Petak, 31.05.2013.

13:02

Posle Vučića SPC ublažava stav?

Nakon prisustva Aleksandra Vučića Saboru SPC, analitičari smatraju da bi Crkva mogla da ublaži raniji kritički stav o odnosu vlasti prema Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92

Posle Vuèiæa SPC ublažava stav? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

114 Komentari

Sortiraj po:

Optimista

pre 10 godina

Zarad dobrobiti ljudi u Srbiji, najbolje je kada politička i svetovna vlast sarađuje. Drago mi je što je tako, jer sam stvarno bila razočarana ispadima pojedinaca iz redova SPC.

nataly

pre 10 godina

Niko nije srecan zbog sporazuma ali on je bio maximum koji smo mogli da dobijemo...greske su pocinjene pre mnogo godina I u ovom trenutku izbora je bilo jako malo...sreca te je u pregovorima ucestvovao Aleksandar Vucic inace sumnjam da bi smo dobili i to.

Omega

pre 10 godina

SPC je najmoćnija, najbogatija i najopasnija organizacija u ovoj državi. Umesto da krene u sprečavanje njenog sve pogubnijeg delovanja, Vučić joj ide na noge i moli za razumevanje. U prevodu: «Neka slobodno rade šta žele, samo mene neka ne prozivaju i ometaju».

Da je ovo ozbiljna država, pod hitno bi se krenulo u zauzdavanje crkve i njenih predstavnika: kažnjavati ih za govor mržnje i za podsticanje na nasilje, uvesti im poreze na prihod i imovinu, ukinuti im finansiranje iz budžeta, veronauku iz škola izmestiti u crkve, ukinuti popove-oficire i zabraniti im mešanje u državne poslove. Sve dok se to ne desi, SPC će i dalje raditi šta hoće, jer je u potpunosti iznad pravnog poretka u ovoj državi: krši sve zakone i za to ne snosi nikave posledice.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Konacno je i SPC shvatila da "taman kada bi svi Srbi na Svetu dubili na glavi", Kosovo vise nebi "sacuvali" u Srbiji i da je njihovo "nahuskavanje" srpskih vlasti i gradjana da i dalje "ocuvavaju" Kosovo samo na stetu Srbije i njenih gradjana !
A sta im drugo preostaje nego da "ublaze svoj stav" pre nego sto se "sva ljubav gradjana prema SPC" pretvori u BES izgladnelih "vernika" ?

dojčilo

pre 10 godina

Kao i u svugde, tako i među vladikama ima različitih ljudi. Ono što je bitno kod događanja na mitingu je to da se patrijarh ogradio od stavova pojedinih vladika, i da to [to je na tom mitingu iygovoreno nije stav SPC, a treba razumeti i patrijarha, ne može on ići za svakim vladikom, i paziti da on ne napravi neku radnju kojom najviše štete nanosi samoj SPC.

Zevs

pre 10 godina

Suludo je misliti da je Vucic otisao na Sabor ne bi li se dodvoravao ili sta slicno, SPC-u, Ako cemo da merimo po anketama i istrazivanjima, pa vecu on podrsku ima kao pojedinac, a pritom i politicas, nego SPC. Iskreno, zbog ovoga zalim, jer iako, priznajem, Vucica podrzavam u svemu sto je dosad uradio, kao vernika me ovo malo pomera. (iako sam vernik koji storgo pravi razliku izmedju vere i crkve kao instutucije)

Agiorit78

pre 10 godina

Uvek je bilo razuma u Svetom Sinodu, samo su se neke vladike malo previše uznele i izabrale stranku umesto naroda i države. Sada se to očigledno dovodi u red i pametniji prestaju da popuštaju...

Momenat

pre 10 godina

Mislim da Vucicu mogu sve da prebace ,ali ne i to da je izdajnik.Stavlja glavu tamo gde drugi nece ni nogu.Pa,ako je tako laka njegova pozicija,sto se neko drugi nije prihvatio svega toga?!

Miroslav D.

pre 10 godina

Srbi iz Krajine su odbili plan Z4 pa su se posle pokajali, zato Srbi sa Kosova pamet u glavu, jer Srbija je u nezavidnoj situaciji i niko nam nece dati ono sto da ima pravde zasluzujemo.

Bedrih Smetana

pre 10 godina

Mislim da niko ne treba optuzivati Vucica i govoriti mu da je izdajnik.Ako je neko znao da resi bolje ovaj problem,trebalo je to i da ucini.Lako je govoriti kako resenje ne valja,a taj neko stoji sa strane i nije u tome i nista ne radi.

Frodova sestra

pre 10 godina

Ovi kostimirani likovi iz SPC zaslužuju svaki komentar koji smo svi ikad izrekli ! Samo molim bez vredjanja Gandalfa, on je arhetip pozitivne i uzvišene osobe !!!

Bane

pre 10 godina

Svaka cast crkvi! Nisam ocekivao ovo od nje. Bitno je da i crkve idu u korak sa vremenom, a ne samo da ostaju pri starim 'dobrim' vrednostima.

Tufnica

pre 10 godina

Mislim da Vucic nije izdajnik,nije radio ni protiv Ustava,ni prtiv zakona,niti je pozivao na drzavni udar.Uspeo je da izdejstvuje najbolje resenje u ovom trenutku za Kosovo,nije priznao nezavisnost KIM-a,poboljsan je dosadasnji polozaj Srba,da li je to los politicar?!

Zafir88

pre 10 godina

Suludo je misliti da je Vucic otisao na Sabor ne bi li se dodvoravao ili sta slicno, SPC-u, Ako cemo da merimo po anketama i istrazivanjima, pa vecu on podrsku ima kao pojedinac, a pritom i politicas, nego SPC. Iskreno, zbog ovoga zalim, jer iako, priznajem, Vucica podrzavam u svemu sto je dosad uradio, kao vernika me ovo malo pomera. (iako sam vernik koji storgo pravi razliku izmedju vere i crkve kao instutucije)

Kličimo svi, i ljubimo skute!

pre 10 godina

Daj više da organizujemo miropomazanje "njegovog visočanstva imperatora Aleksandra I od dinastije Vučića, vrhovnog gospodara Šumadije, pretendenta na tron Vojvodine, Crne Gore, Kosova, Istočne i Severne Bosne, Slavonije, Like, Korduna, Banije, Maćedonije, Toronta, Čikaga, Montreala, Beča i drugih srpskih kolonijalnih prostora".

Tezej

pre 10 godina

'90 godina se moglo mnogo vise uraditi za KIM.Ovakvo resenje tada ne bi bilo prihvatljivo.U medjuvremenu,Kosovo je proglasilo nezavisnost i promenile su se mnoge prilike.Vucic nije izdajnik,ovakvo resenje je najbolje moguce u ovom trenutku i prihvaceno je u siroj javnosti.

Indiskretno

pre 10 godina

Naravno da Vucic nije izdajnik,raditi ono sto je najbolje u interesu drzave nikako ne moze biti izdaja!A crkva treba da ima jedinstven stav,ali nikako ne treba da sa toliko strasti i naklonjenosti nekoj od strana ucestvuje u tome!

Без Идеје

pre 10 godina

На жалост верног народа изгледа да је и већина епископа СПЦ своје пастирске обавезе подреила плоитичком животу у Србији. И уместо да остану доследни у борби за очување КОСОВА и МЕТОХИЈЕ у саставу Србије, на Сабор позивају оне који су нас у доброј мери у ову драму и увукли последњих 20 година. Није потребно много памети па схватити да црквом више не управља Сабор, већ политички интерес групе епископа који више времена посвећују сусретима са политичарима него свом пастирском раду са народиом. На крају, али не мање значајно је и то са каквим саопштењима Синод и Сабор излазе пред народ. На њима би им позавиделе и све странке на нашој полчитичкој сцени. Пуно речи, а суштине нема. То и јесмо очекивали од политичара, али драги архијереји од вас никако. Са каквом су храброшћу оци цркве излазили пред народ говоре и дела св. Никлоаја Велимировића и св. Јустина Поповића. Сакривање тобож иза тешке политичке ситуације у земљи представља забијања прста у око народа, па није ваљда да је прва половина 20-ог века била мање опасна, а св. Оци мање трезвени. Зато драги архијереји са исином пред народ ма како она болна била, то вам је чинити ако желите бити достојни свога звања. А у мени остаје горчина и питање јесмо ли и ми народ црква и заслужујемо ли и ми ако ни од ког другог, а оно од пастира цркве куд плови овај брод!

obrazac

pre 10 godina

Juce je g-dja Prpa, lepo podsetila na situaciju iz nase istorije, kada je jednom prilom, predsednika vlade Stojadinovica, zaustavio jedan svestenik, da ga pita o nekom tadasnjem politickom problemu. Stojadinovic mu je tada odgovorio: "Pope, kada skines mantiju, pricacemo o politici!".
To se sve dogadjalo pre II sv. rata, u monarhiji.
Zbog cega prvi potpredsednik, srpske, republicke vlade, ide na razgovor o politickim pitanjima, sa ljudima u mantiji, verovatno je samo njemu jasno!

Poljubac

pre 10 godina

Mislim da crkva ne treba sa toliko zuci da komentarise drzavna pitanja.U redu je da se iznese zvanicni stav crkve,ali toliko ostrascenosti u izjavama pojedinih svestenih lica je zaista degutantno.Jasno je da je briselski sporazum jedino adekvatno resenje u ovom trenutku i treba to tako prihvatiti!

DOBRNAMERAN I RADOSTAN

pre 10 godina

Radostan sam zbog razumevanja Srpske Pravoslavne Crkve sa vladom Republike Srbije.
Niakada nisam ni sumnjao u zajednicko razumevanje, zao mi je samo sto bi mnogi voleli da dodje do nerazumevanja i podele.

Grozdan

pre 10 godina

"Odnosi izmedju drzave i crkve su oko Kosova od mitinga na Trgu Republike zategnuti, a Vucic dobro zna da je crkva mocan i uticajan politicki faktor i verovatno trazi neki dogovor kako bi crkva ublazila svoj stav odbijanja briselskog dogovora sto je drzavi trenutno najvaznije", naglasio je Dzordzevic.

Uopste se sa ovim ne slazem. Crkva je narusila svoj autoritet upravo nakon tog sramnog i suludog mitinga. Mada, i pre toga je, negujuci u svojim redovima pedofile i perverznjake, o onim mnogobrojnim otimacima necu ni da govorim.

urke

pre 10 godina

Sto je covek izdajnik sto hoce da popravi stanje koje su ovi pre njega napravili ne znam ali stvarno mi niste jasni demokrate veci radikali od radikala.

hmmm

pre 10 godina

Svi vi, verski analiticari, kao i komentatori, koji isticete da je Srbija sekularna drzava, pri tom apostrofirajuci, da je Vucic isao na Sabor, na nekakav "dogovor", ustvari, dajete na znacaju SPC, koja je pala na najnize grane i svojoj istoriji, sto se tice rejtinga u narodu. (Nikada, cak ni za vreme komunizma, ovako mali procenat naroda, nije podrzavao vrh SPC i nikada njihova realna moc, nije bila ovako mala.) Vrh SPC moze pasti jos nize, od ovog trenutnog stanja u koji je sama upala, a nadajmo se, da se to nece dogoditi. Naravno, da sav taj odnos pravoslavnih vernika, prema vrhu SPC, nema veze sa stanjem duha vernika, ili poljuljanosti u pravoslavlje ...
Sta se dogodilo?
Sabor SPC, vrh crkve je pozvao drzavni vrh (predsednik Nikolic, premijer Dacic, prvi potpredsednik Vucic), da im odrzi predavanje i informise ih, o aktuelnoj geo-politickoj situaciji u zemlji, regionu i svetu, gde je tu Srbija. Izbor je pao na Vucica, III coveka u hirarahiji drzavne vlasti, sa, ipak, najvecom pol. moci.
Ne omalovazavajici Sabor SPC, iz ugla drzave i nas sekularista, to je slicno, kao da je Vucic otisao na sindikalni kongres. Moze, a ne mora!
Sustina nije u "dogovoru", a ako vrh SPC, posle razgovora sa drzavnim vrhom, Vucicem, revidira svoj politicki stav, bice dobro, ali nista ne menja, cak da Sabor i vrh SPC, zauzme jos tvrdji stav.
U jednoj organizovanoj zajednici, mora se znati, "Ko kosi, a ko vodu nosi."! Dva centra pol. moci su nemoguca za opstanak drzave!

Andrea

pre 10 godina

Dobro je da je Vucic prisustvovao sastanku SPC i da ih je upoznao sa sporazumom o KiM, sigurno ce sad da promene misljenje i da nece gledati sve crno belo, svestenici a i obicni ljudi moraju da budu upoznati sa aktuelnom situacijom pa tek onda da sude....

gerilac

pre 10 godina

Ma oni su odavno prestali da budu SPC i postali SRC-Srpska Radikalna Crkva. Ranije su u crkvama umesto molitvi čitali program SRS, a evo i sada, Generalnog sekretara Srpske Radikalne Stranke, Aleksandra Vučića, tretiraju kao da je patrijarh...

Miroslav D.

pre 10 godina

Naravno da Vucic nije izdajnik. Svi smo svesni da su Vucic i Vlada Srbije dali sve od sebe da dodje do sto povoljnijeg sporazuma za nas narod, znamo da je odluka bila uzasno teska, u ovom trenutku ovo je najvise sto je Srbija mogla da se izbori za Srbe sa Kosova.

Apache

pre 10 godina

Orkestrirani, naruceni komentari, nesrecnih pojedinca SNS provenijencije.
Ono sto zaista ne shvataju, da sami sebi kopaju ogromnu nesrecu i gubitak svake sanse za pristojan zivot.
Sto se komentara tice, jedina mi je dilema, ko kreira te mega umotvorevine?
Sami ili ih im neko pise.....

nn

pre 10 godina

jos jednom crkva pokazuje da nije nista drugo nego mafija i da su zainteresovaniji za ovozemaljsku moc (svi kolektivno) i uzivanja (pojedine vladike). zasto se crkva mesa u sekularnu drzavu?

ZVONE - ZVONA

pre 10 godina

Samo prisustvo Aleksandra Vucica Saboru velika je stvar,u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo potrebno nam je jedinstvo. SPC kada se odlicila da pozove na Sabor Vucica je njena spremnost da se novo nastali problemi rese na zadovoljstvo naroda. Ne treba izmedju drzave i crkve da bude sukoba,ruzno je da bilo ko to prizeljkuje. Valjda je interes naroda Srbije iznad interesa i crkve i interesa pojedinaca bilo da su iz svestenstva ili iz politickih miljea.

kidac

pre 10 godina

Da li nekog stvarno interesuje sta ova grupa lezilebovica ima da kaze?? grupa gandalfa obicnih,daj upristojite se vise,nista korisno me radite,samo crpite pare od poreskih obveznika! oporezivanje crkve i njene imovine!

Trojanac

pre 10 godina

Suludo je misliti da je Vucic otisao na Sabor ne bi li se dodvoravao ili sta slicno, SPC-u, Ako cemo da merimo po anketama i istrazivanjima, pa vecu on podrsku ima kao pojedinac, a pritom i politicas, nego SPC. Iskreno, zbog ovoga zalim, jer iako, priznajem, Vucica podrzavam u svemu sto je dosad uradio, kao vernika me ovo malo pomera. (iako sam vernik koji storgo pravi razliku izmedju vere i crkve kao instutucije)

ovakva crkva nikom ne treba

pre 10 godina

Pa naravno da sad vrh crkve ublažava stavove po pitanju Kosova. Ne misli valjda neko da će da se učini radost zluradima pa da se objave dosijei koje službe na čijem je čelu Vučić imaju o njima. Ovako samo malo trebaju da ublaže retoriku i mogu da nastave da se vozaju u džipovima sa njihovim maloletnim ljubavnicima.

Milutin81

pre 10 godina

"Nikad necu prihvatiti da sam izdajnik, niti ja, niti Vlada, borimo se za narod i radimo najbolje sto mozemo za nas narod", istakao je Vucic.

Iako ga na neki nacin razumem, ipak mislim da ovim uopste ne treba da se bavi, to su komentari tipicni za maliciozne nedovoljno obrazovane, koji ce uvek i svakome traziti neku zamerku, a u nedostatku argumenata, sledi ova vec izlizana: ''izdajnici''

cvetic21ogveka

pre 10 godina

Crkva i država, kao dve najjače istitucije, treba da se dopunjuju podržavaju i pomažu, a ne da se kose. Namere naše vlade su jasne - a to je bolja pozicija svojih građana na Kosovu, a to trebamo podržati sve, ne samo crkva.

bgbambina

pre 10 godina

Ne znam ko ce dobiti nagradu za drama queen of the year: Vucic, Nikolic ili Dacic? Gledajuci i citajuci vesti samo se utrkuju sa istorijskim izjavama i vrhunskim opravdanjima...

AlekS

pre 10 godina

"Nikad neću prihvatiti da sam izdajnik, niti ja, niti Vlada, borimo se za narod i radimo najbolje što možemo za naš narod", istakao je Vučić.

To je verovatno mislio i Juda ali je ostao sinonim za sve potonje izdaje. Ti ces sa Dacicem i Nikolicem zameniti Vuka Brankovica u srpskom pamcenju.

nesa

pre 10 godina

Eto sta cini tih prokletih 100000 glasova vernika koje bi izgubila politicka partija koja nije na politickoj liniji sa crkvom. Sve za glasove, nigde hrabrosti i karaktera.

PatriJota

pre 10 godina

A ko uopste pita mafiju iz SPC-a za misljenje o bilo cemu? E moj Vucicu, ne moze se ulizivanjem i foliranjem vladati i ostati na vlasti! Videces uskoro, a ne bih ti bio u kozi!

Lenka

pre 10 godina

Prisustvo Vicepremijera Saboru za mene, u ovoj situaciji u kojoj smo, to nije neko veliko iznenadjenje jer je Vučić pozvan od strane Sabora, a i tema je Kosovo. Ne treba izmedju drzave i crkve da bude sukoba,ruzno je da bilo ko to prizeljkuje.Valjda je interes naroda Srbije iznad interesa i crkve i interesa pojedinaca bilo da su iz svestenstva i iz politickih krugova

Mirjanic

pre 10 godina

Sastav Vlade i Parlamenta su direktni odraz volje jednog naroda te u tom slucaju Crkvena hijerarhija preuzima obavezu da iskaznu volju i postuje.
Pojedinacni planirani ispadi nisu narusli generalne odnose na relaciji
Drzava - Crkva , ali svako priblizavanje stavova , obrazlozenje,i argumentacija sigurno nikome nece biti na odmet.

. liman

pre 10 godina

koliko sam ja vidjao Bulovica do sada po gradu i na poslu nije furao ovako skromne, isposnicke odore... Sta vise sevali su svila i kadifa na sve strane a sada kada se slika sa politicarima, skromno i svedeno, rek'o bi ''dusa od coveka... Licimuri...

Izdajnik

pre 10 godina

A neces da prihvatis da si izdajnik? Kako te nije sramota da dajes i komentar na tako nesto? 20 godina ti i tvoji proglasavate ljude za "strane placenike" i "domace izdajnike". Ko zna koliko ste zivota unistili i dalje vam nije dosta. Steta sto na ovom svetu nazalost pravde nema, pa takvi kao ti vladaju svetom.

ana andjelka

pre 10 godina

Znate onaj vic - kad ciga gleda svoje dete i misli: ama, bre, kad ga ja toliko volim koliko li ga tek voli selo!
Tako i ovo sa Crkvom i Drzavom-- Kad Drzava (i Vucic) daju toliko znacaja Crkvi koliko li tek znacaja oni daju sami sebi!!!!!

Cica

pre 10 godina

Crkva nije 60 godina nista radila za narod, sta sada uopste radi. Zar nije crkva odvojena od drzave, i zasto ne radi svoj poso, ako uopste zna sta je njen poso.
Takvo licemernje nase vlade da se uopste barata sa crkvom je uzas zivi, kao da nema drugih problema da resava, a zaboravila sam na pitanje problema odgovorice da kriva prosla vlada.

kurbla

pre 10 godina

Svaka cast crkvi ali licno smatram da drzava ne treba da dozvoli upliv i mesanje verskih cinilaca u drzavne stvari.Verske podele na ove i one nas je skupo kostala,pa smatram da iz toga trebamo svi da izvucemo pouku.

Djoka

pre 10 godina

Pa ako je Turska mogla da postane sekularna drzava, valjda ce i srpska jednoga dana da zivi bez da se crkva pita. Kao da taj soj nema svoja vlastita osinja gnezda i crni cemer, nego jos i politiku hoce da kroji po svojoj meri.

Gospodar prstenova

pre 10 godina

Drugovi popovi kada budete izdavali fiskalne racune za vase "usluge", kada budete placali poreze na crkvenu imovinu, kada budete skinuti sa budzeta (citaj grbace naroda), kada se budete bavili pomaganjem sirotinji, kada pocnete sami sebi da uplacujete doprinose za penziono i socijalno, kada svako od Vas prodje ispitivanje na poligrafu po pitanju stvarnog uverenja u postojanje Boga i DJavola,kada Vas vise ne bude u drzavnim skolama sekularne drzave Srbije, kad prestanete da se bavite egzorcizmom uz pomoc lopate, kad prekinete sa pedofilijom, itd, tek onda se mozete usuditi da nesto zucnete o politici Vlade.

Nikolica

pre 10 godina

Ljudi su izvukli maksimum iz onih pregovora. Srbi na Kosmetu ce imati visok stepen Autonomije. Dakle, svoje Opstine, sudstvo, policiju, zdrastvo i skolstvo. Mislim da smo odbili ovu ponudu, sledeci put bi dobili jos i manju.

Zoki

pre 10 godina

Lepo je rekao Homer Simpson: Popularity is the most important thing in the World. Isto bi bilo da je rekao: prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Aplikant

pre 10 godina

Znači imamo novog patrijarha! Njegova Svetost Aleksandar Vučić!
(dejan, 31. maj 2013 13:37)
Verujem da si hteo da ispadnes bas pametan...

Obrenovčanin

pre 10 godina

Ovo je bilo prekopotrebno ,da se stavovi Crkve i države skoro ujedinje,da sutra možemo čiste savesti izaći pred svet i reći " E ovo ovako mora!"

naravno

pre 10 godina

ne prihvata gospodin da je izdajnik, ali da je neko drugi uradio sto i on zvao bi ga mnogo grdjim imenima. naravoucenije, ko cita vebera sve mu se oprasta.
e moj tadicu, pogresne li si knjige citao!

StormBGD

pre 10 godina

Ja kao gradjanin ove drzave sam zadovoljan potezima vlade kad je u pitanju spoljna politika i politika oko Kosova. Prijatno su me iznenadili i to im je jedina svetla tacka za ovih godinu dana vladavine. S druge strane, ekonomska politika, politika zaposljavanja i politika ulaganja u razvoj, mrka kapa. Nista se nije promenilo u odnosu na poslednjih 20 godina. Dakle, departizacija, vizija buducnosti, ulaganja u infrastrukturu i zaposljavanje moraju da budu neuporedivo na boljem nivou i tek tada cu se prikljuciti ovima sto podrzavaju Vucica.

mijalko

pre 10 godina

uf, koliko trolova na jednom mestu...ima li barem jedan iskren komentar, ili je bas sve sa istog racunara...? druga opcija, da su svi komentatori zombiji mi je prosto nestvarna...

zlatan

pre 10 godina

Svaka cast Vucicu. u istom danu po istom poslu razjasnjavanja sporazuma u Briselu i sa popovima i sa Srbima sa KIM. Nadam se da mu trud nece biti uzaludan za dobro svih gradjana Srbije.

Plik

pre 10 godina

Prošli put su se zamerili vlastima, i odmah je izvučen slučak Kačavenda.
Ko zna kakve adute protiv SPC-a sada ima Vučić.
Ko zna koliko novih Peranovića, Pahomija ili crnih škorpiona.
Zato su i popustili.

Student

pre 10 godina

Složili se ne složili, prema ustavu (i zdravom razumu) politika Srbije nije njihova stvar. Za one koji ne poštuju ustav i krše zakonom propisanu sekularnost države postoji sudstvo i robija.

ljuber

pre 10 godina

Kada ce se vec jednom ti popovi upristojiti i srediti? Kada covek pogleda ovu sliku pomisli da je vaskrso iz srednjeg veka, da ga se poplasis i po danu!

Гојко , Република Српска

pre 10 godina

хахахах дивно!!! Баш ми драго !!!
Вучић који контролише све шпијнско удбашке структуре које имају материјала за попове + дно жута штамка ( курир ) па зар су попови имали извора ??????

jevgenija

pre 10 godina

SPC je crkva srpskog naroda. I ako takva treba da podrzi sve sto je u interesu svog naroda. A imamo vladu koja se bavi drzavnim pitanjima , a crkva bi trebalo da se ukljuci kada se budu resavala crkvena pitanja na KIM.

Mitko

pre 10 godina

Ja stvarno ne znam kakva smo mi drzava. U 21. veku oni idu kod "Gandalfa" na razgovore o pitanjima koji se ticu svih ljudi, a ne samo vernika. Ukinuti veronuku pod hitno. Porez crkvama, posebno na imovinu. Skinuti sve verske zajednice sa budzeta. Necu bre da finansiram ljude sa mentalnim problemima.

Oliver

pre 10 godina

Crkva treba da pusti politicare da donose drzavna pitanja a crkva da pocne resavanje problema unutar crkve. Koliko samo bogatih popova i monaha ima a odakle im sve to e time treba crkva da se bavi jer nasa pravolsavna vera naklonjena je siromastvu a ne luksuzu i raskosi.

sa asfalta

pre 10 godina

Citam dva najpozitivnije ocenjena komentara u kojima se kaze da crkva treba da ostavi drzavu i da crkva treba da ostane dosledna.
Gospodo gradjani Srbije, ne treba crkva nista ovo ili ono, politicari trebaju da ne fermaju crkvu i da je smeste tamo gde joj je mesto, a mesto joj je van politike odnosno van mesanja u odlucivanju o buducnosti zemlje i nacina na koji cemo ziveti.

Sonja

pre 10 godina

Dosta price omogucite narodu da imaju normalne uslove za zivot da bi ostali na Kosovu samo tako ga mozemo sacuvati dok god ima Srba na Kosovu. Ako i ono malo Srba napusti Kosovo sta cuvamo. Obratite paznju na narod.

dv

pre 10 godina

Auuuuu...nisam ljubitelj ni DS ni drugih stranaka, ali mi prvi-potpredsednik tako ide na nerve sa svojim monasko-filozovsko-upokojenim satro stilom, da jedva cekam, da ga ne vidjam svaki dan u problemima, od popravke cevi u Zemunu do resavanja Kosovsko-Metohijskog problema!

Mitko

pre 10 godina

Ja stvarno ne znam kakva smo mi drzava. U 21. veku oni idu kod "Gandalfa" na razgovore o pitanjima koji se ticu svih ljudi, a ne samo vernika. Ukinuti veronuku pod hitno. Porez crkvama, posebno na imovinu. Skinuti sve verske zajednice sa budzeta. Necu bre da finansiram ljude sa mentalnim problemima.

Gospodar prstenova

pre 10 godina

Drugovi popovi kada budete izdavali fiskalne racune za vase "usluge", kada budete placali poreze na crkvenu imovinu, kada budete skinuti sa budzeta (citaj grbace naroda), kada se budete bavili pomaganjem sirotinji, kada pocnete sami sebi da uplacujete doprinose za penziono i socijalno, kada svako od Vas prodje ispitivanje na poligrafu po pitanju stvarnog uverenja u postojanje Boga i DJavola,kada Vas vise ne bude u drzavnim skolama sekularne drzave Srbije, kad prestanete da se bavite egzorcizmom uz pomoc lopate, kad prekinete sa pedofilijom, itd, tek onda se mozete usuditi da nesto zucnete o politici Vlade.

kidac

pre 10 godina

Da li nekog stvarno interesuje sta ova grupa lezilebovica ima da kaze?? grupa gandalfa obicnih,daj upristojite se vise,nista korisno me radite,samo crpite pare od poreskih obveznika! oporezivanje crkve i njene imovine!

kurbla

pre 10 godina

Svaka cast crkvi ali licno smatram da drzava ne treba da dozvoli upliv i mesanje verskih cinilaca u drzavne stvari.Verske podele na ove i one nas je skupo kostala,pa smatram da iz toga trebamo svi da izvucemo pouku.

Nikolica

pre 10 godina

Ljudi su izvukli maksimum iz onih pregovora. Srbi na Kosmetu ce imati visok stepen Autonomije. Dakle, svoje Opstine, sudstvo, policiju, zdrastvo i skolstvo. Mislim da smo odbili ovu ponudu, sledeci put bi dobili jos i manju.

Oliver

pre 10 godina

Crkva treba da pusti politicare da donose drzavna pitanja a crkva da pocne resavanje problema unutar crkve. Koliko samo bogatih popova i monaha ima a odakle im sve to e time treba crkva da se bavi jer nasa pravolsavna vera naklonjena je siromastvu a ne luksuzu i raskosi.

Miroslav D.

pre 10 godina

Naravno da Vucic nije izdajnik. Svi smo svesni da su Vucic i Vlada Srbije dali sve od sebe da dodje do sto povoljnijeg sporazuma za nas narod, znamo da je odluka bila uzasno teska, u ovom trenutku ovo je najvise sto je Srbija mogla da se izbori za Srbe sa Kosova.

Grozdan

pre 10 godina

"Odnosi izmedju drzave i crkve su oko Kosova od mitinga na Trgu Republike zategnuti, a Vucic dobro zna da je crkva mocan i uticajan politicki faktor i verovatno trazi neki dogovor kako bi crkva ublazila svoj stav odbijanja briselskog dogovora sto je drzavi trenutno najvaznije", naglasio je Dzordzevic.

Uopste se sa ovim ne slazem. Crkva je narusila svoj autoritet upravo nakon tog sramnog i suludog mitinga. Mada, i pre toga je, negujuci u svojim redovima pedofile i perverznjake, o onim mnogobrojnim otimacima necu ni da govorim.

Milutin81

pre 10 godina

"Nikad necu prihvatiti da sam izdajnik, niti ja, niti Vlada, borimo se za narod i radimo najbolje sto mozemo za nas narod", istakao je Vucic.

Iako ga na neki nacin razumem, ipak mislim da ovim uopste ne treba da se bavi, to su komentari tipicni za maliciozne nedovoljno obrazovane, koji ce uvek i svakome traziti neku zamerku, a u nedostatku argumenata, sledi ova vec izlizana: ''izdajnici''

urke

pre 10 godina

Sto je covek izdajnik sto hoce da popravi stanje koje su ovi pre njega napravili ne znam ali stvarno mi niste jasni demokrate veci radikali od radikala.

ZVONE - ZVONA

pre 10 godina

Samo prisustvo Aleksandra Vucica Saboru velika je stvar,u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo potrebno nam je jedinstvo. SPC kada se odlicila da pozove na Sabor Vucica je njena spremnost da se novo nastali problemi rese na zadovoljstvo naroda. Ne treba izmedju drzave i crkve da bude sukoba,ruzno je da bilo ko to prizeljkuje. Valjda je interes naroda Srbije iznad interesa i crkve i interesa pojedinaca bilo da su iz svestenstva ili iz politickih miljea.

Zafir88

pre 10 godina

Suludo je misliti da je Vucic otisao na Sabor ne bi li se dodvoravao ili sta slicno, SPC-u, Ako cemo da merimo po anketama i istrazivanjima, pa vecu on podrsku ima kao pojedinac, a pritom i politicas, nego SPC. Iskreno, zbog ovoga zalim, jer iako, priznajem, Vucica podrzavam u svemu sto je dosad uradio, kao vernika me ovo malo pomera. (iako sam vernik koji storgo pravi razliku izmedju vere i crkve kao instutucije)

Frodova sestra

pre 10 godina

Ovi kostimirani likovi iz SPC zaslužuju svaki komentar koji smo svi ikad izrekli ! Samo molim bez vredjanja Gandalfa, on je arhetip pozitivne i uzvišene osobe !!!

Tezej

pre 10 godina

'90 godina se moglo mnogo vise uraditi za KIM.Ovakvo resenje tada ne bi bilo prihvatljivo.U medjuvremenu,Kosovo je proglasilo nezavisnost i promenile su se mnoge prilike.Vucic nije izdajnik,ovakvo resenje je najbolje moguce u ovom trenutku i prihvaceno je u siroj javnosti.

Aplikant

pre 10 godina

Znači imamo novog patrijarha! Njegova Svetost Aleksandar Vučić!
(dejan, 31. maj 2013 13:37)
Verujem da si hteo da ispadnes bas pametan...

cvetic21ogveka

pre 10 godina

Crkva i država, kao dve najjače istitucije, treba da se dopunjuju podržavaju i pomažu, a ne da se kose. Namere naše vlade su jasne - a to je bolja pozicija svojih građana na Kosovu, a to trebamo podržati sve, ne samo crkva.

DOBRNAMERAN I RADOSTAN

pre 10 godina

Radostan sam zbog razumevanja Srpske Pravoslavne Crkve sa vladom Republike Srbije.
Niakada nisam ni sumnjao u zajednicko razumevanje, zao mi je samo sto bi mnogi voleli da dodje do nerazumevanja i podele.

Mirjanic

pre 10 godina

Sastav Vlade i Parlamenta su direktni odraz volje jednog naroda te u tom slucaju Crkvena hijerarhija preuzima obavezu da iskaznu volju i postuje.
Pojedinacni planirani ispadi nisu narusli generalne odnose na relaciji
Drzava - Crkva , ali svako priblizavanje stavova , obrazlozenje,i argumentacija sigurno nikome nece biti na odmet.

hmmm

pre 10 godina

Svi vi, verski analiticari, kao i komentatori, koji isticete da je Srbija sekularna drzava, pri tom apostrofirajuci, da je Vucic isao na Sabor, na nekakav "dogovor", ustvari, dajete na znacaju SPC, koja je pala na najnize grane i svojoj istoriji, sto se tice rejtinga u narodu. (Nikada, cak ni za vreme komunizma, ovako mali procenat naroda, nije podrzavao vrh SPC i nikada njihova realna moc, nije bila ovako mala.) Vrh SPC moze pasti jos nize, od ovog trenutnog stanja u koji je sama upala, a nadajmo se, da se to nece dogoditi. Naravno, da sav taj odnos pravoslavnih vernika, prema vrhu SPC, nema veze sa stanjem duha vernika, ili poljuljanosti u pravoslavlje ...
Sta se dogodilo?
Sabor SPC, vrh crkve je pozvao drzavni vrh (predsednik Nikolic, premijer Dacic, prvi potpredsednik Vucic), da im odrzi predavanje i informise ih, o aktuelnoj geo-politickoj situaciji u zemlji, regionu i svetu, gde je tu Srbija. Izbor je pao na Vucica, III coveka u hirarahiji drzavne vlasti, sa, ipak, najvecom pol. moci.
Ne omalovazavajici Sabor SPC, iz ugla drzave i nas sekularista, to je slicno, kao da je Vucic otisao na sindikalni kongres. Moze, a ne mora!
Sustina nije u "dogovoru", a ako vrh SPC, posle razgovora sa drzavnim vrhom, Vucicem, revidira svoj politicki stav, bice dobro, ali nista ne menja, cak da Sabor i vrh SPC, zauzme jos tvrdji stav.
U jednoj organizovanoj zajednici, mora se znati, "Ko kosi, a ko vodu nosi."! Dva centra pol. moci su nemoguca za opstanak drzave!

Miroslav D.

pre 10 godina

Srbi iz Krajine su odbili plan Z4 pa su se posle pokajali, zato Srbi sa Kosova pamet u glavu, jer Srbija je u nezavidnoj situaciji i niko nam nece dati ono sto da ima pravde zasluzujemo.

zlatan

pre 10 godina

Svaka cast Vucicu. u istom danu po istom poslu razjasnjavanja sporazuma u Briselu i sa popovima i sa Srbima sa KIM. Nadam se da mu trud nece biti uzaludan za dobro svih gradjana Srbije.

Lenka

pre 10 godina

Prisustvo Vicepremijera Saboru za mene, u ovoj situaciji u kojoj smo, to nije neko veliko iznenadjenje jer je Vučić pozvan od strane Sabora, a i tema je Kosovo. Ne treba izmedju drzave i crkve da bude sukoba,ruzno je da bilo ko to prizeljkuje.Valjda je interes naroda Srbije iznad interesa i crkve i interesa pojedinaca bilo da su iz svestenstva i iz politickih krugova

Poljubac

pre 10 godina

Mislim da crkva ne treba sa toliko zuci da komentarise drzavna pitanja.U redu je da se iznese zvanicni stav crkve,ali toliko ostrascenosti u izjavama pojedinih svestenih lica je zaista degutantno.Jasno je da je briselski sporazum jedino adekvatno resenje u ovom trenutku i treba to tako prihvatiti!

Bedrih Smetana

pre 10 godina

Mislim da niko ne treba optuzivati Vucica i govoriti mu da je izdajnik.Ako je neko znao da resi bolje ovaj problem,trebalo je to i da ucini.Lako je govoriti kako resenje ne valja,a taj neko stoji sa strane i nije u tome i nista ne radi.

jevgenija

pre 10 godina

SPC je crkva srpskog naroda. I ako takva treba da podrzi sve sto je u interesu svog naroda. A imamo vladu koja se bavi drzavnim pitanjima , a crkva bi trebalo da se ukljuci kada se budu resavala crkvena pitanja na KIM.

Indiskretno

pre 10 godina

Naravno da Vucic nije izdajnik,raditi ono sto je najbolje u interesu drzave nikako ne moze biti izdaja!A crkva treba da ima jedinstven stav,ali nikako ne treba da sa toliko strasti i naklonjenosti nekoj od strana ucestvuje u tome!

Andrea

pre 10 godina

Dobro je da je Vucic prisustvovao sastanku SPC i da ih je upoznao sa sporazumom o KiM, sigurno ce sad da promene misljenje i da nece gledati sve crno belo, svestenici a i obicni ljudi moraju da budu upoznati sa aktuelnom situacijom pa tek onda da sude....

Tufnica

pre 10 godina

Mislim da Vucic nije izdajnik,nije radio ni protiv Ustava,ni prtiv zakona,niti je pozivao na drzavni udar.Uspeo je da izdejstvuje najbolje resenje u ovom trenutku za Kosovo,nije priznao nezavisnost KIM-a,poboljsan je dosadasnji polozaj Srba,da li je to los politicar?!

Obrenovčanin

pre 10 godina

Ovo je bilo prekopotrebno ,da se stavovi Crkve i države skoro ujedinje,da sutra možemo čiste savesti izaći pred svet i reći " E ovo ovako mora!"

Student

pre 10 godina

Složili se ne složili, prema ustavu (i zdravom razumu) politika Srbije nije njihova stvar. Za one koji ne poštuju ustav i krše zakonom propisanu sekularnost države postoji sudstvo i robija.

dv

pre 10 godina

Auuuuu...nisam ljubitelj ni DS ni drugih stranaka, ali mi prvi-potpredsednik tako ide na nerve sa svojim monasko-filozovsko-upokojenim satro stilom, da jedva cekam, da ga ne vidjam svaki dan u problemima, od popravke cevi u Zemunu do resavanja Kosovsko-Metohijskog problema!

naravno

pre 10 godina

ne prihvata gospodin da je izdajnik, ali da je neko drugi uradio sto i on zvao bi ga mnogo grdjim imenima. naravoucenije, ko cita vebera sve mu se oprasta.
e moj tadicu, pogresne li si knjige citao!

Bane

pre 10 godina

Svaka cast crkvi! Nisam ocekivao ovo od nje. Bitno je da i crkve idu u korak sa vremenom, a ne samo da ostaju pri starim 'dobrim' vrednostima.

Plik

pre 10 godina

Prošli put su se zamerili vlastima, i odmah je izvučen slučak Kačavenda.
Ko zna kakve adute protiv SPC-a sada ima Vučić.
Ko zna koliko novih Peranovića, Pahomija ili crnih škorpiona.
Zato su i popustili.

Гојко , Република Српска

pre 10 godina

хахахах дивно!!! Баш ми драго !!!
Вучић који контролише све шпијнско удбашке структуре које имају материјала за попове + дно жута штамка ( курир ) па зар су попови имали извора ??????

sa asfalta

pre 10 godina

Citam dva najpozitivnije ocenjena komentara u kojima se kaze da crkva treba da ostavi drzavu i da crkva treba da ostane dosledna.
Gospodo gradjani Srbije, ne treba crkva nista ovo ili ono, politicari trebaju da ne fermaju crkvu i da je smeste tamo gde joj je mesto, a mesto joj je van politike odnosno van mesanja u odlucivanju o buducnosti zemlje i nacina na koji cemo ziveti.

mijalko

pre 10 godina

uf, koliko trolova na jednom mestu...ima li barem jedan iskren komentar, ili je bas sve sa istog racunara...? druga opcija, da su svi komentatori zombiji mi je prosto nestvarna...

Sonja

pre 10 godina

Dosta price omogucite narodu da imaju normalne uslove za zivot da bi ostali na Kosovu samo tako ga mozemo sacuvati dok god ima Srba na Kosovu. Ako i ono malo Srba napusti Kosovo sta cuvamo. Obratite paznju na narod.

Zoki

pre 10 godina

Lepo je rekao Homer Simpson: Popularity is the most important thing in the World. Isto bi bilo da je rekao: prvi potpredsednik Vlade Srbije.

ljuber

pre 10 godina

Kada ce se vec jednom ti popovi upristojiti i srediti? Kada covek pogleda ovu sliku pomisli da je vaskrso iz srednjeg veka, da ga se poplasis i po danu!

Djoka

pre 10 godina

Pa ako je Turska mogla da postane sekularna drzava, valjda ce i srpska jednoga dana da zivi bez da se crkva pita. Kao da taj soj nema svoja vlastita osinja gnezda i crni cemer, nego jos i politiku hoce da kroji po svojoj meri.

Izdajnik

pre 10 godina

A neces da prihvatis da si izdajnik? Kako te nije sramota da dajes i komentar na tako nesto? 20 godina ti i tvoji proglasavate ljude za "strane placenike" i "domace izdajnike". Ko zna koliko ste zivota unistili i dalje vam nije dosta. Steta sto na ovom svetu nazalost pravde nema, pa takvi kao ti vladaju svetom.

AlekS

pre 10 godina

"Nikad neću prihvatiti da sam izdajnik, niti ja, niti Vlada, borimo se za narod i radimo najbolje što možemo za naš narod", istakao je Vučić.

To je verovatno mislio i Juda ali je ostao sinonim za sve potonje izdaje. Ti ces sa Dacicem i Nikolicem zameniti Vuka Brankovica u srpskom pamcenju.

StormBGD

pre 10 godina

Ja kao gradjanin ove drzave sam zadovoljan potezima vlade kad je u pitanju spoljna politika i politika oko Kosova. Prijatno su me iznenadili i to im je jedina svetla tacka za ovih godinu dana vladavine. S druge strane, ekonomska politika, politika zaposljavanja i politika ulaganja u razvoj, mrka kapa. Nista se nije promenilo u odnosu na poslednjih 20 godina. Dakle, departizacija, vizija buducnosti, ulaganja u infrastrukturu i zaposljavanje moraju da budu neuporedivo na boljem nivou i tek tada cu se prikljuciti ovima sto podrzavaju Vucica.

bgbambina

pre 10 godina

Ne znam ko ce dobiti nagradu za drama queen of the year: Vucic, Nikolic ili Dacic? Gledajuci i citajuci vesti samo se utrkuju sa istorijskim izjavama i vrhunskim opravdanjima...

Apache

pre 10 godina

Orkestrirani, naruceni komentari, nesrecnih pojedinca SNS provenijencije.
Ono sto zaista ne shvataju, da sami sebi kopaju ogromnu nesrecu i gubitak svake sanse za pristojan zivot.
Sto se komentara tice, jedina mi je dilema, ko kreira te mega umotvorevine?
Sami ili ih im neko pise.....

nn

pre 10 godina

jos jednom crkva pokazuje da nije nista drugo nego mafija i da su zainteresovaniji za ovozemaljsku moc (svi kolektivno) i uzivanja (pojedine vladike). zasto se crkva mesa u sekularnu drzavu?

. liman

pre 10 godina

koliko sam ja vidjao Bulovica do sada po gradu i na poslu nije furao ovako skromne, isposnicke odore... Sta vise sevali su svila i kadifa na sve strane a sada kada se slika sa politicarima, skromno i svedeno, rek'o bi ''dusa od coveka... Licimuri...

ovakva crkva nikom ne treba

pre 10 godina

Pa naravno da sad vrh crkve ublažava stavove po pitanju Kosova. Ne misli valjda neko da će da se učini radost zluradima pa da se objave dosijei koje službe na čijem je čelu Vučić imaju o njima. Ovako samo malo trebaju da ublaže retoriku i mogu da nastave da se vozaju u džipovima sa njihovim maloletnim ljubavnicima.

Cica

pre 10 godina

Crkva nije 60 godina nista radila za narod, sta sada uopste radi. Zar nije crkva odvojena od drzave, i zasto ne radi svoj poso, ako uopste zna sta je njen poso.
Takvo licemernje nase vlade da se uopste barata sa crkvom je uzas zivi, kao da nema drugih problema da resava, a zaboravila sam na pitanje problema odgovorice da kriva prosla vlada.

nesa

pre 10 godina

Eto sta cini tih prokletih 100000 glasova vernika koje bi izgubila politicka partija koja nije na politickoj liniji sa crkvom. Sve za glasove, nigde hrabrosti i karaktera.

PatriJota

pre 10 godina

A ko uopste pita mafiju iz SPC-a za misljenje o bilo cemu? E moj Vucicu, ne moze se ulizivanjem i foliranjem vladati i ostati na vlasti! Videces uskoro, a ne bih ti bio u kozi!

gerilac

pre 10 godina

Ma oni su odavno prestali da budu SPC i postali SRC-Srpska Radikalna Crkva. Ranije su u crkvama umesto molitvi čitali program SRS, a evo i sada, Generalnog sekretara Srpske Radikalne Stranke, Aleksandra Vučića, tretiraju kao da je patrijarh...

ana andjelka

pre 10 godina

Znate onaj vic - kad ciga gleda svoje dete i misli: ama, bre, kad ga ja toliko volim koliko li ga tek voli selo!
Tako i ovo sa Crkvom i Drzavom-- Kad Drzava (i Vucic) daju toliko znacaja Crkvi koliko li tek znacaja oni daju sami sebi!!!!!

Без Идеје

pre 10 godina

На жалост верног народа изгледа да је и већина епископа СПЦ своје пастирске обавезе подреила плоитичком животу у Србији. И уместо да остану доследни у борби за очување КОСОВА и МЕТОХИЈЕ у саставу Србије, на Сабор позивају оне који су нас у доброј мери у ову драму и увукли последњих 20 година. Није потребно много памети па схватити да црквом више не управља Сабор, већ политички интерес групе епископа који више времена посвећују сусретима са политичарима него свом пастирском раду са народиом. На крају, али не мање значајно је и то са каквим саопштењима Синод и Сабор излазе пред народ. На њима би им позавиделе и све странке на нашој полчитичкој сцени. Пуно речи, а суштине нема. То и јесмо очекивали од политичара, али драги архијереји од вас никако. Са каквом су храброшћу оци цркве излазили пред народ говоре и дела св. Никлоаја Велимировића и св. Јустина Поповића. Сакривање тобож иза тешке политичке ситуације у земљи представља забијања прста у око народа, па није ваљда да је прва половина 20-ог века била мање опасна, а св. Оци мање трезвени. Зато драги архијереји са исином пред народ ма како она болна била, то вам је чинити ако желите бити достојни свога звања. А у мени остаје горчина и питање јесмо ли и ми народ црква и заслужујемо ли и ми ако ни од ког другог, а оно од пастира цркве куд плови овај брод!

obrazac

pre 10 godina

Juce je g-dja Prpa, lepo podsetila na situaciju iz nase istorije, kada je jednom prilom, predsednika vlade Stojadinovica, zaustavio jedan svestenik, da ga pita o nekom tadasnjem politickom problemu. Stojadinovic mu je tada odgovorio: "Pope, kada skines mantiju, pricacemo o politici!".
To se sve dogadjalo pre II sv. rata, u monarhiji.
Zbog cega prvi potpredsednik, srpske, republicke vlade, ide na razgovor o politickim pitanjima, sa ljudima u mantiji, verovatno je samo njemu jasno!

Kličimo svi, i ljubimo skute!

pre 10 godina

Daj više da organizujemo miropomazanje "njegovog visočanstva imperatora Aleksandra I od dinastije Vučića, vrhovnog gospodara Šumadije, pretendenta na tron Vojvodine, Crne Gore, Kosova, Istočne i Severne Bosne, Slavonije, Like, Korduna, Banije, Maćedonije, Toronta, Čikaga, Montreala, Beča i drugih srpskih kolonijalnih prostora".

Agiorit78

pre 10 godina

Uvek je bilo razuma u Svetom Sinodu, samo su se neke vladike malo previše uznele i izabrale stranku umesto naroda i države. Sada se to očigledno dovodi u red i pametniji prestaju da popuštaju...

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Konacno je i SPC shvatila da "taman kada bi svi Srbi na Svetu dubili na glavi", Kosovo vise nebi "sacuvali" u Srbiji i da je njihovo "nahuskavanje" srpskih vlasti i gradjana da i dalje "ocuvavaju" Kosovo samo na stetu Srbije i njenih gradjana !
A sta im drugo preostaje nego da "ublaze svoj stav" pre nego sto se "sva ljubav gradjana prema SPC" pretvori u BES izgladnelih "vernika" ?

Omega

pre 10 godina

SPC je najmoćnija, najbogatija i najopasnija organizacija u ovoj državi. Umesto da krene u sprečavanje njenog sve pogubnijeg delovanja, Vučić joj ide na noge i moli za razumevanje. U prevodu: «Neka slobodno rade šta žele, samo mene neka ne prozivaju i ometaju».

Da je ovo ozbiljna država, pod hitno bi se krenulo u zauzdavanje crkve i njenih predstavnika: kažnjavati ih za govor mržnje i za podsticanje na nasilje, uvesti im poreze na prihod i imovinu, ukinuti im finansiranje iz budžeta, veronauku iz škola izmestiti u crkve, ukinuti popove-oficire i zabraniti im mešanje u državne poslove. Sve dok se to ne desi, SPC će i dalje raditi šta hoće, jer je u potpunosti iznad pravnog poretka u ovoj državi: krši sve zakone i za to ne snosi nikave posledice.

Trojanac

pre 10 godina

Suludo je misliti da je Vucic otisao na Sabor ne bi li se dodvoravao ili sta slicno, SPC-u, Ako cemo da merimo po anketama i istrazivanjima, pa vecu on podrsku ima kao pojedinac, a pritom i politicas, nego SPC. Iskreno, zbog ovoga zalim, jer iako, priznajem, Vucica podrzavam u svemu sto je dosad uradio, kao vernika me ovo malo pomera. (iako sam vernik koji storgo pravi razliku izmedju vere i crkve kao instutucije)

dojčilo

pre 10 godina

Kao i u svugde, tako i među vladikama ima različitih ljudi. Ono što je bitno kod događanja na mitingu je to da se patrijarh ogradio od stavova pojedinih vladika, i da to [to je na tom mitingu iygovoreno nije stav SPC, a treba razumeti i patrijarha, ne može on ići za svakim vladikom, i paziti da on ne napravi neku radnju kojom najviše štete nanosi samoj SPC.

Momenat

pre 10 godina

Mislim da Vucicu mogu sve da prebace ,ali ne i to da je izdajnik.Stavlja glavu tamo gde drugi nece ni nogu.Pa,ako je tako laka njegova pozicija,sto se neko drugi nije prihvatio svega toga?!

Zevs

pre 10 godina

Suludo je misliti da je Vucic otisao na Sabor ne bi li se dodvoravao ili sta slicno, SPC-u, Ako cemo da merimo po anketama i istrazivanjima, pa vecu on podrsku ima kao pojedinac, a pritom i politicas, nego SPC. Iskreno, zbog ovoga zalim, jer iako, priznajem, Vucica podrzavam u svemu sto je dosad uradio, kao vernika me ovo malo pomera. (iako sam vernik koji storgo pravi razliku izmedju vere i crkve kao instutucije)

nataly

pre 10 godina

Niko nije srecan zbog sporazuma ali on je bio maximum koji smo mogli da dobijemo...greske su pocinjene pre mnogo godina I u ovom trenutku izbora je bilo jako malo...sreca te je u pregovorima ucestvovao Aleksandar Vucic inace sumnjam da bi smo dobili i to.

Optimista

pre 10 godina

Zarad dobrobiti ljudi u Srbiji, najbolje je kada politička i svetovna vlast sarađuje. Drago mi je što je tako, jer sam stvarno bila razočarana ispadima pojedinaca iz redova SPC.

Mitko

pre 10 godina

Ja stvarno ne znam kakva smo mi drzava. U 21. veku oni idu kod "Gandalfa" na razgovore o pitanjima koji se ticu svih ljudi, a ne samo vernika. Ukinuti veronuku pod hitno. Porez crkvama, posebno na imovinu. Skinuti sve verske zajednice sa budzeta. Necu bre da finansiram ljude sa mentalnim problemima.

Djoka

pre 10 godina

Pa ako je Turska mogla da postane sekularna drzava, valjda ce i srpska jednoga dana da zivi bez da se crkva pita. Kao da taj soj nema svoja vlastita osinja gnezda i crni cemer, nego jos i politiku hoce da kroji po svojoj meri.

nn

pre 10 godina

jos jednom crkva pokazuje da nije nista drugo nego mafija i da su zainteresovaniji za ovozemaljsku moc (svi kolektivno) i uzivanja (pojedine vladike). zasto se crkva mesa u sekularnu drzavu?

AlekS

pre 10 godina

"Nikad neću prihvatiti da sam izdajnik, niti ja, niti Vlada, borimo se za narod i radimo najbolje što možemo za naš narod", istakao je Vučić.

To je verovatno mislio i Juda ali je ostao sinonim za sve potonje izdaje. Ti ces sa Dacicem i Nikolicem zameniti Vuka Brankovica u srpskom pamcenju.

Cica

pre 10 godina

Crkva nije 60 godina nista radila za narod, sta sada uopste radi. Zar nije crkva odvojena od drzave, i zasto ne radi svoj poso, ako uopste zna sta je njen poso.
Takvo licemernje nase vlade da se uopste barata sa crkvom je uzas zivi, kao da nema drugih problema da resava, a zaboravila sam na pitanje problema odgovorice da kriva prosla vlada.

Apache

pre 10 godina

Orkestrirani, naruceni komentari, nesrecnih pojedinca SNS provenijencije.
Ono sto zaista ne shvataju, da sami sebi kopaju ogromnu nesrecu i gubitak svake sanse za pristojan zivot.
Sto se komentara tice, jedina mi je dilema, ko kreira te mega umotvorevine?
Sami ili ih im neko pise.....

Izdajnik

pre 10 godina

A neces da prihvatis da si izdajnik? Kako te nije sramota da dajes i komentar na tako nesto? 20 godina ti i tvoji proglasavate ljude za "strane placenike" i "domace izdajnike". Ko zna koliko ste zivota unistili i dalje vam nije dosta. Steta sto na ovom svetu nazalost pravde nema, pa takvi kao ti vladaju svetom.

mijalko

pre 10 godina

uf, koliko trolova na jednom mestu...ima li barem jedan iskren komentar, ili je bas sve sa istog racunara...? druga opcija, da su svi komentatori zombiji mi je prosto nestvarna...

nesa

pre 10 godina

Eto sta cini tih prokletih 100000 glasova vernika koje bi izgubila politicka partija koja nije na politickoj liniji sa crkvom. Sve za glasove, nigde hrabrosti i karaktera.

PatriJota

pre 10 godina

A ko uopste pita mafiju iz SPC-a za misljenje o bilo cemu? E moj Vucicu, ne moze se ulizivanjem i foliranjem vladati i ostati na vlasti! Videces uskoro, a ne bih ti bio u kozi!

ovakva crkva nikom ne treba

pre 10 godina

Pa naravno da sad vrh crkve ublažava stavove po pitanju Kosova. Ne misli valjda neko da će da se učini radost zluradima pa da se objave dosijei koje službe na čijem je čelu Vučić imaju o njima. Ovako samo malo trebaju da ublaže retoriku i mogu da nastave da se vozaju u džipovima sa njihovim maloletnim ljubavnicima.

bgbambina

pre 10 godina

Ne znam ko ce dobiti nagradu za drama queen of the year: Vucic, Nikolic ili Dacic? Gledajuci i citajuci vesti samo se utrkuju sa istorijskim izjavama i vrhunskim opravdanjima...

. liman

pre 10 godina

koliko sam ja vidjao Bulovica do sada po gradu i na poslu nije furao ovako skromne, isposnicke odore... Sta vise sevali su svila i kadifa na sve strane a sada kada se slika sa politicarima, skromno i svedeno, rek'o bi ''dusa od coveka... Licimuri...

gerilac

pre 10 godina

Ma oni su odavno prestali da budu SPC i postali SRC-Srpska Radikalna Crkva. Ranije su u crkvama umesto molitvi čitali program SRS, a evo i sada, Generalnog sekretara Srpske Radikalne Stranke, Aleksandra Vučića, tretiraju kao da je patrijarh...

obrazac

pre 10 godina

Juce je g-dja Prpa, lepo podsetila na situaciju iz nase istorije, kada je jednom prilom, predsednika vlade Stojadinovica, zaustavio jedan svestenik, da ga pita o nekom tadasnjem politickom problemu. Stojadinovic mu je tada odgovorio: "Pope, kada skines mantiju, pricacemo o politici!".
To se sve dogadjalo pre II sv. rata, u monarhiji.
Zbog cega prvi potpredsednik, srpske, republicke vlade, ide na razgovor o politickim pitanjima, sa ljudima u mantiji, verovatno je samo njemu jasno!

Kličimo svi, i ljubimo skute!

pre 10 godina

Daj više da organizujemo miropomazanje "njegovog visočanstva imperatora Aleksandra I od dinastije Vučića, vrhovnog gospodara Šumadije, pretendenta na tron Vojvodine, Crne Gore, Kosova, Istočne i Severne Bosne, Slavonije, Like, Korduna, Banije, Maćedonije, Toronta, Čikaga, Montreala, Beča i drugih srpskih kolonijalnih prostora".

Без Идеје

pre 10 godina

На жалост верног народа изгледа да је и већина епископа СПЦ своје пастирске обавезе подреила плоитичком животу у Србији. И уместо да остану доследни у борби за очување КОСОВА и МЕТОХИЈЕ у саставу Србије, на Сабор позивају оне који су нас у доброј мери у ову драму и увукли последњих 20 година. Није потребно много памети па схватити да црквом више не управља Сабор, већ политички интерес групе епископа који више времена посвећују сусретима са политичарима него свом пастирском раду са народиом. На крају, али не мање значајно је и то са каквим саопштењима Синод и Сабор излазе пред народ. На њима би им позавиделе и све странке на нашој полчитичкој сцени. Пуно речи, а суштине нема. То и јесмо очекивали од политичара, али драги архијереји од вас никако. Са каквом су храброшћу оци цркве излазили пред народ говоре и дела св. Никлоаја Велимировића и св. Јустина Поповића. Сакривање тобож иза тешке политичке ситуације у земљи представља забијања прста у око народа, па није ваљда да је прва половина 20-ог века била мање опасна, а св. Оци мање трезвени. Зато драги архијереји са исином пред народ ма како она болна била, то вам је чинити ако желите бити достојни свога звања. А у мени остаје горчина и питање јесмо ли и ми народ црква и заслужујемо ли и ми ако ни од ког другог, а оно од пастира цркве куд плови овај брод!

naravno

pre 10 godina

ne prihvata gospodin da je izdajnik, ali da je neko drugi uradio sto i on zvao bi ga mnogo grdjim imenima. naravoucenije, ko cita vebera sve mu se oprasta.
e moj tadicu, pogresne li si knjige citao!

dv

pre 10 godina

Auuuuu...nisam ljubitelj ni DS ni drugih stranaka, ali mi prvi-potpredsednik tako ide na nerve sa svojim monasko-filozovsko-upokojenim satro stilom, da jedva cekam, da ga ne vidjam svaki dan u problemima, od popravke cevi u Zemunu do resavanja Kosovsko-Metohijskog problema!

Zoki

pre 10 godina

Lepo je rekao Homer Simpson: Popularity is the most important thing in the World. Isto bi bilo da je rekao: prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Гојко , Република Српска

pre 10 godina

хахахах дивно!!! Баш ми драго !!!
Вучић који контролише све шпијнско удбашке структуре које имају материјала за попове + дно жута штамка ( курир ) па зар су попови имали извора ??????

Aplikant

pre 10 godina

Znači imamo novog patrijarha! Njegova Svetost Aleksandar Vučić!
(dejan, 31. maj 2013 13:37)
Verujem da si hteo da ispadnes bas pametan...

zlatan

pre 10 godina

Svaka cast Vucicu. u istom danu po istom poslu razjasnjavanja sporazuma u Briselu i sa popovima i sa Srbima sa KIM. Nadam se da mu trud nece biti uzaludan za dobro svih gradjana Srbije.

Nikolica

pre 10 godina

Ljudi su izvukli maksimum iz onih pregovora. Srbi na Kosmetu ce imati visok stepen Autonomije. Dakle, svoje Opstine, sudstvo, policiju, zdrastvo i skolstvo. Mislim da smo odbili ovu ponudu, sledeci put bi dobili jos i manju.

Obrenovčanin

pre 10 godina

Ovo je bilo prekopotrebno ,da se stavovi Crkve i države skoro ujedinje,da sutra možemo čiste savesti izaći pred svet i reći " E ovo ovako mora!"

StormBGD

pre 10 godina

Ja kao gradjanin ove drzave sam zadovoljan potezima vlade kad je u pitanju spoljna politika i politika oko Kosova. Prijatno su me iznenadili i to im je jedina svetla tacka za ovih godinu dana vladavine. S druge strane, ekonomska politika, politika zaposljavanja i politika ulaganja u razvoj, mrka kapa. Nista se nije promenilo u odnosu na poslednjih 20 godina. Dakle, departizacija, vizija buducnosti, ulaganja u infrastrukturu i zaposljavanje moraju da budu neuporedivo na boljem nivou i tek tada cu se prikljuciti ovima sto podrzavaju Vucica.

Gospodar prstenova

pre 10 godina

Drugovi popovi kada budete izdavali fiskalne racune za vase "usluge", kada budete placali poreze na crkvenu imovinu, kada budete skinuti sa budzeta (citaj grbace naroda), kada se budete bavili pomaganjem sirotinji, kada pocnete sami sebi da uplacujete doprinose za penziono i socijalno, kada svako od Vas prodje ispitivanje na poligrafu po pitanju stvarnog uverenja u postojanje Boga i DJavola,kada Vas vise ne bude u drzavnim skolama sekularne drzave Srbije, kad prestanete da se bavite egzorcizmom uz pomoc lopate, kad prekinete sa pedofilijom, itd, tek onda se mozete usuditi da nesto zucnete o politici Vlade.

Sonja

pre 10 godina

Dosta price omogucite narodu da imaju normalne uslove za zivot da bi ostali na Kosovu samo tako ga mozemo sacuvati dok god ima Srba na Kosovu. Ako i ono malo Srba napusti Kosovo sta cuvamo. Obratite paznju na narod.

jevgenija

pre 10 godina

SPC je crkva srpskog naroda. I ako takva treba da podrzi sve sto je u interesu svog naroda. A imamo vladu koja se bavi drzavnim pitanjima , a crkva bi trebalo da se ukljuci kada se budu resavala crkvena pitanja na KIM.

ljuber

pre 10 godina

Kada ce se vec jednom ti popovi upristojiti i srediti? Kada covek pogleda ovu sliku pomisli da je vaskrso iz srednjeg veka, da ga se poplasis i po danu!

Oliver

pre 10 godina

Crkva treba da pusti politicare da donose drzavna pitanja a crkva da pocne resavanje problema unutar crkve. Koliko samo bogatih popova i monaha ima a odakle im sve to e time treba crkva da se bavi jer nasa pravolsavna vera naklonjena je siromastvu a ne luksuzu i raskosi.

Plik

pre 10 godina

Prošli put su se zamerili vlastima, i odmah je izvučen slučak Kačavenda.
Ko zna kakve adute protiv SPC-a sada ima Vučić.
Ko zna koliko novih Peranovića, Pahomija ili crnih škorpiona.
Zato su i popustili.

ZVONE - ZVONA

pre 10 godina

Samo prisustvo Aleksandra Vucica Saboru velika je stvar,u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo potrebno nam je jedinstvo. SPC kada se odlicila da pozove na Sabor Vucica je njena spremnost da se novo nastali problemi rese na zadovoljstvo naroda. Ne treba izmedju drzave i crkve da bude sukoba,ruzno je da bilo ko to prizeljkuje. Valjda je interes naroda Srbije iznad interesa i crkve i interesa pojedinaca bilo da su iz svestenstva ili iz politickih miljea.

Miroslav D.

pre 10 godina

Naravno da Vucic nije izdajnik. Svi smo svesni da su Vucic i Vlada Srbije dali sve od sebe da dodje do sto povoljnijeg sporazuma za nas narod, znamo da je odluka bila uzasno teska, u ovom trenutku ovo je najvise sto je Srbija mogla da se izbori za Srbe sa Kosova.

kurbla

pre 10 godina

Svaka cast crkvi ali licno smatram da drzava ne treba da dozvoli upliv i mesanje verskih cinilaca u drzavne stvari.Verske podele na ove i one nas je skupo kostala,pa smatram da iz toga trebamo svi da izvucemo pouku.

cvetic21ogveka

pre 10 godina

Crkva i država, kao dve najjače istitucije, treba da se dopunjuju podržavaju i pomažu, a ne da se kose. Namere naše vlade su jasne - a to je bolja pozicija svojih građana na Kosovu, a to trebamo podržati sve, ne samo crkva.

Student

pre 10 godina

Složili se ne složili, prema ustavu (i zdravom razumu) politika Srbije nije njihova stvar. Za one koji ne poštuju ustav i krše zakonom propisanu sekularnost države postoji sudstvo i robija.

Trojanac

pre 10 godina

Suludo je misliti da je Vucic otisao na Sabor ne bi li se dodvoravao ili sta slicno, SPC-u, Ako cemo da merimo po anketama i istrazivanjima, pa vecu on podrsku ima kao pojedinac, a pritom i politicas, nego SPC. Iskreno, zbog ovoga zalim, jer iako, priznajem, Vucica podrzavam u svemu sto je dosad uradio, kao vernika me ovo malo pomera. (iako sam vernik koji storgo pravi razliku izmedju vere i crkve kao instutucije)

sa asfalta

pre 10 godina

Citam dva najpozitivnije ocenjena komentara u kojima se kaze da crkva treba da ostavi drzavu i da crkva treba da ostane dosledna.
Gospodo gradjani Srbije, ne treba crkva nista ovo ili ono, politicari trebaju da ne fermaju crkvu i da je smeste tamo gde joj je mesto, a mesto joj je van politike odnosno van mesanja u odlucivanju o buducnosti zemlje i nacina na koji cemo ziveti.

Andrea

pre 10 godina

Dobro je da je Vucic prisustvovao sastanku SPC i da ih je upoznao sa sporazumom o KiM, sigurno ce sad da promene misljenje i da nece gledati sve crno belo, svestenici a i obicni ljudi moraju da budu upoznati sa aktuelnom situacijom pa tek onda da sude....

Lenka

pre 10 godina

Prisustvo Vicepremijera Saboru za mene, u ovoj situaciji u kojoj smo, to nije neko veliko iznenadjenje jer je Vučić pozvan od strane Sabora, a i tema je Kosovo. Ne treba izmedju drzave i crkve da bude sukoba,ruzno je da bilo ko to prizeljkuje.Valjda je interes naroda Srbije iznad interesa i crkve i interesa pojedinaca bilo da su iz svestenstva i iz politickih krugova

Mirjanic

pre 10 godina

Sastav Vlade i Parlamenta su direktni odraz volje jednog naroda te u tom slucaju Crkvena hijerarhija preuzima obavezu da iskaznu volju i postuje.
Pojedinacni planirani ispadi nisu narusli generalne odnose na relaciji
Drzava - Crkva , ali svako priblizavanje stavova , obrazlozenje,i argumentacija sigurno nikome nece biti na odmet.

urke

pre 10 godina

Sto je covek izdajnik sto hoce da popravi stanje koje su ovi pre njega napravili ne znam ali stvarno mi niste jasni demokrate veci radikali od radikala.

Milutin81

pre 10 godina

"Nikad necu prihvatiti da sam izdajnik, niti ja, niti Vlada, borimo se za narod i radimo najbolje sto mozemo za nas narod", istakao je Vucic.

Iako ga na neki nacin razumem, ipak mislim da ovim uopste ne treba da se bavi, to su komentari tipicni za maliciozne nedovoljno obrazovane, koji ce uvek i svakome traziti neku zamerku, a u nedostatku argumenata, sledi ova vec izlizana: ''izdajnici''

Tufnica

pre 10 godina

Mislim da Vucic nije izdajnik,nije radio ni protiv Ustava,ni prtiv zakona,niti je pozivao na drzavni udar.Uspeo je da izdejstvuje najbolje resenje u ovom trenutku za Kosovo,nije priznao nezavisnost KIM-a,poboljsan je dosadasnji polozaj Srba,da li je to los politicar?!

Bane

pre 10 godina

Svaka cast crkvi! Nisam ocekivao ovo od nje. Bitno je da i crkve idu u korak sa vremenom, a ne samo da ostaju pri starim 'dobrim' vrednostima.

ana andjelka

pre 10 godina

Znate onaj vic - kad ciga gleda svoje dete i misli: ama, bre, kad ga ja toliko volim koliko li ga tek voli selo!
Tako i ovo sa Crkvom i Drzavom-- Kad Drzava (i Vucic) daju toliko znacaja Crkvi koliko li tek znacaja oni daju sami sebi!!!!!

kidac

pre 10 godina

Da li nekog stvarno interesuje sta ova grupa lezilebovica ima da kaze?? grupa gandalfa obicnih,daj upristojite se vise,nista korisno me radite,samo crpite pare od poreskih obveznika! oporezivanje crkve i njene imovine!

DOBRNAMERAN I RADOSTAN

pre 10 godina

Radostan sam zbog razumevanja Srpske Pravoslavne Crkve sa vladom Republike Srbije.
Niakada nisam ni sumnjao u zajednicko razumevanje, zao mi je samo sto bi mnogi voleli da dodje do nerazumevanja i podele.

Momenat

pre 10 godina

Mislim da Vucicu mogu sve da prebace ,ali ne i to da je izdajnik.Stavlja glavu tamo gde drugi nece ni nogu.Pa,ako je tako laka njegova pozicija,sto se neko drugi nije prihvatio svega toga?!

Agiorit78

pre 10 godina

Uvek je bilo razuma u Svetom Sinodu, samo su se neke vladike malo previše uznele i izabrale stranku umesto naroda i države. Sada se to očigledno dovodi u red i pametniji prestaju da popuštaju...

Indiskretno

pre 10 godina

Naravno da Vucic nije izdajnik,raditi ono sto je najbolje u interesu drzave nikako ne moze biti izdaja!A crkva treba da ima jedinstven stav,ali nikako ne treba da sa toliko strasti i naklonjenosti nekoj od strana ucestvuje u tome!

Frodova sestra

pre 10 godina

Ovi kostimirani likovi iz SPC zaslužuju svaki komentar koji smo svi ikad izrekli ! Samo molim bez vredjanja Gandalfa, on je arhetip pozitivne i uzvišene osobe !!!

Tezej

pre 10 godina

'90 godina se moglo mnogo vise uraditi za KIM.Ovakvo resenje tada ne bi bilo prihvatljivo.U medjuvremenu,Kosovo je proglasilo nezavisnost i promenile su se mnoge prilike.Vucic nije izdajnik,ovakvo resenje je najbolje moguce u ovom trenutku i prihvaceno je u siroj javnosti.

Grozdan

pre 10 godina

"Odnosi izmedju drzave i crkve su oko Kosova od mitinga na Trgu Republike zategnuti, a Vucic dobro zna da je crkva mocan i uticajan politicki faktor i verovatno trazi neki dogovor kako bi crkva ublazila svoj stav odbijanja briselskog dogovora sto je drzavi trenutno najvaznije", naglasio je Dzordzevic.

Uopste se sa ovim ne slazem. Crkva je narusila svoj autoritet upravo nakon tog sramnog i suludog mitinga. Mada, i pre toga je, negujuci u svojim redovima pedofile i perverznjake, o onim mnogobrojnim otimacima necu ni da govorim.

Zafir88

pre 10 godina

Suludo je misliti da je Vucic otisao na Sabor ne bi li se dodvoravao ili sta slicno, SPC-u, Ako cemo da merimo po anketama i istrazivanjima, pa vecu on podrsku ima kao pojedinac, a pritom i politicas, nego SPC. Iskreno, zbog ovoga zalim, jer iako, priznajem, Vucica podrzavam u svemu sto je dosad uradio, kao vernika me ovo malo pomera. (iako sam vernik koji storgo pravi razliku izmedju vere i crkve kao instutucije)

Bedrih Smetana

pre 10 godina

Mislim da niko ne treba optuzivati Vucica i govoriti mu da je izdajnik.Ako je neko znao da resi bolje ovaj problem,trebalo je to i da ucini.Lako je govoriti kako resenje ne valja,a taj neko stoji sa strane i nije u tome i nista ne radi.

Poljubac

pre 10 godina

Mislim da crkva ne treba sa toliko zuci da komentarise drzavna pitanja.U redu je da se iznese zvanicni stav crkve,ali toliko ostrascenosti u izjavama pojedinih svestenih lica je zaista degutantno.Jasno je da je briselski sporazum jedino adekvatno resenje u ovom trenutku i treba to tako prihvatiti!

Zevs

pre 10 godina

Suludo je misliti da je Vucic otisao na Sabor ne bi li se dodvoravao ili sta slicno, SPC-u, Ako cemo da merimo po anketama i istrazivanjima, pa vecu on podrsku ima kao pojedinac, a pritom i politicas, nego SPC. Iskreno, zbog ovoga zalim, jer iako, priznajem, Vucica podrzavam u svemu sto je dosad uradio, kao vernika me ovo malo pomera. (iako sam vernik koji storgo pravi razliku izmedju vere i crkve kao instutucije)

Omega

pre 10 godina

SPC je najmoćnija, najbogatija i najopasnija organizacija u ovoj državi. Umesto da krene u sprečavanje njenog sve pogubnijeg delovanja, Vučić joj ide na noge i moli za razumevanje. U prevodu: «Neka slobodno rade šta žele, samo mene neka ne prozivaju i ometaju».

Da je ovo ozbiljna država, pod hitno bi se krenulo u zauzdavanje crkve i njenih predstavnika: kažnjavati ih za govor mržnje i za podsticanje na nasilje, uvesti im poreze na prihod i imovinu, ukinuti im finansiranje iz budžeta, veronauku iz škola izmestiti u crkve, ukinuti popove-oficire i zabraniti im mešanje u državne poslove. Sve dok se to ne desi, SPC će i dalje raditi šta hoće, jer je u potpunosti iznad pravnog poretka u ovoj državi: krši sve zakone i za to ne snosi nikave posledice.

hmmm

pre 10 godina

Svi vi, verski analiticari, kao i komentatori, koji isticete da je Srbija sekularna drzava, pri tom apostrofirajuci, da je Vucic isao na Sabor, na nekakav "dogovor", ustvari, dajete na znacaju SPC, koja je pala na najnize grane i svojoj istoriji, sto se tice rejtinga u narodu. (Nikada, cak ni za vreme komunizma, ovako mali procenat naroda, nije podrzavao vrh SPC i nikada njihova realna moc, nije bila ovako mala.) Vrh SPC moze pasti jos nize, od ovog trenutnog stanja u koji je sama upala, a nadajmo se, da se to nece dogoditi. Naravno, da sav taj odnos pravoslavnih vernika, prema vrhu SPC, nema veze sa stanjem duha vernika, ili poljuljanosti u pravoslavlje ...
Sta se dogodilo?
Sabor SPC, vrh crkve je pozvao drzavni vrh (predsednik Nikolic, premijer Dacic, prvi potpredsednik Vucic), da im odrzi predavanje i informise ih, o aktuelnoj geo-politickoj situaciji u zemlji, regionu i svetu, gde je tu Srbija. Izbor je pao na Vucica, III coveka u hirarahiji drzavne vlasti, sa, ipak, najvecom pol. moci.
Ne omalovazavajici Sabor SPC, iz ugla drzave i nas sekularista, to je slicno, kao da je Vucic otisao na sindikalni kongres. Moze, a ne mora!
Sustina nije u "dogovoru", a ako vrh SPC, posle razgovora sa drzavnim vrhom, Vucicem, revidira svoj politicki stav, bice dobro, ali nista ne menja, cak da Sabor i vrh SPC, zauzme jos tvrdji stav.
U jednoj organizovanoj zajednici, mora se znati, "Ko kosi, a ko vodu nosi."! Dva centra pol. moci su nemoguca za opstanak drzave!

Miroslav D.

pre 10 godina

Srbi iz Krajine su odbili plan Z4 pa su se posle pokajali, zato Srbi sa Kosova pamet u glavu, jer Srbija je u nezavidnoj situaciji i niko nam nece dati ono sto da ima pravde zasluzujemo.

nataly

pre 10 godina

Niko nije srecan zbog sporazuma ali on je bio maximum koji smo mogli da dobijemo...greske su pocinjene pre mnogo godina I u ovom trenutku izbora je bilo jako malo...sreca te je u pregovorima ucestvovao Aleksandar Vucic inace sumnjam da bi smo dobili i to.

dojčilo

pre 10 godina

Kao i u svugde, tako i među vladikama ima različitih ljudi. Ono što je bitno kod događanja na mitingu je to da se patrijarh ogradio od stavova pojedinih vladika, i da to [to je na tom mitingu iygovoreno nije stav SPC, a treba razumeti i patrijarha, ne može on ići za svakim vladikom, i paziti da on ne napravi neku radnju kojom najviše štete nanosi samoj SPC.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Konacno je i SPC shvatila da "taman kada bi svi Srbi na Svetu dubili na glavi", Kosovo vise nebi "sacuvali" u Srbiji i da je njihovo "nahuskavanje" srpskih vlasti i gradjana da i dalje "ocuvavaju" Kosovo samo na stetu Srbije i njenih gradjana !
A sta im drugo preostaje nego da "ublaze svoj stav" pre nego sto se "sva ljubav gradjana prema SPC" pretvori u BES izgladnelih "vernika" ?

Optimista

pre 10 godina

Zarad dobrobiti ljudi u Srbiji, najbolje je kada politička i svetovna vlast sarađuje. Drago mi je što je tako, jer sam stvarno bila razočarana ispadima pojedinaca iz redova SPC.