Ponedeljak, 10.06.2013.

11:50

"Gavrilo Princip nije terorista"

Gavrilo Princip se nikako ne može nazvati teroristom, a još manje porediti sa Osamom bin Ladenom, ocenjuju srpski istoričari za Tanjug.

Izvor: Tanjug

"Gavrilo Princip nije terorista" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

205 Komentari

Sortiraj po:

bolest.

pre 10 godina

Sto bih volela da Bosnjacima i Hrvatima neko da da napisu domaci rad na temu - Sta za njih predstavlja pojam SLOBODE a sta pojeam OKUPACIJE? I kako to da im samo Srbi smetaji i Srbi su agresori i okupatori a kada ih pohode i arce velike sile cin okupacije dozivljavaju kao svojevrsnu ekstazu? U cemu je poenta volela bih da mi objasni neki Bosnjak ili Hrvat? Teznja za slobodom treba da bude univerzalan pojam i da ti je svaki okupataor ili osvajac mrzak..bilo on stranac ili komsija? Zasto je Bosnjacima i Hrvatima samo bitno da ih Srbi ne okupiraju a dozvoljavaju svima drugim velikim silama i imperijama da slobodno i bez njihovog otpora usetaju u NJIHOVU zemlju i zauzume je?

ja.

pre 10 godina

Poljska je izazvala Drugi svetski rat, pa je Hitler morao da napadne. A Srbija je izazvala Prvi svetski rat..pa je AU monarhija morala da napadne i kraj rasprave. Velike sile nemaju nista sa tim, oni su dobri i miroljubivi mirotvorci, duse od ljudi. Samo propagiraju ljubav, mir i slogu medju ljudima. I kada okupiraju neku zemlju to je prava milina, uzitak.. ta zemlja sva procveta od napredka, zidaju samo lepe zgrade..narod jako lepo zivi i sve je idilicno. Prosto raj na zemlji i treba okupaciju prihvatiti kao cin postovanja i veliko dobrocinstvo koje sile ukazuju nekom malom narodu. To je velika cast! Kada dodju okupatori u tvoju zemlju npr. obavezno im put kojim prolaze posuti raznobojnim mirisnim cvecem, najbolje crvenim ruzama..kao simbolom velike ljubavi i naklonosti. Voleti ih i ceniti vise nego prvog komsiju. Kao i u svakoj bajci nazalost uvek postoje i zli momci, koji kvare idilu. Srbi, Poljaci, Rusi..fuj koji nikad nista ne mogu da shvate i razumeju. Nikako da se opamete i sa uzivanjem prihvate taj uzviseni cin okupacije. Srbi, Poljaci, Rusi..neobrazovani Sloveni i ostali bezveznjaci drmaju planetom i gospodare svetom samo da se zna i uvek sve pokvare i destabilizuju! I ja sad stvarno ne znam sta sam trazila na casovima istorije, sve su nas pogresno ucili i nisu nas prosvetlili na vreme i pokazali ko su u stvari dezurni krivci i negativci. Ovako siroti male zemljice poput AU monarhije ili Nemacke ispadose ocrnjene ni krive ni duzne. Stvarno nepravda!

Ja.

pre 10 godina

MNOGI su mislili da je Princip jedno dete, zaključio je sažaljivo psihijatar dr Martin Papenhajm, jedini čovek iz spoljnjeg sveta kome je 1916. dozvoljeno da uđe u tvrđavu kazamat Terezijenštat i razgovara s atentatorom na austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.Tri dana uoči razgovora s lekarom Gavrilo Princip je skinut sa zida tamnice sa koga je doslovno visio kao na raspeću, jer su mu ruke bile u visoko učvršćenim okovima.Objavljeni su delovi zaboravljene zabeleške dr Papenhajma, koje su poslednja zabeležena ispovest mladića koji je verovao da će pucnji na Vidovdan 1914. pokrenuti revoluciju među svim porobljenim Slovenima.- Princip je odavao utisak fanatika i karakternog čoveka - zabeležio je dr Papenhajm. - Ljubav prema svom narodu pokazivao je u svakoj prilici. Bio je inteligentan čovek, duševno zdrav. Žalio se se što u zatvoru ne može ni sa kim da govori. Vesti o golgoti srpskog naroda na njega su porazno delovale. Psihijatar je utvrdio da je Princip odmalena bio usamljenik, ćutljivi idealista, koji je živeo u svetu knjiga i velikih ideja o slobodi. - Najviše pati zato što nema šta da čita - zapisao je Papenhajm. - Noću spava po četiri sata. Kaže da uvek sanja. Principove rečenice, koje je beležio psihijatar, bile su kratke i iskidane, baš kao i njegovo telo koje je razjedala tuberkuloza i žive rane na grudima i ruci, od prebijanja i mučenja.

Gavrilo Princip

pre 10 godina

Нису мени тешке букагије, ни мемљиви зидови ћелије, нису мени тешки казамати, није мени тешко робовати. Ако питаш чега ми је жао Грахова се нисам нагледао. Жао ми је матере Марије, жао ми је вољене Србије. Жао ми је мога брата Јове, жао ми је судбе Србинове. Жао ми те напаћени роде, што се ниси нагледо слободе. Ничега ми више није жао, што сам им’о за српство сам дао. Ја знам да су дошли задњи часи, снаге немам, живот ми се гаси. Ја не чујем кораке стражара, видим ашов у руци гробара. Душа ми се кроз облаке вије; убио сам, али грешна није. Ја ћу мирно стати пред Господа, узвикнућу: “Живела слобода”. Живи живот достојан човјека, немој сужањ бити до вијека.

ja.

pre 10 godina

U razgovoru s dr Papenhajmom on priznaje da je 1913. želeo da izvede atentat na austrijskog guvernera Bosne, generala Oskara Poćoreka, ali da ga je osujetio odlazak u bolnicu.- Mislio sam da se atentatima skreće pažnja inteligenciji, da najpre među inteligentnim ljudima treba stvoriti raspoloženje za revoluciju i oslobođenje, a tek posle među masama – prizano je Princip. Kada je u martu 1914. osamnaestogodišnjak čuo da austrijski prestolonaslednik dolazi u Sarajeveo, ponovo je počela da ga opseda grozničava ideja o atentatu.- Mislio sam da će izbiti revolucija ako Austrija zapadne u težak polož – pričao je Princip.- Nisam želeo da postanem heroj, hteo sam samo da umrem za svoju ideju.

Jazavac pred sudom

pre 10 godina

Licni stavovi i misljenja, za "Velike" dogadjaje ,u istoriji Srpskog naroda ,cesto su bila oslonac "moralne " cvrstine za pretenzije"Velikih"!Danas je jasno i ovakvi pokusaji nailaze na ne prihvatanje iskrivljenih cinjenica u korist 'milosrdnih' aktera!

Simke

pre 10 godina

A Hrvati umesto Pricipu da dizu spomenik samo ga pljuju. Pa da nije bilo njega i Srba vi nikada ne bi bili nezavisni a Dalmacija nikada ne bi bila hrvatska. Kakvo licemerje, kakvo prekrajanje istorije. Srbima se zahvalite za nezavinost a ne Franji koji vas je prodao nemcima.

djak pesak

pre 10 godina

Kada pisac napise knjigu cija se radnja odvija u proslosti, a likovi govore i razmisljaju kao danasnji ljudi, onada je on netalentovan.
Kada to rade istoricari, oni su falsifikatori.

@Vladimire iz Pule, sta kaze (ili sta bi rekao) tvoj deda(pradeda) na tvoje slavopojke Austrougarskoj?

Macak

pre 10 godina

(Vladimir Pula, 10. jun 2013 17:07)"
Dragi Vladimire!
Ko bio, gdje bio? Ti to vidis iz Pule sta je bilo u Bosni?
"Umjesto toga gradile se vile, odmaralista...bla bla.."
Pogledaj istorijske podatke, arhivi postoje jos uvijek i precizno se moze vidjeti odnoh utrzka iz Bosne i koliko se ponovo ulagalo u Bosnu. Samo prvih par godina okupacije ova dva iznosa su bili podjednaki, tacnije dok se nije etablirala infrastuktura, poslije toga pocinje otimacina, tj odvozenje sirovina. Precizne podatke i brojeve, uvid u dokumenta mozes npr vidjeti kod americkog historicara John Lampea-knjiga Yugoslavia as history.
Te price "gradilo se pozorista, bureka ,tramvaja..."okaci macku o rep.
Bosna je bila germanska kolonija i tako je spominjana u dokumentima tog doba kao "Njemacka Indija".
Uostalom zasto bi se oni mucili toliko da zastite tu oblast poslije povlacenja Turaka, pa je jos anektirali, iz ciste covjekoljubivosti? Zelje da grade pozorista?
Ne cini li ti se da sve to jako slici danasnjoj situaciji kad je nakon raspada Jugoslovenskog drzavnog sistema, postavljen tesko funkcionirajuci novi sistem, a drzavnu valutu garantuje germanska banka? Garantuje-tj kontrolise. Ko kontrolise valutu kontrolise i ekonomiju te zemlje.
Nesto ne skocise ponovo da grade pruge ali izgradise reifesen banke po svim coskovima. Toliko banki u siromasnoj zemlji...
Nacin izrabljivanja se samo profinio za sto godina, danas se to radi kroz banke, bez suma i pilana.

srbija,belgija,engleska

pre 10 godina

Obeležavanje početka prvog svetskog rata u Sarajevu iduće godine održava se u organizaciji Austrije, Nemačke i Francuske. Suština ovog događaja nije u tome ko je bio Gavrilo Princip nego u tome što je Francuska posle 100 godina promenila stranu.

Misa

pre 10 godina

Djulelmo Oberdan je italijanski heroj i po njemu se nazaivaju mnogi trgovi i ulice u Italiji. A on je 1882. bacio bombu na Franju Josifa, ali ga nije ubio. I on se poput Principa borio protiv Austrougara (izmdju ostalog pripajanja Trsta Italiji). On je bio heroj kao sto je i nas Princip. Sto se tice uzroka rata, pa sto Austrougari ne napadose onda Italiju?

Sve je uz ovu vlast moguce

pre 10 godina

Nista mene ne iznenadjuje.Ovde je na delu najbrutalnija izdaja,pa i to da je Princim terorista mozda i to potpisu.

Jovan

pre 10 godina

Ferdinand je dosao na nasilno aneksiranu teritoriju kolonijalnog statusa sa vecinskim srpskim zivljem, da nadgleda Vidovdanske manevre usmerene ka provokaciji Srbije kojoj javno prete unistenju jos od Berlinskog kongresa. Pa jos poveo trudnu zenu. Dobio je ono po sta je dosao - bas kao i Bajazit 500 godina ranije. Nismo ga u Salcburgu ubili - sta je trazio podno Romanije? Nismo bombe po Becu podmetali i nevin narod ubijaki..Hoce od nas robove i konjusare?
Dok je Srba - Gavrilo je besmrtan poput Obilica, Sindjelica, Tepica.
Za ostale me ne interesuje - pisite sta hocete. Ja sina Gavrilovim delom dojim.

nedoslednost

pre 10 godina

istorija Srpskog naroda ,na brdovitom Balkanu , ima prkaz za siroku svetsku javnost od Svetskih "mocnika"i svoj odbrambeni od pretenzija "mocnih".Da li cemo ikada biti u mogucnosti da se zastitimo od ovakvih nerazumnih poredjenja?Clan "Mlade Bosne" Gavrilo Princip ,pored Nobelovca Ive Andrica,ne moze se porediti sa danasnjim pomenutim clanom organizacije iz muslimanskog sveta .

Felix

pre 10 godina

Definisati terorizam je nemoguce, postojao je pokusaj u UN da se definise pojam terorizma ali nisu mogli da se sloze. Ta granica izmedju borbe za slobodu i terorizma je veoma tanka pa cesto najcesce neki dogadjaj nasilja neki zovu terorizmom a neki borbom za slobodu.
Ono sto je zajednicko terorizmu i borbi za slobodu je upravo nasilje, sredsvo koje niko ne voli a opet zbog bahatih, pohlepnih i cesto psihoticnih ljudi imamo razaranje svuda u svetu. Koliko god treba da stremimo pacifizmu i generalno humanizmu, ostaje cinjenica da kad imate posla sa monstrumima jedini jezik koji razumeju je nasilje. Gandi i njegova revolucija je kap u moru neuspelih nenasilnih borbi za slobodu.
A Gavrilo je bio klinac, mislim da nije svatio da cela stvar trebala da se zavrsi na pokusaju atentata. Ta "Crna Ruka" to zlo koje se krije iza patriotizma i "bezbednosti" prozdire i dan danas nasu zemlju ( i ne samo nasu ).

Nenad

pre 10 godina

@"Cilj bira sredstvo" U svojoj uzvisenoj filozofiji nenasilja zaboravio si da u teroriste ubrojis I Obamu koji je naredio da se ubije Bin Laden i svakodnevno salje bespilotne letelice da unistavaju neprijatelje demokratije.
Video bi kako tvoja filozofija nenasilja funkcionise kada bi ti neko oduzeo slobodu na imovinu, ime, veru, porodicu....Ovako lako je filozofirati iz udobne fotelje...

marko

pre 10 godina

A najbolji su mi ovi sto pitaju, pa zasto je onda OVK teroristicka. Pa zato biseri, sto se posle OVK jos trazi 1500 ljudi koji su izvodjeni iz svojih kuca, sa posla i sl. Princip nikog nije iz kuce vadio, vec pucao na ovog sto je dosao da se sa Pocorekom seiri i da prati vojne manevre, ciji smisao bio napad na jednu zemlju sa brdovitom konfiguracijom. Niko ne spominje taj podatak zasto je Ferdinand dolazio, i ko je bio taj Pocorek. Niko i ne spominje visegodisnje sankcije austrougarske prema Srbiji.

T&T

pre 10 godina

"...i dodao da je posredi "kampanja" da se za krivca proglasi Srbija, u kojoj "prednjače ljudi iz anglosaksonskog sveta"."


Sve sto se desava poslednjih 20-ak godina je u stvari jako dobro za nas.
Srbijo, nadam se da si KONACNO naucila ko je ko i kako svet funkcionise i da ces u nekom narednom svetskom ratu biti mnogo pametnija i da neces ponoviti iste greske kao u prethodna dva i umeti da odaberes stranu!
A to znaci da NIKADA VISE ne treba da budes ni na nicijoj strani osim na strani sebe same!

Maximus

pre 10 godina

Austrougarska je bila okupator na ovim prostorima kao i Turska. Bilo kakve operacije protiv predstavnika okupatorske vlasti su legitimne, kao sto su legitimni i ciljevi koji su postali zrtve tih operacija. Bilo kakva druga teza o ulozi okupatora na ovim prostorima je bezpredmetna i nedozvoljiva

svedok

pre 10 godina

Pa znaci da ni Vlado Cernozemski nije terorista kako ga zovete
(Makedonac, 10. jun 2013 12:34)
Dakle Makednoci, koji se s vašom i našom braćom Bugarima (mrzite i) otimate o Vladu ustaškog šofera, evo da vam kažem šta mislim - od tumora bolesni Aleksandar Karađorđević, veoma ružno je reći, nije ni zaslužio bolju sudbinu! Posle rata je potpuno zanemario svoje sunarodnike, ratnu siročad, ratne invalide, težio je formiranju velike države u kojoj bi bio veliki kralj. Dopustio je da narod i dalje pati i propada, umesto da radi na oporavku, da ga nagriza i beda i kvazi-komunistička kuga. Vodio je veeliku politiku, a na krvi i nadama svojih ljudi. Doveo je ratne profitere na čelo države, i bivše austro-ugarske činovnike i oficire, poznate po mržnji prema Srbima, pretpostavio istima, a da bi se dodvorio novim zapadnim podanicima! Dakle, nije Tito bio tvorac takve unutrašnje politike, nego nastavljač! Da nije bilo obrazovanih ruskih belogardejskih izbeglica, utonuli bi u mrak i neznanje, jer su naši školovani ljudi dosta izginuli tokom rata.
Na stranu sve to, ne možemo današnjim očima gledati na tadašnja dešavanja, mada je i tada život trebalo da bude svetinja, iako milionima puta pregažena. A I Svetski rat je vođen iz nekoliko razloga, ne samo da se neko nametne kao gospodar Evrope, već, mislim, i da se, svesno redukuje broj (pa i sopstvenih!) stanovnika i revolucionarnih ideja, splasnu istočne, konkurentske imperije, pojača jednoumlje i osnaži podela...

i tako...

pre 10 godina

Danas se navrsava 145 godina od UBISTVA knjaza Mihaila Obrenovica, najsposobnijeg i najpostenijeg vodje kojeg smo imali u zadnjih 200 god. coveka kojem je tako malo nedostajalo da ujedini sve nase ljude na Balkanu! Pitam se ko je njegovo ubistvo narucio? - Verovatno onaj ko je najvise profitirao, a to je Austro-ugarska...i sada umesto da imamo jednu jaku drzavu, imamo sijaset banana republika kojima i Arbanasi mogu da diktiraju uslove. I sta je Franc Ferdinand kao Nemac radio u 100% slovenskoj zemlji? Bio je okupator, eto sta. A zasto ga je austrijski generalstab bukvalno naterao da ode na vojne menevre u Sarajevo i to sa citava 2 telohranitelja?! Pa da bi bio laka meta, koju nije likvidirao samo jedan Srbin, vec organizacija u kojoj su bili Srbi, Muslimani i koliko znam i Hrvati. Ali tako je to sa imperijama vazda bilo, ako ste protiv toga da vas okupiraju, zgaze i podjarme onda ste terorista...

Miki

pre 10 godina

Jedini problem ovde je u glavama onih koji bi da terorizam i teroriste tretiraju kao nešto a priori loše, i kao termine rezervisane samo za svoje neprijatelje. I onda im iz te fioke stalno iskače Gavrilo Princip.
"Terorista" je termin koji su izmislili moćnici i silnici za one svojeneprijatelje za koje smatraju da mogu da ih totalno poraze i dotuku. Onda kad shvate da ne mogi, i da se mora i pregovarati, termin se polako nekud izgubi.
Dakle, Gavrilo je bio terorista, i njegov akt je primer koji pokazuje da teroristički može imati dosta opravdanja.

vlajko cia

pre 10 godina

Ferdinand nije bio prvi prestolonaslednik Austrougarske monarhije,svesno je žrtvovan radi viših ciljeva (čitaj poslat na streljanje).I da nije postojao Princip trebalo ga je izmisliti...

zoki

pre 10 godina

Za sve mnogobrojne učesnike ove debate koji se zgražavaju ubistvom Sofije; na sudjenju sam Princip je izjavio da je meta bio Oskar Poćorek ( "proslavljen" ubistvima civila u Srbiji) a ne Sofija i da najiskrenije žali zbog toga.
Danas bi belosvetski moćnici rekli "kolateralna šteta". I tu vidimo dvostruke standarde, kad je NATO ubijao civile po Avganistanu, Iraku, Srbiji jednostavno to proglasi kolateralnom štetom i nikom ništa, a kad suprotna strana uradi nešto slično onda je to "terorizam" ili "udruženi zločinački poduhvat"

Žeks

pre 10 godina

"Istoriju pišu pobednici". Nemačka je sada "pobednik" i piše nove stranice istorije. Ako uspe u ovome sledeći korak je da Hitler bude milosrdni Anđeo.

г4

pre 10 godina

Аустрија је анектирала Босну и Херцеговину и сам Фердинанд био је окупаторски владар, и као такав је убијен. Није убијен у Бечу или Будиму и Пешти. Значи, и Милош Обилић је био, по нечијем критеријуму терориста. Сам Франц Фердинанд је иначе, у свом животу побио више од 300.000 јединки различитих животињских врста, односно негде око 40 упуцаних животиња дневно, а не мали број нису биле ловне врсте.

pavle

pre 10 godina

gavrilo princip kada je bila zavrsna rec njegovog sudjena , kada su ga pitali sta ima da kaze o presudi on je rekao ,, ne ja ne zelim ovakvu presudu gde cu trunuti kao suzanj , zelim da me zapalite na lomaci da gorim i da u dubokoj tami svom narodu budem svetionik ka slobodi. imao je 18 godina . za amerikance bin laden je terorista za vecinu muslimana mucenik za slobodu islamskih naroda , But koji je ubio linkolna za juznjake je bio heroj a za uniju terorista. posto nemacka postaje vodeca sila evrope gavrilo princip ce postati terorista za njih i njihove sluge , za srbe uvek covek od principa

Zee

pre 10 godina

Niti su srbi krivi za rat, niti je Gavrilo Princip neki heroj. Možda je malo glupo zvati ga teroristom ali je još gluplje slaviti ga naglas. To niko normalan, gledajući sa strane, ne može da opravda.

Zeca

pre 10 godina

@
(Robi, 10. jun 2013 17:05)
Da nije bio Gavrila Princima vi bi i dalje bili robovi austrougarske a ne nezavisni.Mogao bi da slavis kao junaka, jer ti doneo bukvalno nezavisnu Hrvasku jer da ste ostali pod ugarskom nikad nebi bili nezavisni.

uistinu!

pre 10 godina

@ISTINA
Istina je, zapravo da bi se mi i sami oslobodili Turaka! a i iz Bosne bi ih proterali, ustankom 1875, ali se time okoristila Austrija, zabranivši Srbiji da interveniše tokom ustanka, vezavši Obrenoviće za sebe, time još učinivši da Rusi stvore Bugarsku na većoj teritiriji nego što je, istorijski gledano, i trebalo da bude. Austrija nije htela samosvojne Srbe i njihovu državu, inače bi im ranije pomogla da se oslobode, ali ih je samo sprečavala u tome - politika je bila da ih Turci drže u lancima, dok sami Turci ne oslabe, a Austrija ojača, pa preuzme ulogu gospodara. Habzburzi su tako pokazivali "zahvalnost" Srbima, koji su ih možda i doveli na presto Mađarske (Jovan Nenad). Inače, moja porodica je jedva preživela austro-ugarski teror u Podrinju 1914/15.
A Vladimir iz Pule pomenu kako je nespojiva izgradnja puteva i pruga na teritoriji kolonije :))! Pa kako da se preveze naotimano, golubom pismonošom? I u izgrađenim hotelima su sigurno boravili domoroci, i nije se 100% govorio nemački i mađarski.

Volt Vitmen

pre 10 godina

Potičem iz zajednice bosanskih muslimana(Bošnjaka) i za mene Princip je heroj i tako će uvijek biti.Taj plamen danas u BiH,čuvaju samo Srbi ali doći će vrijeme da se svi otrijeznimo.Gavrilo je čovjek kojim treba da se ponosi Bosna i Hercegovina.Danas se on pominje po dobru samo u Republici Srpskoj a u Federaciji koja je pod jačim uticajem okupatora mogući su svakakvi falsifikati.Braćo koje god vjere bili znajte da je jedina Bosna koja je ikada postojala bila Mlada Bosna.Želja svih rodoljuba je ponovno ujedinjenje južnoslovenskih zemalja u prvom redu Srbije i Bosne i Hercegovine a zatim i drugih.

vasilije knezevic

pre 10 godina

Gavrilo Princip-jedno olicenje borbe za nazavisnost srpskog ili uopste slovenskog naroda
na Balkanu.Neki izmedju tih pomenutih naroda nijesu zaljeli nezavisnost,miran bezimeni
zivot njiima je odgovarao.Svakome su dobro poznate njemacke ideje o Balkanu posljednjih
par vjekova pa i dan danas.Nema sumnje da je Njemacka toga sudbonosnog vremena koristila
AU monarhiju kao otskocnu dasku da sav Balkan napravi njemackim posjedom.Princip nije
prouzrokovao ISR, NJemacka se i daleko prje toga sudbonosnog dana pripremala za ta rat,
koji bi,prema njihovom misljenju,odlucio ko je gospodar u Evropi. Kada govorimo o samom
terminu "terorist",onda se to odnosi na one koji terorisu neduzne da bi postigli svoje ciljeve.
To se ,u prvom redu, odnosi na ona mjesta gdje se sakupljaju vece mase naroda.Nije vazno
kakvi su ciljevi,poduhvat je teror.Princ Ferdinand je bio prestavnik okupatora i trebalo je da
zna da u okupiranoj zemlji postoji bar neko ko ne odobrava politiku okupatora.Njemacka i
AU su to znale pa su namjerno poslale princa da nadju izvinjenje za rat.

USTAV1990

pre 10 godina

Vukodav: Franjo Ferdinand je zbog svojih liberalnih stavova i plana da kad dođe na vlast federalizira monarhiju imao mnogo neprijatelja. To su bili konzervativni bečki krugovi koji su željeli zadržati svu moć, onda Mađari koji bi federalizacijom izgubili najviše teritorija i naravno Srbija koja nije željela napredak već propast AU da bi se mogla proširiti.
Za one koji žele znati malo više: http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_of_Greater_Austria

qw

pre 10 godina

Terorista ubija civile .Gavrilo je atentator.Tvrditi da je to povod za 1. svetski rat je smešno jer su italijani
pre toga pucali na cara Franju,ubili mu ženu 1889 ....Pa što Italiji nisu postavljali uslove ili objavili rat ?

Divos

pre 10 godina

@ Vladimir Pula, 10. jun 2013 17:07

Шта би било, кад би било, можемо да нагађамо. Твоје је право и да будеш заљубљен у Аустро-Уграску, можда би заиста твоја Пула данас боље изгледала. Срби (барем они образованији) у БиХ, и другим крајевима Аустро-Угарске као уосталом и други словенски народи са развијеном националном свешћу доживљавали су ту творевину као тамницу народа и угњетавача (што и јесте била), али на страну то. Изнео си нетачне историјске чињенице. После сарајевског атентата није почео 1.светски рат, то једноставно није истина. Следи период притисака и условљавања Србије и то читавих месец дана и тек након одбијања неприхватљивих ултиматума Аустро-Угарска напада брутално Србију 28.07.1914. Тек након ове агресије тадашње супер-силе на тада ипак малу Србију, следе објаве ратове тадашњих светских сила, и ово јесте повод за 1.светски рат.
Неки су читаоци већ приметили да су узроци рата били много дубљи, сложенији, ту су прсте упрљали и фамилија Ротшилд и тадашњи банкарски моћници, и рат се вероватно неби могао избећи и да уопште није било овог догађаја и агресије АУ на Србију. Све је то истина и лако доказива чињеница. Ипак то је друга прича, овде се говори о поводу рата, а повод (барем онај званични) је био агресија АУ на Србију.

Robi

pre 10 godina

opet ćete izmišljati neku svoju povijest? princip nije terorista, a četnici su antifašisti...ova srbija umjesto da napreduje, svakoga dana napravi dva koraka unazad

mile sumadinac

pre 10 godina

"Otpor tiraninu je poslusnost Bogu" - Tomas Dzeferson, jedan od oceva osnivaca Amerike.
Gavrilo Princip stoji rame uz rame sa najvecim junakom Milosem Obilicem. Nije on isao u Bec da ubije Franca Ferdinanda, nego je Ferdinand, feudalni tiranin, dosao kod nas da nam na Vidovdan stavi do znanja da smo mi njegovi kmetovi i kolonija.
Gavrilo Principe junak si najveci i srpstvo ti je zahvalno!

p.s.
Kralja Aleksandra su ubile ustase (Georgijev je bio ustasa) u saradnji sa nemackim nacistima i italijanskim fasistima i on je prva zrtva nacizma u Evropi.

Pavle

pre 10 godina

Atentat na Ferdinanda je bio povod, koji je sa nestrpljenjem očekivala Austro-ugarska, a ne uzrok izbijanja Prvog SR. Uzrok je poznat i precizno definisan u zvaničnoj ISTORIJI CIVILIZACIJE.

Vukodav

pre 10 godina

Malo je poznato da su u Austrougarskoj imali interesa da princ Ferdinand bude sklonjen iz nasledne linije, pročitajte malo o tome.
Čak je i u Sarajevu čovek zadužen za bezbednost insistirao na maršuti koja je bila manje bezbedna i čak posle prvog, neuspelog pokušaja insistirao da princ nastavi tom maršutom koja ga je vodila pravo na Gavrila Principa.

O ovome se kod nas ne govori ali vrlo je moguće da je princ svesno žrtvovan zarad viših ciljeva Austrougarske imperije, jednim udarcem hteli su da ubiju dve muve ali im se to loše vratilo. Uz velike naše žrtve nažalost...

ISTINA

pre 10 godina

Austro-Ugarska je okupirala BiH 1878. pošto je tako dogovoreno na Berlinskom kongresu i to službeno da spriječe zločine muslimana nad kršćanima nakon što su Turci ugušili ustanke. Te 1878. Austrija je Srbiji najveći saveznik i upravo zahvaljujući Austriji stavljen je van snage Sanstefanski mir kojim je Bugarska, uz blagoslov Rusije, dobila Makedoniju i područja koja je željela Srbija. Do 1903. Obrenovići i Habsburzi su saveznici, od 1903. nakon Svibanjskog prevrata Karađorđevići se okreću Rusiji i Austrija postaje srpski neprijatelj.
Neozbiljno je pričati o nekom lošem statusu Srba u AU, pošto su u to vrijeme BiH većinom napuštali muslimani. Osim toga, Srbi u BiH, koliko god bili siromašni, bolje su živjeli nego Srbi u Srbiji, da ne spominjem Vojvodinu koja je u SHS ušla u najmanju ruku razvijena kao Hrvatska, ako ne i kao Slovenija. A gdje je sad ta ista Vojvodina!?
Dakle, austrijska aneksija za nas, pa tako i za vas, istodobno je značila i oslobađanje od Turske i islamskog jarma. Razlozi za ubojstvo FF leže u politici Karađorđevića, a ne u lošem položaju Srba u monarhiji.

Vladimir Pula

pre 10 godina

Terorista, borac za slobodu, junak, luđak.. sve je to relativno i stvar gledišta ili stava. Činjenica jeste da je bio atentator i da je nakon toga počeo prvi svjetski rat.
Meni je osobno krivo što je taj rat izbio i što austrougarske vise nema.
Mislim da je za hrvatsku, bosnu a i cjelokupnu regiju bilo bolje da je opstala austrougarska. Koja je po svom ustroju zapravo bila preteča europske unije. Bila je po standardima, zakonima puno naprednija od svega što je na ovim prostorima doslo kasnije.
Kad se prosetate Pulom shvatite da je sve što je najbolje u ovom gradu zapravo napravljeno od 1860. do 1914. kada je Austrija uzela grad pod svoje.
Pula je 1913 imala 60'000 stanovnika (1855-1860 ih je imala manje od 1000!!), toliko ima i danas, tada je bila prekrasan nov i moderan grad, na karti europe. Danas je provincija u svakom smislu koju vadi bogom dana pozicija, ljepote i blizina zapada.
A bajke o nekakvom izrabljivanju i koloniziranju pricajte nekom ko ovdje nikad nije bio, tu ili bilo gdje je bila austrougarska, ko misli izrabljivati i cijediti neko podrucje ne gradi pruge, ceste, kazalista, skole, odmorista, bolnice, parkove, tvornice, prekrasne vile, zgrade, tramvaje, aerodrome, luke, hotele, golf igralista......

alibaba

pre 10 godina

@"A bajke o nekakvom izrabljivanju i koloniziranju pricajte nekom ko ovdje nikad nije bio, tu ili bilo gdje je bila austrougarska, ko misli izrabljivati i cijediti neko podrucje ne gradi pruge, ceste, kazalista, skole, odmorista, bolnice, parkove, tvornice, prekrasne vile, zgrade, tramvaje, aerodrome, luke, hotele, golf igralista......
(Vladimir Pula, 10. jun 2013 17:07)"

Po toj logici nemate pravo da kukate na "srboslaviju", ako se ne varam dosta toga je izgradjeno u HR za vrijeme te "tamnice naroda".

Možda i nije tako loše

pre 10 godina

(Cilj bira sredstvo, 10. jun 2013 16:35)

Slažem se. Evo na primer i Karađorđe je zlikovac i ubica. Šta mu je to trebalo u životu? Umesto da kao ti i tebi slični, odgajani na titovim idejama, sedi, gleda u zid i filozofira. Lepo bismo i dalje bili turski vazali. I zamisli ne bi ni zoran đinđić mogao da bude premijer.

gtcf

pre 10 godina

dvostruki standardi!!! a kad nam svet pokazuje svoje dvostruke standarde onda se mršte pojedini sa ove strane drine !!!!šta je falilo srbima iz bosne da su ostali u k&k monarhiji !!???ne razumem tu ljubav prema slobodi .....po tome su narodi u africi najslobodniji što bi reko jedan pametan čovek i majmun na grani je slobodan....ali to je neka druga tema !!princip je ubio prestolonaslednika vrlo bitne monarhije a bogami i danas vrlo bitnih faktora u međ. nar. delenju ...svega ...mislim na germanske države ...a srbija ...kao slamka među vihorovima... lebdi između nemogućih želja i još tragičnijih mogućnosti!!!što bi rekli ni tamo ni ovamo...u svemu ...bar bi jedan deo našeg naroda živeo kao ostali kulturan i civilizovan svet ovako smo svi zajedno u ....čekamo da opet dovoljno ojača vojska...pa ponovo u povraćaj izgubljene svojine ...da se rode neki novi vojnici koji će da ginu za veliku srbiju.....i tako jovo nanovo a svet odeeeeeeee......dok mi sanjamo teritorije bez naroda srednjovekovno dušanovo carstvo i ostale gluposti........

Doktor86

pre 10 godina

Cekaj,zarad mira medju clanicama EU oni bi za pocetak WW1 bili spremni da optuze nekog treceg?Ok,mi smo onda krivi za Stogodisnji rat,a Napoleon je u stvari bio Srbin.Sve bi to progutao ako bi sutra,kada i mi udjemo u EU,ona zarad mira medju nama i Hrvatima pristala da optuzi npr. Amerikance za ratove 90tih.Sve se bojim da bi to proslo,iako bi za razliku od prethodnih primera bilo najblize istini.

oxydant

pre 10 godina

Politički atentat je klasičan akt terorizma.Bez obzira koliko je atentator
imao godina.Inače,nema sličnosti između Osame Bin Ladena i Gavrila P. Iza
Osame stajao je - Osama.Iza Gavrila Principa stajao je Apis i kraljevina
Srbija !

Milos

pre 10 godina

Posto je ovo moje polje interesovanja..zao mi je sto cu ovo reci i znam da ovo necete da objavite posto se to ne uklapa u koncepcija sajta i TV..ali da napisem sta sam saznao citajuci knjige koje su pisali razni istoricari za uglednih zapadnih univerziteta..

Prvi Svetski rat su izazvali medjunarodni bankari koji su ziveli u SAD i Engleskoj,njima niti je odgovarala Austro-Ugarsaka,niti jaka carska Rusija u to vreme jedna od najprogresivnih zamalja,dugvoli su SAD i Engleska velike pare za ono vreme Francuskoj,Austro-Ugarskoj i carskoj Rusiji,koji nisu mogli da vrate,podsecam vas da su Amerikanci placali valike rate i kamate za Aljasku,dok su Englezi kao i danas sto rade zelili sve prirodne i ekonomske resurse za sebe,posto se nikad nisu pomirili s` tim da su poceli da gube kolonije...i stvorili su Lenjina,da napravi revoluciju i ubije Romanove,i stvori komuinizam...
Mi(Srbija)nazalosto to tada nismo videli i nismo zanli da se postavimo,ali kad god smo krenuli da se postavljamo uvek smo bili saplitani sto od strane velikih sila(zapada),so od nas samoh,i to nas prati do dan danas..Gavrilo Princip je bio samo marioneta SAd i Engleske,jer najlakse je proizvesti rat na nekom zapaljivom prostoru gde ima dosta nacija i vera...

Djenka Djavo

pre 10 godina

Ako je Gavrilo terorista sta je onda Dzordz Vasington? Since Katice ja najvise volim emisiju o Dzordzu, a o Vilijemu Valasu i da ne pricamo. Klasican primer masovnog ubice. A sta su tek bili Francuski ilegalci za vreme rata? Pa to je strasno, samo cekam kad ce neki Zorz da postane terorista u knjigama zato sto je ubijao okupatore.

Tada je Bosna imala vise smisla, ljudi su znali da su isti narod bez obzira na veru. Sloveni. A sad ispadosmo plemena sa drugih planeta. Bosanski muslimani su sloveni a ne arapi i turci, ko to porekne porice svoje postojanje. "Mislim dakle postojim" rece Mujo i nestade.

Najprovidnije od svega je stu su se oni na vlasti sada setili da sve koji su protiv vlasti digli ruke u proslosti budu ocrnjeni kao teroristi. Nece moci ove noci.

dred

pre 10 godina

Zašto ne objavite moj komentar poslat prije 4 sata,-Gavrilo Princip je heroj srpskog i svih naroda na prostorima Balkana,koju su se borili za ravnopravnost u tadašnjoj Evropi,i samo je odložio ono što se dešava u Evropi danas poslije 100 godina, a to je Njemačka ekonomska vladavina Evropom,zbog koga su pokužali ratom osvojiti u prvom i drugom svjetskom ratu.Veliki sam evropejac,ali za ovakvu EU,jedno veliko NE!

Asim

pre 10 godina

Gavrilo Princip bio je regrutovan od strane tajne organizacije Ujedinjenje ili smrt, poznata kao Crna ruka.
Ako je Al Kaida za vecinu sveta teroristicka organizacija onda istom logikom je i Ujedinjenje ili smrt odnosno Crna ruka isto bila teroristicka organizacija a Gavrilo Princip terorista.

Vladislav

pre 10 godina

Bio je i uvek bice neko... ko je imao, ono sto ni jedan politicar Srbije danas nema...
Ako je on terorista, onda borci za slobodu ni ne postoje...

igor

pre 10 godina

Gavrilo Princip je bila mlada usijana glava,da ne kazem budala,koji je ucestvovao u de facto teroristickom činu koji je za rezultat imao objavu rata tadasnje supersile Austro-Ugarske na zemlju koju je Princip navodno voleo,i rezultat toga je bila na kraju okupacija Srbije uz ogromne izgubljene zivote srpske nacije.
Hvala mu,nije trebalo....

mario

pre 10 godina

sto volim ove koji se razbacuju postocima,kojih 70% srba u Bosni u A-U?Jedino ako tipicno za vas u tom svom ludilu racunate i Hrvate te muslimane.

Batman

pre 10 godina

Ako je Gavrilo terorista onda je po toj logici i Milos Obilic terorista. Ajd sto nam komsije smatraju Gavrila za teroristu, ajd sto ga germani smatraju za teroristu, al ako si Srbin i smatras ga za teroristu onda bi trebao da stavis prst na celo i da se upitas dal je veca vrlina boriti se protiv okupatora ili mu se pokoriti. Da budemo jasni oko jedne stvari, okupator je okupator i kad se seta zemljom koju okupira on na toj zemlji nema nikakva prava ili slobode, ima samo pravo da se skloni sa te zemlje ili da u njoj zauvek ostane...

Cilj bira sredstvo

pre 10 godina

Stvari posmatram iz 21.veka tj.danas 2013 godine zato je meni terorizam ubiti politicara ili vladara jer se nesme ubiti ni zivotinja a da se ne odgovara kamo li covek.Gavrilo Princip je za mene terorista kao i Zvezdan Jovanovic koji je ubio Djindjica.Vladimir Georgijev koji je ubio kralja Aleksandra je terorista.Punisa Racic koji je ubio Stjepana Radica je terorista.To nema veze sa nacijama.To je moje misljenje jer sam generalno protiv nasilja i u porodici i u gradu i u drzavi.Naravno ne sporim pravo drugima da na istu stvar gledaju na drugaciji nacin.Nikome ne namecem svoj stav a ne dam da ni meni to neko radi.

?

pre 10 godina

@(ja..., 10. jun 2013 12:12)

Ja nikada nisam cuo da je neko te tipove nazvao teroristima!
A drugo, kontekst koji se koristi u slucaju Principa je vrlo zlonameran i ne moze se porediti sa onim sto se desilo u Marseju, jer ta ekipa iz Marseja je zelela rat, oni koji su ih platili su zeleli rat i poceli,
u slucaju Principa to nema apsolutno nikakve veze, jer je AU pokrenula odavno masineriju, kao i Nemacka, pa se onako dziberski i kukavicki trazi izgovor u Principu. E to je razlika!!!

Sram vas bilo

pre 10 godina

Čovek je borac za slobodu, ne znam šta je ovim budalama na zapadu nejasno. Jer Austrija okupirala srpsku teritoriju Bosnu u trenutku kad je trebala biti oslobođena od Turaka? Ako Balijama nešto nije jasno u vezi epiteta "srpska Bosna" neka pogledaju turski popis stanovništva pre pokolja koji su oni započeli 1914 i koji je bio sprovođen tokom celog prvog i drugog svetskog rata. Ne to nije bitno bitna je Srebrenica?

Milan

pre 10 godina

Da, bas nam je lose bilo, Srbima, pod Austro-Ugarskom u Banatu. Ma, sta pricate vi dole?

Mnogi verovatno ni ne znaju da su 1848. Srbi stali na stranu Austrijanaca i ugusili Madjarsku bunu.

Senad

pre 10 godina

Čuj molim Vas nije bio terorista.
Ubio je ni kriva ni dužna čovjeka i njegovu trudnu ženu.
A instruisan je od Apisa i srpske policije.
Može se čak govoriti o državnom terorizmu.

milan

pre 10 godina

O ovom cinu je glupo u opste poilemisatii sto jeli plava krv kada ubija nizi stalez to nema nikakav termin reci dali je to uzivanje ili gde videh na internetu na yutube gde pavelic na stolu imao ljudske oci i ovaj Talijan ga pita jeli to morsko voce?SAmi prokonstajtujte stabih mu Pavelic mogao nato odgovoriti e taj monstrum je bio povood za nase desnicare i zelja za osvetom rusenje Vukovara i svih nedela !!!mnogi koji su osioni oni nerazmatraju posledice za drustvo vec ispunjavaju svoj hir!jos nesto neidem u duboku diskusiju ali Princim JE IMAO ..da ti koji ga porede sa binom ladenom su isti kao i on dakle Princip nije isao u Bec i stavljao eksploziv medj neduznim narodom vec je izvor zla po njegovom misljenju direkno ga neosposobijo ili treba ga porediti sa islamskim borcima sto u Iraku koliko vi imate ili ja za nerede tolimko imaju oni izginuli od Bin Ladenove ideologije!!!!

Igor struja

pre 10 godina

ubistvo bilo kog nosioca prestola ili predsednika je klasican teroristicki akt.
Jedino kad je u pitanju puc,onda nije teroristicki

one way

pre 10 godina

da previse ne pametujemo......kako bi ste sada nazvali nekoga ko ubije predsednika neke drzave,recimo Srbije i njegovu trudnu suprugu i to jos uradi neko iz neke nama bivse republike ili sa Kosova,na stranu bilo kakve politicke konotacije ili istorijske cinjenice....samo me interesuje kako bi se itvrsioc ili organizacija nazvala i kako bi drzava Srbija reagovala

Markus

pre 10 godina

Nije bio terorista,bio je patriota,ali je takodje bio i iskoriscen od strane imperijalista,tajnih drustava,nacionalista i sl.On nije bio kriv za sve ali je bio nit koja sve povezuje.Mislim da ne treba da nam bude uzor,jer je on simbol ishitrenih poteza sa pogubnim posledicama i primer kako ne treba raditi.Misli se glavom,a ne srcem,i za to ima razloga.Ako nam mladi Gavrilo bude uzor,postacemo zaista nebeski narod,tj. bice nas dovoljno da svi stanemo ispod jedne sljive.Ne zaboraviti ga,ali i ne uzdizati ga.Tako ja mislim.

milanm

pre 10 godina

Из Википедије, слободне енциклопедије
Тероризам је смишљена употреба незаконитог насиља или претње незаконитим насиљем ради усађивања страха, с намером присиљавања или застрашивања власти или друштва како би се постигли циљеви који су уопштено политички, верски или идеолошки.

Rocko

pre 10 godina

"...….. Srbija nije mogla da se bavi bilo kakvim terorizmom, jer nije bila u stanju kao mala zemlja da teroriše nekoga", napominje Živojinović." Ma jok, zapravo je Srbija bila terorisana od manjih naroda kao sto su, Bosanci, Albanci, itd... He, kakve li istoricare imate pa nije cudo sto se Srbi uvjek nesto moraju "braniti".
(Buron, 10. jun 2013 15:00)

da, da… I, zašto su onda hrvatska I “kosovo” nacionalno “najčistije” “države”???

M.

pre 10 godina

Svim ostrascenim, ako je Princip terorista zbog ubistva predstavnika okupacione vlasti, onda je i Tito bio teroriste jel je i on ubijao neku vlast. Kao sto neko rece, onda bi i Vasington bio terorista. Osim toga, Mlada Bosna je bio slobodarski pokret, a clanovi su bili i Srbi i Hrvati i Bosnjaci/Muslimani. A za sve koje ne znaju, Princip je bio cetvrti atentator, dok je prvi atentator bio Muhamed Mehmedbašić, dakle Musliman\Bosnjak, http://en.wikipedia.org/wiki/Muhamed_Mehmedba%C5%A1i%C4%87
Tako da se mozda otvore oci svim onima u Sarajevu koji misle da je to terorizam samo zato sto je Gavrilo Princip Srbin. I da citiram jednu stariju gospodju iz Sarajeva:"Nije on to uradio zbog sebe, vec zbog Bosne". Nadam se da ce i mladje sarajlije da shvate ovo sto je njihova starija sugradjanka shvatila.

Buron

pre 10 godina

".............Srbija nije mogla da se bavi bilo kakvim terorizmom, jer nije bila u stanju kao mala zemlja da teroriše nekoga", napominje Živojinović." Ma jok, zapravo je Srbija bila terorisana od manjih naroda kao sto su, Bosanci, Albanci, itd... He, kakve li istoricare imate pa nije cudo sto se Srbi uvjek nesto moraju "braniti".

mujcinovic salih

pre 10 godina

Komentari kao komentari.Mislim da se previse vracamo u proslost.Istorija je nauka koju svako tumaci na svoj nacin.Princip je ubio prestlonaslednika i tu treba stati.Za neke heroj za druge...Vidim da se i SANU umesala,da pojasni stvari.Najbolje bi bilo kada bi cutali.Njihova uloga je sramna u zadnjih 30 godina!Koliko je sve to nepotrebno moze se videti iz par primera.Momci koji su bacili "molotovljev koktel" na grcku ambasadu proglaseni su teroristima-oni sto su zapalili americku ambasadu nisu.Sve zavisi od gledanja.Inace vidim da mnogi ne znaju da je major Gavrilovic umro 1947 kada se vratio iz nemackog zarobljenistva!

putnik

pre 10 godina

hajde da kažemo i suštinu.

moraju se razdvojiti dve stvari - izvršilac i ona/ono što je iza toga stajalo.

Gavrilo Princip, sviđalo se to nekome ili ne jeste bio heroj. Čovek koji je umro za IDEALE. Ne za novac, ne za vlast već za IDEALE. kako i pod kojim je mukama umro ne budite lenji i pročitajte. dete koje je umrlo za ideale (inače Sofija, FF supruga, nije bila njegov cilj i to je jedina stvar za koju je na suđenju rekao da mu je žao).

Iza toga je stajala vlast Kraljevine Srbije ili (u najmanju ruku krugovi bliski vlasti). Ljudi koji su zaveli drugofga da umre za njih da bi oni, žedni vlasti opijeni slavom terevenčili u svojoj slavi (mada im plan nije baš išao kako su zamislili).

te dve stvari moraju da se razdvoje. ne možete da svo zlo ovog sveta svalite na dete koje je to što je uradilo platilo stostruko.

eto toliko...

Fakultet politickih nauka

pre 10 godina

Na predmetu Osnovi politike na prvoj godini , prvo se nauce decinicije :Atentat - ubistvo odredjene politicki aktivne licnosti.Terorizam -napad na civile u svrhu zastrasivanja ....

milanche

pre 10 godina

Princip je u dobro organizovanom atentatu ubio celnika jedne zemlje i njegovu suprugu i to je sasvim jasno bio akt koji bi se danasnjim recnikom mogao nazvati terorizmom. Medjutim tvrditi da je prvi svetski rat izbio zbog toga je zlonamerno ili jednostavno glupo. Sarajevski atentat je bio samo povod, inicijalna kapisla. Da se to nije desilo Austrougarska bi svakako ubrzo nasla neki drugi zgodan razlog za napad na Srbiju. Pa cak i da nije, tenzije i suprotstavljeni interesi velkih sila u Evropi su bili preveliki i rat bi svakako izbio na nekom drugom mestu.

Glupi vodoinstalater

pre 10 godina

Ubio coveka = nemoralno i protivzakonito odnosno kriminal.

Terorista svakako nije jer terorizam je kada ubijate masovno ljude da bi stvarali paniku, nesigurnost i sl.

Kriminalac svakako jeste jer je ubio coveka.

Znaci ako mene pitate bio je ubica, atentator, kriminalac.

Inace ako smatrate da je heroj onda se zapitajte zasto ostali srbi nisu uradili isto sto je on uradio? Jer nisu bili heroji? Ne nego zato sto nisu bili ubice i kriminalci. Inace da je neko poput njega ubio recimo Hitlera ili Napoleona ili Staljina onda bi bio heroj a ne kriminalac. Razlog za to sto dok su jedni bili diktatori i ubice austrijski prestolonaslednik nije bio ni diktator ni ubica, nego je bio clan kraljevske porodice unije zemalja koja se u velikoj meri bazirala na liberalizmu, i cak i ako nije bila demokratska u danasnjem modernom smislu, bila je zemlja gde su svi mogli da zive i rade slobodno i da se krecu slobodno. Niko nije trazio od vas papire, mogli ste iz Srbije da odete u Cesku ili Madjarsku ili Austriju ako ste hteli i da ucite, radite, zivite. Mogli st da osnujete firme i u skladu sa liberalnim zakonima da radite bez da vam neko bilo sta brani. U skolama ste mogli da ucite na svom jeziku i niko vam nije branio da ucite svoju kulturu niti da zivite po sopstvenim obicajima.

Lokalna vlast je morala da radi u pravnim okvirima monarhije i nisu tolerisali nacionalizam *ni austrijski ni madjarski ni srpski ni bilo koji drugi), a to je nacionalistima naravno tesko palo...

muki

pre 10 godina

Ne postoji bosnjacka nacija na Tlu Bosne,kao sto ne postoji ni Srpska odnosno Hrvatska,(postoje smao 3 razlicite vjerske konfesije)a pokusaj stvaranja Bosnjacke nacije je samo odraz separatstickoiih teznji kriminalaca iz reda Bosanaca muslimana(jednog broja) koji bi homogeniziranjem i getoiziranjem Bosanaca muslimana na jedan dio teritorije u Bih stvorio samo Alibi za neodgovaranje za dugogodisnju kriminal kojim se bave vec 20 godina.Zapravo tim snagama ne odgovara multietnicka Bosna(kao sto ne odgovara ni separatsima pravislavcima i katolicima) i tu su na istom.Znaci ogroman broj muslimana u Bosni ne prihavata Bosnjacku naciju(koja im je preko noci nametnuta,bez ikakvog referenduma) nego su prije svega Bosanci islamske vjeroispovijesti,i zalazu se za multienicku drzavu u kojoj ce sa Bosancima i katolicima kao Bosanci da zive.Braco Srbi,nacionalizam,odnosno fasizam je samo Visi stepen Kriminala,odnosno Kriminal obojen demagogijom,pa narodi na ovim prostorima mogu da zive sretno samo u multietnickim i pro gradjanskim drustvima a ne u jedno nacionalnim i monoetnickim.U Srbiji je tako nesto i moguce jer Srbi cine ogroman dominantan procenat stanovnista ali vidimo da je trenutno na sceni "Globalizacija" i da ce na kraju opet ovaj prostor da bude jedno.

my way

pre 10 godina

Ovako, covek treba da bude objektivan, a ne da sudi na osnovu naknadne pameti, rezultata i sto je jos gore trendova. Ja nikad necu prihvatiti apsurdnu istorijsku nebulozu o Jugoslaviji i Srbiji kao agresoru u sopstvenoj zemlji devedesetih. Jasno je i da je Prvi svetski rat poceo objavom rata i napadom Austrougarske na Srbiju, zato njegova stogodisnjica treba da se obelezava u Beogradu, a ne Sarajevu. Ne treba zaboraviti da je Srbija sprecila globalne sukobe ranije prihvativsi aneksiju Bosne, koju je cela Evropa osudila, kao i nakon atentata vrlo pomirljivo 14 od 15 tacaka ultimatuma sa pozivom da se o 15. dalje razgovara. Svaki pokusaj da se na Srbiju i Srbe svali krivica za rat je sraman i ne smemo to da dozvolimo. Ali, Gavrilo Princip nije ni heroj, ni uopste pozitivna licnost. Sama Srbija je u vreme najveceg stradanja, van svoje teritorije osudila one, koji su na ovaj ili onaj nacin ucestvovali u atentatu na Ferdinanda. Imamo istoriju kojom mozemo da se ponosimo i nemamo potrebe kao neki da je falsifikujemo i zato nemojmo to da radimo.

Dadara

pre 10 godina

Kada se mudzahedini bore protiv Rusa oni su boric za slobodu. Kada lete u americke zgrade oni su teroristi.
Kada Ceceni ubijaju Ruse onda su borci za slobodu, kada ubijaju u Bostonu onda su teroristi.
Ovako mozemo u nedogled,Gavrilo Princip je povod za rat a uzrok rata treba traziti u Becu, Istanbulu i Berlinu.
Tuzno je sto Srbija i danas nema petlju da podigne spomenik Principu, a spremaju se spomenici nekim CIA saradnicima i ljudima o kojima istorija jos nije rekla sve.

Glupi vodoinstalater

pre 10 godina

Inace za I. Svetski Rat nisu krivi srbi, niti je kriv Gavrilo Princip, on bi se desilo svakako cak i da niko nije ubio prestolonaslednika. I. Svetski Rat se desio zbog resursa (stari evropski sukob) ne zbog politike niti zbog nacionalizma, a II. Svetski Rat se desio zbog ideologije.

Usput... cisto da znate u toj monarhiji postojala je slobodna stampa, sloboda govora i apsolutna autonomija univerziteta (univerzitet imao svoju cak i sopstvenu policiju potpuno nezavisnu od drzave).

Naravno nije to bilo idealno i imalo se na cemu raditi, ali ono sto je nastalo posle raspada te monarhije je bilo 100000x gore nego da su se problemi resavali politickim dialogom i prirodnom evolucijom institucija.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@ SALEM: Nisam ni ja istoričar. A priča?! Pa priča Vašim komentarom dobija još više na licemerstvu jer ste, tipično bošnjački, neke stvari NAMERNO ZABORAVILI A TEZE VEŠTO ZAMENILI.Laž je da su Srbi zaboravili Bosnu i Hercegovinu jer, da su je zaboravili, danas ih tamo više ne bi bilo. Da li slučajno ili ne zaboravili ste, takodje, da su Srbi jedan od konstitutivnih naroda BiH i da oni nisu zauzeli 2/3 Bosne i Hercegovine već su tu bili i uzeli ono što je njihovo, pošto je vama muslimanima, nagovorenim od strane Hrvata, bila loša "krnja Jugoslavija"?! Zar nije vrhunsko licemerje, tražiti prava za sebe a drugima osporavati to isto pravo, izuzev, ako Srbe ne smatrate ljudima?Vi Gavrila Principa sigurno ne smatrate herojem i to je Vaše pravo. Vas nervira što znamo razloge zbog čega je to tako. A to je samo zato što je Gavrilo Princip Srbin. I to Vas truje i uništava. Po istom principu nije dobra ni Republika Srpska, ni srpski grb, ni himna, ni ime škole, nije dobar Ivo Andrić, Branko Ćopić, Kusturica, Miloš Obilić, srpska reprezentacija, Meša Selimović, Andrić Grad ....

mali radojica

pre 10 godina

@Dragoljube kao i svi vi koji ovde analizirate teme terorizma, morate shvatiti da mesate babe i zabe. Jedno je pokusaj novokomponovanih i potplacenih kvazi istoricara da se promovisu nekakvom tezom o krivici Srbije i o terorizmu a drugo je ozbiljna istorija i ono sto pise u udzbenicima na vasu veliku zalost ne samo u Srbiji vec i sirom sveta. Tada u to vreme nije bilo terorizma u danasnjem smislu niti su se atentati smatrali takvi cinom. Cak i jedno ubistvo Kenedija, Martina Lutera,Roberta Kenedija pa i Olofa Palme-a su atentati a ne terorizam. Terorizam je kontinuirani oblik oruzane borbe koji za cilj ima iskljucivo napad i i ubijanje civila a ne vladinih sluzbenika kao i predsednika i ministra. Atentat na Ferdinanda i Sofiju samim tim nije nikakakav terorizam vec obican atentat kakvih je pre II svetskog rata bilo na pretek. Sto se tice revizionizma, on je postojan i sve agresivniji. Ovo sa Srbijom i Gavrilom je samo probni balon da se nesto ucini da bi se polako skidao teret Holocausta sa Nemackih ledja i prebacivao na druge manje i nebitne narode. Zato se moze polovinom ovog veka od istih ovih kvazi istoricara ocekivati da se jevreji optuze za izbijanje II svetskog rata i da se na njih svali teret svih zala ovog sveta. Razlog lezi u propalom pokusaju da se Srebrenica izjednaci sa Aushwitzom jer svet nije zagrizao ovu udicu.

Aleksandar

pre 10 godina

EU CITIZEN@" jer su Srbi u Austrougarkoj uživali sva prava po kriterijumima onog doba i daleko viši civilizacijski nivo nego u ondašnjoj Srbiji, već isključivo za zaslepljenu i uskogrudu logiku etničkog stada"

Uzivali slobodu??? Iz kakvog Vi odgoja i iz koje kuci Vi dolazite,da mozete ovakeve neobrazovane,krajnje degutante izjave da dajete.od kad postoje forumi i razni portali,takvi ko Vi neobrazovani ljudi dajete misljenja koja se zasnivaju na cemu??? Koliko ste vi kjniga u zivotu procitali???i,a akoste citali, citali vikend romane. Vi msilite da ste gardjanin sveta,i da za vas nepostoje granice,ono sto je naj tragicnije sebe zamisljate da ste kosmopolita,a od takve titule ste daleko barem 10000 hiljda stranica knjige koje treba da procitate.
Srbi za vreme aneksije bosne su se borili za njihovu Bosnu ne za austrougarsku,da mogu da se prezivaju kako hoce,a ne da izmislaju pogrdna i smesna prezimen kako bi doskocili Ugrima. Vi znate kako su ziveli,valdja znaju oni koji su mi o tome pricali i kako su njihovi dedovi ziveli tamo. Vi znate kako su ziveli....uh...ne pada mi napamet da se prepirem sa poluobavestenim ljudima koji misle da je EU krajnja destinacija evolucije civilizacije...ta EU je natopljena krvlju prevratima i revolucijama kakve svet nije video niti o tome citao. Princip je bio anarhista,ne slazem se sa tim sto je ucinio,ali nije nista uradio sto tad "moderna "evropa nije radila,ili se spremala da radi - "EU Citizen"..smesno!!!

djak pesak

pre 10 godina

Ako me secanje dobro sluzi, uzrok oba svetska rata bila je borba velikih sila oko kolonija. Sa jedne strane Nemacka i Austrougarska (koje nisu imale kolonije) protiv kolonijalnih imperija Francuske i Britanije.
Povod za I svetski je trebalo naci negde gde ce svi biti zainteresovani
(i Rusija i Turska, pa i ujedinjena Italija).
Gde je bure baruta? Pa na Balkanu, zna se.

Amerikanci oba puta nisu bili bas zainteresovani za kolonije, vise vole biznis vezan za ratove, ratove manjih razmera, uvodjenje demokratije ratom i humanitarne ratove.

Niko od velikih nije racunao, da ce posle II svetskog rata, doci do pada kolonijalizma. Kolonije su jedna po jedna sticale nezavisnost. Trebalo je da prodje neko vreme, pa da sve pocne ispocetka.

Oblici kolonijalizma su novi, ali cilj imperija je isti.
Mi tu uvek dobro dodjemo za potkusurivanje. Sta god radili, uvek nadrljamo. To je tuzna istina.

mlada bosna

pre 10 godina

gavrilo na sudjenju 1)ja sam jugoslavenski nacionalist koji teži za ujedinjenjem svih Jugoslavena, i nije me briga kakva ce biti država, samo da bude slobodna od Austrije////gavrilo u zatvoru natpis na zidu 2)"Nase ce sjene hodati po becu lutati po dvoru i plasiti gospodu"

dado

pre 10 godina

Ne znam od kakvog ugnjetavanja Principov atentat je oslobodio srpski narod.
Mogu samo zamisliti kako bi bilo pod Austro-Ugarskom umjesto 500god pod osmanlijama.....danasnja zemlja bi bila isarana autobhanovima a ne kaldrmom
dok bi demokracija uredila odnose medju jugosima
Sto da se radi kad covjek sa ovih prostora voli slusati mitove i bajke

Jakov

pre 10 godina

@Mladen Mladenovic: "...upisao (se) kao heroj u memorije svih Srba.." - mozda u tvojoj glavi i glavama jos nekih. U mojoj sigurno nije, a kao sto vidis srpske sam nacionalnosti. A da... sad sledi replika na izdajnika roda i naroda svog, je l?

gru

pre 10 godina

Gavrilo Princip kao maloljetnik je bio samo jedan isprani mozak i povodljivi mladic koji je mislio da ce ubistvom austrougarskog prestolonasljenika(jednog od 50 njih) da ucini nesto znacajno.Istorijski je poznato da je ovaj atentat uradio pod pokroviteljstvom srpske tajne teroristicke organizacije "Crna Ruka"(i Dragutina Dimitrijevica Apisa) sa zeljom da se Srbija i Bosna ujedine u jednu drzavu( u kojoj bi Srbi naravno bili dominantni,Velika Srbija)Ako se uzme u obzir da je ubio "monarha" okupatorskih snaga na tlu Bih iz idealistickih razloga onda se nebi mogao nazvati teroristiom,ali ako se zna da je to uradio pod pokroviteljstvom teroristicke organizacije(iz politickih razloga,maloljetnik koji je radio sta mu se kaze) onda nesumnjivo to jeste bio.

Petar

pre 10 godina

Nasi vajni istoricari uvek "zaborave" da pomenu da Princip nije ubio samo Ferdinanda, vec i njegovu trudnu suprugu. Znaci, Princip je prisao nenaoruzanim ljudima i hladnokrvno ih upucao, ubivsi cak i nerodjeno dete. I kako biste vi to nazvali? Ja takve zovem ubice. I prezirem ljude koju pokusavaju da tako nesto opravdaju bilo cime.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Nisam istoricar, pa se i necu baviti time, je li ili ne, Pricip terorista. Sta mi upada u oci je sledece: osamdeset godina nam se kroz usi provlaci prica o Principov herojstvu i tamo nekoj organizaciji po imenu "Mlada Bosna" koja se borila da oslobodi Bosnu odokupatora. 1992. su svi Srbi zaboravili Bosnu. Okupirali 2/3 Bosne, proglasili srpsku republiku, napali je svim raspolozivim sredstvima i isli da jos trag zatru...
Ma koliko je covek nezainteresovan, primeti da je licemerna ova prica.
(Salem, 10. jun 2013 13:56)

Dobro zapazanje, Saleme, mada, i meni je nesto upalo u oci. Evo, nama se vec 20 godina provlaci kroz usi prica o slobodarskom "karakteru" Bosnjacke Nacije, koja ce da istrpi sve, samo ne tudju cizmu, i cija parola je "dalje ruke od Bosne". Elem, zaista je takav stav u koliziji sa stavom koji sada preovladava u toj slobodarskoj naciji, a koji kaze da Franc Ferdinand, nije okupator, nego eto neko kome se u dogledno vrijeme planira dici spomenik u Sarajevu. Dakle, odlucite se, volite li okupatore, ili ne? Ako ih volite, recite koji su podobniji od drugih, i zasto? Moje licno misljenje da niko normalan ne moze da voli bilo koji strani faktor u svojoj drzavi (to sto ti srbe u BiH dozivljavas kao strance, i ravne nijemcima, to je tvoj problem), dakle, u pitanju je nista vise nego stara dobra srbofobija, i politika kontriranja Srbima, pa makar to znacilo i slavljenje okupacije Bosne ponosne, koja i nije tako ponosna kako se cini

Zoran

pre 10 godina

Moje dete ucilo u SAD da je on izazvao prvi svetski rat. Reko, mali, da li moze jedan covek, tako sto ubije jednog cara, da izazove rat svih na svetu, Japana, Kine,...?

Ne moze, kaze dete.

Pa ne moze.

To je bio POVOD, ne razlog.

Posmatrač

pre 10 godina

Da li je moguće da su atentat u Sarajevu inspirisale, organizovale i finansirale obaveštajne službe velikih sila kojima je odgovaralo da zarate, jer ko bi objavio rat silama kao što su Austro-Ugarska i Nemačka, zbog male Srbije...

Uzgred, može li dva laka pitanja komšijama muslimanske vere, koji neguju priču da je Princip bio terorista i da su Srbi skloni takvim rabotama?

Da li bi za teroristu proglasili i nekog Ahmeda, Muju ili Hasu da je u ime Alaha, ubio Ferdinanda ili bilo koga?

Da li mogu da uporede broj srpskih terorista i muslimanskih velikomučenika koji su kroz istoriju ubijali potpuno nevine i nedužne pripadnike druge vere?

Dragoljub

pre 10 godina

Definicija terorizma po Websterovom recniku: "Systematic use of violence to create a general climate of fear in a population and thereby to bring about a particular political objective. "

Da analiziramo: ubistvo je nesumljivo nasilje (violence). Princip i "Mlada Bosna" su ocigledno koristili nasilje da bi dostigli politicki cilj. Ono sto je za diskusiju jeste da li su mladobosanci to radili sistematski i da li im je cilj bio da kreiraju klimu straha u populaciji: ako je odgovor na ova dva pitanja pozitivan, onda Princip (i njegovi kompanjoni) jesu teroristi; tu godine starosti nemaju nikakvog uticaja (na kraju i Boston bombers nisu bili mnogo stariji...)

asd

pre 10 godina

Od toliko velikih ljudi iz naše istorije mi veličamo ovog ološa koji je ubio nenaoružanog čoveka i trudnu ženu, i doprineo zlu koje nas je zadesilo. A oni koji su ga obučili i naoružali(Crna Ruka) su 11 godina pre atentata iskasapili srpskog kralja i kraljicu.

gastos

pre 10 godina

Da, Srbija je kriva sto je Nemacka upala u Belgiju. Sta ces, jadnici nisu imali izbora.

S druge strane atentat je bio kolosalna glupost i doveo je Srbiju na ivicu propasti.

Petar

pre 10 godina

Malo je glup ovaj clanak, ako se utvrdi da je Princip bio terorista onda je Srbija kriva za Prvi svetski rat. Ispada da je Srbija stvarno stajala iza atentata. A koliko ja znam, bar zvanicno, nije. Princip je ubio coveka i njegovu trudnu zenu, sto samo po sebi jeste teroristicki cin, i nema se sta slaviti kao heroj. Bez obzira na to, Prvi svetski rat je izbio zbog velikih sila, dakle imperijalisticki, nas niko nista nije pitao, nije izbio rat zbog Srbije, niti je vodjen zbog Srbije. Iako pucati u prestolonaslednika jedne od najmocnijih drzava sveta nije bas inteligentno. On je imao 17 god. i bio je napaljeni klinac, bas kao sto sadasnje teroriste sa Bliskog istoka loze razne vodje, tako su i ovog klinca nalozili da se "bori za slobodu".

Polemid

pre 10 godina

Meni je najveće zadovoljstvo što su 1941 u sarajevu skinuli spomen ploču postavljenu Principu u čast i odneli je Hitleru da se pokažu kao verne sluge! Ima mnogo lepa fotografija tog događaja! Sledeći put su je skinule "muslimanske" patriote samo Hitlera davno nema! Neprocenjivo!

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@ EU CITIZEN: Moram da primetim, da ste Vi, kao "EU Citizen", tipičan primer indoktriniranosti i ispranog mozga. U Vašoj psihopatskoj fobiji koju gajite prema Srbiji i Srbima, potpuno ste zaboravili na zdrav razum, ako ste se,ikada, na njega oslanjali i računali. Možda bi Gavrilo Princip bio terorista da je izvršio atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Beču ili na austrijskoj teritoriji. Prestolonaslednik je ubijen na anektiranoj teritoriji na kojoj je tada živelo pretežno srpsko stanovništvo, uprkos upozorenjima svojih bezbednosnih službi o raspoloženju tamošnjeg stanovništva i preporuke da ne posećuje te teritorije. Platio je cenu za svoju monarhističku osionost a Gavrilo Princip, se svojim delom, upisao kao heroj u memorije svih Srba kojima je sloboda draža od stranih lanaca, čak i kada su ti lanci od zlata. Imate pravo. kao "EU Citizen" da učite EU-ropsku istoriju ali, nemate prava Srbima da imputirate svoje neznanje i laži.

miroslav

pre 10 godina

Ja sam Hriscanin srpskoga porekla i za mene i moju veru taj Gavrilo Princip je UBICA i nista vise ni manje od toga.On je pucao i usmrtio drugoga coveka koji je mirno setao.Bozje poruke i zapovesti obicnom coveku su vrlo jasne i precizne i tu nema mesta razlicitome tumacenju.

IvanNS

pre 10 godina

Za neke je junak ,a za neke terorista i tako ce ostati. Za mene jeste terorista jer u Austougarskoj tj. u Becu su bili podeljeni oko toga da li napasti Srbiju ,a atentat je oduzeo pravo onima koji su bili protiv rata sa Srbijom. Nasi udzbenici od ‘90 tih su puni nacionalizma, izvuceni delovi istorije koji su podobni. A i pre toga u titoizmu samo drugacije. Gledajte istotiju bez emocija i realno samo ce vam se kasti

Gavrilo

pre 10 godina

Mozete vi slaviti i u Sarajevu i u Becu, ali smo mi svoju slobodu platili skupo i opet ako treba platicemo!!!!!! NASE CE SJENE HODATI PO BECU
LUTATI PO DVORU
PLASITI GOSPODU

pero

pre 10 godina

Nisam istoricar, pa se i necu baviti time, je li ili ne, Pricip terorista. Sta mi upada u oci je sledece: osamdeset godina nam se kroz usi provlaci prica o Principov herojstvu i tamo nekoj organizaciji po imenu "Mlada Bosna" koja se borila da oslobodi Bosnu odokupatora. 1992. su svi Srbi zaboravili Bosnu. Okupirali 2/3 Bosne, proglasili srpsku republiku, napali je svim raspolozivim sredstvima i isli da jos trag zatru...
Ma koliko je covek nezainteresovan, primeti da je licemerna ova prica.
(Salem, 10. jun 2013 13:56)

prvo tada su u bosni srbi cinili oko 70% stanovnista i samo zahvaljujuci vasoj genocidnoj politici u prvom i drugom svjetskom ratu su svedeni na manjinu,drugo nisu srbi okupirali dvijet trecine bosne posto je gruntovno blizu 70% zemljista u bosni i pripadalo srbima tako da srbi nista nisu okupirali nego su cak i svedeni na manje nego sto im pripada.
A sta je i ko je Gavrilo Princi a sta ste i ko ste vi najbolje govori cinjenica da su u drugom svjetskom ratu nacisti skinili spomen plocu principu i da ste je posle toga i vi skinu za vrijem ovog rata sto bi se reclo svaka ptica svome jatu leti.A vi ste inace kroz istoriju uvijek ratovali za okupatore a protiv starosjedeoca srba al sve se vraca sve se placa.Pa ce se i bosna vratit na stanje od prije prvo svjetkog rata.

Previše nategnuto

pre 10 godina

Pokušaj istorijskog redefinisanja Gavrila Principa kao teroriste metodološki nije povezan sa utvrđivanjem odgovornosti (tačnije uroka) za izbijanje I svetskog rata. Uzroci izbijanja I svetskog rata umnogome su kompleksniji od bilo kog pojedinačnog događaja, bez obzira da li je to atentat na austrougarskog prestolonaslednika, ili, na primer, odbijanje bečkog ultimatuma od strane Beograda.

Sa druge strane, što se tiče kvalifikacije koja podrazumeva terorizam, istorijski događaj koji je opisan kao sarajevski atentat nema bitnih elemenata terorizma, jer efekat atentata na nadvojvodu Ferdinanda Habzburškog nije bio strah koji bi se uvukao "u kosti" pripadnika aneksionog režima ili pak običnih građana Sarajeva, Bosne i Hercegovine ili austrougarske carevine u užem smislu. Atentatori su odnah uhvaćeni, utamničeni i ekspresno (za 11 dana, 3 meseca nakon hapšenja) osuđeni na maksimalne kazne. Pre bi se takav sudski proces (12-23. oktobra 1914) mogao nazvati terorom, nego sam čin atentata.

boske

pre 10 godina

jedina istina je da je bio bosanac,po receptu tu su glupi srbi iz srbije,koji ce ginuti za nas,mi cemo lepo kad svi izginu zauzeti srbiju kao sto je i bilo,srbija vise ne postoji,unistili ste je u prvom,a dokrajcili u drugom i posle drugog svetskog rata.

Ko sa njima tikve sadi...

pre 10 godina

E braco Srbi...

Vidi se da nemate pojma o pravoj, skrivenoj istoriji.

Crna Ruka i Apis, organizatori atentata su bili masonski vojnici, koji nisu znali pravu pozadinu pripreme Velikog Rata kako su ga tada zvali.

Pravi razlog tog rata, a u dilu sa Austrougarima, je uvodjenje komunizma u Rusiju i zbacivanje Cara i zatiranje loze carske porodice. Zato su ih tako (pa i decu) brutalno ubili i tela sakrili.

nio

pre 10 godina

Zamislite da danas Son Koneri ubije princa Harija.Sta bi on bio u ocima engleza?
(chohano, 10. jun 2013 14:00)

Škoti prihvataju britansku kraljevsku porodicu i njihova vlast nad Britanijom nije okupatorska, niti protivna zakonu i želji lokalnog domicilnog stanovništva. I kakve to veze ima sa Principom i Ferdinandom?

cvrle

pre 10 godina

Izgleda da je bespredmetno govoriti o istorijskoj istini i tu se slažem sa istoričarkom koja govori da nema objektivne istorije. Onda ne treba da postoji strah ili histerija od "revizije" ili preispitivanja nekih istorijskih gledišta, koje su pisali tadašnji pobednici, zavisno od svojih interesa. Ako je tako, maksimum objektivnosti je interpretacija činjenica iz različith uglova i uporedno prikazivanje različitih gledišta. Ne bez razloga se ovde uporedjuju Princip i Vlado Černozemski. Kriterijumi su različiti, zavisno čija je istorija i sloboda u pitanju, zar ne? Još jedan primer subjektivnosti je ovde navedena teza istoričara da "Srbija nije bila u stanju kao mala zemlja da teroriše nekoga", a npr. postoje dokumentovani i brojni slučajevi terora tadašnje srpske vlasti u Makedoniji posle balkanskih ratova, zbog čega je recimo i poslanik u skupštini SHS Peruničić svojevremeno izjavio: "Ako bi na neki način mogao da vaskrsne Abdul Hamid (sultan otomanskog carstva) i da ode u "Južnu Srbiju" odnosno Makedoniju, on bi sa ushićenjem uzviknuo: Evo dostojnih naslednika koji se staraju da sačuvaju amanet koji sam im ostavio". Dakle, kada bi bilo manje subjektivnog slepila i istorija bi bila objektivnija a odnos prema njoj pravedniji i pomirljiviji.

pustinja u gradu

pre 10 godina

(Mladen Mladenovic, 10. jun 2013 14:01) Mislim da ni u uslucaju da je atentat izvrsen u Becu to ne bi bio teroristicki akt.U pitanju je prvi covek okupacionih snaga.U teroristickim napadima su meta uvek neduzni civili,obicni gradjani.U atentatu su ubijerni nadvojvoda i njegova supruga.

crni domino

pre 10 godina

Gavrilo Princip za nase istoricare nije terorista! U redu!...
Hasim Taci nije terorista za albanske istoriicare! I to je u redu!
I sta sad?...
More, jaki ste mi vi istoricari! Zanosite kako vetar duva.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@ MIKIN: Kako će Dačić sprečiti reviziju istorije?! Pa, vrlo jednostavno. Tako što ćemo decu u Srbiji u školi učiti da je Gavrilo Princip srpski heroj i patriota, koji za slobodu i čast otadžbine nije žalio ni svoj život. Isto kao i Major Gavrilović za odbranu Beograda, kao i hiljade drugih, kojima je sloboda, lična i svoga naroda bila draža od života u ropstvu i lancima.Postavljam ha Vama pitanje: KO ĆE NAS U TOME SPREČITI? Čak da postave i revizore u našim školama, koji će prisustvovati časovima istorije, istinu nam niko ne može ukrasti. Oni koji smatraju da je bombardovanje Srbije legalan,legitiman i humani čin, Gavrila Principa smatraju teroristom. To je isti šablon, ista matrica gospodo, u koje se ljudi od digniteta nikada neće uklopiti.

Milan

pre 10 godina

Uvek sam sa podsmehom slušao one koji govore o teoriji zavere protiv nas,ali sada počinjem da mislim da ipak ima nečega u tome.
Zapad podržava i Hrvate i bosanske muslimane i Albance protiv Srba.Kosovo su odvojili od Srbije,dok Republika Srpska ne sme ni da pomisli na nezavisnost.EU postavlja Srbiji uslove koje nije postavljala nijednoj drugoj državi,a evo sad se kreće i sa istorijskim revizionizmom,pa će ispasti na kraju da je Srbija napala Austro-Ugarsku.
Srbija je od nezavisnosti 1804.do sada bila trn u oku svim zapadnim silama od Napoleonove Francuske,preko Austro-Ugarske i nacističke Nemačke,do NATO-a(tj.Amerike) i sve te sile su gledale da Srbija bude što manja i slabija.Videćemo kako će se sve to završiti....

istoricar

pre 10 godina

@(Milan, 10. jun 2013 13:28)
Gavrilo Princip je uhapsen odmah nakon samog atentata u Srajevu.
Da nisi bezao sa casova istorije bi to znao.

bgd

pre 10 godina

Ako je izlet pojedinca zasto ga Srbija nije izrucila nego je stala iza ubice. Naravno da Austrougarska jedna od najvecih sila tog vremena preko toga nije mogla da predje. To nije ni prvi ni poslednji put da se inatimo sa velikim silama i uvek izvucemo deblji kraj. Podrazumeva se nikada ne izvlacimo pouku.
(Milan, 10. jun 2013 13:28)

Koliko ti ne poznaješ istoriju:
- kako da ga izruči kada je uhapšen u Sarajevu čim je pucao???
- po čemu to je Srbija stala iza ubice?

A zbog čega je Ferdinand uopšte došaou Bosnu u julu 1914?
- nadgledao je vojne manevre na brdovitim bosanskom terenu, jer su trenirali trupe za napad na Srbiju.

wiener

pre 10 godina

ja ne znam ko normalan krivi srbiju za pocetak prvog svetskog rata? svuda se uci da je do rata doslo jer je nemacka, koje je postala velesila relativno kasno i zelela je novu podelu kolonija i interesnih sfera. doduse nisu ni ostale velesile bile nevinasca, ali nemacka je ta koja je htela rat.

a sto se tice principa, on nije uradio nesto neuobicajeno za to vreme - na primer, eugen schauman je ubio ruskog generalnog guvernera u finskoj. i to nije jedini primer. evropske zemlje u to vreme nisu bile dovoljno demokratske, pa su mnogi ljudi pribegavali atentatima. ja ne mislim da su ti ljudi bili teroristi.

marko m.

pre 10 godina

Valjda je Gavrilo Princip bio slucaj Racak ili Markale 19 veka.Ako je terorizam boriti se za slobodu svog naroda i jezika onda ja Austrougarska bila klasican OKUPATOR. A kao sto svi slobodoumni ljudi se bore protiv takvih logicno je onda sto se i mi Srbi borimo za slobodu.samo nemogu da dokucim ko je bio Vilijem Valker u vreme sarajevskog atentata.Koli je onda donosio povrsne zakljucke.Ocito je da borba za Srpski rod i porod nece biti skoro zavrsena.Gavrilo Princip 2013.

Branko

pre 10 godina

Sve je moguće, zato što se trenutno vrši revizija Prvog i Drugog svetskog rata i rezultata ta dva rata. Poraženi u tim ratovima danas kreiraju međunarodnu politiku pa samim tim treba da upodobe i istoriju. Kako se ono kaže "pobednici pišu istoriju", e pa sada vam je upravo to.

mmiroslav

pre 10 godina

Klasičan terorista i atentator. Da nije bilo prvog sv. rata čiji je jedan od direktnih uzročnika sarajevski atentat Srba bi danas bilo oko 20 miliona. Toliko o "koristi" od sarajevskog atentata.
(Predrag, 10. jun 2013 12:30)

Ovde se vididi da je neko sedeo na ušima na časovima istorije i nije naučio da barata osnovnim istorijskim pojmovima. Čoveče nauči razliku između uzroka i povoda!!! Sarajevski atentat nije bio uzrok rata, već povod za rat a to nije isto!!! Povoda je moglo biti mnogo, ali je ispalo da je to baš ovaj atentat, a uzroci rata su mnogo dublji od jednog atentata u okupiranoj Bosni!
Uostalom poznato je da prestolonaslednik nije bio omiljen u vodećim austrijskim krugovima i kada je ubijen nisu mnogo žalili za njim, već su to iskoristili kao povod za slanje ultimatuma Srbiji za koji se unapred znalo da ga neće prihvatiti jer je direktno narušavo njen suverenitet.

EU Citizen

pre 10 godina

Onda se to nije zvalo terorista, jer termin prosto nije izmišljen, ali prema današnjim kriterijumima, Gavrilo Princip je čist terorista, i sramota je da jedan ordinarni ubica koji se nije borio ni za kakvu "slobodu", jer su Srbi u Austrougarkoj uživali sva prava po kriterijumima onog doba i daleko viši civilizacijski nivo nego u ondašnjoj Srbiji, već isključivo za zaslepljenu i uskogrudu logiku etničkog stada, još uvek ima svoju ulicu u Beogradu i mesto u svim udžbenicima istorije (u kojima, doduše, po dobroj staroj srpsko-jugoslovenskoj tradiciji ispiranja mozga od malena, ima i mnogo grđih laži i gluposti). A što se tiče kredibiliteta srpskih istoričara, on je veoma nizak, težeći prema nuli, u velikoj većini to su ekstremni nacionalisti SANU-Udba tipa, prošarani po kojim komunistom/neokomunistom, poput gospođe (drugarice? :) ) Stojanović, pa o nekom objektivnom gledanju na prošlost ne može biti ni govora.

Čiča Miloje prilično dugo pamti

pre 10 godina

"I mi radimo sada taj posao u SANU, odnosno objavljujemo jednu višetomnu seriju - Dokumenti o spoljnoj politici Kraljevine Jugoslavije od 1903. do 1914", istakao je Živojinović.
Akademik Živojinović je nešto pobrkao, valjda od starosti. SRBIJA je bila kraljevina u periodu o kome govori, sve do 1929.godine nije postojala Kraljevina Jugoslavija, od 1918. do 1929. zvala se Kraljevina SHS.

mikin

pre 10 godina

"Premijer Ivica Dačić poručio je sredinom maja da Srbija neće dozvoliti reviziju istorije u kojoj bi srpski narod bio optužen za početak rata. "
-------------------------------------------------------------------------
Bas me zivo zanima KAKO ce to da spreci!

Bojan

pre 10 godina

Članovi Mlade Bosne, između ostalih: Mehmed Mehmedbašić, Ivo Kranjčević, Ivo Andrić... Pitanje za komšije: Jesu li i oni terorirsti?

Salem

pre 10 godina

Nisam istoricar, pa se i necu baviti time, je li ili ne, Pricip terorista. Sta mi upada u oci je sledece: osamdeset godina nam se kroz usi provlaci prica o Principov herojstvu i tamo nekoj organizaciji po imenu "Mlada Bosna" koja se borila da oslobodi Bosnu odokupatora. 1992. su svi Srbi zaboravili Bosnu. Okupirali 2/3 Bosne, proglasili srpsku republiku, napali je svim raspolozivim sredstvima i isli da jos trag zatru...
Ma koliko je covek nezainteresovan, primeti da je licemerna ova prica.

Jovan

pre 10 godina

Zašto se ne pođe od činjenice da je BiH bila okupirana od strane Austrougarske monarhije u to vreme i da narodi koji su živeli i žive u BiH nisu samostalno izabrali da žive u Austrougarskoj. Ako je čin ubistva prestolonaslednika učinjen u BiH od strane pripadnika naroda koji su živeli u BiH i u okviru borbe za njihovo oslobođenje, onda to nije teroristički akt, a još manje je razlog za početak I Svetskog rata, pre će biti razlog dalje širenje Austrougarske monarhije. Uostalom, nije Srbija napala Austrougarsku već obrnuto.

Jegulja

pre 10 godina

ubistvo ferdinanda je bio POVOD a ne uzrok prvog svetskog rata. da velike sile nisu htele ili nisu bile spremne za rat jednostavno bi pustili AU da se fajta sa srbijom i to bi bio lokalni rat. antagonizam (UZROK) izmedju "mladih" i "starih - imperijalnih" sila je bio toliki da je bilo pitanje trenutka izbijanja svetskog rata. POSLEDICA prvog svetskog rata je da su "mlade" sile osujecene u svojoj nameri,"stare" sile su zadrzale svoje pozicije sve do '45 kada ih je USA ustrojila i ostavila SSSR kao jedinog igraca pored nje (zbog toga je morao da se desi drugi svetski rat), a kraljevina shs i jos par novih drzava stvorene kao statisti i neke od njih ukinute kada je prestala potreba za njima.

vladaL

pre 10 godina

Neverovatno je slusati da se istorija posle 100 godina revidira, samo zato sto danas to nekima odgovora. Pitam se sta ce biti kada bude bilo 100 godina od II Svetskog rata. Neverovatno je kako ovaj svet nije nacisto ni sa cim. Znaci ako budemo jaci i budemo diktirali politiku sveta, da mozemo da menjamo istorijske cinjenice kako se nama dopadaju i da nateramo druge da ih postuju, pa cak i one na ciju stetu radimo. Neverovatno svet je otisao u propast. Ovo je samo dokaz da na ovom svetu pravda pripada (na zalost) samo jacima od tebe.

gunar

pre 10 godina

Opšte neznanje najbolje se vidi u komentarima na ovakve tekstove, od teorije da je atentat izazvao svetski rat, za koji su sesvi deset godina spremali, do toga da smo mi u stvari Rimljani, a u Becu su varvari. Prosto ne znas koja od dve ekstremne strane je gluplja, potpuno zaslepljena svojim uverenjem.
Cinjenica je da je politickih atentata u 'dugom XIX veku' bilo mnogo, da su stradali i tirani i reformatori i konzervativci, potpuno bez diskriminacije. Daleko od toga da je bilo kakvo ubistvo opravdano, ali ni životi običnih ljudi u to vreme nisu bili naročito na ceni, besomučno su ih slali u ratne klanice da bi neki od velikih državnika ostvario svoj veliki plan. Tempora, mores.
Gledati na istoriju onako kako preporučuje gđa Stojanović je bizarno. Postoje činjenice i istoričari treba da se bave utvrđivanjem njih. Iznošenje teorija i stavova baziranih na trenutnom Zeitgeistu je direktno antinaučno. Smuči mi se kad ljudi sa današnjim shvatanjem koncepta ljudskih prava i ravnopravnosti rasa i nacija prave kvazinaučne emisije o starim Grcima i Rimljanima, o Tamerlanu, ili još bolje - o kolonizaciji Afrike, pa se malo posipamo pepelom zbog svega...
Sve je to samo dokaz da je i istorijska nauka postala deo današnje MTV civilizacije.

car do kraja

pre 10 godina

Pokušaji da se na Srbiju svali krivica za izbijanje Prvog svetskog rata su "ekscesi pojedinaca", ali nije nemoguće da iza njih stoje određeni politički motivi, ocenjuju istoričari.
Ista stvar kao i za bosnu,o tome kako su bosnjaci zapoceli rat!

DR

pre 10 godina

I ubice kralja Aleksandra Obrenovica i Drage Masin i ubice prestolonaslednika Ferdinansa i njegove zene i ubice kralja aleksandra Karadjordjevica i ubice zorana Djindjica su isto-teroristi.

Marko

pre 10 godina

Da nije bilo tog atentata oni bi izmislili neki drugi razlog da pokrenu rat i to je dobro poznato i stranim istoričarima. Ni jedan rat u modernom svetu se ne vodi zbog nacionalizma, mržnje već zbog interesa velikih sila. One samo iskoriste nesuglasice između naroda i povedu rat to prikažu kao svađu i sukob oko releigije, nacionalnosti, ugrožavanja ljudskih prava a zapravo samo traže razlog da započnu rat i uvek se iza toga krije interes. U I svetskom ratu želeli su novu podelu teritorija jer nakon slabljenja Osmanlijskog carstva i smanjivanja njegove teritorije ostale su mnoge teritorije koje su podeljene između naroda koji su ostali da žive na tim prostorima. Neki su bili saveznici Austrougarske a neki više naklonjeni Velikoj Britaniji i Francuskoj, Austrougarskoj se nije sviđalo postojeće stanje i nakon Balkanskih ratova oni su hteli drugačiju podelu ali to nisu dozvoljavale druge sile i tražili su razlog da započnu rat. II svetski rat je specifičan jer je pored rata za moć, jer je Nemačka nakon I svetskog rata bila u velikoj krizi i želela da osvaja jer je smatrala da joj pripada više, pored tog osnovnog razloga ubacili su i ideologiju mržnje prema Jevrejima, bogatim trgovcima, jer oni su živeli bolje od Nemaca u periodu velike inflacija lako je bilo prikazati narodu kako su oni krivci samo zato jer su uspešniji. Opet se samo tražio razlog za početak rata. I danas vidimo istu sliku. Vjetnamski rat je bio rat između SAD i SSSR-a. Sirija je danas, da ne nabrajam dalje.

Branko

pre 10 godina

Imam samo jedno pitanje za istoričare. Šta je pisalo u originalnom policijskom zapisniku sarajevske policije u vezi atentata Gavrila Principa. (četri metka u kameni zid pored Miljacke a peti metak u cevi pištolja).

Divos

pre 10 godina

У одличном мађарском филму "Пуковник Редл" (1985), Франц Фердинанд (имао у разним периодима више функција) је приказан као један лик склон садизму, а у филму користи и реченицу "само мртав Србин је добар Србин". Ово је ипак слободни филмски приказ изузетног редитеља Иствана Саба, али чињеница јесте да је у Аустро-Уграској према свим словенским народима вођена једна политика присилне (или тихе) асимилације и угњетавања, и да су припадници словенских народа са јачом националном свешћу доживљавали ту творевину као тамницу народа. Зато овај држаљанин Аустро-Угарске и истински српски родољуб, Гаврило Принцип никако не може бити терориста него човек који се, следећи своје идеале, одлучио на овај корак, и да учини ово свакако храбро дело. Наравно, у главама острашћених мрзитеља срспког рода јесте, али у главама таквих је и књижевник И.Андрић српски терориста, и наравно глупо је таква мишљеања доживљавати као ставове урачуњивих људи.
Историчарка Д.Стојановић јесте делимично у праву, историја јесте озбиљна наука, али смо сведоци да се историја покушава прекрајати и тумачити, то све чешће чине у БиХ, Хрватској, а богами и у Аустрији. Зато и јесте реална опасност, јер се већ чују тврдње да је овај атентат повод за почетак 1.светског рата, наравно сулуда и неразумна мисао, јер повод јесте брутална агресије Аустро-Угарсе на Србију (28.07.1914) и само то може бити, уосталом то доказује и хронологија тих бурних догађаја.
Зато истину ио треба зборити, па ако треба и стално понављати.

mislite o tome

pre 10 godina

ako je to tako onda su i vlade francuske, velike britanije, rusije, i ostalih zemalja koje su istog dana objavile rat onima koji su objavili rat teroristima bile na strani terorista u prvom svetskom ratu.

Mrle

pre 10 godina

Mda, nije terorist vec anarhist. Samo koji se to anarhist zalaze za propast jedne i nastanak druge drzave? Ili mozda se ipak ne radi o anarhistu?

Petar

pre 10 godina

Princip nije tada ubio samo Ferdinanda, nego i njegovu trudnu suprugu. Znaci, hladnokrvno im je prisao, nenaoruzanima, i upucao tri ljudska bica, a jedno je bilo jos nerodjeno. Nego sta je ako nije terorista? Zovite ga kako hocete, ali on je ubica. To se ama bas nicim ne moze opravdati. Prezirem ljude koji pokusavaju da stanu iza toga.

Svedok

pre 10 godina

Istorija je nauka puna iskrivljenih istina i interpretacija, jer istorija se piše onako kako odgovara vladajućoj strukturi. Mi smo svi prihvatili istoriju Egipta i Rima kao činjenicu i to uglavnom niko ne osporava, jer te države više ne postoje i ničiji nacionalni interesi nisu ugroženi. Malo ko se sekira da li je to istina i da li je Troja bila tamo ili vamo. Njemačka se uzdigla kao lider evropske unije i želi da sa sebe skine dio tereta prvog i drugog svetskog rata. Platiš istoričare i dobiješ rehabilitaciju. Ali, postavimo sebi pitanje iz sadašnje perspektive. Da li bi nekog Iračanina optužili da je terorista kada bi ubio predsednika SAD u poseti Iraku. Irak je očigledno okupiran od strane SAD. Ista stvar bi bila sa nekim Ircem u Sj. Irskoj, koji bi pucao na kraljicu ili na premjera Velike Britanije. Sada su to malo drugačije upakovane situacije, jer niko ne anektira teritorije kao nekada, nego ih "oslobađa" i dovodi na vlast neke druge, koje služe njihovim ekonomskim i vojnim interesima. Dakle, tako je i Kosovo "oslobođeno". I kada bi neko od Srba pucao na nekog zvaničnika SAD, bio bi sigurno proglašen teroristom. Bitna razlika između Kosova danas i BIH 1914. je da su tada Srbi pretstavljali apsolutnu većinu stanovšitva BiH, dok su na Kosovu to Albanci. Da bi se razumeo taj problem i mnogi drugi, morate stvari pogledati tuđim očima. I ne morate pri tom da pišete lažna imena poput "Dejana".

cole

pre 10 godina

Profesor Dubravka Stojanovic u prvoj recenici kaze (parafraziram): Istorija je ozbiljna nauka i ne veruje da evropski istoriografi mogu u dogledno vreme u udzbenike uneti da su Princip i Srbija krivci za izbijanje velikog rata... Pa nam na kraju pojasnjava: Nema objektivne Istorije. Istu pisu pobednici. Malo (vise) kontradiktorno!?

Ako Srbija po misljenju nasih istoriografa nije krivac za prvi svetski rat, bar neka se sloze, da smo, apsolutno najveci krivci za ratove i stradanja u bifsoj Jugi, tj. da je Srbija htela, moglo je i bez ratova.

Milan

pre 10 godina

Ako je izlet pojedinca zasto ga Srbija nije izrucila nego je stala iza ubice. Naravno da Austrougarska jedna od najvecih sila tog vremena preko toga nije mogla da predje. To nije ni prvi ni poslednji put da se inatimo sa velikim silama i uvek izvucemo deblji kraj. Podrazumeva se nikada ne izvlacimo pouku.

semifor

pre 10 godina

Ja sam student Istorije u Nemackoj. Pa cak i ovde jedan od mojih Profesora koji je specijalizovan na Imperijalizam i Prvi Svetski Rat, po nacionalnosti Nemac, kaze da Atentat u Sarajaveu nije pokrenuo Rat. Vec Ultimatum Austro-Ugarske prema Srbiji, i slepo podrzavanje Nemackog Cara. Secam se tacno njegove Analogje: "Zamislite da vozite vise no sto vam ogranicenje dozvoljava, preticete a vidite da se krivina priblizava..."
Princip je sa svojim postupkom eventualno ubrzao Rat, ali mu nije dao razlog. Razlog je vec uveliko postojao u Evropi, sklop Saveznika i uvelika Militarizacija uoci Industrijalizma.

Mirko

pre 10 godina

Број жртава у Првом светском рату (војних и цивилних) је био преко 37 милиона - преко 15 милиона мртвих и 22 милиона рањених. У број мртвих улази скоро 9 милиона војних жртава и око 6,6 милиона рањених. Силе Антанте су изгубиле више од 5 милиона војника а Централне силе више од 3 милиона.
(wiki)

miha bukovac

pre 10 godina

Istorija (History) - povest - povijest = komentar događaja a nikako događaj, prema tome može se upotrebiti i u političke svrhe što se (u glavnom) i radi u zavisnosti od cilja politike. "...čovek pokvari sve..." (stih iz jedne pesme) tako se istinom od vajkada manipuliše i sa komunizmom i sa demokratijom sa pravima čoveka. Razni "filosofi" (sofisti "dialektičari") okreću (zamenjuju teze, spinuju) istinu do u njenu suprotnost (ako im tako odgovara) i protiv toga se teško boriti jer čovek je još uvek zver,
(...samo ta zver ume da misli, a zver što misliti može Tvoj antipod je postao o Svevišnji Bože...")

AlexP

pre 10 godina

(Milan, 10. jun 2013 13:28)
Nisi trebao bezati sa casova istorije.
Uostalom,Srbija je prihvatila sve tacke ultimatuma osim one koja bi dala odresene ruke Austriji da njihova policija vrslja i hapsi po Srbiji,to je bio razlog da Austrija objavi rat Srbiji.
Dalje,Gavrilo ne moze biti terorista vec atentator,terorizam je usmeren uglavnom ka civilnom stanovnistvu otmice,bombe u avionu,pozoristu,pijaci itd.

vostani carice

pre 10 godina

Pa ko je ikad i rekao da je Gavrilo terorista? Mozda neki sarlatan koji ne zna ni osnove Balkanske istorije.
Teroristi su Autrougari koji su jedva cekali da oteramo Turke pa da se usetaju da nas kolonizuju.
Sva sreca tu je bio Gavrilo sa ekipom, inace bi sad svi timarli konje.

vmro

pre 10 godina

a sta su onda oni koji su ubili kralja u marseju?borci za slobodu?
(ja..., 10. jun 2013 12:12)
E, pošto su ubili srpskog kralja onda su teroristi, he,he..!

asteriks

pre 10 godina

proglasavanje gavrila principa za teroristu se ne bi svidelo vecini zemalja evropske unije, a posebno novom clanu hrvatskoj, sloveniji, ceskoj, slovackoj, rumuniji itd. spisak naslednika protivika austorugarske monarhije i nemackog rajha je ogroman, cak i u evropskoj uniji.

mitoman

pre 10 godina

Volim Srbiju i sanjam o Vaskrsu Srpstva, ali ne podržavam atentatore bilo koje nacionalnosti! Ko zna šta bi bilo da nam nisu ubili Karadjordja, Kneza Mihaila, Kralja Aleksandra Obrenovića, Kralja Aleksandra Karadjordjevića i na kraju Zorana Djindjića... Nažalost nas još uvek prati mit Kosovskog boja i Miloša Obilića.. Ne podržavam!

Romel Edvin

pre 10 godina

Po budalama, svi oni koji su pokusavali da ubiju i svrgnu sa vlasti Adolfa Hitlera su teroristi. Izgleda da svako ima prava da lupeta i glupeta sta hoce. Kada se ubija tiranin koji terorise narod to je pozitivan cin, kada se ubija nevin narod to je terorizam.

Predrag

pre 10 godina

Klasičan terorista i atentator. Da nije bilo prvog sv. rata čiji je jedan od direktnih uzročnika sarajevski atentat Srba bi danas bilo oko 20 miliona. Toliko o "koristi" od sarajevskog atentata.

Mika

pre 10 godina

Došao si Bosnu pohoditi,
Ne znaš dobro srpski govoriti,
Evo tebi srpska gramatika,
Iz mog automatika!!!

Gavrilo napisao na zidu Češkog zatvora!!!

DaSa

pre 10 godina

(USTAV1990, 10. jun 2013 12:10)

Da, da, da ... i svim narodima hteo dati autonomiju ?!? Bio je demokrata i reformator, ma bas je bio darezljiv taj prestolonaslednik ?!? Svaki Srbin koji je hteo napredovati u nekoj drzavnoj sluzbi u toj monarhiji imao je limit dokle moze kao pravoslavac, ako je hteo preko tog limita morao je menjati veru.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Možda će Austrija i potomci monarhista Gavrila Principa smatrati teroristom ili, čak i nečim gorim, ako se pronadje neki prigodniji termin, ON, za nas Srbe, uvek treba i mora ostati simbolom slobode i nepokora. Davanje "titule" zločinac ili terorista, danas je u službi prljave politike novih kolonijalista, koji svoje osvajačke i invazionističke ratove pokušavaju da predstave kao borbu za ljudske slobode i demokratiju. U srpskoj istoriji, postoji puno primera stradanja, za svoj narod i otadžbinu. Možda je novo definisanje njihovih podviga način da nas dodatno satanizuju i obezvrede. Uprkos materijalnoj propasti, kojoj je planski podvrgnuta Srbija, kako od strane stranih zavojevača tako i od strane domaćih marioneta, čiji je cilj, zamena svega nematerijalnoga, za "šaku kukuruza", sve dok postoji sećanje, sve dok postoje mitovi, sve dok postoji jezik, istorija i primeri čojstva i junaštva, Srbija će živeti i ponovo naći svoje mesto koje joj pripada. U galeriji velikana, koji su za dobro svog naroda žrtvovali sebe, spada i Gavrilo Princip.

bbc

pre 10 godina

Ne vidim nikakvu razliku između Principa i Černozemskog...Obojica su ubili jer su smatrali da im je država okupirana. Ili su obojica teroristi ili nisu.

Kropotkin

pre 10 godina

Rimljani su govorili da je istorija uciteljica zivota, a ta uciteljica je bila Rimljanka, jer su Varvari bili nepismeni. E sad su se i oni opismenili i hoce da pisu svoju istoriju kako im odgovara, moze im se jer su najjaci. Nismo mi isli gore kod njih, pa su nam zbog toga pobili trecinu populacije i preko 65% muskaraca, nego su oni dosli u Srbiju i to nam uradili.

bobo

pre 10 godina

nas gavrilo i mladi talijan atentator na caricu Sisi pripadaju istoj epohi i slicnim idejama (oslobodjenje srba, italijana od austrijske krune).
Pozorisni glumac i njegova ekipa, atentatori na Linkolna, vremenski i po okolnostima sasvim druga prica. Atentat u Marseju treca prica, naizgled balkanska a sasvim "jevropejska".

Protecice mnogo vode ladne i Drinom i Savom dok kod nas i u blizem okruzju prestanu biti uzor i dika, ajduci, uskoci, crnorukci, mladobosanci i druge delije.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 10 godina

Oko ovoga treba konsultovati velike zapadne demokratije. Meni se čini da su po današnjim shvatanjima i partizani (1941-1945) na čelu sa Brozom bili teroristi. Jer po današnjim, opšte prihvaćenim shvatanjima, ko na svojoj teritoriji napada tudje okupacione snage, je terorista.

bgd

pre 10 godina

On je bio mladić koga su opasni ljudi zaveli velikim idejama.

Atentat je bio organizovan amaterski, a uspeo je samo zbog spleta neverovatnih okolnosti.

Izem ti državu koja okupira i pripoji sebi teritoriju sa koje je narod izbacio drugu državu, a posle doživi da joj nespretni maturanti ubiju prestolonaslednika.

USTAV1990

pre 10 godina

Gavrilo Princip je ubio prijestolonasljednika reformatora i demokrata, koji je imao u planu federalizirati AU monarhiju i svim narodima dati autonomiju.
Vlado Černozemski je ubio kralja diktatora, koji je svim narodima Jugoslavije uzeo autonomiju.
Junaci ili teroristi?!

zur'an

pre 10 godina

Prvi svetski rat poceo bi i bez atentata.Nezaboravimo: kada ratna se masina pokrene tesko se zaustavlja.A to sto okrivljuju Srbiju
je obicna budalastina.
Tako mogu da okrive.Srbiju za prodor Islama u Evropu zbog izgubljene Kosovske bitke. Tako.

slucajni_prolaznik

pre 10 godina

Franc Ferdinand je terorista...nasao sam citajuci hrvatske knjige podatak da je na njega pokusan atentat u dalmaciji malo pre sarajeva, ali ga metak promasio...

Opasan Neki Lik

pre 10 godina

Princip je bio instruiran od strane srpske obavještajne organizacije tj. samog Apis-a da se uključi u Crnu ruku i da izvrše atentat na Ferdinanda jer je anektirao BiH 1908. godine na čiji teritorij je do tada računala Kraljevina Srbija. Naravno, bio je mlad i ne pretjerano inteligentatan, glavu su mu napunili nekim patriotskim pričama i podigli "nacionalnu svijest" do neslućenih razina (to i danas dobro funkcionira) i igrom slučaja se zatekao na mjestu prolaza Ferdinanda i usmrtio ga. Nije toliki problem u Principu, on je kako rekoh mali glupi kotačić u zavjeri, problem je bio Apis koji je bio beskrupulozan i htio potpaliti bure baruta bez obzira na posljedice. No i njemu se sudbina nije baš osmjehnula. Kralj ga je riješio u Solunu.

NekoIzMase

pre 10 godina

Princip je bio instruiran od strane srpske obavještajne organizacije tj. samog Apis-a da se uključi u Crnu ruku i da izvrše atentat na Ferdinanda jer je anektirao BiH 1908. godine na čiji teritorij je do tada računala Kraljevina Srbija. Naravno, bio je mlad i ne pretjerano inteligentatan, glavu su mu napunili nekim patriotskim pričama i podigli "nacionalnu svijest" do neslućenih razina (to i danas dobro funkcionira) i igrom slučaja se zatekao na mjestu prolaza Ferdinanda i usmrtio ga. Nije toliki problem u Principu, on je kako rekoh mali glupi kotačić u zavjeri, problem je bio Apis koji je bio beskrupulozan i htio potpaliti bure baruta bez obzira na posljedice. No i njemu se sudbina nije baš osmjehnula. Kralj ga je riješio u Solunu.
(Opasan Neki Lik, 10. jun 2013 12:20)

Dakle, APis je osnovao preteču Mosada, službe kojoj se mnogi u svetu sada dive, službi koja atentatima eliminiše iranske naučnike .... Tu službu danas ne nazivaju terorističkom ...

cape

pre 10 godina

Princip nije terorista. Ali Zivojinovic vrlo rdjavo ucitava motive. Ne postoji podela EU / Srbija-Rusija. Srbija se gotovo i ne pominje medju uzrocnim faktorima kada je rec o prvom ratu. Kada je rec o drugom, niko ne sakriva nemacku krivicu. To se samo kod nas krize resavaju guranjem pod tepih

Rocko

pre 10 godina

On jeste terorista a mi uvek imamo drugaciej gledanje na istorijeske dogsdjaje od drugih. I sam Cosic je rekao da je laz deo nase istorije.
(Dejan, 10. jun 2013 12:22)

Onda je istorija prepuna terorizma!

zur'an

pre 10 godina

Prvi svetski rat poceo bi i bez atentata.Nezaboravimo: kada ratna se masina pokrene tesko se zaustavlja.A to sto okrivljuju Srbiju
je obicna budalastina.
Tako mogu da okrive.Srbiju za prodor Islama u Evropu zbog izgubljene Kosovske bitke. Tako.

vostani carice

pre 10 godina

Pa ko je ikad i rekao da je Gavrilo terorista? Mozda neki sarlatan koji ne zna ni osnove Balkanske istorije.
Teroristi su Autrougari koji su jedva cekali da oteramo Turke pa da se usetaju da nas kolonizuju.
Sva sreca tu je bio Gavrilo sa ekipom, inace bi sad svi timarli konje.

Mika

pre 10 godina

Došao si Bosnu pohoditi,
Ne znaš dobro srpski govoriti,
Evo tebi srpska gramatika,
Iz mog automatika!!!

Gavrilo napisao na zidu Češkog zatvora!!!

Kropotkin

pre 10 godina

Rimljani su govorili da je istorija uciteljica zivota, a ta uciteljica je bila Rimljanka, jer su Varvari bili nepismeni. E sad su se i oni opismenili i hoce da pisu svoju istoriju kako im odgovara, moze im se jer su najjaci. Nismo mi isli gore kod njih, pa su nam zbog toga pobili trecinu populacije i preko 65% muskaraca, nego su oni dosli u Srbiju i to nam uradili.

bgd

pre 10 godina

On je bio mladić koga su opasni ljudi zaveli velikim idejama.

Atentat je bio organizovan amaterski, a uspeo je samo zbog spleta neverovatnih okolnosti.

Izem ti državu koja okupira i pripoji sebi teritoriju sa koje je narod izbacio drugu državu, a posle doživi da joj nespretni maturanti ubiju prestolonaslednika.

Bojan

pre 10 godina

Članovi Mlade Bosne, između ostalih: Mehmed Mehmedbašić, Ivo Kranjčević, Ivo Andrić... Pitanje za komšije: Jesu li i oni terorirsti?

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Možda će Austrija i potomci monarhista Gavrila Principa smatrati teroristom ili, čak i nečim gorim, ako se pronadje neki prigodniji termin, ON, za nas Srbe, uvek treba i mora ostati simbolom slobode i nepokora. Davanje "titule" zločinac ili terorista, danas je u službi prljave politike novih kolonijalista, koji svoje osvajačke i invazionističke ratove pokušavaju da predstave kao borbu za ljudske slobode i demokratiju. U srpskoj istoriji, postoji puno primera stradanja, za svoj narod i otadžbinu. Možda je novo definisanje njihovih podviga način da nas dodatno satanizuju i obezvrede. Uprkos materijalnoj propasti, kojoj je planski podvrgnuta Srbija, kako od strane stranih zavojevača tako i od strane domaćih marioneta, čiji je cilj, zamena svega nematerijalnoga, za "šaku kukuruza", sve dok postoji sećanje, sve dok postoje mitovi, sve dok postoji jezik, istorija i primeri čojstva i junaštva, Srbija će živeti i ponovo naći svoje mesto koje joj pripada. U galeriji velikana, koji su za dobro svog naroda žrtvovali sebe, spada i Gavrilo Princip.

Romel Edvin

pre 10 godina

Po budalama, svi oni koji su pokusavali da ubiju i svrgnu sa vlasti Adolfa Hitlera su teroristi. Izgleda da svako ima prava da lupeta i glupeta sta hoce. Kada se ubija tiranin koji terorise narod to je pozitivan cin, kada se ubija nevin narod to je terorizam.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 10 godina

Oko ovoga treba konsultovati velike zapadne demokratije. Meni se čini da su po današnjim shvatanjima i partizani (1941-1945) na čelu sa Brozom bili teroristi. Jer po današnjim, opšte prihvaćenim shvatanjima, ko na svojoj teritoriji napada tudje okupacione snage, je terorista.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@ EU CITIZEN: Moram da primetim, da ste Vi, kao "EU Citizen", tipičan primer indoktriniranosti i ispranog mozga. U Vašoj psihopatskoj fobiji koju gajite prema Srbiji i Srbima, potpuno ste zaboravili na zdrav razum, ako ste se,ikada, na njega oslanjali i računali. Možda bi Gavrilo Princip bio terorista da je izvršio atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Beču ili na austrijskoj teritoriji. Prestolonaslednik je ubijen na anektiranoj teritoriji na kojoj je tada živelo pretežno srpsko stanovništvo, uprkos upozorenjima svojih bezbednosnih službi o raspoloženju tamošnjeg stanovništva i preporuke da ne posećuje te teritorije. Platio je cenu za svoju monarhističku osionost a Gavrilo Princip, se svojim delom, upisao kao heroj u memorije svih Srba kojima je sloboda draža od stranih lanaca, čak i kada su ti lanci od zlata. Imate pravo. kao "EU Citizen" da učite EU-ropsku istoriju ali, nemate prava Srbima da imputirate svoje neznanje i laži.

mitoman

pre 10 godina

Volim Srbiju i sanjam o Vaskrsu Srpstva, ali ne podržavam atentatore bilo koje nacionalnosti! Ko zna šta bi bilo da nam nisu ubili Karadjordja, Kneza Mihaila, Kralja Aleksandra Obrenovića, Kralja Aleksandra Karadjordjevića i na kraju Zorana Djindjića... Nažalost nas još uvek prati mit Kosovskog boja i Miloša Obilića.. Ne podržavam!

DaSa

pre 10 godina

(USTAV1990, 10. jun 2013 12:10)

Da, da, da ... i svim narodima hteo dati autonomiju ?!? Bio je demokrata i reformator, ma bas je bio darezljiv taj prestolonaslednik ?!? Svaki Srbin koji je hteo napredovati u nekoj drzavnoj sluzbi u toj monarhiji imao je limit dokle moze kao pravoslavac, ako je hteo preko tog limita morao je menjati veru.

Rocko

pre 10 godina

On jeste terorista a mi uvek imamo drugaciej gledanje na istorijeske dogsdjaje od drugih. I sam Cosic je rekao da je laz deo nase istorije.
(Dejan, 10. jun 2013 12:22)

Onda je istorija prepuna terorizma!

NekoIzMase

pre 10 godina

Princip je bio instruiran od strane srpske obavještajne organizacije tj. samog Apis-a da se uključi u Crnu ruku i da izvrše atentat na Ferdinanda jer je anektirao BiH 1908. godine na čiji teritorij je do tada računala Kraljevina Srbija. Naravno, bio je mlad i ne pretjerano inteligentatan, glavu su mu napunili nekim patriotskim pričama i podigli "nacionalnu svijest" do neslućenih razina (to i danas dobro funkcionira) i igrom slučaja se zatekao na mjestu prolaza Ferdinanda i usmrtio ga. Nije toliki problem u Principu, on je kako rekoh mali glupi kotačić u zavjeri, problem je bio Apis koji je bio beskrupulozan i htio potpaliti bure baruta bez obzira na posljedice. No i njemu se sudbina nije baš osmjehnula. Kralj ga je riješio u Solunu.
(Opasan Neki Lik, 10. jun 2013 12:20)

Dakle, APis je osnovao preteču Mosada, službe kojoj se mnogi u svetu sada dive, službi koja atentatima eliminiše iranske naučnike .... Tu službu danas ne nazivaju terorističkom ...

mmiroslav

pre 10 godina

Klasičan terorista i atentator. Da nije bilo prvog sv. rata čiji je jedan od direktnih uzročnika sarajevski atentat Srba bi danas bilo oko 20 miliona. Toliko o "koristi" od sarajevskog atentata.
(Predrag, 10. jun 2013 12:30)

Ovde se vididi da je neko sedeo na ušima na časovima istorije i nije naučio da barata osnovnim istorijskim pojmovima. Čoveče nauči razliku između uzroka i povoda!!! Sarajevski atentat nije bio uzrok rata, već povod za rat a to nije isto!!! Povoda je moglo biti mnogo, ali je ispalo da je to baš ovaj atentat, a uzroci rata su mnogo dublji od jednog atentata u okupiranoj Bosni!
Uostalom poznato je da prestolonaslednik nije bio omiljen u vodećim austrijskim krugovima i kada je ubijen nisu mnogo žalili za njim, već su to iskoristili kao povod za slanje ultimatuma Srbiji za koji se unapred znalo da ga neće prihvatiti jer je direktno narušavo njen suverenitet.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Nisam istoricar, pa se i necu baviti time, je li ili ne, Pricip terorista. Sta mi upada u oci je sledece: osamdeset godina nam se kroz usi provlaci prica o Principov herojstvu i tamo nekoj organizaciji po imenu "Mlada Bosna" koja se borila da oslobodi Bosnu odokupatora. 1992. su svi Srbi zaboravili Bosnu. Okupirali 2/3 Bosne, proglasili srpsku republiku, napali je svim raspolozivim sredstvima i isli da jos trag zatru...
Ma koliko je covek nezainteresovan, primeti da je licemerna ova prica.
(Salem, 10. jun 2013 13:56)

Dobro zapazanje, Saleme, mada, i meni je nesto upalo u oci. Evo, nama se vec 20 godina provlaci kroz usi prica o slobodarskom "karakteru" Bosnjacke Nacije, koja ce da istrpi sve, samo ne tudju cizmu, i cija parola je "dalje ruke od Bosne". Elem, zaista je takav stav u koliziji sa stavom koji sada preovladava u toj slobodarskoj naciji, a koji kaze da Franc Ferdinand, nije okupator, nego eto neko kome se u dogledno vrijeme planira dici spomenik u Sarajevu. Dakle, odlucite se, volite li okupatore, ili ne? Ako ih volite, recite koji su podobniji od drugih, i zasto? Moje licno misljenje da niko normalan ne moze da voli bilo koji strani faktor u svojoj drzavi (to sto ti srbe u BiH dozivljavas kao strance, i ravne nijemcima, to je tvoj problem), dakle, u pitanju je nista vise nego stara dobra srbofobija, i politika kontriranja Srbima, pa makar to znacilo i slavljenje okupacije Bosne ponosne, koja i nije tako ponosna kako se cini

bgd

pre 10 godina

Ako je izlet pojedinca zasto ga Srbija nije izrucila nego je stala iza ubice. Naravno da Austrougarska jedna od najvecih sila tog vremena preko toga nije mogla da predje. To nije ni prvi ni poslednji put da se inatimo sa velikim silama i uvek izvucemo deblji kraj. Podrazumeva se nikada ne izvlacimo pouku.
(Milan, 10. jun 2013 13:28)

Koliko ti ne poznaješ istoriju:
- kako da ga izruči kada je uhapšen u Sarajevu čim je pucao???
- po čemu to je Srbija stala iza ubice?

A zbog čega je Ferdinand uopšte došaou Bosnu u julu 1914?
- nadgledao je vojne manevre na brdovitim bosanskom terenu, jer su trenirali trupe za napad na Srbiju.

Divos

pre 10 godina

У одличном мађарском филму "Пуковник Редл" (1985), Франц Фердинанд (имао у разним периодима више функција) је приказан као један лик склон садизму, а у филму користи и реченицу "само мртав Србин је добар Србин". Ово је ипак слободни филмски приказ изузетног редитеља Иствана Саба, али чињеница јесте да је у Аустро-Уграској према свим словенским народима вођена једна политика присилне (или тихе) асимилације и угњетавања, и да су припадници словенских народа са јачом националном свешћу доживљавали ту творевину као тамницу народа. Зато овај држаљанин Аустро-Угарске и истински српски родољуб, Гаврило Принцип никако не може бити терориста него човек који се, следећи своје идеале, одлучио на овај корак, и да учини ово свакако храбро дело. Наравно, у главама острашћених мрзитеља срспког рода јесте, али у главама таквих је и књижевник И.Андрић српски терориста, и наравно глупо је таква мишљеања доживљавати као ставове урачуњивих људи.
Историчарка Д.Стојановић јесте делимично у праву, историја јесте озбиљна наука, али смо сведоци да се историја покушава прекрајати и тумачити, то све чешће чине у БиХ, Хрватској, а богами и у Аустрији. Зато и јесте реална опасност, јер се већ чују тврдње да је овај атентат повод за почетак 1.светског рата, наравно сулуда и неразумна мисао, јер повод јесте брутална агресије Аустро-Угарсе на Србију (28.07.1914) и само то може бити, уосталом то доказује и хронологија тих бурних догађаја.
Зато истину ио треба зборити, па ако треба и стално понављати.

USTAV1990

pre 10 godina

Gavrilo Princip je ubio prijestolonasljednika reformatora i demokrata, koji je imao u planu federalizirati AU monarhiju i svim narodima dati autonomiju.
Vlado Černozemski je ubio kralja diktatora, koji je svim narodima Jugoslavije uzeo autonomiju.
Junaci ili teroristi?!

semifor

pre 10 godina

Ja sam student Istorije u Nemackoj. Pa cak i ovde jedan od mojih Profesora koji je specijalizovan na Imperijalizam i Prvi Svetski Rat, po nacionalnosti Nemac, kaze da Atentat u Sarajaveu nije pokrenuo Rat. Vec Ultimatum Austro-Ugarske prema Srbiji, i slepo podrzavanje Nemackog Cara. Secam se tacno njegove Analogje: "Zamislite da vozite vise no sto vam ogranicenje dozvoljava, preticete a vidite da se krivina priblizava..."
Princip je sa svojim postupkom eventualno ubrzao Rat, ali mu nije dao razlog. Razlog je vec uveliko postojao u Evropi, sklop Saveznika i uvelika Militarizacija uoci Industrijalizma.

Opasan Neki Lik

pre 10 godina

Princip je bio instruiran od strane srpske obavještajne organizacije tj. samog Apis-a da se uključi u Crnu ruku i da izvrše atentat na Ferdinanda jer je anektirao BiH 1908. godine na čiji teritorij je do tada računala Kraljevina Srbija. Naravno, bio je mlad i ne pretjerano inteligentatan, glavu su mu napunili nekim patriotskim pričama i podigli "nacionalnu svijest" do neslućenih razina (to i danas dobro funkcionira) i igrom slučaja se zatekao na mjestu prolaza Ferdinanda i usmrtio ga. Nije toliki problem u Principu, on je kako rekoh mali glupi kotačić u zavjeri, problem je bio Apis koji je bio beskrupulozan i htio potpaliti bure baruta bez obzira na posljedice. No i njemu se sudbina nije baš osmjehnula. Kralj ga je riješio u Solunu.

mlada bosna

pre 10 godina

gavrilo na sudjenju 1)ja sam jugoslavenski nacionalist koji teži za ujedinjenjem svih Jugoslavena, i nije me briga kakva ce biti država, samo da bude slobodna od Austrije////gavrilo u zatvoru natpis na zidu 2)"Nase ce sjene hodati po becu lutati po dvoru i plasiti gospodu"

slucajni_prolaznik

pre 10 godina

Franc Ferdinand je terorista...nasao sam citajuci hrvatske knjige podatak da je na njega pokusan atentat u dalmaciji malo pre sarajeva, ali ga metak promasio...

AlexP

pre 10 godina

(Milan, 10. jun 2013 13:28)
Nisi trebao bezati sa casova istorije.
Uostalom,Srbija je prihvatila sve tacke ultimatuma osim one koja bi dala odresene ruke Austriji da njihova policija vrslja i hapsi po Srbiji,to je bio razlog da Austrija objavi rat Srbiji.
Dalje,Gavrilo ne moze biti terorista vec atentator,terorizam je usmeren uglavnom ka civilnom stanovnistvu otmice,bombe u avionu,pozoristu,pijaci itd.

EU Citizen

pre 10 godina

Onda se to nije zvalo terorista, jer termin prosto nije izmišljen, ali prema današnjim kriterijumima, Gavrilo Princip je čist terorista, i sramota je da jedan ordinarni ubica koji se nije borio ni za kakvu "slobodu", jer su Srbi u Austrougarkoj uživali sva prava po kriterijumima onog doba i daleko viši civilizacijski nivo nego u ondašnjoj Srbiji, već isključivo za zaslepljenu i uskogrudu logiku etničkog stada, još uvek ima svoju ulicu u Beogradu i mesto u svim udžbenicima istorije (u kojima, doduše, po dobroj staroj srpsko-jugoslovenskoj tradiciji ispiranja mozga od malena, ima i mnogo grđih laži i gluposti). A što se tiče kredibiliteta srpskih istoričara, on je veoma nizak, težeći prema nuli, u velikoj većini to su ekstremni nacionalisti SANU-Udba tipa, prošarani po kojim komunistom/neokomunistom, poput gospođe (drugarice? :) ) Stojanović, pa o nekom objektivnom gledanju na prošlost ne može biti ni govora.

Milan

pre 10 godina

Uvek sam sa podsmehom slušao one koji govore o teoriji zavere protiv nas,ali sada počinjem da mislim da ipak ima nečega u tome.
Zapad podržava i Hrvate i bosanske muslimane i Albance protiv Srba.Kosovo su odvojili od Srbije,dok Republika Srpska ne sme ni da pomisli na nezavisnost.EU postavlja Srbiji uslove koje nije postavljala nijednoj drugoj državi,a evo sad se kreće i sa istorijskim revizionizmom,pa će ispasti na kraju da je Srbija napala Austro-Ugarsku.
Srbija je od nezavisnosti 1804.do sada bila trn u oku svim zapadnim silama od Napoleonove Francuske,preko Austro-Ugarske i nacističke Nemačke,do NATO-a(tj.Amerike) i sve te sile su gledale da Srbija bude što manja i slabija.Videćemo kako će se sve to završiti....

cape

pre 10 godina

Princip nije terorista. Ali Zivojinovic vrlo rdjavo ucitava motive. Ne postoji podela EU / Srbija-Rusija. Srbija se gotovo i ne pominje medju uzrocnim faktorima kada je rec o prvom ratu. Kada je rec o drugom, niko ne sakriva nemacku krivicu. To se samo kod nas krize resavaju guranjem pod tepih

Predrag

pre 10 godina

Klasičan terorista i atentator. Da nije bilo prvog sv. rata čiji je jedan od direktnih uzročnika sarajevski atentat Srba bi danas bilo oko 20 miliona. Toliko o "koristi" od sarajevskog atentata.

Volt Vitmen

pre 10 godina

Potičem iz zajednice bosanskih muslimana(Bošnjaka) i za mene Princip je heroj i tako će uvijek biti.Taj plamen danas u BiH,čuvaju samo Srbi ali doći će vrijeme da se svi otrijeznimo.Gavrilo je čovjek kojim treba da se ponosi Bosna i Hercegovina.Danas se on pominje po dobru samo u Republici Srpskoj a u Federaciji koja je pod jačim uticajem okupatora mogući su svakakvi falsifikati.Braćo koje god vjere bili znajte da je jedina Bosna koja je ikada postojala bila Mlada Bosna.Želja svih rodoljuba je ponovno ujedinjenje južnoslovenskih zemalja u prvom redu Srbije i Bosne i Hercegovine a zatim i drugih.

Petar

pre 10 godina

Princip nije tada ubio samo Ferdinanda, nego i njegovu trudnu suprugu. Znaci, hladnokrvno im je prisao, nenaoruzanima, i upucao tri ljudska bica, a jedno je bilo jos nerodjeno. Nego sta je ako nije terorista? Zovite ga kako hocete, ali on je ubica. To se ama bas nicim ne moze opravdati. Prezirem ljude koji pokusavaju da stanu iza toga.

bobo

pre 10 godina

nas gavrilo i mladi talijan atentator na caricu Sisi pripadaju istoj epohi i slicnim idejama (oslobodjenje srba, italijana od austrijske krune).
Pozorisni glumac i njegova ekipa, atentatori na Linkolna, vremenski i po okolnostima sasvim druga prica. Atentat u Marseju treca prica, naizgled balkanska a sasvim "jevropejska".

Protecice mnogo vode ladne i Drinom i Savom dok kod nas i u blizem okruzju prestanu biti uzor i dika, ajduci, uskoci, crnorukci, mladobosanci i druge delije.

Polemid

pre 10 godina

Meni je najveće zadovoljstvo što su 1941 u sarajevu skinuli spomen ploču postavljenu Principu u čast i odneli je Hitleru da se pokažu kao verne sluge! Ima mnogo lepa fotografija tog događaja! Sledeći put su je skinule "muslimanske" patriote samo Hitlera davno nema! Neprocenjivo!

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@ MIKIN: Kako će Dačić sprečiti reviziju istorije?! Pa, vrlo jednostavno. Tako što ćemo decu u Srbiji u školi učiti da je Gavrilo Princip srpski heroj i patriota, koji za slobodu i čast otadžbine nije žalio ni svoj život. Isto kao i Major Gavrilović za odbranu Beograda, kao i hiljade drugih, kojima je sloboda, lična i svoga naroda bila draža od života u ropstvu i lancima.Postavljam ha Vama pitanje: KO ĆE NAS U TOME SPREČITI? Čak da postave i revizore u našim školama, koji će prisustvovati časovima istorije, istinu nam niko ne može ukrasti. Oni koji smatraju da je bombardovanje Srbije legalan,legitiman i humani čin, Gavrila Principa smatraju teroristom. To je isti šablon, ista matrica gospodo, u koje se ljudi od digniteta nikada neće uklopiti.

Aleksandar

pre 10 godina

EU CITIZEN@" jer su Srbi u Austrougarkoj uživali sva prava po kriterijumima onog doba i daleko viši civilizacijski nivo nego u ondašnjoj Srbiji, već isključivo za zaslepljenu i uskogrudu logiku etničkog stada"

Uzivali slobodu??? Iz kakvog Vi odgoja i iz koje kuci Vi dolazite,da mozete ovakeve neobrazovane,krajnje degutante izjave da dajete.od kad postoje forumi i razni portali,takvi ko Vi neobrazovani ljudi dajete misljenja koja se zasnivaju na cemu??? Koliko ste vi kjniga u zivotu procitali???i,a akoste citali, citali vikend romane. Vi msilite da ste gardjanin sveta,i da za vas nepostoje granice,ono sto je naj tragicnije sebe zamisljate da ste kosmopolita,a od takve titule ste daleko barem 10000 hiljda stranica knjige koje treba da procitate.
Srbi za vreme aneksije bosne su se borili za njihovu Bosnu ne za austrougarsku,da mogu da se prezivaju kako hoce,a ne da izmislaju pogrdna i smesna prezimen kako bi doskocili Ugrima. Vi znate kako su ziveli,valdja znaju oni koji su mi o tome pricali i kako su njihovi dedovi ziveli tamo. Vi znate kako su ziveli....uh...ne pada mi napamet da se prepirem sa poluobavestenim ljudima koji misle da je EU krajnja destinacija evolucije civilizacije...ta EU je natopljena krvlju prevratima i revolucijama kakve svet nije video niti o tome citao. Princip je bio anarhista,ne slazem se sa tim sto je ucinio,ali nije nista uradio sto tad "moderna "evropa nije radila,ili se spremala da radi - "EU Citizen"..smesno!!!

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@ SALEM: Nisam ni ja istoričar. A priča?! Pa priča Vašim komentarom dobija još više na licemerstvu jer ste, tipično bošnjački, neke stvari NAMERNO ZABORAVILI A TEZE VEŠTO ZAMENILI.Laž je da su Srbi zaboravili Bosnu i Hercegovinu jer, da su je zaboravili, danas ih tamo više ne bi bilo. Da li slučajno ili ne zaboravili ste, takodje, da su Srbi jedan od konstitutivnih naroda BiH i da oni nisu zauzeli 2/3 Bosne i Hercegovine već su tu bili i uzeli ono što je njihovo, pošto je vama muslimanima, nagovorenim od strane Hrvata, bila loša "krnja Jugoslavija"?! Zar nije vrhunsko licemerje, tražiti prava za sebe a drugima osporavati to isto pravo, izuzev, ako Srbe ne smatrate ljudima?Vi Gavrila Principa sigurno ne smatrate herojem i to je Vaše pravo. Vas nervira što znamo razloge zbog čega je to tako. A to je samo zato što je Gavrilo Princip Srbin. I to Vas truje i uništava. Po istom principu nije dobra ni Republika Srpska, ni srpski grb, ni himna, ni ime škole, nije dobar Ivo Andrić, Branko Ćopić, Kusturica, Miloš Obilić, srpska reprezentacija, Meša Selimović, Andrić Grad ....

pero

pre 10 godina

Nisam istoricar, pa se i necu baviti time, je li ili ne, Pricip terorista. Sta mi upada u oci je sledece: osamdeset godina nam se kroz usi provlaci prica o Principov herojstvu i tamo nekoj organizaciji po imenu "Mlada Bosna" koja se borila da oslobodi Bosnu odokupatora. 1992. su svi Srbi zaboravili Bosnu. Okupirali 2/3 Bosne, proglasili srpsku republiku, napali je svim raspolozivim sredstvima i isli da jos trag zatru...
Ma koliko je covek nezainteresovan, primeti da je licemerna ova prica.
(Salem, 10. jun 2013 13:56)

prvo tada su u bosni srbi cinili oko 70% stanovnista i samo zahvaljujuci vasoj genocidnoj politici u prvom i drugom svjetskom ratu su svedeni na manjinu,drugo nisu srbi okupirali dvijet trecine bosne posto je gruntovno blizu 70% zemljista u bosni i pripadalo srbima tako da srbi nista nisu okupirali nego su cak i svedeni na manje nego sto im pripada.
A sta je i ko je Gavrilo Princi a sta ste i ko ste vi najbolje govori cinjenica da su u drugom svjetskom ratu nacisti skinili spomen plocu principu i da ste je posle toga i vi skinu za vrijem ovog rata sto bi se reclo svaka ptica svome jatu leti.A vi ste inace kroz istoriju uvijek ratovali za okupatore a protiv starosjedeoca srba al sve se vraca sve se placa.Pa ce se i bosna vratit na stanje od prije prvo svjetkog rata.

Jovan

pre 10 godina

Zašto se ne pođe od činjenice da je BiH bila okupirana od strane Austrougarske monarhije u to vreme i da narodi koji su živeli i žive u BiH nisu samostalno izabrali da žive u Austrougarskoj. Ako je čin ubistva prestolonaslednika učinjen u BiH od strane pripadnika naroda koji su živeli u BiH i u okviru borbe za njihovo oslobođenje, onda to nije teroristički akt, a još manje je razlog za početak I Svetskog rata, pre će biti razlog dalje širenje Austrougarske monarhije. Uostalom, nije Srbija napala Austrougarsku već obrnuto.

qw

pre 10 godina

Terorista ubija civile .Gavrilo je atentator.Tvrditi da je to povod za 1. svetski rat je smešno jer su italijani
pre toga pucali na cara Franju,ubili mu ženu 1889 ....Pa što Italiji nisu postavljali uslove ili objavili rat ?

mislite o tome

pre 10 godina

ako je to tako onda su i vlade francuske, velike britanije, rusije, i ostalih zemalja koje su istog dana objavile rat onima koji su objavili rat teroristima bile na strani terorista u prvom svetskom ratu.

mikin

pre 10 godina

"Premijer Ivica Dačić poručio je sredinom maja da Srbija neće dozvoliti reviziju istorije u kojoj bi srpski narod bio optužen za početak rata. "
-------------------------------------------------------------------------
Bas me zivo zanima KAKO ce to da spreci!

Gavrilo

pre 10 godina

Mozete vi slaviti i u Sarajevu i u Becu, ali smo mi svoju slobodu platili skupo i opet ako treba platicemo!!!!!! NASE CE SJENE HODATI PO BECU
LUTATI PO DVORU
PLASITI GOSPODU

mile sumadinac

pre 10 godina

"Otpor tiraninu je poslusnost Bogu" - Tomas Dzeferson, jedan od oceva osnivaca Amerike.
Gavrilo Princip stoji rame uz rame sa najvecim junakom Milosem Obilicem. Nije on isao u Bec da ubije Franca Ferdinanda, nego je Ferdinand, feudalni tiranin, dosao kod nas da nam na Vidovdan stavi do znanja da smo mi njegovi kmetovi i kolonija.
Gavrilo Principe junak si najveci i srpstvo ti je zahvalno!

p.s.
Kralja Aleksandra su ubile ustase (Georgijev je bio ustasa) u saradnji sa nemackim nacistima i italijanskim fasistima i on je prva zrtva nacizma u Evropi.

bbc

pre 10 godina

Ne vidim nikakvu razliku između Principa i Černozemskog...Obojica su ubili jer su smatrali da im je država okupirana. Ili su obojica teroristi ili nisu.

Zoran

pre 10 godina

Moje dete ucilo u SAD da je on izazvao prvi svetski rat. Reko, mali, da li moze jedan covek, tako sto ubije jednog cara, da izazove rat svih na svetu, Japana, Kine,...?

Ne moze, kaze dete.

Pa ne moze.

To je bio POVOD, ne razlog.

vmro

pre 10 godina

a sta su onda oni koji su ubili kralja u marseju?borci za slobodu?
(ja..., 10. jun 2013 12:12)
E, pošto su ubili srpskog kralja onda su teroristi, he,he..!

wiener

pre 10 godina

ja ne znam ko normalan krivi srbiju za pocetak prvog svetskog rata? svuda se uci da je do rata doslo jer je nemacka, koje je postala velesila relativno kasno i zelela je novu podelu kolonija i interesnih sfera. doduse nisu ni ostale velesile bile nevinasca, ali nemacka je ta koja je htela rat.

a sto se tice principa, on nije uradio nesto neuobicajeno za to vreme - na primer, eugen schauman je ubio ruskog generalnog guvernera u finskoj. i to nije jedini primer. evropske zemlje u to vreme nisu bile dovoljno demokratske, pa su mnogi ljudi pribegavali atentatima. ja ne mislim da su ti ljudi bili teroristi.

Marko

pre 10 godina

Da nije bilo tog atentata oni bi izmislili neki drugi razlog da pokrenu rat i to je dobro poznato i stranim istoričarima. Ni jedan rat u modernom svetu se ne vodi zbog nacionalizma, mržnje već zbog interesa velikih sila. One samo iskoriste nesuglasice između naroda i povedu rat to prikažu kao svađu i sukob oko releigije, nacionalnosti, ugrožavanja ljudskih prava a zapravo samo traže razlog da započnu rat i uvek se iza toga krije interes. U I svetskom ratu želeli su novu podelu teritorija jer nakon slabljenja Osmanlijskog carstva i smanjivanja njegove teritorije ostale su mnoge teritorije koje su podeljene između naroda koji su ostali da žive na tim prostorima. Neki su bili saveznici Austrougarske a neki više naklonjeni Velikoj Britaniji i Francuskoj, Austrougarskoj se nije sviđalo postojeće stanje i nakon Balkanskih ratova oni su hteli drugačiju podelu ali to nisu dozvoljavale druge sile i tražili su razlog da započnu rat. II svetski rat je specifičan jer je pored rata za moć, jer je Nemačka nakon I svetskog rata bila u velikoj krizi i želela da osvaja jer je smatrala da joj pripada više, pored tog osnovnog razloga ubacili su i ideologiju mržnje prema Jevrejima, bogatim trgovcima, jer oni su živeli bolje od Nemaca u periodu velike inflacija lako je bilo prikazati narodu kako su oni krivci samo zato jer su uspešniji. Opet se samo tražio razlog za početak rata. I danas vidimo istu sliku. Vjetnamski rat je bio rat između SAD i SSSR-a. Sirija je danas, da ne nabrajam dalje.

dred

pre 10 godina

Zašto ne objavite moj komentar poslat prije 4 sata,-Gavrilo Princip je heroj srpskog i svih naroda na prostorima Balkana,koju su se borili za ravnopravnost u tadašnjoj Evropi,i samo je odložio ono što se dešava u Evropi danas poslije 100 godina, a to je Njemačka ekonomska vladavina Evropom,zbog koga su pokužali ratom osvojiti u prvom i drugom svjetskom ratu.Veliki sam evropejac,ali za ovakvu EU,jedno veliko NE!

Čiča Miloje prilično dugo pamti

pre 10 godina

"I mi radimo sada taj posao u SANU, odnosno objavljujemo jednu višetomnu seriju - Dokumenti o spoljnoj politici Kraljevine Jugoslavije od 1903. do 1914", istakao je Živojinović.
Akademik Živojinović je nešto pobrkao, valjda od starosti. SRBIJA je bila kraljevina u periodu o kome govori, sve do 1929.godine nije postojala Kraljevina Jugoslavija, od 1918. do 1929. zvala se Kraljevina SHS.

Jovan

pre 10 godina

Ferdinand je dosao na nasilno aneksiranu teritoriju kolonijalnog statusa sa vecinskim srpskim zivljem, da nadgleda Vidovdanske manevre usmerene ka provokaciji Srbije kojoj javno prete unistenju jos od Berlinskog kongresa. Pa jos poveo trudnu zenu. Dobio je ono po sta je dosao - bas kao i Bajazit 500 godina ranije. Nismo ga u Salcburgu ubili - sta je trazio podno Romanije? Nismo bombe po Becu podmetali i nevin narod ubijaki..Hoce od nas robove i konjusare?
Dok je Srba - Gavrilo je besmrtan poput Obilica, Sindjelica, Tepica.
Za ostale me ne interesuje - pisite sta hocete. Ja sina Gavrilovim delom dojim.

istoricar

pre 10 godina

@(Milan, 10. jun 2013 13:28)
Gavrilo Princip je uhapsen odmah nakon samog atentata u Srajevu.
Da nisi bezao sa casova istorije bi to znao.

Branko

pre 10 godina

Sve je moguće, zato što se trenutno vrši revizija Prvog i Drugog svetskog rata i rezultata ta dva rata. Poraženi u tim ratovima danas kreiraju međunarodnu politiku pa samim tim treba da upodobe i istoriju. Kako se ono kaže "pobednici pišu istoriju", e pa sada vam je upravo to.

djak pesak

pre 10 godina

Ako me secanje dobro sluzi, uzrok oba svetska rata bila je borba velikih sila oko kolonija. Sa jedne strane Nemacka i Austrougarska (koje nisu imale kolonije) protiv kolonijalnih imperija Francuske i Britanije.
Povod za I svetski je trebalo naci negde gde ce svi biti zainteresovani
(i Rusija i Turska, pa i ujedinjena Italija).
Gde je bure baruta? Pa na Balkanu, zna se.

Amerikanci oba puta nisu bili bas zainteresovani za kolonije, vise vole biznis vezan za ratove, ratove manjih razmera, uvodjenje demokratije ratom i humanitarne ratove.

Niko od velikih nije racunao, da ce posle II svetskog rata, doci do pada kolonijalizma. Kolonije su jedna po jedna sticale nezavisnost. Trebalo je da prodje neko vreme, pa da sve pocne ispocetka.

Oblici kolonijalizma su novi, ali cilj imperija je isti.
Mi tu uvek dobro dodjemo za potkusurivanje. Sta god radili, uvek nadrljamo. To je tuzna istina.

mali radojica

pre 10 godina

@Dragoljube kao i svi vi koji ovde analizirate teme terorizma, morate shvatiti da mesate babe i zabe. Jedno je pokusaj novokomponovanih i potplacenih kvazi istoricara da se promovisu nekakvom tezom o krivici Srbije i o terorizmu a drugo je ozbiljna istorija i ono sto pise u udzbenicima na vasu veliku zalost ne samo u Srbiji vec i sirom sveta. Tada u to vreme nije bilo terorizma u danasnjem smislu niti su se atentati smatrali takvi cinom. Cak i jedno ubistvo Kenedija, Martina Lutera,Roberta Kenedija pa i Olofa Palme-a su atentati a ne terorizam. Terorizam je kontinuirani oblik oruzane borbe koji za cilj ima iskljucivo napad i i ubijanje civila a ne vladinih sluzbenika kao i predsednika i ministra. Atentat na Ferdinanda i Sofiju samim tim nije nikakakav terorizam vec obican atentat kakvih je pre II svetskog rata bilo na pretek. Sto se tice revizionizma, on je postojan i sve agresivniji. Ovo sa Srbijom i Gavrilom je samo probni balon da se nesto ucini da bi se polako skidao teret Holocausta sa Nemackih ledja i prebacivao na druge manje i nebitne narode. Zato se moze polovinom ovog veka od istih ovih kvazi istoricara ocekivati da se jevreji optuze za izbijanje II svetskog rata i da se na njih svali teret svih zala ovog sveta. Razlog lezi u propalom pokusaju da se Srebrenica izjednaci sa Aushwitzom jer svet nije zagrizao ovu udicu.

Sram vas bilo

pre 10 godina

Čovek je borac za slobodu, ne znam šta je ovim budalama na zapadu nejasno. Jer Austrija okupirala srpsku teritoriju Bosnu u trenutku kad je trebala biti oslobođena od Turaka? Ako Balijama nešto nije jasno u vezi epiteta "srpska Bosna" neka pogledaju turski popis stanovništva pre pokolja koji su oni započeli 1914 i koji je bio sprovođen tokom celog prvog i drugog svetskog rata. Ne to nije bitno bitna je Srebrenica?

gunar

pre 10 godina

Opšte neznanje najbolje se vidi u komentarima na ovakve tekstove, od teorije da je atentat izazvao svetski rat, za koji su sesvi deset godina spremali, do toga da smo mi u stvari Rimljani, a u Becu su varvari. Prosto ne znas koja od dve ekstremne strane je gluplja, potpuno zaslepljena svojim uverenjem.
Cinjenica je da je politickih atentata u 'dugom XIX veku' bilo mnogo, da su stradali i tirani i reformatori i konzervativci, potpuno bez diskriminacije. Daleko od toga da je bilo kakvo ubistvo opravdano, ali ni životi običnih ljudi u to vreme nisu bili naročito na ceni, besomučno su ih slali u ratne klanice da bi neki od velikih državnika ostvario svoj veliki plan. Tempora, mores.
Gledati na istoriju onako kako preporučuje gđa Stojanović je bizarno. Postoje činjenice i istoričari treba da se bave utvrđivanjem njih. Iznošenje teorija i stavova baziranih na trenutnom Zeitgeistu je direktno antinaučno. Smuči mi se kad ljudi sa današnjim shvatanjem koncepta ljudskih prava i ravnopravnosti rasa i nacija prave kvazinaučne emisije o starim Grcima i Rimljanima, o Tamerlanu, ili još bolje - o kolonizaciji Afrike, pa se malo posipamo pepelom zbog svega...
Sve je to samo dokaz da je i istorijska nauka postala deo današnje MTV civilizacije.

cole

pre 10 godina

Profesor Dubravka Stojanovic u prvoj recenici kaze (parafraziram): Istorija je ozbiljna nauka i ne veruje da evropski istoriografi mogu u dogledno vreme u udzbenike uneti da su Princip i Srbija krivci za izbijanje velikog rata... Pa nam na kraju pojasnjava: Nema objektivne Istorije. Istu pisu pobednici. Malo (vise) kontradiktorno!?

Ako Srbija po misljenju nasih istoriografa nije krivac za prvi svetski rat, bar neka se sloze, da smo, apsolutno najveci krivci za ratove i stradanja u bifsoj Jugi, tj. da je Srbija htela, moglo je i bez ratova.

Svedok

pre 10 godina

Istorija je nauka puna iskrivljenih istina i interpretacija, jer istorija se piše onako kako odgovara vladajućoj strukturi. Mi smo svi prihvatili istoriju Egipta i Rima kao činjenicu i to uglavnom niko ne osporava, jer te države više ne postoje i ničiji nacionalni interesi nisu ugroženi. Malo ko se sekira da li je to istina i da li je Troja bila tamo ili vamo. Njemačka se uzdigla kao lider evropske unije i želi da sa sebe skine dio tereta prvog i drugog svetskog rata. Platiš istoričare i dobiješ rehabilitaciju. Ali, postavimo sebi pitanje iz sadašnje perspektive. Da li bi nekog Iračanina optužili da je terorista kada bi ubio predsednika SAD u poseti Iraku. Irak je očigledno okupiran od strane SAD. Ista stvar bi bila sa nekim Ircem u Sj. Irskoj, koji bi pucao na kraljicu ili na premjera Velike Britanije. Sada su to malo drugačije upakovane situacije, jer niko ne anektira teritorije kao nekada, nego ih "oslobađa" i dovodi na vlast neke druge, koje služe njihovim ekonomskim i vojnim interesima. Dakle, tako je i Kosovo "oslobođeno". I kada bi neko od Srba pucao na nekog zvaničnika SAD, bio bi sigurno proglašen teroristom. Bitna razlika između Kosova danas i BIH 1914. je da su tada Srbi pretstavljali apsolutnu većinu stanovšitva BiH, dok su na Kosovu to Albanci. Da bi se razumeo taj problem i mnogi drugi, morate stvari pogledati tuđim očima. I ne morate pri tom da pišete lažna imena poput "Dejana".

Zeca

pre 10 godina

@
(Robi, 10. jun 2013 17:05)
Da nije bio Gavrila Princima vi bi i dalje bili robovi austrougarske a ne nezavisni.Mogao bi da slavis kao junaka, jer ti doneo bukvalno nezavisnu Hrvasku jer da ste ostali pod ugarskom nikad nebi bili nezavisni.

marko m.

pre 10 godina

Valjda je Gavrilo Princip bio slucaj Racak ili Markale 19 veka.Ako je terorizam boriti se za slobodu svog naroda i jezika onda ja Austrougarska bila klasican OKUPATOR. A kao sto svi slobodoumni ljudi se bore protiv takvih logicno je onda sto se i mi Srbi borimo za slobodu.samo nemogu da dokucim ko je bio Vilijem Valker u vreme sarajevskog atentata.Koli je onda donosio povrsne zakljucke.Ocito je da borba za Srpski rod i porod nece biti skoro zavrsena.Gavrilo Princip 2013.

i tako...

pre 10 godina

Danas se navrsava 145 godina od UBISTVA knjaza Mihaila Obrenovica, najsposobnijeg i najpostenijeg vodje kojeg smo imali u zadnjih 200 god. coveka kojem je tako malo nedostajalo da ujedini sve nase ljude na Balkanu! Pitam se ko je njegovo ubistvo narucio? - Verovatno onaj ko je najvise profitirao, a to je Austro-ugarska...i sada umesto da imamo jednu jaku drzavu, imamo sijaset banana republika kojima i Arbanasi mogu da diktiraju uslove. I sta je Franc Ferdinand kao Nemac radio u 100% slovenskoj zemlji? Bio je okupator, eto sta. A zasto ga je austrijski generalstab bukvalno naterao da ode na vojne menevre u Sarajevo i to sa citava 2 telohranitelja?! Pa da bi bio laka meta, koju nije likvidirao samo jedan Srbin, vec organizacija u kojoj su bili Srbi, Muslimani i koliko znam i Hrvati. Ali tako je to sa imperijama vazda bilo, ako ste protiv toga da vas okupiraju, zgaze i podjarme onda ste terorista...

Jegulja

pre 10 godina

ubistvo ferdinanda je bio POVOD a ne uzrok prvog svetskog rata. da velike sile nisu htele ili nisu bile spremne za rat jednostavno bi pustili AU da se fajta sa srbijom i to bi bio lokalni rat. antagonizam (UZROK) izmedju "mladih" i "starih - imperijalnih" sila je bio toliki da je bilo pitanje trenutka izbijanja svetskog rata. POSLEDICA prvog svetskog rata je da su "mlade" sile osujecene u svojoj nameri,"stare" sile su zadrzale svoje pozicije sve do '45 kada ih je USA ustrojila i ostavila SSSR kao jedinog igraca pored nje (zbog toga je morao da se desi drugi svetski rat), a kraljevina shs i jos par novih drzava stvorene kao statisti i neke od njih ukinute kada je prestala potreba za njima.

pavle

pre 10 godina

gavrilo princip kada je bila zavrsna rec njegovog sudjena , kada su ga pitali sta ima da kaze o presudi on je rekao ,, ne ja ne zelim ovakvu presudu gde cu trunuti kao suzanj , zelim da me zapalite na lomaci da gorim i da u dubokoj tami svom narodu budem svetionik ka slobodi. imao je 18 godina . za amerikance bin laden je terorista za vecinu muslimana mucenik za slobodu islamskih naroda , But koji je ubio linkolna za juznjake je bio heroj a za uniju terorista. posto nemacka postaje vodeca sila evrope gavrilo princip ce postati terorista za njih i njihove sluge , za srbe uvek covek od principa

DR

pre 10 godina

I ubice kralja Aleksandra Obrenovica i Drage Masin i ubice prestolonaslednika Ferdinansa i njegove zene i ubice kralja aleksandra Karadjordjevica i ubice zorana Djindjica su isto-teroristi.

Milan

pre 10 godina

Ako je izlet pojedinca zasto ga Srbija nije izrucila nego je stala iza ubice. Naravno da Austrougarska jedna od najvecih sila tog vremena preko toga nije mogla da predje. To nije ni prvi ni poslednji put da se inatimo sa velikim silama i uvek izvucemo deblji kraj. Podrazumeva se nikada ne izvlacimo pouku.

Salem

pre 10 godina

Nisam istoricar, pa se i necu baviti time, je li ili ne, Pricip terorista. Sta mi upada u oci je sledece: osamdeset godina nam se kroz usi provlaci prica o Principov herojstvu i tamo nekoj organizaciji po imenu "Mlada Bosna" koja se borila da oslobodi Bosnu odokupatora. 1992. su svi Srbi zaboravili Bosnu. Okupirali 2/3 Bosne, proglasili srpsku republiku, napali je svim raspolozivim sredstvima i isli da jos trag zatru...
Ma koliko je covek nezainteresovan, primeti da je licemerna ova prica.

ISTINA

pre 10 godina

Austro-Ugarska je okupirala BiH 1878. pošto je tako dogovoreno na Berlinskom kongresu i to službeno da spriječe zločine muslimana nad kršćanima nakon što su Turci ugušili ustanke. Te 1878. Austrija je Srbiji najveći saveznik i upravo zahvaljujući Austriji stavljen je van snage Sanstefanski mir kojim je Bugarska, uz blagoslov Rusije, dobila Makedoniju i područja koja je željela Srbija. Do 1903. Obrenovići i Habsburzi su saveznici, od 1903. nakon Svibanjskog prevrata Karađorđevići se okreću Rusiji i Austrija postaje srpski neprijatelj.
Neozbiljno je pričati o nekom lošem statusu Srba u AU, pošto su u to vrijeme BiH većinom napuštali muslimani. Osim toga, Srbi u BiH, koliko god bili siromašni, bolje su živjeli nego Srbi u Srbiji, da ne spominjem Vojvodinu koja je u SHS ušla u najmanju ruku razvijena kao Hrvatska, ako ne i kao Slovenija. A gdje je sad ta ista Vojvodina!?
Dakle, austrijska aneksija za nas, pa tako i za vas, istodobno je značila i oslobađanje od Turske i islamskog jarma. Razlozi za ubojstvo FF leže u politici Karađorđevića, a ne u lošem položaju Srba u monarhiji.

zoki

pre 10 godina

Za sve mnogobrojne učesnike ove debate koji se zgražavaju ubistvom Sofije; na sudjenju sam Princip je izjavio da je meta bio Oskar Poćorek ( "proslavljen" ubistvima civila u Srbiji) a ne Sofija i da najiskrenije žali zbog toga.
Danas bi belosvetski moćnici rekli "kolateralna šteta". I tu vidimo dvostruke standarde, kad je NATO ubijao civile po Avganistanu, Iraku, Srbiji jednostavno to proglasi kolateralnom štetom i nikom ništa, a kad suprotna strana uradi nešto slično onda je to "terorizam" ili "udruženi zločinački poduhvat"

Senad

pre 10 godina

Čuj molim Vas nije bio terorista.
Ubio je ni kriva ni dužna čovjeka i njegovu trudnu ženu.
A instruisan je od Apisa i srpske policije.
Može se čak govoriti o državnom terorizmu.

alibaba

pre 10 godina

@"A bajke o nekakvom izrabljivanju i koloniziranju pricajte nekom ko ovdje nikad nije bio, tu ili bilo gdje je bila austrougarska, ko misli izrabljivati i cijediti neko podrucje ne gradi pruge, ceste, kazalista, skole, odmorista, bolnice, parkove, tvornice, prekrasne vile, zgrade, tramvaje, aerodrome, luke, hotele, golf igralista......
(Vladimir Pula, 10. jun 2013 17:07)"

Po toj logici nemate pravo da kukate na "srboslaviju", ako se ne varam dosta toga je izgradjeno u HR za vrijeme te "tamnice naroda".

Vukodav

pre 10 godina

Malo je poznato da su u Austrougarskoj imali interesa da princ Ferdinand bude sklonjen iz nasledne linije, pročitajte malo o tome.
Čak je i u Sarajevu čovek zadužen za bezbednost insistirao na maršuti koja je bila manje bezbedna i čak posle prvog, neuspelog pokušaja insistirao da princ nastavi tom maršutom koja ga je vodila pravo na Gavrila Principa.

O ovome se kod nas ne govori ali vrlo je moguće da je princ svesno žrtvovan zarad viših ciljeva Austrougarske imperije, jednim udarcem hteli su da ubiju dve muve ali im se to loše vratilo. Uz velike naše žrtve nažalost...

Žeks

pre 10 godina

"Istoriju pišu pobednici". Nemačka je sada "pobednik" i piše nove stranice istorije. Ako uspe u ovome sledeći korak je da Hitler bude milosrdni Anđeo.

Rocko

pre 10 godina

"...….. Srbija nije mogla da se bavi bilo kakvim terorizmom, jer nije bila u stanju kao mala zemlja da teroriše nekoga", napominje Živojinović." Ma jok, zapravo je Srbija bila terorisana od manjih naroda kao sto su, Bosanci, Albanci, itd... He, kakve li istoricare imate pa nije cudo sto se Srbi uvjek nesto moraju "braniti".
(Buron, 10. jun 2013 15:00)

da, da… I, zašto su onda hrvatska I “kosovo” nacionalno “najčistije” “države”???

igor

pre 10 godina

Gavrilo Princip je bila mlada usijana glava,da ne kazem budala,koji je ucestvovao u de facto teroristickom činu koji je za rezultat imao objavu rata tadasnje supersile Austro-Ugarske na zemlju koju je Princip navodno voleo,i rezultat toga je bila na kraju okupacija Srbije uz ogromne izgubljene zivote srpske nacije.
Hvala mu,nije trebalo....

Vladimir Pula

pre 10 godina

Terorista, borac za slobodu, junak, luđak.. sve je to relativno i stvar gledišta ili stava. Činjenica jeste da je bio atentator i da je nakon toga počeo prvi svjetski rat.
Meni je osobno krivo što je taj rat izbio i što austrougarske vise nema.
Mislim da je za hrvatsku, bosnu a i cjelokupnu regiju bilo bolje da je opstala austrougarska. Koja je po svom ustroju zapravo bila preteča europske unije. Bila je po standardima, zakonima puno naprednija od svega što je na ovim prostorima doslo kasnije.
Kad se prosetate Pulom shvatite da je sve što je najbolje u ovom gradu zapravo napravljeno od 1860. do 1914. kada je Austrija uzela grad pod svoje.
Pula je 1913 imala 60'000 stanovnika (1855-1860 ih je imala manje od 1000!!), toliko ima i danas, tada je bila prekrasan nov i moderan grad, na karti europe. Danas je provincija u svakom smislu koju vadi bogom dana pozicija, ljepote i blizina zapada.
A bajke o nekakvom izrabljivanju i koloniziranju pricajte nekom ko ovdje nikad nije bio, tu ili bilo gdje je bila austrougarska, ko misli izrabljivati i cijediti neko podrucje ne gradi pruge, ceste, kazalista, skole, odmorista, bolnice, parkove, tvornice, prekrasne vile, zgrade, tramvaje, aerodrome, luke, hotele, golf igralista......

Dadara

pre 10 godina

Kada se mudzahedini bore protiv Rusa oni su boric za slobodu. Kada lete u americke zgrade oni su teroristi.
Kada Ceceni ubijaju Ruse onda su borci za slobodu, kada ubijaju u Bostonu onda su teroristi.
Ovako mozemo u nedogled,Gavrilo Princip je povod za rat a uzrok rata treba traziti u Becu, Istanbulu i Berlinu.
Tuzno je sto Srbija i danas nema petlju da podigne spomenik Principu, a spremaju se spomenici nekim CIA saradnicima i ljudima o kojima istorija jos nije rekla sve.

asteriks

pre 10 godina

proglasavanje gavrila principa za teroristu se ne bi svidelo vecini zemalja evropske unije, a posebno novom clanu hrvatskoj, sloveniji, ceskoj, slovackoj, rumuniji itd. spisak naslednika protivika austorugarske monarhije i nemackog rajha je ogroman, cak i u evropskoj uniji.

Robi

pre 10 godina

opet ćete izmišljati neku svoju povijest? princip nije terorista, a četnici su antifašisti...ova srbija umjesto da napreduje, svakoga dana napravi dva koraka unazad

Divos

pre 10 godina

@ Vladimir Pula, 10. jun 2013 17:07

Шта би било, кад би било, можемо да нагађамо. Твоје је право и да будеш заљубљен у Аустро-Уграску, можда би заиста твоја Пула данас боље изгледала. Срби (барем они образованији) у БиХ, и другим крајевима Аустро-Угарске као уосталом и други словенски народи са развијеном националном свешћу доживљавали су ту творевину као тамницу народа и угњетавача (што и јесте била), али на страну то. Изнео си нетачне историјске чињенице. После сарајевског атентата није почео 1.светски рат, то једноставно није истина. Следи период притисака и условљавања Србије и то читавих месец дана и тек након одбијања неприхватљивих ултиматума Аустро-Угарска напада брутално Србију 28.07.1914. Тек након ове агресије тадашње супер-силе на тада ипак малу Србију, следе објаве ратове тадашњих светских сила, и ово јесте повод за 1.светски рат.
Неки су читаоци већ приметили да су узроци рата били много дубљи, сложенији, ту су прсте упрљали и фамилија Ротшилд и тадашњи банкарски моћници, и рат се вероватно неби могао избећи и да уопште није било овог догађаја и агресије АУ на Србију. Све је то истина и лако доказива чињеница. Ипак то је друга прича, овде се говори о поводу рата, а повод (барем онај званични) је био агресија АУ на Србију.

vladaL

pre 10 godina

Neverovatno je slusati da se istorija posle 100 godina revidira, samo zato sto danas to nekima odgovora. Pitam se sta ce biti kada bude bilo 100 godina od II Svetskog rata. Neverovatno je kako ovaj svet nije nacisto ni sa cim. Znaci ako budemo jaci i budemo diktirali politiku sveta, da mozemo da menjamo istorijske cinjenice kako se nama dopadaju i da nateramo druge da ih postuju, pa cak i one na ciju stetu radimo. Neverovatno svet je otisao u propast. Ovo je samo dokaz da na ovom svetu pravda pripada (na zalost) samo jacima od tebe.

M.

pre 10 godina

Svim ostrascenim, ako je Princip terorista zbog ubistva predstavnika okupacione vlasti, onda je i Tito bio teroriste jel je i on ubijao neku vlast. Kao sto neko rece, onda bi i Vasington bio terorista. Osim toga, Mlada Bosna je bio slobodarski pokret, a clanovi su bili i Srbi i Hrvati i Bosnjaci/Muslimani. A za sve koje ne znaju, Princip je bio cetvrti atentator, dok je prvi atentator bio Muhamed Mehmedbašić, dakle Musliman\Bosnjak, http://en.wikipedia.org/wiki/Muhamed_Mehmedba%C5%A1i%C4%87
Tako da se mozda otvore oci svim onima u Sarajevu koji misle da je to terorizam samo zato sto je Gavrilo Princip Srbin. I da citiram jednu stariju gospodju iz Sarajeva:"Nije on to uradio zbog sebe, vec zbog Bosne". Nadam se da ce i mladje sarajlije da shvate ovo sto je njihova starija sugradjanka shvatila.

г4

pre 10 godina

Аустрија је анектирала Босну и Херцеговину и сам Фердинанд био је окупаторски владар, и као такав је убијен. Није убијен у Бечу или Будиму и Пешти. Значи, и Милош Обилић је био, по нечијем критеријуму терориста. Сам Франц Фердинанд је иначе, у свом животу побио више од 300.000 јединки различитих животињских врста, односно негде око 40 упуцаних животиња дневно, а не мали број нису биле ловне врсте.

miroslav

pre 10 godina

Ja sam Hriscanin srpskoga porekla i za mene i moju veru taj Gavrilo Princip je UBICA i nista vise ni manje od toga.On je pucao i usmrtio drugoga coveka koji je mirno setao.Bozje poruke i zapovesti obicnom coveku su vrlo jasne i precizne i tu nema mesta razlicitome tumacenju.

pustinja u gradu

pre 10 godina

(Mladen Mladenovic, 10. jun 2013 14:01) Mislim da ni u uslucaju da je atentat izvrsen u Becu to ne bi bio teroristicki akt.U pitanju je prvi covek okupacionih snaga.U teroristickim napadima su meta uvek neduzni civili,obicni gradjani.U atentatu su ubijerni nadvojvoda i njegova supruga.

Cilj bira sredstvo

pre 10 godina

Stvari posmatram iz 21.veka tj.danas 2013 godine zato je meni terorizam ubiti politicara ili vladara jer se nesme ubiti ni zivotinja a da se ne odgovara kamo li covek.Gavrilo Princip je za mene terorista kao i Zvezdan Jovanovic koji je ubio Djindjica.Vladimir Georgijev koji je ubio kralja Aleksandra je terorista.Punisa Racic koji je ubio Stjepana Radica je terorista.To nema veze sa nacijama.To je moje misljenje jer sam generalno protiv nasilja i u porodici i u gradu i u drzavi.Naravno ne sporim pravo drugima da na istu stvar gledaju na drugaciji nacin.Nikome ne namecem svoj stav a ne dam da ni meni to neko radi.

vlajko cia

pre 10 godina

Ferdinand nije bio prvi prestolonaslednik Austrougarske monarhije,svesno je žrtvovan radi viših ciljeva (čitaj poslat na streljanje).I da nije postojao Princip trebalo ga je izmisliti...

uistinu!

pre 10 godina

@ISTINA
Istina je, zapravo da bi se mi i sami oslobodili Turaka! a i iz Bosne bi ih proterali, ustankom 1875, ali se time okoristila Austrija, zabranivši Srbiji da interveniše tokom ustanka, vezavši Obrenoviće za sebe, time još učinivši da Rusi stvore Bugarsku na većoj teritiriji nego što je, istorijski gledano, i trebalo da bude. Austrija nije htela samosvojne Srbe i njihovu državu, inače bi im ranije pomogla da se oslobode, ali ih je samo sprečavala u tome - politika je bila da ih Turci drže u lancima, dok sami Turci ne oslabe, a Austrija ojača, pa preuzme ulogu gospodara. Habzburzi su tako pokazivali "zahvalnost" Srbima, koji su ih možda i doveli na presto Mađarske (Jovan Nenad). Inače, moja porodica je jedva preživela austro-ugarski teror u Podrinju 1914/15.
A Vladimir iz Pule pomenu kako je nespojiva izgradnja puteva i pruga na teritoriji kolonije :))! Pa kako da se preveze naotimano, golubom pismonošom? I u izgrađenim hotelima su sigurno boravili domoroci, i nije se 100% govorio nemački i mađarski.

Djenka Djavo

pre 10 godina

Ako je Gavrilo terorista sta je onda Dzordz Vasington? Since Katice ja najvise volim emisiju o Dzordzu, a o Vilijemu Valasu i da ne pricamo. Klasican primer masovnog ubice. A sta su tek bili Francuski ilegalci za vreme rata? Pa to je strasno, samo cekam kad ce neki Zorz da postane terorista u knjigama zato sto je ubijao okupatore.

Tada je Bosna imala vise smisla, ljudi su znali da su isti narod bez obzira na veru. Sloveni. A sad ispadosmo plemena sa drugih planeta. Bosanski muslimani su sloveni a ne arapi i turci, ko to porekne porice svoje postojanje. "Mislim dakle postojim" rece Mujo i nestade.

Najprovidnije od svega je stu su se oni na vlasti sada setili da sve koji su protiv vlasti digli ruke u proslosti budu ocrnjeni kao teroristi. Nece moci ove noci.

Možda i nije tako loše

pre 10 godina

(Cilj bira sredstvo, 10. jun 2013 16:35)

Slažem se. Evo na primer i Karađorđe je zlikovac i ubica. Šta mu je to trebalo u životu? Umesto da kao ti i tebi slični, odgajani na titovim idejama, sedi, gleda u zid i filozofira. Lepo bismo i dalje bili turski vazali. I zamisli ne bi ni zoran đinđić mogao da bude premijer.

Pavle

pre 10 godina

Atentat na Ferdinanda je bio povod, koji je sa nestrpljenjem očekivala Austro-ugarska, a ne uzrok izbijanja Prvog SR. Uzrok je poznat i precizno definisan u zvaničnoj ISTORIJI CIVILIZACIJE.

oxydant

pre 10 godina

Politički atentat je klasičan akt terorizma.Bez obzira koliko je atentator
imao godina.Inače,nema sličnosti između Osame Bin Ladena i Gavrila P. Iza
Osame stajao je - Osama.Iza Gavrila Principa stajao je Apis i kraljevina
Srbija !

gastos

pre 10 godina

Da, Srbija je kriva sto je Nemacka upala u Belgiju. Sta ces, jadnici nisu imali izbora.

S druge strane atentat je bio kolosalna glupost i doveo je Srbiju na ivicu propasti.

Fakultet politickih nauka

pre 10 godina

Na predmetu Osnovi politike na prvoj godini , prvo se nauce decinicije :Atentat - ubistvo odredjene politicki aktivne licnosti.Terorizam -napad na civile u svrhu zastrasivanja ....

Batman

pre 10 godina

Ako je Gavrilo terorista onda je po toj logici i Milos Obilic terorista. Ajd sto nam komsije smatraju Gavrila za teroristu, ajd sto ga germani smatraju za teroristu, al ako si Srbin i smatras ga za teroristu onda bi trebao da stavis prst na celo i da se upitas dal je veca vrlina boriti se protiv okupatora ili mu se pokoriti. Da budemo jasni oko jedne stvari, okupator je okupator i kad se seta zemljom koju okupira on na toj zemlji nema nikakva prava ili slobode, ima samo pravo da se skloni sa te zemlje ili da u njoj zauvek ostane...

Maximus

pre 10 godina

Austrougarska je bila okupator na ovim prostorima kao i Turska. Bilo kakve operacije protiv predstavnika okupatorske vlasti su legitimne, kao sto su legitimni i ciljevi koji su postali zrtve tih operacija. Bilo kakva druga teza o ulozi okupatora na ovim prostorima je bezpredmetna i nedozvoljiva

asd

pre 10 godina

Od toliko velikih ljudi iz naše istorije mi veličamo ovog ološa koji je ubio nenaoružanog čoveka i trudnu ženu, i doprineo zlu koje nas je zadesilo. A oni koji su ga obučili i naoružali(Crna Ruka) su 11 godina pre atentata iskasapili srpskog kralja i kraljicu.

Asim

pre 10 godina

Gavrilo Princip bio je regrutovan od strane tajne organizacije Ujedinjenje ili smrt, poznata kao Crna ruka.
Ako je Al Kaida za vecinu sveta teroristicka organizacija onda istom logikom je i Ujedinjenje ili smrt odnosno Crna ruka isto bila teroristicka organizacija a Gavrilo Princip terorista.

marko

pre 10 godina

A najbolji su mi ovi sto pitaju, pa zasto je onda OVK teroristicka. Pa zato biseri, sto se posle OVK jos trazi 1500 ljudi koji su izvodjeni iz svojih kuca, sa posla i sl. Princip nikog nije iz kuce vadio, vec pucao na ovog sto je dosao da se sa Pocorekom seiri i da prati vojne manevre, ciji smisao bio napad na jednu zemlju sa brdovitom konfiguracijom. Niko ne spominje taj podatak zasto je Ferdinand dolazio, i ko je bio taj Pocorek. Niko i ne spominje visegodisnje sankcije austrougarske prema Srbiji.

mario

pre 10 godina

sto volim ove koji se razbacuju postocima,kojih 70% srba u Bosni u A-U?Jedino ako tipicno za vas u tom svom ludilu racunate i Hrvate te muslimane.

Milan

pre 10 godina

Da, bas nam je lose bilo, Srbima, pod Austro-Ugarskom u Banatu. Ma, sta pricate vi dole?

Mnogi verovatno ni ne znaju da su 1848. Srbi stali na stranu Austrijanaca i ugusili Madjarsku bunu.

one way

pre 10 godina

da previse ne pametujemo......kako bi ste sada nazvali nekoga ko ubije predsednika neke drzave,recimo Srbije i njegovu trudnu suprugu i to jos uradi neko iz neke nama bivse republike ili sa Kosova,na stranu bilo kakve politicke konotacije ili istorijske cinjenice....samo me interesuje kako bi se itvrsioc ili organizacija nazvala i kako bi drzava Srbija reagovala

muki

pre 10 godina

Ne postoji bosnjacka nacija na Tlu Bosne,kao sto ne postoji ni Srpska odnosno Hrvatska,(postoje smao 3 razlicite vjerske konfesije)a pokusaj stvaranja Bosnjacke nacije je samo odraz separatstickoiih teznji kriminalaca iz reda Bosanaca muslimana(jednog broja) koji bi homogeniziranjem i getoiziranjem Bosanaca muslimana na jedan dio teritorije u Bih stvorio samo Alibi za neodgovaranje za dugogodisnju kriminal kojim se bave vec 20 godina.Zapravo tim snagama ne odgovara multietnicka Bosna(kao sto ne odgovara ni separatsima pravislavcima i katolicima) i tu su na istom.Znaci ogroman broj muslimana u Bosni ne prihavata Bosnjacku naciju(koja im je preko noci nametnuta,bez ikakvog referenduma) nego su prije svega Bosanci islamske vjeroispovijesti,i zalazu se za multienicku drzavu u kojoj ce sa Bosancima i katolicima kao Bosanci da zive.Braco Srbi,nacionalizam,odnosno fasizam je samo Visi stepen Kriminala,odnosno Kriminal obojen demagogijom,pa narodi na ovim prostorima mogu da zive sretno samo u multietnickim i pro gradjanskim drustvima a ne u jedno nacionalnim i monoetnickim.U Srbiji je tako nesto i moguce jer Srbi cine ogroman dominantan procenat stanovnista ali vidimo da je trenutno na sceni "Globalizacija" i da ce na kraju opet ovaj prostor da bude jedno.

Zee

pre 10 godina

Niti su srbi krivi za rat, niti je Gavrilo Princip neki heroj. Možda je malo glupo zvati ga teroristom ali je još gluplje slaviti ga naglas. To niko normalan, gledajući sa strane, ne može da opravda.

gru

pre 10 godina

Gavrilo Princip kao maloljetnik je bio samo jedan isprani mozak i povodljivi mladic koji je mislio da ce ubistvom austrougarskog prestolonasljenika(jednog od 50 njih) da ucini nesto znacajno.Istorijski je poznato da je ovaj atentat uradio pod pokroviteljstvom srpske tajne teroristicke organizacije "Crna Ruka"(i Dragutina Dimitrijevica Apisa) sa zeljom da se Srbija i Bosna ujedine u jednu drzavu( u kojoj bi Srbi naravno bili dominantni,Velika Srbija)Ako se uzme u obzir da je ubio "monarha" okupatorskih snaga na tlu Bih iz idealistickih razloga onda se nebi mogao nazvati teroristiom,ali ako se zna da je to uradio pod pokroviteljstvom teroristicke organizacije(iz politickih razloga,maloljetnik koji je radio sta mu se kaze) onda nesumnjivo to jeste bio.

Branko

pre 10 godina

Imam samo jedno pitanje za istoričare. Šta je pisalo u originalnom policijskom zapisniku sarajevske policije u vezi atentata Gavrila Principa. (četri metka u kameni zid pored Miljacke a peti metak u cevi pištolja).

svedok

pre 10 godina

Pa znaci da ni Vlado Cernozemski nije terorista kako ga zovete
(Makedonac, 10. jun 2013 12:34)
Dakle Makednoci, koji se s vašom i našom braćom Bugarima (mrzite i) otimate o Vladu ustaškog šofera, evo da vam kažem šta mislim - od tumora bolesni Aleksandar Karađorđević, veoma ružno je reći, nije ni zaslužio bolju sudbinu! Posle rata je potpuno zanemario svoje sunarodnike, ratnu siročad, ratne invalide, težio je formiranju velike države u kojoj bi bio veliki kralj. Dopustio je da narod i dalje pati i propada, umesto da radi na oporavku, da ga nagriza i beda i kvazi-komunistička kuga. Vodio je veeliku politiku, a na krvi i nadama svojih ljudi. Doveo je ratne profitere na čelo države, i bivše austro-ugarske činovnike i oficire, poznate po mržnji prema Srbima, pretpostavio istima, a da bi se dodvorio novim zapadnim podanicima! Dakle, nije Tito bio tvorac takve unutrašnje politike, nego nastavljač! Da nije bilo obrazovanih ruskih belogardejskih izbeglica, utonuli bi u mrak i neznanje, jer su naši školovani ljudi dosta izginuli tokom rata.
Na stranu sve to, ne možemo današnjim očima gledati na tadašnja dešavanja, mada je i tada život trebalo da bude svetinja, iako milionima puta pregažena. A I Svetski rat je vođen iz nekoliko razloga, ne samo da se neko nametne kao gospodar Evrope, već, mislim, i da se, svesno redukuje broj (pa i sopstvenih!) stanovnika i revolucionarnih ideja, splasnu istočne, konkurentske imperije, pojača jednoumlje i osnaži podela...

nio

pre 10 godina

Zamislite da danas Son Koneri ubije princa Harija.Sta bi on bio u ocima engleza?
(chohano, 10. jun 2013 14:00)

Škoti prihvataju britansku kraljevsku porodicu i njihova vlast nad Britanijom nije okupatorska, niti protivna zakonu i želji lokalnog domicilnog stanovništva. I kakve to veze ima sa Principom i Ferdinandom?

crni domino

pre 10 godina

Gavrilo Princip za nase istoricare nije terorista! U redu!...
Hasim Taci nije terorista za albanske istoriicare! I to je u redu!
I sta sad?...
More, jaki ste mi vi istoricari! Zanosite kako vetar duva.

my way

pre 10 godina

Ovako, covek treba da bude objektivan, a ne da sudi na osnovu naknadne pameti, rezultata i sto je jos gore trendova. Ja nikad necu prihvatiti apsurdnu istorijsku nebulozu o Jugoslaviji i Srbiji kao agresoru u sopstvenoj zemlji devedesetih. Jasno je i da je Prvi svetski rat poceo objavom rata i napadom Austrougarske na Srbiju, zato njegova stogodisnjica treba da se obelezava u Beogradu, a ne Sarajevu. Ne treba zaboraviti da je Srbija sprecila globalne sukobe ranije prihvativsi aneksiju Bosne, koju je cela Evropa osudila, kao i nakon atentata vrlo pomirljivo 14 od 15 tacaka ultimatuma sa pozivom da se o 15. dalje razgovara. Svaki pokusaj da se na Srbiju i Srbe svali krivica za rat je sraman i ne smemo to da dozvolimo. Ali, Gavrilo Princip nije ni heroj, ni uopste pozitivna licnost. Sama Srbija je u vreme najveceg stradanja, van svoje teritorije osudila one, koji su na ovaj ili onaj nacin ucestvovali u atentatu na Ferdinanda. Imamo istoriju kojom mozemo da se ponosimo i nemamo potrebe kao neki da je falsifikujemo i zato nemojmo to da radimo.

Misa

pre 10 godina

Djulelmo Oberdan je italijanski heroj i po njemu se nazaivaju mnogi trgovi i ulice u Italiji. A on je 1882. bacio bombu na Franju Josifa, ali ga nije ubio. I on se poput Principa borio protiv Austrougara (izmdju ostalog pripajanja Trsta Italiji). On je bio heroj kao sto je i nas Princip. Sto se tice uzroka rata, pa sto Austrougari ne napadose onda Italiju?

dado

pre 10 godina

Ne znam od kakvog ugnjetavanja Principov atentat je oslobodio srpski narod.
Mogu samo zamisliti kako bi bilo pod Austro-Ugarskom umjesto 500god pod osmanlijama.....danasnja zemlja bi bila isarana autobhanovima a ne kaldrmom
dok bi demokracija uredila odnose medju jugosima
Sto da se radi kad covjek sa ovih prostora voli slusati mitove i bajke

Posmatrač

pre 10 godina

Da li je moguće da su atentat u Sarajevu inspirisale, organizovale i finansirale obaveštajne službe velikih sila kojima je odgovaralo da zarate, jer ko bi objavio rat silama kao što su Austro-Ugarska i Nemačka, zbog male Srbije...

Uzgred, može li dva laka pitanja komšijama muslimanske vere, koji neguju priču da je Princip bio terorista i da su Srbi skloni takvim rabotama?

Da li bi za teroristu proglasili i nekog Ahmeda, Muju ili Hasu da je u ime Alaha, ubio Ferdinanda ili bilo koga?

Da li mogu da uporede broj srpskih terorista i muslimanskih velikomučenika koji su kroz istoriju ubijali potpuno nevine i nedužne pripadnike druge vere?

IvanNS

pre 10 godina

Za neke je junak ,a za neke terorista i tako ce ostati. Za mene jeste terorista jer u Austougarskoj tj. u Becu su bili podeljeni oko toga da li napasti Srbiju ,a atentat je oduzeo pravo onima koji su bili protiv rata sa Srbijom. Nasi udzbenici od ‘90 tih su puni nacionalizma, izvuceni delovi istorije koji su podobni. A i pre toga u titoizmu samo drugacije. Gledajte istotiju bez emocija i realno samo ce vam se kasti

putnik

pre 10 godina

hajde da kažemo i suštinu.

moraju se razdvojiti dve stvari - izvršilac i ona/ono što je iza toga stajalo.

Gavrilo Princip, sviđalo se to nekome ili ne jeste bio heroj. Čovek koji je umro za IDEALE. Ne za novac, ne za vlast već za IDEALE. kako i pod kojim je mukama umro ne budite lenji i pročitajte. dete koje je umrlo za ideale (inače Sofija, FF supruga, nije bila njegov cilj i to je jedina stvar za koju je na suđenju rekao da mu je žao).

Iza toga je stajala vlast Kraljevine Srbije ili (u najmanju ruku krugovi bliski vlasti). Ljudi koji su zaveli drugofga da umre za njih da bi oni, žedni vlasti opijeni slavom terevenčili u svojoj slavi (mada im plan nije baš išao kako su zamislili).

te dve stvari moraju da se razdvoje. ne možete da svo zlo ovog sveta svalite na dete koje je to što je uradilo platilo stostruko.

eto toliko...

Vladislav

pre 10 godina

Bio je i uvek bice neko... ko je imao, ono sto ni jedan politicar Srbije danas nema...
Ako je on terorista, onda borci za slobodu ni ne postoje...

Glupi vodoinstalater

pre 10 godina

Ubio coveka = nemoralno i protivzakonito odnosno kriminal.

Terorista svakako nije jer terorizam je kada ubijate masovno ljude da bi stvarali paniku, nesigurnost i sl.

Kriminalac svakako jeste jer je ubio coveka.

Znaci ako mene pitate bio je ubica, atentator, kriminalac.

Inace ako smatrate da je heroj onda se zapitajte zasto ostali srbi nisu uradili isto sto je on uradio? Jer nisu bili heroji? Ne nego zato sto nisu bili ubice i kriminalci. Inace da je neko poput njega ubio recimo Hitlera ili Napoleona ili Staljina onda bi bio heroj a ne kriminalac. Razlog za to sto dok su jedni bili diktatori i ubice austrijski prestolonaslednik nije bio ni diktator ni ubica, nego je bio clan kraljevske porodice unije zemalja koja se u velikoj meri bazirala na liberalizmu, i cak i ako nije bila demokratska u danasnjem modernom smislu, bila je zemlja gde su svi mogli da zive i rade slobodno i da se krecu slobodno. Niko nije trazio od vas papire, mogli ste iz Srbije da odete u Cesku ili Madjarsku ili Austriju ako ste hteli i da ucite, radite, zivite. Mogli st da osnujete firme i u skladu sa liberalnim zakonima da radite bez da vam neko bilo sta brani. U skolama ste mogli da ucite na svom jeziku i niko vam nije branio da ucite svoju kulturu niti da zivite po sopstvenim obicajima.

Lokalna vlast je morala da radi u pravnim okvirima monarhije i nisu tolerisali nacionalizam *ni austrijski ni madjarski ni srpski ni bilo koji drugi), a to je nacionalistima naravno tesko palo...

Previše nategnuto

pre 10 godina

Pokušaj istorijskog redefinisanja Gavrila Principa kao teroriste metodološki nije povezan sa utvrđivanjem odgovornosti (tačnije uroka) za izbijanje I svetskog rata. Uzroci izbijanja I svetskog rata umnogome su kompleksniji od bilo kog pojedinačnog događaja, bez obzira da li je to atentat na austrougarskog prestolonaslednika, ili, na primer, odbijanje bečkog ultimatuma od strane Beograda.

Sa druge strane, što se tiče kvalifikacije koja podrazumeva terorizam, istorijski događaj koji je opisan kao sarajevski atentat nema bitnih elemenata terorizma, jer efekat atentata na nadvojvodu Ferdinanda Habzburškog nije bio strah koji bi se uvukao "u kosti" pripadnika aneksionog režima ili pak običnih građana Sarajeva, Bosne i Hercegovine ili austrougarske carevine u užem smislu. Atentatori su odnah uhvaćeni, utamničeni i ekspresno (za 11 dana, 3 meseca nakon hapšenja) osuđeni na maksimalne kazne. Pre bi se takav sudski proces (12-23. oktobra 1914) mogao nazvati terorom, nego sam čin atentata.

Jakov

pre 10 godina

@Mladen Mladenovic: "...upisao (se) kao heroj u memorije svih Srba.." - mozda u tvojoj glavi i glavama jos nekih. U mojoj sigurno nije, a kao sto vidis srpske sam nacionalnosti. A da... sad sledi replika na izdajnika roda i naroda svog, je l?

Buron

pre 10 godina

".............Srbija nije mogla da se bavi bilo kakvim terorizmom, jer nije bila u stanju kao mala zemlja da teroriše nekoga", napominje Živojinović." Ma jok, zapravo je Srbija bila terorisana od manjih naroda kao sto su, Bosanci, Albanci, itd... He, kakve li istoricare imate pa nije cudo sto se Srbi uvjek nesto moraju "braniti".

Milos

pre 10 godina

Posto je ovo moje polje interesovanja..zao mi je sto cu ovo reci i znam da ovo necete da objavite posto se to ne uklapa u koncepcija sajta i TV..ali da napisem sta sam saznao citajuci knjige koje su pisali razni istoricari za uglednih zapadnih univerziteta..

Prvi Svetski rat su izazvali medjunarodni bankari koji su ziveli u SAD i Engleskoj,njima niti je odgovarala Austro-Ugarsaka,niti jaka carska Rusija u to vreme jedna od najprogresivnih zamalja,dugvoli su SAD i Engleska velike pare za ono vreme Francuskoj,Austro-Ugarskoj i carskoj Rusiji,koji nisu mogli da vrate,podsecam vas da su Amerikanci placali valike rate i kamate za Aljasku,dok su Englezi kao i danas sto rade zelili sve prirodne i ekonomske resurse za sebe,posto se nikad nisu pomirili s` tim da su poceli da gube kolonije...i stvorili su Lenjina,da napravi revoluciju i ubije Romanove,i stvori komuinizam...
Mi(Srbija)nazalosto to tada nismo videli i nismo zanli da se postavimo,ali kad god smo krenuli da se postavljamo uvek smo bili saplitani sto od strane velikih sila(zapada),so od nas samoh,i to nas prati do dan danas..Gavrilo Princip je bio samo marioneta SAd i Engleske,jer najlakse je proizvesti rat na nekom zapaljivom prostoru gde ima dosta nacija i vera...

Ko sa njima tikve sadi...

pre 10 godina

E braco Srbi...

Vidi se da nemate pojma o pravoj, skrivenoj istoriji.

Crna Ruka i Apis, organizatori atentata su bili masonski vojnici, koji nisu znali pravu pozadinu pripreme Velikog Rata kako su ga tada zvali.

Pravi razlog tog rata, a u dilu sa Austrougarima, je uvodjenje komunizma u Rusiju i zbacivanje Cara i zatiranje loze carske porodice. Zato su ih tako (pa i decu) brutalno ubili i tela sakrili.

?

pre 10 godina

@(ja..., 10. jun 2013 12:12)

Ja nikada nisam cuo da je neko te tipove nazvao teroristima!
A drugo, kontekst koji se koristi u slucaju Principa je vrlo zlonameran i ne moze se porediti sa onim sto se desilo u Marseju, jer ta ekipa iz Marseja je zelela rat, oni koji su ih platili su zeleli rat i poceli,
u slucaju Principa to nema apsolutno nikakve veze, jer je AU pokrenula odavno masineriju, kao i Nemacka, pa se onako dziberski i kukavicki trazi izgovor u Principu. E to je razlika!!!

Petar

pre 10 godina

Nasi vajni istoricari uvek "zaborave" da pomenu da Princip nije ubio samo Ferdinanda, vec i njegovu trudnu suprugu. Znaci, Princip je prisao nenaoruzanim ljudima i hladnokrvno ih upucao, ubivsi cak i nerodjeno dete. I kako biste vi to nazvali? Ja takve zovem ubice. I prezirem ljude koju pokusavaju da tako nesto opravdaju bilo cime.

Glupi vodoinstalater

pre 10 godina

Inace za I. Svetski Rat nisu krivi srbi, niti je kriv Gavrilo Princip, on bi se desilo svakako cak i da niko nije ubio prestolonaslednika. I. Svetski Rat se desio zbog resursa (stari evropski sukob) ne zbog politike niti zbog nacionalizma, a II. Svetski Rat se desio zbog ideologije.

Usput... cisto da znate u toj monarhiji postojala je slobodna stampa, sloboda govora i apsolutna autonomija univerziteta (univerzitet imao svoju cak i sopstvenu policiju potpuno nezavisnu od drzave).

Naravno nije to bilo idealno i imalo se na cemu raditi, ali ono sto je nastalo posle raspada te monarhije je bilo 100000x gore nego da su se problemi resavali politickim dialogom i prirodnom evolucijom institucija.

T&T

pre 10 godina

"...i dodao da je posredi "kampanja" da se za krivca proglasi Srbija, u kojoj "prednjače ljudi iz anglosaksonskog sveta"."


Sve sto se desava poslednjih 20-ak godina je u stvari jako dobro za nas.
Srbijo, nadam se da si KONACNO naucila ko je ko i kako svet funkcionise i da ces u nekom narednom svetskom ratu biti mnogo pametnija i da neces ponoviti iste greske kao u prethodna dva i umeti da odaberes stranu!
A to znaci da NIKADA VISE ne treba da budes ni na nicijoj strani osim na strani sebe same!

srbija,belgija,engleska

pre 10 godina

Obeležavanje početka prvog svetskog rata u Sarajevu iduće godine održava se u organizaciji Austrije, Nemačke i Francuske. Suština ovog događaja nije u tome ko je bio Gavrilo Princip nego u tome što je Francuska posle 100 godina promenila stranu.

Markus

pre 10 godina

Nije bio terorista,bio je patriota,ali je takodje bio i iskoriscen od strane imperijalista,tajnih drustava,nacionalista i sl.On nije bio kriv za sve ali je bio nit koja sve povezuje.Mislim da ne treba da nam bude uzor,jer je on simbol ishitrenih poteza sa pogubnim posledicama i primer kako ne treba raditi.Misli se glavom,a ne srcem,i za to ima razloga.Ako nam mladi Gavrilo bude uzor,postacemo zaista nebeski narod,tj. bice nas dovoljno da svi stanemo ispod jedne sljive.Ne zaboraviti ga,ali i ne uzdizati ga.Tako ja mislim.

USTAV1990

pre 10 godina

Vukodav: Franjo Ferdinand je zbog svojih liberalnih stavova i plana da kad dođe na vlast federalizira monarhiju imao mnogo neprijatelja. To su bili konzervativni bečki krugovi koji su željeli zadržati svu moć, onda Mađari koji bi federalizacijom izgubili najviše teritorija i naravno Srbija koja nije željela napredak već propast AU da bi se mogla proširiti.
Za one koji žele znati malo više: http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_of_Greater_Austria

gtcf

pre 10 godina

dvostruki standardi!!! a kad nam svet pokazuje svoje dvostruke standarde onda se mršte pojedini sa ove strane drine !!!!šta je falilo srbima iz bosne da su ostali u k&k monarhiji !!???ne razumem tu ljubav prema slobodi .....po tome su narodi u africi najslobodniji što bi reko jedan pametan čovek i majmun na grani je slobodan....ali to je neka druga tema !!princip je ubio prestolonaslednika vrlo bitne monarhije a bogami i danas vrlo bitnih faktora u međ. nar. delenju ...svega ...mislim na germanske države ...a srbija ...kao slamka među vihorovima... lebdi između nemogućih želja i još tragičnijih mogućnosti!!!što bi rekli ni tamo ni ovamo...u svemu ...bar bi jedan deo našeg naroda živeo kao ostali kulturan i civilizovan svet ovako smo svi zajedno u ....čekamo da opet dovoljno ojača vojska...pa ponovo u povraćaj izgubljene svojine ...da se rode neki novi vojnici koji će da ginu za veliku srbiju.....i tako jovo nanovo a svet odeeeeeeee......dok mi sanjamo teritorije bez naroda srednjovekovno dušanovo carstvo i ostale gluposti........

Petar

pre 10 godina

Malo je glup ovaj clanak, ako se utvrdi da je Princip bio terorista onda je Srbija kriva za Prvi svetski rat. Ispada da je Srbija stvarno stajala iza atentata. A koliko ja znam, bar zvanicno, nije. Princip je ubio coveka i njegovu trudnu zenu, sto samo po sebi jeste teroristicki cin, i nema se sta slaviti kao heroj. Bez obzira na to, Prvi svetski rat je izbio zbog velikih sila, dakle imperijalisticki, nas niko nista nije pitao, nije izbio rat zbog Srbije, niti je vodjen zbog Srbije. Iako pucati u prestolonaslednika jedne od najmocnijih drzava sveta nije bas inteligentno. On je imao 17 god. i bio je napaljeni klinac, bas kao sto sadasnje teroriste sa Bliskog istoka loze razne vodje, tako su i ovog klinca nalozili da se "bori za slobodu".

vasilije knezevic

pre 10 godina

Gavrilo Princip-jedno olicenje borbe za nazavisnost srpskog ili uopste slovenskog naroda
na Balkanu.Neki izmedju tih pomenutih naroda nijesu zaljeli nezavisnost,miran bezimeni
zivot njiima je odgovarao.Svakome su dobro poznate njemacke ideje o Balkanu posljednjih
par vjekova pa i dan danas.Nema sumnje da je Njemacka toga sudbonosnog vremena koristila
AU monarhiju kao otskocnu dasku da sav Balkan napravi njemackim posjedom.Princip nije
prouzrokovao ISR, NJemacka se i daleko prje toga sudbonosnog dana pripremala za ta rat,
koji bi,prema njihovom misljenju,odlucio ko je gospodar u Evropi. Kada govorimo o samom
terminu "terorist",onda se to odnosi na one koji terorisu neduzne da bi postigli svoje ciljeve.
To se ,u prvom redu, odnosi na ona mjesta gdje se sakupljaju vece mase naroda.Nije vazno
kakvi su ciljevi,poduhvat je teror.Princ Ferdinand je bio prestavnik okupatora i trebalo je da
zna da u okupiranoj zemlji postoji bar neko ko ne odobrava politiku okupatora.Njemacka i
AU su to znale pa su namjerno poslale princa da nadju izvinjenje za rat.

milanche

pre 10 godina

Princip je u dobro organizovanom atentatu ubio celnika jedne zemlje i njegovu suprugu i to je sasvim jasno bio akt koji bi se danasnjim recnikom mogao nazvati terorizmom. Medjutim tvrditi da je prvi svetski rat izbio zbog toga je zlonamerno ili jednostavno glupo. Sarajevski atentat je bio samo povod, inicijalna kapisla. Da se to nije desilo Austrougarska bi svakako ubrzo nasla neki drugi zgodan razlog za napad na Srbiju. Pa cak i da nije, tenzije i suprotstavljeni interesi velkih sila u Evropi su bili preveliki i rat bi svakako izbio na nekom drugom mestu.

Doktor86

pre 10 godina

Cekaj,zarad mira medju clanicama EU oni bi za pocetak WW1 bili spremni da optuze nekog treceg?Ok,mi smo onda krivi za Stogodisnji rat,a Napoleon je u stvari bio Srbin.Sve bi to progutao ako bi sutra,kada i mi udjemo u EU,ona zarad mira medju nama i Hrvatima pristala da optuzi npr. Amerikance za ratove 90tih.Sve se bojim da bi to proslo,iako bi za razliku od prethodnih primera bilo najblize istini.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Komentari kao komentari.Mislim da se previse vracamo u proslost.Istorija je nauka koju svako tumaci na svoj nacin.Princip je ubio prestlonaslednika i tu treba stati.Za neke heroj za druge...Vidim da se i SANU umesala,da pojasni stvari.Najbolje bi bilo kada bi cutali.Njihova uloga je sramna u zadnjih 30 godina!Koliko je sve to nepotrebno moze se videti iz par primera.Momci koji su bacili "molotovljev koktel" na grcku ambasadu proglaseni su teroristima-oni sto su zapalili americku ambasadu nisu.Sve zavisi od gledanja.Inace vidim da mnogi ne znaju da je major Gavrilovic umro 1947 kada se vratio iz nemackog zarobljenistva!

Igor struja

pre 10 godina

ubistvo bilo kog nosioca prestola ili predsednika je klasican teroristicki akt.
Jedino kad je u pitanju puc,onda nije teroristicki

Mirko

pre 10 godina

Број жртава у Првом светском рату (војних и цивилних) је био преко 37 милиона - преко 15 милиона мртвих и 22 милиона рањених. У број мртвих улази скоро 9 милиона војних жртава и око 6,6 милиона рањених. Силе Антанте су изгубиле више од 5 милиона војника а Централне силе више од 3 милиона.
(wiki)

Mrle

pre 10 godina

Mda, nije terorist vec anarhist. Samo koji se to anarhist zalaze za propast jedne i nastanak druge drzave? Ili mozda se ipak ne radi o anarhistu?

car do kraja

pre 10 godina

Pokušaji da se na Srbiju svali krivica za izbijanje Prvog svetskog rata su "ekscesi pojedinaca", ali nije nemoguće da iza njih stoje određeni politički motivi, ocenjuju istoričari.
Ista stvar kao i za bosnu,o tome kako su bosnjaci zapoceli rat!

Macak

pre 10 godina

(Vladimir Pula, 10. jun 2013 17:07)"
Dragi Vladimire!
Ko bio, gdje bio? Ti to vidis iz Pule sta je bilo u Bosni?
"Umjesto toga gradile se vile, odmaralista...bla bla.."
Pogledaj istorijske podatke, arhivi postoje jos uvijek i precizno se moze vidjeti odnoh utrzka iz Bosne i koliko se ponovo ulagalo u Bosnu. Samo prvih par godina okupacije ova dva iznosa su bili podjednaki, tacnije dok se nije etablirala infrastuktura, poslije toga pocinje otimacina, tj odvozenje sirovina. Precizne podatke i brojeve, uvid u dokumenta mozes npr vidjeti kod americkog historicara John Lampea-knjiga Yugoslavia as history.
Te price "gradilo se pozorista, bureka ,tramvaja..."okaci macku o rep.
Bosna je bila germanska kolonija i tako je spominjana u dokumentima tog doba kao "Njemacka Indija".
Uostalom zasto bi se oni mucili toliko da zastite tu oblast poslije povlacenja Turaka, pa je jos anektirali, iz ciste covjekoljubivosti? Zelje da grade pozorista?
Ne cini li ti se da sve to jako slici danasnjoj situaciji kad je nakon raspada Jugoslovenskog drzavnog sistema, postavljen tesko funkcionirajuci novi sistem, a drzavnu valutu garantuje germanska banka? Garantuje-tj kontrolise. Ko kontrolise valutu kontrolise i ekonomiju te zemlje.
Nesto ne skocise ponovo da grade pruge ali izgradise reifesen banke po svim coskovima. Toliko banki u siromasnoj zemlji...
Nacin izrabljivanja se samo profinio za sto godina, danas se to radi kroz banke, bez suma i pilana.

Simke

pre 10 godina

A Hrvati umesto Pricipu da dizu spomenik samo ga pljuju. Pa da nije bilo njega i Srba vi nikada ne bi bili nezavisni a Dalmacija nikada ne bi bila hrvatska. Kakvo licemerje, kakvo prekrajanje istorije. Srbima se zahvalite za nezavinost a ne Franji koji vas je prodao nemcima.

Nenad

pre 10 godina

@"Cilj bira sredstvo" U svojoj uzvisenoj filozofiji nenasilja zaboravio si da u teroriste ubrojis I Obamu koji je naredio da se ubije Bin Laden i svakodnevno salje bespilotne letelice da unistavaju neprijatelje demokratije.
Video bi kako tvoja filozofija nenasilja funkcionise kada bi ti neko oduzeo slobodu na imovinu, ime, veru, porodicu....Ovako lako je filozofirati iz udobne fotelje...

Felix

pre 10 godina

Definisati terorizam je nemoguce, postojao je pokusaj u UN da se definise pojam terorizma ali nisu mogli da se sloze. Ta granica izmedju borbe za slobodu i terorizma je veoma tanka pa cesto najcesce neki dogadjaj nasilja neki zovu terorizmom a neki borbom za slobodu.
Ono sto je zajednicko terorizmu i borbi za slobodu je upravo nasilje, sredsvo koje niko ne voli a opet zbog bahatih, pohlepnih i cesto psihoticnih ljudi imamo razaranje svuda u svetu. Koliko god treba da stremimo pacifizmu i generalno humanizmu, ostaje cinjenica da kad imate posla sa monstrumima jedini jezik koji razumeju je nasilje. Gandi i njegova revolucija je kap u moru neuspelih nenasilnih borbi za slobodu.
A Gavrilo je bio klinac, mislim da nije svatio da cela stvar trebala da se zavrsi na pokusaju atentata. Ta "Crna Ruka" to zlo koje se krije iza patriotizma i "bezbednosti" prozdire i dan danas nasu zemlju ( i ne samo nasu ).

milanm

pre 10 godina

Из Википедије, слободне енциклопедије
Тероризам је смишљена употреба незаконитог насиља или претње незаконитим насиљем ради усађивања страха, с намером присиљавања или застрашивања власти или друштва како би се постигли циљеви који су уопштено политички, верски или идеолошки.

Miki

pre 10 godina

Jedini problem ovde je u glavama onih koji bi da terorizam i teroriste tretiraju kao nešto a priori loše, i kao termine rezervisane samo za svoje neprijatelje. I onda im iz te fioke stalno iskače Gavrilo Princip.
"Terorista" je termin koji su izmislili moćnici i silnici za one svojeneprijatelje za koje smatraju da mogu da ih totalno poraze i dotuku. Onda kad shvate da ne mogi, i da se mora i pregovarati, termin se polako nekud izgubi.
Dakle, Gavrilo je bio terorista, i njegov akt je primer koji pokazuje da teroristički može imati dosta opravdanja.

bolest.

pre 10 godina

Sto bih volela da Bosnjacima i Hrvatima neko da da napisu domaci rad na temu - Sta za njih predstavlja pojam SLOBODE a sta pojeam OKUPACIJE? I kako to da im samo Srbi smetaji i Srbi su agresori i okupatori a kada ih pohode i arce velike sile cin okupacije dozivljavaju kao svojevrsnu ekstazu? U cemu je poenta volela bih da mi objasni neki Bosnjak ili Hrvat? Teznja za slobodom treba da bude univerzalan pojam i da ti je svaki okupataor ili osvajac mrzak..bilo on stranac ili komsija? Zasto je Bosnjacima i Hrvatima samo bitno da ih Srbi ne okupiraju a dozvoljavaju svima drugim velikim silama i imperijama da slobodno i bez njihovog otpora usetaju u NJIHOVU zemlju i zauzume je?

Dragoljub

pre 10 godina

Definicija terorizma po Websterovom recniku: "Systematic use of violence to create a general climate of fear in a population and thereby to bring about a particular political objective. "

Da analiziramo: ubistvo je nesumljivo nasilje (violence). Princip i "Mlada Bosna" su ocigledno koristili nasilje da bi dostigli politicki cilj. Ono sto je za diskusiju jeste da li su mladobosanci to radili sistematski i da li im je cilj bio da kreiraju klimu straha u populaciji: ako je odgovor na ova dva pitanja pozitivan, onda Princip (i njegovi kompanjoni) jesu teroristi; tu godine starosti nemaju nikakvog uticaja (na kraju i Boston bombers nisu bili mnogo stariji...)

Sve je uz ovu vlast moguce

pre 10 godina

Nista mene ne iznenadjuje.Ovde je na delu najbrutalnija izdaja,pa i to da je Princim terorista mozda i to potpisu.

ja.

pre 10 godina

Poljska je izazvala Drugi svetski rat, pa je Hitler morao da napadne. A Srbija je izazvala Prvi svetski rat..pa je AU monarhija morala da napadne i kraj rasprave. Velike sile nemaju nista sa tim, oni su dobri i miroljubivi mirotvorci, duse od ljudi. Samo propagiraju ljubav, mir i slogu medju ljudima. I kada okupiraju neku zemlju to je prava milina, uzitak.. ta zemlja sva procveta od napredka, zidaju samo lepe zgrade..narod jako lepo zivi i sve je idilicno. Prosto raj na zemlji i treba okupaciju prihvatiti kao cin postovanja i veliko dobrocinstvo koje sile ukazuju nekom malom narodu. To je velika cast! Kada dodju okupatori u tvoju zemlju npr. obavezno im put kojim prolaze posuti raznobojnim mirisnim cvecem, najbolje crvenim ruzama..kao simbolom velike ljubavi i naklonosti. Voleti ih i ceniti vise nego prvog komsiju. Kao i u svakoj bajci nazalost uvek postoje i zli momci, koji kvare idilu. Srbi, Poljaci, Rusi..fuj koji nikad nista ne mogu da shvate i razumeju. Nikako da se opamete i sa uzivanjem prihvate taj uzviseni cin okupacije. Srbi, Poljaci, Rusi..neobrazovani Sloveni i ostali bezveznjaci drmaju planetom i gospodare svetom samo da se zna i uvek sve pokvare i destabilizuju! I ja sad stvarno ne znam sta sam trazila na casovima istorije, sve su nas pogresno ucili i nisu nas prosvetlili na vreme i pokazali ko su u stvari dezurni krivci i negativci. Ovako siroti male zemljice poput AU monarhije ili Nemacke ispadose ocrnjene ni krive ni duzne. Stvarno nepravda!

djak pesak

pre 10 godina

Kada pisac napise knjigu cija se radnja odvija u proslosti, a likovi govore i razmisljaju kao danasnji ljudi, onada je on netalentovan.
Kada to rade istoricari, oni su falsifikatori.

@Vladimire iz Pule, sta kaze (ili sta bi rekao) tvoj deda(pradeda) na tvoje slavopojke Austrougarskoj?

Gavrilo Princip

pre 10 godina

Нису мени тешке букагије, ни мемљиви зидови ћелије, нису мени тешки казамати, није мени тешко робовати. Ако питаш чега ми је жао Грахова се нисам нагледао. Жао ми је матере Марије, жао ми је вољене Србије. Жао ми је мога брата Јове, жао ми је судбе Србинове. Жао ми те напаћени роде, што се ниси нагледо слободе. Ничега ми више није жао, што сам им’о за српство сам дао. Ја знам да су дошли задњи часи, снаге немам, живот ми се гаси. Ја не чујем кораке стражара, видим ашов у руци гробара. Душа ми се кроз облаке вије; убио сам, али грешна није. Ја ћу мирно стати пред Господа, узвикнућу: “Живела слобода”. Живи живот достојан човјека, немој сужањ бити до вијека.

Ja.

pre 10 godina

MNOGI su mislili da je Princip jedno dete, zaključio je sažaljivo psihijatar dr Martin Papenhajm, jedini čovek iz spoljnjeg sveta kome je 1916. dozvoljeno da uđe u tvrđavu kazamat Terezijenštat i razgovara s atentatorom na austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.Tri dana uoči razgovora s lekarom Gavrilo Princip je skinut sa zida tamnice sa koga je doslovno visio kao na raspeću, jer su mu ruke bile u visoko učvršćenim okovima.Objavljeni su delovi zaboravljene zabeleške dr Papenhajma, koje su poslednja zabeležena ispovest mladića koji je verovao da će pucnji na Vidovdan 1914. pokrenuti revoluciju među svim porobljenim Slovenima.- Princip je odavao utisak fanatika i karakternog čoveka - zabeležio je dr Papenhajm. - Ljubav prema svom narodu pokazivao je u svakoj prilici. Bio je inteligentan čovek, duševno zdrav. Žalio se se što u zatvoru ne može ni sa kim da govori. Vesti o golgoti srpskog naroda na njega su porazno delovale. Psihijatar je utvrdio da je Princip odmalena bio usamljenik, ćutljivi idealista, koji je živeo u svetu knjiga i velikih ideja o slobodi. - Najviše pati zato što nema šta da čita - zapisao je Papenhajm. - Noću spava po četiri sata. Kaže da uvek sanja. Principove rečenice, koje je beležio psihijatar, bile su kratke i iskidane, baš kao i njegovo telo koje je razjedala tuberkuloza i žive rane na grudima i ruci, od prebijanja i mučenja.

boske

pre 10 godina

jedina istina je da je bio bosanac,po receptu tu su glupi srbi iz srbije,koji ce ginuti za nas,mi cemo lepo kad svi izginu zauzeti srbiju kao sto je i bilo,srbija vise ne postoji,unistili ste je u prvom,a dokrajcili u drugom i posle drugog svetskog rata.

milan

pre 10 godina

O ovom cinu je glupo u opste poilemisatii sto jeli plava krv kada ubija nizi stalez to nema nikakav termin reci dali je to uzivanje ili gde videh na internetu na yutube gde pavelic na stolu imao ljudske oci i ovaj Talijan ga pita jeli to morsko voce?SAmi prokonstajtujte stabih mu Pavelic mogao nato odgovoriti e taj monstrum je bio povood za nase desnicare i zelja za osvetom rusenje Vukovara i svih nedela !!!mnogi koji su osioni oni nerazmatraju posledice za drustvo vec ispunjavaju svoj hir!jos nesto neidem u duboku diskusiju ali Princim JE IMAO ..da ti koji ga porede sa binom ladenom su isti kao i on dakle Princip nije isao u Bec i stavljao eksploziv medj neduznim narodom vec je izvor zla po njegovom misljenju direkno ga neosposobijo ili treba ga porediti sa islamskim borcima sto u Iraku koliko vi imate ili ja za nerede tolimko imaju oni izginuli od Bin Ladenove ideologije!!!!

cvrle

pre 10 godina

Izgleda da je bespredmetno govoriti o istorijskoj istini i tu se slažem sa istoričarkom koja govori da nema objektivne istorije. Onda ne treba da postoji strah ili histerija od "revizije" ili preispitivanja nekih istorijskih gledišta, koje su pisali tadašnji pobednici, zavisno od svojih interesa. Ako je tako, maksimum objektivnosti je interpretacija činjenica iz različith uglova i uporedno prikazivanje različitih gledišta. Ne bez razloga se ovde uporedjuju Princip i Vlado Černozemski. Kriterijumi su različiti, zavisno čija je istorija i sloboda u pitanju, zar ne? Još jedan primer subjektivnosti je ovde navedena teza istoričara da "Srbija nije bila u stanju kao mala zemlja da teroriše nekoga", a npr. postoje dokumentovani i brojni slučajevi terora tadašnje srpske vlasti u Makedoniji posle balkanskih ratova, zbog čega je recimo i poslanik u skupštini SHS Peruničić svojevremeno izjavio: "Ako bi na neki način mogao da vaskrsne Abdul Hamid (sultan otomanskog carstva) i da ode u "Južnu Srbiju" odnosno Makedoniju, on bi sa ushićenjem uzviknuo: Evo dostojnih naslednika koji se staraju da sačuvaju amanet koji sam im ostavio". Dakle, kada bi bilo manje subjektivnog slepila i istorija bi bila objektivnija a odnos prema njoj pravedniji i pomirljiviji.

nedoslednost

pre 10 godina

istorija Srpskog naroda ,na brdovitom Balkanu , ima prkaz za siroku svetsku javnost od Svetskih "mocnika"i svoj odbrambeni od pretenzija "mocnih".Da li cemo ikada biti u mogucnosti da se zastitimo od ovakvih nerazumnih poredjenja?Clan "Mlade Bosne" Gavrilo Princip ,pored Nobelovca Ive Andrica,ne moze se porediti sa danasnjim pomenutim clanom organizacije iz muslimanskog sveta .

ja.

pre 10 godina

U razgovoru s dr Papenhajmom on priznaje da je 1913. želeo da izvede atentat na austrijskog guvernera Bosne, generala Oskara Poćoreka, ali da ga je osujetio odlazak u bolnicu.- Mislio sam da se atentatima skreće pažnja inteligenciji, da najpre među inteligentnim ljudima treba stvoriti raspoloženje za revoluciju i oslobođenje, a tek posle među masama – prizano je Princip. Kada je u martu 1914. osamnaestogodišnjak čuo da austrijski prestolonaslednik dolazi u Sarajeveo, ponovo je počela da ga opseda grozničava ideja o atentatu.- Mislio sam da će izbiti revolucija ako Austrija zapadne u težak polož – pričao je Princip.- Nisam želeo da postanem heroj, hteo sam samo da umrem za svoju ideju.

miha bukovac

pre 10 godina

Istorija (History) - povest - povijest = komentar događaja a nikako događaj, prema tome može se upotrebiti i u političke svrhe što se (u glavnom) i radi u zavisnosti od cilja politike. "...čovek pokvari sve..." (stih iz jedne pesme) tako se istinom od vajkada manipuliše i sa komunizmom i sa demokratijom sa pravima čoveka. Razni "filosofi" (sofisti "dialektičari") okreću (zamenjuju teze, spinuju) istinu do u njenu suprotnost (ako im tako odgovara) i protiv toga se teško boriti jer čovek je još uvek zver,
(...samo ta zver ume da misli, a zver što misliti može Tvoj antipod je postao o Svevišnji Bože...")

Jazavac pred sudom

pre 10 godina

Licni stavovi i misljenja, za "Velike" dogadjaje ,u istoriji Srpskog naroda ,cesto su bila oslonac "moralne " cvrstine za pretenzije"Velikih"!Danas je jasno i ovakvi pokusaji nailaze na ne prihvatanje iskrivljenih cinjenica u korist 'milosrdnih' aktera!

USTAV1990

pre 10 godina

Gavrilo Princip je ubio prijestolonasljednika reformatora i demokrata, koji je imao u planu federalizirati AU monarhiju i svim narodima dati autonomiju.
Vlado Černozemski je ubio kralja diktatora, koji je svim narodima Jugoslavije uzeo autonomiju.
Junaci ili teroristi?!

Predrag

pre 10 godina

Klasičan terorista i atentator. Da nije bilo prvog sv. rata čiji je jedan od direktnih uzročnika sarajevski atentat Srba bi danas bilo oko 20 miliona. Toliko o "koristi" od sarajevskog atentata.

EU Citizen

pre 10 godina

Onda se to nije zvalo terorista, jer termin prosto nije izmišljen, ali prema današnjim kriterijumima, Gavrilo Princip je čist terorista, i sramota je da jedan ordinarni ubica koji se nije borio ni za kakvu "slobodu", jer su Srbi u Austrougarkoj uživali sva prava po kriterijumima onog doba i daleko viši civilizacijski nivo nego u ondašnjoj Srbiji, već isključivo za zaslepljenu i uskogrudu logiku etničkog stada, još uvek ima svoju ulicu u Beogradu i mesto u svim udžbenicima istorije (u kojima, doduše, po dobroj staroj srpsko-jugoslovenskoj tradiciji ispiranja mozga od malena, ima i mnogo grđih laži i gluposti). A što se tiče kredibiliteta srpskih istoričara, on je veoma nizak, težeći prema nuli, u velikoj većini to su ekstremni nacionalisti SANU-Udba tipa, prošarani po kojim komunistom/neokomunistom, poput gospođe (drugarice? :) ) Stojanović, pa o nekom objektivnom gledanju na prošlost ne može biti ni govora.

Opasan Neki Lik

pre 10 godina

Princip je bio instruiran od strane srpske obavještajne organizacije tj. samog Apis-a da se uključi u Crnu ruku i da izvrše atentat na Ferdinanda jer je anektirao BiH 1908. godine na čiji teritorij je do tada računala Kraljevina Srbija. Naravno, bio je mlad i ne pretjerano inteligentatan, glavu su mu napunili nekim patriotskim pričama i podigli "nacionalnu svijest" do neslućenih razina (to i danas dobro funkcionira) i igrom slučaja se zatekao na mjestu prolaza Ferdinanda i usmrtio ga. Nije toliki problem u Principu, on je kako rekoh mali glupi kotačić u zavjeri, problem je bio Apis koji je bio beskrupulozan i htio potpaliti bure baruta bez obzira na posljedice. No i njemu se sudbina nije baš osmjehnula. Kralj ga je riješio u Solunu.

mitoman

pre 10 godina

Volim Srbiju i sanjam o Vaskrsu Srpstva, ali ne podržavam atentatore bilo koje nacionalnosti! Ko zna šta bi bilo da nam nisu ubili Karadjordja, Kneza Mihaila, Kralja Aleksandra Obrenovića, Kralja Aleksandra Karadjordjevića i na kraju Zorana Djindjića... Nažalost nas još uvek prati mit Kosovskog boja i Miloša Obilića.. Ne podržavam!

vostani carice

pre 10 godina

Pa ko je ikad i rekao da je Gavrilo terorista? Mozda neki sarlatan koji ne zna ni osnove Balkanske istorije.
Teroristi su Autrougari koji su jedva cekali da oteramo Turke pa da se usetaju da nas kolonizuju.
Sva sreca tu je bio Gavrilo sa ekipom, inace bi sad svi timarli konje.

vmro

pre 10 godina

a sta su onda oni koji su ubili kralja u marseju?borci za slobodu?
(ja..., 10. jun 2013 12:12)
E, pošto su ubili srpskog kralja onda su teroristi, he,he..!

Milan

pre 10 godina

Ako je izlet pojedinca zasto ga Srbija nije izrucila nego je stala iza ubice. Naravno da Austrougarska jedna od najvecih sila tog vremena preko toga nije mogla da predje. To nije ni prvi ni poslednji put da se inatimo sa velikim silama i uvek izvucemo deblji kraj. Podrazumeva se nikada ne izvlacimo pouku.

Petar

pre 10 godina

Princip nije tada ubio samo Ferdinanda, nego i njegovu trudnu suprugu. Znaci, hladnokrvno im je prisao, nenaoruzanima, i upucao tri ljudska bica, a jedno je bilo jos nerodjeno. Nego sta je ako nije terorista? Zovite ga kako hocete, ali on je ubica. To se ama bas nicim ne moze opravdati. Prezirem ljude koji pokusavaju da stanu iza toga.

Salem

pre 10 godina

Nisam istoricar, pa se i necu baviti time, je li ili ne, Pricip terorista. Sta mi upada u oci je sledece: osamdeset godina nam se kroz usi provlaci prica o Principov herojstvu i tamo nekoj organizaciji po imenu "Mlada Bosna" koja se borila da oslobodi Bosnu odokupatora. 1992. su svi Srbi zaboravili Bosnu. Okupirali 2/3 Bosne, proglasili srpsku republiku, napali je svim raspolozivim sredstvima i isli da jos trag zatru...
Ma koliko je covek nezainteresovan, primeti da je licemerna ova prica.

cole

pre 10 godina

Profesor Dubravka Stojanovic u prvoj recenici kaze (parafraziram): Istorija je ozbiljna nauka i ne veruje da evropski istoriografi mogu u dogledno vreme u udzbenike uneti da su Princip i Srbija krivci za izbijanje velikog rata... Pa nam na kraju pojasnjava: Nema objektivne Istorije. Istu pisu pobednici. Malo (vise) kontradiktorno!?

Ako Srbija po misljenju nasih istoriografa nije krivac za prvi svetski rat, bar neka se sloze, da smo, apsolutno najveci krivci za ratove i stradanja u bifsoj Jugi, tj. da je Srbija htela, moglo je i bez ratova.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Možda će Austrija i potomci monarhista Gavrila Principa smatrati teroristom ili, čak i nečim gorim, ako se pronadje neki prigodniji termin, ON, za nas Srbe, uvek treba i mora ostati simbolom slobode i nepokora. Davanje "titule" zločinac ili terorista, danas je u službi prljave politike novih kolonijalista, koji svoje osvajačke i invazionističke ratove pokušavaju da predstave kao borbu za ljudske slobode i demokratiju. U srpskoj istoriji, postoji puno primera stradanja, za svoj narod i otadžbinu. Možda je novo definisanje njihovih podviga način da nas dodatno satanizuju i obezvrede. Uprkos materijalnoj propasti, kojoj je planski podvrgnuta Srbija, kako od strane stranih zavojevača tako i od strane domaćih marioneta, čiji je cilj, zamena svega nematerijalnoga, za "šaku kukuruza", sve dok postoji sećanje, sve dok postoje mitovi, sve dok postoji jezik, istorija i primeri čojstva i junaštva, Srbija će živeti i ponovo naći svoje mesto koje joj pripada. U galeriji velikana, koji su za dobro svog naroda žrtvovali sebe, spada i Gavrilo Princip.

Robi

pre 10 godina

opet ćete izmišljati neku svoju povijest? princip nije terorista, a četnici su antifašisti...ova srbija umjesto da napreduje, svakoga dana napravi dva koraka unazad

Buron

pre 10 godina

".............Srbija nije mogla da se bavi bilo kakvim terorizmom, jer nije bila u stanju kao mala zemlja da teroriše nekoga", napominje Živojinović." Ma jok, zapravo je Srbija bila terorisana od manjih naroda kao sto su, Bosanci, Albanci, itd... He, kakve li istoricare imate pa nije cudo sto se Srbi uvjek nesto moraju "braniti".

Senad

pre 10 godina

Čuj molim Vas nije bio terorista.
Ubio je ni kriva ni dužna čovjeka i njegovu trudnu ženu.
A instruisan je od Apisa i srpske policije.
Može se čak govoriti o državnom terorizmu.

dado

pre 10 godina

Ne znam od kakvog ugnjetavanja Principov atentat je oslobodio srpski narod.
Mogu samo zamisliti kako bi bilo pod Austro-Ugarskom umjesto 500god pod osmanlijama.....danasnja zemlja bi bila isarana autobhanovima a ne kaldrmom
dok bi demokracija uredila odnose medju jugosima
Sto da se radi kad covjek sa ovih prostora voli slusati mitove i bajke

zur'an

pre 10 godina

Prvi svetski rat poceo bi i bez atentata.Nezaboravimo: kada ratna se masina pokrene tesko se zaustavlja.A to sto okrivljuju Srbiju
je obicna budalastina.
Tako mogu da okrive.Srbiju za prodor Islama u Evropu zbog izgubljene Kosovske bitke. Tako.

DR

pre 10 godina

I ubice kralja Aleksandra Obrenovica i Drage Masin i ubice prestolonaslednika Ferdinansa i njegove zene i ubice kralja aleksandra Karadjordjevica i ubice zorana Djindjica su isto-teroristi.

Asim

pre 10 godina

Gavrilo Princip bio je regrutovan od strane tajne organizacije Ujedinjenje ili smrt, poznata kao Crna ruka.
Ako je Al Kaida za vecinu sveta teroristicka organizacija onda istom logikom je i Ujedinjenje ili smrt odnosno Crna ruka isto bila teroristicka organizacija a Gavrilo Princip terorista.

igor

pre 10 godina

Gavrilo Princip je bila mlada usijana glava,da ne kazem budala,koji je ucestvovao u de facto teroristickom činu koji je za rezultat imao objavu rata tadasnje supersile Austro-Ugarske na zemlju koju je Princip navodno voleo,i rezultat toga je bila na kraju okupacija Srbije uz ogromne izgubljene zivote srpske nacije.
Hvala mu,nije trebalo....

miroslav

pre 10 godina

Ja sam Hriscanin srpskoga porekla i za mene i moju veru taj Gavrilo Princip je UBICA i nista vise ni manje od toga.On je pucao i usmrtio drugoga coveka koji je mirno setao.Bozje poruke i zapovesti obicnom coveku su vrlo jasne i precizne i tu nema mesta razlicitome tumacenju.

oxydant

pre 10 godina

Politički atentat je klasičan akt terorizma.Bez obzira koliko je atentator
imao godina.Inače,nema sličnosti između Osame Bin Ladena i Gavrila P. Iza
Osame stajao je - Osama.Iza Gavrila Principa stajao je Apis i kraljevina
Srbija !

Mika

pre 10 godina

Došao si Bosnu pohoditi,
Ne znaš dobro srpski govoriti,
Evo tebi srpska gramatika,
Iz mog automatika!!!

Gavrilo napisao na zidu Češkog zatvora!!!

one way

pre 10 godina

da previse ne pametujemo......kako bi ste sada nazvali nekoga ko ubije predsednika neke drzave,recimo Srbije i njegovu trudnu suprugu i to jos uradi neko iz neke nama bivse republike ili sa Kosova,na stranu bilo kakve politicke konotacije ili istorijske cinjenice....samo me interesuje kako bi se itvrsioc ili organizacija nazvala i kako bi drzava Srbija reagovala

bbc

pre 10 godina

Ne vidim nikakvu razliku između Principa i Černozemskog...Obojica su ubili jer su smatrali da im je država okupirana. Ili su obojica teroristi ili nisu.

Jakov

pre 10 godina

@Mladen Mladenovic: "...upisao (se) kao heroj u memorije svih Srba.." - mozda u tvojoj glavi i glavama jos nekih. U mojoj sigurno nije, a kao sto vidis srpske sam nacionalnosti. A da... sad sledi replika na izdajnika roda i naroda svog, je l?

IvanNS

pre 10 godina

Za neke je junak ,a za neke terorista i tako ce ostati. Za mene jeste terorista jer u Austougarskoj tj. u Becu su bili podeljeni oko toga da li napasti Srbiju ,a atentat je oduzeo pravo onima koji su bili protiv rata sa Srbijom. Nasi udzbenici od ‘90 tih su puni nacionalizma, izvuceni delovi istorije koji su podobni. A i pre toga u titoizmu samo drugacije. Gledajte istotiju bez emocija i realno samo ce vam se kasti

gru

pre 10 godina

Gavrilo Princip kao maloljetnik je bio samo jedan isprani mozak i povodljivi mladic koji je mislio da ce ubistvom austrougarskog prestolonasljenika(jednog od 50 njih) da ucini nesto znacajno.Istorijski je poznato da je ovaj atentat uradio pod pokroviteljstvom srpske tajne teroristicke organizacije "Crna Ruka"(i Dragutina Dimitrijevica Apisa) sa zeljom da se Srbija i Bosna ujedine u jednu drzavu( u kojoj bi Srbi naravno bili dominantni,Velika Srbija)Ako se uzme u obzir da je ubio "monarha" okupatorskih snaga na tlu Bih iz idealistickih razloga onda se nebi mogao nazvati teroristiom,ali ako se zna da je to uradio pod pokroviteljstvom teroristicke organizacije(iz politickih razloga,maloljetnik koji je radio sta mu se kaze) onda nesumnjivo to jeste bio.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@ EU CITIZEN: Moram da primetim, da ste Vi, kao "EU Citizen", tipičan primer indoktriniranosti i ispranog mozga. U Vašoj psihopatskoj fobiji koju gajite prema Srbiji i Srbima, potpuno ste zaboravili na zdrav razum, ako ste se,ikada, na njega oslanjali i računali. Možda bi Gavrilo Princip bio terorista da je izvršio atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Beču ili na austrijskoj teritoriji. Prestolonaslednik je ubijen na anektiranoj teritoriji na kojoj je tada živelo pretežno srpsko stanovništvo, uprkos upozorenjima svojih bezbednosnih službi o raspoloženju tamošnjeg stanovništva i preporuke da ne posećuje te teritorije. Platio je cenu za svoju monarhističku osionost a Gavrilo Princip, se svojim delom, upisao kao heroj u memorije svih Srba kojima je sloboda draža od stranih lanaca, čak i kada su ti lanci od zlata. Imate pravo. kao "EU Citizen" da učite EU-ropsku istoriju ali, nemate prava Srbima da imputirate svoje neznanje i laži.

asd

pre 10 godina

Od toliko velikih ljudi iz naše istorije mi veličamo ovog ološa koji je ubio nenaoružanog čoveka i trudnu ženu, i doprineo zlu koje nas je zadesilo. A oni koji su ga obučili i naoružali(Crna Ruka) su 11 godina pre atentata iskasapili srpskog kralja i kraljicu.

Vladimir Pula

pre 10 godina

Terorista, borac za slobodu, junak, luđak.. sve je to relativno i stvar gledišta ili stava. Činjenica jeste da je bio atentator i da je nakon toga počeo prvi svjetski rat.
Meni je osobno krivo što je taj rat izbio i što austrougarske vise nema.
Mislim da je za hrvatsku, bosnu a i cjelokupnu regiju bilo bolje da je opstala austrougarska. Koja je po svom ustroju zapravo bila preteča europske unije. Bila je po standardima, zakonima puno naprednija od svega što je na ovim prostorima doslo kasnije.
Kad se prosetate Pulom shvatite da je sve što je najbolje u ovom gradu zapravo napravljeno od 1860. do 1914. kada je Austrija uzela grad pod svoje.
Pula je 1913 imala 60'000 stanovnika (1855-1860 ih je imala manje od 1000!!), toliko ima i danas, tada je bila prekrasan nov i moderan grad, na karti europe. Danas je provincija u svakom smislu koju vadi bogom dana pozicija, ljepote i blizina zapada.
A bajke o nekakvom izrabljivanju i koloniziranju pricajte nekom ko ovdje nikad nije bio, tu ili bilo gdje je bila austrougarska, ko misli izrabljivati i cijediti neko podrucje ne gradi pruge, ceste, kazalista, skole, odmorista, bolnice, parkove, tvornice, prekrasne vile, zgrade, tramvaje, aerodrome, luke, hotele, golf igralista......

crni domino

pre 10 godina

Gavrilo Princip za nase istoricare nije terorista! U redu!...
Hasim Taci nije terorista za albanske istoriicare! I to je u redu!
I sta sad?...
More, jaki ste mi vi istoricari! Zanosite kako vetar duva.

Mrle

pre 10 godina

Mda, nije terorist vec anarhist. Samo koji se to anarhist zalaze za propast jedne i nastanak druge drzave? Ili mozda se ipak ne radi o anarhistu?

Cilj bira sredstvo

pre 10 godina

Stvari posmatram iz 21.veka tj.danas 2013 godine zato je meni terorizam ubiti politicara ili vladara jer se nesme ubiti ni zivotinja a da se ne odgovara kamo li covek.Gavrilo Princip je za mene terorista kao i Zvezdan Jovanovic koji je ubio Djindjica.Vladimir Georgijev koji je ubio kralja Aleksandra je terorista.Punisa Racic koji je ubio Stjepana Radica je terorista.To nema veze sa nacijama.To je moje misljenje jer sam generalno protiv nasilja i u porodici i u gradu i u drzavi.Naravno ne sporim pravo drugima da na istu stvar gledaju na drugaciji nacin.Nikome ne namecem svoj stav a ne dam da ni meni to neko radi.

Glupi vodoinstalater

pre 10 godina

Ubio coveka = nemoralno i protivzakonito odnosno kriminal.

Terorista svakako nije jer terorizam je kada ubijate masovno ljude da bi stvarali paniku, nesigurnost i sl.

Kriminalac svakako jeste jer je ubio coveka.

Znaci ako mene pitate bio je ubica, atentator, kriminalac.

Inace ako smatrate da je heroj onda se zapitajte zasto ostali srbi nisu uradili isto sto je on uradio? Jer nisu bili heroji? Ne nego zato sto nisu bili ubice i kriminalci. Inace da je neko poput njega ubio recimo Hitlera ili Napoleona ili Staljina onda bi bio heroj a ne kriminalac. Razlog za to sto dok su jedni bili diktatori i ubice austrijski prestolonaslednik nije bio ni diktator ni ubica, nego je bio clan kraljevske porodice unije zemalja koja se u velikoj meri bazirala na liberalizmu, i cak i ako nije bila demokratska u danasnjem modernom smislu, bila je zemlja gde su svi mogli da zive i rade slobodno i da se krecu slobodno. Niko nije trazio od vas papire, mogli ste iz Srbije da odete u Cesku ili Madjarsku ili Austriju ako ste hteli i da ucite, radite, zivite. Mogli st da osnujete firme i u skladu sa liberalnim zakonima da radite bez da vam neko bilo sta brani. U skolama ste mogli da ucite na svom jeziku i niko vam nije branio da ucite svoju kulturu niti da zivite po sopstvenim obicajima.

Lokalna vlast je morala da radi u pravnim okvirima monarhije i nisu tolerisali nacionalizam *ni austrijski ni madjarski ni srpski ni bilo koji drugi), a to je nacionalistima naravno tesko palo...

DaSa

pre 10 godina

(USTAV1990, 10. jun 2013 12:10)

Da, da, da ... i svim narodima hteo dati autonomiju ?!? Bio je demokrata i reformator, ma bas je bio darezljiv taj prestolonaslednik ?!? Svaki Srbin koji je hteo napredovati u nekoj drzavnoj sluzbi u toj monarhiji imao je limit dokle moze kao pravoslavac, ako je hteo preko tog limita morao je menjati veru.

cape

pre 10 godina

Princip nije terorista. Ali Zivojinovic vrlo rdjavo ucitava motive. Ne postoji podela EU / Srbija-Rusija. Srbija se gotovo i ne pominje medju uzrocnim faktorima kada je rec o prvom ratu. Kada je rec o drugom, niko ne sakriva nemacku krivicu. To se samo kod nas krize resavaju guranjem pod tepih

dred

pre 10 godina

Zašto ne objavite moj komentar poslat prije 4 sata,-Gavrilo Princip je heroj srpskog i svih naroda na prostorima Balkana,koju su se borili za ravnopravnost u tadašnjoj Evropi,i samo je odložio ono što se dešava u Evropi danas poslije 100 godina, a to je Njemačka ekonomska vladavina Evropom,zbog koga su pokužali ratom osvojiti u prvom i drugom svjetskom ratu.Veliki sam evropejac,ali za ovakvu EU,jedno veliko NE!

Sram vas bilo

pre 10 godina

Čovek je borac za slobodu, ne znam šta je ovim budalama na zapadu nejasno. Jer Austrija okupirala srpsku teritoriju Bosnu u trenutku kad je trebala biti oslobođena od Turaka? Ako Balijama nešto nije jasno u vezi epiteta "srpska Bosna" neka pogledaju turski popis stanovništva pre pokolja koji su oni započeli 1914 i koji je bio sprovođen tokom celog prvog i drugog svetskog rata. Ne to nije bitno bitna je Srebrenica?

mario

pre 10 godina

sto volim ove koji se razbacuju postocima,kojih 70% srba u Bosni u A-U?Jedino ako tipicno za vas u tom svom ludilu racunate i Hrvate te muslimane.

ISTINA

pre 10 godina

Austro-Ugarska je okupirala BiH 1878. pošto je tako dogovoreno na Berlinskom kongresu i to službeno da spriječe zločine muslimana nad kršćanima nakon što su Turci ugušili ustanke. Te 1878. Austrija je Srbiji najveći saveznik i upravo zahvaljujući Austriji stavljen je van snage Sanstefanski mir kojim je Bugarska, uz blagoslov Rusije, dobila Makedoniju i područja koja je željela Srbija. Do 1903. Obrenovići i Habsburzi su saveznici, od 1903. nakon Svibanjskog prevrata Karađorđevići se okreću Rusiji i Austrija postaje srpski neprijatelj.
Neozbiljno je pričati o nekom lošem statusu Srba u AU, pošto su u to vrijeme BiH većinom napuštali muslimani. Osim toga, Srbi u BiH, koliko god bili siromašni, bolje su živjeli nego Srbi u Srbiji, da ne spominjem Vojvodinu koja je u SHS ušla u najmanju ruku razvijena kao Hrvatska, ako ne i kao Slovenija. A gdje je sad ta ista Vojvodina!?
Dakle, austrijska aneksija za nas, pa tako i za vas, istodobno je značila i oslobađanje od Turske i islamskog jarma. Razlozi za ubojstvo FF leže u politici Karađorđevića, a ne u lošem položaju Srba u monarhiji.

Romel Edvin

pre 10 godina

Po budalama, svi oni koji su pokusavali da ubiju i svrgnu sa vlasti Adolfa Hitlera su teroristi. Izgleda da svako ima prava da lupeta i glupeta sta hoce. Kada se ubija tiranin koji terorise narod to je pozitivan cin, kada se ubija nevin narod to je terorizam.

Kropotkin

pre 10 godina

Rimljani su govorili da je istorija uciteljica zivota, a ta uciteljica je bila Rimljanka, jer su Varvari bili nepismeni. E sad su se i oni opismenili i hoce da pisu svoju istoriju kako im odgovara, moze im se jer su najjaci. Nismo mi isli gore kod njih, pa su nam zbog toga pobili trecinu populacije i preko 65% muskaraca, nego su oni dosli u Srbiju i to nam uradili.

car do kraja

pre 10 godina

Pokušaji da se na Srbiju svali krivica za izbijanje Prvog svetskog rata su "ekscesi pojedinaca", ali nije nemoguće da iza njih stoje određeni politički motivi, ocenjuju istoričari.
Ista stvar kao i za bosnu,o tome kako su bosnjaci zapoceli rat!

Petar

pre 10 godina

Nasi vajni istoricari uvek "zaborave" da pomenu da Princip nije ubio samo Ferdinanda, vec i njegovu trudnu suprugu. Znaci, Princip je prisao nenaoruzanim ljudima i hladnokrvno ih upucao, ubivsi cak i nerodjeno dete. I kako biste vi to nazvali? Ja takve zovem ubice. I prezirem ljude koju pokusavaju da tako nesto opravdaju bilo cime.

Zee

pre 10 godina

Niti su srbi krivi za rat, niti je Gavrilo Princip neki heroj. Možda je malo glupo zvati ga teroristom ali je još gluplje slaviti ga naglas. To niko normalan, gledajući sa strane, ne može da opravda.

gtcf

pre 10 godina

dvostruki standardi!!! a kad nam svet pokazuje svoje dvostruke standarde onda se mršte pojedini sa ove strane drine !!!!šta je falilo srbima iz bosne da su ostali u k&k monarhiji !!???ne razumem tu ljubav prema slobodi .....po tome su narodi u africi najslobodniji što bi reko jedan pametan čovek i majmun na grani je slobodan....ali to je neka druga tema !!princip je ubio prestolonaslednika vrlo bitne monarhije a bogami i danas vrlo bitnih faktora u međ. nar. delenju ...svega ...mislim na germanske države ...a srbija ...kao slamka među vihorovima... lebdi između nemogućih želja i još tragičnijih mogućnosti!!!što bi rekli ni tamo ni ovamo...u svemu ...bar bi jedan deo našeg naroda živeo kao ostali kulturan i civilizovan svet ovako smo svi zajedno u ....čekamo da opet dovoljno ojača vojska...pa ponovo u povraćaj izgubljene svojine ...da se rode neki novi vojnici koji će da ginu za veliku srbiju.....i tako jovo nanovo a svet odeeeeeeee......dok mi sanjamo teritorije bez naroda srednjovekovno dušanovo carstvo i ostale gluposti........

slucajni_prolaznik

pre 10 godina

Franc Ferdinand je terorista...nasao sam citajuci hrvatske knjige podatak da je na njega pokusan atentat u dalmaciji malo pre sarajeva, ali ga metak promasio...

boske

pre 10 godina

jedina istina je da je bio bosanac,po receptu tu su glupi srbi iz srbije,koji ce ginuti za nas,mi cemo lepo kad svi izginu zauzeti srbiju kao sto je i bilo,srbija vise ne postoji,unistili ste je u prvom,a dokrajcili u drugom i posle drugog svetskog rata.

Bojan

pre 10 godina

Članovi Mlade Bosne, između ostalih: Mehmed Mehmedbašić, Ivo Kranjčević, Ivo Andrić... Pitanje za komšije: Jesu li i oni terorirsti?

bgd

pre 10 godina

On je bio mladić koga su opasni ljudi zaveli velikim idejama.

Atentat je bio organizovan amaterski, a uspeo je samo zbog spleta neverovatnih okolnosti.

Izem ti državu koja okupira i pripoji sebi teritoriju sa koje je narod izbacio drugu državu, a posle doživi da joj nespretni maturanti ubiju prestolonaslednika.

NekoIzMase

pre 10 godina

Princip je bio instruiran od strane srpske obavještajne organizacije tj. samog Apis-a da se uključi u Crnu ruku i da izvrše atentat na Ferdinanda jer je anektirao BiH 1908. godine na čiji teritorij je do tada računala Kraljevina Srbija. Naravno, bio je mlad i ne pretjerano inteligentatan, glavu su mu napunili nekim patriotskim pričama i podigli "nacionalnu svijest" do neslućenih razina (to i danas dobro funkcionira) i igrom slučaja se zatekao na mjestu prolaza Ferdinanda i usmrtio ga. Nije toliki problem u Principu, on je kako rekoh mali glupi kotačić u zavjeri, problem je bio Apis koji je bio beskrupulozan i htio potpaliti bure baruta bez obzira na posljedice. No i njemu se sudbina nije baš osmjehnula. Kralj ga je riješio u Solunu.
(Opasan Neki Lik, 10. jun 2013 12:20)

Dakle, APis je osnovao preteču Mosada, službe kojoj se mnogi u svetu sada dive, službi koja atentatima eliminiše iranske naučnike .... Tu službu danas ne nazivaju terorističkom ...

Igor struja

pre 10 godina

ubistvo bilo kog nosioca prestola ili predsednika je klasican teroristicki akt.
Jedino kad je u pitanju puc,onda nije teroristicki

pero

pre 10 godina

Nisam istoricar, pa se i necu baviti time, je li ili ne, Pricip terorista. Sta mi upada u oci je sledece: osamdeset godina nam se kroz usi provlaci prica o Principov herojstvu i tamo nekoj organizaciji po imenu "Mlada Bosna" koja se borila da oslobodi Bosnu odokupatora. 1992. su svi Srbi zaboravili Bosnu. Okupirali 2/3 Bosne, proglasili srpsku republiku, napali je svim raspolozivim sredstvima i isli da jos trag zatru...
Ma koliko je covek nezainteresovan, primeti da je licemerna ova prica.
(Salem, 10. jun 2013 13:56)

prvo tada su u bosni srbi cinili oko 70% stanovnista i samo zahvaljujuci vasoj genocidnoj politici u prvom i drugom svjetskom ratu su svedeni na manjinu,drugo nisu srbi okupirali dvijet trecine bosne posto je gruntovno blizu 70% zemljista u bosni i pripadalo srbima tako da srbi nista nisu okupirali nego su cak i svedeni na manje nego sto im pripada.
A sta je i ko je Gavrilo Princi a sta ste i ko ste vi najbolje govori cinjenica da su u drugom svjetskom ratu nacisti skinili spomen plocu principu i da ste je posle toga i vi skinu za vrijem ovog rata sto bi se reclo svaka ptica svome jatu leti.A vi ste inace kroz istoriju uvijek ratovali za okupatore a protiv starosjedeoca srba al sve se vraca sve se placa.Pa ce se i bosna vratit na stanje od prije prvo svjetkog rata.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@ SALEM: Nisam ni ja istoričar. A priča?! Pa priča Vašim komentarom dobija još više na licemerstvu jer ste, tipično bošnjački, neke stvari NAMERNO ZABORAVILI A TEZE VEŠTO ZAMENILI.Laž je da su Srbi zaboravili Bosnu i Hercegovinu jer, da su je zaboravili, danas ih tamo više ne bi bilo. Da li slučajno ili ne zaboravili ste, takodje, da su Srbi jedan od konstitutivnih naroda BiH i da oni nisu zauzeli 2/3 Bosne i Hercegovine već su tu bili i uzeli ono što je njihovo, pošto je vama muslimanima, nagovorenim od strane Hrvata, bila loša "krnja Jugoslavija"?! Zar nije vrhunsko licemerje, tražiti prava za sebe a drugima osporavati to isto pravo, izuzev, ako Srbe ne smatrate ljudima?Vi Gavrila Principa sigurno ne smatrate herojem i to je Vaše pravo. Vas nervira što znamo razloge zbog čega je to tako. A to je samo zato što je Gavrilo Princip Srbin. I to Vas truje i uništava. Po istom principu nije dobra ni Republika Srpska, ni srpski grb, ni himna, ni ime škole, nije dobar Ivo Andrić, Branko Ćopić, Kusturica, Miloš Obilić, srpska reprezentacija, Meša Selimović, Andrić Grad ....

Divos

pre 10 godina

У одличном мађарском филму "Пуковник Редл" (1985), Франц Фердинанд (имао у разним периодима више функција) је приказан као један лик склон садизму, а у филму користи и реченицу "само мртав Србин је добар Србин". Ово је ипак слободни филмски приказ изузетног редитеља Иствана Саба, али чињеница јесте да је у Аустро-Уграској према свим словенским народима вођена једна политика присилне (или тихе) асимилације и угњетавања, и да су припадници словенских народа са јачом националном свешћу доживљавали ту творевину као тамницу народа. Зато овај држаљанин Аустро-Угарске и истински српски родољуб, Гаврило Принцип никако не може бити терориста него човек који се, следећи своје идеале, одлучио на овај корак, и да учини ово свакако храбро дело. Наравно, у главама острашћених мрзитеља срспког рода јесте, али у главама таквих је и књижевник И.Андрић српски терориста, и наравно глупо је таква мишљеања доживљавати као ставове урачуњивих људи.
Историчарка Д.Стојановић јесте делимично у праву, историја јесте озбиљна наука, али смо сведоци да се историја покушава прекрајати и тумачити, то све чешће чине у БиХ, Хрватској, а богами и у Аустрији. Зато и јесте реална опасност, јер се већ чују тврдње да је овај атентат повод за почетак 1.светског рата, наравно сулуда и неразумна мисао, јер повод јесте брутална агресије Аустро-Угарсе на Србију (28.07.1914) и само то може бити, уосталом то доказује и хронологија тих бурних догађаја.
Зато истину ио треба зборити, па ако треба и стално понављати.

Gavrilo

pre 10 godina

Mozete vi slaviti i u Sarajevu i u Becu, ali smo mi svoju slobodu platili skupo i opet ako treba platicemo!!!!!! NASE CE SJENE HODATI PO BECU
LUTATI PO DVORU
PLASITI GOSPODU

mile sumadinac

pre 10 godina

"Otpor tiraninu je poslusnost Bogu" - Tomas Dzeferson, jedan od oceva osnivaca Amerike.
Gavrilo Princip stoji rame uz rame sa najvecim junakom Milosem Obilicem. Nije on isao u Bec da ubije Franca Ferdinanda, nego je Ferdinand, feudalni tiranin, dosao kod nas da nam na Vidovdan stavi do znanja da smo mi njegovi kmetovi i kolonija.
Gavrilo Principe junak si najveci i srpstvo ti je zahvalno!

p.s.
Kralja Aleksandra su ubile ustase (Georgijev je bio ustasa) u saradnji sa nemackim nacistima i italijanskim fasistima i on je prva zrtva nacizma u Evropi.

Volt Vitmen

pre 10 godina

Potičem iz zajednice bosanskih muslimana(Bošnjaka) i za mene Princip je heroj i tako će uvijek biti.Taj plamen danas u BiH,čuvaju samo Srbi ali doći će vrijeme da se svi otrijeznimo.Gavrilo je čovjek kojim treba da se ponosi Bosna i Hercegovina.Danas se on pominje po dobru samo u Republici Srpskoj a u Federaciji koja je pod jačim uticajem okupatora mogući su svakakvi falsifikati.Braćo koje god vjere bili znajte da je jedina Bosna koja je ikada postojala bila Mlada Bosna.Želja svih rodoljuba je ponovno ujedinjenje južnoslovenskih zemalja u prvom redu Srbije i Bosne i Hercegovine a zatim i drugih.

muki

pre 10 godina

Ne postoji bosnjacka nacija na Tlu Bosne,kao sto ne postoji ni Srpska odnosno Hrvatska,(postoje smao 3 razlicite vjerske konfesije)a pokusaj stvaranja Bosnjacke nacije je samo odraz separatstickoiih teznji kriminalaca iz reda Bosanaca muslimana(jednog broja) koji bi homogeniziranjem i getoiziranjem Bosanaca muslimana na jedan dio teritorije u Bih stvorio samo Alibi za neodgovaranje za dugogodisnju kriminal kojim se bave vec 20 godina.Zapravo tim snagama ne odgovara multietnicka Bosna(kao sto ne odgovara ni separatsima pravislavcima i katolicima) i tu su na istom.Znaci ogroman broj muslimana u Bosni ne prihavata Bosnjacku naciju(koja im je preko noci nametnuta,bez ikakvog referenduma) nego su prije svega Bosanci islamske vjeroispovijesti,i zalazu se za multienicku drzavu u kojoj ce sa Bosancima i katolicima kao Bosanci da zive.Braco Srbi,nacionalizam,odnosno fasizam je samo Visi stepen Kriminala,odnosno Kriminal obojen demagogijom,pa narodi na ovim prostorima mogu da zive sretno samo u multietnickim i pro gradjanskim drustvima a ne u jedno nacionalnim i monoetnickim.U Srbiji je tako nesto i moguce jer Srbi cine ogroman dominantan procenat stanovnista ali vidimo da je trenutno na sceni "Globalizacija" i da ce na kraju opet ovaj prostor da bude jedno.

Ko sa njima tikve sadi...

pre 10 godina

E braco Srbi...

Vidi se da nemate pojma o pravoj, skrivenoj istoriji.

Crna Ruka i Apis, organizatori atentata su bili masonski vojnici, koji nisu znali pravu pozadinu pripreme Velikog Rata kako su ga tada zvali.

Pravi razlog tog rata, a u dilu sa Austrougarima, je uvodjenje komunizma u Rusiju i zbacivanje Cara i zatiranje loze carske porodice. Zato su ih tako (pa i decu) brutalno ubili i tela sakrili.

Aleksandar

pre 10 godina

EU CITIZEN@" jer su Srbi u Austrougarkoj uživali sva prava po kriterijumima onog doba i daleko viši civilizacijski nivo nego u ondašnjoj Srbiji, već isključivo za zaslepljenu i uskogrudu logiku etničkog stada"

Uzivali slobodu??? Iz kakvog Vi odgoja i iz koje kuci Vi dolazite,da mozete ovakeve neobrazovane,krajnje degutante izjave da dajete.od kad postoje forumi i razni portali,takvi ko Vi neobrazovani ljudi dajete misljenja koja se zasnivaju na cemu??? Koliko ste vi kjniga u zivotu procitali???i,a akoste citali, citali vikend romane. Vi msilite da ste gardjanin sveta,i da za vas nepostoje granice,ono sto je naj tragicnije sebe zamisljate da ste kosmopolita,a od takve titule ste daleko barem 10000 hiljda stranica knjige koje treba da procitate.
Srbi za vreme aneksije bosne su se borili za njihovu Bosnu ne za austrougarsku,da mogu da se prezivaju kako hoce,a ne da izmislaju pogrdna i smesna prezimen kako bi doskocili Ugrima. Vi znate kako su ziveli,valdja znaju oni koji su mi o tome pricali i kako su njihovi dedovi ziveli tamo. Vi znate kako su ziveli....uh...ne pada mi napamet da se prepirem sa poluobavestenim ljudima koji misle da je EU krajnja destinacija evolucije civilizacije...ta EU je natopljena krvlju prevratima i revolucijama kakve svet nije video niti o tome citao. Princip je bio anarhista,ne slazem se sa tim sto je ucinio,ali nije nista uradio sto tad "moderna "evropa nije radila,ili se spremala da radi - "EU Citizen"..smesno!!!

Zeca

pre 10 godina

@
(Robi, 10. jun 2013 17:05)
Da nije bio Gavrila Princima vi bi i dalje bili robovi austrougarske a ne nezavisni.Mogao bi da slavis kao junaka, jer ti doneo bukvalno nezavisnu Hrvasku jer da ste ostali pod ugarskom nikad nebi bili nezavisni.

Jovan

pre 10 godina

Ferdinand je dosao na nasilno aneksiranu teritoriju kolonijalnog statusa sa vecinskim srpskim zivljem, da nadgleda Vidovdanske manevre usmerene ka provokaciji Srbije kojoj javno prete unistenju jos od Berlinskog kongresa. Pa jos poveo trudnu zenu. Dobio je ono po sta je dosao - bas kao i Bajazit 500 godina ranije. Nismo ga u Salcburgu ubili - sta je trazio podno Romanije? Nismo bombe po Becu podmetali i nevin narod ubijaki..Hoce od nas robove i konjusare?
Dok je Srba - Gavrilo je besmrtan poput Obilica, Sindjelica, Tepica.
Za ostale me ne interesuje - pisite sta hocete. Ja sina Gavrilovim delom dojim.

Rocko

pre 10 godina

On jeste terorista a mi uvek imamo drugaciej gledanje na istorijeske dogsdjaje od drugih. I sam Cosic je rekao da je laz deo nase istorije.
(Dejan, 10. jun 2013 12:22)

Onda je istorija prepuna terorizma!

mlada bosna

pre 10 godina

gavrilo na sudjenju 1)ja sam jugoslavenski nacionalist koji teži za ujedinjenjem svih Jugoslavena, i nije me briga kakva ce biti država, samo da bude slobodna od Austrije////gavrilo u zatvoru natpis na zidu 2)"Nase ce sjene hodati po becu lutati po dvoru i plasiti gospodu"

mmiroslav

pre 10 godina

Klasičan terorista i atentator. Da nije bilo prvog sv. rata čiji je jedan od direktnih uzročnika sarajevski atentat Srba bi danas bilo oko 20 miliona. Toliko o "koristi" od sarajevskog atentata.
(Predrag, 10. jun 2013 12:30)

Ovde se vididi da je neko sedeo na ušima na časovima istorije i nije naučio da barata osnovnim istorijskim pojmovima. Čoveče nauči razliku između uzroka i povoda!!! Sarajevski atentat nije bio uzrok rata, već povod za rat a to nije isto!!! Povoda je moglo biti mnogo, ali je ispalo da je to baš ovaj atentat, a uzroci rata su mnogo dublji od jednog atentata u okupiranoj Bosni!
Uostalom poznato je da prestolonaslednik nije bio omiljen u vodećim austrijskim krugovima i kada je ubijen nisu mnogo žalili za njim, već su to iskoristili kao povod za slanje ultimatuma Srbiji za koji se unapred znalo da ga neće prihvatiti jer je direktno narušavo njen suverenitet.

USTAV1990

pre 10 godina

Vukodav: Franjo Ferdinand je zbog svojih liberalnih stavova i plana da kad dođe na vlast federalizira monarhiju imao mnogo neprijatelja. To su bili konzervativni bečki krugovi koji su željeli zadržati svu moć, onda Mađari koji bi federalizacijom izgubili najviše teritorija i naravno Srbija koja nije željela napredak već propast AU da bi se mogla proširiti.
Za one koji žele znati malo više: http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_of_Greater_Austria

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 10 godina

Oko ovoga treba konsultovati velike zapadne demokratije. Meni se čini da su po današnjim shvatanjima i partizani (1941-1945) na čelu sa Brozom bili teroristi. Jer po današnjim, opšte prihvaćenim shvatanjima, ko na svojoj teritoriji napada tudje okupacione snage, je terorista.

mikin

pre 10 godina

"Premijer Ivica Dačić poručio je sredinom maja da Srbija neće dozvoliti reviziju istorije u kojoj bi srpski narod bio optužen za početak rata. "
-------------------------------------------------------------------------
Bas me zivo zanima KAKO ce to da spreci!

putnik

pre 10 godina

hajde da kažemo i suštinu.

moraju se razdvojiti dve stvari - izvršilac i ona/ono što je iza toga stajalo.

Gavrilo Princip, sviđalo se to nekome ili ne jeste bio heroj. Čovek koji je umro za IDEALE. Ne za novac, ne za vlast već za IDEALE. kako i pod kojim je mukama umro ne budite lenji i pročitajte. dete koje je umrlo za ideale (inače Sofija, FF supruga, nije bila njegov cilj i to je jedina stvar za koju je na suđenju rekao da mu je žao).

Iza toga je stajala vlast Kraljevine Srbije ili (u najmanju ruku krugovi bliski vlasti). Ljudi koji su zaveli drugofga da umre za njih da bi oni, žedni vlasti opijeni slavom terevenčili u svojoj slavi (mada im plan nije baš išao kako su zamislili).

te dve stvari moraju da se razdvoje. ne možete da svo zlo ovog sveta svalite na dete koje je to što je uradilo platilo stostruko.

eto toliko...

Milos

pre 10 godina

Posto je ovo moje polje interesovanja..zao mi je sto cu ovo reci i znam da ovo necete da objavite posto se to ne uklapa u koncepcija sajta i TV..ali da napisem sta sam saznao citajuci knjige koje su pisali razni istoricari za uglednih zapadnih univerziteta..

Prvi Svetski rat su izazvali medjunarodni bankari koji su ziveli u SAD i Engleskoj,njima niti je odgovarala Austro-Ugarsaka,niti jaka carska Rusija u to vreme jedna od najprogresivnih zamalja,dugvoli su SAD i Engleska velike pare za ono vreme Francuskoj,Austro-Ugarskoj i carskoj Rusiji,koji nisu mogli da vrate,podsecam vas da su Amerikanci placali valike rate i kamate za Aljasku,dok su Englezi kao i danas sto rade zelili sve prirodne i ekonomske resurse za sebe,posto se nikad nisu pomirili s` tim da su poceli da gube kolonije...i stvorili su Lenjina,da napravi revoluciju i ubije Romanove,i stvori komuinizam...
Mi(Srbija)nazalosto to tada nismo videli i nismo zanli da se postavimo,ali kad god smo krenuli da se postavljamo uvek smo bili saplitani sto od strane velikih sila(zapada),so od nas samoh,i to nas prati do dan danas..Gavrilo Princip je bio samo marioneta SAd i Engleske,jer najlakse je proizvesti rat na nekom zapaljivom prostoru gde ima dosta nacija i vera...

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@ MIKIN: Kako će Dačić sprečiti reviziju istorije?! Pa, vrlo jednostavno. Tako što ćemo decu u Srbiji u školi učiti da je Gavrilo Princip srpski heroj i patriota, koji za slobodu i čast otadžbine nije žalio ni svoj život. Isto kao i Major Gavrilović za odbranu Beograda, kao i hiljade drugih, kojima je sloboda, lična i svoga naroda bila draža od života u ropstvu i lancima.Postavljam ha Vama pitanje: KO ĆE NAS U TOME SPREČITI? Čak da postave i revizore u našim školama, koji će prisustvovati časovima istorije, istinu nam niko ne može ukrasti. Oni koji smatraju da je bombardovanje Srbije legalan,legitiman i humani čin, Gavrila Principa smatraju teroristom. To je isti šablon, ista matrica gospodo, u koje se ljudi od digniteta nikada neće uklopiti.

Milan

pre 10 godina

Da, bas nam je lose bilo, Srbima, pod Austro-Ugarskom u Banatu. Ma, sta pricate vi dole?

Mnogi verovatno ni ne znaju da su 1848. Srbi stali na stranu Austrijanaca i ugusili Madjarsku bunu.

Rocko

pre 10 godina

"...….. Srbija nije mogla da se bavi bilo kakvim terorizmom, jer nije bila u stanju kao mala zemlja da teroriše nekoga", napominje Živojinović." Ma jok, zapravo je Srbija bila terorisana od manjih naroda kao sto su, Bosanci, Albanci, itd... He, kakve li istoricare imate pa nije cudo sto se Srbi uvjek nesto moraju "braniti".
(Buron, 10. jun 2013 15:00)

da, da… I, zašto su onda hrvatska I “kosovo” nacionalno “najčistije” “države”???

alibaba

pre 10 godina

@"A bajke o nekakvom izrabljivanju i koloniziranju pricajte nekom ko ovdje nikad nije bio, tu ili bilo gdje je bila austrougarska, ko misli izrabljivati i cijediti neko podrucje ne gradi pruge, ceste, kazalista, skole, odmorista, bolnice, parkove, tvornice, prekrasne vile, zgrade, tramvaje, aerodrome, luke, hotele, golf igralista......
(Vladimir Pula, 10. jun 2013 17:07)"

Po toj logici nemate pravo da kukate na "srboslaviju", ako se ne varam dosta toga je izgradjeno u HR za vrijeme te "tamnice naroda".

Milan

pre 10 godina

Uvek sam sa podsmehom slušao one koji govore o teoriji zavere protiv nas,ali sada počinjem da mislim da ipak ima nečega u tome.
Zapad podržava i Hrvate i bosanske muslimane i Albance protiv Srba.Kosovo su odvojili od Srbije,dok Republika Srpska ne sme ni da pomisli na nezavisnost.EU postavlja Srbiji uslove koje nije postavljala nijednoj drugoj državi,a evo sad se kreće i sa istorijskim revizionizmom,pa će ispasti na kraju da je Srbija napala Austro-Ugarsku.
Srbija je od nezavisnosti 1804.do sada bila trn u oku svim zapadnim silama od Napoleonove Francuske,preko Austro-Ugarske i nacističke Nemačke,do NATO-a(tj.Amerike) i sve te sile su gledale da Srbija bude što manja i slabija.Videćemo kako će se sve to završiti....

asteriks

pre 10 godina

proglasavanje gavrila principa za teroristu se ne bi svidelo vecini zemalja evropske unije, a posebno novom clanu hrvatskoj, sloveniji, ceskoj, slovackoj, rumuniji itd. spisak naslednika protivika austorugarske monarhije i nemackog rajha je ogroman, cak i u evropskoj uniji.

miha bukovac

pre 10 godina

Istorija (History) - povest - povijest = komentar događaja a nikako događaj, prema tome može se upotrebiti i u političke svrhe što se (u glavnom) i radi u zavisnosti od cilja politike. "...čovek pokvari sve..." (stih iz jedne pesme) tako se istinom od vajkada manipuliše i sa komunizmom i sa demokratijom sa pravima čoveka. Razni "filosofi" (sofisti "dialektičari") okreću (zamenjuju teze, spinuju) istinu do u njenu suprotnost (ako im tako odgovara) i protiv toga se teško boriti jer čovek je još uvek zver,
(...samo ta zver ume da misli, a zver što misliti može Tvoj antipod je postao o Svevišnji Bože...")

bgd

pre 10 godina

Ako je izlet pojedinca zasto ga Srbija nije izrucila nego je stala iza ubice. Naravno da Austrougarska jedna od najvecih sila tog vremena preko toga nije mogla da predje. To nije ni prvi ni poslednji put da se inatimo sa velikim silama i uvek izvucemo deblji kraj. Podrazumeva se nikada ne izvlacimo pouku.
(Milan, 10. jun 2013 13:28)

Koliko ti ne poznaješ istoriju:
- kako da ga izruči kada je uhapšen u Sarajevu čim je pucao???
- po čemu to je Srbija stala iza ubice?

A zbog čega je Ferdinand uopšte došaou Bosnu u julu 1914?
- nadgledao je vojne manevre na brdovitim bosanskom terenu, jer su trenirali trupe za napad na Srbiju.

Jovan

pre 10 godina

Zašto se ne pođe od činjenice da je BiH bila okupirana od strane Austrougarske monarhije u to vreme i da narodi koji su živeli i žive u BiH nisu samostalno izabrali da žive u Austrougarskoj. Ako je čin ubistva prestolonaslednika učinjen u BiH od strane pripadnika naroda koji su živeli u BiH i u okviru borbe za njihovo oslobođenje, onda to nije teroristički akt, a još manje je razlog za početak I Svetskog rata, pre će biti razlog dalje širenje Austrougarske monarhije. Uostalom, nije Srbija napala Austrougarsku već obrnuto.

marko m.

pre 10 godina

Valjda je Gavrilo Princip bio slucaj Racak ili Markale 19 veka.Ako je terorizam boriti se za slobodu svog naroda i jezika onda ja Austrougarska bila klasican OKUPATOR. A kao sto svi slobodoumni ljudi se bore protiv takvih logicno je onda sto se i mi Srbi borimo za slobodu.samo nemogu da dokucim ko je bio Vilijem Valker u vreme sarajevskog atentata.Koli je onda donosio povrsne zakljucke.Ocito je da borba za Srpski rod i porod nece biti skoro zavrsena.Gavrilo Princip 2013.

Petar

pre 10 godina

Malo je glup ovaj clanak, ako se utvrdi da je Princip bio terorista onda je Srbija kriva za Prvi svetski rat. Ispada da je Srbija stvarno stajala iza atentata. A koliko ja znam, bar zvanicno, nije. Princip je ubio coveka i njegovu trudnu zenu, sto samo po sebi jeste teroristicki cin, i nema se sta slaviti kao heroj. Bez obzira na to, Prvi svetski rat je izbio zbog velikih sila, dakle imperijalisticki, nas niko nista nije pitao, nije izbio rat zbog Srbije, niti je vodjen zbog Srbije. Iako pucati u prestolonaslednika jedne od najmocnijih drzava sveta nije bas inteligentno. On je imao 17 god. i bio je napaljeni klinac, bas kao sto sadasnje teroriste sa Bliskog istoka loze razne vodje, tako su i ovog klinca nalozili da se "bori za slobodu".

my way

pre 10 godina

Ovako, covek treba da bude objektivan, a ne da sudi na osnovu naknadne pameti, rezultata i sto je jos gore trendova. Ja nikad necu prihvatiti apsurdnu istorijsku nebulozu o Jugoslaviji i Srbiji kao agresoru u sopstvenoj zemlji devedesetih. Jasno je i da je Prvi svetski rat poceo objavom rata i napadom Austrougarske na Srbiju, zato njegova stogodisnjica treba da se obelezava u Beogradu, a ne Sarajevu. Ne treba zaboraviti da je Srbija sprecila globalne sukobe ranije prihvativsi aneksiju Bosne, koju je cela Evropa osudila, kao i nakon atentata vrlo pomirljivo 14 od 15 tacaka ultimatuma sa pozivom da se o 15. dalje razgovara. Svaki pokusaj da se na Srbiju i Srbe svali krivica za rat je sraman i ne smemo to da dozvolimo. Ali, Gavrilo Princip nije ni heroj, ni uopste pozitivna licnost. Sama Srbija je u vreme najveceg stradanja, van svoje teritorije osudila one, koji su na ovaj ili onaj nacin ucestvovali u atentatu na Ferdinanda. Imamo istoriju kojom mozemo da se ponosimo i nemamo potrebe kao neki da je falsifikujemo i zato nemojmo to da radimo.

i tako...

pre 10 godina

Danas se navrsava 145 godina od UBISTVA knjaza Mihaila Obrenovica, najsposobnijeg i najpostenijeg vodje kojeg smo imali u zadnjih 200 god. coveka kojem je tako malo nedostajalo da ujedini sve nase ljude na Balkanu! Pitam se ko je njegovo ubistvo narucio? - Verovatno onaj ko je najvise profitirao, a to je Austro-ugarska...i sada umesto da imamo jednu jaku drzavu, imamo sijaset banana republika kojima i Arbanasi mogu da diktiraju uslove. I sta je Franc Ferdinand kao Nemac radio u 100% slovenskoj zemlji? Bio je okupator, eto sta. A zasto ga je austrijski generalstab bukvalno naterao da ode na vojne menevre u Sarajevo i to sa citava 2 telohranitelja?! Pa da bi bio laka meta, koju nije likvidirao samo jedan Srbin, vec organizacija u kojoj su bili Srbi, Muslimani i koliko znam i Hrvati. Ali tako je to sa imperijama vazda bilo, ako ste protiv toga da vas okupiraju, zgaze i podjarme onda ste terorista...

mali radojica

pre 10 godina

@Dragoljube kao i svi vi koji ovde analizirate teme terorizma, morate shvatiti da mesate babe i zabe. Jedno je pokusaj novokomponovanih i potplacenih kvazi istoricara da se promovisu nekakvom tezom o krivici Srbije i o terorizmu a drugo je ozbiljna istorija i ono sto pise u udzbenicima na vasu veliku zalost ne samo u Srbiji vec i sirom sveta. Tada u to vreme nije bilo terorizma u danasnjem smislu niti su se atentati smatrali takvi cinom. Cak i jedno ubistvo Kenedija, Martina Lutera,Roberta Kenedija pa i Olofa Palme-a su atentati a ne terorizam. Terorizam je kontinuirani oblik oruzane borbe koji za cilj ima iskljucivo napad i i ubijanje civila a ne vladinih sluzbenika kao i predsednika i ministra. Atentat na Ferdinanda i Sofiju samim tim nije nikakakav terorizam vec obican atentat kakvih je pre II svetskog rata bilo na pretek. Sto se tice revizionizma, on je postojan i sve agresivniji. Ovo sa Srbijom i Gavrilom je samo probni balon da se nesto ucini da bi se polako skidao teret Holocausta sa Nemackih ledja i prebacivao na druge manje i nebitne narode. Zato se moze polovinom ovog veka od istih ovih kvazi istoricara ocekivati da se jevreji optuze za izbijanje II svetskog rata i da se na njih svali teret svih zala ovog sveta. Razlog lezi u propalom pokusaju da se Srebrenica izjednaci sa Aushwitzom jer svet nije zagrizao ovu udicu.

Batman

pre 10 godina

Ako je Gavrilo terorista onda je po toj logici i Milos Obilic terorista. Ajd sto nam komsije smatraju Gavrila za teroristu, ajd sto ga germani smatraju za teroristu, al ako si Srbin i smatras ga za teroristu onda bi trebao da stavis prst na celo i da se upitas dal je veca vrlina boriti se protiv okupatora ili mu se pokoriti. Da budemo jasni oko jedne stvari, okupator je okupator i kad se seta zemljom koju okupira on na toj zemlji nema nikakva prava ili slobode, ima samo pravo da se skloni sa te zemlje ili da u njoj zauvek ostane...

Polemid

pre 10 godina

Meni je najveće zadovoljstvo što su 1941 u sarajevu skinuli spomen ploču postavljenu Principu u čast i odneli je Hitleru da se pokažu kao verne sluge! Ima mnogo lepa fotografija tog događaja! Sledeći put su je skinule "muslimanske" patriote samo Hitlera davno nema! Neprocenjivo!

Djenka Djavo

pre 10 godina

Ako je Gavrilo terorista sta je onda Dzordz Vasington? Since Katice ja najvise volim emisiju o Dzordzu, a o Vilijemu Valasu i da ne pricamo. Klasican primer masovnog ubice. A sta su tek bili Francuski ilegalci za vreme rata? Pa to je strasno, samo cekam kad ce neki Zorz da postane terorista u knjigama zato sto je ubijao okupatore.

Tada je Bosna imala vise smisla, ljudi su znali da su isti narod bez obzira na veru. Sloveni. A sad ispadosmo plemena sa drugih planeta. Bosanski muslimani su sloveni a ne arapi i turci, ko to porekne porice svoje postojanje. "Mislim dakle postojim" rece Mujo i nestade.

Najprovidnije od svega je stu su se oni na vlasti sada setili da sve koji su protiv vlasti digli ruke u proslosti budu ocrnjeni kao teroristi. Nece moci ove noci.

Žeks

pre 10 godina

"Istoriju pišu pobednici". Nemačka je sada "pobednik" i piše nove stranice istorije. Ako uspe u ovome sledeći korak je da Hitler bude milosrdni Anđeo.

vlajko cia

pre 10 godina

Ferdinand nije bio prvi prestolonaslednik Austrougarske monarhije,svesno je žrtvovan radi viših ciljeva (čitaj poslat na streljanje).I da nije postojao Princip trebalo ga je izmisliti...

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Nisam istoricar, pa se i necu baviti time, je li ili ne, Pricip terorista. Sta mi upada u oci je sledece: osamdeset godina nam se kroz usi provlaci prica o Principov herojstvu i tamo nekoj organizaciji po imenu "Mlada Bosna" koja se borila da oslobodi Bosnu odokupatora. 1992. su svi Srbi zaboravili Bosnu. Okupirali 2/3 Bosne, proglasili srpsku republiku, napali je svim raspolozivim sredstvima i isli da jos trag zatru...
Ma koliko je covek nezainteresovan, primeti da je licemerna ova prica.
(Salem, 10. jun 2013 13:56)

Dobro zapazanje, Saleme, mada, i meni je nesto upalo u oci. Evo, nama se vec 20 godina provlaci kroz usi prica o slobodarskom "karakteru" Bosnjacke Nacije, koja ce da istrpi sve, samo ne tudju cizmu, i cija parola je "dalje ruke od Bosne". Elem, zaista je takav stav u koliziji sa stavom koji sada preovladava u toj slobodarskoj naciji, a koji kaze da Franc Ferdinand, nije okupator, nego eto neko kome se u dogledno vrijeme planira dici spomenik u Sarajevu. Dakle, odlucite se, volite li okupatore, ili ne? Ako ih volite, recite koji su podobniji od drugih, i zasto? Moje licno misljenje da niko normalan ne moze da voli bilo koji strani faktor u svojoj drzavi (to sto ti srbe u BiH dozivljavas kao strance, i ravne nijemcima, to je tvoj problem), dakle, u pitanju je nista vise nego stara dobra srbofobija, i politika kontriranja Srbima, pa makar to znacilo i slavljenje okupacije Bosne ponosne, koja i nije tako ponosna kako se cini

Vladislav

pre 10 godina

Bio je i uvek bice neko... ko je imao, ono sto ni jedan politicar Srbije danas nema...
Ako je on terorista, onda borci za slobodu ni ne postoje...

?

pre 10 godina

@(ja..., 10. jun 2013 12:12)

Ja nikada nisam cuo da je neko te tipove nazvao teroristima!
A drugo, kontekst koji se koristi u slucaju Principa je vrlo zlonameran i ne moze se porediti sa onim sto se desilo u Marseju, jer ta ekipa iz Marseja je zelela rat, oni koji su ih platili su zeleli rat i poceli,
u slucaju Principa to nema apsolutno nikakve veze, jer je AU pokrenula odavno masineriju, kao i Nemacka, pa se onako dziberski i kukavicki trazi izgovor u Principu. E to je razlika!!!

zoki

pre 10 godina

Za sve mnogobrojne učesnike ove debate koji se zgražavaju ubistvom Sofije; na sudjenju sam Princip je izjavio da je meta bio Oskar Poćorek ( "proslavljen" ubistvima civila u Srbiji) a ne Sofija i da najiskrenije žali zbog toga.
Danas bi belosvetski moćnici rekli "kolateralna šteta". I tu vidimo dvostruke standarde, kad je NATO ubijao civile po Avganistanu, Iraku, Srbiji jednostavno to proglasi kolateralnom štetom i nikom ništa, a kad suprotna strana uradi nešto slično onda je to "terorizam" ili "udruženi zločinački poduhvat"

bobo

pre 10 godina

nas gavrilo i mladi talijan atentator na caricu Sisi pripadaju istoj epohi i slicnim idejama (oslobodjenje srba, italijana od austrijske krune).
Pozorisni glumac i njegova ekipa, atentatori na Linkolna, vremenski i po okolnostima sasvim druga prica. Atentat u Marseju treca prica, naizgled balkanska a sasvim "jevropejska".

Protecice mnogo vode ladne i Drinom i Savom dok kod nas i u blizem okruzju prestanu biti uzor i dika, ajduci, uskoci, crnorukci, mladobosanci i druge delije.

Dadara

pre 10 godina

Kada se mudzahedini bore protiv Rusa oni su boric za slobodu. Kada lete u americke zgrade oni su teroristi.
Kada Ceceni ubijaju Ruse onda su borci za slobodu, kada ubijaju u Bostonu onda su teroristi.
Ovako mozemo u nedogled,Gavrilo Princip je povod za rat a uzrok rata treba traziti u Becu, Istanbulu i Berlinu.
Tuzno je sto Srbija i danas nema petlju da podigne spomenik Principu, a spremaju se spomenici nekim CIA saradnicima i ljudima o kojima istorija jos nije rekla sve.

Doktor86

pre 10 godina

Cekaj,zarad mira medju clanicama EU oni bi za pocetak WW1 bili spremni da optuze nekog treceg?Ok,mi smo onda krivi za Stogodisnji rat,a Napoleon je u stvari bio Srbin.Sve bi to progutao ako bi sutra,kada i mi udjemo u EU,ona zarad mira medju nama i Hrvatima pristala da optuzi npr. Amerikance za ratove 90tih.Sve se bojim da bi to proslo,iako bi za razliku od prethodnih primera bilo najblize istini.

Glupi vodoinstalater

pre 10 godina

Inace za I. Svetski Rat nisu krivi srbi, niti je kriv Gavrilo Princip, on bi se desilo svakako cak i da niko nije ubio prestolonaslednika. I. Svetski Rat se desio zbog resursa (stari evropski sukob) ne zbog politike niti zbog nacionalizma, a II. Svetski Rat se desio zbog ideologije.

Usput... cisto da znate u toj monarhiji postojala je slobodna stampa, sloboda govora i apsolutna autonomija univerziteta (univerzitet imao svoju cak i sopstvenu policiju potpuno nezavisnu od drzave).

Naravno nije to bilo idealno i imalo se na cemu raditi, ali ono sto je nastalo posle raspada te monarhije je bilo 100000x gore nego da su se problemi resavali politickim dialogom i prirodnom evolucijom institucija.

M.

pre 10 godina

Svim ostrascenim, ako je Princip terorista zbog ubistva predstavnika okupacione vlasti, onda je i Tito bio teroriste jel je i on ubijao neku vlast. Kao sto neko rece, onda bi i Vasington bio terorista. Osim toga, Mlada Bosna je bio slobodarski pokret, a clanovi su bili i Srbi i Hrvati i Bosnjaci/Muslimani. A za sve koje ne znaju, Princip je bio cetvrti atentator, dok je prvi atentator bio Muhamed Mehmedbašić, dakle Musliman\Bosnjak, http://en.wikipedia.org/wiki/Muhamed_Mehmedba%C5%A1i%C4%87
Tako da se mozda otvore oci svim onima u Sarajevu koji misle da je to terorizam samo zato sto je Gavrilo Princip Srbin. I da citiram jednu stariju gospodju iz Sarajeva:"Nije on to uradio zbog sebe, vec zbog Bosne". Nadam se da ce i mladje sarajlije da shvate ovo sto je njihova starija sugradjanka shvatila.

milanche

pre 10 godina

Princip je u dobro organizovanom atentatu ubio celnika jedne zemlje i njegovu suprugu i to je sasvim jasno bio akt koji bi se danasnjim recnikom mogao nazvati terorizmom. Medjutim tvrditi da je prvi svetski rat izbio zbog toga je zlonamerno ili jednostavno glupo. Sarajevski atentat je bio samo povod, inicijalna kapisla. Da se to nije desilo Austrougarska bi svakako ubrzo nasla neki drugi zgodan razlog za napad na Srbiju. Pa cak i da nije, tenzije i suprotstavljeni interesi velkih sila u Evropi su bili preveliki i rat bi svakako izbio na nekom drugom mestu.

Vukodav

pre 10 godina

Malo je poznato da su u Austrougarskoj imali interesa da princ Ferdinand bude sklonjen iz nasledne linije, pročitajte malo o tome.
Čak je i u Sarajevu čovek zadužen za bezbednost insistirao na maršuti koja je bila manje bezbedna i čak posle prvog, neuspelog pokušaja insistirao da princ nastavi tom maršutom koja ga je vodila pravo na Gavrila Principa.

O ovome se kod nas ne govori ali vrlo je moguće da je princ svesno žrtvovan zarad viših ciljeva Austrougarske imperije, jednim udarcem hteli su da ubiju dve muve ali im se to loše vratilo. Uz velike naše žrtve nažalost...

pavle

pre 10 godina

gavrilo princip kada je bila zavrsna rec njegovog sudjena , kada su ga pitali sta ima da kaze o presudi on je rekao ,, ne ja ne zelim ovakvu presudu gde cu trunuti kao suzanj , zelim da me zapalite na lomaci da gorim i da u dubokoj tami svom narodu budem svetionik ka slobodi. imao je 18 godina . za amerikance bin laden je terorista za vecinu muslimana mucenik za slobodu islamskih naroda , But koji je ubio linkolna za juznjake je bio heroj a za uniju terorista. posto nemacka postaje vodeca sila evrope gavrilo princip ce postati terorista za njih i njihove sluge , za srbe uvek covek od principa

pustinja u gradu

pre 10 godina

(Mladen Mladenovic, 10. jun 2013 14:01) Mislim da ni u uslucaju da je atentat izvrsen u Becu to ne bi bio teroristicki akt.U pitanju je prvi covek okupacionih snaga.U teroristickim napadima su meta uvek neduzni civili,obicni gradjani.U atentatu su ubijerni nadvojvoda i njegova supruga.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Komentari kao komentari.Mislim da se previse vracamo u proslost.Istorija je nauka koju svako tumaci na svoj nacin.Princip je ubio prestlonaslednika i tu treba stati.Za neke heroj za druge...Vidim da se i SANU umesala,da pojasni stvari.Najbolje bi bilo kada bi cutali.Njihova uloga je sramna u zadnjih 30 godina!Koliko je sve to nepotrebno moze se videti iz par primera.Momci koji su bacili "molotovljev koktel" na grcku ambasadu proglaseni su teroristima-oni sto su zapalili americku ambasadu nisu.Sve zavisi od gledanja.Inace vidim da mnogi ne znaju da je major Gavrilovic umro 1947 kada se vratio iz nemackog zarobljenistva!

Markus

pre 10 godina

Nije bio terorista,bio je patriota,ali je takodje bio i iskoriscen od strane imperijalista,tajnih drustava,nacionalista i sl.On nije bio kriv za sve ali je bio nit koja sve povezuje.Mislim da ne treba da nam bude uzor,jer je on simbol ishitrenih poteza sa pogubnim posledicama i primer kako ne treba raditi.Misli se glavom,a ne srcem,i za to ima razloga.Ako nam mladi Gavrilo bude uzor,postacemo zaista nebeski narod,tj. bice nas dovoljno da svi stanemo ispod jedne sljive.Ne zaboraviti ga,ali i ne uzdizati ga.Tako ja mislim.

milan

pre 10 godina

O ovom cinu je glupo u opste poilemisatii sto jeli plava krv kada ubija nizi stalez to nema nikakav termin reci dali je to uzivanje ili gde videh na internetu na yutube gde pavelic na stolu imao ljudske oci i ovaj Talijan ga pita jeli to morsko voce?SAmi prokonstajtujte stabih mu Pavelic mogao nato odgovoriti e taj monstrum je bio povood za nase desnicare i zelja za osvetom rusenje Vukovara i svih nedela !!!mnogi koji su osioni oni nerazmatraju posledice za drustvo vec ispunjavaju svoj hir!jos nesto neidem u duboku diskusiju ali Princim JE IMAO ..da ti koji ga porede sa binom ladenom su isti kao i on dakle Princip nije isao u Bec i stavljao eksploziv medj neduznim narodom vec je izvor zla po njegovom misljenju direkno ga neosposobijo ili treba ga porediti sa islamskim borcima sto u Iraku koliko vi imate ili ja za nerede tolimko imaju oni izginuli od Bin Ladenove ideologije!!!!

qw

pre 10 godina

Terorista ubija civile .Gavrilo je atentator.Tvrditi da je to povod za 1. svetski rat je smešno jer su italijani
pre toga pucali na cara Franju,ubili mu ženu 1889 ....Pa što Italiji nisu postavljali uslove ili objavili rat ?

Divos

pre 10 godina

@ Vladimir Pula, 10. jun 2013 17:07

Шта би било, кад би било, можемо да нагађамо. Твоје је право и да будеш заљубљен у Аустро-Уграску, можда би заиста твоја Пула данас боље изгледала. Срби (барем они образованији) у БиХ, и другим крајевима Аустро-Угарске као уосталом и други словенски народи са развијеном националном свешћу доживљавали су ту творевину као тамницу народа и угњетавача (што и јесте била), али на страну то. Изнео си нетачне историјске чињенице. После сарајевског атентата није почео 1.светски рат, то једноставно није истина. Следи период притисака и условљавања Србије и то читавих месец дана и тек након одбијања неприхватљивих ултиматума Аустро-Угарска напада брутално Србију 28.07.1914. Тек након ове агресије тадашње супер-силе на тада ипак малу Србију, следе објаве ратове тадашњих светских сила, и ово јесте повод за 1.светски рат.
Неки су читаоци већ приметили да су узроци рата били много дубљи, сложенији, ту су прсте упрљали и фамилија Ротшилд и тадашњи банкарски моћници, и рат се вероватно неби могао избећи и да уопште није било овог догађаја и агресије АУ на Србију. Све је то истина и лако доказива чињеница. Ипак то је друга прича, овде се говори о поводу рата, а повод (барем онај званични) је био агресија АУ на Србију.

nio

pre 10 godina

Zamislite da danas Son Koneri ubije princa Harija.Sta bi on bio u ocima engleza?
(chohano, 10. jun 2013 14:00)

Škoti prihvataju britansku kraljevsku porodicu i njihova vlast nad Britanijom nije okupatorska, niti protivna zakonu i želji lokalnog domicilnog stanovništva. I kakve to veze ima sa Principom i Ferdinandom?

г4

pre 10 godina

Аустрија је анектирала Босну и Херцеговину и сам Фердинанд био је окупаторски владар, и као такав је убијен. Није убијен у Бечу или Будиму и Пешти. Значи, и Милош Обилић је био, по нечијем критеријуму терориста. Сам Франц Фердинанд је иначе, у свом животу побио више од 300.000 јединки различитих животињских врста, односно негде око 40 упуцаних животиња дневно, а не мали број нису биле ловне врсте.

uistinu!

pre 10 godina

@ISTINA
Istina je, zapravo da bi se mi i sami oslobodili Turaka! a i iz Bosne bi ih proterali, ustankom 1875, ali se time okoristila Austrija, zabranivši Srbiji da interveniše tokom ustanka, vezavši Obrenoviće za sebe, time još učinivši da Rusi stvore Bugarsku na većoj teritiriji nego što je, istorijski gledano, i trebalo da bude. Austrija nije htela samosvojne Srbe i njihovu državu, inače bi im ranije pomogla da se oslobode, ali ih je samo sprečavala u tome - politika je bila da ih Turci drže u lancima, dok sami Turci ne oslabe, a Austrija ojača, pa preuzme ulogu gospodara. Habzburzi su tako pokazivali "zahvalnost" Srbima, koji su ih možda i doveli na presto Mađarske (Jovan Nenad). Inače, moja porodica je jedva preživela austro-ugarski teror u Podrinju 1914/15.
A Vladimir iz Pule pomenu kako je nespojiva izgradnja puteva i pruga na teritoriji kolonije :))! Pa kako da se preveze naotimano, golubom pismonošom? I u izgrađenim hotelima su sigurno boravili domoroci, i nije se 100% govorio nemački i mađarski.

Maximus

pre 10 godina

Austrougarska je bila okupator na ovim prostorima kao i Turska. Bilo kakve operacije protiv predstavnika okupatorske vlasti su legitimne, kao sto su legitimni i ciljevi koji su postali zrtve tih operacija. Bilo kakva druga teza o ulozi okupatora na ovim prostorima je bezpredmetna i nedozvoljiva

Branko

pre 10 godina

Sve je moguće, zato što se trenutno vrši revizija Prvog i Drugog svetskog rata i rezultata ta dva rata. Poraženi u tim ratovima danas kreiraju međunarodnu politiku pa samim tim treba da upodobe i istoriju. Kako se ono kaže "pobednici pišu istoriju", e pa sada vam je upravo to.

Možda i nije tako loše

pre 10 godina

(Cilj bira sredstvo, 10. jun 2013 16:35)

Slažem se. Evo na primer i Karađorđe je zlikovac i ubica. Šta mu je to trebalo u životu? Umesto da kao ti i tebi slični, odgajani na titovim idejama, sedi, gleda u zid i filozofira. Lepo bismo i dalje bili turski vazali. I zamisli ne bi ni zoran đinđić mogao da bude premijer.

vasilije knezevic

pre 10 godina

Gavrilo Princip-jedno olicenje borbe za nazavisnost srpskog ili uopste slovenskog naroda
na Balkanu.Neki izmedju tih pomenutih naroda nijesu zaljeli nezavisnost,miran bezimeni
zivot njiima je odgovarao.Svakome su dobro poznate njemacke ideje o Balkanu posljednjih
par vjekova pa i dan danas.Nema sumnje da je Njemacka toga sudbonosnog vremena koristila
AU monarhiju kao otskocnu dasku da sav Balkan napravi njemackim posjedom.Princip nije
prouzrokovao ISR, NJemacka se i daleko prje toga sudbonosnog dana pripremala za ta rat,
koji bi,prema njihovom misljenju,odlucio ko je gospodar u Evropi. Kada govorimo o samom
terminu "terorist",onda se to odnosi na one koji terorisu neduzne da bi postigli svoje ciljeve.
To se ,u prvom redu, odnosi na ona mjesta gdje se sakupljaju vece mase naroda.Nije vazno
kakvi su ciljevi,poduhvat je teror.Princ Ferdinand je bio prestavnik okupatora i trebalo je da
zna da u okupiranoj zemlji postoji bar neko ko ne odobrava politiku okupatora.Njemacka i
AU su to znale pa su namjerno poslale princa da nadju izvinjenje za rat.

marko

pre 10 godina

A najbolji su mi ovi sto pitaju, pa zasto je onda OVK teroristicka. Pa zato biseri, sto se posle OVK jos trazi 1500 ljudi koji su izvodjeni iz svojih kuca, sa posla i sl. Princip nikog nije iz kuce vadio, vec pucao na ovog sto je dosao da se sa Pocorekom seiri i da prati vojne manevre, ciji smisao bio napad na jednu zemlju sa brdovitom konfiguracijom. Niko ne spominje taj podatak zasto je Ferdinand dolazio, i ko je bio taj Pocorek. Niko i ne spominje visegodisnje sankcije austrougarske prema Srbiji.

Misa

pre 10 godina

Djulelmo Oberdan je italijanski heroj i po njemu se nazaivaju mnogi trgovi i ulice u Italiji. A on je 1882. bacio bombu na Franju Josifa, ali ga nije ubio. I on se poput Principa borio protiv Austrougara (izmdju ostalog pripajanja Trsta Italiji). On je bio heroj kao sto je i nas Princip. Sto se tice uzroka rata, pa sto Austrougari ne napadose onda Italiju?

Čiča Miloje prilično dugo pamti

pre 10 godina

"I mi radimo sada taj posao u SANU, odnosno objavljujemo jednu višetomnu seriju - Dokumenti o spoljnoj politici Kraljevine Jugoslavije od 1903. do 1914", istakao je Živojinović.
Akademik Živojinović je nešto pobrkao, valjda od starosti. SRBIJA je bila kraljevina u periodu o kome govori, sve do 1929.godine nije postojala Kraljevina Jugoslavija, od 1918. do 1929. zvala se Kraljevina SHS.

mislite o tome

pre 10 godina

ako je to tako onda su i vlade francuske, velike britanije, rusije, i ostalih zemalja koje su istog dana objavile rat onima koji su objavili rat teroristima bile na strani terorista u prvom svetskom ratu.

vladaL

pre 10 godina

Neverovatno je slusati da se istorija posle 100 godina revidira, samo zato sto danas to nekima odgovora. Pitam se sta ce biti kada bude bilo 100 godina od II Svetskog rata. Neverovatno je kako ovaj svet nije nacisto ni sa cim. Znaci ako budemo jaci i budemo diktirali politiku sveta, da mozemo da menjamo istorijske cinjenice kako se nama dopadaju i da nateramo druge da ih postuju, pa cak i one na ciju stetu radimo. Neverovatno svet je otisao u propast. Ovo je samo dokaz da na ovom svetu pravda pripada (na zalost) samo jacima od tebe.

Marko

pre 10 godina

Da nije bilo tog atentata oni bi izmislili neki drugi razlog da pokrenu rat i to je dobro poznato i stranim istoričarima. Ni jedan rat u modernom svetu se ne vodi zbog nacionalizma, mržnje već zbog interesa velikih sila. One samo iskoriste nesuglasice između naroda i povedu rat to prikažu kao svađu i sukob oko releigije, nacionalnosti, ugrožavanja ljudskih prava a zapravo samo traže razlog da započnu rat i uvek se iza toga krije interes. U I svetskom ratu želeli su novu podelu teritorija jer nakon slabljenja Osmanlijskog carstva i smanjivanja njegove teritorije ostale su mnoge teritorije koje su podeljene između naroda koji su ostali da žive na tim prostorima. Neki su bili saveznici Austrougarske a neki više naklonjeni Velikoj Britaniji i Francuskoj, Austrougarskoj se nije sviđalo postojeće stanje i nakon Balkanskih ratova oni su hteli drugačiju podelu ali to nisu dozvoljavale druge sile i tražili su razlog da započnu rat. II svetski rat je specifičan jer je pored rata za moć, jer je Nemačka nakon I svetskog rata bila u velikoj krizi i želela da osvaja jer je smatrala da joj pripada više, pored tog osnovnog razloga ubacili su i ideologiju mržnje prema Jevrejima, bogatim trgovcima, jer oni su živeli bolje od Nemaca u periodu velike inflacija lako je bilo prikazati narodu kako su oni krivci samo zato jer su uspešniji. Opet se samo tražio razlog za početak rata. I danas vidimo istu sliku. Vjetnamski rat je bio rat između SAD i SSSR-a. Sirija je danas, da ne nabrajam dalje.

AlexP

pre 10 godina

(Milan, 10. jun 2013 13:28)
Nisi trebao bezati sa casova istorije.
Uostalom,Srbija je prihvatila sve tacke ultimatuma osim one koja bi dala odresene ruke Austriji da njihova policija vrslja i hapsi po Srbiji,to je bio razlog da Austrija objavi rat Srbiji.
Dalje,Gavrilo ne moze biti terorista vec atentator,terorizam je usmeren uglavnom ka civilnom stanovnistvu otmice,bombe u avionu,pozoristu,pijaci itd.

Previše nategnuto

pre 10 godina

Pokušaj istorijskog redefinisanja Gavrila Principa kao teroriste metodološki nije povezan sa utvrđivanjem odgovornosti (tačnije uroka) za izbijanje I svetskog rata. Uzroci izbijanja I svetskog rata umnogome su kompleksniji od bilo kog pojedinačnog događaja, bez obzira da li je to atentat na austrougarskog prestolonaslednika, ili, na primer, odbijanje bečkog ultimatuma od strane Beograda.

Sa druge strane, što se tiče kvalifikacije koja podrazumeva terorizam, istorijski događaj koji je opisan kao sarajevski atentat nema bitnih elemenata terorizma, jer efekat atentata na nadvojvodu Ferdinanda Habzburškog nije bio strah koji bi se uvukao "u kosti" pripadnika aneksionog režima ili pak običnih građana Sarajeva, Bosne i Hercegovine ili austrougarske carevine u užem smislu. Atentatori su odnah uhvaćeni, utamničeni i ekspresno (za 11 dana, 3 meseca nakon hapšenja) osuđeni na maksimalne kazne. Pre bi se takav sudski proces (12-23. oktobra 1914) mogao nazvati terorom, nego sam čin atentata.

Posmatrač

pre 10 godina

Da li je moguće da su atentat u Sarajevu inspirisale, organizovale i finansirale obaveštajne službe velikih sila kojima je odgovaralo da zarate, jer ko bi objavio rat silama kao što su Austro-Ugarska i Nemačka, zbog male Srbije...

Uzgred, može li dva laka pitanja komšijama muslimanske vere, koji neguju priču da je Princip bio terorista i da su Srbi skloni takvim rabotama?

Da li bi za teroristu proglasili i nekog Ahmeda, Muju ili Hasu da je u ime Alaha, ubio Ferdinanda ili bilo koga?

Da li mogu da uporede broj srpskih terorista i muslimanskih velikomučenika koji su kroz istoriju ubijali potpuno nevine i nedužne pripadnike druge vere?

Svedok

pre 10 godina

Istorija je nauka puna iskrivljenih istina i interpretacija, jer istorija se piše onako kako odgovara vladajućoj strukturi. Mi smo svi prihvatili istoriju Egipta i Rima kao činjenicu i to uglavnom niko ne osporava, jer te države više ne postoje i ničiji nacionalni interesi nisu ugroženi. Malo ko se sekira da li je to istina i da li je Troja bila tamo ili vamo. Njemačka se uzdigla kao lider evropske unije i želi da sa sebe skine dio tereta prvog i drugog svetskog rata. Platiš istoričare i dobiješ rehabilitaciju. Ali, postavimo sebi pitanje iz sadašnje perspektive. Da li bi nekog Iračanina optužili da je terorista kada bi ubio predsednika SAD u poseti Iraku. Irak je očigledno okupiran od strane SAD. Ista stvar bi bila sa nekim Ircem u Sj. Irskoj, koji bi pucao na kraljicu ili na premjera Velike Britanije. Sada su to malo drugačije upakovane situacije, jer niko ne anektira teritorije kao nekada, nego ih "oslobađa" i dovodi na vlast neke druge, koje služe njihovim ekonomskim i vojnim interesima. Dakle, tako je i Kosovo "oslobođeno". I kada bi neko od Srba pucao na nekog zvaničnika SAD, bio bi sigurno proglašen teroristom. Bitna razlika između Kosova danas i BIH 1914. je da su tada Srbi pretstavljali apsolutnu većinu stanovšitva BiH, dok su na Kosovu to Albanci. Da bi se razumeo taj problem i mnogi drugi, morate stvari pogledati tuđim očima. I ne morate pri tom da pišete lažna imena poput "Dejana".

wiener

pre 10 godina

ja ne znam ko normalan krivi srbiju za pocetak prvog svetskog rata? svuda se uci da je do rata doslo jer je nemacka, koje je postala velesila relativno kasno i zelela je novu podelu kolonija i interesnih sfera. doduse nisu ni ostale velesile bile nevinasca, ali nemacka je ta koja je htela rat.

a sto se tice principa, on nije uradio nesto neuobicajeno za to vreme - na primer, eugen schauman je ubio ruskog generalnog guvernera u finskoj. i to nije jedini primer. evropske zemlje u to vreme nisu bile dovoljno demokratske, pa su mnogi ljudi pribegavali atentatima. ja ne mislim da su ti ljudi bili teroristi.

gastos

pre 10 godina

Da, Srbija je kriva sto je Nemacka upala u Belgiju. Sta ces, jadnici nisu imali izbora.

S druge strane atentat je bio kolosalna glupost i doveo je Srbiju na ivicu propasti.

Zoran

pre 10 godina

Moje dete ucilo u SAD da je on izazvao prvi svetski rat. Reko, mali, da li moze jedan covek, tako sto ubije jednog cara, da izazove rat svih na svetu, Japana, Kine,...?

Ne moze, kaze dete.

Pa ne moze.

To je bio POVOD, ne razlog.

Miki

pre 10 godina

Jedini problem ovde je u glavama onih koji bi da terorizam i teroriste tretiraju kao nešto a priori loše, i kao termine rezervisane samo za svoje neprijatelje. I onda im iz te fioke stalno iskače Gavrilo Princip.
"Terorista" je termin koji su izmislili moćnici i silnici za one svojeneprijatelje za koje smatraju da mogu da ih totalno poraze i dotuku. Onda kad shvate da ne mogi, i da se mora i pregovarati, termin se polako nekud izgubi.
Dakle, Gavrilo je bio terorista, i njegov akt je primer koji pokazuje da teroristički može imati dosta opravdanja.

Simke

pre 10 godina

A Hrvati umesto Pricipu da dizu spomenik samo ga pljuju. Pa da nije bilo njega i Srba vi nikada ne bi bili nezavisni a Dalmacija nikada ne bi bila hrvatska. Kakvo licemerje, kakvo prekrajanje istorije. Srbima se zahvalite za nezavinost a ne Franji koji vas je prodao nemcima.

semifor

pre 10 godina

Ja sam student Istorije u Nemackoj. Pa cak i ovde jedan od mojih Profesora koji je specijalizovan na Imperijalizam i Prvi Svetski Rat, po nacionalnosti Nemac, kaze da Atentat u Sarajaveu nije pokrenuo Rat. Vec Ultimatum Austro-Ugarske prema Srbiji, i slepo podrzavanje Nemackog Cara. Secam se tacno njegove Analogje: "Zamislite da vozite vise no sto vam ogranicenje dozvoljava, preticete a vidite da se krivina priblizava..."
Princip je sa svojim postupkom eventualno ubrzao Rat, ali mu nije dao razlog. Razlog je vec uveliko postojao u Evropi, sklop Saveznika i uvelika Militarizacija uoci Industrijalizma.

Jegulja

pre 10 godina

ubistvo ferdinanda je bio POVOD a ne uzrok prvog svetskog rata. da velike sile nisu htele ili nisu bile spremne za rat jednostavno bi pustili AU da se fajta sa srbijom i to bi bio lokalni rat. antagonizam (UZROK) izmedju "mladih" i "starih - imperijalnih" sila je bio toliki da je bilo pitanje trenutka izbijanja svetskog rata. POSLEDICA prvog svetskog rata je da su "mlade" sile osujecene u svojoj nameri,"stare" sile su zadrzale svoje pozicije sve do '45 kada ih je USA ustrojila i ostavila SSSR kao jedinog igraca pored nje (zbog toga je morao da se desi drugi svetski rat), a kraljevina shs i jos par novih drzava stvorene kao statisti i neke od njih ukinute kada je prestala potreba za njima.

Fakultet politickih nauka

pre 10 godina

Na predmetu Osnovi politike na prvoj godini , prvo se nauce decinicije :Atentat - ubistvo odredjene politicki aktivne licnosti.Terorizam -napad na civile u svrhu zastrasivanja ....

Pavle

pre 10 godina

Atentat na Ferdinanda je bio povod, koji je sa nestrpljenjem očekivala Austro-ugarska, a ne uzrok izbijanja Prvog SR. Uzrok je poznat i precizno definisan u zvaničnoj ISTORIJI CIVILIZACIJE.

Nenad

pre 10 godina

@"Cilj bira sredstvo" U svojoj uzvisenoj filozofiji nenasilja zaboravio si da u teroriste ubrojis I Obamu koji je naredio da se ubije Bin Laden i svakodnevno salje bespilotne letelice da unistavaju neprijatelje demokratije.
Video bi kako tvoja filozofija nenasilja funkcionise kada bi ti neko oduzeo slobodu na imovinu, ime, veru, porodicu....Ovako lako je filozofirati iz udobne fotelje...

T&T

pre 10 godina

"...i dodao da je posredi "kampanja" da se za krivca proglasi Srbija, u kojoj "prednjače ljudi iz anglosaksonskog sveta"."


Sve sto se desava poslednjih 20-ak godina je u stvari jako dobro za nas.
Srbijo, nadam se da si KONACNO naucila ko je ko i kako svet funkcionise i da ces u nekom narednom svetskom ratu biti mnogo pametnija i da neces ponoviti iste greske kao u prethodna dva i umeti da odaberes stranu!
A to znaci da NIKADA VISE ne treba da budes ni na nicijoj strani osim na strani sebe same!

nedoslednost

pre 10 godina

istorija Srpskog naroda ,na brdovitom Balkanu , ima prkaz za siroku svetsku javnost od Svetskih "mocnika"i svoj odbrambeni od pretenzija "mocnih".Da li cemo ikada biti u mogucnosti da se zastitimo od ovakvih nerazumnih poredjenja?Clan "Mlade Bosne" Gavrilo Princip ,pored Nobelovca Ive Andrica,ne moze se porediti sa danasnjim pomenutim clanom organizacije iz muslimanskog sveta .

gunar

pre 10 godina

Opšte neznanje najbolje se vidi u komentarima na ovakve tekstove, od teorije da je atentat izazvao svetski rat, za koji su sesvi deset godina spremali, do toga da smo mi u stvari Rimljani, a u Becu su varvari. Prosto ne znas koja od dve ekstremne strane je gluplja, potpuno zaslepljena svojim uverenjem.
Cinjenica je da je politickih atentata u 'dugom XIX veku' bilo mnogo, da su stradali i tirani i reformatori i konzervativci, potpuno bez diskriminacije. Daleko od toga da je bilo kakvo ubistvo opravdano, ali ni životi običnih ljudi u to vreme nisu bili naročito na ceni, besomučno su ih slali u ratne klanice da bi neki od velikih državnika ostvario svoj veliki plan. Tempora, mores.
Gledati na istoriju onako kako preporučuje gđa Stojanović je bizarno. Postoje činjenice i istoričari treba da se bave utvrđivanjem njih. Iznošenje teorija i stavova baziranih na trenutnom Zeitgeistu je direktno antinaučno. Smuči mi se kad ljudi sa današnjim shvatanjem koncepta ljudskih prava i ravnopravnosti rasa i nacija prave kvazinaučne emisije o starim Grcima i Rimljanima, o Tamerlanu, ili još bolje - o kolonizaciji Afrike, pa se malo posipamo pepelom zbog svega...
Sve je to samo dokaz da je i istorijska nauka postala deo današnje MTV civilizacije.

djak pesak

pre 10 godina

Ako me secanje dobro sluzi, uzrok oba svetska rata bila je borba velikih sila oko kolonija. Sa jedne strane Nemacka i Austrougarska (koje nisu imale kolonije) protiv kolonijalnih imperija Francuske i Britanije.
Povod za I svetski je trebalo naci negde gde ce svi biti zainteresovani
(i Rusija i Turska, pa i ujedinjena Italija).
Gde je bure baruta? Pa na Balkanu, zna se.

Amerikanci oba puta nisu bili bas zainteresovani za kolonije, vise vole biznis vezan za ratove, ratove manjih razmera, uvodjenje demokratije ratom i humanitarne ratove.

Niko od velikih nije racunao, da ce posle II svetskog rata, doci do pada kolonijalizma. Kolonije su jedna po jedna sticale nezavisnost. Trebalo je da prodje neko vreme, pa da sve pocne ispocetka.

Oblici kolonijalizma su novi, ali cilj imperija je isti.
Mi tu uvek dobro dodjemo za potkusurivanje. Sta god radili, uvek nadrljamo. To je tuzna istina.

milanm

pre 10 godina

Из Википедије, слободне енциклопедије
Тероризам је смишљена употреба незаконитог насиља или претње незаконитим насиљем ради усађивања страха, с намером присиљавања или застрашивања власти или друштва како би се постигли циљеви који су уопштено политички, верски или идеолошки.

Felix

pre 10 godina

Definisati terorizam je nemoguce, postojao je pokusaj u UN da se definise pojam terorizma ali nisu mogli da se sloze. Ta granica izmedju borbe za slobodu i terorizma je veoma tanka pa cesto najcesce neki dogadjaj nasilja neki zovu terorizmom a neki borbom za slobodu.
Ono sto je zajednicko terorizmu i borbi za slobodu je upravo nasilje, sredsvo koje niko ne voli a opet zbog bahatih, pohlepnih i cesto psihoticnih ljudi imamo razaranje svuda u svetu. Koliko god treba da stremimo pacifizmu i generalno humanizmu, ostaje cinjenica da kad imate posla sa monstrumima jedini jezik koji razumeju je nasilje. Gandi i njegova revolucija je kap u moru neuspelih nenasilnih borbi za slobodu.
A Gavrilo je bio klinac, mislim da nije svatio da cela stvar trebala da se zavrsi na pokusaju atentata. Ta "Crna Ruka" to zlo koje se krije iza patriotizma i "bezbednosti" prozdire i dan danas nasu zemlju ( i ne samo nasu ).

srbija,belgija,engleska

pre 10 godina

Obeležavanje početka prvog svetskog rata u Sarajevu iduće godine održava se u organizaciji Austrije, Nemačke i Francuske. Suština ovog događaja nije u tome ko je bio Gavrilo Princip nego u tome što je Francuska posle 100 godina promenila stranu.

Branko

pre 10 godina

Imam samo jedno pitanje za istoričare. Šta je pisalo u originalnom policijskom zapisniku sarajevske policije u vezi atentata Gavrila Principa. (četri metka u kameni zid pored Miljacke a peti metak u cevi pištolja).

Dragoljub

pre 10 godina

Definicija terorizma po Websterovom recniku: "Systematic use of violence to create a general climate of fear in a population and thereby to bring about a particular political objective. "

Da analiziramo: ubistvo je nesumljivo nasilje (violence). Princip i "Mlada Bosna" su ocigledno koristili nasilje da bi dostigli politicki cilj. Ono sto je za diskusiju jeste da li su mladobosanci to radili sistematski i da li im je cilj bio da kreiraju klimu straha u populaciji: ako je odgovor na ova dva pitanja pozitivan, onda Princip (i njegovi kompanjoni) jesu teroristi; tu godine starosti nemaju nikakvog uticaja (na kraju i Boston bombers nisu bili mnogo stariji...)

cvrle

pre 10 godina

Izgleda da je bespredmetno govoriti o istorijskoj istini i tu se slažem sa istoričarkom koja govori da nema objektivne istorije. Onda ne treba da postoji strah ili histerija od "revizije" ili preispitivanja nekih istorijskih gledišta, koje su pisali tadašnji pobednici, zavisno od svojih interesa. Ako je tako, maksimum objektivnosti je interpretacija činjenica iz različith uglova i uporedno prikazivanje različitih gledišta. Ne bez razloga se ovde uporedjuju Princip i Vlado Černozemski. Kriterijumi su različiti, zavisno čija je istorija i sloboda u pitanju, zar ne? Još jedan primer subjektivnosti je ovde navedena teza istoričara da "Srbija nije bila u stanju kao mala zemlja da teroriše nekoga", a npr. postoje dokumentovani i brojni slučajevi terora tadašnje srpske vlasti u Makedoniji posle balkanskih ratova, zbog čega je recimo i poslanik u skupštini SHS Peruničić svojevremeno izjavio: "Ako bi na neki način mogao da vaskrsne Abdul Hamid (sultan otomanskog carstva) i da ode u "Južnu Srbiju" odnosno Makedoniju, on bi sa ushićenjem uzviknuo: Evo dostojnih naslednika koji se staraju da sačuvaju amanet koji sam im ostavio". Dakle, kada bi bilo manje subjektivnog slepila i istorija bi bila objektivnija a odnos prema njoj pravedniji i pomirljiviji.

svedok

pre 10 godina

Pa znaci da ni Vlado Cernozemski nije terorista kako ga zovete
(Makedonac, 10. jun 2013 12:34)
Dakle Makednoci, koji se s vašom i našom braćom Bugarima (mrzite i) otimate o Vladu ustaškog šofera, evo da vam kažem šta mislim - od tumora bolesni Aleksandar Karađorđević, veoma ružno je reći, nije ni zaslužio bolju sudbinu! Posle rata je potpuno zanemario svoje sunarodnike, ratnu siročad, ratne invalide, težio je formiranju velike države u kojoj bi bio veliki kralj. Dopustio je da narod i dalje pati i propada, umesto da radi na oporavku, da ga nagriza i beda i kvazi-komunistička kuga. Vodio je veeliku politiku, a na krvi i nadama svojih ljudi. Doveo je ratne profitere na čelo države, i bivše austro-ugarske činovnike i oficire, poznate po mržnji prema Srbima, pretpostavio istima, a da bi se dodvorio novim zapadnim podanicima! Dakle, nije Tito bio tvorac takve unutrašnje politike, nego nastavljač! Da nije bilo obrazovanih ruskih belogardejskih izbeglica, utonuli bi u mrak i neznanje, jer su naši školovani ljudi dosta izginuli tokom rata.
Na stranu sve to, ne možemo današnjim očima gledati na tadašnja dešavanja, mada je i tada život trebalo da bude svetinja, iako milionima puta pregažena. A I Svetski rat je vođen iz nekoliko razloga, ne samo da se neko nametne kao gospodar Evrope, već, mislim, i da se, svesno redukuje broj (pa i sopstvenih!) stanovnika i revolucionarnih ideja, splasnu istočne, konkurentske imperije, pojača jednoumlje i osnaži podela...

Macak

pre 10 godina

(Vladimir Pula, 10. jun 2013 17:07)"
Dragi Vladimire!
Ko bio, gdje bio? Ti to vidis iz Pule sta je bilo u Bosni?
"Umjesto toga gradile se vile, odmaralista...bla bla.."
Pogledaj istorijske podatke, arhivi postoje jos uvijek i precizno se moze vidjeti odnoh utrzka iz Bosne i koliko se ponovo ulagalo u Bosnu. Samo prvih par godina okupacije ova dva iznosa su bili podjednaki, tacnije dok se nije etablirala infrastuktura, poslije toga pocinje otimacina, tj odvozenje sirovina. Precizne podatke i brojeve, uvid u dokumenta mozes npr vidjeti kod americkog historicara John Lampea-knjiga Yugoslavia as history.
Te price "gradilo se pozorista, bureka ,tramvaja..."okaci macku o rep.
Bosna je bila germanska kolonija i tako je spominjana u dokumentima tog doba kao "Njemacka Indija".
Uostalom zasto bi se oni mucili toliko da zastite tu oblast poslije povlacenja Turaka, pa je jos anektirali, iz ciste covjekoljubivosti? Zelje da grade pozorista?
Ne cini li ti se da sve to jako slici danasnjoj situaciji kad je nakon raspada Jugoslovenskog drzavnog sistema, postavljen tesko funkcionirajuci novi sistem, a drzavnu valutu garantuje germanska banka? Garantuje-tj kontrolise. Ko kontrolise valutu kontrolise i ekonomiju te zemlje.
Nesto ne skocise ponovo da grade pruge ali izgradise reifesen banke po svim coskovima. Toliko banki u siromasnoj zemlji...
Nacin izrabljivanja se samo profinio za sto godina, danas se to radi kroz banke, bez suma i pilana.

ja.

pre 10 godina

Poljska je izazvala Drugi svetski rat, pa je Hitler morao da napadne. A Srbija je izazvala Prvi svetski rat..pa je AU monarhija morala da napadne i kraj rasprave. Velike sile nemaju nista sa tim, oni su dobri i miroljubivi mirotvorci, duse od ljudi. Samo propagiraju ljubav, mir i slogu medju ljudima. I kada okupiraju neku zemlju to je prava milina, uzitak.. ta zemlja sva procveta od napredka, zidaju samo lepe zgrade..narod jako lepo zivi i sve je idilicno. Prosto raj na zemlji i treba okupaciju prihvatiti kao cin postovanja i veliko dobrocinstvo koje sile ukazuju nekom malom narodu. To je velika cast! Kada dodju okupatori u tvoju zemlju npr. obavezno im put kojim prolaze posuti raznobojnim mirisnim cvecem, najbolje crvenim ruzama..kao simbolom velike ljubavi i naklonosti. Voleti ih i ceniti vise nego prvog komsiju. Kao i u svakoj bajci nazalost uvek postoje i zli momci, koji kvare idilu. Srbi, Poljaci, Rusi..fuj koji nikad nista ne mogu da shvate i razumeju. Nikako da se opamete i sa uzivanjem prihvate taj uzviseni cin okupacije. Srbi, Poljaci, Rusi..neobrazovani Sloveni i ostali bezveznjaci drmaju planetom i gospodare svetom samo da se zna i uvek sve pokvare i destabilizuju! I ja sad stvarno ne znam sta sam trazila na casovima istorije, sve su nas pogresno ucili i nisu nas prosvetlili na vreme i pokazali ko su u stvari dezurni krivci i negativci. Ovako siroti male zemljice poput AU monarhije ili Nemacke ispadose ocrnjene ni krive ni duzne. Stvarno nepravda!

istoricar

pre 10 godina

@(Milan, 10. jun 2013 13:28)
Gavrilo Princip je uhapsen odmah nakon samog atentata u Srajevu.
Da nisi bezao sa casova istorije bi to znao.

Sve je uz ovu vlast moguce

pre 10 godina

Nista mene ne iznenadjuje.Ovde je na delu najbrutalnija izdaja,pa i to da je Princim terorista mozda i to potpisu.

bolest.

pre 10 godina

Sto bih volela da Bosnjacima i Hrvatima neko da da napisu domaci rad na temu - Sta za njih predstavlja pojam SLOBODE a sta pojeam OKUPACIJE? I kako to da im samo Srbi smetaji i Srbi su agresori i okupatori a kada ih pohode i arce velike sile cin okupacije dozivljavaju kao svojevrsnu ekstazu? U cemu je poenta volela bih da mi objasni neki Bosnjak ili Hrvat? Teznja za slobodom treba da bude univerzalan pojam i da ti je svaki okupataor ili osvajac mrzak..bilo on stranac ili komsija? Zasto je Bosnjacima i Hrvatima samo bitno da ih Srbi ne okupiraju a dozvoljavaju svima drugim velikim silama i imperijama da slobodno i bez njihovog otpora usetaju u NJIHOVU zemlju i zauzume je?

Mirko

pre 10 godina

Број жртава у Првом светском рату (војних и цивилних) је био преко 37 милиона - преко 15 милиона мртвих и 22 милиона рањених. У број мртвих улази скоро 9 милиона војних жртава и око 6,6 милиона рањених. Силе Антанте су изгубиле више од 5 милиона војника а Централне силе више од 3 милиона.
(wiki)

djak pesak

pre 10 godina

Kada pisac napise knjigu cija se radnja odvija u proslosti, a likovi govore i razmisljaju kao danasnji ljudi, onada je on netalentovan.
Kada to rade istoricari, oni su falsifikatori.

@Vladimire iz Pule, sta kaze (ili sta bi rekao) tvoj deda(pradeda) na tvoje slavopojke Austrougarskoj?

Gavrilo Princip

pre 10 godina

Нису мени тешке букагије, ни мемљиви зидови ћелије, нису мени тешки казамати, није мени тешко робовати. Ако питаш чега ми је жао Грахова се нисам нагледао. Жао ми је матере Марије, жао ми је вољене Србије. Жао ми је мога брата Јове, жао ми је судбе Србинове. Жао ми те напаћени роде, што се ниси нагледо слободе. Ничега ми више није жао, што сам им’о за српство сам дао. Ја знам да су дошли задњи часи, снаге немам, живот ми се гаси. Ја не чујем кораке стражара, видим ашов у руци гробара. Душа ми се кроз облаке вије; убио сам, али грешна није. Ја ћу мирно стати пред Господа, узвикнућу: “Живела слобода”. Живи живот достојан човјека, немој сужањ бити до вијека.

Ja.

pre 10 godina

MNOGI su mislili da je Princip jedno dete, zaključio je sažaljivo psihijatar dr Martin Papenhajm, jedini čovek iz spoljnjeg sveta kome je 1916. dozvoljeno da uđe u tvrđavu kazamat Terezijenštat i razgovara s atentatorom na austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.Tri dana uoči razgovora s lekarom Gavrilo Princip je skinut sa zida tamnice sa koga je doslovno visio kao na raspeću, jer su mu ruke bile u visoko učvršćenim okovima.Objavljeni su delovi zaboravljene zabeleške dr Papenhajma, koje su poslednja zabeležena ispovest mladića koji je verovao da će pucnji na Vidovdan 1914. pokrenuti revoluciju među svim porobljenim Slovenima.- Princip je odavao utisak fanatika i karakternog čoveka - zabeležio je dr Papenhajm. - Ljubav prema svom narodu pokazivao je u svakoj prilici. Bio je inteligentan čovek, duševno zdrav. Žalio se se što u zatvoru ne može ni sa kim da govori. Vesti o golgoti srpskog naroda na njega su porazno delovale. Psihijatar je utvrdio da je Princip odmalena bio usamljenik, ćutljivi idealista, koji je živeo u svetu knjiga i velikih ideja o slobodi. - Najviše pati zato što nema šta da čita - zapisao je Papenhajm. - Noću spava po četiri sata. Kaže da uvek sanja. Principove rečenice, koje je beležio psihijatar, bile su kratke i iskidane, baš kao i njegovo telo koje je razjedala tuberkuloza i žive rane na grudima i ruci, od prebijanja i mučenja.

Jazavac pred sudom

pre 10 godina

Licni stavovi i misljenja, za "Velike" dogadjaje ,u istoriji Srpskog naroda ,cesto su bila oslonac "moralne " cvrstine za pretenzije"Velikih"!Danas je jasno i ovakvi pokusaji nailaze na ne prihvatanje iskrivljenih cinjenica u korist 'milosrdnih' aktera!

ja.

pre 10 godina

U razgovoru s dr Papenhajmom on priznaje da je 1913. želeo da izvede atentat na austrijskog guvernera Bosne, generala Oskara Poćoreka, ali da ga je osujetio odlazak u bolnicu.- Mislio sam da se atentatima skreće pažnja inteligenciji, da najpre među inteligentnim ljudima treba stvoriti raspoloženje za revoluciju i oslobođenje, a tek posle među masama – prizano je Princip. Kada je u martu 1914. osamnaestogodišnjak čuo da austrijski prestolonaslednik dolazi u Sarajeveo, ponovo je počela da ga opseda grozničava ideja o atentatu.- Mislio sam da će izbiti revolucija ako Austrija zapadne u težak polož – pričao je Princip.- Nisam želeo da postanem heroj, hteo sam samo da umrem za svoju ideju.