Ponedeljak, 28.01.2013.

22:26

Peto dete "rizik" za državu

Dok se upozorava na pad nataliteta, smanjen je broj porodica koje ostvaruju prava na pomoć. Roditelji koji dobiju peto dete na pomoć države mogu da zaborave.

Izvor: Veèernje novosti

Peto dete "rizik" za državu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

IceFace

pre 10 godina

E narode, sta je u glavi nekome ko nema za Leba da radja gomilu dece?????? Aman .. Posle mu drzava kriva. Ljudi, ne pravi vam politika decu, pamet u glavu i kočnica, uveče u krevet pa na spavanje a ne ono, pa vam mozda ujutru i sine neka ideja za posao.. za nesto????

View

pre 11 godina

Hoću samo ovim putem da izrazim podršku svima koji se 'slažu sa državom' (!?) i pitaju se kakve veze ima država i porodica u njoj, tj. država i pomoć porodicama sa većim brojem dece.

Ama baš nikakve. Ko je još video da država finansijski pomaže građane od kojih je sačinjena i koji je izdržavaju. Pa ne postoji ona zbog toga. Ona postoji da ubire namete (što više i što češće), vozi se u skupim automobilima (što više njih u koloni, to bolje), posećuje sportske manifestacije, pomaže sportske klubove, zatim saplemenike van svojih granica, kao i svoje novostečene državljane optužene za masovna ubistva i genocid, pomaže glumce, pevače i sportiste milionere dodeljujući im dekretom doživotnu penziju (i stanove), peva u horu i mašta o tome kako će jednom – kad-tad – postati veeeeelika, sve do sedam gora i sedam mora.

To je njena uloga. A ne briga o nekakvim derištima. Da barem mogu da glasaju, pa i 'ajde. Nego, ništa. "Država" bi mogla da uvede Zakon o jednom detetu, kao u Kini, i tako jednom za svagda reši problem sa ovolikom dečurlijom. Posredično bi rešila problem i sa troškovima za školovanje, lečenje, penzije ... Eto rešenja za sve probleme "država" Srbije. Nema ljudi, nema ni problema. Prosto.

P.S. Čitajući komentare dolazim do zaključka da u Srbiji ima mnogo malih autoritaraca, te potencijalnih diktatora. To je jako loše i opasno.

Revolt

pre 11 godina

Nadam se da ce mi objaviti i prvi deo komentara jer samo tako sve ovo sto pisem ima smisla. Drugo, pomoc za blizance, trojke i cetvorke je od samog starta bila predvidjena kao mera populacione politike koja, iako popularna
kod roditelja, nije dala (nazalost) zeljene rezultate u Vojvodini po svim statistickim pokazateljima! Ovih dana ce stupiti na snagu nova mera i to pravo na novcanu pomoc porodici u kojoj se rodi trece dete koja takodje nije zamisljena kao socijalna pomoc nego nesto sto bi roditelje trebalo da motivise i stimulise na radjanje treceg deteta.Pozdrav od kompetentnog

Nikola

pre 11 godina

Pomoc roditeljima ima socijalni karakter, a ne odlike prave politike povecanja nataliteta.
Politika povecanja nataliteta se moze resiti samo tako sto ce se zaposlenima isplacivati bruto, a ne neto plate. Pa svako sam sebi da uplacuje doprinose - ko ima 3,4 ili vise deteta plati dva ili vise puta manje iznose, nego neko ko ima samo jedno ili ko iz neopravdanih razloga nema nijedno. Zatim ko ima 3 ili vise deteta da ima besplatno parkiranje, umanjenje za komunalije, besplatan upis u biblioteku za decu, smanjenje PDV-a na hranu, obuku, knjige, igracke itd (kroz godisnji povrat - bez limita godisnjih prihoda). Kroz ovakve mere se stimulise zdrav, proizvodni deo drustva da ima decu koja sutra nece biti socijalni slucajevi, mozda prepusteni sami sebi i ulici.
Smatram da sami zaposleni treba da se staraju o tome jer bi 95% poslodavaca naslo nacina da to sto je drzava omogucila da radnici sa vise dece budu maksimalno pomognuti, iskoristili za sebe (setimo se sta su radili sa svojim trudnim radnicama do pre godinu dana - neisplacivanje socijalnih davanja). Ovako pare na racun pa ti idi i resi svoje prema drzavi.
Apsoutno ne treba posmatrati ovo kao pokusaj sprecavanja da oni koji ne rade ili su u losijoj socijalnoj kategoriji da imaju dece. Deciji i roditeljski dodaci jesu namenjeni njima, jer to i jesu kategorije socijalne pomoci.

Поручник Драгуљче

pre 11 godina

Све што се ради по директиви или се усваја према препорукама Светске здравствене организације, знајте, има за циљ да нас онемогући, осиромаши и, на крају, докрајчи. Чуј, ''само четири порођаја здравствено безбедна, све преко тога је ризик...'' - ко тебе пита за мишљење?! Савет свима који планирају још деце или се двоуме - рађајте, пропасти нећетe, а кисинџеровци могу да нам пљуну под прозор.

mee

pre 11 godina

strašno je da danas u srbiji četvoro i više dece imaju uglavnom siromašni i slabo obrazovani ljudi, dok s druge strane ovi koji imaju mogućnosti da deci pruže normalan život imaju jedno, dvoje ili uopšte nemaju dece.

UK

pre 11 godina

Ко нормалан планира узгој деце уколико нема материјалних и интелектуалних способности за више од 7730,00 динара.
(Миле, 29. januar 2013 08:44)

Izvini, jel se u zivotu desavaju samo planirane stvari? Ne postoje okolnosti kao sto su bolest, otkaz, recesija i sl...gde od porodice koja je imala dovoljno sredstava za odgoj dece odjednom postajes porodica koja ne moze to vise da cini bez pomoci? I sta onda da uradis? Ostavis decu pored kontejnera jer boze moj, ti si njih pravio dok si imao para, sad se okolnosti promenile.
U stvari iz ovih komentara koji brane stav drzave krije se mrznja prema Romima jer za prosecnog naseg coveka petoro dece jednako je Romi.

Mama

pre 11 godina

Sram vas bilo.Za decu su potrebna ljubav,pažnja,strpljenje,nežnost...to je ono što nam ovde nedostaje!Majka sam petoro dece,rođena Beograđanka,čista Srpkinja.Bela.Nikad od države nisam ništa tražila.Decu sam rodila i hvala Bogu na tome.Ništa pametnije nisam mogla da uradim.Oni imaju jedni druge i nas,roditelje,a kuća je puna ljubavi i smeha!I znam da će uspeti u životu jer će uvek povući jedno drugo i imaće nekog svog!A vi koji mislite na materijalno vaša će deca uvek moći u šoping u Rim ili Pariz,naravno i imaće lepe slike na fejsu za pokazivanje .Ali dobro,svako ima svoje.
Deca se rađaju iz ljubavi.

Revolt

pre 11 godina

Ja ne razumem o cemu se ovde radi i sta zapravo pise u ovom tekstu-ljudi, nikada decji i roditeljski dodatak nisu ni davani za peto dete, alo bre?! Kakvo crno ucestvovanje u pisanju Zakona, on postoji vec deset godina!!! Bebac, ne znam da li se tako zovete zbog istoimenog sajta, ali ako ste se tamo informisali, onda biste trebali da znate da je tu pomoc davala Autonomna Pokrajina Vojvodine. Ovo kazem da ne bi bilo zabune, a tacno je da su te Odluke prestale da postoje zbog Odluka ustavnog suda od jula '12 pa ako je ta institucija sudske vlasti sad drzava, onda ste i vi u pravu.

Cicika

pre 11 godina

Ovo je čist populistički članak, a komentatori su zaista egoistični da to prosto zaboli kad se pročita. Lično imam 6 dece, odškolovane, zaposlene, punopravne članove društva... dečiji dodatak mi nije mnogo pomogao, ali veliki rad, briga i odricanje jesu, sve ono što mnogi komentatori nemaju niti će imati. Budite sigurni da mnogo više kukaju porodice koje imaju jedno ili dvoje dece, to su "prinčevi" koji moraju sve imati. Ovolika kuknjava kako su mnogočlane porodice listom siromašne je otužna i netačna, a takvih porodica u Srbiji je toliko malo da se mere promilima da bi ih trebalo zakonom zaštititi.
Inače ova politika države je samo nastavak politike Slobodana Miloševića gde se zna ko ima mnogo dece u Srbiji, a to su Romi, Albanci i Muslimani, znači na delu je čista segragacija svojih građana, znam šta govorim sa svojih 55 godina a moderatori neka objave ako žele.

Marko

pre 11 godina

Sudeci po vecini komentara, imam osecaj kao da zivimo u Kini a ne Srbiji. Ne kazem da ima i onakvih i onakvih slucajeva, ali ako imamo novca za razne Beovizije, takmicenja u talentima, organizacije Novih i srpskih novih godina, krkanluk za prvi maj, za poslanicke plate, za plate stranackih menadzera u JATu..... lista je beskrajna.


PA DAJTE BAR DECU DA ODGAJAMO KAKO TREBA, ULAGANJEM U PORODICU I SISTEM OBRAZOVANJA.

selo vise nije - Mesto rodjenja

pre 11 godina

Da li cemo doneti zakone o zabrani radjanja dece i svesti na samo jedno kao sto je to u Kini ili Indiji, i time smanjiti "rizik". E da mi je neko rekao da ce u Srbiji i deca doci pod pojam 'rizik' a da bela kuga sve vise lupa i udara na vrata Srbije. rekla Kaze se da dece i novca nikada dosta, s tim sto kod sirotinje dece uvek ima, jedno drugo pomazu i kada odlaze svojim putem imaju osecanja za bracu i sestre, a kod bogatih samo novac i materijalno bogatstvo.
Zar je moguce da Srbija decu svrstava u 'rizicni posao', a da deca ne glasaju sada za stranke i vlast. Rec 'rizik' se upotrebljava kada bolesna zena hoce da rodi dete pa rizikuje svoje zdravlje, a reci da je to za drzavu rizik jadno je i bedno. Ako drzava nastavi ovako verujem da ce prazne skole izdavati i prodavati tajkunima ili ce na njima stojati IZDAJE SE isto to i NA STRANOM JEZIKU.

Nikola

pre 11 godina

Stvarno teška tema, pomisao na decu koja nemaju dovljno za osnovne potrebe, ona nisu kriva ni što država ne plaća ni što ih majka rodi.

stranac

pre 11 godina

slayem se sa drzavom. 5 dece treba hraniti, skolovati i naravno posvetiti im mnogo paznje. to zahteve prvenstveno mnogo novca od strane drzave i roditelja (koji nemaju taj novac)i vremena. ne moram da komentarisem grupu sto ima po 5 dece i kako zive.prosetajte ulicama i uverite se sami. bolje imati po 2-3 ali da oba roditelja budu zaposlena, plate bolje i da ta deca odrastu u dobrim uslovima.

maja

pre 11 godina

@Neven - To namerno govorim jer svi hoce nesto od drzave i bukvalno ljudi radjaju decu misleci da je to resenje da se oni licno izvuku iz sopstvene bede,a u stvari upadaju u jos dublju bedu povlaceci sa sobom novorodjencad.


ali stvarno nemam komentar na ovu izjavu..
kao malo razmazeno deriste koje stalno njesto njanjavi, i SVI hoce nesto od drzave, njanjanja, i SVI radjaju decu da se izvuku iz bede, njanjanja, mene niko ne voli, njanjanjaja

bebac

pre 11 godina

Sramota za ovu drzavu da su ukinuli dodatak od 400 000 din za rodjenje blizanaca i 600 000 za trojke. . . . a znamo da svaki 5 par ne moze da ima decu. . . . Bolnice su pune ljudi koji se zaduzuju i pokusavaju vantelesnom oplodnjom da dobiju dete. . .

Миле

pre 11 godina

Која патетика од стране коментатора. Као жао Вам је што држава нема новца за додатак петом детету. Све сами циници на коментарима. Кладим се да пола од вас нема ни једно дете а камоли да планира нешто више од два. Срамота да Вас је. А сви добро знамо да више од четворо деце великом већином имају само припадници ромске популације коју своју децу ни не третирају као децу већ као војску радника и просјака. Светска здравствена организација је у праву када каже да је пето дете ризик, поготово ако га имају породице чија су примања мања од 7730,00 динара. Ко нормалан планира узгој деце уколико нема материјалних и интелектуалних способности за више од 7730,00 динара. У реду, успеће 1% од тих породица да преживе 30-у годину.
Људи, будите реални и сагледајте ствар са свих страна а поготово са сопствене. Цинизам је само убио душу човека.

матори

pre 11 godina

Имам петоро деце, и никад нисам тражио ништа од државе. Моја супруга је у једном тренутку рекла да бисмо можда ипак могли да конкуришемо за дечији додатак. Нисам пристао из 2 разлога. Прво, верујем да има људи којима је то потребније. Друго, кад сам видео шта све треба да набавим од документације, запитао сам се ко уопште има живаца и времена да се с тим бави.

Једино што ја очекујем од ове државе јесте да унапреди школовање, да деца не бубају напамет податке који им никад неће бити потребни у животу, и које ће да забораве у року од пар месеци, и да се тој деци која су завршила некакве функционалне школе обезбеди посао. Овако мојој деци преостаје да или као ја одавде раде за странце, или да иду из Србије чим стасају за то. Да имамо иоле здраву економију, ове приче о социјалним давањима једва да би било ко потезао.

Видим по коментарима да је доста заступљен став да сиротиња и необразовани немају никакву другу забаву и хоби осим репродукције, па свима који имају такав приступ препоручујем да се потруде да не живе заробљени стереотипима. Живот је пун разноврсности и непредвидивости које не могу да се сместе у те тесне преграде.

dušan

pre 11 godina

"""Pa i jeste rizik za drzavu sve preko cetvoro dece. Najvise volim one kojima je opa cupa jedina zabava, koji imaju osmoro dece, a ne mogu kvalitetno ni o jednom da se brinu. I onda, pomozi drzavo. Da napravi dete, moze svaka budala. Da napravi od njega coveka, moze samo zrela i odgovorna osoba.
(Marko, 28. januar 2013 23:41)"""
@marko
Koliko vidim po glasovima na Vaš komentar, bilo ih je tri-četiri puta više pozitivnih nego li negativnih. To je ono zbog čega ja tvrdim da smo kao nacija osuđeni da izumremo. Svi koji mislite na ovaj način tamo negde imate pravdanje zbog čega imate nijedno, jedno ili u najboljem slučaju dva deteta...
Mi smo porodica sa četvoro dece. Imali bi ih još da nisu bila četiri carska reza (moralo je). Mi smo bili na nuli kad smo počeli pre deset godina i sami smo došli do svog krova nad glavom, zemlje i posla koji je profitabilan. Ne treba nama pomoć od države, ali nam treba podrška, a toga nema. Jadna je nacija kojoj je prosek rađanja ispod 1. Dakle svi vi, sedi jedan.

medjutim

pre 11 godina

Problem nataliteta se rešava tako što se stimulišu oni sa jednim detetom da prave drugo, a ne stimulisanjem onih sa četvoro da prave peto.

Pomenu jedan komentator nešto slično, al da dobiberim, nije mi jasno da neko napravi osmoro dece i kuka na sirotinju i traži pomoć. Pa sa četvoro ste već morali da znate i šta da (ne) radite da ih ne napravite još, znali ste i sa sedmoro da nemate nigde dinara pa ste opet pravili osmo, al nema veze, šta će vam zaštita kad treba da se plati a i ne voli muž..

AL

pre 11 godina

Pocinje da me stvarno bas bude briga za njihova uverenja za vise dece, naprave decu a onda nemaju koru hleba da im daju.

Kad sam cuo pre u Grckoj (kad su poceli da ukudaju dodatke i smanjuju plate) da ljudi mole drzavu da preuzme njihovu decu jer ne mogu da ih prehrane (prosek 4.5 deteta u takvim porodicama mada je njihov broj mali) prenerazio sam se i pitam se sta su oni razmisljavi sa tolkom decom. Ljutite se koliko hocete ali je istina.

Ljudi, sirom sveta se sve vise i sve teze proizvodi hrana, sve vise zarad kolicine se proizvodi hrana loseg kvaliteta, a da i dalje se znacajne kolicine bacaju zbog toga sto naruce mnogo pa ne prodaju, prodje rok trajanja i posle bacaju.
Uporedite Amerikance 50-70 i 90 godima do danas. Skoro su udvostrucili prosecnu telesnu tezinu na nacionalnom nivou a zdravstvo 5 puta vise opteretili.

Ako hocemo da ova planeta opstane za neku od narednih generacija mi bi smo kao vrsta trebali ozbiljno da poradimo na nasem broju odnosno na njegovom smanjivanju na 3-4 milijarde ili cemo u buducnosti jesti same sebe!

Породица

pre 11 godina

Е,због оваквих лицемерних уплашених властодржаца,гласао сам и гласаћу за Породични Покрет,а то су Двери,јер ако се они буду питали,и задњи динар из државне касе ће се дати за децу,рађање и породицу јер то је на првом месту приоритета и темељ за све остало.

TMFovac

pre 11 godina

@Neven braniti drzavu koja ne odvaja za decije dodatke, a u Srbiji godisnje nestaje manji grad (40000)! Bitno je da se ima za nove audije, skode, pasate, bmwove, milionski namestaj kancelarije za bezbednost u saobracaju, za izborne kampanje koje kostaju kao svemirski program, iznajmljivanje satelita, vakcine 3. ruka (ali vrhunska roba), stancice sa pogledom na central park, komunalce, mostove, koridore, kanale i sve ostale potrebstine koje sam zaboravio, a koje im trebaju neizostavno! Isti ti gradjani koji traze d.d. posle nove godine izadju na trg, i piju kuvano vino i kupuju portikle, cucle, solje itd, u cilju finansiranja bitke za bebe! Koja je tebe muka naterala da u ovom slucaju zastupas drzavu?

Radivoje

pre 11 godina

Bravo na clanak. Bas je relevantan - kad niko u Srbiji nece ni da ima drugo dete, vi nam pricate o peto.

Bice super kad imamo taj problem za peto dete. Daj boze da imamo taj problem.

jovana

pre 11 godina

Sve preko cetvrtog deteta usvajaju Bred i Andjelina...uvela bih provere materijalnog i mentalnog statusa za sve koji hoce u Srbiji preko troje dece..ako imate uslova i vremena da se bavite njima ok..ali radjanje dece radi prosjacenja,podvodjenja ili ne daj boze prodaje su sve cesca pojava koju treba suzbiti

clan sedmoclane porodice

pre 11 godina

Ovo je manje vise stara vest.
Moja porodica ima petoro dece. Ja sam najstariji i ved dugo godina nisma punoletan. Najmladje dete je postalo punoletno tek pre koji dan,a ni ostali nisu skoro to postali.
Mi smo pravo na deciji dodatak izgubili jos davno, sa rodjenjem cetvrtog deteta. izgovor je bio da nas jednostavno ima previse i da drzava nece da sponzorise to "razmnozavanje". Posle godinu dana obijanja saltera, moji roditelji su konacno odustali od toga.
Sledecu diskriminaciju od strane drzave smo doziveli kada je majka pokusala da upise svo petoro dece na formularu u poreskoj upravi kada smo privremeno resili stambeno pitanje. Iako postoje samo tri crte za upisivanje podataka o deci, mama je dopisala ispod jos dvoje. Kada je to predala sluzbenici na salteru, ista je krajnje bezobrazno prezvrljala poslednja dva imena pod izgovorom da po zakonu jedna majka moze da prijavi samo troje dece. Na protest moje majke, sluzbenica je opet samo dobacila da je niko nije terao da radja toliko dece i da je sama kriva. Sto se zakona tice, moje dve sestre kao da ne postoje i nikada i nisu.
Iskreno, ako je to i dalje odnos drzave onima koji se bore protiv bele kuge, onda bolje i daizumremo i da nas lepo nema. da ne budemo na teretu budzetu.

N

pre 11 godina

(Neven, 28. januar 2013 22:51)
A drzava Srbija mora da je u teskoj situaciji zbog dece, posebno zbog porodica sa petoro dece. A da takvih porodica gotovo da i nema. Ustvari kad malo bolje razmislis ma deca su za sve kriva, bolje i da ne radjamo decu, da olaksamo nasim tajkunima...

Birokratija mi nije ja jača strana

pre 11 godina

Da li neko može da mi objasni da li to povećanje rate od novembra ide samo za one koji tek od tada počinju da dobijaju roditeljski dodatak? Meni je i dalje rata za drugo dete nešto više od pet hiljada i sto dinara, a ne pet hiljada i sedamsto dinara, kako je u tekstu navedeno.

ukljuci mozak

pre 11 godina

Sto li se samo svi prave blesavi. Ko danas ima vise od cetvoro dece? Ko PLANIRA porodicu sa vise od cetvoro dece?
Hajde, pokazite nam, dovedite u neki tv program bracni par sa cetvoro dece koji ima primanja od kojih to cetvoro dece moze nesmetano da izdrzava, i koji ce da izjavi da zele jos dece i da ce imati petoro, sestoro, secmoro ...? Hajde, cikam vas.

Kuku nama

pre 11 godina

"Posteni" biznismeni, kriminalci, podmitljivi politicari i ostali, njima slicni, nisu rizik za drzavu, ali deca jesu. Propast nam se blizi svetlosnom brzinom.

Josip Vasilj

pre 11 godina

Što je za svaku uređenu državu blagoslov, to je za Srbiju prokletstvo. Bože oprosti joj, jer ne zna što (sama sebi) čini…

danilo

pre 11 godina

Bedno i jadno. Preporuka svetske zdravstvene organizacije, iste one koja nam je preporucila vakcine za grip. Preporuka svestske banke da mozemo da se zaduzujemo a da sprovodimo njihove zahteve...Sve mi ovo lici da smo zamorcici u pravom smislu te reci, i da se sa nama igraju i na nama testiraju sve moguce stvari...

Bobb

pre 11 godina

Ma nebitno, ionako uskoro niko neće dobijati ni filera od države, jer više neće biti kredita za punjenje budžeta. Glad kuca na vrata Srbije.

lInsta

pre 11 godina

ovo mi više deluje kao pokušaj smanjenja rasta nataliteta roma i albanaca nego kao napad na natalitet srbije. retko koja porodica ima preko 2 deteta, a kamoli 5. u ostalom, ako želiš 5oro dece, trebao bi da budeš sposoban sam da ih izdržavaš...

Spingiti

pre 11 godina

Na žalost socijalna politika naše države, kao i mnoge druge stvari, jako je loša. Tako da koliko god političari u predizbornim kampanjama, a i tokom mandata, govore o povećanju nataliteta i Bog-zna-kakvoj brizi što mališana, što tek rođenih Srba, od toga nema ništa ili je to jadno. Poslednji primer je stopa PDV-a od 20% na bebi opremu. Zakonom o PDV-u jeste predviđeno da se isti vraća (ako se dobro sećam čl. 56) ali šta će od toga biti ... nešto čisto sumnjam. Pošto i sama imam bebu i vrlo me interesuje stoga odlazim u lokalnu jedinicu Ministarstva finansija i raspitujem se .... ali za sada ništa. Još uvek resorni ministar nije doneo dalja uputstva i slično. Ako grešim ispravite me. Suprug i ja radimo i nije nam finasijski lako sa dva deteta a kako je tek porodicama sa manjim ili nikakvim primanjima, ne smem ni da zamislim. Ne kukam. Niko me nije bio po ušima da imam decu. Niti planiram više dece. U suštini natalitet bi trebalo da bude još niži u Srbiji ako bi se svi rukovodili finansijama a ne željom za decom. Dolazi se opet do toga da je država zakazala, kao i u mnogo čemu drugom. Lokalne zajednice pružaju kratkoročnu pomoć i motivisana je ispunjavanjem predizbornih obećenja. Ali ne onih javnih nego tajnih tj. određenim grupacijama za glasove. I dokle god se, bez bilo kakve uvrede molim, bude na taj način "vodilo" računa o natalitetu na kraju ćemo zaista svi Srbi stati ispod jedne šljive - kako reče Tarabić.

Marko

pre 11 godina

Pa i jeste rizik za drzavu sve preko cetvoro dece. Najvise volim one kojima je opa cupa jedina zabava, koji imaju osmoro dece, a ne mogu kvalitetno ni o jednom da se brinu. I onda, pomozi drzavo. Da napravi dete, moze svaka budala. Da napravi od njega coveka, moze samo zrela i odgovorna osoba.

APC

pre 11 godina

Pa najbolje sad sto komada. Kakav kvalitet zivota u danasnje vreme i mozes da pruzis toj deci, i dvoje da imas a kamoli 5. I troje je vec pitanje...

DankoDanko

pre 11 godina

Moj Pokojni otac je Po svaku cijenu htio da ima dva sina, prvo dvoje djece Koje je dobio su bile cerke, treci je bio sin, nakon sina opet dvije cerke pa Sam konacno na svijet dosao ja... Raspali sistem i raspala lopovska drzava nam ama bas nista nijesu pruzili, pa smo tako jedno Po jedno kako je Koje stasavalo odlazili od kuce i skucili se na sjeveru Evrope... Znaci gospodo, izem vam ja i djeciji dodatak i dodatak za trudnice, poruka je samo sto vise djece, evropske gradjevine ne mogu da cekaju.

gg

pre 11 godina

Kada bi svaka porodica u Srbiji imala bar dva, eventualno tri deteta gde gde bi nam bio kraj..Ovako imamo slučajeve poput ovih gde ljudi prave po petoro-šestoro dece a nisu u mogućnosti da im pruže normalan život.

rootsradicals

pre 11 godina

moze li mi neko odgovoriti, ako naravno ima informaciju, radi li se u nasoj drzavi nesto na gradjanskom zakoniku, u cijem predlogu navodno stoji, svaka majka koja rodi trece dete ima pravo na naknadu od trenutno 20.000 din do detetovog punoletstva?

MMMM

pre 11 godina

Konačno nadjena optimalna forma za stimulaciju države kako pozitivnog priraštaja tako i kvalitetnog odgoja a i obrazovanja stanovništva!

Neven

pre 11 godina

Ne vidim zasto bi drzava Srbija u ovako teskoj situaciji uopste pomagala buducim roditeljima?
Neka sami finansiraju roditeljstvo ukoliko su se odlucili na to.
I ovako bedno ljudi zive i hoce jos dece,da na kraju svi zajedno zive u bedi.
U ovom trenutku uslovi nisu odgovarajuci za bilo koji vid stimulacije radjanja i tu nema govora.
DAKLE,drzava je u katastrofalnom stanju(vec je bankrotirala bukvalno) i veoma se tesko zivi i dolaze tek teza vremena i ta neka porodica se odlucuje na novog clana.
Nemam nista protiv,ali onda neka sami to finansiraju,a ne na teret drzave.
Njihovo je licno pravo da imaju koliko hoce dece,ali isto tako sa tim pravom i odgovornost da sami u ovako teskoj situaciji se pobrinu za finansiranje te dece.
To namerno govorim jer svi hoce nesto od drzave i bukvalno ljudi radjaju decu misleci da je to resenje da se oni licno izvuku iz sopstvene bede,a u stvari upadaju u jos dublju bedu povlaceci sa sobom novorodjencad.
Nemam nista naravno protiv radjanja,ali moraju se uzeti svi pokazatelji u Srbiji i doneti racionalna odluka.
Moje misljenje glasi da ne treba uopste pomagati roditeljima,vec se pobrinuti da se ti isti roditelji zaposle jer posao je mnogo vazniji od nekakve socijalne pomoci koju svi zeljno iscekuju od drzave.
TOLIKO o tome.

Marko

pre 11 godina

Pa i jeste rizik za drzavu sve preko cetvoro dece. Najvise volim one kojima je opa cupa jedina zabava, koji imaju osmoro dece, a ne mogu kvalitetno ni o jednom da se brinu. I onda, pomozi drzavo. Da napravi dete, moze svaka budala. Da napravi od njega coveka, moze samo zrela i odgovorna osoba.

lInsta

pre 11 godina

ovo mi više deluje kao pokušaj smanjenja rasta nataliteta roma i albanaca nego kao napad na natalitet srbije. retko koja porodica ima preko 2 deteta, a kamoli 5. u ostalom, ako želiš 5oro dece, trebao bi da budeš sposoban sam da ih izdržavaš...

DankoDanko

pre 11 godina

Moj Pokojni otac je Po svaku cijenu htio da ima dva sina, prvo dvoje djece Koje je dobio su bile cerke, treci je bio sin, nakon sina opet dvije cerke pa Sam konacno na svijet dosao ja... Raspali sistem i raspala lopovska drzava nam ama bas nista nijesu pruzili, pa smo tako jedno Po jedno kako je Koje stasavalo odlazili od kuce i skucili se na sjeveru Evrope... Znaci gospodo, izem vam ja i djeciji dodatak i dodatak za trudnice, poruka je samo sto vise djece, evropske gradjevine ne mogu da cekaju.

Spingiti

pre 11 godina

Na žalost socijalna politika naše države, kao i mnoge druge stvari, jako je loša. Tako da koliko god političari u predizbornim kampanjama, a i tokom mandata, govore o povećanju nataliteta i Bog-zna-kakvoj brizi što mališana, što tek rođenih Srba, od toga nema ništa ili je to jadno. Poslednji primer je stopa PDV-a od 20% na bebi opremu. Zakonom o PDV-u jeste predviđeno da se isti vraća (ako se dobro sećam čl. 56) ali šta će od toga biti ... nešto čisto sumnjam. Pošto i sama imam bebu i vrlo me interesuje stoga odlazim u lokalnu jedinicu Ministarstva finansija i raspitujem se .... ali za sada ništa. Još uvek resorni ministar nije doneo dalja uputstva i slično. Ako grešim ispravite me. Suprug i ja radimo i nije nam finasijski lako sa dva deteta a kako je tek porodicama sa manjim ili nikakvim primanjima, ne smem ni da zamislim. Ne kukam. Niko me nije bio po ušima da imam decu. Niti planiram više dece. U suštini natalitet bi trebalo da bude još niži u Srbiji ako bi se svi rukovodili finansijama a ne željom za decom. Dolazi se opet do toga da je država zakazala, kao i u mnogo čemu drugom. Lokalne zajednice pružaju kratkoročnu pomoć i motivisana je ispunjavanjem predizbornih obećenja. Ali ne onih javnih nego tajnih tj. određenim grupacijama za glasove. I dokle god se, bez bilo kakve uvrede molim, bude na taj način "vodilo" računa o natalitetu na kraju ćemo zaista svi Srbi stati ispod jedne šljive - kako reče Tarabić.

Neven

pre 11 godina

Ne vidim zasto bi drzava Srbija u ovako teskoj situaciji uopste pomagala buducim roditeljima?
Neka sami finansiraju roditeljstvo ukoliko su se odlucili na to.
I ovako bedno ljudi zive i hoce jos dece,da na kraju svi zajedno zive u bedi.
U ovom trenutku uslovi nisu odgovarajuci za bilo koji vid stimulacije radjanja i tu nema govora.
DAKLE,drzava je u katastrofalnom stanju(vec je bankrotirala bukvalno) i veoma se tesko zivi i dolaze tek teza vremena i ta neka porodica se odlucuje na novog clana.
Nemam nista protiv,ali onda neka sami to finansiraju,a ne na teret drzave.
Njihovo je licno pravo da imaju koliko hoce dece,ali isto tako sa tim pravom i odgovornost da sami u ovako teskoj situaciji se pobrinu za finansiranje te dece.
To namerno govorim jer svi hoce nesto od drzave i bukvalno ljudi radjaju decu misleci da je to resenje da se oni licno izvuku iz sopstvene bede,a u stvari upadaju u jos dublju bedu povlaceci sa sobom novorodjencad.
Nemam nista naravno protiv radjanja,ali moraju se uzeti svi pokazatelji u Srbiji i doneti racionalna odluka.
Moje misljenje glasi da ne treba uopste pomagati roditeljima,vec se pobrinuti da se ti isti roditelji zaposle jer posao je mnogo vazniji od nekakve socijalne pomoci koju svi zeljno iscekuju od drzave.
TOLIKO o tome.

gg

pre 11 godina

Kada bi svaka porodica u Srbiji imala bar dva, eventualno tri deteta gde gde bi nam bio kraj..Ovako imamo slučajeve poput ovih gde ljudi prave po petoro-šestoro dece a nisu u mogućnosti da im pruže normalan život.

APC

pre 11 godina

Pa najbolje sad sto komada. Kakav kvalitet zivota u danasnje vreme i mozes da pruzis toj deci, i dvoje da imas a kamoli 5. I troje je vec pitanje...

clan sedmoclane porodice

pre 11 godina

Ovo je manje vise stara vest.
Moja porodica ima petoro dece. Ja sam najstariji i ved dugo godina nisma punoletan. Najmladje dete je postalo punoletno tek pre koji dan,a ni ostali nisu skoro to postali.
Mi smo pravo na deciji dodatak izgubili jos davno, sa rodjenjem cetvrtog deteta. izgovor je bio da nas jednostavno ima previse i da drzava nece da sponzorise to "razmnozavanje". Posle godinu dana obijanja saltera, moji roditelji su konacno odustali od toga.
Sledecu diskriminaciju od strane drzave smo doziveli kada je majka pokusala da upise svo petoro dece na formularu u poreskoj upravi kada smo privremeno resili stambeno pitanje. Iako postoje samo tri crte za upisivanje podataka o deci, mama je dopisala ispod jos dvoje. Kada je to predala sluzbenici na salteru, ista je krajnje bezobrazno prezvrljala poslednja dva imena pod izgovorom da po zakonu jedna majka moze da prijavi samo troje dece. Na protest moje majke, sluzbenica je opet samo dobacila da je niko nije terao da radja toliko dece i da je sama kriva. Sto se zakona tice, moje dve sestre kao da ne postoje i nikada i nisu.
Iskreno, ako je to i dalje odnos drzave onima koji se bore protiv bele kuge, onda bolje i daizumremo i da nas lepo nema. da ne budemo na teretu budzetu.

rootsradicals

pre 11 godina

moze li mi neko odgovoriti, ako naravno ima informaciju, radi li se u nasoj drzavi nesto na gradjanskom zakoniku, u cijem predlogu navodno stoji, svaka majka koja rodi trece dete ima pravo na naknadu od trenutno 20.000 din do detetovog punoletstva?

Kuku nama

pre 11 godina

"Posteni" biznismeni, kriminalci, podmitljivi politicari i ostali, njima slicni, nisu rizik za drzavu, ali deca jesu. Propast nam se blizi svetlosnom brzinom.

матори

pre 11 godina

Имам петоро деце, и никад нисам тражио ништа од државе. Моја супруга је у једном тренутку рекла да бисмо можда ипак могли да конкуришемо за дечији додатак. Нисам пристао из 2 разлога. Прво, верујем да има људи којима је то потребније. Друго, кад сам видео шта све треба да набавим од документације, запитао сам се ко уопште има живаца и времена да се с тим бави.

Једино што ја очекујем од ове државе јесте да унапреди школовање, да деца не бубају напамет податке који им никад неће бити потребни у животу, и које ће да забораве у року од пар месеци, и да се тој деци која су завршила некакве функционалне школе обезбеди посао. Овако мојој деци преостаје да или као ја одавде раде за странце, или да иду из Србије чим стасају за то. Да имамо иоле здраву економију, ове приче о социјалним давањима једва да би било ко потезао.

Видим по коментарима да је доста заступљен став да сиротиња и необразовани немају никакву другу забаву и хоби осим репродукције, па свима који имају такав приступ препоручујем да се потруде да не живе заробљени стереотипима. Живот је пун разноврсности и непредвидивости које не могу да се сместе у те тесне преграде.

MMMM

pre 11 godina

Konačno nadjena optimalna forma za stimulaciju države kako pozitivnog priraštaja tako i kvalitetnog odgoja a i obrazovanja stanovništva!

medjutim

pre 11 godina

Problem nataliteta se rešava tako što se stimulišu oni sa jednim detetom da prave drugo, a ne stimulisanjem onih sa četvoro da prave peto.

Pomenu jedan komentator nešto slično, al da dobiberim, nije mi jasno da neko napravi osmoro dece i kuka na sirotinju i traži pomoć. Pa sa četvoro ste već morali da znate i šta da (ne) radite da ih ne napravite još, znali ste i sa sedmoro da nemate nigde dinara pa ste opet pravili osmo, al nema veze, šta će vam zaštita kad treba da se plati a i ne voli muž..

N

pre 11 godina

(Neven, 28. januar 2013 22:51)
A drzava Srbija mora da je u teskoj situaciji zbog dece, posebno zbog porodica sa petoro dece. A da takvih porodica gotovo da i nema. Ustvari kad malo bolje razmislis ma deca su za sve kriva, bolje i da ne radjamo decu, da olaksamo nasim tajkunima...

ukljuci mozak

pre 11 godina

Sto li se samo svi prave blesavi. Ko danas ima vise od cetvoro dece? Ko PLANIRA porodicu sa vise od cetvoro dece?
Hajde, pokazite nam, dovedite u neki tv program bracni par sa cetvoro dece koji ima primanja od kojih to cetvoro dece moze nesmetano da izdrzava, i koji ce da izjavi da zele jos dece i da ce imati petoro, sestoro, secmoro ...? Hajde, cikam vas.

bebac

pre 11 godina

Sramota za ovu drzavu da su ukinuli dodatak od 400 000 din za rodjenje blizanaca i 600 000 za trojke. . . . a znamo da svaki 5 par ne moze da ima decu. . . . Bolnice su pune ljudi koji se zaduzuju i pokusavaju vantelesnom oplodnjom da dobiju dete. . .

Миле

pre 11 godina

Која патетика од стране коментатора. Као жао Вам је што држава нема новца за додатак петом детету. Све сами циници на коментарима. Кладим се да пола од вас нема ни једно дете а камоли да планира нешто више од два. Срамота да Вас је. А сви добро знамо да више од четворо деце великом већином имају само припадници ромске популације коју своју децу ни не третирају као децу већ као војску радника и просјака. Светска здравствена организација је у праву када каже да је пето дете ризик, поготово ако га имају породице чија су примања мања од 7730,00 динара. Ко нормалан планира узгој деце уколико нема материјалних и интелектуалних способности за више од 7730,00 динара. У реду, успеће 1% од тих породица да преживе 30-у годину.
Људи, будите реални и сагледајте ствар са свих страна а поготово са сопствене. Цинизам је само убио душу човека.

Mama

pre 11 godina

Sram vas bilo.Za decu su potrebna ljubav,pažnja,strpljenje,nežnost...to je ono što nam ovde nedostaje!Majka sam petoro dece,rođena Beograđanka,čista Srpkinja.Bela.Nikad od države nisam ništa tražila.Decu sam rodila i hvala Bogu na tome.Ništa pametnije nisam mogla da uradim.Oni imaju jedni druge i nas,roditelje,a kuća je puna ljubavi i smeha!I znam da će uspeti u životu jer će uvek povući jedno drugo i imaće nekog svog!A vi koji mislite na materijalno vaša će deca uvek moći u šoping u Rim ili Pariz,naravno i imaće lepe slike na fejsu za pokazivanje .Ali dobro,svako ima svoje.
Deca se rađaju iz ljubavi.

danilo

pre 11 godina

Bedno i jadno. Preporuka svetske zdravstvene organizacije, iste one koja nam je preporucila vakcine za grip. Preporuka svestske banke da mozemo da se zaduzujemo a da sprovodimo njihove zahteve...Sve mi ovo lici da smo zamorcici u pravom smislu te reci, i da se sa nama igraju i na nama testiraju sve moguce stvari...

stranac

pre 11 godina

slayem se sa drzavom. 5 dece treba hraniti, skolovati i naravno posvetiti im mnogo paznje. to zahteve prvenstveno mnogo novca od strane drzave i roditelja (koji nemaju taj novac)i vremena. ne moram da komentarisem grupu sto ima po 5 dece i kako zive.prosetajte ulicama i uverite se sami. bolje imati po 2-3 ali da oba roditelja budu zaposlena, plate bolje i da ta deca odrastu u dobrim uslovima.

Bobb

pre 11 godina

Ma nebitno, ionako uskoro niko neće dobijati ni filera od države, jer više neće biti kredita za punjenje budžeta. Glad kuca na vrata Srbije.

Josip Vasilj

pre 11 godina

Što je za svaku uređenu državu blagoslov, to je za Srbiju prokletstvo. Bože oprosti joj, jer ne zna što (sama sebi) čini…

Cicika

pre 11 godina

Ovo je čist populistički članak, a komentatori su zaista egoistični da to prosto zaboli kad se pročita. Lično imam 6 dece, odškolovane, zaposlene, punopravne članove društva... dečiji dodatak mi nije mnogo pomogao, ali veliki rad, briga i odricanje jesu, sve ono što mnogi komentatori nemaju niti će imati. Budite sigurni da mnogo više kukaju porodice koje imaju jedno ili dvoje dece, to su "prinčevi" koji moraju sve imati. Ovolika kuknjava kako su mnogočlane porodice listom siromašne je otužna i netačna, a takvih porodica u Srbiji je toliko malo da se mere promilima da bi ih trebalo zakonom zaštititi.
Inače ova politika države je samo nastavak politike Slobodana Miloševića gde se zna ko ima mnogo dece u Srbiji, a to su Romi, Albanci i Muslimani, znači na delu je čista segragacija svojih građana, znam šta govorim sa svojih 55 godina a moderatori neka objave ako žele.

dušan

pre 11 godina

"""Pa i jeste rizik za drzavu sve preko cetvoro dece. Najvise volim one kojima je opa cupa jedina zabava, koji imaju osmoro dece, a ne mogu kvalitetno ni o jednom da se brinu. I onda, pomozi drzavo. Da napravi dete, moze svaka budala. Da napravi od njega coveka, moze samo zrela i odgovorna osoba.
(Marko, 28. januar 2013 23:41)"""
@marko
Koliko vidim po glasovima na Vaš komentar, bilo ih je tri-četiri puta više pozitivnih nego li negativnih. To je ono zbog čega ja tvrdim da smo kao nacija osuđeni da izumremo. Svi koji mislite na ovaj način tamo negde imate pravdanje zbog čega imate nijedno, jedno ili u najboljem slučaju dva deteta...
Mi smo porodica sa četvoro dece. Imali bi ih još da nisu bila četiri carska reza (moralo je). Mi smo bili na nuli kad smo počeli pre deset godina i sami smo došli do svog krova nad glavom, zemlje i posla koji je profitabilan. Ne treba nama pomoć od države, ali nam treba podrška, a toga nema. Jadna je nacija kojoj je prosek rađanja ispod 1. Dakle svi vi, sedi jedan.

jovana

pre 11 godina

Sve preko cetvrtog deteta usvajaju Bred i Andjelina...uvela bih provere materijalnog i mentalnog statusa za sve koji hoce u Srbiji preko troje dece..ako imate uslova i vremena da se bavite njima ok..ali radjanje dece radi prosjacenja,podvodjenja ili ne daj boze prodaje su sve cesca pojava koju treba suzbiti

TMFovac

pre 11 godina

@Neven braniti drzavu koja ne odvaja za decije dodatke, a u Srbiji godisnje nestaje manji grad (40000)! Bitno je da se ima za nove audije, skode, pasate, bmwove, milionski namestaj kancelarije za bezbednost u saobracaju, za izborne kampanje koje kostaju kao svemirski program, iznajmljivanje satelita, vakcine 3. ruka (ali vrhunska roba), stancice sa pogledom na central park, komunalce, mostove, koridore, kanale i sve ostale potrebstine koje sam zaboravio, a koje im trebaju neizostavno! Isti ti gradjani koji traze d.d. posle nove godine izadju na trg, i piju kuvano vino i kupuju portikle, cucle, solje itd, u cilju finansiranja bitke za bebe! Koja je tebe muka naterala da u ovom slucaju zastupas drzavu?

maja

pre 11 godina

@Neven - To namerno govorim jer svi hoce nesto od drzave i bukvalno ljudi radjaju decu misleci da je to resenje da se oni licno izvuku iz sopstvene bede,a u stvari upadaju u jos dublju bedu povlaceci sa sobom novorodjencad.


ali stvarno nemam komentar na ovu izjavu..
kao malo razmazeno deriste koje stalno njesto njanjavi, i SVI hoce nesto od drzave, njanjanja, i SVI radjaju decu da se izvuku iz bede, njanjanja, mene niko ne voli, njanjanjaja

Radivoje

pre 11 godina

Bravo na clanak. Bas je relevantan - kad niko u Srbiji nece ni da ima drugo dete, vi nam pricate o peto.

Bice super kad imamo taj problem za peto dete. Daj boze da imamo taj problem.

Nikola

pre 11 godina

Stvarno teška tema, pomisao na decu koja nemaju dovljno za osnovne potrebe, ona nisu kriva ni što država ne plaća ni što ih majka rodi.

mee

pre 11 godina

strašno je da danas u srbiji četvoro i više dece imaju uglavnom siromašni i slabo obrazovani ljudi, dok s druge strane ovi koji imaju mogućnosti da deci pruže normalan život imaju jedno, dvoje ili uopšte nemaju dece.

Marko

pre 11 godina

Sudeci po vecini komentara, imam osecaj kao da zivimo u Kini a ne Srbiji. Ne kazem da ima i onakvih i onakvih slucajeva, ali ako imamo novca za razne Beovizije, takmicenja u talentima, organizacije Novih i srpskih novih godina, krkanluk za prvi maj, za poslanicke plate, za plate stranackih menadzera u JATu..... lista je beskrajna.


PA DAJTE BAR DECU DA ODGAJAMO KAKO TREBA, ULAGANJEM U PORODICU I SISTEM OBRAZOVANJA.

AL

pre 11 godina

Pocinje da me stvarno bas bude briga za njihova uverenja za vise dece, naprave decu a onda nemaju koru hleba da im daju.

Kad sam cuo pre u Grckoj (kad su poceli da ukudaju dodatke i smanjuju plate) da ljudi mole drzavu da preuzme njihovu decu jer ne mogu da ih prehrane (prosek 4.5 deteta u takvim porodicama mada je njihov broj mali) prenerazio sam se i pitam se sta su oni razmisljavi sa tolkom decom. Ljutite se koliko hocete ali je istina.

Ljudi, sirom sveta se sve vise i sve teze proizvodi hrana, sve vise zarad kolicine se proizvodi hrana loseg kvaliteta, a da i dalje se znacajne kolicine bacaju zbog toga sto naruce mnogo pa ne prodaju, prodje rok trajanja i posle bacaju.
Uporedite Amerikance 50-70 i 90 godima do danas. Skoro su udvostrucili prosecnu telesnu tezinu na nacionalnom nivou a zdravstvo 5 puta vise opteretili.

Ako hocemo da ova planeta opstane za neku od narednih generacija mi bi smo kao vrsta trebali ozbiljno da poradimo na nasem broju odnosno na njegovom smanjivanju na 3-4 milijarde ili cemo u buducnosti jesti same sebe!

UK

pre 11 godina

Ко нормалан планира узгој деце уколико нема материјалних и интелектуалних способности за више од 7730,00 динара.
(Миле, 29. januar 2013 08:44)

Izvini, jel se u zivotu desavaju samo planirane stvari? Ne postoje okolnosti kao sto su bolest, otkaz, recesija i sl...gde od porodice koja je imala dovoljno sredstava za odgoj dece odjednom postajes porodica koja ne moze to vise da cini bez pomoci? I sta onda da uradis? Ostavis decu pored kontejnera jer boze moj, ti si njih pravio dok si imao para, sad se okolnosti promenile.
U stvari iz ovih komentara koji brane stav drzave krije se mrznja prema Romima jer za prosecnog naseg coveka petoro dece jednako je Romi.

Поручник Драгуљче

pre 11 godina

Све што се ради по директиви или се усваја према препорукама Светске здравствене организације, знајте, има за циљ да нас онемогући, осиромаши и, на крају, докрајчи. Чуј, ''само четири порођаја здравствено безбедна, све преко тога је ризик...'' - ко тебе пита за мишљење?! Савет свима који планирају још деце или се двоуме - рађајте, пропасти нећетe, а кисинџеровци могу да нам пљуну под прозор.

Birokratija mi nije ja jača strana

pre 11 godina

Da li neko može da mi objasni da li to povećanje rate od novembra ide samo za one koji tek od tada počinju da dobijaju roditeljski dodatak? Meni je i dalje rata za drugo dete nešto više od pet hiljada i sto dinara, a ne pet hiljada i sedamsto dinara, kako je u tekstu navedeno.

Породица

pre 11 godina

Е,због оваквих лицемерних уплашених властодржаца,гласао сам и гласаћу за Породични Покрет,а то су Двери,јер ако се они буду питали,и задњи динар из државне касе ће се дати за децу,рађање и породицу јер то је на првом месту приоритета и темељ за све остало.

View

pre 11 godina

Hoću samo ovim putem da izrazim podršku svima koji se 'slažu sa državom' (!?) i pitaju se kakve veze ima država i porodica u njoj, tj. država i pomoć porodicama sa većim brojem dece.

Ama baš nikakve. Ko je još video da država finansijski pomaže građane od kojih je sačinjena i koji je izdržavaju. Pa ne postoji ona zbog toga. Ona postoji da ubire namete (što više i što češće), vozi se u skupim automobilima (što više njih u koloni, to bolje), posećuje sportske manifestacije, pomaže sportske klubove, zatim saplemenike van svojih granica, kao i svoje novostečene državljane optužene za masovna ubistva i genocid, pomaže glumce, pevače i sportiste milionere dodeljujući im dekretom doživotnu penziju (i stanove), peva u horu i mašta o tome kako će jednom – kad-tad – postati veeeeelika, sve do sedam gora i sedam mora.

To je njena uloga. A ne briga o nekakvim derištima. Da barem mogu da glasaju, pa i 'ajde. Nego, ništa. "Država" bi mogla da uvede Zakon o jednom detetu, kao u Kini, i tako jednom za svagda reši problem sa ovolikom dečurlijom. Posredično bi rešila problem i sa troškovima za školovanje, lečenje, penzije ... Eto rešenja za sve probleme "država" Srbije. Nema ljudi, nema ni problema. Prosto.

P.S. Čitajući komentare dolazim do zaključka da u Srbiji ima mnogo malih autoritaraca, te potencijalnih diktatora. To je jako loše i opasno.

Revolt

pre 11 godina

Ja ne razumem o cemu se ovde radi i sta zapravo pise u ovom tekstu-ljudi, nikada decji i roditeljski dodatak nisu ni davani za peto dete, alo bre?! Kakvo crno ucestvovanje u pisanju Zakona, on postoji vec deset godina!!! Bebac, ne znam da li se tako zovete zbog istoimenog sajta, ali ako ste se tamo informisali, onda biste trebali da znate da je tu pomoc davala Autonomna Pokrajina Vojvodine. Ovo kazem da ne bi bilo zabune, a tacno je da su te Odluke prestale da postoje zbog Odluka ustavnog suda od jula '12 pa ako je ta institucija sudske vlasti sad drzava, onda ste i vi u pravu.

selo vise nije - Mesto rodjenja

pre 11 godina

Da li cemo doneti zakone o zabrani radjanja dece i svesti na samo jedno kao sto je to u Kini ili Indiji, i time smanjiti "rizik". E da mi je neko rekao da ce u Srbiji i deca doci pod pojam 'rizik' a da bela kuga sve vise lupa i udara na vrata Srbije. rekla Kaze se da dece i novca nikada dosta, s tim sto kod sirotinje dece uvek ima, jedno drugo pomazu i kada odlaze svojim putem imaju osecanja za bracu i sestre, a kod bogatih samo novac i materijalno bogatstvo.
Zar je moguce da Srbija decu svrstava u 'rizicni posao', a da deca ne glasaju sada za stranke i vlast. Rec 'rizik' se upotrebljava kada bolesna zena hoce da rodi dete pa rizikuje svoje zdravlje, a reci da je to za drzavu rizik jadno je i bedno. Ako drzava nastavi ovako verujem da ce prazne skole izdavati i prodavati tajkunima ili ce na njima stojati IZDAJE SE isto to i NA STRANOM JEZIKU.

Revolt

pre 11 godina

Nadam se da ce mi objaviti i prvi deo komentara jer samo tako sve ovo sto pisem ima smisla. Drugo, pomoc za blizance, trojke i cetvorke je od samog starta bila predvidjena kao mera populacione politike koja, iako popularna
kod roditelja, nije dala (nazalost) zeljene rezultate u Vojvodini po svim statistickim pokazateljima! Ovih dana ce stupiti na snagu nova mera i to pravo na novcanu pomoc porodici u kojoj se rodi trece dete koja takodje nije zamisljena kao socijalna pomoc nego nesto sto bi roditelje trebalo da motivise i stimulise na radjanje treceg deteta.Pozdrav od kompetentnog

Nikola

pre 11 godina

Pomoc roditeljima ima socijalni karakter, a ne odlike prave politike povecanja nataliteta.
Politika povecanja nataliteta se moze resiti samo tako sto ce se zaposlenima isplacivati bruto, a ne neto plate. Pa svako sam sebi da uplacuje doprinose - ko ima 3,4 ili vise deteta plati dva ili vise puta manje iznose, nego neko ko ima samo jedno ili ko iz neopravdanih razloga nema nijedno. Zatim ko ima 3 ili vise deteta da ima besplatno parkiranje, umanjenje za komunalije, besplatan upis u biblioteku za decu, smanjenje PDV-a na hranu, obuku, knjige, igracke itd (kroz godisnji povrat - bez limita godisnjih prihoda). Kroz ovakve mere se stimulise zdrav, proizvodni deo drustva da ima decu koja sutra nece biti socijalni slucajevi, mozda prepusteni sami sebi i ulici.
Smatram da sami zaposleni treba da se staraju o tome jer bi 95% poslodavaca naslo nacina da to sto je drzava omogucila da radnici sa vise dece budu maksimalno pomognuti, iskoristili za sebe (setimo se sta su radili sa svojim trudnim radnicama do pre godinu dana - neisplacivanje socijalnih davanja). Ovako pare na racun pa ti idi i resi svoje prema drzavi.
Apsoutno ne treba posmatrati ovo kao pokusaj sprecavanja da oni koji ne rade ili su u losijoj socijalnoj kategoriji da imaju dece. Deciji i roditeljski dodaci jesu namenjeni njima, jer to i jesu kategorije socijalne pomoci.

IceFace

pre 10 godina

E narode, sta je u glavi nekome ko nema za Leba da radja gomilu dece?????? Aman .. Posle mu drzava kriva. Ljudi, ne pravi vam politika decu, pamet u glavu i kočnica, uveče u krevet pa na spavanje a ne ono, pa vam mozda ujutru i sine neka ideja za posao.. za nesto????

Neven

pre 11 godina

Ne vidim zasto bi drzava Srbija u ovako teskoj situaciji uopste pomagala buducim roditeljima?
Neka sami finansiraju roditeljstvo ukoliko su se odlucili na to.
I ovako bedno ljudi zive i hoce jos dece,da na kraju svi zajedno zive u bedi.
U ovom trenutku uslovi nisu odgovarajuci za bilo koji vid stimulacije radjanja i tu nema govora.
DAKLE,drzava je u katastrofalnom stanju(vec je bankrotirala bukvalno) i veoma se tesko zivi i dolaze tek teza vremena i ta neka porodica se odlucuje na novog clana.
Nemam nista protiv,ali onda neka sami to finansiraju,a ne na teret drzave.
Njihovo je licno pravo da imaju koliko hoce dece,ali isto tako sa tim pravom i odgovornost da sami u ovako teskoj situaciji se pobrinu za finansiranje te dece.
To namerno govorim jer svi hoce nesto od drzave i bukvalno ljudi radjaju decu misleci da je to resenje da se oni licno izvuku iz sopstvene bede,a u stvari upadaju u jos dublju bedu povlaceci sa sobom novorodjencad.
Nemam nista naravno protiv radjanja,ali moraju se uzeti svi pokazatelji u Srbiji i doneti racionalna odluka.
Moje misljenje glasi da ne treba uopste pomagati roditeljima,vec se pobrinuti da se ti isti roditelji zaposle jer posao je mnogo vazniji od nekakve socijalne pomoci koju svi zeljno iscekuju od drzave.
TOLIKO o tome.

Marko

pre 11 godina

Pa i jeste rizik za drzavu sve preko cetvoro dece. Najvise volim one kojima je opa cupa jedina zabava, koji imaju osmoro dece, a ne mogu kvalitetno ni o jednom da se brinu. I onda, pomozi drzavo. Da napravi dete, moze svaka budala. Da napravi od njega coveka, moze samo zrela i odgovorna osoba.

DankoDanko

pre 11 godina

Moj Pokojni otac je Po svaku cijenu htio da ima dva sina, prvo dvoje djece Koje je dobio su bile cerke, treci je bio sin, nakon sina opet dvije cerke pa Sam konacno na svijet dosao ja... Raspali sistem i raspala lopovska drzava nam ama bas nista nijesu pruzili, pa smo tako jedno Po jedno kako je Koje stasavalo odlazili od kuce i skucili se na sjeveru Evrope... Znaci gospodo, izem vam ja i djeciji dodatak i dodatak za trudnice, poruka je samo sto vise djece, evropske gradjevine ne mogu da cekaju.

APC

pre 11 godina

Pa najbolje sad sto komada. Kakav kvalitet zivota u danasnje vreme i mozes da pruzis toj deci, i dvoje da imas a kamoli 5. I troje je vec pitanje...

Породица

pre 11 godina

Е,због оваквих лицемерних уплашених властодржаца,гласао сам и гласаћу за Породични Покрет,а то су Двери,јер ако се они буду питали,и задњи динар из државне касе ће се дати за децу,рађање и породицу јер то је на првом месту приоритета и темељ за све остало.

maja

pre 11 godina

@Neven - To namerno govorim jer svi hoce nesto od drzave i bukvalno ljudi radjaju decu misleci da je to resenje da se oni licno izvuku iz sopstvene bede,a u stvari upadaju u jos dublju bedu povlaceci sa sobom novorodjencad.


ali stvarno nemam komentar na ovu izjavu..
kao malo razmazeno deriste koje stalno njesto njanjavi, i SVI hoce nesto od drzave, njanjanja, i SVI radjaju decu da se izvuku iz bede, njanjanja, mene niko ne voli, njanjanjaja

dušan

pre 11 godina

"""Pa i jeste rizik za drzavu sve preko cetvoro dece. Najvise volim one kojima je opa cupa jedina zabava, koji imaju osmoro dece, a ne mogu kvalitetno ni o jednom da se brinu. I onda, pomozi drzavo. Da napravi dete, moze svaka budala. Da napravi od njega coveka, moze samo zrela i odgovorna osoba.
(Marko, 28. januar 2013 23:41)"""
@marko
Koliko vidim po glasovima na Vaš komentar, bilo ih je tri-četiri puta više pozitivnih nego li negativnih. To je ono zbog čega ja tvrdim da smo kao nacija osuđeni da izumremo. Svi koji mislite na ovaj način tamo negde imate pravdanje zbog čega imate nijedno, jedno ili u najboljem slučaju dva deteta...
Mi smo porodica sa četvoro dece. Imali bi ih još da nisu bila četiri carska reza (moralo je). Mi smo bili na nuli kad smo počeli pre deset godina i sami smo došli do svog krova nad glavom, zemlje i posla koji je profitabilan. Ne treba nama pomoć od države, ali nam treba podrška, a toga nema. Jadna je nacija kojoj je prosek rađanja ispod 1. Dakle svi vi, sedi jedan.

rootsradicals

pre 11 godina

moze li mi neko odgovoriti, ako naravno ima informaciju, radi li se u nasoj drzavi nesto na gradjanskom zakoniku, u cijem predlogu navodno stoji, svaka majka koja rodi trece dete ima pravo na naknadu od trenutno 20.000 din do detetovog punoletstva?

lInsta

pre 11 godina

ovo mi više deluje kao pokušaj smanjenja rasta nataliteta roma i albanaca nego kao napad na natalitet srbije. retko koja porodica ima preko 2 deteta, a kamoli 5. u ostalom, ako želiš 5oro dece, trebao bi da budeš sposoban sam da ih izdržavaš...

ukljuci mozak

pre 11 godina

Sto li se samo svi prave blesavi. Ko danas ima vise od cetvoro dece? Ko PLANIRA porodicu sa vise od cetvoro dece?
Hajde, pokazite nam, dovedite u neki tv program bracni par sa cetvoro dece koji ima primanja od kojih to cetvoro dece moze nesmetano da izdrzava, i koji ce da izjavi da zele jos dece i da ce imati petoro, sestoro, secmoro ...? Hajde, cikam vas.

danilo

pre 11 godina

Bedno i jadno. Preporuka svetske zdravstvene organizacije, iste one koja nam je preporucila vakcine za grip. Preporuka svestske banke da mozemo da se zaduzujemo a da sprovodimo njihove zahteve...Sve mi ovo lici da smo zamorcici u pravom smislu te reci, i da se sa nama igraju i na nama testiraju sve moguce stvari...

MMMM

pre 11 godina

Konačno nadjena optimalna forma za stimulaciju države kako pozitivnog priraštaja tako i kvalitetnog odgoja a i obrazovanja stanovništva!

Josip Vasilj

pre 11 godina

Što je za svaku uređenu državu blagoslov, to je za Srbiju prokletstvo. Bože oprosti joj, jer ne zna što (sama sebi) čini…

gg

pre 11 godina

Kada bi svaka porodica u Srbiji imala bar dva, eventualno tri deteta gde gde bi nam bio kraj..Ovako imamo slučajeve poput ovih gde ljudi prave po petoro-šestoro dece a nisu u mogućnosti da im pruže normalan život.

stranac

pre 11 godina

slayem se sa drzavom. 5 dece treba hraniti, skolovati i naravno posvetiti im mnogo paznje. to zahteve prvenstveno mnogo novca od strane drzave i roditelja (koji nemaju taj novac)i vremena. ne moram da komentarisem grupu sto ima po 5 dece i kako zive.prosetajte ulicama i uverite se sami. bolje imati po 2-3 ali da oba roditelja budu zaposlena, plate bolje i da ta deca odrastu u dobrim uslovima.

AL

pre 11 godina

Pocinje da me stvarno bas bude briga za njihova uverenja za vise dece, naprave decu a onda nemaju koru hleba da im daju.

Kad sam cuo pre u Grckoj (kad su poceli da ukudaju dodatke i smanjuju plate) da ljudi mole drzavu da preuzme njihovu decu jer ne mogu da ih prehrane (prosek 4.5 deteta u takvim porodicama mada je njihov broj mali) prenerazio sam se i pitam se sta su oni razmisljavi sa tolkom decom. Ljutite se koliko hocete ali je istina.

Ljudi, sirom sveta se sve vise i sve teze proizvodi hrana, sve vise zarad kolicine se proizvodi hrana loseg kvaliteta, a da i dalje se znacajne kolicine bacaju zbog toga sto naruce mnogo pa ne prodaju, prodje rok trajanja i posle bacaju.
Uporedite Amerikance 50-70 i 90 godima do danas. Skoro su udvostrucili prosecnu telesnu tezinu na nacionalnom nivou a zdravstvo 5 puta vise opteretili.

Ako hocemo da ova planeta opstane za neku od narednih generacija mi bi smo kao vrsta trebali ozbiljno da poradimo na nasem broju odnosno na njegovom smanjivanju na 3-4 milijarde ili cemo u buducnosti jesti same sebe!

medjutim

pre 11 godina

Problem nataliteta se rešava tako što se stimulišu oni sa jednim detetom da prave drugo, a ne stimulisanjem onih sa četvoro da prave peto.

Pomenu jedan komentator nešto slično, al da dobiberim, nije mi jasno da neko napravi osmoro dece i kuka na sirotinju i traži pomoć. Pa sa četvoro ste već morali da znate i šta da (ne) radite da ih ne napravite još, znali ste i sa sedmoro da nemate nigde dinara pa ste opet pravili osmo, al nema veze, šta će vam zaštita kad treba da se plati a i ne voli muž..

Поручник Драгуљче

pre 11 godina

Све што се ради по директиви или се усваја према препорукама Светске здравствене организације, знајте, има за циљ да нас онемогући, осиромаши и, на крају, докрајчи. Чуј, ''само четири порођаја здравствено безбедна, све преко тога је ризик...'' - ко тебе пита за мишљење?! Савет свима који планирају још деце или се двоуме - рађајте, пропасти нећетe, а кисинџеровци могу да нам пљуну под прозор.

Spingiti

pre 11 godina

Na žalost socijalna politika naše države, kao i mnoge druge stvari, jako je loša. Tako da koliko god političari u predizbornim kampanjama, a i tokom mandata, govore o povećanju nataliteta i Bog-zna-kakvoj brizi što mališana, što tek rođenih Srba, od toga nema ništa ili je to jadno. Poslednji primer je stopa PDV-a od 20% na bebi opremu. Zakonom o PDV-u jeste predviđeno da se isti vraća (ako se dobro sećam čl. 56) ali šta će od toga biti ... nešto čisto sumnjam. Pošto i sama imam bebu i vrlo me interesuje stoga odlazim u lokalnu jedinicu Ministarstva finansija i raspitujem se .... ali za sada ništa. Još uvek resorni ministar nije doneo dalja uputstva i slično. Ako grešim ispravite me. Suprug i ja radimo i nije nam finasijski lako sa dva deteta a kako je tek porodicama sa manjim ili nikakvim primanjima, ne smem ni da zamislim. Ne kukam. Niko me nije bio po ušima da imam decu. Niti planiram više dece. U suštini natalitet bi trebalo da bude još niži u Srbiji ako bi se svi rukovodili finansijama a ne željom za decom. Dolazi se opet do toga da je država zakazala, kao i u mnogo čemu drugom. Lokalne zajednice pružaju kratkoročnu pomoć i motivisana je ispunjavanjem predizbornih obećenja. Ali ne onih javnih nego tajnih tj. određenim grupacijama za glasove. I dokle god se, bez bilo kakve uvrede molim, bude na taj način "vodilo" računa o natalitetu na kraju ćemo zaista svi Srbi stati ispod jedne šljive - kako reče Tarabić.

Kuku nama

pre 11 godina

"Posteni" biznismeni, kriminalci, podmitljivi politicari i ostali, njima slicni, nisu rizik za drzavu, ali deca jesu. Propast nam se blizi svetlosnom brzinom.

N

pre 11 godina

(Neven, 28. januar 2013 22:51)
A drzava Srbija mora da je u teskoj situaciji zbog dece, posebno zbog porodica sa petoro dece. A da takvih porodica gotovo da i nema. Ustvari kad malo bolje razmislis ma deca su za sve kriva, bolje i da ne radjamo decu, da olaksamo nasim tajkunima...

jovana

pre 11 godina

Sve preko cetvrtog deteta usvajaju Bred i Andjelina...uvela bih provere materijalnog i mentalnog statusa za sve koji hoce u Srbiji preko troje dece..ako imate uslova i vremena da se bavite njima ok..ali radjanje dece radi prosjacenja,podvodjenja ili ne daj boze prodaje su sve cesca pojava koju treba suzbiti

Mama

pre 11 godina

Sram vas bilo.Za decu su potrebna ljubav,pažnja,strpljenje,nežnost...to je ono što nam ovde nedostaje!Majka sam petoro dece,rođena Beograđanka,čista Srpkinja.Bela.Nikad od države nisam ništa tražila.Decu sam rodila i hvala Bogu na tome.Ništa pametnije nisam mogla da uradim.Oni imaju jedni druge i nas,roditelje,a kuća je puna ljubavi i smeha!I znam da će uspeti u životu jer će uvek povući jedno drugo i imaće nekog svog!A vi koji mislite na materijalno vaša će deca uvek moći u šoping u Rim ili Pariz,naravno i imaće lepe slike na fejsu za pokazivanje .Ali dobro,svako ima svoje.
Deca se rađaju iz ljubavi.

Миле

pre 11 godina

Која патетика од стране коментатора. Као жао Вам је што држава нема новца за додатак петом детету. Све сами циници на коментарима. Кладим се да пола од вас нема ни једно дете а камоли да планира нешто више од два. Срамота да Вас је. А сви добро знамо да више од четворо деце великом већином имају само припадници ромске популације коју своју децу ни не третирају као децу већ као војску радника и просјака. Светска здравствена организација је у праву када каже да је пето дете ризик, поготово ако га имају породице чија су примања мања од 7730,00 динара. Ко нормалан планира узгој деце уколико нема материјалних и интелектуалних способности за више од 7730,00 динара. У реду, успеће 1% од тих породица да преживе 30-у годину.
Људи, будите реални и сагледајте ствар са свих страна а поготово са сопствене. Цинизам је само убио душу човека.

clan sedmoclane porodice

pre 11 godina

Ovo je manje vise stara vest.
Moja porodica ima petoro dece. Ja sam najstariji i ved dugo godina nisma punoletan. Najmladje dete je postalo punoletno tek pre koji dan,a ni ostali nisu skoro to postali.
Mi smo pravo na deciji dodatak izgubili jos davno, sa rodjenjem cetvrtog deteta. izgovor je bio da nas jednostavno ima previse i da drzava nece da sponzorise to "razmnozavanje". Posle godinu dana obijanja saltera, moji roditelji su konacno odustali od toga.
Sledecu diskriminaciju od strane drzave smo doziveli kada je majka pokusala da upise svo petoro dece na formularu u poreskoj upravi kada smo privremeno resili stambeno pitanje. Iako postoje samo tri crte za upisivanje podataka o deci, mama je dopisala ispod jos dvoje. Kada je to predala sluzbenici na salteru, ista je krajnje bezobrazno prezvrljala poslednja dva imena pod izgovorom da po zakonu jedna majka moze da prijavi samo troje dece. Na protest moje majke, sluzbenica je opet samo dobacila da je niko nije terao da radja toliko dece i da je sama kriva. Sto se zakona tice, moje dve sestre kao da ne postoje i nikada i nisu.
Iskreno, ako je to i dalje odnos drzave onima koji se bore protiv bele kuge, onda bolje i daizumremo i da nas lepo nema. da ne budemo na teretu budzetu.

TMFovac

pre 11 godina

@Neven braniti drzavu koja ne odvaja za decije dodatke, a u Srbiji godisnje nestaje manji grad (40000)! Bitno je da se ima za nove audije, skode, pasate, bmwove, milionski namestaj kancelarije za bezbednost u saobracaju, za izborne kampanje koje kostaju kao svemirski program, iznajmljivanje satelita, vakcine 3. ruka (ali vrhunska roba), stancice sa pogledom na central park, komunalce, mostove, koridore, kanale i sve ostale potrebstine koje sam zaboravio, a koje im trebaju neizostavno! Isti ti gradjani koji traze d.d. posle nove godine izadju na trg, i piju kuvano vino i kupuju portikle, cucle, solje itd, u cilju finansiranja bitke za bebe! Koja je tebe muka naterala da u ovom slucaju zastupas drzavu?

mee

pre 11 godina

strašno je da danas u srbiji četvoro i više dece imaju uglavnom siromašni i slabo obrazovani ljudi, dok s druge strane ovi koji imaju mogućnosti da deci pruže normalan život imaju jedno, dvoje ili uopšte nemaju dece.

UK

pre 11 godina

Ко нормалан планира узгој деце уколико нема материјалних и интелектуалних способности за више од 7730,00 динара.
(Миле, 29. januar 2013 08:44)

Izvini, jel se u zivotu desavaju samo planirane stvari? Ne postoje okolnosti kao sto su bolest, otkaz, recesija i sl...gde od porodice koja je imala dovoljno sredstava za odgoj dece odjednom postajes porodica koja ne moze to vise da cini bez pomoci? I sta onda da uradis? Ostavis decu pored kontejnera jer boze moj, ti si njih pravio dok si imao para, sad se okolnosti promenile.
U stvari iz ovih komentara koji brane stav drzave krije se mrznja prema Romima jer za prosecnog naseg coveka petoro dece jednako je Romi.

selo vise nije - Mesto rodjenja

pre 11 godina

Da li cemo doneti zakone o zabrani radjanja dece i svesti na samo jedno kao sto je to u Kini ili Indiji, i time smanjiti "rizik". E da mi je neko rekao da ce u Srbiji i deca doci pod pojam 'rizik' a da bela kuga sve vise lupa i udara na vrata Srbije. rekla Kaze se da dece i novca nikada dosta, s tim sto kod sirotinje dece uvek ima, jedno drugo pomazu i kada odlaze svojim putem imaju osecanja za bracu i sestre, a kod bogatih samo novac i materijalno bogatstvo.
Zar je moguce da Srbija decu svrstava u 'rizicni posao', a da deca ne glasaju sada za stranke i vlast. Rec 'rizik' se upotrebljava kada bolesna zena hoce da rodi dete pa rizikuje svoje zdravlje, a reci da je to za drzavu rizik jadno je i bedno. Ako drzava nastavi ovako verujem da ce prazne skole izdavati i prodavati tajkunima ili ce na njima stojati IZDAJE SE isto to i NA STRANOM JEZIKU.

Nikola

pre 11 godina

Stvarno teška tema, pomisao na decu koja nemaju dovljno za osnovne potrebe, ona nisu kriva ni što država ne plaća ni što ih majka rodi.

Bobb

pre 11 godina

Ma nebitno, ionako uskoro niko neće dobijati ni filera od države, jer više neće biti kredita za punjenje budžeta. Glad kuca na vrata Srbije.

Birokratija mi nije ja jača strana

pre 11 godina

Da li neko može da mi objasni da li to povećanje rate od novembra ide samo za one koji tek od tada počinju da dobijaju roditeljski dodatak? Meni je i dalje rata za drugo dete nešto više od pet hiljada i sto dinara, a ne pet hiljada i sedamsto dinara, kako je u tekstu navedeno.

Cicika

pre 11 godina

Ovo je čist populistički članak, a komentatori su zaista egoistični da to prosto zaboli kad se pročita. Lično imam 6 dece, odškolovane, zaposlene, punopravne članove društva... dečiji dodatak mi nije mnogo pomogao, ali veliki rad, briga i odricanje jesu, sve ono što mnogi komentatori nemaju niti će imati. Budite sigurni da mnogo više kukaju porodice koje imaju jedno ili dvoje dece, to su "prinčevi" koji moraju sve imati. Ovolika kuknjava kako su mnogočlane porodice listom siromašne je otužna i netačna, a takvih porodica u Srbiji je toliko malo da se mere promilima da bi ih trebalo zakonom zaštititi.
Inače ova politika države je samo nastavak politike Slobodana Miloševića gde se zna ko ima mnogo dece u Srbiji, a to su Romi, Albanci i Muslimani, znači na delu je čista segragacija svojih građana, znam šta govorim sa svojih 55 godina a moderatori neka objave ako žele.

Nikola

pre 11 godina

Pomoc roditeljima ima socijalni karakter, a ne odlike prave politike povecanja nataliteta.
Politika povecanja nataliteta se moze resiti samo tako sto ce se zaposlenima isplacivati bruto, a ne neto plate. Pa svako sam sebi da uplacuje doprinose - ko ima 3,4 ili vise deteta plati dva ili vise puta manje iznose, nego neko ko ima samo jedno ili ko iz neopravdanih razloga nema nijedno. Zatim ko ima 3 ili vise deteta da ima besplatno parkiranje, umanjenje za komunalije, besplatan upis u biblioteku za decu, smanjenje PDV-a na hranu, obuku, knjige, igracke itd (kroz godisnji povrat - bez limita godisnjih prihoda). Kroz ovakve mere se stimulise zdrav, proizvodni deo drustva da ima decu koja sutra nece biti socijalni slucajevi, mozda prepusteni sami sebi i ulici.
Smatram da sami zaposleni treba da se staraju o tome jer bi 95% poslodavaca naslo nacina da to sto je drzava omogucila da radnici sa vise dece budu maksimalno pomognuti, iskoristili za sebe (setimo se sta su radili sa svojim trudnim radnicama do pre godinu dana - neisplacivanje socijalnih davanja). Ovako pare na racun pa ti idi i resi svoje prema drzavi.
Apsoutno ne treba posmatrati ovo kao pokusaj sprecavanja da oni koji ne rade ili su u losijoj socijalnoj kategoriji da imaju dece. Deciji i roditeljski dodaci jesu namenjeni njima, jer to i jesu kategorije socijalne pomoci.

View

pre 11 godina

Hoću samo ovim putem da izrazim podršku svima koji se 'slažu sa državom' (!?) i pitaju se kakve veze ima država i porodica u njoj, tj. država i pomoć porodicama sa većim brojem dece.

Ama baš nikakve. Ko je još video da država finansijski pomaže građane od kojih je sačinjena i koji je izdržavaju. Pa ne postoji ona zbog toga. Ona postoji da ubire namete (što više i što češće), vozi se u skupim automobilima (što više njih u koloni, to bolje), posećuje sportske manifestacije, pomaže sportske klubove, zatim saplemenike van svojih granica, kao i svoje novostečene državljane optužene za masovna ubistva i genocid, pomaže glumce, pevače i sportiste milionere dodeljujući im dekretom doživotnu penziju (i stanove), peva u horu i mašta o tome kako će jednom – kad-tad – postati veeeeelika, sve do sedam gora i sedam mora.

To je njena uloga. A ne briga o nekakvim derištima. Da barem mogu da glasaju, pa i 'ajde. Nego, ništa. "Država" bi mogla da uvede Zakon o jednom detetu, kao u Kini, i tako jednom za svagda reši problem sa ovolikom dečurlijom. Posredično bi rešila problem i sa troškovima za školovanje, lečenje, penzije ... Eto rešenja za sve probleme "država" Srbije. Nema ljudi, nema ni problema. Prosto.

P.S. Čitajući komentare dolazim do zaključka da u Srbiji ima mnogo malih autoritaraca, te potencijalnih diktatora. To je jako loše i opasno.

Radivoje

pre 11 godina

Bravo na clanak. Bas je relevantan - kad niko u Srbiji nece ni da ima drugo dete, vi nam pricate o peto.

Bice super kad imamo taj problem za peto dete. Daj boze da imamo taj problem.

матори

pre 11 godina

Имам петоро деце, и никад нисам тражио ништа од државе. Моја супруга је у једном тренутку рекла да бисмо можда ипак могли да конкуришемо за дечији додатак. Нисам пристао из 2 разлога. Прво, верујем да има људи којима је то потребније. Друго, кад сам видео шта све треба да набавим од документације, запитао сам се ко уопште има живаца и времена да се с тим бави.

Једино што ја очекујем од ове државе јесте да унапреди школовање, да деца не бубају напамет податке који им никад неће бити потребни у животу, и које ће да забораве у року од пар месеци, и да се тој деци која су завршила некакве функционалне школе обезбеди посао. Овако мојој деци преостаје да или као ја одавде раде за странце, или да иду из Србије чим стасају за то. Да имамо иоле здраву економију, ове приче о социјалним давањима једва да би било ко потезао.

Видим по коментарима да је доста заступљен став да сиротиња и необразовани немају никакву другу забаву и хоби осим репродукције, па свима који имају такав приступ препоручујем да се потруде да не живе заробљени стереотипима. Живот је пун разноврсности и непредвидивости које не могу да се сместе у те тесне преграде.

bebac

pre 11 godina

Sramota za ovu drzavu da su ukinuli dodatak od 400 000 din za rodjenje blizanaca i 600 000 za trojke. . . . a znamo da svaki 5 par ne moze da ima decu. . . . Bolnice su pune ljudi koji se zaduzuju i pokusavaju vantelesnom oplodnjom da dobiju dete. . .

Marko

pre 11 godina

Sudeci po vecini komentara, imam osecaj kao da zivimo u Kini a ne Srbiji. Ne kazem da ima i onakvih i onakvih slucajeva, ali ako imamo novca za razne Beovizije, takmicenja u talentima, organizacije Novih i srpskih novih godina, krkanluk za prvi maj, za poslanicke plate, za plate stranackih menadzera u JATu..... lista je beskrajna.


PA DAJTE BAR DECU DA ODGAJAMO KAKO TREBA, ULAGANJEM U PORODICU I SISTEM OBRAZOVANJA.

Revolt

pre 11 godina

Nadam se da ce mi objaviti i prvi deo komentara jer samo tako sve ovo sto pisem ima smisla. Drugo, pomoc za blizance, trojke i cetvorke je od samog starta bila predvidjena kao mera populacione politike koja, iako popularna
kod roditelja, nije dala (nazalost) zeljene rezultate u Vojvodini po svim statistickim pokazateljima! Ovih dana ce stupiti na snagu nova mera i to pravo na novcanu pomoc porodici u kojoj se rodi trece dete koja takodje nije zamisljena kao socijalna pomoc nego nesto sto bi roditelje trebalo da motivise i stimulise na radjanje treceg deteta.Pozdrav od kompetentnog

Revolt

pre 11 godina

Ja ne razumem o cemu se ovde radi i sta zapravo pise u ovom tekstu-ljudi, nikada decji i roditeljski dodatak nisu ni davani za peto dete, alo bre?! Kakvo crno ucestvovanje u pisanju Zakona, on postoji vec deset godina!!! Bebac, ne znam da li se tako zovete zbog istoimenog sajta, ali ako ste se tamo informisali, onda biste trebali da znate da je tu pomoc davala Autonomna Pokrajina Vojvodine. Ovo kazem da ne bi bilo zabune, a tacno je da su te Odluke prestale da postoje zbog Odluka ustavnog suda od jula '12 pa ako je ta institucija sudske vlasti sad drzava, onda ste i vi u pravu.

IceFace

pre 10 godina

E narode, sta je u glavi nekome ko nema za Leba da radja gomilu dece?????? Aman .. Posle mu drzava kriva. Ljudi, ne pravi vam politika decu, pamet u glavu i kočnica, uveče u krevet pa na spavanje a ne ono, pa vam mozda ujutru i sine neka ideja za posao.. za nesto????