Sreda, 16.04.2014.

07:45

Ukrajina: Bez podataka o žrtvama

U Ukrajini i dalje napeto. Na severoistok zemlje stigli posmatraći OEBS. I dalje bez zvaničnih podataka o eventualnim žrtvama sukoba.

Izvor: B92

Ukrajina: Bez podataka o žrtvama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

purgerman

pre 9 godina

Jucer je Putin telefonom razgovrao sa Obamom o smirovanju situacije na istoku Ukrajine.Obama mu je jasno rekao da ukrajinske vojne snage imaju puni
legitimitet da slome ruske pobunjenike u istocnoj Ukrajini,sto bi moglo doci do masovnijih krvavih obracuna.Ukrajinska vojska izlazi na granicu prema Rusiji da pokusa sprjeciti da Rusi nebi "zabunom" presli u Ukrajinu i zamrznuli sva placanja dugova Rusiji radi Krima.Tu se radi o jednoj svoti oko 30 miliardi €, plin je ukljucen ! Dogovor je predvidjen za 17.04.o.g.
dali ce doci do nekog rjesenja je veliko pitanje.Ukrajina zeli ispitati kome pripadaju naoruzani ruski pobunjenici u Ukrajini.U protivnom moze se Rusija optuziti za agresiju,sto nije dobro za Putina.25.maja zakazani su slobodni demokratski izbori za novog predsjednika Ukrajine koji ce biti
strogo kontrolirani a rezultati ,kako god ispali,bit ce medjunarodno priznati.Ruska manjina imat ce i svog vlastitog predstavnika.Moglo bi se desiti cak da Putin dobije "na dar" i na svoju granicu internacionalne
vojne snage ,suprotno od onoga sto je sam zelio. Dali ce Ukrajina u Nato ili ce ostati potpuno samostalna drzava treba pricekati.I jos jedna obavijest iz EU parlamenta.Za sada 18 drzava EU osnivaju jedan zajednicki fond od 55 miliardi € pocevsi od 2016. god. Taj fond bi imao svrhu da kratkorocno pomogne posrnule banke u EU sa gotovim novcem a ne vise preko
ledja poreznih obveznika.U taj medjunarodni fond EU-a uplacivat ce svi koji imaju preko 100.000 € u gotovini.

Bošnjo

pre 9 godina

Odgovor za Petra! Pa ja sam pisao o toj neutralnosti koju je Ukrajina izabrala sa raspadom SSSR-a i da je tada Ukrajina bila na istom ekonomskom stepenu razvoja kao i Poljska koja je izabrala da krene putem intergracija u EU i NATO a Ukrajina je izabrala ekonomski savez sa Rusijom i koje je tu bolje prošao?! Poljska sa ekonomijom u procvatu i teritorijima koje niko ne spominje da bi im oduzeo a zašto?! Zato što su u NATO savezu i pod jakom su zaštitom Amerike koja ako Njemačka se usudi uopšte spomenuti istočnu Prusku današnju zapadnu Poljsku odmah zovne kancelara na razgovor i da lekciju iz historije! Ukrajina nije bila te sreće,od raspada SSSR Rusija joj uz monopol prodavala energente a iste te proizvode u kojima Ukrajina pliva sem vojnih proizvoda uopšte nije htjela da kupuje nego kupovala od EU! Naravno da je to dovelo do lošeg ekonomskog stanja u Ukrajini i kad je Ukrajina primorana lošom ekonomskom situacijom pokušala da se okrene EU kao novom potencijalnom tržištu koje im se nudilo Rusi su krenuli po svaku cijenu da to spriječe uz korištenje vrlo ružnih metoda otimačine teritorija uz daljnu destabilizaciju Ukrajine,Ukrajina plaća ogromnu cijenu danas zato što je vjerovala Rusiji a pokazalo se da su svi koji su vjerovali Amerikancima od njihovih komšija daleko bolje prošli

Petar

pre 9 godina

@Bošnjo: Drago mi je da citas nase vesti na prvom mestu i to mogu da razumem jer edukacija je uvek na provm mestu . Ali ono sto ne mogu jeste ostatak komentara. Sta bi bilo da jedna raspala,korumpirana Ukrajna ima atomsko oruzje? Nije to bilo dobro delo,nego neminovnost jer ni NATO ni Rusija ne zele takvu neozbiljnu drzavu da poseduje atomsko oruzje. Drzva u kojoj vojska dezertirta a svi su korumpirani. Dakle, nije dobro delo,niti je ko prevaren. A u tom sporazumu iz Budimpeste nije bilo reci na prvom mesot,a nasilnom smenjivanju vlasti i otvorene pretnje Rusima i jevrejima,kao i ukidanju ruskog jezika.

Observer

pre 9 godina

@joe
Krivo si shvatio. Ne radi se ovde o podršci Rusiji. Ovde se radi o podršci legitimnoj, legalnoj, većinskoj, pravoslavnoj, bratskoj, slovenskoj Ukrajini, a koju podržava i Rusija. A osude su na račun nacističkih, siledžiskih, osvajčakih, porobljivačkih, plaćeničkih pučista, koji nemaju nikakvo uporište u legitimitetu i pravu, koji su tenkovima okupirali institucije te divne zemlje i te iste tenkove poslali na njeno civlno stanovništvo, na račun onih čije stvaranje i poteze podržavaju zapadni naci političari i agenture.

Vladimir

pre 9 godina

@ Mikola Hemonsky

U poslednje vreme, neki Rusini koje poznajem se ubiše od podrške Rusiji u celoj ovoj stvari. Vi, biće, pre pripadate jednoj drugoj manjini u ovoj zemlji: "EU-NATO ili smrt" manjini koja sve brže i pogubnije metastazira u klasičnu ekstremističku sektu, a idole traži u potomcima SS legionara iz Galicije. Srećom pa na ovom svetu postoji i veliki Ruski narod koji konačno ima pravog čoveka tamo gde treba, a ovi vaši imaju japi kreature bez kičme i mozga. Na zdravlje!

Borivoje

pre 9 godina

За господина @Adam
Нису наводници на терористе беспотребни. Јер су ти наводници стављени са разлогом, да би се народ који изражава вољу на једино могући начин разликовао од оних у Кијеву који јесу терористи без знакова навода. Наиме они су упалу Раду(скупштину), на силу узурпирали власт и према томе су пучисти. Они вреше власт без избора, не поштују договор постигнут са Јануковичем уз посредовање западних дипломата. Према томе знакови навода су неопходни. А неке главе би требало стаклно посећати како би им освежили пилећу памет. Осим ако нису плаћени за поседовање пилећег мозга....

Mihajlo

pre 9 godina

SAD su izjavili da vlada Ukrajine ima obavezu da uradi ovo što radi.

Zanimljiv stav SAD-a zar ne? Neizabrana vlada ima "obavezu" da odgovori na provokaciju? Da li je isto tako obavezu imala i vlada Gadafija kada su izbile provokacije, takođe na istoku, u gradu Bengazi? Pamti li svet koja je tada bila reakcija SAD-a? Učinili su upravo ono što sada poručuju Rusiji da nikako ne sme učiniti - uključili su se vojno u rat na strani pobunjenika i silom srušili vlasti u Tripoliju.

Janukovič, koji je imao demokratski legitimitet, nije pokretao vojsku protiv pobunjenika koji su okupirali vladine zgrade. Celi Zapadni svijet ga je preklinjao da to ne čini, da je to nedopustivo, da se takve stvari u 21. veku jednostavno ne smiju događati, mada su pobunjenici tada takođe bili naoružani i držali su ključne zgrade u centru Kijeva. Nije prošlo ni 2 mjeseca i sada taj isti Zapad poručuje kako nelegitimna, neizabrana, nacionalistička hunta ima "obavezu" da vojskom guši pobunu na istoku zemlje (!). Okanite se pitanja ko navija za Istok, a ko za Zapad, pitajte se - ko je ovdje lud?

Bošnjo

pre 9 godina

Cijelo vrijeme čitam o tome kako se neki pametni likovi pozivaju na to da Ukrajina proglasi neutralnost?! Pa šta je Ukrajina bila dosada nego neutralna zemlja čak su da bi dokazali i pokazali kako žele biti neutralni 1994 se odrekli nuklearnog naoružanja uz garancije Rusije,Amerike i Velike Britanije da će se poštovati njena neutralnost i cjelovitost!? I koje prekršio te garancije i oteo im dio teritorije koristeći upravo tu vojnu neutralnost Ukrajine koja da je krenula stopama Poljske i Baltičkih zemalja i bila članica NATO saveza nebi danas doživljavala ono što joj se upravo dešava da je susjedna zemlja na jedan vrlo ružan način otima njene teritorije i pokušava da uništi ekonomski i vojno

joe

pre 9 godina

Kako smo licemerni samo zato sto je u pitanju Rusija. Pa ta Rusija da je malo jaca nista ne bi bila bolja od Amera. U igrama velikih mi zaboravljamo da i za Amere i za Ruse smo mi niko i nista i kada im bude odgovaralo i gazice nas i bombardovati i okupirati i jedni i drugi, samo kad im je u interesu. Umesto da podrzimo ne Amere ili Ruse, vec Ukrajinu koja je jadna izmedju dve sile, kojoj su isto kao i nama Kosovo na silu uzeli Krim (sa razlikom da su nama kosovo uzeli ameri a njima krim rusi). I sa cinjenicom da Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova, cak ni kada im mi nismo dali podrsku za Krim. Jako mi je zao Ukrajinaca, velika i lepa zemlja, nadam se da ce naci nacin da sve ovo sto pre rese i otarase se velikih dobrotvora u amerikanaca i rusa.

Bojan, Svedska

pre 9 godina

Svedski Dagens nyheter upravo javio da u Slavjansk i Kramatorsk ulaze transporteri sa ruskom zastavom i da se radi o transporterima koje su pripadnici narodne milicije zauzeli od ukrajinske vojske i da su ukrajinski vojnici u nekoliko transportera jednostavno presli na rusku stranu. Narod ih docekuje sa odusevljenjem.

Nesalomivi-novosadjanin

pre 9 godina

Nisam rusofil, ali Rusija ima mnogo strpljenja. Nadam se samo da je Ukrajina nece u potpunosti izazvati. Neki su nesvesni snage drugih, dok su oni koji ih podrzavaju u sopstvenoj propasti (amerikanci) toga svesni. Zao mi je ukrajinskog naroda. Siguran sam da je vojska u velikoj vecini emocionalno podeljena. Ako Rusija oseti da je vreme za intrvenciju, nista tog evro-azijskog medu nece zaustaviti.

Vladimir Pula

pre 9 godina

@(Mikola Hemonsky , Novi Sad, 16. april 2014 08:50)
Samo da znaš da minusi nemaju veze sa sadržajem tvoga komentara, minusi su krenuli nakon "pripadnik ukrajinske manjine", isti vrlo objektivni čitaoci bi ti dali plus da si napisao ruska manjina.
Zao mi je zbog svega sto se dogadja u tvojoj domini, ljudi stradavaju zbog političkih interesa velikih sila, a Ukrajina i njen narod je taj koji placa najveću cijenu.

aha

pre 9 godina

@Bacvanin
Bice Ukrajina nova Cecenija, samo pricekaj jos nekoliko dana.
Posto je neko u svoj svojoj mudrosti odlucio da salje tenkove na narod, doci ce malo vise tenkova iz Rusije pa ce opet da bude plakanja u Kijevu.

Vlada

pre 9 godina

@ Mikola Hemonsky
Nema potrebe da jurimo informacije iz druge ruke.
Pogledaj proglas Oslobodilačke garde Ukrajine objavljen na njihovom tviter nalogu nešto posle ponoći.
Izjave o čišćenju svega ruskog i najave da se neće štedeti ni žene i deca dovoljno govore o karakteru "zaštitnika suvereniteta".Možda je to samo deo propagandno-psihološkog rata ali
Šešelj zbog tih zardjalih kašika već deceniju uživa u ćumezu.
Sto se tiče Desnog sektora i sličnih čas Muzičkog i dalje traje.
Teško da će ovo proći bez pokolja ruskog i rusofonog stanovništva ukoliko ovi upadnu u gradove.Blek votersi i ostali plaćenici nisu tolika opasnost jer su oni ipak profesionalci koji rade svoj posao.Dobrovoljci sa zapada se neće suzdržati i napraviće haos.Tako je uvek.Naoružan civil u gradjanskom ratu napravi štetu koju profesionalna vojska ne može na vreme da spreči.

albel

pre 9 godina

Ako sam dobro procitao tekst,Stejt department ocekuje da se na pregovorima u Zenevi pronadje resenje krizne situacije.Ako pregovori propadnu,a Ukrajinci su najavili da nece ni dolaziti tako da pregovora analogno tome nece ni biti,za nedolazak jedne strane na pregovore bice kriva druga strana i shodno tome bice im poostrene sankcije!!!Nisam preveliki ljubitelj Rusije,ali na ovako otvoreno ponizavanje mora stici adekvatan odgovor!

.

pre 9 godina

@Adam
O cemu ti? Izbori su jedino demokratsko sredstvo za dolazak na vlast. Ne demonstranti koji pale gume i biju poslanike. Za Janukovica su u Ukrajini glasali milioni, Turcinova je na vlast dovelo nekoliko hiljada ljudi. Nikako milioni.
A sto se izbora tice, nije vazno ko ce pobediti, jer ce ta drzava zahvaljujuci ovima na vlasti, biti okupirana. Vrlo brzo.

Јоаким

pre 9 godina

@Adam - Sto se aktuelne ukrajinske vlasti tice, nisu izbori jedino demolratsko sredstvo. I protesti su demokratsko sredstvo za dolazak ma vlast.

Мислим да губиш овде време јер си очигледно способан да напишеш нову теорију политичких система, са посебним освртом на државни удар као демократским начином освајања власти у парламентарним демократијама. Понекад, запрао врло често, питам се да ли ми живимо у истом универзуму, да ли нам је физиологија иста? Какав је то ток мисли, некога ко је у стању, ако је при здравој свести, да напише овако нешто као колега Адам.

only fools and horses

pre 9 godina

(Adam, 16. april 2014 09:16)

Pa valjda su teroristi oni koji sprovode teror. Ne mogu biti teroristi oni koje lokalni žitelji podržavaju, već oni koji pucaju po narodu, osporavaju mu legalno i demokratski izabrane vođe, ukidaju mu pravo na jezik, kulturu i istoriju. To je teror.
I od kad su to protesti, prebijanja, paljenje, pa i ubijanje neistomišljenika, demokratsko sredstvo za dolazak na vlast. U kom to univerzumu, ili bolje rečeno, u kojoj poremećenoj glavi.
A za izbore, jasno je da se zna kako će se završiti. Jedan kandidat je već teško prebijen, jedna partija je već zabranjena, objekti demolirani. I Hitler je tako počeo, sa takvim "demokratskim" izborima, znamo kako je završilo.

YALTA Donjetsk Beograd

pre 9 godina

Значи Запад дефинитивно решиo да растури Украину по сценарију СФРЈ! А само фали један Шишић, а потом Вокер...!!! Јадан овај народ!!!

beks

pre 9 godina

Kada malo bolje razmislim sve mi se cini da ova prasina sa Ukrajinom a svesno isplanirana od Rusa , daje vremena Sirijskom predsedniku Asadu da se obracuna sa svojim narodom. Ne mogu nikako drugacije da definisem Ukrajinsku "krizu" , do Putinovog skretanja sa njegovog sticenika Asada . Nece biti rata u Ukrajini , samo ce se zamajavati citav svet Ukrajinom a pravi i jedini stradalnici bice narod Sirije kome je upravo taj Putin najveci neprijatelj..

aleksandar

pre 9 godina

Kako bez podataka!? secam se Sirije i LIbije...podaci su dilazili munjevitom brzinom sa CNN-a ili BBC-a...u relnom vremenu!!! U nekom trenutku sam pomislio da su dostigli savrsenstvo, pravo GONZO novinarstvo,gde novinar postaje sama prica...

ko jel ja

pre 9 godina

obiće se NATOu rusija o glavu. pa ce da se češu gde ne treba kada se sete kosova. sve dolazi na naplatu. i srbiji je stigla naplata za greske iz proslosti a zapadu ce tek stici.

ledenjak

pre 9 godina

Ocigledno je zapad pametnije odigrao, sada ce pod patronatom OEBS-a da udju neke tzv mirovne trupe npr EULEX ili kako ce se vec znati (na KiM sefovi EULEX timova su americki policajci i spijuni) i na kulturan nacin odraditi okupaciju.

milan

pre 9 godina

jedino mirno resenje je da Ukraina proglasi vojnu neutralnost. Ako bude radila po diktatu NATO ili Rusa bice sve gore i njima i EU....

Adam

pre 9 godina

Nepotrebni su navodnici na reci teroristi, jer koji drugi naziv postoji ako na prepad i oruzjem kontrolises neki objekat mimo sistema. Proruske snage su istinski teroristi, samo to u Srbiji nije jasno. Sto se aktuelne ukrajinske vlasti tice, nisu izbori jedino demolratsko sredstvo. I protesti su demokratsko sredstvo za dolazak ma vlast. Ali opet, prorusko zveckanje oruzjem nije demokratsko. Cekamo izbore u Ukrajini mada svi kao da znamo kakvi ce biti rezultati.

Православ

pre 9 godina

Неодговорни украјински политичари срљају у авантуру по наговору САД
све то може да се реши за преговарачким столом али неко испипава Путиново стрпљење...

vlada

pre 9 godina

Vrlo interesanti kriterijumi Zapada. Kada kada su se specijalne jedinice MUP-a borile protiv terorista na Kosovu,to je bio genocid. Kada Ukrajinci izvrse puc,svrgnu starog,ali ipak legalno izabranog predsednika,to je demokratija. Kada ti isti Ukrajinci pocnu da streljaju narod po istoku Ikrajine,samo zato sto u tamo zive ljude koji pokusavaju da zastite svoj jezik i kulturu,to se zove borba protiv terorista. Kako vec jedan nepismeni seljak rece meni pre 40 godina.Sinko,mani se politike. Polita kosti nema,ali kosti lomi. U celoj ovoj prici,samo ce Amerika da profitira. Evropa ce tek cudu da se nacudi sta ju je snaslo.Rusi ce ekonomski da oslabe i izgubice vreme dok se okrenu prema Aziji kao novom trzistu.Samo ce nesretni ukrajinski narod krvlju da plati svoju neslogu. Bice klasicna kolatelarna steta. Greota. Imali su dobar primer Srbije i samo da su pratili sta se ovde desavali u zadnje 2 decenije,cela ta nesreca sa kojom se suocavaju je mogla biti izbegnuta.

Bacvanin

pre 9 godina

Vazno je da iza ukrajinske vojske ne ostaju masovne grobnice, jer to bi oduzelo legitimitet odbrane. I u Srbiji i u Ceceniji niko nije pravio problema do pojave prvih masovnih grobnica. Do tada je i OVK bila tretirana teroristickom organizacijom.
Sto se pak separatista tice, kopirati odnos Rusije ka Ceceniji.

Mikola Hemonsky , Novi Sad

pre 9 godina

Kako pripadnik ukrajinske manjine u Vojvodini veoma sam zainteresovan za dogadjaje u matici domovini.Potpuno podrzavam antiteroristicke akcije Zdruzenih snaga Ukrajine i ocekujem miran razvoj dogadjaja.Inace,ukrajinski mediji javljaju da dolazi do napustanja objekata drzave koji su ekstremisti zauzeli prethodnih dana.
A u Lugasnku je uhapsen kolovodja ekstremista. Evo te vesti,a svima koji zele da se dobro informisu,preporucujem portal televizie 24,ko ji je uvek davao realne i odmerene novosti.

http://24tv.ua/home/showSingleNews.do?sbu_zatrimala_organizatora_masovih_zavorushen_u_lugansku&objectId=433265

Dejan

pre 9 godina

Setimo se stare dobre Jugoslavije. Kada je vojska izasla na granice SFRJ suprostavljajuci se oruzanoj pobuni u Sloveniji to je bio kraj Jugoslavije za Zapad jer je bila upotrebljena sila.
Nesto slicno se desva i sada u Ukrajini i prema analogiji bi to trebao da bude kraj Ukrajine kakvu danas poznajemo.
Licemerni Zapad tada je osudjivao silu a danas je podrzava.

Vladimir

pre 9 godina

Ne nasedajte na medijsko spinovanje, i domaći mediji su deo "EU ili smrt" mašine. Ništa posebno se nije desilo, niti ove naci-geaci iz Galicije koje glume Ukr. vojsku to mogu. Kad zaista krene, čuće se do Beograda, bez brige. Samo mirno ...

Milan

pre 9 godina

Zapadni mediji ne prenose da su cetvorica aktivista ubijeni u vreme razgovora za pregovarackim stolom te da je ubica dobrovoljac iz "desnog sektora". Rusi sa iskustvom iz Avganistana i Cecenije cekaju napad u gradu gde ce zastareli ukrajinski "oklop" bez reaktivne zastite biti laka meta obucenim pojedincima sa "zoljama" a americki placenici kao i nacisticki dobrovoljci ne poznaju grad niti imaju podrsku lokalnog stanovnistva.
Naravno resenje bi bilo kada bi neko u Kijevu hteo da razgovara ali ocigledno njihova uloga je samo da slusaju ono sto im se kaze sa zapada!
Nadajmo se sto manjim zrtvama i razaranjima i sto skorijem resenju!

Bman

pre 9 godina

Saosećam se sa Ukrajinskim narodom. Da, dobro ste čuli, pošto sam skoro siguran da će ih NATO bombardovati nakon neuspelih pregovora u novom Rambujeu, a sve to na ime demokratije i sprečavanja humanitarne krize i etničkog čišćenja Rusa, a onda ugroženima dozvoliti proterivanje ukrajinaca i proglašavanje nezavisnosti. Srpski doprinos može biti da im lepo pošaljemo Dačića, on će taman kompletirati iskustvo i biti ključni čovek za dovođenje ukrajine u red.

трифун

pre 9 godina

Пада киша,земља је мокра,путеви блатњави а и понестаје горива у тенковима - што неби прекинули ову безвезну игру у којој се и гине.Бар док се временске прилике не промене.А ваљда ће за то време доћи из д....а у главу.

vlada

pre 9 godina

Vrlo interesanti kriterijumi Zapada. Kada kada su se specijalne jedinice MUP-a borile protiv terorista na Kosovu,to je bio genocid. Kada Ukrajinci izvrse puc,svrgnu starog,ali ipak legalno izabranog predsednika,to je demokratija. Kada ti isti Ukrajinci pocnu da streljaju narod po istoku Ikrajine,samo zato sto u tamo zive ljude koji pokusavaju da zastite svoj jezik i kulturu,to se zove borba protiv terorista. Kako vec jedan nepismeni seljak rece meni pre 40 godina.Sinko,mani se politike. Polita kosti nema,ali kosti lomi. U celoj ovoj prici,samo ce Amerika da profitira. Evropa ce tek cudu da se nacudi sta ju je snaslo.Rusi ce ekonomski da oslabe i izgubice vreme dok se okrenu prema Aziji kao novom trzistu.Samo ce nesretni ukrajinski narod krvlju da plati svoju neslogu. Bice klasicna kolatelarna steta. Greota. Imali su dobar primer Srbije i samo da su pratili sta se ovde desavali u zadnje 2 decenije,cela ta nesreca sa kojom se suocavaju je mogla biti izbegnuta.

Milan

pre 9 godina

Zapadni mediji ne prenose da su cetvorica aktivista ubijeni u vreme razgovora za pregovarackim stolom te da je ubica dobrovoljac iz "desnog sektora". Rusi sa iskustvom iz Avganistana i Cecenije cekaju napad u gradu gde ce zastareli ukrajinski "oklop" bez reaktivne zastite biti laka meta obucenim pojedincima sa "zoljama" a americki placenici kao i nacisticki dobrovoljci ne poznaju grad niti imaju podrsku lokalnog stanovnistva.
Naravno resenje bi bilo kada bi neko u Kijevu hteo da razgovara ali ocigledno njihova uloga je samo da slusaju ono sto im se kaze sa zapada!
Nadajmo se sto manjim zrtvama i razaranjima i sto skorijem resenju!

Dejan

pre 9 godina

Setimo se stare dobre Jugoslavije. Kada je vojska izasla na granice SFRJ suprostavljajuci se oruzanoj pobuni u Sloveniji to je bio kraj Jugoslavije za Zapad jer je bila upotrebljena sila.
Nesto slicno se desva i sada u Ukrajini i prema analogiji bi to trebao da bude kraj Ukrajine kakvu danas poznajemo.
Licemerni Zapad tada je osudjivao silu a danas je podrzava.

Vladimir

pre 9 godina

Ne nasedajte na medijsko spinovanje, i domaći mediji su deo "EU ili smrt" mašine. Ništa posebno se nije desilo, niti ove naci-geaci iz Galicije koje glume Ukr. vojsku to mogu. Kad zaista krene, čuće se do Beograda, bez brige. Samo mirno ...

aleksandar

pre 9 godina

Kako bez podataka!? secam se Sirije i LIbije...podaci su dilazili munjevitom brzinom sa CNN-a ili BBC-a...u relnom vremenu!!! U nekom trenutku sam pomislio da su dostigli savrsenstvo, pravo GONZO novinarstvo,gde novinar postaje sama prica...

Православ

pre 9 godina

Неодговорни украјински политичари срљају у авантуру по наговору САД
све то може да се реши за преговарачким столом али неко испипава Путиново стрпљење...

ko jel ja

pre 9 godina

obiće se NATOu rusija o glavu. pa ce da se češu gde ne treba kada se sete kosova. sve dolazi na naplatu. i srbiji je stigla naplata za greske iz proslosti a zapadu ce tek stici.

YALTA Donjetsk Beograd

pre 9 godina

Значи Запад дефинитивно решиo да растури Украину по сценарију СФРЈ! А само фали један Шишић, а потом Вокер...!!! Јадан овај народ!!!

Mihajlo

pre 9 godina

SAD su izjavili da vlada Ukrajine ima obavezu da uradi ovo što radi.

Zanimljiv stav SAD-a zar ne? Neizabrana vlada ima "obavezu" da odgovori na provokaciju? Da li je isto tako obavezu imala i vlada Gadafija kada su izbile provokacije, takođe na istoku, u gradu Bengazi? Pamti li svet koja je tada bila reakcija SAD-a? Učinili su upravo ono što sada poručuju Rusiji da nikako ne sme učiniti - uključili su se vojno u rat na strani pobunjenika i silom srušili vlasti u Tripoliju.

Janukovič, koji je imao demokratski legitimitet, nije pokretao vojsku protiv pobunjenika koji su okupirali vladine zgrade. Celi Zapadni svijet ga je preklinjao da to ne čini, da je to nedopustivo, da se takve stvari u 21. veku jednostavno ne smiju događati, mada su pobunjenici tada takođe bili naoružani i držali su ključne zgrade u centru Kijeva. Nije prošlo ni 2 mjeseca i sada taj isti Zapad poručuje kako nelegitimna, neizabrana, nacionalistička hunta ima "obavezu" da vojskom guši pobunu na istoku zemlje (!). Okanite se pitanja ko navija za Istok, a ko za Zapad, pitajte se - ko je ovdje lud?

трифун

pre 9 godina

Пада киша,земља је мокра,путеви блатњави а и понестаје горива у тенковима - што неби прекинули ову безвезну игру у којој се и гине.Бар док се временске прилике не промене.А ваљда ће за то време доћи из д....а у главу.

milan

pre 9 godina

jedino mirno resenje je da Ukraina proglasi vojnu neutralnost. Ako bude radila po diktatu NATO ili Rusa bice sve gore i njima i EU....

Nesalomivi-novosadjanin

pre 9 godina

Nisam rusofil, ali Rusija ima mnogo strpljenja. Nadam se samo da je Ukrajina nece u potpunosti izazvati. Neki su nesvesni snage drugih, dok su oni koji ih podrzavaju u sopstvenoj propasti (amerikanci) toga svesni. Zao mi je ukrajinskog naroda. Siguran sam da je vojska u velikoj vecini emocionalno podeljena. Ako Rusija oseti da je vreme za intrvenciju, nista tog evro-azijskog medu nece zaustaviti.

.

pre 9 godina

@Adam
O cemu ti? Izbori su jedino demokratsko sredstvo za dolazak na vlast. Ne demonstranti koji pale gume i biju poslanike. Za Janukovica su u Ukrajini glasali milioni, Turcinova je na vlast dovelo nekoliko hiljada ljudi. Nikako milioni.
A sto se izbora tice, nije vazno ko ce pobediti, jer ce ta drzava zahvaljujuci ovima na vlasti, biti okupirana. Vrlo brzo.

Јоаким

pre 9 godina

@Adam - Sto se aktuelne ukrajinske vlasti tice, nisu izbori jedino demolratsko sredstvo. I protesti su demokratsko sredstvo za dolazak ma vlast.

Мислим да губиш овде време јер си очигледно способан да напишеш нову теорију политичких система, са посебним освртом на државни удар као демократским начином освајања власти у парламентарним демократијама. Понекад, запрао врло често, питам се да ли ми живимо у истом универзуму, да ли нам је физиологија иста? Какав је то ток мисли, некога ко је у стању, ако је при здравој свести, да напише овако нешто као колега Адам.

only fools and horses

pre 9 godina

(Adam, 16. april 2014 09:16)

Pa valjda su teroristi oni koji sprovode teror. Ne mogu biti teroristi oni koje lokalni žitelji podržavaju, već oni koji pucaju po narodu, osporavaju mu legalno i demokratski izabrane vođe, ukidaju mu pravo na jezik, kulturu i istoriju. To je teror.
I od kad su to protesti, prebijanja, paljenje, pa i ubijanje neistomišljenika, demokratsko sredstvo za dolazak na vlast. U kom to univerzumu, ili bolje rečeno, u kojoj poremećenoj glavi.
A za izbore, jasno je da se zna kako će se završiti. Jedan kandidat je već teško prebijen, jedna partija je već zabranjena, objekti demolirani. I Hitler je tako počeo, sa takvim "demokratskim" izborima, znamo kako je završilo.

aha

pre 9 godina

@Bacvanin
Bice Ukrajina nova Cecenija, samo pricekaj jos nekoliko dana.
Posto je neko u svoj svojoj mudrosti odlucio da salje tenkove na narod, doci ce malo vise tenkova iz Rusije pa ce opet da bude plakanja u Kijevu.

Mikola Hemonsky , Novi Sad

pre 9 godina

Kako pripadnik ukrajinske manjine u Vojvodini veoma sam zainteresovan za dogadjaje u matici domovini.Potpuno podrzavam antiteroristicke akcije Zdruzenih snaga Ukrajine i ocekujem miran razvoj dogadjaja.Inace,ukrajinski mediji javljaju da dolazi do napustanja objekata drzave koji su ekstremisti zauzeli prethodnih dana.
A u Lugasnku je uhapsen kolovodja ekstremista. Evo te vesti,a svima koji zele da se dobro informisu,preporucujem portal televizie 24,ko ji je uvek davao realne i odmerene novosti.

http://24tv.ua/home/showSingleNews.do?sbu_zatrimala_organizatora_masovih_zavorushen_u_lugansku&objectId=433265

Bojan, Svedska

pre 9 godina

Svedski Dagens nyheter upravo javio da u Slavjansk i Kramatorsk ulaze transporteri sa ruskom zastavom i da se radi o transporterima koje su pripadnici narodne milicije zauzeli od ukrajinske vojske i da su ukrajinski vojnici u nekoliko transportera jednostavno presli na rusku stranu. Narod ih docekuje sa odusevljenjem.

Bacvanin

pre 9 godina

Vazno je da iza ukrajinske vojske ne ostaju masovne grobnice, jer to bi oduzelo legitimitet odbrane. I u Srbiji i u Ceceniji niko nije pravio problema do pojave prvih masovnih grobnica. Do tada je i OVK bila tretirana teroristickom organizacijom.
Sto se pak separatista tice, kopirati odnos Rusije ka Ceceniji.

albel

pre 9 godina

Ako sam dobro procitao tekst,Stejt department ocekuje da se na pregovorima u Zenevi pronadje resenje krizne situacije.Ako pregovori propadnu,a Ukrajinci su najavili da nece ni dolaziti tako da pregovora analogno tome nece ni biti,za nedolazak jedne strane na pregovore bice kriva druga strana i shodno tome bice im poostrene sankcije!!!Nisam preveliki ljubitelj Rusije,ali na ovako otvoreno ponizavanje mora stici adekvatan odgovor!

Vlada

pre 9 godina

@ Mikola Hemonsky
Nema potrebe da jurimo informacije iz druge ruke.
Pogledaj proglas Oslobodilačke garde Ukrajine objavljen na njihovom tviter nalogu nešto posle ponoći.
Izjave o čišćenju svega ruskog i najave da se neće štedeti ni žene i deca dovoljno govore o karakteru "zaštitnika suvereniteta".Možda je to samo deo propagandno-psihološkog rata ali
Šešelj zbog tih zardjalih kašika već deceniju uživa u ćumezu.
Sto se tiče Desnog sektora i sličnih čas Muzičkog i dalje traje.
Teško da će ovo proći bez pokolja ruskog i rusofonog stanovništva ukoliko ovi upadnu u gradove.Blek votersi i ostali plaćenici nisu tolika opasnost jer su oni ipak profesionalci koji rade svoj posao.Dobrovoljci sa zapada se neće suzdržati i napraviće haos.Tako je uvek.Naoružan civil u gradjanskom ratu napravi štetu koju profesionalna vojska ne može na vreme da spreči.

Borivoje

pre 9 godina

За господина @Adam
Нису наводници на терористе беспотребни. Јер су ти наводници стављени са разлогом, да би се народ који изражава вољу на једино могући начин разликовао од оних у Кијеву који јесу терористи без знакова навода. Наиме они су упалу Раду(скупштину), на силу узурпирали власт и према томе су пучисти. Они вреше власт без избора, не поштују договор постигнут са Јануковичем уз посредовање западних дипломата. Према томе знакови навода су неопходни. А неке главе би требало стаклно посећати како би им освежили пилећу памет. Осим ако нису плаћени за поседовање пилећег мозга....

Adam

pre 9 godina

Nepotrebni su navodnici na reci teroristi, jer koji drugi naziv postoji ako na prepad i oruzjem kontrolises neki objekat mimo sistema. Proruske snage su istinski teroristi, samo to u Srbiji nije jasno. Sto se aktuelne ukrajinske vlasti tice, nisu izbori jedino demolratsko sredstvo. I protesti su demokratsko sredstvo za dolazak ma vlast. Ali opet, prorusko zveckanje oruzjem nije demokratsko. Cekamo izbore u Ukrajini mada svi kao da znamo kakvi ce biti rezultati.

ledenjak

pre 9 godina

Ocigledno je zapad pametnije odigrao, sada ce pod patronatom OEBS-a da udju neke tzv mirovne trupe npr EULEX ili kako ce se vec znati (na KiM sefovi EULEX timova su americki policajci i spijuni) i na kulturan nacin odraditi okupaciju.

Bman

pre 9 godina

Saosećam se sa Ukrajinskim narodom. Da, dobro ste čuli, pošto sam skoro siguran da će ih NATO bombardovati nakon neuspelih pregovora u novom Rambujeu, a sve to na ime demokratije i sprečavanja humanitarne krize i etničkog čišćenja Rusa, a onda ugroženima dozvoliti proterivanje ukrajinaca i proglašavanje nezavisnosti. Srpski doprinos može biti da im lepo pošaljemo Dačića, on će taman kompletirati iskustvo i biti ključni čovek za dovođenje ukrajine u red.

Vladimir

pre 9 godina

@ Mikola Hemonsky

U poslednje vreme, neki Rusini koje poznajem se ubiše od podrške Rusiji u celoj ovoj stvari. Vi, biće, pre pripadate jednoj drugoj manjini u ovoj zemlji: "EU-NATO ili smrt" manjini koja sve brže i pogubnije metastazira u klasičnu ekstremističku sektu, a idole traži u potomcima SS legionara iz Galicije. Srećom pa na ovom svetu postoji i veliki Ruski narod koji konačno ima pravog čoveka tamo gde treba, a ovi vaši imaju japi kreature bez kičme i mozga. Na zdravlje!

Petar

pre 9 godina

@Bošnjo: Drago mi je da citas nase vesti na prvom mestu i to mogu da razumem jer edukacija je uvek na provm mestu . Ali ono sto ne mogu jeste ostatak komentara. Sta bi bilo da jedna raspala,korumpirana Ukrajna ima atomsko oruzje? Nije to bilo dobro delo,nego neminovnost jer ni NATO ni Rusija ne zele takvu neozbiljnu drzavu da poseduje atomsko oruzje. Drzva u kojoj vojska dezertirta a svi su korumpirani. Dakle, nije dobro delo,niti je ko prevaren. A u tom sporazumu iz Budimpeste nije bilo reci na prvom mesot,a nasilnom smenjivanju vlasti i otvorene pretnje Rusima i jevrejima,kao i ukidanju ruskog jezika.

beks

pre 9 godina

Kada malo bolje razmislim sve mi se cini da ova prasina sa Ukrajinom a svesno isplanirana od Rusa , daje vremena Sirijskom predsedniku Asadu da se obracuna sa svojim narodom. Ne mogu nikako drugacije da definisem Ukrajinsku "krizu" , do Putinovog skretanja sa njegovog sticenika Asada . Nece biti rata u Ukrajini , samo ce se zamajavati citav svet Ukrajinom a pravi i jedini stradalnici bice narod Sirije kome je upravo taj Putin najveci neprijatelj..

Vladimir Pula

pre 9 godina

@(Mikola Hemonsky , Novi Sad, 16. april 2014 08:50)
Samo da znaš da minusi nemaju veze sa sadržajem tvoga komentara, minusi su krenuli nakon "pripadnik ukrajinske manjine", isti vrlo objektivni čitaoci bi ti dali plus da si napisao ruska manjina.
Zao mi je zbog svega sto se dogadja u tvojoj domini, ljudi stradavaju zbog političkih interesa velikih sila, a Ukrajina i njen narod je taj koji placa najveću cijenu.

Observer

pre 9 godina

@joe
Krivo si shvatio. Ne radi se ovde o podršci Rusiji. Ovde se radi o podršci legitimnoj, legalnoj, većinskoj, pravoslavnoj, bratskoj, slovenskoj Ukrajini, a koju podržava i Rusija. A osude su na račun nacističkih, siledžiskih, osvajčakih, porobljivačkih, plaćeničkih pučista, koji nemaju nikakvo uporište u legitimitetu i pravu, koji su tenkovima okupirali institucije te divne zemlje i te iste tenkove poslali na njeno civlno stanovništvo, na račun onih čije stvaranje i poteze podržavaju zapadni naci političari i agenture.

Bošnjo

pre 9 godina

Cijelo vrijeme čitam o tome kako se neki pametni likovi pozivaju na to da Ukrajina proglasi neutralnost?! Pa šta je Ukrajina bila dosada nego neutralna zemlja čak su da bi dokazali i pokazali kako žele biti neutralni 1994 se odrekli nuklearnog naoružanja uz garancije Rusije,Amerike i Velike Britanije da će se poštovati njena neutralnost i cjelovitost!? I koje prekršio te garancije i oteo im dio teritorije koristeći upravo tu vojnu neutralnost Ukrajine koja da je krenula stopama Poljske i Baltičkih zemalja i bila članica NATO saveza nebi danas doživljavala ono što joj se upravo dešava da je susjedna zemlja na jedan vrlo ružan način otima njene teritorije i pokušava da uništi ekonomski i vojno

joe

pre 9 godina

Kako smo licemerni samo zato sto je u pitanju Rusija. Pa ta Rusija da je malo jaca nista ne bi bila bolja od Amera. U igrama velikih mi zaboravljamo da i za Amere i za Ruse smo mi niko i nista i kada im bude odgovaralo i gazice nas i bombardovati i okupirati i jedni i drugi, samo kad im je u interesu. Umesto da podrzimo ne Amere ili Ruse, vec Ukrajinu koja je jadna izmedju dve sile, kojoj su isto kao i nama Kosovo na silu uzeli Krim (sa razlikom da su nama kosovo uzeli ameri a njima krim rusi). I sa cinjenicom da Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova, cak ni kada im mi nismo dali podrsku za Krim. Jako mi je zao Ukrajinaca, velika i lepa zemlja, nadam se da ce naci nacin da sve ovo sto pre rese i otarase se velikih dobrotvora u amerikanaca i rusa.

Bošnjo

pre 9 godina

Odgovor za Petra! Pa ja sam pisao o toj neutralnosti koju je Ukrajina izabrala sa raspadom SSSR-a i da je tada Ukrajina bila na istom ekonomskom stepenu razvoja kao i Poljska koja je izabrala da krene putem intergracija u EU i NATO a Ukrajina je izabrala ekonomski savez sa Rusijom i koje je tu bolje prošao?! Poljska sa ekonomijom u procvatu i teritorijima koje niko ne spominje da bi im oduzeo a zašto?! Zato što su u NATO savezu i pod jakom su zaštitom Amerike koja ako Njemačka se usudi uopšte spomenuti istočnu Prusku današnju zapadnu Poljsku odmah zovne kancelara na razgovor i da lekciju iz historije! Ukrajina nije bila te sreće,od raspada SSSR Rusija joj uz monopol prodavala energente a iste te proizvode u kojima Ukrajina pliva sem vojnih proizvoda uopšte nije htjela da kupuje nego kupovala od EU! Naravno da je to dovelo do lošeg ekonomskog stanja u Ukrajini i kad je Ukrajina primorana lošom ekonomskom situacijom pokušala da se okrene EU kao novom potencijalnom tržištu koje im se nudilo Rusi su krenuli po svaku cijenu da to spriječe uz korištenje vrlo ružnih metoda otimačine teritorija uz daljnu destabilizaciju Ukrajine,Ukrajina plaća ogromnu cijenu danas zato što je vjerovala Rusiji a pokazalo se da su svi koji su vjerovali Amerikancima od njihovih komšija daleko bolje prošli

purgerman

pre 9 godina

Jucer je Putin telefonom razgovrao sa Obamom o smirovanju situacije na istoku Ukrajine.Obama mu je jasno rekao da ukrajinske vojne snage imaju puni
legitimitet da slome ruske pobunjenike u istocnoj Ukrajini,sto bi moglo doci do masovnijih krvavih obracuna.Ukrajinska vojska izlazi na granicu prema Rusiji da pokusa sprjeciti da Rusi nebi "zabunom" presli u Ukrajinu i zamrznuli sva placanja dugova Rusiji radi Krima.Tu se radi o jednoj svoti oko 30 miliardi €, plin je ukljucen ! Dogovor je predvidjen za 17.04.o.g.
dali ce doci do nekog rjesenja je veliko pitanje.Ukrajina zeli ispitati kome pripadaju naoruzani ruski pobunjenici u Ukrajini.U protivnom moze se Rusija optuziti za agresiju,sto nije dobro za Putina.25.maja zakazani su slobodni demokratski izbori za novog predsjednika Ukrajine koji ce biti
strogo kontrolirani a rezultati ,kako god ispali,bit ce medjunarodno priznati.Ruska manjina imat ce i svog vlastitog predstavnika.Moglo bi se desiti cak da Putin dobije "na dar" i na svoju granicu internacionalne
vojne snage ,suprotno od onoga sto je sam zelio. Dali ce Ukrajina u Nato ili ce ostati potpuno samostalna drzava treba pricekati.I jos jedna obavijest iz EU parlamenta.Za sada 18 drzava EU osnivaju jedan zajednicki fond od 55 miliardi € pocevsi od 2016. god. Taj fond bi imao svrhu da kratkorocno pomogne posrnule banke u EU sa gotovim novcem a ne vise preko
ledja poreznih obveznika.U taj medjunarodni fond EU-a uplacivat ce svi koji imaju preko 100.000 € u gotovini.

Mikola Hemonsky , Novi Sad

pre 9 godina

Kako pripadnik ukrajinske manjine u Vojvodini veoma sam zainteresovan za dogadjaje u matici domovini.Potpuno podrzavam antiteroristicke akcije Zdruzenih snaga Ukrajine i ocekujem miran razvoj dogadjaja.Inace,ukrajinski mediji javljaju da dolazi do napustanja objekata drzave koji su ekstremisti zauzeli prethodnih dana.
A u Lugasnku je uhapsen kolovodja ekstremista. Evo te vesti,a svima koji zele da se dobro informisu,preporucujem portal televizie 24,ko ji je uvek davao realne i odmerene novosti.

http://24tv.ua/home/showSingleNews.do?sbu_zatrimala_organizatora_masovih_zavorushen_u_lugansku&objectId=433265

Adam

pre 9 godina

Nepotrebni su navodnici na reci teroristi, jer koji drugi naziv postoji ako na prepad i oruzjem kontrolises neki objekat mimo sistema. Proruske snage su istinski teroristi, samo to u Srbiji nije jasno. Sto se aktuelne ukrajinske vlasti tice, nisu izbori jedino demolratsko sredstvo. I protesti su demokratsko sredstvo za dolazak ma vlast. Ali opet, prorusko zveckanje oruzjem nije demokratsko. Cekamo izbore u Ukrajini mada svi kao da znamo kakvi ce biti rezultati.

beks

pre 9 godina

Kada malo bolje razmislim sve mi se cini da ova prasina sa Ukrajinom a svesno isplanirana od Rusa , daje vremena Sirijskom predsedniku Asadu da se obracuna sa svojim narodom. Ne mogu nikako drugacije da definisem Ukrajinsku "krizu" , do Putinovog skretanja sa njegovog sticenika Asada . Nece biti rata u Ukrajini , samo ce se zamajavati citav svet Ukrajinom a pravi i jedini stradalnici bice narod Sirije kome je upravo taj Putin najveci neprijatelj..

Bacvanin

pre 9 godina

Vazno je da iza ukrajinske vojske ne ostaju masovne grobnice, jer to bi oduzelo legitimitet odbrane. I u Srbiji i u Ceceniji niko nije pravio problema do pojave prvih masovnih grobnica. Do tada je i OVK bila tretirana teroristickom organizacijom.
Sto se pak separatista tice, kopirati odnos Rusije ka Ceceniji.

ledenjak

pre 9 godina

Ocigledno je zapad pametnije odigrao, sada ce pod patronatom OEBS-a da udju neke tzv mirovne trupe npr EULEX ili kako ce se vec znati (na KiM sefovi EULEX timova su americki policajci i spijuni) i na kulturan nacin odraditi okupaciju.

Vladimir Pula

pre 9 godina

@(Mikola Hemonsky , Novi Sad, 16. april 2014 08:50)
Samo da znaš da minusi nemaju veze sa sadržajem tvoga komentara, minusi su krenuli nakon "pripadnik ukrajinske manjine", isti vrlo objektivni čitaoci bi ti dali plus da si napisao ruska manjina.
Zao mi je zbog svega sto se dogadja u tvojoj domini, ljudi stradavaju zbog političkih interesa velikih sila, a Ukrajina i njen narod je taj koji placa najveću cijenu.

Bman

pre 9 godina

Saosećam se sa Ukrajinskim narodom. Da, dobro ste čuli, pošto sam skoro siguran da će ih NATO bombardovati nakon neuspelih pregovora u novom Rambujeu, a sve to na ime demokratije i sprečavanja humanitarne krize i etničkog čišćenja Rusa, a onda ugroženima dozvoliti proterivanje ukrajinaca i proglašavanje nezavisnosti. Srpski doprinos može biti da im lepo pošaljemo Dačića, on će taman kompletirati iskustvo i biti ključni čovek za dovođenje ukrajine u red.

Bošnjo

pre 9 godina

Cijelo vrijeme čitam o tome kako se neki pametni likovi pozivaju na to da Ukrajina proglasi neutralnost?! Pa šta je Ukrajina bila dosada nego neutralna zemlja čak su da bi dokazali i pokazali kako žele biti neutralni 1994 se odrekli nuklearnog naoružanja uz garancije Rusije,Amerike i Velike Britanije da će se poštovati njena neutralnost i cjelovitost!? I koje prekršio te garancije i oteo im dio teritorije koristeći upravo tu vojnu neutralnost Ukrajine koja da je krenula stopama Poljske i Baltičkih zemalja i bila članica NATO saveza nebi danas doživljavala ono što joj se upravo dešava da je susjedna zemlja na jedan vrlo ružan način otima njene teritorije i pokušava da uništi ekonomski i vojno

Milan

pre 9 godina

Zapadni mediji ne prenose da su cetvorica aktivista ubijeni u vreme razgovora za pregovarackim stolom te da je ubica dobrovoljac iz "desnog sektora". Rusi sa iskustvom iz Avganistana i Cecenije cekaju napad u gradu gde ce zastareli ukrajinski "oklop" bez reaktivne zastite biti laka meta obucenim pojedincima sa "zoljama" a americki placenici kao i nacisticki dobrovoljci ne poznaju grad niti imaju podrsku lokalnog stanovnistva.
Naravno resenje bi bilo kada bi neko u Kijevu hteo da razgovara ali ocigledno njihova uloga je samo da slusaju ono sto im se kaze sa zapada!
Nadajmo se sto manjim zrtvama i razaranjima i sto skorijem resenju!

vlada

pre 9 godina

Vrlo interesanti kriterijumi Zapada. Kada kada su se specijalne jedinice MUP-a borile protiv terorista na Kosovu,to je bio genocid. Kada Ukrajinci izvrse puc,svrgnu starog,ali ipak legalno izabranog predsednika,to je demokratija. Kada ti isti Ukrajinci pocnu da streljaju narod po istoku Ikrajine,samo zato sto u tamo zive ljude koji pokusavaju da zastite svoj jezik i kulturu,to se zove borba protiv terorista. Kako vec jedan nepismeni seljak rece meni pre 40 godina.Sinko,mani se politike. Polita kosti nema,ali kosti lomi. U celoj ovoj prici,samo ce Amerika da profitira. Evropa ce tek cudu da se nacudi sta ju je snaslo.Rusi ce ekonomski da oslabe i izgubice vreme dok se okrenu prema Aziji kao novom trzistu.Samo ce nesretni ukrajinski narod krvlju da plati svoju neslogu. Bice klasicna kolatelarna steta. Greota. Imali su dobar primer Srbije i samo da su pratili sta se ovde desavali u zadnje 2 decenije,cela ta nesreca sa kojom se suocavaju je mogla biti izbegnuta.

joe

pre 9 godina

Kako smo licemerni samo zato sto je u pitanju Rusija. Pa ta Rusija da je malo jaca nista ne bi bila bolja od Amera. U igrama velikih mi zaboravljamo da i za Amere i za Ruse smo mi niko i nista i kada im bude odgovaralo i gazice nas i bombardovati i okupirati i jedni i drugi, samo kad im je u interesu. Umesto da podrzimo ne Amere ili Ruse, vec Ukrajinu koja je jadna izmedju dve sile, kojoj su isto kao i nama Kosovo na silu uzeli Krim (sa razlikom da su nama kosovo uzeli ameri a njima krim rusi). I sa cinjenicom da Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova, cak ni kada im mi nismo dali podrsku za Krim. Jako mi je zao Ukrajinaca, velika i lepa zemlja, nadam se da ce naci nacin da sve ovo sto pre rese i otarase se velikih dobrotvora u amerikanaca i rusa.

Vladimir

pre 9 godina

Ne nasedajte na medijsko spinovanje, i domaći mediji su deo "EU ili smrt" mašine. Ništa posebno se nije desilo, niti ove naci-geaci iz Galicije koje glume Ukr. vojsku to mogu. Kad zaista krene, čuće se do Beograda, bez brige. Samo mirno ...

ko jel ja

pre 9 godina

obiće se NATOu rusija o glavu. pa ce da se češu gde ne treba kada se sete kosova. sve dolazi na naplatu. i srbiji je stigla naplata za greske iz proslosti a zapadu ce tek stici.

Dejan

pre 9 godina

Setimo se stare dobre Jugoslavije. Kada je vojska izasla na granice SFRJ suprostavljajuci se oruzanoj pobuni u Sloveniji to je bio kraj Jugoslavije za Zapad jer je bila upotrebljena sila.
Nesto slicno se desva i sada u Ukrajini i prema analogiji bi to trebao da bude kraj Ukrajine kakvu danas poznajemo.
Licemerni Zapad tada je osudjivao silu a danas je podrzava.

Православ

pre 9 godina

Неодговорни украјински политичари срљају у авантуру по наговору САД
све то може да се реши за преговарачким столом али неко испипава Путиново стрпљење...

Bošnjo

pre 9 godina

Odgovor za Petra! Pa ja sam pisao o toj neutralnosti koju je Ukrajina izabrala sa raspadom SSSR-a i da je tada Ukrajina bila na istom ekonomskom stepenu razvoja kao i Poljska koja je izabrala da krene putem intergracija u EU i NATO a Ukrajina je izabrala ekonomski savez sa Rusijom i koje je tu bolje prošao?! Poljska sa ekonomijom u procvatu i teritorijima koje niko ne spominje da bi im oduzeo a zašto?! Zato što su u NATO savezu i pod jakom su zaštitom Amerike koja ako Njemačka se usudi uopšte spomenuti istočnu Prusku današnju zapadnu Poljsku odmah zovne kancelara na razgovor i da lekciju iz historije! Ukrajina nije bila te sreće,od raspada SSSR Rusija joj uz monopol prodavala energente a iste te proizvode u kojima Ukrajina pliva sem vojnih proizvoda uopšte nije htjela da kupuje nego kupovala od EU! Naravno da je to dovelo do lošeg ekonomskog stanja u Ukrajini i kad je Ukrajina primorana lošom ekonomskom situacijom pokušala da se okrene EU kao novom potencijalnom tržištu koje im se nudilo Rusi su krenuli po svaku cijenu da to spriječe uz korištenje vrlo ružnih metoda otimačine teritorija uz daljnu destabilizaciju Ukrajine,Ukrajina plaća ogromnu cijenu danas zato što je vjerovala Rusiji a pokazalo se da su svi koji su vjerovali Amerikancima od njihovih komšija daleko bolje prošli

aleksandar

pre 9 godina

Kako bez podataka!? secam se Sirije i LIbije...podaci su dilazili munjevitom brzinom sa CNN-a ili BBC-a...u relnom vremenu!!! U nekom trenutku sam pomislio da su dostigli savrsenstvo, pravo GONZO novinarstvo,gde novinar postaje sama prica...

YALTA Donjetsk Beograd

pre 9 godina

Значи Запад дефинитивно решиo да растури Украину по сценарију СФРЈ! А само фали један Шишић, а потом Вокер...!!! Јадан овај народ!!!

трифун

pre 9 godina

Пада киша,земља је мокра,путеви блатњави а и понестаје горива у тенковима - што неби прекинули ову безвезну игру у којој се и гине.Бар док се временске прилике не промене.А ваљда ће за то време доћи из д....а у главу.

purgerman

pre 9 godina

Jucer je Putin telefonom razgovrao sa Obamom o smirovanju situacije na istoku Ukrajine.Obama mu je jasno rekao da ukrajinske vojne snage imaju puni
legitimitet da slome ruske pobunjenike u istocnoj Ukrajini,sto bi moglo doci do masovnijih krvavih obracuna.Ukrajinska vojska izlazi na granicu prema Rusiji da pokusa sprjeciti da Rusi nebi "zabunom" presli u Ukrajinu i zamrznuli sva placanja dugova Rusiji radi Krima.Tu se radi o jednoj svoti oko 30 miliardi €, plin je ukljucen ! Dogovor je predvidjen za 17.04.o.g.
dali ce doci do nekog rjesenja je veliko pitanje.Ukrajina zeli ispitati kome pripadaju naoruzani ruski pobunjenici u Ukrajini.U protivnom moze se Rusija optuziti za agresiju,sto nije dobro za Putina.25.maja zakazani su slobodni demokratski izbori za novog predsjednika Ukrajine koji ce biti
strogo kontrolirani a rezultati ,kako god ispali,bit ce medjunarodno priznati.Ruska manjina imat ce i svog vlastitog predstavnika.Moglo bi se desiti cak da Putin dobije "na dar" i na svoju granicu internacionalne
vojne snage ,suprotno od onoga sto je sam zelio. Dali ce Ukrajina u Nato ili ce ostati potpuno samostalna drzava treba pricekati.I jos jedna obavijest iz EU parlamenta.Za sada 18 drzava EU osnivaju jedan zajednicki fond od 55 miliardi € pocevsi od 2016. god. Taj fond bi imao svrhu da kratkorocno pomogne posrnule banke u EU sa gotovim novcem a ne vise preko
ledja poreznih obveznika.U taj medjunarodni fond EU-a uplacivat ce svi koji imaju preko 100.000 € u gotovini.

milan

pre 9 godina

jedino mirno resenje je da Ukraina proglasi vojnu neutralnost. Ako bude radila po diktatu NATO ili Rusa bice sve gore i njima i EU....

Nesalomivi-novosadjanin

pre 9 godina

Nisam rusofil, ali Rusija ima mnogo strpljenja. Nadam se samo da je Ukrajina nece u potpunosti izazvati. Neki su nesvesni snage drugih, dok su oni koji ih podrzavaju u sopstvenoj propasti (amerikanci) toga svesni. Zao mi je ukrajinskog naroda. Siguran sam da je vojska u velikoj vecini emocionalno podeljena. Ako Rusija oseti da je vreme za intrvenciju, nista tog evro-azijskog medu nece zaustaviti.

only fools and horses

pre 9 godina

(Adam, 16. april 2014 09:16)

Pa valjda su teroristi oni koji sprovode teror. Ne mogu biti teroristi oni koje lokalni žitelji podržavaju, već oni koji pucaju po narodu, osporavaju mu legalno i demokratski izabrane vođe, ukidaju mu pravo na jezik, kulturu i istoriju. To je teror.
I od kad su to protesti, prebijanja, paljenje, pa i ubijanje neistomišljenika, demokratsko sredstvo za dolazak na vlast. U kom to univerzumu, ili bolje rečeno, u kojoj poremećenoj glavi.
A za izbore, jasno je da se zna kako će se završiti. Jedan kandidat je već teško prebijen, jedna partija je već zabranjena, objekti demolirani. I Hitler je tako počeo, sa takvim "demokratskim" izborima, znamo kako je završilo.

.

pre 9 godina

@Adam
O cemu ti? Izbori su jedino demokratsko sredstvo za dolazak na vlast. Ne demonstranti koji pale gume i biju poslanike. Za Janukovica su u Ukrajini glasali milioni, Turcinova je na vlast dovelo nekoliko hiljada ljudi. Nikako milioni.
A sto se izbora tice, nije vazno ko ce pobediti, jer ce ta drzava zahvaljujuci ovima na vlasti, biti okupirana. Vrlo brzo.

aha

pre 9 godina

@Bacvanin
Bice Ukrajina nova Cecenija, samo pricekaj jos nekoliko dana.
Posto je neko u svoj svojoj mudrosti odlucio da salje tenkove na narod, doci ce malo vise tenkova iz Rusije pa ce opet da bude plakanja u Kijevu.

Mihajlo

pre 9 godina

SAD su izjavili da vlada Ukrajine ima obavezu da uradi ovo što radi.

Zanimljiv stav SAD-a zar ne? Neizabrana vlada ima "obavezu" da odgovori na provokaciju? Da li je isto tako obavezu imala i vlada Gadafija kada su izbile provokacije, takođe na istoku, u gradu Bengazi? Pamti li svet koja je tada bila reakcija SAD-a? Učinili su upravo ono što sada poručuju Rusiji da nikako ne sme učiniti - uključili su se vojno u rat na strani pobunjenika i silom srušili vlasti u Tripoliju.

Janukovič, koji je imao demokratski legitimitet, nije pokretao vojsku protiv pobunjenika koji su okupirali vladine zgrade. Celi Zapadni svijet ga je preklinjao da to ne čini, da je to nedopustivo, da se takve stvari u 21. veku jednostavno ne smiju događati, mada su pobunjenici tada takođe bili naoružani i držali su ključne zgrade u centru Kijeva. Nije prošlo ni 2 mjeseca i sada taj isti Zapad poručuje kako nelegitimna, neizabrana, nacionalistička hunta ima "obavezu" da vojskom guši pobunu na istoku zemlje (!). Okanite se pitanja ko navija za Istok, a ko za Zapad, pitajte se - ko je ovdje lud?

Јоаким

pre 9 godina

@Adam - Sto se aktuelne ukrajinske vlasti tice, nisu izbori jedino demolratsko sredstvo. I protesti su demokratsko sredstvo za dolazak ma vlast.

Мислим да губиш овде време јер си очигледно способан да напишеш нову теорију политичких система, са посебним освртом на државни удар као демократским начином освајања власти у парламентарним демократијама. Понекад, запрао врло често, питам се да ли ми живимо у истом универзуму, да ли нам је физиологија иста? Какав је то ток мисли, некога ко је у стању, ако је при здравој свести, да напише овако нешто као колега Адам.

Vlada

pre 9 godina

@ Mikola Hemonsky
Nema potrebe da jurimo informacije iz druge ruke.
Pogledaj proglas Oslobodilačke garde Ukrajine objavljen na njihovom tviter nalogu nešto posle ponoći.
Izjave o čišćenju svega ruskog i najave da se neće štedeti ni žene i deca dovoljno govore o karakteru "zaštitnika suvereniteta".Možda je to samo deo propagandno-psihološkog rata ali
Šešelj zbog tih zardjalih kašika već deceniju uživa u ćumezu.
Sto se tiče Desnog sektora i sličnih čas Muzičkog i dalje traje.
Teško da će ovo proći bez pokolja ruskog i rusofonog stanovništva ukoliko ovi upadnu u gradove.Blek votersi i ostali plaćenici nisu tolika opasnost jer su oni ipak profesionalci koji rade svoj posao.Dobrovoljci sa zapada se neće suzdržati i napraviće haos.Tako je uvek.Naoružan civil u gradjanskom ratu napravi štetu koju profesionalna vojska ne može na vreme da spreči.

Borivoje

pre 9 godina

За господина @Adam
Нису наводници на терористе беспотребни. Јер су ти наводници стављени са разлогом, да би се народ који изражава вољу на једино могући начин разликовао од оних у Кијеву који јесу терористи без знакова навода. Наиме они су упалу Раду(скупштину), на силу узурпирали власт и према томе су пучисти. Они вреше власт без избора, не поштују договор постигнут са Јануковичем уз посредовање западних дипломата. Према томе знакови навода су неопходни. А неке главе би требало стаклно посећати како би им освежили пилећу памет. Осим ако нису плаћени за поседовање пилећег мозга....

Bojan, Svedska

pre 9 godina

Svedski Dagens nyheter upravo javio da u Slavjansk i Kramatorsk ulaze transporteri sa ruskom zastavom i da se radi o transporterima koje su pripadnici narodne milicije zauzeli od ukrajinske vojske i da su ukrajinski vojnici u nekoliko transportera jednostavno presli na rusku stranu. Narod ih docekuje sa odusevljenjem.

albel

pre 9 godina

Ako sam dobro procitao tekst,Stejt department ocekuje da se na pregovorima u Zenevi pronadje resenje krizne situacije.Ako pregovori propadnu,a Ukrajinci su najavili da nece ni dolaziti tako da pregovora analogno tome nece ni biti,za nedolazak jedne strane na pregovore bice kriva druga strana i shodno tome bice im poostrene sankcije!!!Nisam preveliki ljubitelj Rusije,ali na ovako otvoreno ponizavanje mora stici adekvatan odgovor!

Vladimir

pre 9 godina

@ Mikola Hemonsky

U poslednje vreme, neki Rusini koje poznajem se ubiše od podrške Rusiji u celoj ovoj stvari. Vi, biće, pre pripadate jednoj drugoj manjini u ovoj zemlji: "EU-NATO ili smrt" manjini koja sve brže i pogubnije metastazira u klasičnu ekstremističku sektu, a idole traži u potomcima SS legionara iz Galicije. Srećom pa na ovom svetu postoji i veliki Ruski narod koji konačno ima pravog čoveka tamo gde treba, a ovi vaši imaju japi kreature bez kičme i mozga. Na zdravlje!

Observer

pre 9 godina

@joe
Krivo si shvatio. Ne radi se ovde o podršci Rusiji. Ovde se radi o podršci legitimnoj, legalnoj, većinskoj, pravoslavnoj, bratskoj, slovenskoj Ukrajini, a koju podržava i Rusija. A osude su na račun nacističkih, siledžiskih, osvajčakih, porobljivačkih, plaćeničkih pučista, koji nemaju nikakvo uporište u legitimitetu i pravu, koji su tenkovima okupirali institucije te divne zemlje i te iste tenkove poslali na njeno civlno stanovništvo, na račun onih čije stvaranje i poteze podržavaju zapadni naci političari i agenture.

Petar

pre 9 godina

@Bošnjo: Drago mi je da citas nase vesti na prvom mestu i to mogu da razumem jer edukacija je uvek na provm mestu . Ali ono sto ne mogu jeste ostatak komentara. Sta bi bilo da jedna raspala,korumpirana Ukrajna ima atomsko oruzje? Nije to bilo dobro delo,nego neminovnost jer ni NATO ni Rusija ne zele takvu neozbiljnu drzavu da poseduje atomsko oruzje. Drzva u kojoj vojska dezertirta a svi su korumpirani. Dakle, nije dobro delo,niti je ko prevaren. A u tom sporazumu iz Budimpeste nije bilo reci na prvom mesot,a nasilnom smenjivanju vlasti i otvorene pretnje Rusima i jevrejima,kao i ukidanju ruskog jezika.