Nedelja, 05.05.2013.

11:08

NS: Najsavremenija analiza mleka

U Novom Sadu će 7. maja početi sa radom savremena laboratorija za analizu kvaliteta mleka. Međutim, i dalje se čeka na Nacionalnu laboratoriju u Batajnici.

Izvor: B92

NS: Najsavremenija analiza mleka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Очистимо државу

pre 10 godina

Коначно! Надам се да више неће бити намештених афера и лечења нечијих комплекса и неостварених амбиција преко леђа јадних произвођача. Сад бар нећемо резултате чекати у недоглед, а млеко бацати у канализацију. А ко је, кад и зашто потрошио новац предвиђен за изградњу лабораторије, морало би се у најскорије време сазнати.

ljuboja

pre 10 godina

Srbija bi izgradnjom nacionalne labaratorije sprečila biznismene u čijem su vlasništvu labaratorijem u kojima se do sada pregledalo mleko, i drugi prehrambeni proizvodi, da manipulišu sa rezultatima ispitivanja.

kresmed

pre 10 godina

Pare od EU za izgradnju nacionalne labaratorije su isčezle. Nije ni čudo to u Srbiji kakva je bila prethodnih godina. Dovoljno je samo spomenuti imena ministara poljoprivrede kao što su Petrović, Dragin, Dulić-Marković pa zaključiti da smo mi dobro i prošli.

BRATAC SACULATAC

pre 10 godina

Od EU još 2003 godine Vlada Srbije dobila dala pare Srbiji za izgradnju nacionalne laboratorija. Nacionalna labaratorija nikada nije proradila, a pare su naravno nestale bez traga. Evo još jednog predmeta kojim bi se mogli pozabaviti nadležni državni organi, jer ko zna koliko je para nestalo i otislo u tudje dzepove, a da problem nije resen ni do danasnjeg dana?

Rus

pre 10 godina

Mislim da je bruka za DS što ta laboratorija nije počela sa radim još pre nekoliko godina dok su bili na vlasti i kad asu dobili novac za to. Strašno, eto kako nas je vodio DS.

вук

pre 10 godina

ЕУ je 2009. године донирала 5 милиона евра за изградњу националне референтне лабораторије, али су као и све остале наменске донације вероватно развучене по нечијим џеповима, и онда као контроле врше у неким приватним лабораторијама којима платиш мало и млеко исправно. Тако је било и са могим другим донацијама ЕУ за време владавине ДС-а . Верујем да нова влада више неће дозволити толике злоупотребе донација, и да ће побољшати надзор над трошењем пара које се дају овде и строго кажњавати било какво ненаменско трошење.

vukašin

pre 10 godina

Tako i treba, a ne da nam u Srbiji Milija Babović i Goran Ješić pregledaju mleko u labaratoriji Milije Babovića i rezultate određuju u zavisnosti da li im odgovara vlada Srbije, ili ne, pa ako je na vlasti DS onda je mleko ispravno, a ako je na vlasti SNS onda je mleko neispravno.

Mirko L. KG

pre 10 godina

(tića, 5. maj 2013 19:52)
Lepo, nema sta. Dobili milione da naprave labaratoriju koja bi ispitivala sta jedemo, a oni pare stavili u dzepove, plus dobili dobre koverte od preprodavaca neispravne hrane u Srbiji, poput piletine bez ikakve deklaracije koji je uvezao jedan od "magova" srpske mesne industrije, ili mesu sumnjivog kvaliteta iz Latinske Amerike, koje preko linije Kosovo - Novi Pazar ulazi u Srbiju, i sada, nikom nista. Zatvor od po jedno 10 godina za sve učesnike u ovoj raboti.

DUNJEVACA

pre 10 godina

Do sada je odavno ta ustanova trebala da radi, ali nekome nije bilo u interesu 12 godina da je napravi a dobijene su bile pare za nju. Srecom Dosla je nova vlast koja je pokrenula to i sada ce i kod nas poceti sa radom.

Srbin 100%

pre 10 godina

Odlican potez,necemo vise cekati analize iz Holandije ili odakle vec,ovo je korak napred ka boljoj kontroli zivotnih namernica

Efi

pre 10 godina

Pa lepo,ds dobila novac za laboratoriju i potrosili, a sns sad opet da pokriva praznine.Trebace nama jos vremena da se oporavimo od ds-a,pa tek onda da krenemo da gradimo dalje.

Rodoljub Đ.

pre 10 godina

Efikasna, brza i pouzdana kontrola kvaliteta mleka je preko potrebna i da bi se zaštitilo zdravlje građana i da bi se sprečilo širenje neistina i panike, kao što smo imali slučaj u vrlo bliskoj prošlosti.

Aleksandar

pre 10 godina

Mi vec imamo savremene laboratorije sirom Srbije, pa i u tom NS. Ali, niko nema blage veze da radi na tim masinama. A tek da vidite administraciju, od koje treba da dobijete rezultate, ubi boze.

višnja

pre 10 godina

Pre nekih mesec dana gospodin Dežer je izjavio da je Srbija dobila i pare, i opremu za izgradnju nacionalne labaratorije, i da su pare isparile, a oprema stoji neraspakovana već nekoliko godina u nekom magacinu u Batajnici. Zbog toga je bio veliki problem novih vlasti da ubede gospodina Dežera da ponovo EU da jedan deo para za izgradnju nacionalne labaratorije.

Spectator

pre 10 godina

Po dosadašnjim iskustvima u vezi rešavanja problema aflatoksičnog mleka ne verujem da će se stanje nešto popraviti radom ove laboratorije, kao ni nacionalne ako se kada izgradi u Batajnici. Ministar Knežević mi je usadio takvo nepoverenje u ispravnost našeg mleka tako da ne verujem ni proizvođačima , ni prerađivačima ni onom Papoviću navodnom zaštitniku potrošača, koji radi, čini mi se, sve drugo osim svoj posao. Domaće mleko smo prestali da pijemo i ko zna kada ćemo ponovo steći poverenje u njegovu ispravnost.

Olgica 011

pre 10 godina

Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede, pre 4 godine, otvorio je laboratoriju za mikrobiološka ispitivanja, koja nikad nije proradila, i mesto da Srbija bezbednost mleka i ostalih životnih namirnica analizira u svojoj Nacionalnoj referentnoj laboratoriji u Zemun polju, koja je pompezno otvorena 2009. godine, uzorci se šalju u Holandiju ili na privatne labaratorije u zemlji, koje su u vlasništvu kontraverznih tajkuna.

mlekadzija

pre 10 godina

Do sada je odavno ta ustanova trebala da radi, ali nekome nije bilo u interesu 12 godina da je napravi a dobijene su bile pare za nju. Srecom Dosla je nova vlast koja je pokrenula to i sada ce i kod nas poceti sa radom.

tića

pre 10 godina

Ako je tačno da je EU još 2003 godine dala pare Srbiji za izgradnju nacionalne laboratorija, a nacionalna labaratorija nikada nije proradila, a pare su naravno isparile, evo još jednog predmeta kojim bi se mogli pozabaviti nadležni državni organi?

nikola

pre 10 godina

ja ne zelim reklame na tv-u "ja pijem mleko"! ja zelim da na ambalazi pise koliko tacno taj mlecni proizvod sadrzi otrova, aflatoksina i slicnih gluposti! meni ne trebaju glupe reklame vec da na energetskoj deklaraciji pise jasan sastav proizvoda! sasvim ke druga stvar ko finansira ove silne reklame! ja cu da izaberem kvalitetnije mleko po sastavu!

santos

pre 10 godina

mene zanima da li ce se vrsiti analize na nivo aflatoksina i koliko to kosta? a onda porucijem proizvodjacima mleka izvolite ako zelite da prodate vase mleko za svaku vrstu mleka, jogurta, cokolandog mleka izvrsite kontrolu na nivo aflatoksina i okacite iznad rafova i zamrzivaca iznad svakog pakovanja. kada to budem video i da se za svaki proizvod rade kontrole na mececnom nivou pocecu da vam kupujem mleko i mlecne proizvode, do tada kupujem u inostranstvu. a posto vas bas briga za zdravlje dece i mene bas briga za vas i ako se ne promenite i budete vise cenili potrosace i one koji vam daju pare, sto se mene tice propadnite!

konstantin

pre 10 godina

dobro je da postoje laboratorije i da ih je vise zarad nas samih i nasih pokoljenja,ja sam u takvoj sredini gde je stocarstvo najvise zastupljeno,a najveci smo proizvodjaci mleka u srbiji po broju stanovnika,drugo u naseljenom mestu mosorin iz kog sam ja inspekcije ne zalaze kada bi znali odakle dolazi i oodakle se vrsi disribucija sve bi pozatvorali,samo otpremanje mleka i skladistenje se vrsi pored deponije,a nadlezn to nevide a i nece,ja sam pozivao sve inspekcije a niko nije ni prstom mrdnuo,nismo nasli nigde razumevanja,mada mozete pogledati nas bunt gradjana na sajtu rtv izvor zaraze nadomak mlekara to je bilo postavljeno u novosadskim razgleddnicama,molio bih redakciju b92 da pogleda taj snimak i da ona ako moze ikako da nam pomogne.a inspekcija na to nereaguje i nezanima ih a mislim da bi dalo vise odjeka kada bi i vi pogledali taj snimak i pozvali nadleznu inspekciju,jer i mleko dolazi i do beograda.

Sinbad

pre 10 godina

Sta ce Nacionalna laboratorijau Batajnici? Vidim beogradski parkovi puni krava koje pasu...
80% mleka se proizvede na famrmama u Vojvodini ,a Nacionalna laboratorija u Batajnici (citaj beogradu). Koja glupost. Vojvodina sada ima svoju laboratoriju sa dovoljnim kapacitetima. Zato nacionalna laboratorija treba da bude smestena negde u Srbiji. U Kraljevu ili Cacku na primer, da se tim ljudima pojeftini i omoguci brza analiza uzoraka. A i treba da se zaposli desetak strucnjaka i u tom delu Srbije!

Jadni potrošač.

pre 10 godina

Po naslovu ove vesti, pomislila sam "Najzad, svaka čast".
Ali kada sam pročitala tekst, promenila sam mišljenje.
"...će korist imati pre svega proizvođači".
Baš tako. Ono za izvoz je sto posto sigurno (neće se vraćati), ostalo je za korišćenje u Srbiji.

Frodo

pre 10 godina

Ja ne sumnjam da će oprema i analize te laboratorije biti najsavremenije. Ali to je pitanje struke, a naš problem je politika.

Ko će biti direktor te laboratorije? Čovek stručan i s m..ima kao lubenice koji će, ako analize pokažu da je mleko zatrovano, to jasno i nedvosmisleno reći, bez obzira na razne "predloge" sa strane, ili će to biti neki partijski idiot i poslušnik, koji će bezuslovno i besramno podržati ministra u laži, da se "ne bi uznemiravala javnost" ili da bi se "zašttili domaći proizvođači", ili koji već god drugi kretenski izgovor političari smisle?

Sudeći po dosadašnjoj praksi, biće sigurno ovo drugo, tako da, što se mene tiče, mogu oni otvoriti i još deset drugih takvih laboratorija, od njih mi potrošači nećemo imati nikakve vajde jer će njihovi rezultati biti nepouzdani i neproverljivi. Ja verujem samo nalazima inostranih laboratorija, domaće su suviše podložne uticaju naših *?!%&/$# političara da im se moglo verovati.

Znam da su u stanju da naprave vrlo korektne analize, ali kod nas je jedno napraviti tačnu analizu, a nešto sasvim drugo objaviti njene rezultate, odnosno istinu. Ako nekom "važnom" istina ne ide u prilog, onda utoliko gore po istinu.

Poldi

pre 10 godina

Uglavnom nije problem postojanjem domace labaratorije vec u nedostatku sitema i stavu nadleznih politicara koji donose zakone i propise. Moglo se je i do sada imati ugovor sa nekom od postojecih labaratorija i sistematski slati uzorke na analizu. Ali sta bi nam to pomoglo ako politicari donesu odluku da prilagode propise realnosti umesto da prilagode realnost propisima. Izgleda nama logika ne ide bas najbolje.

Jadni potrošač.

pre 10 godina

Po naslovu ove vesti, pomislila sam "Najzad, svaka čast".
Ali kada sam pročitala tekst, promenila sam mišljenje.
"...će korist imati pre svega proizvođači".
Baš tako. Ono za izvoz je sto posto sigurno (neće se vraćati), ostalo je za korišćenje u Srbiji.

nikola

pre 10 godina

ja ne zelim reklame na tv-u "ja pijem mleko"! ja zelim da na ambalazi pise koliko tacno taj mlecni proizvod sadrzi otrova, aflatoksina i slicnih gluposti! meni ne trebaju glupe reklame vec da na energetskoj deklaraciji pise jasan sastav proizvoda! sasvim ke druga stvar ko finansira ove silne reklame! ja cu da izaberem kvalitetnije mleko po sastavu!

santos

pre 10 godina

mene zanima da li ce se vrsiti analize na nivo aflatoksina i koliko to kosta? a onda porucijem proizvodjacima mleka izvolite ako zelite da prodate vase mleko za svaku vrstu mleka, jogurta, cokolandog mleka izvrsite kontrolu na nivo aflatoksina i okacite iznad rafova i zamrzivaca iznad svakog pakovanja. kada to budem video i da se za svaki proizvod rade kontrole na mececnom nivou pocecu da vam kupujem mleko i mlecne proizvode, do tada kupujem u inostranstvu. a posto vas bas briga za zdravlje dece i mene bas briga za vas i ako se ne promenite i budete vise cenili potrosace i one koji vam daju pare, sto se mene tice propadnite!

Frodo

pre 10 godina

Ja ne sumnjam da će oprema i analize te laboratorije biti najsavremenije. Ali to je pitanje struke, a naš problem je politika.

Ko će biti direktor te laboratorije? Čovek stručan i s m..ima kao lubenice koji će, ako analize pokažu da je mleko zatrovano, to jasno i nedvosmisleno reći, bez obzira na razne "predloge" sa strane, ili će to biti neki partijski idiot i poslušnik, koji će bezuslovno i besramno podržati ministra u laži, da se "ne bi uznemiravala javnost" ili da bi se "zašttili domaći proizvođači", ili koji već god drugi kretenski izgovor političari smisle?

Sudeći po dosadašnjoj praksi, biće sigurno ovo drugo, tako da, što se mene tiče, mogu oni otvoriti i još deset drugih takvih laboratorija, od njih mi potrošači nećemo imati nikakve vajde jer će njihovi rezultati biti nepouzdani i neproverljivi. Ja verujem samo nalazima inostranih laboratorija, domaće su suviše podložne uticaju naših *?!%&/$# političara da im se moglo verovati.

Znam da su u stanju da naprave vrlo korektne analize, ali kod nas je jedno napraviti tačnu analizu, a nešto sasvim drugo objaviti njene rezultate, odnosno istinu. Ako nekom "važnom" istina ne ide u prilog, onda utoliko gore po istinu.

Poldi

pre 10 godina

Uglavnom nije problem postojanjem domace labaratorije vec u nedostatku sitema i stavu nadleznih politicara koji donose zakone i propise. Moglo se je i do sada imati ugovor sa nekom od postojecih labaratorija i sistematski slati uzorke na analizu. Ali sta bi nam to pomoglo ako politicari donesu odluku da prilagode propise realnosti umesto da prilagode realnost propisima. Izgleda nama logika ne ide bas najbolje.

Sinbad

pre 10 godina

Sta ce Nacionalna laboratorijau Batajnici? Vidim beogradski parkovi puni krava koje pasu...
80% mleka se proizvede na famrmama u Vojvodini ,a Nacionalna laboratorija u Batajnici (citaj beogradu). Koja glupost. Vojvodina sada ima svoju laboratoriju sa dovoljnim kapacitetima. Zato nacionalna laboratorija treba da bude smestena negde u Srbiji. U Kraljevu ili Cacku na primer, da se tim ljudima pojeftini i omoguci brza analiza uzoraka. A i treba da se zaposli desetak strucnjaka i u tom delu Srbije!

konstantin

pre 10 godina

dobro je da postoje laboratorije i da ih je vise zarad nas samih i nasih pokoljenja,ja sam u takvoj sredini gde je stocarstvo najvise zastupljeno,a najveci smo proizvodjaci mleka u srbiji po broju stanovnika,drugo u naseljenom mestu mosorin iz kog sam ja inspekcije ne zalaze kada bi znali odakle dolazi i oodakle se vrsi disribucija sve bi pozatvorali,samo otpremanje mleka i skladistenje se vrsi pored deponije,a nadlezn to nevide a i nece,ja sam pozivao sve inspekcije a niko nije ni prstom mrdnuo,nismo nasli nigde razumevanja,mada mozete pogledati nas bunt gradjana na sajtu rtv izvor zaraze nadomak mlekara to je bilo postavljeno u novosadskim razgleddnicama,molio bih redakciju b92 da pogleda taj snimak i da ona ako moze ikako da nam pomogne.a inspekcija na to nereaguje i nezanima ih a mislim da bi dalo vise odjeka kada bi i vi pogledali taj snimak i pozvali nadleznu inspekciju,jer i mleko dolazi i do beograda.

tića

pre 10 godina

Ako je tačno da je EU još 2003 godine dala pare Srbiji za izgradnju nacionalne laboratorija, a nacionalna labaratorija nikada nije proradila, a pare su naravno isparile, evo još jednog predmeta kojim bi se mogli pozabaviti nadležni državni organi?

Spectator

pre 10 godina

Po dosadašnjim iskustvima u vezi rešavanja problema aflatoksičnog mleka ne verujem da će se stanje nešto popraviti radom ove laboratorije, kao ni nacionalne ako se kada izgradi u Batajnici. Ministar Knežević mi je usadio takvo nepoverenje u ispravnost našeg mleka tako da ne verujem ni proizvođačima , ni prerađivačima ni onom Papoviću navodnom zaštitniku potrošača, koji radi, čini mi se, sve drugo osim svoj posao. Domaće mleko smo prestali da pijemo i ko zna kada ćemo ponovo steći poverenje u njegovu ispravnost.

višnja

pre 10 godina

Pre nekih mesec dana gospodin Dežer je izjavio da je Srbija dobila i pare, i opremu za izgradnju nacionalne labaratorije, i da su pare isparile, a oprema stoji neraspakovana već nekoliko godina u nekom magacinu u Batajnici. Zbog toga je bio veliki problem novih vlasti da ubede gospodina Dežera da ponovo EU da jedan deo para za izgradnju nacionalne labaratorije.

Aleksandar

pre 10 godina

Mi vec imamo savremene laboratorije sirom Srbije, pa i u tom NS. Ali, niko nema blage veze da radi na tim masinama. A tek da vidite administraciju, od koje treba da dobijete rezultate, ubi boze.

Olgica 011

pre 10 godina

Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede, pre 4 godine, otvorio je laboratoriju za mikrobiološka ispitivanja, koja nikad nije proradila, i mesto da Srbija bezbednost mleka i ostalih životnih namirnica analizira u svojoj Nacionalnoj referentnoj laboratoriji u Zemun polju, koja je pompezno otvorena 2009. godine, uzorci se šalju u Holandiju ili na privatne labaratorije u zemlji, koje su u vlasništvu kontraverznih tajkuna.

Mirko L. KG

pre 10 godina

(tića, 5. maj 2013 19:52)
Lepo, nema sta. Dobili milione da naprave labaratoriju koja bi ispitivala sta jedemo, a oni pare stavili u dzepove, plus dobili dobre koverte od preprodavaca neispravne hrane u Srbiji, poput piletine bez ikakve deklaracije koji je uvezao jedan od "magova" srpske mesne industrije, ili mesu sumnjivog kvaliteta iz Latinske Amerike, koje preko linije Kosovo - Novi Pazar ulazi u Srbiju, i sada, nikom nista. Zatvor od po jedno 10 godina za sve učesnike u ovoj raboti.

ljuboja

pre 10 godina

Srbija bi izgradnjom nacionalne labaratorije sprečila biznismene u čijem su vlasništvu labaratorijem u kojima se do sada pregledalo mleko, i drugi prehrambeni proizvodi, da manipulišu sa rezultatima ispitivanja.

mlekadzija

pre 10 godina

Do sada je odavno ta ustanova trebala da radi, ali nekome nije bilo u interesu 12 godina da je napravi a dobijene su bile pare za nju. Srecom Dosla je nova vlast koja je pokrenula to i sada ce i kod nas poceti sa radom.

vukašin

pre 10 godina

Tako i treba, a ne da nam u Srbiji Milija Babović i Goran Ješić pregledaju mleko u labaratoriji Milije Babovića i rezultate određuju u zavisnosti da li im odgovara vlada Srbije, ili ne, pa ako je na vlasti DS onda je mleko ispravno, a ako je na vlasti SNS onda je mleko neispravno.

BRATAC SACULATAC

pre 10 godina

Od EU još 2003 godine Vlada Srbije dobila dala pare Srbiji za izgradnju nacionalne laboratorija. Nacionalna labaratorija nikada nije proradila, a pare su naravno nestale bez traga. Evo još jednog predmeta kojim bi se mogli pozabaviti nadležni državni organi, jer ko zna koliko je para nestalo i otislo u tudje dzepove, a da problem nije resen ni do danasnjeg dana?

Rus

pre 10 godina

Mislim da je bruka za DS što ta laboratorija nije počela sa radim još pre nekoliko godina dok su bili na vlasti i kad asu dobili novac za to. Strašno, eto kako nas je vodio DS.

kresmed

pre 10 godina

Pare od EU za izgradnju nacionalne labaratorije su isčezle. Nije ni čudo to u Srbiji kakva je bila prethodnih godina. Dovoljno je samo spomenuti imena ministara poljoprivrede kao što su Petrović, Dragin, Dulić-Marković pa zaključiti da smo mi dobro i prošli.

Очистимо државу

pre 10 godina

Коначно! Надам се да више неће бити намештених афера и лечења нечијих комплекса и неостварених амбиција преко леђа јадних произвођача. Сад бар нећемо резултате чекати у недоглед, а млеко бацати у канализацију. А ко је, кад и зашто потрошио новац предвиђен за изградњу лабораторије, морало би се у најскорије време сазнати.

Rodoljub Đ.

pre 10 godina

Efikasna, brza i pouzdana kontrola kvaliteta mleka je preko potrebna i da bi se zaštitilo zdravlje građana i da bi se sprečilo širenje neistina i panike, kao što smo imali slučaj u vrlo bliskoj prošlosti.

Srbin 100%

pre 10 godina

Odlican potez,necemo vise cekati analize iz Holandije ili odakle vec,ovo je korak napred ka boljoj kontroli zivotnih namernica

вук

pre 10 godina

ЕУ je 2009. године донирала 5 милиона евра за изградњу националне референтне лабораторије, али су као и све остале наменске донације вероватно развучене по нечијим џеповима, и онда као контроле врше у неким приватним лабораторијама којима платиш мало и млеко исправно. Тако је било и са могим другим донацијама ЕУ за време владавине ДС-а . Верујем да нова влада више неће дозволити толике злоупотребе донација, и да ће побољшати надзор над трошењем пара које се дају овде и строго кажњавати било какво ненаменско трошење.

Efi

pre 10 godina

Pa lepo,ds dobila novac za laboratoriju i potrosili, a sns sad opet da pokriva praznine.Trebace nama jos vremena da se oporavimo od ds-a,pa tek onda da krenemo da gradimo dalje.

DUNJEVACA

pre 10 godina

Do sada je odavno ta ustanova trebala da radi, ali nekome nije bilo u interesu 12 godina da je napravi a dobijene su bile pare za nju. Srecom Dosla je nova vlast koja je pokrenula to i sada ce i kod nas poceti sa radom.

mlekadzija

pre 10 godina

Do sada je odavno ta ustanova trebala da radi, ali nekome nije bilo u interesu 12 godina da je napravi a dobijene su bile pare za nju. Srecom Dosla je nova vlast koja je pokrenula to i sada ce i kod nas poceti sa radom.

Efi

pre 10 godina

Pa lepo,ds dobila novac za laboratoriju i potrosili, a sns sad opet da pokriva praznine.Trebace nama jos vremena da se oporavimo od ds-a,pa tek onda da krenemo da gradimo dalje.

DUNJEVACA

pre 10 godina

Do sada je odavno ta ustanova trebala da radi, ali nekome nije bilo u interesu 12 godina da je napravi a dobijene su bile pare za nju. Srecom Dosla je nova vlast koja je pokrenula to i sada ce i kod nas poceti sa radom.

vukašin

pre 10 godina

Tako i treba, a ne da nam u Srbiji Milija Babović i Goran Ješić pregledaju mleko u labaratoriji Milije Babovića i rezultate određuju u zavisnosti da li im odgovara vlada Srbije, ili ne, pa ako je na vlasti DS onda je mleko ispravno, a ako je na vlasti SNS onda je mleko neispravno.

Jadni potrošač.

pre 10 godina

Po naslovu ove vesti, pomislila sam "Najzad, svaka čast".
Ali kada sam pročitala tekst, promenila sam mišljenje.
"...će korist imati pre svega proizvođači".
Baš tako. Ono za izvoz je sto posto sigurno (neće se vraćati), ostalo je za korišćenje u Srbiji.

Srbin 100%

pre 10 godina

Odlican potez,necemo vise cekati analize iz Holandije ili odakle vec,ovo je korak napred ka boljoj kontroli zivotnih namernica

Rus

pre 10 godina

Mislim da je bruka za DS što ta laboratorija nije počela sa radim još pre nekoliko godina dok su bili na vlasti i kad asu dobili novac za to. Strašno, eto kako nas je vodio DS.

kresmed

pre 10 godina

Pare od EU za izgradnju nacionalne labaratorije su isčezle. Nije ni čudo to u Srbiji kakva je bila prethodnih godina. Dovoljno je samo spomenuti imena ministara poljoprivrede kao što su Petrović, Dragin, Dulić-Marković pa zaključiti da smo mi dobro i prošli.

Sinbad

pre 10 godina

Sta ce Nacionalna laboratorijau Batajnici? Vidim beogradski parkovi puni krava koje pasu...
80% mleka se proizvede na famrmama u Vojvodini ,a Nacionalna laboratorija u Batajnici (citaj beogradu). Koja glupost. Vojvodina sada ima svoju laboratoriju sa dovoljnim kapacitetima. Zato nacionalna laboratorija treba da bude smestena negde u Srbiji. U Kraljevu ili Cacku na primer, da se tim ljudima pojeftini i omoguci brza analiza uzoraka. A i treba da se zaposli desetak strucnjaka i u tom delu Srbije!

Spectator

pre 10 godina

Po dosadašnjim iskustvima u vezi rešavanja problema aflatoksičnog mleka ne verujem da će se stanje nešto popraviti radom ove laboratorije, kao ni nacionalne ako se kada izgradi u Batajnici. Ministar Knežević mi je usadio takvo nepoverenje u ispravnost našeg mleka tako da ne verujem ni proizvođačima , ni prerađivačima ni onom Papoviću navodnom zaštitniku potrošača, koji radi, čini mi se, sve drugo osim svoj posao. Domaće mleko smo prestali da pijemo i ko zna kada ćemo ponovo steći poverenje u njegovu ispravnost.

Olgica 011

pre 10 godina

Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede, pre 4 godine, otvorio je laboratoriju za mikrobiološka ispitivanja, koja nikad nije proradila, i mesto da Srbija bezbednost mleka i ostalih životnih namirnica analizira u svojoj Nacionalnoj referentnoj laboratoriji u Zemun polju, koja je pompezno otvorena 2009. godine, uzorci se šalju u Holandiju ili na privatne labaratorije u zemlji, koje su u vlasništvu kontraverznih tajkuna.

вук

pre 10 godina

ЕУ je 2009. године донирала 5 милиона евра за изградњу националне референтне лабораторије, али су као и све остале наменске донације вероватно развучене по нечијим џеповима, и онда као контроле врше у неким приватним лабораторијама којима платиш мало и млеко исправно. Тако је било и са могим другим донацијама ЕУ за време владавине ДС-а . Верујем да нова влада више неће дозволити толике злоупотребе донација, и да ће побољшати надзор над трошењем пара које се дају овде и строго кажњавати било какво ненаменско трошење.

Frodo

pre 10 godina

Ja ne sumnjam da će oprema i analize te laboratorije biti najsavremenije. Ali to je pitanje struke, a naš problem je politika.

Ko će biti direktor te laboratorije? Čovek stručan i s m..ima kao lubenice koji će, ako analize pokažu da je mleko zatrovano, to jasno i nedvosmisleno reći, bez obzira na razne "predloge" sa strane, ili će to biti neki partijski idiot i poslušnik, koji će bezuslovno i besramno podržati ministra u laži, da se "ne bi uznemiravala javnost" ili da bi se "zašttili domaći proizvođači", ili koji već god drugi kretenski izgovor političari smisle?

Sudeći po dosadašnjoj praksi, biće sigurno ovo drugo, tako da, što se mene tiče, mogu oni otvoriti i još deset drugih takvih laboratorija, od njih mi potrošači nećemo imati nikakve vajde jer će njihovi rezultati biti nepouzdani i neproverljivi. Ja verujem samo nalazima inostranih laboratorija, domaće su suviše podložne uticaju naših *?!%&/$# političara da im se moglo verovati.

Znam da su u stanju da naprave vrlo korektne analize, ali kod nas je jedno napraviti tačnu analizu, a nešto sasvim drugo objaviti njene rezultate, odnosno istinu. Ako nekom "važnom" istina ne ide u prilog, onda utoliko gore po istinu.

višnja

pre 10 godina

Pre nekih mesec dana gospodin Dežer je izjavio da je Srbija dobila i pare, i opremu za izgradnju nacionalne labaratorije, i da su pare isparile, a oprema stoji neraspakovana već nekoliko godina u nekom magacinu u Batajnici. Zbog toga je bio veliki problem novih vlasti da ubede gospodina Dežera da ponovo EU da jedan deo para za izgradnju nacionalne labaratorije.

ljuboja

pre 10 godina

Srbija bi izgradnjom nacionalne labaratorije sprečila biznismene u čijem su vlasništvu labaratorijem u kojima se do sada pregledalo mleko, i drugi prehrambeni proizvodi, da manipulišu sa rezultatima ispitivanja.

Poldi

pre 10 godina

Uglavnom nije problem postojanjem domace labaratorije vec u nedostatku sitema i stavu nadleznih politicara koji donose zakone i propise. Moglo se je i do sada imati ugovor sa nekom od postojecih labaratorija i sistematski slati uzorke na analizu. Ali sta bi nam to pomoglo ako politicari donesu odluku da prilagode propise realnosti umesto da prilagode realnost propisima. Izgleda nama logika ne ide bas najbolje.

tića

pre 10 godina

Ako je tačno da je EU još 2003 godine dala pare Srbiji za izgradnju nacionalne laboratorija, a nacionalna labaratorija nikada nije proradila, a pare su naravno isparile, evo još jednog predmeta kojim bi se mogli pozabaviti nadležni državni organi?

Mirko L. KG

pre 10 godina

(tića, 5. maj 2013 19:52)
Lepo, nema sta. Dobili milione da naprave labaratoriju koja bi ispitivala sta jedemo, a oni pare stavili u dzepove, plus dobili dobre koverte od preprodavaca neispravne hrane u Srbiji, poput piletine bez ikakve deklaracije koji je uvezao jedan od "magova" srpske mesne industrije, ili mesu sumnjivog kvaliteta iz Latinske Amerike, koje preko linije Kosovo - Novi Pazar ulazi u Srbiju, i sada, nikom nista. Zatvor od po jedno 10 godina za sve učesnike u ovoj raboti.

Очистимо државу

pre 10 godina

Коначно! Надам се да више неће бити намештених афера и лечења нечијих комплекса и неостварених амбиција преко леђа јадних произвођача. Сад бар нећемо резултате чекати у недоглед, а млеко бацати у канализацију. А ко је, кад и зашто потрошио новац предвиђен за изградњу лабораторије, морало би се у најскорије време сазнати.

konstantin

pre 10 godina

dobro je da postoje laboratorije i da ih je vise zarad nas samih i nasih pokoljenja,ja sam u takvoj sredini gde je stocarstvo najvise zastupljeno,a najveci smo proizvodjaci mleka u srbiji po broju stanovnika,drugo u naseljenom mestu mosorin iz kog sam ja inspekcije ne zalaze kada bi znali odakle dolazi i oodakle se vrsi disribucija sve bi pozatvorali,samo otpremanje mleka i skladistenje se vrsi pored deponije,a nadlezn to nevide a i nece,ja sam pozivao sve inspekcije a niko nije ni prstom mrdnuo,nismo nasli nigde razumevanja,mada mozete pogledati nas bunt gradjana na sajtu rtv izvor zaraze nadomak mlekara to je bilo postavljeno u novosadskim razgleddnicama,molio bih redakciju b92 da pogleda taj snimak i da ona ako moze ikako da nam pomogne.a inspekcija na to nereaguje i nezanima ih a mislim da bi dalo vise odjeka kada bi i vi pogledali taj snimak i pozvali nadleznu inspekciju,jer i mleko dolazi i do beograda.

santos

pre 10 godina

mene zanima da li ce se vrsiti analize na nivo aflatoksina i koliko to kosta? a onda porucijem proizvodjacima mleka izvolite ako zelite da prodate vase mleko za svaku vrstu mleka, jogurta, cokolandog mleka izvrsite kontrolu na nivo aflatoksina i okacite iznad rafova i zamrzivaca iznad svakog pakovanja. kada to budem video i da se za svaki proizvod rade kontrole na mececnom nivou pocecu da vam kupujem mleko i mlecne proizvode, do tada kupujem u inostranstvu. a posto vas bas briga za zdravlje dece i mene bas briga za vas i ako se ne promenite i budete vise cenili potrosace i one koji vam daju pare, sto se mene tice propadnite!

nikola

pre 10 godina

ja ne zelim reklame na tv-u "ja pijem mleko"! ja zelim da na ambalazi pise koliko tacno taj mlecni proizvod sadrzi otrova, aflatoksina i slicnih gluposti! meni ne trebaju glupe reklame vec da na energetskoj deklaraciji pise jasan sastav proizvoda! sasvim ke druga stvar ko finansira ove silne reklame! ja cu da izaberem kvalitetnije mleko po sastavu!

Aleksandar

pre 10 godina

Mi vec imamo savremene laboratorije sirom Srbije, pa i u tom NS. Ali, niko nema blage veze da radi na tim masinama. A tek da vidite administraciju, od koje treba da dobijete rezultate, ubi boze.

Rodoljub Đ.

pre 10 godina

Efikasna, brza i pouzdana kontrola kvaliteta mleka je preko potrebna i da bi se zaštitilo zdravlje građana i da bi se sprečilo širenje neistina i panike, kao što smo imali slučaj u vrlo bliskoj prošlosti.

BRATAC SACULATAC

pre 10 godina

Od EU još 2003 godine Vlada Srbije dobila dala pare Srbiji za izgradnju nacionalne laboratorija. Nacionalna labaratorija nikada nije proradila, a pare su naravno nestale bez traga. Evo još jednog predmeta kojim bi se mogli pozabaviti nadležni državni organi, jer ko zna koliko je para nestalo i otislo u tudje dzepove, a da problem nije resen ni do danasnjeg dana?