Utorak, 13.05.2014.

16:51

Manjine ne moraju da govore srpski

Šef poslaničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da ne zna u kom propisu piše da pripadnici nacionalnih manjina moraju da govore srpski

Izvor: Tanjug

Manjine ne moraju da govore srpski IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

195 Komentari

Sortiraj po:

DRŽAVNO i LOKALNO

pre 9 godina

Saglasno standardima u državama EU, Ustav Srbije garantuje svakoj nacionalnoj manjini upotrebu svog jezika i pisma u opštinama i gradovima u kojima imaju VEĆINU, i to se mora poštovati na CELOJ teritoriji države Srbije, a ne samo u pokrajini Vojvodini.

Međutim u tim sredinama (u kojima je i u upotrebi jezik nacionalne manjine), zaposleni u DRŽAVNIM i JAVNIM ustanovama moraju da znaju i srpski jezik (službeni državni jezik), kako bi se mogli sporazumevati sa građanima drugih nacionalnosti, a i zbog kontrole poslovanja sa pokrajinskog i državnog nivoa.

Marko

pre 9 godina

Ma smesno mi je to sto ovo dolazi od predstavnika Madjara, nacije koja je po nacionalizmu i patriJotizmu veoma slicna balkanskim narodima. Mislim da stvarno niko ne treba nikoga da "tera" da uci neki jezik ali je isto tako bezobrazno i krajnje primitivno kriti se pod parolom "prava nacionalnih manjima" kada je po sredi cist sovinizam i provincijalizam. Madjari na severu Vojvodine su uvek bili vise vezani za Madjarsku nego za Srbiju, dosta njih se tamo skoluje na fakultetima i odlazi da radi tamo, svakodnevno prelazi granicu itd. i razumem da je normalno da im je primarni jezik Madjarski, isto kao sto su Srbi iz BiH vise vezani za BG nego za Sarajevo. Ja gledam prvo sebe i nikada ne bih dozvolio sebi i svojoj deci da ako odemo u inostranstvo ne naucimo jezik koji se tamo govori pa makar ziveli u gradu u kome zivi 90% Srba, smatram da je to krajnje primitivno. Znate kako je kada vidite nekoga ko je dosao iz provincije pa udari po svoj rodnom dijalektu, odmah se kaze za njega da je nepismen (sto i jeste posto postoji samo jedan zvanicni srpski jezik) e tako i neko ko u Srbiji ne zna srpski moze lako da se kvalifikuje kao nepismen. Ako strane firme mogu da traze od mene poznavanje engleskog da bih radio u Srbiji i Srbija kao drzava ima pravo da trazi od manjina koje zive u Srbiji da govore srpski a ako ne znaju, pa, neka se snadju kao i ostali nepismeni.

Peca

pre 9 godina

Većina komentatora nije načisto sa time da mađari u Srbiju nisu došli da traže državljanstvo, nego im isto priprada jer su ovde ređeni i plaćaju porez ovoj državi, tako da nemojte više upoređivati sa srbima koji traže državljanstvo Mađarske ili bilo ko ko ode negde i traži neko državljanstvo, jer apsolutno nije isto!!!

bez_cenzure

pre 9 godina

Čitam pojedine komentare i ne vjerujem. Neki pišu da Srbi nemaju veze sa Vojvodinom nego da istorija Srba u AU počinje od 1918. godine dok su Mađari starosjedioci. Mađare je Ugarska masovno naseljavala kao i Nijemce za vrijeme vladavine Austro-Ugarske. A velika seoba Srba pod Arsenijem Čarnojevićem? Šta mislite gdje su ti Srbi završili? Srbi nisu 1918. pali s Marsa u Vojvodinu. Pretjerali ste!

daj bombona da sisamo

pre 9 godina

@A nikome od komentatora ovde ne smeta kada srpski i turski gastarbajteri u Nemackoj za ceo zivot ne nauce nemacki jezik, ha? Licemeri i nacisti! Stavljajte trake oko ruke nepodobnih, zli ljudi!
(vlada, 13. maj 2014 23:53)

Kako znaju Njemacki, tako ce i da prodju, tj. dobice posao u skladu sa tim. A sve i da ga znaju tecno, nikada nece biti neki bitan faktor, niti ce neka administrativna zgrada i ustanova na ulazu imati tablu i na srpskom, pored Njemackog, tj. nikad im to zakon nece garantovati. Dakle, tamo se zna, onaj ko ne zna njemacki, dobice baustelu, maksimalno, ili neki "egzotican" posao u nekom magacinu gdje se ne dolazi u dodir s ljudima, ali budi siguran, nece neki mutavi Srbin sjediti za salterom, pa cak ni na kasi u supermarketu, ako ne zna tecno, i bez problema komunicirati na njemackom jeziku. Jednom sam vec komentarisao ovde, i rekao da smatram da je nedopustivo da radnik u Srbiji, koji radi posao u kojem se svakodnevno ophodi s ljudima svih nacija, ne zna jezik drzave u kojoj zivi, ili jos gore, ne zeli da ga govori, iako ga zna. Ako neko misli da manjine u Srbiji, a posebno u Vojvodini, imaju taj problem, i da su jezicki diskriminisane, predlazem da se "prepise" praksa iz jedne od EU zemalja iz okruzenja, evo, recimo iz Hrvatske, pa nek onda po dva policajca cuvaju svaku tablu na madjarskom jeziku. Samo pravite i izmisljate probleme gdje ih nema, pa kad djavo odnese salu...

T.

pre 9 godina

Ne moraju Madjari u Srbiji da znaju srpski ako nece i ako im ne treba u zivotu. Znanje srpskog treba da bude obaveza onih koji rade u drzavnim i javnim ustanovama a ako se te ustanove nalaze u mesovitim sredinama i Srbi koji tamo rade treba da znaju jezik naroda koji tamo zivi. Kraj. Ovu populisticku akciju dokonih iz DSS-a ne treba ni komentarisati, bas kao ni ove dezurne soviniste iz okoline kao i autosovniste kojima ce uskoro i vest o vremenu biti povod za istovar njihove dnevne doze mrznje prema Srbima i Srbiji.

Jahorina

pre 9 godina

Ustav Srbije garantuje nacionalnim manjinama uoptrebu jezika i pisma u određenim opštinama i gradovima , i to se mora poštovati. Međutim u tim sredinama zaposleni u državnim ustanovama moraju da znaju i srpski jezik kako bi se mogli sporazumevati sa građanima i drugih nacionalnosti.

Brk

pre 9 godina

Stvarno sam mišljenja a iz ličnih kontakata sa Madjarima u Srbiji da su odnosi medju ljudima više nego korektni, S druge strane političari tipa Balint Pastor i Milenko Jovanov namerno podižu tenzije i netrpeljivost medju ljudima za koga i za čiji račun to samo oni znaju.Mišljenja sam da sve nacionalne manjine zbog svog interesa treba da govore jezik većine da bi podigli kvalitet svog života a ako neće pa to je na njihovu štetu.

Mile

pre 9 godina

Kosovo ima Ustav u kome su dva zvanicna jezika srpski i albanski, znaci oba ravnopravna u svakom pogledu, ali ne znaci da oba jezika moraju svi znati (onda bi svaki svajcarac morao uciti tri jezika)
A ako madjari ne govore srpski onda ne mogu ni raditi u drzavnim ustanovama, zasto neko u Austriji ne moze da radi uz znanje samo srpskog jezika, zato sto nije u Srbiji, tako vazi i za se. Zar treba ja da ucim madjarski i sve jezike manjina u zemlji da bi oni bili zadovoljni?

Naravno ...

pre 9 godina

Naravno da treba zbog njih samih. Ako ne znas jezik u zemlji u kojoj zivis osudjen si na jezicki geto tj na zivot samo u tom mestu gde se govori jezik te manjine. Kako da slobodno zivis, boravis, radis po celoj zemlji ako ne znas jezik. Sam sebe ogranicavas i otezavas sebi zivot jer ne govoris jezik zemlje u kojoj zivis. Zbog njih samih treba ih na neki nacin naterati da uce Srpski. Samim tim su bogatiji i slobodniji sa mnogo vise sansi i mogucnosti za zivot u svojoj zemlji.
Ja imam gomilu familije sirom Evrope i svi koji su se rodili tamo su ucili u skoli iskljucivo na jeziku te zemlje, a kuci su pricali Srpski. Tako da danas kad su odrasli perfektno govore i pisu oba jezika. Treba svakako imati i predmet u skoli za jezik manjine da bi dete savladalo strucno gramatiku iako moze da uci i kod kuce. Ali ipak je bolje za dete da ima strucnog ucitelja sto se tice gramatike nego roditelja. A u Srbiji svakako da sva deca manjina treba iskljucivo da idu na nastavu na Srpskom jeziku a obavezno da imaju predmet svog manjinskog jezika. Tako da ce ta deca kao i sva moja rodbina perfektno govoriti dva jezika i biti potpuno slobodni da zive i rade ili u Srbiji(ili BiH,Hr,CG) ili u zemlji porekla.

streberka

pre 9 godina

Da sam Madjarica i da zivim u Srbiji, naravno da bih naucila srpski. Time povecavam svoje sanse, a i nemam smetnje za kretanje po celoj Srbiji.
Da sam Srpkinja koja zivi u Vojvodini, u mestu gde vecina govori madjarski, naucila bih madjarski.
Meni to deluje elementarno. Cemu frka?
PS. U najranijem detinjstvu sam zivela u mestu u kome je bilo dosta Vlaha. Igrajuci se sa drugom decom naucila sam vlaski.
Zbog neupotrebe ( odselili smo se) zaboravila sam ga kad sam imala oko 15 godina.
No, ono sacuvano u "malom mozgu" mi je prilicno pomoglo prilikom ucenja italijanskog.

bogdan jovanović

pre 9 godina

Gospodo,manjine ne moraju da govore jezikom države u kojoj su rođeni i u kojoj žive,ali onda nemaju prava da traže od te države beneficije jer na kom će to jeziku napisati.Naravno da nisu sve manjine u Srbiji takve.Ovo se odnosi na Mađare i samo Mađare.Iz ličnog iskustva znam da Mađari na severu Bačke i Banata NEĆE da govore Srpski iz revolta što Vojvodina nije u Mađarskoj nego su je izgubili kao kaznu za ratne zločine i učestvovanju u ratu na strani okupatore,Naravno u Prvom ratu.Jasne su njihove težnje i poslednjem laiku.Još pre 50 godina sam slušao vojvođane koji govore''stavi Mađara za sto za slavu i stavi jednog u džak pod stolom i šutaj ga''Šta ti misli onaj pod stolom to ti misli i onaj za stolom kojeg gostiš.Uostalom njihove separatističke težnje nisu ni od juče niti su tajna.To i ova izjava mlađeg Pastora jasno govori.Pre dve godine su na skupu omladine u Kanjiži mladi Srpski Mađari sa Srbima komunicirali na Engleskom .Zar to nije sramota.Srbi prilikom zsapošljavanja u severnim mestima MORAJU da govore Mađarski a Mađari ne moraju i neće da govore Srpski.Političari bi o ovome MORALI da povedu računa da nebi bilo kasno.Da nebi bilo zabune ja znam Mađarski ali ga u Sebiji ne govorim i neću.U Mađarskoj moram i hoću.

zoranS

pre 9 godina

Ovaj Pastor mozga nema
Zivim u Engleskoj i da bi dobio drzavljanstvo morao sam da polazem ispit na kome se proverava znanje o nacinu zivota u zemlji domacinu, ali i znanje jezika koji je sluzben u ovoj zemlji. Ako ne znash, padash na ispitu, pa nanovo, ali im opet uplatish novih 60 funti, pa dok ti ne dosadi. Naravno ako vide da vishe puta padash onda si obavezna da pohadjash chasove negleskog jezika.
Jadni covece nema te zemlje na svetu koja ce ce prilagodjavati manjinama. Nece ih tlachiti, ali manjina se povinuje vecini, odnosno poshuteje jezik na kome cela zemlja govori.

wl.

pre 9 godina

@klosar, sumorni i sta vec
Ako je Vojvodina "tudja teritorija" za Srbe, cija je onda? Madjara? Nemaca? Turaka? Italijana? Bugara? Hrvata? Prosvetli nas, molim te.
Srba je 1918. godine bilo 30-tak %, Madjara 20-tak %, Nemaca isto 20-tak %. Kome je onda Vojvodina trebala da pripadne? Madjarima kojih je bilo manje od Srba? Srbi se na teritoriji Vojvodine javljaju nekoliko vekova pre Madjara i od tada su najveca etnicka grupa. Bili su najbrojniji i pod ugarskom upravom i pod turskom i pod austrijskom i pod nacistickom. Srbi su bili "iznenadjeni" sto im je pripala Vojvodina iako ih je bilo samo 30 % ali niko nije bio "iznenadjen" sto je Vojvodina bila pod ugarskom ili austrijskom vlascu iako je Madjara bilo samo 20% a Austrijanaca ni 0%? "Logika" ti je zaista "sjajna" ali nimalo iznenadjujuca za teze opterecene.
BTW. Makar znas madjarski? Znas uopste sta znaci "tudom" i kada i za sta se koristi ta rec? Potrudio si se da naucis jezik komsija ili ti je demagogija maksimum kapaciteta? Ugye balf*sz?

ona

pre 9 godina

za onog sto se boji da mu zatreba lekarska pomoc a da ga nece razumeti jer govori samo srpski

bez straha ! da te obavestim. medicina se moze samo studirati na srpskom. inace oni koji su studirali nesto su sirih pogleda nego ti.

lun

pre 9 godina

Deutschland, 13. maj 2014 22:47

pitam se da li stvarno tu zivis?
vecina stvari je ispisana i na jezicima najvecih useljenickih etnickih grupa. ima i plakata po gradu sa vise jezickih natpisa.

a sta je sa masom ljudi iz ex yu kao i turaka, italijana i ostalh koji su tu 30- 40 god znaci imali su vremena da nauce jezik a jedva sastave recenicu? i ti ljudi - ako poznajes zakon a i za vas koji piskarate iz srbije - mogu dobiti drzavljanstvo. mladja populacija ne moze.
i u nemackoj mozes proziveti zivot bez znanja jezika.
zavisi od okoline i od toga sta bi da postignes.

Bgd

pre 9 godina

Kad govorimo o ovakvim stvarima, meni su uvek reper SAD. Perjanica ljudskih sloboda, demokratije i slobode, domovina ljudi sa svih meridijana. Pitanje: koji jezik morate naučiti da biste živeli u SAD? Sva prava koja SAD garantuju svojim građanima ja bih doslovno kopirao u Srbiji. Ništa manje, ništa više. Toliko od mene.

Nexus

pre 9 godina

... u USA, svi koji apliciraju za drzavljanstvo, moraju da prodju test iz nacionalne istorije i engleski jezik! Za mađarsko drzavljanstvo, morate govoriti mađarski! Zašto bi bilo drugačije u Srbiji? Nije li neznanje jezika nepoštovanje države u kojoj živiš? Vojvođanski Slovaci su primer lojalnih građana ove države, a i oni su manjina? Samo Mađari se stalno bune i stalno im nešto smeta.... da ne biste možda Vojvodinu nazad, kažite to tako?

valti

pre 9 godina

MORA samo da se umre, i ništa više. Znati bilo koji jezik jeste bogatsvo, ali nikako nije moranje znati srpski za nas Mađare, a patrola neka samo dođe pričaćemo na engleskom neutralnom.

Halle-ON

pre 9 godina

Dosta ljudi ovde mesa babe i zabe. Drugo je imigracija, za koju naravno vecina drzava, ukljucujuci i Srbiju trazi poznavanje jezika, kao uslov za dobijanje drzavljanstva(mada mnogo kineza ne govori ni rec srpskog, ali to izgleda manje smeta, kao i Adriana Lima, gomila fudbalera itd..). Ovde govorimo o ljudima koji su tu koliko i mi, mozda i duze. Naravno da im je u interesu da nauce nas jezik, i vecina ga i zna, medjutim nikoga ne treba silom primoravati ako to ne zeli. Uostalom, da je znanje srpskog jezika preduslov, za drzavljanstvo, polovini stanovnistva bi trebalo oduzeti drzavljanstvo, jer ne znaju da ga govore, i jos manje pisu. Umesto da se pozabave nepismenoscu velikog dela naroda, oni se bave "drugima", paradoksalno uz veliku podrsku tog istog nepismenog naroda. Mozda ti kojima se oni bave, ne zele da pricaju sa polupismenim ljudima koji ovako razmisljaju...

Бојан Илић

pre 9 godina

Car Jovan Nenad je bio srpski vladar Vojvodine u srednjem veku(neca, 13. maj 2014 21:29)Wikipedia: Цар Јован Ненад је био самозвани српски цар, владар краткотрајне независне државе (српског царства) на подручју јужне Панонске низије (данашње Војводине) 1526/1527. године.Mašala junaka! 1526 su Turci potisnuli Mađare iz Vojvodine, Car Jovan je iskoristio frku i vladao dok Turci nisu sredili redove, tj vrlo kratko.
(Baja, 13. maj 2014 22:42)

Машала, кад се ти позиваш на Википедију, невезано за ову вест!
И Цезар је био владар "пола света", али исто "самозвани"!

vlada

pre 9 godina

A nikome od komentatora ovde ne smeta kada srpski i turski gastarbajteri u Nemackoj za ceo zivot ne nauce nemacki jezik, ha? Licemeri i nacisti! Stavljajte trake oko ruke nepodobnih, zli ljudi!

bane

pre 9 godina

Najbolje jeda se Vojvodina odcepi od Srbije da ne bi i dalje slusali ovakve budalastine to ti je Hitlerovska metoda da se kontrolise ko kako prica izjem ti drzavu Srbiju koja avako nesto dopusta vojvodino probudi se vec jednom Pastore ne daj se

NS Gusztav

pre 9 godina

Uhvatili ste se Sent Andreje i kako su Srbi tamo asimilovani od zlih Mađara. Pa pogledajte u Sremu mesta gde još uvek ima Mađara u nešto većem broju, Maradik, Šatrinci, Hrtkovci, Platičevo,Irig...pitajte ih koliko znaju mađarski,jedino stariji govore, a mladi nikako ili samo razumeju ponešto i samim tim gube nacionalni identitet i tu je asimilacija. Problem je što su u sve manjem broju i izolovani su od matice, do '60-tih u Sremu je bilo mađarskih razreda u 20 mesta, sad ni u jednom.

novosedelac

pre 9 godina

Samo sam čekao albanske komentatore da nam objasne kako su i oni ovde starosedeoci još od Cezara. Bez toga nema smislene rasprave.

zozonko

pre 9 godina

Posto dezurne patriJote okrecu sve naopacke cisto da podsetim. Ovo je reakcija gospodina Pastora o najavi osnivanja nekakvih jezickih patrola a vi udarili u pricu o nekoj obavezi manjina da znaju srpski jezik. Pa rece covek da im je u interesu da ga znaju. Izjava mu je korektna sto se bas ne bi moglo reci za inicijativu DSS-a.
(absolutezero, 13. maj 2014 21:29)

@ Iskreni sam antifasita i antinacionalista, a sebe dozivljavam kao rodoljuba. Mrzim soviniste, radikalne nacionaliste, one koji oko sebe samo sire mrnju i podele. Dosta mi je devedesetih, sendvica i karata u jednom pravcu za bilo koju manjinu. Svako ko zivi u Srbiji mora imati ista prava i slobode, ni manje ni vise, jer svi smo deo iste drzave. Medjutim, ovo sto ste vi napisali jednostavno nije tacno. Te famozne srpske "jezicke patrole" su kontrareakcija na isto to sa madjarske strane. Niko nece da kaze o tome kako se Madjari tamo gde su vecina (opstine, skole, frme, mesne zajednice itd.) ophode prema drugim narodima, i da jednostavno ako je drustvo veciniski madajrsko oni nece pricati drugim jezikom iako ih vi ne mozete razumeti. Zamislite da neki Englez ode u opstinu a tamo vecina Srbi, i niko nece da mu se obrati na engleskom, nego jos sve ispisano na cirilici. Upravo to se desava po nekim mestima u Vojvodini, a da ne pominjem one izjave kako ovo nije Srbija nego Vojvodina ili Madjarska, i tome slicno.

stranac

pre 9 godina

na osnovu komentara zakljucio sam da i kosovski srbi moraju da uce albanski.(globetrotter, 13. maj 2014 21:12)

dobra usporedba.
slicna situacija
narod koji je prekrajanjem granica postao manjina
ako trazimo od madjara da moraju znati srpski ispada logicno da svi na kosovu moraju znati albanski.
dss treba da pripazi jer se ovo moze vtatiti kao bumerang.

Baja

pre 9 godina

Car Jovan Nenad je bio srpski vladar Vojvodine u srednjem veku
(neca, 13. maj 2014 21:29)

Wikipedia: Цар Јован Ненад је био самозвани српски цар, владар краткотрајне независне државе (српског царства) на подручју јужне Панонске низије (данашње Војводине) 1526/1527. године.

Mašala junaka! 1526 su Turci potisnuli Mađare iz Vojvodine, Car Jovan je iskoristio frku i vladao dok Turci nisu sredili redove, tj vrlo kratko.

samo da se zna

pre 9 godina

(stanovnik eu, 13. maj 2014 19:55)
Ove zemlje ne priznavaju manjine! U Francuskoj ili si Francuz, ili etranger! drugog nema! Opismeni se!:)

ricard

pre 9 godina

au srbijanci al ste zestoki...pa ako oni nece da nauce srpski,mozda bi mi mogli da naucimo madjarski?..to je stvar obrazovanja i voleo bih da naucim 50 jezika...u Kanjizi gledaju madjarsku televiziju,citaju madjarske novine i sta ce im srpski?ajde da ova drzava nesto vredi i da ih postuje kao gradjane pa da i nauce...iako,ponavljam,ja bih da mogu da naucio 50...njihova stvar ako nece....a ove fasisticke patrole..pa to je stranka na izdisaju i ide ka fasizmu....nema gde drugde..smesno

Dann

pre 9 godina

@Јое
Svi mi bismo zeleli da su nase zemlje, tvoja Srbija, i moja drzava da bude kao Svedska. medjutim nisu. Ali nemojmo savarati citaoce koji ne poznaju Svedsku, sa lazima tvog tipa i nekih drugih koju su poslali komentare i spominjaju Svedsku. Velika je razlika izmedju Svedske i Srbije! Naikako se ne poklapaju manjine u Svedskoj koje su "doslaci" i manjinje u Srbiji tipa madjara. Madjari, Albanci, Rumuni... nisu dosljaci u Srbiju. To treba da razumete.

Miki

pre 9 godina

@Dann
Jasan nam je već vaš stav od ranje, albanski komšo. Samo su Srbi došljaci u Srbiji. Čuli smo to već više puta tokom ovih hiljadu i nešto godina.

sasa jokic

pre 9 godina

Naftna kompanija MOL je insistirala da na njihovim pumpama u Subotici svi zaposleni govore madjarski?!
Nemoj Pastore Ti da talasas o Ustavu i pravima. Kojim kvalitetom si dosao do toga sto jesi, sem genima?

Бојан Илић

pre 9 godina

Najbolje jeda se Vojvodina odcepi od Srbije da ne bi i dalje slusali ovakve budalastine to ti je Hitlerovska metoda da se kontrolise ko kako prica izjem ti drzavu Srbiju koja avako nesto dopusta vojvodino probudi se vec jednom Pastore ne daj se
(bane, 13. maj 2014 22:34)

И на крају ко је ок а ко не?:-)
Ал' најозбиљније...

Vladan Marinkovic

pre 9 godina

Kakav je zakon u Madjarskoj, da li Srbi kao manjina moraju da pricaju madjarski jezik? U kojoj zemlji ja zivim! U Nemacku ne mozes da ides ako nemacki ne znas.

Deutschland

pre 9 godina

Ovde je naravno zvanicni jezik nemacki. I sve je na njemu od novina, tv, do mobilnih telefona, saobracaja. Sve sluzbe su na nemackom. U prevozu najavljuju stanice na nemackom, u vecim gradovima u vreme sajmova ponekad i na engleskom. Toliko o tome! Pokusavam da zamislim svoj zivot ovde bez znanja jezika - tesko! Budes uskracen za gomilu stvari, narocito sto se tice kulture i informisanja.

stranac

pre 9 godina

za one koji sedeci u srbiji usporedjuju datu situaciju sa nemackom i austrijom:
kao prvo u austriji i nemackoj nema manjina nego stranaca. za razliku od madjara u vojvodini koji su tu bili ali se prekrajanjem granica postali od naroda manjina. u ove obe zemlje smo mi stranci dosli iz svojih zemalja od koje neke cak nisu ni u evropi.
kao drugo nebitne stvari obavestenja na raznim automatima, redovi voznje obavestenja na ulazu zgrade kada ce biti ocitavani vodomeri kalorimetri po stanovima kao i bitne stvari formulari po opstinama , policiji itd su visejezicni. ne dvojezicni nego visejezicni! osim nemackog ispisani su na turskom, italijanskom, grckom, ruskom hrvatskom. od raspada yu cesto i cirilino tj srpski. to je demoktatija i ravnopravnost. to je eu !!!

Зашто- Зато

pre 9 godina

@северњак Човек је рекао да они НЕ МОРАЈУ да знају Српски, нисам ја то рекао. А ја МОРАМ да знам Мађарски да би могао да се апоразумем са њима када дођу у ДРЖАВНУ институцију. Замисли ситуацију, да не чује зло, да ми затреба лекарска помоћ у Србији а лекари и сестре, који су мањина НЕ ЗНАЈУ Српски!
Нисам СНС члан, ја сам ДРЖАВЉАНИН земље СРБИЈЕ!

Mare

pre 9 godina

Pustite Mađare na miru, od njih možemo još puno toga da naučimo. Žalosno koliko negativnih i zlonamernih komentara, koliko smo ratova izgubili a većina bi opet nasela na ovakvo huškanje.

Swedenonline

pre 9 godina

Tacno nemoraju da govore Srpski jezik, ali bez punog znanja Srskog jezika 9govora i pisanja) nemogu dobiti ni jedan posao u Srbiji i ostvgariti nikakva prava iz koja proisticu iz radnog odnosa. Kraj price gospodine Pastore.
(kalimero, 13. maj 2014 20:55)

Cekaj malo, odkud ti ovo, nisi ni svestan koliko stranaca zivi i radi u Srbiji bez potrebe da znaju i da beknu na Srpskom, mislis li da je direktor FASa po tvome za izbaciti na ulicu i oteti poziciju za nekoga ko je "sposoban" sa Srpskim? Uplices se u nesto sto nerazumes!

Za nativne gradjane Srbije, ako znas sta znaci, jednostavno, ko ide u skolu mora da uci Srpski i da pohadja nastavu na istom, ako zele da uce maternji, nikakav problem. Stvar je poslodavca koji je jezicki uslov za zaposlenje i tu nema drzava sta da se pita, sem ako ista nije poslodavac!

doktor

pre 9 godina

Pitanje za g Pastora,gde su Srbi iz Sent Andreje i ostalih mesta u Madjarskoj.Nisam čuo da se u Madžarskoj priča srpski, barem ne u zadnjih 150 god! I zna se da je svako srpsko ime i prezime u Vojvodini bilo upisano u matične knjige kao madjarski prevod istih! Uvek ste bili dobri prema manjinama.

Ja

pre 9 godina

Table na madjarskom, zasto da ne. Ovo je civilizovana zemlja za razliku od nekih, nema nikakvog razloga da ne bude dvojezicnih tabli. Sto se tice poznavanja jezika, vecina tih ljudi za ceo zivot skoro nikada i ne napusti svoje selo, samim tim je tesko ocekivati da nauce neki drugi jezik. Ali bilo bi lepo da sopstvenoj deci omoguce neku drugaciju buducnost tj. da im omoguce da nauce srpski jezik, da ne budu zakovani za ta sela mimo eventualno sopstvene zelje. Balint Pastor je diplomirao u Beogradu, da li bi to bilo moguce da mu njegovi roditelji nisu omogucili da nauci srpski. Naravno ko nece, njegova stvar, ne treba nikoga primoravati, nikakve jezicke patrole i sl. uznemiravanja.

Prota Mateja

pre 9 godina

Posto se mnogi javljaju na ovu temu, mnogo vise nego kad je u pitanju neka druga vest, recimo ugrozenost Srba na Kosovu, red je da i ja kazem koju. Eto zakljucih da starosedeoci ne moraju da znaju jezik vecinske nacije. Pitam se kako to da to ne vazi u Americi i Kanadi gde ni jedan od jezika kojim govore oni preostali severnoamericki indijanci nije u upotrebi, a radi se o veoma naprednim nacijama a ne primitivnim Srbima. Velsani i Irci takodje imaju svoje jezike a opet nisam naisao na situaciju da mi neko ne odgovori na pitanje postavljeno na engleskom. Sto se tice Luzickih Srba procitah da slobodno mogu da koriste svoj jezik a ja pronadjoh daim je, na protiv,do skoro bilo zabranjeno da koriste svoj jezik. Oni stariji komentatori se valjda secaju i Jezickog Suda koji je bio osnovan u SR Sloveniji negde 80-tih sa ciljem da se zastiti slovenacki i izvrsi pritisak na doseljenike u Sloveniju da koriste iskljucivo slovenacki. I danas je ta Slovenija clan EZ, isto kao i Hrvatska iz koje je cirilica gotovo proterana, cak su i srpske novine stampane na latinici. A na nas Srbe dizu glas cak i oni gde su zene isle par metara iza muzeva, i ciji su sunarodnici sejali bunkere umesto psenice po njivama.

sk2

pre 9 godina

Kalimero, veliki srbine "nemoraju" se pise odvojeno, dakle "ne moraju" , ovo ti pise pripadnik nacionalne manjine( slovak) koji ocigledno zne bolje gramatiku tvog maternjeg jezika od tebe i jos mnogih slicnih tebi, ocigledno da manjine znaju jezik drzavu kojoj zive!

Ja

pre 9 godina

Tacno nemoraju da govore Srpski jezik, ali bez punog znanja Srskog jezika 9govora i pisanja) nemogu dobiti ni jedan posao u Srbiji i ostvgariti nikakva prava iz koja proisticu iz radnog odnosa. Kraj price gospodine Pastore.
(kalimero, 13. maj 2014 20:55)

Ajoj, dobro si mu rekao, imas 9 pravopisnih gresaka u jednoj recenici. A i jednu logicku, o kriterijumima na osnovu kojih ce nekoga zaposliti odlucuje poslodavac a ne drzava. Da li nekome treba ili ne treba radnik koji ne zna srpski nije pitanje za drzavu nego za onog ko daje posao.

Glupost i svemir su bezgranicni

pre 9 godina

Mora samo da se umre. Ali, zar nije to tuzno da si Madjar i ne znas srpski, a zivis u Srbiji?
Koliko je zivot onim Madjarima koji znaju srpski prosto laksi, bogatiji i lepsi.
Zivim u Beogradu, i voleo bih da znam i madjarski, iako ga ne bih imao gde upotrebljavati.

darko

pre 9 godina

Vidim da neku u svojim komentarima počinju da osporavaju i državotvornost Srbije, i njenu istoriju, kulturu, prava, slobode... Ne znam da li je nekom od vas poznato ponašanje pojedinih pripadnika mađarske manjine u Srbiji, i činjenica da su Srbi u Mađarskoj šikanirani, a najbolji primer za to je grad Sentandreja gde su Srbi nekada činili većinu od 88% stanovništva, još 16. veka, da bi posle višedecenijske mađarizacije i zločina tokom ratova oni ostali na nivou statističke greške. Nešto se ne sećam da su Srbi posrbljivali Mađare u Vojvodini, ili da Srbi u Mađarskoj imaju ista prava. Da li je gospodinu Pastoru poznato da se po vojvođanskim selima dižu spomenici mađarskim zločincima koji su ruke okrvavili o Srbe i druge narode, i da se upravo pod vlašću LSV u Vojovdini, pred očima tih istih "anifašista", nekoliko puta organizovao skup veterana hortijevaca, i to baš u Novom Sadu, koji je bio poprište stračivne racije. Nešto se ne sećam da su se toliko žestili. U onoj državi gde živiš moraš znati jezik, i to je uslov, ili makar englski za početak. Dva moja prijatelja nisu mogal da mrdnu iz Srbije, da pomisle na posao u inostranstvu preko agencije, dok na testovima nisu pokazali dovoljan nivo znanja iz engleskog. Niko od vas gospdine Pastor ne traži da se stidite svoje nacije, ali morate poštovati državu u kojoj živte, i ne možete više da se ponašate kao da je Srbija terotorija nekog varvarskog plemena.

dosta mi je vise pljuvanja po srbima

pre 9 godina

Sta je sa profesorima na UNS koji drze predavanja i ispite na madjarskom iako ima studenata koji nisu madjari? Zar to nije diskriminacija?

бидермајер

pre 9 godina

Знак културе и образовања сама од себе доводи до познавања државног или службеног језика.Све што је познавање и некоришћење истога има другачији корен и не приличи нити једној цивилизованој мањини.

somborac

pre 9 godina

Vidi, problem je kada se krene sa pricom ko je prvi dosao i ko je sta dobio na poklon i koje godine. I ja bih mogao sa punim pravom da tvrdim da je Sombor turski grad jer je bio u sastavu Otomanske imperije punih 200 godina. Nemojte o tome ko ima vise prava na Vojvodinu, ne otvarajte pandorinu kutiju.

iz amerike

pre 9 godina

U drzavi Srbiji zvanicni jezik institucija mora biti srpski, sto znaci ako dodjem na salter negde u Vojvodini da obavim neki posao, mora osoba koja tu radi da govori srpski jezik. A za manjine treba da postoje i skole i kulturne institucije koje im omogucavaju da neguju svoju tradiciju. Takodje, Srbi koji zive u delovima gde ima Madjara u Vojvodini obicno i znaju pomalo madjarskog jezika a sporazumevanje na pijaci i sl. Tako je makra bilo nekada. U intetresu je i manjine, zbog posla, da zna jezik zemlje u kojoj su manjina, a u interesu je onih koji su u okruzenju manjisnkog naroda da znaju njihov jezik i kulturu jer to poboljsva njihove odnose i obogacuje i jedne i druge.

Marsovac

pre 9 godina

Probaj da dobijes nemacko drzavljanstvo bez znanja nemackog jezika (bez obzira koje si nacionalnosti!) .... koliko znam, ni radnu vizu neces dobiti, kamoli drzavljanstvo.

absolutezero

pre 9 godina

Posto dezurne patriJote okrecu sve naopacke cisto da podsetim. Ovo je reakcija gospodina Pastora o najavi osnivanja nekakvih jezickih patrola a vi udarili u pricu o nekoj obavezi manjina da znaju srpski jezik. Pa rece covek da im je u interesu da ga znaju. Izjava mu je korektna sto se bas ne bi moglo reci za inicijativu DSS-a.

Бојан Илић

pre 9 godina

Da li nekome treba ili ne treba radnik koji ne zna srpski nije pitanje za drzavu nego za onog ko daje posao.
(Ja, 13. maj 2014 21:30)

Свака озбиљна фирма треба да води рачуна и о безбедности својих радника!
Замисли пожар или нешто слично у фирми а неко не разуме ништа?!?
Озбиљна фирма неће имати "неписменог" радника !

Јое

pre 9 godina

@QN Када бисте мало боље проучили историју онда бисте знали колико сте у заблуди (или злонамерни) када тврдите нешто слично. Лужички Срби су староседеоци на простору данашње Немачке, док су Немци "дођоши". Лужички Срби су данас на нивоу статистичке грешке, а језик им је скоро мртав због "пажљивог" односа Немаца према језику и култури Срба. Толико су били пажљиви да су им забрањивали да говоре својим језиком чак и у својим приватним кућама. Ако погледамо Србију, онда је занимљиво приметити да код нас постоје мале националне заједнице (нпр. Русини) које су успеле да очувају своју културу и језик захваљујући односу српске већине према њима. На ту чињеницу сам изузетно поносан, јер она одсликава однос Срба према националним заједницама. Тога нема у другим земљама, а поготово не у земљама ЕУ. Где су Срби из Румуније, Бугарске, Хрватске, Мађарске, Албаније, Грчке, Македоније, Словеније... ? Да не набрајам даље? Нема их, асимиловани су, углавном насилно.

Нико не треба и не сме да забрањује националним заједницама употребу матерњег језика, али њихова обавеза треба да буде да знају језик земље у којој живе, баш као што и ја сваки пут када негде путујем научим бар неколико основних фраза земље домаћина.

Jasmina

pre 9 godina

@absolutezero - Ovo je reakcija gospodina Pastora o najavi osnivanja nekakvih jezickih patrola a vi udarili u pricu o nekoj obavezi manjina da znaju srpski jezik. Pa rece covek da im je u interesu da ga znaju. Izjava mu je korektna sto se bas ne bi moglo reci za inicijativu DSS-a.

A, gde je reakcija g. Pastora na prethodnu inicijativu madjarskog nacionalnog saveta o uvodjenju tzv. jezickih patrola? Naravno, nema reakcije. Po Pastoru ali i ne samo njemu, ono sto je doyvoljeno Madjarima nije dozvoljeno Srbima.

nedemokrat

pre 9 godina

@klosar
Prema mišljenju tebi sličnih Srbi su svuda gosti, ako krenemo da prebiramo po istoriji. Znaš li zašto je tako? Zato što su Srbi, kao razbijena i nehomogena masa naroda, večito bili porobljeni od strane "civilizovanih" naroda i kasno su zaokružili svoje teritorije. Međutim, danas je ovakva Srbija država srpskog naroda i ostalih naroda koji u njoj žive, baš kao Nemačka za Nemce. Objasni Francuzima da je Alzas nemački i da bi morali da nauče nemački jezik zbog toga što su na tuđem.
Ja se neću baviti prizemnim ličnim diskvalifikacijama koje bi mogle da se tiču tvog nesuvislog izlaganja. To ostavljam tebi. Samo ću napomenuti, još jednom, da nigde nisam rekao da nekoga treba silom "naterati na učenje jezika". Izgleda da i haluciniraš, sem što si nevaspitani revizionista.

SQI

pre 9 godina

"svuda u svetu svi gradjani moraju da znaju zvanicno pismo i jezik te zemlje,pa tako i ovde!
(da se zna, 13. maj 2014 17:09)"

Ne moraju ali onda nemaju prava da se žale kad neko neće da ih zaposli jer ne govore srpski ili ih ne razume. Velika je sramota ne znati jezik zemlje u kojoj živiš.

saša

pre 9 godina

Mađarska nema nacionalnih manjina.Oni su sve manjine asimilirali. Moja baba je rođena u Sentendreji i tamo niko više nema da bi pričao Srpski osim popa koji je iz Novog Sada. Gradonačelnici i cela vlast na severu Bačke su Mađari. Imaju pravo da koriste Mađarski jezik a ja nemam obavezu da ih razumem. A njihov pasoš mi ne treba jer moram da znam njihov jezik a oni moj ne moraju da znaju evo proverite u Segedinu kad odete da li znaju barem nešto srpski.

Mia

pre 9 godina

Dobro, svi propagirate da je bogatstvo znati vise jezika. Slazem se. Ali, eto, ja bas nesto nemam zelju I potrebu da ucim madjarski jezik. Hocu, recimo, grcki. Spanski. Holandski. Ali necu madjarski I hocu da mogu da u svojoj maticnoj zemlji pricam na maticnom jeziku.

Buda Baba

pre 9 godina

Citam komentare i grohotom se smejem kolicini ovde izrecenih gluposti!

Kao prvo,zivim u gradu u Vojvodini,gde je sastav stanovnistva(Srbi-Madjari)ujednacen,50:50
Kao drugo,Srbin sam ortodoksni :),radim u drzavnoj ustanovi i nije tacno da pripadnici srpske nacionalnosti moraju da znaju madjarski jezik(pozeljno jeste),vec obratno.
Kao trece,ja prvi ne govorim madjarski(kao i ogromna vecina Srba),i nisam bas ponosan sto je tako.
Kao cetvrto,veoma mali broj gradjana madjarske nacionalnosti ne govori srpski jezik.Uglavnom govore odlicno,doduse sa akcentom.Neko govori malo bolje,neko malo gore,a ne govore ga samo oni iz zabiti,koji zive po salasima i nemaju mnogo dodira sa civilizacijom.

Druga je stvar sto i Madjari imaju svoje patriJote(poput ovih nasih),da ne kazem soviniste,koji iz tog razloga ne zele da govore srpski,iako ga sasvim dobro znaju.

Manite se "cackanja mecke" jer za tim bas nema potrebe.Suzivot je sasvim korektan,ogromna vecina zivi normalan zivot,i jedni i drugi delimo iste probleme(besparica,nezaposlenost,beda).

Bolje bi bilo da jedina tema bude ekonomija i sve vezano za nju,za sve ostalo cemo lako!

IronMan

pre 9 godina

A posle će poslodavce etiketirati kao diskriminatore, jer neće da zaposle pripadnika manjine, ignorišući činjenicu da ovi ne znaju jezik?!

sk

pre 9 godina

Pa naravno da se ne mora znati ali je kulturno i vise nego pozeljno znati sluzbeni jezik drzave, ali gospodo srbi nacionalisticki nastrojeni, nemojte zaboraviti da su neke manjine ovde na svom terenu a da ste vi, ne mali broj dosli posle(ovi zadnji cak cesto i ne slucajno i sa kojekakvim namerama u sela nacionalnih manjina pa im sad smeta). Ja kao ponosni Slovak savrseno znam i moj slovacki kao i jezik drzave u kojoj zivim i ne mislim da mi je to mana a za one koji ne znaju slovaci su recimo dosli na ove prostore u AUSTROUGARSKU 1750-te godine i aktivno su ucestvovali u stvaranju i odbrani drzave iliti pokrajine u kojoj zive, opet za razliku od mnogih vas, takodje mnogi manjinski narodi govore bolje i gramaticki ispravnije od samih vas, sa kojima je nemoguce dogovoriti se po vuko***inama juzne Srbije, a uzmite u obzir i to da slovaci kao pripadnici slovenskih naroda mnogo lakse uce srpski jezik od madjara koji su ugrofinskog porekla i ide im to mnogo teze i ne treba im to zameriti. Napominjem tolerancija iznad svega a sto vise jezika govoris to si bogatiji...

ministar

pre 9 godina

Baš me interesuje kako bi recimo te manjine mogle da žive u Nemačkoj, a da ne znaju Nemački!? kako bi se uklopile u sistem, kako bi našle posao, kako bi drugačije mogle da brane svoje interese i na kraju krajeva komunicirali sa pripadnicima drugih zajednica.

sk

pre 9 godina

Imam utisak da se ovde najvise javljaju oni koji ne zive multi nacionalnoj sredini pa i ne znaju o cemu pisu nego skupljaju jeftine nacionalisticke poene, vecina manjina zna srpski jezik, i ja kao pripadnik slovacke manjine znam bolje od mnogih vas velikih srba a moram vam napomenuti da su moji preci dosli na ove prostore 1750-te godine u AUSTROUGARSKU i da su aktivno ucestvovali u stvaranju i odbrani svoje drzave, one u kojoj zive za razliku od mnogih srba koji to na svaki nacin izbegavaju...

kalimero

pre 9 godina

Tacno nemoraju da govore Srpski jezik, ali bez punog znanja Srskog jezika 9govora i pisanja) nemogu dobiti ni jedan posao u Srbiji i ostvgariti nikakva prava iz koja proisticu iz radnog odnosa. Kraj price gospodine Pastore.

Baja

pre 9 godina

Dal se mnogi prave ludi ili stvarno ne znaju da su Mađari već pun milenijum na ovim prostorima, sasvim je drugo otići u Austriju ili Kanadu i ne učiti jezik države. Imate gomile naših u Beču koji maksimalno izbegavaju nemački ko da će im jezik ispasti.

branislav

pre 9 godina

O čemu pričaju Pastor, LSV i ostali? Nije mi jasno šta hoće, možda i ćirilicu da nam zabrane. Obišao sam pola EU, i u svakoj zemlji ako hoćete da živite i radite morate znati jezik te države, a ako nećete onda vam ostaje komunkacija na nivo "ja Tarzan a ti Džejn", i naravno niko vam neće dati posao. Srbija je država sa visokim stepenom poštovanja manjinskih prava, ma koliko to nekome bilo smešno, jer nigde u EU osim u Vojvodini nisam doživeo da se ime jednog grada piše na više pisama i jezika, i da u pošti možete predati pismo za prijatelja u Novi Sad napisano na mađraskom kao "Ujvidek" umesto "Novi Sad", kao ime mesta. Toga nema u bilo kojoj državi Evrope, a čisto sumnjam da bi u Zagrebu mogli da napišete Split na ćirilici. Što se tiče LSV neka provere svoje rejting, pa tek onda pričaju o cenzusu, a isto važi i za retoriku njivovog lidera koje je jo[ kako afresivna prema neistomišljenicima, jer tu nema ni "d" od demokratije. O principima likova iz LSV neću ni da govorim, pošto su im sada glavni prijatelji bivši radikali. O odnosu delova mađarske manjine prema Srbima i Srbiji se tek može pričati, ali to nije tema, a ja nisam šovinista.

Баш смо фашистичка земља

pre 9 godina

(Zoran, 13. maj 2014 17:54)
Благо нама кад ти ниси затуцан.
Недостаје ти само кућно васпитање.

(albert, 13. maj 2014 18:10)
Научи граматику па се прави паметан.

(netko, 13. maj 2014 19:04)
Нисте ви мирнији од албанаца. Боље се скривате.

И за крај пример Француске. Модерна држава. Демократска, либерална, секуларна. Све оно што, по мишљењу већине овдашњих комуњарских либерала, Србија није. У тој и таквој Француској не постоји двојезичност. У тој и таквој Француској не постоје националне мањине. Држављанин Србије може да се изјасни да је по националности Ром, Мађар, Словак итд. У Француској си по националности Француз.

Che

pre 9 godina

Balinta Pastora bih zamolio za mali eksperiment.Neka proba da zivi u Americi ili Nemackoj legalno, pa neka dodje i neka napravi konferenciju za stampu i neka objavi da li nije morao da zna i polaze engleski ili nemacki jezik.

plavi andjelak

pre 9 godina

Dobojem poziv za sud u svojstvu svedoka napisan na 3 jezika. Srpski, hrvatski i madjarski. Tri zaglavlja, tri naslova, tri teksta poziva i tri potpisa napisano na dve strane A4 formata. Nenormalna drzava.

QN

pre 9 godina

Nisu ni Madjari ni Albanci ni Rumuni ni Bugari itd dosli u Srbiju, nego se je Srbija prosirila i dosla na teritoriju na kojoj te nacije zive. Tu je razlika izmedju Srbije i recimo Nemacke. Nemacka ima samo dve manjine, Dansku i Luzicke Srbe. Jedni i drugi se sluze svojim jezikom bez ogranicenja a ministarstvo kulture izdvaja prilicna sredstva za ocuvanje i skolovanje na jeziku spomenutih manjina.

T&T

pre 9 godina

Neverovatno kako se pravite b******!
Nadjoste razliku izmedju znanja jezika zarad dobijanja pasosa neke zemlje i toga da Madjari u Srbiji ne treba da dobiju srpski pasos jer ga vec imaju posto ovde zive...

A hajde mi onda objasnite, molim vas, ZASTO se trazi poznavanje sluzbenog jezika za dobijanje vize, drzavljanstva....?
Zasto? Ako nije bitno znati sluzbeni jezik zemlje u kojoj zivite!?

Srbija uvek prepuna pametnjakovica zato se I raspada I propada svetlosnom brzinom!

Don Quijote

pre 9 godina

Da zivim u mesovitoj sredini, da li su u pitanju Madjari ili bilo ko drugi, garantovano bih govorio taj jezik i to kao srpski. I zbog sebe i zbog njih. Zbog postovanja sebe i zbog postovanja njih. Neprirodno je ne govoriti jezik zemlje u kojoj zivis, ali ne mogu se prisiljavati ljudi u poodmaklom dobu da uce jezik, to je van pameti. Sa druge strane, poznajem mnogo nasih Madjara iz Vojvodine i svi govore srpski isto kao ja, ako ne i bolje. Prema tome, u cemu je ovde problem u stvari? Ili jos bolje receno, ko ovde pokusava da napravi problem tamo gde ga nema?

Vosa

pre 9 godina

Problem je u tome sto deca manjina koja zavrse osnovnu skolu u svome selu na primer uz minimum znanja srpskog kasnije imaju veliki problem u velikim gradovima u daljem skolovanju i uklapanju u drustvo. To je ogroman defekt naseg obrazovnog sistema. Za njihovo dobro je da moraju znati Srpski jezik makar komuniciranje da bude na dobrom nivou.

gigaboy

pre 9 godina

Srbija - srpski jezik!
Francuska-francuski! ....
Kome se ne dopada, dovidjenja!
Koja sprdnja po sudovima zbog bošnjačkog jezika! Čemu to?

Славица

pre 9 godina

Господин Пастор треба да ми објасни како то да у земљи Србији не можеш да се запослиш ако не знаш мађарски језик,као у неким деловима севера Србије?При томе у државним службама раде људи, припадници националне мањине - Мађари који кад им се обратиш, гледају бело у тебе,немају појма шта их питаш.Питам се на ком то језику шаљу дописе у Крагујевац, Краљево, Ниш, Косовску Митровицу?Или ћемо нашим парама у Србији у сваком месту плаћати преводиоце?Срамота!Лично искуство:живим у месту где је већинско становништво мађарско, деца су ми похађала музичку школу,а почетком школске 2оо1/2002 године, тадашња директорица ме је позвала да ми саопшри да неће бити разредна настава на српском језику, јер има само 5 ученика,а имала је разред на мађарском језику са два ученика.Да не говоримо о наставном кадру у основној школи,где данас важне и кључне предмете, као што су математика,физика,хемија,историја, предају људи који натуцају српски језик.Да ли неко има коментар на ово и шта би господин Пастор могао рећи поводом овога?Хвала Богу, моја су деца отишла одавде и немају намеру да се врате,јер не желе да се осећају мањином у сопственој земљи.Мађари наравно, кад се запошљавају, не морају да знају српски језик,демократија је, зар не?

sumorni

pre 9 godina

"Ajde lepo u pazar ili u medvedju pa tamo pravite patrole. Albanci koji tamo zive mnogo manje znaju srpski od nas madjara, jos im se i cefa za srbiju...sto takve ne prozivate??? Ne smete jelte??
(netko, 13. maj 2014 19:04)"

:D

Naravno da ne smeju. Znaš kako to ide kod takvih tipova, oni se iživljavaju samo na onima koji su mirni i ćute. Kad im neko pokaže zube (kao ti Albanci) onda se sete da nisu tetki odneli lek :)))))))

A to je ova ekipa iz komentara koja turira, tudom? :D

Komšija, hvala ti na komentaru, odličan je.

milan

pre 9 godina

Ovi sto pominju Nemacku bi trebalo da znaju da manjine koje dugo zive na prostoru te zemlje kao sto su Luzicki Srbi ne moraju da znaju Nemacki. Ne mogu se porediti useljenici sa starosedeocima.

Ja bih, eto,voleo da znam i madjarski

pre 9 godina

Bas me zanima kako bi se proveo poslanik madjarskog parlamenta srpske nacionalnosti,u sred Budimpeste,posle ovakve izjave...

Beli

pre 9 godina

moram da ispravim Čanka,nije fašizam nego neofašizam a šta drugo i očekivati od gubitnika sem parole što gore to bolje pa onda ako može nešto da se ulovi u mutnom.

ivan

pre 9 godina

Kakvi nacisticki komentari - kakve kretenske patrole!

Kao da Srbi u Nemackoj govore nemacki?
Ili Kinezi englesi u Americi?
A gluvonemi imaju da progovore - i to odmah! Inace ce ih stici 'jezicka patrola'...

Gluposti!

Ako radi u drzavnoj sluzbi treba da zna da govori! Ostalo je njegova privatna stvar!

Na kraju krajeva - ni u Vranju ne govore srpski jezik, pa sta?

Eto - trebaju pokrainski izbori da se uklone nacisti!

Jožef

pre 9 godina

evo pa mene . Rođen u SRB ( YU ) Subotica . Niko i nikada me nije kaznio
zato što govorim i jedno i drugo ( čitam i pišem ćirilicu ) a govorim i trecei i četvrti . Kao Transporter sa SRB tablicom bar 40 puta bio u Tirani pa sam počeo da učim i 5.- Albanski . Knjigu za to sam kupio u Tirani. Naravno sve ovo zbog sebe , Prijatelje i Partnere . Od svakog jezika uvek i samo profitirao. Sve u svemu - zvanični jezik u SRB treba da bude Srbsko . Pa šta .!? I ovo je samo moje mišljenje i ne više .

horatio cane /govorim perfektno 3 jezika+ 2 dobro/

pre 9 godina

Navedite mi jednu jedinu zemlju u svetu gde pise u Ustavu ili zakonu da svi gradjani MORAJU da govore jezik drzave ! Ako neko nadje da postoji i jedna placam 1000 evrica :)

Terapeut Justin

pre 9 godina

Ovaj covek je u pravu. Kako mi znamo da se pozivamo na istoriju, u ovom slucaju bi bilo logicno da mi naucimo madjarski,pored srpskog.(mislim pre svega na ranije seobe) Jer, mi smo tamo dosli sa svih strana, a oni su tu bili tu. Glupave price o uslovima.za pasos u drugim zemljama ne vredi ni komentarisati. Kako kaze Balasevic:"Odakle sam.dos'o?Pa odavde sam dos'o". Nismo mi postali multietnicka zemlja migracijama iz Ruande, Mozambika... Tako da - ucimo madjarski!

Мајор Гашпар

pre 9 godina

Само примитивац не зна језик државе у којој живи. Кад одеш у туђу земљу на пар дана потрудиш се да научиш пар основних речи, а камоли ако живиш у држави у којој се говори језик који ти није матррњи.

Уз то, деца која су билингвална боље развију мозак, лакше науче још неки језик и буду успешнији у животу.

У питању је ствар културе и образовања. Јасно је ко не може за цео живот да научи још један језик - људи скромних капацитета.

netko

pre 9 godina

Moraju da znaju srpski i da govore kad treba!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Justina, 13. maj 2014 18:14)

Gde i zasto nasi gradjani ne govore srpski treba utvrditi da bi se nasao nacin da se ti ljudi motivisu da nauce. Ali ovako srocen predlog o stranacki organizovanim "jezickim patrolama" zvuci kao debilizam.
(glasac dss-a, 13. maj 2014 17:46)

Posto vam partije kreiraju mislljenje da vam objasnim nesto.
Ne govore zato sto nece, nego zato sto zive u takvoj sredini gde ih ima vise pa ne koriste puno srpski jezik. To ne znaci de ga ne razumeju, ili ga ne znaju. Kao evo ja na primer, cist madjar a pisem i govorim bolje od vecine komentatora ovde.
Nego ajde vi malo, trenirajte strogocu na onima koji nisu mirni kao mi madjari. Ajde lepo u pazar ili u medvedju pa tamo pravite patrole. Albanci koji tamo zive mnogo manje znaju srpski od nas madjara, jos im se i cefa za srbiju...sto takve ne prozivate??? Ne smete jelte??

Znanje je imanje!

pre 9 godina

Sta znaci "moraju"!!? Glupost je morati bilo sta sto je pitanje njegove licne slobode, a sloboda izbora jezika i govora je stvarno elementarna sloboda coveka. Druga je stvar da je apolutno pozeljno i svakako potrebno da svi govore zvanicni jezik zemlje u kojoj zive. To se u svim demokratijama sveta obezbedjuje kroz obaveznu skolsku nastavu na nivou osnovnog obrazovanja. Sve dalje je pitanje licnog izbora. Medjutim, da jednu stvar rascistimo.... U mnogim zemljama, visejezicnim i visenacionalnim postoje i propisi ko moze biti clan drzavnih organa i ko moze biti zaposlen u drzavnoj sluzbi, njenim organima. Imate primer Kanade: Nema sansi da neko bez znanja francuskog dobije posao u drzavnim organima kanade ali i u onim provincijama gde je njihovim ustavima regulisana ravnopravnost engleskog i francuskog jezika. Ko dolazi iz Kvebeka mora znati engleski ali svaki clan Parlamenta mora znati i francuski jer svaki Quebecoa govori u u njemu samo francuski! Saslusa ttvoj dijalog sa njim ali ce ti odgovarati na francuskom i obratno. I sve savrseno funkcionise! Tacno je da to poneka nije "savrseno glatko" ali jasan je kljucni princip i tacka!

klosar

pre 9 godina

"(nedemokrat, 13. maj 2014 19:20)"

Sviđaju mi se vaša besmislena tumačenja tuđih reči. Kao da slušam Kalimera predškolskog uzrasta.

Nije moja stvar šta će te vi raditi. Obzirom da komentarišete ovde, smatram da ste punoletni, pa niste obavezni da mene pitate za savet šta da radite.

Da je Vojvodina tuđa teritorija-to je činjenica. Niti je ikada bila deo Srbije, niti je sa Srbijom ikakve veze imala do 1918-te godine. Nema nikakve veze sa vašim doseljavanjem na Balkan, sa vašim srednjovekovnim državama, sa ustancima, pravljenjem nove države. Ni jedan vaš kralj, car, knjaz, knez, je nikada nije spomenuo kao istorijski deo Srbije na koji ona polaže pravo bez obzira što je pod tuđom okupacijom.

Dakle, zašto onda imate problem da prihvatite činjenicu da ste 1918-te dobili tuđu teritoriju?

I koga ste na njoj očekivali? Mora da ste se iznenadili kad ste shvatili da tamo Srba ima jedva trećina?

A mora da ste bili zgranuti činjenicom da je tada većina onih koji nisu bili Srbi-znala srpski?

Naravno da su znali, upravo zbog Srba koji su tamo živeli. Malo čudno, obzirom da je nemački uz mađarski bio "zvaničan jezik" Austrougarske?

A to što nešto tako vama predstavlja problem, nisam ja kriv. To je već stvar neke opšte kulture, vaspitanja, obrazovanja, pogleda na život i slično.

Tako dragi moj nedemokrato. I da pitam, jeste osmislili način kako da nekoga naterate da prozbori srpski? "Da ga ceo svet razume"? Verujem da će te uspeti, samo vam treba nova prilika.

nedemokrat

pre 9 godina

@klosar
Za tuđim teritorijama? Prvo sam mislio da samo lupetaš, ali sad vidim da si zapravo zlonameran, da ne kažem nešto gore. Koje su onda "naše" teritorije, pošto su po vama "modernima" sve srpske teritorije "tuđe"? Da se mi lepo iselimo iz Srbije, pošto smo očigledno pali s Marsa?
Još nešto, za tebe kao i za ove ostale koji sve čitaju kako njima odgovara. Kada se kaže "naterati", misli se na pravna i legalna sredstva, a ne na SS trupe, ljotićevce i crne trojke, kako bi vama odgovaralo, pošto biste time dokazali sva svoja bulažnjenja o velikosrpskom fašizmu. Misli se baš onako kako su ljudi i naveli u komentarima. Država mora da se potrudi da manjine imaju interes da nauče jezik. Baš kao u svim progresivnim državama. Ko neće, ne mora, ali se zna kojim institucijama nikada neće imati pristup. Ko je pominjao lečenje ega, isterivanje sile i ostale gluposti o kojima lupetate svi zajedno ovde?
Inače, baš sam se potresao što europejski internet intelektualac smatra da govorim "pola srpskog". Još jednom, bravo na progresivnosti, pameti i nevaspitanju.

Јое

pre 9 godina

@Dann Норвежани живе у Шведској вековима, баш као и Финци, али у Шведској нема ни једне државне школе на финском или норвешком језику. У Шведској је званичан језик шведски и сви су обавезни да га користе у званичној комуникацији.

Није ме брига да ли Мађари који живе у Србији знају српски или не, али када уђем у било коју државну институцију у најзабитијем селу Србије, желим да могу са службеницима да се споразумем на српском. Много ли је?

Bojan Sabac

pre 9 godina

Ako Karadjordjevici ne moraju da znaju srpski, a pretenduju na presto, onda je zaista besmisleno traziti to od gradjana Srbije nesrpskog porekla.

kon

pre 9 godina

"ne baš tako vezano za ovu temu,ali čemu pitanje nacionalnosti. gradjanin Srbije,je... Srbin.može biti madjarskog,rumunskog,.... porekla,ali od toga treba da se izjašnjava kao Srbin,ako već ovde živi.pod hitno izbaciti pitanje nacionalnosti, pa neće ni biti izjasnjavanja.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vojvodjanski madjar, 13. maj 2014 18:15)"

Danas je dan prepun vrcavih ideja :D

Da je Mađar Srbin, onda ne bi bio Mađar, nego bi bio Srbin :D

Onda vredi i obrnuto, ako Mađar može biti Srbin, onda i Srbin može biti Mađar? :)))))

Hvala vam na ovome, zagrejaće me dugi niz godina salvama gromoglasnog smeha :D

Gospodine Koštunica, da to niste vi lično?

Zvezdana

pre 9 godina

Posto im je srpska ekavica na srcu neka propitaju i u ostalim delovima Vojvodine (narocito u Novom Sadu) i ostale kako vladaju istim. Đe si, šta ima, oklen si ti NIJE GOVOR Vojvodine. Mađari su tu malko pre nas pristigli a ovi iz poslednje ofanzive se i ne trude da nauce srpski jezik. Naprotiv postala je Vojvodina veliko guslarsko posijelo koje nema tolerancije ni prema kome. A od nas ocekuju da je imamo za svakoga. I imamo, dokle god se prilagodjavaju (NE UTAPAJU, JER SVAKO TREBA DA OCUVA KORENE) a ne da oni nas prilagodjavaju sebi.

stanovnik eu

pre 9 godina

U Francuskoj su ljudska prava mozda i na najvise nivou u celom svet ali uslov za bilo sta je francuski jezik!!!
Sluzbeno sam obilazio Svedsku i Norvesku, zemlje sa zavidnim standardom i situacija je ista. U Nemackoj na pr nece da vas pogledaju u drzavnim institucijama ako ne govorite nemacki. Englezi su na pr poznati po tome da obozavaju svoj svetski jezik.
Pozdravio bih g. Pastora i porucio bi mu da je Srbija iz 90ih vec zaboravljena i da se uhvatio za pogresnu i nicim objasnjivu stvar.

pleonazam

pre 9 godina

Pa i Srbi u Americi,bar jedan deo,neguju svoj jezik i kulturu u svojim zajednicama i školama.Ali je Engleski jezik obavezan,osim ako ne izlaziš iz svoje kuće.Interesantan je onaj lik koji je snimao klipove u Americi u kojima pita prolaznike na srpskom jeziku.Zaista je smešno to gledati.Pa zamislite da neko iz svog sela u Vojvodini ili nekom drugom delu Srbije,koji zna samo maternji jezik,mora u Beograd zbog posla,kupovine ili nešto drugo.Znači ta osoba bi morala da angažuje prevodioca.

pero

pre 9 godina

Znanje jezika nije definisana zakonom. Zna se šta je službeno a šta manjinsko, pa izvolite... Onaj ko ne zna jezik bilo službeni bilo manjinski taj je svakako hendikepiran i to je njegova stvar. Da se ja pitam ja bih uveo obavezno učenje jezika sredine, kao u Švajcarskoj. I manjina većinski i većina manjinski... ne može da škodi, već samo da obogati.

zkns

pre 9 godina

nesto se ne secam jel Adrijana Lima znala srpski kada je dobila nas pasos, dosta njih se to pita ovde kada je rec o dobijanju pasosa (Dacic da je mogao dao bi joj i vise od pasosa...)

Pročitati vest, pre nego što se odvali kolosalna glupost

pre 9 godina

"za dobijanje Madjarskog pasosa, odnosno drzavljanstva MORA da se zna Madjarski jezik. Eto. A sad je Pastor uzeo da nas poducava...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (milos, 13. maj 2014 18:33)"

A ko to u ovoj vesti uopšte traži neko državljanstvo? Ovde se radi o tome da bi neko patrolama kontrolisao državljane Srbije rođene u njoj koji jezik koriste u svojim kući, a dežurna ekipa nacoša mu odobrava u komentarima.

A sve zato što tip ne ume da se ponaša kad uđe u tuđu kuću, pa bi domaćine da nauči nekim stvarima.

Ili su i njihove kuće već postale vaše? Da niste malo požurili? Još Mirović nije postao gaulajter Vojvodine, strpite se malo...

Pastor ne da je u pravu, on samo govori elementarnu logiku sa kojom vi već duže vremena imate problema.

lahm

pre 9 godina

@da se zna - Uopste nije tacno da "svuda u svetu" mora da se zna zvanicni jezik drzave. Naprotiv. Druga je stvar koliko nepoznavanje zvanicnog ili dominantnog jezika vodi u samoizolaciju i autodeskriminaciju. Pastor je u pravu.

crise de nerfs

pre 9 godina

Samo da napomenem jednu veliku istinu-Srbija je najveca demokratija u Evropi.Kako ,zasto? pitajte sve strance u Austriji npr. na kom nivou moraju da znaju nemacki jeizk,da li mogu da korsite maternji u skolama (kao kod nas nac.manjine u osnovnim,srednjim skolama i na fakultetu).Ne mogu da koriste maternji,ne mogu da imaju propuste u nemackom jeziku(zato su stranci okrenuti privatnim skolama).Nikakva prava nemaju manjine,a kamoli ovakva kakva imaju u Srbiji.Ko tvrdi suprotno,nije video Evrope.

blabla

pre 9 godina

Људи не морају да говоре српски језик у свакој прилици. Поготово не у кући. Тиме ће сачувати свој говор, на пример, Мађари у Војводини. То је од великог државног интереса. ))): У Општину или у званичне институције одлазе ретко, они ни немају потребе да га науче због државних институција. Зато се држава преко школског система труди да људима пружи могућност да науче језик већинског народа државе у којој живе. ))): Нека та наставе буде у складу са потребама тог становништва. И обрнуто. ))): Што се тиче војвођанске вишејезичности, сећамо се да су нам сведочанства у школи оверавали печатом на којем је исписан текст на 5 језика (мислим да је на 5). Верујемо да је тако и данас. Ако је тако са печатом, онда је тако и у свакој другој прилици. ))):

absolutezero

pre 9 godina

Ovaj DSS ode u fasizam. Odakle njima pravo da formiraju bilo kakve patrole. Sa madjarima skladno zivimo u Vojvodini, zasto da se prave tenzije? Iz DSS-a se predstavljaju kao legalisti a ovakvim potezima rade na rusenju institucija. Drzava da reaguje.

blato

pre 9 godina

Ovaj DSS ode u fasizam. Odakle njima pravo da formiraju bilo kakve patrole. Sa madjarima skladno zivimo u Vojvodini, zasto da se prave tenzije? Iz DSS-a se predstavljaju kao legalisti a ovakvim potezima rade na rusenju institucija. Drzava da reaguje.
(absolutezero, 13. maj 2014 18:08)Ovo što DSS predlaže nije u suprotnosti sa ustavom.Misliš da nam je ustav fašistički?U suštini ovim problemom(upotreba jezika manjina)bi trebalo da se bave državne institucije,ali u Srbiji to po običaju nije slučaj.U Srbiji vlada anarhija po ovom pitanju.Ima interesnih grupa,koje su veoma moćne,a koje su protiv menjanja sadašnjeg anahronog stanja i boljeg regulisanja ove teme.Naš ustav je veoma moderan i poštuje prava manjina na svoj jezik i kulturu,ali se često zloupotrebljava.Na to su iz DSS-a hteli da ukažu,ali onda se pojavi neki državni službenici,poput Omerovića,koji tu vide nešto loše.A ti službenici umesto da znaju ustav i da rade svoj posao,za koje ih građani plaćaju,oni kritikuju one koji žele nešto da urade.

lela

pre 9 godina

nazalost prava nacionalnih manjina po pravilu "brane" plitkoumni nikogovici.

ja (sasvim igrom sudbine) zivim u inostranstvu. znate li koliko sam vremena i truda ulozila da progovorim jezik tecno i gramaticki ispravno? i znate ja sam ponosna na to! govorim dva jezika tecno, imam dve domovine, slavim dva Bozica...

praznoglavac!!!

oklahoma kid

pre 9 godina

"@Elementi drzave
Bojim se da mi ne zivimo vise u sopstvenoj zemlji...
U svakoj zemlji MORA da se zna zvanicni jezik - a ovde ako se i pomene nesto odmah se javljaju ovi fasisti koji nas nazivaju fasistima. Ironija
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (AZ, 13. maj 2014 17:57)"

Da bi se nešto MORALO, u zakonima mora postojati sankcija koja se primenjuje ako se to ne uradi.

Moraš da platiš porez, inače sleduje zatvor. Moraš da ideš u školu, inače roditelji plate kaznu. Moraš da vežeš pojas, ili platiš kaznu.

Šta se dešava ako ne znaš jezik?

Mislim, jeste poludeli, kako nekog da nateraš da nauči jezik, pa još i da MORA da priča na njemu?

Opet vam ego pao, pa bi ste da nekoga terate da radi nešto što vam se eto, baš sviđa.?

lupanje gluposti

pre 9 godina

svuda u svetu svi gradjani moraju da znaju zvanicno pismo i jezik te zemlje,pa tako i ovde!
(da se zna, 13. maj 2014 17:09)

Cisto, da se zna - ovo uopste nije tacno !!

vojvodjanski madjar

pre 9 godina

ne baš tako vezano za ovu temu,ali čemu pitanje nacionalnosti. gradjanin Srbije,je... Srbin.može biti madjarskog,rumunskog,.... porekla,ali od toga treba da se izjašnjava kao Srbin,ako već ovde živi.pod hitno izbaciti pitanje nacionalnosti, pa neće ni biti izjasnjavanja.

*CASE specialis

pre 9 godina

U Vankuveru poznatom kao Hongkuveru,na bankama stoje natpisi:"Govorimo Engleski"-pored kineskog naravno.
U Arizoni i Floridi i dobrom delu Kalifornije je teze bez Spanskog nego bez Engleskog.
Mislite o tome

klosar

pre 9 godina

"Tako je, bravo. Mi ćemo učiti jezike manjina da bismo bili fini i europejci, a oni neće učiti srpski zato što je to primitivni jezik divljih balkanskih plemena. Još jednom, bravo bravo!
(nedemokrat, 13. maj 2014 17:32)"

A, ne, nema potrebe da učiš. I ovo pola srpskog ti je dovoljno, što se mene tiče.

Sa ovakvim problemo se susrećemo uvek kada jurimo za tuđim teritorijama, a onda se nađemo u čudu što tamo žive neki ljudi koji ne pričaju naš jezik. Na takav razvoj događaja nikad ne računamo?

A onda se dosetimo - nateraćemo njih da nauče naš jezik, umesto mi njihov, da im kažemo ko smo, i gde oni sad žive.

Pa se onda pojavi neko poput lika iz članka, kome bi u stvari jedino ugrejalo dušu da ih nekako natera ne da pričaju srpski, nego da pričaju ćirilicu, krste se sa tri prsta, i pevaju "Oj Vojvodo Sinđeliću".

Tako da, šta da ti kažem. Nateraj ih nekako na to. Maši rukama, razumeće te... Čisto da podgreješ svoj urnisani ego.

Dann

pre 9 godina

@malme
Nemoj da lazes, sram te bilo! Ko te natera da ljubis svedsku zastavu??!! Ti ne mozes da svacas razliku: Svaki "invandrare" koji je dosao iz druge zemlje, nije isti kao madjari momentalno u Srbiju. Madjari nisu doslaci... Oni tu zive vekovima u svojoj zemlji.

Bacvanin

pre 9 godina

@Srbin
Zakon se odnosi na imigrante, ne na osobe koje su rodjene u Nemackoj. Svako dete koje se rodi u DE, dobija automatski i drzavljanstvo DE, iako zna samo da kmeci.
Madjari se nisu doseljavali nego su ovde radjani, a da li ce uciti Srpski ili ne, njihova stvar.
Ni Srbi u HU ne moraju da govore Madjarki. Upotreba jezika nije obavezna, svi mozemo da cutimo, ili pricamo i drugim jezicima, ako nam je tako volja.
Uostalom, ko tebi moze zabraniti ili te kazniti ako odlucis da narednih 10 dana govoris samo engleski i da totalno ignorises upotrebu Srpskog jezika?

T&T

pre 9 godina

'Ajde probaj da se odselis u bilo koju zemlju a da ne znas jezik koji je sluzbeni u toj zemlji.
'Ajd i to da vidim!
Covece, pa u Australijskoj ili Kanadskoj ambasadi nece ni poceti razgovor sa tobom o iseljenickoj vizi ako ne govoris SAVRSENO engleski!

Da li ce Srbin dobiti madjarski pasos ako ne zna Madjarski?

zahebantos

pre 9 godina

Dragi Srbi! Ja sam rodjen u ovoj zemlji, i nigde nisam naišao u zakonima i Ustavu Srbije, da moram poznavati srpski jezik. Ne dolazim ja iz neke druge države i molim za pasoš, molim za posao, molim za državljanstvo... Ja sam ovde rodjen, a nisam SRBIN, medjutim... Srpski govorim bolje od mnogih Srba i Srpskinja, o pravopisu da ne kažem niti jednu reč, jer ga vi, Srbi i Srpkinje drage, znate slabašno, čak i školovani ljudi. Zašto niste pitali Dačića, s kojim pravom daje pasoš Adrijani Limi? Zbog Jarića, zbog njene lepote? Zna li Adrijana ijednu srpsku reč? Dakle, o čemu je reč, o čemu mi ovde raspravljamo? O Madjarskoj, koja za njihov pasoš traži poznavanje domaćeg jezika? Treba da ih pitate za Srbe, iz Sentandreje. Da li od njih (službeno) traže poznavanje madjarskog jezika? Apropo, inače mnogo bolje govorim srpski od Sentandrejaca, ali bolje govorim i madjarski, ali i na još nekim jezicima. Zadovoljni?

Swedenonline

pre 9 godina

Ova madjarska vlada vec nosi epitet ultranacionalista i jasno se vidi sirenje ideologije. Vojvodjanskim Madjarima ocigledno nesmeta sto ih ovi iz Madjarske smatraju njihovim Romima?

Po pitanju jezika, uzecu Svedsku za primer, obavezan nivo skolovanja je obavezna SVA nastava na Svedskom po mogucnosti da imate i dopunski maternji jezik. Ako je negde to odradjeno demokratski onda je u Svedskoj. Naravno, useljenici nisu pod obavezom da nauce svedski jezik, ikad. Imaju pravo na besplatne prevodioce.
Zaostavstina iz socijalizma gde su manjine gde ih je bilo dovoljno za jednu celu skolu, dobijale luksuzni hendikep u vidu kompletnog skolovanja na maternjem jeziku pod obavezom da moraju uciti i srpski kao predmet. Morate se resiti sto pre tih glupih mera ali kako a da se neponovi kosovski scenario. Savet vladi je da trazi zastitni mehanizam nacionalnog identiteta uz pomoc EU. Posle prepravke Ustava, zavrnete slavinu uz pomoc EU. Madjarska je faktor problema momentalno unutar EU i treba to iskoristiti sto pre! Madjari se nece pitati ama bas nista o zakonu neke drzave van EU te ih treba zgaziti dok su nemocni.

Hunyadi Janos

pre 9 godina

Ja sam Madjar koji zivi u Kanadi vec 20 godina i pricam 4 jezika (nadam se da sam kvalifikovan da se ukljucim u ovu temu). Citam B92 vec godinama ali nikad nisam napisao kommentar ali citajuci danasnji artikal i komentare, casa se napunila i nisam mogao vise da izdrzim. Prva stvar sto bi svako trebalo da razume je historija sa ovog podrucja. Vlasti su se menjali, granice su se menjali, puno ljudi koji su sada stariji, rodjeni na istom mestu ali u drugoj drzavi. Verujem puno od Vas sada skace citajuci ovo i kazu "Al' su imali vremena vec da nauce srpski zar ne?". Moj odgovor na to je da pitajte one Srbe koji zive u Kanadi vec 40-50 godina i ne smeju da pokupe telefon kad zvrcne. Neki ne pricaju Engleski, neki odbijaju da pricaju ovaj jezik. Veliki broj njih ima mentalitet "Pricaj Srpski da te ceo svet razume" i je.u Englezima mater kad ne mogu da ih razume zbog naglaska...prvo se treba pogledati u ugledalo... Ne daj boze da Kanadska drzava ovde uvede isto kao u Srbiji da idu od kuce do kuce i da proveravaju ko ne prica Engleski u domacinstvu. Pa ja mislim da bi doslo do svacega i da bi Human Rights imao puno posla.
Puno pozdrava iz tolerantne Kanade!

albert

pre 9 godina

"svuda u svetu svi gradjani moraju da znaju zvanicno pismo i jezik te zemlje,pa tako i ovde!
(da se zna, 13. maj 2014 17:09)"

Misliš, kao Rusi u Ukrajini? A to piše gde?

Moraju? Ili će se desiti šta? Vi će te ih naterati već?

Ne moraju nigde, ako ne žele. To je njihova stvar. Ne lupajte ove svemirske gluposti. Upravo naprotiv, država mora da zna moj jezik, i ako tako želim, ima samnom na njemu da mi se obraća. Kako u sudu, policiju, opštini, školi, gde god imam posla sa njom.

Eto tako drugari.

Gari

pre 9 godina

Uopste nije sporno sto ne znaju srpski, i ne treba oko toga praviti problem. To je jednostavno licna sramota. Zamisli da zivis u Nemackoj, a ne znas nemacki(Doduse, nasih ima koliko hoces, al' ajd')?

shpitz

pre 9 godina

...ali isto tako mi nismo u obavezi da govorimo jezik manjine. Ako imaš i malo mozga znaćeš da time manjine sebi seku granu na kojoj sede. Ko će pametan da zaposli nekog kvalifikovanog i pametnog ako sa njime na moze da razgovara i da od njega u realnom vremenu dobije pravu i validnu informaciju. I onda ćete reči da je to diskriminacija, da to nije u redu i tome slično. pokušaj u nekoj zemlji, recimo madjarskoj da dobiješ posao, a da ne znas madjarski. Nema šanse, ne zbog diskriminacije nego zbog proste logike. Slažem se da u institucijama države to moze da važi, ali nema veze sa realnim i svakodnevnim životom.

srbin

pre 9 godina

Gospodine Pastore u Nemackoj ko zatrazi drzavljnstvo mora po zakonu
da zna nemacki jezik i jos neke dodatne stvari ustavom propisane.
Onaj ko ne vlada nemackim jezikom onda uzima casove i bude testiran.
Zato ne mlati slamu.

direktor

pre 9 godina

Sviđa mi se model Letonije - ako ne znaš letonski, nema letonskog državljanstva. Jest da je malo okrutno prema Rusima, ali ako ne žele učiti letonski, tko im je kriv.

popeye

pre 9 godina

То је тако и у Мађарској, можете да попуните документа или пишете општини на језику мањине?

sumorni

pre 9 godina

"Moraju da znaju srpski i da govore kad treba!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Justina, 13. maj 2014 18:14)"

... jer ću inače biti jako besna što nemam kome da zapovedam i na kome da se inatim. I ne samo da pričaju kako treba, nego moraju imati i prekodrinski naglasak, koga ja posebno volim, jer ga i sama imam?

To znam pouzdano, pošto svi vi koji imate problem sa činjenicom da Mađari pričaju mađarski imate isključivo prekodrinski naglasak.

google

pre 9 godina

ja kada sam bio u Austriji i kada trazis posao kako u oglasima tako i u birou za zaposljavanje lepo pise sta sve traze od radnika,i takodje stoji da zna nemacki jezik jer poslodavac nece zbog tebe da uci Srprki jezik da bi se sporazumeo.Prema tome Madjari moraju znati Srpski jezik ako zele da rade u nasim firmama ili ako im treba nesto od dokumenata,moraju znati jezik,jedino da onda imaju prevodioce.

Dan

pre 9 godina

Totalno je van pameti da neko mora da zna neki jezik, pa taman i da je to glavni jezik neke zemlje. Da neće možda u zatvor zbog toga? Ali ako baš želi da bude gluvonem ili nije imao potrebu da govori, to je njegov problem. Sve ispravno Pastor kaže.

severnjak

pre 9 godina

"Ако желите да се запослите у ДРЖАВНОЈ институцији у Војводини МОРАТЕ да знате мађарски, а они не морају да знају српски! Није ли то дискриминација?
(Зашто, 13. maj 2014 17:40)"

Glupost. Ne bi ni trebalo da MORAŠ, trebalo bi da ŽELIŠ da naučiš jezik sredine.

Za mnogo mesta je predviđeno znanje jezika sredine. Ako već živiš među njima, zašto ga ne znaš?

Znaš da je mađarski jedan od službenih jezika u Vojvodini? I koji od službenih jezika u Vojvodini uopšte znaš?

A oni znaju srpski, pošto je znanje zvaničnog jezika obavezno. Da ga ne znaju, ne bi ni radili.

Smanji malo doživljaje. Čisto sumnjam da imaš pojma o uslovima. Ili ti u SNS nisu to spomenuli kad su ti obećali posao, pa si se sad kao začudio?

klosar72

pre 9 godina

"Gospodine Pastore u Nemackoj ko zatrazi drzavljnstvo mora po zakonu
da zna nemacki jezik i jos neke dodatne stvari ustavom propisane.
Onaj ko ne vlada nemackim jezikom onda uzima casove i bude testiran.
Zato ne mlati slamu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (srbin, 13. maj 2014 18:14)"

Pa i kod nas je tako. Kad god neki Mađar (ili bilo koja druga nacija) zatraži državljanstvo, mora da pokaže osnovno znanje srpskog.

Kad zatraži državljanstvo, naravno.

Zoran

pre 9 godina

Glupih li i zatucanih ljudi ima ovde, uopste ne vidim ni jedan razlog zasto mi ovde ne bi govorili rumunski, madjarski, bugarski ....Sto vise jezika znas ti si bogatiji. Ali zatucanih Srba, koji nigde iz svoje ljusture ni da maknu, ko pleve. I da ne ludujete sa komentarima i pretpostavkama, o tome, koje sam vere i nacionalnosti, Srbin sam iz Aleksinca i svi moji preci do cukundede su bili Srbi. E sad, nacionalisti i patriote, pod znacima navoda, izvolite, dajte svojim plemenitim osecanjima oduska.

AZ

pre 9 godina

@Elementi drzave
Bojim se da mi ne zivimo vise u sopstvenoj zemlji...
U svakoj zemlji MORA da se zna zvanicni jezik - a ovde ako se i pomene nesto odmah se javljaju ovi fasisti koji nas nazivaju fasistima. Ironija

Reci-Procitet

pre 9 godina

Ако у Мађарској Срби не морају да знају и одговарају на мађарском језику, онда нема проблема ни за исто право Мађара у Србији. Шалим се. То би био реципроцитет. Мађари сада раде исто што и Албанци на КиМ. Нека. Њихова глупост и незнање. Исто као и са Хрватима који неће да науче ћирилицу. Шта ће да ради тај несрећни Мађар ако икада оде из свог села (ајмо сада увреде што су "затуцани сељаци", тако пљујете по Србима) у рецимо Београд и позли му. Како ће му помоћи лекар када он (Мађар) не зна језик којим говори 86% народа ове земље? Или како ће урадити било шта? Права мањина су сасвим у реду, али права следе и обавезе. Обавеза према себи јесте бити ПИСМЕН и ОБРАЗОВАН!

mile

pre 9 godina

Za dobijanje madjarskog pasosa je potrebno poznavanje osnovnog madjarskog a mi tu tupimo! Da se neko iseljava za Holandiju, Nemacku ili Ameriku isto tako je obavezan da zna jezik drzave u kojoj zivi da bi mogao da funkcionise. Samo eto u Srbiji imamo ljude koji ne znaju jezik, a potom se bune jer zive izolovano. Primer su Albanci, Romi itd. Pa zar nije logicno da se srpski poznaje bar toliko da mozes da kao Albanac dodjes u Beogras i i nadjed posao bez da moraju da ti daju prevodioca?

sumorni

pre 9 godina

"Te patrole, kažu u DSS, će utvrditi u koliko naseljenih mesta, posebno na severu Bačke, građani mađarske nacionalnosti ne govore srpskim jezikom."

Nadam se da ću ove ... videti u mom kraju.

Nacisti.

4c

pre 9 godina

Sto pozivate na fasizam odmah? Pa kad odete u Nemacku koji jezik pricate, Svedsku, Austriju, Italiju!? Manite se tih fora, ako mislis da radis u ovoj zemlji naucite srpske, jer je isti uslov da se radi u Nemackoj, Italiji i ostalim DEMOKRATSKIM zemljama. Kad udjem u radnju hocu da ih razumem, a ne ko kad odem na sever Vojvodine i pricam srpski, a oni se prave blesavi. U svom gradu odem u bolnicu i cujem 70% zaposlenih parla rumunski ALI IZMEDJU SEBE, kad ih pitam nesto oni mi normalno kazu na srpskom. Zato gospodo, ovo je Srbija i srpski se mora znati ako zelite da radite u istoj. Ista prava ovde i u Nemackoj. Sto smo mi uvek poseban slucaj????

Elementi drzave

pre 9 godina

Secam se jos pre vise godina kada sam isao u Sentu da sam imao osecaj da uopste nisam u Srbiji. I nema to veze, drugacija je sredina ali mi je fascinantno bilo da skoro niko od Madjara ne govori srpski a cesto ga ipak razumeju ali odbijaju da pricaju na njemu. Isto tako dobar deo Srba tamo mora da nauci madjarski zato sto drugacije ne bi ni mogli da funkcionisu tamo. Da se razumemo, te jezicke patrole DSS-a su glupost cista, to je pitanje za ministarstvo obrazovanja posto tamo imaju srpski jezik kao strani jezik u skolama ali ga niko ne uci ozbiljno. I ne moze neko da kaze da se tamo ne postuju prava Madjara kada su vecina koja kroji svoja pravila. Sta evo ja lepo odem tamo i treba da nosim srpsko-madjarski recnik da bih se sporazumevao u sopstvenoj zemlji. Pa ajde molim vas, naucite srpski, necu sigurno ja da ucim madjarski da bih mogao da radim u sopstvenoj zemlji. A to da mnoge radnje primaju forinte (ali samo ako si im poznat) je sasvim druga prica... Mogu da se kladim da skoro svi Slovaci, Rumuni, Rusini, Nemci itd. znaju srspki jezik i ne izvode takve gluposti. I ko njih dira?

Marko

pre 9 godina

Naravno da ne moraju, a posebno ako ne misle da izađu nekad iz svog sela i porazgovaraju (sklope posao, zaljube se...) i sa ostalim građanima ove zemlje. A to je upravo i rekao g.Pastor.

Kecman

pre 9 godina

Ne moraju... Ali je problem što oni koji znaju, neće da ga govore, i prave se da ne znaju, pri tom, naravno, nisu samo Mađari u pitanju. Po meni, to je čist bezobrazluk!

Зашто

pre 9 godina

Ако желите да се запослите у ДРЖАВНОЈ институцији у Војводини МОРАТЕ да знате мађарски, а они не морају да знају српски! Није ли то дискриминација?

vojvodjanka

pre 9 godina

Gospodine Pastor nemojte se pozivati samo na pravo valjda postoji I nešto ljudsko nešto što je normalno da znaš jezik zemlje u kojoj živoš.Kao dete išla sam u šlolu sa Slovacima I družila se sa njkima oni su mene učili Slovački a ja njih Srpski I mislim da je to dobro a sada posebno idu deca Slovaka Rumuna Madjara itd pa se tako ni ne druže a ni ne razumeju što mislim da nije dobro jer na mladima svet ostaje.

civilizovan covek

pre 9 godina

U svim zemljama sveta njeni gradjani moraju da znaju zvanicni jezik drzave.U Svajcarskoj je cak obavezno da svi Svajcarci znaju sva tri zvanicna jezika, nemacki, francuski i italijanski.

glasac dss-a

pre 9 godina

Gde i zasto nasi gradjani ne govore srpski treba utvrditi da bi se nasao nacin da se ti ljudi motivisu da nauce. Ali ovako srocen predlog o stranacki organizovanim "jezickim patrolama" zvuci kao debilizam.

nedemokrat

pre 9 godina

@klosar72
Tako je, bravo. Mi ćemo učiti jezike manjina da bismo bili fini i europejci, a oni neće učiti srpski zato što je to primitivni jezik divljih balkanskih plemena. Još jednom, bravo bravo!

klosar72

pre 9 godina

""Proverićemo da li i koliko u Srbiji Mađari govore srpski jezik, da nam se ne bi dešavalo da u pojedinim mestima gradjani koji govore srpski ne mogu da se sporazumeju sa lokalnim stanovništvom", rekao je Jovanov, dodajući da zna da postoje čitava naselja u kojima se ne govori srpski jezik"

I onda, kad otkrijete? Onda će te im beležiti kuće? Fuj.

AKo već živiš među njima, trebalo je da savladaš makar osnove.

Kakav si ti Vojvođanin ako na par jezika ne umeš da pozdraviš, i upitaš se sa komšijama za zdravlje?

Makar to, kad ste za drugo nesposobni...

horatio cane /govorim perfektno 3 jezika+ 2 dobro/

pre 9 godina

@"svuda u svetu svi gradjani moraju da znaju zvanicno pismo i jezik te zemlje,pa tako i ovde!
(da se zna, 13. maj 2014 17:09)

Ocigledno nikada nisi mrdnuo odavde...prosle godine npr. sam bio u Miami-u /Usa,Florida/ na aerodromu je poziv za let bio 3 puta na spanskom i na kraju na engleskom..npr. imas nekoliko saltera gde pricaju spanski jer najmanje 20 posto stanovnika Miamia ne govori engleski..isto ali u jos vecem procentu je sa Kinezima, recimo u Kanadi...pricao sam sa nekima i kazu da su 15 godina tamo i da im engleski i ne treba tako da ni decu ne uce za sada engleski, isto je sa desetinama hiljada Filipinaca,imas ljude koji zive 50-60 godina u USA,Canadi i ne govore i dalje engleski... itd..Svako bira da li ce ili nece uciti jezik to je njegov izbor...nigde u nijednom zakonu ne pise da MORAS znati jezik drzave u kojoj zivis, raspitaj se malo...

oklahoma kid

pre 9 godina

Naravno da ne moraju. To je njihova stvar. Država mora da im obezbedi mogućnost da sa njima komunicira na njihovom jeziku, a na njima je da većinski jezik nauče, ako im treba ili žele.

Kad slušam poslanike, rekao bih da dobra polovina njih ima ozbiljne probleme sa srpskim jezikom, čisto da napomenemo...

Vladimir

pre 9 godina

У Русији живе Руси! Свака, и било која мањина, ако жели да живи, ради и храни се у Русији, треба да говори руски и поштује руске законе. Ако желе шеријатске законе, онда их саветујемо да иду тамо где је то државни закон.
Русији нису потребне мањине. Мањинама је потребна Русија, и ми им нећемо дати посебне привилегије, нити да мењамо наше законе да би задовољили њихове жеље, без обзира како гласно викали: ”Дискриминација!”
Боље да се учимо на самоубиствима Америке, Енглеске, Холандије и Француске, ако желимо да преживимо као нација.
Руски обичаји и традиција нису сагласни са некултуром и примитивним понашањем већине мањина.
Када ово часно законодавно тело (Дума) размишља о доношењу нових закона, треба прво да води рачуна о националном интересу, имајући у виду да мањине нису Руси.
[В.В.Путин]

pactko

pre 9 godina

neka gospoda iz dSS prvo provere koliko pripadnici srpskog naroda znaju da pričaju srpski pa neka onda patroliraju na severu Bačke gde ljudi žive i rade na miru i nikoga ne ugrožavaju!!

malme

pre 9 godina

nema drzave koja nije liberalnija od svedske. bio i video. moli se gde hoces, pricaj kako hoces, radi po tvom obicaju. Ali kada dodjes u opstinu ili kod lekara ima da poljubis svedsku zastavu i da pricas svedski ko 1+1. budi sta hoces ali svedjanin tada moras biti.

Branko

pre 9 godina

"Manjine ne moraju da govore srpski"
A kako je u Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji ili Mađarskoj?
Ako i tamo manjine ne moraju da govore Nemački, Francuski, Engleski ili Mađarski onda je OK!Pošto idemo ka EU onda moramo da poštujemo ista pravila koja važe tamo. Nije valjda da moramo pratiti EU samo po pitanju sankcija prema Rusiji.

Јованчица

pre 9 godina

Jovanov je ranije danas na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da će te "jezičke patrole" biti formirane po ugledu na "jezičke patrole" koje je najavio Nacionalni savet Mađara, a koji će obilaziti mesta po Vojvodini

У вести се каже да је Национални савет Мађара већ раније најавио те ”језичке патроле”. Уколико је ова најава Јованова глупа, нацистичка, дискриминаторска и шта већ, зашто се нико, укључујући и чувеног Меху Омеровића, није огласио када су мађарски национални савет најавио оваку глупу, нацистичку и дискриминаторску праксу?

Elementi drzave

pre 9 godina

Secam se jos pre vise godina kada sam isao u Sentu da sam imao osecaj da uopste nisam u Srbiji. I nema to veze, drugacija je sredina ali mi je fascinantno bilo da skoro niko od Madjara ne govori srpski a cesto ga ipak razumeju ali odbijaju da pricaju na njemu. Isto tako dobar deo Srba tamo mora da nauci madjarski zato sto drugacije ne bi ni mogli da funkcionisu tamo. Da se razumemo, te jezicke patrole DSS-a su glupost cista, to je pitanje za ministarstvo obrazovanja posto tamo imaju srpski jezik kao strani jezik u skolama ali ga niko ne uci ozbiljno. I ne moze neko da kaze da se tamo ne postuju prava Madjara kada su vecina koja kroji svoja pravila. Sta evo ja lepo odem tamo i treba da nosim srpsko-madjarski recnik da bih se sporazumevao u sopstvenoj zemlji. Pa ajde molim vas, naucite srpski, necu sigurno ja da ucim madjarski da bih mogao da radim u sopstvenoj zemlji. A to da mnoge radnje primaju forinte (ali samo ako si im poznat) je sasvim druga prica... Mogu da se kladim da skoro svi Slovaci, Rumuni, Rusini, Nemci itd. znaju srspki jezik i ne izvode takve gluposti. I ko njih dira?

vojvodjanka

pre 9 godina

Gospodine Pastor nemojte se pozivati samo na pravo valjda postoji I nešto ljudsko nešto što je normalno da znaš jezik zemlje u kojoj živoš.Kao dete išla sam u šlolu sa Slovacima I družila se sa njkima oni su mene učili Slovački a ja njih Srpski I mislim da je to dobro a sada posebno idu deca Slovaka Rumuna Madjara itd pa se tako ni ne druže a ni ne razumeju što mislim da nije dobro jer na mladima svet ostaje.

klosar72

pre 9 godina

""Proverićemo da li i koliko u Srbiji Mađari govore srpski jezik, da nam se ne bi dešavalo da u pojedinim mestima gradjani koji govore srpski ne mogu da se sporazumeju sa lokalnim stanovništvom", rekao je Jovanov, dodajući da zna da postoje čitava naselja u kojima se ne govori srpski jezik"

I onda, kad otkrijete? Onda će te im beležiti kuće? Fuj.

AKo već živiš među njima, trebalo je da savladaš makar osnove.

Kakav si ti Vojvođanin ako na par jezika ne umeš da pozdraviš, i upitaš se sa komšijama za zdravlje?

Makar to, kad ste za drugo nesposobni...

malme

pre 9 godina

nema drzave koja nije liberalnija od svedske. bio i video. moli se gde hoces, pricaj kako hoces, radi po tvom obicaju. Ali kada dodjes u opstinu ili kod lekara ima da poljubis svedsku zastavu i da pricas svedski ko 1+1. budi sta hoces ali svedjanin tada moras biti.

Зашто

pre 9 godina

Ако желите да се запослите у ДРЖАВНОЈ институцији у Војводини МОРАТЕ да знате мађарски, а они не морају да знају српски! Није ли то дискриминација?

oklahoma kid

pre 9 godina

Naravno da ne moraju. To je njihova stvar. Država mora da im obezbedi mogućnost da sa njima komunicira na njihovom jeziku, a na njima je da većinski jezik nauče, ako im treba ili žele.

Kad slušam poslanike, rekao bih da dobra polovina njih ima ozbiljne probleme sa srpskim jezikom, čisto da napomenemo...

Reci-Procitet

pre 9 godina

Ако у Мађарској Срби не морају да знају и одговарају на мађарском језику, онда нема проблема ни за исто право Мађара у Србији. Шалим се. То би био реципроцитет. Мађари сада раде исто што и Албанци на КиМ. Нека. Њихова глупост и незнање. Исто као и са Хрватима који неће да науче ћирилицу. Шта ће да ради тај несрећни Мађар ако икада оде из свог села (ајмо сада увреде што су "затуцани сељаци", тако пљујете по Србима) у рецимо Београд и позли му. Како ће му помоћи лекар када он (Мађар) не зна језик којим говори 86% народа ове земље? Или како ће урадити било шта? Права мањина су сасвим у реду, али права следе и обавезе. Обавеза према себи јесте бити ПИСМЕН и ОБРАЗОВАН!

sumorni

pre 9 godina

"Te patrole, kažu u DSS, će utvrditi u koliko naseljenih mesta, posebno na severu Bačke, građani mađarske nacionalnosti ne govore srpskim jezikom."

Nadam se da ću ove ... videti u mom kraju.

Nacisti.

srbin

pre 9 godina

Gospodine Pastore u Nemackoj ko zatrazi drzavljnstvo mora po zakonu
da zna nemacki jezik i jos neke dodatne stvari ustavom propisane.
Onaj ko ne vlada nemackim jezikom onda uzima casove i bude testiran.
Zato ne mlati slamu.

zahebantos

pre 9 godina

Dragi Srbi! Ja sam rodjen u ovoj zemlji, i nigde nisam naišao u zakonima i Ustavu Srbije, da moram poznavati srpski jezik. Ne dolazim ja iz neke druge države i molim za pasoš, molim za posao, molim za državljanstvo... Ja sam ovde rodjen, a nisam SRBIN, medjutim... Srpski govorim bolje od mnogih Srba i Srpskinja, o pravopisu da ne kažem niti jednu reč, jer ga vi, Srbi i Srpkinje drage, znate slabašno, čak i školovani ljudi. Zašto niste pitali Dačića, s kojim pravom daje pasoš Adrijani Limi? Zbog Jarića, zbog njene lepote? Zna li Adrijana ijednu srpsku reč? Dakle, o čemu je reč, o čemu mi ovde raspravljamo? O Madjarskoj, koja za njihov pasoš traži poznavanje domaćeg jezika? Treba da ih pitate za Srbe, iz Sentandreje. Da li od njih (službeno) traže poznavanje madjarskog jezika? Apropo, inače mnogo bolje govorim srpski od Sentandrejaca, ali bolje govorim i madjarski, ali i na još nekim jezicima. Zadovoljni?

mile

pre 9 godina

Za dobijanje madjarskog pasosa je potrebno poznavanje osnovnog madjarskog a mi tu tupimo! Da se neko iseljava za Holandiju, Nemacku ili Ameriku isto tako je obavezan da zna jezik drzave u kojoj zivi da bi mogao da funkcionise. Samo eto u Srbiji imamo ljude koji ne znaju jezik, a potom se bune jer zive izolovano. Primer su Albanci, Romi itd. Pa zar nije logicno da se srpski poznaje bar toliko da mozes da kao Albanac dodjes u Beogras i i nadjed posao bez da moraju da ti daju prevodioca?

nedemokrat

pre 9 godina

@klosar72
Tako je, bravo. Mi ćemo učiti jezike manjina da bismo bili fini i europejci, a oni neće učiti srpski zato što je to primitivni jezik divljih balkanskih plemena. Još jednom, bravo bravo!

Buda Baba

pre 9 godina

Citam komentare i grohotom se smejem kolicini ovde izrecenih gluposti!

Kao prvo,zivim u gradu u Vojvodini,gde je sastav stanovnistva(Srbi-Madjari)ujednacen,50:50
Kao drugo,Srbin sam ortodoksni :),radim u drzavnoj ustanovi i nije tacno da pripadnici srpske nacionalnosti moraju da znaju madjarski jezik(pozeljno jeste),vec obratno.
Kao trece,ja prvi ne govorim madjarski(kao i ogromna vecina Srba),i nisam bas ponosan sto je tako.
Kao cetvrto,veoma mali broj gradjana madjarske nacionalnosti ne govori srpski jezik.Uglavnom govore odlicno,doduse sa akcentom.Neko govori malo bolje,neko malo gore,a ne govore ga samo oni iz zabiti,koji zive po salasima i nemaju mnogo dodira sa civilizacijom.

Druga je stvar sto i Madjari imaju svoje patriJote(poput ovih nasih),da ne kazem soviniste,koji iz tog razloga ne zele da govore srpski,iako ga sasvim dobro znaju.

Manite se "cackanja mecke" jer za tim bas nema potrebe.Suzivot je sasvim korektan,ogromna vecina zivi normalan zivot,i jedni i drugi delimo iste probleme(besparica,nezaposlenost,beda).

Bolje bi bilo da jedina tema bude ekonomija i sve vezano za nju,za sve ostalo cemo lako!

4c

pre 9 godina

Sto pozivate na fasizam odmah? Pa kad odete u Nemacku koji jezik pricate, Svedsku, Austriju, Italiju!? Manite se tih fora, ako mislis da radis u ovoj zemlji naucite srpske, jer je isti uslov da se radi u Nemackoj, Italiji i ostalim DEMOKRATSKIM zemljama. Kad udjem u radnju hocu da ih razumem, a ne ko kad odem na sever Vojvodine i pricam srpski, a oni se prave blesavi. U svom gradu odem u bolnicu i cujem 70% zaposlenih parla rumunski ALI IZMEDJU SEBE, kad ih pitam nesto oni mi normalno kazu na srpskom. Zato gospodo, ovo je Srbija i srpski se mora znati ako zelite da radite u istoj. Ista prava ovde i u Nemackoj. Sto smo mi uvek poseban slucaj????

Marko

pre 9 godina

Naravno da ne moraju, a posebno ako ne misle da izađu nekad iz svog sela i porazgovaraju (sklope posao, zaljube se...) i sa ostalim građanima ove zemlje. A to je upravo i rekao g.Pastor.

Branko

pre 9 godina

"Manjine ne moraju da govore srpski"
A kako je u Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji ili Mađarskoj?
Ako i tamo manjine ne moraju da govore Nemački, Francuski, Engleski ili Mađarski onda je OK!Pošto idemo ka EU onda moramo da poštujemo ista pravila koja važe tamo. Nije valjda da moramo pratiti EU samo po pitanju sankcija prema Rusiji.

horatio cane /govorim perfektno 3 jezika+ 2 dobro/

pre 9 godina

@"svuda u svetu svi gradjani moraju da znaju zvanicno pismo i jezik te zemlje,pa tako i ovde!
(da se zna, 13. maj 2014 17:09)

Ocigledno nikada nisi mrdnuo odavde...prosle godine npr. sam bio u Miami-u /Usa,Florida/ na aerodromu je poziv za let bio 3 puta na spanskom i na kraju na engleskom..npr. imas nekoliko saltera gde pricaju spanski jer najmanje 20 posto stanovnika Miamia ne govori engleski..isto ali u jos vecem procentu je sa Kinezima, recimo u Kanadi...pricao sam sa nekima i kazu da su 15 godina tamo i da im engleski i ne treba tako da ni decu ne uce za sada engleski, isto je sa desetinama hiljada Filipinaca,imas ljude koji zive 50-60 godina u USA,Canadi i ne govore i dalje engleski... itd..Svako bira da li ce ili nece uciti jezik to je njegov izbor...nigde u nijednom zakonu ne pise da MORAS znati jezik drzave u kojoj zivis, raspitaj se malo...

Hunyadi Janos

pre 9 godina

Ja sam Madjar koji zivi u Kanadi vec 20 godina i pricam 4 jezika (nadam se da sam kvalifikovan da se ukljucim u ovu temu). Citam B92 vec godinama ali nikad nisam napisao kommentar ali citajuci danasnji artikal i komentare, casa se napunila i nisam mogao vise da izdrzim. Prva stvar sto bi svako trebalo da razume je historija sa ovog podrucja. Vlasti su se menjali, granice su se menjali, puno ljudi koji su sada stariji, rodjeni na istom mestu ali u drugoj drzavi. Verujem puno od Vas sada skace citajuci ovo i kazu "Al' su imali vremena vec da nauce srpski zar ne?". Moj odgovor na to je da pitajte one Srbe koji zive u Kanadi vec 40-50 godina i ne smeju da pokupe telefon kad zvrcne. Neki ne pricaju Engleski, neki odbijaju da pricaju ovaj jezik. Veliki broj njih ima mentalitet "Pricaj Srpski da te ceo svet razume" i je.u Englezima mater kad ne mogu da ih razume zbog naglaska...prvo se treba pogledati u ugledalo... Ne daj boze da Kanadska drzava ovde uvede isto kao u Srbiji da idu od kuce do kuce i da proveravaju ko ne prica Engleski u domacinstvu. Pa ja mislim da bi doslo do svacega i da bi Human Rights imao puno posla.
Puno pozdrava iz tolerantne Kanade!

lupanje gluposti

pre 9 godina

svuda u svetu svi gradjani moraju da znaju zvanicno pismo i jezik te zemlje,pa tako i ovde!
(da se zna, 13. maj 2014 17:09)

Cisto, da se zna - ovo uopste nije tacno !!

Kecman

pre 9 godina

Ne moraju... Ali je problem što oni koji znaju, neće da ga govore, i prave se da ne znaju, pri tom, naravno, nisu samo Mađari u pitanju. Po meni, to je čist bezobrazluk!

pactko

pre 9 godina

neka gospoda iz dSS prvo provere koliko pripadnici srpskog naroda znaju da pričaju srpski pa neka onda patroliraju na severu Bačke gde ljudi žive i rade na miru i nikoga ne ugrožavaju!!

absolutezero

pre 9 godina

Ovaj DSS ode u fasizam. Odakle njima pravo da formiraju bilo kakve patrole. Sa madjarima skladno zivimo u Vojvodini, zasto da se prave tenzije? Iz DSS-a se predstavljaju kao legalisti a ovakvim potezima rade na rusenju institucija. Drzava da reaguje.

netko

pre 9 godina

Moraju da znaju srpski i da govore kad treba!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Justina, 13. maj 2014 18:14)

Gde i zasto nasi gradjani ne govore srpski treba utvrditi da bi se nasao nacin da se ti ljudi motivisu da nauce. Ali ovako srocen predlog o stranacki organizovanim "jezickim patrolama" zvuci kao debilizam.
(glasac dss-a, 13. maj 2014 17:46)

Posto vam partije kreiraju mislljenje da vam objasnim nesto.
Ne govore zato sto nece, nego zato sto zive u takvoj sredini gde ih ima vise pa ne koriste puno srpski jezik. To ne znaci de ga ne razumeju, ili ga ne znaju. Kao evo ja na primer, cist madjar a pisem i govorim bolje od vecine komentatora ovde.
Nego ajde vi malo, trenirajte strogocu na onima koji nisu mirni kao mi madjari. Ajde lepo u pazar ili u medvedju pa tamo pravite patrole. Albanci koji tamo zive mnogo manje znaju srpski od nas madjara, jos im se i cefa za srbiju...sto takve ne prozivate??? Ne smete jelte??

Gari

pre 9 godina

Uopste nije sporno sto ne znaju srpski, i ne treba oko toga praviti problem. To je jednostavno licna sramota. Zamisli da zivis u Nemackoj, a ne znas nemacki(Doduse, nasih ima koliko hoces, al' ajd')?

AZ

pre 9 godina

@Elementi drzave
Bojim se da mi ne zivimo vise u sopstvenoj zemlji...
U svakoj zemlji MORA da se zna zvanicni jezik - a ovde ako se i pomene nesto odmah se javljaju ovi fasisti koji nas nazivaju fasistima. Ironija

albert

pre 9 godina

"svuda u svetu svi gradjani moraju da znaju zvanicno pismo i jezik te zemlje,pa tako i ovde!
(da se zna, 13. maj 2014 17:09)"

Misliš, kao Rusi u Ukrajini? A to piše gde?

Moraju? Ili će se desiti šta? Vi će te ih naterati već?

Ne moraju nigde, ako ne žele. To je njihova stvar. Ne lupajte ove svemirske gluposti. Upravo naprotiv, država mora da zna moj jezik, i ako tako želim, ima samnom na njemu da mi se obraća. Kako u sudu, policiju, opštini, školi, gde god imam posla sa njom.

Eto tako drugari.

Jožef

pre 9 godina

evo pa mene . Rođen u SRB ( YU ) Subotica . Niko i nikada me nije kaznio
zato što govorim i jedno i drugo ( čitam i pišem ćirilicu ) a govorim i trecei i četvrti . Kao Transporter sa SRB tablicom bar 40 puta bio u Tirani pa sam počeo da učim i 5.- Albanski . Knjigu za to sam kupio u Tirani. Naravno sve ovo zbog sebe , Prijatelje i Partnere . Od svakog jezika uvek i samo profitirao. Sve u svemu - zvanični jezik u SRB treba da bude Srbsko . Pa šta .!? I ovo je samo moje mišljenje i ne više .

Bacvanin

pre 9 godina

@Srbin
Zakon se odnosi na imigrante, ne na osobe koje su rodjene u Nemackoj. Svako dete koje se rodi u DE, dobija automatski i drzavljanstvo DE, iako zna samo da kmeci.
Madjari se nisu doseljavali nego su ovde radjani, a da li ce uciti Srpski ili ne, njihova stvar.
Ni Srbi u HU ne moraju da govore Madjarki. Upotreba jezika nije obavezna, svi mozemo da cutimo, ili pricamo i drugim jezicima, ako nam je tako volja.
Uostalom, ko tebi moze zabraniti ili te kazniti ako odlucis da narednih 10 dana govoris samo engleski i da totalno ignorises upotrebu Srpskog jezika?

sk

pre 9 godina

Imam utisak da se ovde najvise javljaju oni koji ne zive multi nacionalnoj sredini pa i ne znaju o cemu pisu nego skupljaju jeftine nacionalisticke poene, vecina manjina zna srpski jezik, i ja kao pripadnik slovacke manjine znam bolje od mnogih vas velikih srba a moram vam napomenuti da su moji preci dosli na ove prostore 1750-te godine u AUSTROUGARSKU i da su aktivno ucestvovali u stvaranju i odbrani svoje drzave, one u kojoj zive za razliku od mnogih srba koji to na svaki nacin izbegavaju...

Zoran

pre 9 godina

Glupih li i zatucanih ljudi ima ovde, uopste ne vidim ni jedan razlog zasto mi ovde ne bi govorili rumunski, madjarski, bugarski ....Sto vise jezika znas ti si bogatiji. Ali zatucanih Srba, koji nigde iz svoje ljusture ni da maknu, ko pleve. I da ne ludujete sa komentarima i pretpostavkama, o tome, koje sam vere i nacionalnosti, Srbin sam iz Aleksinca i svi moji preci do cukundede su bili Srbi. E sad, nacionalisti i patriote, pod znacima navoda, izvolite, dajte svojim plemenitim osecanjima oduska.

Don Quijote

pre 9 godina

Da zivim u mesovitoj sredini, da li su u pitanju Madjari ili bilo ko drugi, garantovano bih govorio taj jezik i to kao srpski. I zbog sebe i zbog njih. Zbog postovanja sebe i zbog postovanja njih. Neprirodno je ne govoriti jezik zemlje u kojoj zivis, ali ne mogu se prisiljavati ljudi u poodmaklom dobu da uce jezik, to je van pameti. Sa druge strane, poznajem mnogo nasih Madjara iz Vojvodine i svi govore srpski isto kao ja, ako ne i bolje. Prema tome, u cemu je ovde problem u stvari? Ili jos bolje receno, ko ovde pokusava da napravi problem tamo gde ga nema?

sumorni

pre 9 godina

"Moraju da znaju srpski i da govore kad treba!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Justina, 13. maj 2014 18:14)"

... jer ću inače biti jako besna što nemam kome da zapovedam i na kome da se inatim. I ne samo da pričaju kako treba, nego moraju imati i prekodrinski naglasak, koga ja posebno volim, jer ga i sama imam?

To znam pouzdano, pošto svi vi koji imate problem sa činjenicom da Mađari pričaju mađarski imate isključivo prekodrinski naglasak.

Dann

pre 9 godina

@malme
Nemoj da lazes, sram te bilo! Ko te natera da ljubis svedsku zastavu??!! Ti ne mozes da svacas razliku: Svaki "invandrare" koji je dosao iz druge zemlje, nije isti kao madjari momentalno u Srbiju. Madjari nisu doslaci... Oni tu zive vekovima u svojoj zemlji.

Baja

pre 9 godina

Dal se mnogi prave ludi ili stvarno ne znaju da su Mađari već pun milenijum na ovim prostorima, sasvim je drugo otići u Austriju ili Kanadu i ne učiti jezik države. Imate gomile naših u Beču koji maksimalno izbegavaju nemački ko da će im jezik ispasti.

Јованчица

pre 9 godina

Jovanov je ranije danas na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da će te "jezičke patrole" biti formirane po ugledu na "jezičke patrole" koje je najavio Nacionalni savet Mađara, a koji će obilaziti mesta po Vojvodini

У вести се каже да је Национални савет Мађара већ раније најавио те ”језичке патроле”. Уколико је ова најава Јованова глупа, нацистичка, дискриминаторска и шта већ, зашто се нико, укључујући и чувеног Меху Омеровића, није огласио када су мађарски национални савет најавио оваку глупу, нацистичку и дискриминаторску праксу?

sk

pre 9 godina

Pa naravno da se ne mora znati ali je kulturno i vise nego pozeljno znati sluzbeni jezik drzave, ali gospodo srbi nacionalisticki nastrojeni, nemojte zaboraviti da su neke manjine ovde na svom terenu a da ste vi, ne mali broj dosli posle(ovi zadnji cak cesto i ne slucajno i sa kojekakvim namerama u sela nacionalnih manjina pa im sad smeta). Ja kao ponosni Slovak savrseno znam i moj slovacki kao i jezik drzave u kojoj zivim i ne mislim da mi je to mana a za one koji ne znaju slovaci su recimo dosli na ove prostore u AUSTROUGARSKU 1750-te godine i aktivno su ucestvovali u stvaranju i odbrani drzave iliti pokrajine u kojoj zive, opet za razliku od mnogih vas, takodje mnogi manjinski narodi govore bolje i gramaticki ispravnije od samih vas, sa kojima je nemoguce dogovoriti se po vuko***inama juzne Srbije, a uzmite u obzir i to da slovaci kao pripadnici slovenskih naroda mnogo lakse uce srpski jezik od madjara koji su ugrofinskog porekla i ide im to mnogo teze i ne treba im to zameriti. Napominjem tolerancija iznad svega a sto vise jezika govoris to si bogatiji...

Dan

pre 9 godina

Totalno je van pameti da neko mora da zna neki jezik, pa taman i da je to glavni jezik neke zemlje. Da neće možda u zatvor zbog toga? Ali ako baš želi da bude gluvonem ili nije imao potrebu da govori, to je njegov problem. Sve ispravno Pastor kaže.

oklahoma kid

pre 9 godina

"@Elementi drzave
Bojim se da mi ne zivimo vise u sopstvenoj zemlji...
U svakoj zemlji MORA da se zna zvanicni jezik - a ovde ako se i pomene nesto odmah se javljaju ovi fasisti koji nas nazivaju fasistima. Ironija
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (AZ, 13. maj 2014 17:57)"

Da bi se nešto MORALO, u zakonima mora postojati sankcija koja se primenjuje ako se to ne uradi.

Moraš da platiš porez, inače sleduje zatvor. Moraš da ideš u školu, inače roditelji plate kaznu. Moraš da vežeš pojas, ili platiš kaznu.

Šta se dešava ako ne znaš jezik?

Mislim, jeste poludeli, kako nekog da nateraš da nauči jezik, pa još i da MORA da priča na njemu?

Opet vam ego pao, pa bi ste da nekoga terate da radi nešto što vam se eto, baš sviđa.?

*CASE specialis

pre 9 godina

U Vankuveru poznatom kao Hongkuveru,na bankama stoje natpisi:"Govorimo Engleski"-pored kineskog naravno.
U Arizoni i Floridi i dobrom delu Kalifornije je teze bez Spanskog nego bez Engleskog.
Mislite o tome

glasac dss-a

pre 9 godina

Gde i zasto nasi gradjani ne govore srpski treba utvrditi da bi se nasao nacin da se ti ljudi motivisu da nauce. Ali ovako srocen predlog o stranacki organizovanim "jezickim patrolama" zvuci kao debilizam.

Bojan Sabac

pre 9 godina

Ako Karadjordjevici ne moraju da znaju srpski, a pretenduju na presto, onda je zaista besmisleno traziti to od gradjana Srbije nesrpskog porekla.

QN

pre 9 godina

Nisu ni Madjari ni Albanci ni Rumuni ni Bugari itd dosli u Srbiju, nego se je Srbija prosirila i dosla na teritoriju na kojoj te nacije zive. Tu je razlika izmedju Srbije i recimo Nemacke. Nemacka ima samo dve manjine, Dansku i Luzicke Srbe. Jedni i drugi se sluze svojim jezikom bez ogranicenja a ministarstvo kulture izdvaja prilicna sredstva za ocuvanje i skolovanje na jeziku spomenutih manjina.

popeye

pre 9 godina

То је тако и у Мађарској, можете да попуните документа или пишете општини на језику мањине?

Vladimir

pre 9 godina

У Русији живе Руси! Свака, и било која мањина, ако жели да живи, ради и храни се у Русији, треба да говори руски и поштује руске законе. Ако желе шеријатске законе, онда их саветујемо да иду тамо где је то државни закон.
Русији нису потребне мањине. Мањинама је потребна Русија, и ми им нећемо дати посебне привилегије, нити да мењамо наше законе да би задовољили њихове жеље, без обзира како гласно викали: ”Дискриминација!”
Боље да се учимо на самоубиствима Америке, Енглеске, Холандије и Француске, ако желимо да преживимо као нација.
Руски обичаји и традиција нису сагласни са некултуром и примитивним понашањем већине мањина.
Када ово часно законодавно тело (Дума) размишља о доношењу нових закона, треба прво да води рачуна о националном интересу, имајући у виду да мањине нису Руси.
[В.В.Путин]

severnjak

pre 9 godina

"Ако желите да се запослите у ДРЖАВНОЈ институцији у Војводини МОРАТЕ да знате мађарски, а они не морају да знају српски! Није ли то дискриминација?
(Зашто, 13. maj 2014 17:40)"

Glupost. Ne bi ni trebalo da MORAŠ, trebalo bi da ŽELIŠ da naučiš jezik sredine.

Za mnogo mesta je predviđeno znanje jezika sredine. Ako već živiš među njima, zašto ga ne znaš?

Znaš da je mađarski jedan od službenih jezika u Vojvodini? I koji od službenih jezika u Vojvodini uopšte znaš?

A oni znaju srpski, pošto je znanje zvaničnog jezika obavezno. Da ga ne znaju, ne bi ni radili.

Smanji malo doživljaje. Čisto sumnjam da imaš pojma o uslovima. Ili ti u SNS nisu to spomenuli kad su ti obećali posao, pa si se sad kao začudio?

klosar

pre 9 godina

"(nedemokrat, 13. maj 2014 19:20)"

Sviđaju mi se vaša besmislena tumačenja tuđih reči. Kao da slušam Kalimera predškolskog uzrasta.

Nije moja stvar šta će te vi raditi. Obzirom da komentarišete ovde, smatram da ste punoletni, pa niste obavezni da mene pitate za savet šta da radite.

Da je Vojvodina tuđa teritorija-to je činjenica. Niti je ikada bila deo Srbije, niti je sa Srbijom ikakve veze imala do 1918-te godine. Nema nikakve veze sa vašim doseljavanjem na Balkan, sa vašim srednjovekovnim državama, sa ustancima, pravljenjem nove države. Ni jedan vaš kralj, car, knjaz, knez, je nikada nije spomenuo kao istorijski deo Srbije na koji ona polaže pravo bez obzira što je pod tuđom okupacijom.

Dakle, zašto onda imate problem da prihvatite činjenicu da ste 1918-te dobili tuđu teritoriju?

I koga ste na njoj očekivali? Mora da ste se iznenadili kad ste shvatili da tamo Srba ima jedva trećina?

A mora da ste bili zgranuti činjenicom da je tada većina onih koji nisu bili Srbi-znala srpski?

Naravno da su znali, upravo zbog Srba koji su tamo živeli. Malo čudno, obzirom da je nemački uz mađarski bio "zvaničan jezik" Austrougarske?

A to što nešto tako vama predstavlja problem, nisam ja kriv. To je već stvar neke opšte kulture, vaspitanja, obrazovanja, pogleda na život i slično.

Tako dragi moj nedemokrato. I da pitam, jeste osmislili način kako da nekoga naterate da prozbori srpski? "Da ga ceo svet razume"? Verujem da će te uspeti, samo vam treba nova prilika.

Јое

pre 9 godina

@Dann Норвежани живе у Шведској вековима, баш као и Финци, али у Шведској нема ни једне државне школе на финском или норвешком језику. У Шведској је званичан језик шведски и сви су обавезни да га користе у званичној комуникацији.

Није ме брига да ли Мађари који живе у Србији знају српски или не, али када уђем у било коју државну институцију у најзабитијем селу Србије, желим да могу са службеницима да се споразумем на српском. Много ли је?

SQI

pre 9 godina

"svuda u svetu svi gradjani moraju da znaju zvanicno pismo i jezik te zemlje,pa tako i ovde!
(da se zna, 13. maj 2014 17:09)"

Ne moraju ali onda nemaju prava da se žale kad neko neće da ih zaposli jer ne govore srpski ili ih ne razume. Velika je sramota ne znati jezik zemlje u kojoj živiš.

direktor

pre 9 godina

Sviđa mi se model Letonije - ako ne znaš letonski, nema letonskog državljanstva. Jest da je malo okrutno prema Rusima, ali ako ne žele učiti letonski, tko im je kriv.

klosar

pre 9 godina

"Tako je, bravo. Mi ćemo učiti jezike manjina da bismo bili fini i europejci, a oni neće učiti srpski zato što je to primitivni jezik divljih balkanskih plemena. Još jednom, bravo bravo!
(nedemokrat, 13. maj 2014 17:32)"

A, ne, nema potrebe da učiš. I ovo pola srpskog ti je dovoljno, što se mene tiče.

Sa ovakvim problemo se susrećemo uvek kada jurimo za tuđim teritorijama, a onda se nađemo u čudu što tamo žive neki ljudi koji ne pričaju naš jezik. Na takav razvoj događaja nikad ne računamo?

A onda se dosetimo - nateraćemo njih da nauče naš jezik, umesto mi njihov, da im kažemo ko smo, i gde oni sad žive.

Pa se onda pojavi neko poput lika iz članka, kome bi u stvari jedino ugrejalo dušu da ih nekako natera ne da pričaju srpski, nego da pričaju ćirilicu, krste se sa tri prsta, i pevaju "Oj Vojvodo Sinđeliću".

Tako da, šta da ti kažem. Nateraj ih nekako na to. Maši rukama, razumeće te... Čisto da podgreješ svoj urnisani ego.

Зашто- Зато

pre 9 godina

@северњак Човек је рекао да они НЕ МОРАЈУ да знају Српски, нисам ја то рекао. А ја МОРАМ да знам Мађарски да би могао да се апоразумем са њима када дођу у ДРЖАВНУ институцију. Замисли ситуацију, да не чује зло, да ми затреба лекарска помоћ у Србији а лекари и сестре, који су мањина НЕ ЗНАЈУ Српски!
Нисам СНС члан, ја сам ДРЖАВЉАНИН земље СРБИЈЕ!

civilizovan covek

pre 9 godina

U svim zemljama sveta njeni gradjani moraju da znaju zvanicni jezik drzave.U Svajcarskoj je cak obavezno da svi Svajcarci znaju sva tri zvanicna jezika, nemacki, francuski i italijanski.

Мајор Гашпар

pre 9 godina

Само примитивац не зна језик државе у којој живи. Кад одеш у туђу земљу на пар дана потрудиш се да научиш пар основних речи, а камоли ако живиш у држави у којој се говори језик који ти није матррњи.

Уз то, деца која су билингвална боље развију мозак, лакше науче још неки језик и буду успешнији у животу.

У питању је ствар културе и образовања. Јасно је ко не може за цео живот да научи још један језик - људи скромних капацитета.

sk2

pre 9 godina

Kalimero, veliki srbine "nemoraju" se pise odvojeno, dakle "ne moraju" , ovo ti pise pripadnik nacionalne manjine( slovak) koji ocigledno zne bolje gramatiku tvog maternjeg jezika od tebe i jos mnogih slicnih tebi, ocigledno da manjine znaju jezik drzavu kojoj zive!

Vladan Marinkovic

pre 9 godina

Kakav je zakon u Madjarskoj, da li Srbi kao manjina moraju da pricaju madjarski jezik? U kojoj zemlji ja zivim! U Nemacku ne mozes da ides ako nemacki ne znas.

sasa jokic

pre 9 godina

Naftna kompanija MOL je insistirala da na njihovim pumpama u Subotici svi zaposleni govore madjarski?!
Nemoj Pastore Ti da talasas o Ustavu i pravima. Kojim kvalitetom si dosao do toga sto jesi, sem genima?

klosar72

pre 9 godina

"Gospodine Pastore u Nemackoj ko zatrazi drzavljnstvo mora po zakonu
da zna nemacki jezik i jos neke dodatne stvari ustavom propisane.
Onaj ko ne vlada nemackim jezikom onda uzima casove i bude testiran.
Zato ne mlati slamu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (srbin, 13. maj 2014 18:14)"

Pa i kod nas je tako. Kad god neki Mađar (ili bilo koja druga nacija) zatraži državljanstvo, mora da pokaže osnovno znanje srpskog.

Kad zatraži državljanstvo, naravno.

Славица

pre 9 godina

Господин Пастор треба да ми објасни како то да у земљи Србији не можеш да се запослиш ако не знаш мађарски језик,као у неким деловима севера Србије?При томе у државним службама раде људи, припадници националне мањине - Мађари који кад им се обратиш, гледају бело у тебе,немају појма шта их питаш.Питам се на ком то језику шаљу дописе у Крагујевац, Краљево, Ниш, Косовску Митровицу?Или ћемо нашим парама у Србији у сваком месту плаћати преводиоце?Срамота!Лично искуство:живим у месту где је већинско становништво мађарско, деца су ми похађала музичку школу,а почетком школске 2оо1/2002 године, тадашња директорица ме је позвала да ми саопшри да неће бити разредна настава на српском језику, јер има само 5 ученика,а имала је разред на мађарском језику са два ученика.Да не говоримо о наставном кадру у основној школи,где данас важне и кључне предмете, као што су математика,физика,хемија,историја, предају људи који натуцају српски језик.Да ли неко има коментар на ово и шта би господин Пастор могао рећи поводом овога?Хвала Богу, моја су деца отишла одавде и немају намеру да се врате,јер не желе да се осећају мањином у сопственој земљи.Мађари наравно, кад се запошљавају, не морају да знају српски језик,демократија је, зар не?

Terapeut Justin

pre 9 godina

Ovaj covek je u pravu. Kako mi znamo da se pozivamo na istoriju, u ovom slucaju bi bilo logicno da mi naucimo madjarski,pored srpskog.(mislim pre svega na ranije seobe) Jer, mi smo tamo dosli sa svih strana, a oni su tu bili tu. Glupave price o uslovima.za pasos u drugim zemljama ne vredi ni komentarisati. Kako kaze Balasevic:"Odakle sam.dos'o?Pa odavde sam dos'o". Nismo mi postali multietnicka zemlja migracijama iz Ruande, Mozambika... Tako da - ucimo madjarski!

horatio cane /govorim perfektno 3 jezika+ 2 dobro/

pre 9 godina

Navedite mi jednu jedinu zemlju u svetu gde pise u Ustavu ili zakonu da svi gradjani MORAJU da govore jezik drzave ! Ako neko nadje da postoji i jedna placam 1000 evrica :)

sumorni

pre 9 godina

"Ajde lepo u pazar ili u medvedju pa tamo pravite patrole. Albanci koji tamo zive mnogo manje znaju srpski od nas madjara, jos im se i cefa za srbiju...sto takve ne prozivate??? Ne smete jelte??
(netko, 13. maj 2014 19:04)"

:D

Naravno da ne smeju. Znaš kako to ide kod takvih tipova, oni se iživljavaju samo na onima koji su mirni i ćute. Kad im neko pokaže zube (kao ti Albanci) onda se sete da nisu tetki odneli lek :)))))))

A to je ova ekipa iz komentara koja turira, tudom? :D

Komšija, hvala ti na komentaru, odličan je.

gigaboy

pre 9 godina

Srbija - srpski jezik!
Francuska-francuski! ....
Kome se ne dopada, dovidjenja!
Koja sprdnja po sudovima zbog bošnjačkog jezika! Čemu to?

Che

pre 9 godina

Balinta Pastora bih zamolio za mali eksperiment.Neka proba da zivi u Americi ili Nemackoj legalno, pa neka dodje i neka napravi konferenciju za stampu i neka objavi da li nije morao da zna i polaze engleski ili nemacki jezik.

Swedenonline

pre 9 godina

Ova madjarska vlada vec nosi epitet ultranacionalista i jasno se vidi sirenje ideologije. Vojvodjanskim Madjarima ocigledno nesmeta sto ih ovi iz Madjarske smatraju njihovim Romima?

Po pitanju jezika, uzecu Svedsku za primer, obavezan nivo skolovanja je obavezna SVA nastava na Svedskom po mogucnosti da imate i dopunski maternji jezik. Ako je negde to odradjeno demokratski onda je u Svedskoj. Naravno, useljenici nisu pod obavezom da nauce svedski jezik, ikad. Imaju pravo na besplatne prevodioce.
Zaostavstina iz socijalizma gde su manjine gde ih je bilo dovoljno za jednu celu skolu, dobijale luksuzni hendikep u vidu kompletnog skolovanja na maternjem jeziku pod obavezom da moraju uciti i srpski kao predmet. Morate se resiti sto pre tih glupih mera ali kako a da se neponovi kosovski scenario. Savet vladi je da trazi zastitni mehanizam nacionalnog identiteta uz pomoc EU. Posle prepravke Ustava, zavrnete slavinu uz pomoc EU. Madjarska je faktor problema momentalno unutar EU i treba to iskoristiti sto pre! Madjari se nece pitati ama bas nista o zakonu neke drzave van EU te ih treba zgaziti dok su nemocni.

kon

pre 9 godina

"ne baš tako vezano za ovu temu,ali čemu pitanje nacionalnosti. gradjanin Srbije,je... Srbin.može biti madjarskog,rumunskog,.... porekla,ali od toga treba da se izjašnjava kao Srbin,ako već ovde živi.pod hitno izbaciti pitanje nacionalnosti, pa neće ni biti izjasnjavanja.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vojvodjanski madjar, 13. maj 2014 18:15)"

Danas je dan prepun vrcavih ideja :D

Da je Mađar Srbin, onda ne bi bio Mađar, nego bi bio Srbin :D

Onda vredi i obrnuto, ako Mađar može biti Srbin, onda i Srbin može biti Mađar? :)))))

Hvala vam na ovome, zagrejaće me dugi niz godina salvama gromoglasnog smeha :D

Gospodine Koštunica, da to niste vi lično?

shpitz

pre 9 godina

...ali isto tako mi nismo u obavezi da govorimo jezik manjine. Ako imaš i malo mozga znaćeš da time manjine sebi seku granu na kojoj sede. Ko će pametan da zaposli nekog kvalifikovanog i pametnog ako sa njime na moze da razgovara i da od njega u realnom vremenu dobije pravu i validnu informaciju. I onda ćete reči da je to diskriminacija, da to nije u redu i tome slično. pokušaj u nekoj zemlji, recimo madjarskoj da dobiješ posao, a da ne znas madjarski. Nema šanse, ne zbog diskriminacije nego zbog proste logike. Slažem se da u institucijama države to moze da važi, ali nema veze sa realnim i svakodnevnim životom.

lahm

pre 9 godina

@da se zna - Uopste nije tacno da "svuda u svetu" mora da se zna zvanicni jezik drzave. Naprotiv. Druga je stvar koliko nepoznavanje zvanicnog ili dominantnog jezika vodi u samoizolaciju i autodeskriminaciju. Pastor je u pravu.

blabla

pre 9 godina

Људи не морају да говоре српски језик у свакој прилици. Поготово не у кући. Тиме ће сачувати свој говор, на пример, Мађари у Војводини. То је од великог државног интереса. ))): У Општину или у званичне институције одлазе ретко, они ни немају потребе да га науче због државних институција. Зато се држава преко школског система труди да људима пружи могућност да науче језик већинског народа државе у којој живе. ))): Нека та наставе буде у складу са потребама тог становништва. И обрнуто. ))): Што се тиче војвођанске вишејезичности, сећамо се да су нам сведочанства у школи оверавали печатом на којем је исписан текст на 5 језика (мислим да је на 5). Верујемо да је тако и данас. Ако је тако са печатом, онда је тако и у свакој другој прилици. ))):

nedemokrat

pre 9 godina

@klosar
Za tuđim teritorijama? Prvo sam mislio da samo lupetaš, ali sad vidim da si zapravo zlonameran, da ne kažem nešto gore. Koje su onda "naše" teritorije, pošto su po vama "modernima" sve srpske teritorije "tuđe"? Da se mi lepo iselimo iz Srbije, pošto smo očigledno pali s Marsa?
Još nešto, za tebe kao i za ove ostale koji sve čitaju kako njima odgovara. Kada se kaže "naterati", misli se na pravna i legalna sredstva, a ne na SS trupe, ljotićevce i crne trojke, kako bi vama odgovaralo, pošto biste time dokazali sva svoja bulažnjenja o velikosrpskom fašizmu. Misli se baš onako kako su ljudi i naveli u komentarima. Država mora da se potrudi da manjine imaju interes da nauče jezik. Baš kao u svim progresivnim državama. Ko neće, ne mora, ali se zna kojim institucijama nikada neće imati pristup. Ko je pominjao lečenje ega, isterivanje sile i ostale gluposti o kojima lupetate svi zajedno ovde?
Inače, baš sam se potresao što europejski internet intelektualac smatra da govorim "pola srpskog". Još jednom, bravo na progresivnosti, pameti i nevaspitanju.

Zvezdana

pre 9 godina

Posto im je srpska ekavica na srcu neka propitaju i u ostalim delovima Vojvodine (narocito u Novom Sadu) i ostale kako vladaju istim. Đe si, šta ima, oklen si ti NIJE GOVOR Vojvodine. Mađari su tu malko pre nas pristigli a ovi iz poslednje ofanzive se i ne trude da nauce srpski jezik. Naprotiv postala je Vojvodina veliko guslarsko posijelo koje nema tolerancije ni prema kome. A od nas ocekuju da je imamo za svakoga. I imamo, dokle god se prilagodjavaju (NE UTAPAJU, JER SVAKO TREBA DA OCUVA KORENE) a ne da oni nas prilagodjavaju sebi.

doktor

pre 9 godina

Pitanje za g Pastora,gde su Srbi iz Sent Andreje i ostalih mesta u Madjarskoj.Nisam čuo da se u Madžarskoj priča srpski, barem ne u zadnjih 150 god! I zna se da je svako srpsko ime i prezime u Vojvodini bilo upisano u matične knjige kao madjarski prevod istih! Uvek ste bili dobri prema manjinama.

iz amerike

pre 9 godina

U drzavi Srbiji zvanicni jezik institucija mora biti srpski, sto znaci ako dodjem na salter negde u Vojvodini da obavim neki posao, mora osoba koja tu radi da govori srpski jezik. A za manjine treba da postoje i skole i kulturne institucije koje im omogucavaju da neguju svoju tradiciju. Takodje, Srbi koji zive u delovima gde ima Madjara u Vojvodini obicno i znaju pomalo madjarskog jezika a sporazumevanje na pijaci i sl. Tako je makra bilo nekada. U intetresu je i manjine, zbog posla, da zna jezik zemlje u kojoj su manjina, a u interesu je onih koji su u okruzenju manjisnkog naroda da znaju njihov jezik i kulturu jer to poboljsva njihove odnose i obogacuje i jedne i druge.

milan

pre 9 godina

Ovi sto pominju Nemacku bi trebalo da znaju da manjine koje dugo zive na prostoru te zemlje kao sto su Luzicki Srbi ne moraju da znaju Nemacki. Ne mogu se porediti useljenici sa starosedeocima.

Pročitati vest, pre nego što se odvali kolosalna glupost

pre 9 godina

"za dobijanje Madjarskog pasosa, odnosno drzavljanstva MORA da se zna Madjarski jezik. Eto. A sad je Pastor uzeo da nas poducava...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (milos, 13. maj 2014 18:33)"

A ko to u ovoj vesti uopšte traži neko državljanstvo? Ovde se radi o tome da bi neko patrolama kontrolisao državljane Srbije rođene u njoj koji jezik koriste u svojim kući, a dežurna ekipa nacoša mu odobrava u komentarima.

A sve zato što tip ne ume da se ponaša kad uđe u tuđu kuću, pa bi domaćine da nauči nekim stvarima.

Ili su i njihove kuće već postale vaše? Da niste malo požurili? Još Mirović nije postao gaulajter Vojvodine, strpite se malo...

Pastor ne da je u pravu, on samo govori elementarnu logiku sa kojom vi već duže vremena imate problema.

Glupost i svemir su bezgranicni

pre 9 godina

Mora samo da se umre. Ali, zar nije to tuzno da si Madjar i ne znas srpski, a zivis u Srbiji?
Koliko je zivot onim Madjarima koji znaju srpski prosto laksi, bogatiji i lepsi.
Zivim u Beogradu, i voleo bih da znam i madjarski, iako ga ne bih imao gde upotrebljavati.

zkns

pre 9 godina

nesto se ne secam jel Adrijana Lima znala srpski kada je dobila nas pasos, dosta njih se to pita ovde kada je rec o dobijanju pasosa (Dacic da je mogao dao bi joj i vise od pasosa...)

pero

pre 9 godina

Znanje jezika nije definisana zakonom. Zna se šta je službeno a šta manjinsko, pa izvolite... Onaj ko ne zna jezik bilo službeni bilo manjinski taj je svakako hendikepiran i to je njegova stvar. Da se ja pitam ja bih uveo obavezno učenje jezika sredine, kao u Švajcarskoj. I manjina većinski i većina manjinski... ne može da škodi, već samo da obogati.

google

pre 9 godina

ja kada sam bio u Austriji i kada trazis posao kako u oglasima tako i u birou za zaposljavanje lepo pise sta sve traze od radnika,i takodje stoji da zna nemacki jezik jer poslodavac nece zbog tebe da uci Srprki jezik da bi se sporazumeo.Prema tome Madjari moraju znati Srpski jezik ako zele da rade u nasim firmama ili ako im treba nesto od dokumenata,moraju znati jezik,jedino da onda imaju prevodioce.

ivan

pre 9 godina

Kakvi nacisticki komentari - kakve kretenske patrole!

Kao da Srbi u Nemackoj govore nemacki?
Ili Kinezi englesi u Americi?
A gluvonemi imaju da progovore - i to odmah! Inace ce ih stici 'jezicka patrola'...

Gluposti!

Ako radi u drzavnoj sluzbi treba da zna da govori! Ostalo je njegova privatna stvar!

Na kraju krajeva - ni u Vranju ne govore srpski jezik, pa sta?

Eto - trebaju pokrainski izbori da se uklone nacisti!

Vosa

pre 9 godina

Problem je u tome sto deca manjina koja zavrse osnovnu skolu u svome selu na primer uz minimum znanja srpskog kasnije imaju veliki problem u velikim gradovima u daljem skolovanju i uklapanju u drustvo. To je ogroman defekt naseg obrazovnog sistema. Za njihovo dobro je da moraju znati Srpski jezik makar komuniciranje da bude na dobrom nivou.

novosedelac

pre 9 godina

Samo sam čekao albanske komentatore da nam objasne kako su i oni ovde starosedeoci još od Cezara. Bez toga nema smislene rasprave.

lela

pre 9 godina

nazalost prava nacionalnih manjina po pravilu "brane" plitkoumni nikogovici.

ja (sasvim igrom sudbine) zivim u inostranstvu. znate li koliko sam vremena i truda ulozila da progovorim jezik tecno i gramaticki ispravno? i znate ja sam ponosna na to! govorim dva jezika tecno, imam dve domovine, slavim dva Bozica...

praznoglavac!!!

Mare

pre 9 godina

Pustite Mađare na miru, od njih možemo još puno toga da naučimo. Žalosno koliko negativnih i zlonamernih komentara, koliko smo ratova izgubili a većina bi opet nasela na ovakvo huškanje.

zozonko

pre 9 godina

Posto dezurne patriJote okrecu sve naopacke cisto da podsetim. Ovo je reakcija gospodina Pastora o najavi osnivanja nekakvih jezickih patrola a vi udarili u pricu o nekoj obavezi manjina da znaju srpski jezik. Pa rece covek da im je u interesu da ga znaju. Izjava mu je korektna sto se bas ne bi moglo reci za inicijativu DSS-a.
(absolutezero, 13. maj 2014 21:29)

@ Iskreni sam antifasita i antinacionalista, a sebe dozivljavam kao rodoljuba. Mrzim soviniste, radikalne nacionaliste, one koji oko sebe samo sire mrnju i podele. Dosta mi je devedesetih, sendvica i karata u jednom pravcu za bilo koju manjinu. Svako ko zivi u Srbiji mora imati ista prava i slobode, ni manje ni vise, jer svi smo deo iste drzave. Medjutim, ovo sto ste vi napisali jednostavno nije tacno. Te famozne srpske "jezicke patrole" su kontrareakcija na isto to sa madjarske strane. Niko nece da kaze o tome kako se Madjari tamo gde su vecina (opstine, skole, frme, mesne zajednice itd.) ophode prema drugim narodima, i da jednostavno ako je drustvo veciniski madajrsko oni nece pricati drugim jezikom iako ih vi ne mozete razumeti. Zamislite da neki Englez ode u opstinu a tamo vecina Srbi, i niko nece da mu se obrati na engleskom, nego jos sve ispisano na cirilici. Upravo to se desava po nekim mestima u Vojvodini, a da ne pominjem one izjave kako ovo nije Srbija nego Vojvodina ili Madjarska, i tome slicno.

NS Gusztav

pre 9 godina

Uhvatili ste se Sent Andreje i kako su Srbi tamo asimilovani od zlih Mađara. Pa pogledajte u Sremu mesta gde još uvek ima Mađara u nešto većem broju, Maradik, Šatrinci, Hrtkovci, Platičevo,Irig...pitajte ih koliko znaju mađarski,jedino stariji govore, a mladi nikako ili samo razumeju ponešto i samim tim gube nacionalni identitet i tu je asimilacija. Problem je što su u sve manjem broju i izolovani su od matice, do '60-tih u Sremu je bilo mađarskih razreda u 20 mesta, sad ni u jednom.

Ja bih, eto,voleo da znam i madjarski

pre 9 godina

Bas me zanima kako bi se proveo poslanik madjarskog parlamenta srpske nacionalnosti,u sred Budimpeste,posle ovakve izjave...

Marsovac

pre 9 godina

Probaj da dobijes nemacko drzavljanstvo bez znanja nemackog jezika (bez obzira koje si nacionalnosti!) .... koliko znam, ni radnu vizu neces dobiti, kamoli drzavljanstvo.

ricard

pre 9 godina

au srbijanci al ste zestoki...pa ako oni nece da nauce srpski,mozda bi mi mogli da naucimo madjarski?..to je stvar obrazovanja i voleo bih da naucim 50 jezika...u Kanjizi gledaju madjarsku televiziju,citaju madjarske novine i sta ce im srpski?ajde da ova drzava nesto vredi i da ih postuje kao gradjane pa da i nauce...iako,ponavljam,ja bih da mogu da naucio 50...njihova stvar ako nece....a ove fasisticke patrole..pa to je stranka na izdisaju i ide ka fasizmu....nema gde drugde..smesno

crise de nerfs

pre 9 godina

Samo da napomenem jednu veliku istinu-Srbija je najveca demokratija u Evropi.Kako ,zasto? pitajte sve strance u Austriji npr. na kom nivou moraju da znaju nemacki jeizk,da li mogu da korsite maternji u skolama (kao kod nas nac.manjine u osnovnim,srednjim skolama i na fakultetu).Ne mogu da koriste maternji,ne mogu da imaju propuste u nemackom jeziku(zato su stranci okrenuti privatnim skolama).Nikakva prava nemaju manjine,a kamoli ovakva kakva imaju u Srbiji.Ko tvrdi suprotno,nije video Evrope.

stanovnik eu

pre 9 godina

U Francuskoj su ljudska prava mozda i na najvise nivou u celom svet ali uslov za bilo sta je francuski jezik!!!
Sluzbeno sam obilazio Svedsku i Norvesku, zemlje sa zavidnim standardom i situacija je ista. U Nemackoj na pr nece da vas pogledaju u drzavnim institucijama ako ne govorite nemacki. Englezi su na pr poznati po tome da obozavaju svoj svetski jezik.
Pozdravio bih g. Pastora i porucio bi mu da je Srbija iz 90ih vec zaboravljena i da se uhvatio za pogresnu i nicim objasnjivu stvar.

Баш смо фашистичка земља

pre 9 godina

(Zoran, 13. maj 2014 17:54)
Благо нама кад ти ниси затуцан.
Недостаје ти само кућно васпитање.

(albert, 13. maj 2014 18:10)
Научи граматику па се прави паметан.

(netko, 13. maj 2014 19:04)
Нисте ви мирнији од албанаца. Боље се скривате.

И за крај пример Француске. Модерна држава. Демократска, либерална, секуларна. Све оно што, по мишљењу већине овдашњих комуњарских либерала, Србија није. У тој и таквој Француској не постоји двојезичност. У тој и таквој Француској не постоје националне мањине. Држављанин Србије може да се изјасни да је по националности Ром, Мађар, Словак итд. У Француској си по националности Француз.

Ja

pre 9 godina

Table na madjarskom, zasto da ne. Ovo je civilizovana zemlja za razliku od nekih, nema nikakvog razloga da ne bude dvojezicnih tabli. Sto se tice poznavanja jezika, vecina tih ljudi za ceo zivot skoro nikada i ne napusti svoje selo, samim tim je tesko ocekivati da nauce neki drugi jezik. Ali bilo bi lepo da sopstvenoj deci omoguce neku drugaciju buducnost tj. da im omoguce da nauce srpski jezik, da ne budu zakovani za ta sela mimo eventualno sopstvene zelje. Balint Pastor je diplomirao u Beogradu, da li bi to bilo moguce da mu njegovi roditelji nisu omogucili da nauci srpski. Naravno ko nece, njegova stvar, ne treba nikoga primoravati, nikakve jezicke patrole i sl. uznemiravanja.

kalimero

pre 9 godina

Tacno nemoraju da govore Srpski jezik, ali bez punog znanja Srskog jezika 9govora i pisanja) nemogu dobiti ni jedan posao u Srbiji i ostvgariti nikakva prava iz koja proisticu iz radnog odnosa. Kraj price gospodine Pastore.

Јое

pre 9 godina

@QN Када бисте мало боље проучили историју онда бисте знали колико сте у заблуди (или злонамерни) када тврдите нешто слично. Лужички Срби су староседеоци на простору данашње Немачке, док су Немци "дођоши". Лужички Срби су данас на нивоу статистичке грешке, а језик им је скоро мртав због "пажљивог" односа Немаца према језику и култури Срба. Толико су били пажљиви да су им забрањивали да говоре својим језиком чак и у својим приватним кућама. Ако погледамо Србију, онда је занимљиво приметити да код нас постоје мале националне заједнице (нпр. Русини) које су успеле да очувају своју културу и језик захваљујући односу српске већине према њима. На ту чињеницу сам изузетно поносан, јер она одсликава однос Срба према националним заједницама. Тога нема у другим земљама, а поготово не у земљама ЕУ. Где су Срби из Румуније, Бугарске, Хрватске, Мађарске, Албаније, Грчке, Македоније, Словеније... ? Да не набрајам даље? Нема их, асимиловани су, углавном насилно.

Нико не треба и не сме да забрањује националним заједницама употребу матерњег језика, али њихова обавеза треба да буде да знају језик земље у којој живе, баш као што и ја сваки пут када негде путујем научим бар неколико основних фраза земље домаћина.

stranac

pre 9 godina

na osnovu komentara zakljucio sam da i kosovski srbi moraju da uce albanski.(globetrotter, 13. maj 2014 21:12)

dobra usporedba.
slicna situacija
narod koji je prekrajanjem granica postao manjina
ako trazimo od madjara da moraju znati srpski ispada logicno da svi na kosovu moraju znati albanski.
dss treba da pripazi jer se ovo moze vtatiti kao bumerang.

branislav

pre 9 godina

O čemu pričaju Pastor, LSV i ostali? Nije mi jasno šta hoće, možda i ćirilicu da nam zabrane. Obišao sam pola EU, i u svakoj zemlji ako hoćete da živite i radite morate znati jezik te države, a ako nećete onda vam ostaje komunkacija na nivo "ja Tarzan a ti Džejn", i naravno niko vam neće dati posao. Srbija je država sa visokim stepenom poštovanja manjinskih prava, ma koliko to nekome bilo smešno, jer nigde u EU osim u Vojvodini nisam doživeo da se ime jednog grada piše na više pisama i jezika, i da u pošti možete predati pismo za prijatelja u Novi Sad napisano na mađraskom kao "Ujvidek" umesto "Novi Sad", kao ime mesta. Toga nema u bilo kojoj državi Evrope, a čisto sumnjam da bi u Zagrebu mogli da napišete Split na ćirilici. Što se tiče LSV neka provere svoje rejting, pa tek onda pričaju o cenzusu, a isto važi i za retoriku njivovog lidera koje je jo[ kako afresivna prema neistomišljenicima, jer tu nema ni "d" od demokratije. O principima likova iz LSV neću ni da govorim, pošto su im sada glavni prijatelji bivši radikali. O odnosu delova mađarske manjine prema Srbima i Srbiji se tek može pričati, ali to nije tema, a ja nisam šovinista.

somborac

pre 9 godina

Vidi, problem je kada se krene sa pricom ko je prvi dosao i ko je sta dobio na poklon i koje godine. I ja bih mogao sa punim pravom da tvrdim da je Sombor turski grad jer je bio u sastavu Otomanske imperije punih 200 godina. Nemojte o tome ko ima vise prava na Vojvodinu, ne otvarajte pandorinu kutiju.

bane

pre 9 godina

Najbolje jeda se Vojvodina odcepi od Srbije da ne bi i dalje slusali ovakve budalastine to ti je Hitlerovska metoda da se kontrolise ko kako prica izjem ti drzavu Srbiju koja avako nesto dopusta vojvodino probudi se vec jednom Pastore ne daj se

T&T

pre 9 godina

'Ajde probaj da se odselis u bilo koju zemlju a da ne znas jezik koji je sluzbeni u toj zemlji.
'Ajd i to da vidim!
Covece, pa u Australijskoj ili Kanadskoj ambasadi nece ni poceti razgovor sa tobom o iseljenickoj vizi ako ne govoris SAVRSENO engleski!

Da li ce Srbin dobiti madjarski pasos ako ne zna Madjarski?

stranac

pre 9 godina

za one koji sedeci u srbiji usporedjuju datu situaciju sa nemackom i austrijom:
kao prvo u austriji i nemackoj nema manjina nego stranaca. za razliku od madjara u vojvodini koji su tu bili ali se prekrajanjem granica postali od naroda manjina. u ove obe zemlje smo mi stranci dosli iz svojih zemalja od koje neke cak nisu ni u evropi.
kao drugo nebitne stvari obavestenja na raznim automatima, redovi voznje obavestenja na ulazu zgrade kada ce biti ocitavani vodomeri kalorimetri po stanovima kao i bitne stvari formulari po opstinama , policiji itd su visejezicni. ne dvojezicni nego visejezicni! osim nemackog ispisani su na turskom, italijanskom, grckom, ruskom hrvatskom. od raspada yu cesto i cirilino tj srpski. to je demoktatija i ravnopravnost. to je eu !!!

Deutschland

pre 9 godina

Ovde je naravno zvanicni jezik nemacki. I sve je na njemu od novina, tv, do mobilnih telefona, saobracaja. Sve sluzbe su na nemackom. U prevozu najavljuju stanice na nemackom, u vecim gradovima u vreme sajmova ponekad i na engleskom. Toliko o tome! Pokusavam da zamislim svoj zivot ovde bez znanja jezika - tesko! Budes uskracen za gomilu stvari, narocito sto se tice kulture i informisanja.

T&T

pre 9 godina

Neverovatno kako se pravite b******!
Nadjoste razliku izmedju znanja jezika zarad dobijanja pasosa neke zemlje i toga da Madjari u Srbiji ne treba da dobiju srpski pasos jer ga vec imaju posto ovde zive...

A hajde mi onda objasnite, molim vas, ZASTO se trazi poznavanje sluzbenog jezika za dobijanje vize, drzavljanstva....?
Zasto? Ako nije bitno znati sluzbeni jezik zemlje u kojoj zivite!?

Srbija uvek prepuna pametnjakovica zato se I raspada I propada svetlosnom brzinom!

plavi andjelak

pre 9 godina

Dobojem poziv za sud u svojstvu svedoka napisan na 3 jezika. Srpski, hrvatski i madjarski. Tri zaglavlja, tri naslova, tri teksta poziva i tri potpisa napisano na dve strane A4 formata. Nenormalna drzava.

Ja

pre 9 godina

Tacno nemoraju da govore Srpski jezik, ali bez punog znanja Srskog jezika 9govora i pisanja) nemogu dobiti ni jedan posao u Srbiji i ostvgariti nikakva prava iz koja proisticu iz radnog odnosa. Kraj price gospodine Pastore.
(kalimero, 13. maj 2014 20:55)

Ajoj, dobro si mu rekao, imas 9 pravopisnih gresaka u jednoj recenici. A i jednu logicku, o kriterijumima na osnovu kojih ce nekoga zaposliti odlucuje poslodavac a ne drzava. Da li nekome treba ili ne treba radnik koji ne zna srpski nije pitanje za drzavu nego za onog ko daje posao.

darko

pre 9 godina

Vidim da neku u svojim komentarima počinju da osporavaju i državotvornost Srbije, i njenu istoriju, kulturu, prava, slobode... Ne znam da li je nekom od vas poznato ponašanje pojedinih pripadnika mađarske manjine u Srbiji, i činjenica da su Srbi u Mađarskoj šikanirani, a najbolji primer za to je grad Sentandreja gde su Srbi nekada činili većinu od 88% stanovništva, još 16. veka, da bi posle višedecenijske mađarizacije i zločina tokom ratova oni ostali na nivou statističke greške. Nešto se ne sećam da su Srbi posrbljivali Mađare u Vojvodini, ili da Srbi u Mađarskoj imaju ista prava. Da li je gospodinu Pastoru poznato da se po vojvođanskim selima dižu spomenici mađarskim zločincima koji su ruke okrvavili o Srbe i druge narode, i da se upravo pod vlašću LSV u Vojovdini, pred očima tih istih "anifašista", nekoliko puta organizovao skup veterana hortijevaca, i to baš u Novom Sadu, koji je bio poprište stračivne racije. Nešto se ne sećam da su se toliko žestili. U onoj državi gde živiš moraš znati jezik, i to je uslov, ili makar englski za početak. Dva moja prijatelja nisu mogal da mrdnu iz Srbije, da pomisle na posao u inostranstvu preko agencije, dok na testovima nisu pokazali dovoljan nivo znanja iz engleskog. Niko od vas gospdine Pastor ne traži da se stidite svoje nacije, ali morate poštovati državu u kojoj živte, i ne možete više da se ponašate kao da je Srbija terotorija nekog varvarskog plemena.

dosta mi je vise pljuvanja po srbima

pre 9 godina

Sta je sa profesorima na UNS koji drze predavanja i ispite na madjarskom iako ima studenata koji nisu madjari? Zar to nije diskriminacija?

Jasmina

pre 9 godina

@absolutezero - Ovo je reakcija gospodina Pastora o najavi osnivanja nekakvih jezickih patrola a vi udarili u pricu o nekoj obavezi manjina da znaju srpski jezik. Pa rece covek da im je u interesu da ga znaju. Izjava mu je korektna sto se bas ne bi moglo reci za inicijativu DSS-a.

A, gde je reakcija g. Pastora na prethodnu inicijativu madjarskog nacionalnog saveta o uvodjenju tzv. jezickih patrola? Naravno, nema reakcije. Po Pastoru ali i ne samo njemu, ono sto je doyvoljeno Madjarima nije dozvoljeno Srbima.

IronMan

pre 9 godina

A posle će poslodavce etiketirati kao diskriminatore, jer neće da zaposle pripadnika manjine, ignorišući činjenicu da ovi ne znaju jezik?!

ministar

pre 9 godina

Baš me interesuje kako bi recimo te manjine mogle da žive u Nemačkoj, a da ne znaju Nemački!? kako bi se uklopile u sistem, kako bi našle posao, kako bi drugačije mogle da brane svoje interese i na kraju krajeva komunicirali sa pripadnicima drugih zajednica.

samo da se zna

pre 9 godina

(stanovnik eu, 13. maj 2014 19:55)
Ove zemlje ne priznavaju manjine! U Francuskoj ili si Francuz, ili etranger! drugog nema! Opismeni se!:)

Beli

pre 9 godina

moram da ispravim Čanka,nije fašizam nego neofašizam a šta drugo i očekivati od gubitnika sem parole što gore to bolje pa onda ako može nešto da se ulovi u mutnom.

Mia

pre 9 godina

Dobro, svi propagirate da je bogatstvo znati vise jezika. Slazem se. Ali, eto, ja bas nesto nemam zelju I potrebu da ucim madjarski jezik. Hocu, recimo, grcki. Spanski. Holandski. Ali necu madjarski I hocu da mogu da u svojoj maticnoj zemlji pricam na maticnom jeziku.

Prota Mateja

pre 9 godina

Posto se mnogi javljaju na ovu temu, mnogo vise nego kad je u pitanju neka druga vest, recimo ugrozenost Srba na Kosovu, red je da i ja kazem koju. Eto zakljucih da starosedeoci ne moraju da znaju jezik vecinske nacije. Pitam se kako to da to ne vazi u Americi i Kanadi gde ni jedan od jezika kojim govore oni preostali severnoamericki indijanci nije u upotrebi, a radi se o veoma naprednim nacijama a ne primitivnim Srbima. Velsani i Irci takodje imaju svoje jezike a opet nisam naisao na situaciju da mi neko ne odgovori na pitanje postavljeno na engleskom. Sto se tice Luzickih Srba procitah da slobodno mogu da koriste svoj jezik a ja pronadjoh daim je, na protiv,do skoro bilo zabranjeno da koriste svoj jezik. Oni stariji komentatori se valjda secaju i Jezickog Suda koji je bio osnovan u SR Sloveniji negde 80-tih sa ciljem da se zastiti slovenacki i izvrsi pritisak na doseljenike u Sloveniju da koriste iskljucivo slovenacki. I danas je ta Slovenija clan EZ, isto kao i Hrvatska iz koje je cirilica gotovo proterana, cak su i srpske novine stampane na latinici. A na nas Srbe dizu glas cak i oni gde su zene isle par metara iza muzeva, i ciji su sunarodnici sejali bunkere umesto psenice po njivama.

Baja

pre 9 godina

Car Jovan Nenad je bio srpski vladar Vojvodine u srednjem veku
(neca, 13. maj 2014 21:29)

Wikipedia: Цар Јован Ненад је био самозвани српски цар, владар краткотрајне независне државе (српског царства) на подручју јужне Панонске низије (данашње Војводине) 1526/1527. године.

Mašala junaka! 1526 su Turci potisnuli Mađare iz Vojvodine, Car Jovan je iskoristio frku i vladao dok Turci nisu sredili redove, tj vrlo kratko.

Miki

pre 9 godina

@Dann
Jasan nam je već vaš stav od ranje, albanski komšo. Samo su Srbi došljaci u Srbiji. Čuli smo to već više puta tokom ovih hiljadu i nešto godina.

wl.

pre 9 godina

@klosar, sumorni i sta vec
Ako je Vojvodina "tudja teritorija" za Srbe, cija je onda? Madjara? Nemaca? Turaka? Italijana? Bugara? Hrvata? Prosvetli nas, molim te.
Srba je 1918. godine bilo 30-tak %, Madjara 20-tak %, Nemaca isto 20-tak %. Kome je onda Vojvodina trebala da pripadne? Madjarima kojih je bilo manje od Srba? Srbi se na teritoriji Vojvodine javljaju nekoliko vekova pre Madjara i od tada su najveca etnicka grupa. Bili su najbrojniji i pod ugarskom upravom i pod turskom i pod austrijskom i pod nacistickom. Srbi su bili "iznenadjeni" sto im je pripala Vojvodina iako ih je bilo samo 30 % ali niko nije bio "iznenadjen" sto je Vojvodina bila pod ugarskom ili austrijskom vlascu iako je Madjara bilo samo 20% a Austrijanaca ni 0%? "Logika" ti je zaista "sjajna" ali nimalo iznenadjujuca za teze opterecene.
BTW. Makar znas madjarski? Znas uopste sta znaci "tudom" i kada i za sta se koristi ta rec? Potrudio si se da naucis jezik komsija ili ti je demagogija maksimum kapaciteta? Ugye balf*sz?

saša

pre 9 godina

Mađarska nema nacionalnih manjina.Oni su sve manjine asimilirali. Moja baba je rođena u Sentendreji i tamo niko više nema da bi pričao Srpski osim popa koji je iz Novog Sada. Gradonačelnici i cela vlast na severu Bačke su Mađari. Imaju pravo da koriste Mađarski jezik a ja nemam obavezu da ih razumem. A njihov pasoš mi ne treba jer moram da znam njihov jezik a oni moj ne moraju da znaju evo proverite u Segedinu kad odete da li znaju barem nešto srpski.

absolutezero

pre 9 godina

Posto dezurne patriJote okrecu sve naopacke cisto da podsetim. Ovo je reakcija gospodina Pastora o najavi osnivanja nekakvih jezickih patrola a vi udarili u pricu o nekoj obavezi manjina da znaju srpski jezik. Pa rece covek da im je u interesu da ga znaju. Izjava mu je korektna sto se bas ne bi moglo reci za inicijativu DSS-a.

vlada

pre 9 godina

A nikome od komentatora ovde ne smeta kada srpski i turski gastarbajteri u Nemackoj za ceo zivot ne nauce nemacki jezik, ha? Licemeri i nacisti! Stavljajte trake oko ruke nepodobnih, zli ljudi!

Dann

pre 9 godina

@Јое
Svi mi bismo zeleli da su nase zemlje, tvoja Srbija, i moja drzava da bude kao Svedska. medjutim nisu. Ali nemojmo savarati citaoce koji ne poznaju Svedsku, sa lazima tvog tipa i nekih drugih koju su poslali komentare i spominjaju Svedsku. Velika je razlika izmedju Svedske i Srbije! Naikako se ne poklapaju manjine u Svedskoj koje su "doslaci" i manjinje u Srbiji tipa madjara. Madjari, Albanci, Rumuni... nisu dosljaci u Srbiju. To treba da razumete.

Бојан Илић

pre 9 godina

Da li nekome treba ili ne treba radnik koji ne zna srpski nije pitanje za drzavu nego za onog ko daje posao.
(Ja, 13. maj 2014 21:30)

Свака озбиљна фирма треба да води рачуна и о безбедности својих радника!
Замисли пожар или нешто слично у фирми а неко не разуме ништа?!?
Озбиљна фирма неће имати "неписменог" радника !

Znanje je imanje!

pre 9 godina

Sta znaci "moraju"!!? Glupost je morati bilo sta sto je pitanje njegove licne slobode, a sloboda izbora jezika i govora je stvarno elementarna sloboda coveka. Druga je stvar da je apolutno pozeljno i svakako potrebno da svi govore zvanicni jezik zemlje u kojoj zive. To se u svim demokratijama sveta obezbedjuje kroz obaveznu skolsku nastavu na nivou osnovnog obrazovanja. Sve dalje je pitanje licnog izbora. Medjutim, da jednu stvar rascistimo.... U mnogim zemljama, visejezicnim i visenacionalnim postoje i propisi ko moze biti clan drzavnih organa i ko moze biti zaposlen u drzavnoj sluzbi, njenim organima. Imate primer Kanade: Nema sansi da neko bez znanja francuskog dobije posao u drzavnim organima kanade ali i u onim provincijama gde je njihovim ustavima regulisana ravnopravnost engleskog i francuskog jezika. Ko dolazi iz Kvebeka mora znati engleski ali svaki clan Parlamenta mora znati i francuski jer svaki Quebecoa govori u u njemu samo francuski! Saslusa ttvoj dijalog sa njim ali ce ti odgovarati na francuskom i obratno. I sve savrseno funkcionise! Tacno je da to poneka nije "savrseno glatko" ali jasan je kljucni princip i tacka!

streberka

pre 9 godina

Da sam Madjarica i da zivim u Srbiji, naravno da bih naucila srpski. Time povecavam svoje sanse, a i nemam smetnje za kretanje po celoj Srbiji.
Da sam Srpkinja koja zivi u Vojvodini, u mestu gde vecina govori madjarski, naucila bih madjarski.
Meni to deluje elementarno. Cemu frka?
PS. U najranijem detinjstvu sam zivela u mestu u kome je bilo dosta Vlaha. Igrajuci se sa drugom decom naucila sam vlaski.
Zbog neupotrebe ( odselili smo se) zaboravila sam ga kad sam imala oko 15 godina.
No, ono sacuvano u "malom mozgu" mi je prilicno pomoglo prilikom ucenja italijanskog.

Swedenonline

pre 9 godina

Tacno nemoraju da govore Srpski jezik, ali bez punog znanja Srskog jezika 9govora i pisanja) nemogu dobiti ni jedan posao u Srbiji i ostvgariti nikakva prava iz koja proisticu iz radnog odnosa. Kraj price gospodine Pastore.
(kalimero, 13. maj 2014 20:55)

Cekaj malo, odkud ti ovo, nisi ni svestan koliko stranaca zivi i radi u Srbiji bez potrebe da znaju i da beknu na Srpskom, mislis li da je direktor FASa po tvome za izbaciti na ulicu i oteti poziciju za nekoga ko je "sposoban" sa Srpskim? Uplices se u nesto sto nerazumes!

Za nativne gradjane Srbije, ako znas sta znaci, jednostavno, ko ide u skolu mora da uci Srpski i da pohadja nastavu na istom, ako zele da uce maternji, nikakav problem. Stvar je poslodavca koji je jezicki uslov za zaposlenje i tu nema drzava sta da se pita, sem ako ista nije poslodavac!

pleonazam

pre 9 godina

Pa i Srbi u Americi,bar jedan deo,neguju svoj jezik i kulturu u svojim zajednicama i školama.Ali je Engleski jezik obavezan,osim ako ne izlaziš iz svoje kuće.Interesantan je onaj lik koji je snimao klipove u Americi u kojima pita prolaznike na srpskom jeziku.Zaista je smešno to gledati.Pa zamislite da neko iz svog sela u Vojvodini ili nekom drugom delu Srbije,koji zna samo maternji jezik,mora u Beograd zbog posla,kupovine ili nešto drugo.Znači ta osoba bi morala da angažuje prevodioca.

Halle-ON

pre 9 godina

Dosta ljudi ovde mesa babe i zabe. Drugo je imigracija, za koju naravno vecina drzava, ukljucujuci i Srbiju trazi poznavanje jezika, kao uslov za dobijanje drzavljanstva(mada mnogo kineza ne govori ni rec srpskog, ali to izgleda manje smeta, kao i Adriana Lima, gomila fudbalera itd..). Ovde govorimo o ljudima koji su tu koliko i mi, mozda i duze. Naravno da im je u interesu da nauce nas jezik, i vecina ga i zna, medjutim nikoga ne treba silom primoravati ako to ne zeli. Uostalom, da je znanje srpskog jezika preduslov, za drzavljanstvo, polovini stanovnistva bi trebalo oduzeti drzavljanstvo, jer ne znaju da ga govore, i jos manje pisu. Umesto da se pozabave nepismenoscu velikog dela naroda, oni se bave "drugima", paradoksalno uz veliku podrsku tog istog nepismenog naroda. Mozda ti kojima se oni bave, ne zele da pricaju sa polupismenim ljudima koji ovako razmisljaju...

valti

pre 9 godina

MORA samo da se umre, i ništa više. Znati bilo koji jezik jeste bogatsvo, ali nikako nije moranje znati srpski za nas Mađare, a patrola neka samo dođe pričaćemo na engleskom neutralnom.

zoranS

pre 9 godina

Ovaj Pastor mozga nema
Zivim u Engleskoj i da bi dobio drzavljanstvo morao sam da polazem ispit na kome se proverava znanje o nacinu zivota u zemlji domacinu, ali i znanje jezika koji je sluzben u ovoj zemlji. Ako ne znash, padash na ispitu, pa nanovo, ali im opet uplatish novih 60 funti, pa dok ti ne dosadi. Naravno ako vide da vishe puta padash onda si obavezna da pohadjash chasove negleskog jezika.
Jadni covece nema te zemlje na svetu koja ce ce prilagodjavati manjinama. Nece ih tlachiti, ali manjina se povinuje vecini, odnosno poshuteje jezik na kome cela zemlja govori.

Mile

pre 9 godina

Kosovo ima Ustav u kome su dva zvanicna jezika srpski i albanski, znaci oba ravnopravna u svakom pogledu, ali ne znaci da oba jezika moraju svi znati (onda bi svaki svajcarac morao uciti tri jezika)
A ako madjari ne govore srpski onda ne mogu ni raditi u drzavnim ustanovama, zasto neko u Austriji ne moze da radi uz znanje samo srpskog jezika, zato sto nije u Srbiji, tako vazi i za se. Zar treba ja da ucim madjarski i sve jezike manjina u zemlji da bi oni bili zadovoljni?

vojvodjanski madjar

pre 9 godina

ne baš tako vezano za ovu temu,ali čemu pitanje nacionalnosti. gradjanin Srbije,je... Srbin.može biti madjarskog,rumunskog,.... porekla,ali od toga treba da se izjašnjava kao Srbin,ako već ovde živi.pod hitno izbaciti pitanje nacionalnosti, pa neće ni biti izjasnjavanja.

Jahorina

pre 9 godina

Ustav Srbije garantuje nacionalnim manjinama uoptrebu jezika i pisma u određenim opštinama i gradovima , i to se mora poštovati. Međutim u tim sredinama zaposleni u državnim ustanovama moraju da znaju i srpski jezik kako bi se mogli sporazumevati sa građanima i drugih nacionalnosti.

T.

pre 9 godina

Ne moraju Madjari u Srbiji da znaju srpski ako nece i ako im ne treba u zivotu. Znanje srpskog treba da bude obaveza onih koji rade u drzavnim i javnim ustanovama a ako se te ustanove nalaze u mesovitim sredinama i Srbi koji tamo rade treba da znaju jezik naroda koji tamo zivi. Kraj. Ovu populisticku akciju dokonih iz DSS-a ne treba ni komentarisati, bas kao ni ove dezurne soviniste iz okoline kao i autosovniste kojima ce uskoro i vest o vremenu biti povod za istovar njihove dnevne doze mrznje prema Srbima i Srbiji.

nedemokrat

pre 9 godina

@klosar
Prema mišljenju tebi sličnih Srbi su svuda gosti, ako krenemo da prebiramo po istoriji. Znaš li zašto je tako? Zato što su Srbi, kao razbijena i nehomogena masa naroda, večito bili porobljeni od strane "civilizovanih" naroda i kasno su zaokružili svoje teritorije. Međutim, danas je ovakva Srbija država srpskog naroda i ostalih naroda koji u njoj žive, baš kao Nemačka za Nemce. Objasni Francuzima da je Alzas nemački i da bi morali da nauče nemački jezik zbog toga što su na tuđem.
Ja se neću baviti prizemnim ličnim diskvalifikacijama koje bi mogle da se tiču tvog nesuvislog izlaganja. To ostavljam tebi. Samo ću napomenuti, još jednom, da nigde nisam rekao da nekoga treba silom "naterati na učenje jezika". Izgleda da i haluciniraš, sem što si nevaspitani revizionista.

Brk

pre 9 godina

Stvarno sam mišljenja a iz ličnih kontakata sa Madjarima u Srbiji da su odnosi medju ljudima više nego korektni, S druge strane političari tipa Balint Pastor i Milenko Jovanov namerno podižu tenzije i netrpeljivost medju ljudima za koga i za čiji račun to samo oni znaju.Mišljenja sam da sve nacionalne manjine zbog svog interesa treba da govore jezik većine da bi podigli kvalitet svog života a ako neće pa to je na njihovu štetu.

lun

pre 9 godina

Deutschland, 13. maj 2014 22:47

pitam se da li stvarno tu zivis?
vecina stvari je ispisana i na jezicima najvecih useljenickih etnickih grupa. ima i plakata po gradu sa vise jezickih natpisa.

a sta je sa masom ljudi iz ex yu kao i turaka, italijana i ostalh koji su tu 30- 40 god znaci imali su vremena da nauce jezik a jedva sastave recenicu? i ti ljudi - ako poznajes zakon a i za vas koji piskarate iz srbije - mogu dobiti drzavljanstvo. mladja populacija ne moze.
i u nemackoj mozes proziveti zivot bez znanja jezika.
zavisi od okoline i od toga sta bi da postignes.

bogdan jovanović

pre 9 godina

Gospodo,manjine ne moraju da govore jezikom države u kojoj su rođeni i u kojoj žive,ali onda nemaju prava da traže od te države beneficije jer na kom će to jeziku napisati.Naravno da nisu sve manjine u Srbiji takve.Ovo se odnosi na Mađare i samo Mađare.Iz ličnog iskustva znam da Mađari na severu Bačke i Banata NEĆE da govore Srpski iz revolta što Vojvodina nije u Mađarskoj nego su je izgubili kao kaznu za ratne zločine i učestvovanju u ratu na strani okupatore,Naravno u Prvom ratu.Jasne su njihove težnje i poslednjem laiku.Još pre 50 godina sam slušao vojvođane koji govore''stavi Mađara za sto za slavu i stavi jednog u džak pod stolom i šutaj ga''Šta ti misli onaj pod stolom to ti misli i onaj za stolom kojeg gostiš.Uostalom njihove separatističke težnje nisu ni od juče niti su tajna.To i ova izjava mlađeg Pastora jasno govori.Pre dve godine su na skupu omladine u Kanjiži mladi Srpski Mađari sa Srbima komunicirali na Engleskom .Zar to nije sramota.Srbi prilikom zsapošljavanja u severnim mestima MORAJU da govore Mađarski a Mađari ne moraju i neće da govore Srpski.Političari bi o ovome MORALI da povedu računa da nebi bilo kasno.Da nebi bilo zabune ja znam Mađarski ali ga u Sebiji ne govorim i neću.U Mađarskoj moram i hoću.

daj bombona da sisamo

pre 9 godina

@A nikome od komentatora ovde ne smeta kada srpski i turski gastarbajteri u Nemackoj za ceo zivot ne nauce nemacki jezik, ha? Licemeri i nacisti! Stavljajte trake oko ruke nepodobnih, zli ljudi!
(vlada, 13. maj 2014 23:53)

Kako znaju Njemacki, tako ce i da prodju, tj. dobice posao u skladu sa tim. A sve i da ga znaju tecno, nikada nece biti neki bitan faktor, niti ce neka administrativna zgrada i ustanova na ulazu imati tablu i na srpskom, pored Njemackog, tj. nikad im to zakon nece garantovati. Dakle, tamo se zna, onaj ko ne zna njemacki, dobice baustelu, maksimalno, ili neki "egzotican" posao u nekom magacinu gdje se ne dolazi u dodir s ljudima, ali budi siguran, nece neki mutavi Srbin sjediti za salterom, pa cak ni na kasi u supermarketu, ako ne zna tecno, i bez problema komunicirati na njemackom jeziku. Jednom sam vec komentarisao ovde, i rekao da smatram da je nedopustivo da radnik u Srbiji, koji radi posao u kojem se svakodnevno ophodi s ljudima svih nacija, ne zna jezik drzave u kojoj zivi, ili jos gore, ne zeli da ga govori, iako ga zna. Ako neko misli da manjine u Srbiji, a posebno u Vojvodini, imaju taj problem, i da su jezicki diskriminisane, predlazem da se "prepise" praksa iz jedne od EU zemalja iz okruzenja, evo, recimo iz Hrvatske, pa nek onda po dva policajca cuvaju svaku tablu na madjarskom jeziku. Samo pravite i izmisljate probleme gdje ih nema, pa kad djavo odnese salu...

Peca

pre 9 godina

Većina komentatora nije načisto sa time da mađari u Srbiju nisu došli da traže državljanstvo, nego im isto priprada jer su ovde ređeni i plaćaju porez ovoj državi, tako da nemojte više upoređivati sa srbima koji traže državljanstvo Mađarske ili bilo ko ko ode negde i traži neko državljanstvo, jer apsolutno nije isto!!!

Бојан Илић

pre 9 godina

Car Jovan Nenad je bio srpski vladar Vojvodine u srednjem veku(neca, 13. maj 2014 21:29)Wikipedia: Цар Јован Ненад је био самозвани српски цар, владар краткотрајне независне државе (српског царства) на подручју јужне Панонске низије (данашње Војводине) 1526/1527. године.Mašala junaka! 1526 su Turci potisnuli Mađare iz Vojvodine, Car Jovan je iskoristio frku i vladao dok Turci nisu sredili redove, tj vrlo kratko.
(Baja, 13. maj 2014 22:42)

Машала, кад се ти позиваш на Википедију, невезано за ову вест!
И Цезар је био владар "пола света", али исто "самозвани"!

Бојан Илић

pre 9 godina

Najbolje jeda se Vojvodina odcepi od Srbije da ne bi i dalje slusali ovakve budalastine to ti je Hitlerovska metoda da se kontrolise ko kako prica izjem ti drzavu Srbiju koja avako nesto dopusta vojvodino probudi se vec jednom Pastore ne daj se
(bane, 13. maj 2014 22:34)

И на крају ко је ок а ко не?:-)
Ал' најозбиљније...

ona

pre 9 godina

za onog sto se boji da mu zatreba lekarska pomoc a da ga nece razumeti jer govori samo srpski

bez straha ! da te obavestim. medicina se moze samo studirati na srpskom. inace oni koji su studirali nesto su sirih pogleda nego ti.

Nexus

pre 9 godina

... u USA, svi koji apliciraju za drzavljanstvo, moraju da prodju test iz nacionalne istorije i engleski jezik! Za mađarsko drzavljanstvo, morate govoriti mađarski! Zašto bi bilo drugačije u Srbiji? Nije li neznanje jezika nepoštovanje države u kojoj živiš? Vojvođanski Slovaci su primer lojalnih građana ove države, a i oni su manjina? Samo Mađari se stalno bune i stalno im nešto smeta.... da ne biste možda Vojvodinu nazad, kažite to tako?

bez_cenzure

pre 9 godina

Čitam pojedine komentare i ne vjerujem. Neki pišu da Srbi nemaju veze sa Vojvodinom nego da istorija Srba u AU počinje od 1918. godine dok su Mađari starosjedioci. Mađare je Ugarska masovno naseljavala kao i Nijemce za vrijeme vladavine Austro-Ugarske. A velika seoba Srba pod Arsenijem Čarnojevićem? Šta mislite gdje su ti Srbi završili? Srbi nisu 1918. pali s Marsa u Vojvodinu. Pretjerali ste!

blato

pre 9 godina

Ovaj DSS ode u fasizam. Odakle njima pravo da formiraju bilo kakve patrole. Sa madjarima skladno zivimo u Vojvodini, zasto da se prave tenzije? Iz DSS-a se predstavljaju kao legalisti a ovakvim potezima rade na rusenju institucija. Drzava da reaguje.
(absolutezero, 13. maj 2014 18:08)Ovo što DSS predlaže nije u suprotnosti sa ustavom.Misliš da nam je ustav fašistički?U suštini ovim problemom(upotreba jezika manjina)bi trebalo da se bave državne institucije,ali u Srbiji to po običaju nije slučaj.U Srbiji vlada anarhija po ovom pitanju.Ima interesnih grupa,koje su veoma moćne,a koje su protiv menjanja sadašnjeg anahronog stanja i boljeg regulisanja ove teme.Naš ustav je veoma moderan i poštuje prava manjina na svoj jezik i kulturu,ali se često zloupotrebljava.Na to su iz DSS-a hteli da ukažu,ali onda se pojavi neki državni službenici,poput Omerovića,koji tu vide nešto loše.A ti službenici umesto da znaju ustav i da rade svoj posao,za koje ih građani plaćaju,oni kritikuju one koji žele nešto da urade.

Naravno ...

pre 9 godina

Naravno da treba zbog njih samih. Ako ne znas jezik u zemlji u kojoj zivis osudjen si na jezicki geto tj na zivot samo u tom mestu gde se govori jezik te manjine. Kako da slobodno zivis, boravis, radis po celoj zemlji ako ne znas jezik. Sam sebe ogranicavas i otezavas sebi zivot jer ne govoris jezik zemlje u kojoj zivis. Zbog njih samih treba ih na neki nacin naterati da uce Srpski. Samim tim su bogatiji i slobodniji sa mnogo vise sansi i mogucnosti za zivot u svojoj zemlji.
Ja imam gomilu familije sirom Evrope i svi koji su se rodili tamo su ucili u skoli iskljucivo na jeziku te zemlje, a kuci su pricali Srpski. Tako da danas kad su odrasli perfektno govore i pisu oba jezika. Treba svakako imati i predmet u skoli za jezik manjine da bi dete savladalo strucno gramatiku iako moze da uci i kod kuce. Ali ipak je bolje za dete da ima strucnog ucitelja sto se tice gramatike nego roditelja. A u Srbiji svakako da sva deca manjina treba iskljucivo da idu na nastavu na Srpskom jeziku a obavezno da imaju predmet svog manjinskog jezika. Tako da ce ta deca kao i sva moja rodbina perfektno govoriti dva jezika i biti potpuno slobodni da zive i rade ili u Srbiji(ili BiH,Hr,CG) ili u zemlji porekla.

бидермајер

pre 9 godina

Знак културе и образовања сама од себе доводи до познавања државног или службеног језика.Све што је познавање и некоришћење истога има другачији корен и не приличи нити једној цивилизованој мањини.

Bgd

pre 9 godina

Kad govorimo o ovakvim stvarima, meni su uvek reper SAD. Perjanica ljudskih sloboda, demokratije i slobode, domovina ljudi sa svih meridijana. Pitanje: koji jezik morate naučiti da biste živeli u SAD? Sva prava koja SAD garantuju svojim građanima ja bih doslovno kopirao u Srbiji. Ništa manje, ništa više. Toliko od mene.

Marko

pre 9 godina

Ma smesno mi je to sto ovo dolazi od predstavnika Madjara, nacije koja je po nacionalizmu i patriJotizmu veoma slicna balkanskim narodima. Mislim da stvarno niko ne treba nikoga da "tera" da uci neki jezik ali je isto tako bezobrazno i krajnje primitivno kriti se pod parolom "prava nacionalnih manjima" kada je po sredi cist sovinizam i provincijalizam. Madjari na severu Vojvodine su uvek bili vise vezani za Madjarsku nego za Srbiju, dosta njih se tamo skoluje na fakultetima i odlazi da radi tamo, svakodnevno prelazi granicu itd. i razumem da je normalno da im je primarni jezik Madjarski, isto kao sto su Srbi iz BiH vise vezani za BG nego za Sarajevo. Ja gledam prvo sebe i nikada ne bih dozvolio sebi i svojoj deci da ako odemo u inostranstvo ne naucimo jezik koji se tamo govori pa makar ziveli u gradu u kome zivi 90% Srba, smatram da je to krajnje primitivno. Znate kako je kada vidite nekoga ko je dosao iz provincije pa udari po svoj rodnom dijalektu, odmah se kaze za njega da je nepismen (sto i jeste posto postoji samo jedan zvanicni srpski jezik) e tako i neko ko u Srbiji ne zna srpski moze lako da se kvalifikuje kao nepismen. Ako strane firme mogu da traze od mene poznavanje engleskog da bih radio u Srbiji i Srbija kao drzava ima pravo da trazi od manjina koje zive u Srbiji da govore srpski a ako ne znaju, pa, neka se snadju kao i ostali nepismeni.

DRŽAVNO i LOKALNO

pre 9 godina

Saglasno standardima u državama EU, Ustav Srbije garantuje svakoj nacionalnoj manjini upotrebu svog jezika i pisma u opštinama i gradovima u kojima imaju VEĆINU, i to se mora poštovati na CELOJ teritoriji države Srbije, a ne samo u pokrajini Vojvodini.

Međutim u tim sredinama (u kojima je i u upotrebi jezik nacionalne manjine), zaposleni u DRŽAVNIM i JAVNIM ustanovama moraju da znaju i srpski jezik (službeni državni jezik), kako bi se mogli sporazumevati sa građanima drugih nacionalnosti, a i zbog kontrole poslovanja sa pokrajinskog i državnog nivoa.

klosar72

pre 9 godina

""Proverićemo da li i koliko u Srbiji Mađari govore srpski jezik, da nam se ne bi dešavalo da u pojedinim mestima gradjani koji govore srpski ne mogu da se sporazumeju sa lokalnim stanovništvom", rekao je Jovanov, dodajući da zna da postoje čitava naselja u kojima se ne govori srpski jezik"

I onda, kad otkrijete? Onda će te im beležiti kuće? Fuj.

AKo već živiš među njima, trebalo je da savladaš makar osnove.

Kakav si ti Vojvođanin ako na par jezika ne umeš da pozdraviš, i upitaš se sa komšijama za zdravlje?

Makar to, kad ste za drugo nesposobni...

sumorni

pre 9 godina

"Te patrole, kažu u DSS, će utvrditi u koliko naseljenih mesta, posebno na severu Bačke, građani mađarske nacionalnosti ne govore srpskim jezikom."

Nadam se da ću ove ... videti u mom kraju.

Nacisti.

oklahoma kid

pre 9 godina

Naravno da ne moraju. To je njihova stvar. Država mora da im obezbedi mogućnost da sa njima komunicira na njihovom jeziku, a na njima je da većinski jezik nauče, ako im treba ili žele.

Kad slušam poslanike, rekao bih da dobra polovina njih ima ozbiljne probleme sa srpskim jezikom, čisto da napomenemo...

Elementi drzave

pre 9 godina

Secam se jos pre vise godina kada sam isao u Sentu da sam imao osecaj da uopste nisam u Srbiji. I nema to veze, drugacija je sredina ali mi je fascinantno bilo da skoro niko od Madjara ne govori srpski a cesto ga ipak razumeju ali odbijaju da pricaju na njemu. Isto tako dobar deo Srba tamo mora da nauci madjarski zato sto drugacije ne bi ni mogli da funkcionisu tamo. Da se razumemo, te jezicke patrole DSS-a su glupost cista, to je pitanje za ministarstvo obrazovanja posto tamo imaju srpski jezik kao strani jezik u skolama ali ga niko ne uci ozbiljno. I ne moze neko da kaze da se tamo ne postuju prava Madjara kada su vecina koja kroji svoja pravila. Sta evo ja lepo odem tamo i treba da nosim srpsko-madjarski recnik da bih se sporazumevao u sopstvenoj zemlji. Pa ajde molim vas, naucite srpski, necu sigurno ja da ucim madjarski da bih mogao da radim u sopstvenoj zemlji. A to da mnoge radnje primaju forinte (ali samo ako si im poznat) je sasvim druga prica... Mogu da se kladim da skoro svi Slovaci, Rumuni, Rusini, Nemci itd. znaju srspki jezik i ne izvode takve gluposti. I ko njih dira?

Zoran

pre 9 godina

Glupih li i zatucanih ljudi ima ovde, uopste ne vidim ni jedan razlog zasto mi ovde ne bi govorili rumunski, madjarski, bugarski ....Sto vise jezika znas ti si bogatiji. Ali zatucanih Srba, koji nigde iz svoje ljusture ni da maknu, ko pleve. I da ne ludujete sa komentarima i pretpostavkama, o tome, koje sam vere i nacionalnosti, Srbin sam iz Aleksinca i svi moji preci do cukundede su bili Srbi. E sad, nacionalisti i patriote, pod znacima navoda, izvolite, dajte svojim plemenitim osecanjima oduska.

Vladimir

pre 9 godina

У Русији живе Руси! Свака, и било која мањина, ако жели да живи, ради и храни се у Русији, треба да говори руски и поштује руске законе. Ако желе шеријатске законе, онда их саветујемо да иду тамо где је то државни закон.
Русији нису потребне мањине. Мањинама је потребна Русија, и ми им нећемо дати посебне привилегије, нити да мењамо наше законе да би задовољили њихове жеље, без обзира како гласно викали: ”Дискриминација!”
Боље да се учимо на самоубиствима Америке, Енглеске, Холандије и Француске, ако желимо да преживимо као нација.
Руски обичаји и традиција нису сагласни са некултуром и примитивним понашањем већине мањина.
Када ово часно законодавно тело (Дума) размишља о доношењу нових закона, треба прво да води рачуна о националном интересу, имајући у виду да мањине нису Руси.
[В.В.Путин]

Зашто

pre 9 godina

Ако желите да се запослите у ДРЖАВНОЈ институцији у Војводини МОРАТЕ да знате мађарски, а они не морају да знају српски! Није ли то дискриминација?

gigaboy

pre 9 godina

Srbija - srpski jezik!
Francuska-francuski! ....
Kome se ne dopada, dovidjenja!
Koja sprdnja po sudovima zbog bošnjačkog jezika! Čemu to?

horatio cane /govorim perfektno 3 jezika+ 2 dobro/

pre 9 godina

@"svuda u svetu svi gradjani moraju da znaju zvanicno pismo i jezik te zemlje,pa tako i ovde!
(da se zna, 13. maj 2014 17:09)

Ocigledno nikada nisi mrdnuo odavde...prosle godine npr. sam bio u Miami-u /Usa,Florida/ na aerodromu je poziv za let bio 3 puta na spanskom i na kraju na engleskom..npr. imas nekoliko saltera gde pricaju spanski jer najmanje 20 posto stanovnika Miamia ne govori engleski..isto ali u jos vecem procentu je sa Kinezima, recimo u Kanadi...pricao sam sa nekima i kazu da su 15 godina tamo i da im engleski i ne treba tako da ni decu ne uce za sada engleski, isto je sa desetinama hiljada Filipinaca,imas ljude koji zive 50-60 godina u USA,Canadi i ne govore i dalje engleski... itd..Svako bira da li ce ili nece uciti jezik to je njegov izbor...nigde u nijednom zakonu ne pise da MORAS znati jezik drzave u kojoj zivis, raspitaj se malo...

nedemokrat

pre 9 godina

@klosar72
Tako je, bravo. Mi ćemo učiti jezike manjina da bismo bili fini i europejci, a oni neće učiti srpski zato što je to primitivni jezik divljih balkanskih plemena. Još jednom, bravo bravo!

absolutezero

pre 9 godina

Ovaj DSS ode u fasizam. Odakle njima pravo da formiraju bilo kakve patrole. Sa madjarima skladno zivimo u Vojvodini, zasto da se prave tenzije? Iz DSS-a se predstavljaju kao legalisti a ovakvim potezima rade na rusenju institucija. Drzava da reaguje.

srbin

pre 9 godina

Gospodine Pastore u Nemackoj ko zatrazi drzavljnstvo mora po zakonu
da zna nemacki jezik i jos neke dodatne stvari ustavom propisane.
Onaj ko ne vlada nemackim jezikom onda uzima casove i bude testiran.
Zato ne mlati slamu.

QN

pre 9 godina

Nisu ni Madjari ni Albanci ni Rumuni ni Bugari itd dosli u Srbiju, nego se je Srbija prosirila i dosla na teritoriju na kojoj te nacije zive. Tu je razlika izmedju Srbije i recimo Nemacke. Nemacka ima samo dve manjine, Dansku i Luzicke Srbe. Jedni i drugi se sluze svojim jezikom bez ogranicenja a ministarstvo kulture izdvaja prilicna sredstva za ocuvanje i skolovanje na jeziku spomenutih manjina.

lupanje gluposti

pre 9 godina

svuda u svetu svi gradjani moraju da znaju zvanicno pismo i jezik te zemlje,pa tako i ovde!
(da se zna, 13. maj 2014 17:09)

Cisto, da se zna - ovo uopste nije tacno !!

AZ

pre 9 godina

@Elementi drzave
Bojim se da mi ne zivimo vise u sopstvenoj zemlji...
U svakoj zemlji MORA da se zna zvanicni jezik - a ovde ako se i pomene nesto odmah se javljaju ovi fasisti koji nas nazivaju fasistima. Ironija

Hunyadi Janos

pre 9 godina

Ja sam Madjar koji zivi u Kanadi vec 20 godina i pricam 4 jezika (nadam se da sam kvalifikovan da se ukljucim u ovu temu). Citam B92 vec godinama ali nikad nisam napisao kommentar ali citajuci danasnji artikal i komentare, casa se napunila i nisam mogao vise da izdrzim. Prva stvar sto bi svako trebalo da razume je historija sa ovog podrucja. Vlasti su se menjali, granice su se menjali, puno ljudi koji su sada stariji, rodjeni na istom mestu ali u drugoj drzavi. Verujem puno od Vas sada skace citajuci ovo i kazu "Al' su imali vremena vec da nauce srpski zar ne?". Moj odgovor na to je da pitajte one Srbe koji zive u Kanadi vec 40-50 godina i ne smeju da pokupe telefon kad zvrcne. Neki ne pricaju Engleski, neki odbijaju da pricaju ovaj jezik. Veliki broj njih ima mentalitet "Pricaj Srpski da te ceo svet razume" i je.u Englezima mater kad ne mogu da ih razume zbog naglaska...prvo se treba pogledati u ugledalo... Ne daj boze da Kanadska drzava ovde uvede isto kao u Srbiji da idu od kuce do kuce i da proveravaju ko ne prica Engleski u domacinstvu. Pa ja mislim da bi doslo do svacega i da bi Human Rights imao puno posla.
Puno pozdrava iz tolerantne Kanade!

klosar

pre 9 godina

"Tako je, bravo. Mi ćemo učiti jezike manjina da bismo bili fini i europejci, a oni neće učiti srpski zato što je to primitivni jezik divljih balkanskih plemena. Još jednom, bravo bravo!
(nedemokrat, 13. maj 2014 17:32)"

A, ne, nema potrebe da učiš. I ovo pola srpskog ti je dovoljno, što se mene tiče.

Sa ovakvim problemo se susrećemo uvek kada jurimo za tuđim teritorijama, a onda se nađemo u čudu što tamo žive neki ljudi koji ne pričaju naš jezik. Na takav razvoj događaja nikad ne računamo?

A onda se dosetimo - nateraćemo njih da nauče naš jezik, umesto mi njihov, da im kažemo ko smo, i gde oni sad žive.

Pa se onda pojavi neko poput lika iz članka, kome bi u stvari jedino ugrejalo dušu da ih nekako natera ne da pričaju srpski, nego da pričaju ćirilicu, krste se sa tri prsta, i pevaju "Oj Vojvodo Sinđeliću".

Tako da, šta da ti kažem. Nateraj ih nekako na to. Maši rukama, razumeće te... Čisto da podgreješ svoj urnisani ego.

albert

pre 9 godina

"svuda u svetu svi gradjani moraju da znaju zvanicno pismo i jezik te zemlje,pa tako i ovde!
(da se zna, 13. maj 2014 17:09)"

Misliš, kao Rusi u Ukrajini? A to piše gde?

Moraju? Ili će se desiti šta? Vi će te ih naterati već?

Ne moraju nigde, ako ne žele. To je njihova stvar. Ne lupajte ove svemirske gluposti. Upravo naprotiv, država mora da zna moj jezik, i ako tako želim, ima samnom na njemu da mi se obraća. Kako u sudu, policiju, opštini, školi, gde god imam posla sa njom.

Eto tako drugari.

ricard

pre 9 godina

au srbijanci al ste zestoki...pa ako oni nece da nauce srpski,mozda bi mi mogli da naucimo madjarski?..to je stvar obrazovanja i voleo bih da naucim 50 jezika...u Kanjizi gledaju madjarsku televiziju,citaju madjarske novine i sta ce im srpski?ajde da ova drzava nesto vredi i da ih postuje kao gradjane pa da i nauce...iako,ponavljam,ja bih da mogu da naucio 50...njihova stvar ako nece....a ove fasisticke patrole..pa to je stranka na izdisaju i ide ka fasizmu....nema gde drugde..smesno

pactko

pre 9 godina

neka gospoda iz dSS prvo provere koliko pripadnici srpskog naroda znaju da pričaju srpski pa neka onda patroliraju na severu Bačke gde ljudi žive i rade na miru i nikoga ne ugrožavaju!!

blato

pre 9 godina

Ovaj DSS ode u fasizam. Odakle njima pravo da formiraju bilo kakve patrole. Sa madjarima skladno zivimo u Vojvodini, zasto da se prave tenzije? Iz DSS-a se predstavljaju kao legalisti a ovakvim potezima rade na rusenju institucija. Drzava da reaguje.
(absolutezero, 13. maj 2014 18:08)Ovo što DSS predlaže nije u suprotnosti sa ustavom.Misliš da nam je ustav fašistički?U suštini ovim problemom(upotreba jezika manjina)bi trebalo da se bave državne institucije,ali u Srbiji to po običaju nije slučaj.U Srbiji vlada anarhija po ovom pitanju.Ima interesnih grupa,koje su veoma moćne,a koje su protiv menjanja sadašnjeg anahronog stanja i boljeg regulisanja ove teme.Naš ustav je veoma moderan i poštuje prava manjina na svoj jezik i kulturu,ali se često zloupotrebljava.Na to su iz DSS-a hteli da ukažu,ali onda se pojavi neki državni službenici,poput Omerovića,koji tu vide nešto loše.A ti službenici umesto da znaju ustav i da rade svoj posao,za koje ih građani plaćaju,oni kritikuju one koji žele nešto da urade.

bane

pre 9 godina

Najbolje jeda se Vojvodina odcepi od Srbije da ne bi i dalje slusali ovakve budalastine to ti je Hitlerovska metoda da se kontrolise ko kako prica izjem ti drzavu Srbiju koja avako nesto dopusta vojvodino probudi se vec jednom Pastore ne daj se

Славица

pre 9 godina

Господин Пастор треба да ми објасни како то да у земљи Србији не можеш да се запослиш ако не знаш мађарски језик,као у неким деловима севера Србије?При томе у државним службама раде људи, припадници националне мањине - Мађари који кад им се обратиш, гледају бело у тебе,немају појма шта их питаш.Питам се на ком то језику шаљу дописе у Крагујевац, Краљево, Ниш, Косовску Митровицу?Или ћемо нашим парама у Србији у сваком месту плаћати преводиоце?Срамота!Лично искуство:живим у месту где је већинско становништво мађарско, деца су ми похађала музичку школу,а почетком школске 2оо1/2002 године, тадашња директорица ме је позвала да ми саопшри да неће бити разредна настава на српском језику, јер има само 5 ученика,а имала је разред на мађарском језику са два ученика.Да не говоримо о наставном кадру у основној школи,где данас важне и кључне предмете, као што су математика,физика,хемија,историја, предају људи који натуцају српски језик.Да ли неко има коментар на ово и шта би господин Пастор могао рећи поводом овога?Хвала Богу, моја су деца отишла одавде и немају намеру да се врате,јер не желе да се осећају мањином у сопственој земљи.Мађари наравно, кад се запошљавају, не морају да знају српски језик,демократија је, зар не?

Che

pre 9 godina

Balinta Pastora bih zamolio za mali eksperiment.Neka proba da zivi u Americi ili Nemackoj legalno, pa neka dodje i neka napravi konferenciju za stampu i neka objavi da li nije morao da zna i polaze engleski ili nemacki jezik.

vojvodjanka

pre 9 godina

Gospodine Pastor nemojte se pozivati samo na pravo valjda postoji I nešto ljudsko nešto što je normalno da znaš jezik zemlje u kojoj živoš.Kao dete išla sam u šlolu sa Slovacima I družila se sa njkima oni su mene učili Slovački a ja njih Srpski I mislim da je to dobro a sada posebno idu deca Slovaka Rumuna Madjara itd pa se tako ni ne druže a ni ne razumeju što mislim da nije dobro jer na mladima svet ostaje.

sumorni

pre 9 godina

"Moraju da znaju srpski i da govore kad treba!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Justina, 13. maj 2014 18:14)"

... jer ću inače biti jako besna što nemam kome da zapovedam i na kome da se inatim. I ne samo da pričaju kako treba, nego moraju imati i prekodrinski naglasak, koga ja posebno volim, jer ga i sama imam?

To znam pouzdano, pošto svi vi koji imate problem sa činjenicom da Mađari pričaju mađarski imate isključivo prekodrinski naglasak.

civilizovan covek

pre 9 godina

U svim zemljama sveta njeni gradjani moraju da znaju zvanicni jezik drzave.U Svajcarskoj je cak obavezno da svi Svajcarci znaju sva tri zvanicna jezika, nemacki, francuski i italijanski.

branislav

pre 9 godina

O čemu pričaju Pastor, LSV i ostali? Nije mi jasno šta hoće, možda i ćirilicu da nam zabrane. Obišao sam pola EU, i u svakoj zemlji ako hoćete da živite i radite morate znati jezik te države, a ako nećete onda vam ostaje komunkacija na nivo "ja Tarzan a ti Džejn", i naravno niko vam neće dati posao. Srbija je država sa visokim stepenom poštovanja manjinskih prava, ma koliko to nekome bilo smešno, jer nigde u EU osim u Vojvodini nisam doživeo da se ime jednog grada piše na više pisama i jezika, i da u pošti možete predati pismo za prijatelja u Novi Sad napisano na mađraskom kao "Ujvidek" umesto "Novi Sad", kao ime mesta. Toga nema u bilo kojoj državi Evrope, a čisto sumnjam da bi u Zagrebu mogli da napišete Split na ćirilici. Što se tiče LSV neka provere svoje rejting, pa tek onda pričaju o cenzusu, a isto važi i za retoriku njivovog lidera koje je jo[ kako afresivna prema neistomišljenicima, jer tu nema ni "d" od demokratije. O principima likova iz LSV neću ni da govorim, pošto su im sada glavni prijatelji bivši radikali. O odnosu delova mađarske manjine prema Srbima i Srbiji se tek može pričati, ali to nije tema, a ja nisam šovinista.

T&T

pre 9 godina

'Ajde probaj da se odselis u bilo koju zemlju a da ne znas jezik koji je sluzbeni u toj zemlji.
'Ajd i to da vidim!
Covece, pa u Australijskoj ili Kanadskoj ambasadi nece ni poceti razgovor sa tobom o iseljenickoj vizi ako ne govoris SAVRSENO engleski!

Da li ce Srbin dobiti madjarski pasos ako ne zna Madjarski?

zahebantos

pre 9 godina

Dragi Srbi! Ja sam rodjen u ovoj zemlji, i nigde nisam naišao u zakonima i Ustavu Srbije, da moram poznavati srpski jezik. Ne dolazim ja iz neke druge države i molim za pasoš, molim za posao, molim za državljanstvo... Ja sam ovde rodjen, a nisam SRBIN, medjutim... Srpski govorim bolje od mnogih Srba i Srpskinja, o pravopisu da ne kažem niti jednu reč, jer ga vi, Srbi i Srpkinje drage, znate slabašno, čak i školovani ljudi. Zašto niste pitali Dačića, s kojim pravom daje pasoš Adrijani Limi? Zbog Jarića, zbog njene lepote? Zna li Adrijana ijednu srpsku reč? Dakle, o čemu je reč, o čemu mi ovde raspravljamo? O Madjarskoj, koja za njihov pasoš traži poznavanje domaćeg jezika? Treba da ih pitate za Srbe, iz Sentandreje. Da li od njih (službeno) traže poznavanje madjarskog jezika? Apropo, inače mnogo bolje govorim srpski od Sentandrejaca, ali bolje govorim i madjarski, ali i na još nekim jezicima. Zadovoljni?

Terapeut Justin

pre 9 godina

Ovaj covek je u pravu. Kako mi znamo da se pozivamo na istoriju, u ovom slucaju bi bilo logicno da mi naucimo madjarski,pored srpskog.(mislim pre svega na ranije seobe) Jer, mi smo tamo dosli sa svih strana, a oni su tu bili tu. Glupave price o uslovima.za pasos u drugim zemljama ne vredi ni komentarisati. Kako kaze Balasevic:"Odakle sam.dos'o?Pa odavde sam dos'o". Nismo mi postali multietnicka zemlja migracijama iz Ruande, Mozambika... Tako da - ucimo madjarski!

4c

pre 9 godina

Sto pozivate na fasizam odmah? Pa kad odete u Nemacku koji jezik pricate, Svedsku, Austriju, Italiju!? Manite se tih fora, ako mislis da radis u ovoj zemlji naucite srpske, jer je isti uslov da se radi u Nemackoj, Italiji i ostalim DEMOKRATSKIM zemljama. Kad udjem u radnju hocu da ih razumem, a ne ko kad odem na sever Vojvodine i pricam srpski, a oni se prave blesavi. U svom gradu odem u bolnicu i cujem 70% zaposlenih parla rumunski ALI IZMEDJU SEBE, kad ih pitam nesto oni mi normalno kazu na srpskom. Zato gospodo, ovo je Srbija i srpski se mora znati ako zelite da radite u istoj. Ista prava ovde i u Nemackoj. Sto smo mi uvek poseban slucaj????

plavi andjelak

pre 9 godina

Dobojem poziv za sud u svojstvu svedoka napisan na 3 jezika. Srpski, hrvatski i madjarski. Tri zaglavlja, tri naslova, tri teksta poziva i tri potpisa napisano na dve strane A4 formata. Nenormalna drzava.

mile

pre 9 godina

Za dobijanje madjarskog pasosa je potrebno poznavanje osnovnog madjarskog a mi tu tupimo! Da se neko iseljava za Holandiju, Nemacku ili Ameriku isto tako je obavezan da zna jezik drzave u kojoj zivi da bi mogao da funkcionise. Samo eto u Srbiji imamo ljude koji ne znaju jezik, a potom se bune jer zive izolovano. Primer su Albanci, Romi itd. Pa zar nije logicno da se srpski poznaje bar toliko da mozes da kao Albanac dodjes u Beogras i i nadjed posao bez da moraju da ti daju prevodioca?

google

pre 9 godina

ja kada sam bio u Austriji i kada trazis posao kako u oglasima tako i u birou za zaposljavanje lepo pise sta sve traze od radnika,i takodje stoji da zna nemacki jezik jer poslodavac nece zbog tebe da uci Srprki jezik da bi se sporazumeo.Prema tome Madjari moraju znati Srpski jezik ako zele da rade u nasim firmama ili ako im treba nesto od dokumenata,moraju znati jezik,jedino da onda imaju prevodioce.

Mia

pre 9 godina

Dobro, svi propagirate da je bogatstvo znati vise jezika. Slazem se. Ali, eto, ja bas nesto nemam zelju I potrebu da ucim madjarski jezik. Hocu, recimo, grcki. Spanski. Holandski. Ali necu madjarski I hocu da mogu da u svojoj maticnoj zemlji pricam na maticnom jeziku.

Dan

pre 9 godina

Totalno je van pameti da neko mora da zna neki jezik, pa taman i da je to glavni jezik neke zemlje. Da neće možda u zatvor zbog toga? Ali ako baš želi da bude gluvonem ili nije imao potrebu da govori, to je njegov problem. Sve ispravno Pastor kaže.

Баш смо фашистичка земља

pre 9 godina

(Zoran, 13. maj 2014 17:54)
Благо нама кад ти ниси затуцан.
Недостаје ти само кућно васпитање.

(albert, 13. maj 2014 18:10)
Научи граматику па се прави паметан.

(netko, 13. maj 2014 19:04)
Нисте ви мирнији од албанаца. Боље се скривате.

И за крај пример Француске. Модерна држава. Демократска, либерална, секуларна. Све оно што, по мишљењу већине овдашњих комуњарских либерала, Србија није. У тој и таквој Француској не постоји двојезичност. У тој и таквој Француској не постоје националне мањине. Држављанин Србије може да се изјасни да је по националности Ром, Мађар, Словак итд. У Француској си по националности Француз.

Bacvanin

pre 9 godina

@Srbin
Zakon se odnosi na imigrante, ne na osobe koje su rodjene u Nemackoj. Svako dete koje se rodi u DE, dobija automatski i drzavljanstvo DE, iako zna samo da kmeci.
Madjari se nisu doseljavali nego su ovde radjani, a da li ce uciti Srpski ili ne, njihova stvar.
Ni Srbi u HU ne moraju da govore Madjarki. Upotreba jezika nije obavezna, svi mozemo da cutimo, ili pricamo i drugim jezicima, ako nam je tako volja.
Uostalom, ko tebi moze zabraniti ili te kazniti ako odlucis da narednih 10 dana govoris samo engleski i da totalno ignorises upotrebu Srpskog jezika?

klosar

pre 9 godina

"(nedemokrat, 13. maj 2014 19:20)"

Sviđaju mi se vaša besmislena tumačenja tuđih reči. Kao da slušam Kalimera predškolskog uzrasta.

Nije moja stvar šta će te vi raditi. Obzirom da komentarišete ovde, smatram da ste punoletni, pa niste obavezni da mene pitate za savet šta da radite.

Da je Vojvodina tuđa teritorija-to je činjenica. Niti je ikada bila deo Srbije, niti je sa Srbijom ikakve veze imala do 1918-te godine. Nema nikakve veze sa vašim doseljavanjem na Balkan, sa vašim srednjovekovnim državama, sa ustancima, pravljenjem nove države. Ni jedan vaš kralj, car, knjaz, knez, je nikada nije spomenuo kao istorijski deo Srbije na koji ona polaže pravo bez obzira što je pod tuđom okupacijom.

Dakle, zašto onda imate problem da prihvatite činjenicu da ste 1918-te dobili tuđu teritoriju?

I koga ste na njoj očekivali? Mora da ste se iznenadili kad ste shvatili da tamo Srba ima jedva trećina?

A mora da ste bili zgranuti činjenicom da je tada većina onih koji nisu bili Srbi-znala srpski?

Naravno da su znali, upravo zbog Srba koji su tamo živeli. Malo čudno, obzirom da je nemački uz mađarski bio "zvaničan jezik" Austrougarske?

A to što nešto tako vama predstavlja problem, nisam ja kriv. To je već stvar neke opšte kulture, vaspitanja, obrazovanja, pogleda na život i slično.

Tako dragi moj nedemokrato. I da pitam, jeste osmislili način kako da nekoga naterate da prozbori srpski? "Da ga ceo svet razume"? Verujem da će te uspeti, samo vam treba nova prilika.

direktor

pre 9 godina

Sviđa mi se model Letonije - ako ne znaš letonski, nema letonskog državljanstva. Jest da je malo okrutno prema Rusima, ali ako ne žele učiti letonski, tko im je kriv.

ivan

pre 9 godina

Kakvi nacisticki komentari - kakve kretenske patrole!

Kao da Srbi u Nemackoj govore nemacki?
Ili Kinezi englesi u Americi?
A gluvonemi imaju da progovore - i to odmah! Inace ce ih stici 'jezicka patrola'...

Gluposti!

Ako radi u drzavnoj sluzbi treba da zna da govori! Ostalo je njegova privatna stvar!

Na kraju krajeva - ni u Vranju ne govore srpski jezik, pa sta?

Eto - trebaju pokrainski izbori da se uklone nacisti!

ministar

pre 9 godina

Baš me interesuje kako bi recimo te manjine mogle da žive u Nemačkoj, a da ne znaju Nemački!? kako bi se uklopile u sistem, kako bi našle posao, kako bi drugačije mogle da brane svoje interese i na kraju krajeva komunicirali sa pripadnicima drugih zajednica.

kalimero

pre 9 godina

Tacno nemoraju da govore Srpski jezik, ali bez punog znanja Srskog jezika 9govora i pisanja) nemogu dobiti ni jedan posao u Srbiji i ostvgariti nikakva prava iz koja proisticu iz radnog odnosa. Kraj price gospodine Pastore.

Mare

pre 9 godina

Pustite Mađare na miru, od njih možemo još puno toga da naučimo. Žalosno koliko negativnih i zlonamernih komentara, koliko smo ratova izgubili a većina bi opet nasela na ovakvo huškanje.

sasa jokic

pre 9 godina

Naftna kompanija MOL je insistirala da na njihovim pumpama u Subotici svi zaposleni govore madjarski?!
Nemoj Pastore Ti da talasas o Ustavu i pravima. Kojim kvalitetom si dosao do toga sto jesi, sem genima?

Branko

pre 9 godina

"Manjine ne moraju da govore srpski"
A kako je u Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji ili Mađarskoj?
Ako i tamo manjine ne moraju da govore Nemački, Francuski, Engleski ili Mađarski onda je OK!Pošto idemo ka EU onda moramo da poštujemo ista pravila koja važe tamo. Nije valjda da moramo pratiti EU samo po pitanju sankcija prema Rusiji.

Reci-Procitet

pre 9 godina

Ако у Мађарској Срби не морају да знају и одговарају на мађарском језику, онда нема проблема ни за исто право Мађара у Србији. Шалим се. То би био реципроцитет. Мађари сада раде исто што и Албанци на КиМ. Нека. Њихова глупост и незнање. Исто као и са Хрватима који неће да науче ћирилицу. Шта ће да ради тај несрећни Мађар ако икада оде из свог села (ајмо сада увреде што су "затуцани сељаци", тако пљујете по Србима) у рецимо Београд и позли му. Како ће му помоћи лекар када он (Мађар) не зна језик којим говори 86% народа ове земље? Или како ће урадити било шта? Права мањина су сасвим у реду, али права следе и обавезе. Обавеза према себи јесте бити ПИСМЕН и ОБРАЗОВАН!

malme

pre 9 godina

nema drzave koja nije liberalnija od svedske. bio i video. moli se gde hoces, pricaj kako hoces, radi po tvom obicaju. Ali kada dodjes u opstinu ili kod lekara ima da poljubis svedsku zastavu i da pricas svedski ko 1+1. budi sta hoces ali svedjanin tada moras biti.

vojvodjanski madjar

pre 9 godina

ne baš tako vezano za ovu temu,ali čemu pitanje nacionalnosti. gradjanin Srbije,je... Srbin.može biti madjarskog,rumunskog,.... porekla,ali od toga treba da se izjašnjava kao Srbin,ako već ovde živi.pod hitno izbaciti pitanje nacionalnosti, pa neće ni biti izjasnjavanja.

Gari

pre 9 godina

Uopste nije sporno sto ne znaju srpski, i ne treba oko toga praviti problem. To je jednostavno licna sramota. Zamisli da zivis u Nemackoj, a ne znas nemacki(Doduse, nasih ima koliko hoces, al' ajd')?

Swedenonline

pre 9 godina

Ova madjarska vlada vec nosi epitet ultranacionalista i jasno se vidi sirenje ideologije. Vojvodjanskim Madjarima ocigledno nesmeta sto ih ovi iz Madjarske smatraju njihovim Romima?

Po pitanju jezika, uzecu Svedsku za primer, obavezan nivo skolovanja je obavezna SVA nastava na Svedskom po mogucnosti da imate i dopunski maternji jezik. Ako je negde to odradjeno demokratski onda je u Svedskoj. Naravno, useljenici nisu pod obavezom da nauce svedski jezik, ikad. Imaju pravo na besplatne prevodioce.
Zaostavstina iz socijalizma gde su manjine gde ih je bilo dovoljno za jednu celu skolu, dobijale luksuzni hendikep u vidu kompletnog skolovanja na maternjem jeziku pod obavezom da moraju uciti i srpski kao predmet. Morate se resiti sto pre tih glupih mera ali kako a da se neponovi kosovski scenario. Savet vladi je da trazi zastitni mehanizam nacionalnog identiteta uz pomoc EU. Posle prepravke Ustava, zavrnete slavinu uz pomoc EU. Madjarska je faktor problema momentalno unutar EU i treba to iskoristiti sto pre! Madjari se nece pitati ama bas nista o zakonu neke drzave van EU te ih treba zgaziti dok su nemocni.

Бојан Илић

pre 9 godina

Najbolje jeda se Vojvodina odcepi od Srbije da ne bi i dalje slusali ovakve budalastine to ti je Hitlerovska metoda da se kontrolise ko kako prica izjem ti drzavu Srbiju koja avako nesto dopusta vojvodino probudi se vec jednom Pastore ne daj se
(bane, 13. maj 2014 22:34)

И на крају ко је ок а ко не?:-)
Ал' најозбиљније...

Kecman

pre 9 godina

Ne moraju... Ali je problem što oni koji znaju, neće da ga govore, i prave se da ne znaju, pri tom, naravno, nisu samo Mađari u pitanju. Po meni, to je čist bezobrazluk!

oklahoma kid

pre 9 godina

"@Elementi drzave
Bojim se da mi ne zivimo vise u sopstvenoj zemlji...
U svakoj zemlji MORA da se zna zvanicni jezik - a ovde ako se i pomene nesto odmah se javljaju ovi fasisti koji nas nazivaju fasistima. Ironija
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (AZ, 13. maj 2014 17:57)"

Da bi se nešto MORALO, u zakonima mora postojati sankcija koja se primenjuje ako se to ne uradi.

Moraš da platiš porez, inače sleduje zatvor. Moraš da ideš u školu, inače roditelji plate kaznu. Moraš da vežeš pojas, ili platiš kaznu.

Šta se dešava ako ne znaš jezik?

Mislim, jeste poludeli, kako nekog da nateraš da nauči jezik, pa još i da MORA da priča na njemu?

Opet vam ego pao, pa bi ste da nekoga terate da radi nešto što vam se eto, baš sviđa.?

darko

pre 9 godina

Vidim da neku u svojim komentarima počinju da osporavaju i državotvornost Srbije, i njenu istoriju, kulturu, prava, slobode... Ne znam da li je nekom od vas poznato ponašanje pojedinih pripadnika mađarske manjine u Srbiji, i činjenica da su Srbi u Mađarskoj šikanirani, a najbolji primer za to je grad Sentandreja gde su Srbi nekada činili većinu od 88% stanovništva, još 16. veka, da bi posle višedecenijske mađarizacije i zločina tokom ratova oni ostali na nivou statističke greške. Nešto se ne sećam da su Srbi posrbljivali Mađare u Vojvodini, ili da Srbi u Mađarskoj imaju ista prava. Da li je gospodinu Pastoru poznato da se po vojvođanskim selima dižu spomenici mađarskim zločincima koji su ruke okrvavili o Srbe i druge narode, i da se upravo pod vlašću LSV u Vojovdini, pred očima tih istih "anifašista", nekoliko puta organizovao skup veterana hortijevaca, i to baš u Novom Sadu, koji je bio poprište stračivne racije. Nešto se ne sećam da su se toliko žestili. U onoj državi gde živiš moraš znati jezik, i to je uslov, ili makar englski za početak. Dva moja prijatelja nisu mogal da mrdnu iz Srbije, da pomisle na posao u inostranstvu preko agencije, dok na testovima nisu pokazali dovoljan nivo znanja iz engleskog. Niko od vas gospdine Pastor ne traži da se stidite svoje nacije, ali morate poštovati državu u kojoj živte, i ne možete više da se ponašate kao da je Srbija terotorija nekog varvarskog plemena.

stanovnik eu

pre 9 godina

U Francuskoj su ljudska prava mozda i na najvise nivou u celom svet ali uslov za bilo sta je francuski jezik!!!
Sluzbeno sam obilazio Svedsku i Norvesku, zemlje sa zavidnim standardom i situacija je ista. U Nemackoj na pr nece da vas pogledaju u drzavnim institucijama ako ne govorite nemacki. Englezi su na pr poznati po tome da obozavaju svoj svetski jezik.
Pozdravio bih g. Pastora i porucio bi mu da je Srbija iz 90ih vec zaboravljena i da se uhvatio za pogresnu i nicim objasnjivu stvar.

severnjak

pre 9 godina

"Ако желите да се запослите у ДРЖАВНОЈ институцији у Војводини МОРАТЕ да знате мађарски, а они не морају да знају српски! Није ли то дискриминација?
(Зашто, 13. maj 2014 17:40)"

Glupost. Ne bi ni trebalo da MORAŠ, trebalo bi da ŽELIŠ da naučiš jezik sredine.

Za mnogo mesta je predviđeno znanje jezika sredine. Ako već živiš među njima, zašto ga ne znaš?

Znaš da je mađarski jedan od službenih jezika u Vojvodini? I koji od službenih jezika u Vojvodini uopšte znaš?

A oni znaju srpski, pošto je znanje zvaničnog jezika obavezno. Da ga ne znaju, ne bi ni radili.

Smanji malo doživljaje. Čisto sumnjam da imaš pojma o uslovima. Ili ti u SNS nisu to spomenuli kad su ti obećali posao, pa si se sad kao začudio?

crise de nerfs

pre 9 godina

Samo da napomenem jednu veliku istinu-Srbija je najveca demokratija u Evropi.Kako ,zasto? pitajte sve strance u Austriji npr. na kom nivou moraju da znaju nemacki jeizk,da li mogu da korsite maternji u skolama (kao kod nas nac.manjine u osnovnim,srednjim skolama i na fakultetu).Ne mogu da koriste maternji,ne mogu da imaju propuste u nemackom jeziku(zato su stranci okrenuti privatnim skolama).Nikakva prava nemaju manjine,a kamoli ovakva kakva imaju u Srbiji.Ko tvrdi suprotno,nije video Evrope.

Vladan Marinkovic

pre 9 godina

Kakav je zakon u Madjarskoj, da li Srbi kao manjina moraju da pricaju madjarski jezik? U kojoj zemlji ja zivim! U Nemacku ne mozes da ides ako nemacki ne znas.

Nexus

pre 9 godina

... u USA, svi koji apliciraju za drzavljanstvo, moraju da prodju test iz nacionalne istorije i engleski jezik! Za mađarsko drzavljanstvo, morate govoriti mađarski! Zašto bi bilo drugačije u Srbiji? Nije li neznanje jezika nepoštovanje države u kojoj živiš? Vojvođanski Slovaci su primer lojalnih građana ove države, a i oni su manjina? Samo Mađari se stalno bune i stalno im nešto smeta.... da ne biste možda Vojvodinu nazad, kažite to tako?

Dann

pre 9 godina

@malme
Nemoj da lazes, sram te bilo! Ko te natera da ljubis svedsku zastavu??!! Ti ne mozes da svacas razliku: Svaki "invandrare" koji je dosao iz druge zemlje, nije isti kao madjari momentalno u Srbiju. Madjari nisu doslaci... Oni tu zive vekovima u svojoj zemlji.

nedemokrat

pre 9 godina

@klosar
Za tuđim teritorijama? Prvo sam mislio da samo lupetaš, ali sad vidim da si zapravo zlonameran, da ne kažem nešto gore. Koje su onda "naše" teritorije, pošto su po vama "modernima" sve srpske teritorije "tuđe"? Da se mi lepo iselimo iz Srbije, pošto smo očigledno pali s Marsa?
Još nešto, za tebe kao i za ove ostale koji sve čitaju kako njima odgovara. Kada se kaže "naterati", misli se na pravna i legalna sredstva, a ne na SS trupe, ljotićevce i crne trojke, kako bi vama odgovaralo, pošto biste time dokazali sva svoja bulažnjenja o velikosrpskom fašizmu. Misli se baš onako kako su ljudi i naveli u komentarima. Država mora da se potrudi da manjine imaju interes da nauče jezik. Baš kao u svim progresivnim državama. Ko neće, ne mora, ali se zna kojim institucijama nikada neće imati pristup. Ko je pominjao lečenje ega, isterivanje sile i ostale gluposti o kojima lupetate svi zajedno ovde?
Inače, baš sam se potresao što europejski internet intelektualac smatra da govorim "pola srpskog". Još jednom, bravo na progresivnosti, pameti i nevaspitanju.

sk

pre 9 godina

Pa naravno da se ne mora znati ali je kulturno i vise nego pozeljno znati sluzbeni jezik drzave, ali gospodo srbi nacionalisticki nastrojeni, nemojte zaboraviti da su neke manjine ovde na svom terenu a da ste vi, ne mali broj dosli posle(ovi zadnji cak cesto i ne slucajno i sa kojekakvim namerama u sela nacionalnih manjina pa im sad smeta). Ja kao ponosni Slovak savrseno znam i moj slovacki kao i jezik drzave u kojoj zivim i ne mislim da mi je to mana a za one koji ne znaju slovaci su recimo dosli na ove prostore u AUSTROUGARSKU 1750-te godine i aktivno su ucestvovali u stvaranju i odbrani drzave iliti pokrajine u kojoj zive, opet za razliku od mnogih vas, takodje mnogi manjinski narodi govore bolje i gramaticki ispravnije od samih vas, sa kojima je nemoguce dogovoriti se po vuko***inama juzne Srbije, a uzmite u obzir i to da slovaci kao pripadnici slovenskih naroda mnogo lakse uce srpski jezik od madjara koji su ugrofinskog porekla i ide im to mnogo teze i ne treba im to zameriti. Napominjem tolerancija iznad svega a sto vise jezika govoris to si bogatiji...

Marsovac

pre 9 godina

Probaj da dobijes nemacko drzavljanstvo bez znanja nemackog jezika (bez obzira koje si nacionalnosti!) .... koliko znam, ni radnu vizu neces dobiti, kamoli drzavljanstvo.

Ja bih, eto,voleo da znam i madjarski

pre 9 godina

Bas me zanima kako bi se proveo poslanik madjarskog parlamenta srpske nacionalnosti,u sred Budimpeste,posle ovakve izjave...

sumorni

pre 9 godina

"Ajde lepo u pazar ili u medvedju pa tamo pravite patrole. Albanci koji tamo zive mnogo manje znaju srpski od nas madjara, jos im se i cefa za srbiju...sto takve ne prozivate??? Ne smete jelte??
(netko, 13. maj 2014 19:04)"

:D

Naravno da ne smeju. Znaš kako to ide kod takvih tipova, oni se iživljavaju samo na onima koji su mirni i ćute. Kad im neko pokaže zube (kao ti Albanci) onda se sete da nisu tetki odneli lek :)))))))

A to je ova ekipa iz komentara koja turira, tudom? :D

Komšija, hvala ti na komentaru, odličan je.

zoranS

pre 9 godina

Ovaj Pastor mozga nema
Zivim u Engleskoj i da bi dobio drzavljanstvo morao sam da polazem ispit na kome se proverava znanje o nacinu zivota u zemlji domacinu, ali i znanje jezika koji je sluzben u ovoj zemlji. Ako ne znash, padash na ispitu, pa nanovo, ali im opet uplatish novih 60 funti, pa dok ti ne dosadi. Naravno ako vide da vishe puta padash onda si obavezna da pohadjash chasove negleskog jezika.
Jadni covece nema te zemlje na svetu koja ce ce prilagodjavati manjinama. Nece ih tlachiti, ali manjina se povinuje vecini, odnosno poshuteje jezik na kome cela zemlja govori.

Beli

pre 9 godina

moram da ispravim Čanka,nije fašizam nego neofašizam a šta drugo i očekivati od gubitnika sem parole što gore to bolje pa onda ako može nešto da se ulovi u mutnom.

Bojan Sabac

pre 9 godina

Ako Karadjordjevici ne moraju da znaju srpski, a pretenduju na presto, onda je zaista besmisleno traziti to od gradjana Srbije nesrpskog porekla.

saša

pre 9 godina

Mađarska nema nacionalnih manjina.Oni su sve manjine asimilirali. Moja baba je rođena u Sentendreji i tamo niko više nema da bi pričao Srpski osim popa koji je iz Novog Sada. Gradonačelnici i cela vlast na severu Bačke su Mađari. Imaju pravo da koriste Mađarski jezik a ja nemam obavezu da ih razumem. A njihov pasoš mi ne treba jer moram da znam njihov jezik a oni moj ne moraju da znaju evo proverite u Segedinu kad odete da li znaju barem nešto srpski.

Јованчица

pre 9 godina

Jovanov je ranije danas na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da će te "jezičke patrole" biti formirane po ugledu na "jezičke patrole" koje je najavio Nacionalni savet Mađara, a koji će obilaziti mesta po Vojvodini

У вести се каже да је Национални савет Мађара већ раније најавио те ”језичке патроле”. Уколико је ова најава Јованова глупа, нацистичка, дискриминаторска и шта већ, зашто се нико, укључујући и чувеног Меху Омеровића, није огласио када су мађарски национални савет најавио оваку глупу, нацистичку и дискриминаторску праксу?

doktor

pre 9 godina

Pitanje za g Pastora,gde su Srbi iz Sent Andreje i ostalih mesta u Madjarskoj.Nisam čuo da se u Madžarskoj priča srpski, barem ne u zadnjih 150 god! I zna se da je svako srpsko ime i prezime u Vojvodini bilo upisano u matične knjige kao madjarski prevod istih! Uvek ste bili dobri prema manjinama.

zozonko

pre 9 godina

Posto dezurne patriJote okrecu sve naopacke cisto da podsetim. Ovo je reakcija gospodina Pastora o najavi osnivanja nekakvih jezickih patrola a vi udarili u pricu o nekoj obavezi manjina da znaju srpski jezik. Pa rece covek da im je u interesu da ga znaju. Izjava mu je korektna sto se bas ne bi moglo reci za inicijativu DSS-a.
(absolutezero, 13. maj 2014 21:29)

@ Iskreni sam antifasita i antinacionalista, a sebe dozivljavam kao rodoljuba. Mrzim soviniste, radikalne nacionaliste, one koji oko sebe samo sire mrnju i podele. Dosta mi je devedesetih, sendvica i karata u jednom pravcu za bilo koju manjinu. Svako ko zivi u Srbiji mora imati ista prava i slobode, ni manje ni vise, jer svi smo deo iste drzave. Medjutim, ovo sto ste vi napisali jednostavno nije tacno. Te famozne srpske "jezicke patrole" su kontrareakcija na isto to sa madjarske strane. Niko nece da kaze o tome kako se Madjari tamo gde su vecina (opstine, skole, frme, mesne zajednice itd.) ophode prema drugim narodima, i da jednostavno ako je drustvo veciniski madajrsko oni nece pricati drugim jezikom iako ih vi ne mozete razumeti. Zamislite da neki Englez ode u opstinu a tamo vecina Srbi, i niko nece da mu se obrati na engleskom, nego jos sve ispisano na cirilici. Upravo to se desava po nekim mestima u Vojvodini, a da ne pominjem one izjave kako ovo nije Srbija nego Vojvodina ili Madjarska, i tome slicno.

NS Gusztav

pre 9 godina

Uhvatili ste se Sent Andreje i kako su Srbi tamo asimilovani od zlih Mađara. Pa pogledajte u Sremu mesta gde još uvek ima Mađara u nešto većem broju, Maradik, Šatrinci, Hrtkovci, Platičevo,Irig...pitajte ih koliko znaju mađarski,jedino stariji govore, a mladi nikako ili samo razumeju ponešto i samim tim gube nacionalni identitet i tu je asimilacija. Problem je što su u sve manjem broju i izolovani su od matice, do '60-tih u Sremu je bilo mađarskih razreda u 20 mesta, sad ni u jednom.

vlada

pre 9 godina

A nikome od komentatora ovde ne smeta kada srpski i turski gastarbajteri u Nemackoj za ceo zivot ne nauce nemacki jezik, ha? Licemeri i nacisti! Stavljajte trake oko ruke nepodobnih, zli ljudi!

IronMan

pre 9 godina

A posle će poslodavce etiketirati kao diskriminatore, jer neće da zaposle pripadnika manjine, ignorišući činjenicu da ovi ne znaju jezik?!

dosta mi je vise pljuvanja po srbima

pre 9 godina

Sta je sa profesorima na UNS koji drze predavanja i ispite na madjarskom iako ima studenata koji nisu madjari? Zar to nije diskriminacija?

Зашто- Зато

pre 9 godina

@северњак Човек је рекао да они НЕ МОРАЈУ да знају Српски, нисам ја то рекао. А ја МОРАМ да знам Мађарски да би могао да се апоразумем са њима када дођу у ДРЖАВНУ институцију. Замисли ситуацију, да не чује зло, да ми затреба лекарска помоћ у Србији а лекари и сестре, који су мањина НЕ ЗНАЈУ Српски!
Нисам СНС члан, ја сам ДРЖАВЉАНИН земље СРБИЈЕ!

stranac

pre 9 godina

na osnovu komentara zakljucio sam da i kosovski srbi moraju da uce albanski.(globetrotter, 13. maj 2014 21:12)

dobra usporedba.
slicna situacija
narod koji je prekrajanjem granica postao manjina
ako trazimo od madjara da moraju znati srpski ispada logicno da svi na kosovu moraju znati albanski.
dss treba da pripazi jer se ovo moze vtatiti kao bumerang.

bogdan jovanović

pre 9 godina

Gospodo,manjine ne moraju da govore jezikom države u kojoj su rođeni i u kojoj žive,ali onda nemaju prava da traže od te države beneficije jer na kom će to jeziku napisati.Naravno da nisu sve manjine u Srbiji takve.Ovo se odnosi na Mađare i samo Mađare.Iz ličnog iskustva znam da Mađari na severu Bačke i Banata NEĆE da govore Srpski iz revolta što Vojvodina nije u Mađarskoj nego su je izgubili kao kaznu za ratne zločine i učestvovanju u ratu na strani okupatore,Naravno u Prvom ratu.Jasne su njihove težnje i poslednjem laiku.Još pre 50 godina sam slušao vojvođane koji govore''stavi Mađara za sto za slavu i stavi jednog u džak pod stolom i šutaj ga''Šta ti misli onaj pod stolom to ti misli i onaj za stolom kojeg gostiš.Uostalom njihove separatističke težnje nisu ni od juče niti su tajna.To i ova izjava mlađeg Pastora jasno govori.Pre dve godine su na skupu omladine u Kanjiži mladi Srpski Mađari sa Srbima komunicirali na Engleskom .Zar to nije sramota.Srbi prilikom zsapošljavanja u severnim mestima MORAJU da govore Mađarski a Mađari ne moraju i neće da govore Srpski.Političari bi o ovome MORALI da povedu računa da nebi bilo kasno.Da nebi bilo zabune ja znam Mađarski ali ga u Sebiji ne govorim i neću.U Mađarskoj moram i hoću.

netko

pre 9 godina

Moraju da znaju srpski i da govore kad treba!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Justina, 13. maj 2014 18:14)

Gde i zasto nasi gradjani ne govore srpski treba utvrditi da bi se nasao nacin da se ti ljudi motivisu da nauce. Ali ovako srocen predlog o stranacki organizovanim "jezickim patrolama" zvuci kao debilizam.
(glasac dss-a, 13. maj 2014 17:46)

Posto vam partije kreiraju mislljenje da vam objasnim nesto.
Ne govore zato sto nece, nego zato sto zive u takvoj sredini gde ih ima vise pa ne koriste puno srpski jezik. To ne znaci de ga ne razumeju, ili ga ne znaju. Kao evo ja na primer, cist madjar a pisem i govorim bolje od vecine komentatora ovde.
Nego ajde vi malo, trenirajte strogocu na onima koji nisu mirni kao mi madjari. Ajde lepo u pazar ili u medvedju pa tamo pravite patrole. Albanci koji tamo zive mnogo manje znaju srpski od nas madjara, jos im se i cefa za srbiju...sto takve ne prozivate??? Ne smete jelte??

Baja

pre 9 godina

Dal se mnogi prave ludi ili stvarno ne znaju da su Mađari već pun milenijum na ovim prostorima, sasvim je drugo otići u Austriju ili Kanadu i ne učiti jezik države. Imate gomile naših u Beču koji maksimalno izbegavaju nemački ko da će im jezik ispasti.

T&T

pre 9 godina

Neverovatno kako se pravite b******!
Nadjoste razliku izmedju znanja jezika zarad dobijanja pasosa neke zemlje i toga da Madjari u Srbiji ne treba da dobiju srpski pasos jer ga vec imaju posto ovde zive...

A hajde mi onda objasnite, molim vas, ZASTO se trazi poznavanje sluzbenog jezika za dobijanje vize, drzavljanstva....?
Zasto? Ako nije bitno znati sluzbeni jezik zemlje u kojoj zivite!?

Srbija uvek prepuna pametnjakovica zato se I raspada I propada svetlosnom brzinom!

lela

pre 9 godina

nazalost prava nacionalnih manjina po pravilu "brane" plitkoumni nikogovici.

ja (sasvim igrom sudbine) zivim u inostranstvu. znate li koliko sam vremena i truda ulozila da progovorim jezik tecno i gramaticki ispravno? i znate ja sam ponosna na to! govorim dva jezika tecno, imam dve domovine, slavim dva Bozica...

praznoglavac!!!

Ja

pre 9 godina

Tacno nemoraju da govore Srpski jezik, ali bez punog znanja Srskog jezika 9govora i pisanja) nemogu dobiti ni jedan posao u Srbiji i ostvgariti nikakva prava iz koja proisticu iz radnog odnosa. Kraj price gospodine Pastore.
(kalimero, 13. maj 2014 20:55)

Ajoj, dobro si mu rekao, imas 9 pravopisnih gresaka u jednoj recenici. A i jednu logicku, o kriterijumima na osnovu kojih ce nekoga zaposliti odlucuje poslodavac a ne drzava. Da li nekome treba ili ne treba radnik koji ne zna srpski nije pitanje za drzavu nego za onog ko daje posao.

Dann

pre 9 godina

@Јое
Svi mi bismo zeleli da su nase zemlje, tvoja Srbija, i moja drzava da bude kao Svedska. medjutim nisu. Ali nemojmo savarati citaoce koji ne poznaju Svedsku, sa lazima tvog tipa i nekih drugih koju su poslali komentare i spominjaju Svedsku. Velika je razlika izmedju Svedske i Srbije! Naikako se ne poklapaju manjine u Svedskoj koje su "doslaci" i manjinje u Srbiji tipa madjara. Madjari, Albanci, Rumuni... nisu dosljaci u Srbiju. To treba da razumete.

Zvezdana

pre 9 godina

Posto im je srpska ekavica na srcu neka propitaju i u ostalim delovima Vojvodine (narocito u Novom Sadu) i ostale kako vladaju istim. Đe si, šta ima, oklen si ti NIJE GOVOR Vojvodine. Mađari su tu malko pre nas pristigli a ovi iz poslednje ofanzive se i ne trude da nauce srpski jezik. Naprotiv postala je Vojvodina veliko guslarsko posijelo koje nema tolerancije ni prema kome. A od nas ocekuju da je imamo za svakoga. I imamo, dokle god se prilagodjavaju (NE UTAPAJU, JER SVAKO TREBA DA OCUVA KORENE) a ne da oni nas prilagodjavaju sebi.

Јое

pre 9 godina

@Dann Норвежани живе у Шведској вековима, баш као и Финци, али у Шведској нема ни једне државне школе на финском или норвешком језику. У Шведској је званичан језик шведски и сви су обавезни да га користе у званичној комуникацији.

Није ме брига да ли Мађари који живе у Србији знају српски или не, али када уђем у било коју државну институцију у најзабитијем селу Србије, желим да могу са службеницима да се споразумем на српском. Много ли је?

horatio cane /govorim perfektno 3 jezika+ 2 dobro/

pre 9 godina

Navedite mi jednu jedinu zemlju u svetu gde pise u Ustavu ili zakonu da svi gradjani MORAJU da govore jezik drzave ! Ako neko nadje da postoji i jedna placam 1000 evrica :)

stranac

pre 9 godina

za one koji sedeci u srbiji usporedjuju datu situaciju sa nemackom i austrijom:
kao prvo u austriji i nemackoj nema manjina nego stranaca. za razliku od madjara u vojvodini koji su tu bili ali se prekrajanjem granica postali od naroda manjina. u ove obe zemlje smo mi stranci dosli iz svojih zemalja od koje neke cak nisu ni u evropi.
kao drugo nebitne stvari obavestenja na raznim automatima, redovi voznje obavestenja na ulazu zgrade kada ce biti ocitavani vodomeri kalorimetri po stanovima kao i bitne stvari formulari po opstinama , policiji itd su visejezicni. ne dvojezicni nego visejezicni! osim nemackog ispisani su na turskom, italijanskom, grckom, ruskom hrvatskom. od raspada yu cesto i cirilino tj srpski. to je demoktatija i ravnopravnost. to je eu !!!

absolutezero

pre 9 godina

Posto dezurne patriJote okrecu sve naopacke cisto da podsetim. Ovo je reakcija gospodina Pastora o najavi osnivanja nekakvih jezickih patrola a vi udarili u pricu o nekoj obavezi manjina da znaju srpski jezik. Pa rece covek da im je u interesu da ga znaju. Izjava mu je korektna sto se bas ne bi moglo reci za inicijativu DSS-a.

pleonazam

pre 9 godina

Pa i Srbi u Americi,bar jedan deo,neguju svoj jezik i kulturu u svojim zajednicama i školama.Ali je Engleski jezik obavezan,osim ako ne izlaziš iz svoje kuće.Interesantan je onaj lik koji je snimao klipove u Americi u kojima pita prolaznike na srpskom jeziku.Zaista je smešno to gledati.Pa zamislite da neko iz svog sela u Vojvodini ili nekom drugom delu Srbije,koji zna samo maternji jezik,mora u Beograd zbog posla,kupovine ili nešto drugo.Znači ta osoba bi morala da angažuje prevodioca.

Prota Mateja

pre 9 godina

Posto se mnogi javljaju na ovu temu, mnogo vise nego kad je u pitanju neka druga vest, recimo ugrozenost Srba na Kosovu, red je da i ja kazem koju. Eto zakljucih da starosedeoci ne moraju da znaju jezik vecinske nacije. Pitam se kako to da to ne vazi u Americi i Kanadi gde ni jedan od jezika kojim govore oni preostali severnoamericki indijanci nije u upotrebi, a radi se o veoma naprednim nacijama a ne primitivnim Srbima. Velsani i Irci takodje imaju svoje jezike a opet nisam naisao na situaciju da mi neko ne odgovori na pitanje postavljeno na engleskom. Sto se tice Luzickih Srba procitah da slobodno mogu da koriste svoj jezik a ja pronadjoh daim je, na protiv,do skoro bilo zabranjeno da koriste svoj jezik. Oni stariji komentatori se valjda secaju i Jezickog Suda koji je bio osnovan u SR Sloveniji negde 80-tih sa ciljem da se zastiti slovenacki i izvrsi pritisak na doseljenike u Sloveniju da koriste iskljucivo slovenacki. I danas je ta Slovenija clan EZ, isto kao i Hrvatska iz koje je cirilica gotovo proterana, cak su i srpske novine stampane na latinici. A na nas Srbe dizu glas cak i oni gde su zene isle par metara iza muzeva, i ciji su sunarodnici sejali bunkere umesto psenice po njivama.

Јое

pre 9 godina

@QN Када бисте мало боље проучили историју онда бисте знали колико сте у заблуди (или злонамерни) када тврдите нешто слично. Лужички Срби су староседеоци на простору данашње Немачке, док су Немци "дођоши". Лужички Срби су данас на нивоу статистичке грешке, а језик им је скоро мртав због "пажљивог" односа Немаца према језику и култури Срба. Толико су били пажљиви да су им забрањивали да говоре својим језиком чак и у својим приватним кућама. Ако погледамо Србију, онда је занимљиво приметити да код нас постоје мале националне заједнице (нпр. Русини) које су успеле да очувају своју културу и језик захваљујући односу српске већине према њима. На ту чињеницу сам изузетно поносан, јер она одсликава однос Срба према националним заједницама. Тога нема у другим земљама, а поготово не у земљама ЕУ. Где су Срби из Румуније, Бугарске, Хрватске, Мађарске, Албаније, Грчке, Македоније, Словеније... ? Да не набрајам даље? Нема их, асимиловани су, углавном насилно.

Нико не треба и не сме да забрањује националним заједницама употребу матерњег језика, али њихова обавеза треба да буде да знају језик земље у којој живе, баш као што и ја сваки пут када негде путујем научим бар неколико основних фраза земље домаћина.

zkns

pre 9 godina

nesto se ne secam jel Adrijana Lima znala srpski kada je dobila nas pasos, dosta njih se to pita ovde kada je rec o dobijanju pasosa (Dacic da je mogao dao bi joj i vise od pasosa...)

samo da se zna

pre 9 godina

(stanovnik eu, 13. maj 2014 19:55)
Ove zemlje ne priznavaju manjine! U Francuskoj ili si Francuz, ili etranger! drugog nema! Opismeni se!:)

Miki

pre 9 godina

@Dann
Jasan nam je već vaš stav od ranje, albanski komšo. Samo su Srbi došljaci u Srbiji. Čuli smo to već više puta tokom ovih hiljadu i nešto godina.

Бојан Илић

pre 9 godina

Car Jovan Nenad je bio srpski vladar Vojvodine u srednjem veku(neca, 13. maj 2014 21:29)Wikipedia: Цар Јован Ненад је био самозвани српски цар, владар краткотрајне независне државе (српског царства) на подручју јужне Панонске низије (данашње Војводине) 1526/1527. године.Mašala junaka! 1526 su Turci potisnuli Mađare iz Vojvodine, Car Jovan je iskoristio frku i vladao dok Turci nisu sredili redove, tj vrlo kratko.
(Baja, 13. maj 2014 22:42)

Машала, кад се ти позиваш на Википедију, невезано за ову вест!
И Цезар је био владар "пола света", али исто "самозвани"!

popeye

pre 9 godina

То је тако и у Мађарској, можете да попуните документа или пишете општини на језику мањине?

*CASE specialis

pre 9 godina

U Vankuveru poznatom kao Hongkuveru,na bankama stoje natpisi:"Govorimo Engleski"-pored kineskog naravno.
U Arizoni i Floridi i dobrom delu Kalifornije je teze bez Spanskog nego bez Engleskog.
Mislite o tome

Pročitati vest, pre nego što se odvali kolosalna glupost

pre 9 godina

"za dobijanje Madjarskog pasosa, odnosno drzavljanstva MORA da se zna Madjarski jezik. Eto. A sad je Pastor uzeo da nas poducava...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (milos, 13. maj 2014 18:33)"

A ko to u ovoj vesti uopšte traži neko državljanstvo? Ovde se radi o tome da bi neko patrolama kontrolisao državljane Srbije rođene u njoj koji jezik koriste u svojim kući, a dežurna ekipa nacoša mu odobrava u komentarima.

A sve zato što tip ne ume da se ponaša kad uđe u tuđu kuću, pa bi domaćine da nauči nekim stvarima.

Ili su i njihove kuće već postale vaše? Da niste malo požurili? Još Mirović nije postao gaulajter Vojvodine, strpite se malo...

Pastor ne da je u pravu, on samo govori elementarnu logiku sa kojom vi već duže vremena imate problema.

Buda Baba

pre 9 godina

Citam komentare i grohotom se smejem kolicini ovde izrecenih gluposti!

Kao prvo,zivim u gradu u Vojvodini,gde je sastav stanovnistva(Srbi-Madjari)ujednacen,50:50
Kao drugo,Srbin sam ortodoksni :),radim u drzavnoj ustanovi i nije tacno da pripadnici srpske nacionalnosti moraju da znaju madjarski jezik(pozeljno jeste),vec obratno.
Kao trece,ja prvi ne govorim madjarski(kao i ogromna vecina Srba),i nisam bas ponosan sto je tako.
Kao cetvrto,veoma mali broj gradjana madjarske nacionalnosti ne govori srpski jezik.Uglavnom govore odlicno,doduse sa akcentom.Neko govori malo bolje,neko malo gore,a ne govore ga samo oni iz zabiti,koji zive po salasima i nemaju mnogo dodira sa civilizacijom.

Druga je stvar sto i Madjari imaju svoje patriJote(poput ovih nasih),da ne kazem soviniste,koji iz tog razloga ne zele da govore srpski,iako ga sasvim dobro znaju.

Manite se "cackanja mecke" jer za tim bas nema potrebe.Suzivot je sasvim korektan,ogromna vecina zivi normalan zivot,i jedni i drugi delimo iste probleme(besparica,nezaposlenost,beda).

Bolje bi bilo da jedina tema bude ekonomija i sve vezano za nju,za sve ostalo cemo lako!

somborac

pre 9 godina

Vidi, problem je kada se krene sa pricom ko je prvi dosao i ko je sta dobio na poklon i koje godine. I ja bih mogao sa punim pravom da tvrdim da je Sombor turski grad jer je bio u sastavu Otomanske imperije punih 200 godina. Nemojte o tome ko ima vise prava na Vojvodinu, ne otvarajte pandorinu kutiju.

Бојан Илић

pre 9 godina

Da li nekome treba ili ne treba radnik koji ne zna srpski nije pitanje za drzavu nego za onog ko daje posao.
(Ja, 13. maj 2014 21:30)

Свака озбиљна фирма треба да води рачуна и о безбедности својих радника!
Замисли пожар или нешто слично у фирми а неко не разуме ништа?!?
Озбиљна фирма неће имати "неписменог" радника !

wl.

pre 9 godina

@klosar, sumorni i sta vec
Ako je Vojvodina "tudja teritorija" za Srbe, cija je onda? Madjara? Nemaca? Turaka? Italijana? Bugara? Hrvata? Prosvetli nas, molim te.
Srba je 1918. godine bilo 30-tak %, Madjara 20-tak %, Nemaca isto 20-tak %. Kome je onda Vojvodina trebala da pripadne? Madjarima kojih je bilo manje od Srba? Srbi se na teritoriji Vojvodine javljaju nekoliko vekova pre Madjara i od tada su najveca etnicka grupa. Bili su najbrojniji i pod ugarskom upravom i pod turskom i pod austrijskom i pod nacistickom. Srbi su bili "iznenadjeni" sto im je pripala Vojvodina iako ih je bilo samo 30 % ali niko nije bio "iznenadjen" sto je Vojvodina bila pod ugarskom ili austrijskom vlascu iako je Madjara bilo samo 20% a Austrijanaca ni 0%? "Logika" ti je zaista "sjajna" ali nimalo iznenadjujuca za teze opterecene.
BTW. Makar znas madjarski? Znas uopste sta znaci "tudom" i kada i za sta se koristi ta rec? Potrudio si se da naucis jezik komsija ili ti je demagogija maksimum kapaciteta? Ugye balf*sz?

klosar72

pre 9 godina

"Gospodine Pastore u Nemackoj ko zatrazi drzavljnstvo mora po zakonu
da zna nemacki jezik i jos neke dodatne stvari ustavom propisane.
Onaj ko ne vlada nemackim jezikom onda uzima casove i bude testiran.
Zato ne mlati slamu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (srbin, 13. maj 2014 18:14)"

Pa i kod nas je tako. Kad god neki Mađar (ili bilo koja druga nacija) zatraži državljanstvo, mora da pokaže osnovno znanje srpskog.

Kad zatraži državljanstvo, naravno.

Мајор Гашпар

pre 9 godina

Само примитивац не зна језик државе у којој живи. Кад одеш у туђу земљу на пар дана потрудиш се да научиш пар основних речи, а камоли ако живиш у држави у којој се говори језик који ти није матррњи.

Уз то, деца која су билингвална боље развију мозак, лакше науче још неки језик и буду успешнији у животу.

У питању је ствар културе и образовања. Јасно је ко не може за цео живот да научи још један језик - људи скромних капацитета.

milan

pre 9 godina

Ovi sto pominju Nemacku bi trebalo da znaju da manjine koje dugo zive na prostoru te zemlje kao sto su Luzicki Srbi ne moraju da znaju Nemacki. Ne mogu se porediti useljenici sa starosedeocima.

nedemokrat

pre 9 godina

@klosar
Prema mišljenju tebi sličnih Srbi su svuda gosti, ako krenemo da prebiramo po istoriji. Znaš li zašto je tako? Zato što su Srbi, kao razbijena i nehomogena masa naroda, večito bili porobljeni od strane "civilizovanih" naroda i kasno su zaokružili svoje teritorije. Međutim, danas je ovakva Srbija država srpskog naroda i ostalih naroda koji u njoj žive, baš kao Nemačka za Nemce. Objasni Francuzima da je Alzas nemački i da bi morali da nauče nemački jezik zbog toga što su na tuđem.
Ja se neću baviti prizemnim ličnim diskvalifikacijama koje bi mogle da se tiču tvog nesuvislog izlaganja. To ostavljam tebi. Samo ću napomenuti, još jednom, da nigde nisam rekao da nekoga treba silom "naterati na učenje jezika". Izgleda da i haluciniraš, sem što si nevaspitani revizionista.

novosedelac

pre 9 godina

Samo sam čekao albanske komentatore da nam objasne kako su i oni ovde starosedeoci još od Cezara. Bez toga nema smislene rasprave.

lahm

pre 9 godina

@da se zna - Uopste nije tacno da "svuda u svetu" mora da se zna zvanicni jezik drzave. Naprotiv. Druga je stvar koliko nepoznavanje zvanicnog ili dominantnog jezika vodi u samoizolaciju i autodeskriminaciju. Pastor je u pravu.

Swedenonline

pre 9 godina

Tacno nemoraju da govore Srpski jezik, ali bez punog znanja Srskog jezika 9govora i pisanja) nemogu dobiti ni jedan posao u Srbiji i ostvgariti nikakva prava iz koja proisticu iz radnog odnosa. Kraj price gospodine Pastore.
(kalimero, 13. maj 2014 20:55)

Cekaj malo, odkud ti ovo, nisi ni svestan koliko stranaca zivi i radi u Srbiji bez potrebe da znaju i da beknu na Srpskom, mislis li da je direktor FASa po tvome za izbaciti na ulicu i oteti poziciju za nekoga ko je "sposoban" sa Srpskim? Uplices se u nesto sto nerazumes!

Za nativne gradjane Srbije, ako znas sta znaci, jednostavno, ko ide u skolu mora da uci Srpski i da pohadja nastavu na istom, ako zele da uce maternji, nikakav problem. Stvar je poslodavca koji je jezicki uslov za zaposlenje i tu nema drzava sta da se pita, sem ako ista nije poslodavac!

Jasmina

pre 9 godina

@absolutezero - Ovo je reakcija gospodina Pastora o najavi osnivanja nekakvih jezickih patrola a vi udarili u pricu o nekoj obavezi manjina da znaju srpski jezik. Pa rece covek da im je u interesu da ga znaju. Izjava mu je korektna sto se bas ne bi moglo reci za inicijativu DSS-a.

A, gde je reakcija g. Pastora na prethodnu inicijativu madjarskog nacionalnog saveta o uvodjenju tzv. jezickih patrola? Naravno, nema reakcije. Po Pastoru ali i ne samo njemu, ono sto je doyvoljeno Madjarima nije dozvoljeno Srbima.

Baja

pre 9 godina

Car Jovan Nenad je bio srpski vladar Vojvodine u srednjem veku
(neca, 13. maj 2014 21:29)

Wikipedia: Цар Јован Ненад је био самозвани српски цар, владар краткотрајне независне државе (српског царства) на подручју јужне Панонске низије (данашње Војводине) 1526/1527. године.

Mašala junaka! 1526 su Turci potisnuli Mađare iz Vojvodine, Car Jovan je iskoristio frku i vladao dok Turci nisu sredili redove, tj vrlo kratko.

SQI

pre 9 godina

"svuda u svetu svi gradjani moraju da znaju zvanicno pismo i jezik te zemlje,pa tako i ovde!
(da se zna, 13. maj 2014 17:09)"

Ne moraju ali onda nemaju prava da se žale kad neko neće da ih zaposli jer ne govore srpski ili ih ne razume. Velika je sramota ne znati jezik zemlje u kojoj živiš.

Deutschland

pre 9 godina

Ovde je naravno zvanicni jezik nemacki. I sve je na njemu od novina, tv, do mobilnih telefona, saobracaja. Sve sluzbe su na nemackom. U prevozu najavljuju stanice na nemackom, u vecim gradovima u vreme sajmova ponekad i na engleskom. Toliko o tome! Pokusavam da zamislim svoj zivot ovde bez znanja jezika - tesko! Budes uskracen za gomilu stvari, narocito sto se tice kulture i informisanja.

bez_cenzure

pre 9 godina

Čitam pojedine komentare i ne vjerujem. Neki pišu da Srbi nemaju veze sa Vojvodinom nego da istorija Srba u AU počinje od 1918. godine dok su Mađari starosjedioci. Mađare je Ugarska masovno naseljavala kao i Nijemce za vrijeme vladavine Austro-Ugarske. A velika seoba Srba pod Arsenijem Čarnojevićem? Šta mislite gdje su ti Srbi završili? Srbi nisu 1918. pali s Marsa u Vojvodinu. Pretjerali ste!

Marko

pre 9 godina

Naravno da ne moraju, a posebno ako ne misle da izađu nekad iz svog sela i porazgovaraju (sklope posao, zaljube se...) i sa ostalim građanima ove zemlje. A to je upravo i rekao g.Pastor.

blabla

pre 9 godina

Људи не морају да говоре српски језик у свакој прилици. Поготово не у кући. Тиме ће сачувати свој говор, на пример, Мађари у Војводини. То је од великог државног интереса. ))): У Општину или у званичне институције одлазе ретко, они ни немају потребе да га науче због државних институција. Зато се држава преко школског система труди да људима пружи могућност да науче језик већинског народа државе у којој живе. ))): Нека та наставе буде у складу са потребама тог становништва. И обрнуто. ))): Што се тиче војвођанске вишејезичности, сећамо се да су нам сведочанства у школи оверавали печатом на којем је исписан текст на 5 језика (мислим да је на 5). Верујемо да је тако и данас. Ако је тако са печатом, онда је тако и у свакој другој прилици. ))):

shpitz

pre 9 godina

...ali isto tako mi nismo u obavezi da govorimo jezik manjine. Ako imaš i malo mozga znaćeš da time manjine sebi seku granu na kojoj sede. Ko će pametan da zaposli nekog kvalifikovanog i pametnog ako sa njime na moze da razgovara i da od njega u realnom vremenu dobije pravu i validnu informaciju. I onda ćete reči da je to diskriminacija, da to nije u redu i tome slično. pokušaj u nekoj zemlji, recimo madjarskoj da dobiješ posao, a da ne znas madjarski. Nema šanse, ne zbog diskriminacije nego zbog proste logike. Slažem se da u institucijama države to moze da važi, ali nema veze sa realnim i svakodnevnim životom.

kon

pre 9 godina

"ne baš tako vezano za ovu temu,ali čemu pitanje nacionalnosti. gradjanin Srbije,je... Srbin.može biti madjarskog,rumunskog,.... porekla,ali od toga treba da se izjašnjava kao Srbin,ako već ovde živi.pod hitno izbaciti pitanje nacionalnosti, pa neće ni biti izjasnjavanja.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vojvodjanski madjar, 13. maj 2014 18:15)"

Danas je dan prepun vrcavih ideja :D

Da je Mađar Srbin, onda ne bi bio Mađar, nego bi bio Srbin :D

Onda vredi i obrnuto, ako Mađar može biti Srbin, onda i Srbin može biti Mađar? :)))))

Hvala vam na ovome, zagrejaće me dugi niz godina salvama gromoglasnog smeha :D

Gospodine Koštunica, da to niste vi lično?

sk

pre 9 godina

Imam utisak da se ovde najvise javljaju oni koji ne zive multi nacionalnoj sredini pa i ne znaju o cemu pisu nego skupljaju jeftine nacionalisticke poene, vecina manjina zna srpski jezik, i ja kao pripadnik slovacke manjine znam bolje od mnogih vas velikih srba a moram vam napomenuti da su moji preci dosli na ove prostore 1750-te godine u AUSTROUGARSKU i da su aktivno ucestvovali u stvaranju i odbrani svoje drzave, one u kojoj zive za razliku od mnogih srba koji to na svaki nacin izbegavaju...

Znanje je imanje!

pre 9 godina

Sta znaci "moraju"!!? Glupost je morati bilo sta sto je pitanje njegove licne slobode, a sloboda izbora jezika i govora je stvarno elementarna sloboda coveka. Druga je stvar da je apolutno pozeljno i svakako potrebno da svi govore zvanicni jezik zemlje u kojoj zive. To se u svim demokratijama sveta obezbedjuje kroz obaveznu skolsku nastavu na nivou osnovnog obrazovanja. Sve dalje je pitanje licnog izbora. Medjutim, da jednu stvar rascistimo.... U mnogim zemljama, visejezicnim i visenacionalnim postoje i propisi ko moze biti clan drzavnih organa i ko moze biti zaposlen u drzavnoj sluzbi, njenim organima. Imate primer Kanade: Nema sansi da neko bez znanja francuskog dobije posao u drzavnim organima kanade ali i u onim provincijama gde je njihovim ustavima regulisana ravnopravnost engleskog i francuskog jezika. Ko dolazi iz Kvebeka mora znati engleski ali svaki clan Parlamenta mora znati i francuski jer svaki Quebecoa govori u u njemu samo francuski! Saslusa ttvoj dijalog sa njim ali ce ti odgovarati na francuskom i obratno. I sve savrseno funkcionise! Tacno je da to poneka nije "savrseno glatko" ali jasan je kljucni princip i tacka!

Jožef

pre 9 godina

evo pa mene . Rođen u SRB ( YU ) Subotica . Niko i nikada me nije kaznio
zato što govorim i jedno i drugo ( čitam i pišem ćirilicu ) a govorim i trecei i četvrti . Kao Transporter sa SRB tablicom bar 40 puta bio u Tirani pa sam počeo da učim i 5.- Albanski . Knjigu za to sam kupio u Tirani. Naravno sve ovo zbog sebe , Prijatelje i Partnere . Od svakog jezika uvek i samo profitirao. Sve u svemu - zvanični jezik u SRB treba da bude Srbsko . Pa šta .!? I ovo je samo moje mišljenje i ne više .

sk2

pre 9 godina

Kalimero, veliki srbine "nemoraju" se pise odvojeno, dakle "ne moraju" , ovo ti pise pripadnik nacionalne manjine( slovak) koji ocigledno zne bolje gramatiku tvog maternjeg jezika od tebe i jos mnogih slicnih tebi, ocigledno da manjine znaju jezik drzavu kojoj zive!

Mile

pre 9 godina

Kosovo ima Ustav u kome su dva zvanicna jezika srpski i albanski, znaci oba ravnopravna u svakom pogledu, ali ne znaci da oba jezika moraju svi znati (onda bi svaki svajcarac morao uciti tri jezika)
A ako madjari ne govore srpski onda ne mogu ni raditi u drzavnim ustanovama, zasto neko u Austriji ne moze da radi uz znanje samo srpskog jezika, zato sto nije u Srbiji, tako vazi i za se. Zar treba ja da ucim madjarski i sve jezike manjina u zemlji da bi oni bili zadovoljni?

glasac dss-a

pre 9 godina

Gde i zasto nasi gradjani ne govore srpski treba utvrditi da bi se nasao nacin da se ti ljudi motivisu da nauce. Ali ovako srocen predlog o stranacki organizovanim "jezickim patrolama" zvuci kao debilizam.

Vosa

pre 9 godina

Problem je u tome sto deca manjina koja zavrse osnovnu skolu u svome selu na primer uz minimum znanja srpskog kasnije imaju veliki problem u velikim gradovima u daljem skolovanju i uklapanju u drustvo. To je ogroman defekt naseg obrazovnog sistema. Za njihovo dobro je da moraju znati Srpski jezik makar komuniciranje da bude na dobrom nivou.

Bgd

pre 9 godina

Kad govorimo o ovakvim stvarima, meni su uvek reper SAD. Perjanica ljudskih sloboda, demokratije i slobode, domovina ljudi sa svih meridijana. Pitanje: koji jezik morate naučiti da biste živeli u SAD? Sva prava koja SAD garantuju svojim građanima ja bih doslovno kopirao u Srbiji. Ništa manje, ništa više. Toliko od mene.

бидермајер

pre 9 godina

Знак културе и образовања сама од себе доводи до познавања државног или службеног језика.Све што је познавање и некоришћење истога има другачији корен и не приличи нити једној цивилизованој мањини.

Ja

pre 9 godina

Table na madjarskom, zasto da ne. Ovo je civilizovana zemlja za razliku od nekih, nema nikakvog razloga da ne bude dvojezicnih tabli. Sto se tice poznavanja jezika, vecina tih ljudi za ceo zivot skoro nikada i ne napusti svoje selo, samim tim je tesko ocekivati da nauce neki drugi jezik. Ali bilo bi lepo da sopstvenoj deci omoguce neku drugaciju buducnost tj. da im omoguce da nauce srpski jezik, da ne budu zakovani za ta sela mimo eventualno sopstvene zelje. Balint Pastor je diplomirao u Beogradu, da li bi to bilo moguce da mu njegovi roditelji nisu omogucili da nauci srpski. Naravno ko nece, njegova stvar, ne treba nikoga primoravati, nikakve jezicke patrole i sl. uznemiravanja.

valti

pre 9 godina

MORA samo da se umre, i ništa više. Znati bilo koji jezik jeste bogatsvo, ali nikako nije moranje znati srpski za nas Mađare, a patrola neka samo dođe pričaćemo na engleskom neutralnom.

daj bombona da sisamo

pre 9 godina

@A nikome od komentatora ovde ne smeta kada srpski i turski gastarbajteri u Nemackoj za ceo zivot ne nauce nemacki jezik, ha? Licemeri i nacisti! Stavljajte trake oko ruke nepodobnih, zli ljudi!
(vlada, 13. maj 2014 23:53)

Kako znaju Njemacki, tako ce i da prodju, tj. dobice posao u skladu sa tim. A sve i da ga znaju tecno, nikada nece biti neki bitan faktor, niti ce neka administrativna zgrada i ustanova na ulazu imati tablu i na srpskom, pored Njemackog, tj. nikad im to zakon nece garantovati. Dakle, tamo se zna, onaj ko ne zna njemacki, dobice baustelu, maksimalno, ili neki "egzotican" posao u nekom magacinu gdje se ne dolazi u dodir s ljudima, ali budi siguran, nece neki mutavi Srbin sjediti za salterom, pa cak ni na kasi u supermarketu, ako ne zna tecno, i bez problema komunicirati na njemackom jeziku. Jednom sam vec komentarisao ovde, i rekao da smatram da je nedopustivo da radnik u Srbiji, koji radi posao u kojem se svakodnevno ophodi s ljudima svih nacija, ne zna jezik drzave u kojoj zivi, ili jos gore, ne zeli da ga govori, iako ga zna. Ako neko misli da manjine u Srbiji, a posebno u Vojvodini, imaju taj problem, i da su jezicki diskriminisane, predlazem da se "prepise" praksa iz jedne od EU zemalja iz okruzenja, evo, recimo iz Hrvatske, pa nek onda po dva policajca cuvaju svaku tablu na madjarskom jeziku. Samo pravite i izmisljate probleme gdje ih nema, pa kad djavo odnese salu...

Peca

pre 9 godina

Većina komentatora nije načisto sa time da mađari u Srbiju nisu došli da traže državljanstvo, nego im isto priprada jer su ovde ređeni i plaćaju porez ovoj državi, tako da nemojte više upoređivati sa srbima koji traže državljanstvo Mađarske ili bilo ko ko ode negde i traži neko državljanstvo, jer apsolutno nije isto!!!

pero

pre 9 godina

Znanje jezika nije definisana zakonom. Zna se šta je službeno a šta manjinsko, pa izvolite... Onaj ko ne zna jezik bilo službeni bilo manjinski taj je svakako hendikepiran i to je njegova stvar. Da se ja pitam ja bih uveo obavezno učenje jezika sredine, kao u Švajcarskoj. I manjina većinski i većina manjinski... ne može da škodi, već samo da obogati.

Don Quijote

pre 9 godina

Da zivim u mesovitoj sredini, da li su u pitanju Madjari ili bilo ko drugi, garantovano bih govorio taj jezik i to kao srpski. I zbog sebe i zbog njih. Zbog postovanja sebe i zbog postovanja njih. Neprirodno je ne govoriti jezik zemlje u kojoj zivis, ali ne mogu se prisiljavati ljudi u poodmaklom dobu da uce jezik, to je van pameti. Sa druge strane, poznajem mnogo nasih Madjara iz Vojvodine i svi govore srpski isto kao ja, ako ne i bolje. Prema tome, u cemu je ovde problem u stvari? Ili jos bolje receno, ko ovde pokusava da napravi problem tamo gde ga nema?

Brk

pre 9 godina

Stvarno sam mišljenja a iz ličnih kontakata sa Madjarima u Srbiji da su odnosi medju ljudima više nego korektni, S druge strane političari tipa Balint Pastor i Milenko Jovanov namerno podižu tenzije i netrpeljivost medju ljudima za koga i za čiji račun to samo oni znaju.Mišljenja sam da sve nacionalne manjine zbog svog interesa treba da govore jezik većine da bi podigli kvalitet svog života a ako neće pa to je na njihovu štetu.

Halle-ON

pre 9 godina

Dosta ljudi ovde mesa babe i zabe. Drugo je imigracija, za koju naravno vecina drzava, ukljucujuci i Srbiju trazi poznavanje jezika, kao uslov za dobijanje drzavljanstva(mada mnogo kineza ne govori ni rec srpskog, ali to izgleda manje smeta, kao i Adriana Lima, gomila fudbalera itd..). Ovde govorimo o ljudima koji su tu koliko i mi, mozda i duze. Naravno da im je u interesu da nauce nas jezik, i vecina ga i zna, medjutim nikoga ne treba silom primoravati ako to ne zeli. Uostalom, da je znanje srpskog jezika preduslov, za drzavljanstvo, polovini stanovnistva bi trebalo oduzeti drzavljanstvo, jer ne znaju da ga govore, i jos manje pisu. Umesto da se pozabave nepismenoscu velikog dela naroda, oni se bave "drugima", paradoksalno uz veliku podrsku tog istog nepismenog naroda. Mozda ti kojima se oni bave, ne zele da pricaju sa polupismenim ljudima koji ovako razmisljaju...

streberka

pre 9 godina

Da sam Madjarica i da zivim u Srbiji, naravno da bih naucila srpski. Time povecavam svoje sanse, a i nemam smetnje za kretanje po celoj Srbiji.
Da sam Srpkinja koja zivi u Vojvodini, u mestu gde vecina govori madjarski, naucila bih madjarski.
Meni to deluje elementarno. Cemu frka?
PS. U najranijem detinjstvu sam zivela u mestu u kome je bilo dosta Vlaha. Igrajuci se sa drugom decom naucila sam vlaski.
Zbog neupotrebe ( odselili smo se) zaboravila sam ga kad sam imala oko 15 godina.
No, ono sacuvano u "malom mozgu" mi je prilicno pomoglo prilikom ucenja italijanskog.

lun

pre 9 godina

Deutschland, 13. maj 2014 22:47

pitam se da li stvarno tu zivis?
vecina stvari je ispisana i na jezicima najvecih useljenickih etnickih grupa. ima i plakata po gradu sa vise jezickih natpisa.

a sta je sa masom ljudi iz ex yu kao i turaka, italijana i ostalh koji su tu 30- 40 god znaci imali su vremena da nauce jezik a jedva sastave recenicu? i ti ljudi - ako poznajes zakon a i za vas koji piskarate iz srbije - mogu dobiti drzavljanstvo. mladja populacija ne moze.
i u nemackoj mozes proziveti zivot bez znanja jezika.
zavisi od okoline i od toga sta bi da postignes.

T.

pre 9 godina

Ne moraju Madjari u Srbiji da znaju srpski ako nece i ako im ne treba u zivotu. Znanje srpskog treba da bude obaveza onih koji rade u drzavnim i javnim ustanovama a ako se te ustanove nalaze u mesovitim sredinama i Srbi koji tamo rade treba da znaju jezik naroda koji tamo zivi. Kraj. Ovu populisticku akciju dokonih iz DSS-a ne treba ni komentarisati, bas kao ni ove dezurne soviniste iz okoline kao i autosovniste kojima ce uskoro i vest o vremenu biti povod za istovar njihove dnevne doze mrznje prema Srbima i Srbiji.

Marko

pre 9 godina

Ma smesno mi je to sto ovo dolazi od predstavnika Madjara, nacije koja je po nacionalizmu i patriJotizmu veoma slicna balkanskim narodima. Mislim da stvarno niko ne treba nikoga da "tera" da uci neki jezik ali je isto tako bezobrazno i krajnje primitivno kriti se pod parolom "prava nacionalnih manjima" kada je po sredi cist sovinizam i provincijalizam. Madjari na severu Vojvodine su uvek bili vise vezani za Madjarsku nego za Srbiju, dosta njih se tamo skoluje na fakultetima i odlazi da radi tamo, svakodnevno prelazi granicu itd. i razumem da je normalno da im je primarni jezik Madjarski, isto kao sto su Srbi iz BiH vise vezani za BG nego za Sarajevo. Ja gledam prvo sebe i nikada ne bih dozvolio sebi i svojoj deci da ako odemo u inostranstvo ne naucimo jezik koji se tamo govori pa makar ziveli u gradu u kome zivi 90% Srba, smatram da je to krajnje primitivno. Znate kako je kada vidite nekoga ko je dosao iz provincije pa udari po svoj rodnom dijalektu, odmah se kaze za njega da je nepismen (sto i jeste posto postoji samo jedan zvanicni srpski jezik) e tako i neko ko u Srbiji ne zna srpski moze lako da se kvalifikuje kao nepismen. Ako strane firme mogu da traze od mene poznavanje engleskog da bih radio u Srbiji i Srbija kao drzava ima pravo da trazi od manjina koje zive u Srbiji da govore srpski a ako ne znaju, pa, neka se snadju kao i ostali nepismeni.

Naravno ...

pre 9 godina

Naravno da treba zbog njih samih. Ako ne znas jezik u zemlji u kojoj zivis osudjen si na jezicki geto tj na zivot samo u tom mestu gde se govori jezik te manjine. Kako da slobodno zivis, boravis, radis po celoj zemlji ako ne znas jezik. Sam sebe ogranicavas i otezavas sebi zivot jer ne govoris jezik zemlje u kojoj zivis. Zbog njih samih treba ih na neki nacin naterati da uce Srpski. Samim tim su bogatiji i slobodniji sa mnogo vise sansi i mogucnosti za zivot u svojoj zemlji.
Ja imam gomilu familije sirom Evrope i svi koji su se rodili tamo su ucili u skoli iskljucivo na jeziku te zemlje, a kuci su pricali Srpski. Tako da danas kad su odrasli perfektno govore i pisu oba jezika. Treba svakako imati i predmet u skoli za jezik manjine da bi dete savladalo strucno gramatiku iako moze da uci i kod kuce. Ali ipak je bolje za dete da ima strucnog ucitelja sto se tice gramatike nego roditelja. A u Srbiji svakako da sva deca manjina treba iskljucivo da idu na nastavu na Srpskom jeziku a obavezno da imaju predmet svog manjinskog jezika. Tako da ce ta deca kao i sva moja rodbina perfektno govoriti dva jezika i biti potpuno slobodni da zive i rade ili u Srbiji(ili BiH,Hr,CG) ili u zemlji porekla.

ona

pre 9 godina

za onog sto se boji da mu zatreba lekarska pomoc a da ga nece razumeti jer govori samo srpski

bez straha ! da te obavestim. medicina se moze samo studirati na srpskom. inace oni koji su studirali nesto su sirih pogleda nego ti.

Glupost i svemir su bezgranicni

pre 9 godina

Mora samo da se umre. Ali, zar nije to tuzno da si Madjar i ne znas srpski, a zivis u Srbiji?
Koliko je zivot onim Madjarima koji znaju srpski prosto laksi, bogatiji i lepsi.
Zivim u Beogradu, i voleo bih da znam i madjarski, iako ga ne bih imao gde upotrebljavati.

iz amerike

pre 9 godina

U drzavi Srbiji zvanicni jezik institucija mora biti srpski, sto znaci ako dodjem na salter negde u Vojvodini da obavim neki posao, mora osoba koja tu radi da govori srpski jezik. A za manjine treba da postoje i skole i kulturne institucije koje im omogucavaju da neguju svoju tradiciju. Takodje, Srbi koji zive u delovima gde ima Madjara u Vojvodini obicno i znaju pomalo madjarskog jezika a sporazumevanje na pijaci i sl. Tako je makra bilo nekada. U intetresu je i manjine, zbog posla, da zna jezik zemlje u kojoj su manjina, a u interesu je onih koji su u okruzenju manjisnkog naroda da znaju njihov jezik i kulturu jer to poboljsva njihove odnose i obogacuje i jedne i druge.

DRŽAVNO i LOKALNO

pre 9 godina

Saglasno standardima u državama EU, Ustav Srbije garantuje svakoj nacionalnoj manjini upotrebu svog jezika i pisma u opštinama i gradovima u kojima imaju VEĆINU, i to se mora poštovati na CELOJ teritoriji države Srbije, a ne samo u pokrajini Vojvodini.

Međutim u tim sredinama (u kojima je i u upotrebi jezik nacionalne manjine), zaposleni u DRŽAVNIM i JAVNIM ustanovama moraju da znaju i srpski jezik (službeni državni jezik), kako bi se mogli sporazumevati sa građanima drugih nacionalnosti, a i zbog kontrole poslovanja sa pokrajinskog i državnog nivoa.

Jahorina

pre 9 godina

Ustav Srbije garantuje nacionalnim manjinama uoptrebu jezika i pisma u određenim opštinama i gradovima , i to se mora poštovati. Međutim u tim sredinama zaposleni u državnim ustanovama moraju da znaju i srpski jezik kako bi se mogli sporazumevati sa građanima i drugih nacionalnosti.