"Napad moguć za nekoliko dana"

Beograd -- Kongresmeni će verovatno potvrditi napad na Siriju, i mislim da će ta akcija početi za nekoliko dana, ocenjuje za B92 novinar nedeljnika Vreme Momir Turudić.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. @Velibor: Izgleda da zaista ne razumete ili ne želite da prihvatite da je demokratija samo paravan za vlast korporacija i krupnog kapitala. Još 1926. - znači pre 87 godina - O. Spengler je pisao: "electrical news-service keep the waking-consciousness of whole people and continents under a deafening drum-fire of theses, catchwords, standpoints, scenes, feelings, day by day and year by year." Through the media, money is turned into force—the more spent, the more intense its influence (pogledajte odeljak Democracy, media, and money):
  [link]
  To je rečeno pre skoro 90 godina - zamislite tek kakvo je danas stanje.
  (Pajk, 1. septembar 2013 14:19)

  # Link komentara

 2. @Dejan, kontam ja to, samo, opisao si republikance i amer. vojnu mašineriju (tj. vojni biznis) u tom objašnjenju.
  ja sam se nadao da Obamina administracija nije isto što i ovi iznad. izgleda da sam se prevario što sam se nadao i razočaran sam sada u ovom prilično bitnom segmentu u Obaminu administraciju što nalikuje previše bushovoj.
  ipak, u tužnom američkom dvopartijskom polit. sistemu, Obama i Demokrate su i dalje makar malo manje zlo.
  a da je skoro ceo amer. polit. sistem smejurija, jeste.
  samo se pitam- KOGA Obama i Kerry žele da impresioniraju ovom njihovom opsesijom sirijskim problemom? ne kontam, republikanci im žele političku smrt što god uradili ili ne uradili, a kod nas progresivnih samo gube svoju glasačku bazu i gube poverenje. bizarno ponašanje i Obame i Kerryja u ovom sirijskom pitanju.
  (Velibor, USA, 1. septembar 2013 11:01)

  # Link komentara

 3. @Velibor, USA
  Politika je sa jedne strane, moral i pravda su sa druge i te tve stvari vrlo cesto idu jedna protiv druge.
  Ljudi koji su isplanirali sve ovo smatraju da sve mora biti po njihovom, jer je im to vazno ne samo za sada nego i za ubuduce. Bilo kakva sumnja da oni nisu najmocniji na planeti ce im onemoguciti druge planove. Oni ne smeju sebi da dozvole da im se iko suprotstavi inace planovi za recimo Iran i u buducnosti Rusiju ce postati proslost. Svesni su da ukoliko sada ustuknu stvari vise nece biti iste jer nisu jaki koliko su mislili da jesu.
  Naravno da to nije pravedno, naravno da sam apsolutno protiv takvih ljudi, ali jedno je pravda, drugo je realnost.
  (Dejan, 1. septembar 2013 10:15)

  # Link komentara

 4. "Napad moguć za nekoliko dana"

  Daju jos malo vrijeme Asadu da se predomisli o eventualnom pokretu ka miru na Siriju! Jer, kad pocne napad, povratka nema dok...!?
  Ja jos nadam da na zadnjem minutu neko ce potpustiti tako da rata nece biti! Nije to zbog nekog Asada ili Mosada, ali zbog Sirije i sirijskom narodu, koji najmanje mozda su krivi za to sto se desilo i moze da desi na njihovom ljepom Sirijom i sa njima!
  "Mir" je najlepsa i najcenjinjena rijec na svim jezicima svijeta!
  (Mujo 11, 1. septembar 2013 09:44)

  # Link komentara

 5. (mrmot, 1. septembar 2013 02:09)
  To sto nasi mediji nista ne objavljuju o Snoudenu ne znaci da ga nema. Skoro svaki dan se pojavi neka vest o njemu na Ruskim medijima.
  (zanesenjak, 1. septembar 2013 09:32)

  # Link komentara

 6. @Dejan, samo da te upitam šta ti znači ovo, citiram te: "Ukoliko ne krenu u rat ispasce slabici i priznace da je ovo bio jedan veliki politicki poraz," (zatvoren citat)
  - kome će ispasti slabići i veliki politički poraz? kakvi su onda to umovi koji bi prevladu razuma (tj. američko neupuštanje u još jednu suludu bliskoistočnu ratnu avanturu) tumačili kao "Amerikanci slabići, politički poraz"? zar su ti zli umovi koji bi to tako tumačili uopšte i vredni obaziranja, Dejane?
  dakle, naprotiv. američko neupuštanje u još jednu suludu bliskoistočnu avanturu, povrh svih problema kojima grca američko društvo još uvek, bi bilo konačna pobeda razuma nad nerazumom i konačno samokontrolisanje Amerike i saulisanje ludih bushističkih nagona, a ne slabićstvo!
  (Velibor, USA, 1. septembar 2013 09:27)

  # Link komentara

 7. Dali je G.Obama svestan u kakvo "gnezdo" ulece?Cinimi se kada jednom uleti, dace tesko iz njega izleceti,jercemu se obadva krila otpasti, pa nece moci izleteti?!Gospodo amerikanci samiste smislili scenario u Siriji,zavadili Narod kao po obicaju,proizveli gradanski rat, a sada kada ste shvatili davam plan nije uspeo:jurisate silom oruzja na jedan cestit Narod,da zavrsite zapoceto!Ubacili ste sav moguci sljam, pa i onaj koji vam je 11-9 srusio one dve kule u Nwyorky!kako vas nije nimalo sramota daste prigrlili alkaidu, dzihad, davam pomogne u razbijanju jedne suferene Zemlje Sirije?!Dali shvata Amerika daje skoro citavi svet mrzi, zbog njene imperijalisticke pohlepne ratno huskacke politike?!Za amerre nevaze ni UNcije ni medunarodno pravo ni nepovredivost i suverenost granica drugig zemalja!Sami su proizveli drugi Racak,prosulisu sarin po sirijiskoj nejaci dabi okrivili Bashira de Asada,ista sklola kao po pitanju Srbije 1999godine,samo primenjena na drugom mestu.Dali ti naduvani ameri razmisljaju koliko ce Dece pobiti osakatiti domova razrusiti koloko puta vise naroda pobiti, nego stoje do sada naroda pobijeno?!Obama koji obeca na pocetku mandata da nece upotrbljvati silu protiv drugig drzava i Naroda, pa zato dobi Nobela,ali ne lezi vraze ono isto sto i njegovi predhodnici cinise,od Dzonsona, Niksona,Bushovig,Klintona,tako da se i Nobelovac Obama pridruzi svojoj duzini,neka mu je na cast i cest!!
  (R,Zivkovic,Roterdam, 1. septembar 2013 09:19)

  # Link komentara

 8. Ne moze biti za par dana ako ce Obama cekati odluku kongresa, a on se sastati 9 Septembra (osim u slucaju da ne bude neko vanderdno zasedanje ili kako oni to vec zovu)

  Inace ovo se pretvorilo u politicku katastrofu za Amerikance. Ukoliko ne krenu u rat ispasce slabici i priznace da je ovo bio jedan veliki politicki poraz, a ukoliko krenu ispace teroristi.

  Jos kad bi UN inspektori objavili da su gas koristili pobunjenici a ne Asad ostramotili bi se jos 10 puta toliko.

  Ukoliko na kraju odustanu od rata jer ni NATO ni Engleska ni Americka javnost nisu za rat, a o ostatku sveta i da ni govorimo, posle ovoga vrlo lako moze da se desi da stvari nikad vise nece biti iste.
  (Dejan, 1. septembar 2013 09:02)

  # Link komentara

 9. ako je ovo istina, sramotno i razočaravajuće je od Obame što podleže pritisku proizvođača tomahavka Raytheonu i kompanijama. kao što odlično reče Alan Grayson - I did notice, for what it's worth, that the manufacturer of the missiles that would be used has had an incredible run on their stock value in the past 60 days. Raytheon stock is up 20 percent in the past 60 days, as the likelihood of the use of their missiles against Syria has become more and more likely. So I understand that there's a certain element of our society who does benefit from this, but they're not the people who vote for me, nor the people, by the way, who contribute to my campaign.
  Ja sam kongresmenima u sklopu progresivne akcije poslao ovo pismo - I am writing to let you know that I categorically OPPOSE a military attack on Syria! Creative diplomacy is the best and ONLY way to respond to the alleged use of chemical weapons! I urge you to work for a ceasefire, to pressure Saudi Arabia, the Gulf states, and Turkey to halt the flow of weapons, and to pressure Russia and Iran to do the same! With so many our problems to be solved in our USA society, USA can NOT afford another unnecessary war in Middle East. USA is NOT the world's policeman. USA, at long last, has to bring a socially just and fair society within its/our American borders, before assuming a role of the world's policeman. In other words, let's mind our own business and let's leave Middle East alone for once!
  (Velibor, USA, 1. septembar 2013 08:56)

  # Link komentara

 10. mogu mrzeti Amerikanse politicare i Ameriku ali da imasu srca imaju a bigami imaju i snagu.
  volim rusiju ali ne može da parira usa jer da može rusija bi to isto radila sa nemackom itd
   (Danny, 1. septembar 2013 05:51)

  # Link komentara

 11. usa je trenutno tlacitelj sveta
  (beogradjanin, 1. septembar 2013 03:03)

  # Link komentara

 12. O Ameriko, Britanijo, Francuska, Nemacko, Tursko JADNE li zapadne velicine, kada li ce neko vama da udari po NJUSCI sramoto BELOSVETSKA, VI STE OTPAD OVE CIVILIZACIJE, neka vam je bog upomoc na sudnjem danu, i da farsa bude kompletna OBAMI dadose Nobelovu nagradu, fuj, fuj, fuj...GM
  (GM, 1. septembar 2013 02:22)

  # Link komentara

 13. A da, seca li se iko Snoudena? Nesto ga nema.
   (mrmot, 1. septembar 2013 02:09)

  # Link komentara

 14. Kako je napad moguc za nekoliko dana ako kongres odlucuje 9. septembra? Nelogicno.
   (Dule, 1. septembar 2013 02:00)

  # Link komentara

 15. i ovaj obama kao vucic najavljuje svaki dan
   (cccc, 1. septembar 2013 00:36)

  # Link komentara

 16. Na pitanje koliko se Obamina odluka da Amerika napadne Siriju uklapa sa činjenicom da je on dobitnik Nobelove nagrade za mir - a on pokreće novi rat

  Pa ionako nije jasno za šta je dobio Nobelovu nagradu za mir. A i da ne brkamo ostale Nobelove nagrade sa nagradom za mir. Njih sve dodeljuje Švedska, a za mir Norveška, tako da osim imena nemaju ništa zajedničko.
  (draganbb, 1. septembar 2013 00:04)

  # Link komentara

 17. Nas su napali 5 dana nakon sto je OSCE napustio misiju na Kosovu. Otisli su 19-og, napali su 24-og marta 99.
   (Neno, 1. septembar 2013 00:03)

  # Link komentara