Četvrtak, 31.10.2013.

22:26

"Susret s Nikolićem je bio dobitak"

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je <a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&amp;mm=10&amp;dd=16&amp;nav_category=11&amp;nav_id=765794" class="text-link" target= "_blank">njegov nedavni susret s predsednikom Srbije Tomislavom Nikoliće</a>m bio dobitak.

Izvor: Tanjug

"Susret s Nikoliæem je bio dobitak" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

22000000

pre 10 godina

Postoji dobra volja i postoji zelja koju je prepoznao Josipovic kod Nikolica i kod srpske vlade da se odnosi dve zemlje sto vise normaliziraju i stave na rang odnosa dveju susednih drzava koje mogu i treba dobro da saradjuju.

21303030

pre 10 godina

Najvaznije je to da i Hrvatska i Srbija beskompromisno hoce da traze podatke o nestalima, sto je jedan od uslova da dve drzave razmisljaju o nekom aranzmanu ili dogovoru oko tih tuzbi, zato sve pohvale.

lupus

pre 10 godina

Sve je moguce. Ako je prethodni hrvatski premijer Sanader u sred Bg, preveo naseg Mirka zedna preko vode, moguce je i sada "Slavko" da ostane zedan.

Ante

pre 10 godina

@ Vrhunac ovih razgovora treba do devede do obostranog povlacenja optuzbi i kompletnom uredjenju medjusobnih odnosa!!!
(glax, 1. novembar 2013 12:11)

Ne, vrhunac ovih razgovora treba da dovede do rjesavanja onih stvari koje se tuzbama traze a to je sa strane RH:

1. isplata ratne odstete Srbije Hrvatskoj;
2. Povrat popljackanog kulturnog blaga iz Hrvatske;
3. procesuiranje ili izrucenje svih koji se skrivaju po Srbiji a koji su sudjelovali u razaranju Hrvatske (neki od njih su danas i na vlasti);
4. otkrivanje lokaliteta svih masovnih grobnica i svih minskih polja po Hrvatskoj....

Hrvatska mora s druge strane ostro da odgovara za sve zlocine koji su njeni vojnici cinili na podrucju Republike Srbije i za sva rusenja gradova po Srbiji!

milenko

pre 10 godina

Nemožemo da zaboravimo prošlost i nikad nećemo,ali privreda zbog toga nemože da trpi i ako možemo imati korisnu saradnju sa Hrvatskom moramo je iskoristiti.

pepita

pre 10 godina

Najbitnije je da se stvara dobra klima za dalju saradnju. Ovi manji ali sigurni koraci su isto tako vazni kao i da je doslo do konkretnijih odluka.

joki

pre 10 godina

Obostrana saradnja Srbije i Hrvatske moze doneti samo dobro obema naroda, vreme je da se zaboravi rasizam i mrznja koja traje vec dve decenije.

Saradnja

pre 10 godina

Treba pozdraviti saradnju i raditi na intenziviranju iste. Prošlost je bila teška, a da bi krenuli napred, razvijali region, moramo poraditi na međusobnim odnosima. Ali, Hrvatska treba da oživi reč i slovo na papiru i reši problem ćirilice u Vukovaru.

Dušan

pre 10 godina

Srbija i Hrvatska su konačno dobile razumne i voljne ljude u liku predsednika Nikolića i predsednika Josipovića koji ih vode ka normalizaciji odnosa koja je bez obzira na tako tešku istoriju između naših naroda neophodan za mir i prosperitet obe nacije. Mnoge zemlje su imale veoma traumatičnu istoriju. Pogledajte samo Nemce i Francuze. Sada, obe nacije su uspele da prevaziđu prošlost i sarađuju u okvirima EU.

Tantor

pre 10 godina

(miki, 1. novembar 2013 01:25)

Sve je točno tako kako si napisao. Stoga je ključno za te odnose da se RS ne "zalijepi" previše uz BG. Pozdrav iz ZG.

Zvonko

pre 10 godina

Kod političara koji razmišlja racionalno i uvek u korist države koju predstavlja kao gospodin Nikolić niko nije ni sumnjao u poboljšanje odnosa i postavljanja usluva za dalji nastavak dobrosusedskih odnosa.Problema je uvek bilo ali ako se oni rešavaju napretka mora biti.

ns_Teletabis

pre 10 godina

susreti su OK i treba da se viđaju i češće , naročito Vlade obeju država ...

moram da naglasim jedno od tzv otvorenih pitanja koje forsira hrtvatska strana a to je pitanje granice sa Sbijom .

naime ta granica je do sada dva puta dogovorena , jednom posle drugog svetsko rata što je kasnije kod raspada SFRJ overeno izveštajem Badinterove komisije i Erdustskim sporazumom ... u oba slučaja je za granicu uzeta reka Dunav .

Posle svega hrvatska strana se setila da im je ostalo oko 6000Km2 na našoj strani gledajući katastarske knjige iz doba Austro-Ugarske i predlažu reviziju . Ako neko želi može da pogleda kako to izgleda jer su Google mape već ucrtale taj predlog kao konačno rešenje ! ! ! Samo dobro uvećajte deo granice oko Bezdana i videćete da po njima granica stiže skoro do centra Bezdana ...

Osim što je ovakav predlog čudan (posle prihvatanja dva suštinski različita u preiodu bliske prošlosti ) užasno je i to što je ekstremno nepraktičan u smislu organizovanja čuvanja te granice , graničnih prelaza itd. Svakako da bi ovo iziskivalo upošljavanje ogromnog broja policajaca koji bi obezbeđivali granicu sa obe strane ... Ovaj predlog je potekao od HDZ-a , da bi ga posle izbora prihvatile i gurale levlje stranke hrvatske političke scene ...Najviše me je iznenadila Vesna Pusić , to od nje nisam očekivao .

Sad se nameće medjunarodna arbitraža a ako mi to ne prihvatimo , verovatno nikad nećemo ući u EU ...

Branko

pre 10 godina

Svi politicari iz regiona treba sto vise da se sastaju i da rade na uspostavljanju saradnje medju drzavama. To je dobro za Srbiju, i vreme je da se vratimo na vodece mestu na Balkanu.

Roterham

pre 10 godina

Josipović najzad posredno priznaje da Nikolićeva posvećenost interesima Srbije nije pretnja za Hrvatsku i za saradnju dve zemlje, ali ovog puta sa pozicije ravnopravnosti i obostrane koristi.

Sokolac

pre 10 godina

Samo zlobnici mogu smatrati da susret Josipovića i Nikolića nije bio koristan i za Srbiju i za Hrvatsku. Sumo dijalogom se mogo unapređivati odnosi između država i zato ti susreti trebaju da budu što češći.

CANE - SREMAC -54

pre 10 godina

Hrvatski predsednik Ivo josipovic svakako treba da bude zadovoljan svojom posetom Srbiji, kao prvo primljen je kako to dolikuje gostu od strane domacina. Kao drugo poceli su problemi da se resavaju, naravno nece to ici lako, ali se krenulo sa mrtve tacke sto je dobro za obe drzave. I u politickom i u psiholoskom smislu taj je susret dva predsednika znacio puno. Kada govorimo o pomacima, naravno da se na sastancima ti pomaci oko konkretnih zakljucaka ne dogovaraju, nego se stvara dobra klima”.

Batut

pre 10 godina

Ne mozemo vise da gledamo u proslost vec moramo da se okrenemo buducnosti, a da bi to uradili moramo da uspostavimo sto bolje odnose i saradnju sa svim drzavama u regionu, a posebno sa Hrvatskom.

Simeon

pre 10 godina

Ovo sigurno znaci da polako dolazi do pomaka u resavanju problema koje imamo, treba raditi na tome da se stanovnistvo priblizi jer jedni drugima mozemo da pomognemo, za sada smo na dobrom putu, samo ovako treba nastaviti.

miki

pre 10 godina

hrvatska ima ne vrlo dobre nego odlične odnose sa srpskom republikom odnosno bosnom i hercegovinom,možda je to i razmuljivo kada pogledamo koliku granicu hrvatska ima sa bih,banja luci brodu šamcu itd će uvijek biti bliža hrvatska nego srbija,nemojte me pogrešno shvatiti ali to je tako,isto kao što je bijeljini i zvorniku bliža srbija,druga stvar je ta da hrvatska ima jako malu granicu sa srbijom zato mislim da su hrvatskoj važniji odnosi sa nama iz rep srpske nego sa vama iz srbije,mi puno lakše prelazimo granicu u hrvatsku nego vi iz srbije,nama niko ništa ne postavlja pitanja za razliku od vas gdje vas znaju držati i po sat vremena,.

Mosa Pucko

pre 10 godina

Bilo je neophodno da se konacno prevazidju problemi i da se uspostave dobri odnosi jer je to veoma bitna stvar za razvoj obe drzave.

Aleksa

pre 10 godina

Svaki pocetak je tezak a pogotovu ako je bilo sukoba kao u ovom slucaju ali vazno je da smo uspostavili dobre onose i da se Nikolic interesuje i zalaze da ti odnosi budu jos dublji i kvalitetniji.

Glavni arhivator

pre 10 godina

Drago mi je sto i Hrvatska strana ocenjuje ovaj susret kao pozitivan i sto je konacno doslo do napretku u odnosima dve zemlje.

Green Lady

pre 10 godina

I jedni i drugi auvise vucemo rep proslosti i ro je nesto sto se genaracijama zaboraviti nece. Svakako bi bilo dobro da se odnosi normalizuju, ne samo radi politike, vec radi svih nas.

Ante

pre 10 godina

@ Vi da bi ispali dobri domacini trebate da pozovete Nikolica da dodje u Hrvatku, i da se provede kao sto ste se vi proveli u Beogradu. Da li to mozete da mu obezbedite i da mu garantujete bezbednost cim predje srpsko-hrvatsku granicu.
(ukile, 31. oktobar 2013 23:11)

Pa zar nije bio nekoliko dana u Zagrebu na proslavi ulaska Hrvatske u EU? I nije mu niti dlaka pala s glave. Što će nam sad svaki mjesec dolazit u posjet? Dosta nam je i ovih naših političara...

Srbin 100%

pre 10 godina

Predsednik Hrvatske je iz prve ruke mogao da se uveri da je stratesko opredeljenje Srbije pomirenje i prosirenje saradnje u regionu

gojko P

pre 10 godina

Stvarali se pogresnu sliku o nasem predsedniku, tek sad ste spremni da realno sagledate stvari i priznate da postoji dobra volja i želja kod predsednika Nikolića da se odnosi Srbije i Hrvatske što više normaliziraju i koje mogu i dobro da sarađuju

Zeus

pre 10 godina

Odnosi Srbije i Hrvatske su u velikoj meri poboljšani i tim pravcem se i dalje treba kretati. Sva sporna pitanja se moraju se rešiti kompromisom i time pokazati da je region znatno stabilniji i nedavni susret dva predsednika uliva nadu da će do toga doći.

ukile

pre 10 godina

Vi da bi ispali dobri domacini trebate da pozovete Nikolica da dodje u Hrvatku, i da se provede kao sto ste se vi proveli u Beogradu. Da li to mozete da mu obezbedite i da mu garantujete bezbednost cim predje srpsko-hrvatsku granicu.

Ante

pre 10 godina

@ Vi da bi ispali dobri domacini trebate da pozovete Nikolica da dodje u Hrvatku, i da se provede kao sto ste se vi proveli u Beogradu. Da li to mozete da mu obezbedite i da mu garantujete bezbednost cim predje srpsko-hrvatsku granicu.
(ukile, 31. oktobar 2013 23:11)

Pa zar nije bio nekoliko dana u Zagrebu na proslavi ulaska Hrvatske u EU? I nije mu niti dlaka pala s glave. Što će nam sad svaki mjesec dolazit u posjet? Dosta nam je i ovih naših političara...

ukile

pre 10 godina

Vi da bi ispali dobri domacini trebate da pozovete Nikolica da dodje u Hrvatku, i da se provede kao sto ste se vi proveli u Beogradu. Da li to mozete da mu obezbedite i da mu garantujete bezbednost cim predje srpsko-hrvatsku granicu.

gojko P

pre 10 godina

Stvarali se pogresnu sliku o nasem predsedniku, tek sad ste spremni da realno sagledate stvari i priznate da postoji dobra volja i želja kod predsednika Nikolića da se odnosi Srbije i Hrvatske što više normaliziraju i koje mogu i dobro da sarađuju

Green Lady

pre 10 godina

I jedni i drugi auvise vucemo rep proslosti i ro je nesto sto se genaracijama zaboraviti nece. Svakako bi bilo dobro da se odnosi normalizuju, ne samo radi politike, vec radi svih nas.

Ante

pre 10 godina

@ Vrhunac ovih razgovora treba do devede do obostranog povlacenja optuzbi i kompletnom uredjenju medjusobnih odnosa!!!
(glax, 1. novembar 2013 12:11)

Ne, vrhunac ovih razgovora treba da dovede do rjesavanja onih stvari koje se tuzbama traze a to je sa strane RH:

1. isplata ratne odstete Srbije Hrvatskoj;
2. Povrat popljackanog kulturnog blaga iz Hrvatske;
3. procesuiranje ili izrucenje svih koji se skrivaju po Srbiji a koji su sudjelovali u razaranju Hrvatske (neki od njih su danas i na vlasti);
4. otkrivanje lokaliteta svih masovnih grobnica i svih minskih polja po Hrvatskoj....

Hrvatska mora s druge strane ostro da odgovara za sve zlocine koji su njeni vojnici cinili na podrucju Republike Srbije i za sva rusenja gradova po Srbiji!

Srbin 100%

pre 10 godina

Predsednik Hrvatske je iz prve ruke mogao da se uveri da je stratesko opredeljenje Srbije pomirenje i prosirenje saradnje u regionu

miki

pre 10 godina

hrvatska ima ne vrlo dobre nego odlične odnose sa srpskom republikom odnosno bosnom i hercegovinom,možda je to i razmuljivo kada pogledamo koliku granicu hrvatska ima sa bih,banja luci brodu šamcu itd će uvijek biti bliža hrvatska nego srbija,nemojte me pogrešno shvatiti ali to je tako,isto kao što je bijeljini i zvorniku bliža srbija,druga stvar je ta da hrvatska ima jako malu granicu sa srbijom zato mislim da su hrvatskoj važniji odnosi sa nama iz rep srpske nego sa vama iz srbije,mi puno lakše prelazimo granicu u hrvatsku nego vi iz srbije,nama niko ništa ne postavlja pitanja za razliku od vas gdje vas znaju držati i po sat vremena,.

Zeus

pre 10 godina

Odnosi Srbije i Hrvatske su u velikoj meri poboljšani i tim pravcem se i dalje treba kretati. Sva sporna pitanja se moraju se rešiti kompromisom i time pokazati da je region znatno stabilniji i nedavni susret dva predsednika uliva nadu da će do toga doći.

Tantor

pre 10 godina

(miki, 1. novembar 2013 01:25)

Sve je točno tako kako si napisao. Stoga je ključno za te odnose da se RS ne "zalijepi" previše uz BG. Pozdrav iz ZG.

Glavni arhivator

pre 10 godina

Drago mi je sto i Hrvatska strana ocenjuje ovaj susret kao pozitivan i sto je konacno doslo do napretku u odnosima dve zemlje.

Batut

pre 10 godina

Ne mozemo vise da gledamo u proslost vec moramo da se okrenemo buducnosti, a da bi to uradili moramo da uspostavimo sto bolje odnose i saradnju sa svim drzavama u regionu, a posebno sa Hrvatskom.

Sokolac

pre 10 godina

Samo zlobnici mogu smatrati da susret Josipovića i Nikolića nije bio koristan i za Srbiju i za Hrvatsku. Sumo dijalogom se mogo unapređivati odnosi između država i zato ti susreti trebaju da budu što češći.

CANE - SREMAC -54

pre 10 godina

Hrvatski predsednik Ivo josipovic svakako treba da bude zadovoljan svojom posetom Srbiji, kao prvo primljen je kako to dolikuje gostu od strane domacina. Kao drugo poceli su problemi da se resavaju, naravno nece to ici lako, ali se krenulo sa mrtve tacke sto je dobro za obe drzave. I u politickom i u psiholoskom smislu taj je susret dva predsednika znacio puno. Kada govorimo o pomacima, naravno da se na sastancima ti pomaci oko konkretnih zakljucaka ne dogovaraju, nego se stvara dobra klima”.

Roterham

pre 10 godina

Josipović najzad posredno priznaje da Nikolićeva posvećenost interesima Srbije nije pretnja za Hrvatsku i za saradnju dve zemlje, ali ovog puta sa pozicije ravnopravnosti i obostrane koristi.

Aleksa

pre 10 godina

Svaki pocetak je tezak a pogotovu ako je bilo sukoba kao u ovom slucaju ali vazno je da smo uspostavili dobre onose i da se Nikolic interesuje i zalaze da ti odnosi budu jos dublji i kvalitetniji.

Zvonko

pre 10 godina

Kod političara koji razmišlja racionalno i uvek u korist države koju predstavlja kao gospodin Nikolić niko nije ni sumnjao u poboljšanje odnosa i postavljanja usluva za dalji nastavak dobrosusedskih odnosa.Problema je uvek bilo ali ako se oni rešavaju napretka mora biti.

Mosa Pucko

pre 10 godina

Bilo je neophodno da se konacno prevazidju problemi i da se uspostave dobri odnosi jer je to veoma bitna stvar za razvoj obe drzave.

Simeon

pre 10 godina

Ovo sigurno znaci da polako dolazi do pomaka u resavanju problema koje imamo, treba raditi na tome da se stanovnistvo priblizi jer jedni drugima mozemo da pomognemo, za sada smo na dobrom putu, samo ovako treba nastaviti.

Saradnja

pre 10 godina

Treba pozdraviti saradnju i raditi na intenziviranju iste. Prošlost je bila teška, a da bi krenuli napred, razvijali region, moramo poraditi na međusobnim odnosima. Ali, Hrvatska treba da oživi reč i slovo na papiru i reši problem ćirilice u Vukovaru.

pepita

pre 10 godina

Najbitnije je da se stvara dobra klima za dalju saradnju. Ovi manji ali sigurni koraci su isto tako vazni kao i da je doslo do konkretnijih odluka.

ns_Teletabis

pre 10 godina

susreti su OK i treba da se viđaju i češće , naročito Vlade obeju država ...

moram da naglasim jedno od tzv otvorenih pitanja koje forsira hrtvatska strana a to je pitanje granice sa Sbijom .

naime ta granica je do sada dva puta dogovorena , jednom posle drugog svetsko rata što je kasnije kod raspada SFRJ overeno izveštajem Badinterove komisije i Erdustskim sporazumom ... u oba slučaja je za granicu uzeta reka Dunav .

Posle svega hrvatska strana se setila da im je ostalo oko 6000Km2 na našoj strani gledajući katastarske knjige iz doba Austro-Ugarske i predlažu reviziju . Ako neko želi može da pogleda kako to izgleda jer su Google mape već ucrtale taj predlog kao konačno rešenje ! ! ! Samo dobro uvećajte deo granice oko Bezdana i videćete da po njima granica stiže skoro do centra Bezdana ...

Osim što je ovakav predlog čudan (posle prihvatanja dva suštinski različita u preiodu bliske prošlosti ) užasno je i to što je ekstremno nepraktičan u smislu organizovanja čuvanja te granice , graničnih prelaza itd. Svakako da bi ovo iziskivalo upošljavanje ogromnog broja policajaca koji bi obezbeđivali granicu sa obe strane ... Ovaj predlog je potekao od HDZ-a , da bi ga posle izbora prihvatile i gurale levlje stranke hrvatske političke scene ...Najviše me je iznenadila Vesna Pusić , to od nje nisam očekivao .

Sad se nameće medjunarodna arbitraža a ako mi to ne prihvatimo , verovatno nikad nećemo ući u EU ...

Dušan

pre 10 godina

Srbija i Hrvatska su konačno dobile razumne i voljne ljude u liku predsednika Nikolića i predsednika Josipovića koji ih vode ka normalizaciji odnosa koja je bez obzira na tako tešku istoriju između naših naroda neophodan za mir i prosperitet obe nacije. Mnoge zemlje su imale veoma traumatičnu istoriju. Pogledajte samo Nemce i Francuze. Sada, obe nacije su uspele da prevaziđu prošlost i sarađuju u okvirima EU.

joki

pre 10 godina

Obostrana saradnja Srbije i Hrvatske moze doneti samo dobro obema naroda, vreme je da se zaboravi rasizam i mrznja koja traje vec dve decenije.

milenko

pre 10 godina

Nemožemo da zaboravimo prošlost i nikad nećemo,ali privreda zbog toga nemože da trpi i ako možemo imati korisnu saradnju sa Hrvatskom moramo je iskoristiti.

21303030

pre 10 godina

Najvaznije je to da i Hrvatska i Srbija beskompromisno hoce da traze podatke o nestalima, sto je jedan od uslova da dve drzave razmisljaju o nekom aranzmanu ili dogovoru oko tih tuzbi, zato sve pohvale.

Branko

pre 10 godina

Svi politicari iz regiona treba sto vise da se sastaju i da rade na uspostavljanju saradnje medju drzavama. To je dobro za Srbiju, i vreme je da se vratimo na vodece mestu na Balkanu.

lupus

pre 10 godina

Sve je moguce. Ako je prethodni hrvatski premijer Sanader u sred Bg, preveo naseg Mirka zedna preko vode, moguce je i sada "Slavko" da ostane zedan.

22000000

pre 10 godina

Postoji dobra volja i postoji zelja koju je prepoznao Josipovic kod Nikolica i kod srpske vlade da se odnosi dve zemlje sto vise normaliziraju i stave na rang odnosa dveju susednih drzava koje mogu i treba dobro da saradjuju.

ukile

pre 10 godina

Vi da bi ispali dobri domacini trebate da pozovete Nikolica da dodje u Hrvatku, i da se provede kao sto ste se vi proveli u Beogradu. Da li to mozete da mu obezbedite i da mu garantujete bezbednost cim predje srpsko-hrvatsku granicu.

gojko P

pre 10 godina

Stvarali se pogresnu sliku o nasem predsedniku, tek sad ste spremni da realno sagledate stvari i priznate da postoji dobra volja i želja kod predsednika Nikolića da se odnosi Srbije i Hrvatske što više normaliziraju i koje mogu i dobro da sarađuju

Srbin 100%

pre 10 godina

Predsednik Hrvatske je iz prve ruke mogao da se uveri da je stratesko opredeljenje Srbije pomirenje i prosirenje saradnje u regionu

Zeus

pre 10 godina

Odnosi Srbije i Hrvatske su u velikoj meri poboljšani i tim pravcem se i dalje treba kretati. Sva sporna pitanja se moraju se rešiti kompromisom i time pokazati da je region znatno stabilniji i nedavni susret dva predsednika uliva nadu da će do toga doći.

Roterham

pre 10 godina

Josipović najzad posredno priznaje da Nikolićeva posvećenost interesima Srbije nije pretnja za Hrvatsku i za saradnju dve zemlje, ali ovog puta sa pozicije ravnopravnosti i obostrane koristi.

Ante

pre 10 godina

@ Vi da bi ispali dobri domacini trebate da pozovete Nikolica da dodje u Hrvatku, i da se provede kao sto ste se vi proveli u Beogradu. Da li to mozete da mu obezbedite i da mu garantujete bezbednost cim predje srpsko-hrvatsku granicu.
(ukile, 31. oktobar 2013 23:11)

Pa zar nije bio nekoliko dana u Zagrebu na proslavi ulaska Hrvatske u EU? I nije mu niti dlaka pala s glave. Što će nam sad svaki mjesec dolazit u posjet? Dosta nam je i ovih naših političara...

Saradnja

pre 10 godina

Treba pozdraviti saradnju i raditi na intenziviranju iste. Prošlost je bila teška, a da bi krenuli napred, razvijali region, moramo poraditi na međusobnim odnosima. Ali, Hrvatska treba da oživi reč i slovo na papiru i reši problem ćirilice u Vukovaru.

Green Lady

pre 10 godina

I jedni i drugi auvise vucemo rep proslosti i ro je nesto sto se genaracijama zaboraviti nece. Svakako bi bilo dobro da se odnosi normalizuju, ne samo radi politike, vec radi svih nas.

Zvonko

pre 10 godina

Kod političara koji razmišlja racionalno i uvek u korist države koju predstavlja kao gospodin Nikolić niko nije ni sumnjao u poboljšanje odnosa i postavljanja usluva za dalji nastavak dobrosusedskih odnosa.Problema je uvek bilo ali ako se oni rešavaju napretka mora biti.

ns_Teletabis

pre 10 godina

susreti su OK i treba da se viđaju i češće , naročito Vlade obeju država ...

moram da naglasim jedno od tzv otvorenih pitanja koje forsira hrtvatska strana a to je pitanje granice sa Sbijom .

naime ta granica je do sada dva puta dogovorena , jednom posle drugog svetsko rata što je kasnije kod raspada SFRJ overeno izveštajem Badinterove komisije i Erdustskim sporazumom ... u oba slučaja je za granicu uzeta reka Dunav .

Posle svega hrvatska strana se setila da im je ostalo oko 6000Km2 na našoj strani gledajući katastarske knjige iz doba Austro-Ugarske i predlažu reviziju . Ako neko želi može da pogleda kako to izgleda jer su Google mape već ucrtale taj predlog kao konačno rešenje ! ! ! Samo dobro uvećajte deo granice oko Bezdana i videćete da po njima granica stiže skoro do centra Bezdana ...

Osim što je ovakav predlog čudan (posle prihvatanja dva suštinski različita u preiodu bliske prošlosti ) užasno je i to što je ekstremno nepraktičan u smislu organizovanja čuvanja te granice , graničnih prelaza itd. Svakako da bi ovo iziskivalo upošljavanje ogromnog broja policajaca koji bi obezbeđivali granicu sa obe strane ... Ovaj predlog je potekao od HDZ-a , da bi ga posle izbora prihvatile i gurale levlje stranke hrvatske političke scene ...Najviše me je iznenadila Vesna Pusić , to od nje nisam očekivao .

Sad se nameće medjunarodna arbitraža a ako mi to ne prihvatimo , verovatno nikad nećemo ući u EU ...

Dušan

pre 10 godina

Srbija i Hrvatska su konačno dobile razumne i voljne ljude u liku predsednika Nikolića i predsednika Josipovića koji ih vode ka normalizaciji odnosa koja je bez obzira na tako tešku istoriju između naših naroda neophodan za mir i prosperitet obe nacije. Mnoge zemlje su imale veoma traumatičnu istoriju. Pogledajte samo Nemce i Francuze. Sada, obe nacije su uspele da prevaziđu prošlost i sarađuju u okvirima EU.

miki

pre 10 godina

hrvatska ima ne vrlo dobre nego odlične odnose sa srpskom republikom odnosno bosnom i hercegovinom,možda je to i razmuljivo kada pogledamo koliku granicu hrvatska ima sa bih,banja luci brodu šamcu itd će uvijek biti bliža hrvatska nego srbija,nemojte me pogrešno shvatiti ali to je tako,isto kao što je bijeljini i zvorniku bliža srbija,druga stvar je ta da hrvatska ima jako malu granicu sa srbijom zato mislim da su hrvatskoj važniji odnosi sa nama iz rep srpske nego sa vama iz srbije,mi puno lakše prelazimo granicu u hrvatsku nego vi iz srbije,nama niko ništa ne postavlja pitanja za razliku od vas gdje vas znaju držati i po sat vremena,.

Sokolac

pre 10 godina

Samo zlobnici mogu smatrati da susret Josipovića i Nikolića nije bio koristan i za Srbiju i za Hrvatsku. Sumo dijalogom se mogo unapređivati odnosi između država i zato ti susreti trebaju da budu što češći.

Glavni arhivator

pre 10 godina

Drago mi je sto i Hrvatska strana ocenjuje ovaj susret kao pozitivan i sto je konacno doslo do napretku u odnosima dve zemlje.

Simeon

pre 10 godina

Ovo sigurno znaci da polako dolazi do pomaka u resavanju problema koje imamo, treba raditi na tome da se stanovnistvo priblizi jer jedni drugima mozemo da pomognemo, za sada smo na dobrom putu, samo ovako treba nastaviti.

CANE - SREMAC -54

pre 10 godina

Hrvatski predsednik Ivo josipovic svakako treba da bude zadovoljan svojom posetom Srbiji, kao prvo primljen je kako to dolikuje gostu od strane domacina. Kao drugo poceli su problemi da se resavaju, naravno nece to ici lako, ali se krenulo sa mrtve tacke sto je dobro za obe drzave. I u politickom i u psiholoskom smislu taj je susret dva predsednika znacio puno. Kada govorimo o pomacima, naravno da se na sastancima ti pomaci oko konkretnih zakljucaka ne dogovaraju, nego se stvara dobra klima”.

Branko

pre 10 godina

Svi politicari iz regiona treba sto vise da se sastaju i da rade na uspostavljanju saradnje medju drzavama. To je dobro za Srbiju, i vreme je da se vratimo na vodece mestu na Balkanu.

Mosa Pucko

pre 10 godina

Bilo je neophodno da se konacno prevazidju problemi i da se uspostave dobri odnosi jer je to veoma bitna stvar za razvoj obe drzave.

Aleksa

pre 10 godina

Svaki pocetak je tezak a pogotovu ako je bilo sukoba kao u ovom slucaju ali vazno je da smo uspostavili dobre onose i da se Nikolic interesuje i zalaze da ti odnosi budu jos dublji i kvalitetniji.

Batut

pre 10 godina

Ne mozemo vise da gledamo u proslost vec moramo da se okrenemo buducnosti, a da bi to uradili moramo da uspostavimo sto bolje odnose i saradnju sa svim drzavama u regionu, a posebno sa Hrvatskom.

joki

pre 10 godina

Obostrana saradnja Srbije i Hrvatske moze doneti samo dobro obema naroda, vreme je da se zaboravi rasizam i mrznja koja traje vec dve decenije.

22000000

pre 10 godina

Postoji dobra volja i postoji zelja koju je prepoznao Josipovic kod Nikolica i kod srpske vlade da se odnosi dve zemlje sto vise normaliziraju i stave na rang odnosa dveju susednih drzava koje mogu i treba dobro da saradjuju.

Tantor

pre 10 godina

(miki, 1. novembar 2013 01:25)

Sve je točno tako kako si napisao. Stoga je ključno za te odnose da se RS ne "zalijepi" previše uz BG. Pozdrav iz ZG.

pepita

pre 10 godina

Najbitnije je da se stvara dobra klima za dalju saradnju. Ovi manji ali sigurni koraci su isto tako vazni kao i da je doslo do konkretnijih odluka.

milenko

pre 10 godina

Nemožemo da zaboravimo prošlost i nikad nećemo,ali privreda zbog toga nemože da trpi i ako možemo imati korisnu saradnju sa Hrvatskom moramo je iskoristiti.

lupus

pre 10 godina

Sve je moguce. Ako je prethodni hrvatski premijer Sanader u sred Bg, preveo naseg Mirka zedna preko vode, moguce je i sada "Slavko" da ostane zedan.

Ante

pre 10 godina

@ Vrhunac ovih razgovora treba do devede do obostranog povlacenja optuzbi i kompletnom uredjenju medjusobnih odnosa!!!
(glax, 1. novembar 2013 12:11)

Ne, vrhunac ovih razgovora treba da dovede do rjesavanja onih stvari koje se tuzbama traze a to je sa strane RH:

1. isplata ratne odstete Srbije Hrvatskoj;
2. Povrat popljackanog kulturnog blaga iz Hrvatske;
3. procesuiranje ili izrucenje svih koji se skrivaju po Srbiji a koji su sudjelovali u razaranju Hrvatske (neki od njih su danas i na vlasti);
4. otkrivanje lokaliteta svih masovnih grobnica i svih minskih polja po Hrvatskoj....

Hrvatska mora s druge strane ostro da odgovara za sve zlocine koji su njeni vojnici cinili na podrucju Republike Srbije i za sva rusenja gradova po Srbiji!

21303030

pre 10 godina

Najvaznije je to da i Hrvatska i Srbija beskompromisno hoce da traze podatke o nestalima, sto je jedan od uslova da dve drzave razmisljaju o nekom aranzmanu ili dogovoru oko tih tuzbi, zato sve pohvale.