Vukovar: Čekićem po ćirilici

Vukovar -- U Vukovaru bezuspešno pokušano postavljanje tabli ispisanih ćiriličnim i latiničnim pismom. Protivnici dvojezičnosti čekićem razlupali nove table.

Izvor: Tanjug, index.hr, 24sata.hr
Pošaljite komentar
 1. U srednjoj Evropi pojam "Balkan", "Balkanac" ima negativnu pa čak i uvredljivu konotaciju.
  Pre trideset i više godina jedan cenjeni profesor mi je objasnio zašto je tako. Oduvek su ljudi sa Balkana ("Balkanci") bili svojim prvim komšijama u srednjoj Evropi poznati po tvrdoglavosti, sposobnosti da zarad "svoje male pobede" žrtvuju mnogo više nego što i sama "pobeda" donosi.
  Sposobni da se bore ili žrtvuju za nešto što kod drugih naroda nema smisao ili takvu cenu žrtve.
  Kroz istoriju ali i danas smo svedoci kada „Balkanci“ (deo Hrvata i deo Srba) se bore da za svaku cenu ostvare "svoju malu pobedu".
  Stvarno Srbi "moraju imati" baš ćirilicu iako je srpska latinica ravnopravno pismo?
  Stvarno Hrvati "brane svoj Vukovar" od "agresorske ćirilice" iako je zajedno sa glagoljicom i ćirilica bila hrvatsko pismo u prošlosti?
  A kako bi rešili problem Skandinavci, Apeninci ili Pirinejci?
  Kao prvo, tražili bi zajedničko rešenje a to može biti latinični natpis na srpskom jeziku u Vukovaru koji odgovara svima a ruku na srce i Srbi u HR većinom koriste latinicu za razliku od Srba iz nekih delova uže Srbije.
  NeBalkanaci nikad ne bi ni delili jezik na srpski, hrvatski, crnogorski i bosanski. Oni bi ZNALI da su jedan narod sa jednim jezikom i 3 pisma (lat., ćir., glag.), 3 dijalekta i 14 narečja. Jedan etnos sa 2 vere tj. 3 veroispovesti.
  Balkanci su prvaci sveta u traženju razlika, preuveličavanju i požrtvovanoj borbi za svoje male pobede a velike stvari im prolaze nezapaženo
  (Franci, Bretanjci su Francuzi a Bavarci, Sasi i Prusi Nemci iako je medj njima veća razlika nego medju nama, 3. septembar 2013 16:20)

  # Link komentara

 2. @milutin
  Ja cu da ti odgovorim.
  Na pitanje ko je imao pravo i ko ima pravo na otcepljenje odgovor sigurno necemo traziti u Jajcu 1943god. koji se ocigledno uzima kao primer ultimativnog pravnog dokumenta iz koga se eto vidi da Srbija izgleda ovako a ostali onako.To da SAO Krajina nije imala pravo na otcepljenje i da su SRBI tu eto kao dosli da budu topovsko meso za zastitu ugarske okaci macku o rep.Naseljavanje na taj prostor je bilo iz tog razloga ali isto ti onda mora biti jasno da tamo nikoga nije bilo ili ih je bilo veoma malo.I to naseljavanje je pocelo pre 500 godina.
  Po tom principu proteraj sve amerikance,kanadjanje,australijance i ostale jer su svi oni tamo krace nego sto su SRBI na podrucju SAO Krajina.

  Dakle kod otcepljenja morao je da vazi princip ili svi ili niko.

  Sto se tice SAO Krajina i Kosova i Metohije razlika izmedju Srba u Krajini i albanaca na KiM je samo u malecnom detalju a to je da je za Srbe bio spremljen plan(videti pod NDH)unapred i da im tamo mesta vise nije bilo dok albance niko nije dirao dok sami nisu dobili mig sa zapada da krenu u rat
  (Zemun, 3. septembar 2013 11:58)

  # Link komentara

 3. Eto vidite kako je tesko biti manjina,biti srbin u hrvatskoj,kosovu,e tako kako prripadaju njima prava, i nama pa i svim ljudima ovoga sveta pripadaju manjinjska prava (lgbt+ostali,invalidi,samohrane majke),itd. Znaci nemojte vise da sudite duplim arsinama,vidite kako je tesko biti usamljen i manjina!!! Dajte vise razumevanje za razlicitost,za ljudsko dostojanstvo makar se vi ne slagali sa time!Vidite vecina nije uvek u pravu a crkve i desnicari huligani napadaju samo da imaju koga,danas cirilicu,sutra debeli
  (Bekiebeli, 3. septembar 2013 10:52)

  # Link komentara

 4. Njima Srbi smetaju, ćirilica je samo izgovor! Ćirilica je njima agresorsko pismo, a da smo mi tako razmišljali, pa onda bi se poslije 2-og svjetskog rata trebao zabraniti hrvatski jezik, zastava, praznici, ma svi živi njihovi simboli s obzirom šta su nam radili... Hrvati zaboravljaju da i u Srbiji živi ne tako mali broj Hrvata. Srbijo, ima li te? Ako hrvatske vlasti nisu u stanju dati srpskoj manjini osnovna prava, pravilom reciprociteta bi trebalo ukinuti ta ista prava i hrvatskoj manjini u Vojvodini... Sa njima se drugačije ne može! Dokle više mi Srbi da glumimo neku toleranciju?! Podrška za naše sunarodnike u Vukovaru! Ne brinite braćo, zajedno smo preživjeli genocid, preživjećemo i ovo! Sarajevo i cijela Republika Srpska su uz vas! :)
  (Luka, 2. septembar 2013 23:57)

  # Link komentara

 5. @(S!, 2. septembar 2013 23:13)
  rvi)
  Postovani S!,

  da se raziđemo u ljubavi i miru - dao sam vam jedan +.

  Ovo možda ne vama, nego više supruzi vašeg brata (odnosno vašoj jetrvi). Ako vam se u Hrvatskoj ne sviđa - a na žalost ne sviđa se trenutno ni velikom broju Hrvata, onda ste vi, baš kao i ovaj veliki broj Hrvata, slobodni svoju sreću potražiti negdje drugdje, što ste za dobrobit i vas i Hrvatske, nadam se, već i učinili!
  Srdačno i svako dobro!
  Hrvoje
  (H!, 2. septembar 2013 23:43)

  # Link komentara

 6. SRH to nije mogla. Nasilnom secesijom hrvatske koja je pravo naroda na samoodređenje zloupotrijebila i na silu, kršeći pravo drugog konstutivnog naroda (Srba u Hr) izvukla je srh van sfrj i proizvela rat.
  (Just do it, 2. septembar 2013 22:13)

  Muči te kronologija, kao i većinu tvojih sunarodnjaka.

  Prvo, u Jugoslaviji nisu postojali nikakvi "konstitutivni" narodi. Uopće. Taj izraz nije se nikada nigdje koristio na način na koji misliš, niti su Srbi u Hrvatskoj bili konstitutivan narod. Nađi stare ustave pa čitaj.

  Drugo, teritorijalna obrana SRH razoružana je u periodu 1989-1990 protivno ustavu SFRJ, prije izbora u Hrvatskoj i pojave Tuđmana. Što misliš zašto?

  Treće, tzv. krajina nije "ostala u SFRJ" nego 1.7.1990. (da, 1. srpnja iliti jula 1990, a ne 1991) de facto proglasila autonomiju, mjesec dana nakon rezultata izbora u SRH, a 17.8.1990. (da, 1990) ratno stanje. Napominjem da je Hrvatska održala demokratski referendum o nezavisnosti tek u 5. mjesecu 1991. nakon što je Slobo odbio konfederaciju. To je, recimo, bilo devet mjeseci nakon "ratnog stanja" i naoružanih patrola na balvanima u tzv. krajini i mjesec i pol nakon prve žrtve na Plitvicama.

  Četvrto, nitko nije "branio Jugoslaviju" u Makedoniji, koja je također proglasila nezavisnost i međunarodno bila priznata 1992. godine. Nagradno pitanje: kada je Jugo federacija Srbije i Crne Gore priznala neovisnost Makedonije?
  (Zg, 2. septembar 2013 23:29)

  # Link komentara

 7. za H!

  1. Ne razumete pitanje? Pa evo ocitog odgovora. Izbor Srbina za gradonacelnika U TO VREME NA TOM MESTU imalo je veliku tezinu. Nije to ni danasnja ni neka u buducnosti zamisljena Hrvatska, to je bio tudjmanohistericni Srbofobistan (npr. moj brat je doziveo da mu zena Hrvatica kaze: "Sto ti nije jasno? Ako ti se ovdje ne svidja, idi vani, ovo je moja Hrvatska!"). U to vreme i na tom mestu se glasalo po nacionalnoj pripadnosti, pri cemu su kod Srba jos prolazili oni koji su se izjasnjavali kao Jugosloveni, jer su pruzali neku nadu u opstanak zajednicke drzave. HDZirani Hrvati sigurno nisu glasali ni za Jugoslovena ni za Srbina. Kako je rekao jedan mladi Hrvat u intervjuu u to vreme: "U ovakva vremena ja mislim da je najbolje svako svome". Ja bih rekao da je taj izbor odraz strukture stanovnistva u vukovarskoj opstini. Znaci u gradu sa okolnim selima i naseljima. Jednostavno, zar ne, "kako se nisam setio" reci cete. Hteo sam samo da kazem da je ignorisanje volje VECINE dovelo do krvoprolica.

  2. Sudbina Srba za vreme granatiranja Vukovara je bila sve pre nego zanimljiva. Vasa ironija na tu temu ne samo da ne daje odgovor na moje pitanje, nego je i za svaku osudu.

  3. Vukovar se nije branio protiv "trece armije u Europi" jer je ona bila u stanju raspada. Branio se protiv Gardijske brigade, jedinica TO i banditskog olosa. Pitam zasto iz Hrvatske tokom opsade nije stizala vojna pomoc? Nije bilo kontraudara iz pravca Osijeka, Slavonskog Broda, Varazdina?
  (S!, 2. septembar 2013 23:13)

  # Link komentara

 8. @(Just do it, 2. septembar 2013 22:13)

  Mnogo hvala na objašnjenju - ja iznimno cenim te informacije jer nisam mnogo upućen.

  Ti kažeš da su Srbi na području dotadašnje SR Hrvatske imali pravo da osnuju svoju republiku temeljem Ustava SFRJ?

  Pogledaj Ustav SFRJ, pa bi te lepo molio da mi kažeš na koju tačno odredbu smeraš kad to tvrdiš? Da li možeš da citiraš neki članak?

  I kako onda kad se ta republika i osnovala nije bila u sastavu SR Jugoslavije? Zar ideja celog ratovanja nije bilo sačuvati SFRJ?

  I ako ćemo se tako slepo držati tog Ustava - zašto onda mi u Srbiji kao njegovi verni čuvari nismo imali i dalje vlast radne klase, socijalizam, samoupravljanje ... Hoćemo jedan deo tog Ustava koji nam odnosno nekima odgovara citirati, a ostalih se odreći?

  I usput jako bi voleo da mi kažeš, s obzirom da je ipak tema Vukovar, temeljem čega je JNA imala pravo da uradi s Vukovarom ono što pokazuje onaj film dole? Jel se tu isto provodio Ustav SFRJ?
  (Milutin, 2. septembar 2013 22:52)

  # Link komentara

 9. Milutine, tebi najosnovnije stvari nisu jasne; atonomije nisu imale pravo na odcjepljenje od sfrj baš kao niti federalne republike. To je prvo. Pravo na samoodređenje ukljućujuči i pravo na odcjepljenje imaju narodi sfrj. Narodi većinski naseljeni na jednom području. Recimo Slovenija se mogla odvojiti od sfrj u granicama SR Slovenije jer tamo je preko 90 % Slovenaca i samo je jedan konstutivni narod.

  Gdje je bio problem ?

  SRH to nije mogla. Nasilnom secesijom hrvatske koja je pravo naroda na samoodređenje zloupotrijebila i na silu, kršeći pravo drugog konstutivnog naroda (Srba u Hr) izvukla je srh van sfrj i proizvela rat.

  Srbi su dobili konstutivnost u SRH zbog velikih zasluga u partizanskom pokretu, zato nije bila potrebna autonomija, a Albanci (znamo šta su bili za vrijeme Hitlera) dobili su AP što se 1991 pokazalo kao jačom pozicijom. A Srbi su je prije zaslužili, te naseljavaju 30 % prostora SRH te su bili nosioci antifašističkog pokreta. Bez Srba u partizanima nikada ne bi bilo federalne Hrvatske. Nikada. A naravno niti nezavisne Hrvatske od 1991. Do 1943 90 % partizana su činili Srbi.

  Ovo što pišeš oko krunisanja i čije je to teritorij; Srbi na prostoru Krajine čine većinu stanovništva preko 400 godina, dobili su status političkog naroda prije Hrvata i po ustavu iz 1974 imali su pravo da ostanu u SFRJ ili da proglase svoju republiku u vremenima kada su Hrvati na silu išli van sfrj. Jeste, nije pisalo u ustavu ''RSK'' ali nije bilo ni nezavisne Hrvatske.
  (Just do it, 2. septembar 2013 22:13)

  # Link komentara

 10. ''''Da li to znaci da je Vukovar bio legitimni cilj jednako kao sto bi legitimni ciljevi bili npr. Murska Sobota u Republici Sloveniji ili Gevgelija u juznoj Makedoniji, jer, to su sve gradovi u SFRJ u zemljema koje su izglasale neovisnost?''''

  Ajde malo razmisli....u Vukovaru je bilo nekoliko hiljada hrvatskih paravojnika koji su ispočetka ubijali srpske civile a onda napali kasarnu JNA u augustu ili septembru 1991. Naravno, JNA je mogla i bila je dužna po ustavu SFRJ da vojnički porazi sve paravojne formacije bilo gdje u SFRJ. Intenzitet sukoba je bio takav jer je u Vukovaru bio veliki broj hrvatskih terorista.

  To što je neko ''izglasao neovisnost'' ne znači da ima pravo na paravojsku, to ne znači da on sada ima nezavisnu zemlju, da ima pravo da napada vojsku tada još uvijek međunarodno priznate SFRJ.

  Ako tebi ovo nije jasno, onda pomoći nema.

  Hrvatska kao nezavisna zemlja ne postoji 1991.

  I Hrvatska i Slovenija postale su nezavisne države tek 1992. SFRJ postoji do aprila 1992.
  (Mike Tyson, 2. septembar 2013 22:08)

  # Link komentara

 11. @S! pita:

  a) kako je moguce da je Slavko Dokmanovic, SRBIN, bio legitimno izabrani gradonacelnik Vukovara u vreme sukoba? Kakvo svetlo ovo baca na secesiju Vukovara?

  b) koja je bila sudbina Srba zatocenih u opsednutom Vukovaru?

  c) zasto Hrvatska nije uputila vojnu pomoc Vukovaru? Dobili ste na tanjiru arsenal Varazdinskog korpusa a i iz Madjarske ste imali vojnu pomoc. A umesto konkretne akcije, u Hrvatskoj samo propagandno trubljenje i mazanje ociju...
  (S!, 2. septembar 2013 17:06)

  Evo da odgovorim svom prijatelju S!, da čovjek može lakše zaspati:

  1. Kakve veze ima to što je Srbin bio legitimno izabrani gradonačelnik? Uopće ne razumijem pitanje! I na koncu kakve veze ima to kako se čovjek etnički deklarirao? Koliko je danas ministara u vladi RH srpske nacionalnosti, i što bi to značilo - da se taj dio vlade ima u svakom trenutku pravo otcijepiti? I na koncu, pa zar to po tvojoj teoriji nije bila SFRJ? Onda Srbija nije država, Srbin je prazan pojam neke regionalne pripadnosti, pa činjenica što je on Srbin ima isto značenje kao da je recimo bio recimo Šumadinac ili Istrijanin(po TVOJOJ teoriji).

  2. Sudbina Srba za vrijeme granatiranja Vukovara je bila zanimljiva. Kako to da ih je stotinjak granata za vrijeme Oluje natjeralo u masovni i kolektivni zbijeg, a ovdje ih 6,5 MILIONA granata nije pomaklo s mjesta??

  3. Oružje za obranu? Što misliš, čime se Vukovar 87 dana branio protiv do tada treće armije u Europi? Lukom i strijelom?
  (H!, 2. septembar 2013 21:40)

  # Link komentara

 12. eU
   (dusans, 2. septembar 2013 21:05)

  # Link komentara

 13. Kakva demonstracija "europskih" vrednosti I "tisucljetnje kulture" bravo bravo.
  Crna evropo koga si primila.
  (munchen, 2. septembar 2013 20:57)

  # Link komentara

 14. Pročitao sam mnoge komentare Srba kako je prošlo 20 godina a da mi živimo još u ratu a onda vidio pozivanje na Jasenovac a od njega je prošlo 60 godina... Tada mi je počeo ,,rat,, u glavi i shvatio sam koliko zla je naneseno na ovom području... Nije danas u 2013. godini zaboravljen ni vukovar ni knin ni jasenovac ni bleiburg ni ustase ni cetnici ni partizani ni kraljevina juga, pa ni stjepan radić, punisa racic, alexandar i diktatura, pa ni krajisnici koji su dosli za turaka na prostor hrvatske i sluzili becu kao instrument vojske i policije nerjetko i protiv hrvatskih nacionalista protivnika beca... Ništa nije zaboravljeno...
  Ima jedna od Miroslava Iliča ; lazu da vreme leci sve moje rane bole bole kao pre,,
  (gogo, 2. septembar 2013 20:52)

  # Link komentara

 15. a da se napokon malo pocnete baviti sami sa sobom ?
  (rvoje, 2. septembar 2013 20:43)

  # Link komentara

 16. @Damir CRO

  Tacno, ali su tokom WW2 madjari poubijali minimum nekih 2-3 hiljade Srba i Jevreja (mrzi me da trazim tacne podatke), ali je madjarski bio zvancini jezik jos u SFRJ.
  (eh, 2. septembar 2013 20:20)

  # Link komentara

 17. .... otkada je i po kojoj odredbi, odnosno odluci, jezik autohtone nacionalne manjine Srba u Hrvatskoj upravo srpski jezik i pismo iz Republike Srbije. Budući da je, i prema Ustavu Socijalističke Republike Hrvatske, bivše Jugoslavije, bilo definirano doslovce: "U Socijalističkoj Republici Hrvatskoj u javnoj je upotrebi hrvatski književni jezik - standardni oblik narodnog jezika Hrvata i Srba u Hrvatskoj"!
  (koji jezik govore?, 2. septembar 2013 20:13)

  # Link komentara

 18. @Toni

  O cemu pricas? Hrvati nisu, ali Madjari tokom Drugog svetskog rata jesu (verovatno nisi cuo za novosadsku raciju), a opet - madjarski je zvanicni jezik vec decenijama.
  Medjutim, delimicno si u pravu - multikulturalna Vojvodina se nikako ne moze porediti sa skoro etnicki cistom Hrvatskom (za izuzetkom Istre, respekt za Istru).
  (wtf, 2. septembar 2013 20:11)

  # Link komentara

 19. Zasto se uopste preganjate sa ovom ustasijom?! Proci ce i ovo, sve ce doci na svoje; pamti, pa vrati.
  (pop, 2. septembar 2013 19:57)

  # Link komentara

 20. Super, ali koliko ja znam Novi Sad nisu Hrvati sravnili sa zemljom , isto tako tamo ne postoji Ovčara gdje se samo u jednoj noći streljano 300 ljudi koji su bili izvučeni iz bolnice.Zato je krajnje neumjesno to uspoređivati .Ja nisam protiv ćirilice,ali trebalo se još pričekati , vrijeme lijeći sve rane .
  (Damir CRO, 2. septembar 2013 10:31)

  Mom ocu su hrvati ustaše koje tako veličate odveli i majku i oca u Jasenovac i pobili samo zato jer su Srbi! Ni majke ni oca se ne seća preživeo je u zbegu u šumi. Mi smo zbog brastva i jedinstva progutali puno toga ali ja i danas imam prijatelja Hrvata jer cenim ljude po karakteru a ne po nacionalnosti. Koliko vam treba vremena? Tamo gde ste ušli vi mentalno ne pripadate.
  (Aleksa, 2. septembar 2013 19:51)

  # Link komentara

 21. da je danas 91, bio bi sledeci slogan: hrvatskim cekicem, po hrvatskoj tabli, na hrvatskoj zgradi, u hrvatskom vukovaru, koju brane hrvatski policajci-branitelji, na hrvatskom suncu i hrvatskom zraku...

  ovi pacenici su na zalost jos u 91.
   (dusan, 2. septembar 2013 19:49)

  # Link komentara

 22. Ако српској ћирилици због јесени 1991. није место у Вуковару, онда због НДХ мрље на лицу човечанства од 1941-1944, Хрватској није место у Вуковару.
  (jna, 2. septembar 2013 19:42)

  # Link komentara

 23. Хрватска је члан ЕУ и рекоше нам да се угледамо на њих. Зашто је код нас цензуз службено писмо 15%, а у европској Хрватској чак 33%.
  Хајде и ми да подигнемо на 33%, па да видимо колико ће националних мањина онда остварити своје право на службено писмо.
  (Србиновски, 2. septembar 2013 19:28)

  # Link komentara

 24. Чекај?!!
  Зар нису Хрвати пре пар месеци дизали фрку око тога како је ћирилица њихово писмо; својатали су је а сад им смета?!? о.О
  (Marko, 2. septembar 2013 19:19)

  # Link komentara

 25. i Srbiju su bombardovali Amerika, Britanija i Kanada, ali srecom u Srbiji nista ne pise na engleskom
  (Ivan, 2. septembar 2013 19:13)

  # Link komentara

 26. Ako zakon nalaže da se uvode dvojezični natpisi pa valjda tako treba da bude.Dođite u Vojvodinu pa pogledajte da postoje table sa Mađarskim,Slovačkim i ostalim natpisima.Pitajte vaše hrvatske sunarodnike koji žive po Vojvodini da li je tako a na kraju kao nova članica EU morate se povinovati zakonu,redu i civilizacijskim tekovinama.Što se tiče tragičnog rata na prostorima bivše Jugoslavije već odavno se zna da je isti planiran i podržavan spolja a vaša bivša vlast I Tuđman su Vukovar planirano žrtvovali i doveli do uništenja kako bi se stvorila negativa slika bivše JNA i Srbije pa su strašne slike porušenog Vukovara korišćene u svrhu medijskog rata koji je i dobijen ali uz veliku cenu.Ako ste toliko civilizovani i ispred Srbije u svakom pogledu,a očigledno da tako mislite,pa šta vam smeta tabla sa ćirilicom.Pored ogromne mržnje prema svemu Srpskom tu ima i dosta provinciskog i Balkanskog primitivizma.
  (Boža Moravac, 2. septembar 2013 18:53)

  # Link komentara

 27. Сви ви који мислите да браните српство и ћирилицу, за почетак се вратите себи и пишите српском ћирилицом, а не хрватском латиницом. А о тим неандерталцима не трошите речи. Далеко им лепа кућа.
  (Ратко М., 2. septembar 2013 18:35)

  # Link komentara

 28. Vukovar je uvek bio i ostao srpski grad i tako je od 13 veka i tako je i danas a ćirilica je naša i ona je dobrodošla.

  Taj grad gradili su Srbi, uz druge narode, mi smo deo Vukovara a Vukovar deo srpskog identiteta.

  Sve ovo što gledamo deo je primitivne kampanje sa ustaškom ikonografijom i učešćem onih koji su ubijali nedužne Srbe 1991. godine, podsetiću da je Hrvatski Helsinški odbor pobrojao 1100 stradalih Srba u Vukovaru , zna se i ko je ubio i gde ali drzava neće da kaže, dok kriminalci koji koriste ikonografiju fašizma, pevaju kroz grad "Srbe na vrbe " slobodno pod imenom "branitelji" šetaju gradom sa crnim U majicama u 21. veku umesto da su kao i svi zločinci u zatvoru.

  Vukovar vekovni grad Srba , a hrvati kao nacija poput Nemaca Angele Merkel koja je izjavila "večno smo krivi" mogu samo da je slede i da priznaju da su večno krivi jer zločini ne zastarevaju kako oni iz NDH tako oni iz rata 1991. kada su Srbe mučili, ubijali, progonili, davali im otkaze i sl. , a danas mirno šetaju gradom !
  (Dejan, 2. septembar 2013 18:29)

  # Link komentara

 29. Potukoše se Hrvosi zbog ćirilice?!? Ludilo, čisto!
  (Xaxaxa, 2. septembar 2013 18:27)

  # Link komentara

 30. @@
  @H!
  За разлику од Вуковара, у ниједном граду који си навео није извршен напад на припаднике регуларне војске.
  Много сте наивни.
  Много.
  (jna, 2. septembar 2013 18:01)

  Onda, sto je "regularna vojska" branila?

  Sebe ili SFRJ?

  I sto god da je po tvojoj vrloj teoriji branila, jel se to "brani" na nacin kako je prosao Vukovar?
  (H!, 2. septembar 2013 18:24)

  # Link komentara

 31. (nightmarealeksinac, 2. septembar 2013 18:00)

  Ne tako davno u Beogradu je zapaljena RH zastava. [link]
  (Domagoj, 2. septembar 2013 18:19)

  # Link komentara

 32. A nas proglasili za genocidnu naciju,a? Sta ti je zapadno-americka propaganda, sljamovi.
  Pa ja nisam srbin i nikad zbog toga nisam imao ni jedan jedini problem, po prezimenu se jasno vidi da nisam srbin i nikad, ni u skoli ni u vojsci.
  Kako neki srbi mogu da se loze na zapad i ameriku nije mi jasno, pa to su bre svetski licemeri, a vi ste izgleda mazohisti, da vam neko tako zavrce usi, a vi ga dizete u nebesa, ej bre, pa to je dijagnoza.
  (Psihijatrija, 2. septembar 2013 18:19)

  # Link komentara

 33. neće ćirilica nikad u Vukovar ama baš nikad
  (uja, 2. septembar 2013 18:13)

  # Link komentara

 34. Zanimljivo mi je glediste Srba na ovom forumu na Hrvatsku kao clanicu EU. I kao "to nije EU". Da vam objasnim, EU clanicom se postaje kada se ispune zahtjevi i ispregovaraju sva pregovaracka poglavlja. Hrvatska je to napravila i ispunila do sada najstroze kriterije. A ovi natpisi i ponasanje ovih divljaka nema veze s EU niti Hrvatskom kao clanicom EU. Volio bih da vidim natpis Avenije Champs Élysées u Parisu na arapskom jer tamo zivi x posto arapa i sl. Rijetko koja zemlja ima dvojezicne natpise i dokumente za manjine i u tome Hrvatska prednjaci. Mnogi gradovi u HR imaju natpise na manjinskim jezicima i to ne samo talijanski i madjarski vec mnoge opcine i gradovi imaju vec godinama natpise na srpskom/cirilici. Ali Vukovar je stvarno mjesto stradanja i simbol svega loseg sto se desilo. Ne odibravam nasilhe i trganje natpisa, ali polako. Jos su ocito nekim ljudima rane svjeze. A ja sam siguran da Srbi jako dobro razumiju Hrvatski tako da postaja i unutarnji su jednako razumljivi kao i stanice i unutrasnji. Samo polako. A Hrvatsko pripadnistvo EU nema veze s ovim. U mnogim starim clamicama EU ima puno vise mrznjr i nacionalizma...
  (HR-blebetalo, 2. septembar 2013 18:04)

  # Link komentara

 35. Ne opravdavam cekicanje natpisa, ali mi tako ide na živce ovo mi smo bolji, gledajte kako mi imamo natpise u Vojvodini, Hrvati su fasisti itd.
  Samo za primjer u Istri živi manje od 10% Talijana, Istra je i formalno dvojezicna (status 2 jezika je izjednačen, svi natpisi ulica, ustanova, svega živog su dvojezicni, tu su talijanske škole, vrtici itd.) i tako već desetljećima. Niko ni ne razmišlja o tome niti postavlja neka pitanja.
  Shvatite da je ovdje rijec o Vukovaru, shvatite sta se tamo dogodilo i shvatite da ima ljudi kojima cirilica dodje kao samar u lice nakon sto su preživjeli patnje i stradavanja Vukovara.
  Sta je toliki problem staviti moratorij na tu odluku još 10-15 godina i onda bez svih ovih gluposti staviti te table? Dajte budite malo razumni.
  (Vladimir Pula, 2. septembar 2013 18:04)

  # Link komentara

 36. @H!
  За разлику од Вуковара, у ниједном граду који си навео није извршен напад на припаднике регуларне војске.
  Много сте наивни.
  Много.
  (jna, 2. septembar 2013 18:01)

  # Link komentara

 37. (HR-blebetalo, 2. septembar 2013 17:27)

  ???

  To si ti, prijatelju, nešto pobrkao. Mi nit' se zalažemo za table, nit' nas boli briga, to se vaša vlada zalaže, a vi pravite cirkus od toga. Meni Hrvatska padne na pamet jednom u godinu dana, a vi se bijete sa tablama i plašite ćirilice... Pametnome dosta.
  (Unity3D, 2. septembar 2013 18:01)

  # Link komentara

 38. I evo krenusmo ponovo. Tada se orilo na Maksimiru a sad se krenulo s tablama. Aman ljudi dokle više? I dokle više licemerstvo i dokle više sve upereno protiv Srbije? Da je u centru Beograda spaljena šahovnica taj snimak bi obišao svet i svi bi uglas dreknuli kako su Srbi deklarisani šovinisti!!!
  Bio sam nedavno u Hrvatskoj, priče o mržnji su uveličane ali zahvaljujući somovima i ratohuškačima kao gospoda sa slike koja prvo drže čekić a onda uskaču u uniformama u ime "DOMOLJUBLJA" neka ih je sram, nijedna nije gorela doveka neće ni njihova ali dok gori goreće i mržnja medju ovim narodima!!!
  (nightmarealeksinac, 2. septembar 2013 18:00)

  # Link komentara

 39. Kazete ne mogu da se uporedjuju Novi Sad i Vukovar, jer ste zaboravili da su hrvatske ustase i madjarski fasisti ubijali po Novom Sadu i Sremu sve sto je Srpsko. Mi smo vam oprostili, dali vam sva prava koja manjine treba da imaju u jednoj demokratskoj zemlji, ali mi nismo zaboravili.
   (mikro muva, 2. septembar 2013 17:59)

  # Link komentara

 40. @Anton
  Znam da bi vi voljeli da istorija počinje 1991. godine u Vukovaru, i da bi vam odgovaralo kada bi se zaboravio genocid nad Srbima u 2-om svjetskom ratu kao i zločini i maltretiranja Srba prije nego što je pala ijedna granata na Vukovar... Da li ste vi svjesni da su Glavaševci u Osijeku i Merčepovci u Vukovaru pobili na stotine srpskih civila koji su bili bacani u Dravu i Dunav, a to se dešavalo prije zločina na Ovčari?! Pa šta ćemo sa zločinima u Bljesku i Oluji? I sami dobro znate da u tim akcijama UOPŠTE NIJE BILO vojnih borbi, i 90% žrtava koje ste ubijali su civili. Nije problem u ćirilici, istu bi dramu napravili i da je tabla postavljena u bilo kom drugom gradu, jer vama Srbi smetaju prije svega, a preko ćirilice to i dokazujete! Ugledajte se malo na susjednu Srbiju i njenu pokrajinu Vojvodinu, koja se ponosi svojom multikulturalnošću. Pa koliko ja znam, ustaše su u Šidu pobili nekoliko hiljada Srba, pa i dan-danas u tom gradu Hrvati imaju pravo na svoj jezik, pismo i natpise i niko ih ne dira niti ih je ikad dirao, čak ni kada su baš u taj grad stizale hiljade protjeranih Srba iz Hrvatske. Pa samo u mojoj Banja Luci ustaše su pobile samo za 1 dan između 2 000-3000 srpskih žena i djece, a predvodnik tog klanja je bio katolički župnik Majstorović... Mi Srbi kad bi bili kao vi, mi nikad ne bi dozvolili da se u Banja Luci izgradi katolička crkva, a kamoli da i dan-danas hrvatska djeca uče u Katoličkom školskom centru u ovom gradu, ko zna, možda o novim pokoljima.
  (Banjalučanin, 2. septembar 2013 17:55)

  # Link komentara

 41. Фотографија бр. 2 је још један очигледан пример колико је српска ћирилица лепше и практичније писмо.
  (онасебуди, 2. septembar 2013 17:53)

  # Link komentara

 42. Europa....ako su oni evropljani onda sam ja Mohatma Gandi
  (Vladimir, 2. septembar 2013 17:49)

  # Link komentara

 43. @S!

  Mene kao Srbina ne boli mnogo briga za SAO Krajinu. Niti sam tamo ikad bio niti poznam ikoga od tamo.

  Al dajte mi molim vas pojasnite tu vasu analogiju u kontekstu moje zemlje Srbije.

  Kosovo je, hteli mi da to priznamo ili ne, uvek u SFRJ imalo autonomiju, tamo je albansko stanovnistvo daleko brojnije nego li je bilo srpsko u SAO Krajini (jer istini za volju - nakon Vukovara, Skabrnje, Nadina...) Hrvatima i nije nista drugo preostalo nego da napuste svoje domove.

  SAO Krajina je pojam koji je do devedesetih bio nepoznat, tu nikad nije postojala nikakva drzavnost, a svako ko pozna istoriju prostora bivse SFRJ znace da je podrucje Knina, Benkovca itd. prostor krunisanja hrvatskih vladara i istorijski hrvatska zemlja, a Srbi se naseljavaju tek kao topovsko meso za zastitu od Turaka. Mnogi gradovi (kao u prvom redu Knin, dobivaju vecisnko srpsko stanovnisto tek pod utecajem komunisticke vlasti u drugoj polovici proslog veka).

  Ali, da se ostavimo istorije, pitanje glasi:

  Kako je to ta SAO Krajina nezavisna republika (koja ajmo iskreno nije niti bila u sastavu SR Jugoslavije, da se razumemo - toliko o zelji da se u njoj ostane) a Kosovu se danas oduzima pravo drzavnosti?
  (Milutin, 2. septembar 2013 17:45)

  # Link komentara

 44. Kratko i jasno: BALKAN! Pa vi pricajte sta god hocete...
  (Liberal, 2. septembar 2013 17:44)

  # Link komentara

 45. i srpom i čekićem po toj ćirilici!
  (nikola zrinski, 2. septembar 2013 17:28)

  # Link komentara

 46. Braco Srbi, a sto se tako ne zalazete za ploce na srpskom u Pristini? Pustite na trenutak Hrvatsku, to je za vas druga zemlja, a Pristina je Srbija ... ili grijesim?
  (HR-blebetalo, 2. septembar 2013 17:27)

  # Link komentara

 47. a slusaj ti njih majke ti,.....da samo su srbi ubijali palili i razarali.kako da ne a vi ste sedeli skrstenih ruku i cekali. sta je bilo za vreme drugog svetskog rata? sta, kao to je bilo pre 70 godina, pa vise ne vazi? koliko su ustase poubijale srba? jel neko zna cifru? vi kukate za par stotina ljudi ili par hiljada,....a sta je sa desetinama ili stotinama hiljada srba? vidim ovde se javljaju neki albanci.a sta vi hocete,jel vase ruke nisu umazane srpskom krvlju? koliko ste srba ubili i koliko se danas srba vodi kao nestalo? sta je sa srbima kojima ste vadili organe i prodavali ih? i onda vama smeta nasa cirilica,to je samo jedno genijalno pismo koje je sastavio jedan veliki um Vuk Karadzic i ako postujete strane jezike i pisma onda mozete i nase koje je jedinstveno u svetu.
  (daki, 2. septembar 2013 17:26)

  # Link komentara

 48. Mali vam cekici, imali ste za vreme NDH vece... Ih, sta ti je EU
  (U slavu mog pradede, 2. septembar 2013 17:25)

  # Link komentara

 49. @ To je to! Drugu priču bi Srbi pričali da su Hrvati razorili Novi Sad.
  (Anton, 2. septembar 2013 16:35)

  Obicno se ne upustam u komentarisanje ovakvih tema jer znam kakav profil ljudi ih komentarise a i dugo sam se bezuspesno borio sa vetrenjacama, no moracu te zamolim nesto.

  Sve sto treba da uradis je proveris da li je tacna moja tvrdnja da u Kalinjingradu postoje trojezicne table, poljske, ruske i nemacke, i da onda malo izguglas o Kalinjingradu u WW2. Taj grad se tad zvao Königsberg a dok je bio pod Poljacima Królewiec. Inace danas je on teritorija Rusije a nema kopnenu granicu sa Rusijom.

  Procitaj malo, nece ti biti dosadno sigurno, a onda sve sto si procitao stavi i u kontekst Vukovara i toga da dvadesetak cobana cekicem unistavaju jednu obicnu tablu. Razmisli o tome i razmisli da ti opravdavas njihov postupak.

  Pozdrav :)
  (dsagsg, 2. septembar 2013 17:20)

  # Link komentara

 50. @S!

  "1) DA, Vukovar je bio legitimni cilj koji je TADASNJA vojska imala s pravom zadrzati u ustavno-pravnom poretku tadasnje SFRJ."

  Dragi S!,

  zaista zanimljivo tumacenje.

  Da li to znaci da je Vukovar bio legitimni cilj jednako kao sto bi legitimni ciljevi bili npr. Murska Sobota u Republici Sloveniji ili Gevgelija u juznoj Makedoniji, jer, to su sve gradovi u SFRJ u zemljema koje su izglasale neovisnost?

  Da li je isto tako bio legitimni cilj i Podgorica ili Herceg Novi, Boka Kotorska,(....) kada je Crna gora odlucila izglasati neovisnost i izlazak iz drzavne zajednice Srbija i Crna Gora?

  Pa kad vec tako lijepo objasnjavate, biste li bili toliko ljubazni pa objasnili zasto je bas Vukovar od od cijele te pletore "legitimnih ciljeva" prosao kako je prosao?

  Mozda s vasim objasnjenjem i onda zakljucimo u cemu je problem stanovnika Vukovara i cirilicnog pisma.

  Unaprijed zahvaljujem...

  H
  (H!, 2. septembar 2013 17:18)

  # Link komentara

 51. Na drugoj slici policajac se smeje,tuzno.
  (Kolega, 2. septembar 2013 17:15)

  # Link komentara

 52. *****
  Misija UN u RH je završena potpisivanjem Međunarodnog ugovora u Erdutu - SUI GENERIS - koji garantuje prava Srbima kroz zajedničko Veće Opština i obaveznog Predstavnika u novoizmišljenom toponimu : Hrvatsko Podunavlje.
  Potpisnik je Norvežanin Stoltenberg, a misiju izvršio Žak Klajn.
  Vidite da Srbi ćute
  - nek svet gleda Njihovu sramotu
  - nisu Srbi pisali Ustav RH i Ustavni Zakon o položaju Nacionalnih Manjina, a bez toga ne bi bilo potpisano Poglavlje 23 o prijemu u EU..
  Zabavljajte se..
  Bojovnici i Dragovoljci izudarali svoju Hrvatsku policiju i ustali protiv Ustavno-pravnog poretka za koji su se borili !
  *****
  (Agnes, 2. septembar 2013 17:09)

  # Link komentara

 53. @(H!, 2. septembar 2013 15:33)

  (nastavak)

  3) NE, oko SAO Krajine se ne mozemo NIKADA sloziti zato sto smatramo da je njihovo legitimno pravo bilo da se NE otcepe od SFRJ. Ne mozete samo da kazete "mi odosmo, a sta vi mislite, boli nas kufer" i da ocekujete da to prodje bez krvi, narocito sa Srbima koji dobro pamte neke ranije dogadjaje. Uostalom, bilo je jasno da Nepomenik nece podrzati Krajinu jer je to bio dil sa vasim Nepomenikom. Za par godina biste je dobili mirnim putem na tanjiru kao i Istocnu Slavoniju. Tako da su "Bljesak" i "Oluja" bili ne samo zlocinacke nego i nepotrebne akcije, sto vasem domoljubnom slavlju daje smesnu crtu. A o nizu "neuspesnih pregovora" nemojte nista pricati, pa vi ste Boga molili da Krajina NE prihvati plan Z-4 jer ne biste znali sta dalje. Vasi su politicari rekli da bi i tada isli na vojnu opciju jer je i to bilo neprihvatljivo. Toliko o miroljubivosti...

  A sad vi meni dajte odgovor na nekoliko jednostavnih pitanja:

  a) kako je moguce da je Slavko Dokmanovic, SRBIN, bio legitimno izabrani gradonacelnik Vukovara u vreme sukoba? Kakvo svetlo ovo baca na secesiju Vukovara?

  b) koja je bila sudbina Srba zatocenih u opsednutom Vukovaru?

  c) zasto Hrvatska nije uputila vojnu pomoc Vukovaru? Dobili ste na tanjiru arsenal Varazdinskog korpusa a i iz Madjarske ste imali vojnu pomoc. A umesto konkretne akcije, u Hrvatskoj samo propagandno trubljenje i mazanje ociju...
  (S!, 2. septembar 2013 17:06)

  # Link komentara

 54. (Anton, 2. septembar 2013 16:35)

  Bio je razoren Srem pa smo vam ponovo dali sva prava u istom tom Sremu odmah nakon rata.
  (okm, 2. septembar 2013 17:03)

  # Link komentara

 55. Evropski čobani.
  (Nebojsa Vancouver, 2. septembar 2013 17:02)

  # Link komentara

 56. Varvari..
  (Miroslavv, 2. septembar 2013 17:00)

  # Link komentara

 57. Ako u Subotici i u drugim vojvodjanskim mestima moze da pise i na madjarskom i na hrvatskom i na svim drugim manjinskim jezicima zasto ne moze i u Hrvatskoj? Ako im je razlog rat devedesetih i u Subotici je ubijeno na hiljade Srba u 2 sv. ratu i nikom nista. Pa covece jeste ljudi ili zivotinje???!
  (Dzaja, 2. septembar 2013 17:00)

  # Link komentara

 58. Mozemo traziti cirilicu u gradu koji smo preorali bombama jer je to grad u kome smo ziveli iz kog su vecinu nas oterali a one koje nisu oterali su pobili... i zato mozemo da trazimo cirilicu u jednom gradu drzave...ciji smo kostituivni narod.
  Ovde u NS su digli glas kada su linije na autobusima bile ispisane samo cirilicom ... ali ne secam se da sam lupao autobuse kada je pisalo samo latinicom... mozda sam trebao...
  (Vladislav, 2. septembar 2013 16:59)

  # Link komentara

 59. BУКОВАР BУКОВАР BУКОВАР BУКОВАР BУКОВАР BУКОВАР BУКОВАР
  (Vukovar, 2. septembar 2013 16:58)

  # Link komentara

 60. Fašizam još postoji u Hrvatskoj!
  (kalabić, 2. septembar 2013 15:48)

  To je vecni oganj, cas se rasplamsa, cas tinja, ali se ne gasi od 1941.
  (Za naivne, 2. septembar 2013 16:57)

  # Link komentara

 61. @"Nikako se ne može uspoređivati Vojvodina i Vukovar, jer Hrvati nisu palili i sravnili sa zemljom Vojvodinu, kao što su Srbi napravili s Vukovarom. Ne znam odakle vam uopće obraz za takve usporedbe?"

  To je to! Drugu priču bi Srbi pričali da su Hrvati razorili Novi Sad.
  (Anton, 2. septembar 2013 16:35)

  . Ako se zbog razorenog grada, tj. materijalne stete, i 200 streljanih zarobljenika, iz Vukovara mora ukloniti cirilica, ocekujem da se isto uradi u Jasenovcu, ali sa latinicom. Dakle, ako Vukovar "zasluzuje" samo latinicu, Jasenovac, stara gradiska, pa i velika vecina mjesta na Kordunu, Baniji i Lici, zasluzuju da zive bez latinice, jer, slozicete se, ako nekog cirilica podsjeca na "agresiju", i veliko-srpski nacionalizam, mene latinica podsjeca na ustase, genocid, vaseg poglavnika, i hrvatski fasizam. Dakle, samo pravicno, i po principu reciprociteta.
  Veliki pozdrav.
  (daj bombona da sisamo, 2. septembar 2013 16:54)

  # Link komentara

 62. Predlazem da kompletan drzavni vrh Srbije na celu sa Tomom, Acom i Dacom ode u Vukovar i da se izvine Hrvatima zbog ove provokacije. Tako to rade Evropski narodi, a ne kao mi barbari, nacionalnim manjinama omogucavamo skolovanje na maternjem jeziku. Jadna Srbija sa svojim evrouvlagacima politicarima.
  (don vito korleone, 2. septembar 2013 16:53)

  # Link komentara

 63. @Anton, 2. septembar 2013 16:35

  Ala ste vi osetljivi. A sta bi trebalo da uradite da se operete za genocid iz II sv. rata, koji je nesto najmonstruoznije sto se desilo na ovim prostorima? Ali naravno moderatori ne dozvoljavaju da se to pomene, jer ko sme da trazi denacifikaciju Hrvata sada, kad je vec nije bilo kada je trebalo da bude.
  (Viktor, 2. septembar 2013 16:53)

  # Link komentara

 64. Hrvatska demokratija. Skinuli sa policijske stanice i nisu im mogli nista.
   (znam, 2. septembar 2013 16:52)

  # Link komentara

 65. Živi zid od 20 policajaca bezuspešno čuvao staklenu tablu! I povređena (lakše, srećom) četiri policajca!
  (mapeti na delu..., 2. septembar 2013 16:52)

  # Link komentara

 66. @(H!, 2. septembar 2013 15:33)

  1) DA, Vukovar je bio legitimni cilj koji je TADASNJA vojska imala s pravom zadrzati u ustavno-pravnom poretku tadasnje SFRJ.

  2) NE, nije imala pravo da ga sravni sa zemljom (video sam kako izgleda, prosao sam 4 puta kroz posleratni Vukovar, uzas jedan), i taj urbicid jeste zlocin. Ali drugacije nije znala da osvoji grad iz vise razloga:

  a) JNA je osnovana, planirana i obucavana da se bori SA svojim narodom a NE PROTIV njega - otud kasarne usred gradova - i time su secesionisti stekli osnovnu prednost opsade kasarni, ukidanja vode, struje i hrane i neodazivanja na mobilizaciju;

  b) u Srbiji je, suprotno vasim verovanjima, odziv na mobilizaciju bio veoma mali posle slovenackog debakla. Videlo se da JNA ne zna sta ce i kako ce i ljudi nisu hteli da ginu za nesposobne generale i politicare. Antihrvatstvo u Srbiji nikad nije bilo na nivou onog u Krajini i Bosni, npr. prvi demolirani putokazi za Zagreb poticu tek od izbeglica 1995. Otud je nastao manjak pesadijskih snaga za osvajanje grada i oslanjanje na artiljeriju i tenkove, koji nisu milostivi prema gradjevinama i infrastrukturi. Zna se da je grad jedno od najteze osvojivih mesta. Ne znam ni za jedan grad koji je uporno branjen a nije ostao u rusevinama;

  c) zbog slabe mobilizacije oslanjalo se na lokalnu TO koja je bila veoma raspolozena za licni obracun sa bivsim susedima, kao i na pljackaske formacije kojima je nacionalna borba bila pokrice za cisti kriminal.

  (nastavak sledi)
  (S!, 2. septembar 2013 16:51)

  # Link komentara

 67. neznam sta ste ocekivali.... da se srpska vlada barem ukljucila u obnovu tog grada kojeg je ubila 1991, sve bi to malo drugacije izgledalo danas ! recimo, niti jedan jedini kamijon sa ciglama nije uspjela uputit za obnovu, samo stizu neki suludi zahtjevi..... cim vukovarci osjete onu pravu zelju za pomirenje, ce biti moguci i dvojezicni napisi u tom gradu ! trenutno u srbiji vladaju upravo ti ljudi cije su stranke najodgovornije za tu vukovarsku tragediju.... u predizbornoj kampaniji izavljuju da je vukovar srpski grad itd...... dvojezicne napise ? mozda, jednom....zasad sigurno ne !
  (vedro nebo, 2. septembar 2013 16:51)

  # Link komentara

 68. Znamo mi u Vojvodini šta znači NDH toga se sećamo dobro, posebno mi u Sremu. Mi smo starosedeoci ovde u Sremu i moji baba i deda sećaju se dobro šta su hrvati radili u Sremu: palili sela, ubijali ljude a stradalo je nekoliko hiljada ljudi, ne računam Zemun gde je ubijano na desetine hiljada, na Starom Sajmištu, koji je bio jedan od hrvatskih koncentracionih logora za Srbe u NDH, a preko puta Dunava u NS dešavala se racija zajedničkim snagama Madjari i Hrvati palili su srpske kuće, a Srbe ubijali i bacali pod led, strašno, pravo kaže da zločin ne zastareva i da krivica traje večno.
  (Nikola, 2. septembar 2013 16:49)

  # Link komentara

 69. Znam da je srbijanskoj javnosti teško objasniti što se to događa u hrvatskom gradu Vukovaru. S jedne strane, postoje zakoni koji nalažu da se u mjestima sa znatnim postotkom pripadnika neke od manjina izvjese dvojezične ploče na javne ustanove i slični takvi nazivi ulica. S druge strane, tragovi jugoslavenske i srpske agresije u Vukovaru još su posvuda nazočni, a rane, pogotovo one u srcima ljudi, duboke. Mnoge Vukovarce ćirilica asocira na razdoblje srpske agresije i okupacije. U vrijeme kada ste vi Srbi tamo vladali, u Vukovaru nije bilo ni latinice ni Hrvata. Grad je 1991. sravnjen sa zemljom, a njegovi stanovnici pobijeni, odvedeni u logore u Srbiji ili protjerani. Ne smijemo to zaboraviti ni mi u Hrvatskoj ni vi u Srbiji. Ne zbog zloće ili revanšizma nego zbog poštovanja žrtve i pijeteta. Dvojezičnost je nužnost u Vukovaru, ali možda ne u ovom trenutku. Trebalo bi uvesti kraći moratorij, otprilike pet godina, i onda postupno provesti taj hrvatski zakon. A prije toga, valja poraditi na međunacionalnoj pomirbi u tom gradu paćeniku i rješavanju posljedica rata. I snažno promovirati multikulturalnost. Kako ćirilica ne bi bila doživljena isključivo kao pismo okupatora iz 1991. godine.
  (kum joza, 2. septembar 2013 16:47)

  # Link komentara

 70. Primitivizam! To su ti "civilizirani" Hrvati, koji poistovecuju ljubav prema svojoj drzavi sa torturom prema Srbima.
  Verujem da dosta hrvata ne podrzava ovakvo ponasanje, ali ocigledno je da tu neko ne radi svoj posao. Ovo je jos jedan od nebrojenih dokaza da Hrvatska mentalno nije spremna za EU, vec da je to bilo odluceno davno u EU i USA.
  (Hm!, 2. septembar 2013 16:46)

  # Link komentara

 71. ja nikako da svatim ove srbe,ja sam Albanac i nisam nacista ali nacistima zelim srezati korjene.....kako mozete trazit cirilicu u jednom gradu kojeg ste ga unistili i poubijali neduzne ljude,ili kako trazite suzivot s Albancima kad ima osoba koji su zavrijeme rada izgubili cijelu obitelj,razmislite malo sa tim vasim plitkim mozgom......dok je rezim slobe harao Hrvatskom,Bosnom, pa najzad Kosovom nistese bunili i ustali protiv toga nego ste uzivali u velikoj srbiji evo vam sada maleeee najmanje sto moze bit
  (Tony, 2. septembar 2013 16:17)

  Po toj logici latinica nema sta da trazi u Jasenovcu
  (Iz sapuna, 2. septembar 2013 16:45)

  # Link komentara

 72. jeste Srbi su sigurno palili "svoje" kuće! o čemu mi uopšte pričamo ovde ko je koga proterao ja koliko se sećam Vukovar je uvek bio VEĆINSKO Srpski grad a to najviše i smeta ustašama a ne ćirilica!
   (travis bickle srb, 2. septembar 2013 16:43)

  # Link komentara

 73. Није ми јасно, ако су већ против ћирилице, зашто онда долазе на овај сајт где се иста користи? Ваљда не могу да издрже, воле они нашу ћирилицу, па то ти је! Није ни чудо, стварно је најлепша! :-)
  (Пера, 2. septembar 2013 16:42)

  # Link komentara

 74. Nikako se ne može uspoređivati Vojvodina i Vukovar, jer Hrvati nisu palili i sravnili sa zemljom Vojvodinu, kao što su Srbi napravili s Vukovarom. Ne znam odakle vam uopće obraz za takve usporedbe?
  (Toni, 2. septembar 2013 16:07)

  A Knin si zaboravio? Oh, da uce vas da je to najveca pobeda u Hrvata.
  (MAMUT, 2. septembar 2013 16:40)

  # Link komentara

 75. Ma hajde!
  Pitaj mamu i tatu da li je znaju, a nas ostavi da pomremo zatucani!
  Kvaran si barice kao supalj zub:-)!
  (Бојан Илић, 2. septembar 2013 16:40)

  # Link komentara

 76. "Nikako se ne može uspoređivati Vojvodina i Vukovar, jer Hrvati nisu palili i sravnili sa zemljom Vojvodinu, kao što su Srbi napravili s Vukovarom. Ne znam odakle vam uopće obraz za takve usporedbe?"

  To je to! Drugu priču bi Srbi pričali da su Hrvati razorili Novi Sad.
  (Anton, 2. septembar 2013 16:35)

  # Link komentara

 77. i moram da naglasim da je najsavrsenije pismo na planeti zemlji vukova cirilica.jedina ima za jedan glas jedno slovo.niti to imaju druga cirilicna pisma niti latinicna niti ona azijska itd.hvala i objavite komentar
  (lale su srbi granicari iz banata,ne iz srema i backe, 2. septembar 2013 15:04)

  Slazem se. Tu istu cirilicu, verovali ili ne, su usvojili Mongoli za svoj jezik, samo su je malo prilagodili i skoro je fonetska, uz par izuzetaka za neke specijalne znake.
  (Saldzo, 2. septembar 2013 16:33)

  # Link komentara

 78. ljudi ne vredi se raspravljati sa njima, stvarno nisam nacionalno a ni verski zadojen ali pre 4 godine sam preselio u Srbiju upravo iz tog vukovara i to mi je najbolja odluka u zivotu. politika je pojela vukovar jos davno a ultradesnicari koji izgledaju kao mentalno obolele osobe rade najvece probleme u suzivotu vecinskog i manjinskog naroda. Njima nije bitan stanimirovic kao sto neki pricaju ovde, njima nisu bitne zrtve(ovcara, vukovar) oni su nesposoban narod koji zivi od penzija koje su zaradili bezajuci pred JNA pod parolom "branili smo vukovar". Covek kada ne radi nista nedelju,mesec,godinu,deceniju poludi i ne zna sta ce od sebe i gde udara, pa tako i oni. najgore od svega je sto su ostali su u nekom vremenu o kom su iskrivili sliku(govoreci celokupnoj hrvatskoj kako su oni heroji) pa kako sada da heroji dozvole postavljanje table neprijatelja. Siguran sam da oni tablu poistovecuju sa srbima i pokusavaju po prvi put poraziti te "bedaste" srbe tako sto ce ih razbiti makar jednom u zivotu. kompleksi branitelja i desne struje je prouzrokovalo ovo danas.
   (dori, 2. septembar 2013 16:32)

  # Link komentara

 79. Toni hrvati su rušili sela po Sremu u Drugom Svetskom ratu i ubili u Sremu nekoliko desetina hiljada nevinih Srba za šta niko nikad nije platio a s obzirom na činjenicu da zločin pravno ne zastareva, a o sramnoj primitivnoj agresiji na Srbe zvanoj oluja da ne govorim kada je ubijeno nekoliko hiljada Srba, a proterano više od 250 000 nevinih ljudi, Vojvodjanski Srbi sećaju se NDH u Sremu i to nikada neće zaboraviti jer se to prenosi sa generacije na generaciju, a u samom Vukovaru ubijeno je 1991. više od 1100 Srba što priznaju i mnoge hrvatske organizacije.
  (RE:, 2. septembar 2013 16:28)

  # Link komentara

 80. To je hrvatska demokracija.. Nemaju oni pojma šta je to, čak je i BiH po ovom pitanju daleko ispred zapadne nam braće.
   (kontras, 2. septembar 2013 16:27)

  # Link komentara

 81. tko normalan u zapadnom svijetu piše ćirilicom? pa i rusi imaju imena na dresovima na latinici. ćirilica je stvar prošlosti. morate ić u korak sa zapadom ako tamo želite..
  (ma hajde, 2. septembar 2013 16:23)

  # Link komentara

 82. H!
  Lupetas batice pricu koju ste kao papagaji naucili svi napamet!
  Bice cirilice u svakom gradu, zivi bili pa videli!
  "Legitimna meta" je samo vasa "fora" za dugo dugo planirano etnicko ciscenje!
  Sto niste pokrstili, poklali i proterali '41. uradili ste '91.
  "Srbosek" se pamti, samo da se zna!
  A i cekic vam je ostao, cud se ne menja!
  Zalosno je sto tek sada pokazujete pravo lice, kad ste usli u EU!
  (Бојан Илић, 2. septembar 2013 16:19)

  # Link komentara

 83. da li je ovo vest sa bliskog istoka ili iz EU?! 50 budala koje jos zive u proslom veku, krenulo na javnim ustanovama Evropske Unije da cekicem lupa table a docekalo ih 20 policajaca..komedija od drzave
   (nenad, 2. septembar 2013 16:17)

  # Link komentara

 84. ja nikako da svatim ove srbe,ja sam Albanac i nisam nacista ali nacistima zelim srezati korjene.....kako mozete trazit cirilicu u jednom gradu kojeg ste ga unistili i poubijali neduzne ljude,ili kako trazite suzivot s Albancima kad ima osoba koji su zavrijeme rada izgubili cijelu obitelj,razmislite malo sa tim vasim plitkim mozgom......dok je rezim slobe harao Hrvatskom,Bosnom, pa najzad Kosovom nistese bunili i ustali protiv toga nego ste uzivali u velikoj srbiji evo vam sada maleeee najmanje sto moze bit
   (Tony, 2. septembar 2013 16:17)

  # Link komentara

 85. Mogu komsije da pricaju sta god hoce, za ovo nema nikakvog opravdanja. Isto bih rekao da se to desilo i ovde. Ali tu je ona razlika, da se se to desilo ovde reagovali bi svi, i ovde po komentarima i diplomatski kor i EU i mediji- svi u negativnom smislu prema ovakvoj pojavi i sigurno bi oni koji ovako nesto preduzmu imali posledice. Ne razumem, zasto je ponizenje za Vukovar ako na opstini stoji pored latinicnog I cirilicni natpis?! Zasto kada dokumenta mogu biti na cirilici? Glupo je.
   (Milutin, 2. septembar 2013 16:14)

  # Link komentara

 86. @Luzer Zg: Svaka cas' stari, to je ukratko - to sto nas muci, na obe strane. 10% nacosa se zesti preko ljudi koji krepaju.
  (novosadjanin, 2. septembar 2013 16:14)

  # Link komentara

 87. Ispada da smo za sve krivi mi Srbi u Vukovaru na desetine nasilnika prolazi gradom i viče srbe na vrbe a nikome ne pada na pamet da reaguje, strada jedino narod koji niko ništa pitao nije , ali svakako da zelimo ćirilicu jer na to imamo pravo ovde je poginulo 1300 Srba u gradu Vukovaru i njegovoj bližoj okolini na najmonstruozniji način od strane njihovih domobrana koji su po noći ljude ubijali i bacali u Dunav, ali o tome niko ne sme da kaze ništa jer srpske žrtve nisu važne. Da podsetim da je u gradu i Dudik, spomen obelezje na nekoliko hiljada ubijenih Srba u WW2 a gde se sada prave terevenke i sviraju ustaške pesme sa nezaobilaznom ustaškom ikonografijom. Srbi u Vukovaru su ugroženi a za to nisu krivi i brane se kako mogu i umeju od ovakvog i svakog drugog oblika nasilja hrvatske većine. Još pre više od stotinu godina u Vukovaru je a za šta postoje mnoge slike kao dokazi, bila ćirilica na svakom lokalu , a kamoli na državnim institucijama.
  (Marko, 2. septembar 2013 16:14)

  # Link komentara

 88. пишите коментаре само на ћирилици да хрвати немогу да нам читају коментаре!!
  (nobel, 2. septembar 2013 16:10)

  # Link komentara

 89. nepismeni varvari, i ovi koji su protiv cirilice i ovi koji su protiv latinice.
  (DD, 2. septembar 2013 16:10)

  # Link komentara

 90. Nikako se ne može uspoređivati Vojvodina i Vukovar, jer Hrvati nisu palili i sravnili sa zemljom Vojvodinu, kao što su Srbi napravili s Vukovarom. Ne znam odakle vam uopće obraz za takve usporedbe?
  (Toni, 2. septembar 2013 16:07)

  # Link komentara

 91. Ovo je "nismo mi dzabe klali da bismo sad trpeli manjine". Nacosi nikom nisu potrebni, za razliku od manjina.
  (novosadjanin, 2. septembar 2013 16:06)

  # Link komentara

 92. То је та демократска Хрватска. Србија је пример Европе како се складно живи.
  (Ћира, 2. septembar 2013 16:06)

  # Link komentara

 93. Ustavom je odredjeno da cirilica mora biti u Vukovaru i to onda tako mora biti! Pa ako treba, neka hrvatski redarstvenici tamburaju hrvatske branitelje koji to prijece, ma koliko to debilno zvucalo/izgledalo. Pitanje je, od kuda toliko srba u Vukovaru, danas? Zar nisu 91ve Vukovarski srbi sa 99% glasova "ZA" se bili izjasnili da nece zivjet pod sahovnicom? Kosu cupali kada bi im netko bio samo spomenuo mogucnost da zive u zemlji koja bi se zvala Drzava Hrvatska? I onda se zaratilo, zavrsilo je kako je zavrsilo, i sta se desilo? Evo ti njih opet?? Sta sad hocete? Da opet tenkovi dolaze iz pravca Beograda, da vas spasavaju od povampirenih ustasa? Dajte ljudi, imate tako lijepu zemlju majcicu Srbiju, mjesta u njoj koliko dusa hoce, bez ustasa, mozes zivjet na miru, sve na cirilici... sta vam treba ponovo belaj??
  (glory, 2. septembar 2013 16:04)

  # Link komentara

 94. (Croatorum) Bravo majstore(za licemerje). Kad ti odgovaraju odluke EU i SAD ti prihvati, a u ovom slucaju odgovara ti g.Putin. Samo kad se probudis shvatis da nisi deo Rusije (gubernija) vec deo EU. A tu vaze drugi zakoni i pravila i postoji jaka zastita manjina! Prvo postuj svoj USTAV jer si glasao za njega. E Hrvatsko medju maslinama!!
   (deo EU a LICEMER, 2. septembar 2013 15:56)

  # Link komentara

 95. @Zg
  Шта ли тек Срби треба после Јасеновца, Јадовна, Сајмишта, окупације Срема и осталих стратишта да раде са натписом Загребачка улица у центру Београда? Хрватском латиницом која је први пут у историји наметнута за време окупације `14. године а додатно настављена окупацијом `45. када су власти одлучиле да аминују злочинце хрватске тиме што су допустили улазак у власт и потпуно уништавање ЋИРИЛИЦЕ као српског народног писма? Питам се питам. Знате ли колики је гнев мог деде коме су рођену сестру убили у Јасеновцу?
  (@Zg, 2. septembar 2013 15:56)

  # Link komentara

 96. Dobro došli u Europsku uniju.
  (Pedu, 2. septembar 2013 15:54)

  # Link komentara

 97. Pa na ulazima u Novi Sad koliko puta je već precrtan natpis Ujvidek, mom prijatelju se desilo da su ga napali na ulici jer je pričao mađarski, drugog su isto tako u busu napali. A vi se tu nešto zgražavate...
   (Mare, 2. septembar 2013 15:53)

  # Link komentara

 98. Ćirilica je uvedena u Udbini i Kistanjama (i još kojekuda), pa se nitko ne buni. S Vukovarom se mora opreznije. I ništa na silu.
  (Branimir, 2. septembar 2013 15:53)

  # Link komentara

 99. Pateticna akcija razbijanja table pateticnih malih ljudi bez grama mozga.
  (patetika, 2. septembar 2013 15:51)

  # Link komentara

 100. Fašizam još postoji u Hrvatskoj!
  (kalabić, 2. septembar 2013 15:48)

  # Link komentara

 101. Standardno nasilje kod hrvata sad će ovi naši početi da lupaju dvojezične table po celoj Srbiji i nikad mira na balkanu :(
  (MArko, 2. septembar 2013 15:48)

  # Link komentara

 102. Sve znam šta sada sledi biće pravo čudo ako već sutra po Vojvodini ne počne razbijanje dvojezičkih tabli , posebno u mestima gde ima Hrvata Subotici i dalje, a sve jer se ne razume suština demokratije i poštovanja različitosti. Ne smemo preborojavati žrtve po nacionalnosti, jer ako bismo tako onda ni po Srbiji ni po NS, ni po Subotici nikad ne bi smele biti dvojezične table s obzirom na veliki broj srpskih žrtava u WW2.
  (Nikola, 2. septembar 2013 15:46)

  # Link komentara

 103. pozdrav !
  samo da ispravim neke ljude koji ovdje lupetaju...čirilica kao "čirilica" nije problem i postoji u nekoliko općina već dugo godina, npr. erdut, jagodnjak, borovo selo itd....
  ovo je šamar trenutno vladajućima koji od mjesta pijeteta radi vašar, lakrdiju, sramotu...očito još nije vrijeme ali ni način kako se to radi.
  npr. ministar obeća da će table postaviti svečano, uz njegovu prisutnost, kako i dolikuje...a onda table stave preko noći, inkognito ?!?
  ljudi su živčani od svega i s**nje se onda desi.
  ponavljam, ćirilica nije problem i nedajte da vas ovi plaćeni mediji lažu..ćirilica postoji u HR i sve je ok. vukovar je posebna priča.
  (jasam, 2. septembar 2013 15:41)

  # Link komentara

 104. Zalosti !!
  (Ludako, 2. septembar 2013 15:38)

  # Link komentara

 105. Divljaci! Treba da dodju u Vojvodinu, pa da se nauce sta su prave evropske vrednosti i suzivot.
  (posmatrac, 2. septembar 2013 15:37)

  # Link komentara

 106. Čime li se sve bave ti ljudi... dok jim se u gradu zaposlenost svodi na to nešto javnih službi, oni nemaju druga posla, nego da se bave pločama. To su koliko vidim sve nekakvi krezubi nesretnici, koji su sebi osigurali (puno puta i lažirali) mirovine sa 40 godina. Najlakše je ispijati cijeli dan kave a onda po potrebi ići galamiti i razbijati, da moraju raditi, ne bi imali vremena u to doba se sakupljati pred općinom.
  (Zli, 2. septembar 2013 15:37)

  # Link komentara

 107. @(Zemun, 2. septembar 2013 14:24)

  Necu uopce ulaziti u tvoja preuvelicavanja s jedne i umanjenja broja zrtava s druge strane.

  Samo me zanima slijedece... Mislim da se jos oko nekih puno osnovnijih stvari ne slazemo, a to je opasno...

  Da li vi u Srbiji danas jos uvijek smatrate Vukovar legitimnim vojnim ciljem za kojeg je tadasnja vojska imala svako pravo da ga sramni sa zemljom?

  I da li Knin i to podrucje sto su neki nazivali "SAO Krajina" smatrate ne legitimnim vojnim ciljem koje Republike Hrvatska nije imala pravo da oruzjem (nakon niza i niza neuspjelih pregovora) vrati u svoj ustavno-pravni poredak?

  Ako se oko toga ne mozemo suglasiti onda svaka daljnja rasprava zaista postaje bespredmetna!
  (H!, 2. septembar 2013 15:33)

  # Link komentara

 108. Sigurno ima dosta ljudi koja podrzavaju ovo nasilje ali mislim da vecina Hrvata podrzava odluku Vlade i postuje Ustav koji mora da se postuje i pod uslovom sile se moraju zakoni sprovoditi.Samo tako ce mo mi Hrvati i Srbi vremenom doci do jedne tolerancije i postovanja jednih prema drugima.Svako ce istoriju tumaciti na svoj nacin ali to nije vrijedno jos jednog rata u kome su svi samo gubitnici.Pozdrav iz Makarske.
  (Ivo, 2. septembar 2013 15:30)

  # Link komentara

 109. Unija bi bolje napravila da je i Hrvatskoj postavljala “nemoguće uslove” kao što to čini sa Srbijom! Sad joj se sve odbija o glavu!
  (soto i rešeto..., 2. septembar 2013 15:30)

  # Link komentara

 110. Zive ljudi u srednjem veku....
  (Nikola, 2. septembar 2013 15:23)

  # Link komentara

 111. Europska demokracija na delu nema šta.
  (ljubomirko neutralac, 2. septembar 2013 15:21)

  # Link komentara

 112. @(Goran Matić -Split, 2. septembar 2013 14:00) Ovi Hrvati odlepili ponovo :D
  Cuj mi se grebalo o Hrvatsku?!?! Jedno sta smo ucarili to je bilo letovanje za DŽ.I to more ste prehranili zahvaljujuci srpskom stocarstvu,jer sama slavaonija nema kapaciteta da hrani Hrvate celu godinu.I makedonci su vas hranili,ali ocigledno da su ti granate sevale pored glave pa nemas pojma sta bulaznis.
  Setimo se prosle godine koja je frka ispala zbog repe,pa vi u Brisel a mi trazimo samo racun ko je kupio u napred.Kad ono i Brisel vas klepio po nosu i Beograd zajedno :-) Zavitlavate one bosance za hranu,a cim vam zvaknu repocitet odmah se osasavite.
  Pu,pu da ne ureknemo! Kako vam je krenulo u EU ..... ahahahhahahaha
  Sad vam cirilica kriva :) i opet Srbi :)
  (crno u pa se ne vidi :), 2. septembar 2013 15:13)

  # Link komentara

 113. Objašnjavaju nam da je Evropa med i
  mleko,zakon,pravda,kultura,ravnopravnost...I eto jedno divlje
  pleme je formalno član toga i šta?Ništa.Varvari ostaju
  varvari,siromašni siromasi,samo monopolisti i banke haraju i jedne i
  druge i treće.Koliko energije,troška,vremena uložiti u tu prevaru,a
  Evropska unija ne trpi ni elementarno pravo da neki ljudi govore
  svojim jezikom.Kakva je policijska država,Hrvatska je mogla da
  razjuri tu rulju ko muve,ali taman posla,to su domoljubi.
  (uzh, 2. septembar 2013 15:09)

  # Link komentara

 114. (Dubrovčanin, 2. septembar 2013 14:21)
  diskutabilno je pricati koje nacionalnosti su bili srednjovekovni dubrovcani no sad to nije ni tema.rekao si da je cirilica i hrvatsko pismo.ok.mozda i jeste ali neka druga verzija cirilice.imas ti i bugarsku i rusku cirilicu pa nije ista sa srpskom.jedino srpska ima za jedan glas jedno slovo i tu cirilicu je napisao ajde da kazem napravio vuk stefanovic karadzic.cak ni srpska srednjovekovna cirilica nije ista sa vukovom tj danasnjom koju srbi koriste.kad bi vi hrvati hipoteticki poceli koristiti cirilicu mogli bi samo da uzmete onui koja se koristila u srednjem veku od strane hrvata(ako su to bili hrvati)a ne ovu danasnju jer je to nasa srpska vukova cirilica.i moram da naglasim da je najsavrsenije pismo na planeti zemlji vukova cirilica.jedina ima za jedan glas jedno slovo.niti to imaju druga cirilicna pisma niti latinicna niti ona azijska itd.hvala i objavite komentar
  (lale su srbi granicari iz banata,ne iz srema i backe, 2. septembar 2013 15:04)

  # Link komentara

 115. Hajde vise ne pravdajte ovo divljastvo recima "zbog razaranja Vukovara nikada vise cirilica u Vukovaru". I da je Vukovar mirnim putem ostao u Hrvatskoj opet ne bi nikad u njemu cirilica bila dozvoljena, kao i u ostatku Hrvatske. Koreni su mnogo stariji od 20-ak godina.
  (nezaboravak, 2. septembar 2013 14:54)

  # Link komentara

 116. Da se u Nemackoj skupi hiljadu fasista na trgu i da pevaju pesme o Ausvicu ceo svet bi se digao na noge, a u Hrvatskoj se skupe desetine hiljada fasista i pevaju Jasenovac i Gradiska Stara, kako su maljevima ubijali ljude, testerili glave i bacali u jame i NIKO NISTA?

  Pod hitno se zaliti se Evropskoj Uniji!

  Lepo kaze moja baba: Biju se zbog cirilice i latinice a ja ne znam ni jedne...
  (Igor Gavran, 2. septembar 2013 14:50)

  # Link komentara

 117. Mržnja rađa mržnju! Verovatno je hrvatska država loše tretirala pripadnike srpskog naroda (od konstitutivnog naroda su postali nacionalna manjina; ne verujem da iko, svojom voljom napušta svoje ognjište iz besa). Uostalom, evropske vrednosti podrazumevaju prihvatanje različitosti. Hrvatima to nikad nije išlo od ruke. Naravno, nisu svi ljudi isti, ali govorim o većinskom raspoloženju.
  (EU, 2. septembar 2013 13:36)

  Ne mislim da je to vecinsko raspolozenje,mislim da je to pre raspolozenje velike vecine neobrazovanih a sto se tice krajnjeg ishoda za to ce se pobrinuti nasi vaspitaci iz EU. NIko vise narod nece pitati ni u Hrvatskoj a ni u Srbiji narod sta misli.Toliko...
  (Radojko Milisavljevic, 2. septembar 2013 14:48)

  # Link komentara

 118. @ Croatorum, 2. septembar 2013 12:20

  Mi sRBI ne trabunjamo bas nista...koliko vidim na vestima, u jednom vašem gradu vaša država pokušava da sprovede u delo zakon koji je doneo vaš sabor, a vaš narod nešto lomi čekićima iako je taj vaš zakon u skladu sa najboljim evropskim normama i tradicijama.
  Kod nas je sličan zakon na snazi stotinak godina, u svim nasim gradovima.
  (Dejan, 2. septembar 2013 14:43)

  # Link komentara

 119. Dakle, Hrvati veterani napadaju Hrvate pandure zbog table na kojoj je cirilica? Sto se mene tice odlicna situacija, natavite i sutra. . .A na kraju ce ipak biti cirilice u Vukovaru :)
  (Sunce Slobode, 2. septembar 2013 14:39)

  # Link komentara

 120. А на утакмици у петак великим словима ВУКОВАР, подрска Србима са оне стране Дунава.
  (zona pres, 2. septembar 2013 14:37)

  # Link komentara

 121. U Finskoj zivi 5% svedjana, ali tamo je ipak svedski zvanicni jezik u celoj drzavi, sve natpisi su na svedskom i na finskom i svi finci moraju da uce svedski. U puno gradovima u Svedskoj na natpisima pise na svedskom i na drugom regionalnom jeziku (finski, samiski, romski, jiddisch i meänkiäli). Hrvati, ucite od nas skandinavaca!
  (..., 2. septembar 2013 14:36)

  # Link komentara

 122. Hrvatska u EU gde se postuju prava manjina ? Smesno to znaju i u EU ali im se precutkuje da rade sta hoce.
  Neka ih EU posalje u VOjvodinu na praksu da vide kako se to radi
  (trex, 2. septembar 2013 14:35)

  # Link komentara

 123. Evo ja ovdje u Kanadi ,ako se ne zelim uklopit u drustvo, mene ce protjerat iz zemlje, dok god postujem drzavu, i ne remetim drzavni poredak ja sam dobrodosao, a u svoja 4 zida mogu da da budem nacionalista koliko hocu
  (HMMM…MM , 2. septembar 2013 12:57)

  Evo , zivim i ja u Kanadi i ako hocu mogu da budem nacionalista i to otvoreni: mogu do mile volje da masem srpskom zastavom, pevam pesme, paradiram... Bio sam i medju srpskim i medju hrvatskim nacionalistima u Kanadi i ne vidim da ih bilo ko sprecava u njihovom nacionalizmu. Ono sto ne smem i sto oni ne smeju, je da ugrozavam druge i da diskriminisem protiv njih bez obzira na veru, rasu, naciju, seksualnu orijentaciju.
  (Vojke, 2. septembar 2013 14:35)

  # Link komentara

 124. Tih table do jutra nema 100% oni koji su ih nasilno htjeli postaviti ni neznaju s kim vragom su se uhvatili. Sve veteranske Udruge su se digle na noge I u petak ce u Vukovaru biti 50.000 ljudi . Dirnuli su nam svetinju a odgovor slijedi !!!
  (felix, 02. septembar 2013 11:22)
  A jel,e pa treba tim veteranina skresati ili ukinuti penzije pa da vidimo onda koliko ce biti glasni i jaki.......lako galamiti i uništavati jer nemaju šta pametnije raditi a penzija ide iz meseca u mesec,ovo dođe kao dobra razonoda umesto birca i kladionice,čisto da razbiju rutinu......
  (Daredevil, 2. septembar 2013 14:30)

  # Link komentara

 125. Баш ме занима хоће ли ова са чекићем да одговара пред хрватским судством. Ипак уништава државну имовину. А о односу Хрвата и Хрватске према било чему српском не треба више трошити речи.
  (b, 2. septembar 2013 14:29)

  # Link komentara

 126. Da Srbi razbiju table sa latinicom ili recimo one sa mađarskim natpisima u Vojvodini, mislim da bi EU i SAD koliko danas uveli sankcije.

  A kada član EU uradi ovo što smo videli danas u Vukovaru, to je ok.
  (Ivan, 2. septembar 2013 14:27)

  # Link komentara

 127. @H!
  Naravno da nisu za usporedbu Vukovar i Oluja!
  A evo i zasto.
  Infiltriranje vojske medju civile je zabranjeno zenevskom konvecijom i time civili postaju legitiman vojni cilj a odgovornost snose vojnici koji su iskoristili civile kao zivi stit.Nijedna presuda u Hagu se ne odnosi na granatiranje Vukovara(jedino za ovcaru ali ne za akciju oslobadjanja Vukovara) jer je to bio legitiman VOJNI cilj jer se dejstvovalo iz njega dok Knin nije bio legitiman vojni cilj jer iz njega nije bilo vojnih dejstava.Jasna razlika.
  Posle pada Vukovara nije bilo ubijanja civila vec ratnih zarobljenika(200 na ovcari)sto je veliki zlocin dok je posle Oluje ubijeno 2000 CIVILA.Posle Oluje svi preziveli(koji nisu poubijani dakle pola) civili su skupljeni u Kninu i u 40(oko2500 ljudi)autobusa otpremljeni do prelaza Batrovci.Posle toga je celokupna oblast SAO Krajina hermeticki zatvorena i prvih godina apsolutno nije bio moguc povratak.
  Za Oluju imas presudu u kojoj se kaze da je zlocin samo da ova dvojica nisu krivi ali da neko JESTE a za Vukovar(za ovcaru da posto je to zlocin) nemas jer prosto je to bilo dozvoljeno.
  A sto se cirilice tice i da vas to potseca na neke zlocine izgleda da vam taj argument nije bio dobar 1990 za sahovnicu i zlocine nad Srbima pod istom i to sta je ona njima znacila.Pa sad ovu "pobunu" resite na isti nacin kao i onu 1990.
  (Zemun, 2. septembar 2013 14:24)

  # Link komentara

 128. Ćirilica je jedno od hrvatskih pisama. U Dubrovačkoj Republici do 16. st. pisalo se isključivo ćirilicom. Službeni jezik bio je latinski, a u slavenskom uredu rabili su se hrvatski jezik i ćirilica. Ovo je skretanje pozornosti na nevažne teme. Uostalom, po Pravopisu srpskog jezika koji je izdala Matica srpska 1994., latinica i ćirilica i (i)jekavica i ekavica potpuno su ravnopravne u srpskom jeziku. U samoj Srbiji ne piše se ćirilicom, pa ju nema smisla postavljati u Vukovar i stvarati teškoće gdje ih nema. Srpski i hrvatski su isti (makro)jezik.
  (Dubrovčanin, 2. septembar 2013 14:21)

  # Link komentara

 129. Kakva je to bagra. Doduše, imamo i mi sličnih primeraka.
  (Hajko, 2. septembar 2013 14:19)

  # Link komentara

 130. kakvo domoljublje prema svom gradu heroju iskazuje ova skupina. pa ona razara, unistava i demolira svoj ljubljeni "hrvatski grad heroj" jer kako se ovaj vandalizam moze drugacije nazvati. inace, za mene je vukovar - srpskh grad heroj kao i svi srbi koji su posle svega sto su od 1941. god preziveli - opstali.

  a za ove domoljube pitanje, ko je riza halimi koji izjavljuje da treba priznati kosovo i na kom jeziku su table u presevu gde opstinu vode teroristi iz ucpbm? doticni je poslanik u srpskom parlamentu. ko je po vojvodini bacao srbe u dunav i masovno ubijao pa su danas table na madjaskom jeziku? ima li u carskom srpskom prizrenu danas tabli na srpskom? da ne pitam nista dalje.
   (dusan, 2. septembar 2013 14:15)

  # Link komentara

 131. Samo pogledajte grb Kraljevine SHS i Jugoslavije imao je oba simbola u sebi ocila i sahovnicu, tako da manite se gluposti jer istorija ce vas demantovati, da vas sad vide vasi cukundedovi smejali bi vam se jer su oni hteli ujedinjenje.
  (Grb, 2. septembar 2013 14:13)

  # Link komentara

 132. Sjajna tema za nacionaliste sa obe strane, ko vas sisa ja sam Jugosloven :P
  (Jugosloven, 2. septembar 2013 14:12)

  # Link komentara

 133. E ovaj HDZ (jer samo su oni ekstremni) je tako providan, nemam reci pa i u Srbiji se koriste oba pisma.
  A vidim matori se vere po narodu, a nije mu smetalo da pod Titom uci oba pisma, sve nacionaliste treba pohapsiti u svim drzavama bivse Juge.
  (Smesno, 2. septembar 2013 14:09)

  # Link komentara

 134. Lupaju table svojih institucija u državi za koju su se borili.
  Zbogom pameti....
  (Daredevil, 2. septembar 2013 14:04)

  # Link komentara

 135. Zbog ovakvih scena koje imate danas se i dogodio Vukovar. Sasvim je jasno da se morate u nekom trenutku pozabaviti sa tom vasom mrznjom koju gajite.
  (Mile, 2. septembar 2013 14:01)

  # Link komentara

 136. Ne mozes mjeriti NS sa Vukovarom alo covjece?! Uostalom u NS se zlocin dogodio 1941. kako i sam kazes. Sracunaj prije koliko je to godina bilo! ovo je jos jako frisko prema tome dobicete tablu tamo negdje 2040 i neke. eto, jednostavno da ne moze biti jednostavnije! Ako ti je stalo da docekas taj trenutak hrani se zdravo i drzi oci podalje od politike, i docekaces ga. Budi dobar ajde bok!
  (Igor, 2. septembar 2013 14:01)

  # Link komentara

 137. Zbog 18.11.'91, zbog "RSK", zbog toga što vrlo dobro šta nam mislite (pogledati komentare od npr. @Darko, @Divos, @VOJA KOŠTUNJAVI... itd.), NIŠTA od ćirilice u Vukovaru! Znamo mi vrlo dobro kako to sve ide (iskusili smo već), prvo ćirilica, pa vanredna prava ova - ona... itd... pa osnivanje "Veća srpskih opština" u HR, pa traženje autonomije... itd... A sve, kao, polako, natenane... i pod izgovorom europskih vrijednosti i prava nacionalnih manjina... ahaaa, mo'š mislit! Eh, tko vas ne zna...
  A imamo mi u Hrvatskoj puno i drugih nacionalnih manjina (Mađari, Česi, Slovaci, Bošnjaci... itd...) pa se pitajte kako to da NIKAD nismo imali sa njima nikakvih problema, nego samo i isključivo sa srpskom??? E pa zato što ste u HR oduvijek tražili "'leba preko pogače", a sve pod izgovorom navodne ugroženosti. Ma ajte, molim vas! -.-
  (Goran Matić -Split, 2. septembar 2013 14:00)

  # Link komentara

 138. Nedaleko od Vukovara, u selu Dalj, gde Srbi i dalje zive u pristojnom broju, nazivi ulica ispisani su u dva pisma. Ali.. U Dalju je i spomen (rodna) kuca velikog svetskog (malo je reci `srpskog`) naucnika Milutina Milankovica. Iako ovo lepo zdanje oivicava glavna ulica, a do Dunava setaliste, ni jedno ni drugo ne nose ime po njemu?! Glavna ulica je Hrvatske Republike, a setaliste po nekom Josi Zengi. Dakle, ima cirilice, ali nema Milankoviceve ulice. A ni kuce ne bi bilo obnovljene da pare nisu stigle iz EU...
  (Bogdan, 2. septembar 2013 13:58)

  # Link komentara

 139. Ja sam Hrvat i generalno ne smeta mi dvojezicnost u Vukovaru, iako bi po mom sudu trebali staviti visejezicnost i poradi drugih manjina kao sto su Rusini, Madjari, Slovaci itd. I cirilica je svjetsko pismo koje koristi milijarda ljudi i to svi znaju i protiv toga nemaju nista bila ona Srpska, Ruska, Bugarska ali ljude boli pomisao na rat i cirilica je samo podsjetnik na teske dane koje je prozivio tamosnji narod Hrvatski ili Nehrvatski ali cirilica se nametala od strane velikosrpske politike iz Beograda a to sto spominjete NS ili bilo koji Srpski grad mislim da nije vjerodostojno jer niti jedan Srpski grad nije bio bombardiran od strane Hrvata kao sto su bili bombardirani gradovi u HR, BIH od strane Srba, prema tome, nemozete ni da znate ni da suosjecate kad uopce nemate pojma kakav je to osjecaj i kakva je to gorcina. Pozdrav prijateljima u Srbiji!
  (igor, 2. septembar 2013 13:53)

  # Link komentara

 140. Jadni su i jedni i drugi. To je obicno pismo koje, uz latinicu i glagoljicu, nema nacionalisticko obiljezje. Kao sto nemaju niti katolicanstvo niti pravoslavlje. Jadni su oni koji poistovjecuju sve navedeno s hrvatstvom i srpstvom. Jadni su oni koji negiraju drugu naciju, a sebe glorificiraju. Jadni su oni koji nemaju postovanja prema drugim narodima i susjedima, a isto ocekuju za sebe. Jadni su oni koji koriste druge za provokaciju. Jadni su oni koji saraju ceste i natpise s 'ovo je Srbija', a nalaze se u Hr. Jadni su oni koji dizu ruke na fasisticki pozdrav i traze etnicki cistu Hr, a imaju ogromnu mrlju u proslosti koja je sramota za 21,stoljece. Jadni su oni koji cekicem razbijaju table. Jadni su oni koji od drzave traze sva prava, a istu pljuju i ne postuju ni koliko je crno pod noktom. Jadni su oni koji opravdavaju (ratne) zlocine drugim (ratnim) zlocinima. Jadni su oni koji zeljno cekaju vijesti iz susjedstva da bi mogli biti cyber vitezovi i pljuvati se medjusobno. Jadni su svi zlobnici koji manipuliraju masom pomocu medija. Jadni su oni koji....ma svi smo jadni..
   (hr, 2. septembar 2013 13:50)

  # Link komentara

 141. Posle '41. Srbi Hrvatima oprostili genicid za vreme NDH i sa njima gradili novu drzavu, novi jezik, novu jugoslovensku naciju i bratsvo. A Hrvati 22 godine posle '91. ne dozvoljavaju ni da se stave obicne table na obicnom pismu i to pravdaju srusenim gradom. Besmisleno.
   (fafa, 2. septembar 2013 13:41)

  # Link komentara

 142. Tema je izmišljena od strane hrvatske obaveštajne službe. Nametnuta budalama. I na kraju će se odobriti ćirilica i to će biti trijumf hrvatske demokracije. Komično zar ne. Nisu svi budale. Gledaju neki druge stvari. Procenat srpskog stanovništvau NDH, kao i povratak imovine fizičkim,ali i pravnim licima. I još mnogo toga.
  (Aca, 2. septembar 2013 13:40)

  # Link komentara

 143. Svedska, Norveska, Finska imaju svi nadpisi na sva tri jezika, cak i za narod "samer/sami" I to na opstinama, lokalima, centrima, tablima pa cak i TV kanal, Radio Program, Novine itd itd. A sve tri zemlje su ratovale protiv jedne i druge. Finska ima nadpise na Ruskom jezikom u nekim dijelovima, tako i Rusija.

  Hrvati se bune oko Vukovarski tablica.

  Ljakse nista drugo, spremni su za Evropu ko Albanija.
  (Skandinavija, 2. septembar 2013 13:40)

  # Link komentara

 144. @"Stvar je ovdje mnogo dublje prirode. Većina Srba u Hrvatskoj su izrazito nacionalistički nastrojeni i ovakve stvari koriste za provociranje. Da su Srbi normalni građani Hrvatske nebi bilo nikakvih problema, međutim uopće se ne žele integrirati u hrvatsko društvo, dapače, mrze Hrvatsku. U Srbiji, koliko ja znam, nema takvih problema sa bilo kojom manjinom, odnosno, nijedna nije toliko nacionalistički nastrojena da prelazi u antisrbizam.
  (daska, 2. septembar 2013 12:10) "

  Mržnja rađa mržnju! Verovatno je hrvatska država loše tretirala pripadnike srpskog naroda (od konstitutivnog naroda su postali nacionalna manjina; ne verujem da iko, svojom voljom napušta svoje ognjište iz besa). Uostalom, evropske vrednosti podrazumevaju prihvatanje različitosti. Hrvatima to nikad nije išlo od ruke. Naravno, nisu svi ljudi isti, ali govorim o većinskom raspoloženju.
  (EU, 2. septembar 2013 13:36)

  # Link komentara

 145. Evropa...
  (pera, 2. septembar 2013 13:36)

  # Link komentara

 146. Страшно је уништавање ћириличних натписа у Вуковару а још страшније је оволико присуство ХРВАТА на српским порталима! АМАН људи, Србе не занима Хрватска. Ја избегавам све што има натпис ХР и заиста не разумем зашто нас већ једном не оставите на миру? Побили сте 700000 у Јасеновцу, протрали 250000 у олуји и сада нас смарате на нашим порталима?
  Срђан, Београд
  (Srđan, 2. septembar 2013 13:36)

  # Link komentara

 147. Pa gde je onda jevropa?
  (dkg, 2. septembar 2013 13:36)

  # Link komentara

 148. Latinica i Ћирилица , оба писма настала из Грчког алфабата nisu dedovina ni Hrvata ni Srba već nasledjena историјска тј. povijesna tekovina.
  Oba pisma su samo povod za emocionalno-mentalno pražnjenje ljudi koji žive u prošlosti и који немају нажалост другу преокупацију у животу него стално траже кривца у другоме за своју самоћу.
  (АЛФАBET, 2. septembar 2013 13:34)

  # Link komentara

 149. O Bože dokonog naroda. Oni stvarno žive u 18. veku ako misle da će demonstriranjem nešto postići. Naša vlada treba da uputi demarš "Briselu" zbog ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda Srba u Vukovaru. Hrvatska vlada treba da preduzme preferencijalni tretman za Srbe i to u trajanju od 365 dana da bi pojedinci iz hrvatskog naroda shvatili da pravo na slobodu izbora pisma elementarno pravo EU.
  (Codex, 2. septembar 2013 12:12)
  Ma tko se javlja!!!!! A razbijanje i paljenje veleposlanstva i paljenje zastava po Beogradu,razbijanje i napadanje auta Hrvatskih navijača u Novom Sadu.....U kojem se vijeku to dešava!!!!U kojem vijeku onda vi živite.......? Bože prepotetnih ljudi......tuđe greške vide,svoje sakrivaju ili ih dižu u visine....
  (emilijus, 2. septembar 2013 13:34)

  # Link komentara

 150. Brisel sve vidi i sve cuje.
  (AlCapone, 2. septembar 2013 13:32)

  # Link komentara

 151. Da nije smesno bilo bi zalosno.Jel da,da je EU malo smesna Organizacija?...koga sve primaju,jadni su!Ovaj narod koji zivi u 21.veku, inteligentan je kao i covek iz Neolita.
  eeee moji hrvati ta mrznja koju toliko forsirate,obice vam se o glavu!
  Pogledajte malo u proslost,i vidite koliko vam je to dobra donelo!
   (LICEMER, 2. septembar 2013 13:29)

  # Link komentara

 152. Super, ali koliko ja znam Novi Sad nisu Hrvati sravnili sa zemljom , isto tako tamo ne postoji Ovčara gdje se samo u jednoj noći streljano 300 ljudi koji su bili izvučeni iz bolnice.Zato je krajnje neumjesno to uspoređivati .Ja nisam protiv ćirilice,ali trebalo se još pričekati , vrijeme lijeći sve rane .
  (Damir CRO, 2. septembar 2013 10:31)

  E moja rana zvana Jasenovac nece nikada zarasti pa makar proslo i hiljadu godina,ja nedam da zaraste.
  (Serdar, 2. septembar 2013 13:28)

  # Link komentara

 153. Aha, znaci u hrvatskoj su to protivnici dvojezicnosti i demonstranti, a u srbiji su klerofasisti i huligani?

  Slobodno novinarstvo dominira, svaka cast!
  (jedaizmase, 2. septembar 2013 13:27)

  # Link komentara

 154. Hrtavska je članica EU.
  Da li je sad jasno šta je EU?
  (andro, 2. septembar 2013 13:26)

  # Link komentara

 155. Isto im tako smeta I tabla na ostrvu Pag, na mestu logora iz Drugog svetskog rata. Tri puta je rusena do sada. A latinicna je, sto znaci da susedima ne smeta oblik slova, vec nesto drugo.
  (Djordje Sekularac, 2. septembar 2013 13:25)

  # Link komentara

 156. Sve nacionalističke spodobe svih nacionalnosti treba pohapsiti - ako je to pola naroda, onda pohapsiti pola naroda.
  (Nacionalizam je zlo, 2. septembar 2013 13:24)

  # Link komentara

 157. Super, ali koliko ja znam Novi Sad nisu Hrvati sravnili sa zemljom , isto tako tamo ne postoji Ovčara gdje se samo u jednoj noći streljano 300 ljudi koji su bili izvučeni iz bolnice.Zato je krajnje neumjesno to uspoređivati .Ja nisam protiv ćirilice,ali trebalo se još pričekati , vrijeme lijeći sve rane .
  (Damir CRO, 2. septembar 2013 10:31)

  Ne, Novi Sad je grad gde je 3000-4000 ljudi uhapšeno i ubijeno tokom mesec dana, aprila 1941. I šta to menja? Ništa. Zločin ne može da bude opravdanje za drugi zločin. Zlo je zlo, a dobro je dobro. Nekada je tako jednostavno.
  (marsupilami, 2. septembar 2013 13:24)

  # Link komentara

 158. Kod nas su uvijek ide nakaradnim redom. Table su najobičniji simbol, ali one bi trebale biti šlag na tortu završenog integracijskog procesa u Vukovaru, a ne obrnuto. U Vukovaru su podjele iste kao i prije deset i petnaest godina i nema ozbiljnih pomaka u odnosima lokalnog stanovništva, pa i nije čudno što većina njih ne želi vidjeti table s ćirilićnim natpisima.
   (Agram, 2. septembar 2013 13:24)

  # Link komentara

 159. Neka razbijaju, isti dan postavit novu i nek je opet razbiju...Kad ih se opandraci po dzepu nece vise rusit... Da rade ista u zivotu ne bi se ovim bavili, j...vjetri sa 30 godina otisli u mirovinu
   (flashZG, 2. septembar 2013 13:23)

  # Link komentara

 160. Po meni ovo je unutrasnje pitanje Hrvatske.Pa nisu Srbi hteli da postavljaju te table.To je problem Hrvata i njihovih politicara.i na veliku zalost postaje zabava za mase.a sto se mene tice nemojte stavljati table.nego pustite ljude neka zive zajedno ako hoce.I onako se u Vukovar nije vratio ni jedan Srbin ratni zlocinac ili ucesnik rata.
  (realno, 2. septembar 2013 13:23)

  # Link komentara

 161. Područje ex-yu izuzev Slovenije je još uvijek jedno veliko bure baruta, štoviše možda čak i najveće do sada. Svi su nezadovolji i svi će se vrlo lako upustiti u nove ratne avanture čim se ukaže prilika za to. A prilika će se ukazati prije ili kasnije. Albanci snivaju san o ujedinjenju svih Albanaca u jednu državu (mislim da vam je ta špranca jako poznta, mislim kopirali su je od vas), znači direktne pretenzije prema Makedoniji, Srbiji, CG i Grčkoj. Većina Srba sanja o povratku svih “vekovnih srpskih zemalja”, da ne nabrajam, znate i sami. Muslimani / tzv. Bošnjaci, nesposobni za ikakvo pravo ratovnje, vjerojatno će se usvršit za terorizam. Makedoniju, najrealnije ja da podjele Bugari i Albanci. Hrvati, Mađari i Bugari mogu relativno mirno sve promatrati i uzeti koji dio za sebe ako se ukaže prilika. Vi i ne sanjate koliko npr. Mađari i Bugari osjećaju nepravde iz prošlih ratova, tako da...
  (panzer general, 2. septembar 2013 13:23)

  # Link komentara

 162. @felix,

  Table koje ste sklonili su DVOjezične a ne samo ćirilične.Uništavate pri tom i svoje ali fali pameti da bi ste to shvatili...
  (Dovla, 2. septembar 2013 13:22)

  # Link komentara

 163. 'Protivnici dvojezicnosti' ohhh kako smo divni....i hrabri.
  (Divad, 2. septembar 2013 13:16)

  # Link komentara

 164. U Subotici i Novom Sadu gde su madjarski fasisti u Drugom svetskom ratu napravili najvece zlocine u Panoniji, danas je sve pored srpskog, rusinskog, rumunskog, hrvatskog,ukrajinskog, slovackog i na madjarskom. To je razlika izmedju vas i NAS!

  Dunav tece, a kosava duva Vukovare sad te Srbin cuva !!!
  (VOJA KOSTUNJAVI, 2. septembar 2013 13:09)

  # Link komentara

 165. moze li neko hrvatima da objasni da cirilica nije autenticno srpsko pismo vec da smo ga dobili od grka, kao sto su i oni dobili latinicu iz rima. Cirilica je svjetsko pismo, pisu ga ljudi od budve do vladivostoka na tihom okeanu, cak ga i u mongoliju koriste. Ne koristiti cirilicu samo sebe intelektualno ogranicavaju. Znam i cirilicu i latinicu , a volio bih da znam jos 10 pisama!
   (crnogorac-, 2. septembar 2013 13:07)

  # Link komentara

 166. meni je zao ovih ljudi,bore se protiv ploca i cirilice.Tuzan je njihov zivot!Ja zivim u Vojvodini ,gde ima 10 natpisa na jednoj ploci!
  (doktor, 2. septembar 2013 13:05)

  # Link komentara

 167. Jedva čekam Badnji dan u Vukovaru, da vidim taj praznik za oči i karavane srpske omladine sa srpskim zastavama i suvom cerovinom.Izuzetno mi je bilo drago što je privrženost matici pokazivala vukovarska omladina sportskim navijanjem na košarci za svoju otadžbinsku reprezentciju, prošli mesec.
  Ne znam čemu tolika mržnja prema ćiriličnom pismu, koje koriste u nešto izmenjenom obliku i Crnogorci,Makedonci,Bugari.Ako je srpska manjina u Vukovaru većina izvinite-molim vas.Mi smo kao država pokazali multietničnost na svojoj teritoriji poštovanjem manjina, to želimo i od suseda, kao zemlje članice EU!
  (FP, 2. septembar 2013 12:59)

  # Link komentara

 168. U Novom Sadu pisu na Sest jezika i nikom ne smeta a u EU ne mogu DS stoje....
  (Nidza, 2. septembar 2013 12:58)

  # Link komentara

 169. Kao rodjeni Vukovarcanin (1976), koji od 1994 zivi i radi u Beogradu, mogu da kazem da je rat u ovom gradu zapoceo od strane hrvatskih ultranacionalista i sovinista, koji su zeleli da preuzmu kontrolu nad njim i da etnicki ociste Srbe i ostale "neposlusne" manjine. Kroz povjest se zna da je Vukovar bio srpski grad, kao i Dubrovnik, dok ustaskim genocidom (1941-1945) nije trajno poremecena etnicka struktura u vecinsku korist Hrvata. Jos od 1991, posebno od kada je HDZ preuzeo vlast u Hrvatskoj, trajao je tihi a onda sve otvoreniji progon Srba iz grada, koji se manifestovao u verbalnim i fizikcim napadima na Srbe i njihovu imovinu, ispisvanje antisrpskih grafita, otpustanja sa posla, pretnje telefonom, izbacivanje srpskih bolesnika iz vukovarske bolnice da bi bile primljeni ranjenici hrvatskih paravojnih postrojbi. Moj teca, tek opreisan, je izbacen iz kreveta jer je Srbin, pa je ona u ranama, polusvestan prebacen autom u bolnicu Sremskom Mitrovici. Pa kako je onda poceo rat? Prve naoruazne bande u gradu bile su hrvatske, a JNA je intevenisala da se spreci pogrom nad nehrvatskim zivljem. Proveo sam rat za Vukovar u uniformu JNA, gledajuci kao hrvatski snajperisti ubijaju srpske civile i vojnike JNA s ledja.
  (darko, 2. septembar 2013 12:57)

  # Link komentara

 170. Evo ja ovdje u Kanadi ,ako se ne zelim uklopit u drustvo, mene ce protjerat iz zemlje, dok god postujem drzavu, i ne remetim drzavni poredak ja sam dobrodosao, a u svoja 4 zida mogu da da budem nacionalista koliko hocu
  (HMMMMMMMMMMMMMMMMM, 2. septembar 2013 12:57)

  # Link komentara

 171. Kad osećaj mržnje nadvlada osećaj žrtve, onda prestajete biti žrtva! Nisam ni Srbin ni Hrvat niti gajim emocije prema nacijama... Hoću da Vam kažem da ste jadni SVI, koji ne znate da poštujete! Žalosno je što takvo zlo koje se identifikuje sa jednom nacijom misli da može imati monopol nad patriotizmom, pravom i pravdom.
  (pero, 2. septembar 2013 12:56)

  # Link komentara

 172. evropski hrvati,sto se mora mora se,u srbiji vecina naselja je dvojecicno obelezeno pa se niko ne ljuti, ni ne razmisljamo o tome.
  navicicete se.
  (bibliotekar, 2. septembar 2013 12:55)

  # Link komentara

 173. Ми смо за њих појам демократије и права мањина. Код нас постоје натписи у градовима са великим бројем мањинског народа и ником не смета... Хрвати још једном показују да је ксенофобија код њих веома распрострањена...
   (воја, 2. septembar 2013 12:55)

  # Link komentara

 174. Pa nista..nek ovi jedni razvale tablu, pa onda sutra nek postave novu..pa je ovi razvale..i sve tako u krug...
  A bogami racun placaju gradjani tog grada, pa nek se tabla mijenja 365 u godini..
  Kakav je to jad tu, to je nevjerovatno-i jedna i druga strana..toliko probisvjeta , debila koji su samo u vrijeme rata, sukoba tuce..mogli naci svoje mjesto. Sad bi eto ponovo razvaljivali, branitelji brane evropsku uniju od slova, ovi se plase unistenja..obe strane sizofrene..obican covjek sjedi kuci suti i ceka da to prodje...
  I onad komentari kao -ja nemam nista protiv cirilice, ali sta ce vam to, znate vi i latinicu pa fino svi mozemo da razumijemo.. Nemojte da drugom e odredjujete sta je njemu potrebno- bas mi lici na Ameriku pedesetih i crnacki pokret za prava gradjana.
  I tu ima izjava tog tipa- pogledajte neke filmove-fini bijeli gradjani kazu: "Ma sta im fali niko ih ne dira, dali smo im da se voze u autobusu i sad bi oni da sjede gdje hoce. Prerano je jos zato, idi fino sjedi pozadi, niko te ne dira tamo, sta ti fali. Nije neka razlika sjedis naprijed ili pozadi...Neki red mora da se zna. MI ovdje fino zivimo zajedno inace.."
  Prestanite odredjivat jedni drugima sta ce biti dobro drugoj strani, i Srbi Hrvatima i Hrvati Srbima.
  Povinuj se zakonu, pa sledeci put glasaj protiv te partije ako ti se ne svidja, a mani se kamenja.
  (Musa Express, 2. septembar 2013 12:43)

  # Link komentara

 175. Postavljanje ploča s čiriličnim pismom, koliko vidim, u nekih srba izaziva erotično zadovoljstvo.
  (Ništa na silu, 2. septembar 2013 12:38)

  # Link komentara

 176. " Sta hoce ti Srbi? Imaju sva prava u Hrvatskoj i ako hoce da pisu i citaju cirilicu neka to rade u svoja cetiri zida. Mene kao Hrvata vrijedja sto u jednom Vukovaru, hrvatskom gradu heroju, moram gledati cirilicne natpise. Ogromna vecina ljudi u Hrvatskoj ne zeli cirilicu. Zasto manjina mora tlaciti vecinu?"
  E sada, zamenite imenicu "Srbi" sa , recimo, imenicom "pederi" a "cirilicu" s "paradom" i dobicete klasican odgovor protiv prava gejeva u Srbiji. Kontekst je drugi a predrasude i vrlo losi argumenti su uvek isti. Prava manjina treba da budu zagarantovana bez obzira o cemu se radi.
  (Boris, 2. septembar 2013 12:32)

  # Link komentara

 177. (H!, 2. septembar 2013 11:51) a kako je lepo poceti od opsade samo. a sto nisi spomenuo sta je bilo pre? cek da razmislim. meni su pucali na stan iz vozila u pokretu samo zato sto je moj otac bio neki direktor u kombinatu. a onda je posle dobio i otkaz. majka nije dobila otkaz ali su napravili takve uslove da je morala sama da da otkaz. na srecu nisu ih pokupili i ubili kao neke druge. ili recimo moja majka je vodila brata i mene ulicom imali smo po 4-5 godina, a komsinica cija je cerka vec tada bila u zengama je rekla ovako "zaklacemo ti te tvoje princeve".

  ma jadni mali hrcci, koji se bore za svoj grad. e vidis taj grad koji ti smatras da je samo tvoj je isto toliko i moj.
  (nijebitnoime, 2. septembar 2013 12:31)

  # Link komentara

 178. Oni protestuju protiv nečega što u Srbiji postoji oduvjek.I tko je sad Evropa?
   (Saša NS, 2. septembar 2013 12:30)

  # Link komentara

 179. Nazalost, nije citava Hrvatska ista... U Istri, a u zadnje vrijeme i u juznoj dalmaciji se mogu slobodno postaviti bilo kakvi natpisi.. tim ljudima nije stalo. Odavno sam tvrdio da danasnje granice na balkanu nemaju dodira sa realnoscu. Evo, ja Bokelj, Kotoranin. Po nekoj logici granica, moji sudrzavljani iz Pljevalja, Berana, Rozaja itd. bi trebali da mi budu blizi od Dubrovcana npr... A kako? Evo sad je bio ovaj gay kruzer kod nas.. vjerujte mi, Kotor je apsolutno jedini grad u cg koji je mogo primiti, ugostiti i ispratiti, bez ijednog incidenta 2500 ljudi drugacije seksualne opredijeljenosti.
  Tako je i u HR... Ustase su dozivjele procvat nakon raspada SFRJ u odredjenim djelovima drzave. Mora se reci da velikog sovinizma ima i u Srb u odredjenim gradovima, ali nebitno.
  Jasno je da nikad odje nece biti mira, previse su ljudi zadojeni mrznjom i prije svega neobrazovanjem i idiotizmom.
  Pozdrav za sve normalne ljude sa ovog idiotskog Balkana.
  (fraka, 2. septembar 2013 12:23)

  # Link komentara

 180. Pa ko je to?! Nikada ga u zivotu nisam video!
  (Ne znam., 2. septembar 2013 11:55)

  Vojislav Vojo Stanimirović
  (Hrvat, 2. septembar 2013 12:21)

  # Link komentara

 181. Kaj trabunjate bre srbi?!
  Vaš Vođa veli ovako:
  Dana 4. veljača 2013, Vladimir Putin, ruski predsjednik, obratio se Dumi (ruski parlament,), te je održao govor o napetosti s manjinama u Rusiji:.

  “U Rusiji žive Rusi.

  Bilo koje manjine, u bilo kojem mjestu, ako žele živijeti u Rusiji, raditi i jesti u Rusiji, trebaju govoriti ruski, i trebaju poštivati ruske zakone.

  Ako oni vole šerijatsko pravo, onda ćemo ih savjetovati da idu na ona mjesta gdje je to državni zakon.

  Rusija ne treba manjine.

  Manjine trebaju Rusiju, a mi im nećemo dati posebne povlastice, ili pokušati promijeniti naše zakone kako bi odgovarale njihovim željama, bez obzira kako glasno viču ’diskriminacija’ .

  Na nama je da se naučimo, gledajući samouništenje u Americi, Engleskoj, Nizozemskoj i Francuskoj, ako želimo preživjeti kao nacija.

  Ruski običaji i tradicija nisu kompatibilni s izostankom kulture ili primitivnih načina života u većine manjina.

  Kada časno zakonodavno tijelo razmišlja o usvajanju novih zakona, mora prvenstveno imati na umu nacionalni interes obzirom da manjine nisu Rusi.”

  Političari u Dumi su priredili Putinu pet minutne ovacije.
  SLUŠAJTE VOĐU!!!!
  (Croatorum, 2. septembar 2013 12:20)

  # Link komentara

 182. Dok se ne ukine Republika Srpska ja necu prestati vjerovati da je projekt Velika Srbija proslost.
  Sve ovo sto se dogadja u BIH, nesredjena drzava, prijetnje s neovisnosti..sve bi bilo isto u Hrvatskoj danas,samo da je drugacije zavrsilo.Ne bi bili Europe vec kazan.
  (cro_atia, 2. septembar 2013 12:16)

  # Link komentara

 183. Kao i obično. Ratuje 10% Ustaša protiv 10% četnika, oni pale , ubijaju, kradu, pljačkaju, privatiziraju, nabijaju nam ovakva sr...kao dnevni hajlajt, u međuvremenu oni svi (npr. predstavnici udruga veterana, domovinski rat...) voze BMW X6, ML-ove, raznorazne džipove, jer su jedino oni pravi Hrvati odnosno pravi Srbi, a mi svi ostali smo smeće. Od nas se očekuje da umremo. Od gladi, žeđi, neplaćanja režija ili nečeg šetvrtog. Ili najbolje još jednom da se pokoljemo oko ćirilice da 10% sa jedne i druge strane može nastaviti krasti i privatizirati. Za nove džipove, nove Pantovčake i nova Dedinja. Gdje nam je mozak?
  (Luzer Zg, 2. septembar 2013 12:14)

  # Link komentara

 184. O Bože dokonog naroda. Oni stvarno žive u 18. veku ako misle da će demonstriranjem nešto postići. Naša vlada treba da uputi demarš "Briselu" zbog ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda Srba u Vukovaru. Hrvatska vlada treba da preduzme preferencijalni tretman za Srbe i to u trajanju od 365 dana da bi pojedinci iz hrvatskog naroda shvatili da pravo na slobodu izbora pisma elementarno pravo EU.
  (Codex, 2. septembar 2013 12:12)

  # Link komentara

 185. @ Pa ko je to?! Nikada ga u zivotu nisam video!
  (Ne znam., 2. septembar 2013 11:55)

  To ti je dragi moj doktor Vojislav Stanimirovic. Ti ga nisi "nikad video", a mi ga na zalost moramo gledat svaki dan. Ratni gradonacelnik Vukovara i jedan od glavnih huskaca protiv hrvatske vlasti. Vidis kako tu seta sa bombama oko pasa - sto mislis sto je s njima radio? Minirao kamenje za izgradnju temelja kuce?

  On je danas ovo:

  [link]

  daklem, zastupnik u Hrvatskom saboru, clan odbora za Europske integracije, ravnopravnost spolova itd. itd. funkcije koje ima kao predsjednik SDSS-a da ni ne nabrajam...

  Zivi bolje nego 99,999999% Hrvata u Hrvatskoj. S cirilicom ili bez nje!

  I sad mi reci iskreno, ako bi na to pitanje uopce znao odgovor.. Kako bi se ti osjecao da je ovaj grad na snimci tvoj rodni grad (ne daj Boze, jer to ne zelim nikome) a da je ovaj covjek koji bombama seta po njemu zastupnik u Skupstini Srbije i da da ti kao porezni obveznik moras placat?
  (HR, 2. septembar 2013 12:10)

  # Link komentara

 186. Stvar je ovdje mnogo dublje prirode. Većina Srba u Hrvatskoj su izrazito nacionalistički nastrojeni i ovakve stvari koriste za provociranje. Da su Srbi normalni građani Hrvatske nebi bilo nikakvih problema, međutim uopće se ne žele integrirati u hrvatsko društvo, dapače, mrze Hrvatsku. U Srbiji, koliko ja znam, nema takvih problema sa bilo kojom manjinom, odnosno, nijedna nije toliko nacionalistički nastrojena da prelazi u antisrbizam.
  (daska, 2. septembar 2013 12:10)

  # Link komentara

 187. ODMAH bez suvišnih komentara prijaviti Evropskoj komisiji i ostalim nadležnim telima EU, potkrepljeno video, foto i ostalim prilozima.
  (ćirilo i latinije, 2. septembar 2013 11:40)

  A što bi majstore prijavio??To da službene institucije brane da se uništi ono što su i postavili?Koga prijavljuješ?Molim pojasni?Što je konkretno krivnja države Hrvatske i njenih institucija??
  (feeder, 2. septembar 2013 12:09)

  # Link komentara

 188. Protiv sam cirilice u Vukovaru, u gradu gdje su bili gazeni i Hrvati i Hrvatska drzava od strane Srba.
  Moze Troinja,Bobota,Borovo,Pacetin,Vera,Negoslavci ali ne i u gradu Vukovaru.
  (toni, 2. septembar 2013 12:07)

  # Link komentara

 189. Svakoj budali koja malo logički razmišlja vidi da dovjezični natpisi več jesu i u Hrvatskom jeziku se kaže Vukovar i u Srpskom jeziku se kaže Vukovar,drugo Latinica nije hrvatsko pismo Hrvati se samo njome koriste,Čirilica nije Srpsko pismo Srbi se samo njome koriste.
  (Zeki1223, 2. septembar 2013 12:05)

  # Link komentara

 190. Problem je što hrvatski Srbi još uvijek ne akceptiraju HR kao svoju domovinu i još uvijek maštaju o pripajanju Srbiji samo ovaj puta sitnim koracima... malo ćirilica, malo posebna nastava itd... svesrdno podsticani parolama iz same Srbije koja nije o stanju brinuti se o ljudima u Srbiji ali eto kao brine o ljudima van svojih granica....
  (Hr, 2. septembar 2013 12:03)

  # Link komentara

 191. @ Ti koji su pocinili ta zlodela sigurno ne stanuju u Vukovaru ili negde u HR. U Vukovaru stanuju obicni smrtnici koji sigurno nisu pocinili neko zlodelo svojim komsijama hrvatima, i zele samo normalno da zive, kao i svi ostali.
  (Pa, 2. septembar 2013 10:51)


  Sad pogledaj ovaj video:

  [link]

  pa mi odgovori na pitanje da li znas tko je covjek sa crnom bradom (u prvom planu) na 1:23 - 1:27? I usput gdje zivi i koju funkciju obnasa? I jos bolje tko ga za to placa?
  (RH, 2. septembar 2013 11:16)

  Pa ko je to?! Nikada ga u zivotu nisam video!
  (Ne znam., 2. septembar 2013 11:55)

  # Link komentara

 192. nisu se oni pomakli iz srednjeg veka niti će u skorije vreme. nemaju elementarnu kulturu demokratije i tolerancije. kompleksi ili nešto drugo?
  (bg_boss, 2. septembar 2013 11:53)

  # Link komentara

 193. @ (sasa, 2. septembar 2013 11:00)

  Postovani Sasa,

  da li vi ovdje ponovo poistovjecujete tragediju grada Vukovara sa time sto vi nazivate "proterivanje preko 200000 ljudi SAMO zato sto su druge nacije i vere"...

  Tko iole zdrave pameti jos u to moze vjerovat????

  Ajmo sasvim realno i cinjenicno bez da se vrijedja ikoga.

  Vukovar
  a) Opsada grada traje 87 dana.
  b) Na grad u toj opsadi pada oko 6.5 MILIONA granata (a da nitko ne biva osudjen za prekomjerno granatiranje)
  c) Nema nikakvih traktorskih kolona koje bijeze iz grada prije nego li je srpska vojska usla u grad.
  d) Vojska ulazi u grad, ulazi ljudima u podrume i njih krvave i prljave sa plasticnim vrecicama u rukama fizicki izgoni iz grada;
  e) neke odvodi na stratise na Ovcaru gdje se i danas nalaze masovne grobnice
  f) druge odvodi u Sremsku Mitrovicu, Nis, Blagice, Stajicevo - koncentracioni logori...

  Vukovarci svoj grad brane do zadnjeg trena a oni drugi?

  Knin
  a) Operacija pocinje 04.08.95. u 5:30 ujutro. U 8:30 SLIJEDECEG DANA na kninskoj tvrdjavi viori 20metarski hrvatski stijeg;
  b) Na grad po izvjescu UN-a pada 900 granata (usporedi 900 i 6.5 MILIONA - a za Knin se konstruira optuznica na temelju "prekomjernog granatiranja")
  c) Vojska ulazi u potpuno prazan grad (i kako mislis da moze protjerat nekoga koga niti ne vidi???).
  d) Civili koji ostaju dobivaju zastitu UN snaga (osim nekolicine pojedinaca koji debelo NAKON akcije bivaju predmetom osvete i zvjerstva).

  Jel to za usporedbu?
  (H!, 2. septembar 2013 11:51)

  # Link komentara

 194. Pokušavam razumjeti ove superponosne i superodlučne Vukovarce koji mrze ćirilicu...i ne mogu. Nikakve žrtve i nepravde ne mogu opravdati ovakvu zatucanost i neshvaćanje biti problema. Pa zar ne shvaćaju da na taj način onemogućavaju svojoj djeci da žive u boljem okruženju, toleranciji i zajedništvu sa svim dobrim ljudima? Da žive normalan život neopterećen onim što im ne treba? Odgajaju nacionalistički ološ koji će za sve nedaće u svojim životima uvijek i prvo prozivati ćirilicu i Srbe. Nema opravdanja za takvo uništavanje vlastite djece. Pa recte što god hoćete.
  (cinober, 2. septembar 2013 11:50)

  # Link komentara

 195. Каква хипокризија!?!? Тражите од Хрвата да стављају ћириличне табле, а више од пола Срба у Србији пише латиницом, натписи у Београду су 90% на латиници, приликом дизајнирања нових таблица за аутомобиле, тражено је од државе да се слова на таблици пишу само она која су заједничка за ћирилицу и латиницу. Предлог је од Министра унутрашњих послова - ОДБИЈЕН. Дневна штампа у Србији, само је једанн лист на ћирилици, сви остали на латиници, титлови на телевизији - мало је болја ситуација. Тазо пропадамо, јер гледамо преко туђе тарабе, сада су Хрвати криви, геноцидни, са камом у устима, не дају ћирилицу, јер, Боже мој, ћирилицом пишу СРБИ!!! Како ви пишете, како вам пишу деца, да ли се побуните, када од државе у преписци добијете одговор, писмо, допис на латиници.. Страшно...Мука ми је од оваквог лицемерства!
  (Зато пропадамо, 2. septembar 2013 11:43)

  # Link komentara

 196. A kome smeta latinica ? Vi znate latinicu mi znamo skoro cijeli svijet tako da nevidim potrebu za cirilicu to je samo provokacija mislim da u jednom Vukovaru to sigurno netriba ! Normalno nek zive svi ljudi tamo koj smatraju vukovar svojom domovinom. Zna se dobro tko je hodao Vukovarom i pjevo pjesme morate i vi Ljude razuumiijet u Vukovaru srusili ste ga sravnili sa zemljom sto reko covijek prije mene stavite table na cirilici u Zagrebu ali ne u Vukovaru
  (torcida, 2. septembar 2013 11:42)

  # Link komentara

 197. ODMAH bez suvišnih komentara prijaviti Evropskoj komisiji i ostalim nadležnim telima EU, potkrepljeno video, foto i ostalim prilozima.
  (ćirilo i latinije, 2. septembar 2013 11:40)

  # Link komentara

 198. eee svaka vam cast Croati, samo vi znate kako treba sa srbima, jos i mozete, pocevsi od Oluje pa nadalje, kad bismo mi znali i umeli kao vi, danas ne bismo pricali snjima o nekakvim izbornim listicima...!!!
  (guri, 2. septembar 2013 11:31)

  # Link komentara

 199. ja sam hrvat i prvi sam za to da se uvede dvojezicnost, ljudi ne shvacate, nije problem u cirilici, problem je u tome sto se drzava bavi nebitnim stvarima, ti ljudi koji tamo prosvjeduju nemaju zivota.. svakom od njih netko je ubijen, kuca spaljena i nanesena velika ljudska nepravda radi nekolicine politicara koji su krojili sudbine tisuce ljudi.. spominjete srpske gradove i prava hrvata u srbiji ali to nije isto, dok su hrvati i srbi ispijali kave u novom sadu, beogradu, vojvodini u vukovaru su ubijani ljudi.. to je revolt jer je jos jako puno onih koji se vode kao nestali i ljudi ne mogu pokopat svoju djecu, posla nema, na vukovar se drzava sjeti jednom u godini kad paradiraju za politicke poene itd itd.. i normalno da ce se prosvjedovati, to ne treba odobravati ali treba razumjeti isto kao sto ja razumijem navijace u vukovaru pred par tjedana koji su provocirali sa zastavama i politickim porukama .. u neimastini i teskom zivotu covjek grize na sve..
  (Edi, 2. septembar 2013 11:29)

  # Link komentara

 200. Sada naša diplomatija i mediji treba da odrade svoj deo posla. Zaštititi prava manjina!
  (Peki, 2. septembar 2013 11:29)

  # Link komentara

 201. Tih table do jutra nema 100% oni koji su ih nasilno htjeli postaviti ni neznaju s kim vragom su se uhvatili. Sve veteranske Udruge su se digle na noge I u petak ce u Vukovaru biti 50.000 ljudi . Dirnuli su nam svetinju a odgovor slijedi !!!
  (felix, 2. septembar 2013 11:22)

  # Link komentara

 202. Desavanja sasvim dostojna novog clana Evropske unije....
  (mlekadzija, 2. septembar 2013 11:20)

  # Link komentara

 203. (Pa, 2. septembar 2013 10:51)
  HAHAHHA Ne hodaju gradom? Obični civili? Pa problem je upravo u tome da svi žive normalno tamo. 80% Srba u HR je sudjelovalo u pobuni aktivno ili pasivno, i onda ih je Tuđman, umjesto da im se sudi, odlobodio Zakonom o aboliciji. Pa pola policije u Vukovaru čine bivši policajci Krajine...
  (daska, 2. septembar 2013 11:19)

  # Link komentara

 204. Zamlacivanje naroda, vukovar je grad sa preko 50 % nezaposlenih, a od toga su 98% srbi. ljudima treba posao. Ako tako ostane bice cirilica Ali srba nece biti da je citaju. Dodjite u vukovar I pisite o tome kako je ziveti u EU bez plate. Apsurdno Ali istinito Srbija je zemlja koja ima 100000 izbeglica iz EU. A verovatno I mnogo vise.
   (Boki, 2. septembar 2013 11:18)

  # Link komentara

 205. @ Ti koji su pocinili ta zlodela sigurno ne stanuju u Vukovaru ili negde u HR. U Vukovaru stanuju obicni smrtnici koji sigurno nisu pocinili neko zlodelo svojim komsijama hrvatima, i zele samo normalno da zive, kao i svi ostali.
  (Pa, 2. septembar 2013 10:51)


  Sad pogledaj ovaj video:

  [link]

  pa mi odgovori na pitanje da li znas tko je covjek sa crnom bradom (u prvom planu) na 1:23 - 1:27? I usput gdje zivi i koju funkciju obnasa? I jos bolje tko ga za to placa?
  (RH, 2. septembar 2013 11:16)

  # Link komentara

 206. tridesetak demonstranata blokiralo postavljanje table??? hahahah... kako je smesna Hrvatska... a svi kritikuju Srbe.. pa u Pazaru jos stoji tabla onom zlocincu Acif ili Hacif efendiji- kako god- i niko je ne sklanja
   (Izdajnik, 2. septembar 2013 11:15)

  # Link komentara

 207. Svi spominju Ustav, zakon, Europsku uniju, prava manjine ... i tome slicno!

  Zasto nikome od vas nisu bile na pameti te vrijednosti kad se dogadjalo ovo:

  [link]

  Pogledajte to dobro pa ce vam mozda biti jasnije zasto se ljudi bune!

  Tek kada od Srbije i od srpske nacionalne manjine u tom Vukovaru dobijemo jasnu ogradu od takve politike devedesetih a ne

  a) izjave Nikolica o tome da je Vukovar srpski grad u koji se Hrvati nemaju sto vracati.
  b) divljanje kojekakvih hordi po Vukovaru uoci kosarkaskih utakmica na proslom juniorskom prvenstvu za zene sa povicima "ovo je Srbija"
  c) otkrivanje gdje su sve masovne grobnice i dostojno pokapanje svih zrtava, a ne sakrivanje istih u ime guranja pod tepih necega sto jos samo u Srbiji nije jasno da se zapravo dogodilo.

  itd. itd.

  E, onda ce se ostvariti uvjeti za normalan suzivot i natpise na cirilici.

  Rane su jos pre svjeze, a ovo samo dodje kao sol na njih :-(
  (Hrvoje, 2. septembar 2013 11:13)

  # Link komentara

 208. Ti koji su pocinili ta zlodela sigurno ne stanuju u Vukovaru ili negde u HR. U Vukovaru stanuju obicni smrtnici koji sigurno nisu pocinili neko zlodelo svojim komsijama hrvatima, i zele samo normalno da zive, kao i svi ostali.
  (Pa, 2. septembar 2013 10:51)

  Upravo je suprotno. Zločinci koji su abolirani su najglasniji u traženju ćirilice dok obicnom narodu ona netreba!
  (Domagoj, 2. septembar 2013 11:09)

  # Link komentara

 209. Koliko sam shvatio, zakon propisuje da mora da postoji natpis na jeziku nacionalne manjine?
  U srpskom jeziku su ćirilica i latinica potpuno ravnopravna pisma, što natpise ne napišu na srpskom a na latinici, i vuk sit i ovce na broju!?ZCP
  (Dejan, 2. septembar 2013 10:10)

  Равноправна употреба и званично писмо су две различите ствари. Латиница, какву ми користимо је призната као званично писмо у Хрватској и БиХ, док је у Србији званично писмо ћирилица, Тиме је и обавеза других држава, које имају "српску мањину" да им омогући употребу званичног писма, а не оног које се користи/не користи.
  (Виктор, 2. septembar 2013 11:08)

  # Link komentara

 210. @cro ali zato iz NS nije protjerano u jednoj akciji preko 200000 ljudi samo jer su druge etnicke pripadnosti i religije i nije ubijeno za tih par dana 2000 ljudi-civila... Tuzno je to sto se ti jos uvijek hranis mrznjom, pa cak to vidis i u cirilici, a to je pismo kao sto je latinica, kinesko pismo, hijeroglifi i sta sve ne, vjeruj mi da utice na zdravlje. Imalo je ludaka na sve strane, u svakom ratu, ali vi ste optereceni. Pa jel' provaljujes o cemu ti razbijas glavu i nerviras se. Jedan je zivot, a ti ga protraci...
  (sasa, 2. septembar 2013 11:00)

  # Link komentara

 211. Vidim spominje se EU. Pa mnoge države u EU niti ne priznaju nacionalne manjine. Evo vam Slovenija kao primjer.
  (Domagoj, 2. septembar 2013 10:58)

  # Link komentara

 212. Po kojim je to Evropskim standardima?????
  (Ziki, 2. septembar 2013 10:58)

  # Link komentara

 213. Za mnoge u Hrvatskoj rat izgleda nije zavrsen. Tolika zatucanost i toliki nacionalizam je tesko shvatiti. Proslo je skoro 20 godina, ali jos uvek su ljudi puni mrznje. U Vukovaru rastu nove generacije koje treba da zive zajedno, svejedno dali su Hrvati ili Srbi. Oni koji su ubijali i razarali grad ne zive u njemu, nego su dosli sa strane. Da li mladi ljudi nemaju sansu da vide bolju buducnost? Kad je moglo 1945 da se krene iz pocetka, zasto to ne moze sada? Gadi mi se kada vidim i cujem primitivce kojima smeta cirilica. Jer ne smeta njima pismo, nego im smetaju Srbi kao narod. Ako je jedno pismo toliko omrazeno, sta li je tek sa ljudima? Da li je dete koje se rodi u srpskoj porodici u Vukovaru, ni krivo ni duzno, zivotinja koja nema pravo na normalan zivot? Da li to nije fasizam kada se uskracuje ljudima pravo na tradiciju i kulturu svog naroda? No, srecan sam sto imam prijatelje Hrvate koji misle kao ja, pod motom "zivi i pusti da zivi". Svi ti koji podrzavaju proteste protiv cirilice, ukljucujuci i neke komentatore ovde, su sramota za ljudski rod i nikada nece izaci iz mulja u kome se tako lepo osecaju.
  (Zagor Te-Nej, 2. septembar 2013 10:57)

  # Link komentara

 214. Kod nas u Novom Sadu sve je na oba pisma i time se ponosimo, a dobro dodje i dodjosima da se lakse snadju! :-)
  P.S. Takva smo mi Varos! :-)
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bonvivan, 2. septembar 2013 09:49)

  Super, ali koliko ja znam Novi Sad nisu Hrvati sravnili sa zemljom , isto tako tamo ne postoji Ovčara gdje se samo u jednoj noći streljano 300 ljudi koji su bili izvučeni iz bolnice.Zato je krajnje neumjesno to uspoređivati .Ja nisam protiv ćirilice,ali trebalo se još pričekati , vrijeme lijeći sve rane .
  (Damir CRO, 2. septembar 2013 10:31)

  Ti koji su pocinili ta zlodela sigurno ne stanuju u Vukovaru ili negde u HR. U Vukovaru stanuju obicni smrtnici koji sigurno nisu pocinili neko zlodelo svojim komsijama hrvatima, i zele samo normalno da zive, kao i svi ostali.
  (Pa, 2. septembar 2013 10:51)

  # Link komentara

 215. Evo pre neki dan javio se unekoliko sličan problem sa bosanskim jezikom u Bratuncu. Dobar broj ovdašnjih komentatora je preporučio onima kojima se to ne sviđa (nemogućnost nastave na bosanskom, prim. ja) "da idu tamo gde neće imati takvih problema".
  (Darko, 2. septembar 2013 10:48)

  # Link komentara

 216. Sta ima da brani, ne smeju ovi elementi da pipnu table.
  (pop, 2. septembar 2013 10:46)

  # Link komentara

 217. Rat je bio i prošao. Kao što se smoglo snage da se oproste silni koncetracioni logori po Hrvatskoj iz drugog svetskog rata u kojima je stradalo desetine hiljada Srba samo zato što su Srbi tako može da se oprosti i razaranje Vukovara. Očigledno je bilo i 1941 i 1991 da Hrvati ne žele Srbe u svojoj državi, a to su im i 1991 stavili do znanja i brisanjem iz Ustava kao konstutivnog naroda! Sve što se posle toga dešavalo ne može se opravdati time, ali su Srbi svoj deo već preuzeli pristankom da žive u Hrvatskoj i priznavanjem iste kao svoje zemlje. Sada je red na Hrvate da priznaju da Srbi postoje i da moraju poštovati njihova prava makar kao manjine jer ipak su neki ostali i posle 1995 kada su Hrvati pokušali uz saradnju sa Slobom da taj problem reše na drugačiji način (vojna akcija bila legitimna, ali ono što se dešavalo prema civilima za vreme iste nije i nikada neće biti). Dođite Hrvati u Vojvodinu, obiđite rođake koje imate pa da vidite kako ti ljudi žive, da vidite table u svim mestima. To se ne odnosi samo na Hrvate već i na sve druge narode koji žive u Srbiji. Možemo i moramo još bolje, ali smo u tom segmentu izgleda za vas milenijumima ispred! Džabe se bunite za table dok god EU bude insistirala na tome praviće se nove i nove table i postavljaće se iznova i iznova dok se sve ne smiri...
  (Građanin, 2. septembar 2013 10:45)

  # Link komentara

 218. Sta kazete komsije, Evropska unija?
  (nikola, 2. septembar 2013 09:35)

  Nema te Europske unije koja ce ovo progurat.. nek nas i Amerika "bombarduje" ako treba al te ploce tamo stajat nece.. Bile razbijene danas, sutra ili za 2 godine kad padne vlada potpuno je nebitno.
  A i ludo me zanima kako su gospoda komunisti zamislili odrzavat tu strazu tamo iduce dve godine?
  (vukovar, 2. septembar 2013 10:40)

  # Link komentara

 219. Takve ljude bez obzira na nacionalnost, veru koji drugima zagorcavaju zivot zato sto su druge nacije, vere, treba poslati u rudnik da tamo lece svoje zivotne frustracije, nezadovoljstva, neuspehe...
  (Zivi i pusti druge da zive., 2. septembar 2013 10:34)

  # Link komentara

 220. Kod nas u Novom Sadu sve je na oba pisma i time se ponosimo, a dobro dodje i dodjosima da se lakse snadju! :-)
  P.S. Takva smo mi Varos! :-)
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bonvivan, 2. septembar 2013 09:49)

  Super, ali koliko ja znam Novi Sad nisu Hrvati sravnili sa zemljom , isto tako tamo ne postoji Ovčara gdje se samo u jednoj noći streljano 300 ljudi koji su bili izvučeni iz bolnice.Zato je krajnje neumjesno to uspoređivati .Ja nisam protiv ćirilice,ali trebalo se još pričekati , vrijeme lijeći sve rane .
  (Damir CRO, 2. septembar 2013 10:31)

  # Link komentara

 221. У Хрватској је степен толеранције такав да уз помоћ полиције морају обезбедити оно што је законом прописано. За полицајце свакако додатна (у цивилизованим и нормалним земљама непотребна) активност, а могуће да у току овог задатка морају трпити и погрдне поруке од домољуба, јер у земљи Кроацији је тако, домољубље се доказује мржњом према тој "опакој" ћирилици, а и према свему што би могло бити српско.
  Некако, оваква омраженост ћирилице у главама ових ликова који страсно протествују је несхватљива и неразумна, у питању је само писмо којим се припадници једног народа користе, није латиница и хрватски језик потиснута, натписи че бити двојезични, и на оба писма. И заиста јесте несхватљиво, али да би боље разумили осврнимо се мало у не далеку прошлост.
  Тамо 40-их и неколико дана после "прве хрватске победе" када су силе осовине признале НДХ (како то воли рећи Стипица Месић), већ 25.04.41. донесена је уредба о забрани употребе ћирилице у НДХ, а коју је потписао поглавник лично. Одмах потом креће планско и темељито истребљење напожељног народа, креће са радом комплекс логора смрти Јадовно, и покољи Срба на другим бројним стратиштима.
  Добро, тако беше некад, али може ли се повући поређење са данашњим временом? Наравно да може, стање свести ових острашћених домољуба је остало исто, ти ликови живе у 90-им, или 40-им. Пред хрватском владом је дилема, да ли им повлађивати или поштовати властите законе и основне цивилизацијске вредности. Али, добро то је већ њихов проблем
  (Divos, 2. septembar 2013 10:11)

  # Link komentara

 222. Koliko sam shvatio, zakon propisuje da mora da postoji natpis na jeziku nacionalne manjine?
  U srpskom jeziku su ćirilica i latinica potpuno ravnopravna pisma, što natpise ne napišu na srpskom a na latinici, i vuk sit i ovce na broju!?ZCP
  (Dejan, 2. septembar 2013 10:10)

  # Link komentara

 223. Kada procitam komentare na index.hr jutarnji.hr ili vecernji.hr,imam utisak da je vreme stalo.Rat zavrsio pre 20 godina,a dobar deo zivi u proslosti.sad je 2013 godina,usli ste u EU,a od tih vrednosti,izgleda nema na umu.Takav izliv prezira,prema necemu razlicitom,i drugacijem,je upitan,kod normalnih ljudi!
  (EU, 2. septembar 2013 10:08)

  # Link komentara

 224. . .e da to Hrvatima nesmeta, pa ne bi to Srbi nikad tražili, i svi to dobro znamo. .još jednom se pokazalo da su ta dva naroda izrodi svijeta. .
  neka kaže uko šta hoće, al 99% Vas ne zna kako kuca srce nekom ko je tonuo i dizao se s gradom, . .gradom koji na ovaj način nikad neće vidjeti površinu. .
  zato molim, zadrzite nacionalistička sr.nja za svoju kuću, i iako je to nemoguće nepišite stvari o kojima ste nešto čuli pročitali, . .probajte šetati gradom i udahnuti njegovu ranjenu dušu. .
  bez tabli bez nacionalizma čisti, kad budete vidjeli da nećete moći biti nepristrani. .onda ćete znati zašto je bilo, sad je, i uvjek će biti tako. .
   (c c c, 2. septembar 2013 09:57)

  # Link komentara

 225. Divim se Hrvatima na njihovom nacionalnom ponosu.
  Oni se zbog obične table sa ćiričičnim natpisom ovoliko bune.

  A naši političari pokloniše 15 % teritorije, a narodu je draža Farma i Veliki brat.

  E zato oni stvoriše državu iz ničega, a mi ćemo izgubiti i ovo što imamo.
  (Srbin, 2. septembar 2013 09:57)

  # Link komentara

 226. U Srbiji je tako još odavno... Razočaran sam. Do sada sam imao mišljenje da su Hrvati i Slovenci narodi svesniji civilizacije od nas. Hm, ili i jesu, ali mi grešimo što smo dali prava? Pitanje za debatu...
   (Stručnjak, 2. septembar 2013 09:56)

  # Link komentara

 227. Sad kad ste "stigli"do Evrope, vi se pitate ...kako da kazem...a da, ne pitate se...Kanta za napucavanje...
  (mare, 2. septembar 2013 09:53)

  # Link komentara

 228. @ (hr, 2. septembar 2013 09:34)

  nemas ti sta da razmisljas u kom gradu treba da bude ćirilica, u kom ne, tvoj ustav garantuje prava manjinama, i tamo gde ih ima preko 30% tamo ide ćirilica.

  Ako imate problem sa tim, lepo izbacite iz Ustava to pravo i nećete morati da to uradite, samo onda malo poslušajte EU šta će vam reći... :)
  (djera, 2. septembar 2013 09:52)

  # Link komentara

 229. Ništa čudno. Pa u policiji rade oni koji su me stavljali pred streljački vod pa micali iz istog voda da se malo šale.
  Iako sam izgubio pola familije ne smatram čirilicu problem ali ne još. Treba graditi i raditi na toleranciji i onda s vremenom neće biti nikakvog problema sa dvojezičnim natpisima. Ponekad je vrijeme potrebno da sve rane u potpunosti zacijele a na nama Vukovarcima je da radimo na toleranciji.
  Zagreb kao Zagreb ne shvaća ili ne želi shvtiti da je ovime podigao tenzije u gradu do usijanja. Ali ide to tako kada se ljudi na terenu ništa ne pitaju.
  (..., 2. septembar 2013 09:50)

  # Link komentara

 230. Kod nas u Novom Sadu sve je na oba pisma i time se ponosimo, a dobro dodje i dodjosima da se lakse snadju! :-)
  P.S. Takva smo mi Varos! :-)
   (Bonvivan, 2. septembar 2013 09:49)

  # Link komentara

 231. Prema popisu stanovništva, svega oko 20% stanovnika Vukovara izjasnilo se da govori srpskim jezikom, iako je po nacionalnosti više od 33% Srba (teoretski - svi Vukovarci vrlo dobro znaju da su Lastini autobusi masovno dolazili preko granice i svaki puta dolaze kada je potrebno, a da je na nekim adresama prijavljeno preko 100 ljudi).

  Ćirilica uopće nije bila potrebna. To je sve moglo pisati i na latinici (iako zakonski za time uopće nema potrebe), jer pismo nije jednako jeziku. Čemu sve ovo, čemu provokacije ćirilicom, ne znam, ali te ploče nema nikakve šanse da ostanu čitave... Nikada.

  22 godine nakon što je grad potpuno srušen, a preživjeli civili odvedeni u koncentracijski logor, teror nad Vukovarom se nastavlja :(
  (Zg, 2. septembar 2013 09:48)

  # Link komentara

 232. U Srbiji je granica 15, a ne 33,3%, tako da toliko o toleranciji, drage komsije.
   (odliveni mozak, 2. septembar 2013 09:47)

  # Link komentara

 233. Hrvatska je oduvek bila samo geografski zapad u odnosu na nas.Što se kulture i mentaliteta tiče, na granici su između Avganistana i Pakistana.
  Njima je trebala tek EU da ih natera da poštuju osnovna ljudska i manjinska prava i to u vidu samo postavljanja i ćiriličnih natpisa(a i to se postavljalo noću i uz pratnju policije).U Srbiji Hrvati imaju natpise,obrazovanje,pa čak i dnevnik na hrvatskom,i to odavno.
  I onda vidite da ovde nikad neće biti mira.Kako graditi mir sa duboko iskompleksiranim i ksenfobnim narodom koji kao najveći praznik slavi etničko čišćenje,kome najpopularniji pevač ima pesmu o konc logoru,koji ima spomenike ustašama diljem zemlje,koji srpskoj manjini ne dozvoljava ni najosnovnija prava i ugnjetava je kako nijedna manjina nije ugnjetavana u Evropi?
  Naša jedina greška je što ih 1918. nismo ostavili sa 1/4 današnjih teritorija da plutaju između Italije i Mađarske kao neka polu nezavisna država,nego smo ih uveli u Jugoslaviju i tim činom sebi naneli mnogo zla u dolazećim godinama.
  (Nikola, 2. septembar 2013 09:41)

  # Link komentara

 234. Ćirilicu "brani" policija a nek Bog cuva srbe. Jedina drzava u EU gde sve manjinsko mora da cuva i brani policija.
  (Dragan, 2. septembar 2013 09:39)

  # Link komentara

 235. Hmm svojedobno su izjavljivali kako će table otkriti javno i svečano, kako će to biti praznik demokracije i sl...
  (Domagoj, 2. septembar 2013 09:36)

  # Link komentara

 236. Sta kazete komsije, Evropska unija?
  (nikola, 2. septembar 2013 09:35)

  # Link komentara

 237. opet se ponovio 18.11.91. jos samo da prosetaju gradom u koloni ona ekipa sto je pjevala o mesu,klanju,salati i hrvatima,sa onom zastavamom,zastrasujucom..eto tako mi to dozivljavamo,smatramo jednostavno da cirilici u vukovaru nije mjesto,nek bude u centru zagreba,ali ne u vukovaru!!!
   (hr, 2. septembar 2013 09:34)

  # Link komentara