Četvrtak, 07.03.2013.

09:37

Severna Koreja se priprema za rat?

U Severnoj Koreji se održavaju velike vojne vežbe, tvrde izvori iz Južne Koreje. Severna Koreja objavila da će iskoristiti pravo na preventivni nuklearni napad.

Izvor: Tanjug

Severna Koreja se priprema za rat? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Tri karte za Hollywood

pre 11 godina

@zoran, 7. mart 2013 12:58: Svaka cast za komentar. Ukratko si objasnio nasim zanesenjacima kako je funkcionisao, funkcionise, I kako ce funkcionisati svet dokle postoji. Svako gleda svoj interes, nema tu ljubavi I bratstva. Ko razume shvatice.

Daleki

pre 11 godina

Americki plan, lukavo izmisljen od CIE, je da ih bombardiraju rizom, cokoladom i pecenim pilicima. Vojska ce uumjesto napada na Juznu Koreju i nuklearnog bombardiranja New Yorks, trcati za paketima s neba i drzava ce se raspasti.

Smrtnik

pre 11 godina

(komedijas, 07. mart 2013 11:58)
......pa što ne zatražiš azil u S.Koreji ,ako ti se sviđa?....moja majka je kod Tita, uzela kredit na 20 godina,sazidala kuću i kredit otplatila za godinu dana???!!!....e tako ti je bilo kod Tite i Slobe,pa sad mi vraćamo te kredite,jel neko to mora da plati....ta tvoja putovanja i stanove....idi u S.Koreju pa putuj i kupi stan...kod njih je to veoma povoljno...džaba.,e matori,matori

tosa

pre 11 godina

Nece biti novog korejskog rata. Cak iako ovi Severnokorejci budu previse dizali dzevu moze im se desiti da im u zemlju upadnu ne Juznokorejci i Amerikanci vec njihovi saveznici Kinezi i sruse ih. Onda bi Kinezi postavili novu komunisticku vladu ali slicnu onoj u Kini (nesto slicno je uradio i komunisticki Vijetnam koji je prvo bio u saveznistvu sa Crvenim Kmerima Pola Pota u Kambodzi pa kada je Pot poceo da pravi genocid u sopstvenoj zemlji Vijetnamci su jednostavno upali u Kambodzu, srusili Crvene Kmere i doveli na vlast drugu komunisticku garnituru Huna Sena koji je i sada premijer Kambodze).

mujcinovic salih

pre 11 godina

Narod S.Koreje je taoc ludackog rezima.I dok taj rezim opstaje oni ce patiti.Meni samo nije jasno odakle ovde toliko ljubitelja raznoraznih diktatora i opskurnih likova.Sto se tice hipoteticnog sukoba izmedju SAD i S.Koreje to bi trajalo najvise sat vremena.Nema S.Koreja mogucnosti da se na bilo koji nacin suprostavi SAD.Njihove rakete bi jednostavno receno bile oborene cim bi se digle ili unistene jos na zemlji.Plus ima ju ih dve ili tri ukupno.Jedino ko bi u tom ratu izgubio je narod S.Koreje.Malo sto su gladni goli i bosi jos im samo treba rat?

memorex

pre 11 godina

@expert

Nisam ni rekao da je dobar, ali neki nam treba a boljeg nemamo. Opet, sta god da rade na ukupnom planu (unutrasnja + spoljna pol.) u manjoj su buli nego gotovo bilo koja zemlja. Samo su najvidljiviji. Jedina izvodiva mogucnost je prosirenje SB na 15 i izmena nacina rada, al to nece prihvatiti ne samo usa nego ni kina i rusija. Al svakako je proslo vreme kad je to sta neka zemlja radi samo njena stvar.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Daj Obama, kako ti je rekao Rodman, uzmi telefon nazovi tog klinca pozovi ga kod sebe da bacite basket iza bijele kuće , pokloni mu sezonske ulaznice za NY Knickse i rastopit ce se. Zaboravit ce sve gluposti oko rata, nuklearki provokacija....
Budi covjek Obama i zasluži taj nobel sto su ti ga dali...

danijel

pre 11 godina

vi svi koji pisete komentare. ocigledno kao da ste malo dete. a ne znas kako je to. pa kad dodje do nuklearnog udara a pitam se kako ce te vi proci!.sad vi odgovorite na ova pitanja.?

Ban-Ki Lee-Moon

pre 11 godina

...već 63 godine.
No, deluje baš zjbn sada.
Pentagon njih izgleda jednostavno ne konta. Valjda ne mogu da pojme da neko tako baš do kraja veruje u nešto, neku ideologiju/religiju. To je valjda na zapadu strano. Mislim, imaju i oni svoje (upotrebne) priče ali koju ne shvataju baš toliko ozbiljno.
A ovi DPRK deluju toliko ubeđeni u svoju ideologiju i da su spremni zarad ludosti možda i nestati u nuklearnom plamenu ali i povući neprijatelja sa sobom a Ameri jedva da su spremni samo za ovo drugo.

Илија

pre 11 godina

Ја мислим да треба уништити све бунтовнике, "лоше момке",непослушне локалне "диктаторе", који размишљају својом главом у правцу неком њиховом путу развоја и друштвеног уређења и при томе пркосе "демократском" развоју, "миру и стабилности" и "благостању" својих грађана и штете процесу стварања "Новог светског поретка" који би се можда и назвао капиталистички феудализам!
Да није таквих "ликова" сви би смо "боље живели" и радили у некој од стотињак "мултинационалних" фирми у свету које би преостале и биле веома "наклоњене радницима (обичним смртницима), мањим народима и њиховим културним баштинама, језицима..."
А када буду уништени "бунтовници" светом "ће завладати" мир, ред и благостање без криминала!

el presidente

pre 11 godina

(memorex, 07. mart 2013 12:10)
po čijim zakonima policajac može da radi?,nemoj biti naivan amerika se vodi isključivo interesom i samo interesom.dovoljan ti je primer:libije,vijetnama i čuvenog milosrdnog anđela,uvek isti scenario,prvo te isperu kroz medije pa onda intervenišu,za naše dobro.budemo li pravdali njihove intervencije,možemo onda slobodno da kažemo da smo krivi za sve ratove od turaka pa do kosova i bosne.a da,tako bi priznali,legitimitet i presude haškog tribunala.

baka

pre 11 godina

Sad ce da placu juznjaci hahaha pa kad hoces da radis kao produzena ruka da bi imao pristup trzistu onda snosi poslwdice. nije rat dobar ni bombe ali tako se na ovoj zemlji bore za mir i svoje ciljeve sve u svrhu demokratije. Ne treba nikome policajsc jer ga nikada nije ni bilo, ko ne umije sa komsijama treba da bude zbrisan ili da zbrise. Tako stoje stvari u prirodi, zakon jaceg ili harmonija ;)

MarkoM

pre 11 godina

Izgleda da je voljenom Drugu Kimu baš loše krenulo kod kuće kad je rešio da odigra "sve ili ništa"!

Rat je mnogo dobra stvar da se odvrati pažnja priglupog naroda od bede i očaja, ali naš voljeni Drug Kim biće u velikom problemu ako ga izgubi. Lik ima atomsku bombu, ali pitanje je koliko je ona operativna, a dosad još niko nije dobio rat samo pomoću atomske bombe. U redu, baciće je na Seul i pobiće pola miliona ili milion ljudi, ali šta posle?

Na razočarenje njegovih ovdašnjih fanova, taj rat se NEĆE odvijati tako što će lik mirno sedeti u bunkeru ispod Pjonjanga i pritiskanjme dugmića slati jednu po jednu atomsku bombu sve dok ne istrebi i poslednjeg stanovnika Južne Koreje, uz burno navijanje fanova iz Srbije koji sve to prate na TV uz pivo i meze.

srbin

pre 11 godina

al ste bre naivni. pa zar stvarno mislite da se toliko busaju da nemaju kinu da im cuva ledja i vojno i ekonomski. oni samo igraju kako kinezi sviraju a uz to su i fanaticno poslusni. proucite malo korejski rat pa cete da vidite zasto je sklopljeno primirje

flash

pre 11 godina

Ako bude bilo rata, bice to nenormalno krvav rat. Ceo sistem u S.Koreji se svodi na spremanje za rat, jeste da vecina gladuje, ali zato imaju milion vojnika i 3 miliona rezervista na 24 miliona stanovnika...svaki severnjak fanaticno voli vodju, ali ne zato sto su mu rekli da treba, vec zato sto mu je mozak zaista ispran. Nije S.Koreja Irak da se raspadne sistem iznutra dok neprijatelj napada, nisu kosooki arapi da se prodaju...poznat je fanaticizam te rase. Prvo, bice NATO-u tesko da uopste savlada njihovu vojsku i uopste okupira sever (morace da podnesu mnogo vece zrtve, koje bi se brojali u hiljadama mrtvih amerikanaca, a ne 130 mrtvih kao u invaziji Iraka) a tek onda sledi ludo fanatican otpor, po modelu Vijetkonga, koji moze da traje vecno...kao sto se Vijetkong/Vijetmin borio i pobedio Japance, Francuze i Amere u periodu od 34 godine (1941-1975)neprestanog rata. Kao sto su neki Japanski vojnici 30 godina nakon zavrsetka rata nalazeni naoruzani po prasumama, i dalje odbijajuci da se predaju...

ostrige

pre 11 godina

Tesko da sever moze da napravi neku ozbiljnu stetu. Mogu eventualno da uzmu jug i to na neki prepad, i to na nekih par dana dok zapad ne izglasa sve potrebno i tu im je kraj. Oni su 60 godina u ratu, za nekih 5-7 godina ce biti Nazalost samo jedna Koreja, glavni grad seul

38-a paralela

pre 11 godina

"... iskoristiti pravo na preventivni nuklearni napad"

u nedostatku pametnijih stvari ceo seveno korejki sistem se zasniva na kreiranju problema. das budali orizje ... i udri glavom u zid ...

Luji-Zijana

pre 11 godina

Ko imalo poznaje istoriju korejskog ili oba vijetnamska rata (dekolonijalnog i gradjanskog) zna vrlo dobro da se "slucaj Severna Koreja" ne moze porediti sa ostalim oruzanim ekscesima iz bliske proslosti, a u kojima su kao glavni protagonisti spoljne intervencije ucestvovale SAD. Korejski spor nosi daleko veci rizik sa sobom i trenutno imamo pat-poziciju koja iskreno odgovara obema stranama, tako da bilo kakva ozbiljnija vojna intervencija nije nikome u interesu. S jedne strane severnokorejski rezim koristi vojne resurse samo kao posledje resenje koje ce prolongirati kolaps drzavnog sistema, koji je neminovan, vojna pripravnost jedino jos odrzava taj rezim na vlasti, tako da bi rat bio samo poslednji zavrsni cin koji ce odvesti ili u pobedu (sto je neralno ocekivati) ili u totalnu propast kao sto je bio slucaj sa japanskom imperijom u 2. Sv. ratu. S druge strane "Zapadnjaci" su savrseno svesni toga, svesni su rizika i zrtava koje bi proizasle iz takvog neopreznog ishoda donosenja politickih uloga, a dovoljno su pouceni istrajnoscu i fanatizmom koje u takvim situacijama ispoljavaju dalekoistocne nacije zute rase. Prema tome, sve ovo su sitne provokacije koje cemo imati priliku da slusamo i u narednim godinama, bez konkretnih akcija - status quo ostace na snazi.

seljadin

pre 11 godina

nazalost USA iz 21vog veka tretira svet kao skupinu indijanaca koje ima pravo ubijati, kolonizirati vojskom i uzimati sta im se svidi

Deja vu

pre 11 godina

Oprobani recept političara i diktatora. Kad god ti kod kuće slabo krene, udari kriza, ljudi gladuju, najbolji način da im skreneš pažnju je da nađeš ili izmisliš nekog zgodnog "neprijatelja", koji ih "ugrožava" i hoće da im uzme njihovu "slobodu" (da gladuju) i "dostojanstvo" (u siromaštvu). Neverovatno kako "neprijatelj" obožava tuđu "slobodu" i "dostojanstvo"!
Glupa masa se uvek primi, gine u ratu, a dikator nastavi nesmetano da uživa u svojoj rezidenciji.
Jedino ne valja ako izgubiš rat jer onda gubiš se, uključujući i glavu. Što i nije baš nepravedno. Kad su toliki izginuli zbog tebe i tvojom krivicom, stvarno je red da i ti nešto priložiš.

Milan Bg

pre 11 godina

Severna Koreja ne sme da ima vojne vežbe,a USA i njene kolonije smeju?Dajte molim vas.Ako su "demokrate" toliko miroljubive,što ne ukinu NATO i vojsku pa da živimo u blagostanju.

DRAŽA KG

pre 11 godina

Uffff, što mi je ovo ku...nje nešto poznato??
Slomiće ih one dileje iz Amerike k'o muškatlu,ionako su nervozni jer im ne ide sve po planu oko Irana,ima da iskale bes na njima samo tako!

gospodar muva

pre 11 godina

ratovi pocinju u martu -aprilu.... igraju se ovi ludi Kim-ovi sa citavim narodom... nemoj posle da bude kuku lele kad im ameri fijuknu par nuklearnih bombi... oni su to vec radili imam neki osecaj da ce ponovo pritisnuti dugme

zoran

pre 11 godina

Proći će i taj Kom Đon Kom Penđet kao i Sadam svojevremeno. Ima da mu se raspadne sistem odbrane i država dok kažeš ekser. Sve to stoji na staklenim nogama jer je trulo iznutra. U tom logoru ljudi UMIRU od gladi!!! Tako je puko i SSSR i Poljska i kompletan Varšavsi Pakt. Tako je pukla i SFRJ a bila kao peta evropska sila... Rotkve stugane...

expert

pre 11 godina

A za sve vas koji volite te fraze tipa 'svetski policajac', sad cu malo da vas nerviram. Ali kad je svet pun maloumnih kriminalaca (talibana koji unistavaju hiljadu godina stare budisticke skulpture, ove domace zardjalokasikare koji salju paravojne formacije da ubijaju decu, religijske fanatike koji seku noseve zenama, ili ih do smrti kamenuju, ludake koji izgladnjuju sopstveni narod), naravno da treba svetski policajac. Ili vi mislite da kad tucete zenu u svom stanu, to je samo vasa stvar?
(memorex, 7. mart 2013 12:10)

Pa da, ali valja uzeti u obzir dve činjenice:

1. Svetski policajac ne juri sve kriminalce, već samo neke. A često juri i poštene, pošto ih prethodno proglasi kriminalcima.

2. Svetski policajac se često i sam ponaša kao kriminalac, a za to ne odgovara. Štaviše, ako se uzmu u obzir i njegove kriminalne aktivnosti i aktivnosti drugih kriminalaca kojima pruža podršku, svetski policajac je zapravo najveći kriminalac.

Dakle, ako smatraš da je svetski policajac potreban, pod hitno nađi jednog koji će ovog sadašnjeg privesti pravdi.

memorex

pre 11 godina

@alexis

Evo uvedi im ti sankcije. A za sve vas koji volite te fraze tipa 'svetski policajac', sad cu malo da vas nerviram. Ali kad je svet pun maloumnih kriminalaca (talibana koji unistavaju hiljadu godina stare budisticke skulpture, ove domace zardjalokasikare koji salju paravojne formacije da ubijaju decu, religijske fanatike koji seku noseve zenama, ili ih do smrti kamenuju, ludake koji izgladnjuju sopstveni narod), naravno da treba svetski policajac. Ili vi mislite da kad tucete zenu u svom stanu, to je samo vasa stvar?

zoran

pre 11 godina

"kako ameri nestabilnost polako približavaju ka kini"...
(lord darth vader, 7. mart 2013 11:02)

NR Kina je zamenila Nemačku na mestu najvećeg svetskog izvoznika 2009.

Iste godine je NR Kina pretekla Sjedinjene Američke Države i postala najveći proizvođač automobila u svetu.

Dok je izvoz iz NR Kine 2002. vredeo 325,6 milijardi dolara, u 2011 je dostigao 1,9 bilion (1900 milijardi za nepismene).

Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni je 2002. iznosio 30,4 milijardi dolara, da bi 2011 dostigao 154,9 milijardi.

Devizne rezerve NR Kine su najveće u svetu od početka 2006. i one su u 2011. iznosile 3,2 biliona SAD dolara i više su nego udesetostučene u odnosu na 286,4 milijardi 2002.

I sada ako se neko zanosi da će Kinezi sve to da žrtvuju zarad podrške nekoj kosookoj budaletini iz komšiluka koja glumi komunjaru a u stvari je okoreli diktator i to po dinastičkom principu, taj se debelo zavarava. Oni će hladnokrvno dodati Amerima "lopovske merdevine" i lukavo gledati sa strane šta se radi, da bi posle krenuli u investicije i iskorišćavanje novog tržišta jeftine radne snage.
Živi bili pa videli, dragi moji srpski zanesenjaci... A o nekom sukobu Kina-USA možete samo da maštate zajedno sa Tomom, Vučkom, Dačkom i naravno Drecunom...

cickavi01

pre 11 godina

Ko zna mozda se i obistini ono poredskazanje u kojoj se opisuje da ce treci svetski rat zapoceti crvena furija.
Mnogi su mislili da je to Kina ali moguce da je to ipak Severna Korejica i njeni bolesni umovi to jest vodje.
Videcemo sta ce se desiti za ovih nedelju dana.

zoran

pre 11 godina

PatriJote i rusofili uzmite svi puske u ruke i krenite u vasu otadzbinu Severnu Koreju i tamo se pridruzite vasoj braci u odbrani tamosnjeg naroda od normalnog zivota .

komedijas

pre 11 godina

SMRTNIK


da,da lose bilo kod tite...stanovi,letovanja,fabvrike radile,pputovalo se..nije bilo olosa,narkomana,postovali su se stariji...bas je lose bilo...sad je bolje...heheh...kad su fabrike propale a radnici su na nivou vazala rade za 200 e kod raznih robovlasnika koji su okupirali ovu zemlju...narkomana i ubistava nikad vise i moral u sonvratu

Milan9891

pre 11 godina

Juzna Koreja sprovodi vezbu sa amerikancima u kojoj ucestvuje 200000 vojnika i to nije provokacija,a Severna Koreja sprovodi vezbu sa nekoliko stotina vojnika i to je provokacija i priprema za rat.. Gde ide ovaj svet sa ovakvom propagandom..

ssss

pre 11 godina

Andjela, upravo suprotno, svi problemi se rjesavaju ratovima. Samo, na zalost nisu to problemi nacija nego pojedinaca zbog kojih poslije ispastaju te iste nacije, narodi, grupe ili sta vec. U ovoj istoj S. Koreji da je neko drugi na vlasti mozda bi se lizao s Amerima k'o sto je slucaj s juznom, zar nije to to

Tuzni kraj ili samo prazna prica...

pre 11 godina

Kako vreme prolazi i tehnologija napreduje, tako da je za ocekivati da ce sutra neko( ako vec nije) napraviti bombu koja moze unistiti sve ama bas sve na zemlji bez obzira gde bude pala, to jest bice stacionarna i nece ni trebati da se lansira bilo bi to i nebitno kad je svejedno gde ce eksplodirati.
Tada svi ovi raketni stitovi nece imati nikakvu funkciju, jednostavno sve ce otici u ...

Anti Fa

pre 11 godina

kad juznjaci vezbaju,onda je to OK,kad ovi sa severa isto to rade,onda je to provokacija i priprema za rat
kuda ide ovaj bolesni svet ? sve bolesnik do bolesnika,nazivaju sebe demokratama

Nikola

pre 11 godina

Ja mislim da ako bi nastao rat protiv Severne Koreje, da bi bilo na stotine hiljada poginulih.

Oni nisu kao Iran ili Egipat. Oni se spremaju za rat proteklih 60 godina. Zapravo, mislim da im se zemlja svodi na spremanje na rat, i nista drugo.

Kupovina naoruzanja, i usavrsavanje vojske im je na prvom mestu.

Bojim se da bi ovde cak moglo da dodje do upotrebe nuklearnog oruzija.

Već viđeno

pre 11 godina

Pa ogoleše, sve spiskaše u nuklearno naoružanje, tako da im drugo ne preostaje, no da krenu u pljačku onoga što su radnici marljivim radom stekli u 'truloom kapitalizmu'! Otimanje im je jedini način da prežive - ali je važno to zaogrnuti plaštom ideologije. Sve u ime naroda - kome su prethodno isprali mozak.

Andjela

pre 11 godina

Hej, a da malo iskulirate? Sta bi sa meditacijom, nega yoga?

Ugledajte se na komsije i "Gangnam style"... Decko postao milioner
preko noci, bez da je i zeleo...

Rat nikada nije resenje, to je suprotno od resenja problema.
Resavanje problema se koristi upotrebom mozga...

anonimus

pre 11 godina

Meni nije jasno tolike jake drzave poput,Kine,Amerike,Japana,Rusije itd,da ne mogu da zaustave Severnu koreju i onog pingvina.Ili rade zajedno na unistenju naroda ko zna.

Smrtnik

pre 11 godina

napredni svet protiv primitivizma...jadna Južna Koreja,kad pogledam ove jadnike vojnike iz Severne Koreje muka mi je,i saosećam sa njima....mi smo ovo isto imali kod Tite...i hvala bogu završilo se...mada evo sada sa ovom našom vlasti idemo u tom smeru ponovo...Severna Koreja je jedna nazadna zemlja sa nuklearnim arsenalom,to je normalnom dovoljno.

batali to

pre 11 godina

Juznokorejske agencije nisu neko na koga se treba pozivati u vestima o Severnoj Koreji. Oni su u (hladnom) ratu i najveci deo toga je najogavnija propaganda. A u DPRK vojne vezbe ovih razmera odrzavaju svake godine, kao i njihovi neprijatelji iz RoK sa gazdama iz U$A.

Anti Fa

pre 11 godina

kad juznjaci vezbaju,onda je to OK,kad ovi sa severa isto to rade,onda je to provokacija i priprema za rat
kuda ide ovaj bolesni svet ? sve bolesnik do bolesnika,nazivaju sebe demokratama

Nikola

pre 11 godina

Ja mislim da ako bi nastao rat protiv Severne Koreje, da bi bilo na stotine hiljada poginulih.

Oni nisu kao Iran ili Egipat. Oni se spremaju za rat proteklih 60 godina. Zapravo, mislim da im se zemlja svodi na spremanje na rat, i nista drugo.

Kupovina naoruzanja, i usavrsavanje vojske im je na prvom mestu.

Bojim se da bi ovde cak moglo da dodje do upotrebe nuklearnog oruzija.

Već viđeno

pre 11 godina

Pa ogoleše, sve spiskaše u nuklearno naoružanje, tako da im drugo ne preostaje, no da krenu u pljačku onoga što su radnici marljivim radom stekli u 'truloom kapitalizmu'! Otimanje im je jedini način da prežive - ali je važno to zaogrnuti plaštom ideologije. Sve u ime naroda - kome su prethodno isprali mozak.

zoran

pre 11 godina

Proći će i taj Kom Đon Kom Penđet kao i Sadam svojevremeno. Ima da mu se raspadne sistem odbrane i država dok kažeš ekser. Sve to stoji na staklenim nogama jer je trulo iznutra. U tom logoru ljudi UMIRU od gladi!!! Tako je puko i SSSR i Poljska i kompletan Varšavsi Pakt. Tako je pukla i SFRJ a bila kao peta evropska sila... Rotkve stugane...

zoran

pre 11 godina

PatriJote i rusofili uzmite svi puske u ruke i krenite u vasu otadzbinu Severnu Koreju i tamo se pridruzite vasoj braci u odbrani tamosnjeg naroda od normalnog zivota .

memorex

pre 11 godina

@alexis

Evo uvedi im ti sankcije. A za sve vas koji volite te fraze tipa 'svetski policajac', sad cu malo da vas nerviram. Ali kad je svet pun maloumnih kriminalaca (talibana koji unistavaju hiljadu godina stare budisticke skulpture, ove domace zardjalokasikare koji salju paravojne formacije da ubijaju decu, religijske fanatike koji seku noseve zenama, ili ih do smrti kamenuju, ludake koji izgladnjuju sopstveni narod), naravno da treba svetski policajac. Ili vi mislite da kad tucete zenu u svom stanu, to je samo vasa stvar?

Smrtnik

pre 11 godina

napredni svet protiv primitivizma...jadna Južna Koreja,kad pogledam ove jadnike vojnike iz Severne Koreje muka mi je,i saosećam sa njima....mi smo ovo isto imali kod Tite...i hvala bogu završilo se...mada evo sada sa ovom našom vlasti idemo u tom smeru ponovo...Severna Koreja je jedna nazadna zemlja sa nuklearnim arsenalom,to je normalnom dovoljno.

Andjela

pre 11 godina

Hej, a da malo iskulirate? Sta bi sa meditacijom, nega yoga?

Ugledajte se na komsije i "Gangnam style"... Decko postao milioner
preko noci, bez da je i zeleo...

Rat nikada nije resenje, to je suprotno od resenja problema.
Resavanje problema se koristi upotrebom mozga...

Milan Bg

pre 11 godina

Severna Koreja ne sme da ima vojne vežbe,a USA i njene kolonije smeju?Dajte molim vas.Ako su "demokrate" toliko miroljubive,što ne ukinu NATO i vojsku pa da živimo u blagostanju.

anonimus

pre 11 godina

Meni nije jasno tolike jake drzave poput,Kine,Amerike,Japana,Rusije itd,da ne mogu da zaustave Severnu koreju i onog pingvina.Ili rade zajedno na unistenju naroda ko zna.

komedijas

pre 11 godina

SMRTNIK


da,da lose bilo kod tite...stanovi,letovanja,fabvrike radile,pputovalo se..nije bilo olosa,narkomana,postovali su se stariji...bas je lose bilo...sad je bolje...heheh...kad su fabrike propale a radnici su na nivou vazala rade za 200 e kod raznih robovlasnika koji su okupirali ovu zemlju...narkomana i ubistava nikad vise i moral u sonvratu

DRAŽA KG

pre 11 godina

Uffff, što mi je ovo ku...nje nešto poznato??
Slomiće ih one dileje iz Amerike k'o muškatlu,ionako su nervozni jer im ne ide sve po planu oko Irana,ima da iskale bes na njima samo tako!

Milan9891

pre 11 godina

Juzna Koreja sprovodi vezbu sa amerikancima u kojoj ucestvuje 200000 vojnika i to nije provokacija,a Severna Koreja sprovodi vezbu sa nekoliko stotina vojnika i to je provokacija i priprema za rat.. Gde ide ovaj svet sa ovakvom propagandom..

batali to

pre 11 godina

Juznokorejske agencije nisu neko na koga se treba pozivati u vestima o Severnoj Koreji. Oni su u (hladnom) ratu i najveci deo toga je najogavnija propaganda. A u DPRK vojne vezbe ovih razmera odrzavaju svake godine, kao i njihovi neprijatelji iz RoK sa gazdama iz U$A.

Tuzni kraj ili samo prazna prica...

pre 11 godina

Kako vreme prolazi i tehnologija napreduje, tako da je za ocekivati da ce sutra neko( ako vec nije) napraviti bombu koja moze unistiti sve ama bas sve na zemlji bez obzira gde bude pala, to jest bice stacionarna i nece ni trebati da se lansira bilo bi to i nebitno kad je svejedno gde ce eksplodirati.
Tada svi ovi raketni stitovi nece imati nikakvu funkciju, jednostavno sve ce otici u ...

zoran

pre 11 godina

"kako ameri nestabilnost polako približavaju ka kini"...
(lord darth vader, 7. mart 2013 11:02)

NR Kina je zamenila Nemačku na mestu najvećeg svetskog izvoznika 2009.

Iste godine je NR Kina pretekla Sjedinjene Američke Države i postala najveći proizvođač automobila u svetu.

Dok je izvoz iz NR Kine 2002. vredeo 325,6 milijardi dolara, u 2011 je dostigao 1,9 bilion (1900 milijardi za nepismene).

Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni je 2002. iznosio 30,4 milijardi dolara, da bi 2011 dostigao 154,9 milijardi.

Devizne rezerve NR Kine su najveće u svetu od početka 2006. i one su u 2011. iznosile 3,2 biliona SAD dolara i više su nego udesetostučene u odnosu na 286,4 milijardi 2002.

I sada ako se neko zanosi da će Kinezi sve to da žrtvuju zarad podrške nekoj kosookoj budaletini iz komšiluka koja glumi komunjaru a u stvari je okoreli diktator i to po dinastičkom principu, taj se debelo zavarava. Oni će hladnokrvno dodati Amerima "lopovske merdevine" i lukavo gledati sa strane šta se radi, da bi posle krenuli u investicije i iskorišćavanje novog tržišta jeftine radne snage.
Živi bili pa videli, dragi moji srpski zanesenjaci... A o nekom sukobu Kina-USA možete samo da maštate zajedno sa Tomom, Vučkom, Dačkom i naravno Drecunom...

ssss

pre 11 godina

Andjela, upravo suprotno, svi problemi se rjesavaju ratovima. Samo, na zalost nisu to problemi nacija nego pojedinaca zbog kojih poslije ispastaju te iste nacije, narodi, grupe ili sta vec. U ovoj istoj S. Koreji da je neko drugi na vlasti mozda bi se lizao s Amerima k'o sto je slucaj s juznom, zar nije to to

seljadin

pre 11 godina

nazalost USA iz 21vog veka tretira svet kao skupinu indijanaca koje ima pravo ubijati, kolonizirati vojskom i uzimati sta im se svidi

expert

pre 11 godina

A za sve vas koji volite te fraze tipa 'svetski policajac', sad cu malo da vas nerviram. Ali kad je svet pun maloumnih kriminalaca (talibana koji unistavaju hiljadu godina stare budisticke skulpture, ove domace zardjalokasikare koji salju paravojne formacije da ubijaju decu, religijske fanatike koji seku noseve zenama, ili ih do smrti kamenuju, ludake koji izgladnjuju sopstveni narod), naravno da treba svetski policajac. Ili vi mislite da kad tucete zenu u svom stanu, to je samo vasa stvar?
(memorex, 7. mart 2013 12:10)

Pa da, ali valja uzeti u obzir dve činjenice:

1. Svetski policajac ne juri sve kriminalce, već samo neke. A često juri i poštene, pošto ih prethodno proglasi kriminalcima.

2. Svetski policajac se često i sam ponaša kao kriminalac, a za to ne odgovara. Štaviše, ako se uzmu u obzir i njegove kriminalne aktivnosti i aktivnosti drugih kriminalaca kojima pruža podršku, svetski policajac je zapravo najveći kriminalac.

Dakle, ako smatraš da je svetski policajac potreban, pod hitno nađi jednog koji će ovog sadašnjeg privesti pravdi.

Deja vu

pre 11 godina

Oprobani recept političara i diktatora. Kad god ti kod kuće slabo krene, udari kriza, ljudi gladuju, najbolji način da im skreneš pažnju je da nađeš ili izmisliš nekog zgodnog "neprijatelja", koji ih "ugrožava" i hoće da im uzme njihovu "slobodu" (da gladuju) i "dostojanstvo" (u siromaštvu). Neverovatno kako "neprijatelj" obožava tuđu "slobodu" i "dostojanstvo"!
Glupa masa se uvek primi, gine u ratu, a dikator nastavi nesmetano da uživa u svojoj rezidenciji.
Jedino ne valja ako izgubiš rat jer onda gubiš se, uključujući i glavu. Što i nije baš nepravedno. Kad su toliki izginuli zbog tebe i tvojom krivicom, stvarno je red da i ti nešto priložiš.

38-a paralela

pre 11 godina

"... iskoristiti pravo na preventivni nuklearni napad"

u nedostatku pametnijih stvari ceo seveno korejki sistem se zasniva na kreiranju problema. das budali orizje ... i udri glavom u zid ...

Vladimir Pula

pre 11 godina

Daj Obama, kako ti je rekao Rodman, uzmi telefon nazovi tog klinca pozovi ga kod sebe da bacite basket iza bijele kuće , pokloni mu sezonske ulaznice za NY Knickse i rastopit ce se. Zaboravit ce sve gluposti oko rata, nuklearki provokacija....
Budi covjek Obama i zasluži taj nobel sto su ti ga dali...

flash

pre 11 godina

Ako bude bilo rata, bice to nenormalno krvav rat. Ceo sistem u S.Koreji se svodi na spremanje za rat, jeste da vecina gladuje, ali zato imaju milion vojnika i 3 miliona rezervista na 24 miliona stanovnika...svaki severnjak fanaticno voli vodju, ali ne zato sto su mu rekli da treba, vec zato sto mu je mozak zaista ispran. Nije S.Koreja Irak da se raspadne sistem iznutra dok neprijatelj napada, nisu kosooki arapi da se prodaju...poznat je fanaticizam te rase. Prvo, bice NATO-u tesko da uopste savlada njihovu vojsku i uopste okupira sever (morace da podnesu mnogo vece zrtve, koje bi se brojali u hiljadama mrtvih amerikanaca, a ne 130 mrtvih kao u invaziji Iraka) a tek onda sledi ludo fanatican otpor, po modelu Vijetkonga, koji moze da traje vecno...kao sto se Vijetkong/Vijetmin borio i pobedio Japance, Francuze i Amere u periodu od 34 godine (1941-1975)neprestanog rata. Kao sto su neki Japanski vojnici 30 godina nakon zavrsetka rata nalazeni naoruzani po prasumama, i dalje odbijajuci da se predaju...

mujcinovic salih

pre 11 godina

Narod S.Koreje je taoc ludackog rezima.I dok taj rezim opstaje oni ce patiti.Meni samo nije jasno odakle ovde toliko ljubitelja raznoraznih diktatora i opskurnih likova.Sto se tice hipoteticnog sukoba izmedju SAD i S.Koreje to bi trajalo najvise sat vremena.Nema S.Koreja mogucnosti da se na bilo koji nacin suprostavi SAD.Njihove rakete bi jednostavno receno bile oborene cim bi se digle ili unistene jos na zemlji.Plus ima ju ih dve ili tri ukupno.Jedino ko bi u tom ratu izgubio je narod S.Koreje.Malo sto su gladni goli i bosi jos im samo treba rat?

Илија

pre 11 godina

Ја мислим да треба уништити све бунтовнике, "лоше момке",непослушне локалне "диктаторе", који размишљају својом главом у правцу неком њиховом путу развоја и друштвеног уређења и при томе пркосе "демократском" развоју, "миру и стабилности" и "благостању" својих грађана и штете процесу стварања "Новог светског поретка" који би се можда и назвао капиталистички феудализам!
Да није таквих "ликова" сви би смо "боље живели" и радили у некој од стотињак "мултинационалних" фирми у свету које би преостале и биле веома "наклоњене радницима (обичним смртницима), мањим народима и њиховим културним баштинама, језицима..."
А када буду уништени "бунтовници" светом "ће завладати" мир, ред и благостање без криминала!

Ban-Ki Lee-Moon

pre 11 godina

...već 63 godine.
No, deluje baš zjbn sada.
Pentagon njih izgleda jednostavno ne konta. Valjda ne mogu da pojme da neko tako baš do kraja veruje u nešto, neku ideologiju/religiju. To je valjda na zapadu strano. Mislim, imaju i oni svoje (upotrebne) priče ali koju ne shvataju baš toliko ozbiljno.
A ovi DPRK deluju toliko ubeđeni u svoju ideologiju i da su spremni zarad ludosti možda i nestati u nuklearnom plamenu ali i povući neprijatelja sa sobom a Ameri jedva da su spremni samo za ovo drugo.

srbin

pre 11 godina

al ste bre naivni. pa zar stvarno mislite da se toliko busaju da nemaju kinu da im cuva ledja i vojno i ekonomski. oni samo igraju kako kinezi sviraju a uz to su i fanaticno poslusni. proucite malo korejski rat pa cete da vidite zasto je sklopljeno primirje

MarkoM

pre 11 godina

Izgleda da je voljenom Drugu Kimu baš loše krenulo kod kuće kad je rešio da odigra "sve ili ništa"!

Rat je mnogo dobra stvar da se odvrati pažnja priglupog naroda od bede i očaja, ali naš voljeni Drug Kim biće u velikom problemu ako ga izgubi. Lik ima atomsku bombu, ali pitanje je koliko je ona operativna, a dosad još niko nije dobio rat samo pomoću atomske bombe. U redu, baciće je na Seul i pobiće pola miliona ili milion ljudi, ali šta posle?

Na razočarenje njegovih ovdašnjih fanova, taj rat se NEĆE odvijati tako što će lik mirno sedeti u bunkeru ispod Pjonjanga i pritiskanjme dugmića slati jednu po jednu atomsku bombu sve dok ne istrebi i poslednjeg stanovnika Južne Koreje, uz burno navijanje fanova iz Srbije koji sve to prate na TV uz pivo i meze.

Luji-Zijana

pre 11 godina

Ko imalo poznaje istoriju korejskog ili oba vijetnamska rata (dekolonijalnog i gradjanskog) zna vrlo dobro da se "slucaj Severna Koreja" ne moze porediti sa ostalim oruzanim ekscesima iz bliske proslosti, a u kojima su kao glavni protagonisti spoljne intervencije ucestvovale SAD. Korejski spor nosi daleko veci rizik sa sobom i trenutno imamo pat-poziciju koja iskreno odgovara obema stranama, tako da bilo kakva ozbiljnija vojna intervencija nije nikome u interesu. S jedne strane severnokorejski rezim koristi vojne resurse samo kao posledje resenje koje ce prolongirati kolaps drzavnog sistema, koji je neminovan, vojna pripravnost jedino jos odrzava taj rezim na vlasti, tako da bi rat bio samo poslednji zavrsni cin koji ce odvesti ili u pobedu (sto je neralno ocekivati) ili u totalnu propast kao sto je bio slucaj sa japanskom imperijom u 2. Sv. ratu. S druge strane "Zapadnjaci" su savrseno svesni toga, svesni su rizika i zrtava koje bi proizasle iz takvog neopreznog ishoda donosenja politickih uloga, a dovoljno su pouceni istrajnoscu i fanatizmom koje u takvim situacijama ispoljavaju dalekoistocne nacije zute rase. Prema tome, sve ovo su sitne provokacije koje cemo imati priliku da slusamo i u narednim godinama, bez konkretnih akcija - status quo ostace na snazi.

cickavi01

pre 11 godina

Ko zna mozda se i obistini ono poredskazanje u kojoj se opisuje da ce treci svetski rat zapoceti crvena furija.
Mnogi su mislili da je to Kina ali moguce da je to ipak Severna Korejica i njeni bolesni umovi to jest vodje.
Videcemo sta ce se desiti za ovih nedelju dana.

el presidente

pre 11 godina

(memorex, 07. mart 2013 12:10)
po čijim zakonima policajac može da radi?,nemoj biti naivan amerika se vodi isključivo interesom i samo interesom.dovoljan ti je primer:libije,vijetnama i čuvenog milosrdnog anđela,uvek isti scenario,prvo te isperu kroz medije pa onda intervenišu,za naše dobro.budemo li pravdali njihove intervencije,možemo onda slobodno da kažemo da smo krivi za sve ratove od turaka pa do kosova i bosne.a da,tako bi priznali,legitimitet i presude haškog tribunala.

Daleki

pre 11 godina

Americki plan, lukavo izmisljen od CIE, je da ih bombardiraju rizom, cokoladom i pecenim pilicima. Vojska ce uumjesto napada na Juznu Koreju i nuklearnog bombardiranja New Yorks, trcati za paketima s neba i drzava ce se raspasti.

gospodar muva

pre 11 godina

ratovi pocinju u martu -aprilu.... igraju se ovi ludi Kim-ovi sa citavim narodom... nemoj posle da bude kuku lele kad im ameri fijuknu par nuklearnih bombi... oni su to vec radili imam neki osecaj da ce ponovo pritisnuti dugme

ostrige

pre 11 godina

Tesko da sever moze da napravi neku ozbiljnu stetu. Mogu eventualno da uzmu jug i to na neki prepad, i to na nekih par dana dok zapad ne izglasa sve potrebno i tu im je kraj. Oni su 60 godina u ratu, za nekih 5-7 godina ce biti Nazalost samo jedna Koreja, glavni grad seul

Smrtnik

pre 11 godina

(komedijas, 07. mart 2013 11:58)
......pa što ne zatražiš azil u S.Koreji ,ako ti se sviđa?....moja majka je kod Tita, uzela kredit na 20 godina,sazidala kuću i kredit otplatila za godinu dana???!!!....e tako ti je bilo kod Tite i Slobe,pa sad mi vraćamo te kredite,jel neko to mora da plati....ta tvoja putovanja i stanove....idi u S.Koreju pa putuj i kupi stan...kod njih je to veoma povoljno...džaba.,e matori,matori

tosa

pre 11 godina

Nece biti novog korejskog rata. Cak iako ovi Severnokorejci budu previse dizali dzevu moze im se desiti da im u zemlju upadnu ne Juznokorejci i Amerikanci vec njihovi saveznici Kinezi i sruse ih. Onda bi Kinezi postavili novu komunisticku vladu ali slicnu onoj u Kini (nesto slicno je uradio i komunisticki Vijetnam koji je prvo bio u saveznistvu sa Crvenim Kmerima Pola Pota u Kambodzi pa kada je Pot poceo da pravi genocid u sopstvenoj zemlji Vijetnamci su jednostavno upali u Kambodzu, srusili Crvene Kmere i doveli na vlast drugu komunisticku garnituru Huna Sena koji je i sada premijer Kambodze).

baka

pre 11 godina

Sad ce da placu juznjaci hahaha pa kad hoces da radis kao produzena ruka da bi imao pristup trzistu onda snosi poslwdice. nije rat dobar ni bombe ali tako se na ovoj zemlji bore za mir i svoje ciljeve sve u svrhu demokratije. Ne treba nikome policajsc jer ga nikada nije ni bilo, ko ne umije sa komsijama treba da bude zbrisan ili da zbrise. Tako stoje stvari u prirodi, zakon jaceg ili harmonija ;)

danijel

pre 11 godina

vi svi koji pisete komentare. ocigledno kao da ste malo dete. a ne znas kako je to. pa kad dodje do nuklearnog udara a pitam se kako ce te vi proci!.sad vi odgovorite na ova pitanja.?

memorex

pre 11 godina

@expert

Nisam ni rekao da je dobar, ali neki nam treba a boljeg nemamo. Opet, sta god da rade na ukupnom planu (unutrasnja + spoljna pol.) u manjoj su buli nego gotovo bilo koja zemlja. Samo su najvidljiviji. Jedina izvodiva mogucnost je prosirenje SB na 15 i izmena nacina rada, al to nece prihvatiti ne samo usa nego ni kina i rusija. Al svakako je proslo vreme kad je to sta neka zemlja radi samo njena stvar.

Tri karte za Hollywood

pre 11 godina

@zoran, 7. mart 2013 12:58: Svaka cast za komentar. Ukratko si objasnio nasim zanesenjacima kako je funkcionisao, funkcionise, I kako ce funkcionisati svet dokle postoji. Svako gleda svoj interes, nema tu ljubavi I bratstva. Ko razume shvatice.

Smrtnik

pre 11 godina

napredni svet protiv primitivizma...jadna Južna Koreja,kad pogledam ove jadnike vojnike iz Severne Koreje muka mi je,i saosećam sa njima....mi smo ovo isto imali kod Tite...i hvala bogu završilo se...mada evo sada sa ovom našom vlasti idemo u tom smeru ponovo...Severna Koreja je jedna nazadna zemlja sa nuklearnim arsenalom,to je normalnom dovoljno.

Anti Fa

pre 11 godina

kad juznjaci vezbaju,onda je to OK,kad ovi sa severa isto to rade,onda je to provokacija i priprema za rat
kuda ide ovaj bolesni svet ? sve bolesnik do bolesnika,nazivaju sebe demokratama

Milan Bg

pre 11 godina

Severna Koreja ne sme da ima vojne vežbe,a USA i njene kolonije smeju?Dajte molim vas.Ako su "demokrate" toliko miroljubive,što ne ukinu NATO i vojsku pa da živimo u blagostanju.

zoran

pre 11 godina

Proći će i taj Kom Đon Kom Penđet kao i Sadam svojevremeno. Ima da mu se raspadne sistem odbrane i država dok kažeš ekser. Sve to stoji na staklenim nogama jer je trulo iznutra. U tom logoru ljudi UMIRU od gladi!!! Tako je puko i SSSR i Poljska i kompletan Varšavsi Pakt. Tako je pukla i SFRJ a bila kao peta evropska sila... Rotkve stugane...

zoran

pre 11 godina

PatriJote i rusofili uzmite svi puske u ruke i krenite u vasu otadzbinu Severnu Koreju i tamo se pridruzite vasoj braci u odbrani tamosnjeg naroda od normalnog zivota .

anonimus

pre 11 godina

Meni nije jasno tolike jake drzave poput,Kine,Amerike,Japana,Rusije itd,da ne mogu da zaustave Severnu koreju i onog pingvina.Ili rade zajedno na unistenju naroda ko zna.

Milan9891

pre 11 godina

Juzna Koreja sprovodi vezbu sa amerikancima u kojoj ucestvuje 200000 vojnika i to nije provokacija,a Severna Koreja sprovodi vezbu sa nekoliko stotina vojnika i to je provokacija i priprema za rat.. Gde ide ovaj svet sa ovakvom propagandom..

memorex

pre 11 godina

@alexis

Evo uvedi im ti sankcije. A za sve vas koji volite te fraze tipa 'svetski policajac', sad cu malo da vas nerviram. Ali kad je svet pun maloumnih kriminalaca (talibana koji unistavaju hiljadu godina stare budisticke skulpture, ove domace zardjalokasikare koji salju paravojne formacije da ubijaju decu, religijske fanatike koji seku noseve zenama, ili ih do smrti kamenuju, ludake koji izgladnjuju sopstveni narod), naravno da treba svetski policajac. Ili vi mislite da kad tucete zenu u svom stanu, to je samo vasa stvar?

batali to

pre 11 godina

Juznokorejske agencije nisu neko na koga se treba pozivati u vestima o Severnoj Koreji. Oni su u (hladnom) ratu i najveci deo toga je najogavnija propaganda. A u DPRK vojne vezbe ovih razmera odrzavaju svake godine, kao i njihovi neprijatelji iz RoK sa gazdama iz U$A.

DRAŽA KG

pre 11 godina

Uffff, što mi je ovo ku...nje nešto poznato??
Slomiće ih one dileje iz Amerike k'o muškatlu,ionako su nervozni jer im ne ide sve po planu oko Irana,ima da iskale bes na njima samo tako!

Andjela

pre 11 godina

Hej, a da malo iskulirate? Sta bi sa meditacijom, nega yoga?

Ugledajte se na komsije i "Gangnam style"... Decko postao milioner
preko noci, bez da je i zeleo...

Rat nikada nije resenje, to je suprotno od resenja problema.
Resavanje problema se koristi upotrebom mozga...

Tuzni kraj ili samo prazna prica...

pre 11 godina

Kako vreme prolazi i tehnologija napreduje, tako da je za ocekivati da ce sutra neko( ako vec nije) napraviti bombu koja moze unistiti sve ama bas sve na zemlji bez obzira gde bude pala, to jest bice stacionarna i nece ni trebati da se lansira bilo bi to i nebitno kad je svejedno gde ce eksplodirati.
Tada svi ovi raketni stitovi nece imati nikakvu funkciju, jednostavno sve ce otici u ...

Već viđeno

pre 11 godina

Pa ogoleše, sve spiskaše u nuklearno naoružanje, tako da im drugo ne preostaje, no da krenu u pljačku onoga što su radnici marljivim radom stekli u 'truloom kapitalizmu'! Otimanje im je jedini način da prežive - ali je važno to zaogrnuti plaštom ideologije. Sve u ime naroda - kome su prethodno isprali mozak.

komedijas

pre 11 godina

SMRTNIK


da,da lose bilo kod tite...stanovi,letovanja,fabvrike radile,pputovalo se..nije bilo olosa,narkomana,postovali su se stariji...bas je lose bilo...sad je bolje...heheh...kad su fabrike propale a radnici su na nivou vazala rade za 200 e kod raznih robovlasnika koji su okupirali ovu zemlju...narkomana i ubistava nikad vise i moral u sonvratu

seljadin

pre 11 godina

nazalost USA iz 21vog veka tretira svet kao skupinu indijanaca koje ima pravo ubijati, kolonizirati vojskom i uzimati sta im se svidi

mujcinovic salih

pre 11 godina

Narod S.Koreje je taoc ludackog rezima.I dok taj rezim opstaje oni ce patiti.Meni samo nije jasno odakle ovde toliko ljubitelja raznoraznih diktatora i opskurnih likova.Sto se tice hipoteticnog sukoba izmedju SAD i S.Koreje to bi trajalo najvise sat vremena.Nema S.Koreja mogucnosti da se na bilo koji nacin suprostavi SAD.Njihove rakete bi jednostavno receno bile oborene cim bi se digle ili unistene jos na zemlji.Plus ima ju ih dve ili tri ukupno.Jedino ko bi u tom ratu izgubio je narod S.Koreje.Malo sto su gladni goli i bosi jos im samo treba rat?

Nikola

pre 11 godina

Ja mislim da ako bi nastao rat protiv Severne Koreje, da bi bilo na stotine hiljada poginulih.

Oni nisu kao Iran ili Egipat. Oni se spremaju za rat proteklih 60 godina. Zapravo, mislim da im se zemlja svodi na spremanje na rat, i nista drugo.

Kupovina naoruzanja, i usavrsavanje vojske im je na prvom mestu.

Bojim se da bi ovde cak moglo da dodje do upotrebe nuklearnog oruzija.

expert

pre 11 godina

A za sve vas koji volite te fraze tipa 'svetski policajac', sad cu malo da vas nerviram. Ali kad je svet pun maloumnih kriminalaca (talibana koji unistavaju hiljadu godina stare budisticke skulpture, ove domace zardjalokasikare koji salju paravojne formacije da ubijaju decu, religijske fanatike koji seku noseve zenama, ili ih do smrti kamenuju, ludake koji izgladnjuju sopstveni narod), naravno da treba svetski policajac. Ili vi mislite da kad tucete zenu u svom stanu, to je samo vasa stvar?
(memorex, 7. mart 2013 12:10)

Pa da, ali valja uzeti u obzir dve činjenice:

1. Svetski policajac ne juri sve kriminalce, već samo neke. A često juri i poštene, pošto ih prethodno proglasi kriminalcima.

2. Svetski policajac se često i sam ponaša kao kriminalac, a za to ne odgovara. Štaviše, ako se uzmu u obzir i njegove kriminalne aktivnosti i aktivnosti drugih kriminalaca kojima pruža podršku, svetski policajac je zapravo najveći kriminalac.

Dakle, ako smatraš da je svetski policajac potreban, pod hitno nađi jednog koji će ovog sadašnjeg privesti pravdi.

Smrtnik

pre 11 godina

(komedijas, 07. mart 2013 11:58)
......pa što ne zatražiš azil u S.Koreji ,ako ti se sviđa?....moja majka je kod Tita, uzela kredit na 20 godina,sazidala kuću i kredit otplatila za godinu dana???!!!....e tako ti je bilo kod Tite i Slobe,pa sad mi vraćamo te kredite,jel neko to mora da plati....ta tvoja putovanja i stanove....idi u S.Koreju pa putuj i kupi stan...kod njih je to veoma povoljno...džaba.,e matori,matori

ssss

pre 11 godina

Andjela, upravo suprotno, svi problemi se rjesavaju ratovima. Samo, na zalost nisu to problemi nacija nego pojedinaca zbog kojih poslije ispastaju te iste nacije, narodi, grupe ili sta vec. U ovoj istoj S. Koreji da je neko drugi na vlasti mozda bi se lizao s Amerima k'o sto je slucaj s juznom, zar nije to to

MarkoM

pre 11 godina

Izgleda da je voljenom Drugu Kimu baš loše krenulo kod kuće kad je rešio da odigra "sve ili ništa"!

Rat je mnogo dobra stvar da se odvrati pažnja priglupog naroda od bede i očaja, ali naš voljeni Drug Kim biće u velikom problemu ako ga izgubi. Lik ima atomsku bombu, ali pitanje je koliko je ona operativna, a dosad još niko nije dobio rat samo pomoću atomske bombe. U redu, baciće je na Seul i pobiće pola miliona ili milion ljudi, ali šta posle?

Na razočarenje njegovih ovdašnjih fanova, taj rat se NEĆE odvijati tako što će lik mirno sedeti u bunkeru ispod Pjonjanga i pritiskanjme dugmića slati jednu po jednu atomsku bombu sve dok ne istrebi i poslednjeg stanovnika Južne Koreje, uz burno navijanje fanova iz Srbije koji sve to prate na TV uz pivo i meze.

ostrige

pre 11 godina

Tesko da sever moze da napravi neku ozbiljnu stetu. Mogu eventualno da uzmu jug i to na neki prepad, i to na nekih par dana dok zapad ne izglasa sve potrebno i tu im je kraj. Oni su 60 godina u ratu, za nekih 5-7 godina ce biti Nazalost samo jedna Koreja, glavni grad seul

38-a paralela

pre 11 godina

"... iskoristiti pravo na preventivni nuklearni napad"

u nedostatku pametnijih stvari ceo seveno korejki sistem se zasniva na kreiranju problema. das budali orizje ... i udri glavom u zid ...

baka

pre 11 godina

Sad ce da placu juznjaci hahaha pa kad hoces da radis kao produzena ruka da bi imao pristup trzistu onda snosi poslwdice. nije rat dobar ni bombe ali tako se na ovoj zemlji bore za mir i svoje ciljeve sve u svrhu demokratije. Ne treba nikome policajsc jer ga nikada nije ni bilo, ko ne umije sa komsijama treba da bude zbrisan ili da zbrise. Tako stoje stvari u prirodi, zakon jaceg ili harmonija ;)

danijel

pre 11 godina

vi svi koji pisete komentare. ocigledno kao da ste malo dete. a ne znas kako je to. pa kad dodje do nuklearnog udara a pitam se kako ce te vi proci!.sad vi odgovorite na ova pitanja.?

gospodar muva

pre 11 godina

ratovi pocinju u martu -aprilu.... igraju se ovi ludi Kim-ovi sa citavim narodom... nemoj posle da bude kuku lele kad im ameri fijuknu par nuklearnih bombi... oni su to vec radili imam neki osecaj da ce ponovo pritisnuti dugme

zoran

pre 11 godina

"kako ameri nestabilnost polako približavaju ka kini"...
(lord darth vader, 7. mart 2013 11:02)

NR Kina je zamenila Nemačku na mestu najvećeg svetskog izvoznika 2009.

Iste godine je NR Kina pretekla Sjedinjene Američke Države i postala najveći proizvođač automobila u svetu.

Dok je izvoz iz NR Kine 2002. vredeo 325,6 milijardi dolara, u 2011 je dostigao 1,9 bilion (1900 milijardi za nepismene).

Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni je 2002. iznosio 30,4 milijardi dolara, da bi 2011 dostigao 154,9 milijardi.

Devizne rezerve NR Kine su najveće u svetu od početka 2006. i one su u 2011. iznosile 3,2 biliona SAD dolara i više su nego udesetostučene u odnosu na 286,4 milijardi 2002.

I sada ako se neko zanosi da će Kinezi sve to da žrtvuju zarad podrške nekoj kosookoj budaletini iz komšiluka koja glumi komunjaru a u stvari je okoreli diktator i to po dinastičkom principu, taj se debelo zavarava. Oni će hladnokrvno dodati Amerima "lopovske merdevine" i lukavo gledati sa strane šta se radi, da bi posle krenuli u investicije i iskorišćavanje novog tržišta jeftine radne snage.
Živi bili pa videli, dragi moji srpski zanesenjaci... A o nekom sukobu Kina-USA možete samo da maštate zajedno sa Tomom, Vučkom, Dačkom i naravno Drecunom...

Luji-Zijana

pre 11 godina

Ko imalo poznaje istoriju korejskog ili oba vijetnamska rata (dekolonijalnog i gradjanskog) zna vrlo dobro da se "slucaj Severna Koreja" ne moze porediti sa ostalim oruzanim ekscesima iz bliske proslosti, a u kojima su kao glavni protagonisti spoljne intervencije ucestvovale SAD. Korejski spor nosi daleko veci rizik sa sobom i trenutno imamo pat-poziciju koja iskreno odgovara obema stranama, tako da bilo kakva ozbiljnija vojna intervencija nije nikome u interesu. S jedne strane severnokorejski rezim koristi vojne resurse samo kao posledje resenje koje ce prolongirati kolaps drzavnog sistema, koji je neminovan, vojna pripravnost jedino jos odrzava taj rezim na vlasti, tako da bi rat bio samo poslednji zavrsni cin koji ce odvesti ili u pobedu (sto je neralno ocekivati) ili u totalnu propast kao sto je bio slucaj sa japanskom imperijom u 2. Sv. ratu. S druge strane "Zapadnjaci" su savrseno svesni toga, svesni su rizika i zrtava koje bi proizasle iz takvog neopreznog ishoda donosenja politickih uloga, a dovoljno su pouceni istrajnoscu i fanatizmom koje u takvim situacijama ispoljavaju dalekoistocne nacije zute rase. Prema tome, sve ovo su sitne provokacije koje cemo imati priliku da slusamo i u narednim godinama, bez konkretnih akcija - status quo ostace na snazi.

cickavi01

pre 11 godina

Ko zna mozda se i obistini ono poredskazanje u kojoj se opisuje da ce treci svetski rat zapoceti crvena furija.
Mnogi su mislili da je to Kina ali moguce da je to ipak Severna Korejica i njeni bolesni umovi to jest vodje.
Videcemo sta ce se desiti za ovih nedelju dana.

Deja vu

pre 11 godina

Oprobani recept političara i diktatora. Kad god ti kod kuće slabo krene, udari kriza, ljudi gladuju, najbolji način da im skreneš pažnju je da nađeš ili izmisliš nekog zgodnog "neprijatelja", koji ih "ugrožava" i hoće da im uzme njihovu "slobodu" (da gladuju) i "dostojanstvo" (u siromaštvu). Neverovatno kako "neprijatelj" obožava tuđu "slobodu" i "dostojanstvo"!
Glupa masa se uvek primi, gine u ratu, a dikator nastavi nesmetano da uživa u svojoj rezidenciji.
Jedino ne valja ako izgubiš rat jer onda gubiš se, uključujući i glavu. Što i nije baš nepravedno. Kad su toliki izginuli zbog tebe i tvojom krivicom, stvarno je red da i ti nešto priložiš.

el presidente

pre 11 godina

(memorex, 07. mart 2013 12:10)
po čijim zakonima policajac može da radi?,nemoj biti naivan amerika se vodi isključivo interesom i samo interesom.dovoljan ti je primer:libije,vijetnama i čuvenog milosrdnog anđela,uvek isti scenario,prvo te isperu kroz medije pa onda intervenišu,za naše dobro.budemo li pravdali njihove intervencije,možemo onda slobodno da kažemo da smo krivi za sve ratove od turaka pa do kosova i bosne.a da,tako bi priznali,legitimitet i presude haškog tribunala.

Илија

pre 11 godina

Ја мислим да треба уништити све бунтовнике, "лоше момке",непослушне локалне "диктаторе", који размишљају својом главом у правцу неком њиховом путу развоја и друштвеног уређења и при томе пркосе "демократском" развоју, "миру и стабилности" и "благостању" својих грађана и штете процесу стварања "Новог светског поретка" који би се можда и назвао капиталистички феудализам!
Да није таквих "ликова" сви би смо "боље живели" и радили у некој од стотињак "мултинационалних" фирми у свету које би преостале и биле веома "наклоњене радницима (обичним смртницима), мањим народима и њиховим културним баштинама, језицима..."
А када буду уништени "бунтовници" светом "ће завладати" мир, ред и благостање без криминала!

Vladimir Pula

pre 11 godina

Daj Obama, kako ti je rekao Rodman, uzmi telefon nazovi tog klinca pozovi ga kod sebe da bacite basket iza bijele kuće , pokloni mu sezonske ulaznice za NY Knickse i rastopit ce se. Zaboravit ce sve gluposti oko rata, nuklearki provokacija....
Budi covjek Obama i zasluži taj nobel sto su ti ga dali...

srbin

pre 11 godina

al ste bre naivni. pa zar stvarno mislite da se toliko busaju da nemaju kinu da im cuva ledja i vojno i ekonomski. oni samo igraju kako kinezi sviraju a uz to su i fanaticno poslusni. proucite malo korejski rat pa cete da vidite zasto je sklopljeno primirje

flash

pre 11 godina

Ako bude bilo rata, bice to nenormalno krvav rat. Ceo sistem u S.Koreji se svodi na spremanje za rat, jeste da vecina gladuje, ali zato imaju milion vojnika i 3 miliona rezervista na 24 miliona stanovnika...svaki severnjak fanaticno voli vodju, ali ne zato sto su mu rekli da treba, vec zato sto mu je mozak zaista ispran. Nije S.Koreja Irak da se raspadne sistem iznutra dok neprijatelj napada, nisu kosooki arapi da se prodaju...poznat je fanaticizam te rase. Prvo, bice NATO-u tesko da uopste savlada njihovu vojsku i uopste okupira sever (morace da podnesu mnogo vece zrtve, koje bi se brojali u hiljadama mrtvih amerikanaca, a ne 130 mrtvih kao u invaziji Iraka) a tek onda sledi ludo fanatican otpor, po modelu Vijetkonga, koji moze da traje vecno...kao sto se Vijetkong/Vijetmin borio i pobedio Japance, Francuze i Amere u periodu od 34 godine (1941-1975)neprestanog rata. Kao sto su neki Japanski vojnici 30 godina nakon zavrsetka rata nalazeni naoruzani po prasumama, i dalje odbijajuci da se predaju...

Daleki

pre 11 godina

Americki plan, lukavo izmisljen od CIE, je da ih bombardiraju rizom, cokoladom i pecenim pilicima. Vojska ce uumjesto napada na Juznu Koreju i nuklearnog bombardiranja New Yorks, trcati za paketima s neba i drzava ce se raspasti.

Ban-Ki Lee-Moon

pre 11 godina

...već 63 godine.
No, deluje baš zjbn sada.
Pentagon njih izgleda jednostavno ne konta. Valjda ne mogu da pojme da neko tako baš do kraja veruje u nešto, neku ideologiju/religiju. To je valjda na zapadu strano. Mislim, imaju i oni svoje (upotrebne) priče ali koju ne shvataju baš toliko ozbiljno.
A ovi DPRK deluju toliko ubeđeni u svoju ideologiju i da su spremni zarad ludosti možda i nestati u nuklearnom plamenu ali i povući neprijatelja sa sobom a Ameri jedva da su spremni samo za ovo drugo.

memorex

pre 11 godina

@expert

Nisam ni rekao da je dobar, ali neki nam treba a boljeg nemamo. Opet, sta god da rade na ukupnom planu (unutrasnja + spoljna pol.) u manjoj su buli nego gotovo bilo koja zemlja. Samo su najvidljiviji. Jedina izvodiva mogucnost je prosirenje SB na 15 i izmena nacina rada, al to nece prihvatiti ne samo usa nego ni kina i rusija. Al svakako je proslo vreme kad je to sta neka zemlja radi samo njena stvar.

tosa

pre 11 godina

Nece biti novog korejskog rata. Cak iako ovi Severnokorejci budu previse dizali dzevu moze im se desiti da im u zemlju upadnu ne Juznokorejci i Amerikanci vec njihovi saveznici Kinezi i sruse ih. Onda bi Kinezi postavili novu komunisticku vladu ali slicnu onoj u Kini (nesto slicno je uradio i komunisticki Vijetnam koji je prvo bio u saveznistvu sa Crvenim Kmerima Pola Pota u Kambodzi pa kada je Pot poceo da pravi genocid u sopstvenoj zemlji Vijetnamci su jednostavno upali u Kambodzu, srusili Crvene Kmere i doveli na vlast drugu komunisticku garnituru Huna Sena koji je i sada premijer Kambodze).

Tri karte za Hollywood

pre 11 godina

@zoran, 7. mart 2013 12:58: Svaka cast za komentar. Ukratko si objasnio nasim zanesenjacima kako je funkcionisao, funkcionise, I kako ce funkcionisati svet dokle postoji. Svako gleda svoj interes, nema tu ljubavi I bratstva. Ko razume shvatice.