Subota, 06.04.2013.

15:43

Patrijarh: Vlast da ne izda Kosovo

Patrijarh Irinej apelovao je na državni vrh da ne izneveri predizborno obećanje i da u ovom smutnom vremenu ni pod kakvim uslovima ne preda, izda ili proda KiM.

Izvor: Tanjug

Patrijarh: Vlast da ne izda Kosovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

271 Komentari

Sortiraj po:

teodora

pre 11 godina

Srbija je utvrdila neku granicu do kada može da popušta, i preko toga Srbija ne sme popuštati ni po cenu datuma. Treba staviti do znanja i Albancima i evropskim zvaničnicima da Srbija nije spremna da pristane na bilo kakav dogovor, zarad dobijanja datuma.

ubijaju boga u nama

pre 11 godina

@nikola hvala, trezven post
Kako god okreneš, od EU nema ništa. Ogromna represija/novac će biti potrebni da utihne dubok revolt naroda. Pre možemo očekivati ono prvo. EU u poluhaosu- od nekadašnjeg entuzijazma i lepote ideje pretvorila se u problem- i tamo priznaju. Stoga pre da nas planiraju za jeftinu radnu snagu nego kao mezimče koje će da dadiljaju. Egocentrični, kakvi jesmo, pomislili bi da su loše postavke EU bile vidne još u Genšerovo vreme (Mastriht..) kada umesto da se YU ponudi izgledna budućnost u EU, gde bi svi davno bili bez svih žrtava i sa zdravim ekonomijama- krenulo se putem rasparčavanja i odvajanja Hrvatske..
Za Srbe je sada cena članstva- krv, svest- nemamo šta drugo dati. Da su nam glave drugačije, kao njihove, ne bi nam ni tražili teritorije. Trebamo shvatiti– nisu ucenjene teritorije, već GLAVE. Za njih nema mesta u EU i njih "moramo" menjati da ne bi menjali teritorije. Kom bogu ili đavolu ćemo ih založiti? Našem ili njihovom- novcu ili svetom duhu? Onome kome su preci sa ikona svoje glave zaveštali. ili ćemo pljunuti po njima i sebi?
EU uzima one koje smatra svojima– to je ulaznica. Nas ,Turke, Makedonce.. još ne vide kao svoje i u pravu su. EU koncept je uži nego nam se čini– u njemu nije predviđeno mesto za naše nacionalno biće, već samo za Evropsko. Ni Kosovari im nisu bliski ali su nužno zlo- nude se, pokušavaju brže da usvoje gradivo
Jeste li gledali Davis Cup? To je srce koje svet prepoznaje. Čuvajmo ga takvog kada drugi neće. Postalo je retkost

aranđel

pre 11 godina

Vučić i Nikolić nemaju nameru da lažu ni evropske lidere, ni građane Srbije, nego govore istinu, pa ma kakva ona bila, i zato i imaju toliko poverenje naroda. Istinu na videlo, i narod vam nikada neće zameriti. Ako traže od Srbije nešto što Srbija ne može da prihvati, onda se lepo zahvaliti EU, na njenom datumu. Kada se tako postavi Srbija prema EU onda će i evropski zvaničnici drugačije pričati sa Srbijom, jer ja mislim da je i u interesu EU, a ne samo Srbije, da se postigne trajno održivo rešenje za problem Kosova, a i da je interes i EU da Srbija postane član EU.

terek

pre 11 godina

Ne bi trebalo da je samo u interesu Srbije da se reši problem Kosova, nego i u interesu EU, zbog toga je na gospođi Ešton je da izvrši pritisak na Albance da popuste u svojim stavovima ako se želi doći do kompromisa. Srbija više ne može da popušta, i to je državni vrh jasno stavio do znanja, i tu više ne vredi gospođi Ešton da pritiska srpsku stranu.

Nenad

pre 11 godina

Zašto papa ima pravo da daje izjave o Kosovu (ne pročitah skoro nijedan komentar na tu temu), a srpski patrijarh nema? Inače za neobaveštene papa je protiv priznavanja Kosova kao države.

rusin

pre 11 godina

Raduje iskazano potpuno jedinstvo Nikolića i Vučića. Oni jasno pakazuju da žele da se reši pitanje Kosova, ali da neće, za razliku od Dačića, pristati na bilo kakav dogovor. Međutim, problem je nastao u tome što su Amerikanci i EU ipak uspeli da nađu "slabu kariku" u srpskom državnom vrhu, a to je Ivica Dačić.

Sudija

pre 11 godina

Zai mi je sto su ovi komentatori zaludjeni bjom zivotom u EU jer ce tamo biti najbedniji kao i do sada. Ako ne zasucu rukave i ne pocnu se znojiti na poslu od boljeg zivota nema nista pa da postanu i pedeset i neka drzava Amerike.

Tesko nama

pre 11 godina

A koja su to "dva zla"? Jedno je predaja Kosmeta, koje je drugo?
Usput, nijednog svestenika nisam video danas na protestu Dveri.

White

pre 11 godina

A vi planirate da osvecujete puske vojnika koji bi isli u novi rat za Kosovo?
A da ucutite neko vreme, u
medjuvremenu vratite novce narodu, od sahrana i svadbi, prodate skupe automibile, i sav novac stavite u fond za ovu nasu bolesnu decu.
Posvetite se narodu u Bogu, ako u njega verujete i ucutite po pitanju nase Drzave, vasa je na nebesima.

Srdjan

pre 11 godina

Moje misljenje je da Patrijarh gresi, Gospod nigde u Jevandjelju ne spominje teritorije, uci nas da je Carstvo Nebesko u nasim srcima. Dao Bog da ja gresim,mada mislim da je ucenje o svetosti teritorije pogresno. Pa i Makedonija je stara Srbija cak mozda i starija,pa je odavno druga drzava, i tako dalje i tako dalje.

Lenka RU

pre 11 godina

Molim te,Bože,daj mi snage i vere,te da poverujem da Đilasova poseta patrijarhu,od pre par dana,nije "kumovala"ovom apelu i da je svaka sličnost slučajna.

BT

pre 11 godina

Mi smo sekularna drzava tako da je ovaj stav patrijarha neprihvatljiv.
(Dejan, 6. april 2013 16:20) patrijahov stav je i moj stav i na kraju krajeva i patrijah je gradjanin srbije na primer ne vidim zasto bi stav vas demoNkratski nastrojenih bio bitniji od ostalih gradjana srbije jel to zato sto vi zamisljate da ste bitniji u odnosu na ostale e pa ne da niste bitniji nego ste totalno nebitni bice sta bude i na to ni vi ni ja ni patrijah trnutno ne mozemo uticati prma tome svako ima da kaze ono sto misli !!!
(gradjanin srbije, 6. april 2013 19:05)
Moze biti da si u pravu? Ali gradjanin Srbije Miroslav Gavrilovic govori u ime svih VERNIKA! Moja malenkost pripada tom stadu ali hocu POTPIS! A ti malo poradi na svojoj pismenosti!

Gavran

pre 11 godina

Koliko je moguce da ateisti kazu nesto pozitivno o crkvi?O kakvoj se tu vrsti komunikacije radi?Ako optuzujete SPC za raskos,onda nemojte nikako zaboraviti Vatikan.Realno je da SPC brani svoj narod i jaca mu volju,kao da brani i svoje manastire i crkve,odnosno hiljadugodisnju ostavstinu.

kosovo za gucci cipele

pre 11 godina

to si trebao da kazes tvojim prethodnicima koji su patrijarsiju prebacili iz peci u karlovce pa u beograd. oni su tada bili vlast i kosovo je tada izdano. a ovaj sporazum sada je samo formalnost koja potvrdjuje stanje na kosovu.

Bazz

pre 11 godina

(kosta, 06. april 2013 22:26)
A sa cime bi ti ratovao? Sa dva remontovana mig 29, par M84 kojima su sakupljaci sekundarnih sirovina maknuli gusenice ili da krenemo sa kukom i motikom, dok ne zardjaju? Pukli smo kao dulek, ali nikako da nam dodje iz d... u glavu.

nikola

pre 11 godina

moram da komentarisem...dakle ovako: nalazimo se u situaciji sledecoj...ako ne prihvatimo uradice to na silu i celokupna politika godinama unazad pasce u vodu....vraticemo se godinama unazad i u jos goru bedu i izolaciju. Ako prihvatimo pljunucemo sami sebi u lice, kao prvo, a kao druhlgo niko nam ne garantuje da cemo ista dobiti...datum, cak i ako ga dobijemo ne znaci da cemo ikada u EU, e sad ono sto se cesto govori ovih dana, Kosovo ili EU nema veze s mozgom...mi imamo ustvari ponudu Kosovo i nikad EU s tim da ce se Kosovo na silu staviti pod takozvane institucije Kosova ili ostaviti Kosovo ali i od EU nema nista...tj. nekad kad bude i ako bude...

elektricni

pre 11 godina

Jel‘ preduzece SPC placa porez na usluge? Jel‘ zive u raskosi u jednoj siromasnoj zemlji? Takvi kakvi su (a meni je kao verniku uzasno zao zbog toga) treba da budu manji od makova zrna.

KOMEnDIJAŠ

pre 11 godina

@Codex Alementarius, veruj mi ti i tvoja SPC niste glas naroda vi ste možda samo 5% naroda, narod prezire one koji na račun vere stiču ogromno bogatstvo, zna narod da apostoli nisu živeli u raskoši i bogatstvu, nisu imali pedofilskih afera kao što danas imaju pojedina sveštena lica SPC-a ali očigledno i drugih verskih zajednica. Dugo je nas neko iskorišćavao, zbog naše vere u dogmu u koju nas je lako ubeđivao. Shvatio je narod da samo na sebe može da se osloni.

Markoniks

pre 11 godina

Ne secam se da ste pokrenuli neku humanitarnu akciju da pomognete nekom bolesnom detetu , bitno je da svi vozite dzipove jer su manastiri nedostupni. A da drzite predavanja kako treba da se gine i da se daje novac crkvi tu ste prvi....

pravoslavac

pre 11 godina

Molim vas, nemojte biti uvereni da govorite u moje ime, inače ću biti prinuđen da se drugačije izjasnim na sledećem popisu.

Šta god bude omogućilo velikoj većini konkretnih ljudskih bića koja žive na teritoriji zvanoj Kosovo da žive bez straha i većih problema meni lično zvuči dobro.

Nacionalno shvatanje srkve je jeres i zove se etnofiletizam.

Ilija

pre 11 godina

Postujem vas kao patrijarha..ali nemojte da se mesate u politiku!Jako je vama popvima..sa blindiranim dzipovima da drzite predavanja ljudima koji ce sutra da ginu na Kosovu(vi popvi necete sigurno)!Zbog toga molite se bogu i pustite politicare da ovo rese!

kosta

pre 11 godina

Cekajte nasi precu su mogli isto da kazu ma necemo da ratujemo sta ce nam teritorija bitno je da ima da se pojede i popije i to je to i sto bi mi rekli sad mogli su da kuliraju ali ne oni su dali zivote da bi MI da nas imali gde da sagradimo kuce,fabrike skole da zasadimo kukuruz,zito itd da vidim sta ce mi nasoj deci da ostavimo VELIKO NISTA

podanik

pre 11 godina

Pope, Kosovo je izgubljeno 1999.g. Zasto ste tada cutali? Mozda jer ste verovali da smo pobedili NATO, i da kao pobednici povlacimo vojsku, policiju i sve organe vlasti sa Kosova??

milisav

pre 11 godina

vasa Svetosti,kosovo je ''izdano'' ako tako kazete jos davno...na kraju 99 kad smo odlucili da udjemo u rat i da ne pregovaramo....jos je Sveti Sava pregovarao u ime ove zemlje pa kad se nije dalje moglo...ulazilo se u rat..... samo jedno hocu da pitam: Gde je crkva svih ovih godina da kaze: Srpski narode,ne valjamo...ogresili smo se o pretke...ogresili smo se o Boga,ogresili smo se o Kosovo i sami smo krivi za ovo sto nam se desava.....zato u Crkvi niko nema petlju.....

Bodin

pre 11 godina

Nije moje da se petljam u vaše odluke , ali mi se čini da ste se zarobili u tom Kosovskom mitu iz kojeg nema izlaza sem u imaginarnom "carstvu nebeskom" , šta vam to znači u realnom životu običnog čovjeka ?
Oko 12.ooo crnogoraca je poginulo za Skadar , u kom su stolovali Vojisavljevići , ali su veliki odlučili da se povučemo i morali smo . Prizren i Peć su bili naši u vrijeme Balšića i Nikole Petrovića , ali danas tamo žive neki drugi ljudi , imaju svoju djecu i planove , i ne pada mi na pamet da te teritorije smatram svojim , da nam ih džabe nude rekao bih NEĆU HVALA .
Odluka jeste teška ali neminovna , ako ne danas onda uskoro , zato vam mudrosti i realnosti želim !

Mira koju nece da objave

pre 11 godina

Od gluposti se i gine i umire, ali i zivi na sramotan nacin: u prljavstini, s bolestima, bez zuba i bez smisla. Kada je spc tako svesna firma nek plati porez, ili Irinej izvadi iz one fioke u Patrijarsiji malo para za neko dete kao sto je Tijana - za to se ne guraju Njihova najbolja klijentela su mrtvi izgleda, zele da nas sve prevedu u to stanje.

Ateista

pre 11 godina

"Crkvu" bih molio da se ne mesa u ovozemaljske realne stvari/desavanja, neka zivi u svom svetu maste gde ih nepostojeci "onaj" gleda odozgo i sta vec radi u njihovoj fantaziji.

Budimo realni, gledajmo ono sto ce nam doneti najmanje zla, zabatalite vise "ponos", od toga nam deca gladuju i vecina nema posla, nema perspektive i...ma bolje da stanem pre nego sto me cemer i jad uhvate i krenem da lajem!

A da,....POTPISUJ!

dejan

pre 11 godina

@Codex Alementarius
da je ova drzava 95% pravoslavna je notorna glupost. Popis 2011 kaze 84.2%, a pitanje je koliko od tog broja ikad kroci u crkvu. A pitanje je koliko tih "pravoslavnih" uopste zna sta je hriscanska vera, a ne paganstina koju je crkva pokupila usput da bi se dodvorila stanovnistvu koje je trebalo pokrstiti, a ono nije htelo da se odrekne svojih starih bogova.

gotovo je

pre 11 godina

bilo bi lepo da prvo popovii sa besnim automobilima krenu put Kosova, pa za njima oni koji su prodali sve dole a ovde imaju avione i kamione, pa posle ovde hrabre internet ratnike, od kada znam za sebe govori se o tom problemu, albanci imaju dole svoju drzavu, akkva god da je, nekakva je, jer mi dole nemamo sta da trazimo, hocu napred, hocu buducnost, a ostali koji ne daju Kosovo, pravac Prsitina, ja necu.

Netko izmedju

pre 11 godina

Nisam siguran da bi npr. Francuzi imali ovakav odnos ka svojoj teritoriji, kulturnom nasledju, svestenstvu itd. Dobro se zna kako paze na svoj jezik i da sa turistima pricaju gotovo iskljucivo Francuski. Isti ti Francuzi kojima vi trcite u zagrljaj imaju Cast koju najveci deo citalaca ovog sajta ne "konta". To sa jezikom je samo mali primer. Nikome od njih nije nista sto je internacionalno prece od svog... Francuzima, Englezima, Nemcima, Spancima... samo "Srbima". (Npr. ja strani diplomata: ovo je kapitalna informacija!). Da ne pricam o teritoriji.

Inace, Bozanstvo za coveka mora da postoji, samo sto su Bogovi razliciti. Bozanstvo nekih Srba je EU, tj. "normalan zivot", progress ... koji za vasu informaciju kosta, i koje mnoge razvijene zemlje (po zakonima slobodnog trzista, za koje se "neupuceni" bore!) ne mogu da servisiraju - Grcka, Kipar, Italija itd. Mnogi ne shvataju da ovo "Bozanstvo" ne da imate svoje!

Bozansto o kome prica Patrijarh, veci deo publike i ne poznaje, tj poznaje samo povrsne pojave koje pothranjuju spoznaje tipa "audi" i sl. Onaj ko kritikuje Patrijarha i Vladike u skupocenim audijima, neka se ugleda na one u Crkvi koji idu peske. Ovim ne branim greske tipa Pahomije itd. Ovo Bozanstvo izdize Cast i plemenito vitestvo, sto znaci i odbranu.
Crkva je jedina bila uz nas narod kroz sve vekove postojanja, i na sve pojave koje je upozoravala je bila u pravu- komunizam je blizak istorijski primer. Tako je i ova Patrijarhova poruka sa istorijske distance.

Bojan

pre 11 godina

Ja postujem patrijarhovo misljenje. Ali on bi to trebao da govori u svoje ime kao jedan od gradjana Srbije, a ne kao poglavar SPC. On kao poglavar jedne organizacije ne moze da iznosi misljenje u ime cele organizacije, on nije apsolutni vladar da bi to cinio vec glasovima drugih ljudi izabran da izvrsava tu funkciju. I trebalo bi da zna pre svega da je on duhovni (ne politicki) vodja svih nas, i onih koji se slazu i onih koji se ne slazu sa njegovim misljenjem.

Glumac

pre 11 godina

Evo kako bih ja plastično opisao našu situaciju sa Kosovom: zamislite- idete ulicom i neko vam otme torbicu i krene da beži. Vi ga stignete i krenete sa otimanjem svojeg, kad naiđe policajac. Lopov zakuka upomoć i policajac uhvati Vas i krene da hapsi. Usput namigne lopovu i da mu znak da se izgubi(sa Vašom torbicom) i dok Vi očajnički pokušavate da objasnite da je torbica Vaša, shvatate da će njih dvojica podeliti plen. Policajac velikodušno nudi da odustanete i "pustiće" Vas, a u suprotnom Vas čeka prijava za pokušaj razbojništva kom je on lično svedok. Koje je najbolje rešenje ove situacije? Srbi su kroz istoriju reagovali tako što bi i policajcu lupili šamar jer je pravda na njihovoj strani. Možda je vreme da naučimo da pravda nije bitna već interes onih koji imaju moć?

proxima centauri

pre 11 godina

1991.godine moj muz i ja smo imali po 33 godine, zavrsene tehnicke fakultete, par godina staza i dvoje dece. Mogli smo, sa nasa dva lutka, dve jabuke, da odemo gde god smo hteli. Nismo zeleli. Zeleli smo da, uprkos svemu, zivimo,radimo i podizemo decu u svojoj zemlji,medju svojima, okruzeni svojim jezikom.
I sta se dogodilo?
Nas stariji sin je pre osam godina otisao iz zemlje, a mladji se sprema da se pridruzi bratu.
Znate li koliko ih je takvih?
Zato molim, preklinjem patrijarha da misli i o tome. Stotine hiljada mladih je otislo, ili ce otici. Rastu mali Amerikanci, Kanadjani, Italijani, Norvezani, srpskog porekla, cesto i mesovitog.
Meni ne treba Kosovo, zelim svoju decu ovde.

vasilije

pre 11 godina

Gala, 6. april 2013 21:12
SPC je jedina ustanova kojoj treba verovati. I Vojska! Sve ostalo je šarena laža! A ti Gale idi u svoju crkvu - sektu i veruj njoj. Po bogu je poštovati pravdu a zla se klonuti! Zar treba da poštujemo zlo koje se nadvilo nad svetom!?

Jefimija

pre 11 godina

Pa ne mozemo svi popovi da budemo. Pa da nas briga i da zivimo u izolaciji doveka. Kosovari su najbogatiji a mi ovde crkavamo gladni.

sofronije

pre 11 godina

Ma nemoj. Necemo da priznamo Kosovo i nastavicemo da zivimo u mracnom dobu. Vidite da narod propada, da drzava propada, ne moze se vise ovako. Vlada totalno bezakonje! Potreban nam je neki veliki brat da nas dovede u red. Vas ionako briga, imate sve blagodeti u ovoj drzavi, no ako udjemo u EU mozda se i to promeni, pa vam ne odgovara!

vlada milic

pre 11 godina

Sekularnost u drzavi koja je 95% pravoslavna je notorna glupost pojedinaca koji pokusavaju sve da bi ucutkali Glas Crkve (glas naroda)... (Codex Alementarius, 06. april 2013 20:10)
istina da ima 95% pravoslavaca ali od njih 95% ne ide u crkvu osim kada nose kolac za slavu.

vlada milic

pre 11 godina

zao mi je veoma sto ovo moram da napisem posto sam veliki vernik ali ... patrijarh i spc ne bi trebalo da se mesaju u politicki zivot i da odlucuju o zivotima ljudi. spc i patrijarh sigurno nece osetiti nikakve posledice od izolacije zemlje i od siromasenja i stradanja naroda jer , na zalost moram to da kazem kada se vec svi plase, crkve i popovi uvek najvise profitiraju kada su losa vremena ( u slucaja rata zbog silnih opela a u slucaju sankcija ili sverca od ljudi koji su se obagatili zbog grize savesti doniraju dosta para crkvi)

vlada milic

pre 11 godina

Kad si tako pametan sto nisi naredio vladi da dignu minimalnu cenu rada!Jer ces ti da nam hranis,zaposlis decu i nas roditelje!Narode u Kraljevu doseljenici sa kosova imaju poso,kola,kuce sve su prodali dole,a mi gradjani koji zivimo ovde od kad znamo za sebe dovedeni smo u situaciju da PREZIVLJAVAMO!Zasto
se neprica o tome,zasto se cuti? (Sasho, 06. april 2013 16:46)
bravo majstore upravo tako . dosli su sa " siromasnog kosova" kupili kuce o kojima ja mogu da sanjam a rodjen sam pre 32 god u Beogradu i tu zivim ceo zivot a radim 15 god. oni dosli i kupili poslove u drzavnim i gradskim preduzecima od vozaca do sekretara i pomocnika direktora.

Zeljko

pre 11 godina

Sekularnost u drzavi koja je 95% pravoslavna je notorna glupost pojedinaca koji pokusavaju sve da bi ucutkali Glas Crkve (glas naroda)...
(Codex Alementarius, 6. april 2013 20:10)
Hajde da pođemo od činjenice da je Kosovo Srbija i da Albanaca ima samo 1 milion, to po tvojih 95% znači da Srbija ima 20 miliona stanovnika. Pa ili nas ima toliko a ne 7.5 miliona kao što sam ja mislio ili tvoji procenti nisu tačni ili najgore po tebe, tvoja matematika pokazuje da Kosovo nije Srbija, ili možda jeste, ali Albanci nisu državljani Srbije. Ako je ovo zadnje po tebi tačno, to je razlog i zašto je Srbija izgubila Kosovo.
Ako pođemo od činjenice da Srbija zaista ima 7.5 miliona stanovnika, odakle ti ideja da ima 7.5 miliona vernika? Zar verske sobode nisu zagarantovane Ustavom, ili se na njega pozivate samo kada je u pitanju Preambula? Po čemu Vi vernici vredite više od onih koji ne veruju? Crkva je za vernike, pa neka vam tamo govore šta žele, a ne da svoje mišljenje nameću onima koji to mišljenje ne žele.
Ovo nisu bili pregovori za rešavanje statusa, jer je status rešen odbijanjem Ahtisarijevog plana od strane Koštunice što je izazvalo međunarodniu zajednicu da prizna nezavisnost.
Sada se pregovara o integrisanju severa gde postoje dve opcije, miran način, kako predlaže EU ili onaj već viđen u Hrvatskoj? Izbor je na vama. Ako odbijanje izazove traktorske kolone i stradanja, hoćeš li ti podsetiti crkvu na savet da se plan odbije, ili da to učinim ja?

Borkovacka- dolina

pre 11 godina

Crkva treba da gleda svoja posla.Imaju oni o cemu da se brinu o svetinjama na Kosovu. Nadam se da će Tomislav Nikolic, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić imati dovoljno državničke mudrosti, da će prihvatiti ono sto je najbolje za gradjane Srbije i da ce ipak doci do dogovor Beograda i Prištine.

Codex Alementarius

pre 11 godina

Sekularnost u drzavi koja je 95% pravoslavna je notorna glupost pojedinaca koji pokusavaju sve da bi ucutkali Glas Crkve (glas naroda)...

dejan

pre 11 godina

Prvo, Kosovo smo izgubili jos 1999. godine i mislim da je to svima jasno, cak i onima koji se busaju u svoja nebeska prsa.
Drugo, nemojmo zaboraviti na koji nacin je Vojvodina 1918 dospela. Imala je vecinu (mnogo manju nego sad Albanci)koja je izglasala nezavisnost od Madjarske i Austro-Ugarske i pripajanje Kraljevini Srbiji. Dakle kako je Vojvodina izasla iz Madjarske i prisla Srbiji 1918 tako sada odlazi Kosovo. To su istorijske realnosti i protiv toga nemozemo nista.
Trece, na Kosovu ima 90% Albanaca, naroda koji ne zeli da zivi u Srbiji. Kosovo mozemo drzati jedino pod okupacijom, to mnogo kosta, a mi te pare nemamo i kad tad bi ga opet izgubili.
Zakljucak: otsecimo taj tumor od srca Srbije i zivimo normalno.

Ja.bre

pre 11 godina

Da se nasi patrijarsi nisu bavili politikom u vreme kad je srpska drzava bila porobljena danas ne bi smo ni postojali kao nacija posto patimo od kolektivne amnezije a verujemo praznim obecanjima.

gradjanin srbije

pre 11 godina

Mi smo sekularna drzava tako da je ovaj stav patrijarha neprihvatljiv.
(Dejan, 6. april 2013 16:20) patrijahov stav je i moj stav i na kraju krajeva i patrijah je gradjanin srbije na primer ne vidim zasto bi stav vas demoNkratski nastrojenih bio bitniji od ostalih gradjana srbije jel to zato sto vi zamisljate da ste bitniji u odnosu na ostale e pa ne da niste bitniji nego ste totalno nebitni bice sta bude i na to ni vi ni ja ni patrijah trnutno ne mozemo uticati prma tome svako ima da kaze ono sto misli !!!

Aleksandar

pre 11 godina

onda možemo i da snimimo film "Gospodar kosovskih prstenova" ili tako nešto bajkovito da još malo zamajavamo sami sebe.
(Bombon, 6. april 2013 18:25)

Taj film je odavno snimljen, zove se reklama za Audi - omiljeno prevozno sredstvo ovih što su se zavetovali na skromnost.

Srbin

pre 11 godina

Patrijarh se,kao i uvek do sad,pravovremeno obratio vernicima.

Nema prodaje Kosova,nista nije izgubljeno,defetisti uvek mogu da uzmu vize pa pravac u EU,mi tamo necemo.

kosovo za gucci cipele

pre 11 godina

ako trenutna vlast "nema mandat da izda kosovo", ima li spc mandat da spreci narod u srbiji da pokusa da bolje zivi? patrijarh arsenije je poveo svoj narod sa kosova u vojvodinu, u bolji zivot; kuda ces nas ti povesti da zivimo bolje ako sporazum bude odbijen? nije li patrijarsija bila prvo u peci pa posle u karlovcima - jeste, i ko je tad "imao mandat da izda kosovo" ili je to uradjeno da bi narod srbije bolje ziveo? nema razlike. trenutna vlast IMA MANDAT da nam svima omoguci bolji zivot.

dnK

pre 11 godina

ako coveku smeta crkva i njeno osoblje ili ne postuje, smeta mu i Onaj ko je osnovao crkvu i Njega ne postuje! Mnogi ovde daju sebi za pravo da govore sta bi crkva trebala sta ne, a zapitajte se pre svega sta bi vi trebali. Vi se smatrate dostojnim da sudite nasim ocima? Da li ste normalni braco i sestre!? Zar je Sveto pismo toliko skupo pa ga sebi ne mozete priustiti i poraditi malo na svom duhu. Ako smo Boziji narod, pokazimo to, ali ne ovako.

ivan

pre 11 godina

Opet ovi skromni darkeri iz kluba obozavaoca nemacke auto industrije se guraju u politicka pitanja. Aj nek malo resavaju probleme u svom klubu.
Gde je tu vera?

mare

pre 11 godina

Potpuno podrzavam Irineja, ne treba nikada prihvatiti sramni dokument koji se nudi. Srbija ne sme da se saglasi sa vojno nametnutim resenjem. Nikada nismo bili u evropskoj uniji, tamo nas i ne zele i sta ima da se molimo njima za neki smesan datum. Pare od njih nam ne trebaju. Ne prodaj veru za veceru. Probleme u Srbiji moramo sami da resimo i da se svi kolektivno unormalimo, pocnemmo da razmisljamo i radimo. A ne da "komsiji crkne krava".

nikola drezgić

pre 11 godina

Mislim da će Srbi napustiti KiM u bilo kom slučaju! Ako se ovo prihvati,otići će jer ne žele da žive u nezavisnom kosovu! Ako se prihvati,otići će jer za nekoliko meseci više neće imati ko da ih finansira,kad EU prestaje da nam daje lovu (na kamatu)! Mnoge patriote sa severa KiM su slabi na šušku pa će tako bojim se upaliti svoje audije,mercedese,bmw-ove i ostaviti na milost i nemilost one mučenike koji nemaju gde da odu!

Gavran

pre 11 godina

Uz duzno postovanje g-dinu @Zemun koji kaze da je Kosovo 1999-e ratom izgubljeno,moram odgovoriti da rat nije resenje ili "opravdanje".Ali ako usaglasimo stavove i "opravdamo" rat,to onda isto znaci da se ratom moze vratiti,pa mozemo posle reci - Albanci su ga ratom izgubili!

Tabakera

pre 11 godina

Srbija više ne može da popušta, dovoljno je učinila i do sada. Ako evropski zvaničnici nisu do sada uvideli spremnost za kompromis, onda ja stvarno ne znam šta više treba uraditi. Trebala bi sad njihova braća Ameri da ih ubede da više od ovoga neće dobiti.

Jole

pre 11 godina

Nije mi jasno na šta konkretno misli ovaj čovek
(Razum, 6. april 2013 16:23)

celokupno pismo mozes procitati na vaseljenska sajtu pa ce ti biti jasno sta nas patrijarh kaze.

POŽAREVLJANKA

pre 11 godina

Moja poruka svih pobornika za "naše Kosovo"pušku na rame pa u prve redove,dosta više zamajavanja ovog naroda da je nešto "naše"a nije godinama.

jelena jsm

pre 11 godina

Dobro je da se i SPC oglasila u vezi sa resenjem Kosova. Mudar stav crkve, treba da nam bude "glas razuma" u ovim teskim vremenima.

Sasa

pre 11 godina

Procitao sam mnogo komentara tipa. ZASTO SE CRKVA MESA. Crkva nema nikakvu vlast, nije je ni imala niti ce je imati. Niko nikad nije pitao ni Pavla a ni sad Irinija sta ce da radi sa drzavnim poslovima. Shodno tome ona samo daje misljenje. Pa svi sto komentarisemo dajemo misljenja osudjujemo, kritikujemo i nemamo vlast ali se mesamo, sto znaci strajkujemo, glasamo itd. Pa i popovi su kakvi god da su drzavljani ove zemlje i imaju pravo glasa. Ruku na srce kad vidim ove nase politicare u poslednjih deset godina pa ovaj Irinej je zlato za njih, bar je covek monah nema zenu, nema decu, ne izlazi po klubovima, ne kocka, nema vile na dedinju i inostranstvu...... Ispravite me ako gresim. Hvala.

Bubica

pre 11 godina

Ova država prvi put posle 15 godina ima sigurnog i jakog lidera koji štiti interese Srbije, a ne marionetu koja igra kako zapad i EU narede!

aristotel

pre 11 godina

A crkva da se ne mesa u drzavne poslove. Sekularnost je jedan od prioriteta kako bi ova drzava postala makar polunormalna.
(zemlja svih vera i nacija, 6. april 2013 16:18)


Delimicno se slazem. Pitanje Kosova je delikatno, svi treba da ucestvuju, narocito SPC jer imamo mnogo manastira dole. Sto se tice ostalih drzavnih poslova, tu se u potpunosti slazem, s tim da iduci tom logikom niko ne bi smeo da se mesa u drzavne poslove izuzev onih koji su na vlasti i imaju ovlascenja, a opet je dobro da svi gradjani koliko-toliko uzmu ucesca.

Igor

pre 11 godina

Ma sta ce pop da prica o politici!!! Ovo je 21 vek, politicari su izabrani od nas a ne ovaj. Zbog ovog i slicnih mi smo sada ovdje. Kosovo je otislo davno, nismo mogli da ga drzimo, pukusavamo da cuvamo sta moezemo, ali ne moze cela Srbija da stane nazad. Probudite seee....

Bombon

pre 11 godina

Ok, onda nek crkva nadoknadi finansijski gubitak ove države koji će proisteći iz odbijanja priznavanja realnosti. I onda sve može..onda možemo i da snimimo film "Gospodar kosovskih prstenova" ili tako nešto bajkovito da još malo zamajavamo sami sebe.

marija

pre 11 godina

Na osnovu podataka iz katasterskih knjiga, od 10`886 kvadratnik kilometara površine Kosova i Metohije Srbija ima tapiju na 58,8 % zemlje. Albanci su uzurpirali više od 80 % srpske zemlje. Na KiM 14,7 milijardi tona lignita , ili 76 % odsto ukupnih rezervi uglja u Srbiji. Rezerve olova i cinka 51 milion tona. Ogromno je uzurpirano bogatstvo od kojeg Srbi i Srbija nemaju nikakve koristi
Uzurpirali su, prema zvaničnim podacima HABITAT- a i 28`000 srpskih kuća i stanova i drigih objekata. Ta otimačina neće moći biti legalizovana pošto po Rezoluciji 1244, državnom i društvenom imovinom upravlja UNMIK bez prava raspolaganja. Ipak je veliki broj srpskih kuća i stanova, prodat Albancima...
Samo oko manastira Visoki Decani, Albanci su uzurpirali su 650 hektara zemlje...

topličanin

pre 11 godina

Ovakva situacija je nametnuta u mandatu prošlih Vlada, treba izvući maksimum sada,i mislim da to ova vlast može, lično mislim Kosovo ispred EU.

rale

pre 11 godina

Pope, Kosovo je nezavisna i samostalna država, to znaju i vrapci na grani. Ovi naši imaju dva izbora: a) da to priznaju zvanično i okrenu se stvarnim problemima u Srbiji; b)da to ne priznaju i probleme ustostruče. (jovanvrdlovski)

Da nije dzipova i mobitela SPC ne bi znala ni da zivimo u 21 veku a kamoli da znaju da je Kosovo realno druga drzava.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Meni nije jasno zasto Patrijarh Irinej "apeluje" kada bar Nikolicu koji je kao "Vojvoda" od njega nizi po "cinu" moze i da NAREDI ?

Makarido

pre 11 godina

(Draguljce, 6. april 2013 15:57)

Ne živimo mi siromašno zato što smo nesposobni da radimo, već što nas je ta ista Evropa oterala u bankrot i zavisimo od njih. Sad manipulišu jadnim ljudima koji nemju hleba da jedu. Tako da ne samo što ih briga za Srbe sa Kosova, već bi prodali i nekog iz porodice..takvo je vreme.

kornjača

pre 11 godina

Lepo je što SPC daje podršku vlasti, ali ovakve poruke su trebale da se šalju bivšim vlastima, ova vlast nema problem sa odbranom Srpstva.

(Vlast)a

pre 11 godina

Vrlo je lagodna pozicija u kojoj sebi uzmete moralni bic,pa bijete i levo i desno,previdjajuci da ste vi izdali,predali i prodali to isto Kosovo za koje bi sada da nas sve zrtvujete.Zasto ne dajete izjave u sedistu patrijarsije u Peci gde vam je mesto?Drugaciji bi bio odnos i medjunarodne zajednice i ucesnika u sporu.Zasto Artemije nije kaznjen za izlazak iz Prizrena i neustupanja prostora pripadnicima KFOR-a?Zasto nisu anatemisani i od majke crkve odluceni nazovi veliki hriscani koji su prodavali imanja cak i onda kad je to bilo zabranjeno?
Prilicno je neposteno,neljudski i protivno bozijim zakonima stvarati taoce od sedam miliona ljudi,a ne progovoriti ni rec o svojoj odgovornosti.

zox populi

pre 11 godina

zasto niste izgradili jednu kucu raseljenima a od Ostroga se prihoduje
50 miliona evra godisnje..u kojoj bici za bebe ste ucestvovali..gde je
Srpska pravoslavna crkva kad se skuplja novac za spas dece..a naplacujete
Bozije reci i nekome cete Vi nesto pricati..stolujte u Gracanici pa branite Kosovo.

Europa, sad ili nikad

pre 11 godina

Pope, ugledaj se malo na tvog predhonika Patrijarha Pavla. On je pridavao zanacaj samo duhovnosti, a u drzavne poslove se nije mesao.
A vi na vlasti, ajte vec jednom potpisite taj sporazum, pa da konacno pocnemo da disemo punim plucima

mile

pre 11 godina

Pa isao je Đilas kod patrijarha da mu objasni da Borko nije bas umeo da pregovara i da mu oprosti za nesposobnost, a valjda mu je patrijarh rekao da nije u redu sto DS hoce u evropu,a da ga nije briga za Srbe sa Kosova! valjda mu je objasnio da to nije u redu, sada koliko je Đilas shvatio pitanje je!

Nebojša

pre 11 godina

Niste mogli sačuvati blagajnu arhiepiskopije a sačuvaćete Kosovo, a? Idi oče u Peć, tamo je istinsko sedište Patrijaršije, ne tvituj sa Srbima iz audija!

luki

pre 11 godina

@leteci dabar - jel? neka njih par desetina hiljada "partiota i mucenika" ne gleda svoj vec interes ostalih sest miliona gradjana ove zemlje koji zele da idu napred.

darko

pre 11 godina

Pa sta je ljudi sa vama? Zar patrijarh nema prava na svoje misljenje? Nije on politicar i da zarad glasova mora pricati populisticki. Da je nasa Crkva slusala, vekovima unazad, defetiste, danas ne bi ni bilo Srba ili bi pripadali ko zna kome. Crkva ima prava na svoje misljenje, jer narod jeste deo njen.

a u kom ti veku zivis?

pre 11 godina

@(Данијел, 6. april 2013 15:58)

Mladicu vidis li ti datum i godinu u ovom tvom potpisu?Da te podsetim mi smo u drugoj dekadi 21. veka.

Dusan

pre 11 godina

Izgleda da cemo ponovo izabrati nebeski zivot. Crkva ce nastaviti da se petlja u dnevnu politiku dok ne postanemo pravoslavna dzamahirija.

NikolaTK

pre 11 godina

Pa crkvi je u interesu da narod bude siromasan i zatupljen, jer ako pocnemo normalno da zivimo, normalnije ce mo i da razmisljamo, pa kome ce onda da prodaju maglu ?

bg

pre 11 godina

Ako je Parthijarh Irinej rekao da treba izabrati manje zlo,onda je manje zlo da ne ostanemo odvojeni od ostalog sveta, jer ako Srbija skroz potone onda naš narod i naše svetinje na Kosovu stvarno neće postojati.

bubi

pre 11 godina

Srpska crkva na Kosovu i Metohiji postoji vec 1000 godina. Tamo je od osvita prve srpske drzave, bila je tu u doba Nemanjica, bila je tu posle Kosovskog boja, bila je tu i posle pada Srbije pod Turke, prezivela je na Kosovu 450 godina turske okupacije, uspostavivsi ponovo Pecku patrijarsiju kao svetlo u tami porobljenom narodu, istrajavala sa njim kada je Srbija ponovo nastala i rasla, i na kraju sa narodom docekala slobodu. Zivela je i trajala i u toj slobodi, a i pod okupacijama 1915te i 1941ve, trpeci siptarski zulum. Traje i sada, kada je narodu tamo posebno tesko. I sad, nadju se neki pametnjakovici, koji ne vide dalje od svog stomaka koji bi da napune do vrha, i kojima je zivot sveden od TC Usce do Strahinjica Bana, da kazu da Crkva nema da se pita o Kosovu??? Pa ja stvarno nemam reci...

Miki

pre 11 godina

Od kada slušaamo vas nama je sve gore i gore. Oče nemojte da sedite ovde u Beogradu već pravac Kosovo da svojim primerom utičete na nas!

nikadneobjavitemojkomentar

pre 11 godina

Zašto da se ne meša crkva? Pa crkva je ta koja je kroz istoriju uvijek bila i radila u interesu svog naroda. Ne vidim zašto se sada osporava njena uloga? Zar crkva nije ta u koju narod ima najviše povjerenja? Zašto onda crkva kao takva institucija nema pravo na stav, a svakakvi anonimusi i kvazi stručnjaci imaju? Jedini razlog negiranja svega ovog navedenog vidim u nepoznavanju sopstvene istorije kao i ne briga za svoju braću koja su prepuštena sami sebi na KiM (a to dovoljno govori o ljudskim kvalitetima).

dusoy

pre 11 godina

patrijarše dragi,
ako ti nemas decu ja ih imam.
ako bi ti tamo a ti idi.
ako ti smatras da je tvoje ono tamo gde zive neki ljudi odande onda razmisli o svojoj licnosti i sustini svog poziva.

Vojvodjanin

pre 11 godina

Svi koji su za prisajedinjenja Kosova Srbiji neka se presele tamo, na čelu sa vama preosvećeni, i neka na prvom glasanju nadglasaju Albance.

dule

pre 11 godina

Ovog Jovana treba da je sramota,pošto je njegovu svetost patrijarha Irineja,nazvao popom.Vidi se da nemaš poštovanja,stidi se.Veruj ti vlasti i daleko ćeš dogurati.

nesa

pre 11 godina

(Draguljce, 6. april 2013 15:57)


Prijatelju ne bi trebalo mnogo da te oni sa severa brinu kad se bude udario potpis prodace kuce i stanove za dobre pare kao i ostala nasa braca koja sad uziva u unutrasnjosti srbije!!!

Plavi

pre 11 godina

Nimalo mi se ne svidja sto se crkva mesa u poslove u koje nikako nebi smela da se mesa.Ipak Srbija nije duhovna drzava da nam popovi i vladike kreiraju buducnost.

kokobil

pre 11 godina

(leteci dabar, 6. april 2013 16:05)

Leteci dabre, jos si ti mali i tek sto si bio rodjen veselih 90 pa ne znas kroz kakav smo pakao prosli. Srbe ce dole maltretirati i sa i bez nekog potpisa. Drzave Srbije dole vise nikada biti nece jer nema naroda koji moze da na Kosovu formira i ocuva bilo koji deo drzave Srbije. Albanci su na ovo vekovima cekali, ziveli razmnozavali se i prirodnim putem nadjacali Srbe. Pa cak i da nije bilo pomoci zapada oni bi ostvarali veliki deo toga, jel su ispali mnogo mnogo pametniji od Srba koji se i dalje i ovde po forumima prse parolama kao sto su radili od '41. Kompletna istorija Srba je jedna velika greska i iz generacije u generaciju se ta greska ponavalja, samim tim sto je Srba sve manje a ostalih sve vise. Srbi uzalud ginuli na Kosovu (sad se hvale time????), Srbin ubio Ferdinanda stotine hiljada stradalo nepotrebno, Srbi 27 marta izasli na ulice, opet nepotrebno iginuli, Srbi voleli Tita vise od porodice, fatalna greska, Srbi voleli Slobu vise od svega i pod Slobom nestali i vraceni vekovima unazad pa opet nista ali i dalje mislimo da cemo inatom postici nesto. Istorija je pokazala jedno veliko NISTA. Nastavimo li dalje tako busajuci se u grudi nas stvarno uskoro vise nece biti.

poraz za porazom

pre 11 godina

Lako je nama iz Beograda da vičemo: "Potpiši, potpiši!! ". Ali šta ćemo sa onim našim ljudima koji dole žive? Uvek se zapitajte kako je njima i kako biste se vi osećali u takvoj situaciji.... A oni nemaju nikog drugog osim nas...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Draguljce, 6. april 2013 15:57)

E ti ljudi koji su ostali dole su se bas ovajdili od nas odavde.Doduse pojedinci jesu.Nakrali su ogromne pare.Ali vecina od nas nema skoro nista,jer i to malo sto im posaljemo bagra pokrade.
Mi cemo tim ljudim najvise pomoci ako prekinemo mi da im "resavamo" probleme.Jer evo vidimo kakvi su rezultati vec dugi niz godina otkad se iz Beograda vodi briga o njima dole.

Dejan

pre 11 godina

Reci to onima sto su prodali sve pobegli ovamo kupovali poslove od tih para a sad ja da im odavde branim kuce koje su oni prodali siptarima...Evo bas sam razmishljao...Prihvataj sve posle trazi otcepljenje severa I kraj price...Pola sveta se otcepljuje kida samo nama nepravda ma nemoj...guraj dalje...

Cika Pera

pre 11 godina

Vidim vecina komentara je negativna, pa cak i drska u obracanju prema Patrijarhu. Moje misljenje je da treba pozdraviti zahtjev naseg Patrijarha, a ja bih jos dodao da ako se nekim slucajem politicari ogluse od ovaj zahtjev, da se javno izopste iz nase crkve. Oni koji ne zele da budu dio crkve i ne moraju, sami o tome odlucuju.Odluka da se pristane na ovaj ultimatum je suprotna stavu crkve i oni koji se tome protive moraju biti svjesni svih posledica koje ce taj stav izazvati. Patrijarh ih samo podsjeca na svoja predizborna obecanja, ako su ljudi od reci onda nece biti dileme.

apsolutno konsterniran

pre 11 godina

Kakav je ovo spin od vesti...Ali kad pomislim kakva publika gravitira na ovom portalu,nije mi ni cudno.Pismo sinoda niti je prepricano,niti prepisano,uzeti su delovi,i to tako maliciozno,da reci nemam...Vi sto ko papagaji ponavljate da je drzava sekularna,iza SPC stoji bar milion vernika,sto joj valjda daje pravo bar da kaze sta misli,posebno ako u ovoj drzavi ima pravo da prica svaka pojava iz koje-kakve NVO ili stranke sa po 10 clanova...Da smo normalni,oko ovakvih dogadjaja treba pitati SVE verske zajednice.

SRBENDA

pre 11 godina

Zasto lepo crkva ne prebaci patrijarsiju na Kosovo u Pec gde je nekad bila i svojim licnim primerom ne pokaze narodu da je uz njega.Ovako iz Beograda i njihovih skupih kuca drze pridiku narodu koji jedva prezivljava u ovakvoj izolaciji a Kosovo smo na zalost odavno izgubili!!!

Cica

pre 11 godina

Nama izbori nisu ni potrebni kad popovi sve znaju. Aman bre, ovo je sekularna drzava, popovi da se ne mesaju u politiku, narocito ne siti, najedeni i napiti, ziveci svetovnom blagostanju vila i audija. Popovi su svemu ovome i doprineli i sada traze da Srbija i dalje krvari da bi oni uzivali. Srbija u EU, a popovi u crkve i crkvena dvorista.

Pera

pre 11 godina

Cuti pope niko te nista nije pitao jer nemas apsolutno nikakav legitimitet da se bavis drzavnim poslovima. Eventualno mozes da drzis predavanja onima koji su te izabrali a to su tvoji drugari popovi, isti takvi kao ti. Drzi se svojih srednjovekovnih dogmi za koje si "ucio skole" a politike i svetovnih stvari se batali jer je sada 21. a ne srednji vek kad su "tvoji" krojili kapu narodu.

Igor

pre 11 godina

Mani se ti blago meni politike. Bolje da ste uzeli da sakupljate pare za ljude koji nemaju krov nad glavom, za roditelje čija deca trebaju operaciju u inostranstvu, za mlade umetnike i naučnike. Jok on Kosovo pa Kosovo. Srbija su pre svega ljudi koji žive u njoj a tek posle teritorija. Od krsta ne vidiš dalje od nosa.

NS

pre 11 godina

Crkva da gleda svoja posla. Neka se brinu o svetinjama na Kosovu, ali neka ne blokiraju srpsko društvo da ide napred samo zato što su se oni zaglavili u srednjem veku i ne mogu da se iskobeljaju odatle. Nadam se da će Vučić i Dačić imati dovoljno državničke mudrosti i da će prihvatiti dogovor Beograda i Prištine.

milos

pre 11 godina

sta je sporno u njegovoj izjavi? sloboda govora, valjda pop ima pravo da kaze svoje misljenje o Kosovu gde se nalazi gomila srpskih manastira. ne razumem sta ljudi ocekuju, da cuti i nista ne govori?

MJ

pre 11 godina

@Данијел - Zbog takvih kao što si ti moja novorodjena ćerkica bi imala u ovoj žalosnoj zemlji isto tako grozan život kao što sam imao i ja. Jedino je može spasti ako pobegnem iz Srbistana sa porodicom, što ću na svaki način uraditi. TREBA DA VAS JE SVE SKUPA SRAMOTA ŠTO STE TAKO JADNI I ŠTO UPROPAŠĆUJETE BUDUĆNOST NAŠE DECE! Kad svi normalni ljudi odu odavde, nastavite sa svojom časnom borbom za svetu srpsku zemlju, predvodjeni crnim mantijama i verom u vašeg boga...

VOJVODJANKA

pre 11 godina

Koliko je ustvari DS-u stalo do Srbije i njenih interesa, mislim da su gradjani shvatili nakon danasnje izjave podpredsedika DS-a, koji u ovakvim trenucima u kojima se nalazi Srbija potencira pitanje autonomije Vojvodine, pravi tajming nema sta, ali za destabilizaciju drzave.

Dragan

pre 11 godina

Uspostavljanjem ''integrisanog'' upravljanja granicom, prihvatanje Kosovskih dokumenata, registarskih tavlica i sbega ostalog, nova vlast je de fakto priznala nezavisnost KiM. Jedino je jos preostalo da ukinu institucije Srbije na severu.

Stevan

pre 11 godina

Ako se nesto zakuva posto ne dajete Kosovo bilo bi fer da sve iz tvoje kuce poteras dole da budu u prvim redovima da nas brane. Sram vas bilo, sve vas starce koji ne mislite na svoju decu... BLJAK pope BLJAK

Stanka

pre 11 godina

Trebamo sada pokazati svoju velicinu i moc, ipak smo mi slozan narod, ma koliko se neki protivili tome. Jedni osudjuju ove, jedni one, svi znamo ko je zaista kriv za sve ovo, ali sta cemo, oni su se mudro izvukli, ali eto dobismo velikog coveka koji pokusava svaki problem da resi, da je jos takvih kao sto je Vucic, bilo bi lakse, ali...

slavko

pre 11 godina

Bojim da je malo kasno,jer Kosovo vec uveliko postaje nezavisno.Carina,plicija,dinar ne funkcionise,vozila sa tablicama Kosova,oficiri za vezu(Ambasadori).Kasnimo kao u uvek jedno 10-20 godina

IvanNS

pre 11 godina

Eto ko ce da odlucuje u nase ime ,aj nemojte potpisati pa kad potrosimo ruski kredit na penzije i plate onda cemo da vas pitamo kako leba da kupim.

srdjo

pre 11 godina

Čitam ove komentare i neverujem. Nije mi jasno da je posle svega što nam se izdešavalo idalje postoje toliko naivnih ljudi. Pa zar stvarno mislite da ako pristanemo i na ovo ponženje, da je tu kraj ucenama?! Nažalost, na dnevnom nivou se potvrdjuje da zapad nas smatra neprijateljima i nastaviće da nas uništava idalje, bojim se sve dok postojimo. Ovo više nema veze sa tim ko je šta uradio, ko je kriv za bilo šta, ovo više nema veze sa nama, sa tim šta smo uradili ili šta ćemo uraditi, ovo je sada sve do njih i njihovih planova o nama. Jedina šansa da nekako opstanemo, iako je ta šansa već tradicionalno mizerna, je da se okrenemo u se i u svoje kljuse. Upamtite "sloga biće poraz đavlu"! Ja bih stvarno voleo da mi neko argumentovano, a ne stranački zaslepljeno, dokaže da grešim.

marko

pre 11 godina

Ne mogu da verujem. Zar mi nismo sekularna drzava... Jedan je bio patrijarh Pavle...
Ne treba da ce cudimo zasto se onda ispoljava odbojnost prema crkvi.

mattko

pre 11 godina

Patrijarhove reci iz pisma se mogu i ovako poredjati:

"tmasti oblaci za Srbiju i srpstvo u sudbonosnom trenutku,u burnom i smutnom vremenu, svesni tragike trenutka ,državni brod Srbije ni predati ni izdati, ni prodati ,istorijsku Staru Srbiju, očinski i bratski, manje zlo je najbolje rešenje"

A sta cemo jesti,oblaciti,raditi?

Pa dokle bre vise

pre 11 godina

Ja koliko znam Srbija je sekularna drzava. Dokle ce popovi da se mesaju u nase zivote , da uredjuju Srbiju, da se pitaju za sve i svasta. Da li mi zivimo u 21 veku.Brinite vi osvojim crkvama

srbija zemlja licemera

pre 11 godina

a gde si bio juna 1999. da to pricas?

sto tako nisi pricao kad nam je pretila kopnena invazija?

sto na to nisi pozivao kad su upravo ovi likovi koji danas vladaju pristali na kumanovsku kapitulaciju i povlacenje komplet drzavnosti (vojske, policije, sudova, institucija) sa kosova?

leteci dabar

pre 11 godina

Za sve ove koji smatraju da treba da priznamo Kosovo i metohiju. Da bi nam evropa postavila jos jedan uslov i tako u krug imam samo jedno pitanje: Da li bi isto mislili da vam je porodica dole i da ih maltreriraju kao sto to rade sa ostatkom Srba ? Ja nemam nikog tamo imam 18 god i nikad nebi priznao Kosovo zato sto smatram da u zivotu nije dovoljno gledati samo svoje dup* i svoj interes...

zemlja svih vera i nacija

pre 11 godina

A crkva da se ne mesa u drzavne poslove. Sekularnost je jedan od prioriteta kako bi ova drzava postala makar polunormalna.

zoran-za

pre 11 godina

Pogledajmo istinu!Srbija je ucestvovala u ratu 1999.godine i na zalost izgubila.Srbija u tom ratu nije imala saveznike.Posle rata pobednik uslovljava uslove mira.Za one srbe dole sada sto se izgubi izgubljeno je za svagda i sledece je jos gore.STO NE PRIHVATIMO DANAS PRIHVATICEMO JOS GORE SUTRA.

Miodrag

pre 11 godina

Vise prostora dajete Velikom bratu nego pismu patrijarha srpskog Vladi, i to u ovakkvom trenutku. Zasto ne objavite tekst u celosti? Eto zasto nas nece biti jednog dana, izmedju ostaloga.

popakatapetl

pre 11 godina

Meni,kao verniku draže bi bilo da naša crkva uradi isto kao i Kiparska,da svu svoju imovinu stavi pod hipoteku,kako bi spasila državu,nego što se petlja u politiku!!!

Petar_Veliki

pre 11 godina

Tako je bilo i 1941, i za vreme Milosevica, uticali ste na pogresne odluke, vi koji nemate pravo da pominjete politiku. 1941 ste trojni pakt nazvali sramnom izdajom, a to je bio pokusaj da se Srbi spasu i ostanu neutralni, kao i Svedjani, Svajacarci itd...1991 ste velicali Milosevica i njegov toboznji nacionalni plan. Sada ponovo zelite da se zapecati sudbina naroda. Zar nikada ne zelite da se promenite i za dobrobit svih postanete realni i pragmaticni. I zbog vas je stanje duha i svesti naroda ovakvo.

Pecanka

pre 11 godina

Podrzavam apel njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Irineja. Ni pod kakvim uslovima NE predati, Ne izdati, i NE prodati Kosovo i Metohiju. Neka nam i otmu KiM, ono ostaje nase sve dok ga mi ne priznamo, a ako ga priznamo gubimo ga za uvek. Prihvatanjem ultimatuma prihvatamo da ukinemo sami sebe. Na dalje sledi rasparcavanje i komadanje Srbije, NE dozvolimo nasu propast, sacuvajmo nasu Srbiju i nas narod na KiM.

vranjanac

pre 11 godina

Pope ne mešaj su politička pitanja. Svi znamo stav crkve po pitanju Kosova i bez Vašeg oglašavanja. ovo je očigledan pritisak koji u ovom trenutku blago receno izlišan.

Nezajaz

pre 11 godina

"Sutra je u našoj Crkvi nedelja poklonjenja Krstu, a uskoro će praznik Vaskrsenja. Kada su pred nama dva zla, manje zlo je najbolje rešenje."

Jesam li samo ja shvatio da se, ovako formulisano, dva zla odnose na nedelju poklonjenja Krstu i praznik Vaskrsenja? Pa dobro bre, ko piše ovo?!

Ali šalu na stranu, ovakvi izleti crkvenih velikodostojnika nisu na mestu, uzevši obzir dug istorijat koji imaju kad je reč o huškanju i zagrevanju ionako vrućih pitanja: odmah se potežu reči kao što su izdaja, krv, tlo, nacija i čast, mada u kosovskom pitanju i politici prema istom uopšte nema ničega časnog, naprotiv.

Perica

pre 11 godina

Hajde ti idi i brini se o 'duhovnim' stvarima, sta god vi podrazumevali pod tim-vile, dzipove, svalerke, pedofile, kes lovu... A nama smrtnim ljudima ostavi bar malo da pozivimo kao ljudi, jer mi placamo porez i biramo vlast da radi u nasu korist. S obzirom da vi veoma dobro radite u svoju korist, da sami sebe vaspostavljate kao superiornu vlast bez da polazete racune ikome, ne placate porez, bedni narod tarifirate za 5 minuta posla u visini prosecne mesecne plate...ja smatram da imam pravo da trazim da vlast koju ja biram i placam treba da nas konacno okrene buducnosti a vama nek ostavi famozno 'zivecemo kao pre 500 godina'

Vladimir

pre 11 godina

Po koji put se patrijarh mesa u politiku? Molim vas, vratite se crkvi i Bogu, sluzite narodu, cuvajte duhovne spomenike, i ne terajte narod u samoizolaciju, hvala.

Veljko

pre 11 godina

Hvala bogu. A ovi redovni sto su za eu i sto govore da je samo to spas,nek pristanu na referendum pa da se vidi da je minimum 85 % Srbije protiv ovakve eu i ulaska(imaginarnog) tj dobijanja datuma za ulzak u ovakvu ucenjivacku eu koja daje podrsku trgovcima organa,narko bosovima i da ne nabrajam,JEDNOSTAVNO NECU !

Ivan

pre 11 godina

Popovi, ne bavite se politikom! Zahvaljujuci tim "nebeskim" stavovima o nasoj zemlji i Kosovu, sada smo tu gde jesmo, u blatu do guse i nestajemo... Da ne pominjem da svakim danom sve manje kontrolisemo nas narod na Kosovu i da cemo osiromaseni, gladni i unisteni sve teze moci da ih zastitimo. Podrska sadasnjoj vlasti, kakva god bila, da skupi hrabrost i postigne dogovor sa Pristinom jer to potajno zele mnogi ljudi u Srbiji koji su trezveni i realni, samo se zbog tih ekstremnih kvazipatriota plase da to i kazu.

vernik

pre 11 godina

Ja se kao vernik APSOLUTNO ne slazem sa ovim sto Irinej prica ...
Mi Kosovo necemo izdati tako sto necemo zaboraviti i sto cemo se vratiti jednom, a izdacemo ga ako svi uludo izginemo i ako ne bude vise Srba i ako srpska deca odu iz Srbije...
Sram Vas bilo Patrijarhu !

Dokle vise da mi izigravamo Isusa na krstu ? Zar 500 godina nije bilo dosta ? Zar mislite da cemo jedino mi od celoga sveta ici u Raj ? Zar Vas to ne cini istim kao sto su mudzahedini ? Od kad je Srbija postala Dzamahirija ?

Uf al sam se iznervirao ....

Miloš

pre 11 godina

Lako je njemu da prica o odbijanju, on se vozi u Audiju i zivi u dvorcu. Treba da prihvatimo, i dosta vise, izgubili smo. Nas 7 miliona u Srbiji su zrtve slavne istorije i sacice ljudi koja nije pobegla odande. Valjda se postuju interesi vecine...

Čitanje po svetom Jovanu

pre 11 godina

Podržaću momentalno ovo ukoliko odmah pređete samo na hleb i vodu i odustanete od naplate svih crkvenih nameta prema pravoslavnom narodu.

djole

pre 11 godina

jedno je sta bi mi hteli a sta je na terenu je nesto sasvim drugo.i ako ne potpisemo uzece nam na silu kasnije il pre,kao sto je do sada uvek bilo..sto se crkve tice,slobodno se preselite dole na kosovo,u Pec recimo pa se direktno suocavajte sa izazovima svoga naroda A NE IZ Beograda,iz svojih mercedesa i bmw

drasko

pre 11 godina

Pa sto ovo napisaste, sad ce pocteti da likuju i da ga spaljuju na lomacu eurofanatici. Samo ta gospoda zaboravljaju da danas ni njih ne bi bilo da nije bilo crkve posle osmanlijske invazije. Crkva ima itekako razloga da se pita. Na kraju krajeva vece poverenje imam u crkvu nego u sve srpske politicare koji su nas uveli u rat, pokrali i koji nam namecu njihove sisteme vrednosti.

MONARHIJA

pre 11 godina

Ajde sto se narod laze,ali bar Patrijarhu objasnite da se nisu vodili i ne vode se nikakvi pregovori-kakvi pregovori posle potpisane kapitulacije. Radi se o sporazumu o normalizaciji odnosa dve drzave. Pobednik u ratu za Kosovo-NATO je garant nezavisnosti Kosova sa pravom iz akta o kapitulaciji(potpisan u Kumanovu-ne slucajno)da u slucaju krsenja primeni silu koja je dovoljna. Traziti od ove Vlade da bilo sta ucini kad je status u pitanju je potpuna besmislica.Moze da prihvati proces normalizacije odnosa ili ne. Ako ne onda se vrata EU zatvaraju(a u EU se ulazi dobrovoljno po propozicijama koje tamo vaze-kome odgovara,kome ne odgovara neka gradi druge oblike saradnje) NEMA TU NIKAKVE DRAME I NE TREBA ZAMAGLJIVATI.

Voja

pre 11 godina

Sasvim je prirodno da se popovi protive približavanju evropskoj uniji zato što to znači ograničavanje mogućnosti da se mešaju u državnu politiku.

duka

pre 11 godina

Samo se ne mesajte u politiku!
Ja kao vernik pravicu se da ovo nisam ni cuo ni procitao.
Posto sam i ja covek kao i patrijarh,a moja uza porodica su moji vernici jer od mene i mog posla zavise,apelujem na vlast da uradi jedinu dobru stvar i pristane na dogovor. U pitanju je buducnost cele nacije. Bas ovih dana mnogo je mladih ljudi otislo u inostranstvo ili se ozbiljno spremaju za taj korak....

Liki

pre 11 godina

Ja se uvek setim one nase stare pripovetke koja eto ispade primenjljiva je u svim vrtemenima a zove se Udavio se pop sto ruku nije dao.Oci SPC a svojim ponasanjem proizveli ste vise ateista od Darvina.

Aleksandar

pre 11 godina

Zašto se duhovni pastir meša u ovozemaljska zamešenija? Neka Crkva dušebrižnički bdi nad vernicima uz bogougodne tarife of 100 evra za slavsko osvećenje kuće (na šta inače ne plaća PDV i doprinose), a neka se ne meša u ono što je svojim stavovima i zakuvala tokom poslednjih 30 godina.

lala

pre 11 godina

Vlast treba da donese odluku za narod koji zivi na podruciju Srbije. KiM nije teritorija Srbije, treba ljudi da budemo svesni da mi tamo ne vrsimo nikakvu fakticku vlast i da je ceo razvijeni svet protiv nas. Spasimo ovo malo sto nas ima ili!!!!

bela ruza

pre 11 godina

da li ce u slucaju nepotpisivanja sporazuma i sledstvene nemastine koja je sasvim izvesna nasa crkva ponuditi svoju imovinu da pomogne svom narodu kao kiparska crkvato do sada nismo videli podrzavam aleksandra vucica i vladu

Zoran

pre 11 godina

Nije ovde Preosveceni rec o eventualnoj izdaji Kosova ! Verujem da ste obavesteni da se Kosovo "izdaje" jos od tzv. Prizrenske lige i da smo u dobroj meri, dakle nikako iskljucivo, odgovorni za mnogo sto sta s tim u vezi. Ovde je Preosveceni rec o jednoj mnogo vazijoj stvari nego sto je ona koju Vi isticite, razume se ukoliko su informacije o "pregovorima" vodjenim u Briselu verodostojne. Ovde je dakle pre svega rec o unizavanju, o ponizenju, o gazenju dostojanstva jednog citavog naroda... Razume se, jedan broj nas smatra da cak i pristajanje na ponizenje bez presedana obecava svetlu buducnost pa da, shodno tome, takvo obecanje valja menjati za navek izgubljeno dostojanstvo. Nisam daleko od pomisli: kakvi smo, zasluzili smo mnogo toga sto nam se desava, i gore od toga. Ali mi se ipak cini da ovakav nivo ponizenja nismo zasluzili !!!

željko

pre 11 godina

Crkva prvo mora da pocne da placa porez a zatim da izadje na izbore pa nek se bavi politikom.Patrijarsiju neka presele na Kosovo i tako podele sudbinu svog naroda za kojeg se toliko brinu.SPC mora takodje da se isclani iz kluba ljubitelja Audija i deo novca uplati u humanitarne svrhe ,na primer da kupe po neki inkubator i da plate po neku operaciju za nasu decu.I kada se posle nekog vremena vrate hriscanskom i skromnom zivotu ,osude pedofile i lopove u svojim redovima imace kredibilitet da kazu po nesto i o politici.

Aleksandar

pre 11 godina

Ja ne znam sta mnogi ovde pricaju ali ako ne postujete patrijarha onda ne postujete ni sebe.

A sto se tice teritorije bitno je da imate u vidu da je preko 80 % teritorije Kosova i Srbije nekada pripadalo crkvi koja im je oduzeta.

I naravno da ne treba da se prihvati po ko zna koja ucena iz EU i sa zapada a to je uostalom opisano i u ustavu nase drzave i u predizbornim obecanjima.

tata

pre 11 godina

Vidim da ljudi mesaju zelju vlasti da jednom resi problem Kosova i dobijanje datuma.Problem Kosova treba sto hitnije resiti bez obzira na datum.

nex

pre 11 godina

Ne smete da zrtvujete 7 miliona ljudi , zbog 30 hiljada . Potpisuj i idemo dalje , sve stoji i nece se mrdnuti sa nulte tacke , ako nesto ne ucinimo . A Kosovoljupci , izvolite pravac Kosovska Mitrovica. Dosta je bilo .

sasa jokic

pre 11 godina

Nije prvi put da nam SPC priprema opelo.
Njima odgovara izolovana, ekonomski slaba Srbija, jer se onda narod okrece njima, iz ocaja.
Nikada im bolje nije islo nego u poslednjih trideset godina, zato su i blagosiljali paravojne jedinice pred pljackaske pohode.....a crkava je niklo vise nego za 6 vekova!
Dosta vise, em ste zaostali, em se javljate sa licnim interesima u momentu kada se odlucuje o sudbini naroda! Vi (SPC) pripadate proslosti, a ovo je 21.Vek!

Dex

pre 11 godina

A ko si ti da meni odredjujes buducnost moje dece? Odakle pravo crkvi da se mesa u politiku? Odakle ti pravo da guras ovu zemlju u duboku hibernaciju i izolaciju? Moja deca zele da zive i disu punim plucima i da budu slobodni i da sami odlucuju o svojoj sudbini. Ne zele ovakav recnik koji priziva ratove, izolaciju i dalje moralno pustosenje zemlje. Sto se tice nasih sunarodnika na Kosovu - samo jaka, ekonomski stabilna i uredjena drzava moze da vam pomogne da ostvarite sva prava, sve slobode i da vam bude garant normalnog zivota na Kosovu. Sa ovakvom vladom, sa ratnohuskackom crkvom ova drzava ce vas prepustiti siptarima i baciti vas dublje u blato, jer ce ovakvim izjavama uvuci drzavu u ekonomsku provaliju i od vase buducnosti nista nece biti. Ne igrajte se sa svojom decom! Lepo.je rekao Djindjic - kada moras da progutas vise zaba, progutaj prvo onu najvecu!

JustDoIt

pre 11 godina

"Ulaznica je preskupa. Srbija ne bi smela da pristane da unapred plati takvu cenu za robu koja joj možda nikad neće biti isporučena." Amin.

Zoran

pre 11 godina

Crkvi nije mesto u politici, ali je sada stvarno ispravno sto se oglasava. Ako podlegnemo pritisku, posle Kosova su na redu drugi delovi Srbije, krunice se kao klip kukuruza. A zarad cega? Da dobijemo recku u kalendaru kad cemo mozda poceti da pregovaramo o ulasku u EU? A ako ikad i udjemo, u EU ce nam biti onoliko dobro koliko dobra jedan Nemac moze da pozeli jednom Srbinu?

Srba

pre 11 godina

Braćo arhijereji SPC molim Vas da LIČNIM PRIMEROM pokažete da izvršavate svoju svetu dužnost i preselite sedište SPC sa Kalemegdana u Peć ili Đurđeve stupove ili Visoke Dečane ili Devič ili Gračanicu ili bilo gde južno od Ibra.

Preseljenje Vam sigurno neće teže pasti nego čestitome Knezu (Lazaru) uoči kosovskog boja, ili knjeginji Milici posle boja, ili patrijarsima Pajsiju i Arseniju III Čarnijeviću.

Mi vernici bi neizmerno cenili Vaš trud braćo arhijereji kada bi svi do jednog privremeno stolovali svojim eparhijama (sve dok je Kosovo i Metohija u opasnosti) iz manastira južno od Ibra, jer to i jeste Vaša sveta dužnost i sveta obaveza prema prema srpskome rodu i Savi Nemanjiću.

Yon

pre 11 godina

Nisam pristalica SPC ali ovaj citat "uvereni smo da nijedno državno rukovodstvo Srbije, pa ni današnje, nema ni pravo ni mandat da pristane na uslove koji nisu ispostavljeni nijednoj drugoj državi kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji" dovoljno govori sam za sebe.
Oni koji potpišu taj nepostojeći papir potpisali su i kraj svoje političke karijere, toga su verovatni svesni.

miks

pre 11 godina

Lako je tebi da to pricas,sto veca beda narod se vise okrece crkvi i Bogu,umesto sam sebi da pomogne,a ti ces se i dalje voziti u Mercedesima,BMW-ima...

сремац

pre 11 godina

Попови, не слуђујте овај народ, јер ако вас буде неко послушао, нећете имати кога више да слуђујете, поткрадате и крадете! Ситуација је веома озбиљна и у питању је опстанак Србије и српског рода.
Ваше митоманске фрустрације оставите за неку другу прилику!

areopagit

pre 11 godina

Црква је један од фундамената српске државности и има апсолутно право, безмало и одговорност да изнесе свој став по овом врло осетљивом националном питању. Став је јасан и врло одговорно изнесен. А СПЦ је, подсетићу вас, старија од било које партије или организације па чак и саме државе Србије.
Као верник, и као србин стојим иза става своје Цркве.

profesor

pre 11 godina

Pogledajte ko je sve protiv potpisivanja sporazuma i sve ce vam biti jasno.Isti ti su generatori naseg propadanja vec dvadeset godina,kroz razlicite oblike.Sto je nama gore njima je bolje.

jovanvrdlovski

pre 11 godina

Pope, Kosovo je nezavisna i samostalna država, to znaju i vrapci na grani. Ovi naši imaju dva izbora: a) da to priznaju zvanično i okrenu se stvarnim problemima u Srbiji; b)da to ne priznaju i probleme ustostruče. Razlika je, ako je ne vidiš, u tome, što će Kosovo nastaviti da bude nezavisno, bez obzira priznali mi to ili ne, samo ćemo mi ili još dublje potonuti u glib ili početi da se izbavljamo. A ja mislim da je više redno da se izbavljamo.

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Uz svo poštovanje prema našoj Crkvi, moram podsetiti da smo mi 1999. imali i izgubili svoj kosovski boj. Dakle ne nalazimo se u situaciji kneza Lazara, već knjeginje Milice. Znamo na koji je ona način ublažila muke svom narodu. Od nas se to ne zahteva, već se traži da prihvatimo realnost koja je posledica Miloševićevih suludih sukoba sa susedima i moćnim zapadom. Stremimo ka EU gde ni jedna država nema potpuni suverenitet i gde ne postoje granice i carine. Na KiM imamo srpski narod i naše crkve i manastire. Patrijarh je pomenuo da će se ,,oblaci jednog dana razići i svanuti sunce". Odbijanjem sporazuma rizikujemo reprizu tragedije Krajine, a onda to ,,sunce" neće imati koga da obasja na KiM.

marija

pre 11 godina

Gospodo, LDPovci i ostali, SPC ne da ima pravo da govori o KiM nego ima tapije na najvece vlasnistvo u Pokrajini, tako da bolje prestanite da govorite gluposti vasim vecitim govorom mrznje, agresivni ateisti.
Kosovo je odredjeno Metohijom sto u prevodu znaci -crkveni posed.

Žile sa Zvezdare

pre 11 godina

Pre nekoliko godina bilo je skoro 100000(sto hiljada) učenika prvog razreda, ove godine, tako bar kažu, biće ih oko 70000(sedamdeset hiljada)!

branko

pre 11 godina

dragi moji verski poglavari,
ja vise ne mogu da zivim od vere. svaki dan s'verom odlazim u prodavnicu; svaki dan s'verom pogledam svoje dete; svaki dan s'verom trazim posao. na kraju svakog dana ja iznova ostanem gladan, ja iznova nemam posao i na kraju svakog dana ja i dalje samo verujem u svoje dete isto koliko i ono u mene i u to da cu mu obezbediti nesto za sutra.
razmisljajte dalje od porte i pogledajte svoj napacen narod; ako je boga i ako je vase ljubavi prema narodu kao sto je i bozije onda bi trebali prvo svoj narod da nahranite a ne svoje sujete. na praznom stomaku vera slabo nice.

luki

pre 11 godina

onda bih zamolio irineja da objasni deci svih roditelja koji se nece zaposliti zasto ne mogu da odu na ekskurziju, rekreativnu nastavu, zimovanje, letovanje...

Sasho

pre 11 godina

Kad si tako pametan sto nisi naredio vladi da dignu minimalnu cenu rada!Jer ces ti da nam hranis,zaposlis decu i nas roditelje!Narode u Kraljevu doseljenici sa kosova imaju poso,kola,kuce sve su prodali dole,a mi gradjani koji zivimo ovde od kad znamo za sebe dovedeni smo u situaciju da PREZIVLJAVAMO!Zasto se neprica o tome,zasto se cuti?

Filip

pre 11 godina

Postovani gospodine Irinej,

Izgleda da jedino vi ne kapirate situaciju na Kosovu. Kosovska policija ce kontrolisati sever izabrali mi "EU" ili "Kosovo". Rezultat je isti samo je sustinska razlika u tome da ce biti znacajno manje incidenata na severu ako odaberemo opciju "EU". Dosta je bilo zrtava a za to bi i crkva trebala da se zalaze.

Stefan Kurcubic

pre 11 godina

Da. Potpuno je u pravu. Unistite buducnost svoje dece, hajde da ostanemo u rupi. A zasto? Da bi se obilic ponosio nama? Ma smesno, crkva nek se drzi svog posla, a drzava svog. U interesu crkve su pare. A u interesu drzave je bolji zivot gradjana, tako su nam bar pricali. Ja ne vidim kako ce se meni zivot poboljsati ako uzmemo kosovo? Da li ce hiljade zaposlenih dobiti posao? Da li ce nam kosovo resiti problem korupcije? Da li ce nam se mladi vise obrazovati i odluciti da ostanu u Srbiji jer ce imati razloga za to? A pritom ce i pomoci razvoju. Da li ce nam kosovo smanjiti uvoz, a povecati izvoz? Hocemo li napokon ziveti kako treba, a ne kako neko drugi hoce?

svetlana

pre 11 godina

Kada se partijarh bude bavio verom, a političari politikom, tada će Srbija ući u EU. Mislim da je pregovarački tim pojačan upravo zbog toga da bi se donela najbolja odluka.

Sir Oliver

pre 11 godina

Valjda bi crkava trebala da se brine za Carstvo Nebesko umesto za imanje zemaljsko. Uzgred, kako moze Srbija da ne da ono sto nema?

besna glista

pre 11 godina

Crkva da se ne mesa politiku. Do sada je vas uticaj bio samo i iskljucivo stetan i poguban po osnovni opstanak ovog naroda. Uvek ste podrzavali koga ne treba, bilo da se radi o politicarima ili ulicnim huliganima, uvek ste stajali na stranu zla i zato sada nemate ni najmanje pravo da se oglasite.

sder

pre 11 godina

Vama- popovima- ce sijati sunce uvek, samo mi nije jasno kako ga vidite jer se prevozite sa ekstra skupim automobilima, koji imaju zatamljena stakla. Nama, obicnim smrtnicima, tog sunca nema. Ako se boris za Kosovo idi dole, a nemoj da sedis u Beogradu! Ja se nadam da ce ova vlast, koju ne podrzavam, izabrati pravu stvar i staviti tacku na bolnu i skupu rec Kosovo. Nasa deca ne mogu da zive od istorije, dajte im bolju buducnost!

Draguljce

pre 11 godina

Lako je nama iz Beograda da vičemo: "Potpiši, potpiši!! ". Ali šta ćemo sa onim našim ljudima koji dole žive? Uvek se zapitajte kako je njima i kako biste se vi osećali u takvoj situaciji.... A oni nemaju nikog drugog osim nas...

Данијел

pre 11 godina

Зар и постоји други исправан пут.Да ли неко заиста мисли да ако дамо највеће, а то је Косово и Метохија, мање неће бити тражено.Све ће нам узети и понижења неће престајати.Српска Православна Црква је утемељена у
нашу државу и ако неко има права да проговори то је она, пре свих партија, НВО и аналитичара.Избор је један јер избора и нема, не прихватити ултиматум.Не требамо се бојати шта нам људи могу учинити, већ се треба Бога бојати.

jednoruki krstivoje

pre 11 godina

Ovo nije srednji vek pa da se popovi pitaju za uredjenje i rad drzave!Vi se brinite za crkvu a ostavite politicarima da se brinu o drzavi!Da se popovi pitaju verovatno bi i danas na lomaci spaljivali ateiste,gejeve kao i svakog ko ne razmislja kao oni!

besna glista

pre 11 godina

Crkva da se ne mesa politiku. Do sada je vas uticaj bio samo i iskljucivo stetan i poguban po osnovni opstanak ovog naroda. Uvek ste podrzavali koga ne treba, bilo da se radi o politicarima ili ulicnim huliganima, uvek ste stajali na stranu zla i zato sada nemate ni najmanje pravo da se oglasite.

Ivan

pre 11 godina

Popovi, ne bavite se politikom! Zahvaljujuci tim "nebeskim" stavovima o nasoj zemlji i Kosovu, sada smo tu gde jesmo, u blatu do guse i nestajemo... Da ne pominjem da svakim danom sve manje kontrolisemo nas narod na Kosovu i da cemo osiromaseni, gladni i unisteni sve teze moci da ih zastitimo. Podrska sadasnjoj vlasti, kakva god bila, da skupi hrabrost i postigne dogovor sa Pristinom jer to potajno zele mnogi ljudi u Srbiji koji su trezveni i realni, samo se zbog tih ekstremnih kvazipatriota plase da to i kazu.

sasa jokic

pre 11 godina

Nije prvi put da nam SPC priprema opelo.
Njima odgovara izolovana, ekonomski slaba Srbija, jer se onda narod okrece njima, iz ocaja.
Nikada im bolje nije islo nego u poslednjih trideset godina, zato su i blagosiljali paravojne jedinice pred pljackaske pohode.....a crkava je niklo vise nego za 6 vekova!
Dosta vise, em ste zaostali, em se javljate sa licnim interesima u momentu kada se odlucuje o sudbini naroda! Vi (SPC) pripadate proslosti, a ovo je 21.Vek!

jednoruki krstivoje

pre 11 godina

Ovo nije srednji vek pa da se popovi pitaju za uredjenje i rad drzave!Vi se brinite za crkvu a ostavite politicarima da se brinu o drzavi!Da se popovi pitaju verovatno bi i danas na lomaci spaljivali ateiste,gejeve kao i svakog ko ne razmislja kao oni!

sder

pre 11 godina

Vama- popovima- ce sijati sunce uvek, samo mi nije jasno kako ga vidite jer se prevozite sa ekstra skupim automobilima, koji imaju zatamljena stakla. Nama, obicnim smrtnicima, tog sunca nema. Ako se boris za Kosovo idi dole, a nemoj da sedis u Beogradu! Ja se nadam da ce ova vlast, koju ne podrzavam, izabrati pravu stvar i staviti tacku na bolnu i skupu rec Kosovo. Nasa deca ne mogu da zive od istorije, dajte im bolju buducnost!

luki

pre 11 godina

onda bih zamolio irineja da objasni deci svih roditelja koji se nece zaposliti zasto ne mogu da odu na ekskurziju, rekreativnu nastavu, zimovanje, letovanje...

Miloš

pre 11 godina

Lako je njemu da prica o odbijanju, on se vozi u Audiju i zivi u dvorcu. Treba da prihvatimo, i dosta vise, izgubili smo. Nas 7 miliona u Srbiji su zrtve slavne istorije i sacice ljudi koja nije pobegla odande. Valjda se postuju interesi vecine...

miks

pre 11 godina

Lako je tebi da to pricas,sto veca beda narod se vise okrece crkvi i Bogu,umesto sam sebi da pomogne,a ti ces se i dalje voziti u Mercedesima,BMW-ima...

Filip

pre 11 godina

Postovani gospodine Irinej,

Izgleda da jedino vi ne kapirate situaciju na Kosovu. Kosovska policija ce kontrolisati sever izabrali mi "EU" ili "Kosovo". Rezultat je isti samo je sustinska razlika u tome da ce biti znacajno manje incidenata na severu ako odaberemo opciju "EU". Dosta je bilo zrtava a za to bi i crkva trebala da se zalaze.

Čitanje po svetom Jovanu

pre 11 godina

Podržaću momentalno ovo ukoliko odmah pređete samo na hleb i vodu i odustanete od naplate svih crkvenih nameta prema pravoslavnom narodu.

Nezajaz

pre 11 godina

"Sutra je u našoj Crkvi nedelja poklonjenja Krstu, a uskoro će praznik Vaskrsenja. Kada su pred nama dva zla, manje zlo je najbolje rešenje."

Jesam li samo ja shvatio da se, ovako formulisano, dva zla odnose na nedelju poklonjenja Krstu i praznik Vaskrsenja? Pa dobro bre, ko piše ovo?!

Ali šalu na stranu, ovakvi izleti crkvenih velikodostojnika nisu na mestu, uzevši obzir dug istorijat koji imaju kad je reč o huškanju i zagrevanju ionako vrućih pitanja: odmah se potežu reči kao što su izdaja, krv, tlo, nacija i čast, mada u kosovskom pitanju i politici prema istom uopšte nema ničega časnog, naprotiv.

Dragan

pre 11 godina

Uspostavljanjem ''integrisanog'' upravljanja granicom, prihvatanje Kosovskih dokumenata, registarskih tavlica i sbega ostalog, nova vlast je de fakto priznala nezavisnost KiM. Jedino je jos preostalo da ukinu institucije Srbije na severu.

slavko

pre 11 godina

Bojim da je malo kasno,jer Kosovo vec uveliko postaje nezavisno.Carina,plicija,dinar ne funkcionise,vozila sa tablicama Kosova,oficiri za vezu(Ambasadori).Kasnimo kao u uvek jedno 10-20 godina

Draguljce

pre 11 godina

Lako je nama iz Beograda da vičemo: "Potpiši, potpiši!! ". Ali šta ćemo sa onim našim ljudima koji dole žive? Uvek se zapitajte kako je njima i kako biste se vi osećali u takvoj situaciji.... A oni nemaju nikog drugog osim nas...

zemlja svih vera i nacija

pre 11 godina

A crkva da se ne mesa u drzavne poslove. Sekularnost je jedan od prioriteta kako bi ova drzava postala makar polunormalna.

MONARHIJA

pre 11 godina

Ajde sto se narod laze,ali bar Patrijarhu objasnite da se nisu vodili i ne vode se nikakvi pregovori-kakvi pregovori posle potpisane kapitulacije. Radi se o sporazumu o normalizaciji odnosa dve drzave. Pobednik u ratu za Kosovo-NATO je garant nezavisnosti Kosova sa pravom iz akta o kapitulaciji(potpisan u Kumanovu-ne slucajno)da u slucaju krsenja primeni silu koja je dovoljna. Traziti od ove Vlade da bilo sta ucini kad je status u pitanju je potpuna besmislica.Moze da prihvati proces normalizacije odnosa ili ne. Ako ne onda se vrata EU zatvaraju(a u EU se ulazi dobrovoljno po propozicijama koje tamo vaze-kome odgovara,kome ne odgovara neka gradi druge oblike saradnje) NEMA TU NIKAKVE DRAME I NE TREBA ZAMAGLJIVATI.

proxima centauri

pre 11 godina

1991.godine moj muz i ja smo imali po 33 godine, zavrsene tehnicke fakultete, par godina staza i dvoje dece. Mogli smo, sa nasa dva lutka, dve jabuke, da odemo gde god smo hteli. Nismo zeleli. Zeleli smo da, uprkos svemu, zivimo,radimo i podizemo decu u svojoj zemlji,medju svojima, okruzeni svojim jezikom.
I sta se dogodilo?
Nas stariji sin je pre osam godina otisao iz zemlje, a mladji se sprema da se pridruzi bratu.
Znate li koliko ih je takvih?
Zato molim, preklinjem patrijarha da misli i o tome. Stotine hiljada mladih je otislo, ili ce otici. Rastu mali Amerikanci, Kanadjani, Italijani, Norvezani, srpskog porekla, cesto i mesovitog.
Meni ne treba Kosovo, zelim svoju decu ovde.

Srba

pre 11 godina

Braćo arhijereji SPC molim Vas da LIČNIM PRIMEROM pokažete da izvršavate svoju svetu dužnost i preselite sedište SPC sa Kalemegdana u Peć ili Đurđeve stupove ili Visoke Dečane ili Devič ili Gračanicu ili bilo gde južno od Ibra.

Preseljenje Vam sigurno neće teže pasti nego čestitome Knezu (Lazaru) uoči kosovskog boja, ili knjeginji Milici posle boja, ili patrijarsima Pajsiju i Arseniju III Čarnijeviću.

Mi vernici bi neizmerno cenili Vaš trud braćo arhijereji kada bi svi do jednog privremeno stolovali svojim eparhijama (sve dok je Kosovo i Metohija u opasnosti) iz manastira južno od Ibra, jer to i jeste Vaša sveta dužnost i sveta obaveza prema prema srpskome rodu i Savi Nemanjiću.

jovanvrdlovski

pre 11 godina

Pope, Kosovo je nezavisna i samostalna država, to znaju i vrapci na grani. Ovi naši imaju dva izbora: a) da to priznaju zvanično i okrenu se stvarnim problemima u Srbiji; b)da to ne priznaju i probleme ustostruče. Razlika je, ako je ne vidiš, u tome, što će Kosovo nastaviti da bude nezavisno, bez obzira priznali mi to ili ne, samo ćemo mi ili još dublje potonuti u glib ili početi da se izbavljamo. A ja mislim da je više redno da se izbavljamo.

Nebojša

pre 11 godina

Niste mogli sačuvati blagajnu arhiepiskopije a sačuvaćete Kosovo, a? Idi oče u Peć, tamo je istinsko sedište Patrijaršije, ne tvituj sa Srbima iz audija!

JustDoIt

pre 11 godina

"Ulaznica je preskupa. Srbija ne bi smela da pristane da unapred plati takvu cenu za robu koja joj možda nikad neće biti isporučena." Amin.

lala

pre 11 godina

Vlast treba da donese odluku za narod koji zivi na podruciju Srbije. KiM nije teritorija Srbije, treba ljudi da budemo svesni da mi tamo ne vrsimo nikakvu fakticku vlast i da je ceo razvijeni svet protiv nas. Spasimo ovo malo sto nas ima ili!!!!

Markoniks

pre 11 godina

Ne secam se da ste pokrenuli neku humanitarnu akciju da pomognete nekom bolesnom detetu , bitno je da svi vozite dzipove jer su manastiri nedostupni. A da drzite predavanja kako treba da se gine i da se daje novac crkvi tu ste prvi....

leteci dabar

pre 11 godina

Za sve ove koji smatraju da treba da priznamo Kosovo i metohiju. Da bi nam evropa postavila jos jedan uslov i tako u krug imam samo jedno pitanje: Da li bi isto mislili da vam je porodica dole i da ih maltreriraju kao sto to rade sa ostatkom Srba ? Ja nemam nikog tamo imam 18 god i nikad nebi priznao Kosovo zato sto smatram da u zivotu nije dovoljno gledati samo svoje dup* i svoj interes...

Perica

pre 11 godina

Hajde ti idi i brini se o 'duhovnim' stvarima, sta god vi podrazumevali pod tim-vile, dzipove, svalerke, pedofile, kes lovu... A nama smrtnim ljudima ostavi bar malo da pozivimo kao ljudi, jer mi placamo porez i biramo vlast da radi u nasu korist. S obzirom da vi veoma dobro radite u svoju korist, da sami sebe vaspostavljate kao superiornu vlast bez da polazete racune ikome, ne placate porez, bedni narod tarifirate za 5 minuta posla u visini prosecne mesecne plate...ja smatram da imam pravo da trazim da vlast koju ja biram i placam treba da nas konacno okrene buducnosti a vama nek ostavi famozno 'zivecemo kao pre 500 godina'

Данијел

pre 11 godina

Зар и постоји други исправан пут.Да ли неко заиста мисли да ако дамо највеће, а то је Косово и Метохија, мање неће бити тражено.Све ће нам узети и понижења неће престајати.Српска Православна Црква је утемељена у
нашу државу и ако неко има права да проговори то је она, пре свих партија, НВО и аналитичара.Избор је један јер избора и нема, не прихватити ултиматум.Не требамо се бојати шта нам људи могу учинити, већ се треба Бога бојати.

elektricni

pre 11 godina

Jel‘ preduzece SPC placa porez na usluge? Jel‘ zive u raskosi u jednoj siromasnoj zemlji? Takvi kakvi su (a meni je kao verniku uzasno zao zbog toga) treba da budu manji od makova zrna.

djole

pre 11 godina

jedno je sta bi mi hteli a sta je na terenu je nesto sasvim drugo.i ako ne potpisemo uzece nam na silu kasnije il pre,kao sto je do sada uvek bilo..sto se crkve tice,slobodno se preselite dole na kosovo,u Pec recimo pa se direktno suocavajte sa izazovima svoga naroda A NE IZ Beograda,iz svojih mercedesa i bmw

rale

pre 11 godina

Pope, Kosovo je nezavisna i samostalna država, to znaju i vrapci na grani. Ovi naši imaju dva izbora: a) da to priznaju zvanično i okrenu se stvarnim problemima u Srbiji; b)da to ne priznaju i probleme ustostruče. (jovanvrdlovski)

Da nije dzipova i mobitela SPC ne bi znala ni da zivimo u 21 veku a kamoli da znaju da je Kosovo realno druga drzava.

Zeljko

pre 11 godina

Sekularnost u drzavi koja je 95% pravoslavna je notorna glupost pojedinaca koji pokusavaju sve da bi ucutkali Glas Crkve (glas naroda)...
(Codex Alementarius, 6. april 2013 20:10)
Hajde da pođemo od činjenice da je Kosovo Srbija i da Albanaca ima samo 1 milion, to po tvojih 95% znači da Srbija ima 20 miliona stanovnika. Pa ili nas ima toliko a ne 7.5 miliona kao što sam ja mislio ili tvoji procenti nisu tačni ili najgore po tebe, tvoja matematika pokazuje da Kosovo nije Srbija, ili možda jeste, ali Albanci nisu državljani Srbije. Ako je ovo zadnje po tebi tačno, to je razlog i zašto je Srbija izgubila Kosovo.
Ako pođemo od činjenice da Srbija zaista ima 7.5 miliona stanovnika, odakle ti ideja da ima 7.5 miliona vernika? Zar verske sobode nisu zagarantovane Ustavom, ili se na njega pozivate samo kada je u pitanju Preambula? Po čemu Vi vernici vredite više od onih koji ne veruju? Crkva je za vernike, pa neka vam tamo govore šta žele, a ne da svoje mišljenje nameću onima koji to mišljenje ne žele.
Ovo nisu bili pregovori za rešavanje statusa, jer je status rešen odbijanjem Ahtisarijevog plana od strane Koštunice što je izazvalo međunarodniu zajednicu da prizna nezavisnost.
Sada se pregovara o integrisanju severa gde postoje dve opcije, miran način, kako predlaže EU ili onaj već viđen u Hrvatskoj? Izbor je na vama. Ako odbijanje izazove traktorske kolone i stradanja, hoćeš li ti podsetiti crkvu na savet da se plan odbije, ili da to učinim ja?

branko

pre 11 godina

dragi moji verski poglavari,
ja vise ne mogu da zivim od vere. svaki dan s'verom odlazim u prodavnicu; svaki dan s'verom pogledam svoje dete; svaki dan s'verom trazim posao. na kraju svakog dana ja iznova ostanem gladan, ja iznova nemam posao i na kraju svakog dana ja i dalje samo verujem u svoje dete isto koliko i ono u mene i u to da cu mu obezbediti nesto za sutra.
razmisljajte dalje od porte i pogledajte svoj napacen narod; ako je boga i ako je vase ljubavi prema narodu kao sto je i bozije onda bi trebali prvo svoj narod da nahranite a ne svoje sujete. na praznom stomaku vera slabo nice.

Stevan

pre 11 godina

Ako se nesto zakuva posto ne dajete Kosovo bilo bi fer da sve iz tvoje kuce poteras dole da budu u prvim redovima da nas brane. Sram vas bilo, sve vas starce koji ne mislite na svoju decu... BLJAK pope BLJAK

duka

pre 11 godina

Samo se ne mesajte u politiku!
Ja kao vernik pravicu se da ovo nisam ni cuo ni procitao.
Posto sam i ja covek kao i patrijarh,a moja uza porodica su moji vernici jer od mene i mog posla zavise,apelujem na vlast da uradi jedinu dobru stvar i pristane na dogovor. U pitanju je buducnost cele nacije. Bas ovih dana mnogo je mladih ljudi otislo u inostranstvo ili se ozbiljno spremaju za taj korak....

drasko

pre 11 godina

Pa sto ovo napisaste, sad ce pocteti da likuju i da ga spaljuju na lomacu eurofanatici. Samo ta gospoda zaboravljaju da danas ni njih ne bi bilo da nije bilo crkve posle osmanlijske invazije. Crkva ima itekako razloga da se pita. Na kraju krajeva vece poverenje imam u crkvu nego u sve srpske politicare koji su nas uveli u rat, pokrali i koji nam namecu njihove sisteme vrednosti.

podanik

pre 11 godina

Pope, Kosovo je izgubljeno 1999.g. Zasto ste tada cutali? Mozda jer ste verovali da smo pobedili NATO, i da kao pobednici povlacimo vojsku, policiju i sve organe vlasti sa Kosova??

milisav

pre 11 godina

vasa Svetosti,kosovo je ''izdano'' ako tako kazete jos davno...na kraju 99 kad smo odlucili da udjemo u rat i da ne pregovaramo....jos je Sveti Sava pregovarao u ime ove zemlje pa kad se nije dalje moglo...ulazilo se u rat..... samo jedno hocu da pitam: Gde je crkva svih ovih godina da kaze: Srpski narode,ne valjamo...ogresili smo se o pretke...ogresili smo se o Boga,ogresili smo se o Kosovo i sami smo krivi za ovo sto nam se desava.....zato u Crkvi niko nema petlju.....

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Uz svo poštovanje prema našoj Crkvi, moram podsetiti da smo mi 1999. imali i izgubili svoj kosovski boj. Dakle ne nalazimo se u situaciji kneza Lazara, već knjeginje Milice. Znamo na koji je ona način ublažila muke svom narodu. Od nas se to ne zahteva, već se traži da prihvatimo realnost koja je posledica Miloševićevih suludih sukoba sa susedima i moćnim zapadom. Stremimo ka EU gde ni jedna država nema potpuni suverenitet i gde ne postoje granice i carine. Na KiM imamo srpski narod i naše crkve i manastire. Patrijarh je pomenuo da će se ,,oblaci jednog dana razići i svanuti sunce". Odbijanjem sporazuma rizikujemo reprizu tragedije Krajine, a onda to ,,sunce" neće imati koga da obasja na KiM.

Igor

pre 11 godina

Mani se ti blago meni politike. Bolje da ste uzeli da sakupljate pare za ljude koji nemaju krov nad glavom, za roditelje čija deca trebaju operaciju u inostranstvu, za mlade umetnike i naučnike. Jok on Kosovo pa Kosovo. Srbija su pre svega ljudi koji žive u njoj a tek posle teritorija. Od krsta ne vidiš dalje od nosa.

Mira koju nece da objave

pre 11 godina

Od gluposti se i gine i umire, ali i zivi na sramotan nacin: u prljavstini, s bolestima, bez zuba i bez smisla. Kada je spc tako svesna firma nek plati porez, ili Irinej izvadi iz one fioke u Patrijarsiji malo para za neko dete kao sto je Tijana - za to se ne guraju Njihova najbolja klijentela su mrtvi izgleda, zele da nas sve prevedu u to stanje.

Stefan Kurcubic

pre 11 godina

Da. Potpuno je u pravu. Unistite buducnost svoje dece, hajde da ostanemo u rupi. A zasto? Da bi se obilic ponosio nama? Ma smesno, crkva nek se drzi svog posla, a drzava svog. U interesu crkve su pare. A u interesu drzave je bolji zivot gradjana, tako su nam bar pricali. Ja ne vidim kako ce se meni zivot poboljsati ako uzmemo kosovo? Da li ce hiljade zaposlenih dobiti posao? Da li ce nam kosovo resiti problem korupcije? Da li ce nam se mladi vise obrazovati i odluciti da ostanu u Srbiji jer ce imati razloga za to? A pritom ce i pomoci razvoju. Da li ce nam kosovo smanjiti uvoz, a povecati izvoz? Hocemo li napokon ziveti kako treba, a ne kako neko drugi hoce?

Bodin

pre 11 godina

Nije moje da se petljam u vaše odluke , ali mi se čini da ste se zarobili u tom Kosovskom mitu iz kojeg nema izlaza sem u imaginarnom "carstvu nebeskom" , šta vam to znači u realnom životu običnog čovjeka ?
Oko 12.ooo crnogoraca je poginulo za Skadar , u kom su stolovali Vojisavljevići , ali su veliki odlučili da se povučemo i morali smo . Prizren i Peć su bili naši u vrijeme Balšića i Nikole Petrovića , ali danas tamo žive neki drugi ljudi , imaju svoju djecu i planove , i ne pada mi na pamet da te teritorije smatram svojim , da nam ih džabe nude rekao bih NEĆU HVALA .
Odluka jeste teška ali neminovna , ako ne danas onda uskoro , zato vam mudrosti i realnosti želim !

pravoslavac

pre 11 godina

Molim vas, nemojte biti uvereni da govorite u moje ime, inače ću biti prinuđen da se drugačije izjasnim na sledećem popisu.

Šta god bude omogućilo velikoj većini konkretnih ljudskih bića koja žive na teritoriji zvanoj Kosovo da žive bez straha i većih problema meni lično zvuči dobro.

Nacionalno shvatanje srkve je jeres i zove se etnofiletizam.

Vladimir

pre 11 godina

Po koji put se patrijarh mesa u politiku? Molim vas, vratite se crkvi i Bogu, sluzite narodu, cuvajte duhovne spomenike, i ne terajte narod u samoizolaciju, hvala.

Bombon

pre 11 godina

Ok, onda nek crkva nadoknadi finansijski gubitak ove države koji će proisteći iz odbijanja priznavanja realnosti. I onda sve može..onda možemo i da snimimo film "Gospodar kosovskih prstenova" ili tako nešto bajkovito da još malo zamajavamo sami sebe.

Ilija

pre 11 godina

Postujem vas kao patrijarha..ali nemojte da se mesate u politiku!Jako je vama popvima..sa blindiranim dzipovima da drzite predavanja ljudima koji ce sutra da ginu na Kosovu(vi popvi necete sigurno)!Zbog toga molite se bogu i pustite politicare da ovo rese!

POŽAREVLJANKA

pre 11 godina

Moja poruka svih pobornika za "naše Kosovo"pušku na rame pa u prve redove,dosta više zamajavanja ovog naroda da je nešto "naše"a nije godinama.

NS

pre 11 godina

Crkva da gleda svoja posla. Neka se brinu o svetinjama na Kosovu, ali neka ne blokiraju srpsko društvo da ide napred samo zato što su se oni zaglavili u srednjem veku i ne mogu da se iskobeljaju odatle. Nadam se da će Vučić i Dačić imati dovoljno državničke mudrosti i da će prihvatiti dogovor Beograda i Prištine.

marko

pre 11 godina

Ne mogu da verujem. Zar mi nismo sekularna drzava... Jedan je bio patrijarh Pavle...
Ne treba da ce cudimo zasto se onda ispoljava odbojnost prema crkvi.

gotovo je

pre 11 godina

bilo bi lepo da prvo popovii sa besnim automobilima krenu put Kosova, pa za njima oni koji su prodali sve dole a ovde imaju avione i kamione, pa posle ovde hrabre internet ratnike, od kada znam za sebe govori se o tom problemu, albanci imaju dole svoju drzavu, akkva god da je, nekakva je, jer mi dole nemamo sta da trazimo, hocu napred, hocu buducnost, a ostali koji ne daju Kosovo, pravac Prsitina, ja necu.

KOMEnDIJAŠ

pre 11 godina

@Codex Alementarius, veruj mi ti i tvoja SPC niste glas naroda vi ste možda samo 5% naroda, narod prezire one koji na račun vere stiču ogromno bogatstvo, zna narod da apostoli nisu živeli u raskoši i bogatstvu, nisu imali pedofilskih afera kao što danas imaju pojedina sveštena lica SPC-a ali očigledno i drugih verskih zajednica. Dugo je nas neko iskorišćavao, zbog naše vere u dogmu u koju nas je lako ubeđivao. Shvatio je narod da samo na sebe može da se osloni.

svetlana

pre 11 godina

Kada se partijarh bude bavio verom, a političari politikom, tada će Srbija ući u EU. Mislim da je pregovarački tim pojačan upravo zbog toga da bi se donela najbolja odluka.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Meni nije jasno zasto Patrijarh Irinej "apeluje" kada bar Nikolicu koji je kao "Vojvoda" od njega nizi po "cinu" moze i da NAREDI ?

mattko

pre 11 godina

Patrijarhove reci iz pisma se mogu i ovako poredjati:

"tmasti oblaci za Srbiju i srpstvo u sudbonosnom trenutku,u burnom i smutnom vremenu, svesni tragike trenutka ,državni brod Srbije ni predati ni izdati, ni prodati ,istorijsku Staru Srbiju, očinski i bratski, manje zlo je najbolje rešenje"

A sta cemo jesti,oblaciti,raditi?

Ateista

pre 11 godina

"Crkvu" bih molio da se ne mesa u ovozemaljske realne stvari/desavanja, neka zivi u svom svetu maste gde ih nepostojeci "onaj" gleda odozgo i sta vec radi u njihovoj fantaziji.

Budimo realni, gledajmo ono sto ce nam doneti najmanje zla, zabatalite vise "ponos", od toga nam deca gladuju i vecina nema posla, nema perspektive i...ma bolje da stanem pre nego sto me cemer i jad uhvate i krenem da lajem!

A da,....POTPISUJ!

dejan

pre 11 godina

@Codex Alementarius
da je ova drzava 95% pravoslavna je notorna glupost. Popis 2011 kaze 84.2%, a pitanje je koliko od tog broja ikad kroci u crkvu. A pitanje je koliko tih "pravoslavnih" uopste zna sta je hriscanska vera, a ne paganstina koju je crkva pokupila usput da bi se dodvorila stanovnistvu koje je trebalo pokrstiti, a ono nije htelo da se odrekne svojih starih bogova.

kosta

pre 11 godina

Cekajte nasi precu su mogli isto da kazu ma necemo da ratujemo sta ce nam teritorija bitno je da ima da se pojede i popije i to je to i sto bi mi rekli sad mogli su da kuliraju ali ne oni su dali zivote da bi MI da nas imali gde da sagradimo kuce,fabrike skole da zasadimo kukuruz,zito itd da vidim sta ce mi nasoj deci da ostavimo VELIKO NISTA

Veljko

pre 11 godina

Hvala bogu. A ovi redovni sto su za eu i sto govore da je samo to spas,nek pristanu na referendum pa da se vidi da je minimum 85 % Srbije protiv ovakve eu i ulaska(imaginarnog) tj dobijanja datuma za ulzak u ovakvu ucenjivacku eu koja daje podrsku trgovcima organa,narko bosovima i da ne nabrajam,JEDNOSTAVNO NECU !

vlada milic

pre 11 godina

Kad si tako pametan sto nisi naredio vladi da dignu minimalnu cenu rada!Jer ces ti da nam hranis,zaposlis decu i nas roditelje!Narode u Kraljevu doseljenici sa kosova imaju poso,kola,kuce sve su prodali dole,a mi gradjani koji zivimo ovde od kad znamo za sebe dovedeni smo u situaciju da PREZIVLJAVAMO!Zasto
se neprica o tome,zasto se cuti? (Sasho, 06. april 2013 16:46)
bravo majstore upravo tako . dosli su sa " siromasnog kosova" kupili kuce o kojima ja mogu da sanjam a rodjen sam pre 32 god u Beogradu i tu zivim ceo zivot a radim 15 god. oni dosli i kupili poslove u drzavnim i gradskim preduzecima od vozaca do sekretara i pomocnika direktora.

Codex Alementarius

pre 11 godina

Sekularnost u drzavi koja je 95% pravoslavna je notorna glupost pojedinaca koji pokusavaju sve da bi ucutkali Glas Crkve (glas naroda)...

Jefimija

pre 11 godina

Pa ne mozemo svi popovi da budemo. Pa da nas briga i da zivimo u izolaciji doveka. Kosovari su najbogatiji a mi ovde crkavamo gladni.

gradjanin srbije

pre 11 godina

Mi smo sekularna drzava tako da je ovaj stav patrijarha neprihvatljiv.
(Dejan, 6. april 2013 16:20) patrijahov stav je i moj stav i na kraju krajeva i patrijah je gradjanin srbije na primer ne vidim zasto bi stav vas demoNkratski nastrojenih bio bitniji od ostalih gradjana srbije jel to zato sto vi zamisljate da ste bitniji u odnosu na ostale e pa ne da niste bitniji nego ste totalno nebitni bice sta bude i na to ni vi ni ja ni patrijah trnutno ne mozemo uticati prma tome svako ima da kaze ono sto misli !!!

SRBENDA

pre 11 godina

Zasto lepo crkva ne prebaci patrijarsiju na Kosovo u Pec gde je nekad bila i svojim licnim primerom ne pokaze narodu da je uz njega.Ovako iz Beograda i njihovih skupih kuca drze pridiku narodu koji jedva prezivljava u ovakvoj izolaciji a Kosovo smo na zalost odavno izgubili!!!

vlada milic

pre 11 godina

zao mi je veoma sto ovo moram da napisem posto sam veliki vernik ali ... patrijarh i spc ne bi trebalo da se mesaju u politicki zivot i da odlucuju o zivotima ljudi. spc i patrijarh sigurno nece osetiti nikakve posledice od izolacije zemlje i od siromasenja i stradanja naroda jer , na zalost moram to da kazem kada se vec svi plase, crkve i popovi uvek najvise profitiraju kada su losa vremena ( u slucaja rata zbog silnih opela a u slucaju sankcija ili sverca od ljudi koji su se obagatili zbog grize savesti doniraju dosta para crkvi)

Bojan

pre 11 godina

Ja postujem patrijarhovo misljenje. Ali on bi to trebao da govori u svoje ime kao jedan od gradjana Srbije, a ne kao poglavar SPC. On kao poglavar jedne organizacije ne moze da iznosi misljenje u ime cele organizacije, on nije apsolutni vladar da bi to cinio vec glasovima drugih ljudi izabran da izvrsava tu funkciju. I trebalo bi da zna pre svega da je on duhovni (ne politicki) vodja svih nas, i onih koji se slazu i onih koji se ne slazu sa njegovim misljenjem.

Vojvodjanin

pre 11 godina

Svi koji su za prisajedinjenja Kosova Srbiji neka se presele tamo, na čelu sa vama preosvećeni, i neka na prvom glasanju nadglasaju Albance.

nex

pre 11 godina

Ne smete da zrtvujete 7 miliona ljudi , zbog 30 hiljada . Potpisuj i idemo dalje , sve stoji i nece se mrdnuti sa nulte tacke , ako nesto ne ucinimo . A Kosovoljupci , izvolite pravac Kosovska Mitrovica. Dosta je bilo .

White

pre 11 godina

A vi planirate da osvecujete puske vojnika koji bi isli u novi rat za Kosovo?
A da ucutite neko vreme, u
medjuvremenu vratite novce narodu, od sahrana i svadbi, prodate skupe automibile, i sav novac stavite u fond za ovu nasu bolesnu decu.
Posvetite se narodu u Bogu, ako u njega verujete i ucutite po pitanju nase Drzave, vasa je na nebesima.

MJ

pre 11 godina

@Данијел - Zbog takvih kao što si ti moja novorodjena ćerkica bi imala u ovoj žalosnoj zemlji isto tako grozan život kao što sam imao i ja. Jedino je može spasti ako pobegnem iz Srbistana sa porodicom, što ću na svaki način uraditi. TREBA DA VAS JE SVE SKUPA SRAMOTA ŠTO STE TAKO JADNI I ŠTO UPROPAŠĆUJETE BUDUĆNOST NAŠE DECE! Kad svi normalni ljudi odu odavde, nastavite sa svojom časnom borbom za svetu srpsku zemlju, predvodjeni crnim mantijama i verom u vašeg boga...

popakatapetl

pre 11 godina

Meni,kao verniku draže bi bilo da naša crkva uradi isto kao i Kiparska,da svu svoju imovinu stavi pod hipoteku,kako bi spasila državu,nego što se petlja u politiku!!!

Sasa

pre 11 godina

Procitao sam mnogo komentara tipa. ZASTO SE CRKVA MESA. Crkva nema nikakvu vlast, nije je ni imala niti ce je imati. Niko nikad nije pitao ni Pavla a ni sad Irinija sta ce da radi sa drzavnim poslovima. Shodno tome ona samo daje misljenje. Pa svi sto komentarisemo dajemo misljenja osudjujemo, kritikujemo i nemamo vlast ali se mesamo, sto znaci strajkujemo, glasamo itd. Pa i popovi su kakvi god da su drzavljani ove zemlje i imaju pravo glasa. Ruku na srce kad vidim ove nase politicare u poslednjih deset godina pa ovaj Irinej je zlato za njih, bar je covek monah nema zenu, nema decu, ne izlazi po klubovima, ne kocka, nema vile na dedinju i inostranstvu...... Ispravite me ako gresim. Hvala.

dejan

pre 11 godina

Prvo, Kosovo smo izgubili jos 1999. godine i mislim da je to svima jasno, cak i onima koji se busaju u svoja nebeska prsa.
Drugo, nemojmo zaboraviti na koji nacin je Vojvodina 1918 dospela. Imala je vecinu (mnogo manju nego sad Albanci)koja je izglasala nezavisnost od Madjarske i Austro-Ugarske i pripajanje Kraljevini Srbiji. Dakle kako je Vojvodina izasla iz Madjarske i prisla Srbiji 1918 tako sada odlazi Kosovo. To su istorijske realnosti i protiv toga nemozemo nista.
Trece, na Kosovu ima 90% Albanaca, naroda koji ne zeli da zivi u Srbiji. Kosovo mozemo drzati jedino pod okupacijom, to mnogo kosta, a mi te pare nemamo i kad tad bi ga opet izgubili.
Zakljucak: otsecimo taj tumor od srca Srbije i zivimo normalno.

Srdjan

pre 11 godina

Moje misljenje je da Patrijarh gresi, Gospod nigde u Jevandjelju ne spominje teritorije, uci nas da je Carstvo Nebesko u nasim srcima. Dao Bog da ja gresim,mada mislim da je ucenje o svetosti teritorije pogresno. Pa i Makedonija je stara Srbija cak mozda i starija,pa je odavno druga drzava, i tako dalje i tako dalje.

Dex

pre 11 godina

A ko si ti da meni odredjujes buducnost moje dece? Odakle pravo crkvi da se mesa u politiku? Odakle ti pravo da guras ovu zemlju u duboku hibernaciju i izolaciju? Moja deca zele da zive i disu punim plucima i da budu slobodni i da sami odlucuju o svojoj sudbini. Ne zele ovakav recnik koji priziva ratove, izolaciju i dalje moralno pustosenje zemlje. Sto se tice nasih sunarodnika na Kosovu - samo jaka, ekonomski stabilna i uredjena drzava moze da vam pomogne da ostvarite sva prava, sve slobode i da vam bude garant normalnog zivota na Kosovu. Sa ovakvom vladom, sa ratnohuskackom crkvom ova drzava ce vas prepustiti siptarima i baciti vas dublje u blato, jer ce ovakvim izjavama uvuci drzavu u ekonomsku provaliju i od vase buducnosti nista nece biti. Ne igrajte se sa svojom decom! Lepo.je rekao Djindjic - kada moras da progutas vise zaba, progutaj prvo onu najvecu!

Glumac

pre 11 godina

Evo kako bih ja plastično opisao našu situaciju sa Kosovom: zamislite- idete ulicom i neko vam otme torbicu i krene da beži. Vi ga stignete i krenete sa otimanjem svojeg, kad naiđe policajac. Lopov zakuka upomoć i policajac uhvati Vas i krene da hapsi. Usput namigne lopovu i da mu znak da se izgubi(sa Vašom torbicom) i dok Vi očajnički pokušavate da objasnite da je torbica Vaša, shvatate da će njih dvojica podeliti plen. Policajac velikodušno nudi da odustanete i "pustiće" Vas, a u suprotnom Vas čeka prijava za pokušaj razbojništva kom je on lično svedok. Koje je najbolje rešenje ove situacije? Srbi su kroz istoriju reagovali tako što bi i policajcu lupili šamar jer je pravda na njihovoj strani. Možda je vreme da naučimo da pravda nije bitna već interes onih koji imaju moć?

Bazz

pre 11 godina

(kosta, 06. april 2013 22:26)
A sa cime bi ti ratovao? Sa dva remontovana mig 29, par M84 kojima su sakupljaci sekundarnih sirovina maknuli gusenice ili da krenemo sa kukom i motikom, dok ne zardjaju? Pukli smo kao dulek, ali nikako da nam dodje iz d... u glavu.

Zoran

pre 11 godina

Crkvi nije mesto u politici, ali je sada stvarno ispravno sto se oglasava. Ako podlegnemo pritisku, posle Kosova su na redu drugi delovi Srbije, krunice se kao klip kukuruza. A zarad cega? Da dobijemo recku u kalendaru kad cemo mozda poceti da pregovaramo o ulasku u EU? A ako ikad i udjemo, u EU ce nam biti onoliko dobro koliko dobra jedan Nemac moze da pozeli jednom Srbinu?

profesor

pre 11 godina

Pogledajte ko je sve protiv potpisivanja sporazuma i sve ce vam biti jasno.Isti ti su generatori naseg propadanja vec dvadeset godina,kroz razlicite oblike.Sto je nama gore njima je bolje.

Voja

pre 11 godina

Sasvim je prirodno da se popovi protive približavanju evropskoj uniji zato što to znači ograničavanje mogućnosti da se mešaju u državnu politiku.

Aleksandar

pre 11 godina

Zašto se duhovni pastir meša u ovozemaljska zamešenija? Neka Crkva dušebrižnički bdi nad vernicima uz bogougodne tarife of 100 evra za slavsko osvećenje kuće (na šta inače ne plaća PDV i doprinose), a neka se ne meša u ono što je svojim stavovima i zakuvala tokom poslednjih 30 godina.

dusoy

pre 11 godina

patrijarše dragi,
ako ti nemas decu ja ih imam.
ako bi ti tamo a ti idi.
ako ti smatras da je tvoje ono tamo gde zive neki ljudi odande onda razmisli o svojoj licnosti i sustini svog poziva.

marija

pre 11 godina

Na osnovu podataka iz katasterskih knjiga, od 10`886 kvadratnik kilometara površine Kosova i Metohije Srbija ima tapiju na 58,8 % zemlje. Albanci su uzurpirali više od 80 % srpske zemlje. Na KiM 14,7 milijardi tona lignita , ili 76 % odsto ukupnih rezervi uglja u Srbiji. Rezerve olova i cinka 51 milion tona. Ogromno je uzurpirano bogatstvo od kojeg Srbi i Srbija nemaju nikakve koristi
Uzurpirali su, prema zvaničnim podacima HABITAT- a i 28`000 srpskih kuća i stanova i drigih objekata. Ta otimačina neće moći biti legalizovana pošto po Rezoluciji 1244, državnom i društvenom imovinom upravlja UNMIK bez prava raspolaganja. Ipak je veliki broj srpskih kuća i stanova, prodat Albancima...
Samo oko manastira Visoki Decani, Albanci su uzurpirali su 650 hektara zemlje...

zoran-za

pre 11 godina

Pogledajmo istinu!Srbija je ucestvovala u ratu 1999.godine i na zalost izgubila.Srbija u tom ratu nije imala saveznike.Posle rata pobednik uslovljava uslove mira.Za one srbe dole sada sto se izgubi izgubljeno je za svagda i sledece je jos gore.STO NE PRIHVATIMO DANAS PRIHVATICEMO JOS GORE SUTRA.

vernik

pre 11 godina

Ja se kao vernik APSOLUTNO ne slazem sa ovim sto Irinej prica ...
Mi Kosovo necemo izdati tako sto necemo zaboraviti i sto cemo se vratiti jednom, a izdacemo ga ako svi uludo izginemo i ako ne bude vise Srba i ako srpska deca odu iz Srbije...
Sram Vas bilo Patrijarhu !

Dokle vise da mi izigravamo Isusa na krstu ? Zar 500 godina nije bilo dosta ? Zar mislite da cemo jedino mi od celoga sveta ici u Raj ? Zar Vas to ne cini istim kao sto su mudzahedini ? Od kad je Srbija postala Dzamahirija ?

Uf al sam se iznervirao ....

сремац

pre 11 godina

Попови, не слуђујте овај народ, јер ако вас буде неко послушао, нећете имати кога више да слуђујете, поткрадате и крадете! Ситуација је веома озбиљна и у питању је опстанак Србије и српског рода.
Ваше митоманске фрустрације оставите за неку другу прилику!

željko

pre 11 godina

Crkva prvo mora da pocne da placa porez a zatim da izadje na izbore pa nek se bavi politikom.Patrijarsiju neka presele na Kosovo i tako podele sudbinu svog naroda za kojeg se toliko brinu.SPC mora takodje da se isclani iz kluba ljubitelja Audija i deo novca uplati u humanitarne svrhe ,na primer da kupe po neki inkubator i da plate po neku operaciju za nasu decu.I kada se posle nekog vremena vrate hriscanskom i skromnom zivotu ,osude pedofile i lopove u svojim redovima imace kredibilitet da kazu po nesto i o politici.

Sasho

pre 11 godina

Kad si tako pametan sto nisi naredio vladi da dignu minimalnu cenu rada!Jer ces ti da nam hranis,zaposlis decu i nas roditelje!Narode u Kraljevu doseljenici sa kosova imaju poso,kola,kuce sve su prodali dole,a mi gradjani koji zivimo ovde od kad znamo za sebe dovedeni smo u situaciju da PREZIVLJAVAMO!Zasto se neprica o tome,zasto se cuti?

Petar_Veliki

pre 11 godina

Tako je bilo i 1941, i za vreme Milosevica, uticali ste na pogresne odluke, vi koji nemate pravo da pominjete politiku. 1941 ste trojni pakt nazvali sramnom izdajom, a to je bio pokusaj da se Srbi spasu i ostanu neutralni, kao i Svedjani, Svajacarci itd...1991 ste velicali Milosevica i njegov toboznji nacionalni plan. Sada ponovo zelite da se zapecati sudbina naroda. Zar nikada ne zelite da se promenite i za dobrobit svih postanete realni i pragmaticni. I zbog vas je stanje duha i svesti naroda ovakvo.

sofronije

pre 11 godina

Ma nemoj. Necemo da priznamo Kosovo i nastavicemo da zivimo u mracnom dobu. Vidite da narod propada, da drzava propada, ne moze se vise ovako. Vlada totalno bezakonje! Potreban nam je neki veliki brat da nas dovede u red. Vas ionako briga, imate sve blagodeti u ovoj drzavi, no ako udjemo u EU mozda se i to promeni, pa vam ne odgovara!

Pera

pre 11 godina

Cuti pope niko te nista nije pitao jer nemas apsolutno nikakav legitimitet da se bavis drzavnim poslovima. Eventualno mozes da drzis predavanja onima koji su te izabrali a to su tvoji drugari popovi, isti takvi kao ti. Drzi se svojih srednjovekovnih dogmi za koje si "ucio skole" a politike i svetovnih stvari se batali jer je sada 21. a ne srednji vek kad su "tvoji" krojili kapu narodu.

dnK

pre 11 godina

ako coveku smeta crkva i njeno osoblje ili ne postuje, smeta mu i Onaj ko je osnovao crkvu i Njega ne postuje! Mnogi ovde daju sebi za pravo da govore sta bi crkva trebala sta ne, a zapitajte se pre svega sta bi vi trebali. Vi se smatrate dostojnim da sudite nasim ocima? Da li ste normalni braco i sestre!? Zar je Sveto pismo toliko skupo pa ga sebi ne mozete priustiti i poraditi malo na svom duhu. Ako smo Boziji narod, pokazimo to, ali ne ovako.

vranjanac

pre 11 godina

Pope ne mešaj su politička pitanja. Svi znamo stav crkve po pitanju Kosova i bez Vašeg oglašavanja. ovo je očigledan pritisak koji u ovom trenutku blago receno izlišan.

Sir Oliver

pre 11 godina

Valjda bi crkava trebala da se brine za Carstvo Nebesko umesto za imanje zemaljsko. Uzgred, kako moze Srbija da ne da ono sto nema?

kosovo za gucci cipele

pre 11 godina

to si trebao da kazes tvojim prethodnicima koji su patrijarsiju prebacili iz peci u karlovce pa u beograd. oni su tada bili vlast i kosovo je tada izdano. a ovaj sporazum sada je samo formalnost koja potvrdjuje stanje na kosovu.

Liki

pre 11 godina

Ja se uvek setim one nase stare pripovetke koja eto ispade primenjljiva je u svim vrtemenima a zove se Udavio se pop sto ruku nije dao.Oci SPC a svojim ponasanjem proizveli ste vise ateista od Darvina.

luki

pre 11 godina

@leteci dabar - jel? neka njih par desetina hiljada "partiota i mucenika" ne gleda svoj vec interes ostalih sest miliona gradjana ove zemlje koji zele da idu napred.

Netko izmedju

pre 11 godina

Nisam siguran da bi npr. Francuzi imali ovakav odnos ka svojoj teritoriji, kulturnom nasledju, svestenstvu itd. Dobro se zna kako paze na svoj jezik i da sa turistima pricaju gotovo iskljucivo Francuski. Isti ti Francuzi kojima vi trcite u zagrljaj imaju Cast koju najveci deo citalaca ovog sajta ne "konta". To sa jezikom je samo mali primer. Nikome od njih nije nista sto je internacionalno prece od svog... Francuzima, Englezima, Nemcima, Spancima... samo "Srbima". (Npr. ja strani diplomata: ovo je kapitalna informacija!). Da ne pricam o teritoriji.

Inace, Bozanstvo za coveka mora da postoji, samo sto su Bogovi razliciti. Bozanstvo nekih Srba je EU, tj. "normalan zivot", progress ... koji za vasu informaciju kosta, i koje mnoge razvijene zemlje (po zakonima slobodnog trzista, za koje se "neupuceni" bore!) ne mogu da servisiraju - Grcka, Kipar, Italija itd. Mnogi ne shvataju da ovo "Bozanstvo" ne da imate svoje!

Bozansto o kome prica Patrijarh, veci deo publike i ne poznaje, tj poznaje samo povrsne pojave koje pothranjuju spoznaje tipa "audi" i sl. Onaj ko kritikuje Patrijarha i Vladike u skupocenim audijima, neka se ugleda na one u Crkvi koji idu peske. Ovim ne branim greske tipa Pahomije itd. Ovo Bozanstvo izdize Cast i plemenito vitestvo, sto znaci i odbranu.
Crkva je jedina bila uz nas narod kroz sve vekove postojanja, i na sve pojave koje je upozoravala je bila u pravu- komunizam je blizak istorijski primer. Tako je i ova Patrijarhova poruka sa istorijske distance.

srbija zemlja licemera

pre 11 godina

a gde si bio juna 1999. da to pricas?

sto tako nisi pricao kad nam je pretila kopnena invazija?

sto na to nisi pozivao kad su upravo ovi likovi koji danas vladaju pristali na kumanovsku kapitulaciju i povlacenje komplet drzavnosti (vojske, policije, sudova, institucija) sa kosova?

IvanNS

pre 11 godina

Eto ko ce da odlucuje u nase ime ,aj nemojte potpisati pa kad potrosimo ruski kredit na penzije i plate onda cemo da vas pitamo kako leba da kupim.

Dejan

pre 11 godina

Reci to onima sto su prodali sve pobegli ovamo kupovali poslove od tih para a sad ja da im odavde branim kuce koje su oni prodali siptarima...Evo bas sam razmishljao...Prihvataj sve posle trazi otcepljenje severa I kraj price...Pola sveta se otcepljuje kida samo nama nepravda ma nemoj...guraj dalje...

Žile sa Zvezdare

pre 11 godina

Pre nekoliko godina bilo je skoro 100000(sto hiljada) učenika prvog razreda, ove godine, tako bar kažu, biće ih oko 70000(sedamdeset hiljada)!

aristotel

pre 11 godina

A crkva da se ne mesa u drzavne poslove. Sekularnost je jedan od prioriteta kako bi ova drzava postala makar polunormalna.
(zemlja svih vera i nacija, 6. april 2013 16:18)


Delimicno se slazem. Pitanje Kosova je delikatno, svi treba da ucestvuju, narocito SPC jer imamo mnogo manastira dole. Sto se tice ostalih drzavnih poslova, tu se u potpunosti slazem, s tim da iduci tom logikom niko ne bi smeo da se mesa u drzavne poslove izuzev onih koji su na vlasti i imaju ovlascenja, a opet je dobro da svi gradjani koliko-toliko uzmu ucesca.

Gavran

pre 11 godina

Koliko je moguce da ateisti kazu nesto pozitivno o crkvi?O kakvoj se tu vrsti komunikacije radi?Ako optuzujete SPC za raskos,onda nemojte nikako zaboraviti Vatikan.Realno je da SPC brani svoj narod i jaca mu volju,kao da brani i svoje manastire i crkve,odnosno hiljadugodisnju ostavstinu.

vasilije

pre 11 godina

Gala, 6. april 2013 21:12
SPC je jedina ustanova kojoj treba verovati. I Vojska! Sve ostalo je šarena laža! A ti Gale idi u svoju crkvu - sektu i veruj njoj. Po bogu je poštovati pravdu a zla se klonuti! Zar treba da poštujemo zlo koje se nadvilo nad svetom!?

Pa dokle bre vise

pre 11 godina

Ja koliko znam Srbija je sekularna drzava. Dokle ce popovi da se mesaju u nase zivote , da uredjuju Srbiju, da se pitaju za sve i svasta. Da li mi zivimo u 21 veku.Brinite vi osvojim crkvama

kokobil

pre 11 godina

(leteci dabar, 6. april 2013 16:05)

Leteci dabre, jos si ti mali i tek sto si bio rodjen veselih 90 pa ne znas kroz kakav smo pakao prosli. Srbe ce dole maltretirati i sa i bez nekog potpisa. Drzave Srbije dole vise nikada biti nece jer nema naroda koji moze da na Kosovu formira i ocuva bilo koji deo drzave Srbije. Albanci su na ovo vekovima cekali, ziveli razmnozavali se i prirodnim putem nadjacali Srbe. Pa cak i da nije bilo pomoci zapada oni bi ostvarali veliki deo toga, jel su ispali mnogo mnogo pametniji od Srba koji se i dalje i ovde po forumima prse parolama kao sto su radili od '41. Kompletna istorija Srba je jedna velika greska i iz generacije u generaciju se ta greska ponavalja, samim tim sto je Srba sve manje a ostalih sve vise. Srbi uzalud ginuli na Kosovu (sad se hvale time????), Srbin ubio Ferdinanda stotine hiljada stradalo nepotrebno, Srbi 27 marta izasli na ulice, opet nepotrebno iginuli, Srbi voleli Tita vise od porodice, fatalna greska, Srbi voleli Slobu vise od svega i pod Slobom nestali i vraceni vekovima unazad pa opet nista ali i dalje mislimo da cemo inatom postici nesto. Istorija je pokazala jedno veliko NISTA. Nastavimo li dalje tako busajuci se u grudi nas stvarno uskoro vise nece biti.

Aleksandar

pre 11 godina

onda možemo i da snimimo film "Gospodar kosovskih prstenova" ili tako nešto bajkovito da još malo zamajavamo sami sebe.
(Bombon, 6. april 2013 18:25)

Taj film je odavno snimljen, zove se reklama za Audi - omiljeno prevozno sredstvo ovih što su se zavetovali na skromnost.

Tabakera

pre 11 godina

Srbija više ne može da popušta, dovoljno je učinila i do sada. Ako evropski zvaničnici nisu do sada uvideli spremnost za kompromis, onda ja stvarno ne znam šta više treba uraditi. Trebala bi sad njihova braća Ameri da ih ubede da više od ovoga neće dobiti.

Jole

pre 11 godina

Nije mi jasno na šta konkretno misli ovaj čovek
(Razum, 6. april 2013 16:23)

celokupno pismo mozes procitati na vaseljenska sajtu pa ce ti biti jasno sta nas patrijarh kaze.

BT

pre 11 godina

Mi smo sekularna drzava tako da je ovaj stav patrijarha neprihvatljiv.
(Dejan, 6. april 2013 16:20) patrijahov stav je i moj stav i na kraju krajeva i patrijah je gradjanin srbije na primer ne vidim zasto bi stav vas demoNkratski nastrojenih bio bitniji od ostalih gradjana srbije jel to zato sto vi zamisljate da ste bitniji u odnosu na ostale e pa ne da niste bitniji nego ste totalno nebitni bice sta bude i na to ni vi ni ja ni patrijah trnutno ne mozemo uticati prma tome svako ima da kaze ono sto misli !!!
(gradjanin srbije, 6. april 2013 19:05)
Moze biti da si u pravu? Ali gradjanin Srbije Miroslav Gavrilovic govori u ime svih VERNIKA! Moja malenkost pripada tom stadu ali hocu POTPIS! A ti malo poradi na svojoj pismenosti!

areopagit

pre 11 godina

Црква је један од фундамената српске државности и има апсолутно право, безмало и одговорност да изнесе свој став по овом врло осетљивом националном питању. Став је јасан и врло одговорно изнесен. А СПЦ је, подсетићу вас, старија од било које партије или организације па чак и саме државе Србије.
Као верник, и као србин стојим иза става своје Цркве.

bubi

pre 11 godina

Srpska crkva na Kosovu i Metohiji postoji vec 1000 godina. Tamo je od osvita prve srpske drzave, bila je tu u doba Nemanjica, bila je tu posle Kosovskog boja, bila je tu i posle pada Srbije pod Turke, prezivela je na Kosovu 450 godina turske okupacije, uspostavivsi ponovo Pecku patrijarsiju kao svetlo u tami porobljenom narodu, istrajavala sa njim kada je Srbija ponovo nastala i rasla, i na kraju sa narodom docekala slobodu. Zivela je i trajala i u toj slobodi, a i pod okupacijama 1915te i 1941ve, trpeci siptarski zulum. Traje i sada, kada je narodu tamo posebno tesko. I sad, nadju se neki pametnjakovici, koji ne vide dalje od svog stomaka koji bi da napune do vrha, i kojima je zivot sveden od TC Usce do Strahinjica Bana, da kazu da Crkva nema da se pita o Kosovu??? Pa ja stvarno nemam reci...

ivan

pre 11 godina

Opet ovi skromni darkeri iz kluba obozavaoca nemacke auto industrije se guraju u politicka pitanja. Aj nek malo resavaju probleme u svom klubu.
Gde je tu vera?

kornjača

pre 11 godina

Lepo je što SPC daje podršku vlasti, ali ovakve poruke su trebale da se šalju bivšim vlastima, ova vlast nema problem sa odbranom Srpstva.

srdjo

pre 11 godina

Čitam ove komentare i neverujem. Nije mi jasno da je posle svega što nam se izdešavalo idalje postoje toliko naivnih ljudi. Pa zar stvarno mislite da ako pristanemo i na ovo ponženje, da je tu kraj ucenama?! Nažalost, na dnevnom nivou se potvrdjuje da zapad nas smatra neprijateljima i nastaviće da nas uništava idalje, bojim se sve dok postojimo. Ovo više nema veze sa tim ko je šta uradio, ko je kriv za bilo šta, ovo više nema veze sa nama, sa tim šta smo uradili ili šta ćemo uraditi, ovo je sada sve do njih i njihovih planova o nama. Jedina šansa da nekako opstanemo, iako je ta šansa već tradicionalno mizerna, je da se okrenemo u se i u svoje kljuse. Upamtite "sloga biće poraz đavlu"! Ja bih stvarno voleo da mi neko argumentovano, a ne stranački zaslepljeno, dokaže da grešim.

nikola drezgić

pre 11 godina

Mislim da će Srbi napustiti KiM u bilo kom slučaju! Ako se ovo prihvati,otići će jer ne žele da žive u nezavisnom kosovu! Ako se prihvati,otići će jer za nekoliko meseci više neće imati ko da ih finansira,kad EU prestaje da nam daje lovu (na kamatu)! Mnoge patriote sa severa KiM su slabi na šušku pa će tako bojim se upaliti svoje audije,mercedese,bmw-ove i ostaviti na milost i nemilost one mučenike koji nemaju gde da odu!

vlada milic

pre 11 godina

Sekularnost u drzavi koja je 95% pravoslavna je notorna glupost pojedinaca koji pokusavaju sve da bi ucutkali Glas Crkve (glas naroda)... (Codex Alementarius, 06. april 2013 20:10)
istina da ima 95% pravoslavaca ali od njih 95% ne ide u crkvu osim kada nose kolac za slavu.

bela ruza

pre 11 godina

da li ce u slucaju nepotpisivanja sporazuma i sledstvene nemastine koja je sasvim izvesna nasa crkva ponuditi svoju imovinu da pomogne svom narodu kao kiparska crkvato do sada nismo videli podrzavam aleksandra vucica i vladu

tata

pre 11 godina

Vidim da ljudi mesaju zelju vlasti da jednom resi problem Kosova i dobijanje datuma.Problem Kosova treba sto hitnije resiti bez obzira na datum.

Gavran

pre 11 godina

Uz duzno postovanje g-dinu @Zemun koji kaze da je Kosovo 1999-e ratom izgubljeno,moram odgovoriti da rat nije resenje ili "opravdanje".Ali ako usaglasimo stavove i "opravdamo" rat,to onda isto znaci da se ratom moze vratiti,pa mozemo posle reci - Albanci su ga ratom izgubili!

Cika Pera

pre 11 godina

Vidim vecina komentara je negativna, pa cak i drska u obracanju prema Patrijarhu. Moje misljenje je da treba pozdraviti zahtjev naseg Patrijarha, a ja bih jos dodao da ako se nekim slucajem politicari ogluse od ovaj zahtjev, da se javno izopste iz nase crkve. Oni koji ne zele da budu dio crkve i ne moraju, sami o tome odlucuju.Odluka da se pristane na ovaj ultimatum je suprotna stavu crkve i oni koji se tome protive moraju biti svjesni svih posledica koje ce taj stav izazvati. Patrijarh ih samo podsjeca na svoja predizborna obecanja, ako su ljudi od reci onda nece biti dileme.

bg

pre 11 godina

Ako je Parthijarh Irinej rekao da treba izabrati manje zlo,onda je manje zlo da ne ostanemo odvojeni od ostalog sveta, jer ako Srbija skroz potone onda naš narod i naše svetinje na Kosovu stvarno neće postojati.

nikola

pre 11 godina

moram da komentarisem...dakle ovako: nalazimo se u situaciji sledecoj...ako ne prihvatimo uradice to na silu i celokupna politika godinama unazad pasce u vodu....vraticemo se godinama unazad i u jos goru bedu i izolaciju. Ako prihvatimo pljunucemo sami sebi u lice, kao prvo, a kao druhlgo niko nam ne garantuje da cemo ista dobiti...datum, cak i ako ga dobijemo ne znaci da cemo ikada u EU, e sad ono sto se cesto govori ovih dana, Kosovo ili EU nema veze s mozgom...mi imamo ustvari ponudu Kosovo i nikad EU s tim da ce se Kosovo na silu staviti pod takozvane institucije Kosova ili ostaviti Kosovo ali i od EU nema nista...tj. nekad kad bude i ako bude...

marija

pre 11 godina

Gospodo, LDPovci i ostali, SPC ne da ima pravo da govori o KiM nego ima tapije na najvece vlasnistvo u Pokrajini, tako da bolje prestanite da govorite gluposti vasim vecitim govorom mrznje, agresivni ateisti.
Kosovo je odredjeno Metohijom sto u prevodu znaci -crkveni posed.

darko

pre 11 godina

Pa sta je ljudi sa vama? Zar patrijarh nema prava na svoje misljenje? Nije on politicar i da zarad glasova mora pricati populisticki. Da je nasa Crkva slusala, vekovima unazad, defetiste, danas ne bi ni bilo Srba ili bi pripadali ko zna kome. Crkva ima prava na svoje misljenje, jer narod jeste deo njen.

Borkovacka- dolina

pre 11 godina

Crkva treba da gleda svoja posla.Imaju oni o cemu da se brinu o svetinjama na Kosovu. Nadam se da će Tomislav Nikolic, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić imati dovoljno državničke mudrosti, da će prihvatiti ono sto je najbolje za gradjane Srbije i da ce ipak doci do dogovor Beograda i Prištine.

NikolaTK

pre 11 godina

Pa crkvi je u interesu da narod bude siromasan i zatupljen, jer ako pocnemo normalno da zivimo, normalnije ce mo i da razmisljamo, pa kome ce onda da prodaju maglu ?

Yon

pre 11 godina

Nisam pristalica SPC ali ovaj citat "uvereni smo da nijedno državno rukovodstvo Srbije, pa ni današnje, nema ni pravo ni mandat da pristane na uslove koji nisu ispostavljeni nijednoj drugoj državi kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji" dovoljno govori sam za sebe.
Oni koji potpišu taj nepostojeći papir potpisali su i kraj svoje političke karijere, toga su verovatni svesni.

kosovo za gucci cipele

pre 11 godina

ako trenutna vlast "nema mandat da izda kosovo", ima li spc mandat da spreci narod u srbiji da pokusa da bolje zivi? patrijarh arsenije je poveo svoj narod sa kosova u vojvodinu, u bolji zivot; kuda ces nas ti povesti da zivimo bolje ako sporazum bude odbijen? nije li patrijarsija bila prvo u peci pa posle u karlovcima - jeste, i ko je tad "imao mandat da izda kosovo" ili je to uradjeno da bi narod srbije bolje ziveo? nema razlike. trenutna vlast IMA MANDAT da nam svima omoguci bolji zivot.

Miki

pre 11 godina

Od kada slušaamo vas nama je sve gore i gore. Oče nemojte da sedite ovde u Beogradu već pravac Kosovo da svojim primerom utičete na nas!

Miodrag

pre 11 godina

Vise prostora dajete Velikom bratu nego pismu patrijarha srpskog Vladi, i to u ovakkvom trenutku. Zasto ne objavite tekst u celosti? Eto zasto nas nece biti jednog dana, izmedju ostaloga.

milos

pre 11 godina

sta je sporno u njegovoj izjavi? sloboda govora, valjda pop ima pravo da kaze svoje misljenje o Kosovu gde se nalazi gomila srpskih manastira. ne razumem sta ljudi ocekuju, da cuti i nista ne govori?

Pecanka

pre 11 godina

Podrzavam apel njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Irineja. Ni pod kakvim uslovima NE predati, Ne izdati, i NE prodati Kosovo i Metohiju. Neka nam i otmu KiM, ono ostaje nase sve dok ga mi ne priznamo, a ako ga priznamo gubimo ga za uvek. Prihvatanjem ultimatuma prihvatamo da ukinemo sami sebe. Na dalje sledi rasparcavanje i komadanje Srbije, NE dozvolimo nasu propast, sacuvajmo nasu Srbiju i nas narod na KiM.

nikadneobjavitemojkomentar

pre 11 godina

Zašto da se ne meša crkva? Pa crkva je ta koja je kroz istoriju uvijek bila i radila u interesu svog naroda. Ne vidim zašto se sada osporava njena uloga? Zar crkva nije ta u koju narod ima najviše povjerenja? Zašto onda crkva kao takva institucija nema pravo na stav, a svakakvi anonimusi i kvazi stručnjaci imaju? Jedini razlog negiranja svega ovog navedenog vidim u nepoznavanju sopstvene istorije kao i ne briga za svoju braću koja su prepuštena sami sebi na KiM (a to dovoljno govori o ljudskim kvalitetima).

zox populi

pre 11 godina

zasto niste izgradili jednu kucu raseljenima a od Ostroga se prihoduje
50 miliona evra godisnje..u kojoj bici za bebe ste ucestvovali..gde je
Srpska pravoslavna crkva kad se skuplja novac za spas dece..a naplacujete
Bozije reci i nekome cete Vi nesto pricati..stolujte u Gracanici pa branite Kosovo.

Dusan

pre 11 godina

Izgleda da cemo ponovo izabrati nebeski zivot. Crkva ce nastaviti da se petlja u dnevnu politiku dok ne postanemo pravoslavna dzamahirija.

Lenka RU

pre 11 godina

Molim te,Bože,daj mi snage i vere,te da poverujem da Đilasova poseta patrijarhu,od pre par dana,nije "kumovala"ovom apelu i da je svaka sličnost slučajna.

Cica

pre 11 godina

Nama izbori nisu ni potrebni kad popovi sve znaju. Aman bre, ovo je sekularna drzava, popovi da se ne mesaju u politiku, narocito ne siti, najedeni i napiti, ziveci svetovnom blagostanju vila i audija. Popovi su svemu ovome i doprineli i sada traze da Srbija i dalje krvari da bi oni uzivali. Srbija u EU, a popovi u crkve i crkvena dvorista.

poraz za porazom

pre 11 godina

Lako je nama iz Beograda da vičemo: "Potpiši, potpiši!! ". Ali šta ćemo sa onim našim ljudima koji dole žive? Uvek se zapitajte kako je njima i kako biste se vi osećali u takvoj situaciji.... A oni nemaju nikog drugog osim nas...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Draguljce, 6. april 2013 15:57)

E ti ljudi koji su ostali dole su se bas ovajdili od nas odavde.Doduse pojedinci jesu.Nakrali su ogromne pare.Ali vecina od nas nema skoro nista,jer i to malo sto im posaljemo bagra pokrade.
Mi cemo tim ljudim najvise pomoci ako prekinemo mi da im "resavamo" probleme.Jer evo vidimo kakvi su rezultati vec dugi niz godina otkad se iz Beograda vodi briga o njima dole.

Europa, sad ili nikad

pre 11 godina

Pope, ugledaj se malo na tvog predhonika Patrijarha Pavla. On je pridavao zanacaj samo duhovnosti, a u drzavne poslove se nije mesao.
A vi na vlasti, ajte vec jednom potpisite taj sporazum, pa da konacno pocnemo da disemo punim plucima

(Vlast)a

pre 11 godina

Vrlo je lagodna pozicija u kojoj sebi uzmete moralni bic,pa bijete i levo i desno,previdjajuci da ste vi izdali,predali i prodali to isto Kosovo za koje bi sada da nas sve zrtvujete.Zasto ne dajete izjave u sedistu patrijarsije u Peci gde vam je mesto?Drugaciji bi bio odnos i medjunarodne zajednice i ucesnika u sporu.Zasto Artemije nije kaznjen za izlazak iz Prizrena i neustupanja prostora pripadnicima KFOR-a?Zasto nisu anatemisani i od majke crkve odluceni nazovi veliki hriscani koji su prodavali imanja cak i onda kad je to bilo zabranjeno?
Prilicno je neposteno,neljudski i protivno bozijim zakonima stvarati taoce od sedam miliona ljudi,a ne progovoriti ni rec o svojoj odgovornosti.

Igor

pre 11 godina

Ma sta ce pop da prica o politici!!! Ovo je 21 vek, politicari su izabrani od nas a ne ovaj. Zbog ovog i slicnih mi smo sada ovdje. Kosovo je otislo davno, nismo mogli da ga drzimo, pukusavamo da cuvamo sta moezemo, ali ne moze cela Srbija da stane nazad. Probudite seee....

Srbin

pre 11 godina

Patrijarh se,kao i uvek do sad,pravovremeno obratio vernicima.

Nema prodaje Kosova,nista nije izgubljeno,defetisti uvek mogu da uzmu vize pa pravac u EU,mi tamo necemo.

VOJVODJANKA

pre 11 godina

Koliko je ustvari DS-u stalo do Srbije i njenih interesa, mislim da su gradjani shvatili nakon danasnje izjave podpredsedika DS-a, koji u ovakvim trenucima u kojima se nalazi Srbija potencira pitanje autonomije Vojvodine, pravi tajming nema sta, ali za destabilizaciju drzave.

a u kom ti veku zivis?

pre 11 godina

@(Данијел, 6. april 2013 15:58)

Mladicu vidis li ti datum i godinu u ovom tvom potpisu?Da te podsetim mi smo u drugoj dekadi 21. veka.

Ja.bre

pre 11 godina

Da se nasi patrijarsi nisu bavili politikom u vreme kad je srpska drzava bila porobljena danas ne bi smo ni postojali kao nacija posto patimo od kolektivne amnezije a verujemo praznim obecanjima.

Nenad

pre 11 godina

Zašto papa ima pravo da daje izjave o Kosovu (ne pročitah skoro nijedan komentar na tu temu), a srpski patrijarh nema? Inače za neobaveštene papa je protiv priznavanja Kosova kao države.

Zoran

pre 11 godina

Nije ovde Preosveceni rec o eventualnoj izdaji Kosova ! Verujem da ste obavesteni da se Kosovo "izdaje" jos od tzv. Prizrenske lige i da smo u dobroj meri, dakle nikako iskljucivo, odgovorni za mnogo sto sta s tim u vezi. Ovde je Preosveceni rec o jednoj mnogo vazijoj stvari nego sto je ona koju Vi isticite, razume se ukoliko su informacije o "pregovorima" vodjenim u Briselu verodostojne. Ovde je dakle pre svega rec o unizavanju, o ponizenju, o gazenju dostojanstva jednog citavog naroda... Razume se, jedan broj nas smatra da cak i pristajanje na ponizenje bez presedana obecava svetlu buducnost pa da, shodno tome, takvo obecanje valja menjati za navek izgubljeno dostojanstvo. Nisam daleko od pomisli: kakvi smo, zasluzili smo mnogo toga sto nam se desava, i gore od toga. Ali mi se ipak cini da ovakav nivo ponizenja nismo zasluzili !!!

nesa

pre 11 godina

(Draguljce, 6. april 2013 15:57)


Prijatelju ne bi trebalo mnogo da te oni sa severa brinu kad se bude udario potpis prodace kuce i stanove za dobre pare kao i ostala nasa braca koja sad uziva u unutrasnjosti srbije!!!

mare

pre 11 godina

Potpuno podrzavam Irineja, ne treba nikada prihvatiti sramni dokument koji se nudi. Srbija ne sme da se saglasi sa vojno nametnutim resenjem. Nikada nismo bili u evropskoj uniji, tamo nas i ne zele i sta ima da se molimo njima za neki smesan datum. Pare od njih nam ne trebaju. Ne prodaj veru za veceru. Probleme u Srbiji moramo sami da resimo i da se svi kolektivno unormalimo, pocnemmo da razmisljamo i radimo. A ne da "komsiji crkne krava".

teodora

pre 11 godina

Srbija je utvrdila neku granicu do kada može da popušta, i preko toga Srbija ne sme popuštati ni po cenu datuma. Treba staviti do znanja i Albancima i evropskim zvaničnicima da Srbija nije spremna da pristane na bilo kakav dogovor, zarad dobijanja datuma.

Aleksandar

pre 11 godina

Ja ne znam sta mnogi ovde pricaju ali ako ne postujete patrijarha onda ne postujete ni sebe.

A sto se tice teritorije bitno je da imate u vidu da je preko 80 % teritorije Kosova i Srbije nekada pripadalo crkvi koja im je oduzeta.

I naravno da ne treba da se prihvati po ko zna koja ucena iz EU i sa zapada a to je uostalom opisano i u ustavu nase drzave i u predizbornim obecanjima.

Plavi

pre 11 godina

Nimalo mi se ne svidja sto se crkva mesa u poslove u koje nikako nebi smela da se mesa.Ipak Srbija nije duhovna drzava da nam popovi i vladike kreiraju buducnost.

Tesko nama

pre 11 godina

A koja su to "dva zla"? Jedno je predaja Kosmeta, koje je drugo?
Usput, nijednog svestenika nisam video danas na protestu Dveri.

Sudija

pre 11 godina

Zai mi je sto su ovi komentatori zaludjeni bjom zivotom u EU jer ce tamo biti najbedniji kao i do sada. Ako ne zasucu rukave i ne pocnu se znojiti na poslu od boljeg zivota nema nista pa da postanu i pedeset i neka drzava Amerike.

aranđel

pre 11 godina

Vučić i Nikolić nemaju nameru da lažu ni evropske lidere, ni građane Srbije, nego govore istinu, pa ma kakva ona bila, i zato i imaju toliko poverenje naroda. Istinu na videlo, i narod vam nikada neće zameriti. Ako traže od Srbije nešto što Srbija ne može da prihvati, onda se lepo zahvaliti EU, na njenom datumu. Kada se tako postavi Srbija prema EU onda će i evropski zvaničnici drugačije pričati sa Srbijom, jer ja mislim da je i u interesu EU, a ne samo Srbije, da se postigne trajno održivo rešenje za problem Kosova, a i da je interes i EU da Srbija postane član EU.

ubijaju boga u nama

pre 11 godina

@nikola hvala, trezven post
Kako god okreneš, od EU nema ništa. Ogromna represija/novac će biti potrebni da utihne dubok revolt naroda. Pre možemo očekivati ono prvo. EU u poluhaosu- od nekadašnjeg entuzijazma i lepote ideje pretvorila se u problem- i tamo priznaju. Stoga pre da nas planiraju za jeftinu radnu snagu nego kao mezimče koje će da dadiljaju. Egocentrični, kakvi jesmo, pomislili bi da su loše postavke EU bile vidne još u Genšerovo vreme (Mastriht..) kada umesto da se YU ponudi izgledna budućnost u EU, gde bi svi davno bili bez svih žrtava i sa zdravim ekonomijama- krenulo se putem rasparčavanja i odvajanja Hrvatske..
Za Srbe je sada cena članstva- krv, svest- nemamo šta drugo dati. Da su nam glave drugačije, kao njihove, ne bi nam ni tražili teritorije. Trebamo shvatiti– nisu ucenjene teritorije, već GLAVE. Za njih nema mesta u EU i njih "moramo" menjati da ne bi menjali teritorije. Kom bogu ili đavolu ćemo ih založiti? Našem ili njihovom- novcu ili svetom duhu? Onome kome su preci sa ikona svoje glave zaveštali. ili ćemo pljunuti po njima i sebi?
EU uzima one koje smatra svojima– to je ulaznica. Nas ,Turke, Makedonce.. još ne vide kao svoje i u pravu su. EU koncept je uži nego nam se čini– u njemu nije predviđeno mesto za naše nacionalno biće, već samo za Evropsko. Ni Kosovari im nisu bliski ali su nužno zlo- nude se, pokušavaju brže da usvoje gradivo
Jeste li gledali Davis Cup? To je srce koje svet prepoznaje. Čuvajmo ga takvog kada drugi neće. Postalo je retkost

apsolutno konsterniran

pre 11 godina

Kakav je ovo spin od vesti...Ali kad pomislim kakva publika gravitira na ovom portalu,nije mi ni cudno.Pismo sinoda niti je prepricano,niti prepisano,uzeti su delovi,i to tako maliciozno,da reci nemam...Vi sto ko papagaji ponavljate da je drzava sekularna,iza SPC stoji bar milion vernika,sto joj valjda daje pravo bar da kaze sta misli,posebno ako u ovoj drzavi ima pravo da prica svaka pojava iz koje-kakve NVO ili stranke sa po 10 clanova...Da smo normalni,oko ovakvih dogadjaja treba pitati SVE verske zajednice.

Makarido

pre 11 godina

(Draguljce, 6. april 2013 15:57)

Ne živimo mi siromašno zato što smo nesposobni da radimo, već što nas je ta ista Evropa oterala u bankrot i zavisimo od njih. Sad manipulišu jadnim ljudima koji nemju hleba da jedu. Tako da ne samo što ih briga za Srbe sa Kosova, već bi prodali i nekog iz porodice..takvo je vreme.

terek

pre 11 godina

Ne bi trebalo da je samo u interesu Srbije da se reši problem Kosova, nego i u interesu EU, zbog toga je na gospođi Ešton je da izvrši pritisak na Albance da popuste u svojim stavovima ako se želi doći do kompromisa. Srbija više ne može da popušta, i to je državni vrh jasno stavio do znanja, i tu više ne vredi gospođi Ešton da pritiska srpsku stranu.

Stanka

pre 11 godina

Trebamo sada pokazati svoju velicinu i moc, ipak smo mi slozan narod, ma koliko se neki protivili tome. Jedni osudjuju ove, jedni one, svi znamo ko je zaista kriv za sve ovo, ali sta cemo, oni su se mudro izvukli, ali eto dobismo velikog coveka koji pokusava svaki problem da resi, da je jos takvih kao sto je Vucic, bilo bi lakse, ali...

dule

pre 11 godina

Ovog Jovana treba da je sramota,pošto je njegovu svetost patrijarha Irineja,nazvao popom.Vidi se da nemaš poštovanja,stidi se.Veruj ti vlasti i daleko ćeš dogurati.

Bubica

pre 11 godina

Ova država prvi put posle 15 godina ima sigurnog i jakog lidera koji štiti interese Srbije, a ne marionetu koja igra kako zapad i EU narede!

jelena jsm

pre 11 godina

Dobro je da se i SPC oglasila u vezi sa resenjem Kosova. Mudar stav crkve, treba da nam bude "glas razuma" u ovim teskim vremenima.

topličanin

pre 11 godina

Ovakva situacija je nametnuta u mandatu prošlih Vlada, treba izvući maksimum sada,i mislim da to ova vlast može, lično mislim Kosovo ispred EU.

rusin

pre 11 godina

Raduje iskazano potpuno jedinstvo Nikolića i Vučića. Oni jasno pakazuju da žele da se reši pitanje Kosova, ali da neće, za razliku od Dačića, pristati na bilo kakav dogovor. Međutim, problem je nastao u tome što su Amerikanci i EU ipak uspeli da nađu "slabu kariku" u srpskom državnom vrhu, a to je Ivica Dačić.

mile

pre 11 godina

Pa isao je Đilas kod patrijarha da mu objasni da Borko nije bas umeo da pregovara i da mu oprosti za nesposobnost, a valjda mu je patrijarh rekao da nije u redu sto DS hoce u evropu,a da ga nije briga za Srbe sa Kosova! valjda mu je objasnio da to nije u redu, sada koliko je Đilas shvatio pitanje je!

Draguljce

pre 11 godina

Lako je nama iz Beograda da vičemo: "Potpiši, potpiši!! ". Ali šta ćemo sa onim našim ljudima koji dole žive? Uvek se zapitajte kako je njima i kako biste se vi osećali u takvoj situaciji.... A oni nemaju nikog drugog osim nas...

besna glista

pre 11 godina

Crkva da se ne mesa politiku. Do sada je vas uticaj bio samo i iskljucivo stetan i poguban po osnovni opstanak ovog naroda. Uvek ste podrzavali koga ne treba, bilo da se radi o politicarima ili ulicnim huliganima, uvek ste stajali na stranu zla i zato sada nemate ni najmanje pravo da se oglasite.

Данијел

pre 11 godina

Зар и постоји други исправан пут.Да ли неко заиста мисли да ако дамо највеће, а то је Косово и Метохија, мање неће бити тражено.Све ће нам узети и понижења неће престајати.Српска Православна Црква је утемељена у
нашу државу и ако неко има права да проговори то је она, пре свих партија, НВО и аналитичара.Избор је један јер избора и нема, не прихватити ултиматум.Не требамо се бојати шта нам људи могу учинити, већ се треба Бога бојати.

leteci dabar

pre 11 godina

Za sve ove koji smatraju da treba da priznamo Kosovo i metohiju. Da bi nam evropa postavila jos jedan uslov i tako u krug imam samo jedno pitanje: Da li bi isto mislili da vam je porodica dole i da ih maltreriraju kao sto to rade sa ostatkom Srba ? Ja nemam nikog tamo imam 18 god i nikad nebi priznao Kosovo zato sto smatram da u zivotu nije dovoljno gledati samo svoje dup* i svoj interes...

JustDoIt

pre 11 godina

"Ulaznica je preskupa. Srbija ne bi smela da pristane da unapred plati takvu cenu za robu koja joj možda nikad neće biti isporučena." Amin.

drasko

pre 11 godina

Pa sto ovo napisaste, sad ce pocteti da likuju i da ga spaljuju na lomacu eurofanatici. Samo ta gospoda zaboravljaju da danas ni njih ne bi bilo da nije bilo crkve posle osmanlijske invazije. Crkva ima itekako razloga da se pita. Na kraju krajeva vece poverenje imam u crkvu nego u sve srpske politicare koji su nas uveli u rat, pokrali i koji nam namecu njihove sisteme vrednosti.

Ivan

pre 11 godina

Popovi, ne bavite se politikom! Zahvaljujuci tim "nebeskim" stavovima o nasoj zemlji i Kosovu, sada smo tu gde jesmo, u blatu do guse i nestajemo... Da ne pominjem da svakim danom sve manje kontrolisemo nas narod na Kosovu i da cemo osiromaseni, gladni i unisteni sve teze moci da ih zastitimo. Podrska sadasnjoj vlasti, kakva god bila, da skupi hrabrost i postigne dogovor sa Pristinom jer to potajno zele mnogi ljudi u Srbiji koji su trezveni i realni, samo se zbog tih ekstremnih kvazipatriota plase da to i kazu.

Codex Alementarius

pre 11 godina

Sekularnost u drzavi koja je 95% pravoslavna je notorna glupost pojedinaca koji pokusavaju sve da bi ucutkali Glas Crkve (glas naroda)...

jednoruki krstivoje

pre 11 godina

Ovo nije srednji vek pa da se popovi pitaju za uredjenje i rad drzave!Vi se brinite za crkvu a ostavite politicarima da se brinu o drzavi!Da se popovi pitaju verovatno bi i danas na lomaci spaljivali ateiste,gejeve kao i svakog ko ne razmislja kao oni!

Veljko

pre 11 godina

Hvala bogu. A ovi redovni sto su za eu i sto govore da je samo to spas,nek pristanu na referendum pa da se vidi da je minimum 85 % Srbije protiv ovakve eu i ulaska(imaginarnog) tj dobijanja datuma za ulzak u ovakvu ucenjivacku eu koja daje podrsku trgovcima organa,narko bosovima i da ne nabrajam,JEDNOSTAVNO NECU !

sasa jokic

pre 11 godina

Nije prvi put da nam SPC priprema opelo.
Njima odgovara izolovana, ekonomski slaba Srbija, jer se onda narod okrece njima, iz ocaja.
Nikada im bolje nije islo nego u poslednjih trideset godina, zato su i blagosiljali paravojne jedinice pred pljackaske pohode.....a crkava je niklo vise nego za 6 vekova!
Dosta vise, em ste zaostali, em se javljate sa licnim interesima u momentu kada se odlucuje o sudbini naroda! Vi (SPC) pripadate proslosti, a ovo je 21.Vek!

kornjača

pre 11 godina

Lepo je što SPC daje podršku vlasti, ali ovakve poruke su trebale da se šalju bivšim vlastima, ova vlast nema problem sa odbranom Srpstva.

luki

pre 11 godina

onda bih zamolio irineja da objasni deci svih roditelja koji se nece zaposliti zasto ne mogu da odu na ekskurziju, rekreativnu nastavu, zimovanje, letovanje...

sder

pre 11 godina

Vama- popovima- ce sijati sunce uvek, samo mi nije jasno kako ga vidite jer se prevozite sa ekstra skupim automobilima, koji imaju zatamljena stakla. Nama, obicnim smrtnicima, tog sunca nema. Ako se boris za Kosovo idi dole, a nemoj da sedis u Beogradu! Ja se nadam da ce ova vlast, koju ne podrzavam, izabrati pravu stvar i staviti tacku na bolnu i skupu rec Kosovo. Nasa deca ne mogu da zive od istorije, dajte im bolju buducnost!

Miloš

pre 11 godina

Lako je njemu da prica o odbijanju, on se vozi u Audiju i zivi u dvorcu. Treba da prihvatimo, i dosta vise, izgubili smo. Nas 7 miliona u Srbiji su zrtve slavne istorije i sacice ljudi koja nije pobegla odande. Valjda se postuju interesi vecine...

gradjanin srbije

pre 11 godina

Mi smo sekularna drzava tako da je ovaj stav patrijarha neprihvatljiv.
(Dejan, 6. april 2013 16:20) patrijahov stav je i moj stav i na kraju krajeva i patrijah je gradjanin srbije na primer ne vidim zasto bi stav vas demoNkratski nastrojenih bio bitniji od ostalih gradjana srbije jel to zato sto vi zamisljate da ste bitniji u odnosu na ostale e pa ne da niste bitniji nego ste totalno nebitni bice sta bude i na to ni vi ni ja ni patrijah trnutno ne mozemo uticati prma tome svako ima da kaze ono sto misli !!!

dnK

pre 11 godina

ako coveku smeta crkva i njeno osoblje ili ne postuje, smeta mu i Onaj ko je osnovao crkvu i Njega ne postuje! Mnogi ovde daju sebi za pravo da govore sta bi crkva trebala sta ne, a zapitajte se pre svega sta bi vi trebali. Vi se smatrate dostojnim da sudite nasim ocima? Da li ste normalni braco i sestre!? Zar je Sveto pismo toliko skupo pa ga sebi ne mozete priustiti i poraditi malo na svom duhu. Ako smo Boziji narod, pokazimo to, ali ne ovako.

Zoran

pre 11 godina

Crkvi nije mesto u politici, ali je sada stvarno ispravno sto se oglasava. Ako podlegnemo pritisku, posle Kosova su na redu drugi delovi Srbije, krunice se kao klip kukuruza. A zarad cega? Da dobijemo recku u kalendaru kad cemo mozda poceti da pregovaramo o ulasku u EU? A ako ikad i udjemo, u EU ce nam biti onoliko dobro koliko dobra jedan Nemac moze da pozeli jednom Srbinu?

Sasa

pre 11 godina

Procitao sam mnogo komentara tipa. ZASTO SE CRKVA MESA. Crkva nema nikakvu vlast, nije je ni imala niti ce je imati. Niko nikad nije pitao ni Pavla a ni sad Irinija sta ce da radi sa drzavnim poslovima. Shodno tome ona samo daje misljenje. Pa svi sto komentarisemo dajemo misljenja osudjujemo, kritikujemo i nemamo vlast ali se mesamo, sto znaci strajkujemo, glasamo itd. Pa i popovi su kakvi god da su drzavljani ove zemlje i imaju pravo glasa. Ruku na srce kad vidim ove nase politicare u poslednjih deset godina pa ovaj Irinej je zlato za njih, bar je covek monah nema zenu, nema decu, ne izlazi po klubovima, ne kocka, nema vile na dedinju i inostranstvu...... Ispravite me ako gresim. Hvala.

miks

pre 11 godina

Lako je tebi da to pricas,sto veca beda narod se vise okrece crkvi i Bogu,umesto sam sebi da pomogne,a ti ces se i dalje voziti u Mercedesima,BMW-ima...

Filip

pre 11 godina

Postovani gospodine Irinej,

Izgleda da jedino vi ne kapirate situaciju na Kosovu. Kosovska policija ce kontrolisati sever izabrali mi "EU" ili "Kosovo". Rezultat je isti samo je sustinska razlika u tome da ce biti znacajno manje incidenata na severu ako odaberemo opciju "EU". Dosta je bilo zrtava a za to bi i crkva trebala da se zalaze.

vasilije

pre 11 godina

Gala, 6. april 2013 21:12
SPC je jedina ustanova kojoj treba verovati. I Vojska! Sve ostalo je šarena laža! A ti Gale idi u svoju crkvu - sektu i veruj njoj. Po bogu je poštovati pravdu a zla se klonuti! Zar treba da poštujemo zlo koje se nadvilo nad svetom!?

Nezajaz

pre 11 godina

"Sutra je u našoj Crkvi nedelja poklonjenja Krstu, a uskoro će praznik Vaskrsenja. Kada su pred nama dva zla, manje zlo je najbolje rešenje."

Jesam li samo ja shvatio da se, ovako formulisano, dva zla odnose na nedelju poklonjenja Krstu i praznik Vaskrsenja? Pa dobro bre, ko piše ovo?!

Ali šalu na stranu, ovakvi izleti crkvenih velikodostojnika nisu na mestu, uzevši obzir dug istorijat koji imaju kad je reč o huškanju i zagrevanju ionako vrućih pitanja: odmah se potežu reči kao što su izdaja, krv, tlo, nacija i čast, mada u kosovskom pitanju i politici prema istom uopšte nema ničega časnog, naprotiv.

Gavran

pre 11 godina

Uz duzno postovanje g-dinu @Zemun koji kaze da je Kosovo 1999-e ratom izgubljeno,moram odgovoriti da rat nije resenje ili "opravdanje".Ali ako usaglasimo stavove i "opravdamo" rat,to onda isto znaci da se ratom moze vratiti,pa mozemo posle reci - Albanci su ga ratom izgubili!

Gavran

pre 11 godina

Koliko je moguce da ateisti kazu nesto pozitivno o crkvi?O kakvoj se tu vrsti komunikacije radi?Ako optuzujete SPC za raskos,onda nemojte nikako zaboraviti Vatikan.Realno je da SPC brani svoj narod i jaca mu volju,kao da brani i svoje manastire i crkve,odnosno hiljadugodisnju ostavstinu.

aristotel

pre 11 godina

A crkva da se ne mesa u drzavne poslove. Sekularnost je jedan od prioriteta kako bi ova drzava postala makar polunormalna.
(zemlja svih vera i nacija, 6. april 2013 16:18)


Delimicno se slazem. Pitanje Kosova je delikatno, svi treba da ucestvuju, narocito SPC jer imamo mnogo manastira dole. Sto se tice ostalih drzavnih poslova, tu se u potpunosti slazem, s tim da iduci tom logikom niko ne bi smeo da se mesa u drzavne poslove izuzev onih koji su na vlasti i imaju ovlascenja, a opet je dobro da svi gradjani koliko-toliko uzmu ucesca.

Tabakera

pre 11 godina

Srbija više ne može da popušta, dovoljno je učinila i do sada. Ako evropski zvaničnici nisu do sada uvideli spremnost za kompromis, onda ja stvarno ne znam šta više treba uraditi. Trebala bi sad njihova braća Ameri da ih ubede da više od ovoga neće dobiti.

marija

pre 11 godina

Na osnovu podataka iz katasterskih knjiga, od 10`886 kvadratnik kilometara površine Kosova i Metohije Srbija ima tapiju na 58,8 % zemlje. Albanci su uzurpirali više od 80 % srpske zemlje. Na KiM 14,7 milijardi tona lignita , ili 76 % odsto ukupnih rezervi uglja u Srbiji. Rezerve olova i cinka 51 milion tona. Ogromno je uzurpirano bogatstvo od kojeg Srbi i Srbija nemaju nikakve koristi
Uzurpirali su, prema zvaničnim podacima HABITAT- a i 28`000 srpskih kuća i stanova i drigih objekata. Ta otimačina neće moći biti legalizovana pošto po Rezoluciji 1244, državnom i društvenom imovinom upravlja UNMIK bez prava raspolaganja. Ipak je veliki broj srpskih kuća i stanova, prodat Albancima...
Samo oko manastira Visoki Decani, Albanci su uzurpirali su 650 hektara zemlje...

Čitanje po svetom Jovanu

pre 11 godina

Podržaću momentalno ovo ukoliko odmah pređete samo na hleb i vodu i odustanete od naplate svih crkvenih nameta prema pravoslavnom narodu.

kosta

pre 11 godina

Cekajte nasi precu su mogli isto da kazu ma necemo da ratujemo sta ce nam teritorija bitno je da ima da se pojede i popije i to je to i sto bi mi rekli sad mogli su da kuliraju ali ne oni su dali zivote da bi MI da nas imali gde da sagradimo kuce,fabrike skole da zasadimo kukuruz,zito itd da vidim sta ce mi nasoj deci da ostavimo VELIKO NISTA

Netko izmedju

pre 11 godina

Nisam siguran da bi npr. Francuzi imali ovakav odnos ka svojoj teritoriji, kulturnom nasledju, svestenstvu itd. Dobro se zna kako paze na svoj jezik i da sa turistima pricaju gotovo iskljucivo Francuski. Isti ti Francuzi kojima vi trcite u zagrljaj imaju Cast koju najveci deo citalaca ovog sajta ne "konta". To sa jezikom je samo mali primer. Nikome od njih nije nista sto je internacionalno prece od svog... Francuzima, Englezima, Nemcima, Spancima... samo "Srbima". (Npr. ja strani diplomata: ovo je kapitalna informacija!). Da ne pricam o teritoriji.

Inace, Bozanstvo za coveka mora da postoji, samo sto su Bogovi razliciti. Bozanstvo nekih Srba je EU, tj. "normalan zivot", progress ... koji za vasu informaciju kosta, i koje mnoge razvijene zemlje (po zakonima slobodnog trzista, za koje se "neupuceni" bore!) ne mogu da servisiraju - Grcka, Kipar, Italija itd. Mnogi ne shvataju da ovo "Bozanstvo" ne da imate svoje!

Bozansto o kome prica Patrijarh, veci deo publike i ne poznaje, tj poznaje samo povrsne pojave koje pothranjuju spoznaje tipa "audi" i sl. Onaj ko kritikuje Patrijarha i Vladike u skupocenim audijima, neka se ugleda na one u Crkvi koji idu peske. Ovim ne branim greske tipa Pahomije itd. Ovo Bozanstvo izdize Cast i plemenito vitestvo, sto znaci i odbranu.
Crkva je jedina bila uz nas narod kroz sve vekove postojanja, i na sve pojave koje je upozoravala je bila u pravu- komunizam je blizak istorijski primer. Tako je i ova Patrijarhova poruka sa istorijske distance.

Jole

pre 11 godina

Nije mi jasno na šta konkretno misli ovaj čovek
(Razum, 6. april 2013 16:23)

celokupno pismo mozes procitati na vaseljenska sajtu pa ce ti biti jasno sta nas patrijarh kaze.

jovanvrdlovski

pre 11 godina

Pope, Kosovo je nezavisna i samostalna država, to znaju i vrapci na grani. Ovi naši imaju dva izbora: a) da to priznaju zvanično i okrenu se stvarnim problemima u Srbiji; b)da to ne priznaju i probleme ustostruče. Razlika je, ako je ne vidiš, u tome, što će Kosovo nastaviti da bude nezavisno, bez obzira priznali mi to ili ne, samo ćemo mi ili još dublje potonuti u glib ili početi da se izbavljamo. A ja mislim da je više redno da se izbavljamo.

zemlja svih vera i nacija

pre 11 godina

A crkva da se ne mesa u drzavne poslove. Sekularnost je jedan od prioriteta kako bi ova drzava postala makar polunormalna.

lala

pre 11 godina

Vlast treba da donese odluku za narod koji zivi na podruciju Srbije. KiM nije teritorija Srbije, treba ljudi da budemo svesni da mi tamo ne vrsimo nikakvu fakticku vlast i da je ceo razvijeni svet protiv nas. Spasimo ovo malo sto nas ima ili!!!!

areopagit

pre 11 godina

Црква је један од фундамената српске државности и има апсолутно право, безмало и одговорност да изнесе свој став по овом врло осетљивом националном питању. Став је јасан и врло одговорно изнесен. А СПЦ је, подсетићу вас, старија од било које партије или организације па чак и саме државе Србије.
Као верник, и као србин стојим иза става своје Цркве.

elektricni

pre 11 godina

Jel‘ preduzece SPC placa porez na usluge? Jel‘ zive u raskosi u jednoj siromasnoj zemlji? Takvi kakvi su (a meni je kao verniku uzasno zao zbog toga) treba da budu manji od makova zrna.

pravoslavac

pre 11 godina

Molim vas, nemojte biti uvereni da govorite u moje ime, inače ću biti prinuđen da se drugačije izjasnim na sledećem popisu.

Šta god bude omogućilo velikoj većini konkretnih ljudskih bića koja žive na teritoriji zvanoj Kosovo da žive bez straha i većih problema meni lično zvuči dobro.

Nacionalno shvatanje srkve je jeres i zove se etnofiletizam.

rale

pre 11 godina

Pope, Kosovo je nezavisna i samostalna država, to znaju i vrapci na grani. Ovi naši imaju dva izbora: a) da to priznaju zvanično i okrenu se stvarnim problemima u Srbiji; b)da to ne priznaju i probleme ustostruče. (jovanvrdlovski)

Da nije dzipova i mobitela SPC ne bi znala ni da zivimo u 21 veku a kamoli da znaju da je Kosovo realno druga drzava.

slavko

pre 11 godina

Bojim da je malo kasno,jer Kosovo vec uveliko postaje nezavisno.Carina,plicija,dinar ne funkcionise,vozila sa tablicama Kosova,oficiri za vezu(Ambasadori).Kasnimo kao u uvek jedno 10-20 godina

Nebojša

pre 11 godina

Niste mogli sačuvati blagajnu arhiepiskopije a sačuvaćete Kosovo, a? Idi oče u Peć, tamo je istinsko sedište Patrijaršije, ne tvituj sa Srbima iz audija!

Cika Pera

pre 11 godina

Vidim vecina komentara je negativna, pa cak i drska u obracanju prema Patrijarhu. Moje misljenje je da treba pozdraviti zahtjev naseg Patrijarha, a ja bih jos dodao da ako se nekim slucajem politicari ogluse od ovaj zahtjev, da se javno izopste iz nase crkve. Oni koji ne zele da budu dio crkve i ne moraju, sami o tome odlucuju.Odluka da se pristane na ovaj ultimatum je suprotna stavu crkve i oni koji se tome protive moraju biti svjesni svih posledica koje ce taj stav izazvati. Patrijarh ih samo podsjeca na svoja predizborna obecanja, ako su ljudi od reci onda nece biti dileme.

Pecanka

pre 11 godina

Podrzavam apel njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Irineja. Ni pod kakvim uslovima NE predati, Ne izdati, i NE prodati Kosovo i Metohiju. Neka nam i otmu KiM, ono ostaje nase sve dok ga mi ne priznamo, a ako ga priznamo gubimo ga za uvek. Prihvatanjem ultimatuma prihvatamo da ukinemo sami sebe. Na dalje sledi rasparcavanje i komadanje Srbije, NE dozvolimo nasu propast, sacuvajmo nasu Srbiju i nas narod na KiM.

bubi

pre 11 godina

Srpska crkva na Kosovu i Metohiji postoji vec 1000 godina. Tamo je od osvita prve srpske drzave, bila je tu u doba Nemanjica, bila je tu posle Kosovskog boja, bila je tu i posle pada Srbije pod Turke, prezivela je na Kosovu 450 godina turske okupacije, uspostavivsi ponovo Pecku patrijarsiju kao svetlo u tami porobljenom narodu, istrajavala sa njim kada je Srbija ponovo nastala i rasla, i na kraju sa narodom docekala slobodu. Zivela je i trajala i u toj slobodi, a i pod okupacijama 1915te i 1941ve, trpeci siptarski zulum. Traje i sada, kada je narodu tamo posebno tesko. I sad, nadju se neki pametnjakovici, koji ne vide dalje od svog stomaka koji bi da napune do vrha, i kojima je zivot sveden od TC Usce do Strahinjica Bana, da kazu da Crkva nema da se pita o Kosovu??? Pa ja stvarno nemam reci...

marija

pre 11 godina

Gospodo, LDPovci i ostali, SPC ne da ima pravo da govori o KiM nego ima tapije na najvece vlasnistvo u Pokrajini, tako da bolje prestanite da govorite gluposti vasim vecitim govorom mrznje, agresivni ateisti.
Kosovo je odredjeno Metohijom sto u prevodu znaci -crkveni posed.

srdjo

pre 11 godina

Čitam ove komentare i neverujem. Nije mi jasno da je posle svega što nam se izdešavalo idalje postoje toliko naivnih ljudi. Pa zar stvarno mislite da ako pristanemo i na ovo ponženje, da je tu kraj ucenama?! Nažalost, na dnevnom nivou se potvrdjuje da zapad nas smatra neprijateljima i nastaviće da nas uništava idalje, bojim se sve dok postojimo. Ovo više nema veze sa tim ko je šta uradio, ko je kriv za bilo šta, ovo više nema veze sa nama, sa tim šta smo uradili ili šta ćemo uraditi, ovo je sada sve do njih i njihovih planova o nama. Jedina šansa da nekako opstanemo, iako je ta šansa već tradicionalno mizerna, je da se okrenemo u se i u svoje kljuse. Upamtite "sloga biće poraz đavlu"! Ja bih stvarno voleo da mi neko argumentovano, a ne stranački zaslepljeno, dokaže da grešim.

Dragan

pre 11 godina

Uspostavljanjem ''integrisanog'' upravljanja granicom, prihvatanje Kosovskih dokumenata, registarskih tavlica i sbega ostalog, nova vlast je de fakto priznala nezavisnost KiM. Jedino je jos preostalo da ukinu institucije Srbije na severu.

proxima centauri

pre 11 godina

1991.godine moj muz i ja smo imali po 33 godine, zavrsene tehnicke fakultete, par godina staza i dvoje dece. Mogli smo, sa nasa dva lutka, dve jabuke, da odemo gde god smo hteli. Nismo zeleli. Zeleli smo da, uprkos svemu, zivimo,radimo i podizemo decu u svojoj zemlji,medju svojima, okruzeni svojim jezikom.
I sta se dogodilo?
Nas stariji sin je pre osam godina otisao iz zemlje, a mladji se sprema da se pridruzi bratu.
Znate li koliko ih je takvih?
Zato molim, preklinjem patrijarha da misli i o tome. Stotine hiljada mladih je otislo, ili ce otici. Rastu mali Amerikanci, Kanadjani, Italijani, Norvezani, srpskog porekla, cesto i mesovitog.
Meni ne treba Kosovo, zelim svoju decu ovde.

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Uz svo poštovanje prema našoj Crkvi, moram podsetiti da smo mi 1999. imali i izgubili svoj kosovski boj. Dakle ne nalazimo se u situaciji kneza Lazara, već knjeginje Milice. Znamo na koji je ona način ublažila muke svom narodu. Od nas se to ne zahteva, već se traži da prihvatimo realnost koja je posledica Miloševićevih suludih sukoba sa susedima i moćnim zapadom. Stremimo ka EU gde ni jedna država nema potpuni suverenitet i gde ne postoje granice i carine. Na KiM imamo srpski narod i naše crkve i manastire. Patrijarh je pomenuo da će se ,,oblaci jednog dana razići i svanuti sunce". Odbijanjem sporazuma rizikujemo reprizu tragedije Krajine, a onda to ,,sunce" neće imati koga da obasja na KiM.

darko

pre 11 godina

Pa sta je ljudi sa vama? Zar patrijarh nema prava na svoje misljenje? Nije on politicar i da zarad glasova mora pricati populisticki. Da je nasa Crkva slusala, vekovima unazad, defetiste, danas ne bi ni bilo Srba ili bi pripadali ko zna kome. Crkva ima prava na svoje misljenje, jer narod jeste deo njen.

Markoniks

pre 11 godina

Ne secam se da ste pokrenuli neku humanitarnu akciju da pomognete nekom bolesnom detetu , bitno je da svi vozite dzipove jer su manastiri nedostupni. A da drzite predavanja kako treba da se gine i da se daje novac crkvi tu ste prvi....

NS

pre 11 godina

Crkva da gleda svoja posla. Neka se brinu o svetinjama na Kosovu, ali neka ne blokiraju srpsko društvo da ide napred samo zato što su se oni zaglavili u srednjem veku i ne mogu da se iskobeljaju odatle. Nadam se da će Vučić i Dačić imati dovoljno državničke mudrosti i da će prihvatiti dogovor Beograda i Prištine.

Miodrag

pre 11 godina

Vise prostora dajete Velikom bratu nego pismu patrijarha srpskog Vladi, i to u ovakkvom trenutku. Zasto ne objavite tekst u celosti? Eto zasto nas nece biti jednog dana, izmedju ostaloga.

MONARHIJA

pre 11 godina

Ajde sto se narod laze,ali bar Patrijarhu objasnite da se nisu vodili i ne vode se nikakvi pregovori-kakvi pregovori posle potpisane kapitulacije. Radi se o sporazumu o normalizaciji odnosa dve drzave. Pobednik u ratu za Kosovo-NATO je garant nezavisnosti Kosova sa pravom iz akta o kapitulaciji(potpisan u Kumanovu-ne slucajno)da u slucaju krsenja primeni silu koja je dovoljna. Traziti od ove Vlade da bilo sta ucini kad je status u pitanju je potpuna besmislica.Moze da prihvati proces normalizacije odnosa ili ne. Ako ne onda se vrata EU zatvaraju(a u EU se ulazi dobrovoljno po propozicijama koje tamo vaze-kome odgovara,kome ne odgovara neka gradi druge oblike saradnje) NEMA TU NIKAKVE DRAME I NE TREBA ZAMAGLJIVATI.

Ja.bre

pre 11 godina

Da se nasi patrijarsi nisu bavili politikom u vreme kad je srpska drzava bila porobljena danas ne bi smo ni postojali kao nacija posto patimo od kolektivne amnezije a verujemo praznim obecanjima.

Ateista

pre 11 godina

"Crkvu" bih molio da se ne mesa u ovozemaljske realne stvari/desavanja, neka zivi u svom svetu maste gde ih nepostojeci "onaj" gleda odozgo i sta vec radi u njihovoj fantaziji.

Budimo realni, gledajmo ono sto ce nam doneti najmanje zla, zabatalite vise "ponos", od toga nam deca gladuju i vecina nema posla, nema perspektive i...ma bolje da stanem pre nego sto me cemer i jad uhvate i krenem da lajem!

A da,....POTPISUJ!

Zeljko

pre 11 godina

Sekularnost u drzavi koja je 95% pravoslavna je notorna glupost pojedinaca koji pokusavaju sve da bi ucutkali Glas Crkve (glas naroda)...
(Codex Alementarius, 6. april 2013 20:10)
Hajde da pođemo od činjenice da je Kosovo Srbija i da Albanaca ima samo 1 milion, to po tvojih 95% znači da Srbija ima 20 miliona stanovnika. Pa ili nas ima toliko a ne 7.5 miliona kao što sam ja mislio ili tvoji procenti nisu tačni ili najgore po tebe, tvoja matematika pokazuje da Kosovo nije Srbija, ili možda jeste, ali Albanci nisu državljani Srbije. Ako je ovo zadnje po tebi tačno, to je razlog i zašto je Srbija izgubila Kosovo.
Ako pođemo od činjenice da Srbija zaista ima 7.5 miliona stanovnika, odakle ti ideja da ima 7.5 miliona vernika? Zar verske sobode nisu zagarantovane Ustavom, ili se na njega pozivate samo kada je u pitanju Preambula? Po čemu Vi vernici vredite više od onih koji ne veruju? Crkva je za vernike, pa neka vam tamo govore šta žele, a ne da svoje mišljenje nameću onima koji to mišljenje ne žele.
Ovo nisu bili pregovori za rešavanje statusa, jer je status rešen odbijanjem Ahtisarijevog plana od strane Koštunice što je izazvalo međunarodniu zajednicu da prizna nezavisnost.
Sada se pregovara o integrisanju severa gde postoje dve opcije, miran način, kako predlaže EU ili onaj već viđen u Hrvatskoj? Izbor je na vama. Ako odbijanje izazove traktorske kolone i stradanja, hoćeš li ti podsetiti crkvu na savet da se plan odbije, ili da to učinim ja?

podanik

pre 11 godina

Pope, Kosovo je izgubljeno 1999.g. Zasto ste tada cutali? Mozda jer ste verovali da smo pobedili NATO, i da kao pobednici povlacimo vojsku, policiju i sve organe vlasti sa Kosova??

milos

pre 11 godina

sta je sporno u njegovoj izjavi? sloboda govora, valjda pop ima pravo da kaze svoje misljenje o Kosovu gde se nalazi gomila srpskih manastira. ne razumem sta ljudi ocekuju, da cuti i nista ne govori?

Aleksandar

pre 11 godina

Ja ne znam sta mnogi ovde pricaju ali ako ne postujete patrijarha onda ne postujete ni sebe.

A sto se tice teritorije bitno je da imate u vidu da je preko 80 % teritorije Kosova i Srbije nekada pripadalo crkvi koja im je oduzeta.

I naravno da ne treba da se prihvati po ko zna koja ucena iz EU i sa zapada a to je uostalom opisano i u ustavu nase drzave i u predizbornim obecanjima.

Bombon

pre 11 godina

Ok, onda nek crkva nadoknadi finansijski gubitak ove države koji će proisteći iz odbijanja priznavanja realnosti. I onda sve može..onda možemo i da snimimo film "Gospodar kosovskih prstenova" ili tako nešto bajkovito da još malo zamajavamo sami sebe.

nikadneobjavitemojkomentar

pre 11 godina

Zašto da se ne meša crkva? Pa crkva je ta koja je kroz istoriju uvijek bila i radila u interesu svog naroda. Ne vidim zašto se sada osporava njena uloga? Zar crkva nije ta u koju narod ima najviše povjerenja? Zašto onda crkva kao takva institucija nema pravo na stav, a svakakvi anonimusi i kvazi stručnjaci imaju? Jedini razlog negiranja svega ovog navedenog vidim u nepoznavanju sopstvene istorije kao i ne briga za svoju braću koja su prepuštena sami sebi na KiM (a to dovoljno govori o ljudskim kvalitetima).

Mira koju nece da objave

pre 11 godina

Od gluposti se i gine i umire, ali i zivi na sramotan nacin: u prljavstini, s bolestima, bez zuba i bez smisla. Kada je spc tako svesna firma nek plati porez, ili Irinej izvadi iz one fioke u Patrijarsiji malo para za neko dete kao sto je Tijana - za to se ne guraju Njihova najbolja klijentela su mrtvi izgleda, zele da nas sve prevedu u to stanje.

milisav

pre 11 godina

vasa Svetosti,kosovo je ''izdano'' ako tako kazete jos davno...na kraju 99 kad smo odlucili da udjemo u rat i da ne pregovaramo....jos je Sveti Sava pregovarao u ime ove zemlje pa kad se nije dalje moglo...ulazilo se u rat..... samo jedno hocu da pitam: Gde je crkva svih ovih godina da kaze: Srpski narode,ne valjamo...ogresili smo se o pretke...ogresili smo se o Boga,ogresili smo se o Kosovo i sami smo krivi za ovo sto nam se desava.....zato u Crkvi niko nema petlju.....

svetlana

pre 11 godina

Kada se partijarh bude bavio verom, a političari politikom, tada će Srbija ući u EU. Mislim da je pregovarački tim pojačan upravo zbog toga da bi se donela najbolja odluka.

Stefan Kurcubic

pre 11 godina

Da. Potpuno je u pravu. Unistite buducnost svoje dece, hajde da ostanemo u rupi. A zasto? Da bi se obilic ponosio nama? Ma smesno, crkva nek se drzi svog posla, a drzava svog. U interesu crkve su pare. A u interesu drzave je bolji zivot gradjana, tako su nam bar pricali. Ja ne vidim kako ce se meni zivot poboljsati ako uzmemo kosovo? Da li ce hiljade zaposlenih dobiti posao? Da li ce nam kosovo resiti problem korupcije? Da li ce nam se mladi vise obrazovati i odluciti da ostanu u Srbiji jer ce imati razloga za to? A pritom ce i pomoci razvoju. Da li ce nam kosovo smanjiti uvoz, a povecati izvoz? Hocemo li napokon ziveti kako treba, a ne kako neko drugi hoce?

Perica

pre 11 godina

Hajde ti idi i brini se o 'duhovnim' stvarima, sta god vi podrazumevali pod tim-vile, dzipove, svalerke, pedofile, kes lovu... A nama smrtnim ljudima ostavi bar malo da pozivimo kao ljudi, jer mi placamo porez i biramo vlast da radi u nasu korist. S obzirom da vi veoma dobro radite u svoju korist, da sami sebe vaspostavljate kao superiornu vlast bez da polazete racune ikome, ne placate porez, bedni narod tarifirate za 5 minuta posla u visini prosecne mesecne plate...ja smatram da imam pravo da trazim da vlast koju ja biram i placam treba da nas konacno okrene buducnosti a vama nek ostavi famozno 'zivecemo kao pre 500 godina'

djole

pre 11 godina

jedno je sta bi mi hteli a sta je na terenu je nesto sasvim drugo.i ako ne potpisemo uzece nam na silu kasnije il pre,kao sto je do sada uvek bilo..sto se crkve tice,slobodno se preselite dole na kosovo,u Pec recimo pa se direktno suocavajte sa izazovima svoga naroda A NE IZ Beograda,iz svojih mercedesa i bmw

Bodin

pre 11 godina

Nije moje da se petljam u vaše odluke , ali mi se čini da ste se zarobili u tom Kosovskom mitu iz kojeg nema izlaza sem u imaginarnom "carstvu nebeskom" , šta vam to znači u realnom životu običnog čovjeka ?
Oko 12.ooo crnogoraca je poginulo za Skadar , u kom su stolovali Vojisavljevići , ali su veliki odlučili da se povučemo i morali smo . Prizren i Peć su bili naši u vrijeme Balšića i Nikole Petrovića , ali danas tamo žive neki drugi ljudi , imaju svoju djecu i planove , i ne pada mi na pamet da te teritorije smatram svojim , da nam ih džabe nude rekao bih NEĆU HVALA .
Odluka jeste teška ali neminovna , ako ne danas onda uskoro , zato vam mudrosti i realnosti želim !

duka

pre 11 godina

Samo se ne mesajte u politiku!
Ja kao vernik pravicu se da ovo nisam ni cuo ni procitao.
Posto sam i ja covek kao i patrijarh,a moja uza porodica su moji vernici jer od mene i mog posla zavise,apelujem na vlast da uradi jedinu dobru stvar i pristane na dogovor. U pitanju je buducnost cele nacije. Bas ovih dana mnogo je mladih ljudi otislo u inostranstvo ili se ozbiljno spremaju za taj korak....

gotovo je

pre 11 godina

bilo bi lepo da prvo popovii sa besnim automobilima krenu put Kosova, pa za njima oni koji su prodali sve dole a ovde imaju avione i kamione, pa posle ovde hrabre internet ratnike, od kada znam za sebe govori se o tom problemu, albanci imaju dole svoju drzavu, akkva god da je, nekakva je, jer mi dole nemamo sta da trazimo, hocu napred, hocu buducnost, a ostali koji ne daju Kosovo, pravac Prsitina, ja necu.

Glumac

pre 11 godina

Evo kako bih ja plastično opisao našu situaciju sa Kosovom: zamislite- idete ulicom i neko vam otme torbicu i krene da beži. Vi ga stignete i krenete sa otimanjem svojeg, kad naiđe policajac. Lopov zakuka upomoć i policajac uhvati Vas i krene da hapsi. Usput namigne lopovu i da mu znak da se izgubi(sa Vašom torbicom) i dok Vi očajnički pokušavate da objasnite da je torbica Vaša, shvatate da će njih dvojica podeliti plen. Policajac velikodušno nudi da odustanete i "pustiće" Vas, a u suprotnom Vas čeka prijava za pokušaj razbojništva kom je on lično svedok. Koje je najbolje rešenje ove situacije? Srbi su kroz istoriju reagovali tako što bi i policajcu lupili šamar jer je pravda na njihovoj strani. Možda je vreme da naučimo da pravda nije bitna već interes onih koji imaju moć?

Stevan

pre 11 godina

Ako se nesto zakuva posto ne dajete Kosovo bilo bi fer da sve iz tvoje kuce poteras dole da budu u prvim redovima da nas brane. Sram vas bilo, sve vas starce koji ne mislite na svoju decu... BLJAK pope BLJAK

Srbin

pre 11 godina

Patrijarh se,kao i uvek do sad,pravovremeno obratio vernicima.

Nema prodaje Kosova,nista nije izgubljeno,defetisti uvek mogu da uzmu vize pa pravac u EU,mi tamo necemo.

Stanka

pre 11 godina

Trebamo sada pokazati svoju velicinu i moc, ipak smo mi slozan narod, ma koliko se neki protivili tome. Jedni osudjuju ove, jedni one, svi znamo ko je zaista kriv za sve ovo, ali sta cemo, oni su se mudro izvukli, ali eto dobismo velikog coveka koji pokusava svaki problem da resi, da je jos takvih kao sto je Vucic, bilo bi lakse, ali...

Vladimir

pre 11 godina

Po koji put se patrijarh mesa u politiku? Molim vas, vratite se crkvi i Bogu, sluzite narodu, cuvajte duhovne spomenike, i ne terajte narod u samoizolaciju, hvala.

Igor

pre 11 godina

Mani se ti blago meni politike. Bolje da ste uzeli da sakupljate pare za ljude koji nemaju krov nad glavom, za roditelje čija deca trebaju operaciju u inostranstvu, za mlade umetnike i naučnike. Jok on Kosovo pa Kosovo. Srbija su pre svega ljudi koji žive u njoj a tek posle teritorija. Od krsta ne vidiš dalje od nosa.

branko

pre 11 godina

dragi moji verski poglavari,
ja vise ne mogu da zivim od vere. svaki dan s'verom odlazim u prodavnicu; svaki dan s'verom pogledam svoje dete; svaki dan s'verom trazim posao. na kraju svakog dana ja iznova ostanem gladan, ja iznova nemam posao i na kraju svakog dana ja i dalje samo verujem u svoje dete isto koliko i ono u mene i u to da cu mu obezbediti nesto za sutra.
razmisljajte dalje od porte i pogledajte svoj napacen narod; ako je boga i ako je vase ljubavi prema narodu kao sto je i bozije onda bi trebali prvo svoj narod da nahranite a ne svoje sujete. na praznom stomaku vera slabo nice.

Srba

pre 11 godina

Braćo arhijereji SPC molim Vas da LIČNIM PRIMEROM pokažete da izvršavate svoju svetu dužnost i preselite sedište SPC sa Kalemegdana u Peć ili Đurđeve stupove ili Visoke Dečane ili Devič ili Gračanicu ili bilo gde južno od Ibra.

Preseljenje Vam sigurno neće teže pasti nego čestitome Knezu (Lazaru) uoči kosovskog boja, ili knjeginji Milici posle boja, ili patrijarsima Pajsiju i Arseniju III Čarnijeviću.

Mi vernici bi neizmerno cenili Vaš trud braćo arhijereji kada bi svi do jednog privremeno stolovali svojim eparhijama (sve dok je Kosovo i Metohija u opasnosti) iz manastira južno od Ibra, jer to i jeste Vaša sveta dužnost i sveta obaveza prema prema srpskome rodu i Savi Nemanjiću.

Zoran

pre 11 godina

Nije ovde Preosveceni rec o eventualnoj izdaji Kosova ! Verujem da ste obavesteni da se Kosovo "izdaje" jos od tzv. Prizrenske lige i da smo u dobroj meri, dakle nikako iskljucivo, odgovorni za mnogo sto sta s tim u vezi. Ovde je Preosveceni rec o jednoj mnogo vazijoj stvari nego sto je ona koju Vi isticite, razume se ukoliko su informacije o "pregovorima" vodjenim u Briselu verodostojne. Ovde je dakle pre svega rec o unizavanju, o ponizenju, o gazenju dostojanstva jednog citavog naroda... Razume se, jedan broj nas smatra da cak i pristajanje na ponizenje bez presedana obecava svetlu buducnost pa da, shodno tome, takvo obecanje valja menjati za navek izgubljeno dostojanstvo. Nisam daleko od pomisli: kakvi smo, zasluzili smo mnogo toga sto nam se desava, i gore od toga. Ali mi se ipak cini da ovakav nivo ponizenja nismo zasluzili !!!

Ilija

pre 11 godina

Postujem vas kao patrijarha..ali nemojte da se mesate u politiku!Jako je vama popvima..sa blindiranim dzipovima da drzite predavanja ljudima koji ce sutra da ginu na Kosovu(vi popvi necete sigurno)!Zbog toga molite se bogu i pustite politicare da ovo rese!

dejan

pre 11 godina

@Codex Alementarius
da je ova drzava 95% pravoslavna je notorna glupost. Popis 2011 kaze 84.2%, a pitanje je koliko od tog broja ikad kroci u crkvu. A pitanje je koliko tih "pravoslavnih" uopste zna sta je hriscanska vera, a ne paganstina koju je crkva pokupila usput da bi se dodvorila stanovnistvu koje je trebalo pokrstiti, a ono nije htelo da se odrekne svojih starih bogova.

Bojan

pre 11 godina

Ja postujem patrijarhovo misljenje. Ali on bi to trebao da govori u svoje ime kao jedan od gradjana Srbije, a ne kao poglavar SPC. On kao poglavar jedne organizacije ne moze da iznosi misljenje u ime cele organizacije, on nije apsolutni vladar da bi to cinio vec glasovima drugih ljudi izabran da izvrsava tu funkciju. I trebalo bi da zna pre svega da je on duhovni (ne politicki) vodja svih nas, i onih koji se slazu i onih koji se ne slazu sa njegovim misljenjem.

VOJVODJANKA

pre 11 godina

Koliko je ustvari DS-u stalo do Srbije i njenih interesa, mislim da su gradjani shvatili nakon danasnje izjave podpredsedika DS-a, koji u ovakvim trenucima u kojima se nalazi Srbija potencira pitanje autonomije Vojvodine, pravi tajming nema sta, ali za destabilizaciju drzave.

KOMEnDIJAŠ

pre 11 godina

@Codex Alementarius, veruj mi ti i tvoja SPC niste glas naroda vi ste možda samo 5% naroda, narod prezire one koji na račun vere stiču ogromno bogatstvo, zna narod da apostoli nisu živeli u raskoši i bogatstvu, nisu imali pedofilskih afera kao što danas imaju pojedina sveštena lica SPC-a ali očigledno i drugih verskih zajednica. Dugo je nas neko iskorišćavao, zbog naše vere u dogmu u koju nas je lako ubeđivao. Shvatio je narod da samo na sebe može da se osloni.

mare

pre 11 godina

Potpuno podrzavam Irineja, ne treba nikada prihvatiti sramni dokument koji se nudi. Srbija ne sme da se saglasi sa vojno nametnutim resenjem. Nikada nismo bili u evropskoj uniji, tamo nas i ne zele i sta ima da se molimo njima za neki smesan datum. Pare od njih nam ne trebaju. Ne prodaj veru za veceru. Probleme u Srbiji moramo sami da resimo i da se svi kolektivno unormalimo, pocnemmo da razmisljamo i radimo. A ne da "komsiji crkne krava".

marko

pre 11 godina

Ne mogu da verujem. Zar mi nismo sekularna drzava... Jedan je bio patrijarh Pavle...
Ne treba da ce cudimo zasto se onda ispoljava odbojnost prema crkvi.

bg

pre 11 godina

Ako je Parthijarh Irinej rekao da treba izabrati manje zlo,onda je manje zlo da ne ostanemo odvojeni od ostalog sveta, jer ako Srbija skroz potone onda naš narod i naše svetinje na Kosovu stvarno neće postojati.

POŽAREVLJANKA

pre 11 godina

Moja poruka svih pobornika za "naše Kosovo"pušku na rame pa u prve redove,dosta više zamajavanja ovog naroda da je nešto "naše"a nije godinama.

White

pre 11 godina

A vi planirate da osvecujete puske vojnika koji bi isli u novi rat za Kosovo?
A da ucutite neko vreme, u
medjuvremenu vratite novce narodu, od sahrana i svadbi, prodate skupe automibile, i sav novac stavite u fond za ovu nasu bolesnu decu.
Posvetite se narodu u Bogu, ako u njega verujete i ucutite po pitanju nase Drzave, vasa je na nebesima.

mattko

pre 11 godina

Patrijarhove reci iz pisma se mogu i ovako poredjati:

"tmasti oblaci za Srbiju i srpstvo u sudbonosnom trenutku,u burnom i smutnom vremenu, svesni tragike trenutka ,državni brod Srbije ni predati ni izdati, ni prodati ,istorijsku Staru Srbiju, očinski i bratski, manje zlo je najbolje rešenje"

A sta cemo jesti,oblaciti,raditi?

BT

pre 11 godina

Mi smo sekularna drzava tako da je ovaj stav patrijarha neprihvatljiv.
(Dejan, 6. april 2013 16:20) patrijahov stav je i moj stav i na kraju krajeva i patrijah je gradjanin srbije na primer ne vidim zasto bi stav vas demoNkratski nastrojenih bio bitniji od ostalih gradjana srbije jel to zato sto vi zamisljate da ste bitniji u odnosu na ostale e pa ne da niste bitniji nego ste totalno nebitni bice sta bude i na to ni vi ni ja ni patrijah trnutno ne mozemo uticati prma tome svako ima da kaze ono sto misli !!!
(gradjanin srbije, 6. april 2013 19:05)
Moze biti da si u pravu? Ali gradjanin Srbije Miroslav Gavrilovic govori u ime svih VERNIKA! Moja malenkost pripada tom stadu ali hocu POTPIS! A ti malo poradi na svojoj pismenosti!

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Meni nije jasno zasto Patrijarh Irinej "apeluje" kada bar Nikolicu koji je kao "Vojvoda" od njega nizi po "cinu" moze i da NAREDI ?

Jefimija

pre 11 godina

Pa ne mozemo svi popovi da budemo. Pa da nas briga i da zivimo u izolaciji doveka. Kosovari su najbogatiji a mi ovde crkavamo gladni.

Lenka RU

pre 11 godina

Molim te,Bože,daj mi snage i vere,te da poverujem da Đilasova poseta patrijarhu,od pre par dana,nije "kumovala"ovom apelu i da je svaka sličnost slučajna.

сремац

pre 11 godina

Попови, не слуђујте овај народ, јер ако вас буде неко послушао, нећете имати кога више да слуђујете, поткрадате и крадете! Ситуација је веома озбиљна и у питању је опстанак Србије и српског рода.
Ваше митоманске фрустрације оставите за неку другу прилику!

dusoy

pre 11 godina

patrijarše dragi,
ako ti nemas decu ja ih imam.
ako bi ti tamo a ti idi.
ako ti smatras da je tvoje ono tamo gde zive neki ljudi odande onda razmisli o svojoj licnosti i sustini svog poziva.

Yon

pre 11 godina

Nisam pristalica SPC ali ovaj citat "uvereni smo da nijedno državno rukovodstvo Srbije, pa ni današnje, nema ni pravo ni mandat da pristane na uslove koji nisu ispostavljeni nijednoj drugoj državi kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji" dovoljno govori sam za sebe.
Oni koji potpišu taj nepostojeći papir potpisali su i kraj svoje političke karijere, toga su verovatni svesni.

nex

pre 11 godina

Ne smete da zrtvujete 7 miliona ljudi , zbog 30 hiljada . Potpisuj i idemo dalje , sve stoji i nece se mrdnuti sa nulte tacke , ako nesto ne ucinimo . A Kosovoljupci , izvolite pravac Kosovska Mitrovica. Dosta je bilo .

jelena jsm

pre 11 godina

Dobro je da se i SPC oglasila u vezi sa resenjem Kosova. Mudar stav crkve, treba da nam bude "glas razuma" u ovim teskim vremenima.

vernik

pre 11 godina

Ja se kao vernik APSOLUTNO ne slazem sa ovim sto Irinej prica ...
Mi Kosovo necemo izdati tako sto necemo zaboraviti i sto cemo se vratiti jednom, a izdacemo ga ako svi uludo izginemo i ako ne bude vise Srba i ako srpska deca odu iz Srbije...
Sram Vas bilo Patrijarhu !

Dokle vise da mi izigravamo Isusa na krstu ? Zar 500 godina nije bilo dosta ? Zar mislite da cemo jedino mi od celoga sveta ici u Raj ? Zar Vas to ne cini istim kao sto su mudzahedini ? Od kad je Srbija postala Dzamahirija ?

Uf al sam se iznervirao ....

MJ

pre 11 godina

@Данијел - Zbog takvih kao što si ti moja novorodjena ćerkica bi imala u ovoj žalosnoj zemlji isto tako grozan život kao što sam imao i ja. Jedino je može spasti ako pobegnem iz Srbistana sa porodicom, što ću na svaki način uraditi. TREBA DA VAS JE SVE SKUPA SRAMOTA ŠTO STE TAKO JADNI I ŠTO UPROPAŠĆUJETE BUDUĆNOST NAŠE DECE! Kad svi normalni ljudi odu odavde, nastavite sa svojom časnom borbom za svetu srpsku zemlju, predvodjeni crnim mantijama i verom u vašeg boga...

Aleksandar

pre 11 godina

Zašto se duhovni pastir meša u ovozemaljska zamešenija? Neka Crkva dušebrižnički bdi nad vernicima uz bogougodne tarife of 100 evra za slavsko osvećenje kuće (na šta inače ne plaća PDV i doprinose), a neka se ne meša u ono što je svojim stavovima i zakuvala tokom poslednjih 30 godina.

Bubica

pre 11 godina

Ova država prvi put posle 15 godina ima sigurnog i jakog lidera koji štiti interese Srbije, a ne marionetu koja igra kako zapad i EU narede!

Srdjan

pre 11 godina

Moje misljenje je da Patrijarh gresi, Gospod nigde u Jevandjelju ne spominje teritorije, uci nas da je Carstvo Nebesko u nasim srcima. Dao Bog da ja gresim,mada mislim da je ucenje o svetosti teritorije pogresno. Pa i Makedonija je stara Srbija cak mozda i starija,pa je odavno druga drzava, i tako dalje i tako dalje.

dejan

pre 11 godina

Prvo, Kosovo smo izgubili jos 1999. godine i mislim da je to svima jasno, cak i onima koji se busaju u svoja nebeska prsa.
Drugo, nemojmo zaboraviti na koji nacin je Vojvodina 1918 dospela. Imala je vecinu (mnogo manju nego sad Albanci)koja je izglasala nezavisnost od Madjarske i Austro-Ugarske i pripajanje Kraljevini Srbiji. Dakle kako je Vojvodina izasla iz Madjarske i prisla Srbiji 1918 tako sada odlazi Kosovo. To su istorijske realnosti i protiv toga nemozemo nista.
Trece, na Kosovu ima 90% Albanaca, naroda koji ne zeli da zivi u Srbiji. Kosovo mozemo drzati jedino pod okupacijom, to mnogo kosta, a mi te pare nemamo i kad tad bi ga opet izgubili.
Zakljucak: otsecimo taj tumor od srca Srbije i zivimo normalno.

sofronije

pre 11 godina

Ma nemoj. Necemo da priznamo Kosovo i nastavicemo da zivimo u mracnom dobu. Vidite da narod propada, da drzava propada, ne moze se vise ovako. Vlada totalno bezakonje! Potreban nam je neki veliki brat da nas dovede u red. Vas ionako briga, imate sve blagodeti u ovoj drzavi, no ako udjemo u EU mozda se i to promeni, pa vam ne odgovara!

vlada milic

pre 11 godina

Kad si tako pametan sto nisi naredio vladi da dignu minimalnu cenu rada!Jer ces ti da nam hranis,zaposlis decu i nas roditelje!Narode u Kraljevu doseljenici sa kosova imaju poso,kola,kuce sve su prodali dole,a mi gradjani koji zivimo ovde od kad znamo za sebe dovedeni smo u situaciju da PREZIVLJAVAMO!Zasto
se neprica o tome,zasto se cuti? (Sasho, 06. april 2013 16:46)
bravo majstore upravo tako . dosli su sa " siromasnog kosova" kupili kuce o kojima ja mogu da sanjam a rodjen sam pre 32 god u Beogradu i tu zivim ceo zivot a radim 15 god. oni dosli i kupili poslove u drzavnim i gradskim preduzecima od vozaca do sekretara i pomocnika direktora.

Sir Oliver

pre 11 godina

Valjda bi crkava trebala da se brine za Carstvo Nebesko umesto za imanje zemaljsko. Uzgred, kako moze Srbija da ne da ono sto nema?

vranjanac

pre 11 godina

Pope ne mešaj su politička pitanja. Svi znamo stav crkve po pitanju Kosova i bez Vašeg oglašavanja. ovo je očigledan pritisak koji u ovom trenutku blago receno izlišan.

kokobil

pre 11 godina

(leteci dabar, 6. april 2013 16:05)

Leteci dabre, jos si ti mali i tek sto si bio rodjen veselih 90 pa ne znas kroz kakav smo pakao prosli. Srbe ce dole maltretirati i sa i bez nekog potpisa. Drzave Srbije dole vise nikada biti nece jer nema naroda koji moze da na Kosovu formira i ocuva bilo koji deo drzave Srbije. Albanci su na ovo vekovima cekali, ziveli razmnozavali se i prirodnim putem nadjacali Srbe. Pa cak i da nije bilo pomoci zapada oni bi ostvarali veliki deo toga, jel su ispali mnogo mnogo pametniji od Srba koji se i dalje i ovde po forumima prse parolama kao sto su radili od '41. Kompletna istorija Srba je jedna velika greska i iz generacije u generaciju se ta greska ponavalja, samim tim sto je Srba sve manje a ostalih sve vise. Srbi uzalud ginuli na Kosovu (sad se hvale time????), Srbin ubio Ferdinanda stotine hiljada stradalo nepotrebno, Srbi 27 marta izasli na ulice, opet nepotrebno iginuli, Srbi voleli Tita vise od porodice, fatalna greska, Srbi voleli Slobu vise od svega i pod Slobom nestali i vraceni vekovima unazad pa opet nista ali i dalje mislimo da cemo inatom postici nesto. Istorija je pokazala jedno veliko NISTA. Nastavimo li dalje tako busajuci se u grudi nas stvarno uskoro vise nece biti.

apsolutno konsterniran

pre 11 godina

Kakav je ovo spin od vesti...Ali kad pomislim kakva publika gravitira na ovom portalu,nije mi ni cudno.Pismo sinoda niti je prepricano,niti prepisano,uzeti su delovi,i to tako maliciozno,da reci nemam...Vi sto ko papagaji ponavljate da je drzava sekularna,iza SPC stoji bar milion vernika,sto joj valjda daje pravo bar da kaze sta misli,posebno ako u ovoj drzavi ima pravo da prica svaka pojava iz koje-kakve NVO ili stranke sa po 10 clanova...Da smo normalni,oko ovakvih dogadjaja treba pitati SVE verske zajednice.

dule

pre 11 godina

Ovog Jovana treba da je sramota,pošto je njegovu svetost patrijarha Irineja,nazvao popom.Vidi se da nemaš poštovanja,stidi se.Veruj ti vlasti i daleko ćeš dogurati.

Makarido

pre 11 godina

(Draguljce, 6. april 2013 15:57)

Ne živimo mi siromašno zato što smo nesposobni da radimo, već što nas je ta ista Evropa oterala u bankrot i zavisimo od njih. Sad manipulišu jadnim ljudima koji nemju hleba da jedu. Tako da ne samo što ih briga za Srbe sa Kosova, već bi prodali i nekog iz porodice..takvo je vreme.

vlada milic

pre 11 godina

zao mi je veoma sto ovo moram da napisem posto sam veliki vernik ali ... patrijarh i spc ne bi trebalo da se mesaju u politicki zivot i da odlucuju o zivotima ljudi. spc i patrijarh sigurno nece osetiti nikakve posledice od izolacije zemlje i od siromasenja i stradanja naroda jer , na zalost moram to da kazem kada se vec svi plase, crkve i popovi uvek najvise profitiraju kada su losa vremena ( u slucaja rata zbog silnih opela a u slucaju sankcija ili sverca od ljudi koji su se obagatili zbog grize savesti doniraju dosta para crkvi)

Borkovacka- dolina

pre 11 godina

Crkva treba da gleda svoja posla.Imaju oni o cemu da se brinu o svetinjama na Kosovu. Nadam se da će Tomislav Nikolic, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić imati dovoljno državničke mudrosti, da će prihvatiti ono sto je najbolje za gradjane Srbije i da ce ipak doci do dogovor Beograda i Prištine.

Dex

pre 11 godina

A ko si ti da meni odredjujes buducnost moje dece? Odakle pravo crkvi da se mesa u politiku? Odakle ti pravo da guras ovu zemlju u duboku hibernaciju i izolaciju? Moja deca zele da zive i disu punim plucima i da budu slobodni i da sami odlucuju o svojoj sudbini. Ne zele ovakav recnik koji priziva ratove, izolaciju i dalje moralno pustosenje zemlje. Sto se tice nasih sunarodnika na Kosovu - samo jaka, ekonomski stabilna i uredjena drzava moze da vam pomogne da ostvarite sva prava, sve slobode i da vam bude garant normalnog zivota na Kosovu. Sa ovakvom vladom, sa ratnohuskackom crkvom ova drzava ce vas prepustiti siptarima i baciti vas dublje u blato, jer ce ovakvim izjavama uvuci drzavu u ekonomsku provaliju i od vase buducnosti nista nece biti. Ne igrajte se sa svojom decom! Lepo.je rekao Djindjic - kada moras da progutas vise zaba, progutaj prvo onu najvecu!

Pera

pre 11 godina

Cuti pope niko te nista nije pitao jer nemas apsolutno nikakav legitimitet da se bavis drzavnim poslovima. Eventualno mozes da drzis predavanja onima koji su te izabrali a to su tvoji drugari popovi, isti takvi kao ti. Drzi se svojih srednjovekovnih dogmi za koje si "ucio skole" a politike i svetovnih stvari se batali jer je sada 21. a ne srednji vek kad su "tvoji" krojili kapu narodu.

Pa dokle bre vise

pre 11 godina

Ja koliko znam Srbija je sekularna drzava. Dokle ce popovi da se mesaju u nase zivote , da uredjuju Srbiju, da se pitaju za sve i svasta. Da li mi zivimo u 21 veku.Brinite vi osvojim crkvama

zoran-za

pre 11 godina

Pogledajmo istinu!Srbija je ucestvovala u ratu 1999.godine i na zalost izgubila.Srbija u tom ratu nije imala saveznike.Posle rata pobednik uslovljava uslove mira.Za one srbe dole sada sto se izgubi izgubljeno je za svagda i sledece je jos gore.STO NE PRIHVATIMO DANAS PRIHVATICEMO JOS GORE SUTRA.

SRBENDA

pre 11 godina

Zasto lepo crkva ne prebaci patrijarsiju na Kosovo u Pec gde je nekad bila i svojim licnim primerom ne pokaze narodu da je uz njega.Ovako iz Beograda i njihovih skupih kuca drze pridiku narodu koji jedva prezivljava u ovakvoj izolaciji a Kosovo smo na zalost odavno izgubili!!!

Vojvodjanin

pre 11 godina

Svi koji su za prisajedinjenja Kosova Srbiji neka se presele tamo, na čelu sa vama preosvećeni, i neka na prvom glasanju nadglasaju Albance.

Voja

pre 11 godina

Sasvim je prirodno da se popovi protive približavanju evropskoj uniji zato što to znači ograničavanje mogućnosti da se mešaju u državnu politiku.

Dejan

pre 11 godina

Reci to onima sto su prodali sve pobegli ovamo kupovali poslove od tih para a sad ja da im odavde branim kuce koje su oni prodali siptarima...Evo bas sam razmishljao...Prihvataj sve posle trazi otcepljenje severa I kraj price...Pola sveta se otcepljuje kida samo nama nepravda ma nemoj...guraj dalje...

Bazz

pre 11 godina

(kosta, 06. april 2013 22:26)
A sa cime bi ti ratovao? Sa dva remontovana mig 29, par M84 kojima su sakupljaci sekundarnih sirovina maknuli gusenice ili da krenemo sa kukom i motikom, dok ne zardjaju? Pukli smo kao dulek, ali nikako da nam dodje iz d... u glavu.

željko

pre 11 godina

Crkva prvo mora da pocne da placa porez a zatim da izadje na izbore pa nek se bavi politikom.Patrijarsiju neka presele na Kosovo i tako podele sudbinu svog naroda za kojeg se toliko brinu.SPC mora takodje da se isclani iz kluba ljubitelja Audija i deo novca uplati u humanitarne svrhe ,na primer da kupe po neki inkubator i da plate po neku operaciju za nasu decu.I kada se posle nekog vremena vrate hriscanskom i skromnom zivotu ,osude pedofile i lopove u svojim redovima imace kredibilitet da kazu po nesto i o politici.

bela ruza

pre 11 godina

da li ce u slucaju nepotpisivanja sporazuma i sledstvene nemastine koja je sasvim izvesna nasa crkva ponuditi svoju imovinu da pomogne svom narodu kao kiparska crkvato do sada nismo videli podrzavam aleksandra vucica i vladu

profesor

pre 11 godina

Pogledajte ko je sve protiv potpisivanja sporazuma i sve ce vam biti jasno.Isti ti su generatori naseg propadanja vec dvadeset godina,kroz razlicite oblike.Sto je nama gore njima je bolje.

Petar_Veliki

pre 11 godina

Tako je bilo i 1941, i za vreme Milosevica, uticali ste na pogresne odluke, vi koji nemate pravo da pominjete politiku. 1941 ste trojni pakt nazvali sramnom izdajom, a to je bio pokusaj da se Srbi spasu i ostanu neutralni, kao i Svedjani, Svajacarci itd...1991 ste velicali Milosevica i njegov toboznji nacionalni plan. Sada ponovo zelite da se zapecati sudbina naroda. Zar nikada ne zelite da se promenite i za dobrobit svih postanete realni i pragmaticni. I zbog vas je stanje duha i svesti naroda ovakvo.

luki

pre 11 godina

@leteci dabar - jel? neka njih par desetina hiljada "partiota i mucenika" ne gleda svoj vec interes ostalih sest miliona gradjana ove zemlje koji zele da idu napred.

mile

pre 11 godina

Pa isao je Đilas kod patrijarha da mu objasni da Borko nije bas umeo da pregovara i da mu oprosti za nesposobnost, a valjda mu je patrijarh rekao da nije u redu sto DS hoce u evropu,a da ga nije briga za Srbe sa Kosova! valjda mu je objasnio da to nije u redu, sada koliko je Đilas shvatio pitanje je!

topličanin

pre 11 godina

Ovakva situacija je nametnuta u mandatu prošlih Vlada, treba izvući maksimum sada,i mislim da to ova vlast može, lično mislim Kosovo ispred EU.

ivan

pre 11 godina

Opet ovi skromni darkeri iz kluba obozavaoca nemacke auto industrije se guraju u politicka pitanja. Aj nek malo resavaju probleme u svom klubu.
Gde je tu vera?

vlada milic

pre 11 godina

Sekularnost u drzavi koja je 95% pravoslavna je notorna glupost pojedinaca koji pokusavaju sve da bi ucutkali Glas Crkve (glas naroda)... (Codex Alementarius, 06. april 2013 20:10)
istina da ima 95% pravoslavaca ali od njih 95% ne ide u crkvu osim kada nose kolac za slavu.

aranđel

pre 11 godina

Vučić i Nikolić nemaju nameru da lažu ni evropske lidere, ni građane Srbije, nego govore istinu, pa ma kakva ona bila, i zato i imaju toliko poverenje naroda. Istinu na videlo, i narod vam nikada neće zameriti. Ako traže od Srbije nešto što Srbija ne može da prihvati, onda se lepo zahvaliti EU, na njenom datumu. Kada se tako postavi Srbija prema EU onda će i evropski zvaničnici drugačije pričati sa Srbijom, jer ja mislim da je i u interesu EU, a ne samo Srbije, da se postigne trajno održivo rešenje za problem Kosova, a i da je interes i EU da Srbija postane član EU.

Liki

pre 11 godina

Ja se uvek setim one nase stare pripovetke koja eto ispade primenjljiva je u svim vrtemenima a zove se Udavio se pop sto ruku nije dao.Oci SPC a svojim ponasanjem proizveli ste vise ateista od Darvina.

popakatapetl

pre 11 godina

Meni,kao verniku draže bi bilo da naša crkva uradi isto kao i Kiparska,da svu svoju imovinu stavi pod hipoteku,kako bi spasila državu,nego što se petlja u politiku!!!

kosovo za gucci cipele

pre 11 godina

to si trebao da kazes tvojim prethodnicima koji su patrijarsiju prebacili iz peci u karlovce pa u beograd. oni su tada bili vlast i kosovo je tada izdano. a ovaj sporazum sada je samo formalnost koja potvrdjuje stanje na kosovu.

Sasho

pre 11 godina

Kad si tako pametan sto nisi naredio vladi da dignu minimalnu cenu rada!Jer ces ti da nam hranis,zaposlis decu i nas roditelje!Narode u Kraljevu doseljenici sa kosova imaju poso,kola,kuce sve su prodali dole,a mi gradjani koji zivimo ovde od kad znamo za sebe dovedeni smo u situaciju da PREZIVLJAVAMO!Zasto se neprica o tome,zasto se cuti?

Nenad

pre 11 godina

Zašto papa ima pravo da daje izjave o Kosovu (ne pročitah skoro nijedan komentar na tu temu), a srpski patrijarh nema? Inače za neobaveštene papa je protiv priznavanja Kosova kao države.

srbija zemlja licemera

pre 11 godina

a gde si bio juna 1999. da to pricas?

sto tako nisi pricao kad nam je pretila kopnena invazija?

sto na to nisi pozivao kad su upravo ovi likovi koji danas vladaju pristali na kumanovsku kapitulaciju i povlacenje komplet drzavnosti (vojske, policije, sudova, institucija) sa kosova?

IvanNS

pre 11 godina

Eto ko ce da odlucuje u nase ime ,aj nemojte potpisati pa kad potrosimo ruski kredit na penzije i plate onda cemo da vas pitamo kako leba da kupim.

tata

pre 11 godina

Vidim da ljudi mesaju zelju vlasti da jednom resi problem Kosova i dobijanje datuma.Problem Kosova treba sto hitnije resiti bez obzira na datum.

Aleksandar

pre 11 godina

onda možemo i da snimimo film "Gospodar kosovskih prstenova" ili tako nešto bajkovito da još malo zamajavamo sami sebe.
(Bombon, 6. april 2013 18:25)

Taj film je odavno snimljen, zove se reklama za Audi - omiljeno prevozno sredstvo ovih što su se zavetovali na skromnost.

rusin

pre 11 godina

Raduje iskazano potpuno jedinstvo Nikolića i Vučića. Oni jasno pakazuju da žele da se reši pitanje Kosova, ali da neće, za razliku od Dačića, pristati na bilo kakav dogovor. Međutim, problem je nastao u tome što su Amerikanci i EU ipak uspeli da nađu "slabu kariku" u srpskom državnom vrhu, a to je Ivica Dačić.

kosovo za gucci cipele

pre 11 godina

ako trenutna vlast "nema mandat da izda kosovo", ima li spc mandat da spreci narod u srbiji da pokusa da bolje zivi? patrijarh arsenije je poveo svoj narod sa kosova u vojvodinu, u bolji zivot; kuda ces nas ti povesti da zivimo bolje ako sporazum bude odbijen? nije li patrijarsija bila prvo u peci pa posle u karlovcima - jeste, i ko je tad "imao mandat da izda kosovo" ili je to uradjeno da bi narod srbije bolje ziveo? nema razlike. trenutna vlast IMA MANDAT da nam svima omoguci bolji zivot.

ubijaju boga u nama

pre 11 godina

@nikola hvala, trezven post
Kako god okreneš, od EU nema ništa. Ogromna represija/novac će biti potrebni da utihne dubok revolt naroda. Pre možemo očekivati ono prvo. EU u poluhaosu- od nekadašnjeg entuzijazma i lepote ideje pretvorila se u problem- i tamo priznaju. Stoga pre da nas planiraju za jeftinu radnu snagu nego kao mezimče koje će da dadiljaju. Egocentrični, kakvi jesmo, pomislili bi da su loše postavke EU bile vidne još u Genšerovo vreme (Mastriht..) kada umesto da se YU ponudi izgledna budućnost u EU, gde bi svi davno bili bez svih žrtava i sa zdravim ekonomijama- krenulo se putem rasparčavanja i odvajanja Hrvatske..
Za Srbe je sada cena članstva- krv, svest- nemamo šta drugo dati. Da su nam glave drugačije, kao njihove, ne bi nam ni tražili teritorije. Trebamo shvatiti– nisu ucenjene teritorije, već GLAVE. Za njih nema mesta u EU i njih "moramo" menjati da ne bi menjali teritorije. Kom bogu ili đavolu ćemo ih založiti? Našem ili njihovom- novcu ili svetom duhu? Onome kome su preci sa ikona svoje glave zaveštali. ili ćemo pljunuti po njima i sebi?
EU uzima one koje smatra svojima– to je ulaznica. Nas ,Turke, Makedonce.. još ne vide kao svoje i u pravu su. EU koncept je uži nego nam se čini– u njemu nije predviđeno mesto za naše nacionalno biće, već samo za Evropsko. Ni Kosovari im nisu bliski ali su nužno zlo- nude se, pokušavaju brže da usvoje gradivo
Jeste li gledali Davis Cup? To je srce koje svet prepoznaje. Čuvajmo ga takvog kada drugi neće. Postalo je retkost

teodora

pre 11 godina

Srbija je utvrdila neku granicu do kada može da popušta, i preko toga Srbija ne sme popuštati ni po cenu datuma. Treba staviti do znanja i Albancima i evropskim zvaničnicima da Srbija nije spremna da pristane na bilo kakav dogovor, zarad dobijanja datuma.

poraz za porazom

pre 11 godina

Lako je nama iz Beograda da vičemo: "Potpiši, potpiši!! ". Ali šta ćemo sa onim našim ljudima koji dole žive? Uvek se zapitajte kako je njima i kako biste se vi osećali u takvoj situaciji.... A oni nemaju nikog drugog osim nas...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Draguljce, 6. april 2013 15:57)

E ti ljudi koji su ostali dole su se bas ovajdili od nas odavde.Doduse pojedinci jesu.Nakrali su ogromne pare.Ali vecina od nas nema skoro nista,jer i to malo sto im posaljemo bagra pokrade.
Mi cemo tim ljudim najvise pomoci ako prekinemo mi da im "resavamo" probleme.Jer evo vidimo kakvi su rezultati vec dugi niz godina otkad se iz Beograda vodi briga o njima dole.

Dusan

pre 11 godina

Izgleda da cemo ponovo izabrati nebeski zivot. Crkva ce nastaviti da se petlja u dnevnu politiku dok ne postanemo pravoslavna dzamahirija.

nikola

pre 11 godina

moram da komentarisem...dakle ovako: nalazimo se u situaciji sledecoj...ako ne prihvatimo uradice to na silu i celokupna politika godinama unazad pasce u vodu....vraticemo se godinama unazad i u jos goru bedu i izolaciju. Ako prihvatimo pljunucemo sami sebi u lice, kao prvo, a kao druhlgo niko nam ne garantuje da cemo ista dobiti...datum, cak i ako ga dobijemo ne znaci da cemo ikada u EU, e sad ono sto se cesto govori ovih dana, Kosovo ili EU nema veze s mozgom...mi imamo ustvari ponudu Kosovo i nikad EU s tim da ce se Kosovo na silu staviti pod takozvane institucije Kosova ili ostaviti Kosovo ali i od EU nema nista...tj. nekad kad bude i ako bude...

Sudija

pre 11 godina

Zai mi je sto su ovi komentatori zaludjeni bjom zivotom u EU jer ce tamo biti najbedniji kao i do sada. Ako ne zasucu rukave i ne pocnu se znojiti na poslu od boljeg zivota nema nista pa da postanu i pedeset i neka drzava Amerike.

Žile sa Zvezdare

pre 11 godina

Pre nekoliko godina bilo je skoro 100000(sto hiljada) učenika prvog razreda, ove godine, tako bar kažu, biće ih oko 70000(sedamdeset hiljada)!

Miki

pre 11 godina

Od kada slušaamo vas nama je sve gore i gore. Oče nemojte da sedite ovde u Beogradu već pravac Kosovo da svojim primerom utičete na nas!

Cica

pre 11 godina

Nama izbori nisu ni potrebni kad popovi sve znaju. Aman bre, ovo je sekularna drzava, popovi da se ne mesaju u politiku, narocito ne siti, najedeni i napiti, ziveci svetovnom blagostanju vila i audija. Popovi su svemu ovome i doprineli i sada traze da Srbija i dalje krvari da bi oni uzivali. Srbija u EU, a popovi u crkve i crkvena dvorista.

NikolaTK

pre 11 godina

Pa crkvi je u interesu da narod bude siromasan i zatupljen, jer ako pocnemo normalno da zivimo, normalnije ce mo i da razmisljamo, pa kome ce onda da prodaju maglu ?

Europa, sad ili nikad

pre 11 godina

Pope, ugledaj se malo na tvog predhonika Patrijarha Pavla. On je pridavao zanacaj samo duhovnosti, a u drzavne poslove se nije mesao.
A vi na vlasti, ajte vec jednom potpisite taj sporazum, pa da konacno pocnemo da disemo punim plucima

nikola drezgić

pre 11 godina

Mislim da će Srbi napustiti KiM u bilo kom slučaju! Ako se ovo prihvati,otići će jer ne žele da žive u nezavisnom kosovu! Ako se prihvati,otići će jer za nekoliko meseci više neće imati ko da ih finansira,kad EU prestaje da nam daje lovu (na kamatu)! Mnoge patriote sa severa KiM su slabi na šušku pa će tako bojim se upaliti svoje audije,mercedese,bmw-ove i ostaviti na milost i nemilost one mučenike koji nemaju gde da odu!

Tesko nama

pre 11 godina

A koja su to "dva zla"? Jedno je predaja Kosmeta, koje je drugo?
Usput, nijednog svestenika nisam video danas na protestu Dveri.

terek

pre 11 godina

Ne bi trebalo da je samo u interesu Srbije da se reši problem Kosova, nego i u interesu EU, zbog toga je na gospođi Ešton je da izvrši pritisak na Albance da popuste u svojim stavovima ako se želi doći do kompromisa. Srbija više ne može da popušta, i to je državni vrh jasno stavio do znanja, i tu više ne vredi gospođi Ešton da pritiska srpsku stranu.

nesa

pre 11 godina

(Draguljce, 6. april 2013 15:57)


Prijatelju ne bi trebalo mnogo da te oni sa severa brinu kad se bude udario potpis prodace kuce i stanove za dobre pare kao i ostala nasa braca koja sad uziva u unutrasnjosti srbije!!!

Igor

pre 11 godina

Ma sta ce pop da prica o politici!!! Ovo je 21 vek, politicari su izabrani od nas a ne ovaj. Zbog ovog i slicnih mi smo sada ovdje. Kosovo je otislo davno, nismo mogli da ga drzimo, pukusavamo da cuvamo sta moezemo, ali ne moze cela Srbija da stane nazad. Probudite seee....

a u kom ti veku zivis?

pre 11 godina

@(Данијел, 6. april 2013 15:58)

Mladicu vidis li ti datum i godinu u ovom tvom potpisu?Da te podsetim mi smo u drugoj dekadi 21. veka.

Plavi

pre 11 godina

Nimalo mi se ne svidja sto se crkva mesa u poslove u koje nikako nebi smela da se mesa.Ipak Srbija nije duhovna drzava da nam popovi i vladike kreiraju buducnost.

(Vlast)a

pre 11 godina

Vrlo je lagodna pozicija u kojoj sebi uzmete moralni bic,pa bijete i levo i desno,previdjajuci da ste vi izdali,predali i prodali to isto Kosovo za koje bi sada da nas sve zrtvujete.Zasto ne dajete izjave u sedistu patrijarsije u Peci gde vam je mesto?Drugaciji bi bio odnos i medjunarodne zajednice i ucesnika u sporu.Zasto Artemije nije kaznjen za izlazak iz Prizrena i neustupanja prostora pripadnicima KFOR-a?Zasto nisu anatemisani i od majke crkve odluceni nazovi veliki hriscani koji su prodavali imanja cak i onda kad je to bilo zabranjeno?
Prilicno je neposteno,neljudski i protivno bozijim zakonima stvarati taoce od sedam miliona ljudi,a ne progovoriti ni rec o svojoj odgovornosti.

zox populi

pre 11 godina

zasto niste izgradili jednu kucu raseljenima a od Ostroga se prihoduje
50 miliona evra godisnje..u kojoj bici za bebe ste ucestvovali..gde je
Srpska pravoslavna crkva kad se skuplja novac za spas dece..a naplacujete
Bozije reci i nekome cete Vi nesto pricati..stolujte u Gracanici pa branite Kosovo.