Utorak, 18.06.2013.

13:41

DS traži ostavku Obradovića

DS i Nova stranka traže ostavku ministra prosvete Žarka Obradovića zbog današnjeg odlaganja planiranog polaganja testa iz matematike u okviru male mature.

Izvor: B92

DS traži ostavku Obradoviæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

138 Komentari

Sortiraj po:

Vlastimir87

pre 10 godina

"Zbog cega bismo ocekivali drugaciji odnos drzave, kada imamo predsednika (Srbije Tomislava Nikolica) koji ima fakultetsku diplomu za koju nije utvrdzeno kako ju je stekao?", rekla je Aleksandra Jerkov.

ne znam kako se samo usudjuju kada oni imaju Gagulu, kao da im nije dovoljna kazna, nego se bave necim za sta nemaju cak ni proverenu informaciju.

Maksim

pre 10 godina

DS zahteva od Vlade Srbije da ga smeni", rekla je portparolka DS Aleksandra Jerkov na konferenciji za novinare.

a ko si ti da bilo sta zahtevas?

PreDragMC

pre 10 godina

Obradovic pod hitno treba da da ostavku, ali kako to da vam je bio dobar u vasoj Vladi?!
(neko, 18. jun 2013 17:29)
Naravno da im je bio dobar kada su novac od prodanih testova delili zato su i cutali, najgore je sto je i naord cutao jer su znali da nece biti nista iako obelodane istu ovu prljavstinu, danas je znatno drugacija situacija i Obradovic treba da odgovara za ovo!

polarna veverica

pre 10 godina

Strašno je saznanje da su neka deca mogla da ostanu bez upisa u željenu školu samo zato što se neko našao pametan i prodavao unapred rešenja.I strašno je to što bi neko prepisivanjem upisao školu ko ne zaslužujuje a deca koja su osam godina vredno i pošteno učila ne bi mogla da upišu želene škole....BRUKA!!!!!

Mali Zeka

pre 10 godina

Koje licemerstvo....Prethodnih desetak godina nemalo puta je čitava javnost tražila smene pojedinih ministara a DS nije hteo to ni da razmotri a sada glumite neke poštenjačine!

Marija Stanisic

pre 10 godina

Ako ova zena nastavi da daje izjave u ime DS-a, i ovo malo nas sto bi jos uvek glasalo za njih , odustace od te ideje.

Jel ovo nova Trivanka, sta je ovo?

Zoki Poki

pre 10 godina

ja kao okoreli ursovac podržavam zahtev za ostavkom gospodina
(nepoziva, 18. jun 2013 14:00)

Како је Чанак лепо рекао, урсали сте све што сте могли и то заједно.
Ово је последица рада Владе, чији је коњоглави члан.

go1989

pre 10 godina

Obradovic se igra i on je jedan od onih koji pod hitno moraju da budu smenjeni. Ovo mu nije prva ~greska~, ali nadam se da je poslednja.

niki

pre 10 godina

Još jedan šamar obrazovanju nam je priredio ministar. Sa mnogim idejama DS-a se ne slažem i smatram da oni nemaju prava nikoga da kritikuju ali sa ovim su sasvim u pravu. U SPS-u imamo mnogo nepobaveštenih koji su svoje fotelje zauzeli ali ne žele nikakvu odgovornost.

Srbin 100%

pre 10 godina

Za ovu bruku i sramotu da ima makar malo morala ministar bi vec podneo ostavku a ne bi cekao da se celokupna javnost pobuni

Nikolija Peric

pre 10 godina

Isto se radilo svih prethodnih godina, sto ga niste smenili gospodo dok je bio i vas ministar ? Svi neka pricaju, DS ima pravo samo da cuti !

jovana karadzic stojnovic

pre 10 godina

Korupcija pri zaposljavanju, losi udzbenici, nezadovoljni prosvetari, neobrazovana deca... I tako, sve gore, nebitno ko je bio i ko je ostao, stanje je kriticno.

samoJa

pre 10 godina

Ovo je jedan od većih prestupa,za ovo mora neko da odgovara,ali sam ubeđen da će Vlada ovo pravilno rešiti i krivce privesti

Antipova

pre 10 godina

G-djo, znate li sta se zateklo u prosveti?
Ovim redom...uspeh u skoli mozes da kupis, test za polaganje prijemnog mozes da kupis,diplomu srednje skole, kao od sale , fakultetsku , znalo se tacno gde i po kojoj ceni, i onda na kraju, radno mesto po izboru i zaslugama ali i misljenju o podobnosti doskorasnjih vlasti,i ono najgore ovakvi kadrovi su nad postenim znanjem imali prioritet.U procesu stvaranja
“intelektualno-partijskih elita”za Vama nisu zaostajali
ni svi tadasnji koalicioni partneri .
E, a Vi sad recite kako niste znali jer resor je bio vodjen Ministrom SPS-a, ali u citavom procesu tacku na I ste ipak stavljali VI !

Voja

pre 10 godina

Sve funkcionere u Ministarstvu prosvete i nauke razrešiti, a ne samo Obradovića. Skandalozno je kako se razaraju prosveta i nauka. Ovo sa maturom je samo poslednja kap koja je, nadam se, prelila čašu.

deputat

pre 10 godina

Rekao bih da Obradović ima jaku poziciju u SPS-u,jer evo peta godina kako opstaje na poziciji ministra obrazovanja.U svim normalnim zemljama obrazovanje zauzima visoku,možda i najvišu,poziciju u društvenom sistemu.Kod nas to nije slučaj,a pogotovo je kvalitet obrazovanja u padu zadnjih godina.Naravno za to je najodgovorniji ministar i stranka koja ga je postavila,ali i dve partije koje su vodile(DS) i vode vladu(SNS).Možda je ova afera "prelila čašu" i ministar,koji je kulturan i fin,ali koji je očigledno nezainteresovan da obavlja ovako važnu i odgovornu funkciju,podnese ostavku.Po mom mišljenju ministar Obradović je, obzirom na važnost funkcije, najlošiji u vladi i verovatno najlošiji minstar obrazovanja od uvodjenja višestranačja1990 godine.

Novak

pre 10 godina

Kad nisu smenili ministra poljoprivrede, koji je trovao ceo narod, zar mislite da ce smeniti ovog koji truje "samo" mentalno zdravlje malih maturanata...

Antipova

pre 10 godina

G-djo, znate li sta se zateklo u prosveti?
Ovim redom...uspeh u skoli mozes da kupis, test za polaganje prijemnog mozes da kupis,diplomu srednje skole, kao od sale , fakultetsku , znalo se tacno gde i po kojoj ceni, i onda na kraju, radno mesto po izboru i zaslugama ali i misljenju o podobnosti doskorasnjih vlasti,i ono najgore ovakvi kadrovi su nad postenim znanjem imali prioritet.U procesu stvaranja “intelektualno-partijskih elita”za Vama nisu zaostajali ni svi tadasnji koalicioni partneri .
E, a Vi sad recite kako niste znali jer resor je bio vodjen Ministrom SPS-a, ali u citavom procesu tacku na ste ipak stavljali VI !

metaphor

pre 10 godina

Obradovic jeste jedan od najgorih ministara u vladi, potpuno se slazem da ga treba smeniti. Medjutim, ne smatram da bi bili posebno bolji ni ovi koji traze njegovu ostavku. (metaphor)

logika

pre 10 godina

Ne razumem zašto je bitno ko traži Obradovićevu ostavku. Činjenica je da je ovo nevidjen skandal, kao i to da Obradović nikad nije ništa pametno uradio, da je školstvo doveo do raspada, i da nema sumnje da treba da podnese ostavku ili da ga smene. Sve drugo je nebitno.

Radman

pre 10 godina

Ona je navela da su se testovi matematike za danasnji ispit prodavali na ulici, sto je "tezak kriminal" i zatrazila da se utvrde i sve okolnosti jucerasnjeg polaganja testa iz srpskog jezika u okviru male mature.

Ni meni se ne dopada Obradovic, ali kakve ovo veze ima sa njim?

LIMUN

pre 10 godina

taj ministar je unistio obrazovanje.On se uopste nije mesao u svoj posao. Pa DS je rehabilitovala SPS,i sada je drugi kriv.Obradovic je bio veciti promasaj. Kada SPS pusti korenje, tesko ko moze da ih sasece. Pitajte prosvetare da li iko ima koju pametnu za svoga ministra!

Jagodiceva

pre 10 godina

Vidi kriticnosti,molim te !O bivsoj sve najgore ?!
Pa kako sve vi drazli pod kontrolom Ministarstvo prosvete na celu sa istim ovim covekom 4 godine? Ja, naravno svoje misljenje o srpskoj prosveti kao i o SPS Ministru imam, i isto je unazad bar 5 godina , ali vase kritike su nesuvisle i kontradiktorne uzimajuci u obzir dugotrajno participiranje i kohabitaciju sa njegovom partijom.

Natalija Nikolić

pre 10 godina

“eto to je sada nezapamćen skandal”?! Kad se ne priznaje šta je bilo od 1990 to kako izgleda, zašto? Zemlja bila u 4 rata, sve bilo stavljeno na kartu rata, prosveta, zdravstvo,..., sve je u Srbiji bilo PUŠTENO NIZ VODU! Sve to što čini život – životom – bilo je nevažno. Pa zar nije to bio taj “najveći skandal”! I za taj skandal niko nije odgovarao, on se poriče – to se nije dogodilo. O tome je zabranjeno da se govori. Ali kao što vidite život se ne može prevariti: svakodnevno taj antimoral – nepostojanje vrlina – nepostojanje kulture – izlazi na videlo u svojim mnogobrojnim ružnim oblicima.
Ps. Stvari same od sebe neće da se urede i civilizuju! Ali su i DS i DSS takođe sprečili da se dogodi LUSTRACIJA naopokag načina vladanja "podobnim kardovima". Jedna ostavka ne znači ama baš ništa.

opajdara

pre 10 godina

Meni jedna druga stvar privlaci paznju. Da li je moguce da ljudi pribegavaju provaljivanju testova i spremanju puskica za prijemni koji bi prosecan ucenik treceg razreda polozio sa max. brojem poena? Tuga je kakva pitanja i zadaci dolaze na testovima. A ovog nemoralnog coveculjka napujdati sa sve Lakosta Bekutom. Mada, svi su oni ista sorta...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Miki, 18. jun 2013 18:55)
Za vasu informaciju trecaci uce da sabiraju do milion, a razlomci, stepenovanje, celi brojevi, geometrijska tela su gradivo visih razreda osnovne skole. Zadaci i ne treba da budu tezi od toga da ih ja kao prosecan roditelj sa zavrsenom osnovnom skolom mogu i dan danas uraditi, deca nam zavrsavaju osnovnu skolu, a ne svemirsku akademiju. Znaci, treba da znaju osnovne racunske operacije, stepenovanje, korenovanje, pozitivne i negativne brojeve, algebarske izraze i osnovne pojmove iz geometrije.

Silvester

pre 10 godina

Zadnji veliki štrajk prosvete koji je trajao par meseci bio je ugušen nasilno i protivpravno sramnim i paušalnim odbijanjem od zarada. Vinovnici tog dela nisu bili samo Obradović i njegovi SPS kadrovi, već pre svega predsednik vlade Cvetković i Demokratska stranka. Od SPS-a ništa dobro prosveta nije ni očekivala, ali je 2008. DS obigravao oko prosvetnih sindikata i potpisivao protokole zalažući se deklarativno za obrazovanje i kulturu. A dobili smo najgoru moguću vladu koja je konačno dotukla prosvetu od Miloševića na ovamo. Zapošljavali ste i Kurtu i Murtu, i ne zna se više ni ko pije ni ko plaća po prosveti. Žuti, od vas nema gorih. Svu nadu u bolje sutra bacili ste pod noge. Dobili ste izbore pre 5 godina samo na strahu od Tomislava Nikolića. Koliko ste propali kada je narod ipak odlučio da glasa za njega samo vas više nikada da ne gleda.
Žarka, Dačića, Mrku i ostale ste vi doveli na vlast, i rehabilitovali. Da je to Koštunica pre vas uradio vi biste pozivali narod na linč. Ja takvu gomilu moralnih propalica kao što ste vi u životu nisam video. 90-ih sam bio simpatizer DS-a i aktivno učestvovao u demonstracijama, danas mi se svi gadite, ali DS posebno.

E pa znamo na čemu smo, gospodo LOPOVSKI KAPITALISTI, a istovremeno ste upravo vi bivše KOMUNJARE koje su izdale i revoluciju, i narod, i radnike, i državu! Oteto - prokleto, nećete nikad moći mirno da spavate. Jer ima nas dosta koji smo ukapirali. Ne možete lagati sve ljude sve vreme.

joker

pre 10 godina

"Ona je ocenila da je to nezapamćen skandal, kojim je poručeno da se vredan rad ne isplati, da posao prosvetnih radnika nije važan i da će diplome imati deca čiji roditelji to mogu da im kupe" na žalost ovo je najvažnija poruka koju treba preneti tim mladim ljudima.

Miki

pre 10 godina

Sad cujem na radiju javio se neki profesor iz Pirota iz skole gde su greskom radili testove koji su trebali da se rade danas i da kao preuzima punu odgovornost zbog te greske.Ovo mi deluje da je Obradovic naredio tome da se zrtvuje za njega verovatno su partiski drugovi.

Miki

pre 10 godina

Meni jedna druga stvar privlaci paznju. Da li je moguce da ljudi pribegavaju provaljivanju testova i spremanju puskica za prijemni koji bi prosecan ucenik treceg razreda polozio sa max. brojem poena? Tuga je kakva pitanja i zadaci dolaze na testovima. A ovog nemoralnog coveculjka napujdati sa sve Lakosta Bekutom. Mada, svi su oni ista sorta...

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

Taj bio ministar i kad ste vi bili na vlasti. Umuknite više, muka mi je od svih vas. Ne postoji političar u ovoj državi, bilo na vlasti ili u opoziciji, a da vredi i jednu prebijenu paru.

PrinceOfPersia

pre 10 godina

Koliko vidim svi se slazemo da Obradovic treba da podnese ostavku, ali imam za vas gospodo iz DS-a jedno pitanje: Ko je bio odgovoran za raniju prodaju testova u vasoj vladi, zasto se cutalo o tome, ko je iz vasih redova surovao, ne delujete bas nesto iznenenadjeno !

Tijana

pre 10 godina

Gospodjo Grbić,kako Vas nije stid. Ko Vam daje za pravo da vređate iz ličnih i neargumenovanih pobuda ljude iz SPS. Nisu oni krivi sto vi niste svoji . Ovaj narod i Zemlja su bili srećni dok je na vlasti bio SPS. Oni su levičari i jedini su za narod. Ako su imali ekscesa ,država je ogroman mehanizam...tijana

winston

pre 10 godina

Pisalo je u stampu pre par godine, da su vecina MPove diplome, njih 250, falsifikovame, kupljene. Kad pogledas ko sve tamo sede u parlament, jasno je. A najveca bruka, Toma i Velja imaju masters, mislim . . . za Srbiju, bruka - spremni smo mi za EU, definitivno.

Tijana

pre 10 godina

Neverovatno je koliko ste vi pokvarena,trula stranka. Ne dozvoljavate ovoj vlasti da diše od prvog dana dolaska na vlast. Ovo sa matematikom ste vi iz stranke podmetnuli Obradoviću....tijana

opajdara

pre 10 godina

rad ne isplati, da posao prosvetnih radnika nije važan i da će diplome imati deca čiji roditelji to mogu da im kupe.

Када може преЦедник, што онда не би могли и остали. Зна се од ког краја риба почиње да се квари.
(Бакалар, 18. jun 2013 15:39)
Da se rad ne isplati, da je skolstvo degradirano razno-raznim kvazi reformama i da ce diplome imati oni ciji roditelji mogu da ih plate - to sam saznala za vreme bivsih "demokratskih" vlada, nema to veze sa danasanjom "elitom". Smernice su udarane od 2000-te.

ROTKVICA

pre 10 godina

Slazem se da treba Ministar Obradovic da podnese ostavku, ovakva neodgovornost i nesposobnost se treba kazniti! Ali mi takodje smeta da su gospoda iz DS-a najmanje pozvani da to predloze, i da trazite ostavku, istog tog Obradovica ste Vi postavili kada ste zajedno bili vladi za Ministra prosvete. Nemojte nam jos reci da za vreme vaseg mandata takvih stvari nije bilo.

ostavka ministra

pre 10 godina

Ono sto najmanje moze da ucini ministar Obradovic je da podnese ostavku. A pored toga jer se zna i da je test iz maternjeg jezika provaljen da se ucenici upisu na osnovu uspeha. Ovo se dogadja godinama, a prvi put reaguje minstarstvo prosvete, znamo da su i prosle godine Beogradjani prodavali test po 1000 dinara, ali niko nije resgovao. Od kada u 5. oktobra uvedne reforme, nase obrazovanje je dozivelo fijako, a ovo je dno dna. Zato su svi prosvetni radnici slozni samo u jednom, OSTAVKA MINISTRA ZARKA OBRADOVICA, ako ima malo karaktera, sto cisto sumnjam

Dragan Stajic

pre 10 godina

ne interesuju me stranke nego dela pojedinaca: ostavka, nego sta? neko mora da bude odgovoran ili nam slede diktatura ili anarhija.

Tijana S

pre 10 godina

Sigurno je da ce Obradovic odgovarati ako je kriv.Nece se ovo zataskati pored Vucica.U svakom slucaju,treba situaciju prvo dobro ispitati.

bruka

pre 10 godina

Hoce li nas ikada biti sramota za bilo sta????????
Hoce li ikada ovde u srbistanu neko dati ostavku za neku sramotu?????

Bitno da mi hocemo datum na vidovdan.

ukile

pre 10 godina

Sada vam kao svi smetaju,dok ste vladali nikom nista sad ovaj ne valja ovaj ne radi kako treba.Ni vi niste bili nista bolji,zato smo tu i gde smo,na dnu.

marija

pre 10 godina

nisam fan ds-a ali u ovom slučaju podržavam.
i prošle godine je bilo u najmanju ruku sumnjivih kupljenih testova i sad opet.prevršilo je!

LarryLeffar

pre 10 godina

Posle onakve prljave kampanje pred izbore 6. Maja, vi pricate o satanizaciji??? Odakle vam obraza da tu temu pokrenete i jos da pricate kako ste vi ugrozeni???

crni domino

pre 10 godina

Za takve nije zahtev za ostavkom; za takve je zuta motka, jer oni nemaju ni obraza ni morala ni karaktera ni cestitosti! On da nam vaspitava decu?
Sa njim postadosmo najnepismenija nacija u Evropi! Policija cuva zadatke? Budi Bog sa nama! A on je i za nauku?! Katastrofa! SANU drustvo matorih patrijota koji se gledaju popreko! Cast izuzecima... Finansira citav Univerzitet u jednoj mesnoj zajednici na Kosovu!.. I to ce nam biti buduci akademci koji ce da vode Srbiju u buducnost?
Ne ostavka, za njega je zuta motka! I njega i njegovog i partijskog i ministarskog sefa!

Odisej

pre 10 godina

Ostavka!!!
Da je neko ozbiljno istraživao prošlogodišnje malverzacije oko testova, toga ne bi bilo sada. Znači, kriv je za to što nije ništa ranije preduzeo.
Drugo, kako može da brine o interesima državnih škola kad radi na privatnoj???
Da li se neko seća onoga da je otpustio svog partijskog kolegu (profesora državnog fakulteta) koji se pobunio što Obradović želi da i studenti sa privatnih fakulteta konkurišu u držvanim menzama i domovima??? A znate da se u domovima studenti rangiraju najviše prema proseku. Da li će ovi mučenici sa državnih fakulteta moći da konkurišu onima koji imaju kupljeni prosek minimum 9???
Pa, da li vidite da on sve vreme upropašćuje državno školstvo???

Uros

pre 10 godina

@dr. Kiš Prdilov
Malo ste nesto izbrkali u poredjenjima. Kakav komsijski auto. Vasa razmisljanje pre odgovara: posto zivim u zgradi ne treba da imam pravo da se vozim autobusom, nego "plati duruze taksi kad vec imas da zivis u zgradi". Da me ne shvatite pogresno, kako to drzavni fakulteti o svom trosku organizuju studenske domove?

Anonym

pre 10 godina

pritiskajte ih da smene Obradovica, sto duze je ministar sve vise stete, kako u prethodnoj tako i u ovoj vladi. plus je u sukobu interesa, jer radi na privatnom univerzitetu.

****

pre 10 godina

Bas me cudi, pa to ne lici na ministra Obradovica i njegove saradnike. Obradovicu, gospodine, evo dokaza koliko ste prodate duse. Znate dobro sta ste pre dve godine uradili Vi licno i Vasa svita .Oterali ste Magistra i Svetskog prvaka iz ove zemlje. Da li Vas proganja savest, ako je uopste imate? Ne, Vi to ne posedujete.
Dajte ostavku. SVE IMA SVOJ POCETAK PA I KRAJ. IDITE.........bez povratka

Бакалар

pre 10 godina

rad ne isplati, da posao prosvetnih radnika nije važan i da će diplome imati deca čiji roditelji to mogu da im kupe.

Када може преЦедник, што онда не би могли и остали. Зна се од ког краја риба почиње да се квари.

baka

pre 10 godina

Ostavka? Da odgovara za ovo sve to je ok, ali ostavka...pa nije on dezurni policajac da zna kada ce neko da uradi ovako nesto. Testove je cuvala policija dok se nisu spremili u skoli sto znaci da treba dobro istresti ljude koji rade u skoli. Niko nije vidovit a krivaca je puno. Ministar bi trebao da da ostavku u slucaju da ne insistira da se povede istraga. DS i dalje puca u prazno i pokisava da se prikaze kao bolja stranka a skace na svaku prvu loptu kao nezrelo dijete

med i mleko...

pre 10 godina

Poslednji slučaj je samo kap koja je prelila prepunu čašu nerada i loših poteza ministra. Prosveta tone sve više a ministar sija od zadovoljstva.

diplomirani student

pre 10 godina

meni nije jasno kako uopšte čovek koji svesno izgovara reč ''ODELENJE'' i ponavlja je bez ikakvog pokušaja da se ispravi, može da bude nosilac bilo kakve javne funkcije...za početak

Goran

pre 10 godina

U razvijenim demokratijama ministar bi sam podneo ostavku kao jako moralan i odgovoran čovek u vladi. Nažalost kod nas su i mnoge teže stvari prolazile, a ministrima nije ništa falilo, niti su se pozvali na moralni kodeks koji im nalaže da podnesu ostavku ili da ih vlada smeni. Nažalost teško roditeljima i deci kada im obrazovanje srlja u sve veću provaliju, iz koje izgeda nema izlaza.

milutin

pre 10 godina

Mislim da je krajnje vreme da se ovaj bahati i nesposobni ministar već jednom smeni. Prosvetari već dugo ukazuju na njegovu nesposobnost i uništavanje prosvete a on samo priča o tome da samo žele veće plate. Vidi se sada da su bili u pravu što su tražili njegovu smenu. Podržavam svaku inicijativu za njegovu momentalnu OSTAVKU!!!

enigma

pre 10 godina

Ne slazem se sa bilo cim za sta se DS zalaze...osim sa ovim! Zaista skandal, Obradovic bi zbog ovoga i mnogih drugih slucajeva iz prethodnih godina treba POD HITNO da podnese ostavku. Dovoljno je njemu i na Megatrendu da predaje, takvi tamo i treba da rade. Jedino ne razumem zasto u jedinoj njihovoj normalnoj izjavi moraju da napadaju i Nikolica. Bespotrebno.

igor iz sedamdesetih

pre 10 godina

Predlazem Zaretu da ostane na tom mestu sto duze i da bude nasmejan i opusten kao i do sada. Takvog ministra vole svi djaci i roditelji, Cim zavrsi ovu muku sa polaganjem testova ceka ga letovanje u Turskoj u hotelu sa 5 zvezdica, poput prosle godine. Da malo odmori glavu od uzasa nase prosvete za koje on ne snosi odgovornost

MUKNAVI

pre 10 godina

Kako je diplomirao u starckim godinama Tomislav Nikolic, pitanje ne postavlja clan koterije DS vec obican gradjanin, kako nas nazivaju ovi koji se vrzmaju po politici, i oko politike zbog svoje koristi naturajuci nam svoje "programe" umesto da je suprotno, Narod da kaze sta zeli, a oni to da sprovode, po zakonima, i pravilima .. ni po babu ni po stricevima.

Šešir profesora Koste Vujića

pre 10 godina

Još deset dana pa odoše političari na zasluženi godišnji odmor.

Šta znači reč test?

test (eng. test, l. testari svedočiti, posvedočiti)
1. ogled, proba;odricanje od pape pod zakletvom, zakletva kojom je svaki Englez stupajući u drž. službu posvedočavao da nije potajni katolik; up. test-akt.
test (l. testum zemljana zdela; sač)

2. hemijski: plitka i okrugla posuda od nesagorljive gline za vršenje ogleda.

A šta znači reč matematika?

matematika (l.mathematica, gr...)
nauka o veličinama, tj. aritmetika, algebra i geometrija; matezis

Većina što sada galami siguran sam da ne bi prošla ni provaljeni test iz matematike.

ivana jovanovic

pre 10 godina

Kako se svi guse u pogresnom sagledavanju stvari.
prvo: da je Obradovic los ministar, jeste
drugo: pojava sa testovima koji su se mogli kupiti nije nista novo.. Svega toga je bilo i ranijih godina. Samo sto su OVE godine napokon i krenuli da nesto urade. pitanje je samo dokle ce da se dodje.vidim DS se svih ovih godina BAS potrudio da promeni nesto
trece: nije ovde samo problem vlasti, vec i drustva koji ne sankcionise ama bas nikakve prestupe drustvenih i drzavnih normi.
kakav god da je sistem zastite uvek ce biti neko ko ce naci nacin da ga zaobidje. to je normalno.
dakle ... meni je ovaj komentar jerkove cista glupost.... pa na kvadrat.

erazmo beogradski

pre 10 godina

A što ga ne smeniste dok vam je bio koalicioni partner? Tad je dobro radio?

Prodavali testove po školama za 2000din...pa pomnožimo to sa brojem srednjoškolaca...pa da vidimo hoće li neko konačno biti uhapšen zbog kradje i prodaje testova i nameštanja...
Kao da čitam vest o fudbalskoj mafiji - a ne o ministarstvu prosvete i nauke...očaj... :(

manijak

pre 10 godina

Ajd što kritikujes Obradovića skroz je na mestu ali što si oplete po svojim članovima,vi ste se najviše zaposljavali sa sumnjivim diplomama,drugi niko nije ni mogao da se zaposli,sve nam školovani vodili zemlju pa vidim gde su nas doveli.

Sunce Slobode

pre 10 godina

E ovaj zahtev demokrata je sasvim na mestu. Covek je ocigledno zalutao na mesto ministra i svojim (ne)cinjenjem je vec dosta unakazio prosvetu u Srbiji. Nesto slicno kao Bajatovic, covek sa najvecom platom na celu najveceg gubitasa ili Mrkonjic, zivi spomenik bahatosti i osionosti. . .

cicaa

pre 10 godina

Obradovic nikada nije zasluzivao mesto ministra prosvete,taj covek je unistio nas prosvetni sistem!Postoji puno rqazloga za njegovu smenu,ovo danas je prevazislo sve!!!

ljubisa

pre 10 godina

Svi ste vi isti,kad ste opozicija kritikujete kad dodjete na vlast sve zaboravljate,tesko nama obicnim i postenom gradjanima Srbije ..dosta vise lazi i prevare svi do jednog ste isti...

Kapri

pre 10 godina

Mislim da je cela Srbija ujedinjena oko ovog zahteva da Obradović podnese ostavku a DS koliko shvatam želi da se nametne kao neko ko se setio prvi..

ex demokrata 1

pre 10 godina

Ma kakvi,pa ministar ne bi dao ostavku taman da se srusi svaka skola u Srbiji,ima da brani fotelju do poslednjeg daha,i naravno,on priznaje samo sud svoje partije,a to sta misle drugi,roditelji,javnost,rezultati i stanje u prosveti,njega mnogo ne tangira,uostalom,pa on je u Slobino vreme bio cuveni organizator kontramitingasa,sta sad mi da ocekujemo od njega? ostavku kao moralni cin..xaxaxa,ta ajte molim vas.

Mirjana Grbić

pre 10 godina

Podržavam. Dosta nam je kvarnog SPS-a. Sa njima koa zemlja nikada nećemo moći da napredujemo. Ne može jedan nesposoban čovek deceniju da vodi ministarstvo a da pritom ima očajne rezultate. Školstvo nam je skroz degradirano, niko naše diplome više ne ceni. A ovo sa krađom testova je samo jedan od razloga zašto naše diplome nisu cenjene.

Baa

pre 10 godina

Desilo se curenje i kad je DS bio na vlasti.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=06&dd=21&nav_category=12&nav_id=620375
Ne sećam se da su tada smenili ministra, a najgore je što je test održan i rezultati priznati.

Aleksandar

pre 10 godina

Hajde da stvari stavimo u malo vecu perspektivu. Ovo je samo prijemni ispit za nove srednjoskolce, a oko njega se pravi tolika frka da i policija cuva testove. Pohvalno, reklo bi se.
Molicu vas da u google ukucate "maturski rad" ili "seminarski rad" i pretrazivac ce vam uredno ispostaviti listu sajtova koji na vrlo profesionalan nacin nude skolske i fakultetske radove za sitne pare. Ljudi moji, dok svi u ovoj zemlji ne shvate ozbiljno svoje i obrazovanje svoje djece, pozivanje na ostavku jednog ministra je samo akt politikanstva i nista vise.

tiki

pre 10 godina

Mislim da je prica sa testovima najmanji 'greh' ministra Obradovica nacinjen resoru za koji je odgovoran. Ako je za DS to najveci njegov greh, a po ovim saopstenjima to ocigledno jeste, tesko da ce da dodju do mog glasa na sledecim izborima.

draginja

pre 10 godina

Ja mislim da je za sve ovo kriv Djilas.Ko ima dokaze da su testovi provaljeni,nek to spakuje u 2 dzaka donese ispred skupstine lepo pokaze i narod shvati da je to istina.Nadam se da se ministar Obradovic mnogo ne sekira,pa ko je video da neki ministar u Srbiji odgovara za nesto dok mu traje mandat.

PreDragMC

pre 10 godina

Slazem se da treba da podnese ostavku, ovakva neodgovornost i nesposobnost se treba kazniti! Ali postavlja se pitanje sledece. Ko ste vi gospodo iz DS-a da se uopste i pojavljujete i da trazite ostavku, istog tog Obradovica ste vi i stavili u vasoj vladi za ministra prosvete koliko mogu da cujem to se desavalo i predhodnih godina znaci i vi ste imali udela u ovako trulo pljackanje naroda i onesposobljavanje omladine! Treba da vas je sramota!

dr. Kiš Prdilov

pre 10 godina

Ono što mislim DS-u i Đuilasu ne bi objavili zbog romanisranih reči koje bi vrlo sočno birao.
Što se ovog Obradovića tiče, ministar prosvete koji je ujedno i profesor na pirvatnom fakultetu. Još veći je skandal što prima profesorsku a ne ministarsku platu. Pravo pitanje je zašto nije zamrznuo svoje radno mesto dok je ministar. Kako ministar porssvete, može da obavlja dva posla, a školstvo je u blatu preko glave.
Čovek je hteo da progura ili je progurao da i učenici sa privatnih fakulteta imaju pravo na državni dom. Pa to vam dođe na isto ja živim u zgradi, pa pošto nemam auto slobodno mogu da se poslužim sa komšiskim kolima. Da me neko ne shvati pogrešno, samo privatni univerzitet takođe o svom troški moraju da imaju i neki centar gde bi smstili svoje studente. Kako bi to naplaćivali to je već njihov proble.

Obrenovčanin

pre 10 godina

Malo pre sam razmišljao da je sve ovo danas taktično smišljeno da se on protera iz vlade jer na drugi način očigledno to nije moglo. Štitio ga je Dačić zbog ko zna kakvog obećanja..

jovan

pre 10 godina

Policija cuva testove za maturante!? Da li vam pada na pamet kako ova vest sablaznjuje citav svet? Da li vam pada na pamet da toga nema ni u Kongu ni u Kirgistanu ? Da li vam pada na pamet da pomislite gde se nalazite?

Nikola Kiric

pre 10 godina

Hej, DS-ovci, sta vam se ljudi desava? Izadjite iz te rupe na periferiji gde ste umakli (daveci se u greskama iz proslosti).

Oglasavate se oko ovih stvari (ne kazem da su nevazne), ali ljudi AMAN osvestite se vec jednom...
Pocnite da kritikujete sustinske stvari:
1. "sminkanje lesa" od ekonomije
2. borba sa korupcijom - koga su do sada osudili i koliko novca je taj vratio drzavi?
3. Raspad od trosenja novca u subvenicijama, lokalnim budzetima...
4. Dodatno zaduzivanje

A vi pricate o testovima za prijemni (umesto o tome kako smo vec godinama medju najgorima na PISA testovima)
LJUDI - POTREBNI STE KAO KONSTRUKTIVNA OPOZICIJA, A NE KAO LOSI KOMENTATORI DNEVNIH DOGADJAJA. PROBUDITE SE VEC JEDNOM.

Miletic

pre 10 godina

Juce prica o nekim amandmanima, a ni obican test ne moze da sacuva. Ma obrazovanje nam je za posmeh jer nema veze s vezom, tako da bi mogle rekonstrukcije u tom ministarstvu

sesilija

pre 10 godina

Ne podrzavam DS,jos manje Jerkov,ali smatram da je ostavka nesrecnog ministra neophodna!Ovo danas je totalni fijasko za Srpsko obrazovanje!

stranački neopredeljena

pre 10 godina

Diplome su i do sada uglavnom imala deca čiji ću roditelji diplome mogli da im kupe tako da Aleksandra nije otkrila toplu vodu ...

dejan

pre 10 godina

verujem ivici dacicu sto se tice spoljne politike i zelje za boljim zivotm gradjana,ali ako nije u stanju kao premijer i predsednik sps da reformise svoje kadrove,kako ce reformisati mup,zandarmeriju,biu,db itd,bolje je da ceo sps na celu sa njim ode u opoziciju jel bi to bilo bolje od dobijanja datuma sa eu.

Ana Manojlovic

pre 10 godina

Kako ministar moze da kaze da testovi nisu procureli kada postoje dokazi da jesu, fotokopirani, skenirani i slikani testovi iz srpskog jezika. Za treba da dozvolimo da nas i dalje prave budalama. Izadje pred medije i obmanjuje. Moze ocigledno da se desi da je negde procurelo, ali onda stanes iza toga odgovorno! Koja ce budala jos da poveruje da je neko UKRAO samo testove iz matematike. Pa dajte bre ljudi!!!!

socio

pre 10 godina

ma nemoj? sad ste se setili? a kad ste bili u koaliciji bio vam je dobar? studenti kad su trazili smenu zbog ne zna se vise koliko skandala, tad vam je bio dobar?

Miki

pre 10 godina

Najbolje bi bilo da "Kurir" objavi da će zbog ovoga biti uhapšen neko od "žutih" i da je to nastavak Vučićeve borbe protiv kriminala

tea

pre 10 godina

Dobro ste se setili.I da trazite da se testovi poniste,dobri djaci hoce na zasluzeni raspust,a ne da polazu milion puta zbog onih koji kradu.BOJKOT sutrasnjeg testa se vec priprema.Roditelji,dodjite da podrzite svoju decu.

s.

pre 10 godina

Odavno je on zreo za smenu, samo što od toga ništa neće biti.Nikada nije ni trebao da bude na čelu tako važnog resora, samo što se ovde niko ne otima za prosvetu, kulturu...Pa imamo takve ministre.
A to su osnove napretka i razvoja zemlje, normalne zemlje.

Kapri

pre 10 godina

Mislim da je cela Srbija ujedinjena oko ovog zahteva da Obradović podnese ostavku a DS koliko shvatam želi da se nametne kao neko ko se setio prvi..

Nikola Kiric

pre 10 godina

Hej, DS-ovci, sta vam se ljudi desava? Izadjite iz te rupe na periferiji gde ste umakli (daveci se u greskama iz proslosti).

Oglasavate se oko ovih stvari (ne kazem da su nevazne), ali ljudi AMAN osvestite se vec jednom...
Pocnite da kritikujete sustinske stvari:
1. "sminkanje lesa" od ekonomije
2. borba sa korupcijom - koga su do sada osudili i koliko novca je taj vratio drzavi?
3. Raspad od trosenja novca u subvenicijama, lokalnim budzetima...
4. Dodatno zaduzivanje

A vi pricate o testovima za prijemni (umesto o tome kako smo vec godinama medju najgorima na PISA testovima)
LJUDI - POTREBNI STE KAO KONSTRUKTIVNA OPOZICIJA, A NE KAO LOSI KOMENTATORI DNEVNIH DOGADJAJA. PROBUDITE SE VEC JEDNOM.

Mirjana Grbić

pre 10 godina

Podržavam. Dosta nam je kvarnog SPS-a. Sa njima koa zemlja nikada nećemo moći da napredujemo. Ne može jedan nesposoban čovek deceniju da vodi ministarstvo a da pritom ima očajne rezultate. Školstvo nam je skroz degradirano, niko naše diplome više ne ceni. A ovo sa krađom testova je samo jedan od razloga zašto naše diplome nisu cenjene.

Miki

pre 10 godina

Najbolje bi bilo da "Kurir" objavi da će zbog ovoga biti uhapšen neko od "žutih" i da je to nastavak Vučićeve borbe protiv kriminala

cicaa

pre 10 godina

Obradovic nikada nije zasluzivao mesto ministra prosvete,taj covek je unistio nas prosvetni sistem!Postoji puno rqazloga za njegovu smenu,ovo danas je prevazislo sve!!!

tea

pre 10 godina

Dobro ste se setili.I da trazite da se testovi poniste,dobri djaci hoce na zasluzeni raspust,a ne da polazu milion puta zbog onih koji kradu.BOJKOT sutrasnjeg testa se vec priprema.Roditelji,dodjite da podrzite svoju decu.

jovan

pre 10 godina

Policija cuva testove za maturante!? Da li vam pada na pamet kako ova vest sablaznjuje citav svet? Da li vam pada na pamet da toga nema ni u Kongu ni u Kirgistanu ? Da li vam pada na pamet da pomislite gde se nalazite?

Ana Manojlovic

pre 10 godina

Kako ministar moze da kaze da testovi nisu procureli kada postoje dokazi da jesu, fotokopirani, skenirani i slikani testovi iz srpskog jezika. Za treba da dozvolimo da nas i dalje prave budalama. Izadje pred medije i obmanjuje. Moze ocigledno da se desi da je negde procurelo, ali onda stanes iza toga odgovorno! Koja ce budala jos da poveruje da je neko UKRAO samo testove iz matematike. Pa dajte bre ljudi!!!!

sesilija

pre 10 godina

Ne podrzavam DS,jos manje Jerkov,ali smatram da je ostavka nesrecnog ministra neophodna!Ovo danas je totalni fijasko za Srpsko obrazovanje!

diplomirani student

pre 10 godina

meni nije jasno kako uopšte čovek koji svesno izgovara reč ''ODELENJE'' i ponavlja je bez ikakvog pokušaja da se ispravi, može da bude nosilac bilo kakve javne funkcije...za početak

Miletic

pre 10 godina

Juce prica o nekim amandmanima, a ni obican test ne moze da sacuva. Ma obrazovanje nam je za posmeh jer nema veze s vezom, tako da bi mogle rekonstrukcije u tom ministarstvu

Sunce Slobode

pre 10 godina

E ovaj zahtev demokrata je sasvim na mestu. Covek je ocigledno zalutao na mesto ministra i svojim (ne)cinjenjem je vec dosta unakazio prosvetu u Srbiji. Nesto slicno kao Bajatovic, covek sa najvecom platom na celu najveceg gubitasa ili Mrkonjic, zivi spomenik bahatosti i osionosti. . .

s.

pre 10 godina

Odavno je on zreo za smenu, samo što od toga ništa neće biti.Nikada nije ni trebao da bude na čelu tako važnog resora, samo što se ovde niko ne otima za prosvetu, kulturu...Pa imamo takve ministre.
A to su osnove napretka i razvoja zemlje, normalne zemlje.

ex demokrata 1

pre 10 godina

Ma kakvi,pa ministar ne bi dao ostavku taman da se srusi svaka skola u Srbiji,ima da brani fotelju do poslednjeg daha,i naravno,on priznaje samo sud svoje partije,a to sta misle drugi,roditelji,javnost,rezultati i stanje u prosveti,njega mnogo ne tangira,uostalom,pa on je u Slobino vreme bio cuveni organizator kontramitingasa,sta sad mi da ocekujemo od njega? ostavku kao moralni cin..xaxaxa,ta ajte molim vas.

stranački neopredeljena

pre 10 godina

Diplome su i do sada uglavnom imala deca čiji ću roditelji diplome mogli da im kupe tako da Aleksandra nije otkrila toplu vodu ...

ljubisa

pre 10 godina

Svi ste vi isti,kad ste opozicija kritikujete kad dodjete na vlast sve zaboravljate,tesko nama obicnim i postenom gradjanima Srbije ..dosta vise lazi i prevare svi do jednog ste isti...

dejan

pre 10 godina

verujem ivici dacicu sto se tice spoljne politike i zelje za boljim zivotm gradjana,ali ako nije u stanju kao premijer i predsednik sps da reformise svoje kadrove,kako ce reformisati mup,zandarmeriju,biu,db itd,bolje je da ceo sps na celu sa njim ode u opoziciju jel bi to bilo bolje od dobijanja datuma sa eu.

draginja

pre 10 godina

Ja mislim da je za sve ovo kriv Djilas.Ko ima dokaze da su testovi provaljeni,nek to spakuje u 2 dzaka donese ispred skupstine lepo pokaze i narod shvati da je to istina.Nadam se da se ministar Obradovic mnogo ne sekira,pa ko je video da neki ministar u Srbiji odgovara za nesto dok mu traje mandat.

milutin

pre 10 godina

Mislim da je krajnje vreme da se ovaj bahati i nesposobni ministar već jednom smeni. Prosvetari već dugo ukazuju na njegovu nesposobnost i uništavanje prosvete a on samo priča o tome da samo žele veće plate. Vidi se sada da su bili u pravu što su tražili njegovu smenu. Podržavam svaku inicijativu za njegovu momentalnu OSTAVKU!!!

dr. Kiš Prdilov

pre 10 godina

Ono što mislim DS-u i Đuilasu ne bi objavili zbog romanisranih reči koje bi vrlo sočno birao.
Što se ovog Obradovića tiče, ministar prosvete koji je ujedno i profesor na pirvatnom fakultetu. Još veći je skandal što prima profesorsku a ne ministarsku platu. Pravo pitanje je zašto nije zamrznuo svoje radno mesto dok je ministar. Kako ministar porssvete, može da obavlja dva posla, a školstvo je u blatu preko glave.
Čovek je hteo da progura ili je progurao da i učenici sa privatnih fakulteta imaju pravo na državni dom. Pa to vam dođe na isto ja živim u zgradi, pa pošto nemam auto slobodno mogu da se poslužim sa komšiskim kolima. Da me neko ne shvati pogrešno, samo privatni univerzitet takođe o svom troški moraju da imaju i neki centar gde bi smstili svoje studente. Kako bi to naplaćivali to je već njihov proble.

igor iz sedamdesetih

pre 10 godina

Predlazem Zaretu da ostane na tom mestu sto duze i da bude nasmejan i opusten kao i do sada. Takvog ministra vole svi djaci i roditelji, Cim zavrsi ovu muku sa polaganjem testova ceka ga letovanje u Turskoj u hotelu sa 5 zvezdica, poput prosle godine. Da malo odmori glavu od uzasa nase prosvete za koje on ne snosi odgovornost

Odisej

pre 10 godina

Ostavka!!!
Da je neko ozbiljno istraživao prošlogodišnje malverzacije oko testova, toga ne bi bilo sada. Znači, kriv je za to što nije ništa ranije preduzeo.
Drugo, kako može da brine o interesima državnih škola kad radi na privatnoj???
Da li se neko seća onoga da je otpustio svog partijskog kolegu (profesora državnog fakulteta) koji se pobunio što Obradović želi da i studenti sa privatnih fakulteta konkurišu u držvanim menzama i domovima??? A znate da se u domovima studenti rangiraju najviše prema proseku. Da li će ovi mučenici sa državnih fakulteta moći da konkurišu onima koji imaju kupljeni prosek minimum 9???
Pa, da li vidite da on sve vreme upropašćuje državno školstvo???

Baa

pre 10 godina

Desilo se curenje i kad je DS bio na vlasti.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=06&dd=21&nav_category=12&nav_id=620375
Ne sećam se da su tada smenili ministra, a najgore je što je test održan i rezultati priznati.

socio

pre 10 godina

ma nemoj? sad ste se setili? a kad ste bili u koaliciji bio vam je dobar? studenti kad su trazili smenu zbog ne zna se vise koliko skandala, tad vam je bio dobar?

Anonym

pre 10 godina

pritiskajte ih da smene Obradovica, sto duze je ministar sve vise stete, kako u prethodnoj tako i u ovoj vladi. plus je u sukobu interesa, jer radi na privatnom univerzitetu.

Dragan Stajic

pre 10 godina

ne interesuju me stranke nego dela pojedinaca: ostavka, nego sta? neko mora da bude odgovoran ili nam slede diktatura ili anarhija.

Бакалар

pre 10 godina

rad ne isplati, da posao prosvetnih radnika nije važan i da će diplome imati deca čiji roditelji to mogu da im kupe.

Када може преЦедник, што онда не би могли и остали. Зна се од ког краја риба почиње да се квари.

crni domino

pre 10 godina

Za takve nije zahtev za ostavkom; za takve je zuta motka, jer oni nemaju ni obraza ni morala ni karaktera ni cestitosti! On da nam vaspitava decu?
Sa njim postadosmo najnepismenija nacija u Evropi! Policija cuva zadatke? Budi Bog sa nama! A on je i za nauku?! Katastrofa! SANU drustvo matorih patrijota koji se gledaju popreko! Cast izuzecima... Finansira citav Univerzitet u jednoj mesnoj zajednici na Kosovu!.. I to ce nam biti buduci akademci koji ce da vode Srbiju u buducnost?
Ne ostavka, za njega je zuta motka! I njega i njegovog i partijskog i ministarskog sefa!

Obrenovčanin

pre 10 godina

Malo pre sam razmišljao da je sve ovo danas taktično smišljeno da se on protera iz vlade jer na drugi način očigledno to nije moglo. Štitio ga je Dačić zbog ko zna kakvog obećanja..

erazmo beogradski

pre 10 godina

A što ga ne smeniste dok vam je bio koalicioni partner? Tad je dobro radio?

Prodavali testove po školama za 2000din...pa pomnožimo to sa brojem srednjoškolaca...pa da vidimo hoće li neko konačno biti uhapšen zbog kradje i prodaje testova i nameštanja...
Kao da čitam vest o fudbalskoj mafiji - a ne o ministarstvu prosvete i nauke...očaj... :(

PreDragMC

pre 10 godina

Slazem se da treba da podnese ostavku, ovakva neodgovornost i nesposobnost se treba kazniti! Ali postavlja se pitanje sledece. Ko ste vi gospodo iz DS-a da se uopste i pojavljujete i da trazite ostavku, istog tog Obradovica ste vi i stavili u vasoj vladi za ministra prosvete koliko mogu da cujem to se desavalo i predhodnih godina znaci i vi ste imali udela u ovako trulo pljackanje naroda i onesposobljavanje omladine! Treba da vas je sramota!

Goran

pre 10 godina

U razvijenim demokratijama ministar bi sam podneo ostavku kao jako moralan i odgovoran čovek u vladi. Nažalost kod nas su i mnoge teže stvari prolazile, a ministrima nije ništa falilo, niti su se pozvali na moralni kodeks koji im nalaže da podnesu ostavku ili da ih vlada smeni. Nažalost teško roditeljima i deci kada im obrazovanje srlja u sve veću provaliju, iz koje izgeda nema izlaza.

Aleksandar

pre 10 godina

Hajde da stvari stavimo u malo vecu perspektivu. Ovo je samo prijemni ispit za nove srednjoskolce, a oko njega se pravi tolika frka da i policija cuva testove. Pohvalno, reklo bi se.
Molicu vas da u google ukucate "maturski rad" ili "seminarski rad" i pretrazivac ce vam uredno ispostaviti listu sajtova koji na vrlo profesionalan nacin nude skolske i fakultetske radove za sitne pare. Ljudi moji, dok svi u ovoj zemlji ne shvate ozbiljno svoje i obrazovanje svoje djece, pozivanje na ostavku jednog ministra je samo akt politikanstva i nista vise.

bruka

pre 10 godina

Hoce li nas ikada biti sramota za bilo sta????????
Hoce li ikada ovde u srbistanu neko dati ostavku za neku sramotu?????

Bitno da mi hocemo datum na vidovdan.

PrinceOfPersia

pre 10 godina

Koliko vidim svi se slazemo da Obradovic treba da podnese ostavku, ali imam za vas gospodo iz DS-a jedno pitanje: Ko je bio odgovoran za raniju prodaju testova u vasoj vladi, zasto se cutalo o tome, ko je iz vasih redova surovao, ne delujete bas nesto iznenenadjeno !

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

Taj bio ministar i kad ste vi bili na vlasti. Umuknite više, muka mi je od svih vas. Ne postoji političar u ovoj državi, bilo na vlasti ili u opoziciji, a da vredi i jednu prebijenu paru.

marija

pre 10 godina

nisam fan ds-a ali u ovom slučaju podržavam.
i prošle godine je bilo u najmanju ruku sumnjivih kupljenih testova i sad opet.prevršilo je!

ostavka ministra

pre 10 godina

Ono sto najmanje moze da ucini ministar Obradovic je da podnese ostavku. A pored toga jer se zna i da je test iz maternjeg jezika provaljen da se ucenici upisu na osnovu uspeha. Ovo se dogadja godinama, a prvi put reaguje minstarstvo prosvete, znamo da su i prosle godine Beogradjani prodavali test po 1000 dinara, ali niko nije resgovao. Od kada u 5. oktobra uvedne reforme, nase obrazovanje je dozivelo fijako, a ovo je dno dna. Zato su svi prosvetni radnici slozni samo u jednom, OSTAVKA MINISTRA ZARKA OBRADOVICA, ako ima malo karaktera, sto cisto sumnjam

winston

pre 10 godina

Pisalo je u stampu pre par godine, da su vecina MPove diplome, njih 250, falsifikovame, kupljene. Kad pogledas ko sve tamo sede u parlament, jasno je. A najveca bruka, Toma i Velja imaju masters, mislim . . . za Srbiju, bruka - spremni smo mi za EU, definitivno.

logika

pre 10 godina

Ne razumem zašto je bitno ko traži Obradovićevu ostavku. Činjenica je da je ovo nevidjen skandal, kao i to da Obradović nikad nije ništa pametno uradio, da je školstvo doveo do raspada, i da nema sumnje da treba da podnese ostavku ili da ga smene. Sve drugo je nebitno.

med i mleko...

pre 10 godina

Poslednji slučaj je samo kap koja je prelila prepunu čašu nerada i loših poteza ministra. Prosveta tone sve više a ministar sija od zadovoljstva.

****

pre 10 godina

Bas me cudi, pa to ne lici na ministra Obradovica i njegove saradnike. Obradovicu, gospodine, evo dokaza koliko ste prodate duse. Znate dobro sta ste pre dve godine uradili Vi licno i Vasa svita .Oterali ste Magistra i Svetskog prvaka iz ove zemlje. Da li Vas proganja savest, ako je uopste imate? Ne, Vi to ne posedujete.
Dajte ostavku. SVE IMA SVOJ POCETAK PA I KRAJ. IDITE.........bez povratka

MUKNAVI

pre 10 godina

Kako je diplomirao u starckim godinama Tomislav Nikolic, pitanje ne postavlja clan koterije DS vec obican gradjanin, kako nas nazivaju ovi koji se vrzmaju po politici, i oko politike zbog svoje koristi naturajuci nam svoje "programe" umesto da je suprotno, Narod da kaze sta zeli, a oni to da sprovode, po zakonima, i pravilima .. ni po babu ni po stricevima.

Miki

pre 10 godina

Sad cujem na radiju javio se neki profesor iz Pirota iz skole gde su greskom radili testove koji su trebali da se rade danas i da kao preuzima punu odgovornost zbog te greske.Ovo mi deluje da je Obradovic naredio tome da se zrtvuje za njega verovatno su partiski drugovi.

Silvester

pre 10 godina

Zadnji veliki štrajk prosvete koji je trajao par meseci bio je ugušen nasilno i protivpravno sramnim i paušalnim odbijanjem od zarada. Vinovnici tog dela nisu bili samo Obradović i njegovi SPS kadrovi, već pre svega predsednik vlade Cvetković i Demokratska stranka. Od SPS-a ništa dobro prosveta nije ni očekivala, ali je 2008. DS obigravao oko prosvetnih sindikata i potpisivao protokole zalažući se deklarativno za obrazovanje i kulturu. A dobili smo najgoru moguću vladu koja je konačno dotukla prosvetu od Miloševića na ovamo. Zapošljavali ste i Kurtu i Murtu, i ne zna se više ni ko pije ni ko plaća po prosveti. Žuti, od vas nema gorih. Svu nadu u bolje sutra bacili ste pod noge. Dobili ste izbore pre 5 godina samo na strahu od Tomislava Nikolića. Koliko ste propali kada je narod ipak odlučio da glasa za njega samo vas više nikada da ne gleda.
Žarka, Dačića, Mrku i ostale ste vi doveli na vlast, i rehabilitovali. Da je to Koštunica pre vas uradio vi biste pozivali narod na linč. Ja takvu gomilu moralnih propalica kao što ste vi u životu nisam video. 90-ih sam bio simpatizer DS-a i aktivno učestvovao u demonstracijama, danas mi se svi gadite, ali DS posebno.

E pa znamo na čemu smo, gospodo LOPOVSKI KAPITALISTI, a istovremeno ste upravo vi bivše KOMUNJARE koje su izdale i revoluciju, i narod, i radnike, i državu! Oteto - prokleto, nećete nikad moći mirno da spavate. Jer ima nas dosta koji smo ukapirali. Ne možete lagati sve ljude sve vreme.

enigma

pre 10 godina

Ne slazem se sa bilo cim za sta se DS zalaze...osim sa ovim! Zaista skandal, Obradovic bi zbog ovoga i mnogih drugih slucajeva iz prethodnih godina treba POD HITNO da podnese ostavku. Dovoljno je njemu i na Megatrendu da predaje, takvi tamo i treba da rade. Jedino ne razumem zasto u jedinoj njihovoj normalnoj izjavi moraju da napadaju i Nikolica. Bespotrebno.

ROTKVICA

pre 10 godina

Slazem se da treba Ministar Obradovic da podnese ostavku, ovakva neodgovornost i nesposobnost se treba kazniti! Ali mi takodje smeta da su gospoda iz DS-a najmanje pozvani da to predloze, i da trazite ostavku, istog tog Obradovica ste Vi postavili kada ste zajedno bili vladi za Ministra prosvete. Nemojte nam jos reci da za vreme vaseg mandata takvih stvari nije bilo.

tiki

pre 10 godina

Mislim da je prica sa testovima najmanji 'greh' ministra Obradovica nacinjen resoru za koji je odgovoran. Ako je za DS to najveci njegov greh, a po ovim saopstenjima to ocigledno jeste, tesko da ce da dodju do mog glasa na sledecim izborima.

Miki

pre 10 godina

Meni jedna druga stvar privlaci paznju. Da li je moguce da ljudi pribegavaju provaljivanju testova i spremanju puskica za prijemni koji bi prosecan ucenik treceg razreda polozio sa max. brojem poena? Tuga je kakva pitanja i zadaci dolaze na testovima. A ovog nemoralnog coveculjka napujdati sa sve Lakosta Bekutom. Mada, svi su oni ista sorta...

manijak

pre 10 godina

Ajd što kritikujes Obradovića skroz je na mestu ali što si oplete po svojim članovima,vi ste se najviše zaposljavali sa sumnjivim diplomama,drugi niko nije ni mogao da se zaposli,sve nam školovani vodili zemlju pa vidim gde su nas doveli.

LIMUN

pre 10 godina

taj ministar je unistio obrazovanje.On se uopste nije mesao u svoj posao. Pa DS je rehabilitovala SPS,i sada je drugi kriv.Obradovic je bio veciti promasaj. Kada SPS pusti korenje, tesko ko moze da ih sasece. Pitajte prosvetare da li iko ima koju pametnu za svoga ministra!

Tijana

pre 10 godina

Neverovatno je koliko ste vi pokvarena,trula stranka. Ne dozvoljavate ovoj vlasti da diše od prvog dana dolaska na vlast. Ovo sa matematikom ste vi iz stranke podmetnuli Obradoviću....tijana

deputat

pre 10 godina

Rekao bih da Obradović ima jaku poziciju u SPS-u,jer evo peta godina kako opstaje na poziciji ministra obrazovanja.U svim normalnim zemljama obrazovanje zauzima visoku,možda i najvišu,poziciju u društvenom sistemu.Kod nas to nije slučaj,a pogotovo je kvalitet obrazovanja u padu zadnjih godina.Naravno za to je najodgovorniji ministar i stranka koja ga je postavila,ali i dve partije koje su vodile(DS) i vode vladu(SNS).Možda je ova afera "prelila čašu" i ministar,koji je kulturan i fin,ali koji je očigledno nezainteresovan da obavlja ovako važnu i odgovornu funkciju,podnese ostavku.Po mom mišljenju ministar Obradović je, obzirom na važnost funkcije, najlošiji u vladi i verovatno najlošiji minstar obrazovanja od uvodjenja višestranačja1990 godine.

Natalija Nikolić

pre 10 godina

“eto to je sada nezapamćen skandal”?! Kad se ne priznaje šta je bilo od 1990 to kako izgleda, zašto? Zemlja bila u 4 rata, sve bilo stavljeno na kartu rata, prosveta, zdravstvo,..., sve je u Srbiji bilo PUŠTENO NIZ VODU! Sve to što čini život – životom – bilo je nevažno. Pa zar nije to bio taj “najveći skandal”! I za taj skandal niko nije odgovarao, on se poriče – to se nije dogodilo. O tome je zabranjeno da se govori. Ali kao što vidite život se ne može prevariti: svakodnevno taj antimoral – nepostojanje vrlina – nepostojanje kulture – izlazi na videlo u svojim mnogobrojnim ružnim oblicima.
Ps. Stvari same od sebe neće da se urede i civilizuju! Ali su i DS i DSS takođe sprečili da se dogodi LUSTRACIJA naopokag načina vladanja "podobnim kardovima". Jedna ostavka ne znači ama baš ništa.

metaphor

pre 10 godina

Obradovic jeste jedan od najgorih ministara u vladi, potpuno se slazem da ga treba smeniti. Medjutim, ne smatram da bi bili posebno bolji ni ovi koji traze njegovu ostavku. (metaphor)

joker

pre 10 godina

"Ona je ocenila da je to nezapamćen skandal, kojim je poručeno da se vredan rad ne isplati, da posao prosvetnih radnika nije važan i da će diplome imati deca čiji roditelji to mogu da im kupe" na žalost ovo je najvažnija poruka koju treba preneti tim mladim ljudima.

opajdara

pre 10 godina

rad ne isplati, da posao prosvetnih radnika nije važan i da će diplome imati deca čiji roditelji to mogu da im kupe.

Када може преЦедник, што онда не би могли и остали. Зна се од ког краја риба почиње да се квари.
(Бакалар, 18. jun 2013 15:39)
Da se rad ne isplati, da je skolstvo degradirano razno-raznim kvazi reformama i da ce diplome imati oni ciji roditelji mogu da ih plate - to sam saznala za vreme bivsih "demokratskih" vlada, nema to veze sa danasanjom "elitom". Smernice su udarane od 2000-te.

Novak

pre 10 godina

Kad nisu smenili ministra poljoprivrede, koji je trovao ceo narod, zar mislite da ce smeniti ovog koji truje "samo" mentalno zdravlje malih maturanata...

ivana jovanovic

pre 10 godina

Kako se svi guse u pogresnom sagledavanju stvari.
prvo: da je Obradovic los ministar, jeste
drugo: pojava sa testovima koji su se mogli kupiti nije nista novo.. Svega toga je bilo i ranijih godina. Samo sto su OVE godine napokon i krenuli da nesto urade. pitanje je samo dokle ce da se dodje.vidim DS se svih ovih godina BAS potrudio da promeni nesto
trece: nije ovde samo problem vlasti, vec i drustva koji ne sankcionise ama bas nikakve prestupe drustvenih i drzavnih normi.
kakav god da je sistem zastite uvek ce biti neko ko ce naci nacin da ga zaobidje. to je normalno.
dakle ... meni je ovaj komentar jerkove cista glupost.... pa na kvadrat.

Jagodiceva

pre 10 godina

Vidi kriticnosti,molim te !O bivsoj sve najgore ?!
Pa kako sve vi drazli pod kontrolom Ministarstvo prosvete na celu sa istim ovim covekom 4 godine? Ja, naravno svoje misljenje o srpskoj prosveti kao i o SPS Ministru imam, i isto je unazad bar 5 godina , ali vase kritike su nesuvisle i kontradiktorne uzimajuci u obzir dugotrajno participiranje i kohabitaciju sa njegovom partijom.

Voja

pre 10 godina

Sve funkcionere u Ministarstvu prosvete i nauke razrešiti, a ne samo Obradovića. Skandalozno je kako se razaraju prosveta i nauka. Ovo sa maturom je samo poslednja kap koja je, nadam se, prelila čašu.

Šešir profesora Koste Vujića

pre 10 godina

Još deset dana pa odoše političari na zasluženi godišnji odmor.

Šta znači reč test?

test (eng. test, l. testari svedočiti, posvedočiti)
1. ogled, proba;odricanje od pape pod zakletvom, zakletva kojom je svaki Englez stupajući u drž. službu posvedočavao da nije potajni katolik; up. test-akt.
test (l. testum zemljana zdela; sač)

2. hemijski: plitka i okrugla posuda od nesagorljive gline za vršenje ogleda.

A šta znači reč matematika?

matematika (l.mathematica, gr...)
nauka o veličinama, tj. aritmetika, algebra i geometrija; matezis

Većina što sada galami siguran sam da ne bi prošla ni provaljeni test iz matematike.

Tijana

pre 10 godina

Gospodjo Grbić,kako Vas nije stid. Ko Vam daje za pravo da vređate iz ličnih i neargumenovanih pobuda ljude iz SPS. Nisu oni krivi sto vi niste svoji . Ovaj narod i Zemlja su bili srećni dok je na vlasti bio SPS. Oni su levičari i jedini su za narod. Ako su imali ekscesa ,država je ogroman mehanizam...tijana

Antipova

pre 10 godina

G-djo, znate li sta se zateklo u prosveti?
Ovim redom...uspeh u skoli mozes da kupis, test za polaganje prijemnog mozes da kupis,diplomu srednje skole, kao od sale , fakultetsku , znalo se tacno gde i po kojoj ceni, i onda na kraju, radno mesto po izboru i zaslugama ali i misljenju o podobnosti doskorasnjih vlasti,i ono najgore ovakvi kadrovi su nad postenim znanjem imali prioritet.U procesu stvaranja “intelektualno-partijskih elita”za Vama nisu zaostajali ni svi tadasnji koalicioni partneri .
E, a Vi sad recite kako niste znali jer resor je bio vodjen Ministrom SPS-a, ali u citavom procesu tacku na ste ipak stavljali VI !

Antipova

pre 10 godina

G-djo, znate li sta se zateklo u prosveti?
Ovim redom...uspeh u skoli mozes da kupis, test za polaganje prijemnog mozes da kupis,diplomu srednje skole, kao od sale , fakultetsku , znalo se tacno gde i po kojoj ceni, i onda na kraju, radno mesto po izboru i zaslugama ali i misljenju o podobnosti doskorasnjih vlasti,i ono najgore ovakvi kadrovi su nad postenim znanjem imali prioritet.U procesu stvaranja
“intelektualno-partijskih elita”za Vama nisu zaostajali
ni svi tadasnji koalicioni partneri .
E, a Vi sad recite kako niste znali jer resor je bio vodjen Ministrom SPS-a, ali u citavom procesu tacku na I ste ipak stavljali VI !

opajdara

pre 10 godina

Meni jedna druga stvar privlaci paznju. Da li je moguce da ljudi pribegavaju provaljivanju testova i spremanju puskica za prijemni koji bi prosecan ucenik treceg razreda polozio sa max. brojem poena? Tuga je kakva pitanja i zadaci dolaze na testovima. A ovog nemoralnog coveculjka napujdati sa sve Lakosta Bekutom. Mada, svi su oni ista sorta...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Miki, 18. jun 2013 18:55)
Za vasu informaciju trecaci uce da sabiraju do milion, a razlomci, stepenovanje, celi brojevi, geometrijska tela su gradivo visih razreda osnovne skole. Zadaci i ne treba da budu tezi od toga da ih ja kao prosecan roditelj sa zavrsenom osnovnom skolom mogu i dan danas uraditi, deca nam zavrsavaju osnovnu skolu, a ne svemirsku akademiju. Znaci, treba da znaju osnovne racunske operacije, stepenovanje, korenovanje, pozitivne i negativne brojeve, algebarske izraze i osnovne pojmove iz geometrije.

baka

pre 10 godina

Ostavka? Da odgovara za ovo sve to je ok, ali ostavka...pa nije on dezurni policajac da zna kada ce neko da uradi ovako nesto. Testove je cuvala policija dok se nisu spremili u skoli sto znaci da treba dobro istresti ljude koji rade u skoli. Niko nije vidovit a krivaca je puno. Ministar bi trebao da da ostavku u slucaju da ne insistira da se povede istraga. DS i dalje puca u prazno i pokisava da se prikaze kao bolja stranka a skace na svaku prvu loptu kao nezrelo dijete

ukile

pre 10 godina

Sada vam kao svi smetaju,dok ste vladali nikom nista sad ovaj ne valja ovaj ne radi kako treba.Ni vi niste bili nista bolji,zato smo tu i gde smo,na dnu.

Tijana S

pre 10 godina

Sigurno je da ce Obradovic odgovarati ako je kriv.Nece se ovo zataskati pored Vucica.U svakom slucaju,treba situaciju prvo dobro ispitati.

LarryLeffar

pre 10 godina

Posle onakve prljave kampanje pred izbore 6. Maja, vi pricate o satanizaciji??? Odakle vam obraza da tu temu pokrenete i jos da pricate kako ste vi ugrozeni???

Marija Stanisic

pre 10 godina

Ako ova zena nastavi da daje izjave u ime DS-a, i ovo malo nas sto bi jos uvek glasalo za njih , odustace od te ideje.

Jel ovo nova Trivanka, sta je ovo?

Uros

pre 10 godina

@dr. Kiš Prdilov
Malo ste nesto izbrkali u poredjenjima. Kakav komsijski auto. Vasa razmisljanje pre odgovara: posto zivim u zgradi ne treba da imam pravo da se vozim autobusom, nego "plati duruze taksi kad vec imas da zivis u zgradi". Da me ne shvatite pogresno, kako to drzavni fakulteti o svom trosku organizuju studenske domove?

Radman

pre 10 godina

Ona je navela da su se testovi matematike za danasnji ispit prodavali na ulici, sto je "tezak kriminal" i zatrazila da se utvrde i sve okolnosti jucerasnjeg polaganja testa iz srpskog jezika u okviru male mature.

Ni meni se ne dopada Obradovic, ali kakve ovo veze ima sa njim?

jovana karadzic stojnovic

pre 10 godina

Korupcija pri zaposljavanju, losi udzbenici, nezadovoljni prosvetari, neobrazovana deca... I tako, sve gore, nebitno ko je bio i ko je ostao, stanje je kriticno.

Srbin 100%

pre 10 godina

Za ovu bruku i sramotu da ima makar malo morala ministar bi vec podneo ostavku a ne bi cekao da se celokupna javnost pobuni

Zoki Poki

pre 10 godina

ja kao okoreli ursovac podržavam zahtev za ostavkom gospodina
(nepoziva, 18. jun 2013 14:00)

Како је Чанак лепо рекао, урсали сте све што сте могли и то заједно.
Ово је последица рада Владе, чији је коњоглави члан.

Mali Zeka

pre 10 godina

Koje licemerstvo....Prethodnih desetak godina nemalo puta je čitava javnost tražila smene pojedinih ministara a DS nije hteo to ni da razmotri a sada glumite neke poštenjačine!

polarna veverica

pre 10 godina

Strašno je saznanje da su neka deca mogla da ostanu bez upisa u željenu školu samo zato što se neko našao pametan i prodavao unapred rešenja.I strašno je to što bi neko prepisivanjem upisao školu ko ne zaslužujuje a deca koja su osam godina vredno i pošteno učila ne bi mogla da upišu želene škole....BRUKA!!!!!

samoJa

pre 10 godina

Ovo je jedan od većih prestupa,za ovo mora neko da odgovara,ali sam ubeđen da će Vlada ovo pravilno rešiti i krivce privesti

Nikolija Peric

pre 10 godina

Isto se radilo svih prethodnih godina, sto ga niste smenili gospodo dok je bio i vas ministar ? Svi neka pricaju, DS ima pravo samo da cuti !

go1989

pre 10 godina

Obradovic se igra i on je jedan od onih koji pod hitno moraju da budu smenjeni. Ovo mu nije prva ~greska~, ali nadam se da je poslednja.

niki

pre 10 godina

Još jedan šamar obrazovanju nam je priredio ministar. Sa mnogim idejama DS-a se ne slažem i smatram da oni nemaju prava nikoga da kritikuju ali sa ovim su sasvim u pravu. U SPS-u imamo mnogo nepobaveštenih koji su svoje fotelje zauzeli ali ne žele nikakvu odgovornost.

PreDragMC

pre 10 godina

Obradovic pod hitno treba da da ostavku, ali kako to da vam je bio dobar u vasoj Vladi?!
(neko, 18. jun 2013 17:29)
Naravno da im je bio dobar kada su novac od prodanih testova delili zato su i cutali, najgore je sto je i naord cutao jer su znali da nece biti nista iako obelodane istu ovu prljavstinu, danas je znatno drugacija situacija i Obradovic treba da odgovara za ovo!

Maksim

pre 10 godina

DS zahteva od Vlade Srbije da ga smeni", rekla je portparolka DS Aleksandra Jerkov na konferenciji za novinare.

a ko si ti da bilo sta zahtevas?

Vlastimir87

pre 10 godina

"Zbog cega bismo ocekivali drugaciji odnos drzave, kada imamo predsednika (Srbije Tomislava Nikolica) koji ima fakultetsku diplomu za koju nije utvrdzeno kako ju je stekao?", rekla je Aleksandra Jerkov.

ne znam kako se samo usudjuju kada oni imaju Gagulu, kao da im nije dovoljna kazna, nego se bave necim za sta nemaju cak ni proverenu informaciju.

Tijana

pre 10 godina

Neverovatno je koliko ste vi pokvarena,trula stranka. Ne dozvoljavate ovoj vlasti da diše od prvog dana dolaska na vlast. Ovo sa matematikom ste vi iz stranke podmetnuli Obradoviću....tijana

Tijana

pre 10 godina

Gospodjo Grbić,kako Vas nije stid. Ko Vam daje za pravo da vređate iz ličnih i neargumenovanih pobuda ljude iz SPS. Nisu oni krivi sto vi niste svoji . Ovaj narod i Zemlja su bili srećni dok je na vlasti bio SPS. Oni su levičari i jedini su za narod. Ako su imali ekscesa ,država je ogroman mehanizam...tijana

socio

pre 10 godina

ma nemoj? sad ste se setili? a kad ste bili u koaliciji bio vam je dobar? studenti kad su trazili smenu zbog ne zna se vise koliko skandala, tad vam je bio dobar?

Nikola Kiric

pre 10 godina

Hej, DS-ovci, sta vam se ljudi desava? Izadjite iz te rupe na periferiji gde ste umakli (daveci se u greskama iz proslosti).

Oglasavate se oko ovih stvari (ne kazem da su nevazne), ali ljudi AMAN osvestite se vec jednom...
Pocnite da kritikujete sustinske stvari:
1. "sminkanje lesa" od ekonomije
2. borba sa korupcijom - koga su do sada osudili i koliko novca je taj vratio drzavi?
3. Raspad od trosenja novca u subvenicijama, lokalnim budzetima...
4. Dodatno zaduzivanje

A vi pricate o testovima za prijemni (umesto o tome kako smo vec godinama medju najgorima na PISA testovima)
LJUDI - POTREBNI STE KAO KONSTRUKTIVNA OPOZICIJA, A NE KAO LOSI KOMENTATORI DNEVNIH DOGADJAJA. PROBUDITE SE VEC JEDNOM.

Baa

pre 10 godina

Desilo se curenje i kad je DS bio na vlasti.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=06&dd=21&nav_category=12&nav_id=620375
Ne sećam se da su tada smenili ministra, a najgore je što je test održan i rezultati priznati.

ivana jovanovic

pre 10 godina

Kako se svi guse u pogresnom sagledavanju stvari.
prvo: da je Obradovic los ministar, jeste
drugo: pojava sa testovima koji su se mogli kupiti nije nista novo.. Svega toga je bilo i ranijih godina. Samo sto su OVE godine napokon i krenuli da nesto urade. pitanje je samo dokle ce da se dodje.vidim DS se svih ovih godina BAS potrudio da promeni nesto
trece: nije ovde samo problem vlasti, vec i drustva koji ne sankcionise ama bas nikakve prestupe drustvenih i drzavnih normi.
kakav god da je sistem zastite uvek ce biti neko ko ce naci nacin da ga zaobidje. to je normalno.
dakle ... meni je ovaj komentar jerkove cista glupost.... pa na kvadrat.

manijak

pre 10 godina

Ajd što kritikujes Obradovića skroz je na mestu ali što si oplete po svojim članovima,vi ste se najviše zaposljavali sa sumnjivim diplomama,drugi niko nije ni mogao da se zaposli,sve nam školovani vodili zemlju pa vidim gde su nas doveli.

Tijana S

pre 10 godina

Sigurno je da ce Obradovic odgovarati ako je kriv.Nece se ovo zataskati pored Vucica.U svakom slucaju,treba situaciju prvo dobro ispitati.

baka

pre 10 godina

Ostavka? Da odgovara za ovo sve to je ok, ali ostavka...pa nije on dezurni policajac da zna kada ce neko da uradi ovako nesto. Testove je cuvala policija dok se nisu spremili u skoli sto znaci da treba dobro istresti ljude koji rade u skoli. Niko nije vidovit a krivaca je puno. Ministar bi trebao da da ostavku u slucaju da ne insistira da se povede istraga. DS i dalje puca u prazno i pokisava da se prikaze kao bolja stranka a skace na svaku prvu loptu kao nezrelo dijete

tiki

pre 10 godina

Mislim da je prica sa testovima najmanji 'greh' ministra Obradovica nacinjen resoru za koji je odgovoran. Ako je za DS to najveci njegov greh, a po ovim saopstenjima to ocigledno jeste, tesko da ce da dodju do mog glasa na sledecim izborima.

LarryLeffar

pre 10 godina

Posle onakve prljave kampanje pred izbore 6. Maja, vi pricate o satanizaciji??? Odakle vam obraza da tu temu pokrenete i jos da pricate kako ste vi ugrozeni???

Aleksandar

pre 10 godina

Hajde da stvari stavimo u malo vecu perspektivu. Ovo je samo prijemni ispit za nove srednjoskolce, a oko njega se pravi tolika frka da i policija cuva testove. Pohvalno, reklo bi se.
Molicu vas da u google ukucate "maturski rad" ili "seminarski rad" i pretrazivac ce vam uredno ispostaviti listu sajtova koji na vrlo profesionalan nacin nude skolske i fakultetske radove za sitne pare. Ljudi moji, dok svi u ovoj zemlji ne shvate ozbiljno svoje i obrazovanje svoje djece, pozivanje na ostavku jednog ministra je samo akt politikanstva i nista vise.

stranački neopredeljena

pre 10 godina

Diplome su i do sada uglavnom imala deca čiji ću roditelji diplome mogli da im kupe tako da Aleksandra nije otkrila toplu vodu ...

Kapri

pre 10 godina

Mislim da je cela Srbija ujedinjena oko ovog zahteva da Obradović podnese ostavku a DS koliko shvatam želi da se nametne kao neko ko se setio prvi..

opajdara

pre 10 godina

rad ne isplati, da posao prosvetnih radnika nije važan i da će diplome imati deca čiji roditelji to mogu da im kupe.

Када може преЦедник, што онда не би могли и остали. Зна се од ког краја риба почиње да се квари.
(Бакалар, 18. jun 2013 15:39)
Da se rad ne isplati, da je skolstvo degradirano razno-raznim kvazi reformama i da ce diplome imati oni ciji roditelji mogu da ih plate - to sam saznala za vreme bivsih "demokratskih" vlada, nema to veze sa danasanjom "elitom". Smernice su udarane od 2000-te.

PreDragMC

pre 10 godina

Slazem se da treba da podnese ostavku, ovakva neodgovornost i nesposobnost se treba kazniti! Ali postavlja se pitanje sledece. Ko ste vi gospodo iz DS-a da se uopste i pojavljujete i da trazite ostavku, istog tog Obradovica ste vi i stavili u vasoj vladi za ministra prosvete koliko mogu da cujem to se desavalo i predhodnih godina znaci i vi ste imali udela u ovako trulo pljackanje naroda i onesposobljavanje omladine! Treba da vas je sramota!

ukile

pre 10 godina

Sada vam kao svi smetaju,dok ste vladali nikom nista sad ovaj ne valja ovaj ne radi kako treba.Ni vi niste bili nista bolji,zato smo tu i gde smo,na dnu.

ROTKVICA

pre 10 godina

Slazem se da treba Ministar Obradovic da podnese ostavku, ovakva neodgovornost i nesposobnost se treba kazniti! Ali mi takodje smeta da su gospoda iz DS-a najmanje pozvani da to predloze, i da trazite ostavku, istog tog Obradovica ste Vi postavili kada ste zajedno bili vladi za Ministra prosvete. Nemojte nam jos reci da za vreme vaseg mandata takvih stvari nije bilo.

erazmo beogradski

pre 10 godina

A što ga ne smeniste dok vam je bio koalicioni partner? Tad je dobro radio?

Prodavali testove po školama za 2000din...pa pomnožimo to sa brojem srednjoškolaca...pa da vidimo hoće li neko konačno biti uhapšen zbog kradje i prodaje testova i nameštanja...
Kao da čitam vest o fudbalskoj mafiji - a ne o ministarstvu prosvete i nauke...očaj... :(

tea

pre 10 godina

Dobro ste se setili.I da trazite da se testovi poniste,dobri djaci hoce na zasluzeni raspust,a ne da polazu milion puta zbog onih koji kradu.BOJKOT sutrasnjeg testa se vec priprema.Roditelji,dodjite da podrzite svoju decu.

Radman

pre 10 godina

Ona je navela da su se testovi matematike za danasnji ispit prodavali na ulici, sto je "tezak kriminal" i zatrazila da se utvrde i sve okolnosti jucerasnjeg polaganja testa iz srpskog jezika u okviru male mature.

Ni meni se ne dopada Obradovic, ali kakve ovo veze ima sa njim?

ljubisa

pre 10 godina

Svi ste vi isti,kad ste opozicija kritikujete kad dodjete na vlast sve zaboravljate,tesko nama obicnim i postenom gradjanima Srbije ..dosta vise lazi i prevare svi do jednog ste isti...

PrinceOfPersia

pre 10 godina

Koliko vidim svi se slazemo da Obradovic treba da podnese ostavku, ali imam za vas gospodo iz DS-a jedno pitanje: Ko je bio odgovoran za raniju prodaju testova u vasoj vladi, zasto se cutalo o tome, ko je iz vasih redova surovao, ne delujete bas nesto iznenenadjeno !

dr. Kiš Prdilov

pre 10 godina

Ono što mislim DS-u i Đuilasu ne bi objavili zbog romanisranih reči koje bi vrlo sočno birao.
Što se ovog Obradovića tiče, ministar prosvete koji je ujedno i profesor na pirvatnom fakultetu. Još veći je skandal što prima profesorsku a ne ministarsku platu. Pravo pitanje je zašto nije zamrznuo svoje radno mesto dok je ministar. Kako ministar porssvete, može da obavlja dva posla, a školstvo je u blatu preko glave.
Čovek je hteo da progura ili je progurao da i učenici sa privatnih fakulteta imaju pravo na državni dom. Pa to vam dođe na isto ja živim u zgradi, pa pošto nemam auto slobodno mogu da se poslužim sa komšiskim kolima. Da me neko ne shvati pogrešno, samo privatni univerzitet takođe o svom troški moraju da imaju i neki centar gde bi smstili svoje studente. Kako bi to naplaćivali to je već njihov proble.

Šešir profesora Koste Vujića

pre 10 godina

Još deset dana pa odoše političari na zasluženi godišnji odmor.

Šta znači reč test?

test (eng. test, l. testari svedočiti, posvedočiti)
1. ogled, proba;odricanje od pape pod zakletvom, zakletva kojom je svaki Englez stupajući u drž. službu posvedočavao da nije potajni katolik; up. test-akt.
test (l. testum zemljana zdela; sač)

2. hemijski: plitka i okrugla posuda od nesagorljive gline za vršenje ogleda.

A šta znači reč matematika?

matematika (l.mathematica, gr...)
nauka o veličinama, tj. aritmetika, algebra i geometrija; matezis

Većina što sada galami siguran sam da ne bi prošla ni provaljeni test iz matematike.

Miki

pre 10 godina

Najbolje bi bilo da "Kurir" objavi da će zbog ovoga biti uhapšen neko od "žutih" i da je to nastavak Vučićeve borbe protiv kriminala

draginja

pre 10 godina

Ja mislim da je za sve ovo kriv Djilas.Ko ima dokaze da su testovi provaljeni,nek to spakuje u 2 dzaka donese ispred skupstine lepo pokaze i narod shvati da je to istina.Nadam se da se ministar Obradovic mnogo ne sekira,pa ko je video da neki ministar u Srbiji odgovara za nesto dok mu traje mandat.

Uros

pre 10 godina

@dr. Kiš Prdilov
Malo ste nesto izbrkali u poredjenjima. Kakav komsijski auto. Vasa razmisljanje pre odgovara: posto zivim u zgradi ne treba da imam pravo da se vozim autobusom, nego "plati duruze taksi kad vec imas da zivis u zgradi". Da me ne shvatite pogresno, kako to drzavni fakulteti o svom trosku organizuju studenske domove?

dejan

pre 10 godina

verujem ivici dacicu sto se tice spoljne politike i zelje za boljim zivotm gradjana,ali ako nije u stanju kao premijer i predsednik sps da reformise svoje kadrove,kako ce reformisati mup,zandarmeriju,biu,db itd,bolje je da ceo sps na celu sa njim ode u opoziciju jel bi to bilo bolje od dobijanja datuma sa eu.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

Taj bio ministar i kad ste vi bili na vlasti. Umuknite više, muka mi je od svih vas. Ne postoji političar u ovoj državi, bilo na vlasti ili u opoziciji, a da vredi i jednu prebijenu paru.

sesilija

pre 10 godina

Ne podrzavam DS,jos manje Jerkov,ali smatram da je ostavka nesrecnog ministra neophodna!Ovo danas je totalni fijasko za Srpsko obrazovanje!

jovan

pre 10 godina

Policija cuva testove za maturante!? Da li vam pada na pamet kako ova vest sablaznjuje citav svet? Da li vam pada na pamet da toga nema ni u Kongu ni u Kirgistanu ? Da li vam pada na pamet da pomislite gde se nalazite?

Mirjana Grbić

pre 10 godina

Podržavam. Dosta nam je kvarnog SPS-a. Sa njima koa zemlja nikada nećemo moći da napredujemo. Ne može jedan nesposoban čovek deceniju da vodi ministarstvo a da pritom ima očajne rezultate. Školstvo nam je skroz degradirano, niko naše diplome više ne ceni. A ovo sa krađom testova je samo jedan od razloga zašto naše diplome nisu cenjene.

winston

pre 10 godina

Pisalo je u stampu pre par godine, da su vecina MPove diplome, njih 250, falsifikovame, kupljene. Kad pogledas ko sve tamo sede u parlament, jasno je. A najveca bruka, Toma i Velja imaju masters, mislim . . . za Srbiju, bruka - spremni smo mi za EU, definitivno.

Silvester

pre 10 godina

Zadnji veliki štrajk prosvete koji je trajao par meseci bio je ugušen nasilno i protivpravno sramnim i paušalnim odbijanjem od zarada. Vinovnici tog dela nisu bili samo Obradović i njegovi SPS kadrovi, već pre svega predsednik vlade Cvetković i Demokratska stranka. Od SPS-a ništa dobro prosveta nije ni očekivala, ali je 2008. DS obigravao oko prosvetnih sindikata i potpisivao protokole zalažući se deklarativno za obrazovanje i kulturu. A dobili smo najgoru moguću vladu koja je konačno dotukla prosvetu od Miloševića na ovamo. Zapošljavali ste i Kurtu i Murtu, i ne zna se više ni ko pije ni ko plaća po prosveti. Žuti, od vas nema gorih. Svu nadu u bolje sutra bacili ste pod noge. Dobili ste izbore pre 5 godina samo na strahu od Tomislava Nikolića. Koliko ste propali kada je narod ipak odlučio da glasa za njega samo vas više nikada da ne gleda.
Žarka, Dačića, Mrku i ostale ste vi doveli na vlast, i rehabilitovali. Da je to Koštunica pre vas uradio vi biste pozivali narod na linč. Ja takvu gomilu moralnih propalica kao što ste vi u životu nisam video. 90-ih sam bio simpatizer DS-a i aktivno učestvovao u demonstracijama, danas mi se svi gadite, ali DS posebno.

E pa znamo na čemu smo, gospodo LOPOVSKI KAPITALISTI, a istovremeno ste upravo vi bivše KOMUNJARE koje su izdale i revoluciju, i narod, i radnike, i državu! Oteto - prokleto, nećete nikad moći mirno da spavate. Jer ima nas dosta koji smo ukapirali. Ne možete lagati sve ljude sve vreme.

cicaa

pre 10 godina

Obradovic nikada nije zasluzivao mesto ministra prosvete,taj covek je unistio nas prosvetni sistem!Postoji puno rqazloga za njegovu smenu,ovo danas je prevazislo sve!!!

ex demokrata 1

pre 10 godina

Ma kakvi,pa ministar ne bi dao ostavku taman da se srusi svaka skola u Srbiji,ima da brani fotelju do poslednjeg daha,i naravno,on priznaje samo sud svoje partije,a to sta misle drugi,roditelji,javnost,rezultati i stanje u prosveti,njega mnogo ne tangira,uostalom,pa on je u Slobino vreme bio cuveni organizator kontramitingasa,sta sad mi da ocekujemo od njega? ostavku kao moralni cin..xaxaxa,ta ajte molim vas.

Odisej

pre 10 godina

Ostavka!!!
Da je neko ozbiljno istraživao prošlogodišnje malverzacije oko testova, toga ne bi bilo sada. Znači, kriv je za to što nije ništa ranije preduzeo.
Drugo, kako može da brine o interesima državnih škola kad radi na privatnoj???
Da li se neko seća onoga da je otpustio svog partijskog kolegu (profesora državnog fakulteta) koji se pobunio što Obradović želi da i studenti sa privatnih fakulteta konkurišu u držvanim menzama i domovima??? A znate da se u domovima studenti rangiraju najviše prema proseku. Da li će ovi mučenici sa državnih fakulteta moći da konkurišu onima koji imaju kupljeni prosek minimum 9???
Pa, da li vidite da on sve vreme upropašćuje državno školstvo???

Jagodiceva

pre 10 godina

Vidi kriticnosti,molim te !O bivsoj sve najgore ?!
Pa kako sve vi drazli pod kontrolom Ministarstvo prosvete na celu sa istim ovim covekom 4 godine? Ja, naravno svoje misljenje o srpskoj prosveti kao i o SPS Ministru imam, i isto je unazad bar 5 godina , ali vase kritike su nesuvisle i kontradiktorne uzimajuci u obzir dugotrajno participiranje i kohabitaciju sa njegovom partijom.

Natalija Nikolić

pre 10 godina

“eto to je sada nezapamćen skandal”?! Kad se ne priznaje šta je bilo od 1990 to kako izgleda, zašto? Zemlja bila u 4 rata, sve bilo stavljeno na kartu rata, prosveta, zdravstvo,..., sve je u Srbiji bilo PUŠTENO NIZ VODU! Sve to što čini život – životom – bilo je nevažno. Pa zar nije to bio taj “najveći skandal”! I za taj skandal niko nije odgovarao, on se poriče – to se nije dogodilo. O tome je zabranjeno da se govori. Ali kao što vidite život se ne može prevariti: svakodnevno taj antimoral – nepostojanje vrlina – nepostojanje kulture – izlazi na videlo u svojim mnogobrojnim ružnim oblicima.
Ps. Stvari same od sebe neće da se urede i civilizuju! Ali su i DS i DSS takođe sprečili da se dogodi LUSTRACIJA naopokag načina vladanja "podobnim kardovima". Jedna ostavka ne znači ama baš ništa.

samoJa

pre 10 godina

Ovo je jedan od većih prestupa,za ovo mora neko da odgovara,ali sam ubeđen da će Vlada ovo pravilno rešiti i krivce privesti

Obrenovčanin

pre 10 godina

Malo pre sam razmišljao da je sve ovo danas taktično smišljeno da se on protera iz vlade jer na drugi način očigledno to nije moglo. Štitio ga je Dačić zbog ko zna kakvog obećanja..

Miletic

pre 10 godina

Juce prica o nekim amandmanima, a ni obican test ne moze da sacuva. Ma obrazovanje nam je za posmeh jer nema veze s vezom, tako da bi mogle rekonstrukcije u tom ministarstvu

enigma

pre 10 godina

Ne slazem se sa bilo cim za sta se DS zalaze...osim sa ovim! Zaista skandal, Obradovic bi zbog ovoga i mnogih drugih slucajeva iz prethodnih godina treba POD HITNO da podnese ostavku. Dovoljno je njemu i na Megatrendu da predaje, takvi tamo i treba da rade. Jedino ne razumem zasto u jedinoj njihovoj normalnoj izjavi moraju da napadaju i Nikolica. Bespotrebno.

Бакалар

pre 10 godina

rad ne isplati, da posao prosvetnih radnika nije važan i da će diplome imati deca čiji roditelji to mogu da im kupe.

Када може преЦедник, што онда не би могли и остали. Зна се од ког краја риба почиње да се квари.

Miki

pre 10 godina

Meni jedna druga stvar privlaci paznju. Da li je moguce da ljudi pribegavaju provaljivanju testova i spremanju puskica za prijemni koji bi prosecan ucenik treceg razreda polozio sa max. brojem poena? Tuga je kakva pitanja i zadaci dolaze na testovima. A ovog nemoralnog coveculjka napujdati sa sve Lakosta Bekutom. Mada, svi su oni ista sorta...

opajdara

pre 10 godina

Meni jedna druga stvar privlaci paznju. Da li je moguce da ljudi pribegavaju provaljivanju testova i spremanju puskica za prijemni koji bi prosecan ucenik treceg razreda polozio sa max. brojem poena? Tuga je kakva pitanja i zadaci dolaze na testovima. A ovog nemoralnog coveculjka napujdati sa sve Lakosta Bekutom. Mada, svi su oni ista sorta...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Miki, 18. jun 2013 18:55)
Za vasu informaciju trecaci uce da sabiraju do milion, a razlomci, stepenovanje, celi brojevi, geometrijska tela su gradivo visih razreda osnovne skole. Zadaci i ne treba da budu tezi od toga da ih ja kao prosecan roditelj sa zavrsenom osnovnom skolom mogu i dan danas uraditi, deca nam zavrsavaju osnovnu skolu, a ne svemirsku akademiju. Znaci, treba da znaju osnovne racunske operacije, stepenovanje, korenovanje, pozitivne i negativne brojeve, algebarske izraze i osnovne pojmove iz geometrije.

metaphor

pre 10 godina

Obradovic jeste jedan od najgorih ministara u vladi, potpuno se slazem da ga treba smeniti. Medjutim, ne smatram da bi bili posebno bolji ni ovi koji traze njegovu ostavku. (metaphor)

s.

pre 10 godina

Odavno je on zreo za smenu, samo što od toga ništa neće biti.Nikada nije ni trebao da bude na čelu tako važnog resora, samo što se ovde niko ne otima za prosvetu, kulturu...Pa imamo takve ministre.
A to su osnove napretka i razvoja zemlje, normalne zemlje.

Sunce Slobode

pre 10 godina

E ovaj zahtev demokrata je sasvim na mestu. Covek je ocigledno zalutao na mesto ministra i svojim (ne)cinjenjem je vec dosta unakazio prosvetu u Srbiji. Nesto slicno kao Bajatovic, covek sa najvecom platom na celu najveceg gubitasa ili Mrkonjic, zivi spomenik bahatosti i osionosti. . .

igor iz sedamdesetih

pre 10 godina

Predlazem Zaretu da ostane na tom mestu sto duze i da bude nasmejan i opusten kao i do sada. Takvog ministra vole svi djaci i roditelji, Cim zavrsi ovu muku sa polaganjem testova ceka ga letovanje u Turskoj u hotelu sa 5 zvezdica, poput prosle godine. Da malo odmori glavu od uzasa nase prosvete za koje on ne snosi odgovornost

MUKNAVI

pre 10 godina

Kako je diplomirao u starckim godinama Tomislav Nikolic, pitanje ne postavlja clan koterije DS vec obican gradjanin, kako nas nazivaju ovi koji se vrzmaju po politici, i oko politike zbog svoje koristi naturajuci nam svoje "programe" umesto da je suprotno, Narod da kaze sta zeli, a oni to da sprovode, po zakonima, i pravilima .. ni po babu ni po stricevima.

diplomirani student

pre 10 godina

meni nije jasno kako uopšte čovek koji svesno izgovara reč ''ODELENJE'' i ponavlja je bez ikakvog pokušaja da se ispravi, može da bude nosilac bilo kakve javne funkcije...za početak

bruka

pre 10 godina

Hoce li nas ikada biti sramota za bilo sta????????
Hoce li ikada ovde u srbistanu neko dati ostavku za neku sramotu?????

Bitno da mi hocemo datum na vidovdan.

Dragan Stajic

pre 10 godina

ne interesuju me stranke nego dela pojedinaca: ostavka, nego sta? neko mora da bude odgovoran ili nam slede diktatura ili anarhija.

crni domino

pre 10 godina

Za takve nije zahtev za ostavkom; za takve je zuta motka, jer oni nemaju ni obraza ni morala ni karaktera ni cestitosti! On da nam vaspitava decu?
Sa njim postadosmo najnepismenija nacija u Evropi! Policija cuva zadatke? Budi Bog sa nama! A on je i za nauku?! Katastrofa! SANU drustvo matorih patrijota koji se gledaju popreko! Cast izuzecima... Finansira citav Univerzitet u jednoj mesnoj zajednici na Kosovu!.. I to ce nam biti buduci akademci koji ce da vode Srbiju u buducnost?
Ne ostavka, za njega je zuta motka! I njega i njegovog i partijskog i ministarskog sefa!

Miki

pre 10 godina

Sad cujem na radiju javio se neki profesor iz Pirota iz skole gde su greskom radili testove koji su trebali da se rade danas i da kao preuzima punu odgovornost zbog te greske.Ovo mi deluje da je Obradovic naredio tome da se zrtvuje za njega verovatno su partiski drugovi.

joker

pre 10 godina

"Ona je ocenila da je to nezapamćen skandal, kojim je poručeno da se vredan rad ne isplati, da posao prosvetnih radnika nije važan i da će diplome imati deca čiji roditelji to mogu da im kupe" na žalost ovo je najvažnija poruka koju treba preneti tim mladim ljudima.

LIMUN

pre 10 godina

taj ministar je unistio obrazovanje.On se uopste nije mesao u svoj posao. Pa DS je rehabilitovala SPS,i sada je drugi kriv.Obradovic je bio veciti promasaj. Kada SPS pusti korenje, tesko ko moze da ih sasece. Pitajte prosvetare da li iko ima koju pametnu za svoga ministra!

Antipova

pre 10 godina

G-djo, znate li sta se zateklo u prosveti?
Ovim redom...uspeh u skoli mozes da kupis, test za polaganje prijemnog mozes da kupis,diplomu srednje skole, kao od sale , fakultetsku , znalo se tacno gde i po kojoj ceni, i onda na kraju, radno mesto po izboru i zaslugama ali i misljenju o podobnosti doskorasnjih vlasti,i ono najgore ovakvi kadrovi su nad postenim znanjem imali prioritet.U procesu stvaranja “intelektualno-partijskih elita”za Vama nisu zaostajali ni svi tadasnji koalicioni partneri .
E, a Vi sad recite kako niste znali jer resor je bio vodjen Ministrom SPS-a, ali u citavom procesu tacku na ste ipak stavljali VI !

Novak

pre 10 godina

Kad nisu smenili ministra poljoprivrede, koji je trovao ceo narod, zar mislite da ce smeniti ovog koji truje "samo" mentalno zdravlje malih maturanata...

Antipova

pre 10 godina

G-djo, znate li sta se zateklo u prosveti?
Ovim redom...uspeh u skoli mozes da kupis, test za polaganje prijemnog mozes da kupis,diplomu srednje skole, kao od sale , fakultetsku , znalo se tacno gde i po kojoj ceni, i onda na kraju, radno mesto po izboru i zaslugama ali i misljenju o podobnosti doskorasnjih vlasti,i ono najgore ovakvi kadrovi su nad postenim znanjem imali prioritet.U procesu stvaranja
“intelektualno-partijskih elita”za Vama nisu zaostajali
ni svi tadasnji koalicioni partneri .
E, a Vi sad recite kako niste znali jer resor je bio vodjen Ministrom SPS-a, ali u citavom procesu tacku na I ste ipak stavljali VI !

Nikolija Peric

pre 10 godina

Isto se radilo svih prethodnih godina, sto ga niste smenili gospodo dok je bio i vas ministar ? Svi neka pricaju, DS ima pravo samo da cuti !

Marija Stanisic

pre 10 godina

Ako ova zena nastavi da daje izjave u ime DS-a, i ovo malo nas sto bi jos uvek glasalo za njih , odustace od te ideje.

Jel ovo nova Trivanka, sta je ovo?

Mali Zeka

pre 10 godina

Koje licemerstvo....Prethodnih desetak godina nemalo puta je čitava javnost tražila smene pojedinih ministara a DS nije hteo to ni da razmotri a sada glumite neke poštenjačine!

PreDragMC

pre 10 godina

Obradovic pod hitno treba da da ostavku, ali kako to da vam je bio dobar u vasoj Vladi?!
(neko, 18. jun 2013 17:29)
Naravno da im je bio dobar kada su novac od prodanih testova delili zato su i cutali, najgore je sto je i naord cutao jer su znali da nece biti nista iako obelodane istu ovu prljavstinu, danas je znatno drugacija situacija i Obradovic treba da odgovara za ovo!

Maksim

pre 10 godina

DS zahteva od Vlade Srbije da ga smeni", rekla je portparolka DS Aleksandra Jerkov na konferenciji za novinare.

a ko si ti da bilo sta zahtevas?

Vlastimir87

pre 10 godina

"Zbog cega bismo ocekivali drugaciji odnos drzave, kada imamo predsednika (Srbije Tomislava Nikolica) koji ima fakultetsku diplomu za koju nije utvrdzeno kako ju je stekao?", rekla je Aleksandra Jerkov.

ne znam kako se samo usudjuju kada oni imaju Gagulu, kao da im nije dovoljna kazna, nego se bave necim za sta nemaju cak ni proverenu informaciju.

Ana Manojlovic

pre 10 godina

Kako ministar moze da kaze da testovi nisu procureli kada postoje dokazi da jesu, fotokopirani, skenirani i slikani testovi iz srpskog jezika. Za treba da dozvolimo da nas i dalje prave budalama. Izadje pred medije i obmanjuje. Moze ocigledno da se desi da je negde procurelo, ali onda stanes iza toga odgovorno! Koja ce budala jos da poveruje da je neko UKRAO samo testove iz matematike. Pa dajte bre ljudi!!!!

Anonym

pre 10 godina

pritiskajte ih da smene Obradovica, sto duze je ministar sve vise stete, kako u prethodnoj tako i u ovoj vladi. plus je u sukobu interesa, jer radi na privatnom univerzitetu.

med i mleko...

pre 10 godina

Poslednji slučaj je samo kap koja je prelila prepunu čašu nerada i loših poteza ministra. Prosveta tone sve više a ministar sija od zadovoljstva.

milutin

pre 10 godina

Mislim da je krajnje vreme da se ovaj bahati i nesposobni ministar već jednom smeni. Prosvetari već dugo ukazuju na njegovu nesposobnost i uništavanje prosvete a on samo priča o tome da samo žele veće plate. Vidi se sada da su bili u pravu što su tražili njegovu smenu. Podržavam svaku inicijativu za njegovu momentalnu OSTAVKU!!!

****

pre 10 godina

Bas me cudi, pa to ne lici na ministra Obradovica i njegove saradnike. Obradovicu, gospodine, evo dokaza koliko ste prodate duse. Znate dobro sta ste pre dve godine uradili Vi licno i Vasa svita .Oterali ste Magistra i Svetskog prvaka iz ove zemlje. Da li Vas proganja savest, ako je uopste imate? Ne, Vi to ne posedujete.
Dajte ostavku. SVE IMA SVOJ POCETAK PA I KRAJ. IDITE.........bez povratka

Goran

pre 10 godina

U razvijenim demokratijama ministar bi sam podneo ostavku kao jako moralan i odgovoran čovek u vladi. Nažalost kod nas su i mnoge teže stvari prolazile, a ministrima nije ništa falilo, niti su se pozvali na moralni kodeks koji im nalaže da podnesu ostavku ili da ih vlada smeni. Nažalost teško roditeljima i deci kada im obrazovanje srlja u sve veću provaliju, iz koje izgeda nema izlaza.

marija

pre 10 godina

nisam fan ds-a ali u ovom slučaju podržavam.
i prošle godine je bilo u najmanju ruku sumnjivih kupljenih testova i sad opet.prevršilo je!

ostavka ministra

pre 10 godina

Ono sto najmanje moze da ucini ministar Obradovic je da podnese ostavku. A pored toga jer se zna i da je test iz maternjeg jezika provaljen da se ucenici upisu na osnovu uspeha. Ovo se dogadja godinama, a prvi put reaguje minstarstvo prosvete, znamo da su i prosle godine Beogradjani prodavali test po 1000 dinara, ali niko nije resgovao. Od kada u 5. oktobra uvedne reforme, nase obrazovanje je dozivelo fijako, a ovo je dno dna. Zato su svi prosvetni radnici slozni samo u jednom, OSTAVKA MINISTRA ZARKA OBRADOVICA, ako ima malo karaktera, sto cisto sumnjam

logika

pre 10 godina

Ne razumem zašto je bitno ko traži Obradovićevu ostavku. Činjenica je da je ovo nevidjen skandal, kao i to da Obradović nikad nije ništa pametno uradio, da je školstvo doveo do raspada, i da nema sumnje da treba da podnese ostavku ili da ga smene. Sve drugo je nebitno.

Voja

pre 10 godina

Sve funkcionere u Ministarstvu prosvete i nauke razrešiti, a ne samo Obradovića. Skandalozno je kako se razaraju prosveta i nauka. Ovo sa maturom je samo poslednja kap koja je, nadam se, prelila čašu.

deputat

pre 10 godina

Rekao bih da Obradović ima jaku poziciju u SPS-u,jer evo peta godina kako opstaje na poziciji ministra obrazovanja.U svim normalnim zemljama obrazovanje zauzima visoku,možda i najvišu,poziciju u društvenom sistemu.Kod nas to nije slučaj,a pogotovo je kvalitet obrazovanja u padu zadnjih godina.Naravno za to je najodgovorniji ministar i stranka koja ga je postavila,ali i dve partije koje su vodile(DS) i vode vladu(SNS).Možda je ova afera "prelila čašu" i ministar,koji je kulturan i fin,ali koji je očigledno nezainteresovan da obavlja ovako važnu i odgovornu funkciju,podnese ostavku.Po mom mišljenju ministar Obradović je, obzirom na važnost funkcije, najlošiji u vladi i verovatno najlošiji minstar obrazovanja od uvodjenja višestranačja1990 godine.

jovana karadzic stojnovic

pre 10 godina

Korupcija pri zaposljavanju, losi udzbenici, nezadovoljni prosvetari, neobrazovana deca... I tako, sve gore, nebitno ko je bio i ko je ostao, stanje je kriticno.

Srbin 100%

pre 10 godina

Za ovu bruku i sramotu da ima makar malo morala ministar bi vec podneo ostavku a ne bi cekao da se celokupna javnost pobuni

niki

pre 10 godina

Još jedan šamar obrazovanju nam je priredio ministar. Sa mnogim idejama DS-a se ne slažem i smatram da oni nemaju prava nikoga da kritikuju ali sa ovim su sasvim u pravu. U SPS-u imamo mnogo nepobaveštenih koji su svoje fotelje zauzeli ali ne žele nikakvu odgovornost.

go1989

pre 10 godina

Obradovic se igra i on je jedan od onih koji pod hitno moraju da budu smenjeni. Ovo mu nije prva ~greska~, ali nadam se da je poslednja.

Zoki Poki

pre 10 godina

ja kao okoreli ursovac podržavam zahtev za ostavkom gospodina
(nepoziva, 18. jun 2013 14:00)

Како је Чанак лепо рекао, урсали сте све што сте могли и то заједно.
Ово је последица рада Владе, чији је коњоглави члан.

polarna veverica

pre 10 godina

Strašno je saznanje da su neka deca mogla da ostanu bez upisa u željenu školu samo zato što se neko našao pametan i prodavao unapred rešenja.I strašno je to što bi neko prepisivanjem upisao školu ko ne zaslužujuje a deca koja su osam godina vredno i pošteno učila ne bi mogla da upišu želene škole....BRUKA!!!!!