Utorak, 03.06.2014.

16:06

Autori: Nejasno šta je glupost

Autori teksta o doktorskom radu ministra policije, povodom izjave premijera da je njihovo obrazloženje "glupost", kažu da je nejasno šta je to "glupo" u tekstu.

Izvor: B92

Autori: Nejasno šta je glupost IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

212 Komentari

Sortiraj po:

Miodrag Krstojkić

pre 9 godina

Stvarno nemam vremena da provodim u čitanju nečijeg rada ali stvarno me interesuje kako je uopšte došlo do toga da se oni skupe da vrše tu analizu. To bi na neki način i odgovorilo na pitanje ko je to sve pokrenuo naizgled drugih problema koji nas muće i koji treba da se reše.

Abibas YES

pre 9 godina

Država i ovaj narod je u velikim problemima nastalim prirodnim nepogodama a sa drueg strane lošim vođstvom u prošlosti. Umesto da učestvujemo u rešavanju problema mi se bavimo glupostima i plagijatima a na svako čoše imate po jedan plagijat što u diplomskim radovima što u abibas ili drugim jeftinim proizvodima.

Toša Hirirug

pre 9 godina

Ajde sad svi lepo diplomice na videlo i da pročitamo malo i vaše radove, čisto pitam pošto smatranje rešavanje problema u državi je značajnije od toga što neko možda nije svaku rečenicu prekrstio tačnim nalazom ko ju je prvi doprineo. Zato samo kod nas kada treba da se radi nalazimo načina da krenemo stranputicama jer važnije je nekog dislajkovati.

Dođe Vreme

pre 9 godina

Svi govore o botovima a ko pročita komentare vidi da su neke druge struje ovde aktivne, izgleda opozicija rešila punom parom da radi. Šteta što nisu bili tako orni kada su trebali, nego su samo ponizili svoj narod i upropastili državu.

Trivoli

pre 9 godina

Pojavila se neka novinarska kuća kojoj je trebala medijska pažnja, te je donela odluku da od nekih naučnika sa nekih univerziteta iz amerike i engleske objavi kritike, koje sadrže nekoretktne stavove.

kraljj

pre 9 godina

Poruka je jasna , ovim se samo diskriminise rad ministra policije, i najavljene reforme , ocigledno to nekom smeta! U ovoj zemlji ako se pojavi neko da radi posteno, mora se naci nacin da se isti unisti !

Prosek Bolonja

pre 9 godina

Možda bi na kraju mogli da upoređujemo i to da li su išli po bolonji koja nam je tako lepo donela roda zvana demokratija ili po starom gde si morao nešto i da naučiš? Kakvim se sve mi glupostima bavimo kada imamo ozbiljnije probleme na grbači.

PhD student

pre 9 godina

oni navode da je on prepisivao neke sablone od drugih izdavaca i da je spominjao iste ili slicne fraze,to gospodo profesori nije plagijat,on nije iskoristio nijedno autenticno istrazivanje od bilo koga a da nije naveo izvore i izvodio je svoje zakljucke i davao empirijske dokaze o nekim konkretnim stvarima.
Srbin 100%

Nazalost nisi u pravu. Bilo koje preuzimanje bilo koje recenice iz bilo koje knjige, bez navodjenja izvora i stavljanja recenice u navodnike u akademskoj praksi se smatra plagijarismom. Mogu da dam i gomilu linkova sa razlicitih univerziteta. Ne postoji nista kao opste prihvacena fraza, jer ju je neko prvi napisao i on zasluzuje za to da bude citiran. Pitam se i ti "njegovi" zakljuci koliko su njegovi.

Bojan

pre 9 godina

Sramota me dok citam ove redove, pokusavam da utvrdim cega me je sve sramota, ali samo delimicno uspevam, uz snazan osecaj sramote, tudje!

dejan

pre 9 godina

@Srbin100%
Proglasavam te najortodoksnijom indoktrinisanom naprednjackom botinom koju je internet ikada imao. Dabogda ti se tastatura slomila pod tezinom gluposti, zamene teza i nasilnog zmurenja pred cinjenicama koje proizvodis.

Aleksandar

pre 9 godina

Reč "Glupo" ne priliči najvišem državnom predstavniku.
(Vladimir, 3. jun 2014 22:35)

O, naprotiv, baš mu ta reč odlično stoji, ak' me razumeš...

Aleksandar

pre 9 godina

@(NikolaD, 3. jun 2014 21:05)

Pa već imaju softver koji lupanje minusa/pluseva radi poluautomatski (neko označi šta da se klikće, onda on distribuira to ostalim dron mašinama). Softver se simpatično zove - Valter. E sad, to što nemaju krštenog stručnjaka u svojim redovima pa je ga je pisao nedoučeni 'javaš' to je druga priča, al' eto - i radikale smo uspeli da dovedemo u XXI vek.

NultiPacijent

pre 9 godina

Nebitan je razlog zašto je "glupo". Dovoljno je da to kažeš sa podsmehom i ubeđenošću u svoju "pamet" i sa pozicije moći. Iliti epizoda "Ortaci iz kraja vs Metodologija."

Ovde je u pitanu nesvesna strategija posrmaljivanja kako bi se predupredile budeće neminovne kritike i pozivi na ostavke.

Nijedna vlada do sada nije imala ovakvu produkciju blamaža za ovako kratko vreme kao trenutna.

Mikroskop

pre 9 godina

Dobar deo javnosti nije pročitao njegov rad, a još veći deo nema ni predstavu kako jedan dobar naučni rad treba da izglea i koji su elemnti njegovog rada sporni, niti iz kog razloga. Postoji i poražavajući deo fakultetski obrazovanih ljudi koji su položili završne ispite a da nisu stekli znanje kako se dobar naučni rad piše. Ono što svi znaju i umeju je da napadaju bez argumenata, da se nadovezuju jedni na druge u tom najobičnijem ogovaranju, a da zapravo ne znaju ni o čemu govore. Takav smo narod.

Marko

pre 9 godina

Meni na fakultetu vracaju ESEJ na doradu ako previdim jednu fusnotu (pa cak i ako stavim recenicu pod navodnike) i to je opravdano sasvim. Ovi satro strucnjaci sa megatrenda tripuju da su ekonomisti a mislim da ne znaju ni sta ta rec znaci.

antibot

pre 9 godina

@smesko

To sto ti nije jasno kako sa pravnog da se bavi ekonomijom dovoljno govori o tebi i tvojoj ogranicenosti. Uostalom, pitaj sefa kako sa pravnim fakultetom predlaže bolne ekonomske reforme.

Predlog uredništvu sajta! Promenite ova antibot pitanja sa prepisivanja slova na nesto konkretno, tipa koje godine je osnovana Jugoslavija? Koji je atomski broj ugljenika? U kom veku je izgrađena studenica? Koliko patrijarha je do sada imala SPC?... Ima milion mogućih pitanja. Čisto malo da proredimo ove botove, jer bi im trebalo po 2h da dođu do odgovora.

misa

pre 9 godina

Mene samo interesuje zasto se g -din premijer bavi ovim problemima.Zar nije pametnije da se gospodin premijer bavi problemima koji vladaju u zemlji.Ima ih mnogo.Mozda g-din ima vremena i da brani svoje sledbenike i da se bavi sa njihovim diplomama sa prestiznih univerziteta.Mega Posavina ,Mega Tuposava,Mega Milosava,Mega Korupcija,Mega Prevara itd.Aaaaaa uuuuuuu kakvi obrazovni centri a svi priznati u partijskom okruzenju a nigde u svetu.Ma gasite drzavne institute.Sta cekate vise.Pretvorite sve fakultete u hostele dok jos ima turista.

Lana

pre 9 godina

Lista ministara u Nemackoj koji su morali odstupiti sa svojih ministarskih mesta, zbog toga sto je dokazano da su njihovi doktorati plagijati (titula doktora im je oduzeta od strane fakulteta gde su radovi bili branjeni): ministar odbrane Karl-Theodor zu Guttenberg, ministrica obrazovanja Annette Schavan, FDP-politicarka Silvana Koch-Merin, clanica EU-parlamenta etc. Protiv odredjenih ministara, politicara te optuzbe su se pokazale kao neosnovane. Dakle, u cemu je problem? Fakultet gde je doktorat odbranjen, treba sastaviti komisiju i utvrditi da li je rad plagijat ili ne i odreci mu titulu. Ako moze u Nemackoj, moze i u Srbiji. Obicno to predstavlja i kraj politicke karijere za te ljude.

Superior

pre 9 godina

Ne znam zašto se Vučić umešao u ovu raspravu i to sa stručnog aspekta, kada za to nije merodavan. Jeste on pre dvadeset i nešto godina bio, verovatno (da mu verujemo na reč), najbolji student (ili student sa najvećim ocenama) na pravnom fakultetu, ali posle toga nije ništa ostvario ni u naučnoj, ni u poslovnoj sferi. Nije on jedini koji takve školske rezultate kasnije ne valorizuje. Takvih je mnogo i obično ih nazivamo štreberima.

Zoran Loznica

pre 9 godina

Nista neobicno u zemlji u kojoj je predsednik doktorirao "surenje svinja i pecenje rakije"! Kakav predsednik, takva Vlada, premijer, skupstina i narod. Nego, jel neko zna broj predsednika da ga pitam da li mu trebaju nadnicari za branje sljive?

Srbin 100%

pre 9 godina

"on nije iskoristio nijedno autenticno istrazivanje od bilo koga a da nije naveo izvore i izvodio je svoje zakljucke i davao empirijske dokaze o nekim konkretnim stvarima.Pomalo naivno zvuci da niko do sada se nije ozbiljno pozabavio njegovim radom posebno zato sto se bavi politikom i ovakve analize trebamo primiti sa velikom rezervom jer se najverovatnije radi o planskom pokusaju opozicije da ga diskredituje zato sto je otvorio pitanje funkcionisanja stvari u MUP-u i pokrenuo pitanje brojnih afera koje su dosada skupljale prasinu u fioci
(Srbin 100%, 3. jun 2014 20:14)"

Pa sad,, oni tvrde suprotno-da JESTE koristio tuđa istraživanja (Nabrojana dela i autori) pa su čak citirali i pasuse iz jednog i iz drugog rada.

Al, nemoj da te to brine, uvek možeš da im kažeš da su glupi i da nemaju pojma.

Ili da ih povežeš sa Vatikanom, CIA, MOSAD, FBI, i slično, što si posredno ii uradio.
(sumorni, 3. jun 2014 20:59)

Izvini da li si ti uopste procitao njihovu analizu rada,naravno da nisi,oni se hvataju za sablonske recenice i definice koji se manje vise ponavljaju u svakom ozbiljnijem naucnom radu,i koje su opsteprihvacene zakonitosti u oblasti ekonomije.A svako navodjenje istrazivanja se jasno precizira odakle je preuzete,to sto si napisao apsolutno nema veze sa istinom i pokusavas da najobicnijim negiranjem isteras svoju pricu,iako si vrlo dobro svestan da to nema veze sa stvarnom situacijom

Sara Antonic

pre 9 godina

LSE je u punom nazivu Londonska skola ekonomije i politickih nauka, a pokriva gotovo sve drustvene nauke, ukljucujuci i prava, pa stoga funkcionise kao grupacija razlicitih fakulteta. U prevodu, autor je doktorirao na pravnom fakultetu LSE-a.

billz

pre 9 godina

"""Imajući u vidu da je diploma državnog Pravnog jedini adut premijera, vredno je pomenuti da je jedan od autora teksta, Uglješa Grušić, završio isti fakultet sa najvišim ocenama (prosek 9,9) i da je bio asistent na tom fakultetu pre nego što je otišao u London, na doktorske studije, na Londonsku školu ekomije"", navodi se u pisanoj izjavi za B92 i dodaje da biografije ostalih autora takođe govore same za sebe.
Jel dotični studirao po Bolonjskim principima, koji su u Srbiju uvedeni na ""demokratski"" način? Upoređivanje takvog sistema studiranja sa onim starim već dovoljno govori o razumevanju suštine obrazovanja onoga ko piše ovakve tekstove."

Radovan84

pre 9 godina

Citao sam na Pescanik-u tekst vezan za plagijat doktorske disertacije,navedene dijelove tekstova koji to potvrdjuju... To neka provjerava onaj ko treba da provjerava. Nego, ja imam pitanje za ove sto pisu SNS bot,troll ili kako vec oslovljavaju ljude koji daju podrsku A Vucicu... U ovom trenutku ima preko 150 komentara, na jedno 90 komentara pise SNS botovi,itd... Meni,kao neutralnom posmatracu iz Banja Luke, vise lici da ste vi koji to forsirate botovi (trolovi,kako vec to zovete) opozicije...Procitajte komentare. Ide 5-6 za redom u kojima pise SNS bot,pa onda 1-2 bez tog ''BOT'', pa onda opet 5-6 komentara sa to ''BOT''. Stvarno mi je zanimimljivo da citam desetak komentara za redom.tipa:'' ooo sad su se probudili sns botovi''.. itd... Al' bukvalno sve jedan od tih desetak pocinje sa tim:'' sad su se probudili'' ili: ''bude se...''
Sta mislite? Da li to pisu DS BOT-ovi, ili neki drugi opozicioni ''BOT-ovi''?
Pozdrav iz BOT-ovske Banja Luke
P.S. Ovaj komentar se odnosi na sve tekstove vezane za politiku koji se nalaze na B92,a koji volim da citam,sve zajedno sa komentarima :)

marko

pre 9 godina

Kod nas ljudi koji zavrse fakultete nemaju nikakvo znanje ni kefala da rade posao za koji su se skolovali, bilo da dolaze sa drzavnih ili privatnih ustanova pa tako imamo vrhunske programere koji nisu zavrsili ni etf ni fon dok oni koji to jesu ne snalaze se bas najbolje. Taj kontrast je i posledica loseg obrazovnog sistema koji olako omogucava sticanje titula kako na drzavnim tako i na privatnim ustanovama, pri tome se ne pravi jasna razlika izmedju magistra nauke i magistra u privredi primera radi, cime cela polemika oko megatrenda postaje bezpredmetna

Stendal je umro

pre 9 godina

(realnost, 03. jun 2014 21:02)
Realni, elokvencija ne može neutralisati glupost. Zaboravio si jedan jedva vidljivi detalj. Beli listići masovno dobijaju boju a ona nije ni crna mi crvena.

Deda Pera

pre 9 godina

@smesko
Šta ti je čudno? Što nije ostao u Srbiji da botuje kao ti?
Sram ga bilo, otišo u London da doktorira, a mogao na renomiranom segamegatrendu. Bruka

sumorni

pre 9 godina

"Medjutim, interesuje me kako je doslo do toga da njih trojica sednu i vrse detaljnu analizu disertacije. Neka objasne za pocetak to. To ce vec reci mnogo toga o samoj analizi.
Uzgred, malo mi je cudno da je jedan od njih zavrsio pravni, pa nastavio u Londonu na ekonomiji...
(smesko, 3. jun 2014 22:40)"

CIA je tu uplela prste, ona im je platila...

Lako je za objasniti, ali ne tebi. Naprosto su seli, i analizirali Plagijatorov doktorski rad. Što je običaj u akademskom svetu, gde pravu ocenu nekog naučnog rada daje samo stručna javnost,, u koju ta trojca svakako spadaju. A ti i Vučić ne spadate.

Kao kad ti na primer odeš na Kurirov sajt pa izanaliziraš postupke prethodne vlasti, i usput odvališ da ti je čudno što je neko studirao pravo, a onda nastavio ekonomiju u Londonu, kada je opšte poznato da niko pametan ne studira ekonomiju u Londonu. Niti pravo u Beogradu.

Osim Vučića.

djura

pre 9 godina

Ja bi dodao na sve ove silne Komentare i ako je mozda bio plagijat kao puno drugih stvari kod nas u zemlji za utehu treba prisetiti svih nasih dragih ministara ne znam od ratnih profitera do pevacica koji uopste nisu pisali plagijate (nije bilo potrebe jer nisu ni imali Diplome) da iza ovoga stoja ne samo neki pametnjakovic vec i neki drugovi plavi koji se plase domino sistema koji je i Premijer a i Ministar plagijat pokrenuo u celom procesu.

ivanbg

pre 9 godina

Glupo je premijeru jer je covek veoma ogranicen i ne razume nista sto ima kriticku konotaciju. On to u startu diskvalifikuje kao "politicki napad i progon protiv njegove velicine", sto je naravno glup nacin razmisljanja. Covek je u VELIKOM problemu, samo izgleda da to jos nije shvatio. Polako, shvatice za koji mesec. Problem je sto smo svi mi nadrljali za to vreme.

Pojasnjenje

pre 9 godina

Kolicina preuzetog teksta mora biti ogranicena, osim toga svaki citat mora biti pravilno naveden. Ako to nije slucaj rad nije dobar i dobija nedovoljnu ocenu. Eto da vam pomognem, kome nije jasno sta je plagijat a sta nije. Ako se navede neki tudji rad a ne citira pravilno onda se lazno prikazuje kao svoj, sto u drugim zemljama vec i deca u nizim razredima znaju jer svaki svoj rad moraju da predaju kroz kompjuterski sistem koji takve slucajeve registruje.

Pata Negra

pre 9 godina

Boli Nesortu što su uhvaćeni u sitnim ali debelo sramotnim lažima. Baš zato se oglasio i Svevišnji -ali,avaj- sad se sve zajedno sa Plagijatorom okreće i znoji u ovom 'naučnom' panoptikumu. Da ne bude zabune - u kreaturi od države gde Pajac glumata Rektora prirodno je i da Plagijator i Lažov bude promovisan u Doktora. Ja podržavam Nauku da istraje u proveri svih hipoteza u ovom dragocenom slučaju. Čak Nauku i podsećam na vrednu izreku: Magarcu treba i zvono okačiti!

Sasa

pre 9 godina

Ima pozitivnu ocenu od megatrenda,fakulteta koji ima svaka napucanija sponzorusa u ovoj nesretnoj drzavi.Da nije u Srbiji bilo bi za smeh,medjutim ovo je samo za plakanje.

neko iz mase

pre 9 godina

Poznavajuci nas vladajuci vrh, kao i istoriju slicnih akademskih 'dostignuca' naseg vladajuceg vrha (npr. Nikolic je sta ono bese zavrsio?), uopste nisam iznenadjen ako je ovo istina. Ono sto me iznenadjuje je broj negativnih glasova ovim komentarima. Nisam imao pojma da ima toliko ljudi koji sa tolikom strascu podrzavaju Stefanovicev doktorat. Osim ako to nisu klikovi placeni od stranke.

smesko

pre 9 godina

Nisam citao ni disertaciju, ni analizu, pa ne znam da li je glupo, ili nije.
Medjutim, interesuje me kako je doslo do toga da njih trojica sednu i vrse detaljnu analizu disertacije. Neka objasne za pocetak to. To ce vec reci mnogo toga o samoj analizi.
Uzgred, malo mi je cudno da je jedan od njih zavrsio pravni, pa nastavio u Londonu na ekonomiji...

dragan

pre 9 godina

Čudna je to stranka sns.Počnimo od tada najmlađeg doktora Šešelja,pa doktora Tomu.Molim da se proveri i diploma Vučića.Čudno da tako "velik" talenat nije neko dosad iskoristio.Ujedno otvoriti dosije vlasnika Megatrenda jer prema nekim saznanjima u rušenju Peščanika ima udela i taj tkzv fakultet.Treće kad će tkzv premijer da se izvini OEBS zbog izjave prekjuče a juče reče da je bilo obaranja?

bonaparta3

pre 9 godina

Mi bi bili najsrećnija zemlja na svetu da nam je jedini provlem Stefanovićev doktorat. Šta Srbija ima od ova tri genijalca koja je besplatno školovala da bi oni sada ocenjivali nečiji rad ili doktorat. On ovim osporavaju diplome ljudi koji su taj doktorat potvrdili kao validan. Druga je ovde priča po sredi!?!? Treba da lete mafioze iz policije pa našli doušnike koji će dići prašinu. Hajde da proverimo sve doktorate? Pa zar profesori ne koriste diplomske radove studenata i daju im teme da brane da bi pripremili profesorima materijal za naučni rad ili doktorat i niko nekaže to je plagijat iako defakto jeste. Uostalom nije li vlasnik Epla pokojni Džops imao završenu samo srednju školu a bio je među najuspešnijim menadžerima. Uostalom koga je od vas neko pitao nešto sa fakulteta i za ocene nego umete li vi da primenite što ste naučili. Pitanje je da li je škola prošla kroz vas ili vi kroz školu??? Znam gomilu diplomiranih inženjera,pravnika,doktora koji pojima nemaju a završili su državni fakultet. Poslednji primer saobraćajni inženjeri na železnici neumeju da organizuju saobraćaj nego zaustavljaju međunarodne vozove malt ne na granici zbog štrajka u Brogradu.

alek

pre 9 godina

Vucicu, ajde zakuni se da stvarno verujes da je Nesha sam napisao doktorski rad.
I da uopste ima pojma o cemu se tu radi.

Ne vidis problem sa Neshom, ne vidis problem sa Tominom diplomom..... bas si me razocarao.
Kao covek i kao radikal.

Ex sns

pre 9 godina

Ljudi o cemu mi vodimo polemiku? Uglješa je bio jedan od najboljih ako ne i najbokji diplomac sa Pravnog,kao takav otisao u London tamo predaje,tamo je doktorirao. Mi ovde polemisemo o SegaMegaTre$u? Pa cela Srbija zna kako se tamo sticu diplome! Slucajno su tamo diplome stekli skoro svi kadrovi Sns i slucajno je Mica svima bio mentor??! Ako je kazandzija u svojoj 60. godini doneo diplomu sa SegaMega a pri tom nema pojma kako se zove makar 1 profesor, valjda je potpuno jasno, ne treba nama niko to da dokazuje, ali je lepo sto se neko setio i da strucnom analizom to objasni! Doci ce vreme kada ova nakaradna vlast sidje sa vlasti da se sve to ponisti, jer dok su na vlasti niko im nista ne moze. Rade sta hoce, ustvari nista i ne rade samo obecavaju, nikad goru ekipu nismo imali.

Cinik

pre 9 godina

Nejasno sta je glupost? Pa to je kada vam 250 pripadnika 1. botovskog bataljona lupi minus kada stvari nazovete pravim imenom. Vece gluposti od toga nema.

doren atina

pre 9 godina

Ko normalan moze da sumnja u sposobnosti,znanje,zvanje i integritet Nebojse Stefanovica. Pa nije on valjda ministar zato sto je podilazio Vucicu vec upravo zbog teskom mukom stecene akademske titule i dokazane samostalnosti u profesijama kojima se bavi...

Toma

pre 9 godina

Znate šta je glupo. Ima jedna poslovica koja kaže:
Bolje je ćutati i da te drugi smatraju glupim, nego progovoriti i to potvrditi.
Zato poruka premijeru, ćuti

realnost

pre 9 godina

Ukoliko se ovaj skandal ne zavrsi ostavkama Stefanovica i Vucica, u veoma skoro vreme ni jedna nasa diploma se nece priznavati van granica Srbije. Misljenje jednog profesora univerziteta, docenta i doktoranda iz Engleske ima vecu tezinu od misljenja svih nasih premijera, ministara i spin majstora. A ono sto ti i ja mislimo i broj pluseva i minuseva koji zaradimo, takodje nemaju nikakvog uticaja na to jer svetska stampa ponovo bruji o nasoj sramoti.
(AlekS, 3. jun 2014 19:34)

Jedna je stvar sta bi ti, ja, bilo ko zeleli da se desi na politickom planu a sasvim je nesto drugo sta ce se zaista biti posledice ove afere. Ja cu ti reci sta ce biti, nema ostavke, nema politickih posledica, ima samo debele odstete za Stefanovica a i za Megatrend. I to nece biti politicka odluka vec realnost na sudu, iskasapice advokati ovu trojicu koji su napisali analizu, objavili su javno da je doktorat plagijat a dokazi su im tanki, neuverljivi i nedovoljni.
Ovo ce da se vestaci i secka u sitna crevca i garantujem ti da niko nece potvrditi navode o plagijatu jer je to mnogo ozbiljna optuzba i nije dovoljno da nekog optuzis da je lopov samo zato sto nosi jaknu koja je slicna nekoj koju si video u prodavnici. Sad da uzmes 20 redovnih profesora sa autoritetom i das im doktorat na citanje svi ce verovatno reci da je tanak i nekvalitetan ali NIKO nece smeti da stavi potpis da je plagijat, ima razloga zasto je tako.

Laki je malo nervozan

pre 9 godina

PUNA PODRŠKA autorima teksta o doktorskom radu ministra policije. Gospodo samo izdržite u naporima da raskrinkate ovakav sistem prodaje i nabavke diploma u Srbiji. Stefanović nije jedini, samo u vladajućoj političkoj bulumenti ima ih podosta koji se kite perijem koje im ne pripada.
Jedino tako može se stati na kraj ovoj pošasti koja je uzela nevidjenog maha u našem društvu.
A da, NAJGLUPLJE od svega je OSTRAŠĆENO mešanje Premijera u ceo ovaj slučaj. Stiče se utisak da mu otvaranje ove afere šteti!

AlekS

pre 9 godina

Simtomaticno je i neumesno da posle komisije sa Megatrenda koja je pozitivno ocenila Stefanovicev rad i koja je zvanicna, pojave se neki anonimusi i komentarisu isti u negativnom tonu.
(Predrag, 3. jun 2014 21:06)

Toliko je "zvanicna" da kada bi ih pitali pojedinacno, bez prisustva saptaca, o cemu je Stefanovic pisao u svom radu, ne bi imali pojma kao sto ni Toma nije znao temu magistarskog rada.

Žika Vračaruralac

pre 9 godina

Borisli smo se, zviždali, pištli protiv pokojnika, svrgli sa vlasti ( ne mi doduše, nego naši "uranijumski prijatelji") a onda je diplomirani psiholog došao na mesto ministra telekomunikacija, asistenet na mesto guvernera, doktor filozofije bez dana radnog staža u privredi na mesto premijera, loš student dramatrugije je šmrčući na bazenima sa kriminalcima napranso diplomirao, a vaskoliki lopovi i probisveti su nam potureni kao eksperti. Pre dve godine ministar telekomunikacija je bila diplomirani inženjer građevine i to nikakav student, loš student mašinstva gradonačelnik, još gori ministar odbrane... Prosvetni tirani su nam nametnuli Bolonju, koja je donele megatrende i giga-tantuse sa diplomama. Ali tada su pešljamčani sajt i satrapi destruktivne tranzicije (NUNS) ćutali. To ne opravdava tantusa i laika na mestu ministra policije, ali krivica je prevashodno na onima koji su taj sistem nametnuli, a danas su u ulozi tužioca. Da nije sramota, bila bi komendija.

Repriza

pre 9 godina

Ja bih zamolio da redakcija da sledeći put link do tekstova (i disertacije i komentara). Ne mogu ovako da kažem šta mislim. A verujem da 90% komentatora nije pročitalo ni jedno ni drugo.

Cobra

pre 9 godina

Ne bih da dižem paniku, ali svi svetski mediji su preneli vest o plagijatu N. Stefanovića. Ne znam za vas, ali mene je blam!
Inače, puna podrška našim naučnicima!!!

AlekS

pre 9 godina

@ (aleksandar, 3. jun 2014 20:50

Da si procitao sve sto su ljudi napisali znao bi sta znaci "obiluje plagijatima". Treba citati i mala slova, ne samo naslove. A sto se tice "kriticne ekonomske situacije", opasnost je da je ti plagijatori dalje vode jer su dokazane neznalice.

Dimitrijana

pre 9 godina

Prvo i odmah treba uzeti Ekspoze koji je Vucic pisao i javno procitao u Skupstini pri sastavljanju njegove vlade I PROCITATI PREMJERU OD SLOVA DO SLOVA STA JE NAPISAO O LAZNIM DIPLOMAMA I STA CE SE POVODOM TOGA PREDUZETI.
Ako Vucic ne zna sta je napisao i procitao u Ekspozeu, onda ga treba sto hitnije obavestiti ili ce na kraju reci da je i taj ekspoze neko drugi pisao i da je to najveca glupost.

Zoki Falcon

pre 9 godina

@(Žika Vračaruralac, 3. jun 2014 21:02)
A koliko dana radnog staža imaju ovi sadašnji na vlasti, prvenstveno mislim na Vučića i Stefanovića??!

Predrag

pre 9 godina

Simtomaticno je i neumesno da posle komisije sa Megatrenda koja je pozitivno ocenila Stefanovicev rad i koja je zvanicna, pojave se neki anonimusi i komentarisu isti u negativnom tonu.

V85 - državni Pravni - prosek 9,94

pre 9 godina

Najsmešnije mi je nazivanje trojice naučnih radnika, potpisanih punim imenom i prezimenom, "silama mraka". Momentalna nezavisna istraga o plagijatu. Ako ga je bilo, momentalna ostavka ministra, kraj političke karijere i oduzimanje akreditacije Megatrendu. A premijer da ima malo političke odgovornosti, da razmisli ponajmanje o izvinjenju, ako ne i o makar pounuđenoj ostavci. Ako plagijata nema, tužba i odšteta. Molim lepo. A priče ko je najgluplji i ko je s kojim prosekom završio, premijer nek ostavi za sednicu odbora svoje stranke.

NikolaD

pre 9 godina

@MileCacak

Mile,
nemoj se zaludjivati, to su SNS "aktivisti" koji su tu samo da bi se nekako domogli drzavnog posla.
Da SNS ima nekog IT kadra sa stvarnim znanjem, davno bi armiju BOT-ova zamenili softverom (koji se pravi za jedan dan) koji bi lupao pluseve i minuse.
Jedan prosecno inteligentan da uprvlja softverom.
Ali ce se setiti ovoga neki od njihovih "Magistara" pre ili kasnije tako da posao BOT-a ni kod njih nece postojati.

AlekS

pre 9 godina

Jedna je stvar sta bi ti, ja, bilo ko zeleli da se desi na politickom planu a sasvim je nesto drugo sta ce se zaista biti posledice ove afere. Ja cu ti reci sta ce biti, nema ostavke, nema politickih posledica, ima samo debele odstete za Stefanovica a i za Megatrend. I to nece biti politicka odluka vec realnost na sudu, iskasapice advokati ovu trojicu koji su napisali analizu, objavili su javno da je doktorat plagijat a dokazi su im tanki, neuverljivi i nedovoljni.
Ovo ce da se vestaci i secka u sitna crevca i garantujem ti da niko nece potvrditi navode o plagijatu jer je to mnogo ozbiljna optuzba i nije dovoljno da nekog optuzis da je lopov samo zato sto nosi jaknu koja je slicna nekoj koju si video u prodavnici. Sad da uzmes 20 redovnih profesora sa autoritetom i das im doktorat na citanje svi ce verovatno reci da je tanak i nekvalitetan ali NIKO nece smeti da stavi potpis da je plagijat, ima razloga zasto je tako.
(realnost, 3. jun 2014 21:02)

...Ti ljudi iz Engleske svakako imaju veci kredibilitet od bilo koga "strucnjaka" iz nase zemlje jer smo notorni kao jedno od najkorumpiranijih zemalja a u skolstvu narocito.. Ako dodje do nekakvog suda koji bi presudio po politickom nalogu, to se nece zavrsiti na tome vec u Strasburgu. A tamo drzava Srbija nije dobila ni jedan spor.

Milos

pre 9 godina

Ljudi nemojte uopste ulaziti u raspravu sa njim. Vi ste ostvareni naucni radnici, radite u inostranstvu a ulazite u raspravu sa covekom koji osim politike nista nije radio u zivotu.

Miloš

pre 9 godina

Napisati rad za časopis sa SCI liste je za neke samo stvar para. Setite se nedave bruke oko rumunskog časopisa Metalurgija. Sve je to biznis... ne budite naivni
(impact factor, 3. jun 2014 18:15)

Za neke da, ali ako već znate tematiku, jasno Vam je da ozbiljni naučnici vrlo dobro znaju šta je Metalurgija Internacional, a šta nije. Ovaj doktor nauka nema niti jedan rad na listi (a iskreno nisam siguran koliko ima objavljenih naučnih radova uopšte), što je prilično problematično.

Grrr

pre 9 godina

Pa "glupost" je to sto napadate Dr Nebojsu Stefanovica, uglednog clana partije. Na ovaj komentar trebalo bi da dobijem puno pluseva jer glasaci SNS-a ne razumeju ironiju, samo patetiku.

Srbin 100%

pre 9 godina

Niko ne spori da je doticna grupa profesora zaista prelistala rad Nebojse Stefanovica od korice do korice,ali njihovi argumenti nikako ne piju vodu,oni navode da je on prepisivao neke sablone od drugih izdavaca i da je spominjao iste ili slicne fraze,to gospodo profesori nije plagijat,on nije iskoristio nijedno autenticno istrazivanje od bilo koga a da nije naveo izvore i izvodio je svoje zakljucke i davao empirijske dokaze o nekim konkretnim stvarima.Pomalo naivno zvuci da niko do sada se nije ozbiljno pozabavio njegovim radom posebno zato sto se bavi politikom i ovakve analize trebamo primiti sa velikom rezervom jer se najverovatnije radi o planskom pokusaju opozicije da ga diskredituje zato sto je otvorio pitanje funkcionisanja stvari u MUP-u i pokrenuo pitanje brojnih afera koje su dosada skupljale prasinu u fioci

vlada

pre 9 godina

svi ce te vi u apsanu da zavrsite. ako je premijer reko da je to sto profesori pricaju glupost nema sta vise da se diskutuje. ipak je on bio student fakulteta

Delijanac

pre 9 godina

ovoj trojici tužibaba krivo što su u svom školovanju propustili bar dva razreda Resavke škole a ministar nije :)
pitanje je dal' ce botovi da se snadju u ovom tekstu :)

Toma

pre 9 godina

U ovom danasnjem odmeravanju ko je i sta je glupo, svega sam se naslusao, narocito od radikala, ali ovo ocenjivanja analize doktorata, kao najvece gluposti, i to naglasiti toliko puta u minuti je ipak najgluplje sto se moglo cuti od jednog premijera, pa i srpskog. Za one koji ne misle tako, sacekajte bice toga jos. Zabava je tek pocela.

sumorni

pre 9 godina

"on nije iskoristio nijedno autenticno istrazivanje od bilo koga a da nije naveo izvore i izvodio je svoje zakljucke i davao empirijske dokaze o nekim konkretnim stvarima.Pomalo naivno zvuci da niko do sada se nije ozbiljno pozabavio njegovim radom posebno zato sto se bavi politikom i ovakve analize trebamo primiti sa velikom rezervom jer se najverovatnije radi o planskom pokusaju opozicije da ga diskredituje zato sto je otvorio pitanje funkcionisanja stvari u MUP-u i pokrenuo pitanje brojnih afera koje su dosada skupljale prasinu u fioci
(Srbin 100%, 3. jun 2014 20:14)"

Pa sad,, oni tvrde suprotno-da JESTE koristio tuđa istraživanja (Nabrojana dela i autori) pa su čak citirali i pasuse iz jednog i iz drugog rada.

Al, nemoj da te to brine, uvek možeš da im kažeš da su glupi i da nemaju pojma.

Ili da ih povežeš sa Vatikanom, CIA, MOSAD, FBI, i slično, što si posredno ii uradio.

Dali bocek

pre 9 godina

Ocigledno da tih 75% koje nije glasalo su nebitni. Svidelo se to nama ili ne. Da su mislili da ce ovaj biti los, tih 75% bi glasalo za neke druge, bolje i jos losije. A diploma i nije toliko vise vazna, sta mi vredi sto je imam. U krajnjoj liniji, nije je imao ni Tesla, ni Da Vinci, pa uradise nesto. Ova tema nije vredna naseg vremena i rasprave, ali drzi nam paznju.

Ime

pre 9 godina

zasto se narod koji je glasao za SNS i pise komentare na netu naziva botovima?!Ima tu nekih sablonskih komentara, slazem se.Ali nisu svi takvi.Po tom principu svako ko pise pohvalno na netu za neku stranku je bot!Ja ne izlazim na izbore niti cu ikada ali je cinjenica da vucic od svih ima volju i energiju za razliku od onih zutih lopuza i narodu to prija a ne bude li radio kako treba svakako ce otici kao i zuti
(hours of love, 03. jun 2014 19:01)

Znas li ti sta uopste znaci to "BOT"? E pa kad saznas (preporucujem Google), bice ti jasno zasto su SNS botovi zasluzili taj naziv.

Zlopamtilo

pre 9 godina

Jasno je , najveca glupost je to sto se premijer trudi da zastiti mediokritete kojima se okruzio .Uostalom toliko im duguje , iza njih je toliko toga . Ali mi moramo da budemo svesni ko nas vodi i za to smo sami krivi . A za to koliko je Vucic svestan svoje nemoci je najbolji pokazatelj totalno nesnalazenje u statisticki totalnom pobedom na izborima i to mucno trazenje partnera .Sva sreca pa je i ove nahvatao , mozda bi nam u suprotnom ministar Kanal bio potpredsednik....sve u svemu ovo do sada je predstava u nekoliko cinova.

pre 9 godina

Šta pričate bre ljudi? Pa može li neko normalan da pomisli da Stefanović nije doktor. Meni nekako baš liči na doktora. Doktor Toma, Doktor Velja sve doktori blago nama. Sa njima nema neizvesnosti. Idemo u sigurnu budućnost. Srbija!!!!!

milica

pre 9 godina

I mene interesuje koje su povoljnosti ako si sns bot. Mislim, imate li 13-tu platu, placen godisnji, kakvo je radno vreme, socijalno, zdravstveno? E da, da li je obavezna i diploma Megatrenda?

Pametnjaković

pre 9 godina

@(Ime, 3. jun 2014 20:22)

Mislim da bi ipak ispravan naziv za njih bio SNS trolovi, a ne botovi. Pronađi šta je Internet troll, pa će ti biti jasno zašto.

Aca misli da sprovede reforme u Srbiji preko ložačkih kampanja i promocija i zato je angažovao tim trolova kakvih samo u Srbiji ima. Mi ne samo što imamo naj doktore i sve ostalo, već imamo i naj trolove.

aleksandar

pre 9 godina

Ne razumem kako "obiluje plagijatima". Ili je doktorat plagijat, tj. tudji rezultati i zakljucci su prikazani kao sopstveni, ili je originalno naucno delo. Naravno u doktoratu se, u uvodu i diskusiji, autor poziva na rezultate iz drugih radova, sto nisu plagijati, nego citati. Sta znaci da neki doktorat obiluje? Ne znam krajnji ishod ove rasprave, ali mi se cini da je tempirana u cilju da diskredituje rukovodioca. Plus, za njegovo trenutno radno mesto nije neophodan doktorat. Imam kolege koje su svoje radove zasnovali na potpuno izmisljenim rezultatima, pa niko ne dize buku- iako radno mesto univerzitetskog nastavnika je direktno vezano za taj doktorat. Imam i kolege koje redovno svoje rezultate menjaju, prakticno falsifikuju, da bi bili potpuno u ravni sa rezultatima u svetu, jer nemaju hrabrosti da iznesu sopstvene rezultate i zato sto su skolovani da reprodukuju tudje, pa niko ne pravi famu ni oko toga. Manite se gluposti i diskreditacija,retki su ovde veliki naucnici; mozda da se ipak fokusiramo na veoma kriticnu ekonomsku situaciju i neki izlaz iz nje? Bolje bi bilo da "grupa autora" KREIRA neki izlaz za propalo sudstvo nego sto se bavi etiketiranjem i unizavanjem.

Danny`s

pre 9 godina

Dokle vise ljudi?Ajde da se radi nesto konkretno!Umesto da se bavimo Evropom, mi se bavima nama.Pa ne mozemo mi sada da trosimo vreme na ispitivanje i proveravanje svacije diplome.Takvi smo ti mi Srbi,daj ovog sto je izronio da povucemo na dno.Pustite coveka na miru.Tu je gde jeste jer je verovatno to i zasluzio.Neka radi ono za sta je tu postavljen a ne da gubi vreme na dokazivanje sa ljubomornim i zavisnim osobama.Ako vam je to toliko bitno neka se formira strucna komisija da proveri rad, a za to vreme neka on radi sta treba da radi.

Ajde dosta!

pre 9 godina

"Ukoliko se ovaj skandal ne zavrsi ostavkama Stefanovica i Vucica, u veoma skoro vreme ni jedna nasa diploma se nece priznavati van granica Srbije".
(AlekS, 3. jun 2014 19:34)

Pa ni sada se ne priznaje. Vecina zemalja prihvata diplome kao takve, ali su ti sanse za dobijanje bilo kakvog posla ravne nuli, izuzev u nekim veoma retkim disciplinama. Uglavnom diplome tehnickih fakulteta dobro prolaze, ali i tu moras da imas ludu srecu, konjske zivce i beskonacno strpljenje da bi dobio prvi posao ako nemas prethodno radno iskustvo i tacno one vestine koje se traze na tom radnom mestu. A diplome raznih menaDJmenta i bizMisa sluze ionako za podsmeh medju rekruterima. Pa sta mislite, da je Srbija jedina koja ima takve skole? Puna Rusija takvih skolica, a o Indiji tek da ne pricamo! Znaju i oni za leba bez motiku.

1990.-2000.

pre 9 godina

Sam nacin izrazavanja govori ko je ovde pravi doktor nauka, bravo za ljude iz Londona. A doktoru u Srbiji kritika,zasto nije poslusao savet bivseg rektora dat pre dve-tri godine :"Zavrsi Megatrend i pali !" Da je odmah "zapalio" u neku bogatu zemlju sada bi sa svojim doktoratom imao pet,sest puta vecu platu nego sto je ima kao ministar.

AlekS

pre 9 godina

Interesantno je sta ovim Bizmarcima nije jasno, uhvatili su se u kolo i nevidim sta sada nije jasno, ako su vec zeleli da iz bilo kog njima znanog razloga da elementiraju na tudjim doktoratom, onda bi trebalo fpda vaze za strucnjake par exelans, ja o njima nista nisam do sada cuo, priznajem da sam mozda neobavesten, ali ata ta dva ili vec koliko ih ima Bizmarka, rade tamo odakle to rade, sto nisu takvi patrioti i sirokoumni da pomogmpnu svojim znanjem svojoj zemlji iz svoje zemlje, da se razumemom, ne interesuje me ko sta ima od skole i ko je sta zavrsio ili nije, ali mi se gadi tih "demokratskih"fazona na daljinu i narucivanju takvih gmazova sistema i kvazi intelektualne elite, a to sve rade iz nekih zemalja gde su posguzne muve starosedelaca, i koji ce uvek biti dodjosi.
Daj vise sa tim foliranjima , ako imaju nesto da kazu neka dosju ovde kod nas odakle su im preci i neka kazu u mikrofon, ovako stvarno je glupost nad glupostima i njih i njihovih narucilaca ko god bio i iz koje god gunitnicke partije bio.
Ja toliko i aj sad svi na radne zadatke sto rece jedan od bivsih politicara, da ga ne pominjem.
(Nele, 3. jun 2014 18:14)

Nesto su ti tanki argumenti. Sve sama pljuvacina i podmetacina. A i ocigledno je da ne znas ko je bio Bizmark jer ga pominjes u pogresnom kontekstu.

hours of love

pre 9 godina

zasto se narod koji je glasao za SNS i pise komentare na netu naziva botovima?!
Ima tu nekih sablonskih komentara, slazem se.Ali nisu svi takvi.
Po tom principu svako ko pise pohvalno na netu za neku stranku je bot!
Ja ne izlazim na izbore niti cu ikada ali je cinjenica da vucic od svih ima volju i energiju za razliku od onih zutih lopuza i narodu to prija a ne bude li radio kako treba svakako ce otici kao i zuti

AlekS

pre 9 godina

Doktorat moze da bude tanak, nedorecen, nedovoljno naucno utemeljen, bez vidljivog naucnog doprinosa ali da i dalje zadovoljava neku formu. Sokirali bi ste se kad bi videli ili procitali gomilu doktorata cak i od sada uglednih profesora BG univerziteta. Tematski i sadrzajno vrlo problematicni ali su ipak doktorati.

Plagijat je vec ozbiljna optuzba i mora se nepobitno dokazati. Ono sto se moglo procitati u analizi je nedovoljno i na sudu nedokazivo. Ako autor preprica tudju recenicu to nije plagijat samo po sebi posebno ako izvorna recenica govori o nekoj opste poznatoj cinjenici i ne predstavlja neki zakljucak ili misao autora.

Autorstvo je dosta fluidna stvar i kopiranje mora biti dosta banalno, grubo i u znacajnom obimu da bi se to tumacilo kao plagijat.

Na sudu ovo nema sanse da prodje, odnosno bice prinudjeni da Stefanovicu plate debelu odstetu. Ovo vam je klasicni srpski doktorat, tanko i bezvredno ali nije plagijat i tu optuzbe padaju u vodu.
(realnost, 3. jun 2014 18:19)

Ukoliko se ovaj skandal ne zavrsi ostavkama Stefanovica i Vucica, u veoma skoro vreme ni jedna nasa diploma se nece priznavati van granica Srbije. Misljenje jednog profesora univerziteta, docenta i doktoranda iz Engleske ima vecu tezinu od misljenja svih nasih premijera, ministara i spin majstora. A ono sto ti i ja mislimo i broj pluseva i minuseva koji zaradimo, takodje nemaju nikakvog uticaja na to jer svetska stampa ponovo bruji o nasoj sramoti.

Pametnjaković

pre 9 godina

Ma mi imamo najveće "stručnjake", "eksperte", "doktore", "inženjere", itd. kakve niko nema, zato nam je Srbija takva kakva jeste i uvek nam je neko drugi kriv zato što nam je tako super. Ma drugi nam samo zavide.

AlekS

pre 9 godina

"Lepi" Mića mentor ??!! Na svom fakultetu ... Da smo normalni, niko, ali NIKO sa diplomom Megatrenda ne bi smeo da radi u državnoj upravi
(Student, 3. jun 2014 19:20)

U Srbiji ce mozda jos i raditi ali u inostranstvu SIGURNO NIGDE NECE. Strana stampa bruji o ovom skandalu.

Granota

pre 9 godina

Imajući u vidu botovanje, mislim da bi B92 trebao da uvede neku vrstu identifikacije svakog plusa/minusa ili prepoznavanje IP adrese. Ovo je prestalo da bude smešno, već je uvredljivo. Liči na Severnu Koreju.

PhD Bigtrend

pre 9 godina

" Jedini argument koji je predsednik Vlade Aleksandar Vučić izneo kao potvrdu toga da je njihovo obrazloženje "najgluplje" jeste da je on završio državni Pravni fakultet sa najvišim ocenama, te da stoga zna nešto iz te oblasti."

Ovo mora da je bolelo.

MileCacak

pre 9 godina

Videvsi da ovde ima dosta SNS botova, pojavi mi se zelja da vas pitam par stvari
-Da li je to naporan posao?
-Kakve pogodnosti dobijate ako ste SNS bot?
-Kakva je situacija sto se tice zaposljavanja u drzavnim preduzecima?
-Koje uslove moram da ispunjavam da bih postao SNS bot?

Hvala unapred.
ps.Nije sarkazam, stvarno me interesuje

Sergey

pre 9 godina

Ono sto menu licno smeta to je da su se naprasno setili ove doktorske disetacije. Sta je bilo sa doktorskom disertacijom cenjenog I uglednog clana LDP as temom Uticaj gravitacije na kretanje jajeta u liftu ? Cista 10-ka na uglednom drzavnom fakultetu. Ovo pisem da potsetim cenjeni auditorium da imamo najveci procenat doktora nauka u svetu po glavi stanovnika a najmanji procenat visoko obrazovanih. Pa kako to?

Marko

pre 9 godina

Danas u Srbiji uzmes partijsku knjizicu i malo se uvuces u .... nekima ili das lokal za partiju i onda biras funkciju...To je nasa realnost i nije on jedina sa plagijatom ima ih dosta u ovoj nasoj bednoj drzavi.Sami sebe ubijamo i to polako samo sto to ovaj nepismeni narod ne moze da vidi.MOZDA JE RESENJE DA DODJE NEKO SA STRANE I SVE NAS BRZO ......... DA NA OLAKSA MUNKE......

Милош

pre 9 godina

Мени се чени да Вођа покушава да оснажи свој аргумент позивом на наводно мишљење министра Вербића. Нисам нигде нашао да је министар тако нешто изјавио, и вероватно и неће рећи. "Цар је го", сви гледају како ће ова пошаст проћи. Следећи пут пре избора сви кандидати треба да прођу неки тест општег знања и културе, уз обавезан преглед психолога. Ово је више мучно гледати.

?usi

pre 9 godina

Moram da idem
Čuo sam da Njegovo Zločanstvo prolazi večeras kroz naš mali grad pa idem da mašem i bacam latice cveća pred kolonu vozila.

Nenad

pre 9 godina

Glupo je sto politizujete temu i sto se javljate samo zbog toga sto je Stefanovic iz politicke grupacije koju ne podrzavate. Da je Stefanovic iz DS- kao npr Dr Nambija cutali bi ste. Eto sta je glupo!

Nele

pre 9 godina

Interesantno je sta ovim Bizmarcima nije jasno, uhvatili su se u kolo i nevidim sta sada nije jasno, ako su vec zeleli da iz bilo kog njima znanog razloga da elementiraju na tudjim doktoratom, onda bi trebalo fpda vaze za strucnjake par exelans, ja o njima nista nisam do sada cuo, priznajem da sam mozda neobavesten, ali ata ta dva ili vec koliko ih ima Bizmarka, rade tamo odakle to rade, sto nisu takvi patrioti i sirokoumni da pomogmpnu svojim znanjem svojoj zemlji iz svoje zemlje, da se razumemom, ne interesuje me ko sta ima od skole i ko je sta zavrsio ili nije, ali mi se gadi tih "demokratskih"fazona na daljinu i narucivanju takvih gmazova sistema i kvazi intelektualne elite, a to sve rade iz nekih zemalja gde su posguzne muve starosedelaca, i koji ce uvek biti dodjosi.
Daj vise sa tim foliranjima , ako imaju nesto da kazu neka dosju ovde kod nas odakle su im preci i neka kazu u mikrofon, ovako stvarno je glupost nad glupostima i njih i njihovih narucilaca ko god bio i iz koje god gunitnicke partije bio.
Ja toliko i aj sad svi na radne zadatke sto rece jedan od bivsih politicara, da ga ne pominjem.

DEDA CVETKO

pre 9 godina

Postoje visestruke definicije akademskog plagijata. Ono u cemu se sve slazu je da je plagijat NAMERNA KRADJA SA PREDUMISLJAJEM - ne slucajno pozajmljivanje - ideja, koncepata, izraza ili jezika drugih autora bez atribucije njihovog autorstva.

Sta je tu problem:

(1) Jezik se ne moze patentirati. Odredjene fraze koje imaju veze za trgovackim ili trzisnim "brendom" (kao sto su, recimo, Microsoft, Coca Cola i povezani korporacijski slogani mogu se zakonom zastititi, ali sam jezik, izrazi i fraze ne mogu). U cisto formalnom smoslu, Gospodin Stefanovic nije pocinio krivicno delo.

(2) Kandidat za disertaciju moze nehotimice da zapamti i replicira citave fragmente teksta i da ih slucajno reprodukuje. To je veoma poznati fenomen, i to ne samo u Srbiji.

(3) Mene ne zanima koliko je citata u Stefanovicevom radu ostalo nepripisano. Vise me zanima koliki je (a) kvantitavini (procentialni) udeo takvih mesta i (b) kakav je njihov kvalitativni (sadrzajni) udeo u njegovom radu. Ako njegoov rad ima 1000 stranica, a samo devet nepripisanih citata, onda se ocito radi o necem sto je statisticki i sustinski zanemarivo.

(4) A sta ako je Stefanovic NENAMERNO propustio da pripise autorstvo drugima, i ko moze da dokaze njegovu PRAVU nameru? Propusti ove vrste desavaju se i u najozbiljnijim naucnim studijama koje traju decenijama.

(5) Da li je veca naucna kradja pozajmljivanje recenica, ili ono sto je ucinjeno sa Teslinim zavestanjem?

apsolvent

pre 9 godina

Gospodo AUTORI, od čega se sastoje vaši radovi - isključivo Vaši zaključci ili ste i vi koristili dosadašnje rezultate nauke i drugih "autora"? Samo pita jedan zbunjeni student kog upravo tako nešto čeka!

Miloš

pre 9 godina

Glupost je to što ne shvatate da skoro 90% građana podržava Vučića, a vi pokušavate da ga oborite lažima. Živimo u demokratiji, pa predlažem da Skupština Srbije odluči da li je reč o plagijatu ili ne, pa da se nastavi sa daljim poslovima koji nas očekuju u narednom periodu.
(Mrle, 3. jun 2014 16:58)

To što 90%, 95% ili 99% građana misli da li je rad plagijat ili nije je potpuno irelevantno, a još je manje bitno šta o tome kaže Skupština Srbije. Sud o tome mogu dati samo "peers", drugi doktori nauka iz te naučne oblasti, i to oni koji imaju više iskustva i radova. To nije niti 0,1% stanovništva, a ko među njima podržava Vučića je savršeno nebitno.

Nego, Mrle, šta ćemo ako Skupština izglasa da živimo na ravnoj ploči koju drže slonovi? Ništa planete?

realnost

pre 9 godina

Doktorat moze da bude tanak, nedorecen, nedovoljno naucno utemeljen, bez vidljivog naucnog doprinosa ali da i dalje zadovoljava neku formu. Sokirali bi ste se kad bi videli ili procitali gomilu doktorata cak i od sada uglednih profesora BG univerziteta. Tematski i sadrzajno vrlo problematicni ali su ipak doktorati.

Plagijat je vec ozbiljna optuzba i mora se nepobitno dokazati. Ono sto se moglo procitati u analizi je nedovoljno i na sudu nedokazivo. Ako autor preprica tudju recenicu to nije plagijat samo po sebi posebno ako izvorna recenica govori o nekoj opste poznatoj cinjenici i ne predstavlja neki zakljucak ili misao autora.

Autorstvo je dosta fluidna stvar i kopiranje mora biti dosta banalno, grubo i u znacajnom obimu da bi se to tumacilo kao plagijat.

Na sudu ovo nema sanse da prodje, odnosno bice prinudjeni da Stefanovicu plate debelu odstetu. Ovo vam je klasicni srpski doktorat, tanko i bezvredno ali nije plagijat i tu optuzbe padaju u vodu.

Bojan

pre 9 godina

Ovo je pocetak kraja velikog opsenara zvanog PPV. Presvucenog radikala u evropska odela. Ostace upamcen samo po tome da je uhapsio Miskovica i drzao ga 6 meseci u zatvoru. Po svemu ostalom bice upamcen kao i ostali pre njega, mnogo price i glume, a nikakvih rezultata. NEXT.

Micko

pre 9 godina

Cica - Mica Megatrend ,,Univerzitet" treba zatvoriti, Vucic treba da bude premijer, a ne Stefanovicev advokat, a Verbic bi trebao da bude ministar obrazovanja, a ne podgu..a Vuciceva buva.

Župski

pre 9 godina

Botovi rade punim kapacitetom, cak su mozda morali da angazuju i dodatne resurse, sto govori u prilog tome da ih ovo i te kako boli. Nikako ne prestajati, da se istera sve na cistac (mada je sve manje-vise ocigledno) a posle ovoga da se paznja strucne javnosti usmeri na diplomu izvesnog proizvodjaca rakije ...

gaga

pre 9 godina

Otkad je navođenje činjenica "glupo" i "najsmešnije"? Nije ovo prvi doktorat koji je sa SegaMega i da je osporen. Svi prethodni su bili estradni a ovaj je ... cirkuski.

Student

pre 9 godina

...............Ministar Stefanović je juče odbacio optužbe i rekao da je Komisija na Megatrendu najpozitivnije ocenila njegov rad...............

Ajooooj ahahhahahahhaha

impact factor

pre 9 godina

Napisati rad za časopis sa SCI liste je za neke samo stvar para. Setite se nedave bruke oko rumunskog časopisa Metalurgija. Sve je to biznis... ne budite naivni

Marko

pre 9 godina

Kako je moguce da neko ne pomisli na to da je malo tesko poverovati da neko ko obavlja vrlo vazne drzavne funkcije i podleze oceni javnosti svakodnevno sme sebi da dopusti da nesto falsifikuje!? Ne bi to bio normalan potez. Zato i ne verujem da se radi o falsifikatu vec o vrlo teskom napadu na ministra u danima kad se najavljuju razni oblici razracunavanja sa kriminalom. Ja mu zelim da istraje u svojoj borbi. Oni koji su se ogresili o zakon moraju biti privedeni pravdi. Ne posustajte pred napadima. Mozda su dobili bitku, ali ne smeju rat! Srecno!

Stanko

pre 9 godina

Glupost je to što ne shvatate da skoro 90% građana podržava Vučića ...
(Mrle, 3. jun 2014 16:58)

Da se nisi malo zabrojao? 25% građana sa pravom glasa je glasalo za vas. 75% građana Srbije NIJE glasalo za vas.

Lala iz Samosa

pre 9 godina

Evo doktori i doktorantu da vam pojasnim sta je glupo: ili su Englezi blesavi pa vas placaju da nista ne radite, vec da trosite njihovo vreme i pare na analize svakakvih pisanija u dokolici, ili vas trojica radite na nekom projektu koji se placa ko zna od koga. Tri pravnika iz Srbije, rade u tri razlicita grada u jednoj Britaniji, trose svoje i vreme i novce poslodavaca da piskaraju o marginalcu Stefanovicu i to kao koautori, kao jedan tim. Smrdi, smrdi da ne moze da bude smrdljivije. A, evo vi objasnite nemustoj srpskoj raji, koji su bili povodi da vi ovo radite i bas sada u ovo vreme. I ko to placa? Pocev od dobijanja, skeniranja, slanja, obrade i "analize" piskaranja ubogog Stefanovica... A vidimo da imate jos mnogo dokonog vremena i za druge diplomske i svakakve radove. E Englezi, Englezi, zasta vi bacate novce!!!

Ivan

pre 9 godina

Ovi koji zamenjuju teze i pitaju se zasto bas oni i zasto bas sad da analiziraju doktorat, bolje bi bilo da im skinete kapu dole na postenju i smelosti.

I sam se bavim naucnim radom i moj utisak je da je tekst hirurski precizan.

Hvala vam momci za odvojeno vreme i volju!


Nadam se da ce se jos neko pridruziti, pa da imate sto vise ovakvih analiza.

Borimir

pre 9 godina

Ljudi, meni obrazlozenje nije glupo, navedene su konkretne zamerke, jasno navedeni primeri kopiranih delova rada.

Vucic nema potrebe da brani doktora nauka. Neka Stefanovic doktor Nebojsa iznese kontra argumente, i neka se efikasno odbrani.

Dakle ako je doktorska teza realna, doktor moze bez pripreme da diskutuje o istoj satima. Neka to i uradi, i neka zapusi usta kriticarima. Uobicajeno u akademskom svetu...... i pre otkrica Megadeadh univerziteta. Toliko o tome.

Apart of that, pitajte bilo kog privatnika da li zaposljava kadrove iz SegeMege, osim ako isti nema neku drugu prakticnu vrednost u vidu debelih veza.

I za kraj, gde je Dr. Nebojsa diplomirao?

P. S. i Stefanovic Dr. Borko je doktorirao na Trendu x 10^6

Gligorije

pre 9 godina

@bob rock: ko zna sa čim se Verbić složio, smem da se kladim da nije rekao "slažem se da je i meni objašnjenje najgluplje koje sam čuo".

Pre će biti da ga je Vučić pitao da li se slaže da reference iz navoda da je plagijat treba prvo ispitati što se ovaj naravno složio jer je logično (da li je iko od vas video citirane radove koji su navedeni da su prepisani - ja nisam), pa je onda uvezano sa svojom rečenicom da je objašnjenje najgluplje koje je čuo ubacio i da se Verbić slaže sa... nečim. Sada Verbić treba da se izjasni po ovom pitanju, a obzirom na potpuni nedostatak političkog iskustva verujem da se neće setiti.

Klasičan manevar, kao u onom vicu kada otac nudi sinu da ga oženi ćerkom Bila Gejtsa: nešto reci jednom, nešto drugom, na kraju tvrdi ono što ti odgovara... http://opusteno.rs/humor-zabava-f9/kako-se-sklapa-posao-t10471.html

ma sve se zna

pre 9 godina

Problem je sto Vucic nece da se odrekne ni Nebojse Stefanovica ni Megatrenda. Da je ovo normalna zemlja ta sramota od univerziteta bi davno izgubila licencu.
Svi ovde znamo sta je Megatrend i sa kakvim se znanjem izlazi sa tog nazovi univerziteta.

Nemanja

pre 9 godina

A u komentarima, haos. Botovi ne znaju vise ni za sta treba da glasaju, poremetio im se detektor skroz u panici pa sad nasumice lupaju minusice i plusice.
Mislim pogledajte, cas komentar za vucica ima 150 lajkova, pa sledeci za njega 150 dislajkova, a svi imaju maltene identican broj glasova. Valjda nisu sigurni vise sta je sarkazam sta ne, pa udri rendom.

On line control

pre 9 godina

Ovi su sigurno u proslom periodu bili zaduzeni za kontrolu tudjih radova , pa su sigurno tako i mogli da doguraju daleko i umesto domaceg , plate strani fax.

jedan agronom master

pre 9 godina

Sve sto se navodi u saopstenju nema nikakvu osnovu za napad Stefanovica , da bi kandidat postao doktor nauka on pre svega mora da objavi odredjeni broj naucnih radova koji moraju biti na SCI listi , kada prikupi dovoljan broj bodova on po zavrsetku doktorskog rada stice pravo odbrane a kvalitet i samu kompoziciju rada ocenjuju medjunarodni univerziteti , svaki napad na Stefanovica je iz ove perspektive smesan , pa doticna gospoda hoce da klevetaju medjunarodne univerzitete u tom kontekstu.....

milan

pre 9 godina

I Stefanović i Vučić ali i profesori pisci komentara u Peščaniku treba da znaju da se doktorski radovi koji se predstavljaju javnosti podležu kako kritici tako i hvali e sada samo treba da zna koje dovoljno stručan za ovaj ili onaj komentar.

Ricky

pre 9 godina

Autori analize su jedini gubitnici u ovoj prici. Naivno su dozvolili da budu uvuceni u tudji obracun. Skolovani ljudi cesto budu nevidjeni naivci.

Metafizika

pre 9 godina

Kad jedan covek ili grupa ljudi krene da siluje logiku, kosmos im odgovara jos gorom realnoscu. Prljavstina koja se bude otkrivala ce da bude jos veca, njihovi odgovori jos besmisleniji, a opsta situacija sve gora. Ovo su neki ljudi pricali jos pre 20 i vise godina i na kraju tog ciklusa je bio 5-ti oktobar. Srecom nije bio krvav. Moje iskreno nadanje je da kraj ovog ciklusa nece da bude gori.

NS

pre 9 godina

A otkad je Megatrend merilo bilo kakvog kvaliteta? I zašto je njihovo mišljenje teže od mišljenja trojice očigledno uspešnih ljudi iz struke? I sad sva trojica lepo da daju ostavke.

Kejzer

pre 9 godina

Srbijo medju doktorima! Megadens strucnjaci ce nas sad ubediti da je Nesko otputovao u proslost, napisao sve to, podelio drugima da koriste u svojim radovima, pa se vratio u sadasnjost i polozio sa tim stivom doktorat kod Mice Megadensa...

pedagog

pre 9 godina

Ako se Verbic slozio onda bi trebao on to sam direktno da izjavljuje a ne Vi premijeru.
Valjda ministar prosvete ima usta i zna da govori a nije mala beba. Osim ako mu nije zapreceno vec da se slucajno ne radi ovo ili ono....po ovom slucaju

mrmlj

pre 9 godina

malo sta mi je na nasoj politickoj sceni uopste smesno ali od tih par probranih stvari ubedljivo mi je najsmesnije kad vucic krene sa pricom kako je baja jer je zavrsio pravni fakultet univerziteta u beogradu sa visokim prosekom i kako su ostali misevi u poredjenju sa njim a neko od sagovornika kaze da je zavrsio isti taj pravni sa jos boljim prosekom :D

Građanin

pre 9 godina

Gospodo, svaka čast.

Sa velikim zadovoljstvom sam najpažljivije pročitao vašu utemeljenu i iscrpnu kritiku i uživao u najsmirenijem razobličavanju još jednog partijskog klovna, koji je živi dokaz da poltroni bez grama ličnoga integriteta i znanja najbolje prolaze u distopijskoj partijskoj viziji današnje Srbije. A velikom Voždu nije ostao bolji argument od : ,,Ništa tupavije nisam pročitao." Bez konkretno obrazloženog mišljenja i smislenog odgovora, ovom političkom gavranu ostalo je samo da neartikulisanim lupetanjem bezuspešno pokušava da odbrani svog političkog sina izvrsnog nadimka, koji ga možda ponajbolje opisuje. Kroz to lupetanje on još dalje tone u etičko blato.

Jadno je što naša akademska zajednica ćuti umesto da vas najvatrenije podrži. Doktorima koji su bruka za moral i svoju zemlju mora se stati na put - nikako im se ne sme ustupati vlast, a ni javne funkcije! Toliko dugujemo i sebi i društvu. Studenti su uz vas.

Uzgred, pre nego što Vučko lupi packu i na moj račun, da se ogradim kao student Pravnoga fakulteta u Beogradu sa prosekom 10, koji svakodnevno crveni pred nebulozama premijerove šarlatansko-parazitske družine koja je u rangu sa ekipom TNT.

Kolega

pre 9 godina

U svemu ovome je jedna stvar ocigledna: naprednjacki botovi bi drugu pesmu pevali da su trojica autora na Pescaniku izneli iste dokaze za, na primer, Djilasa ili Pajtica. To bi prevazislo bot nivo i bilo neumorno ponavljano na Pinku, u Kuriru, Informeru, a bogami i na RTS-u kao neupitna istina.
Ovako, ma, to nije tacno, nas je Nebojsa nepravedno optuzen jer tako kaze Vucic, a i Vulin kad doda da su sile mraka iza svega, pa to mora da je tako i nikako drugacije...

sumorni

pre 9 godina

Vas trojca tišina tamo! Ni reč da vam ne čuje!

To što vama nije jasno je vaš problem, Premijer je bio nadahnuto precizan, kao i uvek.

I pravedan u svom gnevu.

Znate, njih stalno napadaju sa svih strana jer ih mrze što su najbolji, najpametniji, a i Premijer je završio državni pravni fakultet, i jedan je od retkih kome je to uspelo.

dejana

pre 9 godina

Pa vi botovi ste presmešni. Neko vam sastavi tipske komentare sa tri rečenice, a onda ni njih ne umete pravilno da ukucate. Da ste malo više učili, možda bi uspeli i svoj komentar da napišete.

Vlada

pre 9 godina

Upravo tako, odgovor premijeru - jasno, precizno i direktno. S kojim pravom premijer sebi dozvoljava da ovako pausalno vredja naucne radnike sa prestiznih britanskih univerziteta, koji su se za razliku od njega prilicno potrudili da pokazu zasto je ovaj rad plagijat?

Sale

pre 9 godina

S obzirom na to da vam nije jasno šta je "glupo", dozvolite da vam objasnim: "glupo" je to što ste stali na "žulj" uzdanici našeg Premijera! Da je u pitanju neko iz DS verovatno bi već bio, ne kod kuće, već na nekom drugom mestu!

Deda Mrgud

pre 9 godina

@(Djina, 3. jun 2014 16:55)

Draga Djina, kao prvo ''sfera'' koja bi trebala da bude zainteresovana za slucaj plagiranja doktorata je posao fakulteta i policije.
Drugo, sta je neki pojedinac ucinio da se to razotkrje i kada, to je privatna stvar.
Vasa optuzba vam se vraca kao bumerang.

Jedan od pokradenih

pre 9 godina

Smesne su izjave ljudi tj doktora nauka , koji dovode u sumnju Stefanovicev doktorat , kao da ne znaju da bi neko postao doktor nauka pa makar i u Srbiji mora da ima objavljene radove u medjunarodnim casopisma koji su na SCI listi tek tada kandidat stice pravo da po zavrsetku doktorskog rada postane doktor nauka a rad mora biti priznat od strane medjuenarodnih univerziteta....
(boric, 3. jun 2014 16:58)

E, tu si me nas'o! Vidis, ovaj doktor nema nijedan rad na SCI listi: (http://kobson.nb.rs/nauka_u_srbiji.133.html?prezime=sTEFANOVIC%&samoar=&offset=3). Kako li je uspeo da doktorira? A, da, Mica mu je bio mentor, a u komisiji dva clana nisu znala jezik na kome je rad napisan, a jedan clan nije bio na odbrani doktorata!

duhom institucije protiv... botina!

pre 9 godina

Ako vam nije jasno dodjite na debatu kao sto vas je covek i pozvao.
A ne da pucas iz daleka i pises saopstenja.
(hours of love, 3. jun 2014 17:05)

Opa bato, osim sto si panter ti si i SNS botina...

inzinjer_CH

pre 9 godina

Vucic se jos jednom neopisivo obrukao ovom izjavom. Ne prilici Predsedniku da ne razlikuje argumentovanu diskusiju od demagogije, koju je ovde plasirao.
Jos jednom hvala kolegama iz Londona sto su na ovom primeru lepo srocili ono sto svi mi mislimo o degradiranju skolstva u srbijici.

boric

pre 9 godina

Smesne su izjave ljudi tj doktora nauka , koji dovode u sumnju Stefanovicev doktorat , kao da ne znaju da bi neko postao doktor nauka pa makar i u Srbiji mora da ima objavljene radove u medjunarodnim casopisma koji su na SCI listi tek tada kandidat stice pravo da po zavrsetku doktorskog rada postane doktor nauka a rad mora biti priznat od strane medjuenarodnih univerziteta....

Alexei

pre 9 godina

Ko ne vidi da je ovo politička igra je stvarno slep. Sankcije Rusiji, OEBS, Saša Janković, Nebojša Stefanović, ova 3 "naučnika". Muka mi je više od manipulacijama javnosti. Postaje mi sve jasnije i jasnije zbog čega se ljudi sklanjaju od politike.

Владимир

pre 9 godina

Не зна шта је смешније у овој фарси. Стефановић, Вучић или назови научници који се баве овдашњим дипломама?!
Мој брат је (успешни) научник, мислите да има времена да се бави инспекторисањем? И да има (времена), да би га та тема заокупљала?

Тако да, могу закључити, у овој шаради побеђују наученаци с почетка коментара, који се даље настављају оваквим репликама.

Врх!

Milentije

pre 9 godina

Mogli su da budu i malo oštriji, kad su već rešili da odgovore predsedniku vlade... A on bolje da je ćutao, kad već ne želi da najuri likove sa lažnim diplomama iz svoje najbliže okoline.

Sve u svemu, veoma loša poruka premijera omladini.

Skylarkin

pre 9 godina

Ne razumem, ljudi su dali koji je pasus odakle, šta se smatra plagijatom, i dođe čovek i kaže da je to sve budalaština i ne kaže ni jedan konkretan argument : ) Treba otići odavde daleko, daleko, gde se znanje i rad vrednuju po zasluzi.

Paja u lice cenzuri

pre 9 godina

Kako vam nije jasno. To je glupost je njegov način da odbrani neodbranjivo. Da ima argumente on bi ih izneo. Diskvalifikacija nekoga je vrhunska veština u raspravi, to smo bar naučili od njegovog političkog oca.

Rivaldo

pre 9 godina

Pa kako je vas iz Britanije bas zainteresovao rad nekog iz Srbije?I to bas ministra policije,bas kad su najavljene neke promene u tom telu?Ili bas u trenutku kad Srbija nece da uvede sankcije Rusiji?Po meni cista rezija.Nije prvi put da nam tako nesto dolazi iz Britanije u istoriji.Nasli se vas trojica i tek tako jel?Nas profesor tvrdi da nije plagijat,ali zato neki uporno da jeste.Da da evo samo sto vam ne poverujemo.

Danger

pre 9 godina

Momci, uopste se ne spustajte na njegov nivo. Sasvim ste dovoljno rekli, a takodje je svakom jasno na kakvom nivou razgovara premijer i da je to apsolutno bez ikakvih argumenata!

Djina

pre 9 godina

Mene interesuje samo jedna stvar: Koja interesna sfera je bas sad, odjednom zatrazila misljenje o doktroskoj disertaciji ministra unutrasnjih poslova? Ako je proslo godinu dana od toga zbog cega ta prica nije bila pokrenuta u momentu kad je Stefanovic bio predsednik Narodne skupstine?

kdkd

pre 9 godina

Na stranu sve, ko je ovde uopste pozvan da komentarise bilo cije radove, svi pod zuti kiosbran da se vratite...napravili ste opstu pometnju oko jedne disertacije i proizveli potpuni kontraefekat, .jako jadno i providno

Mrle

pre 9 godina

Glupost je to što ne shvatate da skoro 90% građana podržava Vučića, a vi pokušavate da ga oborite lažima. Živimo u demokratiji, pa predlažem da Skupština Srbije odluči da li je reč o plagijatu ili ne, pa da se nastavi sa daljim poslovima koji nas očekuju u narednom periodu.

dejavu

pre 9 godina

Za mene je neuporedivo fascinantnije zataškavanje slučaja fakultetske diplome našeg predsednika Nikolića.
A vrednost postdiplomskih disertacija u domaćim ustanovama znaju najbolje da uporede oni koji su iste dobili u inostranstvu.
Nadam se da ovaj mali komentar neće iskusiti veliku cenzuru.Hvala.

Бојан Илић

pre 9 godina

Trojica autora teksta objavljenog na sajtu "Peščanik", kažu da su analizirali celu disertaciju ministra Stefanovića, od prve do poslednje strane i da njihova "detaljna analiza pokazuje da doktorat ministra Nebojše Stefanovića obiluje plagijatima i ostalim nepravilnostima".

А због чега су то радила ова господа?!
Џабе?!
Знало се изгледа одавно али се чекао прави тренутак?!
Јел' се Вучић толико "осамосталио" па га газде "прекоравају"?!
Или би можда неког другог на челу полиције?!

Drale

pre 9 godina

Heh, vidi se da su momci neko vreme u inostranstvu pa su zaboravili kako stvari funkcionišu u Srbiji. Dakle, u ovoj zemlji činjenice i istina ne vrede ništa pa je svaka polemika zasnovana na argumentima - besmislena.
Rad i poštenje takođe ne vrede ništa. U Srbiji prolaze prevaranti, lažovi i spletkaroši. Oni su sebi stvorili sistem koji im to omogućava i taj sistem nije moguće narušiti. Ko god pokuša da bolesni sistem promeni, biva izložen napadima tabloida, proglašen ludakom, narkomanom ili izdajnikom. Predlažem mladim naučnicima da se posvete svojim karijerama i da ne gube vreme na polemike sa ljudima koji već 30 godina žive isključivo od bavljenja politikom, na grbači sirotinje.

inzinjer_CH

pre 9 godina

Vucic se jos jednom neopisivo obrukao ovom izjavom. Ne prilici Predsedniku da ne razlikuje argumentovanu diskusiju od demagogije, koju je ovde plasirao.
Jos jednom hvala kolegama iz Londona sto su na ovom primeru lepo srocili ono sto svi mi mislimo o degradiranju skolstva u srbijici.

sumorni

pre 9 godina

Vas trojca tišina tamo! Ni reč da vam ne čuje!

To što vama nije jasno je vaš problem, Premijer je bio nadahnuto precizan, kao i uvek.

I pravedan u svom gnevu.

Znate, njih stalno napadaju sa svih strana jer ih mrze što su najbolji, najpametniji, a i Premijer je završio državni pravni fakultet, i jedan je od retkih kome je to uspelo.

Paja u lice cenzuri

pre 9 godina

Kako vam nije jasno. To je glupost je njegov način da odbrani neodbranjivo. Da ima argumente on bi ih izneo. Diskvalifikacija nekoga je vrhunska veština u raspravi, to smo bar naučili od njegovog političkog oca.

dejavu

pre 9 godina

Za mene je neuporedivo fascinantnije zataškavanje slučaja fakultetske diplome našeg predsednika Nikolića.
A vrednost postdiplomskih disertacija u domaćim ustanovama znaju najbolje da uporede oni koji su iste dobili u inostranstvu.
Nadam se da ovaj mali komentar neće iskusiti veliku cenzuru.Hvala.

Vlada

pre 9 godina

Upravo tako, odgovor premijeru - jasno, precizno i direktno. S kojim pravom premijer sebi dozvoljava da ovako pausalno vredja naucne radnike sa prestiznih britanskih univerziteta, koji su se za razliku od njega prilicno potrudili da pokazu zasto je ovaj rad plagijat?

mrmlj

pre 9 godina

malo sta mi je na nasoj politickoj sceni uopste smesno ali od tih par probranih stvari ubedljivo mi je najsmesnije kad vucic krene sa pricom kako je baja jer je zavrsio pravni fakultet univerziteta u beogradu sa visokim prosekom i kako su ostali misevi u poredjenju sa njim a neko od sagovornika kaze da je zavrsio isti taj pravni sa jos boljim prosekom :D

Skylarkin

pre 9 godina

Ne razumem, ljudi su dali koji je pasus odakle, šta se smatra plagijatom, i dođe čovek i kaže da je to sve budalaština i ne kaže ni jedan konkretan argument : ) Treba otići odavde daleko, daleko, gde se znanje i rad vrednuju po zasluzi.

Milentije

pre 9 godina

Mogli su da budu i malo oštriji, kad su već rešili da odgovore predsedniku vlade... A on bolje da je ćutao, kad već ne želi da najuri likove sa lažnim diplomama iz svoje najbliže okoline.

Sve u svemu, veoma loša poruka premijera omladini.

ma sve se zna

pre 9 godina

Problem je sto Vucic nece da se odrekne ni Nebojse Stefanovica ni Megatrenda. Da je ovo normalna zemlja ta sramota od univerziteta bi davno izgubila licencu.
Svi ovde znamo sta je Megatrend i sa kakvim se znanjem izlazi sa tog nazovi univerziteta.

Danger

pre 9 godina

Momci, uopste se ne spustajte na njegov nivo. Sasvim ste dovoljno rekli, a takodje je svakom jasno na kakvom nivou razgovara premijer i da je to apsolutno bez ikakvih argumenata!

Stanko

pre 9 godina

Glupost je to što ne shvatate da skoro 90% građana podržava Vučića ...
(Mrle, 3. jun 2014 16:58)

Da se nisi malo zabrojao? 25% građana sa pravom glasa je glasalo za vas. 75% građana Srbije NIJE glasalo za vas.

Drale

pre 9 godina

Heh, vidi se da su momci neko vreme u inostranstvu pa su zaboravili kako stvari funkcionišu u Srbiji. Dakle, u ovoj zemlji činjenice i istina ne vrede ništa pa je svaka polemika zasnovana na argumentima - besmislena.
Rad i poštenje takođe ne vrede ništa. U Srbiji prolaze prevaranti, lažovi i spletkaroši. Oni su sebi stvorili sistem koji im to omogućava i taj sistem nije moguće narušiti. Ko god pokuša da bolesni sistem promeni, biva izložen napadima tabloida, proglašen ludakom, narkomanom ili izdajnikom. Predlažem mladim naučnicima da se posvete svojim karijerama i da ne gube vreme na polemike sa ljudima koji već 30 godina žive isključivo od bavljenja politikom, na grbači sirotinje.

Građanin

pre 9 godina

Gospodo, svaka čast.

Sa velikim zadovoljstvom sam najpažljivije pročitao vašu utemeljenu i iscrpnu kritiku i uživao u najsmirenijem razobličavanju još jednog partijskog klovna, koji je živi dokaz da poltroni bez grama ličnoga integriteta i znanja najbolje prolaze u distopijskoj partijskoj viziji današnje Srbije. A velikom Voždu nije ostao bolji argument od : ,,Ništa tupavije nisam pročitao." Bez konkretno obrazloženog mišljenja i smislenog odgovora, ovom političkom gavranu ostalo je samo da neartikulisanim lupetanjem bezuspešno pokušava da odbrani svog političkog sina izvrsnog nadimka, koji ga možda ponajbolje opisuje. Kroz to lupetanje on još dalje tone u etičko blato.

Jadno je što naša akademska zajednica ćuti umesto da vas najvatrenije podrži. Doktorima koji su bruka za moral i svoju zemlju mora se stati na put - nikako im se ne sme ustupati vlast, a ni javne funkcije! Toliko dugujemo i sebi i društvu. Studenti su uz vas.

Uzgred, pre nego što Vučko lupi packu i na moj račun, da se ogradim kao student Pravnoga fakulteta u Beogradu sa prosekom 10, koji svakodnevno crveni pred nebulozama premijerove šarlatansko-parazitske družine koja je u rangu sa ekipom TNT.

Milos

pre 9 godina

Ljudi nemojte uopste ulaziti u raspravu sa njim. Vi ste ostvareni naucni radnici, radite u inostranstvu a ulazite u raspravu sa covekom koji osim politike nista nije radio u zivotu.

Laki je malo nervozan

pre 9 godina

PUNA PODRŠKA autorima teksta o doktorskom radu ministra policije. Gospodo samo izdržite u naporima da raskrinkate ovakav sistem prodaje i nabavke diploma u Srbiji. Stefanović nije jedini, samo u vladajućoj političkoj bulumenti ima ih podosta koji se kite perijem koje im ne pripada.
Jedino tako može se stati na kraj ovoj pošasti koja je uzela nevidjenog maha u našem društvu.
A da, NAJGLUPLJE od svega je OSTRAŠĆENO mešanje Premijera u ceo ovaj slučaj. Stiče se utisak da mu otvaranje ove afere šteti!

Župski

pre 9 godina

Botovi rade punim kapacitetom, cak su mozda morali da angazuju i dodatne resurse, sto govori u prilog tome da ih ovo i te kako boli. Nikako ne prestajati, da se istera sve na cistac (mada je sve manje-vise ocigledno) a posle ovoga da se paznja strucne javnosti usmeri na diplomu izvesnog proizvodjaca rakije ...

Ricky

pre 9 godina

Autori analize su jedini gubitnici u ovoj prici. Naivno su dozvolili da budu uvuceni u tudji obracun. Skolovani ljudi cesto budu nevidjeni naivci.

Miloš

pre 9 godina

Glupost je to što ne shvatate da skoro 90% građana podržava Vučića, a vi pokušavate da ga oborite lažima. Živimo u demokratiji, pa predlažem da Skupština Srbije odluči da li je reč o plagijatu ili ne, pa da se nastavi sa daljim poslovima koji nas očekuju u narednom periodu.
(Mrle, 3. jun 2014 16:58)

To što 90%, 95% ili 99% građana misli da li je rad plagijat ili nije je potpuno irelevantno, a još je manje bitno šta o tome kaže Skupština Srbije. Sud o tome mogu dati samo "peers", drugi doktori nauka iz te naučne oblasti, i to oni koji imaju više iskustva i radova. To nije niti 0,1% stanovništva, a ko među njima podržava Vučića je savršeno nebitno.

Nego, Mrle, šta ćemo ako Skupština izglasa da živimo na ravnoj ploči koju drže slonovi? Ništa planete?

PhD Bigtrend

pre 9 godina

" Jedini argument koji je predsednik Vlade Aleksandar Vučić izneo kao potvrdu toga da je njihovo obrazloženje "najgluplje" jeste da je on završio državni Pravni fakultet sa najvišim ocenama, te da stoga zna nešto iz te oblasti."

Ovo mora da je bolelo.

Kejzer

pre 9 godina

Srbijo medju doktorima! Megadens strucnjaci ce nas sad ubediti da je Nesko otputovao u proslost, napisao sve to, podelio drugima da koriste u svojim radovima, pa se vratio u sadasnjost i polozio sa tim stivom doktorat kod Mice Megadensa...

Student

pre 9 godina

...............Ministar Stefanović je juče odbacio optužbe i rekao da je Komisija na Megatrendu najpozitivnije ocenila njegov rad...............

Ajooooj ahahhahahahhaha

Sale

pre 9 godina

S obzirom na to da vam nije jasno šta je "glupo", dozvolite da vam objasnim: "glupo" je to što ste stali na "žulj" uzdanici našeg Premijera! Da je u pitanju neko iz DS verovatno bi već bio, ne kod kuće, već na nekom drugom mestu!

NS

pre 9 godina

A otkad je Megatrend merilo bilo kakvog kvaliteta? I zašto je njihovo mišljenje teže od mišljenja trojice očigledno uspešnih ljudi iz struke? I sad sva trojica lepo da daju ostavke.

boric

pre 9 godina

Smesne su izjave ljudi tj doktora nauka , koji dovode u sumnju Stefanovicev doktorat , kao da ne znaju da bi neko postao doktor nauka pa makar i u Srbiji mora da ima objavljene radove u medjunarodnim casopisma koji su na SCI listi tek tada kandidat stice pravo da po zavrsetku doktorskog rada postane doktor nauka a rad mora biti priznat od strane medjuenarodnih univerziteta....

Cinik

pre 9 godina

Nejasno sta je glupost? Pa to je kada vam 250 pripadnika 1. botovskog bataljona lupi minus kada stvari nazovete pravim imenom. Vece gluposti od toga nema.

pedagog

pre 9 godina

Ako se Verbic slozio onda bi trebao on to sam direktno da izjavljuje a ne Vi premijeru.
Valjda ministar prosvete ima usta i zna da govori a nije mala beba. Osim ako mu nije zapreceno vec da se slucajno ne radi ovo ili ono....po ovom slucaju

Mrle

pre 9 godina

Glupost je to što ne shvatate da skoro 90% građana podržava Vučića, a vi pokušavate da ga oborite lažima. Živimo u demokratiji, pa predlažem da Skupština Srbije odluči da li je reč o plagijatu ili ne, pa da se nastavi sa daljim poslovima koji nas očekuju u narednom periodu.

aleksandar

pre 9 godina

Ne razumem kako "obiluje plagijatima". Ili je doktorat plagijat, tj. tudji rezultati i zakljucci su prikazani kao sopstveni, ili je originalno naucno delo. Naravno u doktoratu se, u uvodu i diskusiji, autor poziva na rezultate iz drugih radova, sto nisu plagijati, nego citati. Sta znaci da neki doktorat obiluje? Ne znam krajnji ishod ove rasprave, ali mi se cini da je tempirana u cilju da diskredituje rukovodioca. Plus, za njegovo trenutno radno mesto nije neophodan doktorat. Imam kolege koje su svoje radove zasnovali na potpuno izmisljenim rezultatima, pa niko ne dize buku- iako radno mesto univerzitetskog nastavnika je direktno vezano za taj doktorat. Imam i kolege koje redovno svoje rezultate menjaju, prakticno falsifikuju, da bi bili potpuno u ravni sa rezultatima u svetu, jer nemaju hrabrosti da iznesu sopstvene rezultate i zato sto su skolovani da reprodukuju tudje, pa niko ne pravi famu ni oko toga. Manite se gluposti i diskreditacija,retki su ovde veliki naucnici; mozda da se ipak fokusiramo na veoma kriticnu ekonomsku situaciju i neki izlaz iz nje? Bolje bi bilo da "grupa autora" KREIRA neki izlaz za propalo sudstvo nego sto se bavi etiketiranjem i unizavanjem.

Srbin 100%

pre 9 godina

Niko ne spori da je doticna grupa profesora zaista prelistala rad Nebojse Stefanovica od korice do korice,ali njihovi argumenti nikako ne piju vodu,oni navode da je on prepisivao neke sablone od drugih izdavaca i da je spominjao iste ili slicne fraze,to gospodo profesori nije plagijat,on nije iskoristio nijedno autenticno istrazivanje od bilo koga a da nije naveo izvore i izvodio je svoje zakljucke i davao empirijske dokaze o nekim konkretnim stvarima.Pomalo naivno zvuci da niko do sada se nije ozbiljno pozabavio njegovim radom posebno zato sto se bavi politikom i ovakve analize trebamo primiti sa velikom rezervom jer se najverovatnije radi o planskom pokusaju opozicije da ga diskredituje zato sto je otvorio pitanje funkcionisanja stvari u MUP-u i pokrenuo pitanje brojnih afera koje su dosada skupljale prasinu u fioci

kdkd

pre 9 godina

Na stranu sve, ko je ovde uopste pozvan da komentarise bilo cije radove, svi pod zuti kiosbran da se vratite...napravili ste opstu pometnju oko jedne disertacije i proizveli potpuni kontraefekat, .jako jadno i providno

Rivaldo

pre 9 godina

Pa kako je vas iz Britanije bas zainteresovao rad nekog iz Srbije?I to bas ministra policije,bas kad su najavljene neke promene u tom telu?Ili bas u trenutku kad Srbija nece da uvede sankcije Rusiji?Po meni cista rezija.Nije prvi put da nam tako nesto dolazi iz Britanije u istoriji.Nasli se vas trojica i tek tako jel?Nas profesor tvrdi da nije plagijat,ali zato neki uporno da jeste.Da da evo samo sto vam ne poverujemo.

Sergey

pre 9 godina

Ono sto menu licno smeta to je da su se naprasno setili ove doktorske disetacije. Sta je bilo sa doktorskom disertacijom cenjenog I uglednog clana LDP as temom Uticaj gravitacije na kretanje jajeta u liftu ? Cista 10-ka na uglednom drzavnom fakultetu. Ovo pisem da potsetim cenjeni auditorium da imamo najveci procenat doktora nauka u svetu po glavi stanovnika a najmanji procenat visoko obrazovanih. Pa kako to?

Djina

pre 9 godina

Mene interesuje samo jedna stvar: Koja interesna sfera je bas sad, odjednom zatrazila misljenje o doktroskoj disertaciji ministra unutrasnjih poslova? Ako je proslo godinu dana od toga zbog cega ta prica nije bila pokrenuta u momentu kad je Stefanovic bio predsednik Narodne skupstine?

jedan agronom master

pre 9 godina

Sve sto se navodi u saopstenju nema nikakvu osnovu za napad Stefanovica , da bi kandidat postao doktor nauka on pre svega mora da objavi odredjeni broj naucnih radova koji moraju biti na SCI listi , kada prikupi dovoljan broj bodova on po zavrsetku doktorskog rada stice pravo odbrane a kvalitet i samu kompoziciju rada ocenjuju medjunarodni univerziteti , svaki napad na Stefanovica je iz ove perspektive smesan , pa doticna gospoda hoce da klevetaju medjunarodne univerzitete u tom kontekstu.....

Jedan od pokradenih

pre 9 godina

Smesne su izjave ljudi tj doktora nauka , koji dovode u sumnju Stefanovicev doktorat , kao da ne znaju da bi neko postao doktor nauka pa makar i u Srbiji mora da ima objavljene radove u medjunarodnim casopisma koji su na SCI listi tek tada kandidat stice pravo da po zavrsetku doktorskog rada postane doktor nauka a rad mora biti priznat od strane medjuenarodnih univerziteta....
(boric, 3. jun 2014 16:58)

E, tu si me nas'o! Vidis, ovaj doktor nema nijedan rad na SCI listi: (http://kobson.nb.rs/nauka_u_srbiji.133.html?prezime=sTEFANOVIC%&samoar=&offset=3). Kako li je uspeo da doktorira? A, da, Mica mu je bio mentor, a u komisiji dva clana nisu znala jezik na kome je rad napisan, a jedan clan nije bio na odbrani doktorata!

V85 - državni Pravni - prosek 9,94

pre 9 godina

Najsmešnije mi je nazivanje trojice naučnih radnika, potpisanih punim imenom i prezimenom, "silama mraka". Momentalna nezavisna istraga o plagijatu. Ako ga je bilo, momentalna ostavka ministra, kraj političke karijere i oduzimanje akreditacije Megatrendu. A premijer da ima malo političke odgovornosti, da razmisli ponajmanje o izvinjenju, ako ne i o makar pounuđenoj ostavci. Ako plagijata nema, tužba i odšteta. Molim lepo. A priče ko je najgluplji i ko je s kojim prosekom završio, premijer nek ostavi za sednicu odbora svoje stranke.

Micko

pre 9 godina

Cica - Mica Megatrend ,,Univerzitet" treba zatvoriti, Vucic treba da bude premijer, a ne Stefanovicev advokat, a Verbic bi trebao da bude ministar obrazovanja, a ne podgu..a Vuciceva buva.

Toma

pre 9 godina

Znate šta je glupo. Ima jedna poslovica koja kaže:
Bolje je ćutati i da te drugi smatraju glupim, nego progovoriti i to potvrditi.
Zato poruka premijeru, ćuti

Danny`s

pre 9 godina

Dokle vise ljudi?Ajde da se radi nesto konkretno!Umesto da se bavimo Evropom, mi se bavima nama.Pa ne mozemo mi sada da trosimo vreme na ispitivanje i proveravanje svacije diplome.Takvi smo ti mi Srbi,daj ovog sto je izronio da povucemo na dno.Pustite coveka na miru.Tu je gde jeste jer je verovatno to i zasluzio.Neka radi ono za sta je tu postavljen a ne da gubi vreme na dokazivanje sa ljubomornim i zavisnim osobama.Ako vam je to toliko bitno neka se formira strucna komisija da proveri rad, a za to vreme neka on radi sta treba da radi.

On line control

pre 9 godina

Ovi su sigurno u proslom periodu bili zaduzeni za kontrolu tudjih radova , pa su sigurno tako i mogli da doguraju daleko i umesto domaceg , plate strani fax.

realnost

pre 9 godina

Doktorat moze da bude tanak, nedorecen, nedovoljno naucno utemeljen, bez vidljivog naucnog doprinosa ali da i dalje zadovoljava neku formu. Sokirali bi ste se kad bi videli ili procitali gomilu doktorata cak i od sada uglednih profesora BG univerziteta. Tematski i sadrzajno vrlo problematicni ali su ipak doktorati.

Plagijat je vec ozbiljna optuzba i mora se nepobitno dokazati. Ono sto se moglo procitati u analizi je nedovoljno i na sudu nedokazivo. Ako autor preprica tudju recenicu to nije plagijat samo po sebi posebno ako izvorna recenica govori o nekoj opste poznatoj cinjenici i ne predstavlja neki zakljucak ili misao autora.

Autorstvo je dosta fluidna stvar i kopiranje mora biti dosta banalno, grubo i u znacajnom obimu da bi se to tumacilo kao plagijat.

Na sudu ovo nema sanse da prodje, odnosno bice prinudjeni da Stefanovicu plate debelu odstetu. Ovo vam je klasicni srpski doktorat, tanko i bezvredno ali nije plagijat i tu optuzbe padaju u vodu.

Zoki Falcon

pre 9 godina

@(Žika Vračaruralac, 3. jun 2014 21:02)
A koliko dana radnog staža imaju ovi sadašnji na vlasti, prvenstveno mislim na Vučića i Stefanovića??!

Cobra

pre 9 godina

Ne bih da dižem paniku, ali svi svetski mediji su preneli vest o plagijatu N. Stefanovića. Ne znam za vas, ali mene je blam!
Inače, puna podrška našim naučnicima!!!

Bojan

pre 9 godina

Ovo je pocetak kraja velikog opsenara zvanog PPV. Presvucenog radikala u evropska odela. Ostace upamcen samo po tome da je uhapsio Miskovica i drzao ga 6 meseci u zatvoru. Po svemu ostalom bice upamcen kao i ostali pre njega, mnogo price i glume, a nikakvih rezultata. NEXT.

Lala iz Samosa

pre 9 godina

Evo doktori i doktorantu da vam pojasnim sta je glupo: ili su Englezi blesavi pa vas placaju da nista ne radite, vec da trosite njihovo vreme i pare na analize svakakvih pisanija u dokolici, ili vas trojica radite na nekom projektu koji se placa ko zna od koga. Tri pravnika iz Srbije, rade u tri razlicita grada u jednoj Britaniji, trose svoje i vreme i novce poslodavaca da piskaraju o marginalcu Stefanovicu i to kao koautori, kao jedan tim. Smrdi, smrdi da ne moze da bude smrdljivije. A, evo vi objasnite nemustoj srpskoj raji, koji su bili povodi da vi ovo radite i bas sada u ovo vreme. I ko to placa? Pocev od dobijanja, skeniranja, slanja, obrade i "analize" piskaranja ubogog Stefanovica... A vidimo da imate jos mnogo dokonog vremena i za druge diplomske i svakakve radove. E Englezi, Englezi, zasta vi bacate novce!!!

Toma

pre 9 godina

U ovom danasnjem odmeravanju ko je i sta je glupo, svega sam se naslusao, narocito od radikala, ali ovo ocenjivanja analize doktorata, kao najvece gluposti, i to naglasiti toliko puta u minuti je ipak najgluplje sto se moglo cuti od jednog premijera, pa i srpskog. Za one koji ne misle tako, sacekajte bice toga jos. Zabava je tek pocela.

gaga

pre 9 godina

Otkad je navođenje činjenica "glupo" i "najsmešnije"? Nije ovo prvi doktorat koji je sa SegaMega i da je osporen. Svi prethodni su bili estradni a ovaj je ... cirkuski.

alek

pre 9 godina

Vucicu, ajde zakuni se da stvarno verujes da je Nesha sam napisao doktorski rad.
I da uopste ima pojma o cemu se tu radi.

Ne vidis problem sa Neshom, ne vidis problem sa Tominom diplomom..... bas si me razocarao.
Kao covek i kao radikal.

Nenad

pre 9 godina

Glupo je sto politizujete temu i sto se javljate samo zbog toga sto je Stefanovic iz politicke grupacije koju ne podrzavate. Da je Stefanovic iz DS- kao npr Dr Nambija cutali bi ste. Eto sta je glupo!

smesko

pre 9 godina

Nisam citao ni disertaciju, ni analizu, pa ne znam da li je glupo, ili nije.
Medjutim, interesuje me kako je doslo do toga da njih trojica sednu i vrse detaljnu analizu disertacije. Neka objasne za pocetak to. To ce vec reci mnogo toga o samoj analizi.
Uzgred, malo mi je cudno da je jedan od njih zavrsio pravni, pa nastavio u Londonu na ekonomiji...

MileCacak

pre 9 godina

Videvsi da ovde ima dosta SNS botova, pojavi mi se zelja da vas pitam par stvari
-Da li je to naporan posao?
-Kakve pogodnosti dobijate ako ste SNS bot?
-Kakva je situacija sto se tice zaposljavanja u drzavnim preduzecima?
-Koje uslove moram da ispunjavam da bih postao SNS bot?

Hvala unapred.
ps.Nije sarkazam, stvarno me interesuje

Ex sns

pre 9 godina

Ljudi o cemu mi vodimo polemiku? Uglješa je bio jedan od najboljih ako ne i najbokji diplomac sa Pravnog,kao takav otisao u London tamo predaje,tamo je doktorirao. Mi ovde polemisemo o SegaMegaTre$u? Pa cela Srbija zna kako se tamo sticu diplome! Slucajno su tamo diplome stekli skoro svi kadrovi Sns i slucajno je Mica svima bio mentor??! Ako je kazandzija u svojoj 60. godini doneo diplomu sa SegaMega a pri tom nema pojma kako se zove makar 1 profesor, valjda je potpuno jasno, ne treba nama niko to da dokazuje, ali je lepo sto se neko setio i da strucnom analizom to objasni! Doci ce vreme kada ova nakaradna vlast sidje sa vlasti da se sve to ponisti, jer dok su na vlasti niko im nista ne moze. Rade sta hoce, ustvari nista i ne rade samo obecavaju, nikad goru ekipu nismo imali.

Marko

pre 9 godina

Kako je moguce da neko ne pomisli na to da je malo tesko poverovati da neko ko obavlja vrlo vazne drzavne funkcije i podleze oceni javnosti svakodnevno sme sebi da dopusti da nesto falsifikuje!? Ne bi to bio normalan potez. Zato i ne verujem da se radi o falsifikatu vec o vrlo teskom napadu na ministra u danima kad se najavljuju razni oblici razracunavanja sa kriminalom. Ja mu zelim da istraje u svojoj borbi. Oni koji su se ogresili o zakon moraju biti privedeni pravdi. Ne posustajte pred napadima. Mozda su dobili bitku, ali ne smeju rat! Srecno!

hours of love

pre 9 godina

zasto se narod koji je glasao za SNS i pise komentare na netu naziva botovima?!
Ima tu nekih sablonskih komentara, slazem se.Ali nisu svi takvi.
Po tom principu svako ko pise pohvalno na netu za neku stranku je bot!
Ja ne izlazim na izbore niti cu ikada ali je cinjenica da vucic od svih ima volju i energiju za razliku od onih zutih lopuza i narodu to prija a ne bude li radio kako treba svakako ce otici kao i zuti

AlekS

pre 9 godina

@ (aleksandar, 3. jun 2014 20:50

Da si procitao sve sto su ljudi napisali znao bi sta znaci "obiluje plagijatima". Treba citati i mala slova, ne samo naslove. A sto se tice "kriticne ekonomske situacije", opasnost je da je ti plagijatori dalje vode jer su dokazane neznalice.

AlekS

pre 9 godina

Jedna je stvar sta bi ti, ja, bilo ko zeleli da se desi na politickom planu a sasvim je nesto drugo sta ce se zaista biti posledice ove afere. Ja cu ti reci sta ce biti, nema ostavke, nema politickih posledica, ima samo debele odstete za Stefanovica a i za Megatrend. I to nece biti politicka odluka vec realnost na sudu, iskasapice advokati ovu trojicu koji su napisali analizu, objavili su javno da je doktorat plagijat a dokazi su im tanki, neuverljivi i nedovoljni.
Ovo ce da se vestaci i secka u sitna crevca i garantujem ti da niko nece potvrditi navode o plagijatu jer je to mnogo ozbiljna optuzba i nije dovoljno da nekog optuzis da je lopov samo zato sto nosi jaknu koja je slicna nekoj koju si video u prodavnici. Sad da uzmes 20 redovnih profesora sa autoritetom i das im doktorat na citanje svi ce verovatno reci da je tanak i nekvalitetan ali NIKO nece smeti da stavi potpis da je plagijat, ima razloga zasto je tako.
(realnost, 3. jun 2014 21:02)

...Ti ljudi iz Engleske svakako imaju veci kredibilitet od bilo koga "strucnjaka" iz nase zemlje jer smo notorni kao jedno od najkorumpiranijih zemalja a u skolstvu narocito.. Ako dodje do nekakvog suda koji bi presudio po politickom nalogu, to se nece zavrsiti na tome vec u Strasburgu. A tamo drzava Srbija nije dobila ni jedan spor.

milica

pre 9 godina

I mene interesuje koje su povoljnosti ako si sns bot. Mislim, imate li 13-tu platu, placen godisnji, kakvo je radno vreme, socijalno, zdravstveno? E da, da li je obavezna i diploma Megatrenda?

AlekS

pre 9 godina

Simtomaticno je i neumesno da posle komisije sa Megatrenda koja je pozitivno ocenila Stefanovicev rad i koja je zvanicna, pojave se neki anonimusi i komentarisu isti u negativnom tonu.
(Predrag, 3. jun 2014 21:06)

Toliko je "zvanicna" da kada bi ih pitali pojedinacno, bez prisustva saptaca, o cemu je Stefanovic pisao u svom radu, ne bi imali pojma kao sto ni Toma nije znao temu magistarskog rada.

bonaparta3

pre 9 godina

Mi bi bili najsrećnija zemlja na svetu da nam je jedini provlem Stefanovićev doktorat. Šta Srbija ima od ova tri genijalca koja je besplatno školovala da bi oni sada ocenjivali nečiji rad ili doktorat. On ovim osporavaju diplome ljudi koji su taj doktorat potvrdili kao validan. Druga je ovde priča po sredi!?!? Treba da lete mafioze iz policije pa našli doušnike koji će dići prašinu. Hajde da proverimo sve doktorate? Pa zar profesori ne koriste diplomske radove studenata i daju im teme da brane da bi pripremili profesorima materijal za naučni rad ili doktorat i niko nekaže to je plagijat iako defakto jeste. Uostalom nije li vlasnik Epla pokojni Džops imao završenu samo srednju školu a bio je među najuspešnijim menadžerima. Uostalom koga je od vas neko pitao nešto sa fakulteta i za ocene nego umete li vi da primenite što ste naučili. Pitanje je da li je škola prošla kroz vas ili vi kroz školu??? Znam gomilu diplomiranih inženjera,pravnika,doktora koji pojima nemaju a završili su državni fakultet. Poslednji primer saobraćajni inženjeri na železnici neumeju da organizuju saobraćaj nego zaustavljaju međunarodne vozove malt ne na granici zbog štrajka u Brogradu.

DEDA CVETKO

pre 9 godina

Postoje visestruke definicije akademskog plagijata. Ono u cemu se sve slazu je da je plagijat NAMERNA KRADJA SA PREDUMISLJAJEM - ne slucajno pozajmljivanje - ideja, koncepata, izraza ili jezika drugih autora bez atribucije njihovog autorstva.

Sta je tu problem:

(1) Jezik se ne moze patentirati. Odredjene fraze koje imaju veze za trgovackim ili trzisnim "brendom" (kao sto su, recimo, Microsoft, Coca Cola i povezani korporacijski slogani mogu se zakonom zastititi, ali sam jezik, izrazi i fraze ne mogu). U cisto formalnom smoslu, Gospodin Stefanovic nije pocinio krivicno delo.

(2) Kandidat za disertaciju moze nehotimice da zapamti i replicira citave fragmente teksta i da ih slucajno reprodukuje. To je veoma poznati fenomen, i to ne samo u Srbiji.

(3) Mene ne zanima koliko je citata u Stefanovicevom radu ostalo nepripisano. Vise me zanima koliki je (a) kvantitavini (procentialni) udeo takvih mesta i (b) kakav je njihov kvalitativni (sadrzajni) udeo u njegovom radu. Ako njegoov rad ima 1000 stranica, a samo devet nepripisanih citata, onda se ocito radi o necem sto je statisticki i sustinski zanemarivo.

(4) A sta ako je Stefanovic NENAMERNO propustio da pripise autorstvo drugima, i ko moze da dokaze njegovu PRAVU nameru? Propusti ove vrste desavaju se i u najozbiljnijim naucnim studijama koje traju decenijama.

(5) Da li je veca naucna kradja pozajmljivanje recenica, ili ono sto je ucinjeno sa Teslinim zavestanjem?

Nele

pre 9 godina

Interesantno je sta ovim Bizmarcima nije jasno, uhvatili su se u kolo i nevidim sta sada nije jasno, ako su vec zeleli da iz bilo kog njima znanog razloga da elementiraju na tudjim doktoratom, onda bi trebalo fpda vaze za strucnjake par exelans, ja o njima nista nisam do sada cuo, priznajem da sam mozda neobavesten, ali ata ta dva ili vec koliko ih ima Bizmarka, rade tamo odakle to rade, sto nisu takvi patrioti i sirokoumni da pomogmpnu svojim znanjem svojoj zemlji iz svoje zemlje, da se razumemom, ne interesuje me ko sta ima od skole i ko je sta zavrsio ili nije, ali mi se gadi tih "demokratskih"fazona na daljinu i narucivanju takvih gmazova sistema i kvazi intelektualne elite, a to sve rade iz nekih zemalja gde su posguzne muve starosedelaca, i koji ce uvek biti dodjosi.
Daj vise sa tim foliranjima , ako imaju nesto da kazu neka dosju ovde kod nas odakle su im preci i neka kazu u mikrofon, ovako stvarno je glupost nad glupostima i njih i njihovih narucilaca ko god bio i iz koje god gunitnicke partije bio.
Ja toliko i aj sad svi na radne zadatke sto rece jedan od bivsih politicara, da ga ne pominjem.

Sasa

pre 9 godina

Ima pozitivnu ocenu od megatrenda,fakulteta koji ima svaka napucanija sponzorusa u ovoj nesretnoj drzavi.Da nije u Srbiji bilo bi za smeh,medjutim ovo je samo za plakanje.

apsolvent

pre 9 godina

Gospodo AUTORI, od čega se sastoje vaši radovi - isključivo Vaši zaključci ili ste i vi koristili dosadašnje rezultate nauke i drugih "autora"? Samo pita jedan zbunjeni student kog upravo tako nešto čeka!

Dimitrijana

pre 9 godina

Prvo i odmah treba uzeti Ekspoze koji je Vucic pisao i javno procitao u Skupstini pri sastavljanju njegove vlade I PROCITATI PREMJERU OD SLOVA DO SLOVA STA JE NAPISAO O LAZNIM DIPLOMAMA I STA CE SE POVODOM TOGA PREDUZETI.
Ako Vucic ne zna sta je napisao i procitao u Ekspozeu, onda ga treba sto hitnije obavestiti ili ce na kraju reci da je i taj ekspoze neko drugi pisao i da je to najveca glupost.

Nemanja

pre 9 godina

A u komentarima, haos. Botovi ne znaju vise ni za sta treba da glasaju, poremetio im se detektor skroz u panici pa sad nasumice lupaju minusice i plusice.
Mislim pogledajte, cas komentar za vucica ima 150 lajkova, pa sledeci za njega 150 dislajkova, a svi imaju maltene identican broj glasova. Valjda nisu sigurni vise sta je sarkazam sta ne, pa udri rendom.

Predrag

pre 9 godina

Simtomaticno je i neumesno da posle komisije sa Megatrenda koja je pozitivno ocenila Stefanovicev rad i koja je zvanicna, pojave se neki anonimusi i komentarisu isti u negativnom tonu.

dejana

pre 9 godina

Pa vi botovi ste presmešni. Neko vam sastavi tipske komentare sa tri rečenice, a onda ni njih ne umete pravilno da ukucate. Da ste malo više učili, možda bi uspeli i svoj komentar da napišete.

Ivan

pre 9 godina

Ovi koji zamenjuju teze i pitaju se zasto bas oni i zasto bas sad da analiziraju doktorat, bolje bi bilo da im skinete kapu dole na postenju i smelosti.

I sam se bavim naucnim radom i moj utisak je da je tekst hirurski precizan.

Hvala vam momci za odvojeno vreme i volju!


Nadam se da ce se jos neko pridruziti, pa da imate sto vise ovakvih analiza.

vlada

pre 9 godina

svi ce te vi u apsanu da zavrsite. ako je premijer reko da je to sto profesori pricaju glupost nema sta vise da se diskutuje. ipak je on bio student fakulteta

Kolega

pre 9 godina

U svemu ovome je jedna stvar ocigledna: naprednjacki botovi bi drugu pesmu pevali da su trojica autora na Pescaniku izneli iste dokaze za, na primer, Djilasa ili Pajtica. To bi prevazislo bot nivo i bilo neumorno ponavljano na Pinku, u Kuriru, Informeru, a bogami i na RTS-u kao neupitna istina.
Ovako, ma, to nije tacno, nas je Nebojsa nepravedno optuzen jer tako kaze Vucic, a i Vulin kad doda da su sile mraka iza svega, pa to mora da je tako i nikako drugacije...

Pata Negra

pre 9 godina

Boli Nesortu što su uhvaćeni u sitnim ali debelo sramotnim lažima. Baš zato se oglasio i Svevišnji -ali,avaj- sad se sve zajedno sa Plagijatorom okreće i znoji u ovom 'naučnom' panoptikumu. Da ne bude zabune - u kreaturi od države gde Pajac glumata Rektora prirodno je i da Plagijator i Lažov bude promovisan u Doktora. Ja podržavam Nauku da istraje u proveri svih hipoteza u ovom dragocenom slučaju. Čak Nauku i podsećam na vrednu izreku: Magarcu treba i zvono okačiti!

Grrr

pre 9 godina

Pa "glupost" je to sto napadate Dr Nebojsu Stefanovica, uglednog clana partije. Na ovaj komentar trebalo bi da dobijem puno pluseva jer glasaci SNS-a ne razumeju ironiju, samo patetiku.

pre 9 godina

Šta pričate bre ljudi? Pa može li neko normalan da pomisli da Stefanović nije doktor. Meni nekako baš liči na doktora. Doktor Toma, Doktor Velja sve doktori blago nama. Sa njima nema neizvesnosti. Idemo u sigurnu budućnost. Srbija!!!!!

duhom institucije protiv... botina!

pre 9 godina

Ako vam nije jasno dodjite na debatu kao sto vas je covek i pozvao.
A ne da pucas iz daleka i pises saopstenja.
(hours of love, 3. jun 2014 17:05)

Opa bato, osim sto si panter ti si i SNS botina...

Radovan84

pre 9 godina

Citao sam na Pescanik-u tekst vezan za plagijat doktorske disertacije,navedene dijelove tekstova koji to potvrdjuju... To neka provjerava onaj ko treba da provjerava. Nego, ja imam pitanje za ove sto pisu SNS bot,troll ili kako vec oslovljavaju ljude koji daju podrsku A Vucicu... U ovom trenutku ima preko 150 komentara, na jedno 90 komentara pise SNS botovi,itd... Meni,kao neutralnom posmatracu iz Banja Luke, vise lici da ste vi koji to forsirate botovi (trolovi,kako vec to zovete) opozicije...Procitajte komentare. Ide 5-6 za redom u kojima pise SNS bot,pa onda 1-2 bez tog ''BOT'', pa onda opet 5-6 komentara sa to ''BOT''. Stvarno mi je zanimimljivo da citam desetak komentara za redom.tipa:'' ooo sad su se probudili sns botovi''.. itd... Al' bukvalno sve jedan od tih desetak pocinje sa tim:'' sad su se probudili'' ili: ''bude se...''
Sta mislite? Da li to pisu DS BOT-ovi, ili neki drugi opozicioni ''BOT-ovi''?
Pozdrav iz BOT-ovske Banja Luke
P.S. Ovaj komentar se odnosi na sve tekstove vezane za politiku koji se nalaze na B92,a koji volim da citam,sve zajedno sa komentarima :)

AlekS

pre 9 godina

"Lepi" Mića mentor ??!! Na svom fakultetu ... Da smo normalni, niko, ali NIKO sa diplomom Megatrenda ne bi smeo da radi u državnoj upravi
(Student, 3. jun 2014 19:20)

U Srbiji ce mozda jos i raditi ali u inostranstvu SIGURNO NIGDE NECE. Strana stampa bruji o ovom skandalu.

Delijanac

pre 9 godina

ovoj trojici tužibaba krivo što su u svom školovanju propustili bar dva razreda Resavke škole a ministar nije :)
pitanje je dal' ce botovi da se snadju u ovom tekstu :)

billz

pre 9 godina

"""Imajući u vidu da je diploma državnog Pravnog jedini adut premijera, vredno je pomenuti da je jedan od autora teksta, Uglješa Grušić, završio isti fakultet sa najvišim ocenama (prosek 9,9) i da je bio asistent na tom fakultetu pre nego što je otišao u London, na doktorske studije, na Londonsku školu ekomije"", navodi se u pisanoj izjavi za B92 i dodaje da biografije ostalih autora takođe govore same za sebe.
Jel dotični studirao po Bolonjskim principima, koji su u Srbiju uvedeni na ""demokratski"" način? Upoređivanje takvog sistema studiranja sa onim starim već dovoljno govori o razumevanju suštine obrazovanja onoga ko piše ovakve tekstove."

Marko

pre 9 godina

Danas u Srbiji uzmes partijsku knjizicu i malo se uvuces u .... nekima ili das lokal za partiju i onda biras funkciju...To je nasa realnost i nije on jedina sa plagijatom ima ih dosta u ovoj nasoj bednoj drzavi.Sami sebe ubijamo i to polako samo sto to ovaj nepismeni narod ne moze da vidi.MOZDA JE RESENJE DA DODJE NEKO SA STRANE I SVE NAS BRZO ......... DA NA OLAKSA MUNKE......

Granota

pre 9 godina

Imajući u vidu botovanje, mislim da bi B92 trebao da uvede neku vrstu identifikacije svakog plusa/minusa ili prepoznavanje IP adrese. Ovo je prestalo da bude smešno, već je uvredljivo. Liči na Severnu Koreju.

AlekS

pre 9 godina

Doktorat moze da bude tanak, nedorecen, nedovoljno naucno utemeljen, bez vidljivog naucnog doprinosa ali da i dalje zadovoljava neku formu. Sokirali bi ste se kad bi videli ili procitali gomilu doktorata cak i od sada uglednih profesora BG univerziteta. Tematski i sadrzajno vrlo problematicni ali su ipak doktorati.

Plagijat je vec ozbiljna optuzba i mora se nepobitno dokazati. Ono sto se moglo procitati u analizi je nedovoljno i na sudu nedokazivo. Ako autor preprica tudju recenicu to nije plagijat samo po sebi posebno ako izvorna recenica govori o nekoj opste poznatoj cinjenici i ne predstavlja neki zakljucak ili misao autora.

Autorstvo je dosta fluidna stvar i kopiranje mora biti dosta banalno, grubo i u znacajnom obimu da bi se to tumacilo kao plagijat.

Na sudu ovo nema sanse da prodje, odnosno bice prinudjeni da Stefanovicu plate debelu odstetu. Ovo vam je klasicni srpski doktorat, tanko i bezvredno ali nije plagijat i tu optuzbe padaju u vodu.
(realnost, 3. jun 2014 18:19)

Ukoliko se ovaj skandal ne zavrsi ostavkama Stefanovica i Vucica, u veoma skoro vreme ni jedna nasa diploma se nece priznavati van granica Srbije. Misljenje jednog profesora univerziteta, docenta i doktoranda iz Engleske ima vecu tezinu od misljenja svih nasih premijera, ministara i spin majstora. A ono sto ti i ja mislimo i broj pluseva i minuseva koji zaradimo, takodje nemaju nikakvog uticaja na to jer svetska stampa ponovo bruji o nasoj sramoti.

Ime

pre 9 godina

zasto se narod koji je glasao za SNS i pise komentare na netu naziva botovima?!Ima tu nekih sablonskih komentara, slazem se.Ali nisu svi takvi.Po tom principu svako ko pise pohvalno na netu za neku stranku je bot!Ja ne izlazim na izbore niti cu ikada ali je cinjenica da vucic od svih ima volju i energiju za razliku od onih zutih lopuza i narodu to prija a ne bude li radio kako treba svakako ce otici kao i zuti
(hours of love, 03. jun 2014 19:01)

Znas li ti sta uopste znaci to "BOT"? E pa kad saznas (preporucujem Google), bice ti jasno zasto su SNS botovi zasluzili taj naziv.

sumorni

pre 9 godina

"on nije iskoristio nijedno autenticno istrazivanje od bilo koga a da nije naveo izvore i izvodio je svoje zakljucke i davao empirijske dokaze o nekim konkretnim stvarima.Pomalo naivno zvuci da niko do sada se nije ozbiljno pozabavio njegovim radom posebno zato sto se bavi politikom i ovakve analize trebamo primiti sa velikom rezervom jer se najverovatnije radi o planskom pokusaju opozicije da ga diskredituje zato sto je otvorio pitanje funkcionisanja stvari u MUP-u i pokrenuo pitanje brojnih afera koje su dosada skupljale prasinu u fioci
(Srbin 100%, 3. jun 2014 20:14)"

Pa sad,, oni tvrde suprotno-da JESTE koristio tuđa istraživanja (Nabrojana dela i autori) pa su čak citirali i pasuse iz jednog i iz drugog rada.

Al, nemoj da te to brine, uvek možeš da im kažeš da su glupi i da nemaju pojma.

Ili da ih povežeš sa Vatikanom, CIA, MOSAD, FBI, i slično, što si posredno ii uradio.

djura

pre 9 godina

Ja bi dodao na sve ove silne Komentare i ako je mozda bio plagijat kao puno drugih stvari kod nas u zemlji za utehu treba prisetiti svih nasih dragih ministara ne znam od ratnih profitera do pevacica koji uopste nisu pisali plagijate (nije bilo potrebe jer nisu ni imali Diplome) da iza ovoga stoja ne samo neki pametnjakovic vec i neki drugovi plavi koji se plase domino sistema koji je i Premijer a i Ministar plagijat pokrenuo u celom procesu.

Милош

pre 9 godina

Мени се чени да Вођа покушава да оснажи свој аргумент позивом на наводно мишљење министра Вербића. Нисам нигде нашао да је министар тако нешто изјавио, и вероватно и неће рећи. "Цар је го", сви гледају како ће ова пошаст проћи. Следећи пут пре избора сви кандидати треба да прођу неки тест општег знања и културе, уз обавезан преглед психолога. Ово је више мучно гледати.

?usi

pre 9 godina

Moram da idem
Čuo sam da Njegovo Zločanstvo prolazi večeras kroz naš mali grad pa idem da mašem i bacam latice cveća pred kolonu vozila.

dragan

pre 9 godina

Čudna je to stranka sns.Počnimo od tada najmlađeg doktora Šešelja,pa doktora Tomu.Molim da se proveri i diploma Vučića.Čudno da tako "velik" talenat nije neko dosad iskoristio.Ujedno otvoriti dosije vlasnika Megatrenda jer prema nekim saznanjima u rušenju Peščanika ima udela i taj tkzv fakultet.Treće kad će tkzv premijer da se izvini OEBS zbog izjave prekjuče a juče reče da je bilo obaranja?

NikolaD

pre 9 godina

@MileCacak

Mile,
nemoj se zaludjivati, to su SNS "aktivisti" koji su tu samo da bi se nekako domogli drzavnog posla.
Da SNS ima nekog IT kadra sa stvarnim znanjem, davno bi armiju BOT-ova zamenili softverom (koji se pravi za jedan dan) koji bi lupao pluseve i minuse.
Jedan prosecno inteligentan da uprvlja softverom.
Ali ce se setiti ovoga neki od njihovih "Magistara" pre ili kasnije tako da posao BOT-a ni kod njih nece postojati.

doren atina

pre 9 godina

Ko normalan moze da sumnja u sposobnosti,znanje,zvanje i integritet Nebojse Stefanovica. Pa nije on valjda ministar zato sto je podilazio Vucicu vec upravo zbog teskom mukom stecene akademske titule i dokazane samostalnosti u profesijama kojima se bavi...

Pojasnjenje

pre 9 godina

Kolicina preuzetog teksta mora biti ogranicena, osim toga svaki citat mora biti pravilno naveden. Ako to nije slucaj rad nije dobar i dobija nedovoljnu ocenu. Eto da vam pomognem, kome nije jasno sta je plagijat a sta nije. Ako se navede neki tudji rad a ne citira pravilno onda se lazno prikazuje kao svoj, sto u drugim zemljama vec i deca u nizim razredima znaju jer svaki svoj rad moraju da predaju kroz kompjuterski sistem koji takve slucajeve registruje.

Metafizika

pre 9 godina

Kad jedan covek ili grupa ljudi krene da siluje logiku, kosmos im odgovara jos gorom realnoscu. Prljavstina koja se bude otkrivala ce da bude jos veca, njihovi odgovori jos besmisleniji, a opsta situacija sve gora. Ovo su neki ljudi pricali jos pre 20 i vise godina i na kraju tog ciklusa je bio 5-ti oktobar. Srecom nije bio krvav. Moje iskreno nadanje je da kraj ovog ciklusa nece da bude gori.

neko iz mase

pre 9 godina

Poznavajuci nas vladajuci vrh, kao i istoriju slicnih akademskih 'dostignuca' naseg vladajuceg vrha (npr. Nikolic je sta ono bese zavrsio?), uopste nisam iznenadjen ako je ovo istina. Ono sto me iznenadjuje je broj negativnih glasova ovim komentarima. Nisam imao pojma da ima toliko ljudi koji sa tolikom strascu podrzavaju Stefanovicev doktorat. Osim ako to nisu klikovi placeni od stranke.

Žika Vračaruralac

pre 9 godina

Borisli smo se, zviždali, pištli protiv pokojnika, svrgli sa vlasti ( ne mi doduše, nego naši "uranijumski prijatelji") a onda je diplomirani psiholog došao na mesto ministra telekomunikacija, asistenet na mesto guvernera, doktor filozofije bez dana radnog staža u privredi na mesto premijera, loš student dramatrugije je šmrčući na bazenima sa kriminalcima napranso diplomirao, a vaskoliki lopovi i probisveti su nam potureni kao eksperti. Pre dve godine ministar telekomunikacija je bila diplomirani inženjer građevine i to nikakav student, loš student mašinstva gradonačelnik, još gori ministar odbrane... Prosvetni tirani su nam nametnuli Bolonju, koja je donele megatrende i giga-tantuse sa diplomama. Ali tada su pešljamčani sajt i satrapi destruktivne tranzicije (NUNS) ćutali. To ne opravdava tantusa i laika na mestu ministra policije, ali krivica je prevashodno na onima koji su taj sistem nametnuli, a danas su u ulozi tužioca. Da nije sramota, bila bi komendija.

Borimir

pre 9 godina

Ljudi, meni obrazlozenje nije glupo, navedene su konkretne zamerke, jasno navedeni primeri kopiranih delova rada.

Vucic nema potrebe da brani doktora nauka. Neka Stefanovic doktor Nebojsa iznese kontra argumente, i neka se efikasno odbrani.

Dakle ako je doktorska teza realna, doktor moze bez pripreme da diskutuje o istoj satima. Neka to i uradi, i neka zapusi usta kriticarima. Uobicajeno u akademskom svetu...... i pre otkrica Megadeadh univerziteta. Toliko o tome.

Apart of that, pitajte bilo kog privatnika da li zaposljava kadrove iz SegeMege, osim ako isti nema neku drugu prakticnu vrednost u vidu debelih veza.

I za kraj, gde je Dr. Nebojsa diplomirao?

P. S. i Stefanovic Dr. Borko je doktorirao na Trendu x 10^6

AlekS

pre 9 godina

Interesantno je sta ovim Bizmarcima nije jasno, uhvatili su se u kolo i nevidim sta sada nije jasno, ako su vec zeleli da iz bilo kog njima znanog razloga da elementiraju na tudjim doktoratom, onda bi trebalo fpda vaze za strucnjake par exelans, ja o njima nista nisam do sada cuo, priznajem da sam mozda neobavesten, ali ata ta dva ili vec koliko ih ima Bizmarka, rade tamo odakle to rade, sto nisu takvi patrioti i sirokoumni da pomogmpnu svojim znanjem svojoj zemlji iz svoje zemlje, da se razumemom, ne interesuje me ko sta ima od skole i ko je sta zavrsio ili nije, ali mi se gadi tih "demokratskih"fazona na daljinu i narucivanju takvih gmazova sistema i kvazi intelektualne elite, a to sve rade iz nekih zemalja gde su posguzne muve starosedelaca, i koji ce uvek biti dodjosi.
Daj vise sa tim foliranjima , ako imaju nesto da kazu neka dosju ovde kod nas odakle su im preci i neka kazu u mikrofon, ovako stvarno je glupost nad glupostima i njih i njihovih narucilaca ko god bio i iz koje god gunitnicke partije bio.
Ja toliko i aj sad svi na radne zadatke sto rece jedan od bivsih politicara, da ga ne pominjem.
(Nele, 3. jun 2014 18:14)

Nesto su ti tanki argumenti. Sve sama pljuvacina i podmetacina. A i ocigledno je da ne znas ko je bio Bizmark jer ga pominjes u pogresnom kontekstu.

Miloš

pre 9 godina

Napisati rad za časopis sa SCI liste je za neke samo stvar para. Setite se nedave bruke oko rumunskog časopisa Metalurgija. Sve je to biznis... ne budite naivni
(impact factor, 3. jun 2014 18:15)

Za neke da, ali ako već znate tematiku, jasno Vam je da ozbiljni naučnici vrlo dobro znaju šta je Metalurgija Internacional, a šta nije. Ovaj doktor nauka nema niti jedan rad na listi (a iskreno nisam siguran koliko ima objavljenih naučnih radova uopšte), što je prilično problematično.

Mikroskop

pre 9 godina

Dobar deo javnosti nije pročitao njegov rad, a još veći deo nema ni predstavu kako jedan dobar naučni rad treba da izglea i koji su elemnti njegovog rada sporni, niti iz kog razloga. Postoji i poražavajući deo fakultetski obrazovanih ljudi koji su položili završne ispite a da nisu stekli znanje kako se dobar naučni rad piše. Ono što svi znaju i umeju je da napadaju bez argumenata, da se nadovezuju jedni na druge u tom najobičnijem ogovaranju, a da zapravo ne znaju ni o čemu govore. Takav smo narod.

antibot

pre 9 godina

@smesko

To sto ti nije jasno kako sa pravnog da se bavi ekonomijom dovoljno govori o tebi i tvojoj ogranicenosti. Uostalom, pitaj sefa kako sa pravnim fakultetom predlaže bolne ekonomske reforme.

Predlog uredništvu sajta! Promenite ova antibot pitanja sa prepisivanja slova na nesto konkretno, tipa koje godine je osnovana Jugoslavija? Koji je atomski broj ugljenika? U kom veku je izgrađena studenica? Koliko patrijarha je do sada imala SPC?... Ima milion mogućih pitanja. Čisto malo da proredimo ove botove, jer bi im trebalo po 2h da dođu do odgovora.

Pametnjaković

pre 9 godina

@(Ime, 3. jun 2014 20:22)

Mislim da bi ipak ispravan naziv za njih bio SNS trolovi, a ne botovi. Pronađi šta je Internet troll, pa će ti biti jasno zašto.

Aca misli da sprovede reforme u Srbiji preko ložačkih kampanja i promocija i zato je angažovao tim trolova kakvih samo u Srbiji ima. Mi ne samo što imamo naj doktore i sve ostalo, već imamo i naj trolove.

Zlopamtilo

pre 9 godina

Jasno je , najveca glupost je to sto se premijer trudi da zastiti mediokritete kojima se okruzio .Uostalom toliko im duguje , iza njih je toliko toga . Ali mi moramo da budemo svesni ko nas vodi i za to smo sami krivi . A za to koliko je Vucic svestan svoje nemoci je najbolji pokazatelj totalno nesnalazenje u statisticki totalnom pobedom na izborima i to mucno trazenje partnera .Sva sreca pa je i ove nahvatao , mozda bi nam u suprotnom ministar Kanal bio potpredsednik....sve u svemu ovo do sada je predstava u nekoliko cinova.

Ajde dosta!

pre 9 godina

"Ukoliko se ovaj skandal ne zavrsi ostavkama Stefanovica i Vucica, u veoma skoro vreme ni jedna nasa diploma se nece priznavati van granica Srbije".
(AlekS, 3. jun 2014 19:34)

Pa ni sada se ne priznaje. Vecina zemalja prihvata diplome kao takve, ali su ti sanse za dobijanje bilo kakvog posla ravne nuli, izuzev u nekim veoma retkim disciplinama. Uglavnom diplome tehnickih fakulteta dobro prolaze, ali i tu moras da imas ludu srecu, konjske zivce i beskonacno strpljenje da bi dobio prvi posao ako nemas prethodno radno iskustvo i tacno one vestine koje se traze na tom radnom mestu. A diplome raznih menaDJmenta i bizMisa sluze ionako za podsmeh medju rekruterima. Pa sta mislite, da je Srbija jedina koja ima takve skole? Puna Rusija takvih skolica, a o Indiji tek da ne pricamo! Znaju i oni za leba bez motiku.

Lana

pre 9 godina

Lista ministara u Nemackoj koji su morali odstupiti sa svojih ministarskih mesta, zbog toga sto je dokazano da su njihovi doktorati plagijati (titula doktora im je oduzeta od strane fakulteta gde su radovi bili branjeni): ministar odbrane Karl-Theodor zu Guttenberg, ministrica obrazovanja Annette Schavan, FDP-politicarka Silvana Koch-Merin, clanica EU-parlamenta etc. Protiv odredjenih ministara, politicara te optuzbe su se pokazale kao neosnovane. Dakle, u cemu je problem? Fakultet gde je doktorat odbranjen, treba sastaviti komisiju i utvrditi da li je rad plagijat ili ne i odreci mu titulu. Ako moze u Nemackoj, moze i u Srbiji. Obicno to predstavlja i kraj politicke karijere za te ljude.

ivanbg

pre 9 godina

Glupo je premijeru jer je covek veoma ogranicen i ne razume nista sto ima kriticku konotaciju. On to u startu diskvalifikuje kao "politicki napad i progon protiv njegove velicine", sto je naravno glup nacin razmisljanja. Covek je u VELIKOM problemu, samo izgleda da to jos nije shvatio. Polako, shvatice za koji mesec. Problem je sto smo svi mi nadrljali za to vreme.

Deda Pera

pre 9 godina

@smesko
Šta ti je čudno? Što nije ostao u Srbiji da botuje kao ti?
Sram ga bilo, otišo u London da doktorira, a mogao na renomiranom segamegatrendu. Bruka

misa

pre 9 godina

Mene samo interesuje zasto se g -din premijer bavi ovim problemima.Zar nije pametnije da se gospodin premijer bavi problemima koji vladaju u zemlji.Ima ih mnogo.Mozda g-din ima vremena i da brani svoje sledbenike i da se bavi sa njihovim diplomama sa prestiznih univerziteta.Mega Posavina ,Mega Tuposava,Mega Milosava,Mega Korupcija,Mega Prevara itd.Aaaaaa uuuuuuu kakvi obrazovni centri a svi priznati u partijskom okruzenju a nigde u svetu.Ma gasite drzavne institute.Sta cekate vise.Pretvorite sve fakultete u hostele dok jos ima turista.

1990.-2000.

pre 9 godina

Sam nacin izrazavanja govori ko je ovde pravi doktor nauka, bravo za ljude iz Londona. A doktoru u Srbiji kritika,zasto nije poslusao savet bivseg rektora dat pre dve-tri godine :"Zavrsi Megatrend i pali !" Da je odmah "zapalio" u neku bogatu zemlju sada bi sa svojim doktoratom imao pet,sest puta vecu platu nego sto je ima kao ministar.

Pametnjaković

pre 9 godina

Ma mi imamo najveće "stručnjake", "eksperte", "doktore", "inženjere", itd. kakve niko nema, zato nam je Srbija takva kakva jeste i uvek nam je neko drugi kriv zato što nam je tako super. Ma drugi nam samo zavide.

Deda Mrgud

pre 9 godina

@(Djina, 3. jun 2014 16:55)

Draga Djina, kao prvo ''sfera'' koja bi trebala da bude zainteresovana za slucaj plagiranja doktorata je posao fakulteta i policije.
Drugo, sta je neki pojedinac ucinio da se to razotkrje i kada, to je privatna stvar.
Vasa optuzba vam se vraca kao bumerang.

Srbin 100%

pre 9 godina

"on nije iskoristio nijedno autenticno istrazivanje od bilo koga a da nije naveo izvore i izvodio je svoje zakljucke i davao empirijske dokaze o nekim konkretnim stvarima.Pomalo naivno zvuci da niko do sada se nije ozbiljno pozabavio njegovim radom posebno zato sto se bavi politikom i ovakve analize trebamo primiti sa velikom rezervom jer se najverovatnije radi o planskom pokusaju opozicije da ga diskredituje zato sto je otvorio pitanje funkcionisanja stvari u MUP-u i pokrenuo pitanje brojnih afera koje su dosada skupljale prasinu u fioci
(Srbin 100%, 3. jun 2014 20:14)"

Pa sad,, oni tvrde suprotno-da JESTE koristio tuđa istraživanja (Nabrojana dela i autori) pa su čak citirali i pasuse iz jednog i iz drugog rada.

Al, nemoj da te to brine, uvek možeš da im kažeš da su glupi i da nemaju pojma.

Ili da ih povežeš sa Vatikanom, CIA, MOSAD, FBI, i slično, što si posredno ii uradio.
(sumorni, 3. jun 2014 20:59)

Izvini da li si ti uopste procitao njihovu analizu rada,naravno da nisi,oni se hvataju za sablonske recenice i definice koji se manje vise ponavljaju u svakom ozbiljnijem naucnom radu,i koje su opsteprihvacene zakonitosti u oblasti ekonomije.A svako navodjenje istrazivanja se jasno precizira odakle je preuzete,to sto si napisao apsolutno nema veze sa istinom i pokusavas da najobicnijim negiranjem isteras svoju pricu,iako si vrlo dobro svestan da to nema veze sa stvarnom situacijom

Gligorije

pre 9 godina

@bob rock: ko zna sa čim se Verbić složio, smem da se kladim da nije rekao "slažem se da je i meni objašnjenje najgluplje koje sam čuo".

Pre će biti da ga je Vučić pitao da li se slaže da reference iz navoda da je plagijat treba prvo ispitati što se ovaj naravno složio jer je logično (da li je iko od vas video citirane radove koji su navedeni da su prepisani - ja nisam), pa je onda uvezano sa svojom rečenicom da je objašnjenje najgluplje koje je čuo ubacio i da se Verbić slaže sa... nečim. Sada Verbić treba da se izjasni po ovom pitanju, a obzirom na potpuni nedostatak političkog iskustva verujem da se neće setiti.

Klasičan manevar, kao u onom vicu kada otac nudi sinu da ga oženi ćerkom Bila Gejtsa: nešto reci jednom, nešto drugom, na kraju tvrdi ono što ti odgovara... http://opusteno.rs/humor-zabava-f9/kako-se-sklapa-posao-t10471.html

milan

pre 9 godina

I Stefanović i Vučić ali i profesori pisci komentara u Peščaniku treba da znaju da se doktorski radovi koji se predstavljaju javnosti podležu kako kritici tako i hvali e sada samo treba da zna koje dovoljno stručan za ovaj ili onaj komentar.

Repriza

pre 9 godina

Ja bih zamolio da redakcija da sledeći put link do tekstova (i disertacije i komentara). Ne mogu ovako da kažem šta mislim. A verujem da 90% komentatora nije pročitalo ni jedno ni drugo.

Superior

pre 9 godina

Ne znam zašto se Vučić umešao u ovu raspravu i to sa stručnog aspekta, kada za to nije merodavan. Jeste on pre dvadeset i nešto godina bio, verovatno (da mu verujemo na reč), najbolji student (ili student sa najvećim ocenama) na pravnom fakultetu, ali posle toga nije ništa ostvario ni u naučnoj, ni u poslovnoj sferi. Nije on jedini koji takve školske rezultate kasnije ne valorizuje. Takvih je mnogo i obično ih nazivamo štreberima.

Zoran Loznica

pre 9 godina

Nista neobicno u zemlji u kojoj je predsednik doktorirao "surenje svinja i pecenje rakije"! Kakav predsednik, takva Vlada, premijer, skupstina i narod. Nego, jel neko zna broj predsednika da ga pitam da li mu trebaju nadnicari za branje sljive?

dejan

pre 9 godina

@Srbin100%
Proglasavam te najortodoksnijom indoktrinisanom naprednjackom botinom koju je internet ikada imao. Dabogda ti se tastatura slomila pod tezinom gluposti, zamene teza i nasilnog zmurenja pred cinjenicama koje proizvodis.

sumorni

pre 9 godina

"Medjutim, interesuje me kako je doslo do toga da njih trojica sednu i vrse detaljnu analizu disertacije. Neka objasne za pocetak to. To ce vec reci mnogo toga o samoj analizi.
Uzgred, malo mi je cudno da je jedan od njih zavrsio pravni, pa nastavio u Londonu na ekonomiji...
(smesko, 3. jun 2014 22:40)"

CIA je tu uplela prste, ona im je platila...

Lako je za objasniti, ali ne tebi. Naprosto su seli, i analizirali Plagijatorov doktorski rad. Što je običaj u akademskom svetu, gde pravu ocenu nekog naučnog rada daje samo stručna javnost,, u koju ta trojca svakako spadaju. A ti i Vučić ne spadate.

Kao kad ti na primer odeš na Kurirov sajt pa izanaliziraš postupke prethodne vlasti, i usput odvališ da ti je čudno što je neko studirao pravo, a onda nastavio ekonomiju u Londonu, kada je opšte poznato da niko pametan ne studira ekonomiju u Londonu. Niti pravo u Beogradu.

Osim Vučića.

realnost

pre 9 godina

Ukoliko se ovaj skandal ne zavrsi ostavkama Stefanovica i Vucica, u veoma skoro vreme ni jedna nasa diploma se nece priznavati van granica Srbije. Misljenje jednog profesora univerziteta, docenta i doktoranda iz Engleske ima vecu tezinu od misljenja svih nasih premijera, ministara i spin majstora. A ono sto ti i ja mislimo i broj pluseva i minuseva koji zaradimo, takodje nemaju nikakvog uticaja na to jer svetska stampa ponovo bruji o nasoj sramoti.
(AlekS, 3. jun 2014 19:34)

Jedna je stvar sta bi ti, ja, bilo ko zeleli da se desi na politickom planu a sasvim je nesto drugo sta ce se zaista biti posledice ove afere. Ja cu ti reci sta ce biti, nema ostavke, nema politickih posledica, ima samo debele odstete za Stefanovica a i za Megatrend. I to nece biti politicka odluka vec realnost na sudu, iskasapice advokati ovu trojicu koji su napisali analizu, objavili su javno da je doktorat plagijat a dokazi su im tanki, neuverljivi i nedovoljni.
Ovo ce da se vestaci i secka u sitna crevca i garantujem ti da niko nece potvrditi navode o plagijatu jer je to mnogo ozbiljna optuzba i nije dovoljno da nekog optuzis da je lopov samo zato sto nosi jaknu koja je slicna nekoj koju si video u prodavnici. Sad da uzmes 20 redovnih profesora sa autoritetom i das im doktorat na citanje svi ce verovatno reci da je tanak i nekvalitetan ali NIKO nece smeti da stavi potpis da je plagijat, ima razloga zasto je tako.

Stendal je umro

pre 9 godina

(realnost, 03. jun 2014 21:02)
Realni, elokvencija ne može neutralisati glupost. Zaboravio si jedan jedva vidljivi detalj. Beli listići masovno dobijaju boju a ona nije ni crna mi crvena.

Владимир

pre 9 godina

Не зна шта је смешније у овој фарси. Стефановић, Вучић или назови научници који се баве овдашњим дипломама?!
Мој брат је (успешни) научник, мислите да има времена да се бави инспекторисањем? И да има (времена), да би га та тема заокупљала?

Тако да, могу закључити, у овој шаради побеђују наученаци с почетка коментара, који се даље настављају оваквим репликама.

Врх!

Бојан Илић

pre 9 godina

Trojica autora teksta objavljenog na sajtu "Peščanik", kažu da su analizirali celu disertaciju ministra Stefanovića, od prve do poslednje strane i da njihova "detaljna analiza pokazuje da doktorat ministra Nebojše Stefanovića obiluje plagijatima i ostalim nepravilnostima".

А због чега су то радила ова господа?!
Џабе?!
Знало се изгледа одавно али се чекао прави тренутак?!
Јел' се Вучић толико "осамосталио" па га газде "прекоравају"?!
Или би можда неког другог на челу полиције?!

Aleksandar

pre 9 godina

Reč "Glupo" ne priliči najvišem državnom predstavniku.
(Vladimir, 3. jun 2014 22:35)

O, naprotiv, baš mu ta reč odlično stoji, ak' me razumeš...

NultiPacijent

pre 9 godina

Nebitan je razlog zašto je "glupo". Dovoljno je da to kažeš sa podsmehom i ubeđenošću u svoju "pamet" i sa pozicije moći. Iliti epizoda "Ortaci iz kraja vs Metodologija."

Ovde je u pitanu nesvesna strategija posrmaljivanja kako bi se predupredile budeće neminovne kritike i pozivi na ostavke.

Nijedna vlada do sada nije imala ovakvu produkciju blamaža za ovako kratko vreme kao trenutna.

impact factor

pre 9 godina

Napisati rad za časopis sa SCI liste je za neke samo stvar para. Setite se nedave bruke oko rumunskog časopisa Metalurgija. Sve je to biznis... ne budite naivni

marko

pre 9 godina

Kod nas ljudi koji zavrse fakultete nemaju nikakvo znanje ni kefala da rade posao za koji su se skolovali, bilo da dolaze sa drzavnih ili privatnih ustanova pa tako imamo vrhunske programere koji nisu zavrsili ni etf ni fon dok oni koji to jesu ne snalaze se bas najbolje. Taj kontrast je i posledica loseg obrazovnog sistema koji olako omogucava sticanje titula kako na drzavnim tako i na privatnim ustanovama, pri tome se ne pravi jasna razlika izmedju magistra nauke i magistra u privredi primera radi, cime cela polemika oko megatrenda postaje bezpredmetna

Aleksandar

pre 9 godina

@(NikolaD, 3. jun 2014 21:05)

Pa već imaju softver koji lupanje minusa/pluseva radi poluautomatski (neko označi šta da se klikće, onda on distribuira to ostalim dron mašinama). Softver se simpatično zove - Valter. E sad, to što nemaju krštenog stručnjaka u svojim redovima pa je ga je pisao nedoučeni 'javaš' to je druga priča, al' eto - i radikale smo uspeli da dovedemo u XXI vek.

Dali bocek

pre 9 godina

Ocigledno da tih 75% koje nije glasalo su nebitni. Svidelo se to nama ili ne. Da su mislili da ce ovaj biti los, tih 75% bi glasalo za neke druge, bolje i jos losije. A diploma i nije toliko vise vazna, sta mi vredi sto je imam. U krajnjoj liniji, nije je imao ni Tesla, ni Da Vinci, pa uradise nesto. Ova tema nije vredna naseg vremena i rasprave, ali drzi nam paznju.

Sara Antonic

pre 9 godina

LSE je u punom nazivu Londonska skola ekonomije i politickih nauka, a pokriva gotovo sve drustvene nauke, ukljucujuci i prava, pa stoga funkcionise kao grupacija razlicitih fakulteta. U prevodu, autor je doktorirao na pravnom fakultetu LSE-a.

Alexei

pre 9 godina

Ko ne vidi da je ovo politička igra je stvarno slep. Sankcije Rusiji, OEBS, Saša Janković, Nebojša Stefanović, ova 3 "naučnika". Muka mi je više od manipulacijama javnosti. Postaje mi sve jasnije i jasnije zbog čega se ljudi sklanjaju od politike.

Marko

pre 9 godina

Meni na fakultetu vracaju ESEJ na doradu ako previdim jednu fusnotu (pa cak i ako stavim recenicu pod navodnike) i to je opravdano sasvim. Ovi satro strucnjaci sa megatrenda tripuju da su ekonomisti a mislim da ne znaju ni sta ta rec znaci.

Bojan

pre 9 godina

Sramota me dok citam ove redove, pokusavam da utvrdim cega me je sve sramota, ali samo delimicno uspevam, uz snazan osecaj sramote, tudje!

PhD student

pre 9 godina

oni navode da je on prepisivao neke sablone od drugih izdavaca i da je spominjao iste ili slicne fraze,to gospodo profesori nije plagijat,on nije iskoristio nijedno autenticno istrazivanje od bilo koga a da nije naveo izvore i izvodio je svoje zakljucke i davao empirijske dokaze o nekim konkretnim stvarima.
Srbin 100%

Nazalost nisi u pravu. Bilo koje preuzimanje bilo koje recenice iz bilo koje knjige, bez navodjenja izvora i stavljanja recenice u navodnike u akademskoj praksi se smatra plagijarismom. Mogu da dam i gomilu linkova sa razlicitih univerziteta. Ne postoji nista kao opste prihvacena fraza, jer ju je neko prvi napisao i on zasluzuje za to da bude citiran. Pitam se i ti "njegovi" zakljuci koliko su njegovi.

Prosek Bolonja

pre 9 godina

Možda bi na kraju mogli da upoređujemo i to da li su išli po bolonji koja nam je tako lepo donela roda zvana demokratija ili po starom gde si morao nešto i da naučiš? Kakvim se sve mi glupostima bavimo kada imamo ozbiljnije probleme na grbači.

Miodrag Krstojkić

pre 9 godina

Stvarno nemam vremena da provodim u čitanju nečijeg rada ali stvarno me interesuje kako je uopšte došlo do toga da se oni skupe da vrše tu analizu. To bi na neki način i odgovorilo na pitanje ko je to sve pokrenuo naizgled drugih problema koji nas muće i koji treba da se reše.

Dođe Vreme

pre 9 godina

Svi govore o botovima a ko pročita komentare vidi da su neke druge struje ovde aktivne, izgleda opozicija rešila punom parom da radi. Šteta što nisu bili tako orni kada su trebali, nego su samo ponizili svoj narod i upropastili državu.

Toša Hirirug

pre 9 godina

Ajde sad svi lepo diplomice na videlo i da pročitamo malo i vaše radove, čisto pitam pošto smatranje rešavanje problema u državi je značajnije od toga što neko možda nije svaku rečenicu prekrstio tačnim nalazom ko ju je prvi doprineo. Zato samo kod nas kada treba da se radi nalazimo načina da krenemo stranputicama jer važnije je nekog dislajkovati.

Trivoli

pre 9 godina

Pojavila se neka novinarska kuća kojoj je trebala medijska pažnja, te je donela odluku da od nekih naučnika sa nekih univerziteta iz amerike i engleske objavi kritike, koje sadrže nekoretktne stavove.

kraljj

pre 9 godina

Poruka je jasna , ovim se samo diskriminise rad ministra policije, i najavljene reforme , ocigledno to nekom smeta! U ovoj zemlji ako se pojavi neko da radi posteno, mora se naci nacin da se isti unisti !

Abibas YES

pre 9 godina

Država i ovaj narod je u velikim problemima nastalim prirodnim nepogodama a sa drueg strane lošim vođstvom u prošlosti. Umesto da učestvujemo u rešavanju problema mi se bavimo glupostima i plagijatima a na svako čoše imate po jedan plagijat što u diplomskim radovima što u abibas ili drugim jeftinim proizvodima.

Mrle

pre 9 godina

Glupost je to što ne shvatate da skoro 90% građana podržava Vučića, a vi pokušavate da ga oborite lažima. Živimo u demokratiji, pa predlažem da Skupština Srbije odluči da li je reč o plagijatu ili ne, pa da se nastavi sa daljim poslovima koji nas očekuju u narednom periodu.

Бојан Илић

pre 9 godina

Trojica autora teksta objavljenog na sajtu "Peščanik", kažu da su analizirali celu disertaciju ministra Stefanovića, od prve do poslednje strane i da njihova "detaljna analiza pokazuje da doktorat ministra Nebojše Stefanovića obiluje plagijatima i ostalim nepravilnostima".

А због чега су то радила ова господа?!
Џабе?!
Знало се изгледа одавно али се чекао прави тренутак?!
Јел' се Вучић толико "осамосталио" па га газде "прекоравају"?!
Или би можда неког другог на челу полиције?!

Alexei

pre 9 godina

Ko ne vidi da je ovo politička igra je stvarno slep. Sankcije Rusiji, OEBS, Saša Janković, Nebojša Stefanović, ova 3 "naučnika". Muka mi je više od manipulacijama javnosti. Postaje mi sve jasnije i jasnije zbog čega se ljudi sklanjaju od politike.

Rivaldo

pre 9 godina

Pa kako je vas iz Britanije bas zainteresovao rad nekog iz Srbije?I to bas ministra policije,bas kad su najavljene neke promene u tom telu?Ili bas u trenutku kad Srbija nece da uvede sankcije Rusiji?Po meni cista rezija.Nije prvi put da nam tako nesto dolazi iz Britanije u istoriji.Nasli se vas trojica i tek tako jel?Nas profesor tvrdi da nije plagijat,ali zato neki uporno da jeste.Da da evo samo sto vam ne poverujemo.

Владимир

pre 9 godina

Не зна шта је смешније у овој фарси. Стефановић, Вучић или назови научници који се баве овдашњим дипломама?!
Мој брат је (успешни) научник, мислите да има времена да се бави инспекторисањем? И да има (времена), да би га та тема заокупљала?

Тако да, могу закључити, у овој шаради побеђују наученаци с почетка коментара, који се даље настављају оваквим репликама.

Врх!

kdkd

pre 9 godina

Na stranu sve, ko je ovde uopste pozvan da komentarise bilo cije radove, svi pod zuti kiosbran da se vratite...napravili ste opstu pometnju oko jedne disertacije i proizveli potpuni kontraefekat, .jako jadno i providno

Djina

pre 9 godina

Mene interesuje samo jedna stvar: Koja interesna sfera je bas sad, odjednom zatrazila misljenje o doktroskoj disertaciji ministra unutrasnjih poslova? Ako je proslo godinu dana od toga zbog cega ta prica nije bila pokrenuta u momentu kad je Stefanovic bio predsednik Narodne skupstine?

realnost

pre 9 godina

Ukoliko se ovaj skandal ne zavrsi ostavkama Stefanovica i Vucica, u veoma skoro vreme ni jedna nasa diploma se nece priznavati van granica Srbije. Misljenje jednog profesora univerziteta, docenta i doktoranda iz Engleske ima vecu tezinu od misljenja svih nasih premijera, ministara i spin majstora. A ono sto ti i ja mislimo i broj pluseva i minuseva koji zaradimo, takodje nemaju nikakvog uticaja na to jer svetska stampa ponovo bruji o nasoj sramoti.
(AlekS, 3. jun 2014 19:34)

Jedna je stvar sta bi ti, ja, bilo ko zeleli da se desi na politickom planu a sasvim je nesto drugo sta ce se zaista biti posledice ove afere. Ja cu ti reci sta ce biti, nema ostavke, nema politickih posledica, ima samo debele odstete za Stefanovica a i za Megatrend. I to nece biti politicka odluka vec realnost na sudu, iskasapice advokati ovu trojicu koji su napisali analizu, objavili su javno da je doktorat plagijat a dokazi su im tanki, neuverljivi i nedovoljni.
Ovo ce da se vestaci i secka u sitna crevca i garantujem ti da niko nece potvrditi navode o plagijatu jer je to mnogo ozbiljna optuzba i nije dovoljno da nekog optuzis da je lopov samo zato sto nosi jaknu koja je slicna nekoj koju si video u prodavnici. Sad da uzmes 20 redovnih profesora sa autoritetom i das im doktorat na citanje svi ce verovatno reci da je tanak i nekvalitetan ali NIKO nece smeti da stavi potpis da je plagijat, ima razloga zasto je tako.

doren atina

pre 9 godina

Ko normalan moze da sumnja u sposobnosti,znanje,zvanje i integritet Nebojse Stefanovica. Pa nije on valjda ministar zato sto je podilazio Vucicu vec upravo zbog teskom mukom stecene akademske titule i dokazane samostalnosti u profesijama kojima se bavi...

jedan agronom master

pre 9 godina

Sve sto se navodi u saopstenju nema nikakvu osnovu za napad Stefanovica , da bi kandidat postao doktor nauka on pre svega mora da objavi odredjeni broj naucnih radova koji moraju biti na SCI listi , kada prikupi dovoljan broj bodova on po zavrsetku doktorskog rada stice pravo odbrane a kvalitet i samu kompoziciju rada ocenjuju medjunarodni univerziteti , svaki napad na Stefanovica je iz ove perspektive smesan , pa doticna gospoda hoce da klevetaju medjunarodne univerzitete u tom kontekstu.....

boric

pre 9 godina

Smesne su izjave ljudi tj doktora nauka , koji dovode u sumnju Stefanovicev doktorat , kao da ne znaju da bi neko postao doktor nauka pa makar i u Srbiji mora da ima objavljene radove u medjunarodnim casopisma koji su na SCI listi tek tada kandidat stice pravo da po zavrsetku doktorskog rada postane doktor nauka a rad mora biti priznat od strane medjuenarodnih univerziteta....

Žika Vračaruralac

pre 9 godina

Borisli smo se, zviždali, pištli protiv pokojnika, svrgli sa vlasti ( ne mi doduše, nego naši "uranijumski prijatelji") a onda je diplomirani psiholog došao na mesto ministra telekomunikacija, asistenet na mesto guvernera, doktor filozofije bez dana radnog staža u privredi na mesto premijera, loš student dramatrugije je šmrčući na bazenima sa kriminalcima napranso diplomirao, a vaskoliki lopovi i probisveti su nam potureni kao eksperti. Pre dve godine ministar telekomunikacija je bila diplomirani inženjer građevine i to nikakav student, loš student mašinstva gradonačelnik, još gori ministar odbrane... Prosvetni tirani su nam nametnuli Bolonju, koja je donele megatrende i giga-tantuse sa diplomama. Ali tada su pešljamčani sajt i satrapi destruktivne tranzicije (NUNS) ćutali. To ne opravdava tantusa i laika na mestu ministra policije, ali krivica je prevashodno na onima koji su taj sistem nametnuli, a danas su u ulozi tužioca. Da nije sramota, bila bi komendija.

Lala iz Samosa

pre 9 godina

Evo doktori i doktorantu da vam pojasnim sta je glupo: ili su Englezi blesavi pa vas placaju da nista ne radite, vec da trosite njihovo vreme i pare na analize svakakvih pisanija u dokolici, ili vas trojica radite na nekom projektu koji se placa ko zna od koga. Tri pravnika iz Srbije, rade u tri razlicita grada u jednoj Britaniji, trose svoje i vreme i novce poslodavaca da piskaraju o marginalcu Stefanovicu i to kao koautori, kao jedan tim. Smrdi, smrdi da ne moze da bude smrdljivije. A, evo vi objasnite nemustoj srpskoj raji, koji su bili povodi da vi ovo radite i bas sada u ovo vreme. I ko to placa? Pocev od dobijanja, skeniranja, slanja, obrade i "analize" piskaranja ubogog Stefanovica... A vidimo da imate jos mnogo dokonog vremena i za druge diplomske i svakakve radove. E Englezi, Englezi, zasta vi bacate novce!!!

smesko

pre 9 godina

Nisam citao ni disertaciju, ni analizu, pa ne znam da li je glupo, ili nije.
Medjutim, interesuje me kako je doslo do toga da njih trojica sednu i vrse detaljnu analizu disertacije. Neka objasne za pocetak to. To ce vec reci mnogo toga o samoj analizi.
Uzgred, malo mi je cudno da je jedan od njih zavrsio pravni, pa nastavio u Londonu na ekonomiji...

Predrag

pre 9 godina

Simtomaticno je i neumesno da posle komisije sa Megatrenda koja je pozitivno ocenila Stefanovicev rad i koja je zvanicna, pojave se neki anonimusi i komentarisu isti u negativnom tonu.

Paja u lice cenzuri

pre 9 godina

Kako vam nije jasno. To je glupost je njegov način da odbrani neodbranjivo. Da ima argumente on bi ih izneo. Diskvalifikacija nekoga je vrhunska veština u raspravi, to smo bar naučili od njegovog političkog oca.

Ricky

pre 9 godina

Autori analize su jedini gubitnici u ovoj prici. Naivno su dozvolili da budu uvuceni u tudji obracun. Skolovani ljudi cesto budu nevidjeni naivci.

hours of love

pre 9 godina

zasto se narod koji je glasao za SNS i pise komentare na netu naziva botovima?!
Ima tu nekih sablonskih komentara, slazem se.Ali nisu svi takvi.
Po tom principu svako ko pise pohvalno na netu za neku stranku je bot!
Ja ne izlazim na izbore niti cu ikada ali je cinjenica da vucic od svih ima volju i energiju za razliku od onih zutih lopuza i narodu to prija a ne bude li radio kako treba svakako ce otici kao i zuti

AlekS

pre 9 godina

Simtomaticno je i neumesno da posle komisije sa Megatrenda koja je pozitivno ocenila Stefanovicev rad i koja je zvanicna, pojave se neki anonimusi i komentarisu isti u negativnom tonu.
(Predrag, 3. jun 2014 21:06)

Toliko je "zvanicna" da kada bi ih pitali pojedinacno, bez prisustva saptaca, o cemu je Stefanovic pisao u svom radu, ne bi imali pojma kao sto ni Toma nije znao temu magistarskog rada.

Toma

pre 9 godina

Znate šta je glupo. Ima jedna poslovica koja kaže:
Bolje je ćutati i da te drugi smatraju glupim, nego progovoriti i to potvrditi.
Zato poruka premijeru, ćuti

Dimitrijana

pre 9 godina

Prvo i odmah treba uzeti Ekspoze koji je Vucic pisao i javno procitao u Skupstini pri sastavljanju njegove vlade I PROCITATI PREMJERU OD SLOVA DO SLOVA STA JE NAPISAO O LAZNIM DIPLOMAMA I STA CE SE POVODOM TOGA PREDUZETI.
Ako Vucic ne zna sta je napisao i procitao u Ekspozeu, onda ga treba sto hitnije obavestiti ili ce na kraju reci da je i taj ekspoze neko drugi pisao i da je to najveca glupost.

Laki je malo nervozan

pre 9 godina

PUNA PODRŠKA autorima teksta o doktorskom radu ministra policije. Gospodo samo izdržite u naporima da raskrinkate ovakav sistem prodaje i nabavke diploma u Srbiji. Stefanović nije jedini, samo u vladajućoj političkoj bulumenti ima ih podosta koji se kite perijem koje im ne pripada.
Jedino tako može se stati na kraj ovoj pošasti koja je uzela nevidjenog maha u našem društvu.
A da, NAJGLUPLJE od svega je OSTRAŠĆENO mešanje Premijera u ceo ovaj slučaj. Stiče se utisak da mu otvaranje ove afere šteti!

AlekS

pre 9 godina

Jedna je stvar sta bi ti, ja, bilo ko zeleli da se desi na politickom planu a sasvim je nesto drugo sta ce se zaista biti posledice ove afere. Ja cu ti reci sta ce biti, nema ostavke, nema politickih posledica, ima samo debele odstete za Stefanovica a i za Megatrend. I to nece biti politicka odluka vec realnost na sudu, iskasapice advokati ovu trojicu koji su napisali analizu, objavili su javno da je doktorat plagijat a dokazi su im tanki, neuverljivi i nedovoljni.
Ovo ce da se vestaci i secka u sitna crevca i garantujem ti da niko nece potvrditi navode o plagijatu jer je to mnogo ozbiljna optuzba i nije dovoljno da nekog optuzis da je lopov samo zato sto nosi jaknu koja je slicna nekoj koju si video u prodavnici. Sad da uzmes 20 redovnih profesora sa autoritetom i das im doktorat na citanje svi ce verovatno reci da je tanak i nekvalitetan ali NIKO nece smeti da stavi potpis da je plagijat, ima razloga zasto je tako.
(realnost, 3. jun 2014 21:02)

...Ti ljudi iz Engleske svakako imaju veci kredibilitet od bilo koga "strucnjaka" iz nase zemlje jer smo notorni kao jedno od najkorumpiranijih zemalja a u skolstvu narocito.. Ako dodje do nekakvog suda koji bi presudio po politickom nalogu, to se nece zavrsiti na tome vec u Strasburgu. A tamo drzava Srbija nije dobila ni jedan spor.

Zoki Falcon

pre 9 godina

@(Žika Vračaruralac, 3. jun 2014 21:02)
A koliko dana radnog staža imaju ovi sadašnji na vlasti, prvenstveno mislim na Vučića i Stefanovića??!

Cobra

pre 9 godina

Ne bih da dižem paniku, ali svi svetski mediji su preneli vest o plagijatu N. Stefanovića. Ne znam za vas, ali mene je blam!
Inače, puna podrška našim naučnicima!!!

Milos

pre 9 godina

Ljudi nemojte uopste ulaziti u raspravu sa njim. Vi ste ostvareni naucni radnici, radite u inostranstvu a ulazite u raspravu sa covekom koji osim politike nista nije radio u zivotu.

NikolaD

pre 9 godina

@MileCacak

Mile,
nemoj se zaludjivati, to su SNS "aktivisti" koji su tu samo da bi se nekako domogli drzavnog posla.
Da SNS ima nekog IT kadra sa stvarnim znanjem, davno bi armiju BOT-ova zamenili softverom (koji se pravi za jedan dan) koji bi lupao pluseve i minuse.
Jedan prosecno inteligentan da uprvlja softverom.
Ali ce se setiti ovoga neki od njihovih "Magistara" pre ili kasnije tako da posao BOT-a ni kod njih nece postojati.

AlekS

pre 9 godina

@ (aleksandar, 3. jun 2014 20:50

Da si procitao sve sto su ljudi napisali znao bi sta znaci "obiluje plagijatima". Treba citati i mala slova, ne samo naslove. A sto se tice "kriticne ekonomske situacije", opasnost je da je ti plagijatori dalje vode jer su dokazane neznalice.

Miloš

pre 9 godina

Napisati rad za časopis sa SCI liste je za neke samo stvar para. Setite se nedave bruke oko rumunskog časopisa Metalurgija. Sve je to biznis... ne budite naivni
(impact factor, 3. jun 2014 18:15)

Za neke da, ali ako već znate tematiku, jasno Vam je da ozbiljni naučnici vrlo dobro znaju šta je Metalurgija Internacional, a šta nije. Ovaj doktor nauka nema niti jedan rad na listi (a iskreno nisam siguran koliko ima objavljenih naučnih radova uopšte), što je prilično problematično.

Marko

pre 9 godina

Kako je moguce da neko ne pomisli na to da je malo tesko poverovati da neko ko obavlja vrlo vazne drzavne funkcije i podleze oceni javnosti svakodnevno sme sebi da dopusti da nesto falsifikuje!? Ne bi to bio normalan potez. Zato i ne verujem da se radi o falsifikatu vec o vrlo teskom napadu na ministra u danima kad se najavljuju razni oblici razracunavanja sa kriminalom. Ja mu zelim da istraje u svojoj borbi. Oni koji su se ogresili o zakon moraju biti privedeni pravdi. Ne posustajte pred napadima. Mozda su dobili bitku, ali ne smeju rat! Srecno!

V85 - državni Pravni - prosek 9,94

pre 9 godina

Najsmešnije mi je nazivanje trojice naučnih radnika, potpisanih punim imenom i prezimenom, "silama mraka". Momentalna nezavisna istraga o plagijatu. Ako ga je bilo, momentalna ostavka ministra, kraj političke karijere i oduzimanje akreditacije Megatrendu. A premijer da ima malo političke odgovornosti, da razmisli ponajmanje o izvinjenju, ako ne i o makar pounuđenoj ostavci. Ako plagijata nema, tužba i odšteta. Molim lepo. A priče ko je najgluplji i ko je s kojim prosekom završio, premijer nek ostavi za sednicu odbora svoje stranke.

ma sve se zna

pre 9 godina

Problem je sto Vucic nece da se odrekne ni Nebojse Stefanovica ni Megatrenda. Da je ovo normalna zemlja ta sramota od univerziteta bi davno izgubila licencu.
Svi ovde znamo sta je Megatrend i sa kakvim se znanjem izlazi sa tog nazovi univerziteta.

inzinjer_CH

pre 9 godina

Vucic se jos jednom neopisivo obrukao ovom izjavom. Ne prilici Predsedniku da ne razlikuje argumentovanu diskusiju od demagogije, koju je ovde plasirao.
Jos jednom hvala kolegama iz Londona sto su na ovom primeru lepo srocili ono sto svi mi mislimo o degradiranju skolstva u srbijici.

vlada

pre 9 godina

svi ce te vi u apsanu da zavrsite. ako je premijer reko da je to sto profesori pricaju glupost nema sta vise da se diskutuje. ipak je on bio student fakulteta

sumorni

pre 9 godina

"on nije iskoristio nijedno autenticno istrazivanje od bilo koga a da nije naveo izvore i izvodio je svoje zakljucke i davao empirijske dokaze o nekim konkretnim stvarima.Pomalo naivno zvuci da niko do sada se nije ozbiljno pozabavio njegovim radom posebno zato sto se bavi politikom i ovakve analize trebamo primiti sa velikom rezervom jer se najverovatnije radi o planskom pokusaju opozicije da ga diskredituje zato sto je otvorio pitanje funkcionisanja stvari u MUP-u i pokrenuo pitanje brojnih afera koje su dosada skupljale prasinu u fioci
(Srbin 100%, 3. jun 2014 20:14)"

Pa sad,, oni tvrde suprotno-da JESTE koristio tuđa istraživanja (Nabrojana dela i autori) pa su čak citirali i pasuse iz jednog i iz drugog rada.

Al, nemoj da te to brine, uvek možeš da im kažeš da su glupi i da nemaju pojma.

Ili da ih povežeš sa Vatikanom, CIA, MOSAD, FBI, i slično, što si posredno ii uradio.

Delijanac

pre 9 godina

ovoj trojici tužibaba krivo što su u svom školovanju propustili bar dva razreda Resavke škole a ministar nije :)
pitanje je dal' ce botovi da se snadju u ovom tekstu :)

milica

pre 9 godina

I mene interesuje koje su povoljnosti ako si sns bot. Mislim, imate li 13-tu platu, placen godisnji, kakvo je radno vreme, socijalno, zdravstveno? E da, da li je obavezna i diploma Megatrenda?

Grrr

pre 9 godina

Pa "glupost" je to sto napadate Dr Nebojsu Stefanovica, uglednog clana partije. Na ovaj komentar trebalo bi da dobijem puno pluseva jer glasaci SNS-a ne razumeju ironiju, samo patetiku.

Ime

pre 9 godina

zasto se narod koji je glasao za SNS i pise komentare na netu naziva botovima?!Ima tu nekih sablonskih komentara, slazem se.Ali nisu svi takvi.Po tom principu svako ko pise pohvalno na netu za neku stranku je bot!Ja ne izlazim na izbore niti cu ikada ali je cinjenica da vucic od svih ima volju i energiju za razliku od onih zutih lopuza i narodu to prija a ne bude li radio kako treba svakako ce otici kao i zuti
(hours of love, 03. jun 2014 19:01)

Znas li ti sta uopste znaci to "BOT"? E pa kad saznas (preporucujem Google), bice ti jasno zasto su SNS botovi zasluzili taj naziv.

Ajde dosta!

pre 9 godina

"Ukoliko se ovaj skandal ne zavrsi ostavkama Stefanovica i Vucica, u veoma skoro vreme ni jedna nasa diploma se nece priznavati van granica Srbije".
(AlekS, 3. jun 2014 19:34)

Pa ni sada se ne priznaje. Vecina zemalja prihvata diplome kao takve, ali su ti sanse za dobijanje bilo kakvog posla ravne nuli, izuzev u nekim veoma retkim disciplinama. Uglavnom diplome tehnickih fakulteta dobro prolaze, ali i tu moras da imas ludu srecu, konjske zivce i beskonacno strpljenje da bi dobio prvi posao ako nemas prethodno radno iskustvo i tacno one vestine koje se traze na tom radnom mestu. A diplome raznih menaDJmenta i bizMisa sluze ionako za podsmeh medju rekruterima. Pa sta mislite, da je Srbija jedina koja ima takve skole? Puna Rusija takvih skolica, a o Indiji tek da ne pricamo! Znaju i oni za leba bez motiku.

dejavu

pre 9 godina

Za mene je neuporedivo fascinantnije zataškavanje slučaja fakultetske diplome našeg predsednika Nikolića.
A vrednost postdiplomskih disertacija u domaćim ustanovama znaju najbolje da uporede oni koji su iste dobili u inostranstvu.
Nadam se da ovaj mali komentar neće iskusiti veliku cenzuru.Hvala.

sumorni

pre 9 godina

Vas trojca tišina tamo! Ni reč da vam ne čuje!

To što vama nije jasno je vaš problem, Premijer je bio nadahnuto precizan, kao i uvek.

I pravedan u svom gnevu.

Znate, njih stalno napadaju sa svih strana jer ih mrze što su najbolji, najpametniji, a i Premijer je završio državni pravni fakultet, i jedan je od retkih kome je to uspelo.

Toma

pre 9 godina

U ovom danasnjem odmeravanju ko je i sta je glupo, svega sam se naslusao, narocito od radikala, ali ovo ocenjivanja analize doktorata, kao najvece gluposti, i to naglasiti toliko puta u minuti je ipak najgluplje sto se moglo cuti od jednog premijera, pa i srpskog. Za one koji ne misle tako, sacekajte bice toga jos. Zabava je tek pocela.

On line control

pre 9 godina

Ovi su sigurno u proslom periodu bili zaduzeni za kontrolu tudjih radova , pa su sigurno tako i mogli da doguraju daleko i umesto domaceg , plate strani fax.

AlekS

pre 9 godina

"Lepi" Mića mentor ??!! Na svom fakultetu ... Da smo normalni, niko, ali NIKO sa diplomom Megatrenda ne bi smeo da radi u državnoj upravi
(Student, 3. jun 2014 19:20)

U Srbiji ce mozda jos i raditi ali u inostranstvu SIGURNO NIGDE NECE. Strana stampa bruji o ovom skandalu.

AlekS

pre 9 godina

Interesantno je sta ovim Bizmarcima nije jasno, uhvatili su se u kolo i nevidim sta sada nije jasno, ako su vec zeleli da iz bilo kog njima znanog razloga da elementiraju na tudjim doktoratom, onda bi trebalo fpda vaze za strucnjake par exelans, ja o njima nista nisam do sada cuo, priznajem da sam mozda neobavesten, ali ata ta dva ili vec koliko ih ima Bizmarka, rade tamo odakle to rade, sto nisu takvi patrioti i sirokoumni da pomogmpnu svojim znanjem svojoj zemlji iz svoje zemlje, da se razumemom, ne interesuje me ko sta ima od skole i ko je sta zavrsio ili nije, ali mi se gadi tih "demokratskih"fazona na daljinu i narucivanju takvih gmazova sistema i kvazi intelektualne elite, a to sve rade iz nekih zemalja gde su posguzne muve starosedelaca, i koji ce uvek biti dodjosi.
Daj vise sa tim foliranjima , ako imaju nesto da kazu neka dosju ovde kod nas odakle su im preci i neka kazu u mikrofon, ovako stvarno je glupost nad glupostima i njih i njihovih narucilaca ko god bio i iz koje god gunitnicke partije bio.
Ja toliko i aj sad svi na radne zadatke sto rece jedan od bivsih politicara, da ga ne pominjem.
(Nele, 3. jun 2014 18:14)

Nesto su ti tanki argumenti. Sve sama pljuvacina i podmetacina. A i ocigledno je da ne znas ko je bio Bizmark jer ga pominjes u pogresnom kontekstu.

Zlopamtilo

pre 9 godina

Jasno je , najveca glupost je to sto se premijer trudi da zastiti mediokritete kojima se okruzio .Uostalom toliko im duguje , iza njih je toliko toga . Ali mi moramo da budemo svesni ko nas vodi i za to smo sami krivi . A za to koliko je Vucic svestan svoje nemoci je najbolji pokazatelj totalno nesnalazenje u statisticki totalnom pobedom na izborima i to mucno trazenje partnera .Sva sreca pa je i ove nahvatao , mozda bi nam u suprotnom ministar Kanal bio potpredsednik....sve u svemu ovo do sada je predstava u nekoliko cinova.

Pametnjaković

pre 9 godina

@(Ime, 3. jun 2014 20:22)

Mislim da bi ipak ispravan naziv za njih bio SNS trolovi, a ne botovi. Pronađi šta je Internet troll, pa će ti biti jasno zašto.

Aca misli da sprovede reforme u Srbiji preko ložačkih kampanja i promocija i zato je angažovao tim trolova kakvih samo u Srbiji ima. Mi ne samo što imamo naj doktore i sve ostalo, već imamo i naj trolove.

Milentije

pre 9 godina

Mogli su da budu i malo oštriji, kad su već rešili da odgovore predsedniku vlade... A on bolje da je ćutao, kad već ne želi da najuri likove sa lažnim diplomama iz svoje najbliže okoline.

Sve u svemu, veoma loša poruka premijera omladini.

Vlada

pre 9 godina

Upravo tako, odgovor premijeru - jasno, precizno i direktno. S kojim pravom premijer sebi dozvoljava da ovako pausalno vredja naucne radnike sa prestiznih britanskih univerziteta, koji su se za razliku od njega prilicno potrudili da pokazu zasto je ovaj rad plagijat?

Kejzer

pre 9 godina

Srbijo medju doktorima! Megadens strucnjaci ce nas sad ubediti da je Nesko otputovao u proslost, napisao sve to, podelio drugima da koriste u svojim radovima, pa se vratio u sadasnjost i polozio sa tim stivom doktorat kod Mice Megadensa...

pre 9 godina

Šta pričate bre ljudi? Pa može li neko normalan da pomisli da Stefanović nije doktor. Meni nekako baš liči na doktora. Doktor Toma, Doktor Velja sve doktori blago nama. Sa njima nema neizvesnosti. Idemo u sigurnu budućnost. Srbija!!!!!

Danger

pre 9 godina

Momci, uopste se ne spustajte na njegov nivo. Sasvim ste dovoljno rekli, a takodje je svakom jasno na kakvom nivou razgovara premijer i da je to apsolutno bez ikakvih argumenata!

alek

pre 9 godina

Vucicu, ajde zakuni se da stvarno verujes da je Nesha sam napisao doktorski rad.
I da uopste ima pojma o cemu se tu radi.

Ne vidis problem sa Neshom, ne vidis problem sa Tominom diplomom..... bas si me razocarao.
Kao covek i kao radikal.

Sale

pre 9 godina

S obzirom na to da vam nije jasno šta je "glupo", dozvolite da vam objasnim: "glupo" je to što ste stali na "žulj" uzdanici našeg Premijera! Da je u pitanju neko iz DS verovatno bi već bio, ne kod kuće, već na nekom drugom mestu!

Pametnjaković

pre 9 godina

Ma mi imamo najveće "stručnjake", "eksperte", "doktore", "inženjere", itd. kakve niko nema, zato nam je Srbija takva kakva jeste i uvek nam je neko drugi kriv zato što nam je tako super. Ma drugi nam samo zavide.

NS

pre 9 godina

A otkad je Megatrend merilo bilo kakvog kvaliteta? I zašto je njihovo mišljenje teže od mišljenja trojice očigledno uspešnih ljudi iz struke? I sad sva trojica lepo da daju ostavke.

mrmlj

pre 9 godina

malo sta mi je na nasoj politickoj sceni uopste smesno ali od tih par probranih stvari ubedljivo mi je najsmesnije kad vucic krene sa pricom kako je baja jer je zavrsio pravni fakultet univerziteta u beogradu sa visokim prosekom i kako su ostali misevi u poredjenju sa njim a neko od sagovornika kaze da je zavrsio isti taj pravni sa jos boljim prosekom :D

AlekS

pre 9 godina

Doktorat moze da bude tanak, nedorecen, nedovoljno naucno utemeljen, bez vidljivog naucnog doprinosa ali da i dalje zadovoljava neku formu. Sokirali bi ste se kad bi videli ili procitali gomilu doktorata cak i od sada uglednih profesora BG univerziteta. Tematski i sadrzajno vrlo problematicni ali su ipak doktorati.

Plagijat je vec ozbiljna optuzba i mora se nepobitno dokazati. Ono sto se moglo procitati u analizi je nedovoljno i na sudu nedokazivo. Ako autor preprica tudju recenicu to nije plagijat samo po sebi posebno ako izvorna recenica govori o nekoj opste poznatoj cinjenici i ne predstavlja neki zakljucak ili misao autora.

Autorstvo je dosta fluidna stvar i kopiranje mora biti dosta banalno, grubo i u znacajnom obimu da bi se to tumacilo kao plagijat.

Na sudu ovo nema sanse da prodje, odnosno bice prinudjeni da Stefanovicu plate debelu odstetu. Ovo vam je klasicni srpski doktorat, tanko i bezvredno ali nije plagijat i tu optuzbe padaju u vodu.
(realnost, 3. jun 2014 18:19)

Ukoliko se ovaj skandal ne zavrsi ostavkama Stefanovica i Vucica, u veoma skoro vreme ni jedna nasa diploma se nece priznavati van granica Srbije. Misljenje jednog profesora univerziteta, docenta i doktoranda iz Engleske ima vecu tezinu od misljenja svih nasih premijera, ministara i spin majstora. A ono sto ti i ja mislimo i broj pluseva i minuseva koji zaradimo, takodje nemaju nikakvog uticaja na to jer svetska stampa ponovo bruji o nasoj sramoti.

pedagog

pre 9 godina

Ako se Verbic slozio onda bi trebao on to sam direktno da izjavljuje a ne Vi premijeru.
Valjda ministar prosvete ima usta i zna da govori a nije mala beba. Osim ako mu nije zapreceno vec da se slucajno ne radi ovo ili ono....po ovom slucaju

Nenad

pre 9 godina

Glupo je sto politizujete temu i sto se javljate samo zbog toga sto je Stefanovic iz politicke grupacije koju ne podrzavate. Da je Stefanovic iz DS- kao npr Dr Nambija cutali bi ste. Eto sta je glupo!

1990.-2000.

pre 9 godina

Sam nacin izrazavanja govori ko je ovde pravi doktor nauka, bravo za ljude iz Londona. A doktoru u Srbiji kritika,zasto nije poslusao savet bivseg rektora dat pre dve-tri godine :"Zavrsi Megatrend i pali !" Da je odmah "zapalio" u neku bogatu zemlju sada bi sa svojim doktoratom imao pet,sest puta vecu platu nego sto je ima kao ministar.

Miloš

pre 9 godina

Glupost je to što ne shvatate da skoro 90% građana podržava Vučića, a vi pokušavate da ga oborite lažima. Živimo u demokratiji, pa predlažem da Skupština Srbije odluči da li je reč o plagijatu ili ne, pa da se nastavi sa daljim poslovima koji nas očekuju u narednom periodu.
(Mrle, 3. jun 2014 16:58)

To što 90%, 95% ili 99% građana misli da li je rad plagijat ili nije je potpuno irelevantno, a još je manje bitno šta o tome kaže Skupština Srbije. Sud o tome mogu dati samo "peers", drugi doktori nauka iz te naučne oblasti, i to oni koji imaju više iskustva i radova. To nije niti 0,1% stanovništva, a ko među njima podržava Vučića je savršeno nebitno.

Nego, Mrle, šta ćemo ako Skupština izglasa da živimo na ravnoj ploči koju drže slonovi? Ništa planete?

Stanko

pre 9 godina

Glupost je to što ne shvatate da skoro 90% građana podržava Vučića ...
(Mrle, 3. jun 2014 16:58)

Da se nisi malo zabrojao? 25% građana sa pravom glasa je glasalo za vas. 75% građana Srbije NIJE glasalo za vas.

milan

pre 9 godina

I Stefanović i Vučić ali i profesori pisci komentara u Peščaniku treba da znaju da se doktorski radovi koji se predstavljaju javnosti podležu kako kritici tako i hvali e sada samo treba da zna koje dovoljno stručan za ovaj ili onaj komentar.

Srbin 100%

pre 9 godina

Niko ne spori da je doticna grupa profesora zaista prelistala rad Nebojse Stefanovica od korice do korice,ali njihovi argumenti nikako ne piju vodu,oni navode da je on prepisivao neke sablone od drugih izdavaca i da je spominjao iste ili slicne fraze,to gospodo profesori nije plagijat,on nije iskoristio nijedno autenticno istrazivanje od bilo koga a da nije naveo izvore i izvodio je svoje zakljucke i davao empirijske dokaze o nekim konkretnim stvarima.Pomalo naivno zvuci da niko do sada se nije ozbiljno pozabavio njegovim radom posebno zato sto se bavi politikom i ovakve analize trebamo primiti sa velikom rezervom jer se najverovatnije radi o planskom pokusaju opozicije da ga diskredituje zato sto je otvorio pitanje funkcionisanja stvari u MUP-u i pokrenuo pitanje brojnih afera koje su dosada skupljale prasinu u fioci

Gligorije

pre 9 godina

@bob rock: ko zna sa čim se Verbić složio, smem da se kladim da nije rekao "slažem se da je i meni objašnjenje najgluplje koje sam čuo".

Pre će biti da ga je Vučić pitao da li se slaže da reference iz navoda da je plagijat treba prvo ispitati što se ovaj naravno složio jer je logično (da li je iko od vas video citirane radove koji su navedeni da su prepisani - ja nisam), pa je onda uvezano sa svojom rečenicom da je objašnjenje najgluplje koje je čuo ubacio i da se Verbić slaže sa... nečim. Sada Verbić treba da se izjasni po ovom pitanju, a obzirom na potpuni nedostatak političkog iskustva verujem da se neće setiti.

Klasičan manevar, kao u onom vicu kada otac nudi sinu da ga oženi ćerkom Bila Gejtsa: nešto reci jednom, nešto drugom, na kraju tvrdi ono što ti odgovara... http://opusteno.rs/humor-zabava-f9/kako-se-sklapa-posao-t10471.html

Nele

pre 9 godina

Interesantno je sta ovim Bizmarcima nije jasno, uhvatili su se u kolo i nevidim sta sada nije jasno, ako su vec zeleli da iz bilo kog njima znanog razloga da elementiraju na tudjim doktoratom, onda bi trebalo fpda vaze za strucnjake par exelans, ja o njima nista nisam do sada cuo, priznajem da sam mozda neobavesten, ali ata ta dva ili vec koliko ih ima Bizmarka, rade tamo odakle to rade, sto nisu takvi patrioti i sirokoumni da pomogmpnu svojim znanjem svojoj zemlji iz svoje zemlje, da se razumemom, ne interesuje me ko sta ima od skole i ko je sta zavrsio ili nije, ali mi se gadi tih "demokratskih"fazona na daljinu i narucivanju takvih gmazova sistema i kvazi intelektualne elite, a to sve rade iz nekih zemalja gde su posguzne muve starosedelaca, i koji ce uvek biti dodjosi.
Daj vise sa tim foliranjima , ako imaju nesto da kazu neka dosju ovde kod nas odakle su im preci i neka kazu u mikrofon, ovako stvarno je glupost nad glupostima i njih i njihovih narucilaca ko god bio i iz koje god gunitnicke partije bio.
Ja toliko i aj sad svi na radne zadatke sto rece jedan od bivsih politicara, da ga ne pominjem.

Građanin

pre 9 godina

Gospodo, svaka čast.

Sa velikim zadovoljstvom sam najpažljivije pročitao vašu utemeljenu i iscrpnu kritiku i uživao u najsmirenijem razobličavanju još jednog partijskog klovna, koji je živi dokaz da poltroni bez grama ličnoga integriteta i znanja najbolje prolaze u distopijskoj partijskoj viziji današnje Srbije. A velikom Voždu nije ostao bolji argument od : ,,Ništa tupavije nisam pročitao." Bez konkretno obrazloženog mišljenja i smislenog odgovora, ovom političkom gavranu ostalo je samo da neartikulisanim lupetanjem bezuspešno pokušava da odbrani svog političkog sina izvrsnog nadimka, koji ga možda ponajbolje opisuje. Kroz to lupetanje on još dalje tone u etičko blato.

Jadno je što naša akademska zajednica ćuti umesto da vas najvatrenije podrži. Doktorima koji su bruka za moral i svoju zemlju mora se stati na put - nikako im se ne sme ustupati vlast, a ni javne funkcije! Toliko dugujemo i sebi i društvu. Studenti su uz vas.

Uzgred, pre nego što Vučko lupi packu i na moj račun, da se ogradim kao student Pravnoga fakulteta u Beogradu sa prosekom 10, koji svakodnevno crveni pred nebulozama premijerove šarlatansko-parazitske družine koja je u rangu sa ekipom TNT.

Župski

pre 9 godina

Botovi rade punim kapacitetom, cak su mozda morali da angazuju i dodatne resurse, sto govori u prilog tome da ih ovo i te kako boli. Nikako ne prestajati, da se istera sve na cistac (mada je sve manje-vise ocigledno) a posle ovoga da se paznja strucne javnosti usmeri na diplomu izvesnog proizvodjaca rakije ...

Pata Negra

pre 9 godina

Boli Nesortu što su uhvaćeni u sitnim ali debelo sramotnim lažima. Baš zato se oglasio i Svevišnji -ali,avaj- sad se sve zajedno sa Plagijatorom okreće i znoji u ovom 'naučnom' panoptikumu. Da ne bude zabune - u kreaturi od države gde Pajac glumata Rektora prirodno je i da Plagijator i Lažov bude promovisan u Doktora. Ja podržavam Nauku da istraje u proveri svih hipoteza u ovom dragocenom slučaju. Čak Nauku i podsećam na vrednu izreku: Magarcu treba i zvono okačiti!

Skylarkin

pre 9 godina

Ne razumem, ljudi su dali koji je pasus odakle, šta se smatra plagijatom, i dođe čovek i kaže da je to sve budalaština i ne kaže ni jedan konkretan argument : ) Treba otići odavde daleko, daleko, gde se znanje i rad vrednuju po zasluzi.

apsolvent

pre 9 godina

Gospodo AUTORI, od čega se sastoje vaši radovi - isključivo Vaši zaključci ili ste i vi koristili dosadašnje rezultate nauke i drugih "autora"? Samo pita jedan zbunjeni student kog upravo tako nešto čeka!

Student

pre 9 godina

...............Ministar Stefanović je juče odbacio optužbe i rekao da je Komisija na Megatrendu najpozitivnije ocenila njegov rad...............

Ajooooj ahahhahahahhaha

Micko

pre 9 godina

Cica - Mica Megatrend ,,Univerzitet" treba zatvoriti, Vucic treba da bude premijer, a ne Stefanovicev advokat, a Verbic bi trebao da bude ministar obrazovanja, a ne podgu..a Vuciceva buva.

PhD Bigtrend

pre 9 godina

" Jedini argument koji je predsednik Vlade Aleksandar Vučić izneo kao potvrdu toga da je njihovo obrazloženje "najgluplje" jeste da je on završio državni Pravni fakultet sa najvišim ocenama, te da stoga zna nešto iz te oblasti."

Ovo mora da je bolelo.

Metafizika

pre 9 godina

Kad jedan covek ili grupa ljudi krene da siluje logiku, kosmos im odgovara jos gorom realnoscu. Prljavstina koja se bude otkrivala ce da bude jos veca, njihovi odgovori jos besmisleniji, a opsta situacija sve gora. Ovo su neki ljudi pricali jos pre 20 i vise godina i na kraju tog ciklusa je bio 5-ti oktobar. Srecom nije bio krvav. Moje iskreno nadanje je da kraj ovog ciklusa nece da bude gori.

Granota

pre 9 godina

Imajući u vidu botovanje, mislim da bi B92 trebao da uvede neku vrstu identifikacije svakog plusa/minusa ili prepoznavanje IP adrese. Ovo je prestalo da bude smešno, već je uvredljivo. Liči na Severnu Koreju.

Ivan

pre 9 godina

Ovi koji zamenjuju teze i pitaju se zasto bas oni i zasto bas sad da analiziraju doktorat, bolje bi bilo da im skinete kapu dole na postenju i smelosti.

I sam se bavim naucnim radom i moj utisak je da je tekst hirurski precizan.

Hvala vam momci za odvojeno vreme i volju!


Nadam se da ce se jos neko pridruziti, pa da imate sto vise ovakvih analiza.

Милош

pre 9 godina

Мени се чени да Вођа покушава да оснажи свој аргумент позивом на наводно мишљење министра Вербића. Нисам нигде нашао да је министар тако нешто изјавио, и вероватно и неће рећи. "Цар је го", сви гледају како ће ова пошаст проћи. Следећи пут пре избора сви кандидати треба да прођу неки тест општег знања и културе, уз обавезан преглед психолога. Ово је више мучно гледати.

Jedan od pokradenih

pre 9 godina

Smesne su izjave ljudi tj doktora nauka , koji dovode u sumnju Stefanovicev doktorat , kao da ne znaju da bi neko postao doktor nauka pa makar i u Srbiji mora da ima objavljene radove u medjunarodnim casopisma koji su na SCI listi tek tada kandidat stice pravo da po zavrsetku doktorskog rada postane doktor nauka a rad mora biti priznat od strane medjuenarodnih univerziteta....
(boric, 3. jun 2014 16:58)

E, tu si me nas'o! Vidis, ovaj doktor nema nijedan rad na SCI listi: (http://kobson.nb.rs/nauka_u_srbiji.133.html?prezime=sTEFANOVIC%&samoar=&offset=3). Kako li je uspeo da doktorira? A, da, Mica mu je bio mentor, a u komisiji dva clana nisu znala jezik na kome je rad napisan, a jedan clan nije bio na odbrani doktorata!

Bojan

pre 9 godina

Ovo je pocetak kraja velikog opsenara zvanog PPV. Presvucenog radikala u evropska odela. Ostace upamcen samo po tome da je uhapsio Miskovica i drzao ga 6 meseci u zatvoru. Po svemu ostalom bice upamcen kao i ostali pre njega, mnogo price i glume, a nikakvih rezultata. NEXT.

duhom institucije protiv... botina!

pre 9 godina

Ako vam nije jasno dodjite na debatu kao sto vas je covek i pozvao.
A ne da pucas iz daleka i pises saopstenja.
(hours of love, 3. jun 2014 17:05)

Opa bato, osim sto si panter ti si i SNS botina...

Nemanja

pre 9 godina

A u komentarima, haos. Botovi ne znaju vise ni za sta treba da glasaju, poremetio im se detektor skroz u panici pa sad nasumice lupaju minusice i plusice.
Mislim pogledajte, cas komentar za vucica ima 150 lajkova, pa sledeci za njega 150 dislajkova, a svi imaju maltene identican broj glasova. Valjda nisu sigurni vise sta je sarkazam sta ne, pa udri rendom.

Marko

pre 9 godina

Danas u Srbiji uzmes partijsku knjizicu i malo se uvuces u .... nekima ili das lokal za partiju i onda biras funkciju...To je nasa realnost i nije on jedina sa plagijatom ima ih dosta u ovoj nasoj bednoj drzavi.Sami sebe ubijamo i to polako samo sto to ovaj nepismeni narod ne moze da vidi.MOZDA JE RESENJE DA DODJE NEKO SA STRANE I SVE NAS BRZO ......... DA NA OLAKSA MUNKE......

neko iz mase

pre 9 godina

Poznavajuci nas vladajuci vrh, kao i istoriju slicnih akademskih 'dostignuca' naseg vladajuceg vrha (npr. Nikolic je sta ono bese zavrsio?), uopste nisam iznenadjen ako je ovo istina. Ono sto me iznenadjuje je broj negativnih glasova ovim komentarima. Nisam imao pojma da ima toliko ljudi koji sa tolikom strascu podrzavaju Stefanovicev doktorat. Osim ako to nisu klikovi placeni od stranke.

Drale

pre 9 godina

Heh, vidi se da su momci neko vreme u inostranstvu pa su zaboravili kako stvari funkcionišu u Srbiji. Dakle, u ovoj zemlji činjenice i istina ne vrede ništa pa je svaka polemika zasnovana na argumentima - besmislena.
Rad i poštenje takođe ne vrede ništa. U Srbiji prolaze prevaranti, lažovi i spletkaroši. Oni su sebi stvorili sistem koji im to omogućava i taj sistem nije moguće narušiti. Ko god pokuša da bolesni sistem promeni, biva izložen napadima tabloida, proglašen ludakom, narkomanom ili izdajnikom. Predlažem mladim naučnicima da se posvete svojim karijerama i da ne gube vreme na polemike sa ljudima koji već 30 godina žive isključivo od bavljenja politikom, na grbači sirotinje.

Kolega

pre 9 godina

U svemu ovome je jedna stvar ocigledna: naprednjacki botovi bi drugu pesmu pevali da su trojica autora na Pescaniku izneli iste dokaze za, na primer, Djilasa ili Pajtica. To bi prevazislo bot nivo i bilo neumorno ponavljano na Pinku, u Kuriru, Informeru, a bogami i na RTS-u kao neupitna istina.
Ovako, ma, to nije tacno, nas je Nebojsa nepravedno optuzen jer tako kaze Vucic, a i Vulin kad doda da su sile mraka iza svega, pa to mora da je tako i nikako drugacije...

dejana

pre 9 godina

Pa vi botovi ste presmešni. Neko vam sastavi tipske komentare sa tri rečenice, a onda ni njih ne umete pravilno da ukucate. Da ste malo više učili, možda bi uspeli i svoj komentar da napišete.

dragan

pre 9 godina

Čudna je to stranka sns.Počnimo od tada najmlađeg doktora Šešelja,pa doktora Tomu.Molim da se proveri i diploma Vučića.Čudno da tako "velik" talenat nije neko dosad iskoristio.Ujedno otvoriti dosije vlasnika Megatrenda jer prema nekim saznanjima u rušenju Peščanika ima udela i taj tkzv fakultet.Treće kad će tkzv premijer da se izvini OEBS zbog izjave prekjuče a juče reče da je bilo obaranja?

Deda Mrgud

pre 9 godina

@(Djina, 3. jun 2014 16:55)

Draga Djina, kao prvo ''sfera'' koja bi trebala da bude zainteresovana za slucaj plagiranja doktorata je posao fakulteta i policije.
Drugo, sta je neki pojedinac ucinio da se to razotkrje i kada, to je privatna stvar.
Vasa optuzba vam se vraca kao bumerang.

Pojasnjenje

pre 9 godina

Kolicina preuzetog teksta mora biti ogranicena, osim toga svaki citat mora biti pravilno naveden. Ako to nije slucaj rad nije dobar i dobija nedovoljnu ocenu. Eto da vam pomognem, kome nije jasno sta je plagijat a sta nije. Ako se navede neki tudji rad a ne citira pravilno onda se lazno prikazuje kao svoj, sto u drugim zemljama vec i deca u nizim razredima znaju jer svaki svoj rad moraju da predaju kroz kompjuterski sistem koji takve slucajeve registruje.

Borimir

pre 9 godina

Ljudi, meni obrazlozenje nije glupo, navedene su konkretne zamerke, jasno navedeni primeri kopiranih delova rada.

Vucic nema potrebe da brani doktora nauka. Neka Stefanovic doktor Nebojsa iznese kontra argumente, i neka se efikasno odbrani.

Dakle ako je doktorska teza realna, doktor moze bez pripreme da diskutuje o istoj satima. Neka to i uradi, i neka zapusi usta kriticarima. Uobicajeno u akademskom svetu...... i pre otkrica Megadeadh univerziteta. Toliko o tome.

Apart of that, pitajte bilo kog privatnika da li zaposljava kadrove iz SegeMege, osim ako isti nema neku drugu prakticnu vrednost u vidu debelih veza.

I za kraj, gde je Dr. Nebojsa diplomirao?

P. S. i Stefanovic Dr. Borko je doktorirao na Trendu x 10^6

realnost

pre 9 godina

Doktorat moze da bude tanak, nedorecen, nedovoljno naucno utemeljen, bez vidljivog naucnog doprinosa ali da i dalje zadovoljava neku formu. Sokirali bi ste se kad bi videli ili procitali gomilu doktorata cak i od sada uglednih profesora BG univerziteta. Tematski i sadrzajno vrlo problematicni ali su ipak doktorati.

Plagijat je vec ozbiljna optuzba i mora se nepobitno dokazati. Ono sto se moglo procitati u analizi je nedovoljno i na sudu nedokazivo. Ako autor preprica tudju recenicu to nije plagijat samo po sebi posebno ako izvorna recenica govori o nekoj opste poznatoj cinjenici i ne predstavlja neki zakljucak ili misao autora.

Autorstvo je dosta fluidna stvar i kopiranje mora biti dosta banalno, grubo i u znacajnom obimu da bi se to tumacilo kao plagijat.

Na sudu ovo nema sanse da prodje, odnosno bice prinudjeni da Stefanovicu plate debelu odstetu. Ovo vam je klasicni srpski doktorat, tanko i bezvredno ali nije plagijat i tu optuzbe padaju u vodu.

Ex sns

pre 9 godina

Ljudi o cemu mi vodimo polemiku? Uglješa je bio jedan od najboljih ako ne i najbokji diplomac sa Pravnog,kao takav otisao u London tamo predaje,tamo je doktorirao. Mi ovde polemisemo o SegaMegaTre$u? Pa cela Srbija zna kako se tamo sticu diplome! Slucajno su tamo diplome stekli skoro svi kadrovi Sns i slucajno je Mica svima bio mentor??! Ako je kazandzija u svojoj 60. godini doneo diplomu sa SegaMega a pri tom nema pojma kako se zove makar 1 profesor, valjda je potpuno jasno, ne treba nama niko to da dokazuje, ali je lepo sto se neko setio i da strucnom analizom to objasni! Doci ce vreme kada ova nakaradna vlast sidje sa vlasti da se sve to ponisti, jer dok su na vlasti niko im nista ne moze. Rade sta hoce, ustvari nista i ne rade samo obecavaju, nikad goru ekipu nismo imali.

Cinik

pre 9 godina

Nejasno sta je glupost? Pa to je kada vam 250 pripadnika 1. botovskog bataljona lupi minus kada stvari nazovete pravim imenom. Vece gluposti od toga nema.

PhD student

pre 9 godina

oni navode da je on prepisivao neke sablone od drugih izdavaca i da je spominjao iste ili slicne fraze,to gospodo profesori nije plagijat,on nije iskoristio nijedno autenticno istrazivanje od bilo koga a da nije naveo izvore i izvodio je svoje zakljucke i davao empirijske dokaze o nekim konkretnim stvarima.
Srbin 100%

Nazalost nisi u pravu. Bilo koje preuzimanje bilo koje recenice iz bilo koje knjige, bez navodjenja izvora i stavljanja recenice u navodnike u akademskoj praksi se smatra plagijarismom. Mogu da dam i gomilu linkova sa razlicitih univerziteta. Ne postoji nista kao opste prihvacena fraza, jer ju je neko prvi napisao i on zasluzuje za to da bude citiran. Pitam se i ti "njegovi" zakljuci koliko su njegovi.

Stendal je umro

pre 9 godina

(realnost, 03. jun 2014 21:02)
Realni, elokvencija ne može neutralisati glupost. Zaboravio si jedan jedva vidljivi detalj. Beli listići masovno dobijaju boju a ona nije ni crna mi crvena.

antibot

pre 9 godina

@smesko

To sto ti nije jasno kako sa pravnog da se bavi ekonomijom dovoljno govori o tebi i tvojoj ogranicenosti. Uostalom, pitaj sefa kako sa pravnim fakultetom predlaže bolne ekonomske reforme.

Predlog uredništvu sajta! Promenite ova antibot pitanja sa prepisivanja slova na nesto konkretno, tipa koje godine je osnovana Jugoslavija? Koji je atomski broj ugljenika? U kom veku je izgrađena studenica? Koliko patrijarha je do sada imala SPC?... Ima milion mogućih pitanja. Čisto malo da proredimo ove botove, jer bi im trebalo po 2h da dođu do odgovora.

ivanbg

pre 9 godina

Glupo je premijeru jer je covek veoma ogranicen i ne razume nista sto ima kriticku konotaciju. On to u startu diskvalifikuje kao "politicki napad i progon protiv njegove velicine", sto je naravno glup nacin razmisljanja. Covek je u VELIKOM problemu, samo izgleda da to jos nije shvatio. Polako, shvatice za koji mesec. Problem je sto smo svi mi nadrljali za to vreme.

bonaparta3

pre 9 godina

Mi bi bili najsrećnija zemlja na svetu da nam je jedini provlem Stefanovićev doktorat. Šta Srbija ima od ova tri genijalca koja je besplatno školovala da bi oni sada ocenjivali nečiji rad ili doktorat. On ovim osporavaju diplome ljudi koji su taj doktorat potvrdili kao validan. Druga je ovde priča po sredi!?!? Treba da lete mafioze iz policije pa našli doušnike koji će dići prašinu. Hajde da proverimo sve doktorate? Pa zar profesori ne koriste diplomske radove studenata i daju im teme da brane da bi pripremili profesorima materijal za naučni rad ili doktorat i niko nekaže to je plagijat iako defakto jeste. Uostalom nije li vlasnik Epla pokojni Džops imao završenu samo srednju školu a bio je među najuspešnijim menadžerima. Uostalom koga je od vas neko pitao nešto sa fakulteta i za ocene nego umete li vi da primenite što ste naučili. Pitanje je da li je škola prošla kroz vas ili vi kroz školu??? Znam gomilu diplomiranih inženjera,pravnika,doktora koji pojima nemaju a završili su državni fakultet. Poslednji primer saobraćajni inženjeri na železnici neumeju da organizuju saobraćaj nego zaustavljaju međunarodne vozove malt ne na granici zbog štrajka u Brogradu.

Superior

pre 9 godina

Ne znam zašto se Vučić umešao u ovu raspravu i to sa stručnog aspekta, kada za to nije merodavan. Jeste on pre dvadeset i nešto godina bio, verovatno (da mu verujemo na reč), najbolji student (ili student sa najvećim ocenama) na pravnom fakultetu, ali posle toga nije ništa ostvario ni u naučnoj, ni u poslovnoj sferi. Nije on jedini koji takve školske rezultate kasnije ne valorizuje. Takvih je mnogo i obično ih nazivamo štreberima.

Zoran Loznica

pre 9 godina

Nista neobicno u zemlji u kojoj je predsednik doktorirao "surenje svinja i pecenje rakije"! Kakav predsednik, takva Vlada, premijer, skupstina i narod. Nego, jel neko zna broj predsednika da ga pitam da li mu trebaju nadnicari za branje sljive?

DEDA CVETKO

pre 9 godina

Postoje visestruke definicije akademskog plagijata. Ono u cemu se sve slazu je da je plagijat NAMERNA KRADJA SA PREDUMISLJAJEM - ne slucajno pozajmljivanje - ideja, koncepata, izraza ili jezika drugih autora bez atribucije njihovog autorstva.

Sta je tu problem:

(1) Jezik se ne moze patentirati. Odredjene fraze koje imaju veze za trgovackim ili trzisnim "brendom" (kao sto su, recimo, Microsoft, Coca Cola i povezani korporacijski slogani mogu se zakonom zastititi, ali sam jezik, izrazi i fraze ne mogu). U cisto formalnom smoslu, Gospodin Stefanovic nije pocinio krivicno delo.

(2) Kandidat za disertaciju moze nehotimice da zapamti i replicira citave fragmente teksta i da ih slucajno reprodukuje. To je veoma poznati fenomen, i to ne samo u Srbiji.

(3) Mene ne zanima koliko je citata u Stefanovicevom radu ostalo nepripisano. Vise me zanima koliki je (a) kvantitavini (procentialni) udeo takvih mesta i (b) kakav je njihov kvalitativni (sadrzajni) udeo u njegovom radu. Ako njegoov rad ima 1000 stranica, a samo devet nepripisanih citata, onda se ocito radi o necem sto je statisticki i sustinski zanemarivo.

(4) A sta ako je Stefanovic NENAMERNO propustio da pripise autorstvo drugima, i ko moze da dokaze njegovu PRAVU nameru? Propusti ove vrste desavaju se i u najozbiljnijim naucnim studijama koje traju decenijama.

(5) Da li je veca naucna kradja pozajmljivanje recenica, ili ono sto je ucinjeno sa Teslinim zavestanjem?

Deda Pera

pre 9 godina

@smesko
Šta ti je čudno? Što nije ostao u Srbiji da botuje kao ti?
Sram ga bilo, otišo u London da doktorira, a mogao na renomiranom segamegatrendu. Bruka

Sasa

pre 9 godina

Ima pozitivnu ocenu od megatrenda,fakulteta koji ima svaka napucanija sponzorusa u ovoj nesretnoj drzavi.Da nije u Srbiji bilo bi za smeh,medjutim ovo je samo za plakanje.

Lana

pre 9 godina

Lista ministara u Nemackoj koji su morali odstupiti sa svojih ministarskih mesta, zbog toga sto je dokazano da su njihovi doktorati plagijati (titula doktora im je oduzeta od strane fakulteta gde su radovi bili branjeni): ministar odbrane Karl-Theodor zu Guttenberg, ministrica obrazovanja Annette Schavan, FDP-politicarka Silvana Koch-Merin, clanica EU-parlamenta etc. Protiv odredjenih ministara, politicara te optuzbe su se pokazale kao neosnovane. Dakle, u cemu je problem? Fakultet gde je doktorat odbranjen, treba sastaviti komisiju i utvrditi da li je rad plagijat ili ne i odreci mu titulu. Ako moze u Nemackoj, moze i u Srbiji. Obicno to predstavlja i kraj politicke karijere za te ljude.

misa

pre 9 godina

Mene samo interesuje zasto se g -din premijer bavi ovim problemima.Zar nije pametnije da se gospodin premijer bavi problemima koji vladaju u zemlji.Ima ih mnogo.Mozda g-din ima vremena i da brani svoje sledbenike i da se bavi sa njihovim diplomama sa prestiznih univerziteta.Mega Posavina ,Mega Tuposava,Mega Milosava,Mega Korupcija,Mega Prevara itd.Aaaaaa uuuuuuu kakvi obrazovni centri a svi priznati u partijskom okruzenju a nigde u svetu.Ma gasite drzavne institute.Sta cekate vise.Pretvorite sve fakultete u hostele dok jos ima turista.

aleksandar

pre 9 godina

Ne razumem kako "obiluje plagijatima". Ili je doktorat plagijat, tj. tudji rezultati i zakljucci su prikazani kao sopstveni, ili je originalno naucno delo. Naravno u doktoratu se, u uvodu i diskusiji, autor poziva na rezultate iz drugih radova, sto nisu plagijati, nego citati. Sta znaci da neki doktorat obiluje? Ne znam krajnji ishod ove rasprave, ali mi se cini da je tempirana u cilju da diskredituje rukovodioca. Plus, za njegovo trenutno radno mesto nije neophodan doktorat. Imam kolege koje su svoje radove zasnovali na potpuno izmisljenim rezultatima, pa niko ne dize buku- iako radno mesto univerzitetskog nastavnika je direktno vezano za taj doktorat. Imam i kolege koje redovno svoje rezultate menjaju, prakticno falsifikuju, da bi bili potpuno u ravni sa rezultatima u svetu, jer nemaju hrabrosti da iznesu sopstvene rezultate i zato sto su skolovani da reprodukuju tudje, pa niko ne pravi famu ni oko toga. Manite se gluposti i diskreditacija,retki su ovde veliki naucnici; mozda da se ipak fokusiramo na veoma kriticnu ekonomsku situaciju i neki izlaz iz nje? Bolje bi bilo da "grupa autora" KREIRA neki izlaz za propalo sudstvo nego sto se bavi etiketiranjem i unizavanjem.

sumorni

pre 9 godina

"Medjutim, interesuje me kako je doslo do toga da njih trojica sednu i vrse detaljnu analizu disertacije. Neka objasne za pocetak to. To ce vec reci mnogo toga o samoj analizi.
Uzgred, malo mi je cudno da je jedan od njih zavrsio pravni, pa nastavio u Londonu na ekonomiji...
(smesko, 3. jun 2014 22:40)"

CIA je tu uplela prste, ona im je platila...

Lako je za objasniti, ali ne tebi. Naprosto su seli, i analizirali Plagijatorov doktorski rad. Što je običaj u akademskom svetu, gde pravu ocenu nekog naučnog rada daje samo stručna javnost,, u koju ta trojca svakako spadaju. A ti i Vučić ne spadate.

Kao kad ti na primer odeš na Kurirov sajt pa izanaliziraš postupke prethodne vlasti, i usput odvališ da ti je čudno što je neko studirao pravo, a onda nastavio ekonomiju u Londonu, kada je opšte poznato da niko pametan ne studira ekonomiju u Londonu. Niti pravo u Beogradu.

Osim Vučića.

NultiPacijent

pre 9 godina

Nebitan je razlog zašto je "glupo". Dovoljno je da to kažeš sa podsmehom i ubeđenošću u svoju "pamet" i sa pozicije moći. Iliti epizoda "Ortaci iz kraja vs Metodologija."

Ovde je u pitanu nesvesna strategija posrmaljivanja kako bi se predupredile budeće neminovne kritike i pozivi na ostavke.

Nijedna vlada do sada nije imala ovakvu produkciju blamaža za ovako kratko vreme kao trenutna.

Danny`s

pre 9 godina

Dokle vise ljudi?Ajde da se radi nesto konkretno!Umesto da se bavimo Evropom, mi se bavima nama.Pa ne mozemo mi sada da trosimo vreme na ispitivanje i proveravanje svacije diplome.Takvi smo ti mi Srbi,daj ovog sto je izronio da povucemo na dno.Pustite coveka na miru.Tu je gde jeste jer je verovatno to i zasluzio.Neka radi ono za sta je tu postavljen a ne da gubi vreme na dokazivanje sa ljubomornim i zavisnim osobama.Ako vam je to toliko bitno neka se formira strucna komisija da proveri rad, a za to vreme neka on radi sta treba da radi.

Aleksandar

pre 9 godina

@(NikolaD, 3. jun 2014 21:05)

Pa već imaju softver koji lupanje minusa/pluseva radi poluautomatski (neko označi šta da se klikće, onda on distribuira to ostalim dron mašinama). Softver se simpatično zove - Valter. E sad, to što nemaju krštenog stručnjaka u svojim redovima pa je ga je pisao nedoučeni 'javaš' to je druga priča, al' eto - i radikale smo uspeli da dovedemo u XXI vek.

dejan

pre 9 godina

@Srbin100%
Proglasavam te najortodoksnijom indoktrinisanom naprednjackom botinom koju je internet ikada imao. Dabogda ti se tastatura slomila pod tezinom gluposti, zamene teza i nasilnog zmurenja pred cinjenicama koje proizvodis.

Marko

pre 9 godina

Meni na fakultetu vracaju ESEJ na doradu ako previdim jednu fusnotu (pa cak i ako stavim recenicu pod navodnike) i to je opravdano sasvim. Ovi satro strucnjaci sa megatrenda tripuju da su ekonomisti a mislim da ne znaju ni sta ta rec znaci.

Aleksandar

pre 9 godina

Reč "Glupo" ne priliči najvišem državnom predstavniku.
(Vladimir, 3. jun 2014 22:35)

O, naprotiv, baš mu ta reč odlično stoji, ak' me razumeš...

Srbin 100%

pre 9 godina

"on nije iskoristio nijedno autenticno istrazivanje od bilo koga a da nije naveo izvore i izvodio je svoje zakljucke i davao empirijske dokaze o nekim konkretnim stvarima.Pomalo naivno zvuci da niko do sada se nije ozbiljno pozabavio njegovim radom posebno zato sto se bavi politikom i ovakve analize trebamo primiti sa velikom rezervom jer se najverovatnije radi o planskom pokusaju opozicije da ga diskredituje zato sto je otvorio pitanje funkcionisanja stvari u MUP-u i pokrenuo pitanje brojnih afera koje su dosada skupljale prasinu u fioci
(Srbin 100%, 3. jun 2014 20:14)"

Pa sad,, oni tvrde suprotno-da JESTE koristio tuđa istraživanja (Nabrojana dela i autori) pa su čak citirali i pasuse iz jednog i iz drugog rada.

Al, nemoj da te to brine, uvek možeš da im kažeš da su glupi i da nemaju pojma.

Ili da ih povežeš sa Vatikanom, CIA, MOSAD, FBI, i slično, što si posredno ii uradio.
(sumorni, 3. jun 2014 20:59)

Izvini da li si ti uopste procitao njihovu analizu rada,naravno da nisi,oni se hvataju za sablonske recenice i definice koji se manje vise ponavljaju u svakom ozbiljnijem naucnom radu,i koje su opsteprihvacene zakonitosti u oblasti ekonomije.A svako navodjenje istrazivanja se jasno precizira odakle je preuzete,to sto si napisao apsolutno nema veze sa istinom i pokusavas da najobicnijim negiranjem isteras svoju pricu,iako si vrlo dobro svestan da to nema veze sa stvarnom situacijom

MileCacak

pre 9 godina

Videvsi da ovde ima dosta SNS botova, pojavi mi se zelja da vas pitam par stvari
-Da li je to naporan posao?
-Kakve pogodnosti dobijate ako ste SNS bot?
-Kakva je situacija sto se tice zaposljavanja u drzavnim preduzecima?
-Koje uslove moram da ispunjavam da bih postao SNS bot?

Hvala unapred.
ps.Nije sarkazam, stvarno me interesuje

Sergey

pre 9 godina

Ono sto menu licno smeta to je da su se naprasno setili ove doktorske disetacije. Sta je bilo sa doktorskom disertacijom cenjenog I uglednog clana LDP as temom Uticaj gravitacije na kretanje jajeta u liftu ? Cista 10-ka na uglednom drzavnom fakultetu. Ovo pisem da potsetim cenjeni auditorium da imamo najveci procenat doktora nauka u svetu po glavi stanovnika a najmanji procenat visoko obrazovanih. Pa kako to?

Mikroskop

pre 9 godina

Dobar deo javnosti nije pročitao njegov rad, a još veći deo nema ni predstavu kako jedan dobar naučni rad treba da izglea i koji su elemnti njegovog rada sporni, niti iz kog razloga. Postoji i poražavajući deo fakultetski obrazovanih ljudi koji su položili završne ispite a da nisu stekli znanje kako se dobar naučni rad piše. Ono što svi znaju i umeju je da napadaju bez argumenata, da se nadovezuju jedni na druge u tom najobičnijem ogovaranju, a da zapravo ne znaju ni o čemu govore. Takav smo narod.

Dali bocek

pre 9 godina

Ocigledno da tih 75% koje nije glasalo su nebitni. Svidelo se to nama ili ne. Da su mislili da ce ovaj biti los, tih 75% bi glasalo za neke druge, bolje i jos losije. A diploma i nije toliko vise vazna, sta mi vredi sto je imam. U krajnjoj liniji, nije je imao ni Tesla, ni Da Vinci, pa uradise nesto. Ova tema nije vredna naseg vremena i rasprave, ali drzi nam paznju.

Radovan84

pre 9 godina

Citao sam na Pescanik-u tekst vezan za plagijat doktorske disertacije,navedene dijelove tekstova koji to potvrdjuju... To neka provjerava onaj ko treba da provjerava. Nego, ja imam pitanje za ove sto pisu SNS bot,troll ili kako vec oslovljavaju ljude koji daju podrsku A Vucicu... U ovom trenutku ima preko 150 komentara, na jedno 90 komentara pise SNS botovi,itd... Meni,kao neutralnom posmatracu iz Banja Luke, vise lici da ste vi koji to forsirate botovi (trolovi,kako vec to zovete) opozicije...Procitajte komentare. Ide 5-6 za redom u kojima pise SNS bot,pa onda 1-2 bez tog ''BOT'', pa onda opet 5-6 komentara sa to ''BOT''. Stvarno mi je zanimimljivo da citam desetak komentara za redom.tipa:'' ooo sad su se probudili sns botovi''.. itd... Al' bukvalno sve jedan od tih desetak pocinje sa tim:'' sad su se probudili'' ili: ''bude se...''
Sta mislite? Da li to pisu DS BOT-ovi, ili neki drugi opozicioni ''BOT-ovi''?
Pozdrav iz BOT-ovske Banja Luke
P.S. Ovaj komentar se odnosi na sve tekstove vezane za politiku koji se nalaze na B92,a koji volim da citam,sve zajedno sa komentarima :)

impact factor

pre 9 godina

Napisati rad za časopis sa SCI liste je za neke samo stvar para. Setite se nedave bruke oko rumunskog časopisa Metalurgija. Sve je to biznis... ne budite naivni

billz

pre 9 godina

"""Imajući u vidu da je diploma državnog Pravnog jedini adut premijera, vredno je pomenuti da je jedan od autora teksta, Uglješa Grušić, završio isti fakultet sa najvišim ocenama (prosek 9,9) i da je bio asistent na tom fakultetu pre nego što je otišao u London, na doktorske studije, na Londonsku školu ekomije"", navodi se u pisanoj izjavi za B92 i dodaje da biografije ostalih autora takođe govore same za sebe.
Jel dotični studirao po Bolonjskim principima, koji su u Srbiju uvedeni na ""demokratski"" način? Upoređivanje takvog sistema studiranja sa onim starim već dovoljno govori o razumevanju suštine obrazovanja onoga ko piše ovakve tekstove."

Sara Antonic

pre 9 godina

LSE je u punom nazivu Londonska skola ekonomije i politickih nauka, a pokriva gotovo sve drustvene nauke, ukljucujuci i prava, pa stoga funkcionise kao grupacija razlicitih fakulteta. U prevodu, autor je doktorirao na pravnom fakultetu LSE-a.

Bojan

pre 9 godina

Sramota me dok citam ove redove, pokusavam da utvrdim cega me je sve sramota, ali samo delimicno uspevam, uz snazan osecaj sramote, tudje!

Repriza

pre 9 godina

Ja bih zamolio da redakcija da sledeći put link do tekstova (i disertacije i komentara). Ne mogu ovako da kažem šta mislim. A verujem da 90% komentatora nije pročitalo ni jedno ni drugo.

marko

pre 9 godina

Kod nas ljudi koji zavrse fakultete nemaju nikakvo znanje ni kefala da rade posao za koji su se skolovali, bilo da dolaze sa drzavnih ili privatnih ustanova pa tako imamo vrhunske programere koji nisu zavrsili ni etf ni fon dok oni koji to jesu ne snalaze se bas najbolje. Taj kontrast je i posledica loseg obrazovnog sistema koji olako omogucava sticanje titula kako na drzavnim tako i na privatnim ustanovama, pri tome se ne pravi jasna razlika izmedju magistra nauke i magistra u privredi primera radi, cime cela polemika oko megatrenda postaje bezpredmetna

?usi

pre 9 godina

Moram da idem
Čuo sam da Njegovo Zločanstvo prolazi večeras kroz naš mali grad pa idem da mašem i bacam latice cveća pred kolonu vozila.

Prosek Bolonja

pre 9 godina

Možda bi na kraju mogli da upoređujemo i to da li su išli po bolonji koja nam je tako lepo donela roda zvana demokratija ili po starom gde si morao nešto i da naučiš? Kakvim se sve mi glupostima bavimo kada imamo ozbiljnije probleme na grbači.

kraljj

pre 9 godina

Poruka je jasna , ovim se samo diskriminise rad ministra policije, i najavljene reforme , ocigledno to nekom smeta! U ovoj zemlji ako se pojavi neko da radi posteno, mora se naci nacin da se isti unisti !

gaga

pre 9 godina

Otkad je navođenje činjenica "glupo" i "najsmešnije"? Nije ovo prvi doktorat koji je sa SegaMega i da je osporen. Svi prethodni su bili estradni a ovaj je ... cirkuski.

Trivoli

pre 9 godina

Pojavila se neka novinarska kuća kojoj je trebala medijska pažnja, te je donela odluku da od nekih naučnika sa nekih univerziteta iz amerike i engleske objavi kritike, koje sadrže nekoretktne stavove.

djura

pre 9 godina

Ja bi dodao na sve ove silne Komentare i ako je mozda bio plagijat kao puno drugih stvari kod nas u zemlji za utehu treba prisetiti svih nasih dragih ministara ne znam od ratnih profitera do pevacica koji uopste nisu pisali plagijate (nije bilo potrebe jer nisu ni imali Diplome) da iza ovoga stoja ne samo neki pametnjakovic vec i neki drugovi plavi koji se plase domino sistema koji je i Premijer a i Ministar plagijat pokrenuo u celom procesu.

Abibas YES

pre 9 godina

Država i ovaj narod je u velikim problemima nastalim prirodnim nepogodama a sa drueg strane lošim vođstvom u prošlosti. Umesto da učestvujemo u rešavanju problema mi se bavimo glupostima i plagijatima a na svako čoše imate po jedan plagijat što u diplomskim radovima što u abibas ili drugim jeftinim proizvodima.

Miodrag Krstojkić

pre 9 godina

Stvarno nemam vremena da provodim u čitanju nečijeg rada ali stvarno me interesuje kako je uopšte došlo do toga da se oni skupe da vrše tu analizu. To bi na neki način i odgovorilo na pitanje ko je to sve pokrenuo naizgled drugih problema koji nas muće i koji treba da se reše.

Dođe Vreme

pre 9 godina

Svi govore o botovima a ko pročita komentare vidi da su neke druge struje ovde aktivne, izgleda opozicija rešila punom parom da radi. Šteta što nisu bili tako orni kada su trebali, nego su samo ponizili svoj narod i upropastili državu.

Toša Hirirug

pre 9 godina

Ajde sad svi lepo diplomice na videlo i da pročitamo malo i vaše radove, čisto pitam pošto smatranje rešavanje problema u državi je značajnije od toga što neko možda nije svaku rečenicu prekrstio tačnim nalazom ko ju je prvi doprineo. Zato samo kod nas kada treba da se radi nalazimo načina da krenemo stranputicama jer važnije je nekog dislajkovati.