Subota, 22.06.2013.

17:26

Ne ponavlja se test iz srpskog

Test iz srpskog tj. maternjeg jezika, neće biti ponavljan, jer je prvi uslov za završetak osnovnog nivoa obrazovanja, izlazak na završni ispit, ispunjen.

Izvor: B92

Ne ponavlja se test iz srpskog IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

django

pre 10 godina

Verovatno je scenario sledeci:
Srpski se nece racunati, matematika da i uspeh. Nikome se nece kao nista poklanjati, znaci maksimalno 80 bodova. E sad, kako ce biti dalje...
Ministar i ceo kabinet njegov otkaz ili smena, da 01.09 proglasi za dan zalosti za nase skolstvo, jer je ovom maloverizacijom definitivno sahranjeno. Deco pametno kroz zivot, a za lopove zatvor minimum 10godina da bude svima nauk

Kaca

pre 10 godina

Tesko da ce se nepravda ispraviti na bilo koji nacin, a najgluplji od svih cini mi se onaj da se deci "podeli" po 20 bodova iz srpskog! I oni koji nisu ucili, i oni koji su kupili test i oni koji su bodove zasluzili- e pa tesko da je to pravedno!!! Jedino resenje je ne bodovati testove.Postoji hiljadu drugih nacina bodovanja, evo npr. u Hrvatskoj, koji daleko vise motivise decu da rade kontinuirano od 5-8. razreda i gde se ne svodi cela osnovna skola na 2 testa! A takodje, mislim da je dosta zavisti i mrznje roditelja i dece prema vukovcima. Moje dete je odlicno ali nije vukovac, a svi vukovci koje poznajem iz njene generacije su super deca ciji roditelji uopste ne dolaze u skolu, niti moljakaju nastavnike! Ocigledno da se ovde uspeh ne prasta!

Milica

pre 10 godina

Drage kolege prosvetari i vlado.

Ovo je sve zbog Vas !
A evo i zbog cega. Kada budete izmenili zakon da vise ne moze bilo ko da zavrsi uciteljsku ili pedagosku i da predaje deci onda mozemo da pricamo o sredjivanju ovog nakaradnog sistema. Za njih treba pre samog upisa da postoji nekoliko dodatnih testova.

1. Test predavanja gde onaj koji konkurise predaje na neku temu komisiji koja se sastoji od standardne komisije iz ministarstva prosvete i od nekoliko najboljih slucajno izabranih djaka osnovaca ili srednjoskolaca.

Ako i samo ako ovaj test prodje tj. pokaze da zna da objasni nesto deci i predaje onda ide na drugi korak.

2. Radi se test iz psihologije po slicnom sistemu testa iz inteligencije samo vise upakovanog da se oceni koje su prave vrednosti kod te osobe koja zeli da predaje deci. Ako se pokaze da izuzetno ceni novac takva osoba se odmah odbija jer osobe kojima je novac bitan nemaju sta da rade u prosveti i takvi ce 1000% uzeti poklon ili novac ili placeno putovanje od roditelja i pokloniti nerealne ocene toj deci.

3. Poslednji korak je razgovor lice u lice sa psihologom koji ce kroz osmisljena pitanja da proceni da li je covek sposoban da predaje posto sumnjam da se i ta procena uopste radi po skolama pa je vrlo moguce da vasem detetu u buducnosti predaje neki pedofil ili manijak ili potencijalni ubica.

Kada sve to budete uradili onda cemo imati normalne postene profesore i normalno skolstvo.

Halle-ON

pre 10 godina

Kakvi su to roditelji, i vaspitaci u skolama kada im deca nisu naucena da se ne sme varati na ovakvim stvarima. Toj deci, kod kojih je pronadjen test treba zabraniti upis u skole ove skolske godine, jer ako su mogli izbaciti decu koja su zbog takmicenja odsustvovala sa nastave iz skole, to bi i bila blaga mera, mozda cak ponistiti im i jedan razred pa ce morati da nauce. Sto se tice ponistavanja testa, nece doneti nista, jer svejedno postoje posebne ucionice gde odredjeni polazu te ispite, naravno uz pomoc. Treba promeniti sistem pravljenja testova, jer mnogi ocene ne dobiju znanjem, vec ovako, kao sto su polagali ovaj test...
Treba vaspitavati decu da ne rade takve stvari ali to je prakticno nemoguce u zemlji sa ovoliko korupcije. Mozda i kaznjavanje za takve stvari u skolama treba biti automatska kazna smanjenjem ocene iz vladanja, i izbacivanje na 1ci. Ovako skole nam deca zavrsavaju bez ikakvog znanja.

Pazuzu

pre 10 godina

Ako je "pomoćni" test iz matematike bio legitiman (tj."neprovaljen"), potpuno je suludo da se on poništava.
Zašto bi se deci koja su dobro uradila taj test, njihovi rezultati poništavali?!
Većina komentatora koji se zalažu "da se poništi ceo ispit" verovatno su roditelji dece koja su lošije uradila matematiku i sada plivaju na ovoj krađi pokušavajući da svojoj deci omoguće upis u bolje škole samo na osnovu uspeha (a veliko je pitanje koliko je njihovoj deci ocena poklanjano. Da su dobro učili, ne bi lošije uradili matematiku).
Čisto da ne bude zabune - moj mali je srpski uradio solidno a matematiku sjajno, naravno, uz pripreme i bez ikakve kupovine testova, tako da po uspehu i rezultata na testovima može da upiše bilo koju školu (po kriterijumima od prošle godine), sem famozne III beogradske.
Zašto bi sad on koji je tokom školovanja imao 2 četvorke, i učinio veliki napor da dobro prođe na testovima, bio žrtva onih čija su deca loše uradila matematiku a imaju prosek 5.00 (što može da bude i poklonjeno kao što je bilo slučajeva i u njegovom razredu) i koji bi na osnovu samog "uspeha", bili u prednosti nad njim prilikom uspisa?!
Da li je to fer i pravedno?!?!
Dakle - iz testa iz srpskog/maternjeg, svim učenicima dati po 20 poena, kako bi se koliko-toliko anulirala "prednost" onih koji su kupili i prepisali rezultate.
A ovo ostalo, pre svega ako je matematika regularna, a izgleda da jeste jer se niko ne buni, zadržati kako je do sada bilo.
Ostavke se podrazumevaju.

Dzouni

pre 10 godina

Poznata je jedna osoba i to je to, premijer i ministar prosvete zvuce kao da treba da se radujemo sad! A sta je sa drugom osobom koja je dozvolila prvoj da ukrade nesto toliko bitno? Gde je treca koja je zaposlila drugu? Gde je cetrvta koja je dala trecoj ovlascenje da zaposljava? Gde je peta koja...a lepo nisam par dana citao vesti i sad me ovo saceka...

Apatrid

pre 10 godina

Sve, ali baš sve, je objašnjeno u komentaru: PatriJota, 22. jun 2013 22:20. Srbadija, naravno, nije ekskluzivni posednik najpovršnijeg etnomentaliteta na svetu, ali se za tu laskavu titulu, bogami, junački bori. E, pa, sve najbolje - u kom god smislu.

rrr

pre 10 godina

Lepo ponistiti citav ispit i pustiti da se deca upisu samo na osnovu uspeha iz osnovne, nema druge. To bi bilo najpravicnije. Sramota sto se sve ovo izdesavalo. :)

VIII (III) rules

pre 10 godina

@Obuzdajte komplekse i predrasude

Bravo kolega. I ja sam završio istu školu pre više od 25 godina (tada se zvala VIII). Đaci te opljuvane škole su po pravilu najuspešniji na fakultetu na kojem predajem. Čak i oni sa društveno jezičkog smera.

Što se direktorke pomenute u nekom od prethodnih postova tiče, (upoznao sam je na proslavi 25 godina mature) utisak mi je više nego bled. Definitivno nije završila tu školu.

che

pre 10 godina

kao i u turskoj i brazilu,iskoristimo ovo da pokazemo da smo protiv zla.
Roditelji,najjaca smo snaga ove zemlje,pokazimo to.
U ponedeljak u 11 i 30 pred komisijom koja sebi daje za pravo da se igra nasom decom i jos nam se podsmeva preko "ministra" koji ne stampa testove.

Vesna

pre 10 godina

Ukoliko se bude bodovala samo matematika to je diskriminacija prema deci koja su na posten nacin bolje uradila test iz srpskog i kojima srpski bolje ide. I kakav je to upis na osnovu samo jednog predmeta -mala matura je ili sve ili nista. Koliko je samo besmisleno konkurisati za drustveno-jezicki smer neke gimnazije samo na osnovu uspeha i bodova iz matematike. To je totalno nelogicno, kao i cinjenica da se bodovi iz petog razreda ne racunaju!

neša

pre 10 godina

U skolama su organizovane pripreme i dodatno naplacivane.
Moja cerka se pripremala i kod kuce i mi smo te pripreme svojski izdrzali.
Ovaj stres, blamiranje i obelezavanje cele jedne generacije treba neko da plati.
Ministre i ostala gospodo iz organizacije ove bruke, SRAM VAS BILO!
Treba ih sve zatrpati krivicnim prijavama i privatnim tuzbama.
Ja moje pišem i šaljem ih u toku sledece nedelje.

anonimus

pre 10 godina

Narod ima mnogo strpljenja, ali ne ostaje dužan, pa neće ni ovoj vladi koja štiti ovog ministra koji ne zna šta mu je posao a godinama ga obavlja. Živi bili pa videli, svi ćete u paketu da idete sa Obradovićem, e sad videćemo još gde.

mama vukovca

pre 10 godina

i u vojvodini se krade, to se zna, ili se kupuju testovi od pere lozaca ili su direktori u dilu pa se testovi rade po zbornicama, i na papiricima nose po ucionicama... stara tajna! ponistite test iz maternjeg najpravednije, i onako gde je potreban srpski, deca su ga polagala po filoloskim gimnazijama u jovinoj su polagani prijemni za bilingvalna i specijalna odeljenja, tako da niko nije ostecen.

Osmak

pre 10 godina

Najbolje bi bilo da je covek koji je prodavao uradjene testove iz matematike i srpskog, uradio sva pitanja pogresno pa da svi koji su hteli da varaju i da "predju" one koji su ucili i spremali se imaju nula poena!

PatriJota

pre 10 godina

A sta bi ono sa toksinom u mleku??? Frka do neba par dana i .....nista!!! Ha,ha,ha... i to se radilo o zdravlju, najvise male dece i beba!? A ovde frka oko nekakvih ispita? Ma dajte se uozbiljiti, ovo je taman da popuni rupu od par dana do pocetka Wimbldon akada ce profesionalni patriota Djokovic sam da se bori protiv celog mrskog sveta za Srbiju, njen narod i bolju buducnost! He,he,he... sedite ovce kuci i blejite, za drugo i niste!

ogorčena

pre 10 godina

Zašto da se poništava trud i rad dece koja su učila i pošteno radila testove? Šta je sa njihovim vremenom i teško odvojenim novcima za dodatne časove? Zar ovde samo pošteni i vredni treba da trpe posledice?

Dušan Popadić

pre 10 godina

Poništite ocene iz srpskog. Ako je prosek na "nepristojmo lakom" (kako smo mogli danima da čitamo), provaljenom testu iz srpskog 10,79/20 (preliminarni podaci MPN), kako su zaslužene ocene iz srpskog?! Ni sa matematikom nije ništa bolje. Prosek 9,98/20.

Miki

pre 10 godina

Sramota! Skandal! Korupcija! Kriminal! Mito! Cezaristička diktatura! Prodaja! Predaja! Puštanje niz vodu! Otkazi! Porast nezaposlenosti! Rast kursa! Rast cena! To je Srbija danas!

Kalimero.

pre 10 godina

Niko ne spominje veliki broj đaka, koji su radom i znanjem, dobro i pošteno položili te ispite.
Kako se sada ta deca osećaju kada su ih matorci z.?

django

pre 10 godina

U celom cirkusu koji se desava poslednjih dana najvise ispastaju ucenici, neki su ucili neki ne, ali sve ce na kraju kola na njima da se slome ako ne sad onda za 10-ak godina kad budu razmisljali da li sam trebao da upisem ovo ili ono. Umesto sad da razmisljaju o tome koliko imaju bodova za upis i gledaju spisak skola koje da upisu ministarstvo tek u ponedeljak u 11.30 ima sastanak da iznese ono sto im je vec juce receno. E sad, ko ce da nastrada u pravdi ili nepravdi prema ucenicima i koje najmanje zlo ili najbolje resenje dati deci, a sacuvati fotelju sluzbeno vozilo pitanje je sad. Za moju decu kako zele jer i sad nadam se imaju dovoljno bodova za upis u srednju skolu i po svim kombinacijama koje mi izvlacimo iz glave mogu da upisu zeljenu skolu. Test i bodovi iz matematike treba da se racunaju jer izgleda da je bilo korektno, a i mrcvarenje oko samog testa mora da se vrednuje, za srpski je vise kombinacija, ili svoj deci dati prosek 10 (nepravda prema onima koji su na znanje dobili i maksimum bodova) ili da se ne racuna srpski (nepravda prema deci koja su bolja iz srpskog, a losija iz matematike) ili sabrati prosek 8 razreda i od petog do osmog racunati i pojedinacno srpski i matematiku mozda najpravednije prema svima. Nerealno je inace bodovanje 60 - 40. Ucenici koji su radili sve skolovanje trebaju da imaju bolju pozicuju u odnosu na dobre tj vrlo-dobre kampanjce + zavrsni. Kakvo god resenje ovog problema bilo, velika je nepravda prema deci, jer su oni nasa buducnost.

komša

pre 10 godina

@Sx
Misliš da zbog dečaka koji je imao sve petice a na testu zaradio 13,5 poena jer nije imao rešenja treba izaći na ulice? Kako je imao peticu iz srpskog a bez znanja koje bi mu bilo dovoljno bar za 16-17 poena (da ukalkulišemo tremu) bez prepisivanja? Što nije na licu mesta prijavio nekog za koga je bio siguran da vara na prijemnom?
Ako i treba "izaći na ulicu" to u svakom slučaju ne treba uradiiti zbog onih koji nemaju dovoljno znanja, a hteli bi u jake gimnazije.
Da li se iko zapitao koliko su sve te petice stvarno petice, a koliko su plod upornosti roditelja da svakodnevnim odlascima u školu i cimanjem raznoraznih veza i vezica obezbede svom detetu povoljniji položaj u školi?
Muka mi je od roditelja koji se ponašaju kao da su svojoj deci menadžeri, a ne roditelji.

Pazuzu

pre 10 godina

Neka svim klincima daju po maksimalnih 20 poena iz srpskog/maternjeg jezika. Na taj način će da koliko-toliko anuliraju prednost onih koji su imali rešenja i prepisali odgovore.
A ostalo neka ostane kako je i bilo.
U toj konstelaciji mogu da se bune oni koji su dobro uradili test iz srpskog/maternjeg (a nisu prepisivali), a lošije test iz matematike. Međutim - pod uslovom da "pomoćni" test iz matematike nije bio "provaljen" - na taj način bi se na neki način anulirala "prednost" onih slabijih đaka koji su prepisali test iz srpskog/maternjeg.
Naravno, nije ovo nikakvo idealno rešenje, ali mi se čini da bi u ovoj katastrofalnoj situaciji bilo, hajde da kažem, najpravednije.
Inače - upisivanje samo po uspehu iz osnovne škole, bez obzira koliko bi se razreda uzimalo u obzir, dovelo bi do još većeg haosa, jer bi za određena mesta u najboljim školama konkurisalo mnogo više učenika nego što ima kapaciteta, a niko sa istim prosekom ocena ne bi smeo da otpadne po principu istog kriterijuma za sve.

slovenac, 1952

pre 10 godina

Nekad davno, pre 50. godina, učio sam srbohrvatski jezik, Ućio sam ćak Ćirilicu, Ćirilicu sam mogao da napišem, a nikako da proćitam!:) Ni sad nije bolje, jednostavno ono, što je napisano u ćirilici, dam u google, prevedi iz srpskog u hrvatski i gotova priča! Interesantno je, da kadgod dođem u Hrvatsku, Bosnu, u Srbiji nasam bio od 83, nalazim na normalne ljude, a pitam se, gde su svi ovi, nenormalni, koji bluze po internetu, pa neka da bi to bilo na B92 ili na ostalima!???

jugo

pre 10 godina

"...jer je prvi uslov za završetak osnovnog nivoa obrazovanja, izlazak na završni ispit, ispunjen"

Koliko u ovoj jednoj recenici ima nelogicnosti i promasaja strategije i gluposti meni je za ne verovati. Moram da priznam da i pored svog visokog obrazovanja ne razumem sta je doticni hteo da kaze ovim. Da li to znaci da je dovoljno izaci na ispit pa kakav god da je on, jer je time ispunjen uslov???

Peca72

pre 10 godina

Najbolje da se poništi ovaj završni ispit i da se deca boduju na osnovu uspeha iz skole. Neka uzmu u obzir i peti razred i tako ce dobiti pravu sliku uspeha. Ako se brišu rezultati testiranja iz srpskog, trebalo bi da se obrišu i rezultati iz matematike. Nije lepo da se jedno racuna, a drugo ne. Još jednom ponavljam NAJBOLJE JE DA SE RAČUNA I USPEH U PETOM RAZREDU!!!

sofronije

pre 10 godina

Ogromna sramota za drzavu, a nas premijer dokazuje samo na kakvom je obrazovnom nivou cela vlada. Nema ponistavanja? Znaci ok je krasti i prepisivati? Ljudi, gde je moral, ostavku trazim i ministra i premijera! A i vi narode, umorili ste se nesto od 5. oktobra.

Obuzdajte komplekse i predrasude

pre 10 godina

Prijemni bi morali da budu ponisteni.
Ali moram da odgovorim ovde na komentare vezane za Trecu gimnaziju. Ja sam zavrsio tu skolu, pre 6 godina. U medjuvremenu sam zavrsio i fakultet. Skolu nisam upisao preko veze, nego sam bio vukovac u osnovnoj i dobro sam uradio prijemni, jer sam ucio. Mozda je u mojoj skoli bilo ljudi koji su upisali preko veze (mada nikad nisam cuo ni za jedan konkretan slucaj), ali velika vecina ljudi, mozda cak i svi NISU upisali preko veze. To je prva stvar. Druga stvar je da apsolutno nikada tokom mog boravka u toj skoli, nisam video ni cuo za slucaj da je neko kupio ocenu ili da je neciji roditelj pretio ili makar i pokusao da podmiti profesora. NIKADA. Skola nije preterano teska, to je istina, ali nije ni nesto smesno laka. Kao i u svakoj skoli ima manje i vise zahtevnih profesora. Nekih koji hoce da popuste i poklone po neku ocenu i nekih koji nece. Nekih kod kojih moze da se prepise i nekih kod kojih ne moze. Nista drugacije od drugih skola. Osim toga, mada Treca jeste "burzujska" skola, ima puno ljudi koji imaju prosecna ili ispodprosecna primanja (ukljucujuci i moje roditelje), pa im deca svejedno upisu tu skolu. A cak i ako roditelji imaju znatno iznadprosecna primanja (kao ja sada kad radim) i deca im imaju Rejban naocare (kakva dekadencija!) ne vidim sta je tu greh? Mnogo me nervira to, svi koji imaju para su kriminalci. Zavrsio sam fax, zaposlio se u jednoj farmaceutskoj korporaciji i posteno zaradjujem pare. I sta je tu lose?

sx

pre 10 godina

Vreme je da se izadje na ulicu sve dok Obradovica ne najurimo iz ministarstva. Usput, treba najuriti i ministra poljoprivrede.
Malopre sam pricao sa decakom iz komsiluka. Imao je 13.5 iz srpskog i nije imao resenja. Hvata se za glavu i ne veruje sta se desava. Kaze da je njegova drugarica koja ja jedva 2 dobila u skoli iz srpskog, na prijemnom "znala" za 20.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

Da li je moguće da ćete vrednovati rezultate testiranja na koje je uticaj imalo, sada već dokazano, izvršeno krivično delo!? Rezultati testiranja se u ovim okolnostima ne smeju uzimati u obzir! Možete ponoviti testiranje, možete upis vršiti samo na osnovu uspeha u školi, ali ne smete uzimati u obzir rezultate testiranja pod ovakvim okolnostima. Skandalozno je čak i razmišljati o tome, a tek li učiniti tako nešto. Baš me briga za decu vaših iz stranke, vaših kumova, prijatelja i rodbine. Preterali ste sa nepoštovanjem zakona koje sami donosite. Da li ste svesni da država nije ništa drugo do dogovor o udruživanju radi zajedničke zaštite, pomoći i napretka. Ako nema zajedničke zaštite (a nema - štitite kriminalce dok istovremeno sudski gonite primerne građane koji se usude da se brane), ako nema zajedničke pomoći (a nema - ne zna se broj ljudi kojima je uskraćeno pravo na lečenje pod izgovorom da nema materijala/sredstava/uslova), ako nema napretka (A NEMA - po zvaničnoj statistici samo su BiH i Albanija gori od nas u Evropi sa tendencijom daljeg pada jer sve vreme pomažete poslovanje samo "svojih" na štetu ostalih, ujedno sposobnijih)...ONDA NEMA NI DRŽAVE! Jeste li svesni da ustav nije ništa drugo do ugovor po kojem se svi obavezujemo da ćemo se međusobno braniti, pomagati i podržavati u napretku? Ako neko ne poštuje ta, tri osnovna, postulata ugovora - onda je ugovor nevažeći! Jeste li svesni da rasturate državu, za koju smo vam dali mandat da je vodite?

1a2b

pre 10 godina

Sprema se Kostić da ne računa poene iz srpskog. To će verovatno objaviti posle sastanka komisije. Računaće se samo matematika, uhapšen je neki "Pera ložač" i tako će se spasiti predobri Žarko Obradović. I sve će se zaboraviti za par dana! Jadno i žalosno! Opet će Žarko i njegovi pomoćnici pisati preporuke da se preko veze upisuju 3. i 14. beogradska gimnazija, kao i svake godine. I čemu onda prijemni? I na osnovu kog pravila oni svake godine upisuju po jedno odeljenje preko veze,njihovim preporukama? Naravno, izvući će se i onaj žalosni direktor OŠ "Svetozar Marković", višegodišnji SPS kadar, koji nije hteo da preduzme ništa po prijavi poštene supervizorke, jer on inače uči decu da se tako snalaze u životu...a sve se dogadja oko elitnih vračarskih škola. Sramota!

crni domino

pre 10 godina

Ne ponavlja se test, ne menja se Ministar, ne menja se Direktor Sluzbenog Glasnika, ali se zato hapsi obican radnik.
Svi mogu da se izivljavaju, da laprdaju, da lazu, da budu neznalice, da nizasta ne odgovaraju, da tako unistavaju drzavu; jedino se za lose delo hapsi obican radnik i odgovara za to!
Tako vise ne moze! Gospodo neznalice, vi morate otici!

seoska nastavnica

pre 10 godina

"Republička upisna komisija će se sastati u ponedeljak 11.30 kada će doneti odluku u interesu dece", najavljuje Kostić.

"Komisija treba da donese odluku koji će bodovi biti relevantni za upis učenika u srednju školu", rekao je on.

Ako su i u ministarstvu svesni da će rezultati testova biti neregularni (a biće), mislim da bi bilo potpuno pogrešno da se ti takvi rezultati boduju. Svesno pristati i priznati da će na upis u škole uticati nešto što je posledica krivičnog dela - pa stvaaarno!

Posle svega, najpravičnije bi bilo da se ove godine na upisu u srednje škole boduju samo uspeh i ocene.

A onda detaljno istražiti ko je sve kriv za "curenje" testova, ko je odgovoran što zbog činjenja što zbog nečinjenja... pa ih drakonski kazniti - ZA NAUK! Onda sledeće godine krenuti sve od početka sa malom maturom i bodovanjem.

Drugačije bi bilo nepravično, šta više - KRIMINALNO - ne reče li to i Dačić?

D

pre 10 godina

Skinite bodove koje donose ocene u školi. Ocene se daju se šakom i kapom dečici roditelja koji potplaćuju, mole ili prete nastavnicima, a posle peglaju prosek na defavorizovanoj deci. Ionako je 24 bodova čist višak (toliko ima učenik koji je imao prosek 2,0 u VI, VII i VIII razredu, a ukoliko nije imao prosek 2,0 nije mogao ni da pređe u sledeći razred ili pristupi završnom testu). Prema tome, bez ocena iz škole (ukoliko baš ne smete da ih izuzmete 0-36 + maksimalno 4 boda Vukova diploma i diplome sa republičkih takmičenja), a test iz matematike x 3 (ukoliko se ne utvrdi da je i rezervni test bio dostupan za preprodaju).

MINISTAR LETNJE SEZONE

pre 10 godina

Ma ko ce da se zaludjuje sa ponavljenjem testa, SAD svi u frci oko trazenje "veze i vezice" za upis u Gimnazije....svim je jedna noge vec na moru !!!!! Kao u svake godine III Gimnaziju sad vrbaju sa svih strana, jer misle da je dobra? Sigurno je NAJGORA gimnazija u BG UPRAVO zato sto vecina ti koji prepisuju posle upisiju se tu ! Tako da roditleji koji misle da ce im deca u toj gimnaziji steci dobro znanje debelo se vararju ! Sve mali sonjasti frajeri "La Costa" tipa lokalne fackalice sa velikim torbama I ray ban naoracarma koe gde ide, ko sta oblaci...FUJ za skolu i Direk. sto ih sve prima preko veze.

Sandra

pre 10 godina

Gospodo,
Sviđalo se to vama ili ne testovi moraju biti poništeni, jer u suprotnom dajete legitimitet krađi i šaljete poruku deci da je u redu kupovati testove, diplome i radna mesta, a da je učenje obično gubljenje vremena. Sa ovakvom porukom razmislite ko će nam sutra voditi državu, ko će nas lečiti...

Kriminal je kriminal

pre 10 godina

Prvi i jedini uslov za završetak osnovnog obarazovanja jeste završetak VIII razreda, odnosno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi. Završni ispit služi upravo onome po čemu je komisija i dobila naziv, a to je upis u srednju školu, a srednja škola nije obavezna. Sam čin obavljanja završnog ispita ne govori ništa o njegovoj regularnosti ili neregularnosti. Ako je završni ispit protekao u neregularnim uslovima, logično je da bude poništen, a svi oni koji su krivi za neregularnost- da budu kažnjeni u skladu sa zakonom. Takođe, postoji i moralno-politička odgovornost svih onih koji uporno pokušavaju da zataškaju ovaj skandal ponavljajući kao papagaji da se radi o svršenom činu. Osim toga, obrazovanje već dugo godina jeste resor u kome je sveprisutna politika "guranja pod tepih". Ko ima korist od toga? Čemu to vodi?

svi ćemo mi ovde postati radnik u štampariji

pre 10 godina

Šta znači "praktično priznao krađu"?
I da li je saopštio kome je predao testove?
Sve i da jeste nekom radniku u štampariji palo to na pamet (u šta preterano ne verujem) to je uradio tek nakon što je sa još nekim dobro dogovorio da će mu se ta krađa isplatiti.

"Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati."

ucitelj u penziji

pre 10 godina

Sramota! Sada treba sve ucenike upisati u zeljene srednje skole, bez obzira na testove. To bi bilo najpravednije, a gospoda iz Ministarstva prosvete treba SVI KOMPLETNO da podnesu ostavke.

Mislilac

pre 10 godina

"...jer je prvi uslov za završetak osnovnog nivoa obrazovanja, izlazak na završni ispit, ispunjen." Znači moto Ministarstva prosvete Republike Srbije je: Važno je učestvovati!

repstu9

pre 10 godina

i kada sam ja polagao prijemni kruzili su zadaci dan ranije (matematika, svih 5 kombinacija) kao i svake naredne godine, ne mazite nam oci i ne brukajte se vise.

Justin

pre 10 godina

Ukinuti prijemne ispite . Ponistiti ovogodisnji. Da se deca upisu prema uspehu. To je opet pravednije od ove farse sa testovima. Roditelji,na ulice! Ovo je mnogo veci razlog za to od poskupljenja javnog prevoza ili sece drveca na Taksimu.

sumadinac atl

pre 10 godina

znaci sad ministar potvrdio da su oba testa ukradeni i distribuirani i nece da se poniste...
dakle deco, naravoucenije je, isplati se biti lopov

Otac

pre 10 godina

Ne postoji ni jedna odluka koja može biti u interesu sve dece. Šteta je učinjena, šteta je nepopravljiva. Stroge kazne za kriminalce i OSTAVKA MINISTRA ZBOG BRUKE!

Sandra

pre 10 godina

Gospodo,
Sviđalo se to vama ili ne testovi moraju biti poništeni, jer u suprotnom dajete legitimitet krađi i šaljete poruku deci da je u redu kupovati testove, diplome i radna mesta, a da je učenje obično gubljenje vremena. Sa ovakvom porukom razmislite ko će nam sutra voditi državu, ko će nas lečiti...

Otac

pre 10 godina

Ne postoji ni jedna odluka koja može biti u interesu sve dece. Šteta je učinjena, šteta je nepopravljiva. Stroge kazne za kriminalce i OSTAVKA MINISTRA ZBOG BRUKE!

svi ćemo mi ovde postati radnik u štampariji

pre 10 godina

Šta znači "praktično priznao krađu"?
I da li je saopštio kome je predao testove?
Sve i da jeste nekom radniku u štampariji palo to na pamet (u šta preterano ne verujem) to je uradio tek nakon što je sa još nekim dobro dogovorio da će mu se ta krađa isplatiti.

"Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati."

sumadinac atl

pre 10 godina

znaci sad ministar potvrdio da su oba testa ukradeni i distribuirani i nece da se poniste...
dakle deco, naravoucenije je, isplati se biti lopov

MINISTAR LETNJE SEZONE

pre 10 godina

Ma ko ce da se zaludjuje sa ponavljenjem testa, SAD svi u frci oko trazenje "veze i vezice" za upis u Gimnazije....svim je jedna noge vec na moru !!!!! Kao u svake godine III Gimnaziju sad vrbaju sa svih strana, jer misle da je dobra? Sigurno je NAJGORA gimnazija u BG UPRAVO zato sto vecina ti koji prepisuju posle upisiju se tu ! Tako da roditleji koji misle da ce im deca u toj gimnaziji steci dobro znanje debelo se vararju ! Sve mali sonjasti frajeri "La Costa" tipa lokalne fackalice sa velikim torbama I ray ban naoracarma koe gde ide, ko sta oblaci...FUJ za skolu i Direk. sto ih sve prima preko veze.

Mislilac

pre 10 godina

"...jer je prvi uslov za završetak osnovnog nivoa obrazovanja, izlazak na završni ispit, ispunjen." Znači moto Ministarstva prosvete Republike Srbije je: Važno je učestvovati!

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

Da li je moguće da ćete vrednovati rezultate testiranja na koje je uticaj imalo, sada već dokazano, izvršeno krivično delo!? Rezultati testiranja se u ovim okolnostima ne smeju uzimati u obzir! Možete ponoviti testiranje, možete upis vršiti samo na osnovu uspeha u školi, ali ne smete uzimati u obzir rezultate testiranja pod ovakvim okolnostima. Skandalozno je čak i razmišljati o tome, a tek li učiniti tako nešto. Baš me briga za decu vaših iz stranke, vaših kumova, prijatelja i rodbine. Preterali ste sa nepoštovanjem zakona koje sami donosite. Da li ste svesni da država nije ništa drugo do dogovor o udruživanju radi zajedničke zaštite, pomoći i napretka. Ako nema zajedničke zaštite (a nema - štitite kriminalce dok istovremeno sudski gonite primerne građane koji se usude da se brane), ako nema zajedničke pomoći (a nema - ne zna se broj ljudi kojima je uskraćeno pravo na lečenje pod izgovorom da nema materijala/sredstava/uslova), ako nema napretka (A NEMA - po zvaničnoj statistici samo su BiH i Albanija gori od nas u Evropi sa tendencijom daljeg pada jer sve vreme pomažete poslovanje samo "svojih" na štetu ostalih, ujedno sposobnijih)...ONDA NEMA NI DRŽAVE! Jeste li svesni da ustav nije ništa drugo do ugovor po kojem se svi obavezujemo da ćemo se međusobno braniti, pomagati i podržavati u napretku? Ako neko ne poštuje ta, tri osnovna, postulata ugovora - onda je ugovor nevažeći! Jeste li svesni da rasturate državu, za koju smo vam dali mandat da je vodite?

1a2b

pre 10 godina

Sprema se Kostić da ne računa poene iz srpskog. To će verovatno objaviti posle sastanka komisije. Računaće se samo matematika, uhapšen je neki "Pera ložač" i tako će se spasiti predobri Žarko Obradović. I sve će se zaboraviti za par dana! Jadno i žalosno! Opet će Žarko i njegovi pomoćnici pisati preporuke da se preko veze upisuju 3. i 14. beogradska gimnazija, kao i svake godine. I čemu onda prijemni? I na osnovu kog pravila oni svake godine upisuju po jedno odeljenje preko veze,njihovim preporukama? Naravno, izvući će se i onaj žalosni direktor OŠ "Svetozar Marković", višegodišnji SPS kadar, koji nije hteo da preduzme ništa po prijavi poštene supervizorke, jer on inače uči decu da se tako snalaze u životu...a sve se dogadja oko elitnih vračarskih škola. Sramota!

crni domino

pre 10 godina

Ne ponavlja se test, ne menja se Ministar, ne menja se Direktor Sluzbenog Glasnika, ali se zato hapsi obican radnik.
Svi mogu da se izivljavaju, da laprdaju, da lazu, da budu neznalice, da nizasta ne odgovaraju, da tako unistavaju drzavu; jedino se za lose delo hapsi obican radnik i odgovara za to!
Tako vise ne moze! Gospodo neznalice, vi morate otici!

sofronije

pre 10 godina

Ogromna sramota za drzavu, a nas premijer dokazuje samo na kakvom je obrazovnom nivou cela vlada. Nema ponistavanja? Znaci ok je krasti i prepisivati? Ljudi, gde je moral, ostavku trazim i ministra i premijera! A i vi narode, umorili ste se nesto od 5. oktobra.

Kalimero.

pre 10 godina

Niko ne spominje veliki broj đaka, koji su radom i znanjem, dobro i pošteno položili te ispite.
Kako se sada ta deca osećaju kada su ih matorci z.?

Justin

pre 10 godina

Ukinuti prijemne ispite . Ponistiti ovogodisnji. Da se deca upisu prema uspehu. To je opet pravednije od ove farse sa testovima. Roditelji,na ulice! Ovo je mnogo veci razlog za to od poskupljenja javnog prevoza ili sece drveca na Taksimu.

repstu9

pre 10 godina

i kada sam ja polagao prijemni kruzili su zadaci dan ranije (matematika, svih 5 kombinacija) kao i svake naredne godine, ne mazite nam oci i ne brukajte se vise.

sx

pre 10 godina

Vreme je da se izadje na ulicu sve dok Obradovica ne najurimo iz ministarstva. Usput, treba najuriti i ministra poljoprivrede.
Malopre sam pricao sa decakom iz komsiluka. Imao je 13.5 iz srpskog i nije imao resenja. Hvata se za glavu i ne veruje sta se desava. Kaze da je njegova drugarica koja ja jedva 2 dobila u skoli iz srpskog, na prijemnom "znala" za 20.

Kriminal je kriminal

pre 10 godina

Prvi i jedini uslov za završetak osnovnog obarazovanja jeste završetak VIII razreda, odnosno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi. Završni ispit služi upravo onome po čemu je komisija i dobila naziv, a to je upis u srednju školu, a srednja škola nije obavezna. Sam čin obavljanja završnog ispita ne govori ništa o njegovoj regularnosti ili neregularnosti. Ako je završni ispit protekao u neregularnim uslovima, logično je da bude poništen, a svi oni koji su krivi za neregularnost- da budu kažnjeni u skladu sa zakonom. Takođe, postoji i moralno-politička odgovornost svih onih koji uporno pokušavaju da zataškaju ovaj skandal ponavljajući kao papagaji da se radi o svršenom činu. Osim toga, obrazovanje već dugo godina jeste resor u kome je sveprisutna politika "guranja pod tepih". Ko ima korist od toga? Čemu to vodi?

PatriJota

pre 10 godina

A sta bi ono sa toksinom u mleku??? Frka do neba par dana i .....nista!!! Ha,ha,ha... i to se radilo o zdravlju, najvise male dece i beba!? A ovde frka oko nekakvih ispita? Ma dajte se uozbiljiti, ovo je taman da popuni rupu od par dana do pocetka Wimbldon akada ce profesionalni patriota Djokovic sam da se bori protiv celog mrskog sveta za Srbiju, njen narod i bolju buducnost! He,he,he... sedite ovce kuci i blejite, za drugo i niste!

ucitelj u penziji

pre 10 godina

Sramota! Sada treba sve ucenike upisati u zeljene srednje skole, bez obzira na testove. To bi bilo najpravednije, a gospoda iz Ministarstva prosvete treba SVI KOMPLETNO da podnesu ostavke.

jugo

pre 10 godina

"...jer je prvi uslov za završetak osnovnog nivoa obrazovanja, izlazak na završni ispit, ispunjen"

Koliko u ovoj jednoj recenici ima nelogicnosti i promasaja strategije i gluposti meni je za ne verovati. Moram da priznam da i pored svog visokog obrazovanja ne razumem sta je doticni hteo da kaze ovim. Da li to znaci da je dovoljno izaci na ispit pa kakav god da je on, jer je time ispunjen uslov???

Miki

pre 10 godina

Sramota! Skandal! Korupcija! Kriminal! Mito! Cezaristička diktatura! Prodaja! Predaja! Puštanje niz vodu! Otkazi! Porast nezaposlenosti! Rast kursa! Rast cena! To je Srbija danas!

che

pre 10 godina

kao i u turskoj i brazilu,iskoristimo ovo da pokazemo da smo protiv zla.
Roditelji,najjaca smo snaga ove zemlje,pokazimo to.
U ponedeljak u 11 i 30 pred komisijom koja sebi daje za pravo da se igra nasom decom i jos nam se podsmeva preko "ministra" koji ne stampa testove.

komša

pre 10 godina

@Sx
Misliš da zbog dečaka koji je imao sve petice a na testu zaradio 13,5 poena jer nije imao rešenja treba izaći na ulice? Kako je imao peticu iz srpskog a bez znanja koje bi mu bilo dovoljno bar za 16-17 poena (da ukalkulišemo tremu) bez prepisivanja? Što nije na licu mesta prijavio nekog za koga je bio siguran da vara na prijemnom?
Ako i treba "izaći na ulicu" to u svakom slučaju ne treba uradiiti zbog onih koji nemaju dovoljno znanja, a hteli bi u jake gimnazije.
Da li se iko zapitao koliko su sve te petice stvarno petice, a koliko su plod upornosti roditelja da svakodnevnim odlascima u školu i cimanjem raznoraznih veza i vezica obezbede svom detetu povoljniji položaj u školi?
Muka mi je od roditelja koji se ponašaju kao da su svojoj deci menadžeri, a ne roditelji.

seoska nastavnica

pre 10 godina

"Republička upisna komisija će se sastati u ponedeljak 11.30 kada će doneti odluku u interesu dece", najavljuje Kostić.

"Komisija treba da donese odluku koji će bodovi biti relevantni za upis učenika u srednju školu", rekao je on.

Ako su i u ministarstvu svesni da će rezultati testova biti neregularni (a biće), mislim da bi bilo potpuno pogrešno da se ti takvi rezultati boduju. Svesno pristati i priznati da će na upis u škole uticati nešto što je posledica krivičnog dela - pa stvaaarno!

Posle svega, najpravičnije bi bilo da se ove godine na upisu u srednje škole boduju samo uspeh i ocene.

A onda detaljno istražiti ko je sve kriv za "curenje" testova, ko je odgovoran što zbog činjenja što zbog nečinjenja... pa ih drakonski kazniti - ZA NAUK! Onda sledeće godine krenuti sve od početka sa malom maturom i bodovanjem.

Drugačije bi bilo nepravično, šta više - KRIMINALNO - ne reče li to i Dačić?

ogorčena

pre 10 godina

Zašto da se poništava trud i rad dece koja su učila i pošteno radila testove? Šta je sa njihovim vremenom i teško odvojenim novcima za dodatne časove? Zar ovde samo pošteni i vredni treba da trpe posledice?

neša

pre 10 godina

U skolama su organizovane pripreme i dodatno naplacivane.
Moja cerka se pripremala i kod kuce i mi smo te pripreme svojski izdrzali.
Ovaj stres, blamiranje i obelezavanje cele jedne generacije treba neko da plati.
Ministre i ostala gospodo iz organizacije ove bruke, SRAM VAS BILO!
Treba ih sve zatrpati krivicnim prijavama i privatnim tuzbama.
Ja moje pišem i šaljem ih u toku sledece nedelje.

D

pre 10 godina

Skinite bodove koje donose ocene u školi. Ocene se daju se šakom i kapom dečici roditelja koji potplaćuju, mole ili prete nastavnicima, a posle peglaju prosek na defavorizovanoj deci. Ionako je 24 bodova čist višak (toliko ima učenik koji je imao prosek 2,0 u VI, VII i VIII razredu, a ukoliko nije imao prosek 2,0 nije mogao ni da pređe u sledeći razred ili pristupi završnom testu). Prema tome, bez ocena iz škole (ukoliko baš ne smete da ih izuzmete 0-36 + maksimalno 4 boda Vukova diploma i diplome sa republičkih takmičenja), a test iz matematike x 3 (ukoliko se ne utvrdi da je i rezervni test bio dostupan za preprodaju).

Vesna

pre 10 godina

Ukoliko se bude bodovala samo matematika to je diskriminacija prema deci koja su na posten nacin bolje uradila test iz srpskog i kojima srpski bolje ide. I kakav je to upis na osnovu samo jednog predmeta -mala matura je ili sve ili nista. Koliko je samo besmisleno konkurisati za drustveno-jezicki smer neke gimnazije samo na osnovu uspeha i bodova iz matematike. To je totalno nelogicno, kao i cinjenica da se bodovi iz petog razreda ne racunaju!

slovenac, 1952

pre 10 godina

Nekad davno, pre 50. godina, učio sam srbohrvatski jezik, Ućio sam ćak Ćirilicu, Ćirilicu sam mogao da napišem, a nikako da proćitam!:) Ni sad nije bolje, jednostavno ono, što je napisano u ćirilici, dam u google, prevedi iz srpskog u hrvatski i gotova priča! Interesantno je, da kadgod dođem u Hrvatsku, Bosnu, u Srbiji nasam bio od 83, nalazim na normalne ljude, a pitam se, gde su svi ovi, nenormalni, koji bluze po internetu, pa neka da bi to bilo na B92 ili na ostalima!???

Osmak

pre 10 godina

Najbolje bi bilo da je covek koji je prodavao uradjene testove iz matematike i srpskog, uradio sva pitanja pogresno pa da svi koji su hteli da varaju i da "predju" one koji su ucili i spremali se imaju nula poena!

anonimus

pre 10 godina

Narod ima mnogo strpljenja, ali ne ostaje dužan, pa neće ni ovoj vladi koja štiti ovog ministra koji ne zna šta mu je posao a godinama ga obavlja. Živi bili pa videli, svi ćete u paketu da idete sa Obradovićem, e sad videćemo još gde.

Dušan Popadić

pre 10 godina

Poništite ocene iz srpskog. Ako je prosek na "nepristojmo lakom" (kako smo mogli danima da čitamo), provaljenom testu iz srpskog 10,79/20 (preliminarni podaci MPN), kako su zaslužene ocene iz srpskog?! Ni sa matematikom nije ništa bolje. Prosek 9,98/20.

Obuzdajte komplekse i predrasude

pre 10 godina

Prijemni bi morali da budu ponisteni.
Ali moram da odgovorim ovde na komentare vezane za Trecu gimnaziju. Ja sam zavrsio tu skolu, pre 6 godina. U medjuvremenu sam zavrsio i fakultet. Skolu nisam upisao preko veze, nego sam bio vukovac u osnovnoj i dobro sam uradio prijemni, jer sam ucio. Mozda je u mojoj skoli bilo ljudi koji su upisali preko veze (mada nikad nisam cuo ni za jedan konkretan slucaj), ali velika vecina ljudi, mozda cak i svi NISU upisali preko veze. To je prva stvar. Druga stvar je da apsolutno nikada tokom mog boravka u toj skoli, nisam video ni cuo za slucaj da je neko kupio ocenu ili da je neciji roditelj pretio ili makar i pokusao da podmiti profesora. NIKADA. Skola nije preterano teska, to je istina, ali nije ni nesto smesno laka. Kao i u svakoj skoli ima manje i vise zahtevnih profesora. Nekih koji hoce da popuste i poklone po neku ocenu i nekih koji nece. Nekih kod kojih moze da se prepise i nekih kod kojih ne moze. Nista drugacije od drugih skola. Osim toga, mada Treca jeste "burzujska" skola, ima puno ljudi koji imaju prosecna ili ispodprosecna primanja (ukljucujuci i moje roditelje), pa im deca svejedno upisu tu skolu. A cak i ako roditelji imaju znatno iznadprosecna primanja (kao ja sada kad radim) i deca im imaju Rejban naocare (kakva dekadencija!) ne vidim sta je tu greh? Mnogo me nervira to, svi koji imaju para su kriminalci. Zavrsio sam fax, zaposlio se u jednoj farmaceutskoj korporaciji i posteno zaradjujem pare. I sta je tu lose?

Peca72

pre 10 godina

Najbolje da se poništi ovaj završni ispit i da se deca boduju na osnovu uspeha iz skole. Neka uzmu u obzir i peti razred i tako ce dobiti pravu sliku uspeha. Ako se brišu rezultati testiranja iz srpskog, trebalo bi da se obrišu i rezultati iz matematike. Nije lepo da se jedno racuna, a drugo ne. Još jednom ponavljam NAJBOLJE JE DA SE RAČUNA I USPEH U PETOM RAZREDU!!!

django

pre 10 godina

U celom cirkusu koji se desava poslednjih dana najvise ispastaju ucenici, neki su ucili neki ne, ali sve ce na kraju kola na njima da se slome ako ne sad onda za 10-ak godina kad budu razmisljali da li sam trebao da upisem ovo ili ono. Umesto sad da razmisljaju o tome koliko imaju bodova za upis i gledaju spisak skola koje da upisu ministarstvo tek u ponedeljak u 11.30 ima sastanak da iznese ono sto im je vec juce receno. E sad, ko ce da nastrada u pravdi ili nepravdi prema ucenicima i koje najmanje zlo ili najbolje resenje dati deci, a sacuvati fotelju sluzbeno vozilo pitanje je sad. Za moju decu kako zele jer i sad nadam se imaju dovoljno bodova za upis u srednju skolu i po svim kombinacijama koje mi izvlacimo iz glave mogu da upisu zeljenu skolu. Test i bodovi iz matematike treba da se racunaju jer izgleda da je bilo korektno, a i mrcvarenje oko samog testa mora da se vrednuje, za srpski je vise kombinacija, ili svoj deci dati prosek 10 (nepravda prema onima koji su na znanje dobili i maksimum bodova) ili da se ne racuna srpski (nepravda prema deci koja su bolja iz srpskog, a losija iz matematike) ili sabrati prosek 8 razreda i od petog do osmog racunati i pojedinacno srpski i matematiku mozda najpravednije prema svima. Nerealno je inace bodovanje 60 - 40. Ucenici koji su radili sve skolovanje trebaju da imaju bolju pozicuju u odnosu na dobre tj vrlo-dobre kampanjce + zavrsni. Kakvo god resenje ovog problema bilo, velika je nepravda prema deci, jer su oni nasa buducnost.

Pazuzu

pre 10 godina

Neka svim klincima daju po maksimalnih 20 poena iz srpskog/maternjeg jezika. Na taj način će da koliko-toliko anuliraju prednost onih koji su imali rešenja i prepisali odgovore.
A ostalo neka ostane kako je i bilo.
U toj konstelaciji mogu da se bune oni koji su dobro uradili test iz srpskog/maternjeg (a nisu prepisivali), a lošije test iz matematike. Međutim - pod uslovom da "pomoćni" test iz matematike nije bio "provaljen" - na taj način bi se na neki način anulirala "prednost" onih slabijih đaka koji su prepisali test iz srpskog/maternjeg.
Naravno, nije ovo nikakvo idealno rešenje, ali mi se čini da bi u ovoj katastrofalnoj situaciji bilo, hajde da kažem, najpravednije.
Inače - upisivanje samo po uspehu iz osnovne škole, bez obzira koliko bi se razreda uzimalo u obzir, dovelo bi do još većeg haosa, jer bi za određena mesta u najboljim školama konkurisalo mnogo više učenika nego što ima kapaciteta, a niko sa istim prosekom ocena ne bi smeo da otpadne po principu istog kriterijuma za sve.

mama vukovca

pre 10 godina

i u vojvodini se krade, to se zna, ili se kupuju testovi od pere lozaca ili su direktori u dilu pa se testovi rade po zbornicama, i na papiricima nose po ucionicama... stara tajna! ponistite test iz maternjeg najpravednije, i onako gde je potreban srpski, deca su ga polagala po filoloskim gimnazijama u jovinoj su polagani prijemni za bilingvalna i specijalna odeljenja, tako da niko nije ostecen.

Pazuzu

pre 10 godina

Ako je "pomoćni" test iz matematike bio legitiman (tj."neprovaljen"), potpuno je suludo da se on poništava.
Zašto bi se deci koja su dobro uradila taj test, njihovi rezultati poništavali?!
Većina komentatora koji se zalažu "da se poništi ceo ispit" verovatno su roditelji dece koja su lošije uradila matematiku i sada plivaju na ovoj krađi pokušavajući da svojoj deci omoguće upis u bolje škole samo na osnovu uspeha (a veliko je pitanje koliko je njihovoj deci ocena poklanjano. Da su dobro učili, ne bi lošije uradili matematiku).
Čisto da ne bude zabune - moj mali je srpski uradio solidno a matematiku sjajno, naravno, uz pripreme i bez ikakve kupovine testova, tako da po uspehu i rezultata na testovima može da upiše bilo koju školu (po kriterijumima od prošle godine), sem famozne III beogradske.
Zašto bi sad on koji je tokom školovanja imao 2 četvorke, i učinio veliki napor da dobro prođe na testovima, bio žrtva onih čija su deca loše uradila matematiku a imaju prosek 5.00 (što može da bude i poklonjeno kao što je bilo slučajeva i u njegovom razredu) i koji bi na osnovu samog "uspeha", bili u prednosti nad njim prilikom uspisa?!
Da li je to fer i pravedno?!?!
Dakle - iz testa iz srpskog/maternjeg, svim učenicima dati po 20 poena, kako bi se koliko-toliko anulirala "prednost" onih koji su kupili i prepisali rezultate.
A ovo ostalo, pre svega ako je matematika regularna, a izgleda da jeste jer se niko ne buni, zadržati kako je do sada bilo.
Ostavke se podrazumevaju.

Halle-ON

pre 10 godina

Kakvi su to roditelji, i vaspitaci u skolama kada im deca nisu naucena da se ne sme varati na ovakvim stvarima. Toj deci, kod kojih je pronadjen test treba zabraniti upis u skole ove skolske godine, jer ako su mogli izbaciti decu koja su zbog takmicenja odsustvovala sa nastave iz skole, to bi i bila blaga mera, mozda cak ponistiti im i jedan razred pa ce morati da nauce. Sto se tice ponistavanja testa, nece doneti nista, jer svejedno postoje posebne ucionice gde odredjeni polazu te ispite, naravno uz pomoc. Treba promeniti sistem pravljenja testova, jer mnogi ocene ne dobiju znanjem, vec ovako, kao sto su polagali ovaj test...
Treba vaspitavati decu da ne rade takve stvari ali to je prakticno nemoguce u zemlji sa ovoliko korupcije. Mozda i kaznjavanje za takve stvari u skolama treba biti automatska kazna smanjenjem ocene iz vladanja, i izbacivanje na 1ci. Ovako skole nam deca zavrsavaju bez ikakvog znanja.

Kaca

pre 10 godina

Tesko da ce se nepravda ispraviti na bilo koji nacin, a najgluplji od svih cini mi se onaj da se deci "podeli" po 20 bodova iz srpskog! I oni koji nisu ucili, i oni koji su kupili test i oni koji su bodove zasluzili- e pa tesko da je to pravedno!!! Jedino resenje je ne bodovati testove.Postoji hiljadu drugih nacina bodovanja, evo npr. u Hrvatskoj, koji daleko vise motivise decu da rade kontinuirano od 5-8. razreda i gde se ne svodi cela osnovna skola na 2 testa! A takodje, mislim da je dosta zavisti i mrznje roditelja i dece prema vukovcima. Moje dete je odlicno ali nije vukovac, a svi vukovci koje poznajem iz njene generacije su super deca ciji roditelji uopste ne dolaze u skolu, niti moljakaju nastavnike! Ocigledno da se ovde uspeh ne prasta!

django

pre 10 godina

Verovatno je scenario sledeci:
Srpski se nece racunati, matematika da i uspeh. Nikome se nece kao nista poklanjati, znaci maksimalno 80 bodova. E sad, kako ce biti dalje...
Ministar i ceo kabinet njegov otkaz ili smena, da 01.09 proglasi za dan zalosti za nase skolstvo, jer je ovom maloverizacijom definitivno sahranjeno. Deco pametno kroz zivot, a za lopove zatvor minimum 10godina da bude svima nauk

VIII (III) rules

pre 10 godina

@Obuzdajte komplekse i predrasude

Bravo kolega. I ja sam završio istu školu pre više od 25 godina (tada se zvala VIII). Đaci te opljuvane škole su po pravilu najuspešniji na fakultetu na kojem predajem. Čak i oni sa društveno jezičkog smera.

Što se direktorke pomenute u nekom od prethodnih postova tiče, (upoznao sam je na proslavi 25 godina mature) utisak mi je više nego bled. Definitivno nije završila tu školu.

Apatrid

pre 10 godina

Sve, ali baš sve, je objašnjeno u komentaru: PatriJota, 22. jun 2013 22:20. Srbadija, naravno, nije ekskluzivni posednik najpovršnijeg etnomentaliteta na svetu, ali se za tu laskavu titulu, bogami, junački bori. E, pa, sve najbolje - u kom god smislu.

Dzouni

pre 10 godina

Poznata je jedna osoba i to je to, premijer i ministar prosvete zvuce kao da treba da se radujemo sad! A sta je sa drugom osobom koja je dozvolila prvoj da ukrade nesto toliko bitno? Gde je treca koja je zaposlila drugu? Gde je cetrvta koja je dala trecoj ovlascenje da zaposljava? Gde je peta koja...a lepo nisam par dana citao vesti i sad me ovo saceka...

Milica

pre 10 godina

Drage kolege prosvetari i vlado.

Ovo je sve zbog Vas !
A evo i zbog cega. Kada budete izmenili zakon da vise ne moze bilo ko da zavrsi uciteljsku ili pedagosku i da predaje deci onda mozemo da pricamo o sredjivanju ovog nakaradnog sistema. Za njih treba pre samog upisa da postoji nekoliko dodatnih testova.

1. Test predavanja gde onaj koji konkurise predaje na neku temu komisiji koja se sastoji od standardne komisije iz ministarstva prosvete i od nekoliko najboljih slucajno izabranih djaka osnovaca ili srednjoskolaca.

Ako i samo ako ovaj test prodje tj. pokaze da zna da objasni nesto deci i predaje onda ide na drugi korak.

2. Radi se test iz psihologije po slicnom sistemu testa iz inteligencije samo vise upakovanog da se oceni koje su prave vrednosti kod te osobe koja zeli da predaje deci. Ako se pokaze da izuzetno ceni novac takva osoba se odmah odbija jer osobe kojima je novac bitan nemaju sta da rade u prosveti i takvi ce 1000% uzeti poklon ili novac ili placeno putovanje od roditelja i pokloniti nerealne ocene toj deci.

3. Poslednji korak je razgovor lice u lice sa psihologom koji ce kroz osmisljena pitanja da proceni da li je covek sposoban da predaje posto sumnjam da se i ta procena uopste radi po skolama pa je vrlo moguce da vasem detetu u buducnosti predaje neki pedofil ili manijak ili potencijalni ubica.

Kada sve to budete uradili onda cemo imati normalne postene profesore i normalno skolstvo.

rrr

pre 10 godina

Lepo ponistiti citav ispit i pustiti da se deca upisu samo na osnovu uspeha iz osnovne, nema druge. To bi bilo najpravicnije. Sramota sto se sve ovo izdesavalo. :)

D

pre 10 godina

Skinite bodove koje donose ocene u školi. Ocene se daju se šakom i kapom dečici roditelja koji potplaćuju, mole ili prete nastavnicima, a posle peglaju prosek na defavorizovanoj deci. Ionako je 24 bodova čist višak (toliko ima učenik koji je imao prosek 2,0 u VI, VII i VIII razredu, a ukoliko nije imao prosek 2,0 nije mogao ni da pređe u sledeći razred ili pristupi završnom testu). Prema tome, bez ocena iz škole (ukoliko baš ne smete da ih izuzmete 0-36 + maksimalno 4 boda Vukova diploma i diplome sa republičkih takmičenja), a test iz matematike x 3 (ukoliko se ne utvrdi da je i rezervni test bio dostupan za preprodaju).

Peca72

pre 10 godina

Najbolje da se poništi ovaj završni ispit i da se deca boduju na osnovu uspeha iz skole. Neka uzmu u obzir i peti razred i tako ce dobiti pravu sliku uspeha. Ako se brišu rezultati testiranja iz srpskog, trebalo bi da se obrišu i rezultati iz matematike. Nije lepo da se jedno racuna, a drugo ne. Još jednom ponavljam NAJBOLJE JE DA SE RAČUNA I USPEH U PETOM RAZREDU!!!

Obuzdajte komplekse i predrasude

pre 10 godina

Prijemni bi morali da budu ponisteni.
Ali moram da odgovorim ovde na komentare vezane za Trecu gimnaziju. Ja sam zavrsio tu skolu, pre 6 godina. U medjuvremenu sam zavrsio i fakultet. Skolu nisam upisao preko veze, nego sam bio vukovac u osnovnoj i dobro sam uradio prijemni, jer sam ucio. Mozda je u mojoj skoli bilo ljudi koji su upisali preko veze (mada nikad nisam cuo ni za jedan konkretan slucaj), ali velika vecina ljudi, mozda cak i svi NISU upisali preko veze. To je prva stvar. Druga stvar je da apsolutno nikada tokom mog boravka u toj skoli, nisam video ni cuo za slucaj da je neko kupio ocenu ili da je neciji roditelj pretio ili makar i pokusao da podmiti profesora. NIKADA. Skola nije preterano teska, to je istina, ali nije ni nesto smesno laka. Kao i u svakoj skoli ima manje i vise zahtevnih profesora. Nekih koji hoce da popuste i poklone po neku ocenu i nekih koji nece. Nekih kod kojih moze da se prepise i nekih kod kojih ne moze. Nista drugacije od drugih skola. Osim toga, mada Treca jeste "burzujska" skola, ima puno ljudi koji imaju prosecna ili ispodprosecna primanja (ukljucujuci i moje roditelje), pa im deca svejedno upisu tu skolu. A cak i ako roditelji imaju znatno iznadprosecna primanja (kao ja sada kad radim) i deca im imaju Rejban naocare (kakva dekadencija!) ne vidim sta je tu greh? Mnogo me nervira to, svi koji imaju para su kriminalci. Zavrsio sam fax, zaposlio se u jednoj farmaceutskoj korporaciji i posteno zaradjujem pare. I sta je tu lose?

Justin

pre 10 godina

Ukinuti prijemne ispite . Ponistiti ovogodisnji. Da se deca upisu prema uspehu. To je opet pravednije od ove farse sa testovima. Roditelji,na ulice! Ovo je mnogo veci razlog za to od poskupljenja javnog prevoza ili sece drveca na Taksimu.

MINISTAR LETNJE SEZONE

pre 10 godina

Ma ko ce da se zaludjuje sa ponavljenjem testa, SAD svi u frci oko trazenje "veze i vezice" za upis u Gimnazije....svim je jedna noge vec na moru !!!!! Kao u svake godine III Gimnaziju sad vrbaju sa svih strana, jer misle da je dobra? Sigurno je NAJGORA gimnazija u BG UPRAVO zato sto vecina ti koji prepisuju posle upisiju se tu ! Tako da roditleji koji misle da ce im deca u toj gimnaziji steci dobro znanje debelo se vararju ! Sve mali sonjasti frajeri "La Costa" tipa lokalne fackalice sa velikim torbama I ray ban naoracarma koe gde ide, ko sta oblaci...FUJ za skolu i Direk. sto ih sve prima preko veze.

komša

pre 10 godina

@Sx
Misliš da zbog dečaka koji je imao sve petice a na testu zaradio 13,5 poena jer nije imao rešenja treba izaći na ulice? Kako je imao peticu iz srpskog a bez znanja koje bi mu bilo dovoljno bar za 16-17 poena (da ukalkulišemo tremu) bez prepisivanja? Što nije na licu mesta prijavio nekog za koga je bio siguran da vara na prijemnom?
Ako i treba "izaći na ulicu" to u svakom slučaju ne treba uradiiti zbog onih koji nemaju dovoljno znanja, a hteli bi u jake gimnazije.
Da li se iko zapitao koliko su sve te petice stvarno petice, a koliko su plod upornosti roditelja da svakodnevnim odlascima u školu i cimanjem raznoraznih veza i vezica obezbede svom detetu povoljniji položaj u školi?
Muka mi je od roditelja koji se ponašaju kao da su svojoj deci menadžeri, a ne roditelji.

ogorčena

pre 10 godina

Zašto da se poništava trud i rad dece koja su učila i pošteno radila testove? Šta je sa njihovim vremenom i teško odvojenim novcima za dodatne časove? Zar ovde samo pošteni i vredni treba da trpe posledice?

VIII (III) rules

pre 10 godina

@Obuzdajte komplekse i predrasude

Bravo kolega. I ja sam završio istu školu pre više od 25 godina (tada se zvala VIII). Đaci te opljuvane škole su po pravilu najuspešniji na fakultetu na kojem predajem. Čak i oni sa društveno jezičkog smera.

Što se direktorke pomenute u nekom od prethodnih postova tiče, (upoznao sam je na proslavi 25 godina mature) utisak mi je više nego bled. Definitivno nije završila tu školu.

Sandra

pre 10 godina

Gospodo,
Sviđalo se to vama ili ne testovi moraju biti poništeni, jer u suprotnom dajete legitimitet krađi i šaljete poruku deci da je u redu kupovati testove, diplome i radna mesta, a da je učenje obično gubljenje vremena. Sa ovakvom porukom razmislite ko će nam sutra voditi državu, ko će nas lečiti...

slovenac, 1952

pre 10 godina

Nekad davno, pre 50. godina, učio sam srbohrvatski jezik, Ućio sam ćak Ćirilicu, Ćirilicu sam mogao da napišem, a nikako da proćitam!:) Ni sad nije bolje, jednostavno ono, što je napisano u ćirilici, dam u google, prevedi iz srpskog u hrvatski i gotova priča! Interesantno je, da kadgod dođem u Hrvatsku, Bosnu, u Srbiji nasam bio od 83, nalazim na normalne ljude, a pitam se, gde su svi ovi, nenormalni, koji bluze po internetu, pa neka da bi to bilo na B92 ili na ostalima!???

mama vukovca

pre 10 godina

i u vojvodini se krade, to se zna, ili se kupuju testovi od pere lozaca ili su direktori u dilu pa se testovi rade po zbornicama, i na papiricima nose po ucionicama... stara tajna! ponistite test iz maternjeg najpravednije, i onako gde je potreban srpski, deca su ga polagala po filoloskim gimnazijama u jovinoj su polagani prijemni za bilingvalna i specijalna odeljenja, tako da niko nije ostecen.

ucitelj u penziji

pre 10 godina

Sramota! Sada treba sve ucenike upisati u zeljene srednje skole, bez obzira na testove. To bi bilo najpravednije, a gospoda iz Ministarstva prosvete treba SVI KOMPLETNO da podnesu ostavke.

django

pre 10 godina

U celom cirkusu koji se desava poslednjih dana najvise ispastaju ucenici, neki su ucili neki ne, ali sve ce na kraju kola na njima da se slome ako ne sad onda za 10-ak godina kad budu razmisljali da li sam trebao da upisem ovo ili ono. Umesto sad da razmisljaju o tome koliko imaju bodova za upis i gledaju spisak skola koje da upisu ministarstvo tek u ponedeljak u 11.30 ima sastanak da iznese ono sto im je vec juce receno. E sad, ko ce da nastrada u pravdi ili nepravdi prema ucenicima i koje najmanje zlo ili najbolje resenje dati deci, a sacuvati fotelju sluzbeno vozilo pitanje je sad. Za moju decu kako zele jer i sad nadam se imaju dovoljno bodova za upis u srednju skolu i po svim kombinacijama koje mi izvlacimo iz glave mogu da upisu zeljenu skolu. Test i bodovi iz matematike treba da se racunaju jer izgleda da je bilo korektno, a i mrcvarenje oko samog testa mora da se vrednuje, za srpski je vise kombinacija, ili svoj deci dati prosek 10 (nepravda prema onima koji su na znanje dobili i maksimum bodova) ili da se ne racuna srpski (nepravda prema deci koja su bolja iz srpskog, a losija iz matematike) ili sabrati prosek 8 razreda i od petog do osmog racunati i pojedinacno srpski i matematiku mozda najpravednije prema svima. Nerealno je inace bodovanje 60 - 40. Ucenici koji su radili sve skolovanje trebaju da imaju bolju pozicuju u odnosu na dobre tj vrlo-dobre kampanjce + zavrsni. Kakvo god resenje ovog problema bilo, velika je nepravda prema deci, jer su oni nasa buducnost.

rrr

pre 10 godina

Lepo ponistiti citav ispit i pustiti da se deca upisu samo na osnovu uspeha iz osnovne, nema druge. To bi bilo najpravicnije. Sramota sto se sve ovo izdesavalo. :)

seoska nastavnica

pre 10 godina

"Republička upisna komisija će se sastati u ponedeljak 11.30 kada će doneti odluku u interesu dece", najavljuje Kostić.

"Komisija treba da donese odluku koji će bodovi biti relevantni za upis učenika u srednju školu", rekao je on.

Ako su i u ministarstvu svesni da će rezultati testova biti neregularni (a biće), mislim da bi bilo potpuno pogrešno da se ti takvi rezultati boduju. Svesno pristati i priznati da će na upis u škole uticati nešto što je posledica krivičnog dela - pa stvaaarno!

Posle svega, najpravičnije bi bilo da se ove godine na upisu u srednje škole boduju samo uspeh i ocene.

A onda detaljno istražiti ko je sve kriv za "curenje" testova, ko je odgovoran što zbog činjenja što zbog nečinjenja... pa ih drakonski kazniti - ZA NAUK! Onda sledeće godine krenuti sve od početka sa malom maturom i bodovanjem.

Drugačije bi bilo nepravično, šta više - KRIMINALNO - ne reče li to i Dačić?

sx

pre 10 godina

Vreme je da se izadje na ulicu sve dok Obradovica ne najurimo iz ministarstva. Usput, treba najuriti i ministra poljoprivrede.
Malopre sam pricao sa decakom iz komsiluka. Imao je 13.5 iz srpskog i nije imao resenja. Hvata se za glavu i ne veruje sta se desava. Kaze da je njegova drugarica koja ja jedva 2 dobila u skoli iz srpskog, na prijemnom "znala" za 20.

Pazuzu

pre 10 godina

Neka svim klincima daju po maksimalnih 20 poena iz srpskog/maternjeg jezika. Na taj način će da koliko-toliko anuliraju prednost onih koji su imali rešenja i prepisali odgovore.
A ostalo neka ostane kako je i bilo.
U toj konstelaciji mogu da se bune oni koji su dobro uradili test iz srpskog/maternjeg (a nisu prepisivali), a lošije test iz matematike. Međutim - pod uslovom da "pomoćni" test iz matematike nije bio "provaljen" - na taj način bi se na neki način anulirala "prednost" onih slabijih đaka koji su prepisali test iz srpskog/maternjeg.
Naravno, nije ovo nikakvo idealno rešenje, ali mi se čini da bi u ovoj katastrofalnoj situaciji bilo, hajde da kažem, najpravednije.
Inače - upisivanje samo po uspehu iz osnovne škole, bez obzira koliko bi se razreda uzimalo u obzir, dovelo bi do još većeg haosa, jer bi za određena mesta u najboljim školama konkurisalo mnogo više učenika nego što ima kapaciteta, a niko sa istim prosekom ocena ne bi smeo da otpadne po principu istog kriterijuma za sve.

svi ćemo mi ovde postati radnik u štampariji

pre 10 godina

Šta znači "praktično priznao krađu"?
I da li je saopštio kome je predao testove?
Sve i da jeste nekom radniku u štampariji palo to na pamet (u šta preterano ne verujem) to je uradio tek nakon što je sa još nekim dobro dogovorio da će mu se ta krađa isplatiti.

"Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati."

sumadinac atl

pre 10 godina

znaci sad ministar potvrdio da su oba testa ukradeni i distribuirani i nece da se poniste...
dakle deco, naravoucenije je, isplati se biti lopov

PatriJota

pre 10 godina

A sta bi ono sa toksinom u mleku??? Frka do neba par dana i .....nista!!! Ha,ha,ha... i to se radilo o zdravlju, najvise male dece i beba!? A ovde frka oko nekakvih ispita? Ma dajte se uozbiljiti, ovo je taman da popuni rupu od par dana do pocetka Wimbldon akada ce profesionalni patriota Djokovic sam da se bori protiv celog mrskog sveta za Srbiju, njen narod i bolju buducnost! He,he,he... sedite ovce kuci i blejite, za drugo i niste!

che

pre 10 godina

kao i u turskoj i brazilu,iskoristimo ovo da pokazemo da smo protiv zla.
Roditelji,najjaca smo snaga ove zemlje,pokazimo to.
U ponedeljak u 11 i 30 pred komisijom koja sebi daje za pravo da se igra nasom decom i jos nam se podsmeva preko "ministra" koji ne stampa testove.

Pazuzu

pre 10 godina

Ako je "pomoćni" test iz matematike bio legitiman (tj."neprovaljen"), potpuno je suludo da se on poništava.
Zašto bi se deci koja su dobro uradila taj test, njihovi rezultati poništavali?!
Većina komentatora koji se zalažu "da se poništi ceo ispit" verovatno su roditelji dece koja su lošije uradila matematiku i sada plivaju na ovoj krađi pokušavajući da svojoj deci omoguće upis u bolje škole samo na osnovu uspeha (a veliko je pitanje koliko je njihovoj deci ocena poklanjano. Da su dobro učili, ne bi lošije uradili matematiku).
Čisto da ne bude zabune - moj mali je srpski uradio solidno a matematiku sjajno, naravno, uz pripreme i bez ikakve kupovine testova, tako da po uspehu i rezultata na testovima može da upiše bilo koju školu (po kriterijumima od prošle godine), sem famozne III beogradske.
Zašto bi sad on koji je tokom školovanja imao 2 četvorke, i učinio veliki napor da dobro prođe na testovima, bio žrtva onih čija su deca loše uradila matematiku a imaju prosek 5.00 (što može da bude i poklonjeno kao što je bilo slučajeva i u njegovom razredu) i koji bi na osnovu samog "uspeha", bili u prednosti nad njim prilikom uspisa?!
Da li je to fer i pravedno?!?!
Dakle - iz testa iz srpskog/maternjeg, svim učenicima dati po 20 poena, kako bi se koliko-toliko anulirala "prednost" onih koji su kupili i prepisali rezultate.
A ovo ostalo, pre svega ako je matematika regularna, a izgleda da jeste jer se niko ne buni, zadržati kako je do sada bilo.
Ostavke se podrazumevaju.

Otac

pre 10 godina

Ne postoji ni jedna odluka koja može biti u interesu sve dece. Šteta je učinjena, šteta je nepopravljiva. Stroge kazne za kriminalce i OSTAVKA MINISTRA ZBOG BRUKE!

Miki

pre 10 godina

Sramota! Skandal! Korupcija! Kriminal! Mito! Cezaristička diktatura! Prodaja! Predaja! Puštanje niz vodu! Otkazi! Porast nezaposlenosti! Rast kursa! Rast cena! To je Srbija danas!

Dušan Popadić

pre 10 godina

Poništite ocene iz srpskog. Ako je prosek na "nepristojmo lakom" (kako smo mogli danima da čitamo), provaljenom testu iz srpskog 10,79/20 (preliminarni podaci MPN), kako su zaslužene ocene iz srpskog?! Ni sa matematikom nije ništa bolje. Prosek 9,98/20.

Kaca

pre 10 godina

Tesko da ce se nepravda ispraviti na bilo koji nacin, a najgluplji od svih cini mi se onaj da se deci "podeli" po 20 bodova iz srpskog! I oni koji nisu ucili, i oni koji su kupili test i oni koji su bodove zasluzili- e pa tesko da je to pravedno!!! Jedino resenje je ne bodovati testove.Postoji hiljadu drugih nacina bodovanja, evo npr. u Hrvatskoj, koji daleko vise motivise decu da rade kontinuirano od 5-8. razreda i gde se ne svodi cela osnovna skola na 2 testa! A takodje, mislim da je dosta zavisti i mrznje roditelja i dece prema vukovcima. Moje dete je odlicno ali nije vukovac, a svi vukovci koje poznajem iz njene generacije su super deca ciji roditelji uopste ne dolaze u skolu, niti moljakaju nastavnike! Ocigledno da se ovde uspeh ne prasta!

repstu9

pre 10 godina

i kada sam ja polagao prijemni kruzili su zadaci dan ranije (matematika, svih 5 kombinacija) kao i svake naredne godine, ne mazite nam oci i ne brukajte se vise.

Kriminal je kriminal

pre 10 godina

Prvi i jedini uslov za završetak osnovnog obarazovanja jeste završetak VIII razreda, odnosno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi. Završni ispit služi upravo onome po čemu je komisija i dobila naziv, a to je upis u srednju školu, a srednja škola nije obavezna. Sam čin obavljanja završnog ispita ne govori ništa o njegovoj regularnosti ili neregularnosti. Ako je završni ispit protekao u neregularnim uslovima, logično je da bude poništen, a svi oni koji su krivi za neregularnost- da budu kažnjeni u skladu sa zakonom. Takođe, postoji i moralno-politička odgovornost svih onih koji uporno pokušavaju da zataškaju ovaj skandal ponavljajući kao papagaji da se radi o svršenom činu. Osim toga, obrazovanje već dugo godina jeste resor u kome je sveprisutna politika "guranja pod tepih". Ko ima korist od toga? Čemu to vodi?

Mislilac

pre 10 godina

"...jer je prvi uslov za završetak osnovnog nivoa obrazovanja, izlazak na završni ispit, ispunjen." Znači moto Ministarstva prosvete Republike Srbije je: Važno je učestvovati!

crni domino

pre 10 godina

Ne ponavlja se test, ne menja se Ministar, ne menja se Direktor Sluzbenog Glasnika, ali se zato hapsi obican radnik.
Svi mogu da se izivljavaju, da laprdaju, da lazu, da budu neznalice, da nizasta ne odgovaraju, da tako unistavaju drzavu; jedino se za lose delo hapsi obican radnik i odgovara za to!
Tako vise ne moze! Gospodo neznalice, vi morate otici!

1a2b

pre 10 godina

Sprema se Kostić da ne računa poene iz srpskog. To će verovatno objaviti posle sastanka komisije. Računaće se samo matematika, uhapšen je neki "Pera ložač" i tako će se spasiti predobri Žarko Obradović. I sve će se zaboraviti za par dana! Jadno i žalosno! Opet će Žarko i njegovi pomoćnici pisati preporuke da se preko veze upisuju 3. i 14. beogradska gimnazija, kao i svake godine. I čemu onda prijemni? I na osnovu kog pravila oni svake godine upisuju po jedno odeljenje preko veze,njihovim preporukama? Naravno, izvući će se i onaj žalosni direktor OŠ "Svetozar Marković", višegodišnji SPS kadar, koji nije hteo da preduzme ništa po prijavi poštene supervizorke, jer on inače uči decu da se tako snalaze u životu...a sve se dogadja oko elitnih vračarskih škola. Sramota!

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

Da li je moguće da ćete vrednovati rezultate testiranja na koje je uticaj imalo, sada već dokazano, izvršeno krivično delo!? Rezultati testiranja se u ovim okolnostima ne smeju uzimati u obzir! Možete ponoviti testiranje, možete upis vršiti samo na osnovu uspeha u školi, ali ne smete uzimati u obzir rezultate testiranja pod ovakvim okolnostima. Skandalozno je čak i razmišljati o tome, a tek li učiniti tako nešto. Baš me briga za decu vaših iz stranke, vaših kumova, prijatelja i rodbine. Preterali ste sa nepoštovanjem zakona koje sami donosite. Da li ste svesni da država nije ništa drugo do dogovor o udruživanju radi zajedničke zaštite, pomoći i napretka. Ako nema zajedničke zaštite (a nema - štitite kriminalce dok istovremeno sudski gonite primerne građane koji se usude da se brane), ako nema zajedničke pomoći (a nema - ne zna se broj ljudi kojima je uskraćeno pravo na lečenje pod izgovorom da nema materijala/sredstava/uslova), ako nema napretka (A NEMA - po zvaničnoj statistici samo su BiH i Albanija gori od nas u Evropi sa tendencijom daljeg pada jer sve vreme pomažete poslovanje samo "svojih" na štetu ostalih, ujedno sposobnijih)...ONDA NEMA NI DRŽAVE! Jeste li svesni da ustav nije ništa drugo do ugovor po kojem se svi obavezujemo da ćemo se međusobno braniti, pomagati i podržavati u napretku? Ako neko ne poštuje ta, tri osnovna, postulata ugovora - onda je ugovor nevažeći! Jeste li svesni da rasturate državu, za koju smo vam dali mandat da je vodite?

jugo

pre 10 godina

"...jer je prvi uslov za završetak osnovnog nivoa obrazovanja, izlazak na završni ispit, ispunjen"

Koliko u ovoj jednoj recenici ima nelogicnosti i promasaja strategije i gluposti meni je za ne verovati. Moram da priznam da i pored svog visokog obrazovanja ne razumem sta je doticni hteo da kaze ovim. Da li to znaci da je dovoljno izaci na ispit pa kakav god da je on, jer je time ispunjen uslov???

anonimus

pre 10 godina

Narod ima mnogo strpljenja, ali ne ostaje dužan, pa neće ni ovoj vladi koja štiti ovog ministra koji ne zna šta mu je posao a godinama ga obavlja. Živi bili pa videli, svi ćete u paketu da idete sa Obradovićem, e sad videćemo još gde.

Vesna

pre 10 godina

Ukoliko se bude bodovala samo matematika to je diskriminacija prema deci koja su na posten nacin bolje uradila test iz srpskog i kojima srpski bolje ide. I kakav je to upis na osnovu samo jednog predmeta -mala matura je ili sve ili nista. Koliko je samo besmisleno konkurisati za drustveno-jezicki smer neke gimnazije samo na osnovu uspeha i bodova iz matematike. To je totalno nelogicno, kao i cinjenica da se bodovi iz petog razreda ne racunaju!

neša

pre 10 godina

U skolama su organizovane pripreme i dodatno naplacivane.
Moja cerka se pripremala i kod kuce i mi smo te pripreme svojski izdrzali.
Ovaj stres, blamiranje i obelezavanje cele jedne generacije treba neko da plati.
Ministre i ostala gospodo iz organizacije ove bruke, SRAM VAS BILO!
Treba ih sve zatrpati krivicnim prijavama i privatnim tuzbama.
Ja moje pišem i šaljem ih u toku sledece nedelje.

Dzouni

pre 10 godina

Poznata je jedna osoba i to je to, premijer i ministar prosvete zvuce kao da treba da se radujemo sad! A sta je sa drugom osobom koja je dozvolila prvoj da ukrade nesto toliko bitno? Gde je treca koja je zaposlila drugu? Gde je cetrvta koja je dala trecoj ovlascenje da zaposljava? Gde je peta koja...a lepo nisam par dana citao vesti i sad me ovo saceka...

Milica

pre 10 godina

Drage kolege prosvetari i vlado.

Ovo je sve zbog Vas !
A evo i zbog cega. Kada budete izmenili zakon da vise ne moze bilo ko da zavrsi uciteljsku ili pedagosku i da predaje deci onda mozemo da pricamo o sredjivanju ovog nakaradnog sistema. Za njih treba pre samog upisa da postoji nekoliko dodatnih testova.

1. Test predavanja gde onaj koji konkurise predaje na neku temu komisiji koja se sastoji od standardne komisije iz ministarstva prosvete i od nekoliko najboljih slucajno izabranih djaka osnovaca ili srednjoskolaca.

Ako i samo ako ovaj test prodje tj. pokaze da zna da objasni nesto deci i predaje onda ide na drugi korak.

2. Radi se test iz psihologije po slicnom sistemu testa iz inteligencije samo vise upakovanog da se oceni koje su prave vrednosti kod te osobe koja zeli da predaje deci. Ako se pokaze da izuzetno ceni novac takva osoba se odmah odbija jer osobe kojima je novac bitan nemaju sta da rade u prosveti i takvi ce 1000% uzeti poklon ili novac ili placeno putovanje od roditelja i pokloniti nerealne ocene toj deci.

3. Poslednji korak je razgovor lice u lice sa psihologom koji ce kroz osmisljena pitanja da proceni da li je covek sposoban da predaje posto sumnjam da se i ta procena uopste radi po skolama pa je vrlo moguce da vasem detetu u buducnosti predaje neki pedofil ili manijak ili potencijalni ubica.

Kada sve to budete uradili onda cemo imati normalne postene profesore i normalno skolstvo.

sofronije

pre 10 godina

Ogromna sramota za drzavu, a nas premijer dokazuje samo na kakvom je obrazovnom nivou cela vlada. Nema ponistavanja? Znaci ok je krasti i prepisivati? Ljudi, gde je moral, ostavku trazim i ministra i premijera! A i vi narode, umorili ste se nesto od 5. oktobra.

Kalimero.

pre 10 godina

Niko ne spominje veliki broj đaka, koji su radom i znanjem, dobro i pošteno položili te ispite.
Kako se sada ta deca osećaju kada su ih matorci z.?

Osmak

pre 10 godina

Najbolje bi bilo da je covek koji je prodavao uradjene testove iz matematike i srpskog, uradio sva pitanja pogresno pa da svi koji su hteli da varaju i da "predju" one koji su ucili i spremali se imaju nula poena!

Apatrid

pre 10 godina

Sve, ali baš sve, je objašnjeno u komentaru: PatriJota, 22. jun 2013 22:20. Srbadija, naravno, nije ekskluzivni posednik najpovršnijeg etnomentaliteta na svetu, ali se za tu laskavu titulu, bogami, junački bori. E, pa, sve najbolje - u kom god smislu.

Halle-ON

pre 10 godina

Kakvi su to roditelji, i vaspitaci u skolama kada im deca nisu naucena da se ne sme varati na ovakvim stvarima. Toj deci, kod kojih je pronadjen test treba zabraniti upis u skole ove skolske godine, jer ako su mogli izbaciti decu koja su zbog takmicenja odsustvovala sa nastave iz skole, to bi i bila blaga mera, mozda cak ponistiti im i jedan razred pa ce morati da nauce. Sto se tice ponistavanja testa, nece doneti nista, jer svejedno postoje posebne ucionice gde odredjeni polazu te ispite, naravno uz pomoc. Treba promeniti sistem pravljenja testova, jer mnogi ocene ne dobiju znanjem, vec ovako, kao sto su polagali ovaj test...
Treba vaspitavati decu da ne rade takve stvari ali to je prakticno nemoguce u zemlji sa ovoliko korupcije. Mozda i kaznjavanje za takve stvari u skolama treba biti automatska kazna smanjenjem ocene iz vladanja, i izbacivanje na 1ci. Ovako skole nam deca zavrsavaju bez ikakvog znanja.

django

pre 10 godina

Verovatno je scenario sledeci:
Srpski se nece racunati, matematika da i uspeh. Nikome se nece kao nista poklanjati, znaci maksimalno 80 bodova. E sad, kako ce biti dalje...
Ministar i ceo kabinet njegov otkaz ili smena, da 01.09 proglasi za dan zalosti za nase skolstvo, jer je ovom maloverizacijom definitivno sahranjeno. Deco pametno kroz zivot, a za lopove zatvor minimum 10godina da bude svima nauk