Utorak, 30.04.2013.

12:45

Šej: Žalimo zbog žrtava u SRJ 1999.

NATO je 1999. godine verovao da će operacija bombardovanja Jugoslavije trajati svega 48 sati, a ne 78 dana, tvrdi tadašnji portparol Alijanse Džejmi Šej.

Izvor: Tanjug

Šej: Žalimo zbog žrtava u SRJ 1999. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

Maarkos

pre 10 godina

A sta bi bilo da je Srbija bombardovala Austriju ili Ameriku?? Pa kasnije samo da se izvinemo??? Licemer i nijedno njihovo izvinjenje nece zaceliti rane koje su napravili i NIKADA im to nece biti zaboravljeno!! NIKADA! To su bili fasisticki potezi!

srpska curka

pre 10 godina

Meni i dan danas nije jasno zasto je za potrebe zastite Albanaca na Kosovu bilo potrebno rusiti mostove u Novom Sadu. Inteligentna vojna akcija bi srusila infrastrukturu izmedju juzne srpske pokrajine i uze Srbije i onemogucila srpsku vojsku da intervenise. Da vam je to bio cilj, ta nazovi humanitarna intervencija bi trajala krace uz mnogo manje ljudskih zrtava i manja razaranja. Ali,kakosami rekoste, niste hteli prazne pretnje. NATO-u niko ne sme da kaze ne.

sećam se 1999

pre 10 godina

U prvo vreme NATO je bio precizan a onda kako im je rastao gnev zbog izostanka brze kapitulacije, počele se u "greške". Prvo male, izolovane a onda sve veće i veće dok na kraju NATO nije ubio kineske diplomate i novinare u RTS-u. Čak im i to nije bilo dovoljno pa su počeli da ruše mostove i da isključuju termoelektrane a time i vodovod i bolnice.
Može Šej da priča šta hoće, NATO je krvoločna zlikovačka organizacija a na žalost celog sveta tu poraznu istinu znaju samo oni koji su imali nesreću da drugačije misle od NATO-a. Ostatak sveta živi u blaženom neznanju i neka živi, utoliko će otrežnjenje biti bolnije i surovije za njih.

PVO

pre 10 godina

Kad neko nema obraza, nema!

NATO zlikovci su se jeftino izvukli, Milosevic je odlucio da ne izlaze Srbiju pretnjama od sravnjivanja Beograda i Novog Sada sa zemljom, sto su NATO zlikovci itekako spremni i sposobni bili da urade. Da su usli preko Prokletija kopnenim trupama, prosli bi daleko gore nego u Vijetnamu.

A.S.

pre 10 godina

I dobro je sto ste odustali od kopnene intervencije jer bi ste dobili tolike batine pa ti danas ne bi ponovo morao da lazes gospodine Sej. Vas je i inetervencija u Somaliji oducila od takvih pokusaja.

Dimitrije

pre 10 godina

Prestanite više o uranijumu, on nema veze ni sa čim, Ni za JEDAN jedini slučaj bilo kog oboljenja ni u Srbiji, ni u svetu, nije dokazano da je izazvan osiromašenim uranijumom. Efekat koji on ima na okolinu jednak je olovu i gvožđu koje se koriste u ostalim granatama. Potpali ste pod nacionalističku propagandu i sad samo hiljadu puta ponavljate iste RTS izmišljotine koje ste ponavljali i pre: "Albanci beže zbog bombardovanjam a ne što ih mi teramo", "Još malo pa će NATO da se raspadne" , "Pobedili smo NATO". Ništa od toga nije istina. Ružno je kada tražite trn u oku svakome a ne vidi balvan u svom.
(Bojan Cimbaljević, 30. april 2013 15:30)

Bože, šta sve neću pročitati. Uranijum, pa makar i osiromašeni nema štetnije dejstvo od metala?
OK, pošto ti tvrdiš da radioaktivni materijal nema neka veća štetna dejstva na ljudski organizam, ajde provedi sa porodicom nekoliko dana u blizini osiromašenog uranijuma, a evo, ja ću u blizini npr. gvožđa koje si naveo. Pa se vidimo za desetak godina... ako budeš živ, naravno.

Herceg

pre 10 godina

Sej krupno laze, kao sto je i za vreme bombardovanja lagao!

NATO je namerno gadjao RTS! I nije ga bilo briga da li ce koga ubiti...

Kad je NATO uvideo da nece lako i uspesno okoncati bombardovanje onda su namerno poceli da gadjaju civilne ciljeve...

Novi Sad

pre 10 godina

E ne moze meni ni jedno izvinjenje da izbrise ona secanja kao jos dete, ona skrivanja po sklonistuma, selima, onaj plac majke, one noci koje nisam spavao, ne moze da mi izbrise secanje onih zvukova bomba koje su me budile svakodnevno, one vesti sa slikama poginulih i razorenih vozova, zgrada, televizija, mostova,... Ne ne moze nista da mi izbrise ta secanja ma koliko se oni izvinjavali. Oprostiti moramo, ali zaboraviti ne smeno, nikada!

ni

pre 10 godina

Ja cu da kazem nesto o onome sto sam licno video i doziveo, sto posredno sto neposredno: gadjanje toplane na Novom Beogradu (civilni cilj), gadjanje trafo stanica grafitnim bombama (civilni cilj), gadjanje televizije (civilni cilj). Dakle svesno terorisanje i ubistvo civila. Da ne pominjem Rambuje i podrsku zapada OVK uz istovremeni pritisak na SRJ, tj. prakticno svesno izazivanje rata. I na kraju verovatno je u pravu Noam Chomsky kada kaze: "If the Nuremberg laws were applied, then every post-war American president would have been hanged.".

Neven

pre 10 godina

Njih 20 armija zajedno napali na jednu malu zemlju. I opet nisu imali petlju da udju kopnenim snagama. hahahahaha, bedno da bednije ne moze biti.

Nataeos

pre 10 godina

Страх од копненог напада!?? Е па тад би пукли... Овако је било лако 20 земаља, авиона колко хоћеш и бацај бомбе...народ ни крив ни дужан гине и ником ништа...

Douglas Bader

pre 10 godina

No s..t Jamie!! You admit that the bombing started first and only then we had refugees. So, why you started with bombing? Because of refugees which fleed after you started bombing? Jamie, you are talking rubbish.

Milutin

pre 10 godina

Sta ste gadjali na Zvezdari? Znali ste da nema nicega, znali ste milion posto ste znali, ali ne, dva puta sasvim ludacki nesrazmerno jakim raketama ste omlatili prazne barake. To nije strasno ali da li je nekome palo na pamet od tolikih strucnjaka sta se desava sa okolnim kucama I zgradama pri tome I sa ljudima u njima? A posle, kao, zao nam je to je kolateralna steta... Kako li te nije sramota Jamie? Shame, understand?

saša73

pre 10 godina

Naše patnje i žrtve Nato bombardovanja 1999.god. su neuporedivo manje od patnji i žrtava građana opkoljenog Sarajeva 1992-1996 i nedužnih žrtava Srebrenice. Zna se ko je za sve kriv, zna se odakle je počelo, zna se ko ga je koga podržavao i ko mu je verovao od Osme sednice SKS do 5.oktobra 2000.god. . .samo to neki neće da priznaju, a neki ne pamte. Bilo, ne ponovilo se. . .

odavno isplanirano

pre 10 godina

Jos u toku rata u Bosni slusao sam na R.F.I. stanici(Internacionalni radio Francuske) da se u Albaniji sprema veliki kamp za prihvatanje izbeglica sa Kosova.U to vreme nije postojala UCK niti su postojale oruzane akcije srpske policije.Oruzana intervencija NATO protiv SRJ planirana je dugo i samo naivni ili neobavesteni nisu verovali da ce do toga doci.Radio stanice u EU drzavama su vodile specijalni rat(psiholoski)protiv rezima u SRJ ali se iz njihovih emisija moglo dosta toga saznati.Oni sto su trebali to da slusaju,po sluzbenoj duznosti, izgleda nisu!

deNiro

pre 10 godina

Kad se samo setim onog ciničnog facijalnog grča u kome se nazirao osmeh i lakoće kojom je objašnjavao krvoločne zločine NATO hijena.Očigledno ne može mirno da spava.Bedan pokušaj da se opere savest.

novosadista

pre 10 godina

Kod nas postoji zabluda da je NATO praznio magacine od zastarelog oruzja, sto nije tacno. Najvise su koristili tzv. pametne bombe (koje su daleko skuplje od starih "glupih" bombi) i krstarece rakete (jos skuplje). Zato su njihove fabrike koje proizvode "pametno oruzje" radile punom parom da dopune ispraznjene magacine (drugim recima mnogo veca zarada nego na glupim bombama).
PS. Ne postoje bombe sa osiromasenim uranijumom! Ko tvrdi suprotno, neka da link.
(Dragoljub, 30. april 2013 15:30)

Jel ti sad hoces da se mi zahvalimo amerima sto su nas bombardovali "pametnim bombama"??

juznjak

pre 10 godina

Juče šetam po Duvaništu i deci pokazujem kratere i rupe na zgradama od kasetnih bombi. U našem Niškom naselju ih ima na STOTINE! Lazes da nije bilo namerno. Lažeš! Znamo da jeste i necemo zaboraviti!

Dragoljub

pre 10 godina

Kod nas postoji zabluda da je NATO praznio magacine od zastarelog oruzja, sto nije tacno. Najvise su koristili tzv. pametne bombe (koje su daleko skuplje od starih "glupih" bombi) i krstarece rakete (jos skuplje). Zato su njihove fabrike koje proizvode "pametno oruzje" radile punom parom da dopune ispraznjene magacine (drugim recima mnogo veca zarada nego na glupim bombama).
PS. Ne postoje bombe sa osiromasenim uranijumom! Ko tvrdi suprotno, neka da link.

Moler

pre 10 godina

Interesantno da niko nije ni pokusao da proceni broj Albanaca "nenamerno" ubijenih od strane NATO pakta. Verujem da bi rezultat bio zaprepascujuci!

fizicar

pre 10 godina

Ok, razumem greske kao sto su:
- putnicki voz na tamo nekom mostu
- kolona traktora na Kosmetu
- mala Milica pored vojnog aerodroma
To se zove koletaralna steta

A kako nazvati bombu u nemanjinoj/k milosa (precizna, nema sta, pogodili ste je sa par santimetara greske), pa onda se malo saceka da se dodje da se gasi, pa onda jos jedna???

To nije zlocin?

Razumem ja i dunavske mostove i kineske ambasade i grafitne bombe i osiromasene uranijume i tomahavke na skladista mazuta u novobeogradskoj toplani i jugopetrol kod hipodroma i tamo neke grdelicke klisure i jadni narod sa traktorima i Milicu i RTS
To su bili ili vojni ciljevi ili greska, tj koletaralna steta

Ali baciti drugu bombu na isto mesto posle petnaest minuta, samo cekati da narod dodje da gasi....

PRISTINSKI KORPUS - VOJSKA JUGOSLAVIJE 1999

pre 10 godina

Svaki laik iz tog perioda je znao da ako NATO krene u kopnenu akciju nema sanse da probije ni metar jugoslovenske granice, kao prvo ne znaju teren a kao drugo avioni ne bi mogli biti upotrebljeni u tim akcijama.

Setite se karaule Kosara, 2 000 terorista plus avioni na 200 jugoslovenskih vojnika nisu mogli nista!

Bojan Cimbaljević

pre 10 godina

Prestanite više o uranijumu, on nema veze ni sa čim, Ni za JEDAN jedini slučaj bilo kog oboljenja ni u Srbiji, ni u svetu, nije dokazano da je izazvan osiromašenim uranijumom. Efekat koji on ima na okolinu jednak je olovu i gvožđu koje se koriste u ostalim granatama. Potpali ste pod nacionalističku propagandu i sad samo hiljadu puta ponavljate iste RTS izmišljotine koje ste ponavljali i pre: "Albanci beže zbog bombardovanjam a ne što ih mi teramo", "Još malo pa će NATO da se raspadne" , "Pobedili smo NATO". Ništa od toga nije istina. Ružno je kada tražite trn u oku svakome a ne vidi balvan u svom.

Cikoni

pre 10 godina

Do tih zrtava ne bi ni doslo da nas niste bombardovali, sramota je sta je sve u inostranim medijima plasirano o Srpskom narodu, ali istina o svemu ce kad tad izaci na videlo.

q

pre 10 godina

Iako sam poprilicno realan, pouceni otporom koji je daleko , daleko mocniji NATO docekao, a koji nisu ni sanjali, nisu zeleli kopnenu ofanzivu. Kakvi god da smo, sredili bi nas sigurno, ali uz ogromnu stetu i gubitke. Daleko je nasa vojska od Avganistana i Iraka, pa cak i u stanju kom je bila '99.
(jq, 30. april 2013 14:08)


Decko moj lepi i naivni. NATO je bukvalno 20 000 puta jaci od srpske vojske, a Iracka armija je jedno 100 puta jaca.
dakle ne lupetaj gluposti. Da li si mozda cuo za aerosolne bombe, one koje su pokazali Milosevicu, pa je samo progutao knedlu. Tuzno je bilo gledati kako bacaju rakete na strazevicu i kamenolom, a nece da pipnu manastirsku sumu punu vojske, da ne bi nekoga povredili. Ipak sam bio srecan zbog toga

dusan

pre 10 godina

Licno sam ucestvovao u sukobu na KiM (pri MIP-u) i mogu gdin Sej da Vam kazem da svako svoj krst nosi ka Golgoti kako Vi tako i ja! Moj nije lak a Vi znate najbolje kakav je Vas!!! 'Ne sudi da ti se ne bude sudilo' Jevandjelje po Mateji.. I ja Vama ne sudim ali sam siguran da ce Vam blagi Bog suditi! Jer decu Vam niko oprostiti nece..

fakti

pre 10 godina

Gospodine Sej, nikakvog pomeranja albanskog stanovnistva nije bilo pre NATO intervencije. A pozivanje na Milosevica je otrcano da otrcanije ne moze biti.

Osiromaseni Uranijum

pre 10 godina

jel su i kasetne bombe koje ste bacali po Nis bile greska ,zato sto niste lepo vidli iz vazduha?
alal vera demokrate,pobijete na 1000 ljudi,kazete pogresio sam i oprosteno vam je...kod mene nije

ninepi

pre 10 godina

Ovaj covek laze. Evo istine:
U Nisu je Vojska Jugoslavije pojacavanjem punjenja i penjanjem oruzja na vise kote, povecala visinu dobacaja i uspela da osteti nekoliko NATO aviona. To je bilo u noci. Odmah sledeceg jutra usledila je odmazda, NATO je bacio kasetne bombe na Nis i to: na pijacu i autobusku stanicu, koje su srecom omasili za par desetina metara, te su bombe pale u ulice pored, na prometan bulevar i Bolnicu. Sve civilni ciljevi i sve namerno, u odmazdi, a ova individua odlucno odbacuje da nije bilo namernih napada. Dosta ljudi, civila je izgubilo zivote i godinama posle od zaostalih kasetnih bombi.

remic

pre 10 godina

procitao sam isti clanak juce na nemackom i mogu vam reci da je sve prevedeno kako treba. razlika je u tome da nemacki citaoci dobio utisak da smo najveci zlocinci. bas me zanima kako nato nije mogao da razlikuje najobicniji traktor od tenka. gadjali su most na kome je bas u tom trenutku prelazio voz. kakva je to slucajnost morala da bude.. a bacanje kasetnih bombi na naselja u nisu i u aleksincu je takodje "slucajnost" bila.

Rozenkrojcer

pre 10 godina

Само једно питање њима и заговорницима НАТО и Запада, зашто уранијумске бомбе које ће наставити да нас убијају још хиљадама година?...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (popeye, 30. april 2013 13:02)

Na ovo mogu samo da dodam činjenicu da je vreme poluraspada osiromašenog uranijuma duže od 4 MILIJARDE godina! Takav zločin je po meni katastrofalan, i trajaće veooooma dugo! Neka se Džejmi Šej pokrije po ušima i neka ćuti! jednom će sve stići na naplatu!

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Zločinac, koga mi još uvek ne smemo tako da nazovemo, zločinac-učesnik u zločinačkom projektu koga mi ni formalno ne smemo da optužimo, zločinac koji nam je svojim unjkavim glasom svako veče pojašnjavao kako nas pravedno ubijaju i da će se ubijanje i razaranje nastaviti još žešćim tempom, zločinac koji ovakvim "ispovestima", i posle toliko godina, pokušava da nadje opravdanje bombardovanju Srbije, koje je čist primer varvarizma, počinjenog bez odobrenja UN. Džimi Šej je oličenje i pesonifikacija zločina počinjenog protiv Srba na svim njihovim etničkim prostorima. Srbi su proterivali Albance pa je svet morao to dazaustavi?!Kakav cinizam??? Zaboravio je da doda, kako je Srbija, tim "strašnim" proterivanjem Albanaca, uspela da stvori najbezumniju fašističko-kriminalnu tvorevinu, jedinstvenu u svetu, koja svojom bezumnom etničkom čistotom predstavlja pravo paradržavno ruglo?

Milivoje

pre 10 godina

U jednom od dokumentaraca koji se bavi napadom na SRJ, general Majkl Šort koji je bio komandant vazdušnih napada jasno kaže da, pošto vojska nije trpela skoro nikakve gubitke, odlučili su da gađaju civilne ciljeve kako bi povećali nezadavoljstvo stanovništva i pritisak na režim u Beogradu. Ja ne znam šta je to ako ne terorizam. Inače, njegov sin je bio pilot aviona A-10 koji je pogođen tokom jednog od napada, ali nažalost nije pao. Evo link na neki intervju generala Šorta iz koga se jasno vidi o kakvom je čoveku reč:

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/kosovo/interviews/short.html

Evo šta je u jednom intervjuu za Washington Post rekao:
"If you wake up in the morning and you have no power to your house and no gas to your stove and the bridge you take to work is down and will be lying in the Danube for the next 20 years... at some point, you make the transition from applauding Serb machismo... to thinking what your country is going to look like if this continues."

Dakle Šej je bio plaćen da laže, ali mislim da za tzv. "greške" i "kolateralnu štetu" treba da zahvalimo generalu Šortu.

jq

pre 10 godina

Iako sam poprilicno realan, pouceni otporom koji je daleko , daleko mocniji NATO docekao, a koji nisu ni sanjali, nisu zeleli kopnenu ofanzivu. Kakvi god da smo, sredili bi nas sigurno, ali uz ogromnu stetu i gubitke. Daleko je nasa vojska od Avganistana i Iraka, pa cak i u stanju kom je bila '99.

woodoo people

pre 10 godina

Osiromaseni uranijum i kasetne bombe...konacan broj mrtvih je jos uvek neizvestan jer nas i dalje ubijate.
Kaze covek, interno smo raselili 100 000 Albanaca. Kako? Kuda? Terorista je bilo taman koliko policije i vojske. Danonocne borbe sa iredentistima, ubacivanje ljudstva iz Albanije, Makedonije pa i Crne Gore, dovele su nas u situaciju da priznamo otvoreni rat sa najvecom teroristickom mrezom na svetu. Al Kaida nije ni prineti OVK (u globalnom ANA), ali samo zbog agresivnosti prema SAD, pretvorena je najmocniju organizaciju na svetu.
Ono sto ste nam uradili, nicim ne moze da se izbrise. Pobili bi vi i mnogo vise (cisto da istrosite zastareo arsenal), ali ste imali problema sa NATO clanicama i pilotima koji nisu hteli maximalno da ucestvuju u ovom pohodu. Sama neodlucnost pilota i cele alijanse vas je jako pokolebala i bili ste na tankoj uzici. Sad, sad mozete da govorite sta vam je volja. Pobedili ste i vasi vojnici u Bondstilu su snabdeveni najboljim drogama i jeftinim zenama kidnapovanim sirom sveta. Sram vas bilo sto se javljate.

Nes

pre 10 godina

Kaže proterivanje, izbeglice... Ja sam bio stacioniran u Peći i do 24 marta izbeglica nije ni bilo, a onda početkom bombardovanja odjednom stotine hiljada.....

sone

pre 10 godina

Naravno da se Milosevic plasio kopnene intervencije, ali vi niste ni pomisljali na to, jer vase zrtve nikako ne biste mogli da opravdate na Zapadu. Ne znam ni ovo kako ste pravdali... A kopneno ste mogli da probate da udjete na Djeneral Jankovic ili na Vrbnicu. Medjutim, dobro znate sta se dogadjalo na Gorozupu sa vasim glinenim golubovima, posebno u maju. Ne slomi ga al zube polomi.

Taja

pre 10 godina

Kako je moguće da posle 14 godina ne postoji zvaničan podatak o broju civilnih žrtava NATO bombardovanja u centralnoj Srbiji i Vojvodini? Nije bilo okupacije, nije bilo napalma, tepih bombardovanja. U svakoj opštini postoji podatak, zašto niko nije sabrao? Zašto se to krije? Možda je vlastima ta brojka "mala"?

Petar

pre 10 godina

Pomalo su mi degutantni svi ovi komentari puni kukanja, naricanja, proklinjanja, a sto smo mi radili slicne stvari po susedstvu jos od 1991 (a bombardovani smo 1999.) onda niko nije reagovao. Ponasamo se kao da je neko iz cista mira dosao i bacao bombe po nama. Odgovorni smo i mi, nazalost, jer smo birali takvo rukovodstvo. Nista nije bilo iz "cistog mira" kako vecina nas sad to pokusava prikazati. Zrtvama dugujemo istinu, neka pocivaju u miru, i da se nikad ne ponovi.

Rasejani

pre 10 godina

Nema problema. Ko radi, taj i greši.

A ko pogreši, mora i da ODGOVARA.

Kada će na Vašu odgovornost biti adekvatno reagovano?

p.s. 3000 ljudi je svesno žrtvovano!!! plus moja mladost!!!

popeye

pre 10 godina

Само једно питање њима и заговорницима НАТО и Запада, зашто уранијумске бомбе које ће наставити да нас убијају још хиљадама година?...

Divos

pre 10 godina

Бестидност званичника НАТО-а нема граница. Измислили су појам колатерална штета, да би додатно обезведили и понизили жртве код неподобног народа. Тако и оних 2.500 убијених невиних људи у злочиначкој и бруталној агресији на Србију и нису жртве, већ колатерална штета, а ако су колатерална штета то је ваљда оправдано, прихватљива цена још једном увозу демократије.
И никад од ових арогантних силника нећете чути осуду, извињење због жртава, не тако нешто у речнику ових ниткова не постоји, само жаљење (као и овом приликом од овог лика), нећете никад чути признање да су погрешили, многима зло нанели, не, само ми жалимо.
И увек имају (неразумна) оправдања, објашњења. Добро, извукли су поуке из БиХ (да ли су), жељели су да помогну Албанцима на КиМ, па зашто су онда бесомучно бомбардовали цивилне циљеве по читавој Србији, који су и 400 км удаљени од КиМ, фабрике, мостове, болнице, школе, зграду РТС. Онеспосиобили су у ваздушним ударима тек 3 тенка, али зато јесу порушили 57 мостова, еј 57 мостова. Одговор је једноставан, није њих било брига за судбином народа на КиМ, циљ је био што више зла учинити, што више невиних жртава, што више разрушити Србију.
И наставља се ова игра. Бројни пропагандисти JYданас у својим иступима покушавају Србима уградити амнезију, амнестирати ове НАТО ниткове, покушава се и умањити или не помињати нанесена штета.
А опет, све и да хоћемо, заборавит не можемо.

Горан

pre 10 godina

Џејми Шеј је лагао 1999-те а лаже и сада. Оно што ме је потпуно разочарало су западни новинари и њихова здушна подршка противпраној употреби силе НАТО земаља.

nemanja

pre 10 godina

"Odbacujem odlučno da je bilo kakakv takav napad bio nameran. To su bile stravične greške. Imamo problema da iz vazduha uvek savršeno identifikujemo ciljeve"

"Tokom 78-dnevnih NATO napada na SRJ, od 24. marta do 10. juna 1999, stradalo je skoro 3.000 ljudi, a materijalna šteta procenjena je na desetine milijardi dolara."

Nema ni izvinjenja, samo zali. Pa koliko bezobrazan i ironican treba da budes da bi ovo izjavio?
Ocigledno nam nije dosta dzelata, kada im sada sirimo ruke.

Petar

pre 10 godina

ni sami ne znate šta ste hteli. beograd se snabdeva strujom sa nekoliko strana. nikad niste isekli sve, jednu ste uvek ostavljali. da ste isekli struju i npr srušili mostove samo u Beogradu u celoj Srbiji nema dovoljno cisterni za distribuciju samo pijaće vode u Bg. Plan je bio u toj varijanti raseljavanje grada. Jel znate kad bi to prošlo, pa skinuli bi Slobu sami za 5 dana. Na kraju, rezultat bi bio isti uz daleko manje posledice i u ljudstvu i materijalne. Ovako mrljavili ste nas toliko vremena, pobili dve, tri hiljade ljudi, srušili skoro sve mostove i dodatno potrovali uranijumom... Da zaključim, ili ste se igrali, eksperimentisali ili ste i vi totalni diletanti samo sa ogromnim vojnim potencijalom.

pera zdera

pre 10 godina

Zale i roditelji i brat Milice Rakic. Moramo da zivimo sa njima na istoj planeti ali nikada im ne zaboraviti. Saveznici u oba svetska rata a bombardovali nas vise i brutalnije od nemaca i austrougara.

Liberal Serbian intellectual

pre 10 godina

Collateral damage. I just hope that you'l have the opportunity to personally experience the expression you came up with.

Previše nas je

pre 10 godina

Само једно питање њима и заговорницима НАТО и Запада, зашто уранијумске бомбе које ће наставити да нас убијају још хиљадама година?...
(popeye, 30. april 2013 13:02)

Pa previše nas je na Zemlji. Zapadne elite na čelu s Rokfelerom, Gejtsom i Tarnerom odavno rade na tome da na razne načine smanje broj ljudi na Zemlji. I svi pri tome računaju na dopunsku zaradu - u ovom slučaju vojna industrija.

smak sveta

pre 10 godina

78 dana bombardovanja, i 12 godina kasnije ljudi masovno oboljevaju od kancera. Nevine zrtve stradale, majke zavijene u crno, ljudi tek sada ispoljavaju mentalne poremećaje vezane za taj period. A Milosevic je odveden u pritvor gde je umro prirodnom smrću. Njegova porodica zbrinuta i na sigurnom. Dakle za koga je ovde ta NATO operacija bila uspešna???
Sejn ti si g....

Ariel

pre 10 godina

Šej nikako nije izmislio frazu "collateral damage", nije profesionalno da širite takve dezinformacije (kao i npr. onu da se operacija vazdušnih napada na Jugoslavija nazivala "Milosrdni anđeo" - to je izmišljotina našeg DB-a, akcija se zvala Operation Allied Force; odnosno Operation Noble Anvil). Fraza je prvi put upotrebljena još 1961 - citiram, "The first known usage of the term "collateral damage" in this context occurred in a May 1961 article written by T. C. Schelling entitled "DISPERSAL, DETERRENCE, AND DAMAGE". U "javnu svest" je fraza ušla sa prvim zalivskim ratom, što je i očekivano, jer bio je to prvi rat koji je tako pomno medijski ispraćen da je u medije "procurela" terminologija američke vojske u tolikoj meri.

Ovaj komentar šaljem samo u cilju poštovanja činjenica.

Jablan

pre 10 godina

Paralela između Bosne i Kosova je nemoguća. Bosna je posebna republika gde su 3 naroda konstitutivna i gde je jedan narod hteo dominaciju nad druga dva, a Kosovo je autonomna pokrajina u okviru Srbije gde se konstitutivnost naroda nigde ne pominje, a gde je albanski narod hteo nelegalno odcepljenje od Srbije. Bombardovanje SRJ 1999. godine je sramna odluka Zapada da nakon 58 godina ponovi nacističko bombarodvanje Jugoslavije. Ciljevi iz II svetskkog rata su ispunjeni, a Srbina ne preostaje ništa drugo nego da čeka novi istorijski trenutkak da povrati oteto.

Jablan

pre 10 godina

Paralela između Bosne i Kosova je nemoguća. Bosna je posebna republika gde su 3 naroda konstitutivna i gde je jedan narod hteo dominaciju nad druga dva, a Kosovo je autonomna pokrajina u okviru Srbije gde se konstitutivnost naroda nigde ne pominje, a gde je albanski narod hteo nelegalno odcepljenje od Srbije. Bombardovanje SRJ 1999. godine je sramna odluka Zapada da nakon 58 godina ponovi nacističko bombarodvanje Jugoslavije. Ciljevi iz II svetskkog rata su ispunjeni, a Srbina ne preostaje ništa drugo nego da čeka novi istorijski trenutkak da povrati oteto.

smak sveta

pre 10 godina

78 dana bombardovanja, i 12 godina kasnije ljudi masovno oboljevaju od kancera. Nevine zrtve stradale, majke zavijene u crno, ljudi tek sada ispoljavaju mentalne poremećaje vezane za taj period. A Milosevic je odveden u pritvor gde je umro prirodnom smrću. Njegova porodica zbrinuta i na sigurnom. Dakle za koga je ovde ta NATO operacija bila uspešna???
Sejn ti si g....

Liberal Serbian intellectual

pre 10 godina

Collateral damage. I just hope that you'l have the opportunity to personally experience the expression you came up with.

popeye

pre 10 godina

Само једно питање њима и заговорницима НАТО и Запада, зашто уранијумске бомбе које ће наставити да нас убијају још хиљадама година?...

sone

pre 10 godina

Naravno da se Milosevic plasio kopnene intervencije, ali vi niste ni pomisljali na to, jer vase zrtve nikako ne biste mogli da opravdate na Zapadu. Ne znam ni ovo kako ste pravdali... A kopneno ste mogli da probate da udjete na Djeneral Jankovic ili na Vrbnicu. Medjutim, dobro znate sta se dogadjalo na Gorozupu sa vasim glinenim golubovima, posebno u maju. Ne slomi ga al zube polomi.

Rasejani

pre 10 godina

Nema problema. Ko radi, taj i greši.

A ko pogreši, mora i da ODGOVARA.

Kada će na Vašu odgovornost biti adekvatno reagovano?

p.s. 3000 ljudi je svesno žrtvovano!!! plus moja mladost!!!

nemanja

pre 10 godina

"Odbacujem odlučno da je bilo kakakv takav napad bio nameran. To su bile stravične greške. Imamo problema da iz vazduha uvek savršeno identifikujemo ciljeve"

"Tokom 78-dnevnih NATO napada na SRJ, od 24. marta do 10. juna 1999, stradalo je skoro 3.000 ljudi, a materijalna šteta procenjena je na desetine milijardi dolara."

Nema ni izvinjenja, samo zali. Pa koliko bezobrazan i ironican treba da budes da bi ovo izjavio?
Ocigledno nam nije dosta dzelata, kada im sada sirimo ruke.

fakti

pre 10 godina

Gospodine Sej, nikakvog pomeranja albanskog stanovnistva nije bilo pre NATO intervencije. A pozivanje na Milosevica je otrcano da otrcanije ne moze biti.

Osiromaseni Uranijum

pre 10 godina

jel su i kasetne bombe koje ste bacali po Nis bile greska ,zato sto niste lepo vidli iz vazduha?
alal vera demokrate,pobijete na 1000 ljudi,kazete pogresio sam i oprosteno vam je...kod mene nije

ninepi

pre 10 godina

Ovaj covek laze. Evo istine:
U Nisu je Vojska Jugoslavije pojacavanjem punjenja i penjanjem oruzja na vise kote, povecala visinu dobacaja i uspela da osteti nekoliko NATO aviona. To je bilo u noci. Odmah sledeceg jutra usledila je odmazda, NATO je bacio kasetne bombe na Nis i to: na pijacu i autobusku stanicu, koje su srecom omasili za par desetina metara, te su bombe pale u ulice pored, na prometan bulevar i Bolnicu. Sve civilni ciljevi i sve namerno, u odmazdi, a ova individua odlucno odbacuje da nije bilo namernih napada. Dosta ljudi, civila je izgubilo zivote i godinama posle od zaostalih kasetnih bombi.

Nes

pre 10 godina

Kaže proterivanje, izbeglice... Ja sam bio stacioniran u Peći i do 24 marta izbeglica nije ni bilo, a onda početkom bombardovanja odjednom stotine hiljada.....

pera zdera

pre 10 godina

Zale i roditelji i brat Milice Rakic. Moramo da zivimo sa njima na istoj planeti ali nikada im ne zaboraviti. Saveznici u oba svetska rata a bombardovali nas vise i brutalnije od nemaca i austrougara.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Zločinac, koga mi još uvek ne smemo tako da nazovemo, zločinac-učesnik u zločinačkom projektu koga mi ni formalno ne smemo da optužimo, zločinac koji nam je svojim unjkavim glasom svako veče pojašnjavao kako nas pravedno ubijaju i da će se ubijanje i razaranje nastaviti još žešćim tempom, zločinac koji ovakvim "ispovestima", i posle toliko godina, pokušava da nadje opravdanje bombardovanju Srbije, koje je čist primer varvarizma, počinjenog bez odobrenja UN. Džimi Šej je oličenje i pesonifikacija zločina počinjenog protiv Srba na svim njihovim etničkim prostorima. Srbi su proterivali Albance pa je svet morao to dazaustavi?!Kakav cinizam??? Zaboravio je da doda, kako je Srbija, tim "strašnim" proterivanjem Albanaca, uspela da stvori najbezumniju fašističko-kriminalnu tvorevinu, jedinstvenu u svetu, koja svojom bezumnom etničkom čistotom predstavlja pravo paradržavno ruglo?

woodoo people

pre 10 godina

Osiromaseni uranijum i kasetne bombe...konacan broj mrtvih je jos uvek neizvestan jer nas i dalje ubijate.
Kaze covek, interno smo raselili 100 000 Albanaca. Kako? Kuda? Terorista je bilo taman koliko policije i vojske. Danonocne borbe sa iredentistima, ubacivanje ljudstva iz Albanije, Makedonije pa i Crne Gore, dovele su nas u situaciju da priznamo otvoreni rat sa najvecom teroristickom mrezom na svetu. Al Kaida nije ni prineti OVK (u globalnom ANA), ali samo zbog agresivnosti prema SAD, pretvorena je najmocniju organizaciju na svetu.
Ono sto ste nam uradili, nicim ne moze da se izbrise. Pobili bi vi i mnogo vise (cisto da istrosite zastareo arsenal), ali ste imali problema sa NATO clanicama i pilotima koji nisu hteli maximalno da ucestvuju u ovom pohodu. Sama neodlucnost pilota i cele alijanse vas je jako pokolebala i bili ste na tankoj uzici. Sad, sad mozete da govorite sta vam je volja. Pobedili ste i vasi vojnici u Bondstilu su snabdeveni najboljim drogama i jeftinim zenama kidnapovanim sirom sveta. Sram vas bilo sto se javljate.

Горан

pre 10 godina

Џејми Шеј је лагао 1999-те а лаже и сада. Оно што ме је потпуно разочарало су западни новинари и њихова здушна подршка противпраној употреби силе НАТО земаља.

Divos

pre 10 godina

Бестидност званичника НАТО-а нема граница. Измислили су појам колатерална штета, да би додатно обезведили и понизили жртве код неподобног народа. Тако и оних 2.500 убијених невиних људи у злочиначкој и бруталној агресији на Србију и нису жртве, већ колатерална штета, а ако су колатерална штета то је ваљда оправдано, прихватљива цена још једном увозу демократије.
И никад од ових арогантних силника нећете чути осуду, извињење због жртава, не тако нешто у речнику ових ниткова не постоји, само жаљење (као и овом приликом од овог лика), нећете никад чути признање да су погрешили, многима зло нанели, не, само ми жалимо.
И увек имају (неразумна) оправдања, објашњења. Добро, извукли су поуке из БиХ (да ли су), жељели су да помогну Албанцима на КиМ, па зашто су онда бесомучно бомбардовали цивилне циљеве по читавој Србији, који су и 400 км удаљени од КиМ, фабрике, мостове, болнице, школе, зграду РТС. Онеспосиобили су у ваздушним ударима тек 3 тенка, али зато јесу порушили 57 мостова, еј 57 мостова. Одговор је једноставан, није њих било брига за судбином народа на КиМ, циљ је био што више зла учинити, што више невиних жртава, што више разрушити Србију.
И наставља се ова игра. Бројни пропагандисти JYданас у својим иступима покушавају Србима уградити амнезију, амнестирати ове НАТО ниткове, покушава се и умањити или не помињати нанесена штета.
А опет, све и да хоћемо, заборавит не можемо.

fizicar

pre 10 godina

Ok, razumem greske kao sto su:
- putnicki voz na tamo nekom mostu
- kolona traktora na Kosmetu
- mala Milica pored vojnog aerodroma
To se zove koletaralna steta

A kako nazvati bombu u nemanjinoj/k milosa (precizna, nema sta, pogodili ste je sa par santimetara greske), pa onda se malo saceka da se dodje da se gasi, pa onda jos jedna???

To nije zlocin?

Razumem ja i dunavske mostove i kineske ambasade i grafitne bombe i osiromasene uranijume i tomahavke na skladista mazuta u novobeogradskoj toplani i jugopetrol kod hipodroma i tamo neke grdelicke klisure i jadni narod sa traktorima i Milicu i RTS
To su bili ili vojni ciljevi ili greska, tj koletaralna steta

Ali baciti drugu bombu na isto mesto posle petnaest minuta, samo cekati da narod dodje da gasi....

Neven

pre 10 godina

Njih 20 armija zajedno napali na jednu malu zemlju. I opet nisu imali petlju da udju kopnenim snagama. hahahahaha, bedno da bednije ne moze biti.

jq

pre 10 godina

Iako sam poprilicno realan, pouceni otporom koji je daleko , daleko mocniji NATO docekao, a koji nisu ni sanjali, nisu zeleli kopnenu ofanzivu. Kakvi god da smo, sredili bi nas sigurno, ali uz ogromnu stetu i gubitke. Daleko je nasa vojska od Avganistana i Iraka, pa cak i u stanju kom je bila '99.

dusan

pre 10 godina

Licno sam ucestvovao u sukobu na KiM (pri MIP-u) i mogu gdin Sej da Vam kazem da svako svoj krst nosi ka Golgoti kako Vi tako i ja! Moj nije lak a Vi znate najbolje kakav je Vas!!! 'Ne sudi da ti se ne bude sudilo' Jevandjelje po Mateji.. I ja Vama ne sudim ali sam siguran da ce Vam blagi Bog suditi! Jer decu Vam niko oprostiti nece..

juznjak

pre 10 godina

Juče šetam po Duvaništu i deci pokazujem kratere i rupe na zgradama od kasetnih bombi. U našem Niškom naselju ih ima na STOTINE! Lazes da nije bilo namerno. Lažeš! Znamo da jeste i necemo zaboraviti!

PRISTINSKI KORPUS - VOJSKA JUGOSLAVIJE 1999

pre 10 godina

Svaki laik iz tog perioda je znao da ako NATO krene u kopnenu akciju nema sanse da probije ni metar jugoslovenske granice, kao prvo ne znaju teren a kao drugo avioni ne bi mogli biti upotrebljeni u tim akcijama.

Setite se karaule Kosara, 2 000 terorista plus avioni na 200 jugoslovenskih vojnika nisu mogli nista!

Milivoje

pre 10 godina

U jednom od dokumentaraca koji se bavi napadom na SRJ, general Majkl Šort koji je bio komandant vazdušnih napada jasno kaže da, pošto vojska nije trpela skoro nikakve gubitke, odlučili su da gađaju civilne ciljeve kako bi povećali nezadavoljstvo stanovništva i pritisak na režim u Beogradu. Ja ne znam šta je to ako ne terorizam. Inače, njegov sin je bio pilot aviona A-10 koji je pogođen tokom jednog od napada, ali nažalost nije pao. Evo link na neki intervju generala Šorta iz koga se jasno vidi o kakvom je čoveku reč:

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/kosovo/interviews/short.html

Evo šta je u jednom intervjuu za Washington Post rekao:
"If you wake up in the morning and you have no power to your house and no gas to your stove and the bridge you take to work is down and will be lying in the Danube for the next 20 years... at some point, you make the transition from applauding Serb machismo... to thinking what your country is going to look like if this continues."

Dakle Šej je bio plaćen da laže, ali mislim da za tzv. "greške" i "kolateralnu štetu" treba da zahvalimo generalu Šortu.

deNiro

pre 10 godina

Kad se samo setim onog ciničnog facijalnog grča u kome se nazirao osmeh i lakoće kojom je objašnjavao krvoločne zločine NATO hijena.Očigledno ne može mirno da spava.Bedan pokušaj da se opere savest.

ni

pre 10 godina

Ja cu da kazem nesto o onome sto sam licno video i doziveo, sto posredno sto neposredno: gadjanje toplane na Novom Beogradu (civilni cilj), gadjanje trafo stanica grafitnim bombama (civilni cilj), gadjanje televizije (civilni cilj). Dakle svesno terorisanje i ubistvo civila. Da ne pominjem Rambuje i podrsku zapada OVK uz istovremeni pritisak na SRJ, tj. prakticno svesno izazivanje rata. I na kraju verovatno je u pravu Noam Chomsky kada kaze: "If the Nuremberg laws were applied, then every post-war American president would have been hanged.".

odavno isplanirano

pre 10 godina

Jos u toku rata u Bosni slusao sam na R.F.I. stanici(Internacionalni radio Francuske) da se u Albaniji sprema veliki kamp za prihvatanje izbeglica sa Kosova.U to vreme nije postojala UCK niti su postojale oruzane akcije srpske policije.Oruzana intervencija NATO protiv SRJ planirana je dugo i samo naivni ili neobavesteni nisu verovali da ce do toga doci.Radio stanice u EU drzavama su vodile specijalni rat(psiholoski)protiv rezima u SRJ ali se iz njihovih emisija moglo dosta toga saznati.Oni sto su trebali to da slusaju,po sluzbenoj duznosti, izgleda nisu!

novosadista

pre 10 godina

Kod nas postoji zabluda da je NATO praznio magacine od zastarelog oruzja, sto nije tacno. Najvise su koristili tzv. pametne bombe (koje su daleko skuplje od starih "glupih" bombi) i krstarece rakete (jos skuplje). Zato su njihove fabrike koje proizvode "pametno oruzje" radile punom parom da dopune ispraznjene magacine (drugim recima mnogo veca zarada nego na glupim bombama).
PS. Ne postoje bombe sa osiromasenim uranijumom! Ko tvrdi suprotno, neka da link.
(Dragoljub, 30. april 2013 15:30)

Jel ti sad hoces da se mi zahvalimo amerima sto su nas bombardovali "pametnim bombama"??

Petar

pre 10 godina

ni sami ne znate šta ste hteli. beograd se snabdeva strujom sa nekoliko strana. nikad niste isekli sve, jednu ste uvek ostavljali. da ste isekli struju i npr srušili mostove samo u Beogradu u celoj Srbiji nema dovoljno cisterni za distribuciju samo pijaće vode u Bg. Plan je bio u toj varijanti raseljavanje grada. Jel znate kad bi to prošlo, pa skinuli bi Slobu sami za 5 dana. Na kraju, rezultat bi bio isti uz daleko manje posledice i u ljudstvu i materijalne. Ovako mrljavili ste nas toliko vremena, pobili dve, tri hiljade ljudi, srušili skoro sve mostove i dodatno potrovali uranijumom... Da zaključim, ili ste se igrali, eksperimentisali ili ste i vi totalni diletanti samo sa ogromnim vojnim potencijalom.

remic

pre 10 godina

procitao sam isti clanak juce na nemackom i mogu vam reci da je sve prevedeno kako treba. razlika je u tome da nemacki citaoci dobio utisak da smo najveci zlocinci. bas me zanima kako nato nije mogao da razlikuje najobicniji traktor od tenka. gadjali su most na kome je bas u tom trenutku prelazio voz. kakva je to slucajnost morala da bude.. a bacanje kasetnih bombi na naselja u nisu i u aleksincu je takodje "slucajnost" bila.

Rozenkrojcer

pre 10 godina

Само једно питање њима и заговорницима НАТО и Запада, зашто уранијумске бомбе које ће наставити да нас убијају још хиљадама година?...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (popeye, 30. april 2013 13:02)

Na ovo mogu samo da dodam činjenicu da je vreme poluraspada osiromašenog uranijuma duže od 4 MILIJARDE godina! Takav zločin je po meni katastrofalan, i trajaće veooooma dugo! Neka se Džejmi Šej pokrije po ušima i neka ćuti! jednom će sve stići na naplatu!

Previše nas je

pre 10 godina

Само једно питање њима и заговорницима НАТО и Запада, зашто уранијумске бомбе које ће наставити да нас убијају још хиљадама година?...
(popeye, 30. april 2013 13:02)

Pa previše nas je na Zemlji. Zapadne elite na čelu s Rokfelerom, Gejtsom i Tarnerom odavno rade na tome da na razne načine smanje broj ljudi na Zemlji. I svi pri tome računaju na dopunsku zaradu - u ovom slučaju vojna industrija.

Moler

pre 10 godina

Interesantno da niko nije ni pokusao da proceni broj Albanaca "nenamerno" ubijenih od strane NATO pakta. Verujem da bi rezultat bio zaprepascujuci!

Taja

pre 10 godina

Kako je moguće da posle 14 godina ne postoji zvaničan podatak o broju civilnih žrtava NATO bombardovanja u centralnoj Srbiji i Vojvodini? Nije bilo okupacije, nije bilo napalma, tepih bombardovanja. U svakoj opštini postoji podatak, zašto niko nije sabrao? Zašto se to krije? Možda je vlastima ta brojka "mala"?

Nataeos

pre 10 godina

Страх од копненог напада!?? Е па тад би пукли... Овако је било лако 20 земаља, авиона колко хоћеш и бацај бомбе...народ ни крив ни дужан гине и ником ништа...

Novi Sad

pre 10 godina

E ne moze meni ni jedno izvinjenje da izbrise ona secanja kao jos dete, ona skrivanja po sklonistuma, selima, onaj plac majke, one noci koje nisam spavao, ne moze da mi izbrise secanje onih zvukova bomba koje su me budile svakodnevno, one vesti sa slikama poginulih i razorenih vozova, zgrada, televizija, mostova,... Ne ne moze nista da mi izbrise ta secanja ma koliko se oni izvinjavali. Oprostiti moramo, ali zaboraviti ne smeno, nikada!

Cikoni

pre 10 godina

Do tih zrtava ne bi ni doslo da nas niste bombardovali, sramota je sta je sve u inostranim medijima plasirano o Srpskom narodu, ali istina o svemu ce kad tad izaci na videlo.

Herceg

pre 10 godina

Sej krupno laze, kao sto je i za vreme bombardovanja lagao!

NATO je namerno gadjao RTS! I nije ga bilo briga da li ce koga ubiti...

Kad je NATO uvideo da nece lako i uspesno okoncati bombardovanje onda su namerno poceli da gadjaju civilne ciljeve...

Douglas Bader

pre 10 godina

No s..t Jamie!! You admit that the bombing started first and only then we had refugees. So, why you started with bombing? Because of refugees which fleed after you started bombing? Jamie, you are talking rubbish.

Dimitrije

pre 10 godina

Prestanite više o uranijumu, on nema veze ni sa čim, Ni za JEDAN jedini slučaj bilo kog oboljenja ni u Srbiji, ni u svetu, nije dokazano da je izazvan osiromašenim uranijumom. Efekat koji on ima na okolinu jednak je olovu i gvožđu koje se koriste u ostalim granatama. Potpali ste pod nacionalističku propagandu i sad samo hiljadu puta ponavljate iste RTS izmišljotine koje ste ponavljali i pre: "Albanci beže zbog bombardovanjam a ne što ih mi teramo", "Još malo pa će NATO da se raspadne" , "Pobedili smo NATO". Ništa od toga nije istina. Ružno je kada tražite trn u oku svakome a ne vidi balvan u svom.
(Bojan Cimbaljević, 30. april 2013 15:30)

Bože, šta sve neću pročitati. Uranijum, pa makar i osiromašeni nema štetnije dejstvo od metala?
OK, pošto ti tvrdiš da radioaktivni materijal nema neka veća štetna dejstva na ljudski organizam, ajde provedi sa porodicom nekoliko dana u blizini osiromašenog uranijuma, a evo, ja ću u blizini npr. gvožđa koje si naveo. Pa se vidimo za desetak godina... ako budeš živ, naravno.

Milutin

pre 10 godina

Sta ste gadjali na Zvezdari? Znali ste da nema nicega, znali ste milion posto ste znali, ali ne, dva puta sasvim ludacki nesrazmerno jakim raketama ste omlatili prazne barake. To nije strasno ali da li je nekome palo na pamet od tolikih strucnjaka sta se desava sa okolnim kucama I zgradama pri tome I sa ljudima u njima? A posle, kao, zao nam je to je kolateralna steta... Kako li te nije sramota Jamie? Shame, understand?

Petar

pre 10 godina

Pomalo su mi degutantni svi ovi komentari puni kukanja, naricanja, proklinjanja, a sto smo mi radili slicne stvari po susedstvu jos od 1991 (a bombardovani smo 1999.) onda niko nije reagovao. Ponasamo se kao da je neko iz cista mira dosao i bacao bombe po nama. Odgovorni smo i mi, nazalost, jer smo birali takvo rukovodstvo. Nista nije bilo iz "cistog mira" kako vecina nas sad to pokusava prikazati. Zrtvama dugujemo istinu, neka pocivaju u miru, i da se nikad ne ponovi.

Ariel

pre 10 godina

Šej nikako nije izmislio frazu "collateral damage", nije profesionalno da širite takve dezinformacije (kao i npr. onu da se operacija vazdušnih napada na Jugoslavija nazivala "Milosrdni anđeo" - to je izmišljotina našeg DB-a, akcija se zvala Operation Allied Force; odnosno Operation Noble Anvil). Fraza je prvi put upotrebljena još 1961 - citiram, "The first known usage of the term "collateral damage" in this context occurred in a May 1961 article written by T. C. Schelling entitled "DISPERSAL, DETERRENCE, AND DAMAGE". U "javnu svest" je fraza ušla sa prvim zalivskim ratom, što je i očekivano, jer bio je to prvi rat koji je tako pomno medijski ispraćen da je u medije "procurela" terminologija američke vojske u tolikoj meri.

Ovaj komentar šaljem samo u cilju poštovanja činjenica.

A.S.

pre 10 godina

I dobro je sto ste odustali od kopnene intervencije jer bi ste dobili tolike batine pa ti danas ne bi ponovo morao da lazes gospodine Sej. Vas je i inetervencija u Somaliji oducila od takvih pokusaja.

Bojan Cimbaljević

pre 10 godina

Prestanite više o uranijumu, on nema veze ni sa čim, Ni za JEDAN jedini slučaj bilo kog oboljenja ni u Srbiji, ni u svetu, nije dokazano da je izazvan osiromašenim uranijumom. Efekat koji on ima na okolinu jednak je olovu i gvožđu koje se koriste u ostalim granatama. Potpali ste pod nacionalističku propagandu i sad samo hiljadu puta ponavljate iste RTS izmišljotine koje ste ponavljali i pre: "Albanci beže zbog bombardovanjam a ne što ih mi teramo", "Još malo pa će NATO da se raspadne" , "Pobedili smo NATO". Ništa od toga nije istina. Ružno je kada tražite trn u oku svakome a ne vidi balvan u svom.

saša73

pre 10 godina

Naše patnje i žrtve Nato bombardovanja 1999.god. su neuporedivo manje od patnji i žrtava građana opkoljenog Sarajeva 1992-1996 i nedužnih žrtava Srebrenice. Zna se ko je za sve kriv, zna se odakle je počelo, zna se ko ga je koga podržavao i ko mu je verovao od Osme sednice SKS do 5.oktobra 2000.god. . .samo to neki neće da priznaju, a neki ne pamte. Bilo, ne ponovilo se. . .

PVO

pre 10 godina

Kad neko nema obraza, nema!

NATO zlikovci su se jeftino izvukli, Milosevic je odlucio da ne izlaze Srbiju pretnjama od sravnjivanja Beograda i Novog Sada sa zemljom, sto su NATO zlikovci itekako spremni i sposobni bili da urade. Da su usli preko Prokletija kopnenim trupama, prosli bi daleko gore nego u Vijetnamu.

sećam se 1999

pre 10 godina

U prvo vreme NATO je bio precizan a onda kako im je rastao gnev zbog izostanka brze kapitulacije, počele se u "greške". Prvo male, izolovane a onda sve veće i veće dok na kraju NATO nije ubio kineske diplomate i novinare u RTS-u. Čak im i to nije bilo dovoljno pa su počeli da ruše mostove i da isključuju termoelektrane a time i vodovod i bolnice.
Može Šej da priča šta hoće, NATO je krvoločna zlikovačka organizacija a na žalost celog sveta tu poraznu istinu znaju samo oni koji su imali nesreću da drugačije misle od NATO-a. Ostatak sveta živi u blaženom neznanju i neka živi, utoliko će otrežnjenje biti bolnije i surovije za njih.

Dragoljub

pre 10 godina

Kod nas postoji zabluda da je NATO praznio magacine od zastarelog oruzja, sto nije tacno. Najvise su koristili tzv. pametne bombe (koje su daleko skuplje od starih "glupih" bombi) i krstarece rakete (jos skuplje). Zato su njihove fabrike koje proizvode "pametno oruzje" radile punom parom da dopune ispraznjene magacine (drugim recima mnogo veca zarada nego na glupim bombama).
PS. Ne postoje bombe sa osiromasenim uranijumom! Ko tvrdi suprotno, neka da link.

q

pre 10 godina

Iako sam poprilicno realan, pouceni otporom koji je daleko , daleko mocniji NATO docekao, a koji nisu ni sanjali, nisu zeleli kopnenu ofanzivu. Kakvi god da smo, sredili bi nas sigurno, ali uz ogromnu stetu i gubitke. Daleko je nasa vojska od Avganistana i Iraka, pa cak i u stanju kom je bila '99.
(jq, 30. april 2013 14:08)


Decko moj lepi i naivni. NATO je bukvalno 20 000 puta jaci od srpske vojske, a Iracka armija je jedno 100 puta jaca.
dakle ne lupetaj gluposti. Da li si mozda cuo za aerosolne bombe, one koje su pokazali Milosevicu, pa je samo progutao knedlu. Tuzno je bilo gledati kako bacaju rakete na strazevicu i kamenolom, a nece da pipnu manastirsku sumu punu vojske, da ne bi nekoga povredili. Ipak sam bio srecan zbog toga

srpska curka

pre 10 godina

Meni i dan danas nije jasno zasto je za potrebe zastite Albanaca na Kosovu bilo potrebno rusiti mostove u Novom Sadu. Inteligentna vojna akcija bi srusila infrastrukturu izmedju juzne srpske pokrajine i uze Srbije i onemogucila srpsku vojsku da intervenise. Da vam je to bio cilj, ta nazovi humanitarna intervencija bi trajala krace uz mnogo manje ljudskih zrtava i manja razaranja. Ali,kakosami rekoste, niste hteli prazne pretnje. NATO-u niko ne sme da kaze ne.

Maarkos

pre 10 godina

A sta bi bilo da je Srbija bombardovala Austriju ili Ameriku?? Pa kasnije samo da se izvinemo??? Licemer i nijedno njihovo izvinjenje nece zaceliti rane koje su napravili i NIKADA im to nece biti zaboravljeno!! NIKADA! To su bili fasisticki potezi!

Petar

pre 10 godina

Pomalo su mi degutantni svi ovi komentari puni kukanja, naricanja, proklinjanja, a sto smo mi radili slicne stvari po susedstvu jos od 1991 (a bombardovani smo 1999.) onda niko nije reagovao. Ponasamo se kao da je neko iz cista mira dosao i bacao bombe po nama. Odgovorni smo i mi, nazalost, jer smo birali takvo rukovodstvo. Nista nije bilo iz "cistog mira" kako vecina nas sad to pokusava prikazati. Zrtvama dugujemo istinu, neka pocivaju u miru, i da se nikad ne ponovi.

saša73

pre 10 godina

Naše patnje i žrtve Nato bombardovanja 1999.god. su neuporedivo manje od patnji i žrtava građana opkoljenog Sarajeva 1992-1996 i nedužnih žrtava Srebrenice. Zna se ko je za sve kriv, zna se odakle je počelo, zna se ko ga je koga podržavao i ko mu je verovao od Osme sednice SKS do 5.oktobra 2000.god. . .samo to neki neće da priznaju, a neki ne pamte. Bilo, ne ponovilo se. . .

Bojan Cimbaljević

pre 10 godina

Prestanite više o uranijumu, on nema veze ni sa čim, Ni za JEDAN jedini slučaj bilo kog oboljenja ni u Srbiji, ni u svetu, nije dokazano da je izazvan osiromašenim uranijumom. Efekat koji on ima na okolinu jednak je olovu i gvožđu koje se koriste u ostalim granatama. Potpali ste pod nacionalističku propagandu i sad samo hiljadu puta ponavljate iste RTS izmišljotine koje ste ponavljali i pre: "Albanci beže zbog bombardovanjam a ne što ih mi teramo", "Još malo pa će NATO da se raspadne" , "Pobedili smo NATO". Ništa od toga nije istina. Ružno je kada tražite trn u oku svakome a ne vidi balvan u svom.

q

pre 10 godina

Iako sam poprilicno realan, pouceni otporom koji je daleko , daleko mocniji NATO docekao, a koji nisu ni sanjali, nisu zeleli kopnenu ofanzivu. Kakvi god da smo, sredili bi nas sigurno, ali uz ogromnu stetu i gubitke. Daleko je nasa vojska od Avganistana i Iraka, pa cak i u stanju kom je bila '99.
(jq, 30. april 2013 14:08)


Decko moj lepi i naivni. NATO je bukvalno 20 000 puta jaci od srpske vojske, a Iracka armija je jedno 100 puta jaca.
dakle ne lupetaj gluposti. Da li si mozda cuo za aerosolne bombe, one koje su pokazali Milosevicu, pa je samo progutao knedlu. Tuzno je bilo gledati kako bacaju rakete na strazevicu i kamenolom, a nece da pipnu manastirsku sumu punu vojske, da ne bi nekoga povredili. Ipak sam bio srecan zbog toga

Jablan

pre 10 godina

Paralela između Bosne i Kosova je nemoguća. Bosna je posebna republika gde su 3 naroda konstitutivna i gde je jedan narod hteo dominaciju nad druga dva, a Kosovo je autonomna pokrajina u okviru Srbije gde se konstitutivnost naroda nigde ne pominje, a gde je albanski narod hteo nelegalno odcepljenje od Srbije. Bombardovanje SRJ 1999. godine je sramna odluka Zapada da nakon 58 godina ponovi nacističko bombarodvanje Jugoslavije. Ciljevi iz II svetskkog rata su ispunjeni, a Srbina ne preostaje ništa drugo nego da čeka novi istorijski trenutkak da povrati oteto.

Dragoljub

pre 10 godina

Kod nas postoji zabluda da je NATO praznio magacine od zastarelog oruzja, sto nije tacno. Najvise su koristili tzv. pametne bombe (koje su daleko skuplje od starih "glupih" bombi) i krstarece rakete (jos skuplje). Zato su njihove fabrike koje proizvode "pametno oruzje" radile punom parom da dopune ispraznjene magacine (drugim recima mnogo veca zarada nego na glupim bombama).
PS. Ne postoje bombe sa osiromasenim uranijumom! Ko tvrdi suprotno, neka da link.

fakti

pre 10 godina

Gospodine Sej, nikakvog pomeranja albanskog stanovnistva nije bilo pre NATO intervencije. A pozivanje na Milosevica je otrcano da otrcanije ne moze biti.

smak sveta

pre 10 godina

78 dana bombardovanja, i 12 godina kasnije ljudi masovno oboljevaju od kancera. Nevine zrtve stradale, majke zavijene u crno, ljudi tek sada ispoljavaju mentalne poremećaje vezane za taj period. A Milosevic je odveden u pritvor gde je umro prirodnom smrću. Njegova porodica zbrinuta i na sigurnom. Dakle za koga je ovde ta NATO operacija bila uspešna???
Sejn ti si g....

Taja

pre 10 godina

Kako je moguće da posle 14 godina ne postoji zvaničan podatak o broju civilnih žrtava NATO bombardovanja u centralnoj Srbiji i Vojvodini? Nije bilo okupacije, nije bilo napalma, tepih bombardovanja. U svakoj opštini postoji podatak, zašto niko nije sabrao? Zašto se to krije? Možda je vlastima ta brojka "mala"?

Neven

pre 10 godina

Njih 20 armija zajedno napali na jednu malu zemlju. I opet nisu imali petlju da udju kopnenim snagama. hahahahaha, bedno da bednije ne moze biti.

PRISTINSKI KORPUS - VOJSKA JUGOSLAVIJE 1999

pre 10 godina

Svaki laik iz tog perioda je znao da ako NATO krene u kopnenu akciju nema sanse da probije ni metar jugoslovenske granice, kao prvo ne znaju teren a kao drugo avioni ne bi mogli biti upotrebljeni u tim akcijama.

Setite se karaule Kosara, 2 000 terorista plus avioni na 200 jugoslovenskih vojnika nisu mogli nista!

sone

pre 10 godina

Naravno da se Milosevic plasio kopnene intervencije, ali vi niste ni pomisljali na to, jer vase zrtve nikako ne biste mogli da opravdate na Zapadu. Ne znam ni ovo kako ste pravdali... A kopneno ste mogli da probate da udjete na Djeneral Jankovic ili na Vrbnicu. Medjutim, dobro znate sta se dogadjalo na Gorozupu sa vasim glinenim golubovima, posebno u maju. Ne slomi ga al zube polomi.

Ariel

pre 10 godina

Šej nikako nije izmislio frazu "collateral damage", nije profesionalno da širite takve dezinformacije (kao i npr. onu da se operacija vazdušnih napada na Jugoslavija nazivala "Milosrdni anđeo" - to je izmišljotina našeg DB-a, akcija se zvala Operation Allied Force; odnosno Operation Noble Anvil). Fraza je prvi put upotrebljena još 1961 - citiram, "The first known usage of the term "collateral damage" in this context occurred in a May 1961 article written by T. C. Schelling entitled "DISPERSAL, DETERRENCE, AND DAMAGE". U "javnu svest" je fraza ušla sa prvim zalivskim ratom, što je i očekivano, jer bio je to prvi rat koji je tako pomno medijski ispraćen da je u medije "procurela" terminologija američke vojske u tolikoj meri.

Ovaj komentar šaljem samo u cilju poštovanja činjenica.

popeye

pre 10 godina

Само једно питање њима и заговорницима НАТО и Запада, зашто уранијумске бомбе које ће наставити да нас убијају још хиљадама година?...

Cikoni

pre 10 godina

Do tih zrtava ne bi ni doslo da nas niste bombardovali, sramota je sta je sve u inostranim medijima plasirano o Srpskom narodu, ali istina o svemu ce kad tad izaci na videlo.

Rasejani

pre 10 godina

Nema problema. Ko radi, taj i greši.

A ko pogreši, mora i da ODGOVARA.

Kada će na Vašu odgovornost biti adekvatno reagovano?

p.s. 3000 ljudi je svesno žrtvovano!!! plus moja mladost!!!

Nes

pre 10 godina

Kaže proterivanje, izbeglice... Ja sam bio stacioniran u Peći i do 24 marta izbeglica nije ni bilo, a onda početkom bombardovanja odjednom stotine hiljada.....

Petar

pre 10 godina

ni sami ne znate šta ste hteli. beograd se snabdeva strujom sa nekoliko strana. nikad niste isekli sve, jednu ste uvek ostavljali. da ste isekli struju i npr srušili mostove samo u Beogradu u celoj Srbiji nema dovoljno cisterni za distribuciju samo pijaće vode u Bg. Plan je bio u toj varijanti raseljavanje grada. Jel znate kad bi to prošlo, pa skinuli bi Slobu sami za 5 dana. Na kraju, rezultat bi bio isti uz daleko manje posledice i u ljudstvu i materijalne. Ovako mrljavili ste nas toliko vremena, pobili dve, tri hiljade ljudi, srušili skoro sve mostove i dodatno potrovali uranijumom... Da zaključim, ili ste se igrali, eksperimentisali ili ste i vi totalni diletanti samo sa ogromnim vojnim potencijalom.

novosadista

pre 10 godina

Kod nas postoji zabluda da je NATO praznio magacine od zastarelog oruzja, sto nije tacno. Najvise su koristili tzv. pametne bombe (koje su daleko skuplje od starih "glupih" bombi) i krstarece rakete (jos skuplje). Zato su njihove fabrike koje proizvode "pametno oruzje" radile punom parom da dopune ispraznjene magacine (drugim recima mnogo veca zarada nego na glupim bombama).
PS. Ne postoje bombe sa osiromasenim uranijumom! Ko tvrdi suprotno, neka da link.
(Dragoljub, 30. april 2013 15:30)

Jel ti sad hoces da se mi zahvalimo amerima sto su nas bombardovali "pametnim bombama"??

ninepi

pre 10 godina

Ovaj covek laze. Evo istine:
U Nisu je Vojska Jugoslavije pojacavanjem punjenja i penjanjem oruzja na vise kote, povecala visinu dobacaja i uspela da osteti nekoliko NATO aviona. To je bilo u noci. Odmah sledeceg jutra usledila je odmazda, NATO je bacio kasetne bombe na Nis i to: na pijacu i autobusku stanicu, koje su srecom omasili za par desetina metara, te su bombe pale u ulice pored, na prometan bulevar i Bolnicu. Sve civilni ciljevi i sve namerno, u odmazdi, a ova individua odlucno odbacuje da nije bilo namernih napada. Dosta ljudi, civila je izgubilo zivote i godinama posle od zaostalih kasetnih bombi.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Zločinac, koga mi još uvek ne smemo tako da nazovemo, zločinac-učesnik u zločinačkom projektu koga mi ni formalno ne smemo da optužimo, zločinac koji nam je svojim unjkavim glasom svako veče pojašnjavao kako nas pravedno ubijaju i da će se ubijanje i razaranje nastaviti još žešćim tempom, zločinac koji ovakvim "ispovestima", i posle toliko godina, pokušava da nadje opravdanje bombardovanju Srbije, koje je čist primer varvarizma, počinjenog bez odobrenja UN. Džimi Šej je oličenje i pesonifikacija zločina počinjenog protiv Srba na svim njihovim etničkim prostorima. Srbi su proterivali Albance pa je svet morao to dazaustavi?!Kakav cinizam??? Zaboravio je da doda, kako je Srbija, tim "strašnim" proterivanjem Albanaca, uspela da stvori najbezumniju fašističko-kriminalnu tvorevinu, jedinstvenu u svetu, koja svojom bezumnom etničkom čistotom predstavlja pravo paradržavno ruglo?

nemanja

pre 10 godina

"Odbacujem odlučno da je bilo kakakv takav napad bio nameran. To su bile stravične greške. Imamo problema da iz vazduha uvek savršeno identifikujemo ciljeve"

"Tokom 78-dnevnih NATO napada na SRJ, od 24. marta do 10. juna 1999, stradalo je skoro 3.000 ljudi, a materijalna šteta procenjena je na desetine milijardi dolara."

Nema ni izvinjenja, samo zali. Pa koliko bezobrazan i ironican treba da budes da bi ovo izjavio?
Ocigledno nam nije dosta dzelata, kada im sada sirimo ruke.

Dimitrije

pre 10 godina

Prestanite više o uranijumu, on nema veze ni sa čim, Ni za JEDAN jedini slučaj bilo kog oboljenja ni u Srbiji, ni u svetu, nije dokazano da je izazvan osiromašenim uranijumom. Efekat koji on ima na okolinu jednak je olovu i gvožđu koje se koriste u ostalim granatama. Potpali ste pod nacionalističku propagandu i sad samo hiljadu puta ponavljate iste RTS izmišljotine koje ste ponavljali i pre: "Albanci beže zbog bombardovanjam a ne što ih mi teramo", "Još malo pa će NATO da se raspadne" , "Pobedili smo NATO". Ništa od toga nije istina. Ružno je kada tražite trn u oku svakome a ne vidi balvan u svom.
(Bojan Cimbaljević, 30. april 2013 15:30)

Bože, šta sve neću pročitati. Uranijum, pa makar i osiromašeni nema štetnije dejstvo od metala?
OK, pošto ti tvrdiš da radioaktivni materijal nema neka veća štetna dejstva na ljudski organizam, ajde provedi sa porodicom nekoliko dana u blizini osiromašenog uranijuma, a evo, ja ću u blizini npr. gvožđa koje si naveo. Pa se vidimo za desetak godina... ako budeš živ, naravno.

Liberal Serbian intellectual

pre 10 godina

Collateral damage. I just hope that you'l have the opportunity to personally experience the expression you came up with.

odavno isplanirano

pre 10 godina

Jos u toku rata u Bosni slusao sam na R.F.I. stanici(Internacionalni radio Francuske) da se u Albaniji sprema veliki kamp za prihvatanje izbeglica sa Kosova.U to vreme nije postojala UCK niti su postojale oruzane akcije srpske policije.Oruzana intervencija NATO protiv SRJ planirana je dugo i samo naivni ili neobavesteni nisu verovali da ce do toga doci.Radio stanice u EU drzavama su vodile specijalni rat(psiholoski)protiv rezima u SRJ ali se iz njihovih emisija moglo dosta toga saznati.Oni sto su trebali to da slusaju,po sluzbenoj duznosti, izgleda nisu!

deNiro

pre 10 godina

Kad se samo setim onog ciničnog facijalnog grča u kome se nazirao osmeh i lakoće kojom je objašnjavao krvoločne zločine NATO hijena.Očigledno ne može mirno da spava.Bedan pokušaj da se opere savest.

Горан

pre 10 godina

Џејми Шеј је лагао 1999-те а лаже и сада. Оно што ме је потпуно разочарало су западни новинари и њихова здушна подршка противпраној употреби силе НАТО земаља.

A.S.

pre 10 godina

I dobro je sto ste odustali od kopnene intervencije jer bi ste dobili tolike batine pa ti danas ne bi ponovo morao da lazes gospodine Sej. Vas je i inetervencija u Somaliji oducila od takvih pokusaja.

Divos

pre 10 godina

Бестидност званичника НАТО-а нема граница. Измислили су појам колатерална штета, да би додатно обезведили и понизили жртве код неподобног народа. Тако и оних 2.500 убијених невиних људи у злочиначкој и бруталној агресији на Србију и нису жртве, већ колатерална штета, а ако су колатерална штета то је ваљда оправдано, прихватљива цена још једном увозу демократије.
И никад од ових арогантних силника нећете чути осуду, извињење због жртава, не тако нешто у речнику ових ниткова не постоји, само жаљење (као и овом приликом од овог лика), нећете никад чути признање да су погрешили, многима зло нанели, не, само ми жалимо.
И увек имају (неразумна) оправдања, објашњења. Добро, извукли су поуке из БиХ (да ли су), жељели су да помогну Албанцима на КиМ, па зашто су онда бесомучно бомбардовали цивилне циљеве по читавој Србији, који су и 400 км удаљени од КиМ, фабрике, мостове, болнице, школе, зграду РТС. Онеспосиобили су у ваздушним ударима тек 3 тенка, али зато јесу порушили 57 мостова, еј 57 мостова. Одговор је једноставан, није њих било брига за судбином народа на КиМ, циљ је био што више зла учинити, што више невиних жртава, што више разрушити Србију.
И наставља се ова игра. Бројни пропагандисти JYданас у својим иступима покушавају Србима уградити амнезију, амнестирати ове НАТО ниткове, покушава се и умањити или не помињати нанесена штета.
А опет, све и да хоћемо, заборавит не можемо.

pera zdera

pre 10 godina

Zale i roditelji i brat Milice Rakic. Moramo da zivimo sa njima na istoj planeti ali nikada im ne zaboraviti. Saveznici u oba svetska rata a bombardovali nas vise i brutalnije od nemaca i austrougara.

Osiromaseni Uranijum

pre 10 godina

jel su i kasetne bombe koje ste bacali po Nis bile greska ,zato sto niste lepo vidli iz vazduha?
alal vera demokrate,pobijete na 1000 ljudi,kazete pogresio sam i oprosteno vam je...kod mene nije

dusan

pre 10 godina

Licno sam ucestvovao u sukobu na KiM (pri MIP-u) i mogu gdin Sej da Vam kazem da svako svoj krst nosi ka Golgoti kako Vi tako i ja! Moj nije lak a Vi znate najbolje kakav je Vas!!! 'Ne sudi da ti se ne bude sudilo' Jevandjelje po Mateji.. I ja Vama ne sudim ali sam siguran da ce Vam blagi Bog suditi! Jer decu Vam niko oprostiti nece..

fizicar

pre 10 godina

Ok, razumem greske kao sto su:
- putnicki voz na tamo nekom mostu
- kolona traktora na Kosmetu
- mala Milica pored vojnog aerodroma
To se zove koletaralna steta

A kako nazvati bombu u nemanjinoj/k milosa (precizna, nema sta, pogodili ste je sa par santimetara greske), pa onda se malo saceka da se dodje da se gasi, pa onda jos jedna???

To nije zlocin?

Razumem ja i dunavske mostove i kineske ambasade i grafitne bombe i osiromasene uranijume i tomahavke na skladista mazuta u novobeogradskoj toplani i jugopetrol kod hipodroma i tamo neke grdelicke klisure i jadni narod sa traktorima i Milicu i RTS
To su bili ili vojni ciljevi ili greska, tj koletaralna steta

Ali baciti drugu bombu na isto mesto posle petnaest minuta, samo cekati da narod dodje da gasi....

woodoo people

pre 10 godina

Osiromaseni uranijum i kasetne bombe...konacan broj mrtvih je jos uvek neizvestan jer nas i dalje ubijate.
Kaze covek, interno smo raselili 100 000 Albanaca. Kako? Kuda? Terorista je bilo taman koliko policije i vojske. Danonocne borbe sa iredentistima, ubacivanje ljudstva iz Albanije, Makedonije pa i Crne Gore, dovele su nas u situaciju da priznamo otvoreni rat sa najvecom teroristickom mrezom na svetu. Al Kaida nije ni prineti OVK (u globalnom ANA), ali samo zbog agresivnosti prema SAD, pretvorena je najmocniju organizaciju na svetu.
Ono sto ste nam uradili, nicim ne moze da se izbrise. Pobili bi vi i mnogo vise (cisto da istrosite zastareo arsenal), ali ste imali problema sa NATO clanicama i pilotima koji nisu hteli maximalno da ucestvuju u ovom pohodu. Sama neodlucnost pilota i cele alijanse vas je jako pokolebala i bili ste na tankoj uzici. Sad, sad mozete da govorite sta vam je volja. Pobedili ste i vasi vojnici u Bondstilu su snabdeveni najboljim drogama i jeftinim zenama kidnapovanim sirom sveta. Sram vas bilo sto se javljate.

Rozenkrojcer

pre 10 godina

Само једно питање њима и заговорницима НАТО и Запада, зашто уранијумске бомбе које ће наставити да нас убијају још хиљадама година?...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (popeye, 30. april 2013 13:02)

Na ovo mogu samo da dodam činjenicu da je vreme poluraspada osiromašenog uranijuma duže od 4 MILIJARDE godina! Takav zločin je po meni katastrofalan, i trajaće veooooma dugo! Neka se Džejmi Šej pokrije po ušima i neka ćuti! jednom će sve stići na naplatu!

Douglas Bader

pre 10 godina

No s..t Jamie!! You admit that the bombing started first and only then we had refugees. So, why you started with bombing? Because of refugees which fleed after you started bombing? Jamie, you are talking rubbish.

jq

pre 10 godina

Iako sam poprilicno realan, pouceni otporom koji je daleko , daleko mocniji NATO docekao, a koji nisu ni sanjali, nisu zeleli kopnenu ofanzivu. Kakvi god da smo, sredili bi nas sigurno, ali uz ogromnu stetu i gubitke. Daleko je nasa vojska od Avganistana i Iraka, pa cak i u stanju kom je bila '99.

juznjak

pre 10 godina

Juče šetam po Duvaništu i deci pokazujem kratere i rupe na zgradama od kasetnih bombi. U našem Niškom naselju ih ima na STOTINE! Lazes da nije bilo namerno. Lažeš! Znamo da jeste i necemo zaboraviti!

Milutin

pre 10 godina

Sta ste gadjali na Zvezdari? Znali ste da nema nicega, znali ste milion posto ste znali, ali ne, dva puta sasvim ludacki nesrazmerno jakim raketama ste omlatili prazne barake. To nije strasno ali da li je nekome palo na pamet od tolikih strucnjaka sta se desava sa okolnim kucama I zgradama pri tome I sa ljudima u njima? A posle, kao, zao nam je to je kolateralna steta... Kako li te nije sramota Jamie? Shame, understand?

Previše nas je

pre 10 godina

Само једно питање њима и заговорницима НАТО и Запада, зашто уранијумске бомбе које ће наставити да нас убијају још хиљадама година?...
(popeye, 30. april 2013 13:02)

Pa previše nas je na Zemlji. Zapadne elite na čelu s Rokfelerom, Gejtsom i Tarnerom odavno rade na tome da na razne načine smanje broj ljudi na Zemlji. I svi pri tome računaju na dopunsku zaradu - u ovom slučaju vojna industrija.

Novi Sad

pre 10 godina

E ne moze meni ni jedno izvinjenje da izbrise ona secanja kao jos dete, ona skrivanja po sklonistuma, selima, onaj plac majke, one noci koje nisam spavao, ne moze da mi izbrise secanje onih zvukova bomba koje su me budile svakodnevno, one vesti sa slikama poginulih i razorenih vozova, zgrada, televizija, mostova,... Ne ne moze nista da mi izbrise ta secanja ma koliko se oni izvinjavali. Oprostiti moramo, ali zaboraviti ne smeno, nikada!

Herceg

pre 10 godina

Sej krupno laze, kao sto je i za vreme bombardovanja lagao!

NATO je namerno gadjao RTS! I nije ga bilo briga da li ce koga ubiti...

Kad je NATO uvideo da nece lako i uspesno okoncati bombardovanje onda su namerno poceli da gadjaju civilne ciljeve...

Nataeos

pre 10 godina

Страх од копненог напада!?? Е па тад би пукли... Овако је било лако 20 земаља, авиона колко хоћеш и бацај бомбе...народ ни крив ни дужан гине и ником ништа...

PVO

pre 10 godina

Kad neko nema obraza, nema!

NATO zlikovci su se jeftino izvukli, Milosevic je odlucio da ne izlaze Srbiju pretnjama od sravnjivanja Beograda i Novog Sada sa zemljom, sto su NATO zlikovci itekako spremni i sposobni bili da urade. Da su usli preko Prokletija kopnenim trupama, prosli bi daleko gore nego u Vijetnamu.

ni

pre 10 godina

Ja cu da kazem nesto o onome sto sam licno video i doziveo, sto posredno sto neposredno: gadjanje toplane na Novom Beogradu (civilni cilj), gadjanje trafo stanica grafitnim bombama (civilni cilj), gadjanje televizije (civilni cilj). Dakle svesno terorisanje i ubistvo civila. Da ne pominjem Rambuje i podrsku zapada OVK uz istovremeni pritisak na SRJ, tj. prakticno svesno izazivanje rata. I na kraju verovatno je u pravu Noam Chomsky kada kaze: "If the Nuremberg laws were applied, then every post-war American president would have been hanged.".

Milivoje

pre 10 godina

U jednom od dokumentaraca koji se bavi napadom na SRJ, general Majkl Šort koji je bio komandant vazdušnih napada jasno kaže da, pošto vojska nije trpela skoro nikakve gubitke, odlučili su da gađaju civilne ciljeve kako bi povećali nezadavoljstvo stanovništva i pritisak na režim u Beogradu. Ja ne znam šta je to ako ne terorizam. Inače, njegov sin je bio pilot aviona A-10 koji je pogođen tokom jednog od napada, ali nažalost nije pao. Evo link na neki intervju generala Šorta iz koga se jasno vidi o kakvom je čoveku reč:

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/kosovo/interviews/short.html

Evo šta je u jednom intervjuu za Washington Post rekao:
"If you wake up in the morning and you have no power to your house and no gas to your stove and the bridge you take to work is down and will be lying in the Danube for the next 20 years... at some point, you make the transition from applauding Serb machismo... to thinking what your country is going to look like if this continues."

Dakle Šej je bio plaćen da laže, ali mislim da za tzv. "greške" i "kolateralnu štetu" treba da zahvalimo generalu Šortu.

remic

pre 10 godina

procitao sam isti clanak juce na nemackom i mogu vam reci da je sve prevedeno kako treba. razlika je u tome da nemacki citaoci dobio utisak da smo najveci zlocinci. bas me zanima kako nato nije mogao da razlikuje najobicniji traktor od tenka. gadjali su most na kome je bas u tom trenutku prelazio voz. kakva je to slucajnost morala da bude.. a bacanje kasetnih bombi na naselja u nisu i u aleksincu je takodje "slucajnost" bila.

Moler

pre 10 godina

Interesantno da niko nije ni pokusao da proceni broj Albanaca "nenamerno" ubijenih od strane NATO pakta. Verujem da bi rezultat bio zaprepascujuci!

sećam se 1999

pre 10 godina

U prvo vreme NATO je bio precizan a onda kako im je rastao gnev zbog izostanka brze kapitulacije, počele se u "greške". Prvo male, izolovane a onda sve veće i veće dok na kraju NATO nije ubio kineske diplomate i novinare u RTS-u. Čak im i to nije bilo dovoljno pa su počeli da ruše mostove i da isključuju termoelektrane a time i vodovod i bolnice.
Može Šej da priča šta hoće, NATO je krvoločna zlikovačka organizacija a na žalost celog sveta tu poraznu istinu znaju samo oni koji su imali nesreću da drugačije misle od NATO-a. Ostatak sveta živi u blaženom neznanju i neka živi, utoliko će otrežnjenje biti bolnije i surovije za njih.

srpska curka

pre 10 godina

Meni i dan danas nije jasno zasto je za potrebe zastite Albanaca na Kosovu bilo potrebno rusiti mostove u Novom Sadu. Inteligentna vojna akcija bi srusila infrastrukturu izmedju juzne srpske pokrajine i uze Srbije i onemogucila srpsku vojsku da intervenise. Da vam je to bio cilj, ta nazovi humanitarna intervencija bi trajala krace uz mnogo manje ljudskih zrtava i manja razaranja. Ali,kakosami rekoste, niste hteli prazne pretnje. NATO-u niko ne sme da kaze ne.

Maarkos

pre 10 godina

A sta bi bilo da je Srbija bombardovala Austriju ili Ameriku?? Pa kasnije samo da se izvinemo??? Licemer i nijedno njihovo izvinjenje nece zaceliti rane koje su napravili i NIKADA im to nece biti zaboravljeno!! NIKADA! To su bili fasisticki potezi!