Utorak, 27.05.2014.

07:25

Ništa od vraćanja Odbrane i zaštite

Uprkos katastrofalnim poplavama koje su zadesile Srbiju, odbrana i zaštita kao poseban predmet zasad neće biti vraćena u škole.

Izvor: Danas

Ništa od vraæanja Odbrane i zaštite IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Uhlebljenje

pre 9 godina

Da negde smeste one sa vojnog otpada. Ima sam takve po koji komad u bivsoj firmi. Izbaciti veronauku, nije uspela da odbrani od poplava.

marinko

pre 9 godina

Šta će to Srbiji? Treba i škole ukinuti, a decu nek nam vaspitavaju političke stranke i Grand produkcija i ima da nam bidne lepo i napredno!

sta ce meni titl kad je ne znam da citam ...

pre 9 godina

Sta ce nama "odbrana & zastita" kad imamo Velju koji ce da nabavi onu ruku sto ide i skuplja i resen problem ... A da, ovakve nepogode dobro dodju da se obnove robne rezerve i napuni budzet stranim donacijama, i zasto se onda braniti od nepogoda ...

mrx

pre 9 godina

@srednjoskolac: u pravu si donekle. Ne znam koliko si godina imao, i da li su roditelji uticali na tebe, ja na svoje dete jesam. Ona sad ima 10god i ne ide na veronauku. Nikad nike. Ja iz iskustva mogu da kazem da je veronauka za visi srednjoskolski/studentski uzrast, kad mozes da razlikujes dogmu od logike i da odlucis da li je to za tebe. Mladji lose prolaze kad postavljaju nezgodna pitanja. Ali ako si spreman da prihvatis njihove dogme bez pogovora, nemas problema. Ja to nisam mogao, a moje dete ce samo da odluci. Kad bude dovoljno odraslo. Inace je ne postedjujem svog "jeretickog" misljenja o svestenicima. Hriscanstvo je velika manipulacija. Za druge religije ne znam, i ne zanimaju me nesto dublje. Ali ne sumnjam da jesu.

LDP u srcu

pre 9 godina

Čisto bih da podsetim pojedine komentatore da je danas 21. vek i da je vreme odbrana i zaštita, obaveznog služenja vojnog roka i ostalih relikta komunističko-palanačke tradicije odavno prošlo. Decu treba učiti osnovama ekonomije i tržišne privrede, da bi se što pre osposobili za samostalan život, da ne bi živeli sa roditeljima do 40-te i da malo češće obilaze svet (koji se inače ne sastoji samo od Budve i Paralije), kako bi, ako ne oni a ono onda neka sledeća generacija, uhvatili korak sa modernom Evropom, iza koja Srbija kaska jedno pola veka.

Goran

pre 9 godina

Mislim da bi trebalo napraviti jednu pametnu kombinaciju nekadasnjih predmeta domacinstvo, odbrana i zastita i prva pomoc i ispredavati ih u 5. i 6. razredu kada su deca dovoljno velika da nije sve igra, a i dalje slusaju. Tako mogu da nauce npr. osnove higijene, kuvanja, kako zaustaviti krvarenje i razne druge korisne stvari (pa i pravilno rukovanje oruzjem, sto da ne). Naustrb toga izbaciti veronauku i gradjansko vaspitanje (t.j. iskombinovati sa tim predmetom). Da sam ja ministar obrazovanja, pokrenuo bih ovakvu jednu inicijativu ili bih barem napravio panel i javnu raspravu o tome.

Radule-Botina

pre 9 godina

(LDP u srcu, 27. maj 2014 16:47

Ništa care ti se onda uhvati za osnove ekonomije kada ti poplava krene da nosi kuću u bujici, a slobodno tržište uhvati pa gasi požar kada ti dođe na 15 metara od kuće...

buba

pre 9 godina

Trenutno su u školama VERONAUKA i GRAĐANSKO. Neki kažu da na građansko idu deca koje roditelji nisu dobro vaspitali. Koliko ja znam- to bi bilo KUĆNO (ne)vaspitanje. Veronauke će biti dokle god se crkva bude mešala (i to ne samo) u prosvetu-na žalost. A što se građanskog tiče-tu se može ubaciti: odbrana i zaštita, pružanje prve pomoći, seksualno vaspitanje, domaćinstvo... I ne bi bio izborni-već redovan predmet. Žao mi je đaka jer su prebukirani (u osnovnim školama) tolikim nebitnim pojmovima iz ist. bio. i geo. da je to tužno! Oni se PATE da to sve zapamte. I što je najgore, čak i ako nauče-nauče samo za taj čas..To je to tzv. bubanje! Sve zaborave već sutradan! Neće im to nigde pobeći u srednjoj školi-i to ako se opredele za neki od tih smerova! A ovo (građansko) bi im sigurno bilo mnogo interesantnije a i korisnije. Eh da-da naglasim za potencijalne "minusiće"-vernik sam, čisto da znate. Ali, molitvom se ne braniš od nepogoda i molitvom ne znaš da previješ ranu itd itd

Ironija Majkic

pre 9 godina

" Obucen i naoruzan narod ,sposoban da vodi gerilski rat je odlican kao efekat odvracanja.
(dejo76, 27. maj 2014 12:48) "

Pa da, sta imas bolje od npr veoma uspesnog gradjanskog rata u kom je naoruzani narod uspeo da "odvrati" jedne od drugih, da se pokolje i zamrzi za sledecih 100 generacija, a onda koju godinu posle toga veoma uspesno "odvratio" spoljnjeg neprijatelja i izgubio deo teritorije, uz ogromne ljudske zrtve. Genijalno razmisljanje, narocito za Balkan, nema sta.

Goran

pre 9 godina

Zivim u Nemackoj i radim u firmi sa oko 300 ljudi. Ovde je svaki zaposleni u obavezi da jednom godisnje prisustvuje predavanju iz oblasti zastite na radu koje se organizuje direktno u firmi, a bar 2-3x godisnje se vrse vezbe simulacije pozara gde se meri vreme potrebno vatrogascima da dodju na mesto nesrece i efikasnost evakuacije zaposlenih. Skoro svako selo ima dobrovoljno vatrogasno drustvo koje redovno izvodi vezbe gasenja pozara, spasavanja iz reka, zgrada u plamenu i sl. U organizovanoj drzavi gde se zna sta je ciji posao ove stvari funkcionisu besprekorno. U slucaju poplava, za pomoc u saniranju stete poziva se rezervni sastav sastavljen od onih koji civilno sluze vojni rok. Inace svako ko gradi kucu na kredit obavezan je da plati osiguranje u slucaju vremenskih nepogoda tako da su skoro sve kuce osigurane. Pre izdavanja dozvole za gradnju kuce vrsi se ispitivanje zemljista na mogucnost klizanja. Osiguranje auta od kradje i stete uzrokovane vremenskim nepogodama placa Teil Kasko (delimicni kasko).

Srednjoskolac

pre 9 godina

Vidim dosta komentara koji bojkotuju veronauku, a samo da vas podsetim da je pravoslavlje usko vezano za Srbe kroz vekove i ono je odgovorno za nase prezivljavanje kao naroda toliko godina. A uostalo veronauka je izborni predmet vase dete ne mora da je pohadja ako necete... Ja sam uvek isao i ici cu a vi slobodno napadajte veru vasih predaka u svakoj mogucoj prilici.

za

pre 9 godina

što se tiče predmeta može da se zove i : vanredna situacija, ali da obuhvati civilnu zaštitu kada su el. nepogode manjih ili većih razmera( prirodne katastrofe poplave, požari....), šta je vanredno stanje,evakuacija i šta se tada radi... što se tiče vojske , samo osnovno šta naša vojska ima od savremenog naoružanja, kako funkcioniše i šta ima od opreme (koja se koristi i u situacijama kakva je donedavno bila), prva pomoć kako je ukazati i kako dete može zaštititi sebe ...pod jedan naziv bi se moglo objediniti jako mnogo korisnog za decu u srednjim školama a ta deca će sutra biti i najmlađi i najvažniji članovi naše Srbije.Predmet uvesti za I i II godinu i to bi bilo OK.A šta će se predavati i sadržaj "udžbenika" posle konsultacije sa najeminentnijim stručnjacima iz Srbije i EU i Rusije.

Ovo, ONO

pre 9 godina

6 godina sam učila ONO I DSZ i 6 godina Marksizam, po 4 godine u gimnaziji i po 2 na faklultetu. Iz ONO i DSZ se sećam da smo tupili o specijalnom ratu, da su nas vodili na poligon da gađamo iz pušaka i sl. Kad pomislim, za 6 + 6 godina nastave sam mogla da savladam 2 strana jezika :(.
U redu je da se deca nauče kako da postupaju u kriznim situacijama, kroz neke kurseve, ali pri samo pomenu na ONO diže mi se kosa na glavi.

Baja

pre 9 godina

@(PECKO PIVO, 27. maj 2014 11:03)

Nemoj molim te da poredis Izrael i neke druge drzave, pogotovo ne Srbiju! Izreal je bogata drzava u ciju odbranu se ulazu pare koje ti ne mozes ni da zamislis. Sve to je skopcano sa mentalitetom neverovatne sloge i osecanja za opste dobro. To mi nikada necemo imati, jer em nemamo para, em smo stalno u svadji sa samima sobom i svetom oko sebe. Ne zna levica sta radi desnica i nama zaista uvek treba da se desi nesto ekstremno lose da bismo se slozili. Cim nevolja prodje eto nas ponovo u svadji. I nemoj da mislis da to moze da se dotera zakonima! Dzaba ti zakoni, zatvori i giljotine kada nemas para da ih sprovedes, niti nacina da te pare izvuces od onih koji ih imaju. To je problem Srbije!

dejo76

pre 9 godina

Na veronauku vas niko ne sili ,sta la*ete tolko protiv izucavanja svoje vere .Sto se tice obuke mladih da znaju osnove za borbu i samozastitu ili da znaju da pomognu unesrecenima ...odlicna ideja.Onaj koji je unistio 2000 sistema Strela 2 M i razbio Vojsku Srbije i postavio sve na profesioanlne osnove (placenicke) nije dobro mislio Srbiji.Obucen i naoruzan narod ,sposoban da vodi gerilski rat je odlican kao efekat odvracanja.

PECKO PIVO

pre 9 godina

SAMO PREPISATI OD LJUDI ONI TIM ZAKONOM NE DAJU DA IZGUBE NJIHOVU JEDINU DRZAVU!
https://en.wikipedia.org/wiki/Israel_Defense_Forces http://www.idf.il/ http://www.mahal-idf-volunteers.org/information/background/content.htm
http://www.refworld.org/docid/5152beb62.html

ispod. slema mozga nema

pre 9 godina

Odbrana i zastita i narksizam - dve najvece gluposti u mom skolovanju! Uvedite vi deci ZDRAVSTVENO vaspitanje! Pojma nemaju o ishrani i cuvanju nanirnica, a tek o razlici izmedju virusa i bakterija da ne pricamo! Zaboli ih grlo, oni odmah gutaju antibiotike kao bombone i to na svoju ruku, kod doktora i ne idu! Plase se promaje, nose beli luk u dzepu protiv uroka i krste se tri puta kada cuju crkveno zvono, ako ih to ne spase ne znam sta ce! Idu kod astrologa i belih magova umesto kod psihologa ili psihijatra, a kad su u zescim problemima na svoju ruku uzimaju sedative i antideppresive, cesto uz alkohol. Svaki dan moraju da oblace druge firmirane krpice, da ih slucajno ne vide 2 dana u skoli u istom perju, pa da im drustvo misli da su sirotinja. A ispod Prade i Zare kriju se bele carape i pocepane majice s buvljaka koje se ne menjaju po mesec dana. Spolja gladac, a iznutra jadac.

A mogli biste i fond casova prirodnih nauka da povecate, jer iz skola sve vise izlaze klinci koji ne znaju osnovne zakone fizike. Ali zato misle da je bog 6 dana nesto kao stvarao, a sedmog se odmarao.

anagoge

pre 9 godina

potrebno je biti vrlo obazriv sta bi jedan ovakav predmet trebalo da sadrzi. to nikako ne bi trebalo da bude isti onaj predmet iz doba socijalizma - opstenarodna odbrana i drustvena samozastitia. kako rekose neki u komentairma, predmet koji nas je ucio kako da pucamo i kako da pravimo detonatore. i raznorazne druge vojne i militantne gluposti. predmet bi trebalo da se bavi smanjenjem rizika od tehnicko-tehnoloskih/industrijkih i katastrofa uzrokovanih prirodnim nepogodama. predmet bi trebalo da obuhvati ne samo sta raditi u vreme katastrofe, kada je poplava vec nastupila ili kada se vec dogodio zemljotres, vec i sta uraditi pre polave, zemljotresa, sumskog pozara, industrijske havarije da se ta pojava spreci ili da se umanje njene stetne posledice - ekonomksa steta i ljudske zrtve. takodje bi trebalo da se posveti paznja i kako planirati sprovodjenje obnove i rekonstrukcije posle katastrofe, sve sa ciljem da se smanje ili eliminisu uzroci katastorfe - ne graditi na plavnim podrucjima, ne graditi na klizistima, posebno osigurati kriticne objekte - mostove, skole, bolnice, puteve, zelecnicku prugu, itd. i inicijativa za uvodjenje jednog ovakvog predmeta ne bi trebalo da potekne od strane ministrastva odbrane nego od sektora za vanredne situacije.

Posmatrač

pre 9 godina

U okviru nastave hemije, fizike, biologije... uči se o osnovama na kojima počiva svet, a onda se na "veronastavi" uči da "neko gore" upravlja svime.
Ko nas to vraća u "prvobitnu zajednicu"?

smuki

pre 9 godina

"Ništa od vraćanja Odbrane i zaštite"

Ali zato Vlada razmislja o uvodjenju predmeta koji bi naucio decu o najnovijim opcijama na facebook-u da bi ,eto, znala sta, kad i kako da lajkuju.

T

pre 9 godina

"Odbrana i zastita" je bio besmislen predmet. Vise ima smisla vratiti prvu pomoc kao predmet (ucila se jedno kratko vreme u osnovnoj skoli) gde bi deca ucila kako se pruza prva pomoc i sta se radi kada su prirodne katastrofe i vanredna stanja.

100%

pre 9 godina

Требало би вратити обавезно служење војног рока минимум три месеца у месту становања осам сати дневно, а не некакве реликте комунистичког образовања. Да људи лепо науче да пуцају, основе цивилне заштите, прве помоћи и слично.
(Милош, 27. maj 2014 09:03)

Milose, uz tebe sam 100%. Ali mislim da svim ovim demokratama kod nas i u EU nikako nije u cilju da imaju obrazovano stanovnistvo, a jos pogotovo i obuceno u rukovanju oruzjem. Pa zamisli onda digne se kuka i motika pa kad otme pusku, zna i da je koristi! Mnogo teze bi onda bilo odrzati vlast lopova i vucibatina. Eto, cak i u USA u kojoj je pravo na posedovanje oruzja garantovano Ustavom (upravo iz razloga da se narod moze samoorganizovati u milicije koje mogu da zbace nepravednu vlast) na sve nacine se ljudi pokusavaju lisiti tog prava. U mnogim Americkim drzavama je to pravo vec toliko ograniceno da prakticno i ne postoji.

Andjela

pre 9 godina

Nije pitanje kada ce uvesti odbranu i zastitu, pitanje je kada ce ukinuti veronauku i surovu idoktrinaciju dece.

Ako mislite da vremeplov jos nije izmisljen, grdno se varate, postoji i zove se "Srbija"

bez_cenzure

pre 9 godina

Bitno je da imamo beskorisnu vjeronauku kako bi učenici mogli učiti da se treba u stvari moliti Bogu da kiša prestane ili počne padati!

gradjanin Srbije iz SRBIJE

pre 9 godina

Hvala bogu.Dosta je bilo komunistickih gliposti kao sto je ONO.To su zesce gluposti LAZANJSKOG ,DVERI I RUSA..Sve je to zajedno sa JNA postojalo preko 50 godina i rezultat je KATASTROFA DO KATASTROFE.Od toga jedinu korist su imala vojna lica koja su dobijala STANOVE,PREVREMENE PENZIJE I DRUGE POGODNOSTI.

Милош

pre 9 godina

Требало би вратити обавезно служење војног рока минимум три месеца у месту становања осам сати дневно, а не некакве реликте комунистичког образовања. Да људи лепо науче да пуцају, основе цивилне заштите, прве помоћи и слично.

gradjanin

pre 9 godina

ako ce da bude kao sto je ranije bilo ne treba ni pomisljati da se uvodi, to je bila tortura samo sto se nije izucavala taktika ratovanja.ovo nekako navodi daj da udomimo penzionisane oficire u skole i eto nam opet vojne drzave. to nam nikako ne treba.Bilo bi dobro kao sto u kompanijama imate obuku iz beybednosti iz zdravlja na radu pa prvu pomoc, to ne bi bilo lose da se uvede i u skolama, da se deca upoznaju sa potencijalnim opasnostima i kako reagovati u njima. Skola bi trebala da vodi racuna i o redovnim planovima evakuacije a ma sta pisem vise sto placamo skolske inspektore da provere to. Kada je koja skola organizovala vezbu evakuacije da li je organizovala prezentaciju eto posla koliko hoces jos samo da neko to i radi. A sto se tice psihologa ma u kojoj skoli to ima psoholog ma nema ni pedagoga a kamoli psihologa, a hocemo ne istraumiranu decu da nema nasilja o cemu pricamo.Ma eto nam

expert

pre 9 godina

Pored Odbrane i zaštite beše nekad koristan predmet Domaćinstvo, ali ga ukinuše... Bitno da postoji Veronauka, da znamo kako da se molimo bogu u vanrednim situacijama. I Građansko vaspitanje, a klinci sve nevaspitaniji.

nix

pre 9 godina

Bolje da ucimo neku civilnu zastitu, nego odbranu i zastiru. Na ONOiDSZ sam naucio da pravim detonatore! A dobre barikade od poplava sa najlonnom kao pomocnim sredstvom sam naucio 10 god kasnije. To drugo me je slucajno u prolazu naucio covek , zato "sto sam iz Sd i to moram da znam". Ovu drugu stvar smatram mnogo korisnijom. Naucio sam za 20min, a za detonatore sam isao na casove. Ja sam ona generacija kojoj su detonatori mogli da pomognu, ali hvala Bogu meni nisu trebali. Nekim drugarima jesu. A vi sad ucite kako se prave barikade od poplava. Trebace nekima.

Joca Prosvetar

pre 9 godina

"Neko" je pod 'odbranom i zastitom' hteo da progura predvojnicku obuku u skolama, ali to ne sme da se dozvoli, jer nije u skladu sa programom EU. Verovatno se radi o bivsim oficirima koji su pored penzije hteli da zarade i 'dopunski dinar'. Veoma pametna odluka, koja nema nikakve veze sa kisama i poplavama u Srbiji.

ivan

pre 9 godina

Hvala bogu, najgluplji predmet pored marksizma koji sam imao u skoli celoga zivota.Mada za ovu vlast bi to bilo super,kod sledece katastrofe ne bi vise morali nista da rade samo da kazu- pa sto niste ucili odbranu,a sigurno je nebi niko ucio,da jeste sad bi bili spaseni.
Salu nastranu, radio sam zadnjih dvadeset godina kao vatrogasac(spasilac)bio na svim vecim katastrofalnim dogadjajima koji su se desili i mogu da kazem da je u svakom takvom slucaju drzavna organizacija podbacila.Sto je najgore neke su se ocigledno lose stvari ponavljale i nikada nikom nije palo napamet da ih popravi i unapredi.Ni posle jednog dogadjaja nije uradjena iskrena analiza nego je rukovodstvo bilo vrlo zadovoljno samim sobom,kao i u ovom slucaju sa poplavama.Ovo sto sam gledao na televiziji kako se rukovodi i ko rukovodi akcijama je smejurija.Vucic Stefanovic izigravaju neke generale a da u zivotu nigde nista radili nisu.manite se odbrane, kako i sta se radi u katastrofalnim situacijama prepustite strucnjacima,premijer ministar unutrasnji nek treba da stvore zakonske okvire da stvore dovoljno para za takve situacije a ne da traze kamion sa rupom napred

MRV

pre 9 godina

Исправно! Шта ће нам Одбрана и заштита када имамо Веронауку? Ту ће деца научити да се моле, а зна се да су молитве најефикаснија заштита од поплава, пожара, земљотреса...

dina

pre 9 godina

He, he, hoce da budu MENADZERI bezbednosti :). Naravno da nam je svima potrebno znanje o tome kako da zastitimo sebe i druge, ali vracati odbranu i zastitu kao poseban predmet u skole da bi odredjeni ljudi dobili zvanja i posao - protiv toga sam. Sve to moze da se pokrije u okviru niza vec postojecih predmeta...

velja

pre 9 godina

Šta će našoj mladeži predmet odbrana kad oni završe kurs za lovce i ubijaju divljač po šume i planine i kad treba i kad ne treba pod dejstvom narkotika za predmet nema se sredstva ali zato roditelji imaju za kafiće i u kafiće su dobro edukovani za pojedine situacije ali ne vanredne za kritizerstvo ogovaranje ne slaganje i vođenje spoljne i unutrašnje politike

nema

pre 9 godina

Važno je da deca u školi imaju veronauku. Bolje je da ih naučimo da se mole nego da se zaštite i odbrane. Naša vlada je i za ove poplave okrivila Boga, pa bolje da se deca na vreme okrenu pravom izvoru problema. Za odbranu će se savršeno i bez i najmanjeg propusta brinuti vlast.

Odbrana i zastita od ludila

pre 9 godina

Uvedite seksualno obrazovanje u skole, u zemlji u kojoj mladi ljudi ne znaju sta je kontracepcija, u kojoj svaka druga trudnoca zavrsi abortusom, u kojoj se svest o natalitetu budi u vreme izbora ili gay pridea napadom na isti, nece izaci na dobro... Odbranu i zastitu prepustite onim profesionalcima koji suza to i placeni!

šteta

pre 9 godina

Kako ima za veronauku? I koja korist od tog predmeta, ima li neko objašnjenje? Dakle, novac nije problem, jer ga ima za budalaštine koju učite decu ali ne i za znanje koje bi im nekad moglo dobro doći.

nema

pre 9 godina

Važno je da deca u školi imaju veronauku. Bolje je da ih naučimo da se mole nego da se zaštite i odbrane. Naša vlada je i za ove poplave okrivila Boga, pa bolje da se deca na vreme okrenu pravom izvoru problema. Za odbranu će se savršeno i bez i najmanjeg propusta brinuti vlast.

šteta

pre 9 godina

Kako ima za veronauku? I koja korist od tog predmeta, ima li neko objašnjenje? Dakle, novac nije problem, jer ga ima za budalaštine koju učite decu ali ne i za znanje koje bi im nekad moglo dobro doći.

bez_cenzure

pre 9 godina

Bitno je da imamo beskorisnu vjeronauku kako bi učenici mogli učiti da se treba u stvari moliti Bogu da kiša prestane ili počne padati!

expert

pre 9 godina

Pored Odbrane i zaštite beše nekad koristan predmet Domaćinstvo, ali ga ukinuše... Bitno da postoji Veronauka, da znamo kako da se molimo bogu u vanrednim situacijama. I Građansko vaspitanje, a klinci sve nevaspitaniji.

Милош

pre 9 godina

Требало би вратити обавезно служење војног рока минимум три месеца у месту становања осам сати дневно, а не некакве реликте комунистичког образовања. Да људи лепо науче да пуцају, основе цивилне заштите, прве помоћи и слично.

Odbrana i zastita od ludila

pre 9 godina

Uvedite seksualno obrazovanje u skole, u zemlji u kojoj mladi ljudi ne znaju sta je kontracepcija, u kojoj svaka druga trudnoca zavrsi abortusom, u kojoj se svest o natalitetu budi u vreme izbora ili gay pridea napadom na isti, nece izaci na dobro... Odbranu i zastitu prepustite onim profesionalcima koji suza to i placeni!

Andjela

pre 9 godina

Nije pitanje kada ce uvesti odbranu i zastitu, pitanje je kada ce ukinuti veronauku i surovu idoktrinaciju dece.

Ako mislite da vremeplov jos nije izmisljen, grdno se varate, postoji i zove se "Srbija"

MRV

pre 9 godina

Исправно! Шта ће нам Одбрана и заштита када имамо Веронауку? Ту ће деца научити да се моле, а зна се да су молитве најефикаснија заштита од поплава, пожара, земљотреса...

ivan

pre 9 godina

Hvala bogu, najgluplji predmet pored marksizma koji sam imao u skoli celoga zivota.Mada za ovu vlast bi to bilo super,kod sledece katastrofe ne bi vise morali nista da rade samo da kazu- pa sto niste ucili odbranu,a sigurno je nebi niko ucio,da jeste sad bi bili spaseni.
Salu nastranu, radio sam zadnjih dvadeset godina kao vatrogasac(spasilac)bio na svim vecim katastrofalnim dogadjajima koji su se desili i mogu da kazem da je u svakom takvom slucaju drzavna organizacija podbacila.Sto je najgore neke su se ocigledno lose stvari ponavljale i nikada nikom nije palo napamet da ih popravi i unapredi.Ni posle jednog dogadjaja nije uradjena iskrena analiza nego je rukovodstvo bilo vrlo zadovoljno samim sobom,kao i u ovom slucaju sa poplavama.Ovo sto sam gledao na televiziji kako se rukovodi i ko rukovodi akcijama je smejurija.Vucic Stefanovic izigravaju neke generale a da u zivotu nigde nista radili nisu.manite se odbrane, kako i sta se radi u katastrofalnim situacijama prepustite strucnjacima,premijer ministar unutrasnji nek treba da stvore zakonske okvire da stvore dovoljno para za takve situacije a ne da traze kamion sa rupom napred

100%

pre 9 godina

Требало би вратити обавезно служење војног рока минимум три месеца у месту становања осам сати дневно, а не некакве реликте комунистичког образовања. Да људи лепо науче да пуцају, основе цивилне заштите, прве помоћи и слично.
(Милош, 27. maj 2014 09:03)

Milose, uz tebe sam 100%. Ali mislim da svim ovim demokratama kod nas i u EU nikako nije u cilju da imaju obrazovano stanovnistvo, a jos pogotovo i obuceno u rukovanju oruzjem. Pa zamisli onda digne se kuka i motika pa kad otme pusku, zna i da je koristi! Mnogo teze bi onda bilo odrzati vlast lopova i vucibatina. Eto, cak i u USA u kojoj je pravo na posedovanje oruzja garantovano Ustavom (upravo iz razloga da se narod moze samoorganizovati u milicije koje mogu da zbace nepravednu vlast) na sve nacine se ljudi pokusavaju lisiti tog prava. U mnogim Americkim drzavama je to pravo vec toliko ograniceno da prakticno i ne postoji.

ispod. slema mozga nema

pre 9 godina

Odbrana i zastita i narksizam - dve najvece gluposti u mom skolovanju! Uvedite vi deci ZDRAVSTVENO vaspitanje! Pojma nemaju o ishrani i cuvanju nanirnica, a tek o razlici izmedju virusa i bakterija da ne pricamo! Zaboli ih grlo, oni odmah gutaju antibiotike kao bombone i to na svoju ruku, kod doktora i ne idu! Plase se promaje, nose beli luk u dzepu protiv uroka i krste se tri puta kada cuju crkveno zvono, ako ih to ne spase ne znam sta ce! Idu kod astrologa i belih magova umesto kod psihologa ili psihijatra, a kad su u zescim problemima na svoju ruku uzimaju sedative i antideppresive, cesto uz alkohol. Svaki dan moraju da oblace druge firmirane krpice, da ih slucajno ne vide 2 dana u skoli u istom perju, pa da im drustvo misli da su sirotinja. A ispod Prade i Zare kriju se bele carape i pocepane majice s buvljaka koje se ne menjaju po mesec dana. Spolja gladac, a iznutra jadac.

A mogli biste i fond casova prirodnih nauka da povecate, jer iz skola sve vise izlaze klinci koji ne znaju osnovne zakone fizike. Ali zato misle da je bog 6 dana nesto kao stvarao, a sedmog se odmarao.

nix

pre 9 godina

Bolje da ucimo neku civilnu zastitu, nego odbranu i zastiru. Na ONOiDSZ sam naucio da pravim detonatore! A dobre barikade od poplava sa najlonnom kao pomocnim sredstvom sam naucio 10 god kasnije. To drugo me je slucajno u prolazu naucio covek , zato "sto sam iz Sd i to moram da znam". Ovu drugu stvar smatram mnogo korisnijom. Naucio sam za 20min, a za detonatore sam isao na casove. Ja sam ona generacija kojoj su detonatori mogli da pomognu, ali hvala Bogu meni nisu trebali. Nekim drugarima jesu. A vi sad ucite kako se prave barikade od poplava. Trebace nekima.

smuki

pre 9 godina

"Ništa od vraćanja Odbrane i zaštite"

Ali zato Vlada razmislja o uvodjenju predmeta koji bi naucio decu o najnovijim opcijama na facebook-u da bi ,eto, znala sta, kad i kako da lajkuju.

gradjanin Srbije iz SRBIJE

pre 9 godina

Hvala bogu.Dosta je bilo komunistickih gliposti kao sto je ONO.To su zesce gluposti LAZANJSKOG ,DVERI I RUSA..Sve je to zajedno sa JNA postojalo preko 50 godina i rezultat je KATASTROFA DO KATASTROFE.Od toga jedinu korist su imala vojna lica koja su dobijala STANOVE,PREVREMENE PENZIJE I DRUGE POGODNOSTI.

Posmatrač

pre 9 godina

U okviru nastave hemije, fizike, biologije... uči se o osnovama na kojima počiva svet, a onda se na "veronastavi" uči da "neko gore" upravlja svime.
Ko nas to vraća u "prvobitnu zajednicu"?

T

pre 9 godina

"Odbrana i zastita" je bio besmislen predmet. Vise ima smisla vratiti prvu pomoc kao predmet (ucila se jedno kratko vreme u osnovnoj skoli) gde bi deca ucila kako se pruza prva pomoc i sta se radi kada su prirodne katastrofe i vanredna stanja.

Goran

pre 9 godina

Mislim da bi trebalo napraviti jednu pametnu kombinaciju nekadasnjih predmeta domacinstvo, odbrana i zastita i prva pomoc i ispredavati ih u 5. i 6. razredu kada su deca dovoljno velika da nije sve igra, a i dalje slusaju. Tako mogu da nauce npr. osnove higijene, kuvanja, kako zaustaviti krvarenje i razne druge korisne stvari (pa i pravilno rukovanje oruzjem, sto da ne). Naustrb toga izbaciti veronauku i gradjansko vaspitanje (t.j. iskombinovati sa tim predmetom). Da sam ja ministar obrazovanja, pokrenuo bih ovakvu jednu inicijativu ili bih barem napravio panel i javnu raspravu o tome.

anagoge

pre 9 godina

potrebno je biti vrlo obazriv sta bi jedan ovakav predmet trebalo da sadrzi. to nikako ne bi trebalo da bude isti onaj predmet iz doba socijalizma - opstenarodna odbrana i drustvena samozastitia. kako rekose neki u komentairma, predmet koji nas je ucio kako da pucamo i kako da pravimo detonatore. i raznorazne druge vojne i militantne gluposti. predmet bi trebalo da se bavi smanjenjem rizika od tehnicko-tehnoloskih/industrijkih i katastrofa uzrokovanih prirodnim nepogodama. predmet bi trebalo da obuhvati ne samo sta raditi u vreme katastrofe, kada je poplava vec nastupila ili kada se vec dogodio zemljotres, vec i sta uraditi pre polave, zemljotresa, sumskog pozara, industrijske havarije da se ta pojava spreci ili da se umanje njene stetne posledice - ekonomksa steta i ljudske zrtve. takodje bi trebalo da se posveti paznja i kako planirati sprovodjenje obnove i rekonstrukcije posle katastrofe, sve sa ciljem da se smanje ili eliminisu uzroci katastorfe - ne graditi na plavnim podrucjima, ne graditi na klizistima, posebno osigurati kriticne objekte - mostove, skole, bolnice, puteve, zelecnicku prugu, itd. i inicijativa za uvodjenje jednog ovakvog predmeta ne bi trebalo da potekne od strane ministrastva odbrane nego od sektora za vanredne situacije.

dejo76

pre 9 godina

Na veronauku vas niko ne sili ,sta la*ete tolko protiv izucavanja svoje vere .Sto se tice obuke mladih da znaju osnove za borbu i samozastitu ili da znaju da pomognu unesrecenima ...odlicna ideja.Onaj koji je unistio 2000 sistema Strela 2 M i razbio Vojsku Srbije i postavio sve na profesioanlne osnove (placenicke) nije dobro mislio Srbiji.Obucen i naoruzan narod ,sposoban da vodi gerilski rat je odlican kao efekat odvracanja.

Ovo, ONO

pre 9 godina

6 godina sam učila ONO I DSZ i 6 godina Marksizam, po 4 godine u gimnaziji i po 2 na faklultetu. Iz ONO i DSZ se sećam da smo tupili o specijalnom ratu, da su nas vodili na poligon da gađamo iz pušaka i sl. Kad pomislim, za 6 + 6 godina nastave sam mogla da savladam 2 strana jezika :(.
U redu je da se deca nauče kako da postupaju u kriznim situacijama, kroz neke kurseve, ali pri samo pomenu na ONO diže mi se kosa na glavi.

Goran

pre 9 godina

Zivim u Nemackoj i radim u firmi sa oko 300 ljudi. Ovde je svaki zaposleni u obavezi da jednom godisnje prisustvuje predavanju iz oblasti zastite na radu koje se organizuje direktno u firmi, a bar 2-3x godisnje se vrse vezbe simulacije pozara gde se meri vreme potrebno vatrogascima da dodju na mesto nesrece i efikasnost evakuacije zaposlenih. Skoro svako selo ima dobrovoljno vatrogasno drustvo koje redovno izvodi vezbe gasenja pozara, spasavanja iz reka, zgrada u plamenu i sl. U organizovanoj drzavi gde se zna sta je ciji posao ove stvari funkcionisu besprekorno. U slucaju poplava, za pomoc u saniranju stete poziva se rezervni sastav sastavljen od onih koji civilno sluze vojni rok. Inace svako ko gradi kucu na kredit obavezan je da plati osiguranje u slucaju vremenskih nepogoda tako da su skoro sve kuce osigurane. Pre izdavanja dozvole za gradnju kuce vrsi se ispitivanje zemljista na mogucnost klizanja. Osiguranje auta od kradje i stete uzrokovane vremenskim nepogodama placa Teil Kasko (delimicni kasko).

Radule-Botina

pre 9 godina

(LDP u srcu, 27. maj 2014 16:47

Ništa care ti se onda uhvati za osnove ekonomije kada ti poplava krene da nosi kuću u bujici, a slobodno tržište uhvati pa gasi požar kada ti dođe na 15 metara od kuće...

Joca Prosvetar

pre 9 godina

"Neko" je pod 'odbranom i zastitom' hteo da progura predvojnicku obuku u skolama, ali to ne sme da se dozvoli, jer nije u skladu sa programom EU. Verovatno se radi o bivsim oficirima koji su pored penzije hteli da zarade i 'dopunski dinar'. Veoma pametna odluka, koja nema nikakve veze sa kisama i poplavama u Srbiji.

velja

pre 9 godina

Šta će našoj mladeži predmet odbrana kad oni završe kurs za lovce i ubijaju divljač po šume i planine i kad treba i kad ne treba pod dejstvom narkotika za predmet nema se sredstva ali zato roditelji imaju za kafiće i u kafiće su dobro edukovani za pojedine situacije ali ne vanredne za kritizerstvo ogovaranje ne slaganje i vođenje spoljne i unutrašnje politike

sta ce meni titl kad je ne znam da citam ...

pre 9 godina

Sta ce nama "odbrana & zastita" kad imamo Velju koji ce da nabavi onu ruku sto ide i skuplja i resen problem ... A da, ovakve nepogode dobro dodju da se obnove robne rezerve i napuni budzet stranim donacijama, i zasto se onda braniti od nepogoda ...

buba

pre 9 godina

Trenutno su u školama VERONAUKA i GRAĐANSKO. Neki kažu da na građansko idu deca koje roditelji nisu dobro vaspitali. Koliko ja znam- to bi bilo KUĆNO (ne)vaspitanje. Veronauke će biti dokle god se crkva bude mešala (i to ne samo) u prosvetu-na žalost. A što se građanskog tiče-tu se može ubaciti: odbrana i zaštita, pružanje prve pomoći, seksualno vaspitanje, domaćinstvo... I ne bi bio izborni-već redovan predmet. Žao mi je đaka jer su prebukirani (u osnovnim školama) tolikim nebitnim pojmovima iz ist. bio. i geo. da je to tužno! Oni se PATE da to sve zapamte. I što je najgore, čak i ako nauče-nauče samo za taj čas..To je to tzv. bubanje! Sve zaborave već sutradan! Neće im to nigde pobeći u srednjoj školi-i to ako se opredele za neki od tih smerova! A ovo (građansko) bi im sigurno bilo mnogo interesantnije a i korisnije. Eh da-da naglasim za potencijalne "minusiće"-vernik sam, čisto da znate. Ali, molitvom se ne braniš od nepogoda i molitvom ne znaš da previješ ranu itd itd

dina

pre 9 godina

He, he, hoce da budu MENADZERI bezbednosti :). Naravno da nam je svima potrebno znanje o tome kako da zastitimo sebe i druge, ali vracati odbranu i zastitu kao poseban predmet u skole da bi odredjeni ljudi dobili zvanja i posao - protiv toga sam. Sve to moze da se pokrije u okviru niza vec postojecih predmeta...

Baja

pre 9 godina

@(PECKO PIVO, 27. maj 2014 11:03)

Nemoj molim te da poredis Izrael i neke druge drzave, pogotovo ne Srbiju! Izreal je bogata drzava u ciju odbranu se ulazu pare koje ti ne mozes ni da zamislis. Sve to je skopcano sa mentalitetom neverovatne sloge i osecanja za opste dobro. To mi nikada necemo imati, jer em nemamo para, em smo stalno u svadji sa samima sobom i svetom oko sebe. Ne zna levica sta radi desnica i nama zaista uvek treba da se desi nesto ekstremno lose da bismo se slozili. Cim nevolja prodje eto nas ponovo u svadji. I nemoj da mislis da to moze da se dotera zakonima! Dzaba ti zakoni, zatvori i giljotine kada nemas para da ih sprovedes, niti nacina da te pare izvuces od onih koji ih imaju. To je problem Srbije!

mrx

pre 9 godina

@srednjoskolac: u pravu si donekle. Ne znam koliko si godina imao, i da li su roditelji uticali na tebe, ja na svoje dete jesam. Ona sad ima 10god i ne ide na veronauku. Nikad nike. Ja iz iskustva mogu da kazem da je veronauka za visi srednjoskolski/studentski uzrast, kad mozes da razlikujes dogmu od logike i da odlucis da li je to za tebe. Mladji lose prolaze kad postavljaju nezgodna pitanja. Ali ako si spreman da prihvatis njihove dogme bez pogovora, nemas problema. Ja to nisam mogao, a moje dete ce samo da odluci. Kad bude dovoljno odraslo. Inace je ne postedjujem svog "jeretickog" misljenja o svestenicima. Hriscanstvo je velika manipulacija. Za druge religije ne znam, i ne zanimaju me nesto dublje. Ali ne sumnjam da jesu.

gradjanin

pre 9 godina

ako ce da bude kao sto je ranije bilo ne treba ni pomisljati da se uvodi, to je bila tortura samo sto se nije izucavala taktika ratovanja.ovo nekako navodi daj da udomimo penzionisane oficire u skole i eto nam opet vojne drzave. to nam nikako ne treba.Bilo bi dobro kao sto u kompanijama imate obuku iz beybednosti iz zdravlja na radu pa prvu pomoc, to ne bi bilo lose da se uvede i u skolama, da se deca upoznaju sa potencijalnim opasnostima i kako reagovati u njima. Skola bi trebala da vodi racuna i o redovnim planovima evakuacije a ma sta pisem vise sto placamo skolske inspektore da provere to. Kada je koja skola organizovala vezbu evakuacije da li je organizovala prezentaciju eto posla koliko hoces jos samo da neko to i radi. A sto se tice psihologa ma u kojoj skoli to ima psoholog ma nema ni pedagoga a kamoli psihologa, a hocemo ne istraumiranu decu da nema nasilja o cemu pricamo.Ma eto nam

za

pre 9 godina

što se tiče predmeta može da se zove i : vanredna situacija, ali da obuhvati civilnu zaštitu kada su el. nepogode manjih ili većih razmera( prirodne katastrofe poplave, požari....), šta je vanredno stanje,evakuacija i šta se tada radi... što se tiče vojske , samo osnovno šta naša vojska ima od savremenog naoružanja, kako funkcioniše i šta ima od opreme (koja se koristi i u situacijama kakva je donedavno bila), prva pomoć kako je ukazati i kako dete može zaštititi sebe ...pod jedan naziv bi se moglo objediniti jako mnogo korisnog za decu u srednjim školama a ta deca će sutra biti i najmlađi i najvažniji članovi naše Srbije.Predmet uvesti za I i II godinu i to bi bilo OK.A šta će se predavati i sadržaj "udžbenika" posle konsultacije sa najeminentnijim stručnjacima iz Srbije i EU i Rusije.

PECKO PIVO

pre 9 godina

SAMO PREPISATI OD LJUDI ONI TIM ZAKONOM NE DAJU DA IZGUBE NJIHOVU JEDINU DRZAVU!
https://en.wikipedia.org/wiki/Israel_Defense_Forces http://www.idf.il/ http://www.mahal-idf-volunteers.org/information/background/content.htm
http://www.refworld.org/docid/5152beb62.html

Ironija Majkic

pre 9 godina

" Obucen i naoruzan narod ,sposoban da vodi gerilski rat je odlican kao efekat odvracanja.
(dejo76, 27. maj 2014 12:48) "

Pa da, sta imas bolje od npr veoma uspesnog gradjanskog rata u kom je naoruzani narod uspeo da "odvrati" jedne od drugih, da se pokolje i zamrzi za sledecih 100 generacija, a onda koju godinu posle toga veoma uspesno "odvratio" spoljnjeg neprijatelja i izgubio deo teritorije, uz ogromne ljudske zrtve. Genijalno razmisljanje, narocito za Balkan, nema sta.

Srednjoskolac

pre 9 godina

Vidim dosta komentara koji bojkotuju veronauku, a samo da vas podsetim da je pravoslavlje usko vezano za Srbe kroz vekove i ono je odgovorno za nase prezivljavanje kao naroda toliko godina. A uostalo veronauka je izborni predmet vase dete ne mora da je pohadja ako necete... Ja sam uvek isao i ici cu a vi slobodno napadajte veru vasih predaka u svakoj mogucoj prilici.

LDP u srcu

pre 9 godina

Čisto bih da podsetim pojedine komentatore da je danas 21. vek i da je vreme odbrana i zaštita, obaveznog služenja vojnog roka i ostalih relikta komunističko-palanačke tradicije odavno prošlo. Decu treba učiti osnovama ekonomije i tržišne privrede, da bi se što pre osposobili za samostalan život, da ne bi živeli sa roditeljima do 40-te i da malo češće obilaze svet (koji se inače ne sastoji samo od Budve i Paralije), kako bi, ako ne oni a ono onda neka sledeća generacija, uhvatili korak sa modernom Evropom, iza koja Srbija kaska jedno pola veka.

marinko

pre 9 godina

Šta će to Srbiji? Treba i škole ukinuti, a decu nek nam vaspitavaju političke stranke i Grand produkcija i ima da nam bidne lepo i napredno!

Uhlebljenje

pre 9 godina

Da negde smeste one sa vojnog otpada. Ima sam takve po koji komad u bivsoj firmi. Izbaciti veronauku, nije uspela da odbrani od poplava.

gradjanin Srbije iz SRBIJE

pre 9 godina

Hvala bogu.Dosta je bilo komunistickih gliposti kao sto je ONO.To su zesce gluposti LAZANJSKOG ,DVERI I RUSA..Sve je to zajedno sa JNA postojalo preko 50 godina i rezultat je KATASTROFA DO KATASTROFE.Od toga jedinu korist su imala vojna lica koja su dobijala STANOVE,PREVREMENE PENZIJE I DRUGE POGODNOSTI.

Милош

pre 9 godina

Требало би вратити обавезно служење војног рока минимум три месеца у месту становања осам сати дневно, а не некакве реликте комунистичког образовања. Да људи лепо науче да пуцају, основе цивилне заштите, прве помоћи и слично.

Odbrana i zastita od ludila

pre 9 godina

Uvedite seksualno obrazovanje u skole, u zemlji u kojoj mladi ljudi ne znaju sta je kontracepcija, u kojoj svaka druga trudnoca zavrsi abortusom, u kojoj se svest o natalitetu budi u vreme izbora ili gay pridea napadom na isti, nece izaci na dobro... Odbranu i zastitu prepustite onim profesionalcima koji suza to i placeni!

šteta

pre 9 godina

Kako ima za veronauku? I koja korist od tog predmeta, ima li neko objašnjenje? Dakle, novac nije problem, jer ga ima za budalaštine koju učite decu ali ne i za znanje koje bi im nekad moglo dobro doći.

Joca Prosvetar

pre 9 godina

"Neko" je pod 'odbranom i zastitom' hteo da progura predvojnicku obuku u skolama, ali to ne sme da se dozvoli, jer nije u skladu sa programom EU. Verovatno se radi o bivsim oficirima koji su pored penzije hteli da zarade i 'dopunski dinar'. Veoma pametna odluka, koja nema nikakve veze sa kisama i poplavama u Srbiji.

nema

pre 9 godina

Važno je da deca u školi imaju veronauku. Bolje je da ih naučimo da se mole nego da se zaštite i odbrane. Naša vlada je i za ove poplave okrivila Boga, pa bolje da se deca na vreme okrenu pravom izvoru problema. Za odbranu će se savršeno i bez i najmanjeg propusta brinuti vlast.

LDP u srcu

pre 9 godina

Čisto bih da podsetim pojedine komentatore da je danas 21. vek i da je vreme odbrana i zaštita, obaveznog služenja vojnog roka i ostalih relikta komunističko-palanačke tradicije odavno prošlo. Decu treba učiti osnovama ekonomije i tržišne privrede, da bi se što pre osposobili za samostalan život, da ne bi živeli sa roditeljima do 40-te i da malo češće obilaze svet (koji se inače ne sastoji samo od Budve i Paralije), kako bi, ako ne oni a ono onda neka sledeća generacija, uhvatili korak sa modernom Evropom, iza koja Srbija kaska jedno pola veka.

bez_cenzure

pre 9 godina

Bitno je da imamo beskorisnu vjeronauku kako bi učenici mogli učiti da se treba u stvari moliti Bogu da kiša prestane ili počne padati!

Srednjoskolac

pre 9 godina

Vidim dosta komentara koji bojkotuju veronauku, a samo da vas podsetim da je pravoslavlje usko vezano za Srbe kroz vekove i ono je odgovorno za nase prezivljavanje kao naroda toliko godina. A uostalo veronauka je izborni predmet vase dete ne mora da je pohadja ako necete... Ja sam uvek isao i ici cu a vi slobodno napadajte veru vasih predaka u svakoj mogucoj prilici.

dina

pre 9 godina

He, he, hoce da budu MENADZERI bezbednosti :). Naravno da nam je svima potrebno znanje o tome kako da zastitimo sebe i druge, ali vracati odbranu i zastitu kao poseban predmet u skole da bi odredjeni ljudi dobili zvanja i posao - protiv toga sam. Sve to moze da se pokrije u okviru niza vec postojecih predmeta...

expert

pre 9 godina

Pored Odbrane i zaštite beše nekad koristan predmet Domaćinstvo, ali ga ukinuše... Bitno da postoji Veronauka, da znamo kako da se molimo bogu u vanrednim situacijama. I Građansko vaspitanje, a klinci sve nevaspitaniji.

100%

pre 9 godina

Требало би вратити обавезно служење војног рока минимум три месеца у месту становања осам сати дневно, а не некакве реликте комунистичког образовања. Да људи лепо науче да пуцају, основе цивилне заштите, прве помоћи и слично.
(Милош, 27. maj 2014 09:03)

Milose, uz tebe sam 100%. Ali mislim da svim ovim demokratama kod nas i u EU nikako nije u cilju da imaju obrazovano stanovnistvo, a jos pogotovo i obuceno u rukovanju oruzjem. Pa zamisli onda digne se kuka i motika pa kad otme pusku, zna i da je koristi! Mnogo teze bi onda bilo odrzati vlast lopova i vucibatina. Eto, cak i u USA u kojoj je pravo na posedovanje oruzja garantovano Ustavom (upravo iz razloga da se narod moze samoorganizovati u milicije koje mogu da zbace nepravednu vlast) na sve nacine se ljudi pokusavaju lisiti tog prava. U mnogim Americkim drzavama je to pravo vec toliko ograniceno da prakticno i ne postoji.

Ovo, ONO

pre 9 godina

6 godina sam učila ONO I DSZ i 6 godina Marksizam, po 4 godine u gimnaziji i po 2 na faklultetu. Iz ONO i DSZ se sećam da smo tupili o specijalnom ratu, da su nas vodili na poligon da gađamo iz pušaka i sl. Kad pomislim, za 6 + 6 godina nastave sam mogla da savladam 2 strana jezika :(.
U redu je da se deca nauče kako da postupaju u kriznim situacijama, kroz neke kurseve, ali pri samo pomenu na ONO diže mi se kosa na glavi.

Andjela

pre 9 godina

Nije pitanje kada ce uvesti odbranu i zastitu, pitanje je kada ce ukinuti veronauku i surovu idoktrinaciju dece.

Ako mislite da vremeplov jos nije izmisljen, grdno se varate, postoji i zove se "Srbija"

dejo76

pre 9 godina

Na veronauku vas niko ne sili ,sta la*ete tolko protiv izucavanja svoje vere .Sto se tice obuke mladih da znaju osnove za borbu i samozastitu ili da znaju da pomognu unesrecenima ...odlicna ideja.Onaj koji je unistio 2000 sistema Strela 2 M i razbio Vojsku Srbije i postavio sve na profesioanlne osnove (placenicke) nije dobro mislio Srbiji.Obucen i naoruzan narod ,sposoban da vodi gerilski rat je odlican kao efekat odvracanja.

ivan

pre 9 godina

Hvala bogu, najgluplji predmet pored marksizma koji sam imao u skoli celoga zivota.Mada za ovu vlast bi to bilo super,kod sledece katastrofe ne bi vise morali nista da rade samo da kazu- pa sto niste ucili odbranu,a sigurno je nebi niko ucio,da jeste sad bi bili spaseni.
Salu nastranu, radio sam zadnjih dvadeset godina kao vatrogasac(spasilac)bio na svim vecim katastrofalnim dogadjajima koji su se desili i mogu da kazem da je u svakom takvom slucaju drzavna organizacija podbacila.Sto je najgore neke su se ocigledno lose stvari ponavljale i nikada nikom nije palo napamet da ih popravi i unapredi.Ni posle jednog dogadjaja nije uradjena iskrena analiza nego je rukovodstvo bilo vrlo zadovoljno samim sobom,kao i u ovom slucaju sa poplavama.Ovo sto sam gledao na televiziji kako se rukovodi i ko rukovodi akcijama je smejurija.Vucic Stefanovic izigravaju neke generale a da u zivotu nigde nista radili nisu.manite se odbrane, kako i sta se radi u katastrofalnim situacijama prepustite strucnjacima,premijer ministar unutrasnji nek treba da stvore zakonske okvire da stvore dovoljno para za takve situacije a ne da traze kamion sa rupom napred

MRV

pre 9 godina

Исправно! Шта ће нам Одбрана и заштита када имамо Веронауку? Ту ће деца научити да се моле, а зна се да су молитве најефикаснија заштита од поплава, пожара, земљотреса...

gradjanin

pre 9 godina

ako ce da bude kao sto je ranije bilo ne treba ni pomisljati da se uvodi, to je bila tortura samo sto se nije izucavala taktika ratovanja.ovo nekako navodi daj da udomimo penzionisane oficire u skole i eto nam opet vojne drzave. to nam nikako ne treba.Bilo bi dobro kao sto u kompanijama imate obuku iz beybednosti iz zdravlja na radu pa prvu pomoc, to ne bi bilo lose da se uvede i u skolama, da se deca upoznaju sa potencijalnim opasnostima i kako reagovati u njima. Skola bi trebala da vodi racuna i o redovnim planovima evakuacije a ma sta pisem vise sto placamo skolske inspektore da provere to. Kada je koja skola organizovala vezbu evakuacije da li je organizovala prezentaciju eto posla koliko hoces jos samo da neko to i radi. A sto se tice psihologa ma u kojoj skoli to ima psoholog ma nema ni pedagoga a kamoli psihologa, a hocemo ne istraumiranu decu da nema nasilja o cemu pricamo.Ma eto nam

ispod. slema mozga nema

pre 9 godina

Odbrana i zastita i narksizam - dve najvece gluposti u mom skolovanju! Uvedite vi deci ZDRAVSTVENO vaspitanje! Pojma nemaju o ishrani i cuvanju nanirnica, a tek o razlici izmedju virusa i bakterija da ne pricamo! Zaboli ih grlo, oni odmah gutaju antibiotike kao bombone i to na svoju ruku, kod doktora i ne idu! Plase se promaje, nose beli luk u dzepu protiv uroka i krste se tri puta kada cuju crkveno zvono, ako ih to ne spase ne znam sta ce! Idu kod astrologa i belih magova umesto kod psihologa ili psihijatra, a kad su u zescim problemima na svoju ruku uzimaju sedative i antideppresive, cesto uz alkohol. Svaki dan moraju da oblace druge firmirane krpice, da ih slucajno ne vide 2 dana u skoli u istom perju, pa da im drustvo misli da su sirotinja. A ispod Prade i Zare kriju se bele carape i pocepane majice s buvljaka koje se ne menjaju po mesec dana. Spolja gladac, a iznutra jadac.

A mogli biste i fond casova prirodnih nauka da povecate, jer iz skola sve vise izlaze klinci koji ne znaju osnovne zakone fizike. Ali zato misle da je bog 6 dana nesto kao stvarao, a sedmog se odmarao.

Posmatrač

pre 9 godina

U okviru nastave hemije, fizike, biologije... uči se o osnovama na kojima počiva svet, a onda se na "veronastavi" uči da "neko gore" upravlja svime.
Ko nas to vraća u "prvobitnu zajednicu"?

T

pre 9 godina

"Odbrana i zastita" je bio besmislen predmet. Vise ima smisla vratiti prvu pomoc kao predmet (ucila se jedno kratko vreme u osnovnoj skoli) gde bi deca ucila kako se pruza prva pomoc i sta se radi kada su prirodne katastrofe i vanredna stanja.

nix

pre 9 godina

Bolje da ucimo neku civilnu zastitu, nego odbranu i zastiru. Na ONOiDSZ sam naucio da pravim detonatore! A dobre barikade od poplava sa najlonnom kao pomocnim sredstvom sam naucio 10 god kasnije. To drugo me je slucajno u prolazu naucio covek , zato "sto sam iz Sd i to moram da znam". Ovu drugu stvar smatram mnogo korisnijom. Naucio sam za 20min, a za detonatore sam isao na casove. Ja sam ona generacija kojoj su detonatori mogli da pomognu, ali hvala Bogu meni nisu trebali. Nekim drugarima jesu. A vi sad ucite kako se prave barikade od poplava. Trebace nekima.

anagoge

pre 9 godina

potrebno je biti vrlo obazriv sta bi jedan ovakav predmet trebalo da sadrzi. to nikako ne bi trebalo da bude isti onaj predmet iz doba socijalizma - opstenarodna odbrana i drustvena samozastitia. kako rekose neki u komentairma, predmet koji nas je ucio kako da pucamo i kako da pravimo detonatore. i raznorazne druge vojne i militantne gluposti. predmet bi trebalo da se bavi smanjenjem rizika od tehnicko-tehnoloskih/industrijkih i katastrofa uzrokovanih prirodnim nepogodama. predmet bi trebalo da obuhvati ne samo sta raditi u vreme katastrofe, kada je poplava vec nastupila ili kada se vec dogodio zemljotres, vec i sta uraditi pre polave, zemljotresa, sumskog pozara, industrijske havarije da se ta pojava spreci ili da se umanje njene stetne posledice - ekonomksa steta i ljudske zrtve. takodje bi trebalo da se posveti paznja i kako planirati sprovodjenje obnove i rekonstrukcije posle katastrofe, sve sa ciljem da se smanje ili eliminisu uzroci katastorfe - ne graditi na plavnim podrucjima, ne graditi na klizistima, posebno osigurati kriticne objekte - mostove, skole, bolnice, puteve, zelecnicku prugu, itd. i inicijativa za uvodjenje jednog ovakvog predmeta ne bi trebalo da potekne od strane ministrastva odbrane nego od sektora za vanredne situacije.

velja

pre 9 godina

Šta će našoj mladeži predmet odbrana kad oni završe kurs za lovce i ubijaju divljač po šume i planine i kad treba i kad ne treba pod dejstvom narkotika za predmet nema se sredstva ali zato roditelji imaju za kafiće i u kafiće su dobro edukovani za pojedine situacije ali ne vanredne za kritizerstvo ogovaranje ne slaganje i vođenje spoljne i unutrašnje politike

Baja

pre 9 godina

@(PECKO PIVO, 27. maj 2014 11:03)

Nemoj molim te da poredis Izrael i neke druge drzave, pogotovo ne Srbiju! Izreal je bogata drzava u ciju odbranu se ulazu pare koje ti ne mozes ni da zamislis. Sve to je skopcano sa mentalitetom neverovatne sloge i osecanja za opste dobro. To mi nikada necemo imati, jer em nemamo para, em smo stalno u svadji sa samima sobom i svetom oko sebe. Ne zna levica sta radi desnica i nama zaista uvek treba da se desi nesto ekstremno lose da bismo se slozili. Cim nevolja prodje eto nas ponovo u svadji. I nemoj da mislis da to moze da se dotera zakonima! Dzaba ti zakoni, zatvori i giljotine kada nemas para da ih sprovedes, niti nacina da te pare izvuces od onih koji ih imaju. To je problem Srbije!

za

pre 9 godina

što se tiče predmeta može da se zove i : vanredna situacija, ali da obuhvati civilnu zaštitu kada su el. nepogode manjih ili većih razmera( prirodne katastrofe poplave, požari....), šta je vanredno stanje,evakuacija i šta se tada radi... što se tiče vojske , samo osnovno šta naša vojska ima od savremenog naoružanja, kako funkcioniše i šta ima od opreme (koja se koristi i u situacijama kakva je donedavno bila), prva pomoć kako je ukazati i kako dete može zaštititi sebe ...pod jedan naziv bi se moglo objediniti jako mnogo korisnog za decu u srednjim školama a ta deca će sutra biti i najmlađi i najvažniji članovi naše Srbije.Predmet uvesti za I i II godinu i to bi bilo OK.A šta će se predavati i sadržaj "udžbenika" posle konsultacije sa najeminentnijim stručnjacima iz Srbije i EU i Rusije.

Ironija Majkic

pre 9 godina

" Obucen i naoruzan narod ,sposoban da vodi gerilski rat je odlican kao efekat odvracanja.
(dejo76, 27. maj 2014 12:48) "

Pa da, sta imas bolje od npr veoma uspesnog gradjanskog rata u kom je naoruzani narod uspeo da "odvrati" jedne od drugih, da se pokolje i zamrzi za sledecih 100 generacija, a onda koju godinu posle toga veoma uspesno "odvratio" spoljnjeg neprijatelja i izgubio deo teritorije, uz ogromne ljudske zrtve. Genijalno razmisljanje, narocito za Balkan, nema sta.

smuki

pre 9 godina

"Ništa od vraćanja Odbrane i zaštite"

Ali zato Vlada razmislja o uvodjenju predmeta koji bi naucio decu o najnovijim opcijama na facebook-u da bi ,eto, znala sta, kad i kako da lajkuju.

PECKO PIVO

pre 9 godina

SAMO PREPISATI OD LJUDI ONI TIM ZAKONOM NE DAJU DA IZGUBE NJIHOVU JEDINU DRZAVU!
https://en.wikipedia.org/wiki/Israel_Defense_Forces http://www.idf.il/ http://www.mahal-idf-volunteers.org/information/background/content.htm
http://www.refworld.org/docid/5152beb62.html

buba

pre 9 godina

Trenutno su u školama VERONAUKA i GRAĐANSKO. Neki kažu da na građansko idu deca koje roditelji nisu dobro vaspitali. Koliko ja znam- to bi bilo KUĆNO (ne)vaspitanje. Veronauke će biti dokle god se crkva bude mešala (i to ne samo) u prosvetu-na žalost. A što se građanskog tiče-tu se može ubaciti: odbrana i zaštita, pružanje prve pomoći, seksualno vaspitanje, domaćinstvo... I ne bi bio izborni-već redovan predmet. Žao mi je đaka jer su prebukirani (u osnovnim školama) tolikim nebitnim pojmovima iz ist. bio. i geo. da je to tužno! Oni se PATE da to sve zapamte. I što je najgore, čak i ako nauče-nauče samo za taj čas..To je to tzv. bubanje! Sve zaborave već sutradan! Neće im to nigde pobeći u srednjoj školi-i to ako se opredele za neki od tih smerova! A ovo (građansko) bi im sigurno bilo mnogo interesantnije a i korisnije. Eh da-da naglasim za potencijalne "minusiće"-vernik sam, čisto da znate. Ali, molitvom se ne braniš od nepogoda i molitvom ne znaš da previješ ranu itd itd

Goran

pre 9 godina

Zivim u Nemackoj i radim u firmi sa oko 300 ljudi. Ovde je svaki zaposleni u obavezi da jednom godisnje prisustvuje predavanju iz oblasti zastite na radu koje se organizuje direktno u firmi, a bar 2-3x godisnje se vrse vezbe simulacije pozara gde se meri vreme potrebno vatrogascima da dodju na mesto nesrece i efikasnost evakuacije zaposlenih. Skoro svako selo ima dobrovoljno vatrogasno drustvo koje redovno izvodi vezbe gasenja pozara, spasavanja iz reka, zgrada u plamenu i sl. U organizovanoj drzavi gde se zna sta je ciji posao ove stvari funkcionisu besprekorno. U slucaju poplava, za pomoc u saniranju stete poziva se rezervni sastav sastavljen od onih koji civilno sluze vojni rok. Inace svako ko gradi kucu na kredit obavezan je da plati osiguranje u slucaju vremenskih nepogoda tako da su skoro sve kuce osigurane. Pre izdavanja dozvole za gradnju kuce vrsi se ispitivanje zemljista na mogucnost klizanja. Osiguranje auta od kradje i stete uzrokovane vremenskim nepogodama placa Teil Kasko (delimicni kasko).

mrx

pre 9 godina

@srednjoskolac: u pravu si donekle. Ne znam koliko si godina imao, i da li su roditelji uticali na tebe, ja na svoje dete jesam. Ona sad ima 10god i ne ide na veronauku. Nikad nike. Ja iz iskustva mogu da kazem da je veronauka za visi srednjoskolski/studentski uzrast, kad mozes da razlikujes dogmu od logike i da odlucis da li je to za tebe. Mladji lose prolaze kad postavljaju nezgodna pitanja. Ali ako si spreman da prihvatis njihove dogme bez pogovora, nemas problema. Ja to nisam mogao, a moje dete ce samo da odluci. Kad bude dovoljno odraslo. Inace je ne postedjujem svog "jeretickog" misljenja o svestenicima. Hriscanstvo je velika manipulacija. Za druge religije ne znam, i ne zanimaju me nesto dublje. Ali ne sumnjam da jesu.

Radule-Botina

pre 9 godina

(LDP u srcu, 27. maj 2014 16:47

Ništa care ti se onda uhvati za osnove ekonomije kada ti poplava krene da nosi kuću u bujici, a slobodno tržište uhvati pa gasi požar kada ti dođe na 15 metara od kuće...

Goran

pre 9 godina

Mislim da bi trebalo napraviti jednu pametnu kombinaciju nekadasnjih predmeta domacinstvo, odbrana i zastita i prva pomoc i ispredavati ih u 5. i 6. razredu kada su deca dovoljno velika da nije sve igra, a i dalje slusaju. Tako mogu da nauce npr. osnove higijene, kuvanja, kako zaustaviti krvarenje i razne druge korisne stvari (pa i pravilno rukovanje oruzjem, sto da ne). Naustrb toga izbaciti veronauku i gradjansko vaspitanje (t.j. iskombinovati sa tim predmetom). Da sam ja ministar obrazovanja, pokrenuo bih ovakvu jednu inicijativu ili bih barem napravio panel i javnu raspravu o tome.

sta ce meni titl kad je ne znam da citam ...

pre 9 godina

Sta ce nama "odbrana & zastita" kad imamo Velju koji ce da nabavi onu ruku sto ide i skuplja i resen problem ... A da, ovakve nepogode dobro dodju da se obnove robne rezerve i napuni budzet stranim donacijama, i zasto se onda braniti od nepogoda ...

marinko

pre 9 godina

Šta će to Srbiji? Treba i škole ukinuti, a decu nek nam vaspitavaju političke stranke i Grand produkcija i ima da nam bidne lepo i napredno!

Uhlebljenje

pre 9 godina

Da negde smeste one sa vojnog otpada. Ima sam takve po koji komad u bivsoj firmi. Izbaciti veronauku, nije uspela da odbrani od poplava.