Petak, 27.12.2013.

10:35

"Pogrešno se tumači reč pregovori"

Pregovori o pridruživanju EU trajaće godinama i Srbija će morati da nastavi s unutrašnjim reformama i normalizacijom odnosa s Prištinom, kaže Pjer Mirel.

Izvor: Tanjug

"Pogrešno se tumaèi reè pregovori" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

novi komentator

pre 10 godina

Jos jedna kritika za @Rijecanin - kontradiktoran si; kazes cilj EU pre pridruzivanja unistiti privredu zemlje koja se pridruzuje i kao primer navodis hrvatska brodogradilista. Pa, "zemo", zao mi je, i Uljanik, i 3.maj i Brodosplit i Brodotrogir RADE, i to na trzisnim osnovama, za razliku od onog do juce, i vise ne fabrikuju gubitke. Tako da stvarno ne vidim sta je to u brodogradnji ( pa iskreno i u ostalim podrucjima privrede ) HR izgubila tokom pridruzivanja i zbog clanstva.

La Rosa

pre 10 godina

@nena
Glavni problem industrije u komunističkim zemljama je što se fabrike nisu modernizovale, dok se na zapadu ulaže u nove tehnologije. Kod nas i u pomenutoj Mađarskoj naprave fabriku recimo za saksije i prave tri vrste saksija narednih 30 godina. I posle pada komunizma otvaranjem tržišta naravno da propadaju takve fabrike, ako ih neko ne kupi i ulaže u njih.

nena

pre 10 godina

"da Mađarska nije ušla u EU, sve te fabrike bi propale i radnici bi ostali bez posla KAO ŠTO SE DESILO U SRBIJI".
(Baja, 27. decembar 2013 12:39)
Besmisleno. Srbija je od početka 90ih pod ekonomskim sankcijama UN celu deceniju. To je naravno najviše pogodilo upravo fabrike i njihov izvoz. Uz to se raspadom YU smanjilo tržišto za koje su fabrike bile gradnjom i predviđene, a na kraju je 1999. posle svega toga NATO pakt i fizički razrušio fabrike. Šta bi se od svega toga dogodilo Mađarskoj da nije ušla u EU? Naravno, ništa.
Posle svega što smo mi prošli, a Mađarska nije, plus još svi EU fondovi sa gomilom ulupanih eura u Mađarsku... oni bi morali biti svetlosnim miljama ispred nas. A nisu. Zašto? Zato što će nosilac razvoja ekonomije uvek biti industrija. Upravo ta, koju Mađarska više nema.

etizop

pre 10 godina

@Riječanin... nisu nam Njemci krivi što su sposobniji i vrijedniji od nas, mi jedino što smo uspjeli u 20 godina samostalnosti je upropastiti i pokrasti sve što je vrijedilo. Po tvojem mišljenju koja je bila alternativa za hrvatsku? i dalje bespoštedna krađa svega što postoji, upropaštavanje privrede i bogaćenje male šačice podbnih bliskih tuđmanu i kliki iz vlasti...

Simeon NS

pre 10 godina

Čovek, visoki EU funkcioner iz Brisela, pre mesec i pol dana lepo rekao : "Ne očekujte da će svi delovi pregovaračkog okvira (pregovaračke omče !) biti dostupni javnosti" , i sad se neki čudom čude šta nam sve, svako malo pa nešto spakuju, reci dragička !

crno.crveno

pre 10 godina

Riječanin ne piši ****osti, hrvatska brodogradilišta su ostvarivala nevjerojatne gubitke zbog sjajnog menadžmenta koji je kupovinu čelika ugovarao u eurima,a prodaju brodova u dolarima. Gubitci su se naravno krpali iz državnog proračuna , a radilo se svake godine o stotinama milijuna dolara. EU je takvim budalaštinama rekla dosta, jer s jedne strane ministar financija nam se zadužuje po svijetu i namjeravamo sisati EU fondove,a s druge strane tim novcem bi krpali gubitke poduzeća koje vode nesposobnjakovići. Zato su brodogradilišta privatizirana, pa tko ima nesposobnu upravu taj će propasti,a neću ga ja spašavati svojim novcem. Hvala im na tome.

Riječanin

pre 10 godina

Kao i kod nas u HR tako će biti i kod vas - nažalost. Pregovaranje vam u stvari znači, onako bukvalno, najprije morate da osiromašite vaše gospodarstvo da bi vas EU mogla ekonomski kontrolirati. Ostat ćete bez nacionalnih proizvoda kao i mi i mjenjati im imena odnosno prestati proizvoditi. Mi smo morali kako oni kažu prestrukturirati brodogradilišta. Drugim riječima trebalo ih je uništiti i privatizirati. Tako će i kod vas vjerojatno završiti auto industrija i slično. Kad budete ulazili za nekoliko godina u EU ta ista EU će vas toliko izcjediti i uništiti da nećete više pokazivati nikakve emocije kad uđete u EU jer će vas ubijati siromaštvo i nezaposlenost a s takvima je najlakše upravljati. Uostalom proći ćete sva sra.. koja smo i mi prošli. S druge strane imate nesposobnu birokraciju i političare kao i mi pa nećete izvući dovoljno sredstava iz predpristupnih fondova jer onim istim nedostaje ideja pošto svoje guz..e će namiriti a za narod i državu ih zaboli ona stvar. I kod nas je samo mali dio stredstava iskorišten a ostalo će propasti. I ne zaboravite: Članstvo u EU se plaća i to skupo. Mi počinjemo od druge godine. Ne vraćamo ni postojeće dugove a neznam kako ćemo još i taj namet vraćati a nismo iskoristili ono što su nam pružili. Ova zajednica u EU odgovara samo njemcima koji i vladaju EU.

EU vratar

pre 10 godina

pa vidite, mi vas ne prisiljavamo da nam se prikljucite. mozda vas nego drugi tera u eu ali mi za to nismo odgovorni. mi samo trazimo da budete umiveni, zacesljani i prisojno odeveni ako hocete u klub.

Milos

pre 10 godina

Tako da vam sledeci put Dacic I Vucic kazu da im je tesko u Briselu nemojte da im verujete. Ovi im samo kazu sta treba da rade oni samo klimnu glavom I to je to. Pregovora nema.

Edi

pre 10 godina

Mnogima se sada ovo cini kao ucjena, uslovi, plesi kako ja sviram itd.. ali zapravo zeljeli to priznati ili ne sada slijedi jedno jako vazno razdoblje za Srbiju, govorim ovo iz iskustva koje je imala Hrvatska. Stvari treba postaviti onakvima kakve jesu i biti realan, ako eu kaze smanjite korupciju, smanjite broj radnih mjesta u drzavnim upravama di 50 posto ljudi nista ne radi sta je tu tako lose ? u Hrvatskoj se ustav mjenja radi homoseksualaca a i cirilica se hoce maknuti u Vukovaru, nije da branim te poteze dapace samo zelim jasno pokazati kako svatko kroji svoju sudbinu i da eu nije ona koja ima zadnju rijec, nije eu opljackala niti Hrvatski niti Srbiju ali brate ako hoces demokraciju i biti dio eu onda ces i ispuniti neke osnovne uvjete normalnog funkcioniranja jedne drzave a mislim da je Hrvatska bila prakticki na samom dnu gore nije moglo, za Srbiju cemo tek vidjeti, pozdrav susjedi..

crni domino

pre 10 godina

Nama nas Premijer kaze da su to pregovori i mi mu verujemo.
Mi smo nebeski narod, mi smo pobedili NATO, mi smo izvojevali pobedu kada smo dobili saglasnost da pregovori mogu poceti, mi nikada necemo priznati drzavu kosovo...!
Sta mi ima da se menjamo, nama u nasim sengrupima nista ne fali!
Muci nas samo to sto ni Premijer ne moze da nam objasni sta je to sengrup, ali nije ni vazno, lepo njemu, lepo nama!

Baja

pre 10 godina

Slušao sam mađarske ekonomiste o raspravi za i protiv Mađarske u EU. Jedan je ponavljao kako ulaskom u EU Mađarska izgubila industriju, tj. nemci i drugi su kupili sve fabrike. Zanimljivo je što mu je drugi odgovorio: "da Mađarska nije ušla u EU, sve te fabrike bi propale i radnici bi ostali bez posla KAO ŠTO SE DESILO U SRBIJI".

Goran_ZG

pre 10 godina

Točno prolazite ono što smo i mi u HR - sjećam se da su sve ove teme bile aktualne kod nas prije par godina - identično...samo googlajte starije objave hrvatskih medija i vidjet ćete što vas sve čeka...sretno!

Djoshica

pre 10 godina

Sve se pogrešno tumači, narod loše tumači politiku, pa je takvu bira, političari tumače politiku kao mesto, koje se po ličnim, neograničenim potrebama, adaptira. A svi zajedno plutamo kao splav sve dalje, i dalje, od bilo kakvog državnog ustrojstva. Na kraju, neće ostati niko ko će znati kako iz te "stranvodice" da nas vrati, u normalne tokove. Jer niti smo kao narod svesni situacije, niti neko od "intelektualaca". Jer da jesu intelektualci ne bi bili ode gde smo, i gde lutamo. A Evropa je isto posrnula od takve politike pojedinih levih članica, koje su muljale i grabile iz evropskog fonda. Sad kad je Evropa shvatila kolika je dubioza... Ona je ušla u novi režim izlaska iz krize, i naravno uz određen pad standarda će se izvući iz gliba. Nas će pustiti da se ili sami vratimo na put, ili ćemo potonuti, al njih da vučemo na dno nećemo. Sve u svemu biće nam jasno kad nam bude kasno, a možda ni tad, dokazano.

Mr X

pre 10 godina

Ljudi, kakva EU, Srbiji treba da se napravi sistem slican socijalizmu gde je sve pristupacno obicnom prosecnom coveku koji sa platom od 300 evra moze da ode npr. na Kopaonik zimi i na neko more leti a ne da se tajkuni sasave od para. treba takodje unistiti elitizam. zivim u inostranstvu i trenutno na Kopaoniku pijem caj od 150 dinara, red bul je 400! Alo! za koga je to? za narod koji zaradjuje 300 evra mesecno!? kosulje po centu Beograda se prodaju za 80 evra. da li je to normalno? nikada u Srbiji, u nasoj eri, nece biti prosecan auto Golf star 3 godine, nemojmo da se lozimo bez veze. Realno je da svako moze da sebi priusti Juga, da je hrana jevtina i da moze da se ode na neki odmor dostojan coveku a ne da mastamo o avionima i kamionima. Suzbiti sve monopol biznise pod hitno i unistiti korupciju. ziveo narod!

VV

pre 10 godina

Naravno da nema govora o pregovorima, bas ce Evropa da slusa milosevicevce i seseljevce sta ima da kazu. Zna se zasto su ih tu doveli, ima da cute, vataju beleske i izvrsavaju naloge. Ako im se ne svidja Evropa, lepo nek se pripoje Aziji i Putinu. Mozda je tako i bolje za sve.

svi su isti

pre 10 godina

"...i normalizacijom odnosa s Prištinom," Eto nama obogacenja srpskog recnika novim izrazom za priznavanje neke drzave!

Ne mozemo mi nikada normalizovati odnose sa laznom drzavom nastalom otimacinom teritorije silom, jedino sto mozemo potpisati je primirje do sledeceg nastavka borbe za povratak te teritorije, bilo silom (oruzjem), bilo milom (diplomatija, ekonomija, demografija).

Rajko

pre 10 godina

Da li se to zvalo pregovaranje , razgovaranje ili usvajanje i primena pravila evropskog kluba podpuno je nevažno. Bitno je da smo mi dobili dozvolu da u svemu tome aktivno učestvujemo.

alpinista

pre 10 godina

Odlično, ajmo na referendum.

Posle referendumskog odgovora naroda sve će biti ktistalno jasno.

Političari, dajte Srbiji referendum.

Milan

pre 10 godina

Ajde ljudi da se uozbiljimo pa da vratimo sistem prave vrednosti ovoj napaćenoj zemlji.Onda nam niko neće trebati i svi će se grabiti za nas.Šta će nama Evropa nama treba ceo svet!

kraja

pre 10 godina

...na zalost, niti smo ukrajina, niti sa druge strane stoji rusija sa "nepristojnom" ponudom od 15 milijardi...
...u procepu izmedju domacih i evropskih lopova, za nas su sve opcije tamni vilajet...
...savete i objasnjenja nam daju likovi za koje nikada nismo culi, a evo sad i jedan evropski krkobabic...

Kamičak

pre 10 godina

Mi nismo u poziciji da pregovaramo. Ako hoćemo u EU onda moramo da slušamo i igramo po njihovim pravilima. Svidelo se to nama ili ne. Mi smo u neravnopravnom položaju, mali, slabi i poznati po tome da dobro reagujemo samo kada nas nagaze.
(Marquez, 27. decembar 2013 10:48)
О овој теми се стално нађе неко да шири дефетизам као разлог за поданички и послушнички однос према ЕУ. Ја баш напротив, мислим да су Срби и сви други народи који живе у Србији и вредни и способни. Да је ниво интелигенције код нас изнад светског просека. Проблем је у нечему сасвим другом. То је што ни једна до сада власт није искрено желела да створи позитивну селекцију у целокупном друштву. Увек је власт са собом вукла на врх мањину, користољубиве полуинтелектуалце, талог неспособних који су једино способни да по страначкој припадности зграбе за себе велику корист. Али да поновим, то је мањина. А ЕУ нам ту неће помоћи, нити неће бити нових радних места због нових ЕУ правила. Од тих правила ће имати користи у Србији само ЕУ земље које већ дуго играју по тим правилима. За нас ће то бити као да нам кажу: Ви играте кошарку, али то није по ЕУ нормама, од сада морате да играте крикет". И гле чуда у тој утакмици ће увек побеђивати Енглези, а ми ћемо умети само да им приносимо воду и пешкир. Другачије су нама реформе потребне, а оне немају никакве везе са ЕУ диктатом.

popeye

pre 10 godina

Никаквих преговора ту нема, каже отворено човек, већ само извршавање њихових правила. Неко је поменуо сувереност и слободу?

Nina Sns

pre 10 godina

Ništa neobično za našeg premijera. Mi smo navikli da on govori istinu i samo istinu, možda mu se ponekad omakne pa prećuti neku aferu, možda zameni teze, možda pogrešno interpretira nešto pre podne, da bi posle podne razjasnio dilemu, možda nas tako nekad ubedjuje da pregovara i dogovara nešto, ali se kasnije ispostavi da samo klima glavom i radi ono što mu drugi kažu. Ipak to našem Ivici ne smeta da se javnosti predstavi kao vrlo odgovoran, ozbiljan političar sa stavom, ali eto neozbiljna i neodgovorna Evropa ga demantuje. Nama je potreban jak premijer kao što je Vučić.

gile

pre 10 godina

"ne radi se o pregovaranju, već se od Srbije očekuje da ..."

Aha, znaci sada te stvari koinacno zovemo pravim imenom. Sto u prevodu zvuci: nista se vi tu ne pitate, vase je da slusate, da priznate Kosovo, da odnose sa Republikom Srpskom obavljate iskljucivo preko Sarajeva i FBiH i uopste da se povinujete svim nasim hirovima i da izvrsavate sve sto vam se kaze; novi uslovi i domaci zadaci tek slede a ako ih ne ispunite dobicete vize, sankcije, prinudnu upravu ... I ono najvaznije: otpor je uzaludan, bicete asimilovani. I onda se cudimo sto ima sve vise rusofila, evroskeptika i nacionalista?

Robespjer

pre 10 godina

Već vidim Ivicu kako danas izlazi pred javnost i demantuje Evropu, rečima da se i mi pitamo i da pregovaramo. Onda sledi čuveno:"Znate šta pa da ne pregovaramo, Evropa nam ne bi poslala Kurca".

eTule

pre 10 godina

Zovu se pregovori jer se progovara oko toga sta se mora i kako promjenit i pregovara se u kojem roku se to mora primjenit. Rokovi za primjenu pojedinih djelova su razliciti za sve drzave, i svaka drzava pregovara o svojim specificnostima. Tako da to jesu pregovori, a druga je stvar sto se zna da sve clanice unije moraju zadovoljavati kriterije iz maastrichta, kopenhaškim i Madridskim. To nije naucna fantastika procitas i znas sta sve trebas usvojit ili odustanes jer ti se ne svidjaju pravila.

ko to ne zna?

pre 10 godina

pregovori se tako zovu ali to ustvari ovako izgleda...dva tima,gomila papira i poglavlje po poglavlje. s tim sto nasa strana nema mehanizam da odbije bilo sta vec svako poglavlje zatvara nacinom kako joj je receno. to su kao predavanja na fakultetu,ides na njih i polazes kolokvijume pa radis seminarske radove i na kraju polazed ispit. ali taj ispit uvek moze iznova da se otvori. to je normalan proces i ko zeli da udje postuje pravila

Skeptik

pre 10 godina

Naravno, nema tu nikakvih pregovora, već isključivo ispunjavanje čitavog niza ultimatuma. Kao i toliko puta u istoriji do sada.

mr b

pre 10 godina

sto volim kad uvale nasim eu fundamentalistima, i to taman ovako praznicno. naravno, od moje sitne pakosti nikom nece biti bolje, a zemlja ode dodjavola, sa svapskom nogom na vratu...

Aleksandar

pre 10 godina

Kako sam ja shvatio, reč "pregovori" se ne tumači pogrešno, nego se pogrešno koristi. To nisu pregovori, nego uslovi. Pregovara se samo o tome da li smo ih ispunili ili nismo.

ice9

pre 10 godina

Drugim recima da stoku vec jednom naucite redu! Da se ne prave prvo trzni centri i beogradi na vodi vec da se prvo razvija privreda i izvoz itd itd.

Igor

pre 10 godina

Bolje i uci u EU za 7 godina i reformisati svoje drustvo i drzavu ( jer sami to ne umemo ili necemo) nego ostati slepo crevo koje svima sluzi za raskusurivanje.

Marquez

pre 10 godina

Mi nismo u poziciji da pregovaramo. Ako hoćemo u EU onda moramo da slušamo i igramo po njihovim pravilima. Svidelo se to nama ili ne. Mi smo u neravnopravnom položaju, mali, slabi i poznati po tome da dobro reagujemo samo kada nas nagaze.

Aleksandar

pre 10 godina

Kako sam ja shvatio, reč "pregovori" se ne tumači pogrešno, nego se pogrešno koristi. To nisu pregovori, nego uslovi. Pregovara se samo o tome da li smo ih ispunili ili nismo.

Marquez

pre 10 godina

Mi nismo u poziciji da pregovaramo. Ako hoćemo u EU onda moramo da slušamo i igramo po njihovim pravilima. Svidelo se to nama ili ne. Mi smo u neravnopravnom položaju, mali, slabi i poznati po tome da dobro reagujemo samo kada nas nagaze.

mr b

pre 10 godina

sto volim kad uvale nasim eu fundamentalistima, i to taman ovako praznicno. naravno, od moje sitne pakosti nikom nece biti bolje, a zemlja ode dodjavola, sa svapskom nogom na vratu...

ice9

pre 10 godina

Drugim recima da stoku vec jednom naucite redu! Da se ne prave prvo trzni centri i beogradi na vodi vec da se prvo razvija privreda i izvoz itd itd.

Igor

pre 10 godina

Bolje i uci u EU za 7 godina i reformisati svoje drustvo i drzavu ( jer sami to ne umemo ili necemo) nego ostati slepo crevo koje svima sluzi za raskusurivanje.

gile

pre 10 godina

"ne radi se o pregovaranju, već se od Srbije očekuje da ..."

Aha, znaci sada te stvari koinacno zovemo pravim imenom. Sto u prevodu zvuci: nista se vi tu ne pitate, vase je da slusate, da priznate Kosovo, da odnose sa Republikom Srpskom obavljate iskljucivo preko Sarajeva i FBiH i uopste da se povinujete svim nasim hirovima i da izvrsavate sve sto vam se kaze; novi uslovi i domaci zadaci tek slede a ako ih ne ispunite dobicete vize, sankcije, prinudnu upravu ... I ono najvaznije: otpor je uzaludan, bicete asimilovani. I onda se cudimo sto ima sve vise rusofila, evroskeptika i nacionalista?

popeye

pre 10 godina

Никаквих преговора ту нема, каже отворено човек, већ само извршавање њихових правила. Неко је поменуо сувереност и слободу?

Goran_ZG

pre 10 godina

Točno prolazite ono što smo i mi u HR - sjećam se da su sve ove teme bile aktualne kod nas prije par godina - identično...samo googlajte starije objave hrvatskih medija i vidjet ćete što vas sve čeka...sretno!

Milan

pre 10 godina

Ajde ljudi da se uozbiljimo pa da vratimo sistem prave vrednosti ovoj napaćenoj zemlji.Onda nam niko neće trebati i svi će se grabiti za nas.Šta će nama Evropa nama treba ceo svet!

Robespjer

pre 10 godina

Već vidim Ivicu kako danas izlazi pred javnost i demantuje Evropu, rečima da se i mi pitamo i da pregovaramo. Onda sledi čuveno:"Znate šta pa da ne pregovaramo, Evropa nam ne bi poslala Kurca".

Baja

pre 10 godina

Slušao sam mađarske ekonomiste o raspravi za i protiv Mađarske u EU. Jedan je ponavljao kako ulaskom u EU Mađarska izgubila industriju, tj. nemci i drugi su kupili sve fabrike. Zanimljivo je što mu je drugi odgovorio: "da Mađarska nije ušla u EU, sve te fabrike bi propale i radnici bi ostali bez posla KAO ŠTO SE DESILO U SRBIJI".

kraja

pre 10 godina

...na zalost, niti smo ukrajina, niti sa druge strane stoji rusija sa "nepristojnom" ponudom od 15 milijardi...
...u procepu izmedju domacih i evropskih lopova, za nas su sve opcije tamni vilajet...
...savete i objasnjenja nam daju likovi za koje nikada nismo culi, a evo sad i jedan evropski krkobabic...

alpinista

pre 10 godina

Odlično, ajmo na referendum.

Posle referendumskog odgovora naroda sve će biti ktistalno jasno.

Političari, dajte Srbiji referendum.

crni domino

pre 10 godina

Nama nas Premijer kaze da su to pregovori i mi mu verujemo.
Mi smo nebeski narod, mi smo pobedili NATO, mi smo izvojevali pobedu kada smo dobili saglasnost da pregovori mogu poceti, mi nikada necemo priznati drzavu kosovo...!
Sta mi ima da se menjamo, nama u nasim sengrupima nista ne fali!
Muci nas samo to sto ni Premijer ne moze da nam objasni sta je to sengrup, ali nije ni vazno, lepo njemu, lepo nama!

Riječanin

pre 10 godina

Kao i kod nas u HR tako će biti i kod vas - nažalost. Pregovaranje vam u stvari znači, onako bukvalno, najprije morate da osiromašite vaše gospodarstvo da bi vas EU mogla ekonomski kontrolirati. Ostat ćete bez nacionalnih proizvoda kao i mi i mjenjati im imena odnosno prestati proizvoditi. Mi smo morali kako oni kažu prestrukturirati brodogradilišta. Drugim riječima trebalo ih je uništiti i privatizirati. Tako će i kod vas vjerojatno završiti auto industrija i slično. Kad budete ulazili za nekoliko godina u EU ta ista EU će vas toliko izcjediti i uništiti da nećete više pokazivati nikakve emocije kad uđete u EU jer će vas ubijati siromaštvo i nezaposlenost a s takvima je najlakše upravljati. Uostalom proći ćete sva sra.. koja smo i mi prošli. S druge strane imate nesposobnu birokraciju i političare kao i mi pa nećete izvući dovoljno sredstava iz predpristupnih fondova jer onim istim nedostaje ideja pošto svoje guz..e će namiriti a za narod i državu ih zaboli ona stvar. I kod nas je samo mali dio stredstava iskorišten a ostalo će propasti. I ne zaboravite: Članstvo u EU se plaća i to skupo. Mi počinjemo od druge godine. Ne vraćamo ni postojeće dugove a neznam kako ćemo još i taj namet vraćati a nismo iskoristili ono što su nam pružili. Ova zajednica u EU odgovara samo njemcima koji i vladaju EU.

Mr X

pre 10 godina

Ljudi, kakva EU, Srbiji treba da se napravi sistem slican socijalizmu gde je sve pristupacno obicnom prosecnom coveku koji sa platom od 300 evra moze da ode npr. na Kopaonik zimi i na neko more leti a ne da se tajkuni sasave od para. treba takodje unistiti elitizam. zivim u inostranstvu i trenutno na Kopaoniku pijem caj od 150 dinara, red bul je 400! Alo! za koga je to? za narod koji zaradjuje 300 evra mesecno!? kosulje po centu Beograda se prodaju za 80 evra. da li je to normalno? nikada u Srbiji, u nasoj eri, nece biti prosecan auto Golf star 3 godine, nemojmo da se lozimo bez veze. Realno je da svako moze da sebi priusti Juga, da je hrana jevtina i da moze da se ode na neki odmor dostojan coveku a ne da mastamo o avionima i kamionima. Suzbiti sve monopol biznise pod hitno i unistiti korupciju. ziveo narod!

Djoshica

pre 10 godina

Sve se pogrešno tumači, narod loše tumači politiku, pa je takvu bira, političari tumače politiku kao mesto, koje se po ličnim, neograničenim potrebama, adaptira. A svi zajedno plutamo kao splav sve dalje, i dalje, od bilo kakvog državnog ustrojstva. Na kraju, neće ostati niko ko će znati kako iz te "stranvodice" da nas vrati, u normalne tokove. Jer niti smo kao narod svesni situacije, niti neko od "intelektualaca". Jer da jesu intelektualci ne bi bili ode gde smo, i gde lutamo. A Evropa je isto posrnula od takve politike pojedinih levih članica, koje su muljale i grabile iz evropskog fonda. Sad kad je Evropa shvatila kolika je dubioza... Ona je ušla u novi režim izlaska iz krize, i naravno uz određen pad standarda će se izvući iz gliba. Nas će pustiti da se ili sami vratimo na put, ili ćemo potonuti, al njih da vučemo na dno nećemo. Sve u svemu biće nam jasno kad nam bude kasno, a možda ni tad, dokazano.

Skeptik

pre 10 godina

Naravno, nema tu nikakvih pregovora, već isključivo ispunjavanje čitavog niza ultimatuma. Kao i toliko puta u istoriji do sada.

VV

pre 10 godina

Naravno da nema govora o pregovorima, bas ce Evropa da slusa milosevicevce i seseljevce sta ima da kazu. Zna se zasto su ih tu doveli, ima da cute, vataju beleske i izvrsavaju naloge. Ako im se ne svidja Evropa, lepo nek se pripoje Aziji i Putinu. Mozda je tako i bolje za sve.

svi su isti

pre 10 godina

"...i normalizacijom odnosa s Prištinom," Eto nama obogacenja srpskog recnika novim izrazom za priznavanje neke drzave!

Ne mozemo mi nikada normalizovati odnose sa laznom drzavom nastalom otimacinom teritorije silom, jedino sto mozemo potpisati je primirje do sledeceg nastavka borbe za povratak te teritorije, bilo silom (oruzjem), bilo milom (diplomatija, ekonomija, demografija).

Milos

pre 10 godina

Tako da vam sledeci put Dacic I Vucic kazu da im je tesko u Briselu nemojte da im verujete. Ovi im samo kazu sta treba da rade oni samo klimnu glavom I to je to. Pregovora nema.

ko to ne zna?

pre 10 godina

pregovori se tako zovu ali to ustvari ovako izgleda...dva tima,gomila papira i poglavlje po poglavlje. s tim sto nasa strana nema mehanizam da odbije bilo sta vec svako poglavlje zatvara nacinom kako joj je receno. to su kao predavanja na fakultetu,ides na njih i polazes kolokvijume pa radis seminarske radove i na kraju polazed ispit. ali taj ispit uvek moze iznova da se otvori. to je normalan proces i ko zeli da udje postuje pravila

Kamičak

pre 10 godina

Mi nismo u poziciji da pregovaramo. Ako hoćemo u EU onda moramo da slušamo i igramo po njihovim pravilima. Svidelo se to nama ili ne. Mi smo u neravnopravnom položaju, mali, slabi i poznati po tome da dobro reagujemo samo kada nas nagaze.
(Marquez, 27. decembar 2013 10:48)
О овој теми се стално нађе неко да шири дефетизам као разлог за поданички и послушнички однос према ЕУ. Ја баш напротив, мислим да су Срби и сви други народи који живе у Србији и вредни и способни. Да је ниво интелигенције код нас изнад светског просека. Проблем је у нечему сасвим другом. То је што ни једна до сада власт није искрено желела да створи позитивну селекцију у целокупном друштву. Увек је власт са собом вукла на врх мањину, користољубиве полуинтелектуалце, талог неспособних који су једино способни да по страначкој припадности зграбе за себе велику корист. Али да поновим, то је мањина. А ЕУ нам ту неће помоћи, нити неће бити нових радних места због нових ЕУ правила. Од тих правила ће имати користи у Србији само ЕУ земље које већ дуго играју по тим правилима. За нас ће то бити као да нам кажу: Ви играте кошарку, али то није по ЕУ нормама, од сада морате да играте крикет". И гле чуда у тој утакмици ће увек побеђивати Енглези, а ми ћемо умети само да им приносимо воду и пешкир. Другачије су нама реформе потребне, а оне немају никакве везе са ЕУ диктатом.

crno.crveno

pre 10 godina

Riječanin ne piši ****osti, hrvatska brodogradilišta su ostvarivala nevjerojatne gubitke zbog sjajnog menadžmenta koji je kupovinu čelika ugovarao u eurima,a prodaju brodova u dolarima. Gubitci su se naravno krpali iz državnog proračuna , a radilo se svake godine o stotinama milijuna dolara. EU je takvim budalaštinama rekla dosta, jer s jedne strane ministar financija nam se zadužuje po svijetu i namjeravamo sisati EU fondove,a s druge strane tim novcem bi krpali gubitke poduzeća koje vode nesposobnjakovići. Zato su brodogradilišta privatizirana, pa tko ima nesposobnu upravu taj će propasti,a neću ga ja spašavati svojim novcem. Hvala im na tome.

Edi

pre 10 godina

Mnogima se sada ovo cini kao ucjena, uslovi, plesi kako ja sviram itd.. ali zapravo zeljeli to priznati ili ne sada slijedi jedno jako vazno razdoblje za Srbiju, govorim ovo iz iskustva koje je imala Hrvatska. Stvari treba postaviti onakvima kakve jesu i biti realan, ako eu kaze smanjite korupciju, smanjite broj radnih mjesta u drzavnim upravama di 50 posto ljudi nista ne radi sta je tu tako lose ? u Hrvatskoj se ustav mjenja radi homoseksualaca a i cirilica se hoce maknuti u Vukovaru, nije da branim te poteze dapace samo zelim jasno pokazati kako svatko kroji svoju sudbinu i da eu nije ona koja ima zadnju rijec, nije eu opljackala niti Hrvatski niti Srbiju ali brate ako hoces demokraciju i biti dio eu onda ces i ispuniti neke osnovne uvjete normalnog funkcioniranja jedne drzave a mislim da je Hrvatska bila prakticki na samom dnu gore nije moglo, za Srbiju cemo tek vidjeti, pozdrav susjedi..

eTule

pre 10 godina

Zovu se pregovori jer se progovara oko toga sta se mora i kako promjenit i pregovara se u kojem roku se to mora primjenit. Rokovi za primjenu pojedinih djelova su razliciti za sve drzave, i svaka drzava pregovara o svojim specificnostima. Tako da to jesu pregovori, a druga je stvar sto se zna da sve clanice unije moraju zadovoljavati kriterije iz maastrichta, kopenhaškim i Madridskim. To nije naucna fantastika procitas i znas sta sve trebas usvojit ili odustanes jer ti se ne svidjaju pravila.

EU vratar

pre 10 godina

pa vidite, mi vas ne prisiljavamo da nam se prikljucite. mozda vas nego drugi tera u eu ali mi za to nismo odgovorni. mi samo trazimo da budete umiveni, zacesljani i prisojno odeveni ako hocete u klub.

etizop

pre 10 godina

@Riječanin... nisu nam Njemci krivi što su sposobniji i vrijedniji od nas, mi jedino što smo uspjeli u 20 godina samostalnosti je upropastiti i pokrasti sve što je vrijedilo. Po tvojem mišljenju koja je bila alternativa za hrvatsku? i dalje bespoštedna krađa svega što postoji, upropaštavanje privrede i bogaćenje male šačice podbnih bliskih tuđmanu i kliki iz vlasti...

Rajko

pre 10 godina

Da li se to zvalo pregovaranje , razgovaranje ili usvajanje i primena pravila evropskog kluba podpuno je nevažno. Bitno je da smo mi dobili dozvolu da u svemu tome aktivno učestvujemo.

Simeon NS

pre 10 godina

Čovek, visoki EU funkcioner iz Brisela, pre mesec i pol dana lepo rekao : "Ne očekujte da će svi delovi pregovaračkog okvira (pregovaračke omče !) biti dostupni javnosti" , i sad se neki čudom čude šta nam sve, svako malo pa nešto spakuju, reci dragička !

Nina Sns

pre 10 godina

Ništa neobično za našeg premijera. Mi smo navikli da on govori istinu i samo istinu, možda mu se ponekad omakne pa prećuti neku aferu, možda zameni teze, možda pogrešno interpretira nešto pre podne, da bi posle podne razjasnio dilemu, možda nas tako nekad ubedjuje da pregovara i dogovara nešto, ali se kasnije ispostavi da samo klima glavom i radi ono što mu drugi kažu. Ipak to našem Ivici ne smeta da se javnosti predstavi kao vrlo odgovoran, ozbiljan političar sa stavom, ali eto neozbiljna i neodgovorna Evropa ga demantuje. Nama je potreban jak premijer kao što je Vučić.

nena

pre 10 godina

"da Mađarska nije ušla u EU, sve te fabrike bi propale i radnici bi ostali bez posla KAO ŠTO SE DESILO U SRBIJI".
(Baja, 27. decembar 2013 12:39)
Besmisleno. Srbija je od početka 90ih pod ekonomskim sankcijama UN celu deceniju. To je naravno najviše pogodilo upravo fabrike i njihov izvoz. Uz to se raspadom YU smanjilo tržišto za koje su fabrike bile gradnjom i predviđene, a na kraju je 1999. posle svega toga NATO pakt i fizički razrušio fabrike. Šta bi se od svega toga dogodilo Mađarskoj da nije ušla u EU? Naravno, ništa.
Posle svega što smo mi prošli, a Mađarska nije, plus još svi EU fondovi sa gomilom ulupanih eura u Mađarsku... oni bi morali biti svetlosnim miljama ispred nas. A nisu. Zašto? Zato što će nosilac razvoja ekonomije uvek biti industrija. Upravo ta, koju Mađarska više nema.

La Rosa

pre 10 godina

@nena
Glavni problem industrije u komunističkim zemljama je što se fabrike nisu modernizovale, dok se na zapadu ulaže u nove tehnologije. Kod nas i u pomenutoj Mađarskoj naprave fabriku recimo za saksije i prave tri vrste saksija narednih 30 godina. I posle pada komunizma otvaranjem tržišta naravno da propadaju takve fabrike, ako ih neko ne kupi i ulaže u njih.

novi komentator

pre 10 godina

Jos jedna kritika za @Rijecanin - kontradiktoran si; kazes cilj EU pre pridruzivanja unistiti privredu zemlje koja se pridruzuje i kao primer navodis hrvatska brodogradilista. Pa, "zemo", zao mi je, i Uljanik, i 3.maj i Brodosplit i Brodotrogir RADE, i to na trzisnim osnovama, za razliku od onog do juce, i vise ne fabrikuju gubitke. Tako da stvarno ne vidim sta je to u brodogradnji ( pa iskreno i u ostalim podrucjima privrede ) HR izgubila tokom pridruzivanja i zbog clanstva.

Igor

pre 10 godina

Bolje i uci u EU za 7 godina i reformisati svoje drustvo i drzavu ( jer sami to ne umemo ili necemo) nego ostati slepo crevo koje svima sluzi za raskusurivanje.

mr b

pre 10 godina

sto volim kad uvale nasim eu fundamentalistima, i to taman ovako praznicno. naravno, od moje sitne pakosti nikom nece biti bolje, a zemlja ode dodjavola, sa svapskom nogom na vratu...

Rajko

pre 10 godina

Da li se to zvalo pregovaranje , razgovaranje ili usvajanje i primena pravila evropskog kluba podpuno je nevažno. Bitno je da smo mi dobili dozvolu da u svemu tome aktivno učestvujemo.

Nina Sns

pre 10 godina

Ništa neobično za našeg premijera. Mi smo navikli da on govori istinu i samo istinu, možda mu se ponekad omakne pa prećuti neku aferu, možda zameni teze, možda pogrešno interpretira nešto pre podne, da bi posle podne razjasnio dilemu, možda nas tako nekad ubedjuje da pregovara i dogovara nešto, ali se kasnije ispostavi da samo klima glavom i radi ono što mu drugi kažu. Ipak to našem Ivici ne smeta da se javnosti predstavi kao vrlo odgovoran, ozbiljan političar sa stavom, ali eto neozbiljna i neodgovorna Evropa ga demantuje. Nama je potreban jak premijer kao što je Vučić.

Marquez

pre 10 godina

Mi nismo u poziciji da pregovaramo. Ako hoćemo u EU onda moramo da slušamo i igramo po njihovim pravilima. Svidelo se to nama ili ne. Mi smo u neravnopravnom položaju, mali, slabi i poznati po tome da dobro reagujemo samo kada nas nagaze.

gile

pre 10 godina

"ne radi se o pregovaranju, već se od Srbije očekuje da ..."

Aha, znaci sada te stvari koinacno zovemo pravim imenom. Sto u prevodu zvuci: nista se vi tu ne pitate, vase je da slusate, da priznate Kosovo, da odnose sa Republikom Srpskom obavljate iskljucivo preko Sarajeva i FBiH i uopste da se povinujete svim nasim hirovima i da izvrsavate sve sto vam se kaze; novi uslovi i domaci zadaci tek slede a ako ih ne ispunite dobicete vize, sankcije, prinudnu upravu ... I ono najvaznije: otpor je uzaludan, bicete asimilovani. I onda se cudimo sto ima sve vise rusofila, evroskeptika i nacionalista?

Mr X

pre 10 godina

Ljudi, kakva EU, Srbiji treba da se napravi sistem slican socijalizmu gde je sve pristupacno obicnom prosecnom coveku koji sa platom od 300 evra moze da ode npr. na Kopaonik zimi i na neko more leti a ne da se tajkuni sasave od para. treba takodje unistiti elitizam. zivim u inostranstvu i trenutno na Kopaoniku pijem caj od 150 dinara, red bul je 400! Alo! za koga je to? za narod koji zaradjuje 300 evra mesecno!? kosulje po centu Beograda se prodaju za 80 evra. da li je to normalno? nikada u Srbiji, u nasoj eri, nece biti prosecan auto Golf star 3 godine, nemojmo da se lozimo bez veze. Realno je da svako moze da sebi priusti Juga, da je hrana jevtina i da moze da se ode na neki odmor dostojan coveku a ne da mastamo o avionima i kamionima. Suzbiti sve monopol biznise pod hitno i unistiti korupciju. ziveo narod!

Kamičak

pre 10 godina

Mi nismo u poziciji da pregovaramo. Ako hoćemo u EU onda moramo da slušamo i igramo po njihovim pravilima. Svidelo se to nama ili ne. Mi smo u neravnopravnom položaju, mali, slabi i poznati po tome da dobro reagujemo samo kada nas nagaze.
(Marquez, 27. decembar 2013 10:48)
О овој теми се стално нађе неко да шири дефетизам као разлог за поданички и послушнички однос према ЕУ. Ја баш напротив, мислим да су Срби и сви други народи који живе у Србији и вредни и способни. Да је ниво интелигенције код нас изнад светског просека. Проблем је у нечему сасвим другом. То је што ни једна до сада власт није искрено желела да створи позитивну селекцију у целокупном друштву. Увек је власт са собом вукла на врх мањину, користољубиве полуинтелектуалце, талог неспособних који су једино способни да по страначкој припадности зграбе за себе велику корист. Али да поновим, то је мањина. А ЕУ нам ту неће помоћи, нити неће бити нових радних места због нових ЕУ правила. Од тих правила ће имати користи у Србији само ЕУ земље које већ дуго играју по тим правилима. За нас ће то бити као да нам кажу: Ви играте кошарку, али то није по ЕУ нормама, од сада морате да играте крикет". И гле чуда у тој утакмици ће увек побеђивати Енглези, а ми ћемо умети само да им приносимо воду и пешкир. Другачије су нама реформе потребне, а оне немају никакве везе са ЕУ диктатом.

svi su isti

pre 10 godina

"...i normalizacijom odnosa s Prištinom," Eto nama obogacenja srpskog recnika novim izrazom za priznavanje neke drzave!

Ne mozemo mi nikada normalizovati odnose sa laznom drzavom nastalom otimacinom teritorije silom, jedino sto mozemo potpisati je primirje do sledeceg nastavka borbe za povratak te teritorije, bilo silom (oruzjem), bilo milom (diplomatija, ekonomija, demografija).

ice9

pre 10 godina

Drugim recima da stoku vec jednom naucite redu! Da se ne prave prvo trzni centri i beogradi na vodi vec da se prvo razvija privreda i izvoz itd itd.

Riječanin

pre 10 godina

Kao i kod nas u HR tako će biti i kod vas - nažalost. Pregovaranje vam u stvari znači, onako bukvalno, najprije morate da osiromašite vaše gospodarstvo da bi vas EU mogla ekonomski kontrolirati. Ostat ćete bez nacionalnih proizvoda kao i mi i mjenjati im imena odnosno prestati proizvoditi. Mi smo morali kako oni kažu prestrukturirati brodogradilišta. Drugim riječima trebalo ih je uništiti i privatizirati. Tako će i kod vas vjerojatno završiti auto industrija i slično. Kad budete ulazili za nekoliko godina u EU ta ista EU će vas toliko izcjediti i uništiti da nećete više pokazivati nikakve emocije kad uđete u EU jer će vas ubijati siromaštvo i nezaposlenost a s takvima je najlakše upravljati. Uostalom proći ćete sva sra.. koja smo i mi prošli. S druge strane imate nesposobnu birokraciju i političare kao i mi pa nećete izvući dovoljno sredstava iz predpristupnih fondova jer onim istim nedostaje ideja pošto svoje guz..e će namiriti a za narod i državu ih zaboli ona stvar. I kod nas je samo mali dio stredstava iskorišten a ostalo će propasti. I ne zaboravite: Članstvo u EU se plaća i to skupo. Mi počinjemo od druge godine. Ne vraćamo ni postojeće dugove a neznam kako ćemo još i taj namet vraćati a nismo iskoristili ono što su nam pružili. Ova zajednica u EU odgovara samo njemcima koji i vladaju EU.

popeye

pre 10 godina

Никаквих преговора ту нема, каже отворено човек, већ само извршавање њихових правила. Неко је поменуо сувереност и слободу?

alpinista

pre 10 godina

Odlično, ajmo na referendum.

Posle referendumskog odgovora naroda sve će biti ktistalno jasno.

Političari, dajte Srbiji referendum.

Milan

pre 10 godina

Ajde ljudi da se uozbiljimo pa da vratimo sistem prave vrednosti ovoj napaćenoj zemlji.Onda nam niko neće trebati i svi će se grabiti za nas.Šta će nama Evropa nama treba ceo svet!

Baja

pre 10 godina

Slušao sam mađarske ekonomiste o raspravi za i protiv Mađarske u EU. Jedan je ponavljao kako ulaskom u EU Mađarska izgubila industriju, tj. nemci i drugi su kupili sve fabrike. Zanimljivo je što mu je drugi odgovorio: "da Mađarska nije ušla u EU, sve te fabrike bi propale i radnici bi ostali bez posla KAO ŠTO SE DESILO U SRBIJI".

Aleksandar

pre 10 godina

Kako sam ja shvatio, reč "pregovori" se ne tumači pogrešno, nego se pogrešno koristi. To nisu pregovori, nego uslovi. Pregovara se samo o tome da li smo ih ispunili ili nismo.

eTule

pre 10 godina

Zovu se pregovori jer se progovara oko toga sta se mora i kako promjenit i pregovara se u kojem roku se to mora primjenit. Rokovi za primjenu pojedinih djelova su razliciti za sve drzave, i svaka drzava pregovara o svojim specificnostima. Tako da to jesu pregovori, a druga je stvar sto se zna da sve clanice unije moraju zadovoljavati kriterije iz maastrichta, kopenhaškim i Madridskim. To nije naucna fantastika procitas i znas sta sve trebas usvojit ili odustanes jer ti se ne svidjaju pravila.

EU vratar

pre 10 godina

pa vidite, mi vas ne prisiljavamo da nam se prikljucite. mozda vas nego drugi tera u eu ali mi za to nismo odgovorni. mi samo trazimo da budete umiveni, zacesljani i prisojno odeveni ako hocete u klub.

Skeptik

pre 10 godina

Naravno, nema tu nikakvih pregovora, već isključivo ispunjavanje čitavog niza ultimatuma. Kao i toliko puta u istoriji do sada.

VV

pre 10 godina

Naravno da nema govora o pregovorima, bas ce Evropa da slusa milosevicevce i seseljevce sta ima da kazu. Zna se zasto su ih tu doveli, ima da cute, vataju beleske i izvrsavaju naloge. Ako im se ne svidja Evropa, lepo nek se pripoje Aziji i Putinu. Mozda je tako i bolje za sve.

kraja

pre 10 godina

...na zalost, niti smo ukrajina, niti sa druge strane stoji rusija sa "nepristojnom" ponudom od 15 milijardi...
...u procepu izmedju domacih i evropskih lopova, za nas su sve opcije tamni vilajet...
...savete i objasnjenja nam daju likovi za koje nikada nismo culi, a evo sad i jedan evropski krkobabic...

Goran_ZG

pre 10 godina

Točno prolazite ono što smo i mi u HR - sjećam se da su sve ove teme bile aktualne kod nas prije par godina - identično...samo googlajte starije objave hrvatskih medija i vidjet ćete što vas sve čeka...sretno!

nena

pre 10 godina

"da Mađarska nije ušla u EU, sve te fabrike bi propale i radnici bi ostali bez posla KAO ŠTO SE DESILO U SRBIJI".
(Baja, 27. decembar 2013 12:39)
Besmisleno. Srbija je od početka 90ih pod ekonomskim sankcijama UN celu deceniju. To je naravno najviše pogodilo upravo fabrike i njihov izvoz. Uz to se raspadom YU smanjilo tržišto za koje su fabrike bile gradnjom i predviđene, a na kraju je 1999. posle svega toga NATO pakt i fizički razrušio fabrike. Šta bi se od svega toga dogodilo Mađarskoj da nije ušla u EU? Naravno, ništa.
Posle svega što smo mi prošli, a Mađarska nije, plus još svi EU fondovi sa gomilom ulupanih eura u Mađarsku... oni bi morali biti svetlosnim miljama ispred nas. A nisu. Zašto? Zato što će nosilac razvoja ekonomije uvek biti industrija. Upravo ta, koju Mađarska više nema.

Robespjer

pre 10 godina

Već vidim Ivicu kako danas izlazi pred javnost i demantuje Evropu, rečima da se i mi pitamo i da pregovaramo. Onda sledi čuveno:"Znate šta pa da ne pregovaramo, Evropa nam ne bi poslala Kurca".

crni domino

pre 10 godina

Nama nas Premijer kaze da su to pregovori i mi mu verujemo.
Mi smo nebeski narod, mi smo pobedili NATO, mi smo izvojevali pobedu kada smo dobili saglasnost da pregovori mogu poceti, mi nikada necemo priznati drzavu kosovo...!
Sta mi ima da se menjamo, nama u nasim sengrupima nista ne fali!
Muci nas samo to sto ni Premijer ne moze da nam objasni sta je to sengrup, ali nije ni vazno, lepo njemu, lepo nama!

Djoshica

pre 10 godina

Sve se pogrešno tumači, narod loše tumači politiku, pa je takvu bira, političari tumače politiku kao mesto, koje se po ličnim, neograničenim potrebama, adaptira. A svi zajedno plutamo kao splav sve dalje, i dalje, od bilo kakvog državnog ustrojstva. Na kraju, neće ostati niko ko će znati kako iz te "stranvodice" da nas vrati, u normalne tokove. Jer niti smo kao narod svesni situacije, niti neko od "intelektualaca". Jer da jesu intelektualci ne bi bili ode gde smo, i gde lutamo. A Evropa je isto posrnula od takve politike pojedinih levih članica, koje su muljale i grabile iz evropskog fonda. Sad kad je Evropa shvatila kolika je dubioza... Ona je ušla u novi režim izlaska iz krize, i naravno uz određen pad standarda će se izvući iz gliba. Nas će pustiti da se ili sami vratimo na put, ili ćemo potonuti, al njih da vučemo na dno nećemo. Sve u svemu biće nam jasno kad nam bude kasno, a možda ni tad, dokazano.

Simeon NS

pre 10 godina

Čovek, visoki EU funkcioner iz Brisela, pre mesec i pol dana lepo rekao : "Ne očekujte da će svi delovi pregovaračkog okvira (pregovaračke omče !) biti dostupni javnosti" , i sad se neki čudom čude šta nam sve, svako malo pa nešto spakuju, reci dragička !

crno.crveno

pre 10 godina

Riječanin ne piši ****osti, hrvatska brodogradilišta su ostvarivala nevjerojatne gubitke zbog sjajnog menadžmenta koji je kupovinu čelika ugovarao u eurima,a prodaju brodova u dolarima. Gubitci su se naravno krpali iz državnog proračuna , a radilo se svake godine o stotinama milijuna dolara. EU je takvim budalaštinama rekla dosta, jer s jedne strane ministar financija nam se zadužuje po svijetu i namjeravamo sisati EU fondove,a s druge strane tim novcem bi krpali gubitke poduzeća koje vode nesposobnjakovići. Zato su brodogradilišta privatizirana, pa tko ima nesposobnu upravu taj će propasti,a neću ga ja spašavati svojim novcem. Hvala im na tome.

ko to ne zna?

pre 10 godina

pregovori se tako zovu ali to ustvari ovako izgleda...dva tima,gomila papira i poglavlje po poglavlje. s tim sto nasa strana nema mehanizam da odbije bilo sta vec svako poglavlje zatvara nacinom kako joj je receno. to su kao predavanja na fakultetu,ides na njih i polazes kolokvijume pa radis seminarske radove i na kraju polazed ispit. ali taj ispit uvek moze iznova da se otvori. to je normalan proces i ko zeli da udje postuje pravila

Milos

pre 10 godina

Tako da vam sledeci put Dacic I Vucic kazu da im je tesko u Briselu nemojte da im verujete. Ovi im samo kazu sta treba da rade oni samo klimnu glavom I to je to. Pregovora nema.

Edi

pre 10 godina

Mnogima se sada ovo cini kao ucjena, uslovi, plesi kako ja sviram itd.. ali zapravo zeljeli to priznati ili ne sada slijedi jedno jako vazno razdoblje za Srbiju, govorim ovo iz iskustva koje je imala Hrvatska. Stvari treba postaviti onakvima kakve jesu i biti realan, ako eu kaze smanjite korupciju, smanjite broj radnih mjesta u drzavnim upravama di 50 posto ljudi nista ne radi sta je tu tako lose ? u Hrvatskoj se ustav mjenja radi homoseksualaca a i cirilica se hoce maknuti u Vukovaru, nije da branim te poteze dapace samo zelim jasno pokazati kako svatko kroji svoju sudbinu i da eu nije ona koja ima zadnju rijec, nije eu opljackala niti Hrvatski niti Srbiju ali brate ako hoces demokraciju i biti dio eu onda ces i ispuniti neke osnovne uvjete normalnog funkcioniranja jedne drzave a mislim da je Hrvatska bila prakticki na samom dnu gore nije moglo, za Srbiju cemo tek vidjeti, pozdrav susjedi..

etizop

pre 10 godina

@Riječanin... nisu nam Njemci krivi što su sposobniji i vrijedniji od nas, mi jedino što smo uspjeli u 20 godina samostalnosti je upropastiti i pokrasti sve što je vrijedilo. Po tvojem mišljenju koja je bila alternativa za hrvatsku? i dalje bespoštedna krađa svega što postoji, upropaštavanje privrede i bogaćenje male šačice podbnih bliskih tuđmanu i kliki iz vlasti...

La Rosa

pre 10 godina

@nena
Glavni problem industrije u komunističkim zemljama je što se fabrike nisu modernizovale, dok se na zapadu ulaže u nove tehnologije. Kod nas i u pomenutoj Mađarskoj naprave fabriku recimo za saksije i prave tri vrste saksija narednih 30 godina. I posle pada komunizma otvaranjem tržišta naravno da propadaju takve fabrike, ako ih neko ne kupi i ulaže u njih.

novi komentator

pre 10 godina

Jos jedna kritika za @Rijecanin - kontradiktoran si; kazes cilj EU pre pridruzivanja unistiti privredu zemlje koja se pridruzuje i kao primer navodis hrvatska brodogradilista. Pa, "zemo", zao mi je, i Uljanik, i 3.maj i Brodosplit i Brodotrogir RADE, i to na trzisnim osnovama, za razliku od onog do juce, i vise ne fabrikuju gubitke. Tako da stvarno ne vidim sta je to u brodogradnji ( pa iskreno i u ostalim podrucjima privrede ) HR izgubila tokom pridruzivanja i zbog clanstva.