Četvrtak, 22.08.2013.

10:40

Dačić rehabilitacijom Rankovića hoće u Evropu

Izvor: Cvetkoviæ Ljudmila Triviæ Branka

Daèiæ rehabilitacijom Rankoviæa hoæe u Evropu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

CG

pre 10 godina

Na primjedbe srpskih komunista koji su u sustini krivi za Kosovo se ne treba uopste obazirati!

Umjesto da su 1945 protjerali pronacisticke kosovske Albance koje su za vrijeme WW2 saradjivali sa Njemcima kao sto su protjerale Njemce u Vojvodini su cak dodatno naseljavali Albance na Kosovo nakon rata i zabranili protjeranim kosovskim Srbima dekretom da se vrate na svoja ognjista!
I time umjesto da kazne jos i nagradili velikoalbanski fasizam!

Misljenje nasih "dragih" susjeda "u regionu" koji su svojevremeno posprdno pjevali "Oj Srbija iz tri djela ,nikada neces biti cijela" i time slavili donosenje katastrofalnog diktata iz 1974,koji neki danas zovu "Ustav" tek treba ignorisati!

Koncept slabe Srbije u jakoj Jugoslaviji u kojoj ce se po potrebi svi ujediniti protiv Srbije i njenih legitimnih nacionalnih interesa,cak i teritorijalnog integriteta izmisljanjem nekakvih pokrajina unutar nje koje bi samo postojale u njoj, i time njoj za razliku od ostalih republika onemogucili bilo kakvo djelovanje u skladu sa njenim interesima je bio apsolutno zlocinacki,neodrzivi i diskriminatorski!

I zbog toga je rusenje tog boljsevistickog sustava od strane Milosevica bio jedini ispravni i demokratski legitimisani put !

Rankovic je u svojoj funkciji pokusao da uradi sta je bilo moguce da sprijeci parcanje i razgradjivanje Srbije koje je kulminiralo u "Ustavu" 1974 ,no za razliku od milosevicevog vremena krajem 80ih u 60im godinama antisrpska struja u KPJ-u je bila isuvise jaka!

brasa

pre 10 godina

dragi moji srbi, rankovic je bio, sto bi se reklo, metla koja je cistila sve sto je smetalo titu. on i krcun penezic imaju na dusi, ako su je uopste i imali, na hiljade, a najverovatnije desetine hiljada najvecim delom nevinih srba a takodje i ostalih nacionalnih manjina u vreme i posle zavrsetka rata. no, to je osobina mojih srba, da znaju slaviti i rankovica i "oslobadjanje" vukovara i "pobede" u sloveniji, hrvatskoj,bosni i na kosovu.dok le god je toga, nema vam na bolje.

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Imam dovoljno godina da sam dobro upamtio Rankovića, PO ZLU, jer u mojoj Peći je bio čest gost... Nekada sam, kao gimnazijalac, bio lovac na divlje svinje po Prokletijama, da bi se ON slikao pored odstreljene divljači. Njegov greh je što je ZAUSTAVIO čuveni "Prizrenski proces", oterao iz službe velikog znalca Spasoja Đakovića, kasnije profesora na Pravnom u Bgd. Time je počeo završni smrtni udarac Srbima na Kosmetu: rehabilitovana je čuvena "Korčanska grupa" oko Fadilja Hodže, zabranjeno je vraćanje proteranih "nealbanaca", oduzeto je oružje od Srba, a po Drenici nije niti jedna puška oduzeta. Šiptari su to predstavili U OGLEDALU! Ispalo je kako je UDBA kinjila Šiptare (danas Albance), što je LAŽ. Još pre toga, otimanje hrane da bi se nahranila Albanija, sprovedeno je pod zaštitom Rankovića, a samo je od Srba otimano.
Srpska nesreća je što su posle Rankovića došli još gori!!! "Dinastija Marković", Stambolić - do Ljubičića i Gračanina; na Kosmetu čuvena "Crnogorska veza": Mugoša, Bogdanović, braća Zvicer.., a nastavili Hercegovački kadrovi - Vujovići, Jokanovići...
Latinka je minorni činilac, koji izmišlja svoju revolucionarnost i liberalizam - odstranjena je zbog nesposobnosti, pa danas se šlepuje uz Čedu i komandanta Golog Otoka - Jovu Kapičića. A "istoričar Samardžić" je nastavak "hercegovačke loze": koji umesto istine iznosi svoje utiske!
Jadni mi!

mr b

pre 10 godina

Dobro, svi znamo ko su i Dacic i Rankovic, nista tu nije sporno... Ali, ipak "strucni saradnici" su mi urnebesni: Latinka Perovic i Samardzic. Dve potpuno tragikomicne, kompromitovane osobe koje "Slobodna Evropa" ili neko njma slican stalno vadi iz naftalina. Dosta vise ljudi, 2013. je. Jadni mi ako treba "Slobodna Evropa" da nas oslobadja.

REPRIZA PROSLOSTI II DEO

pre 10 godina

Ovaj dacic z...bo i seselja i radikale bivse i novokomponovane a sto i ne bi kad vidi i sam sta voli i zeli srpska javnost da cuje i vidi od politicara od tita pa na ovamo i takvim nacinom osvaja i opstaje na vlasti. A to da ta pogubna politika je proizvela ratove, bedu, jad i siromastvo mali procenat se ikada i upita jer korenje koje je obecano za glavno srpsko jelo se vec nalazi u upotrebi. Dacic zaboravlja da njegov gazda koji je jedan od razloga raspada bivseg sistema zarad nacionalizma da ovim potezima prevazilazi i samog gazdu jer u ionako maloj zemlji srbiji i dalje zive, albanci, bosnjaci, hrvati, madjari, vlasi, crnogorci, makedonci, bugari, romi i mnogi koji su osetili bar jedan u svakoj familiji rankovicevu torturu i strahovlasce a u najvecem broju i sami srbi poklonici kralja,rusa,cetnistva i demokratije uopste ida dacicevi potezi ne vode uopste dobru vez ionako velikom razdoru unutar srbije, ali videcemo cemu sve ovo vodi.

Mikica

pre 10 godina

Koliko me pamcenje sluzi, A.Rankovic je na Brionskom plenumu podneo ostavku i to licno Titu. Valjda se negde moze pronaci i tekst. Bez sudjenja unutar jedne politicke partije. Sto bi se reklo njihova posla. Cisto formalno gledano bez ulazenja u ostale aspekte dogadjaja,

zoran

pre 10 godina

@ Zlatko, 22. avgust 2013 16:55

Posle dolaska HDZ-a i Tuđmana, u Hrvatsku se vraća kompletna, ali KOMPLETNA, ustaška emigracija. I oni najsitniji šrafovi i SVE glavešine, poglavnici i doglavnici. Oni su i danas u Hrvatskoj i niko ih ništa niti pita niti ih dira. Mnogi verovatno nose i ordenje iz "Domovinskog rata".

Pričati o rehabilitaciji Rankovića (umro pre više decenija) ili Ljotića, Nedića, Mihajlovića (nekima je i suđeno i streljani su i to U SRBIJI), znači, pričati o tim likovima je najobičnije palamuđenje i nacionalističko licemerje i poturanje budalaština od strane pojedinih nacionalista iz Hrvatske.

Opasuljite se već jednom!!! Šta ste želeli, to ste dobili!!! Broj Srba u vašoj LIJEPOJ Europskoj Hrvatskoj ste, po planu, sveli na statističku grešku. "Oslobodili" ste se "Srpske hegemonije" i zaista ne vidim šta vas više po pitanju Srba, velikosrpstva, srpskog nacionalizma, četništva, i ostalih nebuloza dotiče??? I na kraju, niko vas u svetu niti proziva, niti poziva na odgovornost zbog načina na koji ste svoje "oslobođenje" napravili osim što to na ovaj način sami radite.
Ili time opravdavate nešto? Krijete se po principu "dršte lopova"??? Hmmm...

Duboka ilegala

pre 10 godina

Hvala mu za Leku.
Nego, ima li nade da se krene sa rehabilitacijom srpstva?
I poslednje pitanje, ima li nade da i B 92 pomogne u toj rehabilitaciji?

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@ DUBOKA ILEGALA: Eh gospodine, pa ta rehabilitacija srpstva je, ustvari, najveći velikosrpski šovinizam?!Tu leži ključ naše sveukupne propasti. Bilo koga da pomenemo, bilo šta da uradimo a nije na srpsku štetu uvek će biti okarakterisano kao velikosrpska hegemonistička i šovinistička težnja. Pomenuti Cara Dušana, Kosovski Boj, Crkvu, SANU, Čosića ili Bećkovića, ćirilicu, istoriju, ravno je izazzivanju verskih i medjuetničkih sukoba?! Nije tragično što tako misle naša bivša "braća", koja su nas vekovima skraćivali za glavu, već je tragično što se takav idiotizam "primio" i kod širokih narodnih masa u Srbiji, koje potom radjaju i biraju političare kojima je država i nacija poslednja rupa na svirali a autošovinizam urodjen..

Izaberite mudro, moze biti skupo

pre 10 godina

Bas me interesuje ovo za "socijalne parazite i psihopate" i ko ih je vodio ko ce vas braniti na sudu?

andreas

pre 10 godina

DRUŽE Dačiću, koju pak vi to politiku vodite. To je zacijelo čista donkihoterija. Hoćete uči u obitelj EU koja je javno osudila sve jednopartijske politike 20-tog stoljeća poput nacizma, fašizma i komunizma i njihove diktatorske režime i sve njihove zločine. Vi druže Dačiću javno oživljavate i glorificirate osobu koja je bila gora i od samoga Tita po pitanju raznih odmazda i strahova koje je narod proživljavao za vrijeme njegove udbaške strahovlade. Istina Ranković je bio veliko-srbin, pa je možda to uzrok vašeg postupka. međutim vi kao političar sada nakon toga čina izgubili ste u očima svih političara nekadašnje jugoslavije, pa čak usudio bih se reči i u očima predsjednika Josipovića čiji je otac bi predsjednik CKSKH odmah uz bakarića i bio je ravnatelj "Golog otoka". O tome se je nešto pisalo a i građani često to spominju. kada jednom diktatorski način vladanja uđe čovjeku pod kožu taj se toga ne može osloboditi sve do svoje smrti. Vi ste gospodine Dačići očiti primjer te istine kao i mnoge vaše političke kolege iz hrvatske. Mi neopterećeni prošlošću možemo vas samo sažaljevati.

eon

pre 10 godina

(Zlatko, 22. avgust 2013 16:55)
Nažalost, u pravu si. Velikosrpstvo se danas meri rehabilitacijama. Problem je samo to što kritike dolaze iz HR gde se velikohrvatstvo meri etničkim sastavom teritorije, dok velikosrpstvo koriste kao pokriće za to. I tu se mnogo dalje odmaklo. A Ranković i velikosrpstvo u istom košu su samo dobar pokazatelj toga.

vasilije knezevic

pre 10 godina

"Zaklinjem se vjeran bicu Aleksandru Rankovicu".Mozda mnogi i ne shvataju da je on i
posmrtno ostao jaka politicka licnost.Onda se ne treba cuditi da mnogi sadasnji funkcioneri
prikupljaju sve sto je moguce za svoj politicki opstanak.Takodje se ne treba cuditi jer je to
"demokratski"usisivac svega onoga sto moze pomoci u novoj politickoj egzistenciji.Niko
vam nije kriv,sami ste odabrali taj "made in USA"sistem.U svom postojanju nekadasnja
drzavna organizacija nije prestajala javno diskutovanje o nekakvom nacionalnom problemu.
Ta diskusija je vremenom uslovila neka "budjenja" koja su dovela do nepotrebnih previranja
i konflikata.Kao student, na Beogradskom Univerzitetu, prisustvovao sam jednoj diskusiji lokalne
partiske celije o Titovom pismu,posljednjem koga se sjecam.U tom pismu bilo je rijeci o
nacionalizmu i pojavama koje su rezultat nezdravog odnosa medju pojedinim grupama u zemli.
Javio sam se za rijec i svoj stav vrlo jasno izrazio da su takve diskusije nepotrebne jer je nacionalno
pitanje zagarantovano ustavom nove drzave.Slozili su se da sam glup i da ne razumijem stvari.
Rankovic je kod nesrpskih gradjana dobio pecat diktatora i velikosrba.Vremenom se cijela zemlja
okretala zapadnpoj verziji demokratije pa su partiski rukovodici trazili pristalice.Manipulacije su u
tim nastojanjima bile vrlo vazne.Eliminisanje Rankovica bio je samo pogresan pokusaj spasavanja
vasilije knezevic 22 avg. 2013

Zlatko

pre 10 godina

Rehabilitirali ste Rankovića, od Draže i četnika napravili velike antifašiste, sada vam samo još nedostaje da rehabilitirate Nedića i Ljotića pa da sve bude kako treba, velikosrpstvo na djelu u svoj svojoj slavi...

ne mogu da verujem

pre 10 godina

Ne mogu da verujem da posle 45 godina nema boljih, usavrsenih ideja kojim bi se vladalo. Nego se pozivamo na bajate i ukisle stilove rada. Kao da na Kosovu i Srbiji zive metuzalemi koji pamte na pravi nacin to doba.
Sada, treba svez, svetao lik, svetao stav prema sadasnjosti i buducnosti. Jer i Srbi i Albanci na Kosovu nisu vise matorci, nego mladi ljudi, zeljni slasti zivota.
Ili cemo ipak mudrim penzionerima da pustimo da drhtavim rukama i vilicama vode drzavnu politiku.
I da na pitanje: "Kako je bilo u doba Rankovica?" odgovaraju sa: "Auuuuu..."

Realista

pre 10 godina

A zasto neko misli da se mladi Milosevicev potparol razio u nesto drugo od ovoga besprekornog prikaza politike cije je deo bio...Rankovic je idealna figura tj Milosevic je njegova replika.

http://www.e-novine.com/stav/50889-Polja-smrti.html

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Gospodin Dačić je delimično u pravu.Aleksandar Ranković je bio tipičan srpski komunista i političar,operisan od bilo kakvog osećaja nacionalne pripadnosti,kome je glavni neprijatelj bila Srbija i srpski narod.Doduše,svaka Republika je imala svog Rankovića, tako je to bilo zamišljeno,samo što su oni bili pametniji. Formalno su bili jugosloveni a u suštini su radili u korist svoga naroda tako što su latentno podrivali tadašnju Jugoslaviju na čijim ruševinama su kasnije nikle današnje državolike tvorevine.Ranković je doduše bio "pošten" jer je u čast Jugoslavije i jugoslovenstva bio spreman da žrtvuje i sebe i svoj narod i Srbiju.Verujem da ni pred ogledalom nije smeo,niti je želeo,da izgovori "ja sam Srbin".Takvi su bili i svi ostali srpski političari uključujući Latinku Perović i sve ove koji danas oštro kritikuju Rankovića.Bili su to nabedjeni intelektualci,obične skutonoše i sluge ondašnje ideologije,kojima je bilo dozvolejno samo da uživaju u svojoj prividnoj i umišljenoj "veličini".I ništa više.Srbija je danas u ovakvom stanju baš zato što nije imala i nema,nacionalnu elitu,koja bi radila u njenu korist.Srbiju nije imalo ko da brani.Današnje stanje u bivšim republikama i novostvorenim državama,kao i stanje svesti kod naroda u Srbiji,posebno onog srpske nacionalnosti,njegova izgubljenost i dezorijentisanost,najbolje svedoče o posledicama komunizma i "nacionalizma" koji je posedovala ta srpska intelektualna,politička i svaka druga elita.

Boško

pre 10 godina

Dačić samo "suptilno" naglašava svoju istorijsku povezanost sa bivšim komunistićkim režimom. A izražavajući "poštu" Rankoviću samo "najavljuje" kakva sudbina oćekuje (kao u vreme Rankovića) one koji pokušaju da ga skinu sa vlasti u Srbiji, te da je ustvari on komandant najveće oružane sile u Srbiji.

panzer general

pre 10 godina

Priča o Rankoviću, samo je još jedan podsjetnik zašto niti jedna, pa ni Titova Jugoslavija, nije mogla opstati.
U svim verzijama propale nam države postojao je sukob centralističke i federalističke struje. Srbi, koji su smatrali da su zaslužni za Jugoslaviju, i slobodu ostalih naroda, nekako su prirodno podrazumijevali da je Jugoslavija država srpskog naroda, i da je zapravo smiješno da bi ostali bili ravnopravni s njima. S druge pak strane, Slovenci i Hrvati, želeći što veću kulturnu, političku, ali prije svega ekonomsku samostalnost, bore se za što veću nezavisnost republika. U različitim fazama, mijenjali su se akteri te borbe, ali ta borba se vodila kontinuirano od početka do kraja bivše države.

katica popović

pre 10 godina

Na nekom sajtu je neko napisao tačan, po mom mišljenju, komentar na tu vest:
“1945- intelektualna "elita": abadžija, rabadžija, kazandžija, bravar, pintar...
2013- intelektualna "elita": Megatrend, FEFA, Union, Singidunum...”
Ps. Dodal bi samo da se tu radi o ZATVORENOM PORODIČNOM KRUGU: sa dede, na sina pa na unuka. Ta 2013- intelektualna "elita" su sinovi i unuci abadžija, rabadžija, kazandžija, bravar, pintar... Sa takvom vertikalnom i horizontalnom prohodnošću ljudi unutar našeg društva koja se odvija u zatvorenim porodičnim krugovima nikada ništa od Srbije neće biti.
Latinka i Nikola su sve važno rekli nema se šta dodati!

Dragan Pavlović

pre 10 godina

Nema toga na što nisu spremni gospoda Dačić,Vučić,Nikolić da bi vladali Srbijom. Premiera Srbije Djindjića proglase špijunom i izdajnikom jer je školovan u Nemačkoj što je i dovelo do njegovog ubistva,a sada postavljaju savetnike strance kako bi se dodvorili EU i SAD. Ludilo.

Zlatko

pre 10 godina

Rehabilitirali ste Rankovića, od Draže i četnika napravili velike antifašiste, sada vam samo još nedostaje da rehabilitirate Nedića i Ljotića pa da sve bude kako treba, velikosrpstvo na djelu u svoj svojoj slavi...

Dragan Pavlović

pre 10 godina

Nema toga na što nisu spremni gospoda Dačić,Vučić,Nikolić da bi vladali Srbijom. Premiera Srbije Djindjića proglase špijunom i izdajnikom jer je školovan u Nemačkoj što je i dovelo do njegovog ubistva,a sada postavljaju savetnike strance kako bi se dodvorili EU i SAD. Ludilo.

katica popović

pre 10 godina

Na nekom sajtu je neko napisao tačan, po mom mišljenju, komentar na tu vest:
“1945- intelektualna "elita": abadžija, rabadžija, kazandžija, bravar, pintar...
2013- intelektualna "elita": Megatrend, FEFA, Union, Singidunum...”
Ps. Dodal bi samo da se tu radi o ZATVORENOM PORODIČNOM KRUGU: sa dede, na sina pa na unuka. Ta 2013- intelektualna "elita" su sinovi i unuci abadžija, rabadžija, kazandžija, bravar, pintar... Sa takvom vertikalnom i horizontalnom prohodnošću ljudi unutar našeg društva koja se odvija u zatvorenim porodičnim krugovima nikada ništa od Srbije neće biti.
Latinka i Nikola su sve važno rekli nema se šta dodati!

panzer general

pre 10 godina

Priča o Rankoviću, samo je još jedan podsjetnik zašto niti jedna, pa ni Titova Jugoslavija, nije mogla opstati.
U svim verzijama propale nam države postojao je sukob centralističke i federalističke struje. Srbi, koji su smatrali da su zaslužni za Jugoslaviju, i slobodu ostalih naroda, nekako su prirodno podrazumijevali da je Jugoslavija država srpskog naroda, i da je zapravo smiješno da bi ostali bili ravnopravni s njima. S druge pak strane, Slovenci i Hrvati, želeći što veću kulturnu, političku, ali prije svega ekonomsku samostalnost, bore se za što veću nezavisnost republika. U različitim fazama, mijenjali su se akteri te borbe, ali ta borba se vodila kontinuirano od početka do kraja bivše države.

Realista

pre 10 godina

A zasto neko misli da se mladi Milosevicev potparol razio u nesto drugo od ovoga besprekornog prikaza politike cije je deo bio...Rankovic je idealna figura tj Milosevic je njegova replika.

http://www.e-novine.com/stav/50889-Polja-smrti.html

andreas

pre 10 godina

DRUŽE Dačiću, koju pak vi to politiku vodite. To je zacijelo čista donkihoterija. Hoćete uči u obitelj EU koja je javno osudila sve jednopartijske politike 20-tog stoljeća poput nacizma, fašizma i komunizma i njihove diktatorske režime i sve njihove zločine. Vi druže Dačiću javno oživljavate i glorificirate osobu koja je bila gora i od samoga Tita po pitanju raznih odmazda i strahova koje je narod proživljavao za vrijeme njegove udbaške strahovlade. Istina Ranković je bio veliko-srbin, pa je možda to uzrok vašeg postupka. međutim vi kao političar sada nakon toga čina izgubili ste u očima svih političara nekadašnje jugoslavije, pa čak usudio bih se reči i u očima predsjednika Josipovića čiji je otac bi predsjednik CKSKH odmah uz bakarića i bio je ravnatelj "Golog otoka". O tome se je nešto pisalo a i građani često to spominju. kada jednom diktatorski način vladanja uđe čovjeku pod kožu taj se toga ne može osloboditi sve do svoje smrti. Vi ste gospodine Dačići očiti primjer te istine kao i mnoge vaše političke kolege iz hrvatske. Mi neopterećeni prošlošću možemo vas samo sažaljevati.

zoran

pre 10 godina

@ Zlatko, 22. avgust 2013 16:55

Posle dolaska HDZ-a i Tuđmana, u Hrvatsku se vraća kompletna, ali KOMPLETNA, ustaška emigracija. I oni najsitniji šrafovi i SVE glavešine, poglavnici i doglavnici. Oni su i danas u Hrvatskoj i niko ih ništa niti pita niti ih dira. Mnogi verovatno nose i ordenje iz "Domovinskog rata".

Pričati o rehabilitaciji Rankovića (umro pre više decenija) ili Ljotića, Nedića, Mihajlovića (nekima je i suđeno i streljani su i to U SRBIJI), znači, pričati o tim likovima je najobičnije palamuđenje i nacionalističko licemerje i poturanje budalaština od strane pojedinih nacionalista iz Hrvatske.

Opasuljite se već jednom!!! Šta ste želeli, to ste dobili!!! Broj Srba u vašoj LIJEPOJ Europskoj Hrvatskoj ste, po planu, sveli na statističku grešku. "Oslobodili" ste se "Srpske hegemonije" i zaista ne vidim šta vas više po pitanju Srba, velikosrpstva, srpskog nacionalizma, četništva, i ostalih nebuloza dotiče??? I na kraju, niko vas u svetu niti proziva, niti poziva na odgovornost zbog načina na koji ste svoje "oslobođenje" napravili osim što to na ovaj način sami radite.
Ili time opravdavate nešto? Krijete se po principu "dršte lopova"??? Hmmm...

Boško

pre 10 godina

Dačić samo "suptilno" naglašava svoju istorijsku povezanost sa bivšim komunistićkim režimom. A izražavajući "poštu" Rankoviću samo "najavljuje" kakva sudbina oćekuje (kao u vreme Rankovića) one koji pokušaju da ga skinu sa vlasti u Srbiji, te da je ustvari on komandant najveće oružane sile u Srbiji.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Gospodin Dačić je delimično u pravu.Aleksandar Ranković je bio tipičan srpski komunista i političar,operisan od bilo kakvog osećaja nacionalne pripadnosti,kome je glavni neprijatelj bila Srbija i srpski narod.Doduše,svaka Republika je imala svog Rankovića, tako je to bilo zamišljeno,samo što su oni bili pametniji. Formalno su bili jugosloveni a u suštini su radili u korist svoga naroda tako što su latentno podrivali tadašnju Jugoslaviju na čijim ruševinama su kasnije nikle današnje državolike tvorevine.Ranković je doduše bio "pošten" jer je u čast Jugoslavije i jugoslovenstva bio spreman da žrtvuje i sebe i svoj narod i Srbiju.Verujem da ni pred ogledalom nije smeo,niti je želeo,da izgovori "ja sam Srbin".Takvi su bili i svi ostali srpski političari uključujući Latinku Perović i sve ove koji danas oštro kritikuju Rankovića.Bili su to nabedjeni intelektualci,obične skutonoše i sluge ondašnje ideologije,kojima je bilo dozvolejno samo da uživaju u svojoj prividnoj i umišljenoj "veličini".I ništa više.Srbija je danas u ovakvom stanju baš zato što nije imala i nema,nacionalnu elitu,koja bi radila u njenu korist.Srbiju nije imalo ko da brani.Današnje stanje u bivšim republikama i novostvorenim državama,kao i stanje svesti kod naroda u Srbiji,posebno onog srpske nacionalnosti,njegova izgubljenost i dezorijentisanost,najbolje svedoče o posledicama komunizma i "nacionalizma" koji je posedovala ta srpska intelektualna,politička i svaka druga elita.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@ DUBOKA ILEGALA: Eh gospodine, pa ta rehabilitacija srpstva je, ustvari, najveći velikosrpski šovinizam?!Tu leži ključ naše sveukupne propasti. Bilo koga da pomenemo, bilo šta da uradimo a nije na srpsku štetu uvek će biti okarakterisano kao velikosrpska hegemonistička i šovinistička težnja. Pomenuti Cara Dušana, Kosovski Boj, Crkvu, SANU, Čosića ili Bećkovića, ćirilicu, istoriju, ravno je izazzivanju verskih i medjuetničkih sukoba?! Nije tragično što tako misle naša bivša "braća", koja su nas vekovima skraćivali za glavu, već je tragično što se takav idiotizam "primio" i kod širokih narodnih masa u Srbiji, koje potom radjaju i biraju političare kojima je država i nacija poslednja rupa na svirali a autošovinizam urodjen..

ne mogu da verujem

pre 10 godina

Ne mogu da verujem da posle 45 godina nema boljih, usavrsenih ideja kojim bi se vladalo. Nego se pozivamo na bajate i ukisle stilove rada. Kao da na Kosovu i Srbiji zive metuzalemi koji pamte na pravi nacin to doba.
Sada, treba svez, svetao lik, svetao stav prema sadasnjosti i buducnosti. Jer i Srbi i Albanci na Kosovu nisu vise matorci, nego mladi ljudi, zeljni slasti zivota.
Ili cemo ipak mudrim penzionerima da pustimo da drhtavim rukama i vilicama vode drzavnu politiku.
I da na pitanje: "Kako je bilo u doba Rankovica?" odgovaraju sa: "Auuuuu..."

REPRIZA PROSLOSTI II DEO

pre 10 godina

Ovaj dacic z...bo i seselja i radikale bivse i novokomponovane a sto i ne bi kad vidi i sam sta voli i zeli srpska javnost da cuje i vidi od politicara od tita pa na ovamo i takvim nacinom osvaja i opstaje na vlasti. A to da ta pogubna politika je proizvela ratove, bedu, jad i siromastvo mali procenat se ikada i upita jer korenje koje je obecano za glavno srpsko jelo se vec nalazi u upotrebi. Dacic zaboravlja da njegov gazda koji je jedan od razloga raspada bivseg sistema zarad nacionalizma da ovim potezima prevazilazi i samog gazdu jer u ionako maloj zemlji srbiji i dalje zive, albanci, bosnjaci, hrvati, madjari, vlasi, crnogorci, makedonci, bugari, romi i mnogi koji su osetili bar jedan u svakoj familiji rankovicevu torturu i strahovlasce a u najvecem broju i sami srbi poklonici kralja,rusa,cetnistva i demokratije uopste ida dacicevi potezi ne vode uopste dobru vez ionako velikom razdoru unutar srbije, ali videcemo cemu sve ovo vodi.

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Imam dovoljno godina da sam dobro upamtio Rankovića, PO ZLU, jer u mojoj Peći je bio čest gost... Nekada sam, kao gimnazijalac, bio lovac na divlje svinje po Prokletijama, da bi se ON slikao pored odstreljene divljači. Njegov greh je što je ZAUSTAVIO čuveni "Prizrenski proces", oterao iz službe velikog znalca Spasoja Đakovića, kasnije profesora na Pravnom u Bgd. Time je počeo završni smrtni udarac Srbima na Kosmetu: rehabilitovana je čuvena "Korčanska grupa" oko Fadilja Hodže, zabranjeno je vraćanje proteranih "nealbanaca", oduzeto je oružje od Srba, a po Drenici nije niti jedna puška oduzeta. Šiptari su to predstavili U OGLEDALU! Ispalo je kako je UDBA kinjila Šiptare (danas Albance), što je LAŽ. Još pre toga, otimanje hrane da bi se nahranila Albanija, sprovedeno je pod zaštitom Rankovića, a samo je od Srba otimano.
Srpska nesreća je što su posle Rankovića došli još gori!!! "Dinastija Marković", Stambolić - do Ljubičića i Gračanina; na Kosmetu čuvena "Crnogorska veza": Mugoša, Bogdanović, braća Zvicer.., a nastavili Hercegovački kadrovi - Vujovići, Jokanovići...
Latinka je minorni činilac, koji izmišlja svoju revolucionarnost i liberalizam - odstranjena je zbog nesposobnosti, pa danas se šlepuje uz Čedu i komandanta Golog Otoka - Jovu Kapičića. A "istoričar Samardžić" je nastavak "hercegovačke loze": koji umesto istine iznosi svoje utiske!
Jadni mi!

mr b

pre 10 godina

Dobro, svi znamo ko su i Dacic i Rankovic, nista tu nije sporno... Ali, ipak "strucni saradnici" su mi urnebesni: Latinka Perovic i Samardzic. Dve potpuno tragikomicne, kompromitovane osobe koje "Slobodna Evropa" ili neko njma slican stalno vadi iz naftalina. Dosta vise ljudi, 2013. je. Jadni mi ako treba "Slobodna Evropa" da nas oslobadja.

eon

pre 10 godina

(Zlatko, 22. avgust 2013 16:55)
Nažalost, u pravu si. Velikosrpstvo se danas meri rehabilitacijama. Problem je samo to što kritike dolaze iz HR gde se velikohrvatstvo meri etničkim sastavom teritorije, dok velikosrpstvo koriste kao pokriće za to. I tu se mnogo dalje odmaklo. A Ranković i velikosrpstvo u istom košu su samo dobar pokazatelj toga.

brasa

pre 10 godina

dragi moji srbi, rankovic je bio, sto bi se reklo, metla koja je cistila sve sto je smetalo titu. on i krcun penezic imaju na dusi, ako su je uopste i imali, na hiljade, a najverovatnije desetine hiljada najvecim delom nevinih srba a takodje i ostalih nacionalnih manjina u vreme i posle zavrsetka rata. no, to je osobina mojih srba, da znaju slaviti i rankovica i "oslobadjanje" vukovara i "pobede" u sloveniji, hrvatskoj,bosni i na kosovu.dok le god je toga, nema vam na bolje.

Duboka ilegala

pre 10 godina

Hvala mu za Leku.
Nego, ima li nade da se krene sa rehabilitacijom srpstva?
I poslednje pitanje, ima li nade da i B 92 pomogne u toj rehabilitaciji?

Mikica

pre 10 godina

Koliko me pamcenje sluzi, A.Rankovic je na Brionskom plenumu podneo ostavku i to licno Titu. Valjda se negde moze pronaci i tekst. Bez sudjenja unutar jedne politicke partije. Sto bi se reklo njihova posla. Cisto formalno gledano bez ulazenja u ostale aspekte dogadjaja,

vasilije knezevic

pre 10 godina

"Zaklinjem se vjeran bicu Aleksandru Rankovicu".Mozda mnogi i ne shvataju da je on i
posmrtno ostao jaka politicka licnost.Onda se ne treba cuditi da mnogi sadasnji funkcioneri
prikupljaju sve sto je moguce za svoj politicki opstanak.Takodje se ne treba cuditi jer je to
"demokratski"usisivac svega onoga sto moze pomoci u novoj politickoj egzistenciji.Niko
vam nije kriv,sami ste odabrali taj "made in USA"sistem.U svom postojanju nekadasnja
drzavna organizacija nije prestajala javno diskutovanje o nekakvom nacionalnom problemu.
Ta diskusija je vremenom uslovila neka "budjenja" koja su dovela do nepotrebnih previranja
i konflikata.Kao student, na Beogradskom Univerzitetu, prisustvovao sam jednoj diskusiji lokalne
partiske celije o Titovom pismu,posljednjem koga se sjecam.U tom pismu bilo je rijeci o
nacionalizmu i pojavama koje su rezultat nezdravog odnosa medju pojedinim grupama u zemli.
Javio sam se za rijec i svoj stav vrlo jasno izrazio da su takve diskusije nepotrebne jer je nacionalno
pitanje zagarantovano ustavom nove drzave.Slozili su se da sam glup i da ne razumijem stvari.
Rankovic je kod nesrpskih gradjana dobio pecat diktatora i velikosrba.Vremenom se cijela zemlja
okretala zapadnpoj verziji demokratije pa su partiski rukovodici trazili pristalice.Manipulacije su u
tim nastojanjima bile vrlo vazne.Eliminisanje Rankovica bio je samo pogresan pokusaj spasavanja
vasilije knezevic 22 avg. 2013

Izaberite mudro, moze biti skupo

pre 10 godina

Bas me interesuje ovo za "socijalne parazite i psihopate" i ko ih je vodio ko ce vas braniti na sudu?

CG

pre 10 godina

Na primjedbe srpskih komunista koji su u sustini krivi za Kosovo se ne treba uopste obazirati!

Umjesto da su 1945 protjerali pronacisticke kosovske Albance koje su za vrijeme WW2 saradjivali sa Njemcima kao sto su protjerale Njemce u Vojvodini su cak dodatno naseljavali Albance na Kosovo nakon rata i zabranili protjeranim kosovskim Srbima dekretom da se vrate na svoja ognjista!
I time umjesto da kazne jos i nagradili velikoalbanski fasizam!

Misljenje nasih "dragih" susjeda "u regionu" koji su svojevremeno posprdno pjevali "Oj Srbija iz tri djela ,nikada neces biti cijela" i time slavili donosenje katastrofalnog diktata iz 1974,koji neki danas zovu "Ustav" tek treba ignorisati!

Koncept slabe Srbije u jakoj Jugoslaviji u kojoj ce se po potrebi svi ujediniti protiv Srbije i njenih legitimnih nacionalnih interesa,cak i teritorijalnog integriteta izmisljanjem nekakvih pokrajina unutar nje koje bi samo postojale u njoj, i time njoj za razliku od ostalih republika onemogucili bilo kakvo djelovanje u skladu sa njenim interesima je bio apsolutno zlocinacki,neodrzivi i diskriminatorski!

I zbog toga je rusenje tog boljsevistickog sustava od strane Milosevica bio jedini ispravni i demokratski legitimisani put !

Rankovic je u svojoj funkciji pokusao da uradi sta je bilo moguce da sprijeci parcanje i razgradjivanje Srbije koje je kulminiralo u "Ustavu" 1974 ,no za razliku od milosevicevog vremena krajem 80ih u 60im godinama antisrpska struja u KPJ-u je bila isuvise jaka!

Zlatko

pre 10 godina

Rehabilitirali ste Rankovića, od Draže i četnika napravili velike antifašiste, sada vam samo još nedostaje da rehabilitirate Nedića i Ljotića pa da sve bude kako treba, velikosrpstvo na djelu u svoj svojoj slavi...

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Gospodin Dačić je delimično u pravu.Aleksandar Ranković je bio tipičan srpski komunista i političar,operisan od bilo kakvog osećaja nacionalne pripadnosti,kome je glavni neprijatelj bila Srbija i srpski narod.Doduše,svaka Republika je imala svog Rankovića, tako je to bilo zamišljeno,samo što su oni bili pametniji. Formalno su bili jugosloveni a u suštini su radili u korist svoga naroda tako što su latentno podrivali tadašnju Jugoslaviju na čijim ruševinama su kasnije nikle današnje državolike tvorevine.Ranković je doduše bio "pošten" jer je u čast Jugoslavije i jugoslovenstva bio spreman da žrtvuje i sebe i svoj narod i Srbiju.Verujem da ni pred ogledalom nije smeo,niti je želeo,da izgovori "ja sam Srbin".Takvi su bili i svi ostali srpski političari uključujući Latinku Perović i sve ove koji danas oštro kritikuju Rankovića.Bili su to nabedjeni intelektualci,obične skutonoše i sluge ondašnje ideologije,kojima je bilo dozvolejno samo da uživaju u svojoj prividnoj i umišljenoj "veličini".I ništa više.Srbija je danas u ovakvom stanju baš zato što nije imala i nema,nacionalnu elitu,koja bi radila u njenu korist.Srbiju nije imalo ko da brani.Današnje stanje u bivšim republikama i novostvorenim državama,kao i stanje svesti kod naroda u Srbiji,posebno onog srpske nacionalnosti,njegova izgubljenost i dezorijentisanost,najbolje svedoče o posledicama komunizma i "nacionalizma" koji je posedovala ta srpska intelektualna,politička i svaka druga elita.

Duboka ilegala

pre 10 godina

Hvala mu za Leku.
Nego, ima li nade da se krene sa rehabilitacijom srpstva?
I poslednje pitanje, ima li nade da i B 92 pomogne u toj rehabilitaciji?

panzer general

pre 10 godina

Priča o Rankoviću, samo je još jedan podsjetnik zašto niti jedna, pa ni Titova Jugoslavija, nije mogla opstati.
U svim verzijama propale nam države postojao je sukob centralističke i federalističke struje. Srbi, koji su smatrali da su zaslužni za Jugoslaviju, i slobodu ostalih naroda, nekako su prirodno podrazumijevali da je Jugoslavija država srpskog naroda, i da je zapravo smiješno da bi ostali bili ravnopravni s njima. S druge pak strane, Slovenci i Hrvati, želeći što veću kulturnu, političku, ali prije svega ekonomsku samostalnost, bore se za što veću nezavisnost republika. U različitim fazama, mijenjali su se akteri te borbe, ali ta borba se vodila kontinuirano od početka do kraja bivše države.

andreas

pre 10 godina

DRUŽE Dačiću, koju pak vi to politiku vodite. To je zacijelo čista donkihoterija. Hoćete uči u obitelj EU koja je javno osudila sve jednopartijske politike 20-tog stoljeća poput nacizma, fašizma i komunizma i njihove diktatorske režime i sve njihove zločine. Vi druže Dačiću javno oživljavate i glorificirate osobu koja je bila gora i od samoga Tita po pitanju raznih odmazda i strahova koje je narod proživljavao za vrijeme njegove udbaške strahovlade. Istina Ranković je bio veliko-srbin, pa je možda to uzrok vašeg postupka. međutim vi kao političar sada nakon toga čina izgubili ste u očima svih političara nekadašnje jugoslavije, pa čak usudio bih se reči i u očima predsjednika Josipovića čiji je otac bi predsjednik CKSKH odmah uz bakarića i bio je ravnatelj "Golog otoka". O tome se je nešto pisalo a i građani često to spominju. kada jednom diktatorski način vladanja uđe čovjeku pod kožu taj se toga ne može osloboditi sve do svoje smrti. Vi ste gospodine Dačići očiti primjer te istine kao i mnoge vaše političke kolege iz hrvatske. Mi neopterećeni prošlošću možemo vas samo sažaljevati.

zoran

pre 10 godina

@ Zlatko, 22. avgust 2013 16:55

Posle dolaska HDZ-a i Tuđmana, u Hrvatsku se vraća kompletna, ali KOMPLETNA, ustaška emigracija. I oni najsitniji šrafovi i SVE glavešine, poglavnici i doglavnici. Oni su i danas u Hrvatskoj i niko ih ništa niti pita niti ih dira. Mnogi verovatno nose i ordenje iz "Domovinskog rata".

Pričati o rehabilitaciji Rankovića (umro pre više decenija) ili Ljotića, Nedića, Mihajlovića (nekima je i suđeno i streljani su i to U SRBIJI), znači, pričati o tim likovima je najobičnije palamuđenje i nacionalističko licemerje i poturanje budalaština od strane pojedinih nacionalista iz Hrvatske.

Opasuljite se već jednom!!! Šta ste želeli, to ste dobili!!! Broj Srba u vašoj LIJEPOJ Europskoj Hrvatskoj ste, po planu, sveli na statističku grešku. "Oslobodili" ste se "Srpske hegemonije" i zaista ne vidim šta vas više po pitanju Srba, velikosrpstva, srpskog nacionalizma, četništva, i ostalih nebuloza dotiče??? I na kraju, niko vas u svetu niti proziva, niti poziva na odgovornost zbog načina na koji ste svoje "oslobođenje" napravili osim što to na ovaj način sami radite.
Ili time opravdavate nešto? Krijete se po principu "dršte lopova"??? Hmmm...

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@ DUBOKA ILEGALA: Eh gospodine, pa ta rehabilitacija srpstva je, ustvari, najveći velikosrpski šovinizam?!Tu leži ključ naše sveukupne propasti. Bilo koga da pomenemo, bilo šta da uradimo a nije na srpsku štetu uvek će biti okarakterisano kao velikosrpska hegemonistička i šovinistička težnja. Pomenuti Cara Dušana, Kosovski Boj, Crkvu, SANU, Čosića ili Bećkovića, ćirilicu, istoriju, ravno je izazzivanju verskih i medjuetničkih sukoba?! Nije tragično što tako misle naša bivša "braća", koja su nas vekovima skraćivali za glavu, već je tragično što se takav idiotizam "primio" i kod širokih narodnih masa u Srbiji, koje potom radjaju i biraju političare kojima je država i nacija poslednja rupa na svirali a autošovinizam urodjen..

Dragan Pavlović

pre 10 godina

Nema toga na što nisu spremni gospoda Dačić,Vučić,Nikolić da bi vladali Srbijom. Premiera Srbije Djindjića proglase špijunom i izdajnikom jer je školovan u Nemačkoj što je i dovelo do njegovog ubistva,a sada postavljaju savetnike strance kako bi se dodvorili EU i SAD. Ludilo.

mr b

pre 10 godina

Dobro, svi znamo ko su i Dacic i Rankovic, nista tu nije sporno... Ali, ipak "strucni saradnici" su mi urnebesni: Latinka Perovic i Samardzic. Dve potpuno tragikomicne, kompromitovane osobe koje "Slobodna Evropa" ili neko njma slican stalno vadi iz naftalina. Dosta vise ljudi, 2013. je. Jadni mi ako treba "Slobodna Evropa" da nas oslobadja.

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Imam dovoljno godina da sam dobro upamtio Rankovića, PO ZLU, jer u mojoj Peći je bio čest gost... Nekada sam, kao gimnazijalac, bio lovac na divlje svinje po Prokletijama, da bi se ON slikao pored odstreljene divljači. Njegov greh je što je ZAUSTAVIO čuveni "Prizrenski proces", oterao iz službe velikog znalca Spasoja Đakovića, kasnije profesora na Pravnom u Bgd. Time je počeo završni smrtni udarac Srbima na Kosmetu: rehabilitovana je čuvena "Korčanska grupa" oko Fadilja Hodže, zabranjeno je vraćanje proteranih "nealbanaca", oduzeto je oružje od Srba, a po Drenici nije niti jedna puška oduzeta. Šiptari su to predstavili U OGLEDALU! Ispalo je kako je UDBA kinjila Šiptare (danas Albance), što je LAŽ. Još pre toga, otimanje hrane da bi se nahranila Albanija, sprovedeno je pod zaštitom Rankovića, a samo je od Srba otimano.
Srpska nesreća je što su posle Rankovića došli još gori!!! "Dinastija Marković", Stambolić - do Ljubičića i Gračanina; na Kosmetu čuvena "Crnogorska veza": Mugoša, Bogdanović, braća Zvicer.., a nastavili Hercegovački kadrovi - Vujovići, Jokanovići...
Latinka je minorni činilac, koji izmišlja svoju revolucionarnost i liberalizam - odstranjena je zbog nesposobnosti, pa danas se šlepuje uz Čedu i komandanta Golog Otoka - Jovu Kapičića. A "istoričar Samardžić" je nastavak "hercegovačke loze": koji umesto istine iznosi svoje utiske!
Jadni mi!

CG

pre 10 godina

Na primjedbe srpskih komunista koji su u sustini krivi za Kosovo se ne treba uopste obazirati!

Umjesto da su 1945 protjerali pronacisticke kosovske Albance koje su za vrijeme WW2 saradjivali sa Njemcima kao sto su protjerale Njemce u Vojvodini su cak dodatno naseljavali Albance na Kosovo nakon rata i zabranili protjeranim kosovskim Srbima dekretom da se vrate na svoja ognjista!
I time umjesto da kazne jos i nagradili velikoalbanski fasizam!

Misljenje nasih "dragih" susjeda "u regionu" koji su svojevremeno posprdno pjevali "Oj Srbija iz tri djela ,nikada neces biti cijela" i time slavili donosenje katastrofalnog diktata iz 1974,koji neki danas zovu "Ustav" tek treba ignorisati!

Koncept slabe Srbije u jakoj Jugoslaviji u kojoj ce se po potrebi svi ujediniti protiv Srbije i njenih legitimnih nacionalnih interesa,cak i teritorijalnog integriteta izmisljanjem nekakvih pokrajina unutar nje koje bi samo postojale u njoj, i time njoj za razliku od ostalih republika onemogucili bilo kakvo djelovanje u skladu sa njenim interesima je bio apsolutno zlocinacki,neodrzivi i diskriminatorski!

I zbog toga je rusenje tog boljsevistickog sustava od strane Milosevica bio jedini ispravni i demokratski legitimisani put !

Rankovic je u svojoj funkciji pokusao da uradi sta je bilo moguce da sprijeci parcanje i razgradjivanje Srbije koje je kulminiralo u "Ustavu" 1974 ,no za razliku od milosevicevog vremena krajem 80ih u 60im godinama antisrpska struja u KPJ-u je bila isuvise jaka!

Realista

pre 10 godina

A zasto neko misli da se mladi Milosevicev potparol razio u nesto drugo od ovoga besprekornog prikaza politike cije je deo bio...Rankovic je idealna figura tj Milosevic je njegova replika.

http://www.e-novine.com/stav/50889-Polja-smrti.html

eon

pre 10 godina

(Zlatko, 22. avgust 2013 16:55)
Nažalost, u pravu si. Velikosrpstvo se danas meri rehabilitacijama. Problem je samo to što kritike dolaze iz HR gde se velikohrvatstvo meri etničkim sastavom teritorije, dok velikosrpstvo koriste kao pokriće za to. I tu se mnogo dalje odmaklo. A Ranković i velikosrpstvo u istom košu su samo dobar pokazatelj toga.

katica popović

pre 10 godina

Na nekom sajtu je neko napisao tačan, po mom mišljenju, komentar na tu vest:
“1945- intelektualna "elita": abadžija, rabadžija, kazandžija, bravar, pintar...
2013- intelektualna "elita": Megatrend, FEFA, Union, Singidunum...”
Ps. Dodal bi samo da se tu radi o ZATVORENOM PORODIČNOM KRUGU: sa dede, na sina pa na unuka. Ta 2013- intelektualna "elita" su sinovi i unuci abadžija, rabadžija, kazandžija, bravar, pintar... Sa takvom vertikalnom i horizontalnom prohodnošću ljudi unutar našeg društva koja se odvija u zatvorenim porodičnim krugovima nikada ništa od Srbije neće biti.
Latinka i Nikola su sve važno rekli nema se šta dodati!

ne mogu da verujem

pre 10 godina

Ne mogu da verujem da posle 45 godina nema boljih, usavrsenih ideja kojim bi se vladalo. Nego se pozivamo na bajate i ukisle stilove rada. Kao da na Kosovu i Srbiji zive metuzalemi koji pamte na pravi nacin to doba.
Sada, treba svez, svetao lik, svetao stav prema sadasnjosti i buducnosti. Jer i Srbi i Albanci na Kosovu nisu vise matorci, nego mladi ljudi, zeljni slasti zivota.
Ili cemo ipak mudrim penzionerima da pustimo da drhtavim rukama i vilicama vode drzavnu politiku.
I da na pitanje: "Kako je bilo u doba Rankovica?" odgovaraju sa: "Auuuuu..."

Boško

pre 10 godina

Dačić samo "suptilno" naglašava svoju istorijsku povezanost sa bivšim komunistićkim režimom. A izražavajući "poštu" Rankoviću samo "najavljuje" kakva sudbina oćekuje (kao u vreme Rankovića) one koji pokušaju da ga skinu sa vlasti u Srbiji, te da je ustvari on komandant najveće oružane sile u Srbiji.

vasilije knezevic

pre 10 godina

"Zaklinjem se vjeran bicu Aleksandru Rankovicu".Mozda mnogi i ne shvataju da je on i
posmrtno ostao jaka politicka licnost.Onda se ne treba cuditi da mnogi sadasnji funkcioneri
prikupljaju sve sto je moguce za svoj politicki opstanak.Takodje se ne treba cuditi jer je to
"demokratski"usisivac svega onoga sto moze pomoci u novoj politickoj egzistenciji.Niko
vam nije kriv,sami ste odabrali taj "made in USA"sistem.U svom postojanju nekadasnja
drzavna organizacija nije prestajala javno diskutovanje o nekakvom nacionalnom problemu.
Ta diskusija je vremenom uslovila neka "budjenja" koja su dovela do nepotrebnih previranja
i konflikata.Kao student, na Beogradskom Univerzitetu, prisustvovao sam jednoj diskusiji lokalne
partiske celije o Titovom pismu,posljednjem koga se sjecam.U tom pismu bilo je rijeci o
nacionalizmu i pojavama koje su rezultat nezdravog odnosa medju pojedinim grupama u zemli.
Javio sam se za rijec i svoj stav vrlo jasno izrazio da su takve diskusije nepotrebne jer je nacionalno
pitanje zagarantovano ustavom nove drzave.Slozili su se da sam glup i da ne razumijem stvari.
Rankovic je kod nesrpskih gradjana dobio pecat diktatora i velikosrba.Vremenom se cijela zemlja
okretala zapadnpoj verziji demokratije pa su partiski rukovodici trazili pristalice.Manipulacije su u
tim nastojanjima bile vrlo vazne.Eliminisanje Rankovica bio je samo pogresan pokusaj spasavanja
vasilije knezevic 22 avg. 2013

Izaberite mudro, moze biti skupo

pre 10 godina

Bas me interesuje ovo za "socijalne parazite i psihopate" i ko ih je vodio ko ce vas braniti na sudu?

Mikica

pre 10 godina

Koliko me pamcenje sluzi, A.Rankovic je na Brionskom plenumu podneo ostavku i to licno Titu. Valjda se negde moze pronaci i tekst. Bez sudjenja unutar jedne politicke partije. Sto bi se reklo njihova posla. Cisto formalno gledano bez ulazenja u ostale aspekte dogadjaja,

REPRIZA PROSLOSTI II DEO

pre 10 godina

Ovaj dacic z...bo i seselja i radikale bivse i novokomponovane a sto i ne bi kad vidi i sam sta voli i zeli srpska javnost da cuje i vidi od politicara od tita pa na ovamo i takvim nacinom osvaja i opstaje na vlasti. A to da ta pogubna politika je proizvela ratove, bedu, jad i siromastvo mali procenat se ikada i upita jer korenje koje je obecano za glavno srpsko jelo se vec nalazi u upotrebi. Dacic zaboravlja da njegov gazda koji je jedan od razloga raspada bivseg sistema zarad nacionalizma da ovim potezima prevazilazi i samog gazdu jer u ionako maloj zemlji srbiji i dalje zive, albanci, bosnjaci, hrvati, madjari, vlasi, crnogorci, makedonci, bugari, romi i mnogi koji su osetili bar jedan u svakoj familiji rankovicevu torturu i strahovlasce a u najvecem broju i sami srbi poklonici kralja,rusa,cetnistva i demokratije uopste ida dacicevi potezi ne vode uopste dobru vez ionako velikom razdoru unutar srbije, ali videcemo cemu sve ovo vodi.

brasa

pre 10 godina

dragi moji srbi, rankovic je bio, sto bi se reklo, metla koja je cistila sve sto je smetalo titu. on i krcun penezic imaju na dusi, ako su je uopste i imali, na hiljade, a najverovatnije desetine hiljada najvecim delom nevinih srba a takodje i ostalih nacionalnih manjina u vreme i posle zavrsetka rata. no, to je osobina mojih srba, da znaju slaviti i rankovica i "oslobadjanje" vukovara i "pobede" u sloveniji, hrvatskoj,bosni i na kosovu.dok le god je toga, nema vam na bolje.