Petak, 04.04.2014.

12:40

Nikolić studentima: Učite na vreme

Predsednik Tomislav Nikolić pozvao studente da se "ne igraju" sa studijama nego da ih završavaju u roku, jer sve što žele da nauče treba da nauče dok su mladi.

Izvor: Beta

Nikoliæ studentima: Uèite na vreme IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

148 Komentari

Sortiraj po:

Djordje

pre 10 godina

(Da dodam, 4. april 2014 20:21)
Imam i ja najbliže rođake koji ne da rade u struci nego su daleko u hierarhiji odskočili (IT struka) ali oni su završili fakultete 80-tih (kada nije bilo privatnih) i otišli 90-tih. Eno ih u Cisku, Mikrosoftu i da ne nabrajam. Pranje sudova nisam naveo da omalovažim njih nego ovu državu. Sve što vredi otićiće a ovde će ostati matori (kao ja) i megatrendovci i diplomci Tomine provinijencije!!!

PAPA

pre 10 godina

Treba ulagati u studente! Niko na svetu nema vise potencijala od nase dece. Gde god da odu da studiraju nasi studenti su UVEK u top 5. Reforma skolstva, mnogo vise prakse tokom studiranja i imacemo najbolje estrucnjake na svetu.

Haris

pre 10 godina

Smešno i žalosno da se priča na takav način studentima koji na pošten način polažu ispite i dolaze do nekakvog akademskog zvanja. Sve nam to ukazuje koliko nam je društvo trulo, korumpirano i da će trebati vremena da se stanje korenito menja. Niko ne zna koliko ima kupljenih diploma, ali se zna da mnogi sa takvim diplomama zauzimaju ključne pozicije u vlasti. Zbog toga se nikada neće pokrenuti provera olako stečenih diploma, jer niko neće da seče granu na kojoj stoji. Na kraju da kažem da sam veoma ponosan što sam završio težak fakultet i što sam prilikom zaposlenja znao da radim povereni posao. Dođe mi nekako žao onih koji se busaju fakultetom, a nesigurni su i površno rade čega god se dohvate. Izgleda da to ne važi za političare, važno je pričati, obećavati i na kraju sramotno priznati kako je teško pod stare dane kobajagi završiti fakultet.

Stefan

pre 10 godina

Ne znam zasto se ovde koristi engleska rec "bot" za one za koje nas lepi jezik ima bolje ime, ulizice ili malo starija verzija cankolizi (potice od reci canak, sto je drvena cinija) Ima li neko bolji predlog?

kampanjac

pre 10 godina

ima jedna dobra stvar tu, a to je da prezident nije proziveo onaj pravi studentski zivot, pa zato sad to mora nekako da nadoknadi i malo da se prozeza i nasali.

Da dodam

pre 10 godina

@(Djordje, 4. april 2014 20:05)

Eto, ti znas sta radimo kod zapadnih prijatelja (peremo sudove).
A sta peremo kod istocnih?

p.s. Imam na desetine kolega i prijatelja koji sa diplomama na zapadu rade u svojoj struci. Iznenadjenje, a?

siroche

pre 10 godina

hehe neverovatni su ovi SNS botovi,kao neke ovcice iz pesme Ramba Amadeusa. Sad sam se setio onog decka sto je zavrsio Oksford pa se vratio ovde da trazi posao i svuda su muj govorili da je prekvalifikovan niko nije hteo da ga primi.Ja sam zavrsio visu skolu i pravni fakultet i sa te dve diplome uzaludno pokusavao svuda,volontirao sam u sudu,stazirao u opstini ,stazirao u jos jednoj drzavnoj ustanovi gde su mi na isteku staziranja trazili novac,odnosno bodove kako to oni zovu,posle toga sam poludeo,otisao u bec sljakao 5 meseci na crno od tih para platio sestomesecni kurs programiranja u becu i sada od toga zivim odlicno idem na seminare a domace diplome sam bacio u ostavu.

South Park

pre 10 godina

"Ne igrajte se sa time. Sve što želite da naučite naučite jako mladi. Ja sam učio sad, znam koliko je to teško", rekao je Nikolić u Univerzitetskoj biblioteci.

Prvo sam pomislio da je u pitanju njuz.net pa sam umro od smeha. Onda sam shvatio da sam na b92 i vise mi nije uopste smesno.
Vreme je preCednice da napisete doktorat na temu "Kako je tesko zavrsiti fax"

Djordje

pre 10 godina

JA GA RAZUMEO OVAKO:
Dok je vreme i dok si mlad učiš i stičeš znanja.
Kad omatoriš imaš prijatelje i poznanike koji ti daju diplomu na ništa!
Ja sam sa diplomom, na ništa, postao predsednik a vi sa diplomom. pravom, idite kod naših evro i vanevropejskih prijatelja da perete sudove.
Trebalo je posle ove govorancije diplomiranog nam mastera pitati studente
šta o njemu misle! Ako su od mučnine mogli da govore!!!
SRBIJO ZEMLJO MOJA!
Mislio sam da si 90-tih najniže pala!
Prevario sam se!
Oprosti!

Vladimir

pre 10 godina

Kad vidim ove evropejce koji pisu nesto tipa "da sam mladji pobegao bih iz ove jadne zemlje" smuci mi se. Pa idite evropejci ako vam zemlja Srbija nije dobra! Ima nas koji volimo svoju siromasnu Srbiju vise od Norveske, Svajcarske ili amerike! Nikolic je nepismeni lik koji je dosao na vlast samo zahvaljujuci Tadicevim i Djinjdicevim losim postupcima protiv zemlje Srbije, zar neko poput njih da me natera da napustam svoju zemlju? Boricu se da Srbija dobije predsednika koji je pismen i koji voli svoju zemlju! Sto se tice sprdenje na racun mastera sto ne zna engleski, to je jedino sto mu ne zameram, ni Angelu Merkel nisam nikada cuo da prica englčeski pa je ipak pokorila celu evropu!

Silvester

pre 10 godina

Da sam 15 godina mlađi, bio bih "konsterniran" na ovakvo izlupavanje, i kipeo bih od besa. Ali sam oguglao. Mladima preporučujem da prekinu sa svakom aktivnošću koja je vezana za Srbiju, a naročito pohađanje škole i univerziteta koji su slika i prilika ove države. Umesto da kupuju maglu ili izlažu mozak tiraniji i demagogiji u uništenoj prosveti, neka pokupe pinkle i beže odavde glavom bez obzira. U beli svet, pa šta vam Bog da. U ovom trenutku ulični čistači u zapadnim zemljama žive daleko normalnije i sa više dostojanstva nego visokoškolovani ljudi u Srbiji. Omladino, srećan vam put i ne osvrćite se na ovo dno ovde.

Privatni fakultet

pre 10 godina

Dirnula me beseda predsednika. On se napatio učeći pod starost. To što je izrazio sumnju da privatni fakulteti daju loš rezultat treba mu verovati, tu je u pravu.

jovan

pre 10 godina

au bre sta ovde botova ima,pa jel iko normalan moze da podrzi sto ovaj sa 60 i kusur godina diplomirao,sto se mene tice najaci utisak je komentar koji je ovde napisan a on glasi: DUGO STE CEKALI,POCNITE

patriJota

pre 10 godina

Ovo se zove j***nје u zdrav mozak. Čovek koji nije negirao da je kupio diplomu i zahvaljujući tome postao predsednik države, (jer je narod pomislio da je strašno snalažljiv) da mi soli ovako mozak. Ja bih, da sam mlad, ne samo, pobegao glavom bez obzira, nego bih i unucima zabranio da se vrate u zemlju u kojoj te ovo moguće.

Student

pre 10 godina

Kako ga nije sramota, kako uopste sme da se pojavi na ovakvoj manifestaciji.
E deco da ste imali pameti cij je usao trebali ste svi da izadjete. Naravno ako niste partijski botovi.

arheolog

pre 10 godina

Prema njegovim rečima, država ne treba da podrži one oblasti za koje se zna da u nijma neće biti posla i zato je dobro što studenti i država zajedno predlažu zakone koji se odnose na obrazovanje.

Drzava ne treba da podrzava sta???? Kulturu? Prirodne nauke? Sta???

M.

pre 10 godina

"Nemam sumnju da treba da postoje privatni fakulteti i univerziteti, ali imam sumnju da se tu nešto sa kvalitetom dešava."

Jednom recju, a bez ikakve sumnje: LOL.

Petar_Veliki

pre 10 godina

Dragi moji, ovo je samo pocetak jednog dugog i pogubnog perioda u koji Srbija ulazi, tj. usla je pre 2 godine. Mnogi od vas koji sada kukate ste doprineli. Pre svega ne izlaskom na izbore. Tako ste dali indirektno glas za ovoga i njemu slicne.... Tacno, smeju vam se u brk sa kupjljenim diplomama i partijskim knjizicama. Sve bivse vojvode, cetnici itd.
Neka vam je svima nazdravlje i sa srecom. Trazili ste, gledajte.

aha

pre 10 godina

Provereno znam da je profesorka videla ocenu na spisku studenata koji su dali ispit,a da ga pre toga nikada nije videla na ispitu ili predavanjima. E moj predsednice...

Marija

pre 10 godina

On je naveo da mladi treba da biraju fakultete sa kojima će posle studiranja moći da se zaposle, a ne da posle studija rade u kiosku i da njihovo studiranje bude promašena investicija.
Ovo da mi bude smernica za fakultet?! Da ucim nesto sto mozda ne volim i ne ide mi samo da sutra ne bih zavrsila na trafici? E bravo ti ga gospodine predsednice..

Maksim

pre 10 godina

Mukotrpno sam učio,završavao škole i sticao znanje,ali sam sve bio siromašniji.Sada sam materijalno siromah puki.Sada vidim da i moja deca tako prolaze.Prevaranti i bezobzirni bolje prolaze.Mnogo ih je i sa kupljenim diplomama.Predsednik Privredne komore Beograd Milan Janković kupio je diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu,pa mu je zbog toga i suđeno.Ima ih mnogo sa kupljenim diplomama sa pomenutog fakulteta koji se zapošljavaju po Srbiji,a oni koji su mukotrpno i pošteno završavali studije za njih posla nema.Uglavnom što si bezobrazniji i bezobzirniji bolje prolaziš.Toma ima malo moralnog prava da priča o učenju i školovanju,jer i i sam po stare dane došao do diplome,ko zna na koji način.

magistar

pre 10 godina

da se ne lazemo svi ucite noc pred ispit ..cast izuzecima ..smeta bolonja ovo ono ..kako mi koji smo cele studije bili na budzetu nismo imali problem ni sa bolonjom ni sa gradivom ...nego hocete da budete studenti "revolucionari" ..blokirate fax u sred ispitnog roka ...tacno bih vas pojeo da ste to radili dok sam ja bio student...obicni lezilebovici ..cast izuzecima

ICT

pre 10 godina

Kažete Gospodine Predsedniče da stručnjaci ne idu u inostranstvo. A šta im to ovde vi i vaša stranka nudite? Nudite im npr. da kao svršeni lekari ili inženjeri, čekaju na posao u struci po deset godina, a onda kada ni posle tog vremena ne budu uspeli da ga nađu, da idu da taksiraju ili čuvaju koze, jer Srbiji treba stručna radna snaga na svakom mestu. Potcenili ste srpsku mladost Gospodine Predsediče, jer mladi nisu ni glupi ni ludi. Jasno je svakom mladom čoveku danas, da se do posla u Srbiji ne može doći po osnovu stručnosti i sposobnosti, več samo na osnovu partijske pripadnosti, zato ovde sve i propada, jer partijska knjižica više vredi od pošteno stečene diplome. A što se tiče Vaše konstatacije da se znanje mora steći kad je čovek mlad, jer posle je kasno, to je nažalost način razmišljanja tipičnog Srbina danas, učim dok sam na fakultetu i to samo onoliko koliko je potrebno za ispit, a kad dobijem diplomu, proces učenja se završava. Ne Gospodine Predsedniče, proces učenja tek počinje i mora trajati čitavog života, pa bih i vama preporučio da počnete sa ozbiljnim učenjem, jer mnogo toga ne znate o poslu kojim se bavite. Učenje je potreba svakog čoveka koji se bavi bilo kojom ozbiljnom profesijom, ono ne sme biti shvaćeno kao kuluk, već kao nešto što je sastavni deo života. A što se tiče vas koji imate znanja i pameti bez obzira da li ste mladi ili stariji, idite odavde ako vam se ukaže prilika, jer znanje i pamet u Srbiji predstavljaju jasnu i neposrednu opasnost!

Komentar sa zapada

pre 10 godina

Eh pa nemojte tako... Ko bolje zna od Tome strategiju pripreme ispita? On je covek svez sa fakulteta, tek je diplomirao...

cika

pre 10 godina

Nazalost jedne dobre i pametne reci naseg predsednika su postale predmet sprdnje najverovatnije nezadovoljnih ljudi, pre svega sobom, koji ce rado krivicu da svale na drugog, a na koga pre nego na drzavu. za stanje u drzavi nije kriv nikolic nego ljudi davno pre njega. dao je savet koji obicno roditelji daju deci koja upisuju fakultete. kakva god da je nemastina u drzavi sa fakultetom je perspektiva bolja nego bez, ako srecu ne zelis da trazis u srbiji opismeni se pa je trazi preko. nisam aktivista niti zagovarac bilo koje stranke, i sam sam student pa znam kako je, ali na ove izgovorene reci, ne bi trebalo da ga pljujemo bez obzira da li je on kupio, nabavio, ili negde nasao diplomu, dokle god se bavimo tudjim stvarima kao diplomom naseg predsednika, a ne gledamo svoje du.e bice nam ovako kako i jeste.

Srđan Lalić

pre 10 godina

Mene je kao nekadašnjeg studenta,zaista sramota našeg predsednika. Ne zato što je bivši(?) radikal i Šešeljev potrčko. Ne zato što je u svim ratovima koje je Srbija vodila pozivao na zločine protiv pripadnika drugih naroda. Ne zato što je sa svojima palio ambasade i džamiju u Beogradu. Ne zbog gladovanja,stiropora,džakova... Ne ni zbog toga što se sad pravi lud u vezi svega toga. Ustvari lažem,užasno me je sramota baš zbog svega toga. A to što kao priučeni,poluškolovani mediokritet drži predavanje PRAVIM studentima i akademskim građanima o značaju obrazovanja je samo šlag na torti.

Sara

pre 10 godina

Pa kad ocistite Vladu i ostale institucije od strucnjaka sa megatrenda mozda cete i dati motivaciju studentima. Ne kazem da su svi sa ovog fakulteta takvi, ko hoce da uci ucice na bilo kom fakultetu, ali ponizavajuca je cinjenica da silikonske studentkinje odmah po zavrsetku dobijaju mesta savetnika u Vladi i upisuju Diplomatsku akademiju. Gospodine Nikolicu, ako smo mladi ne znaci da smo glupi i da verujemo u sve sto nam kazete.

E moj Dučiću

pre 10 godina

Ironija života u Srbiji. A Dučić me učio kako je život zapravo neizmerna harmonija i logika. Ali eto, izuzetak potvrđuje pravilo!

marko

pre 10 godina

Citam komentera razocaranih ljudi koji su se mucili da zavrse fakultete i do cekali da ovi drugi sa kupljenim diplomama im se sad smeju u lice. Jedan sam od takvih koji zna koliko je odricanja bilo potrebno da se diplomira. Docekali smo da nam partijski poslusnici sa kupljenim diplomama i vecernjim skolama po zadatku lupaju minuse na komentare. Normalan covek koji je makar probao da studira ne bi negativno ocenio komentar ovih ocajnika koji sad gledaju nepismenog nam predsednika koji se razmahao po ustanovama kulture i obrazovanja u koje nije ni znao gde su. Losi djaci nam vode zemlju. Ne moze to za dzaba. Sve ce mo to platiti sto smo pustili ovaj sljam da ispliva!
A TI NEPISMENI POSLUSNICE SA PARTISKOM KNJIZICOM I KUPLJENOM DILPOMOM PRE NEGO STO KRENES DA STAVLJAS MINUSE RAZMISLI DA LI BI TREBAO DA SE STIDIS TOGA STO RADIS ILI CE BITI PO ONOJ NARODNOJ" CEGA SE PAMETAN STIDI , BUDALA SE PONOSI"

Karla

pre 10 godina

Hahaha, a zaboraviste predsednika Privredne komore Srbije, Milana Jankovića koji je kupio diplomu srednje škole u Sarajevu i posle sa njome "dobio" diplome fakulteta i doktorirao? Gde vam je sada Milan janković, zutaći? Gde ste ga sakrili?

Washington

pre 10 godina

Moj predlog za roditelje, nek vam deca uce strane jezike. Znaci engleski je verovatno na prvom mestu, onda nemacki, spanski, italijanski, kineski, ruski, itd. Super je kad ti zavrsis faks ali je jos bolje kad znas strani jezik tako da ako te slucajno u SRbiji pocnu cimat imas vise opcija za opstanak.

VECITI STUDENT

pre 10 godina

GDIN TOMA je primer da se ne mora ni studitati,DOVOLJNO JE PRIVATNIH UNIVERZITETA KOJE SVAKOM KO PLATI PRODAJU DIPLOMU.On je poslednji KOJI TREBA DA DAJE SAVETE O STUDIRANJU,TOMA,DIPLOMA.Ima u SRBIJI i onih koji zaista studiraju i nesto znaju,no on u te ne spada,pa bolje da ne daje savete!

Svetlana

pre 10 godina

Ova budalaština je ponizila mene, fakultetski obrazovanu na vreme i moje dve ćerke koje takođe studiraju. Trenutno se ne zna kojoj je teže. Meni koja jedva sastavljam kraj sa krajem kako bih to finansirala ili njih dve koje vredno rade. Ovo nije ironija kako većina kaže. Ovo je cinizam najgore vrste. Sram ga bilo. I njega i one koji botuju na ovom sjtu odnedavno. Do skora nisu znali da idu pokretnim stepenicama a sada komuniciraju na netu. Ma neka ide sve dođavola.

Srbin

pre 10 godina

Pa on se sa nama sprda.... Ako i treba kad smo ovakvi!!! Zbog svih ovih koji lupaju minuse ljudima koji misle da je Toma kupio diplomu mi smo tu gde smo. Nije nam drzava kriva, nije ni vlast, SAMI SMO KRIVI!!! KAda neko moze na zarad sacice para preko takvih stvari da predje i podrzava takvog presednika e onda ne zasluzujemo bolje. Poltroni stranacki (nije bitno koja stranka)!!!

student

pre 10 godina

Ovaj je puko skroz...Pa zato i učim bre, da odem i da se NE VRATIM !!! kakav čovek, NJEGA kad bi neko piato, pa sad te neće niko pitati jer si 23 godine pre toga bio u politici, četništvu ne znam ni ja čemu i pukom srećom ili nesrećom si došao tu gde si došao! A on zna kako je kada se uči pod stare dane...E druže predsedniče NE ZNATE Vi to! Dođite na tehnološki fax u ns imamo jednog "studenta" od 48godina, u cvetu maldosti, pa da vidite kako se uči!!!

Sale

pre 10 godina

Da li sam procitao ovo zaista!,!?!?!?! Covek koji laze o svojoj diplomi i koji je kupio diplomu, koji dana fakulteta nije video on ce nekome da kaze da se uci i ostaje u zemlji?!?!?! Tek ovo je poruka sto dalje da svi mladi idu iz Srbije!!!!

D.

pre 10 godina

Nemojte da idete na drzavne fakultete i nemojte da ucite na vreme! Ispascete budale na kraju,kao sto sam ispala i sama! Bolje su prosli oni koji su nakon jedva zavrsene srednje skole preko rodbinskih i politickih veza dobili dobar posao,a u medjuvremenu "velikom mukom" uz rad zavrsili neki od privatnih fakulteta-oni sada imaju nekoliko godina radnog iskustva vise od mene,dobro placene poslove i diplomu koja se vrednuje isto kao i moja. U Srbiji se ne isplati ulagati u svoje obrazovanje i znanje! Nepravda,velika nepravda...

Ja

pre 10 godina

@блаблабла Оно што је можда хтео да каже је да постоје факултети који школују кадрове који се никада неће запослити у струци. Неће се запослити не због државе или нечег сличног, већ зато што су школовани тако да не знају да примене своје знање и зато што немају одважности да учине нешто за себе. Далеко од тога да има професија за којима ова држава нема потребу... Кад завршите филозофију нпр. најбоље узмите и причајте шта је који филозоф рекао... Ни случајно немојте да схватите зашто је то рекао, како то да искористимо и тако даље... Мозак на OFF

mrmlj

pre 10 godina

"Sve što želite da naučite naučite jako mladi."
greska! treba uciti i napredovati ceo zivot, osim ako sanjate o tome da se privalite na drzavne jasle preko neke debele veze i dignete sve 4 u vis do penzije. mada, sad kad sam to napisao, postaje mi jasno zasto nas preCednik tako razmislja.

"Ja sam učio sad, znam koliko je to teško"
da, verujem da se preCednik ubio od ucenja. mislim, toliko je ucio da nije znao na kom je smeru studirao master studije.

"Svaki odlazak u inostranstvo radi sticanja znanja je dragocen"
tako je preCednik isao u francusku da stekne znanje i polozi 2 ispita tog dana, iz te iste francuske.

"Kad bi me neko stavio pred izbor da odem, a ne da se vratim ili da ne odem i da ne uspem, ipak ne bih otišao"
potpuno sam ubedjen da preCednik ni sam ne zna sta je ovime hteo da kaze, a poprilicno sam siguran da bi imao problema i da ponovi tu izjavu.

"Nemam sumnju da treba da postoje privatni fakulteti i univerziteti, ali imam sumnju da se tu nešto sa kvalitetom dešava"
e, ovo je vec cisto trolovanje.

marko

pre 10 godina

Ovo je neverovatno da covek koji je kupio diplomu prica o studijama.Trebao bi da se skloni kad se pomene fakultet a on se jos i hvali.Cela Srbija zna kako je dosao do nje ,kao i bivsi predsednik skupstine do doktorata. Nemaju ti obraza!

sladjana

pre 10 godina

E, jbt, mene je sramota što ovaj za....va našu decu, a imam skoro šestdeset godina. Cirkus država, cirkus Pre(c)dsednik, a Prva dama... Ajaooooooo....

блабла

pre 10 godina

Види се да сте сами саставили говор. Мислим да не треба да улазите у дневну образовну политикус обзиром на функцију коју обављате, већ да говорите о стратешким потребама државе у наредних 100 година. Залажете се да млади студирају оно што се тренутно тражи, "a da je ostalo promašena investicija." За државу нема промашених инвестиција. Она мора да развија све области друштвеног живота, њој су потребни и стручњаци за инсекте, као и струњаци који ће знати да тумаче како функционише вулкан кога ми немамо, или антрополога који се бави Африком. Сва та занимања су од великог интереса за државу, стратешког интереса, али нема посла за 1000 антрополога или биолога океана. Има за једног у 5-20 година. А држава мора да их има барем на универзитету. ))): А као друго, данас се инсистира на целоживотном учењу. Нема учења до 25 година и онда никада више. Баш, напротив, људи уче до смрти, јер их посао на то нагони. Неко ће радити више послова који припадају различитим струкама. И данас се људи често преквалификују, а наше образовање је доста широко постављено, па људи ипак могу лакше да промене струку. Неко је инжењер и није му тешко да пређе на неку другу сродну област. ))):

NeoM

pre 10 godina

"Kad bi me neko stavio pred izbor da odem, a ne da se vratim ili da ne odem i da ne uspem, ipak ne bih otišao"
Ovaj zivi u paralelnom univerzumu...

Genije

pre 10 godina

Sta to znaci meni je kasno da nesto naucim ili da ucim uopste jer sam presao tu studentsku maldost - danas su ti klisei razvaljeni gosp. Nikolic i vlada nova filozofija - "nikad nije kasno za ucenje" i "covek uci dok je ziv" Objasnite svoju misao na svom sluaju na primer kada ste vi prestali da ucite i kada je postalo prekasno za vas?

Outsider

pre 10 godina

Normalno da bi ti radije ostao u Srbiji, pa tebi je u Srbiji super! Ne mozes nizasta da odgovaras, ceo zivot imas imunitet, decu si "obezbedio", ovak ili onako - eno ih imaju vile pored Save/Dunave, zivis vec decenijama od prodavanja - ne pameti, vec sopstvenog mediokriteta. Sta si Tomo ti uradio za svoju zemlju u svim ovim decenijama, a sto ne bi jednako dobro umesto tebe uradio robot ili bilo koji drugi partijas po zanimanju?
I jos te nije sramota da kazes omladini - ja bi ostao po cenu da ne uspem!??

mrmlj

pre 10 godina

"Sve što želite da naučite naučite jako mladi."
greska! treba uciti i napredovati ceo zivot, osim ako sanjate o tome da se privalite na drzavne jasle preko neke debele veze i dignete sve 4 u vis do penzije. mada, sad kad sam to napisao, postaje mi jasno zasto nas preCednik tako razmislja.

"Ja sam učio sad, znam koliko je to teško"
da, verujem da se preCednik ubio od ucenja. mislim, toliko je ucio da nije znao na kom je smeru studirao master studije.

"Svaki odlazak u inostranstvo radi sticanja znanja je dragocen"
tako je preCednik isao u francusku da stekne znanje i polozi 2 ispita tog dana, iz te iste francuske.

"Kad bi me neko stavio pred izbor da odem, a ne da se vratim ili da ne odem i da ne uspem, ipak ne bih otišao"
potpuno sam ubedjen da preCednik ni sam ne zna sta je ovime hteo da kaze, a poprilicno sam siguran da bi imao problema i da ponovi tu izjavu.

"Nemam sumnju da treba da postoje privatni fakulteti i univerziteti, ali imam sumnju da se tu nešto sa kvalitetom dešava"
e, ovo je vec cisto trolovanje.

Sale

pre 10 godina

Da li sam procitao ovo zaista!,!?!?!?! Covek koji laze o svojoj diplomi i koji je kupio diplomu, koji dana fakulteta nije video on ce nekome da kaze da se uci i ostaje u zemlji?!?!?! Tek ovo je poruka sto dalje da svi mladi idu iz Srbije!!!!

NeoM

pre 10 godina

"Kad bi me neko stavio pred izbor da odem, a ne da se vratim ili da ne odem i da ne uspem, ipak ne bih otišao"
Ovaj zivi u paralelnom univerzumu...

marko

pre 10 godina

Ovo je neverovatno da covek koji je kupio diplomu prica o studijama.Trebao bi da se skloni kad se pomene fakultet a on se jos i hvali.Cela Srbija zna kako je dosao do nje ,kao i bivsi predsednik skupstine do doktorata. Nemaju ti obraza!

student

pre 10 godina

Ovaj je puko skroz...Pa zato i učim bre, da odem i da se NE VRATIM !!! kakav čovek, NJEGA kad bi neko piato, pa sad te neće niko pitati jer si 23 godine pre toga bio u politici, četništvu ne znam ni ja čemu i pukom srećom ili nesrećom si došao tu gde si došao! A on zna kako je kada se uči pod stare dane...E druže predsedniče NE ZNATE Vi to! Dođite na tehnološki fax u ns imamo jednog "studenta" od 48godina, u cvetu maldosti, pa da vidite kako se uči!!!

sladjana

pre 10 godina

E, jbt, mene je sramota što ovaj za....va našu decu, a imam skoro šestdeset godina. Cirkus država, cirkus Pre(c)dsednik, a Prva dama... Ajaooooooo....

Ja

pre 10 godina

@блаблабла Оно што је можда хтео да каже је да постоје факултети који школују кадрове који се никада неће запослити у струци. Неће се запослити не због државе или нечег сличног, већ зато што су школовани тако да не знају да примене своје знање и зато што немају одважности да учине нешто за себе. Далеко од тога да има професија за којима ова држава нема потребу... Кад завршите филозофију нпр. најбоље узмите и причајте шта је који филозоф рекао... Ни случајно немојте да схватите зашто је то рекао, како то да искористимо и тако даље... Мозак на OFF

блабла

pre 10 godina

Види се да сте сами саставили говор. Мислим да не треба да улазите у дневну образовну политикус обзиром на функцију коју обављате, већ да говорите о стратешким потребама државе у наредних 100 година. Залажете се да млади студирају оно што се тренутно тражи, "a da je ostalo promašena investicija." За државу нема промашених инвестиција. Она мора да развија све области друштвеног живота, њој су потребни и стручњаци за инсекте, као и струњаци који ће знати да тумаче како функционише вулкан кога ми немамо, или антрополога који се бави Африком. Сва та занимања су од великог интереса за државу, стратешког интереса, али нема посла за 1000 антрополога или биолога океана. Има за једног у 5-20 година. А држава мора да их има барем на универзитету. ))): А као друго, данас се инсистира на целоживотном учењу. Нема учења до 25 година и онда никада више. Баш, напротив, људи уче до смрти, јер их посао на то нагони. Неко ће радити више послова који припадају различитим струкама. И данас се људи често преквалификују, а наше образовање је доста широко постављено, па људи ипак могу лакше да промене струку. Неко је инжењер и није му тешко да пређе на неку другу сродну област. ))):

Outsider

pre 10 godina

Normalno da bi ti radije ostao u Srbiji, pa tebi je u Srbiji super! Ne mozes nizasta da odgovaras, ceo zivot imas imunitet, decu si "obezbedio", ovak ili onako - eno ih imaju vile pored Save/Dunave, zivis vec decenijama od prodavanja - ne pameti, vec sopstvenog mediokriteta. Sta si Tomo ti uradio za svoju zemlju u svim ovim decenijama, a sto ne bi jednako dobro umesto tebe uradio robot ili bilo koji drugi partijas po zanimanju?
I jos te nije sramota da kazes omladini - ja bi ostao po cenu da ne uspem!??

Srđan Lalić

pre 10 godina

Mene je kao nekadašnjeg studenta,zaista sramota našeg predsednika. Ne zato što je bivši(?) radikal i Šešeljev potrčko. Ne zato što je u svim ratovima koje je Srbija vodila pozivao na zločine protiv pripadnika drugih naroda. Ne zato što je sa svojima palio ambasade i džamiju u Beogradu. Ne zbog gladovanja,stiropora,džakova... Ne ni zbog toga što se sad pravi lud u vezi svega toga. Ustvari lažem,užasno me je sramota baš zbog svega toga. A to što kao priučeni,poluškolovani mediokritet drži predavanje PRAVIM studentima i akademskim građanima o značaju obrazovanja je samo šlag na torti.

D.

pre 10 godina

Nemojte da idete na drzavne fakultete i nemojte da ucite na vreme! Ispascete budale na kraju,kao sto sam ispala i sama! Bolje su prosli oni koji su nakon jedva zavrsene srednje skole preko rodbinskih i politickih veza dobili dobar posao,a u medjuvremenu "velikom mukom" uz rad zavrsili neki od privatnih fakulteta-oni sada imaju nekoliko godina radnog iskustva vise od mene,dobro placene poslove i diplomu koja se vrednuje isto kao i moja. U Srbiji se ne isplati ulagati u svoje obrazovanje i znanje! Nepravda,velika nepravda...

patriJota

pre 10 godina

Ovo se zove j***nје u zdrav mozak. Čovek koji nije negirao da je kupio diplomu i zahvaljujući tome postao predsednik države, (jer je narod pomislio da je strašno snalažljiv) da mi soli ovako mozak. Ja bih, da sam mlad, ne samo, pobegao glavom bez obzira, nego bih i unucima zabranio da se vrate u zemlju u kojoj te ovo moguće.

Washington

pre 10 godina

Moj predlog za roditelje, nek vam deca uce strane jezike. Znaci engleski je verovatno na prvom mestu, onda nemacki, spanski, italijanski, kineski, ruski, itd. Super je kad ti zavrsis faks ali je jos bolje kad znas strani jezik tako da ako te slucajno u SRbiji pocnu cimat imas vise opcija za opstanak.

Student

pre 10 godina

Kako ga nije sramota, kako uopste sme da se pojavi na ovakvoj manifestaciji.
E deco da ste imali pameti cij je usao trebali ste svi da izadjete. Naravno ako niste partijski botovi.

marko

pre 10 godina

Citam komentera razocaranih ljudi koji su se mucili da zavrse fakultete i do cekali da ovi drugi sa kupljenim diplomama im se sad smeju u lice. Jedan sam od takvih koji zna koliko je odricanja bilo potrebno da se diplomira. Docekali smo da nam partijski poslusnici sa kupljenim diplomama i vecernjim skolama po zadatku lupaju minuse na komentare. Normalan covek koji je makar probao da studira ne bi negativno ocenio komentar ovih ocajnika koji sad gledaju nepismenog nam predsednika koji se razmahao po ustanovama kulture i obrazovanja u koje nije ni znao gde su. Losi djaci nam vode zemlju. Ne moze to za dzaba. Sve ce mo to platiti sto smo pustili ovaj sljam da ispliva!
A TI NEPISMENI POSLUSNICE SA PARTISKOM KNJIZICOM I KUPLJENOM DILPOMOM PRE NEGO STO KRENES DA STAVLJAS MINUSE RAZMISLI DA LI BI TREBAO DA SE STIDIS TOGA STO RADIS ILI CE BITI PO ONOJ NARODNOJ" CEGA SE PAMETAN STIDI , BUDALA SE PONOSI"

aha

pre 10 godina

Provereno znam da je profesorka videla ocenu na spisku studenata koji su dali ispit,a da ga pre toga nikada nije videla na ispitu ili predavanjima. E moj predsednice...

Maksim

pre 10 godina

Mukotrpno sam učio,završavao škole i sticao znanje,ali sam sve bio siromašniji.Sada sam materijalno siromah puki.Sada vidim da i moja deca tako prolaze.Prevaranti i bezobzirni bolje prolaze.Mnogo ih je i sa kupljenim diplomama.Predsednik Privredne komore Beograd Milan Janković kupio je diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu,pa mu je zbog toga i suđeno.Ima ih mnogo sa kupljenim diplomama sa pomenutog fakulteta koji se zapošljavaju po Srbiji,a oni koji su mukotrpno i pošteno završavali studije za njih posla nema.Uglavnom što si bezobrazniji i bezobzirniji bolje prolaziš.Toma ima malo moralnog prava da priča o učenju i školovanju,jer i i sam po stare dane došao do diplome,ko zna na koji način.

Svetlana

pre 10 godina

Ova budalaština je ponizila mene, fakultetski obrazovanu na vreme i moje dve ćerke koje takođe studiraju. Trenutno se ne zna kojoj je teže. Meni koja jedva sastavljam kraj sa krajem kako bih to finansirala ili njih dve koje vredno rade. Ovo nije ironija kako većina kaže. Ovo je cinizam najgore vrste. Sram ga bilo. I njega i one koji botuju na ovom sjtu odnedavno. Do skora nisu znali da idu pokretnim stepenicama a sada komuniciraju na netu. Ma neka ide sve dođavola.

Petar_Veliki

pre 10 godina

Dragi moji, ovo je samo pocetak jednog dugog i pogubnog perioda u koji Srbija ulazi, tj. usla je pre 2 godine. Mnogi od vas koji sada kukate ste doprineli. Pre svega ne izlaskom na izbore. Tako ste dali indirektno glas za ovoga i njemu slicne.... Tacno, smeju vam se u brk sa kupjljenim diplomama i partijskim knjizicama. Sve bivse vojvode, cetnici itd.
Neka vam je svima nazdravlje i sa srecom. Trazili ste, gledajte.

Genije

pre 10 godina

Sta to znaci meni je kasno da nesto naucim ili da ucim uopste jer sam presao tu studentsku maldost - danas su ti klisei razvaljeni gosp. Nikolic i vlada nova filozofija - "nikad nije kasno za ucenje" i "covek uci dok je ziv" Objasnite svoju misao na svom sluaju na primer kada ste vi prestali da ucite i kada je postalo prekasno za vas?

Privatni fakultet

pre 10 godina

Dirnula me beseda predsednika. On se napatio učeći pod starost. To što je izrazio sumnju da privatni fakulteti daju loš rezultat treba mu verovati, tu je u pravu.

ICT

pre 10 godina

Kažete Gospodine Predsedniče da stručnjaci ne idu u inostranstvo. A šta im to ovde vi i vaša stranka nudite? Nudite im npr. da kao svršeni lekari ili inženjeri, čekaju na posao u struci po deset godina, a onda kada ni posle tog vremena ne budu uspeli da ga nađu, da idu da taksiraju ili čuvaju koze, jer Srbiji treba stručna radna snaga na svakom mestu. Potcenili ste srpsku mladost Gospodine Predsediče, jer mladi nisu ni glupi ni ludi. Jasno je svakom mladom čoveku danas, da se do posla u Srbiji ne može doći po osnovu stručnosti i sposobnosti, več samo na osnovu partijske pripadnosti, zato ovde sve i propada, jer partijska knjižica više vredi od pošteno stečene diplome. A što se tiče Vaše konstatacije da se znanje mora steći kad je čovek mlad, jer posle je kasno, to je nažalost način razmišljanja tipičnog Srbina danas, učim dok sam na fakultetu i to samo onoliko koliko je potrebno za ispit, a kad dobijem diplomu, proces učenja se završava. Ne Gospodine Predsedniče, proces učenja tek počinje i mora trajati čitavog života, pa bih i vama preporučio da počnete sa ozbiljnim učenjem, jer mnogo toga ne znate o poslu kojim se bavite. Učenje je potreba svakog čoveka koji se bavi bilo kojom ozbiljnom profesijom, ono ne sme biti shvaćeno kao kuluk, već kao nešto što je sastavni deo života. A što se tiče vas koji imate znanja i pameti bez obzira da li ste mladi ili stariji, idite odavde ako vam se ukaže prilika, jer znanje i pamet u Srbiji predstavljaju jasnu i neposrednu opasnost!

Komentar sa zapada

pre 10 godina

Eh pa nemojte tako... Ko bolje zna od Tome strategiju pripreme ispita? On je covek svez sa fakulteta, tek je diplomirao...

South Park

pre 10 godina

"Ne igrajte se sa time. Sve što želite da naučite naučite jako mladi. Ja sam učio sad, znam koliko je to teško", rekao je Nikolić u Univerzitetskoj biblioteci.

Prvo sam pomislio da je u pitanju njuz.net pa sam umro od smeha. Onda sam shvatio da sam na b92 i vise mi nije uopste smesno.
Vreme je preCednice da napisete doktorat na temu "Kako je tesko zavrsiti fax"

Marija

pre 10 godina

On je naveo da mladi treba da biraju fakultete sa kojima će posle studiranja moći da se zaposle, a ne da posle studija rade u kiosku i da njihovo studiranje bude promašena investicija.
Ovo da mi bude smernica za fakultet?! Da ucim nesto sto mozda ne volim i ne ide mi samo da sutra ne bih zavrsila na trafici? E bravo ti ga gospodine predsednice..

Srbin

pre 10 godina

Pa on se sa nama sprda.... Ako i treba kad smo ovakvi!!! Zbog svih ovih koji lupaju minuse ljudima koji misle da je Toma kupio diplomu mi smo tu gde smo. Nije nam drzava kriva, nije ni vlast, SAMI SMO KRIVI!!! KAda neko moze na zarad sacice para preko takvih stvari da predje i podrzava takvog presednika e onda ne zasluzujemo bolje. Poltroni stranacki (nije bitno koja stranka)!!!

Silvester

pre 10 godina

Da sam 15 godina mlađi, bio bih "konsterniran" na ovakvo izlupavanje, i kipeo bih od besa. Ali sam oguglao. Mladima preporučujem da prekinu sa svakom aktivnošću koja je vezana za Srbiju, a naročito pohađanje škole i univerziteta koji su slika i prilika ove države. Umesto da kupuju maglu ili izlažu mozak tiraniji i demagogiji u uništenoj prosveti, neka pokupe pinkle i beže odavde glavom bez obzira. U beli svet, pa šta vam Bog da. U ovom trenutku ulični čistači u zapadnim zemljama žive daleko normalnije i sa više dostojanstva nego visokoškolovani ljudi u Srbiji. Omladino, srećan vam put i ne osvrćite se na ovo dno ovde.

Djordje

pre 10 godina

JA GA RAZUMEO OVAKO:
Dok je vreme i dok si mlad učiš i stičeš znanja.
Kad omatoriš imaš prijatelje i poznanike koji ti daju diplomu na ništa!
Ja sam sa diplomom, na ništa, postao predsednik a vi sa diplomom. pravom, idite kod naših evro i vanevropejskih prijatelja da perete sudove.
Trebalo je posle ove govorancije diplomiranog nam mastera pitati studente
šta o njemu misle! Ako su od mučnine mogli da govore!!!
SRBIJO ZEMLJO MOJA!
Mislio sam da si 90-tih najniže pala!
Prevario sam se!
Oprosti!

arheolog

pre 10 godina

Prema njegovim rečima, država ne treba da podrži one oblasti za koje se zna da u nijma neće biti posla i zato je dobro što studenti i država zajedno predlažu zakone koji se odnose na obrazovanje.

Drzava ne treba da podrzava sta???? Kulturu? Prirodne nauke? Sta???

Vladimir

pre 10 godina

Kad vidim ove evropejce koji pisu nesto tipa "da sam mladji pobegao bih iz ove jadne zemlje" smuci mi se. Pa idite evropejci ako vam zemlja Srbija nije dobra! Ima nas koji volimo svoju siromasnu Srbiju vise od Norveske, Svajcarske ili amerike! Nikolic je nepismeni lik koji je dosao na vlast samo zahvaljujuci Tadicevim i Djinjdicevim losim postupcima protiv zemlje Srbije, zar neko poput njih da me natera da napustam svoju zemlju? Boricu se da Srbija dobije predsednika koji je pismen i koji voli svoju zemlju! Sto se tice sprdenje na racun mastera sto ne zna engleski, to je jedino sto mu ne zameram, ni Angelu Merkel nisam nikada cuo da prica englčeski pa je ipak pokorila celu evropu!

M.

pre 10 godina

"Nemam sumnju da treba da postoje privatni fakulteti i univerziteti, ali imam sumnju da se tu nešto sa kvalitetom dešava."

Jednom recju, a bez ikakve sumnje: LOL.

VECITI STUDENT

pre 10 godina

GDIN TOMA je primer da se ne mora ni studitati,DOVOLJNO JE PRIVATNIH UNIVERZITETA KOJE SVAKOM KO PLATI PRODAJU DIPLOMU.On je poslednji KOJI TREBA DA DAJE SAVETE O STUDIRANJU,TOMA,DIPLOMA.Ima u SRBIJI i onih koji zaista studiraju i nesto znaju,no on u te ne spada,pa bolje da ne daje savete!

E moj Dučiću

pre 10 godina

Ironija života u Srbiji. A Dučić me učio kako je život zapravo neizmerna harmonija i logika. Ali eto, izuzetak potvrđuje pravilo!

siroche

pre 10 godina

hehe neverovatni su ovi SNS botovi,kao neke ovcice iz pesme Ramba Amadeusa. Sad sam se setio onog decka sto je zavrsio Oksford pa se vratio ovde da trazi posao i svuda su muj govorili da je prekvalifikovan niko nije hteo da ga primi.Ja sam zavrsio visu skolu i pravni fakultet i sa te dve diplome uzaludno pokusavao svuda,volontirao sam u sudu,stazirao u opstini ,stazirao u jos jednoj drzavnoj ustanovi gde su mi na isteku staziranja trazili novac,odnosno bodove kako to oni zovu,posle toga sam poludeo,otisao u bec sljakao 5 meseci na crno od tih para platio sestomesecni kurs programiranja u becu i sada od toga zivim odlicno idem na seminare a domace diplome sam bacio u ostavu.

Sara

pre 10 godina

Pa kad ocistite Vladu i ostale institucije od strucnjaka sa megatrenda mozda cete i dati motivaciju studentima. Ne kazem da su svi sa ovog fakulteta takvi, ko hoce da uci ucice na bilo kom fakultetu, ali ponizavajuca je cinjenica da silikonske studentkinje odmah po zavrsetku dobijaju mesta savetnika u Vladi i upisuju Diplomatsku akademiju. Gospodine Nikolicu, ako smo mladi ne znaci da smo glupi i da verujemo u sve sto nam kazete.

jovan

pre 10 godina

au bre sta ovde botova ima,pa jel iko normalan moze da podrzi sto ovaj sa 60 i kusur godina diplomirao,sto se mene tice najaci utisak je komentar koji je ovde napisan a on glasi: DUGO STE CEKALI,POCNITE

Haris

pre 10 godina

Smešno i žalosno da se priča na takav način studentima koji na pošten način polažu ispite i dolaze do nekakvog akademskog zvanja. Sve nam to ukazuje koliko nam je društvo trulo, korumpirano i da će trebati vremena da se stanje korenito menja. Niko ne zna koliko ima kupljenih diploma, ali se zna da mnogi sa takvim diplomama zauzimaju ključne pozicije u vlasti. Zbog toga se nikada neće pokrenuti provera olako stečenih diploma, jer niko neće da seče granu na kojoj stoji. Na kraju da kažem da sam veoma ponosan što sam završio težak fakultet i što sam prilikom zaposlenja znao da radim povereni posao. Dođe mi nekako žao onih koji se busaju fakultetom, a nesigurni su i površno rade čega god se dohvate. Izgleda da to ne važi za političare, važno je pričati, obećavati i na kraju sramotno priznati kako je teško pod stare dane kobajagi završiti fakultet.

kampanjac

pre 10 godina

ima jedna dobra stvar tu, a to je da prezident nije proziveo onaj pravi studentski zivot, pa zato sad to mora nekako da nadoknadi i malo da se prozeza i nasali.

Karla

pre 10 godina

Hahaha, a zaboraviste predsednika Privredne komore Srbije, Milana Jankovića koji je kupio diplomu srednje škole u Sarajevu i posle sa njome "dobio" diplome fakulteta i doktorirao? Gde vam je sada Milan janković, zutaći? Gde ste ga sakrili?

Stefan

pre 10 godina

Ne znam zasto se ovde koristi engleska rec "bot" za one za koje nas lepi jezik ima bolje ime, ulizice ili malo starija verzija cankolizi (potice od reci canak, sto je drvena cinija) Ima li neko bolji predlog?

Da dodam

pre 10 godina

@(Djordje, 4. april 2014 20:05)

Eto, ti znas sta radimo kod zapadnih prijatelja (peremo sudove).
A sta peremo kod istocnih?

p.s. Imam na desetine kolega i prijatelja koji sa diplomama na zapadu rade u svojoj struci. Iznenadjenje, a?

Djordje

pre 10 godina

(Da dodam, 4. april 2014 20:21)
Imam i ja najbliže rođake koji ne da rade u struci nego su daleko u hierarhiji odskočili (IT struka) ali oni su završili fakultete 80-tih (kada nije bilo privatnih) i otišli 90-tih. Eno ih u Cisku, Mikrosoftu i da ne nabrajam. Pranje sudova nisam naveo da omalovažim njih nego ovu državu. Sve što vredi otićiće a ovde će ostati matori (kao ja) i megatrendovci i diplomci Tomine provinijencije!!!

magistar

pre 10 godina

da se ne lazemo svi ucite noc pred ispit ..cast izuzecima ..smeta bolonja ovo ono ..kako mi koji smo cele studije bili na budzetu nismo imali problem ni sa bolonjom ni sa gradivom ...nego hocete da budete studenti "revolucionari" ..blokirate fax u sred ispitnog roka ...tacno bih vas pojeo da ste to radili dok sam ja bio student...obicni lezilebovici ..cast izuzecima

PAPA

pre 10 godina

Treba ulagati u studente! Niko na svetu nema vise potencijala od nase dece. Gde god da odu da studiraju nasi studenti su UVEK u top 5. Reforma skolstva, mnogo vise prakse tokom studiranja i imacemo najbolje estrucnjake na svetu.

cika

pre 10 godina

Nazalost jedne dobre i pametne reci naseg predsednika su postale predmet sprdnje najverovatnije nezadovoljnih ljudi, pre svega sobom, koji ce rado krivicu da svale na drugog, a na koga pre nego na drzavu. za stanje u drzavi nije kriv nikolic nego ljudi davno pre njega. dao je savet koji obicno roditelji daju deci koja upisuju fakultete. kakva god da je nemastina u drzavi sa fakultetom je perspektiva bolja nego bez, ako srecu ne zelis da trazis u srbiji opismeni se pa je trazi preko. nisam aktivista niti zagovarac bilo koje stranke, i sam sam student pa znam kako je, ali na ove izgovorene reci, ne bi trebalo da ga pljujemo bez obzira da li je on kupio, nabavio, ili negde nasao diplomu, dokle god se bavimo tudjim stvarima kao diplomom naseg predsednika, a ne gledamo svoje du.e bice nam ovako kako i jeste.

блабла

pre 10 godina

Види се да сте сами саставили говор. Мислим да не треба да улазите у дневну образовну политикус обзиром на функцију коју обављате, већ да говорите о стратешким потребама државе у наредних 100 година. Залажете се да млади студирају оно што се тренутно тражи, "a da je ostalo promašena investicija." За државу нема промашених инвестиција. Она мора да развија све области друштвеног живота, њој су потребни и стручњаци за инсекте, као и струњаци који ће знати да тумаче како функционише вулкан кога ми немамо, или антрополога који се бави Африком. Сва та занимања су од великог интереса за државу, стратешког интереса, али нема посла за 1000 антрополога или биолога океана. Има за једног у 5-20 година. А држава мора да их има барем на универзитету. ))): А као друго, данас се инсистира на целоживотном учењу. Нема учења до 25 година и онда никада више. Баш, напротив, људи уче до смрти, јер их посао на то нагони. Неко ће радити више послова који припадају различитим струкама. И данас се људи често преквалификују, а наше образовање је доста широко постављено, па људи ипак могу лакше да промене струку. Неко је инжењер и није му тешко да пређе на неку другу сродну област. ))):

NeoM

pre 10 godina

"Kad bi me neko stavio pred izbor da odem, a ne da se vratim ili da ne odem i da ne uspem, ipak ne bih otišao"
Ovaj zivi u paralelnom univerzumu...

D.

pre 10 godina

Nemojte da idete na drzavne fakultete i nemojte da ucite na vreme! Ispascete budale na kraju,kao sto sam ispala i sama! Bolje su prosli oni koji su nakon jedva zavrsene srednje skole preko rodbinskih i politickih veza dobili dobar posao,a u medjuvremenu "velikom mukom" uz rad zavrsili neki od privatnih fakulteta-oni sada imaju nekoliko godina radnog iskustva vise od mene,dobro placene poslove i diplomu koja se vrednuje isto kao i moja. U Srbiji se ne isplati ulagati u svoje obrazovanje i znanje! Nepravda,velika nepravda...

Sale

pre 10 godina

Da li sam procitao ovo zaista!,!?!?!?! Covek koji laze o svojoj diplomi i koji je kupio diplomu, koji dana fakulteta nije video on ce nekome da kaze da se uci i ostaje u zemlji?!?!?! Tek ovo je poruka sto dalje da svi mladi idu iz Srbije!!!!

Genije

pre 10 godina

Sta to znaci meni je kasno da nesto naucim ili da ucim uopste jer sam presao tu studentsku maldost - danas su ti klisei razvaljeni gosp. Nikolic i vlada nova filozofija - "nikad nije kasno za ucenje" i "covek uci dok je ziv" Objasnite svoju misao na svom sluaju na primer kada ste vi prestali da ucite i kada je postalo prekasno za vas?

marko

pre 10 godina

Ovo je neverovatno da covek koji je kupio diplomu prica o studijama.Trebao bi da se skloni kad se pomene fakultet a on se jos i hvali.Cela Srbija zna kako je dosao do nje ,kao i bivsi predsednik skupstine do doktorata. Nemaju ti obraza!

sladjana

pre 10 godina

E, jbt, mene je sramota što ovaj za....va našu decu, a imam skoro šestdeset godina. Cirkus država, cirkus Pre(c)dsednik, a Prva dama... Ajaooooooo....

Outsider

pre 10 godina

Normalno da bi ti radije ostao u Srbiji, pa tebi je u Srbiji super! Ne mozes nizasta da odgovaras, ceo zivot imas imunitet, decu si "obezbedio", ovak ili onako - eno ih imaju vile pored Save/Dunave, zivis vec decenijama od prodavanja - ne pameti, vec sopstvenog mediokriteta. Sta si Tomo ti uradio za svoju zemlju u svim ovim decenijama, a sto ne bi jednako dobro umesto tebe uradio robot ili bilo koji drugi partijas po zanimanju?
I jos te nije sramota da kazes omladini - ja bi ostao po cenu da ne uspem!??

aha

pre 10 godina

Provereno znam da je profesorka videla ocenu na spisku studenata koji su dali ispit,a da ga pre toga nikada nije videla na ispitu ili predavanjima. E moj predsednice...

marko

pre 10 godina

Citam komentera razocaranih ljudi koji su se mucili da zavrse fakultete i do cekali da ovi drugi sa kupljenim diplomama im se sad smeju u lice. Jedan sam od takvih koji zna koliko je odricanja bilo potrebno da se diplomira. Docekali smo da nam partijski poslusnici sa kupljenim diplomama i vecernjim skolama po zadatku lupaju minuse na komentare. Normalan covek koji je makar probao da studira ne bi negativno ocenio komentar ovih ocajnika koji sad gledaju nepismenog nam predsednika koji se razmahao po ustanovama kulture i obrazovanja u koje nije ni znao gde su. Losi djaci nam vode zemlju. Ne moze to za dzaba. Sve ce mo to platiti sto smo pustili ovaj sljam da ispliva!
A TI NEPISMENI POSLUSNICE SA PARTISKOM KNJIZICOM I KUPLJENOM DILPOMOM PRE NEGO STO KRENES DA STAVLJAS MINUSE RAZMISLI DA LI BI TREBAO DA SE STIDIS TOGA STO RADIS ILI CE BITI PO ONOJ NARODNOJ" CEGA SE PAMETAN STIDI , BUDALA SE PONOSI"

Maksim

pre 10 godina

Mukotrpno sam učio,završavao škole i sticao znanje,ali sam sve bio siromašniji.Sada sam materijalno siromah puki.Sada vidim da i moja deca tako prolaze.Prevaranti i bezobzirni bolje prolaze.Mnogo ih je i sa kupljenim diplomama.Predsednik Privredne komore Beograd Milan Janković kupio je diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu,pa mu je zbog toga i suđeno.Ima ih mnogo sa kupljenim diplomama sa pomenutog fakulteta koji se zapošljavaju po Srbiji,a oni koji su mukotrpno i pošteno završavali studije za njih posla nema.Uglavnom što si bezobrazniji i bezobzirniji bolje prolaziš.Toma ima malo moralnog prava da priča o učenju i školovanju,jer i i sam po stare dane došao do diplome,ko zna na koji način.

Djordje

pre 10 godina

JA GA RAZUMEO OVAKO:
Dok je vreme i dok si mlad učiš i stičeš znanja.
Kad omatoriš imaš prijatelje i poznanike koji ti daju diplomu na ništa!
Ja sam sa diplomom, na ništa, postao predsednik a vi sa diplomom. pravom, idite kod naših evro i vanevropejskih prijatelja da perete sudove.
Trebalo je posle ove govorancije diplomiranog nam mastera pitati studente
šta o njemu misle! Ako su od mučnine mogli da govore!!!
SRBIJO ZEMLJO MOJA!
Mislio sam da si 90-tih najniže pala!
Prevario sam se!
Oprosti!

Student

pre 10 godina

Kako ga nije sramota, kako uopste sme da se pojavi na ovakvoj manifestaciji.
E deco da ste imali pameti cij je usao trebali ste svi da izadjete. Naravno ako niste partijski botovi.

student

pre 10 godina

Ovaj je puko skroz...Pa zato i učim bre, da odem i da se NE VRATIM !!! kakav čovek, NJEGA kad bi neko piato, pa sad te neće niko pitati jer si 23 godine pre toga bio u politici, četništvu ne znam ni ja čemu i pukom srećom ili nesrećom si došao tu gde si došao! A on zna kako je kada se uči pod stare dane...E druže predsedniče NE ZNATE Vi to! Dođite na tehnološki fax u ns imamo jednog "studenta" od 48godina, u cvetu maldosti, pa da vidite kako se uči!!!

arheolog

pre 10 godina

Prema njegovim rečima, država ne treba da podrži one oblasti za koje se zna da u nijma neće biti posla i zato je dobro što studenti i država zajedno predlažu zakone koji se odnose na obrazovanje.

Drzava ne treba da podrzava sta???? Kulturu? Prirodne nauke? Sta???

patriJota

pre 10 godina

Ovo se zove j***nје u zdrav mozak. Čovek koji nije negirao da je kupio diplomu i zahvaljujući tome postao predsednik države, (jer je narod pomislio da je strašno snalažljiv) da mi soli ovako mozak. Ja bih, da sam mlad, ne samo, pobegao glavom bez obzira, nego bih i unucima zabranio da se vrate u zemlju u kojoj te ovo moguće.

cika

pre 10 godina

Nazalost jedne dobre i pametne reci naseg predsednika su postale predmet sprdnje najverovatnije nezadovoljnih ljudi, pre svega sobom, koji ce rado krivicu da svale na drugog, a na koga pre nego na drzavu. za stanje u drzavi nije kriv nikolic nego ljudi davno pre njega. dao je savet koji obicno roditelji daju deci koja upisuju fakultete. kakva god da je nemastina u drzavi sa fakultetom je perspektiva bolja nego bez, ako srecu ne zelis da trazis u srbiji opismeni se pa je trazi preko. nisam aktivista niti zagovarac bilo koje stranke, i sam sam student pa znam kako je, ali na ove izgovorene reci, ne bi trebalo da ga pljujemo bez obzira da li je on kupio, nabavio, ili negde nasao diplomu, dokle god se bavimo tudjim stvarima kao diplomom naseg predsednika, a ne gledamo svoje du.e bice nam ovako kako i jeste.

Petar_Veliki

pre 10 godina

Dragi moji, ovo je samo pocetak jednog dugog i pogubnog perioda u koji Srbija ulazi, tj. usla je pre 2 godine. Mnogi od vas koji sada kukate ste doprineli. Pre svega ne izlaskom na izbore. Tako ste dali indirektno glas za ovoga i njemu slicne.... Tacno, smeju vam se u brk sa kupjljenim diplomama i partijskim knjizicama. Sve bivse vojvode, cetnici itd.
Neka vam je svima nazdravlje i sa srecom. Trazili ste, gledajte.

Da dodam

pre 10 godina

@(Djordje, 4. april 2014 20:05)

Eto, ti znas sta radimo kod zapadnih prijatelja (peremo sudove).
A sta peremo kod istocnih?

p.s. Imam na desetine kolega i prijatelja koji sa diplomama na zapadu rade u svojoj struci. Iznenadjenje, a?

M.

pre 10 godina

"Nemam sumnju da treba da postoje privatni fakulteti i univerziteti, ali imam sumnju da se tu nešto sa kvalitetom dešava."

Jednom recju, a bez ikakve sumnje: LOL.

Silvester

pre 10 godina

Da sam 15 godina mlađi, bio bih "konsterniran" na ovakvo izlupavanje, i kipeo bih od besa. Ali sam oguglao. Mladima preporučujem da prekinu sa svakom aktivnošću koja je vezana za Srbiju, a naročito pohađanje škole i univerziteta koji su slika i prilika ove države. Umesto da kupuju maglu ili izlažu mozak tiraniji i demagogiji u uništenoj prosveti, neka pokupe pinkle i beže odavde glavom bez obzira. U beli svet, pa šta vam Bog da. U ovom trenutku ulični čistači u zapadnim zemljama žive daleko normalnije i sa više dostojanstva nego visokoškolovani ljudi u Srbiji. Omladino, srećan vam put i ne osvrćite se na ovo dno ovde.

siroche

pre 10 godina

hehe neverovatni su ovi SNS botovi,kao neke ovcice iz pesme Ramba Amadeusa. Sad sam se setio onog decka sto je zavrsio Oksford pa se vratio ovde da trazi posao i svuda su muj govorili da je prekvalifikovan niko nije hteo da ga primi.Ja sam zavrsio visu skolu i pravni fakultet i sa te dve diplome uzaludno pokusavao svuda,volontirao sam u sudu,stazirao u opstini ,stazirao u jos jednoj drzavnoj ustanovi gde su mi na isteku staziranja trazili novac,odnosno bodove kako to oni zovu,posle toga sam poludeo,otisao u bec sljakao 5 meseci na crno od tih para platio sestomesecni kurs programiranja u becu i sada od toga zivim odlicno idem na seminare a domace diplome sam bacio u ostavu.

jovan

pre 10 godina

au bre sta ovde botova ima,pa jel iko normalan moze da podrzi sto ovaj sa 60 i kusur godina diplomirao,sto se mene tice najaci utisak je komentar koji je ovde napisan a on glasi: DUGO STE CEKALI,POCNITE

South Park

pre 10 godina

"Ne igrajte se sa time. Sve što želite da naučite naučite jako mladi. Ja sam učio sad, znam koliko je to teško", rekao je Nikolić u Univerzitetskoj biblioteci.

Prvo sam pomislio da je u pitanju njuz.net pa sam umro od smeha. Onda sam shvatio da sam na b92 i vise mi nije uopste smesno.
Vreme je preCednice da napisete doktorat na temu "Kako je tesko zavrsiti fax"

Vladimir

pre 10 godina

Kad vidim ove evropejce koji pisu nesto tipa "da sam mladji pobegao bih iz ove jadne zemlje" smuci mi se. Pa idite evropejci ako vam zemlja Srbija nije dobra! Ima nas koji volimo svoju siromasnu Srbiju vise od Norveske, Svajcarske ili amerike! Nikolic je nepismeni lik koji je dosao na vlast samo zahvaljujuci Tadicevim i Djinjdicevim losim postupcima protiv zemlje Srbije, zar neko poput njih da me natera da napustam svoju zemlju? Boricu se da Srbija dobije predsednika koji je pismen i koji voli svoju zemlju! Sto se tice sprdenje na racun mastera sto ne zna engleski, to je jedino sto mu ne zameram, ni Angelu Merkel nisam nikada cuo da prica englčeski pa je ipak pokorila celu evropu!

kampanjac

pre 10 godina

ima jedna dobra stvar tu, a to je da prezident nije proziveo onaj pravi studentski zivot, pa zato sad to mora nekako da nadoknadi i malo da se prozeza i nasali.

Ja

pre 10 godina

@блаблабла Оно што је можда хтео да каже је да постоје факултети који школују кадрове који се никада неће запослити у струци. Неће се запослити не због државе или нечег сличног, већ зато што су школовани тако да не знају да примене своје знање и зато што немају одважности да учине нешто за себе. Далеко од тога да има професија за којима ова држава нема потребу... Кад завршите филозофију нпр. најбоље узмите и причајте шта је који филозоф рекао... Ни случајно немојте да схватите зашто је то рекао, како то да искористимо и тако даље... Мозак на OFF

magistar

pre 10 godina

da se ne lazemo svi ucite noc pred ispit ..cast izuzecima ..smeta bolonja ovo ono ..kako mi koji smo cele studije bili na budzetu nismo imali problem ni sa bolonjom ni sa gradivom ...nego hocete da budete studenti "revolucionari" ..blokirate fax u sred ispitnog roka ...tacno bih vas pojeo da ste to radili dok sam ja bio student...obicni lezilebovici ..cast izuzecima

PAPA

pre 10 godina

Treba ulagati u studente! Niko na svetu nema vise potencijala od nase dece. Gde god da odu da studiraju nasi studenti su UVEK u top 5. Reforma skolstva, mnogo vise prakse tokom studiranja i imacemo najbolje estrucnjake na svetu.

Privatni fakultet

pre 10 godina

Dirnula me beseda predsednika. On se napatio učeći pod starost. To što je izrazio sumnju da privatni fakulteti daju loš rezultat treba mu verovati, tu je u pravu.

Karla

pre 10 godina

Hahaha, a zaboraviste predsednika Privredne komore Srbije, Milana Jankovića koji je kupio diplomu srednje škole u Sarajevu i posle sa njome "dobio" diplome fakulteta i doktorirao? Gde vam je sada Milan janković, zutaći? Gde ste ga sakrili?

mrmlj

pre 10 godina

"Sve što želite da naučite naučite jako mladi."
greska! treba uciti i napredovati ceo zivot, osim ako sanjate o tome da se privalite na drzavne jasle preko neke debele veze i dignete sve 4 u vis do penzije. mada, sad kad sam to napisao, postaje mi jasno zasto nas preCednik tako razmislja.

"Ja sam učio sad, znam koliko je to teško"
da, verujem da se preCednik ubio od ucenja. mislim, toliko je ucio da nije znao na kom je smeru studirao master studije.

"Svaki odlazak u inostranstvo radi sticanja znanja je dragocen"
tako je preCednik isao u francusku da stekne znanje i polozi 2 ispita tog dana, iz te iste francuske.

"Kad bi me neko stavio pred izbor da odem, a ne da se vratim ili da ne odem i da ne uspem, ipak ne bih otišao"
potpuno sam ubedjen da preCednik ni sam ne zna sta je ovime hteo da kaze, a poprilicno sam siguran da bi imao problema i da ponovi tu izjavu.

"Nemam sumnju da treba da postoje privatni fakulteti i univerziteti, ali imam sumnju da se tu nešto sa kvalitetom dešava"
e, ovo je vec cisto trolovanje.

Marija

pre 10 godina

On je naveo da mladi treba da biraju fakultete sa kojima će posle studiranja moći da se zaposle, a ne da posle studija rade u kiosku i da njihovo studiranje bude promašena investicija.
Ovo da mi bude smernica za fakultet?! Da ucim nesto sto mozda ne volim i ne ide mi samo da sutra ne bih zavrsila na trafici? E bravo ti ga gospodine predsednice..

Washington

pre 10 godina

Moj predlog za roditelje, nek vam deca uce strane jezike. Znaci engleski je verovatno na prvom mestu, onda nemacki, spanski, italijanski, kineski, ruski, itd. Super je kad ti zavrsis faks ali je jos bolje kad znas strani jezik tako da ako te slucajno u SRbiji pocnu cimat imas vise opcija za opstanak.

Srđan Lalić

pre 10 godina

Mene je kao nekadašnjeg studenta,zaista sramota našeg predsednika. Ne zato što je bivši(?) radikal i Šešeljev potrčko. Ne zato što je u svim ratovima koje je Srbija vodila pozivao na zločine protiv pripadnika drugih naroda. Ne zato što je sa svojima palio ambasade i džamiju u Beogradu. Ne zbog gladovanja,stiropora,džakova... Ne ni zbog toga što se sad pravi lud u vezi svega toga. Ustvari lažem,užasno me je sramota baš zbog svega toga. A to što kao priučeni,poluškolovani mediokritet drži predavanje PRAVIM studentima i akademskim građanima o značaju obrazovanja je samo šlag na torti.

VECITI STUDENT

pre 10 godina

GDIN TOMA je primer da se ne mora ni studitati,DOVOLJNO JE PRIVATNIH UNIVERZITETA KOJE SVAKOM KO PLATI PRODAJU DIPLOMU.On je poslednji KOJI TREBA DA DAJE SAVETE O STUDIRANJU,TOMA,DIPLOMA.Ima u SRBIJI i onih koji zaista studiraju i nesto znaju,no on u te ne spada,pa bolje da ne daje savete!

Svetlana

pre 10 godina

Ova budalaština je ponizila mene, fakultetski obrazovanu na vreme i moje dve ćerke koje takođe studiraju. Trenutno se ne zna kojoj je teže. Meni koja jedva sastavljam kraj sa krajem kako bih to finansirala ili njih dve koje vredno rade. Ovo nije ironija kako većina kaže. Ovo je cinizam najgore vrste. Sram ga bilo. I njega i one koji botuju na ovom sjtu odnedavno. Do skora nisu znali da idu pokretnim stepenicama a sada komuniciraju na netu. Ma neka ide sve dođavola.

Srbin

pre 10 godina

Pa on se sa nama sprda.... Ako i treba kad smo ovakvi!!! Zbog svih ovih koji lupaju minuse ljudima koji misle da je Toma kupio diplomu mi smo tu gde smo. Nije nam drzava kriva, nije ni vlast, SAMI SMO KRIVI!!! KAda neko moze na zarad sacice para preko takvih stvari da predje i podrzava takvog presednika e onda ne zasluzujemo bolje. Poltroni stranacki (nije bitno koja stranka)!!!

Stefan

pre 10 godina

Ne znam zasto se ovde koristi engleska rec "bot" za one za koje nas lepi jezik ima bolje ime, ulizice ili malo starija verzija cankolizi (potice od reci canak, sto je drvena cinija) Ima li neko bolji predlog?

Komentar sa zapada

pre 10 godina

Eh pa nemojte tako... Ko bolje zna od Tome strategiju pripreme ispita? On je covek svez sa fakulteta, tek je diplomirao...

E moj Dučiću

pre 10 godina

Ironija života u Srbiji. A Dučić me učio kako je život zapravo neizmerna harmonija i logika. Ali eto, izuzetak potvrđuje pravilo!

Djordje

pre 10 godina

(Da dodam, 4. april 2014 20:21)
Imam i ja najbliže rođake koji ne da rade u struci nego su daleko u hierarhiji odskočili (IT struka) ali oni su završili fakultete 80-tih (kada nije bilo privatnih) i otišli 90-tih. Eno ih u Cisku, Mikrosoftu i da ne nabrajam. Pranje sudova nisam naveo da omalovažim njih nego ovu državu. Sve što vredi otićiće a ovde će ostati matori (kao ja) i megatrendovci i diplomci Tomine provinijencije!!!

Sara

pre 10 godina

Pa kad ocistite Vladu i ostale institucije od strucnjaka sa megatrenda mozda cete i dati motivaciju studentima. Ne kazem da su svi sa ovog fakulteta takvi, ko hoce da uci ucice na bilo kom fakultetu, ali ponizavajuca je cinjenica da silikonske studentkinje odmah po zavrsetku dobijaju mesta savetnika u Vladi i upisuju Diplomatsku akademiju. Gospodine Nikolicu, ako smo mladi ne znaci da smo glupi i da verujemo u sve sto nam kazete.

ICT

pre 10 godina

Kažete Gospodine Predsedniče da stručnjaci ne idu u inostranstvo. A šta im to ovde vi i vaša stranka nudite? Nudite im npr. da kao svršeni lekari ili inženjeri, čekaju na posao u struci po deset godina, a onda kada ni posle tog vremena ne budu uspeli da ga nađu, da idu da taksiraju ili čuvaju koze, jer Srbiji treba stručna radna snaga na svakom mestu. Potcenili ste srpsku mladost Gospodine Predsediče, jer mladi nisu ni glupi ni ludi. Jasno je svakom mladom čoveku danas, da se do posla u Srbiji ne može doći po osnovu stručnosti i sposobnosti, več samo na osnovu partijske pripadnosti, zato ovde sve i propada, jer partijska knjižica više vredi od pošteno stečene diplome. A što se tiče Vaše konstatacije da se znanje mora steći kad je čovek mlad, jer posle je kasno, to je nažalost način razmišljanja tipičnog Srbina danas, učim dok sam na fakultetu i to samo onoliko koliko je potrebno za ispit, a kad dobijem diplomu, proces učenja se završava. Ne Gospodine Predsedniče, proces učenja tek počinje i mora trajati čitavog života, pa bih i vama preporučio da počnete sa ozbiljnim učenjem, jer mnogo toga ne znate o poslu kojim se bavite. Učenje je potreba svakog čoveka koji se bavi bilo kojom ozbiljnom profesijom, ono ne sme biti shvaćeno kao kuluk, već kao nešto što je sastavni deo života. A što se tiče vas koji imate znanja i pameti bez obzira da li ste mladi ili stariji, idite odavde ako vam se ukaže prilika, jer znanje i pamet u Srbiji predstavljaju jasnu i neposrednu opasnost!

Haris

pre 10 godina

Smešno i žalosno da se priča na takav način studentima koji na pošten način polažu ispite i dolaze do nekakvog akademskog zvanja. Sve nam to ukazuje koliko nam je društvo trulo, korumpirano i da će trebati vremena da se stanje korenito menja. Niko ne zna koliko ima kupljenih diploma, ali se zna da mnogi sa takvim diplomama zauzimaju ključne pozicije u vlasti. Zbog toga se nikada neće pokrenuti provera olako stečenih diploma, jer niko neće da seče granu na kojoj stoji. Na kraju da kažem da sam veoma ponosan što sam završio težak fakultet i što sam prilikom zaposlenja znao da radim povereni posao. Dođe mi nekako žao onih koji se busaju fakultetom, a nesigurni su i površno rade čega god se dohvate. Izgleda da to ne važi za političare, važno je pričati, obećavati i na kraju sramotno priznati kako je teško pod stare dane kobajagi završiti fakultet.