Ponedeljak, 10.03.2014.

07:31

Nestali avion ostaje misterija

Malezijski šef civilnog vazduhoplovstva kaže da je slučaj nestalog aviona MH370, sa 239 osoba, prava misterija bez presedana, prenosi BBC.

Izvor: B92

Nestali avion ostaje misterija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

ana

pre 10 godina

Negde pročitah a izgleda mi verovatno da je moguće da ga je udario meteorit te da se on odmah raspao u paramparčićea meteorit produžio dalje kako reče onaj očevidac koji je od njega pomislio da je avion koji gori. Ona ga nije video bočno već odnapred. Meteorit je bio pod 90 stepeni u odnosu na let aviona.

Alex

pre 10 godina

Ako ljudima zvoni telefon kako pored sve trenutne tehnike oni ne mogu locirati gde je taj telefon i gde zvoni... Tu nesto nije u redu... Pa za jedan minut mogu locirati ako zele i ako je to stvarno istina

Karavukovo

pre 10 godina

Mozda bi uzrok pada trebalo traziti i cinjenici da je avion bio na redovnom servisu dve nedelje ranije. Mozda nisu dobro zasrafili neke delove oplate, motora ili nesto trece i eto odgovora.

zur'an

pre 10 godina

@kontrolor
zaboravili ste reci da i kontrolori leta imaju svoje "crne kutije" gde se snima razgovor sa pilotima i jos neki detalji a i automatska reakcija sistema kada nastane prekid u kontaktu sa vazduhoplovom (da ne detaljisem).Na zalost,tragedija se dogodila a uzroke ce utvrditi daleko strucniji od nas.
R.I.P.

Dosije X

pre 10 godina

Najjaca informacija je da putnicima iz aviona i dalje zvone telefoni, sto je indiciji da je avion ili u nekoj vremenskoj rupi, nesto poput dogadjaja u Bermudskom trouglu ili je cak u drugoj dimenziji, sto se vec dogadjalo i brodovima i avionima.

captain

pre 10 godina

Moram da Vam pojasnim nesto.
Radar vidi samo avion kome je ukljucen transponder na C mod. To znaci da pre poletanja svaki avion dobije od kontrolnog tornja cetiri broja npr 4567, ukuca taj broj u transponder i pri izlasku na pistu, pre poletanja, ukljucuje ga na C mod ( charlie ). Tada on postaje vidljiv za sve civilne radare koji ga pokrivaju.
Kad se iskljuci avion postaje F117!
A sto se tice vojnih radara oni ne prate civilne letove jer ih to ne zanima!
Transponder je taj koji salje podatke o brzini, visini i polozaju aviona.
A sto se tice kokpit snimaca glasa i podataka oni su vrlo izdrzljivi pod uslovom da npr. eksplozija nije bila bas u repu i oba raznela...

Sasa

pre 10 godina

Ja mislim da bi trebali da se bace na istrazivanje kopna,oni samo more gledaju,i da je nestao sa radara iznad mora to ne znaci da je sigurno pao tamo,one godine je suhoj na premijeri sa 100-njak putnika isto izgubljen sa radara pa su ga nasli dosta dalje u nekim planinama,potraga je isto trajala nekoliko dana,da je otet javili bi se do sada otmicari,ili su ga razneli ili je mehanicki kvar....

Saxpg

pre 10 godina

Malo je bezveze diskutovati o tome sta je sve moglo da se desi, ali stvarno je prisutan odredjeni stepen nelogicnosti. Kako god da je avion pao (pod uslovom da je pao ili sleteo na vodu) naslo bi se nekog traga do sada. Ono sto ostaje kao jedna od mogucnosti je otmica koja se zavrsila vjerovatno tragicno negdje mnogo dalje od zone potrage. recimo da je avion otet, i iskljucen mu je transponder, mogao je tako da leti jos satima neotkriven, scenario koji potom sledi moze da ima nekoliko verzija: od borbe sa otmicarima i pada negdje na okeanu, do nestrucnosti otmicara i pada negdje na okeanu. Mislim da ce kad tad naci neki deo, ali mnogo daleko od mesta na kome sada tragaju.

LOST

pre 10 godina

Neznam...ali mislim da se danas svaki delic planete snima satelitima. Zar nismo gledali kako amerikanci mogu da vide i sta ko radi u dvoristu.
Znate i sami koliko se lagalo tokom poslednjeg rata pa zar bi bilo tesko iscenirati jos jednu veliku laz. Ja ne verujem da se ne zna sta se desilo sa avionom. Sve se zna samo se mase drze pod kontrolom.

neko_iz_mase

pre 10 godina

U danasnje vreme avion ne moze da nestane, pogotovo ne misteriozno. Tacno se zna sta je sa avionom ali se iz nekog razloga krije. Samo da ne bude "Filadelfijski eksperiment" ....

Ikebanica

pre 10 godina

Uzasna vest, koja me je veoma pogodila. Iskreno, ne zelim ni da pomislim kako se osecaju porodice tih ljudi nestalih zajedno sa avionom. Mislim da bi im lakse bilo da znaju epilog citave situacije. Ovo neznanje ubija. Realno, postoji samo jedna objasnjiva opcija u ovoj prici. Ona kaze da je avion eksplodirao tokom leta,na velikoj visini. Nestanak sa radara u jednoj sekundi, moze se objasniti samo ovakvom teorijom. Svakako da postoje i neke parnormalne teorije,koje nas mozak ne moze da dokuci... Iskreno ja u to bas i ne verujem, ali ovaj nedostatak dokaza posle 2 i po dana me navodi da razmisljam i u tom pravcu.

Goran

pre 10 godina

Jedini način da padne, a da se ne pronađu tragovi je pad direktno na nos. U tom slučaju je morao da potone. Naći će ga za par dana kada krene nafta da ističe iz rezervoara.

zoran

pre 10 godina

Jeste misterija i to ne mala, ako znamo sledece podatke u vezi "Crne" kutije (mada je ona boje pomorandze), koju svaki avion ima u sebi...


To help locate the cockpit voice recorder and a flight data recorder in the aftermath of a plane crash that occurs at sea, each recorder has a device fitted to it known as an Underwater Locator Beacon (ULB). The device is activated as soon as the recorder comes into contact with water and it can transmit from a depth as deep as 14,000 feet. Also, to help investigators find them; a Black Box is not actually black at all, but bright orange.

All recorders undergo countless tests. For example, one Black Box recorder, the L-3 FA 2100 underwent testing that includes exposure to a 1,110°C fire for an hour and 260°C heat for 10 hours. It is also able to operate between -55° to +70°C and it can carries a minimum 25 hours of flight data.

Ukratko z aone koji ne vladaju engleskim jezikom...svaka kutija ima takozvani podvodni lokator, kao podvodni elektronski svetionik...odashilje signale...kutija se aktivira istog trenutka kada dodje u kontakt sa vodom i radi na dubini od ,skoro, 4300 metara, sto ovde nije sluchaj..dubina je mnogo manja...moze da operishe na temperaturama od -55 pa do +70...izdrzava temepraturu od 1100 stepeni sat vremena i 260 stepeni punih 10 sati..!!!

Neverovatno je da nema signala iz ove kutije...

osobaX

pre 10 godina

Vijetnamci koji su poslali hilikoptere su žuti objekat koji pluta identifikovali kao kotur za kablove prekriven mahovinom,a naftna mrlja je od broda ne od aviona.

Chuck Yeager

pre 10 godina

Krstareca visina leta je oko 35000feeta sa brzinom leta od oko 850km/h.Da je padao na nos sa tezinom od 240tona (kako kaze B737MAX)probio bi zvucni zid.To bi dovelo do otpadanja delova aviona jos u propadanju.Nesto bi ostalo da pluta po povrsini .Verovatnije je da je propadao i udario u vodu celom povrsinom aviona.Specificna tezina kerozina je oko 0.8kN/m3 na temperaturi od oko 20st.C.Temperatura vode na povrsini u Juznom kineskom moru je min.15st.C.To znaci da je kerozin vec isplivao na porsinu mora jer je laksi od vode.
Chuck Yeager

Putnik

pre 10 godina

Jedini način da padne, a da se ne pronađu tragovi je pad direktno na nos. U tom slučaju je morao da potone. Naći će ga za par dana kada krene nafta da ističe iz rezervoara.
(Goran, 10. mart 2014 14:00)

Zar se u tom slučaju avion ne bi "razbio" ukoliko je pao sa 10000 metara? Sa te visine površina mora ima karakter betonske ploce. Nije bas kao u crtiću sa Duškom Dugouškom.

Dejan

pre 10 godina

Jednom davno sam gledao film gde su neki teroristi isljucili transponder (koji javlja poziciju i visinu aviona) a zatim promenili pravac i leteli vrlo nisko preko mora da ih nijedan radar ne uhvati.

Washington

pre 10 godina

Moze li mi neko objasniti sta znaci "nestao sa radara"? Ako je otet i nateran da sleti na drugu lokaciju,onda bi se valjda video na radaru gde je otisao. A posto nije,ta mogucnost otpada.
Ako je nestao iznenada sa radara,onda je najverovatnije eksplodirao u letu. Ili se zbog nekog drugog kvara jednostavno raspao.
Takodje,ako posada nije u poslednjim sekundama pred nestanak aviona ,prijavila kvar ili nesto neobicno,znaci da se radi o nekoj iznenadnoj eksploziji,kvaru ili slicno. Sto se najverovatnije i desilo jer bi radar zabelezio i gubitak visine aviona,da je on u jednom komadu poceo da pada.
(Moskri, 10. mart 2014 08:29)

Pa naravno da je najveca verovatnoca eksplozija, ali ne mozemo sad reci eksplozija i gotovo. Ima jos 1000 drugih scenarija koji se ispituju a zna ce se istina kad se nadju delovi aviona ili crna kutija.

Kiza

pre 10 godina

Počinjem ozbiljno da sumnjam u vanzemaljce...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Sovjet, 10. mart 2014 09:59)

Pa sta ce vanzemaljcima Boeing 777? Mada kako je pocelo, svi nesto kradu i otimaju.

Stefan

pre 10 godina

Pojavio se snimak gde jedan od clanova porodice nestalog putnika zove na telefon koji zvoni,ali se niko ne javlja.Na koju foru je telefon mogao da ostane citav?

Kontrolor

pre 10 godina

(Moskri, 10. mart 2014 08:29)
Kontrola leta ne koristi klasican ili primarni radar na koji svi misle vec tzv. sekundarni koji se oslanja na podatke koji mu salje transponder sa letelice. Zato je moguca situacija da se izgubi kontakt sa avionom cak i ako je on u vazduhu.

Troll

pre 10 godina

@Laik

Ne moze tek tako da se iskljuce uredjaji pa da avion postane nevidljiv a posebno ne za radar koji sa zemlje emituje elektromagnetne talase koji moraju da se reflektuju od aviona i u kontroli leta znaju tacnu lokaciju aviona (izuzetak su samo oni vojni F-117 avioni koji su premazani nekim materijalom koji 100% apsorbuje EM talase). Uostalom i dan danas je misterija ko je srusio bliznakinje 11. septembra tako da ovako nesto me vise ne cudi.

hmhmhm??

pre 10 godina

Ovde bi se moglo postaviti prilicno upitnika. Mislim da malezanske vlasti mozda i znaju ili naslucuju istinu, ali nisu spremni da je saopste. Cinjenice su da se ne radi o potrazi za avionom na sred Pacifika, vec u priobalnom podruciju, gde uvek ima nekih aktivnosti, ribarskih brodova... neko je nesto morao da vidi, cuje... Drugo, pored civilnih radara postoje vojni radari. Radi se o prodruciju gde je Kina blizu, a Kina preko svojih radara nadgleda dobar deo vazdusnog prostora Azije, nemoguce je da ni jedan radar nije nista registrovao.
Medjutim, moram da se ogradim, jer ako je doslo do raspada usled pucanja trupa ili eksplozije bombe na visini od 10km sigurno je da su se ostaci rasprsili po velikoj teritoriji, st znatno otezava potragu, jer udar u povrsinu mora koncetrise ostatke na manjoj povrsini, ali opet, sa toliko angazovanih brodova i aviona, i na moru koje nije duboko da se nista ne nadje, otvara brojna pitanja. Na kraju, tu je uvek posada koja ne mora da posalje poziv u pomoc preko radio veze, vec moze da ukljuci signal u kabini koji odasilje poziv u pomoc. Ako ni toga nema, to znaci da se i posadi nesto iznenada dogodilo...

out_of_space

pre 10 godina

zamislite da su vanzemaljci krivi za ovo...Sav svijet bi se promjenio za sekund...Crkve katedrale dzamije sve bi se zatvorilo... Pitanje je bili smjeli da kazu istinu narodu....!!

Alien

pre 10 godina

@(out_of_space, 10. mart 2014 12:15)
"zamislite da su vanzemaljci krivi za ovo...Sav svijet bi se promjenio za sekund...Crkve katedrale dzamije sve bi se zatvorilo... Pitanje je bili smjeli da kazu istinu narodu....!!"

Zato se uporno i skrivaju dokazi o postojanju vanzemaljaca. Nijednoj od elita (religiji ni politicarima) ne odgovara da se zna istina. Najlakse je drzati "raju" u mraku. Kad god se postavi neka nova predpostavka sa dokazima, onda svi ama SVI se brze bolje upinju da dokazu suprotno i na kraju ismeju covek i proglase ga sarlatanom. Da smo u srednjem veku verovatno bi zavrsio na lomaci.

T.

pre 10 godina

Air France je pao u Atlantik i posto nije eksplodirao, nego je ceo avion udario u more, svi delovi su bili kocentrisani na vrlo malom prostoru. Medutim, i pored toga su posle dva dana uspeli da nadju mesto pada. Ali vec bi se ocekivalo da se pronadju delovi aviona.

Laik

pre 10 godina

Ono što ne znamo jeste da li su uređaji poslali bilo kakve oprečne informacije centrali. Osnovni podaci se šalju neprestano tokom leta i naprimer za AirFrance su odmah stručnjaci znali da očitavanja nisu bila u skladu sa standardnim. Naravno da nisu mogli da na osnovu toga bilo šta utvrde, ali su znali da je neposredno pre pada došlo do nekih promena u standradnom letu. Za sada nema objave da li je isto to sa ovim letom. Ako se ispostavi da su očitavanja do trenutka nestanka aviona bila potpuno normalna onda se dobrim delom može pretpostaviti da šta god se desilo desilo se u sekundi jer bi to jedino objasnilo normalna očitavanja i onda kraj bilo kakvog signala.
To bi navelo da se avion u sekundi raspao i to tako da nijedan podatak više nije stigao do centrale, a isto tako dovelo do mogućnosti da je postojala bomba u avionu (kako niko nije preuzeo odgovornost i ovo deluje sve manje verovatno).
Na kraju uvek postoji najluđa mogućnost da je neko stručniji oteo avion, isključio bilo kakav prenos podataka i onda sleteo negde sa tim ogromnim avionom i sve to uspešno zataškao (ili možda službe koje rade na oslobođenju ćute kako ne bi ugrozili otete). Sve u svemu prostor za objašnjenja je sve suženiji i stvarno deluje kao jedan od najčudnijih slučajeva ikada!

Julian P. Assange

pre 10 godina

1. Blaza varijanta. Avion je CEO pao u more, znaci nije se raspao kako neki komentari navode, jer ne bi svaki njegov delic potonuo, to je nemoguce. I posto je ceo zavrsio na dnu mora bez obzira sto je "nesto manji od Marakane", u tom ogromnom prostranstvu ga je mnogo tesko naci. Ovo je posledica, u uzrok ne ulazim, da li je kvar ili su teroristi namerno srusili, ne znam, ali bilo sta od ta dva ukazuje da je avion na dnu mora. I ne vidim razlog da sakrivaju da je kvar ili da su teroristi, ali ovo drugo sto cu navesti POSTOJI OGROMAN RAZLOG DA SE SAKRIVA I DA SE NIKADA NE SAZNA ISTINA.

2. Znaci, to bi bilo da je greskom srusen od strane vojske. Sto uopste nije nemoguce, desavali su se takvi slucajevi, neki nisu uspeli da se sakriju a neki jesu. Ovo je teza varijanta. Zao mi je, ali sve mi vuce na ovo, zbog vremena koje prolazi. Koja strana je to uradila nemam pojma, mozda Kina, mozda nesto trece, ali svim silama se trude da zataskaju, to je nesporno. Jer pazite, ne radi se tu o Atlantiku i onom francuskom avionu sto su ga 2 godine trazili, ovo je ipak manje prostranstvo i radi se o moru, a da ne govorim koliko je zemalja ukljuceno u potragu na celu sa amerima i kinezima, koji ne sumnjam, imaju dobru tehnologiju.

Da li vas uhvati jeza u stomaku kada pomislite da preko 50% stvari koje ste saznali u zivotu mozda nisu istina?
Pozdrav.

B737MAX

pre 10 godina

Kao prvo taj avion pun putnika i goriva tezi oko 240 tona .....kao drugo bilo sta da se dogodilo mora da postoje neki dokazi ...prosto je neverovatno da nema ni najsitnijeg dela koji pluta po Okeanu....vrlo zanimljivo..videcemo sta se zaista dogodilo...prosto je neverovatno da toliki avion kao sto je B772 nestane bez traga ...nalazili su Cessne,ATR-ove i ostale male avione po Okeanima pa valjda ce i 777 naci.

Reload

pre 10 godina

Mislim sta reci, piloti se nisu javili da ima greska,a navodno se vracali, crna kutija ne daje signal, parcica nigde po moru, nestao sa radara, ovde nesto smrdi. Jel kakva je slucajnost svega navedenog gore u istom vremenu, ravno nuli. Svasta.

birac

pre 10 godina

Strasno,saucesce porodicama postradalih...
Kakvih gluposti smo se naslusali,pa to je strasno!Nestao avion sa radara!
Pa ljudi,on je malo manji od Marakane!
Ako se iznenada raspao u vazduhu,ti delovi nisu velicine nokta pa da ne mogu da se nadju..Svi zanju da se rep aviona uvek sacuvau bilo kakvoj nesreci i to je deo koji se uvek prvi nadje..Pa on je visok oko 30 metara!
Sta je sa signalima iz crne kutije?Imam utisak da neko namerno opstruira istragu,i to onaj ko sigurno zna sta se desilo..
Ljudske zrtve niko ne pominje,oni su,kao i obicno "kolateralna" steta,sram ih bilo...
Ili oni jednostavno ne znaju kako da ga nadju,a oni koji znaju,umeju,imaju opremu itd nece da im pomognu..

Samo kažem

pre 10 godina

(Александар Џунић, 10. mart 2014 08:21)

Pitao bih te da li bi to isto rekao da se neko od tvojih našao u tom avionu?

Nema tu nikakve misterije

pre 10 godina

Nisam nikakav stručnjak za avionske nesreće, ali kad god su javili da se avion iznenada izgubio sa radara, on je i pao.

Chuck Yeager

pre 10 godina

Najveca dubina Juznog kineskog mora je oko 5000m.To znaci da crne kutije mogu da izdrze pritisak na toj dubini .Projektovane su da izdrze pritisak vodenog stuba do 6000m dubine.Signale salju 30dana.Sada sve zavisi koliko su novca spremni da uloze u traganju za njima.Francuzi su ulozili 25miliona eura i dve godine potrage za svojim airbusem koji se srusio u Atlanik juna 2009.To im se isplatilo, posto su nakon preslusavalja shvatili zasto se avion srusio.
Sve ukazuje da se avion u jednom komadu srusio u more.Da je eksplodirao u vazduhu, delovi bi bili rasuti po povrsini okeana.
Chuck Yeager

Ima nas raznih

pre 10 godina

(Александар Џунић, 10. mart 2014 08:21)
Idemo dalje?
Malo postovanja...ipak...zamisli da je neko tebi blizak bio u tom avionu....

Dex

pre 10 godina

Uzas, pa od tolike tehnologije i svega, sto nisu odmah poslali na dubine gde je mrlja navodno od aviona, one podvodne masinerije sto je cameron 10 km isao u dubinu. Ne znam al ovo je toliko cudno meni, pa da se raspao u komade, bilo bi papira, torbi,parcica i svega po moru, a ovako nista nije nadjeno. jedino teorija da nije hteo da prinudno sleti pa sleteo u more i tako bez raspadanja i otisao na dno, al opet se ne slaze kako se nije niko javio. Onda sto sam razmisljao, jedino da su teroristi usli direktno u kabinu i sa ledja pucali u pilote i preuzeli avion, tako da se piloti nisu mogli javiti ili pritisnuti dugme za opasnost, i onda ga srusili tako kao sto sam rekao-sleteli u more, ne direktno nego tako da se ne raspadne, mada od tolike brzine morao bi. Ne znam, jadni ljudi. Ja evo malo po malo, gledam vest da cu cuti nesto dobro, al nista jos. I da, taj komad sto su nasli, mislim 2 dana im treba da utvrde jel su vrata, prozor i da daju vest. Svasta.

Još mobilni od jednog putnika zvoni ?!

pre 10 godina

A misterija žešća, tek eto da se narod nečim "zabavlja". Avion se u sekundi raspao na 10.000 metara i sve ode na dno okeana, dok morske struje ne počnu da izbacuju lakše objekte. Dobro u misteriju nisu uključili i vanzemaljce.

Александар Џунић

pre 10 godina

Каква мистерија. Звекнуо у океан ко на бетонску плочу, распао се у прах и пепео и све то је потонуло стотинама метара по дну, док су струје разносиле те комадиће километрима. Идемо даље!

Moskri

pre 10 godina

Moze li mi neko objasniti sta znaci "nestao sa radara"? Ako je otet i nateran da sleti na drugu lokaciju,onda bi se valjda video na radaru gde je otisao. A posto nije,ta mogucnost otpada.
Ako je nestao iznenada sa radara,onda je najverovatnije eksplodirao u letu. Ili se zbog nekog drugog kvara jednostavno raspao.
Takodje,ako posada nije u poslednjim sekundama pred nestanak aviona ,prijavila kvar ili nesto neobicno,znaci da se radi o nekoj iznenadnoj eksploziji,kvaru ili slicno. Sto se najverovatnije i desilo jer bi radar zabelezio i gubitak visine aviona,da je on u jednom komadu poceo da pada.

Moskri

pre 10 godina

Moze li mi neko objasniti sta znaci "nestao sa radara"? Ako je otet i nateran da sleti na drugu lokaciju,onda bi se valjda video na radaru gde je otisao. A posto nije,ta mogucnost otpada.
Ako je nestao iznenada sa radara,onda je najverovatnije eksplodirao u letu. Ili se zbog nekog drugog kvara jednostavno raspao.
Takodje,ako posada nije u poslednjim sekundama pred nestanak aviona ,prijavila kvar ili nesto neobicno,znaci da se radi o nekoj iznenadnoj eksploziji,kvaru ili slicno. Sto se najverovatnije i desilo jer bi radar zabelezio i gubitak visine aviona,da je on u jednom komadu poceo da pada.

Ima nas raznih

pre 10 godina

(Александар Џунић, 10. mart 2014 08:21)
Idemo dalje?
Malo postovanja...ipak...zamisli da je neko tebi blizak bio u tom avionu....

Julian P. Assange

pre 10 godina

1. Blaza varijanta. Avion je CEO pao u more, znaci nije se raspao kako neki komentari navode, jer ne bi svaki njegov delic potonuo, to je nemoguce. I posto je ceo zavrsio na dnu mora bez obzira sto je "nesto manji od Marakane", u tom ogromnom prostranstvu ga je mnogo tesko naci. Ovo je posledica, u uzrok ne ulazim, da li je kvar ili su teroristi namerno srusili, ne znam, ali bilo sta od ta dva ukazuje da je avion na dnu mora. I ne vidim razlog da sakrivaju da je kvar ili da su teroristi, ali ovo drugo sto cu navesti POSTOJI OGROMAN RAZLOG DA SE SAKRIVA I DA SE NIKADA NE SAZNA ISTINA.

2. Znaci, to bi bilo da je greskom srusen od strane vojske. Sto uopste nije nemoguce, desavali su se takvi slucajevi, neki nisu uspeli da se sakriju a neki jesu. Ovo je teza varijanta. Zao mi je, ali sve mi vuce na ovo, zbog vremena koje prolazi. Koja strana je to uradila nemam pojma, mozda Kina, mozda nesto trece, ali svim silama se trude da zataskaju, to je nesporno. Jer pazite, ne radi se tu o Atlantiku i onom francuskom avionu sto su ga 2 godine trazili, ovo je ipak manje prostranstvo i radi se o moru, a da ne govorim koliko je zemalja ukljuceno u potragu na celu sa amerima i kinezima, koji ne sumnjam, imaju dobru tehnologiju.

Da li vas uhvati jeza u stomaku kada pomislite da preko 50% stvari koje ste saznali u zivotu mozda nisu istina?
Pozdrav.

Kiza

pre 10 godina

Počinjem ozbiljno da sumnjam u vanzemaljce...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Sovjet, 10. mart 2014 09:59)

Pa sta ce vanzemaljcima Boeing 777? Mada kako je pocelo, svi nesto kradu i otimaju.

Samo kažem

pre 10 godina

(Александар Џунић, 10. mart 2014 08:21)

Pitao bih te da li bi to isto rekao da se neko od tvojih našao u tom avionu?

out_of_space

pre 10 godina

zamislite da su vanzemaljci krivi za ovo...Sav svijet bi se promjenio za sekund...Crkve katedrale dzamije sve bi se zatvorilo... Pitanje je bili smjeli da kazu istinu narodu....!!

Chuck Yeager

pre 10 godina

Najveca dubina Juznog kineskog mora je oko 5000m.To znaci da crne kutije mogu da izdrze pritisak na toj dubini .Projektovane su da izdrze pritisak vodenog stuba do 6000m dubine.Signale salju 30dana.Sada sve zavisi koliko su novca spremni da uloze u traganju za njima.Francuzi su ulozili 25miliona eura i dve godine potrage za svojim airbusem koji se srusio u Atlanik juna 2009.To im se isplatilo, posto su nakon preslusavalja shvatili zasto se avion srusio.
Sve ukazuje da se avion u jednom komadu srusio u more.Da je eksplodirao u vazduhu, delovi bi bili rasuti po povrsini okeana.
Chuck Yeager

hmhmhm??

pre 10 godina

Ovde bi se moglo postaviti prilicno upitnika. Mislim da malezanske vlasti mozda i znaju ili naslucuju istinu, ali nisu spremni da je saopste. Cinjenice su da se ne radi o potrazi za avionom na sred Pacifika, vec u priobalnom podruciju, gde uvek ima nekih aktivnosti, ribarskih brodova... neko je nesto morao da vidi, cuje... Drugo, pored civilnih radara postoje vojni radari. Radi se o prodruciju gde je Kina blizu, a Kina preko svojih radara nadgleda dobar deo vazdusnog prostora Azije, nemoguce je da ni jedan radar nije nista registrovao.
Medjutim, moram da se ogradim, jer ako je doslo do raspada usled pucanja trupa ili eksplozije bombe na visini od 10km sigurno je da su se ostaci rasprsili po velikoj teritoriji, st znatno otezava potragu, jer udar u povrsinu mora koncetrise ostatke na manjoj povrsini, ali opet, sa toliko angazovanih brodova i aviona, i na moru koje nije duboko da se nista ne nadje, otvara brojna pitanja. Na kraju, tu je uvek posada koja ne mora da posalje poziv u pomoc preko radio veze, vec moze da ukljuci signal u kabini koji odasilje poziv u pomoc. Ako ni toga nema, to znaci da se i posadi nesto iznenada dogodilo...

Dex

pre 10 godina

Uzas, pa od tolike tehnologije i svega, sto nisu odmah poslali na dubine gde je mrlja navodno od aviona, one podvodne masinerije sto je cameron 10 km isao u dubinu. Ne znam al ovo je toliko cudno meni, pa da se raspao u komade, bilo bi papira, torbi,parcica i svega po moru, a ovako nista nije nadjeno. jedino teorija da nije hteo da prinudno sleti pa sleteo u more i tako bez raspadanja i otisao na dno, al opet se ne slaze kako se nije niko javio. Onda sto sam razmisljao, jedino da su teroristi usli direktno u kabinu i sa ledja pucali u pilote i preuzeli avion, tako da se piloti nisu mogli javiti ili pritisnuti dugme za opasnost, i onda ga srusili tako kao sto sam rekao-sleteli u more, ne direktno nego tako da se ne raspadne, mada od tolike brzine morao bi. Ne znam, jadni ljudi. Ja evo malo po malo, gledam vest da cu cuti nesto dobro, al nista jos. I da, taj komad sto su nasli, mislim 2 dana im treba da utvrde jel su vrata, prozor i da daju vest. Svasta.

Reload

pre 10 godina

Mislim sta reci, piloti se nisu javili da ima greska,a navodno se vracali, crna kutija ne daje signal, parcica nigde po moru, nestao sa radara, ovde nesto smrdi. Jel kakva je slucajnost svega navedenog gore u istom vremenu, ravno nuli. Svasta.

Laik

pre 10 godina

Ono što ne znamo jeste da li su uređaji poslali bilo kakve oprečne informacije centrali. Osnovni podaci se šalju neprestano tokom leta i naprimer za AirFrance su odmah stručnjaci znali da očitavanja nisu bila u skladu sa standardnim. Naravno da nisu mogli da na osnovu toga bilo šta utvrde, ali su znali da je neposredno pre pada došlo do nekih promena u standradnom letu. Za sada nema objave da li je isto to sa ovim letom. Ako se ispostavi da su očitavanja do trenutka nestanka aviona bila potpuno normalna onda se dobrim delom može pretpostaviti da šta god se desilo desilo se u sekundi jer bi to jedino objasnilo normalna očitavanja i onda kraj bilo kakvog signala.
To bi navelo da se avion u sekundi raspao i to tako da nijedan podatak više nije stigao do centrale, a isto tako dovelo do mogućnosti da je postojala bomba u avionu (kako niko nije preuzeo odgovornost i ovo deluje sve manje verovatno).
Na kraju uvek postoji najluđa mogućnost da je neko stručniji oteo avion, isključio bilo kakav prenos podataka i onda sleteo negde sa tim ogromnim avionom i sve to uspešno zataškao (ili možda službe koje rade na oslobođenju ćute kako ne bi ugrozili otete). Sve u svemu prostor za objašnjenja je sve suženiji i stvarno deluje kao jedan od najčudnijih slučajeva ikada!

Nema tu nikakve misterije

pre 10 godina

Nisam nikakav stručnjak za avionske nesreće, ali kad god su javili da se avion iznenada izgubio sa radara, on je i pao.

B737MAX

pre 10 godina

Kao prvo taj avion pun putnika i goriva tezi oko 240 tona .....kao drugo bilo sta da se dogodilo mora da postoje neki dokazi ...prosto je neverovatno da nema ni najsitnijeg dela koji pluta po Okeanu....vrlo zanimljivo..videcemo sta se zaista dogodilo...prosto je neverovatno da toliki avion kao sto je B772 nestane bez traga ...nalazili su Cessne,ATR-ove i ostale male avione po Okeanima pa valjda ce i 777 naci.

Stefan

pre 10 godina

Pojavio se snimak gde jedan od clanova porodice nestalog putnika zove na telefon koji zvoni,ali se niko ne javlja.Na koju foru je telefon mogao da ostane citav?

birac

pre 10 godina

Strasno,saucesce porodicama postradalih...
Kakvih gluposti smo se naslusali,pa to je strasno!Nestao avion sa radara!
Pa ljudi,on je malo manji od Marakane!
Ako se iznenada raspao u vazduhu,ti delovi nisu velicine nokta pa da ne mogu da se nadju..Svi zanju da se rep aviona uvek sacuvau bilo kakvoj nesreci i to je deo koji se uvek prvi nadje..Pa on je visok oko 30 metara!
Sta je sa signalima iz crne kutije?Imam utisak da neko namerno opstruira istragu,i to onaj ko sigurno zna sta se desilo..
Ljudske zrtve niko ne pominje,oni su,kao i obicno "kolateralna" steta,sram ih bilo...
Ili oni jednostavno ne znaju kako da ga nadju,a oni koji znaju,umeju,imaju opremu itd nece da im pomognu..

Alien

pre 10 godina

@(out_of_space, 10. mart 2014 12:15)
"zamislite da su vanzemaljci krivi za ovo...Sav svijet bi se promjenio za sekund...Crkve katedrale dzamije sve bi se zatvorilo... Pitanje je bili smjeli da kazu istinu narodu....!!"

Zato se uporno i skrivaju dokazi o postojanju vanzemaljaca. Nijednoj od elita (religiji ni politicarima) ne odgovara da se zna istina. Najlakse je drzati "raju" u mraku. Kad god se postavi neka nova predpostavka sa dokazima, onda svi ama SVI se brze bolje upinju da dokazu suprotno i na kraju ismeju covek i proglase ga sarlatanom. Da smo u srednjem veku verovatno bi zavrsio na lomaci.

zoran

pre 10 godina

Jeste misterija i to ne mala, ako znamo sledece podatke u vezi "Crne" kutije (mada je ona boje pomorandze), koju svaki avion ima u sebi...


To help locate the cockpit voice recorder and a flight data recorder in the aftermath of a plane crash that occurs at sea, each recorder has a device fitted to it known as an Underwater Locator Beacon (ULB). The device is activated as soon as the recorder comes into contact with water and it can transmit from a depth as deep as 14,000 feet. Also, to help investigators find them; a Black Box is not actually black at all, but bright orange.

All recorders undergo countless tests. For example, one Black Box recorder, the L-3 FA 2100 underwent testing that includes exposure to a 1,110°C fire for an hour and 260°C heat for 10 hours. It is also able to operate between -55° to +70°C and it can carries a minimum 25 hours of flight data.

Ukratko z aone koji ne vladaju engleskim jezikom...svaka kutija ima takozvani podvodni lokator, kao podvodni elektronski svetionik...odashilje signale...kutija se aktivira istog trenutka kada dodje u kontakt sa vodom i radi na dubini od ,skoro, 4300 metara, sto ovde nije sluchaj..dubina je mnogo manja...moze da operishe na temperaturama od -55 pa do +70...izdrzava temepraturu od 1100 stepeni sat vremena i 260 stepeni punih 10 sati..!!!

Neverovatno je da nema signala iz ove kutije...

T.

pre 10 godina

Air France je pao u Atlantik i posto nije eksplodirao, nego je ceo avion udario u more, svi delovi su bili kocentrisani na vrlo malom prostoru. Medutim, i pored toga su posle dva dana uspeli da nadju mesto pada. Ali vec bi se ocekivalo da se pronadju delovi aviona.

Putnik

pre 10 godina

Jedini način da padne, a da se ne pronađu tragovi je pad direktno na nos. U tom slučaju je morao da potone. Naći će ga za par dana kada krene nafta da ističe iz rezervoara.
(Goran, 10. mart 2014 14:00)

Zar se u tom slučaju avion ne bi "razbio" ukoliko je pao sa 10000 metara? Sa te visine površina mora ima karakter betonske ploce. Nije bas kao u crtiću sa Duškom Dugouškom.

captain

pre 10 godina

Moram da Vam pojasnim nesto.
Radar vidi samo avion kome je ukljucen transponder na C mod. To znaci da pre poletanja svaki avion dobije od kontrolnog tornja cetiri broja npr 4567, ukuca taj broj u transponder i pri izlasku na pistu, pre poletanja, ukljucuje ga na C mod ( charlie ). Tada on postaje vidljiv za sve civilne radare koji ga pokrivaju.
Kad se iskljuci avion postaje F117!
A sto se tice vojnih radara oni ne prate civilne letove jer ih to ne zanima!
Transponder je taj koji salje podatke o brzini, visini i polozaju aviona.
A sto se tice kokpit snimaca glasa i podataka oni su vrlo izdrzljivi pod uslovom da npr. eksplozija nije bila bas u repu i oba raznela...

Kontrolor

pre 10 godina

(Moskri, 10. mart 2014 08:29)
Kontrola leta ne koristi klasican ili primarni radar na koji svi misle vec tzv. sekundarni koji se oslanja na podatke koji mu salje transponder sa letelice. Zato je moguca situacija da se izgubi kontakt sa avionom cak i ako je on u vazduhu.

neko_iz_mase

pre 10 godina

U danasnje vreme avion ne moze da nestane, pogotovo ne misteriozno. Tacno se zna sta je sa avionom ali se iz nekog razloga krije. Samo da ne bude "Filadelfijski eksperiment" ....

Ikebanica

pre 10 godina

Uzasna vest, koja me je veoma pogodila. Iskreno, ne zelim ni da pomislim kako se osecaju porodice tih ljudi nestalih zajedno sa avionom. Mislim da bi im lakse bilo da znaju epilog citave situacije. Ovo neznanje ubija. Realno, postoji samo jedna objasnjiva opcija u ovoj prici. Ona kaze da je avion eksplodirao tokom leta,na velikoj visini. Nestanak sa radara u jednoj sekundi, moze se objasniti samo ovakvom teorijom. Svakako da postoje i neke parnormalne teorije,koje nas mozak ne moze da dokuci... Iskreno ja u to bas i ne verujem, ali ovaj nedostatak dokaza posle 2 i po dana me navodi da razmisljam i u tom pravcu.

Chuck Yeager

pre 10 godina

Krstareca visina leta je oko 35000feeta sa brzinom leta od oko 850km/h.Da je padao na nos sa tezinom od 240tona (kako kaze B737MAX)probio bi zvucni zid.To bi dovelo do otpadanja delova aviona jos u propadanju.Nesto bi ostalo da pluta po povrsini .Verovatnije je da je propadao i udario u vodu celom povrsinom aviona.Specificna tezina kerozina je oko 0.8kN/m3 na temperaturi od oko 20st.C.Temperatura vode na povrsini u Juznom kineskom moru je min.15st.C.To znaci da je kerozin vec isplivao na porsinu mora jer je laksi od vode.
Chuck Yeager

Troll

pre 10 godina

@Laik

Ne moze tek tako da se iskljuce uredjaji pa da avion postane nevidljiv a posebno ne za radar koji sa zemlje emituje elektromagnetne talase koji moraju da se reflektuju od aviona i u kontroli leta znaju tacnu lokaciju aviona (izuzetak su samo oni vojni F-117 avioni koji su premazani nekim materijalom koji 100% apsorbuje EM talase). Uostalom i dan danas je misterija ko je srusio bliznakinje 11. septembra tako da ovako nesto me vise ne cudi.

Dejan

pre 10 godina

Jednom davno sam gledao film gde su neki teroristi isljucili transponder (koji javlja poziciju i visinu aviona) a zatim promenili pravac i leteli vrlo nisko preko mora da ih nijedan radar ne uhvati.

osobaX

pre 10 godina

Vijetnamci koji su poslali hilikoptere su žuti objekat koji pluta identifikovali kao kotur za kablove prekriven mahovinom,a naftna mrlja je od broda ne od aviona.

Dosije X

pre 10 godina

Najjaca informacija je da putnicima iz aviona i dalje zvone telefoni, sto je indiciji da je avion ili u nekoj vremenskoj rupi, nesto poput dogadjaja u Bermudskom trouglu ili je cak u drugoj dimenziji, sto se vec dogadjalo i brodovima i avionima.

Washington

pre 10 godina

Moze li mi neko objasniti sta znaci "nestao sa radara"? Ako je otet i nateran da sleti na drugu lokaciju,onda bi se valjda video na radaru gde je otisao. A posto nije,ta mogucnost otpada.
Ako je nestao iznenada sa radara,onda je najverovatnije eksplodirao u letu. Ili se zbog nekog drugog kvara jednostavno raspao.
Takodje,ako posada nije u poslednjim sekundama pred nestanak aviona ,prijavila kvar ili nesto neobicno,znaci da se radi o nekoj iznenadnoj eksploziji,kvaru ili slicno. Sto se najverovatnije i desilo jer bi radar zabelezio i gubitak visine aviona,da je on u jednom komadu poceo da pada.
(Moskri, 10. mart 2014 08:29)

Pa naravno da je najveca verovatnoca eksplozija, ali ne mozemo sad reci eksplozija i gotovo. Ima jos 1000 drugih scenarija koji se ispituju a zna ce se istina kad se nadju delovi aviona ili crna kutija.

Saxpg

pre 10 godina

Malo je bezveze diskutovati o tome sta je sve moglo da se desi, ali stvarno je prisutan odredjeni stepen nelogicnosti. Kako god da je avion pao (pod uslovom da je pao ili sleteo na vodu) naslo bi se nekog traga do sada. Ono sto ostaje kao jedna od mogucnosti je otmica koja se zavrsila vjerovatno tragicno negdje mnogo dalje od zone potrage. recimo da je avion otet, i iskljucen mu je transponder, mogao je tako da leti jos satima neotkriven, scenario koji potom sledi moze da ima nekoliko verzija: od borbe sa otmicarima i pada negdje na okeanu, do nestrucnosti otmicara i pada negdje na okeanu. Mislim da ce kad tad naci neki deo, ali mnogo daleko od mesta na kome sada tragaju.

LOST

pre 10 godina

Neznam...ali mislim da se danas svaki delic planete snima satelitima. Zar nismo gledali kako amerikanci mogu da vide i sta ko radi u dvoristu.
Znate i sami koliko se lagalo tokom poslednjeg rata pa zar bi bilo tesko iscenirati jos jednu veliku laz. Ja ne verujem da se ne zna sta se desilo sa avionom. Sve se zna samo se mase drze pod kontrolom.

Sasa

pre 10 godina

Ja mislim da bi trebali da se bace na istrazivanje kopna,oni samo more gledaju,i da je nestao sa radara iznad mora to ne znaci da je sigurno pao tamo,one godine je suhoj na premijeri sa 100-njak putnika isto izgubljen sa radara pa su ga nasli dosta dalje u nekim planinama,potraga je isto trajala nekoliko dana,da je otet javili bi se do sada otmicari,ili su ga razneli ili je mehanicki kvar....

Александар Џунић

pre 10 godina

Каква мистерија. Звекнуо у океан ко на бетонску плочу, распао се у прах и пепео и све то је потонуло стотинама метара по дну, док су струје разносиле те комадиће километрима. Идемо даље!

Još mobilni od jednog putnika zvoni ?!

pre 10 godina

A misterija žešća, tek eto da se narod nečim "zabavlja". Avion se u sekundi raspao na 10.000 metara i sve ode na dno okeana, dok morske struje ne počnu da izbacuju lakše objekte. Dobro u misteriju nisu uključili i vanzemaljce.

zur'an

pre 10 godina

@kontrolor
zaboravili ste reci da i kontrolori leta imaju svoje "crne kutije" gde se snima razgovor sa pilotima i jos neki detalji a i automatska reakcija sistema kada nastane prekid u kontaktu sa vazduhoplovom (da ne detaljisem).Na zalost,tragedija se dogodila a uzroke ce utvrditi daleko strucniji od nas.
R.I.P.

Goran

pre 10 godina

Jedini način da padne, a da se ne pronađu tragovi je pad direktno na nos. U tom slučaju je morao da potone. Naći će ga za par dana kada krene nafta da ističe iz rezervoara.

Karavukovo

pre 10 godina

Mozda bi uzrok pada trebalo traziti i cinjenici da je avion bio na redovnom servisu dve nedelje ranije. Mozda nisu dobro zasrafili neke delove oplate, motora ili nesto trece i eto odgovora.

Alex

pre 10 godina

Ako ljudima zvoni telefon kako pored sve trenutne tehnike oni ne mogu locirati gde je taj telefon i gde zvoni... Tu nesto nije u redu... Pa za jedan minut mogu locirati ako zele i ako je to stvarno istina

ana

pre 10 godina

Negde pročitah a izgleda mi verovatno da je moguće da ga je udario meteorit te da se on odmah raspao u paramparčićea meteorit produžio dalje kako reče onaj očevidac koji je od njega pomislio da je avion koji gori. Ona ga nije video bočno već odnapred. Meteorit je bio pod 90 stepeni u odnosu na let aviona.

Александар Џунић

pre 10 godina

Каква мистерија. Звекнуо у океан ко на бетонску плочу, распао се у прах и пепео и све то је потонуло стотинама метара по дну, док су струје разносиле те комадиће километрима. Идемо даље!

Još mobilni od jednog putnika zvoni ?!

pre 10 godina

A misterija žešća, tek eto da se narod nečim "zabavlja". Avion se u sekundi raspao na 10.000 metara i sve ode na dno okeana, dok morske struje ne počnu da izbacuju lakše objekte. Dobro u misteriju nisu uključili i vanzemaljce.

Goran

pre 10 godina

Jedini način da padne, a da se ne pronađu tragovi je pad direktno na nos. U tom slučaju je morao da potone. Naći će ga za par dana kada krene nafta da ističe iz rezervoara.

out_of_space

pre 10 godina

zamislite da su vanzemaljci krivi za ovo...Sav svijet bi se promjenio za sekund...Crkve katedrale dzamije sve bi se zatvorilo... Pitanje je bili smjeli da kazu istinu narodu....!!

Julian P. Assange

pre 10 godina

1. Blaza varijanta. Avion je CEO pao u more, znaci nije se raspao kako neki komentari navode, jer ne bi svaki njegov delic potonuo, to je nemoguce. I posto je ceo zavrsio na dnu mora bez obzira sto je "nesto manji od Marakane", u tom ogromnom prostranstvu ga je mnogo tesko naci. Ovo je posledica, u uzrok ne ulazim, da li je kvar ili su teroristi namerno srusili, ne znam, ali bilo sta od ta dva ukazuje da je avion na dnu mora. I ne vidim razlog da sakrivaju da je kvar ili da su teroristi, ali ovo drugo sto cu navesti POSTOJI OGROMAN RAZLOG DA SE SAKRIVA I DA SE NIKADA NE SAZNA ISTINA.

2. Znaci, to bi bilo da je greskom srusen od strane vojske. Sto uopste nije nemoguce, desavali su se takvi slucajevi, neki nisu uspeli da se sakriju a neki jesu. Ovo je teza varijanta. Zao mi je, ali sve mi vuce na ovo, zbog vremena koje prolazi. Koja strana je to uradila nemam pojma, mozda Kina, mozda nesto trece, ali svim silama se trude da zataskaju, to je nesporno. Jer pazite, ne radi se tu o Atlantiku i onom francuskom avionu sto su ga 2 godine trazili, ovo je ipak manje prostranstvo i radi se o moru, a da ne govorim koliko je zemalja ukljuceno u potragu na celu sa amerima i kinezima, koji ne sumnjam, imaju dobru tehnologiju.

Da li vas uhvati jeza u stomaku kada pomislite da preko 50% stvari koje ste saznali u zivotu mozda nisu istina?
Pozdrav.

Troll

pre 10 godina

@Laik

Ne moze tek tako da se iskljuce uredjaji pa da avion postane nevidljiv a posebno ne za radar koji sa zemlje emituje elektromagnetne talase koji moraju da se reflektuju od aviona i u kontroli leta znaju tacnu lokaciju aviona (izuzetak su samo oni vojni F-117 avioni koji su premazani nekim materijalom koji 100% apsorbuje EM talase). Uostalom i dan danas je misterija ko je srusio bliznakinje 11. septembra tako da ovako nesto me vise ne cudi.

Alien

pre 10 godina

@(out_of_space, 10. mart 2014 12:15)
"zamislite da su vanzemaljci krivi za ovo...Sav svijet bi se promjenio za sekund...Crkve katedrale dzamije sve bi se zatvorilo... Pitanje je bili smjeli da kazu istinu narodu....!!"

Zato se uporno i skrivaju dokazi o postojanju vanzemaljaca. Nijednoj od elita (religiji ni politicarima) ne odgovara da se zna istina. Najlakse je drzati "raju" u mraku. Kad god se postavi neka nova predpostavka sa dokazima, onda svi ama SVI se brze bolje upinju da dokazu suprotno i na kraju ismeju covek i proglase ga sarlatanom. Da smo u srednjem veku verovatno bi zavrsio na lomaci.

birac

pre 10 godina

Strasno,saucesce porodicama postradalih...
Kakvih gluposti smo se naslusali,pa to je strasno!Nestao avion sa radara!
Pa ljudi,on je malo manji od Marakane!
Ako se iznenada raspao u vazduhu,ti delovi nisu velicine nokta pa da ne mogu da se nadju..Svi zanju da se rep aviona uvek sacuvau bilo kakvoj nesreci i to je deo koji se uvek prvi nadje..Pa on je visok oko 30 metara!
Sta je sa signalima iz crne kutije?Imam utisak da neko namerno opstruira istragu,i to onaj ko sigurno zna sta se desilo..
Ljudske zrtve niko ne pominje,oni su,kao i obicno "kolateralna" steta,sram ih bilo...
Ili oni jednostavno ne znaju kako da ga nadju,a oni koji znaju,umeju,imaju opremu itd nece da im pomognu..

Dex

pre 10 godina

Uzas, pa od tolike tehnologije i svega, sto nisu odmah poslali na dubine gde je mrlja navodno od aviona, one podvodne masinerije sto je cameron 10 km isao u dubinu. Ne znam al ovo je toliko cudno meni, pa da se raspao u komade, bilo bi papira, torbi,parcica i svega po moru, a ovako nista nije nadjeno. jedino teorija da nije hteo da prinudno sleti pa sleteo u more i tako bez raspadanja i otisao na dno, al opet se ne slaze kako se nije niko javio. Onda sto sam razmisljao, jedino da su teroristi usli direktno u kabinu i sa ledja pucali u pilote i preuzeli avion, tako da se piloti nisu mogli javiti ili pritisnuti dugme za opasnost, i onda ga srusili tako kao sto sam rekao-sleteli u more, ne direktno nego tako da se ne raspadne, mada od tolike brzine morao bi. Ne znam, jadni ljudi. Ja evo malo po malo, gledam vest da cu cuti nesto dobro, al nista jos. I da, taj komad sto su nasli, mislim 2 dana im treba da utvrde jel su vrata, prozor i da daju vest. Svasta.

Moskri

pre 10 godina

Moze li mi neko objasniti sta znaci "nestao sa radara"? Ako je otet i nateran da sleti na drugu lokaciju,onda bi se valjda video na radaru gde je otisao. A posto nije,ta mogucnost otpada.
Ako je nestao iznenada sa radara,onda je najverovatnije eksplodirao u letu. Ili se zbog nekog drugog kvara jednostavno raspao.
Takodje,ako posada nije u poslednjim sekundama pred nestanak aviona ,prijavila kvar ili nesto neobicno,znaci da se radi o nekoj iznenadnoj eksploziji,kvaru ili slicno. Sto se najverovatnije i desilo jer bi radar zabelezio i gubitak visine aviona,da je on u jednom komadu poceo da pada.

Nema tu nikakve misterije

pre 10 godina

Nisam nikakav stručnjak za avionske nesreće, ali kad god su javili da se avion iznenada izgubio sa radara, on je i pao.

Chuck Yeager

pre 10 godina

Najveca dubina Juznog kineskog mora je oko 5000m.To znaci da crne kutije mogu da izdrze pritisak na toj dubini .Projektovane su da izdrze pritisak vodenog stuba do 6000m dubine.Signale salju 30dana.Sada sve zavisi koliko su novca spremni da uloze u traganju za njima.Francuzi su ulozili 25miliona eura i dve godine potrage za svojim airbusem koji se srusio u Atlanik juna 2009.To im se isplatilo, posto su nakon preslusavalja shvatili zasto se avion srusio.
Sve ukazuje da se avion u jednom komadu srusio u more.Da je eksplodirao u vazduhu, delovi bi bili rasuti po povrsini okeana.
Chuck Yeager

Stefan

pre 10 godina

Pojavio se snimak gde jedan od clanova porodice nestalog putnika zove na telefon koji zvoni,ali se niko ne javlja.Na koju foru je telefon mogao da ostane citav?

neko_iz_mase

pre 10 godina

U danasnje vreme avion ne moze da nestane, pogotovo ne misteriozno. Tacno se zna sta je sa avionom ali se iz nekog razloga krije. Samo da ne bude "Filadelfijski eksperiment" ....

Dosije X

pre 10 godina

Najjaca informacija je da putnicima iz aviona i dalje zvone telefoni, sto je indiciji da je avion ili u nekoj vremenskoj rupi, nesto poput dogadjaja u Bermudskom trouglu ili je cak u drugoj dimenziji, sto se vec dogadjalo i brodovima i avionima.

LOST

pre 10 godina

Neznam...ali mislim da se danas svaki delic planete snima satelitima. Zar nismo gledali kako amerikanci mogu da vide i sta ko radi u dvoristu.
Znate i sami koliko se lagalo tokom poslednjeg rata pa zar bi bilo tesko iscenirati jos jednu veliku laz. Ja ne verujem da se ne zna sta se desilo sa avionom. Sve se zna samo se mase drze pod kontrolom.

Kiza

pre 10 godina

Počinjem ozbiljno da sumnjam u vanzemaljce...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Sovjet, 10. mart 2014 09:59)

Pa sta ce vanzemaljcima Boeing 777? Mada kako je pocelo, svi nesto kradu i otimaju.

Ikebanica

pre 10 godina

Uzasna vest, koja me je veoma pogodila. Iskreno, ne zelim ni da pomislim kako se osecaju porodice tih ljudi nestalih zajedno sa avionom. Mislim da bi im lakse bilo da znaju epilog citave situacije. Ovo neznanje ubija. Realno, postoji samo jedna objasnjiva opcija u ovoj prici. Ona kaze da je avion eksplodirao tokom leta,na velikoj visini. Nestanak sa radara u jednoj sekundi, moze se objasniti samo ovakvom teorijom. Svakako da postoje i neke parnormalne teorije,koje nas mozak ne moze da dokuci... Iskreno ja u to bas i ne verujem, ali ovaj nedostatak dokaza posle 2 i po dana me navodi da razmisljam i u tom pravcu.

Ima nas raznih

pre 10 godina

(Александар Џунић, 10. mart 2014 08:21)
Idemo dalje?
Malo postovanja...ipak...zamisli da je neko tebi blizak bio u tom avionu....

Chuck Yeager

pre 10 godina

Krstareca visina leta je oko 35000feeta sa brzinom leta od oko 850km/h.Da je padao na nos sa tezinom od 240tona (kako kaze B737MAX)probio bi zvucni zid.To bi dovelo do otpadanja delova aviona jos u propadanju.Nesto bi ostalo da pluta po povrsini .Verovatnije je da je propadao i udario u vodu celom povrsinom aviona.Specificna tezina kerozina je oko 0.8kN/m3 na temperaturi od oko 20st.C.Temperatura vode na povrsini u Juznom kineskom moru je min.15st.C.To znaci da je kerozin vec isplivao na porsinu mora jer je laksi od vode.
Chuck Yeager

Dejan

pre 10 godina

Jednom davno sam gledao film gde su neki teroristi isljucili transponder (koji javlja poziciju i visinu aviona) a zatim promenili pravac i leteli vrlo nisko preko mora da ih nijedan radar ne uhvati.

Laik

pre 10 godina

Ono što ne znamo jeste da li su uređaji poslali bilo kakve oprečne informacije centrali. Osnovni podaci se šalju neprestano tokom leta i naprimer za AirFrance su odmah stručnjaci znali da očitavanja nisu bila u skladu sa standardnim. Naravno da nisu mogli da na osnovu toga bilo šta utvrde, ali su znali da je neposredno pre pada došlo do nekih promena u standradnom letu. Za sada nema objave da li je isto to sa ovim letom. Ako se ispostavi da su očitavanja do trenutka nestanka aviona bila potpuno normalna onda se dobrim delom može pretpostaviti da šta god se desilo desilo se u sekundi jer bi to jedino objasnilo normalna očitavanja i onda kraj bilo kakvog signala.
To bi navelo da se avion u sekundi raspao i to tako da nijedan podatak više nije stigao do centrale, a isto tako dovelo do mogućnosti da je postojala bomba u avionu (kako niko nije preuzeo odgovornost i ovo deluje sve manje verovatno).
Na kraju uvek postoji najluđa mogućnost da je neko stručniji oteo avion, isključio bilo kakav prenos podataka i onda sleteo negde sa tim ogromnim avionom i sve to uspešno zataškao (ili možda službe koje rade na oslobođenju ćute kako ne bi ugrozili otete). Sve u svemu prostor za objašnjenja je sve suženiji i stvarno deluje kao jedan od najčudnijih slučajeva ikada!

T.

pre 10 godina

Air France je pao u Atlantik i posto nije eksplodirao, nego je ceo avion udario u more, svi delovi su bili kocentrisani na vrlo malom prostoru. Medutim, i pored toga su posle dva dana uspeli da nadju mesto pada. Ali vec bi se ocekivalo da se pronadju delovi aviona.

Reload

pre 10 godina

Mislim sta reci, piloti se nisu javili da ima greska,a navodno se vracali, crna kutija ne daje signal, parcica nigde po moru, nestao sa radara, ovde nesto smrdi. Jel kakva je slucajnost svega navedenog gore u istom vremenu, ravno nuli. Svasta.

Samo kažem

pre 10 godina

(Александар Џунић, 10. mart 2014 08:21)

Pitao bih te da li bi to isto rekao da se neko od tvojih našao u tom avionu?

B737MAX

pre 10 godina

Kao prvo taj avion pun putnika i goriva tezi oko 240 tona .....kao drugo bilo sta da se dogodilo mora da postoje neki dokazi ...prosto je neverovatno da nema ni najsitnijeg dela koji pluta po Okeanu....vrlo zanimljivo..videcemo sta se zaista dogodilo...prosto je neverovatno da toliki avion kao sto je B772 nestane bez traga ...nalazili su Cessne,ATR-ove i ostale male avione po Okeanima pa valjda ce i 777 naci.

hmhmhm??

pre 10 godina

Ovde bi se moglo postaviti prilicno upitnika. Mislim da malezanske vlasti mozda i znaju ili naslucuju istinu, ali nisu spremni da je saopste. Cinjenice su da se ne radi o potrazi za avionom na sred Pacifika, vec u priobalnom podruciju, gde uvek ima nekih aktivnosti, ribarskih brodova... neko je nesto morao da vidi, cuje... Drugo, pored civilnih radara postoje vojni radari. Radi se o prodruciju gde je Kina blizu, a Kina preko svojih radara nadgleda dobar deo vazdusnog prostora Azije, nemoguce je da ni jedan radar nije nista registrovao.
Medjutim, moram da se ogradim, jer ako je doslo do raspada usled pucanja trupa ili eksplozije bombe na visini od 10km sigurno je da su se ostaci rasprsili po velikoj teritoriji, st znatno otezava potragu, jer udar u povrsinu mora koncetrise ostatke na manjoj povrsini, ali opet, sa toliko angazovanih brodova i aviona, i na moru koje nije duboko da se nista ne nadje, otvara brojna pitanja. Na kraju, tu je uvek posada koja ne mora da posalje poziv u pomoc preko radio veze, vec moze da ukljuci signal u kabini koji odasilje poziv u pomoc. Ako ni toga nema, to znaci da se i posadi nesto iznenada dogodilo...

Kontrolor

pre 10 godina

(Moskri, 10. mart 2014 08:29)
Kontrola leta ne koristi klasican ili primarni radar na koji svi misle vec tzv. sekundarni koji se oslanja na podatke koji mu salje transponder sa letelice. Zato je moguca situacija da se izgubi kontakt sa avionom cak i ako je on u vazduhu.

Putnik

pre 10 godina

Jedini način da padne, a da se ne pronađu tragovi je pad direktno na nos. U tom slučaju je morao da potone. Naći će ga za par dana kada krene nafta da ističe iz rezervoara.
(Goran, 10. mart 2014 14:00)

Zar se u tom slučaju avion ne bi "razbio" ukoliko je pao sa 10000 metara? Sa te visine površina mora ima karakter betonske ploce. Nije bas kao u crtiću sa Duškom Dugouškom.

zoran

pre 10 godina

Jeste misterija i to ne mala, ako znamo sledece podatke u vezi "Crne" kutije (mada je ona boje pomorandze), koju svaki avion ima u sebi...


To help locate the cockpit voice recorder and a flight data recorder in the aftermath of a plane crash that occurs at sea, each recorder has a device fitted to it known as an Underwater Locator Beacon (ULB). The device is activated as soon as the recorder comes into contact with water and it can transmit from a depth as deep as 14,000 feet. Also, to help investigators find them; a Black Box is not actually black at all, but bright orange.

All recorders undergo countless tests. For example, one Black Box recorder, the L-3 FA 2100 underwent testing that includes exposure to a 1,110°C fire for an hour and 260°C heat for 10 hours. It is also able to operate between -55° to +70°C and it can carries a minimum 25 hours of flight data.

Ukratko z aone koji ne vladaju engleskim jezikom...svaka kutija ima takozvani podvodni lokator, kao podvodni elektronski svetionik...odashilje signale...kutija se aktivira istog trenutka kada dodje u kontakt sa vodom i radi na dubini od ,skoro, 4300 metara, sto ovde nije sluchaj..dubina je mnogo manja...moze da operishe na temperaturama od -55 pa do +70...izdrzava temepraturu od 1100 stepeni sat vremena i 260 stepeni punih 10 sati..!!!

Neverovatno je da nema signala iz ove kutije...

Saxpg

pre 10 godina

Malo je bezveze diskutovati o tome sta je sve moglo da se desi, ali stvarno je prisutan odredjeni stepen nelogicnosti. Kako god da je avion pao (pod uslovom da je pao ili sleteo na vodu) naslo bi se nekog traga do sada. Ono sto ostaje kao jedna od mogucnosti je otmica koja se zavrsila vjerovatno tragicno negdje mnogo dalje od zone potrage. recimo da je avion otet, i iskljucen mu je transponder, mogao je tako da leti jos satima neotkriven, scenario koji potom sledi moze da ima nekoliko verzija: od borbe sa otmicarima i pada negdje na okeanu, do nestrucnosti otmicara i pada negdje na okeanu. Mislim da ce kad tad naci neki deo, ali mnogo daleko od mesta na kome sada tragaju.

Washington

pre 10 godina

Moze li mi neko objasniti sta znaci "nestao sa radara"? Ako je otet i nateran da sleti na drugu lokaciju,onda bi se valjda video na radaru gde je otisao. A posto nije,ta mogucnost otpada.
Ako je nestao iznenada sa radara,onda je najverovatnije eksplodirao u letu. Ili se zbog nekog drugog kvara jednostavno raspao.
Takodje,ako posada nije u poslednjim sekundama pred nestanak aviona ,prijavila kvar ili nesto neobicno,znaci da se radi o nekoj iznenadnoj eksploziji,kvaru ili slicno. Sto se najverovatnije i desilo jer bi radar zabelezio i gubitak visine aviona,da je on u jednom komadu poceo da pada.
(Moskri, 10. mart 2014 08:29)

Pa naravno da je najveca verovatnoca eksplozija, ali ne mozemo sad reci eksplozija i gotovo. Ima jos 1000 drugih scenarija koji se ispituju a zna ce se istina kad se nadju delovi aviona ili crna kutija.

captain

pre 10 godina

Moram da Vam pojasnim nesto.
Radar vidi samo avion kome je ukljucen transponder na C mod. To znaci da pre poletanja svaki avion dobije od kontrolnog tornja cetiri broja npr 4567, ukuca taj broj u transponder i pri izlasku na pistu, pre poletanja, ukljucuje ga na C mod ( charlie ). Tada on postaje vidljiv za sve civilne radare koji ga pokrivaju.
Kad se iskljuci avion postaje F117!
A sto se tice vojnih radara oni ne prate civilne letove jer ih to ne zanima!
Transponder je taj koji salje podatke o brzini, visini i polozaju aviona.
A sto se tice kokpit snimaca glasa i podataka oni su vrlo izdrzljivi pod uslovom da npr. eksplozija nije bila bas u repu i oba raznela...

Sasa

pre 10 godina

Ja mislim da bi trebali da se bace na istrazivanje kopna,oni samo more gledaju,i da je nestao sa radara iznad mora to ne znaci da je sigurno pao tamo,one godine je suhoj na premijeri sa 100-njak putnika isto izgubljen sa radara pa su ga nasli dosta dalje u nekim planinama,potraga je isto trajala nekoliko dana,da je otet javili bi se do sada otmicari,ili su ga razneli ili je mehanicki kvar....

zur'an

pre 10 godina

@kontrolor
zaboravili ste reci da i kontrolori leta imaju svoje "crne kutije" gde se snima razgovor sa pilotima i jos neki detalji a i automatska reakcija sistema kada nastane prekid u kontaktu sa vazduhoplovom (da ne detaljisem).Na zalost,tragedija se dogodila a uzroke ce utvrditi daleko strucniji od nas.
R.I.P.

Karavukovo

pre 10 godina

Mozda bi uzrok pada trebalo traziti i cinjenici da je avion bio na redovnom servisu dve nedelje ranije. Mozda nisu dobro zasrafili neke delove oplate, motora ili nesto trece i eto odgovora.

osobaX

pre 10 godina

Vijetnamci koji su poslali hilikoptere su žuti objekat koji pluta identifikovali kao kotur za kablove prekriven mahovinom,a naftna mrlja je od broda ne od aviona.

Alex

pre 10 godina

Ako ljudima zvoni telefon kako pored sve trenutne tehnike oni ne mogu locirati gde je taj telefon i gde zvoni... Tu nesto nije u redu... Pa za jedan minut mogu locirati ako zele i ako je to stvarno istina

ana

pre 10 godina

Negde pročitah a izgleda mi verovatno da je moguće da ga je udario meteorit te da se on odmah raspao u paramparčićea meteorit produžio dalje kako reče onaj očevidac koji je od njega pomislio da je avion koji gori. Ona ga nije video bočno već odnapred. Meteorit je bio pod 90 stepeni u odnosu na let aviona.