Nedelja, 22.12.2013.

13:37

14 trudnica bez posla u sudovima

Sindikat pravosuđa saopštio je da će reorganizacijom sudova u Beogradu od Nove godine bez posla ostati ukupno 14 trudnica u Prvom i Drugom osnovnom sudu.

Izvor: Beta

14 trudnica bez posla u sudovima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Tanja

pre 10 godina

Prethodnom reformom (2010) sam zatvaranjem jednog tuzilastva rasporedjena u drugo na 250km udaljenosti od mesta prebivalista (BG), dvoje maloletne dece i muza. Nije mi dodeljeno zakonsko pravo odvojenog zivota. Stambeni nesituirana od strane poslodavca. I ovih dana opet reforma. Posle mnogobrojnih molbi upucenih nadleznima i pisane saglasnoste o buducem mestu rada, dobih resenje pre neki dan o rasporedu u novoformirano tuzilastvo, sada 280 km od kuce, dece, muza. Uz to resenje o premestaju (nazadovanju) sa mesta saradnika (sef racunov.sa nazadnim koeficijentom (2.09) u odnosu na mnoge koleginice) rasporedili me na mesto referenta za fin.poslovanjem sa srednjom skolom. Van sebe sam! Dipl.ecc, drzavna sluzbenica na neodredjeno vreme evo vec 11 godina!!! Tepih-otirac ... Ocekujem da uskoro zakonom me nasilno i izbace sa posla...

drzavna sluzbenica

pre 10 godina

(sm, 23. decembar 2013 05:32)

Pazi ovog strucnjaka,bas sam cekala nekog stranackog vojnika da prospe svoju mudrost!
Tvoj(namerno ne persiram) komentar nije vredan pomena,ali eto,radi se o mojoj i egzistenciji moje porodice pa ti odgovaram!

Zasto bih dala otkaz?Zar to tako lako funkcionise?Srbija je Svajcarska,pa me na berzi rada ceka izbor raznoraznih poslova,gde cu na pravi nacin pokazati i dokazati svoje sposobnosti,koje ce se pravedno vrednovati?
Gde ti zivis?
Covek napise komentar i snese jaje,cisto da se kaze da je nesto napisao,strasno!

Ima da se borim za svoja radnicka prava i to mi pravo nece oduzeti ni drzava ni polupismeni komentatori!

Vlada

pre 10 godina

@buda baba
ako je tako kao sto pricas daj otkaz!!
(Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sm, 23. decembar 2013 05:32)

Jako mi je zao sto je ova tema tako brzo skinuta sa naslovne strane,zasluzuje mnogo vise paznje.
Sto se tice gore citiranog komentatora,moram da kazem da najvise "volim" takve pametnjakovice,koji zive i rade bezbrizno u nekoj bogatoj inostranoj zemlji,a onda dodju ovde i nama slepcima sole pamet sta je najbolje za nas.
Kao prvo,sve sto je napisao komentator Buda Baba je tacno,kao drugo,hajde da te poslusam i dam otkaz pole 30 godina rada u sudu,sa svoje 54 godine zivota.Gde da se zaposlim posle toga i kod koga?
Imas li ti predstavu kolika je nezaposlenost u Srbiji?Imas li predstavu kolike su socijalne razlike medju zaposlenima?Sluzbenik u sudu i sluzbenik u javnom preduzecu,oba na budzetu,slicni poslovi a razlika u plati dvostruka?!
Po tebi je normalno da cutis,radis,trpis,da se ne boris za svoj status,za svoja prava,da prihvatis sve uslove koje ti poslodavac nametne,bez obzira da li isti vredjaju dostojanstvo coveka?
Cemu onda zakoni o radu,cemu sindikalne organizacije?

Tvoja prica je apstraktna,kao da si rekao da su sve reke na svetu iste.Nije tako i ne palamudi,jer,Srbija nije SAD,ni Nemacka,ni Holandija,ni Svajcarska,ovde se zakoni ne postuju.Ovde nije nista sveto,lopovija i korupcija su na svakom koraku,vlastodrsci su bezobzirni,gledaju iskljucivo svoj interes i sve sto rade je u cilju njihovog opstanka na vlasti,zarad sopstvenog boljitka!

OKnO

pre 10 godina

@Ja
Svaka čast za komentar, i navode zakona, nadam se da ste u pravu.
Ono što mi je upalo u oko, je karakterisanje dela koje ste naveli "zaposlenom da otkaže ugovor o radu", o kome se ovde ne radi.
U firmi gde trenutno radim, istek ugovora se tako ne kvalifikuje, već jednostavno, obaveste vas da ugovor neće biti produžen (nije u pitanju otkaz ugovora), a zakon sprečava, da kada otvorite trudničko, ugovor momentalno bude otkazan.
Takođe, iz teksta članka koji komentarišemo, nije poznato da li je 14 trudnica na radnom mestu, ili na bolovanju (trudničkom), što verovatno ima uticaj, tumačeći članove zakona koje ste naveli.
Nadam se da je sve ovo nekoj od trudnica korisno.
Pozdrav

OKnO

pre 10 godina

@Majstor Raka
Nažalost ne mogu se složiti sa vama, posebno što sam neko vreme radio u pravosuđu, pa čak i po odlasku g-dina Batića.
Što se tiče autoriteta o kom pričate, tu ste u pravu, znalo se ko šta radi, i čovek je držao do sebe. U kakvom sam šoku bio, kada je ta vlada prevremeno pala, i kada su sva gospoda zajedno sa ministrom odneli sve sem tepiha iz kancelarija....
Ubrzo je došao i izveštaj EK na temu rada i reforme pravosuđa, koju je Batić često pominjao, rezultati poražavajući...

Ali to nije tema, što se tiče predmeta, ugovor o radu postoji na određeno i neodređeno vreme, realnost je takva da vas od prestanka ugovora na određeno vreme u Srbiji može spasiti samo partijska knjižica.
Predsednica sindikata Slađanka Milošević može nas sve prosvetiti i navesti koji je tačno član zakona prekršen, jer je slična situacija praksa u Srbiji već godinama unazad, ali o tome niko ne sme pisati.
Da li uopšte iko shvata razliku između ugovora na određeno i neodređeno vreme?
Naravno da sam za to da se borimo protiv bele kuge, ali ne minusom u budžetu, nisu njih 14 jedine trudnice u Srbiji, a kao zaposlene u pravosuđu na određeno vreme znaju odlično šta to znači.
Pozabavite se isterivanjem sa posla žena koje rade na neodređeno kod privatnika, čim se posumnja na trudnoću... otkaz, i nikom ništa.

Ja

pre 10 godina

Tačno je da je rad na određeno vreme oročen, ali to od poslednjih izmena Zakona o radu u maju ove godne ne važi za trudnice, one su tim izmenama zaštićene. Za neupućene.

"6. Posebna zaštita od otkaza ugovora o radu

Član 187

Za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.

Zaposlenom iz stava 1. ovog člana rok za koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme produžava se do isteka korišćenja prava na odsustvo.

Rešenje o otkazu ugovora o radu ništavo je ako je na dan otkaza ugovora o radu poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stava 1. ovog člana ili ako zaposleni u roku od 30 dana od dana prijema otkaza obavesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stava 1. ovog člana i o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlašćenog lekara ili drugog nadležnog organa."
Propisana je kazna za prekršaj ovog člana u iznosu od 800.000 do miliona dinara.

draginja

pre 10 godina

pre neki dan sam citala izjavu sociologa i psihologa o pravima radnika u Srbiji.Radnih mesta nema,na dnu primanja smo u Evropi prosek oko 2 evra na sat.U takvoj situaciji radnicima koji imaju radno mesto mozete da radite sta hocete,da im smanjujete platu,da im je cak prepolovite oni ostaju jer nemaju gde.Ali sa druge strane vremena se menjaju,uvode se tehnologije koje smanjuju potrebu za tolikim brojem zaposlenih,ima velikih zloupotreba i privilegija od strane trudnica koje budu i po par godina na trudnickom bolovanju,radno mesto ih ceka.Sta cemo sa trudnicama koje nikad nisu radile jer nisu mogle da dobiju radno mesto?

sm

pre 10 godina

@buda baba
ako je tako kao sto pricas daj otkaz!!
niko te ne tera da radis u sudu ali je lep drzavni posao. i mani te price 13ta plata. meni ovde u americi niko ne daje 13tu platu.
komunisticki sistem ste svi voleli i sad kad neokomunisti pokusavaju da budu radikalno demokratski onda ti ne valja.
ne slazem se za otpustanje trudnica ali samo u srbiji je SVAKA trudnoca rizicna.
moja zena je radila svih 9 meseci i u petak otisla kuci u ponedeljak nam se rodio sin a onda je bila 6 nedelja na NEPLACENOM PORODILJSKOM i odmah nazad na posao.
a vi se onda zalite. zao mi je sto imate male plate i mnogo radite ali ostavite cigare, kafe i manite se kladionica i lumpovanja i prezivecete. samo u srbiji su cene cigareta socijalni mir. na vest da gradonacelnik njujorka zabranjuje pusenje na javnim mestima svi ga zovu diktatorom....

privatnik

pre 10 godina

Nemojte molim vas toliko patetike, znamo vrlo dobro da često baš i nije tako. Kod mene se dešava da se zaposle namerno pred trudnoću pa zatrudne čim se steknu uslovi, pa onda naknadno bolovanje, pa odmah sledeće dete... Od trenutka kad ostanu trudne postaju zaštićene kao beli medvedi a njihovom neradu i drskosti nigde kraja, a ja ne smem ni da pomislim da im dam otkaz!!!

potkivač

pre 10 godina

Trudnice, ne brinite, na vas misli predsednik Parlamenta, naprednjak, megatrend doktor nauka, Nebojsa Stefanovic!
Kada se setim koliko pre dva meseca kako je bio brižan prema trudnicama i donosio nekakav zakon pored postojeceg zakona...
Ipak su to nesposobni radikali koji znaju samo da ruse i unistavaju...
A vi gospodo i gospodje, glasajte i dalje za njih!

Sosa

pre 10 godina

Za mene je vest dana izgovor zbog čega zapošljavaju u Gradskoj upravi u Nišu koja, inače, ima zaposleno 1.985 lica i za plate im se izdvaja mesečno oko 125 miliona dinara. Interesantno je i to da je broj zaposlenih u Gradskoj upravi novi Sad navodno manji ali se za njihove plate mesečno izdvaja nešto više od 140 miliona dinara. Naredila im upravna inspekcija da zaposlene na određeno prevedu u radni odnos na neodređeno?! Prema slovu zakonu radni odnos na određeno vreme ne može tek tako da postane na neodređeno vreme. Kako to da upravna inspekcija ne radi svoj posao kada je u pitanju pravosuđe u kojem ljudi godinama rade na određeno vreme iako su radna mesta slobodna i predviđena.?!

Ger-mann

pre 10 godina

Ako probate da zastitite trudnice od otkaza, vise niko nece hteti da zaposli mlade devojke (potencijalne trudnice). Ovako bar mogu da rade neko vreme :(

Robespjer

pre 10 godina

Još jedan istorijski uspeh vlade na čelu s Dačićem. Verovatno ova mera podrazumeva smanjenja nataliteta, kako se ne bi rodili novi besposličari. Imamo i ovako dovoljan broj nezaposlenih.

Buda Baba

pre 10 godina

A ja se jos cudim zasto se stranacki vojnici ne zaposljavaju u sudstvo,glupan!

Ovo sto rade zaposlenima u pravosudju,to je vec pravo izivljavanje.Najslabije placeni,ubedljivo najvise posla,najveca izlozenost mobingu.Mi radnici(sluzbenici),zbog nesposobnosti i korumpiranosti tuzilaca i sudija,redovni smo dezurni krivci kod naroda,koji poistovecuju nas rad sa onim drugopomenutim,koji rade kako rade ali za velike pare.Jedni su stranacki poslusnici(cast izuzecima) i rade ali za plate od 150000din,dok mi ostali potcenjeni,nepostovani i izrabljeni radnici,dozivljavamo ponizenje za ponizenjem!

Ovo je treca racionalizacija zaposlenih u pravosudju,ali koga to vise zanima,osnovica plate ispod minimalca,bez toplog obroka,regresa,13 plate,sa manjkom zaposlenih,jos nam ukidaju bednu stimulaciju od 4000din,radi se prekovremeno,cesto i vikendom,ali eto,uzgleda da smo mi u sudovima oni preko cijih ledja uvek sve ide.

Dok u javnim preduzecima sa duplo vecim platama od prosecnih,svaki drugi zaposleni je visak,dotle nas gaze i proredjuju,valjda da ustanove donji prag tolerancije!Bednici jedni,sram vas bilo!

Strajk,strajk,strajk,strajk!!!

drzavna sluzbenica

pre 10 godina

Znam da ove komentare cita predsednica sindikata Sladjanka Milosevic!

O strajku se razmisljalo jos prosle godine,zbog nemogucih uslova rada i mizernih zarada zaposlenih,izuzimajuci sudije i tuzioce.
Sadasnja situacija je mnogo gora,vec niske plate su na istom nivou od prosle godine,troskovi zivota su se enormno povecali,a sada nas po ko zna koji put "racionalizuju".
Ni do sada nismo uspevali da postignemo zacrtano tj. projektovano od nesposobljakovica i neznalica koji sede u ministarstvu(a ubijamo se od posla),ne znam onda kako su zamislili da to uradimo sada,kada ce nas biti jos manje?!
Ocigledno je da sa ponizenjima zaposlenih nema kraja,da smo mi radnici u pravosudju unazad 20 godina birani za one preko cije kicme sve ide i vise nema smisla ovo trpeti!
Mora se prekinuti sa ovim i to odmah,odavno je zrelo za strajk!

Sladjanka,definisite zahteve i krenite sa inicijativom!

Građanin

pre 10 godina

Građani bi trebalo da budu centar funkcionisanja državnog aparata i reforma pravosuđa je najvažnija oblast, kaže ministar pravde, zamislite. Vladavina prava, idi begaj. Ko će građanima da pruži kvalitetniju i efikasnu sudsku zaštitu kada je radnika sve manje a posla sve više?

Majstor Raka

pre 10 godina

Snaja mi radi u pravosudju,pa eto,mogu da kazem da sam jako dobro upucen u stanje u istom.
Poslednji ministar sa autoritetom i kredibilitetom u pravosudju je bio pokojni Vladan Batic!Svi posle njega su zalutali mediokriteti u politickom pokusaju,nestrucni poslusnici,kojima je ministrovanje posluzilo iskljucivo kao odskocna daska za zauzimanje bolje kotiranih politickih pozicija.
Elem,pravosudje Srbije je najurusenija i najiskomprovitovanija drzavna ustanova,koja radi u najvecoj meri po nalogu politicara i tajkuna.Tu nema ni N od nezavisnog pravosudja,sudijama i tuziocima su date dobre plate da cute i slusaju,dok se prema ostalim zaposlenima ophode kao prema obicnoj marvi.
Sudski cinovnici rade za osnovicu koja je manja od zakonskog minimalca,to su vlasti prikrivale dajuci im nekakvu stimulaciju od 4000din,koju sada ukidaju.Pravosudje je jedini drzavni organ koji je doziveo i preziveo racionalizaciju radnih mesta i to u dva navrata,ponavljam jedini,a sada prozivljavaju i trecu racionalizaciju,gde otkaze dobijaju trudnice,samohrane majke i svi ostali koji su zbog manjka radne snage zaposleni na odredjeno!?
Dok u javnim preduzecima nemaju dovoljno stolica za sve zaposlene stranacke vojnike,zene,svalerke,sestre,strine i tetke,dok im daju plate za ne znam sta od 500-1000 evra,dotle oni koji dirince za bedne pare ispastaju!
Bruka i sramota,a onda se cudimo kakvo nam je sudstvo!

Izgleda da uskoro krece vreme strajkova!

Beli

pre 10 godina

Prvo sudovi otpustaju trudnice,a posle će izvršna vlast da čini to isto u javnom sektoru,a šta će im i porodilje i službenice sa malom decom koje stalno idu na bolovanja; posle će humano da donesu zakon da privatni sektor ne sme da otpušta iste.U skupštini će da usvoje strategiju protiv bele kuge. Znate li kako se u Japanu zove Srbija: 'Jaonama'

Čika Pera

pre 10 godina

Naprednjaci naprednije lažu od prethodnika. Smanjuju u pravosuđu pa će da predstave da su smanjili broj u državnoj upravi. Bitange. Ne verujem šta čitam, 1,2 miliona predmeta, pa posle kažu pravosuđe ovakvo, pravosuđe onakvo. Dobro je šta mu rade godinama.

NULA OD DRZAVE

pre 10 godina

Puna usta politicarima, nekih kao boljih zakona,neke bolje i pravednije zastite dece,trudnica itd,itd.
A sve u praksi JEDNO DUPLO GOLO...

Referent

pre 10 godina

U tom saopšstenju, između ostalog, piše i to da "Ministarstvo pravde i finansija vrše kontrolu broja, posla i zarada osoblja „preko sistematizacija“, odnosno odobrenih radnih mesta za svaki sud ili tužilaštvo." Drugim rečima, i to je vrsta pritiska na pravosuđe i onemogućavanje da ono funkcioniše.

Čika Pera

pre 10 godina

Naprednjaci naprednije lažu od prethodnika. Smanjuju u pravosuđu pa će da predstave da su smanjili broj u državnoj upravi. Bitange. Ne verujem šta čitam, 1,2 miliona predmeta, pa posle kažu pravosuđe ovakvo, pravosuđe onakvo. Dobro je šta mu rade godinama.

NULA OD DRZAVE

pre 10 godina

Puna usta politicarima, nekih kao boljih zakona,neke bolje i pravednije zastite dece,trudnica itd,itd.
A sve u praksi JEDNO DUPLO GOLO...

Majstor Raka

pre 10 godina

Snaja mi radi u pravosudju,pa eto,mogu da kazem da sam jako dobro upucen u stanje u istom.
Poslednji ministar sa autoritetom i kredibilitetom u pravosudju je bio pokojni Vladan Batic!Svi posle njega su zalutali mediokriteti u politickom pokusaju,nestrucni poslusnici,kojima je ministrovanje posluzilo iskljucivo kao odskocna daska za zauzimanje bolje kotiranih politickih pozicija.
Elem,pravosudje Srbije je najurusenija i najiskomprovitovanija drzavna ustanova,koja radi u najvecoj meri po nalogu politicara i tajkuna.Tu nema ni N od nezavisnog pravosudja,sudijama i tuziocima su date dobre plate da cute i slusaju,dok se prema ostalim zaposlenima ophode kao prema obicnoj marvi.
Sudski cinovnici rade za osnovicu koja je manja od zakonskog minimalca,to su vlasti prikrivale dajuci im nekakvu stimulaciju od 4000din,koju sada ukidaju.Pravosudje je jedini drzavni organ koji je doziveo i preziveo racionalizaciju radnih mesta i to u dva navrata,ponavljam jedini,a sada prozivljavaju i trecu racionalizaciju,gde otkaze dobijaju trudnice,samohrane majke i svi ostali koji su zbog manjka radne snage zaposleni na odredjeno!?
Dok u javnim preduzecima nemaju dovoljno stolica za sve zaposlene stranacke vojnike,zene,svalerke,sestre,strine i tetke,dok im daju plate za ne znam sta od 500-1000 evra,dotle oni koji dirince za bedne pare ispastaju!
Bruka i sramota,a onda se cudimo kakvo nam je sudstvo!

Izgleda da uskoro krece vreme strajkova!

Referent

pre 10 godina

U tom saopšstenju, između ostalog, piše i to da "Ministarstvo pravde i finansija vrše kontrolu broja, posla i zarada osoblja „preko sistematizacija“, odnosno odobrenih radnih mesta za svaki sud ili tužilaštvo." Drugim rečima, i to je vrsta pritiska na pravosuđe i onemogućavanje da ono funkcioniše.

Beli

pre 10 godina

Prvo sudovi otpustaju trudnice,a posle će izvršna vlast da čini to isto u javnom sektoru,a šta će im i porodilje i službenice sa malom decom koje stalno idu na bolovanja; posle će humano da donesu zakon da privatni sektor ne sme da otpušta iste.U skupštini će da usvoje strategiju protiv bele kuge. Znate li kako se u Japanu zove Srbija: 'Jaonama'

drzavna sluzbenica

pre 10 godina

Znam da ove komentare cita predsednica sindikata Sladjanka Milosevic!

O strajku se razmisljalo jos prosle godine,zbog nemogucih uslova rada i mizernih zarada zaposlenih,izuzimajuci sudije i tuzioce.
Sadasnja situacija je mnogo gora,vec niske plate su na istom nivou od prosle godine,troskovi zivota su se enormno povecali,a sada nas po ko zna koji put "racionalizuju".
Ni do sada nismo uspevali da postignemo zacrtano tj. projektovano od nesposobljakovica i neznalica koji sede u ministarstvu(a ubijamo se od posla),ne znam onda kako su zamislili da to uradimo sada,kada ce nas biti jos manje?!
Ocigledno je da sa ponizenjima zaposlenih nema kraja,da smo mi radnici u pravosudju unazad 20 godina birani za one preko cije kicme sve ide i vise nema smisla ovo trpeti!
Mora se prekinuti sa ovim i to odmah,odavno je zrelo za strajk!

Sladjanka,definisite zahteve i krenite sa inicijativom!

potkivač

pre 10 godina

Trudnice, ne brinite, na vas misli predsednik Parlamenta, naprednjak, megatrend doktor nauka, Nebojsa Stefanovic!
Kada se setim koliko pre dva meseca kako je bio brižan prema trudnicama i donosio nekakav zakon pored postojeceg zakona...
Ipak su to nesposobni radikali koji znaju samo da ruse i unistavaju...
A vi gospodo i gospodje, glasajte i dalje za njih!

Građanin

pre 10 godina

Građani bi trebalo da budu centar funkcionisanja državnog aparata i reforma pravosuđa je najvažnija oblast, kaže ministar pravde, zamislite. Vladavina prava, idi begaj. Ko će građanima da pruži kvalitetniju i efikasnu sudsku zaštitu kada je radnika sve manje a posla sve više?

Buda Baba

pre 10 godina

A ja se jos cudim zasto se stranacki vojnici ne zaposljavaju u sudstvo,glupan!

Ovo sto rade zaposlenima u pravosudju,to je vec pravo izivljavanje.Najslabije placeni,ubedljivo najvise posla,najveca izlozenost mobingu.Mi radnici(sluzbenici),zbog nesposobnosti i korumpiranosti tuzilaca i sudija,redovni smo dezurni krivci kod naroda,koji poistovecuju nas rad sa onim drugopomenutim,koji rade kako rade ali za velike pare.Jedni su stranacki poslusnici(cast izuzecima) i rade ali za plate od 150000din,dok mi ostali potcenjeni,nepostovani i izrabljeni radnici,dozivljavamo ponizenje za ponizenjem!

Ovo je treca racionalizacija zaposlenih u pravosudju,ali koga to vise zanima,osnovica plate ispod minimalca,bez toplog obroka,regresa,13 plate,sa manjkom zaposlenih,jos nam ukidaju bednu stimulaciju od 4000din,radi se prekovremeno,cesto i vikendom,ali eto,uzgleda da smo mi u sudovima oni preko cijih ledja uvek sve ide.

Dok u javnim preduzecima sa duplo vecim platama od prosecnih,svaki drugi zaposleni je visak,dotle nas gaze i proredjuju,valjda da ustanove donji prag tolerancije!Bednici jedni,sram vas bilo!

Strajk,strajk,strajk,strajk!!!

Robespjer

pre 10 godina

Još jedan istorijski uspeh vlade na čelu s Dačićem. Verovatno ova mera podrazumeva smanjenja nataliteta, kako se ne bi rodili novi besposličari. Imamo i ovako dovoljan broj nezaposlenih.

Sosa

pre 10 godina

Za mene je vest dana izgovor zbog čega zapošljavaju u Gradskoj upravi u Nišu koja, inače, ima zaposleno 1.985 lica i za plate im se izdvaja mesečno oko 125 miliona dinara. Interesantno je i to da je broj zaposlenih u Gradskoj upravi novi Sad navodno manji ali se za njihove plate mesečno izdvaja nešto više od 140 miliona dinara. Naredila im upravna inspekcija da zaposlene na određeno prevedu u radni odnos na neodređeno?! Prema slovu zakonu radni odnos na određeno vreme ne može tek tako da postane na neodređeno vreme. Kako to da upravna inspekcija ne radi svoj posao kada je u pitanju pravosuđe u kojem ljudi godinama rade na određeno vreme iako su radna mesta slobodna i predviđena.?!

privatnik

pre 10 godina

Nemojte molim vas toliko patetike, znamo vrlo dobro da često baš i nije tako. Kod mene se dešava da se zaposle namerno pred trudnoću pa zatrudne čim se steknu uslovi, pa onda naknadno bolovanje, pa odmah sledeće dete... Od trenutka kad ostanu trudne postaju zaštićene kao beli medvedi a njihovom neradu i drskosti nigde kraja, a ja ne smem ni da pomislim da im dam otkaz!!!

OKnO

pre 10 godina

@Majstor Raka
Nažalost ne mogu se složiti sa vama, posebno što sam neko vreme radio u pravosuđu, pa čak i po odlasku g-dina Batića.
Što se tiče autoriteta o kom pričate, tu ste u pravu, znalo se ko šta radi, i čovek je držao do sebe. U kakvom sam šoku bio, kada je ta vlada prevremeno pala, i kada su sva gospoda zajedno sa ministrom odneli sve sem tepiha iz kancelarija....
Ubrzo je došao i izveštaj EK na temu rada i reforme pravosuđa, koju je Batić često pominjao, rezultati poražavajući...

Ali to nije tema, što se tiče predmeta, ugovor o radu postoji na određeno i neodređeno vreme, realnost je takva da vas od prestanka ugovora na određeno vreme u Srbiji može spasiti samo partijska knjižica.
Predsednica sindikata Slađanka Milošević može nas sve prosvetiti i navesti koji je tačno član zakona prekršen, jer je slična situacija praksa u Srbiji već godinama unazad, ali o tome niko ne sme pisati.
Da li uopšte iko shvata razliku između ugovora na određeno i neodređeno vreme?
Naravno da sam za to da se borimo protiv bele kuge, ali ne minusom u budžetu, nisu njih 14 jedine trudnice u Srbiji, a kao zaposlene u pravosuđu na određeno vreme znaju odlično šta to znači.
Pozabavite se isterivanjem sa posla žena koje rade na neodređeno kod privatnika, čim se posumnja na trudnoću... otkaz, i nikom ništa.

Ja

pre 10 godina

Tačno je da je rad na određeno vreme oročen, ali to od poslednjih izmena Zakona o radu u maju ove godne ne važi za trudnice, one su tim izmenama zaštićene. Za neupućene.

"6. Posebna zaštita od otkaza ugovora o radu

Član 187

Za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.

Zaposlenom iz stava 1. ovog člana rok za koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme produžava se do isteka korišćenja prava na odsustvo.

Rešenje o otkazu ugovora o radu ništavo je ako je na dan otkaza ugovora o radu poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stava 1. ovog člana ili ako zaposleni u roku od 30 dana od dana prijema otkaza obavesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stava 1. ovog člana i o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlašćenog lekara ili drugog nadležnog organa."
Propisana je kazna za prekršaj ovog člana u iznosu od 800.000 do miliona dinara.

Ger-mann

pre 10 godina

Ako probate da zastitite trudnice od otkaza, vise niko nece hteti da zaposli mlade devojke (potencijalne trudnice). Ovako bar mogu da rade neko vreme :(

sm

pre 10 godina

@buda baba
ako je tako kao sto pricas daj otkaz!!
niko te ne tera da radis u sudu ali je lep drzavni posao. i mani te price 13ta plata. meni ovde u americi niko ne daje 13tu platu.
komunisticki sistem ste svi voleli i sad kad neokomunisti pokusavaju da budu radikalno demokratski onda ti ne valja.
ne slazem se za otpustanje trudnica ali samo u srbiji je SVAKA trudnoca rizicna.
moja zena je radila svih 9 meseci i u petak otisla kuci u ponedeljak nam se rodio sin a onda je bila 6 nedelja na NEPLACENOM PORODILJSKOM i odmah nazad na posao.
a vi se onda zalite. zao mi je sto imate male plate i mnogo radite ali ostavite cigare, kafe i manite se kladionica i lumpovanja i prezivecete. samo u srbiji su cene cigareta socijalni mir. na vest da gradonacelnik njujorka zabranjuje pusenje na javnim mestima svi ga zovu diktatorom....

draginja

pre 10 godina

pre neki dan sam citala izjavu sociologa i psihologa o pravima radnika u Srbiji.Radnih mesta nema,na dnu primanja smo u Evropi prosek oko 2 evra na sat.U takvoj situaciji radnicima koji imaju radno mesto mozete da radite sta hocete,da im smanjujete platu,da im je cak prepolovite oni ostaju jer nemaju gde.Ali sa druge strane vremena se menjaju,uvode se tehnologije koje smanjuju potrebu za tolikim brojem zaposlenih,ima velikih zloupotreba i privilegija od strane trudnica koje budu i po par godina na trudnickom bolovanju,radno mesto ih ceka.Sta cemo sa trudnicama koje nikad nisu radile jer nisu mogle da dobiju radno mesto?

drzavna sluzbenica

pre 10 godina

(sm, 23. decembar 2013 05:32)

Pazi ovog strucnjaka,bas sam cekala nekog stranackog vojnika da prospe svoju mudrost!
Tvoj(namerno ne persiram) komentar nije vredan pomena,ali eto,radi se o mojoj i egzistenciji moje porodice pa ti odgovaram!

Zasto bih dala otkaz?Zar to tako lako funkcionise?Srbija je Svajcarska,pa me na berzi rada ceka izbor raznoraznih poslova,gde cu na pravi nacin pokazati i dokazati svoje sposobnosti,koje ce se pravedno vrednovati?
Gde ti zivis?
Covek napise komentar i snese jaje,cisto da se kaze da je nesto napisao,strasno!

Ima da se borim za svoja radnicka prava i to mi pravo nece oduzeti ni drzava ni polupismeni komentatori!

Tanja

pre 10 godina

Prethodnom reformom (2010) sam zatvaranjem jednog tuzilastva rasporedjena u drugo na 250km udaljenosti od mesta prebivalista (BG), dvoje maloletne dece i muza. Nije mi dodeljeno zakonsko pravo odvojenog zivota. Stambeni nesituirana od strane poslodavca. I ovih dana opet reforma. Posle mnogobrojnih molbi upucenih nadleznima i pisane saglasnoste o buducem mestu rada, dobih resenje pre neki dan o rasporedu u novoformirano tuzilastvo, sada 280 km od kuce, dece, muza. Uz to resenje o premestaju (nazadovanju) sa mesta saradnika (sef racunov.sa nazadnim koeficijentom (2.09) u odnosu na mnoge koleginice) rasporedili me na mesto referenta za fin.poslovanjem sa srednjom skolom. Van sebe sam! Dipl.ecc, drzavna sluzbenica na neodredjeno vreme evo vec 11 godina!!! Tepih-otirac ... Ocekujem da uskoro zakonom me nasilno i izbace sa posla...

Vlada

pre 10 godina

@buda baba
ako je tako kao sto pricas daj otkaz!!
(Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sm, 23. decembar 2013 05:32)

Jako mi je zao sto je ova tema tako brzo skinuta sa naslovne strane,zasluzuje mnogo vise paznje.
Sto se tice gore citiranog komentatora,moram da kazem da najvise "volim" takve pametnjakovice,koji zive i rade bezbrizno u nekoj bogatoj inostranoj zemlji,a onda dodju ovde i nama slepcima sole pamet sta je najbolje za nas.
Kao prvo,sve sto je napisao komentator Buda Baba je tacno,kao drugo,hajde da te poslusam i dam otkaz pole 30 godina rada u sudu,sa svoje 54 godine zivota.Gde da se zaposlim posle toga i kod koga?
Imas li ti predstavu kolika je nezaposlenost u Srbiji?Imas li predstavu kolike su socijalne razlike medju zaposlenima?Sluzbenik u sudu i sluzbenik u javnom preduzecu,oba na budzetu,slicni poslovi a razlika u plati dvostruka?!
Po tebi je normalno da cutis,radis,trpis,da se ne boris za svoj status,za svoja prava,da prihvatis sve uslove koje ti poslodavac nametne,bez obzira da li isti vredjaju dostojanstvo coveka?
Cemu onda zakoni o radu,cemu sindikalne organizacije?

Tvoja prica je apstraktna,kao da si rekao da su sve reke na svetu iste.Nije tako i ne palamudi,jer,Srbija nije SAD,ni Nemacka,ni Holandija,ni Svajcarska,ovde se zakoni ne postuju.Ovde nije nista sveto,lopovija i korupcija su na svakom koraku,vlastodrsci su bezobzirni,gledaju iskljucivo svoj interes i sve sto rade je u cilju njihovog opstanka na vlasti,zarad sopstvenog boljitka!

OKnO

pre 10 godina

@Ja
Svaka čast za komentar, i navode zakona, nadam se da ste u pravu.
Ono što mi je upalo u oko, je karakterisanje dela koje ste naveli "zaposlenom da otkaže ugovor o radu", o kome se ovde ne radi.
U firmi gde trenutno radim, istek ugovora se tako ne kvalifikuje, već jednostavno, obaveste vas da ugovor neće biti produžen (nije u pitanju otkaz ugovora), a zakon sprečava, da kada otvorite trudničko, ugovor momentalno bude otkazan.
Takođe, iz teksta članka koji komentarišemo, nije poznato da li je 14 trudnica na radnom mestu, ili na bolovanju (trudničkom), što verovatno ima uticaj, tumačeći članove zakona koje ste naveli.
Nadam se da je sve ovo nekoj od trudnica korisno.
Pozdrav

privatnik

pre 10 godina

Nemojte molim vas toliko patetike, znamo vrlo dobro da često baš i nije tako. Kod mene se dešava da se zaposle namerno pred trudnoću pa zatrudne čim se steknu uslovi, pa onda naknadno bolovanje, pa odmah sledeće dete... Od trenutka kad ostanu trudne postaju zaštićene kao beli medvedi a njihovom neradu i drskosti nigde kraja, a ja ne smem ni da pomislim da im dam otkaz!!!

Ger-mann

pre 10 godina

Ako probate da zastitite trudnice od otkaza, vise niko nece hteti da zaposli mlade devojke (potencijalne trudnice). Ovako bar mogu da rade neko vreme :(

sm

pre 10 godina

@buda baba
ako je tako kao sto pricas daj otkaz!!
niko te ne tera da radis u sudu ali je lep drzavni posao. i mani te price 13ta plata. meni ovde u americi niko ne daje 13tu platu.
komunisticki sistem ste svi voleli i sad kad neokomunisti pokusavaju da budu radikalno demokratski onda ti ne valja.
ne slazem se za otpustanje trudnica ali samo u srbiji je SVAKA trudnoca rizicna.
moja zena je radila svih 9 meseci i u petak otisla kuci u ponedeljak nam se rodio sin a onda je bila 6 nedelja na NEPLACENOM PORODILJSKOM i odmah nazad na posao.
a vi se onda zalite. zao mi je sto imate male plate i mnogo radite ali ostavite cigare, kafe i manite se kladionica i lumpovanja i prezivecete. samo u srbiji su cene cigareta socijalni mir. na vest da gradonacelnik njujorka zabranjuje pusenje na javnim mestima svi ga zovu diktatorom....

OKnO

pre 10 godina

@Majstor Raka
Nažalost ne mogu se složiti sa vama, posebno što sam neko vreme radio u pravosuđu, pa čak i po odlasku g-dina Batića.
Što se tiče autoriteta o kom pričate, tu ste u pravu, znalo se ko šta radi, i čovek je držao do sebe. U kakvom sam šoku bio, kada je ta vlada prevremeno pala, i kada su sva gospoda zajedno sa ministrom odneli sve sem tepiha iz kancelarija....
Ubrzo je došao i izveštaj EK na temu rada i reforme pravosuđa, koju je Batić često pominjao, rezultati poražavajući...

Ali to nije tema, što se tiče predmeta, ugovor o radu postoji na određeno i neodređeno vreme, realnost je takva da vas od prestanka ugovora na određeno vreme u Srbiji može spasiti samo partijska knjižica.
Predsednica sindikata Slađanka Milošević može nas sve prosvetiti i navesti koji je tačno član zakona prekršen, jer je slična situacija praksa u Srbiji već godinama unazad, ali o tome niko ne sme pisati.
Da li uopšte iko shvata razliku između ugovora na određeno i neodređeno vreme?
Naravno da sam za to da se borimo protiv bele kuge, ali ne minusom u budžetu, nisu njih 14 jedine trudnice u Srbiji, a kao zaposlene u pravosuđu na određeno vreme znaju odlično šta to znači.
Pozabavite se isterivanjem sa posla žena koje rade na neodređeno kod privatnika, čim se posumnja na trudnoću... otkaz, i nikom ništa.

Beli

pre 10 godina

Prvo sudovi otpustaju trudnice,a posle će izvršna vlast da čini to isto u javnom sektoru,a šta će im i porodilje i službenice sa malom decom koje stalno idu na bolovanja; posle će humano da donesu zakon da privatni sektor ne sme da otpušta iste.U skupštini će da usvoje strategiju protiv bele kuge. Znate li kako se u Japanu zove Srbija: 'Jaonama'

Sosa

pre 10 godina

Za mene je vest dana izgovor zbog čega zapošljavaju u Gradskoj upravi u Nišu koja, inače, ima zaposleno 1.985 lica i za plate im se izdvaja mesečno oko 125 miliona dinara. Interesantno je i to da je broj zaposlenih u Gradskoj upravi novi Sad navodno manji ali se za njihove plate mesečno izdvaja nešto više od 140 miliona dinara. Naredila im upravna inspekcija da zaposlene na određeno prevedu u radni odnos na neodređeno?! Prema slovu zakonu radni odnos na određeno vreme ne može tek tako da postane na neodređeno vreme. Kako to da upravna inspekcija ne radi svoj posao kada je u pitanju pravosuđe u kojem ljudi godinama rade na određeno vreme iako su radna mesta slobodna i predviđena.?!

draginja

pre 10 godina

pre neki dan sam citala izjavu sociologa i psihologa o pravima radnika u Srbiji.Radnih mesta nema,na dnu primanja smo u Evropi prosek oko 2 evra na sat.U takvoj situaciji radnicima koji imaju radno mesto mozete da radite sta hocete,da im smanjujete platu,da im je cak prepolovite oni ostaju jer nemaju gde.Ali sa druge strane vremena se menjaju,uvode se tehnologije koje smanjuju potrebu za tolikim brojem zaposlenih,ima velikih zloupotreba i privilegija od strane trudnica koje budu i po par godina na trudnickom bolovanju,radno mesto ih ceka.Sta cemo sa trudnicama koje nikad nisu radile jer nisu mogle da dobiju radno mesto?

NULA OD DRZAVE

pre 10 godina

Puna usta politicarima, nekih kao boljih zakona,neke bolje i pravednije zastite dece,trudnica itd,itd.
A sve u praksi JEDNO DUPLO GOLO...

Referent

pre 10 godina

U tom saopšstenju, između ostalog, piše i to da "Ministarstvo pravde i finansija vrše kontrolu broja, posla i zarada osoblja „preko sistematizacija“, odnosno odobrenih radnih mesta za svaki sud ili tužilaštvo." Drugim rečima, i to je vrsta pritiska na pravosuđe i onemogućavanje da ono funkcioniše.

Čika Pera

pre 10 godina

Naprednjaci naprednije lažu od prethodnika. Smanjuju u pravosuđu pa će da predstave da su smanjili broj u državnoj upravi. Bitange. Ne verujem šta čitam, 1,2 miliona predmeta, pa posle kažu pravosuđe ovakvo, pravosuđe onakvo. Dobro je šta mu rade godinama.

Građanin

pre 10 godina

Građani bi trebalo da budu centar funkcionisanja državnog aparata i reforma pravosuđa je najvažnija oblast, kaže ministar pravde, zamislite. Vladavina prava, idi begaj. Ko će građanima da pruži kvalitetniju i efikasnu sudsku zaštitu kada je radnika sve manje a posla sve više?

Majstor Raka

pre 10 godina

Snaja mi radi u pravosudju,pa eto,mogu da kazem da sam jako dobro upucen u stanje u istom.
Poslednji ministar sa autoritetom i kredibilitetom u pravosudju je bio pokojni Vladan Batic!Svi posle njega su zalutali mediokriteti u politickom pokusaju,nestrucni poslusnici,kojima je ministrovanje posluzilo iskljucivo kao odskocna daska za zauzimanje bolje kotiranih politickih pozicija.
Elem,pravosudje Srbije je najurusenija i najiskomprovitovanija drzavna ustanova,koja radi u najvecoj meri po nalogu politicara i tajkuna.Tu nema ni N od nezavisnog pravosudja,sudijama i tuziocima su date dobre plate da cute i slusaju,dok se prema ostalim zaposlenima ophode kao prema obicnoj marvi.
Sudski cinovnici rade za osnovicu koja je manja od zakonskog minimalca,to su vlasti prikrivale dajuci im nekakvu stimulaciju od 4000din,koju sada ukidaju.Pravosudje je jedini drzavni organ koji je doziveo i preziveo racionalizaciju radnih mesta i to u dva navrata,ponavljam jedini,a sada prozivljavaju i trecu racionalizaciju,gde otkaze dobijaju trudnice,samohrane majke i svi ostali koji su zbog manjka radne snage zaposleni na odredjeno!?
Dok u javnim preduzecima nemaju dovoljno stolica za sve zaposlene stranacke vojnike,zene,svalerke,sestre,strine i tetke,dok im daju plate za ne znam sta od 500-1000 evra,dotle oni koji dirince za bedne pare ispastaju!
Bruka i sramota,a onda se cudimo kakvo nam je sudstvo!

Izgleda da uskoro krece vreme strajkova!

Buda Baba

pre 10 godina

A ja se jos cudim zasto se stranacki vojnici ne zaposljavaju u sudstvo,glupan!

Ovo sto rade zaposlenima u pravosudju,to je vec pravo izivljavanje.Najslabije placeni,ubedljivo najvise posla,najveca izlozenost mobingu.Mi radnici(sluzbenici),zbog nesposobnosti i korumpiranosti tuzilaca i sudija,redovni smo dezurni krivci kod naroda,koji poistovecuju nas rad sa onim drugopomenutim,koji rade kako rade ali za velike pare.Jedni su stranacki poslusnici(cast izuzecima) i rade ali za plate od 150000din,dok mi ostali potcenjeni,nepostovani i izrabljeni radnici,dozivljavamo ponizenje za ponizenjem!

Ovo je treca racionalizacija zaposlenih u pravosudju,ali koga to vise zanima,osnovica plate ispod minimalca,bez toplog obroka,regresa,13 plate,sa manjkom zaposlenih,jos nam ukidaju bednu stimulaciju od 4000din,radi se prekovremeno,cesto i vikendom,ali eto,uzgleda da smo mi u sudovima oni preko cijih ledja uvek sve ide.

Dok u javnim preduzecima sa duplo vecim platama od prosecnih,svaki drugi zaposleni je visak,dotle nas gaze i proredjuju,valjda da ustanove donji prag tolerancije!Bednici jedni,sram vas bilo!

Strajk,strajk,strajk,strajk!!!

drzavna sluzbenica

pre 10 godina

Znam da ove komentare cita predsednica sindikata Sladjanka Milosevic!

O strajku se razmisljalo jos prosle godine,zbog nemogucih uslova rada i mizernih zarada zaposlenih,izuzimajuci sudije i tuzioce.
Sadasnja situacija je mnogo gora,vec niske plate su na istom nivou od prosle godine,troskovi zivota su se enormno povecali,a sada nas po ko zna koji put "racionalizuju".
Ni do sada nismo uspevali da postignemo zacrtano tj. projektovano od nesposobljakovica i neznalica koji sede u ministarstvu(a ubijamo se od posla),ne znam onda kako su zamislili da to uradimo sada,kada ce nas biti jos manje?!
Ocigledno je da sa ponizenjima zaposlenih nema kraja,da smo mi radnici u pravosudju unazad 20 godina birani za one preko cije kicme sve ide i vise nema smisla ovo trpeti!
Mora se prekinuti sa ovim i to odmah,odavno je zrelo za strajk!

Sladjanka,definisite zahteve i krenite sa inicijativom!

Robespjer

pre 10 godina

Još jedan istorijski uspeh vlade na čelu s Dačićem. Verovatno ova mera podrazumeva smanjenja nataliteta, kako se ne bi rodili novi besposličari. Imamo i ovako dovoljan broj nezaposlenih.

potkivač

pre 10 godina

Trudnice, ne brinite, na vas misli predsednik Parlamenta, naprednjak, megatrend doktor nauka, Nebojsa Stefanovic!
Kada se setim koliko pre dva meseca kako je bio brižan prema trudnicama i donosio nekakav zakon pored postojeceg zakona...
Ipak su to nesposobni radikali koji znaju samo da ruse i unistavaju...
A vi gospodo i gospodje, glasajte i dalje za njih!

Ja

pre 10 godina

Tačno je da je rad na određeno vreme oročen, ali to od poslednjih izmena Zakona o radu u maju ove godne ne važi za trudnice, one su tim izmenama zaštićene. Za neupućene.

"6. Posebna zaštita od otkaza ugovora o radu

Član 187

Za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.

Zaposlenom iz stava 1. ovog člana rok za koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme produžava se do isteka korišćenja prava na odsustvo.

Rešenje o otkazu ugovora o radu ništavo je ako je na dan otkaza ugovora o radu poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stava 1. ovog člana ili ako zaposleni u roku od 30 dana od dana prijema otkaza obavesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stava 1. ovog člana i o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlašćenog lekara ili drugog nadležnog organa."
Propisana je kazna za prekršaj ovog člana u iznosu od 800.000 do miliona dinara.

OKnO

pre 10 godina

@Ja
Svaka čast za komentar, i navode zakona, nadam se da ste u pravu.
Ono što mi je upalo u oko, je karakterisanje dela koje ste naveli "zaposlenom da otkaže ugovor o radu", o kome se ovde ne radi.
U firmi gde trenutno radim, istek ugovora se tako ne kvalifikuje, već jednostavno, obaveste vas da ugovor neće biti produžen (nije u pitanju otkaz ugovora), a zakon sprečava, da kada otvorite trudničko, ugovor momentalno bude otkazan.
Takođe, iz teksta članka koji komentarišemo, nije poznato da li je 14 trudnica na radnom mestu, ili na bolovanju (trudničkom), što verovatno ima uticaj, tumačeći članove zakona koje ste naveli.
Nadam se da je sve ovo nekoj od trudnica korisno.
Pozdrav

Vlada

pre 10 godina

@buda baba
ako je tako kao sto pricas daj otkaz!!
(Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sm, 23. decembar 2013 05:32)

Jako mi je zao sto je ova tema tako brzo skinuta sa naslovne strane,zasluzuje mnogo vise paznje.
Sto se tice gore citiranog komentatora,moram da kazem da najvise "volim" takve pametnjakovice,koji zive i rade bezbrizno u nekoj bogatoj inostranoj zemlji,a onda dodju ovde i nama slepcima sole pamet sta je najbolje za nas.
Kao prvo,sve sto je napisao komentator Buda Baba je tacno,kao drugo,hajde da te poslusam i dam otkaz pole 30 godina rada u sudu,sa svoje 54 godine zivota.Gde da se zaposlim posle toga i kod koga?
Imas li ti predstavu kolika je nezaposlenost u Srbiji?Imas li predstavu kolike su socijalne razlike medju zaposlenima?Sluzbenik u sudu i sluzbenik u javnom preduzecu,oba na budzetu,slicni poslovi a razlika u plati dvostruka?!
Po tebi je normalno da cutis,radis,trpis,da se ne boris za svoj status,za svoja prava,da prihvatis sve uslove koje ti poslodavac nametne,bez obzira da li isti vredjaju dostojanstvo coveka?
Cemu onda zakoni o radu,cemu sindikalne organizacije?

Tvoja prica je apstraktna,kao da si rekao da su sve reke na svetu iste.Nije tako i ne palamudi,jer,Srbija nije SAD,ni Nemacka,ni Holandija,ni Svajcarska,ovde se zakoni ne postuju.Ovde nije nista sveto,lopovija i korupcija su na svakom koraku,vlastodrsci su bezobzirni,gledaju iskljucivo svoj interes i sve sto rade je u cilju njihovog opstanka na vlasti,zarad sopstvenog boljitka!

drzavna sluzbenica

pre 10 godina

(sm, 23. decembar 2013 05:32)

Pazi ovog strucnjaka,bas sam cekala nekog stranackog vojnika da prospe svoju mudrost!
Tvoj(namerno ne persiram) komentar nije vredan pomena,ali eto,radi se o mojoj i egzistenciji moje porodice pa ti odgovaram!

Zasto bih dala otkaz?Zar to tako lako funkcionise?Srbija je Svajcarska,pa me na berzi rada ceka izbor raznoraznih poslova,gde cu na pravi nacin pokazati i dokazati svoje sposobnosti,koje ce se pravedno vrednovati?
Gde ti zivis?
Covek napise komentar i snese jaje,cisto da se kaze da je nesto napisao,strasno!

Ima da se borim za svoja radnicka prava i to mi pravo nece oduzeti ni drzava ni polupismeni komentatori!

Tanja

pre 10 godina

Prethodnom reformom (2010) sam zatvaranjem jednog tuzilastva rasporedjena u drugo na 250km udaljenosti od mesta prebivalista (BG), dvoje maloletne dece i muza. Nije mi dodeljeno zakonsko pravo odvojenog zivota. Stambeni nesituirana od strane poslodavca. I ovih dana opet reforma. Posle mnogobrojnih molbi upucenih nadleznima i pisane saglasnoste o buducem mestu rada, dobih resenje pre neki dan o rasporedu u novoformirano tuzilastvo, sada 280 km od kuce, dece, muza. Uz to resenje o premestaju (nazadovanju) sa mesta saradnika (sef racunov.sa nazadnim koeficijentom (2.09) u odnosu na mnoge koleginice) rasporedili me na mesto referenta za fin.poslovanjem sa srednjom skolom. Van sebe sam! Dipl.ecc, drzavna sluzbenica na neodredjeno vreme evo vec 11 godina!!! Tepih-otirac ... Ocekujem da uskoro zakonom me nasilno i izbace sa posla...