Ponedeljak, 17.03.2014.

10:27

Krim proglasio nezavisnost

Vrhovni sovjet Krima usvojio na vanrednoj sednici rezoluciju o nezavisnosti i obratio se Rusiji za "prijem Republike Krim u sastav Ruske Federacije".

Izvor: B92

Krim proglasio nezavisnost IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

KRiM

pre 10 godina

Mogao bi zapad i da pristane na odlazak Krima, a da ponudi potvrdu o preuzimanju Kosova. Nego mi se cini da Rusi nece da stanu samo na Krimu... Zapadu bi bilo bolje da se preracuna oko Kosova, ako zele da izadju kao moralni, pravedni pobednici.

Mislim

pre 10 godina

primecujem da vecina pojma nema o tome kako funkcionisu diplomatski odnosi, kako ekonomski, a javljaju s eda pricaju o izolaciji Rusije. Vi ljudi pojma nemate. Nikakve izolacije Rusije nece biti, jer je privreda kapitalisticka, sto znaci svetska i potres jedne vodi krahu svih ostalih, narocito kad se radi o velikoj ekonomiji kao sto ej ruska, sto ostale velike zemlje takodje ne bi prezivele. Osim toga, Rusiji se nista ne moze ako sankcije nisu na svetskom nivou, a prva Kina je najavila da se protivi svim sankcijama Rusiji. Dalje saradnju s anjom ne bi prekinule ni zemlje Brika, ni Latinska Amerika, sve velika i jaka trzista. O kakvoj pobogu izolaciji pricate? Sto mene nervira sto svi misle da su kompetentni da komentarisu samo jer citaju vesti, kao da je rec o komsinici Mari i njenoj novoj frizuri ili momku.

Analiticar

pre 10 godina

Cestitam
svako ima pravo na samoopredeljenje pa i narod na Krimu

neki drugi do svojih "prava" dolaze tako sto prvo proteraju sve neistomisljenike,popale im kuce,crvke pa se tek onda "samoopredeljuju" dok EU i SAD to sve gledaju i oberucke podrzavaju.

ne razumem zasto bi im sada ovo smetalo,kada je sve po zakonu
sve najbolje

novo vizantijsko carstvo

pre 10 godina

Ma ozbiljno?

A Rusija će onda živjeti od plina kojeg će prodavati svojoj sirotinji...?

Čitam sve ove komentare i vijesti na b92 i sada sam skroz uvjeren da ste identitični s rusima i njihovim svjetonazorima.
(Jure RH, 17. mart 2014 12:01)

Malo svojoj, malo vise kineskoj, japanskoj i indijskoj. I, naravno da smo isti kao Rusi i imamo slicne svetonazore. Ti svetonazori su sasvim u redu. Bolje ti brini o vasim svetonazorima, jer ste kroz istoriju uvek podrzavali zlo i sile mraka, i tu se, izgleda, ni dan-danas nista nije promenilo. Danas je Rusija oslobodila narod Krima od ukrajinske okupacije i terora, nadam se, da ce u bliskoj buducnosti osloboditi svoje sunarodnike u ostalim sovjetskim republikama, pre svega u baltickim drzavama, gde je ruski narod potpuno obespravljen, a tamosnje Ruse tretiraju kao gradjane treceg reda.

tti

pre 10 godina

@pravo: Mozda ce vam biti jasnije kako neko podrzava "otcepljenje" Krima ili JO ako znate ko su bili inicijatori dogadjaja (mada bi to trebali da znate). Ko je stajao iza tadasnjeg predsednika Gruzije koji je 2008. napao JO? Ko je stajao iza puca u Kijevu i pomagao obaranje vlade? Ko je stajao iza dogadjaja u Siriji i podrzavao islamiste i delove Al-Kaide i kasnije lazno optuzio vlast za upotrebu gasa? U sva tri slucaja je isti cinilac u pozadini i u sva 3 slucaja je planovi tog cinioca osujetila ista zemlja. Isti taj cinioc je stajao i iza dogadjaja na KiM, ali i u dogadjanjima na prostoru bivse YU.
Jedan primer koje sve metode taj cinilac koristi u svom radu (engleski prevod je u donjem delu): http://www.euromaidanu.net/archives/302

BgHQ

pre 10 godina

Gledam na TVu snimak slavlja na Krimu i devojka Ruskinja rece da su se za ovo DUGO BORILI!?Ne znam sta sad da mislim ali ispade da bi se ovo desilo pre ili kasnije.Cim je ruski marioneta zglajznuo aktivirana je brizljivo planirana opcija otcepljenja.Dakle djavo(ukrajinska opozicija) nije tako crn kao sto su neki zadojeni ovde komentarisali.

Caki

pre 10 godina

Da se pridruzim cestitkama za nezavisnost Krimu i da konstatujem da je ovo najveci poraz usa i eu politike od kraja hladnog rata na ovamo. Zapad je najvise odgovaralo da se rasplamsao rat izmedju Ukrajine i Rusije, i nisu ocekivali mobilizaciju od 1%. Sad mora da cute.

i moja i ukrajinska krava da crknu

pre 10 godina

Znao sam da su Srbi pro ruski orjentisani ali da se to graniči s mazohizmom i u korist vlastite štete nisam vjerovao (Kosovo).

pravo

pre 10 godina

Znaci sve ono sto ste mrzeli kod Amerikanaca sada volite kod Rusa,arogantnost, ponizenje malih naroda, krsenje medjunarodnih prava. Nije mi jasno kako se moze braniti Kosovo ako se podrzava otcepljenje Krima, Juzne Osetije, Republike Srbske ili svi u stvari vole silu ali samo nez ele da bude na onoj slabijoj strain. Manite se velike politike I onih koji odlucuju u svetu jer oni ce se vec namiriti jer Rusi ce mirno gledati da Amerika ili neko drugi isto uradi u sferi Ruskeog interesaq itd, sve dok ima malih naroda koji tome nasedaju. Zato svi oni koji prizivaju na nezavisnost Republike Srbske mogu brzoi da ostanu bez nje a da Rusi kao sada Amerikanci uloze protest ili mozda I sankcije ovog puta, mi nismo na mapi Ruskog interesa I ne treba da se mesamo u njihove medjusobne carke.

ko' na filmu

pre 10 godina

Znaci desilo se otprilike kako je to slikovito opisano u filmu "Sum Of All Fears" gde ruski predsednik (Nemrov) kaze americkoj delegaciji:

"For you to get involved here, its like sleeping with another man's wife... and what you are suggesting is that afterwards they all live together under the same roof... but what really happens is that the betrayed husband goes out and buys a gun."
("Ako se ovde umešate, biće to kao da čovek spava sa udatom ženom... i da posle tvrdite da će svi oni živeti zajedno, pod istim krovom... ali se u stvari dogodi to da prevareni muž ode i kupi pištolj.")

Samostalac

pre 10 godina

Sve čestitke! Preuzeli ste veliki i sveti zadatak. Pokažite da se može uspešno postojati i bez tih lažnih morala zapada. Poslujte sa onima koji hoće. Oni, koji neće i nisu vas dostojni.

Mario

pre 10 godina

@ Zoran

Upravo je u tome fora. Nije jadna Rusija što se bavi takvom politikom.

Rusija se bori da princip bude isti za sve. A ne poput: može Kosovo, ne može Republika Srpska, može Južni Sudan, ne može Krim, može Kvebek na referendum, ne može Katalonija na referendum, može Škotska na referendum, ne može Harkov i Donjeck, može BiH, ne može Pridnjestrovlje.

Rusija je uvek dizala glas protiv toga i opominjala, to što neki imaju kratko sećanje njihov je problem. Kad je videla da se međunarodno pravo na nekima poštuje, na nekima ne, odlučila je da kao članica SB UN uzme stvar u svoje ruke. Naravno!

Pitam ja tebe Zorane o principu: zašto su svi narodi u Jugoslaviji dobili pravo od Zapada na samoopredelenje, a Srbi ne. Odmah u startu, pre nego što je ijedan metak ispaljen. Zašto?

dragaN

pre 10 godina

@Goran D.
"E sad,bas me zivo interesuje kako ce nasa nova vlast da se postavi prema situaciji u Ukrajini jer,trebalo bi da priznaju Krim ako zele da se uslihtuju rusima jer ih trebaju a kako da ga priznaju kad ni Ukrajina nije priznala Kosovo i bila je na strani Srbije(a to je ispravno,i zato bas me zanima sta ce reci nasi vlastodrzci?"

Pa ne poznajes dobro situaciju. Ukrajina nije priznala Kosovo iskljucivo zahvaljujuci Janukovicu i njegogovoj proruskoj partiji koja je drzavnim udarom svrgnuta sa vlasti pre mesec dana. Nova, prozapadna ukrajinska Vlada, bi najverovatnije priznala Kosovo. S obzirom da sada imaju svoje Kosovo (Krim), verovatno nece priznati Kosovo iskljucivo iz tog razloga.

Dušan

pre 10 godina

Proglašenje nezavisnosti Krima svakako se ne može sagledati izvan konteksta puča u Kijevu, gde je praktično srušena država. Imajući to u vidu, ovo je sasvim logična posledica. Po kojoj to logici bi Rusi na Krimu trebalo da priznaju novu vlast Ukrajine, isprepletenu s nacošima koji su krenuli sa zastrašivanjem Rusa?

24dana

pre 10 godina

Cestitam Vam nezavisnost! Da bude na svetu 100 'Krimova' i 'Kosova'! Prvi cemo da vas priznamo!!! Ovo ce biti prvi pravi ispit gospodina Vucica! Cekamo vas potez!

Bogdan

pre 10 godina

@Gmaz, ne. Kosovo i Metohija je specijalan slučaj, zar nisi do sada naučio? Ja ću da se vodim politikom "zapada" i da kažem da priznajem Krim i Rep. Srpsku ali ne priznajem Kosovo. Šta ćeš, tako sam u mogućnosti. Licemerje je apsolutno dozvoljeno "oružje" u politici.

stevan

pre 10 godina

@jure hr
I ja citam hrvatske novine I gledam dnevnik. Tvrdim da zivite u iluziji poslednjih 20 godina I da vam serviraju samo sto Hrvatska javnost zeli cuti. Navescu primer, ovo sudjenje sad izmedju Srbije I Hrvatske...kad ste vi bili na redu pricalo se na sva zvona u dnevniku...dosao je nas red, jedva ste spomenuli nesto, I sve one stvari koje vam ne idu na ruku (etnicko ciscenje) gurnuli pod tepih. U nasem dnevniku mozes cuti I dobru I losu stranu...makar I mi bili krivci, ne ispija nam niko mozak kao vama. Nek ste vi sto dalje od nas, daleko vam lepa kuca.

samo prosetaj

pre 10 godina

@Jure RH

Citam i ja ove vase komentare i mislim da ste identicni kao i pre 70tak godina za vreme nezavisne drzave Hrvatske. Isti svjetonazor, isti palanacki sovinizam i rasizam, ista nicim izazvana nadmenost, naduvanost, kompleksi. A sad...

w

pre 10 godina

Bez stavljanja na bilo ciju stranu i da li Krim ima pravo na nezavisnost ili ne, ali sve ovo sto rade Rusi u ovih par nedelja, to su radili Amerikanci i EU sa Kosovom samo razvuceno na nekoliko godina. Ako Amerikanci i EU misle da su nesto bolji od Rusa, onda sta reci - idite pa se pregledajte. Rusi su odlicno prostudirali sve sta su radili Amerikanci sa Kosovom i sve rade identicno.
Uglavnom, prihvatite realnost na Krimu i okrenite se ekonomskoj saradnji i boljitku gradjana Ukrajine, Krima i Rusije. Granice su nebitne.

my way

pre 10 godina

Srecna vam sloboda, dragi Krimljani! Raspade se pateticna zapadna propaganda u paramparcad, velika izlasnost svih etnickih grupacija, ukljucujuci i Tatare i ubedljiv rezultat. Jos da Ukrajinci nateraju ove uzurpatore na izbore i da narod odnese velicanstvenu pobedu nad tiranijom, na veliku zalost "demokratskog" Zapada!

Kerempuh

pre 10 godina

@Jure,

nismo se indetifikovali s ruskim nazorima, vec sa tendencijom Rusa na Krimu, Skotlandjana u Velikoj Britaniji, Katalonaca i Baskijaca u Spaniji, kao i svih ostalih koji od 1999. godine, zahvaljujuci dogadjajima na Kosovu i Metohiji, imaju pravo na samoopredeljenje. Pa sad neka cveta hiljadu Kosova u svakom kutku zemaljske kugle, posto se taj proces ne da zaustviti.

Gmaz

pre 10 godina

Vidim baš puno komentara koji podržavaju pravo na otcepljenje. To su valjda isti oni koji podržavaju pravo na otcepljenje Kosova.

Hoću reći, patriote koje su ponosne na otcepljenje Krima, time legalizuju i otcepljenje Kosova.

Goran D.

pre 10 godina

E sad,bas me zivo interesuje kako ce nasa nova vlast da se postavi prema situaciji u Ukrajini jer,trebalo bi da priznaju Krim ako zele da se uslihtuju rusima jer ih trebaju a kako da ga priznaju kad ni Ukrajina nije priznala Kosovo i bila je na strani Srbije(a to je ispravno,i zato bas me zanima sta ce reci nasi vlastodrzci???
PS.Najbolje bi bilo da cute i ne reaguju nikako jer kako god da reaguju nekom se moraju zameriti i zato Tomo i Vucicu jezik za zube do poslednjeg trenutka a posle videcemo.
U svakom slucaju postaje vrlo zanimljivo i napeto.

EU Citizen

pre 10 godina

Ovakav referendum, pod neregularnim uslovima, sa formom i pitanjima koja su čista sprdnja, nijedna civilizovana zemlja neće priznati, to jest, Rusija može mirno da anektira Krim, ali će time za sebe izabrati veoma neprijatnu i izolovanu budućnost. Pritom, za mnoge ljude na Zapadu, uključujući i mene, naravno, apsolutno nije sporno to da li će se Krim otcepiti od Ukrajine, ako građani to odluče, već neregularna priroda tog odlučivanja, prisustvo ruskih trupa i paravojnih formacija u toj oblasti i drzak i provokativan stav Rusije po tom pitanju. Mogu se srpski rusofili zavaravati da je Rusija potrebna Zapadu zbog gasa ili trgovine, iako se, osim u srpskim i ruskim snovima, radi o minornoj ekonomiji veličine italijanske čiji gubitak kao tržišta većina zapadnih država (sa izuzetkom, možda, Nemačke, i još par proponenata "strateškog partnerstva" sa Rusijom, ali ko im je kriv kada su se kladili na boljševičkog konja i izgubili :) ) neće ni osetiti, a SAD i Norveška imaju sasvim dovoljno gasa po sasvim prihvatljivim cenama da nijedan kubni metar više ne mora da dođe iz Rusije (i hvala bogu, treba trgovati i sa crnim đavolom, ali energija je stvar bezbednosti, i tu se na crnog đavola nikako ne treba oslanjati), ili se nadati da bi potencijalni ratni konflikt dobila ruska vojska čije je ljudstvo i naoružanje toliko inferiorno u odnosu na snage NATO da se radi o dve različite lige, ali istina je da Zapad ima sve adute u rukavu, i samo je pitanje kad će i kako izabrati da ih iskoristi.

Jure RH

pre 10 godina

Dobar dan ljudi.
Sto se tice sankcija Amerike i EU Rusiji rekao bih samo jednu stvar,a to je,DOVOLJNO JE SAMO DA RUSI ZAVRNU GAS I POLA EVROPE CE SE SMRZAVATI I TO JE TO LJUDI.
(sergej, 17. mart 2014 11:26)

Ma ozbiljno?

A Rusija će onda živjeti od plina kojeg će prodavati svojoj sirotinji...?

Čitam sve ove komentare i vijesti na b92 i sada sam skroz uvjeren da ste identitični s rusima i njihovim svjetonazorima.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Pa dajte onda referendum u Ceceniji ,Kosovu,Kataloniji ,Severnoj Irskoj,Republici srpskoj i jos stotine drugih delova Sveta, kako je ovo smesno, naivno i neozbiljno.
Jadna je Rusija kad se bavi ovakvom politikom.
(Zoran, 17. mart 2014 10:49)
------------------------------
Ne razumem kakve veze ima Rusija sa referendumom na Krimu?! Zar nije sveto pravo svih naroda na samoopredeljenje do otcepljenja ili, od tog prava su SAD, EU, kao i ostale "mnogonapredne" države odustale?! Ukoliko je tako, moraju pod hitno da povuku svoja priznanja kojima su priznali lažnu, kvazi i kriminalnu tvorevinu na tlu srpske suverene teritorije?! Ukoliko pak, smatraju da je "pravedni kosovski narod" doneo odluku koja je u skladu sa medjunarodnim pravom i običajima, onda se ne mogu isti ili slični slučajevi u drugim kreajevima sveta smatrati neprihvatljivim?! Rusija je "kriva" jedino zbog toga što je podržala svoje sunarodnike na Krimu?! Šta su trebali, da im "lupe" sankcije ili da ih bombarduju da bi pokazali svoju pravovaljanost?! Prosto je neverovatna nedoslednost i dvojni standardi koje primenjuju SAD i njihov "potrčko", zvani EU.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Čestitam i divim se ruskom narodu na njegovoj nacionalnoj svesti. Pokazali su ogromnom većinom da ne pristaju na "uličnu demokratiju" i rezultate te ulice. Pandorina kutija je širom otvorena a tragika je da nad njom plaču najviše oni koji su je otvorili. Mislili su da će oslobadjanjem tog duha iz bocem uspeti da ga privole da radi za njih. Ljudska glupost je bezgranična čak i kada se radi o tako "velikim" državama i nacijama.

sergej

pre 10 godina

Dobar dan ljudi.
Sto se tice sankcija Amerike i EU Rusiji rekao bih samo jednu stvar,a to je,DOVOLJNO JE SAMO DA RUSI ZAVRNU GAS I POLA EVROPE CE SE SMRZAVATI I TO JE TO LJUDI.

Lex

pre 10 godina

@ (Zoran, 17. mart 2014 10:49)
Zorane, Zorane , Rusija je samo počela raditi ono što SAD i njeni vazali rade dugi niz godina . Međunarodno pravo je pogaženo 1999 god i ovo su samo posledice tog gnusnog čina koji je režiran u Vašingtonu .

Vlad

pre 10 godina

Jedan drugar mi je poslao poruku putem i-mejla: "Pozdrav iz Flandrije".
Ja mu odgovorih: "Pa čekaj, valjda pozdrav iz Belgije?"
A on mi odgovara: "I meni je to bilo čudno, ali šta ćeš kada ljudi odakle ti ja pišem vide samo Flandriju koja se graniči južno sa Valonijom". :)

Naravoučenije (ovo važi za velike pro-zapadne sile):
Mora se poštovati volja naroda, to vam je ipak demokratija. ;)

Аца

pre 10 godina

"свет не признаје референдум" Осећам да ће 'свет' овде бити као у случају Косова (неке) чланице НАТОа и њихове бивше колоније које и даље од њих економски зависе.

Zoran

pre 10 godina

Pa dajte onda referendum u Ceceniji ,Kosovu,Kataloniji ,Severnoj Irskoj,Republici srpskoj i jos stotine drugih delova Sveta, kako je ovo smesno, naivno i neozbiljno.
Jadna je Rusija kad se bavi ovakvom politikom.

Аца

pre 10 godina

"свет не признаје референдум" Осећам да ће 'свет' овде бити као у случају Косова (неке) чланице НАТОа и њихове бивше колоније које и даље од њих економски зависе.

Lex

pre 10 godina

@ (Zoran, 17. mart 2014 10:49)
Zorane, Zorane , Rusija je samo počela raditi ono što SAD i njeni vazali rade dugi niz godina . Međunarodno pravo je pogaženo 1999 god i ovo su samo posledice tog gnusnog čina koji je režiran u Vašingtonu .

Vlad

pre 10 godina

Jedan drugar mi je poslao poruku putem i-mejla: "Pozdrav iz Flandrije".
Ja mu odgovorih: "Pa čekaj, valjda pozdrav iz Belgije?"
A on mi odgovara: "I meni je to bilo čudno, ali šta ćeš kada ljudi odakle ti ja pišem vide samo Flandriju koja se graniči južno sa Valonijom". :)

Naravoučenije (ovo važi za velike pro-zapadne sile):
Mora se poštovati volja naroda, to vam je ipak demokratija. ;)

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Pa dajte onda referendum u Ceceniji ,Kosovu,Kataloniji ,Severnoj Irskoj,Republici srpskoj i jos stotine drugih delova Sveta, kako je ovo smesno, naivno i neozbiljno.
Jadna je Rusija kad se bavi ovakvom politikom.
(Zoran, 17. mart 2014 10:49)
------------------------------
Ne razumem kakve veze ima Rusija sa referendumom na Krimu?! Zar nije sveto pravo svih naroda na samoopredeljenje do otcepljenja ili, od tog prava su SAD, EU, kao i ostale "mnogonapredne" države odustale?! Ukoliko je tako, moraju pod hitno da povuku svoja priznanja kojima su priznali lažnu, kvazi i kriminalnu tvorevinu na tlu srpske suverene teritorije?! Ukoliko pak, smatraju da je "pravedni kosovski narod" doneo odluku koja je u skladu sa medjunarodnim pravom i običajima, onda se ne mogu isti ili slični slučajevi u drugim kreajevima sveta smatrati neprihvatljivim?! Rusija je "kriva" jedino zbog toga što je podržala svoje sunarodnike na Krimu?! Šta su trebali, da im "lupe" sankcije ili da ih bombarduju da bi pokazali svoju pravovaljanost?! Prosto je neverovatna nedoslednost i dvojni standardi koje primenjuju SAD i njihov "potrčko", zvani EU.

stevan

pre 10 godina

@jure hr
I ja citam hrvatske novine I gledam dnevnik. Tvrdim da zivite u iluziji poslednjih 20 godina I da vam serviraju samo sto Hrvatska javnost zeli cuti. Navescu primer, ovo sudjenje sad izmedju Srbije I Hrvatske...kad ste vi bili na redu pricalo se na sva zvona u dnevniku...dosao je nas red, jedva ste spomenuli nesto, I sve one stvari koje vam ne idu na ruku (etnicko ciscenje) gurnuli pod tepih. U nasem dnevniku mozes cuti I dobru I losu stranu...makar I mi bili krivci, ne ispija nam niko mozak kao vama. Nek ste vi sto dalje od nas, daleko vam lepa kuca.

samo prosetaj

pre 10 godina

@Jure RH

Citam i ja ove vase komentare i mislim da ste identicni kao i pre 70tak godina za vreme nezavisne drzave Hrvatske. Isti svjetonazor, isti palanacki sovinizam i rasizam, ista nicim izazvana nadmenost, naduvanost, kompleksi. A sad...

Kerempuh

pre 10 godina

@Jure,

nismo se indetifikovali s ruskim nazorima, vec sa tendencijom Rusa na Krimu, Skotlandjana u Velikoj Britaniji, Katalonaca i Baskijaca u Spaniji, kao i svih ostalih koji od 1999. godine, zahvaljujuci dogadjajima na Kosovu i Metohiji, imaju pravo na samoopredeljenje. Pa sad neka cveta hiljadu Kosova u svakom kutku zemaljske kugle, posto se taj proces ne da zaustviti.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Čestitam i divim se ruskom narodu na njegovoj nacionalnoj svesti. Pokazali su ogromnom većinom da ne pristaju na "uličnu demokratiju" i rezultate te ulice. Pandorina kutija je širom otvorena a tragika je da nad njom plaču najviše oni koji su je otvorili. Mislili su da će oslobadjanjem tog duha iz bocem uspeti da ga privole da radi za njih. Ljudska glupost je bezgranična čak i kada se radi o tako "velikim" državama i nacijama.

my way

pre 10 godina

Srecna vam sloboda, dragi Krimljani! Raspade se pateticna zapadna propaganda u paramparcad, velika izlasnost svih etnickih grupacija, ukljucujuci i Tatare i ubedljiv rezultat. Jos da Ukrajinci nateraju ove uzurpatore na izbore i da narod odnese velicanstvenu pobedu nad tiranijom, na veliku zalost "demokratskog" Zapada!

w

pre 10 godina

Bez stavljanja na bilo ciju stranu i da li Krim ima pravo na nezavisnost ili ne, ali sve ovo sto rade Rusi u ovih par nedelja, to su radili Amerikanci i EU sa Kosovom samo razvuceno na nekoliko godina. Ako Amerikanci i EU misle da su nesto bolji od Rusa, onda sta reci - idite pa se pregledajte. Rusi su odlicno prostudirali sve sta su radili Amerikanci sa Kosovom i sve rade identicno.
Uglavnom, prihvatite realnost na Krimu i okrenite se ekonomskoj saradnji i boljitku gradjana Ukrajine, Krima i Rusije. Granice su nebitne.

Zoran

pre 10 godina

Pa dajte onda referendum u Ceceniji ,Kosovu,Kataloniji ,Severnoj Irskoj,Republici srpskoj i jos stotine drugih delova Sveta, kako je ovo smesno, naivno i neozbiljno.
Jadna je Rusija kad se bavi ovakvom politikom.

sergej

pre 10 godina

Dobar dan ljudi.
Sto se tice sankcija Amerike i EU Rusiji rekao bih samo jednu stvar,a to je,DOVOLJNO JE SAMO DA RUSI ZAVRNU GAS I POLA EVROPE CE SE SMRZAVATI I TO JE TO LJUDI.

Jure RH

pre 10 godina

Dobar dan ljudi.
Sto se tice sankcija Amerike i EU Rusiji rekao bih samo jednu stvar,a to je,DOVOLJNO JE SAMO DA RUSI ZAVRNU GAS I POLA EVROPE CE SE SMRZAVATI I TO JE TO LJUDI.
(sergej, 17. mart 2014 11:26)

Ma ozbiljno?

A Rusija će onda živjeti od plina kojeg će prodavati svojoj sirotinji...?

Čitam sve ove komentare i vijesti na b92 i sada sam skroz uvjeren da ste identitični s rusima i njihovim svjetonazorima.

Goran D.

pre 10 godina

E sad,bas me zivo interesuje kako ce nasa nova vlast da se postavi prema situaciji u Ukrajini jer,trebalo bi da priznaju Krim ako zele da se uslihtuju rusima jer ih trebaju a kako da ga priznaju kad ni Ukrajina nije priznala Kosovo i bila je na strani Srbije(a to je ispravno,i zato bas me zanima sta ce reci nasi vlastodrzci???
PS.Najbolje bi bilo da cute i ne reaguju nikako jer kako god da reaguju nekom se moraju zameriti i zato Tomo i Vucicu jezik za zube do poslednjeg trenutka a posle videcemo.
U svakom slucaju postaje vrlo zanimljivo i napeto.

Mario

pre 10 godina

@ Zoran

Upravo je u tome fora. Nije jadna Rusija što se bavi takvom politikom.

Rusija se bori da princip bude isti za sve. A ne poput: može Kosovo, ne može Republika Srpska, može Južni Sudan, ne može Krim, može Kvebek na referendum, ne može Katalonija na referendum, može Škotska na referendum, ne može Harkov i Donjeck, može BiH, ne može Pridnjestrovlje.

Rusija je uvek dizala glas protiv toga i opominjala, to što neki imaju kratko sećanje njihov je problem. Kad je videla da se međunarodno pravo na nekima poštuje, na nekima ne, odlučila je da kao članica SB UN uzme stvar u svoje ruke. Naravno!

Pitam ja tebe Zorane o principu: zašto su svi narodi u Jugoslaviji dobili pravo od Zapada na samoopredelenje, a Srbi ne. Odmah u startu, pre nego što je ijedan metak ispaljen. Zašto?

24dana

pre 10 godina

Cestitam Vam nezavisnost! Da bude na svetu 100 'Krimova' i 'Kosova'! Prvi cemo da vas priznamo!!! Ovo ce biti prvi pravi ispit gospodina Vucica! Cekamo vas potez!

Dušan

pre 10 godina

Proglašenje nezavisnosti Krima svakako se ne može sagledati izvan konteksta puča u Kijevu, gde je praktično srušena država. Imajući to u vidu, ovo je sasvim logična posledica. Po kojoj to logici bi Rusi na Krimu trebalo da priznaju novu vlast Ukrajine, isprepletenu s nacošima koji su krenuli sa zastrašivanjem Rusa?

Bogdan

pre 10 godina

@Gmaz, ne. Kosovo i Metohija je specijalan slučaj, zar nisi do sada naučio? Ja ću da se vodim politikom "zapada" i da kažem da priznajem Krim i Rep. Srpsku ali ne priznajem Kosovo. Šta ćeš, tako sam u mogućnosti. Licemerje je apsolutno dozvoljeno "oružje" u politici.

dragaN

pre 10 godina

@Goran D.
"E sad,bas me zivo interesuje kako ce nasa nova vlast da se postavi prema situaciji u Ukrajini jer,trebalo bi da priznaju Krim ako zele da se uslihtuju rusima jer ih trebaju a kako da ga priznaju kad ni Ukrajina nije priznala Kosovo i bila je na strani Srbije(a to je ispravno,i zato bas me zanima sta ce reci nasi vlastodrzci?"

Pa ne poznajes dobro situaciju. Ukrajina nije priznala Kosovo iskljucivo zahvaljujuci Janukovicu i njegogovoj proruskoj partiji koja je drzavnim udarom svrgnuta sa vlasti pre mesec dana. Nova, prozapadna ukrajinska Vlada, bi najverovatnije priznala Kosovo. S obzirom da sada imaju svoje Kosovo (Krim), verovatno nece priznati Kosovo iskljucivo iz tog razloga.

Gmaz

pre 10 godina

Vidim baš puno komentara koji podržavaju pravo na otcepljenje. To su valjda isti oni koji podržavaju pravo na otcepljenje Kosova.

Hoću reći, patriote koje su ponosne na otcepljenje Krima, time legalizuju i otcepljenje Kosova.

EU Citizen

pre 10 godina

Ovakav referendum, pod neregularnim uslovima, sa formom i pitanjima koja su čista sprdnja, nijedna civilizovana zemlja neće priznati, to jest, Rusija može mirno da anektira Krim, ali će time za sebe izabrati veoma neprijatnu i izolovanu budućnost. Pritom, za mnoge ljude na Zapadu, uključujući i mene, naravno, apsolutno nije sporno to da li će se Krim otcepiti od Ukrajine, ako građani to odluče, već neregularna priroda tog odlučivanja, prisustvo ruskih trupa i paravojnih formacija u toj oblasti i drzak i provokativan stav Rusije po tom pitanju. Mogu se srpski rusofili zavaravati da je Rusija potrebna Zapadu zbog gasa ili trgovine, iako se, osim u srpskim i ruskim snovima, radi o minornoj ekonomiji veličine italijanske čiji gubitak kao tržišta većina zapadnih država (sa izuzetkom, možda, Nemačke, i još par proponenata "strateškog partnerstva" sa Rusijom, ali ko im je kriv kada su se kladili na boljševičkog konja i izgubili :) ) neće ni osetiti, a SAD i Norveška imaju sasvim dovoljno gasa po sasvim prihvatljivim cenama da nijedan kubni metar više ne mora da dođe iz Rusije (i hvala bogu, treba trgovati i sa crnim đavolom, ali energija je stvar bezbednosti, i tu se na crnog đavola nikako ne treba oslanjati), ili se nadati da bi potencijalni ratni konflikt dobila ruska vojska čije je ljudstvo i naoružanje toliko inferiorno u odnosu na snage NATO da se radi o dve različite lige, ali istina je da Zapad ima sve adute u rukavu, i samo je pitanje kad će i kako izabrati da ih iskoristi.

Samostalac

pre 10 godina

Sve čestitke! Preuzeli ste veliki i sveti zadatak. Pokažite da se može uspešno postojati i bez tih lažnih morala zapada. Poslujte sa onima koji hoće. Oni, koji neće i nisu vas dostojni.

ko' na filmu

pre 10 godina

Znaci desilo se otprilike kako je to slikovito opisano u filmu "Sum Of All Fears" gde ruski predsednik (Nemrov) kaze americkoj delegaciji:

"For you to get involved here, its like sleeping with another man's wife... and what you are suggesting is that afterwards they all live together under the same roof... but what really happens is that the betrayed husband goes out and buys a gun."
("Ako se ovde umešate, biće to kao da čovek spava sa udatom ženom... i da posle tvrdite da će svi oni živeti zajedno, pod istim krovom... ali se u stvari dogodi to da prevareni muž ode i kupi pištolj.")

Analiticar

pre 10 godina

Cestitam
svako ima pravo na samoopredeljenje pa i narod na Krimu

neki drugi do svojih "prava" dolaze tako sto prvo proteraju sve neistomisljenike,popale im kuce,crvke pa se tek onda "samoopredeljuju" dok EU i SAD to sve gledaju i oberucke podrzavaju.

ne razumem zasto bi im sada ovo smetalo,kada je sve po zakonu
sve najbolje

novo vizantijsko carstvo

pre 10 godina

Ma ozbiljno?

A Rusija će onda živjeti od plina kojeg će prodavati svojoj sirotinji...?

Čitam sve ove komentare i vijesti na b92 i sada sam skroz uvjeren da ste identitični s rusima i njihovim svjetonazorima.
(Jure RH, 17. mart 2014 12:01)

Malo svojoj, malo vise kineskoj, japanskoj i indijskoj. I, naravno da smo isti kao Rusi i imamo slicne svetonazore. Ti svetonazori su sasvim u redu. Bolje ti brini o vasim svetonazorima, jer ste kroz istoriju uvek podrzavali zlo i sile mraka, i tu se, izgleda, ni dan-danas nista nije promenilo. Danas je Rusija oslobodila narod Krima od ukrajinske okupacije i terora, nadam se, da ce u bliskoj buducnosti osloboditi svoje sunarodnike u ostalim sovjetskim republikama, pre svega u baltickim drzavama, gde je ruski narod potpuno obespravljen, a tamosnje Ruse tretiraju kao gradjane treceg reda.

tti

pre 10 godina

@pravo: Mozda ce vam biti jasnije kako neko podrzava "otcepljenje" Krima ili JO ako znate ko su bili inicijatori dogadjaja (mada bi to trebali da znate). Ko je stajao iza tadasnjeg predsednika Gruzije koji je 2008. napao JO? Ko je stajao iza puca u Kijevu i pomagao obaranje vlade? Ko je stajao iza dogadjaja u Siriji i podrzavao islamiste i delove Al-Kaide i kasnije lazno optuzio vlast za upotrebu gasa? U sva tri slucaja je isti cinilac u pozadini i u sva 3 slucaja je planovi tog cinioca osujetila ista zemlja. Isti taj cinioc je stajao i iza dogadjaja na KiM, ali i u dogadjanjima na prostoru bivse YU.
Jedan primer koje sve metode taj cinilac koristi u svom radu (engleski prevod je u donjem delu): http://www.euromaidanu.net/archives/302

Caki

pre 10 godina

Da se pridruzim cestitkama za nezavisnost Krimu i da konstatujem da je ovo najveci poraz usa i eu politike od kraja hladnog rata na ovamo. Zapad je najvise odgovaralo da se rasplamsao rat izmedju Ukrajine i Rusije, i nisu ocekivali mobilizaciju od 1%. Sad mora da cute.

Mislim

pre 10 godina

primecujem da vecina pojma nema o tome kako funkcionisu diplomatski odnosi, kako ekonomski, a javljaju s eda pricaju o izolaciji Rusije. Vi ljudi pojma nemate. Nikakve izolacije Rusije nece biti, jer je privreda kapitalisticka, sto znaci svetska i potres jedne vodi krahu svih ostalih, narocito kad se radi o velikoj ekonomiji kao sto ej ruska, sto ostale velike zemlje takodje ne bi prezivele. Osim toga, Rusiji se nista ne moze ako sankcije nisu na svetskom nivou, a prva Kina je najavila da se protivi svim sankcijama Rusiji. Dalje saradnju s anjom ne bi prekinule ni zemlje Brika, ni Latinska Amerika, sve velika i jaka trzista. O kakvoj pobogu izolaciji pricate? Sto mene nervira sto svi misle da su kompetentni da komentarisu samo jer citaju vesti, kao da je rec o komsinici Mari i njenoj novoj frizuri ili momku.

i moja i ukrajinska krava da crknu

pre 10 godina

Znao sam da su Srbi pro ruski orjentisani ali da se to graniči s mazohizmom i u korist vlastite štete nisam vjerovao (Kosovo).

BgHQ

pre 10 godina

Gledam na TVu snimak slavlja na Krimu i devojka Ruskinja rece da su se za ovo DUGO BORILI!?Ne znam sta sad da mislim ali ispade da bi se ovo desilo pre ili kasnije.Cim je ruski marioneta zglajznuo aktivirana je brizljivo planirana opcija otcepljenja.Dakle djavo(ukrajinska opozicija) nije tako crn kao sto su neki zadojeni ovde komentarisali.

pravo

pre 10 godina

Znaci sve ono sto ste mrzeli kod Amerikanaca sada volite kod Rusa,arogantnost, ponizenje malih naroda, krsenje medjunarodnih prava. Nije mi jasno kako se moze braniti Kosovo ako se podrzava otcepljenje Krima, Juzne Osetije, Republike Srbske ili svi u stvari vole silu ali samo nez ele da bude na onoj slabijoj strain. Manite se velike politike I onih koji odlucuju u svetu jer oni ce se vec namiriti jer Rusi ce mirno gledati da Amerika ili neko drugi isto uradi u sferi Ruskeog interesaq itd, sve dok ima malih naroda koji tome nasedaju. Zato svi oni koji prizivaju na nezavisnost Republike Srbske mogu brzoi da ostanu bez nje a da Rusi kao sada Amerikanci uloze protest ili mozda I sankcije ovog puta, mi nismo na mapi Ruskog interesa I ne treba da se mesamo u njihove medjusobne carke.

KRiM

pre 10 godina

Mogao bi zapad i da pristane na odlazak Krima, a da ponudi potvrdu o preuzimanju Kosova. Nego mi se cini da Rusi nece da stanu samo na Krimu... Zapadu bi bilo bolje da se preracuna oko Kosova, ako zele da izadju kao moralni, pravedni pobednici.

Zoran

pre 10 godina

Pa dajte onda referendum u Ceceniji ,Kosovu,Kataloniji ,Severnoj Irskoj,Republici srpskoj i jos stotine drugih delova Sveta, kako je ovo smesno, naivno i neozbiljno.
Jadna je Rusija kad se bavi ovakvom politikom.

Jure RH

pre 10 godina

Dobar dan ljudi.
Sto se tice sankcija Amerike i EU Rusiji rekao bih samo jednu stvar,a to je,DOVOLJNO JE SAMO DA RUSI ZAVRNU GAS I POLA EVROPE CE SE SMRZAVATI I TO JE TO LJUDI.
(sergej, 17. mart 2014 11:26)

Ma ozbiljno?

A Rusija će onda živjeti od plina kojeg će prodavati svojoj sirotinji...?

Čitam sve ove komentare i vijesti na b92 i sada sam skroz uvjeren da ste identitični s rusima i njihovim svjetonazorima.

EU Citizen

pre 10 godina

Ovakav referendum, pod neregularnim uslovima, sa formom i pitanjima koja su čista sprdnja, nijedna civilizovana zemlja neće priznati, to jest, Rusija može mirno da anektira Krim, ali će time za sebe izabrati veoma neprijatnu i izolovanu budućnost. Pritom, za mnoge ljude na Zapadu, uključujući i mene, naravno, apsolutno nije sporno to da li će se Krim otcepiti od Ukrajine, ako građani to odluče, već neregularna priroda tog odlučivanja, prisustvo ruskih trupa i paravojnih formacija u toj oblasti i drzak i provokativan stav Rusije po tom pitanju. Mogu se srpski rusofili zavaravati da je Rusija potrebna Zapadu zbog gasa ili trgovine, iako se, osim u srpskim i ruskim snovima, radi o minornoj ekonomiji veličine italijanske čiji gubitak kao tržišta većina zapadnih država (sa izuzetkom, možda, Nemačke, i još par proponenata "strateškog partnerstva" sa Rusijom, ali ko im je kriv kada su se kladili na boljševičkog konja i izgubili :) ) neće ni osetiti, a SAD i Norveška imaju sasvim dovoljno gasa po sasvim prihvatljivim cenama da nijedan kubni metar više ne mora da dođe iz Rusije (i hvala bogu, treba trgovati i sa crnim đavolom, ali energija je stvar bezbednosti, i tu se na crnog đavola nikako ne treba oslanjati), ili se nadati da bi potencijalni ratni konflikt dobila ruska vojska čije je ljudstvo i naoružanje toliko inferiorno u odnosu na snage NATO da se radi o dve različite lige, ali istina je da Zapad ima sve adute u rukavu, i samo je pitanje kad će i kako izabrati da ih iskoristi.

Gmaz

pre 10 godina

Vidim baš puno komentara koji podržavaju pravo na otcepljenje. To su valjda isti oni koji podržavaju pravo na otcepljenje Kosova.

Hoću reći, patriote koje su ponosne na otcepljenje Krima, time legalizuju i otcepljenje Kosova.

sergej

pre 10 godina

Dobar dan ljudi.
Sto se tice sankcija Amerike i EU Rusiji rekao bih samo jednu stvar,a to je,DOVOLJNO JE SAMO DA RUSI ZAVRNU GAS I POLA EVROPE CE SE SMRZAVATI I TO JE TO LJUDI.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Čestitam i divim se ruskom narodu na njegovoj nacionalnoj svesti. Pokazali su ogromnom većinom da ne pristaju na "uličnu demokratiju" i rezultate te ulice. Pandorina kutija je širom otvorena a tragika je da nad njom plaču najviše oni koji su je otvorili. Mislili su da će oslobadjanjem tog duha iz bocem uspeti da ga privole da radi za njih. Ljudska glupost je bezgranična čak i kada se radi o tako "velikim" državama i nacijama.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Pa dajte onda referendum u Ceceniji ,Kosovu,Kataloniji ,Severnoj Irskoj,Republici srpskoj i jos stotine drugih delova Sveta, kako je ovo smesno, naivno i neozbiljno.
Jadna je Rusija kad se bavi ovakvom politikom.
(Zoran, 17. mart 2014 10:49)
------------------------------
Ne razumem kakve veze ima Rusija sa referendumom na Krimu?! Zar nije sveto pravo svih naroda na samoopredeljenje do otcepljenja ili, od tog prava su SAD, EU, kao i ostale "mnogonapredne" države odustale?! Ukoliko je tako, moraju pod hitno da povuku svoja priznanja kojima su priznali lažnu, kvazi i kriminalnu tvorevinu na tlu srpske suverene teritorije?! Ukoliko pak, smatraju da je "pravedni kosovski narod" doneo odluku koja je u skladu sa medjunarodnim pravom i običajima, onda se ne mogu isti ili slični slučajevi u drugim kreajevima sveta smatrati neprihvatljivim?! Rusija je "kriva" jedino zbog toga što je podržala svoje sunarodnike na Krimu?! Šta su trebali, da im "lupe" sankcije ili da ih bombarduju da bi pokazali svoju pravovaljanost?! Prosto je neverovatna nedoslednost i dvojni standardi koje primenjuju SAD i njihov "potrčko", zvani EU.

Lex

pre 10 godina

@ (Zoran, 17. mart 2014 10:49)
Zorane, Zorane , Rusija je samo počela raditi ono što SAD i njeni vazali rade dugi niz godina . Međunarodno pravo je pogaženo 1999 god i ovo su samo posledice tog gnusnog čina koji je režiran u Vašingtonu .

my way

pre 10 godina

Srecna vam sloboda, dragi Krimljani! Raspade se pateticna zapadna propaganda u paramparcad, velika izlasnost svih etnickih grupacija, ukljucujuci i Tatare i ubedljiv rezultat. Jos da Ukrajinci nateraju ove uzurpatore na izbore i da narod odnese velicanstvenu pobedu nad tiranijom, na veliku zalost "demokratskog" Zapada!

Аца

pre 10 godina

"свет не признаје референдум" Осећам да ће 'свет' овде бити као у случају Косова (неке) чланице НАТОа и њихове бивше колоније које и даље од њих економски зависе.

24dana

pre 10 godina

Cestitam Vam nezavisnost! Da bude na svetu 100 'Krimova' i 'Kosova'! Prvi cemo da vas priznamo!!! Ovo ce biti prvi pravi ispit gospodina Vucica! Cekamo vas potez!

stevan

pre 10 godina

@jure hr
I ja citam hrvatske novine I gledam dnevnik. Tvrdim da zivite u iluziji poslednjih 20 godina I da vam serviraju samo sto Hrvatska javnost zeli cuti. Navescu primer, ovo sudjenje sad izmedju Srbije I Hrvatske...kad ste vi bili na redu pricalo se na sva zvona u dnevniku...dosao je nas red, jedva ste spomenuli nesto, I sve one stvari koje vam ne idu na ruku (etnicko ciscenje) gurnuli pod tepih. U nasem dnevniku mozes cuti I dobru I losu stranu...makar I mi bili krivci, ne ispija nam niko mozak kao vama. Nek ste vi sto dalje od nas, daleko vam lepa kuca.

samo prosetaj

pre 10 godina

@Jure RH

Citam i ja ove vase komentare i mislim da ste identicni kao i pre 70tak godina za vreme nezavisne drzave Hrvatske. Isti svjetonazor, isti palanacki sovinizam i rasizam, ista nicim izazvana nadmenost, naduvanost, kompleksi. A sad...

w

pre 10 godina

Bez stavljanja na bilo ciju stranu i da li Krim ima pravo na nezavisnost ili ne, ali sve ovo sto rade Rusi u ovih par nedelja, to su radili Amerikanci i EU sa Kosovom samo razvuceno na nekoliko godina. Ako Amerikanci i EU misle da su nesto bolji od Rusa, onda sta reci - idite pa se pregledajte. Rusi su odlicno prostudirali sve sta su radili Amerikanci sa Kosovom i sve rade identicno.
Uglavnom, prihvatite realnost na Krimu i okrenite se ekonomskoj saradnji i boljitku gradjana Ukrajine, Krima i Rusije. Granice su nebitne.

i moja i ukrajinska krava da crknu

pre 10 godina

Znao sam da su Srbi pro ruski orjentisani ali da se to graniči s mazohizmom i u korist vlastite štete nisam vjerovao (Kosovo).

Vlad

pre 10 godina

Jedan drugar mi je poslao poruku putem i-mejla: "Pozdrav iz Flandrije".
Ja mu odgovorih: "Pa čekaj, valjda pozdrav iz Belgije?"
A on mi odgovara: "I meni je to bilo čudno, ali šta ćeš kada ljudi odakle ti ja pišem vide samo Flandriju koja se graniči južno sa Valonijom". :)

Naravoučenije (ovo važi za velike pro-zapadne sile):
Mora se poštovati volja naroda, to vam je ipak demokratija. ;)

pravo

pre 10 godina

Znaci sve ono sto ste mrzeli kod Amerikanaca sada volite kod Rusa,arogantnost, ponizenje malih naroda, krsenje medjunarodnih prava. Nije mi jasno kako se moze braniti Kosovo ako se podrzava otcepljenje Krima, Juzne Osetije, Republike Srbske ili svi u stvari vole silu ali samo nez ele da bude na onoj slabijoj strain. Manite se velike politike I onih koji odlucuju u svetu jer oni ce se vec namiriti jer Rusi ce mirno gledati da Amerika ili neko drugi isto uradi u sferi Ruskeog interesaq itd, sve dok ima malih naroda koji tome nasedaju. Zato svi oni koji prizivaju na nezavisnost Republike Srbske mogu brzoi da ostanu bez nje a da Rusi kao sada Amerikanci uloze protest ili mozda I sankcije ovog puta, mi nismo na mapi Ruskog interesa I ne treba da se mesamo u njihove medjusobne carke.

Kerempuh

pre 10 godina

@Jure,

nismo se indetifikovali s ruskim nazorima, vec sa tendencijom Rusa na Krimu, Skotlandjana u Velikoj Britaniji, Katalonaca i Baskijaca u Spaniji, kao i svih ostalih koji od 1999. godine, zahvaljujuci dogadjajima na Kosovu i Metohiji, imaju pravo na samoopredeljenje. Pa sad neka cveta hiljadu Kosova u svakom kutku zemaljske kugle, posto se taj proces ne da zaustviti.

BgHQ

pre 10 godina

Gledam na TVu snimak slavlja na Krimu i devojka Ruskinja rece da su se za ovo DUGO BORILI!?Ne znam sta sad da mislim ali ispade da bi se ovo desilo pre ili kasnije.Cim je ruski marioneta zglajznuo aktivirana je brizljivo planirana opcija otcepljenja.Dakle djavo(ukrajinska opozicija) nije tako crn kao sto su neki zadojeni ovde komentarisali.

Goran D.

pre 10 godina

E sad,bas me zivo interesuje kako ce nasa nova vlast da se postavi prema situaciji u Ukrajini jer,trebalo bi da priznaju Krim ako zele da se uslihtuju rusima jer ih trebaju a kako da ga priznaju kad ni Ukrajina nije priznala Kosovo i bila je na strani Srbije(a to je ispravno,i zato bas me zanima sta ce reci nasi vlastodrzci???
PS.Najbolje bi bilo da cute i ne reaguju nikako jer kako god da reaguju nekom se moraju zameriti i zato Tomo i Vucicu jezik za zube do poslednjeg trenutka a posle videcemo.
U svakom slucaju postaje vrlo zanimljivo i napeto.

Mario

pre 10 godina

@ Zoran

Upravo je u tome fora. Nije jadna Rusija što se bavi takvom politikom.

Rusija se bori da princip bude isti za sve. A ne poput: može Kosovo, ne može Republika Srpska, može Južni Sudan, ne može Krim, može Kvebek na referendum, ne može Katalonija na referendum, može Škotska na referendum, ne može Harkov i Donjeck, može BiH, ne može Pridnjestrovlje.

Rusija je uvek dizala glas protiv toga i opominjala, to što neki imaju kratko sećanje njihov je problem. Kad je videla da se međunarodno pravo na nekima poštuje, na nekima ne, odlučila je da kao članica SB UN uzme stvar u svoje ruke. Naravno!

Pitam ja tebe Zorane o principu: zašto su svi narodi u Jugoslaviji dobili pravo od Zapada na samoopredelenje, a Srbi ne. Odmah u startu, pre nego što je ijedan metak ispaljen. Zašto?

Samostalac

pre 10 godina

Sve čestitke! Preuzeli ste veliki i sveti zadatak. Pokažite da se može uspešno postojati i bez tih lažnih morala zapada. Poslujte sa onima koji hoće. Oni, koji neće i nisu vas dostojni.

Dušan

pre 10 godina

Proglašenje nezavisnosti Krima svakako se ne može sagledati izvan konteksta puča u Kijevu, gde je praktično srušena država. Imajući to u vidu, ovo je sasvim logična posledica. Po kojoj to logici bi Rusi na Krimu trebalo da priznaju novu vlast Ukrajine, isprepletenu s nacošima koji su krenuli sa zastrašivanjem Rusa?

Bogdan

pre 10 godina

@Gmaz, ne. Kosovo i Metohija je specijalan slučaj, zar nisi do sada naučio? Ja ću da se vodim politikom "zapada" i da kažem da priznajem Krim i Rep. Srpsku ali ne priznajem Kosovo. Šta ćeš, tako sam u mogućnosti. Licemerje je apsolutno dozvoljeno "oružje" u politici.

dragaN

pre 10 godina

@Goran D.
"E sad,bas me zivo interesuje kako ce nasa nova vlast da se postavi prema situaciji u Ukrajini jer,trebalo bi da priznaju Krim ako zele da se uslihtuju rusima jer ih trebaju a kako da ga priznaju kad ni Ukrajina nije priznala Kosovo i bila je na strani Srbije(a to je ispravno,i zato bas me zanima sta ce reci nasi vlastodrzci?"

Pa ne poznajes dobro situaciju. Ukrajina nije priznala Kosovo iskljucivo zahvaljujuci Janukovicu i njegogovoj proruskoj partiji koja je drzavnim udarom svrgnuta sa vlasti pre mesec dana. Nova, prozapadna ukrajinska Vlada, bi najverovatnije priznala Kosovo. S obzirom da sada imaju svoje Kosovo (Krim), verovatno nece priznati Kosovo iskljucivo iz tog razloga.

ko' na filmu

pre 10 godina

Znaci desilo se otprilike kako je to slikovito opisano u filmu "Sum Of All Fears" gde ruski predsednik (Nemrov) kaze americkoj delegaciji:

"For you to get involved here, its like sleeping with another man's wife... and what you are suggesting is that afterwards they all live together under the same roof... but what really happens is that the betrayed husband goes out and buys a gun."
("Ako se ovde umešate, biće to kao da čovek spava sa udatom ženom... i da posle tvrdite da će svi oni živeti zajedno, pod istim krovom... ali se u stvari dogodi to da prevareni muž ode i kupi pištolj.")

novo vizantijsko carstvo

pre 10 godina

Ma ozbiljno?

A Rusija će onda živjeti od plina kojeg će prodavati svojoj sirotinji...?

Čitam sve ove komentare i vijesti na b92 i sada sam skroz uvjeren da ste identitični s rusima i njihovim svjetonazorima.
(Jure RH, 17. mart 2014 12:01)

Malo svojoj, malo vise kineskoj, japanskoj i indijskoj. I, naravno da smo isti kao Rusi i imamo slicne svetonazore. Ti svetonazori su sasvim u redu. Bolje ti brini o vasim svetonazorima, jer ste kroz istoriju uvek podrzavali zlo i sile mraka, i tu se, izgleda, ni dan-danas nista nije promenilo. Danas je Rusija oslobodila narod Krima od ukrajinske okupacije i terora, nadam se, da ce u bliskoj buducnosti osloboditi svoje sunarodnike u ostalim sovjetskim republikama, pre svega u baltickim drzavama, gde je ruski narod potpuno obespravljen, a tamosnje Ruse tretiraju kao gradjane treceg reda.

Analiticar

pre 10 godina

Cestitam
svako ima pravo na samoopredeljenje pa i narod na Krimu

neki drugi do svojih "prava" dolaze tako sto prvo proteraju sve neistomisljenike,popale im kuce,crvke pa se tek onda "samoopredeljuju" dok EU i SAD to sve gledaju i oberucke podrzavaju.

ne razumem zasto bi im sada ovo smetalo,kada je sve po zakonu
sve najbolje

Caki

pre 10 godina

Da se pridruzim cestitkama za nezavisnost Krimu i da konstatujem da je ovo najveci poraz usa i eu politike od kraja hladnog rata na ovamo. Zapad je najvise odgovaralo da se rasplamsao rat izmedju Ukrajine i Rusije, i nisu ocekivali mobilizaciju od 1%. Sad mora da cute.

tti

pre 10 godina

@pravo: Mozda ce vam biti jasnije kako neko podrzava "otcepljenje" Krima ili JO ako znate ko su bili inicijatori dogadjaja (mada bi to trebali da znate). Ko je stajao iza tadasnjeg predsednika Gruzije koji je 2008. napao JO? Ko je stajao iza puca u Kijevu i pomagao obaranje vlade? Ko je stajao iza dogadjaja u Siriji i podrzavao islamiste i delove Al-Kaide i kasnije lazno optuzio vlast za upotrebu gasa? U sva tri slucaja je isti cinilac u pozadini i u sva 3 slucaja je planovi tog cinioca osujetila ista zemlja. Isti taj cinioc je stajao i iza dogadjaja na KiM, ali i u dogadjanjima na prostoru bivse YU.
Jedan primer koje sve metode taj cinilac koristi u svom radu (engleski prevod je u donjem delu): http://www.euromaidanu.net/archives/302

Mislim

pre 10 godina

primecujem da vecina pojma nema o tome kako funkcionisu diplomatski odnosi, kako ekonomski, a javljaju s eda pricaju o izolaciji Rusije. Vi ljudi pojma nemate. Nikakve izolacije Rusije nece biti, jer je privreda kapitalisticka, sto znaci svetska i potres jedne vodi krahu svih ostalih, narocito kad se radi o velikoj ekonomiji kao sto ej ruska, sto ostale velike zemlje takodje ne bi prezivele. Osim toga, Rusiji se nista ne moze ako sankcije nisu na svetskom nivou, a prva Kina je najavila da se protivi svim sankcijama Rusiji. Dalje saradnju s anjom ne bi prekinule ni zemlje Brika, ni Latinska Amerika, sve velika i jaka trzista. O kakvoj pobogu izolaciji pricate? Sto mene nervira sto svi misle da su kompetentni da komentarisu samo jer citaju vesti, kao da je rec o komsinici Mari i njenoj novoj frizuri ili momku.

KRiM

pre 10 godina

Mogao bi zapad i da pristane na odlazak Krima, a da ponudi potvrdu o preuzimanju Kosova. Nego mi se cini da Rusi nece da stanu samo na Krimu... Zapadu bi bilo bolje da se preracuna oko Kosova, ako zele da izadju kao moralni, pravedni pobednici.