Sreda, 05.06.2013.

21:49

Nemačka: Nema dvojnog državljanstva

Koaliciona vlada nemačke kancelarke Angele Merkel blokirala je predlog za odobravanje dvojnog državljanstva za stotine hiljada imigranata.

Izvor: Tanjug

Nemaèka: Nema dvojnog državljanstva IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Doppelpass

pre 10 godina

Sto se tice istorije Turskih gastarbajtera u Nemackoj treba reci i spomenuti neke zaboravljene stvari i pojmove. Turke niko nije zvao u Nemacku, oni su se sami nametnuli. Nakon sto je Nemacka potpisala ugovore o zaposljavanju radne snage iz Italije, Grcke i Spanije, Turska je kao NATO clanica ZAHTEVALA da dobije takodje isti ugovor kao i tri navedene zemlje. Tadasnja Nemacka vlada je to odbila sa obrazlozenjem da su kulturne i druge razlike suvise velike i da bi moglo doci do socijalnog konflikta. Turska vlada to odbijanje ne prihvata i obraca se vladi USA koja vrsi pritisak na Nemacku uz obrazlozenje da Turska kao NATO clanica osigurava juzno krilo pakta i vezuje veliki broj narocito pesadiskih divizija Sovjetskog Saveza i da Nemacka treba da doprinese poboljsanju ekonomije tada enormno siromasne i zaostale Turske.Nemacka vlada je na kraju popustila i pristala ali samo pod uslovom rotacije radne snage na svakih pet godina. Celnici Nemacke privrede su to odbili jer nije rentabilno svakih pet godina obucavati novu radnu snagu ponovo iz pocetka. Do nedavno su Turci bili najbronija strana populacija u Nemackoj,ali sada prema proslogodisnjem cenzusu stanovnistva, primat su prepustili imigrantima iz Rusije koji su danas najbrojnija grupa stranaca u Nemackoj.

lepa lui

pre 10 godina

Sta ce biti sa onima sto su svojevremeno rodjeni u Srbiji,pa ziveli u Hrvatskoj.Oni su prihvatili hrvatsko drzavljanstvo,a zadrzali i RS.Mnogi od njih su otisli iz Hrvatske u Nemacku sa hrvatskim pasosem,pa kad su stekli uslove za dobijanje nemackog drzavljanstva trebali su da priloze samo ispis iz hrvatskog drzavljanstva.Tako da sad imamo dvojne drzavljane Nemacke i Srbije,pa se tako i ponasaju koriste sve nase zakone kad im odgovaraju.

Mercedes

pre 10 godina

Dok su vam trebali koristili ste ih kao crno roblje ... (misa, 5. jun 2013 23:10)

To "crno roblje" je svake godine za odmor islo Mercedesima u Tursku kod rodbine da se pokazu.

EU Citizen

pre 10 godina

Nemačka je od svog ujedinjenja u XIX veku, stvorila jedan od najodbojnihih i najzatvorenijih birokratsko-etatističkih sistema u svetu, u kome se građanin oseća kao u administrativnom kavezu, a tu činovničku diktaturu je još od Hitlerovog doba, a naročito od šezdestih, kada su razne levičarske štetočine počele da se infiltriraju u državne i političke institucije i uvode stalno nove harače za produktivne i pogodnosti za neradnike i parazite, dopunila i suluda socijalistička politika. Mnogi ljudi, naravno, vole da tako žive (ima nešto u nemačkom mentalitetu što na visceralnom nivou odbija slobodu i inicijativu), ali ovaj sistem, bez obzira što u Nemačkoj, uprkos njemu, ima puno konkurentnih firmi i vrednih ljudi, do sada je uspeo da uništi pola evropske ekonomije (svedoci smo da se propast sada lagano bliži i centru problema, nemačko-francuskoj osovini, Francuska je već u brzom vozu za bankrotstvo, a Nemačka dok ovo pišem ponovo ulazi u ozbiljnu recesiju) i otera većinu najsposobnijih i najpametnijih Nemaca (puno takvih znam, jer sarađujem sa nemačkim firmama i imam dosta prijatelja i poznanika baš u tom sloju ljudi) u SAD ili u Aziju. U takvim okolnostima nije čudo da se Nemačka ponovo zatvara: san svih evropskih komunjara i birokrata je da vrate sat unazad i da eliminišu efekte globalizacije i liberalizacije, ali, na sreću, jedino što mogu da urade je da bankrotiraju ovaj nesrećni kontinet, kao primer kuda socijalističke i etatističko-birokratske ideje jedino mogu da odvedu.

Petar

pre 10 godina

Klasican rasizam CDU-CSU koji jednostavno gledaju da otezaju zivot strancima ne razmisljajuci o kasnijim posledicama. Zato u Nemackoj Turcin ostaje posle 20, 30 godina Turcin a u Americi svi postaju Amerikanci. U Americi i Kanadi su svi integrisani bolje nego stranci u Nemackoj, i to za kratko vreme. Umesto da preuzmu njihova pravila oni misle da maltretirajuci strance nesto postizu. Postizu formiranje paralelnih drustva i zatvorenih zajednica na svojoj teritoriji. Koliko je to pametno...

Švajcarac

pre 10 godina

Švajcarska odobrava dvojno, trojno itd. državljanstvo, pa se nije promenila na gore. Državljanstvo zemlje iz koje čovek dolazi je često samo emotivna veza sa zemljom svog porekla. Zahtev za znanje jezika je ispravan, iako ni u Švajcarskoj nije striktan. Voleo bih da jeste.

Ger-mann

pre 10 godina

Nemacka daje dvojna drzavljanstva imigrantima onih zemalja koji ne mogu da se odreknu svog originalnog drzavljanstva. Npr Iran .. kad se rodis kao Iranac, ostajes iranac

3OPAH

pre 10 godina

Pa ako su tako brojni da mogu da uticu na politicku situaciju, onda im to treba i dozvoliti. Oni su legalni stanovnici Nemacke. Pa cak i ako se odluce za otcepljenje jednog dana, to je njihovo legitimno pravo. Zar Nemacka nije demokratska drzava?

Zoran Simic

pre 10 godina

Potpuno razumna politika. U Nemackoj postoje citave cetvrti sa turskim gasterbajterima koji ne znaju ni jednu rec nemackog jezika. Zamislite samo situaciju za 20-tak godina gde imate nekoliko miliona Turaka sa dvojnim drzavljanstvom sta mogu da urade na izborima. Na to i racuna ovaj agresivni lik Erdogan pa se buni na satro diskriminaciju a u svom dvoristu ne vidi kako gaze Jermene i Kurde.

Petar

pre 10 godina

Ja nisam uzeo nemacko drzavljanstvo, posto necu nasega da se odreknem i ako sam rodjen u Nemackoj.
(Silver, 05. jun 2013 23:03) e ti si baš pametno odlučio. Ajde razmisli još jednom.

OjsOjs

pre 10 godina

Razumljiv zahtev kancelarke. Pa nece valjda da dozvoli da se desi ovo sto se u Srbiji desava. U Srbiji sada, po zadnjem popisu, ima nekih 7.5 miliona stanovnika. Od tog broja veliki broj popisanih ima dvojna drzavljanstva (Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Madjarske, Rumunije, Albanije, Turske, Bugarske.....itd.) Kad bi popisao samo one koji imaju cisto Srpsko drzavljanstvo, i nijedno drugo, ti bi stali pod jednu krusku.

Procitaj pa komentarisi

pre 10 godina

Pitao bih neke komentatore da li su uopste procitali tekst koji komentarisu? Kaze jedan "moralo je i to jednom da se desi". Prijatelju, oduvek je bilo u Nemackoj da ako zelite da steknete njihovo drzavljanstvo morate da se odrektnete predhodnog(ih) koje imate. Dakle nista se novo ne desava vec je samo odbacen/blokiran predlog te stranke da se dozvoli mogucnost dvojnog drzavljanstva.

gbg

pre 10 godina

Nista cudno. To je moralo jednog dana i da se desi.Dok su vam trebali koristili ste ih kao crno roblje i imali su pravo ne na dva vec i tri drzavljanstva.Sad nesto ne funkcionise.Negde je zapelo.
(misa, 5. jun 2013 23:10)
O cemu pricas rodjace kad su to Turci trebali Nemcima? Turci su poznati po tome da se vecina nikad ne uklopi u Nemacko drustvo, neki i posle 10-20 god jos uvek ne savladaju Nemacki jezik.Zasto bi drzava placala prevodijoce za svakakve gluposti. Ziveo sam u nemackoj 6-god a sad zivim u Svedskoj, poznajem ljude koji imaju Svedsko drzavljanstvo a neznaju Svedski da beknu.Jel to za tebe normalno?
Te diskusije oko Nemackog drzavljanstva traju vec 10 god vise puta su ukidana i ponovo dopustana, sigurno imaju neki razlog cim to vise ne zele.

slovenac, dugogodišni čitalac

pre 10 godina

Pa barem mi, iz ex Yuge, morali bi razumeti ovaj problem. Vreme je, da se prestane brkati državljanstvo i naciju! Normalna država radi na principu DAJ - DAM! Koliko novca u budžet, toliko usluga! Školstvo, zdravstvo, penzije, policija, vojska, infrastruktura, sociala, birokracija... sve to plača državljan! Sad, neke države, obićno zbog politike i starih shvatanja ex kolonializma dozvoljavaju duplo državljanstvo, i onda postane problem! Ne bih brojio ni Mađare iz Vojvodine, Srbe iz CG, Hrvate iz BiH, pa i najnovije Srbe iz KM, mislim one dvojne, pa kad dođe do nekog glasanja, idu tamo, gde jih bolje plate! Nešto ne valja, zar ne?:)

delastone

pre 10 godina

nek dobiju dvojno državljanstvo svi turci i da dobijete mnogo,mnogo raketa i nek vam uzmu neku pokrajinu kao drugu tursku državu. onda biste shvatili.,.

Spale

pre 10 godina

Pametna odluka.
Neće to samo po sebi rešiti problem, ali je definitivno jedna od mera.
Znam da se to našim ljudima koji žive tamo ne svidja i saosećam se sa njima, ali evo ja živim u Velikoj Britaniji i ovde i kurta i murta imaju državljanstvo VB i svoje matično. Kad prave gluposti nemožeš im ništa jer su Britanci.
Gomila nezna da progovori dve reči na engleskom ali imaju pasoše. Sramota.

A ove što kritikuju baš bih voleo da pitam, kako bi se osećali da nam tako po Srbiji vršljaju razni stranci, pa i Turci, Somalijci, Pakistanci (slučajno nabrojana grupa, nikakva zla namera) i svi drugi, da imaju sva prava kao i mi, da oni izglasavaju Vladu, jer ne zaboravite, Turaka u Nemačkoj ima dovoljno da bi mogli imati jako veliki uticaj u parlamentu.

Ostavite vi nemce na miru, nisam ni ja oduševljen šta rade sad i šta su radili pre ni kako tretiraju druge. Ali za sebe su ODLIČNI.

putnik

pre 10 godina

svaka drzava sama treba da vodi svoju imigracionu politiku i ja potpuno razumem ovu odluku,potpuno je razumna i fer, imaš pravo opcije pa se odluci.

ono što ne razumem odakle turskom premijeru pravo da kritikuje ovu unutrašnju stvar Nemačke. ti Turci samo na osnovu rezidentstva u Nemačkoj imaju gotovo sva prava a Kurdi državljani Turske u Turskoj nemaju ni ona osnovna (bio,video iz prve ruke...).

Ej,Turska i Erdogan da drže lekcije Memcima o pravima manjina :-(

lo

pre 10 godina

Sasvim uredu, nece stranci posle da im kroje politiku.
Kome se ne svidja moze da zadrzi svoje, nema tu problema. Stite svoje interese kao normalna drzava.
Na stranu sto njihove politicare ne gotivimo.

Aba

pre 10 godina

Jeste li znali da u Turskoj, da biste dobili njihovo drzavljanstvo, morate da uzmete tursko prezime?! Ime mozete da zadrzite! Nije u redu sto Nemacka radi neke stvari ali podrzavam ono " kako vi s nama, tako mi s vama" i saglasna sam sa politikom koju imaju Francuska i Nemacka prema imigrantima!

mertur

pre 10 godina

CDU se protivi jer svaki auslander koji dobije nemacko drzavljanstvo predstavlja za CDU rizik da ovi automatski postaju glasaci SPD-a ili Zelenih, jer ove dve partije se najvise i bore za prava stranaca u nemackoj.

misa

pre 10 godina

Nista cudno. To je moralo jednog dana i da se desi.Dok su vam trebali koristili ste ih kao crno roblje i imali su pravo ne na dva vec i tri drzavljanstva.Sad nesto ne funkcionise.Negde je zapelo.

Silver

pre 10 godina

Ja nisam uzeo nemacko drzavljanstvo, posto necu nasega da se odreknem i ako sam rodjen u Nemackoj. Dvojno drzavljanstvo bi mnogimo ovde mnogo znacilo, ali CDU ima nazalost nesto protiv.

Silver

pre 10 godina

Ja nisam uzeo nemacko drzavljanstvo, posto necu nasega da se odreknem i ako sam rodjen u Nemackoj. Dvojno drzavljanstvo bi mnogimo ovde mnogo znacilo, ali CDU ima nazalost nesto protiv.

misa

pre 10 godina

Nista cudno. To je moralo jednog dana i da se desi.Dok su vam trebali koristili ste ih kao crno roblje i imali su pravo ne na dva vec i tri drzavljanstva.Sad nesto ne funkcionise.Negde je zapelo.

putnik

pre 10 godina

svaka drzava sama treba da vodi svoju imigracionu politiku i ja potpuno razumem ovu odluku,potpuno je razumna i fer, imaš pravo opcije pa se odluci.

ono što ne razumem odakle turskom premijeru pravo da kritikuje ovu unutrašnju stvar Nemačke. ti Turci samo na osnovu rezidentstva u Nemačkoj imaju gotovo sva prava a Kurdi državljani Turske u Turskoj nemaju ni ona osnovna (bio,video iz prve ruke...).

Ej,Turska i Erdogan da drže lekcije Memcima o pravima manjina :-(

Spale

pre 10 godina

Pametna odluka.
Neće to samo po sebi rešiti problem, ali je definitivno jedna od mera.
Znam da se to našim ljudima koji žive tamo ne svidja i saosećam se sa njima, ali evo ja živim u Velikoj Britaniji i ovde i kurta i murta imaju državljanstvo VB i svoje matično. Kad prave gluposti nemožeš im ništa jer su Britanci.
Gomila nezna da progovori dve reči na engleskom ali imaju pasoše. Sramota.

A ove što kritikuju baš bih voleo da pitam, kako bi se osećali da nam tako po Srbiji vršljaju razni stranci, pa i Turci, Somalijci, Pakistanci (slučajno nabrojana grupa, nikakva zla namera) i svi drugi, da imaju sva prava kao i mi, da oni izglasavaju Vladu, jer ne zaboravite, Turaka u Nemačkoj ima dovoljno da bi mogli imati jako veliki uticaj u parlamentu.

Ostavite vi nemce na miru, nisam ni ja oduševljen šta rade sad i šta su radili pre ni kako tretiraju druge. Ali za sebe su ODLIČNI.

Procitaj pa komentarisi

pre 10 godina

Pitao bih neke komentatore da li su uopste procitali tekst koji komentarisu? Kaze jedan "moralo je i to jednom da se desi". Prijatelju, oduvek je bilo u Nemackoj da ako zelite da steknete njihovo drzavljanstvo morate da se odrektnete predhodnog(ih) koje imate. Dakle nista se novo ne desava vec je samo odbacen/blokiran predlog te stranke da se dozvoli mogucnost dvojnog drzavljanstva.

Zoran Simic

pre 10 godina

Potpuno razumna politika. U Nemackoj postoje citave cetvrti sa turskim gasterbajterima koji ne znaju ni jednu rec nemackog jezika. Zamislite samo situaciju za 20-tak godina gde imate nekoliko miliona Turaka sa dvojnim drzavljanstvom sta mogu da urade na izborima. Na to i racuna ovaj agresivni lik Erdogan pa se buni na satro diskriminaciju a u svom dvoristu ne vidi kako gaze Jermene i Kurde.

Aba

pre 10 godina

Jeste li znali da u Turskoj, da biste dobili njihovo drzavljanstvo, morate da uzmete tursko prezime?! Ime mozete da zadrzite! Nije u redu sto Nemacka radi neke stvari ali podrzavam ono " kako vi s nama, tako mi s vama" i saglasna sam sa politikom koju imaju Francuska i Nemacka prema imigrantima!

gbg

pre 10 godina

Nista cudno. To je moralo jednog dana i da se desi.Dok su vam trebali koristili ste ih kao crno roblje i imali su pravo ne na dva vec i tri drzavljanstva.Sad nesto ne funkcionise.Negde je zapelo.
(misa, 5. jun 2013 23:10)
O cemu pricas rodjace kad su to Turci trebali Nemcima? Turci su poznati po tome da se vecina nikad ne uklopi u Nemacko drustvo, neki i posle 10-20 god jos uvek ne savladaju Nemacki jezik.Zasto bi drzava placala prevodijoce za svakakve gluposti. Ziveo sam u nemackoj 6-god a sad zivim u Svedskoj, poznajem ljude koji imaju Svedsko drzavljanstvo a neznaju Svedski da beknu.Jel to za tebe normalno?
Te diskusije oko Nemackog drzavljanstva traju vec 10 god vise puta su ukidana i ponovo dopustana, sigurno imaju neki razlog cim to vise ne zele.

Petar

pre 10 godina

Ja nisam uzeo nemacko drzavljanstvo, posto necu nasega da se odreknem i ako sam rodjen u Nemackoj.
(Silver, 05. jun 2013 23:03) e ti si baš pametno odlučio. Ajde razmisli još jednom.

Švajcarac

pre 10 godina

Švajcarska odobrava dvojno, trojno itd. državljanstvo, pa se nije promenila na gore. Državljanstvo zemlje iz koje čovek dolazi je često samo emotivna veza sa zemljom svog porekla. Zahtev za znanje jezika je ispravan, iako ni u Švajcarskoj nije striktan. Voleo bih da jeste.

OjsOjs

pre 10 godina

Razumljiv zahtev kancelarke. Pa nece valjda da dozvoli da se desi ovo sto se u Srbiji desava. U Srbiji sada, po zadnjem popisu, ima nekih 7.5 miliona stanovnika. Od tog broja veliki broj popisanih ima dvojna drzavljanstva (Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Madjarske, Rumunije, Albanije, Turske, Bugarske.....itd.) Kad bi popisao samo one koji imaju cisto Srpsko drzavljanstvo, i nijedno drugo, ti bi stali pod jednu krusku.

lo

pre 10 godina

Sasvim uredu, nece stranci posle da im kroje politiku.
Kome se ne svidja moze da zadrzi svoje, nema tu problema. Stite svoje interese kao normalna drzava.
Na stranu sto njihove politicare ne gotivimo.

Ger-mann

pre 10 godina

Nemacka daje dvojna drzavljanstva imigrantima onih zemalja koji ne mogu da se odreknu svog originalnog drzavljanstva. Npr Iran .. kad se rodis kao Iranac, ostajes iranac

3OPAH

pre 10 godina

Pa ako su tako brojni da mogu da uticu na politicku situaciju, onda im to treba i dozvoliti. Oni su legalni stanovnici Nemacke. Pa cak i ako se odluce za otcepljenje jednog dana, to je njihovo legitimno pravo. Zar Nemacka nije demokratska drzava?

mertur

pre 10 godina

CDU se protivi jer svaki auslander koji dobije nemacko drzavljanstvo predstavlja za CDU rizik da ovi automatski postaju glasaci SPD-a ili Zelenih, jer ove dve partije se najvise i bore za prava stranaca u nemackoj.

slovenac, dugogodišni čitalac

pre 10 godina

Pa barem mi, iz ex Yuge, morali bi razumeti ovaj problem. Vreme je, da se prestane brkati državljanstvo i naciju! Normalna država radi na principu DAJ - DAM! Koliko novca u budžet, toliko usluga! Školstvo, zdravstvo, penzije, policija, vojska, infrastruktura, sociala, birokracija... sve to plača državljan! Sad, neke države, obićno zbog politike i starih shvatanja ex kolonializma dozvoljavaju duplo državljanstvo, i onda postane problem! Ne bih brojio ni Mađare iz Vojvodine, Srbe iz CG, Hrvate iz BiH, pa i najnovije Srbe iz KM, mislim one dvojne, pa kad dođe do nekog glasanja, idu tamo, gde jih bolje plate! Nešto ne valja, zar ne?:)

EU Citizen

pre 10 godina

Nemačka je od svog ujedinjenja u XIX veku, stvorila jedan od najodbojnihih i najzatvorenijih birokratsko-etatističkih sistema u svetu, u kome se građanin oseća kao u administrativnom kavezu, a tu činovničku diktaturu je još od Hitlerovog doba, a naročito od šezdestih, kada su razne levičarske štetočine počele da se infiltriraju u državne i političke institucije i uvode stalno nove harače za produktivne i pogodnosti za neradnike i parazite, dopunila i suluda socijalistička politika. Mnogi ljudi, naravno, vole da tako žive (ima nešto u nemačkom mentalitetu što na visceralnom nivou odbija slobodu i inicijativu), ali ovaj sistem, bez obzira što u Nemačkoj, uprkos njemu, ima puno konkurentnih firmi i vrednih ljudi, do sada je uspeo da uništi pola evropske ekonomije (svedoci smo da se propast sada lagano bliži i centru problema, nemačko-francuskoj osovini, Francuska je već u brzom vozu za bankrotstvo, a Nemačka dok ovo pišem ponovo ulazi u ozbiljnu recesiju) i otera većinu najsposobnijih i najpametnijih Nemaca (puno takvih znam, jer sarađujem sa nemačkim firmama i imam dosta prijatelja i poznanika baš u tom sloju ljudi) u SAD ili u Aziju. U takvim okolnostima nije čudo da se Nemačka ponovo zatvara: san svih evropskih komunjara i birokrata je da vrate sat unazad i da eliminišu efekte globalizacije i liberalizacije, ali, na sreću, jedino što mogu da urade je da bankrotiraju ovaj nesrećni kontinet, kao primer kuda socijalističke i etatističko-birokratske ideje jedino mogu da odvedu.

Petar

pre 10 godina

Klasican rasizam CDU-CSU koji jednostavno gledaju da otezaju zivot strancima ne razmisljajuci o kasnijim posledicama. Zato u Nemackoj Turcin ostaje posle 20, 30 godina Turcin a u Americi svi postaju Amerikanci. U Americi i Kanadi su svi integrisani bolje nego stranci u Nemackoj, i to za kratko vreme. Umesto da preuzmu njihova pravila oni misle da maltretirajuci strance nesto postizu. Postizu formiranje paralelnih drustva i zatvorenih zajednica na svojoj teritoriji. Koliko je to pametno...

Mercedes

pre 10 godina

Dok su vam trebali koristili ste ih kao crno roblje ... (misa, 5. jun 2013 23:10)

To "crno roblje" je svake godine za odmor islo Mercedesima u Tursku kod rodbine da se pokazu.

Doppelpass

pre 10 godina

Sto se tice istorije Turskih gastarbajtera u Nemackoj treba reci i spomenuti neke zaboravljene stvari i pojmove. Turke niko nije zvao u Nemacku, oni su se sami nametnuli. Nakon sto je Nemacka potpisala ugovore o zaposljavanju radne snage iz Italije, Grcke i Spanije, Turska je kao NATO clanica ZAHTEVALA da dobije takodje isti ugovor kao i tri navedene zemlje. Tadasnja Nemacka vlada je to odbila sa obrazlozenjem da su kulturne i druge razlike suvise velike i da bi moglo doci do socijalnog konflikta. Turska vlada to odbijanje ne prihvata i obraca se vladi USA koja vrsi pritisak na Nemacku uz obrazlozenje da Turska kao NATO clanica osigurava juzno krilo pakta i vezuje veliki broj narocito pesadiskih divizija Sovjetskog Saveza i da Nemacka treba da doprinese poboljsanju ekonomije tada enormno siromasne i zaostale Turske.Nemacka vlada je na kraju popustila i pristala ali samo pod uslovom rotacije radne snage na svakih pet godina. Celnici Nemacke privrede su to odbili jer nije rentabilno svakih pet godina obucavati novu radnu snagu ponovo iz pocetka. Do nedavno su Turci bili najbronija strana populacija u Nemackoj,ali sada prema proslogodisnjem cenzusu stanovnistva, primat su prepustili imigrantima iz Rusije koji su danas najbrojnija grupa stranaca u Nemackoj.

delastone

pre 10 godina

nek dobiju dvojno državljanstvo svi turci i da dobijete mnogo,mnogo raketa i nek vam uzmu neku pokrajinu kao drugu tursku državu. onda biste shvatili.,.

lepa lui

pre 10 godina

Sta ce biti sa onima sto su svojevremeno rodjeni u Srbiji,pa ziveli u Hrvatskoj.Oni su prihvatili hrvatsko drzavljanstvo,a zadrzali i RS.Mnogi od njih su otisli iz Hrvatske u Nemacku sa hrvatskim pasosem,pa kad su stekli uslove za dobijanje nemackog drzavljanstva trebali su da priloze samo ispis iz hrvatskog drzavljanstva.Tako da sad imamo dvojne drzavljane Nemacke i Srbije,pa se tako i ponasaju koriste sve nase zakone kad im odgovaraju.

misa

pre 10 godina

Nista cudno. To je moralo jednog dana i da se desi.Dok su vam trebali koristili ste ih kao crno roblje i imali su pravo ne na dva vec i tri drzavljanstva.Sad nesto ne funkcionise.Negde je zapelo.

Silver

pre 10 godina

Ja nisam uzeo nemacko drzavljanstvo, posto necu nasega da se odreknem i ako sam rodjen u Nemackoj. Dvojno drzavljanstvo bi mnogimo ovde mnogo znacilo, ali CDU ima nazalost nesto protiv.

EU Citizen

pre 10 godina

Nemačka je od svog ujedinjenja u XIX veku, stvorila jedan od najodbojnihih i najzatvorenijih birokratsko-etatističkih sistema u svetu, u kome se građanin oseća kao u administrativnom kavezu, a tu činovničku diktaturu je još od Hitlerovog doba, a naročito od šezdestih, kada su razne levičarske štetočine počele da se infiltriraju u državne i političke institucije i uvode stalno nove harače za produktivne i pogodnosti za neradnike i parazite, dopunila i suluda socijalistička politika. Mnogi ljudi, naravno, vole da tako žive (ima nešto u nemačkom mentalitetu što na visceralnom nivou odbija slobodu i inicijativu), ali ovaj sistem, bez obzira što u Nemačkoj, uprkos njemu, ima puno konkurentnih firmi i vrednih ljudi, do sada je uspeo da uništi pola evropske ekonomije (svedoci smo da se propast sada lagano bliži i centru problema, nemačko-francuskoj osovini, Francuska je već u brzom vozu za bankrotstvo, a Nemačka dok ovo pišem ponovo ulazi u ozbiljnu recesiju) i otera većinu najsposobnijih i najpametnijih Nemaca (puno takvih znam, jer sarađujem sa nemačkim firmama i imam dosta prijatelja i poznanika baš u tom sloju ljudi) u SAD ili u Aziju. U takvim okolnostima nije čudo da se Nemačka ponovo zatvara: san svih evropskih komunjara i birokrata je da vrate sat unazad i da eliminišu efekte globalizacije i liberalizacije, ali, na sreću, jedino što mogu da urade je da bankrotiraju ovaj nesrećni kontinet, kao primer kuda socijalističke i etatističko-birokratske ideje jedino mogu da odvedu.

3OPAH

pre 10 godina

Pa ako su tako brojni da mogu da uticu na politicku situaciju, onda im to treba i dozvoliti. Oni su legalni stanovnici Nemacke. Pa cak i ako se odluce za otcepljenje jednog dana, to je njihovo legitimno pravo. Zar Nemacka nije demokratska drzava?

Petar

pre 10 godina

Klasican rasizam CDU-CSU koji jednostavno gledaju da otezaju zivot strancima ne razmisljajuci o kasnijim posledicama. Zato u Nemackoj Turcin ostaje posle 20, 30 godina Turcin a u Americi svi postaju Amerikanci. U Americi i Kanadi su svi integrisani bolje nego stranci u Nemackoj, i to za kratko vreme. Umesto da preuzmu njihova pravila oni misle da maltretirajuci strance nesto postizu. Postizu formiranje paralelnih drustva i zatvorenih zajednica na svojoj teritoriji. Koliko je to pametno...

Petar

pre 10 godina

Ja nisam uzeo nemacko drzavljanstvo, posto necu nasega da se odreknem i ako sam rodjen u Nemackoj.
(Silver, 05. jun 2013 23:03) e ti si baš pametno odlučio. Ajde razmisli još jednom.

OjsOjs

pre 10 godina

Razumljiv zahtev kancelarke. Pa nece valjda da dozvoli da se desi ovo sto se u Srbiji desava. U Srbiji sada, po zadnjem popisu, ima nekih 7.5 miliona stanovnika. Od tog broja veliki broj popisanih ima dvojna drzavljanstva (Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Madjarske, Rumunije, Albanije, Turske, Bugarske.....itd.) Kad bi popisao samo one koji imaju cisto Srpsko drzavljanstvo, i nijedno drugo, ti bi stali pod jednu krusku.

delastone

pre 10 godina

nek dobiju dvojno državljanstvo svi turci i da dobijete mnogo,mnogo raketa i nek vam uzmu neku pokrajinu kao drugu tursku državu. onda biste shvatili.,.

gbg

pre 10 godina

Nista cudno. To je moralo jednog dana i da se desi.Dok su vam trebali koristili ste ih kao crno roblje i imali su pravo ne na dva vec i tri drzavljanstva.Sad nesto ne funkcionise.Negde je zapelo.
(misa, 5. jun 2013 23:10)
O cemu pricas rodjace kad su to Turci trebali Nemcima? Turci su poznati po tome da se vecina nikad ne uklopi u Nemacko drustvo, neki i posle 10-20 god jos uvek ne savladaju Nemacki jezik.Zasto bi drzava placala prevodijoce za svakakve gluposti. Ziveo sam u nemackoj 6-god a sad zivim u Svedskoj, poznajem ljude koji imaju Svedsko drzavljanstvo a neznaju Svedski da beknu.Jel to za tebe normalno?
Te diskusije oko Nemackog drzavljanstva traju vec 10 god vise puta su ukidana i ponovo dopustana, sigurno imaju neki razlog cim to vise ne zele.

lo

pre 10 godina

Sasvim uredu, nece stranci posle da im kroje politiku.
Kome se ne svidja moze da zadrzi svoje, nema tu problema. Stite svoje interese kao normalna drzava.
Na stranu sto njihove politicare ne gotivimo.

Spale

pre 10 godina

Pametna odluka.
Neće to samo po sebi rešiti problem, ali je definitivno jedna od mera.
Znam da se to našim ljudima koji žive tamo ne svidja i saosećam se sa njima, ali evo ja živim u Velikoj Britaniji i ovde i kurta i murta imaju državljanstvo VB i svoje matično. Kad prave gluposti nemožeš im ništa jer su Britanci.
Gomila nezna da progovori dve reči na engleskom ali imaju pasoše. Sramota.

A ove što kritikuju baš bih voleo da pitam, kako bi se osećali da nam tako po Srbiji vršljaju razni stranci, pa i Turci, Somalijci, Pakistanci (slučajno nabrojana grupa, nikakva zla namera) i svi drugi, da imaju sva prava kao i mi, da oni izglasavaju Vladu, jer ne zaboravite, Turaka u Nemačkoj ima dovoljno da bi mogli imati jako veliki uticaj u parlamentu.

Ostavite vi nemce na miru, nisam ni ja oduševljen šta rade sad i šta su radili pre ni kako tretiraju druge. Ali za sebe su ODLIČNI.

slovenac, dugogodišni čitalac

pre 10 godina

Pa barem mi, iz ex Yuge, morali bi razumeti ovaj problem. Vreme je, da se prestane brkati državljanstvo i naciju! Normalna država radi na principu DAJ - DAM! Koliko novca u budžet, toliko usluga! Školstvo, zdravstvo, penzije, policija, vojska, infrastruktura, sociala, birokracija... sve to plača državljan! Sad, neke države, obićno zbog politike i starih shvatanja ex kolonializma dozvoljavaju duplo državljanstvo, i onda postane problem! Ne bih brojio ni Mađare iz Vojvodine, Srbe iz CG, Hrvate iz BiH, pa i najnovije Srbe iz KM, mislim one dvojne, pa kad dođe do nekog glasanja, idu tamo, gde jih bolje plate! Nešto ne valja, zar ne?:)

Švajcarac

pre 10 godina

Švajcarska odobrava dvojno, trojno itd. državljanstvo, pa se nije promenila na gore. Državljanstvo zemlje iz koje čovek dolazi je često samo emotivna veza sa zemljom svog porekla. Zahtev za znanje jezika je ispravan, iako ni u Švajcarskoj nije striktan. Voleo bih da jeste.

Mercedes

pre 10 godina

Dok su vam trebali koristili ste ih kao crno roblje ... (misa, 5. jun 2013 23:10)

To "crno roblje" je svake godine za odmor islo Mercedesima u Tursku kod rodbine da se pokazu.

mertur

pre 10 godina

CDU se protivi jer svaki auslander koji dobije nemacko drzavljanstvo predstavlja za CDU rizik da ovi automatski postaju glasaci SPD-a ili Zelenih, jer ove dve partije se najvise i bore za prava stranaca u nemackoj.

putnik

pre 10 godina

svaka drzava sama treba da vodi svoju imigracionu politiku i ja potpuno razumem ovu odluku,potpuno je razumna i fer, imaš pravo opcije pa se odluci.

ono što ne razumem odakle turskom premijeru pravo da kritikuje ovu unutrašnju stvar Nemačke. ti Turci samo na osnovu rezidentstva u Nemačkoj imaju gotovo sva prava a Kurdi državljani Turske u Turskoj nemaju ni ona osnovna (bio,video iz prve ruke...).

Ej,Turska i Erdogan da drže lekcije Memcima o pravima manjina :-(

Aba

pre 10 godina

Jeste li znali da u Turskoj, da biste dobili njihovo drzavljanstvo, morate da uzmete tursko prezime?! Ime mozete da zadrzite! Nije u redu sto Nemacka radi neke stvari ali podrzavam ono " kako vi s nama, tako mi s vama" i saglasna sam sa politikom koju imaju Francuska i Nemacka prema imigrantima!

Procitaj pa komentarisi

pre 10 godina

Pitao bih neke komentatore da li su uopste procitali tekst koji komentarisu? Kaze jedan "moralo je i to jednom da se desi". Prijatelju, oduvek je bilo u Nemackoj da ako zelite da steknete njihovo drzavljanstvo morate da se odrektnete predhodnog(ih) koje imate. Dakle nista se novo ne desava vec je samo odbacen/blokiran predlog te stranke da se dozvoli mogucnost dvojnog drzavljanstva.

Zoran Simic

pre 10 godina

Potpuno razumna politika. U Nemackoj postoje citave cetvrti sa turskim gasterbajterima koji ne znaju ni jednu rec nemackog jezika. Zamislite samo situaciju za 20-tak godina gde imate nekoliko miliona Turaka sa dvojnim drzavljanstvom sta mogu da urade na izborima. Na to i racuna ovaj agresivni lik Erdogan pa se buni na satro diskriminaciju a u svom dvoristu ne vidi kako gaze Jermene i Kurde.

lepa lui

pre 10 godina

Sta ce biti sa onima sto su svojevremeno rodjeni u Srbiji,pa ziveli u Hrvatskoj.Oni su prihvatili hrvatsko drzavljanstvo,a zadrzali i RS.Mnogi od njih su otisli iz Hrvatske u Nemacku sa hrvatskim pasosem,pa kad su stekli uslove za dobijanje nemackog drzavljanstva trebali su da priloze samo ispis iz hrvatskog drzavljanstva.Tako da sad imamo dvojne drzavljane Nemacke i Srbije,pa se tako i ponasaju koriste sve nase zakone kad im odgovaraju.

Doppelpass

pre 10 godina

Sto se tice istorije Turskih gastarbajtera u Nemackoj treba reci i spomenuti neke zaboravljene stvari i pojmove. Turke niko nije zvao u Nemacku, oni su se sami nametnuli. Nakon sto je Nemacka potpisala ugovore o zaposljavanju radne snage iz Italije, Grcke i Spanije, Turska je kao NATO clanica ZAHTEVALA da dobije takodje isti ugovor kao i tri navedene zemlje. Tadasnja Nemacka vlada je to odbila sa obrazlozenjem da su kulturne i druge razlike suvise velike i da bi moglo doci do socijalnog konflikta. Turska vlada to odbijanje ne prihvata i obraca se vladi USA koja vrsi pritisak na Nemacku uz obrazlozenje da Turska kao NATO clanica osigurava juzno krilo pakta i vezuje veliki broj narocito pesadiskih divizija Sovjetskog Saveza i da Nemacka treba da doprinese poboljsanju ekonomije tada enormno siromasne i zaostale Turske.Nemacka vlada je na kraju popustila i pristala ali samo pod uslovom rotacije radne snage na svakih pet godina. Celnici Nemacke privrede su to odbili jer nije rentabilno svakih pet godina obucavati novu radnu snagu ponovo iz pocetka. Do nedavno su Turci bili najbronija strana populacija u Nemackoj,ali sada prema proslogodisnjem cenzusu stanovnistva, primat su prepustili imigrantima iz Rusije koji su danas najbrojnija grupa stranaca u Nemackoj.

Ger-mann

pre 10 godina

Nemacka daje dvojna drzavljanstva imigrantima onih zemalja koji ne mogu da se odreknu svog originalnog drzavljanstva. Npr Iran .. kad se rodis kao Iranac, ostajes iranac