Subota, 30.11.2013.

23:38

Roberts: Podela Kosova ili zamena

Bivši britanski ambasador u Beogradu Ajvor Roberts izjavio je da je trajno rešenje podela Kosova ili zamena teritorija.

Izvor: Tanjug

Roberts: Podela Kosova ili zamena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

155 Komentari

Sortiraj po:

homosapiens

pre 10 godina

Što nije pričao pa što nije pričao dok je bio na funkciji... Pričao je on SIGURNO ali nije imao ko da sluša, htelo se sve E sad se polemiše o znaku na listićima i gde će da se broje glasovi Koja plitkost i nezrelost

nezaposleni srbin

pre 10 godina

@nezaposleni albanac: Nama koji smo u zabludi, preporucite nam bar jednog "medjunarodnog" istoricara koji govori o Albanskim spomenicima na Kosovu, koji su to spomenici, kad su nastali i kad su unisteni. Navedite bar jedno ime i bar jednu knjigu.

Rumpel Stickin

pre 10 godina

G-din Roberts je izneo svoje lično mišljenje i kao takvo trenutno nema nikakvu diplomatsku vrednost, ne znam koliko je on upoznat sa istorijom Balkanskog poluostrva kad ovako lako prekraja granice.Stvarno bih voleo da to može tako lako da se izvede i da dođe do toga kako on to ovde opisuje.Međutim pošto je ovo Balkan tlo natopljeno hektolitrima krvi još od kako je ljudska noga kročila ovde nije se desilo da se granice pomeraju ni metar a da pritom nije bilo rata, ma kakve granice ni međe na njivi se ne pomeraju bez sukoba. Po onoj staroj "što se babi snilo to joj se i zbilo" i nama zbog trenutne situacije odgovara ovakva podela, međutim zaboravljamo da bi ovakvo rešenje bukvalno ugasilo dve države na Balkanu BiH i Makedoniju koja bi najverovatnije najgore prošla i ko zna šta bi se desilo sa ostatkom država , pritom ovo je neizvodljivo mirnim putem i došli bi do nesagledivih posledica po narode Balkana a i bili bi smo najveći bolesnici kad bi opet dozvolili da nam poseju seme rata...

Ljubomir

pre 10 godina

@Rumpel Stickin, 1. decembar 2013 14:16

Apsolutno neutemeljena analiza. Bas naprotiv sve bi sad moglo da se uradi bez krvi, jer nijedna od tih drzava nije vojno sposobna, niti spremna da spreci mirno razgranicenje odnosno odvajanje populacija, koje ne zele da zive zajedno.

Dragan

pre 10 godina

@Alex: Dok su Srbi pravili spomenike, vodili ratove i ginuli, Albanci su pravili decu. Zato je situacija na Kosovu takva kakva jeste: ima srpskih spomenika ali nema Srba, i ima jako puno Albanaca - bez spomenika.

nezaposlen albanac

pre 10 godina

Alex, 1. decembar 2013 12:51

Ti si citao jedan istoricar i govoris.Mozda on je bio isti covek koji sada pise za "trgovina sa organima". Ako hoces da znas zasto nema nijedan albanskih spomenik,citaj istoriju sta se desavao sa albancima od 1908,ali ne Srpsku istoriju nego neki medjunarodni istoricar.

aljbanski patriljota & bajke za malju decu

pre 10 godina

@agim
Koliko ti imas godina? 4 ili 5? Bolje pisi pismo Deda Mrazu sta da ti donese za Novu godinu ako si bio dobar, umesto sto rasipas ovde neke paraistorijske izmisljotine i bajke.

trojanski konjusar

pre 10 godina

Malo istine o istoriji ne bi skodilo onima koji su naseli na srpsku propagandnu verziju istorije a po komentarima se vidi da ich nije malo.I da Albanci nisu Iliri(kako tvrde srpski propagandni istoricari)imaju vise prava da sada vladaju Kosovom jer cine preko 90% stanovnistva.Da li su Albanci Iliri ili nisu nije jos dokazano ali ogromna vecina svetskih istoricara imaju tezu da su Albanci najverovatnije potomci starih Ilira i to zbog slicnosti jedinstvenog Albanskog jezika sa jedinstvenim Ilirskim jezikom. (agim, 1. decembar 2013 12:09)

Da odmah rascistim - sto se mene tice, Kosovo je albansko, jer je danas albansko i ne zanima me sta je bilo pre vise od 1000 godina. Ali... 1) Albanski slican "jedinstvenom ilirskom jeziku"? Ko u Svetu zna taj "jedinstveni ilirski"? Gde se moze naci recnik? Inace, verujem da albanski Geghi jesu, u najvecoj meri, potomci tzv. Ilira (ali, nista vise nego, recimo, Crnogorci, a verovatno i Hercegovci), za Toske to verujem mnogo manje. Poreklo jezika ne mora, a cesto se i ne podudara, sa poreklom naroda. Imate stotine dobro poznatih primera na svim kontinentima. 2) "Srpska propagandna verzija istorije". Najgore je sto su na nju, pre svih, naseli sami Srbi. Propagandna verzija koja je bila nastala radi dodvoravanja Rusiji. O "Velikoj Seobi Slovena". Naravno, vreme pred raspad Rimskog Carstva i nakon njega, bilo je vreme velikih seoba. U svim pravcima! Srbi, kao i svi na Balkanu, delom poticu od doseljenika. Ali, najvecim delom - od starosedelaca.

Pufna

pre 10 godina

Neke zemlje nisu ispunile sve uslove ali su ipak usle kao clanice EU.Srbija je skoro sve uslove ispunile i iznova joj se postavljaju nove.Mislim da je nova vlada pokazala zube i da nece prihvatiti uslove kojoj Srbiji oduzima deo teritorije i to im je jasno stavila do znanja.

Sovica

pre 10 godina

Korisno je i može da bude poučno saslušati različita mišljenja. Drago mi je da vidim da se Roberts posvetio razmišljanju o Srbiji i našim velikim problemima u ovom trenutku, balansiranju između Kosova i Evropske unije. Ako zaista veruje da će članstvom u EU doći do pomirenja na ovim prostorima, onda bi trebalo da EU zauzme zvaničan stav o lomljenju ćiriličnih tabli u Vukovaru i da se poštuju isti kriterijumi za sve zemlje u regionu kada je o samoopredeljenju reč.

goran

pre 10 godina

sve te zemlje sto zive kao bubreg u loju zive tako jer su poharali kolonije.niko nije postenim radom to stekao.resenje za Kosovo. pokloniti Rusima.onda tamo nece ostati ni amerikanci a ni siptari.znate li vi kada su ametikanci pod Ostrogom(slava mu i milost)trazili Mladica i Karadzica sta su trazili.ruku Jovana Krstitelja.raspitali su se za njenu cenu(nema cenu!!!!!) ali u americi sve ima.receno im je da vredi nekoliko stotina milijardi dolara.odakle ruka Jovana Krstitelja kod nas.Iz Rusije preko Svedske prebacena zbog sigurnosti.skoro je Rusija platila 80000dolara da ta ruka bude par dana u Rusiji i opet vracena nama.oni znaju gde je ali je ne traze.i onda vi pricate da Rusi nama nista ne pomazu.da nije Putina od Srbije bi ostao samo Bubanj potok koliko nam drugi misle dobro.

Da ne bude mnogo kasno

pre 10 godina

U danasnje vreme ponovo imamo sansu da poslusamo najveceg vizionara Srbije g. Vucica i da sledimo njegovo delo, da bar ublazimo mnoge propuste zvanicne politike iz proslosti.

Hipotetika

pre 10 godina

Zora

Sta bi ti sa teritorijom gde zivi 100% albanaca koji nece da zive u Srbiji (Djakovica,Pec itd) i gde nema ni jednog srbina. Sta bi ti ovo je samo hipotetika da su Albanci i dalje u Srbiji i da ucestvuju preko svojih stranaka na izborima. Da li bi Srbi bili zadovoljni da im Premijer ili neki ministar bude albanac a priznaces da bi bili velika stranka.Oni su homeogeni i svi bi izasli na izbore.SNS je na proslim izborima dobio glasove od oko 700 hiljada gradjana Srbije a DS nesto malo manje

Alex

pre 10 godina

za Agima:
A zasto onda na Kosovu nema niti jednog Albanskog spomenika?!
I da ti ocitam jednu naucnu lekciju:
Svajcarski institut za poreklo nacija je utvrdio da Juzni Sloveni ( dakle Srbi,Hrvati...) imaju vise genetskih podudarnosti sa Ilirima nego li vi,Albanci!
Dakle, Svajcarci su naucno dokazali da ste na Balkan dosli nakon Juznih Slovena!
Pozdrav Agime Iliru.

@agim

pre 10 godina

Ja sam Albanac i Kosovo je nezavisno, pripada svom vecinskom narodu ali to sto si ti napisao o Ilirima i Rimljanima to su ciste bajke. Vi ne znate sta se tacno desilo 1999 u poslednjem ratu na Kosovo a ovamo solite pamet o rimljanima i ilirima. Idi umij se i osvesti se malo jer ovako zvucis kao da si neko dete.

agim

pre 10 godina

Cela sadasnja Srbija je Ilirska teritoria koju su Barbari(sloveni) na barbarski nacin okupirali.Sloveni(srbi) su dosljaci i sisli su sa Karpata i to ceo svet zna.Rimljani su vekovima vladali teritorijom Kosova pa samim tim imaju mnogo vise prava da svojataju ovu teritoriju.Kad su Rimljani bili ovde Srba nije ni postojalo.Srbi su nastali tek 1.000 godina nakon sto su Rimljani vladali Kosovom(tadasnjom Dardanijom kojoj su srbi promenili ime u Kosovo kad su okupirali ove prostore)..O Ilirima i ne treba da trosim reci.Malo istine o istoriji ne bi skodilo onima koji su naseli na srpsku propagandnu verziju istorije a po komentarima se vidi da ich nije malo.I da Albanci nisu Iliri(kako tvrde srpski propagandni istoricari)imaju vise prava da sada vladaju Kosovom jer cine preko 90% stanovnistva.Da li su Albanci Iliri ili nisu nije jos dokazano ali ogromna vecina svetskih istoricara imaju tezu da su Albanci najverovatnije potomci starih Ilira i to zbog slicnosti jedinstvenog Albanskog jezika sa jedinstvenim Ilirskim jezikom.

lesa

pre 10 godina

Imamo mi gospodine rešenje za Kosovo, samo moramo još da pričekamo. Vi to dobro znate, pa želite da nam bacite mrvice, kao što to kroz istoriju činite permanentno. Da se Srbija zadovoljavala mrvicama, ne bi u dva svetska rata izlazila kao pobednik. Setite se koliko smo čekali pod Turcima i biće vam sve jasno. Možete već sutra da nam date deo Kosova, a o ostatku ćemo uvek razgovarati. Na ovaj ili onaj način.

Zora

pre 10 godina

Nema podele Kosova. Srbi svoje ne daju a tudje im ne treba. Hrvatska ne da pedalj svoje zemlje. Oni su odugovlacili isporuku Perkovi?a Nemackoj tako da im je bio odugovlacen ulazak u Evropsku uniju. A mi da dajemo 15 posto teritorije nase zemlje ili pola od toga zbog Evropske unije. Ja da dam moju kucu da bi me neko u drustvo primio, nema sanse.

Nikola, geopoliticki strateg

pre 10 godina

Nikola geop. str. vi nacionalisti samo sanjajte o podjeli BIH, to bi bio sukob gori 10x od prošlog rata.
(zar nije tako?, 1. decembar 2013 11:10)

zar nije tako,

vidim da vec znas da sam nacionalista, iako se kod mene radi samo o razumu, zdravoj pameti a ne nacionalizmu. To i jeste verovatno razlika izmedju nas dvojice...razum, zdrava pamet. A sto se 10 x goreg rata od poslednjeg tice. Ko bi to protiv koga ratovao? Pa do podele Bosne (bude li do toga uopste doslo) doci ce pod patronatom USA, Rusije i EU. Da necete i vi bos. Muslimani da se oprobate sa celim svetom, kao sto to mi Srbi ucinismo? U tom sukobu vam ne bi pomogli ni svi mudzahedini ovoga sveta zajedno, koliko god glava da odseku i ljudskih srca pojedu.

PS:A i pitam se: Odakle vama bos. Muslimanima pravo da svojatate celu Bosnu i prisiljavate nekoga da bas u takvoj Bosni zivi kakva se vama svidja. Pa Srbi i Hrvati su pre vas ziveli na toj teritoriji zvanoj Bosna. Vi ste "nastali" pre 200-300 godina, a Srbi i Hrvati zive tu preko 1000 godina. Cija je onda Bosna? Budite srecni, bude li samo podeljena, onda ce te cak i vi imati nesto od toga.

Ivan

pre 10 godina

@lalo
Sto se hvatas za 1920., ako odes negde u XVI vek to je sve bila Turska, mozda ti se to najvise svidja? Nijedna drzava, osim Srbije, u cijem je posedu bila zadnjih 200 godina ta vojvodina vise ne postoji! Kome bi je ti vratio? U tekstu se i ne govori o povratku celog

Nikola, sve je jasno

pre 10 godina

Još jedna podmetačina zapada braćo moja - kad bi se jednom to prihvatilo, povratka više nema. I ko bi nam garantovao da za 50 ili 100 godina ne bi nam delili ostatak Srbije.
Ako smo nešto naučili iz istorije, to je da ništa nije večito, nijedno carstvo, nijedna imperija, nijedno faktičko stanje stvari u današnjici. Albanci su do pre vek unazad bili manjina na Kosmetu, za pola veka ko zna šta će biti - jer niti se oni više toliko radjaju, niti ih sve sem odlaska na zapad Evrope toliko interesuje...
Strpljenje braćo moja, strpljenje!!!
(Sale@, 1. decembar 2013 09:22)

Sale,

nikada vise Albanci nece biti manjina na Kosovu, pa sve i da svi odu na Zapad i prestanu da se ovim tempom razmnozavaju. Ko treba da postane vecina na Kosovu? Srbi? Smesno. Srbi treba da rade na tome da za 500 god. ne budu manjina i u Srbiji. Albanci imaju drugi odnos do zemlje, spremni su do zadnjeg da izginu za ono sto misle da je njihovo. Taj mentalitet nama fali, zato nam se je Kosovo i desilo. Nebriga i ravnodusnost centr. Srbije (i do dan danas prema celom Jugu Srbije uopste )prema toj teritoriji. Koji bi inace narod, osim Srba, dozvolio nekontrolisano radjanje pripadnika jedne nacionalne manjine na svojoj teritoriji, nekontrolisano prelazenje Albanaca iz Albanije i trajno ostajanje na Kosovu. Niko o tome nije vodio racuna preko 200-300 godina. Hiljade Albanaca zivelo je na Kosovu a da jugoslovenska/srpska dokumenta nisu ni imali. Tako nesto, moze samo Srbima da se desi.

Владимир

pre 10 godina

За 300 године кад Србија буде излазила на Бубањ поток с једне и Бранкову улицу с друге стране, Србин ће да раздели суседима своју земљу и на кришке ако треба. Судећи по коментарима.

Који је то народ урадио? А ми се још и радујемо и прижељкујемо поделу?
Ми смо тотално луди...

mm

pre 10 godina

@Anarchy

"Iscrkali"??? Vec postaje pravilo da oni koji se najvise pozivaju na istoriju, junastvo i tradiciju, zapravo ni ne znaju svoj maternji jezik... Strasno...

Nikola, strucnjak za ekonomsko-religiozna pitanja

pre 10 godina

.to je taj problem sto stranci nisu ukapirali.njima je lako reci pa sta Decani mogu ostati kod albanaca ali nisu ukapirali sta su rekli.mozemo premestiti manastire.pa onda ce oni biti manastiri iz 21.veka.pomislio bi da njima nista nije sveto pa ih probate tako sto kazete mogli bi menjati Kosovo za holandiju e onda da vidite kako se trznu i ukapiraju sta su rekli.to je generalni problem evrope sto narode sa istoka smatraju ljudima drugog reda i niske inteligencije.
(goran, 1. decembar 2013 09:21)

gorane,
dok pises o manastirima i o njihovoj "svetosti" bilo bi bolje da napises nesto o tvom vidjenju resenja problema Kosova. Izgleda da ti vidis resenje u Kosovu sa "svetim" manastirima utonulim u moru Albanaca i bez ijednog srpskog "vernika" na vidiku. Izgleda da hoces Kosovo bez Albanaca, bez Srba (jer ih tamo skoro i da nema), ali sa praznim crkvama, manastirima koje je neko nekada (zaludjen religijom, a sam nesvet) proglasavao svetim. Jedna Svajcarska, Holandija, Nemacka, USA, Engleska... nemaju ni jednu jedinu svetu crkvu ili manastir pa uprkos tome zive kao bubreg u loju. Od hriscanskog ludila se ne zivi.

djura

pre 10 godina

da bivsi, da i ja dam interviju; mislim da Srbija treba biti do Tokija,
to zasluzujemo zato sto smo nebeski narod, Bec bi trebo biti novi Beograd
zbog odstete iz prvog sv. rata naravno i pola Berlina za drugi, nasa istorija je istorija covjecanstva i svi su potekli od nas, e sad mediji da
to objave pa da i ja postanem slavan ko Njegos...

Nana

pre 10 godina

Srbija nema vise gde da popusta.Ne lazemo, ne cenjkamo se,i sve sto kazemo to je otvoreno.Dosao je red kada ce Taci morati da popusti,jer Srbija je dosla do granice koju ne sme preci.

Začuđeni

pre 10 godina

Polako s' to deljenje srpske zemlje.
Mali ste vi za to!
Prebacili su Srbi mnogo veće ale preko leđa i videli im kraj, pa ćemo i vama.
Gde je srpska Baranja koja se ujedinila sa Srbijom 1918?
Gde je srpska Makedonija, Grci imaju svoj deo iz 1913 Bugari isto a gde je srpski deo?
Gde je srpskih 0.5% teritorije u BiH koje joj pripadaju po Dejtonu i koje treba da budu na Prevlaci?
Zato polako s tim kusuranjem a sve srpska zemlja u pitanju!
Mi smo se diplomatiji naučili na silu al' smo se naučili i teško da više iko može da nas zezne

mattko

pre 10 godina

Ovaj lik lici na na potpaljivaca nove vatre na Balkanu. Posle ce biti ona stara isprika da je "student zapalio zito". More , odstupi i ne ulizuj se recima koje nemaju potporu u stvarnosti. Setimo se 27 marta 1941 i kako smo ostavljeni na cedilu od ovih istih sto nas ponovo pale.

Da se Vlasi ne dosete

pre 10 godina

@Kronicar.
Očigledno pritisnut kompromitujućim dosijeom, zbog kontakata sa narko-klanom Darka Šarića, premijer Ivica Dačić u suton vanrednih parlamentarnih izbora i da bi se SPS što bolje pozicionirao, promoviše rešenje koje bi zadovoljilo zapadne ucenjivače CIA/DEA i srpsko javno mjenje?!
Pomoć je dobio od bivšeg britanskog ambasadora Robertsa, koji trajno rešenje vidi u podeli Kosova i pripajanju Albaniji, kao i srpskog i hrvatskog dela BiH maticama,dok ne pominje Srbe u Hrvatskoj i teritorije na kojima žive, a naročito one Srbe koji se još uvek nisu vratili iz progona?!
Ponuđeno rešenje, očiogledno, ukida BiH u sadašnjem obliku i liči na modifikaciju sporazuma Milošević-Tuđman o podeli BiH, a gde se kao kompenzacija nudi podela Kosova ili zamena teritorija?!

dragiša

pre 10 godina

Za one koji ne znaju: gospodin Ajvor Robert bio je otpravnik poslova,a potom i ambasador Velike Britanije u beogradu, u vreme ratova,sankcija,embarga...Jedan je od ambasadora koji je i u to vreme,a ,evo, i sada, izvanredno razume siotuaciju na ovim prostorima.Častan i pošten čovek i veliki gospodin.

бт

pre 10 godina

Може размена, и то трилатерална. Нека Британци дају део своје територије Албанцима заузврат Србији којој су дужни због противзаконитог бомбардовања. Сигуран сам да би барем милион Албанаца било пресрећно да се пресели у Лондон а предност би имали они који су на овај или онај начин стекли имовину Срба који би се тако лепо вратили на своје.

crni domino

pre 10 godina

I Roberts je slican Cepurinu. Kao da ga placa Rotsild da napravi jos jedan rat na ovim prostorima pa da Srbi budu istrebljen narod.
Bre, pisate po nama i nemate obzira da nam kazete da ne pada kisa.
Sa vasim brigama o nama ocecamo se kao obrijani repovi spremni za pihtije!
Tako nam i treba kada imamo blente u vlasti koje ne umeju da im odgovore, niti da naprave bolje mesto Srbiji u svetu.

tosa

pre 10 godina

Cenim iskrenost gospodina Robertsa ali moram postaviti pitanje sto to ranije nije pricao, dok je bio na funkciji. Sada je kasno... Isto ovako se ponasao i gospodin Montgomeri.

Laert

pre 10 godina

(2)
Osim Unesca, treba motivisati međunarodno pravo da i za državnu svojinu na KIM-u nađe pravedno rešenje. Oni to bolje razumeju od "srca i kolevke Srbije"
Kada zajedno uđemo u EU, neće Englez doći da kupi jug, i ne samo jug, Srbije. Mi ćemo se, od toga, nekoliko godina upešno braniti našim zakonima, ali ćemo morati da popustimo. Velika je razlika među narodima, svakovrsna. Nisu oni zbog toga manje dobri ljudi, jer Dobar čovek je svuda i uvek dobar čovek, ali radi se o prioritetima, o spremnosti ili dirigovanoj nameri da se sve lično podredi opštem cilju, a to je legalno zauzimanje teritorija. Mi nemamo to kolektivno stanje svesti, mi smo individualci, koje samo veliko stradanje ujedinjuje. Zbog naše dece, treba rešiti to pitanje, ma kako bilo bolno. Uspostaviti mehanizme, koji će sačuvati postojeće. Vratiti decu u zemlju stvaranjem poštene države. Srbija je divna, a koliko nas je i prevelika. Sada je treba definisati i sačuvati, a to se radi tako što ćemo svaki dan raditi na sebi da budemo bolji.

каурин

pre 10 godina

Одговарало то нама или не, чињеница је да сви они савршено познају однос који поједини народи међусобно имају на простору Балкана!
Проблем је што кад дођу на функцију они МОРАЈУ да следе званичну политику своје државе, а она је слична противприродном блуду. У природи се НЕ МОЖЕ десити да мањи изазове већег и да онда мањи победи. То може, привремено, само у свету који наказно формирају људи.
При томе није ми на крај памети да коментаришем њихова "практична" решења која за фактичка стања узимају резултате блиц ратова које су педантно испланирали и окрутно спровели у дела, а онда за инспираторе и егзекуторе окривили оне које су притом "поразили"! То је и даље у категорији противприродног блуда.

goran

pre 10 godina

vidi se da on nije pogledao mapu sa manastirima.a da jeste uvidio bi da ovo sto prica nema smisla.to je taj problem sto stranci nisu ukapirali.njima je lako reci pa sta Decani mogu ostati kod albanaca ali nisu ukapirali sta su rekli.mozemo premestiti manastire.pa onda ce oni biti manastiri iz 21.veka.pomislio bi da njima nista nije sveto pa ih probate tako sto kazete mogli bi menjati Kosovo za holandiju e onda da vidite kako se trznu i ukapiraju sta su rekli.to je generalni problem evrope sto narode sa istoka smatraju ljudima drugog reda i niske inteligencije.

Nikola, geopoliticki strateg

pre 10 godina

Nazalost, svi ovi bivsi diplomati/ambasadori u Srbiji otvore usta i pocinju pametno da pricaju tek kada vise nisu na funkciji. Tezina i znacaj njihovih reci je time visestruko umanjena. Sve sto je ovaj Britanac u vezi resenja problema Kosova rekao, resenja problema u Bosni, uzroka za pocetak prvog sv. rata je notorna istina. Kosovo celo nikada vise nece biti nase, a i sta ce nam celo Kosovo sa 2 miliona Albanaca. Kosovo je za Srbiju uvek bilo i bice zmijsko gnezdo (da upotrebim retoriku Austrougarske u vezi Srbije) zbog koga bi Srbija iskrvarila do zadnje kapi krvi finansirajuci ga. Znaci, severno Kosovo Srbiji (od toga Srbija ne sme nikada da odustane), a 'Presevsku dolinu' zameniti za neke druge delove Kosova koji su teritorijalno povezani sa severnim Kosovom. Na taj nacin bi se oslobodili i zadnje zmije na nasem teritoriju. Posle toga, Srbiji treba da bude sve jedno da li ce se Kosovo ujediniti ili ne sa Albanijom. Sto se tice Bosne stvar je mnogo jasnija. Ako medjunarodna politika dozvoljava Albancima jednostranu secesiju i buduce ujedinjenje sa Albanijom, onda to isto mora biti i u Bosni moguce. RS postaje deo Srbije, a Herzegovina Hrvatske. Takvo resenje je i za bos. Muslimane najbolje. Od ostatka Bosne mogli da naprave svoju toliko sanjanu i zeljenu Dzamahiriju u kojoj bi vladalo, kao i u Iranu, serijatsko pravo. Pa neka im bi bilo sa srecom, pogotovu njihovim zenama.

Sale@

pre 10 godina

Da menjamo naše za naše... Hm... Zanimljivo?!?
Još jedna podmetačina zapada braćo moja - kad bi se jednom to prihvatilo, povratka više nema. I ko bi nam garantovao da za 50 ili 100 godina ne bi nam delili ostatak Srbije.
Ako smo nešto naučili iz istorije, to je da ništa nije večito, nijedno carstvo, nijedna imperija, nijedno faktičko stanje stvari u današnjici. Albanci su do pre vek unazad bili manjina na Kosmetu, za pola veka ko zna šta će biti - jer niti se oni više toliko radjaju, niti ih sve sem odlaska na zapad Evrope toliko interesuje...
Strpljenje braćo moja, strpljenje!!!

KUĆNI ANALITIČAR

pre 10 godina

1. Gospodin je u principu u pravu, kao što je predlagao i Dobrica Ćosić, ali se javio kasno kada je problem podosta eskalirao. Trebalo je podeliti Kosovo na vreme... sada je mnogo teže mada izgleda kao jedino prihvatljivo rešenje.
2. Ovo mišljenje, koje u principu odgovara Srbiji, javlja se tek sada kada se Rusija približava Srbiji ekonomski, vojno, strateški...
3. Gospodinova izjava da tužbe između Srbije i Hrvatske treba povući vode vodu na Hrvatsku vodenicu, jer će isti ma koliku podršku imali izgubiti kod međunarodnog suda za sve što su počinili u zadnjem ratu.
4. Sve u svemu, liči na Trojanskog konja

RADOJKO

pre 10 godina

Što na naški znači mogu da pričaju šta hoće ali su upravo ti i takvi zapečatili sudbinu Srbije ili .... KAD JE NEKOM SUĐENO DA BUDE JE.EN HTEO ON TO ILI NE GAĆE MU I SAME SPADNU

alex qwertz

pre 10 godina

svi bivši ambasadori i uopšte političari pokazuju da i te kako znaju znaju o čemu se radi, ne samo o kosovu nego o čitavom raspadu bivše sfrj, ali je problem što dok su na funkciji ne sprovode svoje mišljenje nego interese svojih država. bolje da ćute kad odu sa položaja jer su takve stvari trebali da pričaju dok su bili na funkciji, a ne kad ih više niko ne pita ni za šta.

Lalo

pre 10 godina

Da, Srbi neka vrate na Kosovo, to je njihovo, a Vojvodinu da vrate onima čiji je oduvek bilo.
Pokažite neku mapu pre 1920, a da je Vojvodina na njoj u posedu srpskih kraljeva.

trla baba lan

pre 10 godina

Gde nalazite ove arhivirane eksperte da zare i pale Srbe? Nema od toga nista, al valjda narodu treba bacati koske u ove hladne dane, kad je skupa hrana i struja, kao i sve ostalo, nek glodju bar virtuelno, bice sitiji!

laert

pre 10 godina

Naknadna pamet. Sada, kada ništa ne odlučuje, predlaže svrsishodno rešenje. Ne dobro, ali trajno. Unesco da zaštiti baštinu do konačnog preseljenja u Preševsku dolinu. Nisam manji patriota od neistomišljenika, samo imam 4 unuka, a oni imaju po četvoro i više dece. Ko zna šta je geometrijska progresija, zna demografsku budućnost Srbije.

Rudi Lazarevski- Skopje

pre 10 godina

Interesantno mishlenje. Ako mi dozvoli redakcija,ja bi postavio pitanje uvazenom g-n Roberts-u na engleskom: Very interesting. What would you exchange in the case of Macedonia? -:)

bm

pre 10 godina

E dobri su mi ovi EX... Sto kaze nas narod: po tudjim ledjima ni sto batina nije mnogo. A kad je ovako pametan ovaj gospodin Englez, sto onda ne predlozi da se recimo Severna Irska ne ujedini sa Irskom, jer bi to bilo, ruku na srce, najpostenije?

Adam, Advokat Keltskih Srba

pre 10 godina

Vi ste zaboravili da je Kosovo Srbija. Srbi bi se slozili da zamene teritorije. Oni bi dali severni deo Britanije Albancima za Kosovo. To bi bila jedina moguca zamena teritorija.

Alen

pre 10 godina

A zasto pricas sada kada si bivsi?

Zasto nisi pricao dok si bio aktivan? Nisi smeo,a?

E moj bajo, bolje cuti onda. Budi dosledan svom kukavicluku i ne zezaj nas vise. Dosta je bilo. Muka nam je od vas - bivsih.

Ivan

pre 10 godina

Pokusali su Srbe i Srbiju da pokore mnogo vece sile od Austrije i Madjarske, Turci su zauzeli teritoriju ali nikad nisu pokorili Srbe iako su mnogi primili islam da bi se spasli i nikada vise nisu se vratiki hriscanstvu. Nacekace se i Albanci i Kosovari sto ce izet definitivno Kosovo. Pa kad bude doslo vrijeme da se vrate ovi sa Kosova odakle su dosli bice Srbija nikad veca od Cara Dusana i Bodina!

glavonj

pre 10 godina

Granice se na balkanu određuju krvlju a ne dogovorom. Tako je bilo i biće. I nije ovo kraj. Ko može potpisati predaju KiM i Krajine? Nema takvoga, a da nešto znači, među Srbima. Dakle, neće se to određivati ni u Briselu ni na Triniti koledžu, već na terenu kada sazriju uslovi za to.

Rajko

pre 10 godina

"On smatra da bi bilo logično dopustiti, posle teritorijalnih korekcija sa Srbijom, Kosovu da se ujedini s Albanijom i da ne izgleda razumno dozvoliti samoopredeljenje Kosovu, a ne i srpskom i hrvatskom delu Bosne i Hercegovine."

Ау! Ово је супротно досадашњем ставу Запада. Овај господин нас подсећа да је могуће да се БиХ распадне. Ако се Српска припоји Србији, хрватски делови Хрватској, а бошњачки остану самостални, колико дуго ће преживети остатак Босне?

Boki Marad

pre 10 godina

Moć srpskog lobiranja na delu, jednom u par godina plate nekom totalno nebitnom diplomati da izgovori nešto poput toga, dok Albanci na platnom spisku drže pola američkog kongresa...

zg

pre 10 godina

ej moje komsije vi jeste faktor u regionu ili lider samo sta su u tom regionu ostale bih srbija crna gora makedonija i albanija pa cak i tu neke zemlje su ispred vas sto ce tako i ostat dok nerjesite kosovo. Vjrujte bolje uc u eu nego ostat sa rusima od kojih obicni gradsnin nema koristi dok ja n.p.r. kao hrvat mogu sa osobnom putovat kroz cjelu eu ljecit se i dizat ljekove koje mi trebaju vama razmisljaju uvest vize pa mi vi recite zar samo to nije dovoljno za ulazak u eu?!

jeremija

pre 10 godina

Јевропа има алтернативу. Косово је Србија. То је тренутно окупирана територија. Нема никакве поделе, никакве замене територија. Коме сме и у сну да падне на памет да тргује са Пећком патријаршијом, Високим Дечанима, Грачаницом?

Djordje Milosevic

pre 10 godina

Zanimljivo je da se na svakih 3 do 6 meseci lansira prica o podeli Kosova (i Bosne) koja po pravili dolazi od bivsih diplomata neke od uticajnih zemalja. E sad, u zemljama kao sto je Srbija takve vesti sluze da odrzavaju knev u narodu i odrzavaju nas u konstantnom neizvesnom stanju (da manje boli koliko smo siroti). Znaci sad kad ode sa svoje pozicije onda naprasno "progleda" i po pravilu prica potpunu drugu pricu. Ukoliko nama i dalje nije jasno da poslednjih sto godina se svako trudi da osvoji komsiju ovde na Balkanu i da upravo zbog toga svet (kome pripada i gospodin) je dozvolio da se formiraju drzave bukvalno onako kako su ti osvajacki pohodi i vodjeni. I svaka je granica bolela i dalje boli. Drugim recima, sve dok se narodi Balkana ne opamete i svoje bolje prilike nalaze pregovorima umesto nasiljem mozemo da racunamo da trule kompromise. Granice, na kraju krajeva vrede najvise u bezakonju ! Hvala.

Nick

pre 10 godina

O stvarima neophodnog novog razgranicenja nasi politicari izgleda uopste i ne razmisljaju, za razliku od npr. Engleza, i posle nam oni budu krivi.

Podela Kosova (autonomija za srpske manastire koji ostanu u njihovom delu), Presevo Kosovu (jer su stigli do Nisa, uveliko kupuju stanove, o Vranju da ne pricam), Republika Srpska, normalno, Srbiji.

Sveti Ilija Gromovnik

pre 10 godina

Čovek zaista dobro rezunuje i svaka mu čast na iskrenosti. Mislim da treba poraditi na ovome i razraditi ova još poodavno pokrenuta rešenja, jer Srbija ne bi ništa izgubila što već nije, a dobila bi ono što je izgubila još devedesetih.

Живела Србија!!!

pre 10 godina

Не знам шта ће да буде,али ја сам сањао неки дан да је Србија остала без Косова и да је оно Албанија (осим оно мало територије коју називају северно Косово), а да је Република Српска припојена Србији.
То би било најреалније и најбоље решење за све Србе, како за нас ѕападно од Дрине тако и за Вас браћо из Србије.
Поздрав.

ekspresdeport

pre 10 godina

Sto li se ovakvim ljudima uposte daje bilo kakav marketing? Pa ciju je on zemlju dosao da deli i zamenjuje bre? Sedi u svojoj kancelariji u americi i prima 200 hiljada godisnje i dodje u jednoj jadnoj zemlji i prodaje maglu, bespotrebno dize tenziju zarad dva stuba i naslovnu stranu u novinama.

Wert

pre 10 godina

"Bivši britanski ambasador u ....."
Cini mi se, da s vremena na vreme Srbiji podrsku pruzaju pretezno "bivsi" dok prelistavajuci izjave istih kada su bili "aktuelni" evidentno je da su one dijametralno suprotne od ovih kada su "bivsi".
Ja toliko!

Lazar

pre 10 godina

U potpunoati se slazem sa njim,treba da se izvrse korekcije granica na balkanu,Hercegovina hrvatskoj,RS Srbiji,presevo ,bujanovac ,medvedja (prvo popis da se vidi ko je vecina) albaniji,kosovo albaniji (bez delova gde ima srba) ,da se srbi koji su raseljeni iz RS Krajine vrate i dobiju autonomiju ( za sada) , i na taj nacin ''bosnjaci'' ne mogu da krive srbe za lose stanje u drzavi,tako nece ni srbi moci nikoga da krove a i albanci,a za kraj samo bih dodao da bi mozda bilo i najbolje da se zatvori granica sa tom Albanijom ,jer se oni sire kao triper,a da i manastiri na kosovu da budu pod zastitom UN-a ,ali da to bude srpska teritorija,a rudnici ... 50-50 i da se otkacimo gej ''brakova'' i pocnemo da pravimo decu!!!!

i.j.Kv

pre 10 godina

Pravo zboris,gospodine.Ali mozgovi na Balkanu prvo to ne mogu da shvate a zapadnjaci nece da prihvate.I jovo nanovo jos jedan vek mrznje,borbe i podela.

Petar

pre 10 godina

Konačno glas razuma! Treba sesti i pregovarati o granicama. Ako je potrebno razmeniti teritorije i nakon toga razvijati dobrosusedske odnose. Nažalost, ovakve izjave daju uglavnom bivši evropski i američki funkcioneri zaduženi za Balkan, kada govore ono što stvarno misle, a ne ono što im iz centrale narede da kažu dok su na funkciji. Zašto zvanična evropska politika ne dozvoljava ovo što predlaže bivši ambasador je veoma ozbiljno i kompleksno pitanje na koje malo ljudi zna odgovor. Ne znam ga ni ja, mogu samo da nagađam.

zlatna sredina

pre 10 godina

Eh,kako ovi raznorazni zapadni(pogotovo britanski)"stručnjaci"olako pomjeraju granice van njihovih zemalja,to je strašno.Još kad se sjetim Ovena,Stoltenberga,Bilta,povraća mi se!Dalje te prljave prste od napaćenog Balkana.

pazarac

pre 10 godina

Robertse, onda, tim redom, kad vec pomenuste Bosnu, Vi otvarate pandorinu kutiju. Eto ih Madjari u Vojvodini, evo ih Bosnjaci u Sandzaku, eto ih Albanci u Makedoniji. Ma covece ludi, kakve te crne granice nove nasle!

Djole

pre 10 godina

sve je to lepo, ali nekako uvek Srbija u svemu izuce deblji kraj. Sto se mene tice nista ja ne bi dirao sa teritorijama nego bi vodio rat sa krizom u kojoj smo svi duboko uronili.

pecanac

pre 10 godina

ja isto mislim da mancester treba da se pripoji irskoj, a liverpul velsu... sramota je ovako pricati... nikad necemo dati svoju teritoriju, jedino ako smo nacisto poludeli...

Suga

pre 10 godina

Apsolutno se slazem sa predlozenim, sasvim je drugo pitanje da li ce ikada biti sprovedeno u delo i da bismo morali da se odreknemo ali imajuci u vidu da mi danas na Kosovu prakticno nemamo nikakub kontrolu i uticaj, pametan diplomata (koga mi nazalost u ovom trenutku nemamo) bi mogao da nam donese neki boljiitak. Isto vazi i za Bosnu, sama po sebi je vestacka tvorevina i najbolje je da bude svakom svoje, Pebublika Srpska da se ujedini sa Srbijom a oni neka vide sta ce sa ostatkom zemlje.

pozdrav

Anarchy

pre 10 godina

da menjamo svoju zelju?gospodine raspitajte se malo o istoriji,
kako i sta se sve desavalo,pa onad pricajte o podelama
Kosovo je Srpska zemlja,zemlja odakle su Srbi proterani,a albanci naseljeni NE SILOM, vec voljom DRZAVE koja ih je pozvala da se nasele,da ne bi ISCRKALI od gladi u "njihovoj" domovini,oni joj vracaju tako sto je otimaju,starosedeoce proteeeruju sa sve vasim gazdama iz EU i USA

Vladimir Pula

pre 10 godina

Prepametan tip. Kako istina jednostavno i očito zvuci kad je neko napokon izusti.
Svaka mu je na mijestu. Ali nema ništa od toga. Koji političar zeli da se situacija stvarno riješi ?

zoran

pre 10 godina

Hajde sada lepo,redom,svi koji ovde,sa nestrpljenjem predadose znacajan deo teritorije svoje drzave,da izvrsite napad na gospodina Robertsa! Ko je on da se mesa u nase stvari. Obracanje obavezno da pocinje sa "ti" i da sadrzi pitanje:" Necemo vajlda da budemo btitanska gubernija!?"

zkolarac@yahoo.com

pre 10 godina

Ali,treba gospodine utvrditi istorijske cinjenice pre svega.Tu mislim na Ndh-a i stravicne posledice Srpskog pogroma od strane ustaske vlasti.Ne mozemo graditi odnose preko Srpskih zrtava vec to treba da iznesemo na svetlost dana i da za te zrtve neko odgovara.A ne da tzv."mlada hrvatska demokracija"pod okriljem cele medjunarodne zajednice uziva blagonaklon stav umesto da zbog svega toga bude brutalno kaznjena od te iste zajednice,oduzimanjem teritorija i ostalim.Sve to je primenjeno na Srbiji ali ne na Hrvatskoj jer je mezimce Nemacke,Vatikana i Amerike.
Nakon svega postavljamo pitanje...Ima li pravde za Srbe uopste a te predloge primenjujte tamo negde na nekim svojim zamorcicima,gospodine...

expat

pre 10 godina

Realno svaka mu je na mestu. Podela Kosova i deo Srbiji, Bujanovac i onaj horor dole na jugu Kosovu, koje će posle da sklizne u Albaniju (mada nisam siguran koliko Albanci žele Kosovare...). Republika Srpska sa Srbijom, deo Hercegovine Hrvatskoj (o željama Hrvata za delom Hercegovine slična priča kao i sa Albancima i Kosovarima...) i Bosna ostaje "čista".
Stanje na terenu deluje da bi samo ove podele omogućile normalno funkcionisanje ovih država, jer zajednički suživot u trenutnim kakvim postoje nije baš obećavajući.

Ovca

pre 10 godina

Ovo vec postaje paranoja sa objavljivanjem misljenja nekih bivsih. Ovaj covek kao I svi ostali koji nemaju nikakve javne funkcije u EU ili US nemaju nikakav kredibilitet, pa ovo moze da bude signal da se gubi kompas sta se stvarno hoce a sta je stvarnost.

Prof. Dr. Mr. Baltazar

pre 10 godina

Kada cete jednom vise nauciti da bivse diplomate, bivsi politicari, bivsi sta-god, kada odu u politicku penziju (postanu profesori, predsednici univerziteta, instituta, itd.) pocnu da lelemude o mnogim stvarima. Objave esej, naucni rad, knjigu, daju intervju, itd. Vi sada ovo prenosite kao da su celnici P5 ponudili nesto opipljivo Srbiji. Nisu i nece.

toza nebuloza

pre 10 godina

prvi put da neki evropski politicar, jasno i bez ikakvih uvijanja, prokomentarise trentnu situaciju i istoriju vezanu za srbiju i ostatak balkana! kad se stvari postave kakve realno jesu, jasno je da je lako doci do resenja i doneti mir narodu, nazalost politicarima je njihov interes iznad svega toga...

Milutin

pre 10 godina

Ovi bivsi ambasadori, ministri, pa I predsednici, koji su bili prilicno uticajni uvek daju neke izjave koje predstavljaju "naknadnu pamet". Ok, bolje ikad nego nikad ali dok se oni smisle mi propadosmo.

Kronicar

pre 10 godina

Najlakse je tudjim spolovilom lupati trnje! Jos lakse je kada se to predlaze uz salicu crnoga caja, dakako s mlijekom i uz cokoladne keksice, iz dalekoga Oxforda o dalekom, a srcu tako bliskom (zar ne?!), Balkanu. Sjevernu Irsku necemo vratiti u okrilje majcice Republike Irske, ali cemo stvarati Veliku Albaniju, Veliku Srbiju i sto je najveci apsurd i Veliku Hrvatsku. Apsurd za Republiku Hrvatsku, jer je ista vec clanica EU i odbacila je vec odavno Tudjmanovsku ideju velikodrzavnih projekata i okrenula se civiliziranome svijetu. Nije li karakter EU "u razlicitosti ujedinjeni"? Cemu pripovijedati raznolikost a stvarati mini drzavice? No, novci vrte, gdje burgija nece. Tako je najlakse piti vino a istodobno pripovijedati vodu. Public affairs odnosno Lobbying je cuvena stvar. Ono sto me u ovome kontekstu najvise zanima jeste, koliko je Daciceva vlada platila gospodinu Robertsu za ovo medijsko izvijesce?

Dexterijus

pre 10 godina

Obrni-okreni, ali mislim da je ovo jedino resenje za "Balkanski cvor".
Podela KiM i mozda razmena teritorija. Srbija dobija sever KiM, i mozda jos neki deo KiM, i Republika Srpska se pripaja Srbiji.
S druge strane, deo KiM "odlazi" u Albaniju,a Herceg-Bosna u Hrvatsku.
Mozda bi mi sad hteli sve, ali zelje su jedno a realnost sasvim nesto drugo

VlaD

pre 10 godina

Retko realno vidjenje stvarnosti i cinjenicno poznavanje istorije bez favorizovanja neke strane. Nazalost, bojim se da su ovakvi intelektualci u manjini. Pogotovo u krugovima mocnika koji odlucuju o sudbini Srbije...

Povratak u 1900-te

pre 10 godina

Ako Srbija bude imala jos malo strpljenja mozda bi ovakav predlog doveo do povoljnog razresenja stogodisnjeg nesporazuma medju ovdasnjim narodima.
Ovim se svakako opet otvara pitanje Dejtonom zacementirane unitarne BiH, i pokrece niz drugih aspiracija unutar granica bivse Jugoslavije i susednih drzava Balkana. Akteri poput Italije, Hrvatske, Austrije i Turske, verovatno i Bugarska ne bi ravnodusno gledali na mogucnost prekompozicije odnosa i najavljenih teritorijalnih podela. Gde smo posle?

Ortodoks

pre 10 godina

Cudno je ali postaje standardno, da strani diplomati, onog momenta kada postanu bivsi, okrenu svoju pricu za 180 stepeni. U stvari, to i nije previse cudno, pre su razmisljali tudjom, a sada, kad su bivsi, razmisljaju svojom glavom. Ili, mozda i sada razmisljaju tudjom glavom. Ko to zna, izgleda da je to iz navike.

magla za dinar

pre 10 godina

ovako obicno pocinje otkrivanje karata, ili makar ispitivanje prijemcivosti nekog moguceg resenja. Nezavisne, posve odmerene izjave bivsih funkcionera podgreju medije svojom toboze tendencioznoscu i naizgled - neocekivanoscu.. ideja se plasira... demagoska majstorija prekaljenog diplomate dozvoljava subliminalno dejstvo poruke... cini se, nista logicnije! a onda efekat papagaja...

milos

pre 10 godina

Ovo je 'as good as it can be' stav, sa kojim se ja u potpunosti, u svim delovima, slažem. Pogotovu oko Konferencije o balkanskim granicama, ove današnje su nakaradne, i ne odražavaju etnički sastav.

mlekadzija

pre 10 godina

baš kao što se to desilo na samom početku ovog projekta s Francuskom i Nemačkom, koje su u prethodnih 75 godina vodile tri pogubna rata", rekao je Roberts.
Na sta tacno mislim Roberts? Veliki i II svetski rat. Koji je treci ili on ima neki u naqjavi...

Neko iz Mase

pre 10 godina

Svaka mu je na mestu. Naravno, Ameri ga nece poslusati, a Srbi iz Mitrovice i RS ce imati pravo na samo-opredeljenje i ujedinjenje samo ako se za njega izbore.

Nisam pametan

pre 10 godina

Ne znam zašto, ali stalno mi je na pameti da "moderan čovek" postoji oko 200,000 godina. Ribe, recimo, čitavih 500,000,000 godina! A mi smo, jadni, toliki značaj dali jednom periodu od 700 godina da ne vidimo dalje od vinske mušice. Pa kroz 1000 godina neće biti ni nas, ni Albanaca, ni Amerikanaca ... dolaze neka nova deca, neki novi ljudi, nove države, nova vrsta ljudskih bića. Istorija nije kamen. Istorija je reka koja teče i neprestano menja sve oko sebe. Održanje života, pa ako hoćete, i našeg genetskog koda, nije dominantno određeno granicama. Mnogo je važnija žilavost, prilagodljivost, mudrost, i spremnost na promene.

Iako predlozi poput ovog deluju jeretički, verovatno mogu mnogo više koristi učiniti srpskom genetskom pulu, nego tvrdoglavno čekanje da dođe i naših 5 minuta, i da se stvari vrate na staro. Na žalost, vaspitavani smo potpuno suprotno od toga, i ponosno ćemo tonuti sa brodom. Srećom ili nesrećom, najbolji srpski geni već su dovoljno rasejani po celom svetu, pa se može reći, da nam ne gine da opstanemo na planeti dokle god bude ljudi.

VlaD

pre 10 godina

Retko realno vidjenje stvarnosti i cinjenicno poznavanje istorije bez favorizovanja neke strane. Nazalost, bojim se da su ovakvi intelektualci u manjini. Pogotovo u krugovima mocnika koji odlucuju o sudbini Srbije...

Ortodoks

pre 10 godina

Cudno je ali postaje standardno, da strani diplomati, onog momenta kada postanu bivsi, okrenu svoju pricu za 180 stepeni. U stvari, to i nije previse cudno, pre su razmisljali tudjom, a sada, kad su bivsi, razmisljaju svojom glavom. Ili, mozda i sada razmisljaju tudjom glavom. Ko to zna, izgleda da je to iz navike.

expat

pre 10 godina

Realno svaka mu je na mestu. Podela Kosova i deo Srbiji, Bujanovac i onaj horor dole na jugu Kosovu, koje će posle da sklizne u Albaniju (mada nisam siguran koliko Albanci žele Kosovare...). Republika Srpska sa Srbijom, deo Hercegovine Hrvatskoj (o željama Hrvata za delom Hercegovine slična priča kao i sa Albancima i Kosovarima...) i Bosna ostaje "čista".
Stanje na terenu deluje da bi samo ove podele omogućile normalno funkcionisanje ovih država, jer zajednički suživot u trenutnim kakvim postoje nije baš obećavajući.

trla baba lan

pre 10 godina

Gde nalazite ove arhivirane eksperte da zare i pale Srbe? Nema od toga nista, al valjda narodu treba bacati koske u ove hladne dane, kad je skupa hrana i struja, kao i sve ostalo, nek glodju bar virtuelno, bice sitiji!

Sale@

pre 10 godina

Da menjamo naše za naše... Hm... Zanimljivo?!?
Još jedna podmetačina zapada braćo moja - kad bi se jednom to prihvatilo, povratka više nema. I ko bi nam garantovao da za 50 ili 100 godina ne bi nam delili ostatak Srbije.
Ako smo nešto naučili iz istorije, to je da ništa nije večito, nijedno carstvo, nijedna imperija, nijedno faktičko stanje stvari u današnjici. Albanci su do pre vek unazad bili manjina na Kosmetu, za pola veka ko zna šta će biti - jer niti se oni više toliko radjaju, niti ih sve sem odlaska na zapad Evrope toliko interesuje...
Strpljenje braćo moja, strpljenje!!!

Anarchy

pre 10 godina

da menjamo svoju zelju?gospodine raspitajte se malo o istoriji,
kako i sta se sve desavalo,pa onad pricajte o podelama
Kosovo je Srpska zemlja,zemlja odakle su Srbi proterani,a albanci naseljeni NE SILOM, vec voljom DRZAVE koja ih je pozvala da se nasele,da ne bi ISCRKALI od gladi u "njihovoj" domovini,oni joj vracaju tako sto je otimaju,starosedeoce proteeeruju sa sve vasim gazdama iz EU i USA

бт

pre 10 godina

Може размена, и то трилатерална. Нека Британци дају део своје територије Албанцима заузврат Србији којој су дужни због противзаконитог бомбардовања. Сигуран сам да би барем милион Албанаца било пресрећно да се пресели у Лондон а предност би имали они који су на овај или онај начин стекли имовину Срба који би се тако лепо вратили на своје.

Nikola, geopoliticki strateg

pre 10 godina

Nazalost, svi ovi bivsi diplomati/ambasadori u Srbiji otvore usta i pocinju pametno da pricaju tek kada vise nisu na funkciji. Tezina i znacaj njihovih reci je time visestruko umanjena. Sve sto je ovaj Britanac u vezi resenja problema Kosova rekao, resenja problema u Bosni, uzroka za pocetak prvog sv. rata je notorna istina. Kosovo celo nikada vise nece biti nase, a i sta ce nam celo Kosovo sa 2 miliona Albanaca. Kosovo je za Srbiju uvek bilo i bice zmijsko gnezdo (da upotrebim retoriku Austrougarske u vezi Srbije) zbog koga bi Srbija iskrvarila do zadnje kapi krvi finansirajuci ga. Znaci, severno Kosovo Srbiji (od toga Srbija ne sme nikada da odustane), a 'Presevsku dolinu' zameniti za neke druge delove Kosova koji su teritorijalno povezani sa severnim Kosovom. Na taj nacin bi se oslobodili i zadnje zmije na nasem teritoriju. Posle toga, Srbiji treba da bude sve jedno da li ce se Kosovo ujediniti ili ne sa Albanijom. Sto se tice Bosne stvar je mnogo jasnija. Ako medjunarodna politika dozvoljava Albancima jednostranu secesiju i buduce ujedinjenje sa Albanijom, onda to isto mora biti i u Bosni moguce. RS postaje deo Srbije, a Herzegovina Hrvatske. Takvo resenje je i za bos. Muslimane najbolje. Od ostatka Bosne mogli da naprave svoju toliko sanjanu i zeljenu Dzamahiriju u kojoj bi vladalo, kao i u Iranu, serijatsko pravo. Pa neka im bi bilo sa srecom, pogotovu njihovim zenama.

pazarac

pre 10 godina

Robertse, onda, tim redom, kad vec pomenuste Bosnu, Vi otvarate pandorinu kutiju. Eto ih Madjari u Vojvodini, evo ih Bosnjaci u Sandzaku, eto ih Albanci u Makedoniji. Ma covece ludi, kakve te crne granice nove nasle!

agim

pre 10 godina

Cela sadasnja Srbija je Ilirska teritoria koju su Barbari(sloveni) na barbarski nacin okupirali.Sloveni(srbi) su dosljaci i sisli su sa Karpata i to ceo svet zna.Rimljani su vekovima vladali teritorijom Kosova pa samim tim imaju mnogo vise prava da svojataju ovu teritoriju.Kad su Rimljani bili ovde Srba nije ni postojalo.Srbi su nastali tek 1.000 godina nakon sto su Rimljani vladali Kosovom(tadasnjom Dardanijom kojoj su srbi promenili ime u Kosovo kad su okupirali ove prostore)..O Ilirima i ne treba da trosim reci.Malo istine o istoriji ne bi skodilo onima koji su naseli na srpsku propagandnu verziju istorije a po komentarima se vidi da ich nije malo.I da Albanci nisu Iliri(kako tvrde srpski propagandni istoricari)imaju vise prava da sada vladaju Kosovom jer cine preko 90% stanovnistva.Da li su Albanci Iliri ili nisu nije jos dokazano ali ogromna vecina svetskih istoricara imaju tezu da su Albanci najverovatnije potomci starih Ilira i to zbog slicnosti jedinstvenog Albanskog jezika sa jedinstvenim Ilirskim jezikom.

lesa

pre 10 godina

Imamo mi gospodine rešenje za Kosovo, samo moramo još da pričekamo. Vi to dobro znate, pa želite da nam bacite mrvice, kao što to kroz istoriju činite permanentno. Da se Srbija zadovoljavala mrvicama, ne bi u dva svetska rata izlazila kao pobednik. Setite se koliko smo čekali pod Turcima i biće vam sve jasno. Možete već sutra da nam date deo Kosova, a o ostatku ćemo uvek razgovarati. Na ovaj ili onaj način.

goran

pre 10 godina

vidi se da on nije pogledao mapu sa manastirima.a da jeste uvidio bi da ovo sto prica nema smisla.to je taj problem sto stranci nisu ukapirali.njima je lako reci pa sta Decani mogu ostati kod albanaca ali nisu ukapirali sta su rekli.mozemo premestiti manastire.pa onda ce oni biti manastiri iz 21.veka.pomislio bi da njima nista nije sveto pa ih probate tako sto kazete mogli bi menjati Kosovo za holandiju e onda da vidite kako se trznu i ukapiraju sta su rekli.to je generalni problem evrope sto narode sa istoka smatraju ljudima drugog reda i niske inteligencije.

Alen

pre 10 godina

A zasto pricas sada kada si bivsi?

Zasto nisi pricao dok si bio aktivan? Nisi smeo,a?

E moj bajo, bolje cuti onda. Budi dosledan svom kukavicluku i ne zezaj nas vise. Dosta je bilo. Muka nam je od vas - bivsih.

Nikola, geopoliticki strateg

pre 10 godina

Nikola geop. str. vi nacionalisti samo sanjajte o podjeli BIH, to bi bio sukob gori 10x od prošlog rata.
(zar nije tako?, 1. decembar 2013 11:10)

zar nije tako,

vidim da vec znas da sam nacionalista, iako se kod mene radi samo o razumu, zdravoj pameti a ne nacionalizmu. To i jeste verovatno razlika izmedju nas dvojice...razum, zdrava pamet. A sto se 10 x goreg rata od poslednjeg tice. Ko bi to protiv koga ratovao? Pa do podele Bosne (bude li do toga uopste doslo) doci ce pod patronatom USA, Rusije i EU. Da necete i vi bos. Muslimani da se oprobate sa celim svetom, kao sto to mi Srbi ucinismo? U tom sukobu vam ne bi pomogli ni svi mudzahedini ovoga sveta zajedno, koliko god glava da odseku i ljudskih srca pojedu.

PS:A i pitam se: Odakle vama bos. Muslimanima pravo da svojatate celu Bosnu i prisiljavate nekoga da bas u takvoj Bosni zivi kakva se vama svidja. Pa Srbi i Hrvati su pre vas ziveli na toj teritoriji zvanoj Bosna. Vi ste "nastali" pre 200-300 godina, a Srbi i Hrvati zive tu preko 1000 godina. Cija je onda Bosna? Budite srecni, bude li samo podeljena, onda ce te cak i vi imati nesto od toga.

Zora

pre 10 godina

Nema podele Kosova. Srbi svoje ne daju a tudje im ne treba. Hrvatska ne da pedalj svoje zemlje. Oni su odugovlacili isporuku Perkovi?a Nemackoj tako da im je bio odugovlacen ulazak u Evropsku uniju. A mi da dajemo 15 posto teritorije nase zemlje ili pola od toga zbog Evropske unije. Ja da dam moju kucu da bi me neko u drustvo primio, nema sanse.

Nikola, sve je jasno

pre 10 godina

Još jedna podmetačina zapada braćo moja - kad bi se jednom to prihvatilo, povratka više nema. I ko bi nam garantovao da za 50 ili 100 godina ne bi nam delili ostatak Srbije.
Ako smo nešto naučili iz istorije, to je da ništa nije večito, nijedno carstvo, nijedna imperija, nijedno faktičko stanje stvari u današnjici. Albanci su do pre vek unazad bili manjina na Kosmetu, za pola veka ko zna šta će biti - jer niti se oni više toliko radjaju, niti ih sve sem odlaska na zapad Evrope toliko interesuje...
Strpljenje braćo moja, strpljenje!!!
(Sale@, 1. decembar 2013 09:22)

Sale,

nikada vise Albanci nece biti manjina na Kosovu, pa sve i da svi odu na Zapad i prestanu da se ovim tempom razmnozavaju. Ko treba da postane vecina na Kosovu? Srbi? Smesno. Srbi treba da rade na tome da za 500 god. ne budu manjina i u Srbiji. Albanci imaju drugi odnos do zemlje, spremni su do zadnjeg da izginu za ono sto misle da je njihovo. Taj mentalitet nama fali, zato nam se je Kosovo i desilo. Nebriga i ravnodusnost centr. Srbije (i do dan danas prema celom Jugu Srbije uopste )prema toj teritoriji. Koji bi inace narod, osim Srba, dozvolio nekontrolisano radjanje pripadnika jedne nacionalne manjine na svojoj teritoriji, nekontrolisano prelazenje Albanaca iz Albanije i trajno ostajanje na Kosovu. Niko o tome nije vodio racuna preko 200-300 godina. Hiljade Albanaca zivelo je na Kosovu a da jugoslovenska/srpska dokumenta nisu ni imali. Tako nesto, moze samo Srbima da se desi.

Boki Marad

pre 10 godina

Moć srpskog lobiranja na delu, jednom u par godina plate nekom totalno nebitnom diplomati da izgovori nešto poput toga, dok Albanci na platnom spisku drže pola američkog kongresa...

@agim

pre 10 godina

Ja sam Albanac i Kosovo je nezavisno, pripada svom vecinskom narodu ali to sto si ti napisao o Ilirima i Rimljanima to su ciste bajke. Vi ne znate sta se tacno desilo 1999 u poslednjem ratu na Kosovo a ovamo solite pamet o rimljanima i ilirima. Idi umij se i osvesti se malo jer ovako zvucis kao da si neko dete.

KUĆNI ANALITIČAR

pre 10 godina

1. Gospodin je u principu u pravu, kao što je predlagao i Dobrica Ćosić, ali se javio kasno kada je problem podosta eskalirao. Trebalo je podeliti Kosovo na vreme... sada je mnogo teže mada izgleda kao jedino prihvatljivo rešenje.
2. Ovo mišljenje, koje u principu odgovara Srbiji, javlja se tek sada kada se Rusija približava Srbiji ekonomski, vojno, strateški...
3. Gospodinova izjava da tužbe između Srbije i Hrvatske treba povući vode vodu na Hrvatsku vodenicu, jer će isti ma koliku podršku imali izgubiti kod međunarodnog suda za sve što su počinili u zadnjem ratu.
4. Sve u svemu, liči na Trojanskog konja

Začuđeni

pre 10 godina

Polako s' to deljenje srpske zemlje.
Mali ste vi za to!
Prebacili su Srbi mnogo veće ale preko leđa i videli im kraj, pa ćemo i vama.
Gde je srpska Baranja koja se ujedinila sa Srbijom 1918?
Gde je srpska Makedonija, Grci imaju svoj deo iz 1913 Bugari isto a gde je srpski deo?
Gde je srpskih 0.5% teritorije u BiH koje joj pripadaju po Dejtonu i koje treba da budu na Prevlaci?
Zato polako s tim kusuranjem a sve srpska zemlja u pitanju!
Mi smo se diplomatiji naučili na silu al' smo se naučili i teško da više iko može da nas zezne

Lalo

pre 10 godina

Da, Srbi neka vrate na Kosovo, to je njihovo, a Vojvodinu da vrate onima čiji je oduvek bilo.
Pokažite neku mapu pre 1920, a da je Vojvodina na njoj u posedu srpskih kraljeva.

Neko iz Mase

pre 10 godina

Svaka mu je na mestu. Naravno, Ameri ga nece poslusati, a Srbi iz Mitrovice i RS ce imati pravo na samo-opredeljenje i ujedinjenje samo ako se za njega izbore.

Ivan

pre 10 godina

Pokusali su Srbe i Srbiju da pokore mnogo vece sile od Austrije i Madjarske, Turci su zauzeli teritoriju ali nikad nisu pokorili Srbe iako su mnogi primili islam da bi se spasli i nikada vise nisu se vratiki hriscanstvu. Nacekace se i Albanci i Kosovari sto ce izet definitivno Kosovo. Pa kad bude doslo vrijeme da se vrate ovi sa Kosova odakle su dosli bice Srbija nikad veca od Cara Dusana i Bodina!

Wert

pre 10 godina

"Bivši britanski ambasador u ....."
Cini mi se, da s vremena na vreme Srbiji podrsku pruzaju pretezno "bivsi" dok prelistavajuci izjave istih kada su bili "aktuelni" evidentno je da su one dijametralno suprotne od ovih kada su "bivsi".
Ja toliko!

Nisam pametan

pre 10 godina

Ne znam zašto, ali stalno mi je na pameti da "moderan čovek" postoji oko 200,000 godina. Ribe, recimo, čitavih 500,000,000 godina! A mi smo, jadni, toliki značaj dali jednom periodu od 700 godina da ne vidimo dalje od vinske mušice. Pa kroz 1000 godina neće biti ni nas, ni Albanaca, ni Amerikanaca ... dolaze neka nova deca, neki novi ljudi, nove države, nova vrsta ljudskih bića. Istorija nije kamen. Istorija je reka koja teče i neprestano menja sve oko sebe. Održanje života, pa ako hoćete, i našeg genetskog koda, nije dominantno određeno granicama. Mnogo je važnija žilavost, prilagodljivost, mudrost, i spremnost na promene.

Iako predlozi poput ovog deluju jeretički, verovatno mogu mnogo više koristi učiniti srpskom genetskom pulu, nego tvrdoglavno čekanje da dođe i naših 5 minuta, i da se stvari vrate na staro. Na žalost, vaspitavani smo potpuno suprotno od toga, i ponosno ćemo tonuti sa brodom. Srećom ili nesrećom, najbolji srpski geni već su dovoljno rasejani po celom svetu, pa se može reći, da nam ne gine da opstanemo na planeti dokle god bude ljudi.

milos

pre 10 godina

Ovo je 'as good as it can be' stav, sa kojim se ja u potpunosti, u svim delovima, slažem. Pogotovu oko Konferencije o balkanskim granicama, ove današnje su nakaradne, i ne odražavaju etnički sastav.

Dexterijus

pre 10 godina

Obrni-okreni, ali mislim da je ovo jedino resenje za "Balkanski cvor".
Podela KiM i mozda razmena teritorija. Srbija dobija sever KiM, i mozda jos neki deo KiM, i Republika Srpska se pripaja Srbiji.
S druge strane, deo KiM "odlazi" u Albaniju,a Herceg-Bosna u Hrvatsku.
Mozda bi mi sad hteli sve, ali zelje su jedno a realnost sasvim nesto drugo

Alex

pre 10 godina

za Agima:
A zasto onda na Kosovu nema niti jednog Albanskog spomenika?!
I da ti ocitam jednu naucnu lekciju:
Svajcarski institut za poreklo nacija je utvrdio da Juzni Sloveni ( dakle Srbi,Hrvati...) imaju vise genetskih podudarnosti sa Ilirima nego li vi,Albanci!
Dakle, Svajcarci su naucno dokazali da ste na Balkan dosli nakon Juznih Slovena!
Pozdrav Agime Iliru.

Живела Србија!!!

pre 10 godina

Не знам шта ће да буде,али ја сам сањао неки дан да је Србија остала без Косова и да је оно Албанија (осим оно мало територије коју називају северно Косово), а да је Република Српска припојена Србији.
То би било најреалније и најбоље решење за све Србе, како за нас ѕападно од Дрине тако и за Вас браћо из Србије.
Поздрав.

Milutin

pre 10 godina

Ovi bivsi ambasadori, ministri, pa I predsednici, koji su bili prilicno uticajni uvek daju neke izjave koje predstavljaju "naknadnu pamet". Ok, bolje ikad nego nikad ali dok se oni smisle mi propadosmo.

pecanac

pre 10 godina

ja isto mislim da mancester treba da se pripoji irskoj, a liverpul velsu... sramota je ovako pricati... nikad necemo dati svoju teritoriju, jedino ako smo nacisto poludeli...

Adam, Advokat Keltskih Srba

pre 10 godina

Vi ste zaboravili da je Kosovo Srbija. Srbi bi se slozili da zamene teritorije. Oni bi dali severni deo Britanije Albancima za Kosovo. To bi bila jedina moguca zamena teritorija.

alex qwertz

pre 10 godina

svi bivši ambasadori i uopšte političari pokazuju da i te kako znaju znaju o čemu se radi, ne samo o kosovu nego o čitavom raspadu bivše sfrj, ali je problem što dok su na funkciji ne sprovode svoje mišljenje nego interese svojih država. bolje da ćute kad odu sa položaja jer su takve stvari trebali da pričaju dok su bili na funkciji, a ne kad ih više niko ne pita ni za šta.

Laert

pre 10 godina

(2)
Osim Unesca, treba motivisati međunarodno pravo da i za državnu svojinu na KIM-u nađe pravedno rešenje. Oni to bolje razumeju od "srca i kolevke Srbije"
Kada zajedno uđemo u EU, neće Englez doći da kupi jug, i ne samo jug, Srbije. Mi ćemo se, od toga, nekoliko godina upešno braniti našim zakonima, ali ćemo morati da popustimo. Velika je razlika među narodima, svakovrsna. Nisu oni zbog toga manje dobri ljudi, jer Dobar čovek je svuda i uvek dobar čovek, ali radi se o prioritetima, o spremnosti ili dirigovanoj nameri da se sve lično podredi opštem cilju, a to je legalno zauzimanje teritorija. Mi nemamo to kolektivno stanje svesti, mi smo individualci, koje samo veliko stradanje ujedinjuje. Zbog naše dece, treba rešiti to pitanje, ma kako bilo bolno. Uspostaviti mehanizme, koji će sačuvati postojeće. Vratiti decu u zemlju stvaranjem poštene države. Srbija je divna, a koliko nas je i prevelika. Sada je treba definisati i sačuvati, a to se radi tako što ćemo svaki dan raditi na sebi da budemo bolji.

Kronicar

pre 10 godina

Najlakse je tudjim spolovilom lupati trnje! Jos lakse je kada se to predlaze uz salicu crnoga caja, dakako s mlijekom i uz cokoladne keksice, iz dalekoga Oxforda o dalekom, a srcu tako bliskom (zar ne?!), Balkanu. Sjevernu Irsku necemo vratiti u okrilje majcice Republike Irske, ali cemo stvarati Veliku Albaniju, Veliku Srbiju i sto je najveci apsurd i Veliku Hrvatsku. Apsurd za Republiku Hrvatsku, jer je ista vec clanica EU i odbacila je vec odavno Tudjmanovsku ideju velikodrzavnih projekata i okrenula se civiliziranome svijetu. Nije li karakter EU "u razlicitosti ujedinjeni"? Cemu pripovijedati raznolikost a stvarati mini drzavice? No, novci vrte, gdje burgija nece. Tako je najlakse piti vino a istodobno pripovijedati vodu. Public affairs odnosno Lobbying je cuvena stvar. Ono sto me u ovome kontekstu najvise zanima jeste, koliko je Daciceva vlada platila gospodinu Robertsu za ovo medijsko izvijesce?

Lazar

pre 10 godina

U potpunoati se slazem sa njim,treba da se izvrse korekcije granica na balkanu,Hercegovina hrvatskoj,RS Srbiji,presevo ,bujanovac ,medvedja (prvo popis da se vidi ko je vecina) albaniji,kosovo albaniji (bez delova gde ima srba) ,da se srbi koji su raseljeni iz RS Krajine vrate i dobiju autonomiju ( za sada) , i na taj nacin ''bosnjaci'' ne mogu da krive srbe za lose stanje u drzavi,tako nece ni srbi moci nikoga da krove a i albanci,a za kraj samo bih dodao da bi mozda bilo i najbolje da se zatvori granica sa tom Albanijom ,jer se oni sire kao triper,a da i manastiri na kosovu da budu pod zastitom UN-a ,ali da to bude srpska teritorija,a rudnici ... 50-50 i da se otkacimo gej ''brakova'' i pocnemo da pravimo decu!!!!

jeremija

pre 10 godina

Јевропа има алтернативу. Косово је Србија. То је тренутно окупирана територија. Нема никакве поделе, никакве замене територија. Коме сме и у сну да падне на памет да тргује са Пећком патријаршијом, Високим Дечанима, Грачаницом?

Prof. Dr. Mr. Baltazar

pre 10 godina

Kada cete jednom vise nauciti da bivse diplomate, bivsi politicari, bivsi sta-god, kada odu u politicku penziju (postanu profesori, predsednici univerziteta, instituta, itd.) pocnu da lelemude o mnogim stvarima. Objave esej, naucni rad, knjigu, daju intervju, itd. Vi sada ovo prenosite kao da su celnici P5 ponudili nesto opipljivo Srbiji. Nisu i nece.

zg

pre 10 godina

ej moje komsije vi jeste faktor u regionu ili lider samo sta su u tom regionu ostale bih srbija crna gora makedonija i albanija pa cak i tu neke zemlje su ispred vas sto ce tako i ostat dok nerjesite kosovo. Vjrujte bolje uc u eu nego ostat sa rusima od kojih obicni gradsnin nema koristi dok ja n.p.r. kao hrvat mogu sa osobnom putovat kroz cjelu eu ljecit se i dizat ljekove koje mi trebaju vama razmisljaju uvest vize pa mi vi recite zar samo to nije dovoljno za ulazak u eu?!

tosa

pre 10 godina

Cenim iskrenost gospodina Robertsa ali moram postaviti pitanje sto to ranije nije pricao, dok je bio na funkciji. Sada je kasno... Isto ovako se ponasao i gospodin Montgomeri.

zkolarac@yahoo.com

pre 10 godina

Ali,treba gospodine utvrditi istorijske cinjenice pre svega.Tu mislim na Ndh-a i stravicne posledice Srpskog pogroma od strane ustaske vlasti.Ne mozemo graditi odnose preko Srpskih zrtava vec to treba da iznesemo na svetlost dana i da za te zrtve neko odgovara.A ne da tzv."mlada hrvatska demokracija"pod okriljem cele medjunarodne zajednice uziva blagonaklon stav umesto da zbog svega toga bude brutalno kaznjena od te iste zajednice,oduzimanjem teritorija i ostalim.Sve to je primenjeno na Srbiji ali ne na Hrvatskoj jer je mezimce Nemacke,Vatikana i Amerike.
Nakon svega postavljamo pitanje...Ima li pravde za Srbe uopste a te predloge primenjujte tamo negde na nekim svojim zamorcicima,gospodine...

Nick

pre 10 godina

O stvarima neophodnog novog razgranicenja nasi politicari izgleda uopste i ne razmisljaju, za razliku od npr. Engleza, i posle nam oni budu krivi.

Podela Kosova (autonomija za srpske manastire koji ostanu u njihovom delu), Presevo Kosovu (jer su stigli do Nisa, uveliko kupuju stanove, o Vranju da ne pricam), Republika Srpska, normalno, Srbiji.

Djole

pre 10 godina

sve je to lepo, ali nekako uvek Srbija u svemu izuce deblji kraj. Sto se mene tice nista ja ne bi dirao sa teritorijama nego bi vodio rat sa krizom u kojoj smo svi duboko uronili.

nezaposlen albanac

pre 10 godina

Alex, 1. decembar 2013 12:51

Ti si citao jedan istoricar i govoris.Mozda on je bio isti covek koji sada pise za "trgovina sa organima". Ako hoces da znas zasto nema nijedan albanskih spomenik,citaj istoriju sta se desavao sa albancima od 1908,ali ne Srpsku istoriju nego neki medjunarodni istoricar.

Dragan

pre 10 godina

@Alex: Dok su Srbi pravili spomenike, vodili ratove i ginuli, Albanci su pravili decu. Zato je situacija na Kosovu takva kakva jeste: ima srpskih spomenika ali nema Srba, i ima jako puno Albanaca - bez spomenika.

VlaD

pre 10 godina

Retko realno vidjenje stvarnosti i cinjenicno poznavanje istorije bez favorizovanja neke strane. Nazalost, bojim se da su ovakvi intelektualci u manjini. Pogotovo u krugovima mocnika koji odlucuju o sudbini Srbije...

Povratak u 1900-te

pre 10 godina

Ako Srbija bude imala jos malo strpljenja mozda bi ovakav predlog doveo do povoljnog razresenja stogodisnjeg nesporazuma medju ovdasnjim narodima.
Ovim se svakako opet otvara pitanje Dejtonom zacementirane unitarne BiH, i pokrece niz drugih aspiracija unutar granica bivse Jugoslavije i susednih drzava Balkana. Akteri poput Italije, Hrvatske, Austrije i Turske, verovatno i Bugarska ne bi ravnodusno gledali na mogucnost prekompozicije odnosa i najavljenih teritorijalnih podela. Gde smo posle?

Djordje Milosevic

pre 10 godina

Zanimljivo je da se na svakih 3 do 6 meseci lansira prica o podeli Kosova (i Bosne) koja po pravili dolazi od bivsih diplomata neke od uticajnih zemalja. E sad, u zemljama kao sto je Srbija takve vesti sluze da odrzavaju knev u narodu i odrzavaju nas u konstantnom neizvesnom stanju (da manje boli koliko smo siroti). Znaci sad kad ode sa svoje pozicije onda naprasno "progleda" i po pravilu prica potpunu drugu pricu. Ukoliko nama i dalje nije jasno da poslednjih sto godina se svako trudi da osvoji komsiju ovde na Balkanu i da upravo zbog toga svet (kome pripada i gospodin) je dozvolio da se formiraju drzave bukvalno onako kako su ti osvajacki pohodi i vodjeni. I svaka je granica bolela i dalje boli. Drugim recima, sve dok se narodi Balkana ne opamete i svoje bolje prilike nalaze pregovorima umesto nasiljem mozemo da racunamo da trule kompromise. Granice, na kraju krajeva vrede najvise u bezakonju ! Hvala.

Suga

pre 10 godina

Apsolutno se slazem sa predlozenim, sasvim je drugo pitanje da li ce ikada biti sprovedeno u delo i da bismo morali da se odreknemo ali imajuci u vidu da mi danas na Kosovu prakticno nemamo nikakub kontrolu i uticaj, pametan diplomata (koga mi nazalost u ovom trenutku nemamo) bi mogao da nam donese neki boljiitak. Isto vazi i za Bosnu, sama po sebi je vestacka tvorevina i najbolje je da bude svakom svoje, Pebublika Srpska da se ujedini sa Srbijom a oni neka vide sta ce sa ostatkom zemlje.

pozdrav

magla za dinar

pre 10 godina

ovako obicno pocinje otkrivanje karata, ili makar ispitivanje prijemcivosti nekog moguceg resenja. Nezavisne, posve odmerene izjave bivsih funkcionera podgreju medije svojom toboze tendencioznoscu i naizgled - neocekivanoscu.. ideja se plasira... demagoska majstorija prekaljenog diplomate dozvoljava subliminalno dejstvo poruke... cini se, nista logicnije! a onda efekat papagaja...

Vladimir Pula

pre 10 godina

Prepametan tip. Kako istina jednostavno i očito zvuci kad je neko napokon izusti.
Svaka mu je na mijestu. Ali nema ništa od toga. Koji političar zeli da se situacija stvarno riješi ?

Владимир

pre 10 godina

За 300 године кад Србија буде излазила на Бубањ поток с једне и Бранкову улицу с друге стране, Србин ће да раздели суседима своју земљу и на кришке ако треба. Судећи по коментарима.

Који је то народ урадио? А ми се још и радујемо и прижељкујемо поделу?
Ми смо тотално луди...

Da se Vlasi ne dosete

pre 10 godina

@Kronicar.
Očigledno pritisnut kompromitujućim dosijeom, zbog kontakata sa narko-klanom Darka Šarića, premijer Ivica Dačić u suton vanrednih parlamentarnih izbora i da bi se SPS što bolje pozicionirao, promoviše rešenje koje bi zadovoljilo zapadne ucenjivače CIA/DEA i srpsko javno mjenje?!
Pomoć je dobio od bivšeg britanskog ambasadora Robertsa, koji trajno rešenje vidi u podeli Kosova i pripajanju Albaniji, kao i srpskog i hrvatskog dela BiH maticama,dok ne pominje Srbe u Hrvatskoj i teritorije na kojima žive, a naročito one Srbe koji se još uvek nisu vratili iz progona?!
Ponuđeno rešenje, očiogledno, ukida BiH u sadašnjem obliku i liči na modifikaciju sporazuma Milošević-Tuđman o podeli BiH, a gde se kao kompenzacija nudi podela Kosova ili zamena teritorija?!

toza nebuloza

pre 10 godina

prvi put da neki evropski politicar, jasno i bez ikakvih uvijanja, prokomentarise trentnu situaciju i istoriju vezanu za srbiju i ostatak balkana! kad se stvari postave kakve realno jesu, jasno je da je lako doci do resenja i doneti mir narodu, nazalost politicarima je njihov interes iznad svega toga...

zlatna sredina

pre 10 godina

Eh,kako ovi raznorazni zapadni(pogotovo britanski)"stručnjaci"olako pomjeraju granice van njihovih zemalja,to je strašno.Još kad se sjetim Ovena,Stoltenberga,Bilta,povraća mi se!Dalje te prljave prste od napaćenog Balkana.

mattko

pre 10 godina

Ovaj lik lici na na potpaljivaca nove vatre na Balkanu. Posle ce biti ona stara isprika da je "student zapalio zito". More , odstupi i ne ulizuj se recima koje nemaju potporu u stvarnosti. Setimo se 27 marta 1941 i kako smo ostavljeni na cedilu od ovih istih sto nas ponovo pale.

Rudi Lazarevski- Skopje

pre 10 godina

Interesantno mishlenje. Ako mi dozvoli redakcija,ja bi postavio pitanje uvazenom g-n Roberts-u na engleskom: Very interesting. What would you exchange in the case of Macedonia? -:)

RADOJKO

pre 10 godina

Što na naški znači mogu da pričaju šta hoće ali su upravo ti i takvi zapečatili sudbinu Srbije ili .... KAD JE NEKOM SUĐENO DA BUDE JE.EN HTEO ON TO ILI NE GAĆE MU I SAME SPADNU

каурин

pre 10 godina

Одговарало то нама или не, чињеница је да сви они савршено познају однос који поједини народи међусобно имају на простору Балкана!
Проблем је што кад дођу на функцију они МОРАЈУ да следе званичну политику своје државе, а она је слична противприродном блуду. У природи се НЕ МОЖЕ десити да мањи изазове већег и да онда мањи победи. То може, привремено, само у свету који наказно формирају људи.
При томе није ми на крај памети да коментаришем њихова "практична" решења која за фактичка стања узимају резултате блиц ратова које су педантно испланирали и окрутно спровели у дела, а онда за инспираторе и егзекуторе окривили оне које су притом "поразили"! То је и даље у категорији противприродног блуда.

dragiša

pre 10 godina

Za one koji ne znaju: gospodin Ajvor Robert bio je otpravnik poslova,a potom i ambasador Velike Britanije u beogradu, u vreme ratova,sankcija,embarga...Jedan je od ambasadora koji je i u to vreme,a ,evo, i sada, izvanredno razume siotuaciju na ovim prostorima.Častan i pošten čovek i veliki gospodin.

Nikola, strucnjak za ekonomsko-religiozna pitanja

pre 10 godina

.to je taj problem sto stranci nisu ukapirali.njima je lako reci pa sta Decani mogu ostati kod albanaca ali nisu ukapirali sta su rekli.mozemo premestiti manastire.pa onda ce oni biti manastiri iz 21.veka.pomislio bi da njima nista nije sveto pa ih probate tako sto kazete mogli bi menjati Kosovo za holandiju e onda da vidite kako se trznu i ukapiraju sta su rekli.to je generalni problem evrope sto narode sa istoka smatraju ljudima drugog reda i niske inteligencije.
(goran, 1. decembar 2013 09:21)

gorane,
dok pises o manastirima i o njihovoj "svetosti" bilo bi bolje da napises nesto o tvom vidjenju resenja problema Kosova. Izgleda da ti vidis resenje u Kosovu sa "svetim" manastirima utonulim u moru Albanaca i bez ijednog srpskog "vernika" na vidiku. Izgleda da hoces Kosovo bez Albanaca, bez Srba (jer ih tamo skoro i da nema), ali sa praznim crkvama, manastirima koje je neko nekada (zaludjen religijom, a sam nesvet) proglasavao svetim. Jedna Svajcarska, Holandija, Nemacka, USA, Engleska... nemaju ni jednu jedinu svetu crkvu ili manastir pa uprkos tome zive kao bubreg u loju. Od hriscanskog ludila se ne zivi.

goran

pre 10 godina

sve te zemlje sto zive kao bubreg u loju zive tako jer su poharali kolonije.niko nije postenim radom to stekao.resenje za Kosovo. pokloniti Rusima.onda tamo nece ostati ni amerikanci a ni siptari.znate li vi kada su ametikanci pod Ostrogom(slava mu i milost)trazili Mladica i Karadzica sta su trazili.ruku Jovana Krstitelja.raspitali su se za njenu cenu(nema cenu!!!!!) ali u americi sve ima.receno im je da vredi nekoliko stotina milijardi dolara.odakle ruka Jovana Krstitelja kod nas.Iz Rusije preko Svedske prebacena zbog sigurnosti.skoro je Rusija platila 80000dolara da ta ruka bude par dana u Rusiji i opet vracena nama.oni znaju gde je ali je ne traze.i onda vi pricate da Rusi nama nista ne pomazu.da nije Putina od Srbije bi ostao samo Bubanj potok koliko nam drugi misle dobro.

VlaD

pre 10 godina

Retko realno vidjenje stvarnosti i cinjenicno poznavanje istorije bez favorizovanja neke strane. Nazalost, bojim se da su ovakvi intelektualci u manjini. Pogotovo u krugovima mocnika koji odlucuju o sudbini Srbije...

Sveti Ilija Gromovnik

pre 10 godina

Čovek zaista dobro rezunuje i svaka mu čast na iskrenosti. Mislim da treba poraditi na ovome i razraditi ova još poodavno pokrenuta rešenja, jer Srbija ne bi ništa izgubila što već nije, a dobila bi ono što je izgubila još devedesetih.

Rajko

pre 10 godina

"On smatra da bi bilo logično dopustiti, posle teritorijalnih korekcija sa Srbijom, Kosovu da se ujedini s Albanijom i da ne izgleda razumno dozvoliti samoopredeljenje Kosovu, a ne i srpskom i hrvatskom delu Bosne i Hercegovine."

Ау! Ово је супротно досадашњем ставу Запада. Овај господин нас подсећа да је могуће да се БиХ распадне. Ако се Српска припоји Србији, хрватски делови Хрватској, а бошњачки остану самостални, колико дуго ће преживети остатак Босне?

glavonj

pre 10 godina

Granice se na balkanu određuju krvlju a ne dogovorom. Tako je bilo i biće. I nije ovo kraj. Ko može potpisati predaju KiM i Krajine? Nema takvoga, a da nešto znači, među Srbima. Dakle, neće se to određivati ni u Briselu ni na Triniti koledžu, već na terenu kada sazriju uslovi za to.

bm

pre 10 godina

E dobri su mi ovi EX... Sto kaze nas narod: po tudjim ledjima ni sto batina nije mnogo. A kad je ovako pametan ovaj gospodin Englez, sto onda ne predlozi da se recimo Severna Irska ne ujedini sa Irskom, jer bi to bilo, ruku na srce, najpostenije?

crni domino

pre 10 godina

I Roberts je slican Cepurinu. Kao da ga placa Rotsild da napravi jos jedan rat na ovim prostorima pa da Srbi budu istrebljen narod.
Bre, pisate po nama i nemate obzira da nam kazete da ne pada kisa.
Sa vasim brigama o nama ocecamo se kao obrijani repovi spremni za pihtije!
Tako nam i treba kada imamo blente u vlasti koje ne umeju da im odgovore, niti da naprave bolje mesto Srbiji u svetu.

djura

pre 10 godina

da bivsi, da i ja dam interviju; mislim da Srbija treba biti do Tokija,
to zasluzujemo zato sto smo nebeski narod, Bec bi trebo biti novi Beograd
zbog odstete iz prvog sv. rata naravno i pola Berlina za drugi, nasa istorija je istorija covjecanstva i svi su potekli od nas, e sad mediji da
to objave pa da i ja postanem slavan ko Njegos...

laert

pre 10 godina

Naknadna pamet. Sada, kada ništa ne odlučuje, predlaže svrsishodno rešenje. Ne dobro, ali trajno. Unesco da zaštiti baštinu do konačnog preseljenja u Preševsku dolinu. Nisam manji patriota od neistomišljenika, samo imam 4 unuka, a oni imaju po četvoro i više dece. Ko zna šta je geometrijska progresija, zna demografsku budućnost Srbije.

Nana

pre 10 godina

Srbija nema vise gde da popusta.Ne lazemo, ne cenjkamo se,i sve sto kazemo to je otvoreno.Dosao je red kada ce Taci morati da popusti,jer Srbija je dosla do granice koju ne sme preci.

i.j.Kv

pre 10 godina

Pravo zboris,gospodine.Ali mozgovi na Balkanu prvo to ne mogu da shvate a zapadnjaci nece da prihvate.I jovo nanovo jos jedan vek mrznje,borbe i podela.

Ivan

pre 10 godina

@lalo
Sto se hvatas za 1920., ako odes negde u XVI vek to je sve bila Turska, mozda ti se to najvise svidja? Nijedna drzava, osim Srbije, u cijem je posedu bila zadnjih 200 godina ta vojvodina vise ne postoji! Kome bi je ti vratio? U tekstu se i ne govori o povratku celog

Ovca

pre 10 godina

Ovo vec postaje paranoja sa objavljivanjem misljenja nekih bivsih. Ovaj covek kao I svi ostali koji nemaju nikakve javne funkcije u EU ili US nemaju nikakav kredibilitet, pa ovo moze da bude signal da se gubi kompas sta se stvarno hoce a sta je stvarnost.

zoran

pre 10 godina

Hajde sada lepo,redom,svi koji ovde,sa nestrpljenjem predadose znacajan deo teritorije svoje drzave,da izvrsite napad na gospodina Robertsa! Ko je on da se mesa u nase stvari. Obracanje obavezno da pocinje sa "ti" i da sadrzi pitanje:" Necemo vajlda da budemo btitanska gubernija!?"

ekspresdeport

pre 10 godina

Sto li se ovakvim ljudima uposte daje bilo kakav marketing? Pa ciju je on zemlju dosao da deli i zamenjuje bre? Sedi u svojoj kancelariji u americi i prima 200 hiljada godisnje i dodje u jednoj jadnoj zemlji i prodaje maglu, bespotrebno dize tenziju zarad dva stuba i naslovnu stranu u novinama.

aljbanski patriljota & bajke za malju decu

pre 10 godina

@agim
Koliko ti imas godina? 4 ili 5? Bolje pisi pismo Deda Mrazu sta da ti donese za Novu godinu ako si bio dobar, umesto sto rasipas ovde neke paraistorijske izmisljotine i bajke.

mlekadzija

pre 10 godina

baš kao što se to desilo na samom početku ovog projekta s Francuskom i Nemačkom, koje su u prethodnih 75 godina vodile tri pogubna rata", rekao je Roberts.
Na sta tacno mislim Roberts? Veliki i II svetski rat. Koji je treci ili on ima neki u naqjavi...

Petar

pre 10 godina

Konačno glas razuma! Treba sesti i pregovarati o granicama. Ako je potrebno razmeniti teritorije i nakon toga razvijati dobrosusedske odnose. Nažalost, ovakve izjave daju uglavnom bivši evropski i američki funkcioneri zaduženi za Balkan, kada govore ono što stvarno misle, a ne ono što im iz centrale narede da kažu dok su na funkciji. Zašto zvanična evropska politika ne dozvoljava ovo što predlaže bivši ambasador je veoma ozbiljno i kompleksno pitanje na koje malo ljudi zna odgovor. Ne znam ga ni ja, mogu samo da nagađam.

trojanski konjusar

pre 10 godina

Malo istine o istoriji ne bi skodilo onima koji su naseli na srpsku propagandnu verziju istorije a po komentarima se vidi da ich nije malo.I da Albanci nisu Iliri(kako tvrde srpski propagandni istoricari)imaju vise prava da sada vladaju Kosovom jer cine preko 90% stanovnistva.Da li su Albanci Iliri ili nisu nije jos dokazano ali ogromna vecina svetskih istoricara imaju tezu da su Albanci najverovatnije potomci starih Ilira i to zbog slicnosti jedinstvenog Albanskog jezika sa jedinstvenim Ilirskim jezikom. (agim, 1. decembar 2013 12:09)

Da odmah rascistim - sto se mene tice, Kosovo je albansko, jer je danas albansko i ne zanima me sta je bilo pre vise od 1000 godina. Ali... 1) Albanski slican "jedinstvenom ilirskom jeziku"? Ko u Svetu zna taj "jedinstveni ilirski"? Gde se moze naci recnik? Inace, verujem da albanski Geghi jesu, u najvecoj meri, potomci tzv. Ilira (ali, nista vise nego, recimo, Crnogorci, a verovatno i Hercegovci), za Toske to verujem mnogo manje. Poreklo jezika ne mora, a cesto se i ne podudara, sa poreklom naroda. Imate stotine dobro poznatih primera na svim kontinentima. 2) "Srpska propagandna verzija istorije". Najgore je sto su na nju, pre svih, naseli sami Srbi. Propagandna verzija koja je bila nastala radi dodvoravanja Rusiji. O "Velikoj Seobi Slovena". Naravno, vreme pred raspad Rimskog Carstva i nakon njega, bilo je vreme velikih seoba. U svim pravcima! Srbi, kao i svi na Balkanu, delom poticu od doseljenika. Ali, najvecim delom - od starosedelaca.

nezaposleni srbin

pre 10 godina

@nezaposleni albanac: Nama koji smo u zabludi, preporucite nam bar jednog "medjunarodnog" istoricara koji govori o Albanskim spomenicima na Kosovu, koji su to spomenici, kad su nastali i kad su unisteni. Navedite bar jedno ime i bar jednu knjigu.

Hipotetika

pre 10 godina

Zora

Sta bi ti sa teritorijom gde zivi 100% albanaca koji nece da zive u Srbiji (Djakovica,Pec itd) i gde nema ni jednog srbina. Sta bi ti ovo je samo hipotetika da su Albanci i dalje u Srbiji i da ucestvuju preko svojih stranaka na izborima. Da li bi Srbi bili zadovoljni da im Premijer ili neki ministar bude albanac a priznaces da bi bili velika stranka.Oni su homeogeni i svi bi izasli na izbore.SNS je na proslim izborima dobio glasove od oko 700 hiljada gradjana Srbije a DS nesto malo manje

Rumpel Stickin

pre 10 godina

G-din Roberts je izneo svoje lično mišljenje i kao takvo trenutno nema nikakvu diplomatsku vrednost, ne znam koliko je on upoznat sa istorijom Balkanskog poluostrva kad ovako lako prekraja granice.Stvarno bih voleo da to može tako lako da se izvede i da dođe do toga kako on to ovde opisuje.Međutim pošto je ovo Balkan tlo natopljeno hektolitrima krvi još od kako je ljudska noga kročila ovde nije se desilo da se granice pomeraju ni metar a da pritom nije bilo rata, ma kakve granice ni međe na njivi se ne pomeraju bez sukoba. Po onoj staroj "što se babi snilo to joj se i zbilo" i nama zbog trenutne situacije odgovara ovakva podela, međutim zaboravljamo da bi ovakvo rešenje bukvalno ugasilo dve države na Balkanu BiH i Makedoniju koja bi najverovatnije najgore prošla i ko zna šta bi se desilo sa ostatkom država , pritom ovo je neizvodljivo mirnim putem i došli bi do nesagledivih posledica po narode Balkana a i bili bi smo najveći bolesnici kad bi opet dozvolili da nam poseju seme rata...

mm

pre 10 godina

@Anarchy

"Iscrkali"??? Vec postaje pravilo da oni koji se najvise pozivaju na istoriju, junastvo i tradiciju, zapravo ni ne znaju svoj maternji jezik... Strasno...

Da ne bude mnogo kasno

pre 10 godina

U danasnje vreme ponovo imamo sansu da poslusamo najveceg vizionara Srbije g. Vucica i da sledimo njegovo delo, da bar ublazimo mnoge propuste zvanicne politike iz proslosti.

Pufna

pre 10 godina

Neke zemlje nisu ispunile sve uslove ali su ipak usle kao clanice EU.Srbija je skoro sve uslove ispunile i iznova joj se postavljaju nove.Mislim da je nova vlada pokazala zube i da nece prihvatiti uslove kojoj Srbiji oduzima deo teritorije i to im je jasno stavila do znanja.

Ljubomir

pre 10 godina

@Rumpel Stickin, 1. decembar 2013 14:16

Apsolutno neutemeljena analiza. Bas naprotiv sve bi sad moglo da se uradi bez krvi, jer nijedna od tih drzava nije vojno sposobna, niti spremna da spreci mirno razgranicenje odnosno odvajanje populacija, koje ne zele da zive zajedno.

Sovica

pre 10 godina

Korisno je i može da bude poučno saslušati različita mišljenja. Drago mi je da vidim da se Roberts posvetio razmišljanju o Srbiji i našim velikim problemima u ovom trenutku, balansiranju između Kosova i Evropske unije. Ako zaista veruje da će članstvom u EU doći do pomirenja na ovim prostorima, onda bi trebalo da EU zauzme zvaničan stav o lomljenju ćiriličnih tabli u Vukovaru i da se poštuju isti kriterijumi za sve zemlje u regionu kada je o samoopredeljenju reč.

homosapiens

pre 10 godina

Što nije pričao pa što nije pričao dok je bio na funkciji... Pričao je on SIGURNO ali nije imao ko da sluša, htelo se sve E sad se polemiše o znaku na listićima i gde će da se broje glasovi Koja plitkost i nezrelost

Lalo

pre 10 godina

Da, Srbi neka vrate na Kosovo, to je njihovo, a Vojvodinu da vrate onima čiji je oduvek bilo.
Pokažite neku mapu pre 1920, a da je Vojvodina na njoj u posedu srpskih kraljeva.

agim

pre 10 godina

Cela sadasnja Srbija je Ilirska teritoria koju su Barbari(sloveni) na barbarski nacin okupirali.Sloveni(srbi) su dosljaci i sisli su sa Karpata i to ceo svet zna.Rimljani su vekovima vladali teritorijom Kosova pa samim tim imaju mnogo vise prava da svojataju ovu teritoriju.Kad su Rimljani bili ovde Srba nije ni postojalo.Srbi su nastali tek 1.000 godina nakon sto su Rimljani vladali Kosovom(tadasnjom Dardanijom kojoj su srbi promenili ime u Kosovo kad su okupirali ove prostore)..O Ilirima i ne treba da trosim reci.Malo istine o istoriji ne bi skodilo onima koji su naseli na srpsku propagandnu verziju istorije a po komentarima se vidi da ich nije malo.I da Albanci nisu Iliri(kako tvrde srpski propagandni istoricari)imaju vise prava da sada vladaju Kosovom jer cine preko 90% stanovnistva.Da li su Albanci Iliri ili nisu nije jos dokazano ali ogromna vecina svetskih istoricara imaju tezu da su Albanci najverovatnije potomci starih Ilira i to zbog slicnosti jedinstvenog Albanskog jezika sa jedinstvenim Ilirskim jezikom.

Sale@

pre 10 godina

Da menjamo naše za naše... Hm... Zanimljivo?!?
Još jedna podmetačina zapada braćo moja - kad bi se jednom to prihvatilo, povratka više nema. I ko bi nam garantovao da za 50 ili 100 godina ne bi nam delili ostatak Srbije.
Ako smo nešto naučili iz istorije, to je da ništa nije večito, nijedno carstvo, nijedna imperija, nijedno faktičko stanje stvari u današnjici. Albanci su do pre vek unazad bili manjina na Kosmetu, za pola veka ko zna šta će biti - jer niti se oni više toliko radjaju, niti ih sve sem odlaska na zapad Evrope toliko interesuje...
Strpljenje braćo moja, strpljenje!!!

Anarchy

pre 10 godina

da menjamo svoju zelju?gospodine raspitajte se malo o istoriji,
kako i sta se sve desavalo,pa onad pricajte o podelama
Kosovo je Srpska zemlja,zemlja odakle su Srbi proterani,a albanci naseljeni NE SILOM, vec voljom DRZAVE koja ih je pozvala da se nasele,da ne bi ISCRKALI od gladi u "njihovoj" domovini,oni joj vracaju tako sto je otimaju,starosedeoce proteeeruju sa sve vasim gazdama iz EU i USA

expat

pre 10 godina

Realno svaka mu je na mestu. Podela Kosova i deo Srbiji, Bujanovac i onaj horor dole na jugu Kosovu, koje će posle da sklizne u Albaniju (mada nisam siguran koliko Albanci žele Kosovare...). Republika Srpska sa Srbijom, deo Hercegovine Hrvatskoj (o željama Hrvata za delom Hercegovine slična priča kao i sa Albancima i Kosovarima...) i Bosna ostaje "čista".
Stanje na terenu deluje da bi samo ove podele omogućile normalno funkcionisanje ovih država, jer zajednički suživot u trenutnim kakvim postoje nije baš obećavajući.

goran

pre 10 godina

vidi se da on nije pogledao mapu sa manastirima.a da jeste uvidio bi da ovo sto prica nema smisla.to je taj problem sto stranci nisu ukapirali.njima je lako reci pa sta Decani mogu ostati kod albanaca ali nisu ukapirali sta su rekli.mozemo premestiti manastire.pa onda ce oni biti manastiri iz 21.veka.pomislio bi da njima nista nije sveto pa ih probate tako sto kazete mogli bi menjati Kosovo za holandiju e onda da vidite kako se trznu i ukapiraju sta su rekli.to je generalni problem evrope sto narode sa istoka smatraju ljudima drugog reda i niske inteligencije.

Alex

pre 10 godina

za Agima:
A zasto onda na Kosovu nema niti jednog Albanskog spomenika?!
I da ti ocitam jednu naucnu lekciju:
Svajcarski institut za poreklo nacija je utvrdio da Juzni Sloveni ( dakle Srbi,Hrvati...) imaju vise genetskih podudarnosti sa Ilirima nego li vi,Albanci!
Dakle, Svajcarci su naucno dokazali da ste na Balkan dosli nakon Juznih Slovena!
Pozdrav Agime Iliru.

бт

pre 10 godina

Може размена, и то трилатерална. Нека Британци дају део своје територије Албанцима заузврат Србији којој су дужни због противзаконитог бомбардовања. Сигуран сам да би барем милион Албанаца било пресрећно да се пресели у Лондон а предност би имали они који су на овај или онај начин стекли имовину Срба који би се тако лепо вратили на своје.

pazarac

pre 10 godina

Robertse, onda, tim redom, kad vec pomenuste Bosnu, Vi otvarate pandorinu kutiju. Eto ih Madjari u Vojvodini, evo ih Bosnjaci u Sandzaku, eto ih Albanci u Makedoniji. Ma covece ludi, kakve te crne granice nove nasle!

lesa

pre 10 godina

Imamo mi gospodine rešenje za Kosovo, samo moramo još da pričekamo. Vi to dobro znate, pa želite da nam bacite mrvice, kao što to kroz istoriju činite permanentno. Da se Srbija zadovoljavala mrvicama, ne bi u dva svetska rata izlazila kao pobednik. Setite se koliko smo čekali pod Turcima i biće vam sve jasno. Možete već sutra da nam date deo Kosova, a o ostatku ćemo uvek razgovarati. Na ovaj ili onaj način.

Lazar

pre 10 godina

U potpunoati se slazem sa njim,treba da se izvrse korekcije granica na balkanu,Hercegovina hrvatskoj,RS Srbiji,presevo ,bujanovac ,medvedja (prvo popis da se vidi ko je vecina) albaniji,kosovo albaniji (bez delova gde ima srba) ,da se srbi koji su raseljeni iz RS Krajine vrate i dobiju autonomiju ( za sada) , i na taj nacin ''bosnjaci'' ne mogu da krive srbe za lose stanje u drzavi,tako nece ni srbi moci nikoga da krove a i albanci,a za kraj samo bih dodao da bi mozda bilo i najbolje da se zatvori granica sa tom Albanijom ,jer se oni sire kao triper,a da i manastiri na kosovu da budu pod zastitom UN-a ,ali da to bude srpska teritorija,a rudnici ... 50-50 i da se otkacimo gej ''brakova'' i pocnemo da pravimo decu!!!!

Zora

pre 10 godina

Nema podele Kosova. Srbi svoje ne daju a tudje im ne treba. Hrvatska ne da pedalj svoje zemlje. Oni su odugovlacili isporuku Perkovi?a Nemackoj tako da im je bio odugovlacen ulazak u Evropsku uniju. A mi da dajemo 15 posto teritorije nase zemlje ili pola od toga zbog Evropske unije. Ja da dam moju kucu da bi me neko u drustvo primio, nema sanse.

jeremija

pre 10 godina

Јевропа има алтернативу. Косово је Србија. То је тренутно окупирана територија. Нема никакве поделе, никакве замене територија. Коме сме и у сну да падне на памет да тргује са Пећком патријаршијом, Високим Дечанима, Грачаницом?

@agim

pre 10 godina

Ja sam Albanac i Kosovo je nezavisno, pripada svom vecinskom narodu ali to sto si ti napisao o Ilirima i Rimljanima to su ciste bajke. Vi ne znate sta se tacno desilo 1999 u poslednjem ratu na Kosovo a ovamo solite pamet o rimljanima i ilirima. Idi umij se i osvesti se malo jer ovako zvucis kao da si neko dete.

Da ne bude mnogo kasno

pre 10 godina

U danasnje vreme ponovo imamo sansu da poslusamo najveceg vizionara Srbije g. Vucica i da sledimo njegovo delo, da bar ublazimo mnoge propuste zvanicne politike iz proslosti.

Kronicar

pre 10 godina

Najlakse je tudjim spolovilom lupati trnje! Jos lakse je kada se to predlaze uz salicu crnoga caja, dakako s mlijekom i uz cokoladne keksice, iz dalekoga Oxforda o dalekom, a srcu tako bliskom (zar ne?!), Balkanu. Sjevernu Irsku necemo vratiti u okrilje majcice Republike Irske, ali cemo stvarati Veliku Albaniju, Veliku Srbiju i sto je najveci apsurd i Veliku Hrvatsku. Apsurd za Republiku Hrvatsku, jer je ista vec clanica EU i odbacila je vec odavno Tudjmanovsku ideju velikodrzavnih projekata i okrenula se civiliziranome svijetu. Nije li karakter EU "u razlicitosti ujedinjeni"? Cemu pripovijedati raznolikost a stvarati mini drzavice? No, novci vrte, gdje burgija nece. Tako je najlakse piti vino a istodobno pripovijedati vodu. Public affairs odnosno Lobbying je cuvena stvar. Ono sto me u ovome kontekstu najvise zanima jeste, koliko je Daciceva vlada platila gospodinu Robertsu za ovo medijsko izvijesce?

KUĆNI ANALITIČAR

pre 10 godina

1. Gospodin je u principu u pravu, kao što je predlagao i Dobrica Ćosić, ali se javio kasno kada je problem podosta eskalirao. Trebalo je podeliti Kosovo na vreme... sada je mnogo teže mada izgleda kao jedino prihvatljivo rešenje.
2. Ovo mišljenje, koje u principu odgovara Srbiji, javlja se tek sada kada se Rusija približava Srbiji ekonomski, vojno, strateški...
3. Gospodinova izjava da tužbe između Srbije i Hrvatske treba povući vode vodu na Hrvatsku vodenicu, jer će isti ma koliku podršku imali izgubiti kod međunarodnog suda za sve što su počinili u zadnjem ratu.
4. Sve u svemu, liči na Trojanskog konja

Живела Србија!!!

pre 10 godina

Не знам шта ће да буде,али ја сам сањао неки дан да је Србија остала без Косова и да је оно Албанија (осим оно мало територије коју називају северно Косово), а да је Република Српска припојена Србији.
То би било најреалније и најбоље решење за све Србе, како за нас ѕападно од Дрине тако и за Вас браћо из Србије.
Поздрав.

Ivan

pre 10 godina

Pokusali su Srbe i Srbiju da pokore mnogo vece sile od Austrije i Madjarske, Turci su zauzeli teritoriju ali nikad nisu pokorili Srbe iako su mnogi primili islam da bi se spasli i nikada vise nisu se vratiki hriscanstvu. Nacekace se i Albanci i Kosovari sto ce izet definitivno Kosovo. Pa kad bude doslo vrijeme da se vrate ovi sa Kosova odakle su dosli bice Srbija nikad veca od Cara Dusana i Bodina!

trla baba lan

pre 10 godina

Gde nalazite ove arhivirane eksperte da zare i pale Srbe? Nema od toga nista, al valjda narodu treba bacati koske u ove hladne dane, kad je skupa hrana i struja, kao i sve ostalo, nek glodju bar virtuelno, bice sitiji!

goran

pre 10 godina

sve te zemlje sto zive kao bubreg u loju zive tako jer su poharali kolonije.niko nije postenim radom to stekao.resenje za Kosovo. pokloniti Rusima.onda tamo nece ostati ni amerikanci a ni siptari.znate li vi kada su ametikanci pod Ostrogom(slava mu i milost)trazili Mladica i Karadzica sta su trazili.ruku Jovana Krstitelja.raspitali su se za njenu cenu(nema cenu!!!!!) ali u americi sve ima.receno im je da vredi nekoliko stotina milijardi dolara.odakle ruka Jovana Krstitelja kod nas.Iz Rusije preko Svedske prebacena zbog sigurnosti.skoro je Rusija platila 80000dolara da ta ruka bude par dana u Rusiji i opet vracena nama.oni znaju gde je ali je ne traze.i onda vi pricate da Rusi nama nista ne pomazu.da nije Putina od Srbije bi ostao samo Bubanj potok koliko nam drugi misle dobro.

zg

pre 10 godina

ej moje komsije vi jeste faktor u regionu ili lider samo sta su u tom regionu ostale bih srbija crna gora makedonija i albanija pa cak i tu neke zemlje su ispred vas sto ce tako i ostat dok nerjesite kosovo. Vjrujte bolje uc u eu nego ostat sa rusima od kojih obicni gradsnin nema koristi dok ja n.p.r. kao hrvat mogu sa osobnom putovat kroz cjelu eu ljecit se i dizat ljekove koje mi trebaju vama razmisljaju uvest vize pa mi vi recite zar samo to nije dovoljno za ulazak u eu?!

pecanac

pre 10 godina

ja isto mislim da mancester treba da se pripoji irskoj, a liverpul velsu... sramota je ovako pricati... nikad necemo dati svoju teritoriju, jedino ako smo nacisto poludeli...

ekspresdeport

pre 10 godina

Sto li se ovakvim ljudima uposte daje bilo kakav marketing? Pa ciju je on zemlju dosao da deli i zamenjuje bre? Sedi u svojoj kancelariji u americi i prima 200 hiljada godisnje i dodje u jednoj jadnoj zemlji i prodaje maglu, bespotrebno dize tenziju zarad dva stuba i naslovnu stranu u novinama.

Adam, Advokat Keltskih Srba

pre 10 godina

Vi ste zaboravili da je Kosovo Srbija. Srbi bi se slozili da zamene teritorije. Oni bi dali severni deo Britanije Albancima za Kosovo. To bi bila jedina moguca zamena teritorija.

Nikola, geopoliticki strateg

pre 10 godina

Nazalost, svi ovi bivsi diplomati/ambasadori u Srbiji otvore usta i pocinju pametno da pricaju tek kada vise nisu na funkciji. Tezina i znacaj njihovih reci je time visestruko umanjena. Sve sto je ovaj Britanac u vezi resenja problema Kosova rekao, resenja problema u Bosni, uzroka za pocetak prvog sv. rata je notorna istina. Kosovo celo nikada vise nece biti nase, a i sta ce nam celo Kosovo sa 2 miliona Albanaca. Kosovo je za Srbiju uvek bilo i bice zmijsko gnezdo (da upotrebim retoriku Austrougarske u vezi Srbije) zbog koga bi Srbija iskrvarila do zadnje kapi krvi finansirajuci ga. Znaci, severno Kosovo Srbiji (od toga Srbija ne sme nikada da odustane), a 'Presevsku dolinu' zameniti za neke druge delove Kosova koji su teritorijalno povezani sa severnim Kosovom. Na taj nacin bi se oslobodili i zadnje zmije na nasem teritoriju. Posle toga, Srbiji treba da bude sve jedno da li ce se Kosovo ujediniti ili ne sa Albanijom. Sto se tice Bosne stvar je mnogo jasnija. Ako medjunarodna politika dozvoljava Albancima jednostranu secesiju i buduce ujedinjenje sa Albanijom, onda to isto mora biti i u Bosni moguce. RS postaje deo Srbije, a Herzegovina Hrvatske. Takvo resenje je i za bos. Muslimane najbolje. Od ostatka Bosne mogli da naprave svoju toliko sanjanu i zeljenu Dzamahiriju u kojoj bi vladalo, kao i u Iranu, serijatsko pravo. Pa neka im bi bilo sa srecom, pogotovu njihovim zenama.

crni domino

pre 10 godina

I Roberts je slican Cepurinu. Kao da ga placa Rotsild da napravi jos jedan rat na ovim prostorima pa da Srbi budu istrebljen narod.
Bre, pisate po nama i nemate obzira da nam kazete da ne pada kisa.
Sa vasim brigama o nama ocecamo se kao obrijani repovi spremni za pihtije!
Tako nam i treba kada imamo blente u vlasti koje ne umeju da im odgovore, niti da naprave bolje mesto Srbiji u svetu.

aljbanski patriljota & bajke za malju decu

pre 10 godina

@agim
Koliko ti imas godina? 4 ili 5? Bolje pisi pismo Deda Mrazu sta da ti donese za Novu godinu ako si bio dobar, umesto sto rasipas ovde neke paraistorijske izmisljotine i bajke.

dragiša

pre 10 godina

Za one koji ne znaju: gospodin Ajvor Robert bio je otpravnik poslova,a potom i ambasador Velike Britanije u beogradu, u vreme ratova,sankcija,embarga...Jedan je od ambasadora koji je i u to vreme,a ,evo, i sada, izvanredno razume siotuaciju na ovim prostorima.Častan i pošten čovek i veliki gospodin.

VlaD

pre 10 godina

Retko realno vidjenje stvarnosti i cinjenicno poznavanje istorije bez favorizovanja neke strane. Nazalost, bojim se da su ovakvi intelektualci u manjini. Pogotovo u krugovima mocnika koji odlucuju o sudbini Srbije...

Dexterijus

pre 10 godina

Obrni-okreni, ali mislim da je ovo jedino resenje za "Balkanski cvor".
Podela KiM i mozda razmena teritorija. Srbija dobija sever KiM, i mozda jos neki deo KiM, i Republika Srpska se pripaja Srbiji.
S druge strane, deo KiM "odlazi" u Albaniju,a Herceg-Bosna u Hrvatsku.
Mozda bi mi sad hteli sve, ali zelje su jedno a realnost sasvim nesto drugo

Začuđeni

pre 10 godina

Polako s' to deljenje srpske zemlje.
Mali ste vi za to!
Prebacili su Srbi mnogo veće ale preko leđa i videli im kraj, pa ćemo i vama.
Gde je srpska Baranja koja se ujedinila sa Srbijom 1918?
Gde je srpska Makedonija, Grci imaju svoj deo iz 1913 Bugari isto a gde je srpski deo?
Gde je srpskih 0.5% teritorije u BiH koje joj pripadaju po Dejtonu i koje treba da budu na Prevlaci?
Zato polako s tim kusuranjem a sve srpska zemlja u pitanju!
Mi smo se diplomatiji naučili na silu al' smo se naučili i teško da više iko može da nas zezne

mlekadzija

pre 10 godina

baš kao što se to desilo na samom početku ovog projekta s Francuskom i Nemačkom, koje su u prethodnih 75 godina vodile tri pogubna rata", rekao je Roberts.
Na sta tacno mislim Roberts? Veliki i II svetski rat. Koji je treci ili on ima neki u naqjavi...

Nana

pre 10 godina

Srbija nema vise gde da popusta.Ne lazemo, ne cenjkamo se,i sve sto kazemo to je otvoreno.Dosao je red kada ce Taci morati da popusti,jer Srbija je dosla do granice koju ne sme preci.

nezaposleni srbin

pre 10 godina

@nezaposleni albanac: Nama koji smo u zabludi, preporucite nam bar jednog "medjunarodnog" istoricara koji govori o Albanskim spomenicima na Kosovu, koji su to spomenici, kad su nastali i kad su unisteni. Navedite bar jedno ime i bar jednu knjigu.

Neko iz Mase

pre 10 godina

Svaka mu je na mestu. Naravno, Ameri ga nece poslusati, a Srbi iz Mitrovice i RS ce imati pravo na samo-opredeljenje i ujedinjenje samo ako se za njega izbore.

Nick

pre 10 godina

O stvarima neophodnog novog razgranicenja nasi politicari izgleda uopste i ne razmisljaju, za razliku od npr. Engleza, i posle nam oni budu krivi.

Podela Kosova (autonomija za srpske manastire koji ostanu u njihovom delu), Presevo Kosovu (jer su stigli do Nisa, uveliko kupuju stanove, o Vranju da ne pricam), Republika Srpska, normalno, Srbiji.

Nikola, geopoliticki strateg

pre 10 godina

Nikola geop. str. vi nacionalisti samo sanjajte o podjeli BIH, to bi bio sukob gori 10x od prošlog rata.
(zar nije tako?, 1. decembar 2013 11:10)

zar nije tako,

vidim da vec znas da sam nacionalista, iako se kod mene radi samo o razumu, zdravoj pameti a ne nacionalizmu. To i jeste verovatno razlika izmedju nas dvojice...razum, zdrava pamet. A sto se 10 x goreg rata od poslednjeg tice. Ko bi to protiv koga ratovao? Pa do podele Bosne (bude li do toga uopste doslo) doci ce pod patronatom USA, Rusije i EU. Da necete i vi bos. Muslimani da se oprobate sa celim svetom, kao sto to mi Srbi ucinismo? U tom sukobu vam ne bi pomogli ni svi mudzahedini ovoga sveta zajedno, koliko god glava da odseku i ljudskih srca pojedu.

PS:A i pitam se: Odakle vama bos. Muslimanima pravo da svojatate celu Bosnu i prisiljavate nekoga da bas u takvoj Bosni zivi kakva se vama svidja. Pa Srbi i Hrvati su pre vas ziveli na toj teritoriji zvanoj Bosna. Vi ste "nastali" pre 200-300 godina, a Srbi i Hrvati zive tu preko 1000 godina. Cija je onda Bosna? Budite srecni, bude li samo podeljena, onda ce te cak i vi imati nesto od toga.

nezaposlen albanac

pre 10 godina

Alex, 1. decembar 2013 12:51

Ti si citao jedan istoricar i govoris.Mozda on je bio isti covek koji sada pise za "trgovina sa organima". Ako hoces da znas zasto nema nijedan albanskih spomenik,citaj istoriju sta se desavao sa albancima od 1908,ali ne Srpsku istoriju nego neki medjunarodni istoricar.

glavonj

pre 10 godina

Granice se na balkanu određuju krvlju a ne dogovorom. Tako je bilo i biće. I nije ovo kraj. Ko može potpisati predaju KiM i Krajine? Nema takvoga, a da nešto znači, među Srbima. Dakle, neće se to određivati ni u Briselu ni na Triniti koledžu, već na terenu kada sazriju uslovi za to.

VlaD

pre 10 godina

Retko realno vidjenje stvarnosti i cinjenicno poznavanje istorije bez favorizovanja neke strane. Nazalost, bojim se da su ovakvi intelektualci u manjini. Pogotovo u krugovima mocnika koji odlucuju o sudbini Srbije...

Nisam pametan

pre 10 godina

Ne znam zašto, ali stalno mi je na pameti da "moderan čovek" postoji oko 200,000 godina. Ribe, recimo, čitavih 500,000,000 godina! A mi smo, jadni, toliki značaj dali jednom periodu od 700 godina da ne vidimo dalje od vinske mušice. Pa kroz 1000 godina neće biti ni nas, ni Albanaca, ni Amerikanaca ... dolaze neka nova deca, neki novi ljudi, nove države, nova vrsta ljudskih bića. Istorija nije kamen. Istorija je reka koja teče i neprestano menja sve oko sebe. Održanje života, pa ako hoćete, i našeg genetskog koda, nije dominantno određeno granicama. Mnogo je važnija žilavost, prilagodljivost, mudrost, i spremnost na promene.

Iako predlozi poput ovog deluju jeretički, verovatno mogu mnogo više koristi učiniti srpskom genetskom pulu, nego tvrdoglavno čekanje da dođe i naših 5 minuta, i da se stvari vrate na staro. Na žalost, vaspitavani smo potpuno suprotno od toga, i ponosno ćemo tonuti sa brodom. Srećom ili nesrećom, najbolji srpski geni već su dovoljno rasejani po celom svetu, pa se može reći, da nam ne gine da opstanemo na planeti dokle god bude ljudi.

Nikola, strucnjak za ekonomsko-religiozna pitanja

pre 10 godina

.to je taj problem sto stranci nisu ukapirali.njima je lako reci pa sta Decani mogu ostati kod albanaca ali nisu ukapirali sta su rekli.mozemo premestiti manastire.pa onda ce oni biti manastiri iz 21.veka.pomislio bi da njima nista nije sveto pa ih probate tako sto kazete mogli bi menjati Kosovo za holandiju e onda da vidite kako se trznu i ukapiraju sta su rekli.to je generalni problem evrope sto narode sa istoka smatraju ljudima drugog reda i niske inteligencije.
(goran, 1. decembar 2013 09:21)

gorane,
dok pises o manastirima i o njihovoj "svetosti" bilo bi bolje da napises nesto o tvom vidjenju resenja problema Kosova. Izgleda da ti vidis resenje u Kosovu sa "svetim" manastirima utonulim u moru Albanaca i bez ijednog srpskog "vernika" na vidiku. Izgleda da hoces Kosovo bez Albanaca, bez Srba (jer ih tamo skoro i da nema), ali sa praznim crkvama, manastirima koje je neko nekada (zaludjen religijom, a sam nesvet) proglasavao svetim. Jedna Svajcarska, Holandija, Nemacka, USA, Engleska... nemaju ni jednu jedinu svetu crkvu ili manastir pa uprkos tome zive kao bubreg u loju. Od hriscanskog ludila se ne zivi.

Nikola, sve je jasno

pre 10 godina

Još jedna podmetačina zapada braćo moja - kad bi se jednom to prihvatilo, povratka više nema. I ko bi nam garantovao da za 50 ili 100 godina ne bi nam delili ostatak Srbije.
Ako smo nešto naučili iz istorije, to je da ništa nije večito, nijedno carstvo, nijedna imperija, nijedno faktičko stanje stvari u današnjici. Albanci su do pre vek unazad bili manjina na Kosmetu, za pola veka ko zna šta će biti - jer niti se oni više toliko radjaju, niti ih sve sem odlaska na zapad Evrope toliko interesuje...
Strpljenje braćo moja, strpljenje!!!
(Sale@, 1. decembar 2013 09:22)

Sale,

nikada vise Albanci nece biti manjina na Kosovu, pa sve i da svi odu na Zapad i prestanu da se ovim tempom razmnozavaju. Ko treba da postane vecina na Kosovu? Srbi? Smesno. Srbi treba da rade na tome da za 500 god. ne budu manjina i u Srbiji. Albanci imaju drugi odnos do zemlje, spremni su do zadnjeg da izginu za ono sto misle da je njihovo. Taj mentalitet nama fali, zato nam se je Kosovo i desilo. Nebriga i ravnodusnost centr. Srbije (i do dan danas prema celom Jugu Srbije uopste )prema toj teritoriji. Koji bi inace narod, osim Srba, dozvolio nekontrolisano radjanje pripadnika jedne nacionalne manjine na svojoj teritoriji, nekontrolisano prelazenje Albanaca iz Albanije i trajno ostajanje na Kosovu. Niko o tome nije vodio racuna preko 200-300 godina. Hiljade Albanaca zivelo je na Kosovu a da jugoslovenska/srpska dokumenta nisu ni imali. Tako nesto, moze samo Srbima da se desi.

zkolarac@yahoo.com

pre 10 godina

Ali,treba gospodine utvrditi istorijske cinjenice pre svega.Tu mislim na Ndh-a i stravicne posledice Srpskog pogroma od strane ustaske vlasti.Ne mozemo graditi odnose preko Srpskih zrtava vec to treba da iznesemo na svetlost dana i da za te zrtve neko odgovara.A ne da tzv."mlada hrvatska demokracija"pod okriljem cele medjunarodne zajednice uziva blagonaklon stav umesto da zbog svega toga bude brutalno kaznjena od te iste zajednice,oduzimanjem teritorija i ostalim.Sve to je primenjeno na Srbiji ali ne na Hrvatskoj jer je mezimce Nemacke,Vatikana i Amerike.
Nakon svega postavljamo pitanje...Ima li pravde za Srbe uopste a te predloge primenjujte tamo negde na nekim svojim zamorcicima,gospodine...

Suga

pre 10 godina

Apsolutno se slazem sa predlozenim, sasvim je drugo pitanje da li ce ikada biti sprovedeno u delo i da bismo morali da se odreknemo ali imajuci u vidu da mi danas na Kosovu prakticno nemamo nikakub kontrolu i uticaj, pametan diplomata (koga mi nazalost u ovom trenutku nemamo) bi mogao da nam donese neki boljiitak. Isto vazi i za Bosnu, sama po sebi je vestacka tvorevina i najbolje je da bude svakom svoje, Pebublika Srpska da se ujedini sa Srbijom a oni neka vide sta ce sa ostatkom zemlje.

pozdrav

Petar

pre 10 godina

Konačno glas razuma! Treba sesti i pregovarati o granicama. Ako je potrebno razmeniti teritorije i nakon toga razvijati dobrosusedske odnose. Nažalost, ovakve izjave daju uglavnom bivši evropski i američki funkcioneri zaduženi za Balkan, kada govore ono što stvarno misle, a ne ono što im iz centrale narede da kažu dok su na funkciji. Zašto zvanična evropska politika ne dozvoljava ovo što predlaže bivši ambasador je veoma ozbiljno i kompleksno pitanje na koje malo ljudi zna odgovor. Ne znam ga ni ja, mogu samo da nagađam.

Sveti Ilija Gromovnik

pre 10 godina

Čovek zaista dobro rezunuje i svaka mu čast na iskrenosti. Mislim da treba poraditi na ovome i razraditi ova još poodavno pokrenuta rešenja, jer Srbija ne bi ništa izgubila što već nije, a dobila bi ono što je izgubila još devedesetih.

Владимир

pre 10 godina

За 300 године кад Србија буде излазила на Бубањ поток с једне и Бранкову улицу с друге стране, Србин ће да раздели суседима своју земљу и на кришке ако треба. Судећи по коментарима.

Који је то народ урадио? А ми се још и радујемо и прижељкујемо поделу?
Ми смо тотално луди...

Rumpel Stickin

pre 10 godina

G-din Roberts je izneo svoje lično mišljenje i kao takvo trenutno nema nikakvu diplomatsku vrednost, ne znam koliko je on upoznat sa istorijom Balkanskog poluostrva kad ovako lako prekraja granice.Stvarno bih voleo da to može tako lako da se izvede i da dođe do toga kako on to ovde opisuje.Međutim pošto je ovo Balkan tlo natopljeno hektolitrima krvi još od kako je ljudska noga kročila ovde nije se desilo da se granice pomeraju ni metar a da pritom nije bilo rata, ma kakve granice ni međe na njivi se ne pomeraju bez sukoba. Po onoj staroj "što se babi snilo to joj se i zbilo" i nama zbog trenutne situacije odgovara ovakva podela, međutim zaboravljamo da bi ovakvo rešenje bukvalno ugasilo dve države na Balkanu BiH i Makedoniju koja bi najverovatnije najgore prošla i ko zna šta bi se desilo sa ostatkom država , pritom ovo je neizvodljivo mirnim putem i došli bi do nesagledivih posledica po narode Balkana a i bili bi smo najveći bolesnici kad bi opet dozvolili da nam poseju seme rata...

Ortodoks

pre 10 godina

Cudno je ali postaje standardno, da strani diplomati, onog momenta kada postanu bivsi, okrenu svoju pricu za 180 stepeni. U stvari, to i nije previse cudno, pre su razmisljali tudjom, a sada, kad su bivsi, razmisljaju svojom glavom. Ili, mozda i sada razmisljaju tudjom glavom. Ko to zna, izgleda da je to iz navike.

Ovca

pre 10 godina

Ovo vec postaje paranoja sa objavljivanjem misljenja nekih bivsih. Ovaj covek kao I svi ostali koji nemaju nikakve javne funkcije u EU ili US nemaju nikakav kredibilitet, pa ovo moze da bude signal da se gubi kompas sta se stvarno hoce a sta je stvarnost.

djura

pre 10 godina

da bivsi, da i ja dam interviju; mislim da Srbija treba biti do Tokija,
to zasluzujemo zato sto smo nebeski narod, Bec bi trebo biti novi Beograd
zbog odstete iz prvog sv. rata naravno i pola Berlina za drugi, nasa istorija je istorija covjecanstva i svi su potekli od nas, e sad mediji da
to objave pa da i ja postanem slavan ko Njegos...

Ivan

pre 10 godina

@lalo
Sto se hvatas za 1920., ako odes negde u XVI vek to je sve bila Turska, mozda ti se to najvise svidja? Nijedna drzava, osim Srbije, u cijem je posedu bila zadnjih 200 godina ta vojvodina vise ne postoji! Kome bi je ti vratio? U tekstu se i ne govori o povratku celog

Hipotetika

pre 10 godina

Zora

Sta bi ti sa teritorijom gde zivi 100% albanaca koji nece da zive u Srbiji (Djakovica,Pec itd) i gde nema ni jednog srbina. Sta bi ti ovo je samo hipotetika da su Albanci i dalje u Srbiji i da ucestvuju preko svojih stranaka na izborima. Da li bi Srbi bili zadovoljni da im Premijer ili neki ministar bude albanac a priznaces da bi bili velika stranka.Oni su homeogeni i svi bi izasli na izbore.SNS je na proslim izborima dobio glasove od oko 700 hiljada gradjana Srbije a DS nesto malo manje

trojanski konjusar

pre 10 godina

Malo istine o istoriji ne bi skodilo onima koji su naseli na srpsku propagandnu verziju istorije a po komentarima se vidi da ich nije malo.I da Albanci nisu Iliri(kako tvrde srpski propagandni istoricari)imaju vise prava da sada vladaju Kosovom jer cine preko 90% stanovnistva.Da li su Albanci Iliri ili nisu nije jos dokazano ali ogromna vecina svetskih istoricara imaju tezu da su Albanci najverovatnije potomci starih Ilira i to zbog slicnosti jedinstvenog Albanskog jezika sa jedinstvenim Ilirskim jezikom. (agim, 1. decembar 2013 12:09)

Da odmah rascistim - sto se mene tice, Kosovo je albansko, jer je danas albansko i ne zanima me sta je bilo pre vise od 1000 godina. Ali... 1) Albanski slican "jedinstvenom ilirskom jeziku"? Ko u Svetu zna taj "jedinstveni ilirski"? Gde se moze naci recnik? Inace, verujem da albanski Geghi jesu, u najvecoj meri, potomci tzv. Ilira (ali, nista vise nego, recimo, Crnogorci, a verovatno i Hercegovci), za Toske to verujem mnogo manje. Poreklo jezika ne mora, a cesto se i ne podudara, sa poreklom naroda. Imate stotine dobro poznatih primera na svim kontinentima. 2) "Srpska propagandna verzija istorije". Najgore je sto su na nju, pre svih, naseli sami Srbi. Propagandna verzija koja je bila nastala radi dodvoravanja Rusiji. O "Velikoj Seobi Slovena". Naravno, vreme pred raspad Rimskog Carstva i nakon njega, bilo je vreme velikih seoba. U svim pravcima! Srbi, kao i svi na Balkanu, delom poticu od doseljenika. Ali, najvecim delom - od starosedelaca.

milos

pre 10 godina

Ovo je 'as good as it can be' stav, sa kojim se ja u potpunosti, u svim delovima, slažem. Pogotovu oko Konferencije o balkanskim granicama, ove današnje su nakaradne, i ne odražavaju etnički sastav.

magla za dinar

pre 10 godina

ovako obicno pocinje otkrivanje karata, ili makar ispitivanje prijemcivosti nekog moguceg resenja. Nezavisne, posve odmerene izjave bivsih funkcionera podgreju medije svojom toboze tendencioznoscu i naizgled - neocekivanoscu.. ideja se plasira... demagoska majstorija prekaljenog diplomate dozvoljava subliminalno dejstvo poruke... cini se, nista logicnije! a onda efekat papagaja...

Povratak u 1900-te

pre 10 godina

Ako Srbija bude imala jos malo strpljenja mozda bi ovakav predlog doveo do povoljnog razresenja stogodisnjeg nesporazuma medju ovdasnjim narodima.
Ovim se svakako opet otvara pitanje Dejtonom zacementirane unitarne BiH, i pokrece niz drugih aspiracija unutar granica bivse Jugoslavije i susednih drzava Balkana. Akteri poput Italije, Hrvatske, Austrije i Turske, verovatno i Bugarska ne bi ravnodusno gledali na mogucnost prekompozicije odnosa i najavljenih teritorijalnih podela. Gde smo posle?

zoran

pre 10 godina

Hajde sada lepo,redom,svi koji ovde,sa nestrpljenjem predadose znacajan deo teritorije svoje drzave,da izvrsite napad na gospodina Robertsa! Ko je on da se mesa u nase stvari. Obracanje obavezno da pocinje sa "ti" i da sadrzi pitanje:" Necemo vajlda da budemo btitanska gubernija!?"

Djordje Milosevic

pre 10 godina

Zanimljivo je da se na svakih 3 do 6 meseci lansira prica o podeli Kosova (i Bosne) koja po pravili dolazi od bivsih diplomata neke od uticajnih zemalja. E sad, u zemljama kao sto je Srbija takve vesti sluze da odrzavaju knev u narodu i odrzavaju nas u konstantnom neizvesnom stanju (da manje boli koliko smo siroti). Znaci sad kad ode sa svoje pozicije onda naprasno "progleda" i po pravilu prica potpunu drugu pricu. Ukoliko nama i dalje nije jasno da poslednjih sto godina se svako trudi da osvoji komsiju ovde na Balkanu i da upravo zbog toga svet (kome pripada i gospodin) je dozvolio da se formiraju drzave bukvalno onako kako su ti osvajacki pohodi i vodjeni. I svaka je granica bolela i dalje boli. Drugim recima, sve dok se narodi Balkana ne opamete i svoje bolje prilike nalaze pregovorima umesto nasiljem mozemo da racunamo da trule kompromise. Granice, na kraju krajeva vrede najvise u bezakonju ! Hvala.

tosa

pre 10 godina

Cenim iskrenost gospodina Robertsa ali moram postaviti pitanje sto to ranije nije pricao, dok je bio na funkciji. Sada je kasno... Isto ovako se ponasao i gospodin Montgomeri.

Laert

pre 10 godina

(2)
Osim Unesca, treba motivisati međunarodno pravo da i za državnu svojinu na KIM-u nađe pravedno rešenje. Oni to bolje razumeju od "srca i kolevke Srbije"
Kada zajedno uđemo u EU, neće Englez doći da kupi jug, i ne samo jug, Srbije. Mi ćemo se, od toga, nekoliko godina upešno braniti našim zakonima, ali ćemo morati da popustimo. Velika je razlika među narodima, svakovrsna. Nisu oni zbog toga manje dobri ljudi, jer Dobar čovek je svuda i uvek dobar čovek, ali radi se o prioritetima, o spremnosti ili dirigovanoj nameri da se sve lično podredi opštem cilju, a to je legalno zauzimanje teritorija. Mi nemamo to kolektivno stanje svesti, mi smo individualci, koje samo veliko stradanje ujedinjuje. Zbog naše dece, treba rešiti to pitanje, ma kako bilo bolno. Uspostaviti mehanizme, koji će sačuvati postojeće. Vratiti decu u zemlju stvaranjem poštene države. Srbija je divna, a koliko nas je i prevelika. Sada je treba definisati i sačuvati, a to se radi tako što ćemo svaki dan raditi na sebi da budemo bolji.

Pufna

pre 10 godina

Neke zemlje nisu ispunile sve uslove ali su ipak usle kao clanice EU.Srbija je skoro sve uslove ispunile i iznova joj se postavljaju nove.Mislim da je nova vlada pokazala zube i da nece prihvatiti uslove kojoj Srbiji oduzima deo teritorije i to im je jasno stavila do znanja.

Vladimir Pula

pre 10 godina

Prepametan tip. Kako istina jednostavno i očito zvuci kad je neko napokon izusti.
Svaka mu je na mijestu. Ali nema ništa od toga. Koji političar zeli da se situacija stvarno riješi ?

i.j.Kv

pre 10 godina

Pravo zboris,gospodine.Ali mozgovi na Balkanu prvo to ne mogu da shvate a zapadnjaci nece da prihvate.I jovo nanovo jos jedan vek mrznje,borbe i podela.

каурин

pre 10 godina

Одговарало то нама или не, чињеница је да сви они савршено познају однос који поједини народи међусобно имају на простору Балкана!
Проблем је што кад дођу на функцију они МОРАЈУ да следе званичну политику своје државе, а она је слична противприродном блуду. У природи се НЕ МОЖЕ десити да мањи изазове већег и да онда мањи победи. То може, привремено, само у свету који наказно формирају људи.
При томе није ми на крај памети да коментаришем њихова "практична" решења која за фактичка стања узимају резултате блиц ратова које су педантно испланирали и окрутно спровели у дела, а онда за инспираторе и егзекуторе окривили оне које су притом "поразили"! То је и даље у категорији противприродног блуда.

Milutin

pre 10 godina

Ovi bivsi ambasadori, ministri, pa I predsednici, koji su bili prilicno uticajni uvek daju neke izjave koje predstavljaju "naknadnu pamet". Ok, bolje ikad nego nikad ali dok se oni smisle mi propadosmo.

zlatna sredina

pre 10 godina

Eh,kako ovi raznorazni zapadni(pogotovo britanski)"stručnjaci"olako pomjeraju granice van njihovih zemalja,to je strašno.Još kad se sjetim Ovena,Stoltenberga,Bilta,povraća mi se!Dalje te prljave prste od napaćenog Balkana.

Rajko

pre 10 godina

"On smatra da bi bilo logično dopustiti, posle teritorijalnih korekcija sa Srbijom, Kosovu da se ujedini s Albanijom i da ne izgleda razumno dozvoliti samoopredeljenje Kosovu, a ne i srpskom i hrvatskom delu Bosne i Hercegovine."

Ау! Ово је супротно досадашњем ставу Запада. Овај господин нас подсећа да је могуће да се БиХ распадне. Ако се Српска припоји Србији, хрватски делови Хрватској, а бошњачки остану самостални, колико дуго ће преживети остатак Босне?

Boki Marad

pre 10 godina

Moć srpskog lobiranja na delu, jednom u par godina plate nekom totalno nebitnom diplomati da izgovori nešto poput toga, dok Albanci na platnom spisku drže pola američkog kongresa...

Alen

pre 10 godina

A zasto pricas sada kada si bivsi?

Zasto nisi pricao dok si bio aktivan? Nisi smeo,a?

E moj bajo, bolje cuti onda. Budi dosledan svom kukavicluku i ne zezaj nas vise. Dosta je bilo. Muka nam je od vas - bivsih.

mattko

pre 10 godina

Ovaj lik lici na na potpaljivaca nove vatre na Balkanu. Posle ce biti ona stara isprika da je "student zapalio zito". More , odstupi i ne ulizuj se recima koje nemaju potporu u stvarnosti. Setimo se 27 marta 1941 i kako smo ostavljeni na cedilu od ovih istih sto nas ponovo pale.

toza nebuloza

pre 10 godina

prvi put da neki evropski politicar, jasno i bez ikakvih uvijanja, prokomentarise trentnu situaciju i istoriju vezanu za srbiju i ostatak balkana! kad se stvari postave kakve realno jesu, jasno je da je lako doci do resenja i doneti mir narodu, nazalost politicarima je njihov interes iznad svega toga...

Rudi Lazarevski- Skopje

pre 10 godina

Interesantno mishlenje. Ako mi dozvoli redakcija,ja bi postavio pitanje uvazenom g-n Roberts-u na engleskom: Very interesting. What would you exchange in the case of Macedonia? -:)

bm

pre 10 godina

E dobri su mi ovi EX... Sto kaze nas narod: po tudjim ledjima ni sto batina nije mnogo. A kad je ovako pametan ovaj gospodin Englez, sto onda ne predlozi da se recimo Severna Irska ne ujedini sa Irskom, jer bi to bilo, ruku na srce, najpostenije?

alex qwertz

pre 10 godina

svi bivši ambasadori i uopšte političari pokazuju da i te kako znaju znaju o čemu se radi, ne samo o kosovu nego o čitavom raspadu bivše sfrj, ali je problem što dok su na funkciji ne sprovode svoje mišljenje nego interese svojih država. bolje da ćute kad odu sa položaja jer su takve stvari trebali da pričaju dok su bili na funkciji, a ne kad ih više niko ne pita ni za šta.

RADOJKO

pre 10 godina

Što na naški znači mogu da pričaju šta hoće ali su upravo ti i takvi zapečatili sudbinu Srbije ili .... KAD JE NEKOM SUĐENO DA BUDE JE.EN HTEO ON TO ILI NE GAĆE MU I SAME SPADNU

Da se Vlasi ne dosete

pre 10 godina

@Kronicar.
Očigledno pritisnut kompromitujućim dosijeom, zbog kontakata sa narko-klanom Darka Šarića, premijer Ivica Dačić u suton vanrednih parlamentarnih izbora i da bi se SPS što bolje pozicionirao, promoviše rešenje koje bi zadovoljilo zapadne ucenjivače CIA/DEA i srpsko javno mjenje?!
Pomoć je dobio od bivšeg britanskog ambasadora Robertsa, koji trajno rešenje vidi u podeli Kosova i pripajanju Albaniji, kao i srpskog i hrvatskog dela BiH maticama,dok ne pominje Srbe u Hrvatskoj i teritorije na kojima žive, a naročito one Srbe koji se još uvek nisu vratili iz progona?!
Ponuđeno rešenje, očiogledno, ukida BiH u sadašnjem obliku i liči na modifikaciju sporazuma Milošević-Tuđman o podeli BiH, a gde se kao kompenzacija nudi podela Kosova ili zamena teritorija?!

Sovica

pre 10 godina

Korisno je i može da bude poučno saslušati različita mišljenja. Drago mi je da vidim da se Roberts posvetio razmišljanju o Srbiji i našim velikim problemima u ovom trenutku, balansiranju između Kosova i Evropske unije. Ako zaista veruje da će članstvom u EU doći do pomirenja na ovim prostorima, onda bi trebalo da EU zauzme zvaničan stav o lomljenju ćiriličnih tabli u Vukovaru i da se poštuju isti kriterijumi za sve zemlje u regionu kada je o samoopredeljenju reč.

Dragan

pre 10 godina

@Alex: Dok su Srbi pravili spomenike, vodili ratove i ginuli, Albanci su pravili decu. Zato je situacija na Kosovu takva kakva jeste: ima srpskih spomenika ali nema Srba, i ima jako puno Albanaca - bez spomenika.

Prof. Dr. Mr. Baltazar

pre 10 godina

Kada cete jednom vise nauciti da bivse diplomate, bivsi politicari, bivsi sta-god, kada odu u politicku penziju (postanu profesori, predsednici univerziteta, instituta, itd.) pocnu da lelemude o mnogim stvarima. Objave esej, naucni rad, knjigu, daju intervju, itd. Vi sada ovo prenosite kao da su celnici P5 ponudili nesto opipljivo Srbiji. Nisu i nece.

laert

pre 10 godina

Naknadna pamet. Sada, kada ništa ne odlučuje, predlaže svrsishodno rešenje. Ne dobro, ali trajno. Unesco da zaštiti baštinu do konačnog preseljenja u Preševsku dolinu. Nisam manji patriota od neistomišljenika, samo imam 4 unuka, a oni imaju po četvoro i više dece. Ko zna šta je geometrijska progresija, zna demografsku budućnost Srbije.

Djole

pre 10 godina

sve je to lepo, ali nekako uvek Srbija u svemu izuce deblji kraj. Sto se mene tice nista ja ne bi dirao sa teritorijama nego bi vodio rat sa krizom u kojoj smo svi duboko uronili.

Wert

pre 10 godina

"Bivši britanski ambasador u ....."
Cini mi se, da s vremena na vreme Srbiji podrsku pruzaju pretezno "bivsi" dok prelistavajuci izjave istih kada su bili "aktuelni" evidentno je da su one dijametralno suprotne od ovih kada su "bivsi".
Ja toliko!

Ljubomir

pre 10 godina

@Rumpel Stickin, 1. decembar 2013 14:16

Apsolutno neutemeljena analiza. Bas naprotiv sve bi sad moglo da se uradi bez krvi, jer nijedna od tih drzava nije vojno sposobna, niti spremna da spreci mirno razgranicenje odnosno odvajanje populacija, koje ne zele da zive zajedno.

homosapiens

pre 10 godina

Što nije pričao pa što nije pričao dok je bio na funkciji... Pričao je on SIGURNO ali nije imao ko da sluša, htelo se sve E sad se polemiše o znaku na listićima i gde će da se broje glasovi Koja plitkost i nezrelost

mm

pre 10 godina

@Anarchy

"Iscrkali"??? Vec postaje pravilo da oni koji se najvise pozivaju na istoriju, junastvo i tradiciju, zapravo ni ne znaju svoj maternji jezik... Strasno...