pozivanjem na vekove turske vladavine? Da li je mozda "ancien regime" kriv i Za novobeogradska naselja, trenutno zarasla u visoki korov, u kojima gradjani ne mogu nedeljama da otkriju koja gradska sluzba je zaduzena da osisa travu? Sve ide po principu "neka visi Pedro"-vazno je pronaci dobar izgovor za svoje necinjenje, pa to mogu biti Turci, komunisti, "zuti" , a ako se potrudimo, stici cemo i do Kelta i Huna.

autentična Sremica

pre 9 godina

Civilizacijski vandalizam - TO je rušenje kuće porodice Baruh.A o tome da su investitori obezbedili SVA potrebna dokumenta najrečitije govori podatak da je rušenje obavljeno u NEDELJU (!?!).Odvratna situacija u kojoj se grad i gradjani dovedu pred svršen čin, i nikom ništa, a vlast objašnjava "neće se ponoviti".Kako da ne!Svojevremeno grad nije bez razloga susednu ulicu nazvao po braći Baruh.Ako se ISTINSKI želi zaštiti ambijentalna celina od nezajažljivih investitora, ovom investitoru ODUZETI SVE DOZVOLE i naložiti da podigne kuću porodice Baruh u stanje u kakvom je bila pre rušenja, odnosno, da je UMIJE.Pa dokle će se popuštati tim gradjevinskim mafiozama, DOKLE?

Slavica

pre 9 godina

Imali ste godinu dana da zaustavite losu odluku bivse vlasti. Niste. Zato smesno zvuci vas izgovor. Krivi ste vi gospodo sinisa mali, vesicu i ostali , sramota

mira

pre 9 godina

"...a na dostavljenu projektnu dokumentaciju Zavod je izdao saglasnost još 21. juna 2013. godine, dakle za vreme prethodnog rukovodstva ove institucije", saopštava gradska uprava. "
KO JE OVDE LUD! Pa zar Zavod za zastitu spomenika kulture nije institucija, vec necija prcija! KAKO JE MOGUCE da dozvole zavise od partijske pripadnosti direktora! Ima li tamo odgovornih strucnjaka?
Molila bih da ovo objavite, posto ociglefno vecina ljudi ne zna. Dorcol je bio jevrejski kraj i preko 90% kuca su pripadale njima. Za vreme rata su svi ubijeni, a u kuce su se uselili Srbi. Sve do otkupa stanova te kuce su bile drzavno vlasnistvo, a onda su ih otkupili stanari i sistematski ih unistavaju vec decenijama. Jedan od razloga je i restitucija, tj. na taj nacin je ono malo preostalih naslednika spreceno da te kuce otkupi. Ideja je bila da se zadrzi izvorni izgled Dorcola, ali danas vise, nazalost ne postoji ni SECANJE na 10.000 Beogradjana koji su tu ziveli i ubijeni se vec na samom pocetku rata.
Svi trube o nekoj imaginarnoj tradiciji, a bez ikakvog osecaja sistematski unistavaju proslost.

vračarac

pre 9 godina

Vračar je već uništen, ne potpuno, ali je na putu. Dobrim delom su krivi i stanovnici (daj mi stan sa centralnim grejanjem), ali su najkrivlje gradske vlasti koje izdaju dozvole za neopevane nakaze koje vajni arhitekti rade ili levom nogom ili bolje i ne znaju (da ne pričamo o dodavanju etaža na kvarno). Priča za sebe su poslovni prostori u dršavi gde cveta biznis.
Na istom putu je i Beograd na vodi koji je možda primeren Novom Beogradu, ali nikako Savamali (nadam se da i neće biti izgrađen, iako tu nešto treba uraditi, ali smisleno).

brankoL

pre 9 godina

...kako ,bre,kad god narod nesto pita -UVEK su krivi oni iz prethodne vlasti ...i koju god vlast da pitas...uvek isti odgovor ...Polako mi sve lici na Simpsonove ...

svevideci

pre 9 godina

Takodje, zgrada pod zastitom drzave, ulica Svetog Save 30, rusi se i pretvara u hotel.
Ova zgrada je deo srpske istorije u zgradi je ziveo poslanik kraljeve vlade i mason. Na kuci su bila vidljiva masonska obelezja.
Izgleda da sve moze zarad interesa pojedinaca.
Ko je dozvolio unistavanje naseg kulturnog nasledja zarad profita pojedinca?

ПропаДОСмо

pre 9 godina

@Tanja, не знам да ли си прочитала цео текст или си заслепљена особа без личног мишљења, али инсинуација на политичку партију СНС и њен слоган "Напредно" уопште није на месту. У саопштењу јасно пише да је дозвола издата за време предходног сазива градске власти.
Препоручио бих свима попут Тање, да прво добро прочитају ЦЕО чланк (тако и у животу уопште), добро размисле па тек онда дају неке изјаве које ће наравно бити аргументоване. Јер како стоје ствари заслепљеност ће да нас одведе у провалију

mb

pre 9 godina

U Srbiji je normalno biti protiv svega. Cinizam caruje!!!
Ne mogu da verujem da iko moze da smatra tu kucu spomenikom kulture. Prvo, ako je proglasena spomenikom kulture to znaci da ima neku vrednost. Ako je vrednost to sto su tamo ziveli mladi komunisti onda ajde da ne rusimo nista. U Srbiji se rodilo dosta kuminista i pre i posle rata.
Ta kuca je jedna obicna kuca koja po svojim arhitektonsim vrednostima ne zasluzuje da ostane tu gde je. Onima koji su tu ziveli treba dici plocu (ako su zasluzili...). Idemo u buducnost.
Usput, i moj komsija je poginuo kao cetnik u borbi protiv nemaca, porodica mu je pobijena pa su mu kuci zatrli usput i komunisti. Ajde sad da vas cujem, sta o tome mislite?

Da nije tužno bilo bi za plakanje

pre 9 godina

Strašno, jadno i necivilizovano. Ja bih ih naterala da vrate sve u prvobitno stanje. Sve se poseljačilo, izdronjavilo, estradizovalo.Sve je korumpirano, alavo na laku zaradu. Većina misli da svet od njih postoji.Poštuju se i cene niski porivi i plitka razmišljanja. Agresija je uzela maha. U stvari to traje već evo treću deceniju...ne petu. Gde mi uopšte živimo, zna li neko da mi odgovori, ja sam malo izgubila kompas....

Todor

pre 9 godina

U najmanju ruku sramota!!
Kad su već tu, mogli bi i njihovu porodičnu grobnicu na Novom Groblju u Aleji Narodnih Heroja da prodaju, mislim kada vec rasprodaju sve...

Beogradjanin - Bijelo Polje

pre 9 godina

Molim moderatora da mi objavi komentar. Kuca Baruhovih je morala biti srusena jer je vec i bila u stanju raspadanja. Gradjena je nesolidno u jedno davno vrijeme. Da je ostala, mogla je samo da se urusi i ugrozi zivote ljudi i prolaznika. I investitor i gradjevinska firma imaju svu neophodnu dokumentaciju. A stambeno-poslovni kompleks koji se tu gradi bice i ljep, i funkcionalan, i odlicno ce se uklopiti u postojecu urbanu cjelinu. I to je to. A sto se tice istorijske dimenzije, pa samo ce staviti plocu na zid da je "na tome mjestu nekada stajala kuca brace Baruh narodnih heroja". I rijesen problem! Tako se svudje u svijetu radi. Postovati istoriju uvijek, ali ne smjemo da ugrozimo progres!

kako da ne

pre 9 godina

A zasto jevrejska opstina I njihova zajednica nisu ulozili ni prebijene pare u tu kucu sve ove decenije?? Pa da bude odrzavana I uredna. A ne u rusevnom stanju. Da li im je zaista bilo stalo do te kuce?? Dosta sa tim sebiclukom. Zgrada se urusavala decenijama. Sada je neko odlucio da nesto ucini. I gotovo! Stavice neku tablu da se zna I reseno. Neka Jevrejska zajednica sledeci put odresi kesu! Sada nemaju zasto da se bune.

dorcolac

pre 9 godina

Davnih 70-tih su nas u osnovnoj skoli koja nosi ime brace Baruh ucili da je nasa skola podignuta na mestu njihove kuce, i ulica u kojoj se nalazila ta kuca je dobila isto ime. Jeste da je u modi da se govori da su nas 50 godina lagali ali nesto vise verujem svojim uciteljima i nastavnicima nego danasnjim tabloidima... sta se sem neznanja novopecenih "Beogradjana" krije iza cele price? Verovatno neki dnevni politicki obracun, pustena "buva" u medije a da niko nije proverio pozadinu,

Dane

pre 9 godina

Gospodine Fuks,bez ikakve namere da branim ovaj idiotski potez Grada,ali morate ispred Saveza jevrejskih opstina i Vi da snosite odgovornost.Ta kuca je pripala drzavi jos 1945.Ja razumem da u doba komunizma niste imali uticaja,ali od uvodjenja visestranacja je proslo 24 godine i vi nista niste uradili da sa punim moralnim pravom upozorite na stanje tog prostora ili pak zatrazite da se dodeli vama na adaptaciju u neku vrstu memorijala porodici Baruh,Jevrejima u NOB-u, Jevrejskog kult.centra,Drustva srpsko jevrejskog prijateljstva itd.Da tad jeste vas apel bi bio adekvatan,ovako deluje zakasnelo i reda radi.

EU Citizen

pre 9 godina

Prvo pravo je pravo vlasnika, a država, ako hoće da nešto štiti, treba prvo da obešteti vlasnika, odnosno da mu nadoknadi gubitak zarade koji nastaje nametnutim ograničenjima, u ovom slučaju zaradu od podizanja većeg objekta na mestu istorijske kuće. Sve ostalo je razbojništvo i državno nasilje nad privatnim vlasnikom, jer nema nikakve logike da nekakvo apstraktno "kulturno nasleđe" ima prioritet nad konkretnim vlasništvom, i zakoni o zaštiti kulturnih spomenika koji ne predviđaju realnu kompenzaciju ili kupovinu po tržišnim cenama su lopovski zakoni. Štitite vi kulturu oreko svoje grbače i iz svog džepa, a ne na tuđ račun.

Veliki

pre 9 godina

Stop cenzuri!
Dopustivo ili ne, kuća je brzopotezno srušena za jedan dan, i to u "slučajno" nedelju, jedva mesec dana po dobijanju svih potrebnih dozvola od gradskih službi.
Dozvole za rušenje i gradnju poslovno-stambenog objekta dobila je fantomska firma "GJ 47" koja, gle slučaja, nosi naziv upravo adrese srušene kuće porodice Baruh - Gospodar Jevremova 47.
Dakle, nekome je lokacija zapala za oko, napravio je dogovor sa Vesićem i Malim koji su dobili novac (čitaj: mito), po kratkom postupku osnovana je firma i izdate su potrebne dozvole, kuća srušena i siguran sam da neće biti nikakvog problema da se nova poslovno-stambena zgrada i izgradi i pored uznemirene javnosti.
Glasali ste - eto vam, vaša nova gradska vlast.

Zivorad

pre 9 godina

Ovo je eklantan primer kako ova crveno crna koaliciona vlast postuje zakon, nase stare prijatelje i sugradjane, borce protiv fasizma. Rusiti, rusiti i rusiti... Rusiti kuce, zgrade, odnose medju ljudima, narodima... To je ideja vodilja crveno crne SNS - SPS koalicije. Dosta je bilo, hocemo pristojnu vlast, a ne bahate, nepismene lopove, plagijatore i rusitelje!

Mare

pre 9 godina

Ovo su radile i prosle vlasti pogledajte Vracar, Dorcol koliko je u zadnji 10 godina poruseno starih zgrada,kuca, a da nepricamo o katastrofalnim nadogradnjama. Neki se ovde zgrazavaju na ovom slucaju a podrzavaju neke druge politicke opcije koji su isto to radili.

Prof. u penziji, 68 godin. Rođena i odrasla u Gospodar Jevremovoj ulici.

pre 9 godina

Zgranuta sam, zaprepašćena, koje još reči da upotrebim?
"...srušena zgrada nije imala status spomenika kulture, već je pripadala celini 'Stari Beograd' koja uživa taj status".
Jednog dana ćemo spasti na to da na uglovima nekadašnje Ambijentalne celine Stari Beograd stoje samo table sa tim natpisom, a da unutar tog prostora bude....svašta, šta bilo, ma kakvo bilo, "još lepše i starije", ali nikako nešto što će ličiti na autentični Stari Beograd.

Čak i ako izuzmemo urbanizam, o istoriji stanovnika Beograda, pogotovo Jevreja, već je toliko govoreno...i ???

Šta je koncepcija? Profit? Ima i nematerijalnih profita, samo smo ih duboko zaboravili....

onako

pre 9 godina

....rijesen problem! Tako se svudje u svijetu radi. Postovati istoriju uvijek, ali ne smjemo da ugrozimo progres!
(Beogradjanin - Bijelo Polje, 13. avgust 2014 16:43)

e moj "beogradjnine" sta "rjeci" jos na tvoj komentar

eccles

pre 9 godina

novi zlocin okupacionih vlasti srbije. 20.000 dinara kazne za unisten spomenik u centru grada i niko ni rec da kaze!!! gde je taj cupavi ministar kulture, gde je ministar gradjevine, gde je gradonacelnik, direktor zavoda za zastitu spomenika?! koliko se gamad ugradila da se i ovo precuti?
ma prokleta jerina im ne bi radila ono sto bih im radio ja...

dejan

pre 9 godina

ovo moze samo u srbiji da se desi.. u parizu nesmeju cak ni klimu da okace na zid jer narusava LEPOTU STAROG GRADA... a kod nas rusi sve samo da neko dodje do para.. kakva kultura ili kulturno nasledje.. koji ce to nama...

Jastrebov

pre 9 godina

"srušena zgrada nije imala status spomenika kulture, već je pripadala celini 'Stari Beograd' koja uživa taj status"

hahaha... sjajno!

Dosta zamajavanja!

pre 9 godina

"U nedelju, 10. avgusta u Gospodar Jovanovoj ulici broj 47 srušena je kuća porodice Baruh kako bi investitor, kompanija "GJ 47" izgradio poslovno-stambeni objekat od 1.690 kvadratnih metara."

Stvarno ne vidim kako nije jasno zasto je kuca srusena...!

ljilja

pre 9 godina

SRAMOTA.Novac pre svega i posle svega.Istorija pocinje od nas i nasih miliona.A puna su nam usta rodoljublja , tradicije ,istorije i bog te pita cega sve -a znacenje im i neznamo.Grozim se ove "drzave" .

sasha

pre 9 godina

Kada ne umemo sami da budemo država, onda moramo da trpimo kada nas ozbiljnije države kore zbog budalaština. Svaka čast gospodinu Fuksu na izjavi.

strasno

pre 9 godina

Glavonja platio nekoj zenturaci u Zavodu i ode kulturna bastina. Zivela Srbija. Zbog ovoga narod treba da izadje na ulice, a taj ko je to dozvolio da odgovara i da leti iz Zavoda.

Li Osvald

pre 9 godina

Moram da se javim još jednom! Ljudi koji zameraju Jevrejskoj opstini treba da znaju da za bilo kakve intervencije na objektima pod zastitom drzave mora de se dobije dozvola odgovarajuceg organa uz urbanisticke uslove ,itd, itd, itd...sto dozvola i uslova. A finansira grad! Zato u Bgd.ima toliko starih zgrada koje decenijama cekaju restauraciju...

mb

pre 9 godina

U Srbiji je normalno biti protiv svega. Cinizam caruje!!!
Ne mogu da verujem da iko moze da smatra tu kucu spomenikom kulture. Prvo, ako je proglasena spomenikom kulture to znaci da ima neku vrednost. Ako je vrednost to sto su tamo ziveli mladi komunisti onda ajde da ne rusimo nista. U Srbiji se rodilo dosta kuminista i pre i posle rata.
Ta kuca je jedna obicna kuca koja po svojim arhitektonsim vrednostima ne zasluzuje da ostane tu gde je. Onima koji su tu ziveli treba dici plocu (ako su zasluzili...). Idemo u buducnost.
Usput, i moj komsija je poginuo kao cetnik u borbi protiv nemaca, porodica mu je pobijena pa su mu kuci zatrli usput i komunisti. Ajde sad da vas cujem, sta o tome mislite?

Petar

pre 9 godina

Uništili su pola grada, vračar je delom neprepoznatljiv I unakazen za sva vremena kao I stari grad. Opasna mafija sa vrha je umešana u ove gradjevinske I urbanističke poslove. Oni čak I ako odu u zatvor jednog lepog dana, nama ostaje divlje ruglo za ceo život. Nadam se da cemo se kao gradjani aktivirati u ova pitanja jer mi tu živimo I moramo se pitati nešto.

kraja

pre 9 godina

...koja istorija, cija istorija, kakva istorija...???
...sem toga, "poslovno-stambeni" objekat...nije sala...
...mene interesuje lokacija gde je konak kneginje ljubice...
...kakav bi to "poslovno-stambeni" objekat bio...

Li Osvald

pre 9 godina

Čist vandalizam i primitivizam. Ovim dokazujemo koliko smo narod koji postuje tradiciju svoju i tudju...a ovo je nasa par ekselans, jer se radi o gradjanima Srbije... A prica iz Zavoda za zastitu spomenika kulture je smesna. Kazu "zaštićena je ambijentalna celina..."pa celina se sastoji od delova i ako rusis deo , narusavaš i celinu!

Dana, UK

pre 9 godina

Tako je Zavod dao saglasnost da se rushi ZDRAV objekat na Andricevom Vencu zbog podizanja nekakvnog staklenika. Toliko o nashim "struchnjacima" koji tamo rade.

mr b

pre 9 godina

puf, kao da je ovo prvi put da se rusi ili unistava objekat koji je pod zastitom/prethodnom zastitom (kao, uostalom i ceo taj kraj). i to se radi svuda - od nisa do subotice. medjutim, osiromasene i frustrirane ljude to slabo zanima, razumljivo. bilo bi dobro da mediji to podrobnije prate (kao i nevladine org., mada se one nikad nicim pametnim nisu ni bavile.)

justin

pre 9 godina

Živim u kraju ali ,ALI DO OVOG TRENUTKA NISAM ZNAO ČIJA JE KUĆA ,kao I većina.Na kući nije bilo nikakvog natpisa,table,da ne kažem da je već dugi niz godina bila u veoma lošem stanju pa čak I sklona padu sa napuklim zidovim.Ovo društvo ako nešto misli I želi da sačuva mora od verbalnog da pređe na praktično.
Lično me vise kopka -Kako je kuća otuđena?Od koga je kupljena?Od naslednika?Da li ih ima?
Ako ima naslednika - Država je trebala od njih da otkupi kuću,ako joj je do nje stalo .Naslednik mora imati sva prava kao i drugi da raspolaže svojom imovinom kako smatra da treba.Kuće na prodaju sa ne malim dvorištem u ovom kraju su retke I paprene.Da sam dobio na Loto-u ,prvo bi nju poželeo da kupim.

tDarko

pre 9 godina

"rušena zgrada nije imala status spomenika kulture, već je pripadala celini 'Stari Beograd' koja uživa taj status"

to znaci da svaka zgrada koja pripada celini Stari Beograd moze da se srusi pojedinacno? i na kraju, imacemo zasticeni Stari Beograd koji ne postoji!

Zoro

pre 9 godina

Sramno! Ovde se pod firmom investicija može sve srušiti i poseći. A investitori mahom Kosmajci i Šarići koji peru svoj kriminalom stečeni novac. Dokle ćemo ovo da trpimo?Y

Gavra

pre 9 godina

Ovo je nedopustivo ruse prelepe stare zgrade umesto da ih obnavljaju. Pljesksvice se prodaju po sred ulice kralja Milana . Rusi se upravo isto prelepa zgrada u Svetog Save.

Apata

pre 9 godina

Ne bih se začudio da iza ovoga stoji onaj nazovi gradski arhitekta što voli da se vozi sa starletama na jahti, a povrh toga se u medijima izražava kao da je upravo upao u javni život sa neke splavarske žurke, katastrofa...

Cirk

pre 9 godina

U Nemackoj,recimo,ni na selu stare kuce se ne smeju rusiti,a obnova strogo kontrolisana kako bi zadrzala prvobitne osobine i izgled.Naravno kada je drzava uredjena,sve su kuce registrovane i zna se red.U Srbiji su gradovi davno unakazeni ovakvom gradnjom,sruse staru manju zgradu pa na njeno mesto neki surogat sa vise spratova i tako sve izgleda kao karikatura,ali kod nas je normalno da se bez plana i dozvola gradi.Samo dodje nekada onaj sarlatan od ministra i kaze: legalizacija! Cega? Pa tog cirkusa!

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 9 godina

Aha, a ja dobijem gomilu minusa kada spomenem za ista desavanja u Novom Sadu. Da znate kakve lepote su srusene, sa kakvim ukrasima, umetnickim delima. Zato cete i vi dobiti repliku bosanske brvnare koje je jos zasticena kao kulturno dobro. Nije smesno.

autentična Sremica

pre 9 godina

Civilizacijski vandalizam - TO je rušenje kuće porodice Baruh.A o tome da su investitori obezbedili SVA potrebna dokumenta najrečitije govori podatak da je rušenje obavljeno u NEDELJU (!?!).Odvratna situacija u kojoj se grad i gradjani dovedu pred svršen čin, i nikom ništa, a vlast objašnjava "neće se ponoviti".Kako da ne!Svojevremeno grad nije bez razloga susednu ulicu nazvao po braći Baruh.Ako se ISTINSKI želi zaštiti ambijentalna celina od nezajažljivih investitora, ovom investitoru ODUZETI SVE DOZVOLE i naložiti da podigne kuću porodice Baruh u stanje u kakvom je bila pre rušenja, odnosno, da je UMIJE.Pa dokle će se popuštati tim gradjevinskim mafiozama, DOKLE?

Todor

pre 9 godina

U najmanju ruku sramota!!
Kad su već tu, mogli bi i njihovu porodičnu grobnicu na Novom Groblju u Aleji Narodnih Heroja da prodaju, mislim kada vec rasprodaju sve...

zmajognjeni

pre 9 godina

Deo je celine! A celina se sastoji od neke materije, ne od delova, ona je svuda izmedju i nije, i ako porusimo deo, ne narusavamo, jer ta plavicasta mas..magma nije deo koji nije celina.

Čveger

pre 9 godina

Ako ukloniš sve STARE zgrade u STAROM gradu koji je "spomenik kulture" i zameniš ih stakleim nakaradama, da li i tada zadržava status? Utešno je da kada sruše svaki komadić istorije koji nam je ostao, nećemo imati potrebe za Zavodom za zaštitu spomenika. Knjižice u ruke pa kući.

1959

pre 9 godina

Apsolutno sam protiv rusenja objekata koji predstavljaju kulturno nasledje ovog naroda, a svojevremeno sam i licno ucestvovao u manifestacijama koje su urodile plodom i sacuvale kafanu "Znak pitanja", posto je bilmez koji je dobio ovu zgradu u procesu privatizacije od nje hteo da napravi pokeranu (ono sa slot masinama).

Sto se ovog konkretnog pitanja tice, "nadlezni" bi mozda mogli da pomere donji deo ledja i da zakonski JASNO definisu sta je objekat pod zastitom koji se NIKAKO NE SME rusiti, a sta je ambijentalna celina (ili sta vec), koja jeste pod zastitom, ali prema ovom tekstu i nije bas, jer ponesto u okviru te celine i moze da se rusi, (ako se dogovorimo, jelte) ocigledno potpuno legalno i sa svim potrebnim papirima.

I na kraju, ne bi bilo zgoreg da je u tekstu napomenut pravni status te kuce (ima li naslednika, da li je u pitanju drzavno vlasnistvo, ili gradsko, ili nesto cetvrto), a kvalifikovanoj diskusiji bi pomogla i slika kuce neposredno pre rusenja. Ako se zaista radilo o totalno zapustenoj zgradi bez stanara, koja je u fazi raspada i potencijalno opasna za prolaznike, onda apsolutno podrzavam rusenje, pa sve da ju je zidao i Tutankamon.

Gora

pre 9 godina

Posle citanja clanka i nekoliko komentara, zaista sam zaprepascen odnosom prema objektima kulture, bez obzira dali su spomenici kulture ili ne. U Svedskoj, u mojoj opstini nekoliko godina sam bio projektant (prevedwno na nase nazive "projektant detaljnog plana"ili "opstinski urbanista.
U ulici u kojoj zivim, iz postovanja licne kulture i profesionalizma projektovao sam svoju kucu a ulica ima status kulturnog nasledja opstine. Naime radi se o objektima koji su izgradjeni 1876-1883. god. I sluzili kao stanovi zaposljenih u fabrici secera. Na objektima, u odnosu na ovaj objekat akoji je na slici, veoma nevaznia. Na njima se nemoze promeniti ni boja prozora (englesko-zelena) a kamo li promena prozora, ulaznih vrata,zidova. Odobrena je samo izmena krovne obloge (asbest eternit) zbog sigurnosti stanovnika. Nikakva izmena niti vrtova koji su obavezno tri puta veci od povrsine (horizontalne projekcije) krova. SVAKI OBJEKAT NE MORA BITI SPOMENIK KULTURE ALI MOZE DOBITI KATEGORIJU "K" STO ZNACI NIKAKVA IZMENA. Ovde je opet pravnicka zavrzlama MI NISMO KRIVI NEGO ONI BIVSI (ili pokojni) KOJI SU IZDALI DOZVOLU ZA GRADNJU. Pokusaj lazi jer ako su investitori dobili odobrenje za gradnju u trajanju od pet godina, PRIJAVA O GRADNJI JE TRAJANJA SEST MESECI(barem po pravilima u vreme SFRJ).

Dozvola za zamenu prozora u zgradi iz 57

pre 9 godina

Za zamenu okvira na prozorima koji su imali rupe od po 2cm trebalo je pribaviti dozvolu zavoda za zastitu spomenika i platiti taksu i ako je zgrada daleko mladja od bilo kog spomenika u opstini Stari Grad! Mislim da je presudna naplata takse gde god moze...

svevideci

pre 9 godina

Takodje, zgrada pod zastitom drzave, ulica Svetog Save 30, rusi se i pretvara u hotel.
Ova zgrada je deo srpske istorije u zgradi je ziveo poslanik kraljeve vlade i mason. Na kuci su bila vidljiva masonska obelezja.
Izgleda da sve moze zarad interesa pojedinaca.
Ko je dozvolio unistavanje naseg kulturnog nasledja zarad profita pojedinca?

ПропаДОСмо

pre 9 godina

@Tanja, не знам да ли си прочитала цео текст или си заслепљена особа без личног мишљења, али инсинуација на политичку партију СНС и њен слоган "Напредно" уопште није на месту. У саопштењу јасно пише да је дозвола издата за време предходног сазива градске власти.
Препоручио бих свима попут Тање, да прво добро прочитају ЦЕО чланк (тако и у животу уопште), добро размисле па тек онда дају неке изјаве које ће наравно бити аргументоване. Јер како стоје ствари заслепљеност ће да нас одведе у провалију

zemunac

pre 9 godina

U centru Zemuna, izmedju Glavne ulice i ulice Cara Dusana se nalazi Trg Branka Radicevica. Da li znate zasto se tako zove? Tu je nekada bila kuca velikog pesnika Branka Radicevica. Odavno je vise nema. Na njenom mestu sada je, necete verovati, javni toalet, nekoliko lokala (trafika, sajdzija, menjacnica...) i autobuska stanica. Ni spomenika, ni table, ni pomena sta se tu nekada nalazilo a kamoli da se neko setio da se kuca obnovi i pretvori u muzej, biblioteku ili bar knjizaru...

RM

pre 9 godina

Poljaci su Stari grad iz XVI veka u Varšavi, porušen u II sv. ratu u potpunosti rekonstruisali. Inače taj grad je u tom ratu 80% bio porušen. Šta mislite šta to govori o Poljacima a šta stanje i rušenje kuće braće Baruh i toliko drugih, govori o nama?

Dobro

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da je ta kuca srusena. Slucajno sam procitao vest i odmah sam se duboko zamislio, posto zivim u gradu-muzeju, kakv smo mi to narod!
Zivim vise od 20 godina u Holandiji, u gradu Harlemu u zgradi, koja je (kao i cela ulica i gotovo ceo uzi centar) izgradjena u 17 veku ( 1688 ) a izgleda kao nova. Promenjena je samo elektro instalacija, posto je bila iz pedesetih. Prosli vlasnik je promenio kanalizacione cevi koje su bile jos starije, sa pocetka veka. Fasada i spoljna stolarija se odrzava (a ako je bas stvarno potrebno i menja) samo sa odobrenjem opstine, a neki ne smeju ni to (status spomenika: nista se ne sme menjati) ali u tim slucajevima opstina subvencionise oko polovine iznosa, tako da vlasnik ne placa sve sam, a potrebne radove izvodi sama opstina.
A mi?
Ovako se unistava istorija.
Nisu nam potrebni ni ratovi ni agresori ni bombardovanja.
Sami sebe unistavamo u trci za profitom.

A sto se tice komentara @(5ar, 13. avgust 2014 23:00), mozda je malo i zalosno da se na Google images za 'kuca brace Baruh' dobija samo street view' slika. To itekako govori o nama. Toliko nam je ta kuca bila vazna da je nismo ni posteno ni slikali. A sada je vise nema. Tuga.

Iz zemlje lala , uvek vas,

5ar

pre 9 godina

..kao i svi nasi preci, nepobitno moramo i mi nasoj deci i svim potomcima da prepricavamo uspomene iz vremena koja lagano nestaju, i kroz ove unistene spomenike ostavimo trag na secanja kojih ubuduce nece biti.. po ko zna koji put sam pogodjen unistavanjem starih izdanja zgrada Beograda, i po ko zna koliko puta od zlocinaca bombardovanog i namerno urusenog u vremenu za nama, tako da mi preostali Srbi umesto da sacuvamo ovo sto prezivelih starih i prelepih zgrada, dapace ne... nasi primitivci i na sadasnjoj vlasti zele sve da izbrisu, ostavljajuci neke svoje nebulozne novitete i bespravno sagradjene objekte, na mestima porusenih izdanja zasticenim zakonima.. i ovaj Google Street View pogled na sada srusenu i unistenu kucu brace Baruh, u nekom sutra vuse nece biti tu:
https://www.google.com/maps/@44.820746,20.461239,3a,75y,6.98h,87.83t/data=!3m4!1e1!3m2!1syE5vG0t6orzoJIx9Vgqwyg!2e0!6m1!1e1

Da nije tužno bilo bi za plakanje

pre 9 godina

Strašno, jadno i necivilizovano. Ja bih ih naterala da vrate sve u prvobitno stanje. Sve se poseljačilo, izdronjavilo, estradizovalo.Sve je korumpirano, alavo na laku zaradu. Većina misli da svet od njih postoji.Poštuju se i cene niski porivi i plitka razmišljanja. Agresija je uzela maha. U stvari to traje već evo treću deceniju...ne petu. Gde mi uopšte živimo, zna li neko da mi odgovori, ja sam malo izgubila kompas....

vračarac

pre 9 godina

Vračar je već uništen, ne potpuno, ali je na putu. Dobrim delom su krivi i stanovnici (daj mi stan sa centralnim grejanjem), ali su najkrivlje gradske vlasti koje izdaju dozvole za neopevane nakaze koje vajni arhitekti rade ili levom nogom ili bolje i ne znaju (da ne pričamo o dodavanju etaža na kvarno). Priča za sebe su poslovni prostori u dršavi gde cveta biznis.
Na istom putu je i Beograd na vodi koji je možda primeren Novom Beogradu, ali nikako Savamali (nadam se da i neće biti izgrađen, iako tu nešto treba uraditi, ali smisleno).

Slavica

pre 9 godina

Imali ste godinu dana da zaustavite losu odluku bivse vlasti. Niste. Zato smesno zvuci vas izgovor. Krivi ste vi gospodo sinisa mali, vesicu i ostali , sramota

mira

pre 9 godina

"...a na dostavljenu projektnu dokumentaciju Zavod je izdao saglasnost još 21. juna 2013. godine, dakle za vreme prethodnog rukovodstva ove institucije", saopštava gradska uprava. "
KO JE OVDE LUD! Pa zar Zavod za zastitu spomenika kulture nije institucija, vec necija prcija! KAKO JE MOGUCE da dozvole zavise od partijske pripadnosti direktora! Ima li tamo odgovornih strucnjaka?
Molila bih da ovo objavite, posto ociglefno vecina ljudi ne zna. Dorcol je bio jevrejski kraj i preko 90% kuca su pripadale njima. Za vreme rata su svi ubijeni, a u kuce su se uselili Srbi. Sve do otkupa stanova te kuce su bile drzavno vlasnistvo, a onda su ih otkupili stanari i sistematski ih unistavaju vec decenijama. Jedan od razloga je i restitucija, tj. na taj nacin je ono malo preostalih naslednika spreceno da te kuce otkupi. Ideja je bila da se zadrzi izvorni izgled Dorcola, ali danas vise, nazalost ne postoji ni SECANJE na 10.000 Beogradjana koji su tu ziveli i ubijeni se vec na samom pocetku rata.
Svi trube o nekoj imaginarnoj tradiciji, a bez ikakvog osecaja sistematski unistavaju proslost.

Zorica

pre 9 godina

Dosta vise te frazetine "za sve je kriva bivsa vlast"... dokle ce da traje takvo objasnjenje namenjeno polu-pismenim i ostrascenim pristalicama nove vladajuce ekipe (koja i nije tako kratko na vlasti,a da bi mogla stalno da koristi providni alibi kako je neko drugi kriv za sve). Da li ce to pozivanje na "zlodela" bivse vlasti trajati onoliko dugo koliko traje uobicajerno amnestiranje svih gresaka i javasluka pozivanjem na vekove turske vladavine? Da li je mozda "ancien regime" kriv i Za novobeogradska naselja, trenutno zarasla u visoki korov, u kojima gradjani ne mogu nedeljama da otkriju koja gradska sluzba je zaduzena da osisa travu? Sve ide po principu "neka visi Pedro"-vazno je pronaci dobar izgovor za svoje necinjenje, pa to mogu biti Turci, komunisti, "zuti" , a ako se potrudimo, stici cemo i do Kelta i Huna.

Vlada

pre 9 godina

Isti scenario kao i za sve ostalo. Pustiš da nešto propadne(ili ga uništiš), pa ga prodaš uz izgovor da je država loš vlasnik...kao da je država živo biće pa može da bude dobar ili loš vlasnik. Ovakve stvari će se dešavati dok ne imenujemo osobe iz vlasti koje su ovo dozvolile.

brankoL

pre 9 godina

...kako ,bre,kad god narod nesto pita -UVEK su krivi oni iz prethodne vlasti ...i koju god vlast da pitas...uvek isti odgovor ...Polako mi sve lici na Simpsonove ...