Utorak, 06.08.2013.

09:40

Ne umeju da reše test za 6. razred

Nijedan od 600 srednjoškolaca iz više gradova Srbije nije rešio test iz srpskog jezika koji zahteva znanje na nivou učenika šestog razreda.

Izvor: RTS

Ne umeju da reše test za 6. razred IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

Hiperborejac

pre 10 godina

Ni sama naučno potvrđena činjenica da smo svekolikom današnjem čovečanstvu upravo mi sa ovih prostora doneli pismenost nam neće pomoći sama po sebi.

To što smo pronašli upravo drevno Vinčansko pismo, kao nepobitan dokaz naše pismenosti kao nacije nije dovoljno samo po sebi.

Od naše više-milenijumske duhovnosti i pismenosti su nas razni reformatori jezika (počevši od Ćirila i Metodija) potpuno udaljili od iste.

Ovo što se danas sa našim jezikom i pismenošću dešava je samo finalna faza razgradnje duhovnog i jezičkog bića u srcu naše nacije.

Neka nas je sve zajedno sramota što to i dan danas dozvoljavamo !

Silvester

pre 10 godina

Je li, Srbende, nije vam bio dobar Tito i samoupravljanje, sprečavao vas da razvijete svoje nebeske potencijale i tako to...? Evo vas 33 godine nakon njegove smrti, razvili ste se do neslućenih granica! Bagro primitivna i nepismena.

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

mima

pre 10 godina

Verujem da bi bilo korisno da se deca prvo motivisu da sto vise citaju. Cak i vise godina posvetiti tome. Dve trecine casova da citaju a jednu trecinu da pricaju o procitanom. Citanjem ce obogatiti recnik, steci nova znanja, razviti radoznalost i analiticko razmisljanje a tek onda uvesti teoriju. Tada ce lako usvojiti pravopis i gramatiku i pamtice stilske figure jer ce teorija samo definisati ono sto su citanjem i sami uocili.

lusi

pre 10 godina

Danasnja omladina je poprilicno lenja i nezainteresovana za ucenje. Pretpostavljam da je to odraz opsteg stanja u zemlji, jer svima je ocigledno da najgore prolaze uceni ljudi, da se ucenje bas ne isplati. Nastavnici mogu pokusati da nastavu ucine zanimljivom, ali to je neostvarivo ako ucenici ne saradjuju. Cinjenica je da ne slusaju nista na casu jer su zauzeti mobilnim telefonima, ne koriste udzbenike,koji jesu preobimni, ali sadrze sve sto je djacima potrebno da nauce,ne citaju domacu lektiru nego je prepisu sa neta pa se desi da 15 djaka napise istovetan sastav na temu iz lektire, uce samo ono sto su u svesku prepisali sa table i onda kada im trazis da ti objasne nesto kazu kako to nemaju u svesci! Ne shvataju da se od njih ne trazi recitovanje definicije npr.perfekta nego da znaju da ce ga primeniti kada pricaju o proslosti. Ni na jednom testu iz srpskog jezika ne trazi se definicija pojmova vec prepoznavanje i primena pojmova na primerima. A oni intelektualci, koji su se skolovali u Srbiji pa kasnije u inostranstvu ucili strane jezike i tvrde da gramatiku maternjeg ne znaju, da im nije bitna i da engleski znaju savrseno, lazu, jer nauka o jeziku je svuda ista, samo se razlikuju pravopis, leksika i pismo. Taj pluskvamperfekat i taj gl. pridev trpni postoje kako u srpskom tako i u engleskom, nemackom, italijanskom jeziku... i svuda se grade na isti nacin i svuda imaju isto znacenje.

evi

pre 10 godina

Deca i roditelji su totalno nezainteresovani za ucenje i znanje. Da bi se nesto znalo, mora se redovno uciti godinama, jer samo to daje rezultate. Nazalost, danasnji skorojevici misle da to meze na brzaka. A takvo znanje imaju i oni i njihova deca.
Ima jos dece koja poseduju te stare i zaboravljene kvalitete, ali se ne isticu, jer to danas nije popularno.

metonimija

pre 10 godina

Ja ne zivim u Srbiji vec duze vreme, i iskljucivo se sporazumevam na Engleskom jeziku u svakodnevnom zivotu. Znate li koliko vremena i energije ja ulozim da unapredim Engleski, i da moje izrazavanje na maternjem ostane kvalitetno?
(lela, 6. avgust 2013 17:29)

Potpuno se slazem, i sam zivim u inostranstvu i isto se ponasam. Svakodnevno se borim da jos vise unapredim strane jezike koje govorim na poslu i privatno, a jednako se trudim i da sacuvam srpski. Ono sto mi je najvaznije da sacuvam fond srpskih reci i ne pocnem da mesam srpski i engleski kako se to sve cesce radi u Srbiji (videti moj prvi post pri pocetku diskusije).
Zbog toga nikako ne razumem one koji kazu da ne uce srpski "jer se spremaju za inostranstvo", ili "znaju engleski kao maternji jezikpa ne moraju da uce srpski" (sto ce reci ne znaju srpski, ali engleski znaju kao srpski koji ne znaju).
Na kraju, samo da dodam da sam i ja zavrsio tehnicki fakultet (ETF), ali sam uvek uzivao u lepotama jezika. Svojevremeno sam relativno ozbiljno pisao aforizme i kratke price, baveci se takvim stvarima covek shvati jos vise koliko je srpski (pa i svaki drugi jezik) savrsen u svojoj nesavrsenosti... i da nema kraja istrazivanju i ucenju.

van

pre 10 godina

@(xRade, 6. avgust 2013 17:41)

Kazete Rade da Vam gramaticka pravila nisu potrebna u zivotu. Kao da to podrazumeva da cete danas morati da definisete pluskvamperfekat i razliku izmedju sibilarizacije i palatalizacije. Naravno da nikome pravila kao takva nisu potrebna (izuzev ako ste profesor maternjeg jezika), ali su Vam ova pravila zapravo neophodna da biste mogli da se izrazite jasno, koncizno, i slikovito. Nije poenta u samom pravilu, naravno. Poenta je da naucite sustinu, da ih prepoznate i uspesno primenite.

Znate, meni su trigonometrija i geometrija apsolutno nepotrebne danas. Ali su naravno veoma vazan deo mog obrazovanja jer su me zapravo naucile logici koju svakodnevno primenjujem u zivotu u oblastima koji nisu samo matematika.

Uzgred, obzirom da kazete da Vam je maternji jezik nebitan jer se 50% vremena sluzite Engleskim jezikom, da Vam skrenem paznju da ste pogresno napisali rec - pravilno je rocket science a ne
sciene.

Nimrod

pre 10 godina

Fond casova je potpuno nepotrebna mera - pitanje sta i kako to deca uce. ni 80ih nismo imali vise casova srpskog u skoli, pa su deca izlazila pismenija.

crni domino

pre 10 godina

(Misha, 6. avgust 2013 10:19)
Taman posla da opterecujemo decu ucenjem jos jednog stranog jezika.
E moj brajko, sta fali onoj deci u Svedskoj ili Nemackoj koja od prvog razreda uce engleski jezik!
Nije problem u ucenju jezika, problem je u sistemu naseg obrazovanja ciji je kvalitet nula, problem je u dugogodisnjem strajkovanju nastavnog osoblja i skracivanja nastave, problem je u nedovoljnom komuniciranju nastavnog osoblja sa decom, problem je sto godinama Srbija nije imala svoj Pravopis srpskog jezika, sto je za bruku!...

pao kriterijum

pre 10 godina

Šteta što sad ne idem u školu popravio bi svoj vrlo dobar uspeh u odličan bez imalo truda, Danas odlikaši da se vrate 20 godina unazad imali bi jedva trojke. njihovo znanje za 5 je u stvari znanje za 3.

Nikola

pre 10 godina

"Salu na stranu: skolske programe ne samo srpskog, vec i mnogih drugih programa treba ocistiti od formalnosti i nepotrebnosti. Deca treba da razvijaju prvo smisao za lepotu jezika, a teorija treba da dodje malo posle, tj. u gimnazijama (i to pre svega drustvenog smera) i na jezickim fakultetima...
(Dragoljub, 6. avgust 2013 16:49)"

Moram da se složim sa ovim komenatarom. Meni nije tragično kada deca ne znaju neki teorijski pojam, ali jeste tragično kada deca pišu "sumljam", "neznam", "dali" i ostale bedastoće, kao i to da je deci problem da razumeju malo duži tekst kao što je bilo na prijemnom ispitu (na stranu to da li Eko i Čehov treba da budu na prijemnom za srednju školu).

lela

pre 10 godina

Kada u tekstu procitam: nemogu, netrebam, nebih, ni sam, ja bi, a ti bih ja istog momenta prestanem sa citanjem, a misljenje doticnog autora kod mene nema apsolutno nikakve vrednosti. Ovakve nedopustive greske prema mom misljenju ukazuju ne na ocenu iz maternjeg jezika u osnovnoj skoli, i na pitanje da li ste zavrsili srednju skolu, da li ste matematicar ili jezicar. Ovakve bazicne greske meni licno govore da bez obzira na formalno obrazovanje - vi ste neobrazovana osoba! Ovakve nedopustive greske meni govore koje knjige niste procitali, a morali ste, koje novine citate, koju televiziju i koje emisije gledate.
Ja nemam postovanje prema takvoj osobi, nista licno.

Ja ne zivim u Srbiji vec duze vreme, i iskljucivo se sporazumevam na Engleskom jeziku u svakodnevnom zivotu. Znate li koliko vremena i energije ja ulozim da unapredim Engleski, i da moje izrazavanje na maternjem ostane kvalitetno?

xRade

pre 10 godina

maternji jezik mi je uvek bio omrznut predmet jer je na nivou rocket sciene u nasim skolama. a zasta mi treba tolika gramatika??? i milioni pravila?? vazno je citanje. citao sam 3 knjige nedeljno. sad sam inzinjer
koji 50% konverzacije vodi na engleskom.

uko

pre 10 godina

Ja znam gomilu ljudi koji su zavrsili tehnicke fakultete, a ne znaju da napisu ni tri reda tehnicke dokumentacije ni na srpskom, a kamoli na engleskom.
Neki se time ovde i hvale.

realno

pre 10 godina

Naravno kad su ideali postali lova, krpice, sila, moć... Ali ne djacima, oni su u celoj priči nevini, nego roditeljima, profesorima, celom društvu. Iz dečijih obdaništa trešti Ceca, na školskim zabavama opet Ceca. Ima li neko to da zabrani i da propiše koja muzika može da se sluša u obrazovnim ustanovama? Nema. I ministar,verovatno, sluša Cecu. Knjige ne čita više niko. Lektiru prepisuju istu iz godine u godinu jer niko iz prosvetnih saveta nije ništa novo pročitao. Vreme se promenilo, ne mogu ova deca da čitaju iste knjige sa istim uživanjem kao mi pre 40 godina. Niti na uzrastu od 7 godina mogu da razumeju jezik narodne pripovetke koji ni ja više ne razumem. Onda su deca kriva što su nepismena. Pa sigurno ih priglupi, polupismeni, partijski poslušnici koji sede u prosvetnim savetim, u školama, u Ministarstvu, neće učiniti boljima od sebe, samo gorima.

daba

pre 10 godina

Djaci u Francuskoj, Nemackoj, Svedskoj, Engleskoj i Grckoj uce da bi se obrazovali zarad svoje buducnosti i buducnosti svoje domovine, a djaci u Srbiji se obrazuju da bi pobegli sto dalje od svoje domovine koja ih neizmerno mrzi i cini sve kako bi ih na taj odlazak podstakla. Djak iz Srbije nema apsolutno nikakve koristi od znanja maternjeg jezika, dok od znajna engleskog, francuskog, nemackog, svedskog i grckog ima buducnost pred sobom, odnosno jedan korak je blize da ostvari srpski san - da ode iz Srbije i zaposli se u drzavi koja ce ga voleti i ceniti zbog njegovog znanja i rada. Oni koji srecu traze u Srbiji, traze je kroz partije ili kriminal, a tu im nisu potrbni ni engleski, ni francuski, ni svedski, ni grcki, ali ni maternji jezik!

Sabacka gimnazija

pre 10 godina

Da imaju profesore kao sto je bila Kata Jugovic, znali bi ispravno da pricaju, a ne da govore "ti bih trebao", "neznam" i sl.
Gore pomenuta profesorka bi takve ostavila za avgust, pa ako nisu bolji od onih koji su redovno imali visu ocenu, bi ih oborila lepo, pa ponovo u isti razred dok se ne nauce pameti zajedno sa svojim takodje nepismenim roditeljima.
Ona im samo kulturno kaze, imali ste na raspolaganju druge srednje skole, u kojima profesori najcesce (nazalost) dolaze samo da prime platu.
Bez emocija, cak sa zadovoljstvom je obarala ucenike u avgustu, ne zato sto je sadista vec zna da su mogli a nisu hteli da nauce.

Pojava nepismenosti je toliko masovna kod mladjih generacija (sto se hvala Bogu vidi na FB i sirom interenta u komentarima poput ovog), da predstvlja veliki problem za drzavu koja drzi do svog nacionalnog identiteta. Toliko nepravilno nisu pisali ni najlosiji djaci iz "kaubojskih srednjih skola" ranije.
Sada imate ljude koji su zavrsili kao fakultete a nepismeni su iz srpskog.

Kod starih profesora, takvi ne mogu i ne smeju da prodju u sledeci razred.

Podrzavam, zbog buducnosti Srbije, ali na patriotski nacin u ekonomskom smislu, jer nam trebaju pismeni ljudi, nauceni da misle svojom glavom.
Samo takvi mogu da grade ovu nasu zaostalu Srbiju. Ako ih ne budemo imali, vecina ce biti roblje, sto vec jesu. Da stanje ne bi bilo jos gore, drzava mora da uradi nesto povodom toga.

zvrk2000

pre 10 godina

S mnogim komentarima se slažem:velike su greške u obrazovnom sistemu.Sve to traje vrlo dugo. Sada plaćamo ceh što reforme u školstvu su pokretane i nikad nisu dovedene do kraja. Program nastave maternjeg jezika je očajan, staromodan i ogroman. Samo se nagomilavalo, a ništa odbacivalo.Mnogo dobrih tekstova je nestalo samo zato što autori nisu bili sa naših prostora. Moramo prihvatiti da engleski jezik dominira. Sada je to moderno i potrebno, kao nekada nemački, francuski, ruski jezik. Vreme će pokazati koliko je to dobro.Činjenica je da smo nepismeni jer u većini komentara ima toliko grešaka da je to sramno. Izgleda da se od literature čitaju samo BES CELERI, celer se pojede a ja sam besna.

bezimena

pre 10 godina

Ако Немци, Французи, Енглези имају по 8, 9 или чак 12 часова матерњег језика, како то да нам нису поставили услов да и у Србији деца уче свој језик и своје писмо барем 10 сати недељно?
(бт, 6. avgust 2013 15:13)

Pričate gluposti, kakve veze EU ima sa našim jezikom i kulturom!? To je NAŠ UNUTRAŠNJI PROBLEM u koji se EU ne može mešati! Nama treba reforma obrazovanja koju niko u vlasti ne želi da sprovede. EU može da pomogne oko uvodjenja kompjutera u škole i sl. ali to je TEHNIČKA podrška. Šta će i kako da se uči, to je u nadležnosti našeg ministarstva obrazovanja i nema blage veze sa EU!

Dragoljub

pre 10 godina

Hvala B92 a narocito kreatorima skolskog programa sto u 43. godini naucih sta je to metonimija. Eto, ispostavilo se da je intenzivno koristih sve ove godine, ali ne znadoh za termin. Da se razumemo, bio sam odlican djak, vukovac, da ne spominjemo doktorat iz tehnickih nauka, u ONOM sistemu (pre Obradovica, Dace Markovica i slicnih), voleo sam da citam, voleo sam i srpsko-hrvatski jezik (kako se tada zvao), imao i odlicne nastavnike istog, pisao pesme, i sada pisem tekstove, ali ne lezi vraze...zamalo ostadoh neobrazovan i slep kod ociju. Salu na stranu: skolske programe ne samo srpskog, vec i mnogih drugih programa treba ocistiti od formalnosti i nepotrebnosti. Deca treba da razvijaju prvo smisao za lepotu jezika, a teorija treba da dodje malo posle, tj. u gimnazijama (i to pre svega drustvenog smera) i na jezickim fakultetima...

Nikola

pre 10 godina

Zaista ne mogu da poverujem da bilo koji kolega lingvista može da veruje da učenje stranog jezika može da šteti znanju maternjeg. Deca se ne bi u ovom broju spremala iz engleskog da mudro Ministarstvo prosvete nije prepolovilo normu iz engleskog posle petog razreda pre nekoliko godina. -A što se tiče srpskog, ne mogu da svalim krivicu na kolege srbiste jer oni koje znam predano rade svoj posao. Pre bih rekao da je problem u programu koji je zreo za reviziju. I da, današnja deca manje čitaju, ali to ne znači da se treba da pomirimo s tim. To samo znači da treba da razmislimo kako ih privući. Razlog zbog koga volim ovaj posao je to da ako deci date priliku, umeju da vas pijatno iznenade.

jekktow

pre 10 godina

"neznam", "ne ću", "ni sam", "nemogu", "sumLjati", "preTsednik", "preCednik", "naj veći", "najači" itd. su slike obrazovanja današnje omladine. Pa kada već svako dete danas ima telefon "pametniji" od njega, neka bar nauči nešto od tastatura sa ugrađenim rečima. Tako neće mnogo sramotiti sebe, svoje roditelje i nastavnike (pa čak i učitelje, jer se takve stvari uče od početka školovanja). Pozdrav od nekog kome svaki dan nepismeni ljudi paraju uši glupostima.

pa

pre 10 godina

kad su nam izbeglice pokvarile jezik. gde god se okrenes cujes bosanski, da li ne mogu ili jednostavno nece da pricaju srpski ne znam sam oznam da su dosta dugo ovde da nece da prihvate kak ose ovde govori. ja da odem u bsonu za par godina bi prihvatio njihov izgovor , teraju inat ili .....

pitam se

pre 10 godina

"Kao što ćemo ih naučiti da vole svoj narod, svoju zemlju, tako će voleti i svoj jezik. "

A KAKO ĆE TE IH TO NAUČITI ? KOJIM METODOM ?

BATINOM ? UCENOM? ZASTRAŠIVANJEM ? ili da se uvedu časovi, da se ponavlja 100
puta , JA VOLIM SVOJ JEZIK ?

Živo me interesuje NAČIN na koji se neko nauči DA VOLI NEŠTO, ma šta TO BILO ?

igranka

pre 10 godina

Deca nisu GLUPA: vide oko sebe licemerje, hipokriziju, lažni moral, laži, duple standarde, na svakom koraku, na televiziji, u kući, .......
ako kažu, dobiju šamarčinu, neka prihvate odmah takve modele ponašanja, uklope se, pa im i ne treba da uče, tate i mame će da kupe testove i diplome, (ljubi ga majka), ovi što ne prihvate, još u osnovnoj školi ŽIVE ZA TO DA POBEGNU.
.....

ivica

pre 10 godina

@nema bitno i nebitno: Slažem se sa Vašim komentarom, maternji jezik JESTE bitan. Međutim i dalje sam prilično siguran da suviše komplikuju, pogotovo za uzrast osnovne škole. Program u gimnazijama, naročito jezičkim bi morao da obuhvati recimo pluskvamperfekat (i dalje ne znam šta to predstavlja, niti ću naučiti) i sve te naprednije stvari. Pored toga, mišljenja sam da je moje izražavanje na zadovoljavajućem nivou, iako sam imao 2 ili 3 iz gramatike. Sve najbolje.

бт

pre 10 godina

Постоји врло једноставан начин да се реши овај проблем, као што решавамо и многе друге. Зашто нам Европска унија не постави услов, као што нам је поставила многе друге у којима траже да достигнемо њихове стандарде, да то буде и у нивоу познавања матерњег језика? Ако Немци, Французи, Енглези имају по 8, 9 или чак 12 часова матерњег језика, како то да нам нису поставили услов да и у Србији деца уче свој језик и своје писмо барем 10 сати недељно? Одговор је једноставан - не треба Европској унији једна образована, самосвесна и нација поносна на своју културу и традицију већ нација без идентитета и историје која ће се јефтино продавати и прихватати сваку уцену. Зато нас толико и хвале и подржавају да наставимо тим путем.

proxima centauri

pre 10 godina

Imam visoko tehnicko obrazovanje, zavrsila sam gimnaziju (poodavno) i uopste se ne secam kada i kako sam naucila pravopis i gramatiku srpskog jezika. Smatram da dobro znam i jedno i drugo. Bila sam odlican djak i student.

Ono cega se secam je, da sam oko sebe slusala dobar govor, da sam citala obaveznu lektiru (i mnogo vise od toga), da se u kuci citala "Politika", da su na Televiziji i radio Beogradu vesti citale Draga Jonas i Dusanka Kalanj.

Ne morate da pominjete "Pink". Pozivam vas da pogledate naslove u danasnjoj "Politici". Sigurna sam da cete naci bar jednu gresku, ako ne pravopisnu, a ono pomocni glagol na kraju recenice. Na primer umesto: fudbaleri su se vratili - fudbaleri vratili su se.
To nisu obicne greske, to su greske koje narusavaju strukturu i logiku srpskog jezika (ocigledan uticaj engleskog). Cak i u knjigama pojedinih poznatih izdavaca ima gresaka. Da li, danas, neko uopste zaposljava lektore?

Nije moguce odgajiti ruzu u korovu i ckalju. I ne zaboravite, jedina otadzbina koju covek ima, ma gde bio, je u njegovom maternjem jeziku.

Nema bitno i nebitno

pre 10 godina

@ Dokle god budete insistirali na glagolskim prilozima trpnim i pluskvamperfektima (verovatno sam pogrešio nazive, ali neka) tako će nam i biti. Imam 27 godina, prosek na tehničkom fakultetu 9.84 i engleski govorim i pišem kao maternji. Iz srpskog jezika sam uvek imao nisku ocenu, i nije mi žao zbog toga, jer su od njega u osnovnoj školi napravili nauku bez potrebe.
(ivica, 6. avgust 2013 14:09)

A kako mislis da bez kvalitetnog znanja maternjeg jezika opises svoje tehnicke radove? Mozda ces ih raditi samo na engleskom! Kako si naucio engleski kao nematernji jezik bez kvalitetnog znanja maternjeg?

Gl. pridevi, pluskvamperfekti itd. se uce i zbog kvalitetnog znanja maternjeg jezika, a i zbog onih kojima ce to zatrebati. Meni, recimo, trigonometrija vise nikad nije zatrebala u zivotu (imao sam 4-ku u gimnaziji), pa ne tvrdim da je to bespotrebno i da se od toga bez veze pravi nauka. Naprotiv!

Najzad, uvek je bio svojevrstan rivalitet izmedju matematicara i jezicara. To znam, jer sam 17 god. radio u osn. obrazovanju.

Dejan

pre 10 godina

Mogu imati i 20 casova nedeljno - opet bi bilo isto. A isto tako je i sa matematikom, biologijom, hemijom, istorijom, tehnickim obrazovanjem, fizikom, geografijom...
Deca znaju svoja prava ali ne i svoje obaveze. Nemaju radnu naviku, rano postaju agresivna, piju, puse, ne postuju roditelje a za nastavnike i da ne pricam, devojcice su u dekolteima od 5.razreda itd itd...
Problem je u OBRAZOVNOM SISTEMU.

pera

pre 10 godina

Napravite malo zanimljiviji program I zainteresujte decu, možda će biti rezultata. Ovako obimno I suvoparno gradivo ne vodi ničemu.

autentična Sremica

pre 10 godina

"Gale", "Gale" a i Vama slični, ako Vi ne UVIDJATE šta sve stoji iza temeljnog i pismenog znanja sopstvenog jezika - Vama se ne može pomoći...Žive i polupismeni, i nepismeni, ma i životinje žive saobraćajući nemuštim jezikom...Sam rečnik, interpunkcija, način povezivanja činjenica...govore o kakvom sagovorniku je reč.Odkako je sveta i veka bilo je (materijalne) gospode i (duhovne) gospode, svrstavajte se gde mislite da Vam je mesto.I svinja kad se kaljuža u blatu - uživa.Toliko od mene

ivica

pre 10 godina

Dokle god budete insistirali na glagolskim prilozima trpnim i pluskvamperfektima (verovatno sam pogrešio nazive, ali neka) tako će nam i biti. Imam 27 godina, prosek na tehničkom fakultetu 9.84 i engleski govorim i pišem kao maternji. Iz srpskog jezika sam uvek imao nisku ocenu, i nije mi žao zbog toga, jer su od njega u osnovnoj školi napravili nauku bez potrebe.

precanin

pre 10 godina

Pa sta se cudite ? U zemlji gde se TV Pink ne gasi , gde se i na drugim TV kanalima gleda sve i svasta , pa sta ocekujete, da vam deca budu pismena ??? I niko nema snage da zaustavi tu katastrofu !?

Washington

pre 10 godina

Secam se jos iz mojih skolskih dana da mi je taj srpski uvek bio najtezi predmet. Znaci jedva sam cekao Fiziku i Matematiku. Mislim da je veliki problem u nasim profesorima/nastavnicima. Kad sam dosao na zapad i poceo da idem na casove engleskog, uopste nisam imao probleme kao u Srbiji. I to zamislite engleski sam jedva znao kad sam dosao, tako da sam ga morao prvo uciti pa da me onda tek puste na cas engleskog sa amerikancima.

UcenikBivsi

pre 10 godina

Samo da znate,ja znam engleski,a nemacki vec intenzivno ucim trebace mi jednog dana kad odem da radim (u nemacku).Po struci sam elektro inzenjer,naravno bez posla.Goodbye srbijo.Preporucio bih to i ostalima.

Dejan

pre 10 godina

Danasnja deca su izuzetno nepismena i to je cinjenica. Kao dete profesora u penziji, smatram da za njihovu nepismenost nisu krivi Pink i ostale televizije, koje u sustini i jesu steciste nepismenih i neobrazovanih ljudi. Krivica je prevashodno njihova, i njihovih roditelja koji im nisu stvorili naviku da citaju i na taj nacin se obrazuju. Njihov svakodnevni govor se svodi na nekoliko reci koje se vrte u nedogled. Tuzno jeste ali to je njihov izbor.

sarkazam

pre 10 godina

Strane jezike ucio: prvi pokusaj sa 14-engleski, drugi put sa 19 godina-samo engleski, nemacki poceo posle fakulteta. Engleski i nemacki. Trenutna plata +280.000 u domacoj valuti, bez veze, bez rodjaka, bez jednog kome dugujem vecitu zahvalnost za svoj uspeh. Sam uspeo da se izborim za sebe.

Bitno je da se objasni zbog cega je vazno da se sto pre krene sa ucenjem stranog jezika.

Isplativije je pravovremeno ucenje.

Rex

pre 10 godina

Ta nemojte da ste tako nepravedni! Srbi kao najpametniji narod na svetu obično pokazuju svoje kapacitete tek nakon što se učlane u neku partiju ili nakon što ih neki tebra ili tatica uglavi na neko fino radno mesto. Kakvi testovi! Kakvi bakrači! Ma kakva nauka! Tja! Imamo mi posebna socijalna i nacionalna merila znanja. A vi što se trudite i volite da se pravite pametni - e pa ima da budete manji od makovog zrno il' ćemo mi ostala samozadovoljna neobrazovana većina da vas podavimo i ismejemo kao budale.

Ironiju na stranu, sve to ima svoje kako i zašto. I na nivou celine i na nivou pojedinca. Sumorna je to priča. Standard znanja omladine iz godine u godinu opada, i u svetu, a kod nas pogotovu. Roditelji se i ne brinu baš mnogo. Političarima je taj problem jednom godišnje na usnama, a zato se ostalih 364 dana u srcu raduju toj činjenici. Oni koji prodaju ljudima prazne priče za bubrege i unovčavaju ljudsku glupost i neinformisanost uveliko trljaju ruke!

Ko preživi narednu etapu tranzicije i ''modernizacije'' nek proba da predvidi šta će biti dalje...

R.T.

pre 10 godina

Srpski jezik i matematika, kao najvažnije komponente i
temelj savremenog obrazovanja, sistematski se potiskuju
u korist sadržaja koji se mogu savladati i van škole.
To je rezultatat reforme obrazovanja kakvu poslednjih
godina sprovode naši deformatori (pardon: reformatori).

dex

pre 10 godina

Gresite! Deca ne znaju ni strane jezike! Uverio sam se u to. Inace, kao ucitelji i uciteljice sa fakulteta nam dolaze osobe koje su elementarno nepismene! Devojka koju znam je ,,uciteljica'' i to kakva! Sve sto treba da odvoji, ona spoji. Sto treba da spoji, ona odvoji! Engleski poznaje kao ja termodinamiku! Katastrofa! Znaci nije samo do dece, vec i do onih koji ce ih obrazovati, a ova devojka nije usamljen primer. Samo neki od njenih bisera su zaista vredni pomena: radit, trebat, dali, neznam, sumljati itd... Znakove interpunkcije ne koristi uopste. Valjda misli da se naplacuju.

st

pre 10 godina

Piše u jednom komentaru, engleski je osnovni jezik a ostali sekundarni?:))
Možda samo za liberale (pogotovo one iz Srbije, jer sumanjam da liberal iz Francuske obožava engleski jezik više od francuskog), za ostale maternji jezik je osnovni, a sekundarni je po izboru i potrebama.

Kako oni zamišljaju svet,dakle bez razlika, sa jednim osnovnim jezikom. Strašno.

VV

pre 10 godina

Ako nijedan od 600 ucenika nije resio taj test, problem je u testu. To bi bar gospoda pedagozi trebalo da znaju. Predlazem da se uzme neki debeli fakultetski udzbenik pedagogije, pa da se pedagozi iz njega malo propitaju, da vide koliko njih se cega seca. Garantujem da ce biti suplji kao svajcarski sir, jer su ih terali da uce gluposti, koje im u zivotu nisu trebale, pa su ih zaboravili.

Poznavanje srpskog nije vrednije od poznavanja engleskog, a po meni je jos manje vredno od znanja iz oblasti matematike. Samo pogledajte koliko ljudi koristi znanja iz tih oblasti (ali ne gledajte samo Srbiju, jer mi ne zivimo na toj planeti). PatriJote uvrtele u glavu da je vaznije uciti sva izmisljena pravila srpskog jezika, od kojih se polovine vise ne secam, nego nesto sto ce deci u zivotu stvarno zatrebati. Normalno je sto deca uce i pamte ono za sta misle da ce im trebati, tako zdrav mozak funkcionise. Mozda pedagozi imaju nesto protiv toga?

Gale

pre 10 godina

Ako sam se ja zaj.... pa ostao (ali i to se još nezna, u ovoj vuko... od države) moja deca neće. Učiniću sve, ama baš sve, da što pre odu odavde. A sad, lupajte minuse. Moja odluka je konačna.

fanbot

pre 10 godina

Ja se i dan danas, na pocetku svoje cetvrte decenije, secam lekcija srpskog za peti razred. Suludo je reci da prosecno inteligentni tinejdzeri ne mogu da shvate sta je metonimija. Samo treba da im je dovoljno stalo. A to pocinje od kuce

Ma hajte...

pre 10 godina

"a đaci ne shvataju važnost tog predmeta."?

Đaci ne shvataju? Šta imaju da shvate, oni se prilagođavaju priorietima koje im škola nameće. Ako ne nastavnik geografije problematičan, učiće geografiju, ako je to fizika fiziku, nažalost.

Na školi je da odredi prioritet i postavi svakoga na svoje mesto, pa geografičaru kaže - oladi, tvoj je samo jedan od X predmeta, a ne nalazi se u grupi prioritetnih gde su predmeti A, B i C. Izvinjavam se nastavnicima geografije, naveo sam samo kao primer, možda bi procena trebalo da bude da je geografija među prioritetnim predmetima, ne znam.

Poenta je da nije na učenicima da budu svesni važnosti predmeta, već da se sistematski postave prioriteti koje će i oni i nastavnici imati da poštuju.

Odavde

pre 10 godina

@Bob. Kao što i tekst kaže. Koliko je nekom stalo do Srbije, toliko mu je stalo i do srpskog jezika. Vaš komentar je odličan primer.

alo

pre 10 godina

dajte te testove ovima u vladi i ostalim politicarima pa ko ne prodje odmah ga izbaciti i cisto sumnjam da bi polovina njih prosla taj test

Duci0167

pre 10 godina

"Kao što ćemo ih naučiti da vole svoj narod, svoju zemlju, tako će voleti i svoj jezik. " **************************** Prvi put cujem da to treba neko da te nauci. Budi Bog s' nama!

metonimija

pre 10 godina

Zasto je nekom palo na pamet da uopste uvodi pojam metonimije i ostalo fakultetsko gradivo u osnovnu skolu? Danasnja deca ne znaju ni osnovne stvari kao sto su padezi, jednacenje po zvucnosti, glagolska vremena, osnovne stilske figure (koje iskljucuju metonimiju) itt... pri tome jezik im je strasno oskudan i cesto predstavlja neku mesavinu srpskog i engleskog, sto se, na zalost, potencira i od strane nasih javnih politicara, a i u nekim tekstovima na ovom sajtu (i drugim elektronskim i stampanim glasilima). Ovakav pristup mogu da prihvatim jedino ako ne postoji prigodan prevod u nasem jeziku (narocito kod novih tehnoloskih izraza), ali je apsolutno kljucno da se reci prevode na srpski jer se time bogati i recnik "prevodioca" i citaoca. Da bi se mogao dobro nauciti strani jezik mora se prvo dobro znati svoj sopstveni jezik - tek osoba koja je shvatila finese svog maternjeg jezika moze da zna koliko jos toga treba da nauci u stranom jeziku... u suprotnom ce ziveti u zabludi da je njen strani jezik dobar na osnovu poredjenja sa neadekvatnim znanjem svog maternjeg jezika.
Jos jedna oblast srpskog javnog zivota gde povrsnost, kratkovidost i lenjost cine glavne sastojke formule za unistenje pozitivnih vrednosti.

Mi tamo, kad ono medjutim

pre 10 godina

Sirota deca nisu kriva, samo zapazaju i zakljucuju. Ako nepismeni i polupismeni politicari i estrada zive odlicno a pismeni moraju da migriraju po raznim zemljama gde nije potreban srpski...ovo je samo normalan splet okolnosti. Aj pocnite da navodite pozitivne modele i uzore u srbiji, propagirajte njihove vrednosti pa se mozda nesto i promeni. Dokle god se forsiraju jece, cece, legije, mrke, krke itd... ne ocekujte pozitivno za srbiju od dece.

Bojan

pre 10 godina

Samo sto ne kaze da su deca kriva?!

Duznost prosvete je da nadju najbolji model koji ce dati najbolje rezultate..ne treba biti previse pametan, samo treba raditi pametne stvari.

Ako prosveta samo otaljava stvari bez bilo kakve analize, zar decu da krivite sto zele samo da dobiju prelaznu ocenu?

Vladan R

pre 10 godina

Ne znam kakvi su sada testovi iz maternjeg jezika, ali znam da je svojevremeno bilo pitanja o nazivu glasovne promene, npr da li palatlizacija ili sibilarizacija itd. Za ovu drugu morao sam da proverim tacan naziv. Mislim da je bitnije da se daju primeri gde se nudi vise ponudjenih odgovora, za rec koja fali u recenici. Da se na taj nacin proveri zna li se oblik reci koji nastaje, bez obzira da li se radi o glasovnoj promeni ili o padezu itd. Ovako imamo primere da na kratko samo na kraju osmog, znaju sat je sta od navedenog , ali da ceo zivot ne razumeju da razlikuju glagole faliti i hvaliti. O tome da knjizevna dela, treba da za ucenike osnovne skolke, budu laksa i privatljivija ne treba ni da se govori.

aleksa

pre 10 godina

(Bob, 6. avgust 2013 10:46)

Vidiš prijatelju, ipak ti je maternji jezik pomogao jer da ga ne znaš ne bi mogao sada da komentarišeš ovaj tekst. Doduše, možda bi tako bilo i bolje...

n.n.

pre 10 godina

Kako vas nijr vise sramota...celog skolovanja slusam tu cuvenu recenicu ovo znaju deca u sestom razredu...eto ja prodjoh vrlo dobar taj sest razred pa ne naucih nista ocigledno....bas se pitam jel je problem u svoj deci srbije ili obrazovnom sistemu?

lola

pre 10 godina

Posto nemam test isspred sebe, mogu samo da nagadjam sta je u njemu bilo. Propust novinara koji nije precizirao o kakvom testu se radi. Nemojte zaboraviti da se gramatika u srednjoj skoli, uz mali broj izuzetaka, uopste ne uci. U osnovnoj skoli je ista ta gramatika previse detaljna i nejasna i deca ne steknu ono sto se zove osnovno obrazovanje. A samim tim nije ni cudo sto im osnovne stvari ispare iz glave vrlo brzo.
Na stranu to sto vecina ucenika nije zainteresovana za obrazovanje i sto su okruzeni bahatim polusvetom koji je na sumnjiv nacin dosao do "uspeha", bez skole, naravno.

Ana

pre 10 godina

Strašno, ali i očekivano. Dokaz onoga što se već odavno vidi kada god pokušate razgovarate sa mlađim generacijama. Jedina posledica tolikog broja časova stranih jezika je ta što imamo sve više stranih reči u sopstvenom jeziku. Mi smo izgleda postali tamo nečija kolonija, jezik nam više nije važan, još malo se neće ni učiti u školi. Ogromna količina informacija koje su važne za opštu kulturu učila se na časovima srpskog jezika i sticana je iz čitanja lektira. Maternji jezik ostaje uvek jezik koji najbolje govorite, tu niko nije izuzetak. Ako ni njega ne umete da govorite i ako vam je rečnik dovoljan tek toliko da umete samo da komunicirate onda ćete zauvek delovati neobrazovano. Strašno je što su cele generacije dovedene do toga. Danas kada im kažeš da ne pišu ispravno tj. da kada čitaš ono što pišu oni vam objasne da je bitno da se zna šta su hteli da kažu na šta se sve i svelo u stvari - ili ćete uspeti da shvatite šta su hteli da kažu ili nećete. Nekada smo se smejali Romima zbog njihove kolektivne neobrazovanosti i što nema ni jednog koji ume da govori, važilo slično i za Leskovčane i okolinu, ko bi rekao da ćemo doživeti da naša deca padnu na isti nivo. Izgleda da su važniji engleski jezik i "veronauka" koji se uče od prvog razreda a još malo i u obdaništu.

svasta

pre 10 godina

@el presidente

A jesi li ti video nekad sta ta deca uce (ili bi trebalo da nauce) i to sa 4 casa nedeljno. Radim u skoli, (ali na srecu predajem jedan drugi predmet koji deca "mnogo vise vole") i gradivo je preobimno (o tome se prica vec godinama, ali niko nista ne menja) - da bi ga deca dobro savladala i usvojila, osnovna skola bi trebalo da traje bar 12 godina...

Miloš

pre 10 godina

potpuni apsurd da vi danas imate skolice stranih jezika za decu koja imaju 4-5 godina a da jos nisu pocela da uce osnovna pravila maternjeg jezika. Naucice strane jezike, ne brinite, ne maltretirajte ih, samo im cinite medvedju uslugu.
(Misha, 6. avgust 2013 10:19)

Mene je moj deda naučio izreci da "čovek vredi onoliko koliko jezika govori". Čovek je rođen 1920. godine. Očigledno je bio ispred svog vremena, jer danas to izgleda nije "u modi". Jako sam zahvalan roditeljima što su me "maltretirali" i slali u školicu čak četiri puta nedeljno. Danas, pored svog maternjeg jezika, na nivou maternjeg govorim engleski, a pored njega prilično dobro i francuski, ruski i mađarski.

Još uvek nisam naišao na situaciju u kojoj će mi znanje tih jezika i redosled njihovog savladavanja dovesti u nekakvu nepriliku. Takođe, ne osećam se matretirano niti namučeno zbog toga što sam učio strane jezike, to je bila veoma zabavna aktivnost, upoznao sam dobre ljude na tim časovima, neki su mi ostali prijatelji.

Jedini pravi trošak je bio finansijski, ali dvadesetak godina kasnije, svaka para se strostruko isplatila.

najcnji

pre 10 godina

'Imamo decu koja su inertna, koja prosto ne shvataju čemu to učenje", objašnjava profesorka srpskog jezika Danijela Milićević.' Nema nam druge nego da promenimo decu i uvezemo neku manje inertnu.
Ja inace zivim u Irskoj i predajem Engleski. Moje kolege kada imaju neke nedoumice (u vezi Engleskog ne Srpskog) uglavnom pitaju mene (ne hvalim se - samo ukazujem na prirodu stvari). U tekstu me je najvise pogodila cinjenica da deca ne znaju sta je metonimija.

jatzans

pre 10 godina

Kao prvo, napraviti reviziju programskih sadržaja, kao i raspored i obim. Kao drugo, poraditi na standardima, a zatim i pojasniti nastavnicima čemu standardi služe. Većini nastavnika. kao treće, savetnici da ne sede u kancelarijama, nego da se uvede obaveza svakodnevnog terenskog savetodavnog rada. Pre toga pretresti kompetencije savetnika iz školskih uprava.
Za početak :)

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Poznato je da Srbija ima oko 7 miliona "funkcionalno nepismenih" gradjana od toga oko 1,3 miliona onih koji ne znaju da citaju i pisu !

Svetlana

pre 10 godina

@Misa
Odlican komentar, potpuno se slazem sa izlozenim, strani jezik nije od presudnog znacaja za ucenje u predskolskom uzrastu. Ima vremena za njega. Vazno ga je znati ali ne po cenu potiskivanja i podcenjivanja sopstvenog jezika. Kada malo odrastu, deca ce sama uvideti vaznost stranog/ih jezika i bice motivisana da ga nauce, nekada bez skupih skolica. vec uz blagu podrsku i podsticaj odraslih.
Mnogo je vaznije citanje prica pred spavanje, svakodnevno lepo izrazavanje i naravno model roditelja koji voli i cita knjige. Dodatno, ukoliko jedan od roditelja zna neki jezik, vazno je da kontinuirano sa detetom prica tim jezikom, jer ce tako razviti bilingvalizam kod svog deteta.

Bob

pre 10 godina

Engleski postaje BASIC WORLD LANGUAGE... a maternji jezici su sekundarna stvar i to su svi odavno shvatili ali to ne znaci da treba zastraniti i ne uciti maternji jezik. Srbija ce jednog dana izumret sa ovim sljamom koji vodi zemlju tako da ne vidim i razlog zasto bi se jezik forsirao medju mladjom populacijom koja ovde nece ni ziveti...

Meni je srpski u svetu pomogao nista... A da se vracam za Srbiju najprljaviju najzagadjeniju zemlju na svetu punu pusacha koji slobodno setaju ulicama nop hvala...

Vlada

pre 10 godina

Kao prvo, napraviti reviziju programskih sadržaja, kao i raspored i obim. Kao drugo, poraditi na standardima, a zatim i pojasniti nastavnicima čemu standardi služe. Većini nastavnika. kao treće, savetnici da ne sede u kancelarijama, nego da se uvede obaveza svakodnevnog terenskog savetodavnog rada. Pre toga pretresti kompetencije savetnika iz školskih uprava.
Za početak :)
(jatzans, 6. avgust 2013 10:09)

Slažem se. Zaista je neophodno utvrditi prioritete, šta je to OSNOVNO OBRAZOVANJE i šta je neophodno da učenici ponesu kao bazu za dalje učenje na višim nivoima obrazovanja. Ja sam profesor matematike, koja je takođe zastupljena sa 4 časa nedeljno. To je dovoljno meni da ispredajem sve što je planom predviđeno, ali ne i bar 30% mojih učenika koji ne mogu da prate tempo kojim se smenjuje gradivo. Suviše su deca opterećena u smislu vremena provedenog u školi, zbog "izmišljenih" predmeta.

Ivan

pre 10 godina

A zašto ne objavite taj test? Možda ni mi stariji ne bismo umeli da ga rešimo - tako da možda u Srbiji nisu samo srednjoškolci nepismeni nego svi, brate mili...

el presidente

pre 10 godina

tu su profesori vise krivi nego ta deca... Jer ne znaju da priblize deci znanje i ucine im ucenje zanimljivim... Sve sto se deci slikovito objasni i tako im udje u pamcenjem, tu i dugorocno ostaje... Profesori nasu decu forsiraju da uce sadrzaj a ne sustinu... Zato i jesu takvi rezultati... Pozdrav...

Pitagora

pre 10 godina

Nastavni program gramatike, koji se uči u petom i šestom razredu osmogodišnjih škola, do te mere je preopširan, opterećen suvoparnim pravilima i detaljima, da učenicima ni fakultetski obrazovani roditelji tu mnogo ne mogu da pomognu. Konstatacija da se u našim skolama preterano insistira na memorisanju činjenica i pravila na uštrb razvijanja smisla za samostalno kritičko razmišljanje, tu nalazi nedvosmislenu potvrdu. Takvo nastavno gradivo učenici teško da mogu da savladaju, a još manje da ga primenjuju u govoru i pisanju. Na taj način se postiže upravo suprotno od onoga što je (valjda?) bila namera sastavljača programa: da deca budu pismenija i da se bolje i lakše izražavaju.

Misha

pre 10 godina

Samo jos jedna crtica u prilog kompletno urusenom drustvu i sistemu vrednosti. Ovo je kako greska drzave koja bez problema ubija svoj maternji jezik, tako i pritisaka svakodnevnog zivota koji "namece" znanja stranih jezika jer, je l' te, to ce vam sutra znaciti za posao, bez toga ste "obican balkanac" primitivac, a o tome sto koletivno mucemo, sto deca ne umeju da rese ovakve testove, sto su nam ministri megatrendovci, nikom nista.

I jos nesto, roditelj sam, poruka za ostale roditelje. Ne radite ono sto radi vecina danas, ne ubijajte decu stranim jezicima, misleci da cete im tako olaksati zivot sutra. Necete, verujte mi. Ja strani jezik nisam video do treceg osnovne, pa danas tecno govorim i pisem i engleski i francuski, radim u stranoj firmi, 3/4 komunikacije mi je na engleskom, a roditelji me nisu maltretirali 3 puta nedeljno da idem po skolama stranih jezika. Nemam nista protiv toga, da se razumemo, ali je potpuni apsurd da vi danas imate skolice stranih jezika za decu koja imaju 4-5 godina a da jos nisu pocela da uce osnovna pravila maternjeg jezika. Naucice strane jezike, ne brinite, ne maltretirajte ih, samo im cinite medvedju uslugu.

Aleksandar

pre 10 godina

Evo čemu vodi poklanjanje ocijena, pesimizam profesora i nedoživljavanje nauke i znanja kao nečeg ključnog i bitnog u čovijekovom životu.

Ivan

pre 10 godina

A zašto ne objavite taj test? Možda ni mi stariji ne bismo umeli da ga rešimo - tako da možda u Srbiji nisu samo srednjoškolci nepismeni nego svi, brate mili...

Misha

pre 10 godina

Samo jos jedna crtica u prilog kompletno urusenom drustvu i sistemu vrednosti. Ovo je kako greska drzave koja bez problema ubija svoj maternji jezik, tako i pritisaka svakodnevnog zivota koji "namece" znanja stranih jezika jer, je l' te, to ce vam sutra znaciti za posao, bez toga ste "obican balkanac" primitivac, a o tome sto koletivno mucemo, sto deca ne umeju da rese ovakve testove, sto su nam ministri megatrendovci, nikom nista.

I jos nesto, roditelj sam, poruka za ostale roditelje. Ne radite ono sto radi vecina danas, ne ubijajte decu stranim jezicima, misleci da cete im tako olaksati zivot sutra. Necete, verujte mi. Ja strani jezik nisam video do treceg osnovne, pa danas tecno govorim i pisem i engleski i francuski, radim u stranoj firmi, 3/4 komunikacije mi je na engleskom, a roditelji me nisu maltretirali 3 puta nedeljno da idem po skolama stranih jezika. Nemam nista protiv toga, da se razumemo, ali je potpuni apsurd da vi danas imate skolice stranih jezika za decu koja imaju 4-5 godina a da jos nisu pocela da uce osnovna pravila maternjeg jezika. Naucice strane jezike, ne brinite, ne maltretirajte ih, samo im cinite medvedju uslugu.

Aleksandar

pre 10 godina

Evo čemu vodi poklanjanje ocijena, pesimizam profesora i nedoživljavanje nauke i znanja kao nečeg ključnog i bitnog u čovijekovom životu.

Pitagora

pre 10 godina

Nastavni program gramatike, koji se uči u petom i šestom razredu osmogodišnjih škola, do te mere je preopširan, opterećen suvoparnim pravilima i detaljima, da učenicima ni fakultetski obrazovani roditelji tu mnogo ne mogu da pomognu. Konstatacija da se u našim skolama preterano insistira na memorisanju činjenica i pravila na uštrb razvijanja smisla za samostalno kritičko razmišljanje, tu nalazi nedvosmislenu potvrdu. Takvo nastavno gradivo učenici teško da mogu da savladaju, a još manje da ga primenjuju u govoru i pisanju. Na taj način se postiže upravo suprotno od onoga što je (valjda?) bila namera sastavljača programa: da deca budu pismenija i da se bolje i lakše izražavaju.

jatzans

pre 10 godina

Kao prvo, napraviti reviziju programskih sadržaja, kao i raspored i obim. Kao drugo, poraditi na standardima, a zatim i pojasniti nastavnicima čemu standardi služe. Većini nastavnika. kao treće, savetnici da ne sede u kancelarijama, nego da se uvede obaveza svakodnevnog terenskog savetodavnog rada. Pre toga pretresti kompetencije savetnika iz školskih uprava.
Za početak :)

dex

pre 10 godina

Gresite! Deca ne znaju ni strane jezike! Uverio sam se u to. Inace, kao ucitelji i uciteljice sa fakulteta nam dolaze osobe koje su elementarno nepismene! Devojka koju znam je ,,uciteljica'' i to kakva! Sve sto treba da odvoji, ona spoji. Sto treba da spoji, ona odvoji! Engleski poznaje kao ja termodinamiku! Katastrofa! Znaci nije samo do dece, vec i do onih koji ce ih obrazovati, a ova devojka nije usamljen primer. Samo neki od njenih bisera su zaista vredni pomena: radit, trebat, dali, neznam, sumljati itd... Znakove interpunkcije ne koristi uopste. Valjda misli da se naplacuju.

Vlada

pre 10 godina

Kao prvo, napraviti reviziju programskih sadržaja, kao i raspored i obim. Kao drugo, poraditi na standardima, a zatim i pojasniti nastavnicima čemu standardi služe. Većini nastavnika. kao treće, savetnici da ne sede u kancelarijama, nego da se uvede obaveza svakodnevnog terenskog savetodavnog rada. Pre toga pretresti kompetencije savetnika iz školskih uprava.
Za početak :)
(jatzans, 6. avgust 2013 10:09)

Slažem se. Zaista je neophodno utvrditi prioritete, šta je to OSNOVNO OBRAZOVANJE i šta je neophodno da učenici ponesu kao bazu za dalje učenje na višim nivoima obrazovanja. Ja sam profesor matematike, koja je takođe zastupljena sa 4 časa nedeljno. To je dovoljno meni da ispredajem sve što je planom predviđeno, ali ne i bar 30% mojih učenika koji ne mogu da prate tempo kojim se smenjuje gradivo. Suviše su deca opterećena u smislu vremena provedenog u školi, zbog "izmišljenih" predmeta.

Ma hajte...

pre 10 godina

"a đaci ne shvataju važnost tog predmeta."?

Đaci ne shvataju? Šta imaju da shvate, oni se prilagođavaju priorietima koje im škola nameće. Ako ne nastavnik geografije problematičan, učiće geografiju, ako je to fizika fiziku, nažalost.

Na školi je da odredi prioritet i postavi svakoga na svoje mesto, pa geografičaru kaže - oladi, tvoj je samo jedan od X predmeta, a ne nalazi se u grupi prioritetnih gde su predmeti A, B i C. Izvinjavam se nastavnicima geografije, naveo sam samo kao primer, možda bi procena trebalo da bude da je geografija među prioritetnim predmetima, ne znam.

Poenta je da nije na učenicima da budu svesni važnosti predmeta, već da se sistematski postave prioriteti koje će i oni i nastavnici imati da poštuju.

aleksa

pre 10 godina

(Bob, 6. avgust 2013 10:46)

Vidiš prijatelju, ipak ti je maternji jezik pomogao jer da ga ne znaš ne bi mogao sada da komentarišeš ovaj tekst. Doduše, možda bi tako bilo i bolje...

Dejan

pre 10 godina

Danasnja deca su izuzetno nepismena i to je cinjenica. Kao dete profesora u penziji, smatram da za njihovu nepismenost nisu krivi Pink i ostale televizije, koje u sustini i jesu steciste nepismenih i neobrazovanih ljudi. Krivica je prevashodno njihova, i njihovih roditelja koji im nisu stvorili naviku da citaju i na taj nacin se obrazuju. Njihov svakodnevni govor se svodi na nekoliko reci koje se vrte u nedogled. Tuzno jeste ali to je njihov izbor.

Mi tamo, kad ono medjutim

pre 10 godina

Sirota deca nisu kriva, samo zapazaju i zakljucuju. Ako nepismeni i polupismeni politicari i estrada zive odlicno a pismeni moraju da migriraju po raznim zemljama gde nije potreban srpski...ovo je samo normalan splet okolnosti. Aj pocnite da navodite pozitivne modele i uzore u srbiji, propagirajte njihove vrednosti pa se mozda nesto i promeni. Dokle god se forsiraju jece, cece, legije, mrke, krke itd... ne ocekujte pozitivno za srbiju od dece.

Miloš

pre 10 godina

potpuni apsurd da vi danas imate skolice stranih jezika za decu koja imaju 4-5 godina a da jos nisu pocela da uce osnovna pravila maternjeg jezika. Naucice strane jezike, ne brinite, ne maltretirajte ih, samo im cinite medvedju uslugu.
(Misha, 6. avgust 2013 10:19)

Mene je moj deda naučio izreci da "čovek vredi onoliko koliko jezika govori". Čovek je rođen 1920. godine. Očigledno je bio ispred svog vremena, jer danas to izgleda nije "u modi". Jako sam zahvalan roditeljima što su me "maltretirali" i slali u školicu čak četiri puta nedeljno. Danas, pored svog maternjeg jezika, na nivou maternjeg govorim engleski, a pored njega prilično dobro i francuski, ruski i mađarski.

Još uvek nisam naišao na situaciju u kojoj će mi znanje tih jezika i redosled njihovog savladavanja dovesti u nekakvu nepriliku. Takođe, ne osećam se matretirano niti namučeno zbog toga što sam učio strane jezike, to je bila veoma zabavna aktivnost, upoznao sam dobre ljude na tim časovima, neki su mi ostali prijatelji.

Jedini pravi trošak je bio finansijski, ali dvadesetak godina kasnije, svaka para se strostruko isplatila.

lola

pre 10 godina

Posto nemam test isspred sebe, mogu samo da nagadjam sta je u njemu bilo. Propust novinara koji nije precizirao o kakvom testu se radi. Nemojte zaboraviti da se gramatika u srednjoj skoli, uz mali broj izuzetaka, uopste ne uci. U osnovnoj skoli je ista ta gramatika previse detaljna i nejasna i deca ne steknu ono sto se zove osnovno obrazovanje. A samim tim nije ni cudo sto im osnovne stvari ispare iz glave vrlo brzo.
Na stranu to sto vecina ucenika nije zainteresovana za obrazovanje i sto su okruzeni bahatim polusvetom koji je na sumnjiv nacin dosao do "uspeha", bez skole, naravno.

alo

pre 10 godina

dajte te testove ovima u vladi i ostalim politicarima pa ko ne prodje odmah ga izbaciti i cisto sumnjam da bi polovina njih prosla taj test

metonimija

pre 10 godina

Zasto je nekom palo na pamet da uopste uvodi pojam metonimije i ostalo fakultetsko gradivo u osnovnu skolu? Danasnja deca ne znaju ni osnovne stvari kao sto su padezi, jednacenje po zvucnosti, glagolska vremena, osnovne stilske figure (koje iskljucuju metonimiju) itt... pri tome jezik im je strasno oskudan i cesto predstavlja neku mesavinu srpskog i engleskog, sto se, na zalost, potencira i od strane nasih javnih politicara, a i u nekim tekstovima na ovom sajtu (i drugim elektronskim i stampanim glasilima). Ovakav pristup mogu da prihvatim jedino ako ne postoji prigodan prevod u nasem jeziku (narocito kod novih tehnoloskih izraza), ali je apsolutno kljucno da se reci prevode na srpski jer se time bogati i recnik "prevodioca" i citaoca. Da bi se mogao dobro nauciti strani jezik mora se prvo dobro znati svoj sopstveni jezik - tek osoba koja je shvatila finese svog maternjeg jezika moze da zna koliko jos toga treba da nauci u stranom jeziku... u suprotnom ce ziveti u zabludi da je njen strani jezik dobar na osnovu poredjenja sa neadekvatnim znanjem svog maternjeg jezika.
Jos jedna oblast srpskog javnog zivota gde povrsnost, kratkovidost i lenjost cine glavne sastojke formule za unistenje pozitivnih vrednosti.

Bob

pre 10 godina

Engleski postaje BASIC WORLD LANGUAGE... a maternji jezici su sekundarna stvar i to su svi odavno shvatili ali to ne znaci da treba zastraniti i ne uciti maternji jezik. Srbija ce jednog dana izumret sa ovim sljamom koji vodi zemlju tako da ne vidim i razlog zasto bi se jezik forsirao medju mladjom populacijom koja ovde nece ni ziveti...

Meni je srpski u svetu pomogao nista... A da se vracam za Srbiju najprljaviju najzagadjeniju zemlju na svetu punu pusacha koji slobodno setaju ulicama nop hvala...

precanin

pre 10 godina

Pa sta se cudite ? U zemlji gde se TV Pink ne gasi , gde se i na drugim TV kanalima gleda sve i svasta , pa sta ocekujete, da vam deca budu pismena ??? I niko nema snage da zaustavi tu katastrofu !?

Gale

pre 10 godina

Ako sam se ja zaj.... pa ostao (ali i to se još nezna, u ovoj vuko... od države) moja deca neće. Učiniću sve, ama baš sve, da što pre odu odavde. A sad, lupajte minuse. Moja odluka je konačna.

R.T.

pre 10 godina

Srpski jezik i matematika, kao najvažnije komponente i
temelj savremenog obrazovanja, sistematski se potiskuju
u korist sadržaja koji se mogu savladati i van škole.
To je rezultatat reforme obrazovanja kakvu poslednjih
godina sprovode naši deformatori (pardon: reformatori).

VV

pre 10 godina

Ako nijedan od 600 ucenika nije resio taj test, problem je u testu. To bi bar gospoda pedagozi trebalo da znaju. Predlazem da se uzme neki debeli fakultetski udzbenik pedagogije, pa da se pedagozi iz njega malo propitaju, da vide koliko njih se cega seca. Garantujem da ce biti suplji kao svajcarski sir, jer su ih terali da uce gluposti, koje im u zivotu nisu trebale, pa su ih zaboravili.

Poznavanje srpskog nije vrednije od poznavanja engleskog, a po meni je jos manje vredno od znanja iz oblasti matematike. Samo pogledajte koliko ljudi koristi znanja iz tih oblasti (ali ne gledajte samo Srbiju, jer mi ne zivimo na toj planeti). PatriJote uvrtele u glavu da je vaznije uciti sva izmisljena pravila srpskog jezika, od kojih se polovine vise ne secam, nego nesto sto ce deci u zivotu stvarno zatrebati. Normalno je sto deca uce i pamte ono za sta misle da ce im trebati, tako zdrav mozak funkcionise. Mozda pedagozi imaju nesto protiv toga?

ivica

pre 10 godina

Dokle god budete insistirali na glagolskim prilozima trpnim i pluskvamperfektima (verovatno sam pogrešio nazive, ali neka) tako će nam i biti. Imam 27 godina, prosek na tehničkom fakultetu 9.84 i engleski govorim i pišem kao maternji. Iz srpskog jezika sam uvek imao nisku ocenu, i nije mi žao zbog toga, jer su od njega u osnovnoj školi napravili nauku bez potrebe.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Poznato je da Srbija ima oko 7 miliona "funkcionalno nepismenih" gradjana od toga oko 1,3 miliona onih koji ne znaju da citaju i pisu !

Svetlana

pre 10 godina

@Misa
Odlican komentar, potpuno se slazem sa izlozenim, strani jezik nije od presudnog znacaja za ucenje u predskolskom uzrastu. Ima vremena za njega. Vazno ga je znati ali ne po cenu potiskivanja i podcenjivanja sopstvenog jezika. Kada malo odrastu, deca ce sama uvideti vaznost stranog/ih jezika i bice motivisana da ga nauce, nekada bez skupih skolica. vec uz blagu podrsku i podsticaj odraslih.
Mnogo je vaznije citanje prica pred spavanje, svakodnevno lepo izrazavanje i naravno model roditelja koji voli i cita knjige. Dodatno, ukoliko jedan od roditelja zna neki jezik, vazno je da kontinuirano sa detetom prica tim jezikom, jer ce tako razviti bilingvalizam kod svog deteta.

svasta

pre 10 godina

@el presidente

A jesi li ti video nekad sta ta deca uce (ili bi trebalo da nauce) i to sa 4 casa nedeljno. Radim u skoli, (ali na srecu predajem jedan drugi predmet koji deca "mnogo vise vole") i gradivo je preobimno (o tome se prica vec godinama, ali niko nista ne menja) - da bi ga deca dobro savladala i usvojila, osnovna skola bi trebalo da traje bar 12 godina...

st

pre 10 godina

Piše u jednom komentaru, engleski je osnovni jezik a ostali sekundarni?:))
Možda samo za liberale (pogotovo one iz Srbije, jer sumanjam da liberal iz Francuske obožava engleski jezik više od francuskog), za ostale maternji jezik je osnovni, a sekundarni je po izboru i potrebama.

Kako oni zamišljaju svet,dakle bez razlika, sa jednim osnovnim jezikom. Strašno.

fanbot

pre 10 godina

Ja se i dan danas, na pocetku svoje cetvrte decenije, secam lekcija srpskog za peti razred. Suludo je reci da prosecno inteligentni tinejdzeri ne mogu da shvate sta je metonimija. Samo treba da im je dovoljno stalo. A to pocinje od kuce

sarkazam

pre 10 godina

Strane jezike ucio: prvi pokusaj sa 14-engleski, drugi put sa 19 godina-samo engleski, nemacki poceo posle fakulteta. Engleski i nemacki. Trenutna plata +280.000 u domacoj valuti, bez veze, bez rodjaka, bez jednog kome dugujem vecitu zahvalnost za svoj uspeh. Sam uspeo da se izborim za sebe.

Bitno je da se objasni zbog cega je vazno da se sto pre krene sa ucenjem stranog jezika.

Isplativije je pravovremeno ucenje.

Rex

pre 10 godina

Ta nemojte da ste tako nepravedni! Srbi kao najpametniji narod na svetu obično pokazuju svoje kapacitete tek nakon što se učlane u neku partiju ili nakon što ih neki tebra ili tatica uglavi na neko fino radno mesto. Kakvi testovi! Kakvi bakrači! Ma kakva nauka! Tja! Imamo mi posebna socijalna i nacionalna merila znanja. A vi što se trudite i volite da se pravite pametni - e pa ima da budete manji od makovog zrno il' ćemo mi ostala samozadovoljna neobrazovana većina da vas podavimo i ismejemo kao budale.

Ironiju na stranu, sve to ima svoje kako i zašto. I na nivou celine i na nivou pojedinca. Sumorna je to priča. Standard znanja omladine iz godine u godinu opada, i u svetu, a kod nas pogotovu. Roditelji se i ne brinu baš mnogo. Političarima je taj problem jednom godišnje na usnama, a zato se ostalih 364 dana u srcu raduju toj činjenici. Oni koji prodaju ljudima prazne priče za bubrege i unovčavaju ljudsku glupost i neinformisanost uveliko trljaju ruke!

Ko preživi narednu etapu tranzicije i ''modernizacije'' nek proba da predvidi šta će biti dalje...

el presidente

pre 10 godina

tu su profesori vise krivi nego ta deca... Jer ne znaju da priblize deci znanje i ucine im ucenje zanimljivim... Sve sto se deci slikovito objasni i tako im udje u pamcenjem, tu i dugorocno ostaje... Profesori nasu decu forsiraju da uce sadrzaj a ne sustinu... Zato i jesu takvi rezultati... Pozdrav...

UcenikBivsi

pre 10 godina

Samo da znate,ja znam engleski,a nemacki vec intenzivno ucim trebace mi jednog dana kad odem da radim (u nemacku).Po struci sam elektro inzenjer,naravno bez posla.Goodbye srbijo.Preporucio bih to i ostalima.

Ana

pre 10 godina

Strašno, ali i očekivano. Dokaz onoga što se već odavno vidi kada god pokušate razgovarate sa mlađim generacijama. Jedina posledica tolikog broja časova stranih jezika je ta što imamo sve više stranih reči u sopstvenom jeziku. Mi smo izgleda postali tamo nečija kolonija, jezik nam više nije važan, još malo se neće ni učiti u školi. Ogromna količina informacija koje su važne za opštu kulturu učila se na časovima srpskog jezika i sticana je iz čitanja lektira. Maternji jezik ostaje uvek jezik koji najbolje govorite, tu niko nije izuzetak. Ako ni njega ne umete da govorite i ako vam je rečnik dovoljan tek toliko da umete samo da komunicirate onda ćete zauvek delovati neobrazovano. Strašno je što su cele generacije dovedene do toga. Danas kada im kažeš da ne pišu ispravno tj. da kada čitaš ono što pišu oni vam objasne da je bitno da se zna šta su hteli da kažu na šta se sve i svelo u stvari - ili ćete uspeti da shvatite šta su hteli da kažu ili nećete. Nekada smo se smejali Romima zbog njihove kolektivne neobrazovanosti i što nema ni jednog koji ume da govori, važilo slično i za Leskovčane i okolinu, ko bi rekao da ćemo doživeti da naša deca padnu na isti nivo. Izgleda da su važniji engleski jezik i "veronauka" koji se uče od prvog razreda a još malo i u obdaništu.

Vladan R

pre 10 godina

Ne znam kakvi su sada testovi iz maternjeg jezika, ali znam da je svojevremeno bilo pitanja o nazivu glasovne promene, npr da li palatlizacija ili sibilarizacija itd. Za ovu drugu morao sam da proverim tacan naziv. Mislim da je bitnije da se daju primeri gde se nudi vise ponudjenih odgovora, za rec koja fali u recenici. Da se na taj nacin proveri zna li se oblik reci koji nastaje, bez obzira da li se radi o glasovnoj promeni ili o padezu itd. Ovako imamo primere da na kratko samo na kraju osmog, znaju sat je sta od navedenog , ali da ceo zivot ne razumeju da razlikuju glagole faliti i hvaliti. O tome da knjizevna dela, treba da za ucenike osnovne skolke, budu laksa i privatljivija ne treba ni da se govori.

Odavde

pre 10 godina

@Bob. Kao što i tekst kaže. Koliko je nekom stalo do Srbije, toliko mu je stalo i do srpskog jezika. Vaš komentar je odličan primer.

n.n.

pre 10 godina

Kako vas nijr vise sramota...celog skolovanja slusam tu cuvenu recenicu ovo znaju deca u sestom razredu...eto ja prodjoh vrlo dobar taj sest razred pa ne naucih nista ocigledno....bas se pitam jel je problem u svoj deci srbije ili obrazovnom sistemu?

Dejan

pre 10 godina

Mogu imati i 20 casova nedeljno - opet bi bilo isto. A isto tako je i sa matematikom, biologijom, hemijom, istorijom, tehnickim obrazovanjem, fizikom, geografijom...
Deca znaju svoja prava ali ne i svoje obaveze. Nemaju radnu naviku, rano postaju agresivna, piju, puse, ne postuju roditelje a za nastavnike i da ne pricam, devojcice su u dekolteima od 5.razreda itd itd...
Problem je u OBRAZOVNOM SISTEMU.

Bojan

pre 10 godina

Samo sto ne kaze da su deca kriva?!

Duznost prosvete je da nadju najbolji model koji ce dati najbolje rezultate..ne treba biti previse pametan, samo treba raditi pametne stvari.

Ako prosveta samo otaljava stvari bez bilo kakve analize, zar decu da krivite sto zele samo da dobiju prelaznu ocenu?

najcnji

pre 10 godina

'Imamo decu koja su inertna, koja prosto ne shvataju čemu to učenje", objašnjava profesorka srpskog jezika Danijela Milićević.' Nema nam druge nego da promenimo decu i uvezemo neku manje inertnu.
Ja inace zivim u Irskoj i predajem Engleski. Moje kolege kada imaju neke nedoumice (u vezi Engleskog ne Srpskog) uglavnom pitaju mene (ne hvalim se - samo ukazujem na prirodu stvari). U tekstu me je najvise pogodila cinjenica da deca ne znaju sta je metonimija.

Washington

pre 10 godina

Secam se jos iz mojih skolskih dana da mi je taj srpski uvek bio najtezi predmet. Znaci jedva sam cekao Fiziku i Matematiku. Mislim da je veliki problem u nasim profesorima/nastavnicima. Kad sam dosao na zapad i poceo da idem na casove engleskog, uopste nisam imao probleme kao u Srbiji. I to zamislite engleski sam jedva znao kad sam dosao, tako da sam ga morao prvo uciti pa da me onda tek puste na cas engleskog sa amerikancima.

proxima centauri

pre 10 godina

Imam visoko tehnicko obrazovanje, zavrsila sam gimnaziju (poodavno) i uopste se ne secam kada i kako sam naucila pravopis i gramatiku srpskog jezika. Smatram da dobro znam i jedno i drugo. Bila sam odlican djak i student.

Ono cega se secam je, da sam oko sebe slusala dobar govor, da sam citala obaveznu lektiru (i mnogo vise od toga), da se u kuci citala "Politika", da su na Televiziji i radio Beogradu vesti citale Draga Jonas i Dusanka Kalanj.

Ne morate da pominjete "Pink". Pozivam vas da pogledate naslove u danasnjoj "Politici". Sigurna sam da cete naci bar jednu gresku, ako ne pravopisnu, a ono pomocni glagol na kraju recenice. Na primer umesto: fudbaleri su se vratili - fudbaleri vratili su se.
To nisu obicne greske, to su greske koje narusavaju strukturu i logiku srpskog jezika (ocigledan uticaj engleskog). Cak i u knjigama pojedinih poznatih izdavaca ima gresaka. Da li, danas, neko uopste zaposljava lektore?

Nije moguce odgajiti ruzu u korovu i ckalju. I ne zaboravite, jedina otadzbina koju covek ima, ma gde bio, je u njegovom maternjem jeziku.

pera

pre 10 godina

Napravite malo zanimljiviji program I zainteresujte decu, možda će biti rezultata. Ovako obimno I suvoparno gradivo ne vodi ničemu.

lela

pre 10 godina

Kada u tekstu procitam: nemogu, netrebam, nebih, ni sam, ja bi, a ti bih ja istog momenta prestanem sa citanjem, a misljenje doticnog autora kod mene nema apsolutno nikakve vrednosti. Ovakve nedopustive greske prema mom misljenju ukazuju ne na ocenu iz maternjeg jezika u osnovnoj skoli, i na pitanje da li ste zavrsili srednju skolu, da li ste matematicar ili jezicar. Ovakve bazicne greske meni licno govore da bez obzira na formalno obrazovanje - vi ste neobrazovana osoba! Ovakve nedopustive greske meni govore koje knjige niste procitali, a morali ste, koje novine citate, koju televiziju i koje emisije gledate.
Ja nemam postovanje prema takvoj osobi, nista licno.

Ja ne zivim u Srbiji vec duze vreme, i iskljucivo se sporazumevam na Engleskom jeziku u svakodnevnom zivotu. Znate li koliko vremena i energije ja ulozim da unapredim Engleski, i da moje izrazavanje na maternjem ostane kvalitetno?

Duci0167

pre 10 godina

"Kao što ćemo ih naučiti da vole svoj narod, svoju zemlju, tako će voleti i svoj jezik. " **************************** Prvi put cujem da to treba neko da te nauci. Budi Bog s' nama!

Dragoljub

pre 10 godina

Hvala B92 a narocito kreatorima skolskog programa sto u 43. godini naucih sta je to metonimija. Eto, ispostavilo se da je intenzivno koristih sve ove godine, ali ne znadoh za termin. Da se razumemo, bio sam odlican djak, vukovac, da ne spominjemo doktorat iz tehnickih nauka, u ONOM sistemu (pre Obradovica, Dace Markovica i slicnih), voleo sam da citam, voleo sam i srpsko-hrvatski jezik (kako se tada zvao), imao i odlicne nastavnike istog, pisao pesme, i sada pisem tekstove, ali ne lezi vraze...zamalo ostadoh neobrazovan i slep kod ociju. Salu na stranu: skolske programe ne samo srpskog, vec i mnogih drugih programa treba ocistiti od formalnosti i nepotrebnosti. Deca treba da razvijaju prvo smisao za lepotu jezika, a teorija treba da dodje malo posle, tj. u gimnazijama (i to pre svega drustvenog smera) i na jezickim fakultetima...

daba

pre 10 godina

Djaci u Francuskoj, Nemackoj, Svedskoj, Engleskoj i Grckoj uce da bi se obrazovali zarad svoje buducnosti i buducnosti svoje domovine, a djaci u Srbiji se obrazuju da bi pobegli sto dalje od svoje domovine koja ih neizmerno mrzi i cini sve kako bi ih na taj odlazak podstakla. Djak iz Srbije nema apsolutno nikakve koristi od znanja maternjeg jezika, dok od znajna engleskog, francuskog, nemackog, svedskog i grckog ima buducnost pred sobom, odnosno jedan korak je blize da ostvari srpski san - da ode iz Srbije i zaposli se u drzavi koja ce ga voleti i ceniti zbog njegovog znanja i rada. Oni koji srecu traze u Srbiji, traze je kroz partije ili kriminal, a tu im nisu potrbni ni engleski, ni francuski, ni svedski, ni grcki, ali ni maternji jezik!

uko

pre 10 godina

Ja znam gomilu ljudi koji su zavrsili tehnicke fakultete, a ne znaju da napisu ni tri reda tehnicke dokumentacije ni na srpskom, a kamoli na engleskom.
Neki se time ovde i hvale.

jekktow

pre 10 godina

"neznam", "ne ću", "ni sam", "nemogu", "sumLjati", "preTsednik", "preCednik", "naj veći", "najači" itd. su slike obrazovanja današnje omladine. Pa kada već svako dete danas ima telefon "pametniji" od njega, neka bar nauči nešto od tastatura sa ugrađenim rečima. Tako neće mnogo sramotiti sebe, svoje roditelje i nastavnike (pa čak i učitelje, jer se takve stvari uče od početka školovanja). Pozdrav od nekog kome svaki dan nepismeni ljudi paraju uši glupostima.

realno

pre 10 godina

Naravno kad su ideali postali lova, krpice, sila, moć... Ali ne djacima, oni su u celoj priči nevini, nego roditeljima, profesorima, celom društvu. Iz dečijih obdaništa trešti Ceca, na školskim zabavama opet Ceca. Ima li neko to da zabrani i da propiše koja muzika može da se sluša u obrazovnim ustanovama? Nema. I ministar,verovatno, sluša Cecu. Knjige ne čita više niko. Lektiru prepisuju istu iz godine u godinu jer niko iz prosvetnih saveta nije ništa novo pročitao. Vreme se promenilo, ne mogu ova deca da čitaju iste knjige sa istim uživanjem kao mi pre 40 godina. Niti na uzrastu od 7 godina mogu da razumeju jezik narodne pripovetke koji ni ja više ne razumem. Onda su deca kriva što su nepismena. Pa sigurno ih priglupi, polupismeni, partijski poslušnici koji sede u prosvetnim savetim, u školama, u Ministarstvu, neće učiniti boljima od sebe, samo gorima.

Nema bitno i nebitno

pre 10 godina

@ Dokle god budete insistirali na glagolskim prilozima trpnim i pluskvamperfektima (verovatno sam pogrešio nazive, ali neka) tako će nam i biti. Imam 27 godina, prosek na tehničkom fakultetu 9.84 i engleski govorim i pišem kao maternji. Iz srpskog jezika sam uvek imao nisku ocenu, i nije mi žao zbog toga, jer su od njega u osnovnoj školi napravili nauku bez potrebe.
(ivica, 6. avgust 2013 14:09)

A kako mislis da bez kvalitetnog znanja maternjeg jezika opises svoje tehnicke radove? Mozda ces ih raditi samo na engleskom! Kako si naucio engleski kao nematernji jezik bez kvalitetnog znanja maternjeg?

Gl. pridevi, pluskvamperfekti itd. se uce i zbog kvalitetnog znanja maternjeg jezika, a i zbog onih kojima ce to zatrebati. Meni, recimo, trigonometrija vise nikad nije zatrebala u zivotu (imao sam 4-ku u gimnaziji), pa ne tvrdim da je to bespotrebno i da se od toga bez veze pravi nauka. Naprotiv!

Najzad, uvek je bio svojevrstan rivalitet izmedju matematicara i jezicara. To znam, jer sam 17 god. radio u osn. obrazovanju.

Nikola

pre 10 godina

Zaista ne mogu da poverujem da bilo koji kolega lingvista može da veruje da učenje stranog jezika može da šteti znanju maternjeg. Deca se ne bi u ovom broju spremala iz engleskog da mudro Ministarstvo prosvete nije prepolovilo normu iz engleskog posle petog razreda pre nekoliko godina. -A što se tiče srpskog, ne mogu da svalim krivicu na kolege srbiste jer oni koje znam predano rade svoj posao. Pre bih rekao da je problem u programu koji je zreo za reviziju. I da, današnja deca manje čitaju, ali to ne znači da se treba da pomirimo s tim. To samo znači da treba da razmislimo kako ih privući. Razlog zbog koga volim ovaj posao je to da ako deci date priliku, umeju da vas pijatno iznenade.

бт

pre 10 godina

Постоји врло једноставан начин да се реши овај проблем, као што решавамо и многе друге. Зашто нам Европска унија не постави услов, као што нам је поставила многе друге у којима траже да достигнемо њихове стандарде, да то буде и у нивоу познавања матерњег језика? Ако Немци, Французи, Енглези имају по 8, 9 или чак 12 часова матерњег језика, како то да нам нису поставили услов да и у Србији деца уче свој језик и своје писмо барем 10 сати недељно? Одговор је једноставан - не треба Европској унији једна образована, самосвесна и нација поносна на своју културу и традицију већ нација без идентитета и историје која ће се јефтино продавати и прихватати сваку уцену. Зато нас толико и хвале и подржавају да наставимо тим путем.

igranka

pre 10 godina

Deca nisu GLUPA: vide oko sebe licemerje, hipokriziju, lažni moral, laži, duple standarde, na svakom koraku, na televiziji, u kući, .......
ako kažu, dobiju šamarčinu, neka prihvate odmah takve modele ponašanja, uklope se, pa im i ne treba da uče, tate i mame će da kupe testove i diplome, (ljubi ga majka), ovi što ne prihvate, još u osnovnoj školi ŽIVE ZA TO DA POBEGNU.
.....

autentična Sremica

pre 10 godina

"Gale", "Gale" a i Vama slični, ako Vi ne UVIDJATE šta sve stoji iza temeljnog i pismenog znanja sopstvenog jezika - Vama se ne može pomoći...Žive i polupismeni, i nepismeni, ma i životinje žive saobraćajući nemuštim jezikom...Sam rečnik, interpunkcija, način povezivanja činjenica...govore o kakvom sagovorniku je reč.Odkako je sveta i veka bilo je (materijalne) gospode i (duhovne) gospode, svrstavajte se gde mislite da Vam je mesto.I svinja kad se kaljuža u blatu - uživa.Toliko od mene

Nikola

pre 10 godina

"Salu na stranu: skolske programe ne samo srpskog, vec i mnogih drugih programa treba ocistiti od formalnosti i nepotrebnosti. Deca treba da razvijaju prvo smisao za lepotu jezika, a teorija treba da dodje malo posle, tj. u gimnazijama (i to pre svega drustvenog smera) i na jezickim fakultetima...
(Dragoljub, 6. avgust 2013 16:49)"

Moram da se složim sa ovim komenatarom. Meni nije tragično kada deca ne znaju neki teorijski pojam, ali jeste tragično kada deca pišu "sumljam", "neznam", "dali" i ostale bedastoće, kao i to da je deci problem da razumeju malo duži tekst kao što je bilo na prijemnom ispitu (na stranu to da li Eko i Čehov treba da budu na prijemnom za srednju školu).

bezimena

pre 10 godina

Ако Немци, Французи, Енглези имају по 8, 9 или чак 12 часова матерњег језика, како то да нам нису поставили услов да и у Србији деца уче свој језик и своје писмо барем 10 сати недељно?
(бт, 6. avgust 2013 15:13)

Pričate gluposti, kakve veze EU ima sa našim jezikom i kulturom!? To je NAŠ UNUTRAŠNJI PROBLEM u koji se EU ne može mešati! Nama treba reforma obrazovanja koju niko u vlasti ne želi da sprovede. EU može da pomogne oko uvodjenja kompjutera u škole i sl. ali to je TEHNIČKA podrška. Šta će i kako da se uči, to je u nadležnosti našeg ministarstva obrazovanja i nema blage veze sa EU!

zvrk2000

pre 10 godina

S mnogim komentarima se slažem:velike su greške u obrazovnom sistemu.Sve to traje vrlo dugo. Sada plaćamo ceh što reforme u školstvu su pokretane i nikad nisu dovedene do kraja. Program nastave maternjeg jezika je očajan, staromodan i ogroman. Samo se nagomilavalo, a ništa odbacivalo.Mnogo dobrih tekstova je nestalo samo zato što autori nisu bili sa naših prostora. Moramo prihvatiti da engleski jezik dominira. Sada je to moderno i potrebno, kao nekada nemački, francuski, ruski jezik. Vreme će pokazati koliko je to dobro.Činjenica je da smo nepismeni jer u većini komentara ima toliko grešaka da je to sramno. Izgleda da se od literature čitaju samo BES CELERI, celer se pojede a ja sam besna.

metonimija

pre 10 godina

Ja ne zivim u Srbiji vec duze vreme, i iskljucivo se sporazumevam na Engleskom jeziku u svakodnevnom zivotu. Znate li koliko vremena i energije ja ulozim da unapredim Engleski, i da moje izrazavanje na maternjem ostane kvalitetno?
(lela, 6. avgust 2013 17:29)

Potpuno se slazem, i sam zivim u inostranstvu i isto se ponasam. Svakodnevno se borim da jos vise unapredim strane jezike koje govorim na poslu i privatno, a jednako se trudim i da sacuvam srpski. Ono sto mi je najvaznije da sacuvam fond srpskih reci i ne pocnem da mesam srpski i engleski kako se to sve cesce radi u Srbiji (videti moj prvi post pri pocetku diskusije).
Zbog toga nikako ne razumem one koji kazu da ne uce srpski "jer se spremaju za inostranstvo", ili "znaju engleski kao maternji jezikpa ne moraju da uce srpski" (sto ce reci ne znaju srpski, ali engleski znaju kao srpski koji ne znaju).
Na kraju, samo da dodam da sam i ja zavrsio tehnicki fakultet (ETF), ali sam uvek uzivao u lepotama jezika. Svojevremeno sam relativno ozbiljno pisao aforizme i kratke price, baveci se takvim stvarima covek shvati jos vise koliko je srpski (pa i svaki drugi jezik) savrsen u svojoj nesavrsenosti... i da nema kraja istrazivanju i ucenju.

pitam se

pre 10 godina

"Kao što ćemo ih naučiti da vole svoj narod, svoju zemlju, tako će voleti i svoj jezik. "

A KAKO ĆE TE IH TO NAUČITI ? KOJIM METODOM ?

BATINOM ? UCENOM? ZASTRAŠIVANJEM ? ili da se uvedu časovi, da se ponavlja 100
puta , JA VOLIM SVOJ JEZIK ?

Živo me interesuje NAČIN na koji se neko nauči DA VOLI NEŠTO, ma šta TO BILO ?

Sabacka gimnazija

pre 10 godina

Da imaju profesore kao sto je bila Kata Jugovic, znali bi ispravno da pricaju, a ne da govore "ti bih trebao", "neznam" i sl.
Gore pomenuta profesorka bi takve ostavila za avgust, pa ako nisu bolji od onih koji su redovno imali visu ocenu, bi ih oborila lepo, pa ponovo u isti razred dok se ne nauce pameti zajedno sa svojim takodje nepismenim roditeljima.
Ona im samo kulturno kaze, imali ste na raspolaganju druge srednje skole, u kojima profesori najcesce (nazalost) dolaze samo da prime platu.
Bez emocija, cak sa zadovoljstvom je obarala ucenike u avgustu, ne zato sto je sadista vec zna da su mogli a nisu hteli da nauce.

Pojava nepismenosti je toliko masovna kod mladjih generacija (sto se hvala Bogu vidi na FB i sirom interenta u komentarima poput ovog), da predstvlja veliki problem za drzavu koja drzi do svog nacionalnog identiteta. Toliko nepravilno nisu pisali ni najlosiji djaci iz "kaubojskih srednjih skola" ranije.
Sada imate ljude koji su zavrsili kao fakultete a nepismeni su iz srpskog.

Kod starih profesora, takvi ne mogu i ne smeju da prodju u sledeci razred.

Podrzavam, zbog buducnosti Srbije, ali na patriotski nacin u ekonomskom smislu, jer nam trebaju pismeni ljudi, nauceni da misle svojom glavom.
Samo takvi mogu da grade ovu nasu zaostalu Srbiju. Ako ih ne budemo imali, vecina ce biti roblje, sto vec jesu. Da stanje ne bi bilo jos gore, drzava mora da uradi nesto povodom toga.

pao kriterijum

pre 10 godina

Šteta što sad ne idem u školu popravio bi svoj vrlo dobar uspeh u odličan bez imalo truda, Danas odlikaši da se vrate 20 godina unazad imali bi jedva trojke. njihovo znanje za 5 je u stvari znanje za 3.

Nimrod

pre 10 godina

Fond casova je potpuno nepotrebna mera - pitanje sta i kako to deca uce. ni 80ih nismo imali vise casova srpskog u skoli, pa su deca izlazila pismenija.

van

pre 10 godina

@(xRade, 6. avgust 2013 17:41)

Kazete Rade da Vam gramaticka pravila nisu potrebna u zivotu. Kao da to podrazumeva da cete danas morati da definisete pluskvamperfekat i razliku izmedju sibilarizacije i palatalizacije. Naravno da nikome pravila kao takva nisu potrebna (izuzev ako ste profesor maternjeg jezika), ali su Vam ova pravila zapravo neophodna da biste mogli da se izrazite jasno, koncizno, i slikovito. Nije poenta u samom pravilu, naravno. Poenta je da naucite sustinu, da ih prepoznate i uspesno primenite.

Znate, meni su trigonometrija i geometrija apsolutno nepotrebne danas. Ali su naravno veoma vazan deo mog obrazovanja jer su me zapravo naucile logici koju svakodnevno primenjujem u zivotu u oblastima koji nisu samo matematika.

Uzgred, obzirom da kazete da Vam je maternji jezik nebitan jer se 50% vremena sluzite Engleskim jezikom, da Vam skrenem paznju da ste pogresno napisali rec - pravilno je rocket science a ne
sciene.

evi

pre 10 godina

Deca i roditelji su totalno nezainteresovani za ucenje i znanje. Da bi se nesto znalo, mora se redovno uciti godinama, jer samo to daje rezultate. Nazalost, danasnji skorojevici misle da to meze na brzaka. A takvo znanje imaju i oni i njihova deca.
Ima jos dece koja poseduju te stare i zaboravljene kvalitete, ali se ne isticu, jer to danas nije popularno.

pa

pre 10 godina

kad su nam izbeglice pokvarile jezik. gde god se okrenes cujes bosanski, da li ne mogu ili jednostavno nece da pricaju srpski ne znam sam oznam da su dosta dugo ovde da nece da prihvate kak ose ovde govori. ja da odem u bsonu za par godina bi prihvatio njihov izgovor , teraju inat ili .....

crni domino

pre 10 godina

(Misha, 6. avgust 2013 10:19)
Taman posla da opterecujemo decu ucenjem jos jednog stranog jezika.
E moj brajko, sta fali onoj deci u Svedskoj ili Nemackoj koja od prvog razreda uce engleski jezik!
Nije problem u ucenju jezika, problem je u sistemu naseg obrazovanja ciji je kvalitet nula, problem je u dugogodisnjem strajkovanju nastavnog osoblja i skracivanja nastave, problem je u nedovoljnom komuniciranju nastavnog osoblja sa decom, problem je sto godinama Srbija nije imala svoj Pravopis srpskog jezika, sto je za bruku!...

lusi

pre 10 godina

Danasnja omladina je poprilicno lenja i nezainteresovana za ucenje. Pretpostavljam da je to odraz opsteg stanja u zemlji, jer svima je ocigledno da najgore prolaze uceni ljudi, da se ucenje bas ne isplati. Nastavnici mogu pokusati da nastavu ucine zanimljivom, ali to je neostvarivo ako ucenici ne saradjuju. Cinjenica je da ne slusaju nista na casu jer su zauzeti mobilnim telefonima, ne koriste udzbenike,koji jesu preobimni, ali sadrze sve sto je djacima potrebno da nauce,ne citaju domacu lektiru nego je prepisu sa neta pa se desi da 15 djaka napise istovetan sastav na temu iz lektire, uce samo ono sto su u svesku prepisali sa table i onda kada im trazis da ti objasne nesto kazu kako to nemaju u svesci! Ne shvataju da se od njih ne trazi recitovanje definicije npr.perfekta nego da znaju da ce ga primeniti kada pricaju o proslosti. Ni na jednom testu iz srpskog jezika ne trazi se definicija pojmova vec prepoznavanje i primena pojmova na primerima. A oni intelektualci, koji su se skolovali u Srbiji pa kasnije u inostranstvu ucili strane jezike i tvrde da gramatiku maternjeg ne znaju, da im nije bitna i da engleski znaju savrseno, lazu, jer nauka o jeziku je svuda ista, samo se razlikuju pravopis, leksika i pismo. Taj pluskvamperfekat i taj gl. pridev trpni postoje kako u srpskom tako i u engleskom, nemackom, italijanskom jeziku... i svuda se grade na isti nacin i svuda imaju isto znacenje.

mima

pre 10 godina

Verujem da bi bilo korisno da se deca prvo motivisu da sto vise citaju. Cak i vise godina posvetiti tome. Dve trecine casova da citaju a jednu trecinu da pricaju o procitanom. Citanjem ce obogatiti recnik, steci nova znanja, razviti radoznalost i analiticko razmisljanje a tek onda uvesti teoriju. Tada ce lako usvojiti pravopis i gramatiku i pamtice stilske figure jer ce teorija samo definisati ono sto su citanjem i sami uocili.

xRade

pre 10 godina

maternji jezik mi je uvek bio omrznut predmet jer je na nivou rocket sciene u nasim skolama. a zasta mi treba tolika gramatika??? i milioni pravila?? vazno je citanje. citao sam 3 knjige nedeljno. sad sam inzinjer
koji 50% konverzacije vodi na engleskom.

ivica

pre 10 godina

@nema bitno i nebitno: Slažem se sa Vašim komentarom, maternji jezik JESTE bitan. Međutim i dalje sam prilično siguran da suviše komplikuju, pogotovo za uzrast osnovne škole. Program u gimnazijama, naročito jezičkim bi morao da obuhvati recimo pluskvamperfekat (i dalje ne znam šta to predstavlja, niti ću naučiti) i sve te naprednije stvari. Pored toga, mišljenja sam da je moje izražavanje na zadovoljavajućem nivou, iako sam imao 2 ili 3 iz gramatike. Sve najbolje.

Hiperborejac

pre 10 godina

Ni sama naučno potvrđena činjenica da smo svekolikom današnjem čovečanstvu upravo mi sa ovih prostora doneli pismenost nam neće pomoći sama po sebi.

To što smo pronašli upravo drevno Vinčansko pismo, kao nepobitan dokaz naše pismenosti kao nacije nije dovoljno samo po sebi.

Od naše više-milenijumske duhovnosti i pismenosti su nas razni reformatori jezika (počevši od Ćirila i Metodija) potpuno udaljili od iste.

Ovo što se danas sa našim jezikom i pismenošću dešava je samo finalna faza razgradnje duhovnog i jezičkog bića u srcu naše nacije.

Neka nas je sve zajedno sramota što to i dan danas dozvoljavamo !

Silvester

pre 10 godina

Je li, Srbende, nije vam bio dobar Tito i samoupravljanje, sprečavao vas da razvijete svoje nebeske potencijale i tako to...? Evo vas 33 godine nakon njegove smrti, razvili ste se do neslućenih granica! Bagro primitivna i nepismena.

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Bob

pre 10 godina

Engleski postaje BASIC WORLD LANGUAGE... a maternji jezici su sekundarna stvar i to su svi odavno shvatili ali to ne znaci da treba zastraniti i ne uciti maternji jezik. Srbija ce jednog dana izumret sa ovim sljamom koji vodi zemlju tako da ne vidim i razlog zasto bi se jezik forsirao medju mladjom populacijom koja ovde nece ni ziveti...

Meni je srpski u svetu pomogao nista... A da se vracam za Srbiju najprljaviju najzagadjeniju zemlju na svetu punu pusacha koji slobodno setaju ulicama nop hvala...

Misha

pre 10 godina

Samo jos jedna crtica u prilog kompletno urusenom drustvu i sistemu vrednosti. Ovo je kako greska drzave koja bez problema ubija svoj maternji jezik, tako i pritisaka svakodnevnog zivota koji "namece" znanja stranih jezika jer, je l' te, to ce vam sutra znaciti za posao, bez toga ste "obican balkanac" primitivac, a o tome sto koletivno mucemo, sto deca ne umeju da rese ovakve testove, sto su nam ministri megatrendovci, nikom nista.

I jos nesto, roditelj sam, poruka za ostale roditelje. Ne radite ono sto radi vecina danas, ne ubijajte decu stranim jezicima, misleci da cete im tako olaksati zivot sutra. Necete, verujte mi. Ja strani jezik nisam video do treceg osnovne, pa danas tecno govorim i pisem i engleski i francuski, radim u stranoj firmi, 3/4 komunikacije mi je na engleskom, a roditelji me nisu maltretirali 3 puta nedeljno da idem po skolama stranih jezika. Nemam nista protiv toga, da se razumemo, ali je potpuni apsurd da vi danas imate skolice stranih jezika za decu koja imaju 4-5 godina a da jos nisu pocela da uce osnovna pravila maternjeg jezika. Naucice strane jezike, ne brinite, ne maltretirajte ih, samo im cinite medvedju uslugu.

UcenikBivsi

pre 10 godina

Samo da znate,ja znam engleski,a nemacki vec intenzivno ucim trebace mi jednog dana kad odem da radim (u nemacku).Po struci sam elektro inzenjer,naravno bez posla.Goodbye srbijo.Preporucio bih to i ostalima.

ivica

pre 10 godina

Dokle god budete insistirali na glagolskim prilozima trpnim i pluskvamperfektima (verovatno sam pogrešio nazive, ali neka) tako će nam i biti. Imam 27 godina, prosek na tehničkom fakultetu 9.84 i engleski govorim i pišem kao maternji. Iz srpskog jezika sam uvek imao nisku ocenu, i nije mi žao zbog toga, jer su od njega u osnovnoj školi napravili nauku bez potrebe.

el presidente

pre 10 godina

tu su profesori vise krivi nego ta deca... Jer ne znaju da priblize deci znanje i ucine im ucenje zanimljivim... Sve sto se deci slikovito objasni i tako im udje u pamcenjem, tu i dugorocno ostaje... Profesori nasu decu forsiraju da uce sadrzaj a ne sustinu... Zato i jesu takvi rezultati... Pozdrav...

fanbot

pre 10 godina

Ja se i dan danas, na pocetku svoje cetvrte decenije, secam lekcija srpskog za peti razred. Suludo je reci da prosecno inteligentni tinejdzeri ne mogu da shvate sta je metonimija. Samo treba da im je dovoljno stalo. A to pocinje od kuce

sarkazam

pre 10 godina

Strane jezike ucio: prvi pokusaj sa 14-engleski, drugi put sa 19 godina-samo engleski, nemacki poceo posle fakulteta. Engleski i nemacki. Trenutna plata +280.000 u domacoj valuti, bez veze, bez rodjaka, bez jednog kome dugujem vecitu zahvalnost za svoj uspeh. Sam uspeo da se izborim za sebe.

Bitno je da se objasni zbog cega je vazno da se sto pre krene sa ucenjem stranog jezika.

Isplativije je pravovremeno ucenje.

VV

pre 10 godina

Ako nijedan od 600 ucenika nije resio taj test, problem je u testu. To bi bar gospoda pedagozi trebalo da znaju. Predlazem da se uzme neki debeli fakultetski udzbenik pedagogije, pa da se pedagozi iz njega malo propitaju, da vide koliko njih se cega seca. Garantujem da ce biti suplji kao svajcarski sir, jer su ih terali da uce gluposti, koje im u zivotu nisu trebale, pa su ih zaboravili.

Poznavanje srpskog nije vrednije od poznavanja engleskog, a po meni je jos manje vredno od znanja iz oblasti matematike. Samo pogledajte koliko ljudi koristi znanja iz tih oblasti (ali ne gledajte samo Srbiju, jer mi ne zivimo na toj planeti). PatriJote uvrtele u glavu da je vaznije uciti sva izmisljena pravila srpskog jezika, od kojih se polovine vise ne secam, nego nesto sto ce deci u zivotu stvarno zatrebati. Normalno je sto deca uce i pamte ono za sta misle da ce im trebati, tako zdrav mozak funkcionise. Mozda pedagozi imaju nesto protiv toga?

Miloš

pre 10 godina

potpuni apsurd da vi danas imate skolice stranih jezika za decu koja imaju 4-5 godina a da jos nisu pocela da uce osnovna pravila maternjeg jezika. Naucice strane jezike, ne brinite, ne maltretirajte ih, samo im cinite medvedju uslugu.
(Misha, 6. avgust 2013 10:19)

Mene je moj deda naučio izreci da "čovek vredi onoliko koliko jezika govori". Čovek je rođen 1920. godine. Očigledno je bio ispred svog vremena, jer danas to izgleda nije "u modi". Jako sam zahvalan roditeljima što su me "maltretirali" i slali u školicu čak četiri puta nedeljno. Danas, pored svog maternjeg jezika, na nivou maternjeg govorim engleski, a pored njega prilično dobro i francuski, ruski i mađarski.

Još uvek nisam naišao na situaciju u kojoj će mi znanje tih jezika i redosled njihovog savladavanja dovesti u nekakvu nepriliku. Takođe, ne osećam se matretirano niti namučeno zbog toga što sam učio strane jezike, to je bila veoma zabavna aktivnost, upoznao sam dobre ljude na tim časovima, neki su mi ostali prijatelji.

Jedini pravi trošak je bio finansijski, ali dvadesetak godina kasnije, svaka para se strostruko isplatila.

xRade

pre 10 godina

maternji jezik mi je uvek bio omrznut predmet jer je na nivou rocket sciene u nasim skolama. a zasta mi treba tolika gramatika??? i milioni pravila?? vazno je citanje. citao sam 3 knjige nedeljno. sad sam inzinjer
koji 50% konverzacije vodi na engleskom.

Washington

pre 10 godina

Secam se jos iz mojih skolskih dana da mi je taj srpski uvek bio najtezi predmet. Znaci jedva sam cekao Fiziku i Matematiku. Mislim da je veliki problem u nasim profesorima/nastavnicima. Kad sam dosao na zapad i poceo da idem na casove engleskog, uopste nisam imao probleme kao u Srbiji. I to zamislite engleski sam jedva znao kad sam dosao, tako da sam ga morao prvo uciti pa da me onda tek puste na cas engleskog sa amerikancima.

бт

pre 10 godina

Постоји врло једноставан начин да се реши овај проблем, као што решавамо и многе друге. Зашто нам Европска унија не постави услов, као што нам је поставила многе друге у којима траже да достигнемо њихове стандарде, да то буде и у нивоу познавања матерњег језика? Ако Немци, Французи, Енглези имају по 8, 9 или чак 12 часова матерњег језика, како то да нам нису поставили услов да и у Србији деца уче свој језик и своје писмо барем 10 сати недељно? Одговор је једноставан - не треба Европској унији једна образована, самосвесна и нација поносна на своју културу и традицију већ нација без идентитета и историје која ће се јефтино продавати и прихватати сваку уцену. Зато нас толико и хвале и подржавају да наставимо тим путем.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Poznato je da Srbija ima oko 7 miliona "funkcionalno nepismenih" gradjana od toga oko 1,3 miliona onih koji ne znaju da citaju i pisu !

najcnji

pre 10 godina

'Imamo decu koja su inertna, koja prosto ne shvataju čemu to učenje", objašnjava profesorka srpskog jezika Danijela Milićević.' Nema nam druge nego da promenimo decu i uvezemo neku manje inertnu.
Ja inace zivim u Irskoj i predajem Engleski. Moje kolege kada imaju neke nedoumice (u vezi Engleskog ne Srpskog) uglavnom pitaju mene (ne hvalim se - samo ukazujem na prirodu stvari). U tekstu me je najvise pogodila cinjenica da deca ne znaju sta je metonimija.

st

pre 10 godina

Piše u jednom komentaru, engleski je osnovni jezik a ostali sekundarni?:))
Možda samo za liberale (pogotovo one iz Srbije, jer sumanjam da liberal iz Francuske obožava engleski jezik više od francuskog), za ostale maternji jezik je osnovni, a sekundarni je po izboru i potrebama.

Kako oni zamišljaju svet,dakle bez razlika, sa jednim osnovnim jezikom. Strašno.

pa

pre 10 godina

kad su nam izbeglice pokvarile jezik. gde god se okrenes cujes bosanski, da li ne mogu ili jednostavno nece da pricaju srpski ne znam sam oznam da su dosta dugo ovde da nece da prihvate kak ose ovde govori. ja da odem u bsonu za par godina bi prihvatio njihov izgovor , teraju inat ili .....

Ivan

pre 10 godina

A zašto ne objavite taj test? Možda ni mi stariji ne bismo umeli da ga rešimo - tako da možda u Srbiji nisu samo srednjoškolci nepismeni nego svi, brate mili...

Ana

pre 10 godina

Strašno, ali i očekivano. Dokaz onoga što se već odavno vidi kada god pokušate razgovarate sa mlađim generacijama. Jedina posledica tolikog broja časova stranih jezika je ta što imamo sve više stranih reči u sopstvenom jeziku. Mi smo izgleda postali tamo nečija kolonija, jezik nam više nije važan, još malo se neće ni učiti u školi. Ogromna količina informacija koje su važne za opštu kulturu učila se na časovima srpskog jezika i sticana je iz čitanja lektira. Maternji jezik ostaje uvek jezik koji najbolje govorite, tu niko nije izuzetak. Ako ni njega ne umete da govorite i ako vam je rečnik dovoljan tek toliko da umete samo da komunicirate onda ćete zauvek delovati neobrazovano. Strašno je što su cele generacije dovedene do toga. Danas kada im kažeš da ne pišu ispravno tj. da kada čitaš ono što pišu oni vam objasne da je bitno da se zna šta su hteli da kažu na šta se sve i svelo u stvari - ili ćete uspeti da shvatite šta su hteli da kažu ili nećete. Nekada smo se smejali Romima zbog njihove kolektivne neobrazovanosti i što nema ni jednog koji ume da govori, važilo slično i za Leskovčane i okolinu, ko bi rekao da ćemo doživeti da naša deca padnu na isti nivo. Izgleda da su važniji engleski jezik i "veronauka" koji se uče od prvog razreda a još malo i u obdaništu.

Duci0167

pre 10 godina

"Kao što ćemo ih naučiti da vole svoj narod, svoju zemlju, tako će voleti i svoj jezik. " **************************** Prvi put cujem da to treba neko da te nauci. Budi Bog s' nama!

Gale

pre 10 godina

Ako sam se ja zaj.... pa ostao (ali i to se još nezna, u ovoj vuko... od države) moja deca neće. Učiniću sve, ama baš sve, da što pre odu odavde. A sad, lupajte minuse. Moja odluka je konačna.

Pitagora

pre 10 godina

Nastavni program gramatike, koji se uči u petom i šestom razredu osmogodišnjih škola, do te mere je preopširan, opterećen suvoparnim pravilima i detaljima, da učenicima ni fakultetski obrazovani roditelji tu mnogo ne mogu da pomognu. Konstatacija da se u našim skolama preterano insistira na memorisanju činjenica i pravila na uštrb razvijanja smisla za samostalno kritičko razmišljanje, tu nalazi nedvosmislenu potvrdu. Takvo nastavno gradivo učenici teško da mogu da savladaju, a još manje da ga primenjuju u govoru i pisanju. Na taj način se postiže upravo suprotno od onoga što je (valjda?) bila namera sastavljača programa: da deca budu pismenija i da se bolje i lakše izražavaju.

Svetlana

pre 10 godina

@Misa
Odlican komentar, potpuno se slazem sa izlozenim, strani jezik nije od presudnog znacaja za ucenje u predskolskom uzrastu. Ima vremena za njega. Vazno ga je znati ali ne po cenu potiskivanja i podcenjivanja sopstvenog jezika. Kada malo odrastu, deca ce sama uvideti vaznost stranog/ih jezika i bice motivisana da ga nauce, nekada bez skupih skolica. vec uz blagu podrsku i podsticaj odraslih.
Mnogo je vaznije citanje prica pred spavanje, svakodnevno lepo izrazavanje i naravno model roditelja koji voli i cita knjige. Dodatno, ukoliko jedan od roditelja zna neki jezik, vazno je da kontinuirano sa detetom prica tim jezikom, jer ce tako razviti bilingvalizam kod svog deteta.

aleksa

pre 10 godina

(Bob, 6. avgust 2013 10:46)

Vidiš prijatelju, ipak ti je maternji jezik pomogao jer da ga ne znaš ne bi mogao sada da komentarišeš ovaj tekst. Doduše, možda bi tako bilo i bolje...

n.n.

pre 10 godina

Kako vas nijr vise sramota...celog skolovanja slusam tu cuvenu recenicu ovo znaju deca u sestom razredu...eto ja prodjoh vrlo dobar taj sest razred pa ne naucih nista ocigledno....bas se pitam jel je problem u svoj deci srbije ili obrazovnom sistemu?

Dejan

pre 10 godina

Danasnja deca su izuzetno nepismena i to je cinjenica. Kao dete profesora u penziji, smatram da za njihovu nepismenost nisu krivi Pink i ostale televizije, koje u sustini i jesu steciste nepismenih i neobrazovanih ljudi. Krivica je prevashodno njihova, i njihovih roditelja koji im nisu stvorili naviku da citaju i na taj nacin se obrazuju. Njihov svakodnevni govor se svodi na nekoliko reci koje se vrte u nedogled. Tuzno jeste ali to je njihov izbor.

autentična Sremica

pre 10 godina

"Gale", "Gale" a i Vama slični, ako Vi ne UVIDJATE šta sve stoji iza temeljnog i pismenog znanja sopstvenog jezika - Vama se ne može pomoći...Žive i polupismeni, i nepismeni, ma i životinje žive saobraćajući nemuštim jezikom...Sam rečnik, interpunkcija, način povezivanja činjenica...govore o kakvom sagovorniku je reč.Odkako je sveta i veka bilo je (materijalne) gospode i (duhovne) gospode, svrstavajte se gde mislite da Vam je mesto.I svinja kad se kaljuža u blatu - uživa.Toliko od mene

lola

pre 10 godina

Posto nemam test isspred sebe, mogu samo da nagadjam sta je u njemu bilo. Propust novinara koji nije precizirao o kakvom testu se radi. Nemojte zaboraviti da se gramatika u srednjoj skoli, uz mali broj izuzetaka, uopste ne uci. U osnovnoj skoli je ista ta gramatika previse detaljna i nejasna i deca ne steknu ono sto se zove osnovno obrazovanje. A samim tim nije ni cudo sto im osnovne stvari ispare iz glave vrlo brzo.
Na stranu to sto vecina ucenika nije zainteresovana za obrazovanje i sto su okruzeni bahatim polusvetom koji je na sumnjiv nacin dosao do "uspeha", bez skole, naravno.

Rex

pre 10 godina

Ta nemojte da ste tako nepravedni! Srbi kao najpametniji narod na svetu obično pokazuju svoje kapacitete tek nakon što se učlane u neku partiju ili nakon što ih neki tebra ili tatica uglavi na neko fino radno mesto. Kakvi testovi! Kakvi bakrači! Ma kakva nauka! Tja! Imamo mi posebna socijalna i nacionalna merila znanja. A vi što se trudite i volite da se pravite pametni - e pa ima da budete manji od makovog zrno il' ćemo mi ostala samozadovoljna neobrazovana većina da vas podavimo i ismejemo kao budale.

Ironiju na stranu, sve to ima svoje kako i zašto. I na nivou celine i na nivou pojedinca. Sumorna je to priča. Standard znanja omladine iz godine u godinu opada, i u svetu, a kod nas pogotovu. Roditelji se i ne brinu baš mnogo. Političarima je taj problem jednom godišnje na usnama, a zato se ostalih 364 dana u srcu raduju toj činjenici. Oni koji prodaju ljudima prazne priče za bubrege i unovčavaju ljudsku glupost i neinformisanost uveliko trljaju ruke!

Ko preživi narednu etapu tranzicije i ''modernizacije'' nek proba da predvidi šta će biti dalje...

jatzans

pre 10 godina

Kao prvo, napraviti reviziju programskih sadržaja, kao i raspored i obim. Kao drugo, poraditi na standardima, a zatim i pojasniti nastavnicima čemu standardi služe. Većini nastavnika. kao treće, savetnici da ne sede u kancelarijama, nego da se uvede obaveza svakodnevnog terenskog savetodavnog rada. Pre toga pretresti kompetencije savetnika iz školskih uprava.
Za početak :)

Nema bitno i nebitno

pre 10 godina

@ Dokle god budete insistirali na glagolskim prilozima trpnim i pluskvamperfektima (verovatno sam pogrešio nazive, ali neka) tako će nam i biti. Imam 27 godina, prosek na tehničkom fakultetu 9.84 i engleski govorim i pišem kao maternji. Iz srpskog jezika sam uvek imao nisku ocenu, i nije mi žao zbog toga, jer su od njega u osnovnoj školi napravili nauku bez potrebe.
(ivica, 6. avgust 2013 14:09)

A kako mislis da bez kvalitetnog znanja maternjeg jezika opises svoje tehnicke radove? Mozda ces ih raditi samo na engleskom! Kako si naucio engleski kao nematernji jezik bez kvalitetnog znanja maternjeg?

Gl. pridevi, pluskvamperfekti itd. se uce i zbog kvalitetnog znanja maternjeg jezika, a i zbog onih kojima ce to zatrebati. Meni, recimo, trigonometrija vise nikad nije zatrebala u zivotu (imao sam 4-ku u gimnaziji), pa ne tvrdim da je to bespotrebno i da se od toga bez veze pravi nauka. Naprotiv!

Najzad, uvek je bio svojevrstan rivalitet izmedju matematicara i jezicara. To znam, jer sam 17 god. radio u osn. obrazovanju.

ivica

pre 10 godina

@nema bitno i nebitno: Slažem se sa Vašim komentarom, maternji jezik JESTE bitan. Međutim i dalje sam prilično siguran da suviše komplikuju, pogotovo za uzrast osnovne škole. Program u gimnazijama, naročito jezičkim bi morao da obuhvati recimo pluskvamperfekat (i dalje ne znam šta to predstavlja, niti ću naučiti) i sve te naprednije stvari. Pored toga, mišljenja sam da je moje izražavanje na zadovoljavajućem nivou, iako sam imao 2 ili 3 iz gramatike. Sve najbolje.

Aleksandar

pre 10 godina

Evo čemu vodi poklanjanje ocijena, pesimizam profesora i nedoživljavanje nauke i znanja kao nečeg ključnog i bitnog u čovijekovom životu.

Bojan

pre 10 godina

Samo sto ne kaze da su deca kriva?!

Duznost prosvete je da nadju najbolji model koji ce dati najbolje rezultate..ne treba biti previse pametan, samo treba raditi pametne stvari.

Ako prosveta samo otaljava stvari bez bilo kakve analize, zar decu da krivite sto zele samo da dobiju prelaznu ocenu?

Vladan R

pre 10 godina

Ne znam kakvi su sada testovi iz maternjeg jezika, ali znam da je svojevremeno bilo pitanja o nazivu glasovne promene, npr da li palatlizacija ili sibilarizacija itd. Za ovu drugu morao sam da proverim tacan naziv. Mislim da je bitnije da se daju primeri gde se nudi vise ponudjenih odgovora, za rec koja fali u recenici. Da se na taj nacin proveri zna li se oblik reci koji nastaje, bez obzira da li se radi o glasovnoj promeni ili o padezu itd. Ovako imamo primere da na kratko samo na kraju osmog, znaju sat je sta od navedenog , ali da ceo zivot ne razumeju da razlikuju glagole faliti i hvaliti. O tome da knjizevna dela, treba da za ucenike osnovne skolke, budu laksa i privatljivija ne treba ni da se govori.

R.T.

pre 10 godina

Srpski jezik i matematika, kao najvažnije komponente i
temelj savremenog obrazovanja, sistematski se potiskuju
u korist sadržaja koji se mogu savladati i van škole.
To je rezultatat reforme obrazovanja kakvu poslednjih
godina sprovode naši deformatori (pardon: reformatori).

Silvester

pre 10 godina

Je li, Srbende, nije vam bio dobar Tito i samoupravljanje, sprečavao vas da razvijete svoje nebeske potencijale i tako to...? Evo vas 33 godine nakon njegove smrti, razvili ste se do neslućenih granica! Bagro primitivna i nepismena.

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Vlada

pre 10 godina

Kao prvo, napraviti reviziju programskih sadržaja, kao i raspored i obim. Kao drugo, poraditi na standardima, a zatim i pojasniti nastavnicima čemu standardi služe. Većini nastavnika. kao treće, savetnici da ne sede u kancelarijama, nego da se uvede obaveza svakodnevnog terenskog savetodavnog rada. Pre toga pretresti kompetencije savetnika iz školskih uprava.
Za početak :)
(jatzans, 6. avgust 2013 10:09)

Slažem se. Zaista je neophodno utvrditi prioritete, šta je to OSNOVNO OBRAZOVANJE i šta je neophodno da učenici ponesu kao bazu za dalje učenje na višim nivoima obrazovanja. Ja sam profesor matematike, koja je takođe zastupljena sa 4 časa nedeljno. To je dovoljno meni da ispredajem sve što je planom predviđeno, ali ne i bar 30% mojih učenika koji ne mogu da prate tempo kojim se smenjuje gradivo. Suviše su deca opterećena u smislu vremena provedenog u školi, zbog "izmišljenih" predmeta.

Ma hajte...

pre 10 godina

"a đaci ne shvataju važnost tog predmeta."?

Đaci ne shvataju? Šta imaju da shvate, oni se prilagođavaju priorietima koje im škola nameće. Ako ne nastavnik geografije problematičan, učiće geografiju, ako je to fizika fiziku, nažalost.

Na školi je da odredi prioritet i postavi svakoga na svoje mesto, pa geografičaru kaže - oladi, tvoj je samo jedan od X predmeta, a ne nalazi se u grupi prioritetnih gde su predmeti A, B i C. Izvinjavam se nastavnicima geografije, naveo sam samo kao primer, možda bi procena trebalo da bude da je geografija među prioritetnim predmetima, ne znam.

Poenta je da nije na učenicima da budu svesni važnosti predmeta, već da se sistematski postave prioriteti koje će i oni i nastavnici imati da poštuju.

precanin

pre 10 godina

Pa sta se cudite ? U zemlji gde se TV Pink ne gasi , gde se i na drugim TV kanalima gleda sve i svasta , pa sta ocekujete, da vam deca budu pismena ??? I niko nema snage da zaustavi tu katastrofu !?

metonimija

pre 10 godina

Zasto je nekom palo na pamet da uopste uvodi pojam metonimije i ostalo fakultetsko gradivo u osnovnu skolu? Danasnja deca ne znaju ni osnovne stvari kao sto su padezi, jednacenje po zvucnosti, glagolska vremena, osnovne stilske figure (koje iskljucuju metonimiju) itt... pri tome jezik im je strasno oskudan i cesto predstavlja neku mesavinu srpskog i engleskog, sto se, na zalost, potencira i od strane nasih javnih politicara, a i u nekim tekstovima na ovom sajtu (i drugim elektronskim i stampanim glasilima). Ovakav pristup mogu da prihvatim jedino ako ne postoji prigodan prevod u nasem jeziku (narocito kod novih tehnoloskih izraza), ali je apsolutno kljucno da se reci prevode na srpski jer se time bogati i recnik "prevodioca" i citaoca. Da bi se mogao dobro nauciti strani jezik mora se prvo dobro znati svoj sopstveni jezik - tek osoba koja je shvatila finese svog maternjeg jezika moze da zna koliko jos toga treba da nauci u stranom jeziku... u suprotnom ce ziveti u zabludi da je njen strani jezik dobar na osnovu poredjenja sa neadekvatnim znanjem svog maternjeg jezika.
Jos jedna oblast srpskog javnog zivota gde povrsnost, kratkovidost i lenjost cine glavne sastojke formule za unistenje pozitivnih vrednosti.

Odavde

pre 10 godina

@Bob. Kao što i tekst kaže. Koliko je nekom stalo do Srbije, toliko mu je stalo i do srpskog jezika. Vaš komentar je odličan primer.

dex

pre 10 godina

Gresite! Deca ne znaju ni strane jezike! Uverio sam se u to. Inace, kao ucitelji i uciteljice sa fakulteta nam dolaze osobe koje su elementarno nepismene! Devojka koju znam je ,,uciteljica'' i to kakva! Sve sto treba da odvoji, ona spoji. Sto treba da spoji, ona odvoji! Engleski poznaje kao ja termodinamiku! Katastrofa! Znaci nije samo do dece, vec i do onih koji ce ih obrazovati, a ova devojka nije usamljen primer. Samo neki od njenih bisera su zaista vredni pomena: radit, trebat, dali, neznam, sumljati itd... Znakove interpunkcije ne koristi uopste. Valjda misli da se naplacuju.

pera

pre 10 godina

Napravite malo zanimljiviji program I zainteresujte decu, možda će biti rezultata. Ovako obimno I suvoparno gradivo ne vodi ničemu.

Dejan

pre 10 godina

Mogu imati i 20 casova nedeljno - opet bi bilo isto. A isto tako je i sa matematikom, biologijom, hemijom, istorijom, tehnickim obrazovanjem, fizikom, geografijom...
Deca znaju svoja prava ali ne i svoje obaveze. Nemaju radnu naviku, rano postaju agresivna, piju, puse, ne postuju roditelje a za nastavnike i da ne pricam, devojcice su u dekolteima od 5.razreda itd itd...
Problem je u OBRAZOVNOM SISTEMU.

Sabacka gimnazija

pre 10 godina

Da imaju profesore kao sto je bila Kata Jugovic, znali bi ispravno da pricaju, a ne da govore "ti bih trebao", "neznam" i sl.
Gore pomenuta profesorka bi takve ostavila za avgust, pa ako nisu bolji od onih koji su redovno imali visu ocenu, bi ih oborila lepo, pa ponovo u isti razred dok se ne nauce pameti zajedno sa svojim takodje nepismenim roditeljima.
Ona im samo kulturno kaze, imali ste na raspolaganju druge srednje skole, u kojima profesori najcesce (nazalost) dolaze samo da prime platu.
Bez emocija, cak sa zadovoljstvom je obarala ucenike u avgustu, ne zato sto je sadista vec zna da su mogli a nisu hteli da nauce.

Pojava nepismenosti je toliko masovna kod mladjih generacija (sto se hvala Bogu vidi na FB i sirom interenta u komentarima poput ovog), da predstvlja veliki problem za drzavu koja drzi do svog nacionalnog identiteta. Toliko nepravilno nisu pisali ni najlosiji djaci iz "kaubojskih srednjih skola" ranije.
Sada imate ljude koji su zavrsili kao fakultete a nepismeni su iz srpskog.

Kod starih profesora, takvi ne mogu i ne smeju da prodju u sledeci razred.

Podrzavam, zbog buducnosti Srbije, ali na patriotski nacin u ekonomskom smislu, jer nam trebaju pismeni ljudi, nauceni da misle svojom glavom.
Samo takvi mogu da grade ovu nasu zaostalu Srbiju. Ako ih ne budemo imali, vecina ce biti roblje, sto vec jesu. Da stanje ne bi bilo jos gore, drzava mora da uradi nesto povodom toga.

realno

pre 10 godina

Naravno kad su ideali postali lova, krpice, sila, moć... Ali ne djacima, oni su u celoj priči nevini, nego roditeljima, profesorima, celom društvu. Iz dečijih obdaništa trešti Ceca, na školskim zabavama opet Ceca. Ima li neko to da zabrani i da propiše koja muzika može da se sluša u obrazovnim ustanovama? Nema. I ministar,verovatno, sluša Cecu. Knjige ne čita više niko. Lektiru prepisuju istu iz godine u godinu jer niko iz prosvetnih saveta nije ništa novo pročitao. Vreme se promenilo, ne mogu ova deca da čitaju iste knjige sa istim uživanjem kao mi pre 40 godina. Niti na uzrastu od 7 godina mogu da razumeju jezik narodne pripovetke koji ni ja više ne razumem. Onda su deca kriva što su nepismena. Pa sigurno ih priglupi, polupismeni, partijski poslušnici koji sede u prosvetnim savetim, u školama, u Ministarstvu, neće učiniti boljima od sebe, samo gorima.

uko

pre 10 godina

Ja znam gomilu ljudi koji su zavrsili tehnicke fakultete, a ne znaju da napisu ni tri reda tehnicke dokumentacije ni na srpskom, a kamoli na engleskom.
Neki se time ovde i hvale.

crni domino

pre 10 godina

(Misha, 6. avgust 2013 10:19)
Taman posla da opterecujemo decu ucenjem jos jednog stranog jezika.
E moj brajko, sta fali onoj deci u Svedskoj ili Nemackoj koja od prvog razreda uce engleski jezik!
Nije problem u ucenju jezika, problem je u sistemu naseg obrazovanja ciji je kvalitet nula, problem je u dugogodisnjem strajkovanju nastavnog osoblja i skracivanja nastave, problem je u nedovoljnom komuniciranju nastavnog osoblja sa decom, problem je sto godinama Srbija nije imala svoj Pravopis srpskog jezika, sto je za bruku!...

pao kriterijum

pre 10 godina

Šteta što sad ne idem u školu popravio bi svoj vrlo dobar uspeh u odličan bez imalo truda, Danas odlikaši da se vrate 20 godina unazad imali bi jedva trojke. njihovo znanje za 5 je u stvari znanje za 3.

svasta

pre 10 godina

@el presidente

A jesi li ti video nekad sta ta deca uce (ili bi trebalo da nauce) i to sa 4 casa nedeljno. Radim u skoli, (ali na srecu predajem jedan drugi predmet koji deca "mnogo vise vole") i gradivo je preobimno (o tome se prica vec godinama, ali niko nista ne menja) - da bi ga deca dobro savladala i usvojila, osnovna skola bi trebalo da traje bar 12 godina...

alo

pre 10 godina

dajte te testove ovima u vladi i ostalim politicarima pa ko ne prodje odmah ga izbaciti i cisto sumnjam da bi polovina njih prosla taj test

Mi tamo, kad ono medjutim

pre 10 godina

Sirota deca nisu kriva, samo zapazaju i zakljucuju. Ako nepismeni i polupismeni politicari i estrada zive odlicno a pismeni moraju da migriraju po raznim zemljama gde nije potreban srpski...ovo je samo normalan splet okolnosti. Aj pocnite da navodite pozitivne modele i uzore u srbiji, propagirajte njihove vrednosti pa se mozda nesto i promeni. Dokle god se forsiraju jece, cece, legije, mrke, krke itd... ne ocekujte pozitivno za srbiju od dece.

proxima centauri

pre 10 godina

Imam visoko tehnicko obrazovanje, zavrsila sam gimnaziju (poodavno) i uopste se ne secam kada i kako sam naucila pravopis i gramatiku srpskog jezika. Smatram da dobro znam i jedno i drugo. Bila sam odlican djak i student.

Ono cega se secam je, da sam oko sebe slusala dobar govor, da sam citala obaveznu lektiru (i mnogo vise od toga), da se u kuci citala "Politika", da su na Televiziji i radio Beogradu vesti citale Draga Jonas i Dusanka Kalanj.

Ne morate da pominjete "Pink". Pozivam vas da pogledate naslove u danasnjoj "Politici". Sigurna sam da cete naci bar jednu gresku, ako ne pravopisnu, a ono pomocni glagol na kraju recenice. Na primer umesto: fudbaleri su se vratili - fudbaleri vratili su se.
To nisu obicne greske, to su greske koje narusavaju strukturu i logiku srpskog jezika (ocigledan uticaj engleskog). Cak i u knjigama pojedinih poznatih izdavaca ima gresaka. Da li, danas, neko uopste zaposljava lektore?

Nije moguce odgajiti ruzu u korovu i ckalju. I ne zaboravite, jedina otadzbina koju covek ima, ma gde bio, je u njegovom maternjem jeziku.

pitam se

pre 10 godina

"Kao što ćemo ih naučiti da vole svoj narod, svoju zemlju, tako će voleti i svoj jezik. "

A KAKO ĆE TE IH TO NAUČITI ? KOJIM METODOM ?

BATINOM ? UCENOM? ZASTRAŠIVANJEM ? ili da se uvedu časovi, da se ponavlja 100
puta , JA VOLIM SVOJ JEZIK ?

Živo me interesuje NAČIN na koji se neko nauči DA VOLI NEŠTO, ma šta TO BILO ?

bezimena

pre 10 godina

Ако Немци, Французи, Енглези имају по 8, 9 или чак 12 часова матерњег језика, како то да нам нису поставили услов да и у Србији деца уче свој језик и своје писмо барем 10 сати недељно?
(бт, 6. avgust 2013 15:13)

Pričate gluposti, kakve veze EU ima sa našim jezikom i kulturom!? To je NAŠ UNUTRAŠNJI PROBLEM u koji se EU ne može mešati! Nama treba reforma obrazovanja koju niko u vlasti ne želi da sprovede. EU može da pomogne oko uvodjenja kompjutera u škole i sl. ali to je TEHNIČKA podrška. Šta će i kako da se uči, to je u nadležnosti našeg ministarstva obrazovanja i nema blage veze sa EU!

Dragoljub

pre 10 godina

Hvala B92 a narocito kreatorima skolskog programa sto u 43. godini naucih sta je to metonimija. Eto, ispostavilo se da je intenzivno koristih sve ove godine, ali ne znadoh za termin. Da se razumemo, bio sam odlican djak, vukovac, da ne spominjemo doktorat iz tehnickih nauka, u ONOM sistemu (pre Obradovica, Dace Markovica i slicnih), voleo sam da citam, voleo sam i srpsko-hrvatski jezik (kako se tada zvao), imao i odlicne nastavnike istog, pisao pesme, i sada pisem tekstove, ali ne lezi vraze...zamalo ostadoh neobrazovan i slep kod ociju. Salu na stranu: skolske programe ne samo srpskog, vec i mnogih drugih programa treba ocistiti od formalnosti i nepotrebnosti. Deca treba da razvijaju prvo smisao za lepotu jezika, a teorija treba da dodje malo posle, tj. u gimnazijama (i to pre svega drustvenog smera) i na jezickim fakultetima...

igranka

pre 10 godina

Deca nisu GLUPA: vide oko sebe licemerje, hipokriziju, lažni moral, laži, duple standarde, na svakom koraku, na televiziji, u kući, .......
ako kažu, dobiju šamarčinu, neka prihvate odmah takve modele ponašanja, uklope se, pa im i ne treba da uče, tate i mame će da kupe testove i diplome, (ljubi ga majka), ovi što ne prihvate, još u osnovnoj školi ŽIVE ZA TO DA POBEGNU.
.....

metonimija

pre 10 godina

Ja ne zivim u Srbiji vec duze vreme, i iskljucivo se sporazumevam na Engleskom jeziku u svakodnevnom zivotu. Znate li koliko vremena i energije ja ulozim da unapredim Engleski, i da moje izrazavanje na maternjem ostane kvalitetno?
(lela, 6. avgust 2013 17:29)

Potpuno se slazem, i sam zivim u inostranstvu i isto se ponasam. Svakodnevno se borim da jos vise unapredim strane jezike koje govorim na poslu i privatno, a jednako se trudim i da sacuvam srpski. Ono sto mi je najvaznije da sacuvam fond srpskih reci i ne pocnem da mesam srpski i engleski kako se to sve cesce radi u Srbiji (videti moj prvi post pri pocetku diskusije).
Zbog toga nikako ne razumem one koji kazu da ne uce srpski "jer se spremaju za inostranstvo", ili "znaju engleski kao maternji jezikpa ne moraju da uce srpski" (sto ce reci ne znaju srpski, ali engleski znaju kao srpski koji ne znaju).
Na kraju, samo da dodam da sam i ja zavrsio tehnicki fakultet (ETF), ali sam uvek uzivao u lepotama jezika. Svojevremeno sam relativno ozbiljno pisao aforizme i kratke price, baveci se takvim stvarima covek shvati jos vise koliko je srpski (pa i svaki drugi jezik) savrsen u svojoj nesavrsenosti... i da nema kraja istrazivanju i ucenju.

jekktow

pre 10 godina

"neznam", "ne ću", "ni sam", "nemogu", "sumLjati", "preTsednik", "preCednik", "naj veći", "najači" itd. su slike obrazovanja današnje omladine. Pa kada već svako dete danas ima telefon "pametniji" od njega, neka bar nauči nešto od tastatura sa ugrađenim rečima. Tako neće mnogo sramotiti sebe, svoje roditelje i nastavnike (pa čak i učitelje, jer se takve stvari uče od početka školovanja). Pozdrav od nekog kome svaki dan nepismeni ljudi paraju uši glupostima.

daba

pre 10 godina

Djaci u Francuskoj, Nemackoj, Svedskoj, Engleskoj i Grckoj uce da bi se obrazovali zarad svoje buducnosti i buducnosti svoje domovine, a djaci u Srbiji se obrazuju da bi pobegli sto dalje od svoje domovine koja ih neizmerno mrzi i cini sve kako bi ih na taj odlazak podstakla. Djak iz Srbije nema apsolutno nikakve koristi od znanja maternjeg jezika, dok od znajna engleskog, francuskog, nemackog, svedskog i grckog ima buducnost pred sobom, odnosno jedan korak je blize da ostvari srpski san - da ode iz Srbije i zaposli se u drzavi koja ce ga voleti i ceniti zbog njegovog znanja i rada. Oni koji srecu traze u Srbiji, traze je kroz partije ili kriminal, a tu im nisu potrbni ni engleski, ni francuski, ni svedski, ni grcki, ali ni maternji jezik!

lela

pre 10 godina

Kada u tekstu procitam: nemogu, netrebam, nebih, ni sam, ja bi, a ti bih ja istog momenta prestanem sa citanjem, a misljenje doticnog autora kod mene nema apsolutno nikakve vrednosti. Ovakve nedopustive greske prema mom misljenju ukazuju ne na ocenu iz maternjeg jezika u osnovnoj skoli, i na pitanje da li ste zavrsili srednju skolu, da li ste matematicar ili jezicar. Ovakve bazicne greske meni licno govore da bez obzira na formalno obrazovanje - vi ste neobrazovana osoba! Ovakve nedopustive greske meni govore koje knjige niste procitali, a morali ste, koje novine citate, koju televiziju i koje emisije gledate.
Ja nemam postovanje prema takvoj osobi, nista licno.

Ja ne zivim u Srbiji vec duze vreme, i iskljucivo se sporazumevam na Engleskom jeziku u svakodnevnom zivotu. Znate li koliko vremena i energije ja ulozim da unapredim Engleski, i da moje izrazavanje na maternjem ostane kvalitetno?

van

pre 10 godina

@(xRade, 6. avgust 2013 17:41)

Kazete Rade da Vam gramaticka pravila nisu potrebna u zivotu. Kao da to podrazumeva da cete danas morati da definisete pluskvamperfekat i razliku izmedju sibilarizacije i palatalizacije. Naravno da nikome pravila kao takva nisu potrebna (izuzev ako ste profesor maternjeg jezika), ali su Vam ova pravila zapravo neophodna da biste mogli da se izrazite jasno, koncizno, i slikovito. Nije poenta u samom pravilu, naravno. Poenta je da naucite sustinu, da ih prepoznate i uspesno primenite.

Znate, meni su trigonometrija i geometrija apsolutno nepotrebne danas. Ali su naravno veoma vazan deo mog obrazovanja jer su me zapravo naucile logici koju svakodnevno primenjujem u zivotu u oblastima koji nisu samo matematika.

Uzgred, obzirom da kazete da Vam je maternji jezik nebitan jer se 50% vremena sluzite Engleskim jezikom, da Vam skrenem paznju da ste pogresno napisali rec - pravilno je rocket science a ne
sciene.

lusi

pre 10 godina

Danasnja omladina je poprilicno lenja i nezainteresovana za ucenje. Pretpostavljam da je to odraz opsteg stanja u zemlji, jer svima je ocigledno da najgore prolaze uceni ljudi, da se ucenje bas ne isplati. Nastavnici mogu pokusati da nastavu ucine zanimljivom, ali to je neostvarivo ako ucenici ne saradjuju. Cinjenica je da ne slusaju nista na casu jer su zauzeti mobilnim telefonima, ne koriste udzbenike,koji jesu preobimni, ali sadrze sve sto je djacima potrebno da nauce,ne citaju domacu lektiru nego je prepisu sa neta pa se desi da 15 djaka napise istovetan sastav na temu iz lektire, uce samo ono sto su u svesku prepisali sa table i onda kada im trazis da ti objasne nesto kazu kako to nemaju u svesci! Ne shvataju da se od njih ne trazi recitovanje definicije npr.perfekta nego da znaju da ce ga primeniti kada pricaju o proslosti. Ni na jednom testu iz srpskog jezika ne trazi se definicija pojmova vec prepoznavanje i primena pojmova na primerima. A oni intelektualci, koji su se skolovali u Srbiji pa kasnije u inostranstvu ucili strane jezike i tvrde da gramatiku maternjeg ne znaju, da im nije bitna i da engleski znaju savrseno, lazu, jer nauka o jeziku je svuda ista, samo se razlikuju pravopis, leksika i pismo. Taj pluskvamperfekat i taj gl. pridev trpni postoje kako u srpskom tako i u engleskom, nemackom, italijanskom jeziku... i svuda se grade na isti nacin i svuda imaju isto znacenje.

Nikola

pre 10 godina

Zaista ne mogu da poverujem da bilo koji kolega lingvista može da veruje da učenje stranog jezika može da šteti znanju maternjeg. Deca se ne bi u ovom broju spremala iz engleskog da mudro Ministarstvo prosvete nije prepolovilo normu iz engleskog posle petog razreda pre nekoliko godina. -A što se tiče srpskog, ne mogu da svalim krivicu na kolege srbiste jer oni koje znam predano rade svoj posao. Pre bih rekao da je problem u programu koji je zreo za reviziju. I da, današnja deca manje čitaju, ali to ne znači da se treba da pomirimo s tim. To samo znači da treba da razmislimo kako ih privući. Razlog zbog koga volim ovaj posao je to da ako deci date priliku, umeju da vas pijatno iznenade.

zvrk2000

pre 10 godina

S mnogim komentarima se slažem:velike su greške u obrazovnom sistemu.Sve to traje vrlo dugo. Sada plaćamo ceh što reforme u školstvu su pokretane i nikad nisu dovedene do kraja. Program nastave maternjeg jezika je očajan, staromodan i ogroman. Samo se nagomilavalo, a ništa odbacivalo.Mnogo dobrih tekstova je nestalo samo zato što autori nisu bili sa naših prostora. Moramo prihvatiti da engleski jezik dominira. Sada je to moderno i potrebno, kao nekada nemački, francuski, ruski jezik. Vreme će pokazati koliko je to dobro.Činjenica je da smo nepismeni jer u većini komentara ima toliko grešaka da je to sramno. Izgleda da se od literature čitaju samo BES CELERI, celer se pojede a ja sam besna.

Nikola

pre 10 godina

"Salu na stranu: skolske programe ne samo srpskog, vec i mnogih drugih programa treba ocistiti od formalnosti i nepotrebnosti. Deca treba da razvijaju prvo smisao za lepotu jezika, a teorija treba da dodje malo posle, tj. u gimnazijama (i to pre svega drustvenog smera) i na jezickim fakultetima...
(Dragoljub, 6. avgust 2013 16:49)"

Moram da se složim sa ovim komenatarom. Meni nije tragično kada deca ne znaju neki teorijski pojam, ali jeste tragično kada deca pišu "sumljam", "neznam", "dali" i ostale bedastoće, kao i to da je deci problem da razumeju malo duži tekst kao što je bilo na prijemnom ispitu (na stranu to da li Eko i Čehov treba da budu na prijemnom za srednju školu).

Nimrod

pre 10 godina

Fond casova je potpuno nepotrebna mera - pitanje sta i kako to deca uce. ni 80ih nismo imali vise casova srpskog u skoli, pa su deca izlazila pismenija.

evi

pre 10 godina

Deca i roditelji su totalno nezainteresovani za ucenje i znanje. Da bi se nesto znalo, mora se redovno uciti godinama, jer samo to daje rezultate. Nazalost, danasnji skorojevici misle da to meze na brzaka. A takvo znanje imaju i oni i njihova deca.
Ima jos dece koja poseduju te stare i zaboravljene kvalitete, ali se ne isticu, jer to danas nije popularno.

mima

pre 10 godina

Verujem da bi bilo korisno da se deca prvo motivisu da sto vise citaju. Cak i vise godina posvetiti tome. Dve trecine casova da citaju a jednu trecinu da pricaju o procitanom. Citanjem ce obogatiti recnik, steci nova znanja, razviti radoznalost i analiticko razmisljanje a tek onda uvesti teoriju. Tada ce lako usvojiti pravopis i gramatiku i pamtice stilske figure jer ce teorija samo definisati ono sto su citanjem i sami uocili.

Hiperborejac

pre 10 godina

Ni sama naučno potvrđena činjenica da smo svekolikom današnjem čovečanstvu upravo mi sa ovih prostora doneli pismenost nam neće pomoći sama po sebi.

To što smo pronašli upravo drevno Vinčansko pismo, kao nepobitan dokaz naše pismenosti kao nacije nije dovoljno samo po sebi.

Od naše više-milenijumske duhovnosti i pismenosti su nas razni reformatori jezika (počevši od Ćirila i Metodija) potpuno udaljili od iste.

Ovo što se danas sa našim jezikom i pismenošću dešava je samo finalna faza razgradnje duhovnog i jezičkog bića u srcu naše nacije.

Neka nas je sve zajedno sramota što to i dan danas dozvoljavamo !