Četvrtak, 20.06.2013.

11:26

"Testovi se moraju poništiti"

Roditelji malih maturanata iz Novog Sada zatražili su da se rezultati prijemnih ispita za srednje škole ponište i da se deca upišu na osnovu proseka.

Izvor: Radio 021

"Testovi se moraju poništiti" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Irena

pre 10 godina

Ta mala matura je čista glupost. Trebalo bi je ukinuti. Najpoštenije bi bilo da se deca uvek upisuju samo na osnovu uspeha u starijim razredima osnovne škole. Ko se trudio i učio četiri godine, zaslužuje da se upiše u željenu školu, a ne da mesta zauzimaju deca koja bodove skupljaju kupovinom rešenja testova.

muamia

pre 10 godina

da da,a jA dobijao kecA iz srpskog zato sto sam pricao...a ne zato sto nisam znao...i kakve su to skole gde djaci imaju 5 iz stranog jezika,a 3 ili 4 iz srpskog...

Halle-ON

pre 10 godina

Testovi ako se poniste neka se rade ponove. Oni sluze da se proveri celokupno znanje steceno tokom obrazovanja i ne mogu se nauciti za 20 dana ako mogu, ajde da skratimo skolovanje na 20 dana onda... U moje vreme vukovci su bili kampanjciu, koji su bubali napamet i dovoljno je bilo postaviti im neko pitanje i zbuniti ih i nista ne bi znali. Ja sam na primer maturski u srednjoj spremao par sati i uradio ga bolje(5.00), nego vukovci, od kojih je jedan kao djak generacije napravio gresku za obaranje , iako su se ti vrli djaci spremali spremali jos 2 meseca pre kraja. @ meseca jer je uvek ista rutina, mesec pre kraja popravljaju ocence oni sa pozitivnim, a zadnji mesec oni sa nedovoljnim... Ocenjivanje nam je prilicno subjektivno u skolama, tako da sam za prijemne testove. Neko je dobija ocene na 203 lekcije a neko je tokom cele godine ucio sve z amanju ocenu. Inace zar je toliko tesko napraviti po 3 gomile, razvrstane po tezini, po 50 testova iz kojih se zrebom na dan ispita izvuce kombinacija, ili moze i ranije a drugi se na licu mesta uniste. Zaduzi se jedan covek da cuva kombinaciju, eventualno drugi za rezervu, i ako procuri zna se ko je kriv. Ne treba sef, moze cisto aktovka, sa sifrom, pa eto moze i jos da se zakomplikuje i da se ubaci da jedan zna kombinaciju, drugi cuva... Uostalom ne znam kako to sada funkcionise, ali meni su na prijemnom skinuli 3-4 boda, kada se skola renovirala, nasli smo testove, samo da bi neko drugi upisao...

Mihona78

pre 10 godina

Petar
Ponistavali testove ili ne, zar nije jasno da je skolski sistem u Srbiji propao. To se sasvim jasno vidi, jer uspeh u skoli uopste nije povezan sa uspehom u univerzitetskom skolovanju i kasnije u zivotu i radu.
To se uglavnom odnosi na studiranje po privatnim univerzitetima.

Kiza

pre 10 godina

@ Django

Ja sam u jednom od komentara i napisao da ukoliko postoje dokazi da je bilo nepravilnosti testove treba ponistiti i PONOVITI. Zahtev za upis samo po osnovu opšteg školskog uspeha smrdi na kilometar i očito je da se radi o pokušaju lova u mutnom male grupe roditelja čija su deca kroz školu i ovako bila protežirana, onaj ko kaže da protekcije, poklanjanja i sličnih pojava nema taj laže ili sebe ili sve nas. Da je ovo neka normalna zemlja ne bi bilo ni potrebe za prijemnim ispitima, ali ovako ne da je potreban prijemni ispit, nego bi na njemu mnogo više trebalo poraditi kako bi on vernije predstavio šta su naša deca stvarno naučila u toku školovanja, a ne šta su nabubačila mesec dva pre prijemnog, a i to deca kog nastavnika nešto jesu naučila, a kog nisu bi trebalo da ima uticaj na njihov status, kako hijerarhijski tako i finansijski!

nesa

pre 10 godina

Testovi se moraju ukinuti.Deca u skoli dobijaju ocene,vrednuje se njihov rad i to se sabira,a ne izmisljeni testovi koji nekom donose korist.

Django

pre 10 godina

@ kiza
Pa i moji blizanci su radili celi osmi razred pripremu za maturu, i nisu vukovci, ali jesu odlicni i ja trazim kao njihov roditelj da se testovi poniste ili srpski ponovo radi. To je posteno, ili nije.
Naravno svako gleda svoje i to je normalno, ali nije normalno ako se poziva na istrebljenje korupcije i kakvih jos gremlina, a ocigledno je bio i problematican test iz srpskog

Kiza

pre 10 godina

Vidim i URS (koji je btw u vlasti) podržava zahteve novosadskih roditelja, a šta ćemo sa pravima dece koja su vredno i pošteno spremala prijemni ispit i dobro ga uradila, poštujući unapred predvidjena pravila igre. Da li je iko svestan kakav bi haos nastao kada bi neko sad rekao "puj pike ne važi" i da bi roditelji dece koja bi na ovaj način bila oštećena imali puno pravo da svoja prava brane i na Sudu.
Misli li neko o tome ili je bitno samo ono što interesna grupa roditelja đaka Vukovaca pokušava da na ovoj ujdurmi ućari!

Django

pre 10 godina

"TESTOVI STIGLI I DO SKUPŠTINE TOKOM rasprave o setu prosvetnih zakona, Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS ministru je dostavio primerke sve tri kombinacije testa iz srpskog i zatražio proveru njihove verodostojnosti. - Ako je sve bilo regularno, kako je moguće da ja, na osnovu anonimne pošiljke, imam ove testove u ruci - zapitao je Stefanović. - Ako se utvrdi da su testovi autentični, postavlja se pitanje da li je ispit iz srpskog bio regularan. On je doveo u pitanje i opstanak Vlade i Obradovića na mestu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja."

Django

pre 10 godina

A premijer i prvi zamenik istog odose u Brisel da klopaju jastoge, dok su korupcija, neistina, nepravda dosla do dece od 15 god.

Sramota i ostavke ako imate casti i ljudskosti.

Django

pre 10 godina

Evo videh sad da se Jovana vratila kod Danijela na farmu. Ovakve vesti su svuda od Karleuse do Cece i nazad, pune crne hronike i BusPlus-a, a obrazovanje nam je nula. To sto ima kupovina ocena ima bilo je i bice, ali ljudi roditelji i oni koji niste jos a bicete jednog dana stiguran sam da biste razumeli o cemu je ovde rec. Ovo je klasicna podmetacina i otimacina od dece, koja sad imaju 15.godina, nisu na fax-u ili visim skolama oni su zavrsili 8 razred zivot je pred njima zamislite kakvu poruku saljemo svoj nasoj deci. Dacicu i Vucicu sad nema iznosenja listica iz dzakova i upiranja prstom, nema ni jedne izjave povodom ovoga sem "аko je kriv smenicu ga" to je i on rekao. Kako Vas nije stid. Sto juce nisu deca matematiku radili u skupstini a vi bili u nekim salama na +38. U cosak i jedinica za vladu. Sramite se

Kiza

pre 10 godina

@ Doktorant

Prvo čudi me da je uopšte objavljen komentar u kome tvrdiš da ja "lupam gluposti", na stranu da li je to istina ili ne u pitanju je krajnje neprimeren način rasprave, a što se tiče toga kako deca uticajnih roditelja dobijaju ocene ne bih trošio reči. Toga je i u moje vreme bilo, doduše u manjem obimu, danas je to kao "dobar dan". Zbog toga, a pre svega zbog kriterijuma koji se od škole do škole razlikuju kao "nebo i zemlja" i uveden je prijemni ispit, i ja sam spreman da se kladim u šta god i sa kim god, da je dete one godspodja iz NS-a koja je predvodnik ove inicijative, a koja je Predsednik Saveta roditelja škole, ili Vukovac ili su u pitanju skoro sve petice kroz školovanje! Onaj ko je zasluženo sjajan bio kroz školovanje nema problema sa prijemnim, a i to što će neki na mufte dobro ga uraditi njih i njihove zasluženo stečene ocene (a pre svega znanje) to ne može ugroziti!

Django

pre 10 godina

Postovani ZLOBEX, o cemu pricate. Dete moze da bude ili dobro ili vrlo dobro ili odlicno, tokom svih 8godina i postoji svedocanstvo sa ocenama, mojoj deci su se samo iz jednog predmeta promenila 3 profesora u periodu 6-8 razred, pa su opet imali odlicnu ocenu, ali to na stranu, zasto dati mogucnost da ako postoji i najmanja sumnja da je bilo maloverizacija sa testovima treba dopustiti da ovo prodje i moja deca su korektno uradili testove 15 + 18 po njima (imam blizance) i sa tim prosekom mogu da upisu skolu koju zele znaci MOGU je jedno ZELJA je drugo. Zasto da dete koje je bilo imalo vrlodobar uspeh i solidno uradilo test mora da strepi da mu ucenik koji je imao prosek dobar tokom skolovanja moze biti upisan pre njega. Kakav je problem ponistiti testove. Pa izbori za predsednike se ponistavaju! Necu da moja deca generacija 98 budu obelezena da su mozda imala testove u rukama. Ovo je necuveno. Prevara jad i beda.

Ljuba

pre 10 godina

Koliko primećujem, visednevna tenzija polako počinje da popusta! Kako i zašto se mediji sve manje bave malom maturom? Tako što je neko nekog saterao u ćošak i rekao no, no i psssst! Nezadovoljni su svi: roditelji, nastavnici, članovi komisije, profesori, čuvari, a pre svih, nezadovoljna su naša deca. Zabrinuti i zbunjeni, i odlični i dovoljni, i sa resenjima i bez njih. Deca su, ne svojom voljom, uvucena u laži, obmane, u zavere i u prljave rabote. Posle ovoga, više niko nije čist. Sada samo žele da se ovo nekako završi. Mi kod kuće ih sigurno tome nismo učili. A šta donose iz škole, to videsmo kada ih u utorak teatralno vratise sa testa iz matematike, a još prethodno vece u Ministarstvu su znali da testa neće biti! Gde je tu regularnost? Pa, to je bruka za nas roditelje, jer državu baš briga za sve, a kamo li za mleko i jednu generaciju! Kako ministar juče reče da deca u ovoj situaciji treba da nauče da porastu, tako i bi. Svi su krivi osim ministarstva, i profesori koji dokaze ne nose na " pravo mesto", i tetkice i čuvari, i naravno deca. Roditelji u Novom sadu štite svoju decu i njihova prava i svaka im čast, jer ne pristaju da im od decu zaglupljuju polupismeni političari. A mi ostali? Novi sad za primer!!!

Django

pre 10 godina

Treba ponistiti malu maturu, ili raditi nov test iz srpskog jezika.
Podrzavam da se i racuna prosek, pa ja sam iz prve generacije kojoj je ukinuto srednje obrazovanje od dve godine (upisna godina `87) i po bodovima smo se upisivali u srednje skole. Kako moze da se racuna nesto od 8godina sa necim nabubanim od 8 dana? Ako su se delile ocene sakom i kapom i to je nazalost prihvatljivo, jer ucenik koji je vredno radio 8 godina moze iz skole da nosi 50 bodova u proseku. U cemu je problem? Ako postoji indicija i nema dokaza jos da je Miskovic krao, a sedi u CZ 6 meseci, kako ovo moze da se tretira da nema dokaza. Ko ce da odgovara u citavoj prici mene licno ne zanima, zanimamo me samo da moja deca upisu srednju skolu koju nadam se mogu i zele. Ova generacija dece 98 je vec zigosana zbog citave situacije. I jos nesto ako su "procireli" testovi iz matematike i dokazano ko moze da mi garantuje da nisu iz srpskog. To nemoze ni predsednik ni premijer niko!

Django

pre 10 godina

Juce Zoran Kostic rece da direktor os u Pirotu treba da snosi konsekvence tj. bude smenjen zato sto su radjena pogresna kombinacija testa. Zasto? Ako svi znamo da je lazirano i dopusta se sto direktor da dobija otkaz, a ministar ili zamenik ne? Hoce li neko da mi objasni da su kadrovi u ministarstvu (koje gradjani placaju) pametniji od nastavnika i profesora koji neznaju kako da reaguju u celoj situaciji da je gospodja Dodic manje kvalifikovana od Obradovica. Nazalost ovo nisu politicke igrice vec velika farsa gde nasa deca ispastaju, roditelji piju lekove za smirenje, a tamo neki broje pare od prodaje testova.
Ili obori malu maturu ili ponovi srpski ili svi idu u skolu koju zele, a ne koju zasluzuju uspehom. Dacicu javi se samo nemoj da govoris o Obradovicu nego preseci ispravno, a ti Vucicu predlozi nov predmet Mito i korupcija u Srbiji i kako je savladati!!!!! Sto juce deca nisu bila u skupstini klimatizovanoj sa sve icem i picem vec Zare i Co. Srami se, lepo idi u svoje Berane Cg.

Doktorant

pre 10 godina

(Kiza

Ajde ne pisi gluposti. ne moze jedan roditelj da potkupi sve profesore da bi njegovo dete imalo odlican uspeh. Valjda postoji jos djaka u razredu koji bi posumnjali u nesto tako. Testovi su izmisljeni da onaj kose zezao kros osnovnu skolu jednim kampanjskim ucenjem dodje do max broja poena i nadoknadi lencarenje kroz osnovnu skolu. Neko ko je imao prosek 2 ili 3 kroz osnovnu iz matematike ili Srpskog sada odjednom uradi testove za po 20 poena.E nije nego. Roditelji jednostavno od malih nogu uce decu na kampanjsko ucenje, na prevare i zato su nam svrseni studenti funkcionalno nepismeni

Vlada

pre 10 godina

Testovi su uvedeni jer je primećeno da kriterijumi po kojim se deca ocenjuju nisu jednaki u svim osnovnim školama.Dešavalo se da vukovci iz nekih škola zauzimaju mesta u jakim gimnazijama i zahtevnijim srednjim školama a da se na kraju bore da ne padnu godinu.
Možda bi ubuduće trebalo uz test uvesti i bodovanje osnovnih škola na osnovu uspeha njihovih bivših djaka u daljem školovanju.Učenici bolje rangiranih škola bi imali neke dodatne bodove.
Tako bi se OŠ rangirale realnije i nastavnici bi se trudili da rade više i kvalitetnije sa učenicima
Još ako bi uz viši rang škole išla i viša plata to bi bila prava stvar.
.

ZLOBEX

pre 10 godina

Deca kojima roditelji nisu 8 godina "kupovali" ocene, i bila su sa odličnim uspehom, testove ove težine morala su da urade za 20 poena, tako da ništa ne gube prilikom upisa u srednje škole. Imaće opet zbirno više poena od onih sa lošim uspehom koji su odvojili ukupno 20 evra. I gde je problem? Osim hmmm, da nije ono pod navodnicama?

goca

pre 10 godina

Sta cemo sa decom koja su vredno radila svih 8 godina, sjajno uradila malu maturu na posten nacin? Slazem se da ovo sto se desilo nikako nije u redu, ali smatram da deca ne mogu da se upisu na osnovu uspeha iz skole. Moje dete ima 60 bodova na uspeh, upisace svakako ono sto zeli, ali ima dece kojima su tokom svih ovih godina ocene poklanjane, tako da ni ovo ne bi bilo u redu. Moje dete se dugo spremalo za ovaj prijemni, ja kao roditelj ne zelim da se ponisti. Ne znam cemu te price da su najbolji djaci ugrozeni zbog onih losijih jer su prepisivali. Najbolji djaci su i malu maturu uradili dobro, na posten nacin, tako da nikako ne mogu biti ugrozeni. Ne zelim da pomisli neko kako podrzavam ovu prevaru, ali moje dete je ulozilo ogroman trud, da bi to sada neko ponistio.

Lalegator

pre 10 godina

A ne,nemoze to ovako.Ovo je bas bezvezan predlog.

Izvinite,ali ma koliko ja nepodnosio aktuelnu vlast sa sve ministarstvom prosvete ispit sada nemoze da se ponisti.

Velika vecina dece JESTE ucila i posvetila dobar deo svog vremena u spremanju tih ispita.

Samo zbog njih ispit mora da se prizna u ovakvoj formi i tu se cela prica zavrsava.

Ispit iz srpskog je prosao koliko toliko bez problema,sledio je fijasko sa matematikom,zatim korekcija koja nije bila ni u kom slucaju dovoljna ali ajde recimo "dovoljan 2".

Ja jesam za ili ukidanje prijemnog ispita ili za vracanje na stari sistem sa padanjem.Ovaj hibrid nije nikakvo resenje.

Ali to svakako moze da zazivi tek od sledece generacije,ne retroaktivno od ove.

Petar

pre 10 godina

Ponistavali testove ili ne, zar nije jasno da je skolski sistem u Srbiji propao. To se sasvim jasno vidi, jer uspeh u skoli uopste nije povezan sa uspehom u univerzitetskom skolovanju i kasnije u zivotu i radu.

Uspeh u osnovnim skolama ne zavisi samo od sposobnsti i znanja ucenika, vec i od simpatija/nesimpatija nastavnika, kao i od uticaja, moci i ulagivanja roditelja. Skole su pune nesposobnih nastavnika, a kriterijumi su sasvim razliciti od skole do skole. Svi ovo dobro znaju, ali nikome ne odgovara da se o tome prica -ni ministarstvu, ni roditeljima koji su se "snasli."

Bilo bi dobro, da se ova mala matura nekako zavrsi i deca najzad opuste. Za ovaj haos niko od ucenika nije kriv, vec ova drustvena klima. Kako neko misli da su testovi za maturu nekakva tajna i da su ozbiljno cuvani, ako se svaki dan neka "tajna" objavi u novinama.

nadja

pre 10 godina

Trebalo bi napraviti online peticiju za ponistavanje testa i upis na osnovu uspeha u skoli. Na taj nacin ce se tacno videti koliko roditelja i profesora podrzava ovaj predlog.

iii

pre 10 godina

Meni ovo deluje kao da su roditelji spazili priliku da proguraju svoju decu koja su lose uradila prijemni, pa su sad pritisli drzavu. Mozda prijemni i nije bio 100% regularan, ali jos je nepravednije da se onima koji su ga dobro uradili (a sigurno ih je bilo i koji nisu kupili testove) oduzme zasluzeno. Ako se vec insistira na ponistenju, onda ga treba ponoviti, a ne ukinuti...

Matura i prijemni za sve!

pre 10 godina

"Sve to nedvosmisleno dokazuje da su deca stavljena u neravnopravan polažaj i da nisu polagala pod jednakim uslovima"

Vec je nedvosmisleno dokazano da deca nisu prosla i zavrsila skolu pod jednakim uslovima, dragi roditelji kvazi-vukovaca. Zasto imate nesto protiv male provere znanja vasih mezimaca?

Kad sam upisivao fakultet, ETF, vukovci su prolazili bez prijemnog. Manje od 10% njih je proslo u drugu godinu!

zoran

pre 10 godina

Da treba SAMO sistem u školstvu da se menja, ni po jada. TREBA KOMPLETAN sistem menjati!!!

A ko da ga promeni??? Toma Vučić Dačić??? Krkobabić??? Obradović??? Dinkić??? Velja, Mrka, Bekuta, Modelsica, Bidža, Badža, Bulidža??? Pljeskavičari i kobasičari???

Od tog Pišta, nema ništa...

(Barem dok ne proradi opet degenek, kao 2000.)

Straw Dog

pre 10 godina

Niko više ne pominje ovu SVINJARIJU (namerno neću da upotrebim reč afera) koja se desila u vezi sa upisom dece u srednju školu. Ovo najviše govori o novinarima, i stanju u medijima u Srbiji, njihovoj uslovnoj slobodi i direktivama koje stižu "odozgo" o čemu sme, i o čemu ne sme da se piše. U preprodaji testova su, od prvog do poslednjeg, učestvovali DRŽAVNI SLUŽBENICI (ministar, pa do radnika u državnoj štampariji, a ima i indicija da su pojedini direktori škola učestvovali u preprodaji..), i svi oni primaju plate iz budžeta koji pune zaposleni gradjani Srbije. Svaki dan treba da se piše i podseća na ovu bruku. Svaki dan da se objavljuju imena svih u lancu koji su imali uvid u testove. Svaki dan MUP treba da izveštava javnost dokle je stigla istraga. Svaki dan novinari i nezavisni mediji moraju da traže odgovor ko je imenom i prezimenom odgovoran za ovu SVINJARIJU. Svaki dan slobodna štampa mora da da do znanja da je ostavka nesposobnog ministra prosvete njegova moralna obaveza...Samo tako može da se vrati poverenje naše dace u državu i sistem, da im se na delu dokaže da se muljanja i malverzacije ne isplate.

Kiza

pre 10 godina

Ako nesto nije bilo u redu, testovi se mogu ponistiti, ali niko nema pravo da uskrati pravo na prijemni deci koja su se spremala za njega a mozda nemaju bas najbolji uspeh u skoli kao mamini i tatini sinovi iz ovih saveta rodietlja i sl. koji vrlo dobro znaju kako su njihova deca dobijala petice kroz skolovanje!
Ne mogu se pravila igre menjati u toku igre.

Jovan

pre 10 godina

Potpuna podrska,

Testove ponistiti, uz prethodni otkaz ministra prosvete i odgovornih u istom ministarstvu. Ako se to ne uradi odmah, o ovome ce se samo pricati par dana i bice sve kao i pre.

Roditelj

pre 10 godina

Odmah da vas ispravim, nije samo ova generacija. I prosle godine je bila slicna ujudurma sa maturskim testovima, s tim sto se to tada zbog navodnih nedostatka dokaza vrlo olako gurnulo pod tepih. Tada je moje dete i cela ta generacija zbog toga bila ostecena. Znaci nije ovo nikakva novina, to se desavalo i ranije, a znamo da ce se desavati ubuduce ako se tome na pravi nacin ne stane na put. Pri tome ova inicijativa za upis na osnovu uspeha, bez obzira na citavu ovu ujdurmu, nikako ne moze da se podrzi. Ne bi bilo u redu u odnosu na prethodne generacije koje su polagale tu maturu, niti bi bilo u redu prema buducim generacijam koje ce je tek polagati. Problem treba resiti polaganjem novog maturskog ispita, a ne da se jedna nepravda resava sa drugom nepravdom. To ce samo uvesti nove probleme. Naredne generacije ce na ovaj ili onaj nacin opet provocirati slicnu situaciju sa teznjom ka istom resenju, odnosno upisu na osnovu uspeha. Uskoro ce slicna taktika da se primeni i za upis na fakultete, i gde nam je onda kraju. Ili tu maturu ond treba definitivnon ukinuti, ako vec nismo sposobni da je sprovedemo na pravi nacin, i vrsiti upis na gore pomenutit nacin (na osnovu uspeha), ili pronaci nacin kako je sprovesti na pravi nacin da niko tu ne bude zakinut. Resenje tipa, malo je imamo malo je nemamo, odosno za neke vazi a za neke ne vazi nikako nije ispravno resenje, jer sta je onda sa decom iz proslogodisnje generacije, zasto su ona gora od ove dece?

Ana

pre 10 godina

Ovakvo polaganje, plus haos koji je nastao, jeste katastrofa, ali apsolutno ne podrzavam upis samo na osnovu proseka. Kako se danas ocene dele i sakom i kapom i zavise od mesta do mesta, ovo bi bilo apsolutno nefer. Pa, koliko samo vukovaca danas ima, samo njih ne bi uspeli da upisu u jednu skolu, na osnovu cega bi se podvukla crta ko upada, a ko ne? U nekom drugom sistemu i vremenu, gde bi ocene imale smisla i ne bi bilo razlike u koju srednju skolu neko ide, to bi vec bilo drugacije.

Kiza

pre 10 godina

Ako nesto nije bilo u redu, testovi se mogu ponistiti, ali niko nema pravo da uskrati pravo na prijemni deci koja su se spremala za njega a mozda nemaju bas najbolji uspeh u skoli kao mamini i tatini sinovi iz ovih saveta rodietlja i sl. koji vrlo dobro znaju kako su njihova deca dobijala petice kroz skolovanje!
Ne mogu se pravila igre menjati u toku igre.

zoran

pre 10 godina

Da treba SAMO sistem u školstvu da se menja, ni po jada. TREBA KOMPLETAN sistem menjati!!!

A ko da ga promeni??? Toma Vučić Dačić??? Krkobabić??? Obradović??? Dinkić??? Velja, Mrka, Bekuta, Modelsica, Bidža, Badža, Bulidža??? Pljeskavičari i kobasičari???

Od tog Pišta, nema ništa...

(Barem dok ne proradi opet degenek, kao 2000.)

Ana

pre 10 godina

Ovakvo polaganje, plus haos koji je nastao, jeste katastrofa, ali apsolutno ne podrzavam upis samo na osnovu proseka. Kako se danas ocene dele i sakom i kapom i zavise od mesta do mesta, ovo bi bilo apsolutno nefer. Pa, koliko samo vukovaca danas ima, samo njih ne bi uspeli da upisu u jednu skolu, na osnovu cega bi se podvukla crta ko upada, a ko ne? U nekom drugom sistemu i vremenu, gde bi ocene imale smisla i ne bi bilo razlike u koju srednju skolu neko ide, to bi vec bilo drugacije.

Jovan

pre 10 godina

Potpuna podrska,

Testove ponistiti, uz prethodni otkaz ministra prosvete i odgovornih u istom ministarstvu. Ako se to ne uradi odmah, o ovome ce se samo pricati par dana i bice sve kao i pre.

Matura i prijemni za sve!

pre 10 godina

"Sve to nedvosmisleno dokazuje da su deca stavljena u neravnopravan polažaj i da nisu polagala pod jednakim uslovima"

Vec je nedvosmisleno dokazano da deca nisu prosla i zavrsila skolu pod jednakim uslovima, dragi roditelji kvazi-vukovaca. Zasto imate nesto protiv male provere znanja vasih mezimaca?

Kad sam upisivao fakultet, ETF, vukovci su prolazili bez prijemnog. Manje od 10% njih je proslo u drugu godinu!

Roditelj

pre 10 godina

Odmah da vas ispravim, nije samo ova generacija. I prosle godine je bila slicna ujudurma sa maturskim testovima, s tim sto se to tada zbog navodnih nedostatka dokaza vrlo olako gurnulo pod tepih. Tada je moje dete i cela ta generacija zbog toga bila ostecena. Znaci nije ovo nikakva novina, to se desavalo i ranije, a znamo da ce se desavati ubuduce ako se tome na pravi nacin ne stane na put. Pri tome ova inicijativa za upis na osnovu uspeha, bez obzira na citavu ovu ujdurmu, nikako ne moze da se podrzi. Ne bi bilo u redu u odnosu na prethodne generacije koje su polagale tu maturu, niti bi bilo u redu prema buducim generacijam koje ce je tek polagati. Problem treba resiti polaganjem novog maturskog ispita, a ne da se jedna nepravda resava sa drugom nepravdom. To ce samo uvesti nove probleme. Naredne generacije ce na ovaj ili onaj nacin opet provocirati slicnu situaciju sa teznjom ka istom resenju, odnosno upisu na osnovu uspeha. Uskoro ce slicna taktika da se primeni i za upis na fakultete, i gde nam je onda kraju. Ili tu maturu ond treba definitivnon ukinuti, ako vec nismo sposobni da je sprovedemo na pravi nacin, i vrsiti upis na gore pomenutit nacin (na osnovu uspeha), ili pronaci nacin kako je sprovesti na pravi nacin da niko tu ne bude zakinut. Resenje tipa, malo je imamo malo je nemamo, odosno za neke vazi a za neke ne vazi nikako nije ispravno resenje, jer sta je onda sa decom iz proslogodisnje generacije, zasto su ona gora od ove dece?

Straw Dog

pre 10 godina

Niko više ne pominje ovu SVINJARIJU (namerno neću da upotrebim reč afera) koja se desila u vezi sa upisom dece u srednju školu. Ovo najviše govori o novinarima, i stanju u medijima u Srbiji, njihovoj uslovnoj slobodi i direktivama koje stižu "odozgo" o čemu sme, i o čemu ne sme da se piše. U preprodaji testova su, od prvog do poslednjeg, učestvovali DRŽAVNI SLUŽBENICI (ministar, pa do radnika u državnoj štampariji, a ima i indicija da su pojedini direktori škola učestvovali u preprodaji..), i svi oni primaju plate iz budžeta koji pune zaposleni gradjani Srbije. Svaki dan treba da se piše i podseća na ovu bruku. Svaki dan da se objavljuju imena svih u lancu koji su imali uvid u testove. Svaki dan MUP treba da izveštava javnost dokle je stigla istraga. Svaki dan novinari i nezavisni mediji moraju da traže odgovor ko je imenom i prezimenom odgovoran za ovu SVINJARIJU. Svaki dan slobodna štampa mora da da do znanja da je ostavka nesposobnog ministra prosvete njegova moralna obaveza...Samo tako može da se vrati poverenje naše dace u državu i sistem, da im se na delu dokaže da se muljanja i malverzacije ne isplate.

Django

pre 10 godina

Postovani ZLOBEX, o cemu pricate. Dete moze da bude ili dobro ili vrlo dobro ili odlicno, tokom svih 8godina i postoji svedocanstvo sa ocenama, mojoj deci su se samo iz jednog predmeta promenila 3 profesora u periodu 6-8 razred, pa su opet imali odlicnu ocenu, ali to na stranu, zasto dati mogucnost da ako postoji i najmanja sumnja da je bilo maloverizacija sa testovima treba dopustiti da ovo prodje i moja deca su korektno uradili testove 15 + 18 po njima (imam blizance) i sa tim prosekom mogu da upisu skolu koju zele znaci MOGU je jedno ZELJA je drugo. Zasto da dete koje je bilo imalo vrlodobar uspeh i solidno uradilo test mora da strepi da mu ucenik koji je imao prosek dobar tokom skolovanja moze biti upisan pre njega. Kakav je problem ponistiti testove. Pa izbori za predsednike se ponistavaju! Necu da moja deca generacija 98 budu obelezena da su mozda imala testove u rukama. Ovo je necuveno. Prevara jad i beda.

Ljuba

pre 10 godina

Koliko primećujem, visednevna tenzija polako počinje da popusta! Kako i zašto se mediji sve manje bave malom maturom? Tako što je neko nekog saterao u ćošak i rekao no, no i psssst! Nezadovoljni su svi: roditelji, nastavnici, članovi komisije, profesori, čuvari, a pre svih, nezadovoljna su naša deca. Zabrinuti i zbunjeni, i odlični i dovoljni, i sa resenjima i bez njih. Deca su, ne svojom voljom, uvucena u laži, obmane, u zavere i u prljave rabote. Posle ovoga, više niko nije čist. Sada samo žele da se ovo nekako završi. Mi kod kuće ih sigurno tome nismo učili. A šta donose iz škole, to videsmo kada ih u utorak teatralno vratise sa testa iz matematike, a još prethodno vece u Ministarstvu su znali da testa neće biti! Gde je tu regularnost? Pa, to je bruka za nas roditelje, jer državu baš briga za sve, a kamo li za mleko i jednu generaciju! Kako ministar juče reče da deca u ovoj situaciji treba da nauče da porastu, tako i bi. Svi su krivi osim ministarstva, i profesori koji dokaze ne nose na " pravo mesto", i tetkice i čuvari, i naravno deca. Roditelji u Novom sadu štite svoju decu i njihova prava i svaka im čast, jer ne pristaju da im od decu zaglupljuju polupismeni političari. A mi ostali? Novi sad za primer!!!

Django

pre 10 godina

Evo videh sad da se Jovana vratila kod Danijela na farmu. Ovakve vesti su svuda od Karleuse do Cece i nazad, pune crne hronike i BusPlus-a, a obrazovanje nam je nula. To sto ima kupovina ocena ima bilo je i bice, ali ljudi roditelji i oni koji niste jos a bicete jednog dana stiguran sam da biste razumeli o cemu je ovde rec. Ovo je klasicna podmetacina i otimacina od dece, koja sad imaju 15.godina, nisu na fax-u ili visim skolama oni su zavrsili 8 razred zivot je pred njima zamislite kakvu poruku saljemo svoj nasoj deci. Dacicu i Vucicu sad nema iznosenja listica iz dzakova i upiranja prstom, nema ni jedne izjave povodom ovoga sem "аko je kriv smenicu ga" to je i on rekao. Kako Vas nije stid. Sto juce nisu deca matematiku radili u skupstini a vi bili u nekim salama na +38. U cosak i jedinica za vladu. Sramite se

Vlada

pre 10 godina

Testovi su uvedeni jer je primećeno da kriterijumi po kojim se deca ocenjuju nisu jednaki u svim osnovnim školama.Dešavalo se da vukovci iz nekih škola zauzimaju mesta u jakim gimnazijama i zahtevnijim srednjim školama a da se na kraju bore da ne padnu godinu.
Možda bi ubuduće trebalo uz test uvesti i bodovanje osnovnih škola na osnovu uspeha njihovih bivših djaka u daljem školovanju.Učenici bolje rangiranih škola bi imali neke dodatne bodove.
Tako bi se OŠ rangirale realnije i nastavnici bi se trudili da rade više i kvalitetnije sa učenicima
Još ako bi uz viši rang škole išla i viša plata to bi bila prava stvar.
.

Django

pre 10 godina

Juce Zoran Kostic rece da direktor os u Pirotu treba da snosi konsekvence tj. bude smenjen zato sto su radjena pogresna kombinacija testa. Zasto? Ako svi znamo da je lazirano i dopusta se sto direktor da dobija otkaz, a ministar ili zamenik ne? Hoce li neko da mi objasni da su kadrovi u ministarstvu (koje gradjani placaju) pametniji od nastavnika i profesora koji neznaju kako da reaguju u celoj situaciji da je gospodja Dodic manje kvalifikovana od Obradovica. Nazalost ovo nisu politicke igrice vec velika farsa gde nasa deca ispastaju, roditelji piju lekove za smirenje, a tamo neki broje pare od prodaje testova.
Ili obori malu maturu ili ponovi srpski ili svi idu u skolu koju zele, a ne koju zasluzuju uspehom. Dacicu javi se samo nemoj da govoris o Obradovicu nego preseci ispravno, a ti Vucicu predlozi nov predmet Mito i korupcija u Srbiji i kako je savladati!!!!! Sto juce deca nisu bila u skupstini klimatizovanoj sa sve icem i picem vec Zare i Co. Srami se, lepo idi u svoje Berane Cg.

Django

pre 10 godina

"TESTOVI STIGLI I DO SKUPŠTINE TOKOM rasprave o setu prosvetnih zakona, Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS ministru je dostavio primerke sve tri kombinacije testa iz srpskog i zatražio proveru njihove verodostojnosti. - Ako je sve bilo regularno, kako je moguće da ja, na osnovu anonimne pošiljke, imam ove testove u ruci - zapitao je Stefanović. - Ako se utvrdi da su testovi autentični, postavlja se pitanje da li je ispit iz srpskog bio regularan. On je doveo u pitanje i opstanak Vlade i Obradovića na mestu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja."

ZLOBEX

pre 10 godina

Deca kojima roditelji nisu 8 godina "kupovali" ocene, i bila su sa odličnim uspehom, testove ove težine morala su da urade za 20 poena, tako da ništa ne gube prilikom upisa u srednje škole. Imaće opet zbirno više poena od onih sa lošim uspehom koji su odvojili ukupno 20 evra. I gde je problem? Osim hmmm, da nije ono pod navodnicama?

goca

pre 10 godina

Sta cemo sa decom koja su vredno radila svih 8 godina, sjajno uradila malu maturu na posten nacin? Slazem se da ovo sto se desilo nikako nije u redu, ali smatram da deca ne mogu da se upisu na osnovu uspeha iz skole. Moje dete ima 60 bodova na uspeh, upisace svakako ono sto zeli, ali ima dece kojima su tokom svih ovih godina ocene poklanjane, tako da ni ovo ne bi bilo u redu. Moje dete se dugo spremalo za ovaj prijemni, ja kao roditelj ne zelim da se ponisti. Ne znam cemu te price da su najbolji djaci ugrozeni zbog onih losijih jer su prepisivali. Najbolji djaci su i malu maturu uradili dobro, na posten nacin, tako da nikako ne mogu biti ugrozeni. Ne zelim da pomisli neko kako podrzavam ovu prevaru, ali moje dete je ulozilo ogroman trud, da bi to sada neko ponistio.

nadja

pre 10 godina

Trebalo bi napraviti online peticiju za ponistavanje testa i upis na osnovu uspeha u skoli. Na taj nacin ce se tacno videti koliko roditelja i profesora podrzava ovaj predlog.

iii

pre 10 godina

Meni ovo deluje kao da su roditelji spazili priliku da proguraju svoju decu koja su lose uradila prijemni, pa su sad pritisli drzavu. Mozda prijemni i nije bio 100% regularan, ali jos je nepravednije da se onima koji su ga dobro uradili (a sigurno ih je bilo i koji nisu kupili testove) oduzme zasluzeno. Ako se vec insistira na ponistenju, onda ga treba ponoviti, a ne ukinuti...

Doktorant

pre 10 godina

(Kiza

Ajde ne pisi gluposti. ne moze jedan roditelj da potkupi sve profesore da bi njegovo dete imalo odlican uspeh. Valjda postoji jos djaka u razredu koji bi posumnjali u nesto tako. Testovi su izmisljeni da onaj kose zezao kros osnovnu skolu jednim kampanjskim ucenjem dodje do max broja poena i nadoknadi lencarenje kroz osnovnu skolu. Neko ko je imao prosek 2 ili 3 kroz osnovnu iz matematike ili Srpskog sada odjednom uradi testove za po 20 poena.E nije nego. Roditelji jednostavno od malih nogu uce decu na kampanjsko ucenje, na prevare i zato su nam svrseni studenti funkcionalno nepismeni

Kiza

pre 10 godina

@ Doktorant

Prvo čudi me da je uopšte objavljen komentar u kome tvrdiš da ja "lupam gluposti", na stranu da li je to istina ili ne u pitanju je krajnje neprimeren način rasprave, a što se tiče toga kako deca uticajnih roditelja dobijaju ocene ne bih trošio reči. Toga je i u moje vreme bilo, doduše u manjem obimu, danas je to kao "dobar dan". Zbog toga, a pre svega zbog kriterijuma koji se od škole do škole razlikuju kao "nebo i zemlja" i uveden je prijemni ispit, i ja sam spreman da se kladim u šta god i sa kim god, da je dete one godspodja iz NS-a koja je predvodnik ove inicijative, a koja je Predsednik Saveta roditelja škole, ili Vukovac ili su u pitanju skoro sve petice kroz školovanje! Onaj ko je zasluženo sjajan bio kroz školovanje nema problema sa prijemnim, a i to što će neki na mufte dobro ga uraditi njih i njihove zasluženo stečene ocene (a pre svega znanje) to ne može ugroziti!

Django

pre 10 godina

A premijer i prvi zamenik istog odose u Brisel da klopaju jastoge, dok su korupcija, neistina, nepravda dosla do dece od 15 god.

Sramota i ostavke ako imate casti i ljudskosti.

Lalegator

pre 10 godina

A ne,nemoze to ovako.Ovo je bas bezvezan predlog.

Izvinite,ali ma koliko ja nepodnosio aktuelnu vlast sa sve ministarstvom prosvete ispit sada nemoze da se ponisti.

Velika vecina dece JESTE ucila i posvetila dobar deo svog vremena u spremanju tih ispita.

Samo zbog njih ispit mora da se prizna u ovakvoj formi i tu se cela prica zavrsava.

Ispit iz srpskog je prosao koliko toliko bez problema,sledio je fijasko sa matematikom,zatim korekcija koja nije bila ni u kom slucaju dovoljna ali ajde recimo "dovoljan 2".

Ja jesam za ili ukidanje prijemnog ispita ili za vracanje na stari sistem sa padanjem.Ovaj hibrid nije nikakvo resenje.

Ali to svakako moze da zazivi tek od sledece generacije,ne retroaktivno od ove.

nesa

pre 10 godina

Testovi se moraju ukinuti.Deca u skoli dobijaju ocene,vrednuje se njihov rad i to se sabira,a ne izmisljeni testovi koji nekom donose korist.

Django

pre 10 godina

Treba ponistiti malu maturu, ili raditi nov test iz srpskog jezika.
Podrzavam da se i racuna prosek, pa ja sam iz prve generacije kojoj je ukinuto srednje obrazovanje od dve godine (upisna godina `87) i po bodovima smo se upisivali u srednje skole. Kako moze da se racuna nesto od 8godina sa necim nabubanim od 8 dana? Ako su se delile ocene sakom i kapom i to je nazalost prihvatljivo, jer ucenik koji je vredno radio 8 godina moze iz skole da nosi 50 bodova u proseku. U cemu je problem? Ako postoji indicija i nema dokaza jos da je Miskovic krao, a sedi u CZ 6 meseci, kako ovo moze da se tretira da nema dokaza. Ko ce da odgovara u citavoj prici mene licno ne zanima, zanimamo me samo da moja deca upisu srednju skolu koju nadam se mogu i zele. Ova generacija dece 98 je vec zigosana zbog citave situacije. I jos nesto ako su "procireli" testovi iz matematike i dokazano ko moze da mi garantuje da nisu iz srpskog. To nemoze ni predsednik ni premijer niko!

Petar

pre 10 godina

Ponistavali testove ili ne, zar nije jasno da je skolski sistem u Srbiji propao. To se sasvim jasno vidi, jer uspeh u skoli uopste nije povezan sa uspehom u univerzitetskom skolovanju i kasnije u zivotu i radu.

Uspeh u osnovnim skolama ne zavisi samo od sposobnsti i znanja ucenika, vec i od simpatija/nesimpatija nastavnika, kao i od uticaja, moci i ulagivanja roditelja. Skole su pune nesposobnih nastavnika, a kriterijumi su sasvim razliciti od skole do skole. Svi ovo dobro znaju, ali nikome ne odgovara da se o tome prica -ni ministarstvu, ni roditeljima koji su se "snasli."

Bilo bi dobro, da se ova mala matura nekako zavrsi i deca najzad opuste. Za ovaj haos niko od ucenika nije kriv, vec ova drustvena klima. Kako neko misli da su testovi za maturu nekakva tajna i da su ozbiljno cuvani, ako se svaki dan neka "tajna" objavi u novinama.

Django

pre 10 godina

@ kiza
Pa i moji blizanci su radili celi osmi razred pripremu za maturu, i nisu vukovci, ali jesu odlicni i ja trazim kao njihov roditelj da se testovi poniste ili srpski ponovo radi. To je posteno, ili nije.
Naravno svako gleda svoje i to je normalno, ali nije normalno ako se poziva na istrebljenje korupcije i kakvih jos gremlina, a ocigledno je bio i problematican test iz srpskog

Mihona78

pre 10 godina

Petar
Ponistavali testove ili ne, zar nije jasno da je skolski sistem u Srbiji propao. To se sasvim jasno vidi, jer uspeh u skoli uopste nije povezan sa uspehom u univerzitetskom skolovanju i kasnije u zivotu i radu.
To se uglavnom odnosi na studiranje po privatnim univerzitetima.

Kiza

pre 10 godina

Vidim i URS (koji je btw u vlasti) podržava zahteve novosadskih roditelja, a šta ćemo sa pravima dece koja su vredno i pošteno spremala prijemni ispit i dobro ga uradila, poštujući unapred predvidjena pravila igre. Da li je iko svestan kakav bi haos nastao kada bi neko sad rekao "puj pike ne važi" i da bi roditelji dece koja bi na ovaj način bila oštećena imali puno pravo da svoja prava brane i na Sudu.
Misli li neko o tome ili je bitno samo ono što interesna grupa roditelja đaka Vukovaca pokušava da na ovoj ujdurmi ućari!

Kiza

pre 10 godina

@ Django

Ja sam u jednom od komentara i napisao da ukoliko postoje dokazi da je bilo nepravilnosti testove treba ponistiti i PONOVITI. Zahtev za upis samo po osnovu opšteg školskog uspeha smrdi na kilometar i očito je da se radi o pokušaju lova u mutnom male grupe roditelja čija su deca kroz školu i ovako bila protežirana, onaj ko kaže da protekcije, poklanjanja i sličnih pojava nema taj laže ili sebe ili sve nas. Da je ovo neka normalna zemlja ne bi bilo ni potrebe za prijemnim ispitima, ali ovako ne da je potreban prijemni ispit, nego bi na njemu mnogo više trebalo poraditi kako bi on vernije predstavio šta su naša deca stvarno naučila u toku školovanja, a ne šta su nabubačila mesec dva pre prijemnog, a i to deca kog nastavnika nešto jesu naučila, a kog nisu bi trebalo da ima uticaj na njihov status, kako hijerarhijski tako i finansijski!

Halle-ON

pre 10 godina

Testovi ako se poniste neka se rade ponove. Oni sluze da se proveri celokupno znanje steceno tokom obrazovanja i ne mogu se nauciti za 20 dana ako mogu, ajde da skratimo skolovanje na 20 dana onda... U moje vreme vukovci su bili kampanjciu, koji su bubali napamet i dovoljno je bilo postaviti im neko pitanje i zbuniti ih i nista ne bi znali. Ja sam na primer maturski u srednjoj spremao par sati i uradio ga bolje(5.00), nego vukovci, od kojih je jedan kao djak generacije napravio gresku za obaranje , iako su se ti vrli djaci spremali spremali jos 2 meseca pre kraja. @ meseca jer je uvek ista rutina, mesec pre kraja popravljaju ocence oni sa pozitivnim, a zadnji mesec oni sa nedovoljnim... Ocenjivanje nam je prilicno subjektivno u skolama, tako da sam za prijemne testove. Neko je dobija ocene na 203 lekcije a neko je tokom cele godine ucio sve z amanju ocenu. Inace zar je toliko tesko napraviti po 3 gomile, razvrstane po tezini, po 50 testova iz kojih se zrebom na dan ispita izvuce kombinacija, ili moze i ranije a drugi se na licu mesta uniste. Zaduzi se jedan covek da cuva kombinaciju, eventualno drugi za rezervu, i ako procuri zna se ko je kriv. Ne treba sef, moze cisto aktovka, sa sifrom, pa eto moze i jos da se zakomplikuje i da se ubaci da jedan zna kombinaciju, drugi cuva... Uostalom ne znam kako to sada funkcionise, ali meni su na prijemnom skinuli 3-4 boda, kada se skola renovirala, nasli smo testove, samo da bi neko drugi upisao...

Irena

pre 10 godina

Ta mala matura je čista glupost. Trebalo bi je ukinuti. Najpoštenije bi bilo da se deca uvek upisuju samo na osnovu uspeha u starijim razredima osnovne škole. Ko se trudio i učio četiri godine, zaslužuje da se upiše u željenu školu, a ne da mesta zauzimaju deca koja bodove skupljaju kupovinom rešenja testova.

muamia

pre 10 godina

da da,a jA dobijao kecA iz srpskog zato sto sam pricao...a ne zato sto nisam znao...i kakve su to skole gde djaci imaju 5 iz stranog jezika,a 3 ili 4 iz srpskog...

Jovan

pre 10 godina

Potpuna podrska,

Testove ponistiti, uz prethodni otkaz ministra prosvete i odgovornih u istom ministarstvu. Ako se to ne uradi odmah, o ovome ce se samo pricati par dana i bice sve kao i pre.

Matura i prijemni za sve!

pre 10 godina

"Sve to nedvosmisleno dokazuje da su deca stavljena u neravnopravan polažaj i da nisu polagala pod jednakim uslovima"

Vec je nedvosmisleno dokazano da deca nisu prosla i zavrsila skolu pod jednakim uslovima, dragi roditelji kvazi-vukovaca. Zasto imate nesto protiv male provere znanja vasih mezimaca?

Kad sam upisivao fakultet, ETF, vukovci su prolazili bez prijemnog. Manje od 10% njih je proslo u drugu godinu!

Kiza

pre 10 godina

Ako nesto nije bilo u redu, testovi se mogu ponistiti, ali niko nema pravo da uskrati pravo na prijemni deci koja su se spremala za njega a mozda nemaju bas najbolji uspeh u skoli kao mamini i tatini sinovi iz ovih saveta rodietlja i sl. koji vrlo dobro znaju kako su njihova deca dobijala petice kroz skolovanje!
Ne mogu se pravila igre menjati u toku igre.

nesa

pre 10 godina

Testovi se moraju ukinuti.Deca u skoli dobijaju ocene,vrednuje se njihov rad i to se sabira,a ne izmisljeni testovi koji nekom donose korist.

Doktorant

pre 10 godina

(Kiza

Ajde ne pisi gluposti. ne moze jedan roditelj da potkupi sve profesore da bi njegovo dete imalo odlican uspeh. Valjda postoji jos djaka u razredu koji bi posumnjali u nesto tako. Testovi su izmisljeni da onaj kose zezao kros osnovnu skolu jednim kampanjskim ucenjem dodje do max broja poena i nadoknadi lencarenje kroz osnovnu skolu. Neko ko je imao prosek 2 ili 3 kroz osnovnu iz matematike ili Srpskog sada odjednom uradi testove za po 20 poena.E nije nego. Roditelji jednostavno od malih nogu uce decu na kampanjsko ucenje, na prevare i zato su nam svrseni studenti funkcionalno nepismeni

Kiza

pre 10 godina

@ Doktorant

Prvo čudi me da je uopšte objavljen komentar u kome tvrdiš da ja "lupam gluposti", na stranu da li je to istina ili ne u pitanju je krajnje neprimeren način rasprave, a što se tiče toga kako deca uticajnih roditelja dobijaju ocene ne bih trošio reči. Toga je i u moje vreme bilo, doduše u manjem obimu, danas je to kao "dobar dan". Zbog toga, a pre svega zbog kriterijuma koji se od škole do škole razlikuju kao "nebo i zemlja" i uveden je prijemni ispit, i ja sam spreman da se kladim u šta god i sa kim god, da je dete one godspodja iz NS-a koja je predvodnik ove inicijative, a koja je Predsednik Saveta roditelja škole, ili Vukovac ili su u pitanju skoro sve petice kroz školovanje! Onaj ko je zasluženo sjajan bio kroz školovanje nema problema sa prijemnim, a i to što će neki na mufte dobro ga uraditi njih i njihove zasluženo stečene ocene (a pre svega znanje) to ne može ugroziti!

zoran

pre 10 godina

Da treba SAMO sistem u školstvu da se menja, ni po jada. TREBA KOMPLETAN sistem menjati!!!

A ko da ga promeni??? Toma Vučić Dačić??? Krkobabić??? Obradović??? Dinkić??? Velja, Mrka, Bekuta, Modelsica, Bidža, Badža, Bulidža??? Pljeskavičari i kobasičari???

Od tog Pišta, nema ništa...

(Barem dok ne proradi opet degenek, kao 2000.)

iii

pre 10 godina

Meni ovo deluje kao da su roditelji spazili priliku da proguraju svoju decu koja su lose uradila prijemni, pa su sad pritisli drzavu. Mozda prijemni i nije bio 100% regularan, ali jos je nepravednije da se onima koji su ga dobro uradili (a sigurno ih je bilo i koji nisu kupili testove) oduzme zasluzeno. Ako se vec insistira na ponistenju, onda ga treba ponoviti, a ne ukinuti...

Kiza

pre 10 godina

@ Django

Ja sam u jednom od komentara i napisao da ukoliko postoje dokazi da je bilo nepravilnosti testove treba ponistiti i PONOVITI. Zahtev za upis samo po osnovu opšteg školskog uspeha smrdi na kilometar i očito je da se radi o pokušaju lova u mutnom male grupe roditelja čija su deca kroz školu i ovako bila protežirana, onaj ko kaže da protekcije, poklanjanja i sličnih pojava nema taj laže ili sebe ili sve nas. Da je ovo neka normalna zemlja ne bi bilo ni potrebe za prijemnim ispitima, ali ovako ne da je potreban prijemni ispit, nego bi na njemu mnogo više trebalo poraditi kako bi on vernije predstavio šta su naša deca stvarno naučila u toku školovanja, a ne šta su nabubačila mesec dva pre prijemnog, a i to deca kog nastavnika nešto jesu naučila, a kog nisu bi trebalo da ima uticaj na njihov status, kako hijerarhijski tako i finansijski!

Ana

pre 10 godina

Ovakvo polaganje, plus haos koji je nastao, jeste katastrofa, ali apsolutno ne podrzavam upis samo na osnovu proseka. Kako se danas ocene dele i sakom i kapom i zavise od mesta do mesta, ovo bi bilo apsolutno nefer. Pa, koliko samo vukovaca danas ima, samo njih ne bi uspeli da upisu u jednu skolu, na osnovu cega bi se podvukla crta ko upada, a ko ne? U nekom drugom sistemu i vremenu, gde bi ocene imale smisla i ne bi bilo razlike u koju srednju skolu neko ide, to bi vec bilo drugacije.

Roditelj

pre 10 godina

Odmah da vas ispravim, nije samo ova generacija. I prosle godine je bila slicna ujudurma sa maturskim testovima, s tim sto se to tada zbog navodnih nedostatka dokaza vrlo olako gurnulo pod tepih. Tada je moje dete i cela ta generacija zbog toga bila ostecena. Znaci nije ovo nikakva novina, to se desavalo i ranije, a znamo da ce se desavati ubuduce ako se tome na pravi nacin ne stane na put. Pri tome ova inicijativa za upis na osnovu uspeha, bez obzira na citavu ovu ujdurmu, nikako ne moze da se podrzi. Ne bi bilo u redu u odnosu na prethodne generacije koje su polagale tu maturu, niti bi bilo u redu prema buducim generacijam koje ce je tek polagati. Problem treba resiti polaganjem novog maturskog ispita, a ne da se jedna nepravda resava sa drugom nepravdom. To ce samo uvesti nove probleme. Naredne generacije ce na ovaj ili onaj nacin opet provocirati slicnu situaciju sa teznjom ka istom resenju, odnosno upisu na osnovu uspeha. Uskoro ce slicna taktika da se primeni i za upis na fakultete, i gde nam je onda kraju. Ili tu maturu ond treba definitivnon ukinuti, ako vec nismo sposobni da je sprovedemo na pravi nacin, i vrsiti upis na gore pomenutit nacin (na osnovu uspeha), ili pronaci nacin kako je sprovesti na pravi nacin da niko tu ne bude zakinut. Resenje tipa, malo je imamo malo je nemamo, odosno za neke vazi a za neke ne vazi nikako nije ispravno resenje, jer sta je onda sa decom iz proslogodisnje generacije, zasto su ona gora od ove dece?

Django

pre 10 godina

Treba ponistiti malu maturu, ili raditi nov test iz srpskog jezika.
Podrzavam da se i racuna prosek, pa ja sam iz prve generacije kojoj je ukinuto srednje obrazovanje od dve godine (upisna godina `87) i po bodovima smo se upisivali u srednje skole. Kako moze da se racuna nesto od 8godina sa necim nabubanim od 8 dana? Ako su se delile ocene sakom i kapom i to je nazalost prihvatljivo, jer ucenik koji je vredno radio 8 godina moze iz skole da nosi 50 bodova u proseku. U cemu je problem? Ako postoji indicija i nema dokaza jos da je Miskovic krao, a sedi u CZ 6 meseci, kako ovo moze da se tretira da nema dokaza. Ko ce da odgovara u citavoj prici mene licno ne zanima, zanimamo me samo da moja deca upisu srednju skolu koju nadam se mogu i zele. Ova generacija dece 98 je vec zigosana zbog citave situacije. I jos nesto ako su "procireli" testovi iz matematike i dokazano ko moze da mi garantuje da nisu iz srpskog. To nemoze ni predsednik ni premijer niko!

ZLOBEX

pre 10 godina

Deca kojima roditelji nisu 8 godina "kupovali" ocene, i bila su sa odličnim uspehom, testove ove težine morala su da urade za 20 poena, tako da ništa ne gube prilikom upisa u srednje škole. Imaće opet zbirno više poena od onih sa lošim uspehom koji su odvojili ukupno 20 evra. I gde je problem? Osim hmmm, da nije ono pod navodnicama?

Kiza

pre 10 godina

Vidim i URS (koji je btw u vlasti) podržava zahteve novosadskih roditelja, a šta ćemo sa pravima dece koja su vredno i pošteno spremala prijemni ispit i dobro ga uradila, poštujući unapred predvidjena pravila igre. Da li je iko svestan kakav bi haos nastao kada bi neko sad rekao "puj pike ne važi" i da bi roditelji dece koja bi na ovaj način bila oštećena imali puno pravo da svoja prava brane i na Sudu.
Misli li neko o tome ili je bitno samo ono što interesna grupa roditelja đaka Vukovaca pokušava da na ovoj ujdurmi ućari!

Vlada

pre 10 godina

Testovi su uvedeni jer je primećeno da kriterijumi po kojim se deca ocenjuju nisu jednaki u svim osnovnim školama.Dešavalo se da vukovci iz nekih škola zauzimaju mesta u jakim gimnazijama i zahtevnijim srednjim školama a da se na kraju bore da ne padnu godinu.
Možda bi ubuduće trebalo uz test uvesti i bodovanje osnovnih škola na osnovu uspeha njihovih bivših djaka u daljem školovanju.Učenici bolje rangiranih škola bi imali neke dodatne bodove.
Tako bi se OŠ rangirale realnije i nastavnici bi se trudili da rade više i kvalitetnije sa učenicima
Još ako bi uz viši rang škole išla i viša plata to bi bila prava stvar.
.

nadja

pre 10 godina

Trebalo bi napraviti online peticiju za ponistavanje testa i upis na osnovu uspeha u skoli. Na taj nacin ce se tacno videti koliko roditelja i profesora podrzava ovaj predlog.

goca

pre 10 godina

Sta cemo sa decom koja su vredno radila svih 8 godina, sjajno uradila malu maturu na posten nacin? Slazem se da ovo sto se desilo nikako nije u redu, ali smatram da deca ne mogu da se upisu na osnovu uspeha iz skole. Moje dete ima 60 bodova na uspeh, upisace svakako ono sto zeli, ali ima dece kojima su tokom svih ovih godina ocene poklanjane, tako da ni ovo ne bi bilo u redu. Moje dete se dugo spremalo za ovaj prijemni, ja kao roditelj ne zelim da se ponisti. Ne znam cemu te price da su najbolji djaci ugrozeni zbog onih losijih jer su prepisivali. Najbolji djaci su i malu maturu uradili dobro, na posten nacin, tako da nikako ne mogu biti ugrozeni. Ne zelim da pomisli neko kako podrzavam ovu prevaru, ali moje dete je ulozilo ogroman trud, da bi to sada neko ponistio.

Django

pre 10 godina

@ kiza
Pa i moji blizanci su radili celi osmi razred pripremu za maturu, i nisu vukovci, ali jesu odlicni i ja trazim kao njihov roditelj da se testovi poniste ili srpski ponovo radi. To je posteno, ili nije.
Naravno svako gleda svoje i to je normalno, ali nije normalno ako se poziva na istrebljenje korupcije i kakvih jos gremlina, a ocigledno je bio i problematican test iz srpskog

Straw Dog

pre 10 godina

Niko više ne pominje ovu SVINJARIJU (namerno neću da upotrebim reč afera) koja se desila u vezi sa upisom dece u srednju školu. Ovo najviše govori o novinarima, i stanju u medijima u Srbiji, njihovoj uslovnoj slobodi i direktivama koje stižu "odozgo" o čemu sme, i o čemu ne sme da se piše. U preprodaji testova su, od prvog do poslednjeg, učestvovali DRŽAVNI SLUŽBENICI (ministar, pa do radnika u državnoj štampariji, a ima i indicija da su pojedini direktori škola učestvovali u preprodaji..), i svi oni primaju plate iz budžeta koji pune zaposleni gradjani Srbije. Svaki dan treba da se piše i podseća na ovu bruku. Svaki dan da se objavljuju imena svih u lancu koji su imali uvid u testove. Svaki dan MUP treba da izveštava javnost dokle je stigla istraga. Svaki dan novinari i nezavisni mediji moraju da traže odgovor ko je imenom i prezimenom odgovoran za ovu SVINJARIJU. Svaki dan slobodna štampa mora da da do znanja da je ostavka nesposobnog ministra prosvete njegova moralna obaveza...Samo tako može da se vrati poverenje naše dace u državu i sistem, da im se na delu dokaže da se muljanja i malverzacije ne isplate.

Petar

pre 10 godina

Ponistavali testove ili ne, zar nije jasno da je skolski sistem u Srbiji propao. To se sasvim jasno vidi, jer uspeh u skoli uopste nije povezan sa uspehom u univerzitetskom skolovanju i kasnije u zivotu i radu.

Uspeh u osnovnim skolama ne zavisi samo od sposobnsti i znanja ucenika, vec i od simpatija/nesimpatija nastavnika, kao i od uticaja, moci i ulagivanja roditelja. Skole su pune nesposobnih nastavnika, a kriterijumi su sasvim razliciti od skole do skole. Svi ovo dobro znaju, ali nikome ne odgovara da se o tome prica -ni ministarstvu, ni roditeljima koji su se "snasli."

Bilo bi dobro, da se ova mala matura nekako zavrsi i deca najzad opuste. Za ovaj haos niko od ucenika nije kriv, vec ova drustvena klima. Kako neko misli da su testovi za maturu nekakva tajna i da su ozbiljno cuvani, ako se svaki dan neka "tajna" objavi u novinama.

Django

pre 10 godina

Postovani ZLOBEX, o cemu pricate. Dete moze da bude ili dobro ili vrlo dobro ili odlicno, tokom svih 8godina i postoji svedocanstvo sa ocenama, mojoj deci su se samo iz jednog predmeta promenila 3 profesora u periodu 6-8 razred, pa su opet imali odlicnu ocenu, ali to na stranu, zasto dati mogucnost da ako postoji i najmanja sumnja da je bilo maloverizacija sa testovima treba dopustiti da ovo prodje i moja deca su korektno uradili testove 15 + 18 po njima (imam blizance) i sa tim prosekom mogu da upisu skolu koju zele znaci MOGU je jedno ZELJA je drugo. Zasto da dete koje je bilo imalo vrlodobar uspeh i solidno uradilo test mora da strepi da mu ucenik koji je imao prosek dobar tokom skolovanja moze biti upisan pre njega. Kakav je problem ponistiti testove. Pa izbori za predsednike se ponistavaju! Necu da moja deca generacija 98 budu obelezena da su mozda imala testove u rukama. Ovo je necuveno. Prevara jad i beda.

Ljuba

pre 10 godina

Koliko primećujem, visednevna tenzija polako počinje da popusta! Kako i zašto se mediji sve manje bave malom maturom? Tako što je neko nekog saterao u ćošak i rekao no, no i psssst! Nezadovoljni su svi: roditelji, nastavnici, članovi komisije, profesori, čuvari, a pre svih, nezadovoljna su naša deca. Zabrinuti i zbunjeni, i odlični i dovoljni, i sa resenjima i bez njih. Deca su, ne svojom voljom, uvucena u laži, obmane, u zavere i u prljave rabote. Posle ovoga, više niko nije čist. Sada samo žele da se ovo nekako završi. Mi kod kuće ih sigurno tome nismo učili. A šta donose iz škole, to videsmo kada ih u utorak teatralno vratise sa testa iz matematike, a još prethodno vece u Ministarstvu su znali da testa neće biti! Gde je tu regularnost? Pa, to je bruka za nas roditelje, jer državu baš briga za sve, a kamo li za mleko i jednu generaciju! Kako ministar juče reče da deca u ovoj situaciji treba da nauče da porastu, tako i bi. Svi su krivi osim ministarstva, i profesori koji dokaze ne nose na " pravo mesto", i tetkice i čuvari, i naravno deca. Roditelji u Novom sadu štite svoju decu i njihova prava i svaka im čast, jer ne pristaju da im od decu zaglupljuju polupismeni političari. A mi ostali? Novi sad za primer!!!

Irena

pre 10 godina

Ta mala matura je čista glupost. Trebalo bi je ukinuti. Najpoštenije bi bilo da se deca uvek upisuju samo na osnovu uspeha u starijim razredima osnovne škole. Ko se trudio i učio četiri godine, zaslužuje da se upiše u željenu školu, a ne da mesta zauzimaju deca koja bodove skupljaju kupovinom rešenja testova.

Django

pre 10 godina

Juce Zoran Kostic rece da direktor os u Pirotu treba da snosi konsekvence tj. bude smenjen zato sto su radjena pogresna kombinacija testa. Zasto? Ako svi znamo da je lazirano i dopusta se sto direktor da dobija otkaz, a ministar ili zamenik ne? Hoce li neko da mi objasni da su kadrovi u ministarstvu (koje gradjani placaju) pametniji od nastavnika i profesora koji neznaju kako da reaguju u celoj situaciji da je gospodja Dodic manje kvalifikovana od Obradovica. Nazalost ovo nisu politicke igrice vec velika farsa gde nasa deca ispastaju, roditelji piju lekove za smirenje, a tamo neki broje pare od prodaje testova.
Ili obori malu maturu ili ponovi srpski ili svi idu u skolu koju zele, a ne koju zasluzuju uspehom. Dacicu javi se samo nemoj da govoris o Obradovicu nego preseci ispravno, a ti Vucicu predlozi nov predmet Mito i korupcija u Srbiji i kako je savladati!!!!! Sto juce deca nisu bila u skupstini klimatizovanoj sa sve icem i picem vec Zare i Co. Srami se, lepo idi u svoje Berane Cg.

Lalegator

pre 10 godina

A ne,nemoze to ovako.Ovo je bas bezvezan predlog.

Izvinite,ali ma koliko ja nepodnosio aktuelnu vlast sa sve ministarstvom prosvete ispit sada nemoze da se ponisti.

Velika vecina dece JESTE ucila i posvetila dobar deo svog vremena u spremanju tih ispita.

Samo zbog njih ispit mora da se prizna u ovakvoj formi i tu se cela prica zavrsava.

Ispit iz srpskog je prosao koliko toliko bez problema,sledio je fijasko sa matematikom,zatim korekcija koja nije bila ni u kom slucaju dovoljna ali ajde recimo "dovoljan 2".

Ja jesam za ili ukidanje prijemnog ispita ili za vracanje na stari sistem sa padanjem.Ovaj hibrid nije nikakvo resenje.

Ali to svakako moze da zazivi tek od sledece generacije,ne retroaktivno od ove.

Django

pre 10 godina

Evo videh sad da se Jovana vratila kod Danijela na farmu. Ovakve vesti su svuda od Karleuse do Cece i nazad, pune crne hronike i BusPlus-a, a obrazovanje nam je nula. To sto ima kupovina ocena ima bilo je i bice, ali ljudi roditelji i oni koji niste jos a bicete jednog dana stiguran sam da biste razumeli o cemu je ovde rec. Ovo je klasicna podmetacina i otimacina od dece, koja sad imaju 15.godina, nisu na fax-u ili visim skolama oni su zavrsili 8 razred zivot je pred njima zamislite kakvu poruku saljemo svoj nasoj deci. Dacicu i Vucicu sad nema iznosenja listica iz dzakova i upiranja prstom, nema ni jedne izjave povodom ovoga sem "аko je kriv smenicu ga" to je i on rekao. Kako Vas nije stid. Sto juce nisu deca matematiku radili u skupstini a vi bili u nekim salama na +38. U cosak i jedinica za vladu. Sramite se

Django

pre 10 godina

A premijer i prvi zamenik istog odose u Brisel da klopaju jastoge, dok su korupcija, neistina, nepravda dosla do dece od 15 god.

Sramota i ostavke ako imate casti i ljudskosti.

Django

pre 10 godina

"TESTOVI STIGLI I DO SKUPŠTINE TOKOM rasprave o setu prosvetnih zakona, Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS ministru je dostavio primerke sve tri kombinacije testa iz srpskog i zatražio proveru njihove verodostojnosti. - Ako je sve bilo regularno, kako je moguće da ja, na osnovu anonimne pošiljke, imam ove testove u ruci - zapitao je Stefanović. - Ako se utvrdi da su testovi autentični, postavlja se pitanje da li je ispit iz srpskog bio regularan. On je doveo u pitanje i opstanak Vlade i Obradovića na mestu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja."

Halle-ON

pre 10 godina

Testovi ako se poniste neka se rade ponove. Oni sluze da se proveri celokupno znanje steceno tokom obrazovanja i ne mogu se nauciti za 20 dana ako mogu, ajde da skratimo skolovanje na 20 dana onda... U moje vreme vukovci su bili kampanjciu, koji su bubali napamet i dovoljno je bilo postaviti im neko pitanje i zbuniti ih i nista ne bi znali. Ja sam na primer maturski u srednjoj spremao par sati i uradio ga bolje(5.00), nego vukovci, od kojih je jedan kao djak generacije napravio gresku za obaranje , iako su se ti vrli djaci spremali spremali jos 2 meseca pre kraja. @ meseca jer je uvek ista rutina, mesec pre kraja popravljaju ocence oni sa pozitivnim, a zadnji mesec oni sa nedovoljnim... Ocenjivanje nam je prilicno subjektivno u skolama, tako da sam za prijemne testove. Neko je dobija ocene na 203 lekcije a neko je tokom cele godine ucio sve z amanju ocenu. Inace zar je toliko tesko napraviti po 3 gomile, razvrstane po tezini, po 50 testova iz kojih se zrebom na dan ispita izvuce kombinacija, ili moze i ranije a drugi se na licu mesta uniste. Zaduzi se jedan covek da cuva kombinaciju, eventualno drugi za rezervu, i ako procuri zna se ko je kriv. Ne treba sef, moze cisto aktovka, sa sifrom, pa eto moze i jos da se zakomplikuje i da se ubaci da jedan zna kombinaciju, drugi cuva... Uostalom ne znam kako to sada funkcionise, ali meni su na prijemnom skinuli 3-4 boda, kada se skola renovirala, nasli smo testove, samo da bi neko drugi upisao...

muamia

pre 10 godina

da da,a jA dobijao kecA iz srpskog zato sto sam pricao...a ne zato sto nisam znao...i kakve su to skole gde djaci imaju 5 iz stranog jezika,a 3 ili 4 iz srpskog...

Mihona78

pre 10 godina

Petar
Ponistavali testove ili ne, zar nije jasno da je skolski sistem u Srbiji propao. To se sasvim jasno vidi, jer uspeh u skoli uopste nije povezan sa uspehom u univerzitetskom skolovanju i kasnije u zivotu i radu.
To se uglavnom odnosi na studiranje po privatnim univerzitetima.