Četvrtak, 28.02.2013.

20:12

“Udar na porodlju, udar na državu”

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović će kao poslanik SNS-a predložiti izmene Zakona o radu, kojima se predviđa veća zaštita trudnica i porodilja.

Izvor: Tanjug

“Udar na porodlju, udar na državu” IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Ja

pre 11 godina

Poslodavcu se trudnice ne isplate. Dakle, drzava moze pomoci samo tako sto ce zaposljavanje trudnica uciniti ISPLATIVIJIM za poslodavca... recimo oslobadjanjem od placanja poreza i doprinosa godinu dana od datuma povratka porodilje na isti posao. Time se poslodavcu porodilja cini "vrednom cekanja".

Ања

pre 11 godina

Јако леп гест, тако и треба, сви траже наталитет, а нико породиљама да помогне. То треба да буде држави приоритет и људима се треба помоћи.

Princes krofna

pre 11 godina

Ovo je jako casno! Vrlo lepo, vrlo lepo prosto nestvarno za ovu situaciju u kojoj se sada nalazimo u vezi sa radnnickim pravimo uopste a komoli kad su trudnice u pitanju. Bojim se samo postovanja tga u praksi, od strane privatnika.

Грчанац са Босута

pre 11 godina

Треба дискриминацији породиља стати на пут. У истом смислу се залажем и за спречавања било које врсте дискриминације на конкурсима за запошљавање.
Данас се Србија суочава са белом кугом. Све нас је мало и све смо више старија нација. Свака породиља треба и мора да има заштићен статус у нашем друштву.

bitka za bebe 2

pre 11 godina

Trudnice i treba maksimalno zaštititi ako želimo porast nataliteta, tačnije sprečavanje daljeg pada istog. Gazdama ako se ne sviđa neka zapošljavaju iskusnije žene od 40 i više godina koje imaju odraslu decu, a ne samo mlade i lepe cure.

galileo

pre 11 godina

Stefanovic me odusevljava svojim pristupom i ponasanjem, tako mlad a moze sluziti za primer mnogim drugim politicarima koji imaju iskustva koliko on godina.

Isidora Isa

pre 11 godina

U zakon uneti stavku gde cese kaznjavati svi poslodavci ,onog momenta kad pitaju da li planirate decu ili uslov je da ne zatrudnite u skorije vreme.

Maki Maki

pre 11 godina

Izmene zakona moraju biti donesene,zastiti trudnice i porodilje.
Dozvolimo i omogucima zenama da uzivaju bar u prvoj godini majcinstva .

bataSMraka

pre 11 godina

Natalitet u Srbije je mnogo los i treba omoguciti zenama normalno zaposlenje i zivot da bi nam ostavile buducnost ove zemlje

Aleksandar

pre 11 godina

@(Emilija, 28. februar 2013 21:07)

Ne brinite oko razgovora za posao, ako se ovo usvoji neće vas više na razgovore ni zvati. Tako će biti sve dok država ne prestane da prebacuje teret socijalne odgovornosti na firme i ne počne sama da se bavi time.

Josipa Ozeg

pre 11 godina

Sada imamo priliku da vidimo ko zaista misli i zeli da u Srbiji se stane na rep i kraj Beloj kugi. Hocemo da nam se deca radjaju..svake godine je sve manje dece na upisu u prvi razred.

Slladjana

pre 11 godina

Samo cekam da vidim ko ce glasati protiv tog zakona, a svi u politickoj kampanji obecavaju kule i gradove ,kad je ostvarivanje potomstva u pitanju.

Stefan74 stefan.p@yahoo.com

pre 11 godina

Ajde demotrate da vas cujemo. Nadjite neku caku. Nemojte da me razocarate vi uvek imate komentar. Evo ja cu da kazem. Ovo je mozda i jedna od najbitnijih stvari, jer se direktno odnosi na kvalitet zivota obicnog gradjana / gradjanke. Ustvari celih porodica.

Sanija Z

pre 11 godina

Srbija je godinama sa negativnim prirodnim priraštajem,ako izuzmemo romsku populaciju.Srbija je zemlja staraca,svake godine izumre po jedan manji grad.Naš natalitet je poprimio alrmantne razmere.Da nebi izumrli kao nacija neophodno je menjati zakon, koji bi stimulisao mlade majke da rađaju.Pozdravljam inicijativu gospodina Stefanovića.

Ona

pre 11 godina

Da li bre nego medju vama sto izbacujete ove polupismene komentare kao iz kopir aparata, sem casnog izuzetka par komentatora, razume sta ce da se dogodi ako ovo usvoje? Nece biti potrebe da stite zaposlene trudnice jer ce ih biti sve manje. Niko nece ni pomisliti da zaposli zene u fertilnom periodu. Obican populizam pred izbore. To nije rascisceno do kraja ni u Evropi. Stvar je dok god drzava iz momenta ne preuzme finansiranje na sebe, svaka firma ce da gleda da se otarasi onoga ko mu ne zaradjuje u momentu. I mislite da moze da im se doskoci? E

vilin-konjic

pre 11 godina

90 minuta u toku radnog vremena za dojenje! Pa to je ne zamislivo u Srbiji ! Kad ce privatnik da te pusti da ides kuci da dojis. A nekima od radnog mesta do kuce treba vise za put u jednom smeru dodjenje i povretak na posao od tih sat po. To je za, vecinu ne izvodljivo, osim ako im dete ne donese neko iz porodice sto bi bilo lepo. Ali sve zvuci bas optimisticki za nesu drzavu.

bezimena

pre 11 godina

U svim razvijenim državama majka i dete su zaštićeni do maksimuma jer to je bogatstvo jede zemlje! Pzdravljam ovakvu inicijativu...
(Biberče, 28. februar 2013 21:59)

Srbija nije razvijena država, već jedna siromašna i nesredjena zemlja, nerazvijene civiliacijske svesti, prepuna korupcije i kriminala, kojoj su gradjani poslednja rupa na svirali, zato od ove "žvake" nema ništa!

p.s. I. Dačić - premijer: "Man'te me ljudskih prava...."!

88DRAGA 88OPTIMISTA

pre 11 godina

Normalno da je udar na drzavu cim se smanjuje natalitet! Veci mortalitet nego natalitet! Nestaje Srba, drzava se smanjuje!

Dragana981

pre 11 godina

Bas lepo od njih. Zaista. Samo da sve ne ostane samo na papiru. Trebalo bi da postoji i kontrola postovanja tog zakona, ako bude izglasan. A bas me zanima ko ce da digne ruku protiv.

Zokii

pre 11 godina

Evo ga novi Vucic. Ipak tek level 1. Jos ne ume tako lepo da se igra recima i pogledima i usnama kao Vucic. Al dobro jos uvek ima vremena da se smisli neka prica o izbornoj kradji. Lagano.

tata

pre 11 godina

Hoće li se neko setiti i trudnih žena i porodilja koje nemaju posao? Jedna žena, ako ima dobar posao na trudničkom i porodiljskom za 15-ak meseci može da dobije 15, 20 ili 30 hiljada evra. Ne daje firma te pare nego država, a druga žena, ako je student ne dobije ništa. Zašto? Zašto država različito vrednuje decu. Neka sve žene npr od 6,meseca trudnoće pa do kraja porodiljskog dobijaju isto, npr.za 1.dete po 80% prosečne plate, za 2.dete 100%, a za 3,dete 150%... Opet se smišljaju samo olakšice za zaposlene žene, što onda sve više tera na fiktivno zapošljavanje i uvećavanje godišnjeg proseka plate da bi se izvukao koji dinar - svi znaju da toga ima mnogo, a studentkinjama i nezaposlenim ostaje da abortiraju dok ne dođe bolje vreme, i svi znaju da i toga ima mnogo. Država treba da da koliko može i to za svako dete isto i onda će žene da rađaju i pre početka karijere, a kada karijera počne biće im lakše.

trudnica preduzetnik

pre 11 godina

Kao trudnica u 7. mesecu koja je ujedno i preduzetnik, i majka jednog petogodisnjaka, koja se godinama bori da opstane u ovoj takozvanoj drzavi, radeci svaki dan (i vikendom), prva ja ne bih zaposlila trudnicu, jer ne bih izdrzala finansijski da placam nekog ko ne radi. Planiram da radim do porodjaja i da nastavim kad beba bude imala tri meseca (a radicu i u medjuvremenu ono sto mogu od kuce). Mislim da ovde treba promeniti svest ljudi i skratiti porodiljsko odsustvo na 6 meseci (kao sto je u skoro celom svetu), uvesti obavezno "ocinsko" odsustvo od bar 2 meseca (kao npr u Svedskoj), kako ne bi sav teret padao na zene. Jer ovakve povrsne izmene zakona kakve predlaze ministar, samo dovode zene u jos bezizlazniji polozaj kada ce morati da izaberu: ili da radjaju pa da budu domacice, ili da imaju karijeru bez porodice. Nemojte pogresno da me shvatite, ali ne mislim da je majka koja do trece godine deteta sedi u kuci, briska prasinu, i gleda turske serije obavezno dobra majka.

Zastite i muskarce i sve nezaposlene u zakonu

pre 11 godina

A kada ce u zakon da se ubaci i to da poslodavac u ogalsu nece smeti da napise da se trazi radnik do 26 godia starosti (idealno preko studentske ili omladinske zadruge)ili radnik do 30 godina starosti.Kada ce se zabranti da u oglasim poslodavci u vecini slucajeva jedno 95 % oglasa na sajtovima za zaposljavanje traze radnice tj prodavacice, kasirke, blagajnice, adiministrativne radnice, frizerke, sekretarice...tj u tim delatnostima nema sanse da se zaposli muskarac osim ako postoji III smena. Pa cak u drzavnim sluzbama tj javnom sektrou npr uvek se trazi veserka, servirka, higijeniarka...pogledajte oglase skola, predskolskh ustavnoa, bolncia, gde je tu rodna i polna ravnorpavnost za koju se zalaze poverenica za ravnopravnost.Da li ona polgeda nekada oglase za zaposljavanje i da li je pored one preporuke poslodavcim podnela bar neku prijavu protiv poslodavca koji u svim oglasima koje objave sa vremena na vreme samo traze radnice zenskog pola.Pored toga u zakon treba ubaciti i sprecavanje probnog neplacenog rada od 1,7,10,15,30 dana koji sada koriste mnogi poslodavci uz obecanje da ako se pokazete na tom neplacenom probnom radu da ce vam onda ponuditi ugovor na odredjno vreme od 3 ili 6 meseci pa ako se i tada pokazete ugovor cak na neodredjeno vreme.Na kraju u vecini slucajeva ispadne da radnici odrade taj probni neplaceni rad i budu najureni sami ili pobegnu sami a poslodavci imaju 365 dana u godini besplatnu radnu snagu a drzava tj inspekcija se prave da ne nista ne vide.

diskrminisanin nezaposleni gradjanini Srbije iz kategorije do 30 do 45 godina starosti

pre 11 godina

Predsednik skupstine bi trebao da predlozi i da se ukine diskiminacija nezaposlenih osoba od 30 do 45 godina starosti,koji su sada trenutno najvece zrtve diskriminacije u zaposljavaju u drzavi a ima ih najvise prijavljenih u Nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje tj mnogo vise od nezaposlenih od 15 do 30 godina i nezaposlenih iz grupe 45 i vise godina.Imamo neke drzavnem mere,uredbe,donete zakone koji idu na ruku samo nezpaoslenima iz odredjenih grupa tj onih do 30 godina,preko 45 godina starosti i nezaposlenih osoba sa invaliditetom.Tako sto drzava daje vece subvencije i stimualcije... poslodavcu ako zaposli radnike iz tih povlacenih grupa a poslodavac mnogo manje dobija stimalcije ako zaposli nezaposlene od 30 do 45 god. starosti.Tako su nezaposleni od 30 do 45 god. starosti,nezaposleni drugog reda u drzavi,gradovima u kojima zive,nacionalnoj sluzbi za zaposljavnje(pogledajte sajt te sluzbe ,vecina programa za povlacene grupe nezaposlenih prva sansa,strucna prakasa.. zaposljavanje nezaposlenh osoba sa invaliditom uz doneti zakon koji ih sada cak po meni sada favorizuje u zaposljavanju u odnosu na druge iako valjda svi po Ustavu imamo jednaka prava na rad i zaposljavanje.Nezaposleni preko 30 god.se ne mogu prijaviti ni u omladiske i studentske zadruge tako ne mogu dobiti ni neki posao na odredjeno vreme a sada mnogi poslodavci samo preko zadruga zaposljavaju radnike.Uskoro ce i zakon o socijalnom preduzetnistvu gde ce opet samo nezpaosleni iz privilegovanih grupa biti primanani

Živka A

pre 11 godina

Postojeći Zakon o radu je još jedan u nizu dokaza da su se predhodne vlasti, sa devizom: Evropa nema alternativu, bavile sobom, ličnim interesima i opstankom na vlasti, a da su im grđani ove države, posebno porodilje i trudice, bili poslednja briga.

jelenica pelenica

pre 11 godina

A sta je sa onim koje se vrate sa porodiljskog i dobiju sut kartu na " legalan nacin- smena sa radnog mesta na novo izmisljeno i za bednu platu"? Ne bi li sama dala otkaz? O tome niko ne razmislja. Zasto se ne zaloze da zena posle porodisljkog- odnosno nege deteta (jer porodiljsko traje samo 90 dana) bude zasticena barem 6 meseci?

Buvica

pre 11 godina

Sada samo čekam da vidim neku izjavu opozicije i neku zamerku na ovo! Jel oni više i ne čitaju predloge odmah glasaju protiv...

SofijaNS

pre 11 godina

Svaka vam cast gospodine Stefanovicu! Dobro da se neko setio. Svi galame na belu kugu, a podrske trudnicama niotkud. Nadam se da ce ovi predlozi uci u zakonodavstvo.

Emilija

pre 11 godina

Pametan potez! Nadam se da cete uvesti i kazne za poslodavce koji me na razgovoru pitaju imam li dece, kad ih planiram, sta cekam i slicne budalastine.

Biberče

pre 11 godina

U svim razvijenim državama majka i dete su zaštićeni do maksimuma jer to je bogatstvo jede zemlje! Pzdravljam ovakvu inicijativu...

Gnjurac

pre 11 godina

To je bas lepo, a nezaposlenost je ionako ogromna, a sad poslodavci nema sanse da zaposle zensku osobu... da nekome ide plata i staz i osiguranje dok sedi kod kuce ? Neka te troskove preuzme drzava... ako nece, onda zene mogu da zaborave na posao

ZoranZR

pre 11 godina

inteligentno...90 minuta...taman da uzme taksi, odjuri do recimo Begaljice, podoji, i vrati se orna na rad....ccc, ala ce ovde biti zloupotreba

tetkica

pre 11 godina

Ohrabrujuce vesti,za trece dete majka dobija 12000 od pokraine,plus deciji,taman da moze da zbrine bebicu.Vrtic je besplatan,i oslobodjeno nekih obaveza u skoli.

Clio999

pre 11 godina

Drzava mora zastititi zene, porodilje jer bez dece mi nemamo cemu da se nadamo, a i sam zivot koji pokusavamo boljim da ucinimo nemamo zbog koga da popravljamo.

1961

pre 11 godina

Ma šta uopšte ti privatnici ima i da rade pored naših dobrih državnih firmi!
I još ne plaćaju trudnice!

Privatni biznis - možeš misliti. Sve to na goli otok!

Gnjurac

pre 11 godina

To je bas lepo, a nezaposlenost je ionako ogromna, a sad poslodavci nema sanse da zaposle zensku osobu... da nekome ide plata i staz i osiguranje dok sedi kod kuce ? Neka te troskove preuzme drzava... ako nece, onda zene mogu da zaborave na posao

Clio999

pre 11 godina

Drzava mora zastititi zene, porodilje jer bez dece mi nemamo cemu da se nadamo, a i sam zivot koji pokusavamo boljim da ucinimo nemamo zbog koga da popravljamo.

Emilija

pre 11 godina

Pametan potez! Nadam se da cete uvesti i kazne za poslodavce koji me na razgovoru pitaju imam li dece, kad ih planiram, sta cekam i slicne budalastine.

ZoranZR

pre 11 godina

inteligentno...90 minuta...taman da uzme taksi, odjuri do recimo Begaljice, podoji, i vrati se orna na rad....ccc, ala ce ovde biti zloupotreba

trudnica preduzetnik

pre 11 godina

Kao trudnica u 7. mesecu koja je ujedno i preduzetnik, i majka jednog petogodisnjaka, koja se godinama bori da opstane u ovoj takozvanoj drzavi, radeci svaki dan (i vikendom), prva ja ne bih zaposlila trudnicu, jer ne bih izdrzala finansijski da placam nekog ko ne radi. Planiram da radim do porodjaja i da nastavim kad beba bude imala tri meseca (a radicu i u medjuvremenu ono sto mogu od kuce). Mislim da ovde treba promeniti svest ljudi i skratiti porodiljsko odsustvo na 6 meseci (kao sto je u skoro celom svetu), uvesti obavezno "ocinsko" odsustvo od bar 2 meseca (kao npr u Svedskoj), kako ne bi sav teret padao na zene. Jer ovakve povrsne izmene zakona kakve predlaze ministar, samo dovode zene u jos bezizlazniji polozaj kada ce morati da izaberu: ili da radjaju pa da budu domacice, ili da imaju karijeru bez porodice. Nemojte pogresno da me shvatite, ali ne mislim da je majka koja do trece godine deteta sedi u kuci, briska prasinu, i gleda turske serije obavezno dobra majka.

1961

pre 11 godina

Ma šta uopšte ti privatnici ima i da rade pored naših dobrih državnih firmi!
I još ne plaćaju trudnice!

Privatni biznis - možeš misliti. Sve to na goli otok!

Ona

pre 11 godina

Da li bre nego medju vama sto izbacujete ove polupismene komentare kao iz kopir aparata, sem casnog izuzetka par komentatora, razume sta ce da se dogodi ako ovo usvoje? Nece biti potrebe da stite zaposlene trudnice jer ce ih biti sve manje. Niko nece ni pomisliti da zaposli zene u fertilnom periodu. Obican populizam pred izbore. To nije rascisceno do kraja ni u Evropi. Stvar je dok god drzava iz momenta ne preuzme finansiranje na sebe, svaka firma ce da gleda da se otarasi onoga ko mu ne zaradjuje u momentu. I mislite da moze da im se doskoci? E

diskrminisanin nezaposleni gradjanini Srbije iz kategorije do 30 do 45 godina starosti

pre 11 godina

Predsednik skupstine bi trebao da predlozi i da se ukine diskiminacija nezaposlenih osoba od 30 do 45 godina starosti,koji su sada trenutno najvece zrtve diskriminacije u zaposljavaju u drzavi a ima ih najvise prijavljenih u Nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje tj mnogo vise od nezaposlenih od 15 do 30 godina i nezaposlenih iz grupe 45 i vise godina.Imamo neke drzavnem mere,uredbe,donete zakone koji idu na ruku samo nezpaoslenima iz odredjenih grupa tj onih do 30 godina,preko 45 godina starosti i nezaposlenih osoba sa invaliditetom.Tako sto drzava daje vece subvencije i stimualcije... poslodavcu ako zaposli radnike iz tih povlacenih grupa a poslodavac mnogo manje dobija stimalcije ako zaposli nezaposlene od 30 do 45 god. starosti.Tako su nezaposleni od 30 do 45 god. starosti,nezaposleni drugog reda u drzavi,gradovima u kojima zive,nacionalnoj sluzbi za zaposljavnje(pogledajte sajt te sluzbe ,vecina programa za povlacene grupe nezaposlenih prva sansa,strucna prakasa.. zaposljavanje nezaposlenh osoba sa invaliditom uz doneti zakon koji ih sada cak po meni sada favorizuje u zaposljavanju u odnosu na druge iako valjda svi po Ustavu imamo jednaka prava na rad i zaposljavanje.Nezaposleni preko 30 god.se ne mogu prijaviti ni u omladiske i studentske zadruge tako ne mogu dobiti ni neki posao na odredjeno vreme a sada mnogi poslodavci samo preko zadruga zaposljavaju radnike.Uskoro ce i zakon o socijalnom preduzetnistvu gde ce opet samo nezpaosleni iz privilegovanih grupa biti primanani

Zastite i muskarce i sve nezaposlene u zakonu

pre 11 godina

A kada ce u zakon da se ubaci i to da poslodavac u ogalsu nece smeti da napise da se trazi radnik do 26 godia starosti (idealno preko studentske ili omladinske zadruge)ili radnik do 30 godina starosti.Kada ce se zabranti da u oglasim poslodavci u vecini slucajeva jedno 95 % oglasa na sajtovima za zaposljavanje traze radnice tj prodavacice, kasirke, blagajnice, adiministrativne radnice, frizerke, sekretarice...tj u tim delatnostima nema sanse da se zaposli muskarac osim ako postoji III smena. Pa cak u drzavnim sluzbama tj javnom sektrou npr uvek se trazi veserka, servirka, higijeniarka...pogledajte oglase skola, predskolskh ustavnoa, bolncia, gde je tu rodna i polna ravnorpavnost za koju se zalaze poverenica za ravnopravnost.Da li ona polgeda nekada oglase za zaposljavanje i da li je pored one preporuke poslodavcim podnela bar neku prijavu protiv poslodavca koji u svim oglasima koje objave sa vremena na vreme samo traze radnice zenskog pola.Pored toga u zakon treba ubaciti i sprecavanje probnog neplacenog rada od 1,7,10,15,30 dana koji sada koriste mnogi poslodavci uz obecanje da ako se pokazete na tom neplacenom probnom radu da ce vam onda ponuditi ugovor na odredjno vreme od 3 ili 6 meseci pa ako se i tada pokazete ugovor cak na neodredjeno vreme.Na kraju u vecini slucajeva ispadne da radnici odrade taj probni neplaceni rad i budu najureni sami ili pobegnu sami a poslodavci imaju 365 dana u godini besplatnu radnu snagu a drzava tj inspekcija se prave da ne nista ne vide.

Aleksandar

pre 11 godina

@(Emilija, 28. februar 2013 21:07)

Ne brinite oko razgovora za posao, ako se ovo usvoji neće vas više na razgovore ni zvati. Tako će biti sve dok država ne prestane da prebacuje teret socijalne odgovornosti na firme i ne počne sama da se bavi time.

SofijaNS

pre 11 godina

Svaka vam cast gospodine Stefanovicu! Dobro da se neko setio. Svi galame na belu kugu, a podrske trudnicama niotkud. Nadam se da ce ovi predlozi uci u zakonodavstvo.

bezimena

pre 11 godina

U svim razvijenim državama majka i dete su zaštićeni do maksimuma jer to je bogatstvo jede zemlje! Pzdravljam ovakvu inicijativu...
(Biberče, 28. februar 2013 21:59)

Srbija nije razvijena država, već jedna siromašna i nesredjena zemlja, nerazvijene civiliacijske svesti, prepuna korupcije i kriminala, kojoj su gradjani poslednja rupa na svirali, zato od ove "žvake" nema ništa!

p.s. I. Dačić - premijer: "Man'te me ljudskih prava...."!

Zokii

pre 11 godina

Evo ga novi Vucic. Ipak tek level 1. Jos ne ume tako lepo da se igra recima i pogledima i usnama kao Vucic. Al dobro jos uvek ima vremena da se smisli neka prica o izbornoj kradji. Lagano.

tetkica

pre 11 godina

Ohrabrujuce vesti,za trece dete majka dobija 12000 od pokraine,plus deciji,taman da moze da zbrine bebicu.Vrtic je besplatan,i oslobodjeno nekih obaveza u skoli.

tata

pre 11 godina

Hoće li se neko setiti i trudnih žena i porodilja koje nemaju posao? Jedna žena, ako ima dobar posao na trudničkom i porodiljskom za 15-ak meseci može da dobije 15, 20 ili 30 hiljada evra. Ne daje firma te pare nego država, a druga žena, ako je student ne dobije ništa. Zašto? Zašto država različito vrednuje decu. Neka sve žene npr od 6,meseca trudnoće pa do kraja porodiljskog dobijaju isto, npr.za 1.dete po 80% prosečne plate, za 2.dete 100%, a za 3,dete 150%... Opet se smišljaju samo olakšice za zaposlene žene, što onda sve više tera na fiktivno zapošljavanje i uvećavanje godišnjeg proseka plate da bi se izvukao koji dinar - svi znaju da toga ima mnogo, a studentkinjama i nezaposlenim ostaje da abortiraju dok ne dođe bolje vreme, i svi znaju da i toga ima mnogo. Država treba da da koliko može i to za svako dete isto i onda će žene da rađaju i pre početka karijere, a kada karijera počne biće im lakše.

88DRAGA 88OPTIMISTA

pre 11 godina

Normalno da je udar na drzavu cim se smanjuje natalitet! Veci mortalitet nego natalitet! Nestaje Srba, drzava se smanjuje!

Dragana981

pre 11 godina

Bas lepo od njih. Zaista. Samo da sve ne ostane samo na papiru. Trebalo bi da postoji i kontrola postovanja tog zakona, ako bude izglasan. A bas me zanima ko ce da digne ruku protiv.

Sanija Z

pre 11 godina

Srbija je godinama sa negativnim prirodnim priraštajem,ako izuzmemo romsku populaciju.Srbija je zemlja staraca,svake godine izumre po jedan manji grad.Naš natalitet je poprimio alrmantne razmere.Da nebi izumrli kao nacija neophodno je menjati zakon, koji bi stimulisao mlade majke da rađaju.Pozdravljam inicijativu gospodina Stefanovića.

bitka za bebe 2

pre 11 godina

Trudnice i treba maksimalno zaštititi ako želimo porast nataliteta, tačnije sprečavanje daljeg pada istog. Gazdama ako se ne sviđa neka zapošljavaju iskusnije žene od 40 i više godina koje imaju odraslu decu, a ne samo mlade i lepe cure.

jelenica pelenica

pre 11 godina

A sta je sa onim koje se vrate sa porodiljskog i dobiju sut kartu na " legalan nacin- smena sa radnog mesta na novo izmisljeno i za bednu platu"? Ne bi li sama dala otkaz? O tome niko ne razmislja. Zasto se ne zaloze da zena posle porodisljkog- odnosno nege deteta (jer porodiljsko traje samo 90 dana) bude zasticena barem 6 meseci?

vilin-konjic

pre 11 godina

90 minuta u toku radnog vremena za dojenje! Pa to je ne zamislivo u Srbiji ! Kad ce privatnik da te pusti da ides kuci da dojis. A nekima od radnog mesta do kuce treba vise za put u jednom smeru dodjenje i povretak na posao od tih sat po. To je za, vecinu ne izvodljivo, osim ako im dete ne donese neko iz porodice sto bi bilo lepo. Ali sve zvuci bas optimisticki za nesu drzavu.

Josipa Ozeg

pre 11 godina

Sada imamo priliku da vidimo ko zaista misli i zeli da u Srbiji se stane na rep i kraj Beloj kugi. Hocemo da nam se deca radjaju..svake godine je sve manje dece na upisu u prvi razred.

Isidora Isa

pre 11 godina

U zakon uneti stavku gde cese kaznjavati svi poslodavci ,onog momenta kad pitaju da li planirate decu ili uslov je da ne zatrudnite u skorije vreme.

bataSMraka

pre 11 godina

Natalitet u Srbije je mnogo los i treba omoguciti zenama normalno zaposlenje i zivot da bi nam ostavile buducnost ove zemlje

galileo

pre 11 godina

Stefanovic me odusevljava svojim pristupom i ponasanjem, tako mlad a moze sluziti za primer mnogim drugim politicarima koji imaju iskustva koliko on godina.

Грчанац са Босута

pre 11 godina

Треба дискриминацији породиља стати на пут. У истом смислу се залажем и за спречавања било које врсте дискриминације на конкурсима за запошљавање.
Данас се Србија суочава са белом кугом. Све нас је мало и све смо више старија нација. Свака породиља треба и мора да има заштићен статус у нашем друштву.

Buvica

pre 11 godina

Sada samo čekam da vidim neku izjavu opozicije i neku zamerku na ovo! Jel oni više i ne čitaju predloge odmah glasaju protiv...

Živka A

pre 11 godina

Postojeći Zakon o radu je još jedan u nizu dokaza da su se predhodne vlasti, sa devizom: Evropa nema alternativu, bavile sobom, ličnim interesima i opstankom na vlasti, a da su im grđani ove države, posebno porodilje i trudice, bili poslednja briga.

Maki Maki

pre 11 godina

Izmene zakona moraju biti donesene,zastiti trudnice i porodilje.
Dozvolimo i omogucima zenama da uzivaju bar u prvoj godini majcinstva .

Ања

pre 11 godina

Јако леп гест, тако и треба, сви траже наталитет, а нико породиљама да помогне. То треба да буде држави приоритет и људима се треба помоћи.

Slladjana

pre 11 godina

Samo cekam da vidim ko ce glasati protiv tog zakona, a svi u politickoj kampanji obecavaju kule i gradove ,kad je ostvarivanje potomstva u pitanju.

Biberče

pre 11 godina

U svim razvijenim državama majka i dete su zaštićeni do maksimuma jer to je bogatstvo jede zemlje! Pzdravljam ovakvu inicijativu...

Stefan74 stefan.p@yahoo.com

pre 11 godina

Ajde demotrate da vas cujemo. Nadjite neku caku. Nemojte da me razocarate vi uvek imate komentar. Evo ja cu da kazem. Ovo je mozda i jedna od najbitnijih stvari, jer se direktno odnosi na kvalitet zivota obicnog gradjana / gradjanke. Ustvari celih porodica.

Princes krofna

pre 11 godina

Ovo je jako casno! Vrlo lepo, vrlo lepo prosto nestvarno za ovu situaciju u kojoj se sada nalazimo u vezi sa radnnickim pravimo uopste a komoli kad su trudnice u pitanju. Bojim se samo postovanja tga u praksi, od strane privatnika.

Ja

pre 11 godina

Poslodavcu se trudnice ne isplate. Dakle, drzava moze pomoci samo tako sto ce zaposljavanje trudnica uciniti ISPLATIVIJIM za poslodavca... recimo oslobadjanjem od placanja poreza i doprinosa godinu dana od datuma povratka porodilje na isti posao. Time se poslodavcu porodilja cini "vrednom cekanja".

SofijaNS

pre 11 godina

Svaka vam cast gospodine Stefanovicu! Dobro da se neko setio. Svi galame na belu kugu, a podrske trudnicama niotkud. Nadam se da ce ovi predlozi uci u zakonodavstvo.

Clio999

pre 11 godina

Drzava mora zastititi zene, porodilje jer bez dece mi nemamo cemu da se nadamo, a i sam zivot koji pokusavamo boljim da ucinimo nemamo zbog koga da popravljamo.

tetkica

pre 11 godina

Ohrabrujuce vesti,za trece dete majka dobija 12000 od pokraine,plus deciji,taman da moze da zbrine bebicu.Vrtic je besplatan,i oslobodjeno nekih obaveza u skoli.

Emilija

pre 11 godina

Pametan potez! Nadam se da cete uvesti i kazne za poslodavce koji me na razgovoru pitaju imam li dece, kad ih planiram, sta cekam i slicne budalastine.

Biberče

pre 11 godina

U svim razvijenim državama majka i dete su zaštićeni do maksimuma jer to je bogatstvo jede zemlje! Pzdravljam ovakvu inicijativu...

Sanija Z

pre 11 godina

Srbija je godinama sa negativnim prirodnim priraštajem,ako izuzmemo romsku populaciju.Srbija je zemlja staraca,svake godine izumre po jedan manji grad.Naš natalitet je poprimio alrmantne razmere.Da nebi izumrli kao nacija neophodno je menjati zakon, koji bi stimulisao mlade majke da rađaju.Pozdravljam inicijativu gospodina Stefanovića.

Gnjurac

pre 11 godina

To je bas lepo, a nezaposlenost je ionako ogromna, a sad poslodavci nema sanse da zaposle zensku osobu... da nekome ide plata i staz i osiguranje dok sedi kod kuce ? Neka te troskove preuzme drzava... ako nece, onda zene mogu da zaborave na posao

1961

pre 11 godina

Ma šta uopšte ti privatnici ima i da rade pored naših dobrih državnih firmi!
I još ne plaćaju trudnice!

Privatni biznis - možeš misliti. Sve to na goli otok!

Buvica

pre 11 godina

Sada samo čekam da vidim neku izjavu opozicije i neku zamerku na ovo! Jel oni više i ne čitaju predloge odmah glasaju protiv...

tata

pre 11 godina

Hoće li se neko setiti i trudnih žena i porodilja koje nemaju posao? Jedna žena, ako ima dobar posao na trudničkom i porodiljskom za 15-ak meseci može da dobije 15, 20 ili 30 hiljada evra. Ne daje firma te pare nego država, a druga žena, ako je student ne dobije ništa. Zašto? Zašto država različito vrednuje decu. Neka sve žene npr od 6,meseca trudnoće pa do kraja porodiljskog dobijaju isto, npr.za 1.dete po 80% prosečne plate, za 2.dete 100%, a za 3,dete 150%... Opet se smišljaju samo olakšice za zaposlene žene, što onda sve više tera na fiktivno zapošljavanje i uvećavanje godišnjeg proseka plate da bi se izvukao koji dinar - svi znaju da toga ima mnogo, a studentkinjama i nezaposlenim ostaje da abortiraju dok ne dođe bolje vreme, i svi znaju da i toga ima mnogo. Država treba da da koliko može i to za svako dete isto i onda će žene da rađaju i pre početka karijere, a kada karijera počne biće im lakše.

jelenica pelenica

pre 11 godina

A sta je sa onim koje se vrate sa porodiljskog i dobiju sut kartu na " legalan nacin- smena sa radnog mesta na novo izmisljeno i za bednu platu"? Ne bi li sama dala otkaz? O tome niko ne razmislja. Zasto se ne zaloze da zena posle porodisljkog- odnosno nege deteta (jer porodiljsko traje samo 90 dana) bude zasticena barem 6 meseci?

Živka A

pre 11 godina

Postojeći Zakon o radu je još jedan u nizu dokaza da su se predhodne vlasti, sa devizom: Evropa nema alternativu, bavile sobom, ličnim interesima i opstankom na vlasti, a da su im grđani ove države, posebno porodilje i trudice, bili poslednja briga.

88DRAGA 88OPTIMISTA

pre 11 godina

Normalno da je udar na drzavu cim se smanjuje natalitet! Veci mortalitet nego natalitet! Nestaje Srba, drzava se smanjuje!

ZoranZR

pre 11 godina

inteligentno...90 minuta...taman da uzme taksi, odjuri do recimo Begaljice, podoji, i vrati se orna na rad....ccc, ala ce ovde biti zloupotreba

trudnica preduzetnik

pre 11 godina

Kao trudnica u 7. mesecu koja je ujedno i preduzetnik, i majka jednog petogodisnjaka, koja se godinama bori da opstane u ovoj takozvanoj drzavi, radeci svaki dan (i vikendom), prva ja ne bih zaposlila trudnicu, jer ne bih izdrzala finansijski da placam nekog ko ne radi. Planiram da radim do porodjaja i da nastavim kad beba bude imala tri meseca (a radicu i u medjuvremenu ono sto mogu od kuce). Mislim da ovde treba promeniti svest ljudi i skratiti porodiljsko odsustvo na 6 meseci (kao sto je u skoro celom svetu), uvesti obavezno "ocinsko" odsustvo od bar 2 meseca (kao npr u Svedskoj), kako ne bi sav teret padao na zene. Jer ovakve povrsne izmene zakona kakve predlaze ministar, samo dovode zene u jos bezizlazniji polozaj kada ce morati da izaberu: ili da radjaju pa da budu domacice, ili da imaju karijeru bez porodice. Nemojte pogresno da me shvatite, ali ne mislim da je majka koja do trece godine deteta sedi u kuci, briska prasinu, i gleda turske serije obavezno dobra majka.

Dragana981

pre 11 godina

Bas lepo od njih. Zaista. Samo da sve ne ostane samo na papiru. Trebalo bi da postoji i kontrola postovanja tog zakona, ako bude izglasan. A bas me zanima ko ce da digne ruku protiv.

Zokii

pre 11 godina

Evo ga novi Vucic. Ipak tek level 1. Jos ne ume tako lepo da se igra recima i pogledima i usnama kao Vucic. Al dobro jos uvek ima vremena da se smisli neka prica o izbornoj kradji. Lagano.

Ona

pre 11 godina

Da li bre nego medju vama sto izbacujete ove polupismene komentare kao iz kopir aparata, sem casnog izuzetka par komentatora, razume sta ce da se dogodi ako ovo usvoje? Nece biti potrebe da stite zaposlene trudnice jer ce ih biti sve manje. Niko nece ni pomisliti da zaposli zene u fertilnom periodu. Obican populizam pred izbore. To nije rascisceno do kraja ni u Evropi. Stvar je dok god drzava iz momenta ne preuzme finansiranje na sebe, svaka firma ce da gleda da se otarasi onoga ko mu ne zaradjuje u momentu. I mislite da moze da im se doskoci? E

bezimena

pre 11 godina

U svim razvijenim državama majka i dete su zaštićeni do maksimuma jer to je bogatstvo jede zemlje! Pzdravljam ovakvu inicijativu...
(Biberče, 28. februar 2013 21:59)

Srbija nije razvijena država, već jedna siromašna i nesredjena zemlja, nerazvijene civiliacijske svesti, prepuna korupcije i kriminala, kojoj su gradjani poslednja rupa na svirali, zato od ove "žvake" nema ništa!

p.s. I. Dačić - premijer: "Man'te me ljudskih prava...."!

Isidora Isa

pre 11 godina

U zakon uneti stavku gde cese kaznjavati svi poslodavci ,onog momenta kad pitaju da li planirate decu ili uslov je da ne zatrudnite u skorije vreme.

Stefan74 stefan.p@yahoo.com

pre 11 godina

Ajde demotrate da vas cujemo. Nadjite neku caku. Nemojte da me razocarate vi uvek imate komentar. Evo ja cu da kazem. Ovo je mozda i jedna od najbitnijih stvari, jer se direktno odnosi na kvalitet zivota obicnog gradjana / gradjanke. Ustvari celih porodica.

galileo

pre 11 godina

Stefanovic me odusevljava svojim pristupom i ponasanjem, tako mlad a moze sluziti za primer mnogim drugim politicarima koji imaju iskustva koliko on godina.

Грчанац са Босута

pre 11 godina

Треба дискриминацији породиља стати на пут. У истом смислу се залажем и за спречавања било које врсте дискриминације на конкурсима за запошљавање.
Данас се Србија суочава са белом кугом. Све нас је мало и све смо више старија нација. Свака породиља треба и мора да има заштићен статус у нашем друштву.

Princes krofna

pre 11 godina

Ovo je jako casno! Vrlo lepo, vrlo lepo prosto nestvarno za ovu situaciju u kojoj se sada nalazimo u vezi sa radnnickim pravimo uopste a komoli kad su trudnice u pitanju. Bojim se samo postovanja tga u praksi, od strane privatnika.

Zastite i muskarce i sve nezaposlene u zakonu

pre 11 godina

A kada ce u zakon da se ubaci i to da poslodavac u ogalsu nece smeti da napise da se trazi radnik do 26 godia starosti (idealno preko studentske ili omladinske zadruge)ili radnik do 30 godina starosti.Kada ce se zabranti da u oglasim poslodavci u vecini slucajeva jedno 95 % oglasa na sajtovima za zaposljavanje traze radnice tj prodavacice, kasirke, blagajnice, adiministrativne radnice, frizerke, sekretarice...tj u tim delatnostima nema sanse da se zaposli muskarac osim ako postoji III smena. Pa cak u drzavnim sluzbama tj javnom sektrou npr uvek se trazi veserka, servirka, higijeniarka...pogledajte oglase skola, predskolskh ustavnoa, bolncia, gde je tu rodna i polna ravnorpavnost za koju se zalaze poverenica za ravnopravnost.Da li ona polgeda nekada oglase za zaposljavanje i da li je pored one preporuke poslodavcim podnela bar neku prijavu protiv poslodavca koji u svim oglasima koje objave sa vremena na vreme samo traze radnice zenskog pola.Pored toga u zakon treba ubaciti i sprecavanje probnog neplacenog rada od 1,7,10,15,30 dana koji sada koriste mnogi poslodavci uz obecanje da ako se pokazete na tom neplacenom probnom radu da ce vam onda ponuditi ugovor na odredjno vreme od 3 ili 6 meseci pa ako se i tada pokazete ugovor cak na neodredjeno vreme.Na kraju u vecini slucajeva ispadne da radnici odrade taj probni neplaceni rad i budu najureni sami ili pobegnu sami a poslodavci imaju 365 dana u godini besplatnu radnu snagu a drzava tj inspekcija se prave da ne nista ne vide.

vilin-konjic

pre 11 godina

90 minuta u toku radnog vremena za dojenje! Pa to je ne zamislivo u Srbiji ! Kad ce privatnik da te pusti da ides kuci da dojis. A nekima od radnog mesta do kuce treba vise za put u jednom smeru dodjenje i povretak na posao od tih sat po. To je za, vecinu ne izvodljivo, osim ako im dete ne donese neko iz porodice sto bi bilo lepo. Ali sve zvuci bas optimisticki za nesu drzavu.

Josipa Ozeg

pre 11 godina

Sada imamo priliku da vidimo ko zaista misli i zeli da u Srbiji se stane na rep i kraj Beloj kugi. Hocemo da nam se deca radjaju..svake godine je sve manje dece na upisu u prvi razred.

bataSMraka

pre 11 godina

Natalitet u Srbije je mnogo los i treba omoguciti zenama normalno zaposlenje i zivot da bi nam ostavile buducnost ove zemlje

bitka za bebe 2

pre 11 godina

Trudnice i treba maksimalno zaštititi ako želimo porast nataliteta, tačnije sprečavanje daljeg pada istog. Gazdama ako se ne sviđa neka zapošljavaju iskusnije žene od 40 i više godina koje imaju odraslu decu, a ne samo mlade i lepe cure.

diskrminisanin nezaposleni gradjanini Srbije iz kategorije do 30 do 45 godina starosti

pre 11 godina

Predsednik skupstine bi trebao da predlozi i da se ukine diskiminacija nezaposlenih osoba od 30 do 45 godina starosti,koji su sada trenutno najvece zrtve diskriminacije u zaposljavaju u drzavi a ima ih najvise prijavljenih u Nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje tj mnogo vise od nezaposlenih od 15 do 30 godina i nezaposlenih iz grupe 45 i vise godina.Imamo neke drzavnem mere,uredbe,donete zakone koji idu na ruku samo nezpaoslenima iz odredjenih grupa tj onih do 30 godina,preko 45 godina starosti i nezaposlenih osoba sa invaliditetom.Tako sto drzava daje vece subvencije i stimualcije... poslodavcu ako zaposli radnike iz tih povlacenih grupa a poslodavac mnogo manje dobija stimalcije ako zaposli nezaposlene od 30 do 45 god. starosti.Tako su nezaposleni od 30 do 45 god. starosti,nezaposleni drugog reda u drzavi,gradovima u kojima zive,nacionalnoj sluzbi za zaposljavnje(pogledajte sajt te sluzbe ,vecina programa za povlacene grupe nezaposlenih prva sansa,strucna prakasa.. zaposljavanje nezaposlenh osoba sa invaliditom uz doneti zakon koji ih sada cak po meni sada favorizuje u zaposljavanju u odnosu na druge iako valjda svi po Ustavu imamo jednaka prava na rad i zaposljavanje.Nezaposleni preko 30 god.se ne mogu prijaviti ni u omladiske i studentske zadruge tako ne mogu dobiti ni neki posao na odredjeno vreme a sada mnogi poslodavci samo preko zadruga zaposljavaju radnike.Uskoro ce i zakon o socijalnom preduzetnistvu gde ce opet samo nezpaosleni iz privilegovanih grupa biti primanani

Slladjana

pre 11 godina

Samo cekam da vidim ko ce glasati protiv tog zakona, a svi u politickoj kampanji obecavaju kule i gradove ,kad je ostvarivanje potomstva u pitanju.

Maki Maki

pre 11 godina

Izmene zakona moraju biti donesene,zastiti trudnice i porodilje.
Dozvolimo i omogucima zenama da uzivaju bar u prvoj godini majcinstva .

Aleksandar

pre 11 godina

@(Emilija, 28. februar 2013 21:07)

Ne brinite oko razgovora za posao, ako se ovo usvoji neće vas više na razgovore ni zvati. Tako će biti sve dok država ne prestane da prebacuje teret socijalne odgovornosti na firme i ne počne sama da se bavi time.

Ања

pre 11 godina

Јако леп гест, тако и треба, сви траже наталитет, а нико породиљама да помогне. То треба да буде држави приоритет и људима се треба помоћи.

Ja

pre 11 godina

Poslodavcu se trudnice ne isplate. Dakle, drzava moze pomoci samo tako sto ce zaposljavanje trudnica uciniti ISPLATIVIJIM za poslodavca... recimo oslobadjanjem od placanja poreza i doprinosa godinu dana od datuma povratka porodilje na isti posao. Time se poslodavcu porodilja cini "vrednom cekanja".