Razumljiv stav Srbije o EU i Rusiji

Beograd -- Britanski ambasador Denis Kif ocenio je da je razumljiv stav Beograda o nameri ulaska u EU i zadržavanju dobrih odnosa sa Rusijom.

Izvor: Danas, Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Najvažnije je da premijer i vlada nisu imali dileme i menjali mišljene povodom krize u Ukrajni, već je naš stav od početka bio jasan i jedini mogući sa obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo. To poštuju i parneri iz EU, kao i reforme koje se čine i zato stišu pohvale za Srbiju sa svih strana.
  (timoti džon, 21. jun 2014 17:15)

  # Link komentara

 2. jedno je razumljiv a drugo je da li je za eu prihvatljiv.
  (pera, 21. jun 2014 16:53)

  # Link komentara

 3. Činjenica da je Britanija umešana u događanja na Balkanu još od 19 veka.Zbog dobrih odnosa sa Osmanlijskom imperijom,Britanija je bila protiv oslobađanja i stvaranja novih država na Balkanu.Poznato je da Britanska služba stoji iza organizacije demonstracija 27mart1941 godine,posle koje je došla nova vlada,koja je poništila sporazum sa Nemačkom.Kraljevina Jugoslavije je dobila odličan sporazum od Hitlera,sobzirom u kakvoj se situaciji nalazila(potpuno okružena državama saradnicama Trojnog pakta).Taj sporazum je,između ostalog,garantovao celovitost zemlje i nije dozvoljavao Nemačkoj vojsci da koristi našu teritoriju za transport.A kao posledica martovskog puča dobili smo bombardovanje,podelu zemlje,stvaranje genocidne NDH,a nova vlada na čelu sa generalom Simovićem pobegla u London.Interesantno da je Simović posle rata ostao u Britaniji i imao njihovu penziju.Druga stvar,koju su Britanci uradili,bila je kada su dali podršku Titu1943 godine,umesto Draži.Za nekoliko dana Tito je dobio pomoć u oružju i opremi od oko 500tona,dok je Draža za dve godine ukupno dobio oko 50tona.Nije samo Staljin zaslužan za komunizam na ovim prostorima,već i Čerčil.Na izjavu majora Meklejna,koji je izveštavao iz partizanskog štaba,da Tito planira da posle rata napravi komunističku državu,Čerčil ga je upitao da li on planira da živi u Jugoslaviji.To govori koliko su Britanci,kada je Srbija u pitanju,vodili računa samo o svojm interesima i nije im bilo bitno kolike će ovde žrtve biti.Iz istorije se može mnogo naučiti,a to je da u međunarodnim odnosima vladaju interesi,a ne prijateljstva.
   (blato, 21. jun 2014 14:04)

  # Link komentara

 4. Raduje me činjenica da Velika Britanija shvata našu poziciju.
  (Larisa, 21. jun 2014 12:51)

  # Link komentara

 5. @ Srbija je prirodno povezana sa EU i logicno je da tezi ka toj grupaciji a isto tako nas veze istorijsko prijateljstvo sa Ruskom Federacijom, tako da ovi potezi vlade su sasvim razumljivi i dobri za srpski narod. (cukson, 21. jun
  Razumljivi mozda jesu, ali vreme ce pokazati koliko su dobri. Od ranije znamo da su sve nase spoljno politicke odluke u poslednjih 25 godina bile uglavnom lose i na stetu srpskog naroda. Ne postoji ni jedan razuman argument zasto bi trenutnoj garnituri na vlasti trebalo verovati da nece nastaviti sa istim spiljno politickim promasajima.
   (seljak e, 21. jun 2014 12:17)

  # Link komentara

 6. Na koju god stranu se okrenemo nije dobro zbog ove druge tako da sasvim je logicno i pametno voditi politiku kakvu ova vlada vodi i drzati balans izmedju svetskih sila,ipak smo mi sitni za njih.
  (dalco, 21. jun 2014 12:12)

  # Link komentara

 7. A zašto će Velika Britanija izaći iz EU mada je i sada najpovlašćenija u istoj? Malo, malo pa u tekstu normativa EU piše izuzev za Veliku Britaniju. Šta je u pitanju?
  (Branko, 21. jun 2014 11:56)

  # Link komentara

 8. Srbija treba da postane članica EU i da zadrži dobre odnose s Rusijom. I to je sasvim ispravno.
  (Bix, 21. jun 2014 11:50)

  # Link komentara

 9. Meni nije jasan odnos prema EU. Gubljenje vremena i energije, o parama da ne pričamo.
   (Pjer, 21. jun 2014 11:43)

  # Link komentara

 10. vidi vidi kako odjednom imamo razumevanje kada imamo makar i najmanju alternativu
   (диско нинџа, 21. jun 2014 11:38)

  # Link komentara

 11. Ma nas eu ne zanima dajte referendum da vidimo ko je za eu?
   (Neko, 21. jun 2014 11:23)

  # Link komentara

 12. EU ima za cilj da Srbiju odvoji i ekonomski i u svakom pogledu. Ali Srbiji je Rusija kao ekonomski partner jednostavno preko potreban. I nemoguce je Ruse samo odgurnuti. Oni su toga svesni ali ce pokushati sve da nas razdvoje.
  Rusi su svetska sila u energetici, a mi smo od njih zavisni i vishe nego Evropa. S druge strane, imamo sada 4 firme oko kojih ce se pregovarati sa Rusima, EPS, Zelezara, Petrohemija i Azotara. Ako bi Rusi kupili deo EPS i u potpunosti ove ostale 3 fabrike modernizovali kao Rafineriju u Pancevu, to bi se itekako osetilo na ekonomiju Srbije.
  Petrohemija je na najnizim granama od svog postajanja,a pravi godisnji izvoz oko 250 mil eura, kolko bi tek pravila kada bi se modernizovala i postavila na noge???!!!!
  (Dexterijus, 21. jun 2014 11:14)

  # Link komentara

 13. Meni nije razumljiv. Cudan narod...
   (Woah, 21. jun 2014 11:13)

  # Link komentara

 14. @mrvoksa,
  sve sto si napisao o sebi je na tvoju zalost savrseno tacno.
   (Bamby, 21. jun 2014 11:11)

  # Link komentara

 15. Brze bolje nova ambasadorska zvezda je rodjena. Bravo za B92. Mislim da ste jos jednom bili najbrzi.
  (CityWatch, 21. jun 2014 10:57)

  # Link komentara

 16. Srbija je prirodno povezana sa EU i logicno je da tezi ka toj grupaciji a isto tako nas veze istorijsko prijateljstvo sa Ruskom Federacijom, tako da ovi potezi vlade su sasvim razumljivi i dobri za srpski narod.
  (cukson, 21. jun 2014 10:53)

  # Link komentara

 17. Na koju god stranu se okrenemo nije dobro zbog ove druge tako da sasvim je logicno i pametno voditi politiku kakvu ova vlada vodi i drzati balans izmedju svetskih sila,ipak smo mi sitni za njih.
  (cutura, 21. jun 2014 10:52)

  # Link komentara

 18. Evo ti ga na. Srbijo ako hoćeš u EU moraš da duvaš u isti rog, što znači uvesti sankcije Rusiji
  (Tu smo, 21. jun 2014 10:42)

  # Link komentara

 19. @mrvoksa: Ovo je fotografija sa početka zasedanja skupštine, kada poslanike dočekuje garda, a tom zasedanju prisustvuju i počasne zvanice, tj. ambasadori, čelnici crkava itd. Čemu odmah mržnja?
  (zzzzz, 21. jun 2014 10:31)

  # Link komentara

 20. I sve to okacite macku o rep jer nam zemlju vode plagijatori, nesposobnjakovici sa kupljenim diplomama i narcisi. A to vi jako dobro znate.
  (Penny Dreadful, 21. jun 2014 10:24)

  # Link komentara

 21. Ništa dosadnije od novih ambasadora sa starim pričama. Prazne fraze. Na snimcim sa velikog engleskog koktela od pre neki dan, reklama za ovo, reklama za ono. Dakle, biće da mu je glavni zadatak da namakne neki dinar, pardon funtu, sumnjivim engleeskim kompanijama koje ovde pokušavaju da rade, uglavnom u polu-mufte varijantama. Pa ako prodaju sponzorima i rođendansko slavlje sopstvene kraljice, nama mogu samo da pokušaju da uzmu, nikako da daju. A prave politike tu i nema, kao ni kod nas.
  (MareKokni, 21. jun 2014 10:23)

  # Link komentara

 22. da sve je to lepo....ali jedna obaveza za UK....ukinite vize Srbiji..i Crnoj Gori....mi smo kandidati u fazi pregovora ...gosn Kif.....prvo ukinite vize ....pa onda pricajte....
   (dragan, 21. jun 2014 10:11)

  # Link komentara

 23. Prvi put vidim da se postrojava garda da bi se primio jedan ambasador.
  A i ja sam glup- zaboravi sta ovde znaci jedan zapadni ambasador.
  (mrvoksa, 21. jun 2014 10:04)

  # Link komentara