Petak, 21.06.2013.

08:04

Maturanti "gori" nego prošle godine

Na završnom ispitu osmaci su ove godine postigli slabije rezultate nego prošle godine, i prosečna broj poena iz srpskog jezika je 10,79 a iz matematike 9,98.

Izvor: Tanjug

Maturanti "gori" nego prošle godine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Vlada

pre 10 godina

@Isac
Hajde da pitanje postavimo drugačije.
Kako to da je u unutrašnjosti tako slab rezultat testova i pored velikog broja vukovaca?
U redu,neko je postigao slab uspeh jer je bio pošten i nije prepisivao , ali to znači da nema dovoljno znanja i onda su one petice zaključene na kraju školske godine upitne.Zar ne?
Da se nije možda prepisivalo na pismenim ili kontrolnim radovima u toku godine?
Ili su mame i tate obletale oko profesora?
Pažljivo sam pratio reakciju mog sina kad se pročulo da su se pojavila rešenja i rezervnog testa iz mati§a.Rekao je: Ma ko sad da juri ta re§enja,bolje da se naspavam,učio sam i znam.Imao je 18,5 bodova.
U školu smo žena i ja išli samo na roditeljske

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

I? Ko će, od sprovodioca i idejnih tvoraca "reforme" uraditi jedinu moguću ispravnu stvar - izviniti se građanima i podneti ostavku? Ne mislim samo na ministra. U njegovim svinjarijama saučestvuju svi iz prosvete koji ćute dok se radi ovo što se radi. Oni koji nisu ćutali ostali su bez posla. Iskreno, ja bih vas sve otpustio, do jednog i primio nove ljude. Ako nema dovoljno nezaposlenih sa odgovarajućim kvalifikacijama, pauzirao bih obrazovanje dok ne uvezemo dovoljno adekvatnih kadrova. Kakvo nam je školstvo, par godina pauze se ne bi ni primetilo. Ali, to bih uradio ja...odluke, na sreću trenutno zapošljenih u školstvu, ipak donose polu-ljudi.

nesa

pre 10 godina

Nasi djaci su cudo.Igraju,pricaju,vesele se,skacu,pisu,citaju....a sve to bez mozga cije vijuge zaveze nas prosvetni sistem zasnovan na licnom bogacenju profesorske klike i klanova,njihovih prepisivackih knjiga i izdavackih kuca zacinjenih sa turistickim agencijama koje sluze svima za bogacenje a pod vidom rekreativne nastave.Testove treba ukinuti,gradivo smanjiti,uciniti da deca vole da idu u skole,vise prakse i fizickog.I nebrinite.Sledece godine testovi ce biti laksi pa ce prosek biti bolji i onda ce nase vajno ministarstvo da se udara u svoje pametne glave tvrdeci da reforma daje rezultate.

Lalegator

pre 10 godina

9 poena, a zadaci prelaki, pre 8 god kad sam ja polagala imali smo mnogoo teze zadatke i mnogo bolji prosek. Sistematski nam zatupljuju naciju i ide im prilicno dobro.. Valjda im lakse da vladaju glupim narodom, ne znam..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (..., 21. jun 2013 18:54)

Kad sam ja polagao,sa 9 poena se opet ucilo za avgust.

Tatjana

pre 10 godina

Mene ovi rezultati uopšte ne čude. Iako sam osnovnu školu završila pre 25 godina, sela sam da uradim prijemni i bez preteranog naprezanja sam imala po 17 poena iz oba predmeta. Pri tome nisam bila ni vukovac, ni štreber, već jaka četvorka, a moje dete koje ima sve petice je imalo gore rezultate od mene. Jasno mi je i zašto, matematičarka im je u školi poklanjala ocene u vidu pčelica, urađenih redovnih domaćih, i sijaset potpuno nerazumnih i prvenstveno nezasluženih nagrada. S druge strane stroga srpkinja, koja ih je muštrala gramatiku, ali ih niko nije učio da razumeju i imaju svoje mišljenje o onome što pročitaju. Sve u svemu moje dete jeste zaslužilo da ima manje poena od mene, jer svako uči na svojim greškama, makar bio i tako mali, ako se vodi devizom: lako ću kao i do sad! Većina roditelja je nesvesna da postoji milion nijansi ocene 5.

nepismen

pre 10 godina

obrazovanje u srbiji je postalo" nisko produktivni biznis" pa ako se ovako
nastavi djaci ce umesto potpisa na prijem diploma stavljati"krst".

Sofija

pre 10 godina

Mislim da nam je obrazovanje veliki problem! Jer roditelji traze nemoguce od dece i to prvenstveno oni koje ne uce! Pa ih podrzavaju i sukobe se sa nastavnicima Drugo pretrpano je gradivo sa nebulozama! Trece, nasravici su lenjivci, vecina se ne trudi da prenese znanje, imaju lepu platu a uvek im je malo! Raspad!

Aleksandar

pre 10 godina

Mene interesuje samo jedno. ZAŠTO SU DECA IZ GODINE U GODINU SVE NEPISMENIJA? Pa šta očekivati od današnjih klinaca u budućnosti? Pa ja sam prijemni za srednju polagao 2001.godine. Uslov da bih položio prijemni bio je 12 poena matematika, 10 srpski ili obratno zavisno od smera. Moja generacija je poslednja koja je polagala po tom sistemu, u sistemu gde je 80% đaka imalo u proseku 18 poena iz srpskog i 17 iz matematike, gde se je minimalna granica za upis gimnazije bila 94 boda... Ej ljudi, šta je ovo? Prosek srpski 10,78 i matematika 9,98 SRAMOTA za MINISTARSTVO PROSVETE. Obrazovanje nam je otišlo u MINUS BESKONAČNO! Stidite se!

perica

pre 10 godina

Ministarstvo kaže da su rezultati lošiji nego prošle godine, a ne kaže da su prošle godine zadaci bili lakše koncipirani. Prošle godine je 50% zadataka bilo nepoznato, 25% kao iz zbirki ali sa izmenjenim vrednostima ili redosledom odgovora, a 25% je bilo identično kao u zbirkama. Nasuprot tome, ove godine je bilo 75% skroz nepoznatih zadataka i 25% zadataka sa izmenjenim vrednostima/odgovorima. Prema tome u pitanju je tačna statistika sa nejednakim postavkama.

A Zare "reformishe" radi reformi

pre 10 godina

Chinjenice govore da imamo sve veci broj vukovaca i odlikasha, a da oni, pri tome, sve manje znaju. Sve vishe raste i broj onih koji zavrshavaju privatne "fakultete" s visokim prosechnom ocene, a i vrapci na grani znaju o kakvom se kvalitetu akademaca radi. Summa sumarum: Goruci problem nashe prosvete vec 20 godina je NEOBJEKTIVNO OCENJIVANJE!

isac

pre 10 godina

Da,ali kako objašnjavaju da je u Beogradu prosek i iz srpskog i iz matematike bolji nego u ostatku Srbije za 4-5 bodova? Jel misle da su deca u Beogradu bolja ili će ipak priznati da su deca (ne sva naravno) u glavnom gradu gde je i štamparija i samo Ministarstvo imala testove pre samog polaganja!!!!! OSTAVKA!!

django

pre 10 godina

Moji roditelji su se upisivali gde su zeleli, roditelji im se nisu mesali
Meni su se roditelji mesali i nikad im nisam oprostio i necu, ali radim sta sam oduvek zeleo Mojoj deci moram da se mesam jer nemaju pojma sta zele da rade sigurno je moja i suprugina greska u vaspitanju, i samo drustvo i vrednosti diktiraju ali ovaj trenutak nisam ocekivao da i drzava sa svojim korumpiranim osobljem (znamo o kome pricamo ima ih par) da odlucuju o zanimanju moje dece Uzas. Smo mi je drago koji god rezultat da bude ponosan sam na moju decu jer nisu varali. A oni koji jesu svaka cast, ali nevalja to za prvih par meseci u srednjoj videce se da li to dete zasluzuje ili ne to mesto kome je uzeo drugom detetu koje je zasluzilo. Ovo je velika sramota na prvom mestu roditelja jer sve polazi iz kuce, naroda koji zivi po ovakvim pravilima ige koju je sam postavio nista za dzaba i ja tebi ti meni, a vlast pa bolju i nezasluzujemo, nismo bolju pre ove ni imali i pre nje. Totalno smo izgubili vrednost ljudskosti i postenja. Petljaju se oko Kosova koje je jos u vreme Tita otislo... Zamo mi samo naroda jer se prodaje magla. Ali treba biti realan da zivimo u surovom vremenu gde samo zakon bogatijeg, jaceg, podmuklijeg, gde se u skupstini proziva profesor koji je radio po protokolu i prijavio varanje pa tuzni treba da budemo. Trebalo bi doneti zakon da kad su izbori sa predsednika znamo koji ce to kadar voditi ovu nazovi drzavu. Mi smo krivi sto ovo dozvoljavamo. Idemo dalje....

Mik

pre 10 godina

kakvi komentari. kakve veze ima što deca znaju sva žestoka pića sa obrazovanjem? obrazovanje nam je katastrofa, prosvetari još gori a program rada najgori od svega

...

pre 10 godina

9 poena, a zadaci prelaki, pre 8 god kad sam ja polagala imali smo mnogoo teze zadatke i mnogo bolji prosek. Sistematski nam zatupljuju naciju i ide im prilicno dobro.. Valjda im lakse da vladaju glupim narodom, ne znam..

Dr Mladja

pre 10 godina

Ja danas nagrdih dete zbog rezultata na prijemnom. Kada sam video prosek, sablaznio sam se, sada me sramota da se detetu izvinjavam. Ministarstvo prosvete sa njegovim vodjom je takav trulez kakav ne postoji.

Ala je lepo biti glup...

pre 10 godina

Boze, pa za danonocno vozdijanjenje po splavovima, drogiranje, smaranje i gluvarenje ionako ne treba obrazovanje. A ne treba ni za ciscenje klozeta po EU, sto je nasa perspektiva. S druge strane, za non-stop blejanje u Farmu i Velikog brata i 60 Pink kanala, obrazovanje cak i smeta. Dakle, u cemu je problem?

Nemanja

pre 10 godina

E da a koji je max poena posto nisam obavesten o tome vec 15 godina...

Je l' 20 maximalno? ako je ste onda je ovo stvarno loshe...

Pera

pre 10 godina

Po meni Tanjug je bio i ostao grobar ove zemlje. Oduvek na strani partije na vlasti, nikada na strani drzave, tj. gradjana.

Razumem da oni salju agencijske vesti, kratke, sadrzajne. Ali sakriti u vestima svinjarije je blago receno svinjarija sama po sebi.

nidža

pre 10 godina

Čemu služi prijemni ispit kada se svake godine kupuju rezultati; kada završi 7000 maturanata a u školama ima mesta za 8000 kandidata. Izvršite bodovanje po uspehu u srednjoj školi i tako upisujte. Dok ne rešite probleme u ministarstvu!

GuC

pre 10 godina

i šta sad...ništa, čekaće par dana da svi sve zaborave i vidimo se do neke nove sramote i gluposti...udavićete Srbiju nezanenjm, bahatošću, glupošću, vama se čini da kad dobijete vlast možete šta hoćete...ej, pa Obradović na čelu prosvete u Srbiji bi bilo isto kao ja, novi direktor Fukušime.
Ćutite nudro da ste srpske učenike izbacili iz PISE?
Kako to da su nestale pare i za prethodni ciklus, iz donacija??
Zašto se o tome ćuti,Srbija ispada, dok Trinidad i Tobago imaju novac i SVEST o potrebi ovog projekta?
Dno od dna.

GuC

pre 10 godina

i šta sad...ništa, čekaće par dana da svi sve zaborave i vidimo se do neke nove sramote i gluposti...udavićete Srbiju nezanenjm, bahatošću, glupošću, vama se čini da kad dobijete vlast možete šta hoćete...ej, pa Obradović na čelu prosvete u Srbiji bi bilo isto kao ja, novi direktor Fukušime.
Ćutite nudro da ste srpske učenike izbacili iz PISE?
Kako to da su nestale pare i za prethodni ciklus, iz donacija??
Zašto se o tome ćuti,Srbija ispada, dok Trinidad i Tobago imaju novac i SVEST o potrebi ovog projekta?
Dno od dna.

Dr Mladja

pre 10 godina

Ja danas nagrdih dete zbog rezultata na prijemnom. Kada sam video prosek, sablaznio sam se, sada me sramota da se detetu izvinjavam. Ministarstvo prosvete sa njegovim vodjom je takav trulez kakav ne postoji.

Pera

pre 10 godina

Po meni Tanjug je bio i ostao grobar ove zemlje. Oduvek na strani partije na vlasti, nikada na strani drzave, tj. gradjana.

Razumem da oni salju agencijske vesti, kratke, sadrzajne. Ali sakriti u vestima svinjarije je blago receno svinjarija sama po sebi.

nidža

pre 10 godina

Čemu služi prijemni ispit kada se svake godine kupuju rezultati; kada završi 7000 maturanata a u školama ima mesta za 8000 kandidata. Izvršite bodovanje po uspehu u srednjoj školi i tako upisujte. Dok ne rešite probleme u ministarstvu!

Ala je lepo biti glup...

pre 10 godina

Boze, pa za danonocno vozdijanjenje po splavovima, drogiranje, smaranje i gluvarenje ionako ne treba obrazovanje. A ne treba ni za ciscenje klozeta po EU, sto je nasa perspektiva. S druge strane, za non-stop blejanje u Farmu i Velikog brata i 60 Pink kanala, obrazovanje cak i smeta. Dakle, u cemu je problem?

...

pre 10 godina

9 poena, a zadaci prelaki, pre 8 god kad sam ja polagala imali smo mnogoo teze zadatke i mnogo bolji prosek. Sistematski nam zatupljuju naciju i ide im prilicno dobro.. Valjda im lakse da vladaju glupim narodom, ne znam..

Nemanja

pre 10 godina

E da a koji je max poena posto nisam obavesten o tome vec 15 godina...

Je l' 20 maximalno? ako je ste onda je ovo stvarno loshe...

isac

pre 10 godina

Da,ali kako objašnjavaju da je u Beogradu prosek i iz srpskog i iz matematike bolji nego u ostatku Srbije za 4-5 bodova? Jel misle da su deca u Beogradu bolja ili će ipak priznati da su deca (ne sva naravno) u glavnom gradu gde je i štamparija i samo Ministarstvo imala testove pre samog polaganja!!!!! OSTAVKA!!

Aleksandar

pre 10 godina

Mene interesuje samo jedno. ZAŠTO SU DECA IZ GODINE U GODINU SVE NEPISMENIJA? Pa šta očekivati od današnjih klinaca u budućnosti? Pa ja sam prijemni za srednju polagao 2001.godine. Uslov da bih položio prijemni bio je 12 poena matematika, 10 srpski ili obratno zavisno od smera. Moja generacija je poslednja koja je polagala po tom sistemu, u sistemu gde je 80% đaka imalo u proseku 18 poena iz srpskog i 17 iz matematike, gde se je minimalna granica za upis gimnazije bila 94 boda... Ej ljudi, šta je ovo? Prosek srpski 10,78 i matematika 9,98 SRAMOTA za MINISTARSTVO PROSVETE. Obrazovanje nam je otišlo u MINUS BESKONAČNO! Stidite se!

Tatjana

pre 10 godina

Mene ovi rezultati uopšte ne čude. Iako sam osnovnu školu završila pre 25 godina, sela sam da uradim prijemni i bez preteranog naprezanja sam imala po 17 poena iz oba predmeta. Pri tome nisam bila ni vukovac, ni štreber, već jaka četvorka, a moje dete koje ima sve petice je imalo gore rezultate od mene. Jasno mi je i zašto, matematičarka im je u školi poklanjala ocene u vidu pčelica, urađenih redovnih domaćih, i sijaset potpuno nerazumnih i prvenstveno nezasluženih nagrada. S druge strane stroga srpkinja, koja ih je muštrala gramatiku, ali ih niko nije učio da razumeju i imaju svoje mišljenje o onome što pročitaju. Sve u svemu moje dete jeste zaslužilo da ima manje poena od mene, jer svako uči na svojim greškama, makar bio i tako mali, ako se vodi devizom: lako ću kao i do sad! Većina roditelja je nesvesna da postoji milion nijansi ocene 5.

Vlada

pre 10 godina

@Isac
Hajde da pitanje postavimo drugačije.
Kako to da je u unutrašnjosti tako slab rezultat testova i pored velikog broja vukovaca?
U redu,neko je postigao slab uspeh jer je bio pošten i nije prepisivao , ali to znači da nema dovoljno znanja i onda su one petice zaključene na kraju školske godine upitne.Zar ne?
Da se nije možda prepisivalo na pismenim ili kontrolnim radovima u toku godine?
Ili su mame i tate obletale oko profesora?
Pažljivo sam pratio reakciju mog sina kad se pročulo da su se pojavila rešenja i rezervnog testa iz mati§a.Rekao je: Ma ko sad da juri ta re§enja,bolje da se naspavam,učio sam i znam.Imao je 18,5 bodova.
U školu smo žena i ja išli samo na roditeljske

perica

pre 10 godina

Ministarstvo kaže da su rezultati lošiji nego prošle godine, a ne kaže da su prošle godine zadaci bili lakše koncipirani. Prošle godine je 50% zadataka bilo nepoznato, 25% kao iz zbirki ali sa izmenjenim vrednostima ili redosledom odgovora, a 25% je bilo identično kao u zbirkama. Nasuprot tome, ove godine je bilo 75% skroz nepoznatih zadataka i 25% zadataka sa izmenjenim vrednostima/odgovorima. Prema tome u pitanju je tačna statistika sa nejednakim postavkama.

django

pre 10 godina

Moji roditelji su se upisivali gde su zeleli, roditelji im se nisu mesali
Meni su se roditelji mesali i nikad im nisam oprostio i necu, ali radim sta sam oduvek zeleo Mojoj deci moram da se mesam jer nemaju pojma sta zele da rade sigurno je moja i suprugina greska u vaspitanju, i samo drustvo i vrednosti diktiraju ali ovaj trenutak nisam ocekivao da i drzava sa svojim korumpiranim osobljem (znamo o kome pricamo ima ih par) da odlucuju o zanimanju moje dece Uzas. Smo mi je drago koji god rezultat da bude ponosan sam na moju decu jer nisu varali. A oni koji jesu svaka cast, ali nevalja to za prvih par meseci u srednjoj videce se da li to dete zasluzuje ili ne to mesto kome je uzeo drugom detetu koje je zasluzilo. Ovo je velika sramota na prvom mestu roditelja jer sve polazi iz kuce, naroda koji zivi po ovakvim pravilima ige koju je sam postavio nista za dzaba i ja tebi ti meni, a vlast pa bolju i nezasluzujemo, nismo bolju pre ove ni imali i pre nje. Totalno smo izgubili vrednost ljudskosti i postenja. Petljaju se oko Kosova koje je jos u vreme Tita otislo... Zamo mi samo naroda jer se prodaje magla. Ali treba biti realan da zivimo u surovom vremenu gde samo zakon bogatijeg, jaceg, podmuklijeg, gde se u skupstini proziva profesor koji je radio po protokolu i prijavio varanje pa tuzni treba da budemo. Trebalo bi doneti zakon da kad su izbori sa predsednika znamo koji ce to kadar voditi ovu nazovi drzavu. Mi smo krivi sto ovo dozvoljavamo. Idemo dalje....

A Zare "reformishe" radi reformi

pre 10 godina

Chinjenice govore da imamo sve veci broj vukovaca i odlikasha, a da oni, pri tome, sve manje znaju. Sve vishe raste i broj onih koji zavrshavaju privatne "fakultete" s visokim prosechnom ocene, a i vrapci na grani znaju o kakvom se kvalitetu akademaca radi. Summa sumarum: Goruci problem nashe prosvete vec 20 godina je NEOBJEKTIVNO OCENJIVANJE!

nepismen

pre 10 godina

obrazovanje u srbiji je postalo" nisko produktivni biznis" pa ako se ovako
nastavi djaci ce umesto potpisa na prijem diploma stavljati"krst".

Sofija

pre 10 godina

Mislim da nam je obrazovanje veliki problem! Jer roditelji traze nemoguce od dece i to prvenstveno oni koje ne uce! Pa ih podrzavaju i sukobe se sa nastavnicima Drugo pretrpano je gradivo sa nebulozama! Trece, nasravici su lenjivci, vecina se ne trudi da prenese znanje, imaju lepu platu a uvek im je malo! Raspad!

Lalegator

pre 10 godina

9 poena, a zadaci prelaki, pre 8 god kad sam ja polagala imali smo mnogoo teze zadatke i mnogo bolji prosek. Sistematski nam zatupljuju naciju i ide im prilicno dobro.. Valjda im lakse da vladaju glupim narodom, ne znam..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (..., 21. jun 2013 18:54)

Kad sam ja polagao,sa 9 poena se opet ucilo za avgust.

nesa

pre 10 godina

Nasi djaci su cudo.Igraju,pricaju,vesele se,skacu,pisu,citaju....a sve to bez mozga cije vijuge zaveze nas prosvetni sistem zasnovan na licnom bogacenju profesorske klike i klanova,njihovih prepisivackih knjiga i izdavackih kuca zacinjenih sa turistickim agencijama koje sluze svima za bogacenje a pod vidom rekreativne nastave.Testove treba ukinuti,gradivo smanjiti,uciniti da deca vole da idu u skole,vise prakse i fizickog.I nebrinite.Sledece godine testovi ce biti laksi pa ce prosek biti bolji i onda ce nase vajno ministarstvo da se udara u svoje pametne glave tvrdeci da reforma daje rezultate.

Mik

pre 10 godina

kakvi komentari. kakve veze ima što deca znaju sva žestoka pića sa obrazovanjem? obrazovanje nam je katastrofa, prosvetari još gori a program rada najgori od svega

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

I? Ko će, od sprovodioca i idejnih tvoraca "reforme" uraditi jedinu moguću ispravnu stvar - izviniti se građanima i podneti ostavku? Ne mislim samo na ministra. U njegovim svinjarijama saučestvuju svi iz prosvete koji ćute dok se radi ovo što se radi. Oni koji nisu ćutali ostali su bez posla. Iskreno, ja bih vas sve otpustio, do jednog i primio nove ljude. Ako nema dovoljno nezaposlenih sa odgovarajućim kvalifikacijama, pauzirao bih obrazovanje dok ne uvezemo dovoljno adekvatnih kadrova. Kakvo nam je školstvo, par godina pauze se ne bi ni primetilo. Ali, to bih uradio ja...odluke, na sreću trenutno zapošljenih u školstvu, ipak donose polu-ljudi.

Mik

pre 10 godina

kakvi komentari. kakve veze ima što deca znaju sva žestoka pića sa obrazovanjem? obrazovanje nam je katastrofa, prosvetari još gori a program rada najgori od svega

nidža

pre 10 godina

Čemu služi prijemni ispit kada se svake godine kupuju rezultati; kada završi 7000 maturanata a u školama ima mesta za 8000 kandidata. Izvršite bodovanje po uspehu u srednjoj školi i tako upisujte. Dok ne rešite probleme u ministarstvu!

isac

pre 10 godina

Da,ali kako objašnjavaju da je u Beogradu prosek i iz srpskog i iz matematike bolji nego u ostatku Srbije za 4-5 bodova? Jel misle da su deca u Beogradu bolja ili će ipak priznati da su deca (ne sva naravno) u glavnom gradu gde je i štamparija i samo Ministarstvo imala testove pre samog polaganja!!!!! OSTAVKA!!

perica

pre 10 godina

Ministarstvo kaže da su rezultati lošiji nego prošle godine, a ne kaže da su prošle godine zadaci bili lakše koncipirani. Prošle godine je 50% zadataka bilo nepoznato, 25% kao iz zbirki ali sa izmenjenim vrednostima ili redosledom odgovora, a 25% je bilo identično kao u zbirkama. Nasuprot tome, ove godine je bilo 75% skroz nepoznatih zadataka i 25% zadataka sa izmenjenim vrednostima/odgovorima. Prema tome u pitanju je tačna statistika sa nejednakim postavkama.

Nemanja

pre 10 godina

E da a koji je max poena posto nisam obavesten o tome vec 15 godina...

Je l' 20 maximalno? ako je ste onda je ovo stvarno loshe...

Dr Mladja

pre 10 godina

Ja danas nagrdih dete zbog rezultata na prijemnom. Kada sam video prosek, sablaznio sam se, sada me sramota da se detetu izvinjavam. Ministarstvo prosvete sa njegovim vodjom je takav trulez kakav ne postoji.

...

pre 10 godina

9 poena, a zadaci prelaki, pre 8 god kad sam ja polagala imali smo mnogoo teze zadatke i mnogo bolji prosek. Sistematski nam zatupljuju naciju i ide im prilicno dobro.. Valjda im lakse da vladaju glupim narodom, ne znam..

nesa

pre 10 godina

Nasi djaci su cudo.Igraju,pricaju,vesele se,skacu,pisu,citaju....a sve to bez mozga cije vijuge zaveze nas prosvetni sistem zasnovan na licnom bogacenju profesorske klike i klanova,njihovih prepisivackih knjiga i izdavackih kuca zacinjenih sa turistickim agencijama koje sluze svima za bogacenje a pod vidom rekreativne nastave.Testove treba ukinuti,gradivo smanjiti,uciniti da deca vole da idu u skole,vise prakse i fizickog.I nebrinite.Sledece godine testovi ce biti laksi pa ce prosek biti bolji i onda ce nase vajno ministarstvo da se udara u svoje pametne glave tvrdeci da reforma daje rezultate.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

I? Ko će, od sprovodioca i idejnih tvoraca "reforme" uraditi jedinu moguću ispravnu stvar - izviniti se građanima i podneti ostavku? Ne mislim samo na ministra. U njegovim svinjarijama saučestvuju svi iz prosvete koji ćute dok se radi ovo što se radi. Oni koji nisu ćutali ostali su bez posla. Iskreno, ja bih vas sve otpustio, do jednog i primio nove ljude. Ako nema dovoljno nezaposlenih sa odgovarajućim kvalifikacijama, pauzirao bih obrazovanje dok ne uvezemo dovoljno adekvatnih kadrova. Kakvo nam je školstvo, par godina pauze se ne bi ni primetilo. Ali, to bih uradio ja...odluke, na sreću trenutno zapošljenih u školstvu, ipak donose polu-ljudi.

GuC

pre 10 godina

i šta sad...ništa, čekaće par dana da svi sve zaborave i vidimo se do neke nove sramote i gluposti...udavićete Srbiju nezanenjm, bahatošću, glupošću, vama se čini da kad dobijete vlast možete šta hoćete...ej, pa Obradović na čelu prosvete u Srbiji bi bilo isto kao ja, novi direktor Fukušime.
Ćutite nudro da ste srpske učenike izbacili iz PISE?
Kako to da su nestale pare i za prethodni ciklus, iz donacija??
Zašto se o tome ćuti,Srbija ispada, dok Trinidad i Tobago imaju novac i SVEST o potrebi ovog projekta?
Dno od dna.

A Zare "reformishe" radi reformi

pre 10 godina

Chinjenice govore da imamo sve veci broj vukovaca i odlikasha, a da oni, pri tome, sve manje znaju. Sve vishe raste i broj onih koji zavrshavaju privatne "fakultete" s visokim prosechnom ocene, a i vrapci na grani znaju o kakvom se kvalitetu akademaca radi. Summa sumarum: Goruci problem nashe prosvete vec 20 godina je NEOBJEKTIVNO OCENJIVANJE!

Sofija

pre 10 godina

Mislim da nam je obrazovanje veliki problem! Jer roditelji traze nemoguce od dece i to prvenstveno oni koje ne uce! Pa ih podrzavaju i sukobe se sa nastavnicima Drugo pretrpano je gradivo sa nebulozama! Trece, nasravici su lenjivci, vecina se ne trudi da prenese znanje, imaju lepu platu a uvek im je malo! Raspad!

Pera

pre 10 godina

Po meni Tanjug je bio i ostao grobar ove zemlje. Oduvek na strani partije na vlasti, nikada na strani drzave, tj. gradjana.

Razumem da oni salju agencijske vesti, kratke, sadrzajne. Ali sakriti u vestima svinjarije je blago receno svinjarija sama po sebi.

Ala je lepo biti glup...

pre 10 godina

Boze, pa za danonocno vozdijanjenje po splavovima, drogiranje, smaranje i gluvarenje ionako ne treba obrazovanje. A ne treba ni za ciscenje klozeta po EU, sto je nasa perspektiva. S druge strane, za non-stop blejanje u Farmu i Velikog brata i 60 Pink kanala, obrazovanje cak i smeta. Dakle, u cemu je problem?

nepismen

pre 10 godina

obrazovanje u srbiji je postalo" nisko produktivni biznis" pa ako se ovako
nastavi djaci ce umesto potpisa na prijem diploma stavljati"krst".

django

pre 10 godina

Moji roditelji su se upisivali gde su zeleli, roditelji im se nisu mesali
Meni su se roditelji mesali i nikad im nisam oprostio i necu, ali radim sta sam oduvek zeleo Mojoj deci moram da se mesam jer nemaju pojma sta zele da rade sigurno je moja i suprugina greska u vaspitanju, i samo drustvo i vrednosti diktiraju ali ovaj trenutak nisam ocekivao da i drzava sa svojim korumpiranim osobljem (znamo o kome pricamo ima ih par) da odlucuju o zanimanju moje dece Uzas. Smo mi je drago koji god rezultat da bude ponosan sam na moju decu jer nisu varali. A oni koji jesu svaka cast, ali nevalja to za prvih par meseci u srednjoj videce se da li to dete zasluzuje ili ne to mesto kome je uzeo drugom detetu koje je zasluzilo. Ovo je velika sramota na prvom mestu roditelja jer sve polazi iz kuce, naroda koji zivi po ovakvim pravilima ige koju je sam postavio nista za dzaba i ja tebi ti meni, a vlast pa bolju i nezasluzujemo, nismo bolju pre ove ni imali i pre nje. Totalno smo izgubili vrednost ljudskosti i postenja. Petljaju se oko Kosova koje je jos u vreme Tita otislo... Zamo mi samo naroda jer se prodaje magla. Ali treba biti realan da zivimo u surovom vremenu gde samo zakon bogatijeg, jaceg, podmuklijeg, gde se u skupstini proziva profesor koji je radio po protokolu i prijavio varanje pa tuzni treba da budemo. Trebalo bi doneti zakon da kad su izbori sa predsednika znamo koji ce to kadar voditi ovu nazovi drzavu. Mi smo krivi sto ovo dozvoljavamo. Idemo dalje....

Aleksandar

pre 10 godina

Mene interesuje samo jedno. ZAŠTO SU DECA IZ GODINE U GODINU SVE NEPISMENIJA? Pa šta očekivati od današnjih klinaca u budućnosti? Pa ja sam prijemni za srednju polagao 2001.godine. Uslov da bih položio prijemni bio je 12 poena matematika, 10 srpski ili obratno zavisno od smera. Moja generacija je poslednja koja je polagala po tom sistemu, u sistemu gde je 80% đaka imalo u proseku 18 poena iz srpskog i 17 iz matematike, gde se je minimalna granica za upis gimnazije bila 94 boda... Ej ljudi, šta je ovo? Prosek srpski 10,78 i matematika 9,98 SRAMOTA za MINISTARSTVO PROSVETE. Obrazovanje nam je otišlo u MINUS BESKONAČNO! Stidite se!

Lalegator

pre 10 godina

9 poena, a zadaci prelaki, pre 8 god kad sam ja polagala imali smo mnogoo teze zadatke i mnogo bolji prosek. Sistematski nam zatupljuju naciju i ide im prilicno dobro.. Valjda im lakse da vladaju glupim narodom, ne znam..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (..., 21. jun 2013 18:54)

Kad sam ja polagao,sa 9 poena se opet ucilo za avgust.

Tatjana

pre 10 godina

Mene ovi rezultati uopšte ne čude. Iako sam osnovnu školu završila pre 25 godina, sela sam da uradim prijemni i bez preteranog naprezanja sam imala po 17 poena iz oba predmeta. Pri tome nisam bila ni vukovac, ni štreber, već jaka četvorka, a moje dete koje ima sve petice je imalo gore rezultate od mene. Jasno mi je i zašto, matematičarka im je u školi poklanjala ocene u vidu pčelica, urađenih redovnih domaćih, i sijaset potpuno nerazumnih i prvenstveno nezasluženih nagrada. S druge strane stroga srpkinja, koja ih je muštrala gramatiku, ali ih niko nije učio da razumeju i imaju svoje mišljenje o onome što pročitaju. Sve u svemu moje dete jeste zaslužilo da ima manje poena od mene, jer svako uči na svojim greškama, makar bio i tako mali, ako se vodi devizom: lako ću kao i do sad! Većina roditelja je nesvesna da postoji milion nijansi ocene 5.

Vlada

pre 10 godina

@Isac
Hajde da pitanje postavimo drugačije.
Kako to da je u unutrašnjosti tako slab rezultat testova i pored velikog broja vukovaca?
U redu,neko je postigao slab uspeh jer je bio pošten i nije prepisivao , ali to znači da nema dovoljno znanja i onda su one petice zaključene na kraju školske godine upitne.Zar ne?
Da se nije možda prepisivalo na pismenim ili kontrolnim radovima u toku godine?
Ili su mame i tate obletale oko profesora?
Pažljivo sam pratio reakciju mog sina kad se pročulo da su se pojavila rešenja i rezervnog testa iz mati§a.Rekao je: Ma ko sad da juri ta re§enja,bolje da se naspavam,učio sam i znam.Imao je 18,5 bodova.
U školu smo žena i ja išli samo na roditeljske