Sreda, 18.06.2014.

17:03

BU:Komisija o doktoratu Stefanovića

Senat Univerziteta u Beogradu prihvatio je inicijativu Filozofskog fakulteta da od KONUS zatraži formiranje nezavisne komisije o doktoratu Nebojše Stefanovića.

Izvor: Beta

BU:Komisija o doktoratu Stefanoviæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

114 Komentari

Sortiraj po:

Dušičica

pre 9 godina

Bolje bi bilo da se bave uslovima studiranja. Predlažem da formiraju Komisiju o (ne)uslovima u studentskim domovima, pa Komisiju o nastavno-naučnom programu iz Šuvarevog perioda, pa Komisiju "Šta sve možeš sa diplomom posle završenog državnog fakulteta"... Nije ni čudo što im je toliki "odliv mozgova" kad veće staraca predsedava o glupostima!

Glasinačko Polje

pre 9 godina

Glasinačko Polje
@observer:Pa već se oglasila komisija koju je formirao Megatrend kako je to i zakonom predviđenom , ali se izgleda sada traži komisija koja će preispitati rad te komisije. Malo čudi da Senat BU traži nekakve komisije koje su izvan fakulteta Megatrenda i ako znaju da to nije predviđeno zakonom.Na ovaj način se samo ruši autonomnost fakulteta, za koju se upravo Senat Bu izborio.

Kile

pre 9 godina

Podrzavam formiranje komisije ali bilo bi dobro i da se drugi doktorati ispitaju pogotovo DS strucnjaka koji su upropastili ovu zemlju.

Kolee

pre 9 godina

Meni je fascinantnije da nam je ministar policije Doktor sa Megatrenda nego njegova disartacija kakva god da bila. Jel moguce da nema niko obrazovaniji od doticnog dr da obavlja jednu takvu funkciju? Zamislite da na Megatrendu ima Medicina, da li bi iko normalan odveo svoje dete da ga leci takav lekar?

Romanija

pre 9 godina

@Mirka Lj:Očigledno da iz svega ovog stoji politička pozadina. Kakav plagijat kakvi bagrači. Opoziciji ne bira sredstva kako da dođe na vlast pa se sluši sa svim i svačim. na njihovu žalost šanse su im nikakve.

Savo Derikonja

pre 9 godina

@Mela:Umesto da se zabavimo za pisanjem nekih medija kako se Vučiću daje 48. sati da sredi stanje u policiji ili mu preti ligvidacija , mi se bakćemo sa Mićom Jovanovićem i njegovim londonskim doktoratom.

dr ljiljana

pre 9 godina

naravno da je Rektor Bumbaširević bio suzdržan, ima zadatak da ne talasa jer su članovi njegove familije-doktori brat Marko, supruga Ljiljana, snaha Vesna,na visokim položajima u zdravstvu i prilično su nestašni( sumnjivi stručni radovi, duge liste čekanja, sumnjiva saradnja s osiguravajućim drštvima, farmaceutskim firmama...)

Đomla

pre 9 godina

Ovaj doktorat je već dobio nekakav smisao - svrhu, pokrenuo je jednu vrlo ozbiljnu temu: Korupcija, prevare i falsifikati u obrazovnom sistemu Srbije. Zemlja u kojoj i njen Presednik ima 'vrlo neobičnu' diplomu, teško može da se bori sa ovim problemom, jer 'vrana vrani oči ne vadi'.

Jezdimir Dangić

pre 9 godina

@Banezi:A ko vas pita šta vi priznajete ,a šta ne priznajete. Megatrend je dobio sve potrebne dozvole za rad pa zašto onda ne bi se priznale dipolome sa tog fakulteta.Pa kako onda da se priznaju diplome sa državnog Pravnog fakultiti u Kragujevcu sa kojeg su svojevremeno pola profesora pohapšeno.

Liba

pre 9 godina

Megatrend pa i svi fakulteti mogu da dodju u situaciju da pudu proveravani, Svasta svuda moze da se desi i ono sto je za ponos i ono sto nije ali ... kaljati sve jer su na Megatrendu, nije u redu. Stefanovic i megatrend samo sluze opoziciji za rusenje ugleda Vlade. Jasno je

Mirka Lj

pre 9 godina

Prica oko Stefanoviceve diplome je obicna sprdarija onih koji zele da mu uniste ugled i dosta su uspeli u tome. Bitno je da Stefanovic govori istini i da je cist a ovo je vec ceh sto se bavi politikom.

Mortisa

pre 9 godina

Istina i jeste da je to glupost. Nalazi se na takvoj poziciji i nalazio se na jakoj poziciji u to vreme da stvarno nikom normalnom ne bi palo na pamet tako nesto pogotovu kada zna da ce taj rad biti za svacije oci. Dajte malo razmislite.

lose

pre 9 godina

Gori od svih vlastodrzaca u ovoj zemlji u poslednjih 20+ godina su samo tkz. nezavisni intelektualci...jer ih vecina koji se takvim predstavljaju to uopste nije...

observer

pre 9 godina

A onda ce na zalbu odluke te komisije biti formirana nova komisija da preispita odluku prethodne komisije ukoliko odluka ne bude zadovoljavajuca po ministra I tako redom. Blago nama....selo gori a baba se ceslja

(:

pre 9 godina

Svaka cast, podrzavam akciju!
Samo ne razumem zasto se ovi botovi nerviraju ovoliko ako su sigurni da su posla njihovog ljubljenog Nese u potpunosti cista.
Dosta je vise ovako sramotnih primera u samom drzavnom vrhu, ne razumem kako neko moze da prihvati tako visoke funkcije znajuci svoje realno stanje i polozaj koji (ne) zasluzuje.
(Legalnim putem!) obrazovani ljudi cekaju na birou dok nam ovakvi vode drzavu, pa kako da motivisemo decu da se obrazuju kad su okruzeni ovakvim obozavanim slinama ... Uzas

apokalipsa

pre 9 godina

tresla se gora,rodio se mis...kako nikom nije jasno da ako padne ministar policije,pada i cela vlada,a to Vucic nece dozvoliti jer zna da iskoristi slabosti svog naroda,i ostane na vlasti...

Dragan

pre 9 godina

@Subjektivni Citalac

Suviše si subjektivan. Kada bi Stefanović podneo ostavku, ona bi samo pokazala da su "problemi" u policiji jači od same države, nemoj sumnjati da ista sudbina ne bi zadesila i bilo kog drugog koji bi se uhvatio u koštac sa istim "problemima". Pa ne tako davna prošlost nas je tome naučila. Sistemske reforme, koje su i najteže, sprovode se samo sa ljudima od najvećeg poverenja, zato je Stefanović i postavljen za ministra policije u Vladi koju predvodi Vučić. Odlučeno je da u borbi protiv korupcije i kriminala nema zaštićenih i sa tim treba istrajati do kraja ma na koliko težak otpor nailazila ova Vlada.

Zaključite sami

pre 9 godina

U čemu je srž problema. Rekao bih da je u sledećem. Ministru policije, kao niti bilo kojem ministru NE TREBA doktorat. Doktorat treba ljudima koji se bave i koji će se baviti naukom, istraživanjem i/ili podučavanjem na visikoškolskom nivou. Moda po kojoj gotovo svaka "šuša" koja HOĆE, MOŽE da ima doktorat, prestiža radi, nije uopšte dobra. Jednostavno, u ovom slučaju, praktična posledica jeste da kvantitet slabi kvalitet.

Osim toga, problem plagiranja radova nije nov, prisutan je već dugo, i to na raznim nivoima, počev od osnovnoškolskog i srednjoškolskog, pa sve do nivoa doktorskih teza. Država mora da pokaže da plagiranje ne može da se toleriše kao "sitan" prestup, da je moralni princip "ne uzmi tuđe" neprikosnoven i da važi u svim oblastima ljudskog života i delanja. Država takođe mora da pokaže da je osnovni princip delanja i vrednovanja nečijeg delanja - kvalitet i isključivo kvalitet iza koga stoje rad i talenat.

anti_patriJota

pre 9 godina

Šta ste navalili na čoveka toliko. Dajte mu još malo vremena da izbaci sve te citate, ne može on to tako brzo, ima ih mnogo. A sa druge strane, ako sve izbaci, šta će ostati. Znaš šta, lepo ti pola izbaci, a pola označi. I moli Boga da oni Srbo-Engleski obarači Vlade nisu promoćurni pa da neki citat, naročito onaj mozaički nisu ostavili za poslednji akademski obračun sa Velikim Vodjom koji je diplomirao sa veoma dobrim ocenama. A pazi se i od Velikog Vodje, jer on ništa nije rekao o plagiranju (biće da ne zna šta to znači-strana reč, samo je rekao da ti je dobar rad. Možda te ona na kraju i pusti niz vodu, ako dara predje meru, ili ako tako kažu da je bolje agencije za ispitivanje JM.

Čveger

pre 9 godina

Šta je bilo sad SNSovci? Sad vam se više ne sviđa krilatica na kojoj ste dojahali na vlast? Kako ono beše... Ah, da!

NEMA ZAŠTIĆENIH!

zola

pre 9 godina

BU@# prosto i jednostavno posto je ministar onda mora biti cist ko suza a sto se tice bilo kog doktorata to se resava bez mnogo pompe jednostavno zna se kako padaju ministri u raznim aferama.Od svega ovoga najvazniji je obraz a to nas ministar nema.

moj doktore

pre 9 godina

Ovo je potpuno neprirodna situacija koja jasno pokazuje svu jad i bedu naseg visokog skolstva. Zasto bi se jedino Stefanovicev doktorat izdvojio? Otkud znamo da nema drugih mozda i gorih doktorata na Megatrendu? Uostalom, nisu svi doktorati i na drzavnim fakultetima istog kvaliteta. Ko moze da garantuje da nema doktorata odbranjenih na drzavnim univerziteta koji su losiji od Stefanovicevog? Ako je neki univerzitet dobio pravo da proizvodi doktore nauka, onda bi to morao da radi bez "tutora" sa strane. Posledice nesavesnog rada trebao bi da snosi i Megatrend i onaj ko mu je dao akreditacije. Medjutim videli smo da niko ne proverava da li je verodostojno ono sto podnose univerziteti u prijavama za akreditaciju. To je prosto neverovatno! Kontrola kvaliteta ne postoji nigde u ovoj drzavi. Od onog sto pravi kobasice do onih koji proizvode doktore nauka. A i vlada nam je ocajnog kvaliteta.

BU!!! - Bolonja!

pre 9 godina

@ Doktor nauka

Dragi Kolega,

Ja bih rekao da je Ministar doktorirao po starom programu, kao i 90% doktora koje imamo...

Implementacija Bolonjske deklaracije nije isla brzo, a otpori su bili i jos uvek su strasni. Pretpostavljam da je, kao i mnogi drugi, iskoristio 'zlatni period' akademske zajednice...

Ponavljam - ovo je napad na Ministra.
Zasto je on izuzetak?
Koliko profesora ima radove na listi? Ali da su jedini autori - samostalni autori rada?
:)

NANA

pre 9 godina

Izvinite bila apoliticna ili ne, ja, ne mogu da se slozim sa ovom odlukom BU.Je l' to znaci sada da mi mozemo ad hoc proveravati svacije diplome i doktorate?
Pomalo smesno ala su se nameracili na ministra cccc.

BU!!! - Bolonja!

pre 9 godina

'Veće grupacije društveno-humanističkih nauka' bas i nije pravo mesto za raspravu o doktoratima.
2010. - Mica Jovanovic je bio izabran za potpredsednika KONUSA.

Ukratko - doktorat sa Megatrenda je to sto jeste - doktorat sa Megatrenda.

Zasto se raspravlja o tome? Zasto je Ministar policije predmet napada?

Zasto se ne raspravlja o svim doiktoratima sa 'Drustveno-humanistickih nauka'? Pola tih doktorata je napravljeno na Marksizmu!
Da li se radi o sukobu interesa? Profesori BU predaju na privatnim univerzitetima i na univerzitetima iz unutrasnjosti za lepe honorare! Ko od njih moze da ocekuje da uskrate akreditaciju?

Naravno - sve se povlaci da bi se napao Ministar policije! Zar ostali doktorati nisu sporni!?

Subjektivni Citalac

pre 9 godina

Izgleda da će SNS propustiti priliku da pokaže da li poseduje karakter. Kao vernom članu SNS, Stefanoviću bi iznutra trebalo sugerisati da je interes države iznad interesa pojedinca. Ostavka, kao lični primer, zatim utvrđivanje istine, pa rasplet: ako se potvrdi plagijat, u školu ponovo, sa drugom temom, još je mlad. Ako se ne potvrdi plagijat, onda povratak na velika vrata, rehabilitacija. Nije valjda Stefanović jedini član SNS koji ima kapacitet da se uhvati u koštac sa problemima u policiji. Ako je on jedini, onda neka mu ostane doktorat. Ako je plagirao, onda mu je domet mali, propašće i sam, kad-tad.
Eto živog primera-mentor Mića.

Doktor nauka

pre 9 godina

STEFANOVIC NIJE ISPUNIO USLOVE ZA ODBRANU DOKTORSKE DISERTACIJE NI PO PRAVILIMA SAMOG MEGATRENDA UNIVERZITETA!!
Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o postupku pripreme i uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu, Megatrend Univerzitet. (dostupno na http://www.megatrend-edu.net/osnovna_dokumenta.php ) predvidja da kandidat mora pre doktoriranja da objavi najmanje 1 rad na SSCI listi.
Kako Stefanovic nema objavljen rad ovakvog tipa, direktno su prekrseni clan 10, 11 i 12 ovog Pravilnika Univerziteta Megatrend!
Uzgred takvi, ako nei strozi kriterijumi vaze na svim Univerzitetima. Zato i dobijaju akreditaciju. Razlika je u tome da li se proklamovani principi postuju. Ja verujem da mora postojati neka zvanicna institucija koja proverava postovanje pravnih normi.

NScentar

pre 9 godina

Zalostno, ova situacija u vezi Stefanovicog doktorata je trebala da se resi za par dana. Da je Srbija prava drzava, on je nikad nebi ni dobio taj dr., ali i tako bi trebala udruzenje fakulteta da kazu "haha, kakav doktorat"? Ali ovo nije drzava, i svi se boje za svoj posao, svoje pozicije, zato sto znaju da Vucic moze da im napravi zivot mizerija. Dok se to nepromeni, imacemo doktore nauka kao Nesa. Ko moze istinu da kaze da ima poverenje u Stefanovica, ne samo kao dr., nego politicara ili ministara? Zalostno.

Darja

pre 9 godina

Baš je to lepo što imamo naučnika rektora koji je uzdržan umesto da ispituje i dokazuje, baš je to lepo što imamo ministra policije koji plagira (da ne kažem krade), baš je to lepo što imamo premijera što glupacima proglašava vrhunske naučnike, koji u laž uteruju plagijatora ministra.
Lepo da od lepote oči iskaču.

Vlada

pre 9 godina

Svaka cast i botovima i trolovima,ali i mi apoliticni imamo svoj stav. Mozda je u pocetku prica bila pompezna,sada je smesna. Jos malo ce Ajnstajnov rad da ispituju. Samo se pitak koliko ce za njegov rad Komisija da se sastaje. Ove price stvaraju revolt i moje misljenje je da je ovo maslo opozicije koja je sa takunsko kriminalnim pricama povezano. Ima ih mnogo,a Saric je.progovorio...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Marija875, 18. jun 2014 18:02)

Za malo da ti poverujem da nisi SNS bot :)))))

Levijatan

pre 9 godina

Ne znam šta se ovih dana dešava u Srbiji ali koliko je smešno toliko je i tužno. Zar je moguće da UB traži nešto što nije njegova ingerencija niti pravo? Zar je moguće da u čitavu priču uključuje i KONUS koji isto tako nema nikakve ingerencije za ovako nešto? Bojim se za intelektualnu elitu koja prenebregava sopstvene kodekse i statute.

Milos Milosevic

pre 9 godina

Vise mi je tema doktorata ministra Stefanovica odvratna!Hajmo malo da pricamo o drugim vaznijim problemima u prosveti...Ccc, dokle vise..Toliko je forsiraju svi da zaista i mislim da je velika namestaljka Stefanovicu.

Da probam jos jednom

pre 9 godina

Davno diplomirah... po kom zakonu dobra drzava formira komisije za istrazivanje ubistva novinara! Sta to znaci - da tuzilastvo i sud nemaju svoju samostalnost, strucnost i nezavisnost, nego taj posao treba da radi komisija. Ali, posle rada komisije dodje i optuznica. Slazem se ne pise u zakonu da moze, ali vidite da moze i to kad su ljudski zivoti u pitanju. A ovo doktorski rad, moz` misliti - skupe se strucnjaci, nepristrasni i casni, pogledaju, provere, kakav problem, pa nece da mu odrede pritvor da ne utice na svedoke ili unisti dokaze, cemu tolika panika.

SeseSeko

pre 9 godina

Није спорно "формирање група за преиспитивање" и "чишћење МУП-а", то сви једва чекамо да се догоди. Али поставља се питање ко су и какви су људи који ће да "преиспитују" и "чисте"? Ако су то исправни људи, онда нема проблема. Али, ако су то људи који су и сами корумпирани и компромитовани, какво то "чишћење" они могу да ураде?

Ако је Небојша Стефановић исправан, онда све ово итекако иде њему у корист, доказаће да су га напали лажови, а његова морална победа биће величанствена. Тада ће у пуној снази узвратити и почистиће све ове сподобе које га сада нападају, укључујући и корумпирани МУП.

Али, ако он сам није исправан, ако је фалсификовао један тако важан део свог живота, онда он нема морално право да "формира радне групе које ће преиспитати челнике МУП-а", нити ће моћи да "чисти МУП од криминализованих група".

По нервози коју испољавају, чини се да ни присталице СНС-а не верују много у Стефановића. Предосећају да је ово друго чак извесније.

nikola

pre 9 godina

Ovi sto pisu da su svi napadi na doktorat od Stefanovica samo zato sto je za reforme u policiji i plus sto udara na policijsku mafiju, su nevidjeni spineri i botovi. Jer realno ama kakave veze ima policija sa Pescanikom, i sa raznim fakultetima? Toliko je mocna da imaju svoju uticaj na pisanje pescanika i na razne dekane itd. To moze da proguta onaj sto ne zna da koristi pokretne stepenice ali vecina normalnih ljudi, NE!

Dalje, sledeca zabluda je ta da je Nebojsa bogom dan da sprovede reforme u policiji, i da samo on to moze da uradi. To isto moze da proguta neko ko je naivan i pristrasan. Reforme je prvobitno bitno znati sta su, a drugo je bitno da se ima politicke volje da se sprovedu sa tih visokih funkcija. Ko ce biti na funkciji je skroz nebitno. Tj. trebalo bi biti nebitno, ali nazalost to koda nas nije slucaj.

Tako se i za ekonomske reforme sve zna, sta treba da se uradi, pa dzabe, kad se nema politicke volje. Jer dokle god bude zavisilo od politicke volje mi cemo biti srednjovekovna drzava, a price o uredjenosti zaboravite bez radikalne transparentnosti i sistematizacije.

gile

pre 9 godina

@(Marija875, 18. jun 2014 18:02)

Izvini, ali kakve veze ima doktorat jednog coveka sa borbom protiv kriminala? I cak i da se taj covek dozove casti, moralu i pre svega pameti i podnese ostavku - ako ta jedna ostavka uggrozava celu vladu ja kao savesni gradjanin postavljam banalno pitanje: kakva je to vlada ako njena snaga, stabilnost i opstanak zavisi od jednog jedinog ne preterano iskusnog 30-godisnjaka u ulozi ministra jednog resora? Zar je taj mali toliko bitan da ga svi stite? Prvo pravilo politike je da su interesi stranke iznad interesa njenih clanova i da se svaki clan moze da pusti niz vodu ako je opstanak stranke doveden u pitanje. Zar SNS nema bas nijednog igraca na klupi? Jos uvek nije kasno da se SNS izvuce iz ove blamaze i da zrtvuje ovog malog. Jer ako strucna komisija KONUSa utvrdi da je njegov rad plagijat tada ce biti kasno i svaki dalji bunt ce pokrenuti jos zesci bunt akademaca, a kad god se pobune studenti to ubrzo prerasta u opstenarodni bunt. A onda ce puci kolekrivno i Toma ce ponovo morati da objavi fajront Skupstine i nove izbore. Pustite malog niz vodu dok je vreme, nije vredan vaseg opstanka na vlasti. Ostavka!

e

pre 9 godina

Jedva cekam da ta komisija potvrdi da doktorat Stefanovica nije plagijati,da se konacno zavrsi ta agonija i da se krene u jos jace i brze ciscenje Mupa od onih ljudi koji koce reforme.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igisaO, 18. jun 2014 17:55)

Al' za malo!

Novosadjanin

pre 9 godina

Mislim da je ovo pucanj u prazno. Doktorat je dodelio Megatrend univerzitet i samo on moze da ga oduzme ili ospori. Jasno je svima da je rad ocajnog kvaliteta, da ima plagiranih delova, ali za sve to je nadlezan Megatrend. Mi treba da se bavimo akreditacijom doktorskih studija na ovom 'univerzitetu' ako zelimo nesto da uradimo. Stefanovic je samo jedan od oko 300 doktora sa ovog univerziteta, a kazu oni sami da je njegov rad jedan od boljih... Oduzeti akreditaciju - to je resenje.

sina

pre 9 godina

Treba provjeriti sve doktorate, treba provjeriti koliko godisnje dobijemo dr nauka I sa kojih fakulteta, ko su I'm mentori, a najbitnije ko je dao silnim poluustanovama akreditaciju da odrzavaju doktorske studije.

dex

pre 9 godina

Ali botoviiiii, pa koliko puta vam covek mora objasniti? NE SMETE IMATI ISTE KOMENTARE! Ovako vam se ljudi smeju i postizete kontraefekat! Da li vam zaista niko to ne moze objasniti? Eno, najkreativniji komentar je onaj koji je napisala ,,apoliticna'' osoba, i jedva se moglo naslutiti koje joj je opredeljenje po vasem ustaljenom modu nadimka. Ostalo... Svi ste upuceni sta je Nesa uradio pre 15 minuta? Kako?
Budimo realni, ako se zalazete za reforme, onda da uradimo tu jednostavnu proveru, i ako MUP vodi strucan covek, onda sto vi kazete, svom snagom u reforme, ako ne, onda reforme pocinju tako sto se nestrucni kadar (a to Sone jeste) uklanja sa polozaja.

modesty

pre 9 godina

Podrska! Stefanovicev ispodprosecni seminarski rad obiluje dokazanim plagijatima, koje svako ko je prosao (pravi a ne lazni) fakultet zna. Ovo botovsko trolovanje, by the way, je prevrsilo svaku meru. Volela bih da umesto captcha, b92 stavi neku jednoostavnu aritmetiku i ograniceno vreme, da ne stignu po kalkulator, kladim se da ih ni 10% nebi ostalo da stanca komentare ovde. Dosta je bilo silovanja ove drzave i postenih ljudi u njoj od strane besramnog polusveta.

mirko

pre 9 godina

Svojevremeno je Dragan Jočić, tadašnji ministar UP, na pitanje u vezi palenja beogradske džamije, odgovorio "Vi me sada to pitate, dok gori Hilandar". Istorija se ponavlja, ponovo se pokušava jedan veliki problem, prikriti tobož važnijim poslovima.Ako je aktuelnoj vladi, i ministru UP, zaista stalo do borbe protiv korupcije, i stalno ponavljane fraze: Niko neće biti zaštićen". Logično bi bilo da oni insistiraju na nezavisnoj komisiji, a ne da nekakvim teorijama zavere, traže izgovor da prikriju najveću moguću korupciju, štancovanje lažnih doktorata, i fakultetskih diploma. Izgleda da je još na delu čuvena Brozova teza.Ja priznajem samo sud moje partije.

Deki

pre 9 godina

I kako sad nakon ovoga da predsednik drzave,inace magistar emonomskih nauka, sedne i napise doktorat, kada zna da ce da ga odmah izanaliziraju. Mozda je ipak resenje da ode u London i doktorira.

DejanG

pre 9 godina

Pozovimo i inostrane, ali stvarno cenjene i citirane naucnike, da provere sve doktorate sa ovih fakulteta, odnosno sa drzavnih univerziteta jer i tu stanje nije nista bolje nego sto je na privatnim univerzitetima ako vec zadiremo u autonomiju istih

Diplomirah davno, čini mi se od rođenja... zakoni i nebo uvek iznad nas!

pre 9 godina

Moje poštovanje za rektora BU dr Bumbaširevića. Nema zakonskog osnova da Konus formira komesiju (od komesija nastala je i reč komesar), koja će glasanjem da odlučuje o tome da li su pojedinačni rad ili diploma...itd. A kad bi Harvard, Jejl i Stanford, pojačani Kembridžom i Oksfordom i Itonom (u rezervi) predložili da oni provere doktorat gospodina filozofa koji još nije naučio zakon o Visokom školstvu i ne zna za autonomiju univerziteta, a kaže - po našem mišljenju, a ne kaže na osnovu zakona i člana zakona tog i tog predlažemo kao ovlašteni predlagači to i to. Neravno da je to besmislica što filozof priča, a neje pitao priznate pravnike šta ide a šta ne. Kako da Konus formira "nezavisnu komisiju?" Ko garantuje nezavisnost? Rektor BU svestan je da se ne sme mimo zakona, jer sutra i na njegova vrata može da bane neka komesija, sa Markom. Juče sam napisao - ni manje od zakona ni više od zakona i dobio hiljadu minusa. Odgovoran sam samo pred zakonom i bogom, masi ne dugujem ništa. Pučina je... plava i ponekad siva.

Radovan VII

pre 9 godina

@(Pravda, 18. jun 2014 17:40)

Decko, nemas ti veze ni sa pravdom ni sa pravom, kao ni tvoj ministar policije. "...o politicki motivisanim napadima na coveka koji je upravo oformio Radnu grupu koja ce preispitati navode...los tajming za ovu pricu"

Sustina izjave je 'upravo oformio', a prica o plagijatu traje vec nedeljama i do svega ovoga ne bi ni doslo da je dR. Nesha odmah i samoinicijativno pozvao Ministarstvo prosvete da formira nezavisnu komisiju koja ce utvrditi navode o plagijatu i skinuti ljagu sa njegovog imena ukoliko smatra da sa pravom nosi titulu Dr.

Excel

pre 9 godina

BU hoće da sruši državu i normalizaciju odnosa sa našim strateškim partnerima. Reforme niko ne može zaustaviti. Svaka čast Ministru, za samo par meseci, uspeo je da diplomira, magistrira i doktorira. Izgleda da mi ne praštamo uspeh!

Asja

pre 9 godina

Neka mi, molim vas, objasne ovi pametniji od mene: kakvo je opravdanje za plagiranje ministru to što hapsi kriminalce i narko-dilere? Znači, ako ja radim dobro svoj posao i učim decu, dozvoljeno mi je da, npr, kradem? Ako je plagirao, lepo tutanj iz fotelje, i da se poništi diploma, a premijer da nađe ministra koji će da radi svoj posao bez da se usput žestoko blamira.

Filip

pre 9 godina

Smatram da komisija treba da se formira i ne mislim da je to posao komisije za akreditaciju. Baš mislim da KONUS, zato što okuplja sve univerzitete treba da formira jednu ad hoc komisju koja bi razmotrila ovaj slučaj, jer je reč pre svega o osobi koja je na važnoj državnoj funkciji. Ne mislim da je zadatak KONUS-a da proverava sve doktorate. I nadam se da će e ubuduće kroz značajne popravke sistema ovakvi slučajevi izbeći. Dodao bih, da žalost, zakonski okvir u Srbiji nije jasan po pitanju šta jeste, a šta nije plagijat, te po toj tački mislim da će Stefanovićev doktorat proći bez problema. Međutim, da li će komisija ulaziti u razmatranje da li je kandidat odgovorio na adekvatana način zadacima doktorske disertacije i da li je ista zaista validna u svakom drugom pogledu (predstavlja originalan, samostalni doprinos nauci), nisam siguran ali to bi takođe trebalo razmotriti.

Ja

pre 9 godina

Da se razumemo nemam nista protiv SNS botova, svao na svoj nacin zaradjuje hleb, al da li zaista mislite da Stefanovic cisti policiju od korupcije i istrebljuje zle policajce? Pa pobogu Ivica je na celu MUPa bio 6 godina i ovo sto vama predstavljaju kao epohalnu pobedu pravde i postenja je samo normalna smena tudjih ljudi svojima, samo sto naravno SNS kao i sve ostalo mora da zarazi populizmom i da svaki potez opise kao veliki pomeraj ka Evropi ili cemu vec...

Miomir

pre 9 godina

Rezultat rada komisije bice da uvidom u Doktorski rad g Stefanovica,osim sto su radom kao komisija sa naucne strane nezadovoljni,nisu naisli na delove u kojima se radi o plagijatu.Naravno koristeci navodni konacni rad g.Stefanovica.TACKA....To ce biti stav komisije,gospodo akademski gradjani da vam skratim muke,hvala.
(i.j.kv., 18. jun 2014 17:15)

Plagijati su živi i zdravi. Onaj sa strane 14 onog prvog rada – opet je na strani 14. Mozaički plagijat sa strane 35 sada je na strani 33, onaj što je bio na strani 48 sada je na strani 43, naredni se sa strane 57 premestio na stranu 51, i tako redom. Ali – svi su tu.
I još da dodam, da javnost zna. Plagijata u ovom radu ima još mnogo, najmanje još tridesetak... (D.P.)

crni domino

pre 9 godina

Slazem se da BU oformi komisiju, ali da u komisiji budu obavezno i: dr Uglješa Grušić, dr Branislav Radeljić i Slobodan Tomić i da odluka komisije bude zadnja rec.
Ovo iz razloga sto vise ne verujemo u institucije drzave koju vodi Aleksandar Vucic.
Gospodo iz vlasti, nemojte se ljutiti, vi ste odgovorni za ovo nepoverenje!

Marija875

pre 9 godina

Svaka cast i botovima i trolovima,ali i mi apoliticni imamo svoj stav. Mozda je u pocetku prica bila pompezna,sada je smesna. Jos malo ce Ajnstajnov rad da ispituju. Samo se pitak koliko ce za njegov rad Komisija da se sastaje. Ove price stvaraju revolt i moje misljenje je da je ovo maslo opozicije koja je sa takunsko kriminalnim pricama povezano. Ima ih mnogo,a Saric je.progovorio...

Vlasta

pre 9 godina

Poštovani SNS botovi,
da gospodin ministar Stefanović ima obraz (kao što očigledno nema), pa da podnese ostavku (kao što očigledno nema nameru), ništa od ovoga se ne bi ni dešavalo i mogli bismo svom snagom u promene, kako vi to volite da kažete.
Ovako, svi rasipamo dosta vremena i energije - neko na lupetanje i odbranu neodbranjivog, a neko na čuvanje ono malo časti i dostojanstva ove napaćene države.

Marko

pre 9 godina

I treba da se ispita doktorat Stefanovica, kao i Bojana dr. Pajtica, Aleksandra dr. Sapica, Aleksandre mr. Jerkov (magistar evropskih nauka na privatnom fakultetu), diplome Zorana Zivkovica (ako ima) itd. Pa onda lepo da vidimo.

PROVERA

pre 9 godina

Svi na poligraf, stefanović,komiija sa doktorata i oni koji će pregledati rad stefanovića, svima isto pitanje-da li je vaš rad za dr plagijat-

Nastavak zla

pre 9 godina

Dal cete izmisliti jos neku "strucnu" komisiju??? Shvatite da je doktorat ispravan i da gubimo vreme raspravljajuci o ovoj temi! Meni je bitno da bude reformi u Ministarstvu, u Srbiji! Trosite energiju!

Natasa

pre 9 godina

Smesno mi je sto BU trazi uopste formiranje komisije kada je Ministarstvo prosvete dalo akreditaciju tom istom Megatrendu, jel to znaci da ja ako resim da trazim ponovnu proveru doktorata ili diploma bilo kog clana Vlade bice okej, stavise pozelj o?!ma dajte vise...

Pravda

pre 9 godina

Bez obzira sto su razni anonimusi ukljucili u celu pricu bu,to i dalje odaje utisak da je rec samo o politicki motivisanim napadima na coveka koji je upravo oformio Radnu grupu koja ce preispitati navode narko bosa koji inkriminisu brojne celnike mupa ali i opozicionih stanaka.. los tajming za ovu pricu.

zone

pre 9 godina

Provera ne sme da obuhvati samo rad ministra Stefanovica, jer su mnogi postali doktori nauka tek kada su ušli u politiku. Zapravo, mnogi su tek tad završili fakultete i sada su akademski gradjani. Samo, ne znam kako pronaći ljude kod nas, sa moralnim kredibilitetom, koji će ispitati sve te slučajeve, kojih ima u ogromnom broju.

petar

pre 9 godina

Pokusavate da sprecite da se u ovoj zemlji nesto promeni i ne osudjujete kriminalce nego neke koji ih hapse ,rad ministra ocete da osporite zbog njegove diplome kakva ste vi banda koja yeli da u ovoj yemlji i dalje vlada bezzakonje i hao SRAMOTA

Ceca

pre 9 godina

Mislim da smo vec previse citali o ovoj temi.Vreme je da se okrenemo krucijalnim stvarima koje cekaju ministra,a to je borba protiv korupcije u MUP-u. Dajte podrsku tome.Ministre,samo napred.

lola

pre 9 godina

Konacno da intelektualci progovore i da se taj glas cuje. Cestitam na odluci, a tzv.doktor ne treba da brine ako ima znanje i ako mu je rad tako genijalan kako neki tvrde...cisto sumnjam da je on dao neki doprinos nauci...

Podrska

pre 9 godina

Ne dozvolimo da partijski poslusnici, poput Bumbasirevica, devastiraju obrazovanje u Srbiji. Nebojsa Stefanovic je plagirao rad, koji je i pored toga katastrofalno loseg kvaliteta, te stoga ne moze nositi titulu doktora nauka. A vala, ne dolazi u obzir ni ostanak n aministarskoj funkciji. Neka Vucic pronadje nekog postenijeg i moralnijeg.

okiii

pre 9 godina

Ne mogu da verujem . Cim je Stefanovic krenuo u ciscenje Mupa od kriminalizovanih ljudi koji su korumpirani do srzi,tema doktorata se ponovo pojavljuje.

lale

pre 9 godina

Pitam se da li bi ste se isto tako bunili da se proveri diploma lekara,hirurga kiji vas lece operišu ako bi se pojavila opravdana sumnja u njuihovu diplomu? NIJE GREH NEMATI DIPLOMU!!!!!!!!!! Greh je imati lažnu! Svako ko je na bilo kakvoj drzavnoj funkciji a ima sumnjivo stecenu diplimu MORA DA SE ISPITA!

igisaO

pre 9 godina

jedva cekam da ta komisija potvrdi da doktorat Stefanovica nije plagijati,da se konacno zavrsi ta agonija i da se krene u jos jace i brze ciscenje Mupa od onih ljudi koji koce reforme.

dole botovi

pre 9 godina

Botovi, ako rad nije plagijat nemate cega da se plasite. U tom slucaju ce se oprati vas pulen. Ako rad jeste plagijat, zna se koje su posledice i sta je pravda. Dakle, sve stoji u cinjenici da li je vas pulen kraduckao ili ne. Ako jeste to nije krivica ni medija ni opozicije!!!

stojan koprivica

pre 9 godina

Kad bi se u ovoj zemlji svako bavio poslom kojim treba onda ko zna gde bi nam kraj bio...ovako pametni cute,budale govore a narod po ko zna koji put ko pita....na zadnjim izborima narod je progovorio zato ministre izdrzi ovu politicku i kriminalnu hajku i rasteraj bande koje su se uvukle u svaku poru naseg drustva

Bojan

pre 9 godina

Ako se nekim slucajem utvrdi da je Stefanovicef rad plagijat i da ne ispunjava minimum standarda koji se zahtevaju za tu vrstu rada onda, van svake sumnje, u borbi protiv kriminala u Srbiji valja krenuti kako od doktora Mice tako i od doktora Nebojse... Nema druge... Sve suprotno do toga bio bi direktan atak na Vladu Srbije i pokusaj destabilizacije naseg ustavnog sistema...

Panta

pre 9 godina

Ja ne verujem... Danas se ceo dan prica o poligrafskom ispitivanju osobe koju je narko bos optuzio za vrlo ozbiljnu stvar.. Nesto sto drzavi steti,njenim gradjanima... kad gle cuda opet se pojavila prica o doktoratu..i posle kao nije potekla od policijske mafije cela prica.

lozac

pre 9 godina

stvar je ozbiljna, pa ako je ministar policije kojim slucajem prekrsio zakon, kako onda ocekivati da on sprovodi red i zakon u drzavi, pozivajuci se na svoj rad ili poruka za buduce narastaje ce biti; ne treba ti skola da budes ministar u ovoj drzavi...

mrmot

pre 9 godina

Samo napred,sve lepo da se proveri,ali i da se proveri svaka diploma izdata na svakom fakultetu u prethodnih 25 godina.Pa da vidimo mi ko je šta radio,ko je koliko učio,ko je šta položio,sa kojim prosekom je završio/la studije.Pošto vidim da gospoda iz Notingema eto odjednom nemaju preča posla nego da se bave proverom diploma baš određenih ljudi.Gde ste bili svih ovih godina,pitam se ja.

i.j.kv.

pre 9 godina

Rezultat rada komisije bice da uvidom u Doktorski rad g Stefanovica,osim sto su radom kao komisija sa naucne strane nezadovoljni,nisu naisli na delove u kojima se radi o plagijatu.Naravno koristeci navodni konacni rad g.Stefanovica.TACKA....To ce biti stav komisije,gospodo akademski gradjani da vam skratim muke,hvala.

Maja

pre 9 godina

Ima li kraja ovoj temi.. Moj uzisak je da kako se pomene neki nacelnik policije ili smena kadova,da ova vest i tema vaskrsnu. Slucajnost nije sigurno.

sarski

pre 9 godina

Ahaha, koliko botova, sve na istu pricu igraju - treba hapsiti, treba promeniti, pa opet hapsiti. Kako to da - kada je ocigledno falilo organizacije, neposredno nakon poplava, nije bilo ovako dobrocudnih komentara na racun Nese i Vukele.
Zao mi je botovi, i vi cete za Nesom.

i nogom da se prekrstim

pre 9 godina

Dragi SNS botovi, opet mašite poentu. Kakve veze ima ko i zašto pokreće ovu temu? Ako se ispostavi da je Stefanović kvazi-doktor i prevarant, pa ga sklone, da li će vam biti drago što MINISTAR POLICIJE nije polupismeni stranački poslušnik bez ikakvog znanja i iskustva?
Ili vam je to manje bitno od svih vaših idiotskih fraza o promenama, boljitku i zaveri protiv reformatora? Jeste li svi kolektivno lečeni pacijenti, ili vam samo ništa nije jasno?

Provera

pre 9 godina

Ne znam zašto se toliko insistira na proveri tog nesrećnog doktorskog rada, kada je gdin Vučić jasno rekao da su primedbe o plagijatu najveća glupost koju je čuo? Valjda on najbolje zna kakav je gdin Stefanović bio kao doktorand! Šta ima sada da se akademska zajednica meša i da ispituje. Jel' to sumnjaju u premijera?

Podrska

pre 9 godina

Ne dozvolimo da partijski poslusnici, poput Bumbasirevica, devastiraju obrazovanje u Srbiji. Nebojsa Stefanovic je plagirao rad, koji je i pored toga katastrofalno loseg kvaliteta, te stoga ne moze nositi titulu doktora nauka. A vala, ne dolazi u obzir ni ostanak n aministarskoj funkciji. Neka Vucic pronadje nekog postenijeg i moralnijeg.

Provera

pre 9 godina

Ne znam zašto se toliko insistira na proveri tog nesrećnog doktorskog rada, kada je gdin Vučić jasno rekao da su primedbe o plagijatu najveća glupost koju je čuo? Valjda on najbolje zna kakav je gdin Stefanović bio kao doktorand! Šta ima sada da se akademska zajednica meša i da ispituje. Jel' to sumnjaju u premijera?

Vlasta

pre 9 godina

Poštovani SNS botovi,
da gospodin ministar Stefanović ima obraz (kao što očigledno nema), pa da podnese ostavku (kao što očigledno nema nameru), ništa od ovoga se ne bi ni dešavalo i mogli bismo svom snagom u promene, kako vi to volite da kažete.
Ovako, svi rasipamo dosta vremena i energije - neko na lupetanje i odbranu neodbranjivog, a neko na čuvanje ono malo časti i dostojanstva ove napaćene države.

i nogom da se prekrstim

pre 9 godina

Dragi SNS botovi, opet mašite poentu. Kakve veze ima ko i zašto pokreće ovu temu? Ako se ispostavi da je Stefanović kvazi-doktor i prevarant, pa ga sklone, da li će vam biti drago što MINISTAR POLICIJE nije polupismeni stranački poslušnik bez ikakvog znanja i iskustva?
Ili vam je to manje bitno od svih vaših idiotskih fraza o promenama, boljitku i zaveri protiv reformatora? Jeste li svi kolektivno lečeni pacijenti, ili vam samo ništa nije jasno?

modesty

pre 9 godina

Podrska! Stefanovicev ispodprosecni seminarski rad obiluje dokazanim plagijatima, koje svako ko je prosao (pravi a ne lazni) fakultet zna. Ovo botovsko trolovanje, by the way, je prevrsilo svaku meru. Volela bih da umesto captcha, b92 stavi neku jednoostavnu aritmetiku i ograniceno vreme, da ne stignu po kalkulator, kladim se da ih ni 10% nebi ostalo da stanca komentare ovde. Dosta je bilo silovanja ove drzave i postenih ljudi u njoj od strane besramnog polusveta.

lale

pre 9 godina

Pitam se da li bi ste se isto tako bunili da se proveri diploma lekara,hirurga kiji vas lece operišu ako bi se pojavila opravdana sumnja u njuihovu diplomu? NIJE GREH NEMATI DIPLOMU!!!!!!!!!! Greh je imati lažnu! Svako ko je na bilo kakvoj drzavnoj funkciji a ima sumnjivo stecenu diplimu MORA DA SE ISPITA!

dole botovi

pre 9 godina

Botovi, ako rad nije plagijat nemate cega da se plasite. U tom slucaju ce se oprati vas pulen. Ako rad jeste plagijat, zna se koje su posledice i sta je pravda. Dakle, sve stoji u cinjenici da li je vas pulen kraduckao ili ne. Ako jeste to nije krivica ni medija ni opozicije!!!

lola

pre 9 godina

Konacno da intelektualci progovore i da se taj glas cuje. Cestitam na odluci, a tzv.doktor ne treba da brine ako ima znanje i ako mu je rad tako genijalan kako neki tvrde...cisto sumnjam da je on dao neki doprinos nauci...

sarski

pre 9 godina

Ahaha, koliko botova, sve na istu pricu igraju - treba hapsiti, treba promeniti, pa opet hapsiti. Kako to da - kada je ocigledno falilo organizacije, neposredno nakon poplava, nije bilo ovako dobrocudnih komentara na racun Nese i Vukele.
Zao mi je botovi, i vi cete za Nesom.

Vlada

pre 9 godina

Svaka cast i botovima i trolovima,ali i mi apoliticni imamo svoj stav. Mozda je u pocetku prica bila pompezna,sada je smesna. Jos malo ce Ajnstajnov rad da ispituju. Samo se pitak koliko ce za njegov rad Komisija da se sastaje. Ove price stvaraju revolt i moje misljenje je da je ovo maslo opozicije koja je sa takunsko kriminalnim pricama povezano. Ima ih mnogo,a Saric je.progovorio...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Marija875, 18. jun 2014 18:02)

Za malo da ti poverujem da nisi SNS bot :)))))

lozac

pre 9 godina

stvar je ozbiljna, pa ako je ministar policije kojim slucajem prekrsio zakon, kako onda ocekivati da on sprovodi red i zakon u drzavi, pozivajuci se na svoj rad ili poruka za buduce narastaje ce biti; ne treba ti skola da budes ministar u ovoj drzavi...

Asja

pre 9 godina

Neka mi, molim vas, objasne ovi pametniji od mene: kakvo je opravdanje za plagiranje ministru to što hapsi kriminalce i narko-dilere? Znači, ako ja radim dobro svoj posao i učim decu, dozvoljeno mi je da, npr, kradem? Ako je plagirao, lepo tutanj iz fotelje, i da se poništi diploma, a premijer da nađe ministra koji će da radi svoj posao bez da se usput žestoko blamira.

dex

pre 9 godina

Ali botoviiiii, pa koliko puta vam covek mora objasniti? NE SMETE IMATI ISTE KOMENTARE! Ovako vam se ljudi smeju i postizete kontraefekat! Da li vam zaista niko to ne moze objasniti? Eno, najkreativniji komentar je onaj koji je napisala ,,apoliticna'' osoba, i jedva se moglo naslutiti koje joj je opredeljenje po vasem ustaljenom modu nadimka. Ostalo... Svi ste upuceni sta je Nesa uradio pre 15 minuta? Kako?
Budimo realni, ako se zalazete za reforme, onda da uradimo tu jednostavnu proveru, i ako MUP vodi strucan covek, onda sto vi kazete, svom snagom u reforme, ako ne, onda reforme pocinju tako sto se nestrucni kadar (a to Sone jeste) uklanja sa polozaja.

Bojan

pre 9 godina

Ako se nekim slucajem utvrdi da je Stefanovicef rad plagijat i da ne ispunjava minimum standarda koji se zahtevaju za tu vrstu rada onda, van svake sumnje, u borbi protiv kriminala u Srbiji valja krenuti kako od doktora Mice tako i od doktora Nebojse... Nema druge... Sve suprotno do toga bio bi direktan atak na Vladu Srbije i pokusaj destabilizacije naseg ustavnog sistema...

Doktor nauka

pre 9 godina

STEFANOVIC NIJE ISPUNIO USLOVE ZA ODBRANU DOKTORSKE DISERTACIJE NI PO PRAVILIMA SAMOG MEGATRENDA UNIVERZITETA!!
Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o postupku pripreme i uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu, Megatrend Univerzitet. (dostupno na http://www.megatrend-edu.net/osnovna_dokumenta.php ) predvidja da kandidat mora pre doktoriranja da objavi najmanje 1 rad na SSCI listi.
Kako Stefanovic nema objavljen rad ovakvog tipa, direktno su prekrseni clan 10, 11 i 12 ovog Pravilnika Univerziteta Megatrend!
Uzgred takvi, ako nei strozi kriterijumi vaze na svim Univerzitetima. Zato i dobijaju akreditaciju. Razlika je u tome da li se proklamovani principi postuju. Ja verujem da mora postojati neka zvanicna institucija koja proverava postovanje pravnih normi.

Ja

pre 9 godina

Da se razumemo nemam nista protiv SNS botova, svao na svoj nacin zaradjuje hleb, al da li zaista mislite da Stefanovic cisti policiju od korupcije i istrebljuje zle policajce? Pa pobogu Ivica je na celu MUPa bio 6 godina i ovo sto vama predstavljaju kao epohalnu pobedu pravde i postenja je samo normalna smena tudjih ljudi svojima, samo sto naravno SNS kao i sve ostalo mora da zarazi populizmom i da svaki potez opise kao veliki pomeraj ka Evropi ili cemu vec...

gile

pre 9 godina

@(Marija875, 18. jun 2014 18:02)

Izvini, ali kakve veze ima doktorat jednog coveka sa borbom protiv kriminala? I cak i da se taj covek dozove casti, moralu i pre svega pameti i podnese ostavku - ako ta jedna ostavka uggrozava celu vladu ja kao savesni gradjanin postavljam banalno pitanje: kakva je to vlada ako njena snaga, stabilnost i opstanak zavisi od jednog jedinog ne preterano iskusnog 30-godisnjaka u ulozi ministra jednog resora? Zar je taj mali toliko bitan da ga svi stite? Prvo pravilo politike je da su interesi stranke iznad interesa njenih clanova i da se svaki clan moze da pusti niz vodu ako je opstanak stranke doveden u pitanje. Zar SNS nema bas nijednog igraca na klupi? Jos uvek nije kasno da se SNS izvuce iz ove blamaze i da zrtvuje ovog malog. Jer ako strucna komisija KONUSa utvrdi da je njegov rad plagijat tada ce biti kasno i svaki dalji bunt ce pokrenuti jos zesci bunt akademaca, a kad god se pobune studenti to ubrzo prerasta u opstenarodni bunt. A onda ce puci kolekrivno i Toma ce ponovo morati da objavi fajront Skupstine i nove izbore. Pustite malog niz vodu dok je vreme, nije vredan vaseg opstanka na vlasti. Ostavka!

Čveger

pre 9 godina

Šta je bilo sad SNSovci? Sad vam se više ne sviđa krilatica na kojoj ste dojahali na vlast? Kako ono beše... Ah, da!

NEMA ZAŠTIĆENIH!

Deki

pre 9 godina

I kako sad nakon ovoga da predsednik drzave,inace magistar emonomskih nauka, sedne i napise doktorat, kada zna da ce da ga odmah izanaliziraju. Mozda je ipak resenje da ode u London i doktorira.

zone

pre 9 godina

Provera ne sme da obuhvati samo rad ministra Stefanovica, jer su mnogi postali doktori nauka tek kada su ušli u politiku. Zapravo, mnogi su tek tad završili fakultete i sada su akademski gradjani. Samo, ne znam kako pronaći ljude kod nas, sa moralnim kredibilitetom, koji će ispitati sve te slučajeve, kojih ima u ogromnom broju.

SeseSeko

pre 9 godina

Није спорно "формирање група за преиспитивање" и "чишћење МУП-а", то сви једва чекамо да се догоди. Али поставља се питање ко су и какви су људи који ће да "преиспитују" и "чисте"? Ако су то исправни људи, онда нема проблема. Али, ако су то људи који су и сами корумпирани и компромитовани, какво то "чишћење" они могу да ураде?

Ако је Небојша Стефановић исправан, онда све ово итекако иде њему у корист, доказаће да су га напали лажови, а његова морална победа биће величанствена. Тада ће у пуној снази узвратити и почистиће све ове сподобе које га сада нападају, укључујући и корумпирани МУП.

Али, ако он сам није исправан, ако је фалсификовао један тако важан део свог живота, онда он нема морално право да "формира радне групе које ће преиспитати челнике МУП-а", нити ће моћи да "чисти МУП од криминализованих група".

По нервози коју испољавају, чини се да ни присталице СНС-а не верују много у Стефановића. Предосећају да је ово друго чак извесније.

crni domino

pre 9 godina

Slazem se da BU oformi komisiju, ali da u komisiji budu obavezno i: dr Uglješa Grušić, dr Branislav Radeljić i Slobodan Tomić i da odluka komisije bude zadnja rec.
Ovo iz razloga sto vise ne verujemo u institucije drzave koju vodi Aleksandar Vucic.
Gospodo iz vlasti, nemojte se ljutiti, vi ste odgovorni za ovo nepoverenje!

Miomir

pre 9 godina

Rezultat rada komisije bice da uvidom u Doktorski rad g Stefanovica,osim sto su radom kao komisija sa naucne strane nezadovoljni,nisu naisli na delove u kojima se radi o plagijatu.Naravno koristeci navodni konacni rad g.Stefanovica.TACKA....To ce biti stav komisije,gospodo akademski gradjani da vam skratim muke,hvala.
(i.j.kv., 18. jun 2014 17:15)

Plagijati su živi i zdravi. Onaj sa strane 14 onog prvog rada – opet je na strani 14. Mozaički plagijat sa strane 35 sada je na strani 33, onaj što je bio na strani 48 sada je na strani 43, naredni se sa strane 57 premestio na stranu 51, i tako redom. Ali – svi su tu.
I još da dodam, da javnost zna. Plagijata u ovom radu ima još mnogo, najmanje još tridesetak... (D.P.)

Radovan VII

pre 9 godina

@(Pravda, 18. jun 2014 17:40)

Decko, nemas ti veze ni sa pravdom ni sa pravom, kao ni tvoj ministar policije. "...o politicki motivisanim napadima na coveka koji je upravo oformio Radnu grupu koja ce preispitati navode...los tajming za ovu pricu"

Sustina izjave je 'upravo oformio', a prica o plagijatu traje vec nedeljama i do svega ovoga ne bi ni doslo da je dR. Nesha odmah i samoinicijativno pozvao Ministarstvo prosvete da formira nezavisnu komisiju koja ce utvrditi navode o plagijatu i skinuti ljagu sa njegovog imena ukoliko smatra da sa pravom nosi titulu Dr.

Darja

pre 9 godina

Baš je to lepo što imamo naučnika rektora koji je uzdržan umesto da ispituje i dokazuje, baš je to lepo što imamo ministra policije koji plagira (da ne kažem krade), baš je to lepo što imamo premijera što glupacima proglašava vrhunske naučnike, koji u laž uteruju plagijatora ministra.
Lepo da od lepote oči iskaču.

Subjektivni Citalac

pre 9 godina

Izgleda da će SNS propustiti priliku da pokaže da li poseduje karakter. Kao vernom članu SNS, Stefanoviću bi iznutra trebalo sugerisati da je interes države iznad interesa pojedinca. Ostavka, kao lični primer, zatim utvrđivanje istine, pa rasplet: ako se potvrdi plagijat, u školu ponovo, sa drugom temom, još je mlad. Ako se ne potvrdi plagijat, onda povratak na velika vrata, rehabilitacija. Nije valjda Stefanović jedini član SNS koji ima kapacitet da se uhvati u koštac sa problemima u policiji. Ako je on jedini, onda neka mu ostane doktorat. Ako je plagirao, onda mu je domet mali, propašće i sam, kad-tad.
Eto živog primera-mentor Mića.

NScentar

pre 9 godina

Zalostno, ova situacija u vezi Stefanovicog doktorata je trebala da se resi za par dana. Da je Srbija prava drzava, on je nikad nebi ni dobio taj dr., ali i tako bi trebala udruzenje fakulteta da kazu "haha, kakav doktorat"? Ali ovo nije drzava, i svi se boje za svoj posao, svoje pozicije, zato sto znaju da Vucic moze da im napravi zivot mizerija. Dok se to nepromeni, imacemo doktore nauka kao Nesa. Ko moze istinu da kaze da ima poverenje u Stefanovica, ne samo kao dr., nego politicara ili ministara? Zalostno.

Novosadjanin

pre 9 godina

Mislim da je ovo pucanj u prazno. Doktorat je dodelio Megatrend univerzitet i samo on moze da ga oduzme ili ospori. Jasno je svima da je rad ocajnog kvaliteta, da ima plagiranih delova, ali za sve to je nadlezan Megatrend. Mi treba da se bavimo akreditacijom doktorskih studija na ovom 'univerzitetu' ako zelimo nesto da uradimo. Stefanovic je samo jedan od oko 300 doktora sa ovog univerziteta, a kazu oni sami da je njegov rad jedan od boljih... Oduzeti akreditaciju - to je resenje.

zola

pre 9 godina

BU@# prosto i jednostavno posto je ministar onda mora biti cist ko suza a sto se tice bilo kog doktorata to se resava bez mnogo pompe jednostavno zna se kako padaju ministri u raznim aferama.Od svega ovoga najvazniji je obraz a to nas ministar nema.

DejanG

pre 9 godina

Pozovimo i inostrane, ali stvarno cenjene i citirane naucnike, da provere sve doktorate sa ovih fakulteta, odnosno sa drzavnih univerziteta jer i tu stanje nije nista bolje nego sto je na privatnim univerzitetima ako vec zadiremo u autonomiju istih

sina

pre 9 godina

Treba provjeriti sve doktorate, treba provjeriti koliko godisnje dobijemo dr nauka I sa kojih fakulteta, ko su I'm mentori, a najbitnije ko je dao silnim poluustanovama akreditaciju da odrzavaju doktorske studije.

e

pre 9 godina

Jedva cekam da ta komisija potvrdi da doktorat Stefanovica nije plagijati,da se konacno zavrsi ta agonija i da se krene u jos jace i brze ciscenje Mupa od onih ljudi koji koce reforme.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igisaO, 18. jun 2014 17:55)

Al' za malo!

nikola

pre 9 godina

Ovi sto pisu da su svi napadi na doktorat od Stefanovica samo zato sto je za reforme u policiji i plus sto udara na policijsku mafiju, su nevidjeni spineri i botovi. Jer realno ama kakave veze ima policija sa Pescanikom, i sa raznim fakultetima? Toliko je mocna da imaju svoju uticaj na pisanje pescanika i na razne dekane itd. To moze da proguta onaj sto ne zna da koristi pokretne stepenice ali vecina normalnih ljudi, NE!

Dalje, sledeca zabluda je ta da je Nebojsa bogom dan da sprovede reforme u policiji, i da samo on to moze da uradi. To isto moze da proguta neko ko je naivan i pristrasan. Reforme je prvobitno bitno znati sta su, a drugo je bitno da se ima politicke volje da se sprovedu sa tih visokih funkcija. Ko ce biti na funkciji je skroz nebitno. Tj. trebalo bi biti nebitno, ali nazalost to koda nas nije slucaj.

Tako se i za ekonomske reforme sve zna, sta treba da se uradi, pa dzabe, kad se nema politicke volje. Jer dokle god bude zavisilo od politicke volje mi cemo biti srednjovekovna drzava, a price o uredjenosti zaboravite bez radikalne transparentnosti i sistematizacije.

mirko

pre 9 godina

Svojevremeno je Dragan Jočić, tadašnji ministar UP, na pitanje u vezi palenja beogradske džamije, odgovorio "Vi me sada to pitate, dok gori Hilandar". Istorija se ponavlja, ponovo se pokušava jedan veliki problem, prikriti tobož važnijim poslovima.Ako je aktuelnoj vladi, i ministru UP, zaista stalo do borbe protiv korupcije, i stalno ponavljane fraze: Niko neće biti zaštićen". Logično bi bilo da oni insistiraju na nezavisnoj komisiji, a ne da nekakvim teorijama zavere, traže izgovor da prikriju najveću moguću korupciju, štancovanje lažnih doktorata, i fakultetskih diploma. Izgleda da je još na delu čuvena Brozova teza.Ja priznajem samo sud moje partije.

PROVERA

pre 9 godina

Svi na poligraf, stefanović,komiija sa doktorata i oni koji će pregledati rad stefanovića, svima isto pitanje-da li je vaš rad za dr plagijat-

Marko

pre 9 godina

I treba da se ispita doktorat Stefanovica, kao i Bojana dr. Pajtica, Aleksandra dr. Sapica, Aleksandre mr. Jerkov (magistar evropskih nauka na privatnom fakultetu), diplome Zorana Zivkovica (ako ima) itd. Pa onda lepo da vidimo.

(:

pre 9 godina

Svaka cast, podrzavam akciju!
Samo ne razumem zasto se ovi botovi nerviraju ovoliko ako su sigurni da su posla njihovog ljubljenog Nese u potpunosti cista.
Dosta je vise ovako sramotnih primera u samom drzavnom vrhu, ne razumem kako neko moze da prihvati tako visoke funkcije znajuci svoje realno stanje i polozaj koji (ne) zasluzuje.
(Legalnim putem!) obrazovani ljudi cekaju na birou dok nam ovakvi vode drzavu, pa kako da motivisemo decu da se obrazuju kad su okruzeni ovakvim obozavanim slinama ... Uzas

anti_patriJota

pre 9 godina

Šta ste navalili na čoveka toliko. Dajte mu još malo vremena da izbaci sve te citate, ne može on to tako brzo, ima ih mnogo. A sa druge strane, ako sve izbaci, šta će ostati. Znaš šta, lepo ti pola izbaci, a pola označi. I moli Boga da oni Srbo-Engleski obarači Vlade nisu promoćurni pa da neki citat, naročito onaj mozaički nisu ostavili za poslednji akademski obračun sa Velikim Vodjom koji je diplomirao sa veoma dobrim ocenama. A pazi se i od Velikog Vodje, jer on ništa nije rekao o plagiranju (biće da ne zna šta to znači-strana reč, samo je rekao da ti je dobar rad. Možda te ona na kraju i pusti niz vodu, ako dara predje meru, ili ako tako kažu da je bolje agencije za ispitivanje JM.

Zaključite sami

pre 9 godina

U čemu je srž problema. Rekao bih da je u sledećem. Ministru policije, kao niti bilo kojem ministru NE TREBA doktorat. Doktorat treba ljudima koji se bave i koji će se baviti naukom, istraživanjem i/ili podučavanjem na visikoškolskom nivou. Moda po kojoj gotovo svaka "šuša" koja HOĆE, MOŽE da ima doktorat, prestiža radi, nije uopšte dobra. Jednostavno, u ovom slučaju, praktična posledica jeste da kvantitet slabi kvalitet.

Osim toga, problem plagiranja radova nije nov, prisutan je već dugo, i to na raznim nivoima, počev od osnovnoškolskog i srednjoškolskog, pa sve do nivoa doktorskih teza. Država mora da pokaže da plagiranje ne može da se toleriše kao "sitan" prestup, da je moralni princip "ne uzmi tuđe" neprikosnoven i da važi u svim oblastima ljudskog života i delanja. Država takođe mora da pokaže da je osnovni princip delanja i vrednovanja nečijeg delanja - kvalitet i isključivo kvalitet iza koga stoje rad i talenat.

Da probam jos jednom

pre 9 godina

Davno diplomirah... po kom zakonu dobra drzava formira komisije za istrazivanje ubistva novinara! Sta to znaci - da tuzilastvo i sud nemaju svoju samostalnost, strucnost i nezavisnost, nego taj posao treba da radi komisija. Ali, posle rada komisije dodje i optuznica. Slazem se ne pise u zakonu da moze, ali vidite da moze i to kad su ljudski zivoti u pitanju. A ovo doktorski rad, moz` misliti - skupe se strucnjaci, nepristrasni i casni, pogledaju, provere, kakav problem, pa nece da mu odrede pritvor da ne utice na svedoke ili unisti dokaze, cemu tolika panika.

apokalipsa

pre 9 godina

tresla se gora,rodio se mis...kako nikom nije jasno da ako padne ministar policije,pada i cela vlada,a to Vucic nece dozvoliti jer zna da iskoristi slabosti svog naroda,i ostane na vlasti...

i.j.kv.

pre 9 godina

Rezultat rada komisije bice da uvidom u Doktorski rad g Stefanovica,osim sto su radom kao komisija sa naucne strane nezadovoljni,nisu naisli na delove u kojima se radi o plagijatu.Naravno koristeci navodni konacni rad g.Stefanovica.TACKA....To ce biti stav komisije,gospodo akademski gradjani da vam skratim muke,hvala.

Filip

pre 9 godina

Smatram da komisija treba da se formira i ne mislim da je to posao komisije za akreditaciju. Baš mislim da KONUS, zato što okuplja sve univerzitete treba da formira jednu ad hoc komisju koja bi razmotrila ovaj slučaj, jer je reč pre svega o osobi koja je na važnoj državnoj funkciji. Ne mislim da je zadatak KONUS-a da proverava sve doktorate. I nadam se da će e ubuduće kroz značajne popravke sistema ovakvi slučajevi izbeći. Dodao bih, da žalost, zakonski okvir u Srbiji nije jasan po pitanju šta jeste, a šta nije plagijat, te po toj tački mislim da će Stefanovićev doktorat proći bez problema. Međutim, da li će komisija ulaziti u razmatranje da li je kandidat odgovorio na adekvatana način zadacima doktorske disertacije i da li je ista zaista validna u svakom drugom pogledu (predstavlja originalan, samostalni doprinos nauci), nisam siguran ali to bi takođe trebalo razmotriti.

mrmot

pre 9 godina

Samo napred,sve lepo da se proveri,ali i da se proveri svaka diploma izdata na svakom fakultetu u prethodnih 25 godina.Pa da vidimo mi ko je šta radio,ko je koliko učio,ko je šta položio,sa kojim prosekom je završio/la studije.Pošto vidim da gospoda iz Notingema eto odjednom nemaju preča posla nego da se bave proverom diploma baš određenih ljudi.Gde ste bili svih ovih godina,pitam se ja.

moj doktore

pre 9 godina

Ovo je potpuno neprirodna situacija koja jasno pokazuje svu jad i bedu naseg visokog skolstva. Zasto bi se jedino Stefanovicev doktorat izdvojio? Otkud znamo da nema drugih mozda i gorih doktorata na Megatrendu? Uostalom, nisu svi doktorati i na drzavnim fakultetima istog kvaliteta. Ko moze da garantuje da nema doktorata odbranjenih na drzavnim univerziteta koji su losiji od Stefanovicevog? Ako je neki univerzitet dobio pravo da proizvodi doktore nauka, onda bi to morao da radi bez "tutora" sa strane. Posledice nesavesnog rada trebao bi da snosi i Megatrend i onaj ko mu je dao akreditacije. Medjutim videli smo da niko ne proverava da li je verodostojno ono sto podnose univerziteti u prijavama za akreditaciju. To je prosto neverovatno! Kontrola kvaliteta ne postoji nigde u ovoj drzavi. Od onog sto pravi kobasice do onih koji proizvode doktore nauka. A i vlada nam je ocajnog kvaliteta.

Excel

pre 9 godina

BU hoće da sruši državu i normalizaciju odnosa sa našim strateškim partnerima. Reforme niko ne može zaustaviti. Svaka čast Ministru, za samo par meseci, uspeo je da diplomira, magistrira i doktorira. Izgleda da mi ne praštamo uspeh!

Panta

pre 9 godina

Ja ne verujem... Danas se ceo dan prica o poligrafskom ispitivanju osobe koju je narko bos optuzio za vrlo ozbiljnu stvar.. Nesto sto drzavi steti,njenim gradjanima... kad gle cuda opet se pojavila prica o doktoratu..i posle kao nije potekla od policijske mafije cela prica.

Nastavak zla

pre 9 godina

Dal cete izmisliti jos neku "strucnu" komisiju??? Shvatite da je doktorat ispravan i da gubimo vreme raspravljajuci o ovoj temi! Meni je bitno da bude reformi u Ministarstvu, u Srbiji! Trosite energiju!

Diplomirah davno, čini mi se od rođenja... zakoni i nebo uvek iznad nas!

pre 9 godina

Moje poštovanje za rektora BU dr Bumbaširevića. Nema zakonskog osnova da Konus formira komesiju (od komesija nastala je i reč komesar), koja će glasanjem da odlučuje o tome da li su pojedinačni rad ili diploma...itd. A kad bi Harvard, Jejl i Stanford, pojačani Kembridžom i Oksfordom i Itonom (u rezervi) predložili da oni provere doktorat gospodina filozofa koji još nije naučio zakon o Visokom školstvu i ne zna za autonomiju univerziteta, a kaže - po našem mišljenju, a ne kaže na osnovu zakona i člana zakona tog i tog predlažemo kao ovlašteni predlagači to i to. Neravno da je to besmislica što filozof priča, a neje pitao priznate pravnike šta ide a šta ne. Kako da Konus formira "nezavisnu komisiju?" Ko garantuje nezavisnost? Rektor BU svestan je da se ne sme mimo zakona, jer sutra i na njegova vrata može da bane neka komesija, sa Markom. Juče sam napisao - ni manje od zakona ni više od zakona i dobio hiljadu minusa. Odgovoran sam samo pred zakonom i bogom, masi ne dugujem ništa. Pučina je... plava i ponekad siva.

Marija875

pre 9 godina

Svaka cast i botovima i trolovima,ali i mi apoliticni imamo svoj stav. Mozda je u pocetku prica bila pompezna,sada je smesna. Jos malo ce Ajnstajnov rad da ispituju. Samo se pitak koliko ce za njegov rad Komisija da se sastaje. Ove price stvaraju revolt i moje misljenje je da je ovo maslo opozicije koja je sa takunsko kriminalnim pricama povezano. Ima ih mnogo,a Saric je.progovorio...

stojan koprivica

pre 9 godina

Kad bi se u ovoj zemlji svako bavio poslom kojim treba onda ko zna gde bi nam kraj bio...ovako pametni cute,budale govore a narod po ko zna koji put ko pita....na zadnjim izborima narod je progovorio zato ministre izdrzi ovu politicku i kriminalnu hajku i rasteraj bande koje su se uvukle u svaku poru naseg drustva

Maja

pre 9 godina

Ima li kraja ovoj temi.. Moj uzisak je da kako se pomene neki nacelnik policije ili smena kadova,da ova vest i tema vaskrsnu. Slucajnost nije sigurno.

petar

pre 9 godina

Pokusavate da sprecite da se u ovoj zemlji nesto promeni i ne osudjujete kriminalce nego neke koji ih hapse ,rad ministra ocete da osporite zbog njegove diplome kakva ste vi banda koja yeli da u ovoj yemlji i dalje vlada bezzakonje i hao SRAMOTA

Kolee

pre 9 godina

Meni je fascinantnije da nam je ministar policije Doktor sa Megatrenda nego njegova disartacija kakva god da bila. Jel moguce da nema niko obrazovaniji od doticnog dr da obavlja jednu takvu funkciju? Zamislite da na Megatrendu ima Medicina, da li bi iko normalan odveo svoje dete da ga leci takav lekar?

Milos Milosevic

pre 9 godina

Vise mi je tema doktorata ministra Stefanovica odvratna!Hajmo malo da pricamo o drugim vaznijim problemima u prosveti...Ccc, dokle vise..Toliko je forsiraju svi da zaista i mislim da je velika namestaljka Stefanovicu.

BU!!! - Bolonja!

pre 9 godina

@ Doktor nauka

Dragi Kolega,

Ja bih rekao da je Ministar doktorirao po starom programu, kao i 90% doktora koje imamo...

Implementacija Bolonjske deklaracije nije isla brzo, a otpori su bili i jos uvek su strasni. Pretpostavljam da je, kao i mnogi drugi, iskoristio 'zlatni period' akademske zajednice...

Ponavljam - ovo je napad na Ministra.
Zasto je on izuzetak?
Koliko profesora ima radove na listi? Ali da su jedini autori - samostalni autori rada?
:)

Natasa

pre 9 godina

Smesno mi je sto BU trazi uopste formiranje komisije kada je Ministarstvo prosvete dalo akreditaciju tom istom Megatrendu, jel to znaci da ja ako resim da trazim ponovnu proveru doktorata ili diploma bilo kog clana Vlade bice okej, stavise pozelj o?!ma dajte vise...

Levijatan

pre 9 godina

Ne znam šta se ovih dana dešava u Srbiji ali koliko je smešno toliko je i tužno. Zar je moguće da UB traži nešto što nije njegova ingerencija niti pravo? Zar je moguće da u čitavu priču uključuje i KONUS koji isto tako nema nikakve ingerencije za ovako nešto? Bojim se za intelektualnu elitu koja prenebregava sopstvene kodekse i statute.

BU!!! - Bolonja!

pre 9 godina

'Veće grupacije društveno-humanističkih nauka' bas i nije pravo mesto za raspravu o doktoratima.
2010. - Mica Jovanovic je bio izabran za potpredsednika KONUSA.

Ukratko - doktorat sa Megatrenda je to sto jeste - doktorat sa Megatrenda.

Zasto se raspravlja o tome? Zasto je Ministar policije predmet napada?

Zasto se ne raspravlja o svim doiktoratima sa 'Drustveno-humanistickih nauka'? Pola tih doktorata je napravljeno na Marksizmu!
Da li se radi o sukobu interesa? Profesori BU predaju na privatnim univerzitetima i na univerzitetima iz unutrasnjosti za lepe honorare! Ko od njih moze da ocekuje da uskrate akreditaciju?

Naravno - sve se povlaci da bi se napao Ministar policije! Zar ostali doktorati nisu sporni!?

igisaO

pre 9 godina

jedva cekam da ta komisija potvrdi da doktorat Stefanovica nije plagijati,da se konacno zavrsi ta agonija i da se krene u jos jace i brze ciscenje Mupa od onih ljudi koji koce reforme.

NANA

pre 9 godina

Izvinite bila apoliticna ili ne, ja, ne mogu da se slozim sa ovom odlukom BU.Je l' to znaci sada da mi mozemo ad hoc proveravati svacije diplome i doktorate?
Pomalo smesno ala su se nameracili na ministra cccc.

dr ljiljana

pre 9 godina

naravno da je Rektor Bumbaširević bio suzdržan, ima zadatak da ne talasa jer su članovi njegove familije-doktori brat Marko, supruga Ljiljana, snaha Vesna,na visokim položajima u zdravstvu i prilično su nestašni( sumnjivi stručni radovi, duge liste čekanja, sumnjiva saradnja s osiguravajućim drštvima, farmaceutskim firmama...)

okiii

pre 9 godina

Ne mogu da verujem . Cim je Stefanovic krenuo u ciscenje Mupa od kriminalizovanih ljudi koji su korumpirani do srzi,tema doktorata se ponovo pojavljuje.

observer

pre 9 godina

A onda ce na zalbu odluke te komisije biti formirana nova komisija da preispita odluku prethodne komisije ukoliko odluka ne bude zadovoljavajuca po ministra I tako redom. Blago nama....selo gori a baba se ceslja

Pravda

pre 9 godina

Bez obzira sto su razni anonimusi ukljucili u celu pricu bu,to i dalje odaje utisak da je rec samo o politicki motivisanim napadima na coveka koji je upravo oformio Radnu grupu koja ce preispitati navode narko bosa koji inkriminisu brojne celnike mupa ali i opozicionih stanaka.. los tajming za ovu pricu.

Ceca

pre 9 godina

Mislim da smo vec previse citali o ovoj temi.Vreme je da se okrenemo krucijalnim stvarima koje cekaju ministra,a to je borba protiv korupcije u MUP-u. Dajte podrsku tome.Ministre,samo napred.

Dragan

pre 9 godina

@Subjektivni Citalac

Suviše si subjektivan. Kada bi Stefanović podneo ostavku, ona bi samo pokazala da su "problemi" u policiji jači od same države, nemoj sumnjati da ista sudbina ne bi zadesila i bilo kog drugog koji bi se uhvatio u koštac sa istim "problemima". Pa ne tako davna prošlost nas je tome naučila. Sistemske reforme, koje su i najteže, sprovode se samo sa ljudima od najvećeg poverenja, zato je Stefanović i postavljen za ministra policije u Vladi koju predvodi Vučić. Odlučeno je da u borbi protiv korupcije i kriminala nema zaštićenih i sa tim treba istrajati do kraja ma na koliko težak otpor nailazila ova Vlada.

Đomla

pre 9 godina

Ovaj doktorat je već dobio nekakav smisao - svrhu, pokrenuo je jednu vrlo ozbiljnu temu: Korupcija, prevare i falsifikati u obrazovnom sistemu Srbije. Zemlja u kojoj i njen Presednik ima 'vrlo neobičnu' diplomu, teško može da se bori sa ovim problemom, jer 'vrana vrani oči ne vadi'.

Kile

pre 9 godina

Podrzavam formiranje komisije ali bilo bi dobro i da se drugi doktorati ispitaju pogotovo DS strucnjaka koji su upropastili ovu zemlju.

lose

pre 9 godina

Gori od svih vlastodrzaca u ovoj zemlji u poslednjih 20+ godina su samo tkz. nezavisni intelektualci...jer ih vecina koji se takvim predstavljaju to uopste nije...

Mortisa

pre 9 godina

Istina i jeste da je to glupost. Nalazi se na takvoj poziciji i nalazio se na jakoj poziciji u to vreme da stvarno nikom normalnom ne bi palo na pamet tako nesto pogotovu kada zna da ce taj rad biti za svacije oci. Dajte malo razmislite.

Mirka Lj

pre 9 godina

Prica oko Stefanoviceve diplome je obicna sprdarija onih koji zele da mu uniste ugled i dosta su uspeli u tome. Bitno je da Stefanovic govori istini i da je cist a ovo je vec ceh sto se bavi politikom.

Liba

pre 9 godina

Megatrend pa i svi fakulteti mogu da dodju u situaciju da pudu proveravani, Svasta svuda moze da se desi i ono sto je za ponos i ono sto nije ali ... kaljati sve jer su na Megatrendu, nije u redu. Stefanovic i megatrend samo sluze opoziciji za rusenje ugleda Vlade. Jasno je

Jezdimir Dangić

pre 9 godina

@Banezi:A ko vas pita šta vi priznajete ,a šta ne priznajete. Megatrend je dobio sve potrebne dozvole za rad pa zašto onda ne bi se priznale dipolome sa tog fakulteta.Pa kako onda da se priznaju diplome sa državnog Pravnog fakultiti u Kragujevcu sa kojeg su svojevremeno pola profesora pohapšeno.

Romanija

pre 9 godina

@Mirka Lj:Očigledno da iz svega ovog stoji politička pozadina. Kakav plagijat kakvi bagrači. Opoziciji ne bira sredstva kako da dođe na vlast pa se sluši sa svim i svačim. na njihovu žalost šanse su im nikakve.

Savo Derikonja

pre 9 godina

@Mela:Umesto da se zabavimo za pisanjem nekih medija kako se Vučiću daje 48. sati da sredi stanje u policiji ili mu preti ligvidacija , mi se bakćemo sa Mićom Jovanovićem i njegovim londonskim doktoratom.

Glasinačko Polje

pre 9 godina

Glasinačko Polje
@observer:Pa već se oglasila komisija koju je formirao Megatrend kako je to i zakonom predviđenom , ali se izgleda sada traži komisija koja će preispitati rad te komisije. Malo čudi da Senat BU traži nekakve komisije koje su izvan fakulteta Megatrenda i ako znaju da to nije predviđeno zakonom.Na ovaj način se samo ruši autonomnost fakulteta, za koju se upravo Senat Bu izborio.

Dušičica

pre 9 godina

Bolje bi bilo da se bave uslovima studiranja. Predlažem da formiraju Komisiju o (ne)uslovima u studentskim domovima, pa Komisiju o nastavno-naučnom programu iz Šuvarevog perioda, pa Komisiju "Šta sve možeš sa diplomom posle završenog državnog fakulteta"... Nije ni čudo što im je toliki "odliv mozgova" kad veće staraca predsedava o glupostima!

Nastavak zla

pre 9 godina

Dal cete izmisliti jos neku "strucnu" komisiju??? Shvatite da je doktorat ispravan i da gubimo vreme raspravljajuci o ovoj temi! Meni je bitno da bude reformi u Ministarstvu, u Srbiji! Trosite energiju!

petar

pre 9 godina

Pokusavate da sprecite da se u ovoj zemlji nesto promeni i ne osudjujete kriminalce nego neke koji ih hapse ,rad ministra ocete da osporite zbog njegove diplome kakva ste vi banda koja yeli da u ovoj yemlji i dalje vlada bezzakonje i hao SRAMOTA

Panta

pre 9 godina

Ja ne verujem... Danas se ceo dan prica o poligrafskom ispitivanju osobe koju je narko bos optuzio za vrlo ozbiljnu stvar.. Nesto sto drzavi steti,njenim gradjanima... kad gle cuda opet se pojavila prica o doktoratu..i posle kao nije potekla od policijske mafije cela prica.

Maja

pre 9 godina

Ima li kraja ovoj temi.. Moj uzisak je da kako se pomene neki nacelnik policije ili smena kadova,da ova vest i tema vaskrsnu. Slucajnost nije sigurno.

mrmot

pre 9 godina

Samo napred,sve lepo da se proveri,ali i da se proveri svaka diploma izdata na svakom fakultetu u prethodnih 25 godina.Pa da vidimo mi ko je šta radio,ko je koliko učio,ko je šta položio,sa kojim prosekom je završio/la studije.Pošto vidim da gospoda iz Notingema eto odjednom nemaju preča posla nego da se bave proverom diploma baš određenih ljudi.Gde ste bili svih ovih godina,pitam se ja.

okiii

pre 9 godina

Ne mogu da verujem . Cim je Stefanovic krenuo u ciscenje Mupa od kriminalizovanih ljudi koji su korumpirani do srzi,tema doktorata se ponovo pojavljuje.

Marija875

pre 9 godina

Svaka cast i botovima i trolovima,ali i mi apoliticni imamo svoj stav. Mozda je u pocetku prica bila pompezna,sada je smesna. Jos malo ce Ajnstajnov rad da ispituju. Samo se pitak koliko ce za njegov rad Komisija da se sastaje. Ove price stvaraju revolt i moje misljenje je da je ovo maslo opozicije koja je sa takunsko kriminalnim pricama povezano. Ima ih mnogo,a Saric je.progovorio...

igisaO

pre 9 godina

jedva cekam da ta komisija potvrdi da doktorat Stefanovica nije plagijati,da se konacno zavrsi ta agonija i da se krene u jos jace i brze ciscenje Mupa od onih ljudi koji koce reforme.

Pravda

pre 9 godina

Bez obzira sto su razni anonimusi ukljucili u celu pricu bu,to i dalje odaje utisak da je rec samo o politicki motivisanim napadima na coveka koji je upravo oformio Radnu grupu koja ce preispitati navode narko bosa koji inkriminisu brojne celnike mupa ali i opozicionih stanaka.. los tajming za ovu pricu.

Ceca

pre 9 godina

Mislim da smo vec previse citali o ovoj temi.Vreme je da se okrenemo krucijalnim stvarima koje cekaju ministra,a to je borba protiv korupcije u MUP-u. Dajte podrsku tome.Ministre,samo napred.

Milos Milosevic

pre 9 godina

Vise mi je tema doktorata ministra Stefanovica odvratna!Hajmo malo da pricamo o drugim vaznijim problemima u prosveti...Ccc, dokle vise..Toliko je forsiraju svi da zaista i mislim da je velika namestaljka Stefanovicu.

stojan koprivica

pre 9 godina

Kad bi se u ovoj zemlji svako bavio poslom kojim treba onda ko zna gde bi nam kraj bio...ovako pametni cute,budale govore a narod po ko zna koji put ko pita....na zadnjim izborima narod je progovorio zato ministre izdrzi ovu politicku i kriminalnu hajku i rasteraj bande koje su se uvukle u svaku poru naseg drustva

Levijatan

pre 9 godina

Ne znam šta se ovih dana dešava u Srbiji ali koliko je smešno toliko je i tužno. Zar je moguće da UB traži nešto što nije njegova ingerencija niti pravo? Zar je moguće da u čitavu priču uključuje i KONUS koji isto tako nema nikakve ingerencije za ovako nešto? Bojim se za intelektualnu elitu koja prenebregava sopstvene kodekse i statute.

NANA

pre 9 godina

Izvinite bila apoliticna ili ne, ja, ne mogu da se slozim sa ovom odlukom BU.Je l' to znaci sada da mi mozemo ad hoc proveravati svacije diplome i doktorate?
Pomalo smesno ala su se nameracili na ministra cccc.

Natasa

pre 9 godina

Smesno mi je sto BU trazi uopste formiranje komisije kada je Ministarstvo prosvete dalo akreditaciju tom istom Megatrendu, jel to znaci da ja ako resim da trazim ponovnu proveru doktorata ili diploma bilo kog clana Vlade bice okej, stavise pozelj o?!ma dajte vise...

BU!!! - Bolonja!

pre 9 godina

'Veće grupacije društveno-humanističkih nauka' bas i nije pravo mesto za raspravu o doktoratima.
2010. - Mica Jovanovic je bio izabran za potpredsednika KONUSA.

Ukratko - doktorat sa Megatrenda je to sto jeste - doktorat sa Megatrenda.

Zasto se raspravlja o tome? Zasto je Ministar policije predmet napada?

Zasto se ne raspravlja o svim doiktoratima sa 'Drustveno-humanistickih nauka'? Pola tih doktorata je napravljeno na Marksizmu!
Da li se radi o sukobu interesa? Profesori BU predaju na privatnim univerzitetima i na univerzitetima iz unutrasnjosti za lepe honorare! Ko od njih moze da ocekuje da uskrate akreditaciju?

Naravno - sve se povlaci da bi se napao Ministar policije! Zar ostali doktorati nisu sporni!?

i.j.kv.

pre 9 godina

Rezultat rada komisije bice da uvidom u Doktorski rad g Stefanovica,osim sto su radom kao komisija sa naucne strane nezadovoljni,nisu naisli na delove u kojima se radi o plagijatu.Naravno koristeci navodni konacni rad g.Stefanovica.TACKA....To ce biti stav komisije,gospodo akademski gradjani da vam skratim muke,hvala.

Diplomirah davno, čini mi se od rođenja... zakoni i nebo uvek iznad nas!

pre 9 godina

Moje poštovanje za rektora BU dr Bumbaširevića. Nema zakonskog osnova da Konus formira komesiju (od komesija nastala je i reč komesar), koja će glasanjem da odlučuje o tome da li su pojedinačni rad ili diploma...itd. A kad bi Harvard, Jejl i Stanford, pojačani Kembridžom i Oksfordom i Itonom (u rezervi) predložili da oni provere doktorat gospodina filozofa koji još nije naučio zakon o Visokom školstvu i ne zna za autonomiju univerziteta, a kaže - po našem mišljenju, a ne kaže na osnovu zakona i člana zakona tog i tog predlažemo kao ovlašteni predlagači to i to. Neravno da je to besmislica što filozof priča, a neje pitao priznate pravnike šta ide a šta ne. Kako da Konus formira "nezavisnu komisiju?" Ko garantuje nezavisnost? Rektor BU svestan je da se ne sme mimo zakona, jer sutra i na njegova vrata može da bane neka komesija, sa Markom. Juče sam napisao - ni manje od zakona ni više od zakona i dobio hiljadu minusa. Odgovoran sam samo pred zakonom i bogom, masi ne dugujem ništa. Pučina je... plava i ponekad siva.

BU!!! - Bolonja!

pre 9 godina

@ Doktor nauka

Dragi Kolega,

Ja bih rekao da je Ministar doktorirao po starom programu, kao i 90% doktora koje imamo...

Implementacija Bolonjske deklaracije nije isla brzo, a otpori su bili i jos uvek su strasni. Pretpostavljam da je, kao i mnogi drugi, iskoristio 'zlatni period' akademske zajednice...

Ponavljam - ovo je napad na Ministra.
Zasto je on izuzetak?
Koliko profesora ima radove na listi? Ali da su jedini autori - samostalni autori rada?
:)

Dragan

pre 9 godina

@Subjektivni Citalac

Suviše si subjektivan. Kada bi Stefanović podneo ostavku, ona bi samo pokazala da su "problemi" u policiji jači od same države, nemoj sumnjati da ista sudbina ne bi zadesila i bilo kog drugog koji bi se uhvatio u koštac sa istim "problemima". Pa ne tako davna prošlost nas je tome naučila. Sistemske reforme, koje su i najteže, sprovode se samo sa ljudima od najvećeg poverenja, zato je Stefanović i postavljen za ministra policije u Vladi koju predvodi Vučić. Odlučeno je da u borbi protiv korupcije i kriminala nema zaštićenih i sa tim treba istrajati do kraja ma na koliko težak otpor nailazila ova Vlada.

Excel

pre 9 godina

BU hoće da sruši državu i normalizaciju odnosa sa našim strateškim partnerima. Reforme niko ne može zaustaviti. Svaka čast Ministru, za samo par meseci, uspeo je da diplomira, magistrira i doktorira. Izgleda da mi ne praštamo uspeh!

moj doktore

pre 9 godina

Ovo je potpuno neprirodna situacija koja jasno pokazuje svu jad i bedu naseg visokog skolstva. Zasto bi se jedino Stefanovicev doktorat izdvojio? Otkud znamo da nema drugih mozda i gorih doktorata na Megatrendu? Uostalom, nisu svi doktorati i na drzavnim fakultetima istog kvaliteta. Ko moze da garantuje da nema doktorata odbranjenih na drzavnim univerziteta koji su losiji od Stefanovicevog? Ako je neki univerzitet dobio pravo da proizvodi doktore nauka, onda bi to morao da radi bez "tutora" sa strane. Posledice nesavesnog rada trebao bi da snosi i Megatrend i onaj ko mu je dao akreditacije. Medjutim videli smo da niko ne proverava da li je verodostojno ono sto podnose univerziteti u prijavama za akreditaciju. To je prosto neverovatno! Kontrola kvaliteta ne postoji nigde u ovoj drzavi. Od onog sto pravi kobasice do onih koji proizvode doktore nauka. A i vlada nam je ocajnog kvaliteta.

DejanG

pre 9 godina

Pozovimo i inostrane, ali stvarno cenjene i citirane naucnike, da provere sve doktorate sa ovih fakulteta, odnosno sa drzavnih univerziteta jer i tu stanje nije nista bolje nego sto je na privatnim univerzitetima ako vec zadiremo u autonomiju istih

Vlada

pre 9 godina

Svaka cast i botovima i trolovima,ali i mi apoliticni imamo svoj stav. Mozda je u pocetku prica bila pompezna,sada je smesna. Jos malo ce Ajnstajnov rad da ispituju. Samo se pitak koliko ce za njegov rad Komisija da se sastaje. Ove price stvaraju revolt i moje misljenje je da je ovo maslo opozicije koja je sa takunsko kriminalnim pricama povezano. Ima ih mnogo,a Saric je.progovorio...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Marija875, 18. jun 2014 18:02)

Za malo da ti poverujem da nisi SNS bot :)))))

Provera

pre 9 godina

Ne znam zašto se toliko insistira na proveri tog nesrećnog doktorskog rada, kada je gdin Vučić jasno rekao da su primedbe o plagijatu najveća glupost koju je čuo? Valjda on najbolje zna kakav je gdin Stefanović bio kao doktorand! Šta ima sada da se akademska zajednica meša i da ispituje. Jel' to sumnjaju u premijera?

Mirka Lj

pre 9 godina

Prica oko Stefanoviceve diplome je obicna sprdarija onih koji zele da mu uniste ugled i dosta su uspeli u tome. Bitno je da Stefanovic govori istini i da je cist a ovo je vec ceh sto se bavi politikom.

Liba

pre 9 godina

Megatrend pa i svi fakulteti mogu da dodju u situaciju da pudu proveravani, Svasta svuda moze da se desi i ono sto je za ponos i ono sto nije ali ... kaljati sve jer su na Megatrendu, nije u redu. Stefanovic i megatrend samo sluze opoziciji za rusenje ugleda Vlade. Jasno je

Marko

pre 9 godina

I treba da se ispita doktorat Stefanovica, kao i Bojana dr. Pajtica, Aleksandra dr. Sapica, Aleksandre mr. Jerkov (magistar evropskih nauka na privatnom fakultetu), diplome Zorana Zivkovica (ako ima) itd. Pa onda lepo da vidimo.

Mortisa

pre 9 godina

Istina i jeste da je to glupost. Nalazi se na takvoj poziciji i nalazio se na jakoj poziciji u to vreme da stvarno nikom normalnom ne bi palo na pamet tako nesto pogotovu kada zna da ce taj rad biti za svacije oci. Dajte malo razmislite.

e

pre 9 godina

Jedva cekam da ta komisija potvrdi da doktorat Stefanovica nije plagijati,da se konacno zavrsi ta agonija i da se krene u jos jace i brze ciscenje Mupa od onih ljudi koji koce reforme.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igisaO, 18. jun 2014 17:55)

Al' za malo!

Podrska

pre 9 godina

Ne dozvolimo da partijski poslusnici, poput Bumbasirevica, devastiraju obrazovanje u Srbiji. Nebojsa Stefanovic je plagirao rad, koji je i pored toga katastrofalno loseg kvaliteta, te stoga ne moze nositi titulu doktora nauka. A vala, ne dolazi u obzir ni ostanak n aministarskoj funkciji. Neka Vucic pronadje nekog postenijeg i moralnijeg.

lose

pre 9 godina

Gori od svih vlastodrzaca u ovoj zemlji u poslednjih 20+ godina su samo tkz. nezavisni intelektualci...jer ih vecina koji se takvim predstavljaju to uopste nije...

Da probam jos jednom

pre 9 godina

Davno diplomirah... po kom zakonu dobra drzava formira komisije za istrazivanje ubistva novinara! Sta to znaci - da tuzilastvo i sud nemaju svoju samostalnost, strucnost i nezavisnost, nego taj posao treba da radi komisija. Ali, posle rada komisije dodje i optuznica. Slazem se ne pise u zakonu da moze, ali vidite da moze i to kad su ljudski zivoti u pitanju. A ovo doktorski rad, moz` misliti - skupe se strucnjaci, nepristrasni i casni, pogledaju, provere, kakav problem, pa nece da mu odrede pritvor da ne utice na svedoke ili unisti dokaze, cemu tolika panika.

Romanija

pre 9 godina

@Mirka Lj:Očigledno da iz svega ovog stoji politička pozadina. Kakav plagijat kakvi bagrači. Opoziciji ne bira sredstva kako da dođe na vlast pa se sluši sa svim i svačim. na njihovu žalost šanse su im nikakve.

lale

pre 9 godina

Pitam se da li bi ste se isto tako bunili da se proveri diploma lekara,hirurga kiji vas lece operišu ako bi se pojavila opravdana sumnja u njuihovu diplomu? NIJE GREH NEMATI DIPLOMU!!!!!!!!!! Greh je imati lažnu! Svako ko je na bilo kakvoj drzavnoj funkciji a ima sumnjivo stecenu diplimu MORA DA SE ISPITA!

modesty

pre 9 godina

Podrska! Stefanovicev ispodprosecni seminarski rad obiluje dokazanim plagijatima, koje svako ko je prosao (pravi a ne lazni) fakultet zna. Ovo botovsko trolovanje, by the way, je prevrsilo svaku meru. Volela bih da umesto captcha, b92 stavi neku jednoostavnu aritmetiku i ograniceno vreme, da ne stignu po kalkulator, kladim se da ih ni 10% nebi ostalo da stanca komentare ovde. Dosta je bilo silovanja ove drzave i postenih ljudi u njoj od strane besramnog polusveta.

Vlasta

pre 9 godina

Poštovani SNS botovi,
da gospodin ministar Stefanović ima obraz (kao što očigledno nema), pa da podnese ostavku (kao što očigledno nema nameru), ništa od ovoga se ne bi ni dešavalo i mogli bismo svom snagom u promene, kako vi to volite da kažete.
Ovako, svi rasipamo dosta vremena i energije - neko na lupetanje i odbranu neodbranjivog, a neko na čuvanje ono malo časti i dostojanstva ove napaćene države.

Čveger

pre 9 godina

Šta je bilo sad SNSovci? Sad vam se više ne sviđa krilatica na kojoj ste dojahali na vlast? Kako ono beše... Ah, da!

NEMA ZAŠTIĆENIH!

i nogom da se prekrstim

pre 9 godina

Dragi SNS botovi, opet mašite poentu. Kakve veze ima ko i zašto pokreće ovu temu? Ako se ispostavi da je Stefanović kvazi-doktor i prevarant, pa ga sklone, da li će vam biti drago što MINISTAR POLICIJE nije polupismeni stranački poslušnik bez ikakvog znanja i iskustva?
Ili vam je to manje bitno od svih vaših idiotskih fraza o promenama, boljitku i zaveri protiv reformatora? Jeste li svi kolektivno lečeni pacijenti, ili vam samo ništa nije jasno?

NScentar

pre 9 godina

Zalostno, ova situacija u vezi Stefanovicog doktorata je trebala da se resi za par dana. Da je Srbija prava drzava, on je nikad nebi ni dobio taj dr., ali i tako bi trebala udruzenje fakulteta da kazu "haha, kakav doktorat"? Ali ovo nije drzava, i svi se boje za svoj posao, svoje pozicije, zato sto znaju da Vucic moze da im napravi zivot mizerija. Dok se to nepromeni, imacemo doktore nauka kao Nesa. Ko moze istinu da kaze da ima poverenje u Stefanovica, ne samo kao dr., nego politicara ili ministara? Zalostno.

sarski

pre 9 godina

Ahaha, koliko botova, sve na istu pricu igraju - treba hapsiti, treba promeniti, pa opet hapsiti. Kako to da - kada je ocigledno falilo organizacije, neposredno nakon poplava, nije bilo ovako dobrocudnih komentara na racun Nese i Vukele.
Zao mi je botovi, i vi cete za Nesom.

Bojan

pre 9 godina

Ako se nekim slucajem utvrdi da je Stefanovicef rad plagijat i da ne ispunjava minimum standarda koji se zahtevaju za tu vrstu rada onda, van svake sumnje, u borbi protiv kriminala u Srbiji valja krenuti kako od doktora Mice tako i od doktora Nebojse... Nema druge... Sve suprotno do toga bio bi direktan atak na Vladu Srbije i pokusaj destabilizacije naseg ustavnog sistema...

gile

pre 9 godina

@(Marija875, 18. jun 2014 18:02)

Izvini, ali kakve veze ima doktorat jednog coveka sa borbom protiv kriminala? I cak i da se taj covek dozove casti, moralu i pre svega pameti i podnese ostavku - ako ta jedna ostavka uggrozava celu vladu ja kao savesni gradjanin postavljam banalno pitanje: kakva je to vlada ako njena snaga, stabilnost i opstanak zavisi od jednog jedinog ne preterano iskusnog 30-godisnjaka u ulozi ministra jednog resora? Zar je taj mali toliko bitan da ga svi stite? Prvo pravilo politike je da su interesi stranke iznad interesa njenih clanova i da se svaki clan moze da pusti niz vodu ako je opstanak stranke doveden u pitanje. Zar SNS nema bas nijednog igraca na klupi? Jos uvek nije kasno da se SNS izvuce iz ove blamaze i da zrtvuje ovog malog. Jer ako strucna komisija KONUSa utvrdi da je njegov rad plagijat tada ce biti kasno i svaki dalji bunt ce pokrenuti jos zesci bunt akademaca, a kad god se pobune studenti to ubrzo prerasta u opstenarodni bunt. A onda ce puci kolekrivno i Toma ce ponovo morati da objavi fajront Skupstine i nove izbore. Pustite malog niz vodu dok je vreme, nije vredan vaseg opstanka na vlasti. Ostavka!

Subjektivni Citalac

pre 9 godina

Izgleda da će SNS propustiti priliku da pokaže da li poseduje karakter. Kao vernom članu SNS, Stefanoviću bi iznutra trebalo sugerisati da je interes države iznad interesa pojedinca. Ostavka, kao lični primer, zatim utvrđivanje istine, pa rasplet: ako se potvrdi plagijat, u školu ponovo, sa drugom temom, još je mlad. Ako se ne potvrdi plagijat, onda povratak na velika vrata, rehabilitacija. Nije valjda Stefanović jedini član SNS koji ima kapacitet da se uhvati u koštac sa problemima u policiji. Ako je on jedini, onda neka mu ostane doktorat. Ako je plagirao, onda mu je domet mali, propašće i sam, kad-tad.
Eto živog primera-mentor Mića.

apokalipsa

pre 9 godina

tresla se gora,rodio se mis...kako nikom nije jasno da ako padne ministar policije,pada i cela vlada,a to Vucic nece dozvoliti jer zna da iskoristi slabosti svog naroda,i ostane na vlasti...

crni domino

pre 9 godina

Slazem se da BU oformi komisiju, ali da u komisiji budu obavezno i: dr Uglješa Grušić, dr Branislav Radeljić i Slobodan Tomić i da odluka komisije bude zadnja rec.
Ovo iz razloga sto vise ne verujemo u institucije drzave koju vodi Aleksandar Vucic.
Gospodo iz vlasti, nemojte se ljutiti, vi ste odgovorni za ovo nepoverenje!

PROVERA

pre 9 godina

Svi na poligraf, stefanović,komiija sa doktorata i oni koji će pregledati rad stefanovića, svima isto pitanje-da li je vaš rad za dr plagijat-

dex

pre 9 godina

Ali botoviiiii, pa koliko puta vam covek mora objasniti? NE SMETE IMATI ISTE KOMENTARE! Ovako vam se ljudi smeju i postizete kontraefekat! Da li vam zaista niko to ne moze objasniti? Eno, najkreativniji komentar je onaj koji je napisala ,,apoliticna'' osoba, i jedva se moglo naslutiti koje joj je opredeljenje po vasem ustaljenom modu nadimka. Ostalo... Svi ste upuceni sta je Nesa uradio pre 15 minuta? Kako?
Budimo realni, ako se zalazete za reforme, onda da uradimo tu jednostavnu proveru, i ako MUP vodi strucan covek, onda sto vi kazete, svom snagom u reforme, ako ne, onda reforme pocinju tako sto se nestrucni kadar (a to Sone jeste) uklanja sa polozaja.

Darja

pre 9 godina

Baš je to lepo što imamo naučnika rektora koji je uzdržan umesto da ispituje i dokazuje, baš je to lepo što imamo ministra policije koji plagira (da ne kažem krade), baš je to lepo što imamo premijera što glupacima proglašava vrhunske naučnike, koji u laž uteruju plagijatora ministra.
Lepo da od lepote oči iskaču.

Novosadjanin

pre 9 godina

Mislim da je ovo pucanj u prazno. Doktorat je dodelio Megatrend univerzitet i samo on moze da ga oduzme ili ospori. Jasno je svima da je rad ocajnog kvaliteta, da ima plagiranih delova, ali za sve to je nadlezan Megatrend. Mi treba da se bavimo akreditacijom doktorskih studija na ovom 'univerzitetu' ako zelimo nesto da uradimo. Stefanovic je samo jedan od oko 300 doktora sa ovog univerziteta, a kazu oni sami da je njegov rad jedan od boljih... Oduzeti akreditaciju - to je resenje.

Doktor nauka

pre 9 godina

STEFANOVIC NIJE ISPUNIO USLOVE ZA ODBRANU DOKTORSKE DISERTACIJE NI PO PRAVILIMA SAMOG MEGATRENDA UNIVERZITETA!!
Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o postupku pripreme i uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu, Megatrend Univerzitet. (dostupno na http://www.megatrend-edu.net/osnovna_dokumenta.php ) predvidja da kandidat mora pre doktoriranja da objavi najmanje 1 rad na SSCI listi.
Kako Stefanovic nema objavljen rad ovakvog tipa, direktno su prekrseni clan 10, 11 i 12 ovog Pravilnika Univerziteta Megatrend!
Uzgred takvi, ako nei strozi kriterijumi vaze na svim Univerzitetima. Zato i dobijaju akreditaciju. Razlika je u tome da li se proklamovani principi postuju. Ja verujem da mora postojati neka zvanicna institucija koja proverava postovanje pravnih normi.

observer

pre 9 godina

A onda ce na zalbu odluke te komisije biti formirana nova komisija da preispita odluku prethodne komisije ukoliko odluka ne bude zadovoljavajuca po ministra I tako redom. Blago nama....selo gori a baba se ceslja

Savo Derikonja

pre 9 godina

@Mela:Umesto da se zabavimo za pisanjem nekih medija kako se Vučiću daje 48. sati da sredi stanje u policiji ili mu preti ligvidacija , mi se bakćemo sa Mićom Jovanovićem i njegovim londonskim doktoratom.

lozac

pre 9 godina

stvar je ozbiljna, pa ako je ministar policije kojim slucajem prekrsio zakon, kako onda ocekivati da on sprovodi red i zakon u drzavi, pozivajuci se na svoj rad ili poruka za buduce narastaje ce biti; ne treba ti skola da budes ministar u ovoj drzavi...

zone

pre 9 godina

Provera ne sme da obuhvati samo rad ministra Stefanovica, jer su mnogi postali doktori nauka tek kada su ušli u politiku. Zapravo, mnogi su tek tad završili fakultete i sada su akademski gradjani. Samo, ne znam kako pronaći ljude kod nas, sa moralnim kredibilitetom, koji će ispitati sve te slučajeve, kojih ima u ogromnom broju.

mirko

pre 9 godina

Svojevremeno je Dragan Jočić, tadašnji ministar UP, na pitanje u vezi palenja beogradske džamije, odgovorio "Vi me sada to pitate, dok gori Hilandar". Istorija se ponavlja, ponovo se pokušava jedan veliki problem, prikriti tobož važnijim poslovima.Ako je aktuelnoj vladi, i ministru UP, zaista stalo do borbe protiv korupcije, i stalno ponavljane fraze: Niko neće biti zaštićen". Logično bi bilo da oni insistiraju na nezavisnoj komisiji, a ne da nekakvim teorijama zavere, traže izgovor da prikriju najveću moguću korupciju, štancovanje lažnih doktorata, i fakultetskih diploma. Izgleda da je još na delu čuvena Brozova teza.Ja priznajem samo sud moje partije.

Radovan VII

pre 9 godina

@(Pravda, 18. jun 2014 17:40)

Decko, nemas ti veze ni sa pravdom ni sa pravom, kao ni tvoj ministar policije. "...o politicki motivisanim napadima na coveka koji je upravo oformio Radnu grupu koja ce preispitati navode...los tajming za ovu pricu"

Sustina izjave je 'upravo oformio', a prica o plagijatu traje vec nedeljama i do svega ovoga ne bi ni doslo da je dR. Nesha odmah i samoinicijativno pozvao Ministarstvo prosvete da formira nezavisnu komisiju koja ce utvrditi navode o plagijatu i skinuti ljagu sa njegovog imena ukoliko smatra da sa pravom nosi titulu Dr.

Ja

pre 9 godina

Da se razumemo nemam nista protiv SNS botova, svao na svoj nacin zaradjuje hleb, al da li zaista mislite da Stefanovic cisti policiju od korupcije i istrebljuje zle policajce? Pa pobogu Ivica je na celu MUPa bio 6 godina i ovo sto vama predstavljaju kao epohalnu pobedu pravde i postenja je samo normalna smena tudjih ljudi svojima, samo sto naravno SNS kao i sve ostalo mora da zarazi populizmom i da svaki potez opise kao veliki pomeraj ka Evropi ili cemu vec...

zola

pre 9 godina

BU@# prosto i jednostavno posto je ministar onda mora biti cist ko suza a sto se tice bilo kog doktorata to se resava bez mnogo pompe jednostavno zna se kako padaju ministri u raznim aferama.Od svega ovoga najvazniji je obraz a to nas ministar nema.

(:

pre 9 godina

Svaka cast, podrzavam akciju!
Samo ne razumem zasto se ovi botovi nerviraju ovoliko ako su sigurni da su posla njihovog ljubljenog Nese u potpunosti cista.
Dosta je vise ovako sramotnih primera u samom drzavnom vrhu, ne razumem kako neko moze da prihvati tako visoke funkcije znajuci svoje realno stanje i polozaj koji (ne) zasluzuje.
(Legalnim putem!) obrazovani ljudi cekaju na birou dok nam ovakvi vode drzavu, pa kako da motivisemo decu da se obrazuju kad su okruzeni ovakvim obozavanim slinama ... Uzas

Jezdimir Dangić

pre 9 godina

@Banezi:A ko vas pita šta vi priznajete ,a šta ne priznajete. Megatrend je dobio sve potrebne dozvole za rad pa zašto onda ne bi se priznale dipolome sa tog fakulteta.Pa kako onda da se priznaju diplome sa državnog Pravnog fakultiti u Kragujevcu sa kojeg su svojevremeno pola profesora pohapšeno.

lola

pre 9 godina

Konacno da intelektualci progovore i da se taj glas cuje. Cestitam na odluci, a tzv.doktor ne treba da brine ako ima znanje i ako mu je rad tako genijalan kako neki tvrde...cisto sumnjam da je on dao neki doprinos nauci...

dole botovi

pre 9 godina

Botovi, ako rad nije plagijat nemate cega da se plasite. U tom slucaju ce se oprati vas pulen. Ako rad jeste plagijat, zna se koje su posledice i sta je pravda. Dakle, sve stoji u cinjenici da li je vas pulen kraduckao ili ne. Ako jeste to nije krivica ni medija ni opozicije!!!

Filip

pre 9 godina

Smatram da komisija treba da se formira i ne mislim da je to posao komisije za akreditaciju. Baš mislim da KONUS, zato što okuplja sve univerzitete treba da formira jednu ad hoc komisju koja bi razmotrila ovaj slučaj, jer je reč pre svega o osobi koja je na važnoj državnoj funkciji. Ne mislim da je zadatak KONUS-a da proverava sve doktorate. I nadam se da će e ubuduće kroz značajne popravke sistema ovakvi slučajevi izbeći. Dodao bih, da žalost, zakonski okvir u Srbiji nije jasan po pitanju šta jeste, a šta nije plagijat, te po toj tački mislim da će Stefanovićev doktorat proći bez problema. Međutim, da li će komisija ulaziti u razmatranje da li je kandidat odgovorio na adekvatana način zadacima doktorske disertacije i da li je ista zaista validna u svakom drugom pogledu (predstavlja originalan, samostalni doprinos nauci), nisam siguran ali to bi takođe trebalo razmotriti.

Asja

pre 9 godina

Neka mi, molim vas, objasne ovi pametniji od mene: kakvo je opravdanje za plagiranje ministru to što hapsi kriminalce i narko-dilere? Znači, ako ja radim dobro svoj posao i učim decu, dozvoljeno mi je da, npr, kradem? Ako je plagirao, lepo tutanj iz fotelje, i da se poništi diploma, a premijer da nađe ministra koji će da radi svoj posao bez da se usput žestoko blamira.

anti_patriJota

pre 9 godina

Šta ste navalili na čoveka toliko. Dajte mu još malo vremena da izbaci sve te citate, ne može on to tako brzo, ima ih mnogo. A sa druge strane, ako sve izbaci, šta će ostati. Znaš šta, lepo ti pola izbaci, a pola označi. I moli Boga da oni Srbo-Engleski obarači Vlade nisu promoćurni pa da neki citat, naročito onaj mozaički nisu ostavili za poslednji akademski obračun sa Velikim Vodjom koji je diplomirao sa veoma dobrim ocenama. A pazi se i od Velikog Vodje, jer on ništa nije rekao o plagiranju (biće da ne zna šta to znači-strana reč, samo je rekao da ti je dobar rad. Možda te ona na kraju i pusti niz vodu, ako dara predje meru, ili ako tako kažu da je bolje agencije za ispitivanje JM.

Glasinačko Polje

pre 9 godina

Glasinačko Polje
@observer:Pa već se oglasila komisija koju je formirao Megatrend kako je to i zakonom predviđenom , ali se izgleda sada traži komisija koja će preispitati rad te komisije. Malo čudi da Senat BU traži nekakve komisije koje su izvan fakulteta Megatrenda i ako znaju da to nije predviđeno zakonom.Na ovaj način se samo ruši autonomnost fakulteta, za koju se upravo Senat Bu izborio.

nikola

pre 9 godina

Ovi sto pisu da su svi napadi na doktorat od Stefanovica samo zato sto je za reforme u policiji i plus sto udara na policijsku mafiju, su nevidjeni spineri i botovi. Jer realno ama kakave veze ima policija sa Pescanikom, i sa raznim fakultetima? Toliko je mocna da imaju svoju uticaj na pisanje pescanika i na razne dekane itd. To moze da proguta onaj sto ne zna da koristi pokretne stepenice ali vecina normalnih ljudi, NE!

Dalje, sledeca zabluda je ta da je Nebojsa bogom dan da sprovede reforme u policiji, i da samo on to moze da uradi. To isto moze da proguta neko ko je naivan i pristrasan. Reforme je prvobitno bitno znati sta su, a drugo je bitno da se ima politicke volje da se sprovedu sa tih visokih funkcija. Ko ce biti na funkciji je skroz nebitno. Tj. trebalo bi biti nebitno, ali nazalost to koda nas nije slucaj.

Tako se i za ekonomske reforme sve zna, sta treba da se uradi, pa dzabe, kad se nema politicke volje. Jer dokle god bude zavisilo od politicke volje mi cemo biti srednjovekovna drzava, a price o uredjenosti zaboravite bez radikalne transparentnosti i sistematizacije.

SeseSeko

pre 9 godina

Није спорно "формирање група за преиспитивање" и "чишћење МУП-а", то сви једва чекамо да се догоди. Али поставља се питање ко су и какви су људи који ће да "преиспитују" и "чисте"? Ако су то исправни људи, онда нема проблема. Али, ако су то људи који су и сами корумпирани и компромитовани, какво то "чишћење" они могу да ураде?

Ако је Небојша Стефановић исправан, онда све ово итекако иде њему у корист, доказаће да су га напали лажови, а његова морална победа биће величанствена. Тада ће у пуној снази узвратити и почистиће све ове сподобе које га сада нападају, укључујући и корумпирани МУП.

Али, ако он сам није исправан, ако је фалсификовао један тако важан део свог живота, онда он нема морално право да "формира радне групе које ће преиспитати челнике МУП-а", нити ће моћи да "чисти МУП од криминализованих група".

По нервози коју испољавају, чини се да ни присталице СНС-а не верују много у Стефановића. Предосећају да је ово друго чак извесније.

sina

pre 9 godina

Treba provjeriti sve doktorate, treba provjeriti koliko godisnje dobijemo dr nauka I sa kojih fakulteta, ko su I'm mentori, a najbitnije ko je dao silnim poluustanovama akreditaciju da odrzavaju doktorske studije.

Miomir

pre 9 godina

Rezultat rada komisije bice da uvidom u Doktorski rad g Stefanovica,osim sto su radom kao komisija sa naucne strane nezadovoljni,nisu naisli na delove u kojima se radi o plagijatu.Naravno koristeci navodni konacni rad g.Stefanovica.TACKA....To ce biti stav komisije,gospodo akademski gradjani da vam skratim muke,hvala.
(i.j.kv., 18. jun 2014 17:15)

Plagijati su živi i zdravi. Onaj sa strane 14 onog prvog rada – opet je na strani 14. Mozaički plagijat sa strane 35 sada je na strani 33, onaj što je bio na strani 48 sada je na strani 43, naredni se sa strane 57 premestio na stranu 51, i tako redom. Ali – svi su tu.
I još da dodam, da javnost zna. Plagijata u ovom radu ima još mnogo, najmanje još tridesetak... (D.P.)

Deki

pre 9 godina

I kako sad nakon ovoga da predsednik drzave,inace magistar emonomskih nauka, sedne i napise doktorat, kada zna da ce da ga odmah izanaliziraju. Mozda je ipak resenje da ode u London i doktorira.

Zaključite sami

pre 9 godina

U čemu je srž problema. Rekao bih da je u sledećem. Ministru policije, kao niti bilo kojem ministru NE TREBA doktorat. Doktorat treba ljudima koji se bave i koji će se baviti naukom, istraživanjem i/ili podučavanjem na visikoškolskom nivou. Moda po kojoj gotovo svaka "šuša" koja HOĆE, MOŽE da ima doktorat, prestiža radi, nije uopšte dobra. Jednostavno, u ovom slučaju, praktična posledica jeste da kvantitet slabi kvalitet.

Osim toga, problem plagiranja radova nije nov, prisutan je već dugo, i to na raznim nivoima, počev od osnovnoškolskog i srednjoškolskog, pa sve do nivoa doktorskih teza. Država mora da pokaže da plagiranje ne može da se toleriše kao "sitan" prestup, da je moralni princip "ne uzmi tuđe" neprikosnoven i da važi u svim oblastima ljudskog života i delanja. Država takođe mora da pokaže da je osnovni princip delanja i vrednovanja nečijeg delanja - kvalitet i isključivo kvalitet iza koga stoje rad i talenat.

Dušičica

pre 9 godina

Bolje bi bilo da se bave uslovima studiranja. Predlažem da formiraju Komisiju o (ne)uslovima u studentskim domovima, pa Komisiju o nastavno-naučnom programu iz Šuvarevog perioda, pa Komisiju "Šta sve možeš sa diplomom posle završenog državnog fakulteta"... Nije ni čudo što im je toliki "odliv mozgova" kad veće staraca predsedava o glupostima!

Đomla

pre 9 godina

Ovaj doktorat je već dobio nekakav smisao - svrhu, pokrenuo je jednu vrlo ozbiljnu temu: Korupcija, prevare i falsifikati u obrazovnom sistemu Srbije. Zemlja u kojoj i njen Presednik ima 'vrlo neobičnu' diplomu, teško može da se bori sa ovim problemom, jer 'vrana vrani oči ne vadi'.

Kolee

pre 9 godina

Meni je fascinantnije da nam je ministar policije Doktor sa Megatrenda nego njegova disartacija kakva god da bila. Jel moguce da nema niko obrazovaniji od doticnog dr da obavlja jednu takvu funkciju? Zamislite da na Megatrendu ima Medicina, da li bi iko normalan odveo svoje dete da ga leci takav lekar?

dr ljiljana

pre 9 godina

naravno da je Rektor Bumbaširević bio suzdržan, ima zadatak da ne talasa jer su članovi njegove familije-doktori brat Marko, supruga Ljiljana, snaha Vesna,na visokim položajima u zdravstvu i prilično su nestašni( sumnjivi stručni radovi, duge liste čekanja, sumnjiva saradnja s osiguravajućim drštvima, farmaceutskim firmama...)

Kile

pre 9 godina

Podrzavam formiranje komisije ali bilo bi dobro i da se drugi doktorati ispitaju pogotovo DS strucnjaka koji su upropastili ovu zemlju.