Digitalizacija posle Dana "D"

Iako je prošlo skoro mesec dana od kada je Savet RRA odbio prigovore kandidata na javnom konkursu za dobijanje dozvole za nacionalno pokrivanje, državni organi i regulatorna tela se ne oglašavaju povodom "sudbine" frekvencija koje su pripadale TV "Avala". Nije najjasnije šta
se u međuvremenu desilo. Moguće je da je "tas državne politike" pretegao na stranu da se bez obzira na sve argumente, raspiše novi javni konkurs.

Pošaljite komentar
 1. Ko je bio iole zainteresovan, mogao je da sazna da je digitalizacija TV emitovanja veliko unapređenje iste. Ko ima interes za njeno odlaganje, tj. opstrukciju, nije baš potpuno vidljivo, ali je sigurno da je opšti interes RS (države i njenih građana) što skoriji i što efikasniji završetak procesa digitalizacije. Ovakvim igrama, kao što je bio skorašnji konkurs za dodelu frekvencije TV Avala, samo se gubi vreme i novac. Ne treba čekati. Ako RRA i drugi akteri procesa digitalizacije iz bilo kog razloga ometaju njenu inplementaciju, treba ih "rekonstruisati", angažovati kvalitetne stručnjake i što pre i na najbolji mogući način privesti kraju već započeti poduhvat. Uz to, treba još intenzivnije informisati javnost o tom procesu i njegovim korisnim efektima. Nije slučajno što se u zemljama koje su završile digitalizaciju u DVB-T standardu sada uvodi i DVB-T2, što u neku ruku potvrda da je dobra odluka o uvođenju istog kod nas.
  (MKV1, 2. novembar 2013 09:50)

  # Link komentara

 2. Samo da vas obavesti da mi u Novom Sadu umesto reči digitalizacija koristimo reč ubrojčavanje stoga proizilazi da će biti dan U umesto dana D.
  (Ubrojčavanje, 24. oktobar 2013 14:08)

  # Link komentara

 3. Najsiromašnijim građanima, koji nemaju kablovsku i brz internet, digitalizacija treba da donese boljitak, kroz bolju tv sliku i veći izbor kanala, kao i brz i jeftiniji mobilni internet.

  Sadašnju vlast, kao ni prethodne dve, očigledno nije briga za njih, već samo brine uskostranačke interese.
  (Digital, 23. oktobar 2013 16:54)

  # Link komentara

 4. Zanimljivo je recimo da RRA koristi argument da se konkurs po zakonu mora raspisati, a sama isti taj zakon primenjuje parcijalno. Kao primer navodim slucaj Super Televizije iz Subotice, koja je imala pokrajinsku koncesiju. Posto je prestala da postoji pre dosta godina, konkurs nikada nije raspisan. To je samo jedan od primera. Jasno je da ova organizacija radi pod politickim dirigovanjem, neko je hteo svoju televiziju u etru, blize se izbori, pa onda potpuno netrasparentna odluka pod pritiskom druge strane da se nikom ne dodeli, na kraju opet mogucnost izbora i videcete da ce biti nova analogna mreza. A sama cinjenica da se u 2014. u nekoj zemlji raspisuje konkurs za analognu tv mrezu govori o nama i u kakvoj drzvati zivimo.
  (Ivan Janic, 23. oktobar 2013 15:47)

  # Link komentara

 5. Прво и основно - ШТА је то конкретно учињено по питању дигитализације ?! Постоје ли на српском тржишту ТВ пријемници са уграђеним тјунером по приступачној цени који би били доступни ВЕЋИНИ грађана Србије ? Постоје ли на тржишту унифицирани сет топ боксови,односно посебни тјунери преко којих би грађани који неће,не могу или немају могућности да набаве ТВ пријемнике са уграђеним тјунером пратили дигитални програм ? И напокон - хоће ли држава ( као што је то био случај у Хрватској ) партиципирати у цени набавке ТВ пријемника или посебних тјунера,односно сет топ боксова за пријем дигиталног програма ?
  (Бранко, 21. oktobar 2013 13:21)

  # Link komentara

 6. Znamo mi, a i zao nam je da se "naš" Telekom ne bi bas dobro proveo u trci sa ostalim operaterima uz G4 mogucnosti koje otvara digitalizacija. Ipak bi trebalo upitati "nezavisnu" DRI zašto nas 500 vrednih ljudi ostavi bez posla da bi se zaštitila ta "uticajna menadžerska grupica" milijardera. (Da se izrazimo kako treba: Mafija RS). Gde si sada "zaštitniče" budžeta DRI???
  (Zmaj, 9. oktobar 2013 20:14)

  # Link komentara