Utorak, 30.04.2013.

21:57

NS: Đaci snimali kako im tuku druga

Dok su se trojica učenika tukla ispred OŠ Dositej Obradović u Novom Sadu, drugovi iz škole su ih snimali s namerom da snimak postave na internet, piše Blic.

Izvor: Blic

NS: Ðaci snimali kako im tuku druga IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Uvedite Kazne za Roditelje

pre 10 godina

Ti monstrumi koji su snimali i zabavljali se dok je decak bio prebijan bi trebalo da snose kaznu, ali ne samo oni -- nego i roditelji. Ako zelimo da se Srbija izvuce iz mraka u kome se trenutno nalazi, onda moramo shvatiti da je SVAKA osoba koja je u blizini i svedok jednako umesana i odgovorna -- svedoci, skolski drugovi, nastavnici, i roditelji koji nisu vaspitali svoju decu i naucili ih civilizovanom ponasanju.

U Finskoj upravo zato nema ovakvih uzasnih primera gde deca maltretriraju drugu decu ili zivotinjice jer je zauzet zvanican stav da je svako odgovoran. Trebalo bi da sledimo taj primer, da u skolama organizujemo obuku kroz filmove i razgovore kako treba postupati u odredjenoj situaciji. To bi nam svakako donelo status razvijene zemlje i postovanje u svetu kada bismo putem sistematskog obrazovanja uspeli da iskoristimo nasilno ponasanje dece prema drugim zivim bicima. A ako neko nije u stanju da nauci, vaspita, i kontrolise svoje dete, onda treba da snosi novcanu kaznu koja ce ga onda naterati da razmisli pre nego sto posalje divljaka u skolu ili na ulicu.

tanjiric

pre 10 godina

Moram odgovoriti na komentare...svi smo se nekad tukli...
Jesmo,bilo je uvek klinacke tuce,ali zato kad kuci roditelji saznaju sta si uradio,presvuku te od batina da se pusis,pa sledeci put razmislis da li ces da se pobijes.Danas roditelji opravdavaju i podsticu takvo ponasanje i tu je najveca greska.Roditelji i nastavnici u skoli vise nemaju autoritet nad decom i to je veliki problem za sve.

moksha

pre 10 godina

Da li danas ima vise tuca u skolskim dvoristima ili ih je bilo vise pre trideset godina?Verovatno je da su tuce danas brutalnije nego sto je to bilo tokom osamdesetih.Zahvaljujuci medijima danas znamo ko se potukao u Kragujevcu,Novom Sadu...Pored ostrije kaznene politike,recimo jedna od mera bi mogla da bude izbacivanje iz skole i zabrana upisa u krugu od 10 kilometara i obavezno javljanje pedagogu,novcana kazna za roditelje,najideanija mera bi bila uvodenje Transcendentalne Meditacije u skolski sistem.

lana

pre 10 godina

u mojoj srednjoj su se vise djevojke tukle nego muskarci. mene je jedna maltretirala, ljuuuubomorna. moji su joj objasnili neke stvari, tako da se prebacila posle u drugu skolu.

nnidza

pre 10 godina

90ih su ovakve probleme rešavali efikasno nastavnici dok su imali prava da vaspitavaju decu. dva-tri žestoka šamara sa obe strane, bes se poveća, pa još jedan i rešen problem. Ne treba psiholog. Danas radim u školi i shvatam dokle su nas zakoni doveli. Škola bez nasilja, mirno rešavanje konflikata,... To važi za dobru i po malo nestašnu decu. Za bitange-batine.

Vesna

pre 10 godina

Procesuirati balave siledzije i najstroze ih kazniti!
U protivnom, nestace i ovog naroda i drzave.
(Jovan, 1. maj 2013 00:17)

Dodala bih i primerna kazna roditeljima koji toj deci nisu objasnili temelje civilizovanog zivota! Kazna i improvizovanim reziserima!

Srdjan Bg

pre 10 godina

Ovi klinci su zlatni,mi smo se tukli bokserima,lancima stanglama i ostalim rekvizitima,period od 80-90 god.ko je ziveo u blokovima zna o cemu pricam..

Putnik P

pre 10 godina

Uvek je bilo tuca medju decom i bice ih. To je deo odrastanja. I uvek je bilo tuca vise na jednog, a to je obicno odraz tih decaka iz grupe koji biju samo jednog. Prirodno je da se deca ponekad pobiju, to je odrastanje, bitno je se vaspitavaju da izbegavaju tucu, a da se tuku samo u samoodbrani. Pogresan pristup roditelja je ono 'nemoj da se bijes kazi uciteljici'. U trenutku kada je dete napadnuto fizicki (naglasavam fizicki, a ne verbalno) bitno je da odgovori istom merom da bi se odbranilo i sprecilo buduce napade.
Slazem se sa komentarima koje sam ovde video da su deo problema televizija i Internet - spotovi i filmovi sa nasiljem, filmovi, reality shows kao Veliki Brat, Farma i slicni - koji bukvalno promovisu nasilje, foliranje i razne druge sustiski stetne oblike ponasanja.
Prosto pogledajte televizijcke programe i videcete da su takve scene (pogotovo nasilja) veoma zastupljene i to veoma utice na odrasle ljude, a jos vise na decu. Stetan ticaj je mnogo veci, nego sto se cini na prvi pogled.
Resenje je, iako deluje utopisticki, da se posteptno vise prikazuju emisije, serije, filmovi i slicno sa dobrim porukama, sistemom vrednosti, a da se pritom ismejavaju losi oblici ponasanja (meta ad budu ti koji se tako ponasaju i sa istvoremeno razotrkivaju). Humor je sjajna stvar koja moze MNOGO da pomogne...

Neko spolja

pre 10 godina

@Mrkva - uzeli ste mi reč iz usta - ja sam bio često bijen, ponos mi nije dao da izbegnem, ali nikad, baš nikad nisam završio sa povredama glave zbog kojih bi morali da me vode kod doktora. Tačno se znalo kada sam poražen i najveći siledžije nikad nisu mlatili nekoga ko je bespomoćno ležao na podu.

Stevan

pre 10 godina

I klinci gledaju vesti i dobro vide da kod nas nije problem prebiti nekoga ili baciti nekoga u komu. Verujem da nema klinca koji nije cuo da je drzava dala milion dolara za slobodu kabadahije Miladina Koavacevica. Siguran sam da su mnogi culi za "herojsko" delo Urosa Misica pa njegovo zatvaranje pa njegovo pustanje iz zatvora pre vremena. Mi matori moramo o tome da mislimo a ne samo o tome kako cemo prikupiti glasace za sledece izbore. Pregledati snimak i kazniti svako dete koje je bilo ucesnik te tuce. Objasniti ovim klipanima koji su snimali d aje jedan mogao da otrci do nekog starijeg da spreci tu tucu dok ovaj jedan dokumentuje to. Na taj nacin bi sigurno pomogli, ovako i oni treba da budu kaznjeni.

mistral

pre 10 godina

Šta će od ove dece biti ako se ovako nastavi. Velika je demokratija u školama nastavnik ne sme da kažnjava jer roditelji trče i još nastavnik bude kriv

Mrkva

pre 10 godina

Ma, tukli smo se svi ponekad u osnovnoj školi i svi ostali bi stajali u krugu i gledali, navijali. Nekad istučeš, nekad popiješ batina, tako je bilo uvek. Sada se svi zgražavaju što je neko snimao, pa snimalo bi se i tada da je bilo sa čim da se snima već je najobičnija VHS kamera od 10 kila koštala 1000 DEM.

Nisam za nasilje, ali tuče su kad si klinac sastavni deo života. Barem se u moje vreme znalo šta je "ferka", tuča bez alatljika, golim rukama, pa ko je jači neka pobedi. Naravno, niko nije bio toliko lud da nekoga obori na zemlju i šutira ga, znala se granica.

Treba da shvatite da sama tuča nije problem, problem je što se deca ne obrazuju na pravi način, nema sportskog duha, nema fer pleja i da tuča bude poštena, pa onaj ko je normalan i ko se potuče zna gde je granica i kada je dosta i ne ide da nekog iskasapi ili obogalji. Znači, kakvo društvo, takve i tuče.

Mi tamo kad ono medjutim

pre 10 godina

Uvek bilo i bice, tako su jednog iz mog odelenja njih trojica , plus neke paljevine iz okolnog cafe kluba sacekali i stavili u gips. A sto se tice gledanja, tad nije bilo interneta pa jednu tucu izmedju drugara i jednog mangupa iz kraja gledala je prakticno cela skola okruzivsi ucesnike...tih veselih devedesetih. Sad bar sa snimcima ima dokaza, ali vaspitanje je i dalje glavni faktor ovakvih incidenata.

porodične vrednosti

pre 10 godina

Naravno da roditelji delikvenata nisu odreagovali. Da su se malo više posvetili svojoj deci, do ovoga ne bi ni došlo. Ipak, zapanjena sam odgovorom roditelja da ne smatraju da su njihova deca učinila ništa loše. Ništa loše???!!! A šta bi oni smatrali za loše? Da su ubili dečaka? Kod psihijatra i roditelji i deca. A za psihologe nema posla, čekaju na birou sa sve diplomama.

Lusy

pre 10 godina

Pa sta, i mi smo se tukli u tim godinama ali nismo odmah isli da se zalimo roditeljima. Danas se od svega pravi skandal. Jaka stvar, pogurali se petlici pa pravo na naslovnu.

Mama

pre 10 godina

Cuveni izgovor nasilnika "Bili isprovocirani". Decake batinase i njihove roditelje zajedno na obaviznu psihijatrijsku treapiju jedno par godina.

iii

pre 10 godina

a vi nikad niste gledali tucu u skolskom kad ste bili klinci? Mi doduse nismo imali mobilne da to slikamo, ali da smo gledali, a bogme i navijali, jesmo... obicno je cela skola znala kad je zakazana ferka i onda bi se svi skupili u malom skolskom dvoristu jer su tu bile manje sanse da naidje neko od profesora...

Vladimirr

pre 10 godina

Necu nista da poucavam ili slicno, ali i ja sam par puta popio batine, a i potukao se jedan na jeadn, nekad izgubio, nekad pobedio..Ipak je i to deo odrastanja, ako ga nisu bas unakazili....

Aleksa

pre 10 godina

Problem je u tome sto deca vide nasilje kao sredstvo koje ih moze uciniti "zvezdama" jer snimak tuce mogu da postave na youtube i da ih svi vide. To je nacin da izadju iz anonimnosti, da se prica o njima, da postanu neko, jer na drugi nacin to ne bi mogli.
Naravno, deca su videla da tako mogu doci do "popularnosti", sto znaci da bi neka vrsta "zabrane promovisanja nasilja kao vrednosti" dala neke rezultate. A to na internetu izgleda nije moguce. Tako da mozemo ocekivati jos surovije postavke.

Putnik Nenamernik

pre 10 godina

Otprilike pre 30 godina, davno pre 90-ih, ratova, sankcija itd, ispred hotela Srbija na Konjarniku, stradao je decak koga su vrsnjaci tukli do smrti. A u to vreme smo se svu hvalili strancima kako je Juga najbezbednija zemlja na svetu, sa najboljom omladinom na svetu, koja pohadja najbolje skole na svetu, a lece ih najbolji doktori na svetu ... Skloni smo da sve probleme u drustvu svodimo na crno-belu sliku i da za sve nevolje krivimo nesrecne 90te. A niko da pogleda malo izvan granica Srbije i da primeti da je klinacko nasilje GLOBALNI problem. Potrazite na internetu pojam "happy slapping", obrazujte se malo, i pogledajte sta druge zemlje cine da takve pojave sprece ili ublaze. Nije Srbija crna rupa na ovoj planeti, vec sasvim prosecna zemlja. Daleko razvijenije zemlje imaju te iste probleme, ali i neka resenja. Ministri pravde, unutrasnjih poslova i prosvete, direktori skola, prosvetni inspektori, nastavnici, psiholozi, pedagozi - angazujte se malo, procitajte o tome i pocnite da RADITE NESTO, zato ste i placeni!

Shkobo

pre 10 godina

'dogovorili su se da tucu nastave ispred skole' Stvarno dobro zvuci - dogovorio se sa nih dvojicom da nastave da ga biju! Moze li korektnija zvanicna izjava?

Mile

pre 10 godina

Neadekvatno reagovanje države i institucija u slučaju dečaka Alekse iz Niša koji je pre dve godine izvršio samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja u školi,vraća nam se kao bumerang i po svemu sudeći će nam se tek vraćati jer pouke na ovom tragičnom slučaju niko nije želeo da izvuče.Samo da podsetim da su nasilnici koji su mesecima maltretirali ovog dečaka osuđeni nekakvim pojačanim nadzorom od 6 meseci i opomenama suda,što su da paradoks bude veći i bile skoro maksimalne kazne jer nasilnici nisu imali više od 15 godina.Poruka je bila jasna bar potencijalnim siledžijama,tako da ne čudi ovakvo ponašanje dece od kojih je nekima to bio i pokušaj sticanja popularnosti.Da ne govorimo o prikrivanju propusta škole i tadašnje direktorke,čega izgleda u ovom slučaju nije bilo.

tanjiric

pre 10 godina

Deca-kazna drustveno koristan rad,a roditelji debelu novcanu kaznu,uz malo kazne i discipline i za decu i odrasle moze se dosta resiti.

neverovatno

pre 10 godina

"Kako za 021 tvrdi otac povređenog osnovca, Rajko Trivundža, njegovo dete je dobilo batine zato što je odreagovalo na ponašanje druge dvojice dečaka koja su uznemiravala ostale u razredu.

"Maltretiranje ostale dece traje već jako dugo, a nakon reakcije mog sina da to više ne rade, oni su ga sačekali posle časa i prebili. Dete je kući došlo otečeno, imalo je jako mnogo udaraca po glavi i telu. Oborili su ga na zemlju i bukvalno pretukli. Obavestili smo o svemu policiju i gonićemo ih krivično", kaže Trivundža.

On kaže da je lično zvao roditelje dečaka koji su istukli njegovog sina ali da oni ne smatraju da su njihova deca učinila nešto jako loše, štaviše, tvrde da su ustvari bili isprovocirani..."

http://www.021.rs/Novi-Sad/Hronika/Istukli-druga-iz-razreda-snimak-vec-kruzi-skolom.html

Realni

pre 10 godina

Ovakve pojave su nažalost realnost i biće ih sve više dok kod se ne uvede cenzura u filmovima i muzici koja promoviše nasilje pod izgovorom umetničke slobode. Svi se zalažu za slobodu bez granica a onda se čude kad siluju neku devojčicu ili masakriraju neku životinju. Čoveku kao i deci treba kontrola ne samo preko cenzure nego i preko moralai zakona koji će regulisati tu oblast

Lalegator

pre 10 godina

jao detelinaro moja, zar se opet vracas u '90??? a doticni direktor mi je bio nastavnik bilogije.
(Gogi, 30. april 2013 22:30)

Ako si '90-ih cou za tucu klinaca koja se snima mobilnim telefonom i jos se uploaduje na internet,svaka ti dala.

zgrožen senzacionalizmom

pre 10 godina

(cit.)Umesto da tuču spreče, đaci su je snimali kako bi snimak postavili na internet.
Novinari, ako već pišete o nečemu(maloletničko nasilje i sl., a posebno dešavanja u vezi sa školovanjem)PROUČITE ZAKONE, PRAVILNIKE, PROCEDURE pa tek onda napišite tekst! Deca treba da obaveste dežurnog nastavnika U ŠKOLI, a za prostor van škole...možda MUP i njihove stručnjake za maloletničku delikvenciju?

Veljko

pre 10 godina

Pa i dok nije bilo interneta i kamera đaci bi gledali tuču, razdvajanja je bilo samo u nekim slučajevima, kad se bas dobri drugovi potuku, pa ih treći drug razdvoji.

Veljko

pre 10 godina

Pa i dok nije bilo interneta i kamera đaci bi gledali tuču, razdvajanja je bilo samo u nekim slučajevima, kad se bas dobri drugovi potuku, pa ih treći drug razdvoji.

neverovatno

pre 10 godina

"Kako za 021 tvrdi otac povređenog osnovca, Rajko Trivundža, njegovo dete je dobilo batine zato što je odreagovalo na ponašanje druge dvojice dečaka koja su uznemiravala ostale u razredu.

"Maltretiranje ostale dece traje već jako dugo, a nakon reakcije mog sina da to više ne rade, oni su ga sačekali posle časa i prebili. Dete je kući došlo otečeno, imalo je jako mnogo udaraca po glavi i telu. Oborili su ga na zemlju i bukvalno pretukli. Obavestili smo o svemu policiju i gonićemo ih krivično", kaže Trivundža.

On kaže da je lično zvao roditelje dečaka koji su istukli njegovog sina ali da oni ne smatraju da su njihova deca učinila nešto jako loše, štaviše, tvrde da su ustvari bili isprovocirani..."

http://www.021.rs/Novi-Sad/Hronika/Istukli-druga-iz-razreda-snimak-vec-kruzi-skolom.html

zgrožen senzacionalizmom

pre 10 godina

(cit.)Umesto da tuču spreče, đaci su je snimali kako bi snimak postavili na internet.
Novinari, ako već pišete o nečemu(maloletničko nasilje i sl., a posebno dešavanja u vezi sa školovanjem)PROUČITE ZAKONE, PRAVILNIKE, PROCEDURE pa tek onda napišite tekst! Deca treba da obaveste dežurnog nastavnika U ŠKOLI, a za prostor van škole...možda MUP i njihove stručnjake za maloletničku delikvenciju?

Lalegator

pre 10 godina

jao detelinaro moja, zar se opet vracas u '90??? a doticni direktor mi je bio nastavnik bilogije.
(Gogi, 30. april 2013 22:30)

Ako si '90-ih cou za tucu klinaca koja se snima mobilnim telefonom i jos se uploaduje na internet,svaka ti dala.

Mama

pre 10 godina

Cuveni izgovor nasilnika "Bili isprovocirani". Decake batinase i njihove roditelje zajedno na obaviznu psihijatrijsku treapiju jedno par godina.

Shkobo

pre 10 godina

'dogovorili su se da tucu nastave ispred skole' Stvarno dobro zvuci - dogovorio se sa nih dvojicom da nastave da ga biju! Moze li korektnija zvanicna izjava?

Realni

pre 10 godina

Ovakve pojave su nažalost realnost i biće ih sve više dok kod se ne uvede cenzura u filmovima i muzici koja promoviše nasilje pod izgovorom umetničke slobode. Svi se zalažu za slobodu bez granica a onda se čude kad siluju neku devojčicu ili masakriraju neku životinju. Čoveku kao i deci treba kontrola ne samo preko cenzure nego i preko moralai zakona koji će regulisati tu oblast

Putnik Nenamernik

pre 10 godina

Otprilike pre 30 godina, davno pre 90-ih, ratova, sankcija itd, ispred hotela Srbija na Konjarniku, stradao je decak koga su vrsnjaci tukli do smrti. A u to vreme smo se svu hvalili strancima kako je Juga najbezbednija zemlja na svetu, sa najboljom omladinom na svetu, koja pohadja najbolje skole na svetu, a lece ih najbolji doktori na svetu ... Skloni smo da sve probleme u drustvu svodimo na crno-belu sliku i da za sve nevolje krivimo nesrecne 90te. A niko da pogleda malo izvan granica Srbije i da primeti da je klinacko nasilje GLOBALNI problem. Potrazite na internetu pojam "happy slapping", obrazujte se malo, i pogledajte sta druge zemlje cine da takve pojave sprece ili ublaze. Nije Srbija crna rupa na ovoj planeti, vec sasvim prosecna zemlja. Daleko razvijenije zemlje imaju te iste probleme, ali i neka resenja. Ministri pravde, unutrasnjih poslova i prosvete, direktori skola, prosvetni inspektori, nastavnici, psiholozi, pedagozi - angazujte se malo, procitajte o tome i pocnite da RADITE NESTO, zato ste i placeni!

Mrkva

pre 10 godina

Ma, tukli smo se svi ponekad u osnovnoj školi i svi ostali bi stajali u krugu i gledali, navijali. Nekad istučeš, nekad popiješ batina, tako je bilo uvek. Sada se svi zgražavaju što je neko snimao, pa snimalo bi se i tada da je bilo sa čim da se snima već je najobičnija VHS kamera od 10 kila koštala 1000 DEM.

Nisam za nasilje, ali tuče su kad si klinac sastavni deo života. Barem se u moje vreme znalo šta je "ferka", tuča bez alatljika, golim rukama, pa ko je jači neka pobedi. Naravno, niko nije bio toliko lud da nekoga obori na zemlju i šutira ga, znala se granica.

Treba da shvatite da sama tuča nije problem, problem je što se deca ne obrazuju na pravi način, nema sportskog duha, nema fer pleja i da tuča bude poštena, pa onaj ko je normalan i ko se potuče zna gde je granica i kada je dosta i ne ide da nekog iskasapi ili obogalji. Znači, kakvo društvo, takve i tuče.

Stevan

pre 10 godina

I klinci gledaju vesti i dobro vide da kod nas nije problem prebiti nekoga ili baciti nekoga u komu. Verujem da nema klinca koji nije cuo da je drzava dala milion dolara za slobodu kabadahije Miladina Koavacevica. Siguran sam da su mnogi culi za "herojsko" delo Urosa Misica pa njegovo zatvaranje pa njegovo pustanje iz zatvora pre vremena. Mi matori moramo o tome da mislimo a ne samo o tome kako cemo prikupiti glasace za sledece izbore. Pregledati snimak i kazniti svako dete koje je bilo ucesnik te tuce. Objasniti ovim klipanima koji su snimali d aje jedan mogao da otrci do nekog starijeg da spreci tu tucu dok ovaj jedan dokumentuje to. Na taj nacin bi sigurno pomogli, ovako i oni treba da budu kaznjeni.

tanjiric

pre 10 godina

Deca-kazna drustveno koristan rad,a roditelji debelu novcanu kaznu,uz malo kazne i discipline i za decu i odrasle moze se dosta resiti.

porodične vrednosti

pre 10 godina

Naravno da roditelji delikvenata nisu odreagovali. Da su se malo više posvetili svojoj deci, do ovoga ne bi ni došlo. Ipak, zapanjena sam odgovorom roditelja da ne smatraju da su njihova deca učinila ništa loše. Ništa loše???!!! A šta bi oni smatrali za loše? Da su ubili dečaka? Kod psihijatra i roditelji i deca. A za psihologe nema posla, čekaju na birou sa sve diplomama.

Mile

pre 10 godina

Neadekvatno reagovanje države i institucija u slučaju dečaka Alekse iz Niša koji je pre dve godine izvršio samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja u školi,vraća nam se kao bumerang i po svemu sudeći će nam se tek vraćati jer pouke na ovom tragičnom slučaju niko nije želeo da izvuče.Samo da podsetim da su nasilnici koji su mesecima maltretirali ovog dečaka osuđeni nekakvim pojačanim nadzorom od 6 meseci i opomenama suda,što su da paradoks bude veći i bile skoro maksimalne kazne jer nasilnici nisu imali više od 15 godina.Poruka je bila jasna bar potencijalnim siledžijama,tako da ne čudi ovakvo ponašanje dece od kojih je nekima to bio i pokušaj sticanja popularnosti.Da ne govorimo o prikrivanju propusta škole i tadašnje direktorke,čega izgleda u ovom slučaju nije bilo.

Mi tamo kad ono medjutim

pre 10 godina

Uvek bilo i bice, tako su jednog iz mog odelenja njih trojica , plus neke paljevine iz okolnog cafe kluba sacekali i stavili u gips. A sto se tice gledanja, tad nije bilo interneta pa jednu tucu izmedju drugara i jednog mangupa iz kraja gledala je prakticno cela skola okruzivsi ucesnike...tih veselih devedesetih. Sad bar sa snimcima ima dokaza, ali vaspitanje je i dalje glavni faktor ovakvih incidenata.

Vesna

pre 10 godina

Procesuirati balave siledzije i najstroze ih kazniti!
U protivnom, nestace i ovog naroda i drzave.
(Jovan, 1. maj 2013 00:17)

Dodala bih i primerna kazna roditeljima koji toj deci nisu objasnili temelje civilizovanog zivota! Kazna i improvizovanim reziserima!

Aleksa

pre 10 godina

Problem je u tome sto deca vide nasilje kao sredstvo koje ih moze uciniti "zvezdama" jer snimak tuce mogu da postave na youtube i da ih svi vide. To je nacin da izadju iz anonimnosti, da se prica o njima, da postanu neko, jer na drugi nacin to ne bi mogli.
Naravno, deca su videla da tako mogu doci do "popularnosti", sto znaci da bi neka vrsta "zabrane promovisanja nasilja kao vrednosti" dala neke rezultate. A to na internetu izgleda nije moguce. Tako da mozemo ocekivati jos surovije postavke.

nnidza

pre 10 godina

90ih su ovakve probleme rešavali efikasno nastavnici dok su imali prava da vaspitavaju decu. dva-tri žestoka šamara sa obe strane, bes se poveća, pa još jedan i rešen problem. Ne treba psiholog. Danas radim u školi i shvatam dokle su nas zakoni doveli. Škola bez nasilja, mirno rešavanje konflikata,... To važi za dobru i po malo nestašnu decu. Za bitange-batine.

iii

pre 10 godina

a vi nikad niste gledali tucu u skolskom kad ste bili klinci? Mi doduse nismo imali mobilne da to slikamo, ali da smo gledali, a bogme i navijali, jesmo... obicno je cela skola znala kad je zakazana ferka i onda bi se svi skupili u malom skolskom dvoristu jer su tu bile manje sanse da naidje neko od profesora...

Vladimirr

pre 10 godina

Necu nista da poucavam ili slicno, ali i ja sam par puta popio batine, a i potukao se jedan na jeadn, nekad izgubio, nekad pobedio..Ipak je i to deo odrastanja, ako ga nisu bas unakazili....

mistral

pre 10 godina

Šta će od ove dece biti ako se ovako nastavi. Velika je demokratija u školama nastavnik ne sme da kažnjava jer roditelji trče i još nastavnik bude kriv

Putnik P

pre 10 godina

Uvek je bilo tuca medju decom i bice ih. To je deo odrastanja. I uvek je bilo tuca vise na jednog, a to je obicno odraz tih decaka iz grupe koji biju samo jednog. Prirodno je da se deca ponekad pobiju, to je odrastanje, bitno je se vaspitavaju da izbegavaju tucu, a da se tuku samo u samoodbrani. Pogresan pristup roditelja je ono 'nemoj da se bijes kazi uciteljici'. U trenutku kada je dete napadnuto fizicki (naglasavam fizicki, a ne verbalno) bitno je da odgovori istom merom da bi se odbranilo i sprecilo buduce napade.
Slazem se sa komentarima koje sam ovde video da su deo problema televizija i Internet - spotovi i filmovi sa nasiljem, filmovi, reality shows kao Veliki Brat, Farma i slicni - koji bukvalno promovisu nasilje, foliranje i razne druge sustiski stetne oblike ponasanja.
Prosto pogledajte televizijcke programe i videcete da su takve scene (pogotovo nasilja) veoma zastupljene i to veoma utice na odrasle ljude, a jos vise na decu. Stetan ticaj je mnogo veci, nego sto se cini na prvi pogled.
Resenje je, iako deluje utopisticki, da se posteptno vise prikazuju emisije, serije, filmovi i slicno sa dobrim porukama, sistemom vrednosti, a da se pritom ismejavaju losi oblici ponasanja (meta ad budu ti koji se tako ponasaju i sa istvoremeno razotrkivaju). Humor je sjajna stvar koja moze MNOGO da pomogne...

Neko spolja

pre 10 godina

@Mrkva - uzeli ste mi reč iz usta - ja sam bio često bijen, ponos mi nije dao da izbegnem, ali nikad, baš nikad nisam završio sa povredama glave zbog kojih bi morali da me vode kod doktora. Tačno se znalo kada sam poražen i najveći siledžije nikad nisu mlatili nekoga ko je bespomoćno ležao na podu.

Lusy

pre 10 godina

Pa sta, i mi smo se tukli u tim godinama ali nismo odmah isli da se zalimo roditeljima. Danas se od svega pravi skandal. Jaka stvar, pogurali se petlici pa pravo na naslovnu.

moksha

pre 10 godina

Da li danas ima vise tuca u skolskim dvoristima ili ih je bilo vise pre trideset godina?Verovatno je da su tuce danas brutalnije nego sto je to bilo tokom osamdesetih.Zahvaljujuci medijima danas znamo ko se potukao u Kragujevcu,Novom Sadu...Pored ostrije kaznene politike,recimo jedna od mera bi mogla da bude izbacivanje iz skole i zabrana upisa u krugu od 10 kilometara i obavezno javljanje pedagogu,novcana kazna za roditelje,najideanija mera bi bila uvodenje Transcendentalne Meditacije u skolski sistem.

tanjiric

pre 10 godina

Moram odgovoriti na komentare...svi smo se nekad tukli...
Jesmo,bilo je uvek klinacke tuce,ali zato kad kuci roditelji saznaju sta si uradio,presvuku te od batina da se pusis,pa sledeci put razmislis da li ces da se pobijes.Danas roditelji opravdavaju i podsticu takvo ponasanje i tu je najveca greska.Roditelji i nastavnici u skoli vise nemaju autoritet nad decom i to je veliki problem za sve.

lana

pre 10 godina

u mojoj srednjoj su se vise djevojke tukle nego muskarci. mene je jedna maltretirala, ljuuuubomorna. moji su joj objasnili neke stvari, tako da se prebacila posle u drugu skolu.

Uvedite Kazne za Roditelje

pre 10 godina

Ti monstrumi koji su snimali i zabavljali se dok je decak bio prebijan bi trebalo da snose kaznu, ali ne samo oni -- nego i roditelji. Ako zelimo da se Srbija izvuce iz mraka u kome se trenutno nalazi, onda moramo shvatiti da je SVAKA osoba koja je u blizini i svedok jednako umesana i odgovorna -- svedoci, skolski drugovi, nastavnici, i roditelji koji nisu vaspitali svoju decu i naucili ih civilizovanom ponasanju.

U Finskoj upravo zato nema ovakvih uzasnih primera gde deca maltretriraju drugu decu ili zivotinjice jer je zauzet zvanican stav da je svako odgovoran. Trebalo bi da sledimo taj primer, da u skolama organizujemo obuku kroz filmove i razgovore kako treba postupati u odredjenoj situaciji. To bi nam svakako donelo status razvijene zemlje i postovanje u svetu kada bismo putem sistematskog obrazovanja uspeli da iskoristimo nasilno ponasanje dece prema drugim zivim bicima. A ako neko nije u stanju da nauci, vaspita, i kontrolise svoje dete, onda treba da snosi novcanu kaznu koja ce ga onda naterati da razmisli pre nego sto posalje divljaka u skolu ili na ulicu.

Srdjan Bg

pre 10 godina

Ovi klinci su zlatni,mi smo se tukli bokserima,lancima stanglama i ostalim rekvizitima,period od 80-90 god.ko je ziveo u blokovima zna o cemu pricam..

Lalegator

pre 10 godina

jao detelinaro moja, zar se opet vracas u '90??? a doticni direktor mi je bio nastavnik bilogije.
(Gogi, 30. april 2013 22:30)

Ako si '90-ih cou za tucu klinaca koja se snima mobilnim telefonom i jos se uploaduje na internet,svaka ti dala.

Realni

pre 10 godina

Ovakve pojave su nažalost realnost i biće ih sve više dok kod se ne uvede cenzura u filmovima i muzici koja promoviše nasilje pod izgovorom umetničke slobode. Svi se zalažu za slobodu bez granica a onda se čude kad siluju neku devojčicu ili masakriraju neku životinju. Čoveku kao i deci treba kontrola ne samo preko cenzure nego i preko moralai zakona koji će regulisati tu oblast

Lusy

pre 10 godina

Pa sta, i mi smo se tukli u tim godinama ali nismo odmah isli da se zalimo roditeljima. Danas se od svega pravi skandal. Jaka stvar, pogurali se petlici pa pravo na naslovnu.

zgrožen senzacionalizmom

pre 10 godina

(cit.)Umesto da tuču spreče, đaci su je snimali kako bi snimak postavili na internet.
Novinari, ako već pišete o nečemu(maloletničko nasilje i sl., a posebno dešavanja u vezi sa školovanjem)PROUČITE ZAKONE, PRAVILNIKE, PROCEDURE pa tek onda napišite tekst! Deca treba da obaveste dežurnog nastavnika U ŠKOLI, a za prostor van škole...možda MUP i njihove stručnjake za maloletničku delikvenciju?

Veljko

pre 10 godina

Pa i dok nije bilo interneta i kamera đaci bi gledali tuču, razdvajanja je bilo samo u nekim slučajevima, kad se bas dobri drugovi potuku, pa ih treći drug razdvoji.

Mrkva

pre 10 godina

Ma, tukli smo se svi ponekad u osnovnoj školi i svi ostali bi stajali u krugu i gledali, navijali. Nekad istučeš, nekad popiješ batina, tako je bilo uvek. Sada se svi zgražavaju što je neko snimao, pa snimalo bi se i tada da je bilo sa čim da se snima već je najobičnija VHS kamera od 10 kila koštala 1000 DEM.

Nisam za nasilje, ali tuče su kad si klinac sastavni deo života. Barem se u moje vreme znalo šta je "ferka", tuča bez alatljika, golim rukama, pa ko je jači neka pobedi. Naravno, niko nije bio toliko lud da nekoga obori na zemlju i šutira ga, znala se granica.

Treba da shvatite da sama tuča nije problem, problem je što se deca ne obrazuju na pravi način, nema sportskog duha, nema fer pleja i da tuča bude poštena, pa onaj ko je normalan i ko se potuče zna gde je granica i kada je dosta i ne ide da nekog iskasapi ili obogalji. Znači, kakvo društvo, takve i tuče.

iii

pre 10 godina

a vi nikad niste gledali tucu u skolskom kad ste bili klinci? Mi doduse nismo imali mobilne da to slikamo, ali da smo gledali, a bogme i navijali, jesmo... obicno je cela skola znala kad je zakazana ferka i onda bi se svi skupili u malom skolskom dvoristu jer su tu bile manje sanse da naidje neko od profesora...

Vladimirr

pre 10 godina

Necu nista da poucavam ili slicno, ali i ja sam par puta popio batine, a i potukao se jedan na jeadn, nekad izgubio, nekad pobedio..Ipak je i to deo odrastanja, ako ga nisu bas unakazili....

Srdjan Bg

pre 10 godina

Ovi klinci su zlatni,mi smo se tukli bokserima,lancima stanglama i ostalim rekvizitima,period od 80-90 god.ko je ziveo u blokovima zna o cemu pricam..

Putnik Nenamernik

pre 10 godina

Otprilike pre 30 godina, davno pre 90-ih, ratova, sankcija itd, ispred hotela Srbija na Konjarniku, stradao je decak koga su vrsnjaci tukli do smrti. A u to vreme smo se svu hvalili strancima kako je Juga najbezbednija zemlja na svetu, sa najboljom omladinom na svetu, koja pohadja najbolje skole na svetu, a lece ih najbolji doktori na svetu ... Skloni smo da sve probleme u drustvu svodimo na crno-belu sliku i da za sve nevolje krivimo nesrecne 90te. A niko da pogleda malo izvan granica Srbije i da primeti da je klinacko nasilje GLOBALNI problem. Potrazite na internetu pojam "happy slapping", obrazujte se malo, i pogledajte sta druge zemlje cine da takve pojave sprece ili ublaze. Nije Srbija crna rupa na ovoj planeti, vec sasvim prosecna zemlja. Daleko razvijenije zemlje imaju te iste probleme, ali i neka resenja. Ministri pravde, unutrasnjih poslova i prosvete, direktori skola, prosvetni inspektori, nastavnici, psiholozi, pedagozi - angazujte se malo, procitajte o tome i pocnite da RADITE NESTO, zato ste i placeni!

lana

pre 10 godina

u mojoj srednjoj su se vise djevojke tukle nego muskarci. mene je jedna maltretirala, ljuuuubomorna. moji su joj objasnili neke stvari, tako da se prebacila posle u drugu skolu.

Mi tamo kad ono medjutim

pre 10 godina

Uvek bilo i bice, tako su jednog iz mog odelenja njih trojica , plus neke paljevine iz okolnog cafe kluba sacekali i stavili u gips. A sto se tice gledanja, tad nije bilo interneta pa jednu tucu izmedju drugara i jednog mangupa iz kraja gledala je prakticno cela skola okruzivsi ucesnike...tih veselih devedesetih. Sad bar sa snimcima ima dokaza, ali vaspitanje je i dalje glavni faktor ovakvih incidenata.

Stevan

pre 10 godina

I klinci gledaju vesti i dobro vide da kod nas nije problem prebiti nekoga ili baciti nekoga u komu. Verujem da nema klinca koji nije cuo da je drzava dala milion dolara za slobodu kabadahije Miladina Koavacevica. Siguran sam da su mnogi culi za "herojsko" delo Urosa Misica pa njegovo zatvaranje pa njegovo pustanje iz zatvora pre vremena. Mi matori moramo o tome da mislimo a ne samo o tome kako cemo prikupiti glasace za sledece izbore. Pregledati snimak i kazniti svako dete koje je bilo ucesnik te tuce. Objasniti ovim klipanima koji su snimali d aje jedan mogao da otrci do nekog starijeg da spreci tu tucu dok ovaj jedan dokumentuje to. Na taj nacin bi sigurno pomogli, ovako i oni treba da budu kaznjeni.

Neko spolja

pre 10 godina

@Mrkva - uzeli ste mi reč iz usta - ja sam bio često bijen, ponos mi nije dao da izbegnem, ali nikad, baš nikad nisam završio sa povredama glave zbog kojih bi morali da me vode kod doktora. Tačno se znalo kada sam poražen i najveći siledžije nikad nisu mlatili nekoga ko je bespomoćno ležao na podu.

Shkobo

pre 10 godina

'dogovorili su se da tucu nastave ispred skole' Stvarno dobro zvuci - dogovorio se sa nih dvojicom da nastave da ga biju! Moze li korektnija zvanicna izjava?

Aleksa

pre 10 godina

Problem je u tome sto deca vide nasilje kao sredstvo koje ih moze uciniti "zvezdama" jer snimak tuce mogu da postave na youtube i da ih svi vide. To je nacin da izadju iz anonimnosti, da se prica o njima, da postanu neko, jer na drugi nacin to ne bi mogli.
Naravno, deca su videla da tako mogu doci do "popularnosti", sto znaci da bi neka vrsta "zabrane promovisanja nasilja kao vrednosti" dala neke rezultate. A to na internetu izgleda nije moguce. Tako da mozemo ocekivati jos surovije postavke.

nnidza

pre 10 godina

90ih su ovakve probleme rešavali efikasno nastavnici dok su imali prava da vaspitavaju decu. dva-tri žestoka šamara sa obe strane, bes se poveća, pa još jedan i rešen problem. Ne treba psiholog. Danas radim u školi i shvatam dokle su nas zakoni doveli. Škola bez nasilja, mirno rešavanje konflikata,... To važi za dobru i po malo nestašnu decu. Za bitange-batine.

neverovatno

pre 10 godina

"Kako za 021 tvrdi otac povređenog osnovca, Rajko Trivundža, njegovo dete je dobilo batine zato što je odreagovalo na ponašanje druge dvojice dečaka koja su uznemiravala ostale u razredu.

"Maltretiranje ostale dece traje već jako dugo, a nakon reakcije mog sina da to više ne rade, oni su ga sačekali posle časa i prebili. Dete je kući došlo otečeno, imalo je jako mnogo udaraca po glavi i telu. Oborili su ga na zemlju i bukvalno pretukli. Obavestili smo o svemu policiju i gonićemo ih krivično", kaže Trivundža.

On kaže da je lično zvao roditelje dečaka koji su istukli njegovog sina ali da oni ne smatraju da su njihova deca učinila nešto jako loše, štaviše, tvrde da su ustvari bili isprovocirani..."

http://www.021.rs/Novi-Sad/Hronika/Istukli-druga-iz-razreda-snimak-vec-kruzi-skolom.html

Mile

pre 10 godina

Neadekvatno reagovanje države i institucija u slučaju dečaka Alekse iz Niša koji je pre dve godine izvršio samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja u školi,vraća nam se kao bumerang i po svemu sudeći će nam se tek vraćati jer pouke na ovom tragičnom slučaju niko nije želeo da izvuče.Samo da podsetim da su nasilnici koji su mesecima maltretirali ovog dečaka osuđeni nekakvim pojačanim nadzorom od 6 meseci i opomenama suda,što su da paradoks bude veći i bile skoro maksimalne kazne jer nasilnici nisu imali više od 15 godina.Poruka je bila jasna bar potencijalnim siledžijama,tako da ne čudi ovakvo ponašanje dece od kojih je nekima to bio i pokušaj sticanja popularnosti.Da ne govorimo o prikrivanju propusta škole i tadašnje direktorke,čega izgleda u ovom slučaju nije bilo.

porodične vrednosti

pre 10 godina

Naravno da roditelji delikvenata nisu odreagovali. Da su se malo više posvetili svojoj deci, do ovoga ne bi ni došlo. Ipak, zapanjena sam odgovorom roditelja da ne smatraju da su njihova deca učinila ništa loše. Ništa loše???!!! A šta bi oni smatrali za loše? Da su ubili dečaka? Kod psihijatra i roditelji i deca. A za psihologe nema posla, čekaju na birou sa sve diplomama.

mistral

pre 10 godina

Šta će od ove dece biti ako se ovako nastavi. Velika je demokratija u školama nastavnik ne sme da kažnjava jer roditelji trče i još nastavnik bude kriv

Putnik P

pre 10 godina

Uvek je bilo tuca medju decom i bice ih. To je deo odrastanja. I uvek je bilo tuca vise na jednog, a to je obicno odraz tih decaka iz grupe koji biju samo jednog. Prirodno je da se deca ponekad pobiju, to je odrastanje, bitno je se vaspitavaju da izbegavaju tucu, a da se tuku samo u samoodbrani. Pogresan pristup roditelja je ono 'nemoj da se bijes kazi uciteljici'. U trenutku kada je dete napadnuto fizicki (naglasavam fizicki, a ne verbalno) bitno je da odgovori istom merom da bi se odbranilo i sprecilo buduce napade.
Slazem se sa komentarima koje sam ovde video da su deo problema televizija i Internet - spotovi i filmovi sa nasiljem, filmovi, reality shows kao Veliki Brat, Farma i slicni - koji bukvalno promovisu nasilje, foliranje i razne druge sustiski stetne oblike ponasanja.
Prosto pogledajte televizijcke programe i videcete da su takve scene (pogotovo nasilja) veoma zastupljene i to veoma utice na odrasle ljude, a jos vise na decu. Stetan ticaj je mnogo veci, nego sto se cini na prvi pogled.
Resenje je, iako deluje utopisticki, da se posteptno vise prikazuju emisije, serije, filmovi i slicno sa dobrim porukama, sistemom vrednosti, a da se pritom ismejavaju losi oblici ponasanja (meta ad budu ti koji se tako ponasaju i sa istvoremeno razotrkivaju). Humor je sjajna stvar koja moze MNOGO da pomogne...

Vesna

pre 10 godina

Procesuirati balave siledzije i najstroze ih kazniti!
U protivnom, nestace i ovog naroda i drzave.
(Jovan, 1. maj 2013 00:17)

Dodala bih i primerna kazna roditeljima koji toj deci nisu objasnili temelje civilizovanog zivota! Kazna i improvizovanim reziserima!

tanjiric

pre 10 godina

Deca-kazna drustveno koristan rad,a roditelji debelu novcanu kaznu,uz malo kazne i discipline i za decu i odrasle moze se dosta resiti.

Mama

pre 10 godina

Cuveni izgovor nasilnika "Bili isprovocirani". Decake batinase i njihove roditelje zajedno na obaviznu psihijatrijsku treapiju jedno par godina.

moksha

pre 10 godina

Da li danas ima vise tuca u skolskim dvoristima ili ih je bilo vise pre trideset godina?Verovatno je da su tuce danas brutalnije nego sto je to bilo tokom osamdesetih.Zahvaljujuci medijima danas znamo ko se potukao u Kragujevcu,Novom Sadu...Pored ostrije kaznene politike,recimo jedna od mera bi mogla da bude izbacivanje iz skole i zabrana upisa u krugu od 10 kilometara i obavezno javljanje pedagogu,novcana kazna za roditelje,najideanija mera bi bila uvodenje Transcendentalne Meditacije u skolski sistem.

tanjiric

pre 10 godina

Moram odgovoriti na komentare...svi smo se nekad tukli...
Jesmo,bilo je uvek klinacke tuce,ali zato kad kuci roditelji saznaju sta si uradio,presvuku te od batina da se pusis,pa sledeci put razmislis da li ces da se pobijes.Danas roditelji opravdavaju i podsticu takvo ponasanje i tu je najveca greska.Roditelji i nastavnici u skoli vise nemaju autoritet nad decom i to je veliki problem za sve.

Uvedite Kazne za Roditelje

pre 10 godina

Ti monstrumi koji su snimali i zabavljali se dok je decak bio prebijan bi trebalo da snose kaznu, ali ne samo oni -- nego i roditelji. Ako zelimo da se Srbija izvuce iz mraka u kome se trenutno nalazi, onda moramo shvatiti da je SVAKA osoba koja je u blizini i svedok jednako umesana i odgovorna -- svedoci, skolski drugovi, nastavnici, i roditelji koji nisu vaspitali svoju decu i naucili ih civilizovanom ponasanju.

U Finskoj upravo zato nema ovakvih uzasnih primera gde deca maltretriraju drugu decu ili zivotinjice jer je zauzet zvanican stav da je svako odgovoran. Trebalo bi da sledimo taj primer, da u skolama organizujemo obuku kroz filmove i razgovore kako treba postupati u odredjenoj situaciji. To bi nam svakako donelo status razvijene zemlje i postovanje u svetu kada bismo putem sistematskog obrazovanja uspeli da iskoristimo nasilno ponasanje dece prema drugim zivim bicima. A ako neko nije u stanju da nauci, vaspita, i kontrolise svoje dete, onda treba da snosi novcanu kaznu koja ce ga onda naterati da razmisli pre nego sto posalje divljaka u skolu ili na ulicu.