Kako su prošli đaci? Ministar: Loše

Beograd -- Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio da su škole dostavile preliminarne rezultate iz srpskog jezika koji pokazuju da su oni lošiji od prošlogodišnjih.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Alo ljudi, šta će biti sa SRPSKIM? Pa i tu su provaljeni testovi kao na matematici!!!
  (perica, 20. jun 2013 09:47)

  # Link komentara

 2. Covece imas li ti obraz,kakve izjave dajes? Deca su dobra a ti si los!
  (mi, 20. jun 2013 08:38)

  # Link komentara

 3. Riba smrdi od glave... (bratko, 19. jun 2013 23:47)
  Ovoj je "miris" stigao do repa. Gangrena nije na vreme lečena i sad su potrebni radikalni potezi!
  (promeniti i ribu i vodu..., 20. jun 2013 06:10)

  # Link komentara

 4. Kako je test iz matematike prošao bez ikakvih problema kad je test koji su radili učenici na mađarskom jeziku bio drugačiji, odnosno nije imao iste zadatke kao i test na srpskom jeziku?
  Ponavljam, radi se o testu iz matematike. Zar bar test iz matematike ne bi trebao da ima iste zadatke?
  (profesorica, 20. jun 2013 02:14)

  # Link komentara

 5. Naslovi;Bezbedno dopremljeni Testovi, Policija Bez Problema Dopremila Matematičke Testove,Policija će u Sklopu Svojih Redovnih Aktivnosti Obezbedjivati i Samo Polaganje,Testovi Prošli Prema Propisanoj Proceduri i Bez Nepravilnosti,,.Pa jel, se ovo NEKO PROPISANO ZEZA S NARODOM , ILI JE OVO U OVOJ ZEMLJI LUDAJI OVO ,,NORMALNO,, .Šta se očekivalo, da se ,,Takozvano sindikati,, kao se izrazio Ministar, i štreberi, podignu i nekoga napadnu ,pa su ,,zafalile još samo i specijalne jedinice i vojska?Ili je ovo za ovu zvezdu profesorsku s MEGABLEJE NORMALNO ,JER ĆE BITI VIŠE ONIH KOJI ĆE SE NAĆI NA ŠALTERIMA KOD NJEGA I ČIKA MIĆE , ZA ,,DIPLOME,, ČAK I NA RATE..I još su s ,,pečatom , pa mogu mirne duše da budu na bilo kom mestu, na KOJE IH POSTAVE,,Kolege,,Oni su upravo,,IN,, na svakom BUDŽETSKO MESTU I NAJVIŠIM POLOŽAJIMA, I ,,SVE ZNAJU,,. kad Će ,saopštenja ,, zameniti imenovanje SRAMOTE I NEZNANJA, PRAVIM IMENOM I DA SE ONAJ KOME JE OVO ,,ZA ISPITIVANJE,, A NE ZA AUTOMATSKO UKLANJANJE IZ PROSVETNIH ,BILO KOJIH ,,USTANOVA,, .PROŠLE GODINE JE ISTI ČOVEK OVAKO ZASTUPAO,,PISMENOST,, U VIDU,SLOBODNOG MEŠANJA LATINICE I ĆIRILICE U ISTOJ REČI,, I OSTA ŽIV.A JOŠ ,,On ima,,zagarantovanu POLITIČKU KARIJERU,, AKO OVDE ,,MOŽDA,, I PODNESE OSTAVKU.U isto vreme se u Skupštini ,,raspravlja o školstvu i prosveti SA OVAKVIM NA ČELU. Tamo je tabu tema školsko obrazovanje mnogih ,,uspešnih,, i ,,sposobnih,,.Da li je ovo ista zemlja VUKA I DOSITEJA, ILI SU NAS NAOPAKO NAUČILI U REDOVNIM ŠKOLAMA.
  (ljubitelj burleski, 20. jun 2013 00:52)

  # Link komentara

 6. -bem ti zemlju u kojoj ni upis u srednju skolu ne moze da prodje bez policije i istrage! Pitam se samo, kako da svojoj deci sutra, objasnim da je znanje nesto sto niko ne moze da im ukrade iako to isto znanje kosta tricavih 2000-9000 dinara!
  (zbunjen !!!!!!!!!!???????????, 20. jun 2013 00:11)

  # Link komentara

 7. Loše im je i vladanje!
  (AZAKI, 20. jun 2013 00:07)

  # Link komentara

 8. Riba smrdi od glave...
   (bratko, 19. jun 2013 23:47)

  # Link komentara

 9. Својевремено сам била члан комисија за лиценцу наставника основних и средњих школа у министарству. Дешавало се да будем у комисији са колегама који, на питање шта ради наставник ако види ученика да преписује, дају савет наставницима да треба да га пусте да преписује пошто се и тако учи! Била сам згранута као и млади кандидати који су то слушали. Проблем је много озбиљнији, систем се свесно урушава, а ко жели да му дете добије пристојно образовање мораће сам да ради са њим-не претерујем када ово кажем! Министарство више од 10 година не креира политику образовања и васпитања већ то раде странци и домаћи преплаћени ''стручњаци'' који никада нису ни радили у школи, и то кроз пројекте док је министарство само провајдер а министар и шачица око њега задовољавају своје потребе путовањима по белом свету и дневницама. Прави стручњаци из министарства су згажени још реформом од 2000.године, посебно ако нису добро владали енглеским језиком и ако су памтили добре дане нашег образовања и васпитања. Данас је улаз за рад на пројектима из образовања само енглески језик а све остало се научи успут. Стратегија образовања до 2020.године је срамотно лоше написана или преписана како хоћете..када све то знате овај испит је само врх леденог брега. Жао ми је и потпуно се слажем са коментаром Александра који се чудом чуди колико данас мало знања треба за једну петицу и одличан успех. О приватним школама и да не говорим.
  (миљана, 19. jun 2013 23:29)

  # Link komentara

 10. Možda bi trebalo opet u štrajk. Čuo sam da je to odlično za poboljšanje znanja đaka. Još bolje bi bilo da ne dozvole mladim ljudima koji žele da prenesu znanje da to i učine, nego da zadrže nastavnike koje mrzi da prate promene u svetu i tehnologiji.
   (Pero, 19. jun 2013 23:03)

  # Link komentara

 11. re: Caki
  ma jel, ti ces mi kazes kako se kaze spasiti zivote, pa nisam ja dzaba polagao ispit da dobijem diplomu da mi neko komentarise kako neznam srbski
  sve cu vas ponovo poslati u skolu, kad sam mogao ja, mocicete i vi pa kod druga na Trend da platite diplomice
   (Toma, 19. jun 2013 22:56)

  # Link komentara

 12. Shvatili neki novi klinci da sve ovo vise nema veze sa sadasnjim zivotom...samo nevidljivi ministar jos ne...zamislite kako ce nam biti tek posle decenije stavljanja Bolonjeze na meni prosvete...bice to krah, ali ne i krah fotelje, taj resor ce postojati bez obzira kakvi su rezultati, niko to bolje nije razumeo od nekih novih klinaca, nedajte se klinci, matori klinci su uz Vas...ministre sa decom neki pedagozi treba da rade, ne samo privatno, vec nako pedagoski, kao nekada u ono necivilizacijsko vreme pre nekih dvadesetak godina, ako se vi uopste secate tih vremena....
  (Mare, 19. jun 2013 22:50)

  # Link komentara

 13. Ministar - odma da da ostavku na sve funkcije. Ne zelim da uopste njegovu njusku da vidim na tv-u.

  Njega i Mrku i bajnog menadzera Srbijagasa. Sve kadar proveren. Ako ne date ostavke nadam se da ce Vas castiti punim pansionom u Zabelu ili Padinjaku!!!
   (nissin, 19. jun 2013 22:37)

  # Link komentara

 14. motkom pa udri udri...

  nista dok motkom se to ne protera
  moral odgovornost obraz to ne postoji u politici ....zvezde vodilje fotelja i kinta
   (neglasac, 19. jun 2013 22:35)

  # Link komentara

 15. U ovom društvu su stalno afere, ali nijedan ministar se ne oseća odgovornim a kamoli još da podnese ostavku. I nije bitno iz koje su političke družine oni ne mrdaju sa svoje funkcije. I uvek ista priča, i uvek isti ljudi bez morala i bez savesti.
  (PravdaNS, 19. jun 2013 22:34)

  # Link komentara

 16. Razumem ministra. Čovek se zaboravio. Mislio da je to polaganje ispita na Megatrendu.
  (Spectator, 19. jun 2013 22:20)

  # Link komentara

 17. Samo da su danas deca zdrava u kakvim vremenima zive i u kakvim su odrasli, dobro je da su i osnovnu skolu zavrsili.
   (Mihona78, 19. jun 2013 22:17)

  # Link komentara

 18. Jadna su deca sa nama ovakvima, i roditeljima i nastavnicima.
  (odrasla i postidjena, 19. jun 2013 22:04)

  # Link komentara

 19. A prošle godine je vozio pola kilometra u rikverc i to vezanih očiju...
  (Vozi Miško, 19. jun 2013 22:04)

  # Link komentara

 20. A da mozda, ali samo mozda, nizi prosek bodova nego prosle godine ne govori da je i prosle godine bilo prepisivanja (na sta su mnogi i ukazivali)?! Ove su uhvaceni, pa je zato nesto nizi. I sta ministar podrazumeva pod time da ce odgovarati ako se utvrdi njegova krivica. Pa zar on koji je na celu tog ministarstva ne treba da odgovara ako je kriv bilo ko od saradnika i podredjenih, partijsko-koalicijski postavljenih.
   (Posebni, 19. jun 2013 21:53)

  # Link komentara

 21. Pored ovakvog ministra djaci su odlicni.
   (Aco, 19. jun 2013 21:20)

  # Link komentara

 22. Nije bilo falsifikata jedne kombinacije za matematiku. To su bile fotokopije sve tri kombinacije. I sa srpskim je istim slučaj.
  (Marvin, 19. jun 2013 21:17)

  # Link komentara

 23. Nesto mi mnogo jak prosek u Beogradu u odnosu na ostatak Srbije..hmm?
   (aham, u tom grmu lezi zec, 19. jun 2013 21:14)

  # Link komentara

 24. Ministar obezbeđuje testove sa policijom!!,nastavnici štrajkuju!!Alo bre,ima li ko u ovoj Srbiji da zavede red? Đaci su imali tri godine da nešto nauče( od V do VIII raz.) Ako su svi bili vrlo dobri i odlični, u čemu je onda problem? Ili je problem u tome što prete nstavnicima (i oni i roditelji) a ovi,baš ih briga,upišu 3 ili 4 i kraj priče.I sad je frka,stres,panika?! Sve strednje škole skinuti sa budžeta(onda nam ne treba ni ministar) i plaćati. Kako na zapadu(kome svi toliko hrle)?Škola je skupa i ne prima se svako nego MORA da se pokaže znanje ili se zovu roditelji kod direktora,psihologa isl. Ako ne valja-napolje iz škole sa DOSIJEOM pa ako ga druga škola primi...a šta kažete,koja bi tek tada bila frka.
  (maxim, 19. jun 2013 20:51)

  # Link komentara

 25. Eeee srbadijo, mozete li ishta kako treba uraditi !?
  Ni testove djacima ne znate da podelite, a hocete u evropu ...
  (sasa m., 19. jun 2013 20:12)

  # Link komentara

 26. Kako bi rekli zapadni mediji: kolateralna šteta! Slomilo se na generacijama učenika.
  (Šej..., 19. jun 2013 19:47)

  # Link komentara

 27. marko jovicic 17:44

  Potpisujem sve od reci do reci, sve ste rekli precizno i pogodili pravo u centar. Steta sto vas (nas) nema vise sa takvim stavovima i razmisljanjima.
  (metall, 19. jun 2013 19:42)

  # Link komentara

 28. U Srbiji zaposljavajte srpske kadrove, nas iz BiH, Crne Gore ili Hrvatske samo ako imate viska radnih mjesta. Postujte sami sebe vise i drugi ce vas postovati. Srbi iz Srbije su dobri ljudi, u to sam se uvjerio jer sam u najtezim izbjeglickim danima dobio svu pomoc za moju djecu koja su tamo zavrsila i fakultete. Vratili smo se u BiH a srce nam je ostalo u Srbiji. Dolaze dobra vremena za vas, budite strpljivi, jer toliko ste vijekovima propatili da ste zasluzili da vam bar djeca imaju mirnu i lijepu buducnost.
  (expert, 19. jun 2013 19:26)

  # Link komentara

 29. Rece i ostade ministar:

  ....Ministarstvo i javnost i da se “ništa neće staviti ispod tepiha”....
  A TEST IZ SRPSKOG JEZIKA
  Sramota
  (django, 19. jun 2013 19:26)

  # Link komentara

 30. Zatvorite Megatrend ilegalni fakultet i ponistite sve diplome koje su izdavane na njemu !

  Posle toga odrzite test znanja svim diplomiranim megatrendovcima pa da vidimo koji nivo ima skola.

  Kada se utvrdi da nista ne znaju ko sto i ne znaju treba ih po hitnom postupku pootpustati sa poslova koje su preko veze zauzeli posto nista ne znaju da rade a faklutet da zatvorite i onemogucite Micu Megatrenda vise da laze i vara i da zaradjuje milione evra godisnje na velikoj prevari u obrazovanju.
  (Zatvorite Megatrend !, 19. jun 2013 19:23)

  # Link komentara

 31. Neka se deca od malih nogu navikavaju na pravila zivota u Srbiji.Mito, korupcija,nepodizam,prevare, muljze itd. su nasa svakodnevica koju je tesko razumeti i preziveti tako da i nije lose da se deca navikavaju.( ta znanja ce im verovatno biti od vece koristi od onoga sto su naucili u skolama).Mnogo mi je zao sto je tako, ali tako je i tesko da ce u skorije vreme biti bolje.
  (DeDa, 19. jun 2013 19:19)

  # Link komentara

 32. Ohrabruje činjenica da među komentatorima ima i roditelja koji su svesni katastrofalnog neznanja svoje dece. To nema veze ni sa provaljenim testovima, a ni sa ovim nesrećnim ministrom koji je samo ilustracija višedecenijskog propadanja prosvetnog sistema, a i zemlje u celini. U opštem neradu, površnosti, brljivosti i neodgovornosti, kao i trendu zatupljivanja beskorisnim sadržajima kojima su bombardovana, deca ne mogu da budu mnogo bolja od svog okruženja.

  Ne bih da zvučim kao džangrizavi starac koji davi sve oko sebe pričama da je nekad bilo bolje, ali sam ipak morao da se prisetim svog prijemnog ispita za gimnaziju, davne 1973. Kao i danas, polagala se matematika i srpskohrvatski, (SFRJ), testove su sastavljali nastavnici dotične gimnazije (znači u svakoj školi različit test), a mi nismo imali pojma kako će testovi izgledati, sem da mogu da nam traže bilo šta iz gradiva od 5. do 8. razreda. Stres? Možda, ali se moji roditelji uopšte nisu stresirali zbog mog stresa, valjda zato što je stres neodvojivi deo preuzimanja odgovornosti za svoju sudbinu, a to bi trebalo da bude poenta odrastanja. Još jedan detalj: u moju gimnaziju je upisano 13 odeljenja sa po 35 do 40 učenika; na drugu godinu prešlo 9 odeljenja; ostali (oko 120 đaka) su napustili gimnaziju i završili u manje zahtevnim školama.

  Kome odgovara trend rapidnog zatupljivanja omladine, ne mogu da dokučim, a da ne otklizam u teorije zavere. Već smo zatrpani neupotrebljivim pseudostručnjacima, ali vozimo dalje...
  (1959, 19. jun 2013 19:14)

  # Link komentara

 33. A kako znate rezultate?
  Koliko ja znam otvaraju se testovi iz srpskog se otvaraju kad se zavrsi test iz matematike Kako znate rezultate SRAMITE SE
  Kako samo u OS Svetozar Markovic nije bilo regularno i jos direktor i supervizor krivi? MUP je svakom direktoru dao po jednog policajca da cuva rezultate?
  Ma Vi ste dno dna kako Vas nije sramota da jos uvek budete tu gde jeste
  (django, 19. jun 2013 18:50)

  # Link komentara

 34. bilo bi lepo da ti das ostavku jer si ocigledno nesposoban. Ako nekom ko zavrsi osnovnu skolu nije jasno da li se NE ZNAM pise razdvojeno, onda ne treba ni da polozi tu maturu.
   (Marina, 19. jun 2013 18:42)

  # Link komentara

 35. ucenik koji je imao prosek 5,oo u svim razredima,to je totalno nerealno.Nekada su se u tri- cetiri generacije pojavio po jedan takav,i on je to znanje sa lakocom pokazivao.Bilo je dece koji su matematiku,fiziku, rasturali,ali maternji jezik ,istoriju...natezali,ili obrnuto,ali zbog toga nisu bili sokovi,roditelji nisu jurili profesore po skoli,nije ucenik dobijao ocene na osnovu statusa roditelja.Sada u razredu od 30 ucenika ima po 20 vukovaca.Zbog realnog znanja normalno je da se traze veze,kupuju testovi ,cela porodica roditelji, i familija tetke,babe...svi su u panici kako ce vukovac proci na testu male mature!?
  Uglavnom svi ce se upisati u zeljene skole,a nasatavice se ustaljena praksa,opet ce se traziti veze,pritisci na profesore od kojih je jako mali broj ne potkupljiv i koji ceni svoj poziv pa ga ne mozete uceniti.A onda sa kupljenim diplomama dobijamo generacije bez znanja,bez radnih navika,nezadovoljne sa situacijom u zemlji a svi prete odlaskom u inostranstvo.Tuzno je to sto u to inostranstvo odlaze stvarno deca koja su do diploma dosli svojim zaslugama
  (draginja, 19. jun 2013 18:41)

  # Link komentara

 36. Uz silno prepisivanje i pomoć od strane nastavnika rezultati loši? Kakvi bi bili rezultati kada bi sve bilo regularno? Zapita li se ministar gde vodi ovo?
  Vratite Gašu Kneževića!
   (kum, 19. jun 2013 18:40)

  # Link komentara

 37. “Ovi rezultati pokazuju to da niti je test bio lak niti je bilo prepisivanja. Broj odličnih ocena je manji od broja vukovaca u nekim školskim upravama i to otvara pitanje kvaliteta učenja”, rekao je Obradović.
  ...a Vi gospodine Ministre i pored tako lošeg znanj učenika uvodite praksu diskriminacije učenika u manjim sredinama , tj uvođenja prakse spajanja dva različita razreda npr. I i III razded , gde će učenici imati nastavu od čitavih 20 min. po školskom času , pojedini učitelji će dobiti otkaze , a ostali učitelji veću platu , dok najviše gube učenici koji u startu imaju umanjeni dotok znanja. Očekujete kvalitetnije znanje a umanjujete i ovako lošu nastavu . ŽALOSNO
   (Bossko, 19. jun 2013 18:40)

  # Link komentara

 38. Ukinuti testove.
   (nesa, 19. jun 2013 18:20)

  # Link komentara

 39. a mozda da das ostavku...a?
   (marsenije, 19. jun 2013 18:13)

  # Link komentara

 40. Covece imas li ti obraz,kakve izjave dajes? Deca su dobra a ti si los.
   (****, 19. jun 2013 18:12)

  # Link komentara

 41. Po meni, rezultati su fenomenalni. Da se razumemo, nije normalno da svi imaju 20 bodova. Zasto postoji 5 ocena. Problem je sto je nivo znanja koji je trazen katastrofalno nizak, ali ni to nije cudo. Pre nekoliko dana jedan od sekretara nekog od nasih ministara dosao je da urgira u skolu u kojoj moja zena radi. Buni se covek zasto profesori traze da njegov sin dolazi u skolu i zasto mora da nesto zna. Kako su mogli njega da ostave neocenjenog i da mu zakljuce tako niske ocene. Pita on celu zbornicu da li oni znaju kako se poslovi zavrsavaju u ovoj zemlji i da li oni zele da im posalje inspekciju koja ce ih nauciti kako treba da rade. Njegovo dete ima nekoliko stotina izostanaka. Da je pravi vezao bi mu usi u cvor, a ne zahtevao ocene od profesora.
   (mrgud, 19. jun 2013 18:11)

  # Link komentara

 42. Kako je prosao ministar?
  -Odlicno!
   (Uros, 19. jun 2013 18:04)

  # Link komentara

 43. SKLONI SE! Nije ti mesto da budes ministar! Ali plasim se da ovakvi kao on nemaju ni trunku skrupula. Obraz = djon!
  Od Crnogoraca na funkcijama se ne moze vise ziveti u Srbiji!
  Uzas!
   (marko, 19. jun 2013 18:01)

  # Link komentara

 44. Taj je zabio zube u fotelju (kao i svi) i ne da se!
  Prasina ce da se slegne za 2 dana i onda ce se sve lepo zaboraviti... Mozda i on podigne granicu za prepisivanje 10x, njegovom kolegi to dobro proslo!
  (khm, 19. jun 2013 17:53)

  # Link komentara

 45. Zasto u ovim komentarima prozivate nas decu? Sta smo mi krivi, oni su se igrali nama a vi nas ove blatite. Pravite se ovde pametni, ja ne kazem da ministar nije kriv napraotiv. Ali mi deca nemamo nikakve veze sa tim, barem mi koji nismo kupovali, u Kragujevcu nije bilo testova i ne zelimo da nas neko proziva u celini kad smo mi nase poene zasluzeno zaradili.
  (Katarina, 19. jun 2013 17:51)

  # Link komentara

 46. Roditelji, deca nisu zasluzila ovo sto im se desava ali vi jeste. Godinama se kur*ate sa Ministarstvom i sada vam se to vraca. Sram vas bilo. Jeste li sad konacno shvatili ko je kriv za stanje u prosveti i zasto nastavnici stalno strajkuju? Zar ne vidite da vam od dece prave debile?Prosveta kopa po dnu, a vama je samo bitno da nastavnici ne dobiju vise novca.A to sto se godinama strajkom bore, izmedju ostalog, da ne dodje do ovoga sto se desavalo na ovom ispitu, vi to ne primecujete. A da ste samo jednom podrzali prosvetare u njihovoj borbi, do ovoga danas ne bi doslo. Nasladjujete se kada neki nastavnik dobije batine od ucenika ili mu probuse gumu na parkingu. Tako mu i treba kad on ima letnji i zimski raspust, jel tako?! Nastavnicima je vise stalo do vase dece nego vama samima. Koliko puta u toku godine idete do skole da se raspitate kakvo vam je dete? Kod kuce sa decom ne radite nista sto se tice ucenja. O kucnom obrazovanju da i ne govorimo.Glava im je puna FB-a, lajkova i raznih gluposti. I onda su vam nastavnici krivi i mrze vase dete kad se pojave problemi u skoli.I ne stavljajte nastavnike u isti kos sa njihovim sindikatima koji su veliko razocarenje. Krajnje je vreme da se uzmete u pamet. Radi se o vasoj deci. Slazem se da postoje nastavnici koji ne zasluzuju da to budu, ali to Ministarstvo treba da resi. A o dragom nam ministru necu da trosim reci, ni tastaturu. Izvinjavam se na dugackom komentaru.
  (Marko Jovicic, 19. jun 2013 17:44)

  # Link komentara

 47. Truth bre, svaka ti je na mestu!
   (Ja, 19. jun 2013 17:35)

  # Link komentara

 48. Ma da li je ovo moguće? Ja ne mogu da verujem! Covek prica da je test iz srpskog lose odradjen, a samo u mojoj skoli od nas 140 njih 98 ima po 20 poena. I sad test iz srpskog nije 'provaljen'? Ma da, test je provaljen itekako! Radila sam test, nije bio lak. U utorak su se svi smejali nama postenima, odlicnim djacima, kako cemo mi imati po 15-ak poena a oni, dvojkasi ce imati po 20 poena.Pa cemu ovo vodi? Svi se kao bune, a niko nista ne radi. Dajte nesto uradite, ne zelim da upisem skolu koju cu prezirati samo zbog nekih tamo dvojkasa i budala! Jednog dana ce vas ti dvojakasi lečiti, da li ćete se tada buniti?! Saljite sto vise mejlova i zalbi na racun ministarstva, ovo je stvarno velika nepravdaaaaaa!
  (Marijaa, 19. jun 2013 17:32)

  # Link komentara

 49. Sve ce to Singidunum i Megatrend pozlatiti
  (Vladimir, 19. jun 2013 17:30)

  # Link komentara

 50. U svakoj drugoj zemlji, ovo što se juče desilo bila bi velika sramota i skandal, a ministar bi bio odmah razrešen, poslanički mandat bi mu bio oduzet po hitnom postupku i bio bi pozvan na odgovornost. Ali pošto živim u svinjcu od države, tresla se gora-rodio se miš!!!
  (Miloš Petrović, 19. jun 2013 17:26)

  # Link komentara

 51. Siguran sam da ce se kolege prosvetari sloziti, reci deci da su prvi deo ispita lose uradili pred drugi deo ispita je potez pravog pedagoga. Za takve stvari se automarski pada iz metodike.
   (Nilkola, 19. jun 2013 17:25)

  # Link komentara

 52. Izvinte ministre, koliko je djaka palo na prijemnom ispitu?

  A znaci ne moze da se padne, jer vam trebaju kadrovi za buducnost sto pre?
  (Lalegator, 19. jun 2013 17:24)

  # Link komentara

 53. Bili su skupi testovi,pa nismo svi mogli da ih priustimo deci
  (majka, 19. jun 2013 17:20)

  # Link komentara

 54. NARODE

  Ova spodoba koja se u Srbiji zove ministar (imamo mnogo ministara spodoba) treba da podnese ostavku ne zbog ovoga, nego zato sto je on 5 godina u sukobu interesa. Covek lepo sebi otvorio fakultet Mega-Sega trend, gde njegova rodbina iz Crne Gore i pajtosi iz Srbije mogu da stancaju diplome kao nekad studenti bonove za menzu. Tu predaje neke gluposti zajedno sa svojom kamarilom, a obrazovanje nam se srozava na nulu. Ne bi me cudilo i da se Dacicev drugar Saric jednog dana pojavi na sudu i da tamo pise Saric, Master za Primenjenu Hemiju u oblasti medicinskih droga, Univerzitet Mega Smrkanje Trend.

  To je dakle najveci problem u vezi ovog ministra. Potpuno bolesno primenjen bolonjski proces. Bolonja u Srbiji nema blage veze sa Bolonjom u EU.

  Dalje, isto mora da podnese ostavku zato sto uopste nije reformisano nize i srednje obrazovanje (nije se ni pocelo). Deca i dalje uce neka budi Bog sa nama gradiva napamet za peticu, a pravog znanja (onog koje ostaje u glavi) nema ni kod 2% djaka.

  To su dakle pravi razlozi, ne za ostavku, nego za dozivotnu zabranu rada u prosveti na bilo kom nivou.

  A ovo sto se desilo sa prijemnim, to je samo slag na torti.

  Ovo uopste nije neki skandal, s obzirom da sam ja zavrsio ETF, i da na nasu nesrecu ogroman broj studenata ETF-a zavrsava taj fakultet uz pomoc puskica. A nekad je bio najcenjeniji fakultet u regionu. Dakle ovo sto se desilo na prijemnim ispitima to je samo ukras cele ove horor price zvane obrazovanje.
  (truth_bre, 19. jun 2013 17:07)

  # Link komentara

 55. Nije mi jasno otkud ovoliko žuči i nezadovoljstva. U zemlji u kojoj neko na, najblaže rečeno, nejasan način dođe do fakultetske diplome u poznim godinama a onda bude izabran za šefa države, u kojoj "pola" Megatrend univerziteta čini Vladu, u kojoj se,prema istraživanju Centra za prava deteta, na "listi omrznutih među mladima" na visokom petom mestu nalaze odlikaši, u kojoj nije važno šta znaš nego - koga znaš, u kojoj je započeto desetine afera a malo koja dobila sudski epilog (uključujući i onu sa džakom glasačkih listića), u kojoj šef države u reklami za vezivanje pojaseva gramatički neispravno upotrebljava glagol "spaŠavati", nije nikakvo ćudo da se "provaljuju" testovi, da se to ne smatra nemoralnim i da niko za to neće odgovarati. Živi bili, pa videli.
  (caki, 19. jun 2013 17:05)

  # Link komentara

 56. Ko zna dali su ovi rezultati za testovanje iz Srpskog jezika pravi, ili falsifikovani. Mi ovde imamo posao sa ministara iz SPS, seti te se samo kako su oni bili posteni i uvek govorili istinu u njihovu istoriju. Ja neverujem ni jednu rec sto ovaj Obradovic kaze, a to je zalosno, zato sto je on ministar. Bruka i sramota za Srbiju, SPS, i Vucica, sto ima ovakoga nesposobnog u njegovu koaliciju. Sta ce Srbiji uopste ovaj ministar, ocigledno je da nista ne radi. A sto se igraju sa buducnost od omladine, nikom nista.
  (Foreigner, 19. jun 2013 17:04)

  # Link komentara

 57. Nisu krivi prosvetari, političari i naučnici. Krivi su đaci! Ma daj... Hoće li iko ikada priznati da nam je obrazovni sistem nefunkcionalan, zastareo i loš?!
   (Licemerje, 19. jun 2013 17:03)

  # Link komentara

 58. Dovoljno je učinio kao predavač na Megatrendu. Nije valjda trebalo i da brine o prosveti?
  (privatno je zakon..., 19. jun 2013 16:57)

  # Link komentara

 59. Definitivno – loše! Ali ne po rezultatima testova. Ministarstvo prosvete je po srpski “promašilo temu”!
  (samodovoljnost..., 19. jun 2013 16:55)

  # Link komentara

 60. U ponedeljak su rekli da je test bio dobro urađen !?
  Jel to sad na silu Boga žele da dokažu da nije bilo prepisivanja?
  Mrak ...
  Lično mislim da bi Čarli Šin bio bolji ministar obrazovanja ... Mislim i da bi se i Ekrem poneo sa više dostojanstva, a o Miliću Vukašinoviću da ne govorimo.
  (Deki, 19. jun 2013 16:54)

  # Link komentara

 61. Sve ce on uciniti da se zataska ovaj katastrofalni propust od kojeg su neki uzeli pozamasne sine para prodajuci testove i to samo budala ne moze da provali . Loseg i korumpiranog ministra i njegovu podlu i zlu drzinu momentalno smeniti i zavrsiti da ovom negativnom pojavom zauvek bre !!!!
   (Pobesneli Max, 19. jun 2013 16:53)

  # Link komentara

 62. Profesori su gori od tih djaka. Mi smo drustvo koje je puklo. Nema spasa.
  (balega sa asfalta, 19. jun 2013 16:49)

  # Link komentara

 63. Glupost, takvi rezultati apsolutno nista ne dokazuju, mali procenat je imao testove i to se zna, javna tajna. I te kako ce biti "guranja pod tepih", pricace se i ispricace se, ucenici ce upisati skole, a posle ce se sve ovo zaboraviti do narednog prijemnog, kad ce nas opet praviti budalama.
   (Chica, 19. jun 2013 16:40)

  # Link komentara

 64. Kad će Obradović da shvati da je u svakom slučaju i on kriv. Kada se tome doda stanje u obrazovnom sistemu, logično je a i moralno da podnese ostavku. Roditelji ne dozvolite da zla deca pobede!
   (Milan Stanković, 19. jun 2013 16:40)

  # Link komentara

 65. Pre 20 god ja u skoli nisam ni znao da postoji skupstina posto u ono vremr nisu zabadali nos u sve sto postoji...
   (Cika Pek, 19. jun 2013 16:33)

  # Link komentara

 66. A, u skolstvu nam cvetaju akreditovani privatni fakulteti, i onda vam bude muka... stolica se na drzavnom usije od bubanja, a ovamo koji list i to je to...i onda zavrsis fakultet, a onaj sa MEGADANCE-a ima vezu, fakultet akreditovan i bas ga briga... Sve strucnjak do strucnjaka i moj do mojega, a ti sedi na birou...
  (Bojana, 19. jun 2013 16:24)

  # Link komentara

 67. OBRADOVIC:ne dam fotelju neka propadju djaci.
  (nikola, 19. jun 2013 16:22)

  # Link komentara

 68. Uf, sad moze da odahne! Molio je Boga celu noc da rezultati budu losi.
  (Duci0167, 19. jun 2013 16:21)

  # Link komentara

 69. Rezultati testova nemaju nikakve veze sa cinjenicom da li je bilo ili nije bilo zloupotrebe testova. S tim u vezi, apelujem kao gradjanin da se vec jednom utvrdi odgovornost za necinjenje pojedinih ministara. Iako znamo kakav je los ucinak ministar imao i u prethodnom mandatu na istoj poziciji on se nekaznjeno vratio na svoju funkciju.
  Javna je tajna da njegova deca pohadjaju francusku skolu na Senjaku.
  Sta da pricamo kada ni on sam nema poverenja u nas skolski sistem.
  Inace, odgovor u svim problemima naseg drustva lezi u losem skolskom sistemu. Kriminal, neobrazovanost, nasilje, opsta neprosvecenost, prisutnost takvih politickih aktera kakvi jesu u nasem politickom sistemu sve to proizilazi iz nedovoljne obrazovne strukture naseg drustva. Da li se neko zapitao zasto se to ne desava u jednoj Svedskoj, Norveskoj ili Japanu gde je obrazovni sistem zamajac razvoja? Ponavljaci ne mogu da vode napred.
  (Riddler, 19. jun 2013 16:20)

  # Link komentara

 70. ... ali ubedljivo najgore je to što je ovo sve pozorište da bi se narod ubedio da su šanse za sve jednake, nema veze to što će svi oni preko veze, pripadnici elite i njihovi, kao i uvek, biti privilegovani i potpuno izvan cele ove priče. Oni već imaju obezbeđen posao, a nisu ni upisali srednju, ceo život im je isplaniran i garantovan. Svako onaj koga je ova kampanja promocije pravičnosti države, tj. prodavanje magle, koju vodi elita, ubedila da zaista tako i jeste, je najobičnija ovca.
  (Pametnjaković, 19. jun 2013 16:19)

  # Link komentara

 71. Neverovatno kolika se prasina digla oko ovoga.Tu prasinu dizu i roditelji. Kao eto njihova deca prepametnai sve sami mali Ajnstajni. Treba vrednovati uspeh u svim razredima od 5-8 osnovne skole sa vecim brojem bodova.Tako do ovoga ne bi dolazilo. Testovi samo treba da budu pokazatelji gde su djaci na kom nivou znanja i preko njih ispravljati greske u obrazovanju za sledece godine.Ovako se deca uce kampanjskom ucenju. Bodovi od uspeha moraju duplo da se vrednuju u odnosu na testove. Onda bi i plan upisa u zeljene skole bio drugaciji. I jos nesto. Nema ponavljanja ili nema onog koji moze da padne na maloj maturi.Zasto onda toliki znacaj polaganju male mature.
  (magistar nauka, 19. jun 2013 16:18)

  # Link komentara

 72. Ministarstvo prosvete je u Srbiji izgleda uvek sluzilo za podmirivanje medjustranackih racuna i "udomljavanje" zasluznih iz partije. Od Danila Z. Markovica tamo iz sredine 1990ih ("Daco care ne daj pare"), do Vuksanovica, preko "prepodobne" Ljiljane Colic, do sadasnjeg - sve kandidati koji su postavljeni ne zato sto imaju nekakvu viziju ili plan obrazovanja zasnovan na onome gde Srbija jeste sada i gde treba da bude, nego na mitovima, politickim pogodbama i u slucaju gdje Colic...ko zna na cemu, mozda bolje da ne saznamo. Vise se niko ne cudi kakvo je obrazovanje, samo se nadaju da im deca nece izaci previse ostecena, te da ce moci da pobegnu negde.
  (Nimrod, 19. jun 2013 16:17)

  # Link komentara

 73. Svaki test je prolazan sa 65%. tako se skolujemo decenijama, dakle ispod 13 poena NISI POLOŽIO!
   (nenad73, 19. jun 2013 16:15)

  # Link komentara

 74. A kako je "prosao ministar?
  ...E X T R A !!...sto u svakom slucaju nije normalno ali bitno je da je "dobro zezanje"
  (Hogar, 19. jun 2013 16:15)

  # Link komentara

 75. ovo je stvarno smesno. to je bre tvoj resor, ti si najodgovorniji a ne tamo neki cinovnik iza kojeg se krijes. sramota.
   (konzerva, 19. jun 2013 16:13)

  # Link komentara

 76. Reformirao skolstvo i deformirao skolarce... odlazi, sram te bilo!
  (R2D2, 19. jun 2013 16:10)

  # Link komentara

 77. Ja cu imati 40 na prijemnom a iz skole 60.A sramota je da ministar PROSVETE ne moze da pogodi padez,a na tvu nije mogao ni recenicu da izgovori.Ko je nama ministar prosvete to je strasno
   (Neyrr, 19. jun 2013 16:07)

  # Link komentara

 78. Vise Farme = manje uspjeha
   (baka, 19. jun 2013 16:07)

  # Link komentara

 79. 14,5? pa dno dna,ljudi
  propadamo ekspresno
   (steff, 19. jun 2013 16:05)

  # Link komentara

 80. evo plana kako popraviti sistem. napraviti povratnu spregu
  npr za svakog đaka iz neke škole koji pređe u srednju sa brojem bodova iznad proseka škola i razredni dobijaju pare. tj što oni bolje rade u trude se i đaci će bitibolji a oni imati veće plate
   (dejan, 19. jun 2013 16:03)

  # Link komentara

 81. Jesam li ja jedini koji ne svaljuje celu krivicu na ministra medju komentatorima!? Dosla je generacija dece ciji su roditelji dobili poslove bez predhodno zavrsene skole koja odgovara radnoj poziciji istog. Pa su deca samo nasledila roditeljski mentalitet. Samo ne znam cemu sve to kad ce prica biti ista i posle zavrsene srednje skole... ah da nece biti degradacija fakultetskog sistema polaganja prijemnog ispita, jer postoji megatrend.
  (Trebaju nam megatrend srednje skole..., 19. jun 2013 16:01)

  # Link komentara

 82. Obradovicu kako mozes da se pogledas u ogledalo kad znas da primas platu Megatrenda a radis kao ministar prosvete a drzavnu platu si odbio. Necu ni da podsecam ljude kako si pokusao da proguras zakon da ljudi sa privatnih fakulteta (citaj Megatrenda) mogu da stanuju u drzavnim studenskim naseljima. Nek Mića sam izgradi svoje naselje za privatne studente pa nek ih tamo prima o svom trosku a ne o trosku drzave. Sram te bilo i podnesi ostavku i vrati se predavanjima na Megatrendu.
   (Milos, 19. jun 2013 15:56)

  # Link komentara

 83. Lozac je kriv!
  (Lemi, 19. jun 2013 15:55)

  # Link komentara

 84. E moj ministre...ja sam 84 godiste...Kada sam ja bio mladji i kada sam sa svojim vrsnjacima polagao ispit nisu bili losi rezultati...Ovo sada i svaki sledeci prijemni i svaki sledeci rezultati bice sve losiji i losiji jer su vam deca besna,ogranicena i nezainteresovana za rad i skolovanje...godinama unazad ti i tvoje kolege politicari,stvorili ste u Srbiji totalno nezdravu atmosferu za odgajanje i vaspitanje dece i to je sada uzelo maha...a za popravku je vec kasno...Ovoj naciji preti tiho nestajanje i za 100 godina nas vise nece biti...
  (Bojan, 19. jun 2013 15:55)

  # Link komentara

 85. ma nastelujte to kao i sve ostalo da ostavite bolji utisak da sve izgleda sjajno ionako zivimo u realitiju a evo javlja nam se i preposteni basista da nam drzi slovo o postenju sve lepse od lepseg ta matura je izvrsna za neradnike i one koji imaju lovu i semu a nemaju morala ne radis nista prekog godine onda ti tata kupi rezultate zavrsis mega singi dinngi i strava zaposlis se u nekom ministarstvu ili agenciji i krajnji rezultat albanija bolja od nas srbi probudite se
  (mrb, 19. jun 2013 15:54)

  # Link komentara

 86. Nek si ti prošao dobro ccc.

  Prođi !!! Odlazi! !!!
  (cosmic, 19. jun 2013 15:51)

  # Link komentara

 87. A šta, kao, testovi iz srpskog jezika nisu provaljeni? Čak sa provaljenim testovima nisu mogli da urade vise od 12,2 poena u proseku. Leeele. Oni provaljeni testovi mogu da se urade za 10 minuta najviše. A test iz matematike je strašno prost, milio sam da će bar 90% đaka imati preko 18 poena.
  (pero, 19. jun 2013 15:51)

  # Link komentara

 88. A ministar (hvala bogu) dobro? Koga bre zamajavaš? Podnesi ostavku!
  (Corleone, 19. jun 2013 15:41)

  # Link komentara

 89. Dragi Aleksandre, ako je Vas sin 5ti razred i Vi ste se sad setili da mu nesto objasnjavate, najbolje bi bilo da odmah odustanete jer ste se kasno setili...
   (SPIDER, 19. jun 2013 15:40)

  # Link komentara

 90. Samo jedno pitanje. Otkuda ministru rezultati i na osnovu čega je izračunat prosečni broj bodova, ako se prelimirarni rezultati objavljuju u petak 21. juna? Dešifrovanje testova iz srpskog jezika može početi tek nakon pregledanja testova iz matematike, a do tada testovi iz srpskog jezika moraju biti pod ključem i u sefu škole... Ovo je smešno...
  (experta, 19. jun 2013 15:40)

  # Link komentara

 91. Odlazi nesposobnjakoviću,upropastio si nam školstvo!
  Vrati se odakle si došao!
   (student, 19. jun 2013 15:36)

  # Link komentara

 92. Kakva mutljavina, pa to je strašno
   (zorz, 19. jun 2013 15:31)

  # Link komentara

 93. Zna se kako se zavrsava Megableja, pardon Megatrend! Daš pare i završio si. Sada to hoće da nam prenese i na osnovnu i srednju školu! Vučiću da te sada vidimo!!!
  (donvitokrlone, 19. jun 2013 15:30)

  # Link komentara

 94. @sx Ucenici su zasticeni ko beli medvedi!?

  Mora da radite kao nastavnik u prosveti.

  Pre bih rekao da je obrnuto. Nastavnici mogu da se izivljavaju nad ucenicima koliko i kako zele, ako se roditelji pozale, bude jos gore. Ne kazem da nema nasilne dece i njihovih roditelja, uvek ih je bilo, ali nekad se nastavnicka profesija postovala, alo to postovanje treba da se zasluzi, a vi sami stitite svoje kolege koji nisu dostojni svoje profesije, posledice su ocigledne.
  (ma daj sx!?, 19. jun 2013 15:21)

  # Link komentara

 95. Ministar je odlicno prosao sa prodajom zadataka!
   (master dr, 19. jun 2013 15:11)

  # Link komentara

 96. Ma vaaaaži.
  To što su rezultati malo gori nego prošle godine vrlo verovatno jeste u nekoj meri posledica problema u prenosu znanja ili zainteresovanosti đaka da uče.
  Ali da li je bilo prepisivanja ili curenja testova pre ispita ne možemo da znamo, jer ti faktori ne moraju upšte da se statistički u značajnoj meri odraze na rezultate.

  Samo ti daj ostavku, rođače, pa ćemo mi da vidimo onda da li će u tvog naslednika da tako lako procuri.
  (Ivan, 19. jun 2013 15:10)

  # Link komentara

 97. Ovaj covek me inspirise da jednog dana postanem premijer ove zemlje! Kad on moze da bude ministar prosvete, ejjjjj ovaj da bude ministar cega god a kamoli prosvete onda za koju godinu mogu i ja premijer da budem... banana drzava!
  (Milos, 19. jun 2013 15:09)

  # Link komentara

 98. Dobiju rešenja i opet nisu u stanju da prepišu rezultate. Dakle, obrazovanje na nuli. I danas, sutra će ova deca da nam grade po drzavi i leče narod. ccc
  (Milica, 19. jun 2013 15:08)

  # Link komentara

 99. Ako je na 80.000 djaka, njih 1000 imalo resenja i zahvaljujuci tome imalo po 10 poena vise nego sto bi imali inace, to bi ukupnu statistiku uspesnosti promenilo za 0,125. E sad, kad ministar kaze da na osnovu ukupnog proseka uspesnosti mozemo da tvrdimo da nije bilo prepisivanja, ja tvrdim da postoji vise vrsta lazi i da je jedna statistika, kojom se ministar zloupotrebio. (osim ako račun nije učio na Megatrendu) Možda i nije bilo prepisivanja, al su svejedno, Žaretu kratke noge.
  (soleks, 19. jun 2013 15:06)

  # Link komentara

 100. Činjenica je da znanje učenika opada iz godine u godinu i da je evidentno da nam je školstvo u problemu. Deca možda ne uče ali nisu glupa znaju i vide iz prakse da je dovoljno da završe neki gigatrend i mogu odmah u vladu ili neko ministarstvo. Znanje nije bitno potrebno je samo odabrati ispravnu političku opciju a i tu ako se pogreši samo promeniš boje (ovo je nažalost u Srbiji postalo aksiom).... Zanimljivo bi bilo videti kako bi ovo iz vlade i skupštine prošli na ovim testovima. Sumljam da bi prebacili 40% ispravnih odgovora
  (toza, 19. jun 2013 15:06)

  # Link komentara

 101. Odlazi Obradovicu, jer si nesposoban!
   (Veerghoen, 19. jun 2013 15:04)

  # Link komentara

 102. Bitno je da ste vi dobro proshli , GRRRRR !!!!
  (nedeljkone, 19. jun 2013 14:57)

  # Link komentara

 103. Kakvi roditelji, takvi djaci, svidjalo se to nekome ili ne. Obicaj je na nasim prostorima da se za neuspeh sopstvene dece krive drugi, a sve vezano za decu, bas sve, prvenstveno zavisi od porodice. Sa decom treba mnogo raditi, mnogo im se posvetiti, mnogo vremena i podrske im pruziti, ne u Ministarstvu, nego u vlastitoj porodici.Znam mnoge roditelje koji se zapanje kad se otkrije da im je dete narkoman, a bar tu promenu u ponasanju je lako primetiti. I onda su svi drugi krivi, skola, ulica, drugovi, samo je porodica jadna i neduzna.Ne zanima me ko je ministar prosvete. Znam koliko zna moje dete, jer pratim njegov rad i posvecujem puno vremena da ga kontrolisem ( u razumnoj meri) i da pomognem kada nesto zapne. Nece nijedno dete postati lekar ili arhitekta zato sto je ministar bio ovaj ili onaj , nego samo i iskljucivo zahvaljujuci svom radu, trudu i znanju.
  (arhimed, 19. jun 2013 14:52)

  # Link komentara

 104. Ovo samo govori da mi djaci ne znamo lepo ni da naucimo ni da prepisemo...
   (muka mi je od mature, 19. jun 2013 14:52)

  # Link komentara

 105. Klasicna zamena teza. Ministar ce radije da optuzi prosvetne radnike da su krivi za los uspeh ucenika umesto da preuzme odgovornost i podnese ostavku.
  U skolama vlada strahovlada. Ucenici su zasticeno "ko beli medvedi", a nastavnike mogu svi da maltretiraju - ucenici, roditelji i inspektori Ministarstva prosvete.

  Ministre, definicija ludila je kada vise puta pokusavate isto, a ocekujete drugaciji rezultat. Definitivno ste zakazali. Vase vreme je proslo, nemate ni trunku poverenja i gadite se gradjanima Srbije.

  Rezultat vaseg nerada i propusta je da ce losi djaci koji su kupili testove proci bolje od dobre i vredne dece. Losi djaci ce upisati bolje skole, tamo ce jedva proci te 4 godine zahvaljujuci vasoj strahovladi nad prosvetnim radnicima. Na kraju ce ti losi djaci platiti sumnjive privatne fakultete, dobiti nekakve diplome i stvoricete novu generaciju socijalnih slucajeva. To ce biti ljudi sa "diplomama" koji niti umeju da zive niti umeju da bilo sta korisno urade. Ljudi kao Vi.
  (sx, 19. jun 2013 14:51)

  # Link komentara

 106. Nece sam da ode, pa to ti je... Kao da mu je Sinisa Mihajlovic brat od tetke... Vaya te Signor Zarko, vaya te!
  (Vuja neznalica, 19. jun 2013 14:50)

  # Link komentara

 107. A kako ce proci tek ministar? Kada ga Aca pozove u kabinet... hi hi...
   (Vladimir, 19. jun 2013 14:49)

  # Link komentara

 108. Sin je ove godine zavrsio peti razred i sokiran sam njegovim znanjem,odnosno neznanjem.Kao primer uzecu francuski jezik koji je poceo da uci ove godine.Nastavnica je za peticu trazila da znaju samo glagole etre,avoir i aller i da recimo promene glagol parler.Toliko muke oko najlaksih glagola u francuskom jeziku.Roditelji su digli frku kako se nastavnica izivljava,kako ih muci da lome jezik oko necega sto im u zivotu nece zatrebati i slicno.Isao sam u istu skolu pre 30 godina i iz francuskog niko nije mogao da dobije dvojku ko nije znao ova 3 osnovna glagola,a danas se to trazi za peticu. Kada sam pokusao da objasnim sinu glagole shvatio sam da on ne zna srpski jezik.Zavrsio je razred sa peticama i iz srpskog i iz francuskog jezika a u moje vreme to bi bile slabe trojke. Bojim se sta ce on znati kada zavrsi osnovnu skolu.Odlican ucenik kome ce najveci uspeh biti da na kraju osnovne skole zna da napise ne znam,nemam,upotrebu jel i jer a francuski sigurno nikada nece ni govoriti.
  (Aleksandar, 19. jun 2013 14:48)

  # Link komentara

 109. kako ce proci kad ne znaju ni sta rade, znate koji je pritisak sve ovo sto se desava za njih
   (bley, 19. jun 2013 14:48)

  # Link komentara

 110. Vi svakako niste neko ko bi mogao govoriti o nečijim rezultatima .Posle svega što se izdešavalo na proteklim ispitima treba da podnesete ostavku zajedno sa ostalim odgovornim osobama ,uz izvinjenje za nastale probleme a Ministarstvo prosete nakon odlaska vašeg tima stručnjaka koji su ovo i zakuvali da proglasi "amnestiju" za sve đake koji su polagali pa da idemo dalje .Đaci su poslednji na ovom svetu koji treba da trpe posledice nesposobnosti državnog rukovodstva .
  (Zlopamtilo, 19. jun 2013 14:47)

  # Link komentara

 111. Nije kriv ministar,kriv je narod sto glasa za takve ljude!!!
  (nislija, 19. jun 2013 14:45)

  # Link komentara

 112. ,,jel vi više verujete meni, ili svojim očima?..."
   (jocika, 19. jun 2013 14:42)

  # Link komentara

 113. Bez sale verujem, da je vecina uradila mnogo bolje, nego sto bi doticni, da je kojim slucajem i on polagao. Siguran sam da mu ni resenja ne bi pomogla.
  (crv, 19. jun 2013 14:42)

  # Link komentara

 114. Kao utuceni su, a verujem da likuju,,, sa tako neobrazovanom omladiom vladace 1000 godina.. ima sve same dinastije da se redjaju kao krkobabici..
  (aha, 19. jun 2013 14:41)

  # Link komentara

 115. Stvar je u tome da su dobri djaci uglavnom seprtlje kada je u pitanju prepisivanje (licno iskustvn, evo me na fakultetu a nikad puskicu koristio nisam) tako da kad je neka frka ili sansa da se prepise/prevari, tu uglavnom dominiraju oni manje dobri. Dakle, ovi dijagrami nista ne govore vec dajte podatke koju su prosecnu ocenu postigli odlicni, vrlo dobr, dobri i td. To je mnogo jasniji kriterijum.
   (ogi, 19. jun 2013 14:41)

  # Link komentara

 116. odraz stanja u skolstvu:
  - obimno gradivo,neke stvari nepotrebne vise naklonjeno djacima bubacima.
  -nastavni program iz 19veka
  -nastavnici mnogo-puno vole novac.
  -vrednuju se veze a ne znanje.Tako da deca dir. lekara advokata i kojekakvih titulanata imaju previse protekcija.Sto se i vidi na testu.Btw novac za resenje, nije dao onaj ko nema.
  -ono kada vidim da deca tek krenula u prvi razred vec idu na rekreativnu nastavu..sta pomislim.Nekom treba novac.Pa ima vremena za rekreacije..ljudi..
  odraz stanja uzas...
   (dno2, 19. jun 2013 14:39)

  # Link komentara

 117. šta ste se okomili samo na ministra? pa nije nam obrazovanje od juče takvo kakvo jeste: opšti trend je urušavanje svih društvenih i obrazovnih vrednosti, falsifikovanje diploma i zloupotrebe u obrazovanju su u enormnom porastu (vidi političare na samom vrhu vlasti!), opšta kultura na nedopustivo niskom nivou, kriminal tolerisan do besvesti, kao i nasilje...
  PA ŠTA ONDA HOĆETE? USPEH?
  (šta bre hoćete?, 19. jun 2013 14:37)

  # Link komentara

 118. Žarko Obradović od jula 2008. godine nalazi se na poziciji ministra prosvete. 2011. godine, početkom marta njegovom resoru je dodata oblast nauke. Pre stupanja na ministarsku funkciju bio je dekan na Fakultetu za državnu upravu i administraciju na Megatrend univerzitetu.Vanredni je profesor na ovom univerzitetu. Za vreme njegovog mandate, najveci san svakog studenta je kako da zavrsi fakultet i pobegne iz Srbije. Napominjem da mahinacije sa prodajom resenih testova nisu od juce. Pametnom coveku je dovoljna ova informacija, kako bi spoznali ko nam vec godinama vodi resor Ministarstva prosvete. Ovo je strasno, osecam se totalno inferionan i ponizen
  (kosta, 19. jun 2013 14:37)

  # Link komentara

 119. E, ako OVAJ ministar kaze da nije bilo prepisivanja, onda ga nije bilo. Znaci, Beogradjani su pametniji od ostatka nacije. Aferim!
  (Nebojsa, 19. jun 2013 14:37)

  # Link komentara

 120. Kvalitet nastave u osnovnim skolama je odavno ispod svakog nivoa.
  Kad sam zavrsavo srednju skolu 88, tad su upisali prvu generaciju koja je direktno primljena u ajd nazovimo gimnaziju. Ja sam bio zakacio onu zajednicko usmereno srednje obrazovanje kako su ga vec zvali.

  E ovako, dodju novi djaci i uprava skole postavi najboljeg profesora da im predaje matemetiku (meni je predavala Numericku analizu i Geometriju, odlican profesor i pedagog i nije vazila za strogu, sta god to znacilo).
  Deca se upisala, svi vukovci.
  Ona im drugi cas da kontrolni. od njih 30 recimo 25 njih dobije 1. Ona pokupi taj kontrolni i ode kod gradonacelnika. On pozove sve nastavnike matemetike iz osnovnih skola i bukvalno im da taj kontrolni. Pita ih profesorka jer ste vi ovo radili sa decom, oni u glas JESMO. kako jeste kad vidite da oni pojma nemaju.
  Sto je najgore ta deca su dovdena u zabludu da zanju matematiku a nisu je znali.
  I da nisu imali malu maturu a bogami ni prijemni ispit, primljeni su na osnovu uspeha iz prethodnog skola koji je prve nedelje doveden u pitanje.

  Znaci, drugovi i drugarice nije ovo od juce. Na ovome se radi odavno, samo se sad vise o tome prica.

  Normalno da to neopravdava Ministra, cak sta vise, ali to je vec izgubljen slucaj
  (Voja, 19. jun 2013 14:36)

  # Link komentara

 121. Vidi ti njega jos brani sebe time da su djaci lose uradili? Ej ministre tebi je to za ponos!?
  Ja sam za ulicu dok se ovaj ne skine s vlasti,svi bre kradu i brljaju niko nista! Pa dokle bre dokle!?
  Ovaj saobracaj doveo do nule,ovaj srozao obrazovanje pa daj ako nemamo para vec bar nekog pametnog da postavimo,a ne ove suse
   (Dakar, 19. jun 2013 14:35)

  # Link komentara

 122. da kvalitet učenja opada to je već godinama poznato.deca više uče više od televizora nego iz knjiga...
   (evergreen, 19. jun 2013 14:35)

  # Link komentara

 123. Ne da ministar na se, pa to ti je!
  (Petar Uz, 19. jun 2013 14:34)

  # Link komentara

 124. I šta sad, to što su slabije uradili je kao dokaz da se testovi nisu znali i da nije bilo prepisivanja? Još malo pa će i da se hvali činjenicom da su nam osmaci nepismeni. Pa čoveče tek to je stvar zbog koje bi trebalo da te šutnu iz ministarske fotelje! Loš ministar prosvete stvara buduće probisvete!
  (Aleksandar, 19. jun 2013 14:33)

  # Link komentara

 125. Rezervni test je bio katastrofalno loše uradjen! Papir je bio tanak kao WC papir. Imao sam osecaj kao da pisem po wc papiru. Nekoliko djaka je slucajno pocepalo papir. Prijemni treba da se ukine nije fer maltletirati djake. Ministre treba da te je sramota!!!
  (Anonimac, 19. jun 2013 14:33)

  # Link komentara

 126. Kako su prošli đaci: loše!
  Kako je prošao ministar: super!
  (cs, 19. jun 2013 14:33)

  # Link komentara

 127. To shto su rezultati loshiji od proshlogodishnjih uopshte ne mora da znachi da testovi nisu bili 'ladovina' - vec da mnogi maturanti ne poseduju elementarna znanja iz srpskog jezika i matematike.
   (purple.magic, 19. jun 2013 14:33)

  # Link komentara

 128. Loše su prošli svi oni koji nisu imali rešenja, u proseku nije loše.To vam dođe kao ona priča, vi ste jeli meso, ja kupus, u proseku smo jeli sarmu! Pa gospodine Obradoviću ceo narod zna da su testovi i iz srpskog i iz matematike provaljeni, jedino ćete vi čekati istragu, istu onu kao i prošle godine!Dosta bre sa tom demagogijom i pozivanjem na nadležne institucije!
  (Ostavka/smena, 19. jun 2013 14:32)

  # Link komentara

 129. Ministre, hajte se Vi lepo odselite u Saharu. Tamo je fino, prosecna temperatura 24 stepena.
  (Doktor nauka, 19. jun 2013 14:32)

  # Link komentara

 130. Kako je prošao minstar? Loše!
  (roditelj, 19. jun 2013 14:30)

  # Link komentara

 131. Ovakvi rezultati otvaraju pitanje kavaliteta obrazovnog sistema. Sa druge strane sistem nemoze biti bolji od ljudi koji ga vode.
  (Prometej, 19. jun 2013 14:28)

  # Link komentara

 132. Molim vas! Ministar nije bio obavesten o kradji papirologije iz njegovog kabineta. Jedno je sigurno, svi upleteni bice krivicno gonjeni. Ipak je sve svrseno pre roka.
   (jova, 19. jun 2013 14:28)

  # Link komentara

 133. Za današnjeg ministra prosvete, Jovo Todorović je čist Ajnštajn, a Danilo Ž. Marković je Stiven Hoking...

  Ovaj čovek je grobar srpske prosvete i nauke. Trebalo bi mu zabraniti da prilazi, a kamoli ulazi u bilo koju obrazovnu ili naučnu instituciju doživotno.
  (Marko, 19. jun 2013 14:28)

  # Link komentara

 134. Znaci, ministar pogresio i dao osnovcima testove koje je pokupio sa svog fakulteta na Megatrendu.
   (Mika, 19. jun 2013 14:27)

  # Link komentara

 135. "jos nisi dao ostavku?", "Postovani ministre"...morate velikim slovima da pisete, i uzvicnike da stavljate, inace ministar nece primetit, a siguran sam da cita komentare na B92! :)
   (Drugar, 19. jun 2013 14:27)

  # Link komentara

 136. E, tako! Znali smo mi to vec odavno!ya sve su krivi nastavnici, profesori, direktori, tetkice, hausmajstori, djaci, samo jedino nisu krivi Ministar, agencije, direkcije, zavodi i ostali koji nam usrecuju skolstvo!
  (Nenad Mihajlovic, 19. jun 2013 14:23)

  # Link komentara

 137. Ministre pa vreme je da i vi prodjete lose! Smena pod hitno!
  (neko, 19. jun 2013 14:23)

  # Link komentara

 138. Kakav ministar takvi djaci.Sramota me je da zivim u zemlji gde je ovakav covek ministar.I to ni manje ni vise nego ministar obrazovanja. (Pedja, 19. jun 2013 13:59)... i to ni manje ni vise nego je ministar vec 5 god. Po meni to je najmanje jedna generacija unistena potpuno sto se tice obrazovanja.
   (levo smetalo, 19. jun 2013 14:23)

  # Link komentara

 139. Naravno, loši rezultati.

  Jer u prosvetu od ’45 do danas nije ušlo ni „r” od revolucije, vlada samovolja nastavnika i direktora, deca prosvetara nasleđuju roditelje na radnim mestima, ekskurzije koštaju kao svetog Petra kajgana, štite se međusobno. Biti učitelj, nastavnik, profesor odavno više nije misija, već posao kao i svaki drugi. I zato ga svako i radi.

  Ali zato imaju jak sindikat, niko im ništa ne može. Za njih nije problem da 1. septembra bude neradni dan, svaki put štrajk. Uprkos platama, koje su takve kakve su, zar to nije malo bahato i nepedagoški?
  (Kakva škola, ko će da se smara..., 19. jun 2013 14:23)

  # Link komentara

 140. Kakvog ministra prosvete imaju i ovo je odlično što su postigli naši đaci.
  (Branko, 19. jun 2013 14:23)

  # Link komentara

 141. On i dalje ministar?
   (Slaviša, 19. jun 2013 14:21)

  # Link komentara

 142. Ministre, dokle više? Moje dete je iznad beogradskog proseka, vredno je radilo svih 8 godina za prosek 5,00... spremalo se za polaganje... I šta ima da vidi?! Drugove koji su iz maternjeg "vukli" trojke u starijim razredima, koji su razbili test i dobili 20 bodova! Dovoljno je pogledati spisak, konsultovati se sa predmetnim profesorom i direktorom, i eto vam polazne tačke za istragu. Nemam reči koliko sam ogorčen :(
  (Bertoni, 19. jun 2013 14:19)

  # Link komentara

 143. Po ovom ispada da su beogradska deca i do 40% uradila bolje od druge. Sad bi trebalo pogledati procenat odličnih djaka po uspehu i videti da li je i tu ista situacija ili deca po provinciji daleko lakše dolaze do dobrih ocena, koji im kasnije omogućavaju lakši upis na fakultet.
   (Mario, 19. jun 2013 14:16)

  # Link komentara

 144. E blago nama kada se ministar prosvete skoro raduje losim rezultatima na polaganju prijemnih testova.
  (Jaroslav, 19. jun 2013 14:15)

  # Link komentara

 145. Ovo je jedna tuzna vest. Dozvolili su gramatičke greške, dozvolili su da se u istoj rečenici mešaju ćirilica i latinica, postavljaju im neka banalna pitanja a ovakav prosek poena. Stvarno tužna vest, pre svega treba da se stide roditelji koji dozvoljavaju da im deca ne znaju da li se "ne znam" piše odvojeno ili spojeno i da im to bude jedno od pitanja na prijemnom. Tužan sam jer sam sigran da će neka od te dece nekad da budu na odgovornim pozicijama i da vode ovu državu. Sa ovakvim pitanjima svako ko ima ispod 18 poena treba da se zavede kao nepismen.
   (moneyvation, 19. jun 2013 14:15)

  # Link komentara

 146. Ovi iz Beograda imaju vise love za testove, pa odmah vise bodova...
  (Hanibal, 19. jun 2013 14:14)

  # Link komentara

 147. Toliko o tome da je test bio lak. Naprotiv, bio je težak. Olakšavajuća okolnost za neke je da su ga imali unapred. Ali, neka pitanja u tip fotokopijama su bila pogrešno odgovorena. Mislim da su izgrešili koji nisu naučili gradivo, nego odgovore testa napamet.
  (D, 19. jun 2013 14:14)

  # Link komentara

 148. U Beogradu čak 2 boda više od Novog Sada, sad bar znamo gde su se testovi najviše prodavali, tj da nije bilo vremena da odu daleko od mesta sastavljanja i štampe.
  (boki, 19. jun 2013 14:14)

  # Link komentara

 149. Ovaj covek misli da je ceo narod retardiran , verovatno je u pravu jer mu je ovo vec ko zna koji mandat. Ostavka! Robija!
   (Geometar, 19. jun 2013 14:13)

  # Link komentara

 150. Na koji način ih obrazujete, još su super i odradili. Obradoviću, ostavka!
  (Mare, 19. jun 2013 14:12)

  # Link komentara

 151. Obrazovanje je vec godinama na silaznoj putanji, ali je za vreme ovog ministra dozivelo pravu katastrofu. Inkluzija je katastrofa, nema ponavljanja, nastavnici su ponizeni... sve je potpuno izigubilo smisao.
  (Nebojsa, 19. jun 2013 14:11)

  # Link komentara

 152. Ocigledno je da su se u Beogradu najvise prodavali provaljeni testovi, verovatno da ih je bilo strah da ih stave na net ili su ipak bili malo pametnji od "matematicara".
  (Stinger, 19. jun 2013 14:11)

  # Link komentara

 153. Postovani ministe, mozda su rezultati losiji, nikako ne treba sumnjati u Vasu statistiku..ali je problem u preraspodeli bodova....ranije su odlicni ucenici osvajali max poena a sad oni prosecno a najlosiji max..e to je sramota
  (natasa, 19. jun 2013 14:10)

  # Link komentara

 154. Zašto B)" ne prenosi ono što je Blic objavio, a to je da su profesori i direktor pokazali puškice sa rešenjima testova iz srpskog koje su oduzeli đacima za vreme testa, kao dokaz da je i srpski bio "provaljen", što i vrapci znaju? Sad imate i dokaz, imate izjave iza kojih nastavnici i direktor škole stoje imenom i prezimenom, ako vam već sveopšta spoznaja o provaljenosti srpskog nije bila dovoljna. Poništite malu maturu i upišite decu samo na osnovu školskog uspeha. Pravednijeg nema. Čudi me da se roditelji jače ne bune. Nije valjda da je poštenih u manjini, a da se većini kraduckanje ipak čini opravdanim?
  (Roditelj NS, 19. jun 2013 14:10)

  # Link komentara

 155. kakv ministar takvi i djaci
  (x, 19. jun 2013 14:08)

  # Link komentara

 156. Ala su pametni ovi Beogradjani! Ili su pametni ili bolje uce ili...
   (Neutralac, 19. jun 2013 14:07)

  # Link komentara

 157. Ja bi pitao ministra, kako to on zna da niko nije prepisivao ? To sto je rezultat losiji nego prosle godine ne znaci da neko nije ukrao ili platio ukraden test i dobio maksimalan broj bodova.
  Neka je 1 000 dece imalo resenja to se na 100 000 djaka nece primetiti.
  (bojan, 19. jun 2013 14:07)

  # Link komentara

 158. Sramotno je i tuzno da se ovakvi ljudi nalaze na bitnim pozicijama. Hey, probudite se, ovakvi nesposobnjakovici su na bitnim pozicijama. Tuga za buducnost srbije...
  (Dijaspora, 19. jun 2013 14:07)

  # Link komentara

 159. Da, testovi iz srpskog nisu provaljeni, vidi se i po ocenama iz Bg...A stvrano je tesko utvrditi da li su bili i testovi iz srpskog. Dovoljno pogledati par naloga od dece iz BG ili mejl adrese...I sada bez obzira na matematiku opet su dva koraka ispred dece koja nisu imala provaljen test iz srpskog. Od koga sada traziti, sta vec, pravdu il... Ili smo ipak samo mi "raja" koju treba do kraja da ne kazem sta!!! Sram Vas bilo!!! Ostavke!!!
  (prevareni, 19. jun 2013 14:06)

  # Link komentara

 160. Znanje ucenika je vise nego lose.
  Bice to odlicni lokalni politicari.
  (Ja sam, 19. jun 2013 14:05)

  # Link komentara

 161. A najgore je što ministar prosvete deluje nepismeno i neobrazovano, a verovatno i jeste.
  (Pametnjaković, 19. jun 2013 14:04)

  # Link komentara

 162. jos nisi podneo ostavku ? sta cekas bre ?
   (garavi, 19. jun 2013 14:04)

  # Link komentara

 163. Ne Ministre! To su rezultati stanja u prosveti! Neuspeh djaka je odraz rada sa njima.
  (Dragan, 19. jun 2013 14:01)

  # Link komentara

 164. Pa da li je moguće da đaci nisu uspeli ni da prepišu kako treba. Stvarno se treba zabrinuti za njihovu budućnost!
  (dankesn, 19. jun 2013 14:00)

  # Link komentara

 165. Kakav ministar takvi djaci.
  Sramota me je da zivim u zemlji gde je ovakav covek ministar.
  I to ni manje ni vise nego ministar obrazovanja.
  (Pedja, 19. jun 2013 13:59)

  # Link komentara