Četvrtak, 21.03.2013.

12:26

Čomski: Evropa vas baš i ne želi

Pogodba "Kosovo za Evropu" nije dobra, jer Evropska unija nije oduševljena idejom da joj pristupe Srbi, kaže Noam Čomski.

Izvor: Nedeljnik

Èomski: Evropa vas baš i ne želi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

251 Komentari

Sortiraj po:

Tihomir

pre 11 godina

Америка је заузела државу Њу Мексико (територија једнака Пољској) од Мексика средином 19. века, а Хавајска острва анектирала 1898. године од Шпаније. Осамостаљење ових освојених територија САД неће дозволити ни по коју цену.Међународна заједница, посебно велике силе, осуђују баскијски тероризам и сепаратизам и не врше никакав притисак на Шпанију да направи било какве уступке баскијским сепаратистима, али су, константно, подржавали и подржавају Албански сепаратизам и тероризам на Косову и Метохији, на југу Србије и у Македонији!! Много су мањи били проблеми на Косову и Метохији, пре оружане побуне, него што су настали интервенцијама међународне заједнице- НАТО-а, до данашњих дана.Ни данас, после десетина хиљада мртвих, стотина несталих и стотина хиљада прогнаних са Косова и Метохије, па и оружане побуне Албанаца у Македонији, међународна заједница неће да схвати да је на реду оружана побуна Албанаца у јужној Србији, Црној Гори и Грчкој, јер Албанци не одустају од свог програма који је зацртала Призренска Лига, који се може изрећи у једној реченици: “Рађај, купуј земљу и наоружавај се”!

Lux

pre 11 godina

(kentaur)

Za razliku od tebe , ja zivim (zadnjih 18 godina) i radim u jednoj od zemalja Unije gde se rad izuzetno ceni i shodno tome veoma dobro placa.Sa zavrsenom srednjom skolom i pristojnim poslovima ja i moj muz zaradjujemo +- 6.500 Eura neto mesecno.Uz to imam svojih zagarantovanih 25 radnih dana odmora godisnje + 10 dana za praznike sto redovno koristim.Ovo ti pisem dok ispijam svoju drugu kafu na poslu i ne razumem cemu tolika ogorcenost Unijom i njenim vrednostima.Nije stvar u kapitalizmu vec u tome sto smo mi navikli da zabusavamo na poslu, da idemo na bolovanje i kad nismo bolesni, da izmisljamo razne razloge za los obavljen posao umesto da se dobro organizujemo i prihvatimo rad na poslu kao nesto neophodno.Bez promene svesti o radu nema napredka.Ne govorim ovde o izrabljvanju, vec o normalnom radnom danu od 8 sati, pauzom za dorucak i rucak, pauzom za kafu i cigaretu ako hoces (ali samo napolju)i svemu onome sto cini radni dan uspesnim ali i lepim u isto vreme.

evroskeptik pesimista

pre 11 godina

U EU hoću ja, koja kaže nein, nein, nein,nein. Kako lepo zna da nam kaže - Sie Seid die balkanische Schwein. Sva je slatka i velika,aaaa kao Amerika, aaaaa.
Smeje se na glas, kad baca bombe na nas, i po ceo dan stalno viče budi poslušan.
I kad je nesrećna aaaaa, i kad je vesela aaaaa. Od pre deceniju dve eeeee,sve smo dalje od evropske unije, hehehehe.

gmbh

pre 11 godina

Evo konkretnog primera zasto se MIT istice u svetu po dostignucima u tehnickim, a ne politickim naukama.

Ovaj tekst takodje ukazuje na losu srpsku osobinu, uvek se spremno doceka teorija zavere po kojoj nekako uvek ispada da Srbi nisu odgovorni za ono sto im se desava, vec da nam sve neke velesile i magovi rade o glavi. Cak i u teoretskom slucaju da je mnogo faktora kroz istoriju bilo zaista usmereno protiv Srba, ovo ne objasnjava kako to da su odluke, koje su bile samo i jedino srpske, bile pogresne.

Istini je tesko pogledati u oci...

Švrćko

pre 11 godina

Postojale su različite politike u Srbiji u prethodnih 20 godina! Bilo je grešaka ali sada ne možemo "plakati nad prosutim mlekom" već treba da vidimo šta ćemo dalje!

Velibor, USA

pre 11 godina

@neko ime, ne da da reshenje vec da barem natukne smernicu u tom pravcu ili da ako nishta drugo dovrshi shta hoce da kaze, umesto glasne nedorechenosti i iznenadnog tajaca nakon shto je jednostrano rekao shto je rekao. istinu rekao? pa, poluistinu u najboljem sluchaju.
gde je realnost i praktichnost?
kopiram u slaganju ovaj komentar: "Ok. da kazemo da je covek 100% u pravu. Mi opet treba da odlucimo da li
i dalje zelimo iskljucivo nasi banditi i njihovi sponzori da nas vode i da i dalje nikome ne polazu racune za svoje postupke ili da svi prihvatimo bar neku okvirnu kontrolu sa strane/EU....
(mic po mic, 21. mart 2013 20:45)

upravo!

zlatousti

pre 11 godina

Moramo pregovarati i o datumu i o Kosovu, ali istovremeno mudro graditi svoje alternative- privlaciti investitore i uspostavljati ekonomsku, politicku i vojnu saradnju i sa zemljama van EU. STALNO INSISTIRANJE DA EVROPA NEMA ALTERNATIVU podseca me na fudbalski tim, koji u napadu ima samo jednog igraca.

Nemanja

pre 11 godina

Nizu.(slovensko-v(b)izantijsko-mediteransku, sa njihove tacke gledista kombinacija da se smrznes)
(panta rei, 21. mart 2013 21:44)

Sa te tacke gledista to se zove sovinizam jel biti sloven je etnicka pripadnost a ne rasna.

panta rei

pre 11 godina

Sa te tacke gledista to se zove sovinizam jel biti sloven je etnicka pripadnost a ne rasna.
(Nemanja, 21. mart 2013 22:28)

Poenta je bila na NIZA RASA ( procena nacisticke Nemacke: za jednog Nemca sto Srba).

panta rei

pre 11 godina

Cuj rasizam,covek lupi i ostade ziv.U koju bi nas on rasu svrstao bas me zanima?
(Nemanja, 21. mart 2013 20:42)

Nizu.(slovensko-v(b)izantijsko-mediteransku, sa njihove tacke gledista kombinacija da se smrznes)

nekoime

pre 11 godina

cekaj meni nije jasno da ljudi ocekuju od stranca da nam da resenja,on nam je rekao istinu u lice a resenja treba da nadjemo sami,narod i politicari....eu nikako pod svaku cenu....

mic po mic

pre 11 godina

Ok. da kazemo da je covek 100% u pravu. Mi opet treba da odlucimo da li
i dalje zelimo iskljucivo nasi banditi i njihovi sponzori da nas vode i da i dalje nikome ne polazu racune za svoje postupke ili da svi prihvatimo bar neku okvirnu kontrolu sa strane/EU....

nenad

pre 11 godina

Nek mi neko navede primer, kada je to neka velika ekonomska ili vojno-politicka sila pomogla drugom narodu da bolje zivi i da bolje iskoristi svoje resurse. Naravno da se to nikada nije desavalo. Bitno im je da resurse nase zemlje prisvoje za sebe, da im budemo jeftina radna snaga ciji ce novac ici njihovim korporacijama, a dozvolice nam da zivimo onoliko dobro koliko nam treba da ne bude drustvenih nemira.

k

pre 11 godina

@ Posto publika ocigledno ne poznaje Comskog bas najbolje, samo da podsetim da on uvek proizvodi izjave koji prijaju uhu vecinskoj publici podneblja za cije medije intervju i daje... Nece covek nikad mnogo da se zamera, a i bolja kinta...
(Pera sa Vracara, 21. mart 2013 13:56)
HAHAHAHA!!! Comsky je jevrejin koga vlada Izraela najdublje mrzi zato sto nema ni trunke zadrske kad im s***** koja prave javno nabija na nos - i ti takvog coveka proglasavas za bednog oportunistu koji se udvara citaocima ?!?!? Kakvih sve likova ima ovde...

zoran

pre 11 godina

Zd EUfanatike niko,ama baš niko. ne predstavlja autoritet u mišljenju. Toliko nizak prag tolerancije za drugačije mišljenje skoro da se i ne pamti. Istog trenutka, u nedostatku argumenata, kao papagaji ponavljaju nekoliko besmislenih floskulica, za koje misle da će bezbrojnim ponavljanjem postati argumenti.

gojko

pre 11 godina

Rasizam?
A sta smo mi Srbi crnci?
Ako je bas do neke srednje vrednosti boje koze, belji smo od pola Evrope. Evo ja sam belji od pola Nemaca.
Ne nije to rasizam, niti je u pitanju nacionalizam, to je samo mrznja prema siromastvu, najveca mentalna bolest modernog sveta, oblik paranoje. O tome nemaju hrabrosti da pisu ni Comski, ni ostali mislioci, mozda Zizek tu i tamo zagrebe, ali mi je njegovo vidjenje rata u Jugoslaviji previse jednostrano, pa ga ne ljubim.

comski

pre 11 godina

ovo su gluposti, pa prvo bi i Bugare i Rumune odbili da stoji priča ovog čoveka.
(Novosadski, 21. mart 2013 19:01)

Ово је стратешка игра. Треба,између осталог, Русији прекинути везе са Србијом. Погледај мало како су се кроз историју понашале Бугарска и Румунија, посебно у светским ратовима, на чијим странама су биле. Срби никадa нису ратовали против руског народа. Шта мислиш, да ли Бугари и Румуни могу да се запошљавају широм ЕУ? Докле мислиш да ће Румуни и Бугари тамо издржати? Пријем ових држава у ЕУ је одступање од правила из "разумљивих" разлога. Ствари су сложеније него што то теби изгледа.

te.

pre 11 godina

Ok. I meni je vec muka Nemaca, Amerikanaca, njihovog licemerja, duplih standarda, ne podnosim ih, muka mi je ovih njihovih ucena i manipulacija, promovisanja i oslobadjanja albanskih i hrvatskih ubica i ratnih zlocinaca ali sta je alternativa? Kako mi da se iskobeljamo? U interesnoj zoni smo Amerike i EU, Rusi imaju svoje dvoriste o kom treba da brinu, Kina dok ojaca i postane dominantna, ima da pocrkamo, znaci sta SADA da radimo? Realno, nemamo ni ljude, ni politicare ni privrednike, ni elan, ni moral, ni snagu, ni volju da uradimo cak i ono sta bi mogli a kamoli da se desi cudo i da svi zajedno zapnemo da se nesto promeni. Pogledajte samo komentare, od srBskih patriJota do raznih bezimenih, buckova i kompanije, pa ovde ima vecih ljubitelja i postovalaoca Hasima Tacija od njegove rodbine i vecih fanova "drzave kosova" nego sto su to albanski nacionalisti. Cudo da i ovakva Srbija postoji. Tako da, ok, je ovo sto kaze Comski, u pravu je u vecini stvari ali sta i gde dalje?

Zare

pre 11 godina

Ne razumem baš najbolje kakve alternative nudi g.Čomski nama. Ne idite u Eu. Pa gde da idemo? U Kinu? Ka Rusima? Po čemu se Rusi razlikuju kao sila spram SADa? Interesi i njih rukovode iznad svega. Prodaće nas prvo prilikom u vreme nekakve krizne situacije na Kaspijskom moru, Kurilskim ostrvima, Gruziji...
Nemamo nikakve šanse da opsatanemo kao "neutralni" jer za to nemamo ni para ni istorijske tradicije. Najmanji ratni lahor će nas poneti i doneti nam još žrtava i bede. Kad se sve sabere i oduzme za Srbiju, analogno onoj Čerčilovoj "ova demokratija to ništa ne valja ali mi bolje nemamo", znamo da Eu ništa ne valja ali mi bolje nemamo.

Milan

pre 11 godina

Pa ljudi, Koštunica ovo priča već bezmalo 5 godina. Kako je to sad odjednom kul, a do danas nije bilo, nego se srljalo ka toj EU svim raspoleživim sredstvima?

MarkoMinhen

pre 11 godina

@kentaur: "@bezimena i ostali koji samo cekaju da udju u EU pa ce zivot da im procveta. Ja boravim preko 10 godina u jednoj od najbogatijih zemalja EU, bavim se intelektualnim i kreativnim poslom, radim preko 80 sati nedeljno za crkavicu, nisam bio na odmoru 6 godina. "

Hehe, daj ja da probam... Radim u Nemackoj 250 sati dnevno, plata mi je duplo manja od prosecne srpske, a radim kao IT Spezialist, elektrotehnicar, project manager istovremeno. Imam dva part-time dzoba pored ovog.
Svakog dana se budim 5 sekundi nakon sto zaspim, i trcim 430km na posao u kancelariju 10 spratova pod zemljom. Rucam korenje i pesak. Spavam u kutiji sibica na sprat u fijoci sa 300 Turaka. Svako jutro kad dodjem na posao sef me ubije.

Posalji ovo Comskom, kentaure, nek stavi to u sledecu knjigu, da imaju sta Severnokoreanci da citaju.

Bgd

pre 11 godina

Mene zanima, kada ce Makedonija da bude primljena u EU. Oni su pre nas stali u red...
(Miroslav, 21. mart 2013 18:06)

Mi cekamo vas,pa da idemo zajedno.:)Kad smo vec cekali slobodu od Turaka 500 godina,EU zna da smo strpljivi... :)
(Makedonac, 21. mart 2013 18:59)

Ako EU do tada prezivi, a i clanice sa njima.

arcibaldrajs

pre 11 godina

Ovom coveku verujem svaku rec. To smo svi ostili prethodnih godina i decenija.Oseca se rasizam prema nama. Tesko i mucno nasim politicarima sa kime moraju da pregovaraju o nasoj buducnosti. Pitam se posle ovog teksta, dal je ima za Srbe na Balkanu, u Evropi..?

cvi

pre 11 godina

Ne bismo bili jedini u neprijateljskom okruženju , ali je problem što većina današnjih Srba ne poznaje i ne priznaje pravi istorijski identitet svog naroda. Za razliku od toga većina Jevreja svoj poznaje i priznaje. Ne treba mi nikoga da kopiramo, ja samo konstatujem kakvo je stanje stvari.EU nas ne može spasiti od nas samih. Ko sebe ne voli i ne poštuje,problem je za sve!

Makedonac

pre 11 godina

Mene zanima, kada ce Makedonija da bude primljena u EU. Oni su pre nas stali u red...
(Miroslav, 21. mart 2013 18:06)

Mi cekamo vas,pa da idemo zajedno.:)Kad smo vec cekali slobodu od Turaka 500 godina,EU zna da smo strpljivi... :)

cirilica

pre 11 godina

Totalna nezahvalnost od strane EU i vise nego ocigledna naklonost prema drugoj strani.Ako nas ne zele,mozemo i mi bez njih.Ne treba nam EU po svaku cenu,ne treba nam EU bez Kosova.

Velibor, USA

pre 11 godina

Chomsky dira u stvari koje jeste potrebno ispitati i ustanoviti- u chemu je stvar s ovolikim zapadnim titranjem kos.albanskim naci-shovinistichkim planovima i fantazijama toliko da su sve u vezi evrointegracija Srbije podredili tome. to se i meni kao kozmopolitski nastrojenom gradjaninu sveta, nenacionalisti i neshovinisti gadi od zapada. konachno, vlast u Srbiji bi trebala da postavi ova konkretna pitanja zapadu!
medjutim, Chomsky jeste preterao u ovom intervjuu, ako je bash onako simplistichki odgovarao na intervju pitanja. po onome shto je navodno rekao, rekao je ofucane fraze jednog fanatichno antiglobalistichkog ekscentrika za jednokratnu upotrebu, pri tom ne nudeci ni u naznakama a kamoli jasno, bilo koju makar natuknicu za neko reshenje, opciju, dakle nikako da kaze ni u naznakama- i, shta onda, ako je to sve tako. a on, kao, je li "vrhunski" intelektualac i filozof, bi morao da zna da konstatovanje problema samo po sebi vrlo malo vredi ukoliko bar natuknica smernice za apsolvaciju problema nije nimalo data.
sem toga, neko je vec rekao da je Foucault znao da dekonstruishe Chomsky-jevu nabedjenost u nekim stvarima.

Podrshka komentarima (Tanja, 21. mart 2013 15:11), (Petar, 21. mart 2013 15:27), Piter, (21. mart 2013 16:09) i sl.

@Kentaur, izvini, kad se tako zlopatish po jednoj staroj zemlji EU-a- a shto se ne vratish u Srbiju? samo pitam. ipak trljash ruke za to milionche koje ochekujesh u EU-u .....

No_coment

pre 11 godina

Problem prikljucenja EU je pre svega ekonomski problem. Kako stvari sada stoje, najverovatnije ce nam doci strane investicije pa cemo biti srecni da radimo i za tih 200 Evra mesecno bez bilo kakve sanse da unapredimo vlastitu tehnologiju. Razlika je samo u tome sto pristupom u EU imamo barem kakvu-takvu zastitu, ovako smo ostavljeni na ledini. U tom smislu, zapanjujuca je nemarnosti koja se ovde pokazuje prema buducim generacijama, kao uostalom i prema bilo cemu drugome uopste. Ima toga i u drugim regijama u Evropi - (Bugarska, Rumunija), ali ne u ovolikoj meri kao ovde!

glava za brisanje

pre 11 godina

Sto znaci da se mi pravilno ponasamo. Mi kao hocemo u EU, ali kad je poslednji trenutak, mi zategnemo. Argumente imamo. Sto se mene tice... Prestao sam da se uzdam u EU. I ja sam otkrio taj rasizam o kom Comski govori. Ima ga i kod nas, koliko hoces.

Jevrej po baki

pre 11 godina

Za sve one koji se zanose Palestinom i misle da su Jevreji neprijatelji Srba, treba da znaju da starija generacija koja poznaje drugi svetski rat, kao i oni obrazovaniji, vrlo dobro znaju ko su Srbi, i šta se dešavalo na ovim prostorima. Nadam se da će posle ovog intervjua oni koji su devedesetih po prvi put postali antisemiti shvatiti neke stvari.

Bane

pre 11 godina

Pa cekaj sad jel Evropa sad sve radi iz interesa ili rasizma.. pitam se koliko je uopste dobro preveden ovaj intervju. I mogu da se kladim da je tekst napisan sa ciljem da se opet malo raspiruju strasti. Ovde nista nije novo receno. Svi u Evropi, i mali i veliki, su odavno ukapirali da se politika vodi interesima... a mi smo jedina nacija u Evropi koja po svetu trazi bracu i da nas neko voli.. A to se nikada nece dogoditi. I onog trenutka kada budemo vodili politiku zasnovanu na interesima, a ne emocijama krenuce nam bolje. Iz emotivnih razloga smo na primer branili Mladica i Karadzica.. i radi njih dvojice zapostavili svoje zivotne interese. Sada kada su oni tamo gde pripadaju mozemo da vidimo koliko su nas zaslepile te emocije.. i da smo bez veze gubili godine zivota jer smo ih sakrivali. Tako cemo kada priznamo Kosovo da shvatimo takodje koliko smo protracili zivote zbog parceta teritorije za koje smo se pokazali nesposobnim da vladamo u zadnjih 100 godina. A sto se tice EU, mozda ona i nije najbolje resenje i mozda ce da se raspadne.. ali kada izbacimo emocije iz donosenja odluka onda cemo mocu u skladu sa svojim zivotnim interesima preorijentisemo i naci alternativu EU. Ali za sada u ovom trenutku ta alternativa ne postoji...

rajko

pre 11 godina

Mislim da je covek u pravu,greska koja je nacinjena gotovo pre 25 godina sada nam se obija o glavu,ne ulazak u saradnju sa Amerikom sada nas preskupo kosta.Zalosno je sto je u evropi preovladao nacisticki duh,koji ima jacu snagu nego Hitlerova Nemacka i koji ce ostvariti nedosanjan san nemaca da vladaju evropom.

mirror/mirror

pre 11 godina

ovde neki krive nas, srpski narod. Naravno, i mi smo gresni kao i svi drugi, ali mi ne gresimo na ostalima kao sto oni na nama. Sto kroz istoriju tako i dan danas. I mi, kao sto neki od vas pisu ovdje, imam mnogo gresaka, ali ih vidimo, priznajemo, imamo savest. Osetimo kad ucinimo nesto lose drugome. Da li na osnovu svih saznanja, neko moze da kaze da evropska politika ide tim smerom. Njima je malo toga sveto. Mrze nas sto nismo iste vere, a svi verujemo u istog Hrista, no da je ta zabluda mnogo vecih razmera, pokazuje i cinjenica da ne postuju ni svoju crkvu, Vatikan, koji nije priznao Kosovo, dok katolicke zemlje gotovo u celosti jesu. Valjda crkva ima vise morala od neke Merkelove ili slicnih, iako i Vatikan daleko da je od savrsenstva.

MILOJE C

pre 11 godina

Svi se prave pametni preko naših leđa. Neće biti priznanja Kosova, a karta za ulazak u EU biće beskompromisna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i volja naroda da već jednom započnemo normalan život.

Superman

pre 11 godina

@Srdjan Jovanovic

Cestitam. Lista je ujedno odgovor zasto je svet ovakav kakav jeste (Sekspir jedini tu nije kriv), svi do jednog totalitarni filozofi, Aristotel, Plato, a o Hegelu (glavnom krivcu za totalitarizam drzave), Marksu i Lenjinu da ne govorimo. Da je na toj listi umesto tih "velikana" recimo jedan Pericles, Hume, Burke, Popper, Hayek, Berlin, Jefferson, Locke i sl. svet bi bio daleko daleko slobodnije mesto i verovatno mesto bez 19. i 20. veka (kada su ti totalitarni rezimi koji su nastali na ledjima) tih velikana pobili vise ljudi nego svi bolesti i prirodne katastrofe u istoriji zajedno, i sve to u ime "naroda" u ime "resavanja" problema siromastva i sl.

Comski je vrhunski strucnjak u lingvistici, (verovatno najbolji u istoriji) i kao inteligentan i nacitan covek ume i moze da razume stvari koje vecina ne moze, ali da bi zaista bio intelektualna velicina koja se moze porediti sa recimo Poperom ili Hajekom (u smislu celokupne slike stvarnosti) morao bi da proucava stvari o kojima govori bez predrasuda i unapred zadatih parametara, a on to ne ume iz jednog razloga a taj razlog je to sto on spada u ljude koji kritikuju stvari tako da samo nisu nikada imali nikakvu odgovornost. Lako je biti pametan u akademskim krugovima, tesko je biti pametan u realnom svetu, gde kako god da odlucis nekome nece biti dobro (u mnogim slucajevima bas tebi koji je doneo odluku sa najboljom namerom).

wiener

pre 11 godina

(Vladimir Pula, 21. mart 2013 16:32)

meni je nevorovatno smesno kad neko einsteina lingvistike i najcitiranijeg intelektualca dvadesetog veka zove "deda" i jos kao, ajde deda odluci se. ne budi smesan, ni ti ni drugi koji ga ovde omalovazavaju. ono sto on govori je istina, a ako te zbunjuje to sto on tvrdi da evropljani mrze srbe, evo ja cu da ti objasnim. evropljani definitivno imaju svoje ideje ko je evropljanin. turke i muslimane u evropi niko ne zeli. sa rusima je malo bolje, ali ni oni nisu bas najevropskiji, a za srbe se misli da su oni previse kao rusi. to i jeste rasizam. mogu srbi da udju u evropu, ali samo ako im je drzava dovoljno slaba. eto, zato su se stavili na stranu onih koji su jednu jaku, ali neposlusnu drzavu rasparcali na banana republike.

chomsky govori bez dlake na jeziku za razliku od politicara koji lazu i svoj narod i druge.

Andjela

pre 11 godina

"Znate, Evropa je veoma rasistički nastrojena prema ideji da u Uniju uđu Srbi"

Iz svega sto ste izrekli gospodine Noam, mogu da zakljucim
da ste jedino vi rasisticki natrojeni, nista drugo.

medo brundo

pre 11 godina

Trenutno stanje EU je više nego očigledno,ali to ne znači da će uvek biti tako. Što znači da treba da nastavimo da se trudimo da dobijemo status kandidata,da ako se stanje popravi dok mi ne uđemo.

U stomaku mi nešto vari...

pre 11 godina

"Čomski dodaje da je Nemačka priznala nezavisnost Hrvatske bez ikakvog obzira prema međunarodnom pravu i bez ikakve brige za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

Naravno da je Jugoslovenska narodna armija priskočila u pomoć srpskoj manjini. Tako da je nemačka inicijativa predstavljala odlučujući korak koji je doneo taj ogromni sukob", navodi Čomski. "

Da bi opravdali svoje prljave ruke, tokom devedesetih godina vodio se protiv Srba najsramniji medijski rat u istoriji čovečabstva. Nismo prikazani samo kao zločinci nego, su i njviši zvaničnici pričali o Srbima kao najvećim pošastima ovog sveta. Servirane laži od Markala preko Račaka, su dokaz njihovih zlih namera jer su znali istinu. Kruna Zapadne bestidnosti je to da se Srbi prikažu kao genocidan narod.

sanja

pre 11 godina

Kapa dole za profesora Comskog. Vreme je da obican covek shvati kako funkcionise ovaj svet. Kada to shvatimo mi, obicni ljudi, tada ce doci vreme i drugacijih politicara. Ko zna, mozda se opet pocnu pomaljati drzavnici, umesto ovih politikanata.

cvetic21ogveka

pre 11 godina

Nije da nas ne žele, nego su ranije kovali opasne planove koje sada ne mogu, a moraju, zbog nepokolebljivosti i čvrstog stava Srbije, da se odreknu.

kentaur

pre 11 godina

@JOVANA. Mozda sam po tvojim standarima glup, ali sam zemlju napustio samo iz razloga sto nisam mogao da se bavim poslom kojim se sada bavim, pa makar ga radio i za dzabe. A nacin na koji razmisljas je samo odraz vecine u Srbiji, gde niko nece da radi za manje od 500e kao da su svi Bogom dani.Da nisi mozda clan parlamenta? A ako ti je do PARA, to mozes lepo i u Srbiji da odradis kao STARLETA, sve je pitanje izbora. Da ti dam MILION eura danas, ti bi sve spiskala i za mesec dana vec bi se zalila kako nemas nista. Nije duso sve u parama. Ne brini ti za mene, ja cu za kojih 10-20 godina namaci svoj milion, jer znam STA hocu i KAKO hocu. A to je isto ono sto zelim i MOJOJ SRBIJI- hrabrost, samopostovanje, upornost i doslednost, jer ovi "ovde" nisu u principu nista bolji od nas dole. Ono sto uradis danas ti kreira buducnost, zato prvo PROMENA u GLAVI pa onda i oko tebe.

e

pre 11 godina

"Male zemlje ulaskom u EU stavljaju sebi omču oko vrata,postaju kolonije velikih zemalja sa ogromnim dugovima koje je nemoguće vratiti,jer se uništava domaća privreda i guraju strani proizvodi."Potpuno fantasticna opservacija.Ajde da probamo da je primenimo na Srbiju danas,posto se,prvenstveno,na nju i odnosi:
1.Cija bismo tacno kolonija postali ulaskom u EU?U nasoj dragoj,ponosnoj domovini,vlasnici svih proizvodnih firmi koje ista rade,vec su stranci(Hemofarm- Nemci;Zastava-Italijani;Gorenje-naravno,Slovenci; cementare-cini mi se Francuzi;mlekare-Englezi i Belgijanci;pivare-ko vec ne;da ne pominjem trgovinske lance,bezbroj njih,od kojih je jedan jedini domaci-DIS.Nasa vlast trenutno rasprodaje poljoprivredno zemljiste Arapima.A jos nismo u EU.
2.Ulaskom u EU,prete nam,dakle,"ogromni dugovi koje je nemoguce vratiti";ja sam ekonomski ignorant,ali,dovoljno mi je da poslusam jedne vesti mesecno,pa da shvatim da nasa drzava danas,van EU,grca u dugovima koje nikad nece vratiti,i svaki dan se sve vise zaduzuje.Grcka takodje grca u dugovima,ali njih ce,osim Grka,da plate i drugi gradjani Evrope,samo zato sto je Grcka clan EU,ne zato sto ih ovi rasisti iz EU vole.
3."Unistava se domaca privreda i guraju strani proizvodi"-ovo je najbolje;da li kupujete domace dezodoranse,TV-e,automobile, mobilne telefone,belu tehniku...Pa,mi uvozimo beli luk iz Kine i pasulj iz Kazahstana!!!
Gdin Comski samo pokusava da nam otvori oci;bog zna zasto to radi.Mi,ovakvi,cak ni to ne zasluzujemo.

Mehur

pre 11 godina

@Andy
tacno tako. jer su to kvazi intelektualci koji misle da svet funkcionise po njihovim principima iz bajki. ipak i oni na kraju samo gledaju kako da zarade. a prodaju nam da formiraju svest. ista crkva

Bojan

pre 11 godina

Covek je samo reako istinu koja se nekima ne svidja ali to ne menja sustinu da je sve ovo tacno. Dok slusamo o samospaljivanju ljudi u Bugarskoj od nemastine, kakva mogu biti ocekivanja od EU?? Niti Evropi treba Bugarska i ostale balkanske zemlje niti ta EU uopste i pomislja da ikom udeljuje novac i povlastice.

Makedonac

pre 11 godina

Sto rece genijalni D.Kostovski u mak-filmu "Srekjna nova '49"-"Istok ne otpisa,Zapad ne ne' napisue.":)Ako neko ne razume-Istok nas je otpisao,Zapad nece da nas upise.

crazy processor

pre 11 godina

Oni prate svoje interese, interese moći. Nema osećajnosti, nema pravne odgovornosti.

Ovo je krucijalna stvar koja mora da se promeni u svesti politicara. Moraju poceti da jacaju sistem i drustvo, a ne da mole ili da pune svoje dzepove. Svi cemo mi proci, ali ce Srbija ostati i valjalo bi da ostavimo nesto vredno za sobom.

Sljaker

pre 11 godina

Pa ne zelimo 'bas' ni mi ovakvu evropu, ali je nuzno zlo. U stvari ja sam prilicno siguran da mi, na referendumu(kad do toga dodje, i ako dodje) necemo ni da prihvatimo pristupanje EU!

ecen101

pre 11 godina

koliko god tesko zvucalo, lakse cemo dovesti evropu u srbiju, nego srbiju u evropu. jer jedno od tih zavisi od nas, a jedno od drugih

Vladimir Pula

pre 11 godina

Ne znam odakle je ovaj izašao, ali govori ko da je ispao s mitinga SANUa iz 1989. kojem je neko na brzinu ispričao sta se zbivalo u medjuvremenu. Neke su onako opće istine i dosta očite stvari, a ostalo su mahom Bezvezne gluposti prevazidjenih ljudi koji žive u prošlosti.
A neke su i kontradiktorne- kaže nema sentimentalnosti u međunarodnim odnosima, samo interesi, a onda kaže da EU neće primiti Srbe jer ih praktički mrze. Odluci se deda, koje je točno ? To da Srbe neko mrzi to je misao koja vas truje i koja vam šteti vec desetljećima, ako ne i stoljećima .. Ljudi su kao prvo jedinke koje nemaju skupnu svijest (ta ideja da vas Nijemci mrze recimo), a kao drugo najveći broj ljudi ima pametnija posla i većih briga nego da se zamara Srbima, a kamoli jos da vas mrze.

Konic

pre 11 godina

Ma manite se vise Rusa, kakvi Rusi, kome su oni pomogli ne daj Boze. Gledajte kroz istoriju gde su ti Rusi. Treba se okrenuti ka Nemackoj i Zapadnoj Evropi a ne na Istok. A ja da zivim u EU ne bih hteo Srbe. Najgori smo narod, to je surova istina. Bahat i bezobrazan, nekad mi je stvarno zao sto sam Srbin kad pogledam predhodnih 20 godina. Glup i jadan. I treba nam tako

Piter

pre 11 godina

@Boske

Ne, nego zato sto previse ima takvih kao sto ste vi, koji misle da su bolji od onih koji su od njih bolji. Evropa nas dozivljava onako kako mi vidimo Rome - kao glupe, prljave, lenje i neslozne. Sto, nazalost, uglavnom i jesmo, kad uporedite prosecnog Srbina i prosecnog Nemca vidite sve navedene osobine... naravno, uz vasu opijenost nacionom i uverenje da u 21. veku vera za nekoga igra bilo kakvu ulogu, osim one koju ima u mentalitetu jednog naroda. Nije u pitanju EU ni Rusija ni SAD, vec potreba da shvatimo da u mnogo cemu ne valjamo i da moramo da se menjamo, da ucimo od drugih i napredujemo... tada ce nas sami pozvati u svoje drustvo.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

@NEMA VEZE & SUPERMAN: Ne znam otkud vam ideja da nas u EU i SAD smatraju nacionalistima?! Oni nas smatraju običnim "garaganima" draga gospodo. Izraz nacionalista koriste samo u pogrdnom smislu te reči, kada žele da nas dodatno satanizuju u cilju ostvarenja nekih svojih prljavih političkih ciljeva. Nacionalisti su draga gospodo Nemci, Švajcarci, Francuzi, Švedjani, Madjari i druge "velike" evropske nacije.Oni imaju države, imaju naciju, imaju istoriju koju poštuju i koju im ne pišu stranci. Sve ono što kod sebe smatraju pozitivnim i rodoljubljem kod nas Srba zovu šovinizmom i rasizmom. Ono što je prihvatljivo za njih nije i za nas Srbe. Principi koje sebi obezbedjuju nama oduzimaju?! Da smo nacionalisti, draga gospodo, ne bi se svaka svetska "šuša" igrala i sprdala sa nama. Nacionalista se školuje, vaspitava i podiže. Na njima počivaju države a ne na onima kojima je svejedno gde žive, ko su i šta su. Uspeli su da nam kao najveće vrednosti uvale svaku vrstu nemorala, demagogije i defetizma. Da smo nacionalisti, da imamo jaku nacionalnu državu, Evropa bi se otimala o nas a ne bi nas "davila" evo, već tridesetak godina i pokušavala da nas svede na gladno krdo. Kada bi se prosperitet merio anacionalnošću i ateizmom Srbija bi bila Švajcarska draga gospodo a ne ovo što je danas.

Petar

pre 11 godina

Jeste mrze nas i zele da nas uniste. A da se mi malo pogledamo u ogledalo? Sta smo mi uradili u zadnjih 30 godina da mi nas neko zeleo u svom drustvu? Jesmo li postigli bilo kakav napredak? Kako nam izgleda zemlja, putevi, zeleznica, u kakvom nam je stanju poljoprivreda? Koliko imamo obrazovanih i koliko cenimo obrazovanje? Jel nam Evropa baca djubre svuda pa nam gradovi izgledaju kao deponije? Koga dizemo u nebesa, kriminalce i dilere koji po toj Evropi sto nas mrzi rade sta? Uzori i postovani su krimosi i pevaljke. To su nam glavni izvozni artikli. I zasto bi nas bilo ko normalan zeleo u svom drustvu? Prvi susedi i najblizi su pobegli od nas glavom bez obzira, a sto bi nas zeleli napredniji i civilizovaniji. Ukoliko se ove stvari promene mozemo da razgovaramo. Za sada smo obican talog.

zagor

pre 11 godina

evo ovaj link http://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=242&cl=32 sam postavio iskljucivo zbog komentatora...voleo bih da chujem misljenja o ovom textu!

Glupi smo i to je to!

pre 11 godina

Boze, pa i Mara je moralaa ustane sa kamen studenca, a Maru pad udadose za sultana. Dakle, nista novo, samo pitanje koliko je ko mazohista.

Rocker

pre 11 godina

Ovaj text svi da kopiramo i da okacimo na vidna mesta i da se vise ne pitamo sta se to desava sa svetom. Ovo je jedna od boljih kroki analiza ekonomsko-politickog svetskog poretka.

Boske

pre 11 godina

Odlican je Comski, dugo da nisam pratio. Mislim da ima pravo, samo jos uvek niko nije rekao zasto nas ne vole, to je ono sto bih zeleo da cujem. On siguran sam zna, ali krije.
(djeturum, 21. mart 2013 12:57)

Ne vole nas jer smo egzotične, samovoljne vjere, koja još uvijek gura Julijanski kalendar i, kao i Ruska pravoslavna crkva, neoprostivo kulira Papu i tobožnji ekumenizam; jer smo, barem oni misle, vrlo bliski sa mrskim im, najmržim Rusima i slovimo kao ruska filijala na Balkanu; jer smo svoji, inatljivi, hronično nepokorni i vrlo nepodobni kao podanici; jer vrlo loše podnosimo okupaciju, porobljavanje i kolonizaciju svih vrsta; jer se suprostavljamo svakom osvajaču, bez obzira koliko on moćan bio; jer smo neke od njih u prošlosti tako opalili po neprosvijećenoj im lobanji, da im i danas zuji u ušima; jer smo toliko različiti od bližih, pa i daljih susjeda, s kojima kao podanicima u istoriji nikad nije bilo većih problema i koji su uvijek bezuslovno bili spremni životariti u podređenom položaju ili su iz nekih svojih razloga (uglavnom zločinačkih) čak i stremili njemu; jer smo hronično nesvrstani i čovjek jednostavno ne zna, gdje bi nas strpao; jer smo vrlo stara nacija, sa starom kulturom, jezikom i običajima, nesretne, ali svijetle istorije. Baš oni koji to nemaju, najviše nas i mrze!

Malo li je?

joe who saffet

pre 11 godina

(Pravila,21 mart 2013 15:06)
Nije tačno da Čomski priča ono što druga strana želi da čuje.Lično sam gledao njegovo uključenje na BHT-u kada je osporavao genocid u Srebrenici.Kada mu je neprofesionalna voditeljka sugerisala da će mu biti krivo zbog takvog stava kada sud u Hagu potvrdi takvu presudu i da je bolje da se složi sa njom,on je odgovorio da ne ulazi u kvalifikaciju zločina u Srebrenici,ali ako ga uporedi sa sa obimnijim zločinima u svijetu vlada pojedinih zemalja koje podržava SAD,a što nije okarakterisano kao genocid,po istim standardima nije ni Srebrenica.

trebalo bi

pre 11 godina

Comski je samo hteo da kaze da svet i EU ne sljivi ni za 5 para Srbiju, interesantni smo im samo kada imaju koristi od nas, sitan smo igrac na svedskoj sceni, izmedju ostalog i to je jedan od razloga razbijanja donekle mocne Jugoslavije da se uprvo desi ono sto se danas desava, da budemo sitni jadni i bedni i da bi evropljani imali jeftinu radnu snagu na dohvat ruke ako im zatreba. Na zalost mnogih ovde sto nikada nisu procitali ni jedan njegov tekst do sada a pametuju ovde, covek je velikim delom u pravu ako ne i potpuno.
Nasi politicari-ma koji god bili, vlast ili opozicija su na zalost produzene ruke zapadnih mocnika a to se vidi i po njihovim delima jer Srbija nije nista uradila samovoljno jer ne mozemo nista bez nadgledanja zapada.
Neki ljudi moraju ovde jos jako mnogo moraju bureka pojesti da bi shvatili ovog coveka jer ceo zivot citaju samo domacu stampu koja je mnje ili vise podredjena politici u ovoj drzavi. Kada bi bilo vise slobode govora i ppisanja, znalo bi se vise o tome..a do tada...kud koji mili moji...

Word up

pre 11 godina

Normalan iskren covek, ovako razmislja svaki posten covek i svestan je ovih cinjenica.
A vladaju nam oni koji to ne smeju da kazu, a medijski se eksponira druga prica, a lobotomija nad Srbima nikako da vam uspe.
Kapirate, mozete da se trudite i preko ovih dezurnih drugosrbijanaca, evrofanatika i autosovinista svaki dan da nas lobotomisete godinama nekim propagandnim pricama koje nazivate cinjenicama, ali ne hvata se u narodu to.

Oooj pameti

pre 11 godina

(Realnost.../ Ajde ne pisi gluposti. Kazes ponudili??? A ko to treba da plati.Znas koliko to kosta?? Odbrambeni sistem S-400 samo Rusija ima.Taj sistem nije za ovako mali prostor. Mi ne mozemo da platimo remont nasih MIG-ova.I nama ce Rusija ko "braci" sve to da pokloni. Sta sve covek moze da proocita. Sta to znaci ako Britanija hoce iz EU.Da li to znaci da mi ne traba u EU. Pobrkao si loncice rodjace.. Ne mozes da meris sirotinjsku Srbiju sa jednom od vodecih ekonomija sveta(G7+1) Koja sa svojim komnoveltom moze i bez EU

Srdjan Jovanovic

pre 11 godina

Noam Comski je jedan od deset najcitiranijih izvora na svijetu. Pored njega, na listi su Aristotel, Platon, Hegel, Marks, Lenjin, Ciceron, Sekspir, Frojd i Biblija. Niko ne mora da dijeli njegove stavove i misljenja, ali niko ne moze da dovodi u pitanje njegovu intelektualnu velicinu. To, uostalom, ne rade ni ljudi koji su mnogo obrazovaniji od nekih komentatora na ovom sajtu.

Pravila

pre 11 godina

Jasno je da Comski preteruje. On volji da prica ono sto drugi volje da cuju. Tako postaje popularan. Ni jednu rec nije govorio o posledicama alternative, koje su i sada katastrofalne. EU je podejednako otvorena prema svima koji postuju EU pravila. Nije nista rekao zasto specijalno ne bi EU zeljela srbe u svom krugu, kad su tu portugalci, grci, madjari, itd. Nije li i prema njima rasisticka ili su oni prihvatili to zbog jos gore alterenative. Tu lezi zec, Ti "najveci"intelektualac, Comski!

Tanja

pre 11 godina

Smesno mi je kad neko u političkom smislu govori o ljubavi i želji. U odnosima između država nema emocija, postoji samo interes. Mentolu je jasno da trenutno EU nema nikakav interes da nas primi u članstvo...mi nismo ekonomski snažna zemlja, naš narod nije disciplinovan, ne ume da se izbori sa svojim problemima, naginje mitomaniji, nije samokritičan, a nije ni borben ni istrajan kada se radi o njegovom sopstvnom interesu - zemlja nam je korumpirana, kriminalizovana, estradizovana u svakoj mogućoj sferi, kultura nam je na umoru, svi ekonomski pokazatelji su u minusu, zaduženi smo preko svake mere - pa čekajte malo ljudi, a ZAŠTO bi nas hteli? Stanje u našoj zemlji nije posledica, ili makar nije samo posledica delovanja stranih sila, da smo mi sami bili lukaviji, da smo birali ljude koji bi delovali u opštu nacionalnu a ne sitnosopstveničku korist, situacija bi verovatno bila drugačija, naš položaj bi bio drugačiji, a interes zemalja Evrope bio bi drugačiji. Cenim Čomskog, ali mi se ne sviđa što ovim izjavama podilazi već postojećem opštem verovanju da Srbi nizašta nisu krivi, nego eto zli stranci ih upropastili. Ako je tako onda smo kao narod - glupi i nesposobni. A u tom slučaju, tako nam i treba, i tako će nam biti, sve dok se ne opametimo.

Milos

pre 11 godina

@nenad

Privredu smo unistavali planski mi sami a ne eu, sami smo unistili sopstvene firme zarad finansiranja izgubljneih ratova po hrvatskoj, bosni i kosovu, i kasnije da bi ih domaci tajkuni kupovali za male pare i kasnije to prodavali kao gradjevninsko zemljiste (proveren recept), sto se tice vecih ovlascenja raski, vojvodini ... i svemu sto si naveo to je najbocinija regionalizacija koja bi trebala da se sprovede da bi svako ziveo od svog rada a ne ja iz sumadije da finansiram BG ili neko iz vojvodine da finasnsira novi pazar, nista cudno koliko kantona imas u CH ? samo smo krivi za sva nedaca koja su nas snasla ...

Mita

pre 11 godina

I sada treba svetska pravda da se isteruje,preko naših leđa.Što se ne bori za svoje ideje u Americi,nego preko nas...A ovde vazda,budala ima i previše,koji će srljati u sopstvenu propast,zbog ovakvih ideja...

patriot games

pre 11 godina

Svejedno moramo da sklopimo kakav-takav dogovor oko Kosova. Ja ne bih ponovo bombardovanje, niko ne trazi od nas da budemo naivni.

Bledi

pre 11 godina

"Naravno da je Jugoslovenska narodna armija priskočila u pomoć srpskoj manjini. Tako da je nemačka inicijativa predstavljala odlučujući korak koji je doneo taj ogromni sukob",Hahaha... Ta "Jugoslovenska" je prestala biti to, mnogo pre, moj gospodine. I ti vidis i citas to sto se tebi svidja. S´obzirom da si ti ubedjen da sve zlo sto postoji na svetu je krivica Amerike, onda nisam ni iznenadjen ovom tvojom "analizom" stanja na Balkanu.

Relja

pre 11 godina

Najveci zivi intelektualac? Malo ste preterali. Mozda jedan od vodecih antiglobalista. Njegove reci su uvek melem za nase ksenofobe. No, nije bas uvek u pravu.
(Relja, 21. mart 2013 12:40)

Pa, do jučer ste se keli u njega? Šta je sad 'open-minded' jurišniče?
(Humanoid, 21. mart 2013 13:14)

Pobrkali ste me sa nekim, vise ljudi se potpisuje kao ja. Sigurno nisam jurisnik. A ni Comski nije moj favorit.

sova1965

pre 11 godina

kome trebaju : velja, mrka, ivica, precednik, megatrend menadjeri ?
pametni srbi su vec u evropi, od kojih ce evropa da ima koristi ...

mi pevamo u pustinji

pre 11 godina

Mislim da je Noam Comski najpoznatiji zivi politicki analiticar.Ali evo meni problema.Moram da uradim ono za sta sam bio siguran da ni u ludilu ne bih:da kupim "Nedeljnik".Ovo definitivno vredi procitati.

Ksenos

pre 11 godina

Iako lingvista po opredelenju, zanesen politikom Čomski primenjuje u ovom članku pogrešne termine da bi okarakterisao odredjene pojmove, na primer "rasizam" koji nikako nije sinonim za "fobije".

Wiener

pre 11 godina

@(jovana

A ti lepo spakuj kofere i vrati se u Srbiju da radis takodje za crkavicu i da uzivas.Svake godine da ides na odmor i na zimovanje a ne da se tamo "patis".A sto nisi ostala?? Sto si otisla??

Draga Jovana ja sa jednim tehnickim fakultetom Beogradskog univerziteta vec 18 godina radim u jednoj zemlji EU. I ne radim za crkavicu.Odlicna plata. Svake godine idem na letovanje i zimovanje sa porodicom. Ceo vikend uzivam i nista mi ta EU ne smeta

Sta je istorija

pre 11 godina

@micara

A kom savezu bi mi trebalo da idemo ako ne ka EU.Da li mislis da Srbija moze sama.Pusti politicku demagogiju da ce Rusija,Kina , Indija, Brazil ,Arapi da nas izvuku iz bede.Najveci donatori i najveci investitori dolaze upravo iz EU. Da smo mi bogata zemlja kao na primer Norveska nikakva unija nam ne treba.Jedna Rusija koja polako staje na noge ima najveceg partnera bas u EU. Cinjenica da nas je zapad kao Jugoslaviju razbili na paramparcad. Mi smo vegetirali izmedju zapada i istoka jer je takva politika nekom odgovarala.Ali 1985 su nas sve pustili niz vodu.Evropski nacionalizam ivponasanje prema Srbiji potice jos od 1912 koji se 1918 produbio da bi posle WW2 bio u stanju mirovanja do pocetka devedesetih. U pravu je Comski kada je rec o nacionalizmu evropskih zemalja (ne svih)

Realnost

pre 11 godina

Alo ljudi, trebamo imati velikog brata koji će nas štititi, koji će imati interes. Ameriku nikad nećemo imati uz sebe, a ni EU. Rusi su nam ponudili 12 lovaca Migova najsavremenijih plus najjači odbrambeni sistem S-400? Ponudili su nam previše stvari, a ovde se o tome i ne govori. I onda očekujem da oni učine ne znam šta. Meni je dovoljno što mi Rusi nikad bombe nisu sipali na glavu. Šta to znači svi oko nas su u EU? Da li to znači da ako svi oko mene skaču s mosta u Savu, da i ja trebam isto da učinim. Pljujemo po Koštunici, i po svima onima čije su se reči i predviđanja od A do Š obistinila. EU ne treba jaka Srbija, već robovlasnička zemlja i narod, po istom principu kao što su Bugarska, Rumunija, ceo istočni blok itd. Da li je moguće da Britanci žele da istupe iz EU, da su svi sem Nemačke totalno propali, da se svakodnevno potestvuje širom zemalja EU i da mi uprkos činjenici da EU uništava samu sebe, želimo da uđemo tamo pošto poto? Da li je moguće da ne vidimo da nas EU ne želi? Uslovi koji su postavljeni Srbiji nisu postavljeni nikada ni jednoj zemlji članici. Bio sam u gotovo svim prestonicama Zapadne, Južne i Istočne Evrope. Srbija nije idealna zemlja, ali moramo shvatiti da samo sopstvenim radom možemo učiniti da krenemo napred. Svako od nas mora raditi ne samo za sopstveno dobro, već za opšte dobro. Ako budemo čekali da EU radi za naše dobro, verujte mi nećemo to dočekati. EU radi za svoje dobro tj u korist 3-4 članice maksimum. Ostali ih ne zanimaju.

trix

pre 11 godina

braco intelktualci, sta ste to vi procitali od comskog, osim ovih nekoliko recenica prenetih iz nekog intervjua, pa da znate da je bas on, a ne neko drugi, "najveci intelektualac danasnjice"? koje ste to druge "velike intelektualce" vi to citali da biste mogli da napravite bilo kakva, makar nesuvisla, poredjenja? to sto comski ima stav prema evropi i americi koji je na prvi i povrsan pogled slican vasem, naravno da ne znaci da ste u istoj politickoj ili etickoj ravni s njim. uzgred, kim jong un, ahmedinedzad i lukasenko imaju daleko kriticniji stav prema americi i evropi od comskog. da li su i oni za vas veliki intelektualci?

Stevan

pre 11 godina

Nadam se da nasa vlast zna da cita. Evropa nam nudi sarenu laz a za uzvrat trazi 15% teritorije, ogromno bogatstvo I porobljavanje vise od 100 000 nasih gradjana. OK, oteli su veci deo, pisi propalo, ali to ne znaci da mi trebamo da damo I ono sto ne moramo.

patriot

pre 11 godina

Sledeće je da priznamo Zaječar sa okolniom,jer su tamo vlasima prava ugrožena.-samo da se(utvrde nalazište bakra),pa onda kreće akcija "milosrdni vlas",(ovo je samo moj cinizam,nemam ništa protiv Vlasa).Džabe što je Noam Čomski,najvažniji politički mislilac,kad su ovde komentatori mnogo pametni od njega,možda on govori što većina hoće da čuje?,a možda smo mi nebeski narod,koji ne želi da čuje pametnije od sebe.-koće ga znati!?

jäger aus frankfurt

pre 11 godina

svasta, pa upravo te "desne" partije iz austrije i nemacke nas podrzavaju. kad bi te stranke bile na vlasti nama bi sigurno bilo dozvoljeno da sredimo situaciju u regionu kako nama odgovara pa i na nacin koji nama odgovara i jos bi imali vojno-politicku i ekonomsku pomoc. nas zezaju upravo te "demokratske" opcije a ne nacionalne.

YUnoša

pre 11 godina

Samo u Ameriki cvetaju...bulke.

Baci kosku da se psi zavade.
Kroz celu krizu nam sole pamet. A sa kim cemo biti dobri ako ne sa komsijama?

Svako svoj interes brani i stiti, ali ne treba ici s potajnom namerom protivu drugoga.

nenad

pre 11 godina

Sustina je da ovde ljudi zele u eu po svaku cenu jer su nam planski unistavali privredu i u isto vreme pricali bajke o eu, kako kad udjemo svima ce da svane, prosecna plata tri puta veca, nezaposlenost tri puta manja, izgradjena infrastruktura, sve institucije funkcionisu, eldorado jedan. A naivni nisu svesni da i dalje kod nas dolaze rumuni i bugari da rade, pa gde je njima taj eu standard. Na kraju cemo priznati kosovo, dati veca ovlascenja raskoj oblasti, vojvodini, albancima na jugu, rasprodati kvalitetnu zemlju strancima, a eu onakva kakva je danas nece ni postojati i pitanje u sta cemo i da li cemo uci. Jos bih postavio pitanje danasnjim sugradjanima starim 40+ godina, kako ce penziju primati, jedna od najstarijih smo nacija, ako udjemo u eu sva vredna poljoprivredna zemlja ce biti prodata strancima, komunalije ce porasti, a svi mladi ce otici iz zemlje jer niko nece hteti da radi za puko prezivljavanje, docicemo na to da ce na jednog zaposlenog doci dva penzionera, a od tih zaposlenih pola ce raditi u drzavnim sluzbama, sva prirodna bogatstva ce pokupovati stranci, od kog novca ce penzije i plate drzavnih sluzbenika biti isplacivane, mozda konstantnim zajmovima, za koje ce nam uzeti ono sto im necemo odmah dati kao npr vodovode i izvore pijace vode.

neutralan

pre 11 godina

Doticni intelektualac me i nije bas odusevio... Lako je reci nekome sta ne treba da radi... Logicno je da s obzirom da u EU nije sve bajno ne treba zuriti tamo, ali Srbija nema alternativu, tj. alternativa je samoizolacija i vladavina korupcije i nepravde.

Hajduk

pre 11 godina

,,Ajde ubedi ti Vucica u tu pricu,,

I Vucic i svi vasi poloticary znaju to, ali moraju ispred naroda da imaju nesto da pokazuju, posto Kosovo je i onako izgubljeno.
Srbija u Evropi ili van Evrope ne moze ikada da vrati Kosovo natrag.

Superman

pre 11 godina

@Monumentology

Bas zato je mesto Srbije u EU, jer je i Srbija isto rasisticko drustvo (sa velikom dozon nacionalizma). Britanci zato i zele iz EU, jer iako i ovde u UK ima rasisa i nacionalista, drustvo je odavno ostavio iza sebe te stvari, isto vazi i za skandinavske zemlje. EU ce verovatno isto to uspeti da ostavi iza sebe tamo negde za jedno 100 godina... a Srbija i jos neke druge clanice EU mozda jos kasnije...

Inace treba dodati i to da glavni problem EU nije to sto je rasizam i nacionalizam prisutan, nego to sto veliki deo EU nema tradiciju (u pozitivnom smislu), Britanci i Skandinavci to imaju i zato su uvek daleko realniji i ne upadaju u zamke kao recimo Nemci koji su izgubili tradiciju odavno (zato su i imali Hitlera) i sa takvom crnom tackom u istoriji (ma koliko prihvatio i priznao svoju krivicu) tradicija nema nikakve sanse da ponovo zazivi. Francuzi imaju isti taj problem (giljotina i Napoleoni su ubili svu tradiciju), ako nekoga zanima tematika neka procita sta je Edmund Burke rekao o tome.

Da dodam jos i to da ako neko zaista zeli da razume trenutne heterogene odnose u svetu (razlike i slicnosti izmedju rasa, nacija, kultura itd.) mora da cita malo Claesa G. Ryn-a jer niko na ovoj planeti ne razume tu tematiko toliko kao on. Comski zna neke stvari ali nedovoljno da bi dao korektnu sliku i u mnogim stvarima zapravo gresi jer iako je uspeo da identifikuje posledice, ne ume korektno da identifikuje uzroke. Ryn sa druge strane potpuno vlada tematikom.

Viktor

pre 11 godina

@Gde samo vadite ovakve likove?!
(Petar, 21. mart 2013 13:15)

Comskog nazvati "likom" moze samo neko ko je strasno neobrazovan, a ujedno i bezobrazan i ko tu svoju neukost smatra vrlinom.

Shimie Pooh

pre 11 godina

Ko ima bar 7 ispravnih mozdanih celija skapirao je ovo odavno. A mozda i bas zato sto je toliko ocigledno, tesko nam je da prihvatimo surovu realnost.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

@ NO NAME:"Čomski je dokaz da na zapadu postoji sloboda govora"?!
Čomski je izuzetak koji potvrdjuje pravilo da na zapadu nema slobode govora u koju se oni toliko zaklinju. Doduše, formalno, ta sloboda postoji ali se maksimalno zoupotrebljava, poput svega što je zloupotrebljeno od strane SAD i njene ratne i invazionističke politike. Ako smatrate da grešim, navedite jedan princip koga se Amerikanci pridržavaju osim, ako nije u korist "svetih američkih interesa"? Ostavite se demagogije američka demokratija je već davno prigrlila fašističke odore i, maršira li maršira....a "velike" nacije im aplaudiraju kao kada su nemačke fašističke trupe ušle u Zagreb.

jadranin

pre 11 godina

hoće li se ovi naši rukovodioci dozvati pameti i shvatiti šta ovaj čovek govori.Čovek koji realno razmišlja i koji nikada nije bio protiv Srba.

Analitičar

pre 11 godina

EU ili tamnica naroda je danas 4 rajh.To je ideja reinkaranacije vrednosti iz II svetskog rata koju čine nemački (neo)nacionalisti sa svojim istorijskim poguznim muvama (Hrvatima,Rumunima).Svi narodi Evrope su svesni svoj podređenog položaja u današnjoj EU.Iz zbog toga se raspada pratite kreće se sa Eurom pa onda........

Sunđer Bob je - SIR!

pre 11 godina

@KENTAUR - "Ja boravim preko 10 godina u jednoj od najbogatijih zemalja EU, bavim se intelektualnim i kreativnim poslom, radim preko 80 sati nedeljno za crkavicu" - sta vredi sto si intelektualac i kreativac kad si i glup - pa radiz za dzabe...
(jovana, 21. mart 2013 14:16)

Ma da li nam se to javila mlada studentkinja, koja već godinama pakuje kofere (i demonstrativno se oprašta) da zbriše iz zemlje? Kapiram, da ti znaš kako zraditi veću kintu? Ma da, znam i ja, stara je to ideja...najstarija, kažu.

ja

pre 11 godina

Gde samo vadite ovakve likove?!
(Petar, 21. mart 2013 13:15)
Postovani gospodine Petre,procitajte neku kjnigu koju je napisao gospodin Comski i onda postavljajte glepa pitanja.

sanja

pre 11 godina

Gotovo sam sigurna da vecina ovde koji komentarisu intervju nije cula za Comskog.Nista od Comskog nisu procitali u zivotu.Ne moze i Kurir i Comski. Ne ide. Taj isti Comski je pocetkom bombardovanja Srbije u TIMES-u dao poveci intervju gde pored ostalog i osudjuje NATO bombardovanje.Takodje ovo sto danas prica je i u njegovoj knjizi "Chomsky" izdate 2008 godine.Kriticar Americke politike,i globalizma narocito posle Vijetnamskog rata.Lingvista. Uz to i strani dopisni clan SANU

panta rei

pre 11 godina

@Bezimena,
do sada sam te ponekad branila, malo zato sto mi se dopadalo kako se koprcas kada te prozivaju, a malo i zbog zenske solidarosti, ali sada si zaista preterala.

Znas li ti, uopste, ko je NOAM COMSKI?

On je lingvista (smatra na primer, da svi jezici imaju u osnovi jednaku gramatiku - zar nije neobicno ? sta mislis koliko jezika mora da zna, da bi tako nesto tvrdio?) i sasvim izvesno je NAJVECI ZIVI INTELEKTUALAC NA PLANETI. To ipak, ne znaci da moras sa njim da delis misljenje, ali da ga nazoves piromanom ili nekim ko cuti (taj nikad nije cutao) to je stvarno previse.

Pitanje za ostale: Zasto intervju SADA i sta nam VALJA CINITI?
Mozda referendum?

djoka

pre 11 godina

Kada Čomski iznosi stavove on to čini sa antiglobalističkih i anti-imperijalističkih pozicija, a ne sa nacionalističkih pozicija koje se u našim sredinama preterano neguju. I tačno je, neće nam biti bolje ni da uđemo u EU, niti u bilo koji drugi savez, jer to naši političari niti žele niti znaju kako da iskoriste. Od nas će se tražiti ono što drugima odgovara, što je opet legitimno, a mi ništa nećemo uraditi za nas. I da bude jasno - ne zbog drugih, ne zbog nas samih! S druge strane, nismo mi ni Turska, koja ima tržište od 70 000 miliona i pozicije u islamskim zemljama pa da imamo potencijala. Dakle, rupa smo, slepo crevo!!!

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@Gde samo vadite ovakve likove?!
(Petar, 21. mart 2013 13:15)

"ovakve likove"????
Pa nije ti ovo Jelko Kacin, ili Milo Djukanovic. Dojucerasnji crveno-armejci, danasnji veliki evropejci i demokrate. Ovaj covjek je intelektualna velicina vec duzi niz godina, a ti, internet ratnik se nasao da ga prozivas da je "lik".

Ryber Palunko

pre 11 godina

Cuj, "najveci svetski intelektualac." Njega je Misel Fuko dobrano razbio jos sedamdesetih u TV duelu.
(Dusan, 21. mart 2013 14:01)

Opasan kandidat za "2013 The Greatest Shit" lovor!

jovana

pre 11 godina

@KENTAUR - "Ja boravim preko 10 godina u jednoj od najbogatijih zemalja EU, bavim se intelektualnim i kreativnim poslom, radim preko 80 sati nedeljno za crkavicu" - sta vredi sto si intelektualac i kreativac kad si i glup - pa radiz za dzabe...

perasombor

pre 11 godina

Zasto imam osecaj da Wall Street i London City namesta Srbe na volej Evropljanima... E sad treba se takodje raspitati ko stoji iza Wall Streeta i Londonskog City-ja... Sve u svemu stara borba. Samo da ovog puta nekako iskuliramo u njihovim finansijskim ratovima...

Забринута

pre 11 godina

Зашто је Б92 променио почетни наслов "Чомски: Европа не жели Србе"? Био је прецизнији и убојитији.

Milan

pre 11 godina

@Gde samo vadite ovakve likove?!

To mozes samo reci ako imas ili 15 godina, ili po ceo dan slusas grand show i slicno a od obrazovanja jedva imas slovo "o"...

Noam Comski je jedan od trenutno inteligentnijih ljudi na planeti koji zadire u srz i razotkriva mnogo toga sto vecina populacije (98%) ne vidi niti je svesno toga.

Komentar si usmerio samom sebi, da, i ja se iskreno pitam, gde pronalazimo "likove" kao sto si ti???

drta

pre 11 godina

A jel moze prvo sargarepa? Recimo udjemo sledece godine u EU, u Shengenski prostor, uvedemo evro, pustimo investicije najmanje od 30 mlrd €, e i onda priznamo kosovo?

nista nema dzabe

pre 11 godina

@Daka

U pitanju je najgora vrsta droge u danasnjem svetu : novac! Da li neko ima iluzije, da ova nasa politikantska trojka sve ovo radi zbog lepih ociju, ili ...?

Talk is cheap

pre 11 godina

Analiza se ne zasniva na cinjenicama. Ne pominje da su Srbi pod Milosevicem zloupotrebili JNA silu da ruse gradove, ubijaju po Hrvatskoj, unistavaju Bosnu. Tim cinom agresije Srbi su ponistili nas jugoslovenski antifasizam, ubili duh Jugoslavije zasnovan na ideji da smo zajedno jaci, bolji, nepobedivi i upropastili 40 godina razvoja. Comski implicira da samo Amerika ima geostrategiju, boze sacuvaj da bi neko drugi geostrateski organizovao zlocine i sirio mrznju. Amerika je ovde htela da napravi mafijasko-teroristicku drzavu umesto YU.

Zoran

pre 11 godina

Molom vas, dragi blogeri, izuzetno me interesuje Vase misljenje: kako bi se proveo prosecni srpski intelektualac ukoliko bi nekom prigodom izgovorio bar neku od recenica koje su ispod navedene ?!

Čomski navodi da svetom upravlja sila, ne zakon, niti sentimentalnost.

"Činjenica da su Srbi bili toliko hrabri i toliko delotvorni u borbi protiv nacista nema apsolutno nikakav značaj za Britaniju i Ameriku posle rata. Oni prate svoje interese, interese moći. Nema osećajnosti, nema pravne odgovornosti. Tako funkcioniše svet"

Čomski dodaje da je Nemačka priznala nezavisnost Hrvatske bez ikakvog obzira prema međunarodnom pravu i bez ikakve brige za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

"Naravno da je Jugoslovenska narodna armija priskočila u pomoć srpskoj manjini. Tako da je nemačka inicijativa predstavljala odlučujući korak koji je doneo taj ogromni sukob"

On upozorava da je Evropa suštinski rasističko društvo, koje ne trpi različitost.

Johnzy

pre 11 godina

Ma ne volimo ni mi nas baš nešto specijalno. I ne bi bio problem da smo mi normalan narod, pa da se bunimo za svaku sitnicu i organizujemo proteste, i tako uljudimo političare. Ovde je korupcija skoro pa privredna grana, još malo pa ćemo početi da se podmićujemo i u porodici. Da ne pričam o opštoj kulturi, sudstvu, zdravstvu, školstvu... Iha, ne bi ni stalo ovde. Jedino nas, za sada, Evropa tera da sredimo sve ovo, sami ne bismo za sto godina. Zato jedino i idemo tamo. Ako se ikada uljudimo, ćemo moći kako hoćemo.

Humanoid

pre 11 godina

Najveci zivi intelektualac? Malo ste preterali. Mozda jedan od vodecih antiglobalista. Njegove reci su uvek melem za nase ksenofobe. No, nije bas uvek u pravu.
(Relja, 21. mart 2013 12:40)

Pa, do jučer ste se keli u njega? Šta je sad 'open-minded' jurišniče?

Siniša

pre 11 godina

"Postoji taj šablon, da će Zapad podržavati vlast, kakva god da je, dok god ona ispunjava njihove zamisli''.
Ne mogu da verujem da su Toma i Aca poslušnici zapada, da rade kako im se kaže...a ja sam sve mislio da ih zapad podržava zbog toga što rade u našem interesu...kad ono šipak.
Sve je tačno što je rekao gospodin Čomski, ali i mi to sve znamo, a zaključak je : Zapadu je više stalo do nezavisnog Kosova nego da Srbija postane član EU. Male zemlje ulaskom u EU stavljaju sebi omču oko vrata, postaju kolonije velikih zemalja sa ogromnim dugovima koje je nemoguće vratiti, jer se uništava domaća privreda i guraju strani proizvodi.

dzoki

pre 11 godina

Konacno da neko kaze ono sto sam uvek ovde pisao i sto je cesto cenzurisano. Ne postoji pravda,ljudska prava,pravila ratovanja,i slicno. Postoji samo sila i interesi i tako funkcionise ceo svet.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Mislim da istinu koju nam je izrekao gospodin Čomski znamo svi.Evropa nas ne želi,bez obzira što smo stari evropski narod i država i što smo za slobodu Evrope,dali ogromne žrtve,koje nije dala nijedna druga nacija,proporcionalno broju stanovnika.Možda je baš to problem?! Fašistička prošlost ne da nije bila smetnja,nekim državama,već im se uzimala kao "minuli rad".Da pomenemo samo Baltičke državice,Madjarsku, Rumuniju,Bugarsku a sada i Hrvatsku.Mada će na ovu činjenicu mnogi reći;"opet teorije zavera".Znajući to,mogli smo da se pripremimo i iskoristimo svoj položaj i, od te ujedinjene Evrope naplatimo taj položaj.Mogli smo da izgradimo puteve,mogli smo da ojačamo svoju ekonomiju koja bi,ako ništa drugo bila bazirana na poljoprivredi,da ojačamo državu i državne institucije,da organizujemo vojsku,malu ali efikasnu i opremljenu najsavremenijim oružjem,mogli smo da gledamo sebe i svoj put a ne da "tabanamo" evropskim ćorsokacima i lavirintima koje nam smišljaju.Znajući da Srbiju ne mogu da zaobidju,SAD i EU su "majstorski" ruinirali i sveli njenu državnost na nulu radeci na tom planu već tridesetak godina."Umetnički" nam zatežu omču oko vrata, permanentno govoreći da to rade za naše dobro?!Prethodno su nas ekonomski i moralno uništili,maksimalno nas pauperizovavši, kako bi lakše mogli sa nama da manipulišu, ad nas kupuju i prodaju rog za sveću. Neki nisu shvatili ni posle 30 godina.Oni još uvek ratuju sa Slobom i Šešeljom.Možda neće poverovati ni Čomskom?!

boris67

pre 11 godina

drug Naom, moza ne vidi najbolje situaciju u eu, pa su tu eu-junaci da ga poduce. i jos je piromam. boze kakvog sveta ima
ko ne veruje u ovu pricu, ima kartu evrope(kako ce izgledati)iz 71god, a po zamisli dobrotvora iz usa. na toj karti je nis albanski. ta politika nije od juce. 18. skadar. cela evropa je dosla da ga uzme crnoj cori i da ga da albaniji. zasto? 41. formira se "skender beg" ss divizija, od albanaca, da slze tadasnjoj evropi. 99. cela eu, sa usa, brani prognane albance, kojih u tom trenutku ima 0. zverski bombarduju Srbiju, i stvaraju problem koji lako necemo resiti. toliko o tome da je za sve krv preds Milosevic.
samo covek suzenih vidika jos moze verovati u eu, i bolji zivot tamo. pitaj te bugare i rumune, koji svercuju opet, kako im je u eu.
tako, eu-junaci, jos jednom procitajte text, pogledaj te malo istoriju, bar zadnjih 200god.

геџа 036

pre 11 godina

И ми срби баш не волимо ту еу...........ај да се растанемо коначно за свагда и да ЕУ видимо леђа

Licanin

pre 11 godina

Javio se piroman, dugo je i ćutao.

Još samo kada bi nam objasnio kakve veze s nama ima navodni "rasizam" EU!?
(bezimena, 21. mart 2013 12:46)

O svasta, po cemu je Comski piroman? I nije dugo cutao, mozda ga nisi zapazila sa ogranicenim pogledom na desavanja kroz prosli cetvrtvek.

Pojma izgleda imas toliko koliko i svog imena.

koja

pre 11 godina

@bezimena

Pa, dušo draga, rasizam u američkoj terminologiji se ne odnosi samo na boju kože, već obuhvata i druge karakteristike, obično i ono što se inače zove šovinizmom. Evropljanima smo mi u proteklih dvadesetak godina pretstavljani kao bezumni divljaci koji kolju sve što je od njih različito. Na to je, mislim, "piroman" mislio. I kako te nije sramota da čoveka koji se poslednjih decenija bori protiv fašizma na globalnom nivou, nazivaš piromanom?

Zadojeni neoliberal.

pre 11 godina

Ma nije moguce, nasa Dogma kaze da su Srbi krivi za sva zla na ovom svetu i da je P. Lukovic najveci intelektualac u njoj. Zasto da razmisljam svojom glavom kada Dogma postoji i iznosi svoje stavove umesto mene.

Noam Comski

pre 11 godina

Noam Comskki je pravi kriticni mislilac, intelektualac koji govori ono sto misli... sve sto je rekao je brutalno tacno...Svaki dodatak na njegove reci bi bio nepotreban i nepristojan...Strasno cenim ljude kojima oci sluze za gledanje a mozak za razmisljanje...a i hrabre...Covek koji je kritikovao i rat u Vijetnamu svojevremeno...jedan od najvecih zivih mislilaca sveta i poznati americki disident....Ostro je kritikovao bombardovanje Jugoslavije jer je suprotno medjunarodnom pravu...i rekao je da je humanitarna tragedija na Kosovu pocela tek posle bombardovanja...

dado

pre 11 godina

"Oni ne žele različitost, oni žele homogena društva", kaže Čomski"------i spominje najveceg kreatora "homogenog" drustva na Balkanu, naime Cosica.
Je li Noam upoznat sa projektom Velika Srbija ciji je Cosic jedan od idejnih tvoraca?

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@Javio se piroman, dugo je i ćutao.

Još samo kada bi nam objasnio kakve veze s nama ima navodni "rasizam" EU!?
(bezimena, 21. mart 2013 12:46)

Zovite vatrogasce Klintona, Obamu, Olbrajtovu, Blera, Kusnera, Kacina i ostale! Brzo! Pozar se siri!

Alek

pre 11 godina

Cak je Comski shvatio za Kosovo! Sta ce sad Kostunica da kaze?
(Milutin, 21. mart 2013 12:46)

Jeste, ali ti Milutine nisi nista shvatio jer si procitao samo naslov. Comski u stvari kaze ono sto nam Kostunica sve vreme govori poslednjih 10-tak godina.

Ryber Palunko

pre 11 godina

Bolje bi mu bilo da je ćutao, jer sad, kad ga opletu domaće perjanice 'multikulturalnosti' i svega što uz to ide, neće znati gdje se nalazi! Kapiram da mu je u 'e-novinama' već izašla montaža s kokardom, redenicima i kamom u zubima.

Darko

pre 11 godina

Bravo.

Hajde sada da vidimo ove nase NVO sta ce da kazu ovakvom intelektulacu.

Covek je sve rekao. I ko je stajao iza raspada i sta oni misle o nama.

Jedino bih dodao da je jedini razlog zasto nas ne zele u EU, strah. Srbi su dokazali da su najludji i najjaci ratnicki narod u Evropi a i sire. Kada se slozimo pod nekim pokretom ili idejom u stanju smo da zgazimo celu Evropu.

Oni nikada nece zaboraviti sta smo uradili Nemcima i u I i u II svetskom ratu kao i to da smo veoma brzo dosli do Trsta i mogli da odemo i dalje i zauzmemo mnogo vise nego sto smo zauzeli. Jedino sto nas je sprecilo bio je TITO i njegov dogovor sa velikim silama koje su se bile preplasile kada smo krenuli prema Evropi.

Drugo. Mi smo jedini narod koji je ipak, i bez obzira na svo nametanje lazne hriscanske vere, koja, svi znamo odakle potice i koja joj je pozadina nastanka i svrha, uspeo da zadrzi duhovni identit Starih Slovena a uskoro ce se to jos vise izraziti i doci do obnavljanja i nase prave vere i tradicije kroz razne pokrete i dogadjaje.

Nama EU uopste nije potrebna jer je truli birokratski sistem u kome o nama odlucuju u centralnom EU parlamentu izlapetisi koji nemaju blage veze o nasem identitetu, istoriji, zakonima, narodu ... a pri tome su ogrezli u lopovluk poput Berluskonija, Merkelove i ostalih spodoba i polusveta - ljustura bez emocija.

Takvi mi nikada nece odlucivati ni o meni, ni o mojoj porodici a nece ni o Srbiji pa makar nasa vlast usla milion puta u EU.

crv

pre 11 godina

Svaka cast.

Usput dobismo posredno i gomilu odgovora na pitanja koja se ticu unutrasnje politicnke scene.
Zasto su oni koji unistavaju zemlju dobri.
Zasto je sada Dacic prihvatljiv, cak i najbolji.
Zasto je Kostunica najvece zivo zlo nase i svetske politike.
Kako mogu u vladu SNS i URS
Zasto je Ceda nedodirljiv
.......

Jedino mi ostaje nedoumica, sta to nama sve treba i zbog cega tako srljamo?????

Siniša

pre 11 godina

"Postoji taj šablon, da će Zapad podržavati vlast, kakva god da je, dok god ona ispunjava njihove zamisli''.
Ne mogu da verujem da su Toma i Aca poslušnici zapada, da rade kako im se kaže...a ja sam sve mislio da ih zapad podržava zbog toga što rade u našem interesu...kad ono šipak.
Sve je tačno što je rekao gospodin Čomski, ali i mi to sve znamo, a zaključak je : Zapadu je više stalo do nezavisnog Kosova nego da Srbija postane član EU. Male zemlje ulaskom u EU stavljaju sebi omču oko vrata, postaju kolonije velikih zemalja sa ogromnim dugovima koje je nemoguće vratiti, jer se uništava domaća privreda i guraju strani proizvodi.

IQ=0

pre 11 godina

Господине Чомски, Ваше мишљење можда дели само заостла Србија и Намбија!
(Шапић, 21. mart 2013 12:57)

...Dok napredna od trcanja(zujanja ko muva bez glave oko WC) prema EUtiopiji ... ostade nepismena

Nikola

pre 11 godina

I onda ti budi budala i radi sve suprotno. Kada vec svi to znamo onda probaj da izvuces najvise sto mozes iz te situacije. Kada se dese geopoliticke promene ti okreni curak (ili noz u ledja, zavisi od gledista) pa opet niz vodu.

Pametni rade tako, budale pisaju uz vetar pa se zale sto su mokri.

Joca Komentator

pre 11 godina

Nekada je Gospodin Comski vise govorio istinite stvari ali sada sve nagadja. Sada on govori nasumice i sve je pogresno jer mu je energiju odnelo vreme. On je sada ostareo i samo lupa gluposti.

Draganče

pre 11 godina

Pa, sa malo čuke u glavi može se doći do mnogih interesantnih zaključaka, naročito onih koji su živeli pre i preživeli raspad Yu. Sve me strah da smo sami to hteli! Ali, da treba, treba dobro razmisliti kuda dalje!

Fantom Slobode

pre 11 godina

Veoma zanimljiv tekst sa kojim se gotovo 100% slazem. Pokusavajuci da argumentujem parelalu izmedju npr. NATO pakta i komunizma koji je njima oduvek nekako trn u oku nailazim na cinjenice da tu nema razlika. Navescu samo primer osnovne odlike komunizma, a to je jednoumlje koje je ujedno i glavna crta kod clanica NATO pakta. Kada se pogleda sta je cilj globalizacije sveta od strane Rokfelera i njima slicnih to je pravljenje zone A ( juzna i severana amerika) , zone B(Evropa) i zone C. (Azija i Afrika) i kasnije sjedinjavanje tih zona u jednu celinu i upravljanje iz jednog centra . Nemojte se zacuditi ako za par godina deci pri rodjenju budu ugradjivani cipovi u glavu da se tim istim cipom moze u potpunosti kontrolisati ljudska populacija i selekcijom " nepodobne " eliminisati. To govori da nece biti klasicnih ratova nego ratovi upravljanje mozgovima ljudi.Temu ulasaka Srbije u EU sam namerno izbegavao da komentarisem, ali iz datih razmisljanja moje malenkosti shvaticete da bih ipak rekao NE EU.
p.s.nisam clan ni jedne stranke niti bilo koje organizacije jednostavno zelim da mislim svojim mozgom , a ne da mi drugi serviraju sta da mislim.

micara

pre 11 godina

Они причају о владавини права,а лепо човек каже да светом влада гола сила!Мени је то одавно јасно па зато позивам оне који још имају неку наду у праведност тог света да коначно отворе очи и отрезне се од илузорног сна звани ЕУ !ПОГЛЕДАЈТЕ ДОКЛЕ НАС ЈЕ ДОВЕЛА ПОЛИТИКА ПРИБЛИЖАВАЊА ТОМ ПРОКЛЕТОМ ПРОЈЕКТУ ЗВАНОМ ЕВРОПСКА УНИЈА!

Marko

pre 11 godina

Covek je u pravu.
Po pitanju Kosova narod srbije ima pravo da se na referndumu izjasni isto kao sto su imali Kiprani u vezi sa turskom republikom severni kipar.

Svazilendu Mlad Majore

pre 11 godina

Господине Чомски, Ваше мишљење можда дели само заостла Србија и Намбија!
(Шапић, 21. mart 2013 12:57)

Po tom kako se odnosiš prema Namibiji, ono o 'rasizmu' je očigledno pun pogodak. Druga se Srbija do jučer klela u njega, a sad, bacite pogled na komentare. Kako ste vi banalni ljudi. Fašizam vam iz ušiju curi.

kentaur

pre 11 godina

@bezimena i ostali koji samo cekaju da udju u EU pa ce zivot da im procveta. Ja boravim preko 10 godina u jednoj od najbogatijih zemalja EU, bavim se intelektualnim i kreativnim poslom, radim preko 80 sati nedeljno za crkavicu, nisam bio na odmoru 6 godina. Zapitajte se koliko vas je spremno na zivotni ritam trulog kapitalizma? Da se odrekne svojih prvomajskih praznika, spajanja katolickog i pravoslavnog Bozica, kafica za vreme radnog vremena i redovnih odmora? Ovde se grca u dugovima, steze se kais, umetnost, kultura, obrazovanje, sport, sve se "krese" jer nema drzavnih para; banke se vestacki nacionalizuju, drzava, tj gradjani, preuzimaju njene dugove; ogroman je priliv Spanaca, Italijana i Grka koji nemaju leba da jedu; Nacionalisti i desnica jacaju rapidno, ljudi se dele na "starosedeoce' i "dojose", gde se ubrajaju Turci, Marokanci i ostala jeftina radna snaga uvezena posle II svetskog rata; tenzije su svakodnevne i ljudi se plase za posao i egzistenciju; rasizam i sovinizam je izrazen do granice pucanja. Ljudi NE ZANOSITE SE medom i mlekom kojim ce nas zadojiti cim eto udjemo u EU. To ne postoji. EU se cepa na I rang (beneluks i FRA i GER), II rang (centralna evropa) i III Juzna Evropa, i tek negde Balkan.Mi smo dno-dna u njihovim planovima, deponija za sve ono sto oni nece, ako ikada udjemo.Mi treba da se menjamo zbog NAS a ne zbog EU. Potrebno je jako gradjansko drustvo sa KICMOM,svesno svog cilja, koje se ne stidi proslosti i ne cezne za UTOPIJOM buducnosti.

Samo pitam

pre 11 godina

@micara.../ A gde bi ti u Savez Rusija Belorusija ili da budemo jedna od ruskih gubernija.Svi oko nas u EU a mi ko Lesoto u Juznoj Africi

Pera sa Vracara

pre 11 godina

Posto publika ocigledno ne poznaje Comskog bas najbolje, samo da podsetim da on uvek proizvodi izjave koji prijaju uhu vecinskoj publici podneblja za cije medije intervju i daje... Nece covek nikad mnogo da se zamera, a i bolja kinta...

marija

pre 11 godina

Eto nam ISTINA.
Sta kome nije jasno?
TREBA ODUSTATI OD EU.
Bar na neko vreme dok ne vidimo da li ce se i oni sami urusiti.
Srbija je na dobrom putu da bude PREVARENA.

kameni

pre 11 godina

Dzaba ovaj covek prica stvari koje su svima izgleda jasne ali ne i nama. Kako kazu, nema ljubavi na silu!!! I mi smo zapeli ko` mutavi, Evropa pa Evropa, ne kazem da netreba ici ka Evropi ali polako, korak po korak! Gde letimo, bre!!!

Iza Brda

pre 11 godina

Sta cemo sada srpsku EUmunisti? Ovo izjavljuje intelektualac, jedan od najvecih svetski autoriteta. Ovo nisu reci "desnicarskih, nacionalistickih, klerofasistickih, cetnickih, patriJotskih, nazadnih snaga, koje Srbiju zele da vrate u mracno doba devedesetih". Ono sto svako pametan video zadnjih par godina, je da oni nas nece i ne zele. Kako su u EU primljeni Bugarska i Rumunija? U Hrvatskoj proterano 200.000 ljudi, nemaju prava na povratak i svoju imovinu, pa opet...1.o7. su u EU. Crna Gora dobila datum za pocetak pregovora. Cetvrt veka privatna prcija jednog coveka. Meni je licno zao sto ne mogu da budem deo EU, ali ne idem na mesta gde me ne zele. I u pravu je Comski. Ovde ima i velike doze rasizma. Samo pogledajte izraze lica, stav, retoriku, ovih sto na dva sata dolete iz Brisela u Beograd, da kao nesto vide i savetuju. Nadmeno, sa visine, tako se seljak iz Sumadije ne ophodi prema tudjoj stoki. Samo me zanima, kako ce sada ovi EU fanatici u komentarima da dezavuisu i "natrljaju" Comskog. Ispasce lud, senilan i covek koga je pregazilo vreme.

komentar

pre 11 godina

Nevole nas iz mnogo razloga. Do sada je bilo 50% mladih koji odu tamo i vaspitani od nekih, ovde, tamo se samo bave pljackom i drogom. Opste smo poznati kao i rusi zbog toga. Drugo u medijima smo glavni krivci, teroristi etc... skoro u svakom holivudskom filmu etc.... Volimo nasilje. Nevolimo da radimo, i kada radimo zabusavamo. Obrisano nam je iz 'koda' da zelimo iskrenu i pammetnu buducnost koja obecava, pa se shodno tome tako i ponasamo. Cast izuzecima, ali .... Sa svima iz okruzenja smo prethodnih godina ratovali, a i iskreno nevidi se skoro poboljsanje. Ma mislim dajte ljudi nemojte da se lazemo. Jos je gosn. i dosta ublazio.
Realno je realno, istina boli, a to sto se mi lazemo... to je druga stvar mada pomalo ulazi u patologiju. Ja da sam u inostranstvu, pa prvi bih rekao ALO a sta ce nam ovi likovi? Dajte nadjite jednu pozitivnu stvar sem recimo Noleta !? Al ajde malo da se lazemo .............

zoran

pre 11 godina

Odlican je Comski, dugo da nisam pratio. Mislim da ima pravo, samo jos uvek niko nije rekao zasto nas ne vole, to je ono sto bih zeleo da cujem. On siguran sam zna, ali krije.
(djeturum, 21. mart 2013 12:57)

Da pokušam ja da ti odgovorim. Vidiš Evropa, to je sada Nemačka, zašto nas ne vole trebalo bi ti biti jasno. Ipak ja njih poštujem, ono svoje istorijske prjatelje(Hrvatska, Slovenija..) štite, za razliku od naših
istorijskih saveznika.
Amerikanci nas ne vole, zato što nas tretiraju malim Rusima, i tu nema pomoći.

Campari

pre 11 godina

Odlican teks, uboo je u samu srž.
Ja sam upravo zbog ovakvih stvari protiv ulaska Srbije u EU, a mlad sam i dosta sam putovao po Evropi i svetu, jednostavno ako udjemo na ovaj način koji se sad čini jedino verovatnim, mi ćemo 100% biti nova Bugarska i Rumunija, jeftina radna snaga i to je to. Bolje živeti nećemo, zivecemo kao stanovništvo ove gore 2 navedene zemlje.
Mogli bismo, ali kada bi se političari okrenuli jačanju Srbije, a ne ulasku Srbije u EU.
Da je tako nešto moguće govori primer Turske, oni od kad su shvatili da ih Evropa neće i okrenuli se sebi - procvetali su ekonomski. I mi možemo tako, imamo dovoljno resursa i za mnogo više stanovnika nego što danas Srbija ima, plus imamo i dosta toga za izvoz.
Sve ovo bih tvrdio i da nema ovoga oko Kosova, a tek sa tim sam protiv ulaska u EU.
Kad nekim priljateljima kažem da sam protiv ulaska, tvrde kako nisam normalan, da bih baš ja trebalo da to podržavam jer sam video te zemlje, dok oni sami nisu.
E pa, baš zato sto jesam bio tamo znam šta nam se sprema ako nastavimo u ovom pravcu, i zbog toga mislim da nam je trenutno bolje bez njih.
Naravno, saradnju sa zemljama EU ne dovodim u pitanje, samo kažem da ne treba ući u nju.
Takodje, izgleda da smo (i u ovome) postali zemlja paradoksa, ljudi za koje znam da su putovali slično kao ja imaju isto mišljenje o nama u EU, dakle protiv su, dok oni koji nisu baš za EU, izgleda da misle da ce nam kad tamo uđemo poteći med i mleko...

blik

pre 11 godina

Noam Čomski je jedan velikosrpski agresor koji treba hitno u Hag na suđenje. On je protiv ljudskih prava i Evropske unije. Evo, pitajte Jelka Kacina, npr.

Relja

pre 11 godina

Najveci zivi intelektualac? Malo ste preterali. Mozda jedan od vodecih antiglobalista. Njegove reci su uvek melem za nase ksenofobe. No, nije bas uvek u pravu.

Prijatelj

pre 11 godina

Fascinira me potreba da se od svega što Čomski govori i piše unazad 30 godina probere i servira samo ono što ide na srbijansku vodenicu, i pritom bez ikakvog kritičkog osvrta na poteze srbijanskih vlasti unazad 30 godina ne postavi pitanje: da li smo imali idiote za lidere svih ovih godina, ljude koji pojma nisu imali kako ovaj ubogi nepravedni svet funkcioniše, ljude koji nisu ni voleli svoj narod, jer da jesu, vodili bi ga tamo gde bi bio siguran i prosperitetan u uslovima koje diktiraju pravila igre. Očito, jer vidimo dobro i ko se obogatio i ko je sve isplivao za svo ovo vreme pregalništva i inata preko grbače običnog čoveka.

Alan Ford

pre 11 godina

Nemam šta da dodam majstore. Svaka ti je na mestu.Direktno u centar. Rekao si suštinu kojiu ovde niko ne želi da prihvati. Napisao sam silne rečenice skoro isto ovde na forumima. Mnoge nisu ni objavljene.Prosto EU nas neće u timu. Čak nismo ni u priči rezervnog igrača.Mis mo kao fudbaler ispod proseka koji vodi pregovore godinama gde da se proda.Menadžeri ga pale kao budalu kako on vredi ali to drugi ne uvidjaju. Tako je i sa nama. Za mene problema nema. Ja znam da EU Srbiju ne želi pa makar da smo najnaprednije društvo na planeti.Srbija nosi breme kako postoji da je niko neće.Misli li neko da su Nemci,Austor ugrai zaboravili izgubljene ratove.Sve nam sada polako naplaćaju na tenene a nima se ne žuri. Nemačka je odavno dobila treći svetski rat samo što je ovaj put bila mudrija.Neka se svako zapita koliko prostora se ostavlja da Srbija ucenjuje.Da li je i jedna zemlja Evrope imala toliko besmislenih uslova. To su uslovi koji te samog dovedu da odustaneš, aoni eto se trudili.Naklonjen sam vrednostima,sistemu koji se stvara u EU ali sam odavno rekao zbogom Evropo.Mija zemlja u kojoj živim nikada neće biti punopravan član EU.

Soweto

pre 11 godina

Čomski pokazuje da polako ali sigurno gubi razum. Govori o "sve jačim profašističkim partijama" koje su u nekim državama postale parlamentarne, ali one nigde nisu preuzele vlast već su uvek samo manjina na granici sa marginalnim. Činjenica je da stanje nije sjajno, ali je još uvek daleko od ove analize. Nije istina da Evropa ne želi različitosti. Kriza je proizvela pojačanu ksenofobiju, ali to nije vladajući trend kako to Čomski želi da prikaže. Kaže, JNA je pomogla srpskoj manjini u Hrvatskoj, a ne želi da kaže da za obim intervencije JNA nije bilo niti jednog opravdanja osim otvorene agresije na jednu nezavisnu državu, što se i desilo. Čomskog kao da je brifovao Vojislav Šešelj.

Veljko82

pre 11 godina

Uzeo sam kokice i sok i cekam Drugosrbijance da opletu po ovom coveku. Takodje ocekujem i SNS botove da krenu da pricaju da je ovakvu pozitivnu izjavu o nama dao zbog politike neustrasivog vodje Vucica. DS se nece oglasiti jer nema stav ni o cemu osim o Sapicevim brcicima.

dre kinez

pre 11 godina

zaista volim kada neko ovako otkrije kisobran, ali avaj, srbi su narod sa pamcenjem zlatne ribice i percepcijom teleta pa nije na odmet s vremena na vreme utvrditi gradivo, makar to bilo uzaludno.

plitak potok

pre 11 godina

kako ce nas navuci EU , priznacemo Kosovo , a u EU necemo uci ... ili cemo uci za jedno 10 god.. kada to nama bude namanje odgovaralo .

Bez obzira na resenje Kosovskog pitanja , moje misljenje je da treba da mislimo samo na sebe , znaci use i u svoje kljuse .

Mozemo mi biti partneri sa mnogo zemalja i iz Eu i sa bliskog istoka i Amerike i Azije ... a nemoramo biti u EU

zanimljiva vremena

pre 11 godina

To je sve i nama uglavnom jasno, tj. naše iskustvo se većim delom poklapa sa njegovim opservacijama. Ko je mogao da predvidi da smo ovoliko fleksibilni, ja mislim da nema više nikakve prepreke da izmenimo i veru, pismo i jezik i postanemo nekakav nov, "bolji" narod. Ima jedna naučnofantastična kratka priča u kojoj napredna vanzemaljska civilizacija postavlja Zemljanima uslove za prvi susret. Navodno zbog velike razlike u kulturi i izgledu, zahteva se da sva ljudska bića prođu kroz određene izmene običaja i groteskne fizička preoblikovanja kako ne bi bili šokirani izgledom vanzemaljaca. Na kraju vanzemaljci dolaze i izgledaju kao Zemljani (pre izmena), a po ponašanju se razlikuju samo utoliko što, posle kratkog vremena provedenog ispred Zemaljskog odbora za doček, trče natrag u svoj svemirski brod i svi zajedno valjaju se po podu od smeha. Naše približavanje Evropi me ponekad veoma podseća na tu priču.

Robert Lee

pre 11 godina

Шта вреди шта он пише кад ови наши читају само директиве. Народ је овца која мисли да бира, и овде и на западу. На истоку бар знају истину да не бирају.

Astral pilot

pre 11 godina

kapiram da chomski nema problema kad je rec o placanju komunalija,prehranjivanju porodice,dostupnosti zdravstvene nege i slicno. Lako je njemu isteruje nebeske pravde,nebeska pravda se ne sipa u traktor

djeturum

pre 11 godina

Odlican je Comski, dugo da nisam pratio. Mislim da ima pravo, samo jos uvek niko nije rekao zasto nas ne vole, to je ono sto bih zeleo da cujem. On siguran sam zna, ali krije.

Gramzivost i pohlepa

pre 11 godina

Lepo je čovek rekao, ipak je on anarhista, barem se tako izjašnjava. Sagledava stvari realno, a ne iz nekih ultra nacionalističkih primitivnih poriva.

vasily

pre 11 godina

Svaka čast! Ipak su najpametniji ljudi - dobri ljudi! Odlično objašnjenje svega, u bukvalnom smislu te reči. Na samo deset strana objasnio je u potpunosti tok poslednja dva veka - igra moći i nepravda, te ne moram da napominjem odlično objašnjenje političke situacije u Srbiji i Evropskoj Uniji.

Ajde?E nismo znali!

pre 11 godina

"EU trenutno srlja u samoubilačkom pravcu, posebno zbog svoje ekonomske politike" a Srbija krupnim koracima juri,da bude deo te propasti!

Veljko82

pre 11 godina

Uzeo sam kokice i sok i cekam Drugosrbijance da opletu po ovom coveku. Takodje ocekujem i SNS botove da krenu da pricaju da je ovakvu pozitivnu izjavu o nama dao zbog politike neustrasivog vodje Vucica. DS se nece oglasiti jer nema stav ni o cemu osim o Sapicevim brcicima.

Ajde?E nismo znali!

pre 11 godina

"EU trenutno srlja u samoubilačkom pravcu, posebno zbog svoje ekonomske politike" a Srbija krupnim koracima juri,da bude deo te propasti!

dre kinez

pre 11 godina

zaista volim kada neko ovako otkrije kisobran, ali avaj, srbi su narod sa pamcenjem zlatne ribice i percepcijom teleta pa nije na odmet s vremena na vreme utvrditi gradivo, makar to bilo uzaludno.

Relja

pre 11 godina

Najveci zivi intelektualac? Malo ste preterali. Mozda jedan od vodecih antiglobalista. Njegove reci su uvek melem za nase ksenofobe. No, nije bas uvek u pravu.

Robert Lee

pre 11 godina

Шта вреди шта он пише кад ови наши читају само директиве. Народ је овца која мисли да бира, и овде и на западу. На истоку бар знају истину да не бирају.

zanimljiva vremena

pre 11 godina

To je sve i nama uglavnom jasno, tj. naše iskustvo se većim delom poklapa sa njegovim opservacijama. Ko je mogao da predvidi da smo ovoliko fleksibilni, ja mislim da nema više nikakve prepreke da izmenimo i veru, pismo i jezik i postanemo nekakav nov, "bolji" narod. Ima jedna naučnofantastična kratka priča u kojoj napredna vanzemaljska civilizacija postavlja Zemljanima uslove za prvi susret. Navodno zbog velike razlike u kulturi i izgledu, zahteva se da sva ljudska bića prođu kroz određene izmene običaja i groteskne fizička preoblikovanja kako ne bi bili šokirani izgledom vanzemaljaca. Na kraju vanzemaljci dolaze i izgledaju kao Zemljani (pre izmena), a po ponašanju se razlikuju samo utoliko što, posle kratkog vremena provedenog ispred Zemaljskog odbora za doček, trče natrag u svoj svemirski brod i svi zajedno valjaju se po podu od smeha. Naše približavanje Evropi me ponekad veoma podseća na tu priču.

vasily

pre 11 godina

Svaka čast! Ipak su najpametniji ljudi - dobri ljudi! Odlično objašnjenje svega, u bukvalnom smislu te reči. Na samo deset strana objasnio je u potpunosti tok poslednja dva veka - igra moći i nepravda, te ne moram da napominjem odlično objašnjenje političke situacije u Srbiji i Evropskoj Uniji.

kentaur

pre 11 godina

@bezimena i ostali koji samo cekaju da udju u EU pa ce zivot da im procveta. Ja boravim preko 10 godina u jednoj od najbogatijih zemalja EU, bavim se intelektualnim i kreativnim poslom, radim preko 80 sati nedeljno za crkavicu, nisam bio na odmoru 6 godina. Zapitajte se koliko vas je spremno na zivotni ritam trulog kapitalizma? Da se odrekne svojih prvomajskih praznika, spajanja katolickog i pravoslavnog Bozica, kafica za vreme radnog vremena i redovnih odmora? Ovde se grca u dugovima, steze se kais, umetnost, kultura, obrazovanje, sport, sve se "krese" jer nema drzavnih para; banke se vestacki nacionalizuju, drzava, tj gradjani, preuzimaju njene dugove; ogroman je priliv Spanaca, Italijana i Grka koji nemaju leba da jedu; Nacionalisti i desnica jacaju rapidno, ljudi se dele na "starosedeoce' i "dojose", gde se ubrajaju Turci, Marokanci i ostala jeftina radna snaga uvezena posle II svetskog rata; tenzije su svakodnevne i ljudi se plase za posao i egzistenciju; rasizam i sovinizam je izrazen do granice pucanja. Ljudi NE ZANOSITE SE medom i mlekom kojim ce nas zadojiti cim eto udjemo u EU. To ne postoji. EU se cepa na I rang (beneluks i FRA i GER), II rang (centralna evropa) i III Juzna Evropa, i tek negde Balkan.Mi smo dno-dna u njihovim planovima, deponija za sve ono sto oni nece, ako ikada udjemo.Mi treba da se menjamo zbog NAS a ne zbog EU. Potrebno je jako gradjansko drustvo sa KICMOM,svesno svog cilja, koje se ne stidi proslosti i ne cezne za UTOPIJOM buducnosti.

Prijatelj

pre 11 godina

Fascinira me potreba da se od svega što Čomski govori i piše unazad 30 godina probere i servira samo ono što ide na srbijansku vodenicu, i pritom bez ikakvog kritičkog osvrta na poteze srbijanskih vlasti unazad 30 godina ne postavi pitanje: da li smo imali idiote za lidere svih ovih godina, ljude koji pojma nisu imali kako ovaj ubogi nepravedni svet funkcioniše, ljude koji nisu ni voleli svoj narod, jer da jesu, vodili bi ga tamo gde bi bio siguran i prosperitetan u uslovima koje diktiraju pravila igre. Očito, jer vidimo dobro i ko se obogatio i ko je sve isplivao za svo ovo vreme pregalništva i inata preko grbače običnog čoveka.

Alan Ford

pre 11 godina

Nemam šta da dodam majstore. Svaka ti je na mestu.Direktno u centar. Rekao si suštinu kojiu ovde niko ne želi da prihvati. Napisao sam silne rečenice skoro isto ovde na forumima. Mnoge nisu ni objavljene.Prosto EU nas neće u timu. Čak nismo ni u priči rezervnog igrača.Mis mo kao fudbaler ispod proseka koji vodi pregovore godinama gde da se proda.Menadžeri ga pale kao budalu kako on vredi ali to drugi ne uvidjaju. Tako je i sa nama. Za mene problema nema. Ja znam da EU Srbiju ne želi pa makar da smo najnaprednije društvo na planeti.Srbija nosi breme kako postoji da je niko neće.Misli li neko da su Nemci,Austor ugrai zaboravili izgubljene ratove.Sve nam sada polako naplaćaju na tenene a nima se ne žuri. Nemačka je odavno dobila treći svetski rat samo što je ovaj put bila mudrija.Neka se svako zapita koliko prostora se ostavlja da Srbija ucenjuje.Da li je i jedna zemlja Evrope imala toliko besmislenih uslova. To su uslovi koji te samog dovedu da odustaneš, aoni eto se trudili.Naklonjen sam vrednostima,sistemu koji se stvara u EU ali sam odavno rekao zbogom Evropo.Mija zemlja u kojoj živim nikada neće biti punopravan član EU.

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@Gde samo vadite ovakve likove?!
(Petar, 21. mart 2013 13:15)

"ovakve likove"????
Pa nije ti ovo Jelko Kacin, ili Milo Djukanovic. Dojucerasnji crveno-armejci, danasnji veliki evropejci i demokrate. Ovaj covjek je intelektualna velicina vec duzi niz godina, a ti, internet ratnik se nasao da ga prozivas da je "lik".

blik

pre 11 godina

Noam Čomski je jedan velikosrpski agresor koji treba hitno u Hag na suđenje. On je protiv ljudskih prava i Evropske unije. Evo, pitajte Jelka Kacina, npr.

plitak potok

pre 11 godina

kako ce nas navuci EU , priznacemo Kosovo , a u EU necemo uci ... ili cemo uci za jedno 10 god.. kada to nama bude namanje odgovaralo .

Bez obzira na resenje Kosovskog pitanja , moje misljenje je da treba da mislimo samo na sebe , znaci use i u svoje kljuse .

Mozemo mi biti partneri sa mnogo zemalja i iz Eu i sa bliskog istoka i Amerike i Azije ... a nemoramo biti u EU

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Mislim da istinu koju nam je izrekao gospodin Čomski znamo svi.Evropa nas ne želi,bez obzira što smo stari evropski narod i država i što smo za slobodu Evrope,dali ogromne žrtve,koje nije dala nijedna druga nacija,proporcionalno broju stanovnika.Možda je baš to problem?! Fašistička prošlost ne da nije bila smetnja,nekim državama,već im se uzimala kao "minuli rad".Da pomenemo samo Baltičke državice,Madjarsku, Rumuniju,Bugarsku a sada i Hrvatsku.Mada će na ovu činjenicu mnogi reći;"opet teorije zavera".Znajući to,mogli smo da se pripremimo i iskoristimo svoj položaj i, od te ujedinjene Evrope naplatimo taj položaj.Mogli smo da izgradimo puteve,mogli smo da ojačamo svoju ekonomiju koja bi,ako ništa drugo bila bazirana na poljoprivredi,da ojačamo državu i državne institucije,da organizujemo vojsku,malu ali efikasnu i opremljenu najsavremenijim oružjem,mogli smo da gledamo sebe i svoj put a ne da "tabanamo" evropskim ćorsokacima i lavirintima koje nam smišljaju.Znajući da Srbiju ne mogu da zaobidju,SAD i EU su "majstorski" ruinirali i sveli njenu državnost na nulu radeci na tom planu već tridesetak godina."Umetnički" nam zatežu omču oko vrata, permanentno govoreći da to rade za naše dobro?!Prethodno su nas ekonomski i moralno uništili,maksimalno nas pauperizovavši, kako bi lakše mogli sa nama da manipulišu, ad nas kupuju i prodaju rog za sveću. Neki nisu shvatili ni posle 30 godina.Oni još uvek ratuju sa Slobom i Šešeljom.Možda neće poverovati ni Čomskom?!

Iza Brda

pre 11 godina

Sta cemo sada srpsku EUmunisti? Ovo izjavljuje intelektualac, jedan od najvecih svetski autoriteta. Ovo nisu reci "desnicarskih, nacionalistickih, klerofasistickih, cetnickih, patriJotskih, nazadnih snaga, koje Srbiju zele da vrate u mracno doba devedesetih". Ono sto svako pametan video zadnjih par godina, je da oni nas nece i ne zele. Kako su u EU primljeni Bugarska i Rumunija? U Hrvatskoj proterano 200.000 ljudi, nemaju prava na povratak i svoju imovinu, pa opet...1.o7. su u EU. Crna Gora dobila datum za pocetak pregovora. Cetvrt veka privatna prcija jednog coveka. Meni je licno zao sto ne mogu da budem deo EU, ali ne idem na mesta gde me ne zele. I u pravu je Comski. Ovde ima i velike doze rasizma. Samo pogledajte izraze lica, stav, retoriku, ovih sto na dva sata dolete iz Brisela u Beograd, da kao nesto vide i savetuju. Nadmeno, sa visine, tako se seljak iz Sumadije ne ophodi prema tudjoj stoki. Samo me zanima, kako ce sada ovi EU fanatici u komentarima da dezavuisu i "natrljaju" Comskog. Ispasce lud, senilan i covek koga je pregazilo vreme.

Astral pilot

pre 11 godina

kapiram da chomski nema problema kad je rec o placanju komunalija,prehranjivanju porodice,dostupnosti zdravstvene nege i slicno. Lako je njemu isteruje nebeske pravde,nebeska pravda se ne sipa u traktor

djeturum

pre 11 godina

Odlican je Comski, dugo da nisam pratio. Mislim da ima pravo, samo jos uvek niko nije rekao zasto nas ne vole, to je ono sto bih zeleo da cujem. On siguran sam zna, ali krije.

Zoran

pre 11 godina

Molom vas, dragi blogeri, izuzetno me interesuje Vase misljenje: kako bi se proveo prosecni srpski intelektualac ukoliko bi nekom prigodom izgovorio bar neku od recenica koje su ispod navedene ?!

Čomski navodi da svetom upravlja sila, ne zakon, niti sentimentalnost.

"Činjenica da su Srbi bili toliko hrabri i toliko delotvorni u borbi protiv nacista nema apsolutno nikakav značaj za Britaniju i Ameriku posle rata. Oni prate svoje interese, interese moći. Nema osećajnosti, nema pravne odgovornosti. Tako funkcioniše svet"

Čomski dodaje da je Nemačka priznala nezavisnost Hrvatske bez ikakvog obzira prema međunarodnom pravu i bez ikakve brige za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

"Naravno da je Jugoslovenska narodna armija priskočila u pomoć srpskoj manjini. Tako da je nemačka inicijativa predstavljala odlučujući korak koji je doneo taj ogromni sukob"

On upozorava da je Evropa suštinski rasističko društvo, koje ne trpi različitost.

Gramzivost i pohlepa

pre 11 godina

Lepo je čovek rekao, ipak je on anarhista, barem se tako izjašnjava. Sagledava stvari realno, a ne iz nekih ultra nacionalističkih primitivnih poriva.

Fantom Slobode

pre 11 godina

Veoma zanimljiv tekst sa kojim se gotovo 100% slazem. Pokusavajuci da argumentujem parelalu izmedju npr. NATO pakta i komunizma koji je njima oduvek nekako trn u oku nailazim na cinjenice da tu nema razlika. Navescu samo primer osnovne odlike komunizma, a to je jednoumlje koje je ujedno i glavna crta kod clanica NATO pakta. Kada se pogleda sta je cilj globalizacije sveta od strane Rokfelera i njima slicnih to je pravljenje zone A ( juzna i severana amerika) , zone B(Evropa) i zone C. (Azija i Afrika) i kasnije sjedinjavanje tih zona u jednu celinu i upravljanje iz jednog centra . Nemojte se zacuditi ako za par godina deci pri rodjenju budu ugradjivani cipovi u glavu da se tim istim cipom moze u potpunosti kontrolisati ljudska populacija i selekcijom " nepodobne " eliminisati. To govori da nece biti klasicnih ratova nego ratovi upravljanje mozgovima ljudi.Temu ulasaka Srbije u EU sam namerno izbegavao da komentarisem, ali iz datih razmisljanja moje malenkosti shvaticete da bih ipak rekao NE EU.
p.s.nisam clan ni jedne stranke niti bilo koje organizacije jednostavno zelim da mislim svojim mozgom , a ne da mi drugi serviraju sta da mislim.

Campari

pre 11 godina

Odlican teks, uboo je u samu srž.
Ja sam upravo zbog ovakvih stvari protiv ulaska Srbije u EU, a mlad sam i dosta sam putovao po Evropi i svetu, jednostavno ako udjemo na ovaj način koji se sad čini jedino verovatnim, mi ćemo 100% biti nova Bugarska i Rumunija, jeftina radna snaga i to je to. Bolje živeti nećemo, zivecemo kao stanovništvo ove gore 2 navedene zemlje.
Mogli bismo, ali kada bi se političari okrenuli jačanju Srbije, a ne ulasku Srbije u EU.
Da je tako nešto moguće govori primer Turske, oni od kad su shvatili da ih Evropa neće i okrenuli se sebi - procvetali su ekonomski. I mi možemo tako, imamo dovoljno resursa i za mnogo više stanovnika nego što danas Srbija ima, plus imamo i dosta toga za izvoz.
Sve ovo bih tvrdio i da nema ovoga oko Kosova, a tek sa tim sam protiv ulaska u EU.
Kad nekim priljateljima kažem da sam protiv ulaska, tvrde kako nisam normalan, da bih baš ja trebalo da to podržavam jer sam video te zemlje, dok oni sami nisu.
E pa, baš zato sto jesam bio tamo znam šta nam se sprema ako nastavimo u ovom pravcu, i zbog toga mislim da nam je trenutno bolje bez njih.
Naravno, saradnju sa zemljama EU ne dovodim u pitanje, samo kažem da ne treba ući u nju.
Takodje, izgleda da smo (i u ovome) postali zemlja paradoksa, ljudi za koje znam da su putovali slično kao ja imaju isto mišljenje o nama u EU, dakle protiv su, dok oni koji nisu baš za EU, izgleda da misle da ce nam kad tamo uđemo poteći med i mleko...

crv

pre 11 godina

Svaka cast.

Usput dobismo posredno i gomilu odgovora na pitanja koja se ticu unutrasnje politicnke scene.
Zasto su oni koji unistavaju zemlju dobri.
Zasto je sada Dacic prihvatljiv, cak i najbolji.
Zasto je Kostunica najvece zivo zlo nase i svetske politike.
Kako mogu u vladu SNS i URS
Zasto je Ceda nedodirljiv
.......

Jedino mi ostaje nedoumica, sta to nama sve treba i zbog cega tako srljamo?????

Soweto

pre 11 godina

Čomski pokazuje da polako ali sigurno gubi razum. Govori o "sve jačim profašističkim partijama" koje su u nekim državama postale parlamentarne, ali one nigde nisu preuzele vlast već su uvek samo manjina na granici sa marginalnim. Činjenica je da stanje nije sjajno, ali je još uvek daleko od ove analize. Nije istina da Evropa ne želi različitosti. Kriza je proizvela pojačanu ksenofobiju, ali to nije vladajući trend kako to Čomski želi da prikaže. Kaže, JNA je pomogla srpskoj manjini u Hrvatskoj, a ne želi da kaže da za obim intervencije JNA nije bilo niti jednog opravdanja osim otvorene agresije na jednu nezavisnu državu, što se i desilo. Čomskog kao da je brifovao Vojislav Šešelj.

Ryber Palunko

pre 11 godina

Bolje bi mu bilo da je ćutao, jer sad, kad ga opletu domaće perjanice 'multikulturalnosti' i svega što uz to ide, neće znati gdje se nalazi! Kapiram da mu je u 'e-novinama' već izašla montaža s kokardom, redenicima i kamom u zubima.

koja

pre 11 godina

@bezimena

Pa, dušo draga, rasizam u američkoj terminologiji se ne odnosi samo na boju kože, već obuhvata i druge karakteristike, obično i ono što se inače zove šovinizmom. Evropljanima smo mi u proteklih dvadesetak godina pretstavljani kao bezumni divljaci koji kolju sve što je od njih različito. Na to je, mislim, "piroman" mislio. I kako te nije sramota da čoveka koji se poslednjih decenija bori protiv fašizma na globalnom nivou, nazivaš piromanom?

Licanin

pre 11 godina

Javio se piroman, dugo je i ćutao.

Još samo kada bi nam objasnio kakve veze s nama ima navodni "rasizam" EU!?
(bezimena, 21. mart 2013 12:46)

O svasta, po cemu je Comski piroman? I nije dugo cutao, mozda ga nisi zapazila sa ogranicenim pogledom na desavanja kroz prosli cetvrtvek.

Pojma izgleda imas toliko koliko i svog imena.

Viktor

pre 11 godina

@Gde samo vadite ovakve likove?!
(Petar, 21. mart 2013 13:15)

Comskog nazvati "likom" moze samo neko ko je strasno neobrazovan, a ujedno i bezobrazan i ko tu svoju neukost smatra vrlinom.

Noam Comski

pre 11 godina

Noam Comskki je pravi kriticni mislilac, intelektualac koji govori ono sto misli... sve sto je rekao je brutalno tacno...Svaki dodatak na njegove reci bi bio nepotreban i nepristojan...Strasno cenim ljude kojima oci sluze za gledanje a mozak za razmisljanje...a i hrabre...Covek koji je kritikovao i rat u Vijetnamu svojevremeno...jedan od najvecih zivih mislilaca sveta i poznati americki disident....Ostro je kritikovao bombardovanje Jugoslavije jer je suprotno medjunarodnom pravu...i rekao je da je humanitarna tragedija na Kosovu pocela tek posle bombardovanja...

dzoki

pre 11 godina

Konacno da neko kaze ono sto sam uvek ovde pisao i sto je cesto cenzurisano. Ne postoji pravda,ljudska prava,pravila ratovanja,i slicno. Postoji samo sila i interesi i tako funkcionise ceo svet.

ja

pre 11 godina

Gde samo vadite ovakve likove?!
(Petar, 21. mart 2013 13:15)
Postovani gospodine Petre,procitajte neku kjnigu koju je napisao gospodin Comski i onda postavljajte glepa pitanja.

Alek

pre 11 godina

Cak je Comski shvatio za Kosovo! Sta ce sad Kostunica da kaze?
(Milutin, 21. mart 2013 12:46)

Jeste, ali ti Milutine nisi nista shvatio jer si procitao samo naslov. Comski u stvari kaze ono sto nam Kostunica sve vreme govori poslednjih 10-tak godina.

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@Javio se piroman, dugo je i ćutao.

Još samo kada bi nam objasnio kakve veze s nama ima navodni "rasizam" EU!?
(bezimena, 21. mart 2013 12:46)

Zovite vatrogasce Klintona, Obamu, Olbrajtovu, Blera, Kusnera, Kacina i ostale! Brzo! Pozar se siri!

U stomaku mi nešto vari...

pre 11 godina

"Čomski dodaje da je Nemačka priznala nezavisnost Hrvatske bez ikakvog obzira prema međunarodnom pravu i bez ikakve brige za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

Naravno da je Jugoslovenska narodna armija priskočila u pomoć srpskoj manjini. Tako da je nemačka inicijativa predstavljala odlučujući korak koji je doneo taj ogromni sukob", navodi Čomski. "

Da bi opravdali svoje prljave ruke, tokom devedesetih godina vodio se protiv Srba najsramniji medijski rat u istoriji čovečabstva. Nismo prikazani samo kao zločinci nego, su i njviši zvaničnici pričali o Srbima kao najvećim pošastima ovog sveta. Servirane laži od Markala preko Račaka, su dokaz njihovih zlih namera jer su znali istinu. Kruna Zapadne bestidnosti je to da se Srbi prikažu kao genocidan narod.

Srdjan Jovanovic

pre 11 godina

Noam Comski je jedan od deset najcitiranijih izvora na svijetu. Pored njega, na listi su Aristotel, Platon, Hegel, Marks, Lenjin, Ciceron, Sekspir, Frojd i Biblija. Niko ne mora da dijeli njegove stavove i misljenja, ali niko ne moze da dovodi u pitanje njegovu intelektualnu velicinu. To, uostalom, ne rade ni ljudi koji su mnogo obrazovaniji od nekih komentatora na ovom sajtu.

marija

pre 11 godina

Eto nam ISTINA.
Sta kome nije jasno?
TREBA ODUSTATI OD EU.
Bar na neko vreme dok ne vidimo da li ce se i oni sami urusiti.
Srbija je na dobrom putu da bude PREVARENA.

micara

pre 11 godina

Они причају о владавини права,а лепо човек каже да светом влада гола сила!Мени је то одавно јасно па зато позивам оне који још имају неку наду у праведност тог света да коначно отворе очи и отрезне се од илузорног сна звани ЕУ !ПОГЛЕДАЈТЕ ДОКЛЕ НАС ЈЕ ДОВЕЛА ПОЛИТИКА ПРИБЛИЖАВАЊА ТОМ ПРОКЛЕТОМ ПРОЈЕКТУ ЗВАНОМ ЕВРОПСКА УНИЈА!

Zadojeni neoliberal.

pre 11 godina

Ma nije moguce, nasa Dogma kaze da su Srbi krivi za sva zla na ovom svetu i da je P. Lukovic najveci intelektualac u njoj. Zasto da razmisljam svojom glavom kada Dogma postoji i iznosi svoje stavove umesto mene.

zoran

pre 11 godina

Odlican je Comski, dugo da nisam pratio. Mislim da ima pravo, samo jos uvek niko nije rekao zasto nas ne vole, to je ono sto bih zeleo da cujem. On siguran sam zna, ali krije.
(djeturum, 21. mart 2013 12:57)

Da pokušam ja da ti odgovorim. Vidiš Evropa, to je sada Nemačka, zašto nas ne vole trebalo bi ti biti jasno. Ipak ja njih poštujem, ono svoje istorijske prjatelje(Hrvatska, Slovenija..) štite, za razliku od naših
istorijskih saveznika.
Amerikanci nas ne vole, zato što nas tretiraju malim Rusima, i tu nema pomoći.

wiener

pre 11 godina

(Vladimir Pula, 21. mart 2013 16:32)

meni je nevorovatno smesno kad neko einsteina lingvistike i najcitiranijeg intelektualca dvadesetog veka zove "deda" i jos kao, ajde deda odluci se. ne budi smesan, ni ti ni drugi koji ga ovde omalovazavaju. ono sto on govori je istina, a ako te zbunjuje to sto on tvrdi da evropljani mrze srbe, evo ja cu da ti objasnim. evropljani definitivno imaju svoje ideje ko je evropljanin. turke i muslimane u evropi niko ne zeli. sa rusima je malo bolje, ali ni oni nisu bas najevropskiji, a za srbe se misli da su oni previse kao rusi. to i jeste rasizam. mogu srbi da udju u evropu, ali samo ako im je drzava dovoljno slaba. eto, zato su se stavili na stranu onih koji su jednu jaku, ali neposlusnu drzavu rasparcali na banana republike.

chomsky govori bez dlake na jeziku za razliku od politicara koji lazu i svoj narod i druge.

joe who saffet

pre 11 godina

(Pravila,21 mart 2013 15:06)
Nije tačno da Čomski priča ono što druga strana želi da čuje.Lično sam gledao njegovo uključenje na BHT-u kada je osporavao genocid u Srebrenici.Kada mu je neprofesionalna voditeljka sugerisala da će mu biti krivo zbog takvog stava kada sud u Hagu potvrdi takvu presudu i da je bolje da se složi sa njom,on je odgovorio da ne ulazi u kvalifikaciju zločina u Srebrenici,ali ako ga uporedi sa sa obimnijim zločinima u svijetu vlada pojedinih zemalja koje podržava SAD,a što nije okarakterisano kao genocid,po istim standardima nije ni Srebrenica.

Siniša

pre 11 godina

"Postoji taj šablon, da će Zapad podržavati vlast, kakva god da je, dok god ona ispunjava njihove zamisli''.
Ne mogu da verujem da su Toma i Aca poslušnici zapada, da rade kako im se kaže...a ja sam sve mislio da ih zapad podržava zbog toga što rade u našem interesu...kad ono šipak.
Sve je tačno što je rekao gospodin Čomski, ali i mi to sve znamo, a zaključak je : Zapadu je više stalo do nezavisnog Kosova nego da Srbija postane član EU. Male zemlje ulaskom u EU stavljaju sebi omču oko vrata, postaju kolonije velikih zemalja sa ogromnim dugovima koje je nemoguće vratiti, jer se uništava domaća privreda i guraju strani proizvodi.

Siniša

pre 11 godina

"Postoji taj šablon, da će Zapad podržavati vlast, kakva god da je, dok god ona ispunjava njihove zamisli''.
Ne mogu da verujem da su Toma i Aca poslušnici zapada, da rade kako im se kaže...a ja sam sve mislio da ih zapad podržava zbog toga što rade u našem interesu...kad ono šipak.
Sve je tačno što je rekao gospodin Čomski, ali i mi to sve znamo, a zaključak je : Zapadu je više stalo do nezavisnog Kosova nego da Srbija postane član EU. Male zemlje ulaskom u EU stavljaju sebi omču oko vrata, postaju kolonije velikih zemalja sa ogromnim dugovima koje je nemoguće vratiti, jer se uništava domaća privreda i guraju strani proizvodi.

IQ=0

pre 11 godina

Господине Чомски, Ваше мишљење можда дели само заостла Србија и Намбија!
(Шапић, 21. mart 2013 12:57)

...Dok napredna od trcanja(zujanja ko muva bez glave oko WC) prema EUtiopiji ... ostade nepismena

геџа 036

pre 11 godina

И ми срби баш не волимо ту еу...........ај да се растанемо коначно за свагда и да ЕУ видимо леђа

kameni

pre 11 godina

Dzaba ovaj covek prica stvari koje su svima izgleda jasne ali ne i nama. Kako kazu, nema ljubavi na silu!!! I mi smo zapeli ko` mutavi, Evropa pa Evropa, ne kazem da netreba ici ka Evropi ali polako, korak po korak! Gde letimo, bre!!!

Svazilendu Mlad Majore

pre 11 godina

Господине Чомски, Ваше мишљење можда дели само заостла Србија и Намбија!
(Шапић, 21. mart 2013 12:57)

Po tom kako se odnosiš prema Namibiji, ono o 'rasizmu' je očigledno pun pogodak. Druga se Srbija do jučer klela u njega, a sad, bacite pogled na komentare. Kako ste vi banalni ljudi. Fašizam vam iz ušiju curi.

jadranin

pre 11 godina

hoće li se ovi naši rukovodioci dozvati pameti i shvatiti šta ovaj čovek govori.Čovek koji realno razmišlja i koji nikada nije bio protiv Srba.

Darko

pre 11 godina

Bravo.

Hajde sada da vidimo ove nase NVO sta ce da kazu ovakvom intelektulacu.

Covek je sve rekao. I ko je stajao iza raspada i sta oni misle o nama.

Jedino bih dodao da je jedini razlog zasto nas ne zele u EU, strah. Srbi su dokazali da su najludji i najjaci ratnicki narod u Evropi a i sire. Kada se slozimo pod nekim pokretom ili idejom u stanju smo da zgazimo celu Evropu.

Oni nikada nece zaboraviti sta smo uradili Nemcima i u I i u II svetskom ratu kao i to da smo veoma brzo dosli do Trsta i mogli da odemo i dalje i zauzmemo mnogo vise nego sto smo zauzeli. Jedino sto nas je sprecilo bio je TITO i njegov dogovor sa velikim silama koje su se bile preplasile kada smo krenuli prema Evropi.

Drugo. Mi smo jedini narod koji je ipak, i bez obzira na svo nametanje lazne hriscanske vere, koja, svi znamo odakle potice i koja joj je pozadina nastanka i svrha, uspeo da zadrzi duhovni identit Starih Slovena a uskoro ce se to jos vise izraziti i doci do obnavljanja i nase prave vere i tradicije kroz razne pokrete i dogadjaje.

Nama EU uopste nije potrebna jer je truli birokratski sistem u kome o nama odlucuju u centralnom EU parlamentu izlapetisi koji nemaju blage veze o nasem identitetu, istoriji, zakonima, narodu ... a pri tome su ogrezli u lopovluk poput Berluskonija, Merkelove i ostalih spodoba i polusveta - ljustura bez emocija.

Takvi mi nikada nece odlucivati ni o meni, ni o mojoj porodici a nece ni o Srbiji pa makar nasa vlast usla milion puta u EU.

Nikola

pre 11 godina

I onda ti budi budala i radi sve suprotno. Kada vec svi to znamo onda probaj da izvuces najvise sto mozes iz te situacije. Kada se dese geopoliticke promene ti okreni curak (ili noz u ledja, zavisi od gledista) pa opet niz vodu.

Pametni rade tako, budale pisaju uz vetar pa se zale sto su mokri.

boris67

pre 11 godina

drug Naom, moza ne vidi najbolje situaciju u eu, pa su tu eu-junaci da ga poduce. i jos je piromam. boze kakvog sveta ima
ko ne veruje u ovu pricu, ima kartu evrope(kako ce izgledati)iz 71god, a po zamisli dobrotvora iz usa. na toj karti je nis albanski. ta politika nije od juce. 18. skadar. cela evropa je dosla da ga uzme crnoj cori i da ga da albaniji. zasto? 41. formira se "skender beg" ss divizija, od albanaca, da slze tadasnjoj evropi. 99. cela eu, sa usa, brani prognane albance, kojih u tom trenutku ima 0. zverski bombarduju Srbiju, i stvaraju problem koji lako necemo resiti. toliko o tome da je za sve krv preds Milosevic.
samo covek suzenih vidika jos moze verovati u eu, i bolji zivot tamo. pitaj te bugare i rumune, koji svercuju opet, kako im je u eu.
tako, eu-junaci, jos jednom procitajte text, pogledaj te malo istoriju, bar zadnjih 200god.

Humanoid

pre 11 godina

Najveci zivi intelektualac? Malo ste preterali. Mozda jedan od vodecih antiglobalista. Njegove reci su uvek melem za nase ksenofobe. No, nije bas uvek u pravu.
(Relja, 21. mart 2013 12:40)

Pa, do jučer ste se keli u njega? Šta je sad 'open-minded' jurišniče?

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

@NEMA VEZE & SUPERMAN: Ne znam otkud vam ideja da nas u EU i SAD smatraju nacionalistima?! Oni nas smatraju običnim "garaganima" draga gospodo. Izraz nacionalista koriste samo u pogrdnom smislu te reči, kada žele da nas dodatno satanizuju u cilju ostvarenja nekih svojih prljavih političkih ciljeva. Nacionalisti su draga gospodo Nemci, Švajcarci, Francuzi, Švedjani, Madjari i druge "velike" evropske nacije.Oni imaju države, imaju naciju, imaju istoriju koju poštuju i koju im ne pišu stranci. Sve ono što kod sebe smatraju pozitivnim i rodoljubljem kod nas Srba zovu šovinizmom i rasizmom. Ono što je prihvatljivo za njih nije i za nas Srbe. Principi koje sebi obezbedjuju nama oduzimaju?! Da smo nacionalisti, draga gospodo, ne bi se svaka svetska "šuša" igrala i sprdala sa nama. Nacionalista se školuje, vaspitava i podiže. Na njima počivaju države a ne na onima kojima je svejedno gde žive, ko su i šta su. Uspeli su da nam kao najveće vrednosti uvale svaku vrstu nemorala, demagogije i defetizma. Da smo nacionalisti, da imamo jaku nacionalnu državu, Evropa bi se otimala o nas a ne bi nas "davila" evo, već tridesetak godina i pokušavala da nas svede na gladno krdo. Kada bi se prosperitet merio anacionalnošću i ateizmom Srbija bi bila Švajcarska draga gospodo a ne ovo što je danas.

Rocker

pre 11 godina

Ovaj text svi da kopiramo i da okacimo na vidna mesta i da se vise ne pitamo sta se to desava sa svetom. Ovo je jedna od boljih kroki analiza ekonomsko-politickog svetskog poretka.

Realnost

pre 11 godina

Alo ljudi, trebamo imati velikog brata koji će nas štititi, koji će imati interes. Ameriku nikad nećemo imati uz sebe, a ni EU. Rusi su nam ponudili 12 lovaca Migova najsavremenijih plus najjači odbrambeni sistem S-400? Ponudili su nam previše stvari, a ovde se o tome i ne govori. I onda očekujem da oni učine ne znam šta. Meni je dovoljno što mi Rusi nikad bombe nisu sipali na glavu. Šta to znači svi oko nas su u EU? Da li to znači da ako svi oko mene skaču s mosta u Savu, da i ja trebam isto da učinim. Pljujemo po Koštunici, i po svima onima čije su se reči i predviđanja od A do Š obistinila. EU ne treba jaka Srbija, već robovlasnička zemlja i narod, po istom principu kao što su Bugarska, Rumunija, ceo istočni blok itd. Da li je moguće da Britanci žele da istupe iz EU, da su svi sem Nemačke totalno propali, da se svakodnevno potestvuje širom zemalja EU i da mi uprkos činjenici da EU uništava samu sebe, želimo da uđemo tamo pošto poto? Da li je moguće da ne vidimo da nas EU ne želi? Uslovi koji su postavljeni Srbiji nisu postavljeni nikada ni jednoj zemlji članici. Bio sam u gotovo svim prestonicama Zapadne, Južne i Istočne Evrope. Srbija nije idealna zemlja, ali moramo shvatiti da samo sopstvenim radom možemo učiniti da krenemo napred. Svako od nas mora raditi ne samo za sopstveno dobro, već za opšte dobro. Ako budemo čekali da EU radi za naše dobro, verujte mi nećemo to dočekati. EU radi za svoje dobro tj u korist 3-4 članice maksimum. Ostali ih ne zanimaju.

te.

pre 11 godina

Ok. I meni je vec muka Nemaca, Amerikanaca, njihovog licemerja, duplih standarda, ne podnosim ih, muka mi je ovih njihovih ucena i manipulacija, promovisanja i oslobadjanja albanskih i hrvatskih ubica i ratnih zlocinaca ali sta je alternativa? Kako mi da se iskobeljamo? U interesnoj zoni smo Amerike i EU, Rusi imaju svoje dvoriste o kom treba da brinu, Kina dok ojaca i postane dominantna, ima da pocrkamo, znaci sta SADA da radimo? Realno, nemamo ni ljude, ni politicare ni privrednike, ni elan, ni moral, ni snagu, ni volju da uradimo cak i ono sta bi mogli a kamoli da se desi cudo i da svi zajedno zapnemo da se nesto promeni. Pogledajte samo komentare, od srBskih patriJota do raznih bezimenih, buckova i kompanije, pa ovde ima vecih ljubitelja i postovalaoca Hasima Tacija od njegove rodbine i vecih fanova "drzave kosova" nego sto su to albanski nacionalisti. Cudo da i ovakva Srbija postoji. Tako da, ok, je ovo sto kaze Comski, u pravu je u vecini stvari ali sta i gde dalje?

Boske

pre 11 godina

Odlican je Comski, dugo da nisam pratio. Mislim da ima pravo, samo jos uvek niko nije rekao zasto nas ne vole, to je ono sto bih zeleo da cujem. On siguran sam zna, ali krije.
(djeturum, 21. mart 2013 12:57)

Ne vole nas jer smo egzotične, samovoljne vjere, koja još uvijek gura Julijanski kalendar i, kao i Ruska pravoslavna crkva, neoprostivo kulira Papu i tobožnji ekumenizam; jer smo, barem oni misle, vrlo bliski sa mrskim im, najmržim Rusima i slovimo kao ruska filijala na Balkanu; jer smo svoji, inatljivi, hronično nepokorni i vrlo nepodobni kao podanici; jer vrlo loše podnosimo okupaciju, porobljavanje i kolonizaciju svih vrsta; jer se suprostavljamo svakom osvajaču, bez obzira koliko on moćan bio; jer smo neke od njih u prošlosti tako opalili po neprosvijećenoj im lobanji, da im i danas zuji u ušima; jer smo toliko različiti od bližih, pa i daljih susjeda, s kojima kao podanicima u istoriji nikad nije bilo većih problema i koji su uvijek bezuslovno bili spremni životariti u podređenom položaju ili su iz nekih svojih razloga (uglavnom zločinačkih) čak i stremili njemu; jer smo hronično nesvrstani i čovjek jednostavno ne zna, gdje bi nas strpao; jer smo vrlo stara nacija, sa starom kulturom, jezikom i običajima, nesretne, ali svijetle istorije. Baš oni koji to nemaju, najviše nas i mrze!

Malo li je?

Petar

pre 11 godina

Jeste mrze nas i zele da nas uniste. A da se mi malo pogledamo u ogledalo? Sta smo mi uradili u zadnjih 30 godina da mi nas neko zeleo u svom drustvu? Jesmo li postigli bilo kakav napredak? Kako nam izgleda zemlja, putevi, zeleznica, u kakvom nam je stanju poljoprivreda? Koliko imamo obrazovanih i koliko cenimo obrazovanje? Jel nam Evropa baca djubre svuda pa nam gradovi izgledaju kao deponije? Koga dizemo u nebesa, kriminalce i dilere koji po toj Evropi sto nas mrzi rade sta? Uzori i postovani su krimosi i pevaljke. To su nam glavni izvozni artikli. I zasto bi nas bilo ko normalan zeleo u svom drustvu? Prvi susedi i najblizi su pobegli od nas glavom bez obzira, a sto bi nas zeleli napredniji i civilizovaniji. Ukoliko se ove stvari promene mozemo da razgovaramo. Za sada smo obican talog.

nista nema dzabe

pre 11 godina

@Daka

U pitanju je najgora vrsta droge u danasnjem svetu : novac! Da li neko ima iluzije, da ova nasa politikantska trojka sve ovo radi zbog lepih ociju, ili ...?

panta rei

pre 11 godina

@Bezimena,
do sada sam te ponekad branila, malo zato sto mi se dopadalo kako se koprcas kada te prozivaju, a malo i zbog zenske solidarosti, ali sada si zaista preterala.

Znas li ti, uopste, ko je NOAM COMSKI?

On je lingvista (smatra na primer, da svi jezici imaju u osnovi jednaku gramatiku - zar nije neobicno ? sta mislis koliko jezika mora da zna, da bi tako nesto tvrdio?) i sasvim izvesno je NAJVECI ZIVI INTELEKTUALAC NA PLANETI. To ipak, ne znaci da moras sa njim da delis misljenje, ali da ga nazoves piromanom ili nekim ko cuti (taj nikad nije cutao) to je stvarno previse.

Pitanje za ostale: Zasto intervju SADA i sta nam VALJA CINITI?
Mozda referendum?

Jevrej po baki

pre 11 godina

Za sve one koji se zanose Palestinom i misle da su Jevreji neprijatelji Srba, treba da znaju da starija generacija koja poznaje drugi svetski rat, kao i oni obrazovaniji, vrlo dobro znaju ko su Srbi, i šta se dešavalo na ovim prostorima. Nadam se da će posle ovog intervjua oni koji su devedesetih po prvi put postali antisemiti shvatiti neke stvari.

e

pre 11 godina

"Male zemlje ulaskom u EU stavljaju sebi omču oko vrata,postaju kolonije velikih zemalja sa ogromnim dugovima koje je nemoguće vratiti,jer se uništava domaća privreda i guraju strani proizvodi."Potpuno fantasticna opservacija.Ajde da probamo da je primenimo na Srbiju danas,posto se,prvenstveno,na nju i odnosi:
1.Cija bismo tacno kolonija postali ulaskom u EU?U nasoj dragoj,ponosnoj domovini,vlasnici svih proizvodnih firmi koje ista rade,vec su stranci(Hemofarm- Nemci;Zastava-Italijani;Gorenje-naravno,Slovenci; cementare-cini mi se Francuzi;mlekare-Englezi i Belgijanci;pivare-ko vec ne;da ne pominjem trgovinske lance,bezbroj njih,od kojih je jedan jedini domaci-DIS.Nasa vlast trenutno rasprodaje poljoprivredno zemljiste Arapima.A jos nismo u EU.
2.Ulaskom u EU,prete nam,dakle,"ogromni dugovi koje je nemoguce vratiti";ja sam ekonomski ignorant,ali,dovoljno mi je da poslusam jedne vesti mesecno,pa da shvatim da nasa drzava danas,van EU,grca u dugovima koje nikad nece vratiti,i svaki dan se sve vise zaduzuje.Grcka takodje grca u dugovima,ali njih ce,osim Grka,da plate i drugi gradjani Evrope,samo zato sto je Grcka clan EU,ne zato sto ih ovi rasisti iz EU vole.
3."Unistava se domaca privreda i guraju strani proizvodi"-ovo je najbolje;da li kupujete domace dezodoranse,TV-e,automobile, mobilne telefone,belu tehniku...Pa,mi uvozimo beli luk iz Kine i pasulj iz Kazahstana!!!
Gdin Comski samo pokusava da nam otvori oci;bog zna zasto to radi.Mi,ovakvi,cak ni to ne zasluzujemo.

Marko

pre 11 godina

Covek je u pravu.
Po pitanju Kosova narod srbije ima pravo da se na referndumu izjasni isto kao sto su imali Kiprani u vezi sa turskom republikom severni kipar.

sanja

pre 11 godina

Gotovo sam sigurna da vecina ovde koji komentarisu intervju nije cula za Comskog.Nista od Comskog nisu procitali u zivotu.Ne moze i Kurir i Comski. Ne ide. Taj isti Comski je pocetkom bombardovanja Srbije u TIMES-u dao poveci intervju gde pored ostalog i osudjuje NATO bombardovanje.Takodje ovo sto danas prica je i u njegovoj knjizi "Chomsky" izdate 2008 godine.Kriticar Americke politike,i globalizma narocito posle Vijetnamskog rata.Lingvista. Uz to i strani dopisni clan SANU

Milan

pre 11 godina

@Gde samo vadite ovakve likove?!

To mozes samo reci ako imas ili 15 godina, ili po ceo dan slusas grand show i slicno a od obrazovanja jedva imas slovo "o"...

Noam Comski je jedan od trenutno inteligentnijih ljudi na planeti koji zadire u srz i razotkriva mnogo toga sto vecina populacije (98%) ne vidi niti je svesno toga.

Komentar si usmerio samom sebi, da, i ja se iskreno pitam, gde pronalazimo "likove" kao sto si ti???

Shimie Pooh

pre 11 godina

Ko ima bar 7 ispravnih mozdanih celija skapirao je ovo odavno. A mozda i bas zato sto je toliko ocigledno, tesko nam je da prihvatimo surovu realnost.

cvi

pre 11 godina

Ne bismo bili jedini u neprijateljskom okruženju , ali je problem što većina današnjih Srba ne poznaje i ne priznaje pravi istorijski identitet svog naroda. Za razliku od toga većina Jevreja svoj poznaje i priznaje. Ne treba mi nikoga da kopiramo, ja samo konstatujem kakvo je stanje stvari.EU nas ne može spasiti od nas samih. Ko sebe ne voli i ne poštuje,problem je za sve!

sanja

pre 11 godina

Kapa dole za profesora Comskog. Vreme je da obican covek shvati kako funkcionise ovaj svet. Kada to shvatimo mi, obicni ljudi, tada ce doci vreme i drugacijih politicara. Ko zna, mozda se opet pocnu pomaljati drzavnici, umesto ovih politikanata.

Johnzy

pre 11 godina

Ma ne volimo ni mi nas baš nešto specijalno. I ne bi bio problem da smo mi normalan narod, pa da se bunimo za svaku sitnicu i organizujemo proteste, i tako uljudimo političare. Ovde je korupcija skoro pa privredna grana, još malo pa ćemo početi da se podmićujemo i u porodici. Da ne pričam o opštoj kulturi, sudstvu, zdravstvu, školstvu... Iha, ne bi ni stalo ovde. Jedino nas, za sada, Evropa tera da sredimo sve ovo, sami ne bismo za sto godina. Zato jedino i idemo tamo. Ako se ikada uljudimo, ćemo moći kako hoćemo.

Забринута

pre 11 godina

Зашто је Б92 променио почетни наслов "Чомски: Европа не жели Србе"? Био је прецизнији и убојитији.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

@ NO NAME:"Čomski je dokaz da na zapadu postoji sloboda govora"?!
Čomski je izuzetak koji potvrdjuje pravilo da na zapadu nema slobode govora u koju se oni toliko zaklinju. Doduše, formalno, ta sloboda postoji ali se maksimalno zoupotrebljava, poput svega što je zloupotrebljeno od strane SAD i njene ratne i invazionističke politike. Ako smatrate da grešim, navedite jedan princip koga se Amerikanci pridržavaju osim, ako nije u korist "svetih američkih interesa"? Ostavite se demagogije američka demokratija je već davno prigrlila fašističke odore i, maršira li maršira....a "velike" nacije im aplaudiraju kao kada su nemačke fašističke trupe ušle u Zagreb.

Analitičar

pre 11 godina

EU ili tamnica naroda je danas 4 rajh.To je ideja reinkaranacije vrednosti iz II svetskog rata koju čine nemački (neo)nacionalisti sa svojim istorijskim poguznim muvama (Hrvatima,Rumunima).Svi narodi Evrope su svesni svoj podređenog položaja u današnjoj EU.Iz zbog toga se raspada pratite kreće se sa Eurom pa onda........

Sunđer Bob je - SIR!

pre 11 godina

@KENTAUR - "Ja boravim preko 10 godina u jednoj od najbogatijih zemalja EU, bavim se intelektualnim i kreativnim poslom, radim preko 80 sati nedeljno za crkavicu" - sta vredi sto si intelektualac i kreativac kad si i glup - pa radiz za dzabe...
(jovana, 21. mart 2013 14:16)

Ma da li nam se to javila mlada studentkinja, koja već godinama pakuje kofere (i demonstrativno se oprašta) da zbriše iz zemlje? Kapiram, da ti znaš kako zraditi veću kintu? Ma da, znam i ja, stara je to ideja...najstarija, kažu.

kentaur

pre 11 godina

@JOVANA. Mozda sam po tvojim standarima glup, ali sam zemlju napustio samo iz razloga sto nisam mogao da se bavim poslom kojim se sada bavim, pa makar ga radio i za dzabe. A nacin na koji razmisljas je samo odraz vecine u Srbiji, gde niko nece da radi za manje od 500e kao da su svi Bogom dani.Da nisi mozda clan parlamenta? A ako ti je do PARA, to mozes lepo i u Srbiji da odradis kao STARLETA, sve je pitanje izbora. Da ti dam MILION eura danas, ti bi sve spiskala i za mesec dana vec bi se zalila kako nemas nista. Nije duso sve u parama. Ne brini ti za mene, ja cu za kojih 10-20 godina namaci svoj milion, jer znam STA hocu i KAKO hocu. A to je isto ono sto zelim i MOJOJ SRBIJI- hrabrost, samopostovanje, upornost i doslednost, jer ovi "ovde" nisu u principu nista bolji od nas dole. Ono sto uradis danas ti kreira buducnost, zato prvo PROMENA u GLAVI pa onda i oko tebe.

Draganče

pre 11 godina

Pa, sa malo čuke u glavi može se doći do mnogih interesantnih zaključaka, naročito onih koji su živeli pre i preživeli raspad Yu. Sve me strah da smo sami to hteli! Ali, da treba, treba dobro razmisliti kuda dalje!

nenad

pre 11 godina

Sustina je da ovde ljudi zele u eu po svaku cenu jer su nam planski unistavali privredu i u isto vreme pricali bajke o eu, kako kad udjemo svima ce da svane, prosecna plata tri puta veca, nezaposlenost tri puta manja, izgradjena infrastruktura, sve institucije funkcionisu, eldorado jedan. A naivni nisu svesni da i dalje kod nas dolaze rumuni i bugari da rade, pa gde je njima taj eu standard. Na kraju cemo priznati kosovo, dati veca ovlascenja raskoj oblasti, vojvodini, albancima na jugu, rasprodati kvalitetnu zemlju strancima, a eu onakva kakva je danas nece ni postojati i pitanje u sta cemo i da li cemo uci. Jos bih postavio pitanje danasnjim sugradjanima starim 40+ godina, kako ce penziju primati, jedna od najstarijih smo nacija, ako udjemo u eu sva vredna poljoprivredna zemlja ce biti prodata strancima, komunalije ce porasti, a svi mladi ce otici iz zemlje jer niko nece hteti da radi za puko prezivljavanje, docicemo na to da ce na jednog zaposlenog doci dva penzionera, a od tih zaposlenih pola ce raditi u drzavnim sluzbama, sva prirodna bogatstva ce pokupovati stranci, od kog novca ce penzije i plate drzavnih sluzbenika biti isplacivane, mozda konstantnim zajmovima, za koje ce nam uzeti ono sto im necemo odmah dati kao npr vodovode i izvore pijace vode.

Bojan

pre 11 godina

Covek je samo reako istinu koja se nekima ne svidja ali to ne menja sustinu da je sve ovo tacno. Dok slusamo o samospaljivanju ljudi u Bugarskoj od nemastine, kakva mogu biti ocekivanja od EU?? Niti Evropi treba Bugarska i ostale balkanske zemlje niti ta EU uopste i pomislja da ikom udeljuje novac i povlastice.

k

pre 11 godina

@ Posto publika ocigledno ne poznaje Comskog bas najbolje, samo da podsetim da on uvek proizvodi izjave koji prijaju uhu vecinskoj publici podneblja za cije medije intervju i daje... Nece covek nikad mnogo da se zamera, a i bolja kinta...
(Pera sa Vracara, 21. mart 2013 13:56)
HAHAHAHA!!! Comsky je jevrejin koga vlada Izraela najdublje mrzi zato sto nema ni trunke zadrske kad im s***** koja prave javno nabija na nos - i ti takvog coveka proglasavas za bednog oportunistu koji se udvara citaocima ?!?!? Kakvih sve likova ima ovde...

dado

pre 11 godina

"Oni ne žele različitost, oni žele homogena društva", kaže Čomski"------i spominje najveceg kreatora "homogenog" drustva na Balkanu, naime Cosica.
Je li Noam upoznat sa projektom Velika Srbija ciji je Cosic jedan od idejnih tvoraca?

Pera sa Vracara

pre 11 godina

Posto publika ocigledno ne poznaje Comskog bas najbolje, samo da podsetim da on uvek proizvodi izjave koji prijaju uhu vecinskoj publici podneblja za cije medije intervju i daje... Nece covek nikad mnogo da se zamera, a i bolja kinta...

Pravila

pre 11 godina

Jasno je da Comski preteruje. On volji da prica ono sto drugi volje da cuju. Tako postaje popularan. Ni jednu rec nije govorio o posledicama alternative, koje su i sada katastrofalne. EU je podejednako otvorena prema svima koji postuju EU pravila. Nije nista rekao zasto specijalno ne bi EU zeljela srbe u svom krugu, kad su tu portugalci, grci, madjari, itd. Nije li i prema njima rasisticka ili su oni prihvatili to zbog jos gore alterenative. Tu lezi zec, Ti "najveci"intelektualac, Comski!

patriot

pre 11 godina

Sledeće je da priznamo Zaječar sa okolniom,jer su tamo vlasima prava ugrožena.-samo da se(utvrde nalazište bakra),pa onda kreće akcija "milosrdni vlas",(ovo je samo moj cinizam,nemam ništa protiv Vlasa).Džabe što je Noam Čomski,najvažniji politički mislilac,kad su ovde komentatori mnogo pametni od njega,možda on govori što većina hoće da čuje?,a možda smo mi nebeski narod,koji ne želi da čuje pametnije od sebe.-koće ga znati!?

nenad

pre 11 godina

Nek mi neko navede primer, kada je to neka velika ekonomska ili vojno-politicka sila pomogla drugom narodu da bolje zivi i da bolje iskoristi svoje resurse. Naravno da se to nikada nije desavalo. Bitno im je da resurse nase zemlje prisvoje za sebe, da im budemo jeftina radna snaga ciji ce novac ici njihovim korporacijama, a dozvolice nam da zivimo onoliko dobro koliko nam treba da ne bude drustvenih nemira.

djoka

pre 11 godina

Kada Čomski iznosi stavove on to čini sa antiglobalističkih i anti-imperijalističkih pozicija, a ne sa nacionalističkih pozicija koje se u našim sredinama preterano neguju. I tačno je, neće nam biti bolje ni da uđemo u EU, niti u bilo koji drugi savez, jer to naši političari niti žele niti znaju kako da iskoriste. Od nas će se tražiti ono što drugima odgovara, što je opet legitimno, a mi ništa nećemo uraditi za nas. I da bude jasno - ne zbog drugih, ne zbog nas samih! S druge strane, nismo mi ni Turska, koja ima tržište od 70 000 miliona i pozicije u islamskim zemljama pa da imamo potencijala. Dakle, rupa smo, slepo crevo!!!

Stevan

pre 11 godina

Nadam se da nasa vlast zna da cita. Evropa nam nudi sarenu laz a za uzvrat trazi 15% teritorije, ogromno bogatstvo I porobljavanje vise od 100 000 nasih gradjana. OK, oteli su veci deo, pisi propalo, ali to ne znaci da mi trebamo da damo I ono sto ne moramo.

Makedonac

pre 11 godina

Mene zanima, kada ce Makedonija da bude primljena u EU. Oni su pre nas stali u red...
(Miroslav, 21. mart 2013 18:06)

Mi cekamo vas,pa da idemo zajedno.:)Kad smo vec cekali slobodu od Turaka 500 godina,EU zna da smo strpljivi... :)

Milan

pre 11 godina

Pa ljudi, Koštunica ovo priča već bezmalo 5 godina. Kako je to sad odjednom kul, a do danas nije bilo, nego se srljalo ka toj EU svim raspoleživim sredstvima?

Tanja

pre 11 godina

Smesno mi je kad neko u političkom smislu govori o ljubavi i želji. U odnosima između država nema emocija, postoji samo interes. Mentolu je jasno da trenutno EU nema nikakav interes da nas primi u članstvo...mi nismo ekonomski snažna zemlja, naš narod nije disciplinovan, ne ume da se izbori sa svojim problemima, naginje mitomaniji, nije samokritičan, a nije ni borben ni istrajan kada se radi o njegovom sopstvnom interesu - zemlja nam je korumpirana, kriminalizovana, estradizovana u svakoj mogućoj sferi, kultura nam je na umoru, svi ekonomski pokazatelji su u minusu, zaduženi smo preko svake mere - pa čekajte malo ljudi, a ZAŠTO bi nas hteli? Stanje u našoj zemlji nije posledica, ili makar nije samo posledica delovanja stranih sila, da smo mi sami bili lukaviji, da smo birali ljude koji bi delovali u opštu nacionalnu a ne sitnosopstveničku korist, situacija bi verovatno bila drugačija, naš položaj bi bio drugačiji, a interes zemalja Evrope bio bi drugačiji. Cenim Čomskog, ali mi se ne sviđa što ovim izjavama podilazi već postojećem opštem verovanju da Srbi nizašta nisu krivi, nego eto zli stranci ih upropastili. Ako je tako onda smo kao narod - glupi i nesposobni. A u tom slučaju, tako nam i treba, i tako će nam biti, sve dok se ne opametimo.

Wiener

pre 11 godina

@(jovana

A ti lepo spakuj kofere i vrati se u Srbiju da radis takodje za crkavicu i da uzivas.Svake godine da ides na odmor i na zimovanje a ne da se tamo "patis".A sto nisi ostala?? Sto si otisla??

Draga Jovana ja sa jednim tehnickim fakultetom Beogradskog univerziteta vec 18 godina radim u jednoj zemlji EU. I ne radim za crkavicu.Odlicna plata. Svake godine idem na letovanje i zimovanje sa porodicom. Ceo vikend uzivam i nista mi ta EU ne smeta

trebalo bi

pre 11 godina

Comski je samo hteo da kaze da svet i EU ne sljivi ni za 5 para Srbiju, interesantni smo im samo kada imaju koristi od nas, sitan smo igrac na svedskoj sceni, izmedju ostalog i to je jedan od razloga razbijanja donekle mocne Jugoslavije da se uprvo desi ono sto se danas desava, da budemo sitni jadni i bedni i da bi evropljani imali jeftinu radnu snagu na dohvat ruke ako im zatreba. Na zalost mnogih ovde sto nikada nisu procitali ni jedan njegov tekst do sada a pametuju ovde, covek je velikim delom u pravu ako ne i potpuno.
Nasi politicari-ma koji god bili, vlast ili opozicija su na zalost produzene ruke zapadnih mocnika a to se vidi i po njihovim delima jer Srbija nije nista uradila samovoljno jer ne mozemo nista bez nadgledanja zapada.
Neki ljudi moraju ovde jos jako mnogo moraju bureka pojesti da bi shvatili ovog coveka jer ceo zivot citaju samo domacu stampu koja je mnje ili vise podredjena politici u ovoj drzavi. Kada bi bilo vise slobode govora i ppisanja, znalo bi se vise o tome..a do tada...kud koji mili moji...

zoran

pre 11 godina

Zd EUfanatike niko,ama baš niko. ne predstavlja autoritet u mišljenju. Toliko nizak prag tolerancije za drugačije mišljenje skoro da se i ne pamti. Istog trenutka, u nedostatku argumenata, kao papagaji ponavljaju nekoliko besmislenih floskulica, za koje misle da će bezbrojnim ponavljanjem postati argumenti.

crazy processor

pre 11 godina

Oni prate svoje interese, interese moći. Nema osećajnosti, nema pravne odgovornosti.

Ovo je krucijalna stvar koja mora da se promeni u svesti politicara. Moraju poceti da jacaju sistem i drustvo, a ne da mole ili da pune svoje dzepove. Svi cemo mi proci, ali ce Srbija ostati i valjalo bi da ostavimo nesto vredno za sobom.

ecen101

pre 11 godina

koliko god tesko zvucalo, lakse cemo dovesti evropu u srbiju, nego srbiju u evropu. jer jedno od tih zavisi od nas, a jedno od drugih

Samo pitam

pre 11 godina

@micara.../ A gde bi ti u Savez Rusija Belorusija ili da budemo jedna od ruskih gubernija.Svi oko nas u EU a mi ko Lesoto u Juznoj Africi

mi pevamo u pustinji

pre 11 godina

Mislim da je Noam Comski najpoznatiji zivi politicki analiticar.Ali evo meni problema.Moram da uradim ono za sta sam bio siguran da ni u ludilu ne bih:da kupim "Nedeljnik".Ovo definitivno vredi procitati.

Milos

pre 11 godina

@nenad

Privredu smo unistavali planski mi sami a ne eu, sami smo unistili sopstvene firme zarad finansiranja izgubljneih ratova po hrvatskoj, bosni i kosovu, i kasnije da bi ih domaci tajkuni kupovali za male pare i kasnije to prodavali kao gradjevninsko zemljiste (proveren recept), sto se tice vecih ovlascenja raski, vojvodini ... i svemu sto si naveo to je najbocinija regionalizacija koja bi trebala da se sprovede da bi svako ziveo od svog rada a ne ja iz sumadije da finansiram BG ili neko iz vojvodine da finasnsira novi pazar, nista cudno koliko kantona imas u CH ? samo smo krivi za sva nedaca koja su nas snasla ...

comski

pre 11 godina

ovo su gluposti, pa prvo bi i Bugare i Rumune odbili da stoji priča ovog čoveka.
(Novosadski, 21. mart 2013 19:01)

Ово је стратешка игра. Треба,између осталог, Русији прекинути везе са Србијом. Погледај мало како су се кроз историју понашале Бугарска и Румунија, посебно у светским ратовима, на чијим странама су биле. Срби никадa нису ратовали против руског народа. Шта мислиш, да ли Бугари и Румуни могу да се запошљавају широм ЕУ? Докле мислиш да ће Румуни и Бугари тамо издржати? Пријем ових држава у ЕУ је одступање од правила из "разумљивих" разлога. Ствари су сложеније него што то теби изгледа.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Ne znam odakle je ovaj izašao, ali govori ko da je ispao s mitinga SANUa iz 1989. kojem je neko na brzinu ispričao sta se zbivalo u medjuvremenu. Neke su onako opće istine i dosta očite stvari, a ostalo su mahom Bezvezne gluposti prevazidjenih ljudi koji žive u prošlosti.
A neke su i kontradiktorne- kaže nema sentimentalnosti u međunarodnim odnosima, samo interesi, a onda kaže da EU neće primiti Srbe jer ih praktički mrze. Odluci se deda, koje je točno ? To da Srbe neko mrzi to je misao koja vas truje i koja vam šteti vec desetljećima, ako ne i stoljećima .. Ljudi su kao prvo jedinke koje nemaju skupnu svijest (ta ideja da vas Nijemci mrze recimo), a kao drugo najveći broj ljudi ima pametnija posla i većih briga nego da se zamara Srbima, a kamoli jos da vas mrze.

glava za brisanje

pre 11 godina

Sto znaci da se mi pravilno ponasamo. Mi kao hocemo u EU, ali kad je poslednji trenutak, mi zategnemo. Argumente imamo. Sto se mene tice... Prestao sam da se uzdam u EU. I ja sam otkrio taj rasizam o kom Comski govori. Ima ga i kod nas, koliko hoces.

trix

pre 11 godina

braco intelktualci, sta ste to vi procitali od comskog, osim ovih nekoliko recenica prenetih iz nekog intervjua, pa da znate da je bas on, a ne neko drugi, "najveci intelektualac danasnjice"? koje ste to druge "velike intelektualce" vi to citali da biste mogli da napravite bilo kakva, makar nesuvisla, poredjenja? to sto comski ima stav prema evropi i americi koji je na prvi i povrsan pogled slican vasem, naravno da ne znaci da ste u istoj politickoj ili etickoj ravni s njim. uzgred, kim jong un, ahmedinedzad i lukasenko imaju daleko kriticniji stav prema americi i evropi od comskog. da li su i oni za vas veliki intelektualci?

cirilica

pre 11 godina

Totalna nezahvalnost od strane EU i vise nego ocigledna naklonost prema drugoj strani.Ako nas ne zele,mozemo i mi bez njih.Ne treba nam EU po svaku cenu,ne treba nam EU bez Kosova.

Zare

pre 11 godina

Ne razumem baš najbolje kakve alternative nudi g.Čomski nama. Ne idite u Eu. Pa gde da idemo? U Kinu? Ka Rusima? Po čemu se Rusi razlikuju kao sila spram SADa? Interesi i njih rukovode iznad svega. Prodaće nas prvo prilikom u vreme nekakve krizne situacije na Kaspijskom moru, Kurilskim ostrvima, Gruziji...
Nemamo nikakve šanse da opsatanemo kao "neutralni" jer za to nemamo ni para ni istorijske tradicije. Najmanji ratni lahor će nas poneti i doneti nam još žrtava i bede. Kad se sve sabere i oduzme za Srbiju, analogno onoj Čerčilovoj "ova demokratija to ništa ne valja ali mi bolje nemamo", znamo da Eu ništa ne valja ali mi bolje nemamo.

neutralan

pre 11 godina

Doticni intelektualac me i nije bas odusevio... Lako je reci nekome sta ne treba da radi... Logicno je da s obzirom da u EU nije sve bajno ne treba zuriti tamo, ali Srbija nema alternativu, tj. alternativa je samoizolacija i vladavina korupcije i nepravde.

Word up

pre 11 godina

Normalan iskren covek, ovako razmislja svaki posten covek i svestan je ovih cinjenica.
A vladaju nam oni koji to ne smeju da kazu, a medijski se eksponira druga prica, a lobotomija nad Srbima nikako da vam uspe.
Kapirate, mozete da se trudite i preko ovih dezurnih drugosrbijanaca, evrofanatika i autosovinista svaki dan da nas lobotomisete godinama nekim propagandnim pricama koje nazivate cinjenicama, ali ne hvata se u narodu to.

Makedonac

pre 11 godina

Sto rece genijalni D.Kostovski u mak-filmu "Srekjna nova '49"-"Istok ne otpisa,Zapad ne ne' napisue.":)Ako neko ne razume-Istok nas je otpisao,Zapad nece da nas upise.

arcibaldrajs

pre 11 godina

Ovom coveku verujem svaku rec. To smo svi ostili prethodnih godina i decenija.Oseca se rasizam prema nama. Tesko i mucno nasim politicarima sa kime moraju da pregovaraju o nasoj buducnosti. Pitam se posle ovog teksta, dal je ima za Srbe na Balkanu, u Evropi..?

mic po mic

pre 11 godina

Ok. da kazemo da je covek 100% u pravu. Mi opet treba da odlucimo da li
i dalje zelimo iskljucivo nasi banditi i njihovi sponzori da nas vode i da i dalje nikome ne polazu racune za svoje postupke ili da svi prihvatimo bar neku okvirnu kontrolu sa strane/EU....

komentar

pre 11 godina

Nevole nas iz mnogo razloga. Do sada je bilo 50% mladih koji odu tamo i vaspitani od nekih, ovde, tamo se samo bave pljackom i drogom. Opste smo poznati kao i rusi zbog toga. Drugo u medijima smo glavni krivci, teroristi etc... skoro u svakom holivudskom filmu etc.... Volimo nasilje. Nevolimo da radimo, i kada radimo zabusavamo. Obrisano nam je iz 'koda' da zelimo iskrenu i pammetnu buducnost koja obecava, pa se shodno tome tako i ponasamo. Cast izuzecima, ali .... Sa svima iz okruzenja smo prethodnih godina ratovali, a i iskreno nevidi se skoro poboljsanje. Ma mislim dajte ljudi nemojte da se lazemo. Jos je gosn. i dosta ublazio.
Realno je realno, istina boli, a to sto se mi lazemo... to je druga stvar mada pomalo ulazi u patologiju. Ja da sam u inostranstvu, pa prvi bih rekao ALO a sta ce nam ovi likovi? Dajte nadjite jednu pozitivnu stvar sem recimo Noleta !? Al ajde malo da se lazemo .............

drta

pre 11 godina

A jel moze prvo sargarepa? Recimo udjemo sledece godine u EU, u Shengenski prostor, uvedemo evro, pustimo investicije najmanje od 30 mlrd €, e i onda priznamo kosovo?

Konic

pre 11 godina

Ma manite se vise Rusa, kakvi Rusi, kome su oni pomogli ne daj Boze. Gledajte kroz istoriju gde su ti Rusi. Treba se okrenuti ka Nemackoj i Zapadnoj Evropi a ne na Istok. A ja da zivim u EU ne bih hteo Srbe. Najgori smo narod, to je surova istina. Bahat i bezobrazan, nekad mi je stvarno zao sto sam Srbin kad pogledam predhodnih 20 godina. Glup i jadan. I treba nam tako

sova1965

pre 11 godina

kome trebaju : velja, mrka, ivica, precednik, megatrend menadjeri ?
pametni srbi su vec u evropi, od kojih ce evropa da ima koristi ...

rajko

pre 11 godina

Mislim da je covek u pravu,greska koja je nacinjena gotovo pre 25 godina sada nam se obija o glavu,ne ulazak u saradnju sa Amerikom sada nas preskupo kosta.Zalosno je sto je u evropi preovladao nacisticki duh,koji ima jacu snagu nego Hitlerova Nemacka i koji ce ostvariti nedosanjan san nemaca da vladaju evropom.

jovana

pre 11 godina

@KENTAUR - "Ja boravim preko 10 godina u jednoj od najbogatijih zemalja EU, bavim se intelektualnim i kreativnim poslom, radim preko 80 sati nedeljno za crkavicu" - sta vredi sto si intelektualac i kreativac kad si i glup - pa radiz za dzabe...

Oooj pameti

pre 11 godina

(Realnost.../ Ajde ne pisi gluposti. Kazes ponudili??? A ko to treba da plati.Znas koliko to kosta?? Odbrambeni sistem S-400 samo Rusija ima.Taj sistem nije za ovako mali prostor. Mi ne mozemo da platimo remont nasih MIG-ova.I nama ce Rusija ko "braci" sve to da pokloni. Sta sve covek moze da proocita. Sta to znaci ako Britanija hoce iz EU.Da li to znaci da mi ne traba u EU. Pobrkao si loncice rodjace.. Ne mozes da meris sirotinjsku Srbiju sa jednom od vodecih ekonomija sveta(G7+1) Koja sa svojim komnoveltom moze i bez EU

Sljaker

pre 11 godina

Pa ne zelimo 'bas' ni mi ovakvu evropu, ali je nuzno zlo. U stvari ja sam prilicno siguran da mi, na referendumu(kad do toga dodje, i ako dodje) necemo ni da prihvatimo pristupanje EU!

Piter

pre 11 godina

@Boske

Ne, nego zato sto previse ima takvih kao sto ste vi, koji misle da su bolji od onih koji su od njih bolji. Evropa nas dozivljava onako kako mi vidimo Rome - kao glupe, prljave, lenje i neslozne. Sto, nazalost, uglavnom i jesmo, kad uporedite prosecnog Srbina i prosecnog Nemca vidite sve navedene osobine... naravno, uz vasu opijenost nacionom i uverenje da u 21. veku vera za nekoga igra bilo kakvu ulogu, osim one koju ima u mentalitetu jednog naroda. Nije u pitanju EU ni Rusija ni SAD, vec potreba da shvatimo da u mnogo cemu ne valjamo i da moramo da se menjamo, da ucimo od drugih i napredujemo... tada ce nas sami pozvati u svoje drustvo.

nekoime

pre 11 godina

cekaj meni nije jasno da ljudi ocekuju od stranca da nam da resenja,on nam je rekao istinu u lice a resenja treba da nadjemo sami,narod i politicari....eu nikako pod svaku cenu....

Mita

pre 11 godina

I sada treba svetska pravda da se isteruje,preko naših leđa.Što se ne bori za svoje ideje u Americi,nego preko nas...A ovde vazda,budala ima i previše,koji će srljati u sopstvenu propast,zbog ovakvih ideja...

Superman

pre 11 godina

@Srdjan Jovanovic

Cestitam. Lista je ujedno odgovor zasto je svet ovakav kakav jeste (Sekspir jedini tu nije kriv), svi do jednog totalitarni filozofi, Aristotel, Plato, a o Hegelu (glavnom krivcu za totalitarizam drzave), Marksu i Lenjinu da ne govorimo. Da je na toj listi umesto tih "velikana" recimo jedan Pericles, Hume, Burke, Popper, Hayek, Berlin, Jefferson, Locke i sl. svet bi bio daleko daleko slobodnije mesto i verovatno mesto bez 19. i 20. veka (kada su ti totalitarni rezimi koji su nastali na ledjima) tih velikana pobili vise ljudi nego svi bolesti i prirodne katastrofe u istoriji zajedno, i sve to u ime "naroda" u ime "resavanja" problema siromastva i sl.

Comski je vrhunski strucnjak u lingvistici, (verovatno najbolji u istoriji) i kao inteligentan i nacitan covek ume i moze da razume stvari koje vecina ne moze, ali da bi zaista bio intelektualna velicina koja se moze porediti sa recimo Poperom ili Hajekom (u smislu celokupne slike stvarnosti) morao bi da proucava stvari o kojima govori bez predrasuda i unapred zadatih parametara, a on to ne ume iz jednog razloga a taj razlog je to sto on spada u ljude koji kritikuju stvari tako da samo nisu nikada imali nikakvu odgovornost. Lako je biti pametan u akademskim krugovima, tesko je biti pametan u realnom svetu, gde kako god da odlucis nekome nece biti dobro (u mnogim slucajevima bas tebi koji je doneo odluku sa najboljom namerom).

Bgd

pre 11 godina

Mene zanima, kada ce Makedonija da bude primljena u EU. Oni su pre nas stali u red...
(Miroslav, 21. mart 2013 18:06)

Mi cekamo vas,pa da idemo zajedno.:)Kad smo vec cekali slobodu od Turaka 500 godina,EU zna da smo strpljivi... :)
(Makedonac, 21. mart 2013 18:59)

Ako EU do tada prezivi, a i clanice sa njima.

Talk is cheap

pre 11 godina

Analiza se ne zasniva na cinjenicama. Ne pominje da su Srbi pod Milosevicem zloupotrebili JNA silu da ruse gradove, ubijaju po Hrvatskoj, unistavaju Bosnu. Tim cinom agresije Srbi su ponistili nas jugoslovenski antifasizam, ubili duh Jugoslavije zasnovan na ideji da smo zajedno jaci, bolji, nepobedivi i upropastili 40 godina razvoja. Comski implicira da samo Amerika ima geostrategiju, boze sacuvaj da bi neko drugi geostrateski organizovao zlocine i sirio mrznju. Amerika je ovde htela da napravi mafijasko-teroristicku drzavu umesto YU.

Joca Komentator

pre 11 godina

Nekada je Gospodin Comski vise govorio istinite stvari ali sada sve nagadja. Sada on govori nasumice i sve je pogresno jer mu je energiju odnelo vreme. On je sada ostareo i samo lupa gluposti.

MarkoMinhen

pre 11 godina

@kentaur: "@bezimena i ostali koji samo cekaju da udju u EU pa ce zivot da im procveta. Ja boravim preko 10 godina u jednoj od najbogatijih zemalja EU, bavim se intelektualnim i kreativnim poslom, radim preko 80 sati nedeljno za crkavicu, nisam bio na odmoru 6 godina. "

Hehe, daj ja da probam... Radim u Nemackoj 250 sati dnevno, plata mi je duplo manja od prosecne srpske, a radim kao IT Spezialist, elektrotehnicar, project manager istovremeno. Imam dva part-time dzoba pored ovog.
Svakog dana se budim 5 sekundi nakon sto zaspim, i trcim 430km na posao u kancelariju 10 spratova pod zemljom. Rucam korenje i pesak. Spavam u kutiji sibica na sprat u fijoci sa 300 Turaka. Svako jutro kad dodjem na posao sef me ubije.

Posalji ovo Comskom, kentaure, nek stavi to u sledecu knjigu, da imaju sta Severnokoreanci da citaju.

Ryber Palunko

pre 11 godina

Cuj, "najveci svetski intelektualac." Njega je Misel Fuko dobrano razbio jos sedamdesetih u TV duelu.
(Dusan, 21. mart 2013 14:01)

Opasan kandidat za "2013 The Greatest Shit" lovor!

Andjela

pre 11 godina

"Znate, Evropa je veoma rasistički nastrojena prema ideji da u Uniju uđu Srbi"

Iz svega sto ste izrekli gospodine Noam, mogu da zakljucim
da ste jedino vi rasisticki natrojeni, nista drugo.

MILOJE C

pre 11 godina

Svi se prave pametni preko naših leđa. Neće biti priznanja Kosova, a karta za ulazak u EU biće beskompromisna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i volja naroda da već jednom započnemo normalan život.

gojko

pre 11 godina

Rasizam?
A sta smo mi Srbi crnci?
Ako je bas do neke srednje vrednosti boje koze, belji smo od pola Evrope. Evo ja sam belji od pola Nemaca.
Ne nije to rasizam, niti je u pitanju nacionalizam, to je samo mrznja prema siromastvu, najveca mentalna bolest modernog sveta, oblik paranoje. O tome nemaju hrabrosti da pisu ni Comski, ni ostali mislioci, mozda Zizek tu i tamo zagrebe, ali mi je njegovo vidjenje rata u Jugoslaviji previse jednostrano, pa ga ne ljubim.

panta rei

pre 11 godina

Cuj rasizam,covek lupi i ostade ziv.U koju bi nas on rasu svrstao bas me zanima?
(Nemanja, 21. mart 2013 20:42)

Nizu.(slovensko-v(b)izantijsko-mediteransku, sa njihove tacke gledista kombinacija da se smrznes)

Velibor, USA

pre 11 godina

Chomsky dira u stvari koje jeste potrebno ispitati i ustanoviti- u chemu je stvar s ovolikim zapadnim titranjem kos.albanskim naci-shovinistichkim planovima i fantazijama toliko da su sve u vezi evrointegracija Srbije podredili tome. to se i meni kao kozmopolitski nastrojenom gradjaninu sveta, nenacionalisti i neshovinisti gadi od zapada. konachno, vlast u Srbiji bi trebala da postavi ova konkretna pitanja zapadu!
medjutim, Chomsky jeste preterao u ovom intervjuu, ako je bash onako simplistichki odgovarao na intervju pitanja. po onome shto je navodno rekao, rekao je ofucane fraze jednog fanatichno antiglobalistichkog ekscentrika za jednokratnu upotrebu, pri tom ne nudeci ni u naznakama a kamoli jasno, bilo koju makar natuknicu za neko reshenje, opciju, dakle nikako da kaze ni u naznakama- i, shta onda, ako je to sve tako. a on, kao, je li "vrhunski" intelektualac i filozof, bi morao da zna da konstatovanje problema samo po sebi vrlo malo vredi ukoliko bar natuknica smernice za apsolvaciju problema nije nimalo data.
sem toga, neko je vec rekao da je Foucault znao da dekonstruishe Chomsky-jevu nabedjenost u nekim stvarima.

Podrshka komentarima (Tanja, 21. mart 2013 15:11), (Petar, 21. mart 2013 15:27), Piter, (21. mart 2013 16:09) i sl.

@Kentaur, izvini, kad se tako zlopatish po jednoj staroj zemlji EU-a- a shto se ne vratish u Srbiju? samo pitam. ipak trljash ruke za to milionche koje ochekujesh u EU-u .....

perasombor

pre 11 godina

Zasto imam osecaj da Wall Street i London City namesta Srbe na volej Evropljanima... E sad treba se takodje raspitati ko stoji iza Wall Streeta i Londonskog City-ja... Sve u svemu stara borba. Samo da ovog puta nekako iskuliramo u njihovim finansijskim ratovima...

jäger aus frankfurt

pre 11 godina

svasta, pa upravo te "desne" partije iz austrije i nemacke nas podrzavaju. kad bi te stranke bile na vlasti nama bi sigurno bilo dozvoljeno da sredimo situaciju u regionu kako nama odgovara pa i na nacin koji nama odgovara i jos bi imali vojno-politicku i ekonomsku pomoc. nas zezaju upravo te "demokratske" opcije a ne nacionalne.

Ksenos

pre 11 godina

Iako lingvista po opredelenju, zanesen politikom Čomski primenjuje u ovom članku pogrešne termine da bi okarakterisao odredjene pojmove, na primer "rasizam" koji nikako nije sinonim za "fobije".

mirror/mirror

pre 11 godina

ovde neki krive nas, srpski narod. Naravno, i mi smo gresni kao i svi drugi, ali mi ne gresimo na ostalima kao sto oni na nama. Sto kroz istoriju tako i dan danas. I mi, kao sto neki od vas pisu ovdje, imam mnogo gresaka, ali ih vidimo, priznajemo, imamo savest. Osetimo kad ucinimo nesto lose drugome. Da li na osnovu svih saznanja, neko moze da kaze da evropska politika ide tim smerom. Njima je malo toga sveto. Mrze nas sto nismo iste vere, a svi verujemo u istog Hrista, no da je ta zabluda mnogo vecih razmera, pokazuje i cinjenica da ne postuju ni svoju crkvu, Vatikan, koji nije priznao Kosovo, dok katolicke zemlje gotovo u celosti jesu. Valjda crkva ima vise morala od neke Merkelove ili slicnih, iako i Vatikan daleko da je od savrsenstva.

YUnoša

pre 11 godina

Samo u Ameriki cvetaju...bulke.

Baci kosku da se psi zavade.
Kroz celu krizu nam sole pamet. A sa kim cemo biti dobri ako ne sa komsijama?

Svako svoj interes brani i stiti, ali ne treba ici s potajnom namerom protivu drugoga.

Bledi

pre 11 godina

"Naravno da je Jugoslovenska narodna armija priskočila u pomoć srpskoj manjini. Tako da je nemačka inicijativa predstavljala odlučujući korak koji je doneo taj ogromni sukob",Hahaha... Ta "Jugoslovenska" je prestala biti to, mnogo pre, moj gospodine. I ti vidis i citas to sto se tebi svidja. S´obzirom da si ti ubedjen da sve zlo sto postoji na svetu je krivica Amerike, onda nisam ni iznenadjen ovom tvojom "analizom" stanja na Balkanu.

Bane

pre 11 godina

Pa cekaj sad jel Evropa sad sve radi iz interesa ili rasizma.. pitam se koliko je uopste dobro preveden ovaj intervju. I mogu da se kladim da je tekst napisan sa ciljem da se opet malo raspiruju strasti. Ovde nista nije novo receno. Svi u Evropi, i mali i veliki, su odavno ukapirali da se politika vodi interesima... a mi smo jedina nacija u Evropi koja po svetu trazi bracu i da nas neko voli.. A to se nikada nece dogoditi. I onog trenutka kada budemo vodili politiku zasnovanu na interesima, a ne emocijama krenuce nam bolje. Iz emotivnih razloga smo na primer branili Mladica i Karadzica.. i radi njih dvojice zapostavili svoje zivotne interese. Sada kada su oni tamo gde pripadaju mozemo da vidimo koliko su nas zaslepile te emocije.. i da smo bez veze gubili godine zivota jer smo ih sakrivali. Tako cemo kada priznamo Kosovo da shvatimo takodje koliko smo protracili zivote zbog parceta teritorije za koje smo se pokazali nesposobnim da vladamo u zadnjih 100 godina. A sto se tice EU, mozda ona i nije najbolje resenje i mozda ce da se raspadne.. ali kada izbacimo emocije iz donosenja odluka onda cemo mocu u skladu sa svojim zivotnim interesima preorijentisemo i naci alternativu EU. Ali za sada u ovom trenutku ta alternativa ne postoji...

panta rei

pre 11 godina

Sa te tacke gledista to se zove sovinizam jel biti sloven je etnicka pripadnost a ne rasna.
(Nemanja, 21. mart 2013 22:28)

Poenta je bila na NIZA RASA ( procena nacisticke Nemacke: za jednog Nemca sto Srba).

Sta je istorija

pre 11 godina

@micara

A kom savezu bi mi trebalo da idemo ako ne ka EU.Da li mislis da Srbija moze sama.Pusti politicku demagogiju da ce Rusija,Kina , Indija, Brazil ,Arapi da nas izvuku iz bede.Najveci donatori i najveci investitori dolaze upravo iz EU. Da smo mi bogata zemlja kao na primer Norveska nikakva unija nam ne treba.Jedna Rusija koja polako staje na noge ima najveceg partnera bas u EU. Cinjenica da nas je zapad kao Jugoslaviju razbili na paramparcad. Mi smo vegetirali izmedju zapada i istoka jer je takva politika nekom odgovarala.Ali 1985 su nas sve pustili niz vodu.Evropski nacionalizam ivponasanje prema Srbiji potice jos od 1912 koji se 1918 produbio da bi posle WW2 bio u stanju mirovanja do pocetka devedesetih. U pravu je Comski kada je rec o nacionalizmu evropskih zemalja (ne svih)

Relja

pre 11 godina

Najveci zivi intelektualac? Malo ste preterali. Mozda jedan od vodecih antiglobalista. Njegove reci su uvek melem za nase ksenofobe. No, nije bas uvek u pravu.
(Relja, 21. mart 2013 12:40)

Pa, do jučer ste se keli u njega? Šta je sad 'open-minded' jurišniče?
(Humanoid, 21. mart 2013 13:14)

Pobrkali ste me sa nekim, vise ljudi se potpisuje kao ja. Sigurno nisam jurisnik. A ni Comski nije moj favorit.

No_coment

pre 11 godina

Problem prikljucenja EU je pre svega ekonomski problem. Kako stvari sada stoje, najverovatnije ce nam doci strane investicije pa cemo biti srecni da radimo i za tih 200 Evra mesecno bez bilo kakve sanse da unapredimo vlastitu tehnologiju. Razlika je samo u tome sto pristupom u EU imamo barem kakvu-takvu zastitu, ovako smo ostavljeni na ledini. U tom smislu, zapanjujuca je nemarnosti koja se ovde pokazuje prema buducim generacijama, kao uostalom i prema bilo cemu drugome uopste. Ima toga i u drugim regijama u Evropi - (Bugarska, Rumunija), ali ne u ovolikoj meri kao ovde!

zlatousti

pre 11 godina

Moramo pregovarati i o datumu i o Kosovu, ali istovremeno mudro graditi svoje alternative- privlaciti investitore i uspostavljati ekonomsku, politicku i vojnu saradnju i sa zemljama van EU. STALNO INSISTIRANJE DA EVROPA NEMA ALTERNATIVU podseca me na fudbalski tim, koji u napadu ima samo jednog igraca.

Glupi smo i to je to!

pre 11 godina

Boze, pa i Mara je moralaa ustane sa kamen studenca, a Maru pad udadose za sultana. Dakle, nista novo, samo pitanje koliko je ko mazohista.

Velibor, USA

pre 11 godina

@neko ime, ne da da reshenje vec da barem natukne smernicu u tom pravcu ili da ako nishta drugo dovrshi shta hoce da kaze, umesto glasne nedorechenosti i iznenadnog tajaca nakon shto je jednostrano rekao shto je rekao. istinu rekao? pa, poluistinu u najboljem sluchaju.
gde je realnost i praktichnost?
kopiram u slaganju ovaj komentar: "Ok. da kazemo da je covek 100% u pravu. Mi opet treba da odlucimo da li
i dalje zelimo iskljucivo nasi banditi i njihovi sponzori da nas vode i da i dalje nikome ne polazu racune za svoje postupke ili da svi prihvatimo bar neku okvirnu kontrolu sa strane/EU....
(mic po mic, 21. mart 2013 20:45)

upravo!

gmbh

pre 11 godina

Evo konkretnog primera zasto se MIT istice u svetu po dostignucima u tehnickim, a ne politickim naukama.

Ovaj tekst takodje ukazuje na losu srpsku osobinu, uvek se spremno doceka teorija zavere po kojoj nekako uvek ispada da Srbi nisu odgovorni za ono sto im se desava, vec da nam sve neke velesile i magovi rade o glavi. Cak i u teoretskom slucaju da je mnogo faktora kroz istoriju bilo zaista usmereno protiv Srba, ovo ne objasnjava kako to da su odluke, koje su bile samo i jedino srpske, bile pogresne.

Istini je tesko pogledati u oci...

patriot games

pre 11 godina

Svejedno moramo da sklopimo kakav-takav dogovor oko Kosova. Ja ne bih ponovo bombardovanje, niko ne trazi od nas da budemo naivni.

cvetic21ogveka

pre 11 godina

Nije da nas ne žele, nego su ranije kovali opasne planove koje sada ne mogu, a moraju, zbog nepokolebljivosti i čvrstog stava Srbije, da se odreknu.

Hajduk

pre 11 godina

,,Ajde ubedi ti Vucica u tu pricu,,

I Vucic i svi vasi poloticary znaju to, ali moraju ispred naroda da imaju nesto da pokazuju, posto Kosovo je i onako izgubljeno.
Srbija u Evropi ili van Evrope ne moze ikada da vrati Kosovo natrag.

Švrćko

pre 11 godina

Postojale su različite politike u Srbiji u prethodnih 20 godina! Bilo je grešaka ali sada ne možemo "plakati nad prosutim mlekom" već treba da vidimo šta ćemo dalje!

Lux

pre 11 godina

(kentaur)

Za razliku od tebe , ja zivim (zadnjih 18 godina) i radim u jednoj od zemalja Unije gde se rad izuzetno ceni i shodno tome veoma dobro placa.Sa zavrsenom srednjom skolom i pristojnim poslovima ja i moj muz zaradjujemo +- 6.500 Eura neto mesecno.Uz to imam svojih zagarantovanih 25 radnih dana odmora godisnje + 10 dana za praznike sto redovno koristim.Ovo ti pisem dok ispijam svoju drugu kafu na poslu i ne razumem cemu tolika ogorcenost Unijom i njenim vrednostima.Nije stvar u kapitalizmu vec u tome sto smo mi navikli da zabusavamo na poslu, da idemo na bolovanje i kad nismo bolesni, da izmisljamo razne razloge za los obavljen posao umesto da se dobro organizujemo i prihvatimo rad na poslu kao nesto neophodno.Bez promene svesti o radu nema napredka.Ne govorim ovde o izrabljvanju, vec o normalnom radnom danu od 8 sati, pauzom za dorucak i rucak, pauzom za kafu i cigaretu ako hoces (ali samo napolju)i svemu onome sto cini radni dan uspesnim ali i lepim u isto vreme.

Superman

pre 11 godina

@Monumentology

Bas zato je mesto Srbije u EU, jer je i Srbija isto rasisticko drustvo (sa velikom dozon nacionalizma). Britanci zato i zele iz EU, jer iako i ovde u UK ima rasisa i nacionalista, drustvo je odavno ostavio iza sebe te stvari, isto vazi i za skandinavske zemlje. EU ce verovatno isto to uspeti da ostavi iza sebe tamo negde za jedno 100 godina... a Srbija i jos neke druge clanice EU mozda jos kasnije...

Inace treba dodati i to da glavni problem EU nije to sto je rasizam i nacionalizam prisutan, nego to sto veliki deo EU nema tradiciju (u pozitivnom smislu), Britanci i Skandinavci to imaju i zato su uvek daleko realniji i ne upadaju u zamke kao recimo Nemci koji su izgubili tradiciju odavno (zato su i imali Hitlera) i sa takvom crnom tackom u istoriji (ma koliko prihvatio i priznao svoju krivicu) tradicija nema nikakve sanse da ponovo zazivi. Francuzi imaju isti taj problem (giljotina i Napoleoni su ubili svu tradiciju), ako nekoga zanima tematika neka procita sta je Edmund Burke rekao o tome.

Da dodam jos i to da ako neko zaista zeli da razume trenutne heterogene odnose u svetu (razlike i slicnosti izmedju rasa, nacija, kultura itd.) mora da cita malo Claesa G. Ryn-a jer niko na ovoj planeti ne razume tu tematiko toliko kao on. Comski zna neke stvari ali nedovoljno da bi dao korektnu sliku i u mnogim stvarima zapravo gresi jer iako je uspeo da identifikuje posledice, ne ume korektno da identifikuje uzroke. Ryn sa druge strane potpuno vlada tematikom.

Tihomir

pre 11 godina

Америка је заузела државу Њу Мексико (територија једнака Пољској) од Мексика средином 19. века, а Хавајска острва анектирала 1898. године од Шпаније. Осамостаљење ових освојених територија САД неће дозволити ни по коју цену.Међународна заједница, посебно велике силе, осуђују баскијски тероризам и сепаратизам и не врше никакав притисак на Шпанију да направи било какве уступке баскијским сепаратистима, али су, константно, подржавали и подржавају Албански сепаратизам и тероризам на Косову и Метохији, на југу Србије и у Македонији!! Много су мањи били проблеми на Косову и Метохији, пре оружане побуне, него што су настали интервенцијама међународне заједнице- НАТО-а, до данашњих дана.Ни данас, после десетина хиљада мртвих, стотина несталих и стотина хиљада прогнаних са Косова и Метохије, па и оружане побуне Албанаца у Македонији, међународна заједница неће да схвати да је на реду оружана побуна Албанаца у јужној Србији, Црној Гори и Грчкој, јер Албанци не одустају од свог програма који је зацртала Призренска Лига, који се може изрећи у једној реченици: “Рађај, купуј земљу и наоружавај се”!

medo brundo

pre 11 godina

Trenutno stanje EU je više nego očigledno,ali to ne znači da će uvek biti tako. Što znači da treba da nastavimo da se trudimo da dobijemo status kandidata,da ako se stanje popravi dok mi ne uđemo.

zagor

pre 11 godina

evo ovaj link http://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=242&cl=32 sam postavio iskljucivo zbog komentatora...voleo bih da chujem misljenja o ovom textu!

evroskeptik pesimista

pre 11 godina

U EU hoću ja, koja kaže nein, nein, nein,nein. Kako lepo zna da nam kaže - Sie Seid die balkanische Schwein. Sva je slatka i velika,aaaa kao Amerika, aaaaa.
Smeje se na glas, kad baca bombe na nas, i po ceo dan stalno viče budi poslušan.
I kad je nesrećna aaaaa, i kad je vesela aaaaa. Od pre deceniju dve eeeee,sve smo dalje od evropske unije, hehehehe.

Nemanja

pre 11 godina

Nizu.(slovensko-v(b)izantijsko-mediteransku, sa njihove tacke gledista kombinacija da se smrznes)
(panta rei, 21. mart 2013 21:44)

Sa te tacke gledista to se zove sovinizam jel biti sloven je etnicka pripadnost a ne rasna.

Mehur

pre 11 godina

@Andy
tacno tako. jer su to kvazi intelektualci koji misle da svet funkcionise po njihovim principima iz bajki. ipak i oni na kraju samo gledaju kako da zarade. a prodaju nam da formiraju svest. ista crkva

Relja

pre 11 godina

Najveci zivi intelektualac? Malo ste preterali. Mozda jedan od vodecih antiglobalista. Njegove reci su uvek melem za nase ksenofobe. No, nije bas uvek u pravu.

Soweto

pre 11 godina

Čomski pokazuje da polako ali sigurno gubi razum. Govori o "sve jačim profašističkim partijama" koje su u nekim državama postale parlamentarne, ali one nigde nisu preuzele vlast već su uvek samo manjina na granici sa marginalnim. Činjenica je da stanje nije sjajno, ali je još uvek daleko od ove analize. Nije istina da Evropa ne želi različitosti. Kriza je proizvela pojačanu ksenofobiju, ali to nije vladajući trend kako to Čomski želi da prikaže. Kaže, JNA je pomogla srpskoj manjini u Hrvatskoj, a ne želi da kaže da za obim intervencije JNA nije bilo niti jednog opravdanja osim otvorene agresije na jednu nezavisnu državu, što se i desilo. Čomskog kao da je brifovao Vojislav Šešelj.

Astral pilot

pre 11 godina

kapiram da chomski nema problema kad je rec o placanju komunalija,prehranjivanju porodice,dostupnosti zdravstvene nege i slicno. Lako je njemu isteruje nebeske pravde,nebeska pravda se ne sipa u traktor

Prijatelj

pre 11 godina

Fascinira me potreba da se od svega što Čomski govori i piše unazad 30 godina probere i servira samo ono što ide na srbijansku vodenicu, i pritom bez ikakvog kritičkog osvrta na poteze srbijanskih vlasti unazad 30 godina ne postavi pitanje: da li smo imali idiote za lidere svih ovih godina, ljude koji pojma nisu imali kako ovaj ubogi nepravedni svet funkcioniše, ljude koji nisu ni voleli svoj narod, jer da jesu, vodili bi ga tamo gde bi bio siguran i prosperitetan u uslovima koje diktiraju pravila igre. Očito, jer vidimo dobro i ko se obogatio i ko je sve isplivao za svo ovo vreme pregalništva i inata preko grbače običnog čoveka.

Joca Komentator

pre 11 godina

Nekada je Gospodin Comski vise govorio istinite stvari ali sada sve nagadja. Sada on govori nasumice i sve je pogresno jer mu je energiju odnelo vreme. On je sada ostareo i samo lupa gluposti.

dado

pre 11 godina

"Oni ne žele različitost, oni žele homogena društva", kaže Čomski"------i spominje najveceg kreatora "homogenog" drustva na Balkanu, naime Cosica.
Je li Noam upoznat sa projektom Velika Srbija ciji je Cosic jedan od idejnih tvoraca?

Talk is cheap

pre 11 godina

Analiza se ne zasniva na cinjenicama. Ne pominje da su Srbi pod Milosevicem zloupotrebili JNA silu da ruse gradove, ubijaju po Hrvatskoj, unistavaju Bosnu. Tim cinom agresije Srbi su ponistili nas jugoslovenski antifasizam, ubili duh Jugoslavije zasnovan na ideji da smo zajedno jaci, bolji, nepobedivi i upropastili 40 godina razvoja. Comski implicira da samo Amerika ima geostrategiju, boze sacuvaj da bi neko drugi geostrateski organizovao zlocine i sirio mrznju. Amerika je ovde htela da napravi mafijasko-teroristicku drzavu umesto YU.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Ne znam odakle je ovaj izašao, ali govori ko da je ispao s mitinga SANUa iz 1989. kojem je neko na brzinu ispričao sta se zbivalo u medjuvremenu. Neke su onako opće istine i dosta očite stvari, a ostalo su mahom Bezvezne gluposti prevazidjenih ljudi koji žive u prošlosti.
A neke su i kontradiktorne- kaže nema sentimentalnosti u međunarodnim odnosima, samo interesi, a onda kaže da EU neće primiti Srbe jer ih praktički mrze. Odluci se deda, koje je točno ? To da Srbe neko mrzi to je misao koja vas truje i koja vam šteti vec desetljećima, ako ne i stoljećima .. Ljudi su kao prvo jedinke koje nemaju skupnu svijest (ta ideja da vas Nijemci mrze recimo), a kao drugo najveći broj ljudi ima pametnija posla i većih briga nego da se zamara Srbima, a kamoli jos da vas mrze.

Pravila

pre 11 godina

Jasno je da Comski preteruje. On volji da prica ono sto drugi volje da cuju. Tako postaje popularan. Ni jednu rec nije govorio o posledicama alternative, koje su i sada katastrofalne. EU je podejednako otvorena prema svima koji postuju EU pravila. Nije nista rekao zasto specijalno ne bi EU zeljela srbe u svom krugu, kad su tu portugalci, grci, madjari, itd. Nije li i prema njima rasisticka ili su oni prihvatili to zbog jos gore alterenative. Tu lezi zec, Ti "najveci"intelektualac, Comski!

Samo pitam

pre 11 godina

@micara.../ A gde bi ti u Savez Rusija Belorusija ili da budemo jedna od ruskih gubernija.Svi oko nas u EU a mi ko Lesoto u Juznoj Africi

Andjela

pre 11 godina

"Znate, Evropa je veoma rasistički nastrojena prema ideji da u Uniju uđu Srbi"

Iz svega sto ste izrekli gospodine Noam, mogu da zakljucim
da ste jedino vi rasisticki natrojeni, nista drugo.

Bledi

pre 11 godina

"Naravno da je Jugoslovenska narodna armija priskočila u pomoć srpskoj manjini. Tako da je nemačka inicijativa predstavljala odlučujući korak koji je doneo taj ogromni sukob",Hahaha... Ta "Jugoslovenska" je prestala biti to, mnogo pre, moj gospodine. I ti vidis i citas to sto se tebi svidja. S´obzirom da si ti ubedjen da sve zlo sto postoji na svetu je krivica Amerike, onda nisam ni iznenadjen ovom tvojom "analizom" stanja na Balkanu.

Pera sa Vracara

pre 11 godina

Posto publika ocigledno ne poznaje Comskog bas najbolje, samo da podsetim da on uvek proizvodi izjave koji prijaju uhu vecinskoj publici podneblja za cije medije intervju i daje... Nece covek nikad mnogo da se zamera, a i bolja kinta...

Veljko82

pre 11 godina

Uzeo sam kokice i sok i cekam Drugosrbijance da opletu po ovom coveku. Takodje ocekujem i SNS botove da krenu da pricaju da je ovakvu pozitivnu izjavu o nama dao zbog politike neustrasivog vodje Vucica. DS se nece oglasiti jer nema stav ni o cemu osim o Sapicevim brcicima.

Konic

pre 11 godina

Ma manite se vise Rusa, kakvi Rusi, kome su oni pomogli ne daj Boze. Gledajte kroz istoriju gde su ti Rusi. Treba se okrenuti ka Nemackoj i Zapadnoj Evropi a ne na Istok. A ja da zivim u EU ne bih hteo Srbe. Najgori smo narod, to je surova istina. Bahat i bezobrazan, nekad mi je stvarno zao sto sam Srbin kad pogledam predhodnih 20 godina. Glup i jadan. I treba nam tako

Ajde?E nismo znali!

pre 11 godina

"EU trenutno srlja u samoubilačkom pravcu, posebno zbog svoje ekonomske politike" a Srbija krupnim koracima juri,da bude deo te propasti!

komentar

pre 11 godina

Nevole nas iz mnogo razloga. Do sada je bilo 50% mladih koji odu tamo i vaspitani od nekih, ovde, tamo se samo bave pljackom i drogom. Opste smo poznati kao i rusi zbog toga. Drugo u medijima smo glavni krivci, teroristi etc... skoro u svakom holivudskom filmu etc.... Volimo nasilje. Nevolimo da radimo, i kada radimo zabusavamo. Obrisano nam je iz 'koda' da zelimo iskrenu i pammetnu buducnost koja obecava, pa se shodno tome tako i ponasamo. Cast izuzecima, ali .... Sa svima iz okruzenja smo prethodnih godina ratovali, a i iskreno nevidi se skoro poboljsanje. Ma mislim dajte ljudi nemojte da se lazemo. Jos je gosn. i dosta ublazio.
Realno je realno, istina boli, a to sto se mi lazemo... to je druga stvar mada pomalo ulazi u patologiju. Ja da sam u inostranstvu, pa prvi bih rekao ALO a sta ce nam ovi likovi? Dajte nadjite jednu pozitivnu stvar sem recimo Noleta !? Al ajde malo da se lazemo .............

Ksenos

pre 11 godina

Iako lingvista po opredelenju, zanesen politikom Čomski primenjuje u ovom članku pogrešne termine da bi okarakterisao odredjene pojmove, na primer "rasizam" koji nikako nije sinonim za "fobije".

jovana

pre 11 godina

@KENTAUR - "Ja boravim preko 10 godina u jednoj od najbogatijih zemalja EU, bavim se intelektualnim i kreativnim poslom, radim preko 80 sati nedeljno za crkavicu" - sta vredi sto si intelektualac i kreativac kad si i glup - pa radiz za dzabe...

Mita

pre 11 godina

I sada treba svetska pravda da se isteruje,preko naših leđa.Što se ne bori za svoje ideje u Americi,nego preko nas...A ovde vazda,budala ima i previše,koji će srljati u sopstvenu propast,zbog ovakvih ideja...

dre kinez

pre 11 godina

zaista volim kada neko ovako otkrije kisobran, ali avaj, srbi su narod sa pamcenjem zlatne ribice i percepcijom teleta pa nije na odmet s vremena na vreme utvrditi gradivo, makar to bilo uzaludno.

vasily

pre 11 godina

Svaka čast! Ipak su najpametniji ljudi - dobri ljudi! Odlično objašnjenje svega, u bukvalnom smislu te reči. Na samo deset strana objasnio je u potpunosti tok poslednja dva veka - igra moći i nepravda, te ne moram da napominjem odlično objašnjenje političke situacije u Srbiji i Evropskoj Uniji.

kentaur

pre 11 godina

@bezimena i ostali koji samo cekaju da udju u EU pa ce zivot da im procveta. Ja boravim preko 10 godina u jednoj od najbogatijih zemalja EU, bavim se intelektualnim i kreativnim poslom, radim preko 80 sati nedeljno za crkavicu, nisam bio na odmoru 6 godina. Zapitajte se koliko vas je spremno na zivotni ritam trulog kapitalizma? Da se odrekne svojih prvomajskih praznika, spajanja katolickog i pravoslavnog Bozica, kafica za vreme radnog vremena i redovnih odmora? Ovde se grca u dugovima, steze se kais, umetnost, kultura, obrazovanje, sport, sve se "krese" jer nema drzavnih para; banke se vestacki nacionalizuju, drzava, tj gradjani, preuzimaju njene dugove; ogroman je priliv Spanaca, Italijana i Grka koji nemaju leba da jedu; Nacionalisti i desnica jacaju rapidno, ljudi se dele na "starosedeoce' i "dojose", gde se ubrajaju Turci, Marokanci i ostala jeftina radna snaga uvezena posle II svetskog rata; tenzije su svakodnevne i ljudi se plase za posao i egzistenciju; rasizam i sovinizam je izrazen do granice pucanja. Ljudi NE ZANOSITE SE medom i mlekom kojim ce nas zadojiti cim eto udjemo u EU. To ne postoji. EU se cepa na I rang (beneluks i FRA i GER), II rang (centralna evropa) i III Juzna Evropa, i tek negde Balkan.Mi smo dno-dna u njihovim planovima, deponija za sve ono sto oni nece, ako ikada udjemo.Mi treba da se menjamo zbog NAS a ne zbog EU. Potrebno je jako gradjansko drustvo sa KICMOM,svesno svog cilja, koje se ne stidi proslosti i ne cezne za UTOPIJOM buducnosti.

Superman

pre 11 godina

@Monumentology

Bas zato je mesto Srbije u EU, jer je i Srbija isto rasisticko drustvo (sa velikom dozon nacionalizma). Britanci zato i zele iz EU, jer iako i ovde u UK ima rasisa i nacionalista, drustvo je odavno ostavio iza sebe te stvari, isto vazi i za skandinavske zemlje. EU ce verovatno isto to uspeti da ostavi iza sebe tamo negde za jedno 100 godina... a Srbija i jos neke druge clanice EU mozda jos kasnije...

Inace treba dodati i to da glavni problem EU nije to sto je rasizam i nacionalizam prisutan, nego to sto veliki deo EU nema tradiciju (u pozitivnom smislu), Britanci i Skandinavci to imaju i zato su uvek daleko realniji i ne upadaju u zamke kao recimo Nemci koji su izgubili tradiciju odavno (zato su i imali Hitlera) i sa takvom crnom tackom u istoriji (ma koliko prihvatio i priznao svoju krivicu) tradicija nema nikakve sanse da ponovo zazivi. Francuzi imaju isti taj problem (giljotina i Napoleoni su ubili svu tradiciju), ako nekoga zanima tematika neka procita sta je Edmund Burke rekao o tome.

Da dodam jos i to da ako neko zaista zeli da razume trenutne heterogene odnose u svetu (razlike i slicnosti izmedju rasa, nacija, kultura itd.) mora da cita malo Claesa G. Ryn-a jer niko na ovoj planeti ne razume tu tematiko toliko kao on. Comski zna neke stvari ali nedovoljno da bi dao korektnu sliku i u mnogim stvarima zapravo gresi jer iako je uspeo da identifikuje posledice, ne ume korektno da identifikuje uzroke. Ryn sa druge strane potpuno vlada tematikom.

Darko

pre 11 godina

Bravo.

Hajde sada da vidimo ove nase NVO sta ce da kazu ovakvom intelektulacu.

Covek je sve rekao. I ko je stajao iza raspada i sta oni misle o nama.

Jedino bih dodao da je jedini razlog zasto nas ne zele u EU, strah. Srbi su dokazali da su najludji i najjaci ratnicki narod u Evropi a i sire. Kada se slozimo pod nekim pokretom ili idejom u stanju smo da zgazimo celu Evropu.

Oni nikada nece zaboraviti sta smo uradili Nemcima i u I i u II svetskom ratu kao i to da smo veoma brzo dosli do Trsta i mogli da odemo i dalje i zauzmemo mnogo vise nego sto smo zauzeli. Jedino sto nas je sprecilo bio je TITO i njegov dogovor sa velikim silama koje su se bile preplasile kada smo krenuli prema Evropi.

Drugo. Mi smo jedini narod koji je ipak, i bez obzira na svo nametanje lazne hriscanske vere, koja, svi znamo odakle potice i koja joj je pozadina nastanka i svrha, uspeo da zadrzi duhovni identit Starih Slovena a uskoro ce se to jos vise izraziti i doci do obnavljanja i nase prave vere i tradicije kroz razne pokrete i dogadjaje.

Nama EU uopste nije potrebna jer je truli birokratski sistem u kome o nama odlucuju u centralnom EU parlamentu izlapetisi koji nemaju blage veze o nasem identitetu, istoriji, zakonima, narodu ... a pri tome su ogrezli u lopovluk poput Berluskonija, Merkelove i ostalih spodoba i polusveta - ljustura bez emocija.

Takvi mi nikada nece odlucivati ni o meni, ni o mojoj porodici a nece ni o Srbiji pa makar nasa vlast usla milion puta u EU.

neutralan

pre 11 godina

Doticni intelektualac me i nije bas odusevio... Lako je reci nekome sta ne treba da radi... Logicno je da s obzirom da u EU nije sve bajno ne treba zuriti tamo, ali Srbija nema alternativu, tj. alternativa je samoizolacija i vladavina korupcije i nepravde.

trix

pre 11 godina

braco intelktualci, sta ste to vi procitali od comskog, osim ovih nekoliko recenica prenetih iz nekog intervjua, pa da znate da je bas on, a ne neko drugi, "najveci intelektualac danasnjice"? koje ste to druge "velike intelektualce" vi to citali da biste mogli da napravite bilo kakva, makar nesuvisla, poredjenja? to sto comski ima stav prema evropi i americi koji je na prvi i povrsan pogled slican vasem, naravno da ne znaci da ste u istoj politickoj ili etickoj ravni s njim. uzgred, kim jong un, ahmedinedzad i lukasenko imaju daleko kriticniji stav prema americi i evropi od comskog. da li su i oni za vas veliki intelektualci?

Petar

pre 11 godina

Jeste mrze nas i zele da nas uniste. A da se mi malo pogledamo u ogledalo? Sta smo mi uradili u zadnjih 30 godina da mi nas neko zeleo u svom drustvu? Jesmo li postigli bilo kakav napredak? Kako nam izgleda zemlja, putevi, zeleznica, u kakvom nam je stanju poljoprivreda? Koliko imamo obrazovanih i koliko cenimo obrazovanje? Jel nam Evropa baca djubre svuda pa nam gradovi izgledaju kao deponije? Koga dizemo u nebesa, kriminalce i dilere koji po toj Evropi sto nas mrzi rade sta? Uzori i postovani su krimosi i pevaljke. To su nam glavni izvozni artikli. I zasto bi nas bilo ko normalan zeleo u svom drustvu? Prvi susedi i najblizi su pobegli od nas glavom bez obzira, a sto bi nas zeleli napredniji i civilizovaniji. Ukoliko se ove stvari promene mozemo da razgovaramo. Za sada smo obican talog.

Velibor, USA

pre 11 godina

Chomsky dira u stvari koje jeste potrebno ispitati i ustanoviti- u chemu je stvar s ovolikim zapadnim titranjem kos.albanskim naci-shovinistichkim planovima i fantazijama toliko da su sve u vezi evrointegracija Srbije podredili tome. to se i meni kao kozmopolitski nastrojenom gradjaninu sveta, nenacionalisti i neshovinisti gadi od zapada. konachno, vlast u Srbiji bi trebala da postavi ova konkretna pitanja zapadu!
medjutim, Chomsky jeste preterao u ovom intervjuu, ako je bash onako simplistichki odgovarao na intervju pitanja. po onome shto je navodno rekao, rekao je ofucane fraze jednog fanatichno antiglobalistichkog ekscentrika za jednokratnu upotrebu, pri tom ne nudeci ni u naznakama a kamoli jasno, bilo koju makar natuknicu za neko reshenje, opciju, dakle nikako da kaze ni u naznakama- i, shta onda, ako je to sve tako. a on, kao, je li "vrhunski" intelektualac i filozof, bi morao da zna da konstatovanje problema samo po sebi vrlo malo vredi ukoliko bar natuknica smernice za apsolvaciju problema nije nimalo data.
sem toga, neko je vec rekao da je Foucault znao da dekonstruishe Chomsky-jevu nabedjenost u nekim stvarima.

Podrshka komentarima (Tanja, 21. mart 2013 15:11), (Petar, 21. mart 2013 15:27), Piter, (21. mart 2013 16:09) i sl.

@Kentaur, izvini, kad se tako zlopatish po jednoj staroj zemlji EU-a- a shto se ne vratish u Srbiju? samo pitam. ipak trljash ruke za to milionche koje ochekujesh u EU-u .....

Alan Ford

pre 11 godina

Nemam šta da dodam majstore. Svaka ti je na mestu.Direktno u centar. Rekao si suštinu kojiu ovde niko ne želi da prihvati. Napisao sam silne rečenice skoro isto ovde na forumima. Mnoge nisu ni objavljene.Prosto EU nas neće u timu. Čak nismo ni u priči rezervnog igrača.Mis mo kao fudbaler ispod proseka koji vodi pregovore godinama gde da se proda.Menadžeri ga pale kao budalu kako on vredi ali to drugi ne uvidjaju. Tako je i sa nama. Za mene problema nema. Ja znam da EU Srbiju ne želi pa makar da smo najnaprednije društvo na planeti.Srbija nosi breme kako postoji da je niko neće.Misli li neko da su Nemci,Austor ugrai zaboravili izgubljene ratove.Sve nam sada polako naplaćaju na tenene a nima se ne žuri. Nemačka je odavno dobila treći svetski rat samo što je ovaj put bila mudrija.Neka se svako zapita koliko prostora se ostavlja da Srbija ucenjuje.Da li je i jedna zemlja Evrope imala toliko besmislenih uslova. To su uslovi koji te samog dovedu da odustaneš, aoni eto se trudili.Naklonjen sam vrednostima,sistemu koji se stvara u EU ali sam odavno rekao zbogom Evropo.Mija zemlja u kojoj živim nikada neće biti punopravan član EU.

MarkoMinhen

pre 11 godina

@kentaur: "@bezimena i ostali koji samo cekaju da udju u EU pa ce zivot da im procveta. Ja boravim preko 10 godina u jednoj od najbogatijih zemalja EU, bavim se intelektualnim i kreativnim poslom, radim preko 80 sati nedeljno za crkavicu, nisam bio na odmoru 6 godina. "

Hehe, daj ja da probam... Radim u Nemackoj 250 sati dnevno, plata mi je duplo manja od prosecne srpske, a radim kao IT Spezialist, elektrotehnicar, project manager istovremeno. Imam dva part-time dzoba pored ovog.
Svakog dana se budim 5 sekundi nakon sto zaspim, i trcim 430km na posao u kancelariju 10 spratova pod zemljom. Rucam korenje i pesak. Spavam u kutiji sibica na sprat u fijoci sa 300 Turaka. Svako jutro kad dodjem na posao sef me ubije.

Posalji ovo Comskom, kentaure, nek stavi to u sledecu knjigu, da imaju sta Severnokoreanci da citaju.

Boske

pre 11 godina

Odlican je Comski, dugo da nisam pratio. Mislim da ima pravo, samo jos uvek niko nije rekao zasto nas ne vole, to je ono sto bih zeleo da cujem. On siguran sam zna, ali krije.
(djeturum, 21. mart 2013 12:57)

Ne vole nas jer smo egzotične, samovoljne vjere, koja još uvijek gura Julijanski kalendar i, kao i Ruska pravoslavna crkva, neoprostivo kulira Papu i tobožnji ekumenizam; jer smo, barem oni misle, vrlo bliski sa mrskim im, najmržim Rusima i slovimo kao ruska filijala na Balkanu; jer smo svoji, inatljivi, hronično nepokorni i vrlo nepodobni kao podanici; jer vrlo loše podnosimo okupaciju, porobljavanje i kolonizaciju svih vrsta; jer se suprostavljamo svakom osvajaču, bez obzira koliko on moćan bio; jer smo neke od njih u prošlosti tako opalili po neprosvijećenoj im lobanji, da im i danas zuji u ušima; jer smo toliko različiti od bližih, pa i daljih susjeda, s kojima kao podanicima u istoriji nikad nije bilo većih problema i koji su uvijek bezuslovno bili spremni životariti u podređenom položaju ili su iz nekih svojih razloga (uglavnom zločinačkih) čak i stremili njemu; jer smo hronično nesvrstani i čovjek jednostavno ne zna, gdje bi nas strpao; jer smo vrlo stara nacija, sa starom kulturom, jezikom i običajima, nesretne, ali svijetle istorije. Baš oni koji to nemaju, najviše nas i mrze!

Malo li je?

Zare

pre 11 godina

Ne razumem baš najbolje kakve alternative nudi g.Čomski nama. Ne idite u Eu. Pa gde da idemo? U Kinu? Ka Rusima? Po čemu se Rusi razlikuju kao sila spram SADa? Interesi i njih rukovode iznad svega. Prodaće nas prvo prilikom u vreme nekakve krizne situacije na Kaspijskom moru, Kurilskim ostrvima, Gruziji...
Nemamo nikakve šanse da opsatanemo kao "neutralni" jer za to nemamo ni para ni istorijske tradicije. Najmanji ratni lahor će nas poneti i doneti nam još žrtava i bede. Kad se sve sabere i oduzme za Srbiju, analogno onoj Čerčilovoj "ova demokratija to ništa ne valja ali mi bolje nemamo", znamo da Eu ništa ne valja ali mi bolje nemamo.

Relja

pre 11 godina

Najveci zivi intelektualac? Malo ste preterali. Mozda jedan od vodecih antiglobalista. Njegove reci su uvek melem za nase ksenofobe. No, nije bas uvek u pravu.
(Relja, 21. mart 2013 12:40)

Pa, do jučer ste se keli u njega? Šta je sad 'open-minded' jurišniče?
(Humanoid, 21. mart 2013 13:14)

Pobrkali ste me sa nekim, vise ljudi se potpisuje kao ja. Sigurno nisam jurisnik. A ni Comski nije moj favorit.

Fantom Slobode

pre 11 godina

Veoma zanimljiv tekst sa kojim se gotovo 100% slazem. Pokusavajuci da argumentujem parelalu izmedju npr. NATO pakta i komunizma koji je njima oduvek nekako trn u oku nailazim na cinjenice da tu nema razlika. Navescu samo primer osnovne odlike komunizma, a to je jednoumlje koje je ujedno i glavna crta kod clanica NATO pakta. Kada se pogleda sta je cilj globalizacije sveta od strane Rokfelera i njima slicnih to je pravljenje zone A ( juzna i severana amerika) , zone B(Evropa) i zone C. (Azija i Afrika) i kasnije sjedinjavanje tih zona u jednu celinu i upravljanje iz jednog centra . Nemojte se zacuditi ako za par godina deci pri rodjenju budu ugradjivani cipovi u glavu da se tim istim cipom moze u potpunosti kontrolisati ljudska populacija i selekcijom " nepodobne " eliminisati. To govori da nece biti klasicnih ratova nego ratovi upravljanje mozgovima ljudi.Temu ulasaka Srbije u EU sam namerno izbegavao da komentarisem, ali iz datih razmisljanja moje malenkosti shvaticete da bih ipak rekao NE EU.
p.s.nisam clan ni jedne stranke niti bilo koje organizacije jednostavno zelim da mislim svojim mozgom , a ne da mi drugi serviraju sta da mislim.

Milos

pre 11 godina

@nenad

Privredu smo unistavali planski mi sami a ne eu, sami smo unistili sopstvene firme zarad finansiranja izgubljneih ratova po hrvatskoj, bosni i kosovu, i kasnije da bi ih domaci tajkuni kupovali za male pare i kasnije to prodavali kao gradjevninsko zemljiste (proveren recept), sto se tice vecih ovlascenja raski, vojvodini ... i svemu sto si naveo to je najbocinija regionalizacija koja bi trebala da se sprovede da bi svako ziveo od svog rada a ne ja iz sumadije da finansiram BG ili neko iz vojvodine da finasnsira novi pazar, nista cudno koliko kantona imas u CH ? samo smo krivi za sva nedaca koja su nas snasla ...

Piter

pre 11 godina

@Boske

Ne, nego zato sto previse ima takvih kao sto ste vi, koji misle da su bolji od onih koji su od njih bolji. Evropa nas dozivljava onako kako mi vidimo Rome - kao glupe, prljave, lenje i neslozne. Sto, nazalost, uglavnom i jesmo, kad uporedite prosecnog Srbina i prosecnog Nemca vidite sve navedene osobine... naravno, uz vasu opijenost nacionom i uverenje da u 21. veku vera za nekoga igra bilo kakvu ulogu, osim one koju ima u mentalitetu jednog naroda. Nije u pitanju EU ni Rusija ni SAD, vec potreba da shvatimo da u mnogo cemu ne valjamo i da moramo da se menjamo, da ucimo od drugih i napredujemo... tada ce nas sami pozvati u svoje drustvo.

blik

pre 11 godina

Noam Čomski je jedan velikosrpski agresor koji treba hitno u Hag na suđenje. On je protiv ljudskih prava i Evropske unije. Evo, pitajte Jelka Kacina, npr.

Humanoid

pre 11 godina

Najveci zivi intelektualac? Malo ste preterali. Mozda jedan od vodecih antiglobalista. Njegove reci su uvek melem za nase ksenofobe. No, nije bas uvek u pravu.
(Relja, 21. mart 2013 12:40)

Pa, do jučer ste se keli u njega? Šta je sad 'open-minded' jurišniče?

Robert Lee

pre 11 godina

Шта вреди шта он пише кад ови наши читају само директиве. Народ је овца која мисли да бира, и овде и на западу. На истоку бар знају истину да не бирају.

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@Gde samo vadite ovakve likove?!
(Petar, 21. mart 2013 13:15)

"ovakve likove"????
Pa nije ti ovo Jelko Kacin, ili Milo Djukanovic. Dojucerasnji crveno-armejci, danasnji veliki evropejci i demokrate. Ovaj covjek je intelektualna velicina vec duzi niz godina, a ti, internet ratnik se nasao da ga prozivas da je "lik".

Realnost

pre 11 godina

Alo ljudi, trebamo imati velikog brata koji će nas štititi, koji će imati interes. Ameriku nikad nećemo imati uz sebe, a ni EU. Rusi su nam ponudili 12 lovaca Migova najsavremenijih plus najjači odbrambeni sistem S-400? Ponudili su nam previše stvari, a ovde se o tome i ne govori. I onda očekujem da oni učine ne znam šta. Meni je dovoljno što mi Rusi nikad bombe nisu sipali na glavu. Šta to znači svi oko nas su u EU? Da li to znači da ako svi oko mene skaču s mosta u Savu, da i ja trebam isto da učinim. Pljujemo po Koštunici, i po svima onima čije su se reči i predviđanja od A do Š obistinila. EU ne treba jaka Srbija, već robovlasnička zemlja i narod, po istom principu kao što su Bugarska, Rumunija, ceo istočni blok itd. Da li je moguće da Britanci žele da istupe iz EU, da su svi sem Nemačke totalno propali, da se svakodnevno potestvuje širom zemalja EU i da mi uprkos činjenici da EU uništava samu sebe, želimo da uđemo tamo pošto poto? Da li je moguće da ne vidimo da nas EU ne želi? Uslovi koji su postavljeni Srbiji nisu postavljeni nikada ni jednoj zemlji članici. Bio sam u gotovo svim prestonicama Zapadne, Južne i Istočne Evrope. Srbija nije idealna zemlja, ali moramo shvatiti da samo sopstvenim radom možemo učiniti da krenemo napred. Svako od nas mora raditi ne samo za sopstveno dobro, već za opšte dobro. Ako budemo čekali da EU radi za naše dobro, verujte mi nećemo to dočekati. EU radi za svoje dobro tj u korist 3-4 članice maksimum. Ostali ih ne zanimaju.

Wiener

pre 11 godina

@(jovana

A ti lepo spakuj kofere i vrati se u Srbiju da radis takodje za crkavicu i da uzivas.Svake godine da ides na odmor i na zimovanje a ne da se tamo "patis".A sto nisi ostala?? Sto si otisla??

Draga Jovana ja sa jednim tehnickim fakultetom Beogradskog univerziteta vec 18 godina radim u jednoj zemlji EU. I ne radim za crkavicu.Odlicna plata. Svake godine idem na letovanje i zimovanje sa porodicom. Ceo vikend uzivam i nista mi ta EU ne smeta

Gramzivost i pohlepa

pre 11 godina

Lepo je čovek rekao, ipak je on anarhista, barem se tako izjašnjava. Sagledava stvari realno, a ne iz nekih ultra nacionalističkih primitivnih poriva.

djeturum

pre 11 godina

Odlican je Comski, dugo da nisam pratio. Mislim da ima pravo, samo jos uvek niko nije rekao zasto nas ne vole, to je ono sto bih zeleo da cujem. On siguran sam zna, ali krije.

Alek

pre 11 godina

Cak je Comski shvatio za Kosovo! Sta ce sad Kostunica da kaze?
(Milutin, 21. mart 2013 12:46)

Jeste, ali ti Milutine nisi nista shvatio jer si procitao samo naslov. Comski u stvari kaze ono sto nam Kostunica sve vreme govori poslednjih 10-tak godina.

YUnoša

pre 11 godina

Samo u Ameriki cvetaju...bulke.

Baci kosku da se psi zavade.
Kroz celu krizu nam sole pamet. A sa kim cemo biti dobri ako ne sa komsijama?

Svako svoj interes brani i stiti, ali ne treba ici s potajnom namerom protivu drugoga.

patriot games

pre 11 godina

Svejedno moramo da sklopimo kakav-takav dogovor oko Kosova. Ja ne bih ponovo bombardovanje, niko ne trazi od nas da budemo naivni.

Ryber Palunko

pre 11 godina

Cuj, "najveci svetski intelektualac." Njega je Misel Fuko dobrano razbio jos sedamdesetih u TV duelu.
(Dusan, 21. mart 2013 14:01)

Opasan kandidat za "2013 The Greatest Shit" lovor!

Mehur

pre 11 godina

@Andy
tacno tako. jer su to kvazi intelektualci koji misle da svet funkcionise po njihovim principima iz bajki. ipak i oni na kraju samo gledaju kako da zarade. a prodaju nam da formiraju svest. ista crkva

gojko

pre 11 godina

Rasizam?
A sta smo mi Srbi crnci?
Ako je bas do neke srednje vrednosti boje koze, belji smo od pola Evrope. Evo ja sam belji od pola Nemaca.
Ne nije to rasizam, niti je u pitanju nacionalizam, to je samo mrznja prema siromastvu, najveca mentalna bolest modernog sveta, oblik paranoje. O tome nemaju hrabrosti da pisu ni Comski, ni ostali mislioci, mozda Zizek tu i tamo zagrebe, ali mi je njegovo vidjenje rata u Jugoslaviji previse jednostrano, pa ga ne ljubim.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Mislim da istinu koju nam je izrekao gospodin Čomski znamo svi.Evropa nas ne želi,bez obzira što smo stari evropski narod i država i što smo za slobodu Evrope,dali ogromne žrtve,koje nije dala nijedna druga nacija,proporcionalno broju stanovnika.Možda je baš to problem?! Fašistička prošlost ne da nije bila smetnja,nekim državama,već im se uzimala kao "minuli rad".Da pomenemo samo Baltičke državice,Madjarsku, Rumuniju,Bugarsku a sada i Hrvatsku.Mada će na ovu činjenicu mnogi reći;"opet teorije zavera".Znajući to,mogli smo da se pripremimo i iskoristimo svoj položaj i, od te ujedinjene Evrope naplatimo taj položaj.Mogli smo da izgradimo puteve,mogli smo da ojačamo svoju ekonomiju koja bi,ako ništa drugo bila bazirana na poljoprivredi,da ojačamo državu i državne institucije,da organizujemo vojsku,malu ali efikasnu i opremljenu najsavremenijim oružjem,mogli smo da gledamo sebe i svoj put a ne da "tabanamo" evropskim ćorsokacima i lavirintima koje nam smišljaju.Znajući da Srbiju ne mogu da zaobidju,SAD i EU su "majstorski" ruinirali i sveli njenu državnost na nulu radeci na tom planu već tridesetak godina."Umetnički" nam zatežu omču oko vrata, permanentno govoreći da to rade za naše dobro?!Prethodno su nas ekonomski i moralno uništili,maksimalno nas pauperizovavši, kako bi lakše mogli sa nama da manipulišu, ad nas kupuju i prodaju rog za sveću. Neki nisu shvatili ni posle 30 godina.Oni još uvek ratuju sa Slobom i Šešeljom.Možda neće poverovati ni Čomskom?!

Oooj pameti

pre 11 godina

(Realnost.../ Ajde ne pisi gluposti. Kazes ponudili??? A ko to treba da plati.Znas koliko to kosta?? Odbrambeni sistem S-400 samo Rusija ima.Taj sistem nije za ovako mali prostor. Mi ne mozemo da platimo remont nasih MIG-ova.I nama ce Rusija ko "braci" sve to da pokloni. Sta sve covek moze da proocita. Sta to znaci ako Britanija hoce iz EU.Da li to znaci da mi ne traba u EU. Pobrkao si loncice rodjace.. Ne mozes da meris sirotinjsku Srbiju sa jednom od vodecih ekonomija sveta(G7+1) Koja sa svojim komnoveltom moze i bez EU

Lux

pre 11 godina

(kentaur)

Za razliku od tebe , ja zivim (zadnjih 18 godina) i radim u jednoj od zemalja Unije gde se rad izuzetno ceni i shodno tome veoma dobro placa.Sa zavrsenom srednjom skolom i pristojnim poslovima ja i moj muz zaradjujemo +- 6.500 Eura neto mesecno.Uz to imam svojih zagarantovanih 25 radnih dana odmora godisnje + 10 dana za praznike sto redovno koristim.Ovo ti pisem dok ispijam svoju drugu kafu na poslu i ne razumem cemu tolika ogorcenost Unijom i njenim vrednostima.Nije stvar u kapitalizmu vec u tome sto smo mi navikli da zabusavamo na poslu, da idemo na bolovanje i kad nismo bolesni, da izmisljamo razne razloge za los obavljen posao umesto da se dobro organizujemo i prihvatimo rad na poslu kao nesto neophodno.Bez promene svesti o radu nema napredka.Ne govorim ovde o izrabljvanju, vec o normalnom radnom danu od 8 sati, pauzom za dorucak i rucak, pauzom za kafu i cigaretu ako hoces (ali samo napolju)i svemu onome sto cini radni dan uspesnim ali i lepim u isto vreme.

plitak potok

pre 11 godina

kako ce nas navuci EU , priznacemo Kosovo , a u EU necemo uci ... ili cemo uci za jedno 10 god.. kada to nama bude namanje odgovaralo .

Bez obzira na resenje Kosovskog pitanja , moje misljenje je da treba da mislimo samo na sebe , znaci use i u svoje kljuse .

Mozemo mi biti partneri sa mnogo zemalja i iz Eu i sa bliskog istoka i Amerike i Azije ... a nemoramo biti u EU

Johnzy

pre 11 godina

Ma ne volimo ni mi nas baš nešto specijalno. I ne bi bio problem da smo mi normalan narod, pa da se bunimo za svaku sitnicu i organizujemo proteste, i tako uljudimo političare. Ovde je korupcija skoro pa privredna grana, još malo pa ćemo početi da se podmićujemo i u porodici. Da ne pričam o opštoj kulturi, sudstvu, zdravstvu, školstvu... Iha, ne bi ni stalo ovde. Jedino nas, za sada, Evropa tera da sredimo sve ovo, sami ne bismo za sto godina. Zato jedino i idemo tamo. Ako se ikada uljudimo, ćemo moći kako hoćemo.

boris67

pre 11 godina

drug Naom, moza ne vidi najbolje situaciju u eu, pa su tu eu-junaci da ga poduce. i jos je piromam. boze kakvog sveta ima
ko ne veruje u ovu pricu, ima kartu evrope(kako ce izgledati)iz 71god, a po zamisli dobrotvora iz usa. na toj karti je nis albanski. ta politika nije od juce. 18. skadar. cela evropa je dosla da ga uzme crnoj cori i da ga da albaniji. zasto? 41. formira se "skender beg" ss divizija, od albanaca, da slze tadasnjoj evropi. 99. cela eu, sa usa, brani prognane albance, kojih u tom trenutku ima 0. zverski bombarduju Srbiju, i stvaraju problem koji lako necemo resiti. toliko o tome da je za sve krv preds Milosevic.
samo covek suzenih vidika jos moze verovati u eu, i bolji zivot tamo. pitaj te bugare i rumune, koji svercuju opet, kako im je u eu.
tako, eu-junaci, jos jednom procitajte text, pogledaj te malo istoriju, bar zadnjih 200god.

Bane

pre 11 godina

Pa cekaj sad jel Evropa sad sve radi iz interesa ili rasizma.. pitam se koliko je uopste dobro preveden ovaj intervju. I mogu da se kladim da je tekst napisan sa ciljem da se opet malo raspiruju strasti. Ovde nista nije novo receno. Svi u Evropi, i mali i veliki, su odavno ukapirali da se politika vodi interesima... a mi smo jedina nacija u Evropi koja po svetu trazi bracu i da nas neko voli.. A to se nikada nece dogoditi. I onog trenutka kada budemo vodili politiku zasnovanu na interesima, a ne emocijama krenuce nam bolje. Iz emotivnih razloga smo na primer branili Mladica i Karadzica.. i radi njih dvojice zapostavili svoje zivotne interese. Sada kada su oni tamo gde pripadaju mozemo da vidimo koliko su nas zaslepile te emocije.. i da smo bez veze gubili godine zivota jer smo ih sakrivali. Tako cemo kada priznamo Kosovo da shvatimo takodje koliko smo protracili zivote zbog parceta teritorije za koje smo se pokazali nesposobnim da vladamo u zadnjih 100 godina. A sto se tice EU, mozda ona i nije najbolje resenje i mozda ce da se raspadne.. ali kada izbacimo emocije iz donosenja odluka onda cemo mocu u skladu sa svojim zivotnim interesima preorijentisemo i naci alternativu EU. Ali za sada u ovom trenutku ta alternativa ne postoji...

micara

pre 11 godina

Они причају о владавини права,а лепо човек каже да светом влада гола сила!Мени је то одавно јасно па зато позивам оне који још имају неку наду у праведност тог света да коначно отворе очи и отрезне се од илузорног сна звани ЕУ !ПОГЛЕДАЈТЕ ДОКЛЕ НАС ЈЕ ДОВЕЛА ПОЛИТИКА ПРИБЛИЖАВАЊА ТОМ ПРОКЛЕТОМ ПРОЈЕКТУ ЗВАНОМ ЕВРОПСКА УНИЈА!

marija

pre 11 godina

Eto nam ISTINA.
Sta kome nije jasno?
TREBA ODUSTATI OD EU.
Bar na neko vreme dok ne vidimo da li ce se i oni sami urusiti.
Srbija je na dobrom putu da bude PREVARENA.

Zadojeni neoliberal.

pre 11 godina

Ma nije moguce, nasa Dogma kaze da su Srbi krivi za sva zla na ovom svetu i da je P. Lukovic najveci intelektualac u njoj. Zasto da razmisljam svojom glavom kada Dogma postoji i iznosi svoje stavove umesto mene.

Campari

pre 11 godina

Odlican teks, uboo je u samu srž.
Ja sam upravo zbog ovakvih stvari protiv ulaska Srbije u EU, a mlad sam i dosta sam putovao po Evropi i svetu, jednostavno ako udjemo na ovaj način koji se sad čini jedino verovatnim, mi ćemo 100% biti nova Bugarska i Rumunija, jeftina radna snaga i to je to. Bolje živeti nećemo, zivecemo kao stanovništvo ove gore 2 navedene zemlje.
Mogli bismo, ali kada bi se političari okrenuli jačanju Srbije, a ne ulasku Srbije u EU.
Da je tako nešto moguće govori primer Turske, oni od kad su shvatili da ih Evropa neće i okrenuli se sebi - procvetali su ekonomski. I mi možemo tako, imamo dovoljno resursa i za mnogo više stanovnika nego što danas Srbija ima, plus imamo i dosta toga za izvoz.
Sve ovo bih tvrdio i da nema ovoga oko Kosova, a tek sa tim sam protiv ulaska u EU.
Kad nekim priljateljima kažem da sam protiv ulaska, tvrde kako nisam normalan, da bih baš ja trebalo da to podržavam jer sam video te zemlje, dok oni sami nisu.
E pa, baš zato sto jesam bio tamo znam šta nam se sprema ako nastavimo u ovom pravcu, i zbog toga mislim da nam je trenutno bolje bez njih.
Naravno, saradnju sa zemljama EU ne dovodim u pitanje, samo kažem da ne treba ući u nju.
Takodje, izgleda da smo (i u ovome) postali zemlja paradoksa, ljudi za koje znam da su putovali slično kao ja imaju isto mišljenje o nama u EU, dakle protiv su, dok oni koji nisu baš za EU, izgleda da misle da ce nam kad tamo uđemo poteći med i mleko...

Viktor

pre 11 godina

@Gde samo vadite ovakve likove?!
(Petar, 21. mart 2013 13:15)

Comskog nazvati "likom" moze samo neko ko je strasno neobrazovan, a ujedno i bezobrazan i ko tu svoju neukost smatra vrlinom.

Sta je istorija

pre 11 godina

@micara

A kom savezu bi mi trebalo da idemo ako ne ka EU.Da li mislis da Srbija moze sama.Pusti politicku demagogiju da ce Rusija,Kina , Indija, Brazil ,Arapi da nas izvuku iz bede.Najveci donatori i najveci investitori dolaze upravo iz EU. Da smo mi bogata zemlja kao na primer Norveska nikakva unija nam ne treba.Jedna Rusija koja polako staje na noge ima najveceg partnera bas u EU. Cinjenica da nas je zapad kao Jugoslaviju razbili na paramparcad. Mi smo vegetirali izmedju zapada i istoka jer je takva politika nekom odgovarala.Ali 1985 su nas sve pustili niz vodu.Evropski nacionalizam ivponasanje prema Srbiji potice jos od 1912 koji se 1918 produbio da bi posle WW2 bio u stanju mirovanja do pocetka devedesetih. U pravu je Comski kada je rec o nacionalizmu evropskih zemalja (ne svih)

No_coment

pre 11 godina

Problem prikljucenja EU je pre svega ekonomski problem. Kako stvari sada stoje, najverovatnije ce nam doci strane investicije pa cemo biti srecni da radimo i za tih 200 Evra mesecno bez bilo kakve sanse da unapredimo vlastitu tehnologiju. Razlika je samo u tome sto pristupom u EU imamo barem kakvu-takvu zastitu, ovako smo ostavljeni na ledini. U tom smislu, zapanjujuca je nemarnosti koja se ovde pokazuje prema buducim generacijama, kao uostalom i prema bilo cemu drugome uopste. Ima toga i u drugim regijama u Evropi - (Bugarska, Rumunija), ali ne u ovolikoj meri kao ovde!

Iza Brda

pre 11 godina

Sta cemo sada srpsku EUmunisti? Ovo izjavljuje intelektualac, jedan od najvecih svetski autoriteta. Ovo nisu reci "desnicarskih, nacionalistickih, klerofasistickih, cetnickih, patriJotskih, nazadnih snaga, koje Srbiju zele da vrate u mracno doba devedesetih". Ono sto svako pametan video zadnjih par godina, je da oni nas nece i ne zele. Kako su u EU primljeni Bugarska i Rumunija? U Hrvatskoj proterano 200.000 ljudi, nemaju prava na povratak i svoju imovinu, pa opet...1.o7. su u EU. Crna Gora dobila datum za pocetak pregovora. Cetvrt veka privatna prcija jednog coveka. Meni je licno zao sto ne mogu da budem deo EU, ali ne idem na mesta gde me ne zele. I u pravu je Comski. Ovde ima i velike doze rasizma. Samo pogledajte izraze lica, stav, retoriku, ovih sto na dva sata dolete iz Brisela u Beograd, da kao nesto vide i savetuju. Nadmeno, sa visine, tako se seljak iz Sumadije ne ophodi prema tudjoj stoki. Samo me zanima, kako ce sada ovi EU fanatici u komentarima da dezavuisu i "natrljaju" Comskog. Ispasce lud, senilan i covek koga je pregazilo vreme.

Hajduk

pre 11 godina

,,Ajde ubedi ti Vucica u tu pricu,,

I Vucic i svi vasi poloticary znaju to, ali moraju ispred naroda da imaju nesto da pokazuju, posto Kosovo je i onako izgubljeno.
Srbija u Evropi ili van Evrope ne moze ikada da vrati Kosovo natrag.

U stomaku mi nešto vari...

pre 11 godina

"Čomski dodaje da je Nemačka priznala nezavisnost Hrvatske bez ikakvog obzira prema međunarodnom pravu i bez ikakve brige za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

Naravno da je Jugoslovenska narodna armija priskočila u pomoć srpskoj manjini. Tako da je nemačka inicijativa predstavljala odlučujući korak koji je doneo taj ogromni sukob", navodi Čomski. "

Da bi opravdali svoje prljave ruke, tokom devedesetih godina vodio se protiv Srba najsramniji medijski rat u istoriji čovečabstva. Nismo prikazani samo kao zločinci nego, su i njviši zvaničnici pričali o Srbima kao najvećim pošastima ovog sveta. Servirane laži od Markala preko Račaka, su dokaz njihovih zlih namera jer su znali istinu. Kruna Zapadne bestidnosti je to da se Srbi prikažu kao genocidan narod.

medo brundo

pre 11 godina

Trenutno stanje EU je više nego očigledno,ali to ne znači da će uvek biti tako. Što znači da treba da nastavimo da se trudimo da dobijemo status kandidata,da ako se stanje popravi dok mi ne uđemo.

Svazilendu Mlad Majore

pre 11 godina

Господине Чомски, Ваше мишљење можда дели само заостла Србија и Намбија!
(Шапић, 21. mart 2013 12:57)

Po tom kako se odnosiš prema Namibiji, ono o 'rasizmu' je očigledno pun pogodak. Druga se Srbija do jučer klela u njega, a sad, bacite pogled na komentare. Kako ste vi banalni ljudi. Fašizam vam iz ušiju curi.

panta rei

pre 11 godina

@Bezimena,
do sada sam te ponekad branila, malo zato sto mi se dopadalo kako se koprcas kada te prozivaju, a malo i zbog zenske solidarosti, ali sada si zaista preterala.

Znas li ti, uopste, ko je NOAM COMSKI?

On je lingvista (smatra na primer, da svi jezici imaju u osnovi jednaku gramatiku - zar nije neobicno ? sta mislis koliko jezika mora da zna, da bi tako nesto tvrdio?) i sasvim izvesno je NAJVECI ZIVI INTELEKTUALAC NA PLANETI. To ipak, ne znaci da moras sa njim da delis misljenje, ali da ga nazoves piromanom ili nekim ko cuti (taj nikad nije cutao) to je stvarno previse.

Pitanje za ostale: Zasto intervju SADA i sta nam VALJA CINITI?
Mozda referendum?

cvetic21ogveka

pre 11 godina

Nije da nas ne žele, nego su ranije kovali opasne planove koje sada ne mogu, a moraju, zbog nepokolebljivosti i čvrstog stava Srbije, da se odreknu.

Milan

pre 11 godina

Pa ljudi, Koštunica ovo priča već bezmalo 5 godina. Kako je to sad odjednom kul, a do danas nije bilo, nego se srljalo ka toj EU svim raspoleživim sredstvima?

zanimljiva vremena

pre 11 godina

To je sve i nama uglavnom jasno, tj. naše iskustvo se većim delom poklapa sa njegovim opservacijama. Ko je mogao da predvidi da smo ovoliko fleksibilni, ja mislim da nema više nikakve prepreke da izmenimo i veru, pismo i jezik i postanemo nekakav nov, "bolji" narod. Ima jedna naučnofantastična kratka priča u kojoj napredna vanzemaljska civilizacija postavlja Zemljanima uslove za prvi susret. Navodno zbog velike razlike u kulturi i izgledu, zahteva se da sva ljudska bića prođu kroz određene izmene običaja i groteskne fizička preoblikovanja kako ne bi bili šokirani izgledom vanzemaljaca. Na kraju vanzemaljci dolaze i izgledaju kao Zemljani (pre izmena), a po ponašanju se razlikuju samo utoliko što, posle kratkog vremena provedenog ispred Zemaljskog odbora za doček, trče natrag u svoj svemirski brod i svi zajedno valjaju se po podu od smeha. Naše približavanje Evropi me ponekad veoma podseća na tu priču.

koja

pre 11 godina

@bezimena

Pa, dušo draga, rasizam u američkoj terminologiji se ne odnosi samo na boju kože, već obuhvata i druge karakteristike, obično i ono što se inače zove šovinizmom. Evropljanima smo mi u proteklih dvadesetak godina pretstavljani kao bezumni divljaci koji kolju sve što je od njih različito. Na to je, mislim, "piroman" mislio. I kako te nije sramota da čoveka koji se poslednjih decenija bori protiv fašizma na globalnom nivou, nazivaš piromanom?

ja

pre 11 godina

Gde samo vadite ovakve likove?!
(Petar, 21. mart 2013 13:15)
Postovani gospodine Petre,procitajte neku kjnigu koju je napisao gospodin Comski i onda postavljajte glepa pitanja.

Sunđer Bob je - SIR!

pre 11 godina

@KENTAUR - "Ja boravim preko 10 godina u jednoj od najbogatijih zemalja EU, bavim se intelektualnim i kreativnim poslom, radim preko 80 sati nedeljno za crkavicu" - sta vredi sto si intelektualac i kreativac kad si i glup - pa radiz za dzabe...
(jovana, 21. mart 2013 14:16)

Ma da li nam se to javila mlada studentkinja, koja već godinama pakuje kofere (i demonstrativno se oprašta) da zbriše iz zemlje? Kapiram, da ti znaš kako zraditi veću kintu? Ma da, znam i ja, stara je to ideja...najstarija, kažu.

crv

pre 11 godina

Svaka cast.

Usput dobismo posredno i gomilu odgovora na pitanja koja se ticu unutrasnje politicnke scene.
Zasto su oni koji unistavaju zemlju dobri.
Zasto je sada Dacic prihvatljiv, cak i najbolji.
Zasto je Kostunica najvece zivo zlo nase i svetske politike.
Kako mogu u vladu SNS i URS
Zasto je Ceda nedodirljiv
.......

Jedino mi ostaje nedoumica, sta to nama sve treba i zbog cega tako srljamo?????

Marko

pre 11 godina

Covek je u pravu.
Po pitanju Kosova narod srbije ima pravo da se na referndumu izjasni isto kao sto su imali Kiprani u vezi sa turskom republikom severni kipar.

Analitičar

pre 11 godina

EU ili tamnica naroda je danas 4 rajh.To je ideja reinkaranacije vrednosti iz II svetskog rata koju čine nemački (neo)nacionalisti sa svojim istorijskim poguznim muvama (Hrvatima,Rumunima).Svi narodi Evrope su svesni svoj podređenog položaja u današnjoj EU.Iz zbog toga se raspada pratite kreće se sa Eurom pa onda........

Milan

pre 11 godina

@Gde samo vadite ovakve likove?!

To mozes samo reci ako imas ili 15 godina, ili po ceo dan slusas grand show i slicno a od obrazovanja jedva imas slovo "o"...

Noam Comski je jedan od trenutno inteligentnijih ljudi na planeti koji zadire u srz i razotkriva mnogo toga sto vecina populacije (98%) ne vidi niti je svesno toga.

Komentar si usmerio samom sebi, da, i ja se iskreno pitam, gde pronalazimo "likove" kao sto si ti???

mirror/mirror

pre 11 godina

ovde neki krive nas, srpski narod. Naravno, i mi smo gresni kao i svi drugi, ali mi ne gresimo na ostalima kao sto oni na nama. Sto kroz istoriju tako i dan danas. I mi, kao sto neki od vas pisu ovdje, imam mnogo gresaka, ali ih vidimo, priznajemo, imamo savest. Osetimo kad ucinimo nesto lose drugome. Da li na osnovu svih saznanja, neko moze da kaze da evropska politika ide tim smerom. Njima je malo toga sveto. Mrze nas sto nismo iste vere, a svi verujemo u istog Hrista, no da je ta zabluda mnogo vecih razmera, pokazuje i cinjenica da ne postuju ni svoju crkvu, Vatikan, koji nije priznao Kosovo, dok katolicke zemlje gotovo u celosti jesu. Valjda crkva ima vise morala od neke Merkelove ili slicnih, iako i Vatikan daleko da je od savrsenstva.

kameni

pre 11 godina

Dzaba ovaj covek prica stvari koje su svima izgleda jasne ali ne i nama. Kako kazu, nema ljubavi na silu!!! I mi smo zapeli ko` mutavi, Evropa pa Evropa, ne kazem da netreba ici ka Evropi ali polako, korak po korak! Gde letimo, bre!!!

IQ=0

pre 11 godina

Господине Чомски, Ваше мишљење можда дели само заостла Србија и Намбија!
(Шапић, 21. mart 2013 12:57)

...Dok napredna od trcanja(zujanja ko muva bez glave oko WC) prema EUtiopiji ... ostade nepismena

e

pre 11 godina

"Male zemlje ulaskom u EU stavljaju sebi omču oko vrata,postaju kolonije velikih zemalja sa ogromnim dugovima koje je nemoguće vratiti,jer se uništava domaća privreda i guraju strani proizvodi."Potpuno fantasticna opservacija.Ajde da probamo da je primenimo na Srbiju danas,posto se,prvenstveno,na nju i odnosi:
1.Cija bismo tacno kolonija postali ulaskom u EU?U nasoj dragoj,ponosnoj domovini,vlasnici svih proizvodnih firmi koje ista rade,vec su stranci(Hemofarm- Nemci;Zastava-Italijani;Gorenje-naravno,Slovenci; cementare-cini mi se Francuzi;mlekare-Englezi i Belgijanci;pivare-ko vec ne;da ne pominjem trgovinske lance,bezbroj njih,od kojih je jedan jedini domaci-DIS.Nasa vlast trenutno rasprodaje poljoprivredno zemljiste Arapima.A jos nismo u EU.
2.Ulaskom u EU,prete nam,dakle,"ogromni dugovi koje je nemoguce vratiti";ja sam ekonomski ignorant,ali,dovoljno mi je da poslusam jedne vesti mesecno,pa da shvatim da nasa drzava danas,van EU,grca u dugovima koje nikad nece vratiti,i svaki dan se sve vise zaduzuje.Grcka takodje grca u dugovima,ali njih ce,osim Grka,da plate i drugi gradjani Evrope,samo zato sto je Grcka clan EU,ne zato sto ih ovi rasisti iz EU vole.
3."Unistava se domaca privreda i guraju strani proizvodi"-ovo je najbolje;da li kupujete domace dezodoranse,TV-e,automobile, mobilne telefone,belu tehniku...Pa,mi uvozimo beli luk iz Kine i pasulj iz Kazahstana!!!
Gdin Comski samo pokusava da nam otvori oci;bog zna zasto to radi.Mi,ovakvi,cak ni to ne zasluzujemo.

te.

pre 11 godina

Ok. I meni je vec muka Nemaca, Amerikanaca, njihovog licemerja, duplih standarda, ne podnosim ih, muka mi je ovih njihovih ucena i manipulacija, promovisanja i oslobadjanja albanskih i hrvatskih ubica i ratnih zlocinaca ali sta je alternativa? Kako mi da se iskobeljamo? U interesnoj zoni smo Amerike i EU, Rusi imaju svoje dvoriste o kom treba da brinu, Kina dok ojaca i postane dominantna, ima da pocrkamo, znaci sta SADA da radimo? Realno, nemamo ni ljude, ni politicare ni privrednike, ni elan, ni moral, ni snagu, ni volju da uradimo cak i ono sta bi mogli a kamoli da se desi cudo i da svi zajedno zapnemo da se nesto promeni. Pogledajte samo komentare, od srBskih patriJota do raznih bezimenih, buckova i kompanije, pa ovde ima vecih ljubitelja i postovalaoca Hasima Tacija od njegove rodbine i vecih fanova "drzave kosova" nego sto su to albanski nacionalisti. Cudo da i ovakva Srbija postoji. Tako da, ok, je ovo sto kaze Comski, u pravu je u vecini stvari ali sta i gde dalje?

Licanin

pre 11 godina

Javio se piroman, dugo je i ćutao.

Još samo kada bi nam objasnio kakve veze s nama ima navodni "rasizam" EU!?
(bezimena, 21. mart 2013 12:46)

O svasta, po cemu je Comski piroman? I nije dugo cutao, mozda ga nisi zapazila sa ogranicenim pogledom na desavanja kroz prosli cetvrtvek.

Pojma izgleda imas toliko koliko i svog imena.

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@Javio se piroman, dugo je i ćutao.

Još samo kada bi nam objasnio kakve veze s nama ima navodni "rasizam" EU!?
(bezimena, 21. mart 2013 12:46)

Zovite vatrogasce Klintona, Obamu, Olbrajtovu, Blera, Kusnera, Kacina i ostale! Brzo! Pozar se siri!

jäger aus frankfurt

pre 11 godina

svasta, pa upravo te "desne" partije iz austrije i nemacke nas podrzavaju. kad bi te stranke bile na vlasti nama bi sigurno bilo dozvoljeno da sredimo situaciju u regionu kako nama odgovara pa i na nacin koji nama odgovara i jos bi imali vojno-politicku i ekonomsku pomoc. nas zezaju upravo te "demokratske" opcije a ne nacionalne.

cirilica

pre 11 godina

Totalna nezahvalnost od strane EU i vise nego ocigledna naklonost prema drugoj strani.Ako nas ne zele,mozemo i mi bez njih.Ne treba nam EU po svaku cenu,ne treba nam EU bez Kosova.

zagor

pre 11 godina

evo ovaj link http://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=242&cl=32 sam postavio iskljucivo zbog komentatora...voleo bih da chujem misljenja o ovom textu!

rajko

pre 11 godina

Mislim da je covek u pravu,greska koja je nacinjena gotovo pre 25 godina sada nam se obija o glavu,ne ulazak u saradnju sa Amerikom sada nas preskupo kosta.Zalosno je sto je u evropi preovladao nacisticki duh,koji ima jacu snagu nego Hitlerova Nemacka i koji ce ostvariti nedosanjan san nemaca da vladaju evropom.

геџа 036

pre 11 godina

И ми срби баш не волимо ту еу...........ај да се растанемо коначно за свагда и да ЕУ видимо леђа

Stevan

pre 11 godina

Nadam se da nasa vlast zna da cita. Evropa nam nudi sarenu laz a za uzvrat trazi 15% teritorije, ogromno bogatstvo I porobljavanje vise od 100 000 nasih gradjana. OK, oteli su veci deo, pisi propalo, ali to ne znaci da mi trebamo da damo I ono sto ne moramo.

Srdjan Jovanovic

pre 11 godina

Noam Comski je jedan od deset najcitiranijih izvora na svijetu. Pored njega, na listi su Aristotel, Platon, Hegel, Marks, Lenjin, Ciceron, Sekspir, Frojd i Biblija. Niko ne mora da dijeli njegove stavove i misljenja, ali niko ne moze da dovodi u pitanje njegovu intelektualnu velicinu. To, uostalom, ne rade ni ljudi koji su mnogo obrazovaniji od nekih komentatora na ovom sajtu.

Zoran

pre 11 godina

Molom vas, dragi blogeri, izuzetno me interesuje Vase misljenje: kako bi se proveo prosecni srpski intelektualac ukoliko bi nekom prigodom izgovorio bar neku od recenica koje su ispod navedene ?!

Čomski navodi da svetom upravlja sila, ne zakon, niti sentimentalnost.

"Činjenica da su Srbi bili toliko hrabri i toliko delotvorni u borbi protiv nacista nema apsolutno nikakav značaj za Britaniju i Ameriku posle rata. Oni prate svoje interese, interese moći. Nema osećajnosti, nema pravne odgovornosti. Tako funkcioniše svet"

Čomski dodaje da je Nemačka priznala nezavisnost Hrvatske bez ikakvog obzira prema međunarodnom pravu i bez ikakve brige za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

"Naravno da je Jugoslovenska narodna armija priskočila u pomoć srpskoj manjini. Tako da je nemačka inicijativa predstavljala odlučujući korak koji je doneo taj ogromni sukob"

On upozorava da je Evropa suštinski rasističko društvo, koje ne trpi različitost.

Ryber Palunko

pre 11 godina

Bolje bi mu bilo da je ćutao, jer sad, kad ga opletu domaće perjanice 'multikulturalnosti' i svega što uz to ide, neće znati gdje se nalazi! Kapiram da mu je u 'e-novinama' već izašla montaža s kokardom, redenicima i kamom u zubima.

Noam Comski

pre 11 godina

Noam Comskki je pravi kriticni mislilac, intelektualac koji govori ono sto misli... sve sto je rekao je brutalno tacno...Svaki dodatak na njegove reci bi bio nepotreban i nepristojan...Strasno cenim ljude kojima oci sluze za gledanje a mozak za razmisljanje...a i hrabre...Covek koji je kritikovao i rat u Vijetnamu svojevremeno...jedan od najvecih zivih mislilaca sveta i poznati americki disident....Ostro je kritikovao bombardovanje Jugoslavije jer je suprotno medjunarodnom pravu...i rekao je da je humanitarna tragedija na Kosovu pocela tek posle bombardovanja...

jadranin

pre 11 godina

hoće li se ovi naši rukovodioci dozvati pameti i shvatiti šta ovaj čovek govori.Čovek koji realno razmišlja i koji nikada nije bio protiv Srba.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

@ NO NAME:"Čomski je dokaz da na zapadu postoji sloboda govora"?!
Čomski je izuzetak koji potvrdjuje pravilo da na zapadu nema slobode govora u koju se oni toliko zaklinju. Doduše, formalno, ta sloboda postoji ali se maksimalno zoupotrebljava, poput svega što je zloupotrebljeno od strane SAD i njene ratne i invazionističke politike. Ako smatrate da grešim, navedite jedan princip koga se Amerikanci pridržavaju osim, ako nije u korist "svetih američkih interesa"? Ostavite se demagogije američka demokratija je već davno prigrlila fašističke odore i, maršira li maršira....a "velike" nacije im aplaudiraju kao kada su nemačke fašističke trupe ušle u Zagreb.

sanja

pre 11 godina

Gotovo sam sigurna da vecina ovde koji komentarisu intervju nije cula za Comskog.Nista od Comskog nisu procitali u zivotu.Ne moze i Kurir i Comski. Ne ide. Taj isti Comski je pocetkom bombardovanja Srbije u TIMES-u dao poveci intervju gde pored ostalog i osudjuje NATO bombardovanje.Takodje ovo sto danas prica je i u njegovoj knjizi "Chomsky" izdate 2008 godine.Kriticar Americke politike,i globalizma narocito posle Vijetnamskog rata.Lingvista. Uz to i strani dopisni clan SANU

Jevrej po baki

pre 11 godina

Za sve one koji se zanose Palestinom i misle da su Jevreji neprijatelji Srba, treba da znaju da starija generacija koja poznaje drugi svetski rat, kao i oni obrazovaniji, vrlo dobro znaju ko su Srbi, i šta se dešavalo na ovim prostorima. Nadam se da će posle ovog intervjua oni koji su devedesetih po prvi put postali antisemiti shvatiti neke stvari.

Tanja

pre 11 godina

Smesno mi je kad neko u političkom smislu govori o ljubavi i želji. U odnosima između država nema emocija, postoji samo interes. Mentolu je jasno da trenutno EU nema nikakav interes da nas primi u članstvo...mi nismo ekonomski snažna zemlja, naš narod nije disciplinovan, ne ume da se izbori sa svojim problemima, naginje mitomaniji, nije samokritičan, a nije ni borben ni istrajan kada se radi o njegovom sopstvnom interesu - zemlja nam je korumpirana, kriminalizovana, estradizovana u svakoj mogućoj sferi, kultura nam je na umoru, svi ekonomski pokazatelji su u minusu, zaduženi smo preko svake mere - pa čekajte malo ljudi, a ZAŠTO bi nas hteli? Stanje u našoj zemlji nije posledica, ili makar nije samo posledica delovanja stranih sila, da smo mi sami bili lukaviji, da smo birali ljude koji bi delovali u opštu nacionalnu a ne sitnosopstveničku korist, situacija bi verovatno bila drugačija, naš položaj bi bio drugačiji, a interes zemalja Evrope bio bi drugačiji. Cenim Čomskog, ali mi se ne sviđa što ovim izjavama podilazi već postojećem opštem verovanju da Srbi nizašta nisu krivi, nego eto zli stranci ih upropastili. Ako je tako onda smo kao narod - glupi i nesposobni. A u tom slučaju, tako nam i treba, i tako će nam biti, sve dok se ne opametimo.

sova1965

pre 11 godina

kome trebaju : velja, mrka, ivica, precednik, megatrend menadjeri ?
pametni srbi su vec u evropi, od kojih ce evropa da ima koristi ...

patriot

pre 11 godina

Sledeće je da priznamo Zaječar sa okolniom,jer su tamo vlasima prava ugrožena.-samo da se(utvrde nalazište bakra),pa onda kreće akcija "milosrdni vlas",(ovo je samo moj cinizam,nemam ništa protiv Vlasa).Džabe što je Noam Čomski,najvažniji politički mislilac,kad su ovde komentatori mnogo pametni od njega,možda on govori što većina hoće da čuje?,a možda smo mi nebeski narod,koji ne želi da čuje pametnije od sebe.-koće ga znati!?

comski

pre 11 godina

ovo su gluposti, pa prvo bi i Bugare i Rumune odbili da stoji priča ovog čoveka.
(Novosadski, 21. mart 2013 19:01)

Ово је стратешка игра. Треба,између осталог, Русији прекинути везе са Србијом. Погледај мало како су се кроз историју понашале Бугарска и Румунија, посебно у светским ратовима, на чијим странама су биле. Срби никадa нису ратовали против руског народа. Шта мислиш, да ли Бугари и Румуни могу да се запошљавају широм ЕУ? Докле мислиш да ће Румуни и Бугари тамо издржати? Пријем ових држава у ЕУ је одступање од правила из "разумљивих" разлога. Ствари су сложеније него што то теби изгледа.

gmbh

pre 11 godina

Evo konkretnog primera zasto se MIT istice u svetu po dostignucima u tehnickim, a ne politickim naukama.

Ovaj tekst takodje ukazuje na losu srpsku osobinu, uvek se spremno doceka teorija zavere po kojoj nekako uvek ispada da Srbi nisu odgovorni za ono sto im se desava, vec da nam sve neke velesile i magovi rade o glavi. Cak i u teoretskom slucaju da je mnogo faktora kroz istoriju bilo zaista usmereno protiv Srba, ovo ne objasnjava kako to da su odluke, koje su bile samo i jedino srpske, bile pogresne.

Istini je tesko pogledati u oci...

dzoki

pre 11 godina

Konacno da neko kaze ono sto sam uvek ovde pisao i sto je cesto cenzurisano. Ne postoji pravda,ljudska prava,pravila ratovanja,i slicno. Postoji samo sila i interesi i tako funkcionise ceo svet.

Nikola

pre 11 godina

I onda ti budi budala i radi sve suprotno. Kada vec svi to znamo onda probaj da izvuces najvise sto mozes iz te situacije. Kada se dese geopoliticke promene ti okreni curak (ili noz u ledja, zavisi od gledista) pa opet niz vodu.

Pametni rade tako, budale pisaju uz vetar pa se zale sto su mokri.

zoran

pre 11 godina

Odlican je Comski, dugo da nisam pratio. Mislim da ima pravo, samo jos uvek niko nije rekao zasto nas ne vole, to je ono sto bih zeleo da cujem. On siguran sam zna, ali krije.
(djeturum, 21. mart 2013 12:57)

Da pokušam ja da ti odgovorim. Vidiš Evropa, to je sada Nemačka, zašto nas ne vole trebalo bi ti biti jasno. Ipak ja njih poštujem, ono svoje istorijske prjatelje(Hrvatska, Slovenija..) štite, za razliku od naših
istorijskih saveznika.
Amerikanci nas ne vole, zato što nas tretiraju malim Rusima, i tu nema pomoći.

nenad

pre 11 godina

Sustina je da ovde ljudi zele u eu po svaku cenu jer su nam planski unistavali privredu i u isto vreme pricali bajke o eu, kako kad udjemo svima ce da svane, prosecna plata tri puta veca, nezaposlenost tri puta manja, izgradjena infrastruktura, sve institucije funkcionisu, eldorado jedan. A naivni nisu svesni da i dalje kod nas dolaze rumuni i bugari da rade, pa gde je njima taj eu standard. Na kraju cemo priznati kosovo, dati veca ovlascenja raskoj oblasti, vojvodini, albancima na jugu, rasprodati kvalitetnu zemlju strancima, a eu onakva kakva je danas nece ni postojati i pitanje u sta cemo i da li cemo uci. Jos bih postavio pitanje danasnjim sugradjanima starim 40+ godina, kako ce penziju primati, jedna od najstarijih smo nacija, ako udjemo u eu sva vredna poljoprivredna zemlja ce biti prodata strancima, komunalije ce porasti, a svi mladi ce otici iz zemlje jer niko nece hteti da radi za puko prezivljavanje, docicemo na to da ce na jednog zaposlenog doci dva penzionera, a od tih zaposlenih pola ce raditi u drzavnim sluzbama, sva prirodna bogatstva ce pokupovati stranci, od kog novca ce penzije i plate drzavnih sluzbenika biti isplacivane, mozda konstantnim zajmovima, za koje ce nam uzeti ono sto im necemo odmah dati kao npr vodovode i izvore pijace vode.

Word up

pre 11 godina

Normalan iskren covek, ovako razmislja svaki posten covek i svestan je ovih cinjenica.
A vladaju nam oni koji to ne smeju da kazu, a medijski se eksponira druga prica, a lobotomija nad Srbima nikako da vam uspe.
Kapirate, mozete da se trudite i preko ovih dezurnih drugosrbijanaca, evrofanatika i autosovinista svaki dan da nas lobotomisete godinama nekim propagandnim pricama koje nazivate cinjenicama, ali ne hvata se u narodu to.

Rocker

pre 11 godina

Ovaj text svi da kopiramo i da okacimo na vidna mesta i da se vise ne pitamo sta se to desava sa svetom. Ovo je jedna od boljih kroki analiza ekonomsko-politickog svetskog poretka.

Bojan

pre 11 godina

Covek je samo reako istinu koja se nekima ne svidja ali to ne menja sustinu da je sve ovo tacno. Dok slusamo o samospaljivanju ljudi u Bugarskoj od nemastine, kakva mogu biti ocekivanja od EU?? Niti Evropi treba Bugarska i ostale balkanske zemlje niti ta EU uopste i pomislja da ikom udeljuje novac i povlastice.

wiener

pre 11 godina

(Vladimir Pula, 21. mart 2013 16:32)

meni je nevorovatno smesno kad neko einsteina lingvistike i najcitiranijeg intelektualca dvadesetog veka zove "deda" i jos kao, ajde deda odluci se. ne budi smesan, ni ti ni drugi koji ga ovde omalovazavaju. ono sto on govori je istina, a ako te zbunjuje to sto on tvrdi da evropljani mrze srbe, evo ja cu da ti objasnim. evropljani definitivno imaju svoje ideje ko je evropljanin. turke i muslimane u evropi niko ne zeli. sa rusima je malo bolje, ali ni oni nisu bas najevropskiji, a za srbe se misli da su oni previse kao rusi. to i jeste rasizam. mogu srbi da udju u evropu, ali samo ako im je drzava dovoljno slaba. eto, zato su se stavili na stranu onih koji su jednu jaku, ali neposlusnu drzavu rasparcali na banana republike.

chomsky govori bez dlake na jeziku za razliku od politicara koji lazu i svoj narod i druge.

kentaur

pre 11 godina

@JOVANA. Mozda sam po tvojim standarima glup, ali sam zemlju napustio samo iz razloga sto nisam mogao da se bavim poslom kojim se sada bavim, pa makar ga radio i za dzabe. A nacin na koji razmisljas je samo odraz vecine u Srbiji, gde niko nece da radi za manje od 500e kao da su svi Bogom dani.Da nisi mozda clan parlamenta? A ako ti je do PARA, to mozes lepo i u Srbiji da odradis kao STARLETA, sve je pitanje izbora. Da ti dam MILION eura danas, ti bi sve spiskala i za mesec dana vec bi se zalila kako nemas nista. Nije duso sve u parama. Ne brini ti za mene, ja cu za kojih 10-20 godina namaci svoj milion, jer znam STA hocu i KAKO hocu. A to je isto ono sto zelim i MOJOJ SRBIJI- hrabrost, samopostovanje, upornost i doslednost, jer ovi "ovde" nisu u principu nista bolji od nas dole. Ono sto uradis danas ti kreira buducnost, zato prvo PROMENA u GLAVI pa onda i oko tebe.

arcibaldrajs

pre 11 godina

Ovom coveku verujem svaku rec. To smo svi ostili prethodnih godina i decenija.Oseca se rasizam prema nama. Tesko i mucno nasim politicarima sa kime moraju da pregovaraju o nasoj buducnosti. Pitam se posle ovog teksta, dal je ima za Srbe na Balkanu, u Evropi..?

k

pre 11 godina

@ Posto publika ocigledno ne poznaje Comskog bas najbolje, samo da podsetim da on uvek proizvodi izjave koji prijaju uhu vecinskoj publici podneblja za cije medije intervju i daje... Nece covek nikad mnogo da se zamera, a i bolja kinta...
(Pera sa Vracara, 21. mart 2013 13:56)
HAHAHAHA!!! Comsky je jevrejin koga vlada Izraela najdublje mrzi zato sto nema ni trunke zadrske kad im s***** koja prave javno nabija na nos - i ti takvog coveka proglasavas za bednog oportunistu koji se udvara citaocima ?!?!? Kakvih sve likova ima ovde...

Siniša

pre 11 godina

"Postoji taj šablon, da će Zapad podržavati vlast, kakva god da je, dok god ona ispunjava njihove zamisli''.
Ne mogu da verujem da su Toma i Aca poslušnici zapada, da rade kako im se kaže...a ja sam sve mislio da ih zapad podržava zbog toga što rade u našem interesu...kad ono šipak.
Sve je tačno što je rekao gospodin Čomski, ali i mi to sve znamo, a zaključak je : Zapadu je više stalo do nezavisnog Kosova nego da Srbija postane član EU. Male zemlje ulaskom u EU stavljaju sebi omču oko vrata, postaju kolonije velikih zemalja sa ogromnim dugovima koje je nemoguće vratiti, jer se uništava domaća privreda i guraju strani proizvodi.

Shimie Pooh

pre 11 godina

Ko ima bar 7 ispravnih mozdanih celija skapirao je ovo odavno. A mozda i bas zato sto je toliko ocigledno, tesko nam je da prihvatimo surovu realnost.

drta

pre 11 godina

A jel moze prvo sargarepa? Recimo udjemo sledece godine u EU, u Shengenski prostor, uvedemo evro, pustimo investicije najmanje od 30 mlrd €, e i onda priznamo kosovo?

perasombor

pre 11 godina

Zasto imam osecaj da Wall Street i London City namesta Srbe na volej Evropljanima... E sad treba se takodje raspitati ko stoji iza Wall Streeta i Londonskog City-ja... Sve u svemu stara borba. Samo da ovog puta nekako iskuliramo u njihovim finansijskim ratovima...

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

@NEMA VEZE & SUPERMAN: Ne znam otkud vam ideja da nas u EU i SAD smatraju nacionalistima?! Oni nas smatraju običnim "garaganima" draga gospodo. Izraz nacionalista koriste samo u pogrdnom smislu te reči, kada žele da nas dodatno satanizuju u cilju ostvarenja nekih svojih prljavih političkih ciljeva. Nacionalisti su draga gospodo Nemci, Švajcarci, Francuzi, Švedjani, Madjari i druge "velike" evropske nacije.Oni imaju države, imaju naciju, imaju istoriju koju poštuju i koju im ne pišu stranci. Sve ono što kod sebe smatraju pozitivnim i rodoljubljem kod nas Srba zovu šovinizmom i rasizmom. Ono što je prihvatljivo za njih nije i za nas Srbe. Principi koje sebi obezbedjuju nama oduzimaju?! Da smo nacionalisti, draga gospodo, ne bi se svaka svetska "šuša" igrala i sprdala sa nama. Nacionalista se školuje, vaspitava i podiže. Na njima počivaju države a ne na onima kojima je svejedno gde žive, ko su i šta su. Uspeli su da nam kao najveće vrednosti uvale svaku vrstu nemorala, demagogije i defetizma. Da smo nacionalisti, da imamo jaku nacionalnu državu, Evropa bi se otimala o nas a ne bi nas "davila" evo, već tridesetak godina i pokušavala da nas svede na gladno krdo. Kada bi se prosperitet merio anacionalnošću i ateizmom Srbija bi bila Švajcarska draga gospodo a ne ovo što je danas.

ecen101

pre 11 godina

koliko god tesko zvucalo, lakse cemo dovesti evropu u srbiju, nego srbiju u evropu. jer jedno od tih zavisi od nas, a jedno od drugih

sanja

pre 11 godina

Kapa dole za profesora Comskog. Vreme je da obican covek shvati kako funkcionise ovaj svet. Kada to shvatimo mi, obicni ljudi, tada ce doci vreme i drugacijih politicara. Ko zna, mozda se opet pocnu pomaljati drzavnici, umesto ovih politikanata.

Superman

pre 11 godina

@Srdjan Jovanovic

Cestitam. Lista je ujedno odgovor zasto je svet ovakav kakav jeste (Sekspir jedini tu nije kriv), svi do jednog totalitarni filozofi, Aristotel, Plato, a o Hegelu (glavnom krivcu za totalitarizam drzave), Marksu i Lenjinu da ne govorimo. Da je na toj listi umesto tih "velikana" recimo jedan Pericles, Hume, Burke, Popper, Hayek, Berlin, Jefferson, Locke i sl. svet bi bio daleko daleko slobodnije mesto i verovatno mesto bez 19. i 20. veka (kada su ti totalitarni rezimi koji su nastali na ledjima) tih velikana pobili vise ljudi nego svi bolesti i prirodne katastrofe u istoriji zajedno, i sve to u ime "naroda" u ime "resavanja" problema siromastva i sl.

Comski je vrhunski strucnjak u lingvistici, (verovatno najbolji u istoriji) i kao inteligentan i nacitan covek ume i moze da razume stvari koje vecina ne moze, ali da bi zaista bio intelektualna velicina koja se moze porediti sa recimo Poperom ili Hajekom (u smislu celokupne slike stvarnosti) morao bi da proucava stvari o kojima govori bez predrasuda i unapred zadatih parametara, a on to ne ume iz jednog razloga a taj razlog je to sto on spada u ljude koji kritikuju stvari tako da samo nisu nikada imali nikakvu odgovornost. Lako je biti pametan u akademskim krugovima, tesko je biti pametan u realnom svetu, gde kako god da odlucis nekome nece biti dobro (u mnogim slucajevima bas tebi koji je doneo odluku sa najboljom namerom).

MILOJE C

pre 11 godina

Svi se prave pametni preko naših leđa. Neće biti priznanja Kosova, a karta za ulazak u EU biće beskompromisna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i volja naroda da već jednom započnemo normalan život.

zoran

pre 11 godina

Zd EUfanatike niko,ama baš niko. ne predstavlja autoritet u mišljenju. Toliko nizak prag tolerancije za drugačije mišljenje skoro da se i ne pamti. Istog trenutka, u nedostatku argumenata, kao papagaji ponavljaju nekoliko besmislenih floskulica, za koje misle da će bezbrojnim ponavljanjem postati argumenti.

nekoime

pre 11 godina

cekaj meni nije jasno da ljudi ocekuju od stranca da nam da resenja,on nam je rekao istinu u lice a resenja treba da nadjemo sami,narod i politicari....eu nikako pod svaku cenu....

mi pevamo u pustinji

pre 11 godina

Mislim da je Noam Comski najpoznatiji zivi politicki analiticar.Ali evo meni problema.Moram da uradim ono za sta sam bio siguran da ni u ludilu ne bih:da kupim "Nedeljnik".Ovo definitivno vredi procitati.

joe who saffet

pre 11 godina

(Pravila,21 mart 2013 15:06)
Nije tačno da Čomski priča ono što druga strana želi da čuje.Lično sam gledao njegovo uključenje na BHT-u kada je osporavao genocid u Srebrenici.Kada mu je neprofesionalna voditeljka sugerisala da će mu biti krivo zbog takvog stava kada sud u Hagu potvrdi takvu presudu i da je bolje da se složi sa njom,on je odgovorio da ne ulazi u kvalifikaciju zločina u Srebrenici,ali ako ga uporedi sa sa obimnijim zločinima u svijetu vlada pojedinih zemalja koje podržava SAD,a što nije okarakterisano kao genocid,po istim standardima nije ni Srebrenica.

Siniša

pre 11 godina

"Postoji taj šablon, da će Zapad podržavati vlast, kakva god da je, dok god ona ispunjava njihove zamisli''.
Ne mogu da verujem da su Toma i Aca poslušnici zapada, da rade kako im se kaže...a ja sam sve mislio da ih zapad podržava zbog toga što rade u našem interesu...kad ono šipak.
Sve je tačno što je rekao gospodin Čomski, ali i mi to sve znamo, a zaključak je : Zapadu je više stalo do nezavisnog Kosova nego da Srbija postane član EU. Male zemlje ulaskom u EU stavljaju sebi omču oko vrata, postaju kolonije velikih zemalja sa ogromnim dugovima koje je nemoguće vratiti, jer se uništava domaća privreda i guraju strani proizvodi.

trebalo bi

pre 11 godina

Comski je samo hteo da kaze da svet i EU ne sljivi ni za 5 para Srbiju, interesantni smo im samo kada imaju koristi od nas, sitan smo igrac na svedskoj sceni, izmedju ostalog i to je jedan od razloga razbijanja donekle mocne Jugoslavije da se uprvo desi ono sto se danas desava, da budemo sitni jadni i bedni i da bi evropljani imali jeftinu radnu snagu na dohvat ruke ako im zatreba. Na zalost mnogih ovde sto nikada nisu procitali ni jedan njegov tekst do sada a pametuju ovde, covek je velikim delom u pravu ako ne i potpuno.
Nasi politicari-ma koji god bili, vlast ili opozicija su na zalost produzene ruke zapadnih mocnika a to se vidi i po njihovim delima jer Srbija nije nista uradila samovoljno jer ne mozemo nista bez nadgledanja zapada.
Neki ljudi moraju ovde jos jako mnogo moraju bureka pojesti da bi shvatili ovog coveka jer ceo zivot citaju samo domacu stampu koja je mnje ili vise podredjena politici u ovoj drzavi. Kada bi bilo vise slobode govora i ppisanja, znalo bi se vise o tome..a do tada...kud koji mili moji...

nenad

pre 11 godina

Nek mi neko navede primer, kada je to neka velika ekonomska ili vojno-politicka sila pomogla drugom narodu da bolje zivi i da bolje iskoristi svoje resurse. Naravno da se to nikada nije desavalo. Bitno im je da resurse nase zemlje prisvoje za sebe, da im budemo jeftina radna snaga ciji ce novac ici njihovim korporacijama, a dozvolice nam da zivimo onoliko dobro koliko nam treba da ne bude drustvenih nemira.

Draganče

pre 11 godina

Pa, sa malo čuke u glavi može se doći do mnogih interesantnih zaključaka, naročito onih koji su živeli pre i preživeli raspad Yu. Sve me strah da smo sami to hteli! Ali, da treba, treba dobro razmisliti kuda dalje!

Забринута

pre 11 godina

Зашто је Б92 променио почетни наслов "Чомски: Европа не жели Србе"? Био је прецизнији и убојитији.

djoka

pre 11 godina

Kada Čomski iznosi stavove on to čini sa antiglobalističkih i anti-imperijalističkih pozicija, a ne sa nacionalističkih pozicija koje se u našim sredinama preterano neguju. I tačno je, neće nam biti bolje ni da uđemo u EU, niti u bilo koji drugi savez, jer to naši političari niti žele niti znaju kako da iskoriste. Od nas će se tražiti ono što drugima odgovara, što je opet legitimno, a mi ništa nećemo uraditi za nas. I da bude jasno - ne zbog drugih, ne zbog nas samih! S druge strane, nismo mi ni Turska, koja ima tržište od 70 000 miliona i pozicije u islamskim zemljama pa da imamo potencijala. Dakle, rupa smo, slepo crevo!!!

crazy processor

pre 11 godina

Oni prate svoje interese, interese moći. Nema osećajnosti, nema pravne odgovornosti.

Ovo je krucijalna stvar koja mora da se promeni u svesti politicara. Moraju poceti da jacaju sistem i drustvo, a ne da mole ili da pune svoje dzepove. Svi cemo mi proci, ali ce Srbija ostati i valjalo bi da ostavimo nesto vredno za sobom.

glava za brisanje

pre 11 godina

Sto znaci da se mi pravilno ponasamo. Mi kao hocemo u EU, ali kad je poslednji trenutak, mi zategnemo. Argumente imamo. Sto se mene tice... Prestao sam da se uzdam u EU. I ja sam otkrio taj rasizam o kom Comski govori. Ima ga i kod nas, koliko hoces.

cvi

pre 11 godina

Ne bismo bili jedini u neprijateljskom okruženju , ali je problem što većina današnjih Srba ne poznaje i ne priznaje pravi istorijski identitet svog naroda. Za razliku od toga većina Jevreja svoj poznaje i priznaje. Ne treba mi nikoga da kopiramo, ja samo konstatujem kakvo je stanje stvari.EU nas ne može spasiti od nas samih. Ko sebe ne voli i ne poštuje,problem je za sve!

mic po mic

pre 11 godina

Ok. da kazemo da je covek 100% u pravu. Mi opet treba da odlucimo da li
i dalje zelimo iskljucivo nasi banditi i njihovi sponzori da nas vode i da i dalje nikome ne polazu racune za svoje postupke ili da svi prihvatimo bar neku okvirnu kontrolu sa strane/EU....

Sljaker

pre 11 godina

Pa ne zelimo 'bas' ni mi ovakvu evropu, ali je nuzno zlo. U stvari ja sam prilicno siguran da mi, na referendumu(kad do toga dodje, i ako dodje) necemo ni da prihvatimo pristupanje EU!

panta rei

pre 11 godina

Cuj rasizam,covek lupi i ostade ziv.U koju bi nas on rasu svrstao bas me zanima?
(Nemanja, 21. mart 2013 20:42)

Nizu.(slovensko-v(b)izantijsko-mediteransku, sa njihove tacke gledista kombinacija da se smrznes)

Velibor, USA

pre 11 godina

@neko ime, ne da da reshenje vec da barem natukne smernicu u tom pravcu ili da ako nishta drugo dovrshi shta hoce da kaze, umesto glasne nedorechenosti i iznenadnog tajaca nakon shto je jednostrano rekao shto je rekao. istinu rekao? pa, poluistinu u najboljem sluchaju.
gde je realnost i praktichnost?
kopiram u slaganju ovaj komentar: "Ok. da kazemo da je covek 100% u pravu. Mi opet treba da odlucimo da li
i dalje zelimo iskljucivo nasi banditi i njihovi sponzori da nas vode i da i dalje nikome ne polazu racune za svoje postupke ili da svi prihvatimo bar neku okvirnu kontrolu sa strane/EU....
(mic po mic, 21. mart 2013 20:45)

upravo!

nista nema dzabe

pre 11 godina

@Daka

U pitanju je najgora vrsta droge u danasnjem svetu : novac! Da li neko ima iluzije, da ova nasa politikantska trojka sve ovo radi zbog lepih ociju, ili ...?

Švrćko

pre 11 godina

Postojale su različite politike u Srbiji u prethodnih 20 godina! Bilo je grešaka ali sada ne možemo "plakati nad prosutim mlekom" već treba da vidimo šta ćemo dalje!

evroskeptik pesimista

pre 11 godina

U EU hoću ja, koja kaže nein, nein, nein,nein. Kako lepo zna da nam kaže - Sie Seid die balkanische Schwein. Sva je slatka i velika,aaaa kao Amerika, aaaaa.
Smeje se na glas, kad baca bombe na nas, i po ceo dan stalno viče budi poslušan.
I kad je nesrećna aaaaa, i kad je vesela aaaaa. Od pre deceniju dve eeeee,sve smo dalje od evropske unije, hehehehe.

Glupi smo i to je to!

pre 11 godina

Boze, pa i Mara je moralaa ustane sa kamen studenca, a Maru pad udadose za sultana. Dakle, nista novo, samo pitanje koliko je ko mazohista.

Makedonac

pre 11 godina

Sto rece genijalni D.Kostovski u mak-filmu "Srekjna nova '49"-"Istok ne otpisa,Zapad ne ne' napisue.":)Ako neko ne razume-Istok nas je otpisao,Zapad nece da nas upise.

Makedonac

pre 11 godina

Mene zanima, kada ce Makedonija da bude primljena u EU. Oni su pre nas stali u red...
(Miroslav, 21. mart 2013 18:06)

Mi cekamo vas,pa da idemo zajedno.:)Kad smo vec cekali slobodu od Turaka 500 godina,EU zna da smo strpljivi... :)

Nemanja

pre 11 godina

Nizu.(slovensko-v(b)izantijsko-mediteransku, sa njihove tacke gledista kombinacija da se smrznes)
(panta rei, 21. mart 2013 21:44)

Sa te tacke gledista to se zove sovinizam jel biti sloven je etnicka pripadnost a ne rasna.

panta rei

pre 11 godina

Sa te tacke gledista to se zove sovinizam jel biti sloven je etnicka pripadnost a ne rasna.
(Nemanja, 21. mart 2013 22:28)

Poenta je bila na NIZA RASA ( procena nacisticke Nemacke: za jednog Nemca sto Srba).

Bgd

pre 11 godina

Mene zanima, kada ce Makedonija da bude primljena u EU. Oni su pre nas stali u red...
(Miroslav, 21. mart 2013 18:06)

Mi cekamo vas,pa da idemo zajedno.:)Kad smo vec cekali slobodu od Turaka 500 godina,EU zna da smo strpljivi... :)
(Makedonac, 21. mart 2013 18:59)

Ako EU do tada prezivi, a i clanice sa njima.

zlatousti

pre 11 godina

Moramo pregovarati i o datumu i o Kosovu, ali istovremeno mudro graditi svoje alternative- privlaciti investitore i uspostavljati ekonomsku, politicku i vojnu saradnju i sa zemljama van EU. STALNO INSISTIRANJE DA EVROPA NEMA ALTERNATIVU podseca me na fudbalski tim, koji u napadu ima samo jednog igraca.

Tihomir

pre 11 godina

Америка је заузела државу Њу Мексико (територија једнака Пољској) од Мексика средином 19. века, а Хавајска острва анектирала 1898. године од Шпаније. Осамостаљење ових освојених територија САД неће дозволити ни по коју цену.Међународна заједница, посебно велике силе, осуђују баскијски тероризам и сепаратизам и не врше никакав притисак на Шпанију да направи било какве уступке баскијским сепаратистима, али су, константно, подржавали и подржавају Албански сепаратизам и тероризам на Косову и Метохији, на југу Србије и у Македонији!! Много су мањи били проблеми на Косову и Метохији, пре оружане побуне, него што су настали интервенцијама међународне заједнице- НАТО-а, до данашњих дана.Ни данас, после десетина хиљада мртвих, стотина несталих и стотина хиљада прогнаних са Косова и Метохије, па и оружане побуне Албанаца у Македонији, међународна заједница неће да схвати да је на реду оружана побуна Албанаца у јужној Србији, Црној Гори и Грчкој, јер Албанци не одустају од свог програма који је зацртала Призренска Лига, који се може изрећи у једној реченици: “Рађај, купуј земљу и наоружавај се”!