Nedelja, 22.09.2013.

12:49

CIA: Zašto Milošević ćuti na Oluju?

CIA je bila otvoreno iznenađena izostankom bilo kakve reakcije zvaničnog Beograda za vreme hrvatske vojne akcije “Oluja”, prenose hrvatske mediji.

Izvor: Tanjug

CIA: Zašto Miloševiæ æuti na Oluju? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

jm13

pre 10 godina

Svakom normalnom coveku je jasno da je doslo do trilateralnog dogovora Srbije-Hrvatske-Bosne da svako nesto dobije a po nesto i da izgubi...
- Hrvatska je dobila Krajinu ali je zato Herceg Bosna utopljena u federaciju.
- Bosna je konacno postala drzava priznata od svih ali uz postojanje Republike Srpske.
- Srbija je dala Krajinu ali je dobila Republiku Srpsku
To je to
(Ja bre, 22. septembar 2013 14:07)

I pod br.4. Srbija je izgubila Kosovo, a to fakat nije racunala.
I to je onda to.

jovan

pre 10 godina

Naravno je cutao jer su u hrvatskoj ratovali paramilitarni vojnici, i prisilno odvedeni mladici iz Srbije na front od Udbina do Teslingrada, generali i pukovnici iz Srpske armije, dok je on ponavljao "Srbija nije u ratu!". Prethodno je okupirao paramilitarnim snagama tzv SRJ sekretarijat policije. Stanari u zgradama iznad dvorista su kazivali da se danima vio dim spaljene dokumentacije iz kontejnera.Potom je likvidiran Pavle Bulatovic nacelnik savezne SRJ policije da bi se potrli svi tragovi!

pegaz

pre 10 godina

2Pametan gospodari sa redom a genije gospodari haosom. Ovaj je od reda stvorio haos i pokrao je sve to je mogao. Tudju je decu poslao da ubijaju siluju i pljackaju tudje ili da sami budu ubijeni.
(mertur, 22. septembar 2013 17:02)

Kao i u ostalom i svi "warlords"i iz Juge.

nn

pre 10 godina

On i Tudjman su jos u Karadjordjevu iscrtali granice i sve dogovorili oko interesnih zona. Slobodan je delimicno uspeo, jer se u Dejtonu izborio za poseban entitet Srba u BIH, sto je u tom trenutku bilo najvise sto je moglo da se ucini, iako je Republika Srpska trebala da bude sastavni deo Srbije, dok je Franjo ostao u granicama koje je odredio AVNOJ.
Posle je medjutim Srbija izgubila mnogo vise, jer se dogodilo Kosovo, a i Crna Gora se osamostalila, iako je od strane Tudjmana, po tom dogovoru bila legitimna zona interesa Srbije.

mertur

pre 10 godina

@ Ne moze mu niko osporit inteligenciju,.
(e da, 22. septembar 2013 16:28)

Pametan gospodari sa redom a genije gospodari haosom. Ovaj je od reda stvorio haos i pokrao je sve to je mogao. Tudju je decu poslao da ubijaju siluju i pljackaju tudje ili da sami budu ubijeni.

homo sapiens

pre 10 godina

A sta bi rekao, neznam.
Ali se secam da je Balasevic tada, devedesetih, pevao "Gedo, gluperdo svu si zemlju procerdo...".
Da li se vi secate?

e da

pre 10 godina

Ne moze mu niko osporit inteligenciju,al je bio egocentrik koji nikog nije doživljavao , osim sebe.Budući je imao ex jna pod kontrolom,valjda je u početku mislio ostvarit nekakve ciljeve,al kasnije je to sve krenulo krivim smjerom i pogubio se.Naravno da je odgovoran za sudbine stotina tisuća ljudi svih nacionalnosti,ali su još odgovorniji lideri lokalno koji su ga slušali bez ikakvog rezona i razumijevanja stvarnog stanja stvari na terenu.

bez paranoje

pre 10 godina

manimo se teorija zavjere i plana uništenja sfrj
od 1941 su mnogi (i ameri i rusi) htjeli rasturiri i uništiti jugoslaviju
dok smo bili složni, ništa nam nisu mogli
onda smo se mi sami posvađali.....
sada možemo samo pričati tko je prvi zavikao, tko je prvi zapucao
praksa je pokazala da demokracija još nije za nas, još ima previše zapaljenih budala koje samo čekaju da ih manijak povede...
ako ne vjerujete, pogledajte koga smo si sada izabiremo na izborima!

Tuđman i Izetbegović

pre 10 godina

Tuđman i Izetegović su za razliku od Miloževića imali viziju koju su nastojali ostvariti u toku svog života i zbog toga im se žurilo i rasturili su SFRJ bez obzira na žrtve, koje su im i odgovarale u ostvarenju tih vizija i zbog toga su direktni krivci za rat u SFRJ. Dok je Milošević više kriv zbog toga što nije učinio tj. što nije sišao sa vlasti, Tuđman i Alija su eksplicitno krivi za rat u Hrvatskoj i BiH.

geometar iz valjeva

pre 10 godina

Никада га нисам волео, али су у једном слажем са њим. Дечачки је поверовао да ће населити Косово "хрватским србима",оним истим народом који је после невероватног геноцида над њима у IIсветском рату заиграо Козарачко коло са Хрватима ,а нама се осветио због тога по Србији.Такође отерали су свог јединог јунака, попа Момчила Ђујића,а у Београд нам довели "Титу"и комунизам!Е ту је Слоба био у праву:Београд се брани у Книну,али од њих. Последице су очите,сада смо мањина у сопственом граду,остатак Србије ово не трпи.

Lesa

pre 10 godina

Da se podsetimo.Nije se slučajno u Hrvatskoj pevalo "Danke Dojčland".Još je tadašnji Papa našeg izaslanika pri svetoj stolici pitao: "Pobogu zašto vi Srbi držite onog Hrvata Lončara za ministra spoljnih poslova.Pa zar vi ne vidite da vam taj razbija zemlju?" Genšer je tada bio jasan: "Jugoslavija mora biti uništena!" Podsetime na sudbinu Kartagine.EU je bila cena da Miteran ućuti pred zahtevom Genšera.Da nije ćutao nebi bilo ništa u vezi EU. Ne radi se o teoriji zavere već o dilu. Pa to se zna.Znalo se i za dogovor izmedju Kola i Gorbačova na Uralu.Zuckalo se i o tome.Znali su to i Tuđman i Milošević.Tuđman se nije čudio zašto Milošević ćuti posle pada Knina.CIA je mogla da pita njega a ne da se čudi.Tuđman je svoje dobio ali je hteo da zezne Miloševića u vezi Bosne.Po Miloševiću ali i Miri Srbija se nije branila u Kninu već na Palama.Pošto je Milošević "oborio kralja" u hrvatskoj partiji šaha nije hteo u bosanskoj partiji.Doduše tu i nije "oborio kralja" i eto Dejtona ali i vola na ražnju u Palama.Balkan je dobio svog garanta mira uz sve Klintona. Naravno,moralo je da bude malo i puškaranja i vajde (granata 50DM).Uostalom, da li dokumenti koji će da se objave sadrže i markirane redove i stupce.Možda u toj markiranoj barici zeka pije vodicu kada je u pitanju tvrdnja da se CIA nešto čudila zbog Slobodanovog ćutanja.Uostalom zar se tu nisu ugradili i neki vojni veterani SAD bar kada je Knin bio u pitanju.

mali ivica

pre 10 godina

Još je tadašnji Papa našeg izaslanika pri svetoj stolici pitao: "Pobogu zašto vi Srbi držite onog Hrvata Lončara za ministra spoljnih poslova.Pa zar vi ne vidite da vam taj razbija zemlju?"
TI STVARNO VJERUJEŠ DA JE PAPA IZGOVORIO TU REČENICU??????????

Barba

pre 10 godina

Reći ću vam istinu. Kao Hrv. vojnik '93 sam bio u Pakovu selu na razmljeni zarobljenika. Dok je procedura trajala popričao sam s Belgijskim oficirom o ratnim zbivanjima. Sve mi je objasnio u jednoj rečenici, rekavši: "Gdje je počelo tamo će i završiti" - misleći pritom na Kosovo jer Milošević je gubio Kosovo i nije ga bilo briga za krajinu. Zato im i nije dao da potpišu plan za koji je krajišnicima garantirao policiju, sudstvo, monetu. Njemu je trebala biološka masa za balansiranje na Kosovu a to je jedino mogao dobiti Olujom jer zamislite tko bi htio, npr. iz Knina, EU, 50 kilometara od mora da dobrovoljno ide u Gnjilane pod šator? To je istina, jer kad je Hrvatska vojska ušla u Knin tamo nije bilo nikog!!! Sve je to već rješeno u Karađorđevu. Žali bože sirotinje. Pozdrav iz Šibenika.

Bubi

pre 10 godina

Gospodo komentatori, za nestanak RSK sa lica zemlje najodgovorniji su "ljuti Krajišnici" zajedno sa svojim rukovodstvom koji nisu branili Knin ni 1 minut, tako da malo razmislite pre nego što odvalite glupost

Obrad

pre 10 godina

A šta je pa mogao da uradi? Oluja je bila već gotova stvar. Da je usledila (očekivana) reakcija samo bismo još više dobili po ušima od Amerikanaca i NATO još tad, jer su oni 1995. godine očigledno podržavali Hrvatsku i muslimane u Bosni. Nereagovanje na Oluju je jedna od retkih pametnih stvari koje je Milošević uradio, u pravom stilu real-politike lišene emocija.

bruno

pre 10 godina

Da li je to dogovor Tuđman - Milošević, to je nepoznanica. Činjenica je da je srbija već bila iscrpljena ratovanjima, a i moral vojnika je bio na niskoj razini. Ne može se ratovati u Bosni, Kosovu i Hrvatskoj u isto vrijeme. A i tada je hrvatska bila dobro naoružana Izgubio bi rat svakako kad tad ali sa puno više žrtava

Petar S.

pre 10 godina

CIA se malo pravi "nevina".
Milosevic nije reagovao na Oluju zbog stvari koje su mu obecane!

Kad je Milosevic na KiM hteo da napravi ISTO ono sto je Tudjman uradio u Oluji, NATO se napravio lud pa intervenisao.

Isto kao sto se Ricard Holbruk napravio lud kada je obecao Radovanu Karadzicu da ako se povuce se mesta predsednika Republike Srpske, protiv njega nece biti vodjen postupak pred Haskim tribunalom. Pa kad se Karadzic povukao, Haski sud je podeno tuzbu.

Isto kao sto je obecano Zoranu Djindjicu (nikad necemo sazanti sta, mozda bas DATUM pocetka pregovora za ulazak u EU), pa su se nakon predaje Milosevica Hagu umesto ispunjenja obecanja, Srbiji dodati novi uslovi. Da podsetim, da je posednja poseta Djindjica zapadnim zemljama bio da "proitestvuje zbog ne ispunjavanja svojih obecanja"
(A Srbija je tu isti sargarepu jurila sledecih 10 godina).

Nakon cega je po povratku dao svoj POSLEDNJI intervju, Banjaluckoj TV.

Providan pokusaj da se uz pomoc lokalnih NVO, OPERU RUKE ZAPADA (-NATOa)
u svemu u sta su bili umesani.

Da se zaboravi, da su ODGOVORNI za (savetovanje A. Izetbegovica da odbije Kuteiljerov plnana za BiH, pre nego sto se Rat u BiH rasplamsao govoreci mu da moze vise da dobije (OVO je dokumentovano).
Da su doturali oruzije muslimanoma u Srebrenici (vidi Norveski dokumentarac Izdani Grad), Da su davali logisticku podrsku za Oluju, obucavali OVK koju je sam FBI proglasio TERORISTICKOM organizacijom. itd.

SVE bi oni to da se stavi pod tepih.

DRAGON

pre 10 godina

I takvog čoveka mnogi i dan-danas smatraju velikim Srbinom i nacionalistom,a bio je običan komunističi aparatčik i podsuknjaš koji nas je sve zajedno, a posebno moju generaciju rođenu sedamdesetih,potpuno uništio, i materijalno, i duhovno.

Branko

pre 10 godina

"CIA: Zašto Milošević ćuti na Oluju?"
Zato što su se tako dogovorili Milošević-Tuđman-Karadžić. Ustaše nisu mogle da osvoje Knin tokom čitavog II Svetskog rata a sada su Knin i cela VOJNA KRAJUNA pali za tri dana. To je bila izdaja Srpskog naroda u Hrvatskoj od strane političara i vojske. Ono što nije pošlo za rukom Anti Paveliću uradio je Tuđman sa Slobom i Karadžićem.

BC

pre 10 godina

U transkriptima Franjo Tudjman kaze da ne sme Oluju nikako da izvodi u zap. Sremu i Vukovaru vec samo daleko od granice SRJ , a znao je on i zasto jer je znao da tu protivnik nece biti samo naoruzani Srbi i RSK vec i vojska SCG. Tu akciju je mogao da izvodi samo daleko od granice Srbije, a Srbi su previse bili zaokupljeni u BiH , bas kao sto su i Hrvati pukli u srednjoj Bosni jer nisu mogli svi na dva fronta.

Brane212

pre 10 godina

Ovo miriše sve pokvarenije.

Jadna mala CIA nije znala šta se sprema pa ju je sve našlo zbunjenu ko Crvenkapu pred vukom, nevinu i uvek spremnu na pomoć.

I igrom teškog slučaja, stvari su našle da ju šokiraju posle smrti ( pod _vrlo_ sumnjivim okolnostima) onih, koji bi mogli nešto da kažu o tome.

Razmotavaće se to klupko još i zagrcavaće još mnogi Serovi Lordovi i slična bagra njegovim imenom.

Nisam ga nikad smatrao posebnim svecem ali za ove je on čista sunčeva svetlost. O tome kako mu se sudilo bi mogla da izađe solidna serija.

MM

pre 10 godina

Prosto: Slobi je odgovarala Oluja da bi popravio odnose sa Zapadom i izbegao da Srbija doživi sudbinu identičnu severnokorejskoj. Tuđmanu je Oluja trebala za trijumfalistički marketing koji bi mu obezbedio dug boravak na vlasti. Sama vojna akcija nije bila neophodna jer je RSK nekoliko nedelja ranije potpisala uslovnu kapitulaciju, uslov se odnosio na privremenu upravu u Podunavlju da bi se izbegla humanitarna katastrofa. Da nije došlo do ovoga rat bi trajao godinama jer ni Krajina ni Zagreb ne bi mogli mobilisati kritičnu masu boraca. Zagreb bi verovatno opet pobedio ali bi razaranja bila mnogo veća što bi bilo fatalno po tazvoj turizma. Srbi su zauzvrat dobili Dejton koji u perspektivi omogućava da dobiju nesrazmerno velik deo teritorije Bosne.

Ja bre

pre 10 godina

Svakom normalnom coveku je jasno da je doslo do trilateralnog dogovora Srbije-Hrvatske-Bosne da svako nesto dobije a po nesto i da izgubi...
- Hrvatska je dobila Krajinu ali je zato Herceg Bosna utopljena u federaciju.
- Bosna je konacno postala drzava priznata od svih ali uz postojanje Republike Srpske.
- Srbija je dala Krajinu ali je dobila Republiku Srpsku
To je to

Edward

pre 10 godina

"Humano" preseljenje naroda jeste zaboravili. U Hrvatskoj, BiH i Kosovu. Karadjordjevo - jos tada su karte nacrtane ostalo je predstava sa puno tragedije.

Дејан

pre 10 godina

Ја мислим да је Милошевић ћутао зато што њему никад национални интереси Србије нису ни били битни. Њему и његовог блесавој жени одувек је било само до својих фотеља, пара, и ни до чега другог. Исто као што је пустио Крајину низ воду, као што је на крају предао и Косово, хтео је да уради и са Републиком Српском, али га је руководство босанских Срба у томе омело. Милошевић је одувек хтео да буде нови Тито, он се борио за Југославију, зато је и потпуно уништио својом политиком Србију. То је моје мишљење.

hm

pre 10 godina

Krajina ionako nije mogla da opstane. Veoma siromasan prostor sa relativno malo ljudi. U miru bi bilo jos gore nego u ratu. Ekonomski i geografski posmatrajuci njoj je najbolje biti deo Hrvatske. Kome je odgovaralo da se taj narod digne i preseli, a u to necu da se mesam. Nazalost mnoge sudbine su promenjene, ljudi izgubili zivote, a rat napravio sirotinju.

Deki

pre 10 godina

A sta je imao da kaze, velike je novce dobio za prodaju Krajine
I slep je mogao da vidi da je u oluji sve unapred isplanirano i dogovoreno izmedju Milosevica i Tujmana

Petar 038

pre 10 godina

taj je jeo sta je hteo, i oblaka jedan deo. zavrsio je ispod sljive u sopstvenom dvoristu. unazadio je i obrukao srbe za narednih 100 godina

sasa jokic

pre 10 godina

Sad se kao Amerikanci cude zasto je Milosevic cutao, kao nisu znali da je sve radio u dogovoru sa Tudjmanom. Pored ostanka na vlasti, najveci razlog za rat bio je sverc, koji je donosio enormne kolicine para i jednom i drugom. Zato je i trajao 4 godine.
Milosevic je sa Tudjmanom dogovorio pad Krajine, a cilj mu je bio da naseli Kosovo sa krajisnicima. Naravno rukovodiocima je bio obezbedjen smestaj i posao u Beogradu.
Tako je Milosevic preko Mikelica i Mrksica povukao vojsku i funkcionere, i ostavio narod na cedilu, svi se secamo slika nepreglednih kolona izbeglica, i kako su zaustavljeni pred Beogradom.
Naravno zapad je znao sta se sprema i sprecio je naseljavanje Kosova, a vecina tih ljudi i dan danas zivi po izbeglickim kampovima.
Da stvar bude jos gora, oni su svi redom glasali za Slobu, protiv opozicije.
Tako da je ova prica da se CIA cudila malo smesna.

Dusan

pre 10 godina

Hrvatski politicari iz tog vremena su nedavno priznali da je Milosevicu placeno da zazmuri na oba oka tokom Oluje i otvoreno govore o tome. Toliko o "velikom srpskom patrioti", kao i o "briljijantnoj hrvatskoj vojnoj akciji"...

YMCA

pre 10 godina

Mozda zato sto je znao da 90% Hrvata ne želi više Jugoslaviju? Kada bi u Srbiji samo 50%+ to shvatilo, umesto da okrivljuju CIA-Vatikan-Nemacku-... sto su im oni navodno razbili najlepšu zemlju na svetu Jugoslaviju, možda bi od Srbije i nesto bilo.

Nev

pre 10 godina

Licno sam gledao kako jedan hrvat nosi oruzje (ispod kaputa mu virila cev AP-a)u 6 ujutru u zimu 90/91 u jednom Hrvatskom selu u Bosni. Ex Yu je razbijena namerno politickim ali i vojno/obavestajnim delovanjem Nemacke i US gde su namerno gurali nacionalisticke/jednonacionalne stranke a sve u zaru pobede nad socijalizmom. Zarad kontrole regiona/trzista/resursa unistili su jednu drzavu zajedno sa domacim izdajicama. Sve ostalo je samo propustanje u medije dokumenata koji odgovara njihovom vidjenju "istorije" a zarad dalje kontrole ovog istog regiona. To oruzje koje sam video sigurno nije doslo iz prijateljskih razloga.
Mozete vi sad pevati razlicite pesme ali dela govore vise od reci. Nacisti jednostavno pobedili i to tako sto su od Slovena stvorili plemena/drzave i totalno ih razjedinili. Govoriti o Hrvatima/Bosnjacima/Crnogorcima je isto kao i sad govoriti o Sumadincima kao naciji ili mozda Vojvodjanima kao naciji. Ustvari vec vidimo delovanje slicno tome u Vojvodini gde se uzdizu "Vojvodjani" ne zbog nekih pravih iskrenih razloga nego zbog tipicne kontrole budzeta i vlasti. Nasi sopstveni politicari umesto da resavaju goreca pitanja ekonomije i sl. se prepucavaju oko vlasti i "nezavisnosti" a sve u svrhu uzimanja dela kolaca a narod od toga nece videti ni cvonjka.

Bacvanin

pre 10 godina

Zato sto je cuvao svoju stolicu.
Od proglasenja nezavistnosti Hrvatske na referendumu 91', Milosevic vise nije mogao da prica da brani integritet SFRJ. Podrzavao je stvaranje SAO krajine, iako je nikada nije Srbija priznala, medjutim, da je JNA pokusala da spreci Oluju, mozda bi je usporila, ali bi u tom slucaju uz pomoc NATO-a doslo do veceg konflikta, iz kojeg se JNA ne bi tako lako izvukla kao pobednicka strana, a Milosevic bez JNA nije mogao da ostane na vlasti, jer bio ga snaslo neko "jugoslovensko prolece".
Uostalom, kako bi Milosevic mogao da prica o teritorijalnom suverenitetu i integritetu, kada otvoreno podrzava nastajanje SAO Krajine? To je razlog zasto Srbija nikada nije priznala SAO Krajinu.

izdaja bre narode

pre 10 godina

A Jovica Stanišić po njegovom priznanju u to vreme radio za CIA (Perišića ni ne spominjem, i ko zna ko još).
Ameri, ostavite nas već jednom na miru...

Petar 038

pre 10 godina

taj je jeo sta je hteo, i oblaka jedan deo. zavrsio je ispod sljive u sopstvenom dvoristu. unazadio je i obrukao srbe za narednih 100 godina

Dusan

pre 10 godina

Hrvatski politicari iz tog vremena su nedavno priznali da je Milosevicu placeno da zazmuri na oba oka tokom Oluje i otvoreno govore o tome. Toliko o "velikom srpskom patrioti", kao i o "briljijantnoj hrvatskoj vojnoj akciji"...

Deki

pre 10 godina

A sta je imao da kaze, velike je novce dobio za prodaju Krajine
I slep je mogao da vidi da je u oluji sve unapred isplanirano i dogovoreno izmedju Milosevica i Tujmana

sasa jokic

pre 10 godina

Sad se kao Amerikanci cude zasto je Milosevic cutao, kao nisu znali da je sve radio u dogovoru sa Tudjmanom. Pored ostanka na vlasti, najveci razlog za rat bio je sverc, koji je donosio enormne kolicine para i jednom i drugom. Zato je i trajao 4 godine.
Milosevic je sa Tudjmanom dogovorio pad Krajine, a cilj mu je bio da naseli Kosovo sa krajisnicima. Naravno rukovodiocima je bio obezbedjen smestaj i posao u Beogradu.
Tako je Milosevic preko Mikelica i Mrksica povukao vojsku i funkcionere, i ostavio narod na cedilu, svi se secamo slika nepreglednih kolona izbeglica, i kako su zaustavljeni pred Beogradom.
Naravno zapad je znao sta se sprema i sprecio je naseljavanje Kosova, a vecina tih ljudi i dan danas zivi po izbeglickim kampovima.
Da stvar bude jos gora, oni su svi redom glasali za Slobu, protiv opozicije.
Tako da je ova prica da se CIA cudila malo smesna.

Nev

pre 10 godina

Licno sam gledao kako jedan hrvat nosi oruzje (ispod kaputa mu virila cev AP-a)u 6 ujutru u zimu 90/91 u jednom Hrvatskom selu u Bosni. Ex Yu je razbijena namerno politickim ali i vojno/obavestajnim delovanjem Nemacke i US gde su namerno gurali nacionalisticke/jednonacionalne stranke a sve u zaru pobede nad socijalizmom. Zarad kontrole regiona/trzista/resursa unistili su jednu drzavu zajedno sa domacim izdajicama. Sve ostalo je samo propustanje u medije dokumenata koji odgovara njihovom vidjenju "istorije" a zarad dalje kontrole ovog istog regiona. To oruzje koje sam video sigurno nije doslo iz prijateljskih razloga.
Mozete vi sad pevati razlicite pesme ali dela govore vise od reci. Nacisti jednostavno pobedili i to tako sto su od Slovena stvorili plemena/drzave i totalno ih razjedinili. Govoriti o Hrvatima/Bosnjacima/Crnogorcima je isto kao i sad govoriti o Sumadincima kao naciji ili mozda Vojvodjanima kao naciji. Ustvari vec vidimo delovanje slicno tome u Vojvodini gde se uzdizu "Vojvodjani" ne zbog nekih pravih iskrenih razloga nego zbog tipicne kontrole budzeta i vlasti. Nasi sopstveni politicari umesto da resavaju goreca pitanja ekonomije i sl. se prepucavaju oko vlasti i "nezavisnosti" a sve u svrhu uzimanja dela kolaca a narod od toga nece videti ni cvonjka.

DRAGON

pre 10 godina

I takvog čoveka mnogi i dan-danas smatraju velikim Srbinom i nacionalistom,a bio je običan komunističi aparatčik i podsuknjaš koji nas je sve zajedno, a posebno moju generaciju rođenu sedamdesetih,potpuno uništio, i materijalno, i duhovno.

Barba

pre 10 godina

Reći ću vam istinu. Kao Hrv. vojnik '93 sam bio u Pakovu selu na razmljeni zarobljenika. Dok je procedura trajala popričao sam s Belgijskim oficirom o ratnim zbivanjima. Sve mi je objasnio u jednoj rečenici, rekavši: "Gdje je počelo tamo će i završiti" - misleći pritom na Kosovo jer Milošević je gubio Kosovo i nije ga bilo briga za krajinu. Zato im i nije dao da potpišu plan za koji je krajišnicima garantirao policiju, sudstvo, monetu. Njemu je trebala biološka masa za balansiranje na Kosovu a to je jedino mogao dobiti Olujom jer zamislite tko bi htio, npr. iz Knina, EU, 50 kilometara od mora da dobrovoljno ide u Gnjilane pod šator? To je istina, jer kad je Hrvatska vojska ušla u Knin tamo nije bilo nikog!!! Sve je to već rješeno u Karađorđevu. Žali bože sirotinje. Pozdrav iz Šibenika.

Branko

pre 10 godina

"CIA: Zašto Milošević ćuti na Oluju?"
Zato što su se tako dogovorili Milošević-Tuđman-Karadžić. Ustaše nisu mogle da osvoje Knin tokom čitavog II Svetskog rata a sada su Knin i cela VOJNA KRAJUNA pali za tri dana. To je bila izdaja Srpskog naroda u Hrvatskoj od strane političara i vojske. Ono što nije pošlo za rukom Anti Paveliću uradio je Tuđman sa Slobom i Karadžićem.

Дејан

pre 10 godina

Ја мислим да је Милошевић ћутао зато што њему никад национални интереси Србије нису ни били битни. Њему и његовог блесавој жени одувек је било само до својих фотеља, пара, и ни до чега другог. Исто као што је пустио Крајину низ воду, као што је на крају предао и Косово, хтео је да уради и са Републиком Српском, али га је руководство босанских Срба у томе омело. Милошевић је одувек хтео да буде нови Тито, он се борио за Југославију, зато је и потпуно уништио својом политиком Србију. То је моје мишљење.

Bubi

pre 10 godina

Gospodo komentatori, za nestanak RSK sa lica zemlje najodgovorniji su "ljuti Krajišnici" zajedno sa svojim rukovodstvom koji nisu branili Knin ni 1 minut, tako da malo razmislite pre nego što odvalite glupost

Petar S.

pre 10 godina

CIA se malo pravi "nevina".
Milosevic nije reagovao na Oluju zbog stvari koje su mu obecane!

Kad je Milosevic na KiM hteo da napravi ISTO ono sto je Tudjman uradio u Oluji, NATO se napravio lud pa intervenisao.

Isto kao sto se Ricard Holbruk napravio lud kada je obecao Radovanu Karadzicu da ako se povuce se mesta predsednika Republike Srpske, protiv njega nece biti vodjen postupak pred Haskim tribunalom. Pa kad se Karadzic povukao, Haski sud je podeno tuzbu.

Isto kao sto je obecano Zoranu Djindjicu (nikad necemo sazanti sta, mozda bas DATUM pocetka pregovora za ulazak u EU), pa su se nakon predaje Milosevica Hagu umesto ispunjenja obecanja, Srbiji dodati novi uslovi. Da podsetim, da je posednja poseta Djindjica zapadnim zemljama bio da "proitestvuje zbog ne ispunjavanja svojih obecanja"
(A Srbija je tu isti sargarepu jurila sledecih 10 godina).

Nakon cega je po povratku dao svoj POSLEDNJI intervju, Banjaluckoj TV.

Providan pokusaj da se uz pomoc lokalnih NVO, OPERU RUKE ZAPADA (-NATOa)
u svemu u sta su bili umesani.

Da se zaboravi, da su ODGOVORNI za (savetovanje A. Izetbegovica da odbije Kuteiljerov plnana za BiH, pre nego sto se Rat u BiH rasplamsao govoreci mu da moze vise da dobije (OVO je dokumentovano).
Da su doturali oruzije muslimanoma u Srebrenici (vidi Norveski dokumentarac Izdani Grad), Da su davali logisticku podrsku za Oluju, obucavali OVK koju je sam FBI proglasio TERORISTICKOM organizacijom. itd.

SVE bi oni to da se stavi pod tepih.

hm

pre 10 godina

Krajina ionako nije mogla da opstane. Veoma siromasan prostor sa relativno malo ljudi. U miru bi bilo jos gore nego u ratu. Ekonomski i geografski posmatrajuci njoj je najbolje biti deo Hrvatske. Kome je odgovaralo da se taj narod digne i preseli, a u to necu da se mesam. Nazalost mnoge sudbine su promenjene, ljudi izgubili zivote, a rat napravio sirotinju.

izdaja bre narode

pre 10 godina

A Jovica Stanišić po njegovom priznanju u to vreme radio za CIA (Perišića ni ne spominjem, i ko zna ko još).
Ameri, ostavite nas već jednom na miru...

Bacvanin

pre 10 godina

Zato sto je cuvao svoju stolicu.
Od proglasenja nezavistnosti Hrvatske na referendumu 91', Milosevic vise nije mogao da prica da brani integritet SFRJ. Podrzavao je stvaranje SAO krajine, iako je nikada nije Srbija priznala, medjutim, da je JNA pokusala da spreci Oluju, mozda bi je usporila, ali bi u tom slucaju uz pomoc NATO-a doslo do veceg konflikta, iz kojeg se JNA ne bi tako lako izvukla kao pobednicka strana, a Milosevic bez JNA nije mogao da ostane na vlasti, jer bio ga snaslo neko "jugoslovensko prolece".
Uostalom, kako bi Milosevic mogao da prica o teritorijalnom suverenitetu i integritetu, kada otvoreno podrzava nastajanje SAO Krajine? To je razlog zasto Srbija nikada nije priznala SAO Krajinu.

YMCA

pre 10 godina

Mozda zato sto je znao da 90% Hrvata ne želi više Jugoslaviju? Kada bi u Srbiji samo 50%+ to shvatilo, umesto da okrivljuju CIA-Vatikan-Nemacku-... sto su im oni navodno razbili najlepšu zemlju na svetu Jugoslaviju, možda bi od Srbije i nesto bilo.

Ja bre

pre 10 godina

Svakom normalnom coveku je jasno da je doslo do trilateralnog dogovora Srbije-Hrvatske-Bosne da svako nesto dobije a po nesto i da izgubi...
- Hrvatska je dobila Krajinu ali je zato Herceg Bosna utopljena u federaciju.
- Bosna je konacno postala drzava priznata od svih ali uz postojanje Republike Srpske.
- Srbija je dala Krajinu ali je dobila Republiku Srpsku
To je to

BC

pre 10 godina

U transkriptima Franjo Tudjman kaze da ne sme Oluju nikako da izvodi u zap. Sremu i Vukovaru vec samo daleko od granice SRJ , a znao je on i zasto jer je znao da tu protivnik nece biti samo naoruzani Srbi i RSK vec i vojska SCG. Tu akciju je mogao da izvodi samo daleko od granice Srbije, a Srbi su previse bili zaokupljeni u BiH , bas kao sto su i Hrvati pukli u srednjoj Bosni jer nisu mogli svi na dva fronta.

mali ivica

pre 10 godina

Još je tadašnji Papa našeg izaslanika pri svetoj stolici pitao: "Pobogu zašto vi Srbi držite onog Hrvata Lončara za ministra spoljnih poslova.Pa zar vi ne vidite da vam taj razbija zemlju?"
TI STVARNO VJERUJEŠ DA JE PAPA IZGOVORIO TU REČENICU??????????

Edward

pre 10 godina

"Humano" preseljenje naroda jeste zaboravili. U Hrvatskoj, BiH i Kosovu. Karadjordjevo - jos tada su karte nacrtane ostalo je predstava sa puno tragedije.

bez paranoje

pre 10 godina

manimo se teorija zavjere i plana uništenja sfrj
od 1941 su mnogi (i ameri i rusi) htjeli rasturiri i uništiti jugoslaviju
dok smo bili složni, ništa nam nisu mogli
onda smo se mi sami posvađali.....
sada možemo samo pričati tko je prvi zavikao, tko je prvi zapucao
praksa je pokazala da demokracija još nije za nas, još ima previše zapaljenih budala koje samo čekaju da ih manijak povede...
ako ne vjerujete, pogledajte koga smo si sada izabiremo na izborima!

homo sapiens

pre 10 godina

A sta bi rekao, neznam.
Ali se secam da je Balasevic tada, devedesetih, pevao "Gedo, gluperdo svu si zemlju procerdo...".
Da li se vi secate?

Obrad

pre 10 godina

A šta je pa mogao da uradi? Oluja je bila već gotova stvar. Da je usledila (očekivana) reakcija samo bismo još više dobili po ušima od Amerikanaca i NATO još tad, jer su oni 1995. godine očigledno podržavali Hrvatsku i muslimane u Bosni. Nereagovanje na Oluju je jedna od retkih pametnih stvari koje je Milošević uradio, u pravom stilu real-politike lišene emocija.

geometar iz valjeva

pre 10 godina

Никада га нисам волео, али су у једном слажем са њим. Дечачки је поверовао да ће населити Косово "хрватским србима",оним истим народом који је после невероватног геноцида над њима у IIсветском рату заиграо Козарачко коло са Хрватима ,а нама се осветио због тога по Србији.Такође отерали су свог јединог јунака, попа Момчила Ђујића,а у Београд нам довели "Титу"и комунизам!Е ту је Слоба био у праву:Београд се брани у Книну,али од њих. Последице су очите,сада смо мањина у сопственом граду,остатак Србије ово не трпи.

Brane212

pre 10 godina

Ovo miriše sve pokvarenije.

Jadna mala CIA nije znala šta se sprema pa ju je sve našlo zbunjenu ko Crvenkapu pred vukom, nevinu i uvek spremnu na pomoć.

I igrom teškog slučaja, stvari su našle da ju šokiraju posle smrti ( pod _vrlo_ sumnjivim okolnostima) onih, koji bi mogli nešto da kažu o tome.

Razmotavaće se to klupko još i zagrcavaće još mnogi Serovi Lordovi i slična bagra njegovim imenom.

Nisam ga nikad smatrao posebnim svecem ali za ove je on čista sunčeva svetlost. O tome kako mu se sudilo bi mogla da izađe solidna serija.

bruno

pre 10 godina

Da li je to dogovor Tuđman - Milošević, to je nepoznanica. Činjenica je da je srbija već bila iscrpljena ratovanjima, a i moral vojnika je bio na niskoj razini. Ne može se ratovati u Bosni, Kosovu i Hrvatskoj u isto vrijeme. A i tada je hrvatska bila dobro naoružana Izgubio bi rat svakako kad tad ali sa puno više žrtava

Tuđman i Izetbegović

pre 10 godina

Tuđman i Izetegović su za razliku od Miloževića imali viziju koju su nastojali ostvariti u toku svog života i zbog toga im se žurilo i rasturili su SFRJ bez obzira na žrtve, koje su im i odgovarale u ostvarenju tih vizija i zbog toga su direktni krivci za rat u SFRJ. Dok je Milošević više kriv zbog toga što nije učinio tj. što nije sišao sa vlasti, Tuđman i Alija su eksplicitno krivi za rat u Hrvatskoj i BiH.

MM

pre 10 godina

Prosto: Slobi je odgovarala Oluja da bi popravio odnose sa Zapadom i izbegao da Srbija doživi sudbinu identičnu severnokorejskoj. Tuđmanu je Oluja trebala za trijumfalistički marketing koji bi mu obezbedio dug boravak na vlasti. Sama vojna akcija nije bila neophodna jer je RSK nekoliko nedelja ranije potpisala uslovnu kapitulaciju, uslov se odnosio na privremenu upravu u Podunavlju da bi se izbegla humanitarna katastrofa. Da nije došlo do ovoga rat bi trajao godinama jer ni Krajina ni Zagreb ne bi mogli mobilisati kritičnu masu boraca. Zagreb bi verovatno opet pobedio ali bi razaranja bila mnogo veća što bi bilo fatalno po tazvoj turizma. Srbi su zauzvrat dobili Dejton koji u perspektivi omogućava da dobiju nesrazmerno velik deo teritorije Bosne.

e da

pre 10 godina

Ne moze mu niko osporit inteligenciju,al je bio egocentrik koji nikog nije doživljavao , osim sebe.Budući je imao ex jna pod kontrolom,valjda je u početku mislio ostvarit nekakve ciljeve,al kasnije je to sve krenulo krivim smjerom i pogubio se.Naravno da je odgovoran za sudbine stotina tisuća ljudi svih nacionalnosti,ali su još odgovorniji lideri lokalno koji su ga slušali bez ikakvog rezona i razumijevanja stvarnog stanja stvari na terenu.

mertur

pre 10 godina

@ Ne moze mu niko osporit inteligenciju,.
(e da, 22. septembar 2013 16:28)

Pametan gospodari sa redom a genije gospodari haosom. Ovaj je od reda stvorio haos i pokrao je sve to je mogao. Tudju je decu poslao da ubijaju siluju i pljackaju tudje ili da sami budu ubijeni.

pegaz

pre 10 godina

2Pametan gospodari sa redom a genije gospodari haosom. Ovaj je od reda stvorio haos i pokrao je sve to je mogao. Tudju je decu poslao da ubijaju siluju i pljackaju tudje ili da sami budu ubijeni.
(mertur, 22. septembar 2013 17:02)

Kao i u ostalom i svi "warlords"i iz Juge.

nn

pre 10 godina

On i Tudjman su jos u Karadjordjevu iscrtali granice i sve dogovorili oko interesnih zona. Slobodan je delimicno uspeo, jer se u Dejtonu izborio za poseban entitet Srba u BIH, sto je u tom trenutku bilo najvise sto je moglo da se ucini, iako je Republika Srpska trebala da bude sastavni deo Srbije, dok je Franjo ostao u granicama koje je odredio AVNOJ.
Posle je medjutim Srbija izgubila mnogo vise, jer se dogodilo Kosovo, a i Crna Gora se osamostalila, iako je od strane Tudjmana, po tom dogovoru bila legitimna zona interesa Srbije.

jovan

pre 10 godina

Naravno je cutao jer su u hrvatskoj ratovali paramilitarni vojnici, i prisilno odvedeni mladici iz Srbije na front od Udbina do Teslingrada, generali i pukovnici iz Srpske armije, dok je on ponavljao "Srbija nije u ratu!". Prethodno je okupirao paramilitarnim snagama tzv SRJ sekretarijat policije. Stanari u zgradama iznad dvorista su kazivali da se danima vio dim spaljene dokumentacije iz kontejnera.Potom je likvidiran Pavle Bulatovic nacelnik savezne SRJ policije da bi se potrli svi tragovi!

Lesa

pre 10 godina

Da se podsetimo.Nije se slučajno u Hrvatskoj pevalo "Danke Dojčland".Još je tadašnji Papa našeg izaslanika pri svetoj stolici pitao: "Pobogu zašto vi Srbi držite onog Hrvata Lončara za ministra spoljnih poslova.Pa zar vi ne vidite da vam taj razbija zemlju?" Genšer je tada bio jasan: "Jugoslavija mora biti uništena!" Podsetime na sudbinu Kartagine.EU je bila cena da Miteran ućuti pred zahtevom Genšera.Da nije ćutao nebi bilo ništa u vezi EU. Ne radi se o teoriji zavere već o dilu. Pa to se zna.Znalo se i za dogovor izmedju Kola i Gorbačova na Uralu.Zuckalo se i o tome.Znali su to i Tuđman i Milošević.Tuđman se nije čudio zašto Milošević ćuti posle pada Knina.CIA je mogla da pita njega a ne da se čudi.Tuđman je svoje dobio ali je hteo da zezne Miloševića u vezi Bosne.Po Miloševiću ali i Miri Srbija se nije branila u Kninu već na Palama.Pošto je Milošević "oborio kralja" u hrvatskoj partiji šaha nije hteo u bosanskoj partiji.Doduše tu i nije "oborio kralja" i eto Dejtona ali i vola na ražnju u Palama.Balkan je dobio svog garanta mira uz sve Klintona. Naravno,moralo je da bude malo i puškaranja i vajde (granata 50DM).Uostalom, da li dokumenti koji će da se objave sadrže i markirane redove i stupce.Možda u toj markiranoj barici zeka pije vodicu kada je u pitanju tvrdnja da se CIA nešto čudila zbog Slobodanovog ćutanja.Uostalom zar se tu nisu ugradili i neki vojni veterani SAD bar kada je Knin bio u pitanju.

jm13

pre 10 godina

Svakom normalnom coveku je jasno da je doslo do trilateralnog dogovora Srbije-Hrvatske-Bosne da svako nesto dobije a po nesto i da izgubi...
- Hrvatska je dobila Krajinu ali je zato Herceg Bosna utopljena u federaciju.
- Bosna je konacno postala drzava priznata od svih ali uz postojanje Republike Srpske.
- Srbija je dala Krajinu ali je dobila Republiku Srpsku
To je to
(Ja bre, 22. septembar 2013 14:07)

I pod br.4. Srbija je izgubila Kosovo, a to fakat nije racunala.
I to je onda to.

Nev

pre 10 godina

Licno sam gledao kako jedan hrvat nosi oruzje (ispod kaputa mu virila cev AP-a)u 6 ujutru u zimu 90/91 u jednom Hrvatskom selu u Bosni. Ex Yu je razbijena namerno politickim ali i vojno/obavestajnim delovanjem Nemacke i US gde su namerno gurali nacionalisticke/jednonacionalne stranke a sve u zaru pobede nad socijalizmom. Zarad kontrole regiona/trzista/resursa unistili su jednu drzavu zajedno sa domacim izdajicama. Sve ostalo je samo propustanje u medije dokumenata koji odgovara njihovom vidjenju "istorije" a zarad dalje kontrole ovog istog regiona. To oruzje koje sam video sigurno nije doslo iz prijateljskih razloga.
Mozete vi sad pevati razlicite pesme ali dela govore vise od reci. Nacisti jednostavno pobedili i to tako sto su od Slovena stvorili plemena/drzave i totalno ih razjedinili. Govoriti o Hrvatima/Bosnjacima/Crnogorcima je isto kao i sad govoriti o Sumadincima kao naciji ili mozda Vojvodjanima kao naciji. Ustvari vec vidimo delovanje slicno tome u Vojvodini gde se uzdizu "Vojvodjani" ne zbog nekih pravih iskrenih razloga nego zbog tipicne kontrole budzeta i vlasti. Nasi sopstveni politicari umesto da resavaju goreca pitanja ekonomije i sl. se prepucavaju oko vlasti i "nezavisnosti" a sve u svrhu uzimanja dela kolaca a narod od toga nece videti ni cvonjka.

Dusan

pre 10 godina

Hrvatski politicari iz tog vremena su nedavno priznali da je Milosevicu placeno da zazmuri na oba oka tokom Oluje i otvoreno govore o tome. Toliko o "velikom srpskom patrioti", kao i o "briljijantnoj hrvatskoj vojnoj akciji"...

Obrad

pre 10 godina

A šta je pa mogao da uradi? Oluja je bila već gotova stvar. Da je usledila (očekivana) reakcija samo bismo još više dobili po ušima od Amerikanaca i NATO još tad, jer su oni 1995. godine očigledno podržavali Hrvatsku i muslimane u Bosni. Nereagovanje na Oluju je jedna od retkih pametnih stvari koje je Milošević uradio, u pravom stilu real-politike lišene emocija.

YMCA

pre 10 godina

Mozda zato sto je znao da 90% Hrvata ne želi više Jugoslaviju? Kada bi u Srbiji samo 50%+ to shvatilo, umesto da okrivljuju CIA-Vatikan-Nemacku-... sto su im oni navodno razbili najlepšu zemlju na svetu Jugoslaviju, možda bi od Srbije i nesto bilo.

bruno

pre 10 godina

Da li je to dogovor Tuđman - Milošević, to je nepoznanica. Činjenica je da je srbija već bila iscrpljena ratovanjima, a i moral vojnika je bio na niskoj razini. Ne može se ratovati u Bosni, Kosovu i Hrvatskoj u isto vrijeme. A i tada je hrvatska bila dobro naoružana Izgubio bi rat svakako kad tad ali sa puno više žrtava

Petar 038

pre 10 godina

taj je jeo sta je hteo, i oblaka jedan deo. zavrsio je ispod sljive u sopstvenom dvoristu. unazadio je i obrukao srbe za narednih 100 godina

Tuđman i Izetbegović

pre 10 godina

Tuđman i Izetegović su za razliku od Miloževića imali viziju koju su nastojali ostvariti u toku svog života i zbog toga im se žurilo i rasturili su SFRJ bez obzira na žrtve, koje su im i odgovarale u ostvarenju tih vizija i zbog toga su direktni krivci za rat u SFRJ. Dok je Milošević više kriv zbog toga što nije učinio tj. što nije sišao sa vlasti, Tuđman i Alija su eksplicitno krivi za rat u Hrvatskoj i BiH.

geometar iz valjeva

pre 10 godina

Никада га нисам волео, али су у једном слажем са њим. Дечачки је поверовао да ће населити Косово "хрватским србима",оним истим народом који је после невероватног геноцида над њима у IIсветском рату заиграо Козарачко коло са Хрватима ,а нама се осветио због тога по Србији.Такође отерали су свог јединог јунака, попа Момчила Ђујића,а у Београд нам довели "Титу"и комунизам!Е ту је Слоба био у праву:Београд се брани у Книну,али од њих. Последице су очите,сада смо мањина у сопственом граду,остатак Србије ово не трпи.

Lesa

pre 10 godina

Da se podsetimo.Nije se slučajno u Hrvatskoj pevalo "Danke Dojčland".Još je tadašnji Papa našeg izaslanika pri svetoj stolici pitao: "Pobogu zašto vi Srbi držite onog Hrvata Lončara za ministra spoljnih poslova.Pa zar vi ne vidite da vam taj razbija zemlju?" Genšer je tada bio jasan: "Jugoslavija mora biti uništena!" Podsetime na sudbinu Kartagine.EU je bila cena da Miteran ućuti pred zahtevom Genšera.Da nije ćutao nebi bilo ništa u vezi EU. Ne radi se o teoriji zavere već o dilu. Pa to se zna.Znalo se i za dogovor izmedju Kola i Gorbačova na Uralu.Zuckalo se i o tome.Znali su to i Tuđman i Milošević.Tuđman se nije čudio zašto Milošević ćuti posle pada Knina.CIA je mogla da pita njega a ne da se čudi.Tuđman je svoje dobio ali je hteo da zezne Miloševića u vezi Bosne.Po Miloševiću ali i Miri Srbija se nije branila u Kninu već na Palama.Pošto je Milošević "oborio kralja" u hrvatskoj partiji šaha nije hteo u bosanskoj partiji.Doduše tu i nije "oborio kralja" i eto Dejtona ali i vola na ražnju u Palama.Balkan je dobio svog garanta mira uz sve Klintona. Naravno,moralo je da bude malo i puškaranja i vajde (granata 50DM).Uostalom, da li dokumenti koji će da se objave sadrže i markirane redove i stupce.Možda u toj markiranoj barici zeka pije vodicu kada je u pitanju tvrdnja da se CIA nešto čudila zbog Slobodanovog ćutanja.Uostalom zar se tu nisu ugradili i neki vojni veterani SAD bar kada je Knin bio u pitanju.

Bacvanin

pre 10 godina

Zato sto je cuvao svoju stolicu.
Od proglasenja nezavistnosti Hrvatske na referendumu 91', Milosevic vise nije mogao da prica da brani integritet SFRJ. Podrzavao je stvaranje SAO krajine, iako je nikada nije Srbija priznala, medjutim, da je JNA pokusala da spreci Oluju, mozda bi je usporila, ali bi u tom slucaju uz pomoc NATO-a doslo do veceg konflikta, iz kojeg se JNA ne bi tako lako izvukla kao pobednicka strana, a Milosevic bez JNA nije mogao da ostane na vlasti, jer bio ga snaslo neko "jugoslovensko prolece".
Uostalom, kako bi Milosevic mogao da prica o teritorijalnom suverenitetu i integritetu, kada otvoreno podrzava nastajanje SAO Krajine? To je razlog zasto Srbija nikada nije priznala SAO Krajinu.

Brane212

pre 10 godina

Ovo miriše sve pokvarenije.

Jadna mala CIA nije znala šta se sprema pa ju je sve našlo zbunjenu ko Crvenkapu pred vukom, nevinu i uvek spremnu na pomoć.

I igrom teškog slučaja, stvari su našle da ju šokiraju posle smrti ( pod _vrlo_ sumnjivim okolnostima) onih, koji bi mogli nešto da kažu o tome.

Razmotavaće se to klupko još i zagrcavaće još mnogi Serovi Lordovi i slična bagra njegovim imenom.

Nisam ga nikad smatrao posebnim svecem ali za ove je on čista sunčeva svetlost. O tome kako mu se sudilo bi mogla da izađe solidna serija.

Bubi

pre 10 godina

Gospodo komentatori, za nestanak RSK sa lica zemlje najodgovorniji su "ljuti Krajišnici" zajedno sa svojim rukovodstvom koji nisu branili Knin ni 1 minut, tako da malo razmislite pre nego što odvalite glupost

Deki

pre 10 godina

A sta je imao da kaze, velike je novce dobio za prodaju Krajine
I slep je mogao da vidi da je u oluji sve unapred isplanirano i dogovoreno izmedju Milosevica i Tujmana

Branko

pre 10 godina

"CIA: Zašto Milošević ćuti na Oluju?"
Zato što su se tako dogovorili Milošević-Tuđman-Karadžić. Ustaše nisu mogle da osvoje Knin tokom čitavog II Svetskog rata a sada su Knin i cela VOJNA KRAJUNA pali za tri dana. To je bila izdaja Srpskog naroda u Hrvatskoj od strane političara i vojske. Ono što nije pošlo za rukom Anti Paveliću uradio je Tuđman sa Slobom i Karadžićem.

Ja bre

pre 10 godina

Svakom normalnom coveku je jasno da je doslo do trilateralnog dogovora Srbije-Hrvatske-Bosne da svako nesto dobije a po nesto i da izgubi...
- Hrvatska je dobila Krajinu ali je zato Herceg Bosna utopljena u federaciju.
- Bosna je konacno postala drzava priznata od svih ali uz postojanje Republike Srpske.
- Srbija je dala Krajinu ali je dobila Republiku Srpsku
To je to

MM

pre 10 godina

Prosto: Slobi je odgovarala Oluja da bi popravio odnose sa Zapadom i izbegao da Srbija doživi sudbinu identičnu severnokorejskoj. Tuđmanu je Oluja trebala za trijumfalistički marketing koji bi mu obezbedio dug boravak na vlasti. Sama vojna akcija nije bila neophodna jer je RSK nekoliko nedelja ranije potpisala uslovnu kapitulaciju, uslov se odnosio na privremenu upravu u Podunavlju da bi se izbegla humanitarna katastrofa. Da nije došlo do ovoga rat bi trajao godinama jer ni Krajina ni Zagreb ne bi mogli mobilisati kritičnu masu boraca. Zagreb bi verovatno opet pobedio ali bi razaranja bila mnogo veća što bi bilo fatalno po tazvoj turizma. Srbi su zauzvrat dobili Dejton koji u perspektivi omogućava da dobiju nesrazmerno velik deo teritorije Bosne.

hm

pre 10 godina

Krajina ionako nije mogla da opstane. Veoma siromasan prostor sa relativno malo ljudi. U miru bi bilo jos gore nego u ratu. Ekonomski i geografski posmatrajuci njoj je najbolje biti deo Hrvatske. Kome je odgovaralo da se taj narod digne i preseli, a u to necu da se mesam. Nazalost mnoge sudbine su promenjene, ljudi izgubili zivote, a rat napravio sirotinju.

Petar S.

pre 10 godina

CIA se malo pravi "nevina".
Milosevic nije reagovao na Oluju zbog stvari koje su mu obecane!

Kad je Milosevic na KiM hteo da napravi ISTO ono sto je Tudjman uradio u Oluji, NATO se napravio lud pa intervenisao.

Isto kao sto se Ricard Holbruk napravio lud kada je obecao Radovanu Karadzicu da ako se povuce se mesta predsednika Republike Srpske, protiv njega nece biti vodjen postupak pred Haskim tribunalom. Pa kad se Karadzic povukao, Haski sud je podeno tuzbu.

Isto kao sto je obecano Zoranu Djindjicu (nikad necemo sazanti sta, mozda bas DATUM pocetka pregovora za ulazak u EU), pa su se nakon predaje Milosevica Hagu umesto ispunjenja obecanja, Srbiji dodati novi uslovi. Da podsetim, da je posednja poseta Djindjica zapadnim zemljama bio da "proitestvuje zbog ne ispunjavanja svojih obecanja"
(A Srbija je tu isti sargarepu jurila sledecih 10 godina).

Nakon cega je po povratku dao svoj POSLEDNJI intervju, Banjaluckoj TV.

Providan pokusaj da se uz pomoc lokalnih NVO, OPERU RUKE ZAPADA (-NATOa)
u svemu u sta su bili umesani.

Da se zaboravi, da su ODGOVORNI za (savetovanje A. Izetbegovica da odbije Kuteiljerov plnana za BiH, pre nego sto se Rat u BiH rasplamsao govoreci mu da moze vise da dobije (OVO je dokumentovano).
Da su doturali oruzije muslimanoma u Srebrenici (vidi Norveski dokumentarac Izdani Grad), Da su davali logisticku podrsku za Oluju, obucavali OVK koju je sam FBI proglasio TERORISTICKOM organizacijom. itd.

SVE bi oni to da se stavi pod tepih.

sasa jokic

pre 10 godina

Sad se kao Amerikanci cude zasto je Milosevic cutao, kao nisu znali da je sve radio u dogovoru sa Tudjmanom. Pored ostanka na vlasti, najveci razlog za rat bio je sverc, koji je donosio enormne kolicine para i jednom i drugom. Zato je i trajao 4 godine.
Milosevic je sa Tudjmanom dogovorio pad Krajine, a cilj mu je bio da naseli Kosovo sa krajisnicima. Naravno rukovodiocima je bio obezbedjen smestaj i posao u Beogradu.
Tako je Milosevic preko Mikelica i Mrksica povukao vojsku i funkcionere, i ostavio narod na cedilu, svi se secamo slika nepreglednih kolona izbeglica, i kako su zaustavljeni pred Beogradom.
Naravno zapad je znao sta se sprema i sprecio je naseljavanje Kosova, a vecina tih ljudi i dan danas zivi po izbeglickim kampovima.
Da stvar bude jos gora, oni su svi redom glasali za Slobu, protiv opozicije.
Tako da je ova prica da se CIA cudila malo smesna.

Дејан

pre 10 godina

Ја мислим да је Милошевић ћутао зато што њему никад национални интереси Србије нису ни били битни. Њему и његовог блесавој жени одувек је било само до својих фотеља, пара, и ни до чега другог. Исто као што је пустио Крајину низ воду, као што је на крају предао и Косово, хтео је да уради и са Републиком Српском, али га је руководство босанских Срба у томе омело. Милошевић је одувек хтео да буде нови Тито, он се борио за Југославију, зато је и потпуно уништио својом политиком Србију. То је моје мишљење.

e da

pre 10 godina

Ne moze mu niko osporit inteligenciju,al je bio egocentrik koji nikog nije doživljavao , osim sebe.Budući je imao ex jna pod kontrolom,valjda je u početku mislio ostvarit nekakve ciljeve,al kasnije je to sve krenulo krivim smjerom i pogubio se.Naravno da je odgovoran za sudbine stotina tisuća ljudi svih nacionalnosti,ali su još odgovorniji lideri lokalno koji su ga slušali bez ikakvog rezona i razumijevanja stvarnog stanja stvari na terenu.

BC

pre 10 godina

U transkriptima Franjo Tudjman kaze da ne sme Oluju nikako da izvodi u zap. Sremu i Vukovaru vec samo daleko od granice SRJ , a znao je on i zasto jer je znao da tu protivnik nece biti samo naoruzani Srbi i RSK vec i vojska SCG. Tu akciju je mogao da izvodi samo daleko od granice Srbije, a Srbi su previse bili zaokupljeni u BiH , bas kao sto su i Hrvati pukli u srednjoj Bosni jer nisu mogli svi na dva fronta.

izdaja bre narode

pre 10 godina

A Jovica Stanišić po njegovom priznanju u to vreme radio za CIA (Perišića ni ne spominjem, i ko zna ko još).
Ameri, ostavite nas već jednom na miru...

Barba

pre 10 godina

Reći ću vam istinu. Kao Hrv. vojnik '93 sam bio u Pakovu selu na razmljeni zarobljenika. Dok je procedura trajala popričao sam s Belgijskim oficirom o ratnim zbivanjima. Sve mi je objasnio u jednoj rečenici, rekavši: "Gdje je počelo tamo će i završiti" - misleći pritom na Kosovo jer Milošević je gubio Kosovo i nije ga bilo briga za krajinu. Zato im i nije dao da potpišu plan za koji je krajišnicima garantirao policiju, sudstvo, monetu. Njemu je trebala biološka masa za balansiranje na Kosovu a to je jedino mogao dobiti Olujom jer zamislite tko bi htio, npr. iz Knina, EU, 50 kilometara od mora da dobrovoljno ide u Gnjilane pod šator? To je istina, jer kad je Hrvatska vojska ušla u Knin tamo nije bilo nikog!!! Sve je to već rješeno u Karađorđevu. Žali bože sirotinje. Pozdrav iz Šibenika.

nn

pre 10 godina

On i Tudjman su jos u Karadjordjevu iscrtali granice i sve dogovorili oko interesnih zona. Slobodan je delimicno uspeo, jer se u Dejtonu izborio za poseban entitet Srba u BIH, sto je u tom trenutku bilo najvise sto je moglo da se ucini, iako je Republika Srpska trebala da bude sastavni deo Srbije, dok je Franjo ostao u granicama koje je odredio AVNOJ.
Posle je medjutim Srbija izgubila mnogo vise, jer se dogodilo Kosovo, a i Crna Gora se osamostalila, iako je od strane Tudjmana, po tom dogovoru bila legitimna zona interesa Srbije.

DRAGON

pre 10 godina

I takvog čoveka mnogi i dan-danas smatraju velikim Srbinom i nacionalistom,a bio je običan komunističi aparatčik i podsuknjaš koji nas je sve zajedno, a posebno moju generaciju rođenu sedamdesetih,potpuno uništio, i materijalno, i duhovno.

Edward

pre 10 godina

"Humano" preseljenje naroda jeste zaboravili. U Hrvatskoj, BiH i Kosovu. Karadjordjevo - jos tada su karte nacrtane ostalo je predstava sa puno tragedije.

mali ivica

pre 10 godina

Još je tadašnji Papa našeg izaslanika pri svetoj stolici pitao: "Pobogu zašto vi Srbi držite onog Hrvata Lončara za ministra spoljnih poslova.Pa zar vi ne vidite da vam taj razbija zemlju?"
TI STVARNO VJERUJEŠ DA JE PAPA IZGOVORIO TU REČENICU??????????

jovan

pre 10 godina

Naravno je cutao jer su u hrvatskoj ratovali paramilitarni vojnici, i prisilno odvedeni mladici iz Srbije na front od Udbina do Teslingrada, generali i pukovnici iz Srpske armije, dok je on ponavljao "Srbija nije u ratu!". Prethodno je okupirao paramilitarnim snagama tzv SRJ sekretarijat policije. Stanari u zgradama iznad dvorista su kazivali da se danima vio dim spaljene dokumentacije iz kontejnera.Potom je likvidiran Pavle Bulatovic nacelnik savezne SRJ policije da bi se potrli svi tragovi!

mertur

pre 10 godina

@ Ne moze mu niko osporit inteligenciju,.
(e da, 22. septembar 2013 16:28)

Pametan gospodari sa redom a genije gospodari haosom. Ovaj je od reda stvorio haos i pokrao je sve to je mogao. Tudju je decu poslao da ubijaju siluju i pljackaju tudje ili da sami budu ubijeni.

bez paranoje

pre 10 godina

manimo se teorija zavjere i plana uništenja sfrj
od 1941 su mnogi (i ameri i rusi) htjeli rasturiri i uništiti jugoslaviju
dok smo bili složni, ništa nam nisu mogli
onda smo se mi sami posvađali.....
sada možemo samo pričati tko je prvi zavikao, tko je prvi zapucao
praksa je pokazala da demokracija još nije za nas, još ima previše zapaljenih budala koje samo čekaju da ih manijak povede...
ako ne vjerujete, pogledajte koga smo si sada izabiremo na izborima!

pegaz

pre 10 godina

2Pametan gospodari sa redom a genije gospodari haosom. Ovaj je od reda stvorio haos i pokrao je sve to je mogao. Tudju je decu poslao da ubijaju siluju i pljackaju tudje ili da sami budu ubijeni.
(mertur, 22. septembar 2013 17:02)

Kao i u ostalom i svi "warlords"i iz Juge.

homo sapiens

pre 10 godina

A sta bi rekao, neznam.
Ali se secam da je Balasevic tada, devedesetih, pevao "Gedo, gluperdo svu si zemlju procerdo...".
Da li se vi secate?

jm13

pre 10 godina

Svakom normalnom coveku je jasno da je doslo do trilateralnog dogovora Srbije-Hrvatske-Bosne da svako nesto dobije a po nesto i da izgubi...
- Hrvatska je dobila Krajinu ali je zato Herceg Bosna utopljena u federaciju.
- Bosna je konacno postala drzava priznata od svih ali uz postojanje Republike Srpske.
- Srbija je dala Krajinu ali je dobila Republiku Srpsku
To je to
(Ja bre, 22. septembar 2013 14:07)

I pod br.4. Srbija je izgubila Kosovo, a to fakat nije racunala.
I to je onda to.