Četvrtak, 28.02.2013.

15:53

Hag: Oslobođen Momčilo Perišić

Haški tribunal oslobodio bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića optužbi za ratne zločine. Iz Haga stiže sutra vladinim avionom.

Izvor: B92

Hag: Osloboðen Momèilo Perišiæ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

313 Komentari

Sortiraj po:

2plus2is5

pre 11 godina

jesus, koliko paranoidnih čestica na jednom mestu... najstrašnije od svega je to što one glasaju...

a presuda bi kao trebalo da bude dobra vest za srbiju, jer je "absolvira" od agresije, tako da bi bilo logično da se srbi raduju. ipak, da se ne ponavljam... paranoidne čestice često su u sukobu sa logičnim razmišljanjem, delovanjem, glasanjem...
čudna je ovo zemlja.

Draza

pre 11 godina

Kengurski (kangaroo) sud je kengurski sud. Nema nikakvog smisla diskutovati odluke istog. To jeste sud za Srbe ali odluke se uskladjuju prema aktualnoj drzavnoj politici sadasnje srpske vlasti koja se sada trudi da ide niz dlaku NATO djavolu... pa je primenjena malecka sargarepa ...

Evo ovako

pre 11 godina

Ovom presudom je difinitivno potvrđeno da NIJE POSTOJALA AGRESIJA VOJSKE JUGOSLAVIJE NA HRVATSKU I BOSNU! Ono što se znalo 20 i kusur godina dobilo je svoju potvrdu, polako saznaće se istina i o Oluji, jednog dana ali će se saznati... Ne treba slaviti kao što ni ne slavimo, bogu hvala. Na trgovima ćemo masovno kao i do sada dočekivati sportiste i HVALA BOGU nikad zločin nećemo slaviti za državni praznik. Da su za Perišića postojali dokazi kao za Gotovinu, ne brinem se ja dobio bi dve doživotne. Ali polako će se klupko odmotati. Hagu uopšte ne verujem, kada budu oslobodili Pavkovića i ostale, onda mogu da kažem koju dobru reč ali još uvek ne.

Zoran

pre 11 godina

.... da . to je zato što se sastajao po kafanama na beogradskoj periferiji sa izvjesnim američkim dužnosnicima . Uostalom , danas , ti dužnosnici upravljaju državom srbijom .

Nikola

pre 11 godina

Gde se rodih da zivim u ovom najgorem od svih svetova!?.. gde se rodih da zivim medju zverima kojima su cinizam i moc jedine i zvezde i nebo i sunce sto im glave obasjavaju?! Ovo pustanje bi trebalo nesto da znaci!? Sada nema veze za Orica, Gotovinu, Haradinaja? Je l' tako?! Da te barem laze pametan, krade prevejan! Najpametnije je samo pustiti jedan mali titl za ovu vest, pa neka je Perisic i kriv ili nevin! i iz postovanja prema njemu. Bavimo se sobom! Zapad neka ostane tamo gde je, na zapadu. Neka konacno mi, nasa deca ponovo budemo nama u centru nase paznje! a ne ovi monstrumi kojima ni vekovi nisu pruzili dovoljno krvi da se napiju! Niti materijalno, niti emotivno ne moramo zavisiti od bilo koga! ukoliko smo spremni da se konacno pogledamo u oci. Najmanje od dokazanih krvoloka! Strasno!

zlica

pre 11 godina

tako CIA vraća usluge. Em "sumnjivo lice" na slobodi, em se pegla haški reiting... a srbi ko po običaju ... " dobrošli djenerale ".

nikola

pre 11 godina

Sad stvarno vise nemamo potrebe da se ulagujemo ili imamo odnose sa hrvatima, tako da zamolio bi NIkolica da vise ne inicira susrete sa Gdinom JOsipovicem i bez toga mu rejting pada.

stevan

pre 11 godina

Kako smo mi naivan narod. Perisic je samo kolateralna steta u citavoj ovoj situaciji tj. covek je dobro prosao u ovom slucaju.
Hag je ovo cisto napravio da se Srbi malo smire, i da "pokazu" kako se ne osudjuju samo Srbi u Hagu. A mi odmah u histeriju padamo.
Koliko ima samo ratnih zlocinaca po citavom svetu koji su mnogo, mnogo odgovorniji nego svi generali iz Srbije, Hrvatske itd.Pa nikom nista.
Mogli bi prvo navesti primer Vesli Klarka, pa da idemo do samog vrha...ali to je neka druga prica.

winston

pre 11 godina

Hag je politicki sud, to je oci gledno. Ako nije Perisic kriv za ista, onda ovo je odlicno i praviljno sto je oslobjoden, ako je nesto slo uradio, Bog ce da mu biti naj veca, i poslednja sudija. Ali dosta, dosta vise sa Balkanski rat od 90ih. Ako jos uvek tamo sivimo, nikad necemo da napredujemo. Samo jos Mladic i

Duci0167

pre 11 godina

@Gricko Hoces da kazes da je oslobodjen jer sad imamo pravu vlast??? Pa svaka ti cast kako li si se samo dosetio da "od"spinuješ ovu vest! Svaka cast! Neverovatno! Ali stvarno ... Tolika inteligencija pogresno usmerena. Jos samo Seselja da vrate jer imamo ovu svetsko prihvatljivu vlast. Jedva cekam nastavak sapunice!

Milan

pre 11 godina

Da je bivsi haski osudjenik uhvacen kao drzavljanin (a posledicno i osudjen) u spijunazi u nekoj od zemalja kojima se Srbi dive, rezultat bi bio sledeci:
SAD - dozivotna robija bez pomilovanja
Velika Britanija - dozivotna robija
Rusija - 12 do 20 godina robije u kaznenim kolonijama (uz mogucnost produzavanja kazne u slucaju nedisciplinovanosti)
Belorusija - smrt
S. Koreja i Kina - javno pogubljenje.

ale60s

pre 11 godina

Došlo vreme da se i optuženi Srbi oslobađaju u Hagu. Čim je se vlast u Srbiji zainteresovala za optužene Srbe u Hagu i pružila im potrebnu pomoć za odbranu , rezultat je pokazan. Da je prethodna vlast to radila kao što je radila Hrvatska , BiH i Kosovo , jedan broj Srba bi bio oslobođen ili bi dobili daleko manje godina robije.
(Glasinac, 28. februar 2013 21:15)

Nije cudo sto nas je Tito godinama prevodio zedne preko vode, kad je nas narod idealan za manipulaciju, toliko da me vise stid.
Dragi gospodine, ne bi bilo lose da malo ukljucis mozak pre nego sto nesto napises. Glavni za saradnju sa Hagom iz prosle vlade je i u ovoj vladi, ili je vama toliko ispran mozak da ste u stanju i otkrica Nikole Tesle da pripisete SNS-u.
Nadao sam se da je jednoumlje daleko iza nas, ocito bio sam samo mlad, glup i naivan.

Evo, izvini što nisi znao.

pre 11 godina

ZAHTEVAM od svih organa vlasti Države Srbije, da prekinu svaku komnuikaciju na državnom nivou sa RH i BiH, sve dok se njihove vlade i predsednici javno ne izvine za dvadeset godina klevetanja Srbije za Agresiju!!!
(citalac, 28. februar 2013 18:52)
Pa možda bi se i izvinuli da nije Mrkšića i Šljivančanina kojima je zločin dokazan i koji su osuđeni i odležali.

Sobna patofna

pre 11 godina

I sada da čujemo velike “dušebrižnike” koji kažu da se Srbija ne zalaže za svoje ljude u Hagu… Baš me nazima gde će sada naći “dlaku u jajetu”!

Gricko

pre 11 godina

Na veliku žalost građana Srbije dugo vremena smo “držali” na Vlasti pogrešne političare koji su dovodili do toga da Srbija nikada ne bude ozbiljno svaćena ali sada je to malo drugačije…

kartografija

pre 11 godina

Oslobadjanje Perisica je samo pokusaj vadjenja za Gotovinu. Ni ranije presude cesto nisu imale nikakve veze sa iznetim dokazima tokom postupka.

O haskim presudama ne odlucuju nekakvi nepogresivi roboti vec troje ili petoro senilnih staraca koji svoje odluke donose na osnovu pretpostavki sto znaci da bi neki drugaciji sastav Sudskog veca mogao odluciti i drugacije.Primera radi, kod presude Galicu za granatiranje Sarajeva, od tri clana Sudskog veca misljenje je od ostalo dvoje izdvojio kolumbijski sudija Nieto - Navia koji je rekao da su clanovi sudskog veca svoju odluku doneli na osnovu pretpostavki, a ne na osnovu cvrstih dokaza.
Pa cak i kod presude Tolimiru za Srebrenicu, od tri clana sudskog veca. jedan je izdvojio misljenje od vecine. To je sudija Nijambe koja je u obrazlozenju da nema dokaza u prilog tvrdnji da je vecina nestalih streljana, a ne stradala u borbi. Njeno kompletno obrazlozenje stava su preneli neki portali.

Praksa haskog tuzilastva u vezi zasticenih svedoka se moze uporediti sa mafijaskim ucenama. Perisic je najpre ucenjivan da svedoci protiv Milosevica i poveze Srbiju sa Srebrenicom, a kad je to odbio, podignuta je optuznica protiv samog Perisica koja ga povezuje sa Srebrenicom. U svojoj knjizi Momir Bulatovic tvrdi da ga je haska istraziteljka Nena Tromp Vrkic ucenjivala da svedoci protiv Milosevica tvrdeci da ce i protiv Bulatovica biti podignuta optuznica ako ne pristane na to.

Smesno mi je kad cujem kako neki imaju beskrajno poverenje u Hag.

Glasinac

pre 11 godina

Došlo vreme da se i optuženi Srbi oslobađaju u Hagu. Čim je se vlast u Srbiji zainteresovala za optužene Srbe u Hagu i pružila im potrebnu pomoć za odbranu , rezultat je pokazan. Da je prethodna vlast to radila kao što je radila Hrvatska , BiH i Kosovo , jedan broj Srba bi bio oslobođen ili bi dobili daleko manje godina robije.

Bosanac

pre 11 godina

Ja se nebih previse radovao. Zna li iko koja je CIJENA ovoga. Ova oslobadjajuca presuda Perisicu znaci samo jedno...presuda Karadzicu i Mladicu. Zivi bili pa vidjeli. Za sve zlocine u BiH bice optuzeni Karadzic i Mladic, bice optuzeni za genocid, ukinuce RS,... Kosovo je vec otislo. Srbija sad treba sve ovo lijepo da "proguta",bice oslobodjena optuzbi, primljena u EU,... Ako se slazete sa ovim ni ja nemam nista protiv oslobadjanja Perisica ... pa ni Seselja. Sve ima svoju cijenu.

Bojana

pre 11 godina

Evo, Perišić (kojega mnogi Hrvati smatraju ratnim zločincem) takodjer je oslobodjen. I što sada da mi, Hrvati, radimo, da zbog toga histerično urlamo i vrijedjamo Srbiju i Srbe, kao što ste vi radili spram Hrvatske i Hrvata prigodom oslobadjanja Gotovine i Markača ?! A sve njih oslobodio sud u Haagu... U Hrvatskoj je oslobadjanje Perišića prošlo gotovo posve nezapaženo, u tome je ipak (velika) razlika izmedju vas i nas. Još jedan od razloga zašto ne trebamo imati neke posebne medjusobne veze.
(Adam, 28. februar 2013 16:44)
Pa i u Srbiji je oslobadjanje Perisica proslo nezapazeno. Kao sto vidis, ne skupljamo se na Trgu Republike, ne saljemo drzavni avion po njega, ne docekuje ga garda I drzavni vrh. Ne pravimo histeriju koja bi izazvala histeriju na drugoj strani. Svaka akcija izaziva reakciju. U tome je razlika izmedju vas i nas.

Petrak

pre 11 godina

Umesto da budemo zadovoljni zbog ovakve presude, jer je dokazano da Srbija nije počinila nikakvu "agresiju" na BiH i Hrvatsku, već da se tamo vodio građanski rat, ovde se kvalifikuje da je oslobođen američki špijun.

E pa taj "špijun" je imao čast i dostojanstvo da brani svoja dela, bez pomoći države i naroda kojem pripada i vojske sa kojom je komandovao (i kojoj je u lošoim vremenima sačuvao i živote i obraz).

Čestitam Generale, neka ti je srećna sloboda. Čestitam i tvom timu odbrane.

JM

pre 11 godina

Generale Perisicu cestitam vam od srca bili ste i ostali pravi general kako u ratu tako i na sudu. Citajuci transkripte iz ratnih 90tih zakljucio sam da ste castan general i patriota koji je pomagao nas narod svuda, ko ne veruje neka cita.

Mars Ultor

pre 11 godina

Sjajno! Vrlo dobra vest, narocito za drzavu Srbiju i srpski narod. Ali Perisica sad pravo sa aerodroma u pritvor da odgovara za spijunazu!

kobosniakkazem

pre 11 godina

ma kakvo vam je to zgrazanje bosnjaka nad presudom,...vecina bosnjackog naroda se ponasa kao srbi, uzivaju cjelodnevno u svim srpskim blagodatima od alkohola, muzike, kulture, nacina zivota, kupovina itd....

srbima zamjeram jedino sto su ispali naivni i krenuli da etnickim ciscenjem, jer zato nije bilo potrebe. Bosnjacima je falilo jos jedno 20 godina da postanu kao i oni, doduse samo sa drugi imenom, ali to nista ne znaci.

tako da ubuduce, srbi nemate potrebe sa bilo kakvim ratnim dejstvima, u narednih 30 godina vas ce se broj stanovnistva naglo povecati sa jednom potpunom asimilacijom bosnjackog naroda u srbe, a necete morati ni prstom pomaketi.

nemojte zamjeriti sto ti najnoviji bosnjosrbi nece ici u crkve, jer da se ne lazemo, ne idite ni vi bas cesto u crkve, tako da vam to nece biti tesko za razumjeti.

dejan

pre 11 godina

meni se čini ko da je ovo neko izvinjenje ili obeštećenje za hrvatske generale.
drago mi je zbog perišića ali ako sam u pravu ovo je loše za Srbiju.

Dragan

pre 11 godina

Sad trebamo i mi tražiti sjednicu u Ujedinjenim narodima
(Zagreb calling, 28. februar 2013 18:22)
Da da, "trebate" ali ne mozete. Nas covek je predsedavajuci!

dragan

pre 11 godina

Pouzdano znam da je pokusao da izbegne bombardovanje Srbije dok je bio general... ali to nekome nije odgovaralo pa je smenjen.. nije bio poslusan kao Ojdanic a kasnije Pavkovic

Moler

pre 11 godina

Klasicno bacanje koske da se zamaskira uloga ovog banana suda! A Bosnjaci su do sada valjda mogli da ukapiraju da su na "vrijedonosnoj ljestvici" novog svjetskog poretka ispod i Srba.
Zato ce nam svima biti bolje ako Srbija i BiH budu uzor medjusobnog uvazavanja i saradnje, pogotovo zbog Republike Srpske i bosnjacke manjine u Srbiji!

RanKo

pre 11 godina

Nije kriv.. E pa jeste!!! I on i Gotovina i Markač i svi ostali su krivi za našu izgubljenu mladost.. generacija 70-e i 80-e..a žrtve i da ne pominjem

zvezdana

pre 11 godina

pozdrav STEFANE!!!!!!!!!!i ja sam Mostarka i bila sam u njemu do sedmog maja,i znam da Perisic nikog nije napadao vec samo branio nas srbe i hvala mu na tome.Generale nek ti je sa srecom sloboda i zdravlje od boga!!!!!!!

malo potsecanje

pre 11 godina

Nesto u vezi Perisiceve spijunske afere.
Opste je poznato da je ta afera odradjena pod dirigentskom palicom Ace Tomica i Vojislava Kostunice. Stvar je bila u tome sto nakon 5.oktobra Perisic nije pretrcao na Kostunicinu stranu, a namestanjem afere Perisicu trebalo je indirektno diskreditovati i Djindjica, posto je ovaj bio i nekakav potpresednik u Djindjicevoj vladi. Perisic u to vreme vazio za nekog bliskog Djindjicevom taboru. Ko se seca tog vremena, seca se dobro kakva je medijska kampanja vodjena iz udbaskih medija, sa ciljem da se diskredituje Djindjiceva vlada zbog afere Perisic. Pricalo se o tome da je Perisic, kada su ga uhapsili u toj akciji, dostavljao podatke iz arhive JNA, verovatno za potrebe Haskog tribunala. Ja u taj deo price i verujem, jer ga ni ovi ne bi hapsili tek tako da stvarno nesto nisu imali protiv njega.
Ali u cemu je stvar?
Kasnije je ta arhiva JNA, celokupna, data na upotrebu Haskom tribunalu, i to bas u mandatu tog istog Vojislava Kostunice. Tako da nije u redu da samo Perisic nosi to prokletstvo izdajnika, dok ovaj drugi nosi epitet drzavnika i postenjacine.
Sto se tice Perisicevog obracanja pred bombardovanje, nakon cega je i smenjen, to samo moze da mu sluzi na cast. Gledao sam taj snimak, i manje vise sve se dogodilo onako kako je on prognozirao. Tako bi uradio svako iole odgovoran. I mogu sada reci, kamo srece da smo ga tada poslusali.

Zg

pre 11 godina

Zasto se o tome ne prica? Zasto se o tome ne uci iz istorije? Ja sam 85. godiste i evo, do sada to nisam znao. Svi samo trube o srpskim izbeglicama a nasa vojska je gazila njihovu teritoriju, i to sve do Zagreba koji je duboko u Hrvatskoj.
(Milos, 28. februar 2013 16:31)

Radilo se "samo" o gađanju dječje bolnice u Zagrebu protupješačkim (kazetnim) raketama (M-87 Orkan). Nekoliko puta se gađalo predgrađa raketama FROG-7 (Luna). Rat je stao na 35-40 km od Zagreba, malo izvan dometa minobacača (srećom), ali su zato Sisak i Karlovac poprilično nastradali. Recimo, sisačka rafinerija je u više navrata tako gorjela da je noćno nebo na jugu čak iz Zagreba bilo potpuno narančasto, a većina kuća u Karlovcu je "dobila na lotu".

A sad, što ja znam, potraži na YouTubeu filmove Komšije, Amarcord 1 i Amarcord 2... Gotovo svi video materijali u tim filmovima su srpski.

RH

pre 11 godina

@RH postoji jedna veoma bitna razlika. ovde neće biti slavlja na ulicama glede oslobađanja srpskog generala.
(RS, 28. februar 2013 17:23)

Dobro - kako zelite, slavit ili ne slavit, vasa stvar. Samo takodjer postoji jedna veoma bitna razlika - mi smo imali sto i proslavit!

TÖKI~LÄKI~FÄLJÄ•••••••••••••••••••••••••

pre 11 godina

Ovo je ono u naturi vi nama Perisica, a mi vama Kosovo

MC Branja

pre 11 godina

Ne zanimaju me ovi fantomi iz prošlog veka! Dajte da pričamo o mleku! Nemojte vest o mleku da sklanjate sa naslovne strane zbog ovog nebitnog lika i nebitne odluke nebitnog suda! To ne zanima ni mene, ni građane ove zemlje. Glavna vest je da imamo nesposobnu vladu koja nas drži za budale. O tome hoću da se priča!

Dok se nekom ne smrkne....

pre 11 godina

@Tuzlak:Za zrtve Srebrenice mozes da se obratis i vasim vojskovodjama. Dosta su i oni doprineli da se dogodi to sto se dogodilo. A ko je pobio srpske civile u tom delu Bosne? A ti Tuzlak odlicno znas da se na zlocin odgovaralo zlocinom. Ja ne opravdavam nikoga i zao mi je svih zrtava ali se neke stvari prosto moraju znati.

toša

pre 11 godina

Ne znam da li ste svesni ali ovom presudom je faktički posthumno oslobođen i Sloba jer je utvrđeno da nikada nije postojao zajednički zločinački poduhvat za stvaranje Velike Srbije već je u pitanju bio pokušaj spašavanja Jugoslavije. I da, vrlo je značajan onaj deo presude gde je Haški tribunal prvi put priznao da Vojska Republike Srpske nije bila u potpunosti zločinačka organizacija jer su je do sada tamo tretirali kao potpuno zločinačku.

dr.

pre 11 godina

Haski sud je podmuklo i namerno oslobodio Perisica samo i iskljucivo zato da bi se na taj nacin dodvorio svakom postenom, moralnom i casnom Srbinu.

Ovich

pre 11 godina

@Zg

Pa naravno da je legalno gadjati civile kasetnim bombama. Takodje je legalno gadjati ih osiromasenim uraniumom. Da nije NATO generali i politicari bi odavno bili u zatvoru.

stefan

pre 11 godina

Bez imalo pardona, treba jasno reći da je ova presuda pravno ispravna. Perišić je mogao biti osuđen sam oza grantiranje Zadra i mostara 1991/92. Sve ovo kasnije, što su mu stavili u optužnicu, on je samo isporučivao oružje. To što su ga drugi iskoristili za zločine, ne može biti njegova krivnja.
Mnogi će biti ljuti, ali po ovoj optužnici Perišić nije smio biti osuđen. bila bi to sramota. Ratno pravo ima svoja pravila. Rat nije zločin.
(pobjeda prava nad politikom, 28. februar 2013 17:27)

Drugar molio bih te ako nemas informacije da ne iznosis dezinformacije. Sto se tice Zadra tu sam u kasarni licno bio u blokadi 42 dana a da nije bilo Perisica zavrsili bi kao i kolone u Sarajevu i Tuzli i hvala mu na tome.. On je samo reagovao na hrvatske poteze u to vreme oni iskljuce struju on srusi dalekovod, nema vode ode oprskba vode za citav grad, nije humano ali je tako uspio spasit i nas i nase porodice. Koliko su Hrvati bili miroljubivi govori to da su prije sukoba "kukastim krsticem" obiljezavali stanove JNA podoficira i oficira i tokom blokade kasarne danonocno napadali istu. Ja stvarno ne znam da li je on spijun ili kako god ali ono sto je uradio za mene mogu samo reci JEDNO VELIKO HVALA...

Pozdrav iz Hrvatske

pre 11 godina

Zar iole neko normalan može da pomisli da je Oluja pokrenuta bez odobrenja iz Beograda? Zašto nisu onda "oslobodili" i celu Bosnu a na terenu su to mogli tada vrlo lako?
(Džoni, 28. februar 2013 17:12)

B R A V O Dzoni!!!

Ajd neka i tamo postoji neki glas razuma; netko tko je bar imalo upoznat sa dogadjajima U HRVATSKOJ. A za ostale koji jos uvijek odbijaju ljetovat na hrvatskoj obali jer "tamo neki zlocesti Hrvati tjeraju jadne neduzne Srbe koji nikad nisu ni mrava zgazili" preporuacm dodatno obrazovanje. Da me ne smatrate nacionalno obojenim, pozvat cu se samo na srpske izvore. U tom smislu samo pogledajte/procitajte 1) knjigu "Knin je pao u Beogradu" - dostupnu i online; 2)svjedocenje generala Slobodana Lazarevica na sudjenju Gotovina/Markac i kruna svega 3) Savo Strbac objasnjava zasto su Srbi izbjegli iz Krajine (dostupno na You Toubeu).

q

pre 11 godina

Koja ironija! Oslobođen američki špijun da kompenzuje to što su napravili Srbima u tom nazovi tribunalu. Ima nas koji znamo i koji ćemo to znanje preneti našoj deci.
(Dušan Đorović, 28. februar 2013 18:16)

Castan vojnik i posten covek, a Srbija je izgubila ratove zbog takvih kao sto si ti, napaljenih i zatucanih

Jungle boy

pre 11 godina

Da vidimo sada, hoće li CIA vlada da uhapsi CIA špijuna!?
Samo što nije!
Dočekaće ga kao najrođenijeg, pa pravo na koktel u američku ambasadu na brifing!!!

Tara

pre 11 godina

Pa nismo mi Hrvati da ge cela zemlja doceka, Mi smo, ajmo SRBI, BRAT PROTIV BRATA A NE BRAT SA BRATOM.
Polako, bice i druge istine. Kako smo se samo iznenadili za slucaj KOLUBARE? Bilo je ono ko bi rekao.
Aca , Voja, ... pozdrav za sve ko ovo razume !!!

m

pre 11 godina

Konacno postena presuda. Ovog coveka treba docekati kao heroja. Samo mi Srbi iz Hrvatske i Bosne znamo koliko su svi ovi ljudi ucinili da nam spasu zive glave.

Luka

pre 11 godina

Vodjenje rata samo po sebi nije zlocin. Logisticki i kadrovski general je pomagao jednu stranu u ratu. Znam da je nije pomagao da cini zlocine. Ali ni to ga ne bi oslobodilo odgovornosti. Ono sto ga je razresilo krivice je cinjenica, da se, u granicama svojih mogucnosti, dosledno suprostavljao tim zlocinima (citaj: cupao svoje sede kose kad je saznao za granatiranje Zagreba), i to dokazao.

Dušan Đorović

pre 11 godina

Koja ironija! Oslobođen američki špijun da kompenzuje to što su napravili Srbima u tom nazovi tribunalu. Ima nas koji znamo i koji ćemo to znanje preneti našoj deci.

Pa Sud u Hagu više nije čak ni vest!

pre 11 godina

The CIA job!
Ovo se znalo unapred, ne zavaravajte se - bio je uhvaćen u Srbiji kako šefu CIA za Balkan predaje poverljiva dokumenta o skladištima u Iraku i ko zna šta još. I nije otišao na robiju u Srbiji zbog toga! Zašto? Pa zna se ko je prava vlast u Srbiji od 5. oktobra 2000. do danas. Iz istog razloga je oslobođen optužbi u Hagu, nevezano čak za to da li je zaista kriv - nazovi Sud u Hagu je ionako samo instrument globalista. I ko zna kakvu štetu će taj lik još da napravi ovde - nisu ga pustili na odmor, nego ga i dalje drže na uzdama: jednom izdajnik i sluga, ceo život izdajnik i sluga!

A najzanimljivije je da Šešelju još uvek nikako da presude!

dario

pre 11 godina

Bezvrijedna mu je oslobađajuća presuda kada ga Jeremić opere na zakazanoj sjednici UN o djelovanju Haškog suda. ''Tako mu svega''...

S

pre 11 godina

E, šteta... ŠTETA!!! Da se uhapsi na aerodromu i do kraja postupka zbog špijunaže drži zatvoren. I onda da se vidi da li ga traži neko u okruženju, Bosna ili Hrvatska, pa da se izruči tamo, da ljudi završe svoje postupke. Nema veće nepravde nego da ovaj nitkov šeta slobodan po Srbiji. Neka ga uhapsi BILO KO!

Ivan

pre 11 godina

ukratko, Perisic je prvo bio optuzen i osudjen jer je imao kontrolu nad srpskom vojskom oko srebrenice i sarajeva i krajine...

a nasera orica odmah oslobodili jer nije imao kontrolu nad ljudima 15 metara oko njega

sofronije

pre 11 godina

Zasto ne oslobode Seselja, koga vec 10 godina drze u zatvoru, a nemaju nista protiv njega. Mogu da ga osude samo za govor mrznje, nikakvim jedinicama nije komandovao niti je u bilo kakvim vojnim akcijama ucestvovao. Ali ne, on ne odgovara nikome u Beogradu, pa ih jos i molimo da ga drze, sto duze. Eto, to je nasa sramota.

Robert

pre 11 godina

"Bilo bi stvarno tragikomično da mu je potvrđena presuda s obzirom da su oslobođeni hrvatski generali kojima su ruke krvave do laktova!"

Kako vi gospodine znate kome su "ruke u krvi do laktova"? Mozda stvarno jesu ali kako to da vi to znate a haski sud ne zna? Ako si svojim ocima vidio zlocine, podrzavam te u potpunosti, ali ako si "citao" o zlocinima onda znas koliko i ja, a ja znam malo iako sam rat prozivio na vlastitoj kozi. Molim sve one koji komentarisu a nikada nisu vidjeli bjedu rata da se suzdrze od komentara. Drazi su mi moji ratni neprijatelji od vas. Barem imamo slicnu sudbinu, samo sto smo bili na razlicitim stranama.

Dok se nekom ne smrkne....

pre 11 godina

@R.Zivkovic Roterdam:
A sta je to.mogo Perisic da otkuca Amerima a da oni to nisu znali.To su nasi izveli da bi ga makli iz politike kao Vuka Obradovica.To su ljudi koji su znali za red u rad ali se nisu uklapali u pljackaske namere DOS-a.Njih dvojica su radili za interes Srbije a ostali za svoje dzepove.

citalac

pre 11 godina

ZAHTEVAM od svih organa vlasti Države Srbije, da prekinu svaku komnuikaciju na državnom nivou sa RH i BiH, sve dok se njihove vlade i predsednici javno ne izvine za dvadeset godina klevetanja Srbije za Agresiju!!!

pobjeda prava nad politikom

pre 11 godina

Bez imalo pardona, treba jasno reći da je ova presuda pravno ispravna. Perišić je mogao biti osuđen sam oza grantiranje Zadra i mostara 1991/92. Sve ovo kasnije, što su mu stavili u optužnicu, on je samo isporučivao oružje. To što su ga drugi iskoristili za zločine, ne može biti njegova krivnja.
Mnogi će biti ljuti, ali po ovoj optužnici Perišić nije smio biti osuđen. bila bi to sramota. Jednako kao što bi bila, ma koliko se Srbi ljutili, sramota da je osuđen Gotovina zbog zločina svojih podređenih, bez jednog jedinog dokaza da je iste naredio ili poticao. Ratno pravo ima svoja pravila. Rat nije zločin. Zapovjednik nije zločinac samim time što u ratu strada neki civil. Za osudu za ratni zločin potrebno je naređenje ili neki drugi dokaz za poticanje ili odobravanje zločina podređenih.

dragan

pre 11 godina

Koga je jos briga sta rade tamo u Holandiji... I da su ga osudili, sve je isto ko i pre. Poluvreme je u toku, igraci su u svlacionicama, jedan tim je dobio 4 crvena kartona, slomljena mu je noga, mora da igra vezanih ociju i gubi debelo, drugi tim se oseca nedodirljiv (vode 6-0), a sudiji vire pare iz dzepa. Nasa nada je da se sudija promeni, a onda moze svasta da bude. Da situacija nije beznadezna znamo mi sami jer smo bili u "nedodirljivoj" poziciji 1918, pa smo opet ubrljali. Panta rei!

ico

pre 11 godina

Ako je čovjek oslobođen to znači da nije kriv ja podržavam da je čovjek oslobođen..
Bravo za sud samo mi nije jasno to oko zg šta je imo on tamo radit?
Daliće sad urlikat PO BG zbog oslobađajuće presude?
POZ IZ ZG..

Todor

pre 11 godina

(Vladimir Pula, 28. februar 2013 16:18)
"Nek mu je sa srećom u životu sto mu preostaje, Bog ce ionako suditi i njemu i svoj toj ekipi.. I našoj i vašoj... Tu nema greške.."
Nadam se da će tako i biti!
200.000 je razloga za kukanje protiv suda...
Ja nisam učestvovao u glupom ratu za bogaćenje naših i vaših tajkuna, ali nemam nameru da letujem na hrvatskoj obali...

SunReiser

pre 11 godina

Pa ovaj treba cim se vrati u Srbiju da bude uhapsen i osudjen na dozivotnu robiju, pa on je uhvacen na delu kako predaje poverljiva dokumenta americkim spijunima, to je njihov covek zato su ga i pustili, ovo je smesno.

STEFAN*PFC*

pre 11 godina

Alo SRBI usporite malo,za mene licno njegovo oslobadjanje znaci kao da su oslobodili Amerikanca SRBSKOGA porekla,vrbovan je uspesno od strane SAD-a i bio im je spijuncina od ogromne koristi,pa naravno da postoji ogroman razlog zasto ga bivse vlasti nisu ni pominjale a kamoli pomagale,samo se malo informisite i shvaticete da nemamo mnogo razloga za slavlje a mene vise zanima da li ce ova vlast da se zauzme za svog kuma Seselja koji je sam otisao u Hag ali mu taj potez nista nije pomogao jer mu dripci odavde i odande ne dadose da se brani sa slobode,koliko vidim iz straha Toma i Vucic ce ga opusteno ostaviti na cedilu (KUMOVI koje je Seselj stvorio) ovaj bi sada pekao rakiju sa naj novijim naglaskom a Vucic bi bio u DS-u POZDRAV SRBIJI I SVIM ISKRENIM SRBIMA SA OBA OBRAZA...!!!

мики

pre 11 godina

Пустите Шешеља више, где то постоји ПРИТВОР од 10 година! Зликовци! Из гулага би пре изашао него из тог казамата!

Srdjan

pre 11 godina

Pa ovo je veca namestaljka od Srpske fudbalske lige ..Nista protiv Perisica ali uporediti Perisica sa Gotovinom je smesno. Ovaj nas nije presao Drinu .....

(iz dvojke u keca, 28. februar 2013 16:18)

nije ni gotovina prešao drinu.
(skblzzzz, 28. februar 2013 16:37)

Gotovina nije ni morao da prelazi Drinu! Srpske starce i decu je klao na njihovom ognjištu, u RSK!

Gorski Kotar

pre 11 godina

@Miloš

Da bombardirali su Zagreb i Sisak,Karlovac,Gospić,Osijek,Vinkovce,Zadar,Dubrovnik..sve u cilju Velike Srbije i 'ujedinjenja Srba i svih 'srpskih zemalja'',zbog toga su Srbi većina u Haagu.

Dača

pre 11 godina

Kada oslobode "njihove" onda je nepravda, 1000 komentara pljuvačine po sudu i "njima", a danas kad oslobode "našeg" onda je to ok... A istina je da svi oni snose odgovornost za dešavanja na ovim prostorima i da je pravde, ehhh... Nikada od nas neće biti normalno društvo...

Капетан Мики

pre 11 godina

Поздрављам одлуку суда, Момчило је мој стари пријатељ и саборац али без обзира правда није задовољена док се сви Срби који нису чинили злочине не пусте из Хага као Крајишник, Мартић, Павковић, Шешељ и многи други. Директне извршиоце и њиxове прве надређене треба казнити, то је нормално, иначе никада неће бити помирења и мира на овим просторима, никада док Хаг суди и недужним и дужним Србима а истинске злочинце Xрвате, Босанце и Албанце ослобађа.
Или њима на западу тако и одговара да нас и даље држе у завади како би нас лакше могли контролисати???

The Clash

pre 11 godina

Sud je vise od puke lakrdije.Oslobadja sve one vojnicine/siledzije Gotovinu,Markaca,Sljivancanina,Perisica etc.Posle ovih presuda mala frustrirana i zavadjena plemena Balkana mogu racunati u narednih 50-ak godina nova ubistva,palezi,pljacke,logore i osvete.Sud je trebao pravicnim sudjenjem konacno zatvoriti zacarani krug mrznje u kojem se nalazimo,ali na zalost on to nije uradio.Neka nam je svevisnji u pomoci.Pogotovu buducim generacijama.

Maja

pre 11 godina

Sud kao slika Dorijana Greja. Toliko loseg je napravio, i sve to se videlo na portretu. Kada je konacno uradio nesto dobro, odmah je otisao do portreta da vidi da li malo smanjila nakaznost lica na slici.

Kad tad

pre 11 godina

@Vladimir Pula: a to što u prva dva dana oluje Gotovini i Krstičeviću i četvrtoj brigadi na putu R Vrlika- Knin nije ni mačka ostala živa nikom ništa, uijo vuk magarca? Starci na traktorima i njihovi psi i mačke su bili agresori? Bolje se strpi od komentara i uživaj u pred EU atmosferi.

R,Zivkovic,Rortrdam

pre 11 godina

Naravno da je Perisic slobodan to su i ptice na grani znale da ce Preisic za svoje "zasluge biti sobodan"?! Zasluge za americke interese za koje bio ucenjen, u onom restoranu na lipovackim sumama od strane CIA. Doneo je pun kofer direktno iz GENERALSTABA sve poverljive dokumente o Jugoslovenskoj Vojci, gde su ga Jugoslonenske nadlezne sluzbe uhvatile kako prodaje AMERIKANCIMA SVE VOJNE TAJNE PAPIRE CIA-i!! NARAVNO DA BI AMERI ZABASURILI SVE TO, Spoveden je u Sheveningen, kao toboze ratni zlocinac, ali po njihovom sporazumu izmedu Perisica i Americke obavestajne sluzbe, da ce morati provesti u Shefeningenu par, godina da se ne bi Srbi dosetili da je isti radio za Zapadne obavestajne sluzbe!! Ali sad a ce on uz pomoc Amerikanaca dobiti svu ostetu kjou je proveo u Sheveningenu, ka toboze nevin! Ja se jos uvek ne dam nasamariti, na jeftine trikove zapadne civilizacije! Hvala GOSPODU STO ME JE OBDARIO SESTIM CULOM. Vidim sve sto drugi nece videti ni za sledecih hiljadu godina!! Smejte mi se i da cuvam povoda da se siti ironicno ismejete, ali vam ce to mala uteha biti~! Zato sada svi ti tamo sto se nalaze dobiti manje vise dozivotne robije zahvaljujuci PERISICU!!!

Tekelija

pre 11 godina

Ево прилике да га ми осудимо.
Да је Хаг био паметан и пустио нама да након неког времена судимо Слоби или Радовану, осуђујућа пресуда би пала за трен ока.
Они су највише штете нанијели Србима и ми треба да им судимо, као што и Перишићу треба да судимо због велеиздаје!

Bojan

pre 11 godina

Eto kad se jos uzme u obzir da kad su Srbi potpisali 92 plan da ostanu u bosni a iz srbije I'm nije receno da to ne urade pade u vodu sva demagogija o nekoj politici srbije i milosevica prema bosni i hrvatskoj...

Trixter

pre 11 godina

Ne znam koliko je vremena Perisic proveo u haskom zatvoru, sve u svemu mozda najvise par godina. Iskreno Perisic nije mogao da bude oslobodjen potpuno, njegova odgovornost postoji, a smesno je da on za deo rata u kome je aktuivno ucestvovao uopste i nije optuzen, sto znaci za period kad je bio komandant hercegovackog korpusa. Ovde je ipak u pitanju kompenzacija za skandalozne presude Gotovini i Markacu, kao i Naseru Oricu i Dudakovicu koji su pravi jastrebovi rata bili. Perisic je i aktivno pomagao haski tribunal podacima koje je krao i dostavljao im dok je jos bio popredsednik vlade Srbije posle petog oktobra, mada ne verujem da mu je to olaksavajuca okolnost jer je Srbija aktivno saradjivala sa Hagom sve vreme.

-HR-

pre 11 godina

Pa dobro ako vam nije drago da je oslobođen i ako ga smatrate špijunom onda vam neće biti problem da ga izručite u Hrvatsku, tamo ga čeka optužnica. Nadam se brzoj i kvalitetnoj suradnji po tom pitanju.

mali radojica

pre 11 godina

Ono što niko još ne shvata je da je ovom presudom koja je doneta ne u Hagu već u Washington-u poručeno i Hrv. i Bih i Srbiji da je celoj priči došao kraj i da sad lepo svi povuku tužbe i mr'š u ugao da se igrate sa igračkama. Zna se ko je gazda i tata na sve ovo tako da više nema plakanja i cmizdrenja oko presuda već ima da bude muk i tišina i svi lepo da se spremaju da udju u NATO. Ako niste još zaboravili samo jedno malo podsećanje : Karadžiću je prošlog maja skinut genocid iz optužnice a Ratko Mladić teško da će dočekati kraj sudjenja. Drugim rečima neka mala i beznačajna plemena na balkanu lepo sednu i smire se i naprave trajan mir i lepo povuku tužbe a sve ostale sukobe u budućnosti nek rešavaju na sportskim borilištima. Ova odluka samo pokazuje koliko smo mali i bedni i koliko smo nebitni i koliko je glup i nepotreban bio rat 1991-1995. Uvek će (pa i kod sudskih odluka) biti kako Ujka Sem kaže i kraj.

ruski_veto

pre 11 godina

delimicno je bio osudjen za "to sto nije sprecio napade" kakva prica, ne mogu da verujem. a gotovini i markacu nista po tom osnovu

Rale

pre 11 godina

Hvala Bogu da smi i mi dočekali ovakvo nešto.
Ali ova presuda samo govori kakva je lakrdija tzv Haški tribunal.
Zamislite kakvi retardi i debili odlučuju o ljudskim sudbinama i definišu istorijska dešavanja.
Zamislite kakvi ljudi tuže i sude kada posle presude u prvom stepenu od 27 godina , u žalbenom postupku donesu oslobadjajuću presudu. I to nije prvi put , donosili su takve presude i posle 24,18,17 godina, za hrvatske generale.
JOš jednom kažem.
Haški tribunal je najveća bruka za kompletnu pravnu nauku.
Momčilo, generale, neka ti je sretna sloboda

Pan

pre 11 godina

Podsetite me. Da li ovaj gospodin general predao agentu CIA dokumnta sa oznakom državna tajna u motelu "Šarić" na Ibarskoj magistrali kada je uhapšen na delu? Ako jeste, pokrenuti proces zbog toga sada u Srbiji.

Gramzivost i pohlepa

pre 11 godina

Najbolji je onaj sudija što je dan pre izricanja presude pitao tužitelja po čemu je njegov zločin toliko veći od onog što se dešava u Iraku i Avganistanu.

ladno Americki

pre 11 godina

Americki spijun...zato je i oslobodjen...
(Nemanja, 28. februar 2013 16:14)

Jel to onaj Perisic sto je uhvacen sa aktovkom punom poverljivih dokumenta, prilikom razmene sa "stranim licem" u BG restoranu.
Mozda mi prica malo odstupa od istine ali bilo je to pre jedno 7 godina.
Njega su oslobodili? Trebali su da ga zadrze ako je to taj "general".
Bese nesto pokusao i u politiku da udje posle 2000/te.
I sta sad Gotovina 1:1 ovaj Americki klovn.
Ovaj Hag je zesci cirkus.

Džoni

pre 11 godina

Za ovog neobaveštenog koji kaže da smo gazili do Zagreba obaveštenje da je na njihove Banske dvore ispaljeno navodno nekoliko granata ili raketa a na tom istom zdanju bilo je polupano nekoliko crepova! Sve je to bila politička igra! Da smo stvarno i istinski vodili taj rat bez kalkulacija i dogovora sada bi naša vojska bila na granici sa Austrijom! Zar iole neko normalan može da pomisli da je Oluja pokrenuta bez odobrenja iz Beograda? Zašto nisu onda "oslobodili" i celu Bosnu a na terenu su to mogli tada vrlo lako?

love

pre 11 godina

Sad još samo čekamo padanje UZP-a našoj šestorci Herceg-Bosne i možemo spokojni zaboraviti na ovu smijuriju od suda koja se pravom počela baviti pred kraj svog postojanja.
(Zadar, 28. februar 2013 16:05)


E presuda toj sestorci ce pokazati da je, izmedju ostalih, i Hrvatska izvrsila agresiju na BiH. Hoces da se kladimo? :) A ti imas pravo da se nadas :(
A sto se tice oslobadjajuce presude Perisicu, to je dogovoreno tako s nama u BiH, ali ce zato biti svjedok protiv Karadzica i Mladica! Ovaj je nebitan da bi se njime zamaralo, krupnije ribe ce iskihati za sve.

blik

pre 11 godina

Evo, Perišić (kojega mnogi Hrvati smatraju ratnim zločincem) takodjer je oslobodjen. I što sada da mi, Hrvati, radimo, da zbog toga histerično urlamo i vrijedjamo Srbiju i Srbe ...
(Adam, 28. februar 2013 16:44)

Ma jok, ono po trgovima Hrvatske nakon presude Gotovini je bilo "Labudovo jezero"?

dex

pre 11 godina

naravno da ce spijun biti pusten...to se znalo odavno,samo da se pohapse VELIKI SRBI KARADZIC I MLADIC,a americko kopile posle da se pusti....pa bre obo je smesno ..ja razumem da nekogh optuze na 4,5 godine pa ga puste, a ne 27 god...gde nestase toliki dokazi

posmatrač sa balkona

pre 11 godina

Mala kompenzacija pred raspravu o Haškom tribunalu u Generalnoj skupštini UN. Morali su i jednog Srbina da puste, da malo porave sliku o sebi.

Ipak, ostaje istina da je Haški tribunal politički sud sa prioritetnim ciljem da svali istorijsku krivicu za sukobe u SFRJ na Srbe, i prikaže ih kao agresore, što apsolutno ne odgovara istini, jer Srbi su u sukobima na prostoru SFRJ izgubili najviše teritorija na kojima su živjeli, nad njima se izvršilo najveće etničko čišćenje.

Marko

pre 11 godina

Kakva prozirna odluka. Svi ih popljuvali zato sto su Sud za Srbe, pa hajde brze bolje da se opravdaju. Uradite to sa Seseljom. Ah da, on je opasnost po vase partnere u Beogradu, pa cete ga drzati dozivotno bez presude zbog verbalnog delikta.

Ratko

pre 11 godina

Posle pricate Hag mrzi Srbe. Malo prijatelji Ameri umesaju prstice, posto se radi o njihovom coveku i eto slobode. Pravi Srbi koji su istinski radili u interesu naroda istrunuce u Hagu na celu sa Seseljom. Jedino jos mozemo navesti Sljivancanina i Milutinovica kao splet srecnih okolnosti a ostali su odavno prebacili hiljadu godina. Vise od Nacistickih generala i upravitelja.

Dejan

pre 11 godina

Cekamo sad reakcije iz Hrvatske. Kako moze da se oslobodi neko koji je odgovoran (a mozda i ne) za grantiranje hrvatskih gradova i naselja. Kada su oslobodjeni hrvatski generali, koji su bili odgovorni (a sud odlucio da nisu) za raketiranje srpskih izbeglickih kolona, onda je to bila pravda. Da li li covek, koji licno nije ubio nikog, nego je slusao naredjenje, nije kriv? Ili vaze dupli standardi, posto je on ipak bio srpski vojnik, pa ga je trebalo kazniti? Hajde da cujemo...

Nero

pre 11 godina

ionako mu konacnu presudu na onom svetu ne mogu umanjiti politicke zavrzlame... zato ne jaucem kao kad puste Gotovinu... kriv je za ubijanje civila

Dragi

pre 11 godina

E sad kad se vrati treba ga u zatvor pa na sudjenje sto je odavao vojne tajne i saradjivao sa okupatorom.Pa postoji video snimci o tome ....

Klovn

pre 11 godina

Da li Sud hoce svojom odlukom da kaze da Srbi nisu ucestovali u ratu ? Ma da oslobode sve Srbe koji su u Hagu, sud se nece moci iskupiti za cirkus koji su napravili. A sada cemo cuti zene Srebrenice, Vukovara, majke u crnom, Kandicku, Cedu i slicne njima. Jedino bih volio znati sta se krije iza ovoga...

iz dvojke u keca

pre 11 godina

Pa ovo je veca namestaljka od Srpske fudbalske lige ..Nista protiv Perisica ali uporediti Perisica sa Gotovinom je smesno. Ovaj nas nije presao Drinu niti ucestvovao u bilo kojim operacijama za razliku od Hrvatskog generala.

Zanimljivo ce biti videti sta ce presuditi za Seselja ...

Aleksandar Pantelic

pre 11 godina

Nadam se da ce i svi preostali generali biti vrlo brzo pusteni. Oni su vojnici koji su branili Srbe od najezde koljaca koji su hteli da nas istrebe i proteraju sa vekovnih ognjista. Svaka cast Sudskom vecu na trunki pravde po Srbiju i njen narod.

Aleksandar

pre 11 godina

To je taj Hag, antisrpski sud... A, šta kažete, Perišić je Srbin? Nema veze, on je oslobođen da bi Gotovina bio na slobodi...

Niko ko mi je drag, nije otiš'o u Hag!

baja

pre 11 godina

OK. Sada neka oslobde i Ratka i onda cemo biti egal sa ostatkom Yugoslavije. Ipak je za rat potrebno da postoje dve strane. Sada ovog generala goniti zbog izdaje i saradnje sa snagama NATO-o. Setimo se kafane pored puta........

Srki

pre 11 godina

Ratni zločinac na slobodi. To nam ne treba. Kad se vrati, dajte makar da završimo onaj slučaj špijunaže. Oslobodili su ga oni kojima je davao dokumenta. Sluga Miloševićevog režima.

bosanchero_ero

pre 11 godina

Pa naravno da ce ga osloboditi, on je, kao i Mladic i Karadzic, plastican dokaz agresije SR Jugoslavije na suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, a ne da im se peglati s tim vise, imaju oni precih "pravdi". Samo, ako i ova dva cetnika budu oslobodjena, pricamo o novim sukobima, ovog puta mozda i stvarno gradjanskom ratu.

Aferim Haze, umazane ruke brzo se peru...

Zaciorski

pre 11 godina

Srecan ti izlazak iz tamnice generale! Ti si samo radio svoj posao i sramotno bio izrugivan od sopstvenog naroda. Je li tako neko Gotovinu blatio i sikanirao???

TDI

pre 11 godina

Koji je ovo idiotluk. Jesu krivi, nisu krivi. A narod izginuo, izgubio ruke, noge. Deca i bebe zaklana. Sa svih strana. A "oni" jesu pa nisu krivi. SVI do jednoga su krivi koliko to mozak moze zamisliti.

Vlada

pre 11 godina

To se Hag sad malo pravda "mi smo objektivni... eto vidite i vaše puštamo iako su bili prvostepeno osuđeni..."
Taj Hag je propala stvar i velika lakrdija.
Šešelju je prošle nedelje bilo 10 godina od kad čami u haškom zatvoru bez presude! Ima li to igde u svetu!
Malo nas relaksiraju da se opustimo pre nego što nam ga zavuku sa Karadžićem i Mladićeem

Igor

pre 11 godina

Bilo bi stvarno tragikomično da mu je potvrđena presuda s obzirom da su oslobođeni hrvatski generali kojima su ruke krvave do laktova!
Taj nesretni sud je odavno postao tragikomična slika nemoći međunarodne zajednice da se nepristrasno i pravično postavi prema svim učesnicima tog rata, bez obzira kojoj strani pripadali (uključujući i međunarodne faktore).

Mare

pre 11 godina

Nasa slika i prilika: "Za suđenje Perišiću nije bilo gotovo nikakvog interesa vlasti u Srbiji iako je, po težini optužbi, to bilo jedno od najvažnijih vođenih u Tribunalu."

SFRJ

pre 11 godina

To vam dodje nesto kao ustupak Srbiji,ovamo u Hrvatskoj su pustena dva generala,i sada jedan srpski,da bi se malo gnev balansirao.A svi znamo da su svi oni trebali lezat u zatvoru.Sada u Srbiji ne mogu da prebacuju Hagu da samo hrvate i bosnjake oslobadjaju.

Darko

pre 11 godina

Konačno ispravna odluka suda.
Pokušali su da osude vojnika koji je do zadnjeg slova poštovao ustav svoje suverene zemlje, sva dejstva izveo po svim medjunarodno priznatim konvencijama ratovanja i do kraja govorio istinu koju ni anglosaksonski sud 'pravde' nije mogao da pregazi kako je zeleo.
Svaka čast generale.

Reciprotitet

pre 11 godina

Ovo je potpuno očekivano, sad će da oslobode nekog naseg čisto da bi mi okrenuli plocu kako ovo možda i nije anti-srpski sud.

Mrki

pre 11 godina

Eto vama sto mrzite Jeremica, pravo na nos. Zasto je doneta ova odluka odjednom? Zato sto su se napunile gace povodom rasprave u UN zakazane za april. Svima je jasno da su Srbi najozbiljnije osteceni pa sada zapadnjaci zele da se peru!

Milan Vučković

pre 11 godina

Smešno. Ovo je glupost koja treba da zadovolji Srbe nakon skandala sa oslobađanjem serije ratnih zločinca iz redova Hrvata i Albanaca. BTW, šta je sa Šešeljem? 10 godina, ljudi moji. Ne volim ga nimalo, ali to je veći skandal od oslobađanja zlikovaca

Miloje

pre 11 godina

27 godina spalo na 0..:-?
U onom Hagu zaista neshto nije ured bilo onda ili sad.
Nisam struchnjak, zato molim da neko iz tog miljea objasni o chemu se radi u toj zavrzlami. Kako neko odjednom bez nekih extra saznanja moze da menja osude za najteza dela. Nije samo za Perishica tu su i Hrvatski generali.

Adam

pre 11 godina

Evo, Perišić (kojega mnogi Hrvati smatraju ratnim zločincem) takodjer je oslobodjen. I što sada da mi, Hrvati, radimo, da zbog toga histerično urlamo i vrijedjamo Srbiju i Srbe, kao što ste vi radili spram Hrvatske i Hrvata prigodom oslobadjanja Gotovine i Markača ?! A sve njih oslobodio sud u Haagu... U Hrvatskoj je oslobadjanje Perišića prošlo gotovo posve nezapaženo, u tome je ipak (velika) razlika izmedju vas i nas. Još jedan od razloga zašto ne trebamo imati neke posebne medjusobne veze.

MiraO.

pre 11 godina

Mašala! Sada se Heški tribunal revanšira za sporne odluke iz prethodnog perioda. Samo što je gen. Perišić malo dete u poređenju sa generalima iz Hrvatske i Haradinajem, a o Naseru Oriću i da ne pričamo.

ministar

pre 11 godina

Greška je na tužiteljstvu, ova optužba je bila na klimavim nogama jer je Perišića okrivljavala za zapovjednu odgovornost, ali on je izravno odgovoran za napad na Zadar i Mostar i za to ga je trebalo optužiti.

Rade

pre 11 godina

"Za suđenje Perišiću nije bilo gotovo nikakvog interesa vlasti u Srbiji iako je, po težini optužbi, to bilo jedno od najvažnijih vođenih u Tribunalu."
Sramota!!!Mada na vojnom vrhu taj čovek je imao petlju i suprotstavljao se koliko je bilo moguće.Ali, avaj..zbog toga je ocrnjen i proglašen izdajnikom.

ribica

pre 11 godina

Gle čuda i ovaj je prvostupanjskom presudom dobio 27 god. a kasnije oslobođen... hoćete li sad i za ovoga gromoglasno tvrditi da je kriv kao i za Gotovinu!?

igor

pre 11 godina

Ovo je kompenzacija za slobodu Gotovine da se mi Srbi ne bi osecali uvredjeno. Hag je cirkus od suda i iskljucivo radi kako im sefovi sviraju. Ako je Gotovina dobio slobodu onda ju je i Momcilo Perisic zasluzio. Da li ce nekada neki Americki lider odgovarati za sva pljackanja po svetu ?

Kralj Ibi

pre 11 godina

Posle presedana sa Gotovinom, sve presude o krivici po osnovu tzv. "komandne odgovornosti" su pravno neodržive. Pored toga nesrazmera u presudama protiv zvaničnika Srbije i Srpske i ostalih optuženika je takva da nije loše malo Srbima "zamazati oči". Ostaje samo problem kako je Haradinaj, kao vojni lider, mogao da se brani sa slobode i čak bavi politikom, dok se Šešelj (koga ni malo ne volim) besmislno dugo nalazi u pritvoru, a da čak u postupku nije izvodio dokaze odbrane, uz bitne propuste suda sa "expertima i veštacima" pa čak i svedocima Tužioca. Sve u svemu ovime Haški sud i definitivno dokazuje svoju opredeljenost za politički oportunizam, zanemarujući sve što ima veze sa istinitošću i primenom ma kakvih pravnih normi i standarda. Ponovo se pokazalo da je naša dobra volja za saradnjom sa USA i EU nebitna i da je samo interes moćnika važan. Na žalost ovo nije prvi put u istoriji da se Srbi nalaze sami na vetrometini, bez i jednog pravog saveznika.

Zadar

pre 11 godina

Još je slučaj Gotovine i Markača pokazao koliko je Meron principijelan i koliko je njegov utjecaj dobar za pravo.

Političke optužnice padaju kao kule od karata jer ne možete zatvoriti nekog zato što je bio na poziciji, ako s nje nije mogao upravljati onima koji su činili zločine.

Čovjek je pomogao svojima u BiH, pomagali smo i mi svojima, šteta što nismo i više. Sad još samo čekamo padanje UZP-a našoj šestorci Herceg-Bosne i možemo spokojni zaboraviti na ovu smijuriju od suda koja se pravom počela baviti pred kraj svog postojanja.

RH

pre 11 godina

Eto na, i sad bi mi koji smo dozivjeli i prezivjeli (medju ostalim zlocinima) i raketiranje Zagreba (da podsjetim: Hrvatskog Narodnog Kazalista - gdje je ranjena balerina, Djecje bolnice u Klaicevoj - gdje je ostecen onkoloski odjel itd. itd.) trebali zaliti i protestirati (ne daj Bog i zapalit koju srpsku zastavu), vikati kako je Haaski sud politicki sud koji sudi samo Hrvatima i bla bla bla...

Ova odluka je odluka suda, mi se s njom mozemo ili ne moramo slozit, al je vis-a-vis nekih civilizacijskih dostignuca moramo postovat. Prema tome odluku postujemo. Ona ne znaci da JNA nije cinila zlocine, a prije svega ne znaci da zlocina nije bilo, vec da za njih nije odgovoran ovaj covjek.

Prema tome, za ovo ne krivim Haaski sud, a ponajmanje Srbiju koja ako hoce moze ovo sada prolaviti do mile volje, vec tuziteljstvo Haskog suda koje je u slucaju "Oluja" (to sam sasvim siguran) a vjerojatno i u ovom slucaju optuzilo potpuno krive ljude.

Mladen Mladenović

pre 11 godina

Tako to rade majstori. Sve je u duhu UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG PROJEKTA za koji se sudi Srbima u Hagu. Jednim udarcem "dve muve"?! Sada Srbi ne mogu da kažu kako nijedan Srbin nije oslobodjen u Hagu, a popularni "ameri" su oslobodili svog čoveka. Ovo je nagrada za ono "nepravedno" hapšenje gospodina Perišiča negde na Ibarskoj magistrali. Majstorski, zaista.

sarlo

pre 11 godina

ovo je kao kad sudija ne svira ocigledan penal pa onda da bi se "izvadio" ne svira ni na drugoj strani i tako napravi duplu glupost. ali ajde...

skblzzzz

pre 11 godina

Pa ovo je veca namestaljka od Srpske fudbalske lige ..Nista protiv Perisica ali uporediti Perisica sa Gotovinom je smesno. Ovaj nas nije presao Drinu .....

(iz dvojke u keca, 28. februar 2013 16:18)

nije ni gotovina prešao drinu.

marko, nis

pre 11 godina

Kompenzacija ili ne, tek u Srbiji se mnogo vise prati sudjenje Seselju, koje je beznacajno u poredjenju sa ovim slucajem. Presuda Perisicu je mogla da optereti Srbiju, vise nego sto bi je opteretila hipoteticka dozivotna robija Seselju. Ovde nema ni trunke racionalnosti.

Predrag M

pre 11 godina

Ne mogu da verujem da je oslobođen i neki od naših. Možda je to kompenzacija za Gotovinu i "ostalu bandu", možda nije, ali nema veze. Glavno da je slobodan. Jel ovo znači da nema ni agresije na Hrvatsku? Ako znači, onda "siroti" šta će sad. U svakom slučaju očekujem ponovo okupljanje Hrvata.

Иван Смедерево

pre 11 godina

Можда су у Хагу мислили да је Хрват ? Ах да, он је имао ону аферу са шпијунирањем док је био начелник Генералштаба, па му је то можда била олакшавајућа околност

Мијаило

pre 11 godina

Добро дошао генерале, Срби памте јуначка дела али не заборављају издају и шпијуне!!! Даће Бог судиће ти сада Срби због шпијунаже.

Naravno

pre 11 godina

Naravno da nema bilo kakvog interesovanja za ovog špijuna. Nisam iznenađen oslobađajućom presudom, završio je on njima posao.

pera zdera

pre 11 godina

Ako je spijunirao za amere onda mora za to da odgovara, a za drugo je dobro sto je pusten.
Jako je cudno samo kod srba je ceo lanac komande optuzen a kod hrvata i muslimana ne

mirnikolic

pre 11 godina

Cestitam za jedino pravednu, ispravnu i zakonitu odluku zalbenog veca Haskog tribunala, kojom je gospodin general Momcilo Perisic oslobodjen od krivicne odgovornosti, a generalu zelim celicno zdravlje, veoma dug bezbedan i udoban zivot i da mladim narastajima prica i pripoveda o svemu onom sto se zapravo dogadjalo u ratnim operacijama na prostorima bivse SFRJ, ko je rat izazvao tj. zbog cega je do rata doslo.

Zg

pre 11 godina

Eto, sad svi u svijetu mogu slobodno kazetnim bombama gađati dječje bolnice u glavnim gradovima - sud je dokazao da to nije kazneno djelo.

Haag je bio i ostao lakrdija od suda za sve strane.

dexter

pre 11 godina

Bez obzira na sve vezano za generala Perisica(slucaj Saric ali kafana) mislim da je ovo veliki dan za Srbiju i naravno samog generala i njegovu porodicu..ipak jasno mi je da je ovo politicka odluka kao i u slucaju Gotovina, Haradinaj, Oric.....

Milos

pre 11 godina

Napadi na Zagreb?! Pa ja sam do sada mislio da se rat vodio samo blizu granice s Hrvatskom i u Bosni. Cekaj, to prakticno znaci da je Srbija napala Hrvatsku. Sta se onda ljudi ovde zale, pa sasvim je normalno sto su Evropa i Amerika stale na njihovu stranu. Da je situacija obrnuta, to bi bilo kao da je Hrvatska napala Srbiju i dosla do samog Beograda.
Zasto se o tome ne prica? Zasto se o tome ne uci iz istorije? Ja sam 85. godiste i evo, do sada to nisam znao. Svi samo trube o srpskim izbeglicama a nasa vojska je gazila njihovu teritoriju, i to sve do Zagreba koji je duboko u Hrvatskoj.

ZG_HR

pre 11 godina

Sada očekujem gomilu komentara kao i u slučaju Gotovina Markač, ali sa "suprotnih strana": Hrvati kako je sud nepravedan, a Srbi kako je pravda zadovoljenja.

Sergio

pre 11 godina

Браво.

Али ово су урадили највероватније да би направили неки баланс због пуштања хрватских генерала (овај суд је спрдња).

Posmatrač

pre 11 godina

Mislim da je Tribunal u Hagu jedan od najboljih načina (ili jedini) da se na ovim balkanskim prostorima oslobodimo balasta ratnih zločina. Sami to nismo u stanju. Komšije još manje.

U tom smislu mi je drago da je Srbijanac, školovani oficir i vojnik od karijere oslobođen krivice i odgovornosti za nedela po kojima su se isticali uglavnom na hrvatskoj i muslimanskoj strani razni priučeni generali, legionari, šverceri i kriminalci.

Ovo je svakako i ćuška raznim iritirajućim NVO, kojekakvim "braniocima Srebrenice" i "veteranima Vukovara", a najdraže mi je zbog rodoljubaca svih valuta...

pravda ili... ?

pre 11 godina

Da li je moguce!? Ne znam, da li je ovo java ili san? Kako to da je neko, ko nije Hrvat ili Musliman, oslobodjen!? Srbin je i nije osudjen za nesto sto zaista nije uradio, kao sto je to do sada bilo u praksi ovog "suda"!? Tesko mi je da to shvatim i prihvatim, zaista! (sarkazam)

zlatna sredina

pre 11 godina

Ovo mi miriše na kompenzaciju za Gotovinu.Tako radi Tribunal u Hagu.Ovdje čovjek izgleda MORA da se uzda jedino u Božiju pravdu.Ove ljudske ima sve manje.

Ivan

pre 11 godina

Зар смо тако кратког памћења: http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:299289-General-odao-tajne

mario

pre 11 godina

(Mrki, 28. februar 2013 16:25)
ma je uplašili se Jeremića kako da ne..
A ova odluka vam nije skandalozna jela da to je vama sada ispravno..

BOKI

pre 11 godina

Bas je objektivan ovaj Haski tribunal. Sa 27 godina na oslobadjajucu presudu. Smesno.
Covek koji je otvorio granicu prema Albaniji krajem 90-ih, povukao granicne patrole, omogucio da konvoji naoruzanja dolaze na Kosovo i Metohiju...bio "taster" za CIA i ko zna sta sve ne.

ja

pre 11 godina

Tako je haski tribunalu, tako je demokratski zapadu !!! Zbog ove odluke sada cemo da zaboravimo na oslobadjanje Gotovine, Markaca, Haradinaja, Orica...

Kilo Kilo

pre 11 godina

Nije bilo interesa jer su svi znali da je nevin.Ali zato brate kod ovih ostalih koljača njih su branili i šakom i kapom.Kako to da je Mladić SrbIN ,a Perišić SrbOUT .

General

pre 11 godina

Odlicno. Sad da mu se sudi u Srbiji sa saradnju sa CIA. Svi ste zaboravili da je uhapsen u kafanici sa americkim agentom pardon diplomatom. Sudjenje je izbego jer je otisao u Hag. Dobrodoso.

Vladimir Pula

pre 11 godina

@(Milos, 28. februar 2013 16:31)
brza lekcija povijesti - raketiranje iz odmazde zbog vojne akcije bljesak.. Kasetnim bombama, negdje 10tak poginulih civila i cca 150 ranjenih... Tako da zapravo nije to bio napad kako si ga ti shvatio... Nije neka vojska išla na Zagreb.. I btw ne smijes priznati nikad da je Srbija ratovala u Hr. Samo JNA u obrani Jugoslavije. To je tumačenje povijesti s te strane Dunava gdje si ti. Pozz ;)

PIS BRATE

pre 11 godina

Kako se u apolitičkom sudu menja politika, pa to je strašno!
A da tužimo mi "MLADINU" za rasturanje SFRJ, a kako saznajemo i Staneta Dolanca?
Pa ko zna... Možda i apolitično dobijemo proces, pa da se posle na miru referendumom razdvojižo na 6 (šest) delova, iz koliko smo i bili sastavljeni.
Koliko pamtim, beše baš toliko i baklji na grbu.

U SVAKOM SLUČAJU ČESTITAM PRAVOM VOJNIKU NA ZASLUŽENOJ SLOBODI !!!

aleksandar

pre 11 godina

Cestitke generale na casnom drzanju. Tako se brani zemlja. Steta sto zemlja nije na visini svojih generala.Sretan povratak porodici.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Siguran sam da ćete naći neki razlog i sad da kukate protiv suda..
Mislim da je osudjen u Hrvatskoj na 20 godina, tako da mu nebi preporučio ljetovanje na Hrvatskoj obali... Nek mu je sa srećom u životu sto mu preostaje, Bog ce ionako suditi i njemu i svoj toj ekipi.. I našoj i vašoj... Tu nema greške..

beli listić

pre 11 godina

Haški tribunal izgleda pere ruke zbog oslobadjajuće presude Anti Gotovini,da se ja pitam oboje bi trebalo dozivotno da budu osudjeni.

a cushh

pre 11 godina

Ovo nema veze sa pravdom (mada je zadovoljena), ovo je cisto da se prikaze da je eto i jedan Srbin oslobodjen, te da ne smaramo za Gotovinu i Markaca...smesno!!

dragan

pre 11 godina

Toooo. Napokon pravda. A Srpske vlasti prethodne da ih je sramota sto nije bilo pomoci coveku! Ovo je klasicni nokaut za prethodnu vladu!

Bogdan

pre 11 godina

Oslobođen je Perišić kao i Gotovina i Markač a biće oslobođeni i Jovica Stanišić i Frenki Simatović.Šta je to šta je svima njima zajednički imenitelj.Imaju zajedničkog ujaka.Zove se Sem i uvek se pobrine za svoje ljude.Sve čestitke za ujka Sema.Jel to neko pominjao pravdu.....

Seth

pre 11 godina

Opet se pitam kako je moguće da neko prvostepeno dobije 27 (24) godine zatvora da bi zatim bio oslobođen u drugostepenom procesu? Pa je l' te sudije diskutuju o muzici pa da imaju dijametralno suprotna mišljenja? Velike sile su još jednom dokazale da im je jedini interes bio razbijanje SFRJ, a da ih za ratne zločine i žrtve ni malo nije briga.

Ratko

pre 11 godina

Posle pricate Hag mrzi Srbe. Malo prijatelji Ameri umesaju prstice, posto se radi o njihovom coveku i eto slobode. Pravi Srbi koji su istinski radili u interesu naroda istrunuce u Hagu na celu sa Seseljom. Jedino jos mozemo navesti Sljivancanina i Milutinovica kao splet srecnih okolnosti a ostali su odavno prebacili hiljadu godina. Vise od Nacistickih generala i upravitelja.

BokiPIrot

pre 11 godina

Odluka suda je ispravna bez obzira sto ce sada mnogi da pisu kako je to kompenzacija Srbiji zbog oslobadjanja Gotovine,Markaca i Haradinaja.

Srx

pre 11 godina

Meni kao laiku nesto nije jasno: prvo Hag osudi na 20+ godina onog gotovinu, pa naseg Perisica, pa posle taj isti sud kaze nisu krivi... Ko ovde nije normalan, mi ili ove suduje sto sude? Jesu oni uopste culi za Jugoslaviju ili su saznali o njoj uopste? Jel uopste citaju oni dokumenta ta?

Истина

pre 11 godina

И ова пресуда показује колико је хашки казамат смешан јер се пресуде разликују како које судско веће председава. Добродошао генерале!!!

NekoIzMase

pre 11 godina

I sad bi mi trebalo da poverujemo u pravičnost Haškog tribunala ???

Oslobođen je američki špijun, uhvaćen na delu dok je dostavljao podatke američkom agentu ...

Srbija bi trebala sada da sprovede postupak za to krivično delo.

novi komentator

pre 11 godina

Aj' da cujem sada 90 posto onih ovde koji vec godinama tvrde da Hag sudi samo Srbima, da je dovoljno da si Srbin da ti sude i osude te, da treba dici na noge planetu, drzati sednice u UN-u zbog haskih presuda; zanima me hoce li Jeremic i ovu presudu uvrstiti u dnevne red generalne skupstine u aprilu.? Ili je Momcilo hrvatsko ime a Perisic albansko prezime? A?

др Срки

pre 11 godina

Ајмо сад да га дочекамо на тргу, ка Хрвати своје "хероје", па све тако у круг...

Marko

pre 11 godina

Kakva prozirna odluka. Svi ih popljuvali zato sto su Sud za Srbe, pa hajde brze bolje da se opravdaju. Uradite to sa Seseljom. Ah da, on je opasnost po vase partnere u Beogradu, pa cete ga drzati dozivotno bez presude zbog verbalnog delikta.

ja

pre 11 godina

Tako je haski tribunalu, tako je demokratski zapadu !!! Zbog ove odluke sada cemo da zaboravimo na oslobadjanje Gotovine, Markaca, Haradinaja, Orica...

Bojana

pre 11 godina

Evo, Perišić (kojega mnogi Hrvati smatraju ratnim zločincem) takodjer je oslobodjen. I što sada da mi, Hrvati, radimo, da zbog toga histerično urlamo i vrijedjamo Srbiju i Srbe, kao što ste vi radili spram Hrvatske i Hrvata prigodom oslobadjanja Gotovine i Markača ?! A sve njih oslobodio sud u Haagu... U Hrvatskoj je oslobadjanje Perišića prošlo gotovo posve nezapaženo, u tome je ipak (velika) razlika izmedju vas i nas. Još jedan od razloga zašto ne trebamo imati neke posebne medjusobne veze.
(Adam, 28. februar 2013 16:44)
Pa i u Srbiji je oslobadjanje Perisica proslo nezapazeno. Kao sto vidis, ne skupljamo se na Trgu Republike, ne saljemo drzavni avion po njega, ne docekuje ga garda I drzavni vrh. Ne pravimo histeriju koja bi izazvala histeriju na drugoj strani. Svaka akcija izaziva reakciju. U tome je razlika izmedju vas i nas.

RanKo

pre 11 godina

Nije kriv.. E pa jeste!!! I on i Gotovina i Markač i svi ostali su krivi za našu izgubljenu mladost.. generacija 70-e i 80-e..a žrtve i da ne pominjem

iz dvojke u keca

pre 11 godina

Pa ovo je veca namestaljka od Srpske fudbalske lige ..Nista protiv Perisica ali uporediti Perisica sa Gotovinom je smesno. Ovaj nas nije presao Drinu niti ucestvovao u bilo kojim operacijama za razliku od Hrvatskog generala.

Zanimljivo ce biti videti sta ce presuditi za Seselja ...

др Срки

pre 11 godina

Ајмо сад да га дочекамо на тргу, ка Хрвати своје "хероје", па све тако у круг...

stefan

pre 11 godina

Bez imalo pardona, treba jasno reći da je ova presuda pravno ispravna. Perišić je mogao biti osuđen sam oza grantiranje Zadra i mostara 1991/92. Sve ovo kasnije, što su mu stavili u optužnicu, on je samo isporučivao oružje. To što su ga drugi iskoristili za zločine, ne može biti njegova krivnja.
Mnogi će biti ljuti, ali po ovoj optužnici Perišić nije smio biti osuđen. bila bi to sramota. Ratno pravo ima svoja pravila. Rat nije zločin.
(pobjeda prava nad politikom, 28. februar 2013 17:27)

Drugar molio bih te ako nemas informacije da ne iznosis dezinformacije. Sto se tice Zadra tu sam u kasarni licno bio u blokadi 42 dana a da nije bilo Perisica zavrsili bi kao i kolone u Sarajevu i Tuzli i hvala mu na tome.. On je samo reagovao na hrvatske poteze u to vreme oni iskljuce struju on srusi dalekovod, nema vode ode oprskba vode za citav grad, nije humano ali je tako uspio spasit i nas i nase porodice. Koliko su Hrvati bili miroljubivi govori to da su prije sukoba "kukastim krsticem" obiljezavali stanove JNA podoficira i oficira i tokom blokade kasarne danonocno napadali istu. Ja stvarno ne znam da li je on spijun ili kako god ali ono sto je uradio za mene mogu samo reci JEDNO VELIKO HVALA...

Dragan

pre 11 godina

Sad trebamo i mi tražiti sjednicu u Ujedinjenim narodima
(Zagreb calling, 28. februar 2013 18:22)
Da da, "trebate" ali ne mozete. Nas covek je predsedavajuci!

Иван Смедерево

pre 11 godina

Можда су у Хагу мислили да је Хрват ? Ах да, он је имао ону аферу са шпијунирањем док је био начелник Генералштаба, па му је то можда била олакшавајућа околност

a cushh

pre 11 godina

Ovo nema veze sa pravdom (mada je zadovoljena), ovo je cisto da se prikaze da je eto i jedan Srbin oslobodjen, te da ne smaramo za Gotovinu i Markaca...smesno!!

NekoIzMase

pre 11 godina

I sad bi mi trebalo da poverujemo u pravičnost Haškog tribunala ???

Oslobođen je američki špijun, uhvaćen na delu dok je dostavljao podatke američkom agentu ...

Srbija bi trebala sada da sprovede postupak za to krivično delo.

citalac

pre 11 godina

ZAHTEVAM od svih organa vlasti Države Srbije, da prekinu svaku komnuikaciju na državnom nivou sa RH i BiH, sve dok se njihove vlade i predsednici javno ne izvine za dvadeset godina klevetanja Srbije za Agresiju!!!

q

pre 11 godina

Koja ironija! Oslobođen američki špijun da kompenzuje to što su napravili Srbima u tom nazovi tribunalu. Ima nas koji znamo i koji ćemo to znanje preneti našoj deci.
(Dušan Đorović, 28. februar 2013 18:16)

Castan vojnik i posten covek, a Srbija je izgubila ratove zbog takvih kao sto si ti, napaljenih i zatucanih

Milan Vučković

pre 11 godina

Smešno. Ovo je glupost koja treba da zadovolji Srbe nakon skandala sa oslobađanjem serije ratnih zločinca iz redova Hrvata i Albanaca. BTW, šta je sa Šešeljem? 10 godina, ljudi moji. Ne volim ga nimalo, ali to je veći skandal od oslobađanja zlikovaca

sofronije

pre 11 godina

Zasto ne oslobode Seselja, koga vec 10 godina drze u zatvoru, a nemaju nista protiv njega. Mogu da ga osude samo za govor mrznje, nikakvim jedinicama nije komandovao niti je u bilo kakvim vojnim akcijama ucestvovao. Ali ne, on ne odgovara nikome u Beogradu, pa ih jos i molimo da ga drze, sto duze. Eto, to je nasa sramota.

Milos

pre 11 godina

Napadi na Zagreb?! Pa ja sam do sada mislio da se rat vodio samo blizu granice s Hrvatskom i u Bosni. Cekaj, to prakticno znaci da je Srbija napala Hrvatsku. Sta se onda ljudi ovde zale, pa sasvim je normalno sto su Evropa i Amerika stale na njihovu stranu. Da je situacija obrnuta, to bi bilo kao da je Hrvatska napala Srbiju i dosla do samog Beograda.
Zasto se o tome ne prica? Zasto se o tome ne uci iz istorije? Ja sam 85. godiste i evo, do sada to nisam znao. Svi samo trube o srpskim izbeglicama a nasa vojska je gazila njihovu teritoriju, i to sve do Zagreba koji je duboko u Hrvatskoj.

Adam

pre 11 godina

Evo, Perišić (kojega mnogi Hrvati smatraju ratnim zločincem) takodjer je oslobodjen. I što sada da mi, Hrvati, radimo, da zbog toga histerično urlamo i vrijedjamo Srbiju i Srbe, kao što ste vi radili spram Hrvatske i Hrvata prigodom oslobadjanja Gotovine i Markača ?! A sve njih oslobodio sud u Haagu... U Hrvatskoj je oslobadjanje Perišića prošlo gotovo posve nezapaženo, u tome je ipak (velika) razlika izmedju vas i nas. Još jedan od razloga zašto ne trebamo imati neke posebne medjusobne veze.

Igor

pre 11 godina

Bilo bi stvarno tragikomično da mu je potvrđena presuda s obzirom da su oslobođeni hrvatski generali kojima su ruke krvave do laktova!
Taj nesretni sud je odavno postao tragikomična slika nemoći međunarodne zajednice da se nepristrasno i pravično postavi prema svim učesnicima tog rata, bez obzira kojoj strani pripadali (uključujući i međunarodne faktore).

BOKI

pre 11 godina

Bas je objektivan ovaj Haski tribunal. Sa 27 godina na oslobadjajucu presudu. Smesno.
Covek koji je otvorio granicu prema Albaniji krajem 90-ih, povukao granicne patrole, omogucio da konvoji naoruzanja dolaze na Kosovo i Metohiju...bio "taster" za CIA i ko zna sta sve ne.

Zg

pre 11 godina

Zasto se o tome ne prica? Zasto se o tome ne uci iz istorije? Ja sam 85. godiste i evo, do sada to nisam znao. Svi samo trube o srpskim izbeglicama a nasa vojska je gazila njihovu teritoriju, i to sve do Zagreba koji je duboko u Hrvatskoj.
(Milos, 28. februar 2013 16:31)

Radilo se "samo" o gađanju dječje bolnice u Zagrebu protupješačkim (kazetnim) raketama (M-87 Orkan). Nekoliko puta se gađalo predgrađa raketama FROG-7 (Luna). Rat je stao na 35-40 km od Zagreba, malo izvan dometa minobacača (srećom), ali su zato Sisak i Karlovac poprilično nastradali. Recimo, sisačka rafinerija je u više navrata tako gorjela da je noćno nebo na jugu čak iz Zagreba bilo potpuno narančasto, a većina kuća u Karlovcu je "dobila na lotu".

A sad, što ja znam, potraži na YouTubeu filmove Komšije, Amarcord 1 i Amarcord 2... Gotovo svi video materijali u tim filmovima su srpski.

Dok se nekom ne smrkne....

pre 11 godina

@Tuzlak:Za zrtve Srebrenice mozes da se obratis i vasim vojskovodjama. Dosta su i oni doprineli da se dogodi to sto se dogodilo. A ko je pobio srpske civile u tom delu Bosne? A ti Tuzlak odlicno znas da se na zlocin odgovaralo zlocinom. Ja ne opravdavam nikoga i zao mi je svih zrtava ali se neke stvari prosto moraju znati.

JM

pre 11 godina

Generale Perisicu cestitam vam od srca bili ste i ostali pravi general kako u ratu tako i na sudu. Citajuci transkripte iz ratnih 90tih zakljucio sam da ste castan general i patriota koji je pomagao nas narod svuda, ko ne veruje neka cita.

Petrak

pre 11 godina

Umesto da budemo zadovoljni zbog ovakve presude, jer je dokazano da Srbija nije počinila nikakvu "agresiju" na BiH i Hrvatsku, već da se tamo vodio građanski rat, ovde se kvalifikuje da je oslobođen američki špijun.

E pa taj "špijun" je imao čast i dostojanstvo da brani svoja dela, bez pomoći države i naroda kojem pripada i vojske sa kojom je komandovao (i kojoj je u lošoim vremenima sačuvao i živote i obraz).

Čestitam Generale, neka ti je srećna sloboda. Čestitam i tvom timu odbrane.

Robert

pre 11 godina

"Bilo bi stvarno tragikomično da mu je potvrđena presuda s obzirom da su oslobođeni hrvatski generali kojima su ruke krvave do laktova!"

Kako vi gospodine znate kome su "ruke u krvi do laktova"? Mozda stvarno jesu ali kako to da vi to znate a haski sud ne zna? Ako si svojim ocima vidio zlocine, podrzavam te u potpunosti, ali ako si "citao" o zlocinima onda znas koliko i ja, a ja znam malo iako sam rat prozivio na vlastitoj kozi. Molim sve one koji komentarisu a nikada nisu vidjeli bjedu rata da se suzdrze od komentara. Drazi su mi moji ratni neprijatelji od vas. Barem imamo slicnu sudbinu, samo sto smo bili na razlicitim stranama.

TDI

pre 11 godina

Koji je ovo idiotluk. Jesu krivi, nisu krivi. A narod izginuo, izgubio ruke, noge. Deca i bebe zaklana. Sa svih strana. A "oni" jesu pa nisu krivi. SVI do jednoga su krivi koliko to mozak moze zamisliti.

Vladimir Pula

pre 11 godina

@(Milos, 28. februar 2013 16:31)
brza lekcija povijesti - raketiranje iz odmazde zbog vojne akcije bljesak.. Kasetnim bombama, negdje 10tak poginulih civila i cca 150 ranjenih... Tako da zapravo nije to bio napad kako si ga ti shvatio... Nije neka vojska išla na Zagreb.. I btw ne smijes priznati nikad da je Srbija ratovala u Hr. Samo JNA u obrani Jugoslavije. To je tumačenje povijesti s te strane Dunava gdje si ti. Pozz ;)

kartografija

pre 11 godina

Oslobadjanje Perisica je samo pokusaj vadjenja za Gotovinu. Ni ranije presude cesto nisu imale nikakve veze sa iznetim dokazima tokom postupka.

O haskim presudama ne odlucuju nekakvi nepogresivi roboti vec troje ili petoro senilnih staraca koji svoje odluke donose na osnovu pretpostavki sto znaci da bi neki drugaciji sastav Sudskog veca mogao odluciti i drugacije.Primera radi, kod presude Galicu za granatiranje Sarajeva, od tri clana Sudskog veca misljenje je od ostalo dvoje izdvojio kolumbijski sudija Nieto - Navia koji je rekao da su clanovi sudskog veca svoju odluku doneli na osnovu pretpostavki, a ne na osnovu cvrstih dokaza.
Pa cak i kod presude Tolimiru za Srebrenicu, od tri clana sudskog veca. jedan je izdvojio misljenje od vecine. To je sudija Nijambe koja je u obrazlozenju da nema dokaza u prilog tvrdnji da je vecina nestalih streljana, a ne stradala u borbi. Njeno kompletno obrazlozenje stava su preneli neki portali.

Praksa haskog tuzilastva u vezi zasticenih svedoka se moze uporediti sa mafijaskim ucenama. Perisic je najpre ucenjivan da svedoci protiv Milosevica i poveze Srbiju sa Srebrenicom, a kad je to odbio, podignuta je optuznica protiv samog Perisica koja ga povezuje sa Srebrenicom. U svojoj knjizi Momir Bulatovic tvrdi da ga je haska istraziteljka Nena Tromp Vrkic ucenjivala da svedoci protiv Milosevica tvrdeci da ce i protiv Bulatovica biti podignuta optuznica ako ne pristane na to.

Smesno mi je kad cujem kako neki imaju beskrajno poverenje u Hag.

Pa Sud u Hagu više nije čak ni vest!

pre 11 godina

The CIA job!
Ovo se znalo unapred, ne zavaravajte se - bio je uhvaćen u Srbiji kako šefu CIA za Balkan predaje poverljiva dokumenta o skladištima u Iraku i ko zna šta još. I nije otišao na robiju u Srbiji zbog toga! Zašto? Pa zna se ko je prava vlast u Srbiji od 5. oktobra 2000. do danas. Iz istog razloga je oslobođen optužbi u Hagu, nevezano čak za to da li je zaista kriv - nazovi Sud u Hagu je ionako samo instrument globalista. I ko zna kakvu štetu će taj lik još da napravi ovde - nisu ga pustili na odmor, nego ga i dalje drže na uzdama: jednom izdajnik i sluga, ceo život izdajnik i sluga!

A najzanimljivije je da Šešelju još uvek nikako da presude!

Ovich

pre 11 godina

@Zg

Pa naravno da je legalno gadjati civile kasetnim bombama. Takodje je legalno gadjati ih osiromasenim uraniumom. Da nije NATO generali i politicari bi odavno bili u zatvoru.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Siguran sam da ćete naći neki razlog i sad da kukate protiv suda..
Mislim da je osudjen u Hrvatskoj na 20 godina, tako da mu nebi preporučio ljetovanje na Hrvatskoj obali... Nek mu je sa srećom u životu sto mu preostaje, Bog ce ionako suditi i njemu i svoj toj ekipi.. I našoj i vašoj... Tu nema greške..

malo potsecanje

pre 11 godina

Nesto u vezi Perisiceve spijunske afere.
Opste je poznato da je ta afera odradjena pod dirigentskom palicom Ace Tomica i Vojislava Kostunice. Stvar je bila u tome sto nakon 5.oktobra Perisic nije pretrcao na Kostunicinu stranu, a namestanjem afere Perisicu trebalo je indirektno diskreditovati i Djindjica, posto je ovaj bio i nekakav potpresednik u Djindjicevoj vladi. Perisic u to vreme vazio za nekog bliskog Djindjicevom taboru. Ko se seca tog vremena, seca se dobro kakva je medijska kampanja vodjena iz udbaskih medija, sa ciljem da se diskredituje Djindjiceva vlada zbog afere Perisic. Pricalo se o tome da je Perisic, kada su ga uhapsili u toj akciji, dostavljao podatke iz arhive JNA, verovatno za potrebe Haskog tribunala. Ja u taj deo price i verujem, jer ga ni ovi ne bi hapsili tek tako da stvarno nesto nisu imali protiv njega.
Ali u cemu je stvar?
Kasnije je ta arhiva JNA, celokupna, data na upotrebu Haskom tribunalu, i to bas u mandatu tog istog Vojislava Kostunice. Tako da nije u redu da samo Perisic nosi to prokletstvo izdajnika, dok ovaj drugi nosi epitet drzavnika i postenjacine.
Sto se tice Perisicevog obracanja pred bombardovanje, nakon cega je i smenjen, to samo moze da mu sluzi na cast. Gledao sam taj snimak, i manje vise sve se dogodilo onako kako je on prognozirao. Tako bi uradio svako iole odgovoran. I mogu sada reci, kamo srece da smo ga tada poslusali.

zvezdana

pre 11 godina

pozdrav STEFANE!!!!!!!!!!i ja sam Mostarka i bila sam u njemu do sedmog maja,i znam da Perisic nikog nije napadao vec samo branio nas srbe i hvala mu na tome.Generale nek ti je sa srecom sloboda i zdravlje od boga!!!!!!!

Mars Ultor

pre 11 godina

Sjajno! Vrlo dobra vest, narocito za drzavu Srbiju i srpski narod. Ali Perisica sad pravo sa aerodroma u pritvor da odgovara za spijunazu!

Ivan

pre 11 godina

ukratko, Perisic je prvo bio optuzen i osudjen jer je imao kontrolu nad srpskom vojskom oko srebrenice i sarajeva i krajine...

a nasera orica odmah oslobodili jer nije imao kontrolu nad ljudima 15 metara oko njega

toša

pre 11 godina

Ne znam da li ste svesni ali ovom presudom je faktički posthumno oslobođen i Sloba jer je utvrđeno da nikada nije postojao zajednički zločinački poduhvat za stvaranje Velike Srbije već je u pitanju bio pokušaj spašavanja Jugoslavije. I da, vrlo je značajan onaj deo presude gde je Haški tribunal prvi put priznao da Vojska Republike Srpske nije bila u potpunosti zločinačka organizacija jer su je do sada tamo tretirali kao potpuno zločinačku.

m

pre 11 godina

Konacno postena presuda. Ovog coveka treba docekati kao heroja. Samo mi Srbi iz Hrvatske i Bosne znamo koliko su svi ovi ljudi ucinili da nam spasu zive glave.

Vlada

pre 11 godina

To se Hag sad malo pravda "mi smo objektivni... eto vidite i vaše puštamo iako su bili prvostepeno osuđeni..."
Taj Hag je propala stvar i velika lakrdija.
Šešelju je prošle nedelje bilo 10 godina od kad čami u haškom zatvoru bez presude! Ima li to igde u svetu!
Malo nas relaksiraju da se opustimo pre nego što nam ga zavuku sa Karadžićem i Mladićeem

PIS BRATE

pre 11 godina

Kako se u apolitičkom sudu menja politika, pa to je strašno!
A da tužimo mi "MLADINU" za rasturanje SFRJ, a kako saznajemo i Staneta Dolanca?
Pa ko zna... Možda i apolitično dobijemo proces, pa da se posle na miru referendumom razdvojižo na 6 (šest) delova, iz koliko smo i bili sastavljeni.
Koliko pamtim, beše baš toliko i baklji na grbu.

U SVAKOM SLUČAJU ČESTITAM PRAVOM VOJNIKU NA ZASLUŽENOJ SLOBODI !!!

Kad tad

pre 11 godina

@Vladimir Pula: a to što u prva dva dana oluje Gotovini i Krstičeviću i četvrtoj brigadi na putu R Vrlika- Knin nije ni mačka ostala živa nikom ništa, uijo vuk magarca? Starci na traktorima i njihovi psi i mačke su bili agresori? Bolje se strpi od komentara i uživaj u pred EU atmosferi.

Bosanac

pre 11 godina

Ja se nebih previse radovao. Zna li iko koja je CIJENA ovoga. Ova oslobadjajuca presuda Perisicu znaci samo jedno...presuda Karadzicu i Mladicu. Zivi bili pa vidjeli. Za sve zlocine u BiH bice optuzeni Karadzic i Mladic, bice optuzeni za genocid, ukinuce RS,... Kosovo je vec otislo. Srbija sad treba sve ovo lijepo da "proguta",bice oslobodjena optuzbi, primljena u EU,... Ako se slazete sa ovim ni ja nemam nista protiv oslobadjanja Perisica ... pa ni Seselja. Sve ima svoju cijenu.

kobosniakkazem

pre 11 godina

ma kakvo vam je to zgrazanje bosnjaka nad presudom,...vecina bosnjackog naroda se ponasa kao srbi, uzivaju cjelodnevno u svim srpskim blagodatima od alkohola, muzike, kulture, nacina zivota, kupovina itd....

srbima zamjeram jedino sto su ispali naivni i krenuli da etnickim ciscenjem, jer zato nije bilo potrebe. Bosnjacima je falilo jos jedno 20 godina da postanu kao i oni, doduse samo sa drugi imenom, ali to nista ne znaci.

tako da ubuduce, srbi nemate potrebe sa bilo kakvim ratnim dejstvima, u narednih 30 godina vas ce se broj stanovnistva naglo povecati sa jednom potpunom asimilacijom bosnjackog naroda u srbe, a necete morati ni prstom pomaketi.

nemojte zamjeriti sto ti najnoviji bosnjosrbi nece ici u crkve, jer da se ne lazemo, ne idite ni vi bas cesto u crkve, tako da vam to nece biti tesko za razumjeti.

мики

pre 11 godina

Пустите Шешеља више, где то постоји ПРИТВОР од 10 година! Зликовци! Из гулага би пре изашао него из тог казамата!

Pozdrav iz Hrvatske

pre 11 godina

Zar iole neko normalan može da pomisli da je Oluja pokrenuta bez odobrenja iz Beograda? Zašto nisu onda "oslobodili" i celu Bosnu a na terenu su to mogli tada vrlo lako?
(Džoni, 28. februar 2013 17:12)

B R A V O Dzoni!!!

Ajd neka i tamo postoji neki glas razuma; netko tko je bar imalo upoznat sa dogadjajima U HRVATSKOJ. A za ostale koji jos uvijek odbijaju ljetovat na hrvatskoj obali jer "tamo neki zlocesti Hrvati tjeraju jadne neduzne Srbe koji nikad nisu ni mrava zgazili" preporuacm dodatno obrazovanje. Da me ne smatrate nacionalno obojenim, pozvat cu se samo na srpske izvore. U tom smislu samo pogledajte/procitajte 1) knjigu "Knin je pao u Beogradu" - dostupnu i online; 2)svjedocenje generala Slobodana Lazarevica na sudjenju Gotovina/Markac i kruna svega 3) Savo Strbac objasnjava zasto su Srbi izbjegli iz Krajine (dostupno na You Toubeu).

blik

pre 11 godina

Evo, Perišić (kojega mnogi Hrvati smatraju ratnim zločincem) takodjer je oslobodjen. I što sada da mi, Hrvati, radimo, da zbog toga histerično urlamo i vrijedjamo Srbiju i Srbe ...
(Adam, 28. februar 2013 16:44)

Ma jok, ono po trgovima Hrvatske nakon presude Gotovini je bilo "Labudovo jezero"?

dragan

pre 11 godina

Pouzdano znam da je pokusao da izbegne bombardovanje Srbije dok je bio general... ali to nekome nije odgovaralo pa je smenjen.. nije bio poslusan kao Ojdanic a kasnije Pavkovic

Miloje

pre 11 godina

27 godina spalo na 0..:-?
U onom Hagu zaista neshto nije ured bilo onda ili sad.
Nisam struchnjak, zato molim da neko iz tog miljea objasni o chemu se radi u toj zavrzlami. Kako neko odjednom bez nekih extra saznanja moze da menja osude za najteza dela. Nije samo za Perishica tu su i Hrvatski generali.

Rale

pre 11 godina

Hvala Bogu da smi i mi dočekali ovakvo nešto.
Ali ova presuda samo govori kakva je lakrdija tzv Haški tribunal.
Zamislite kakvi retardi i debili odlučuju o ljudskim sudbinama i definišu istorijska dešavanja.
Zamislite kakvi ljudi tuže i sude kada posle presude u prvom stepenu od 27 godina , u žalbenom postupku donesu oslobadjajuću presudu. I to nije prvi put , donosili su takve presude i posle 24,18,17 godina, za hrvatske generale.
JOš jednom kažem.
Haški tribunal je najveća bruka za kompletnu pravnu nauku.
Momčilo, generale, neka ti je sretna sloboda

Dušan Đorović

pre 11 godina

Koja ironija! Oslobođen američki špijun da kompenzuje to što su napravili Srbima u tom nazovi tribunalu. Ima nas koji znamo i koji ćemo to znanje preneti našoj deci.

pera zdera

pre 11 godina

Ako je spijunirao za amere onda mora za to da odgovara, a za drugo je dobro sto je pusten.
Jako je cudno samo kod srba je ceo lanac komande optuzen a kod hrvata i muslimana ne

Džoni

pre 11 godina

Za ovog neobaveštenog koji kaže da smo gazili do Zagreba obaveštenje da je na njihove Banske dvore ispaljeno navodno nekoliko granata ili raketa a na tom istom zdanju bilo je polupano nekoliko crepova! Sve je to bila politička igra! Da smo stvarno i istinski vodili taj rat bez kalkulacija i dogovora sada bi naša vojska bila na granici sa Austrijom! Zar iole neko normalan može da pomisli da je Oluja pokrenuta bez odobrenja iz Beograda? Zašto nisu onda "oslobodili" i celu Bosnu a na terenu su to mogli tada vrlo lako?

Jungle boy

pre 11 godina

Da vidimo sada, hoće li CIA vlada da uhapsi CIA špijuna!?
Samo što nije!
Dočekaće ga kao najrođenijeg, pa pravo na koktel u američku ambasadu na brifing!!!

Gorski Kotar

pre 11 godina

@Miloš

Da bombardirali su Zagreb i Sisak,Karlovac,Gospić,Osijek,Vinkovce,Zadar,Dubrovnik..sve u cilju Velike Srbije i 'ujedinjenja Srba i svih 'srpskih zemalja'',zbog toga su Srbi većina u Haagu.

Seth

pre 11 godina

Opet se pitam kako je moguće da neko prvostepeno dobije 27 (24) godine zatvora da bi zatim bio oslobođen u drugostepenom procesu? Pa je l' te sudije diskutuju o muzici pa da imaju dijametralno suprotna mišljenja? Velike sile su još jednom dokazale da im je jedini interes bio razbijanje SFRJ, a da ih za ratne zločine i žrtve ni malo nije briga.

Srdjan

pre 11 godina

Pa ovo je veca namestaljka od Srpske fudbalske lige ..Nista protiv Perisica ali uporediti Perisica sa Gotovinom je smesno. Ovaj nas nije presao Drinu .....

(iz dvojke u keca, 28. februar 2013 16:18)

nije ni gotovina prešao drinu.
(skblzzzz, 28. februar 2013 16:37)

Gotovina nije ni morao da prelazi Drinu! Srpske starce i decu je klao na njihovom ognjištu, u RSK!

mali radojica

pre 11 godina

Ono što niko još ne shvata je da je ovom presudom koja je doneta ne u Hagu već u Washington-u poručeno i Hrv. i Bih i Srbiji da je celoj priči došao kraj i da sad lepo svi povuku tužbe i mr'š u ugao da se igrate sa igračkama. Zna se ko je gazda i tata na sve ovo tako da više nema plakanja i cmizdrenja oko presuda već ima da bude muk i tišina i svi lepo da se spremaju da udju u NATO. Ako niste još zaboravili samo jedno malo podsećanje : Karadžiću je prošlog maja skinut genocid iz optužnice a Ratko Mladić teško da će dočekati kraj sudjenja. Drugim rečima neka mala i beznačajna plemena na balkanu lepo sednu i smire se i naprave trajan mir i lepo povuku tužbe a sve ostale sukobe u budućnosti nek rešavaju na sportskim borilištima. Ova odluka samo pokazuje koliko smo mali i bedni i koliko smo nebitni i koliko je glup i nepotreban bio rat 1991-1995. Uvek će (pa i kod sudskih odluka) biti kako Ujka Sem kaže i kraj.

Moler

pre 11 godina

Klasicno bacanje koske da se zamaskira uloga ovog banana suda! A Bosnjaci su do sada valjda mogli da ukapiraju da su na "vrijedonosnoj ljestvici" novog svjetskog poretka ispod i Srba.
Zato ce nam svima biti bolje ako Srbija i BiH budu uzor medjusobnog uvazavanja i saradnje, pogotovo zbog Republike Srpske i bosnjacke manjine u Srbiji!

RH

pre 11 godina

@RH postoji jedna veoma bitna razlika. ovde neće biti slavlja na ulicama glede oslobađanja srpskog generala.
(RS, 28. februar 2013 17:23)

Dobro - kako zelite, slavit ili ne slavit, vasa stvar. Samo takodjer postoji jedna veoma bitna razlika - mi smo imali sto i proslavit!

Todor

pre 11 godina

(Vladimir Pula, 28. februar 2013 16:18)
"Nek mu je sa srećom u životu sto mu preostaje, Bog ce ionako suditi i njemu i svoj toj ekipi.. I našoj i vašoj... Tu nema greške.."
Nadam se da će tako i biti!
200.000 je razloga za kukanje protiv suda...
Ja nisam učestvovao u glupom ratu za bogaćenje naših i vaših tajkuna, ali nemam nameru da letujem na hrvatskoj obali...

Mladen Mladenović

pre 11 godina

Tako to rade majstori. Sve je u duhu UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG PROJEKTA za koji se sudi Srbima u Hagu. Jednim udarcem "dve muve"?! Sada Srbi ne mogu da kažu kako nijedan Srbin nije oslobodjen u Hagu, a popularni "ameri" su oslobodili svog čoveka. Ovo je nagrada za ono "nepravedno" hapšenje gospodina Perišiča negde na Ibarskoj magistrali. Majstorski, zaista.

General

pre 11 godina

Odlicno. Sad da mu se sudi u Srbiji sa saradnju sa CIA. Svi ste zaboravili da je uhapsen u kafanici sa americkim agentom pardon diplomatom. Sudjenje je izbego jer je otisao u Hag. Dobrodoso.

S

pre 11 godina

E, šteta... ŠTETA!!! Da se uhapsi na aerodromu i do kraja postupka zbog špijunaže drži zatvoren. I onda da se vidi da li ga traži neko u okruženju, Bosna ili Hrvatska, pa da se izruči tamo, da ljudi završe svoje postupke. Nema veće nepravde nego da ovaj nitkov šeta slobodan po Srbiji. Neka ga uhapsi BILO KO!

Kilo Kilo

pre 11 godina

Nije bilo interesa jer su svi znali da je nevin.Ali zato brate kod ovih ostalih koljača njih su branili i šakom i kapom.Kako to da je Mladić SrbIN ,a Perišić SrbOUT .

Bogdan

pre 11 godina

Oslobođen je Perišić kao i Gotovina i Markač a biće oslobođeni i Jovica Stanišić i Frenki Simatović.Šta je to šta je svima njima zajednički imenitelj.Imaju zajedničkog ujaka.Zove se Sem i uvek se pobrine za svoje ljude.Sve čestitke za ujka Sema.Jel to neko pominjao pravdu.....

Pan

pre 11 godina

Podsetite me. Da li ovaj gospodin general predao agentu CIA dokumnta sa oznakom državna tajna u motelu "Šarić" na Ibarskoj magistrali kada je uhapšen na delu? Ako jeste, pokrenuti proces zbog toga sada u Srbiji.

zlatna sredina

pre 11 godina

Ovo mi miriše na kompenzaciju za Gotovinu.Tako radi Tribunal u Hagu.Ovdje čovjek izgleda MORA da se uzda jedino u Božiju pravdu.Ove ljudske ima sve manje.

dejan

pre 11 godina

meni se čini ko da je ovo neko izvinjenje ili obeštećenje za hrvatske generale.
drago mi je zbog perišića ali ako sam u pravu ovo je loše za Srbiju.

MC Branja

pre 11 godina

Ne zanimaju me ovi fantomi iz prošlog veka! Dajte da pričamo o mleku! Nemojte vest o mleku da sklanjate sa naslovne strane zbog ovog nebitnog lika i nebitne odluke nebitnog suda! To ne zanima ni mene, ni građane ove zemlje. Glavna vest je da imamo nesposobnu vladu koja nas drži za budale. O tome hoću da se priča!

Dok se nekom ne smrkne....

pre 11 godina

@R.Zivkovic Roterdam:
A sta je to.mogo Perisic da otkuca Amerima a da oni to nisu znali.To su nasi izveli da bi ga makli iz politike kao Vuka Obradovica.To su ljudi koji su znali za red u rad ali se nisu uklapali u pljackaske namere DOS-a.Njih dvojica su radili za interes Srbije a ostali za svoje dzepove.

Evo, izvini što nisi znao.

pre 11 godina

ZAHTEVAM od svih organa vlasti Države Srbije, da prekinu svaku komnuikaciju na državnom nivou sa RH i BiH, sve dok se njihove vlade i predsednici javno ne izvine za dvadeset godina klevetanja Srbije za Agresiju!!!
(citalac, 28. februar 2013 18:52)
Pa možda bi se i izvinuli da nije Mrkšića i Šljivančanina kojima je zločin dokazan i koji su osuđeni i odležali.

ale60s

pre 11 godina

Došlo vreme da se i optuženi Srbi oslobađaju u Hagu. Čim je se vlast u Srbiji zainteresovala za optužene Srbe u Hagu i pružila im potrebnu pomoć za odbranu , rezultat je pokazan. Da je prethodna vlast to radila kao što je radila Hrvatska , BiH i Kosovo , jedan broj Srba bi bio oslobođen ili bi dobili daleko manje godina robije.
(Glasinac, 28. februar 2013 21:15)

Nije cudo sto nas je Tito godinama prevodio zedne preko vode, kad je nas narod idealan za manipulaciju, toliko da me vise stid.
Dragi gospodine, ne bi bilo lose da malo ukljucis mozak pre nego sto nesto napises. Glavni za saradnju sa Hagom iz prosle vlade je i u ovoj vladi, ili je vama toliko ispran mozak da ste u stanju i otkrica Nikole Tesle da pripisete SNS-u.
Nadao sam se da je jednoumlje daleko iza nas, ocito bio sam samo mlad, glup i naivan.

stevan

pre 11 godina

Kako smo mi naivan narod. Perisic je samo kolateralna steta u citavoj ovoj situaciji tj. covek je dobro prosao u ovom slucaju.
Hag je ovo cisto napravio da se Srbi malo smire, i da "pokazu" kako se ne osudjuju samo Srbi u Hagu. A mi odmah u histeriju padamo.
Koliko ima samo ratnih zlocinaca po citavom svetu koji su mnogo, mnogo odgovorniji nego svi generali iz Srbije, Hrvatske itd.Pa nikom nista.
Mogli bi prvo navesti primer Vesli Klarka, pa da idemo do samog vrha...ali to je neka druga prica.

-HR-

pre 11 godina

Pa dobro ako vam nije drago da je oslobođen i ako ga smatrate špijunom onda vam neće biti problem da ga izručite u Hrvatsku, tamo ga čeka optužnica. Nadam se brzoj i kvalitetnoj suradnji po tom pitanju.

Gramzivost i pohlepa

pre 11 godina

Najbolji je onaj sudija što je dan pre izricanja presude pitao tužitelja po čemu je njegov zločin toliko veći od onog što se dešava u Iraku i Avganistanu.

Tara

pre 11 godina

Pa nismo mi Hrvati da ge cela zemlja doceka, Mi smo, ajmo SRBI, BRAT PROTIV BRATA A NE BRAT SA BRATOM.
Polako, bice i druge istine. Kako smo se samo iznenadili za slucaj KOLUBARE? Bilo je ono ko bi rekao.
Aca , Voja, ... pozdrav za sve ko ovo razume !!!

skblzzzz

pre 11 godina

Pa ovo je veca namestaljka od Srpske fudbalske lige ..Nista protiv Perisica ali uporediti Perisica sa Gotovinom je smesno. Ovaj nas nije presao Drinu .....

(iz dvojke u keca, 28. februar 2013 16:18)

nije ni gotovina prešao drinu.

marko, nis

pre 11 godina

Kompenzacija ili ne, tek u Srbiji se mnogo vise prati sudjenje Seselju, koje je beznacajno u poredjenju sa ovim slucajem. Presuda Perisicu je mogla da optereti Srbiju, vise nego sto bi je opteretila hipoteticka dozivotna robija Seselju. Ovde nema ni trunke racionalnosti.

Sergio

pre 11 godina

Браво.

Али ово су урадили највероватније да би направили неки баланс због пуштања хрватских генерала (овај суд је спрдња).

Ratko

pre 11 godina

Posle pricate Hag mrzi Srbe. Malo prijatelji Ameri umesaju prstice, posto se radi o njihovom coveku i eto slobode. Pravi Srbi koji su istinski radili u interesu naroda istrunuce u Hagu na celu sa Seseljom. Jedino jos mozemo navesti Sljivancanina i Milutinovica kao splet srecnih okolnosti a ostali su odavno prebacili hiljadu godina. Vise od Nacistickih generala i upravitelja.

RH

pre 11 godina

Eto na, i sad bi mi koji smo dozivjeli i prezivjeli (medju ostalim zlocinima) i raketiranje Zagreba (da podsjetim: Hrvatskog Narodnog Kazalista - gdje je ranjena balerina, Djecje bolnice u Klaicevoj - gdje je ostecen onkoloski odjel itd. itd.) trebali zaliti i protestirati (ne daj Bog i zapalit koju srpsku zastavu), vikati kako je Haaski sud politicki sud koji sudi samo Hrvatima i bla bla bla...

Ova odluka je odluka suda, mi se s njom mozemo ili ne moramo slozit, al je vis-a-vis nekih civilizacijskih dostignuca moramo postovat. Prema tome odluku postujemo. Ona ne znaci da JNA nije cinila zlocine, a prije svega ne znaci da zlocina nije bilo, vec da za njih nije odgovoran ovaj covjek.

Prema tome, za ovo ne krivim Haaski sud, a ponajmanje Srbiju koja ako hoce moze ovo sada prolaviti do mile volje, vec tuziteljstvo Haskog suda koje je u slucaju "Oluja" (to sam sasvim siguran) a vjerojatno i u ovom slucaju optuzilo potpuno krive ljude.

mario

pre 11 godina

(Mrki, 28. februar 2013 16:25)
ma je uplašili se Jeremića kako da ne..
A ova odluka vam nije skandalozna jela da to je vama sada ispravno..

Zadar

pre 11 godina

Još je slučaj Gotovine i Markača pokazao koliko je Meron principijelan i koliko je njegov utjecaj dobar za pravo.

Političke optužnice padaju kao kule od karata jer ne možete zatvoriti nekog zato što je bio na poziciji, ako s nje nije mogao upravljati onima koji su činili zločine.

Čovjek je pomogao svojima u BiH, pomagali smo i mi svojima, šteta što nismo i više. Sad još samo čekamo padanje UZP-a našoj šestorci Herceg-Bosne i možemo spokojni zaboraviti na ovu smijuriju od suda koja se pravom počela baviti pred kraj svog postojanja.

Rade

pre 11 godina

"Za suđenje Perišiću nije bilo gotovo nikakvog interesa vlasti u Srbiji iako je, po težini optužbi, to bilo jedno od najvažnijih vođenih u Tribunalu."
Sramota!!!Mada na vojnom vrhu taj čovek je imao petlju i suprotstavljao se koliko je bilo moguće.Ali, avaj..zbog toga je ocrnjen i proglašen izdajnikom.

Mrki

pre 11 godina

Eto vama sto mrzite Jeremica, pravo na nos. Zasto je doneta ova odluka odjednom? Zato sto su se napunile gace povodom rasprave u UN zakazane za april. Svima je jasno da su Srbi najozbiljnije osteceni pa sada zapadnjaci zele da se peru!

Reciprotitet

pre 11 godina

Ovo je potpuno očekivano, sad će da oslobode nekog naseg čisto da bi mi okrenuli plocu kako ovo možda i nije anti-srpski sud.

Ivan

pre 11 godina

Зар смо тако кратког памћења: http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:299289-General-odao-tajne

The Clash

pre 11 godina

Sud je vise od puke lakrdije.Oslobadja sve one vojnicine/siledzije Gotovinu,Markaca,Sljivancanina,Perisica etc.Posle ovih presuda mala frustrirana i zavadjena plemena Balkana mogu racunati u narednih 50-ak godina nova ubistva,palezi,pljacke,logore i osvete.Sud je trebao pravicnim sudjenjem konacno zatvoriti zacarani krug mrznje u kojem se nalazimo,ali na zalost on to nije uradio.Neka nam je svevisnji u pomoci.Pogotovu buducim generacijama.

dr.

pre 11 godina

Haski sud je podmuklo i namerno oslobodio Perisica samo i iskljucivo zato da bi se na taj nacin dodvorio svakom postenom, moralnom i casnom Srbinu.

R,Zivkovic,Rortrdam

pre 11 godina

Naravno da je Perisic slobodan to su i ptice na grani znale da ce Preisic za svoje "zasluge biti sobodan"?! Zasluge za americke interese za koje bio ucenjen, u onom restoranu na lipovackim sumama od strane CIA. Doneo je pun kofer direktno iz GENERALSTABA sve poverljive dokumente o Jugoslovenskoj Vojci, gde su ga Jugoslonenske nadlezne sluzbe uhvatile kako prodaje AMERIKANCIMA SVE VOJNE TAJNE PAPIRE CIA-i!! NARAVNO DA BI AMERI ZABASURILI SVE TO, Spoveden je u Sheveningen, kao toboze ratni zlocinac, ali po njihovom sporazumu izmedu Perisica i Americke obavestajne sluzbe, da ce morati provesti u Shefeningenu par, godina da se ne bi Srbi dosetili da je isti radio za Zapadne obavestajne sluzbe!! Ali sad a ce on uz pomoc Amerikanaca dobiti svu ostetu kjou je proveo u Sheveningenu, ka toboze nevin! Ja se jos uvek ne dam nasamariti, na jeftine trikove zapadne civilizacije! Hvala GOSPODU STO ME JE OBDARIO SESTIM CULOM. Vidim sve sto drugi nece videti ni za sledecih hiljadu godina!! Smejte mi se i da cuvam povoda da se siti ironicno ismejete, ali vam ce to mala uteha biti~! Zato sada svi ti tamo sto se nalaze dobiti manje vise dozivotne robije zahvaljujuci PERISICU!!!

TÖKI~LÄKI~FÄLJÄ•••••••••••••••••••••••••

pre 11 godina

Ovo je ono u naturi vi nama Perisica, a mi vama Kosovo

Gricko

pre 11 godina

Na veliku žalost građana Srbije dugo vremena smo “držali” na Vlasti pogrešne političare koji su dovodili do toga da Srbija nikada ne bude ozbiljno svaćena ali sada je to malo drugačije…

igor

pre 11 godina

Ovo je kompenzacija za slobodu Gotovine da se mi Srbi ne bi osecali uvredjeno. Hag je cirkus od suda i iskljucivo radi kako im sefovi sviraju. Ako je Gotovina dobio slobodu onda ju je i Momcilo Perisic zasluzio. Da li ce nekada neki Americki lider odgovarati za sva pljackanja po svetu ?

dex

pre 11 godina

naravno da ce spijun biti pusten...to se znalo odavno,samo da se pohapse VELIKI SRBI KARADZIC I MLADIC,a americko kopile posle da se pusti....pa bre obo je smesno ..ja razumem da nekogh optuze na 4,5 godine pa ga puste, a ne 27 god...gde nestase toliki dokazi

baja

pre 11 godina

OK. Sada neka oslobde i Ratka i onda cemo biti egal sa ostatkom Yugoslavije. Ipak je za rat potrebno da postoje dve strane. Sada ovog generala goniti zbog izdaje i saradnje sa snagama NATO-o. Setimo se kafane pored puta........

ladno Americki

pre 11 godina

Americki spijun...zato je i oslobodjen...
(Nemanja, 28. februar 2013 16:14)

Jel to onaj Perisic sto je uhvacen sa aktovkom punom poverljivih dokumenta, prilikom razmene sa "stranim licem" u BG restoranu.
Mozda mi prica malo odstupa od istine ali bilo je to pre jedno 7 godina.
Njega su oslobodili? Trebali su da ga zadrze ako je to taj "general".
Bese nesto pokusao i u politiku da udje posle 2000/te.
I sta sad Gotovina 1:1 ovaj Americki klovn.
Ovaj Hag je zesci cirkus.

SFRJ

pre 11 godina

To vam dodje nesto kao ustupak Srbiji,ovamo u Hrvatskoj su pustena dva generala,i sada jedan srpski,da bi se malo gnev balansirao.A svi znamo da su svi oni trebali lezat u zatvoru.Sada u Srbiji ne mogu da prebacuju Hagu da samo hrvate i bosnjake oslobadjaju.

sarlo

pre 11 godina

ovo je kao kad sudija ne svira ocigledan penal pa onda da bi se "izvadio" ne svira ni na drugoj strani i tako napravi duplu glupost. ali ajde...

Srx

pre 11 godina

Meni kao laiku nesto nije jasno: prvo Hag osudi na 20+ godina onog gotovinu, pa naseg Perisica, pa posle taj isti sud kaze nisu krivi... Ko ovde nije normalan, mi ili ove suduje sto sude? Jesu oni uopste culi za Jugoslaviju ili su saznali o njoj uopste? Jel uopste citaju oni dokumenta ta?

Srki

pre 11 godina

Ratni zločinac na slobodi. To nam ne treba. Kad se vrati, dajte makar da završimo onaj slučaj špijunaže. Oslobodili su ga oni kojima je davao dokumenta. Sluga Miloševićevog režima.

posmatrač sa balkona

pre 11 godina

Mala kompenzacija pred raspravu o Haškom tribunalu u Generalnoj skupštini UN. Morali su i jednog Srbina da puste, da malo porave sliku o sebi.

Ipak, ostaje istina da je Haški tribunal politički sud sa prioritetnim ciljem da svali istorijsku krivicu za sukobe u SFRJ na Srbe, i prikaže ih kao agresore, što apsolutno ne odgovara istini, jer Srbi su u sukobima na prostoru SFRJ izgubili najviše teritorija na kojima su živjeli, nad njima se izvršilo najveće etničko čišćenje.

ribica

pre 11 godina

Gle čuda i ovaj je prvostupanjskom presudom dobio 27 god. a kasnije oslobođen... hoćete li sad i za ovoga gromoglasno tvrditi da je kriv kao i za Gotovinu!?

Истина

pre 11 godina

И ова пресуда показује колико је хашки казамат смешан јер се пресуде разликују како које судско веће председава. Добродошао генерале!!!

Zg

pre 11 godina

Eto, sad svi u svijetu mogu slobodno kazetnim bombama gađati dječje bolnice u glavnim gradovima - sud je dokazao da to nije kazneno djelo.

Haag je bio i ostao lakrdija od suda za sve strane.

MiraO.

pre 11 godina

Mašala! Sada se Heški tribunal revanšira za sporne odluke iz prethodnog perioda. Samo što je gen. Perišić malo dete u poređenju sa generalima iz Hrvatske i Haradinajem, a o Naseru Oriću i da ne pričamo.

Мијаило

pre 11 godina

Добро дошао генерале, Срби памте јуначка дела али не заборављају издају и шпијуне!!! Даће Бог судиће ти сада Срби због шпијунаже.

Mare

pre 11 godina

Nasa slika i prilika: "Za suđenje Perišiću nije bilo gotovo nikakvog interesa vlasti u Srbiji iako je, po težini optužbi, to bilo jedno od najvažnijih vođenih u Tribunalu."

dexter

pre 11 godina

Bez obzira na sve vezano za generala Perisica(slucaj Saric ali kafana) mislim da je ovo veliki dan za Srbiju i naravno samog generala i njegovu porodicu..ipak jasno mi je da je ovo politicka odluka kao i u slucaju Gotovina, Haradinaj, Oric.....

Ratko

pre 11 godina

Posle pricate Hag mrzi Srbe. Malo prijatelji Ameri umesaju prstice, posto se radi o njihovom coveku i eto slobode. Pravi Srbi koji su istinski radili u interesu naroda istrunuce u Hagu na celu sa Seseljom. Jedino jos mozemo navesti Sljivancanina i Milutinovica kao splet srecnih okolnosti a ostali su odavno prebacili hiljadu godina. Vise od Nacistickih generala i upravitelja.

STEFAN*PFC*

pre 11 godina

Alo SRBI usporite malo,za mene licno njegovo oslobadjanje znaci kao da su oslobodili Amerikanca SRBSKOGA porekla,vrbovan je uspesno od strane SAD-a i bio im je spijuncina od ogromne koristi,pa naravno da postoji ogroman razlog zasto ga bivse vlasti nisu ni pominjale a kamoli pomagale,samo se malo informisite i shvaticete da nemamo mnogo razloga za slavlje a mene vise zanima da li ce ova vlast da se zauzme za svog kuma Seselja koji je sam otisao u Hag ali mu taj potez nista nije pomogao jer mu dripci odavde i odande ne dadose da se brani sa slobode,koliko vidim iz straha Toma i Vucic ce ga opusteno ostaviti na cedilu (KUMOVI koje je Seselj stvorio) ovaj bi sada pekao rakiju sa naj novijim naglaskom a Vucic bi bio u DS-u POZDRAV SRBIJI I SVIM ISKRENIM SRBIMA SA OBA OBRAZA...!!!

Milan

pre 11 godina

Da je bivsi haski osudjenik uhvacen kao drzavljanin (a posledicno i osudjen) u spijunazi u nekoj od zemalja kojima se Srbi dive, rezultat bi bio sledeci:
SAD - dozivotna robija bez pomilovanja
Velika Britanija - dozivotna robija
Rusija - 12 do 20 godina robije u kaznenim kolonijama (uz mogucnost produzavanja kazne u slucaju nedisciplinovanosti)
Belorusija - smrt
S. Koreja i Kina - javno pogubljenje.

mirnikolic

pre 11 godina

Cestitam za jedino pravednu, ispravnu i zakonitu odluku zalbenog veca Haskog tribunala, kojom je gospodin general Momcilo Perisic oslobodjen od krivicne odgovornosti, a generalu zelim celicno zdravlje, veoma dug bezbedan i udoban zivot i da mladim narastajima prica i pripoveda o svemu onom sto se zapravo dogadjalo u ratnim operacijama na prostorima bivse SFRJ, ko je rat izazvao tj. zbog cega je do rata doslo.

Aleksandar

pre 11 godina

To je taj Hag, antisrpski sud... A, šta kažete, Perišić je Srbin? Nema veze, on je oslobođen da bi Gotovina bio na slobodi...

Niko ko mi je drag, nije otiš'o u Hag!

Zoran

pre 11 godina

.... da . to je zato što se sastajao po kafanama na beogradskoj periferiji sa izvjesnim američkim dužnosnicima . Uostalom , danas , ti dužnosnici upravljaju državom srbijom .

bosanchero_ero

pre 11 godina

Pa naravno da ce ga osloboditi, on je, kao i Mladic i Karadzic, plastican dokaz agresije SR Jugoslavije na suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, a ne da im se peglati s tim vise, imaju oni precih "pravdi". Samo, ako i ova dva cetnika budu oslobodjena, pricamo o novim sukobima, ovog puta mozda i stvarno gradjanskom ratu.

Aferim Haze, umazane ruke brzo se peru...

beli listić

pre 11 godina

Haški tribunal izgleda pere ruke zbog oslobadjajuće presude Anti Gotovini,da se ja pitam oboje bi trebalo dozivotno da budu osudjeni.

ruski_veto

pre 11 godina

delimicno je bio osudjen za "to sto nije sprecio napade" kakva prica, ne mogu da verujem. a gotovini i markacu nista po tom osnovu

dragan

pre 11 godina

Koga je jos briga sta rade tamo u Holandiji... I da su ga osudili, sve je isto ko i pre. Poluvreme je u toku, igraci su u svlacionicama, jedan tim je dobio 4 crvena kartona, slomljena mu je noga, mora da igra vezanih ociju i gubi debelo, drugi tim se oseca nedodirljiv (vode 6-0), a sudiji vire pare iz dzepa. Nasa nada je da se sudija promeni, a onda moze svasta da bude. Da situacija nije beznadezna znamo mi sami jer smo bili u "nedodirljivoj" poziciji 1918, pa smo opet ubrljali. Panta rei!

Dragi

pre 11 godina

E sad kad se vrati treba ga u zatvor pa na sudjenje sto je odavao vojne tajne i saradjivao sa okupatorom.Pa postoji video snimci o tome ....

Tekelija

pre 11 godina

Ево прилике да га ми осудимо.
Да је Хаг био паметан и пустио нама да након неког времена судимо Слоби или Радовану, осуђујућа пресуда би пала за трен ока.
Они су највише штете нанијели Србима и ми треба да им судимо, као што и Перишићу треба да судимо због велеиздаје!

dario

pre 11 godina

Bezvrijedna mu je oslobađajuća presuda kada ga Jeremić opere na zakazanoj sjednici UN o djelovanju Haškog suda. ''Tako mu svega''...

Glasinac

pre 11 godina

Došlo vreme da se i optuženi Srbi oslobađaju u Hagu. Čim je se vlast u Srbiji zainteresovala za optužene Srbe u Hagu i pružila im potrebnu pomoć za odbranu , rezultat je pokazan. Da je prethodna vlast to radila kao što je radila Hrvatska , BiH i Kosovo , jedan broj Srba bi bio oslobođen ili bi dobili daleko manje godina robije.

Duci0167

pre 11 godina

@Gricko Hoces da kazes da je oslobodjen jer sad imamo pravu vlast??? Pa svaka ti cast kako li si se samo dosetio da "od"spinuješ ovu vest! Svaka cast! Neverovatno! Ali stvarno ... Tolika inteligencija pogresno usmerena. Jos samo Seselja da vrate jer imamo ovu svetsko prihvatljivu vlast. Jedva cekam nastavak sapunice!

aleksandar

pre 11 godina

Cestitke generale na casnom drzanju. Tako se brani zemlja. Steta sto zemlja nije na visini svojih generala.Sretan povratak porodici.

Zaciorski

pre 11 godina

Srecan ti izlazak iz tamnice generale! Ti si samo radio svoj posao i sramotno bio izrugivan od sopstvenog naroda. Je li tako neko Gotovinu blatio i sikanirao???

Posmatrač

pre 11 godina

Mislim da je Tribunal u Hagu jedan od najboljih načina (ili jedini) da se na ovim balkanskim prostorima oslobodimo balasta ratnih zločina. Sami to nismo u stanju. Komšije još manje.

U tom smislu mi je drago da je Srbijanac, školovani oficir i vojnik od karijere oslobođen krivice i odgovornosti za nedela po kojima su se isticali uglavnom na hrvatskoj i muslimanskoj strani razni priučeni generali, legionari, šverceri i kriminalci.

Ovo je svakako i ćuška raznim iritirajućim NVO, kojekakvim "braniocima Srebrenice" i "veteranima Vukovara", a najdraže mi je zbog rodoljubaca svih valuta...

Naravno

pre 11 godina

Naravno da nema bilo kakvog interesovanja za ovog špijuna. Nisam iznenađen oslobađajućom presudom, završio je on njima posao.

ministar

pre 11 godina

Greška je na tužiteljstvu, ova optužba je bila na klimavim nogama jer je Perišića okrivljavala za zapovjednu odgovornost, ali on je izravno odgovoran za napad na Zadar i Mostar i za to ga je trebalo optužiti.

pravda ili... ?

pre 11 godina

Da li je moguce!? Ne znam, da li je ovo java ili san? Kako to da je neko, ko nije Hrvat ili Musliman, oslobodjen!? Srbin je i nije osudjen za nesto sto zaista nije uradio, kao sto je to do sada bilo u praksi ovog "suda"!? Tesko mi je da to shvatim i prihvatim, zaista! (sarkazam)

Darko

pre 11 godina

Konačno ispravna odluka suda.
Pokušali su da osude vojnika koji je do zadnjeg slova poštovao ustav svoje suverene zemlje, sva dejstva izveo po svim medjunarodno priznatim konvencijama ratovanja i do kraja govorio istinu koju ni anglosaksonski sud 'pravde' nije mogao da pregazi kako je zeleo.
Svaka čast generale.

BokiPIrot

pre 11 godina

Odluka suda je ispravna bez obzira sto ce sada mnogi da pisu kako je to kompenzacija Srbiji zbog oslobadjanja Gotovine,Markaca i Haradinaja.

ico

pre 11 godina

Ako je čovjek oslobođen to znači da nije kriv ja podržavam da je čovjek oslobođen..
Bravo za sud samo mi nije jasno to oko zg šta je imo on tamo radit?
Daliće sad urlikat PO BG zbog oslobađajuće presude?
POZ IZ ZG..

pobjeda prava nad politikom

pre 11 godina

Bez imalo pardona, treba jasno reći da je ova presuda pravno ispravna. Perišić je mogao biti osuđen sam oza grantiranje Zadra i mostara 1991/92. Sve ovo kasnije, što su mu stavili u optužnicu, on je samo isporučivao oružje. To što su ga drugi iskoristili za zločine, ne može biti njegova krivnja.
Mnogi će biti ljuti, ali po ovoj optužnici Perišić nije smio biti osuđen. bila bi to sramota. Jednako kao što bi bila, ma koliko se Srbi ljutili, sramota da je osuđen Gotovina zbog zločina svojih podređenih, bez jednog jedinog dokaza da je iste naredio ili poticao. Ratno pravo ima svoja pravila. Rat nije zločin. Zapovjednik nije zločinac samim time što u ratu strada neki civil. Za osudu za ratni zločin potrebno je naređenje ili neki drugi dokaz za poticanje ili odobravanje zločina podređenih.

Капетан Мики

pre 11 godina

Поздрављам одлуку суда, Момчило је мој стари пријатељ и саборац али без обзира правда није задовољена док се сви Срби који нису чинили злочине не пусте из Хага као Крајишник, Мартић, Павковић, Шешељ и многи други. Директне извршиоце и њиxове прве надређене треба казнити, то је нормално, иначе никада неће бити помирења и мира на овим просторима, никада док Хаг суди и недужним и дужним Србима а истинске злочинце Xрвате, Босанце и Албанце ослобађа.
Или њима на западу тако и одговара да нас и даље држе у завади како би нас лакше могли контролисати???

dragan

pre 11 godina

Toooo. Napokon pravda. A Srpske vlasti prethodne da ih je sramota sto nije bilo pomoci coveku! Ovo je klasicni nokaut za prethodnu vladu!

Predrag M

pre 11 godina

Ne mogu da verujem da je oslobođen i neki od naših. Možda je to kompenzacija za Gotovinu i "ostalu bandu", možda nije, ali nema veze. Glavno da je slobodan. Jel ovo znači da nema ni agresije na Hrvatsku? Ako znači, onda "siroti" šta će sad. U svakom slučaju očekujem ponovo okupljanje Hrvata.

Kralj Ibi

pre 11 godina

Posle presedana sa Gotovinom, sve presude o krivici po osnovu tzv. "komandne odgovornosti" su pravno neodržive. Pored toga nesrazmera u presudama protiv zvaničnika Srbije i Srpske i ostalih optuženika je takva da nije loše malo Srbima "zamazati oči". Ostaje samo problem kako je Haradinaj, kao vojni lider, mogao da se brani sa slobode i čak bavi politikom, dok se Šešelj (koga ni malo ne volim) besmislno dugo nalazi u pritvoru, a da čak u postupku nije izvodio dokaze odbrane, uz bitne propuste suda sa "expertima i veštacima" pa čak i svedocima Tužioca. Sve u svemu ovime Haški sud i definitivno dokazuje svoju opredeljenost za politički oportunizam, zanemarujući sve što ima veze sa istinitošću i primenom ma kakvih pravnih normi i standarda. Ponovo se pokazalo da je naša dobra volja za saradnjom sa USA i EU nebitna i da je samo interes moćnika važan. Na žalost ovo nije prvi put u istoriji da se Srbi nalaze sami na vetrometini, bez i jednog pravog saveznika.

Aleksandar Pantelic

pre 11 godina

Nadam se da ce i svi preostali generali biti vrlo brzo pusteni. Oni su vojnici koji su branili Srbe od najezde koljaca koji su hteli da nas istrebe i proteraju sa vekovnih ognjista. Svaka cast Sudskom vecu na trunki pravde po Srbiju i njen narod.

Dača

pre 11 godina

Kada oslobode "njihove" onda je nepravda, 1000 komentara pljuvačine po sudu i "njima", a danas kad oslobode "našeg" onda je to ok... A istina je da svi oni snose odgovornost za dešavanja na ovim prostorima i da je pravde, ehhh... Nikada od nas neće biti normalno društvo...

Luka

pre 11 godina

Vodjenje rata samo po sebi nije zlocin. Logisticki i kadrovski general je pomagao jednu stranu u ratu. Znam da je nije pomagao da cini zlocine. Ali ni to ga ne bi oslobodilo odgovornosti. Ono sto ga je razresilo krivice je cinjenica, da se, u granicama svojih mogucnosti, dosledno suprostavljao tim zlocinima (citaj: cupao svoje sede kose kad je saznao za granatiranje Zagreba), i to dokazao.

SunReiser

pre 11 godina

Pa ovaj treba cim se vrati u Srbiju da bude uhapsen i osudjen na dozivotnu robiju, pa on je uhvacen na delu kako predaje poverljiva dokumenta americkim spijunima, to je njihov covek zato su ga i pustili, ovo je smesno.

Klovn

pre 11 godina

Da li Sud hoce svojom odlukom da kaze da Srbi nisu ucestovali u ratu ? Ma da oslobode sve Srbe koji su u Hagu, sud se nece moci iskupiti za cirkus koji su napravili. A sada cemo cuti zene Srebrenice, Vukovara, majke u crnom, Kandicku, Cedu i slicne njima. Jedino bih volio znati sta se krije iza ovoga...

novi komentator

pre 11 godina

Aj' da cujem sada 90 posto onih ovde koji vec godinama tvrde da Hag sudi samo Srbima, da je dovoljno da si Srbin da ti sude i osude te, da treba dici na noge planetu, drzati sednice u UN-u zbog haskih presuda; zanima me hoce li Jeremic i ovu presudu uvrstiti u dnevne red generalne skupstine u aprilu.? Ili je Momcilo hrvatsko ime a Perisic albansko prezime? A?

Dejan

pre 11 godina

Cekamo sad reakcije iz Hrvatske. Kako moze da se oslobodi neko koji je odgovoran (a mozda i ne) za grantiranje hrvatskih gradova i naselja. Kada su oslobodjeni hrvatski generali, koji su bili odgovorni (a sud odlucio da nisu) za raketiranje srpskih izbeglickih kolona, onda je to bila pravda. Da li li covek, koji licno nije ubio nikog, nego je slusao naredjenje, nije kriv? Ili vaze dupli standardi, posto je on ipak bio srpski vojnik, pa ga je trebalo kazniti? Hajde da cujemo...

ZG_HR

pre 11 godina

Sada očekujem gomilu komentara kao i u slučaju Gotovina Markač, ali sa "suprotnih strana": Hrvati kako je sud nepravedan, a Srbi kako je pravda zadovoljenja.

winston

pre 11 godina

Hag je politicki sud, to je oci gledno. Ako nije Perisic kriv za ista, onda ovo je odlicno i praviljno sto je oslobjoden, ako je nesto slo uradio, Bog ce da mu biti naj veca, i poslednja sudija. Ali dosta, dosta vise sa Balkanski rat od 90ih. Ako jos uvek tamo sivimo, nikad necemo da napredujemo. Samo jos Mladic i

Nero

pre 11 godina

ionako mu konacnu presudu na onom svetu ne mogu umanjiti politicke zavrzlame... zato ne jaucem kao kad puste Gotovinu... kriv je za ubijanje civila

Maja

pre 11 godina

Sud kao slika Dorijana Greja. Toliko loseg je napravio, i sve to se videlo na portretu. Kada je konacno uradio nesto dobro, odmah je otisao do portreta da vidi da li malo smanjila nakaznost lica na slici.

love

pre 11 godina

Sad još samo čekamo padanje UZP-a našoj šestorci Herceg-Bosne i možemo spokojni zaboraviti na ovu smijuriju od suda koja se pravom počela baviti pred kraj svog postojanja.
(Zadar, 28. februar 2013 16:05)


E presuda toj sestorci ce pokazati da je, izmedju ostalih, i Hrvatska izvrsila agresiju na BiH. Hoces da se kladimo? :) A ti imas pravo da se nadas :(
A sto se tice oslobadjajuce presude Perisicu, to je dogovoreno tako s nama u BiH, ali ce zato biti svjedok protiv Karadzica i Mladica! Ovaj je nebitan da bi se njime zamaralo, krupnije ribe ce iskihati za sve.

Trixter

pre 11 godina

Ne znam koliko je vremena Perisic proveo u haskom zatvoru, sve u svemu mozda najvise par godina. Iskreno Perisic nije mogao da bude oslobodjen potpuno, njegova odgovornost postoji, a smesno je da on za deo rata u kome je aktuivno ucestvovao uopste i nije optuzen, sto znaci za period kad je bio komandant hercegovackog korpusa. Ovde je ipak u pitanju kompenzacija za skandalozne presude Gotovini i Markacu, kao i Naseru Oricu i Dudakovicu koji su pravi jastrebovi rata bili. Perisic je i aktivno pomagao haski tribunal podacima koje je krao i dostavljao im dok je jos bio popredsednik vlade Srbije posle petog oktobra, mada ne verujem da mu je to olaksavajuca okolnost jer je Srbija aktivno saradjivala sa Hagom sve vreme.

Bojan

pre 11 godina

Eto kad se jos uzme u obzir da kad su Srbi potpisali 92 plan da ostanu u bosni a iz srbije I'm nije receno da to ne urade pade u vodu sva demagogija o nekoj politici srbije i milosevica prema bosni i hrvatskoj...

zlica

pre 11 godina

tako CIA vraća usluge. Em "sumnjivo lice" na slobodi, em se pegla haški reiting... a srbi ko po običaju ... " dobrošli djenerale ".

nikola

pre 11 godina

Sad stvarno vise nemamo potrebe da se ulagujemo ili imamo odnose sa hrvatima, tako da zamolio bi NIkolica da vise ne inicira susrete sa Gdinom JOsipovicem i bez toga mu rejting pada.

Evo ovako

pre 11 godina

Ovom presudom je difinitivno potvrđeno da NIJE POSTOJALA AGRESIJA VOJSKE JUGOSLAVIJE NA HRVATSKU I BOSNU! Ono što se znalo 20 i kusur godina dobilo je svoju potvrdu, polako saznaće se istina i o Oluji, jednog dana ali će se saznati... Ne treba slaviti kao što ni ne slavimo, bogu hvala. Na trgovima ćemo masovno kao i do sada dočekivati sportiste i HVALA BOGU nikad zločin nećemo slaviti za državni praznik. Da su za Perišića postojali dokazi kao za Gotovinu, ne brinem se ja dobio bi dve doživotne. Ali polako će se klupko odmotati. Hagu uopšte ne verujem, kada budu oslobodili Pavkovića i ostale, onda mogu da kažem koju dobru reč ali još uvek ne.

Draza

pre 11 godina

Kengurski (kangaroo) sud je kengurski sud. Nema nikakvog smisla diskutovati odluke istog. To jeste sud za Srbe ali odluke se uskladjuju prema aktualnoj drzavnoj politici sadasnje srpske vlasti koja se sada trudi da ide niz dlaku NATO djavolu... pa je primenjena malecka sargarepa ...

2plus2is5

pre 11 godina

jesus, koliko paranoidnih čestica na jednom mestu... najstrašnije od svega je to što one glasaju...

a presuda bi kao trebalo da bude dobra vest za srbiju, jer je "absolvira" od agresije, tako da bi bilo logično da se srbi raduju. ipak, da se ne ponavljam... paranoidne čestice često su u sukobu sa logičnim razmišljanjem, delovanjem, glasanjem...
čudna je ovo zemlja.

Sobna patofna

pre 11 godina

I sada da čujemo velike “dušebrižnike” koji kažu da se Srbija ne zalaže za svoje ljude u Hagu… Baš me nazima gde će sada naći “dlaku u jajetu”!

Nikola

pre 11 godina

Gde se rodih da zivim u ovom najgorem od svih svetova!?.. gde se rodih da zivim medju zverima kojima su cinizam i moc jedine i zvezde i nebo i sunce sto im glave obasjavaju?! Ovo pustanje bi trebalo nesto da znaci!? Sada nema veze za Orica, Gotovinu, Haradinaja? Je l' tako?! Da te barem laze pametan, krade prevejan! Najpametnije je samo pustiti jedan mali titl za ovu vest, pa neka je Perisic i kriv ili nevin! i iz postovanja prema njemu. Bavimo se sobom! Zapad neka ostane tamo gde je, na zapadu. Neka konacno mi, nasa deca ponovo budemo nama u centru nase paznje! a ne ovi monstrumi kojima ni vekovi nisu pruzili dovoljno krvi da se napiju! Niti materijalno, niti emotivno ne moramo zavisiti od bilo koga! ukoliko smo spremni da se konacno pogledamo u oci. Najmanje od dokazanih krvoloka! Strasno!

Adam

pre 11 godina

Evo, Perišić (kojega mnogi Hrvati smatraju ratnim zločincem) takodjer je oslobodjen. I što sada da mi, Hrvati, radimo, da zbog toga histerično urlamo i vrijedjamo Srbiju i Srbe, kao što ste vi radili spram Hrvatske i Hrvata prigodom oslobadjanja Gotovine i Markača ?! A sve njih oslobodio sud u Haagu... U Hrvatskoj je oslobadjanje Perišića prošlo gotovo posve nezapaženo, u tome je ipak (velika) razlika izmedju vas i nas. Još jedan od razloga zašto ne trebamo imati neke posebne medjusobne veze.

Milos

pre 11 godina

Napadi na Zagreb?! Pa ja sam do sada mislio da se rat vodio samo blizu granice s Hrvatskom i u Bosni. Cekaj, to prakticno znaci da je Srbija napala Hrvatsku. Sta se onda ljudi ovde zale, pa sasvim je normalno sto su Evropa i Amerika stale na njihovu stranu. Da je situacija obrnuta, to bi bilo kao da je Hrvatska napala Srbiju i dosla do samog Beograda.
Zasto se o tome ne prica? Zasto se o tome ne uci iz istorije? Ja sam 85. godiste i evo, do sada to nisam znao. Svi samo trube o srpskim izbeglicama a nasa vojska je gazila njihovu teritoriju, i to sve do Zagreba koji je duboko u Hrvatskoj.

Marko

pre 11 godina

Kakva prozirna odluka. Svi ih popljuvali zato sto su Sud za Srbe, pa hajde brze bolje da se opravdaju. Uradite to sa Seseljom. Ah da, on je opasnost po vase partnere u Beogradu, pa cete ga drzati dozivotno bez presude zbog verbalnog delikta.

RH

pre 11 godina

@RH postoji jedna veoma bitna razlika. ovde neće biti slavlja na ulicama glede oslobađanja srpskog generala.
(RS, 28. februar 2013 17:23)

Dobro - kako zelite, slavit ili ne slavit, vasa stvar. Samo takodjer postoji jedna veoma bitna razlika - mi smo imali sto i proslavit!

Gricko

pre 11 godina

Na veliku žalost građana Srbije dugo vremena smo “držali” na Vlasti pogrešne političare koji su dovodili do toga da Srbija nikada ne bude ozbiljno svaćena ali sada je to malo drugačije…

Vladimir Pula

pre 11 godina

@(Milos, 28. februar 2013 16:31)
brza lekcija povijesti - raketiranje iz odmazde zbog vojne akcije bljesak.. Kasetnim bombama, negdje 10tak poginulih civila i cca 150 ranjenih... Tako da zapravo nije to bio napad kako si ga ti shvatio... Nije neka vojska išla na Zagreb.. I btw ne smijes priznati nikad da je Srbija ratovala u Hr. Samo JNA u obrani Jugoslavije. To je tumačenje povijesti s te strane Dunava gdje si ti. Pozz ;)

citalac

pre 11 godina

ZAHTEVAM od svih organa vlasti Države Srbije, da prekinu svaku komnuikaciju na državnom nivou sa RH i BiH, sve dok se njihove vlade i predsednici javno ne izvine za dvadeset godina klevetanja Srbije za Agresiju!!!

m

pre 11 godina

Konacno postena presuda. Ovog coveka treba docekati kao heroja. Samo mi Srbi iz Hrvatske i Bosne znamo koliko su svi ovi ljudi ucinili da nam spasu zive glave.

Bojana

pre 11 godina

Evo, Perišić (kojega mnogi Hrvati smatraju ratnim zločincem) takodjer je oslobodjen. I što sada da mi, Hrvati, radimo, da zbog toga histerično urlamo i vrijedjamo Srbiju i Srbe, kao što ste vi radili spram Hrvatske i Hrvata prigodom oslobadjanja Gotovine i Markača ?! A sve njih oslobodio sud u Haagu... U Hrvatskoj je oslobadjanje Perišića prošlo gotovo posve nezapaženo, u tome je ipak (velika) razlika izmedju vas i nas. Još jedan od razloga zašto ne trebamo imati neke posebne medjusobne veze.
(Adam, 28. februar 2013 16:44)
Pa i u Srbiji je oslobadjanje Perisica proslo nezapazeno. Kao sto vidis, ne skupljamo se na Trgu Republike, ne saljemo drzavni avion po njega, ne docekuje ga garda I drzavni vrh. Ne pravimo histeriju koja bi izazvala histeriju na drugoj strani. Svaka akcija izaziva reakciju. U tome je razlika izmedju vas i nas.

ja

pre 11 godina

Tako je haski tribunalu, tako je demokratski zapadu !!! Zbog ove odluke sada cemo da zaboravimo na oslobadjanje Gotovine, Markaca, Haradinaja, Orica...

Dragan

pre 11 godina

Sad trebamo i mi tražiti sjednicu u Ujedinjenim narodima
(Zagreb calling, 28. februar 2013 18:22)
Da da, "trebate" ali ne mozete. Nas covek je predsedavajuci!

Gorski Kotar

pre 11 godina

@Miloš

Da bombardirali su Zagreb i Sisak,Karlovac,Gospić,Osijek,Vinkovce,Zadar,Dubrovnik..sve u cilju Velike Srbije i 'ujedinjenja Srba i svih 'srpskih zemalja'',zbog toga su Srbi većina u Haagu.

q

pre 11 godina

Koja ironija! Oslobođen američki špijun da kompenzuje to što su napravili Srbima u tom nazovi tribunalu. Ima nas koji znamo i koji ćemo to znanje preneti našoj deci.
(Dušan Đorović, 28. februar 2013 18:16)

Castan vojnik i posten covek, a Srbija je izgubila ratove zbog takvih kao sto si ti, napaljenih i zatucanih

Glasinac

pre 11 godina

Došlo vreme da se i optuženi Srbi oslobađaju u Hagu. Čim je se vlast u Srbiji zainteresovala za optužene Srbe u Hagu i pružila im potrebnu pomoć za odbranu , rezultat je pokazan. Da je prethodna vlast to radila kao što je radila Hrvatska , BiH i Kosovo , jedan broj Srba bi bio oslobođen ili bi dobili daleko manje godina robije.

Bosanac

pre 11 godina

Ja se nebih previse radovao. Zna li iko koja je CIJENA ovoga. Ova oslobadjajuca presuda Perisicu znaci samo jedno...presuda Karadzicu i Mladicu. Zivi bili pa vidjeli. Za sve zlocine u BiH bice optuzeni Karadzic i Mladic, bice optuzeni za genocid, ukinuce RS,... Kosovo je vec otislo. Srbija sad treba sve ovo lijepo da "proguta",bice oslobodjena optuzbi, primljena u EU,... Ako se slazete sa ovim ni ja nemam nista protiv oslobadjanja Perisica ... pa ni Seselja. Sve ima svoju cijenu.

S

pre 11 godina

E, šteta... ŠTETA!!! Da se uhapsi na aerodromu i do kraja postupka zbog špijunaže drži zatvoren. I onda da se vidi da li ga traži neko u okruženju, Bosna ili Hrvatska, pa da se izruči tamo, da ljudi završe svoje postupke. Nema veće nepravde nego da ovaj nitkov šeta slobodan po Srbiji. Neka ga uhapsi BILO KO!

др Срки

pre 11 godina

Ајмо сад да га дочекамо на тргу, ка Хрвати своје "хероје", па све тако у круг...

Zg

pre 11 godina

Zasto se o tome ne prica? Zasto se o tome ne uci iz istorije? Ja sam 85. godiste i evo, do sada to nisam znao. Svi samo trube o srpskim izbeglicama a nasa vojska je gazila njihovu teritoriju, i to sve do Zagreba koji je duboko u Hrvatskoj.
(Milos, 28. februar 2013 16:31)

Radilo se "samo" o gađanju dječje bolnice u Zagrebu protupješačkim (kazetnim) raketama (M-87 Orkan). Nekoliko puta se gađalo predgrađa raketama FROG-7 (Luna). Rat je stao na 35-40 km od Zagreba, malo izvan dometa minobacača (srećom), ali su zato Sisak i Karlovac poprilično nastradali. Recimo, sisačka rafinerija je u više navrata tako gorjela da je noćno nebo na jugu čak iz Zagreba bilo potpuno narančasto, a većina kuća u Karlovcu je "dobila na lotu".

A sad, što ja znam, potraži na YouTubeu filmove Komšije, Amarcord 1 i Amarcord 2... Gotovo svi video materijali u tim filmovima su srpski.

RanKo

pre 11 godina

Nije kriv.. E pa jeste!!! I on i Gotovina i Markač i svi ostali su krivi za našu izgubljenu mladost.. generacija 70-e i 80-e..a žrtve i da ne pominjem

Petrak

pre 11 godina

Umesto da budemo zadovoljni zbog ovakve presude, jer je dokazano da Srbija nije počinila nikakvu "agresiju" na BiH i Hrvatsku, već da se tamo vodio građanski rat, ovde se kvalifikuje da je oslobođen američki špijun.

E pa taj "špijun" je imao čast i dostojanstvo da brani svoja dela, bez pomoći države i naroda kojem pripada i vojske sa kojom je komandovao (i kojoj je u lošoim vremenima sačuvao i živote i obraz).

Čestitam Generale, neka ti je srećna sloboda. Čestitam i tvom timu odbrane.

stefan

pre 11 godina

Bez imalo pardona, treba jasno reći da je ova presuda pravno ispravna. Perišić je mogao biti osuđen sam oza grantiranje Zadra i mostara 1991/92. Sve ovo kasnije, što su mu stavili u optužnicu, on je samo isporučivao oružje. To što su ga drugi iskoristili za zločine, ne može biti njegova krivnja.
Mnogi će biti ljuti, ali po ovoj optužnici Perišić nije smio biti osuđen. bila bi to sramota. Ratno pravo ima svoja pravila. Rat nije zločin.
(pobjeda prava nad politikom, 28. februar 2013 17:27)

Drugar molio bih te ako nemas informacije da ne iznosis dezinformacije. Sto se tice Zadra tu sam u kasarni licno bio u blokadi 42 dana a da nije bilo Perisica zavrsili bi kao i kolone u Sarajevu i Tuzli i hvala mu na tome.. On je samo reagovao na hrvatske poteze u to vreme oni iskljuce struju on srusi dalekovod, nema vode ode oprskba vode za citav grad, nije humano ali je tako uspio spasit i nas i nase porodice. Koliko su Hrvati bili miroljubivi govori to da su prije sukoba "kukastim krsticem" obiljezavali stanove JNA podoficira i oficira i tokom blokade kasarne danonocno napadali istu. Ja stvarno ne znam da li je on spijun ili kako god ali ono sto je uradio za mene mogu samo reci JEDNO VELIKO HVALA...

Mrki

pre 11 godina

Eto vama sto mrzite Jeremica, pravo na nos. Zasto je doneta ova odluka odjednom? Zato sto su se napunile gace povodom rasprave u UN zakazane za april. Svima je jasno da su Srbi najozbiljnije osteceni pa sada zapadnjaci zele da se peru!

Zadar

pre 11 godina

Još je slučaj Gotovine i Markača pokazao koliko je Meron principijelan i koliko je njegov utjecaj dobar za pravo.

Političke optužnice padaju kao kule od karata jer ne možete zatvoriti nekog zato što je bio na poziciji, ako s nje nije mogao upravljati onima koji su činili zločine.

Čovjek je pomogao svojima u BiH, pomagali smo i mi svojima, šteta što nismo i više. Sad još samo čekamo padanje UZP-a našoj šestorci Herceg-Bosne i možemo spokojni zaboraviti na ovu smijuriju od suda koja se pravom počela baviti pred kraj svog postojanja.

bosanchero_ero

pre 11 godina

Pa naravno da ce ga osloboditi, on je, kao i Mladic i Karadzic, plastican dokaz agresije SR Jugoslavije na suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, a ne da im se peglati s tim vise, imaju oni precih "pravdi". Samo, ako i ova dva cetnika budu oslobodjena, pricamo o novim sukobima, ovog puta mozda i stvarno gradjanskom ratu.

Aferim Haze, umazane ruke brzo se peru...

JM

pre 11 godina

Generale Perisicu cestitam vam od srca bili ste i ostali pravi general kako u ratu tako i na sudu. Citajuci transkripte iz ratnih 90tih zakljucio sam da ste castan general i patriota koji je pomagao nas narod svuda, ko ne veruje neka cita.

sofronije

pre 11 godina

Zasto ne oslobode Seselja, koga vec 10 godina drze u zatvoru, a nemaju nista protiv njega. Mogu da ga osude samo za govor mrznje, nikakvim jedinicama nije komandovao niti je u bilo kakvim vojnim akcijama ucestvovao. Ali ne, on ne odgovara nikome u Beogradu, pa ih jos i molimo da ga drze, sto duze. Eto, to je nasa sramota.

iz dvojke u keca

pre 11 godina

Pa ovo je veca namestaljka od Srpske fudbalske lige ..Nista protiv Perisica ali uporediti Perisica sa Gotovinom je smesno. Ovaj nas nije presao Drinu niti ucestvovao u bilo kojim operacijama za razliku od Hrvatskog generala.

Zanimljivo ce biti videti sta ce presuditi za Seselja ...

Robert

pre 11 godina

"Bilo bi stvarno tragikomično da mu je potvrđena presuda s obzirom da su oslobođeni hrvatski generali kojima su ruke krvave do laktova!"

Kako vi gospodine znate kome su "ruke u krvi do laktova"? Mozda stvarno jesu ali kako to da vi to znate a haski sud ne zna? Ako si svojim ocima vidio zlocine, podrzavam te u potpunosti, ali ako si "citao" o zlocinima onda znas koliko i ja, a ja znam malo iako sam rat prozivio na vlastitoj kozi. Molim sve one koji komentarisu a nikada nisu vidjeli bjedu rata da se suzdrze od komentara. Drazi su mi moji ratni neprijatelji od vas. Barem imamo slicnu sudbinu, samo sto smo bili na razlicitim stranama.

PIS BRATE

pre 11 godina

Kako se u apolitičkom sudu menja politika, pa to je strašno!
A da tužimo mi "MLADINU" za rasturanje SFRJ, a kako saznajemo i Staneta Dolanca?
Pa ko zna... Možda i apolitično dobijemo proces, pa da se posle na miru referendumom razdvojižo na 6 (šest) delova, iz koliko smo i bili sastavljeni.
Koliko pamtim, beše baš toliko i baklji na grbu.

U SVAKOM SLUČAJU ČESTITAM PRAVOM VOJNIKU NA ZASLUŽENOJ SLOBODI !!!

Dok se nekom ne smrkne....

pre 11 godina

@Tuzlak:Za zrtve Srebrenice mozes da se obratis i vasim vojskovodjama. Dosta su i oni doprineli da se dogodi to sto se dogodilo. A ko je pobio srpske civile u tom delu Bosne? A ti Tuzlak odlicno znas da se na zlocin odgovaralo zlocinom. Ja ne opravdavam nikoga i zao mi je svih zrtava ali se neke stvari prosto moraju znati.

Igor

pre 11 godina

Bilo bi stvarno tragikomično da mu je potvrđena presuda s obzirom da su oslobođeni hrvatski generali kojima su ruke krvave do laktova!
Taj nesretni sud je odavno postao tragikomična slika nemoći međunarodne zajednice da se nepristrasno i pravično postavi prema svim učesnicima tog rata, bez obzira kojoj strani pripadali (uključujući i međunarodne faktore).

mario

pre 11 godina

(Mrki, 28. februar 2013 16:25)
ma je uplašili se Jeremića kako da ne..
A ova odluka vam nije skandalozna jela da to je vama sada ispravno..

dragan

pre 11 godina

Toooo. Napokon pravda. A Srpske vlasti prethodne da ih je sramota sto nije bilo pomoci coveku! Ovo je klasicni nokaut za prethodnu vladu!

Džoni

pre 11 godina

Za ovog neobaveštenog koji kaže da smo gazili do Zagreba obaveštenje da je na njihove Banske dvore ispaljeno navodno nekoliko granata ili raketa a na tom istom zdanju bilo je polupano nekoliko crepova! Sve je to bila politička igra! Da smo stvarno i istinski vodili taj rat bez kalkulacija i dogovora sada bi naša vojska bila na granici sa Austrijom! Zar iole neko normalan može da pomisli da je Oluja pokrenuta bez odobrenja iz Beograda? Zašto nisu onda "oslobodili" i celu Bosnu a na terenu su to mogli tada vrlo lako?

TÖKI~LÄKI~FÄLJÄ•••••••••••••••••••••••••

pre 11 godina

Ovo je ono u naturi vi nama Perisica, a mi vama Kosovo

Predrag M

pre 11 godina

Ne mogu da verujem da je oslobođen i neki od naših. Možda je to kompenzacija za Gotovinu i "ostalu bandu", možda nije, ali nema veze. Glavno da je slobodan. Jel ovo znači da nema ni agresije na Hrvatsku? Ako znači, onda "siroti" šta će sad. U svakom slučaju očekujem ponovo okupljanje Hrvata.

kobosniakkazem

pre 11 godina

ma kakvo vam je to zgrazanje bosnjaka nad presudom,...vecina bosnjackog naroda se ponasa kao srbi, uzivaju cjelodnevno u svim srpskim blagodatima od alkohola, muzike, kulture, nacina zivota, kupovina itd....

srbima zamjeram jedino sto su ispali naivni i krenuli da etnickim ciscenjem, jer zato nije bilo potrebe. Bosnjacima je falilo jos jedno 20 godina da postanu kao i oni, doduse samo sa drugi imenom, ali to nista ne znaci.

tako da ubuduce, srbi nemate potrebe sa bilo kakvim ratnim dejstvima, u narednih 30 godina vas ce se broj stanovnistva naglo povecati sa jednom potpunom asimilacijom bosnjackog naroda u srbe, a necete morati ni prstom pomaketi.

nemojte zamjeriti sto ti najnoviji bosnjosrbi nece ici u crkve, jer da se ne lazemo, ne idite ni vi bas cesto u crkve, tako da vam to nece biti tesko za razumjeti.

Milan Vučković

pre 11 godina

Smešno. Ovo je glupost koja treba da zadovolji Srbe nakon skandala sa oslobađanjem serije ratnih zločinca iz redova Hrvata i Albanaca. BTW, šta je sa Šešeljem? 10 godina, ljudi moji. Ne volim ga nimalo, ali to je veći skandal od oslobađanja zlikovaca

Dušan Đorović

pre 11 godina

Koja ironija! Oslobođen američki špijun da kompenzuje to što su napravili Srbima u tom nazovi tribunalu. Ima nas koji znamo i koji ćemo to znanje preneti našoj deci.

Ratko

pre 11 godina

Posle pricate Hag mrzi Srbe. Malo prijatelji Ameri umesaju prstice, posto se radi o njihovom coveku i eto slobode. Pravi Srbi koji su istinski radili u interesu naroda istrunuce u Hagu na celu sa Seseljom. Jedino jos mozemo navesti Sljivancanina i Milutinovica kao splet srecnih okolnosti a ostali su odavno prebacili hiljadu godina. Vise od Nacistickih generala i upravitelja.

Kad tad

pre 11 godina

@Vladimir Pula: a to što u prva dva dana oluje Gotovini i Krstičeviću i četvrtoj brigadi na putu R Vrlika- Knin nije ni mačka ostala živa nikom ništa, uijo vuk magarca? Starci na traktorima i njihovi psi i mačke su bili agresori? Bolje se strpi od komentara i uživaj u pred EU atmosferi.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Siguran sam da ćete naći neki razlog i sad da kukate protiv suda..
Mislim da je osudjen u Hrvatskoj na 20 godina, tako da mu nebi preporučio ljetovanje na Hrvatskoj obali... Nek mu je sa srećom u životu sto mu preostaje, Bog ce ionako suditi i njemu i svoj toj ekipi.. I našoj i vašoj... Tu nema greške..

мики

pre 11 godina

Пустите Шешеља више, где то постоји ПРИТВОР од 10 година! Зликовци! Из гулага би пре изашао него из тог казамата!

zvezdana

pre 11 godina

pozdrav STEFANE!!!!!!!!!!i ja sam Mostarka i bila sam u njemu do sedmog maja,i znam da Perisic nikog nije napadao vec samo branio nas srbe i hvala mu na tome.Generale nek ti je sa srecom sloboda i zdravlje od boga!!!!!!!

Aleksandar Pantelic

pre 11 godina

Nadam se da ce i svi preostali generali biti vrlo brzo pusteni. Oni su vojnici koji su branili Srbe od najezde koljaca koji su hteli da nas istrebe i proteraju sa vekovnih ognjista. Svaka cast Sudskom vecu na trunki pravde po Srbiju i njen narod.

Pa Sud u Hagu više nije čak ni vest!

pre 11 godina

The CIA job!
Ovo se znalo unapred, ne zavaravajte se - bio je uhvaćen u Srbiji kako šefu CIA za Balkan predaje poverljiva dokumenta o skladištima u Iraku i ko zna šta još. I nije otišao na robiju u Srbiji zbog toga! Zašto? Pa zna se ko je prava vlast u Srbiji od 5. oktobra 2000. do danas. Iz istog razloga je oslobođen optužbi u Hagu, nevezano čak za to da li je zaista kriv - nazovi Sud u Hagu je ionako samo instrument globalista. I ko zna kakvu štetu će taj lik još da napravi ovde - nisu ga pustili na odmor, nego ga i dalje drže na uzdama: jednom izdajnik i sluga, ceo život izdajnik i sluga!

A najzanimljivije je da Šešelju još uvek nikako da presude!

a cushh

pre 11 godina

Ovo nema veze sa pravdom (mada je zadovoljena), ovo je cisto da se prikaze da je eto i jedan Srbin oslobodjen, te da ne smaramo za Gotovinu i Markaca...smesno!!

Posmatrač

pre 11 godina

Mislim da je Tribunal u Hagu jedan od najboljih načina (ili jedini) da se na ovim balkanskim prostorima oslobodimo balasta ratnih zločina. Sami to nismo u stanju. Komšije još manje.

U tom smislu mi je drago da je Srbijanac, školovani oficir i vojnik od karijere oslobođen krivice i odgovornosti za nedela po kojima su se isticali uglavnom na hrvatskoj i muslimanskoj strani razni priučeni generali, legionari, šverceri i kriminalci.

Ovo je svakako i ćuška raznim iritirajućim NVO, kojekakvim "braniocima Srebrenice" i "veteranima Vukovara", a najdraže mi je zbog rodoljubaca svih valuta...

aleksandar

pre 11 godina

Cestitke generale na casnom drzanju. Tako se brani zemlja. Steta sto zemlja nije na visini svojih generala.Sretan povratak porodici.

Srki

pre 11 godina

Ratni zločinac na slobodi. To nam ne treba. Kad se vrati, dajte makar da završimo onaj slučaj špijunaže. Oslobodili su ga oni kojima je davao dokumenta. Sluga Miloševićevog režima.

beli listić

pre 11 godina

Haški tribunal izgleda pere ruke zbog oslobadjajuće presude Anti Gotovini,da se ja pitam oboje bi trebalo dozivotno da budu osudjeni.

MC Branja

pre 11 godina

Ne zanimaju me ovi fantomi iz prošlog veka! Dajte da pričamo o mleku! Nemojte vest o mleku da sklanjate sa naslovne strane zbog ovog nebitnog lika i nebitne odluke nebitnog suda! To ne zanima ni mene, ni građane ove zemlje. Glavna vest je da imamo nesposobnu vladu koja nas drži za budale. O tome hoću da se priča!

Иван Смедерево

pre 11 godina

Можда су у Хагу мислили да је Хрват ? Ах да, он је имао ону аферу са шпијунирањем док је био начелник Генералштаба, па му је то можда била олакшавајућа околност

Dejan

pre 11 godina

Cekamo sad reakcije iz Hrvatske. Kako moze da se oslobodi neko koji je odgovoran (a mozda i ne) za grantiranje hrvatskih gradova i naselja. Kada su oslobodjeni hrvatski generali, koji su bili odgovorni (a sud odlucio da nisu) za raketiranje srpskih izbeglickih kolona, onda je to bila pravda. Da li li covek, koji licno nije ubio nikog, nego je slusao naredjenje, nije kriv? Ili vaze dupli standardi, posto je on ipak bio srpski vojnik, pa ga je trebalo kazniti? Hajde da cujemo...

Srdjan

pre 11 godina

Pa ovo je veca namestaljka od Srpske fudbalske lige ..Nista protiv Perisica ali uporediti Perisica sa Gotovinom je smesno. Ovaj nas nije presao Drinu .....

(iz dvojke u keca, 28. februar 2013 16:18)

nije ni gotovina prešao drinu.
(skblzzzz, 28. februar 2013 16:37)

Gotovina nije ni morao da prelazi Drinu! Srpske starce i decu je klao na njihovom ognjištu, u RSK!

Pozdrav iz Hrvatske

pre 11 godina

Zar iole neko normalan može da pomisli da je Oluja pokrenuta bez odobrenja iz Beograda? Zašto nisu onda "oslobodili" i celu Bosnu a na terenu su to mogli tada vrlo lako?
(Džoni, 28. februar 2013 17:12)

B R A V O Dzoni!!!

Ajd neka i tamo postoji neki glas razuma; netko tko je bar imalo upoznat sa dogadjajima U HRVATSKOJ. A za ostale koji jos uvijek odbijaju ljetovat na hrvatskoj obali jer "tamo neki zlocesti Hrvati tjeraju jadne neduzne Srbe koji nikad nisu ni mrava zgazili" preporuacm dodatno obrazovanje. Da me ne smatrate nacionalno obojenim, pozvat cu se samo na srpske izvore. U tom smislu samo pogledajte/procitajte 1) knjigu "Knin je pao u Beogradu" - dostupnu i online; 2)svjedocenje generala Slobodana Lazarevica na sudjenju Gotovina/Markac i kruna svega 3) Savo Strbac objasnjava zasto su Srbi izbjegli iz Krajine (dostupno na You Toubeu).

novi komentator

pre 11 godina

Aj' da cujem sada 90 posto onih ovde koji vec godinama tvrde da Hag sudi samo Srbima, da je dovoljno da si Srbin da ti sude i osude te, da treba dici na noge planetu, drzati sednice u UN-u zbog haskih presuda; zanima me hoce li Jeremic i ovu presudu uvrstiti u dnevne red generalne skupstine u aprilu.? Ili je Momcilo hrvatsko ime a Perisic albansko prezime? A?

-HR-

pre 11 godina

Pa dobro ako vam nije drago da je oslobođen i ako ga smatrate špijunom onda vam neće biti problem da ga izručite u Hrvatsku, tamo ga čeka optužnica. Nadam se brzoj i kvalitetnoj suradnji po tom pitanju.

Mars Ultor

pre 11 godina

Sjajno! Vrlo dobra vest, narocito za drzavu Srbiju i srpski narod. Ali Perisica sad pravo sa aerodroma u pritvor da odgovara za spijunazu!

nikola

pre 11 godina

Sad stvarno vise nemamo potrebe da se ulagujemo ili imamo odnose sa hrvatima, tako da zamolio bi NIkolica da vise ne inicira susrete sa Gdinom JOsipovicem i bez toga mu rejting pada.

baja

pre 11 godina

OK. Sada neka oslobde i Ratka i onda cemo biti egal sa ostatkom Yugoslavije. Ipak je za rat potrebno da postoje dve strane. Sada ovog generala goniti zbog izdaje i saradnje sa snagama NATO-o. Setimo se kafane pored puta........

ribica

pre 11 godina

Gle čuda i ovaj je prvostupanjskom presudom dobio 27 god. a kasnije oslobođen... hoćete li sad i za ovoga gromoglasno tvrditi da je kriv kao i za Gotovinu!?

mirnikolic

pre 11 godina

Cestitam za jedino pravednu, ispravnu i zakonitu odluku zalbenog veca Haskog tribunala, kojom je gospodin general Momcilo Perisic oslobodjen od krivicne odgovornosti, a generalu zelim celicno zdravlje, veoma dug bezbedan i udoban zivot i da mladim narastajima prica i pripoveda o svemu onom sto se zapravo dogadjalo u ratnim operacijama na prostorima bivse SFRJ, ko je rat izazvao tj. zbog cega je do rata doslo.

RH

pre 11 godina

Eto na, i sad bi mi koji smo dozivjeli i prezivjeli (medju ostalim zlocinima) i raketiranje Zagreba (da podsjetim: Hrvatskog Narodnog Kazalista - gdje je ranjena balerina, Djecje bolnice u Klaicevoj - gdje je ostecen onkoloski odjel itd. itd.) trebali zaliti i protestirati (ne daj Bog i zapalit koju srpsku zastavu), vikati kako je Haaski sud politicki sud koji sudi samo Hrvatima i bla bla bla...

Ova odluka je odluka suda, mi se s njom mozemo ili ne moramo slozit, al je vis-a-vis nekih civilizacijskih dostignuca moramo postovat. Prema tome odluku postujemo. Ona ne znaci da JNA nije cinila zlocine, a prije svega ne znaci da zlocina nije bilo, vec da za njih nije odgovoran ovaj covjek.

Prema tome, za ovo ne krivim Haaski sud, a ponajmanje Srbiju koja ako hoce moze ovo sada prolaviti do mile volje, vec tuziteljstvo Haskog suda koje je u slucaju "Oluja" (to sam sasvim siguran) a vjerojatno i u ovom slucaju optuzilo potpuno krive ljude.

NekoIzMase

pre 11 godina

I sad bi mi trebalo da poverujemo u pravičnost Haškog tribunala ???

Oslobođen je američki špijun, uhvaćen na delu dok je dostavljao podatke američkom agentu ...

Srbija bi trebala sada da sprovede postupak za to krivično delo.

pravda ili... ?

pre 11 godina

Da li je moguce!? Ne znam, da li je ovo java ili san? Kako to da je neko, ko nije Hrvat ili Musliman, oslobodjen!? Srbin je i nije osudjen za nesto sto zaista nije uradio, kao sto je to do sada bilo u praksi ovog "suda"!? Tesko mi je da to shvatim i prihvatim, zaista! (sarkazam)

Tara

pre 11 godina

Pa nismo mi Hrvati da ge cela zemlja doceka, Mi smo, ajmo SRBI, BRAT PROTIV BRATA A NE BRAT SA BRATOM.
Polako, bice i druge istine. Kako smo se samo iznenadili za slucaj KOLUBARE? Bilo je ono ko bi rekao.
Aca , Voja, ... pozdrav za sve ko ovo razume !!!

Kilo Kilo

pre 11 godina

Nije bilo interesa jer su svi znali da je nevin.Ali zato brate kod ovih ostalih koljača njih su branili i šakom i kapom.Kako to da je Mladić SrbIN ,a Perišić SrbOUT .

posmatrač sa balkona

pre 11 godina

Mala kompenzacija pred raspravu o Haškom tribunalu u Generalnoj skupštini UN. Morali su i jednog Srbina da puste, da malo porave sliku o sebi.

Ipak, ostaje istina da je Haški tribunal politički sud sa prioritetnim ciljem da svali istorijsku krivicu za sukobe u SFRJ na Srbe, i prikaže ih kao agresore, što apsolutno ne odgovara istini, jer Srbi su u sukobima na prostoru SFRJ izgubili najviše teritorija na kojima su živjeli, nad njima se izvršilo najveće etničko čišćenje.

ZG_HR

pre 11 godina

Sada očekujem gomilu komentara kao i u slučaju Gotovina Markač, ali sa "suprotnih strana": Hrvati kako je sud nepravedan, a Srbi kako je pravda zadovoljenja.

skblzzzz

pre 11 godina

Pa ovo je veca namestaljka od Srpske fudbalske lige ..Nista protiv Perisica ali uporediti Perisica sa Gotovinom je smesno. Ovaj nas nije presao Drinu .....

(iz dvojke u keca, 28. februar 2013 16:18)

nije ni gotovina prešao drinu.

toša

pre 11 godina

Ne znam da li ste svesni ali ovom presudom je faktički posthumno oslobođen i Sloba jer je utvrđeno da nikada nije postojao zajednički zločinački poduhvat za stvaranje Velike Srbije već je u pitanju bio pokušaj spašavanja Jugoslavije. I da, vrlo je značajan onaj deo presude gde je Haški tribunal prvi put priznao da Vojska Republike Srpske nije bila u potpunosti zločinačka organizacija jer su je do sada tamo tretirali kao potpuno zločinačku.

Sobna patofna

pre 11 godina

I sada da čujemo velike “dušebrižnike” koji kažu da se Srbija ne zalaže za svoje ljude u Hagu… Baš me nazima gde će sada naći “dlaku u jajetu”!

BOKI

pre 11 godina

Bas je objektivan ovaj Haski tribunal. Sa 27 godina na oslobadjajucu presudu. Smesno.
Covek koji je otvorio granicu prema Albaniji krajem 90-ih, povukao granicne patrole, omogucio da konvoji naoruzanja dolaze na Kosovo i Metohiju...bio "taster" za CIA i ko zna sta sve ne.

Zaciorski

pre 11 godina

Srecan ti izlazak iz tamnice generale! Ti si samo radio svoj posao i sramotno bio izrugivan od sopstvenog naroda. Je li tako neko Gotovinu blatio i sikanirao???

blik

pre 11 godina

Evo, Perišić (kojega mnogi Hrvati smatraju ratnim zločincem) takodjer je oslobodjen. I što sada da mi, Hrvati, radimo, da zbog toga histerično urlamo i vrijedjamo Srbiju i Srbe ...
(Adam, 28. februar 2013 16:44)

Ma jok, ono po trgovima Hrvatske nakon presude Gotovini je bilo "Labudovo jezero"?

Jungle boy

pre 11 godina

Da vidimo sada, hoće li CIA vlada da uhapsi CIA špijuna!?
Samo što nije!
Dočekaće ga kao najrođenijeg, pa pravo na koktel u američku ambasadu na brifing!!!

Ivan

pre 11 godina

ukratko, Perisic je prvo bio optuzen i osudjen jer je imao kontrolu nad srpskom vojskom oko srebrenice i sarajeva i krajine...

a nasera orica odmah oslobodili jer nije imao kontrolu nad ljudima 15 metara oko njega

dr.

pre 11 godina

Haski sud je podmuklo i namerno oslobodio Perisica samo i iskljucivo zato da bi se na taj nacin dodvorio svakom postenom, moralnom i casnom Srbinu.

malo potsecanje

pre 11 godina

Nesto u vezi Perisiceve spijunske afere.
Opste je poznato da je ta afera odradjena pod dirigentskom palicom Ace Tomica i Vojislava Kostunice. Stvar je bila u tome sto nakon 5.oktobra Perisic nije pretrcao na Kostunicinu stranu, a namestanjem afere Perisicu trebalo je indirektno diskreditovati i Djindjica, posto je ovaj bio i nekakav potpresednik u Djindjicevoj vladi. Perisic u to vreme vazio za nekog bliskog Djindjicevom taboru. Ko se seca tog vremena, seca se dobro kakva je medijska kampanja vodjena iz udbaskih medija, sa ciljem da se diskredituje Djindjiceva vlada zbog afere Perisic. Pricalo se o tome da je Perisic, kada su ga uhapsili u toj akciji, dostavljao podatke iz arhive JNA, verovatno za potrebe Haskog tribunala. Ja u taj deo price i verujem, jer ga ni ovi ne bi hapsili tek tako da stvarno nesto nisu imali protiv njega.
Ali u cemu je stvar?
Kasnije je ta arhiva JNA, celokupna, data na upotrebu Haskom tribunalu, i to bas u mandatu tog istog Vojislava Kostunice. Tako da nije u redu da samo Perisic nosi to prokletstvo izdajnika, dok ovaj drugi nosi epitet drzavnika i postenjacine.
Sto se tice Perisicevog obracanja pred bombardovanje, nakon cega je i smenjen, to samo moze da mu sluzi na cast. Gledao sam taj snimak, i manje vise sve se dogodilo onako kako je on prognozirao. Tako bi uradio svako iole odgovoran. I mogu sada reci, kamo srece da smo ga tada poslusali.

Zg

pre 11 godina

Eto, sad svi u svijetu mogu slobodno kazetnim bombama gađati dječje bolnice u glavnim gradovima - sud je dokazao da to nije kazneno djelo.

Haag je bio i ostao lakrdija od suda za sve strane.

Mladen Mladenović

pre 11 godina

Tako to rade majstori. Sve je u duhu UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG PROJEKTA za koji se sudi Srbima u Hagu. Jednim udarcem "dve muve"?! Sada Srbi ne mogu da kažu kako nijedan Srbin nije oslobodjen u Hagu, a popularni "ameri" su oslobodili svog čoveka. Ovo je nagrada za ono "nepravedno" hapšenje gospodina Perišiča negde na Ibarskoj magistrali. Majstorski, zaista.

Мијаило

pre 11 godina

Добро дошао генерале, Срби памте јуначка дела али не заборављају издају и шпијуне!!! Даће Бог судиће ти сада Срби због шпијунаже.

ministar

pre 11 godina

Greška je na tužiteljstvu, ova optužba je bila na klimavim nogama jer je Perišića okrivljavala za zapovjednu odgovornost, ali on je izravno odgovoran za napad na Zadar i Mostar i za to ga je trebalo optužiti.

ico

pre 11 godina

Ako je čovjek oslobođen to znači da nije kriv ja podržavam da je čovjek oslobođen..
Bravo za sud samo mi nije jasno to oko zg šta je imo on tamo radit?
Daliće sad urlikat PO BG zbog oslobađajuće presude?
POZ IZ ZG..

Todor

pre 11 godina

(Vladimir Pula, 28. februar 2013 16:18)
"Nek mu je sa srećom u životu sto mu preostaje, Bog ce ionako suditi i njemu i svoj toj ekipi.. I našoj i vašoj... Tu nema greške.."
Nadam se da će tako i biti!
200.000 je razloga za kukanje protiv suda...
Ja nisam učestvovao u glupom ratu za bogaćenje naših i vaših tajkuna, ali nemam nameru da letujem na hrvatskoj obali...

Darko

pre 11 godina

Konačno ispravna odluka suda.
Pokušali su da osude vojnika koji je do zadnjeg slova poštovao ustav svoje suverene zemlje, sva dejstva izveo po svim medjunarodno priznatim konvencijama ratovanja i do kraja govorio istinu koju ni anglosaksonski sud 'pravde' nije mogao da pregazi kako je zeleo.
Svaka čast generale.

MiraO.

pre 11 godina

Mašala! Sada se Heški tribunal revanšira za sporne odluke iz prethodnog perioda. Samo što je gen. Perišić malo dete u poređenju sa generalima iz Hrvatske i Haradinajem, a o Naseru Oriću i da ne pričamo.

marko, nis

pre 11 godina

Kompenzacija ili ne, tek u Srbiji se mnogo vise prati sudjenje Seselju, koje je beznacajno u poredjenju sa ovim slucajem. Presuda Perisicu je mogla da optereti Srbiju, vise nego sto bi je opteretila hipoteticka dozivotna robija Seselju. Ovde nema ni trunke racionalnosti.

TDI

pre 11 godina

Koji je ovo idiotluk. Jesu krivi, nisu krivi. A narod izginuo, izgubio ruke, noge. Deca i bebe zaklana. Sa svih strana. A "oni" jesu pa nisu krivi. SVI do jednoga su krivi koliko to mozak moze zamisliti.

Pan

pre 11 godina

Podsetite me. Da li ovaj gospodin general predao agentu CIA dokumnta sa oznakom državna tajna u motelu "Šarić" na Ibarskoj magistrali kada je uhapšen na delu? Ako jeste, pokrenuti proces zbog toga sada u Srbiji.

Капетан Мики

pre 11 godina

Поздрављам одлуку суда, Момчило је мој стари пријатељ и саборац али без обзира правда није задовољена док се сви Срби који нису чинили злочине не пусте из Хага као Крајишник, Мартић, Павковић, Шешељ и многи други. Директне извршиоце и њиxове прве надређене треба казнити, то је нормално, иначе никада неће бити помирења и мира на овим просторима, никада док Хаг суди и недужним и дужним Србима а истинске злочинце Xрвате, Босанце и Албанце ослобађа.
Или њима на западу тако и одговара да нас и даље држе у завади како би нас лакше могли контролисати???

STEFAN*PFC*

pre 11 godina

Alo SRBI usporite malo,za mene licno njegovo oslobadjanje znaci kao da su oslobodili Amerikanca SRBSKOGA porekla,vrbovan je uspesno od strane SAD-a i bio im je spijuncina od ogromne koristi,pa naravno da postoji ogroman razlog zasto ga bivse vlasti nisu ni pominjale a kamoli pomagale,samo se malo informisite i shvaticete da nemamo mnogo razloga za slavlje a mene vise zanima da li ce ova vlast da se zauzme za svog kuma Seselja koji je sam otisao u Hag ali mu taj potez nista nije pomogao jer mu dripci odavde i odande ne dadose da se brani sa slobode,koliko vidim iz straha Toma i Vucic ce ga opusteno ostaviti na cedilu (KUMOVI koje je Seselj stvorio) ovaj bi sada pekao rakiju sa naj novijim naglaskom a Vucic bi bio u DS-u POZDRAV SRBIJI I SVIM ISKRENIM SRBIMA SA OBA OBRAZA...!!!

Sergio

pre 11 godina

Браво.

Али ово су урадили највероватније да би направили неки баланс због пуштања хрватских генерала (овај суд је спрдња).

Rade

pre 11 godina

"Za suđenje Perišiću nije bilo gotovo nikakvog interesa vlasti u Srbiji iako je, po težini optužbi, to bilo jedno od najvažnijih vođenih u Tribunalu."
Sramota!!!Mada na vojnom vrhu taj čovek je imao petlju i suprotstavljao se koliko je bilo moguće.Ali, avaj..zbog toga je ocrnjen i proglašen izdajnikom.

Истина

pre 11 godina

И ова пресуда показује колико је хашки казамат смешан јер се пресуде разликују како које судско веће председава. Добродошао генерале!!!

Tekelija

pre 11 godina

Ево прилике да га ми осудимо.
Да је Хаг био паметан и пустио нама да након неког времена судимо Слоби или Радовану, осуђујућа пресуда би пала за трен ока.
Они су највише штете нанијели Србима и ми треба да им судимо, као што и Перишићу треба да судимо због велеиздаје!

Ovich

pre 11 godina

@Zg

Pa naravno da je legalno gadjati civile kasetnim bombama. Takodje je legalno gadjati ih osiromasenim uraniumom. Da nije NATO generali i politicari bi odavno bili u zatvoru.

SFRJ

pre 11 godina

To vam dodje nesto kao ustupak Srbiji,ovamo u Hrvatskoj su pustena dva generala,i sada jedan srpski,da bi se malo gnev balansirao.A svi znamo da su svi oni trebali lezat u zatvoru.Sada u Srbiji ne mogu da prebacuju Hagu da samo hrvate i bosnjake oslobadjaju.

Dragi

pre 11 godina

E sad kad se vrati treba ga u zatvor pa na sudjenje sto je odavao vojne tajne i saradjivao sa okupatorom.Pa postoji video snimci o tome ....

Dača

pre 11 godina

Kada oslobode "njihove" onda je nepravda, 1000 komentara pljuvačine po sudu i "njima", a danas kad oslobode "našeg" onda je to ok... A istina je da svi oni snose odgovornost za dešavanja na ovim prostorima i da je pravde, ehhh... Nikada od nas neće biti normalno društvo...

dario

pre 11 godina

Bezvrijedna mu je oslobađajuća presuda kada ga Jeremić opere na zakazanoj sjednici UN o djelovanju Haškog suda. ''Tako mu svega''...

Dok se nekom ne smrkne....

pre 11 godina

@R.Zivkovic Roterdam:
A sta je to.mogo Perisic da otkuca Amerima a da oni to nisu znali.To su nasi izveli da bi ga makli iz politike kao Vuka Obradovica.To su ljudi koji su znali za red u rad ali se nisu uklapali u pljackaske namere DOS-a.Njih dvojica su radili za interes Srbije a ostali za svoje dzepove.

dejan

pre 11 godina

meni se čini ko da je ovo neko izvinjenje ili obeštećenje za hrvatske generale.
drago mi je zbog perišića ali ako sam u pravu ovo je loše za Srbiju.

igor

pre 11 godina

Ovo je kompenzacija za slobodu Gotovine da se mi Srbi ne bi osecali uvredjeno. Hag je cirkus od suda i iskljucivo radi kako im sefovi sviraju. Ako je Gotovina dobio slobodu onda ju je i Momcilo Perisic zasluzio. Da li ce nekada neki Americki lider odgovarati za sva pljackanja po svetu ?

Vlada

pre 11 godina

To se Hag sad malo pravda "mi smo objektivni... eto vidite i vaše puštamo iako su bili prvostepeno osuđeni..."
Taj Hag je propala stvar i velika lakrdija.
Šešelju je prošle nedelje bilo 10 godina od kad čami u haškom zatvoru bez presude! Ima li to igde u svetu!
Malo nas relaksiraju da se opustimo pre nego što nam ga zavuku sa Karadžićem i Mladićeem

pera zdera

pre 11 godina

Ako je spijunirao za amere onda mora za to da odgovara, a za drugo je dobro sto je pusten.
Jako je cudno samo kod srba je ceo lanac komande optuzen a kod hrvata i muslimana ne

Evo, izvini što nisi znao.

pre 11 godina

ZAHTEVAM od svih organa vlasti Države Srbije, da prekinu svaku komnuikaciju na državnom nivou sa RH i BiH, sve dok se njihove vlade i predsednici javno ne izvine za dvadeset godina klevetanja Srbije za Agresiju!!!
(citalac, 28. februar 2013 18:52)
Pa možda bi se i izvinuli da nije Mrkšića i Šljivančanina kojima je zločin dokazan i koji su osuđeni i odležali.

Evo ovako

pre 11 godina

Ovom presudom je difinitivno potvrđeno da NIJE POSTOJALA AGRESIJA VOJSKE JUGOSLAVIJE NA HRVATSKU I BOSNU! Ono što se znalo 20 i kusur godina dobilo je svoju potvrdu, polako saznaće se istina i o Oluji, jednog dana ali će se saznati... Ne treba slaviti kao što ni ne slavimo, bogu hvala. Na trgovima ćemo masovno kao i do sada dočekivati sportiste i HVALA BOGU nikad zločin nećemo slaviti za državni praznik. Da su za Perišića postojali dokazi kao za Gotovinu, ne brinem se ja dobio bi dve doživotne. Ali polako će se klupko odmotati. Hagu uopšte ne verujem, kada budu oslobodili Pavkovića i ostale, onda mogu da kažem koju dobru reč ali još uvek ne.

Miloje

pre 11 godina

27 godina spalo na 0..:-?
U onom Hagu zaista neshto nije ured bilo onda ili sad.
Nisam struchnjak, zato molim da neko iz tog miljea objasni o chemu se radi u toj zavrzlami. Kako neko odjednom bez nekih extra saznanja moze da menja osude za najteza dela. Nije samo za Perishica tu su i Hrvatski generali.

R,Zivkovic,Rortrdam

pre 11 godina

Naravno da je Perisic slobodan to su i ptice na grani znale da ce Preisic za svoje "zasluge biti sobodan"?! Zasluge za americke interese za koje bio ucenjen, u onom restoranu na lipovackim sumama od strane CIA. Doneo je pun kofer direktno iz GENERALSTABA sve poverljive dokumente o Jugoslovenskoj Vojci, gde su ga Jugoslonenske nadlezne sluzbe uhvatile kako prodaje AMERIKANCIMA SVE VOJNE TAJNE PAPIRE CIA-i!! NARAVNO DA BI AMERI ZABASURILI SVE TO, Spoveden je u Sheveningen, kao toboze ratni zlocinac, ali po njihovom sporazumu izmedu Perisica i Americke obavestajne sluzbe, da ce morati provesti u Shefeningenu par, godina da se ne bi Srbi dosetili da je isti radio za Zapadne obavestajne sluzbe!! Ali sad a ce on uz pomoc Amerikanaca dobiti svu ostetu kjou je proveo u Sheveningenu, ka toboze nevin! Ja se jos uvek ne dam nasamariti, na jeftine trikove zapadne civilizacije! Hvala GOSPODU STO ME JE OBDARIO SESTIM CULOM. Vidim sve sto drugi nece videti ni za sledecih hiljadu godina!! Smejte mi se i da cuvam povoda da se siti ironicno ismejete, ali vam ce to mala uteha biti~! Zato sada svi ti tamo sto se nalaze dobiti manje vise dozivotne robije zahvaljujuci PERISICU!!!

Moler

pre 11 godina

Klasicno bacanje koske da se zamaskira uloga ovog banana suda! A Bosnjaci su do sada valjda mogli da ukapiraju da su na "vrijedonosnoj ljestvici" novog svjetskog poretka ispod i Srba.
Zato ce nam svima biti bolje ako Srbija i BiH budu uzor medjusobnog uvazavanja i saradnje, pogotovo zbog Republike Srpske i bosnjacke manjine u Srbiji!

dex

pre 11 godina

naravno da ce spijun biti pusten...to se znalo odavno,samo da se pohapse VELIKI SRBI KARADZIC I MLADIC,a americko kopile posle da se pusti....pa bre obo je smesno ..ja razumem da nekogh optuze na 4,5 godine pa ga puste, a ne 27 god...gde nestase toliki dokazi

General

pre 11 godina

Odlicno. Sad da mu se sudi u Srbiji sa saradnju sa CIA. Svi ste zaboravili da je uhapsen u kafanici sa americkim agentom pardon diplomatom. Sudjenje je izbego jer je otisao u Hag. Dobrodoso.

SunReiser

pre 11 godina

Pa ovaj treba cim se vrati u Srbiju da bude uhapsen i osudjen na dozivotnu robiju, pa on je uhvacen na delu kako predaje poverljiva dokumenta americkim spijunima, to je njihov covek zato su ga i pustili, ovo je smesno.

love

pre 11 godina

Sad još samo čekamo padanje UZP-a našoj šestorci Herceg-Bosne i možemo spokojni zaboraviti na ovu smijuriju od suda koja se pravom počela baviti pred kraj svog postojanja.
(Zadar, 28. februar 2013 16:05)


E presuda toj sestorci ce pokazati da je, izmedju ostalih, i Hrvatska izvrsila agresiju na BiH. Hoces da se kladimo? :) A ti imas pravo da se nadas :(
A sto se tice oslobadjajuce presude Perisicu, to je dogovoreno tako s nama u BiH, ali ce zato biti svjedok protiv Karadzica i Mladica! Ovaj je nebitan da bi se njime zamaralo, krupnije ribe ce iskihati za sve.

Zoran

pre 11 godina

.... da . to je zato što se sastajao po kafanama na beogradskoj periferiji sa izvjesnim američkim dužnosnicima . Uostalom , danas , ti dužnosnici upravljaju državom srbijom .

Rale

pre 11 godina

Hvala Bogu da smi i mi dočekali ovakvo nešto.
Ali ova presuda samo govori kakva je lakrdija tzv Haški tribunal.
Zamislite kakvi retardi i debili odlučuju o ljudskim sudbinama i definišu istorijska dešavanja.
Zamislite kakvi ljudi tuže i sude kada posle presude u prvom stepenu od 27 godina , u žalbenom postupku donesu oslobadjajuću presudu. I to nije prvi put , donosili su takve presude i posle 24,18,17 godina, za hrvatske generale.
JOš jednom kažem.
Haški tribunal je najveća bruka za kompletnu pravnu nauku.
Momčilo, generale, neka ti je sretna sloboda

Bojan

pre 11 godina

Eto kad se jos uzme u obzir da kad su Srbi potpisali 92 plan da ostanu u bosni a iz srbije I'm nije receno da to ne urade pade u vodu sva demagogija o nekoj politici srbije i milosevica prema bosni i hrvatskoj...

BokiPIrot

pre 11 godina

Odluka suda je ispravna bez obzira sto ce sada mnogi da pisu kako je to kompenzacija Srbiji zbog oslobadjanja Gotovine,Markaca i Haradinaja.

Kralj Ibi

pre 11 godina

Posle presedana sa Gotovinom, sve presude o krivici po osnovu tzv. "komandne odgovornosti" su pravno neodržive. Pored toga nesrazmera u presudama protiv zvaničnika Srbije i Srpske i ostalih optuženika je takva da nije loše malo Srbima "zamazati oči". Ostaje samo problem kako je Haradinaj, kao vojni lider, mogao da se brani sa slobode i čak bavi politikom, dok se Šešelj (koga ni malo ne volim) besmislno dugo nalazi u pritvoru, a da čak u postupku nije izvodio dokaze odbrane, uz bitne propuste suda sa "expertima i veštacima" pa čak i svedocima Tužioca. Sve u svemu ovime Haški sud i definitivno dokazuje svoju opredeljenost za politički oportunizam, zanemarujući sve što ima veze sa istinitošću i primenom ma kakvih pravnih normi i standarda. Ponovo se pokazalo da je naša dobra volja za saradnjom sa USA i EU nebitna i da je samo interes moćnika važan. Na žalost ovo nije prvi put u istoriji da se Srbi nalaze sami na vetrometini, bez i jednog pravog saveznika.

Klovn

pre 11 godina

Da li Sud hoce svojom odlukom da kaze da Srbi nisu ucestovali u ratu ? Ma da oslobode sve Srbe koji su u Hagu, sud se nece moci iskupiti za cirkus koji su napravili. A sada cemo cuti zene Srebrenice, Vukovara, majke u crnom, Kandicku, Cedu i slicne njima. Jedino bih volio znati sta se krije iza ovoga...

Aleksandar

pre 11 godina

To je taj Hag, antisrpski sud... A, šta kažete, Perišić je Srbin? Nema veze, on je oslobođen da bi Gotovina bio na slobodi...

Niko ko mi je drag, nije otiš'o u Hag!

Reciprotitet

pre 11 godina

Ovo je potpuno očekivano, sad će da oslobode nekog naseg čisto da bi mi okrenuli plocu kako ovo možda i nije anti-srpski sud.

sarlo

pre 11 godina

ovo je kao kad sudija ne svira ocigledan penal pa onda da bi se "izvadio" ne svira ni na drugoj strani i tako napravi duplu glupost. ali ajde...

zlatna sredina

pre 11 godina

Ovo mi miriše na kompenzaciju za Gotovinu.Tako radi Tribunal u Hagu.Ovdje čovjek izgleda MORA da se uzda jedino u Božiju pravdu.Ove ljudske ima sve manje.

Nero

pre 11 godina

ionako mu konacnu presudu na onom svetu ne mogu umanjiti politicke zavrzlame... zato ne jaucem kao kad puste Gotovinu... kriv je za ubijanje civila

Seth

pre 11 godina

Opet se pitam kako je moguće da neko prvostepeno dobije 27 (24) godine zatvora da bi zatim bio oslobođen u drugostepenom procesu? Pa je l' te sudije diskutuju o muzici pa da imaju dijametralno suprotna mišljenja? Velike sile su još jednom dokazale da im je jedini interes bio razbijanje SFRJ, a da ih za ratne zločine i žrtve ni malo nije briga.

Maja

pre 11 godina

Sud kao slika Dorijana Greja. Toliko loseg je napravio, i sve to se videlo na portretu. Kada je konacno uradio nesto dobro, odmah je otisao do portreta da vidi da li malo smanjila nakaznost lica na slici.

The Clash

pre 11 godina

Sud je vise od puke lakrdije.Oslobadja sve one vojnicine/siledzije Gotovinu,Markaca,Sljivancanina,Perisica etc.Posle ovih presuda mala frustrirana i zavadjena plemena Balkana mogu racunati u narednih 50-ak godina nova ubistva,palezi,pljacke,logore i osvete.Sud je trebao pravicnim sudjenjem konacno zatvoriti zacarani krug mrznje u kojem se nalazimo,ali na zalost on to nije uradio.Neka nam je svevisnji u pomoci.Pogotovu buducim generacijama.

Luka

pre 11 godina

Vodjenje rata samo po sebi nije zlocin. Logisticki i kadrovski general je pomagao jednu stranu u ratu. Znam da je nije pomagao da cini zlocine. Ali ni to ga ne bi oslobodilo odgovornosti. Ono sto ga je razresilo krivice je cinjenica, da se, u granicama svojih mogucnosti, dosledno suprostavljao tim zlocinima (citaj: cupao svoje sede kose kad je saznao za granatiranje Zagreba), i to dokazao.

kartografija

pre 11 godina

Oslobadjanje Perisica je samo pokusaj vadjenja za Gotovinu. Ni ranije presude cesto nisu imale nikakve veze sa iznetim dokazima tokom postupka.

O haskim presudama ne odlucuju nekakvi nepogresivi roboti vec troje ili petoro senilnih staraca koji svoje odluke donose na osnovu pretpostavki sto znaci da bi neki drugaciji sastav Sudskog veca mogao odluciti i drugacije.Primera radi, kod presude Galicu za granatiranje Sarajeva, od tri clana Sudskog veca misljenje je od ostalo dvoje izdvojio kolumbijski sudija Nieto - Navia koji je rekao da su clanovi sudskog veca svoju odluku doneli na osnovu pretpostavki, a ne na osnovu cvrstih dokaza.
Pa cak i kod presude Tolimiru za Srebrenicu, od tri clana sudskog veca. jedan je izdvojio misljenje od vecine. To je sudija Nijambe koja je u obrazlozenju da nema dokaza u prilog tvrdnji da je vecina nestalih streljana, a ne stradala u borbi. Njeno kompletno obrazlozenje stava su preneli neki portali.

Praksa haskog tuzilastva u vezi zasticenih svedoka se moze uporediti sa mafijaskim ucenama. Perisic je najpre ucenjivan da svedoci protiv Milosevica i poveze Srbiju sa Srebrenicom, a kad je to odbio, podignuta je optuznica protiv samog Perisica koja ga povezuje sa Srebrenicom. U svojoj knjizi Momir Bulatovic tvrdi da ga je haska istraziteljka Nena Tromp Vrkic ucenjivala da svedoci protiv Milosevica tvrdeci da ce i protiv Bulatovica biti podignuta optuznica ako ne pristane na to.

Smesno mi je kad cujem kako neki imaju beskrajno poverenje u Hag.

stevan

pre 11 godina

Kako smo mi naivan narod. Perisic je samo kolateralna steta u citavoj ovoj situaciji tj. covek je dobro prosao u ovom slucaju.
Hag je ovo cisto napravio da se Srbi malo smire, i da "pokazu" kako se ne osudjuju samo Srbi u Hagu. A mi odmah u histeriju padamo.
Koliko ima samo ratnih zlocinaca po citavom svetu koji su mnogo, mnogo odgovorniji nego svi generali iz Srbije, Hrvatske itd.Pa nikom nista.
Mogli bi prvo navesti primer Vesli Klarka, pa da idemo do samog vrha...ali to je neka druga prica.

Mare

pre 11 godina

Nasa slika i prilika: "Za suđenje Perišiću nije bilo gotovo nikakvog interesa vlasti u Srbiji iako je, po težini optužbi, to bilo jedno od najvažnijih vođenih u Tribunalu."

dexter

pre 11 godina

Bez obzira na sve vezano za generala Perisica(slucaj Saric ali kafana) mislim da je ovo veliki dan za Srbiju i naravno samog generala i njegovu porodicu..ipak jasno mi je da je ovo politicka odluka kao i u slucaju Gotovina, Haradinaj, Oric.....

pobjeda prava nad politikom

pre 11 godina

Bez imalo pardona, treba jasno reći da je ova presuda pravno ispravna. Perišić je mogao biti osuđen sam oza grantiranje Zadra i mostara 1991/92. Sve ovo kasnije, što su mu stavili u optužnicu, on je samo isporučivao oružje. To što su ga drugi iskoristili za zločine, ne može biti njegova krivnja.
Mnogi će biti ljuti, ali po ovoj optužnici Perišić nije smio biti osuđen. bila bi to sramota. Jednako kao što bi bila, ma koliko se Srbi ljutili, sramota da je osuđen Gotovina zbog zločina svojih podređenih, bez jednog jedinog dokaza da je iste naredio ili poticao. Ratno pravo ima svoja pravila. Rat nije zločin. Zapovjednik nije zločinac samim time što u ratu strada neki civil. Za osudu za ratni zločin potrebno je naređenje ili neki drugi dokaz za poticanje ili odobravanje zločina podređenih.

ale60s

pre 11 godina

Došlo vreme da se i optuženi Srbi oslobađaju u Hagu. Čim je se vlast u Srbiji zainteresovala za optužene Srbe u Hagu i pružila im potrebnu pomoć za odbranu , rezultat je pokazan. Da je prethodna vlast to radila kao što je radila Hrvatska , BiH i Kosovo , jedan broj Srba bi bio oslobođen ili bi dobili daleko manje godina robije.
(Glasinac, 28. februar 2013 21:15)

Nije cudo sto nas je Tito godinama prevodio zedne preko vode, kad je nas narod idealan za manipulaciju, toliko da me vise stid.
Dragi gospodine, ne bi bilo lose da malo ukljucis mozak pre nego sto nesto napises. Glavni za saradnju sa Hagom iz prosle vlade je i u ovoj vladi, ili je vama toliko ispran mozak da ste u stanju i otkrica Nikole Tesle da pripisete SNS-u.
Nadao sam se da je jednoumlje daleko iza nas, ocito bio sam samo mlad, glup i naivan.

Ratko

pre 11 godina

Posle pricate Hag mrzi Srbe. Malo prijatelji Ameri umesaju prstice, posto se radi o njihovom coveku i eto slobode. Pravi Srbi koji su istinski radili u interesu naroda istrunuce u Hagu na celu sa Seseljom. Jedino jos mozemo navesti Sljivancanina i Milutinovica kao splet srecnih okolnosti a ostali su odavno prebacili hiljadu godina. Vise od Nacistickih generala i upravitelja.

Ivan

pre 11 godina

Зар смо тако кратког памћења: http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:299289-General-odao-tajne

Srx

pre 11 godina

Meni kao laiku nesto nije jasno: prvo Hag osudi na 20+ godina onog gotovinu, pa naseg Perisica, pa posle taj isti sud kaze nisu krivi... Ko ovde nije normalan, mi ili ove suduje sto sude? Jesu oni uopste culi za Jugoslaviju ili su saznali o njoj uopste? Jel uopste citaju oni dokumenta ta?

ladno Americki

pre 11 godina

Americki spijun...zato je i oslobodjen...
(Nemanja, 28. februar 2013 16:14)

Jel to onaj Perisic sto je uhvacen sa aktovkom punom poverljivih dokumenta, prilikom razmene sa "stranim licem" u BG restoranu.
Mozda mi prica malo odstupa od istine ali bilo je to pre jedno 7 godina.
Njega su oslobodili? Trebali su da ga zadrze ako je to taj "general".
Bese nesto pokusao i u politiku da udje posle 2000/te.
I sta sad Gotovina 1:1 ovaj Americki klovn.
Ovaj Hag je zesci cirkus.

ruski_veto

pre 11 godina

delimicno je bio osudjen za "to sto nije sprecio napade" kakva prica, ne mogu da verujem. a gotovini i markacu nista po tom osnovu

dragan

pre 11 godina

Koga je jos briga sta rade tamo u Holandiji... I da su ga osudili, sve je isto ko i pre. Poluvreme je u toku, igraci su u svlacionicama, jedan tim je dobio 4 crvena kartona, slomljena mu je noga, mora da igra vezanih ociju i gubi debelo, drugi tim se oseca nedodirljiv (vode 6-0), a sudiji vire pare iz dzepa. Nasa nada je da se sudija promeni, a onda moze svasta da bude. Da situacija nije beznadezna znamo mi sami jer smo bili u "nedodirljivoj" poziciji 1918, pa smo opet ubrljali. Panta rei!

Bogdan

pre 11 godina

Oslobođen je Perišić kao i Gotovina i Markač a biće oslobođeni i Jovica Stanišić i Frenki Simatović.Šta je to šta je svima njima zajednički imenitelj.Imaju zajedničkog ujaka.Zove se Sem i uvek se pobrine za svoje ljude.Sve čestitke za ujka Sema.Jel to neko pominjao pravdu.....

Naravno

pre 11 godina

Naravno da nema bilo kakvog interesovanja za ovog špijuna. Nisam iznenađen oslobađajućom presudom, završio je on njima posao.

dragan

pre 11 godina

Pouzdano znam da je pokusao da izbegne bombardovanje Srbije dok je bio general... ali to nekome nije odgovaralo pa je smenjen.. nije bio poslusan kao Ojdanic a kasnije Pavkovic

Trixter

pre 11 godina

Ne znam koliko je vremena Perisic proveo u haskom zatvoru, sve u svemu mozda najvise par godina. Iskreno Perisic nije mogao da bude oslobodjen potpuno, njegova odgovornost postoji, a smesno je da on za deo rata u kome je aktuivno ucestvovao uopste i nije optuzen, sto znaci za period kad je bio komandant hercegovackog korpusa. Ovde je ipak u pitanju kompenzacija za skandalozne presude Gotovini i Markacu, kao i Naseru Oricu i Dudakovicu koji su pravi jastrebovi rata bili. Perisic je i aktivno pomagao haski tribunal podacima koje je krao i dostavljao im dok je jos bio popredsednik vlade Srbije posle petog oktobra, mada ne verujem da mu je to olaksavajuca okolnost jer je Srbija aktivno saradjivala sa Hagom sve vreme.

mali radojica

pre 11 godina

Ono što niko još ne shvata je da je ovom presudom koja je doneta ne u Hagu već u Washington-u poručeno i Hrv. i Bih i Srbiji da je celoj priči došao kraj i da sad lepo svi povuku tužbe i mr'š u ugao da se igrate sa igračkama. Zna se ko je gazda i tata na sve ovo tako da više nema plakanja i cmizdrenja oko presuda već ima da bude muk i tišina i svi lepo da se spremaju da udju u NATO. Ako niste još zaboravili samo jedno malo podsećanje : Karadžiću je prošlog maja skinut genocid iz optužnice a Ratko Mladić teško da će dočekati kraj sudjenja. Drugim rečima neka mala i beznačajna plemena na balkanu lepo sednu i smire se i naprave trajan mir i lepo povuku tužbe a sve ostale sukobe u budućnosti nek rešavaju na sportskim borilištima. Ova odluka samo pokazuje koliko smo mali i bedni i koliko smo nebitni i koliko je glup i nepotreban bio rat 1991-1995. Uvek će (pa i kod sudskih odluka) biti kako Ujka Sem kaže i kraj.

Milan

pre 11 godina

Da je bivsi haski osudjenik uhvacen kao drzavljanin (a posledicno i osudjen) u spijunazi u nekoj od zemalja kojima se Srbi dive, rezultat bi bio sledeci:
SAD - dozivotna robija bez pomilovanja
Velika Britanija - dozivotna robija
Rusija - 12 do 20 godina robije u kaznenim kolonijama (uz mogucnost produzavanja kazne u slucaju nedisciplinovanosti)
Belorusija - smrt
S. Koreja i Kina - javno pogubljenje.

Draza

pre 11 godina

Kengurski (kangaroo) sud je kengurski sud. Nema nikakvog smisla diskutovati odluke istog. To jeste sud za Srbe ali odluke se uskladjuju prema aktualnoj drzavnoj politici sadasnje srpske vlasti koja se sada trudi da ide niz dlaku NATO djavolu... pa je primenjena malecka sargarepa ...

Gramzivost i pohlepa

pre 11 godina

Najbolji je onaj sudija što je dan pre izricanja presude pitao tužitelja po čemu je njegov zločin toliko veći od onog što se dešava u Iraku i Avganistanu.

winston

pre 11 godina

Hag je politicki sud, to je oci gledno. Ako nije Perisic kriv za ista, onda ovo je odlicno i praviljno sto je oslobjoden, ako je nesto slo uradio, Bog ce da mu biti naj veca, i poslednja sudija. Ali dosta, dosta vise sa Balkanski rat od 90ih. Ako jos uvek tamo sivimo, nikad necemo da napredujemo. Samo jos Mladic i

Nikola

pre 11 godina

Gde se rodih da zivim u ovom najgorem od svih svetova!?.. gde se rodih da zivim medju zverima kojima su cinizam i moc jedine i zvezde i nebo i sunce sto im glave obasjavaju?! Ovo pustanje bi trebalo nesto da znaci!? Sada nema veze za Orica, Gotovinu, Haradinaja? Je l' tako?! Da te barem laze pametan, krade prevejan! Najpametnije je samo pustiti jedan mali titl za ovu vest, pa neka je Perisic i kriv ili nevin! i iz postovanja prema njemu. Bavimo se sobom! Zapad neka ostane tamo gde je, na zapadu. Neka konacno mi, nasa deca ponovo budemo nama u centru nase paznje! a ne ovi monstrumi kojima ni vekovi nisu pruzili dovoljno krvi da se napiju! Niti materijalno, niti emotivno ne moramo zavisiti od bilo koga! ukoliko smo spremni da se konacno pogledamo u oci. Najmanje od dokazanih krvoloka! Strasno!

2plus2is5

pre 11 godina

jesus, koliko paranoidnih čestica na jednom mestu... najstrašnije od svega je to što one glasaju...

a presuda bi kao trebalo da bude dobra vest za srbiju, jer je "absolvira" od agresije, tako da bi bilo logično da se srbi raduju. ipak, da se ne ponavljam... paranoidne čestice često su u sukobu sa logičnim razmišljanjem, delovanjem, glasanjem...
čudna je ovo zemlja.

Duci0167

pre 11 godina

@Gricko Hoces da kazes da je oslobodjen jer sad imamo pravu vlast??? Pa svaka ti cast kako li si se samo dosetio da "od"spinuješ ovu vest! Svaka cast! Neverovatno! Ali stvarno ... Tolika inteligencija pogresno usmerena. Jos samo Seselja da vrate jer imamo ovu svetsko prihvatljivu vlast. Jedva cekam nastavak sapunice!

zlica

pre 11 godina

tako CIA vraća usluge. Em "sumnjivo lice" na slobodi, em se pegla haški reiting... a srbi ko po običaju ... " dobrošli djenerale ".