Utorak, 18.06.2013.

00:10

Nema matematike, test "provaljen"

Učenici osmih razreda ne polažu test iz matematike danas već sutra, jer su rešenja na prevaru otkrivena. Komisija došla u posed fotokopije jedne od kombinacija.

Izvor: RTS

Nema matematike, test "provaljen" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

282 Komentari

Sortiraj po:

vule nis

pre 10 godina

господо, хоћемо кривца! ако се не нађе, комплетна постава из министарства мора да оде! и доста је више са овим квази испитима! укините их и не доѕволите да наредна генерација основаца буде обележена као генерација заморчића са великим последицама. седам предмета за 3 дана - а одлучују о судбини бића која тек траже своје место под небеском капом: није ли то превише? шта се овим скандалом њима поручује?

vanja

pre 10 godina

Moje dete je osmi razred i posle polaganja testa iz Srpskog došlo je i saopštilo da si neki njegovi drugovi još pre par dana došli do testova. Tako da pojedini koji su na granici između 1 i 2 iz srpskog očekuju po 19-20 poena. Nije fer prema onoj deci koji godinama uče i rade. Očigledno da ovo nije realna procena znanja. Pišem ovo ne kao roditelj koj traži opravdanje za svoje dete već kao jedan od Srba koji ne može više da gleda tu korupciju i kriminal koji vladaju Srbijom. Vučić je pokrenuo borbu protiv nečega što se 12 godinama negovalo i potrebno je puno snage da se ona sprovede do kraja. naročito kada pogledamo da je ima svuda počevši od onog portira do direktora.

Miki

pre 10 godina

Situacija je fantasticna za smenu ministra, zbog toga je ovo sve i doslo do medija. Inace, svake godine testovi procure, ali nikom nista onda jer je tad ministar "bio dobar", ali sada ocigledno ne valja i onda se pusti buva, jer kod nas je nemoguce sacuvati sve.

WorldAdmin

pre 10 godina

Подржавам мишљење појединаца, и искрено мислим да треба да се укине завршни испит. Једноставно се могу давати бодови на основу општег просека од 5. до 8. разреда, који би се помножио са 5 што би представљало 100 поена. Нема фрустрирања, нервозе и нервирања која деца доживљавају сваке године. Морају да се труде 4 године да упишу оно што желе, што ће у њима развити борбу за радом, напретком и створити им циљеве. Такође бих додао и да средња школа буде обавезна, јер нам је број неписмених све већи и већи. Захваљујем на пажњи!

Osmenka

pre 10 godina

Brate, nije fora kad su se rezultati prodavali samo u Beogradu. Sad ti učenisi odozggo će imati po 10-15 boda više nego od nas koji NEMAMO rešenja, znamo bolje od njih ali nam je stao mozak na prijemnom. I neki baćko koji ima rešenja a jedva je prolazio godine, on će da upiše gimnaziju ili neku jači školu, a oni koji su van Beograda i koji su bili vukovci, stašće im mozak na prijemnom i imaće oko 14-15 poena iz svakog predmeta i neće moći da upiše gimnaziju ili neku jaču školu.
Drugarica koja je bila vukovac i išla na republičkim takmičenjima je na srpskom imala 14 poena, a neki taliban koji ne zna da napiše prostu rečenicu će da ima 20 poena. Nepravda!
Ne razumem se u politiku i to, ali ti koji su sastavljalu i štampali testove treba da im se da otkaz. Glavno da su oni ispali mangupi/ribe tako što su i prošle i ove godine uspeli da prodaju testove i da se nakradu, lopuže!Prošle godine im to prošlo, pa misle da će i ove. Da Bog da ih sve navatali i strpali u ćorku!

BILJANA ZAVIŠIĆ

pre 10 godina

MI RODITELJI, SUTRA NE TREBA DA POSALJEMO DECU NA POLAGANJE ISPITA DOK MINISTAR NE PODNESE OSTAVKU. U SVAKOJ POSTENOJ DRZAVI TO BI MINISTAR ODMAH URADIO.

Dejan

pre 10 godina

Bruka ispada da se Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja bavi dilovanjem testova za malu maturu ...jer samo od njih je moglo procuriti .
Moj sin je prošle godine imao testiranje slična priča je i tada bila ali niko se na to nije osvrtao.
A što je još i gore u nekim školama je masovno prepisivano na testiranju tako da od jednakih uslova na testiranju nema ništa..jednostavno nam je takva prosveta .....

Djak

pre 10 godina

Sta bre zbog dece,ajde ljudi aman stavite se vi na mesta dece da li biste vi hteli da ponavljate ponovo srpski?

I za sve one koji se zale kako su iz drugih skola svi imali preko 15-16 jedno pitanje za vas: "Kako vi mozete to da znate ako rezultati jos nisu izasli?"

Dusan

pre 10 godina

Ja sam maturant i cuo sam price da u u nekim skolama imali resenja za matetmatiku ali ne za srpski a i iskreno meni je bilo svejedno da li neko ima resenja za matematiku meni je bilo vazno sta sam ja naucio.
A sto se tice srpskog tu nema dokaza i ja ne mislim da bi trebalo da se ponavlja da se ne bi ostetili djaci koji su iskreno ucili i jedva izvukli dovaljan broj bodova kao recimo sto sam ja jedva izvukao 15 koliko mi je trebalo...

Слика и прилика

pre 10 godina

Испити су организовани на исти начин на који је садашња генерација политичара, руководилаца и полицајаца полагала своје, односно како је стекла сведочанства и дипломе. То је то. Министар који не уме да састави простопроширену реченицу и прима мито од приватног факултета као тобожњи предавач, председник државе и готово сви редом који су купили дипломе, па -
ШТА ОЧЕКУЈЕТЕ ?!?

Уосталом, пребројите коментаре на српском језику (у ћирилици): то колико грађана уме матерњи језик да пише на компјутеру је одраз домета нашег образовног система.

bp

pre 10 godina

Ovo sto se desilo je sramota za prosvetu, koja je inace dotakla dno. Test je uslov da se zavrsi osnovna skola, a prolazi se i sa nula bodova. Masovno prepisivanje je bílo i bez ovoga. Zao mi je dece koja imaju dobre ocene, spremaju se i na kraju trema ucini svoje. Dobar djak zna matematiku i srpski i bez testa koji kao sto vidíte ne znaci nista. Djaci prepisivaci, muvatori, zavrsavaju privatne fakvltete, a kasnije preko politike stizu do glavnih pozicija i njima je uvek super. Kad ce postenje da se ceni u ovoj zemlji? Verujem da ce se zataskati ko je pustio testove u prodaju.

osmak

pre 10 godina

Ovo je sramota za drzavu, deca koja su vredno radila ce dobiti da ne kazem sta ( :) ) a ovi koji su kupili test, tup--20 bodova. Sramota. NECEMO PRIJEMNI OVE GODINE!
da se zna:
-u ponedeljak u 9.45 na internetu su vec bila resenja testa koji je trebao da pocne u 10.00
-direktor jedne skole u ns je u 9.40 dobio mail da ce se raditi kombiancija 3, a izvlacenje je bilo u 9.45!!!

Саша Митровић

pre 10 godina

У најмању руку министар би требало да да оставку. На шта то личи да се деца спремају, а да им се испит откаже. Спремали су се за ово месецима и шта сад? Полагање је сутра у подне у учионицама без климе по највећој врућини...Докле ће бре више овакви пропусти да пролазе некажњено...

htc

pre 10 godina

Ma ukinite malu maturu i neka deca upišu škole na osnovu uspeha u 5,6,7 i 8 razredu. To bi jedino bilo pošteno. Nema laži, nema prevare, ali to pojedinima ne odgovara. Mala matura i služi samo da deca sa lošim uspehom mogu da upišu dobre škole, a na štetu dobrih učenika, bilo da li su testovi provaljeni ili ne.
(Pošteno, 18. jun 2013 13:47)

A ti hoces da kazes da je u osnovnoj ocenjivanje realno??? Gde si ti posao....

Bezimeni

pre 10 godina

I ko posle da objasni omladini da se ne vrti sve oko para? Mislim, da bi oba testa trebala da se ponove jer nije "fer" da dovoljni učenici imaju isto ili čak i više bodova od dece koja su učila tokom cele godine i koja se nisu domogla testa. Decu ne treba kriviti, deca su se snašla i nadmudrila ministra. Sad lepo ostavka i ponoviti test. Biće velika konkurencija za upis ove godine jer svi iz srpskog jezika imaju najmanje 15 bodova. Kao što znamo, testovi su postojali i prošle, pretprošle godine... I da, osmi sam razred :)

zm

pre 10 godina

Ovo se isto desilo u Maroku prošle godine. Ali rešenje nije prodavano, već ga je neko par sati pred test okačio na fejsbuk. Na kraju je zasedao parlament i većao o tome, da li priznati rezultate ili ne.

L

pre 10 godina

Zivim u siromasnijoj porodici. Na moru nisam bio od svoje 3 godine. Od prosle godine skupljam pare za more. Placena je avionska karta i sve je placeno ali prc, sutra glupi prijemni toliko o moru!

nije mi jasno

pre 10 godina

dodjem ja jutros u 9h i taman da počnem da radim direktor kaze nema danas matematike. ja trebao sutra ujutru da idem na more. pa dal nas tolki maler prati,pa svake godine se ovo radi i u čemu je problem.
(čepko, 18. jun 2013 12:22)

Molim te objasni, kako , odakle??? Neprekidno nezadovoljni, ali ima se za more... Nisi otisao na ujninu vikendicu na Divcibarama , kao ja, nego ode 1.000 eur... Majstore, zato nam je i tako, jer si ti zbunjen... kao...

aaa

pre 10 godina

Ja sad polazem prijemni i vukovac sam, na srpskom sam imala 18 poena i iskreno sam zadovoljna i ponosna na sebe zato sto cu tu skolu koju cu upisati uci zato sto sam JA ucila i trudila se, a ne imala resnja i znala ih napamet! A moja drugarica koja se jedva borila za 2 ima 19, gde je tu logika?? I ona je znala sve, i gramatiku?? Nastavnica joj je POKLONILA 2!! Drago mi je zato sto je matematika otkazana jer za to resenja, bar za sada nemju!
Zaista bih volela da se ukine ovaj prijemni i da se lepo svi upisemo na osnovu uspeha!

Pošteno

pre 10 godina

Ma ukinite malu maturu i neka deca upišu škole na osnovu uspeha u 5,6,7 i 8 razredu. To bi jedino bilo pošteno. Nema laži, nema prevare, ali to pojedinima ne odgovara. Mala matura i služi samo da deca sa lošim uspehom mogu da upišu dobre škole, a na štetu dobrih učenika, bilo da li su testovi provaljeni ili ne.

vera

pre 10 godina

trebalo bi da postoji, za svako od 20 pitanja, po 50ak mogucih pitanja, i da se za svako pojedinacno izvlaci iz kutije, sat-dva pred prijemni. bukvalno, 1. pitanje (ceduljica 33), drugo pitanje (ceduljica 15) i tako redom. tada cak i kada bi procureli testovi, bilo bi ih toliko mnogo da ne bi niko mogao da ih nastreba napamet.

Jovana

pre 10 godina

Nekako su slaba reagovanja na ovaj skandal... Zbog toga će se ista stvar ponoviti i sledeće godine...A ti koji su kupovali testove, mogli su da prijave slučaj policiji na vreme, sa sve dokazom u rukama, ali nisu - da bi njihova deca dobro uradila test i preskočila po broju bodova svoje drugare. Kad nema solidarnosti i građanske savesti ovakve stvari će se dešavati na svim nivoima i sferama društva. Svaka čast, Srbijo!!!

South Park

pre 10 godina

Verujem u ovu vladu na čelu sa gospodinom Vučićem i siguran sam da će se naći rešenje za ovu situaciju, a odgovorni kazniti!
(Ivan, 18. jun 2013 12:50)

Najjaci ste majke mi. U celoj ovoj situaciji uspeo si da me nasmejes

Sveta Zmuric

pre 10 godina

Ministar prosvete mora da da ostavku.
Vlada, sa nadleznim organima mora da utvrdi kako je doslo do pustanja testova na trziste i nakon toga da da ostavku.
Čin ostavke ministara odnosno kompletne vlade je bar nekin način da se čast i obraz bar na nekin način sačuva.

Roditelj

pre 10 godina

Ne mogu da verujem da iko pametan ovde komentare ocenjuje negativnom ocenom, jer su ljudi toliko ogorčeni i besni.
Ostaje mi samo da verujem da je ministarstvo angažovalo svoje dežurne hate-ere da ocenjuju negativno ne bi li pokazalo da Srbija drugačije misli...
Sramota od države, naučili smo decu od 15 godina kako se krade ... Hajde sad da vidimo reakciju vlade... Ko će biti smenjen i otpušten kao hiljade radnika...
Da ima bar malo volje u ovom narodu, sutra ne bi niko ni izašao na ovu smejuriju... Bruka za državu, pokazujemo koliko smo mali i kriminizovani... Ako nekog interesuje, neka pogleda kako je Slovačka rešila problem sa tenderima i javnim nabavkama. Možda ovaj "nebeski narod" ipak nauči nešto pametno i od drugih, onih "glupljih" od nas ...

vec iznerviran roditelj

pre 10 godina

dosta sa glupostima oko prijemnog mucitre decu i roditelje!!! pustite decu da upisu gimnayije na osnovu proseka i zavrsite pricu onaj ko je ucio 8 godina vredno dobro ce proci znanje se ne stice za dan!!!
prijemni iz proseka!!!!
blam za drzavu!!!!

gigibos

pre 10 godina

u gomili taloga i mulja i dalje su najgori od najgorih svi resorni ministri sps-a,i umesto da se pre 10 god zauvek sklone iz nasih zivota oni svi vaskrsavaju kao spasioci i dokusuruje sve ono sto nisu uspeli u prvom mandatu.ostavka je nesto
najblaze sto moze da se desi.ali djonovi su to brate,srbija je zemlja alan forda,
sve neki jeremije,sefovi,sir oliveri jedino se bob rock ucutao

Flops

pre 10 godina

Bravo! Samo tako nastavite! Lazite, kradite, varajte! Ovo je divna drzava, mozda su divniji jos samo Laos i Bogota. Ja bih Vam svasta sada psovao ali nece objaviti... Neka moj bes i gnusanje prema svima docaraju sledeci znakovi ^@#@@!)..bip.. &@*_#$# !? Cesto mi dolaze studenti, ajme, ala su mutavi, 85% ne zna dve recenice da sastavi, toliko o buducim strucnjacima.

milutin

pre 10 godina

Kada malo bolje razmislim, znam jednog lika koji se fotografisao i snimao sa dzakom punim glasackih listica, a nakon toga stampao nalepnicu sa porukom ''ukrali su i moj glas''. Hmmm

roditelj na ivici nerava

pre 10 godina

dosta zezanja upis iz proseka!!!
BRUKA I SRAMOTA!
ovo dokazuje kakav nam je drzavni sistem i celokupna prosveta!!!!!!

uciteljica

pre 10 godina

Da li Republicka upisna komisija razmislja o uslovima za polaganje u 12 sati, fiskulturna sala, a napolju temperatura 35 C. Niko nece odgovarati.Niko ne brine o deci,uslovima skolovanja i zaposlenima u skoli. Kako roditelji to sve da podnesu? Puno, puno pitanja vec godinama za prosvetu. Sta ce na ovo reci eksterna evaluacija !?

Nikola

pre 10 godina

I prošle godine je bilo isto.. Samo je prijemni ipak bio održan. To u suštini nije ni bitno jer se nezadovoljna deca prebacuju u škole koje su prvobitno hteli da upišu. Neki se prebacuju i po 3+ puta.. E to je sramota. A ako se prebace u školu koju nisu mogli da upišu zbog poena postaju najgori učenici i koče celo odeljenje.

Nebitno

pre 10 godina

Sa obzirom na to da su se prijemni ispiti sa resenjima prodavali po pijacama i skolama,najbolje bi bilo da se poniste rezultati sa ispita,pa da se za upis u srednju skolu racunaju samo poeni iz skole,to je najpravednije zato sto su neka deca koja su se trudila maksimalno svih 8 godina i ucila za prijemni imala manje poena od dece koja polazu razredne ispita sto uopste nije u redu.

Igor

pre 10 godina

Kad sam ja polagao prijemni za srednju školu 1997. ministar je objavio pitanja preko radija 15 minuta pre početka testa, a mislim da je pitanja izvukao iz šešira. Vrlo jednostavan način da se izbegne muljaža. Takođe nije bilo polaganja u svojoj osnovnoj školi, što je velika glupost, jer ako nastavnici ne dozvole svojim učenicima da prepisuju onda su se džaba trudili da ih nešto nauče kad će neki selja uraditi prijemni svom malom komšiji selji i ovaj će lepo da upiše koju školu hoće. Znači, postavili su stvari tako da ispadneš budala ako radiš pošteno.

Čukaričanin

pre 10 godina

Po Čukarici se naveliko priča da su djaci škole "Miloš Crnjanski"imali testove iz srpskog dan ranije i da su imali neuporedivo bolji uspeh od ostalih škola na opštini Čukarica.
Koliko je škola u Srbiji kao "Crnjanski".
Kome će ta deca zauzeti mesto u boljim srednjim školama?
Zašto ne ponivite i test iz srpskog kad se iz aviona vidi da je bilo prevara?

oprem dobro

pre 10 godina

Gospodine Obradoviću,OSTAVKA pod hitno ! Zašto? Zato što će sutra 70.000 dece u podne na +40 stepeni odlučivati o svojin životima.Srbijo,stidi se ...

bravo

pre 10 godina

@crno na belo

Ja imam 19 poena na srpskom i nisam imala pitanja pre testa. Veoma je ružno da tako nešto zaključite jer time govorite da su danas sva deca nemoralna i nepostena, što nije tačno. Takođe, moje drugarice iz razreda koje su se spremale za ispit zajedno sa mnom, uradile su ga veoma dobro. Zaključićemo da se dobar rezultat može postići i uz malo odvojenog vremena, truda i zalaganja.

Fikus

pre 10 godina

Kod nas ne moze nista da prodje bez skandala,apsolutno nista!Pa ni najobicniji test za decu koja zavrsavaju osnovnu skolu.U kakvom smo mi haosu toga jos nismo ni svesni.Tuga...

Vlafa

pre 10 godina

Kao poreski obveznik koji izdvaja NOVAC za školstvo i kao roditelj deteta koje je grejalo klupu pojačano u poslednja dva meseca ( beli dan nije video,napravio pauzu što se sporta tiče) direktno dam zainteresovan da saznam KO je kriv za ovo i da li će biti procesuiran.
Mislim da bi vinovnici ovog incidenta morali pored zatvorske kazne da pokriju štetu Republici Srbiji(štampa,transport i dnevnice profesorima) a da bi nama roditeljima trebalo ostaviti mogućnost da ih posle presude i mi tužimo i tražimo obeštećenje.
Treba im pakao od života napraviti jer oni svojim postupcima prave pakao od života naše dece.
Čemu sam bre ja učio sina?Da ćuti i trpi da mu sutra bude šef neki prevarant sa kupljenom diplomom?
Hajde sada borba protiv korupcije.Da vas vidim.

VESNA

pre 10 godina

NAJGORE JE TO STO SU IM TATE I MAME POMOGLE DA STO LAKSE FOTOKOPIRAJU TESTOVE DA SE I TU NE MUCE. Ako vam nije bilo jasno do danas sada ste shvatili da prijemni postoje zato da bi se mamini I tatini probisveti lakše upisali, da ne moraju da uče tokom školovanja, ali će zato tatica da kupi rešenja za polaganje mature I to je to. Zar nije bilo nekad bolje, ako si odličan znaš u koju školu ćeš da ides, a ako nisi biraj onu koju možeš da završiš. Ovo je dno dna kad se I četrnaestogodišnjaci bave kriminalnim radnjama, javno priznaju da su imali testove I posle jadnih dvojkica I trojkica u toku školovanja sad imaju 19 ili 20 bodova na testu kao učili, a ovi što uče stalno oni imaju između 13 I 16 bodova I ispali su magarci. Neka me neko posavetuje kako ja moju decu da savetujem, treba da im kazem ukradi, tuci, varaj,ubijaj jer od postenja nema ama bas nikakve koristi.

Željko

pre 10 godina

Samo da podsetim na rezultate iz prošle godine. Veći broj beogradskih škola je imao prosečno poena srpski + matematika oko 30 a većina škola iz unutrašnjosti u proseku od 18 do 21.

milica

pre 10 godina

Mislim da je ovo stvarno sramota, sta se radi deci i roditeljima. Svi na celu sa Ministrom treba da daju ostavke i da krivicno odgovaraju. Jesam li ja i mnogi budale sto sam placala casove detetu. Ima da upise sta bude hteo samo nek mi neko kaze da ne moze! Zasto se deci ne dozvoli da upisu sta hoce. Sigurno odlican djak nece upisati za kozmeticarku ili automehanicara kao sto los djak nece upisati gimnaziju!!!!!!!!!

Dragisa

pre 10 godina

Istorija se ponavlja i bice ,,Tresla se gora", rodio se mis.A,da sad nam slede i izmisljena vanredna odeljenja pocetkom godine.Ako ne znate o cemu pricamo raspitajte se za Kruševac i Medicinsku skolu.Sta mislite,da je samo matematika provaljena.Smesno,pa naravno da para nikada dosta.

nema smisla

pre 10 godina

Jedna devojcica koja je imala samo dvojke i trojke ceo zivot i koja je sam rekla da nije ni pogledala zbirku!! Kaze da ima 20 poena. sigurno je od znanja dobro uradila :(((

htc

pre 10 godina

(Otac tri sina u ovoj nesrecnoj zemlji, 18. jun 2013 10:39)
Molim Vas da me ne shvtite pogresno , ali ako vase dete ne odgovori ni na jedno od 4 ( po Vasem, tako ste naveli) trik pitanja, da li Vam to nesto govori? Nisu sva deca za sve skole, treba da se uvedu standardi. Neko pre mene prokomentarisao, "neka se vrate/uvedu prijemni skola po skola, da se vidi realno kojim kapacitetom deca raspolazu i sta zele.... Molim Vas, procitajte ovaj "detalj". Slucajno cuh pricu. Majka i otac profesori, dete pre dve godine lose proslo na prijemnom a bilo ultra odlican djak u osnovnoj ( par cetvorki, max 2 koliko sam cuo ). Upisalo gimnaziju u okolini BG, da premosti. Roditelji "premoste". Prebace dete na kraju prvog razreda u, po meni a i drugima, jednu od 3 naj gimnazije u BG. Pada drugi razred... tj. ponavljac... dete krivo?

bv 371

pre 10 godina

Slušam radio: vesti RTS-a u 12.00 h. Informacija o otkazanom testu - 4 po redu!? Drugim rečima, nije ovo ništa, blato u kome smo još uvek je plitko?

Евроскептик

pre 10 godina

Да видимо сада да ли ће "први потпредседник владе" као шеф свих безбедносних служби, што га по дефиницији чини вођом хунте, моћи да пронађе ко је крив и за српски и за математику и за све ово заједно.
Ако његови људи не знају одакле да крену да предложим: нађеш један једини траг на нету, закачиш се, пратиш IP адресе. Србија је мала земља, може се то на бољем рачунару завршити, а ако не нису у стању само, ту им је NSA. Макар нешто заузврат да дају. (Битанге! Сновден је херој!)

Dragan

pre 10 godina

I srpski je bio provaljen licno video dve kombinacije pa ceo grad suskao o tome dovoljno pitate klince iz zgrade...

Ponovite i srpski sa tim rezervnim

Danica

pre 10 godina

U tom ministarstvu ima mnogo besposlenih ljudi. Odmah bih smenila neodgovornog Zorana Kostica, kao i ministra Zarka Obradovica. Sad polazem prijemni (18,5 poena sam imala iz srpskog) i drago mi je sto je matematika pomerena, jer cemo sutra videti pravo znanje ucenika, a ne njihovo umece ucenja resenja napamet. Sigurno su procurela resenja i iz srpskog, ali sta cemo sa decom koja su se mnogo trudila i odlicno uradila test? Stvarno ne znam ko bi mogao da prozivi ponovo isti stres kao pred prijemni. Tacno se zna ko je imao resenja, pa neka oni ponovo rade prijemni iz srpskog!

Dragan Jovanović

pre 10 godina

Krajnje je vreme da počnu da se postavljaju pametni ljudi za ministre, a ne spodobe. Mog klinca ću da upišem bez prijemnog, ili će urgentni centar da proširi posao, a kako vidim imaću i društvo, pa nek me optuže za organizovani kriminal, lopurde jedne ...
A da se otkrije ko je "plasirao" zadatke, treba cca 20 min. Dokle više prodavanje magle...

Idemo dalje....

pre 10 godina

Mala matura je čista glupost. To su deca od 14 god koja doživljavaju ogromno razočarenje ukoliko ne urade očekivano test. Mesta ima sasvim dovoljno za sve buduće srednjoškolce. Ovaj test mogu da tretiram kao proveru školskog programa, sa kakvim finalnim znanjem izlaze svršeni osnovci. Sve ostalo je čista GLUPOST !

Bre!

pre 10 godina

Ni deca osnovci vise ne veruju u postenje najodgovrnijih u ovoj zemlji, tako da se ne brinite kako ce ovo uticati na decu. Nisu nasa deca glupa, vide ona da njihovi roditelji koji posteno zaradjuju platu i jos imaju diplomu nekog fakulteta, nemaju za iole pristojniji zivot, dok ocevi tamo nekih, za koje se zna da su jedva zavrsili skolu, voze skupe automobile i nose firmiranu odecu. Ili su u glavnom odboru neke stranke i biznis im samo cveta. BTW, juce, odmah posle ispita iz srpskog, znalo se da je provaljen.

čepko

pre 10 godina

dodjem ja jutros u 9h i taman da počnem da radim direktor kaze nema danas matematike. ja trebao sutra ujutru da idem na more. pa dal nas tolki maler prati,pa svake godine se ovo radi i u čemu je problem.

dejan

pre 10 godina

u Italiji kad sam ja polagao ujutru nam policij donela paket sa testovima. Zapecacen zigom. Dva ucenika i profesora su pod punom odgovornoscu morala da potpisu da je paket neotvoren. Pritom u svim skolama u isto vreme. Nema lazi nema prevara. Uz to komisija iz drugih skola. Sto to nije moglo kod nas?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (sale, 18. jun 2013 10:33)

Jos veca tuga je sto je i kod nas isto tako a ipak je provaljeno.

Otac odlikašice

pre 10 godina

Sram vas bilo bando prosvetna !!! Vučiću objavi ko su lopovi pa nek' u zatvoru predavaju. Platio sam svom detetu dopunsku nastavu za prijemni i zadužio se. Uci bez pauze, nema odmora unisti svoju mladost, a vi tako prosvetari. Inace je vukovac, od 5-8 razreda sve petice. Juce dosla plačući. Kaze: " tata ovo je ludilo od testa " Ogorčen sam !!!

Daniela

pre 10 godina

Molim Vas, nije fer prema deci, koja su juce posteno radila test. Ponistite i testiranje iz SRPSKOG jezika, jer su i tu postojale fotokopije resenja SVE TRI kombinacije!!! A Vi, GOSPODINE MINISTRE, za sve ovo sto se desava niste zasluzili ni onu 1 (i slovima: jedinicu) sa jucerasnjeg "izvlacenja"!!!

Farmaceut

pre 10 godina

Ovo se lako da proveriti, nego to niko nece uraditi. Ti koji cuvaju testove i bili su u kontaktu sa testovima, proveriti koje dete polaze prijemni, privesti i kazniti.

Kuvana žaba 4.655.203

pre 10 godina

A lepo je g. ministar rekao (na vreme) da je potrebno otvoriti novu agenciju, logicno, u sluzbi obrazovanja.
Sprdnja, zvana prosveta, u Srbiji je vec 15 godina unazad ruinirala ceo sistem. Red bi bio da se ovakvi SEGA-MEGA ministri smene, da ne bude posle kao sa zdravstvom i Tomicom ili kao sto ce da bude sa Dinkicem sutra.

Joza

pre 10 godina

Drzava nam je katastrofa stvarno ovo vise ne vodi nicemu, sramota milioion politicara....i nikakav pravi potez nemogu da naprave....i dalje smo na nuli! STRASNO

baka

pre 10 godina

Pobogu, zasto u 12 sati da pocne po ovim tropskim vrucinama! Da li treba i zdravstvene ustanove da se ukljuce u maturu, kad je vec prosveta i policija ukljucena.
Zabrinuta za mlade

Mila

pre 10 godina

Ma kako da ne! Procureo samo test iz matematike! Procurela su oba testa! Ponistiti jucerasnji test! To je sada jedino moguce! Obavezno! Sramota, sramota!

Sarcasm

pre 10 godina

"Krivi su EU i SAD,ma sram vas bilo prodali ste srpsku zemlju",a za testove ,mas za sve su drugi krivi mi smo carevi,minstre kapa dole!

Maturantkinja

pre 10 godina

Test iz srpskog jeste bio provaljen.Ja ,koja sam imala 5 iz srpskog imala sam 15,50 bodova iz srpskog,a učenici koji su imali 2,3 imali su po 18,19,20 bodova.Zadovoljna sam jer ce se sutra polagati novi prijemni iz matematike, i volela bih da ponove srpski,jer rezultati su nerealni.

Sladjana

pre 10 godina

Dakle, šta reći..hajte Ministri , prosvetari, "UZORI" na vreme naučite decu korupciji, prevari...konspiraciji.Zašto da vredno rade kada mogu na vreme da nauče jedno:"U Srbiji sve može da se kupi"..čak i budućnost.
Sramota za Ministarstvo, poslalo je jasnu poruku ovoj generaciji!!!Bruka!Ja sam samo jedan od ogorčenih roditelja čije je dete ozbiljno spremalo prijemmni ispit i kome treba da objasnim da je ovo situacija nešto na šta treba da se navikava u životu.

I JOŠ NEŠTO..SUPER ĆE IM BITI KONCENTRACIJA SUTRA NA 37 STEPENI U SRED PODNEVA PO SALAMA ZA FIZIČKO!!!
POSEBNO NAKON OVAKVE POZORIŠNE PREDSTAVE ZVANE MATURSKI ISPIT!

SRAMOTA!

nada

pre 10 godina

sramota na 37 stepeni decu koja svakako vec imaju tremu u podne slati u ne klimatizovane filskuturne sale. ne znam da li nam gospodin ministar uopste zna u kakvim uslovima se radi u pojedinim skolama_-a za neke verovatno ne zna ni gde se nalaze. ja bi podigla roditelje na noge i bojkotovala sutrasnji maturski ispit ,a kompletno ministarstvo prosvete rasporedila po tim ne klimatizovanim salama da sede dva sata i pri tom da rese neki veoma vazan problem,da vidimo kako razmisljaju oni upod tim uslovima.

Kiklop

pre 10 godina

Pa jel moguće da je to što su rešenja testova "procurela", kao, neko iznenađenje? Pa to se svake godine dešava. Kao i kada kasnije dođe upis u srednje škole, pa škola traži da učenici plate par hiljada dinara (otprilike), prilikom upisa, pa, kao, Gospodin ministar prosvete posle izjavljuje kako, kao, to škole ne smeju da čine, da, kao, nemaju pravo da traže novac. Puno ovih "kao" ima u tekstu, ali i živimo u nekoj "kao državi". A prosveta je verovatno na najnižim granama, do sada, ali može i niže, i to ne kao.

htc

pre 10 godina

(vladimir, 18. jun 2013 10:09)

da smisljam kako da izrazim svoj uzas ovim, nema sanse da bi ovako jasno predocio. Vladimire Majstore sa velikim M!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dominik

pre 10 godina

A, šta će se desiti kada policija dođe(a doćiće) do dokaza da je i test iz srpskog provaljen?? Hoće li to Država da zataška ili će postupiti po zakonu??

Bruka i sramota

pre 10 godina

Neko ko radi u stampariji za 20 hiljada dinara naravno da ce da provali u testove i da zaradi . Testovi treba da se stampaju u Topcideru u kovnici novca i da svaki test ima svoj serijski broj .Ovaj nacin sa ovakvim tetiranjem je prevazidjena stvar.Kako se nikada na prijemnima za fakultet ne 'provale" testovi.Svi na Beogradski sajam i zavrsena prica.Obradovicu da li ces da snosis odgovornost. Dali ce i direktori skola da snose odgovornost koji su u svojim skolama dozvolili prodaju testova. Mozda su odmah trebali rezervni test da daju da izvaraju seve mutivode

Njanja

pre 10 godina

S R A M O T A! Kao i obicno u ovoj nasoj zemljici Srbijici se na kraju ispostavi da je sve besmisleno! I kao i obicno dobri, posteni, vredni i naivni, budu namagarceni. Test iz srpskog je 100% takodje procureo, tu nema dileme. Neka nas, jadan narod ne lazu i ne prave nas dodatno budalama. Zivo me interesuje da li ce MINISTAR DA PODNESE OSTAVKU! Ubedjena sam da nece, to je ipak pitanje casti!

Samo Vas gledam

pre 10 godina

Pa u ovoj jadnoj državici cure silosi, robne rezerve, cure milionski tenderi, cure fabrike, cure "a di su" naši novci (sve u nečije džepove), a neće procureti zadačići za osmake, koje je na cirkuskoj predstavi trebalo da izvuče Veliki ministar prosvete Žarko Obradović!!! Svašta.

Ljiljana

pre 10 godina

Sramota.Zar ne bi trebalo poništiti i test iz maternjeg jezika.

Uzgred gde se mogu kupiti testovi i rešenja za rezervni test.

Svetlana

pre 10 godina

Sistem nam je loš, to znamo, ali šta dalje. Krivac je očigledno neko od ljudi u ministarstvu kojima su testovi bili dostupni i verovatno je za ovo dobro plaćen. Eto posla za MUP, ali i za sud. Samo stroga sankcija može da predupredi ovakve stvari u budućnosti. Žao mi je dece, zbog maltretiranja, ali samo sankcionisanjem ovog dela šaljemo im dobru poruku. Jasno je da je i test iz srpskog pod sumnjom.

bananaman

pre 10 godina

I 1996 godine su testovi bili pokradeni deca uradila test iz srpskog jezika a kad je sutradan bila matematika oni pokupili testove jer su ukradeni. I veceras ce na dneniku da bude da ce test iz srpskog ostati a test iz matematike da se ponavlja znaci za ovih 17 godina nista se nile promenilo. Ista bagra je i dalje na vlasti.

joker

pre 10 godina

tako je kad policija čuva nešto. bolje da su roditelji sami uzeli da paze na testove. a ove iz policije na prinudni rad u rudnik, da makar čemu koriste.

lj.

pre 10 godina

pre desetak godina kada sam ja polagala ove testove, odnosno mnogo ozbiljnije, secam se da nikome nije ni padalo na pamet da trazi resenja da kupi...da li je to zato sto smo imali makar koju godinu relativno normalnog detinjstva? dok se nije bas sve ovako izvitoperilo...

zika

pre 10 godina

nisu krivi falsifikatori,nego roditelji ko ih je terao da placaju pare,uvek oce pogacu preko hleba,a kad zagusti onda niko im ne valja,nek se sami pitaju ko ovde ne valja,dali dete treba da ti se malo pomuci,ili mu daj sve na tacnu,pa posle mu svi krivi kroz zivot kad mu zalupe vrata,jer je naucio sve na mufte......

Dragan

pre 10 godina

Sramota za drzavu i los signal pameti ove zemlje kojoj se rad ponovo nije isplatio. Ponovo su neradnici nagradjeni. Proverite npr. O.S. Borislav Pekic na Bez.kosi, Matemet.gimnaziju u Kraljice Natalije... i jos mnoge druge skole u BG. Neki ucenici su placali testove srpskog jezika 250 din. Najlakse je reci da je sve "rekla kazala" Ovo je ogledalo svih nas, nazalost!

123

pre 10 godina

Nema šta da se tu razmišlja ja lično mogu da svedočim da je 90% dece imalo SVA TRI testa iz SRPSKOG i MTEMATIKE.Jedino normalno rešenje bi bilo da se ponove oba testa.Testovi su mogli da se nadju od 500 do 5000 dinara,a mnogi su besplatno delili.Ja koji sam se mesec dana po ceo dam pripremo za ovaj prijemni lošije sma uradio nego onaj koji je za jedan dan naucio sve testove.

gaurwaith

pre 10 godina

Ovde je mnogo veći problem nerazmišljanje. Deci u prepubertetskom periodu se u ruke odmah stavi tastatura kompjutera, ili tablet, ili nešto kibernetičko umesto konstruktivnih igračaka. Polje reprezentacije šake na moždanoj kori je ogromno u odnosu na druga motorička polja, pa samim tim ono najviše podstiče rad mozga, pa i kognitivne funkcije. Kompjuter za većinu dece to za sada ne može da postigne, ali nudi hitra rešenja za probleme. Lakše je nešto otkucati, nego napisati rukom, ili napraviti, ili nacrtati. Zato deca naviknu da traže instant rešenja, pa između ostalog i rešenja za maturski ispit, a to je već jako ozbiljna stvar, mada je ovo prethodno mnogo veći problem na duže staze i za ostale generacije.

KoKoga

pre 10 godina

I vrapci na grani znaju u kakvom nam je stanju obrazovanje. Ovo je još jedan u nizu dokaza da SPSov kadar uništava budućnost naše zemlje. Pronađite i pročitajte izveštaj Antikorupcione komisije od aprila prošle godine pa će vam biti sve jasno.
Šta još treba da se desi pa da smene Obradovića?

Veliko slovo iz postovanja

pre 10 godina

Odgovorno tvrdim da 90% maturanata zna sve zadatke iz oba predmeta.Kad dodas tome i malu pomoc profesora,malo prepisivanja,puskica,dodjemo do toga da samo apsolutno nezainteresovani ucenici urade slabo.Ta resenja su "provalili" sami ucenici sa profesorima jos pre mesec dana.Ovo je samo cista uzurpacija Drzave,Vlade,Ministarstva,Skole,a sto mi je najvise zao Profesora,Roditelja i Maturanata.I na kraju ce svako upisati zeljenu skolu na ovaj,ili onaj nacin.Zao mi je tih maturantskih porodica,jos jedan duuuug i stresan dan je pred njima...

svasta

pre 10 godina

Vi besposlicari i dokone domacice sto ostavljate ove polupismene komentare, dobro pogledajte gde su vam deca i kako provode slobodno vreme. Razmislite da li im usadjujete prave vrednosti i da li za ovakvu situaciju treba kriviti samo profesore.

Nebitan lik

pre 10 godina

Bravo Beogradjani i vi ostali lopovi koji za jeftine pare namestate ****** prijemni,sta smo vi ovde ostali OVCE mi vamo ucimo a vi kradete,sutra bojkotujemo i prepisujemo ako izbace jednog svi izlazi pa cemo se terati

Marvin

pre 10 godina

Dajte mi ocene iz srpskog (V-VII)i rezultate testa po šiframa učenika. Za 10 minuta ću dokazati da su testovi bili provaljeni i u kojim školama se to desilo.

Ljilja

pre 10 godina

Mislim da je najpametnije prijemne ispite totalno ukinuti.Kako su ranije generacije upisivale skolu i da li im nesto fali?U ovoj lopovskoj drzavi nista nije posteno-pa nemojmo zamarati dzabe decu i onako u ovakvim skolama nista i nemogu da nauce!Dno dna!!!

chooyu

pre 10 godina

Evo fantasticnog nacina da se SNS resi balasta i parazita iz SPSa. Nema ovo nikakve veze sa ucenicima. Postojalo je ovo i ranijih godina ali DS je mogao da bude na vlasti samo uz pomoc frikova iz SPS. SPS kadar a medju njima i aktuelni ministar prosvete, Zarko Obradovic mora da ode ili ovoj drzavi nece nikad krenuti nabolje.

m.

pre 10 godina

Ovo je smesno. Ako je i provaljen navodno, pa sta. Bitno je da se spreci prepisivanje, a ne ucenje. Ko im brani da i te zadatke prerade uceci kuci. A ovo sa navodnim rezervnim testom je joker za decu sa vezom da nauce samo taj, a ne sve kombinacije. Pa promuckajte i izdiktirajte brojeve zadataka. Kombinacija u zbiru nece biti unapred poznata. Pozdrav od kolege.

Mirko

pre 10 godina

Pa nije tesko provaliti test kad su ucenici daleko inteligentniji,obrazovaniji i spremniji za zivot od njihovih profesora koje je pregazilo vreme.

isidora

pre 10 godina

Nezvanicno, preko 30 direktora skola sirom Srbije spremaju se da podnesu ostavke, zbog sramote i osecanja stida sto se na ovakav nacin deca maltretiraju. U isto vreme, neki od njih isticu da je to njihov moralni cin, kad vec ministar nece da podnese ostavku.Sutra na vrucini od 36 stepeni u podne, u 90% skola nema klima uredjaja u velikim salama gde se rade prijemni.Osnovano se moze reci da ce sutra biti neregularni uslovi za polaganje prijemnog, jer treba djaci da sede 2 sata u pregrejanim prostorijama...

Mila

pre 10 godina

Ma kako da ne! Procureo samo test iz matematike, a kao iz srpskog nije! Procurela su oba! Ponistiti i jucerasnji test! To je jedino resenje! Sramota, sramota!

Gerhardt Robert

pre 10 godina

Ova generacija maturanata je zaista "pripremljena" za zivot u Srbiji. Maltretirana od petog razreda kada su rasformirana odeljenja.
Opet ministar nije odgovaran za ono sto mu je posao ! Da obezbedi da se deca nesmetano i bezbrizno skoluju. Ako ima osecaj odgovornosti zbog svega sto se desilo, treba da podnese ostavku ! Ali to nece promeniti cinjenicu da su nasa deca ponovo maltretirana. Pitajte ih kako se osecaju danas... a sutra treba da pokazu znanje i urade test potpuno spremni... sramota da drzava ne moze da sprovede nesto ovako vazno, a bez problema....uzas, kakva nesposobnost drzave...ako nisu sposobni za to sto im je povereno, za cega su odgovorni, neka kazu i odu , ne treba da se stide, postenije je...

ceda

pre 10 godina

Uvek je bilo neregularnosti, ja sam 2004. polagao i tada je u jednoj ucionici posmatrac vadio resenja i diktirao dok u ucionici pored nije smela muva da se cuje, nakon izlaska rezultata ljudi koji su jedva zavrsili osmi razred imali su po 19 ili 20 poena iz oba predmeta... sve se zavrsilo na zalbama direktoru. Ako je tada bilo toliko neregularnosti mogu samo da zamislim koliko sada toga ima. Glavnu odgovornost snosi ministarstvo prosvete i vreme je da se ozbiljno potegne pitanje o tome. Taj prijemni mnogo znaci, dobri djaci mogu da dodju u situaciju da izvise za skolu koju zele zato sto nisu kupili resen test dan pre...

Mila

pre 10 godina

Ma kako da ne! Procureo samo test iz matematike, a kao iz srpskog nije! Procurela su oba! Ponistiti i jucerasnji test! To je jedino resenje! Sramota, sramota!

prosvetni radnik

pre 10 godina

G-dine ministre!
Ne tonite dublje, listom zelja ucenika osnovnih skola 26 i 27 juna, a na osnovu uspeha ucenika iz osnovne skole rasporedite ucenike u srednje skole! Ovo je sramota za svu prosvetu u Srbiji!

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

Ne postoji ni jedan razlog zašto bi i test iz srpskog bio validan ako su uspeli da dođu do testa iz matematike. Apsolutno je realno da je i jučerašnji test bio namešten, a postoje i informacije da jeste bio. Ako hoćete da se bar malo izvučete, smesta poništite test iz srpskog i ponovite ga. Ovo je cirkus od države, ovo i nije država već prćija.

staraskola

pre 10 godina

malo se gubi poenta svega. Deca koja su u stanju da varaju na prvom testu u zivotu, i tako sve i krece. Kako da im se usade prave vrednosti i da nauce da rad i trud dovode do rezultata ako im roditelji kupuju resenja. Po principu snadji se i uspeces. Generalno jako tuzno na duge staze.

lidija

pre 10 godina

Juce je po skolama kruzilo 6 testova iz matematike. Ministarstvo kaze postoje 3 + jedna rezervna, ali njima se vise nista ne moze verovati, jel' tako? Znaci svve su verzije, pa i ta rezervna, provaljene. Farsa i kriminal se samo nastavljaju.

goga

pre 10 godina

Moja cerka je nosilac vukove diplome. Izasla je zbunjena juce jer su deca masovno predavala test posle 20 minuta. Ona je uradila i dobila 16-17 bodova .. Iako je odlican djak pripremala se vise od 3 meseca , a deca koja su dovoljna su resila test sa 20 poena posle 20 minuta.
Skandal , deca su preplasena i zbunjena .. Cemu to .. Neka se upisu po uspehu iz osnovne skole a ne da nam veciti ponavljaci kroje sudbinu

Dusa

pre 10 godina

Obzirom da se prica, sto je i najverovatnije istina, da je provaljen i test iz srpskog, neophodno je ponistiti jucerasnji test, jer je prosto nemoguce da je provaljen samo test iz matematike. Sramota.

Cane

pre 10 godina

Oni koji su nesposobni da obezbede poštovanje uslova koji su sami propisali moraju podneti sve posledice. Odakle im pravo da nepoštovanjem propisanog postupka izlažu velikom pritisku stotine hiljada građana ove države, a posebno DECU? Ako nisu sposobni da svima obezbede ravnopravno korišćenje svojih prava zasnovanih na Ustavu i zakonu, neka u skladu sa njima i postupe. Neizostavno i odmah.

Zuki

pre 10 godina

Ko je uopste smislio testiranje osmaka pred upis u srednje skole? Aman ljudi! Cemu to sluzi? Maltretiranju dece jedino. Zar drzava toliko malo veruje u svoj skolski sistem da ocene iz djacke knjizice nisu dovoljno merilo? Onda vam sistem ne valja gospodo. Menjajte sistem a ne uvodite deci dodatne gluposti i ogranicenja u odabiru skole.
Talentovana deca uopste ne moraju da budu i uspesni djaci. I kasnije u zivotu, u struci su uspesni talentovani a ne bubalice.
Oceniti rezultat necijed osmogodisnjeg skolovanja sa dva testa je zlocin prema napretku u bilo kojoj oblasti. Najveci naucinici, mislioci, umetnici i generalno stvaraoci su bili ljudi koji nisu kao deca bili dobri u skoli. Bas zato i jesu ostavili traga jer nisu funcionisali po sablonima za mediokritete, sto skolovanje u sustini jeste. Sistem za proizvodnju radne snage a ne za prosirenje znanja u cilju opsteg napretka.

marija

pre 10 godina

Ako malu maturu polaže 70.385 učenika, koliko je izmanipulisanih ljudi danas u Srbiji? Dodamo po dva roditelja, supervizore, dežurne nastavnike, pregledače i ostale koji su aktivirani samo na realizaciji (bez izrade testa i štampe) i koliko sve to košta? Svaki dan se priča o nedostatku sredstava u budžetu, a šta je ovo? Gde je odgovornost, ostavka, gubitak posla, kazna i zatvor? Ako nema posledica, onda je ovo samo model ponašanja deci, a i roditeljima. Zašto biti radan, odgovoran, vaspitan kada to ne daje rezultat i uspeh, zašto kad su u Srbiji sve nenormalne i nedostojne radnje, kriminalne u svakom pogledu, put ka uspehu (materijalnom pre svega, a potom i svakom drugom). Zato svako onaj ko ide, nazovimo to normalnim putem, ulaže u sebe ili svoju decu, ako ostane ovde je gubitnik i slepac i beži glavom bez obzira iz Srbije.I još nešto. Volela bih da neko uzme u jednoj školi desetak identifikacionih kartica sa prijemnog i da objavi rukopis kojim su popunjene, svaki komentar bi bio potpuno izlišan što se obrazovanja tiče. Kada bi pogledali uspeh učenika osmog razreda, imali biste sliku 70% odličnih i vrlo dobrih učenika, gotovo ne pismenih. Duboko smo zaglibili, ali dno se ne vidi!Nažalost!

ja

pre 10 godina

Pre 15 godina, test za srednju skolu, izasli rezultati (na vratima skole, nije bilo interneta) i moje ime drugo na spisku od par stotina. Samo se hvalim. :)

Bora

pre 10 godina

I onda se pitamo što je gledanost farme na takvom nivou... Konstantno ubijanje edukacije, kulture i školstva nas je dovelo ovde gde smo sada!
Ovo je samo jedan u nizu primera.

Andjelija

pre 10 godina

Симптоматично ,то се дешава од 2000 године ,ваљда је то у тренду демократије. Немушто појашњење ..... Сви оставке : Обрадовић ,Костић ....у ТОКУ ДАНА.
Као проф.дугогодишњем СВЕ МИ ЈЕ ЈАСНО. Замислите онда факултет и пријемне на истом. Да могу ,позвала бих децу ЈАВНО да се сутра не појаве у 12 сати ,а онда табак ,па тужити државу за претрпљену "психичку трауму."

Mala sosa

pre 10 godina

Pitanje je kako su dobro čuvani testovi dospeli na ulicu. Odgovornost ide do ministarstva. Imampravo da sumnjam da ih je neku u vrhu za lepe pare proturio da se dalje distribuiraju. Žalosno je ali testovi gde đaci treba da pokažu šta su naučili tokom omogodišnjeg školovanja, postaju najobičnija roba. Tuga. Ministar bi trebalo da da ostavku. Dosta je ovom državom vladao SPS, po deset godina imamo iste ljude u istim ministarstvima a ovakve greške se ponavljaju godinama unazad.

backo

pre 10 godina

Mi smo dogurali da nam Megatrend vodi zemlju..ovo je ruganje svemu sto ima veze sa obrazovanjem..Kad predsednik drzave zavrsi fakultet kao sto ga je zavrsio sve pada u vodu..Ovi prethodni su bili lopovi, ovi su nepismeni.Da je srece da nas vode nepismeni koji se ne hvale da su pismeni , kao sto ovi to rade...

Joao

pre 10 godina

Šta znači "provaljen"? Znači da je neko od onih koji su testove pravili, odobravali ili čuvali, prekopirao testove da bi svom sinu, kćeri, bratancu, sestričini, kumčetu... ukratko nekom tupsonu ili tupskonki koji neće da uče, omogućio da upiše dobru gimnaziju umesto drvnoprerađivačke koja im po zasluzi sleduje! Da vidimo sada borce protiv korupcije (koja, kao što vidimo, počinje već u ovom uzrastu). Suzio sam vam spisak osumnjičenih, nije to tako mnogo ljudi, a šteta je nemerljiva!

Njanja

pre 10 godina

I da se nadovezem, najpostenije bi bilo da prijemnog uopste nema posle ove bruke. Da se deca kao za vreme bombardovanja upisu bez prijemnog, po uspehu. Dokle vise maltretiranja i dece i roditelja.

Realista

pre 10 godina

Današnji klinci bi sve da postignu prečicom i sa mali ili nimalo rada, sve bi da im se pruži na plednju a neodgovorni roditelji im sa filozofijom "samo da mom detetu bude dobro" samo odmažu, nisu ni svesni koliko, ko će da razmišlja za njih kad nebude roditelja okolo...

Duci0167

pre 10 godina

Al ste piglu! Trebali ste da ih docekate sa skroz levim testovima bez da dizete galamu. Al bi bilo "joj,boli me stomak!" Pa moja generacija je bila zlazna iako smo bili tada u '90 god. proslog veka.

D-ex

pre 10 godina

Nemojte tako,odmah pa smena ministra.Dajte da smenimo portira Djoku,najverovatnije da je on odgovoran.Ali pitam se u opste zasto testiranja i cemu sve to.Treba slobodno da se upisuje gde ko hoce i ovako kada izadju iz srednje skole vecina njih i nezna da je isla u skolu,a onda smo lova i privatni fakulteti i diploma moze i pouzecem na kucnu adresu.
Toliko su ovi silni reformatori derogirali obrazovanje da ce uskoro i dobar deo akademskih gradjana biti funkcionalno nepismen.

Marijana

pre 10 godina

Zanimljivo je da su đaci vukovci sa teritorije opštine Kikinda trebalo da otputuju danas na besplatno letovanje u Grčku. Postavlja se pitanje, budući da đaci neće moći da otputuju, bar ne osnovci, ko je osmislio da se na dan održavanja prijemnih ispita organizuje nagradno letovanje i ko će umesto te dece popuniti mesta u autobusima Autoprevoza. Čiji rođaci, prijatelji ili ljubavnice? Prethodnih godina smo gledali kako u celom autobusu bude pet učenika a ostatak popune direktori nekih kompanija sa kojima je direktor Autoprevoza "dobar", zatim njihove poslovne pratnje koje im spavaju u krilu tokom putovanja.... E to je lice rada demokratske stranke.

crno na belo

pre 10 godina

prodavani su testovi u toku vikenda za 10 eura, ali deca koja su to kupila nisu bila sigurna da li su testovi pravi. Tek kada su juce videli da su pravi, onda su svim svojim drugovima podelili testove iz matematike. Svake godine toga ima, samo je ove godine bilo masovnije.
Svako ko ima vise od 16-17 bodova iz Srpskog, kupio je testove.
Toliko

Lalegator

pre 10 godina

Ako je nesto funkcionisalo u Milosevicevo vreme ratova i sankcija,postoje samo 2 objasnjenja zasto je to danas propalo,a i jedno i drugo se takmice po uzasu.

Ili je ministarstvo sastavljeno od kompletnih korumpiranih idiota,koji su uspeli da prijemni ispit koji je godinama unazad funkcionisao kao sat dovedu do potpunog rasula.Vec vidim roditelje koji imaju svo pravo da ospore resultate testova,ma kakvi bili,za svaki naredni ispit.

Ili,jos strasnije,djubrad namerno uvlace decu u sistem gde se rad nimalo ne ceni i gde se mufte fazoni nagradjuju.Ako klinci zavrse prvi posao u svojim zivotima na prevaru i jos budu za to nagradjeni,ne pise nam se svetla buducnost.

Daniela Ilic

pre 10 godina

Molim Vas, nije fer prema deci, koja su juce posteno radila test. Ponistite i testiranje iz SRPSKOG jezika, jer su i tu postojale fotokopije resenja SVE TRI kombinacije!!! A Vi, GOSPODINE MINISTRE, za sve ovo sto se desava niste zasluzili ni onu 1 (i slovima: jedinicu) sa jucerasnjeg "izvlacenja"!!!

nije u redu

pre 10 godina

Ja sada završavam osmi razred i niti sam ja niti moji drugovi videli rešenja teste pre ispita. Test iz srpskog smo dobro uradili zbog toga što smo učili.
Ako je istina da su neki znali pitanja, znam da nije u redu da se ne ponište rezultati, ali opet, nije ni u redu da se ponište zbog sve ostale dece koja su pošteno uradila svoj ispit (a znam sigurno da su oni, tj. mi:), u većini)! A i koliko vidim ti testovi su se prodavali samo po Beogradu. Mi iz ostalih gradova, verujte, nismo imali pojma o tako nečemu.

vrazmena

pre 10 godina

I Srpski je bio "provaljen",odmah smena najgoreg ministra u isoriji srpskog školstva i svi koji su uplatili letovanje za sutra neka mu donesu vaučer da on lično refundira novac a deci nek je bog u pomoći u ovakvoj zemlji.Bravo na vladi POŠTENI Vučiću.

Tamara

pre 10 godina

Sramota je to što će ta deca koja su dobila rešenja kasnije biti doktori/pravnici/političari... I koroz srednju školu i fakultet će proći varajući. Zar bi trebala da prepustim svoj život nekome ko je varanjem došao do te pozicije? U advokate i sud bi trebali imati poverenja, ko će kasnije voditi ovu državu ako je uopšte bude bilo?

Danica

pre 10 godina

Sasvim je očigledno gde nam odavno ide društvo! Prvo decu u osnovnoj školi ništa ne nauče, a onda lepo uče da kradu i podvaljuju! Sramota za državu ako se uopšte može tako nazvatikad ne može da sačuva 6 papira... Pa pošto profesori mogu da štrajkuju kad im padne na pamet, sada decu ne treba sutra poslati na test jer očigledno nema smisla!

;)

pre 10 godina

Sutrašnji test, časna Titova pionirska reč, neće biti provaljen.
Pustite decu da polažu, ionako će i sutra biti dece koja će imati rešenje jer nisu u stanju da nauče ono što su na tanjiru dobila. Imam diplomu, prosek boli glava, a sedim kod kuće... baci je, šta će ti kada nisi u stanju da se organizuješ i upotrebiš je. Poslodavci najradije primaju saradnike bez dana radnog staža, ali kod privatnika nije dovoljna diploma, moraš da poseduješ i više od toga, znanje ima prednost.

???

pre 10 godina

DOkaz da se kod nas sve moze kupiti - dostojanstvo, posao, ugled, ispit, lekarski pregled, diploma, muz, zena, resenja za prijemni. Sve ima cenu, a oni kooji mogu da plate su najveci olosi i onda oni obavljaju poslove i nose prevelike cipele, pa kad se sapletu ruse sve sa sobom, ali njima uvek nista, a mi koji nemamo da platimo sve gore sto sam navela, placamo cenu njihove gluposti i neznanja.

Ana Popovic

pre 10 godina

Polagace rezervnu kombinaciju? Pa taj ko je imao kljuc za tri kombinacije ima i za rezervnu. Polagace sutra? Pa da, to su samo deca, mogu oni tako kao stoka, dodji danas, dodji sutra. U 12h? Po najvecoj vrucini u skolama koje nisu klimatizovane. I sta je sa srpskim jezikom, sto se to ne polaze ponovo kad su i za to bila resenja? Naravno, prosledjeno MUP-u da istrazi, a taj isti MUP kao treba da cuva resenja. Pa koga vi zezate. Sram vas bilo.

Нишлијка

pre 10 godina

Какав год да буде сутра тест из математике, снаћи ће се деца, не бринем ја за њих. Наравно, ако се одржи уопште.
Брине ме то што ни Министарство просвете ни Министарство унутрашњих послова нису дорасли малој матури. А требало је само да решења остану у тајности неколико дана. Најгоре је што нико то неће да призна, још горе што нико неће да поднесе оставку.
Море, деца су нам златна у односу на остатак државе.

Prosveta - temelj propasti Srbije

pre 10 godina

Ma otkud sad ovo bre? Realno ocenjivanje u shkolama... Neprebijanje nastavnika i profesora... Privatni fakulteti izdaju zasluzene diplome... Stvarno chudno.

Suzanans

pre 10 godina

Zaista sramota. Ali velika sramota.Ministar ovog momenta mora da podnese ostavku. Moje je dete danas trebalo da završi sa tim. Jedva je dočekala kraj svega toga. Dete koje je vredno spremalo prijejmni ispita još od septembra meseca jer je bila željna da pokuša da se upiše u srpsku gimnaziju " Nikola Tesla " u Budimpešti gde je prijemni bio 25 februara.Polagalo se takođe srpski i matematika. Položila ga je i od 129 max poena osvojila je 127. Znam da će neko reći jedan dan ništa ne znači ali toj deci znači. Željni su da se odmore. Ja sam želela je da i ovde da pokuša da upiše "Zmaj Jovinu gimnaziju" u Novom Sadu. Mislila sam da je nagovorim da ostane ovde i nastavi školovanje. Ovo je promenilo odluku. Treba slati decu što dalje odavde. Testove su čuvali pod nadzorom milicije. Samo pokazuje kakva nam je vlast, kakva su nam ministarstva. Velika sramota za sve.

Pita

pre 10 godina

Pa sta ako je bilo prepisivanja,pametni su se snasli ,a glupi nek rade ko......Nije potrebna samo pamet da bi imali dovoljno bodova.A i ovaj ce biti bar 50% poznat sa istim zadacima kao prethodni.Mozda budu neke promene,ali veoma male.Ova tri su skoro identicna.Inace nisu teski ima 2-3 teza inace sve je ostalo lako.Bye

srpska majka

pre 10 godina

Naravno, od malih nogu učimo decu kako si lud i budala ako si fin,lepo vaspitan,kulturan ako učiš...SRAMOTA.
Jedino pravo rešenje bi bilo ponavljanje testa i iz maternjeg jezika pošto je i tu bilo rešenja.
Dešavalo se ovo i ranijih godina, samo što se ćutalo i sve se zataškavalo.
Posebna priča su i nastavnici koji su,kao, kontrolori na ispitima. Kod nekoga ne smeš ni da trepneš, a neko ti uradi ceo test.
Jedan od malobrojnih roditelja koji pokušava da dete nauči pravim vrednostima ali mu nažalost ta rabota teško ide.
Ne treba smena niti ostavka gospodina ministra, treba da sam izvrši hara-kiri, ako je iole čovek.......a nije.....niko od njih nije
ŽIVELI

Roditelj

pre 10 godina

Ponistite, ali apsolutno i bezuslovno PONISTITE i test iz srpskog jer je i on bio provaljen samo sto juce niste imali muda da to priznate. Onome koji vam je doneo kopiju matematike odmah dodelite orden dozivotnu drzavnu apanazu. Bruka bruka i bruka. I nije ni prvi ni poslednji put.

mp

pre 10 godina

Moja supruga je profesor srpskog jezika u srednjoj školi i juče je pregledala testove u osnovnoj školi u jednoj beogradskoj prigradskoj opštini. Po njenom mišljenju, u predmetnoj školi nema naznake da je test bio provaljen jer su rezultai testova loši. Maksimalan broj osvojenih poena je bio 16 (svega njih nekoliko), a bilo ih je više i sa 0 "osvojenih" poena. Test nije bio težak samo se tražilo da učenici mućnu glavom, da razmišljaju.

Ostavka ministra

pre 10 godina

Neko je dobro unovčio ova tri testa. Ja nisam, ali jeste neko u ministarstvu prosvete. Neka narod pogađa ko je a narodna milicija ima/nema težak zadatak da to ustanovi.

baka

pre 10 godina

Sto nisu fino to dijete kod koga su provaljeni testovi pod rukicu sa roditeljima pa u stanicu pa onda redom od jednog do drugog dok se ne dodje do nekog od profesora ili nekog iz ministarstva ko je omogucio da se to dogodi i onda fino otkaz sud i zatvor

uciteljica

pre 10 godina

Ministre nastavili ste posao vasih prethodnika u unistavanju obrazovanja. Odlican primer za to je zakon koji ovih dana treba da se usvoji u skupstini. Niste u stanju da organizujete jedan test a pricate o nekom nivou i uspesnosti. Ostavka vas ministre i vasih poslusnika je najbolje resenje. Bilo ko da dodje posle vas ne moze nista gore uraditi jer citav sistem vec pliva po dnu a vecina se vec udavila.

dejan

pre 10 godina

Ja opet imam informacije da su neki nastavnici pomagali deci oko testa iz Srpskog jezika, na nesreću moje dete nije polagalo u toj školi, i kako sada da budemo ravnopravni.
Znam neku decu za koje se definitivno zna da će upisati neke škole bez obzira na rezultate testova ...
A znam u Novom Sadu i za jednu "elitnu" državnu osnovnu školu u kojoj je direktor jednoj samohranoj majci koja je zbog blizine htela da prebaci jedno od dvoje dece kod njih u školu da:"ne primaju decu sestara, već doktora."
Znam nastavnike koji za lektiru daju crtaće.
Znam nastavnike koji ljubimce ni ne pitaju, a vrednima koje ne vole ne daju više od četvorke ili ih obeshrabruju ...
Nastavnike matematike koji istu ne znaju ...
Nasilje u školama koje se zataškava zbog duševnog mira nastavnika ...
Znam za odlikaše koji povežu po četiri meseca ne odlazaka u školu godišnje dok mame ne isteraju bolje ocene čiji su FB profili puni žurki i putovanja, a opravdanja govore o raznim hroničnim bolestima.
Znam razredne starešine kojima se roditeljski sastoji od 5 minuta brifinga i 40 minuta ulizivanja.
Moja deca nisu pročitala sve skupa 5-6 knjiga za svih 8 razreda i džaba što ih ja teram kad u školi to niko ne traži, a na testu na kraju bude 2/3 književnosti.
Šta mi vredi što ja pokušavam da ih naučim logici,
kada u školama traže bubanje,
Šta vredi da ih ja upućujem na udžbenike,
Kada u školama uče iz svesaka,
Što dajem tolike pare za knjige svake godine ?
A neki nastavnici ni ne rade po njima...

ex demokrata 1

pre 10 godina

pa naravno da je provaljeno a bilo je i svih ovih godina,ima neko u ministarstvu ko je dobre pare zgrnuo,ali ok,deca nisu ni zasluzila da se ovoliko maltretiraju i muce,pogotovo sto im skola ne znaci bas nista ovde.bolje da se uclane na vreme u neku stranku,a posle mogu da kupe bilo koju diplomu.
Jedino sto je problem,pogoditi stranku.

Stanimir

pre 10 godina

A kad su profesori i nastavnici strajkovali i uporno pricali da nije zbog plata - svi su ih omalovazavali. Valjda je sada ljudima u Srbiji jasno da su profesori i nastavnici u pravu zbog strajkova, jer vide gde ide nase obrazovanje

vladimir

pre 10 godina

Dacicu i Vucicu niste ni za kriv krastavac. I sta sada, malo cete da hapsite Djilasa!? Uskoro ce vam ponestati ljudi za hapsenje a nista niste uradili.

MarkoNS

pre 10 godina

@lektor: Po toj logici su sva deca ista i svima treba podeliti doktorate? Pa ako ne uradi test dobro i treba da ostane ispod crte, test je pokazatelj za koju skolu si kapacitet.

maki

pre 10 godina

ovo postaje sprdnja, posto se ponavlja ista prica, jedino da se ukine polaganje i da se gleda uspeh iz svih razreda osnovne, mada i onda bi skole preplavili vukovci, na stetu onih koji su to zasluzili svojim radom

Diogen iz bureta

pre 10 godina

Provaljeni testovi!! Ijuft!!! Pa sta je u ovoj bana republici ikada moglo da se zadrzi tajnim? Nista, a sada je jos i gore jer se neko lepo omastio prodajom ovih testova. Mada, niko ne promecuje da je manje djaka, svake godine ih je manje. To naravno niko ne vidi. A i zasto bi, ima precih stvari, datuma, budzeta, i svega ostalog. E pa gospodo, ako nam je buducnist muljatorska, a jeste u velikom broju slucajeva, onda ova zemlja i nema buducnosti. Na stranu to sto jdan veliki broj djaka u srednju skolu ulazi funcionalno nepismeno, sa totalno zaboravljenim pojmovima i znanjima. Naravno zanju koji je mobilni in, i patike i tako to. Skola ih ne zanima.KO je tome kriv? Pa mi, pocevsi od totalnog roditeljskog ne zanimanja za svoju decu, preko nakradnog obrazovnog sistema koji zadrzava socijalisticke strucne skole akalemljene na kapitalisticki sistem.. U stvari zasto i da se upisuju u te tzv srednje skole kada nigde nema posla? Ne zelite da se deca traumiraju? E pa onda lepo uvedite obavezno srednje obrazovanje, nema prijemnog, nema male mature, cuj mala matura, zna se sta je matura, a nju ne mogu da polazu 15 ogodisnjaci. U srednjim skolama im dajte jace obrazovanje, pripremajte ih za zivot, a ako zele da posle srednje rade nesto bolje neka studiraju, ali ne besplatno nego za pare. Pa ako budu zeleli da im deca rade prave kancelarijske poslove, onda neka njihovi roditelji ih teraju da uce! Jer ce tada mozda moci da studiraju a da ne placaju skolarinu!

Nenad

pre 10 godina

Zasto se ne promeni ovo oko ovih maturskih?Zasto se na kraju krajeva polaze ovo?Meni je ovo bilo,kada sam ja polagao maturski,vece opterecenje nego kada sam upisivao fakultet.Neka se lepo gleda po broju uspeha iz osnovne,pa Bog da nas vidi.Mnogo bolje i razvijenijene zemlje nemaju maturski na kraju osnovne,pa bi mogli malo i na njih da se ugledamo.

generacija '79

pre 10 godina

da nije smesno, bilo bi zalosno, deca pojma nemaju, ministri se smenjuju, mlate praznu slamu, dobijaju platurine, i razne dodatke, bla, bla, bla...
kakvi poznati zadaci, ko zna-zna...zivot je stresan, ne treba ni decu samo stititi, imacemo metiljavce...
nek; nauce da uce i da se bore za sebe preko znanja...
a pitanje je i da li ministri znaju bas sve odgovore sa testova?!?!?

školarac

pre 10 godina

Ukinite prijemni i za srednje škole i za fakultete, sramota. Nesposobni da organizuju nešto, samo traže vajdu. Roditelji deci plaćaju privatne časove, oni prodaju rešenja.

chaki

pre 10 godina

Kriminalce u sopstvenim redovima je najteze hapsiti. NJihova deca mogu da rade sta pozele a nasa ni ono sto znaju jer ne mogu da prodju ni na znanje.

Da nije sad opet neko iz DSa kriv za sve sta se desava.

Sofornix

pre 10 godina

Moje dete je juce polagalo test iz srpskog jezika u jednoj osnovnoj skoli na Novom Beogradu...na testu je bilo katastrofalno...svi su se setali od klupe do klupe i prepisivali..."Kontrolori" su sami isli od jednog ucenika do drugog i prepricavali resenja onima koji su ih pitali za odgovore..oni koji su ucili niti su mogli da se koncentrisu niti da da na miru urade bilo sta...koleginica sa posla mi rekla da joj je sin rekao da su kod njega u skoli imali test iz srpskog jos u pola 8 ujutru!!!...evo sad mi se cerka vratila sa testa iz matematike..jos u 7 jutros je zvala drugarica iz odeljenja da rese kod nje kuci test iz matematike...!!!ovo je katastrofa...pa na iole ozbiljnijem skolskom takmicenju nema sanse da se prepisuje a na najvaznijem testu koji imaju prvi put u zivotu ne zna se ko pije a ko placa...treba pod hitno ponisti oba testa...pohapsiti one koji su odgovrni za provaljivanje testova jer neko mora biti kriv...ministra do veceras smeniti jer je nesposoban da organizuje ispit..vazno je da je juce muljao kuglice..ne bi me cudilo da je u sve tri bio isti broj...sto nije otvorio i ostale dve pa da se uverimo a ne ovako...na poverenje?!!...sta ce ova deca da misle o ovom drustvu i drzavi kad ovako izgledaju prijemni ispiti....?ko je ucio ispao je obicna budala a "snalazljivi" su ko i uvek uspeli da se "snadju" uz "malu pomoc prijatelja" iz nesposobnog ministarstva...

MJ

pre 10 godina

Radim kao profesor matematike i u komisijama za pregledanje testova sam poslednjih pet godina. Na seminaru pre par dana su nam ljudi iz ministrstva dali instrukcije kako treba da radimo. Rekli su da možemo da priznamo zadatak ako i samo ako je uradjen na POTPUNO ISTI NAČIN kao u ključu (zvaničnom rešenju). Na pitanje šta ako je učenik zadatak uradio na drugi način, primenivši neki drugi postupak, rečeno nam je da se to NE MOŽE PRIZNATI (???) jer se razlikuje od zvaničnog rešenja.

Ja se na svojim časovima trudim da svoje učenike motivišem da sami pronalaze svoja rešenja, da razvijaju sopstvene ideje i metode, pored onih koje su im date u udžbenicima. Onda dođem na obuku za pregledače (obavezno), da bi mi birokrata koji nema blage veze sa mojom strukom rekao da to ne valja, da je zadatak ispravan samo ako je urađen onako kako piše u zvaničnom rešenju.

Ispada da u ovoj zemlji nove ideje nisu potrebne, inventivnost nije na ceni, ovde može da se radi samo kako vlada kaže. Učenici koji misle svojom glavom se kažnjavaju zbog toga nižim brojem poena i nemogućnošću upisa u škole koje žele. Isti učenici koji bi u Americi mogli da dobiju stipendiju za skupe privatne skole i univerzitete. Ali rođeni su u Srbiji.

satelit

pre 10 godina

Sećam se kad je moja generacija ('79) upisivala fakultet bilo nas je 60.000. Sada 70.000 završava osnovnu školu. Ne treba nam popis stanovništva da znamo gde ide populacija Srbije. Da ne spominjem emigraciju.

Zlatko

pre 10 godina

Upravo sam saznao vest jer mi je sin čekao testiranje. Nije potrebno da prenosim informacije kako deca reaguju. Užas! Danas im treba objašnjavati šta je korupcija, kriminal najgore vrste, uništavanje nečijeg dugogodišnjeg rada, nemoral u ministarstvima i državi... Naravno, mene ovo ne iznenađuje jer je ovo Srbija. Ali ako neko u ovoj zemlji ima makar malo obraza i morala: ko Boga vas molim prestanite već jednom sa ovim kriminalom nad nama! Ni Hitler ni NATO nam nije učinio ovo što činimo sami sebi. Svu snagu svog bića, intelektualnu i fizičku upotrebiću da decu (troje) usmerim ka inostranstvu - jer im kao roditelj želim sve najbolje!

Pedja

pre 10 godina

O, kako je ovo poražavajuća činjenica! Nadam se da će neko imati volje i mogućnosti da odgovorne strpa u ćuzu, a ministru i kompletnoj ekipi oko njega bilo bi na čast da se povuku sa tih višegodišnjih funkcija... Ali ne, sad ne mogu to da urade, jer prvo treba sprovesti koncept plaćanja prosvetara po broju đaka i pravljenja odeljenja od minimum 30 učenika. Što bi rekao Čorba- "Jad i beda u vremena krizna..."

Zbunjen&Lud

pre 10 godina

Interesuje me koliko će cela organizacija ispita i štampanje tolikih testova da košta. Ovo je samo još jedan način da se novac iz prosvete preusmeri negde ili nekome. I da li će neko reagovati kad neki naredni put naš ministar prosvete objašnjava kako nema para...

bw

pre 10 godina

pruki, vidim tebi su dozvolili da ne znas da se neznam ne pise spojeno.Da li su za to krivi profesori ili ne ja NE ZNAM, ali smatram da deca ne mogu za sve da se oslanjaju na svoje profesore.A danas im je sve servirano na tanjiru i pojednostavljeno.

Bojana

pre 10 godina

"Da deca neznaju gde se koristi j pa o tome se nije razmišljalo jednostavno se znalo tako da mislim da je krivica apsolutno na strani profesora koja su dozvolila da deca neznaju da čitaju na kraju osmog a takvih je puno."


Pruki, prijatelju, sedi....1. Ne znas kako da sastavis recenicu, a i pravopis ti nije jaca strana. Bitno je da si raspalio po profesorima.

pruki

pre 10 godina

I jučerašnji su bili provaljeni ali nisu ih pronašli. Sve to je bruka i sramota a deca nisu ni najmanje kriva. Setite se usmerenog i tada su generacije upropašćene reformom koja je bila potpuni promašaj sada je možda i gore. Da deca neznaju gde se koristi j pa o tome se nije razmišljalo jednostavno se znalo tako da mislim da je krivica apsolutno na strani profesora koja su dozvolila da deca neznaju da čitaju na kraju osmog a takvih je puno. Važno je da mi pratimo šta je sa Karleušom Cecom i sličnima a decu treba da pustimo niz vodu.

veliki strumf

pre 10 godina

Ajde Obradovicu, dosta je bilo. Nesposobnijeg ministra prosvete Srbija nije imala i nedostojnijeg da sedi u fotelji jednog Dositeja. Sta je on uradio za obrazovanje i nauku u ovih 5 godina koliko vodi taj resor? Ama bas nista, sve je u totalnom rasulu, obrazovni sistem u raspadu, stanje nikad gore. Ovo je samo vrh ledenog brega, ogledalo nesposobnosti i nerada doticnog. Cak ni to nije umeo da uradi. I to po koji put! Ostavka pod hitno, a ako je ne da valjda nece preziveti najavljenu rekonstrukciju Vlade. U neku ruku mi je i drago zbog ovoga - da ga ne gledamo vise.

Saša Stojanović

pre 10 godina

Potpuno sam siguran da je i test iz Srpskog jezika "provaljen" (voleo bih da ministarstvo objavi prosek bodova na testovima iz Beograda i svih ostalih selendri u Srbiji, pa će vam biti jasno o čemu se radi), koji zapravo jednim delom i nije bio, već su bila i pitanja iz opšte kulture, kako ih zovu naši prosvetari. Naša znanje opšte kulture je najveće na svetu, ali ga uopšte ne primenjujemo ni u jednom segmentu života, a posebno će budućeg poslodavca zanimati da li, recimo, jedan električar zna koja je najduža reka u Evropi. To će sigurno biti od krucijalnog značaja kada zapošljava to dete koje ne zna razliku između faze, nule i uzemljenja.
Ja sam apsolutno protiv bilo kakvog polaganja testova u osnovnim i srednjim školama. Zašto se oni rade? Iz sasvim prostog razloga jer škole nemaju ujednašene sisteme ocenjivanja učenika pa se naši pametnjakovići iz prosvete na čelu sa svim ministrima dosetiše testova.
Da je način i kriterijum ocenjivanja u svim školama isti, onda potrebe za testovima i ispitima svakako ne bi bilo potrebe, ali to u ovakvoj zemlji je naprosto nemoguće, a to bi nam i uvaženi ministar Obradović ponovio.
Ukinuti testove, smeniti sve iz ministarstva prosvete, i kad se već ugledamo na zapad, hajde da malo primenimo njihov nastavni plan i program, jer je zaista totalna budalaština da moje dete u 4.-om osnovne uči oblike državnih uređenja koja postoje, za šta sam uveren da ni 90% narodnih poslanika ne bi znalo tačan odgovor.

Buca Krtalic

pre 10 godina

Pre "samo" 13 godina kad je moja generacija polagala prijemni za srednju skolu ovakve stvari su bile SciFi.....prepisivanje samo ako si Hudini i veliki znalac a pritom ne mislim na cela resenja vec na po koju formulu,izraz i sl. ukoliko nisi mogao da je zapamtis. Secam se da su momka izbacili jer je na ruci kao podsetnik napisao par formula! Pa onda ako padnes prijemni cekas ili Avgust ili mogucnost da sa tim bodovima odmah upises negde gde ima mesta ili ne daj Boze ako ni Avgust ne pomogne upisujes zanat na 3 godine.....a sad toliko skola navedes pa uz malo muke negde moras da upadnes. Sve je toliko degradirano i srozano da gubi svaki smisao....ali kapiram da mora tako jer je nivo stecenog znanja jako nizak pa je ta opcija jedina da se deca negde upisu.

leila

pre 10 godina

juce mi je cerka posle testa rekla da su prvo, vec posle pola sata, poizlazili uglavnom losi djaci za koje je prvo mislila da su se nalupetali i samo predali test, pa sta god..a onda je videla njihove nasmejane face, i svi su posle 12 obnarodovali da imaju barem po 19 poena...naravno da je provaljen i srpski, prodavao se za manje od 2000 d u nedelju uvece.

baba rosa

pre 10 godina

sram ih bre bilo sve u kompletu! napravise od tog polaganja bauk.i pre se polagao prijemni bez toga da se znalo koji zadaci dolaze,nije bilo 100 zadataka unapred najavljeno od kojih ce biti 20.sramota da i to nisu mogli da nauce nego traze nacin da varaju.koji strah,koja trema...blago nama ko ce nas u buducnosti voditi ,leciti itd...amin

Otac tri sina u ovoj nesrecnoj zemlji

pre 10 godina

Najmladji sin je juce, posle testa iz srpskog jezika, dosao placuci, imao je nekoliko ( 4 ), trik pitanja i ni na jedno nije odgovorio tacno. Imacu 16 bodova, rekao je jecajuci. Gledam posle toga TV, deca komentarisu - bilo je lako - lakse nego na pripremnom ! On je, inace , skroz odlican i na pripremnom testu je imao 19 bodova. Kazem ja supruzi - dosli smo do dna, ovo nece biti dobro. Ljudi ustajte, sta cekate, ova mala matura treba da bude ponistena !!!! a ne da daju rezervne testove - pa ko ima glavne ima i rezervne!

Kriger

pre 10 godina

Kaže (lik): "...imamo rezervni test ..."!? Taj "nije provaljen"?!
Nema se ovde šta komentarisati.
Ko veruje da i srpski nije "provaljen"!?
Skandal koji, u zemlji gde je lakše doći do diplome nego do posla, to više nije.

sale

pre 10 godina

u Italiji kad sam ja polagao ujutru nam policij donela paket sa testovima. Zapecacen zigom. Dva ucenika i profesora su pod punom odgovornoscu morala da potpisu da je paket neotvoren. Pritom u svim skolama u isto vreme. Nema lazi nema prevara. Uz to komisija iz drugih skola. Sto to nije moglo kod nas?

cyberka

pre 10 godina

kakva sramota!! i kakva poruka za decu koja uce mescima i drhte nedeljama pred ispit za koji su im rekli da ce im odrediti zivot, karijeru??...Sta da shvate?? Da treba da sacekaju jos samo 3 godine da napune 18 godina pa da pobegnu glavom bez obzira??
Dno dna...a na dnu zivo blato...

Mare026

pre 10 godina

A roditelji i ostali neka nastave da pljuju prosvetare kada strajkuju i traze ostavku ministra. Ovaj fijasko od prijemnog je samo jedan u nizu pokazatelja da nam je prosveta dotakla dno i da kopa sve dublje.

Beeee

pre 10 godina

Identična situacija je bila juče na srpskom! Deca su završavala test za pola sata do 45 minuta i masovno napuštala prostorije gde su radila. Oba testa MOMENTALNO poništiti i smeniti ministra!
(anonimus, 18. jun 2013 10:05)
Kupovine testova je sigurno bilo ,ali to nema veze sa brzinom radjenja testa. Svako ko se spremio moze da zavrsi test iz srpskog za pet minuta. Znam to iz licnog primera.

Funky

pre 10 godina

Ponistiti oba testa i sve opet da se radi-najbolje resenje. Ako su imaju potrebno znanje nece biti problem da ga pokazu na drugom testu.

svetolik

pre 10 godina

Obzirom da se zna da su procureli i testovi iz srpskog, na karaju krajeva sve ide iz jedne štamparije, treba poništiti i jučerašnji ispit.

Milica Nesic

pre 10 godina

Nismo se ovo nadali od ministra. Pa zar toliko da poskupi test od prosle godine? Stvarno bi trebalo da misli malo vise na te ucenike, ipak oni nemaju nikakva primanja. :DDD Sramota.

anonimus

pre 10 godina

Identična situacija je bila juče na srpskom! Deca su završavala test za pola sata do 45 minuta i masovno napuštala prostorije gde su radila. Oba testa MOMENTALNO poništiti i smeniti ministra!

Taca

pre 10 godina

Nemaju dokaza za srpski,pa neka pogledaju testove,losi djaci imaju po 20 bodova,a odlicni izmedju 16-18 i to sve izgubili bodove na pitanja tipa sta je pravilno,oponen ili popenjem,prevezen ili prevezhen (nemam srpsku estatura).Najnovija vest iz nade skole je da ce profesori traziti da se kompletna mala matura ne boduje,vec da deca upisu srednje skole na osnovu uspeha.Mislim da je to najpravednije resenje u sadasnjoj bruja situaciji

Boro

pre 10 godina

Sada su na redu državni organi i verovatno svi očekuju njihovu reakciju.
Videćemo da li će se konačno moći stati na put onima koji život u Srbiji dovode do apsurda.Pa zar da nam i deca od 14-15 godina služe za prevare, obmane,manipulacije.....
Jedino rešenje je ponavljanje polaganja testova i naravno smena ministra

Milica

pre 10 godina

Sramota je ovo sto se upravo dogodilo. Sramota je za celu drzavu, cisto izigravanje dece. Sta oni ocekuju? Od nas ocekuju neko znanje, uspehe, visi nivo znanja u odnosu na prethodne godine? Daju nam nepoznate testove da bi nas potstakli da znamo vise? Molim vas, dok je ovako u nasoj drzavi, kod nas napredovanja nece biti, a ni u drugim oblastima. Naravno da je ista stvar bila i juce i prethodnih godina,naravno da uvek ima testova..a asto? zato sto oni dozvole, samo zato. Da, istraumirali su sve osmake Srbije samo da bi zaradili, na maloj maturi, bravo drzavo, bravo! Bruka!

Straw Dog

pre 10 godina

Kao, uostalom, i prethodnih godina. Negde "cure" informacije. Da pomognem MUP-u, onako koristeći logiku. Ko može da sazna unapred sadržinu testova?
1. Onaj (oni) koji ih sastavlja(ju)
2. Komisija koja proverava sadržinu testova, a dobija ih od onog (onih) koji su ih sastavljali.
3. Neko iz ministarstva koji odobrava sve ono što se u prethodne dve tačke uradilo.
4. Priprema u štampariji
5. Sam proces štampanja, uključujući i reslove
6. U procesu distribucije po Srbiji.
Ako izuzmemo šestu tačku, najviše deset ljudi je upoznato sa sadržinom testova.
E, sada sve treba lepo saslušati, poligraf, da se provere konta po bankama...

Dominik

pre 10 godina

A šta je sa testom iz srpskog jezika?

Svi znaju da je i on provaljen! U Oš. B. Pekić na Bež. kosi NIKO nema ispod 16 poena!! Pa kako?

Kažu da nemaju dokaza, drže glavu u pesku!

smene,po hitnom postupku

pre 10 godina

Da li ce neko biti smenjen zbog ovoga?Sta na to kaze ministar Obradovic,ili to nije njegov resor?Bruka i sramota.Da li iko u ovoj drzavi misli na decu?

Milos

pre 10 godina

Ovo je jako lako resiti. Imate 3000 pitanja sa odgovorima u bazi podataka. Na dan ispita kompjuter izvuce odredjen broj pitanja (i moze nasumice, ili barem bude dovoljno tesko da se unapred odredi). Pitanja i odgovori su javni. Ako neko nauci 3000 pitanja i odgovora i treba da prodje.

swedenonline

pre 10 godina

Odakle tolika zelja za falcifikovanjem? Ili je u pitanju potreba, gde se planduje pa se rezultati kupuju. Ajd sto su deca lenja i nezrela ali roditelji su ti koji davanje para za kupovinu rezultata cine medvedju uslugu ne samo deci vec kompletnoj naciji
Na njima treba da ostane a mene nesto jeza uhvati kad pomislim na buducnost! :(

milovan vulovic

pre 10 godina

definitivno je jasno da ovaj nacin polaganja male mature odavno nema kredibilitet kakav treba da ima. krajnje je vreme da ministarstvo ukine ovakav nacin polaganja i vrati polaganje prijemnog ispita u srednje skole za koje se kandidati prijave. garantujem da bi ovaj predlog imao daleko najvecu podrsku u javnosti. uostalom, neka nadlezni organizuju javnu raspravu o tome, ako ne veruju.
poseban problem je matura koja ocekuje decu do godine (sedam predmeta) i tek ce tada biti cirkusa. vezano za to u javnosti nije bilo misljenja psihologa, medicinskih radnika i sl. da li je uopste normalno da se deca tog uzrasta opterete tolikom tenzijom za 3 dana uvazavajuci znacaj ovih ispita i njihov uticaj na dalje skolovanje.ali testove i programe prave oni koji ne rade sa decom tog uzrasta vec iy kancelarija u koje su odavno usli i time se otudjili od konkretne prakse. pa na fakultetima se pravi rasporedi ispita sa znacajnim vremenskim razmakom, a u ovom slucaju se deci od 14 godina namece obaveza da polazu za tri dana sedam predmeta i to sa gradivom iz vise razreda. ili mozda nadlezni misle da je to samo formalnost. ako je formalnost - ne treba da postoji. dakle, gospodo, za ovu godinu je kasno. za do godine - ukidajte ovakve ispite! odite po skolama, razgovarajte sa nastavnicima iz predmeta koji se polazu, razgovarajte sa roditeljima. velika vecina ce vam reci da su pojedini testovi degradacija predmeta koji se polaze i degradacija rada i nastavnika i ucenika. Ministre, lupite o sto!

Student

pre 10 godina

U osnovnim skolama su nezrela deca kojim roditelji i zakon dopustaju previse (na njihovu stetu) i deca dobijaju pogresnu sliku o stvarnom svetu, kako je sve lako i kako su uvek svi na tvojoj strani... Zatim dodje polaganje prijemnog za koji svake godine procuri kombinacija samo sto se ove godine rasitila do tog nivoa da je mogao svako da dodje u njen posed. U srednjoj skoli nije nista drugacija prica, bez imalo rada se moze zavrsiti i konkurisati za fakultet.. Sledeci korak je upisivanje fakulteta gde u najgorem slucaju mora da se plati studiranje jer ni jedan fakultet nece odbiti novac za upis.. Na fakultetima dalje rade bubice i ostala pomagala u cilju njegovog zavrsavanja. I kad dodje vreme da se svo steceno znanje primeni, ne moze jadno dete da se zaposli a ima FAKULTETSKU diplomu.. Pomocu interneta lako se rasiri takva informacija, pa se lepo okupe svi koji su u takvoj situaciji i ispadne kako je drzava kriva sto nema posla za one sa visokim obrazovanjem.. Posla ima, obrazovanje je ocajno, tacnije zakon o obrazovanju, ali na kraju se sve svede na narod i mentalitet.. Cast izuzecima koji lako dodju do posla jer imaju sta da pruze poslodavcu. Ako si koristan nekom on ce te zaposliti, nije poenta biti obrazovan, vec biti neophodan...

dejan

pre 10 godina

U nekoj normalnoj drzavi zbog ovoga bi ministar prosvete već podneo ostavku a u nekim bi zbog ovakvog ponašanja jednog od ministarstava možda i vlada pala! Međutim...ovo je Srbija i biće kao da se ništa nije dogodilo!

RAZOČARANI RODITELJ

pre 10 godina

Žalosno je što naša deca, "ovako mala " ,a već uče kako da varaju!
Ovo nije njihova sramota, već sramota roditelja koji su im to omogućili!
B R U K A !
Vreme je da Ministarstvo već jednom razmisli o pravim metodama za rangiranje, jer su u istom košu deca koja su svojim trudom i znanjem postigla rezultate sa decom koja idu na sreću i prepisivanje!

Jorgovanka jos cuti

pre 10 godina

Cujem da su se resenja prodavala po 9000 din. Sada, posto je ispit otkazan ti koji su kupili resenja su na gubitku ! Sta ce NBS i Jorgovanka da urade da se tim ljudima nadoknadi steta ? Molim novu preporuku !

roditelj

pre 10 godina

da je samo 1GRAM savesti kod ovih sto treba, jos danas bi i to do 12 sati, ministri prosvete i unutrasnjih poslova podneli ostavke

Predrag

pre 10 godina

Da li sam ja budala da učim dete da bude pošten, da ocene zaradi učenjem, da ne laže, krade, vara... Juče je na polaganju dve trećine njegovog odeljenja imalo testove iz srpskog. Molim ministra da mi pomogne da mu objasnim da je bolje da uči i da tako dobije manje bodova nego neko ko je kupio testove na ulici i koji će imati prednost pri upisu jer će imati par bodova više

Brzi

pre 10 godina

Ja sam imao jako vrlo dobar uspeh u poslednja 2 razreda i odlican uspeh u 6. i 5. raz. osnovne skole. Ovi testovi su idealn prilika za vrsne prepisivace koji su JEDVA imali dobar uspeh da nabiju po bar 15ak poena od ovih testova, i naravno cak i kad ih uhvate nikad nikoga nisu diskvalifikovali i ovi jednostavno nastave prepisivanje... Ja NIKAD nisam prepisivao u osnovnoj skoli i sad se osecam kao kretencina jer sam doziveo da DVOJKASI upisu smer u skoli po zelji a ja sam ispusio zbog njih. Zato smatram da je dovopjno da se dodeljuju poeni po uspehu a ne za 48h muljanja.

sasvim obican gradjanin

pre 10 godina

(@NemanjaVac8) Kakva bre deca sa 15 godina? U svakoj kafani bar polovina njih koji jos ni ne zna sta je to srednja skola, piju duvaju. Kad se radi o takvim stvarima onda su frajeri a kad treba da se uci onda su deca. I na kraju krajeva kad ce poceti da se zalazu za svoj buducnost ako ne sad? Jel sa 25 godina kada prodje period obrazovanja, a posle kukaju kako nema posla....?! Nasa generacija se ubijala za svaki poen a sad im je sve pojednostavljeno pa ni to im ne odgovara. Ja mog klinca ucim da se dobro organizuje. Sa dobrom organizacijom vremena sve stize. Dete ide u 6. razred, trenira plivanje ide u muzicku i bavi se informatikom. I svuda je dobar ucenik sa 5.00. Ne mozes da lencaris ceo dan pa da ucekujes neki uspeh...

roditelj

pre 10 godina

Kakva sramota ... Otkazano je polaganje, jer su testovi "procureli" na ulicu. Sram da vas bude gospodo (čitaj: seljaci) u Ministarstvu prosvete. Da ima pravde odmah bi svi bili pohapšeni ... Ali ova zemlja se raspada, pa će Ministar i ostali samo da pređu preko ovoga. Tako nam i treba ... Sramota, tuga, beznađe od ove zemlje ...

lektor

pre 10 godina

Za sve one koji misle da je bolje da deca upisuju na osnovu uspeha iz skole: razmislite ponovo o tome kako bi se vase dete osecalo da je ostalo ispod crte jer je u nekoj drugoj skoli prag ocenjivanja mnogo nizi. Ovako se barem donekle pegla razlika izmedju skola i razlicitih kriterijuma koji u njima vaze.

NemanjaVac8

pre 10 godina

A...jel 3000 pitanja. Tako je ako se ne varam u propisima za vožnju po "novom" - isto kao i u Kini... Ne maltretirajte decu više. Ne vidim šta je problem da se upisuju u srednje škole na osnovu uspeha, želje i talenta (kada je reč o nekim školama). Ovako se deca maltretiraju, stavljaju se pod neviđen pritisak i stres. Ko se proverava ovim testom...učitelj? Ajde bre, izigravamo majmune i umišljamo da smo klasa u obrazovanju a sve nam se raspada već 20-30 godina. Ljudi u Srbiji završe fakultete sa visokim prosekom pa duvaju bez posla. To ima recimo u Ugandi, a ovi u USA i EU što kukaju da kao nema radnih mesta to je tačno, ali se uglavnom ne odnosi na one ljude koji završe faklutet sa visokim prosekom.Šta reći - Srbija, Hrvatska, Makedonija, CG, Bosna, Albanija i možda još neko, čine tu grupu evropskih zemalja koje rasturaju kada je reč o obrazovanju. A što se vrednuje kada je neko obrazovan i vrhunski stručnjak ma idi begaj...Ova jadna deca bolje da su upisala neku partiju ako im je cilj da bilo šta rade u Srbiji.Nije fraza, činjenica je da Srbija pati od viška naroda, premda ima sve manje i manje stanovnika.Narod u Srbji je potpuno u S&M fazonu. Ako u nekoj školi bičuju onda je to super škola sa renomeom. Ako profesri ostavljaju brojeve telefona i imaju super odnos sa đacima i studentima i ako škola pruža mogućnost da se nešto nauči na jednostavniji i brži način, onda su to smešne škole i fakulteti...Srbi pogledajte koji je vek danas, pa uporedite u kom to veku Srbija živi.

jocika

pre 10 godina

ja kolko vidim po kraju, mnogi klinci su vec polagali, jer navodno kruze verzije sva tri testa , od kojih ce jedan, gosn. ministar sutra javno izvuci. jedva cekam 12 sati, da se licno uverim, ima li tu istine, il su mnogi pukli po soma na foru...

code381

pre 10 godina

Zadaci ce biti na nivou 4-og ili 5-og razreda. Prosle godine kada sam video zadatke krstio sam se i levom i desnom ali nije ni cudo kada nam pola Vlade i direktora dolazi sa Sega-mega fakulteta.

"TRENUTNO STANJE U KULTURI I PROSVETI JE OSVETA BIVŠIH PONAVLJAČA" - Akademik Pavle Savić

code381

pre 10 godina

Zadaci ce biti na nivou 4-og ili 5-og razreda. Prosle godine kada sam video zadatke krstio sam se i levom i desnom ali nije ni cudo kada nam pola Vlade i direktora dolazi sa Sega-mega fakulteta.

"TRENUTNO STANJE U KULTURI I PROSVETI JE OSVETA BIVŠIH PONAVLJAČA" - Akademik Pavle Savić

anonimus

pre 10 godina

Identična situacija je bila juče na srpskom! Deca su završavala test za pola sata do 45 minuta i masovno napuštala prostorije gde su radila. Oba testa MOMENTALNO poništiti i smeniti ministra!

sasvim obican gradjanin

pre 10 godina

(@NemanjaVac8) Kakva bre deca sa 15 godina? U svakoj kafani bar polovina njih koji jos ni ne zna sta je to srednja skola, piju duvaju. Kad se radi o takvim stvarima onda su frajeri a kad treba da se uci onda su deca. I na kraju krajeva kad ce poceti da se zalazu za svoj buducnost ako ne sad? Jel sa 25 godina kada prodje period obrazovanja, a posle kukaju kako nema posla....?! Nasa generacija se ubijala za svaki poen a sad im je sve pojednostavljeno pa ni to im ne odgovara. Ja mog klinca ucim da se dobro organizuje. Sa dobrom organizacijom vremena sve stize. Dete ide u 6. razred, trenira plivanje ide u muzicku i bavi se informatikom. I svuda je dobar ucenik sa 5.00. Ne mozes da lencaris ceo dan pa da ucekujes neki uspeh...

Нишлијка

pre 10 godina

Какав год да буде сутра тест из математике, снаћи ће се деца, не бринем ја за њих. Наравно, ако се одржи уопште.
Брине ме то што ни Министарство просвете ни Министарство унутрашњих послова нису дорасли малој матури. А требало је само да решења остану у тајности неколико дана. Најгоре је што нико то неће да призна, још горе што нико неће да поднесе оставку.
Море, деца су нам златна у односу на остатак државе.

roditelj

pre 10 godina

Kakva sramota ... Otkazano je polaganje, jer su testovi "procureli" na ulicu. Sram da vas bude gospodo (čitaj: seljaci) u Ministarstvu prosvete. Da ima pravde odmah bi svi bili pohapšeni ... Ali ova zemlja se raspada, pa će Ministar i ostali samo da pređu preko ovoga. Tako nam i treba ... Sramota, tuga, beznađe od ove zemlje ...

lektor

pre 10 godina

Za sve one koji misle da je bolje da deca upisuju na osnovu uspeha iz skole: razmislite ponovo o tome kako bi se vase dete osecalo da je ostalo ispod crte jer je u nekoj drugoj skoli prag ocenjivanja mnogo nizi. Ovako se barem donekle pegla razlika izmedju skola i razlicitih kriterijuma koji u njima vaze.

baka

pre 10 godina

Sto nisu fino to dijete kod koga su provaljeni testovi pod rukicu sa roditeljima pa u stanicu pa onda redom od jednog do drugog dok se ne dodje do nekog od profesora ili nekog iz ministarstva ko je omogucio da se to dogodi i onda fino otkaz sud i zatvor

jocika

pre 10 godina

ja kolko vidim po kraju, mnogi klinci su vec polagali, jer navodno kruze verzije sva tri testa , od kojih ce jedan, gosn. ministar sutra javno izvuci. jedva cekam 12 sati, da se licno uverim, ima li tu istine, il su mnogi pukli po soma na foru...

pruki

pre 10 godina

I jučerašnji su bili provaljeni ali nisu ih pronašli. Sve to je bruka i sramota a deca nisu ni najmanje kriva. Setite se usmerenog i tada su generacije upropašćene reformom koja je bila potpuni promašaj sada je možda i gore. Da deca neznaju gde se koristi j pa o tome se nije razmišljalo jednostavno se znalo tako da mislim da je krivica apsolutno na strani profesora koja su dozvolila da deca neznaju da čitaju na kraju osmog a takvih je puno. Važno je da mi pratimo šta je sa Karleušom Cecom i sličnima a decu treba da pustimo niz vodu.

satelit

pre 10 godina

Sećam se kad je moja generacija ('79) upisivala fakultet bilo nas je 60.000. Sada 70.000 završava osnovnu školu. Ne treba nam popis stanovništva da znamo gde ide populacija Srbije. Da ne spominjem emigraciju.

leila

pre 10 godina

juce mi je cerka posle testa rekla da su prvo, vec posle pola sata, poizlazili uglavnom losi djaci za koje je prvo mislila da su se nalupetali i samo predali test, pa sta god..a onda je videla njihove nasmejane face, i svi su posle 12 obnarodovali da imaju barem po 19 poena...naravno da je provaljen i srpski, prodavao se za manje od 2000 d u nedelju uvece.

Dominik

pre 10 godina

A šta je sa testom iz srpskog jezika?

Svi znaju da je i on provaljen! U Oš. B. Pekić na Bež. kosi NIKO nema ispod 16 poena!! Pa kako?

Kažu da nemaju dokaza, drže glavu u pesku!

Roditelj

pre 10 godina

Ponistite, ali apsolutno i bezuslovno PONISTITE i test iz srpskog jer je i on bio provaljen samo sto juce niste imali muda da to priznate. Onome koji vam je doneo kopiju matematike odmah dodelite orden dozivotnu drzavnu apanazu. Bruka bruka i bruka. I nije ni prvi ni poslednji put.

Suzanans

pre 10 godina

Zaista sramota. Ali velika sramota.Ministar ovog momenta mora da podnese ostavku. Moje je dete danas trebalo da završi sa tim. Jedva je dočekala kraj svega toga. Dete koje je vredno spremalo prijejmni ispita još od septembra meseca jer je bila željna da pokuša da se upiše u srpsku gimnaziju " Nikola Tesla " u Budimpešti gde je prijemni bio 25 februara.Polagalo se takođe srpski i matematika. Položila ga je i od 129 max poena osvojila je 127. Znam da će neko reći jedan dan ništa ne znači ali toj deci znači. Željni su da se odmore. Ja sam želela je da i ovde da pokuša da upiše "Zmaj Jovinu gimnaziju" u Novom Sadu. Mislila sam da je nagovorim da ostane ovde i nastavi školovanje. Ovo je promenilo odluku. Treba slati decu što dalje odavde. Testove su čuvali pod nadzorom milicije. Samo pokazuje kakva nam je vlast, kakva su nam ministarstva. Velika sramota za sve.

NemanjaVac8

pre 10 godina

A...jel 3000 pitanja. Tako je ako se ne varam u propisima za vožnju po "novom" - isto kao i u Kini... Ne maltretirajte decu više. Ne vidim šta je problem da se upisuju u srednje škole na osnovu uspeha, želje i talenta (kada je reč o nekim školama). Ovako se deca maltretiraju, stavljaju se pod neviđen pritisak i stres. Ko se proverava ovim testom...učitelj? Ajde bre, izigravamo majmune i umišljamo da smo klasa u obrazovanju a sve nam se raspada već 20-30 godina. Ljudi u Srbiji završe fakultete sa visokim prosekom pa duvaju bez posla. To ima recimo u Ugandi, a ovi u USA i EU što kukaju da kao nema radnih mesta to je tačno, ali se uglavnom ne odnosi na one ljude koji završe faklutet sa visokim prosekom.Šta reći - Srbija, Hrvatska, Makedonija, CG, Bosna, Albanija i možda još neko, čine tu grupu evropskih zemalja koje rasturaju kada je reč o obrazovanju. A što se vrednuje kada je neko obrazovan i vrhunski stručnjak ma idi begaj...Ova jadna deca bolje da su upisala neku partiju ako im je cilj da bilo šta rade u Srbiji.Nije fraza, činjenica je da Srbija pati od viška naroda, premda ima sve manje i manje stanovnika.Narod u Srbji je potpuno u S&M fazonu. Ako u nekoj školi bičuju onda je to super škola sa renomeom. Ako profesri ostavljaju brojeve telefona i imaju super odnos sa đacima i studentima i ako škola pruža mogućnost da se nešto nauči na jednostavniji i brži način, onda su to smešne škole i fakulteti...Srbi pogledajte koji je vek danas, pa uporedite u kom to veku Srbija živi.

Zlatko

pre 10 godina

Upravo sam saznao vest jer mi je sin čekao testiranje. Nije potrebno da prenosim informacije kako deca reaguju. Užas! Danas im treba objašnjavati šta je korupcija, kriminal najgore vrste, uništavanje nečijeg dugogodišnjeg rada, nemoral u ministarstvima i državi... Naravno, mene ovo ne iznenađuje jer je ovo Srbija. Ali ako neko u ovoj zemlji ima makar malo obraza i morala: ko Boga vas molim prestanite već jednom sa ovim kriminalom nad nama! Ni Hitler ni NATO nam nije učinio ovo što činimo sami sebi. Svu snagu svog bića, intelektualnu i fizičku upotrebiću da decu (troje) usmerim ka inostranstvu - jer im kao roditelj želim sve najbolje!

vrazmena

pre 10 godina

I Srpski je bio "provaljen",odmah smena najgoreg ministra u isoriji srpskog školstva i svi koji su uplatili letovanje za sutra neka mu donesu vaučer da on lično refundira novac a deci nek je bog u pomoći u ovakvoj zemlji.Bravo na vladi POŠTENI Vučiću.

vladimir

pre 10 godina

Dacicu i Vucicu niste ni za kriv krastavac. I sta sada, malo cete da hapsite Djilasa!? Uskoro ce vam ponestati ljudi za hapsenje a nista niste uradili.

svetolik

pre 10 godina

Obzirom da se zna da su procureli i testovi iz srpskog, na karaju krajeva sve ide iz jedne štamparije, treba poništiti i jučerašnji ispit.

veliki strumf

pre 10 godina

Ajde Obradovicu, dosta je bilo. Nesposobnijeg ministra prosvete Srbija nije imala i nedostojnijeg da sedi u fotelji jednog Dositeja. Sta je on uradio za obrazovanje i nauku u ovih 5 godina koliko vodi taj resor? Ama bas nista, sve je u totalnom rasulu, obrazovni sistem u raspadu, stanje nikad gore. Ovo je samo vrh ledenog brega, ogledalo nesposobnosti i nerada doticnog. Cak ni to nije umeo da uradi. I to po koji put! Ostavka pod hitno, a ako je ne da valjda nece preziveti najavljenu rekonstrukciju Vlade. U neku ruku mi je i drago zbog ovoga - da ga ne gledamo vise.

smene,po hitnom postupku

pre 10 godina

Da li ce neko biti smenjen zbog ovoga?Sta na to kaze ministar Obradovic,ili to nije njegov resor?Bruka i sramota.Da li iko u ovoj drzavi misli na decu?

uciteljica

pre 10 godina

Ministre nastavili ste posao vasih prethodnika u unistavanju obrazovanja. Odlican primer za to je zakon koji ovih dana treba da se usvoji u skupstini. Niste u stanju da organizujete jedan test a pricate o nekom nivou i uspesnosti. Ostavka vas ministre i vasih poslusnika je najbolje resenje. Bilo ko da dodje posle vas ne moze nista gore uraditi jer citav sistem vec pliva po dnu a vecina se vec udavila.

Jorgovanka jos cuti

pre 10 godina

Cujem da su se resenja prodavala po 9000 din. Sada, posto je ispit otkazan ti koji su kupili resenja su na gubitku ! Sta ce NBS i Jorgovanka da urade da se tim ljudima nadoknadi steta ? Molim novu preporuku !

Ostavka ministra

pre 10 godina

Neko je dobro unovčio ova tri testa. Ja nisam, ali jeste neko u ministarstvu prosvete. Neka narod pogađa ko je a narodna milicija ima/nema težak zadatak da to ustanovi.

Prosveta - temelj propasti Srbije

pre 10 godina

Ma otkud sad ovo bre? Realno ocenjivanje u shkolama... Neprebijanje nastavnika i profesora... Privatni fakulteti izdaju zasluzene diplome... Stvarno chudno.

dejan

pre 10 godina

Ja opet imam informacije da su neki nastavnici pomagali deci oko testa iz Srpskog jezika, na nesreću moje dete nije polagalo u toj školi, i kako sada da budemo ravnopravni.
Znam neku decu za koje se definitivno zna da će upisati neke škole bez obzira na rezultate testova ...
A znam u Novom Sadu i za jednu "elitnu" državnu osnovnu školu u kojoj je direktor jednoj samohranoj majci koja je zbog blizine htela da prebaci jedno od dvoje dece kod njih u školu da:"ne primaju decu sestara, već doktora."
Znam nastavnike koji za lektiru daju crtaće.
Znam nastavnike koji ljubimce ni ne pitaju, a vrednima koje ne vole ne daju više od četvorke ili ih obeshrabruju ...
Nastavnike matematike koji istu ne znaju ...
Nasilje u školama koje se zataškava zbog duševnog mira nastavnika ...
Znam za odlikaše koji povežu po četiri meseca ne odlazaka u školu godišnje dok mame ne isteraju bolje ocene čiji su FB profili puni žurki i putovanja, a opravdanja govore o raznim hroničnim bolestima.
Znam razredne starešine kojima se roditeljski sastoji od 5 minuta brifinga i 40 minuta ulizivanja.
Moja deca nisu pročitala sve skupa 5-6 knjiga za svih 8 razreda i džaba što ih ja teram kad u školi to niko ne traži, a na testu na kraju bude 2/3 književnosti.
Šta mi vredi što ja pokušavam da ih naučim logici,
kada u školama traže bubanje,
Šta vredi da ih ja upućujem na udžbenike,
Kada u školama uče iz svesaka,
Što dajem tolike pare za knjige svake godine ?
A neki nastavnici ni ne rade po njima...

???

pre 10 godina

DOkaz da se kod nas sve moze kupiti - dostojanstvo, posao, ugled, ispit, lekarski pregled, diploma, muz, zena, resenja za prijemni. Sve ima cenu, a oni kooji mogu da plate su najveci olosi i onda oni obavljaju poslove i nose prevelike cipele, pa kad se sapletu ruse sve sa sobom, ali njima uvek nista, a mi koji nemamo da platimo sve gore sto sam navela, placamo cenu njihove gluposti i neznanja.

baba rosa

pre 10 godina

sram ih bre bilo sve u kompletu! napravise od tog polaganja bauk.i pre se polagao prijemni bez toga da se znalo koji zadaci dolaze,nije bilo 100 zadataka unapred najavljeno od kojih ce biti 20.sramota da i to nisu mogli da nauce nego traze nacin da varaju.koji strah,koja trema...blago nama ko ce nas u buducnosti voditi ,leciti itd...amin

sale

pre 10 godina

u Italiji kad sam ja polagao ujutru nam policij donela paket sa testovima. Zapecacen zigom. Dva ucenika i profesora su pod punom odgovornoscu morala da potpisu da je paket neotvoren. Pritom u svim skolama u isto vreme. Nema lazi nema prevara. Uz to komisija iz drugih skola. Sto to nije moglo kod nas?

Stanimir

pre 10 godina

A kad su profesori i nastavnici strajkovali i uporno pricali da nije zbog plata - svi su ih omalovazavali. Valjda je sada ljudima u Srbiji jasno da su profesori i nastavnici u pravu zbog strajkova, jer vide gde ide nase obrazovanje

;)

pre 10 godina

Sutrašnji test, časna Titova pionirska reč, neće biti provaljen.
Pustite decu da polažu, ionako će i sutra biti dece koja će imati rešenje jer nisu u stanju da nauče ono što su na tanjiru dobila. Imam diplomu, prosek boli glava, a sedim kod kuće... baci je, šta će ti kada nisi u stanju da se organizuješ i upotrebiš je. Poslodavci najradije primaju saradnike bez dana radnog staža, ali kod privatnika nije dovoljna diploma, moraš da poseduješ i više od toga, znanje ima prednost.

Otac tri sina u ovoj nesrecnoj zemlji

pre 10 godina

Najmladji sin je juce, posle testa iz srpskog jezika, dosao placuci, imao je nekoliko ( 4 ), trik pitanja i ni na jedno nije odgovorio tacno. Imacu 16 bodova, rekao je jecajuci. Gledam posle toga TV, deca komentarisu - bilo je lako - lakse nego na pripremnom ! On je, inace , skroz odlican i na pripremnom testu je imao 19 bodova. Kazem ja supruzi - dosli smo do dna, ovo nece biti dobro. Ljudi ustajte, sta cekate, ova mala matura treba da bude ponistena !!!! a ne da daju rezervne testove - pa ko ima glavne ima i rezervne!

VESNA

pre 10 godina

NAJGORE JE TO STO SU IM TATE I MAME POMOGLE DA STO LAKSE FOTOKOPIRAJU TESTOVE DA SE I TU NE MUCE. Ako vam nije bilo jasno do danas sada ste shvatili da prijemni postoje zato da bi se mamini I tatini probisveti lakše upisali, da ne moraju da uče tokom školovanja, ali će zato tatica da kupi rešenja za polaganje mature I to je to. Zar nije bilo nekad bolje, ako si odličan znaš u koju školu ćeš da ides, a ako nisi biraj onu koju možeš da završiš. Ovo je dno dna kad se I četrnaestogodišnjaci bave kriminalnim radnjama, javno priznaju da su imali testove I posle jadnih dvojkica I trojkica u toku školovanja sad imaju 19 ili 20 bodova na testu kao učili, a ovi što uče stalno oni imaju između 13 I 16 bodova I ispali su magarci. Neka me neko posavetuje kako ja moju decu da savetujem, treba da im kazem ukradi, tuci, varaj,ubijaj jer od postenja nema ama bas nikakve koristi.

Sofornix

pre 10 godina

Moje dete je juce polagalo test iz srpskog jezika u jednoj osnovnoj skoli na Novom Beogradu...na testu je bilo katastrofalno...svi su se setali od klupe do klupe i prepisivali..."Kontrolori" su sami isli od jednog ucenika do drugog i prepricavali resenja onima koji su ih pitali za odgovore..oni koji su ucili niti su mogli da se koncentrisu niti da da na miru urade bilo sta...koleginica sa posla mi rekla da joj je sin rekao da su kod njega u skoli imali test iz srpskog jos u pola 8 ujutru!!!...evo sad mi se cerka vratila sa testa iz matematike..jos u 7 jutros je zvala drugarica iz odeljenja da rese kod nje kuci test iz matematike...!!!ovo je katastrofa...pa na iole ozbiljnijem skolskom takmicenju nema sanse da se prepisuje a na najvaznijem testu koji imaju prvi put u zivotu ne zna se ko pije a ko placa...treba pod hitno ponisti oba testa...pohapsiti one koji su odgovrni za provaljivanje testova jer neko mora biti kriv...ministra do veceras smeniti jer je nesposoban da organizuje ispit..vazno je da je juce muljao kuglice..ne bi me cudilo da je u sve tri bio isti broj...sto nije otvorio i ostale dve pa da se uverimo a ne ovako...na poverenje?!!...sta ce ova deca da misle o ovom drustvu i drzavi kad ovako izgledaju prijemni ispiti....?ko je ucio ispao je obicna budala a "snalazljivi" su ko i uvek uspeli da se "snadju" uz "malu pomoc prijatelja" iz nesposobnog ministarstva...

Vlafa

pre 10 godina

Kao poreski obveznik koji izdvaja NOVAC za školstvo i kao roditelj deteta koje je grejalo klupu pojačano u poslednja dva meseca ( beli dan nije video,napravio pauzu što se sporta tiče) direktno dam zainteresovan da saznam KO je kriv za ovo i da li će biti procesuiran.
Mislim da bi vinovnici ovog incidenta morali pored zatvorske kazne da pokriju štetu Republici Srbiji(štampa,transport i dnevnice profesorima) a da bi nama roditeljima trebalo ostaviti mogućnost da ih posle presude i mi tužimo i tražimo obeštećenje.
Treba im pakao od života napraviti jer oni svojim postupcima prave pakao od života naše dece.
Čemu sam bre ja učio sina?Da ćuti i trpi da mu sutra bude šef neki prevarant sa kupljenom diplomom?
Hajde sada borba protiv korupcije.Da vas vidim.

MarkoNS

pre 10 godina

@lektor: Po toj logici su sva deca ista i svima treba podeliti doktorate? Pa ako ne uradi test dobro i treba da ostane ispod crte, test je pokazatelj za koju skolu si kapacitet.

mp

pre 10 godina

Moja supruga je profesor srpskog jezika u srednjoj školi i juče je pregledala testove u osnovnoj školi u jednoj beogradskoj prigradskoj opštini. Po njenom mišljenju, u predmetnoj školi nema naznake da je test bio provaljen jer su rezultai testova loši. Maksimalan broj osvojenih poena je bio 16 (svega njih nekoliko), a bilo ih je više i sa 0 "osvojenih" poena. Test nije bio težak samo se tražilo da učenici mućnu glavom, da razmišljaju.

milovan vulovic

pre 10 godina

definitivno je jasno da ovaj nacin polaganja male mature odavno nema kredibilitet kakav treba da ima. krajnje je vreme da ministarstvo ukine ovakav nacin polaganja i vrati polaganje prijemnog ispita u srednje skole za koje se kandidati prijave. garantujem da bi ovaj predlog imao daleko najvecu podrsku u javnosti. uostalom, neka nadlezni organizuju javnu raspravu o tome, ako ne veruju.
poseban problem je matura koja ocekuje decu do godine (sedam predmeta) i tek ce tada biti cirkusa. vezano za to u javnosti nije bilo misljenja psihologa, medicinskih radnika i sl. da li je uopste normalno da se deca tog uzrasta opterete tolikom tenzijom za 3 dana uvazavajuci znacaj ovih ispita i njihov uticaj na dalje skolovanje.ali testove i programe prave oni koji ne rade sa decom tog uzrasta vec iy kancelarija u koje su odavno usli i time se otudjili od konkretne prakse. pa na fakultetima se pravi rasporedi ispita sa znacajnim vremenskim razmakom, a u ovom slucaju se deci od 14 godina namece obaveza da polazu za tri dana sedam predmeta i to sa gradivom iz vise razreda. ili mozda nadlezni misle da je to samo formalnost. ako je formalnost - ne treba da postoji. dakle, gospodo, za ovu godinu je kasno. za do godine - ukidajte ovakve ispite! odite po skolama, razgovarajte sa nastavnicima iz predmeta koji se polazu, razgovarajte sa roditeljima. velika vecina ce vam reci da su pojedini testovi degradacija predmeta koji se polaze i degradacija rada i nastavnika i ucenika. Ministre, lupite o sto!

Taca

pre 10 godina

Nemaju dokaza za srpski,pa neka pogledaju testove,losi djaci imaju po 20 bodova,a odlicni izmedju 16-18 i to sve izgubili bodove na pitanja tipa sta je pravilno,oponen ili popenjem,prevezen ili prevezhen (nemam srpsku estatura).Najnovija vest iz nade skole je da ce profesori traziti da se kompletna mala matura ne boduje,vec da deca upisu srednje skole na osnovu uspeha.Mislim da je to najpravednije resenje u sadasnjoj bruja situaciji

Saša Stojanović

pre 10 godina

Potpuno sam siguran da je i test iz Srpskog jezika "provaljen" (voleo bih da ministarstvo objavi prosek bodova na testovima iz Beograda i svih ostalih selendri u Srbiji, pa će vam biti jasno o čemu se radi), koji zapravo jednim delom i nije bio, već su bila i pitanja iz opšte kulture, kako ih zovu naši prosvetari. Naša znanje opšte kulture je najveće na svetu, ali ga uopšte ne primenjujemo ni u jednom segmentu života, a posebno će budućeg poslodavca zanimati da li, recimo, jedan električar zna koja je najduža reka u Evropi. To će sigurno biti od krucijalnog značaja kada zapošljava to dete koje ne zna razliku između faze, nule i uzemljenja.
Ja sam apsolutno protiv bilo kakvog polaganja testova u osnovnim i srednjim školama. Zašto se oni rade? Iz sasvim prostog razloga jer škole nemaju ujednašene sisteme ocenjivanja učenika pa se naši pametnjakovići iz prosvete na čelu sa svim ministrima dosetiše testova.
Da je način i kriterijum ocenjivanja u svim školama isti, onda potrebe za testovima i ispitima svakako ne bi bilo potrebe, ali to u ovakvoj zemlji je naprosto nemoguće, a to bi nam i uvaženi ministar Obradović ponovio.
Ukinuti testove, smeniti sve iz ministarstva prosvete, i kad se već ugledamo na zapad, hajde da malo primenimo njihov nastavni plan i program, jer je zaista totalna budalaština da moje dete u 4.-om osnovne uči oblike državnih uređenja koja postoje, za šta sam uveren da ni 90% narodnih poslanika ne bi znalo tačan odgovor.

Buca Krtalic

pre 10 godina

Pre "samo" 13 godina kad je moja generacija polagala prijemni za srednju skolu ovakve stvari su bile SciFi.....prepisivanje samo ako si Hudini i veliki znalac a pritom ne mislim na cela resenja vec na po koju formulu,izraz i sl. ukoliko nisi mogao da je zapamtis. Secam se da su momka izbacili jer je na ruci kao podsetnik napisao par formula! Pa onda ako padnes prijemni cekas ili Avgust ili mogucnost da sa tim bodovima odmah upises negde gde ima mesta ili ne daj Boze ako ni Avgust ne pomogne upisujes zanat na 3 godine.....a sad toliko skola navedes pa uz malo muke negde moras da upadnes. Sve je toliko degradirano i srozano da gubi svaki smisao....ali kapiram da mora tako jer je nivo stecenog znanja jako nizak pa je ta opcija jedina da se deca negde upisu.

Maturantkinja

pre 10 godina

Test iz srpskog jeste bio provaljen.Ja ,koja sam imala 5 iz srpskog imala sam 15,50 bodova iz srpskog,a učenici koji su imali 2,3 imali su po 18,19,20 bodova.Zadovoljna sam jer ce se sutra polagati novi prijemni iz matematike, i volela bih da ponove srpski,jer rezultati su nerealni.

roditelj

pre 10 godina

da je samo 1GRAM savesti kod ovih sto treba, jos danas bi i to do 12 sati, ministri prosvete i unutrasnjih poslova podneli ostavke

dejan

pre 10 godina

U nekoj normalnoj drzavi zbog ovoga bi ministar prosvete već podneo ostavku a u nekim bi zbog ovakvog ponašanja jednog od ministarstava možda i vlada pala! Međutim...ovo je Srbija i biće kao da se ništa nije dogodilo!

Kriger

pre 10 godina

Kaže (lik): "...imamo rezervni test ..."!? Taj "nije provaljen"?!
Nema se ovde šta komentarisati.
Ko veruje da i srpski nije "provaljen"!?
Skandal koji, u zemlji gde je lakše doći do diplome nego do posla, to više nije.

Čukaričanin

pre 10 godina

Po Čukarici se naveliko priča da su djaci škole "Miloš Crnjanski"imali testove iz srpskog dan ranije i da su imali neuporedivo bolji uspeh od ostalih škola na opštini Čukarica.
Koliko je škola u Srbiji kao "Crnjanski".
Kome će ta deca zauzeti mesto u boljim srednjim školama?
Zašto ne ponivite i test iz srpskog kad se iz aviona vidi da je bilo prevara?

chaki

pre 10 godina

Kriminalce u sopstvenim redovima je najteze hapsiti. NJihova deca mogu da rade sta pozele a nasa ni ono sto znaju jer ne mogu da prodju ni na znanje.

Da nije sad opet neko iz DSa kriv za sve sta se desava.

RAZOČARANI RODITELJ

pre 10 godina

Žalosno je što naša deca, "ovako mala " ,a već uče kako da varaju!
Ovo nije njihova sramota, već sramota roditelja koji su im to omogućili!
B R U K A !
Vreme je da Ministarstvo već jednom razmisli o pravim metodama za rangiranje, jer su u istom košu deca koja su svojim trudom i znanjem postigla rezultate sa decom koja idu na sreću i prepisivanje!

aaa

pre 10 godina

Ja sad polazem prijemni i vukovac sam, na srpskom sam imala 18 poena i iskreno sam zadovoljna i ponosna na sebe zato sto cu tu skolu koju cu upisati uci zato sto sam JA ucila i trudila se, a ne imala resnja i znala ih napamet! A moja drugarica koja se jedva borila za 2 ima 19, gde je tu logika?? I ona je znala sve, i gramatiku?? Nastavnica joj je POKLONILA 2!! Drago mi je zato sto je matematika otkazana jer za to resenja, bar za sada nemju!
Zaista bih volela da se ukine ovaj prijemni i da se lepo svi upisemo na osnovu uspeha!

Boro

pre 10 godina

Sada su na redu državni organi i verovatno svi očekuju njihovu reakciju.
Videćemo da li će se konačno moći stati na put onima koji život u Srbiji dovode do apsurda.Pa zar da nam i deca od 14-15 godina služe za prevare, obmane,manipulacije.....
Jedino rešenje je ponavljanje polaganja testova i naravno smena ministra

nema smisla

pre 10 godina

Jedna devojcica koja je imala samo dvojke i trojke ceo zivot i koja je sam rekla da nije ni pogledala zbirku!! Kaze da ima 20 poena. sigurno je od znanja dobro uradila :(((

Diogen iz bureta

pre 10 godina

Provaljeni testovi!! Ijuft!!! Pa sta je u ovoj bana republici ikada moglo da se zadrzi tajnim? Nista, a sada je jos i gore jer se neko lepo omastio prodajom ovih testova. Mada, niko ne promecuje da je manje djaka, svake godine ih je manje. To naravno niko ne vidi. A i zasto bi, ima precih stvari, datuma, budzeta, i svega ostalog. E pa gospodo, ako nam je buducnist muljatorska, a jeste u velikom broju slucajeva, onda ova zemlja i nema buducnosti. Na stranu to sto jdan veliki broj djaka u srednju skolu ulazi funcionalno nepismeno, sa totalno zaboravljenim pojmovima i znanjima. Naravno zanju koji je mobilni in, i patike i tako to. Skola ih ne zanima.KO je tome kriv? Pa mi, pocevsi od totalnog roditeljskog ne zanimanja za svoju decu, preko nakradnog obrazovnog sistema koji zadrzava socijalisticke strucne skole akalemljene na kapitalisticki sistem.. U stvari zasto i da se upisuju u te tzv srednje skole kada nigde nema posla? Ne zelite da se deca traumiraju? E pa onda lepo uvedite obavezno srednje obrazovanje, nema prijemnog, nema male mature, cuj mala matura, zna se sta je matura, a nju ne mogu da polazu 15 ogodisnjaci. U srednjim skolama im dajte jace obrazovanje, pripremajte ih za zivot, a ako zele da posle srednje rade nesto bolje neka studiraju, ali ne besplatno nego za pare. Pa ako budu zeleli da im deca rade prave kancelarijske poslove, onda neka njihovi roditelji ih teraju da uce! Jer ce tada mozda moci da studiraju a da ne placaju skolarinu!

cyberka

pre 10 godina

kakva sramota!! i kakva poruka za decu koja uce mescima i drhte nedeljama pred ispit za koji su im rekli da ce im odrediti zivot, karijeru??...Sta da shvate?? Da treba da sacekaju jos samo 3 godine da napune 18 godina pa da pobegnu glavom bez obzira??
Dno dna...a na dnu zivo blato...

goga

pre 10 godina

Moja cerka je nosilac vukove diplome. Izasla je zbunjena juce jer su deca masovno predavala test posle 20 minuta. Ona je uradila i dobila 16-17 bodova .. Iako je odlican djak pripremala se vise od 3 meseca , a deca koja su dovoljna su resila test sa 20 poena posle 20 minuta.
Skandal , deca su preplasena i zbunjena .. Cemu to .. Neka se upisu po uspehu iz osnovne skole a ne da nam veciti ponavljaci kroje sudbinu

isidora

pre 10 godina

Nezvanicno, preko 30 direktora skola sirom Srbije spremaju se da podnesu ostavke, zbog sramote i osecanja stida sto se na ovakav nacin deca maltretiraju. U isto vreme, neki od njih isticu da je to njihov moralni cin, kad vec ministar nece da podnese ostavku.Sutra na vrucini od 36 stepeni u podne, u 90% skola nema klima uredjaja u velikim salama gde se rade prijemni.Osnovano se moze reci da ce sutra biti neregularni uslovi za polaganje prijemnog, jer treba djaci da sede 2 sata u pregrejanim prostorijama...

ex demokrata 1

pre 10 godina

pa naravno da je provaljeno a bilo je i svih ovih godina,ima neko u ministarstvu ko je dobre pare zgrnuo,ali ok,deca nisu ni zasluzila da se ovoliko maltretiraju i muce,pogotovo sto im skola ne znaci bas nista ovde.bolje da se uclane na vreme u neku stranku,a posle mogu da kupe bilo koju diplomu.
Jedino sto je problem,pogoditi stranku.

Pedja

pre 10 godina

O, kako je ovo poražavajuća činjenica! Nadam se da će neko imati volje i mogućnosti da odgovorne strpa u ćuzu, a ministru i kompletnoj ekipi oko njega bilo bi na čast da se povuku sa tih višegodišnjih funkcija... Ali ne, sad ne mogu to da urade, jer prvo treba sprovesti koncept plaćanja prosvetara po broju đaka i pravljenja odeljenja od minimum 30 učenika. Što bi rekao Čorba- "Jad i beda u vremena krizna..."

oprem dobro

pre 10 godina

Gospodine Obradoviću,OSTAVKA pod hitno ! Zašto? Zato što će sutra 70.000 dece u podne na +40 stepeni odlučivati o svojin životima.Srbijo,stidi se ...

uciteljica

pre 10 godina

Da li Republicka upisna komisija razmislja o uslovima za polaganje u 12 sati, fiskulturna sala, a napolju temperatura 35 C. Niko nece odgovarati.Niko ne brine o deci,uslovima skolovanja i zaposlenima u skoli. Kako roditelji to sve da podnesu? Puno, puno pitanja vec godinama za prosvetu. Sta ce na ovo reci eksterna evaluacija !?

Tamara

pre 10 godina

Sramota je to što će ta deca koja su dobila rešenja kasnije biti doktori/pravnici/političari... I koroz srednju školu i fakultet će proći varajući. Zar bi trebala da prepustim svoj život nekome ko je varanjem došao do te pozicije? U advokate i sud bi trebali imati poverenja, ko će kasnije voditi ovu državu ako je uopšte bude bilo?

Igor

pre 10 godina

Kad sam ja polagao prijemni za srednju školu 1997. ministar je objavio pitanja preko radija 15 minuta pre početka testa, a mislim da je pitanja izvukao iz šešira. Vrlo jednostavan način da se izbegne muljaža. Takođe nije bilo polaganja u svojoj osnovnoj školi, što je velika glupost, jer ako nastavnici ne dozvole svojim učenicima da prepisuju onda su se džaba trudili da ih nešto nauče kad će neki selja uraditi prijemni svom malom komšiji selji i ovaj će lepo da upiše koju školu hoće. Znači, postavili su stvari tako da ispadneš budala ako radiš pošteno.

South Park

pre 10 godina

Verujem u ovu vladu na čelu sa gospodinom Vučićem i siguran sam da će se naći rešenje za ovu situaciju, a odgovorni kazniti!
(Ivan, 18. jun 2013 12:50)

Najjaci ste majke mi. U celoj ovoj situaciji uspeo si da me nasmejes

generacija '79

pre 10 godina

da nije smesno, bilo bi zalosno, deca pojma nemaju, ministri se smenjuju, mlate praznu slamu, dobijaju platurine, i razne dodatke, bla, bla, bla...
kakvi poznati zadaci, ko zna-zna...zivot je stresan, ne treba ni decu samo stititi, imacemo metiljavce...
nek; nauce da uce i da se bore za sebe preko znanja...
a pitanje je i da li ministri znaju bas sve odgovore sa testova?!?!?

swedenonline

pre 10 godina

Odakle tolika zelja za falcifikovanjem? Ili je u pitanju potreba, gde se planduje pa se rezultati kupuju. Ajd sto su deca lenja i nezrela ali roditelji su ti koji davanje para za kupovinu rezultata cine medvedju uslugu ne samo deci vec kompletnoj naciji
Na njima treba da ostane a mene nesto jeza uhvati kad pomislim na buducnost! :(

backo

pre 10 godina

Mi smo dogurali da nam Megatrend vodi zemlju..ovo je ruganje svemu sto ima veze sa obrazovanjem..Kad predsednik drzave zavrsi fakultet kao sto ga je zavrsio sve pada u vodu..Ovi prethodni su bili lopovi, ovi su nepismeni.Da je srece da nas vode nepismeni koji se ne hvale da su pismeni , kao sto ovi to rade...

roditelj na ivici nerava

pre 10 godina

dosta zezanja upis iz proseka!!!
BRUKA I SRAMOTA!
ovo dokazuje kakav nam je drzavni sistem i celokupna prosveta!!!!!!

milutin

pre 10 godina

Kada malo bolje razmislim, znam jednog lika koji se fotografisao i snimao sa dzakom punim glasackih listica, a nakon toga stampao nalepnicu sa porukom ''ukrali su i moj glas''. Hmmm

MJ

pre 10 godina

Radim kao profesor matematike i u komisijama za pregledanje testova sam poslednjih pet godina. Na seminaru pre par dana su nam ljudi iz ministrstva dali instrukcije kako treba da radimo. Rekli su da možemo da priznamo zadatak ako i samo ako je uradjen na POTPUNO ISTI NAČIN kao u ključu (zvaničnom rešenju). Na pitanje šta ako je učenik zadatak uradio na drugi način, primenivši neki drugi postupak, rečeno nam je da se to NE MOŽE PRIZNATI (???) jer se razlikuje od zvaničnog rešenja.

Ja se na svojim časovima trudim da svoje učenike motivišem da sami pronalaze svoja rešenja, da razvijaju sopstvene ideje i metode, pored onih koje su im date u udžbenicima. Onda dođem na obuku za pregledače (obavezno), da bi mi birokrata koji nema blage veze sa mojom strukom rekao da to ne valja, da je zadatak ispravan samo ako je urađen onako kako piše u zvaničnom rešenju.

Ispada da u ovoj zemlji nove ideje nisu potrebne, inventivnost nije na ceni, ovde može da se radi samo kako vlada kaže. Učenici koji misle svojom glavom se kažnjavaju zbog toga nižim brojem poena i nemogućnošću upisa u škole koje žele. Isti učenici koji bi u Americi mogli da dobiju stipendiju za skupe privatne skole i univerzitete. Ali rođeni su u Srbiji.

bravo

pre 10 godina

@crno na belo

Ja imam 19 poena na srpskom i nisam imala pitanja pre testa. Veoma je ružno da tako nešto zaključite jer time govorite da su danas sva deca nemoralna i nepostena, što nije tačno. Takođe, moje drugarice iz razreda koje su se spremale za ispit zajedno sa mnom, uradile su ga veoma dobro. Zaključićemo da se dobar rezultat može postići i uz malo odvojenog vremena, truda i zalaganja.

Dragan

pre 10 godina

I srpski je bio provaljen licno video dve kombinacije pa ceo grad suskao o tome dovoljno pitate klince iz zgrade...

Ponovite i srpski sa tim rezervnim

Flops

pre 10 godina

Bravo! Samo tako nastavite! Lazite, kradite, varajte! Ovo je divna drzava, mozda su divniji jos samo Laos i Bogota. Ja bih Vam svasta sada psovao ali nece objaviti... Neka moj bes i gnusanje prema svima docaraju sledeci znakovi ^@#@@!)..bip.. &@*_#$# !? Cesto mi dolaze studenti, ajme, ala su mutavi, 85% ne zna dve recenice da sastavi, toliko o buducim strucnjacima.

Слика и прилика

pre 10 godina

Испити су организовани на исти начин на који је садашња генерација политичара, руководилаца и полицајаца полагала своје, односно како је стекла сведочанства и дипломе. То је то. Министар који не уме да састави простопроширену реченицу и прима мито од приватног факултета као тобожњи предавач, председник државе и готово сви редом који су купили дипломе, па -
ШТА ОЧЕКУЈЕТЕ ?!?

Уосталом, пребројите коментаре на српском језику (у ћирилици): то колико грађана уме матерњи језик да пише на компјутеру је одраз домета нашег образовног система.

školarac

pre 10 godina

Ukinite prijemni i za srednje škole i za fakultete, sramota. Nesposobni da organizuju nešto, samo traže vajdu. Roditelji deci plaćaju privatne časove, oni prodaju rešenja.

Lalegator

pre 10 godina

Ako je nesto funkcionisalo u Milosevicevo vreme ratova i sankcija,postoje samo 2 objasnjenja zasto je to danas propalo,a i jedno i drugo se takmice po uzasu.

Ili je ministarstvo sastavljeno od kompletnih korumpiranih idiota,koji su uspeli da prijemni ispit koji je godinama unazad funkcionisao kao sat dovedu do potpunog rasula.Vec vidim roditelje koji imaju svo pravo da ospore resultate testova,ma kakvi bili,za svaki naredni ispit.

Ili,jos strasnije,djubrad namerno uvlace decu u sistem gde se rad nimalo ne ceni i gde se mufte fazoni nagradjuju.Ako klinci zavrse prvi posao u svojim zivotima na prevaru i jos budu za to nagradjeni,ne pise nam se svetla buducnost.

lidija

pre 10 godina

Juce je po skolama kruzilo 6 testova iz matematike. Ministarstvo kaze postoje 3 + jedna rezervna, ali njima se vise nista ne moze verovati, jel' tako? Znaci svve su verzije, pa i ta rezervna, provaljene. Farsa i kriminal se samo nastavljaju.

srpska majka

pre 10 godina

Naravno, od malih nogu učimo decu kako si lud i budala ako si fin,lepo vaspitan,kulturan ako učiš...SRAMOTA.
Jedino pravo rešenje bi bilo ponavljanje testa i iz maternjeg jezika pošto je i tu bilo rešenja.
Dešavalo se ovo i ranijih godina, samo što se ćutalo i sve se zataškavalo.
Posebna priča su i nastavnici koji su,kao, kontrolori na ispitima. Kod nekoga ne smeš ni da trepneš, a neko ti uradi ceo test.
Jedan od malobrojnih roditelja koji pokušava da dete nauči pravim vrednostima ali mu nažalost ta rabota teško ide.
Ne treba smena niti ostavka gospodina ministra, treba da sam izvrši hara-kiri, ako je iole čovek.......a nije.....niko od njih nije
ŽIVELI

vec iznerviran roditelj

pre 10 godina

dosta sa glupostima oko prijemnog mucitre decu i roditelje!!! pustite decu da upisu gimnayije na osnovu proseka i zavrsite pricu onaj ko je ucio 8 godina vredno dobro ce proci znanje se ne stice za dan!!!
prijemni iz proseka!!!!
blam za drzavu!!!!

Mala sosa

pre 10 godina

Pitanje je kako su dobro čuvani testovi dospeli na ulicu. Odgovornost ide do ministarstva. Imampravo da sumnjam da ih je neku u vrhu za lepe pare proturio da se dalje distribuiraju. Žalosno je ali testovi gde đaci treba da pokažu šta su naučili tokom omogodišnjeg školovanja, postaju najobičnija roba. Tuga. Ministar bi trebalo da da ostavku. Dosta je ovom državom vladao SPS, po deset godina imamo iste ljude u istim ministarstvima a ovakve greške se ponavljaju godinama unazad.

čepko

pre 10 godina

dodjem ja jutros u 9h i taman da počnem da radim direktor kaze nema danas matematike. ja trebao sutra ujutru da idem na more. pa dal nas tolki maler prati,pa svake godine se ovo radi i u čemu je problem.

Евроскептик

pre 10 godina

Да видимо сада да ли ће "први потпредседник владе" као шеф свих безбедносних служби, што га по дефиницији чини вођом хунте, моћи да пронађе ко је крив и за српски и за математику и за све ово заједно.
Ако његови људи не знају одакле да крену да предложим: нађеш један једини траг на нету, закачиш се, пратиш IP адресе. Србија је мала земља, може се то на бољем рачунару завршити, а ако не нису у стању само, ту им је NSA. Макар нешто заузврат да дају. (Битанге! Сновден је херој!)

htc

pre 10 godina

(Otac tri sina u ovoj nesrecnoj zemlji, 18. jun 2013 10:39)
Molim Vas da me ne shvtite pogresno , ali ako vase dete ne odgovori ni na jedno od 4 ( po Vasem, tako ste naveli) trik pitanja, da li Vam to nesto govori? Nisu sva deca za sve skole, treba da se uvedu standardi. Neko pre mene prokomentarisao, "neka se vrate/uvedu prijemni skola po skola, da se vidi realno kojim kapacitetom deca raspolazu i sta zele.... Molim Vas, procitajte ovaj "detalj". Slucajno cuh pricu. Majka i otac profesori, dete pre dve godine lose proslo na prijemnom a bilo ultra odlican djak u osnovnoj ( par cetvorki, max 2 koliko sam cuo ). Upisalo gimnaziju u okolini BG, da premosti. Roditelji "premoste". Prebace dete na kraju prvog razreda u, po meni a i drugima, jednu od 3 naj gimnazije u BG. Pada drugi razred... tj. ponavljac... dete krivo?

milica

pre 10 godina

Mislim da je ovo stvarno sramota, sta se radi deci i roditeljima. Svi na celu sa Ministrom treba da daju ostavke i da krivicno odgovaraju. Jesam li ja i mnogi budale sto sam placala casove detetu. Ima da upise sta bude hteo samo nek mi neko kaze da ne moze! Zasto se deci ne dozvoli da upisu sta hoce. Sigurno odlican djak nece upisati za kozmeticarku ili automehanicara kao sto los djak nece upisati gimnaziju!!!!!!!!!

htc

pre 10 godina

Ma ukinite malu maturu i neka deca upišu škole na osnovu uspeha u 5,6,7 i 8 razredu. To bi jedino bilo pošteno. Nema laži, nema prevare, ali to pojedinima ne odgovara. Mala matura i služi samo da deca sa lošim uspehom mogu da upišu dobre škole, a na štetu dobrih učenika, bilo da li su testovi provaljeni ili ne.
(Pošteno, 18. jun 2013 13:47)

A ti hoces da kazes da je u osnovnoj ocenjivanje realno??? Gde si ti posao....

Milica

pre 10 godina

Sramota je ovo sto se upravo dogodilo. Sramota je za celu drzavu, cisto izigravanje dece. Sta oni ocekuju? Od nas ocekuju neko znanje, uspehe, visi nivo znanja u odnosu na prethodne godine? Daju nam nepoznate testove da bi nas potstakli da znamo vise? Molim vas, dok je ovako u nasoj drzavi, kod nas napredovanja nece biti, a ni u drugim oblastima. Naravno da je ista stvar bila i juce i prethodnih godina,naravno da uvek ima testova..a asto? zato sto oni dozvole, samo zato. Da, istraumirali su sve osmake Srbije samo da bi zaradili, na maloj maturi, bravo drzavo, bravo! Bruka!

Danica

pre 10 godina

Sasvim je očigledno gde nam odavno ide društvo! Prvo decu u osnovnoj školi ništa ne nauče, a onda lepo uče da kradu i podvaljuju! Sramota za državu ako se uopšte može tako nazvatikad ne može da sačuva 6 papira... Pa pošto profesori mogu da štrajkuju kad im padne na pamet, sada decu ne treba sutra poslati na test jer očigledno nema smisla!

prosvetni radnik

pre 10 godina

G-dine ministre!
Ne tonite dublje, listom zelja ucenika osnovnih skola 26 i 27 juna, a na osnovu uspeha ucenika iz osnovne skole rasporedite ucenike u srednje skole! Ovo je sramota za svu prosvetu u Srbiji!

Bre!

pre 10 godina

Ni deca osnovci vise ne veruju u postenje najodgovrnijih u ovoj zemlji, tako da se ne brinite kako ce ovo uticati na decu. Nisu nasa deca glupa, vide ona da njihovi roditelji koji posteno zaradjuju platu i jos imaju diplomu nekog fakulteta, nemaju za iole pristojniji zivot, dok ocevi tamo nekih, za koje se zna da su jedva zavrsili skolu, voze skupe automobile i nose firmiranu odecu. Ili su u glavnom odboru neke stranke i biznis im samo cveta. BTW, juce, odmah posle ispita iz srpskog, znalo se da je provaljen.

Pošteno

pre 10 godina

Ma ukinite malu maturu i neka deca upišu škole na osnovu uspeha u 5,6,7 i 8 razredu. To bi jedino bilo pošteno. Nema laži, nema prevare, ali to pojedinima ne odgovara. Mala matura i služi samo da deca sa lošim uspehom mogu da upišu dobre škole, a na štetu dobrih učenika, bilo da li su testovi provaljeni ili ne.

osmak

pre 10 godina

Ovo je sramota za drzavu, deca koja su vredno radila ce dobiti da ne kazem sta ( :) ) a ovi koji su kupili test, tup--20 bodova. Sramota. NECEMO PRIJEMNI OVE GODINE!
da se zna:
-u ponedeljak u 9.45 na internetu su vec bila resenja testa koji je trebao da pocne u 10.00
-direktor jedne skole u ns je u 9.40 dobio mail da ce se raditi kombiancija 3, a izvlacenje je bilo u 9.45!!!

Mila

pre 10 godina

Ma kako da ne! Procureo samo test iz matematike! Procurela su oba testa! Ponistiti jucerasnji test! To je sada jedino moguce! Obavezno! Sramota, sramota!

Gerhardt Robert

pre 10 godina

Ova generacija maturanata je zaista "pripremljena" za zivot u Srbiji. Maltretirana od petog razreda kada su rasformirana odeljenja.
Opet ministar nije odgovaran za ono sto mu je posao ! Da obezbedi da se deca nesmetano i bezbrizno skoluju. Ako ima osecaj odgovornosti zbog svega sto se desilo, treba da podnese ostavku ! Ali to nece promeniti cinjenicu da su nasa deca ponovo maltretirana. Pitajte ih kako se osecaju danas... a sutra treba da pokazu znanje i urade test potpuno spremni... sramota da drzava ne moze da sprovede nesto ovako vazno, a bez problema....uzas, kakva nesposobnost drzave...ako nisu sposobni za to sto im je povereno, za cega su odgovorni, neka kazu i odu , ne treba da se stide, postenije je...

bv 371

pre 10 godina

Slušam radio: vesti RTS-a u 12.00 h. Informacija o otkazanom testu - 4 po redu!? Drugim rečima, nije ovo ništa, blato u kome smo još uvek je plitko?

Idemo dalje....

pre 10 godina

Mala matura je čista glupost. To su deca od 14 god koja doživljavaju ogromno razočarenje ukoliko ne urade očekivano test. Mesta ima sasvim dovoljno za sve buduće srednjoškolce. Ovaj test mogu da tretiram kao proveru školskog programa, sa kakvim finalnim znanjem izlaze svršeni osnovci. Sve ostalo je čista GLUPOST !

Željko

pre 10 godina

Samo da podsetim na rezultate iz prošle godine. Veći broj beogradskih škola je imao prosečno poena srpski + matematika oko 30 a većina škola iz unutrašnjosti u proseku od 18 do 21.

Jovana

pre 10 godina

Nekako su slaba reagovanja na ovaj skandal... Zbog toga će se ista stvar ponoviti i sledeće godine...A ti koji su kupovali testove, mogli su da prijave slučaj policiji na vreme, sa sve dokazom u rukama, ali nisu - da bi njihova deca dobro uradila test i preskočila po broju bodova svoje drugare. Kad nema solidarnosti i građanske savesti ovakve stvari će se dešavati na svim nivoima i sferama društva. Svaka čast, Srbijo!!!

Zbunjen&Lud

pre 10 godina

Interesuje me koliko će cela organizacija ispita i štampanje tolikih testova da košta. Ovo je samo još jedan način da se novac iz prosvete preusmeri negde ili nekome. I da li će neko reagovati kad neki naredni put naš ministar prosvete objašnjava kako nema para...

crno na belo

pre 10 godina

prodavani su testovi u toku vikenda za 10 eura, ali deca koja su to kupila nisu bila sigurna da li su testovi pravi. Tek kada su juce videli da su pravi, onda su svim svojim drugovima podelili testove iz matematike. Svake godine toga ima, samo je ove godine bilo masovnije.
Svako ko ima vise od 16-17 bodova iz Srpskog, kupio je testove.
Toliko

Dragan Jovanović

pre 10 godina

Krajnje je vreme da počnu da se postavljaju pametni ljudi za ministre, a ne spodobe. Mog klinca ću da upišem bez prijemnog, ili će urgentni centar da proširi posao, a kako vidim imaću i društvo, pa nek me optuže za organizovani kriminal, lopurde jedne ...
A da se otkrije ko je "plasirao" zadatke, treba cca 20 min. Dokle više prodavanje magle...

bp

pre 10 godina

Ovo sto se desilo je sramota za prosvetu, koja je inace dotakla dno. Test je uslov da se zavrsi osnovna skola, a prolazi se i sa nula bodova. Masovno prepisivanje je bílo i bez ovoga. Zao mi je dece koja imaju dobre ocene, spremaju se i na kraju trema ucini svoje. Dobar djak zna matematiku i srpski i bez testa koji kao sto vidíte ne znaci nista. Djaci prepisivaci, muvatori, zavrsavaju privatne fakvltete, a kasnije preko politike stizu do glavnih pozicija i njima je uvek super. Kad ce postenje da se ceni u ovoj zemlji? Verujem da ce se zataskati ko je pustio testove u prodaju.

Саша Митровић

pre 10 godina

У најмању руку министар би требало да да оставку. На шта то личи да се деца спремају, а да им се испит откаже. Спремали су се за ово месецима и шта сад? Полагање је сутра у подне у учионицама без климе по највећој врућини...Докле ће бре више овакви пропусти да пролазе некажњено...

WorldAdmin

pre 10 godina

Подржавам мишљење појединаца, и искрено мислим да треба да се укине завршни испит. Једноставно се могу давати бодови на основу општег просека од 5. до 8. разреда, који би се помножио са 5 што би представљало 100 поена. Нема фрустрирања, нервозе и нервирања која деца доживљавају сваке године. Морају да се труде 4 године да упишу оно што желе, што ће у њима развити борбу за радом, напретком и створити им циљеве. Такође бих додао и да средња школа буде обавезна, јер нам је број неписмених све већи и већи. Захваљујем на пажњи!

bananaman

pre 10 godina

I 1996 godine su testovi bili pokradeni deca uradila test iz srpskog jezika a kad je sutradan bila matematika oni pokupili testove jer su ukradeni. I veceras ce na dneniku da bude da ce test iz srpskog ostati a test iz matematike da se ponavlja znaci za ovih 17 godina nista se nile promenilo. Ista bagra je i dalje na vlasti.

Dragisa

pre 10 godina

Istorija se ponavlja i bice ,,Tresla se gora", rodio se mis.A,da sad nam slede i izmisljena vanredna odeljenja pocetkom godine.Ako ne znate o cemu pricamo raspitajte se za Kruševac i Medicinsku skolu.Sta mislite,da je samo matematika provaljena.Smesno,pa naravno da para nikada dosta.

Andjelija

pre 10 godina

Симптоматично ,то се дешава од 2000 године ,ваљда је то у тренду демократије. Немушто појашњење ..... Сви оставке : Обрадовић ,Костић ....у ТОКУ ДАНА.
Као проф.дугогодишњем СВЕ МИ ЈЕ ЈАСНО. Замислите онда факултет и пријемне на истом. Да могу ,позвала бих децу ЈАВНО да се сутра не појаве у 12 сати ,а онда табак ,па тужити државу за претрпљену "психичку трауму."

Marijana

pre 10 godina

Zanimljivo je da su đaci vukovci sa teritorije opštine Kikinda trebalo da otputuju danas na besplatno letovanje u Grčku. Postavlja se pitanje, budući da đaci neće moći da otputuju, bar ne osnovci, ko je osmislio da se na dan održavanja prijemnih ispita organizuje nagradno letovanje i ko će umesto te dece popuniti mesta u autobusima Autoprevoza. Čiji rođaci, prijatelji ili ljubavnice? Prethodnih godina smo gledali kako u celom autobusu bude pet učenika a ostatak popune direktori nekih kompanija sa kojima je direktor Autoprevoza "dobar", zatim njihove poslovne pratnje koje im spavaju u krilu tokom putovanja.... E to je lice rada demokratske stranke.

dejan

pre 10 godina

u Italiji kad sam ja polagao ujutru nam policij donela paket sa testovima. Zapecacen zigom. Dva ucenika i profesora su pod punom odgovornoscu morala da potpisu da je paket neotvoren. Pritom u svim skolama u isto vreme. Nema lazi nema prevara. Uz to komisija iz drugih skola. Sto to nije moglo kod nas?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (sale, 18. jun 2013 10:33)

Jos veca tuga je sto je i kod nas isto tako a ipak je provaljeno.

maki

pre 10 godina

ovo postaje sprdnja, posto se ponavlja ista prica, jedino da se ukine polaganje i da se gleda uspeh iz svih razreda osnovne, mada i onda bi skole preplavili vukovci, na stetu onih koji su to zasluzili svojim radom

baka

pre 10 godina

Pobogu, zasto u 12 sati da pocne po ovim tropskim vrucinama! Da li treba i zdravstvene ustanove da se ukljuce u maturu, kad je vec prosveta i policija ukljucena.
Zabrinuta za mlade

Kuvana žaba 4.655.203

pre 10 godina

A lepo je g. ministar rekao (na vreme) da je potrebno otvoriti novu agenciju, logicno, u sluzbi obrazovanja.
Sprdnja, zvana prosveta, u Srbiji je vec 15 godina unazad ruinirala ceo sistem. Red bi bio da se ovakvi SEGA-MEGA ministri smene, da ne bude posle kao sa zdravstvom i Tomicom ili kao sto ce da bude sa Dinkicem sutra.

ja

pre 10 godina

Pre 15 godina, test za srednju skolu, izasli rezultati (na vratima skole, nije bilo interneta) i moje ime drugo na spisku od par stotina. Samo se hvalim. :)

Osmenka

pre 10 godina

Brate, nije fora kad su se rezultati prodavali samo u Beogradu. Sad ti učenisi odozggo će imati po 10-15 boda više nego od nas koji NEMAMO rešenja, znamo bolje od njih ali nam je stao mozak na prijemnom. I neki baćko koji ima rešenja a jedva je prolazio godine, on će da upiše gimnaziju ili neku jači školu, a oni koji su van Beograda i koji su bili vukovci, stašće im mozak na prijemnom i imaće oko 14-15 poena iz svakog predmeta i neće moći da upiše gimnaziju ili neku jaču školu.
Drugarica koja je bila vukovac i išla na republičkim takmičenjima je na srpskom imala 14 poena, a neki taliban koji ne zna da napiše prostu rečenicu će da ima 20 poena. Nepravda!
Ne razumem se u politiku i to, ali ti koji su sastavljalu i štampali testove treba da im se da otkaz. Glavno da su oni ispali mangupi/ribe tako što su i prošle i ove godine uspeli da prodaju testove i da se nakradu, lopuže!Prošle godine im to prošlo, pa misle da će i ove. Da Bog da ih sve navatali i strpali u ćorku!

BILJANA ZAVIŠIĆ

pre 10 godina

MI RODITELJI, SUTRA NE TREBA DA POSALJEMO DECU NA POLAGANJE ISPITA DOK MINISTAR NE PODNESE OSTAVKU. U SVAKOJ POSTENOJ DRZAVI TO BI MINISTAR ODMAH URADIO.

Funky

pre 10 godina

Ponistiti oba testa i sve opet da se radi-najbolje resenje. Ako su imaju potrebno znanje nece biti problem da ga pokazu na drugom testu.

Brzi

pre 10 godina

Ja sam imao jako vrlo dobar uspeh u poslednja 2 razreda i odlican uspeh u 6. i 5. raz. osnovne skole. Ovi testovi su idealn prilika za vrsne prepisivace koji su JEDVA imali dobar uspeh da nabiju po bar 15ak poena od ovih testova, i naravno cak i kad ih uhvate nikad nikoga nisu diskvalifikovali i ovi jednostavno nastave prepisivanje... Ja NIKAD nisam prepisivao u osnovnoj skoli i sad se osecam kao kretencina jer sam doziveo da DVOJKASI upisu smer u skoli po zelji a ja sam ispusio zbog njih. Zato smatram da je dovopjno da se dodeljuju poeni po uspehu a ne za 48h muljanja.

nada

pre 10 godina

sramota na 37 stepeni decu koja svakako vec imaju tremu u podne slati u ne klimatizovane filskuturne sale. ne znam da li nam gospodin ministar uopste zna u kakvim uslovima se radi u pojedinim skolama_-a za neke verovatno ne zna ni gde se nalaze. ja bi podigla roditelje na noge i bojkotovala sutrasnji maturski ispit ,a kompletno ministarstvo prosvete rasporedila po tim ne klimatizovanim salama da sede dva sata i pri tom da rese neki veoma vazan problem,da vidimo kako razmisljaju oni upod tim uslovima.

Samo Vas gledam

pre 10 godina

Pa u ovoj jadnoj državici cure silosi, robne rezerve, cure milionski tenderi, cure fabrike, cure "a di su" naši novci (sve u nečije džepove), a neće procureti zadačići za osmake, koje je na cirkuskoj predstavi trebalo da izvuče Veliki ministar prosvete Žarko Obradović!!! Svašta.

Otac odlikašice

pre 10 godina

Sram vas bilo bando prosvetna !!! Vučiću objavi ko su lopovi pa nek' u zatvoru predavaju. Platio sam svom detetu dopunsku nastavu za prijemni i zadužio se. Uci bez pauze, nema odmora unisti svoju mladost, a vi tako prosvetari. Inace je vukovac, od 5-8 razreda sve petice. Juce dosla plačući. Kaze: " tata ovo je ludilo od testa " Ogorčen sam !!!

Marvin

pre 10 godina

Dajte mi ocene iz srpskog (V-VII)i rezultate testa po šiframa učenika. Za 10 minuta ću dokazati da su testovi bili provaljeni i u kojim školama se to desilo.

Danica

pre 10 godina

U tom ministarstvu ima mnogo besposlenih ljudi. Odmah bih smenila neodgovornog Zorana Kostica, kao i ministra Zarka Obradovica. Sad polazem prijemni (18,5 poena sam imala iz srpskog) i drago mi je sto je matematika pomerena, jer cemo sutra videti pravo znanje ucenika, a ne njihovo umece ucenja resenja napamet. Sigurno su procurela resenja i iz srpskog, ali sta cemo sa decom koja su se mnogo trudila i odlicno uradila test? Stvarno ne znam ko bi mogao da prozivi ponovo isti stres kao pred prijemni. Tacno se zna ko je imao resenja, pa neka oni ponovo rade prijemni iz srpskog!

Nebitno

pre 10 godina

Sa obzirom na to da su se prijemni ispiti sa resenjima prodavali po pijacama i skolama,najbolje bi bilo da se poniste rezultati sa ispita,pa da se za upis u srednju skolu racunaju samo poeni iz skole,to je najpravednije zato sto su neka deca koja su se trudila maksimalno svih 8 godina i ucila za prijemni imala manje poena od dece koja polazu razredne ispita sto uopste nije u redu.

Roditelj

pre 10 godina

Ne mogu da verujem da iko pametan ovde komentare ocenjuje negativnom ocenom, jer su ljudi toliko ogorčeni i besni.
Ostaje mi samo da verujem da je ministarstvo angažovalo svoje dežurne hate-ere da ocenjuju negativno ne bi li pokazalo da Srbija drugačije misli...
Sramota od države, naučili smo decu od 15 godina kako se krade ... Hajde sad da vidimo reakciju vlade... Ko će biti smenjen i otpušten kao hiljade radnika...
Da ima bar malo volje u ovom narodu, sutra ne bi niko ni izašao na ovu smejuriju... Bruka za državu, pokazujemo koliko smo mali i kriminizovani... Ako nekog interesuje, neka pogleda kako je Slovačka rešila problem sa tenderima i javnim nabavkama. Možda ovaj "nebeski narod" ipak nauči nešto pametno i od drugih, onih "glupljih" od nas ...

L

pre 10 godina

Zivim u siromasnijoj porodici. Na moru nisam bio od svoje 3 godine. Od prosle godine skupljam pare za more. Placena je avionska karta i sve je placeno ali prc, sutra glupi prijemni toliko o moru!

Mare026

pre 10 godina

A roditelji i ostali neka nastave da pljuju prosvetare kada strajkuju i traze ostavku ministra. Ovaj fijasko od prijemnog je samo jedan u nizu pokazatelja da nam je prosveta dotakla dno i da kopa sve dublje.

nije u redu

pre 10 godina

Ja sada završavam osmi razred i niti sam ja niti moji drugovi videli rešenja teste pre ispita. Test iz srpskog smo dobro uradili zbog toga što smo učili.
Ako je istina da su neki znali pitanja, znam da nije u redu da se ne ponište rezultati, ali opet, nije ni u redu da se ponište zbog sve ostale dece koja su pošteno uradila svoj ispit (a znam sigurno da su oni, tj. mi:), u većini)! A i koliko vidim ti testovi su se prodavali samo po Beogradu. Mi iz ostalih gradova, verujte, nismo imali pojma o tako nečemu.

Realista

pre 10 godina

Današnji klinci bi sve da postignu prečicom i sa mali ili nimalo rada, sve bi da im se pruži na plednju a neodgovorni roditelji im sa filozofijom "samo da mom detetu bude dobro" samo odmažu, nisu ni svesni koliko, ko će da razmišlja za njih kad nebude roditelja okolo...

Beeee

pre 10 godina

Identična situacija je bila juče na srpskom! Deca su završavala test za pola sata do 45 minuta i masovno napuštala prostorije gde su radila. Oba testa MOMENTALNO poništiti i smeniti ministra!
(anonimus, 18. jun 2013 10:05)
Kupovine testova je sigurno bilo ,ali to nema veze sa brzinom radjenja testa. Svako ko se spremio moze da zavrsi test iz srpskog za pet minuta. Znam to iz licnog primera.

Straw Dog

pre 10 godina

Kao, uostalom, i prethodnih godina. Negde "cure" informacije. Da pomognem MUP-u, onako koristeći logiku. Ko može da sazna unapred sadržinu testova?
1. Onaj (oni) koji ih sastavlja(ju)
2. Komisija koja proverava sadržinu testova, a dobija ih od onog (onih) koji su ih sastavljali.
3. Neko iz ministarstva koji odobrava sve ono što se u prethodne dve tačke uradilo.
4. Priprema u štampariji
5. Sam proces štampanja, uključujući i reslove
6. U procesu distribucije po Srbiji.
Ako izuzmemo šestu tačku, najviše deset ljudi je upoznato sa sadržinom testova.
E, sada sve treba lepo saslušati, poligraf, da se provere konta po bankama...

Bruka i sramota

pre 10 godina

Neko ko radi u stampariji za 20 hiljada dinara naravno da ce da provali u testove i da zaradi . Testovi treba da se stampaju u Topcideru u kovnici novca i da svaki test ima svoj serijski broj .Ovaj nacin sa ovakvim tetiranjem je prevazidjena stvar.Kako se nikada na prijemnima za fakultet ne 'provale" testovi.Svi na Beogradski sajam i zavrsena prica.Obradovicu da li ces da snosis odgovornost. Dali ce i direktori skola da snose odgovornost koji su u svojim skolama dozvolili prodaju testova. Mozda su odmah trebali rezervni test da daju da izvaraju seve mutivode

Cane

pre 10 godina

Oni koji su nesposobni da obezbede poštovanje uslova koji su sami propisali moraju podneti sve posledice. Odakle im pravo da nepoštovanjem propisanog postupka izlažu velikom pritisku stotine hiljada građana ove države, a posebno DECU? Ako nisu sposobni da svima obezbede ravnopravno korišćenje svojih prava zasnovanih na Ustavu i zakonu, neka u skladu sa njima i postupe. Neizostavno i odmah.

Duci0167

pre 10 godina

Al ste piglu! Trebali ste da ih docekate sa skroz levim testovima bez da dizete galamu. Al bi bilo "joj,boli me stomak!" Pa moja generacija je bila zlazna iako smo bili tada u '90 god. proslog veka.

gigibos

pre 10 godina

u gomili taloga i mulja i dalje su najgori od najgorih svi resorni ministri sps-a,i umesto da se pre 10 god zauvek sklone iz nasih zivota oni svi vaskrsavaju kao spasioci i dokusuruje sve ono sto nisu uspeli u prvom mandatu.ostavka je nesto
najblaze sto moze da se desi.ali djonovi su to brate,srbija je zemlja alan forda,
sve neki jeremije,sefovi,sir oliveri jedino se bob rock ucutao

Sveta Zmuric

pre 10 godina

Ministar prosvete mora da da ostavku.
Vlada, sa nadleznim organima mora da utvrdi kako je doslo do pustanja testova na trziste i nakon toga da da ostavku.
Čin ostavke ministara odnosno kompletne vlade je bar nekin način da se čast i obraz bar na nekin način sačuva.

Student

pre 10 godina

U osnovnim skolama su nezrela deca kojim roditelji i zakon dopustaju previse (na njihovu stetu) i deca dobijaju pogresnu sliku o stvarnom svetu, kako je sve lako i kako su uvek svi na tvojoj strani... Zatim dodje polaganje prijemnog za koji svake godine procuri kombinacija samo sto se ove godine rasitila do tog nivoa da je mogao svako da dodje u njen posed. U srednjoj skoli nije nista drugacija prica, bez imalo rada se moze zavrsiti i konkurisati za fakultet.. Sledeci korak je upisivanje fakulteta gde u najgorem slucaju mora da se plati studiranje jer ni jedan fakultet nece odbiti novac za upis.. Na fakultetima dalje rade bubice i ostala pomagala u cilju njegovog zavrsavanja. I kad dodje vreme da se svo steceno znanje primeni, ne moze jadno dete da se zaposli a ima FAKULTETSKU diplomu.. Pomocu interneta lako se rasiri takva informacija, pa se lepo okupe svi koji su u takvoj situaciji i ispadne kako je drzava kriva sto nema posla za one sa visokim obrazovanjem.. Posla ima, obrazovanje je ocajno, tacnije zakon o obrazovanju, ali na kraju se sve svede na narod i mentalitet.. Cast izuzecima koji lako dodju do posla jer imaju sta da pruze poslodavcu. Ako si koristan nekom on ce te zaposliti, nije poenta biti obrazovan, vec biti neophodan...

Ana Popovic

pre 10 godina

Polagace rezervnu kombinaciju? Pa taj ko je imao kljuc za tri kombinacije ima i za rezervnu. Polagace sutra? Pa da, to su samo deca, mogu oni tako kao stoka, dodji danas, dodji sutra. U 12h? Po najvecoj vrucini u skolama koje nisu klimatizovane. I sta je sa srpskim jezikom, sto se to ne polaze ponovo kad su i za to bila resenja? Naravno, prosledjeno MUP-u da istrazi, a taj isti MUP kao treba da cuva resenja. Pa koga vi zezate. Sram vas bilo.

Predrag

pre 10 godina

Da li sam ja budala da učim dete da bude pošten, da ocene zaradi učenjem, da ne laže, krade, vara... Juče je na polaganju dve trećine njegovog odeljenja imalo testove iz srpskog. Molim ministra da mi pomogne da mu objasnim da je bolje da uči i da tako dobije manje bodova nego neko ko je kupio testove na ulici i koji će imati prednost pri upisu jer će imati par bodova više

Milica Nesic

pre 10 godina

Nismo se ovo nadali od ministra. Pa zar toliko da poskupi test od prosle godine? Stvarno bi trebalo da misli malo vise na te ucenike, ipak oni nemaju nikakva primanja. :DDD Sramota.

KoKoga

pre 10 godina

I vrapci na grani znaju u kakvom nam je stanju obrazovanje. Ovo je još jedan u nizu dokaza da SPSov kadar uništava budućnost naše zemlje. Pronađite i pročitajte izveštaj Antikorupcione komisije od aprila prošle godine pa će vam biti sve jasno.
Šta još treba da se desi pa da smene Obradovića?

svasta

pre 10 godina

Vi besposlicari i dokone domacice sto ostavljate ove polupismene komentare, dobro pogledajte gde su vam deca i kako provode slobodno vreme. Razmislite da li im usadjujete prave vrednosti i da li za ovakvu situaciju treba kriviti samo profesore.

123

pre 10 godina

Nema šta da se tu razmišlja ja lično mogu da svedočim da je 90% dece imalo SVA TRI testa iz SRPSKOG i MTEMATIKE.Jedino normalno rešenje bi bilo da se ponove oba testa.Testovi su mogli da se nadju od 500 do 5000 dinara,a mnogi su besplatno delili.Ja koji sam se mesec dana po ceo dam pripremo za ovaj prijemni lošije sma uradio nego onaj koji je za jedan dan naucio sve testove.

chooyu

pre 10 godina

Evo fantasticnog nacina da se SNS resi balasta i parazita iz SPSa. Nema ovo nikakve veze sa ucenicima. Postojalo je ovo i ranijih godina ali DS je mogao da bude na vlasti samo uz pomoc frikova iz SPS. SPS kadar a medju njima i aktuelni ministar prosvete, Zarko Obradovic mora da ode ili ovoj drzavi nece nikad krenuti nabolje.

Njanja

pre 10 godina

I da se nadovezem, najpostenije bi bilo da prijemnog uopste nema posle ove bruke. Da se deca kao za vreme bombardovanja upisu bez prijemnog, po uspehu. Dokle vise maltretiranja i dece i roditelja.

Fikus

pre 10 godina

Kod nas ne moze nista da prodje bez skandala,apsolutno nista!Pa ni najobicniji test za decu koja zavrsavaju osnovnu skolu.U kakvom smo mi haosu toga jos nismo ni svesni.Tuga...

Bojana

pre 10 godina

"Da deca neznaju gde se koristi j pa o tome se nije razmišljalo jednostavno se znalo tako da mislim da je krivica apsolutno na strani profesora koja su dozvolila da deca neznaju da čitaju na kraju osmog a takvih je puno."


Pruki, prijatelju, sedi....1. Ne znas kako da sastavis recenicu, a i pravopis ti nije jaca strana. Bitno je da si raspalio po profesorima.

gaurwaith

pre 10 godina

Ovde je mnogo veći problem nerazmišljanje. Deci u prepubertetskom periodu se u ruke odmah stavi tastatura kompjutera, ili tablet, ili nešto kibernetičko umesto konstruktivnih igračaka. Polje reprezentacije šake na moždanoj kori je ogromno u odnosu na druga motorička polja, pa samim tim ono najviše podstiče rad mozga, pa i kognitivne funkcije. Kompjuter za većinu dece to za sada ne može da postigne, ali nudi hitra rešenja za probleme. Lakše je nešto otkucati, nego napisati rukom, ili napraviti, ili nacrtati. Zato deca naviknu da traže instant rešenja, pa između ostalog i rešenja za maturski ispit, a to je već jako ozbiljna stvar, mada je ovo prethodno mnogo veći problem na duže staze i za ostale generacije.

Ljiljana

pre 10 godina

Sramota.Zar ne bi trebalo poništiti i test iz maternjeg jezika.

Uzgred gde se mogu kupiti testovi i rešenja za rezervni test.

Nikola

pre 10 godina

I prošle godine je bilo isto.. Samo je prijemni ipak bio održan. To u suštini nije ni bitno jer se nezadovoljna deca prebacuju u škole koje su prvobitno hteli da upišu. Neki se prebacuju i po 3+ puta.. E to je sramota. A ako se prebace u školu koju nisu mogli da upišu zbog poena postaju najgori učenici i koče celo odeljenje.

Bora

pre 10 godina

I onda se pitamo što je gledanost farme na takvom nivou... Konstantno ubijanje edukacije, kulture i školstva nas je dovelo ovde gde smo sada!
Ovo je samo jedan u nizu primera.

Sladjana

pre 10 godina

Dakle, šta reći..hajte Ministri , prosvetari, "UZORI" na vreme naučite decu korupciji, prevari...konspiraciji.Zašto da vredno rade kada mogu na vreme da nauče jedno:"U Srbiji sve može da se kupi"..čak i budućnost.
Sramota za Ministarstvo, poslalo je jasnu poruku ovoj generaciji!!!Bruka!Ja sam samo jedan od ogorčenih roditelja čije je dete ozbiljno spremalo prijemmni ispit i kome treba da objasnim da je ovo situacija nešto na šta treba da se navikava u životu.

I JOŠ NEŠTO..SUPER ĆE IM BITI KONCENTRACIJA SUTRA NA 37 STEPENI U SRED PODNEVA PO SALAMA ZA FIZIČKO!!!
POSEBNO NAKON OVAKVE POZORIŠNE PREDSTAVE ZVANE MATURSKI ISPIT!

SRAMOTA!

Dusa

pre 10 godina

Obzirom da se prica, sto je i najverovatnije istina, da je provaljen i test iz srpskog, neophodno je ponistiti jucerasnji test, jer je prosto nemoguce da je provaljen samo test iz matematike. Sramota.

vera

pre 10 godina

trebalo bi da postoji, za svako od 20 pitanja, po 50ak mogucih pitanja, i da se za svako pojedinacno izvlaci iz kutije, sat-dva pred prijemni. bukvalno, 1. pitanje (ceduljica 33), drugo pitanje (ceduljica 15) i tako redom. tada cak i kada bi procureli testovi, bilo bi ih toliko mnogo da ne bi niko mogao da ih nastreba napamet.

Dusan

pre 10 godina

Ja sam maturant i cuo sam price da u u nekim skolama imali resenja za matetmatiku ali ne za srpski a i iskreno meni je bilo svejedno da li neko ima resenja za matematiku meni je bilo vazno sta sam ja naucio.
A sto se tice srpskog tu nema dokaza i ja ne mislim da bi trebalo da se ponavlja da se ne bi ostetili djaci koji su iskreno ucili i jedva izvukli dovaljan broj bodova kao recimo sto sam ja jedva izvukao 15 koliko mi je trebalo...

bw

pre 10 godina

pruki, vidim tebi su dozvolili da ne znas da se neznam ne pise spojeno.Da li su za to krivi profesori ili ne ja NE ZNAM, ali smatram da deca ne mogu za sve da se oslanjaju na svoje profesore.A danas im je sve servirano na tanjiru i pojednostavljeno.

Milos

pre 10 godina

Ovo je jako lako resiti. Imate 3000 pitanja sa odgovorima u bazi podataka. Na dan ispita kompjuter izvuce odredjen broj pitanja (i moze nasumice, ili barem bude dovoljno tesko da se unapred odredi). Pitanja i odgovori su javni. Ako neko nauci 3000 pitanja i odgovora i treba da prodje.

Daniela Ilic

pre 10 godina

Molim Vas, nije fer prema deci, koja su juce posteno radila test. Ponistite i testiranje iz SRPSKOG jezika, jer su i tu postojale fotokopije resenja SVE TRI kombinacije!!! A Vi, GOSPODINE MINISTRE, za sve ovo sto se desava niste zasluzili ni onu 1 (i slovima: jedinicu) sa jucerasnjeg "izvlacenja"!!!

Joao

pre 10 godina

Šta znači "provaljen"? Znači da je neko od onih koji su testove pravili, odobravali ili čuvali, prekopirao testove da bi svom sinu, kćeri, bratancu, sestričini, kumčetu... ukratko nekom tupsonu ili tupskonki koji neće da uče, omogućio da upiše dobru gimnaziju umesto drvnoprerađivačke koja im po zasluzi sleduje! Da vidimo sada borce protiv korupcije (koja, kao što vidimo, počinje već u ovom uzrastu). Suzio sam vam spisak osumnjičenih, nije to tako mnogo ljudi, a šteta je nemerljiva!

Njanja

pre 10 godina

S R A M O T A! Kao i obicno u ovoj nasoj zemljici Srbijici se na kraju ispostavi da je sve besmisleno! I kao i obicno dobri, posteni, vredni i naivni, budu namagarceni. Test iz srpskog je 100% takodje procureo, tu nema dileme. Neka nas, jadan narod ne lazu i ne prave nas dodatno budalama. Zivo me interesuje da li ce MINISTAR DA PODNESE OSTAVKU! Ubedjena sam da nece, to je ipak pitanje casti!

Bezimeni

pre 10 godina

I ko posle da objasni omladini da se ne vrti sve oko para? Mislim, da bi oba testa trebala da se ponove jer nije "fer" da dovoljni učenici imaju isto ili čak i više bodova od dece koja su učila tokom cele godine i koja se nisu domogla testa. Decu ne treba kriviti, deca su se snašla i nadmudrila ministra. Sad lepo ostavka i ponoviti test. Biće velika konkurencija za upis ove godine jer svi iz srpskog jezika imaju najmanje 15 bodova. Kao što znamo, testovi su postojali i prošle, pretprošle godine... I da, osmi sam razred :)

Miki

pre 10 godina

Situacija je fantasticna za smenu ministra, zbog toga je ovo sve i doslo do medija. Inace, svake godine testovi procure, ali nikom nista onda jer je tad ministar "bio dobar", ali sada ocigledno ne valja i onda se pusti buva, jer kod nas je nemoguce sacuvati sve.

D-ex

pre 10 godina

Nemojte tako,odmah pa smena ministra.Dajte da smenimo portira Djoku,najverovatnije da je on odgovoran.Ali pitam se u opste zasto testiranja i cemu sve to.Treba slobodno da se upisuje gde ko hoce i ovako kada izadju iz srednje skole vecina njih i nezna da je isla u skolu,a onda smo lova i privatni fakulteti i diploma moze i pouzecem na kucnu adresu.
Toliko su ovi silni reformatori derogirali obrazovanje da ce uskoro i dobar deo akademskih gradjana biti funkcionalno nepismen.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

Ne postoji ni jedan razlog zašto bi i test iz srpskog bio validan ako su uspeli da dođu do testa iz matematike. Apsolutno je realno da je i jučerašnji test bio namešten, a postoje i informacije da jeste bio. Ako hoćete da se bar malo izvučete, smesta poništite test iz srpskog i ponovite ga. Ovo je cirkus od države, ovo i nije država već prćija.

Nebitan lik

pre 10 godina

Bravo Beogradjani i vi ostali lopovi koji za jeftine pare namestate ****** prijemni,sta smo vi ovde ostali OVCE mi vamo ucimo a vi kradete,sutra bojkotujemo i prepisujemo ako izbace jednog svi izlazi pa cemo se terati

Mila

pre 10 godina

Ma kako da ne! Procureo samo test iz matematike, a kao iz srpskog nije! Procurela su oba! Ponistiti i jucerasnji test! To je jedino resenje! Sramota, sramota!

Mila

pre 10 godina

Ma kako da ne! Procureo samo test iz matematike, a kao iz srpskog nije! Procurela su oba! Ponistiti i jucerasnji test! To je jedino resenje! Sramota, sramota!

nije mi jasno

pre 10 godina

dodjem ja jutros u 9h i taman da počnem da radim direktor kaze nema danas matematike. ja trebao sutra ujutru da idem na more. pa dal nas tolki maler prati,pa svake godine se ovo radi i u čemu je problem.
(čepko, 18. jun 2013 12:22)

Molim te objasni, kako , odakle??? Neprekidno nezadovoljni, ali ima se za more... Nisi otisao na ujninu vikendicu na Divcibarama , kao ja, nego ode 1.000 eur... Majstore, zato nam je i tako, jer si ti zbunjen... kao...

Dejan

pre 10 godina

Bruka ispada da se Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja bavi dilovanjem testova za malu maturu ...jer samo od njih je moglo procuriti .
Moj sin je prošle godine imao testiranje slična priča je i tada bila ali niko se na to nije osvrtao.
A što je još i gore u nekim školama je masovno prepisivano na testiranju tako da od jednakih uslova na testiranju nema ništa..jednostavno nam je takva prosveta .....

vanja

pre 10 godina

Moje dete je osmi razred i posle polaganja testa iz Srpskog došlo je i saopštilo da si neki njegovi drugovi još pre par dana došli do testova. Tako da pojedini koji su na granici između 1 i 2 iz srpskog očekuju po 19-20 poena. Nije fer prema onoj deci koji godinama uče i rade. Očigledno da ovo nije realna procena znanja. Pišem ovo ne kao roditelj koj traži opravdanje za svoje dete već kao jedan od Srba koji ne može više da gleda tu korupciju i kriminal koji vladaju Srbijom. Vučić je pokrenuo borbu protiv nečega što se 12 godinama negovalo i potrebno je puno snage da se ona sprovede do kraja. naročito kada pogledamo da je ima svuda počevši od onog portira do direktora.

staraskola

pre 10 godina

malo se gubi poenta svega. Deca koja su u stanju da varaju na prvom testu u zivotu, i tako sve i krece. Kako da im se usade prave vrednosti i da nauce da rad i trud dovode do rezultata ako im roditelji kupuju resenja. Po principu snadji se i uspeces. Generalno jako tuzno na duge staze.

ceda

pre 10 godina

Uvek je bilo neregularnosti, ja sam 2004. polagao i tada je u jednoj ucionici posmatrac vadio resenja i diktirao dok u ucionici pored nije smela muva da se cuje, nakon izlaska rezultata ljudi koji su jedva zavrsili osmi razred imali su po 19 ili 20 poena iz oba predmeta... sve se zavrsilo na zalbama direktoru. Ako je tada bilo toliko neregularnosti mogu samo da zamislim koliko sada toga ima. Glavnu odgovornost snosi ministarstvo prosvete i vreme je da se ozbiljno potegne pitanje o tome. Taj prijemni mnogo znaci, dobri djaci mogu da dodju u situaciju da izvise za skolu koju zele zato sto nisu kupili resen test dan pre...

Dominik

pre 10 godina

A, šta će se desiti kada policija dođe(a doćiće) do dokaza da je i test iz srpskog provaljen?? Hoće li to Država da zataška ili će postupiti po zakonu??

marija

pre 10 godina

Ako malu maturu polaže 70.385 učenika, koliko je izmanipulisanih ljudi danas u Srbiji? Dodamo po dva roditelja, supervizore, dežurne nastavnike, pregledače i ostale koji su aktivirani samo na realizaciji (bez izrade testa i štampe) i koliko sve to košta? Svaki dan se priča o nedostatku sredstava u budžetu, a šta je ovo? Gde je odgovornost, ostavka, gubitak posla, kazna i zatvor? Ako nema posledica, onda je ovo samo model ponašanja deci, a i roditeljima. Zašto biti radan, odgovoran, vaspitan kada to ne daje rezultat i uspeh, zašto kad su u Srbiji sve nenormalne i nedostojne radnje, kriminalne u svakom pogledu, put ka uspehu (materijalnom pre svega, a potom i svakom drugom). Zato svako onaj ko ide, nazovimo to normalnim putem, ulaže u sebe ili svoju decu, ako ostane ovde je gubitnik i slepac i beži glavom bez obzira iz Srbije.I još nešto. Volela bih da neko uzme u jednoj školi desetak identifikacionih kartica sa prijemnog i da objavi rukopis kojim su popunjene, svaki komentar bi bio potpuno izlišan što se obrazovanja tiče. Kada bi pogledali uspeh učenika osmog razreda, imali biste sliku 70% odličnih i vrlo dobrih učenika, gotovo ne pismenih. Duboko smo zaglibili, ali dno se ne vidi!Nažalost!

Zuki

pre 10 godina

Ko je uopste smislio testiranje osmaka pred upis u srednje skole? Aman ljudi! Cemu to sluzi? Maltretiranju dece jedino. Zar drzava toliko malo veruje u svoj skolski sistem da ocene iz djacke knjizice nisu dovoljno merilo? Onda vam sistem ne valja gospodo. Menjajte sistem a ne uvodite deci dodatne gluposti i ogranicenja u odabiru skole.
Talentovana deca uopste ne moraju da budu i uspesni djaci. I kasnije u zivotu, u struci su uspesni talentovani a ne bubalice.
Oceniti rezultat necijed osmogodisnjeg skolovanja sa dva testa je zlocin prema napretku u bilo kojoj oblasti. Najveci naucinici, mislioci, umetnici i generalno stvaraoci su bili ljudi koji nisu kao deca bili dobri u skoli. Bas zato i jesu ostavili traga jer nisu funcionisali po sablonima za mediokritete, sto skolovanje u sustini jeste. Sistem za proizvodnju radne snage a ne za prosirenje znanja u cilju opsteg napretka.

Mirko

pre 10 godina

Pa nije tesko provaliti test kad su ucenici daleko inteligentniji,obrazovaniji i spremniji za zivot od njihovih profesora koje je pregazilo vreme.

joker

pre 10 godina

tako je kad policija čuva nešto. bolje da su roditelji sami uzeli da paze na testove. a ove iz policije na prinudni rad u rudnik, da makar čemu koriste.

zm

pre 10 godina

Ovo se isto desilo u Maroku prošle godine. Ali rešenje nije prodavano, već ga je neko par sati pred test okačio na fejsbuk. Na kraju je zasedao parlament i većao o tome, da li priznati rezultate ili ne.

Djak

pre 10 godina

Sta bre zbog dece,ajde ljudi aman stavite se vi na mesta dece da li biste vi hteli da ponavljate ponovo srpski?

I za sve one koji se zale kako su iz drugih skola svi imali preko 15-16 jedno pitanje za vas: "Kako vi mozete to da znate ako rezultati jos nisu izasli?"

Daniela

pre 10 godina

Molim Vas, nije fer prema deci, koja su juce posteno radila test. Ponistite i testiranje iz SRPSKOG jezika, jer su i tu postojale fotokopije resenja SVE TRI kombinacije!!! A Vi, GOSPODINE MINISTRE, za sve ovo sto se desava niste zasluzili ni onu 1 (i slovima: jedinicu) sa jucerasnjeg "izvlacenja"!!!

lj.

pre 10 godina

pre desetak godina kada sam ja polagala ove testove, odnosno mnogo ozbiljnije, secam se da nikome nije ni padalo na pamet da trazi resenja da kupi...da li je to zato sto smo imali makar koju godinu relativno normalnog detinjstva? dok se nije bas sve ovako izvitoperilo...

htc

pre 10 godina

(vladimir, 18. jun 2013 10:09)

da smisljam kako da izrazim svoj uzas ovim, nema sanse da bi ovako jasno predocio. Vladimire Majstore sa velikim M!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ljilja

pre 10 godina

Mislim da je najpametnije prijemne ispite totalno ukinuti.Kako su ranije generacije upisivale skolu i da li im nesto fali?U ovoj lopovskoj drzavi nista nije posteno-pa nemojmo zamarati dzabe decu i onako u ovakvim skolama nista i nemogu da nauce!Dno dna!!!

Svetlana

pre 10 godina

Sistem nam je loš, to znamo, ali šta dalje. Krivac je očigledno neko od ljudi u ministarstvu kojima su testovi bili dostupni i verovatno je za ovo dobro plaćen. Eto posla za MUP, ali i za sud. Samo stroga sankcija može da predupredi ovakve stvari u budućnosti. Žao mi je dece, zbog maltretiranja, ali samo sankcionisanjem ovog dela šaljemo im dobru poruku. Jasno je da je i test iz srpskog pod sumnjom.

Farmaceut

pre 10 godina

Ovo se lako da proveriti, nego to niko nece uraditi. Ti koji cuvaju testove i bili su u kontaktu sa testovima, proveriti koje dete polaze prijemni, privesti i kazniti.

Joza

pre 10 godina

Drzava nam je katastrofa stvarno ovo vise ne vodi nicemu, sramota milioion politicara....i nikakav pravi potez nemogu da naprave....i dalje smo na nuli! STRASNO

Nenad

pre 10 godina

Zasto se ne promeni ovo oko ovih maturskih?Zasto se na kraju krajeva polaze ovo?Meni je ovo bilo,kada sam ja polagao maturski,vece opterecenje nego kada sam upisivao fakultet.Neka se lepo gleda po broju uspeha iz osnovne,pa Bog da nas vidi.Mnogo bolje i razvijenijene zemlje nemaju maturski na kraju osnovne,pa bi mogli malo i na njih da se ugledamo.

Sarcasm

pre 10 godina

"Krivi su EU i SAD,ma sram vas bilo prodali ste srpsku zemlju",a za testove ,mas za sve su drugi krivi mi smo carevi,minstre kapa dole!

Dragan

pre 10 godina

Sramota za drzavu i los signal pameti ove zemlje kojoj se rad ponovo nije isplatio. Ponovo su neradnici nagradjeni. Proverite npr. O.S. Borislav Pekic na Bez.kosi, Matemet.gimnaziju u Kraljice Natalije... i jos mnoge druge skole u BG. Neki ucenici su placali testove srpskog jezika 250 din. Najlakse je reci da je sve "rekla kazala" Ovo je ogledalo svih nas, nazalost!

zika

pre 10 godina

nisu krivi falsifikatori,nego roditelji ko ih je terao da placaju pare,uvek oce pogacu preko hleba,a kad zagusti onda niko im ne valja,nek se sami pitaju ko ovde ne valja,dali dete treba da ti se malo pomuci,ili mu daj sve na tacnu,pa posle mu svi krivi kroz zivot kad mu zalupe vrata,jer je naucio sve na mufte......

vule nis

pre 10 godina

господо, хоћемо кривца! ако се не нађе, комплетна постава из министарства мора да оде! и доста је више са овим квази испитима! укините их и не доѕволите да наредна генерација основаца буде обележена као генерација заморчића са великим последицама. седам предмета за 3 дана - а одлучују о судбини бића која тек траже своје место под небеском капом: није ли то превише? шта се овим скандалом њима поручује?

Pita

pre 10 godina

Pa sta ako je bilo prepisivanja,pametni su se snasli ,a glupi nek rade ko......Nije potrebna samo pamet da bi imali dovoljno bodova.A i ovaj ce biti bar 50% poznat sa istim zadacima kao prethodni.Mozda budu neke promene,ali veoma male.Ova tri su skoro identicna.Inace nisu teski ima 2-3 teza inace sve je ostalo lako.Bye

Kiklop

pre 10 godina

Pa jel moguće da je to što su rešenja testova "procurela", kao, neko iznenađenje? Pa to se svake godine dešava. Kao i kada kasnije dođe upis u srednje škole, pa škola traži da učenici plate par hiljada dinara (otprilike), prilikom upisa, pa, kao, Gospodin ministar prosvete posle izjavljuje kako, kao, to škole ne smeju da čine, da, kao, nemaju pravo da traže novac. Puno ovih "kao" ima u tekstu, ali i živimo u nekoj "kao državi". A prosveta je verovatno na najnižim granama, do sada, ali može i niže, i to ne kao.

Veliko slovo iz postovanja

pre 10 godina

Odgovorno tvrdim da 90% maturanata zna sve zadatke iz oba predmeta.Kad dodas tome i malu pomoc profesora,malo prepisivanja,puskica,dodjemo do toga da samo apsolutno nezainteresovani ucenici urade slabo.Ta resenja su "provalili" sami ucenici sa profesorima jos pre mesec dana.Ovo je samo cista uzurpacija Drzave,Vlade,Ministarstva,Skole,a sto mi je najvise zao Profesora,Roditelja i Maturanata.I na kraju ce svako upisati zeljenu skolu na ovaj,ili onaj nacin.Zao mi je tih maturantskih porodica,jos jedan duuuug i stresan dan je pred njima...

m.

pre 10 godina

Ovo je smesno. Ako je i provaljen navodno, pa sta. Bitno je da se spreci prepisivanje, a ne ucenje. Ko im brani da i te zadatke prerade uceci kuci. A ovo sa navodnim rezervnim testom je joker za decu sa vezom da nauce samo taj, a ne sve kombinacije. Pa promuckajte i izdiktirajte brojeve zadataka. Kombinacija u zbiru nece biti unapred poznata. Pozdrav od kolege.

NemanjaVac8

pre 10 godina

A...jel 3000 pitanja. Tako je ako se ne varam u propisima za vožnju po "novom" - isto kao i u Kini... Ne maltretirajte decu više. Ne vidim šta je problem da se upisuju u srednje škole na osnovu uspeha, želje i talenta (kada je reč o nekim školama). Ovako se deca maltretiraju, stavljaju se pod neviđen pritisak i stres. Ko se proverava ovim testom...učitelj? Ajde bre, izigravamo majmune i umišljamo da smo klasa u obrazovanju a sve nam se raspada već 20-30 godina. Ljudi u Srbiji završe fakultete sa visokim prosekom pa duvaju bez posla. To ima recimo u Ugandi, a ovi u USA i EU što kukaju da kao nema radnih mesta to je tačno, ali se uglavnom ne odnosi na one ljude koji završe faklutet sa visokim prosekom.Šta reći - Srbija, Hrvatska, Makedonija, CG, Bosna, Albanija i možda još neko, čine tu grupu evropskih zemalja koje rasturaju kada je reč o obrazovanju. A što se vrednuje kada je neko obrazovan i vrhunski stručnjak ma idi begaj...Ova jadna deca bolje da su upisala neku partiju ako im je cilj da bilo šta rade u Srbiji.Nije fraza, činjenica je da Srbija pati od viška naroda, premda ima sve manje i manje stanovnika.Narod u Srbji je potpuno u S&M fazonu. Ako u nekoj školi bičuju onda je to super škola sa renomeom. Ako profesri ostavljaju brojeve telefona i imaju super odnos sa đacima i studentima i ako škola pruža mogućnost da se nešto nauči na jednostavniji i brži način, onda su to smešne škole i fakulteti...Srbi pogledajte koji je vek danas, pa uporedite u kom to veku Srbija živi.

sasvim obican gradjanin

pre 10 godina

(@NemanjaVac8) Kakva bre deca sa 15 godina? U svakoj kafani bar polovina njih koji jos ni ne zna sta je to srednja skola, piju duvaju. Kad se radi o takvim stvarima onda su frajeri a kad treba da se uci onda su deca. I na kraju krajeva kad ce poceti da se zalazu za svoj buducnost ako ne sad? Jel sa 25 godina kada prodje period obrazovanja, a posle kukaju kako nema posla....?! Nasa generacija se ubijala za svaki poen a sad im je sve pojednostavljeno pa ni to im ne odgovara. Ja mog klinca ucim da se dobro organizuje. Sa dobrom organizacijom vremena sve stize. Dete ide u 6. razred, trenira plivanje ide u muzicku i bavi se informatikom. I svuda je dobar ucenik sa 5.00. Ne mozes da lencaris ceo dan pa da ucekujes neki uspeh...

Pita

pre 10 godina

Pa sta ako je bilo prepisivanja,pametni su se snasli ,a glupi nek rade ko......Nije potrebna samo pamet da bi imali dovoljno bodova.A i ovaj ce biti bar 50% poznat sa istim zadacima kao prethodni.Mozda budu neke promene,ali veoma male.Ova tri su skoro identicna.Inace nisu teski ima 2-3 teza inace sve je ostalo lako.Bye

lektor

pre 10 godina

Za sve one koji misle da je bolje da deca upisuju na osnovu uspeha iz skole: razmislite ponovo o tome kako bi se vase dete osecalo da je ostalo ispod crte jer je u nekoj drugoj skoli prag ocenjivanja mnogo nizi. Ovako se barem donekle pegla razlika izmedju skola i razlicitih kriterijuma koji u njima vaze.

pruki

pre 10 godina

I jučerašnji su bili provaljeni ali nisu ih pronašli. Sve to je bruka i sramota a deca nisu ni najmanje kriva. Setite se usmerenog i tada su generacije upropašćene reformom koja je bila potpuni promašaj sada je možda i gore. Da deca neznaju gde se koristi j pa o tome se nije razmišljalo jednostavno se znalo tako da mislim da je krivica apsolutno na strani profesora koja su dozvolila da deca neznaju da čitaju na kraju osmog a takvih je puno. Važno je da mi pratimo šta je sa Karleušom Cecom i sličnima a decu treba da pustimo niz vodu.

code381

pre 10 godina

Zadaci ce biti na nivou 4-og ili 5-og razreda. Prosle godine kada sam video zadatke krstio sam se i levom i desnom ali nije ni cudo kada nam pola Vlade i direktora dolazi sa Sega-mega fakulteta.

"TRENUTNO STANJE U KULTURI I PROSVETI JE OSVETA BIVŠIH PONAVLJAČA" - Akademik Pavle Savić

Mirko

pre 10 godina

Pa nije tesko provaliti test kad su ucenici daleko inteligentniji,obrazovaniji i spremniji za zivot od njihovih profesora koje je pregazilo vreme.

nije mi jasno

pre 10 godina

dodjem ja jutros u 9h i taman da počnem da radim direktor kaze nema danas matematike. ja trebao sutra ujutru da idem na more. pa dal nas tolki maler prati,pa svake godine se ovo radi i u čemu je problem.
(čepko, 18. jun 2013 12:22)

Molim te objasni, kako , odakle??? Neprekidno nezadovoljni, ali ima se za more... Nisi otisao na ujninu vikendicu na Divcibarama , kao ja, nego ode 1.000 eur... Majstore, zato nam je i tako, jer si ti zbunjen... kao...

Jorgovanka jos cuti

pre 10 godina

Cujem da su se resenja prodavala po 9000 din. Sada, posto je ispit otkazan ti koji su kupili resenja su na gubitku ! Sta ce NBS i Jorgovanka da urade da se tim ljudima nadoknadi steta ? Molim novu preporuku !

anonimus

pre 10 godina

Identična situacija je bila juče na srpskom! Deca su završavala test za pola sata do 45 minuta i masovno napuštala prostorije gde su radila. Oba testa MOMENTALNO poništiti i smeniti ministra!

roditelj

pre 10 godina

Kakva sramota ... Otkazano je polaganje, jer su testovi "procureli" na ulicu. Sram da vas bude gospodo (čitaj: seljaci) u Ministarstvu prosvete. Da ima pravde odmah bi svi bili pohapšeni ... Ali ova zemlja se raspada, pa će Ministar i ostali samo da pređu preko ovoga. Tako nam i treba ... Sramota, tuga, beznađe od ove zemlje ...

baka

pre 10 godina

Sto nisu fino to dijete kod koga su provaljeni testovi pod rukicu sa roditeljima pa u stanicu pa onda redom od jednog do drugog dok se ne dodje do nekog od profesora ili nekog iz ministarstva ko je omogucio da se to dogodi i onda fino otkaz sud i zatvor

Saša Stojanović

pre 10 godina

Potpuno sam siguran da je i test iz Srpskog jezika "provaljen" (voleo bih da ministarstvo objavi prosek bodova na testovima iz Beograda i svih ostalih selendri u Srbiji, pa će vam biti jasno o čemu se radi), koji zapravo jednim delom i nije bio, već su bila i pitanja iz opšte kulture, kako ih zovu naši prosvetari. Naša znanje opšte kulture je najveće na svetu, ali ga uopšte ne primenjujemo ni u jednom segmentu života, a posebno će budućeg poslodavca zanimati da li, recimo, jedan električar zna koja je najduža reka u Evropi. To će sigurno biti od krucijalnog značaja kada zapošljava to dete koje ne zna razliku između faze, nule i uzemljenja.
Ja sam apsolutno protiv bilo kakvog polaganja testova u osnovnim i srednjim školama. Zašto se oni rade? Iz sasvim prostog razloga jer škole nemaju ujednašene sisteme ocenjivanja učenika pa se naši pametnjakovići iz prosvete na čelu sa svim ministrima dosetiše testova.
Da je način i kriterijum ocenjivanja u svim školama isti, onda potrebe za testovima i ispitima svakako ne bi bilo potrebe, ali to u ovakvoj zemlji je naprosto nemoguće, a to bi nam i uvaženi ministar Obradović ponovio.
Ukinuti testove, smeniti sve iz ministarstva prosvete, i kad se već ugledamo na zapad, hajde da malo primenimo njihov nastavni plan i program, jer je zaista totalna budalaština da moje dete u 4.-om osnovne uči oblike državnih uređenja koja postoje, za šta sam uveren da ni 90% narodnih poslanika ne bi znalo tačan odgovor.

m.

pre 10 godina

Ovo je smesno. Ako je i provaljen navodno, pa sta. Bitno je da se spreci prepisivanje, a ne ucenje. Ko im brani da i te zadatke prerade uceci kuci. A ovo sa navodnim rezervnim testom je joker za decu sa vezom da nauce samo taj, a ne sve kombinacije. Pa promuckajte i izdiktirajte brojeve zadataka. Kombinacija u zbiru nece biti unapred poznata. Pozdrav od kolege.

Beeee

pre 10 godina

Identična situacija je bila juče na srpskom! Deca su završavala test za pola sata do 45 minuta i masovno napuštala prostorije gde su radila. Oba testa MOMENTALNO poništiti i smeniti ministra!
(anonimus, 18. jun 2013 10:05)
Kupovine testova je sigurno bilo ,ali to nema veze sa brzinom radjenja testa. Svako ko se spremio moze da zavrsi test iz srpskog za pet minuta. Znam to iz licnog primera.

Otac tri sina u ovoj nesrecnoj zemlji

pre 10 godina

Najmladji sin je juce, posle testa iz srpskog jezika, dosao placuci, imao je nekoliko ( 4 ), trik pitanja i ni na jedno nije odgovorio tacno. Imacu 16 bodova, rekao je jecajuci. Gledam posle toga TV, deca komentarisu - bilo je lako - lakse nego na pripremnom ! On je, inace , skroz odlican i na pripremnom testu je imao 19 bodova. Kazem ja supruzi - dosli smo do dna, ovo nece biti dobro. Ljudi ustajte, sta cekate, ova mala matura treba da bude ponistena !!!! a ne da daju rezervne testove - pa ko ima glavne ima i rezervne!

baba rosa

pre 10 godina

sram ih bre bilo sve u kompletu! napravise od tog polaganja bauk.i pre se polagao prijemni bez toga da se znalo koji zadaci dolaze,nije bilo 100 zadataka unapred najavljeno od kojih ce biti 20.sramota da i to nisu mogli da nauce nego traze nacin da varaju.koji strah,koja trema...blago nama ko ce nas u buducnosti voditi ,leciti itd...amin

Stanimir

pre 10 godina

A kad su profesori i nastavnici strajkovali i uporno pricali da nije zbog plata - svi su ih omalovazavali. Valjda je sada ljudima u Srbiji jasno da su profesori i nastavnici u pravu zbog strajkova, jer vide gde ide nase obrazovanje

Pošteno

pre 10 godina

Ma ukinite malu maturu i neka deca upišu škole na osnovu uspeha u 5,6,7 i 8 razredu. To bi jedino bilo pošteno. Nema laži, nema prevare, ali to pojedinima ne odgovara. Mala matura i služi samo da deca sa lošim uspehom mogu da upišu dobre škole, a na štetu dobrih učenika, bilo da li su testovi provaljeni ili ne.

Dusan

pre 10 godina

Ja sam maturant i cuo sam price da u u nekim skolama imali resenja za matetmatiku ali ne za srpski a i iskreno meni je bilo svejedno da li neko ima resenja za matematiku meni je bilo vazno sta sam ja naucio.
A sto se tice srpskog tu nema dokaza i ja ne mislim da bi trebalo da se ponavlja da se ne bi ostetili djaci koji su iskreno ucili i jedva izvukli dovaljan broj bodova kao recimo sto sam ja jedva izvukao 15 koliko mi je trebalo...

Нишлијка

pre 10 godina

Какав год да буде сутра тест из математике, снаћи ће се деца, не бринем ја за њих. Наравно, ако се одржи уопште.
Брине ме то што ни Министарство просвете ни Министарство унутрашњих послова нису дорасли малој матури. А требало је само да решења остану у тајности неколико дана. Најгоре је што нико то неће да призна, још горе што нико неће да поднесе оставку.
Море, деца су нам златна у односу на остатак државе.

Suzanans

pre 10 godina

Zaista sramota. Ali velika sramota.Ministar ovog momenta mora da podnese ostavku. Moje je dete danas trebalo da završi sa tim. Jedva je dočekala kraj svega toga. Dete koje je vredno spremalo prijejmni ispita još od septembra meseca jer je bila željna da pokuša da se upiše u srpsku gimnaziju " Nikola Tesla " u Budimpešti gde je prijemni bio 25 februara.Polagalo se takođe srpski i matematika. Položila ga je i od 129 max poena osvojila je 127. Znam da će neko reći jedan dan ništa ne znači ali toj deci znači. Željni su da se odmore. Ja sam želela je da i ovde da pokuša da upiše "Zmaj Jovinu gimnaziju" u Novom Sadu. Mislila sam da je nagovorim da ostane ovde i nastavi školovanje. Ovo je promenilo odluku. Treba slati decu što dalje odavde. Testove su čuvali pod nadzorom milicije. Samo pokazuje kakva nam je vlast, kakva su nam ministarstva. Velika sramota za sve.

dejan

pre 10 godina

Ja opet imam informacije da su neki nastavnici pomagali deci oko testa iz Srpskog jezika, na nesreću moje dete nije polagalo u toj školi, i kako sada da budemo ravnopravni.
Znam neku decu za koje se definitivno zna da će upisati neke škole bez obzira na rezultate testova ...
A znam u Novom Sadu i za jednu "elitnu" državnu osnovnu školu u kojoj je direktor jednoj samohranoj majci koja je zbog blizine htela da prebaci jedno od dvoje dece kod njih u školu da:"ne primaju decu sestara, već doktora."
Znam nastavnike koji za lektiru daju crtaće.
Znam nastavnike koji ljubimce ni ne pitaju, a vrednima koje ne vole ne daju više od četvorke ili ih obeshrabruju ...
Nastavnike matematike koji istu ne znaju ...
Nasilje u školama koje se zataškava zbog duševnog mira nastavnika ...
Znam za odlikaše koji povežu po četiri meseca ne odlazaka u školu godišnje dok mame ne isteraju bolje ocene čiji su FB profili puni žurki i putovanja, a opravdanja govore o raznim hroničnim bolestima.
Znam razredne starešine kojima se roditeljski sastoji od 5 minuta brifinga i 40 minuta ulizivanja.
Moja deca nisu pročitala sve skupa 5-6 knjiga za svih 8 razreda i džaba što ih ja teram kad u školi to niko ne traži, a na testu na kraju bude 2/3 književnosti.
Šta mi vredi što ja pokušavam da ih naučim logici,
kada u školama traže bubanje,
Šta vredi da ih ja upućujem na udžbenike,
Kada u školama uče iz svesaka,
Što dajem tolike pare za knjige svake godine ?
A neki nastavnici ni ne rade po njima...

bravo

pre 10 godina

@crno na belo

Ja imam 19 poena na srpskom i nisam imala pitanja pre testa. Veoma je ružno da tako nešto zaključite jer time govorite da su danas sva deca nemoralna i nepostena, što nije tačno. Takođe, moje drugarice iz razreda koje su se spremale za ispit zajedno sa mnom, uradile su ga veoma dobro. Zaključićemo da se dobar rezultat može postići i uz malo odvojenog vremena, truda i zalaganja.

jocika

pre 10 godina

ja kolko vidim po kraju, mnogi klinci su vec polagali, jer navodno kruze verzije sva tri testa , od kojih ce jedan, gosn. ministar sutra javno izvuci. jedva cekam 12 sati, da se licno uverim, ima li tu istine, il su mnogi pukli po soma na foru...

satelit

pre 10 godina

Sećam se kad je moja generacija ('79) upisivala fakultet bilo nas je 60.000. Sada 70.000 završava osnovnu školu. Ne treba nam popis stanovništva da znamo gde ide populacija Srbije. Da ne spominjem emigraciju.

vec iznerviran roditelj

pre 10 godina

dosta sa glupostima oko prijemnog mucitre decu i roditelje!!! pustite decu da upisu gimnayije na osnovu proseka i zavrsite pricu onaj ko je ucio 8 godina vredno dobro ce proci znanje se ne stice za dan!!!
prijemni iz proseka!!!!
blam za drzavu!!!!

vrazmena

pre 10 godina

I Srpski je bio "provaljen",odmah smena najgoreg ministra u isoriji srpskog školstva i svi koji su uplatili letovanje za sutra neka mu donesu vaučer da on lično refundira novac a deci nek je bog u pomoći u ovakvoj zemlji.Bravo na vladi POŠTENI Vučiću.

svetolik

pre 10 godina

Obzirom da se zna da su procureli i testovi iz srpskog, na karaju krajeva sve ide iz jedne štamparije, treba poništiti i jučerašnji ispit.

Taca

pre 10 godina

Nemaju dokaza za srpski,pa neka pogledaju testove,losi djaci imaju po 20 bodova,a odlicni izmedju 16-18 i to sve izgubili bodove na pitanja tipa sta je pravilno,oponen ili popenjem,prevezen ili prevezhen (nemam srpsku estatura).Najnovija vest iz nade skole je da ce profesori traziti da se kompletna mala matura ne boduje,vec da deca upisu srednje skole na osnovu uspeha.Mislim da je to najpravednije resenje u sadasnjoj bruja situaciji

Diogen iz bureta

pre 10 godina

Provaljeni testovi!! Ijuft!!! Pa sta je u ovoj bana republici ikada moglo da se zadrzi tajnim? Nista, a sada je jos i gore jer se neko lepo omastio prodajom ovih testova. Mada, niko ne promecuje da je manje djaka, svake godine ih je manje. To naravno niko ne vidi. A i zasto bi, ima precih stvari, datuma, budzeta, i svega ostalog. E pa gospodo, ako nam je buducnist muljatorska, a jeste u velikom broju slucajeva, onda ova zemlja i nema buducnosti. Na stranu to sto jdan veliki broj djaka u srednju skolu ulazi funcionalno nepismeno, sa totalno zaboravljenim pojmovima i znanjima. Naravno zanju koji je mobilni in, i patike i tako to. Skola ih ne zanima.KO je tome kriv? Pa mi, pocevsi od totalnog roditeljskog ne zanimanja za svoju decu, preko nakradnog obrazovnog sistema koji zadrzava socijalisticke strucne skole akalemljene na kapitalisticki sistem.. U stvari zasto i da se upisuju u te tzv srednje skole kada nigde nema posla? Ne zelite da se deca traumiraju? E pa onda lepo uvedite obavezno srednje obrazovanje, nema prijemnog, nema male mature, cuj mala matura, zna se sta je matura, a nju ne mogu da polazu 15 ogodisnjaci. U srednjim skolama im dajte jace obrazovanje, pripremajte ih za zivot, a ako zele da posle srednje rade nesto bolje neka studiraju, ali ne besplatno nego za pare. Pa ako budu zeleli da im deca rade prave kancelarijske poslove, onda neka njihovi roditelji ih teraju da uce! Jer ce tada mozda moci da studiraju a da ne placaju skolarinu!

Marijana

pre 10 godina

Zanimljivo je da su đaci vukovci sa teritorije opštine Kikinda trebalo da otputuju danas na besplatno letovanje u Grčku. Postavlja se pitanje, budući da đaci neće moći da otputuju, bar ne osnovci, ko je osmislio da se na dan održavanja prijemnih ispita organizuje nagradno letovanje i ko će umesto te dece popuniti mesta u autobusima Autoprevoza. Čiji rođaci, prijatelji ili ljubavnice? Prethodnih godina smo gledali kako u celom autobusu bude pet učenika a ostatak popune direktori nekih kompanija sa kojima je direktor Autoprevoza "dobar", zatim njihove poslovne pratnje koje im spavaju u krilu tokom putovanja.... E to je lice rada demokratske stranke.

Idemo dalje....

pre 10 godina

Mala matura je čista glupost. To su deca od 14 god koja doživljavaju ogromno razočarenje ukoliko ne urade očekivano test. Mesta ima sasvim dovoljno za sve buduće srednjoškolce. Ovaj test mogu da tretiram kao proveru školskog programa, sa kakvim finalnim znanjem izlaze svršeni osnovci. Sve ostalo je čista GLUPOST !

aaa

pre 10 godina

Ja sad polazem prijemni i vukovac sam, na srpskom sam imala 18 poena i iskreno sam zadovoljna i ponosna na sebe zato sto cu tu skolu koju cu upisati uci zato sto sam JA ucila i trudila se, a ne imala resnja i znala ih napamet! A moja drugarica koja se jedva borila za 2 ima 19, gde je tu logika?? I ona je znala sve, i gramatiku?? Nastavnica joj je POKLONILA 2!! Drago mi je zato sto je matematika otkazana jer za to resenja, bar za sada nemju!
Zaista bih volela da se ukine ovaj prijemni i da se lepo svi upisemo na osnovu uspeha!

L

pre 10 godina

Zivim u siromasnijoj porodici. Na moru nisam bio od svoje 3 godine. Od prosle godine skupljam pare za more. Placena je avionska karta i sve je placeno ali prc, sutra glupi prijemni toliko o moru!

MarkoNS

pre 10 godina

@lektor: Po toj logici su sva deca ista i svima treba podeliti doktorate? Pa ako ne uradi test dobro i treba da ostane ispod crte, test je pokazatelj za koju skolu si kapacitet.

Milica

pre 10 godina

Sramota je ovo sto se upravo dogodilo. Sramota je za celu drzavu, cisto izigravanje dece. Sta oni ocekuju? Od nas ocekuju neko znanje, uspehe, visi nivo znanja u odnosu na prethodne godine? Daju nam nepoznate testove da bi nas potstakli da znamo vise? Molim vas, dok je ovako u nasoj drzavi, kod nas napredovanja nece biti, a ni u drugim oblastima. Naravno da je ista stvar bila i juce i prethodnih godina,naravno da uvek ima testova..a asto? zato sto oni dozvole, samo zato. Da, istraumirali su sve osmake Srbije samo da bi zaradili, na maloj maturi, bravo drzavo, bravo! Bruka!

Danica

pre 10 godina

Sasvim je očigledno gde nam odavno ide društvo! Prvo decu u osnovnoj školi ništa ne nauče, a onda lepo uče da kradu i podvaljuju! Sramota za državu ako se uopšte može tako nazvatikad ne može da sačuva 6 papira... Pa pošto profesori mogu da štrajkuju kad im padne na pamet, sada decu ne treba sutra poslati na test jer očigledno nema smisla!

Nebitan lik

pre 10 godina

Bravo Beogradjani i vi ostali lopovi koji za jeftine pare namestate ****** prijemni,sta smo vi ovde ostali OVCE mi vamo ucimo a vi kradete,sutra bojkotujemo i prepisujemo ako izbace jednog svi izlazi pa cemo se terati

Veliko slovo iz postovanja

pre 10 godina

Odgovorno tvrdim da 90% maturanata zna sve zadatke iz oba predmeta.Kad dodas tome i malu pomoc profesora,malo prepisivanja,puskica,dodjemo do toga da samo apsolutno nezainteresovani ucenici urade slabo.Ta resenja su "provalili" sami ucenici sa profesorima jos pre mesec dana.Ovo je samo cista uzurpacija Drzave,Vlade,Ministarstva,Skole,a sto mi je najvise zao Profesora,Roditelja i Maturanata.I na kraju ce svako upisati zeljenu skolu na ovaj,ili onaj nacin.Zao mi je tih maturantskih porodica,jos jedan duuuug i stresan dan je pred njima...

crno na belo

pre 10 godina

prodavani su testovi u toku vikenda za 10 eura, ali deca koja su to kupila nisu bila sigurna da li su testovi pravi. Tek kada su juce videli da su pravi, onda su svim svojim drugovima podelili testove iz matematike. Svake godine toga ima, samo je ove godine bilo masovnije.
Svako ko ima vise od 16-17 bodova iz Srpskog, kupio je testove.
Toliko

vladimir

pre 10 godina

Dacicu i Vucicu niste ni za kriv krastavac. I sta sada, malo cete da hapsite Djilasa!? Uskoro ce vam ponestati ljudi za hapsenje a nista niste uradili.

Roditelj

pre 10 godina

Ponistite, ali apsolutno i bezuslovno PONISTITE i test iz srpskog jer je i on bio provaljen samo sto juce niste imali muda da to priznate. Onome koji vam je doneo kopiju matematike odmah dodelite orden dozivotnu drzavnu apanazu. Bruka bruka i bruka. I nije ni prvi ni poslednji put.

ex demokrata 1

pre 10 godina

pa naravno da je provaljeno a bilo je i svih ovih godina,ima neko u ministarstvu ko je dobre pare zgrnuo,ali ok,deca nisu ni zasluzila da se ovoliko maltretiraju i muce,pogotovo sto im skola ne znaci bas nista ovde.bolje da se uclane na vreme u neku stranku,a posle mogu da kupe bilo koju diplomu.
Jedino sto je problem,pogoditi stranku.

mp

pre 10 godina

Moja supruga je profesor srpskog jezika u srednjoj školi i juče je pregledala testove u osnovnoj školi u jednoj beogradskoj prigradskoj opštini. Po njenom mišljenju, u predmetnoj školi nema naznake da je test bio provaljen jer su rezultai testova loši. Maksimalan broj osvojenih poena je bio 16 (svega njih nekoliko), a bilo ih je više i sa 0 "osvojenih" poena. Test nije bio težak samo se tražilo da učenici mućnu glavom, da razmišljaju.

školarac

pre 10 godina

Ukinite prijemni i za srednje škole i za fakultete, sramota. Nesposobni da organizuju nešto, samo traže vajdu. Roditelji deci plaćaju privatne časove, oni prodaju rešenja.

chaki

pre 10 godina

Kriminalce u sopstvenim redovima je najteze hapsiti. NJihova deca mogu da rade sta pozele a nasa ni ono sto znaju jer ne mogu da prodju ni na znanje.

Da nije sad opet neko iz DSa kriv za sve sta se desava.

Nenad

pre 10 godina

Zasto se ne promeni ovo oko ovih maturskih?Zasto se na kraju krajeva polaze ovo?Meni je ovo bilo,kada sam ja polagao maturski,vece opterecenje nego kada sam upisivao fakultet.Neka se lepo gleda po broju uspeha iz osnovne,pa Bog da nas vidi.Mnogo bolje i razvijenijene zemlje nemaju maturski na kraju osnovne,pa bi mogli malo i na njih da se ugledamo.

Njanja

pre 10 godina

I da se nadovezem, najpostenije bi bilo da prijemnog uopste nema posle ove bruke. Da se deca kao za vreme bombardovanja upisu bez prijemnog, po uspehu. Dokle vise maltretiranja i dece i roditelja.

Zuki

pre 10 godina

Ko je uopste smislio testiranje osmaka pred upis u srednje skole? Aman ljudi! Cemu to sluzi? Maltretiranju dece jedino. Zar drzava toliko malo veruje u svoj skolski sistem da ocene iz djacke knjizice nisu dovoljno merilo? Onda vam sistem ne valja gospodo. Menjajte sistem a ne uvodite deci dodatne gluposti i ogranicenja u odabiru skole.
Talentovana deca uopste ne moraju da budu i uspesni djaci. I kasnije u zivotu, u struci su uspesni talentovani a ne bubalice.
Oceniti rezultat necijed osmogodisnjeg skolovanja sa dva testa je zlocin prema napretku u bilo kojoj oblasti. Najveci naucinici, mislioci, umetnici i generalno stvaraoci su bili ljudi koji nisu kao deca bili dobri u skoli. Bas zato i jesu ostavili traga jer nisu funcionisali po sablonima za mediokritete, sto skolovanje u sustini jeste. Sistem za proizvodnju radne snage a ne za prosirenje znanja u cilju opsteg napretka.

prosvetni radnik

pre 10 godina

G-dine ministre!
Ne tonite dublje, listom zelja ucenika osnovnih skola 26 i 27 juna, a na osnovu uspeha ucenika iz osnovne skole rasporedite ucenike u srednje skole! Ovo je sramota za svu prosvetu u Srbiji!

uciteljica

pre 10 godina

Da li Republicka upisna komisija razmislja o uslovima za polaganje u 12 sati, fiskulturna sala, a napolju temperatura 35 C. Niko nece odgovarati.Niko ne brine o deci,uslovima skolovanja i zaposlenima u skoli. Kako roditelji to sve da podnesu? Puno, puno pitanja vec godinama za prosvetu. Sta ce na ovo reci eksterna evaluacija !?

Osmenka

pre 10 godina

Brate, nije fora kad su se rezultati prodavali samo u Beogradu. Sad ti učenisi odozggo će imati po 10-15 boda više nego od nas koji NEMAMO rešenja, znamo bolje od njih ali nam je stao mozak na prijemnom. I neki baćko koji ima rešenja a jedva je prolazio godine, on će da upiše gimnaziju ili neku jači školu, a oni koji su van Beograda i koji su bili vukovci, stašće im mozak na prijemnom i imaće oko 14-15 poena iz svakog predmeta i neće moći da upiše gimnaziju ili neku jaču školu.
Drugarica koja je bila vukovac i išla na republičkim takmičenjima je na srpskom imala 14 poena, a neki taliban koji ne zna da napiše prostu rečenicu će da ima 20 poena. Nepravda!
Ne razumem se u politiku i to, ali ti koji su sastavljalu i štampali testove treba da im se da otkaz. Glavno da su oni ispali mangupi/ribe tako što su i prošle i ove godine uspeli da prodaju testove i da se nakradu, lopuže!Prošle godine im to prošlo, pa misle da će i ove. Da Bog da ih sve navatali i strpali u ćorku!

WorldAdmin

pre 10 godina

Подржавам мишљење појединаца, и искрено мислим да треба да се укине завршни испит. Једноставно се могу давати бодови на основу општег просека од 5. до 8. разреда, који би се помножио са 5 што би представљало 100 поена. Нема фрустрирања, нервозе и нервирања која деца доживљавају сваке године. Морају да се труде 4 године да упишу оно што желе, што ће у њима развити борбу за радом, напретком и створити им циљеве. Такође бих додао и да средња школа буде обавезна, јер нам је број неписмених све већи и већи. Захваљујем на пажњи!

leila

pre 10 godina

juce mi je cerka posle testa rekla da su prvo, vec posle pola sata, poizlazili uglavnom losi djaci za koje je prvo mislila da su se nalupetali i samo predali test, pa sta god..a onda je videla njihove nasmejane face, i svi su posle 12 obnarodovali da imaju barem po 19 poena...naravno da je provaljen i srpski, prodavao se za manje od 2000 d u nedelju uvece.

Prosveta - temelj propasti Srbije

pre 10 godina

Ma otkud sad ovo bre? Realno ocenjivanje u shkolama... Neprebijanje nastavnika i profesora... Privatni fakulteti izdaju zasluzene diplome... Stvarno chudno.

Dominik

pre 10 godina

A šta je sa testom iz srpskog jezika?

Svi znaju da je i on provaljen! U Oš. B. Pekić na Bež. kosi NIKO nema ispod 16 poena!! Pa kako?

Kažu da nemaju dokaza, drže glavu u pesku!

Zlatko

pre 10 godina

Upravo sam saznao vest jer mi je sin čekao testiranje. Nije potrebno da prenosim informacije kako deca reaguju. Užas! Danas im treba objašnjavati šta je korupcija, kriminal najgore vrste, uništavanje nečijeg dugogodišnjeg rada, nemoral u ministarstvima i državi... Naravno, mene ovo ne iznenađuje jer je ovo Srbija. Ali ako neko u ovoj zemlji ima makar malo obraza i morala: ko Boga vas molim prestanite već jednom sa ovim kriminalom nad nama! Ni Hitler ni NATO nam nije učinio ovo što činimo sami sebi. Svu snagu svog bića, intelektualnu i fizičku upotrebiću da decu (troje) usmerim ka inostranstvu - jer im kao roditelj želim sve najbolje!

Ostavka ministra

pre 10 godina

Neko je dobro unovčio ova tri testa. Ja nisam, ali jeste neko u ministarstvu prosvete. Neka narod pogađa ko je a narodna milicija ima/nema težak zadatak da to ustanovi.

Buca Krtalic

pre 10 godina

Pre "samo" 13 godina kad je moja generacija polagala prijemni za srednju skolu ovakve stvari su bile SciFi.....prepisivanje samo ako si Hudini i veliki znalac a pritom ne mislim na cela resenja vec na po koju formulu,izraz i sl. ukoliko nisi mogao da je zapamtis. Secam se da su momka izbacili jer je na ruci kao podsetnik napisao par formula! Pa onda ako padnes prijemni cekas ili Avgust ili mogucnost da sa tim bodovima odmah upises negde gde ima mesta ili ne daj Boze ako ni Avgust ne pomogne upisujes zanat na 3 godine.....a sad toliko skola navedes pa uz malo muke negde moras da upadnes. Sve je toliko degradirano i srozano da gubi svaki smisao....ali kapiram da mora tako jer je nivo stecenog znanja jako nizak pa je ta opcija jedina da se deca negde upisu.

roditelj

pre 10 godina

da je samo 1GRAM savesti kod ovih sto treba, jos danas bi i to do 12 sati, ministri prosvete i unutrasnjih poslova podneli ostavke

milovan vulovic

pre 10 godina

definitivno je jasno da ovaj nacin polaganja male mature odavno nema kredibilitet kakav treba da ima. krajnje je vreme da ministarstvo ukine ovakav nacin polaganja i vrati polaganje prijemnog ispita u srednje skole za koje se kandidati prijave. garantujem da bi ovaj predlog imao daleko najvecu podrsku u javnosti. uostalom, neka nadlezni organizuju javnu raspravu o tome, ako ne veruju.
poseban problem je matura koja ocekuje decu do godine (sedam predmeta) i tek ce tada biti cirkusa. vezano za to u javnosti nije bilo misljenja psihologa, medicinskih radnika i sl. da li je uopste normalno da se deca tog uzrasta opterete tolikom tenzijom za 3 dana uvazavajuci znacaj ovih ispita i njihov uticaj na dalje skolovanje.ali testove i programe prave oni koji ne rade sa decom tog uzrasta vec iy kancelarija u koje su odavno usli i time se otudjili od konkretne prakse. pa na fakultetima se pravi rasporedi ispita sa znacajnim vremenskim razmakom, a u ovom slucaju se deci od 14 godina namece obaveza da polazu za tri dana sedam predmeta i to sa gradivom iz vise razreda. ili mozda nadlezni misle da je to samo formalnost. ako je formalnost - ne treba da postoji. dakle, gospodo, za ovu godinu je kasno. za do godine - ukidajte ovakve ispite! odite po skolama, razgovarajte sa nastavnicima iz predmeta koji se polazu, razgovarajte sa roditeljima. velika vecina ce vam reci da su pojedini testovi degradacija predmeta koji se polaze i degradacija rada i nastavnika i ucenika. Ministre, lupite o sto!

svasta

pre 10 godina

Vi besposlicari i dokone domacice sto ostavljate ove polupismene komentare, dobro pogledajte gde su vam deca i kako provode slobodno vreme. Razmislite da li im usadjujete prave vrednosti i da li za ovakvu situaciju treba kriviti samo profesore.

Ljilja

pre 10 godina

Mislim da je najpametnije prijemne ispite totalno ukinuti.Kako su ranije generacije upisivale skolu i da li im nesto fali?U ovoj lopovskoj drzavi nista nije posteno-pa nemojmo zamarati dzabe decu i onako u ovakvim skolama nista i nemogu da nauce!Dno dna!!!

Otac odlikašice

pre 10 godina

Sram vas bilo bando prosvetna !!! Vučiću objavi ko su lopovi pa nek' u zatvoru predavaju. Platio sam svom detetu dopunsku nastavu za prijemni i zadužio se. Uci bez pauze, nema odmora unisti svoju mladost, a vi tako prosvetari. Inace je vukovac, od 5-8 razreda sve petice. Juce dosla plačući. Kaze: " tata ovo je ludilo od testa " Ogorčen sam !!!

Nebitno

pre 10 godina

Sa obzirom na to da su se prijemni ispiti sa resenjima prodavali po pijacama i skolama,najbolje bi bilo da se poniste rezultati sa ispita,pa da se za upis u srednju skolu racunaju samo poeni iz skole,to je najpravednije zato sto su neka deca koja su se trudila maksimalno svih 8 godina i ucila za prijemni imala manje poena od dece koja polazu razredne ispita sto uopste nije u redu.

Dragan Jovanović

pre 10 godina

Krajnje je vreme da počnu da se postavljaju pametni ljudi za ministre, a ne spodobe. Mog klinca ću da upišem bez prijemnog, ili će urgentni centar da proširi posao, a kako vidim imaću i društvo, pa nek me optuže za organizovani kriminal, lopurde jedne ...
A da se otkrije ko je "plasirao" zadatke, treba cca 20 min. Dokle više prodavanje magle...

roditelj na ivici nerava

pre 10 godina

dosta zezanja upis iz proseka!!!
BRUKA I SRAMOTA!
ovo dokazuje kakav nam je drzavni sistem i celokupna prosveta!!!!!!

VESNA

pre 10 godina

NAJGORE JE TO STO SU IM TATE I MAME POMOGLE DA STO LAKSE FOTOKOPIRAJU TESTOVE DA SE I TU NE MUCE. Ako vam nije bilo jasno do danas sada ste shvatili da prijemni postoje zato da bi se mamini I tatini probisveti lakše upisali, da ne moraju da uče tokom školovanja, ali će zato tatica da kupi rešenja za polaganje mature I to je to. Zar nije bilo nekad bolje, ako si odličan znaš u koju školu ćeš da ides, a ako nisi biraj onu koju možeš da završiš. Ovo je dno dna kad se I četrnaestogodišnjaci bave kriminalnim radnjama, javno priznaju da su imali testove I posle jadnih dvojkica I trojkica u toku školovanja sad imaju 19 ili 20 bodova na testu kao učili, a ovi što uče stalno oni imaju između 13 I 16 bodova I ispali su magarci. Neka me neko posavetuje kako ja moju decu da savetujem, treba da im kazem ukradi, tuci, varaj,ubijaj jer od postenja nema ama bas nikakve koristi.

South Park

pre 10 godina

Verujem u ovu vladu na čelu sa gospodinom Vučićem i siguran sam da će se naći rešenje za ovu situaciju, a odgovorni kazniti!
(Ivan, 18. jun 2013 12:50)

Najjaci ste majke mi. U celoj ovoj situaciji uspeo si da me nasmejes

Слика и прилика

pre 10 godina

Испити су организовани на исти начин на који је садашња генерација политичара, руководилаца и полицајаца полагала своје, односно како је стекла сведочанства и дипломе. То је то. Министар који не уме да састави простопроширену реченицу и прима мито од приватног факултета као тобожњи предавач, председник државе и готово сви редом који су купили дипломе, па -
ШТА ОЧЕКУЈЕТЕ ?!?

Уосталом, пребројите коментаре на српском језику (у ћирилици): то колико грађана уме матерњи језик да пише на компјутеру је одраз домета нашег образовног система.

;)

pre 10 godina

Sutrašnji test, časna Titova pionirska reč, neće biti provaljen.
Pustite decu da polažu, ionako će i sutra biti dece koja će imati rešenje jer nisu u stanju da nauče ono što su na tanjiru dobila. Imam diplomu, prosek boli glava, a sedim kod kuće... baci je, šta će ti kada nisi u stanju da se organizuješ i upotrebiš je. Poslodavci najradije primaju saradnike bez dana radnog staža, ali kod privatnika nije dovoljna diploma, moraš da poseduješ i više od toga, znanje ima prednost.

smene,po hitnom postupku

pre 10 godina

Da li ce neko biti smenjen zbog ovoga?Sta na to kaze ministar Obradovic,ili to nije njegov resor?Bruka i sramota.Da li iko u ovoj drzavi misli na decu?

sale

pre 10 godina

u Italiji kad sam ja polagao ujutru nam policij donela paket sa testovima. Zapecacen zigom. Dva ucenika i profesora su pod punom odgovornoscu morala da potpisu da je paket neotvoren. Pritom u svim skolama u isto vreme. Nema lazi nema prevara. Uz to komisija iz drugih skola. Sto to nije moglo kod nas?

maki

pre 10 godina

ovo postaje sprdnja, posto se ponavlja ista prica, jedino da se ukine polaganje i da se gleda uspeh iz svih razreda osnovne, mada i onda bi skole preplavili vukovci, na stetu onih koji su to zasluzili svojim radom

Tamara

pre 10 godina

Sramota je to što će ta deca koja su dobila rešenja kasnije biti doktori/pravnici/političari... I koroz srednju školu i fakultet će proći varajući. Zar bi trebala da prepustim svoj život nekome ko je varanjem došao do te pozicije? U advokate i sud bi trebali imati poverenja, ko će kasnije voditi ovu državu ako je uopšte bude bilo?

generacija '79

pre 10 godina

da nije smesno, bilo bi zalosno, deca pojma nemaju, ministri se smenjuju, mlate praznu slamu, dobijaju platurine, i razne dodatke, bla, bla, bla...
kakvi poznati zadaci, ko zna-zna...zivot je stresan, ne treba ni decu samo stititi, imacemo metiljavce...
nek; nauce da uce i da se bore za sebe preko znanja...
a pitanje je i da li ministri znaju bas sve odgovore sa testova?!?!?

Funky

pre 10 godina

Ponistiti oba testa i sve opet da se radi-najbolje resenje. Ako su imaju potrebno znanje nece biti problem da ga pokazu na drugom testu.

Sofornix

pre 10 godina

Moje dete je juce polagalo test iz srpskog jezika u jednoj osnovnoj skoli na Novom Beogradu...na testu je bilo katastrofalno...svi su se setali od klupe do klupe i prepisivali..."Kontrolori" su sami isli od jednog ucenika do drugog i prepricavali resenja onima koji su ih pitali za odgovore..oni koji su ucili niti su mogli da se koncentrisu niti da da na miru urade bilo sta...koleginica sa posla mi rekla da joj je sin rekao da su kod njega u skoli imali test iz srpskog jos u pola 8 ujutru!!!...evo sad mi se cerka vratila sa testa iz matematike..jos u 7 jutros je zvala drugarica iz odeljenja da rese kod nje kuci test iz matematike...!!!ovo je katastrofa...pa na iole ozbiljnijem skolskom takmicenju nema sanse da se prepisuje a na najvaznijem testu koji imaju prvi put u zivotu ne zna se ko pije a ko placa...treba pod hitno ponisti oba testa...pohapsiti one koji su odgovrni za provaljivanje testova jer neko mora biti kriv...ministra do veceras smeniti jer je nesposoban da organizuje ispit..vazno je da je juce muljao kuglice..ne bi me cudilo da je u sve tri bio isti broj...sto nije otvorio i ostale dve pa da se uverimo a ne ovako...na poverenje?!!...sta ce ova deca da misle o ovom drustvu i drzavi kad ovako izgledaju prijemni ispiti....?ko je ucio ispao je obicna budala a "snalazljivi" su ko i uvek uspeli da se "snadju" uz "malu pomoc prijatelja" iz nesposobnog ministarstva...

Straw Dog

pre 10 godina

Kao, uostalom, i prethodnih godina. Negde "cure" informacije. Da pomognem MUP-u, onako koristeći logiku. Ko može da sazna unapred sadržinu testova?
1. Onaj (oni) koji ih sastavlja(ju)
2. Komisija koja proverava sadržinu testova, a dobija ih od onog (onih) koji su ih sastavljali.
3. Neko iz ministarstva koji odobrava sve ono što se u prethodne dve tačke uradilo.
4. Priprema u štampariji
5. Sam proces štampanja, uključujući i reslove
6. U procesu distribucije po Srbiji.
Ako izuzmemo šestu tačku, najviše deset ljudi je upoznato sa sadržinom testova.
E, sada sve treba lepo saslušati, poligraf, da se provere konta po bankama...

Mare026

pre 10 godina

A roditelji i ostali neka nastave da pljuju prosvetare kada strajkuju i traze ostavku ministra. Ovaj fijasko od prijemnog je samo jedan u nizu pokazatelja da nam je prosveta dotakla dno i da kopa sve dublje.

nada

pre 10 godina

sramota na 37 stepeni decu koja svakako vec imaju tremu u podne slati u ne klimatizovane filskuturne sale. ne znam da li nam gospodin ministar uopste zna u kakvim uslovima se radi u pojedinim skolama_-a za neke verovatno ne zna ni gde se nalaze. ja bi podigla roditelje na noge i bojkotovala sutrasnji maturski ispit ,a kompletno ministarstvo prosvete rasporedila po tim ne klimatizovanim salama da sede dva sata i pri tom da rese neki veoma vazan problem,da vidimo kako razmisljaju oni upod tim uslovima.

D-ex

pre 10 godina

Nemojte tako,odmah pa smena ministra.Dajte da smenimo portira Djoku,najverovatnije da je on odgovoran.Ali pitam se u opste zasto testiranja i cemu sve to.Treba slobodno da se upisuje gde ko hoce i ovako kada izadju iz srednje skole vecina njih i nezna da je isla u skolu,a onda smo lova i privatni fakulteti i diploma moze i pouzecem na kucnu adresu.
Toliko su ovi silni reformatori derogirali obrazovanje da ce uskoro i dobar deo akademskih gradjana biti funkcionalno nepismen.

nije u redu

pre 10 godina

Ja sada završavam osmi razred i niti sam ja niti moji drugovi videli rešenja teste pre ispita. Test iz srpskog smo dobro uradili zbog toga što smo učili.
Ako je istina da su neki znali pitanja, znam da nije u redu da se ne ponište rezultati, ali opet, nije ni u redu da se ponište zbog sve ostale dece koja su pošteno uradila svoj ispit (a znam sigurno da su oni, tj. mi:), u većini)! A i koliko vidim ti testovi su se prodavali samo po Beogradu. Mi iz ostalih gradova, verujte, nismo imali pojma o tako nečemu.

123

pre 10 godina

Nema šta da se tu razmišlja ja lično mogu da svedočim da je 90% dece imalo SVA TRI testa iz SRPSKOG i MTEMATIKE.Jedino normalno rešenje bi bilo da se ponove oba testa.Testovi su mogli da se nadju od 500 do 5000 dinara,a mnogi su besplatno delili.Ja koji sam se mesec dana po ceo dam pripremo za ovaj prijemni lošije sma uradio nego onaj koji je za jedan dan naucio sve testove.

Dusa

pre 10 godina

Obzirom da se prica, sto je i najverovatnije istina, da je provaljen i test iz srpskog, neophodno je ponistiti jucerasnji test, jer je prosto nemoguce da je provaljen samo test iz matematike. Sramota.

Bruka i sramota

pre 10 godina

Neko ko radi u stampariji za 20 hiljada dinara naravno da ce da provali u testove i da zaradi . Testovi treba da se stampaju u Topcideru u kovnici novca i da svaki test ima svoj serijski broj .Ovaj nacin sa ovakvim tetiranjem je prevazidjena stvar.Kako se nikada na prijemnima za fakultet ne 'provale" testovi.Svi na Beogradski sajam i zavrsena prica.Obradovicu da li ces da snosis odgovornost. Dali ce i direktori skola da snose odgovornost koji su u svojim skolama dozvolili prodaju testova. Mozda su odmah trebali rezervni test da daju da izvaraju seve mutivode

zika

pre 10 godina

nisu krivi falsifikatori,nego roditelji ko ih je terao da placaju pare,uvek oce pogacu preko hleba,a kad zagusti onda niko im ne valja,nek se sami pitaju ko ovde ne valja,dali dete treba da ti se malo pomuci,ili mu daj sve na tacnu,pa posle mu svi krivi kroz zivot kad mu zalupe vrata,jer je naucio sve na mufte......

Kiklop

pre 10 godina

Pa jel moguće da je to što su rešenja testova "procurela", kao, neko iznenađenje? Pa to se svake godine dešava. Kao i kada kasnije dođe upis u srednje škole, pa škola traži da učenici plate par hiljada dinara (otprilike), prilikom upisa, pa, kao, Gospodin ministar prosvete posle izjavljuje kako, kao, to škole ne smeju da čine, da, kao, nemaju pravo da traže novac. Puno ovih "kao" ima u tekstu, ali i živimo u nekoj "kao državi". A prosveta je verovatno na najnižim granama, do sada, ali može i niže, i to ne kao.

Cane

pre 10 godina

Oni koji su nesposobni da obezbede poštovanje uslova koji su sami propisali moraju podneti sve posledice. Odakle im pravo da nepoštovanjem propisanog postupka izlažu velikom pritisku stotine hiljada građana ove države, a posebno DECU? Ako nisu sposobni da svima obezbede ravnopravno korišćenje svojih prava zasnovanih na Ustavu i zakonu, neka u skladu sa njima i postupe. Neizostavno i odmah.

goga

pre 10 godina

Moja cerka je nosilac vukove diplome. Izasla je zbunjena juce jer su deca masovno predavala test posle 20 minuta. Ona je uradila i dobila 16-17 bodova .. Iako je odlican djak pripremala se vise od 3 meseca , a deca koja su dovoljna su resila test sa 20 poena posle 20 minuta.
Skandal , deca su preplasena i zbunjena .. Cemu to .. Neka se upisu po uspehu iz osnovne skole a ne da nam veciti ponavljaci kroje sudbinu

joker

pre 10 godina

tako je kad policija čuva nešto. bolje da su roditelji sami uzeli da paze na testove. a ove iz policije na prinudni rad u rudnik, da makar čemu koriste.

Duci0167

pre 10 godina

Al ste piglu! Trebali ste da ih docekate sa skroz levim testovima bez da dizete galamu. Al bi bilo "joj,boli me stomak!" Pa moja generacija je bila zlazna iako smo bili tada u '90 god. proslog veka.

Realista

pre 10 godina

Današnji klinci bi sve da postignu prečicom i sa mali ili nimalo rada, sve bi da im se pruži na plednju a neodgovorni roditelji im sa filozofijom "samo da mom detetu bude dobro" samo odmažu, nisu ni svesni koliko, ko će da razmišlja za njih kad nebude roditelja okolo...

Maturantkinja

pre 10 godina

Test iz srpskog jeste bio provaljen.Ja ,koja sam imala 5 iz srpskog imala sam 15,50 bodova iz srpskog,a učenici koji su imali 2,3 imali su po 18,19,20 bodova.Zadovoljna sam jer ce se sutra polagati novi prijemni iz matematike, i volela bih da ponove srpski,jer rezultati su nerealni.

isidora

pre 10 godina

Nezvanicno, preko 30 direktora skola sirom Srbije spremaju se da podnesu ostavke, zbog sramote i osecanja stida sto se na ovakav nacin deca maltretiraju. U isto vreme, neki od njih isticu da je to njihov moralni cin, kad vec ministar nece da podnese ostavku.Sutra na vrucini od 36 stepeni u podne, u 90% skola nema klima uredjaja u velikim salama gde se rade prijemni.Osnovano se moze reci da ce sutra biti neregularni uslovi za polaganje prijemnog, jer treba djaci da sede 2 sata u pregrejanim prostorijama...

ja

pre 10 godina

Pre 15 godina, test za srednju skolu, izasli rezultati (na vratima skole, nije bilo interneta) i moje ime drugo na spisku od par stotina. Samo se hvalim. :)

oprem dobro

pre 10 godina

Gospodine Obradoviću,OSTAVKA pod hitno ! Zašto? Zato što će sutra 70.000 dece u podne na +40 stepeni odlučivati o svojin životima.Srbijo,stidi se ...

htc

pre 10 godina

(Otac tri sina u ovoj nesrecnoj zemlji, 18. jun 2013 10:39)
Molim Vas da me ne shvtite pogresno , ali ako vase dete ne odgovori ni na jedno od 4 ( po Vasem, tako ste naveli) trik pitanja, da li Vam to nesto govori? Nisu sva deca za sve skole, treba da se uvedu standardi. Neko pre mene prokomentarisao, "neka se vrate/uvedu prijemni skola po skola, da se vidi realno kojim kapacitetom deca raspolazu i sta zele.... Molim Vas, procitajte ovaj "detalj". Slucajno cuh pricu. Majka i otac profesori, dete pre dve godine lose proslo na prijemnom a bilo ultra odlican djak u osnovnoj ( par cetvorki, max 2 koliko sam cuo ). Upisalo gimnaziju u okolini BG, da premosti. Roditelji "premoste". Prebace dete na kraju prvog razreda u, po meni a i drugima, jednu od 3 naj gimnazije u BG. Pada drugi razred... tj. ponavljac... dete krivo?

čepko

pre 10 godina

dodjem ja jutros u 9h i taman da počnem da radim direktor kaze nema danas matematike. ja trebao sutra ujutru da idem na more. pa dal nas tolki maler prati,pa svake godine se ovo radi i u čemu je problem.

nema smisla

pre 10 godina

Jedna devojcica koja je imala samo dvojke i trojke ceo zivot i koja je sam rekla da nije ni pogledala zbirku!! Kaze da ima 20 poena. sigurno je od znanja dobro uradila :(((

Dragisa

pre 10 godina

Istorija se ponavlja i bice ,,Tresla se gora", rodio se mis.A,da sad nam slede i izmisljena vanredna odeljenja pocetkom godine.Ako ne znate o cemu pricamo raspitajte se za Kruševac i Medicinsku skolu.Sta mislite,da je samo matematika provaljena.Smesno,pa naravno da para nikada dosta.

vera

pre 10 godina

trebalo bi da postoji, za svako od 20 pitanja, po 50ak mogucih pitanja, i da se za svako pojedinacno izvlaci iz kutije, sat-dva pred prijemni. bukvalno, 1. pitanje (ceduljica 33), drugo pitanje (ceduljica 15) i tako redom. tada cak i kada bi procureli testovi, bilo bi ih toliko mnogo da ne bi niko mogao da ih nastreba napamet.

htc

pre 10 godina

Ma ukinite malu maturu i neka deca upišu škole na osnovu uspeha u 5,6,7 i 8 razredu. To bi jedino bilo pošteno. Nema laži, nema prevare, ali to pojedinima ne odgovara. Mala matura i služi samo da deca sa lošim uspehom mogu da upišu dobre škole, a na štetu dobrih učenika, bilo da li su testovi provaljeni ili ne.
(Pošteno, 18. jun 2013 13:47)

A ti hoces da kazes da je u osnovnoj ocenjivanje realno??? Gde si ti posao....

osmak

pre 10 godina

Ovo je sramota za drzavu, deca koja su vredno radila ce dobiti da ne kazem sta ( :) ) a ovi koji su kupili test, tup--20 bodova. Sramota. NECEMO PRIJEMNI OVE GODINE!
da se zna:
-u ponedeljak u 9.45 na internetu su vec bila resenja testa koji je trebao da pocne u 10.00
-direktor jedne skole u ns je u 9.40 dobio mail da ce se raditi kombiancija 3, a izvlacenje je bilo u 9.45!!!

Djak

pre 10 godina

Sta bre zbog dece,ajde ljudi aman stavite se vi na mesta dece da li biste vi hteli da ponavljate ponovo srpski?

I za sve one koji se zale kako su iz drugih skola svi imali preko 15-16 jedno pitanje za vas: "Kako vi mozete to da znate ako rezultati jos nisu izasli?"

Miki

pre 10 godina

Situacija je fantasticna za smenu ministra, zbog toga je ovo sve i doslo do medija. Inace, svake godine testovi procure, ali nikom nista onda jer je tad ministar "bio dobar", ali sada ocigledno ne valja i onda se pusti buva, jer kod nas je nemoguce sacuvati sve.

uciteljica

pre 10 godina

Ministre nastavili ste posao vasih prethodnika u unistavanju obrazovanja. Odlican primer za to je zakon koji ovih dana treba da se usvoji u skupstini. Niste u stanju da organizujete jedan test a pricate o nekom nivou i uspesnosti. Ostavka vas ministre i vasih poslusnika je najbolje resenje. Bilo ko da dodje posle vas ne moze nista gore uraditi jer citav sistem vec pliva po dnu a vecina se vec udavila.

veliki strumf

pre 10 godina

Ajde Obradovicu, dosta je bilo. Nesposobnijeg ministra prosvete Srbija nije imala i nedostojnijeg da sedi u fotelji jednog Dositeja. Sta je on uradio za obrazovanje i nauku u ovih 5 godina koliko vodi taj resor? Ama bas nista, sve je u totalnom rasulu, obrazovni sistem u raspadu, stanje nikad gore. Ovo je samo vrh ledenog brega, ogledalo nesposobnosti i nerada doticnog. Cak ni to nije umeo da uradi. I to po koji put! Ostavka pod hitno, a ako je ne da valjda nece preziveti najavljenu rekonstrukciju Vlade. U neku ruku mi je i drago zbog ovoga - da ga ne gledamo vise.

???

pre 10 godina

DOkaz da se kod nas sve moze kupiti - dostojanstvo, posao, ugled, ispit, lekarski pregled, diploma, muz, zena, resenja za prijemni. Sve ima cenu, a oni kooji mogu da plate su najveci olosi i onda oni obavljaju poslove i nose prevelike cipele, pa kad se sapletu ruse sve sa sobom, ali njima uvek nista, a mi koji nemamo da platimo sve gore sto sam navela, placamo cenu njihove gluposti i neznanja.

RAZOČARANI RODITELJ

pre 10 godina

Žalosno je što naša deca, "ovako mala " ,a već uče kako da varaju!
Ovo nije njihova sramota, već sramota roditelja koji su im to omogućili!
B R U K A !
Vreme je da Ministarstvo već jednom razmisli o pravim metodama za rangiranje, jer su u istom košu deca koja su svojim trudom i znanjem postigla rezultate sa decom koja idu na sreću i prepisivanje!

swedenonline

pre 10 godina

Odakle tolika zelja za falcifikovanjem? Ili je u pitanju potreba, gde se planduje pa se rezultati kupuju. Ajd sto su deca lenja i nezrela ali roditelji su ti koji davanje para za kupovinu rezultata cine medvedju uslugu ne samo deci vec kompletnoj naciji
Na njima treba da ostane a mene nesto jeza uhvati kad pomislim na buducnost! :(

Pedja

pre 10 godina

O, kako je ovo poražavajuća činjenica! Nadam se da će neko imati volje i mogućnosti da odgovorne strpa u ćuzu, a ministru i kompletnoj ekipi oko njega bilo bi na čast da se povuku sa tih višegodišnjih funkcija... Ali ne, sad ne mogu to da urade, jer prvo treba sprovesti koncept plaćanja prosvetara po broju đaka i pravljenja odeljenja od minimum 30 učenika. Što bi rekao Čorba- "Jad i beda u vremena krizna..."

Boro

pre 10 godina

Sada su na redu državni organi i verovatno svi očekuju njihovu reakciju.
Videćemo da li će se konačno moći stati na put onima koji život u Srbiji dovode do apsurda.Pa zar da nam i deca od 14-15 godina služe za prevare, obmane,manipulacije.....
Jedino rešenje je ponavljanje polaganja testova i naravno smena ministra

srpska majka

pre 10 godina

Naravno, od malih nogu učimo decu kako si lud i budala ako si fin,lepo vaspitan,kulturan ako učiš...SRAMOTA.
Jedino pravo rešenje bi bilo ponavljanje testa i iz maternjeg jezika pošto je i tu bilo rešenja.
Dešavalo se ovo i ranijih godina, samo što se ćutalo i sve se zataškavalo.
Posebna priča su i nastavnici koji su,kao, kontrolori na ispitima. Kod nekoga ne smeš ni da trepneš, a neko ti uradi ceo test.
Jedan od malobrojnih roditelja koji pokušava da dete nauči pravim vrednostima ali mu nažalost ta rabota teško ide.
Ne treba smena niti ostavka gospodina ministra, treba da sam izvrši hara-kiri, ako je iole čovek.......a nije.....niko od njih nije
ŽIVELI

Zbunjen&Lud

pre 10 godina

Interesuje me koliko će cela organizacija ispita i štampanje tolikih testova da košta. Ovo je samo još jedan način da se novac iz prosvete preusmeri negde ili nekome. I da li će neko reagovati kad neki naredni put naš ministar prosvete objašnjava kako nema para...

cyberka

pre 10 godina

kakva sramota!! i kakva poruka za decu koja uce mescima i drhte nedeljama pred ispit za koji su im rekli da ce im odrediti zivot, karijeru??...Sta da shvate?? Da treba da sacekaju jos samo 3 godine da napune 18 godina pa da pobegnu glavom bez obzira??
Dno dna...a na dnu zivo blato...

dejan

pre 10 godina

U nekoj normalnoj drzavi zbog ovoga bi ministar prosvete već podneo ostavku a u nekim bi zbog ovakvog ponašanja jednog od ministarstava možda i vlada pala! Međutim...ovo je Srbija i biće kao da se ništa nije dogodilo!

Kriger

pre 10 godina

Kaže (lik): "...imamo rezervni test ..."!? Taj "nije provaljen"?!
Nema se ovde šta komentarisati.
Ko veruje da i srpski nije "provaljen"!?
Skandal koji, u zemlji gde je lakše doći do diplome nego do posla, to više nije.

bw

pre 10 godina

pruki, vidim tebi su dozvolili da ne znas da se neznam ne pise spojeno.Da li su za to krivi profesori ili ne ja NE ZNAM, ali smatram da deca ne mogu za sve da se oslanjaju na svoje profesore.A danas im je sve servirano na tanjiru i pojednostavljeno.

Student

pre 10 godina

U osnovnim skolama su nezrela deca kojim roditelji i zakon dopustaju previse (na njihovu stetu) i deca dobijaju pogresnu sliku o stvarnom svetu, kako je sve lako i kako su uvek svi na tvojoj strani... Zatim dodje polaganje prijemnog za koji svake godine procuri kombinacija samo sto se ove godine rasitila do tog nivoa da je mogao svako da dodje u njen posed. U srednjoj skoli nije nista drugacija prica, bez imalo rada se moze zavrsiti i konkurisati za fakultet.. Sledeci korak je upisivanje fakulteta gde u najgorem slucaju mora da se plati studiranje jer ni jedan fakultet nece odbiti novac za upis.. Na fakultetima dalje rade bubice i ostala pomagala u cilju njegovog zavrsavanja. I kad dodje vreme da se svo steceno znanje primeni, ne moze jadno dete da se zaposli a ima FAKULTETSKU diplomu.. Pomocu interneta lako se rasiri takva informacija, pa se lepo okupe svi koji su u takvoj situaciji i ispadne kako je drzava kriva sto nema posla za one sa visokim obrazovanjem.. Posla ima, obrazovanje je ocajno, tacnije zakon o obrazovanju, ali na kraju se sve svede na narod i mentalitet.. Cast izuzecima koji lako dodju do posla jer imaju sta da pruze poslodavcu. Ako si koristan nekom on ce te zaposliti, nije poenta biti obrazovan, vec biti neophodan...

Bojana

pre 10 godina

"Da deca neznaju gde se koristi j pa o tome se nije razmišljalo jednostavno se znalo tako da mislim da je krivica apsolutno na strani profesora koja su dozvolila da deca neznaju da čitaju na kraju osmog a takvih je puno."


Pruki, prijatelju, sedi....1. Ne znas kako da sastavis recenicu, a i pravopis ti nije jaca strana. Bitno je da si raspalio po profesorima.

MJ

pre 10 godina

Radim kao profesor matematike i u komisijama za pregledanje testova sam poslednjih pet godina. Na seminaru pre par dana su nam ljudi iz ministrstva dali instrukcije kako treba da radimo. Rekli su da možemo da priznamo zadatak ako i samo ako je uradjen na POTPUNO ISTI NAČIN kao u ključu (zvaničnom rešenju). Na pitanje šta ako je učenik zadatak uradio na drugi način, primenivši neki drugi postupak, rečeno nam je da se to NE MOŽE PRIZNATI (???) jer se razlikuje od zvaničnog rešenja.

Ja se na svojim časovima trudim da svoje učenike motivišem da sami pronalaze svoja rešenja, da razvijaju sopstvene ideje i metode, pored onih koje su im date u udžbenicima. Onda dođem na obuku za pregledače (obavezno), da bi mi birokrata koji nema blage veze sa mojom strukom rekao da to ne valja, da je zadatak ispravan samo ako je urađen onako kako piše u zvaničnom rešenju.

Ispada da u ovoj zemlji nove ideje nisu potrebne, inventivnost nije na ceni, ovde može da se radi samo kako vlada kaže. Učenici koji misle svojom glavom se kažnjavaju zbog toga nižim brojem poena i nemogućnošću upisa u škole koje žele. Isti učenici koji bi u Americi mogli da dobiju stipendiju za skupe privatne skole i univerzitete. Ali rođeni su u Srbiji.

Ana Popovic

pre 10 godina

Polagace rezervnu kombinaciju? Pa taj ko je imao kljuc za tri kombinacije ima i za rezervnu. Polagace sutra? Pa da, to su samo deca, mogu oni tako kao stoka, dodji danas, dodji sutra. U 12h? Po najvecoj vrucini u skolama koje nisu klimatizovane. I sta je sa srpskim jezikom, sto se to ne polaze ponovo kad su i za to bila resenja? Naravno, prosledjeno MUP-u da istrazi, a taj isti MUP kao treba da cuva resenja. Pa koga vi zezate. Sram vas bilo.

Milos

pre 10 godina

Ovo je jako lako resiti. Imate 3000 pitanja sa odgovorima u bazi podataka. Na dan ispita kompjuter izvuce odredjen broj pitanja (i moze nasumice, ili barem bude dovoljno tesko da se unapred odredi). Pitanja i odgovori su javni. Ako neko nauci 3000 pitanja i odgovora i treba da prodje.

Brzi

pre 10 godina

Ja sam imao jako vrlo dobar uspeh u poslednja 2 razreda i odlican uspeh u 6. i 5. raz. osnovne skole. Ovi testovi su idealn prilika za vrsne prepisivace koji su JEDVA imali dobar uspeh da nabiju po bar 15ak poena od ovih testova, i naravno cak i kad ih uhvate nikad nikoga nisu diskvalifikovali i ovi jednostavno nastave prepisivanje... Ja NIKAD nisam prepisivao u osnovnoj skoli i sad se osecam kao kretencina jer sam doziveo da DVOJKASI upisu smer u skoli po zelji a ja sam ispusio zbog njih. Zato smatram da je dovopjno da se dodeljuju poeni po uspehu a ne za 48h muljanja.

Predrag

pre 10 godina

Da li sam ja budala da učim dete da bude pošten, da ocene zaradi učenjem, da ne laže, krade, vara... Juče je na polaganju dve trećine njegovog odeljenja imalo testove iz srpskog. Molim ministra da mi pomogne da mu objasnim da je bolje da uči i da tako dobije manje bodova nego neko ko je kupio testove na ulici i koji će imati prednost pri upisu jer će imati par bodova više

Milica Nesic

pre 10 godina

Nismo se ovo nadali od ministra. Pa zar toliko da poskupi test od prosle godine? Stvarno bi trebalo da misli malo vise na te ucenike, ipak oni nemaju nikakva primanja. :DDD Sramota.

KoKoga

pre 10 godina

I vrapci na grani znaju u kakvom nam je stanju obrazovanje. Ovo je još jedan u nizu dokaza da SPSov kadar uništava budućnost naše zemlje. Pronađite i pročitajte izveštaj Antikorupcione komisije od aprila prošle godine pa će vam biti sve jasno.
Šta još treba da se desi pa da smene Obradovića?

Sarcasm

pre 10 godina

"Krivi su EU i SAD,ma sram vas bilo prodali ste srpsku zemlju",a za testove ,mas za sve su drugi krivi mi smo carevi,minstre kapa dole!

baka

pre 10 godina

Pobogu, zasto u 12 sati da pocne po ovim tropskim vrucinama! Da li treba i zdravstvene ustanove da se ukljuce u maturu, kad je vec prosveta i policija ukljucena.
Zabrinuta za mlade

Daniela Ilic

pre 10 godina

Molim Vas, nije fer prema deci, koja su juce posteno radila test. Ponistite i testiranje iz SRPSKOG jezika, jer su i tu postojale fotokopije resenja SVE TRI kombinacije!!! A Vi, GOSPODINE MINISTRE, za sve ovo sto se desava niste zasluzili ni onu 1 (i slovima: jedinicu) sa jucerasnjeg "izvlacenja"!!!

Daniela

pre 10 godina

Molim Vas, nije fer prema deci, koja su juce posteno radila test. Ponistite i testiranje iz SRPSKOG jezika, jer su i tu postojale fotokopije resenja SVE TRI kombinacije!!! A Vi, GOSPODINE MINISTRE, za sve ovo sto se desava niste zasluzili ni onu 1 (i slovima: jedinicu) sa jucerasnjeg "izvlacenja"!!!

Bora

pre 10 godina

I onda se pitamo što je gledanost farme na takvom nivou... Konstantno ubijanje edukacije, kulture i školstva nas je dovelo ovde gde smo sada!
Ovo je samo jedan u nizu primera.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

Ne postoji ni jedan razlog zašto bi i test iz srpskog bio validan ako su uspeli da dođu do testa iz matematike. Apsolutno je realno da je i jučerašnji test bio namešten, a postoje i informacije da jeste bio. Ako hoćete da se bar malo izvučete, smesta poništite test iz srpskog i ponovite ga. Ovo je cirkus od države, ovo i nije država već prćija.

Joao

pre 10 godina

Šta znači "provaljen"? Znači da je neko od onih koji su testove pravili, odobravali ili čuvali, prekopirao testove da bi svom sinu, kćeri, bratancu, sestričini, kumčetu... ukratko nekom tupsonu ili tupskonki koji neće da uče, omogućio da upiše dobru gimnaziju umesto drvnoprerađivačke koja im po zasluzi sleduje! Da vidimo sada borce protiv korupcije (koja, kao što vidimo, počinje već u ovom uzrastu). Suzio sam vam spisak osumnjičenih, nije to tako mnogo ljudi, a šteta je nemerljiva!

staraskola

pre 10 godina

malo se gubi poenta svega. Deca koja su u stanju da varaju na prvom testu u zivotu, i tako sve i krece. Kako da im se usade prave vrednosti i da nauce da rad i trud dovode do rezultata ako im roditelji kupuju resenja. Po principu snadji se i uspeces. Generalno jako tuzno na duge staze.

ceda

pre 10 godina

Uvek je bilo neregularnosti, ja sam 2004. polagao i tada je u jednoj ucionici posmatrac vadio resenja i diktirao dok u ucionici pored nije smela muva da se cuje, nakon izlaska rezultata ljudi koji su jedva zavrsili osmi razred imali su po 19 ili 20 poena iz oba predmeta... sve se zavrsilo na zalbama direktoru. Ako je tada bilo toliko neregularnosti mogu samo da zamislim koliko sada toga ima. Glavnu odgovornost snosi ministarstvo prosvete i vreme je da se ozbiljno potegne pitanje o tome. Taj prijemni mnogo znaci, dobri djaci mogu da dodju u situaciju da izvise za skolu koju zele zato sto nisu kupili resen test dan pre...

Dragan

pre 10 godina

Sramota za drzavu i los signal pameti ove zemlje kojoj se rad ponovo nije isplatio. Ponovo su neradnici nagradjeni. Proverite npr. O.S. Borislav Pekic na Bez.kosi, Matemet.gimnaziju u Kraljice Natalije... i jos mnoge druge skole u BG. Neki ucenici su placali testove srpskog jezika 250 din. Najlakse je reci da je sve "rekla kazala" Ovo je ogledalo svih nas, nazalost!

lj.

pre 10 godina

pre desetak godina kada sam ja polagala ove testove, odnosno mnogo ozbiljnije, secam se da nikome nije ni padalo na pamet da trazi resenja da kupi...da li je to zato sto smo imali makar koju godinu relativno normalnog detinjstva? dok se nije bas sve ovako izvitoperilo...

Sladjana

pre 10 godina

Dakle, šta reći..hajte Ministri , prosvetari, "UZORI" na vreme naučite decu korupciji, prevari...konspiraciji.Zašto da vredno rade kada mogu na vreme da nauče jedno:"U Srbiji sve može da se kupi"..čak i budućnost.
Sramota za Ministarstvo, poslalo je jasnu poruku ovoj generaciji!!!Bruka!Ja sam samo jedan od ogorčenih roditelja čije je dete ozbiljno spremalo prijemmni ispit i kome treba da objasnim da je ovo situacija nešto na šta treba da se navikava u životu.

I JOŠ NEŠTO..SUPER ĆE IM BITI KONCENTRACIJA SUTRA NA 37 STEPENI U SRED PODNEVA PO SALAMA ZA FIZIČKO!!!
POSEBNO NAKON OVAKVE POZORIŠNE PREDSTAVE ZVANE MATURSKI ISPIT!

SRAMOTA!

Dominik

pre 10 godina

A, šta će se desiti kada policija dođe(a doćiće) do dokaza da je i test iz srpskog provaljen?? Hoće li to Država da zataška ili će postupiti po zakonu??

marija

pre 10 godina

Ako malu maturu polaže 70.385 učenika, koliko je izmanipulisanih ljudi danas u Srbiji? Dodamo po dva roditelja, supervizore, dežurne nastavnike, pregledače i ostale koji su aktivirani samo na realizaciji (bez izrade testa i štampe) i koliko sve to košta? Svaki dan se priča o nedostatku sredstava u budžetu, a šta je ovo? Gde je odgovornost, ostavka, gubitak posla, kazna i zatvor? Ako nema posledica, onda je ovo samo model ponašanja deci, a i roditeljima. Zašto biti radan, odgovoran, vaspitan kada to ne daje rezultat i uspeh, zašto kad su u Srbiji sve nenormalne i nedostojne radnje, kriminalne u svakom pogledu, put ka uspehu (materijalnom pre svega, a potom i svakom drugom). Zato svako onaj ko ide, nazovimo to normalnim putem, ulaže u sebe ili svoju decu, ako ostane ovde je gubitnik i slepac i beži glavom bez obzira iz Srbije.I još nešto. Volela bih da neko uzme u jednoj školi desetak identifikacionih kartica sa prijemnog i da objavi rukopis kojim su popunjene, svaki komentar bi bio potpuno izlišan što se obrazovanja tiče. Kada bi pogledali uspeh učenika osmog razreda, imali biste sliku 70% odličnih i vrlo dobrih učenika, gotovo ne pismenih. Duboko smo zaglibili, ali dno se ne vidi!Nažalost!

htc

pre 10 godina

(vladimir, 18. jun 2013 10:09)

da smisljam kako da izrazim svoj uzas ovim, nema sanse da bi ovako jasno predocio. Vladimire Majstore sa velikim M!!!!!!!!!!!!!!!!!

chooyu

pre 10 godina

Evo fantasticnog nacina da se SNS resi balasta i parazita iz SPSa. Nema ovo nikakve veze sa ucenicima. Postojalo je ovo i ranijih godina ali DS je mogao da bude na vlasti samo uz pomoc frikova iz SPS. SPS kadar a medju njima i aktuelni ministar prosvete, Zarko Obradovic mora da ode ili ovoj drzavi nece nikad krenuti nabolje.

gaurwaith

pre 10 godina

Ovde je mnogo veći problem nerazmišljanje. Deci u prepubertetskom periodu se u ruke odmah stavi tastatura kompjutera, ili tablet, ili nešto kibernetičko umesto konstruktivnih igračaka. Polje reprezentacije šake na moždanoj kori je ogromno u odnosu na druga motorička polja, pa samim tim ono najviše podstiče rad mozga, pa i kognitivne funkcije. Kompjuter za većinu dece to za sada ne može da postigne, ali nudi hitra rešenja za probleme. Lakše je nešto otkucati, nego napisati rukom, ili napraviti, ili nacrtati. Zato deca naviknu da traže instant rešenja, pa između ostalog i rešenja za maturski ispit, a to je već jako ozbiljna stvar, mada je ovo prethodno mnogo veći problem na duže staze i za ostale generacije.

Njanja

pre 10 godina

S R A M O T A! Kao i obicno u ovoj nasoj zemljici Srbijici se na kraju ispostavi da je sve besmisleno! I kao i obicno dobri, posteni, vredni i naivni, budu namagarceni. Test iz srpskog je 100% takodje procureo, tu nema dileme. Neka nas, jadan narod ne lazu i ne prave nas dodatno budalama. Zivo me interesuje da li ce MINISTAR DA PODNESE OSTAVKU! Ubedjena sam da nece, to je ipak pitanje casti!

Samo Vas gledam

pre 10 godina

Pa u ovoj jadnoj državici cure silosi, robne rezerve, cure milionski tenderi, cure fabrike, cure "a di su" naši novci (sve u nečije džepove), a neće procureti zadačići za osmake, koje je na cirkuskoj predstavi trebalo da izvuče Veliki ministar prosvete Žarko Obradović!!! Svašta.

Svetlana

pre 10 godina

Sistem nam je loš, to znamo, ali šta dalje. Krivac je očigledno neko od ljudi u ministarstvu kojima su testovi bili dostupni i verovatno je za ovo dobro plaćen. Eto posla za MUP, ali i za sud. Samo stroga sankcija može da predupredi ovakve stvari u budućnosti. Žao mi je dece, zbog maltretiranja, ali samo sankcionisanjem ovog dela šaljemo im dobru poruku. Jasno je da je i test iz srpskog pod sumnjom.

Farmaceut

pre 10 godina

Ovo se lako da proveriti, nego to niko nece uraditi. Ti koji cuvaju testove i bili su u kontaktu sa testovima, proveriti koje dete polaze prijemni, privesti i kazniti.

Ljiljana

pre 10 godina

Sramota.Zar ne bi trebalo poništiti i test iz maternjeg jezika.

Uzgred gde se mogu kupiti testovi i rešenja za rezervni test.

Mila

pre 10 godina

Ma kako da ne! Procureo samo test iz matematike, a kao iz srpskog nije! Procurela su oba! Ponistiti i jucerasnji test! To je jedino resenje! Sramota, sramota!

Mila

pre 10 godina

Ma kako da ne! Procureo samo test iz matematike, a kao iz srpskog nije! Procurela su oba! Ponistiti i jucerasnji test! To je jedino resenje! Sramota, sramota!

Mila

pre 10 godina

Ma kako da ne! Procureo samo test iz matematike! Procurela su oba testa! Ponistiti jucerasnji test! To je sada jedino moguce! Obavezno! Sramota, sramota!

Andjelija

pre 10 godina

Симптоматично ,то се дешава од 2000 године ,ваљда је то у тренду демократије. Немушто појашњење ..... Сви оставке : Обрадовић ,Костић ....у ТОКУ ДАНА.
Као проф.дугогодишњем СВЕ МИ ЈЕ ЈАСНО. Замислите онда факултет и пријемне на истом. Да могу ,позвала бих децу ЈАВНО да се сутра не појаве у 12 сати ,а онда табак ,па тужити државу за претрпљену "психичку трауму."

Kuvana žaba 4.655.203

pre 10 godina

A lepo je g. ministar rekao (na vreme) da je potrebno otvoriti novu agenciju, logicno, u sluzbi obrazovanja.
Sprdnja, zvana prosveta, u Srbiji je vec 15 godina unazad ruinirala ceo sistem. Red bi bio da se ovakvi SEGA-MEGA ministri smene, da ne bude posle kao sa zdravstvom i Tomicom ili kao sto ce da bude sa Dinkicem sutra.

Mala sosa

pre 10 godina

Pitanje je kako su dobro čuvani testovi dospeli na ulicu. Odgovornost ide do ministarstva. Imampravo da sumnjam da ih je neku u vrhu za lepe pare proturio da se dalje distribuiraju. Žalosno je ali testovi gde đaci treba da pokažu šta su naučili tokom omogodišnjeg školovanja, postaju najobičnija roba. Tuga. Ministar bi trebalo da da ostavku. Dosta je ovom državom vladao SPS, po deset godina imamo iste ljude u istim ministarstvima a ovakve greške se ponavljaju godinama unazad.

backo

pre 10 godina

Mi smo dogurali da nam Megatrend vodi zemlju..ovo je ruganje svemu sto ima veze sa obrazovanjem..Kad predsednik drzave zavrsi fakultet kao sto ga je zavrsio sve pada u vodu..Ovi prethodni su bili lopovi, ovi su nepismeni.Da je srece da nas vode nepismeni koji se ne hvale da su pismeni , kao sto ovi to rade...

Marvin

pre 10 godina

Dajte mi ocene iz srpskog (V-VII)i rezultate testa po šiframa učenika. Za 10 minuta ću dokazati da su testovi bili provaljeni i u kojim školama se to desilo.

Lalegator

pre 10 godina

Ako je nesto funkcionisalo u Milosevicevo vreme ratova i sankcija,postoje samo 2 objasnjenja zasto je to danas propalo,a i jedno i drugo se takmice po uzasu.

Ili je ministarstvo sastavljeno od kompletnih korumpiranih idiota,koji su uspeli da prijemni ispit koji je godinama unazad funkcionisao kao sat dovedu do potpunog rasula.Vec vidim roditelje koji imaju svo pravo da ospore resultate testova,ma kakvi bili,za svaki naredni ispit.

Ili,jos strasnije,djubrad namerno uvlace decu u sistem gde se rad nimalo ne ceni i gde se mufte fazoni nagradjuju.Ako klinci zavrse prvi posao u svojim zivotima na prevaru i jos budu za to nagradjeni,ne pise nam se svetla buducnost.

lidija

pre 10 godina

Juce je po skolama kruzilo 6 testova iz matematike. Ministarstvo kaze postoje 3 + jedna rezervna, ali njima se vise nista ne moze verovati, jel' tako? Znaci svve su verzije, pa i ta rezervna, provaljene. Farsa i kriminal se samo nastavljaju.

Gerhardt Robert

pre 10 godina

Ova generacija maturanata je zaista "pripremljena" za zivot u Srbiji. Maltretirana od petog razreda kada su rasformirana odeljenja.
Opet ministar nije odgovaran za ono sto mu je posao ! Da obezbedi da se deca nesmetano i bezbrizno skoluju. Ako ima osecaj odgovornosti zbog svega sto se desilo, treba da podnese ostavku ! Ali to nece promeniti cinjenicu da su nasa deca ponovo maltretirana. Pitajte ih kako se osecaju danas... a sutra treba da pokazu znanje i urade test potpuno spremni... sramota da drzava ne moze da sprovede nesto ovako vazno, a bez problema....uzas, kakva nesposobnost drzave...ako nisu sposobni za to sto im je povereno, za cega su odgovorni, neka kazu i odu , ne treba da se stide, postenije je...

bananaman

pre 10 godina

I 1996 godine su testovi bili pokradeni deca uradila test iz srpskog jezika a kad je sutradan bila matematika oni pokupili testove jer su ukradeni. I veceras ce na dneniku da bude da ce test iz srpskog ostati a test iz matematike da se ponavlja znaci za ovih 17 godina nista se nile promenilo. Ista bagra je i dalje na vlasti.

Joza

pre 10 godina

Drzava nam je katastrofa stvarno ovo vise ne vodi nicemu, sramota milioion politicara....i nikakav pravi potez nemogu da naprave....i dalje smo na nuli! STRASNO

Fikus

pre 10 godina

Kod nas ne moze nista da prodje bez skandala,apsolutno nista!Pa ni najobicniji test za decu koja zavrsavaju osnovnu skolu.U kakvom smo mi haosu toga jos nismo ni svesni.Tuga...

Nikola

pre 10 godina

I prošle godine je bilo isto.. Samo je prijemni ipak bio održan. To u suštini nije ni bitno jer se nezadovoljna deca prebacuju u škole koje su prvobitno hteli da upišu. Neki se prebacuju i po 3+ puta.. E to je sramota. A ako se prebace u školu koju nisu mogli da upišu zbog poena postaju najgori učenici i koče celo odeljenje.

Dragan

pre 10 godina

I srpski je bio provaljen licno video dve kombinacije pa ceo grad suskao o tome dovoljno pitate klince iz zgrade...

Ponovite i srpski sa tim rezervnim

Danica

pre 10 godina

U tom ministarstvu ima mnogo besposlenih ljudi. Odmah bih smenila neodgovornog Zorana Kostica, kao i ministra Zarka Obradovica. Sad polazem prijemni (18,5 poena sam imala iz srpskog) i drago mi je sto je matematika pomerena, jer cemo sutra videti pravo znanje ucenika, a ne njihovo umece ucenja resenja napamet. Sigurno su procurela resenja i iz srpskog, ali sta cemo sa decom koja su se mnogo trudila i odlicno uradila test? Stvarno ne znam ko bi mogao da prozivi ponovo isti stres kao pred prijemni. Tacno se zna ko je imao resenja, pa neka oni ponovo rade prijemni iz srpskog!

dejan

pre 10 godina

u Italiji kad sam ja polagao ujutru nam policij donela paket sa testovima. Zapecacen zigom. Dva ucenika i profesora su pod punom odgovornoscu morala da potpisu da je paket neotvoren. Pritom u svim skolama u isto vreme. Nema lazi nema prevara. Uz to komisija iz drugih skola. Sto to nije moglo kod nas?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (sale, 18. jun 2013 10:33)

Jos veca tuga je sto je i kod nas isto tako a ipak je provaljeno.

bv 371

pre 10 godina

Slušam radio: vesti RTS-a u 12.00 h. Informacija o otkazanom testu - 4 po redu!? Drugim rečima, nije ovo ništa, blato u kome smo još uvek je plitko?

Željko

pre 10 godina

Samo da podsetim na rezultate iz prošle godine. Veći broj beogradskih škola je imao prosečno poena srpski + matematika oko 30 a većina škola iz unutrašnjosti u proseku od 18 do 21.

gigibos

pre 10 godina

u gomili taloga i mulja i dalje su najgori od najgorih svi resorni ministri sps-a,i umesto da se pre 10 god zauvek sklone iz nasih zivota oni svi vaskrsavaju kao spasioci i dokusuruje sve ono sto nisu uspeli u prvom mandatu.ostavka je nesto
najblaze sto moze da se desi.ali djonovi su to brate,srbija je zemlja alan forda,
sve neki jeremije,sefovi,sir oliveri jedino se bob rock ucutao

milica

pre 10 godina

Mislim da je ovo stvarno sramota, sta se radi deci i roditeljima. Svi na celu sa Ministrom treba da daju ostavke i da krivicno odgovaraju. Jesam li ja i mnogi budale sto sam placala casove detetu. Ima da upise sta bude hteo samo nek mi neko kaze da ne moze! Zasto se deci ne dozvoli da upisu sta hoce. Sigurno odlican djak nece upisati za kozmeticarku ili automehanicara kao sto los djak nece upisati gimnaziju!!!!!!!!!

Čukaričanin

pre 10 godina

Po Čukarici se naveliko priča da su djaci škole "Miloš Crnjanski"imali testove iz srpskog dan ranije i da su imali neuporedivo bolji uspeh od ostalih škola na opštini Čukarica.
Koliko je škola u Srbiji kao "Crnjanski".
Kome će ta deca zauzeti mesto u boljim srednjim školama?
Zašto ne ponivite i test iz srpskog kad se iz aviona vidi da je bilo prevara?

Flops

pre 10 godina

Bravo! Samo tako nastavite! Lazite, kradite, varajte! Ovo je divna drzava, mozda su divniji jos samo Laos i Bogota. Ja bih Vam svasta sada psovao ali nece objaviti... Neka moj bes i gnusanje prema svima docaraju sledeci znakovi ^@#@@!)..bip.. &@*_#$# !? Cesto mi dolaze studenti, ajme, ala su mutavi, 85% ne zna dve recenice da sastavi, toliko o buducim strucnjacima.

Евроскептик

pre 10 godina

Да видимо сада да ли ће "први потпредседник владе" као шеф свих безбедносних служби, што га по дефиницији чини вођом хунте, моћи да пронађе ко је крив и за српски и за математику и за све ово заједно.
Ако његови људи не знају одакле да крену да предложим: нађеш један једини траг на нету, закачиш се, пратиш IP адресе. Србија је мала земља, може се то на бољем рачунару завршити, а ако не нису у стању само, ту им је NSA. Макар нешто заузврат да дају. (Битанге! Сновден је херој!)

Bre!

pre 10 godina

Ni deca osnovci vise ne veruju u postenje najodgovrnijih u ovoj zemlji, tako da se ne brinite kako ce ovo uticati na decu. Nisu nasa deca glupa, vide ona da njihovi roditelji koji posteno zaradjuju platu i jos imaju diplomu nekog fakulteta, nemaju za iole pristojniji zivot, dok ocevi tamo nekih, za koje se zna da su jedva zavrsili skolu, voze skupe automobile i nose firmiranu odecu. Ili su u glavnom odboru neke stranke i biznis im samo cveta. BTW, juce, odmah posle ispita iz srpskog, znalo se da je provaljen.

Igor

pre 10 godina

Kad sam ja polagao prijemni za srednju školu 1997. ministar je objavio pitanja preko radija 15 minuta pre početka testa, a mislim da je pitanja izvukao iz šešira. Vrlo jednostavan način da se izbegne muljaža. Takođe nije bilo polaganja u svojoj osnovnoj školi, što je velika glupost, jer ako nastavnici ne dozvole svojim učenicima da prepisuju onda su se džaba trudili da ih nešto nauče kad će neki selja uraditi prijemni svom malom komšiji selji i ovaj će lepo da upiše koju školu hoće. Znači, postavili su stvari tako da ispadneš budala ako radiš pošteno.

Vlafa

pre 10 godina

Kao poreski obveznik koji izdvaja NOVAC za školstvo i kao roditelj deteta koje je grejalo klupu pojačano u poslednja dva meseca ( beli dan nije video,napravio pauzu što se sporta tiče) direktno dam zainteresovan da saznam KO je kriv za ovo i da li će biti procesuiran.
Mislim da bi vinovnici ovog incidenta morali pored zatvorske kazne da pokriju štetu Republici Srbiji(štampa,transport i dnevnice profesorima) a da bi nama roditeljima trebalo ostaviti mogućnost da ih posle presude i mi tužimo i tražimo obeštećenje.
Treba im pakao od života napraviti jer oni svojim postupcima prave pakao od života naše dece.
Čemu sam bre ja učio sina?Da ćuti i trpi da mu sutra bude šef neki prevarant sa kupljenom diplomom?
Hajde sada borba protiv korupcije.Da vas vidim.

Jovana

pre 10 godina

Nekako su slaba reagovanja na ovaj skandal... Zbog toga će se ista stvar ponoviti i sledeće godine...A ti koji su kupovali testove, mogli su da prijave slučaj policiji na vreme, sa sve dokazom u rukama, ali nisu - da bi njihova deca dobro uradila test i preskočila po broju bodova svoje drugare. Kad nema solidarnosti i građanske savesti ovakve stvari će se dešavati na svim nivoima i sferama društva. Svaka čast, Srbijo!!!

Roditelj

pre 10 godina

Ne mogu da verujem da iko pametan ovde komentare ocenjuje negativnom ocenom, jer su ljudi toliko ogorčeni i besni.
Ostaje mi samo da verujem da je ministarstvo angažovalo svoje dežurne hate-ere da ocenjuju negativno ne bi li pokazalo da Srbija drugačije misli...
Sramota od države, naučili smo decu od 15 godina kako se krade ... Hajde sad da vidimo reakciju vlade... Ko će biti smenjen i otpušten kao hiljade radnika...
Da ima bar malo volje u ovom narodu, sutra ne bi niko ni izašao na ovu smejuriju... Bruka za državu, pokazujemo koliko smo mali i kriminizovani... Ako nekog interesuje, neka pogleda kako je Slovačka rešila problem sa tenderima i javnim nabavkama. Možda ovaj "nebeski narod" ipak nauči nešto pametno i od drugih, onih "glupljih" od nas ...

Sveta Zmuric

pre 10 godina

Ministar prosvete mora da da ostavku.
Vlada, sa nadleznim organima mora da utvrdi kako je doslo do pustanja testova na trziste i nakon toga da da ostavku.
Čin ostavke ministara odnosno kompletne vlade je bar nekin način da se čast i obraz bar na nekin način sačuva.

zm

pre 10 godina

Ovo se isto desilo u Maroku prošle godine. Ali rešenje nije prodavano, već ga je neko par sati pred test okačio na fejsbuk. Na kraju je zasedao parlament i većao o tome, da li priznati rezultate ili ne.

Bezimeni

pre 10 godina

I ko posle da objasni omladini da se ne vrti sve oko para? Mislim, da bi oba testa trebala da se ponove jer nije "fer" da dovoljni učenici imaju isto ili čak i više bodova od dece koja su učila tokom cele godine i koja se nisu domogla testa. Decu ne treba kriviti, deca su se snašla i nadmudrila ministra. Sad lepo ostavka i ponoviti test. Biće velika konkurencija za upis ove godine jer svi iz srpskog jezika imaju najmanje 15 bodova. Kao što znamo, testovi su postojali i prošle, pretprošle godine... I da, osmi sam razred :)

Саша Митровић

pre 10 godina

У најмању руку министар би требало да да оставку. На шта то личи да се деца спремају, а да им се испит откаже. Спремали су се за ово месецима и шта сад? Полагање је сутра у подне у учионицама без климе по највећој врућини...Докле ће бре више овакви пропусти да пролазе некажњено...

BILJANA ZAVIŠIĆ

pre 10 godina

MI RODITELJI, SUTRA NE TREBA DA POSALJEMO DECU NA POLAGANJE ISPITA DOK MINISTAR NE PODNESE OSTAVKU. U SVAKOJ POSTENOJ DRZAVI TO BI MINISTAR ODMAH URADIO.

Dejan

pre 10 godina

Bruka ispada da se Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja bavi dilovanjem testova za malu maturu ...jer samo od njih je moglo procuriti .
Moj sin je prošle godine imao testiranje slična priča je i tada bila ali niko se na to nije osvrtao.
A što je još i gore u nekim školama je masovno prepisivano na testiranju tako da od jednakih uslova na testiranju nema ništa..jednostavno nam je takva prosveta .....

vanja

pre 10 godina

Moje dete je osmi razred i posle polaganja testa iz Srpskog došlo je i saopštilo da si neki njegovi drugovi još pre par dana došli do testova. Tako da pojedini koji su na granici između 1 i 2 iz srpskog očekuju po 19-20 poena. Nije fer prema onoj deci koji godinama uče i rade. Očigledno da ovo nije realna procena znanja. Pišem ovo ne kao roditelj koj traži opravdanje za svoje dete već kao jedan od Srba koji ne može više da gleda tu korupciju i kriminal koji vladaju Srbijom. Vučić je pokrenuo borbu protiv nečega što se 12 godinama negovalo i potrebno je puno snage da se ona sprovede do kraja. naročito kada pogledamo da je ima svuda počevši od onog portira do direktora.

vule nis

pre 10 godina

господо, хоћемо кривца! ако се не нађе, комплетна постава из министарства мора да оде! и доста је више са овим квази испитима! укините их и не доѕволите да наредна генерација основаца буде обележена као генерација заморчића са великим последицама. седам предмета за 3 дана - а одлучују о судбини бића која тек траже своје место под небеском капом: није ли то превише? шта се овим скандалом њима поручује?

milutin

pre 10 godina

Kada malo bolje razmislim, znam jednog lika koji se fotografisao i snimao sa dzakom punim glasackih listica, a nakon toga stampao nalepnicu sa porukom ''ukrali su i moj glas''. Hmmm

bp

pre 10 godina

Ovo sto se desilo je sramota za prosvetu, koja je inace dotakla dno. Test je uslov da se zavrsi osnovna skola, a prolazi se i sa nula bodova. Masovno prepisivanje je bílo i bez ovoga. Zao mi je dece koja imaju dobre ocene, spremaju se i na kraju trema ucini svoje. Dobar djak zna matematiku i srpski i bez testa koji kao sto vidíte ne znaci nista. Djaci prepisivaci, muvatori, zavrsavaju privatne fakvltete, a kasnije preko politike stizu do glavnih pozicija i njima je uvek super. Kad ce postenje da se ceni u ovoj zemlji? Verujem da ce se zataskati ko je pustio testove u prodaju.