Sreda, 10.07.2013.

11:23

DW: Proširenje EU - pauza do 2020.

Izvor: B92

DW: Proširenje EU - pauza do 2020. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

102 Komentari

Sortiraj po:

ifco

pre 10 godina

To nije ulazak u uniju, to vise dodje kao okupacija.

Nadam se da cete bar vi bit mudri i rec NE toj masoneriji i konglomeratima kad smo vec mi bili glupi da nas utjeraju u tu zamku.

Mada oni volju naroda i referendum ne priznaju pa ponavljaju dok ne dodje na njihovo

klosar72

pre 10 godina

"Da se mi lepo manemo clanstva i uredimo zemlju po svojoj meri. Imamo mnogo jake saveznike u svetu da lepo zivimo i bez clanstva u Uniji. Jednostavno da gledamo nas interes a ne nemacki engleski ili francuski
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Homo politicus, 10. jul 2013 13:17) "

Kad ste zadnji put uredjivali zemlju po svojoj meri (1990-2000) narod vas je na kraju motkama najurio.

Odakle taj mazohizam pa želite ponovo to isto tim pre što sad ne bi radile motke?

Pontius

pre 10 godina

@Deki mora da se šališ. Put od Srbije do Slovenije izgleda kao putovanje kroz vreme. Od naših rupčaga i praznih njiva i ledina (sa izuzetkom Šimanovaca), preko Hrvatske gde je put duplo bolji i okružen uglavnom praznim njivama, do Slovenije gde je auto-put cakum pakum a okolo apotekarski uređena sela i gradovi. A onda ulazak u Italiju gde pored auto-puteva načičkane industrijsko-komercijalne zone i plantaže. Kamo lepe sreće da je tako i kod nas, ali nas decenije razdvajaju od tog stepena privrednog razvoja.

Deki

pre 10 godina

Sta god neko mislio jaz izmedju EU i Srbije od pre 10-15 godina i danas je mnogo manji u smislu onoga sto se moze videti. Plate jesu vece ali i troskovi. Skoro sam kolima isao turneju Italija, Slovenija, Hrvatska, Madjarska. Nema tu posebne razlike u odnosu na Srbiju, jedino su im sela generalno nesto sredjenija.A najveci crnjak mi je koliko su nas uslovljavali za vize a realno preplavili su ih crnci i azijati. Smesno.

Klod

pre 10 godina

Nego, koliko ono Turska pregovara sa EU?
(Che, 10. jul 2013 15:58)

Ne znam na šta tačno misliš ovim komentarom ili pitanjem, ali je jako bitno da znaš da je Turska zemlja islama, a zemlje članice EU su hrišćanske. Dakle, Turska kao takva (kao i BiH) NIKADA neće biti članica EU, ali će sa istom imati odlične odnose!
Što se tiče daljeg proširenja EU...ono će biti zaustavljeno jer nijedna država sa ovih prostora, ne samo da ne ispunjava uslove, već sam proces pregovora traje najmanje 7-8 godina!

Zoran HR

pre 10 godina

@ x-men

O svojoj zemlji nemam visoko mišljenje, ali imam realno mišljenje.

Hrvatska u mnogim stvarima puno bolje stoji od nogih novih EU zemalja, a nemoj molim te uspoređivati hrvatsko i srpsko zdravstvo jer je Srbija službeno jedna od najgorih u Europi po tom pitanju.

A nismo zajedni živjeli niti u Habsburškoj monarhiji, jer je Vojvodina bila dio tog carstva, ali tek u Austro-ugarskoj.

Hoću samo reći da obožavam svoju zemlju i jedina zemlja u kojoj bih u Europi realno mogao i htio živjeti su Njemačka i susjedna Austrija.

HomerNS

pre 10 godina

Mi svakako u tih 7 godina nećemo završiti pregovore, šta je ovde problem? Realna procena vremenskih rokova, svidela se ona nekom ili ne.

vukx2

pre 10 godina

Pa ko je i očekivao da ćemo ući pre 2010-2013 godine...sasvim realna vest, ne znam što je iznenađenje..
(Vuk, 10. jul 2013 12:16)

HEhe..naravno mislio sam na 2020-2023..

etizop

pre 10 godina

@Pazarac... tako je Hrvatska nije imala rat niti je bila porusena... sve one slike od 91 do 95 su zapravo kulise sa snimanja filma...

Hrvat bez zlobe

pre 10 godina

Čemu ovakve pesimistične reakcije, Kad se samo setim kakve su sve prognoze bile za ulazak za RH, po nekima sno bili zreli za EU i pre službene kabdidature a po nekima nismo to ni za još 20 godina. Istina je da sve ovisi o nama/vama i u tome jeste kvaka. Neki naši političari ne daju tačne informacije, drugi uopšte ne znaju pravila postupka pristupanja i treći kojima pristupanje uopšte ne odgovara. Jednostavno EU je klub koji ima svoja pravila koja zemlje pristupnice moraju ispuniti i to po EU kriterijumima,Ti kriteriji umnogomu otežavaju pljačku i doslovno sile na zakonito postupanje. Poštovane komšije uvatite se posla i mante se toga ko je i šta o vama kazao.Put u EU ovisi isključivo o vama. klipovi koje je Slovenija Hrvatima bacala pod noge, uzeli su vremena ali Slovenija time ništa nije dobila.Ne bojte se naših uslova jer to mogu tvrditi samo neinformisani, jer se RH obvezala da neće bilateralnim pitanjima otežavati svoje komšije.I još nešto EU je velika prilika koju često neke patriote ismijavaju (npr. živim u Nemačloj teško se živi i sl.) Svakodnevno sam u kontaktu sa Ljudima iz EU, koji se ne hvale i ne kukaju o svojim životima, al kad vide kako se ovde živi samo kažu kako uspevate preživeti s tom platom.inače plata mi je dupli hr. prosek što znači puno bolja nego u Srbiji. I jel znate u svom komšiluku nekog ko duže radi u instranstvu a uredan je građanin da je odlučio dovesti familiju i zapoćeti život tu. Ja ne.

Miloss

pre 10 godina

Prvi i Jedini Podpredsednik Vlade rece da ce svi da svisnemo od gladi ako ne udjemo u EU,sta li sad ima kao rezervnu varijantu da kaze svom ubogom narodu?
Malo price o EU,malo plasenja ako ne u EU,malo Farme,malo RTS Dnevnika,malo Sarenice Zikine i svi zadovoljni i manje vise siti...:)

Srđan

pre 10 godina

Koliko vidim u tekstu Albanija treba da udje pre nas, da li to znaci da ce od Albanije biti uslovljavanje za priznanje Kosova kada Srbija dodje na red za ulazak u EU?
(srbin pera, 10. jul 2013 12:01)

Pogrešno si protumačio. Albanija tek treba da dobije status kandidata za članstvo, što smo mi dobili još u martu 2012.
Koliko god da smo jadni, Albanija je ipak iza nas.
Nije baš neka uteha, ali 'ajde.

Bane

pre 10 godina

EU se trenutno bori za sam opstanak resavajuci finansijske probleme pojedinih clanica i bilo je za ocekivati da ce Brisel doneti ovakvu odluku. Bitno je da smo mi zarad nicega unapred prihvatili sve uslove koji su u velikoj meri protiv sopstvenog drzavnog interesa. Sta ce nam reci 'drzavni vrh' na ovo?

Coon

pre 10 godina

Makroekonomski agregat bruto društveni proizvod ne postoji. To što vi nazivate bruto društveni proizvod je GDP-gross domestic product ili u prevodu na srpski bruto DOMAĆI proizvod. Smučilo mi se više da čitam i slušam na televiziji kako se pogrešno izgovara bdp kao bruto društveni proizvod. Znam da to nije tema al brate naučite više.

RnR kleopatak

pre 10 godina

Kako bi kazala moja dobra prijateljica Vejn Kaunti: "If You don't want to *uck me, babe *uck off! If You don't wanna peace of the action take a walk!"

Mrmac

pre 10 godina

Za Zorana HR.Rumunija i Bugarska imaju monitoring,za razliku od vas,jer imaju daleko veci broj stanovnika pa EU ne bi da se zatrci kao sa Poljacima koji su je posle ulaska preplavili.Vas je saka jada,uostalom kao i nas i to drustvo od 500 miliona ni ne oseca.Drugo, vec poodavnob bih da pitam nekog Hrvata za sta su se oni borili u "cuvenom" domovinskom ratu?Za "neovisnost","svoj na svome" ili nesto trece?Sada ste tu svoju neovisnost predali pred skute opet nekog drugog.Za razliku od tvrdnji bezanja od Srbije poklonili ste na tacni svoju "neovisnost" gazdama u Briselu.Znaju Svabe i Talijani koliko kosta Jadranska obala.Uzeli su vam u zakup ili kupili na trajno vec 58% obale pa i vi sami na svome letujete po paprenim cenama.Sve vas je manje na "vasem" Jadranu.A da se nalazite u prognozama svetskih ekonomista poznato je vec dugi niz godina.Oni vam garantuju "napredak" kao i Grckoj,Kipru,Portugaliji,Spaniji,Irskoj i da ne nabrajam dalje.Dakle sudeci po svemu izgleda da je i nama bolje sacekati da vidimo rasplet do kraja.Sudeci po istoriji vi ste uvek imali nos da odaberete pravu stranu,pa mislim da ce i sada biti tako.Vama gospodo sve najbolje zelim pa da se opet druzimo...negde...nekada...

x-men

pre 10 godina

(Zoran HR, 10. jul 2013 13:25)

Habsburška monarhija je tvorevina srednjeg veka i nema ništa zajedničko sa EU. Možda ne znaš i da je polovina Srba takodje živela u Habsburškoj monarhiji pa od toga nemamo nikakve koristi nego samo štete. Pogledaj kartu i videćeš da su to večita krizna područja.
Lepo je što imaš visoko mišljenje o svojoj zemlji ali podaci govore da je Hrvatska još jedan bogalj više u lageru.
Zdravstvo infrastruktura i privreda nisu na bitno većem nivou od ovog našeg pogotovo imajući u vidu da ste prisvojili kapital pobijenih Jevreja i Srba još od II sr. pa do devedesetih. Radi se o gotovom novcu, nakitu, stanovima i nekretninama, radnim mestima i uplatama u penzioni fond. Imajući to u vidu, razlika je morala da bude mnogo, mnogo veća u vašu korist. To znači da ne umete proizvoditi nego samo trošiti.
Srbija nije ni mogla da se ekonomski sredi zbog Albanaca koji joj to decenijama nisu dozvoljavali. Sada nakon raspada Jugoslavije i potpisivanja sporazuma sa Albancima stvaraju se uslovi da najzad možemo da radimo za sebe a ne za druge i prve rezultate ćete videti za koju godinu. Ne bi me iznenadilo da Srbija doživi privredni bum kao Turska i da na kraju odbije da udje u EU. Jer, zašto bi smo izdržavali takve neradnike kao što ste vi?

Zoran Srbija

pre 10 godina

(Zoran HR, 10. jul 2013 13:25)

Sve je to ocekivano kada znamo da placate reket Papi u Vatikanu.

Po svemu što je djelomično rekonstruirao H-Alterov suradnik Boris Knežević, Katolička crkva, osim 245 milijuna kuna prikazanih u Državnom proračunu, godišnje iz istoga toga proračuna primi još oko 700 milijuna kuna. Ukupno, dakle, oko milijardu kuna.

To vam je na godishnjem nivou nekih 130 miliona Evra....pa ti vidi koliko ste slobodni i kuda idete. Problem je sto vi ne pripadate genetski tom delu Evrope, ali oni ne mare da imaju sluge, pa su vas u tu svrhu prihvatili.
Sa druge strane sa nama su uvek ratovali.

gile

pre 10 godina

Sto se mene tice mogu da pauziraju 1000 god,bas me briga za njih.Mene brine moj dzep a od EU nema nista,samo ce biti jos dodatni troskovi a plate kao i uvek beda!!

shazam

pre 10 godina

Ako zvanicno pocinjemo pregovore i sl. u Januaru 2014te, samo nerealan covek moze ocekivati da udjemo u roku od 6 godina. Gledajuci primere drugih zemalja koje su bile u manjim problemima od nas (i politicki i ekonomski), realno je 8-10 godina od tog datuma. A to sto bismo mi zeleli sad i odmah, to je druga stvar.

Pazarac

pre 10 godina

Hrvatska je sa EU pregovarala 8 godina a nije imala rat sa NATO-m, nit je bila porusena... Kod njih je i daleko bolji standard, manja korupcija, kradje, lose privatizacije... I pored svih tih boljih uslova u odnosu na nas, trebalo im je 8 godina. Koliko ce trebat nama?! Ko zna! Neka nam je Bog u pomoci...

ex demokrata 1

pre 10 godina

2020 nije daleko,to je za 7 godina,to je nista i to vreme ce doci brze nego sto mnogi misle,pogledajte,od 5.oktobra 2000 je proslo vec 13 god a kao da je juce bilo.
U Eu se ne moze preko noci,to je proces gde na kraju trebamo da budemo bolji.

SUMP

pre 10 godina

Razgovarao sam sa nekoliko madara i slovenaca na temu ulaska u EU. Svi kazu da treba da budemo sretni dok ne pristupimo. Kad jednom udemo u EU, glavne poluge eonomije ce u ruke uzeti multinacionalne kompanije u kojima ce nasi ljudi raditi kao robovi, a profit ce uzimati stranci.
Pravi put je ojacanje domace ekonomije, iskorenjivanje korupcije i privlacenje stranih investicija. Tada ce nam biti lepo u sopstvenoj drzavi i bez EU.

ns

pre 10 godina

To se nalazimo geografski u Evropi ne znaci da delimo ideje, ubedjenja i navike Evrope.Prvo moramo mi da se promenimo a ne da pricamo da zelimo u Evropu da bi od evrope dobili pare.

Pametnjaković

pre 10 godina

2020 je nerealna, jer nije predvidivo šta će se dešavati unutar EU do tada. Mnoge članice imaju probleme koje će možda tek rešiti za desetak godina. Ulazak novih članica pre stabilizovanja ekonomije i tržišta unutar EU bi donelo samo dodatna opterećenja i probleme, možda bi čak i opstanak EU bio doveden u pitanje. U svakom slučaju Srbija ako ne postane normalna zemlja do tada, neće sigurno ući u EU. Postavlja se pitanje zašto mi do sada nismo postali normalna zemlja. Pa zbog elite. Sve političke partije Srbije su napravljene od najgorih mogućih ljudi i kadrova. To su sve oportunisti paraziti. Najbolja šansa za Srbiju je izumiranje tih ljudi i rađanje sposobnih i poštenih. Verovatnoća da se to dogodi je ravna nuli.

Techno

pre 10 godina

@Dejan bravo matori ti si ukratko objasnio nase kulturoloski degradirano drustvo i ja se u potpunosti slazem sa tobom,mi smo prokleta plemenska zajednica a ja sam takodje otpadnik bez posla jer nisam ni u jednoj stranci....

pedja

pre 10 godina

Zanimljivo je da se Nemačka potrudila da između ostalih u EU uđu gotovo i svi saveznici fašista iz 2. svetskog rata iako mnogi od njih nisu zadovoljili ni minimum kriterijuma za prijem i to im se sada obija o glavu.

me

pre 10 godina

Smesno je da svaki komentar koji je komentar u pravom smislu reci, dobija minus. Pa zar su ljudi ocekivali da ce prividne promene, vlast za koju svi u svetu znaju ko su i sta su radili, da odvedu drzavu u EU? Pa svi koji ovde zive i rade znaju sta se desava, ko se postavlja na funkcije, korupcija je na svakome koraku. Pa gde god da odete znate unapred da ce neko nekoga da pozove, da onaj koji obavlja posao se ponasa kao da poseduje to mesto i donosi odluke, a ne shvata da je obican cata koji sluzi nama..svi su nesto jaakkoo vazni i "uticajni". Sami sebe mrzimo, a neko sa strane sve to vidi i ne moze da veruje. I Bugari i Rumunija nisu usli u EU zbog Francuske, vec kao samar u strateskom smislu Rusiji...vecita prica geografskog polozaja...

kontrapunkt

pre 10 godina

EU je možda najveći politički projekat u istoriji kontinenta. On se gradi decenijama da bi trajao vekovima, tako da 7-8 godina nije ništa. Ne treba biti sebičan i misliti samo na sebe. Treba misliti na svoju decu i buduće generacije.

Dejan

pre 10 godina

Objektivno, nije nam ni mesto u EU. Mi smo plemenska zajednica, a ne država. Plemensko društvo, u kojem političke stranke imaju ulogu plemena. A u takvom društvu ne postoje građani, nego pripadnici plemena i otpadnici.

realnost

pre 10 godina

srbija će najranije u eu 2022., nikakva 2020. ako pregovori počnu 2014, a trajat će minimalno 6godina zbog novog, složenijeg načina pregovora, zatim 1,5 do 2 godine ratifikacije u svim parlamentima( u nekim poput belgije procedura je vrlo složena) tako da ako sve bude u redu(bez blokada) bit će najranije 2022. a ako se srbija bude vezala uz još neke zemlje, neka joj bog pomogne

SNS Bot Nr. 86

pre 10 godina

2020? Možda su ovu raćunicu pravili dok je kod nas bila stara Vlada, od kakoje na ćelu naše države gosn. Vučić, siguran sam da će mo uči u EU mnogo pre proektovane 2020.
Njegov pregalački rad i verovanje u priJoritete da ulazite u Evropskoj Uniji, mora se ispoštova ti i nagradi ti.

za5ljan

pre 10 godina

ma dobro je i 2020...mi smo naucili da zivimo od nade i optimizma...cemu da se nadamo posle kada udjemo u EU?! postacemo pesimisti posle da nas ne izbace iz EU! eto bas se nasmejah,bolje nego da placem ;-)

Homo politicus

pre 10 godina

Da se mi lepo manemo clanstva i uredimo zemlju po svojoj meri. Imamo mnogo jake saveznike u svetu da lepo zivimo i bez clanstva u Uniji. Jednostavno da gledamo nas interes a ne nemacki engleski ili francuski

Nemanja

pre 10 godina

Kad se kaze da ulazimo 2020-te to racunaj odma kao 2030-tu, a posto se zna da ce tad EU mozda da se raspadne jer vec sad neke clanice zele da izadju, ne bih da budem pesimista, ali velika je realnost da mi tamo necemo ni uci. S druge strane mozda je tako i bolje. Pozdrav

Zoran HR

pre 10 godina

@ Daleko je Srbija

Hrvatska nije ušla prerano, štoviše, ušla je prekasno.

Mi smo počeli pregovore kada je EU još bila poželjna i nije bilo ekonomske krize, a podsjećam da je Hrvatskoj trebalo punih 12 godina za dobijanje statusa kandidata, preko pregovora i ulaska u EU.

Hrvatska je postala PUNOPRAVNA članica, dok Rumunjska i Bugarska i nadalje imaju monitoring i neće u Schengen, a da ne govorim da su sve zemlje prije ušle u EU (uključujući i ove dvije) po skraćenom postupku.

Hrvatska danas stoji sasvim solidno u zlatnoj je sredini između svih novih članica EU, od nekih je i bolja, a od nekih lošija.

Nama u HR EU ne predstavlja ono što možda predstavlja vama u Srbiji ili nekim novim članicama. Mi godinama putujemo po Europi bez ograničenja, blizu su nam zapadne zemlje, milijuni nas gostiju posjećuju i realno smo imali jako dobru početnu ekonomsku poziciju nego druge zemlje.

Nama je EU prvenstveno sigurnosno pitanje, jer je Zapadni Balkan i dalje vrlo nestabilan, a osim toga naprosto smo se vratili kući tamo gdje pripadamo i u društvo država s kojima smo zajedno bili u Habsburškoj monarhiji preko 800 godina u istoj državi.

Prema tomu, ne brigajte vi brige Hrvatske, trebati će vam jako dugo dok ne stignete RU i BG, a kamoli Hrvatsku u mnogim područjima (zdravstvo, infrastruktura, ekonomija....). A ni mi nećemo stajati mirno.

Hvala.

Nix

pre 10 godina

Čime će sada Vučić i Dačić da nas zamajavaju? 2020. je daleko. Njima treba nešto čime će narod da drže u tenziji. Kako sada objasniti narodu neku glupost za koju su do sada imali opravdanje da to traži EU kao uslov?

mikin

pre 10 godina

"I dok se nezvanično pominju „tri nove članice u narednih deset godina“ ili „ceo region do 2025-2030“, sporo, ili ipak samo „po pravilima“, proces proširenja nastavlja svoj život."
-------------------------------------
Lakrdija, sta drugo reci. Ne zna se ko u sustini vise ne zeli - domaci politicari ili EU. Sirotinjo i Bogu si teska. Kome mi trebamo? A sa druge strane, u EU Srbiji ne bi se moglo desiti da 3-4 firme rade sta hoce. U Srbiji najavili poskupljenje struje za 11% a u Hrvatskoj SMANJENJE cene za 7%. Na nesrecu ovog naroda (koji iskreno govoreci i ne pokazuje neko posebno zanimanje za to sto se dogadja u drzavi u kojoj zivi) poklopili se domaci sa evropskim hohstaplerima i iz te kombinacije ne moze nista dobro da se izrodi (bar ne za ovaj narod). Ova datumska lobotomija uz svaki puta sve vise uslova i zahteva predugo traje a kako se cini to nikoga ovde mnogo ne iritira niti zanima. Umesto da se bavimo tim ponizavajucim procedurama, bilo bi neuporedivo bolje da nesto uradimo sami za sebe: zahvalimo se Evropi na naporima i da mi obustavljamo svoje aktivnosti dok se ta ista EU ne konsoliduje i dokaze da ce da opstane. U medjuvremenu, bi od septembra mogli vrata Skupstine Srbije zatvoriti za 150 prekobrojnih poslanika i tako dati doprinos rasterecenju republickog budzeta. ZA drzavu ove velicine 100 poslanika je vise nego dovoljno. Mislim da bi to bio kvalitativan pomak unapred.

Nenad

pre 10 godina

To ne treba da obeshrabljuje.
Naprotiv, mi kao država izuzetno mnogo zaostajemo u suštinskom smislu koji se tiče sopstvenog odnosa prema pravdi, pravu, razvoju, radu i toleranciji.
Potrebna nam je vlada koja po svaku cenu radi na sprovođenju zakona i usaglašavanja državnog uređenja Srbije sa principima EU.
Uspeh neće izostati a on je ponajmanje članstvo.
U prvom redu, reč je o standardu.

Marko

pre 10 godina

Jos pre nekoliko godina je receno da u najboljem slucaju ulazimo posle 2020... Ako ne bude velikih problema i vecih kriza do 2025. sigurno ulazimo.

marko

pre 10 godina

Opet u EU postoji malo vise povlascenih i onih koji su primljeni zbog politickih pitanja. Mislim na Bg i Rumuniju koja su usla zbog Francuske i V.B a Hrvacka je usla zbog Nemacke. Tako da najbolje sve da zamrzne do 2025 a mi da sredimi drzavu po meri gradjana, a ne po meri korporacija.
(gazda Cvetko, 10. jul 2013 11:34)
A koje nama kriv kad mi ne možemo da se odlučimo ko nam je dobar..Malo razvijamo odnose sa Rusijom, malo sa EU i Amerikom. Da smo se mi od početka vezali za Nemačku i mi bi bili u EU, ali ne mi hoćemo da sarađujemo i sa braćom Rusijom. Samo izguglajte pa će te da vidite koliko je do sada nama dala EU, a koliko Rusija pomoći..

SNS Bot 80

pre 10 godina

Uzdam se u ovu Vladu na celu sa Vucicem,samo oni mogu da nas odvedu u Evropsku Uniju,ako nastavimo ovako,verovatno i mnogo ranije nego sto neki misle.

onako usput

pre 10 godina

Mi sa nasim potencijalima smo ispred bar polovine ako ne i ispred vecine evropskih zemalja, ...
(Stefan, 10. jul 2013 11:54)
E moj Stefane, malo proputuj Madjarskom i Hrvatskom, na ulici neces videt in jednog policajca ali svi propustaju pesake, vezu pojaseve i parkiraju iskljucivo na parkingu, nema grafita po zgradama i zidovima, nema papirica na trotuaru ili diviljih deponija a nelegalna gradnja je naucna fantastika, e sad malo razmisli na osnovu cega si tako samouveren da smo najbolji!

Milan Nis

pre 10 godina

Mi se nismo ni nadali ranije,pa mi ni datum necemo dobiti pre 2014,a regularan proces traje 10-ak godina,tako da 2020,je za nas "prekosutra"!

Владимир

pre 10 godina

Potrebna nam je vlada koja po svaku cenu radi na sprovođenju zakona i usaglašavanja državnog uređenja Srbije sa principima EU.
(Nenad, 10. jul 2013 12:04)

На жалост, "по сваку цену" ова влада нас и води у ЕУ. Да не кажем, по највишој.
Право је рекао владика Григорије за такве- није школа магаре.

Ако неко мисли да Европи требају паразити и климоглавци који су до јуче поклањали своје, а сутра ће друштвено (европско) да арче, грдно се вара.

srbin pera

pre 10 godina

Koliko vidim u tekstu Albanija treba da udje pre nas, da li to znaci da ce od Albanije biti uslovljavanje za priznanje Kosova kada Srbija dodje na red za ulazak u EU?

srecko

pre 10 godina

hahahahaha....kolika sargarepa.Pa ovaj Svilanovic je car.Zinulo nam d... na EU pare e pa dobicemo ih.Proslo vreme kad se eksploatacija vrsila silom ,sad se to radi mnogo perfidnije....Imam 50 god i mislim da sa prosecnim vekom zivota gradjana Srbije necu ni docekati da se osnovne stvari stave na svoje mesto

Dusan

pre 10 godina

Uz ovakvu nepismenost nekih komentatora, nije ni cudo sto smo tu gde jesmo. Albanija bi u decembru mogla da dobije status kandidata koji mi imamo vec od marta 2012. dake nema govora o preticanju.
Racunica je jasna:
AKO pocnemo pregovore u januaru 2014
AKO pregovori traju onoliko koliko su trajali i kod vecine drugih istocnoevropskih zemalja - zavrsice se u toku 2018. Samo pisanje ugovora zahteva jos 6 meseci i jos godina i po do dve dok svi ne ratifikuju.
znaci mogli bi uci 2020. ili 2021, taman na pocetak novog budzetsko perioda koji pocinje 2021.
Sve ovo naravno ako nigde ne zabrljamo, i ako niko ne pocne da se inati kao Grci sa Makedoncima.

Ivan

pre 10 godina

Jel ste vi pročitali članak? Albanija nije još ni dobila status kandidata dok Srbija ima status kandidata od Marta 2012.

A komentatori poleteli i već pričaju kako će Albanija pre u EU nego Srbija. Presmešno.

Ne previse daleko

pre 10 godina

A, ja lepo rekao mom kumu u martu 2003. da Srbija nikad nece uci u EU. On mi rece 2007. 2007 ja ga podsetim, a on kaze 2012. Ja ga vise ne podsecam.

color

pre 10 godina

Goran Svilanović: „Sve je u ekonomiji – ako nas vide kao jednake, unutra smo, ako ne, nismo.“

Dakle, sve je u KORUPCIJI i našoj borbi protiv nje!

Stefan

pre 10 godina

Mi sa nasim potencijalima smo ispred bar polovine ako ne i ispred vecine evropskih zemalja, a da ne pricam o okolnim drzavama. Kada bismo se mi konsolidovala unutar svoje zemlje, ne bi nam bila potrebna nikakva EU, koja je u stagnaciji. Nadam se da ce do toga doci kada dodje do smene politicke generacije, kada dodju novi ljudi sa energijom da nesto promene ovde zaista.

gazda Cvetko

pre 10 godina

Opet u EU postoji malo vise povlascenih i onih koji su primljeni zbog politickih pitanja. Mislim na Bg i Rumuniju koja su usla zbog Francuske i V.B a Hrvacka je usla zbog Nemacke. Tako da najbolje sve da zamrzne do 2025 a mi da sredimi drzavu po meri gradjana, a ne po meri korporacija.

Marko

pre 10 godina

Bez obzira na zamor u proširenju, siguran sam da Srbija može biti i ranije primljena u EU porodicu ako ispuni svoje obaveze. Ako Srbija uspešno okonča svoje pregovore i društvo uredi prema evropskim standardima, onda Srbija neće predstavljati teret za EU i neće biti razloga da se čeka sa njenim ulaskom. Siguran sam da sve zavisi od nas i od spremnosti naše političke elite i ostalih segmenata društva da se menjamo prema EU standardima.

Daleko je Srbija

pre 10 godina

Srbija će platiti sve greške Evropske unije napravljene preranim ulaskom Rumunije, Bugarske i Hrvatske. Ako nas ubace u isti koš sa Bosnom i Hercegovinom i Albanijom načekaćemo se. Najgori scenario ako u to uključe i Tursku onda stvarno nemamo čemu da se nadamo do 2050. Sa druge strane političari u Srbiji su veliki populisti i teško da će to ići glatko. To pokazuju i sad nekakvom rekonstrukcijom vlasti, da su stranački interesi važniji od države. Ono što je ključno političari ili ne znaju kako ili ne žele da promene sistem u Srbiji. Pre će da dovedu nekog i daju besplatno sve još mu plate i slikaju se na televiziji kako su zaposlili 200 radnika. To nije njihov posao da zapošljavaju! Političari nas obmanjuju i to skoro svi.

Oleksandr

pre 10 godina

Bilo kako bilo, ako ikada dodje do referenduma ja cu glasati PROTIV, jer jelte vise volim da sam vodim racuna u svom dvoristu nego da mi neko za 250 evra subvencija iz Brisela zapoveda... malo je to da bi se neko prodao...

@AleksandarCucu

pre 10 godina

Evropska Unija me podseća na Rimsko carstvo samo bez robova i ratova,već demokratija,koja je još gora. Mi smo ovde kao robovi u Galiji,imamo prava i budućnost,ali jedva.

Ne previse daleko

pre 10 godina

A, ja lepo rekao mom kumu u martu 2003. da Srbija nikad nece uci u EU. On mi rece 2007. 2007 ja ga podsetim, a on kaze 2012. Ja ga vise ne podsecam.

gazda Cvetko

pre 10 godina

Opet u EU postoji malo vise povlascenih i onih koji su primljeni zbog politickih pitanja. Mislim na Bg i Rumuniju koja su usla zbog Francuske i V.B a Hrvacka je usla zbog Nemacke. Tako da najbolje sve da zamrzne do 2025 a mi da sredimi drzavu po meri gradjana, a ne po meri korporacija.

color

pre 10 godina

Goran Svilanović: „Sve je u ekonomiji – ako nas vide kao jednake, unutra smo, ako ne, nismo.“

Dakle, sve je u KORUPCIJI i našoj borbi protiv nje!

Oleksandr

pre 10 godina

Bilo kako bilo, ako ikada dodje do referenduma ja cu glasati PROTIV, jer jelte vise volim da sam vodim racuna u svom dvoristu nego da mi neko za 250 evra subvencija iz Brisela zapoveda... malo je to da bi se neko prodao...

onako usput

pre 10 godina

Mi sa nasim potencijalima smo ispred bar polovine ako ne i ispred vecine evropskih zemalja, ...
(Stefan, 10. jul 2013 11:54)
E moj Stefane, malo proputuj Madjarskom i Hrvatskom, na ulici neces videt in jednog policajca ali svi propustaju pesake, vezu pojaseve i parkiraju iskljucivo na parkingu, nema grafita po zgradama i zidovima, nema papirica na trotuaru ili diviljih deponija a nelegalna gradnja je naucna fantastika, e sad malo razmisli na osnovu cega si tako samouveren da smo najbolji!

Zoran HR

pre 10 godina

@ Daleko je Srbija

Hrvatska nije ušla prerano, štoviše, ušla je prekasno.

Mi smo počeli pregovore kada je EU još bila poželjna i nije bilo ekonomske krize, a podsjećam da je Hrvatskoj trebalo punih 12 godina za dobijanje statusa kandidata, preko pregovora i ulaska u EU.

Hrvatska je postala PUNOPRAVNA članica, dok Rumunjska i Bugarska i nadalje imaju monitoring i neće u Schengen, a da ne govorim da su sve zemlje prije ušle u EU (uključujući i ove dvije) po skraćenom postupku.

Hrvatska danas stoji sasvim solidno u zlatnoj je sredini između svih novih članica EU, od nekih je i bolja, a od nekih lošija.

Nama u HR EU ne predstavlja ono što možda predstavlja vama u Srbiji ili nekim novim članicama. Mi godinama putujemo po Europi bez ograničenja, blizu su nam zapadne zemlje, milijuni nas gostiju posjećuju i realno smo imali jako dobru početnu ekonomsku poziciju nego druge zemlje.

Nama je EU prvenstveno sigurnosno pitanje, jer je Zapadni Balkan i dalje vrlo nestabilan, a osim toga naprosto smo se vratili kući tamo gdje pripadamo i u društvo država s kojima smo zajedno bili u Habsburškoj monarhiji preko 800 godina u istoj državi.

Prema tomu, ne brigajte vi brige Hrvatske, trebati će vam jako dugo dok ne stignete RU i BG, a kamoli Hrvatsku u mnogim područjima (zdravstvo, infrastruktura, ekonomija....). A ni mi nećemo stajati mirno.

Hvala.

@AleksandarCucu

pre 10 godina

Evropska Unija me podseća na Rimsko carstvo samo bez robova i ratova,već demokratija,koja je još gora. Mi smo ovde kao robovi u Galiji,imamo prava i budućnost,ali jedva.

Daleko je Srbija

pre 10 godina

Srbija će platiti sve greške Evropske unije napravljene preranim ulaskom Rumunije, Bugarske i Hrvatske. Ako nas ubace u isti koš sa Bosnom i Hercegovinom i Albanijom načekaćemo se. Najgori scenario ako u to uključe i Tursku onda stvarno nemamo čemu da se nadamo do 2050. Sa druge strane političari u Srbiji su veliki populisti i teško da će to ići glatko. To pokazuju i sad nekakvom rekonstrukcijom vlasti, da su stranački interesi važniji od države. Ono što je ključno političari ili ne znaju kako ili ne žele da promene sistem u Srbiji. Pre će da dovedu nekog i daju besplatno sve još mu plate i slikaju se na televiziji kako su zaposlili 200 radnika. To nije njihov posao da zapošljavaju! Političari nas obmanjuju i to skoro svi.

Dejan

pre 10 godina

Objektivno, nije nam ni mesto u EU. Mi smo plemenska zajednica, a ne država. Plemensko društvo, u kojem političke stranke imaju ulogu plemena. A u takvom društvu ne postoje građani, nego pripadnici plemena i otpadnici.

srbin pera

pre 10 godina

Koliko vidim u tekstu Albanija treba da udje pre nas, da li to znaci da ce od Albanije biti uslovljavanje za priznanje Kosova kada Srbija dodje na red za ulazak u EU?

srecko

pre 10 godina

hahahahaha....kolika sargarepa.Pa ovaj Svilanovic je car.Zinulo nam d... na EU pare e pa dobicemo ih.Proslo vreme kad se eksploatacija vrsila silom ,sad se to radi mnogo perfidnije....Imam 50 god i mislim da sa prosecnim vekom zivota gradjana Srbije necu ni docekati da se osnovne stvari stave na svoje mesto

SUMP

pre 10 godina

Razgovarao sam sa nekoliko madara i slovenaca na temu ulaska u EU. Svi kazu da treba da budemo sretni dok ne pristupimo. Kad jednom udemo u EU, glavne poluge eonomije ce u ruke uzeti multinacionalne kompanije u kojima ce nasi ljudi raditi kao robovi, a profit ce uzimati stranci.
Pravi put je ojacanje domace ekonomije, iskorenjivanje korupcije i privlacenje stranih investicija. Tada ce nam biti lepo u sopstvenoj drzavi i bez EU.

Nenad

pre 10 godina

To ne treba da obeshrabljuje.
Naprotiv, mi kao država izuzetno mnogo zaostajemo u suštinskom smislu koji se tiče sopstvenog odnosa prema pravdi, pravu, razvoju, radu i toleranciji.
Potrebna nam je vlada koja po svaku cenu radi na sprovođenju zakona i usaglašavanja državnog uređenja Srbije sa principima EU.
Uspeh neće izostati a on je ponajmanje članstvo.
U prvom redu, reč je o standardu.

Dusan

pre 10 godina

Uz ovakvu nepismenost nekih komentatora, nije ni cudo sto smo tu gde jesmo. Albanija bi u decembru mogla da dobije status kandidata koji mi imamo vec od marta 2012. dake nema govora o preticanju.
Racunica je jasna:
AKO pocnemo pregovore u januaru 2014
AKO pregovori traju onoliko koliko su trajali i kod vecine drugih istocnoevropskih zemalja - zavrsice se u toku 2018. Samo pisanje ugovora zahteva jos 6 meseci i jos godina i po do dve dok svi ne ratifikuju.
znaci mogli bi uci 2020. ili 2021, taman na pocetak novog budzetsko perioda koji pocinje 2021.
Sve ovo naravno ako nigde ne zabrljamo, i ako niko ne pocne da se inati kao Grci sa Makedoncima.

Milan Nis

pre 10 godina

Mi se nismo ni nadali ranije,pa mi ni datum necemo dobiti pre 2014,a regularan proces traje 10-ak godina,tako da 2020,je za nas "prekosutra"!

marko

pre 10 godina

Opet u EU postoji malo vise povlascenih i onih koji su primljeni zbog politickih pitanja. Mislim na Bg i Rumuniju koja su usla zbog Francuske i V.B a Hrvacka je usla zbog Nemacke. Tako da najbolje sve da zamrzne do 2025 a mi da sredimi drzavu po meri gradjana, a ne po meri korporacija.
(gazda Cvetko, 10. jul 2013 11:34)
A koje nama kriv kad mi ne možemo da se odlučimo ko nam je dobar..Malo razvijamo odnose sa Rusijom, malo sa EU i Amerikom. Da smo se mi od početka vezali za Nemačku i mi bi bili u EU, ali ne mi hoćemo da sarađujemo i sa braćom Rusijom. Samo izguglajte pa će te da vidite koliko je do sada nama dala EU, a koliko Rusija pomoći..

Nix

pre 10 godina

Čime će sada Vučić i Dačić da nas zamajavaju? 2020. je daleko. Njima treba nešto čime će narod da drže u tenziji. Kako sada objasniti narodu neku glupost za koju su do sada imali opravdanje da to traži EU kao uslov?

realnost

pre 10 godina

srbija će najranije u eu 2022., nikakva 2020. ako pregovori počnu 2014, a trajat će minimalno 6godina zbog novog, složenijeg načina pregovora, zatim 1,5 do 2 godine ratifikacije u svim parlamentima( u nekim poput belgije procedura je vrlo složena) tako da ako sve bude u redu(bez blokada) bit će najranije 2022. a ako se srbija bude vezala uz još neke zemlje, neka joj bog pomogne

Nemanja

pre 10 godina

Kad se kaze da ulazimo 2020-te to racunaj odma kao 2030-tu, a posto se zna da ce tad EU mozda da se raspadne jer vec sad neke clanice zele da izadju, ne bih da budem pesimista, ali velika je realnost da mi tamo necemo ni uci. S druge strane mozda je tako i bolje. Pozdrav

Владимир

pre 10 godina

Potrebna nam je vlada koja po svaku cenu radi na sprovođenju zakona i usaglašavanja državnog uređenja Srbije sa principima EU.
(Nenad, 10. jul 2013 12:04)

На жалост, "по сваку цену" ова влада нас и води у ЕУ. Да не кажем, по највишој.
Право је рекао владика Григорије за такве- није школа магаре.

Ако неко мисли да Европи требају паразити и климоглавци који су до јуче поклањали своје, а сутра ће друштвено (европско) да арче, грдно се вара.

me

pre 10 godina

Smesno je da svaki komentar koji je komentar u pravom smislu reci, dobija minus. Pa zar su ljudi ocekivali da ce prividne promene, vlast za koju svi u svetu znaju ko su i sta su radili, da odvedu drzavu u EU? Pa svi koji ovde zive i rade znaju sta se desava, ko se postavlja na funkcije, korupcija je na svakome koraku. Pa gde god da odete znate unapred da ce neko nekoga da pozove, da onaj koji obavlja posao se ponasa kao da poseduje to mesto i donosi odluke, a ne shvata da je obican cata koji sluzi nama..svi su nesto jaakkoo vazni i "uticajni". Sami sebe mrzimo, a neko sa strane sve to vidi i ne moze da veruje. I Bugari i Rumunija nisu usli u EU zbog Francuske, vec kao samar u strateskom smislu Rusiji...vecita prica geografskog polozaja...

Marko

pre 10 godina

Bez obzira na zamor u proširenju, siguran sam da Srbija može biti i ranije primljena u EU porodicu ako ispuni svoje obaveze. Ako Srbija uspešno okonča svoje pregovore i društvo uredi prema evropskim standardima, onda Srbija neće predstavljati teret za EU i neće biti razloga da se čeka sa njenim ulaskom. Siguran sam da sve zavisi od nas i od spremnosti naše političke elite i ostalih segmenata društva da se menjamo prema EU standardima.

Stefan

pre 10 godina

Mi sa nasim potencijalima smo ispred bar polovine ako ne i ispred vecine evropskih zemalja, a da ne pricam o okolnim drzavama. Kada bismo se mi konsolidovala unutar svoje zemlje, ne bi nam bila potrebna nikakva EU, koja je u stagnaciji. Nadam se da ce do toga doci kada dodje do smene politicke generacije, kada dodju novi ljudi sa energijom da nesto promene ovde zaista.

pedja

pre 10 godina

Zanimljivo je da se Nemačka potrudila da između ostalih u EU uđu gotovo i svi saveznici fašista iz 2. svetskog rata iako mnogi od njih nisu zadovoljili ni minimum kriterijuma za prijem i to im se sada obija o glavu.

Pazarac

pre 10 godina

Hrvatska je sa EU pregovarala 8 godina a nije imala rat sa NATO-m, nit je bila porusena... Kod njih je i daleko bolji standard, manja korupcija, kradje, lose privatizacije... I pored svih tih boljih uslova u odnosu na nas, trebalo im je 8 godina. Koliko ce trebat nama?! Ko zna! Neka nam je Bog u pomoci...

gile

pre 10 godina

Sto se mene tice mogu da pauziraju 1000 god,bas me briga za njih.Mene brine moj dzep a od EU nema nista,samo ce biti jos dodatni troskovi a plate kao i uvek beda!!

kontrapunkt

pre 10 godina

EU je možda najveći politički projekat u istoriji kontinenta. On se gradi decenijama da bi trajao vekovima, tako da 7-8 godina nije ništa. Ne treba biti sebičan i misliti samo na sebe. Treba misliti na svoju decu i buduće generacije.

Homo politicus

pre 10 godina

Da se mi lepo manemo clanstva i uredimo zemlju po svojoj meri. Imamo mnogo jake saveznike u svetu da lepo zivimo i bez clanstva u Uniji. Jednostavno da gledamo nas interes a ne nemacki engleski ili francuski

etizop

pre 10 godina

@Pazarac... tako je Hrvatska nije imala rat niti je bila porusena... sve one slike od 91 do 95 su zapravo kulise sa snimanja filma...

Pametnjaković

pre 10 godina

2020 je nerealna, jer nije predvidivo šta će se dešavati unutar EU do tada. Mnoge članice imaju probleme koje će možda tek rešiti za desetak godina. Ulazak novih članica pre stabilizovanja ekonomije i tržišta unutar EU bi donelo samo dodatna opterećenja i probleme, možda bi čak i opstanak EU bio doveden u pitanje. U svakom slučaju Srbija ako ne postane normalna zemlja do tada, neće sigurno ući u EU. Postavlja se pitanje zašto mi do sada nismo postali normalna zemlja. Pa zbog elite. Sve političke partije Srbije su napravljene od najgorih mogućih ljudi i kadrova. To su sve oportunisti paraziti. Najbolja šansa za Srbiju je izumiranje tih ljudi i rađanje sposobnih i poštenih. Verovatnoća da se to dogodi je ravna nuli.

mikin

pre 10 godina

"I dok se nezvanično pominju „tri nove članice u narednih deset godina“ ili „ceo region do 2025-2030“, sporo, ili ipak samo „po pravilima“, proces proširenja nastavlja svoj život."
-------------------------------------
Lakrdija, sta drugo reci. Ne zna se ko u sustini vise ne zeli - domaci politicari ili EU. Sirotinjo i Bogu si teska. Kome mi trebamo? A sa druge strane, u EU Srbiji ne bi se moglo desiti da 3-4 firme rade sta hoce. U Srbiji najavili poskupljenje struje za 11% a u Hrvatskoj SMANJENJE cene za 7%. Na nesrecu ovog naroda (koji iskreno govoreci i ne pokazuje neko posebno zanimanje za to sto se dogadja u drzavi u kojoj zivi) poklopili se domaci sa evropskim hohstaplerima i iz te kombinacije ne moze nista dobro da se izrodi (bar ne za ovaj narod). Ova datumska lobotomija uz svaki puta sve vise uslova i zahteva predugo traje a kako se cini to nikoga ovde mnogo ne iritira niti zanima. Umesto da se bavimo tim ponizavajucim procedurama, bilo bi neuporedivo bolje da nesto uradimo sami za sebe: zahvalimo se Evropi na naporima i da mi obustavljamo svoje aktivnosti dok se ta ista EU ne konsoliduje i dokaze da ce da opstane. U medjuvremenu, bi od septembra mogli vrata Skupstine Srbije zatvoriti za 150 prekobrojnih poslanika i tako dati doprinos rasterecenju republickog budzeta. ZA drzavu ove velicine 100 poslanika je vise nego dovoljno. Mislim da bi to bio kvalitativan pomak unapred.

shazam

pre 10 godina

Ako zvanicno pocinjemo pregovore i sl. u Januaru 2014te, samo nerealan covek moze ocekivati da udjemo u roku od 6 godina. Gledajuci primere drugih zemalja koje su bile u manjim problemima od nas (i politicki i ekonomski), realno je 8-10 godina od tog datuma. A to sto bismo mi zeleli sad i odmah, to je druga stvar.

Mrmac

pre 10 godina

Za Zorana HR.Rumunija i Bugarska imaju monitoring,za razliku od vas,jer imaju daleko veci broj stanovnika pa EU ne bi da se zatrci kao sa Poljacima koji su je posle ulaska preplavili.Vas je saka jada,uostalom kao i nas i to drustvo od 500 miliona ni ne oseca.Drugo, vec poodavnob bih da pitam nekog Hrvata za sta su se oni borili u "cuvenom" domovinskom ratu?Za "neovisnost","svoj na svome" ili nesto trece?Sada ste tu svoju neovisnost predali pred skute opet nekog drugog.Za razliku od tvrdnji bezanja od Srbije poklonili ste na tacni svoju "neovisnost" gazdama u Briselu.Znaju Svabe i Talijani koliko kosta Jadranska obala.Uzeli su vam u zakup ili kupili na trajno vec 58% obale pa i vi sami na svome letujete po paprenim cenama.Sve vas je manje na "vasem" Jadranu.A da se nalazite u prognozama svetskih ekonomista poznato je vec dugi niz godina.Oni vam garantuju "napredak" kao i Grckoj,Kipru,Portugaliji,Spaniji,Irskoj i da ne nabrajam dalje.Dakle sudeci po svemu izgleda da je i nama bolje sacekati da vidimo rasplet do kraja.Sudeci po istoriji vi ste uvek imali nos da odaberete pravu stranu,pa mislim da ce i sada biti tako.Vama gospodo sve najbolje zelim pa da se opet druzimo...negde...nekada...

ns

pre 10 godina

To se nalazimo geografski u Evropi ne znaci da delimo ideje, ubedjenja i navike Evrope.Prvo moramo mi da se promenimo a ne da pricamo da zelimo u Evropu da bi od evrope dobili pare.

Marko

pre 10 godina

Jos pre nekoliko godina je receno da u najboljem slucaju ulazimo posle 2020... Ako ne bude velikih problema i vecih kriza do 2025. sigurno ulazimo.

Techno

pre 10 godina

@Dejan bravo matori ti si ukratko objasnio nase kulturoloski degradirano drustvo i ja se u potpunosti slazem sa tobom,mi smo prokleta plemenska zajednica a ja sam takodje otpadnik bez posla jer nisam ni u jednoj stranci....

x-men

pre 10 godina

(Zoran HR, 10. jul 2013 13:25)

Habsburška monarhija je tvorevina srednjeg veka i nema ništa zajedničko sa EU. Možda ne znaš i da je polovina Srba takodje živela u Habsburškoj monarhiji pa od toga nemamo nikakve koristi nego samo štete. Pogledaj kartu i videćeš da su to večita krizna područja.
Lepo je što imaš visoko mišljenje o svojoj zemlji ali podaci govore da je Hrvatska još jedan bogalj više u lageru.
Zdravstvo infrastruktura i privreda nisu na bitno većem nivou od ovog našeg pogotovo imajući u vidu da ste prisvojili kapital pobijenih Jevreja i Srba još od II sr. pa do devedesetih. Radi se o gotovom novcu, nakitu, stanovima i nekretninama, radnim mestima i uplatama u penzioni fond. Imajući to u vidu, razlika je morala da bude mnogo, mnogo veća u vašu korist. To znači da ne umete proizvoditi nego samo trošiti.
Srbija nije ni mogla da se ekonomski sredi zbog Albanaca koji joj to decenijama nisu dozvoljavali. Sada nakon raspada Jugoslavije i potpisivanja sporazuma sa Albancima stvaraju se uslovi da najzad možemo da radimo za sebe a ne za druge i prve rezultate ćete videti za koju godinu. Ne bi me iznenadilo da Srbija doživi privredni bum kao Turska i da na kraju odbije da udje u EU. Jer, zašto bi smo izdržavali takve neradnike kao što ste vi?

Ivan

pre 10 godina

Jel ste vi pročitali članak? Albanija nije još ni dobila status kandidata dok Srbija ima status kandidata od Marta 2012.

A komentatori poleteli i već pričaju kako će Albanija pre u EU nego Srbija. Presmešno.

SNS Bot Nr. 86

pre 10 godina

2020? Možda su ovu raćunicu pravili dok je kod nas bila stara Vlada, od kakoje na ćelu naše države gosn. Vučić, siguran sam da će mo uči u EU mnogo pre proektovane 2020.
Njegov pregalački rad i verovanje u priJoritete da ulazite u Evropskoj Uniji, mora se ispoštova ti i nagradi ti.

Hrvat bez zlobe

pre 10 godina

Čemu ovakve pesimistične reakcije, Kad se samo setim kakve su sve prognoze bile za ulazak za RH, po nekima sno bili zreli za EU i pre službene kabdidature a po nekima nismo to ni za još 20 godina. Istina je da sve ovisi o nama/vama i u tome jeste kvaka. Neki naši političari ne daju tačne informacije, drugi uopšte ne znaju pravila postupka pristupanja i treći kojima pristupanje uopšte ne odgovara. Jednostavno EU je klub koji ima svoja pravila koja zemlje pristupnice moraju ispuniti i to po EU kriterijumima,Ti kriteriji umnogomu otežavaju pljačku i doslovno sile na zakonito postupanje. Poštovane komšije uvatite se posla i mante se toga ko je i šta o vama kazao.Put u EU ovisi isključivo o vama. klipovi koje je Slovenija Hrvatima bacala pod noge, uzeli su vremena ali Slovenija time ništa nije dobila.Ne bojte se naših uslova jer to mogu tvrditi samo neinformisani, jer se RH obvezala da neće bilateralnim pitanjima otežavati svoje komšije.I još nešto EU je velika prilika koju često neke patriote ismijavaju (npr. živim u Nemačloj teško se živi i sl.) Svakodnevno sam u kontaktu sa Ljudima iz EU, koji se ne hvale i ne kukaju o svojim životima, al kad vide kako se ovde živi samo kažu kako uspevate preživeti s tom platom.inače plata mi je dupli hr. prosek što znači puno bolja nego u Srbiji. I jel znate u svom komšiluku nekog ko duže radi u instranstvu a uredan je građanin da je odlučio dovesti familiju i zapoćeti život tu. Ja ne.

SNS Bot 80

pre 10 godina

Uzdam se u ovu Vladu na celu sa Vucicem,samo oni mogu da nas odvedu u Evropsku Uniju,ako nastavimo ovako,verovatno i mnogo ranije nego sto neki misle.

Srđan

pre 10 godina

Koliko vidim u tekstu Albanija treba da udje pre nas, da li to znaci da ce od Albanije biti uslovljavanje za priznanje Kosova kada Srbija dodje na red za ulazak u EU?
(srbin pera, 10. jul 2013 12:01)

Pogrešno si protumačio. Albanija tek treba da dobije status kandidata za članstvo, što smo mi dobili još u martu 2012.
Koliko god da smo jadni, Albanija je ipak iza nas.
Nije baš neka uteha, ali 'ajde.

Zoran HR

pre 10 godina

@ x-men

O svojoj zemlji nemam visoko mišljenje, ali imam realno mišljenje.

Hrvatska u mnogim stvarima puno bolje stoji od nogih novih EU zemalja, a nemoj molim te uspoređivati hrvatsko i srpsko zdravstvo jer je Srbija službeno jedna od najgorih u Europi po tom pitanju.

A nismo zajedni živjeli niti u Habsburškoj monarhiji, jer je Vojvodina bila dio tog carstva, ali tek u Austro-ugarskoj.

Hoću samo reći da obožavam svoju zemlju i jedina zemlja u kojoj bih u Europi realno mogao i htio živjeti su Njemačka i susjedna Austrija.

ex demokrata 1

pre 10 godina

2020 nije daleko,to je za 7 godina,to je nista i to vreme ce doci brze nego sto mnogi misle,pogledajte,od 5.oktobra 2000 je proslo vec 13 god a kao da je juce bilo.
U Eu se ne moze preko noci,to je proces gde na kraju trebamo da budemo bolji.

za5ljan

pre 10 godina

ma dobro je i 2020...mi smo naucili da zivimo od nade i optimizma...cemu da se nadamo posle kada udjemo u EU?! postacemo pesimisti posle da nas ne izbace iz EU! eto bas se nasmejah,bolje nego da placem ;-)

Coon

pre 10 godina

Makroekonomski agregat bruto društveni proizvod ne postoji. To što vi nazivate bruto društveni proizvod je GDP-gross domestic product ili u prevodu na srpski bruto DOMAĆI proizvod. Smučilo mi se više da čitam i slušam na televiziji kako se pogrešno izgovara bdp kao bruto društveni proizvod. Znam da to nije tema al brate naučite više.

HomerNS

pre 10 godina

Mi svakako u tih 7 godina nećemo završiti pregovore, šta je ovde problem? Realna procena vremenskih rokova, svidela se ona nekom ili ne.

Pontius

pre 10 godina

@Deki mora da se šališ. Put od Srbije do Slovenije izgleda kao putovanje kroz vreme. Od naših rupčaga i praznih njiva i ledina (sa izuzetkom Šimanovaca), preko Hrvatske gde je put duplo bolji i okružen uglavnom praznim njivama, do Slovenije gde je auto-put cakum pakum a okolo apotekarski uređena sela i gradovi. A onda ulazak u Italiju gde pored auto-puteva načičkane industrijsko-komercijalne zone i plantaže. Kamo lepe sreće da je tako i kod nas, ali nas decenije razdvajaju od tog stepena privrednog razvoja.

Miloss

pre 10 godina

Prvi i Jedini Podpredsednik Vlade rece da ce svi da svisnemo od gladi ako ne udjemo u EU,sta li sad ima kao rezervnu varijantu da kaze svom ubogom narodu?
Malo price o EU,malo plasenja ako ne u EU,malo Farme,malo RTS Dnevnika,malo Sarenice Zikine i svi zadovoljni i manje vise siti...:)

vukx2

pre 10 godina

Pa ko je i očekivao da ćemo ući pre 2010-2013 godine...sasvim realna vest, ne znam što je iznenađenje..
(Vuk, 10. jul 2013 12:16)

HEhe..naravno mislio sam na 2020-2023..

Bane

pre 10 godina

EU se trenutno bori za sam opstanak resavajuci finansijske probleme pojedinih clanica i bilo je za ocekivati da ce Brisel doneti ovakvu odluku. Bitno je da smo mi zarad nicega unapred prihvatili sve uslove koji su u velikoj meri protiv sopstvenog drzavnog interesa. Sta ce nam reci 'drzavni vrh' na ovo?

Klod

pre 10 godina

Nego, koliko ono Turska pregovara sa EU?
(Che, 10. jul 2013 15:58)

Ne znam na šta tačno misliš ovim komentarom ili pitanjem, ali je jako bitno da znaš da je Turska zemlja islama, a zemlje članice EU su hrišćanske. Dakle, Turska kao takva (kao i BiH) NIKADA neće biti članica EU, ali će sa istom imati odlične odnose!
Što se tiče daljeg proširenja EU...ono će biti zaustavljeno jer nijedna država sa ovih prostora, ne samo da ne ispunjava uslove, već sam proces pregovora traje najmanje 7-8 godina!

Deki

pre 10 godina

Sta god neko mislio jaz izmedju EU i Srbije od pre 10-15 godina i danas je mnogo manji u smislu onoga sto se moze videti. Plate jesu vece ali i troskovi. Skoro sam kolima isao turneju Italija, Slovenija, Hrvatska, Madjarska. Nema tu posebne razlike u odnosu na Srbiju, jedino su im sela generalno nesto sredjenija.A najveci crnjak mi je koliko su nas uslovljavali za vize a realno preplavili su ih crnci i azijati. Smesno.

Zoran Srbija

pre 10 godina

(Zoran HR, 10. jul 2013 13:25)

Sve je to ocekivano kada znamo da placate reket Papi u Vatikanu.

Po svemu što je djelomično rekonstruirao H-Alterov suradnik Boris Knežević, Katolička crkva, osim 245 milijuna kuna prikazanih u Državnom proračunu, godišnje iz istoga toga proračuna primi još oko 700 milijuna kuna. Ukupno, dakle, oko milijardu kuna.

To vam je na godishnjem nivou nekih 130 miliona Evra....pa ti vidi koliko ste slobodni i kuda idete. Problem je sto vi ne pripadate genetski tom delu Evrope, ali oni ne mare da imaju sluge, pa su vas u tu svrhu prihvatili.
Sa druge strane sa nama su uvek ratovali.

RnR kleopatak

pre 10 godina

Kako bi kazala moja dobra prijateljica Vejn Kaunti: "If You don't want to *uck me, babe *uck off! If You don't wanna peace of the action take a walk!"

klosar72

pre 10 godina

"Da se mi lepo manemo clanstva i uredimo zemlju po svojoj meri. Imamo mnogo jake saveznike u svetu da lepo zivimo i bez clanstva u Uniji. Jednostavno da gledamo nas interes a ne nemacki engleski ili francuski
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Homo politicus, 10. jul 2013 13:17) "

Kad ste zadnji put uredjivali zemlju po svojoj meri (1990-2000) narod vas je na kraju motkama najurio.

Odakle taj mazohizam pa želite ponovo to isto tim pre što sad ne bi radile motke?

ifco

pre 10 godina

To nije ulazak u uniju, to vise dodje kao okupacija.

Nadam se da cete bar vi bit mudri i rec NE toj masoneriji i konglomeratima kad smo vec mi bili glupi da nas utjeraju u tu zamku.

Mada oni volju naroda i referendum ne priznaju pa ponavljaju dok ne dodje na njihovo

SNS Bot 80

pre 10 godina

Uzdam se u ovu Vladu na celu sa Vucicem,samo oni mogu da nas odvedu u Evropsku Uniju,ako nastavimo ovako,verovatno i mnogo ranije nego sto neki misle.

Marko

pre 10 godina

Bez obzira na zamor u proširenju, siguran sam da Srbija može biti i ranije primljena u EU porodicu ako ispuni svoje obaveze. Ako Srbija uspešno okonča svoje pregovore i društvo uredi prema evropskim standardima, onda Srbija neće predstavljati teret za EU i neće biti razloga da se čeka sa njenim ulaskom. Siguran sam da sve zavisi od nas i od spremnosti naše političke elite i ostalih segmenata društva da se menjamo prema EU standardima.

Zoran HR

pre 10 godina

@ Daleko je Srbija

Hrvatska nije ušla prerano, štoviše, ušla je prekasno.

Mi smo počeli pregovore kada je EU još bila poželjna i nije bilo ekonomske krize, a podsjećam da je Hrvatskoj trebalo punih 12 godina za dobijanje statusa kandidata, preko pregovora i ulaska u EU.

Hrvatska je postala PUNOPRAVNA članica, dok Rumunjska i Bugarska i nadalje imaju monitoring i neće u Schengen, a da ne govorim da su sve zemlje prije ušle u EU (uključujući i ove dvije) po skraćenom postupku.

Hrvatska danas stoji sasvim solidno u zlatnoj je sredini između svih novih članica EU, od nekih je i bolja, a od nekih lošija.

Nama u HR EU ne predstavlja ono što možda predstavlja vama u Srbiji ili nekim novim članicama. Mi godinama putujemo po Europi bez ograničenja, blizu su nam zapadne zemlje, milijuni nas gostiju posjećuju i realno smo imali jako dobru početnu ekonomsku poziciju nego druge zemlje.

Nama je EU prvenstveno sigurnosno pitanje, jer je Zapadni Balkan i dalje vrlo nestabilan, a osim toga naprosto smo se vratili kući tamo gdje pripadamo i u društvo država s kojima smo zajedno bili u Habsburškoj monarhiji preko 800 godina u istoj državi.

Prema tomu, ne brigajte vi brige Hrvatske, trebati će vam jako dugo dok ne stignete RU i BG, a kamoli Hrvatsku u mnogim područjima (zdravstvo, infrastruktura, ekonomija....). A ni mi nećemo stajati mirno.

Hvala.

Oleksandr

pre 10 godina

Bilo kako bilo, ako ikada dodje do referenduma ja cu glasati PROTIV, jer jelte vise volim da sam vodim racuna u svom dvoristu nego da mi neko za 250 evra subvencija iz Brisela zapoveda... malo je to da bi se neko prodao...

Stefan

pre 10 godina

Mi sa nasim potencijalima smo ispred bar polovine ako ne i ispred vecine evropskih zemalja, a da ne pricam o okolnim drzavama. Kada bismo se mi konsolidovala unutar svoje zemlje, ne bi nam bila potrebna nikakva EU, koja je u stagnaciji. Nadam se da ce do toga doci kada dodje do smene politicke generacije, kada dodju novi ljudi sa energijom da nesto promene ovde zaista.

gazda Cvetko

pre 10 godina

Opet u EU postoji malo vise povlascenih i onih koji su primljeni zbog politickih pitanja. Mislim na Bg i Rumuniju koja su usla zbog Francuske i V.B a Hrvacka je usla zbog Nemacke. Tako da najbolje sve da zamrzne do 2025 a mi da sredimi drzavu po meri gradjana, a ne po meri korporacija.

SNS Bot Nr. 86

pre 10 godina

2020? Možda su ovu raćunicu pravili dok je kod nas bila stara Vlada, od kakoje na ćelu naše države gosn. Vučić, siguran sam da će mo uči u EU mnogo pre proektovane 2020.
Njegov pregalački rad i verovanje u priJoritete da ulazite u Evropskoj Uniji, mora se ispoštova ti i nagradi ti.

@AleksandarCucu

pre 10 godina

Evropska Unija me podseća na Rimsko carstvo samo bez robova i ratova,već demokratija,koja je još gora. Mi smo ovde kao robovi u Galiji,imamo prava i budućnost,ali jedva.

x-men

pre 10 godina

(Zoran HR, 10. jul 2013 13:25)

Habsburška monarhija je tvorevina srednjeg veka i nema ništa zajedničko sa EU. Možda ne znaš i da je polovina Srba takodje živela u Habsburškoj monarhiji pa od toga nemamo nikakve koristi nego samo štete. Pogledaj kartu i videćeš da su to večita krizna područja.
Lepo je što imaš visoko mišljenje o svojoj zemlji ali podaci govore da je Hrvatska još jedan bogalj više u lageru.
Zdravstvo infrastruktura i privreda nisu na bitno većem nivou od ovog našeg pogotovo imajući u vidu da ste prisvojili kapital pobijenih Jevreja i Srba još od II sr. pa do devedesetih. Radi se o gotovom novcu, nakitu, stanovima i nekretninama, radnim mestima i uplatama u penzioni fond. Imajući to u vidu, razlika je morala da bude mnogo, mnogo veća u vašu korist. To znači da ne umete proizvoditi nego samo trošiti.
Srbija nije ni mogla da se ekonomski sredi zbog Albanaca koji joj to decenijama nisu dozvoljavali. Sada nakon raspada Jugoslavije i potpisivanja sporazuma sa Albancima stvaraju se uslovi da najzad možemo da radimo za sebe a ne za druge i prve rezultate ćete videti za koju godinu. Ne bi me iznenadilo da Srbija doživi privredni bum kao Turska i da na kraju odbije da udje u EU. Jer, zašto bi smo izdržavali takve neradnike kao što ste vi?

Mrmac

pre 10 godina

Za Zorana HR.Rumunija i Bugarska imaju monitoring,za razliku od vas,jer imaju daleko veci broj stanovnika pa EU ne bi da se zatrci kao sa Poljacima koji su je posle ulaska preplavili.Vas je saka jada,uostalom kao i nas i to drustvo od 500 miliona ni ne oseca.Drugo, vec poodavnob bih da pitam nekog Hrvata za sta su se oni borili u "cuvenom" domovinskom ratu?Za "neovisnost","svoj na svome" ili nesto trece?Sada ste tu svoju neovisnost predali pred skute opet nekog drugog.Za razliku od tvrdnji bezanja od Srbije poklonili ste na tacni svoju "neovisnost" gazdama u Briselu.Znaju Svabe i Talijani koliko kosta Jadranska obala.Uzeli su vam u zakup ili kupili na trajno vec 58% obale pa i vi sami na svome letujete po paprenim cenama.Sve vas je manje na "vasem" Jadranu.A da se nalazite u prognozama svetskih ekonomista poznato je vec dugi niz godina.Oni vam garantuju "napredak" kao i Grckoj,Kipru,Portugaliji,Spaniji,Irskoj i da ne nabrajam dalje.Dakle sudeci po svemu izgleda da je i nama bolje sacekati da vidimo rasplet do kraja.Sudeci po istoriji vi ste uvek imali nos da odaberete pravu stranu,pa mislim da ce i sada biti tako.Vama gospodo sve najbolje zelim pa da se opet druzimo...negde...nekada...

marko

pre 10 godina

Opet u EU postoji malo vise povlascenih i onih koji su primljeni zbog politickih pitanja. Mislim na Bg i Rumuniju koja su usla zbog Francuske i V.B a Hrvacka je usla zbog Nemacke. Tako da najbolje sve da zamrzne do 2025 a mi da sredimi drzavu po meri gradjana, a ne po meri korporacija.
(gazda Cvetko, 10. jul 2013 11:34)
A koje nama kriv kad mi ne možemo da se odlučimo ko nam je dobar..Malo razvijamo odnose sa Rusijom, malo sa EU i Amerikom. Da smo se mi od početka vezali za Nemačku i mi bi bili u EU, ali ne mi hoćemo da sarađujemo i sa braćom Rusijom. Samo izguglajte pa će te da vidite koliko je do sada nama dala EU, a koliko Rusija pomoći..

Deki

pre 10 godina

Sta god neko mislio jaz izmedju EU i Srbije od pre 10-15 godina i danas je mnogo manji u smislu onoga sto se moze videti. Plate jesu vece ali i troskovi. Skoro sam kolima isao turneju Italija, Slovenija, Hrvatska, Madjarska. Nema tu posebne razlike u odnosu na Srbiju, jedino su im sela generalno nesto sredjenija.A najveci crnjak mi je koliko su nas uslovljavali za vize a realno preplavili su ih crnci i azijati. Smesno.

Daleko je Srbija

pre 10 godina

Srbija će platiti sve greške Evropske unije napravljene preranim ulaskom Rumunije, Bugarske i Hrvatske. Ako nas ubace u isti koš sa Bosnom i Hercegovinom i Albanijom načekaćemo se. Najgori scenario ako u to uključe i Tursku onda stvarno nemamo čemu da se nadamo do 2050. Sa druge strane političari u Srbiji su veliki populisti i teško da će to ići glatko. To pokazuju i sad nekakvom rekonstrukcijom vlasti, da su stranački interesi važniji od države. Ono što je ključno političari ili ne znaju kako ili ne žele da promene sistem u Srbiji. Pre će da dovedu nekog i daju besplatno sve još mu plate i slikaju se na televiziji kako su zaposlili 200 radnika. To nije njihov posao da zapošljavaju! Političari nas obmanjuju i to skoro svi.

pedja

pre 10 godina

Zanimljivo je da se Nemačka potrudila da između ostalih u EU uđu gotovo i svi saveznici fašista iz 2. svetskog rata iako mnogi od njih nisu zadovoljili ni minimum kriterijuma za prijem i to im se sada obija o glavu.

srbin pera

pre 10 godina

Koliko vidim u tekstu Albanija treba da udje pre nas, da li to znaci da ce od Albanije biti uslovljavanje za priznanje Kosova kada Srbija dodje na red za ulazak u EU?

Ivan

pre 10 godina

Jel ste vi pročitali članak? Albanija nije još ni dobila status kandidata dok Srbija ima status kandidata od Marta 2012.

A komentatori poleteli i već pričaju kako će Albanija pre u EU nego Srbija. Presmešno.

SUMP

pre 10 godina

Razgovarao sam sa nekoliko madara i slovenaca na temu ulaska u EU. Svi kazu da treba da budemo sretni dok ne pristupimo. Kad jednom udemo u EU, glavne poluge eonomije ce u ruke uzeti multinacionalne kompanije u kojima ce nasi ljudi raditi kao robovi, a profit ce uzimati stranci.
Pravi put je ojacanje domace ekonomije, iskorenjivanje korupcije i privlacenje stranih investicija. Tada ce nam biti lepo u sopstvenoj drzavi i bez EU.

Zoran Srbija

pre 10 godina

(Zoran HR, 10. jul 2013 13:25)

Sve je to ocekivano kada znamo da placate reket Papi u Vatikanu.

Po svemu što je djelomično rekonstruirao H-Alterov suradnik Boris Knežević, Katolička crkva, osim 245 milijuna kuna prikazanih u Državnom proračunu, godišnje iz istoga toga proračuna primi još oko 700 milijuna kuna. Ukupno, dakle, oko milijardu kuna.

To vam je na godishnjem nivou nekih 130 miliona Evra....pa ti vidi koliko ste slobodni i kuda idete. Problem je sto vi ne pripadate genetski tom delu Evrope, ali oni ne mare da imaju sluge, pa su vas u tu svrhu prihvatili.
Sa druge strane sa nama su uvek ratovali.

Homo politicus

pre 10 godina

Da se mi lepo manemo clanstva i uredimo zemlju po svojoj meri. Imamo mnogo jake saveznike u svetu da lepo zivimo i bez clanstva u Uniji. Jednostavno da gledamo nas interes a ne nemacki engleski ili francuski

Nemanja

pre 10 godina

Kad se kaze da ulazimo 2020-te to racunaj odma kao 2030-tu, a posto se zna da ce tad EU mozda da se raspadne jer vec sad neke clanice zele da izadju, ne bih da budem pesimista, ali velika je realnost da mi tamo necemo ni uci. S druge strane mozda je tako i bolje. Pozdrav

Nenad

pre 10 godina

To ne treba da obeshrabljuje.
Naprotiv, mi kao država izuzetno mnogo zaostajemo u suštinskom smislu koji se tiče sopstvenog odnosa prema pravdi, pravu, razvoju, radu i toleranciji.
Potrebna nam je vlada koja po svaku cenu radi na sprovođenju zakona i usaglašavanja državnog uređenja Srbije sa principima EU.
Uspeh neće izostati a on je ponajmanje članstvo.
U prvom redu, reč je o standardu.

kontrapunkt

pre 10 godina

EU je možda najveći politički projekat u istoriji kontinenta. On se gradi decenijama da bi trajao vekovima, tako da 7-8 godina nije ništa. Ne treba biti sebičan i misliti samo na sebe. Treba misliti na svoju decu i buduće generacije.

Pazarac

pre 10 godina

Hrvatska je sa EU pregovarala 8 godina a nije imala rat sa NATO-m, nit je bila porusena... Kod njih je i daleko bolji standard, manja korupcija, kradje, lose privatizacije... I pored svih tih boljih uslova u odnosu na nas, trebalo im je 8 godina. Koliko ce trebat nama?! Ko zna! Neka nam je Bog u pomoci...

ex demokrata 1

pre 10 godina

2020 nije daleko,to je za 7 godina,to je nista i to vreme ce doci brze nego sto mnogi misle,pogledajte,od 5.oktobra 2000 je proslo vec 13 god a kao da je juce bilo.
U Eu se ne moze preko noci,to je proces gde na kraju trebamo da budemo bolji.

onako usput

pre 10 godina

Mi sa nasim potencijalima smo ispred bar polovine ako ne i ispred vecine evropskih zemalja, ...
(Stefan, 10. jul 2013 11:54)
E moj Stefane, malo proputuj Madjarskom i Hrvatskom, na ulici neces videt in jednog policajca ali svi propustaju pesake, vezu pojaseve i parkiraju iskljucivo na parkingu, nema grafita po zgradama i zidovima, nema papirica na trotuaru ili diviljih deponija a nelegalna gradnja je naucna fantastika, e sad malo razmisli na osnovu cega si tako samouveren da smo najbolji!

Ne previse daleko

pre 10 godina

A, ja lepo rekao mom kumu u martu 2003. da Srbija nikad nece uci u EU. On mi rece 2007. 2007 ja ga podsetim, a on kaze 2012. Ja ga vise ne podsecam.

gile

pre 10 godina

Sto se mene tice mogu da pauziraju 1000 god,bas me briga za njih.Mene brine moj dzep a od EU nema nista,samo ce biti jos dodatni troskovi a plate kao i uvek beda!!

Dusan

pre 10 godina

Uz ovakvu nepismenost nekih komentatora, nije ni cudo sto smo tu gde jesmo. Albanija bi u decembru mogla da dobije status kandidata koji mi imamo vec od marta 2012. dake nema govora o preticanju.
Racunica je jasna:
AKO pocnemo pregovore u januaru 2014
AKO pregovori traju onoliko koliko su trajali i kod vecine drugih istocnoevropskih zemalja - zavrsice se u toku 2018. Samo pisanje ugovora zahteva jos 6 meseci i jos godina i po do dve dok svi ne ratifikuju.
znaci mogli bi uci 2020. ili 2021, taman na pocetak novog budzetsko perioda koji pocinje 2021.
Sve ovo naravno ako nigde ne zabrljamo, i ako niko ne pocne da se inati kao Grci sa Makedoncima.

color

pre 10 godina

Goran Svilanović: „Sve je u ekonomiji – ako nas vide kao jednake, unutra smo, ako ne, nismo.“

Dakle, sve je u KORUPCIJI i našoj borbi protiv nje!

Dejan

pre 10 godina

Objektivno, nije nam ni mesto u EU. Mi smo plemenska zajednica, a ne država. Plemensko društvo, u kojem političke stranke imaju ulogu plemena. A u takvom društvu ne postoje građani, nego pripadnici plemena i otpadnici.

ns

pre 10 godina

To se nalazimo geografski u Evropi ne znaci da delimo ideje, ubedjenja i navike Evrope.Prvo moramo mi da se promenimo a ne da pricamo da zelimo u Evropu da bi od evrope dobili pare.

Владимир

pre 10 godina

Potrebna nam je vlada koja po svaku cenu radi na sprovođenju zakona i usaglašavanja državnog uređenja Srbije sa principima EU.
(Nenad, 10. jul 2013 12:04)

На жалост, "по сваку цену" ова влада нас и води у ЕУ. Да не кажем, по највишој.
Право је рекао владика Григорије за такве- није школа магаре.

Ако неко мисли да Европи требају паразити и климоглавци који су до јуче поклањали своје, а сутра ће друштвено (европско) да арче, грдно се вара.

Zoran HR

pre 10 godina

@ x-men

O svojoj zemlji nemam visoko mišljenje, ali imam realno mišljenje.

Hrvatska u mnogim stvarima puno bolje stoji od nogih novih EU zemalja, a nemoj molim te uspoređivati hrvatsko i srpsko zdravstvo jer je Srbija službeno jedna od najgorih u Europi po tom pitanju.

A nismo zajedni živjeli niti u Habsburškoj monarhiji, jer je Vojvodina bila dio tog carstva, ali tek u Austro-ugarskoj.

Hoću samo reći da obožavam svoju zemlju i jedina zemlja u kojoj bih u Europi realno mogao i htio živjeti su Njemačka i susjedna Austrija.

klosar72

pre 10 godina

"Da se mi lepo manemo clanstva i uredimo zemlju po svojoj meri. Imamo mnogo jake saveznike u svetu da lepo zivimo i bez clanstva u Uniji. Jednostavno da gledamo nas interes a ne nemacki engleski ili francuski
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Homo politicus, 10. jul 2013 13:17) "

Kad ste zadnji put uredjivali zemlju po svojoj meri (1990-2000) narod vas je na kraju motkama najurio.

Odakle taj mazohizam pa želite ponovo to isto tim pre što sad ne bi radile motke?

etizop

pre 10 godina

@Pazarac... tako je Hrvatska nije imala rat niti je bila porusena... sve one slike od 91 do 95 su zapravo kulise sa snimanja filma...

Techno

pre 10 godina

@Dejan bravo matori ti si ukratko objasnio nase kulturoloski degradirano drustvo i ja se u potpunosti slazem sa tobom,mi smo prokleta plemenska zajednica a ja sam takodje otpadnik bez posla jer nisam ni u jednoj stranci....

Hrvat bez zlobe

pre 10 godina

Čemu ovakve pesimistične reakcije, Kad se samo setim kakve su sve prognoze bile za ulazak za RH, po nekima sno bili zreli za EU i pre službene kabdidature a po nekima nismo to ni za još 20 godina. Istina je da sve ovisi o nama/vama i u tome jeste kvaka. Neki naši političari ne daju tačne informacije, drugi uopšte ne znaju pravila postupka pristupanja i treći kojima pristupanje uopšte ne odgovara. Jednostavno EU je klub koji ima svoja pravila koja zemlje pristupnice moraju ispuniti i to po EU kriterijumima,Ti kriteriji umnogomu otežavaju pljačku i doslovno sile na zakonito postupanje. Poštovane komšije uvatite se posla i mante se toga ko je i šta o vama kazao.Put u EU ovisi isključivo o vama. klipovi koje je Slovenija Hrvatima bacala pod noge, uzeli su vremena ali Slovenija time ništa nije dobila.Ne bojte se naših uslova jer to mogu tvrditi samo neinformisani, jer se RH obvezala da neće bilateralnim pitanjima otežavati svoje komšije.I još nešto EU je velika prilika koju često neke patriote ismijavaju (npr. živim u Nemačloj teško se živi i sl.) Svakodnevno sam u kontaktu sa Ljudima iz EU, koji se ne hvale i ne kukaju o svojim životima, al kad vide kako se ovde živi samo kažu kako uspevate preživeti s tom platom.inače plata mi je dupli hr. prosek što znači puno bolja nego u Srbiji. I jel znate u svom komšiluku nekog ko duže radi u instranstvu a uredan je građanin da je odlučio dovesti familiju i zapoćeti život tu. Ja ne.

ifco

pre 10 godina

To nije ulazak u uniju, to vise dodje kao okupacija.

Nadam se da cete bar vi bit mudri i rec NE toj masoneriji i konglomeratima kad smo vec mi bili glupi da nas utjeraju u tu zamku.

Mada oni volju naroda i referendum ne priznaju pa ponavljaju dok ne dodje na njihovo

me

pre 10 godina

Smesno je da svaki komentar koji je komentar u pravom smislu reci, dobija minus. Pa zar su ljudi ocekivali da ce prividne promene, vlast za koju svi u svetu znaju ko su i sta su radili, da odvedu drzavu u EU? Pa svi koji ovde zive i rade znaju sta se desava, ko se postavlja na funkcije, korupcija je na svakome koraku. Pa gde god da odete znate unapred da ce neko nekoga da pozove, da onaj koji obavlja posao se ponasa kao da poseduje to mesto i donosi odluke, a ne shvata da je obican cata koji sluzi nama..svi su nesto jaakkoo vazni i "uticajni". Sami sebe mrzimo, a neko sa strane sve to vidi i ne moze da veruje. I Bugari i Rumunija nisu usli u EU zbog Francuske, vec kao samar u strateskom smislu Rusiji...vecita prica geografskog polozaja...

Nix

pre 10 godina

Čime će sada Vučić i Dačić da nas zamajavaju? 2020. je daleko. Njima treba nešto čime će narod da drže u tenziji. Kako sada objasniti narodu neku glupost za koju su do sada imali opravdanje da to traži EU kao uslov?

RnR kleopatak

pre 10 godina

Kako bi kazala moja dobra prijateljica Vejn Kaunti: "If You don't want to *uck me, babe *uck off! If You don't wanna peace of the action take a walk!"

Srđan

pre 10 godina

Koliko vidim u tekstu Albanija treba da udje pre nas, da li to znaci da ce od Albanije biti uslovljavanje za priznanje Kosova kada Srbija dodje na red za ulazak u EU?
(srbin pera, 10. jul 2013 12:01)

Pogrešno si protumačio. Albanija tek treba da dobije status kandidata za članstvo, što smo mi dobili još u martu 2012.
Koliko god da smo jadni, Albanija je ipak iza nas.
Nije baš neka uteha, ali 'ajde.

realnost

pre 10 godina

srbija će najranije u eu 2022., nikakva 2020. ako pregovori počnu 2014, a trajat će minimalno 6godina zbog novog, složenijeg načina pregovora, zatim 1,5 do 2 godine ratifikacije u svim parlamentima( u nekim poput belgije procedura je vrlo složena) tako da ako sve bude u redu(bez blokada) bit će najranije 2022. a ako se srbija bude vezala uz još neke zemlje, neka joj bog pomogne

srecko

pre 10 godina

hahahahaha....kolika sargarepa.Pa ovaj Svilanovic je car.Zinulo nam d... na EU pare e pa dobicemo ih.Proslo vreme kad se eksploatacija vrsila silom ,sad se to radi mnogo perfidnije....Imam 50 god i mislim da sa prosecnim vekom zivota gradjana Srbije necu ni docekati da se osnovne stvari stave na svoje mesto

Marko

pre 10 godina

Jos pre nekoliko godina je receno da u najboljem slucaju ulazimo posle 2020... Ako ne bude velikih problema i vecih kriza do 2025. sigurno ulazimo.

shazam

pre 10 godina

Ako zvanicno pocinjemo pregovore i sl. u Januaru 2014te, samo nerealan covek moze ocekivati da udjemo u roku od 6 godina. Gledajuci primere drugih zemalja koje su bile u manjim problemima od nas (i politicki i ekonomski), realno je 8-10 godina od tog datuma. A to sto bismo mi zeleli sad i odmah, to je druga stvar.

Pametnjaković

pre 10 godina

2020 je nerealna, jer nije predvidivo šta će se dešavati unutar EU do tada. Mnoge članice imaju probleme koje će možda tek rešiti za desetak godina. Ulazak novih članica pre stabilizovanja ekonomije i tržišta unutar EU bi donelo samo dodatna opterećenja i probleme, možda bi čak i opstanak EU bio doveden u pitanje. U svakom slučaju Srbija ako ne postane normalna zemlja do tada, neće sigurno ući u EU. Postavlja se pitanje zašto mi do sada nismo postali normalna zemlja. Pa zbog elite. Sve političke partije Srbije su napravljene od najgorih mogućih ljudi i kadrova. To su sve oportunisti paraziti. Najbolja šansa za Srbiju je izumiranje tih ljudi i rađanje sposobnih i poštenih. Verovatnoća da se to dogodi je ravna nuli.

Bane

pre 10 godina

EU se trenutno bori za sam opstanak resavajuci finansijske probleme pojedinih clanica i bilo je za ocekivati da ce Brisel doneti ovakvu odluku. Bitno je da smo mi zarad nicega unapred prihvatili sve uslove koji su u velikoj meri protiv sopstvenog drzavnog interesa. Sta ce nam reci 'drzavni vrh' na ovo?

Coon

pre 10 godina

Makroekonomski agregat bruto društveni proizvod ne postoji. To što vi nazivate bruto društveni proizvod je GDP-gross domestic product ili u prevodu na srpski bruto DOMAĆI proizvod. Smučilo mi se više da čitam i slušam na televiziji kako se pogrešno izgovara bdp kao bruto društveni proizvod. Znam da to nije tema al brate naučite više.

Miloss

pre 10 godina

Prvi i Jedini Podpredsednik Vlade rece da ce svi da svisnemo od gladi ako ne udjemo u EU,sta li sad ima kao rezervnu varijantu da kaze svom ubogom narodu?
Malo price o EU,malo plasenja ako ne u EU,malo Farme,malo RTS Dnevnika,malo Sarenice Zikine i svi zadovoljni i manje vise siti...:)

Klod

pre 10 godina

Nego, koliko ono Turska pregovara sa EU?
(Che, 10. jul 2013 15:58)

Ne znam na šta tačno misliš ovim komentarom ili pitanjem, ali je jako bitno da znaš da je Turska zemlja islama, a zemlje članice EU su hrišćanske. Dakle, Turska kao takva (kao i BiH) NIKADA neće biti članica EU, ali će sa istom imati odlične odnose!
Što se tiče daljeg proširenja EU...ono će biti zaustavljeno jer nijedna država sa ovih prostora, ne samo da ne ispunjava uslove, već sam proces pregovora traje najmanje 7-8 godina!

Pontius

pre 10 godina

@Deki mora da se šališ. Put od Srbije do Slovenije izgleda kao putovanje kroz vreme. Od naših rupčaga i praznih njiva i ledina (sa izuzetkom Šimanovaca), preko Hrvatske gde je put duplo bolji i okružen uglavnom praznim njivama, do Slovenije gde je auto-put cakum pakum a okolo apotekarski uređena sela i gradovi. A onda ulazak u Italiju gde pored auto-puteva načičkane industrijsko-komercijalne zone i plantaže. Kamo lepe sreće da je tako i kod nas, ali nas decenije razdvajaju od tog stepena privrednog razvoja.

Milan Nis

pre 10 godina

Mi se nismo ni nadali ranije,pa mi ni datum necemo dobiti pre 2014,a regularan proces traje 10-ak godina,tako da 2020,je za nas "prekosutra"!

za5ljan

pre 10 godina

ma dobro je i 2020...mi smo naucili da zivimo od nade i optimizma...cemu da se nadamo posle kada udjemo u EU?! postacemo pesimisti posle da nas ne izbace iz EU! eto bas se nasmejah,bolje nego da placem ;-)

mikin

pre 10 godina

"I dok se nezvanično pominju „tri nove članice u narednih deset godina“ ili „ceo region do 2025-2030“, sporo, ili ipak samo „po pravilima“, proces proširenja nastavlja svoj život."
-------------------------------------
Lakrdija, sta drugo reci. Ne zna se ko u sustini vise ne zeli - domaci politicari ili EU. Sirotinjo i Bogu si teska. Kome mi trebamo? A sa druge strane, u EU Srbiji ne bi se moglo desiti da 3-4 firme rade sta hoce. U Srbiji najavili poskupljenje struje za 11% a u Hrvatskoj SMANJENJE cene za 7%. Na nesrecu ovog naroda (koji iskreno govoreci i ne pokazuje neko posebno zanimanje za to sto se dogadja u drzavi u kojoj zivi) poklopili se domaci sa evropskim hohstaplerima i iz te kombinacije ne moze nista dobro da se izrodi (bar ne za ovaj narod). Ova datumska lobotomija uz svaki puta sve vise uslova i zahteva predugo traje a kako se cini to nikoga ovde mnogo ne iritira niti zanima. Umesto da se bavimo tim ponizavajucim procedurama, bilo bi neuporedivo bolje da nesto uradimo sami za sebe: zahvalimo se Evropi na naporima i da mi obustavljamo svoje aktivnosti dok se ta ista EU ne konsoliduje i dokaze da ce da opstane. U medjuvremenu, bi od septembra mogli vrata Skupstine Srbije zatvoriti za 150 prekobrojnih poslanika i tako dati doprinos rasterecenju republickog budzeta. ZA drzavu ove velicine 100 poslanika je vise nego dovoljno. Mislim da bi to bio kvalitativan pomak unapred.

HomerNS

pre 10 godina

Mi svakako u tih 7 godina nećemo završiti pregovore, šta je ovde problem? Realna procena vremenskih rokova, svidela se ona nekom ili ne.

vukx2

pre 10 godina

Pa ko je i očekivao da ćemo ući pre 2010-2013 godine...sasvim realna vest, ne znam što je iznenađenje..
(Vuk, 10. jul 2013 12:16)

HEhe..naravno mislio sam na 2020-2023..